28.1.2017

KitisijöitäYlen teettämän tutkimuksen mukaan valtaosa opiskelijoita kokee taloutensa heikoksi. 60 prosenttia yliopisto- ja 70 prosenttia ammattikorkeakouluopiskelijoista ei pidä talouttaan hyvänä.

Tätä uutista on kommentoinut mm.  valtiotieteiden tohtori, Aalto-yliopiston johtamiskoulun Aalto EE:n toimitusjohtaja Pekka Mattila Facebookissa seuraavasti:

"Jos opiskelija haluaa lomailla ja matkustaa, menköön töihin ja ratkaiskoon ongelman. Ei ole veronmaksajan asia tarjota hedonismiin hoitoa. Kaikenlaisia kitisijöitä sitä nykyään." 
"Uudempi koulukunta haluaa maksattaa varhaiskeski-ikään jatkuvat identiteettiprojektinsa muilla, Mattila kirjoittaa ja arvioi, että maksuton koulutus, tuettu asuminen, terveydenhoito ja ateriointi eivät taida riittää mihinkään."

Eihän tässä voi entisenä näkkileivän purijana ja ruokaa varastaneena opiskelijana muuta kuin taputtaa pieniä kätösiään yhteen.  Eikös muka opiskelijan kuulukaan nähdä nälkää ja matkustaa viikonloppuisin kotiin äidin lihasoppakattilan ääreen? Meillä ainakin vielä sairasvuoteellaankin äiti muisteli, miten tulimme siskon kanssa lauantaina kotiin ja ryntäsimme suoraan soppakauhaan kiinni, rahattomina ja usein flunssaisina räkänokkina.

Vaan tutkinnot suoritettiin rutisematta, ja kesällä käytiin Ruotsissa, ei hurvittelemassa vaan tehdastyössä tienaamassa vaaterahaa syksyksi, jotta pääsisimme vähän bailaamaan. Syksyllä nostettiin sitten muuhun elantoon opintolainat. Opintotuki taisi olla sata markkaa syyslukukaudelta, ja eräänkin kerran hurvittelin ostamalla oman kirjoituskoneen, Facit Privatin.

Valtion takaamaa opintolainaa maksettiin sitten kymmenen vuotta takaisin, jumalattomia kuukausieriä vaatimattomasta alkupalkasta. Vaan kiitollisuus ei herpaantunut hetkeksikään. Hieman vain ihmetteli, että miksi kukaan ei kiittänyt minua, minähän sen lainan maksoin takaisin korkoineen, ei valtio. Kun sain maksettua, olinkin jo keski-ikäinen. Kiitos minä itse! Vieläkään en päässyt istumaan rahakasan päälle, vaan alkoi asuntolainan takaisinmaksu. Terveisiä Osku Pajamäelle lähettää ahne sukupolvi, joka sai kaiken ilmaiseksi.

Tätä taustaa vasten en ihmettele Pekka Mattilan  puuskahdusta. Mies on totisesti oikeassa, ja katsoo nenäänsä pidemmälle. Moni opiskelija ei näe etuuksiaan, joita nyt jo saa. Miksi valtion tosiaan tulisi kustantaa opiskelijalle tai kenellekään muullekaan elämä niin, että kaikki olisi täysimittaista ja mukavaa? Pieni kurjuus pitää ihmisen nöyränä ja asettaa asiat hieman toisenlaiseen tärkeysjärjestykseen kuin mä ja mun bodyni ja laiffini.

Sitäkin mietin, miksi opintojen harjoittelujaksoilta pitäisi saada erikseen palkka. Kyseessähän on opintotuen kattama kohtalaisen lyhyt opiskelu harjoittelupaikassa. Jos palkka maksettaisiin, voisi kysyä, pitääkö opintotuki lakkauttaa siksi aikaa. Miten pitkälle valtion elatto pitää ulottaa? Mikä on riittävä määrä ja humaania?

*

Tähän loppuun kevennykseksi vielä yksi kitisijä, Teemu Selänne. Mies on suuren someyleisön mielestä nyt armoton tosikko, loukkaantunut kivojen Broljesten veljesten ivalaulusta. Sankari ei kestä pientä pilkkaa itsestään ja perheestään! Itse en ole tätä veljesten tuotantoa kuunnellut, enkä kovasti haluakaan.

Jään vain miettimään, pitääkö ihmisen aina vain kestää kaikki kiusaaminen, sillä mielenpahoittamiselle pitää nauraa kovasti tässä narsistisessa ajassamme.  Kiusaaminen on puheessa ja teoissa normalisoitu, ja etenkin jos on julkisuuden henkilö, tulee kestää ruoskan jäljet hymyillen. Kiitos vaan sinullekin, Tuomas Kyrö, joka lähinnä taot rahaa hahmollasi.

Ja loppujen lopuksi päivän iloinen uutinen: Aamun Helsingin Sanomissa oli mielenkiintoinen esittely uudesta  Hannu Salaman elämäkerrasta Paperilla seisova perkele. Tein varauksen kirjastoon ja jo helähti puhelin: kirja on noudettavissa samantien. Pikkukaupungin etuja. Kiitos valtio, palvelustasi.

(Maalaus Briton Riviére)

145 kommenttia:

 1. Samanlaisia ajatuksia tuli minunkin mieleeni, kun näin aamulla teeveestä, miten joku varttuneempi kaveri valitti, ettei hänellä opiskelijana jää rahaa makuutettavaksi tileillä tai sijoitettavaksi rahastoihin.

  Vaikka en nykyään vähästä hätkähdä, tätä kuuntelin ällistyneenä.

  Odottavatko opiskelijat todella nykyään, että heille on tarjottava ilmaisen koulutuksen lisäksi niin runsaat asunto- ja opintotuet, että rahaa jää säästöönkin!!??

  Tiedän toki suunnilleen tukien määrät, mutta kyllä tämä lipsahdus kertoi asenteesta sellaista, jota en haluaisi kuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TV-toimittaja - jos on kyse samasta haastattelusta - nimenomaan kysyi tältä kaverilta että jääkö häneltä mitään säästöön pahojen päivien varalle. Tämä kaveri totesi siihen että ei jää. Ei hän missään nimessä itse alkanut valittaa kun ei jää mutta pitäisi jäädä. Muutenkin ihan asiallinen jätkä oli.

   Poista
  2. Vaikea sanoa tähän mitään, kun en itse nähnyt. Joka tapauksessa fiksu opiskelija olisi toki kysynyt: Kuvitteleeko toimittaja, että opintotuesta (tai satunnaisista hanttitöistä) jää jotain säästöön. Se olisi ollut asiallista käytöstä. Nyt ilmaan jäi - jos se noin meni, että säästöt voisivat periaatteessa opiskelijalla olla mahdollisia. Toimittajakin osoitti tietämättömyytensä - jos se noin meni.

   Poista
  3. Opintotuki koostuu

   -opintorahasta,
   -asumislisästä ja
   -valtion takaamasta opintolainasta.

   Opintorahan määrään vaikuttavat ikä, asumismuoto, siviilisääty, oppilaitos ja tulot. Opintolainan valtiontakausta haetaan samalla kertaa opintorahan kanssa.

   Opintotuen määrä ja myöntämisehdot ovat erilaisia korkeakouluopiskelijalle ja vastaavasti lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleville.

   Poista
  4. Lisäksi on tarkat tulorajat ansioille, joita saa kuukausittain tienata saadakseen täydet tuet.

   Poikani nosti aikoinaan kaikki mahdolliset tukikuukaudet ja tienasi joka vuosi tarkasti eurolleen sallitut kk-ansiot kesätöissä sekä talvisin osa-aikaisena. Isäänsä tullut.

   Säästöön ei tietenkään jäänyt mitään, mutta maksimilainan ansiosta rahat riittivät normaaliin nuoren elämään.

   Mutta monet hänen kaverinsa eivät osanneet arvioida yhtä hyvin ja oli aika katkeraa maksella tukia takaisin. Siinä olisi kyllä korjaamisen varaa.

   Poista
  5. Ei niitä tarvitse arvioda , voi laskea laskurilla.
   Laskurien avulla voi selvittää arvion Kelan maksaman etuuden määrästä. Käytettävissä on seuraavat laskurit:
   Opiskelijat

   -Koulumatkatuki
   -Ostotodistuksen ostokerrat
   -Opintolainahyvitys
   -Opintolainavähennys
   -Opintotuki
   -Opiskelijan omat tulot

   Kyllä pittää olla tyhmä jos ei osaa netissä asioda .

   Poista
  6. Anonyymi, luetun ymmärtäminen hoi: "kun poikani nosti aikoinaan - -."

   Kelan sivuilla ei ole aina ollut laskuria. Kelan sivuja ei ole aina ollut. Internet ei ole ollut aina.

   Voit muutenkin lopettaa jatkuvan siteerauksen muilta sivuilta. Ihmiset osaavat kyllä käyttää Googlea. Moni osaa ajatella omilla aivoillaankin. Ihan itse.

   Jos tyylisi ei muutu, pysy täältä pois.

   Poista
 2. Kiusa se on pienikin kiusa, sanoi mies, kun kutiavaa peräaukkoaan raaputti. Tuomas Kyrön teoksiin perustuva Mielensäpahoittaja oli yksi suurista elokuvakokemuksistani, ei niitä tosin viime vuosina paljoa ole ollut. Antti Litja on Number 1.

  Kun pääsin armeijasta, tai enhän minä edes armeijaan päässyt, vain laivastossa olin, niin paluu arkeen oli tuntuva. Herätessäni seuraavana aamuna varmaan hieman krapulaisena kotoa, niin äitini tuli heti kysymään: "Mites meinaat itsesi elättää?" - Tuollainen vähäpätöinen seikka ei aiemmin ollut tullut mieleenikään. Onneksi siihen maailmanaikaan työnvälityksestä sai heti töitä ja tuotapikaa ahkeroin Nahka-Raimon taulukankaiden tuotantolaitoksessa. Raimo oli hieno mies, mutta ihan hermoheikko. Minua se kai vihasi, mutta vanhemmasta työkaveristani tykkäsi. Kerran kun Raikka lähti rientoihinsa, vanhempi työkaverini sanoi, että nyt laitetaan vähän vauhtia näihin hommiin. Säädimme päällystyskoneen niin nopealle, että taulukankaasta tuli varmasti sutta ja sekundaa. Sellaiselle ei olisi maalannut edes peräpohjolan taiteilija-erkki. - Heh, Raikan konkurssia en päässyt näkemään, koska olin jo päässyt parempiin hommiin ja autuampii maisemiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olit jo silloin ilkeä ihminen. Konkurssii meni pienyrittäjä sun takia.

   Poista
  2. Ossookko sie lukoa, vai onkona kirijaimet sinulle silikkaa mystiikkaa, etenkin jos niitä on palajon peräkkäin?

