10.3.2020

Peskää käsiänne ja soittakaa mummolle!



Samaan aikaan kun Euroopassa riehuu koronavirus ja Italiaa pannaan kiinni, meillä Yle kehottaa naisia tarkkailemaan alapäätään. - Kyllä se kaunis on, vaikka olisi millainen laitos tahansa, lohduttaa Akuutti ja kehottaa tarkkailemaan tilannetta peilin kanssa. - Selvä juttu, hyvä tietää, mutta taidan sivuuttaa nyt lähemmän peilaamisen tuonnemmaksi.

Lainkuuliaisena kansalaisena olen odottanut selkeitä toimintaohjeita, miten toimia viisaasti, niin ettei saa virusta eikä tartuta sitä muihin. Käsiä olen pessyt jo niin, että ne ovat haavoilla. Olisiko muuta? Kaupassa käyn hanskat kädessä. Kirjaston kirjojen kannet ja selkämykset pyyhin käsidesillä, ennen kuin rupean sormeilemaan niitä. Vältän marketeissa käyntiä, käyn harvoin ja pitkän listan kanssa. Kotivaraa on useaksi viikoksi. Voisin kivutta elää karanteenissa kuukauden. Äärimmäistä hätää varten on alakaapissa Hennessy-pullo ja vähän vodkaa.

Virkistystä saa luonnossa ulkoilemalla. Eipä metsässä juuri ihmistä kohtaa, ei ainakaan roiske-etäisyydellä. Kevään merkkejä on hauska tarkkailla. Eilen näin kurkiauran lentävän pohjoista kohden, Puurijärvelle päin, ja tikka on jo jonkin aikaa rummuttanut reviirimerkkejään. Lehtoalueella silmut ovat suuria, muutama jopa aukeamaisillaan. On vain tunneista kiinni, milloin kuuluu peipon ensi laulu.

Tiesittekö, että vuonna 1918, kun espanjantauti rantautui Yhdysvaltoihin, hallinto ja virkamiehet vakuuttivat kansalaisille, ettei tarvitse huolehtia eikä huolestua. Kaikki oli hallinnassa ja terveysviranomaiset ovat valmiita pitämään taudin kurissa.

Ja jopa silloin, kun tuli räikeästi ilmeiseksi, että näin ei ollut, virkamiehet vakuuttivat  päivittäin yleisölle, että pahin oli ohi. Valitettavasti se ei ollut, ja espanjantaudin kulun tiedämme nyt. - Toivotaan, että Suomenkin hallitus  ryhtyy mieluummin toimiin kuin rauhoittelee ihmisiä. Olisi varmaan aika selkeää ja kansalaisten toivomaa seisauttaa Italiaan meno ja sieltä tulo lähes kokonaan.

Siinä kun muut Pohjoismaat peruvat yleisötapahtumia koronaviruksen vuoksi, Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mielestä siitä ei ole hyötyä, vaan pikemminkin haittaa. Ja siinä kun HUS:n ylilääkäri sanoo, ettei oireeton tartunnalle altistunut voi tartuttaa virusta toiseen henkilöön, WHO puolestaan sanoo tutkimuksiin vedoten, että voi, ja näin on tapahtunut esimerkiksi Kiinassa. Eli jälleen kerran toteamme helpottuneena ja iloisin mielin, että valtakunnassa kaikki hyvin. Oikein hyvin. Ei aihetta huoleen. Peskää käsiänne. Ja soittakaa mummolle!

(Valokuva Iines, italialaisia öljytuotteita myyvä iloinen kauppamies)

155 kommenttia:

  1. Onnellinen loppu! Teki hyvän mielen, nauratti. Ei muuta kuin urhollisesti lasketaan päivittäisiä uusia tartuntoja.

    VastaaPoista
  2. Minulla on taas kirjautumisongelmia, nämä tietshörpöttimet pettävät minut erittäin usein.

    Kuolo tulee, kun on tullakseen. Kaverini toi minulle työpisteeseeni käsidesiä, sanoi ettei sitä ehdottomasti saa sitten juoda. No joo, en minä sitä juo, tykkään muista juomista enemmän.

    Hysteeristä aikamme kuvaa, sanon ma!

    - Riku Riemu

    VastaaPoista
  3. Olen aika pessimistinen nyt tässä korona-asiassa, etenkin kun ajattelen Italian tilannetta. Mielestäni asia pitää ottaa täällä vakavasti eivätkä Suomen nykyiset hyssyttelyt riitä. Meillä päästrategia on nyt kansan mielialan tyynnyttelyssä, ihan samoin kuin juttuni esimerkissä Yhdysvalloista.

    Näin sanoo Lombardian maakunnan terveydenhuollosta ja hyvinvoinnista vastaava johtaja Giulio Galera: ”Sairaaloiden tilanne on vaikea, olemme äärirajoilla. Olen nähnyt ylilääkäreiden, yli 70-vuotiaiden kaiken nähneiden professoreiden itkevän. Olen kuullut heidän varoittavan, ettei kaikille voida enää antaa heidän tarvitsemaansa hoitoa”.

    Galera sanoo suoraan, että jos koronatapausten kasvu jatkuu nykyistä tahtia, kahden viikon päästä potilaita ei enää pystytä hoitamaan. - En usko, että Italia olisi poikkeus Euroopassa.

    VastaaPoista
  4. Mitä järkevää ja enemmän hallituksen mielestäsi pitäisi tehdä? On olemassa toimintasuunnitelmat jotka toteutetaan välittömästi jos tilanne pahenee. Nyt on tärkeintä olla hötkyilemättä eikä panikoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esimerkiksi Suomen ulkoministeriö voisi tiukentaa linjaansa. Nyt se kehottaa ”välttämään tarpeetonta matkustamista Emilia-Romagnan, Lombardian, Piemonten ja Veneton alueille”. Näin vastuu altistumisista ja mahdollisista tartunnoista jää kansalaisille.

      Kun Pohjoismaissa on peruttu yleisötapahtumia koronaviruksen vuoksi, niin Suomen THL:n mielestä siitä ei ole hyötyä, vaan haittoja.

      Kun HUSin ylilääkäri sanoo meillä, että altistunut ei tartuta, ellei hänellä ole oireita, WHO sanoo toisin. Kun terveydenhoitoviranomaiset suorastaan mitätöivät meillä vaarat, voisi hallitus määrätä altistuneiden perheenjäsenetkin karanteeniin. Nyt ei näin ole ollut, vaan perheen muut jäsenet voivat käydä töissä.

      Tätä linjaa. Suomi on selkeästi lepsuin maa korona-asiassa. Meillä varotaan kieltoja viimeiseen saakka.

      Poista
    2. PS Tuo sanan ” panikointi” käyttö on mielestäni turhaa. Terve ja älykäs ihminen tiedostaa vaaran eikä ajattele vain omaa napaansa.

      Itselleni koronavirus tuo mieleen espanjantaudin kulun halki Euroopan. Samoin mustan surman. Aika on tietysti eri, mutta ihminen joutuu edelleen nöyrtymään pandemioitten alla.

      Näistä pandemioista avautuu muuten kiehtovan pelottava kuvataiteen maailma. Kannattaa katsoa Googlen kuvahaulla ja ”old paintings” maininnalla näitä maalauksia.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. Hyvä vaan, jos loppu nauratti, Liisu, sillä kyllä se yritti olla puhdasta ironiaa, huumori aseenaan.

      Tilanne on kyllä oikeasti etenkin Italiassa kriittinen. Osa tehohoitoyksiköistä on romahtamisen partaalla, paikat eivät riitä ja terveysministerin mukaan maa tarvitsee heti 20 000 uutta lääkäriä ja sairaanhoitajaa. Tapauksia on musertava määrä eikä kaikkia potilaita pystytä hoitamaan, priorisointia on pakko harjoittaa.

      Terveysministeri varoittaa Euroopan muita maita tuudittautumasta alhaisiin tartuntalukuihin, sillä määärät nousevat yhtäkkiä räjähdysmäisesti. Kuolleiden määrä on ennätysmäinen.

      Minusta olisi parempi ottaa opiksi Italian varoituksista ja panna rajoituksia voimaan. Eivät kansalaiset ole tyhmiä, he osaavat lukea monenkielisiä lehtiä.

