Kunpa tämä uusi vuosi antaisi hieman toivoa yhteiskunnassa alkavasta uudenlaisesta yhteishengestä, asioiden yhteisöllisemmästä hoitamisesta. Edes pyrkimisestä siihen. Maan johdolta pari vuotta sitten on ollut suuri virhe kehottaa kansalaisia ”valitsemaan puolensa”. Se puoli on valittu liiankin kanssa, ja railo on parin vuoden aikana vain syventynyt ja leventynyt, ja taisteluaseet ovat koventuneet. Miesmuistiin ei oppositio ole ollut yhtä paljon raivonsa päällä ja hallitus altavastaajana työtaakkansa alla.
Valtakunnan ykkössanomalehden mainoksessa naisääni kehottaa nousemaan hallitusta vastaan, ja valtiollinen televisiomedia Yle sallii kyseenalaistamatta sivuillaan toisen ääripään - vasemmistolaisen Bex Tapanaisen - yltiöpäiset suunnitelmahaaveet. Tosin Yle päätyy sittemmin saamansa voimakkaan kritiikin johdosta poistamaan jutusta kohdan, jossa tämä kommunistinuorten puheenjohtaja kertoo olevansa valmis väkivaltaiseen vallankumoukseen. Mainittakoon, että Bex Tapanaisen vallankumoushaaveita on esitellyt aiemmin myös Helsingin Sanomat.
Valistunut lukija jää taatusti pohtimaan, miten Yle tai Helsingin Sanomat suhtautuisivat äärioikeistolaisen nuoren esittämiin väkivaltaisiin vallankumouspuheisiin. Sallisivatko nämä mediat ylipäänsä äärioikeistolaisen nuoren voimakkaiden mielipiteiden esilletuloa? Onko äärivasemmistolaisten nuorten vallankumoushaaveista ja sympatioista Venäjää kohtaan kenties samanlaista uhkaa yhteiskunnalle kuin paljon puhutusta äärioikeiston uhasta?
Kuten huomaamme, raja railona aukeaa, ja se on syvä ja leveä, kuten runoilija Uuno Kailaallakin. ”Edessä Itä ja Aasia, takana Länttä ja Eurooppaa”. Pieni ihminen siinä välissä varjellen omaansa. Joku kumartaa länteen, joku itään ja tulee samalla pyllistäneeksi vastakkaiseen suuntaan. Kumpi parempi?
Vaan missä viipyy se runoilija, tai vielä paremmin, se poliitikko, joka on rauhanrakentaja ja joka kehottaa etsimään yhteisiä päämääriä puolien valitsemisen sijasta? Sille antaisin ääneni, sovunrakentajalle, joka ei syyttele, ei etsi vanhoja syntejä vaan katsoo tekemisen meininkiä ja uskoo ihmisen muuttumiseen, kykyihin.
Ja missä viipyy se valtamedia, joka ei valitse puoltaan, ei valistuksensa jakolinjaa vaan etsii totuutta kuin Adalmiina helmeään Topeliuksen sadussa? Jos helmen kadottaa, menettää viisauden ja rikkauden. Jäämme odottamaan, josko näkisimme tänä vuonna paremman aamun kuin Kailaan Raja railona -runossa.
- -
Synkeä, kylmä on talviyö,
hyisenä henkii Itä.
Siell’ ovat orjuus ja pakkotyö;
tähdet katsovat sitä.
Kaukaa, aroilta kohoaa
Iivana Julman haamu.
Turman henki, se ennustaa:
verta on näkevä aamu.
(Kuvassa runoilija Uuno Kailas)
Nytpä valitsit kuvan, jota olen tuijotellut siitä asti kun lukemaan opin.
VastaaPoista(Siksi voinkin ulkomuistista oikaista, että säe menee näin: ”Edessä Aasia, Itä.” )
Uuno Kailaskin oli heimosoturi, jonka sotaretki idässä päättyi huonosti. Paras kaveri kuoli.
Juu, ei menekään, ja tiedän sen kyllä. Virhe oli tekninen ja ihan kyllä omani, sillä panin ensin tuon lauseen vapaasti ja ilman lainausmerkkejä tähän. Lisäsin sitten myöhemmin lainausmerkit, mutta unohdin muuttaa järjestyksen eksaktiksi. Eli kiitän huomiosta, mutta jätän erheen näkyviin, kun se kerran tupsahti tuohon. Ihminen on huolimaton. Humanum errare etc.
PoistaTässä vielä arvoisille lukijoille koko kaunis runo:
Raja railona aukeaa.
Edessä Aasia, Itä.
Takana Länttä ja Eurooppaa;
varjelen, vartija, sitä.
Takana kaunis isänmaa
kaupungein ja kylin.
Sinua poikas puolustaa,
maani, aarteista ylin.
Öinen, ulvova tuuli tuo
rajan takaa lunta.
— Isäni, äitini, Herra, suo
nukkua tyyntä unta!
Anna jyviä hinkaloon,
anna karjojen siitä!
Kätes peltoja siunatkoon!
— Täällä suojelen niitä.
Synkeä, kylmä on talviyö,
hyisenä henkii Itä.
Siell’ ovat orjuus ja pakkotyö;
tähdet katsovat sitä.
Kaukaa, aroilta kohoaa
Iivana Julman haamu.
Turman henki, se ennustaa:
verta on näkevä aamu.
Mut isät harmaat haudoistaan
aaveratsuilla ajaa;
karhunkeihäitä kourissaan
syöksyvät kohti rajaa.
— Henget taattojen, autuaat,
kuulkaa poikanne sana —
jos sen pettäisin, saapukaat
koston armeijana –:
Ei ole polkeva häpäisten
sankarileponne majaa
rauta-antura vihollisen, —
suojelen maani rajaa!
Ei ota vieraat milloinkaan
kallista perintöänne.
Tulkoot hurttina aroiltaan!
Mahtuvat multaan tänne.
Kontion rinnoin voimakkain
ryntään peitsiä vasten
naisen rukkia puolustain
ynnä kehtoa lasten!
Raja railona aukeaa.
Edessä Aasia, Itä.
Takana Länttä ja Eurooppaa;
varjelen, vartija, sitä.
Lukaisin tuon Bex T:n jutun Hesarista.
VastaaPoistaEipä voisi kuvitella, että vastaavaa kepeän ymmärtäväistä pehmotarinaa tehtäisiin esim. kansallissosialistisista nuorista.
Stalinistit eli taistolaisetkin ovat päässeet ihan liian helpolla. He olivat tuhat kertaa typerämpiä ja vaarallisempia kuin nykyiset Halla-ahon ääliöimmätkään kannattajat.
Nämä sen ajan bäckmannit hallitsivat julkista keskustelua ja saivat aikaan neukkujen yleisen nuoleskelun.
Tämä Ylen pehmoilu tässä Bex-asiassa on kummallista. Se antoi käsiensä läpi mennä alkuperäisen Bexin lausunnon siitä, että väkivaltakin on hyväksyttävää kommunistisessa vallankumouksessa.
PoistaAsiasta nousi sitten ilmeisesti iso kritiikki somessa - en ole lukenut sitä - sillä Yle nappasi sitten sen väkivalta-kohdan jutusta pois, mutta antoi lausunnon muutoin olla. Eli pehmennetty versio laitavasemmistolaisen agendasta sai olla Ylen sivuilla.