   Eikä se konkurssiin mennyt sen yhden paskan taulukangaserän vuoksi. Olipa vain tyypillinen suomalainen yrittäjä.

   Poista
  3. Seuraavalla yrittäjällä kun olin töissä, hän lähti parin viikon matkalle Ameriikkaan. Lähtiessään tokaisi meille duunareille: "Jos puuttuu tekijöitä, palkatkaa vaikka joku." - Voi vee, kun tuollaisia muistelen. Aivan karmea ongelma silloin oli, kun tekijöitä ei ollut tarpeeksi.

   Poista
 3. Tämä opiskelijan ulostulo kertoo jotai nyky-suomesta.
  Helppo elämä ei vaadi älyä. Tyhmentyvä ihminen etsii mahdollisimman helppoa elämää, joka taasen kierteeseen, jolloin ihminen haluaa entistäkin helpompaa elämää, ...
  Kansalaispalkan suosio on suurempaa kerrostaloissa asuvilla kuin puurtarhan hoitajilla.

  VastaaPoista
 4. Minua suuremmalla suulla on sanottu: Kun tulette johonkin taloon, niin sanokaa ensiksi: 'Rauha tälle talolle!'
  Ja jos siellä on rauhan lapsi, niin teidän rauhanne on lepäävä hänen päällänsä; mutta jos ei ole, niin se palajaa teille.
  Ja olkaa siinä talossa ja syökää ja juokaa, mitä heillä on tarjota, sillä työmies on palkkansa ansainnut. Älkää siirtykö talosta taloon.
  Ja mihin kaupunkiin te tulettekin, missä teidät otetaan vastaan, syökää, mitä eteenne pannaan,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... vaan katsokaat, ettette tarjoa pelkkää puuroa Allahin miehille. Teurastakaat sopiva uhrieläin laskemalla veri maahan niin että eläin riutuu Allahinsa edessä ja pankaa sitten veretön olmi lihoiksi kera runsain oliivein ja öljypuun hetelmin.

   Poista
  2. On mahdotonta kuvitella sekulaareja fundamentalisteja hyväksymässä toisten uskontojen rituaaleja.

   Omille rituaaleilleen ne allahin miehet ja naiset ovat sokeita, ja niiden arvostelu aiheuttaa hirvittävän raivon. Uskontoon kuuluu tunnepitoisuus.

   Poista
  3. Kaikissa uskonnoissa on sokeutta toisten uskonnoille. Ehkä kuitenkin islam on suvaitsemattomimmasta päästä, sillä se ei ole aikojen saatossa ainakaan tarpeeksi verrattuna muihin uskontoihin.

   Poista
 5. Kepun kannattajat ja elitistipersulaiset ovat aina eläneet liian helppoa elämää, eivät ymmärrä sitä,kun rahaa ruokaan ei ole. Kepulilla kun tulee aina valtion suomia rahapusuja ja persu elää työttömyyskorvauksillaan ja pikkupimeillä bisneksillään hyvin.

  VastaaPoista
 6. Nyt taas hetkeksi vetäydyn. Populistit saavat taas vapaasti vuodattaa körnäänsä. Voi kertoa, kuinka kamalaa joidenkuiden mielestä oli, kun muka demari-Clintonia ei valittu. Tai kuinka kamalaa on, kun on niin kamalaa, eikä vanhoja huomioida.

  Siitä vain olen vähäistä enempää huolissani, että persulaiset tutkimuksen mukaan sangen huomattavalta osalta kannattavat putinia. Varokaa putinia - hän on perkele.

  VastaaPoista
 7. Minä tai Mikis kun aloitamme vuodatuksiamme, Iines aika pian huomaa, että nyt on aika uudelle bloggaukselle. Sitten sieltä tulee oikeistolaista propagandaa. - Hyvähän se niin on, tässä hieman natsistisessa maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulet vaan, Riku. Ette te niin tärkeitä ole minun luomistyössäni, vaikka tärkeitä olettekin.

   Aloitan uuden jutun, kun sisäinen viriliteettini alkaa muodostaa inspiraatiota jonkin idean ympärille. Usein se idea tulee yhtäkkiä jonkun lauseesta tai näkemästäni kuvasta. Siinä ei ehdi edes tarkistaa, kuka siellä edellisessä jutussa kommentoi parhaillaan.

   Minä en siis edusta leipiintynyttä kuivakirjoittajaa, vaan haltioidun joka kerran jostain katkelmasta ja lisää sitten omista sanoistani. Ettäs tiedät.

   Poista
  2. Leipiintynyt kuivakirjoittaja?

   Kommenteissa ei saa puhua, siitä on huudettava vieläkin kovempaa.
   Ranskalaista valtiomiestä mukaillen: mielipiteenvapaus on siksi tärkeä perusoikeus, että sitä pitää puolustaa, vaikka ei olisikaan asioista samaa mieltä

   Poista
  3. Huomaan nyt jälkikäteen käyttämäsi sanan "propaganda", Riku.

   Se on loukkaava sana ja tarkoittaa kirjoittajan tavoitteellista, harkittua ja järjestelmällistä pyrkimystä manipuloida lukijoiden uskoja, asenteita tai tekoja. Näinkö huonosti minua olet lukenut?

   En unissanikaan halua, että kukaan täällä muuttaa omia ajatuksiaan yhtään mihinkään. Olen nauttinut juuri siitä, että täällä on sanottu laidasta laitaan, sillä siihen kasvatin opiskelijoitakin: arvostamaan eri tavoin ajattelevia ja käymään dialogia. Opin koko ajan lisää, ja näin ei olisi, jos en tahtoisi itsekin koko ajan avartaa omaa ajatusmaailmaani.

   Eiköhän propagandan suoltaminen edellytä pikemminkin sitä, että ihminen on varma mielipiteistään eikä edes halua oppia muiden ajatuksista.

   Poista
  4. Tuolla lailla ajateltuna, käytettäköön kovaäänisestä kailottamisesta sanaa popaganda.

   Poista
  5. Anteeksi, jos loukkasin. Minä vain en tunne itseäni saarnamieheksi ja kaiken sanottavani politiikasta tunnen jo sanoneeni. Ihan saatanan sama, mitä mieltä muut ovat.

   Poista
  6. Propagandasta puheen ollen silmäilin juuri Hesarista Kaurismäen haastattelun, joka oli tehty hänen uuden propagandafilminsä takia.

   Kaurismäki päättää jutun näin: "Nato-kiimaiset voisivat siirtyä pakolaisiksi veroparatiiseihin."

   Aki tarkoittaa varmaan Nato-maa Portugalia.

   Poista
  7. A. Kaurismäen mukaan ihmiskunnalla ei ole muuta selviytymiskeinoa kuin terrorismi.
   Häh...Kyllä??? Viesti on selvä!
   Kukaan ei ala huvikseen terroritekoihin!
   Turvahysteria tarvitsee niitä...

   Hänellä on vasemmistolainen maailmankuva. Luulee, että on suurikin taiteilija. Asematunnelin ja keskikaljakuppilakulttuurin ihaililija. Voin vain kuvitella, kuinka hän keskikaljaräkälän suuressa pöydässä istuu kuin raamatun henkilö, jota palvotaan.

   Vasemmistolaisena hän myy populistisia väitteitä, jotka kuulostavat kivalta mutta tulevat kalliiksi.

   Poista
  8. Kaurismäkihän asuu talvet Portugalissa, veroparatiisissa.

   Sivistän itseäni verohallinnon blogista: "Portugali on säätänyt merkittäviä verovapauksia ulkomailta muuttaville henkilöille. Heidän ei tarvitse maksaa veroa useista Portugalin ulkopuolelta saamistaan tuloista. Sama koskee tietyin edellytyksin myös perintöjä ja lahjoja."

   Kaurismäki ihmettelee yksinkertaisia asioita, sitäkin, että Libanon ja Jordania ovat ottaneet enemmän pakolaisia kuin Eurooppa yhteensä. Ilmeisesti Kaurismäen mielestä pakolaisilla olisi parempi olla mahdollisimman kaukana juuriltaan tyystin erilaisessa ilmastossa ja kulttuurissa.

   Tavallinen ihminen pitää kai itsestäänselvänä, että kulttuuriltaan samanlaiset lähimaat ottavat enemmän naapurimaitten pakolaisia kuin tyystin erilaiset kaukaiset maat. Mikä tässä ajattelussa on väärin?

   Suomalaiset Kauriskmäki jakaa kahteen ryhmään, auttajat ja rasistit. Välimuotoja ei ole.

   Yleisasenteena on hänen mukaansa se, että Suomi yrittää "idiottimaisen sokeasti estää koulutettua ja yritteliästä nuorehkoa väkeä" asettumasta tänne väestökadosta kärsivään vanhenevaan Suomeen.

   Kaurismäen uusi pakolaiselokuva Toivon tuolla puolen saa helmikuussa laajan huomion mm. Berliinissä, jossa se todennäköisesti saa mainion vastaanoton. Ja miksei saisi.

   Poista
  9. PS En tiedä, missä Kaurismäen tulot verotetaan. Voi olla toki Suomessakin. Ja luultavasti ovatkin.

   Poista
  10. Aki Kaurismäki kannattaa pettymyksekseni kuolemantuomiota. Tulojen perusteella.

   Hän on itse myös varakas. Kaupparekisterin perusteella päättäjänä 10 eri firmassa.
   Hallituksen jäsenä , toimitusjohtajana tai
   omistajana . Kaikkien firmojen yhteenlaskettu liikevaihto on miljoonia.

   A. Kaurismäki itse ajaa äärimmäisen saastuttavilla, bensasyöpöillä amerikanraudoilla. Kuten Kari Väänänen sanoo elokuvassa ”Kauas pilvet karkaavat”: ”Minä en bussilla ajele – minä olen minä”.

   Poista
  11. No, känninen ”taiteilijahan” .
   Harva välittää hänen ”taiteestaan”, vielä harvempi hänen näkemyksistään.

   Poista
  12. Kaurismäen persoona ei ole minua kiinnostava, mutta minä pidän hänen elokuvistaan, joista olen nähnyt suurimman osan. Tosin niiden maailma on suppea ja niissä köyhien ihmisten elämä on aina koruton, minimalistiseksi riisuttu. Ihmiset solidaarisia toisilleen. Kurjuuden glorifiointia.

   Toinen suosikkiohjaajani kotimaisista on Matti Ijäs.

   Poista
  13. En minäkään halua haukkua Kaurismäkeä taiteilijana tai edes ihmisenä, mutta katson oikeudekseni kritisoida hänen julkisesti esittämiään mielipiteitä.

   Kuten nyt vaikkapa tätä Iineksen lainaamaa, jossa Suomi muka "idiottimaisen sokeasti estää koulutettua ja yritteliästä nuorehkoa väkeä" tulemasta maahan.