      Poista
    5. Iines, anteeksi, oli niin höhlä kommentti, liian pitkä ja mahtava, että oli pakko se poistaa. Mutta alun pelastin, jottei Sinun asiallinen kommenttisi jäisi tyhjään tuon alkulauseesi huomioon ottaen.

      Siis:
      En tiedä mikä minua tuolla kolumnisi lopussa,Iines, nauratti. Oliko se tuo "soita mummolle" vai hieman ironinen sävy joissakin lauseissa.
      Kyllä minuakin suoraan sanoen pelottaa, kun joka pävä sairaitten luku suurenee, ja ollaan vasta alussa. Helpompi olisi nyt kuin sitten, kun kaikki on jo tosi pahasti, panna vaikka koko Suomi taudin itämisen ajaksi lukkoon.

      Poista
    6. Poistella tietenkin saa, Liisu, halutessaan.

      Itseäni risoo tässä lähinnä se, että meillä ei ole ryhdytty tarpeellisiin kontrollitoimiin, joiden tarkoitushan on hidastaa epidemian kulkua ja pienentää epidemian huippua.

      Kontrollia pikemminkin vieroksutaan meillä, esimerkiksi kokoontumisten ja matkustamisen rajoittamista sekä karanteenia. Myös testaamisen lisääminen auttaisi, jos resurssit riittäisivät siihen. Näin sanoo suomalainen zoonoosivirologian eli eläimistä ihmisiin siirtyviä virustauteja tutkivan tieteenalan professori Olli Vapalahti.

      Huvittava oli tänään kuulla eduskunnan puhemiehen puhe siitä, miten ryhmien vierailuja eduskuntaan lopetetaan ja tulossa ollut nuorisoparlamentti perutaan. Toisin sanoen eduskunta suojasi omia seiniään, ei kansalaisten.

      Poista
  5. Minua kiinnostaisi tietää missä virus kehittyi ja miten se eroaa muista samantyyppisistä? Eläimiä on helppo syyttää, kuten esim apinoita hiv-pöpöstä. Nytkin oletettiin joissakin uutisissa kiinalaisella torilla olleita eläimiä syyllisiksi. Mistä eläimet olivat peräisin? Kaupungissa josta virus lähti liikkeelle on joku virusten tutkimuslaboratorio. Karkasiko koe-eläimiä, vai varastiko joku ko. eläimiä ja myi niitä torilla? (salaliittoteoriaa) Tuskin korona- virusten lähteitä saadaan koskaan selville. Biologisen sodankäynnin mahdollisuus ei liene vielä kadonnut maailmasta mihinkään?
    Onko luontoäiti puuttunut touhuihimme vai onko virus eräs raamatun ennustamista lopun ajan vitsauksista? Osataan näitä ennustaa kyllä ilman Raamattuakin.
    Kuoleeko virus pakkasessa vai palaako tulessa?
    Saadanko virus kuriin, vai jatkuvatko massasairastumiset ikuisuuksiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei virusta saada kuriin ainakaan Suomessa, jossa THL ja ministeriö hyssyttelevät ja hallitus on kadonnut täysin kuvasta. Esimerkiksi Angela Merkel lataa hyssyttelyn sijaan totuutta täysillä kansalleen:"Jopa 70 prosenttia väestöstä saa koronatartunnan."

      Vain meillä suomalaisilla "tilanne on hallinnassa ja Suomi on varautunut". Se joka muuta väittää, on persu, koska Sebastian Tynkkynen.

      Poista
    2. PS Kyllä virustutkimukset ovat tieteellisiä, Leonoora. Ne pohjaavat todistettaviin faktoihin. Niin tämä eläinperäinen koronaviruskin.

      Viruksen kuriin saaminen vie käsittääkseni aikaa, jopa vuodenkin, enemmänkin. Rokotteen kehittämiseen kuuluvat kokeilutkin ovat pitkällisiä.

      Poista
  6. Tuli mieleen (vilkas muelikuvitus), että maailmalla on myrkytetty muutama ihminen. Onko niistä saanut uutisissa oikeaa tietoa ja syyllisiä kiinni. On kai.
    Eikö joku virus olisi helppo kuljettaa minne tahansa pallolla ja lavastaa syylliseksi mikä tai kuka tahansa? Tapahtuuhan tällä kummempiakin.
    Miten yleismaallisesti lie sovittu, ettei biologisia aseita saa missään kehittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämmöistä salaliittoteoriaa on kai tästäkin viruksesta kehitelty. Olen itsekin miettinyt, miten tyypillisen dystopiatarinan tästäkin virushommelista saisi kehiteltyä a la Margaret Atwood - viittaan vaikka Herran tarhureihin. Ja sulka hattuusi vilkkaasta mielikuvituksesta, Leonoora. Joillain ei tule koskaan mieleen mitään tällaisia. Mahtaa olla kuivakkaa, ainakin jos uskoo vain virallista tahoa..

      Poista
  7. Lukaisin muutamia valeuutisia biologisista aseista. Feikki uutisointia rajoitetaan somessakin, sillä hurjia väitteitä on esitetty.
    Minä kyllä uskon, että emme todellakaan tiedä kaikkea. Valtioila on omat salassapidettävät suunnitelmansa. Onneksi emme saakaan tietää kaikkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On minustakin selvää, ettemme tiedä kaikkea, mitä eri valtioilla on jemmassa. Aina silloin tällöinhän jotain putkahtelee ilmoille, kun joku "vuotaa".

      Mikähän tämä Assangenkin juttu aikoinaan oli? Ja miksi oli niin kiire saada mies syytteeseen raiskauksesta tms. ilmeisen sopivaan aikaan? Huom. En tunne tapausta kunnolla, kunhan vain ihmettelen.

      Poista
    2. Minulla on vuotoihin myönteinen ja suvaitseva asenne. Siitä vaan. Hallituksessakin on mulliteltu, kun salaisia istuntoja "vuodetaan". Halvatun hyvä, että vähän saadaan vihiä, mitä herrat, anteeksi rouvat puuhailevat suljettujen ovien takana.

      Poista
  8. Ymmärtääkseni koronan vaarallisuus perustuu siihen, että se on uusi virus, johon meillä ei ole vastustuskykyä eikä rokotteita. Tuskin se muuten olemukseltaan sen ihmeellisempi on kuin muutkaan kulkutaudit.

    Tartuntoja on tietysti paljon, mutta niin on normaalissa influenssassakin. Luin jostakin, että tällä hetkellä koronaan kuolleiden keski-ikä on 81,5 vuotta.

    En halua vähätellä uhkaa, ainoastaan suhteellistaa. Ja kannatan asiaan suhtautumisessa tiukkuutta - parempi vähän liioitella kuin ottaa riskiä. En ota itsekään.

    Peruin jopa oman matkani Budapestiin, vaikka Unkarin nyt luulisi olevan maailman koronavapain valtakunta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin se varmaan pääasiassa onkin. Vaan kyllä korona on kausi-influenssaa pahempi, asiantuntijoittenkin mukaan. Vaaralliseksi sen tekee mm. jokin keuhkojen verisuoniin liittyvä juttu.

      Terve ihminen kestää taudin tietysti paremmin, mutta moniko meistä varttuneemmistakaan on täysin terve ja vahva? Kannatan kyllä lämpimästi sitä, että nyt otettaisiin kontrollitoimet käyttöön ja suojattaisiin muutakin kuin eduskuntatalo. Mm. WHO kehottaa maita tiukkaan kontrollointiin. Kontrolli ei ole panikointia.

      Poista
    2. Lääkärit ja sairaanhoitajat pitäis panna heti karanteeniin! Yhteiskunnalla ei ole varaa siihen, että kalliisti koulutettu hoitohenkilökunta sairastuu koronaan.

      Poista
    3. Kaikkein viisainta olisi, että kaikki epäilyttävät ryhmät koottaisiin keskitetysti leirille.

      Poista
    4. Heillähän on tarkoituksenmukainen suojavarustus, kun he liikkuvat koronapotilaiden huoneissa. Kun pannaan enemmän kontrollitoimia voimaan sairaaloiden ulkopuolella, heidän ei tarvitse sairastua eikä joutua vaaralle alttiiksi.