Jos vastaava olisi tapahtunut toisinpäin, eli samat asiat olisi sanonut laitaoikeistolainen nuori, Yle ei taatusti olisi julkaissut juttua ja jos olisi, siitä olisi noussut oppositiopuolueissa julkinen ajojahti raivoisalla metelillä. Nyt on aika hiljaista tämän Bexin kanssa..
Taistolaisuus ansaitsee kaiken mahdollisen ja mahdottoman pilkan ja vihan, - saastainen aate, mutta neuvostoliiton nuoleskelu oli kekkosen tehtaasta. kekkonen tykkäsi nuolla leonidin takapuolta.
PoistaKekkosen asenne valtionjohtajana oli ymmärrettävä niissä oloissa, mutta taistolaisuus ja koko tuon ajan vasemmistoradikalismi on kyllä vielä tutkimatta.
PoistaLuulen tuntevani Kekkosen tien valtaan keskitasoa paremmin, joten muistutan hänen olleen hyvin ristiriitainen ja kiistelty persoona jo 30-luvulla.
PoistaSotavuosina hän oli erittäin kommunismivastainen, mutta käänsi kelkkansa kun häviö häämötti. Pressana ja etenkin itsevaltiaaksi tultuaan hän monien mielestä vei Suomea liian lähelle Venäjän vasalliutta. Sitä kutsuttiin suomettumiseksi.
Periaatteessa sekä Iines että Riku ovat oikeassa eli Kekkosen pyrkimys oli sinänsä oikea, mutta hänen esimerkkinsä innoittamana sivistyneet tolvanat haksahtivat ihannoimaan ja edistämään säälimätöntä diktatuuria, joka alisti naapurimaansa orjiksi.
Heidän etujuokkoaan kutsuttiin ”taistolaisiksi” suuren johtajansa Taisto Sinisalon kunniaksi. Missähän viipyy Taiston patsas?
Meitä oli monia, jotka ajan vaarallisuuden ja typeryyden näkivät ja sen myös sanoivat - ja saivat palkaksi ”neuvostovastaisen” leiman.
Se oli siihen aikaan vastaava haukkumanimi kuin nykyisin ”rasisti”. Osittain samasta syystäkin.
Näin se on nähtävä. En ole itse ollenkaan mikään presidenttihistorian tuntija, mutta eiköhän kansa tosiaan uskonut Kekkosta aika sokeasti, tosin tuntien isonveljen metkuluonteen. Kekkonen koettiin kai aika korvaamattomaksi presidentin tehtävässä. Mauno Koivistolla oli suuret saappaat täytettävänä, mutta hyvin hän ne täytti.
PoistaToiveiden toteutumisten ja positiivisten yllätysten vuotta 2025 kamraatit!
VastaaPoistaIineksen haastavaan tematiikkaan en nyt vielä puutu, toivon samoja kehityskulkuja kyllä parempaan. Railo on oiva symboli moneen asiaan!
Stubbin uudenvuoden puhe valoi toivoa ja uskoa! Kehut sai Suomi ja onnelliset, periksiantamattomat kansalaisemme.
Puheessa käsitellyt aiheet olivat kuin suoraan lehtiotsikoista. Sovittelevahan puhe kaikkinensa oli ja hyvä niin. Onni on, että Stubb on avara persoona, joka osaa joustaa ja ilmeisen hyvin huomioida ainakin kavereitaan?
Kulmakarvani nousivat erityisesti siinä kohtaa puhetta, kun Stubbi sanoi Ukrainan puolustavan koskemattomuuttaan.
Mikä vitun koskematon Ukraina on usa/naton völjyyssäkään. Maan on pakko ottaa maaperälleen vieraiden valtioiden sotilaita ja neuvonantajia.
Ja millaiseen kiitollisuudenvelkaan ukrainalaiset jäävät länsimaisille auttajille. Voivatko he koskaan käyttää koskemattomuuttaan syynä kieltäytyä yhteistyöstä apua antaneiden kanssa?
Täytyy miettiä noita railon reunalla kärkkyviä ja lähes vajoavia ajatus - ja maalueita ajan kanssa.Todellisia sillanrakentajia ja sovunhierojia ei reunoilla vielä näy.
Stubbin puhe sopii hyvin tämän juttuni aihepiiriin. Hänkin korosti sopua ja yhdessä toimimista, jota minäkin tässä olen toivomassa kaiken riitelyn jälkeen. Hieman pelkäsin, että hän olisi latteuttanut puheensa kliseiseksi ”Suomen rasismi”-toisteluksi, mutta hän vältti tämän siirtämällä sanan aivan puheen loppupuolelle ja - sivulauseeseen. Nyt oppositio ei voi ratsastaa tällä kiistanalaisella käsitteellä Stubbin nimissä.
PoistaPuhe valoi toivoa ja uskoa ja tunnetta siitä, meillä suomalaisilla ei ole mitään hätää, olemme turvassa, vaikka sotilaallisiakin uhkia on. Eikä Stubb suotunut halpaan kansan kosiskeluun taloudellisia uhkakuvia maalaamalla. Päinvastoin. Kaikki kyllä selviää, mutta oikeanlaista hyvää asennetta tarvitaan.
Presidentti Stubbin ensimmäinen uudenvuodenpuhe oli, kuten arvata saatoin, hyvin teatraalinen. Puhe tuli jostain muualta, kuin sydämestä. Puheessa ei ollut mitään mieltä ylentävää tai uutta, vaan se oli kaiken kaikkiaan niin tyypillistä asiapuhetta. Näin sen koin. Onko luonnollisuus niin vaikeaa, että siihen on hankala yltää. Luonnollisuus juuri lisää uskottavuutta puheessa. Vaikka sanat yleensäkin olisivat kuinka ylentäviä tahansa, mutta puhe ei tule aidosti, niin silloin puhe jää jonnekin matkan varrelle roikkumaan epäuskottavuuttaan. Tärkeää on, että puhe tulee perille uskottavasti, eikä kuulijan tarvitse olla samaa mieltä kaikesta, sillä kuulija tekee monistakin asioista kuitenkin omat johtopäätöksensä. Opettajamaisuus puheen tyylissä, ehdottomasti pois. Mielistely saa ylleen punaisen vaatteen.
PoistaPuheenpito on vaikeimpia puheviestinnän lajeja. Ei riitä pelkkä hyvä käsikirjoitus, vaan se esittämispuoli on myös tärkeä.
PoistaTeet hyviä ja tarkkoja havaintoja, Ripranie. Julkinen puhe, etenkin valtakunnan päämediassa suorana lähetettävä koko kansalle suunnattu maan presidentin puhe on kuitenkin omassa yksinäisessä erikoisasemassaan haasteellisuutensa takia. Sitä ei ehkä voi arvioida aivan samoin kriteerein kuin muuta julkista puhetta. Luontevaa tällainen puhe harvoin kai on. Tämä oli lisäksi ensimmäinen laatuaan, ja tässä kontekstissa vallan mainio puhe sisällölliseltä anniltaan.
Mielestäni Stubbin puhetta oli helppo seurata tarvitsematta jännittää puhujan puolesta.
Hyvä puheenpitokyky on vahvasti persoonapainotteista. Kaipa Stubbilla sitä meriittiä löytyy enemmänkin. Stubbin teatraalisuus julkisuudessa on enemmänkin vakio. Sitä, siis teatraalisuutta, kritisoin. Peräänkuulutan puheessa oikeastaan, miltä taholta tai askelmalta tai mihin tahoon tai askelmaan tahansa, luonnollisuutta. Niinkin voi sanoa, että mitä vaativampi miljöö, sitä tärkeämpää on luonnollisuus, joka on ansiokas avain tai avu melkeinpä missä tilanteessa tahansa.