   Mistähän Kaurismäki tällaisen väärän käsityksen on saanut? Juuri tällaista väkeähän me tänne haluamme - koulutettuja ja yrittelijäitä nuoria!

   Siksihän me olemme vuosikausia verovaroin tarjonneet heille ilmaisen yliopistokoulutuksenkin!

   Ikävä kyllä nykyisissä pakolaisjoukoissa heitä ei juuri näe.

   Poista
  14. Jostain muistan sellaisenkin tiedon lukeneeni, että ulkomailta varta vasten opiskelemaan tulevat korkeakouluopiskelijat eivät jää tänne töihin, vaan vievät täältä saamansa ilmaisen ja korkeatasoisen koulutuksen lähtiessään pois.

   Suureen maahanmuuttaja- ja pakolaisjoukkoon mahtuu tietenkin aina poikkeuksia, mutta esitettyjen tietojen mukaan koulutus on ollut varsin vähäistä tai peräti olematonta.

   Joku tulija voi esittää epärealistisia haaveita esimerkiksi lääkärin tutkinnon suorittamisesta, mutta ei selvästikään ymmärrä, että opiskelemaan pääsemiseksi vaaditaan jo kättelyssä tietyissä aineissa lukiotason oppimäärän hallitseminen, jotta ylipäänsä voi päästä tiedekuntaan sisälle.

   Poista
  15. Aki Kaurismäen uusi elokuva on "Toivo".. Siinä syyrialainen pakolainen ajautuu hiililaivan kyydissä Suomeen.

   Bisnesmiehenä Kausrismäki tietää mikä myy hyvin. Menestyselokuvien yhdistävä tekijä onkin aiheen tunnettuus ja ajankohtaisuus.

   Kaurismäki on tehnyt itsestään brändin tai keulakuvan, jonka ihmiset tuntevat. Ikoni ja hahmo johon pitää osata rakastua tai kiintyä.Kiihkeät kaurismäki fanit rakastavat sitä ja kertovat tästä perusasiakkaille, jotka levittävät tiedon isolle massalle.

   Poista
  16. Vielä Kaurismäestä. Haluaisin nimittäin päästä tekemään hänen elokuviinsa huonelavastuksia.

   Kun sanon ylempänä, että hänen elokuvissaan "köyhien ihmisten elämä on aina koruton, minimalistiseksi riisuttu", niin olen itse tehnyt erilaisen havainnon.

   Köyhän ihmisen huone ei ole välttämättä minimalistinen ja niukka, eikä köyhä ihminen ole välttämättä vähäpuheinen ja päältäpäin yksinkertaisen näköinen, asiat tyynesti vastaanottava kiltti olento.

   Melkein uskottavampi voisi olla rönsyilevä ja runsas, hieman sekainen tila köyhän asuintilana. Sängyllä kirjava ja paksu tilkkutäkki sekä sen päällä vielä jokin röijy, myös kirjava. Seinillä on jopa tauluja, hehkuvia auringonlaskuja ja tarkasti maalattuja kukka-asetelmia, eikä aina niitä Gran Canarialta tulleita postikortteja nuppineulalla kiinnitettynä.

   Verhoissakin löytyy, plyysiä ja pitsiä, kaikkea mitä ihmiset nyt kyllästyksissään roskiin ja UFF:N aukkoihin työntävät. On tuolia ja sohvatuolia, telkkareitakin kaksi. Jopa läppäri löytyy, ehkä ilman liittymää. Ja mattoja on, kynnysmattoa ja isoa itämaista hieman himmennein värein. Ruokakaapissakin on melkoinen varasto kuivamuonaa, osa tipahtaa maahan, kun oven avaa.

   Tätä rataa jatkaisin lavastusta. Ja köyhällä olisi vielä vaatteitakin pinossa ja poikin, toppatakkia, kenkää, housua ja hametta, hyviä vaatteita saa mistä tahansa, kun vaan ottaa.

   Rikkaat ne minimalistisia ovat, kun krääsä kyllästyttää. Eli toivottavasti Kaurismäki ajanmukaistaa lavastuksensa.

   Poista
  17. Olen vähän kyllästynyt Kaurismäen leffoihin. Samaa tarinaa kerrotaan joka kerta samanlaisessa maalauksellisen karussa miljöössä.

   Jos joku tahtoo nähdä huikean leffan niin Isäni Toni Erdmann. Ihan käsittämättömän hieno kolmetuntinen!

   Poista
  18. Useimmilla merkittävillä ohjaajilla on omanlaisensa miljöö, johon ihmiset asettelevat. Kaurismäellä minimalistisuus korostuu, ja tavallaan se on toki jopa komeaakin.

   Minua vaivaa tässä koruttomuudessa ja jonkinlaisessa "puhtaudessa" lähinnä se, etten koe sitä siis todeksi. Muutoin minimalistisuus on hyvä asia monessakin mielessä. - Puhtaus on jotenkin liian ideaalista, korottaa ihmiset ja tekee heistä viattomia.

   Poista
  19. Kaurismäki on luonut oman köyhän Suomensa, joka muistuttaa hieman 50-luvun kaupunkilaisen yksinasujan kortteeria - tämän päivän köyhien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

   Tämän päivän köyhyys konkretisoitui Hesarin jutussa, jossa neljän lapsen opintovapaalla oleva (yksin?)huoltaja joutui tyytymään 97 neliön vuokramurjuun, jossa oli vain neljä huonettakin. Kyllä taas hävetti olla suomalainen.

   Tällainen todellisuus ei kuitenkaan ole Kaurismäen todellisuutta. Eikä monen muunkaan köyhyydellä elämöivän.


   Poista
  20. Kerrankin minun ja Kuunkuiskeen leffamaku kohtasi, ainakin melkein. Hyvä filmi, mutta mikähän oli sen sanoma? Vai tarvitseeko sellaista edes olla.

   Poista
  21. Luin tuon jutun neljän lapsen opintovapaalla olevasta yksinhuoltajasta, ja muistelen kulmakarvojeni kohonneen monessakin kohtaa artikkelia.

   En nyt muista, mikä artikkelissa oli valituksen aihe, mutta muistikuva on, että naisella ei ollut ainakaan hätäpäivää yhteiskunnan turvaverkkojen ansiosta.

   Tässäpä olisikin muuten aihe köyhyyselokuvaan. Miljöönä sata neliötä, äiti ja neljä tenavaa ja taatusti muunlainen kuin minimalistinen sisustus.

   Poista
  22. Tapsa, en ole kovin kiinnostunut mistään sanomista. Jos sellaisen haluaa löytää, vaihtoehtoja on useita. Vaikkapa että yhteinen sävel voi löytyä, vaikka alkuun näyttää, että se ei ole mahdollista. Tai että vanhemmilla voi olla jäätävän suuri merkitys aikuisten lastensa hyvinvointiin. Kenties se, että kasvu on aina mahdollista. Tai että omasta vankilastaan vapautuminen kannattaa; ihan vaan muutaman vaihtoehdon mainitakseni.

   Poista
  23. Tarkoitukseni oli tietenkin kysyä, että mikä tekee siitä mielestäsi niin "huikean"? Tuskinpa tekninen toteutus?

   Filmissähän hieman alleviivattiin sitä, että tässä rajoja rikkova vapaa sielu hieman hupsuttelee uraputken oravanpyörässä pyristelevän tyttärensä kustannuksella - saadakseen hänet heräämään oikeaan elämään.

   Kuten sanoin, pidin elokuvasta, vaikka se ei johtunut tuosta ylläolevasta, vaan nimenomaan siitä huolimatta.

   Jäin nimittäin miettimään, että kumpikohan sitä omasta vankilasta vapautumista kipeämmin tarvitsi?

   Poista
  24. Tapsa, jäit kiinni lillukanvarsiin. Jos minun tarvitsee "selittää" elokuvan hienovarainen nerous, se ei auennut sinulle.

   Vaikkapa se kohtaus, jossa isä ja tytär odottavat hissiä kiusaantuneina, kun isä on (muka) lähdössä.

   Isä vilkaisee alhaalta parvekkeelle puolihuolimattomasti, koska ei usko, että Ines katselee häntä sieltä. Se epäuskoinen onnentunne & iloiset heiluttelut, kun tytär onkin siellä! Ja hetken päästä Ines purskahtaa itkuun - aina ei ole helppoa löytää tietä toisen luo, vaikka oltaisiin samaa lihaa ja verta.

   Elokuvan jälkeen isä ei enää tarvitse hampaita ja peruukkeja, koska hän riittää jo itselleenkin.

   Poista
  25. Enhän minä selitystä kaivannut, vaan kokemustasi. Tarkoitukseni ei kai auennut sinulle...

   Vakuutan kolmannen kerran kuin Pietari hiilivalkealla, että pidin elokuvasta, se oli mielestäni erinomainen, joten kai sen "hienovarainen nerous" jotenkin hipaisi minunkin sieluani.

   Tätä hipaisua yritän ymmärtää.   Poista
  26. Hipaisut ovat ymmärryksen tuolla puolen! :)

   Poista
 8. Kiittelit valtiota kirjastopalveluista. Kirjastot ovat kuntapalveluja ja myös jäävät kunnille sotemylläkän jälkeen, kun sosiaali- ja terveyspalveluista ottaa vast kun maakunta. Maakunnat ovat itsehallintoalueita.

  Muista kuin sotepalveluista vastaa edelleen kunta. Kirjastopalveluista saatetaan tulevaisuudessa tinkiä köyhimmissä kunnissa, sillä kunnille jää vielä monenmoista järjestettävää. Nähtäväksi jää, kasvaako erot palvelujen suhteen kuntien välillä vaiko ei.

  VastaaPoista
 9. Kunnat ja valtio rahoittavat yleisten kirjastojen palvelut yhdessä. Valtion rahoitus perustuu kunnille maksettaviin valtionosuuksiin.

  Kuntia en kiitä siksi, että olen käärmeissäni niille kirjastojen lakkautuksista maaseudulla. Oman kesäpaikkakuntani mainio paikalliskirjasto lakkautettiin kunnan kepulaisten isäntien äänillä. Lisäksi kunnat pihtailevat kirjastojen aukioloajoissa. On yleistä, että kirjastot ovat kiinni iltaisin ja aamuisin pitkälle päivään. Jos minulta kysytään, kirjastojen tulisi olla auki viikonloppuisinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyihän se syyllinen jälleen. "Kepulaisten isäntien äänillä"! Sinä olet ilkeä. Valtuustossa on varmasti muitakin puolueita.

   Kirjasto joutuu kilpailemaan nykyisin nettikirjaston kanssa. Oletan monen suomalaisen mieluumin menevän nettikirjastoon kuin oikeaa kunnankirjastoon.