      Toivottavasti hallitus unohtaa huomenna päätöksiä tehdessään talousvaikutukset ja arvottaa asiat ihmislähtöisesti. Suomalaiset odottavat nyt tekoja, ei tekojen lykkäyksiä viimeiseen vaiheeseen.

      Poista
    5. Montaks koronapotilasta sairaalahoidossa nyt on?

      Poista
    6. Enpäs tiedä Euroopan lukuja, meillähän epidemia on kuukauden sisällä vasta päällä. Italiassa ollaan kuitenkin sen tilanteen edessä, jossa kaikkia ei voida enää hoitaa. Resurssit eivät riitä, laitteita puuttuu ja 20 000 lääkäriä ja hoitajaa. Myös hoitohenkilöitä on sairastunut.

      Aamulla sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Varhela (?) totesi, ettei Suomessa enää pystytä estämään epidemian tuloa. Eli sama edessä täällä.

      Poista
    7. Ei välttämättä ihan sama, sillä koronataistelun strategia on nyt sellainen (kuten Mutti Merkel itse asiassa sanoikin), että kaikki voimat keskitetään nyt sen leviämisen hidastamiseen.

      Ihan järkevä strategia.

      Poista
    8. Siis tarkoitin "samalla" sitä, että tauti leviää meillä yhtä hallitsemattomasti kuin muussa Euroopassa, vaikka on enemmän tietoa sen kulusta ja aiemmilla ennakkotoimilla olisi voitu rajoittaa määriä.

      Vieläkään 14.3. meillä ei toimita tarpeeksi.

      Poista
  9. Mutta milloin härkää tartutaan oikeasti sarvista - eikä hännästä kuten nyt - ja kielletään koronan pelaaminen joutoväeltä? Tytöt pelatkoon Pasi-Anssia ja pojat taskubiljardia.

    VastaaPoista
  10. Hallitus toimii. Hienoa tytöt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiminnasta en tiedä, sillä kaikki asiat esiteltiin suosituksina, mitään ei määrätty jämäkästi, niin kuin useissa Euroopan maissa. Toivoa täytyy, että suositukset riittävät. Lisäksi nuo suositukset tulivat jälkijunassa: moni kansalainen oli ottanut niitä jo käyttöönsä itsestään, mm. isojen tilaisuuksien ja lähikontaktien sekä kokousten välttämisenä.

      Vaan matkustaminen ja maahantulo. Niistä en kuullut sanaakaan. Meille saavat edelleen tulla rajattomasti ne maat, jotka vielä sallivat koneittensa lentää. Ja meiltä saa mennä niihin maihin, jonne saa vapaasti mennä.

      "Tyttöjen" puheilmaisusta - paljon puhetta, mutta vähän asiaa. Marinia on sanottu selkeäksi. Oikeasti haloo, hän toistaa samoja lauseita yhdessä puheenvuorossa hieman sanjärjestystä vaihdellen. Poliittinen, villakoiran ydintä paljastamaton puheen tyyli on mennyt hyvin perille. Sama koskee jossain määrin Kiurua.

      Poista
    2. Hallitus suosittelee, aluevirastot määräävät. Näin mennään lain mukaan. Illansuussa eduskuntapuolueet keskustelevat yhdessä, milloin pitää ja pitääkö siirtyä valmiustilaan.

      "Valtioneuvosto säätää valmiuslain mukaisten toimivaltuuksien soveltamisen aloittamisesta asetuksella todettuaan yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee poikkeusolot. Käyttöönottoasetus tehdään koskemaan joko koko maata tai osaa siitä. Asetuksessa on määriteltävä, mitkä toimivaltuudet otetaan käyttöön. Se voi olla voimassa enintään kuusi kuukautta ja se on vietävä välittömästi eduskunnan käsiteltäväksi." Wikipedia

      Poista
    3. Eivät aluehallintovirastot "määrää", vaan ne tekevät tarvittaessa sosiaali- ja terveysministeriölle esityksiä toimenpiteistä tartuntatautien ehkäisemiseksi, sekä suorittavat aluehallintovirastolle tartuntatautien ehkäisemiseksi erikseen säädetyt tai määrätyt tehtävät. (Valtioneuvoston asetus tartuntataudeista)

      Poista
    4. PS Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa avit siis tekemään määräyksiä = stm määrää, avi toimii.

      Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa se oli nimenomaan hallitus, joka päätti koulujen ja päiväkotien sulkemisesta.

      Poista
  11. Tänään kävin lääkärintarkastuksessa, en korona- tai biljardinappuloiden takia – oi ei, vaan koska tämä oli sovittu juttu. Taas kaikki veri- yms. kokeiden tulokset olivat äärimmäisen hyviä, joita sitten lääkärin kanssa ihmettelimme. (Ei, emme antaneet koetulosten häiritä itseämme.)

    Huh, huh. Sitten soitin muutaman puhelun... ei, en Hautaustoimistoon tai kukkakioskien myyjille, oi ei, vaan ystävilleni (heille molemmille), ja kysyin ovatko he hamstranneet tarpeeksi vessapaperia ja säilykepurkkeja? Olivat, kuulemma. Sen lisäksi puhuimme kaikista muista meitä kahdenkeskisesti kiinnostavista asioista, ja lopuksi smal talkingia säästä... oy jeah.


    Ps. En vähättele nykynorovirusta vaikka en tämän(kään) asian suhteen asiantuntija ole, ihmisiähän kuolee päivittäin miljoona kpl:lta mm. ”vanhuuteen”. (En tarkoita että Suomessa. Koska silloin loppuisimme n. 6n vuorokauden kuluttua. Mutta muualla.) Mikrobitit hallitsevat tätä planeettaa sillä intensiteetillä ja volyymilla kuin kaikkia muitakin elinkelpoisia taivaankappaleita, se on varma. – Tarkoitan, että jos orgaaninen elämä määritellään niillä kriteereillä millä se täällä (planeetallamme) määritellään, ei vaihtoehtoja ole.


    Ps. Rakkaat kanssakävelijäni, olette usein unissani, ja sille te ette mahda sen enempää kuin minä, oh pardon! Mutta huolimatta siitä että kummittelette mulle sekä päivin että öin, MUISTAKAA PESTÄ KÄPÄLÄNNE!


    VastaaPoista
  12. Ajattelen itekseni (kenenkäs muun kanssa voisin ajatella, en tiedä) mitä viruksista tiedän? En usko että sen enempää. Arvostan asiantuntijoita, kaikessa, en halua olla huhujen levittäjä.

    Maailma on yhtä kaunis tänään kuin eilen. On se varmaan ylihuomennakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tippaakaan en kehu, en oo sellanen jehu, mutta täytyy sanoa, että sinä Mikis, luot valoa kansalle, joka valkeudessa ja pimeydessä vaeltaa.

      Poista
    2. Ripranie, kammoksun kehuja, haluan puhua muusta. Tänään ikkunani takana puhuu kovaääninen tuuli, se hermostuttaa minua. Juon vodkaa, en paljoa, vain tarvittavan määrän; alkoholi ei määrää mitä teen. Kohta joko nukahdan tai kuuntelen musiikkia tai sitten kuuntelen musiikkia ja nukahda. En tykkää unista, ei ne mitään pumpulipiviä ole, painavat minua kuin tyyny. Olin Boråsissa töissä ja aina kun aurinko nousi ja värjäsi taivaanrannan purppuralla, ajattelin että tuolla siis "Ah" kotimaani on... Sillain sitä silloin ajatteli. - En usko että nykynuoret enää, ja miksi?

      Poista
    3. Mutta minä en kammoksu kehuja. Otan ja annan niitä mieleni mukaan.

      Tuuli tuo, tuuli vie, vanhan muiston. En ole ollut missään muualla töissä, kuin Suomessa. Ja, ah, kotimaani onpi Suomi. Unimaailma on niin merkillistäkin, etten siitä aina läheskään ota selvää. Unet tulevat ja menevät, ajallaan. Jos näen pahoja unia, helpotun herätessäni, että onneksi se oli unta vain. Jos näen ihania unia, ajattelen herätessäni, että miksi sekin oli vain unta.

      Nykynuorista en sa mittään muuta, kuin että toiset niistä on niin itteään täynnä että puistattaa. Ehkä syy on sukupolvissa.