PoistaYmmärrän, Ripranie, perustelet hyvin.
PoistaKysymys kuuluukin oikeastaan näin: voiko julkinen virallinen tai poliittinen puhe olla koskaan luonnollista ja aitoa? Eikö siinä ole aina tietoisia vaikuttamisen keinoja ja mietittyjä sävyjä?
Eri asia ovat epäviralliset tai ex tempore -puheet, joita ei ole kirjoitettu etukäteen sana sanasta ja joita ei lueta paperista tai prompterista.
Mitä tarkoitetaan luonnollisella ja aidolla julkisella virallisella tai poliittisella puheella. Tietysti hyvät tavat ovat aina pontimena luonnollisella ja aidolla. Eivät nämä teatraalisuutta vaadi. Tottakin, että tietoiset vaikuttamisen keinot ja mietityt sävyt ovat haarukassa sallittuja, jopa toivottaviakin. Näiden käytön tuloksena on mahdollista aikaansaada mainio ja rikas puhe ilman, että esiintymiseen liittyy teennäisyyttä tai teeskentelyä yliampumisesta puhumattakaan. Mainitut tehokeinot vain lisäävät oikein käytettyinä puheenpitäjän ja puheen uskottavuutta ja hyvää leimaa näille.
PoistaSitähän minäkin tässä kyselen - voiko julkinen poliittinen tai muu virallinen mediapuhe ylipäänsä koskaan olla kovinkaan ”aitoa tai luonnollista”?
PoistaIhmisellä on useita rooleja eri tilanteissa, ja se on normaalia käyttäytymistä. Esimerkiksi opettaja puhuu eri lailla ja jopa erilaista kieltä käyttäen luokassa kuin kotona tai ystävilleen tai opettajainhuoneessa. Ilmeet ja elehtiminen ovat erilaisia.
Stubbin tavassa olla julkisuudessa on selkeästi näkynyt presidentillisen rooliin opettelu. Hänellä on taustalla aikamoista mediapilkkaa aiemmasta ministerinäolostaan, jolloin häntä syytettiin liiasta irrottelusta ja lipsahduksista. Ehkäpä tässä presidentin roolin opettelussa näkyy hieman jäykistymistä, joka tuntuu päälleliimatulta.
Minäkin noteerasin kyllä Ripranien arvostelemat asiat, pilailinkin osasta niistä vaimon kanssa, mutta kokonaisuutena pidin Stubbin suoritusta ihan ookoona.
PoistaOlihan se vähän pehmo, sävy hieman pyhäkoulumainen.
Kun hän aloitti sanomalla ”Rakkaat suomalaiset”, odotin mitä hän sanoisi ruotsiksi ja sehän oli ”Kära finländare”. Rakkaat ruotsalaiset olisi kära svenskar.
Kokonaisuutena antaisin siitä kyllä kasin.
Jos numeroimaan lähdetään, minä annan sisällöstä ysin, koska Stubb puuttui hienovaraisesti siihen kaikkein räikeimpään epäkohtaan.
PoistaStubb nimittäin korosti talousasioissa eduskunnan yhteistyötä, huom. eduskunnan, ei yksin hallituksen.
Tämä oli selkeästi osoitettu oppositiolle, jonka paras energia on suuntautunut ylimitoitettuun haukkumiseen. Opposition tehtävä on kyseenalaistaa hallitusta, mutta sekin voi pyrkiä edistämään yhteisiä asioita eikä jarruttamaan aivan kaikkea.
Verrattuna vaikkapa Niinistöön oli ero huomattava. Salehan puhui niin koukeroisesti, ettei meinannut saada lausetta ähkimättä ulos suustaan.
PoistaAhtisaari ja Halonen taisivat puhua aika normaalisti, kun ei tule isompaa moitetta mieleen? Vai toivottiko Mara aina lopussa Jumalan siunausta? Ja Tartsa vähän lespasi. Manulla taas turkulainen nuotti kevensi sanomaa, vaikka lauseethan olivat koukeroisia.
Keitäs muita meillä on pressoina viime aikoina ollutkaan… ai niin olihan meillä lyhyen aikaa virassa muuan savolais-kainuulainen Kenkkunenkin… van sen puhheesa ei kyllä ennää kuullu savvoo tahi kaenuuta.
Ennen vanhaan pressat osasivat venäjää, nyt enkkua, huomenna somalia, ylihuomenna kiinaa?
Stubbin käyttämä kieli oli suoraa, lauserakenne selkeä, joukossa paljon yksinkertaisia iskulauseita. Jos kielen rakenteiden tutkija panisi rinnakkain Niinistön ja Stubbin kirjoittamat puheet, Stubb veisi pisteet kotiin käsikirjoituksen onnistumisessa. Siteeraan mieluusti omaa äidinkielenopettajaani. Kun sataa, on hyvää tyyliä sanoa ”Nyt sataa.” Stubb oli lähellä tätä pelkistettyä linjaa. Niinistön lauseet olivat pidempiä ja merkitykset piilotetumpia. Niinistön ähinä oli tietysti unohtumaton herkku koomikoille, ja muutenkin Niinistö oli kansalle mieluinen johtaja. Stubb on vielä arvoitus, mutta ei ollenkaan huono alku.
PoistaOpettajasi oli näköjään sisäistänyt 60-lukulaisen modernismin ankarat periaatteet. Tuossa lauseessa löytyy kyllä vielä vähän tiivistettävää: ”Sataa.”
PoistaNiin, enpä usko että presidentit kirjoittavat itse puheensa. Tietysti he ovat tiiviisti mukana prosessissa ja viime kädessä päättävät mitä sanovat. Ehkä.
Stubb oli päättänyt jättää puheesta pois kolme pointtiaan, mutta lyönpä vetoa että puheen suunnitteluvaiheessa pelattiin pointeilla.
Asia on varmaan niin kuin sanot. Presidenteillä ja jopa ministereillä on avustajansa, joilta puheenkirjoitus käy sukkelasti.
PoistaEn pitäisi kuitenkaan mahdottomana, että Stubbin osuus puheensa kirjoittamisessa olisi normaalia suurempi. Stubb on tunnettua kielisukua.
Stubbin äiti oli omaa sukua Setälä, jonka suvusta oli kuuluisa kielen- ja kansanrunoudentutkija Eemil Nestor Setälä. E.N. Setälän kieli- ja lauseoppia paukutettiin päähän kouluissa ja yliopistoissa kautta Suomen.
Muutenkin Stubb on opiskellut esimerkiksi jopa ranskan kieltä ja kulttuuria, ja hän tuntuu lahjakkaalta ja taiteista kiinnostuneelta persoonalta. Hänet valittiin ulkomailla opiskellessaan vuoden parhaaksi opiskelijaksi.
PS Se vielä Stubbista, että hän on tottunut kirjoittaja. Yliopiston luentoja ei varmaankaan mikään avustaja kirjoittanut, vaan itsehän ne oli rustattava. Jotenkin tuntuu siltä, että tällainen tyyppi ei tyydy muiden kirjoittamiin käsikirjoituksiin muuten kuin puhtaaksikirjoittamisen osalta.
PoistaVaan siis perimmäistä totuuttahan emme tiedä.
