Pyydettäessä gluteenitonta leipää ja alkoholitonta viiniä, sanoo pappi autoni radiossa kutsuessaan seurakuntaa Herran pyhälle ehtoolliselle. Kaikkea on, kaikille omansa. Ja urut pauhaavat kuin viimeistä päivää.
Paluuta minkäänlaiseen yhtenäiskulttuuriin tai edes yhteisöllisyyteen saati yhteisyyteen ei enää ole, kulttuuri on pirstaloitunut ja hajonnut osasiksi ja ryhmiksi, joilla kaikilla on omat oikeutensa ja turvatilansa. Paitsi niillä, jotka ovat julkisen terveydenhoidon armoilla, työterveyshoidon ulkopuolella. Heidän oikeutensa on siirretty digiulottuvuuteen kafkamaisen linnoituksen uumeniin. Sotekeskukseen, joka tuo mieleen neuvostoliittolaisen kolhoosin.
Pikkukaupungissani oli julkisella puolella vuoden alkuun saakka toimiva ja inhimillinen omahoitajapalvelu. Hoitaja-Anne vastasi puhelimeen ja useimmiten asia selvisi hänen ohjeillaan, tarvittaessa hän konsultoi tiimin omalääkäriä, Tarua, joka tunsi kunkin potilaansa terveyshistorian.
Nyt ison kaupungin sotekeskus on määrännyt tämän palvelun rikottavaksi. Jatkossa on ruvettava soittamaan täältä lähes sadan kilometrin päähän, ison sotekeskuksen digivastaajaan. On selostettava luuriin kerta kerran jälkeen vanha sairaushistoria ja uusi vaiva, joka kenties pohjaa johonkin vanhaan. Digilaite sitten antaa ajan, jos antaa, tai määräyttää antibiootin, joka on jossain tietojesi alarivillä kiellettyjen listalla.
Suomalainen terveydenhoito on hyvää vain jos sitä saa. Ongelma onkin juuri siinä saatavuudessa, jos on työelämän ulkopuolella. Sisareni asuu Saksassa, ja hän kertoo usein sikäläisestä omalääkärimallista, jossa lääkäri saattaa jopa soittaa kotiin ja muistuttaa pneumokokki- tai vyöruusurokotuksista tai suolitähystyksestä. Saksassa kutsutaan lähisuku ennakoiviin vuositarkastuksiin, jos suvussa on esiintynyt esimerkiksi suolistosyöpää. Klinikalle voi myös marssia poistattamaan epäilyttäviä luomiaan milloin vain.
Sote-järjestelmä on surman susi. Asiakkaat on ulkoistettu paikallisten terveyskeskusten käytäviltä pois haahuilmasta. Käytävät ammottavat tyhjinä. Kela-taksit suhaavat Suomen mustassa yössä ja harmaassa päivässä edestakaisin kyyditen maaseudun väkeä isoihin terveyslinnoituksiin suurkaupunkeihin, kauas kotiseuduilta. Sote ei ole ihmistä varten, se on linnoitus, joka pitäisi purkaa samalla apinanraivolla, jolla se synnytettiin.
(Maalaus Niko Pirosmani)
Selvää talousnousua tehdään ja tuottamattomista eroon päästään kun kaupunkikulttuuri saa johtaa ja kansanterveys myydään kilpaa turbokapitalisteille. Sieltä riittää niitä kaverin kaveria ja virmaa toimaria niin että ovenpielet ei meinaa riittää kun niitä ramppaa lobbaamassa ja lounastelemassa. Tämän tietävät taksinkuljettajat ja prostituoidut ja tietenkin nuo sosiaalialan huippu-urheilijat, ovimikot, stuertit ja ravintoloitsijat.
VastaaPoistaPieni ääni jää ovenrakoon nenäänsä kaivelemaan ja miettii ihmeissään miksi vegaaninen kahvila ei kerro onko heidän kahvinsa varmasti vegaanista.
Hep, Anderssonin Li sai Vanhasen ja Elokapinan porukat samaan kaukaloon. Pitääpä lukea miten siinä käytiin.
En taida ostaa tuota kansanterveyden myymistä turbokapitalisteille - yksityissektoria taidat tarkoittaa, Anonyymi.
VastaaPoistaJos potilasta eli asiakasta ajatellaan, Kela-korvauksia pitää ehdottomasti korottaa. Täällä provinssissa on pakko mennä esimerkiksi yksityiselle hammaslääkärille, koska julkisen puolen jonot ovat vuodenkin mittaiset. Samoin ellet halua vaivoinesi odottaa kuukausia ja mennä sitten Kela-taksilla sotekeskukseen sadan kilometrin päähän, niin totisesti jätät ne kaljasi ostamatta ja menet sen sijaan yksityiselle gynekologille tai kurkkulääkärille.
Täällä yksityisellä lääkäriasemalla käy paljon tavallisia pienituloisiakin lapsiperheitä, koska täällä on hyvä korva- ja kurkkutautien erikoislääkäri. Vanhemmat eivät lisäksi aina pysty jonottamaan julkisella tuntikausia töittensä takia.