   Jos kaikki ihmiset eivät tiedä,Turussa ja muualla Varsinais-Suomessa on Vaski ja Tampereen seudulla Pirkanmaan kirjastojen PIKI-verkkopalvelu. Lisää e-kirjastoja löytyy Kirjastot.fi -sivustolta. Katso sieltä.


   Poista
  2. "Kepulaisten isäntien äänellä" tuli minulle suoraan kirjastonhoitajalta, jonka tunnen. Hän ilmaisua käytti, kun harmittelin valtuuston päätöstä muutama kesä sitten. Hän oli ollut kuuntelemassa valtuuston päätöstä.

   Sitä paitsi mainitun kunnan valtuusto on aina ollut kepuvetoinen, vahvasti. Nyt vasta, tilojen vähennyttyä valtuustoon on tullut myös sosiaalidemokraattista väriä, kun maaseudun pojat ovat siirtyneet töihin autotehtaalle ja muihin duunipaikkoihin.

   Kyllä kaikki tietävät kirjastonsa ja niiden palvelut, älä suotta kuormita kommenttitilaa Google-tiedolla. Valtaosa ihmisistä valitsee edelleen mieluummin kirjan eikä e-kirjaa. Niin minäkin, sillä kirja on tutkitustikin - ellet itse huomaa - parempi silmille kuin digiversio kirjasta. Muutenkin kirja on ergonomisempi ja kätevämpi.

   Digijuttuja ei kannata yliarvioida. Paperinen laskukin on monesti kätevämpi kuin digilasku. Voit ottaa yhteen käteen kaikki vuoden digiyhteyslaskusi ja näet kokonaiskuvan yhdellä silmäyksellä. Menepä nettipankkiin ja katso puolessa minuutissa yhdellä silmäyksellä vuoden laskutusjaksoasi... Ei onnistu.

   Poista
  3. Veljmies, verkkopalveluissa voi katsoa kokoelmaa, varata aineistoa ja jatkaa laina-aikaa. Siellä ei voi lukea kirjaa, kuunnella musiikkia tai katsella elokuvaa. Aineisto on haettava ensin kirjastosta. E-kirjoja on tarjolla varsin vähän, koska EU lainsäädäntö rajoittaa e-aineiston maksutonta lainaamista.
   Kirjastoissa on henkilökunta joka neuvoo, opastaa, jakaa tietoa ja etsii asiakkaan tarvitseman ja haluaman aineiston vaikka minkälaisen kiven alta.

   Kirjallisuuden kirjaformaatti tulee säilymään vielä kauan, koska kirjoja on painettu useita satoja vuosia ja koska niitä yhä painetaan. E-kirja tekee tuloaan, mutta se kestää vielä useita vuosikymmeniä ennenkuin se hävittää kirjan kirjana kokonaan. Eräs syy on tottumus ja toinen syy on se, että laitteet sekä ohjelmistot ovat niin monenkirjavia, että on paljon helpompaa lainata kirja kuin selvittää millä laitteella ja millä ohjelmalla jonkun E-kirja voi lukea.

   Poista
  4. Tuo minun unohtui sanoa, minkä Anonyymikin yllä toteaa: e-kirjoja on kokoelmissa varsin vähän lainattavaksi. Olen itse havainnut tämän, mm. viimeksi kun hain Hannu Salaman uutta elämäkertaa.

   Omat e-kirjani olen ostanut Elisa-palvelusta, joka on ihan laadukas palvelu. Silti luen mieluummin kirjaa kuin e-kirjaa tabletilta.

   Poista
  5. Lisään vielä: tuo pieni maaseutukirjasto, joka suljettiin kepulaisten isäntien äänillä, palveli ihmisiä myös kolmella tietokonepäätteellä, jotka olivat ahkerassa käytössä. Nyt kunnassa ei ole tietääkseni ainuttakaan ilmaista tietokonetta satunnaisten käyttäjien tarpeisiin. Eli tämäkin tietoväylä vietiin pois.

   Poista
  6. Maksatko sinä verosi sinne pieneen kuntaan , missä käyt silloin tällöin? Vaadit kuintenkin palvelua, siinä siivellä.

   Tunnen kyllä kuntabyrokratian . Päätökset tehdää harkiten . Virkamies esittele, lautakunta tekee omat päätökset, kunnanhallitus ja viimeisenä valtuusto siunaa.
   Moni ihminen saa sanoa mielipiteensä kirjaston lakautuksesta.Ei siinä yksin isännät päätä. (Muistuu sinun kananmuna tili)

   Ymmärrän kyllä, pienien kuntien ongelmat. Yleeensä siellä eläkeläiset ovat enemistö. He ei tuo verotuloja. He vievät valtaosan kunnanbutjetista.

   Ole siinä sitten mieliksi kesäasukkaille.

   Poista
  7. "Kyllä kaikki tietävät kirjastonsa ja niiden palvelut, älä suotta kuormita kommenttitilaa Google-tiedolla."

   Onko sinun kommenttitila rajallista?

   Mielestäni tuossa ei ole googletietoa.

   Poista
  8. "Paperinen laskukin on monesti kätevämpi kuin digilasku."
   En muista koska olisin viimeiksi saanut paperilaskun.
   Sähkölaskut ym. tulevat suoraan pankkii ja ne tarvitsee vain vahvistaa.

   Tiliotteet voi tallentaa tietokoneen muistiin ja katsoa vaikka kesken vuoden.

   Me elämme tietoyhteiskunnassa , verottajan ym. viranomaisten kanssa asiodaan sähköisesti.

   Poista
  9. Menepä sanomaan tuo sille 92-vuotiaalle vanhukselle, jonka pankkikortin Nordean automaatti nielaisi ja jonka Nordea auttamatta ja tylysti lykkäsi takaisin kadulle.

   Poista
  10. Maksan mökkiseudullani kiinteistöveroni kahdestakin kesämökistä ja isoista tonteista, maksan jätehuoltomaksua paikalliselle yritykselle, maksan sähkölaskuni seudun yritykselle ja vesimaksuni kuntaan, työllistän seudun asukkaita kaadattamalla puita ja rakennuttamalla mitä kulloinkin tarvitaan, kannatan kyläkauppaa ja mansikkatiloja sekä paikallista puutarhamyymälää jne. En minä mitään vaadi, vaan saan hyvää palvelua.

   Minä olen ollut kahtena kesänä sen kunnan kunnantoimistossa tekemässä mm. kunnalliskertomusta ja muita kirjallisia tehtäviä. Porukka on edelleen tuttua, samoin päätöksentekijät.

   Poista
  11. Sinulla on tuota omaisuutta.

   Minä sanoin , että tiliotteet voi laittaa tietokoneen muistiin .En sanonut mitää 92-vuotiassta mummosta. Mistä se mummo nyt tähän tuli?

   Suomi on aina kehunut olevansa maailman huippua tietotekniikassa . Täällä 7-vuotiaat opetetaan koodaammaan.

   Poista
  12. Mummo esiintyi runsaasti palstatilaa saaneena Helsingin Sanomissa. Nordea epäonnistui tyystin tehtävässään palvella asiakkaan rahaliikennettä. Onneksi pankki myönsi virheensä.

   Mitä tästä opimme? Maailma ei muutu paremmaksi digin avulla, digi ei voi olla herra. Digi pudottaa valtaosan nykyisistä vanhuksista yhteiskunnan ulkopuolelle. Tarvitaan vaihtoehtoja siirtymäkaudeksi.

   Poista
  13. Mitähän vaihtoehdot ovat ? Kehitystä ei voi pysäyttää.
   Koulutus vannoo digiloikan nimeen.Uusia innovaatioita täytyy tehdä, että pysymme maailman huippu osaajina..

   Myönnän kyllä sen, että merkittävä osa ikääntyneistä ihmisistä on yhä tottumattomia tietotekniikan käyttäjiä.

   Siinä olisi työtä esim. eläkeläisten etujärjestöille .Heidän tehtävä on saada myös eläkeläiset "digisoitua".   Poista
  14. Korjaan yhden kohdan. Koulutus ei vanno digiloikan nimeen.

   Opetushallinnon virkamiehet, kuten esimerkiksi opetusministeri ja virastojen suunnittelijat, joista suurin osa ei ole toiminut opettajina eikä heillä ole pedagogista osaamista, vannovat digiloikan nimeen, opettajat eli asiantuntijat ja osaajat eivät vanno.

   Kun ajatellaan, että suomalaiset opettajat ovat osaamisessa ja pätevyydessä maailman kärkeä, luulisi heitä kuultavan. He eivät ole digiopetusta vastaan, vaan tietävän sen olevan väline, ei tavoite kuten virkamiehillä. Oppiminen on tavoite.

   Poista
  15. Seniorikansalaisille on tarjolla digikursseja. Useimmilla on myös jälkikasvua, joka parhaiten opettaa vanhempansa ja isovanhempansa toimittamaan asiansa laitteilla.

   Kyse ei olekaan tästä. Kyse on ihmisen ikääntymisessä luonnollisesta fyysisten ja henkisten kykyjen hiipumisesta. Nyt vanhusiässä oleville tulee tarjota avun lisäksi kunnioitusta. Ihmiselle sattuu nuorempanakin monenlaisia kämmejä tietoliikenteen kanssa, saati vanhana, hitaammalla reagointikyvyllä ja vapisevilla sormilla. Annetaan heidän valita paperiasiointi.

   Meillä on muutenkin vanhusten osa kova, joka toinen päivä yksi suomalainen vanhus tekee tilaston mukaan itsemurhan. Laitoksissa olevien vanhusten kohtelusta on karmeita tietoja. Silti poliitikot nostavat edelleen kärkikohteekseen lapsiperheen edut, aina ja joka vaalissa. itse olen päättänyt, etten äänestä kunnallisvaaleissa poliitikkoa, joka nostaa tas lapsiperheen edut kärkihankkeekseen. Ääni vaihteeksi sille, joka puhuu vanhuuden arvostamisesta ja turvatusta loppuelämästä.

   Poista
  16. Taisi olla Sailas muistaakseni; joka sanoi tähän tapaa: "Suomalaiset ovat koulutettuja , mutta SIVISTYMÄTTÖMIÄ."

   Mielestäni sivistys ei ole kytköksissä koulutukseen. Sivistynyt ihminen kasvaa ilman koulutustakin, mutta koulutuksella saadaan ehkä tietämystä eri aloilta, mutta sivistynyt käytös voi olla täysin nolla.

   (Vertaa nordean pankkihenkilön käytös mummoa kohtaan.)

   Poista
  17. Koulutuksella on tapana lisätä sivistystä, koska tieto lisää tietämystä ja torjuu ennakko- ja harhaluuloja ja opettaa ihmistä kunnioittamaan muita ihmisiä tasaveroisina olentoina keskenään.

