
Edellisessä keskustelussa muuan kommentoija sanoi, että Sofi Oksasen maailmanpiiri on laajempi kuin Frans Eemil Sillanpään, mutta silti pieni Ahtisaareen verrattuna. Toinen kirjoittaja sanoi, että tuskin oli, koska silloin kun Eemeli oli nuori mies, Suomi kuului Venäjän Imperiumiin ja Eurooppa oli käytännöllisesti katsoen rajaton ja että vasta EU on mahdollistanut vastaavan vapauden liikkua.
Kysymys maailmanpiirin laajuudesta on kutkuttava. Voisin itse ajatella nimittäin niin, että maailmanpiiri suppenee kaiken aikaa. Elämme avaruudessa tutkittujen ja kontrolloitujen kehien sisässä, ja nämä kehät muodostuvat lopulta kohtaloksemme ja tappavat humanismin ja muut kaunotieteet. Merkkejä teknokratian voimasta näkyy jo, ja pahalta näyttää.
Toisaalta voisi kai ajatella, että maailmanpiiri on aina laaja, oli aika mikä tahansa ja kulttuuri mikä hyvänsä. Siellä se on, se maailmanpiiri, milloin lätyn, milloin kolmikerrospyramidin, milloin navoiltaan litistyneen pallon muotoinen. On alisia tuonen ilmoja, maanpäällisiä paikkoja ja ylisiä ilmoja, kaikissa oma väkensä, omat haltijansa ja uskomusolentonsa, jotka auttavat ihmispoloa kosmoksen luomisessa. Kyse maailmanpiiristä liittyy näihin maailmoihin, mutta sisältää myös ihmisen perskohtaisen pään sisällön, luulomäärän jota tietomääräksi kutsutaan, siis tiedon, joka on kaikin puolin suhteellista. Kuka voi siis sanoa, että Sofilla on mahdollisuus tietää enemmän kuin Frans Eemilillä tai päinvastoin - tai että Ahtisaari tietää enemmän kuin meidän äiti?
Meillä voi tietenkin olla tarkahko tietomäärä Sillanpään maailmanpiiristä, koska olemme hänen jälkeensä tulleita ja asiat ovat loksahdelleet sijoilleen perspektiivin myötä ja koska meillä on Internet, mutta se kaikki mitä ajattelemme Ahtisaaren ja Oksasen maailmanpiiristä, ei ole vielä validia tietoa vaan luuloa, koska olemme samassa kehässä, samalla aikajanalla, samassa pisteessä jopa. Moni asia muuttuu historian ja tieteen kehityksen myötä. Eikö siis kysymys ihmisen maailmanpiiristä ole aina aina absurdi?
Mielestäni, jos nyt oikein saivartelemaan äidyn, laajin elämänpiiri on magiaa harjoittavalla aboriginaalilla, koska hänen tietomääränsä on vähäinen - hänellä on siis mittaamaton maailma tutkittavana, vailla ääriä, vailla ainuttakaan jo tutkittua kiintopistettä. Aboriginaali kuitenkin osaa ja tietää sen, miten selvitä hengissä ravinnonsaannin suhteen ja monesti sairauksien hoidossakin, kun taas nykyihminen ei tiedä miten säilyä hengissä yksin maailmassa, koska osaaminen ja tieto on lokeroitu kapean sektorin osaajille, joista olemme riippuvaisia. Näin siis aboriginaalin tieto on suhteellisesti suurempaa kuin nykyihmisen.
Voisiko siis sanoa, että nykyihmisen maailmanpiiri on suppeampi kuin menneen ajan ihmisen, ja lisäksi, paha vieköön, se suppenee koko ajan? Maailmanpiirillähän on nyt tieteen ja tutkimuksen asettamat kontrolloidut rajat ja kehykset, on siis valmiita kehiä isompien kehien sisässä. Ihminen matkustaa ilmastoidussa äänettömässä välineessä aikavallit murtaen mantereelta toiselle, näkemättä vilaustakaan maiseman- ja kasvullisuudenmuutoksista, tuntureista ja vuorista, puhumattakaan siitä, että voisi virvoitella katsettaan radan varrella solisevassa purossa saaden uusia innoituksia kaikesta näkemästään ja kuulemastaan.
Ei tuossa tarvitse enää ajatella ja tietää, niin kuin Frans Eemilin tai aboriginaalin. Me siis kutistamme maailmaa luodaksemme kaaoksesta kosmoksen, ja kaiken järjen mukaan tämä merkitsee samalla maailmanpiirin supistumista.
(Maalaus Kalervo Palsa)