      Poista
  13. Sitten asiakysymyksiin joita on, tai ei ole, mutta on silti.

    Eikös sinusta Iines (orapihlajapöheikkö, johon kerran kun äidin polupyörällä opettelin ajamaan, pöllähdin) ole kivaa että täällä edes yksi persoonaa aina jäkättää sua vastaan (= mankemangi). Jos itse kirjoittelisin blogia - josta Taivas minua varjelkoon! - niin minusta olisi sanoinkuvaamattoman tylsää jos kaikki aina olisivat samaa mieltä kuin minä! (ja taputtaisivat harmoonisesti karvaisia kännyköitään, oi ei). Mitä järkeä on olla aina oikeassa, en ymmärrä, siinähän loppuu keskustelunaiheetkin jo heti kättelyssä, höh? (Sellaisetkin ihmiset on kamalia jotka Sinua, esim. bussipysäkillä nykäiset olkapäästä, ja sanovat "haluatko kuulla totuuden?" ... Kiitos ei, en halua, luin aikoinaan Pravdaa.

    Ja vaikka en olisi lukenutkaan, en silti. Saatana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jaa ja juu, en tiedä. On kiva, kun ollaan sovussa samoissa tuumin, mutta on sekin kivaa, kun ollaan välillä eri mieltä asioista. Siinä saa höyhentää toisen niin että karvat pöllyävät, tai on myös niin, että joutuu tarkistelemaan omia kantojaan, jos sellaisia on.

      Vaan se on kurjaa, jos sinun päähäsi istutetaan ajatuksia, joita siellä ei ole. Ja sitten operoidaan sen varaan komeaa olkipytinkiä niin, että tuuli humisee.

      Semmoinen täysi samanmielisyys puistattaa minua. Jos se vallitsee koko ajan ja kaikessa. Ei semmoinen ole totuuden asialla.

      Muistakaa ostaa muuten vessapaperia. Se on kuulemma eloonjäämisvaisto horjuvissa oloissa.

      Poista
    2. Joku oli jossain kirjoittanut, että eihän korona aiheuta ripulia. En tiedä, aiheuttako. No joo, vara on viisautta.

      Kun oikein hienosti ajattelen, niin rakentavasti eri mieltä oleminen on hyvässä lykyssä oppi. Helppoa se ei kuitenkaan taida olla. Olen huono riitelemään?, mieluummin vetäydyn. Mutta kyllä minä väitellä osaan. Jokaisella saa olla omat mielipiteensä.
      Mutta, sama kaiku on askelten.

      Poista
    3. Luin noita ripulikommentteja joistain keskusteluista.

      Ei siitä kyllä ole kyse, että paperin osto olisi jokin paniikkireaktio. Meikäläinen osti pari paalia siksi, ettei tarvitsisi käydä epidemian aikana kertaakaan kaupassa tartuttajien keskellä. En pelkää että se loppuisi kesken.

      Poista
    4. En osaa ajatella niin että joku haluaisi "... päähäsi istutetaan ajatuksia, joita siellä ei ole." ... Minä haluaisin! Ja sitten haluaisin keskustella näiden "olkipytinkien" kanssa ja olla eri mieltä. Ja jos he sitten - kun kaikki argumentit on käyty läpi - ovat sittenkin oikeammassa kuin minä... Niin, voi vittu sitten.

      Ps. Metsä Groupin (tai mikä se nimi nykyisin on, ennen se oli Serlachius, sitten M-Real) tehtaat tekevät kyllä niin paljon wc-paperia ettei sitä suomalaisten kannata hamasteerata. Muistaakseni siitä n. 90 % menee vientiin, että jos sitä ei saada muualle myytyä, me mielestäni hukutaan paskapaperiin!


      Ihmiset, ostakaaa taideteokaia. Tai säilykepurkkeja!

      Poista
    5. Sanon vielä, että puhe hamstrauksesta antaa väärän kuvan. Ei paperia osteta loppumisen pelossa, herra paratkoon, kyllähän meillä paperia riittää.

      Sitä ostetaan varastoon siksi, että sitä varmasti on pitkänkin karanteenin uhatessa tai ettei tarvitse mennä kauppaan ollenkaan basillien sekaan. Moni sitä paitsi niistää flunssassa nenänsä vessapaperiin, koska se on puolet halvempaa kuin nenäliinat. Varautuminen vessapaperilla on nimenomaan älykkään ja eloonjäävän ihmisen tapa toimia, ei mikään paniikkireaktio.

      Poista
    6. No jaa, harvoin olen tavannut noin älykkäitä ihmisiä. Mutta hyvä että heitäkin on.

      En ole Mollberg-fani mutta tämä on leffa joka kantsii kärsii. (Ei, älkää katsoko sitä, se on liian ronski. Mutta pieni pätkä.)

      mä virus vaan nyt matkailla maailmalla, kävelen

      Poista
    7. En ymmärrä - en - miksi Suomessa pitäisi hamstrata vessapaperia? Ymmärrän sen että oliiveista tai sitrushedelmistä meillä Suomessa jossain vaihessa voi tulla pulaa, mutta paskapaperista... No jaa, ehkä etelä-Euroopassa.

      Poista
    8. Siis siksi, ettei tarvitse mennä pahimman epidemian aikaan kauppaan altistamaan itseään tartunnalle.

      Poista
    9. PS Eivät ihmiset sen loppumista pelkää, se ei ole paniikkireaktio.

      Poista
    10. Eikö se ole järkeenkäyvää ja itsestään selvää mitä Iines kirjoittaa?
      Ilmeisesti moni on kokenut sen, millaista on, jos kyseinen paperi loppuu huushollista.
      Itse en ole, sillä paperipaali hankitaan heti vaatehuoneen hyllylle, kun entinen uhkaa huveta. 😁
      Sanomalehtiä harva tilaa, ja jos kertakäyttönenäliinat ja talouspaperi ovat lopussa on tilanne vakava. Pönttöönhän ei ko. ym. muita papereita suositella laitettavaksi.
      Käsisuihkun omistavat voivat sentään pysyä puhtaina vaikka minkäänlaista paperia ei olisikaan.

      Poista
    11. Itsekin mietin sitä, että mikäs katastrofi tässä oikeastaan uhkaa, kun vesi on keksitty.

      Vaan huvitutin itseäni lukemalla kansalaiskeskusteluista sen pesuvempaimen nimiä: pide, bidee, bidetta, suihkubide, käsibide.

      Poista
    12. Olen kansakoulun opettajan poika, ja meillä oli sellainen opettajille ja heidän perheenjäsenille tehty ulkohuussi. Kaksi reikää ja seinät sen ympärillä. (Toisilla opettajilla oli toiset kaksi reikää ja seinät niiden ympärillä. Opettajia oli silloin 4 kappaletta.) Kakkakimpaleen pudotus oli n. 5 metriä. Talvella istuimen reunat olivat jäässä, istu siinä sitten ja paskanna, no tottakai, kun oli pakko. Pyllyn pyyhkeinä oli sellaisia pergamenttimaisia hyvin liukkaita yksittäisiä liuskoja. Niillä pyyhki, kun parempaakaan ei ollut. Hoh hoijaa. Ja vinttikaivosta pumpattiin vesi ämpäreihin ja tuotiin sitten keittiöön, jossa oli puuhella. Huoneet lämmitettiin kakluuneilla. Televisiota ei ollut mutta olipa radio. Aina lauantaisin siellä lauloi Tapani Rautavaara: "Juokse sinä humma kun taivas on niin tumma..." Ihanaa aikaa elää.

      Poista
  14. Tapsasta tykkään kun (ohimennen) tunnen hänet ja tiedän ettei hän ole ilkeä ihminen. Riku Riemu on "raikas ihminen", taivaanvuohi, joka puhuu paljon paskaa mutta yhtä paljon järkevyyksiä - siinä mielessä outo hemmo. (Rikun blogi PÄIVÄN PANNU on mielestäni hyvä.

    Ps. Naisnimimerkeistä nyt en puhu mitään. Heitä on paljon ja haastavia kaikki, onneksi, oy jeah!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas kummaa ja outoa ja merkillistä, että minäkin tunnen ohimennen nimimerkki Mikiksen - olemme tavanneet kerran - ja voin vakuuttaa teille, että hän on elävässä elämässäkin juuri tuollainen!