   (Mikset aina kirjoita tällaisia hyviä ja asiallisia kommentteja? Miksi aina lopulta päädyt kalvamaan bloginpitäjää henkilökohtaisesti? Mieti tätä.)

   Poista
  18. Olet ihan oikeassa, Veljmies! Hyvä vanhuus, hyvä vanhusten hoito mittaa sivistyksemme tason. Iineksen kanssa sataprosenttisesti samaa mieltä.

   Elän parhaillaan lähiomaisena hyvin vanhan ihmisen hoitokysymysten keskellä ja on pakko sanoa, että vaikka moni asia on hyvin, niin hyvin hauraan vanhan ihmisen kohtelu on meillä huonoa, jopa surkeaa. Häkellyttävintä, että tämä täysin ala-arvoinen kohtelu ei suinkaan tule aina perustason hoitajien taholta vaan hyvinkoulutettujen lääkäreiden taholta. Koko ammattikuntaa en halua leimata, mutta väkisinkin tulee mieleen, että osa lääkärikunnastamme on sairastunut rahaan. Tai raha on sairastuttanut heidät.

   Soteuudistus synnyttää selvästi joissain hoitoalan ihmisissä pelkästään rahakiimaa. Tiedän, että tämä on rajusti sanottu, mutta tietyt tilanteet lääkäreiden kanssa ovat saaneet minut ajattelemaan juuri näin.

   Poista
  19. Luin jostain sosiaalidemokraattien puheenjohtajaehdokkaitten sanomisia. Ei puoltakaan sanaa vanhuksista. Sen sijaan Tytti Tuppurainen uhosi palauttavansa subjektiivisen päivähoito-oikeuden Suomeen.

   Tällainen arvovalinta Tuppuraisella ja ilmeisesti muillakin demariehdokkailla.

   Poista
  20. Sen verran nuihin valtionosuuksiin, että ne eivät ole korvamerkittyjä vaan kunnat saavat itsenäisesti päättää mihin rahansa käyttävät, myös valtion tuet. Ja siitä taas päättää valtuusto. Valtiovalta ei puutu siihen.

   Poista
  21. Höpön pitän höpönä, mummolle apulainen elikkä sihteeri ja sillä selvä. Työttömiä piisaa vissisti. Ootteko te aivan hassuja, eihän teknologian ongelma ole x määrä x:ää vaan ihmisen ongelma on kehno teknologia, sen korjaamiseksi tarvitaan ihminen.

   Poista
 10. Kemppinen on blogissaan sortumassa ryhdittömyyteen. Aiheiden sekamelska samassa kirjoituksessa. Enkä erota mikä on sarkasmia mikä todellinen mielipide, tietääkö itsekään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen jo pitkään kiinnittänyt huomiota Kemppisen tekstirakenteeseen. On ollut kirjoituksia, joissa jokainen kirjoituksen virke on muodostanut oman kappaleensa, joka on erotettu siis tyhjällä rivillä muista kappaleista/virkkeistä.

   Kun on itse vuosikymmenet opettanut opiskelijoille, että hyvässä testikokonaisuudessa yksi virke ei muodosta kappaletta, vaan ajatuskokonaisuus, tämän tietysti huomaa.

   Noh, me kaikki vanhenemme, minäkin, sinäkin, ja kaipa se näkyy hengen tuotoksissa. Hyvän laulajan ääni haparoituu, taitavimmankin viulistin käsi alkaa vapista, ehkäpä hyvän ajattelijankin ajatus vain muodostaa pienempiä kokonaisuuksia kuin ennen. Mene tiedä.

   Poista
  2. Voi se vika olla lukijoissakin. Tiedän ja menen.

   Poista
  3. Vikaa en ole etsimässä enkä arvostelemassa sisältöjä. Puhuin tekstin rakenteesta oman havaintoni MEGin huomioihin.

   Yhtä lailla kuin kirjat ovat vapaata riistaa arvostelulle, ovat myös muut julkisuudessa ovat kokoelmat, blogit, kolumnistien tuotannot.... Luulenpa blogisti Kemppaisen olevan itsekin tätä mieltä.

   Poista
  4. Kemppinen ehkä pitää itseään erinomaisena kirjoittajana, tekstin taitajana jumalan armosta, mutta minä en ainakaan häntä sen takia lue ja joskus jopa kommentoikin.

   Vaan siksi, että hän käsittelee sekä ajankohtaisia että ikuisia aiheita sopivassa suhteessa, sekamelskassakin jos niin haluaa nähdä.

   Hän tykittää tulemaan aika laajalla kirjolla, joten mahtuuhan sekaan hutejakin ja puolivillaisia tölväisyjä.

   Tässä tämänpäiväisessä hän selvästikin on yritellyt kiteyttää joitakin ajatuksiaan aforistisiksi arvoituksiksi. Kuten vaikkapa tämä: "Runoilija kirjoittaa sanojen takaa."

   Oudon sattuvasti sanottu.

   Poista
  5. Kemppinen onkin parhaimmillaan runoissa, runojen käännöksissä, aforismeissa ja vapaissa kirjoitteissa, kuten vaikkapa omaelämäkerrallisessa proosateoksessaan Elämän varjo, josta muistan kirjoittaneeni tänne ihastuneen jutun.

   Nämä blogijutut jäävät minulle vieraammiksi, ehkä juuri käsittelytapansa vuoksi. En silti väheksy niiden sisältöä, vaan pikemmin ajattelen niin, etten ole aina kyllin sivistynyt ymmärtämään niitä.

   Poista
  6. Hain huvikseni tuon mainostamani oman kirjoitukseni Kemppisen kirjasta esiin. Tässä se on, jos joku haluaa vilkaista.

   Poista
  7. "Tässä se on". Vilkaisin.
   122 kommenttia luin sieltä täältä. Samat jutut siellä oli jo silloin , kiimat , parisuhteet, toisten mielenterveydet.
   Blokistia on vuonna 2009 saanut arvostella, (nyt ei saa).

   Siis ei uutta aurinngon alla tänää.

   Poista
  8. Kuulepas Veljmies. Tottakai saa arvostella, mutta blogistin jatkuva kalvaminen on epäasiallista ja sitä paitsi lukijoista varmasti ikävää. Tulee ikävä ilmapiiri. Olet kuin trolli, joka tahtoo lopulta vain kiusata muita ja pilata koko blogin.

   Olen koettanut katsoa Sitemeterista, oletko muuan vanha blogikiusaajattareni Pohjanmaan Ylivieskan suunnalta, ja sieltähän sinun kommenttisi näyttävät tulevan. On kuitenkin vaikea uskoa, että olisit sama henkilö, joka vainoharhaisesti kulki kannoillani täällä. Jos olet sama, sanon ystävällisesti: painu hlvettiin, jos et ole, voit jäädä jo esikartanoihin.

   Poista
  9. Näköjään en ollut vielä Iinekselän vakiovieras noihin aikoihin, kun en pistänyt lusikkaani tuohon soppaan.

   Kemppisessä minua kiinnostavat vain hänen aiheensa: nykyisyys, historia, kirjallisuus, tiede, uskonto... joskus jopa mystiikka, vaikka harvemmin hän suoraan siihen viittaa.

   Kun hän puhuu torjuntavoitosta, kvanttiteoriasta, Trumpista tai Päätalosta, en voi olla kommentoimatta.

   Poista
  10. Kyllä minäkin Kemppisen blogia kiinnostuneena seuraan. Vaikka vaikuttaakin ,että e.sim. Timo Vihavaisen blogikirjoitukset olisivat kaikin kouriintuntuvin kriteeriöin selkeimpiä ja järjestelmällisimpiä. Ehkä Vihavaisen yleisössä on enemmän mustavalkoisempia totuuden julistajia.

   Poista
  11. Et tainnut olla, Tapsa, ja ne kommentithan olivat sitä luokkaa, että kuka tahansa olisi poistanut ne samantien. Mainittu tyyppi perusti bloginkin, ja sen pääsisältö oli ivata Iines Ankkaa. Minullahan oli hänen mukaansa korvarysä, siis tämä blogi.

   On tietysti mahdollista, että nyt on liikkeellä eri ihminen, sillä eihän Sitemeterin ilmoittamiin voi luottaa, omakin IP:ni näyttää sijaitsevan milloin Lahdessa, milloin Kuopiossa, vaikka koko ajan sijaitsen Satakunnanssa tai Varsinais-Suomessa.

   Poista
  12. MEG, Vihavainen taitaa itsekin olla julistaja, joten ei ihme, että kommenttiosioonkin tulee sitten julistajia.

   On myös niin, että jos julistaa autuuden oppia, ei leimata julistajaksi, mutta jos julistaa harhaoppia, leimataan julistajaksi. Näin se käy tässä matoisessa maailmassa.

   Kommenttikerberos on sitten taas päällä, koska kaikki eivät osaa käyttäytyä, vaikka suurin osa osaa.

   Poista
  13. Lueskelen minä Vihavaistakin silloin tällöin. Olen sitä sorttia, etten jaksa kauan samanmielisten kanssa paasata asioista - mutta silloin jaksan kyllä, kun ollaan erimielisiä.

   Olen luonnossa lempeä ihminen, kirjoituksissani paljon ärhäkämpi. Johtunee osaksi siitäkin, että osaan ja haluan tiivistää. Tiedän kyllä, ettei 75-prosenttinen totuus ole koko totuus.

   Poista
  14. Minulla - ja ilmeisesti usealla muullakin - on ilmeisesti sama: kun tiivistää ilmaisuaan ja kiinnittää huomionsa siihen, että jälki on ymmärrettävää ja nopeasti luettavaa, tekstistä tulee napakkaa ja aiheesta riippuen ärhäkkääkin.

   Minähän hämmästyi kovasti, kun napakasta ilmaisustani johtuen sain heti kärkeen monen kanssabloggaajan varpaisillee, ikään kuin olisin joku iso kiho, merkittävä vaikuttaja. Minä pieni hiirulainen, luonteeltani kiltti ja ystävällinen ja avulias sielu. Minusta on vieläkin outoa, että jokuset viitsivät ilkeillä minulle.

   Sana on vahva.

   Poista
  15. Minulla - ja ilmeisesti usealla muullakin - on ilmeisesti sama: kun tiivistää ilmaisuaan ja kiinnittää huomionsa siihen, että jälki on ymmärrettävää ja nopeasti luettavaa, tekstistä tulee napakkaa ja aiheesta riippuen ärhäkkääkin.

   Minähän hämmästyin kymmenen vuotta sitten jo kovasti, kun ilmeisesti napakasta ilmaisustani johtuen sain heti kärkeen monen kanssabloggaajan varpaisilleen, ikään kuin olisin joku iso kiho, merkittävä vaikuttaja. Minä pieni hiirulainen, luonteeltani kiltti ja ystävällinen ja avulias sielu. Minusta on vieläkin outoa, että jokuset viitsivät ilkeillä minulle. Sana on ilmeisen vahva väline. Kun ajattelee ja sanoo tismalleen, se on jo teko.