Minäkin luin tuon Stubbin sukutaustan eli hänen äitinsä puoleinen isoisänsä oli E.N.Setälän veli. Hämmästyin vähän, vaikka todennäköisesti olin sen joskus muinoin kuullutkin.
PoistaSetälän vaikutus ulottui melkein meidän kouluaikoihimme asti - enkä ole ihan varma kenen alunperin oli yhä omistamani Setälän kielioppi. Minun se ei sentään ole.
Setälän oli luonteeltaan kai hieman änkyrä, mutta suomen kielen tutkijana ja kehittäjänä häntä arvostetaan kyllä edelleen.
En tiedä onko asiaa tutkittu, mutta ihan lonkalta väittäisin, että Stubb on vanha sotilasnimi.
E.N. Setälä oli ehdoton auktoriteetti, kun aloitin suomen opintoni Turun yliopistossa. Koko ensimmäinen vuosi meni, kun opiskeltiin pilkuntarkasti Setälän äänne- ja sanaoppi ja sitten perään lauseoppi, ja vielä suomen murteet ja viron kurssit. Se oli oikeastaan Eemil Nestor Setälää koko alkuaika. En tiedä, onko enää näin vahvaa kielen rakenne -painotusta. Toisaalta, kuuluuhan se asiaan. Yliopistoissa ei kai sentään ole lähdetty kiva yliopisto -pöhinään.
PoistaSetälän veli olikin Stubbin äidinisän isoisä.
VastaaPoistaHämmästyksekseni huomasin, kun lueskelin Stubb-nimen alkuperästä, että se onkin torpan nimi Ähtäristä - eli suomenkieliseltä alueelta, ei läheltäkään rantaruotsalaisia seutuja.
Stubbilla tuntui olevan samankaltainen asenne kuin Donnerin pojallakin (olen tavannut pari kertaa), ettei hän pidä ilmaisusta ”suomenruotsalainen”, koska eihän hän ole ruotsalainen, vaan ruotsinkielinen suomalainen.
Ruotsissa asuneena ymmärrän heitä hyvin. Siellä heitä tietysti pidetäänkin suomalaisina.
Ruotsissa asuvat ruotsinsuomalaisethan ovat nimenomaan suomalaisia - ei heitä ainakaan vielä yleisesti pidetä suomea puhuvina ruotsalaisina.
PoistaEhkä ihan pohjoisessa tornionjokilaaksolaisista suomen osaajista osa pitää itseään jo ruotsalaisena - kuten nyt vaikkapa Mikael Niemi.
Niemihän on tämän muinoin lukemani - ja ostamani - kohutun Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä kirjoittaja. Paljon muutakin hän on kirjoittanut, ja kaikki teokset ovat suomennettuja, suomalaisesta nimestä huolimatta. Ja ruotsalainenhan hän on, syntynyt ja kasvanut ja elänyt kai Ruotsissa ikänsä, huolimatta suomalaisista sukujuuristaan. Ovathan meillä syntyneet maahanmuuttajatkin, ja jopa heidän vanhempansa suomalaisia. Eli niinhän se menee, että ihmisen juuretkin ovat vaihtotavaraa, kuten sukupuolisuuskin, vai seksuaalisuus. Mikä se sallittu termi nyt olikaan.
PoistaJuuri eilen luin jostakin sanomalehden (HS?) artikkelista, jossa kuvailtiin lesboutensa löytänyttä ja siitä voimaantunutta naista, että seksuaalisuus voi vaihtua elämän aikana. Hänellä ilmeisesti oli. Eli heterosta voi putkahtaa homo.
Herää vain kysymys, eikö homosta sitten voi putkahtaa yhtä lailla hetero? Eli ovatko ne uskovaisten eheytyshoidot sittenkään turhia? Jos oikein kovasti koettaa, niin…
Totta mooses, hyvä huomio tuo uskovaisten homojen eheytyshoitojen sopivuus nykyiseen ajatteluun! Enpä ole tullut ajatelleeksi, eikä kyllä varmaan moni muukaan, etenkään edistykselliset tahot…
PoistaMikael Niemestä ja muista siellä asuvista vielä sen verran, että heidän suomalaiset sukujuurensa ovat syvällä justiinsa siellä missä he nytkin asuvat eli tornionjokilaaksossa.
Suomen sodan (sen missä Sven Tuuvakin taisteli) jälkeenhän reipas 200 vuotta sitten, kun Suomi riistettiin Svea-mamman hoivista Venäjän keisarikuntaan autonomiseksi alueeksi, Ruotsin ja Suomen raja vedettiin Tornionjokeen eli keskelle suomenkielistä aluetta.
Kielipoliittisista syistä ketkut ruotsalaiset ovat nimenneet sikäläisen silkan suomen muka omaksi kielekseen eli ”meän kieleksi”.
Niinpä vasta suurten 60-70-lukujen siirtolaisaaltojen jälkeen Ruotsissa alettiin edistää myös suomen kielen asemaa, muka.
Esim. minä saan Ruotsista yhä virallisia kirjeitä ja ne ovat pääosin poikkeuksetta ruotsiksi. Joissakin tiedotteissa voi olla lyhyt kiteytys parillakymmenellä kielellä, joukon jatkona suomi.
On siis edelleen hyödyllistä osata ruotsia, koska historiamme ulottuu pitkälle sinnekin.
PoistaEn ymmärrä tämän päivän yhtä haaraa, pyrkimystä eräänlaiseen historiattomuuteen. Asioita ja ilmiöitä, vanhojakin, arvioidaan tämän päivän perspektiivistä ymmärtämättä historiallista kontekstia. Joissain klassisissa taide-esityksissä vaaditaan historian muuttamista tai unohtamista.
Lukion historian kurssien sisällöissä korostuu selkeästi yhteiskunnallinen painotus historiallisen sijaan. Ei tarjota oppilaille historiaa sellaisenaan, vaan tavallaan jo tulkittuna ja viitoitettuna yhteiskunnallisiin ratkaisuihin: kulttuurien tuntemukseen, tasa-arvoon, sosiaaliseen vastuuseen, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, mielipiteen vapauteen ja aktiivinen kansalaisuuteen.
Tavoitteissa mainitaan, että sisällöt ”avaavat demokratian ja kansainvälisen yhteistyön mahdollisuuksia oman aikamme ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisemisessa”.
Hienoja tavoitteita, joita ei sovi tietenkään vastustaa. Mutta eivät ne historian sisältöjä ole. Niissä ei minusta luoteta oppilaan omaan käsityskykyyn ja älyyn. Historia on historiaa.
Samaa mieltä historiasta. Siitä pitää kertoa niin kuin se tapahtui, eikä valikoiden, tulkiten ja värittäen tiettyjen pyrkimysten, hyvien toki, mukaisiksi.
PoistaTätä samaa ”historian avaamista” diktatuuritkin, esim. Venäjä, käyttävät tänäkin päivänä.
Meilläkin valikoitua historiaa harrastetaan yhä surutta. Esim. Kemppilän hollituvassa vähän aikaa sitten joku kirjoitti syyttäen, miten Suomi liittoutui natsi-Saksan kanssa ja hyökkäsi Neuvostoliittoon 1941.
Tottahan se onkin, mutta kirjoittaja unohti tyystin Suomen toiminnan tärkeimmän (ja ainoan) syyn eli Talvisodan.