      Minähän taas olen aivan erilainen.

      Poista
  15. Taas singahti bittiavaruuteen muutama tuhat bittiä että siitä vaan! Kun kirjoitin...
    No, ehkä onneksi.Humpsahtivat.

    Puhuin Elmer Diktanouksesta mutta kun ei siitä kukaan muu puhu, mitäs minä sitten. - Jännä ihminen kumminkin oli, ja nuorena kirjoiti runoja jotka ovat hyviä.

    (rupee ajattelee muita asioita)

    Nyt luen Matti Klingeä, olen lukenut häntä aiemminkin, täytyy sanoa että 'oma itsensä hän edelleen on'. Jos kysytään, niinkun Kemppinen kysyy, "kuka nostaa kissan hännän", niin ei tietenkään kukaan muu kuin Matti Klinge. Koska... niin hän muistelmissaan (noin Opus 24) väittää, että kaikki muutkin olivat, tosin vasta myöhemmin, samaa mieltä kuin hän... ainakin hänen mielestään kaikki ympäri Eurooppaa hokivat Klinge Klinge... Ehkä, ehkä eivät. Mutta omien muistiinpanojnsa suhteen - joita ei ole syytä epäillä - aina Klinge oli oikeassa. Hyvä näin. (eaim. Jörn Donner kehui itseään vain joka toisella sivulla, Matti pistää - voi vittulan väki - paljon, palojon paremmaksi, hän kehuu itseään joka toisessa virkkeessä.

    Mikäs siinä. Vaatimattomuus rumentaa.

    Ps. Luen mielelläni Matti Klingen teoksia. Ne ovat älyllisiä ja niistä oppi paljon. - Hyvä Masa!

    VastaaPoista
  16. Kyllä minä sanoin Elmer Diktoniuksesta jotakin juuri hiljakkoin täällä, mikis, sillä pidän kovasti hänen kirkkaan leikkaavasta tyylistään. Mutta en osaa sanoa hänestä mitään välkkyä, kunhan tykkään. Näen samanlaisesti kuin hän. Ei kauneus kasva kauniista, vaan myös ja ehkä varsinkin raadellusta ja rumasta.

    VastaaPoista
  17. Luulen niin, olen aika varma tästä, ettei mitään "neromyyttiä" ole olemaassa. van Gogh maalasi maiseman semmoisena kuin sen (sisimmissään) näki, Diktonius kirjoitti sen mitä (sisimmissään) näki. (Lepakkoja kummatkin näkivät, mutta mitäs se meille kuuluu.) En osaa oikein lukea runoja mutta ymmärrän niitä, olen aina ymmärtänyt. Kokemuksia on hölmö analysoida. (Tai en tiedä.)

    Rakastan ihmisiä joita olen tavannut. En tiedä mitä olen menettänyt ihmisissä joita en ole tavannut, eivät hekään. Skenessä - pieni kauppala lähellä Boråsia, olin rättitehtaalla töissä. Keskellä ruotsalaisuuden ydintä kumminkin olimme. Hitsi. Minulla siellä ei ystäviä ollut mutta yks Hilkka (en muista hänen nimeään mutta sanotaan häntä tässä Hilkakaksi), oli. Hieman varuilleni hänen luokseen menin ja ilman mitään #metootoita. (Koska Hilkka oli hyvin pullea.) Mutta hyvä oli että menin. Ystävystyimme ja muistan hänet aina ja aina hyvänä ihmisenä. - Hänen luonaan luimme "Perjantai"- lehteä. Ja hän keitti mulle kahvetta ja söimme maukkaita (hänen leipomiaan) pullia.

    Hitsi, kun oon tavannut paljon elämässäni hyviä ihmisiä.

    VastaaPoista
  18. Tarkoitin, tai tätä on vaikea sanoa sanoilla, että minkä Diktonius näkyinä näki, eivät olleet "rumia" tai "kauniita". Hän kirjoitti erilailla kuin siihen aikaan oli hyväksytty; sehän taas on eri asia. Minä en tiedä kuka minulle koskettavin runoilija on, niitä on niin paljon, ehkä Apollinaire tai sitten Jesenin, eikä tietenkään kumpikaan, tietenkään.

    Runous on myrkkyä ja runoilevat ihmiset ovat myrkykantajia. (Hyi Helkkari!)

    VastaaPoista
  19. Minusta tästä Viljo Kajavan suomentamasta kohdasta Jaguaari-runoa Ilmenee juuri se, että ruma ja kaunis liittyvät yhteen, eli ne ovat samalla janalla kuten hyvä ja pahakin. On näkijästä kiinni, miten hän näkee:

    "On pakko purra
/ niin kauan kuin pureminen antaa elämän
/ on repiminen pyhää
/ niin kauan kuin mätä löyhkää
/ on hajalle raadeltava elämän rumuus/ 
kunnes kauneus täydellisenä/ sen mullasta voi itää.”

    Diktonius tosiaan kirjoitti uudella tavalla, modernisti, voimalla ja volyymilla, ei sulosäkäkeitä. Kun ajattelen sanaa Diktonius, näen syöksyvän rautaisen veturin, jonka nokka suurenee ja tulee minua kohti. Kolinaa, jyskettä, suhinaa, vauhtia. Klassikot jäävät kohisten..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän tulkinnastasi, Iines. Mielestäni se on hyvin osuva!

      Poista
    2. Loppuun vietynä kysymys on aatteellisesta anarkismista. Tuota futurismikytköstä en kyllä nää.

      Poista

    3. En leimaisi Diktoniusta "anarkistiksi", vaikka hän seurusteli mm. Otto Wille Kuusisen kanssa.

      Diktonius ei ollut konkreettisen anarkismin tukija, hän ei lähtenyt Kuusisen lailla maanalaiseen anarkistiseen toimintaan, vaan oli rauhallinen boheemi, musikaalinenkin uudistaja. Hänen kielensä ja kuvansa olivat modernismin symboleja, samoja joita mm. futuristit käyttivät. Vauhtia, koneromantiikkaa, kolinaa. - Silti kannattaa varoa hänen käyttämistään poliittisena ratsuna ja sijoittamistaan mihinkään leiriin, kun puhutaan kirjallisuudesta, runoudesta. Vain kielen "modernistin" leima napsahtaa kiistatta kohdilleen.

      Poista
    4. "Sotien välisenä aikana kapinallinen modernisti Elmer Diktonius kirjoitti proosakirjojaan ruotsin kielellä, mikä oli niin täynnä suomen kielen vaikutusta, että se maistui saunalta . Diktoniuksen monikielisyys on sekä keino kuvata Suomea ja sen asukkaita että ominaisuus minkä kautta käsitellä ja ymmärtää estetiikan ja politiikan kytköstä." - Julia Tidigs

      Poista
    5. Minä sinä ajattelet asiasta?

      Vai olisiko siinä mieltä, että sitaatit keskustelevat keskenään?

      Siitähän saisi hauskan keskustelun. Minä sanon jotakin Oscar Wildeä, sinä lainaat Karl Marxia, hän heittää Nietzscheä, tuo lainaa Kierkegaardia, tämä Zizekiä, se Raamattua, joku Wittgensteinia, muuan Stanislaw Jercy Leciä, eräs Aiskhylosta, anonyymi Hijoppi Rotilaista jne. Vai?

      Poista
    6. Kiva Iines, kun äkäistyt!

      Poista
    7. Tuo kuulostaisi tosi hienolta!

      Poista
  20. Vähan surullinen olo minulla on nyt, en tiedä miksi. (Ikään kuin se ketään kiinnostaisi.) Harmi että en osaa venäjää:


    Näkemiin, ystäväni, näkemiin.
    Sydämensyrjimmäinen olet minulle.
    Ero joka ennalta jo arvattiin
    lupailee että vielä tapaamme.

    Näkemiin kättä paiskaamatta, sanoitta
    äläkä sure, turha tuskitella mokomaa
    ei tässä elämässä ole uutta kuolla
    eikä elää, tietenkään, sen uudempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://youtu.be/bC3zOdFKHDg

      Poista
    2. Rantasila on laulajana okey mutta tekstittäjästä en saa selvää kuka hän on? Kuuntelin laulun puoleenväliin, se riitti. Minulle "muistojen metsä" ja "tähtien sumu" ovat käsitteitä joita en ymmärrä. Mun oli ihan oikeasti pakko lopettaa tän laulun kuuntelu kun Rantasila väitti että "astun läpi vuosisatojen..." En usko, en ikinä.