   Poista
  16. Parasta Kemppistä on häikäilemättömien lainoppineiden omanedun tavoittelijoiden teilaaminen. Dumari on kylmä ja kova, piiskatykki haukahtaa ja vellihousut notkahtaa.

   Poista
 11. Huh, huh kun inhottaa lukea vanhoja omia kirjoitelmiaan. Se ei ole mitenkään sikamekeaa vaan on suorastaan ältsiä. Sen takia en niitä luekaan. En pysty lukee. Ne on tehty "missä milloinkin" mielentilassa. Johon minulla ei oleenää pääsyä. - Ps. Mutta kyllä minä sanomisistani silti vastaan. Eli, jos joku tuntee itsensä kunnialoukatuksi, nostakoon syytteen.

  Minä nostan sitten sen syytteen lähimpään ojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin luen vanhoja juttujani, mutta silloin tällöin. Joskus yllätyn, että hitto vie, tämähän on hyvä. Ja kommenttiosio on merkittävä tässä blogissa, ollut aina. Miten moni ihminen on mennyt pois koko blogimaailmasta, jokunen siirtynyt autuaammille kirjoitusmaille lopullisesti. Jokaista muistan ja kaipaan, ja kiitän. Blogi on aina ollut meikäläiselle merkittävä ilmaisuväline päivittäisille ajatuksilleni. Kun puhekyky meni ja jäin kynän varaan, kun työ meni ja rutiiniksi tuli blogi. Kymmenen vuotta täynnä Iinestä. Katsotaan nyt, miten jatko sujuu. Riittääkö motivaatio itselläkään.

   Poista
  2. Ensimmäinen julkinen digitaalinen keskustelukerho, johon osallistuin, oli joskus 90-luvulla Skepsiksen järjestämä. Muistaakseni siihen osallistuttiin sähköpostitse – jokainen kommentti napsahti jokaisen ryhmään ilmoittautuneen sähköpostiin.

   Muistan monia mielenkiintoisia blogeja muinaisuudesta. Eräs oli Ruusu-ristin ylläpitämä ja siinä käytiin todella mielenkiintoisia keskusteluja mm. buddhalaisuudesta. Osallistuin siihen nimimerkillä Zen.

   Yritin googlailla löytyisikö sitä blogia kirjoituksineen yhä nettityhjyydestä, mutta ei tärpännyt...   Poista
  3. Muistan seuranneeni joitain keskusteluryhmiä, sekalaisesti, mutta en tuolloin osallistunut niihin. Puhuttiin myös uutisryhmistä. Ei ollut aavistustakaan, mihin mittoihin internetkeskustelut joskus yltäisivät.

   Poista
  4. Minäkään en juuri pysty vanhoja kirjoittamiani lukemaan. Jokunen kouluaikojen ainekirjoitus minulla on jäljellä ja niistä ihmettelen, kuinka fiksu minäkin olen sentään joskus ollut.

   Blogeihin tai muualle en ennen kirjoittanut, luin vaan ja hyvä niin. Blogeja tosin luin vähemmän. Iineksen sivuistakin minulla on hämärä mielikuva lukemisvierailustani.

   Asiakasyrityksen edustajalle muistan joskus laittaneeni sähköpostissa johonkin asiaan kommentin: "Jos totta puhutaan, tuolla ei tee vittuakaan." - Hän vastasi, että: "sen tekemiseen sitä ei ole varsinaisesti tehtykään." - Sitten laittoi keskustelun eteenpäin erilaisille isoille ja pienille pomoille, siihen laittoivat omia ajatuksiaan. Suoraan sanoen hävetti. Silloin minun olisi pitänyt oppia, ettei kaikkea pidä sanoa, mutkun en.

   Poista
 12. Minä yritin kehitellä hyvää Teemu Selänne-vitsiä. mutta en kyennyt. Aloin myös ajattella, että miksi pitäisi vitsailla Teemusta tai kollegoistaan Niko Saarisesta ja Maisa Torpasta. Televiissiojulkkis on vaativa ammatti, vaikkei toimeentulo olisi siitä kiinni.

  Niko Saarista ja Maisa Torppaa kehun siitä, että ovat nuoria ja pirtsakoita eivätkä ihan täynnä itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teemu Selänne on hampaissa nyt selkeästi yhdestä syystä, jonka kaikki tietävät. Hän on esittänyt vääriä mielipiteitä.

   Poista
  2. Eihän Teemu ole tv-julkkis, vaan menestynyt ammattiurheilija. Minkä lajin suuruuksia ovat nämä Niko ja Maisa, kun ei tule mieleen? Teemun suurin synti on se, jonka Iines kertoikin: poliittisesti epäkorrektit mielipiteet.

   Suvaitsevaiset eivät suvaitse kuin toistensa mielipiteitä.

   Poista
  3. Hmmm...kyllä Teemu on vain tv-julkkis ja eläköitynyt, joka tapauksessa entinen, urheilija. Niko ja Maisa tulevat tästä mieleeni, heidän suuruuksistaan minulla ei ole tietoa.

   Poista
  4. Teemun tv-ohjelma on mennyt näköjään sivu silmieni, luojan kiitos.

   Poista
 13. Tiedotusväline on silloin väärässä, kun se alkaa itse tekemään voimakasta politiikkaa. Ylen uutinen kaksoiskansalaisten toiminnan rajoittamisesta oli uutisankka, vaikka sellaiselle lainsäädännölle onkin tarvetta ja aikomusta. Kun Ylen oikeustoimittaja alkaa väitellä poliitikkojen kanssa politiikasta, hänen olisi aika väistyä. Eli saada fudut, kenkää ja monoa.

  Tällainen toiminta ei ole uutisvälitystä tai tiedotusta, se on propagandaa.

  VastaaPoista
 14. Kysymys ei nimittäin ole Ylen tyttöjen mielipiteistä, vaan siitä, että pystytään kauniit silmät laittamaan kuriin, jos putin päättää tänne hyökätä.

  Ukraina elää! (vielä)

  VastaaPoista
 15. Silmiini osui Kari Suomalaisen piirros, jossa Kari makaa nauraen selällään ja sanoo: "Maailma on vitsi, josta tosikot eivät ymmärrä."

  Ai saakutirallaa, taas olen ollut Karin piirroksiin ihastunut, koska Visavuoren museo jakaa niitä parhaita. Muistan kyllä Karia joskus haukkuneeni ja olihan se uran hiipuminen näksemyksien loppumisen ja huumorintajun loppumisen myötä aika surullinen.

  VastaaPoista
 16. Ylen ulostulo ja änkkääminen kaksoiskansalaisuusasiassa on kummallista.

  On kai päivänselvää ilman lainsäädäntöäkin, ettei kaksoiskansalaista voi nimetä sotilaallisesti tai kenties jopa poliittisesti (?) merkittäviin tehtäviin. Tämä lienee käytäntö useimmissa ellei kaikissa muissakin maissa - Ruotsista en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia kaksoiskansalaisuudesta. Joka tarkoittaa sitä, että kaksoiskansalaisia on kohdeltava samoin kuin oman maan kansalaisia.

   Ne virat, joihin voidaan nimittää vain Suomen kansalainen, ei tarkoita sitä etteikö voitaisi valita kaksoiskansalaista (jos se toinen kansalaisuus on Suomen kansalaisuus).

   Poista
  2. Viestintä- ja liikenneministerillämme on kaksoiskansalaisuus. Suomen kansalaisuus on hänellä varsin tuore, myönnetty vähän ennen edellisiä eduskuntavaaleja.

   Poista
  3. Perneristä, ministeristä, olen monella tapaa huolissani, mutta Sveitsin en luulisi tänne hyökkäävän. Ei ainakaan, jos eivät halua turpaansa varta vasten ottaa. Perneri on kyllä hyökännyt, mutta siitä ei tähän astisilla näytöillä kannata välittää.

   Poista
  4. Tottakai kaikkia on kohdeltava tasaveroisesti, ja näin mm. yksi Venäjänkin kansalaisuuden omistava suomalainen varusmies kertoo kokeneensa kaiken armeijassa tämänpäiväisessä HS:ssa. Mihinkään ei ollut mitään estoa eikä erikoiskohtelua.

   Lakia tulee noudattaa, ja sitä varten lakia on nyt syytä rukata. Jokainen ymmärtää, että esimerkiksi tasavallan presidenttinä ei voi toimia kaksoiskansalainen. Tai puolustusministerinä. Useimmissa tehtävissä voi, ja se on luonnollisesti oikein.

   Turha koettaa nyt nähdä tässä mitään kaksoiskansalaisten sortoa, ja sinäkin tiedät tämän taatusti hyvin. Sen sijaan sopii miettiä, miksi Yle tulee ulos asialla, johon on ollut jo jonkin aikaa tekeillä lakimuutos. Minusta se on järjetöntä ja herättää jälleen epäilyjä Ylen toiminnasta kaikesta agendasta vapaana viestimenä.

   Poista
  5. Tuo venäjänsuomalainen varusmies sanoi kuitenkin, että jos Venäjä hyökkäisi Suomeen, hän taistelisi Venäjää vastaan, mutta jos Suomi hyökkäisi Venäjää vastaan, hän ei ottaisi siihen osaa.

   Minua kiinnostaa muiden maiden tilanne tässä. Miten siellä kaksoiskansalaiset, ja nimenomaan venäläis- tai arabitaustaiset kaksoiskansalaiset pääsevät sotilasvirkoihin tai strategisiin ministerinvirkoihin. Myönnän, etten tiedä tätä, enkä halua googlailla.

   Poista
  6. Nyt kannattaisi puhua siitä miten tämä vaikuttaa tavallisten kansalaisten elämään, eikä korostaa näitä, aika lailla liioiteltuja uhkakuvia. Suomesta muutti Ruotsiin 1960-70 luvuilla joidenkin arvioiden mukaan yhteensä noin 400.000 suomalaista, jotka menettivät Suomen kansalaisuuden kun saivat Ruotsin kansalaisuuden. Yhteensä liki miljoona Suomessa syntynyttä suomalaista asuu ja elää muissa maissa, ja isolla osalla on myös toisen maan kansalaisuus. Heistä kukaan ei voisi tulla valituksi virkoihin joihin ei voisi valita kaksoiskansalaisia.

   Vaikuttaa siltä, että intomielisimmät somepuhisijat haluaisivat lakkauttaa kokonaan kaksoiskansalaisuuden. Se on tollojen puhetta.

   Ihmisen taustat tutkitaan hyvin tarkkaan, jos toimii esim. puolustusvoimissa tai puolustusministeriön tehtävissä. Korkeimpiin virkoihin useimmiten nimitetään, koska ne eivät ole ihan tavallisia työpaikkoja. Se, että Putin on dorka, ei tarkoita että kaikki venäläiset olisivat yhtä hulluja.

