
Näkyyköhön tuo Venus kuun lähellä? Ja onko se Venus vai Saturnus?
Suomen kansan kalenterissa nimittäin sanotaan, että taivaalta löytyy tammikuussa kaksi planeettaa, läheltä kuuta.
Venus näkyy kirkkaana iltatähtenä lounaisella taivaalla, ja Saturnus nousee idästä ja matkaa aamuun mennessä eteläiselle taivaalle. Sirpin vieressä näkyvä tähti on parvekkeeltani katsoen siellä missä on Turku, siis lounaassa, joten olkoon se Venus, lemmen tähti ja tuokoon se näkijöilleen tänä vuonna rakkautta elämään. Hyvä ja toiveikas alku uudelle vuodelle!
Tuntuu muuten vaikealta uskoa, että maapallo on lähinnä aurinkoa tammikuun neljäntenä päivänä. Pikemmin luulisi, että täällä pohjoisella pallonpuoliskolla ainakin ollaan koko ajan lähellä kuuta. Nytkin se on yläkuu, kapea ilta illalta suureneva sirppi, joka maagisena vetää katseet puoleensa. Ensi viikolla on taas vedettävä verhot ikkunan eteen, ehkä laskettava kaihdinkin alas. Ajatus ahdistaa lievästi, koska nukun yleensä verhot auki, kaihdin ylhäällä, vaikka joskus katsonkin ikkunan läpi yläparvekkeelle, että seisooko siellä tuntemattoman miehen kookas varjo. Vielä koskaan ei ole seissyt. Mutta jos seisoisi, se näkisi suoraan vuoteeseeni. (
Huom. rysän lukijoille: ei sis. piiloseksiä.)
Huomaan, etten ole ostanut uutta mappikalenteria enkä saanut lahjaksikaan yhtään seinäkalenteria. Ei ole myöskään henkilökohtaista kierrekalenteria käsilaukussa, koska enää ei tarvitse hallita aikaansa. Tiedän kalenteriin katsomatta, että kyllä sopii, käy hyvin.
Joskus silmäilen muutaman vuoden takaisia koulupäiväkirjojani, ja kiitän luojaani, ettei tarvitse enää muotoilla päiväkirjaan tuntiohjelmaa eikä kyylätä poissaolijoita. Esimerkiksi 21. elokuuta vuonna 2002 minulla oli selkäpiitä hyytävän virallinen tiistaiohjelma:
klo 8.30 - 10.00 dysuo1 Kurssin esittelyä, Mitä viestintä on?
klo 10.15 - 12.15 dysuo1 Viestinnän tehtävät yrityksessä, Mielikuvaharjoittelua
klo 12.30 - 14.00 vvpää Opinnäytetyön tyyli ja rakenne
klo 14.15 - 15. 45 vvpää Haastattelumenetelmä
klo 17.20 - 20.15 dytvt Tekstinasettelunormit, Kieliasu, Etätehtävien anto
Ohjelmasta näkyy päivän raskas rakenne, ja se pusersi minusta mehut ja pakotti minut jakkupuku-nutturapanssariin, koulutinhan liike-elämän tulevia toivoja, päällikkö-johtaja-ainesta, vaikka kaupan myyjiä niistä todellisuudessa tuli korkeakoulututkinnosta tai keskiasteen tutkinnosta huolimatta. Mutta salkut niillä oli ennen reppuaikakautta, ja sen salkkujen napsauttelun kesken luentoni muistan ikuisesti, painajaisena.
Yhdelle ryhmälle oli aina neljän tunnin putki samaa kurssia, mikä merkitsi opettajan kannalta mahtavan opetusmateriaalimäärän valmiustilaa kaiken aikaa. Työ oli myös fyysisesti raskasta, ainakin minulle, jonka ranteet kipeytyivät herkästi painavien kirjojen ja mappien kantamisesta. Noh, ihminen ei ole kai koskaan tyytyväinen, sillä nyt manailen sitä, pitääkö ihmisen kantaa marketista kotiin tavaraa ranteet kipeinä. Eikö vähempi riittäisi. Jos ostosten joukossa on vaikkapa viinipänikkä tai kaksi litraa piimää, se tuntuu ranteissa vielä seuraavana päivänä.
Mutta - nyt en tarvitse siis kalenteria muuhun kuin laskujen ja asiapapereiden mapittamiseen kuukausilokeroihinsa. Muuten on ihan sama, onko lauantai vai maanantai. Mieluummin melkein maanantai, koska vastapäisen rakennustyömaan miehiä on hauska tarkkailla istuessaan vanhan kirjoituspöydän ääressä. Lauantaisin työmaalla on pressut kaiken päällä. Masentava näky.
Rakkaudellista vuotta 2009 siis kaikille! Muistakaa katsoa päivän tummuessa lounaiselle taivaalle, ihan siihen kuunsirpin viereen. Siinä se Venus on.
(
Valokuva Iines 31.12.2008,
PS Venus näkyy parhaiten klikkaamalla kuva suureksi)