      Tuo minun esillepanemani "Näkemiin, ystäväni, näkemiin..." on Jeseniltä suomennettu runo joka jäi hänen pöydälleen kun hän ampui itsensä. PAM. Oli pettynyt kai kaikkeen, tuskin itseensä, ei itsemurhia sen takia tehdä. - Mily Drug, ja snaju... (rakkaani, minä tiedän) Noin runo alkaa, ja tämän verran osaan venäjää, se on aivan liian vähän.

      Poista
    3. Minä tykkään kovasti Marin esityksestä. Sanat soljuvat luontevasti, ilman että niitä täytyisi, eikä pidäkään, ajatella. Surumielisyys kappaleessa on asteikollani blues 10.

      Poista
    4. Minä taas en tykkää Marin päsmäämisesta ajankohtaisohjelmissa. Muut hiljaa, kun mä puhun -Mari voi kyllä laulaa ihan siedettävästi. Kukaan ei ole kaikessa hyvä. Jokainen on jossain hyvä.

      Poista
    5. Kappale loi upean taustatunnelman kaikkien aikojen parhaalle suomalaiselle tv-sarjalle, Raidille. Raid oli täynnä myös huumoria, mitä ihmetyksellä ja hohotuksilla seurasin. Mistä se huumori tuli, sitä olen kummastellut. Ei ainakaan Nykäseltä, joka on kuin perseeseen ja päähän ammuttu karhu.

      Poista
    6. Jaa, jos teidän mielestänne Marin laulu on hyvä, se sopii minulle. Mutta kamalasti, aivan kamalasti rakastan tätä laulua... siinäkin sanoista viis! Mutta tuo dunnelma ja Angin äändäminen, voi että. (Se saa vanhankin miehen stondaamaan.)

      https://www.youtube.com/watch?v=2pV2203HsQc

      Melodiakin on melkein kiva.

      Poista
  21. Maailma on kauhean hiljainen, ihan kuin jokin olisi muuttunut. Lapset eivät leiki pihalla, aikuiset ovat linnoittautuneet koteihinsa vessapaperipaaliensa ja hernekeittopurkkiensa kanssa. Ennen katsottiin televisiosta Maailmojen sotaa, mutta nyt katastrofi on täällä. Kaikki on muuttunut. Maat sulkevat rajojaan ja kokoontumiset kielletään, koulut suljetaan ja kaikki tähyilevät taivaalle. Sieltäkö se katastrofi tulee? Ei, kamalampaa, se on näkymätön ja uhkaa sinua, läheisiäsi, ketä vaan, se tulee sisältäsi, on iskeytynyt kiinni ihoosi ja kaihertanut kehostasi pesän. Mikään ei ole enää koskaan niin kuin ennen. Ihminen ei olekaan itsensä herra vaan hitunen maailmankaikkeutta, osa kiertokulkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun ei tarvitsisi ajatella näin: Hiljaisuuden uhka on laskeutunut päällemme. Nykyajan lapset kun on täytetty harrastuksilla. Ulos saa ja pitää mennä. Korvessa asuminen on nyt siunaus. Lähinnä ajattelen, mitä nämä kotikaranteenit tekevät perheille. Voisipa sanoa, että hyvää, mutta kun en itsekään oikein usko tuohon.

      Poista
    2. Napolissa ihmiset laulavat parvekkeillaan. La gente come noi non molla mai!

      https://youtu.be/CBEhSNzX0fg

      Poista
    3. Sisiliassa: https://twitter.com/NicholsUprising/status/1238545438476730369

      Poista
    4. Poikkeusolot ovat kamalia, tietenkin, myös lapsille. Tartuntojen hillitsemiseksi ja hidastamiseksi on kuitenkin lastenkin tehtävä uhrauksia eli ryhmäharrastuksia on vältettävä. Elämä ei ole aina kivaa, ja tämä koskee kaikkia.

      Muutoin tilanne käy yhtä hallitsemattomaksi kuin Italiassa, jossa on käsittämätön määrä tautiin kuolleita. Meilläkin tartunnat olisivat vähäisemmät, jos heti olisi pantu Italian-koneille lappu luukulle. Siinä ei paljon auta parvekkeella laulelu.

      Poista
    5. Olen eri mieltä. Parvekkeella lauleleminen auttaa ihan kaikkeen. Mutta varmaan tuollakin joku ämmä kaihdinten takana kiehuu liemissään.

      Poista
  22. Nuoremmat katsoivat epäuskoisen kauhuissaan, kun tauolle tullessani paukautin: "aatella, vuoden päästä meistäkin on jo puolet kuollut!"

    Tuolla joskus aikaisemmin Tapsa totesi Eero Huovisen tsunamikommentin kokemuksestaan, joka oli just precis omani, ajattelin aina samalla tavalla.

    Se asiasta.

    Mikiksen tekstit ovat runoutta, sen puheista ei ymmärrä mitään.

    Tässä on hyvää musiikkia, joka kannattaa katsoa ja kuunnella jo loistavan kuvituksen vuoksi. Poika polttaa täyteläisen makuista punaista Westiä. Ei mikään paskahousu, vaan cool!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (korjaus: ajattelin aivan samalla tavalla)

      Poista
    2. Älä sinä, Riku, pelottele nuorempiasi. Tai pelottele vaan. Ehkä huumori onkin paras keino pelkoa vastaan. Juurihan Husin lääkärikin sanoi, että hengityskoneet riittävät kyllä. Se on vain hoitohenkilöstö, joka loppuu ensin. Noh, ehkäpä joku sairaalan siivoojista opastetaan nappeja painelemaan.

      Poista
    3. Niin, ja kohta naarassukupuolisten potilaitten avuksi tulevat postinkantajat/talonmiehet ja antavat suusta-suuhun tekohengitystä. Ja ellei sekään auta, ottavat kovemmat ja kimmoisammat keinot käyttöön. (Sanokaa mun sanoneeni.)

      Syvä talouslama tästä kaikesta kohinasta syntyy. Näyttää ainakin siltä. Se taas koskettaa meitä kaikkia, täällä periferiassakin, tulette huomaamaan. (Esim. äidinkielen opettajien eläkkeet - kuulemani mukaan - puolitetaan! Ja paperityöläisten eläkkeitä korotetaan 10%.)

      Poista
    4. Siivoojien lisäksi sairaalan leipojattaret ja muut kokkerskat valjastetaan elvyttämään huonohappiset miehet ja hätiin kutsutaan myös palomiehet ja reippaat sotilaat, miel. virkapuvuissa.

      Lama tulee, se on saletti. Ja tämän varjolla hallituskin pelastuu. Kun on syvä lama.

      Poista
    5. Sanna Marin on kuitenkin hemaisevan seksikäs tyttö. Tykkään kamalasti politiikastaan, suostuisikohan, jos kauniisti pyytäisin, antamaan minulle piiskaa(?)

      Poista
  23. Yksi asia, kun puhutaan mikrobeista, teidän olisi hyvä tietää, eli näiden olioiden koko. (Eläviähän he ovat vaikka virukset eivät eläimiä olekaan.) Bakteerit - jotka siis ovat eläimiä - ovat (huom! keskimäärin!) jättikokoisia viruksiin verrattun. Tosi isoja. Ja kun esim. ihmisen peukalonkynnen alla saattaa asua yli 300 miljoonaa bakteeria (ihan totta!), niin voitte kuvitella miten vähän tilaa virukset vievät! Itse asiassa (asiasta kuultuna) niin Bakteerin sisällä voi majailla about miljoonia virusta, hänessäkin. - Kyse on mikrokosmoksesta, joka on melkein (ei nyt ihan mutta melkein) yhtä huima asia käsittää kuin ns. Makrokosmos. Eli maailmankaikkeus.

    Pää siinä menee sekaisin.