Samaahan harrastetaan yhä eli syytetään Suomea natsistisesta sotahulluudesta ja Venäjä-vastaisuudesta, kun liityimme Natoon.
PoistaSiis pyhä jysäys ja herra mun vereni! Kun me täällä puhumme historian hylkimisestä, niin samaan aikaan Turusta tulee kouluesimerkki historian hylkimisestä ja samalla tästä hysteerisestä woketuksesta.
PoistaNimittäin Turun apulaispormestari Piia Elo (sd) kertoo, että päiväkodista kerätään kaikki Afrikan tähti -pelit pois, koska "lapsille halutaan tarjota päiväkodeissa sellaista materiaalia, joka vastaa tämän päivän maailmaa."
Miten tähän on oikein tultu? Tämähän on järjetöntä typeryyttä.
Kun nyt roviolla poltetaan Afrikan tähdet, niin eiköhän kohta ole vuorossa kirjaroviot. Demarit ovat nosteessa ja Antti Lindtman pyytää saada tulla mahdollisimman pian maan pääministeriksi. Viittaan päivän lehtiin.
PoistaMikähän siinä Afrikan Tähdessä on niin kamalaa? Sehän kuvaa mennyttä maailmaa, sitä jossa Afrikassa oli vielä heimoyhteiskuntia, eikä eurooppalainen pukukulttuuri ollut alkuasukkaita pilannut.
PoistaJa kyllä ehdottomasti kirjoja ja muuta kulttuuria pitää tarkastella samoin kriteerein.
Villi länsi -kulttuuri tulee hakemattakin mieleen. Kaikki aiheeseen liittyvä on kiellettävä.
Suomessa pitää kieltää mm. Tuntematon Sotilas, koska eihän siinä esiinny yhtään värillistä sotilasta, ei edes romania, vaikka kyseessä on romaani!?
Historiaakin on ehdottomasti muutettava ja tehtävä Mannerheimista somali! Ai niin, senhän ne jo tekivät, sori.
PS. Alkuasukas tarkoittaa alkuperäiseen väestöön kuuluvaa - eli alkuperäistä asukasta - vaikka siinä onkin kuulijasta riippuen hieman väheksyvä sävy.
Loppiaisaattoa!
PoistaKirjoitin pitkän kommentin, mutta eipä taas blogger julkaissut. Liekö ollut ruuhkaa samalla hetkellä kommenttien lähettämisessä.
No, eipä mittään.
Aattoa, aattoa, Noora! Harmi tuo Bloggerin temppuilu, jota esiintyy aika ajoin, havaintojeni mukaan muillakin Blogger-bloggaajilla. Tarkistin varmuuden vuoksi roskiksen, jonne kommentit joskus heittyvät. Tyhjä oli.
PoistaAfrikan tähdessä kamalaa on lukemani mukaan kolonialismi. Lapsi oppii vääriä mielikuvia mustista alkuperäasukkaista. Tätä rataa woke-ihmiset eli poliittisella kartalla vasemmisto esittää.
PoistaIhmettelen suuresti vasemmiston ohueksi käynyttä kulttuuritajua. Puhutaan rintoihin lyöden moniarvoisuudesta ja monikulttuurista, mutta ollaan kuitenkin sytyttelemässä sensuuria ja kulttuurirovioita. Eivätkö he näe omaa tilaansa? Oman maan kulttuuria ei suvaita - Afrikan tähti on suomalainen peli. Islamin tappokäytänteet ja homoviha suvaitaan. Suvivirsi taas aiheuttaa hikan ja korvausvaatimukset. Haloo!
Oikeastihan Afrikan tähti -peli on historialliselta statukseltaan mitä opettavaisin ja mennyttä historiaa valaiseva. Se opettaa esimerkiksi maantietoa, laskemista, taktiikkaa ja eri maanosien vanhaa kulttuuria. Se, että peli sijoittuu historialliseen kontekstiiin, on vain syvyyttä lisäävä elementti.
Miksi wokisuus on negatiivista? Wokisuudesta on kehkeytynyt varsinainen mielipide-eroavuuksien riita. Ihmetyttää moinen. Pitäisikö puhua termienkäytön, esim. wok-ongelmallisuudesta. Jollain sanalla ratsastelu/patsastelu, mikä aiheuttaa suurta eripuraa voisi luopua. Onko ainoa mahdollisuus kannattaa/ei kannattaa wokia. Sanan käyttö kun näyttää olevan karannut minne milloinkin.
PoistaHyvä kysymys, Ripranie. Woke-ilmiöllähän on hyvä tavoite: ihmisten tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus. Woke tarkoittaa kirjaimellisesti valveillaoloa, hereilläoloa, eli sorron ja alistamisen tunnistamista erilaisisten ilmiöiden rakenteista.
PoistaKysymys sorron ja alistamisen tunnistamisesta vain on yksinkertaisesti karannut käsistä ja saanut ikäviä piirteitä.
Jos suvivirren laulaminen koulun kevätjuhlassa kielletään, jos tiernapojissa nähdään uskonnon tuputtamista, jos Händelin oratorioita ei saa soittaa oppilaille varoitusta antamatta, jos Afrikan tähti kielletään, jos se, ettei nosta tummaihoisen pikkupojan kynää lattialta tulkitaan rasismiksi, ollaan väärällä tiellä, joka ei edistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, vaan pikemminkin jakaa yhteiskuntaa entistä syvempiin leireihin.
Jos historia kielletään ja siitä vaietaan, jos klassikkoteoksia muokataan ja Tatulta ja Patulta kielletään lihansyönti poistamalla se vanhoista kirjoista, ollaan valvonnan ja diktatuurin tiellä, kohti historiatonta ja omaa kulttuuriaan häpeävää yhteiskuntaa.
Olen kyllä tiedostanut wokisuudesta nousevia negatiivisia ilmiöitä. Mitä siis olisi tehtävissä wokisuuden negatiivisten ilmiöiden suhteen? Yhteistyöllä ja avoimella mielellä negatiivisia ilmiöitä voitaisiin käsitellä ja saamaan negatiivinen ja positiivinen lähentymään. Onnistuisiko se/halutaanko sitä vai miten asian laita on. Miten välttää ajatus, että toinen on parempi toista.
PoistaTäällä kirkas pakkaspäivä!
PoistaKirjoittelin aiemmin tänään mm.televisiossa olleesta Georg Ehrnrootin dokumentista: Kummisetäni & Kekkonen.
G.E. tuhosi aikanaan poliittisen uransa järäpäisyydellään.
Kekkosen suomettama maamme ja Neuvostoliitto olivat
Amerikan ihailijalle poliittista myrkkyä.
Populismissa ja demokratiassa on joitakin yhtymäkohtia.
Enemmistö kansasta voi erehtyä, kuten saksalaiset Hitlerin lupauksista hypnotisoituneena.
Kaikki saksalaisetkaan eivät kannattaneet Hitleriä.
Vallan kahvassa olijat eivät hekään ole aina oikeassa, vaan tekevät pahojakin virheitä.
Demokratiassa tarvitaan myös vähemmistöjä, jotka ovat eri mieltä enemmistön kanssa.
Historia kertoo myöhemmin, kuka ehkä oli oikeassa kuka väärässä.
Haluaisin mielelläni nähdä näiden Afrikan tähti-pelin poikotoijan yms. kaltaistensa olemuksen ja saada kuulla heidän suusanalliset selityksensä tekojensa motiiveista.