   Poista
  7. Nyt esität itse kummallisia uhkakuvia, Anonyymi.

   Harvat ovat ne työt ja tehtävät, joihin kaksoiskansalaiset eivät ulkomailla pääse. On tietenkin päivänselvää, että strategisiin sotilastehtäviin tai tärkeisiin ulkopoliittisiin virkoihin ei valita kaksoiskansalaisia ainakaan arabimaista tai Venäjältä - heidän tulee olla käsittääkseni syntymämaansa lain tai normien mukaan myös oman valtionsa käytettävissä, jos valtio niin vaatii.

   Ei minun mieleeni ole kyllä tullut, että kaksoiskansalaisuus tulisi kenenkään mielestä poistaa. Sehän on rikkaus. Koeta ymmärtää se, että kaksoiskansalaisen esto arkaluonteiseen tehtävään on itsestäänselvästi järkevää ja käytössä varmaan kaikkialla. Tuskinpa kovin moni kaksoiskansalainen hirveästi edes hinkuu tällaiseen kansallisesti merkittävään tehtävään uudessa kotimaassaan?

   Poista
  8. Ja ettei se nyt vaan menisikin niinpäin, että jokuset haluavatkin nähdä tässä Ylen keittämässä sopassa kaksoiskansalaisia koskevaa rasismia....

   Poista
  9. Ano: "Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä..."

   Miksi me todellakin menemme aina sitoutumaan kaikkiin typeriin asioihin, joista on meille vain haittaa?

   Miksi me menimme antamaan venäläisille oikeuden kaksoiskansalaisuuteen, vaikka Venäjä ei vastaavaan suostunut?

   Miksi emme edellytä vastavuoroisuutta? Se olisi reilua, eikä kukaan meitä siitä moittisi. Ja miksi venäläiset saavat ostaa Suomesta kiinteistöjäkin, mutta me emme saa ostaa Venäjältä?

   Miksi me aina olemme sinisilmäisiä hölmöjä, jotka suostuvat kaikkeen?

   Anonyymi edustaa juuri sitä tekopyhää kansanosaa, joka hurskastelee kaikkien tasavertaisella kohtelulla Suomessa, mutta ei korvaansa lotkauta sille, että meitä ei kohdella tasavertaisesti muualla tai että kansallinen etu vaatii joskus tiukkuutta.

   Anonyymi hurskastelee myös Ruotsin ja Sveitsin suomalaisten kaksoiskansalaisuuksilla, eikä ole ymmärtävinään, että ainoa uhka meille ovat venäläiset kaksoiskansalaiset - heidän on Venäjän lain mukaan oltava uskollisia vain ja ainoastaan Venäjälle!

   Miten me edes voimme myöntää kansalaisuuden tällaisille potentiaalisille uhkille? Eikö venäläisten toiminnasta ole aivan tarpeeksi esimerkkejä?

   Milloin meidän päättäjämme heittivät terveen järjen roskiin ja milloin me annoimme sen tapahtua?

   Poista
  10. Suomettumisestakin on jo aikaa. Suomi voisi vihdoin itsenäistyä sataprosenttisesti.

   Vai onko se edes teoriassa mahdollista?

   Poista
  11. Maakaupat tehdään Suomen lakien mukaan. Jos haluaa muuttaa niitä lakeja, kannattaa kirjoittaa kansanedustajille jotka ovat lakeja säätämässä ja laatimassa.

   On kyse Suomen kansalaisista, kun puhutaan niistä kaksoiskansalaisista joiden toinen kansalaisuus on Suomen. Se, että Venäjällä on erilaiset lait, on meidän päätäntävaltamme ulottumattomissa. Heillä on omat lakinsa.

   Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia, sanoo Suomen lait. Meillä eletään Suomen lakien mukaan. Joissain viroissa voidaan edellyttää työn luonteesta johtuen, että on ainoastaan Suomen kansalainen, mutta siihen on oltava hyvät perustelut. Yleensä on.

   Poista
  12. Laki kaipaa nähtävästi paljon muutoksia, tarkennuksia. On selvää, että kun maailma muuttuu, lakikin muuttuu vallitsevien olojen mukaiseksi.

   On siis vain hyvä, että nyt tulee esille lain aukkoja. Näin ne voidaan korjata ajanmukaisiksi.

   Poista
  13. Nukkukaa yönne rauhallisesti. Putnistit eivät ole kaappaamassa valtaa armeijassa, eivätkä venäläiset eivät ole suunnittelemassa Suomen miehittämistä, eivätkä muslimit ole tekemässä Suomesta islamilaista valtiota, eikä kaksoiskansalaiset ole vieraan vallan agentteja.

   Poista
  14. Samuli kyseli alempana, kuka on tuomittu maahanmuuttoon liittyvästä kriittisestä puheestaan.

   Anonyymin kommentti tässä yllä on mielestäni esimerkki asiallisen kyselevänkin kritiikin tuomitsemisesta.


   Vai löytäisitkö Anonyymi keskustelusta yhdenkin rasistisen tai asiattoman tai foobisen heiton tai ennakkoluulon? Yhtään esimerkkiä et koskaan pysty poimimaan. Leimaat kirjoittajat omien ennakkoluulojesi mukaan, noudat nuo nimittelyt omasta ihmisten leimaamisvarastostasi.

   Poista
  15. Mitä tulee Suomen lakeihin, niin niiden typeryydestähän minä juuri valintinkin, anonyymi! Että miksi olemme olleet sinisilmäisiä tomppeleita ja antaneet vallan vastuuttomille maailmanparantajille?

   Sivumennen sanoen näin on tehty muuallakin Euroopassa ja tällaisen hölmöyden aiheuttamasta vastaiskusta on kyse ns. populististen ja "äärioikeistolaisten" puolueiden nousussa, mitä mediamme nyt sormi suussa äimistelee.

   Mutta mistä anonyymi on tietävinään, etteivät kaksoiskansalaiset ole vieraan vallan agentteja? Venäjän johto ei ehkä kysele anonyymin mielipidettä oman kansallisen etunsa mukaisille toimille.

   Suomi on Venäjän puskuri Natoa vastaan ja sillä mitalla meitä siellä arvioidaan, ei maailmaa syleilevien puheiden mukaan. Kun USA on heikko, Venäjä vahvistaa asemiaan. Niin yksinkertaista se on.


   Poista
  16. Heip, keventäkää vähän. Otan aika lungisti, en halua imeä elämääni mitään kauhukuvitelmia. En tarvitse niitä. Jos jotain järkyttävää ja pahaa tapahtuu, kuten maailmassa ja elämässä voi tapahtua, niin se on vaan pelkästään hyvin surullista. En voi vaikuttaa maailman suuriin tapahtumiin. Sen edessä olen voimaton.

   Poista
  17. Mutta voimmehan me Suomessa vaikuttaa Suomen asioihin. Kaukaa viisas ajattelee nenäänsä pitemmälle ja varautuu pahimpaan. Siksihän vakuutuksiakin otetaan.

   Jos aiemmin eri oloissa on tehty tyhmiä päätöksiä ja lakeja, niin ne pitää perua ja muuttaa.

   Huomasin juuri Kemppisenkin tulleen minun kannalleni ja vaativan perustuslakia muutettavaksi. Käypä nyt lakianonyymi ojentamassa häntäkin samoin kuin ojensit minua.

   Poista
 17. Vaan tietäkäät kaikki, että "vihapuhe" määritellään tänään Ylen A-teemaillassa. Tai sitten ei määritellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä tarvitse määritellä. EU:n mukaan: "vihapuhe on Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen. Termiä sellaisenaan ei esiinny Suomen lainsäädännössä.

   Se, että minä olen vihainen paskoista poliitikoista juha sipilöineen, ei ole vihapuhetta. Eikä se, että Teemu Selänne on entinen, niin entinen. Aateuskovaiseksi en itseäni tunnista. Ikinä minua ei ole liiemmin kiinnostanut se, mitä Teemu sanoo, maaleja, rumasti maaleja, olen häneltä vain odottanut. - Turpa kiinni, kiekkosutari!

   Poista
  2. Ei esiinny lainsaadännössä, ei. Kyllä tuo EU:n määritelmä on kattava, mutta vika lienee siinä, että vihapuhe kuitataan kapeasti lähinnä yhdensuuntaiseksi rasismipuheeksi.

   Rasismipuheeksi sitten taas kuitataan monenlainen asiallinen ja analysoivakin puhe, jossa käsitellään maahanmuuttoa kriittisesti ja rauhallisesti argumentoiden. Tämä on se pointti, jota ei oteta huomioon esimerkiksi Ylen keskusteluissa ja suurissa maahanmuuttohuutoilloissa.

   Vihapuhe ei kulje siis vain yhteen suuntaan, vaan se on kahdensuuntaista.

   Poista
  3. Olet oikeassa, minustakaan vihapuhetta ei ole se, kun sanon, että yhtään irakilaista tai syyrialaista en tänne halua. Pizzerioita on ihan riittävästi.

   Amerikkalaiset voisivat itse hoitaa nuo aiheuttamansa ongelmat. Trumpilta, sementtipäältä, se on liikaa vaadittu. - Saas nähdä, hermostuuko liike-elämä donaldduckin hulluuksiin, tuleeko sieltä syy Dounaldin ennenaikaiseen virkansa keskeyttämiseen.

   Poista
  4. Pikkukaupunkiin on tullut monta uutta arabimaista tulleiden maahanmuuttajien pitämää ruokapaikkaa. Tosin yksi pizzeria meni kiinni, mutta toinen on tulossa hyvälle liikepaikalle, ja siellä on luvassa vaikka mitä hyvää, sellaistakin sorttia, ettei ole ennen näillä lakeuksilla nähty. Mielelläni hakisin sieltä vaikka jotain ihanaa take away -annosta tai istahtaisin syömään, mutta pelkään nielaisevani vahingossa halal-lihaa, siis rääkkäämällä tapetun eläinparan kylkeä tai muuta suikaletta. Vegepizza on varma valinta, tai vegesalaatti, mutta sellaisen teen kotonakin. Silloin harvoin kun syön ulkona, tahdon hieman hyvää kuivakkaa lihaa.

   Poista
  5. Halal ei ole mikään erityisen julma eläimen teurastustapa,jostain syystä helluaholaiset ovat siihen takertuneet. Kamalampaa se on, kun suomalainen bönde istuu elukan päälle: "pijätteles vähän henkees!"

   Poista
  6. No kyllä se julmaa, että tainnuttamattoman eläimen kaulavaltimo katkaistaan ja katsotaan vieressä, miten eläin valuu kuiviin, hitaasti.

   Miksi tämä pitäisi tehdä täälläkin vain uskontojen vuoksi?