    Ps. Viruksista jännin on tää ns. lyssavirus. Silloin puhutaan rabies-sairaudesta, eli vesikauhusta. Siinä vaiheessa kun viruksen saaneella ihmisellä oireet ilmenevät, mitään ei ole tehtävissä, kuolleisuus on nätit 100%. (Tai 99,99%, joka mielestäni on sama asia.) - Muiden eläimien kauttahan nämä virukset ihmisiin tiensä löytävät. Ne ovat vekkuloita, nuo virukset, ne voivat esim. iskeä ihmisen bakteeriin - joka ihmiselle on hyödyllinen, hyvin hyödyllinen - ja muuttaa sen semmoiseksi, että siitä tuleekin "tappajabakteeri". - Muistan keskustelleeni eräiden lääkärien kanssa tästä asiasta joskus 1980 -luvulla. Olivat hyvin huolestuneita tästa asiasta, siis mahdollisuuksista kamppailla tämmöistä vastaan... En tiedä miten asiat nykyisin ovat. Lääketiede kehittyy koko ajan kohisten.

    VastaaPoista
  24. Mutta nyt sitä rahhaa elvytykseen on ihan ylettömästi! Ihana korona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koronapeli on kiva peli. Olin nuorempana siinä aika 'haka'. Siihen aikaan olin kova myös nyrkkeileen, olisin siinä kondiksessa ja silloin varmasti voittanut vaikka nykyisen raskaansarjan maailmanmestarin. Mitä... ettekö usko? Olisinpas! (Koska se siihen aikaan olisi ollut vasta 5 -vanha.)

      Poista
    2. Konepajalla Varpaisjärveltä kotoisin ollut trukkikuski Pena voitti ruokiksen kisoissa koronassa kaikki. Kännissäkin.

      Poista
    3. Jukka Virtanen - aivan ihana ihminen persoonana - piti elämänsä suurimpana saavutuksenaan sitä, että oli voitti Turun mielisairaalan potilaiden koronamestaruuden. - Ite kertoi. (Jukka V. oli siellä lataamossa muutaman viikon kun häneltä meni 'vintti pimeeksi'. No, samassa lasaretissa Armo Hormooni oli hoitanut myös Pentti Saarikoskea. Tuttu kulttuurimiljöö.

      Poista
    4. Biskajan lahdella piti S/S Tornatorin messissä sivellä koronapöydän pinta marmelaadilla, että nappulat pysyisivät paikoillaan.

      Poista
    5. Biskajanlahdella kerran olin M/S Actitnialla semmosessa myrskyssä että syötiin vaan näkkileipää ja purkkiruokaa. Kokit olivat yhtä mullin mallin kuin koko keittiö, eivät pysyneet pystyssä. Ja kun yritti nukkua punkassa, ei siinäkään pysynyt, lenteli vaan kuin astronautti. Muistan että se oli karmee myrsky. Kun keskustelin Kipinän (= laivan sähköttäjä) kanssa, se oli ihan kalpee vaikka oli meriä kyntänyt toistakymmentä vuotta. Minua ei yhtään pelottanut kun en ymmärtänyt pelätä. Sitten päästiin Englannin kanaliin jossa oli niin sakee sumu että ei nähnyt omaa kättään, jos sitä venytti. Musta se oli, jos mikään, hauskaa. Joka puolella oli laivoja joiden sumusireenit huusi BÖÖ BÖÖ tai BUU BUU tai PIIB PIIB. Mitään ei nähnyt mutta kaikkialla kuhisi. Mekin ajettiin sellaista 2-4 solmua eteen päin, ei yhtään lujempaa. Minä kysyin II:lta perämieheltä että eikö teillä ole tutkaa millä näette missä muut laivat. Se sanoi "vitut, sillä mitään näe!"

      Oli sankka sumu ympäröinyt meidät.

      Poista
    6. Minä taas olin kerran tasapohjaisessa tervatussa veneessä vihrein raidoin Mannervedellä, lounaisella Itämerellä, sadan metrin päässä Olgan rannasta. Nousi yhtäkkiä hirveä ukkosmyrsky. Isä souti ja kiroili, äiti rukoili takatuhdolla. Kun pääsimme rantaan, minulla oli vetelät polvet ja varmaan kakka housuissa. Tämä on taivahan totta.

      Poista
    7. Olin Viljakkalassa, Kyrösjärvellä. Olin ex-vaimoni vanhempien kesämökillä. Järven yli sieltä oli n. 4km Viljakkalaan, kauppaan. Lähdin, minä ja mun Saga, noin 6-v, veneellä, jossa oli peräprutku, ajamaan sinne. Keskellä järvenselkää alkoi hirveä ukonilma, ja se peräprutku sammu. En saanut sitä käyntiin, en millään vaikka yritin, ja koko ajan satoi kamalan kaatamalla ja salamat leimahtelivat. En ole ikinä pelännyt niin paljon, enkä sen jälkeen, ja kun sitä perämoottoria ei saanut käyntiin, aloin raivokkaasti soutamaan rantaa kohti. Ja voi jumalauta, tää on totta, näin kun salama iski siinä lähellä olevan saaren puuhun, se tavallaan singahti ilmaan, se puu, ja pamahti. Koko ajan ajattelin "herranjumala, Saga ei saa kuolla", ja soudin. Helvetti, halusin siltä järvenselältä pois, ja ja kun päästiin rannalle - satoi edelleen kaatamalla - Saga sanoi että mennään noiden isojen puiden alla. Minä sanoin että "EIKÄ VARMAAN MENNÄ!"

      Poista
    8. Muuten kyllä tykkään salamista. Niitä on kiva kattella. Jos siis ei tarvitse pelätä jonkun toisen puolesta. En ole koskaan osannut pelätä itseni puolesta. - Mahtipontisesti sanottu mutta kun (miettii...) se on totta. Opettaja jo, Simojoen Jaska, mulle koulussa sanoi että "sinulta puuttuu itsesuojeluvaisto"... Niin kai, kun tein kaikenlaisia hulluja juttuja. Esim. kiipesin ukkosenjohdatin lankaa (n. 5 mm paksu, tai jotain sinne päin) Forssan kirkon seinää pitkin. Ajattelin mennä torniin asti. Aika korkealle pääsinkin (ehkä 20 metriä) mutta sitten sen johtimen niitit rupes antaa periks... naps naps vaan, se johto meni mutkalle ja mun piti tulla sieltä alas... voihan Pahus!

      Ihan oikeasti ihmettelen että olen vielä hengissä. (fundeeraa) No, ehkäpä sekin outo oikku kohta korjaantuu.

      Poista
    9. Lahden radiomastoonkin, siihen toiseen, kerran yritin kiivetä. Tähtäsin huipulle mutta en päässyt. (Pakkanen puri mua niin pahasti.) Mutta tästä olen muistaakseni ennenkin kertonut. Että se siitä.

      Poista
    10. Hyviä juttuja pitää tietysti muokata sopiviksi, mutta Jukka Virtanen oli hourulan mestari pingiksessä.

      Poista
    11. Niin olikin. Niinhän minä sanoinkin. Lataamossa oli.

      Poista
    12. Ai niin... pingiksessä! Totta Mooses!

      Poista
  25. Voi kun toivoisi, että hallitus alkaisi tänään luottaa koronavirusasiassa parhaaseen mahdolliseen tietoon. Se on kansainvälinen asiantuntijatieto, ei THL.

    Hallituksen johtohenkilöstöhän kokoontuu tänään "valmistelemaan ja varautumaan". Veikkaan, että päätöksiä ei tehdä edes huomenna, vaan luotetaan edelleen rajattomasti THL:n nuhaisiin ja otsaa pyyhkiviin johtajiin.

    Vanhemmat ovat ottaneet oikeuden omiin käsiinsä, samoin lukuisat koulut, koska selkeitä määräyksiä ei ole vieläkään tullut. Perussairaita oppilaita on joka luokalla, samoin perussairaita opettajia. On ikävää, jos osa oppilaista jää ilman opetusta. Hallituksen pitäisi nyt ottaa vastuu, koska nyt joka kunnassa mennään eri tavoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä hallitus ei voi sun huolias koskaan poistaa.

      Poista
    2. Mahtaako paljon muutakaan. Tekemisen meininki tuntuu puuttuvan monilla saroilla.

      Olen aika pessimistinen.