Mikä ihme näitä yli-ihmisiä vaivaa? Jumaliako he kuvittelevat olevansa? Eipä toisaalta ihme!
Hulluutta kun on monta sorttia.
Kohta lanseerataan nettiin: Uusi juttu verkkolehti. Ennakkotilaajia on jo yli 10 000.
PoistaEn ole vielä ryhtynyt tilaajaksi. Ennakkoon liittymällä saisi 20 % ikuisen alennuksen.
Hyviä toimittajia on hommaan lanseerattu, mutta voiko ylipäätään olla olemassa mihinkään klikkiin sitoutumatonta, puolueetonta mediaa? Lehti lupaa tuoda ilmi tietoja ja uutisia, joita valtamediat eivät välttämättä syystä tai toisesta julkaise.
Tervetulluttahan uudenlaisen median tulo on.
Minä haluan nähdä ensimmäisen numeron ennen tilaamista.
Uusi juttu -lehti minullakin on tarkkailulistalla odottamassa, tuleeko takki vai tuluskukkaro ja kannattaako tilata.
PoistaLähinnä kiinnostaa lehden linja: onko oikeasti rohkeasti puolueeton vai vetääkö heti jompaan kumpaan suuntaan.
Woketuksen pahin kärki on jo selkeästi taittunut, Ripranie. Ainakin ilmassa ovat sellaiset merkit, että yhä useammat ihmiset ovat nähneet woken ylilyönnit ja ovat selkeästi moista öyhötystä vastaan. Kun seuraa vaikka tätä Afrikan tähti -keskustelua tai näitä muita viimeaikaisia juttuja, niin suuri enemmistö ihmisistä pitää woketusta käsittämättömänä ja vääränä.
PoistaMitähän poliittista suuntausta ne Uuden Jutun toimittajakunta itse kukin edustaa? Minusta tuon uuden tulevan lehden nimi on aika kyseenalainen. Tältä tuntuu, toivottavasti tuntuma on väärä. En kyllä ole tilaamassa ko. lehteä. Nyt ainakin ajattelen niin.
PoistaAika polemiikkia wokisuus edelleen aiheuttaa, kun seurailen eri kanavia. Onko terävin kärki hioutunut, siinäpä mietettä.
Kyseessähän on tanskalaisen mediayritys Zetlandin laajentuminen Suomeen. Tanskassa kyseinen media, lehti ja siihen kuuluvat podcastit on menestynyt hyvin, joten miksi ei Suomessakin.
PoistaLehdessä ei ole ollenkaan mainoksia, mikä helpottanee lukemista huomattavasti. Mainosten avautuminen esimerkiksi Helsingin Sanomissa viivyttää juttujen lukemista ja avautumista, kun sivu pomppii aina uuden mainoksen avautuessa.
Toinen hyvä asia ovat pitkät perusteelliset jutut, joita voitaneen kutsua tutkivaksi journalismiksi. Klikkiotsikoita ei käytetä, vaikka niiden on todettu tuovan lukijoita lehteen esimerkiksi päätoimittaja Laura Saarikosken mukaan.
Mikäli lehdellä ei ole omaa poliittista agendaa taustalla, kuulostaa kaikki tämä lupaavalta. Mikäli sieltä taustalta alkaa pilkottaa jonkinlainen woke/DEI-lista, saa lehti minun puolestani olla.
Ja se vielä, että lehteä ei taida päästä lukemaan ilman ennakkotilausta, muistaakseni 100 euroa vuodessa.
Periaatteessahan yhteiskunnan epäkohtien huomaaminen ja niihin puuttuminen on hyvä asia, siitähän demariudessakin on perinteisesti ollut kyse.
VastaaPoistaHyvin usein tällaiset liikkeet, kuten nyt vaikkapa woke, vajoavat uskonnollisen liikkeen kaltaisiksi ilmiöiksi. Sattuvasti meilläkin eräs laajahko uskonnollinen lahko on nimeltään juuri herännäiset (sitähän myös woke merkitsee).
Minä luen Hesarin sellaisena nettiversiona, ettei ne mainokset klikkaamatta avaudu. Olin niin tottunut lukemaan Hesaria paperisena, että luulin etten ikinä opi sitä netistä lukemaan, mutta niinpä vain opin - ja aikaa siihen kuluu ihan yhtä paljon kuin ennen paperisessakin.
Pitkiä perusteellisia asiantuntevia artikkeleja minä luen Kanavasta. Kulttuuriaiheisia Parnassosta, jota aloin tilaamaan jo parikymppisenä tulevana runoilijana.
Parnasson maineikkaassa blogissa kauan sitten aloitin nettikeskustelu-uranikin.
PoistaLisäksi keskustelin uskonnollisista asioista eräässä teosofisvaikutteisessa blogissa. Sitäkään ei enää ole, harmi.
Se piti vielä sanomani, että näen nämä woket ja muut vastaavat liikkeet tämän päivän taistolaisuutena.
PoistaHehkuvin rinnoin vääryyttä vastaan.
Harmi, että Parnasson blogi lopetti. Itse en koskaan rohjennut kirjoittaa sinne, mutta luin juttuja ja keskusteluja kyllä innokkaasti. Jarmo Papinniemi ja hänen kuolemansa nousee tässä kohdin mieleen?
PoistaAluksi luin Hesarista näköislehteä, jossa mainokset eivät pomppineet. Nyt huomaan lukevani tätä mainoksellista digihesaria, joka ei siis ole näköislehti, vaan tämä normaali Hesari.
Jotain samaa woke-höpsötyksessä on kuin entisaikojen taistolaisuudessa. Kuitenkin entisaikojen vasemmistoradikalismi oli selkeästi ovia avaava liike, kun taas intersektionaalinen feminismi, tai woke-canselointi, on pikemminkin sulkeva liike, sensuroiva, estävä, ahtaasti asioihin suhtautuva, moralisoivakin. Aatteet ovat ikään kuin heittäneet häränpyllyä. Vasemmistolaisesta maailmankuvasta on tullut konservatiivisempi, oikeistolaisesta rohkeampi ja sitä kautta avartavampi.
PoistaNyt minua huvittaa ja harmittaa.
PoistaHarmittaa se, etten huomannut äärioikeistolaisten lukupiiriä Oodissa ja lähtenyt katsomaan. Ja huvittaa se, etten minäkään välittäisi koko lukupiiristä ja äärijäbistä hevon hemmettiä, ellei äärivasemmisto tekisi siitä aina mahtavaa spektaakkelia.
Tämä meikäläinen äärioikeisto on hiiren papana kanervikossa verrattuna vaikkapa Pyhän Itäisen Maan äärioikeistolaiseen uhoon ja tuhoon.
En liene hirveästi väärässä kun päättelen, että nämä ääripäät tarvitsevat toisiaan kuin jing ja jang, kuin tuli ja meni, kuin kuli ja pilu.
Yksinään heistä ei kukaan välittäisi. Kirjastopomo on täysin hakoteillä. Äärikaljut lopettavat lukupiirileikkinsä heti, kun äärihyvikset eivät provosoidu.
Ääri-ihminenkin on ihminen. Ihminen kaipaa huomiota.
Juuri tätä nämä ääri-ihmiset haluavat - molemmin puolin eli kummastakin leiristä - mediahuomiota. Jos nämä mielenosoittajat olisivat viisaita, he eivät ryhtyisi mekkaloimaan ja makailemaan kirjaston pöydillä. Näin kukaan ei edes huomaisi näitä ääri-ihmisten lukupiirejä.
