
Lukaisin yhden uutuuskirjan loppuun, Matti Larjavaaran Ketunmorsiamen, jonka tuttu kirjastonhoitaja työnsi käteeni pyytämättäni, niin kuin hänellä on tapana väliin menetellä uutuuksien kanssa. Tutustuimme, kun toin luokkiani kirjastonkäyttötunneille aikoinani ja suunnittelimme yhdessä informaationhakutehtäviä oppilaille.
Lukemani kirja on miehen kirjoittama rakkausromaani miehen eroksesta, tai sanoisin pikemminkin amorista, sillä eros jää oudon viileäksi ja ohueksi, kun taas amor on perin romanttinen. Kirja on minusta ainutlaatuinen, koska se edustaa miehen kirjoittamaa kohtuullisen hyvää hömppää sivistyspaatoksella silattuna. Tulee mieleen Virpi Hämeen-Anttila ja hänen akateemisesta väestä kertovat viihderomaaninsa, joita on kerta kerralta tylsempi ottaa käteen. Tulee mieleen myös Anna-Leena Härkönen ja naiskirjallisuuden nykytila. Matti Larjavaara asettuu luontevasti tähän ryhmään pirskahtelevuuksineen.
Miksi muuten kirjan pitäisi olla hyvä, jotta sen voi lukea? Eihän ihmisenkään tarvitse olla hyvä, jotta hänen kanssaan voi seurustella. Vai pidättekö te vain hyvistä ihmisistä, ja siis, hyvistä kirjoista? Voisitteko sanoa näin: Minä seurustelen vain hyvien ihmisten kanssa, en pidä huonosta ihmisaineksesta, sillä haaskaan aikaani, kun seurustelen huonojen ihmisten kanssa? Jostain luin nimittäin erään äidinkielenopettajan suosituksen, että koska maailmassa on niin paljon hyvää kirjallisuutta, pitäisi lukea vain sitä. Hainkin äsken uteliaisuuksissani tietoa siitä, mitä hyvä kirjallisuus on ja kannattaako sitä ylipäänsä lukea. Törmäsin Kemppisen tekstiin, jota lainaan harvinaisen pitkästi, koska se on helmi, hänelläkin harvinainen, vaikka hän on jumala. Yhdyn joka sanaan ja ihokarvani nousevat pystyyn pelkästä autuudesta:
Jos haluaa "rakkautta" ilman vastusta, kannattaa mennä huorataloon. Jos haluaa myöntelyä, voi hakea käsiinsä sopivan hullun tai sellaisen pakistanilaisen autonkuljettajan, joka vastaa kaikkiin kysymyksiin "Yes". Jos haluaa seurustella suurten persoonallisuuksien kanssa, heitä löytyy kaupungin kaikista kapakoista, etenkin kusiränniltä asioimasta.
En käy punttisalilla enkä harjoita avantouintia, mutta tiettyjen klassikkojen lukeminen vertautuu mielessäni itsensä kiusaamiseen päämäärään pyrkien.
Asian laita on näet se, että sairaat ja väsyneet ihmiset eivät lue hyviä kirjoja eivätkä kuuntele korkeatasoista musiikkia. Kun on poikki, ei jaksa."
(Kemppinen 4.6.2007)
31.8. Tänään olen hieman surrut tyttären puolesta, kun hän aloitti koulun niin intoa täynnä. Hänellä on oppilaana muuan Habib, nimi muutettu. Habib onnistuu pilaamaan koko ryhmän työskentelyn ja opettajan innon tyystin. Hän ei vastaanota mitään, vaan hänellä on kuin salpa edessään, johon kaikki kontaktiyritykset tyssäävät. Mitään diagnoosia hänellä ei ole, vaan häntä yritetään vaan sitkeästi sopeuttaa toisten kanssa olemiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen, koska hän sai jo siirron isosta peruskoulusta hankaluutensa vuoksi tähän pienempään kouluun, jossa on resursseja erilaisia oppijoita varten. Toivottavasti tyttären hermot kestävät uhkailut ja läskitissiksi ja läskiperseeksi ja huoraksi haukkumisen. Ja sen, ettei tuntia voi pitää, vaan pitää ohjata Habibia. Nyt ovat pedagogiset taidot koetuksella. Saa nähdä, riittääkö osaaminen ja empatia.
Kuuntelen Bo Anderssonin Syyslaulua. Tervetuloa syksy, lempivuodenaikani.
(Maalaus Romaine Brooks, Renata Borgatti)