Yksityissektorin mukaanottaminen auttaisi nimenomaan näitä lapsiperheitä ja muita pienituloisia. Minun on vaikea käsittää, että Katja Kiuru tyrmäsi tämän asian täysin. Vaikka eihän sote muutenkaan ole asiakasystävällinen eikä potilaan etua ajava.
Hirviömöinen ja kammottava on maamme terveydenhuollon tila.
VastaaPoistaKansalaisia jätetään heitteille ja jopa annetaan menehtyä, ja tapetaan hoidon puutteessa.
En haluaisi maksaa penniäkään yksityisille terveysasemillle.
On karmivaa, että yhteiskunnalliset sairauspalvelut luovutetaan yksityisille, voittoa tahkoaville kapitalisteille.
Vuosikymmeniä on pyritty yksityistämään valtion ja kuntien tarjoamia palveluita. Suurelta osin jo onnistuttukin. Se on sitä tasa-arvoista ja kansalaisten parasta ajattelevaa sosiaalidemokratiaa!
Hyvin ovat menneet perille median syöttämät slouganit, ettei hoitajia ja lääkäreitä terv.keskuksissa.
Ei tietenkään ole, kun kaikki on houkuteltu yksityisille terv.taloille.
No, parempihan on kansalaisten kuolla kuin päästä yhteisestä kassasta kaikille tasapuolisen terveyshuollon piiriin.
Työn raskaan raatajat joutavat mennä rasittamasta tuottoisten diilien tekoa. Heitä tarvittiin rakentamaan hyvinvoitivaltio.
Nyt heidät voi sysätä syrjään tarpeettomina. Varsinkaan, jos pienellä eläkeellään ei pysty rikastuttamaan yksityisiä palveluita.
No kansa on äänestänyt, pulinat pois!
Ilon päivähän tämä oli!
PoistaTrump pelastaa Amerikan!
Kun hän ei vielä kuollut salamurhaajien luoteihin, Jumalalla oli hänelle antaa diili.
Ai niin se päivän iloinen uutinen Trumpilta: Sukupuolia on vain kaksi! Hallelujaa ja aamen. Olen täysin samaa mieltä Woke on nyt kuollut ja kuopattu.
Terveys keskuksien alasajo on Katja Kiurun syytä. Nyky hallitus ei mitään leikkaa sairaanhoidosta eikä potilaita.
PoistaNoora, sanot että vuosikymmeniä on pyritty yksityistämään valtion ja kuntien palveluita.
PoistaEi kai se niin mennyt? En ainakaan ole huomannut tällaista trendiä, että jokin julkinen terveyslohko olisi pyritty yksityistämään.
Kyse oli soten suunnitteluvaiheessa siitä, että yksityissektoria olisi voitu tuoda julkisen rinnalle avuksi jonojen purkuun. Julkiselle puolelle olisi saanut palvelusetelin. Tämän Katja Kiuru esti kuuluisalla jyräämisellään.
Olisihan se nyt, herra paratkoon, auttanut asiakkaita, kun pätevää erikoishoitoa ja lähipalvelua olisi tullut omalle paikkakunnalle ja julkisen rinnalle. Millä tavalla se olisi ollut potilaalta pois? Minusta terveydenhoitoa uudistettaessa potilas on fokus, annetuissa budjettiraameissa.
Anonyymi, sotehimmelin väkisin runttaaminen ilman siihen osoitettuja varoja on Kiurun synti. Nykyhallitus ei voi revetä rahaksi, jota ei ole. Kyllä terveyskeskusten kurjuus juontaa Kiurun toimista. Siitä ei ole kahta sanaa. Miten hallitus edes voi leikata soterahoista, joita ei ollut?
PoistaHauska kuva. Tarjoilija on kuin tarjoilemansa viinipullo.
VastaaPoistaPirosmani on, tai oli, mainio taiteilija, georgialainen naivisti. Yksi lempitaiteilijoistani. Harmittaa ettei häneltä tule enää uusia kuvia - tämä sama harmitus on monen taiteilijan kohdalla. Kun kaikki on jo katsottu, moneen kertaan. Suomalaisista taiteilijoista harmitus osuu eniten Hugo Simbergiin.
PoistaHyvä havainto muuten tuo viinipullon ja tarjoilijan yhdenmuotoisuus.
On aikaa vievää eritellä valtion osakkuuksia pörssiyhtiöissä tai markkinavetoisia yrityksissä.
VastaaPoistaMikäs se kerrottiin syyksi, kun omalääkärijärjestelmä romutettiin?
Mitäs touhua se on, kun olin kuulevinani, että eläkerahojakin alettaisiin sijoittaa riskialttiimmin parempien voittojen toivossa?
Omalääkärisysteemin päättymisen syitä on ilmeisesti ollut monia.
VastaaPoistaTiedämmekö ne kaikki?
Systeemin jäykkyyttä on syytetty. Mitä sekin tarkoittanee?
Suurimmiksi syiksi joissakin mediauutisoinnissa oli ollut sijaisten saannin vaikeus! Joissakin syiksi nimettiin lääkäreiden ja hoitajien puute. Siis jo n. 30 vuotta sitten? Pitää tarkistaa, milloin yksityiset terveysasemat rantautuivat maahamme.