PoistaNyt niihin suuntautuu huomio tämän mekkaloinnin vuoksi. Ja uskon, että moni laillani miettii, että lukupiirihän on hyvä asia. Kenties nämä piiriläiset eivät olekaan ihan hirviöitä. Saahan Suomessa ajatella eri tavalla, saa olla väärässäkin, väärää mieltä. Ketään ei tietenkään saa teoin tai sanoin sortaa, ja lakipykälissä kulkee rajat, ei mielenosoittajien taskussa.
Ihmettelin hieman termin ”vastamielenosoitus” käyttöä. Mielenosoitushan se oli, sillä lukupiiri ei ollut mielenosoitus. Ja siihen mielenosoitukseen tietenkin on lupa jokaisen osallistua.
Minulla on vieläkin tallessa muutama 1970-luvun Parnasso-lehti.
PoistaHaiskahtaa jotensakin vastakkaisesti ajattelevien porukoiden toisilleen kiusanteoilta nämä lukupiiritempaukset.
Käytetään hyväksi kirjaston kaikille avoimia ovia ja tasa-arvopyrkimyksiä omiin ideologisiin päämääriin.
Politikointi ei ole kirjastossa sallittua, mutta lukupiiri on hyvä " sateenvarjo" käyttää valtaa.
Varmaan näin kuin sanot, Noora. Minua kuitenkin harmittaa, että tässä jätetään käyttämättä tuhannen taalan paikka kahdenvälisen leirin dialogiin.
PoistaMiksi nämä melskaavat vasemmiston mielenosoittajat eivät haasta näitä äärioikeistolaisia lukupiiriläisiä älylliseen keskusteluun, dialogiin? Jos he ovat niin varmoja näiden tyhmyydestä miltä näyttää, niin luulisi, että lukutaidoton ääripersu olisi helppo nakki älykkäälle vasemmistolaiselle.
Sen sijaan mielenosoittajat heittäytyvät typeriksi, huutavat kitapurjeet levällään ja saavat suomalaiset suuttumaan alituiseen mölinään ja riitelyyn. Kannattaa vilkaista vaikka HS:ien juttua, jossa näkyy, että kansan tuki ei välttämättä olekaan mielenosoittajien puolella. He tekevät asialleen hallaa ja saavat äärioikeistolaiset näyttämään viattomilta uhreilta.
Mehän sen päätämme kuka saa olla hyvien puolella emmekä ainakaan joudu sietämään enemmistövaltaa.
PoistaMielenkiintoinen lisä tähän sinimustien ja mielenosoittajien Oodi-kirjastojupakkaan on Paavo Arhinmäen vaatimus. Hän esittää äärioikeiston häätämistä ulos kirjastoista.
PoistaEn malta olla siteeraamatta tähän HS:ien asiaa koskevasta uutiskeskustelusta sen suosituinta ja peukutetuibta kommenttia, johon itse yhdyn täysin:
”Mikko Kanskanen
6.1. klo 19.16
Toivon että mikäli tällaisiin reaktiivisiin ja populistisiin kieltoihin lähdetään niin ne koskettavat kaikkia ääriliikkeitä, oli kyseessä sitten sinimustien, kommunistinuorten, tai Sharia-lakia Suomeen ajavien lukupiiri.
Muussa tapauksessa en voi tukea tällaista, ja Arhinmäellä on syvältä vasemmalta katsoessaan melkoinen ketunhäntä kainalossa.”
(984 peukutusta)
Kaikkia suvaitaan mutta että kaljujen nuorten miesten lautapelejä ja keskustelua kirjastossa? Ei kai nyt sentään aivan kaikkea!
PoistaMe päätämme kyllä itse ketä suvaitaan ja siinä prosessissa toteutuu kaikii kaunis ja hyvä koska siis jotkut säännöt on oltava hei...
Tämä tuomittu rikollinen, pulska papinpoika Arhinmäki, toimii niin kuin ”putinistit” eli pakkovallan kannattajat ovat aina toimineet.
PoistaMiksi rauhallinen lukupiiri pitäisi häätää kirjastosta, jonka tehtävänä on antaa tilansa mm. lukupiirien käyttöön?
Miksi Arhinmäki ei vaadi häiriköiden häätämistä?
Vastaan: siksi ettei häntä vanhana politrukkina demokratia ja moniäänisyys kiinnosta. Toisinajattelijoilta turvat tukkoon.
- ..kun vallankumous tulee te kaikki pääsette päättämään ja syötte paistia, juotte viiniä ja ajelette limusiinilla poltellen sikaria ja - niin, mitä toveri siellä viittoo?
Poista- Minä en ole lihansyöjä.
- No syökää keittoa. Kuten olin sanomassa niin siis ajelette limus- niin mitä nyt?
- Minä en juo, olen raitis.
- Vai niin! No olkaa juomatta. Siis kun vallankumous tulee niin te kaikki, aivan kaikki tulette saamaan sen mikä teille kuuluu - no mitä te nyt vielä siellä huidotte?
- Niin kun minä en pidä sikarinsavusta.
- Turpa kiinni, kun vallankumous tulee niin te teette niin kuin käsketään!
Pätee lastenkasvatukseenkin Anonyymin mainio parodiallinen satiiri. Viimeinen sana kärisevälle kakaralle: Turpa kiinni koska minä käsken.
PoistaArhinmäen sokeutta ei voi olla ihmettelemättä. Eikö hän huomaa kaksoisstandardiaan, joka loistaa kaikille muille: ääriliike kiellettävä, jos se ei edusta minun hyväksymääni kantaa! Miten aikuinen ihminen voi olla noin umpitööt?
PoistaLisään vielä yhden kommentin aiheesta. Laura Saarikoski kirjoitti vuonna 2011 HS:ssa, että Paavo Arhinmäki oli muiden rikkomusten ohella tuomassa jalkapallohuliganismia Suomeen: hän kokosi Jokerien edesmenneelle futisjoukkueelle himokannattajaryhmän nimeltä 116% Boys, jonka jäsenet hakkasivat Ilta-Sanomien mukaan HJK:n kannattajia iskemällä hampaita katki ja viiltämällä yhtä ihmistä veitsellä kaulaan. Arhinmäkeä itseään ei ole syytetty väkivallasta, mutta ei hän myöskään irtisanoutunut ylilyönneistä, kirjoittaa Saarikoski..
PoistaEhkä arhinmäkeläinen väkivalta on vain oikeutetumpaa väkivaltaa kuin äärioikeiston lukupiiri..
Asia on territoriaalisempi. Jopa suvakkien on myönnettävä että jos ryhdyttäisiin kieltämään sinimustailu se edellyttäisi että rikottaisiin lakia. Valitettavimmin ei voida joten on myönnettävä että heitä on olemassa. He eivät kuitenkaan saa olla näkyvillä eivätkä puhua muiden kuullen, siinä kaikki. Näin nuo pikkuperkeleet ovat pelkällä olemassaolollaan voittamassa propagandasodan koska heiltä ei vaadita mitään vaivannäköä, perusteluja eikä mielipiteitä. Nyt vaan ripeästi muihin laitoksiin, kelaan jonottelemaan toisten puolesta, päiväkoteihin opettamaan hiekkalaatikkoleikkejä ja terveyskeskuksiin viemään alennusglögiä ja ylijäämäpipareita ja auttelemaan mummoja kauppa-asioinneissa!