   Poista
  7. Teurastaminen on julmaa, siitä ei pääse mihinkään. Valitsisiko itse nopean tainnutuksen vai halalin hiljaa hiipumisen, en tiedä.

   Liha on ihmisen parasta ravintoa, sanon kasvissiyöjän poikana, joka oli iloinen kaikesta sen kaltaisesta. Soijakorvikkeet pitäisi lailla kieltää, ne ovat luultavasti aika vaarallisia. Ja ruusunmarjatee, kunnon kahvia pitää olla muutama litra päivässä.

   Poista
  8. Skojari Hannu Takkulalle pitää valitettavsti maahantulo sallia, koska hän on kansalainen. Jostain syystä Hande "pudokki" Takkula päätti julkisuuteen kertoa, mitkä maat eivät häntä halua rajojensa sisäpuolellle. Eihän hän tiennyt asuinpaikkaansakaan, vähän sellainen jalasmökkitapaus. Saudi-Arabia menisi takkuluudessa ilman muuta huonompaan suuntaan.

   Poista
  9. Teurastaminen Suomessa merkitsee eläimen kannalta nopeaa nukutusta, ei muuta, halal taas merkitsee väkivaltaa, tappamista, sananmukaista teurastamista.

   Poista
 18. Kuka ON TUOMITTU ASIALLISESTA islamkritiikistä tai maahanmuuttovastaisuudesta?
  Netti on täynnä mamuvastaisuutta ja meillä on kansanedustajia, jotka sitä tekevät. Eikä ketään heistä ole tuomittu.
  Kiemunki sai sakkonsa täysin syystä, vaikka en minä olisi antanut edes sakkoja. Idioottihan tuo akka on, alkaa pilkata lapsia.
  Kuka se olikaan, joka niin loukkaantui kun lapset vedettiin parin nuoren jullin tekemään pilkkavideoon, jonka tekijät tuskin olivat motivoituneet Selänteen "vääristä mielipiteistä", vaan hänen omahyväisestä persoonastaan.
  Video oli typerä ja olisi jäänyt marginaaliin ilman Selänteen pillastumista.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko ketään tuomitun asiattomasti maahanmuuttokritiikistä. Kiemunkia vähän pelkään, hyväksyisiköhän edes minua, takuuvarmasti suomalaista junttia?

   Teemulle terveisiä: Tee paljon maaleja!

   Poista
  2. Esimerkiksi minä olen saanut anonyymeilta kommenteissa runsaasti vihaa, halveksuntaa, erilaisia fobiasyytöksiä ja viittauksia rasismin suuntaan, vaikken ole ainuttakaan asiatonta ja vihamielistä heittoa esittänyt. Etupäässä kysyn, ihmettelen ja kummastelen, en väitä, joskus kyseenalaistan.  

   Olen yhden ryhmän tuominnut, ja niin teen edelleenkin: suomalaiset feministit. 

   Tunnen feministisieluisena myötähäpeää siitä, että feministit hyväksyvät hiljaisesti islamilaisten maitten naisten alistamisen osana kulttuuria.

   Poista
  3. "Tunnen feministisieluisena myötähäpeää siitä, että feministit hyväksyvät hiljaisesti islamilaisten maitten naisten alistamisen osana kulttuuria."

   Nyt minä ymmärrän miksi sinä vihaat savolaismiehiä. Feministisieluiset naiset vaan menevät paniikkii, jos tolokun ihminen sanoo vääriä sanoja. Sitä se on.

   Poista
  4. Kun aletaan vaatia, että kritiikin pitää olla "asiallista", jotta siitä ei rangaistaisi, ollaan todella kaltevalla pinnalla.

   Oikeusvaltioissa jokaista asiaa on sallittava kritisoida samalla tavalla ja tyylillä kuin kaikkia muitakin – juuri niin asiallisesti tai pilkallisesti tai vihaisena kuin huvittaa.

   Ikävä kyllä meidän oikeusvaltiomme natisee nyt liitoksissaan.

   Poista
  5. Tämä on kyllä totta, rumaakin kritiikkiä pitää saada kirjoittaa, sillä sananvapaus ei voi olla vain kauniisti puhuttua ja perusteltua ilmaisua.

   Hyvä että toit tämän esiin. Minäkin olin jo lankeamassa vain rauhallisen kritiikin hyväksymiseen kaiken tämän vihapuhetuomitsemisen keskellä. Tottakai pitää saada myös huutaa ja puida nyrkkiä. Eihän semmoinen voi olla kiellettyä kenenkään käskystä.

   Poista
 19. Islamin puolustajat eivät tosin suoranaisesti valehtele, vaan korostavat myönteisiä kohtia ja jätävät negatiivisista kohdista kertomatta, mutta ihan erilainen kuva siitä välittyy.

  VastaaPoista
 20. Dounald, homo-tynkkysen kaveri, laittoi päänsä ahtaaseen silmukkaan, kun haastoi riitaa Australian, maailman vapauden symbolin, kanssa. - Varo vaan Dounald, voivat sinulle otsanapin antaa, vaikka äiti kuinka paljon kieltelesi.

  VastaaPoista
 21. Skojari Hannu Takkulalle pitää valitettavsti maahantulo sallia, koska hän on kansalainen. Jostain syystä Hande "pudokki" Takkula päätti julkisuuteen kertoa, mitkä maat eivät häntä halua rajojensa sisäpuolellle. Eihän hän tiennyt asuinpaikkaansakaan, vähän sellainen jalasmökkitapaus. Saudi-Arabia menisi takkuluudessa ilman muuta huonompaan suuntaan.

  Onko tämä hyvää suomen kieltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menar du skojare, pitäisikö suomeksi sanoa humbug huijausmies, eller hur?

   Poista
 22. Julkisen sanan neuvosto, julkisen naisen päätökset,antaa varmaan synninpäästön näistäkin harvinaisen julmista kuvista.

  Eihän sitä Sanoma Oy:n muuten pääsisikään.

  VastaaPoista
 23. Johan Bäcmanin radiokanavalle ei myönnetä lupaa,turvallisuussyistä. Mitähän turvallisuusuhkaa aiheuttaisi,mokoma pelle. Parenpihan olisi että meuhkaisi radiossa täällä, eikä venäjällä jossa ihmiset uskoisivat valheitaan suomen oloista. Olisi aikamoinen kynnys mennä kieltämään julkista viestintää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bäckman ei kykene edes psykoosissa olevia mukaansa saamaan.

   Bäckmanista en tietenkään puhu, kun kerron rikkaan isin tärviöpojasta tai joistain täysien pistemäärien narsisteista.

   Poista
  2. Älä turhaan lausu lähimmäistäsi narsistiksi, Riku. Etkös ole lukenut lehdistä, että Claes Anderssonkin teki emämunauksen syyttämällä Yhdysvaltain presidenttiä narsisti-psykopaatiksi. Diagnoosia ei voi tehdä muu kuin potilasta tutkinut asiantuntijalääkäri, jos hänkään.

   Meidän kannattaa muistaa, että useimmat narsisteiksi leimaamamme ovat vain joko mulkkuja tai emämulkkuja.

   Poista
 24. Niille tai sille kommentoijalle, joka valittaa nykyistä sensuurilinjaani: Täällä ei tosiaankaan olla toisiamme kalvamassa. Kalvetaan mieluummin asioita ja ilmiöitä ja parannetaan maailmaa.

  Ja tiedoksi: olen jättänyt julkaisematta myös sinua koskevan piikikkään kommentin. Että asiaa putkeen, ei nimittelyjä, sensuurista en pidä itsekään, mutta en myös kalvukirjoituksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän toimit vain lainkuuliaisesti estämällä vihapuheen. Eikä Iinekselässä voi vedota sanan- ja ilmaisunvapauteen, vaan emäntä määrää.

   Poista
  2. Tätä yritän, sananvapauden rajojakin hipoen. Minä määrään täällä, mutta kirjoittajan oikeudet ja yleiset lainpykälät mielessäni. Yritän estää toisten kalvamisen = jatkuvan sanojen ilkeämielisen kaivelun, ja kirjoittajien henkilöytyeen kohdistetut solvuut sekä tietysti selkeän eri ryhmiin kohdistuvan vihapuheen.

   Tämä ei estä satiiria eikä parodiaa eikä asioiden tai jopa julkisuuden henkilöiden ivaamistakaan, sillä pilkkakin kuuluu sananvapauden rajojen sisäpuolelle. Tapaukset ovat tietenkin kontekstista kiinni, ja osin myös kirjoittajan tyylistä, sanoi anonyymi tähän mitä tahansa.

   Poista
 25. Eilen vihapuhekeskustelu ei ollut niin surkea kuin pelkäsin, mutta muuten aivan tarpeeton. Ja miksi hemmetissä aina pitää kaivaa esiin parannuksen tehneitä rasisteja ja vihapuhujia ihan kuin jossakin herätyskokouksessa?

  Mutta eniten minua sieppaa se, että resurssipulaa itkevä poliisi palkkaa 25 verovaroin koulutettua konstaapelia valvomaan verkon puheita! Ovatko ne menettäneet vähäisenkin järkensä?

  Monella paikkakunnalla lähin fyysinen poliisi voi olla sadan kilometrin päässä, mutta tällaiseen puuhasteluun riittää rahaa. Tähänkin valvontahömpötykseen, jos se niin tärkeää muka on, olisi voitu pestata puolen päivän koulutuksella vaikka nuoria työttömiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä parannuksen tehneen rasistin ja kiintiömamu Husun halaus ohjelman lopussa oli tosiaan kuin suoraan helluntaiherätyksen kokouksesta. Katsoin yltiökiimaista lopetusta suu auki. Uskovainen saa synnit anteeksi ja seurakunnan selkääntaputtelun. Emma Karinkin silmät taisivat taustalla kyyneltyä.

   Poliisiresurssien lisääminen nettipuheen valvomiseen vie pohjaa siltä tulokselta, joka eilen julkistettiin: Suomi on maailman vapain maa, Ruotsin ja Norjan kanssa. Tai että Suomi johtaa sananvapaustilastoissa.

   Elämme mielenkiintoisia aikoja. Sensorit valvovat.


   Kun tulin blogimaailmaan 2000-luvun ensimmäisellä kymmenellä, blogissani vieraili tavan takaa Tikkurilan poliisi.

   Nyt Tikkurilan poliisia ei enää näy, mutta silloin tällöin harvakseltaan täällä on kyllä käynyt Suojelupoliisi. Että tiedoksi vaan. Ilmeisesti Suojelupoliisi liikkuu netissä tiettyjen hakusanojen perusteella. Luulen, en tiedä.

   Hupaisin haku muuten kautta aikojen on se, kun Valtiovarainministeriöstä tultiin tänne hakusanalla "kirjanpidon perusteet".

   Poista