PoistaTietysti tässä käy niln että jossain vaiheessa sinimustiakin on vaan pakko suvaita mutta se on vapauden hinta.
PoistaToisaalta kyllä sitten taas... No, ollos huoleton, ei enää katujengipelkoa. Joka korttelissa lymyilevä kiintiönatsi rientää apuun.
Anonyymi,
Poistame tiedämme Stalinin hallintoa kyrsineen, kun huomasivat Hidukan porukankin olevan sosialisteja, oikeinpa kansallissosialisteja. Uuskeksivät sanan "fasisti", jota aluksi käytettiin kaikista niistä oikeistolaisista, jotka tappoivat melkein yhtä paljon kuin kommunistit.
Pohdinnan ansaitsee, kuka keksi tämän nykykäytössä olevan sanan "natsi", jota heitellään tänne. Miksi "fasisti" ei enää ole riittävä?
Minä törmäsiin uudistuneeseen termiin ensimmäisen kerran, kun Putin väitti juutalaista Zelenskyä natsiksi. - Mielipuolista retoriikkaa.
70-luvulla taistolaiset käyttivät "fasisti"- sanaa aina siitä, kuka milloinkin vitutti. Usein päävihollisesen, sdp:n edustajista.
PoistaKehitys näyttää samalta kuin nyt "natsilla", sitä käytetään kaikista, jotka eivät kannata aggressiivista ja väkivaltaista vasemmistoanarkismia.
Nyt on jo Ylen älykin ehtinyt apajille ja asiasta on kuultu vihreää oikeaoppinutta.
PoistaHilpeää paremmuutta!
Toivottelen hersyvää ja oikeasuuntaista tiedotusoppia ja muuten vaan uudenuutta vuotta ikivanhojen kysymysten äärellä.
Tämä natsisanan heittely on ilmeisesti keino välttää dialogia, keskustelua. Ylipäänsä leimaavien sanojen käyttö on kätevää, kun niillä voi lyödä tarvitsematta osata perustella sanomaansa mitenkään.
PoistaIhmettelen vain sitä, miten joku tyytyy noin laihaan puheviestintään. Erimielisten ihmisten kanssa keskustelu voisi olla hedelmällisempää ja itsellekin antoisempaa.
Samoin on käsitteen ”turvallinen tila” kanssa. Kun vetäytyy tällaisiin tiloihin, ei tarvitse kohdata ihmisiä. Voi uinua kuplassa.
Arhinmäellä, kaunis talvinen ilta, poika pakkailee reppuaan. Isä istuu töllöttämässä teeveetä.
Poista- Poikani, mihin olet menossa?
- Lukupiiriin, isi.
- Mitä per…!? Missä se pidetään?
- Ki… kirjastossa, isi.
- Mitä vitt…!!! Sinne et jalallasi astu, Jumal auta! Marxin Pääoma ja Maon Pieni punainen kirja riittävät meille, kulttuurin nälän tyydyttävät Matti Rossin runot ja Stalinin kootut puheet! Niillä on isäkin punavihreälle oksalle pyrähtänyt.
- Mu… mut… isi, minä kaipaan kulttuuria…
- No, tuossa on pinkka Kulttuurivihkoja, opettele ne ulkoa, niistä löytyy vastaus kaikkeen.
Mistä aiheesta sinimustien ja toisen puolen tulisi keskustella?
PoistaLukupiirissä kun ollaan, keskustellaan kai kirjasta. En usko, että ketään kielletään osallistumasta keskusteluun.
PoistaJa kaiken järjen mukaan sivistynyt vasemmisto kai pystyy näyttämään keskustelutaitonsa. Vai pystyyykö sittenkään? Olisi muutenkin mielenkiintoista seurata näiden leirien hallittua keskinäistä keskustelua vaikka televisiosta, puolueettoman toimittajan johdattelemana ellei se suju ilman puheenvuorojen jakajaa. Koskaan ei tällaista keskustelua ole esitetty.
Hyvä idea Iines! Vaan löytyisikö keskustelijoita? Uskaltaisivatko eri puolueisen aktiivipolitikot debattiin toistensa kanssa?
PoistaKenties olisikin mielenkiintoisempaa, jos keskustelijat eivät olisi aktiivi politikkoja?
Ajattelin lähinnä tuossa noita kirjastossa olleita ääri-ihmisiä, molempia äärilaitoja. Kunpa joku panisi heistä tasalukuisen ryhmän harjoittamaan dialogia vaikka omista ideologioistaan.
PoistaOlisi vain yksi ohje: ei saa huutaa tai tapella tai nimitellä toista, vaan täytyy keskustella rauhallisesti perustellen sanomansa ja puhua saisi vuorollaan, ei kenenkään päälle. Puheenvuoron enimmäispituus olisi määrätty, kaikilla sama. Sen saisi alittaa, mutta ei ylittää.
”Mistä aiheesta sinimustien ja toisen puolen tulisi keskustella?” kysyä tärräytti anonyymi.
PoistaSitä pitäisi tietysti kysyä siltä ”toiselta puolelta”, punavihreiltä, hehän tulivat suurin joukoin sinne kirjastoon nimenomaan sinimustien lukupiirin takia.
Täytyyhän heillä, herra jumala, olla jokin syykin häiriköintiinsä! Lukevatko sinimustat ehkä vääriä kirjoja, keskustelevatko he ehkä vääristä asioista, ovatko heidän mielipiteensä ehkä vääriä vai ovatko he muuten vain rumia ja tyhmiä?
Jos sinimustat tekevät lukupiirissään jotain rikollista, se on sitten poliisien asia, ei lynkkausjoukkojen.
Tuovatko sinimustat muuten Oodiin omat kirjansa? Muuten on vaikea ymmärtää Oodin pomon uhkausta kieltää lukupiiri.
Toisaalta kirjaston kuvaan ei kyllä oikein kuulu kirjojen kieltäminenkään… tai ainakaan ennen ei kuulunut.
Mutta voisivathan Oodin pomot, punavihreät ja Arhinmäki joukkovoimalla sytyttää sinimustien kirjat valtavaksi roihuksi ja marssia huput hulmuten ja hurraten sen ympärillä!
Olisi se vaan komeaa katseltavaa.
Kirjaroviot ovat meillä jo syttyneet, symbolisesti. Nyt ovat Turussa, kulttuurin kehdossa, polttovuorossa Peppi Pitkätossut, Viisikko-sarja ja jokin muukin siinä uutisessa mainittiin, jonka illansuussa lehdestä luin.
PoistaSuomesta on tulossa historiaton ja taideteoksia leikkaava vasemmiston diktatuuri, jossa saksia käyttää Riikka Purraa taitavammin vallan toinen laita.
Peppi pitää tietysti kieltää, sillä hänen isänsähän on neekerikuningas (loukkaus arjalaisia kuningassukuja kohtaan, lisäksi äiti oli käynyt näköjään vieraissa), mutta mistä ihmeestä Viisikoita syytetään?
PoistaKirjahan on mitä modernein: toinen tyttö on transu tai lesbo, toinen poika mahdollisesti homo tai muuten vaan vähän tyttömäinen.
Syyn täytyy olla siinä, että poppoon pomo on Leo, määrätietoinen heteropoika, vanhoillisen patriarkaalisuuden perikuva.
Vai olisiko tässä koira haudattuna eli Paulin koira Tim edustaa väärää rotua tai jopa lajia?