      Poista
    3. Vaan jotain hyvää sentään on tapahtunut: minun kaupunkini päätti ottaa vastuun omille harteilleen ja lätkäisi itse laput lasten ja nuorten koulujen oviin. Kaikki koulut kiinni ja lapset etäopetukseen. Hienoa! Kaikki ansaitsisivat tämän, koko Suomi. Terveys on tärkeämpi kuin raha. Tämä tiedoksi kolealle pääministerille.

      Poista
    4. Kohta koeputkikaupungissa kuplii. Lapset ryöstävät eläkeläisiä keskellä päivää, kulkivat kirjastossa ja räkivät linja-autoaseman laiturit liukkaiksi.

      Poista
  26. Koulut voidaan sulkea ongelmitta. Mutta ymmärretäänkö ,että epidemian huippu on vasta joskus huhtikuun lopulla. Voidaanko lukuisia toimintoja pitää suljettuna kesään asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että kaikilla etäopiskeluun siirtyneillä kouluilla on määriteltynä melko lyhyt aika, pari viikkoa muistan lukeneeni jonkun kaupungin tilanteesta. Tehtäviä tehdään verkossa ja nyt onkin hyvä tilaisuus ryhmädigitaitojen harjoitteluun, isommilla oppilailla.

      Poista
  27. Heh, minulla on työuraa vuodesta 1980, silloin olin vasta koulupoika. Perkele, paljoa minulla ei sairaslomia ole ollut. Kerran viiko, kun nilkasta menivät nivelsiteet, Toisen kerran kaksi kuukautta, kun putosin autokorjaamon rasvamonttuun, Kuusi kylkiluuta murtui ja aivoissa verijälkiä. Jälkiseurannassa onneksi selvisi, ettn viisastunut yhtään.

    VastaaPoista
  28. Oli mulla kerran kyllä kuukausi tai jotain, kun roisto pääsi lyömään leukanastani paskaksi. Hampaat oli sidottu yhteen, laihduin melkein kymmenen kiloa, vaikka olin hoikka poika. Poliisikoira onneksi sen sian piilosta löysi ja puri pahasti ja kovaa. Suomen ihana oikeuslaitos myönsi minulle isot korvaukset, rahoja en ikinä nähnyt.

    VastaaPoista
  29. Totta on, ettei viruksesta johtuvia vakavia ja kauan kestäviä seurauksia ole osattu ottaa huomioon tai uskoa.
    Esimerkkejä taudin nopeasta leviämisestä ja vaaroista esim. ikäihmisille on ollut jo viikkoja tiedossa.
    Olisi parempi ollut ylireagoida, kuin yrittää uskoa ihmeeseen. Siihen, että käsienpesulla ja hihaan yskimällä virus katoaa maastamme simsalabim.
    Jahkailuilla ja asiantuntijoihin luottamalla on annettu virukselle tervetulotoivotukset.
    Eräs lääkäri tuli suoraan töihin matkalta ja tartutti osan muuta henkilökuntaa ym. (asiantuntijako?)
    Mielenkiintoista, miten kädestä suuhun ja veitsen terällä monet yritykset elävät, jos rahat on lafkasta loppu jo viikossa.
    Valtio, pankit, ammattiliitot, eläkerahastot, säätiöt, verokarhut jne. kartuttamaan hätäapua.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman hassua on, että THL on kaiken aikaa erehtynyt arvioissaan, ja silti mainitulla elimellä on pääministerin "täysi luottamus".

      Aluksihan THL tiedotti, että "virus tuskin tulee Suomeen". Sanottiin myös että "korona ei tartu oireettomista henkilöistä", ja samaan aikaan WHO todisti, että kyllä tarttuu. Seuraavaksi tiedotettiin, että "tuskin siitä epidemiaa tulee" jne tätä samaa alimitoitettua linjaa. Ihan kuin käsien pesulla paha menisi pois.

      Kun se sitten oli jo täällä, THL tiedotti, että mitään ei voida edelleenkään tehdä, se leviää hallitusti. Italiasta sai lentää tänne vapaasti, kaikkialta oli avoimet ovet. WHO patisteli koko ajan toimiin, ja muissa Euroopan maissa paitsi Suomessa ja Ruotsissa ryhdyttiin sulkemaan kouluja ja rajoja. Meillä "suunniteltiin ja varauduttiin huolellisesti" viikkotolkulla, eikä siitä takkia tullut, tuli korona.

      Tänäänkään ei taatusti tule mitään konkreettisia päätöksiä, vaan edelleen "varaudutaan". Siinä missä muiden maiden hallitukset työskentelivät hiki hatussa koko viikonlopun, yötä myöten, meillä hallitus lepäilee kotonaan eikä taida vieläkään olla kokouksessa. Varautuminen otti voimille.

      Poista
    2. Missä kohdassa? Johan se Ylelläkin todettiin, että THL:n tiedot eivät olleet luotettavia. Kaikki mitä THL on ennustanut, on ollut alimitoitettua vaaraan nähden, ja jopa väärin.

      Ratkaisevin virhe oli hokea, että oireeton henkilö ei voi tartuttaa.

      Vaan hallitukselle nyt sulka hattuun: se on ottanut opikseen ja yhtyy nyt muun EU:n rajoituslinjaan. Kyllä nyt moni suvakki nikottelee, kun ne rajat menevät kiinni ja koulut suljetaan ja liikkumisvapauskin melkein viedään. Entäs se vessapaperin hamstraus? Lähes miljoona eläkeläistä ja vanhaa ihmistä pantiin karanteeniin, joten kyllä ne paalit hyvin ehtii kuluttaa siinä pytyllä maailmaa ihmetellessä.

      Poista
    3. Tänäänkään ei taatusti tule mitään konkreettisia päätöksiä, vaan edelleen "varaudutaan".

      Eikö äidinkielenopettaja tiedä, mitä 'taatusti' tarkoittaa, vai onko taas kysymys arkikielen käsitteettömyydestä.

      Poista
    4. Pitkä kommenttini käsitteli THL:n alisuorittamista ja virheitä, joten luonnollisesti lukija olettaa sinun puhuneen niistä kommentissasi ”Olet väärässä.”

      Olisko kannattanut kertoa, missä olin värässä? Eli viestintä kuntoon!

      Poista
    5. On argumentaatiovirhe numero 1 esittää väite ilman perustelua. Väite pitää aina perustella.

      Poista
  30. Kerran Jokelassa roisto pääsi puremaan minua reidestä, se sattui enemmän kuin mikään koskaan. Leipäveitsen sain siltä sitä ennen pois heitettyä ja ison ja hyvän poliisin kanssa sitä taltutimme. Ikuisina muistoina puremajäljet reidessäni ovat,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerkesi otsaankin minua lyömään, sillä oli kai sormus, joka aiheutti ison verenvuodon, vuosin silloinkin kuin pistetty sika. Terveyskeskuksen sairaanhoitaja kohteli minua sankarina, häpesin vähän, kun housut täytyi ihanan naisen edessä laittaa kinttuun piikin perseeseen vuoksi.

      Poista
  31. Jos minä nyt minä keuhkoahtaumapotilas kuolen tähän koronaan, niin siinähän tulee, en minä sitä pelkää. Tappakoot meidät pahat pois, saatanan vinkuintiaanien tauti!

    VastaaPoista
  32. Älä kuole, Riku, vaan muista eristäytyä muksivista pahoista pojista.

    Saa nähdä, miten tässä jutussa käy, kun varmaa tietoa ei ole mistään. Tylsäähän tämä eristäytyminen on, suorastaan kiukuttaa, mutta eipä tuolla ulkona muitakaan näy. Hiljaista on pihoilla ja kaduilla, koulut ovat täällä kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin on hyötyä siitä, että on luonteeltaan introvertti!

      Poista
    2. Niin on, kovin paljon ei ahdista olla linnoittautuneena bunkkeriinsa ihan yksinkään. Ihminen saa monesta tuutista henkensä ravintoa.

      Siskoni on taas äärimmäinen ekstrovertti ja hän ei malta vältellä kontakteja. Hän asuu siis Saksassa, jossa korona jyllää erityisen pahasti. - Hui, ihan pelottaa, sanoo hän, ja painelee naisystäviensä "kantapöytään", saksalainen tapa kokoontua tietyin väliajoin syömään ja vaihtamaan kuulumisia. Eilen hän paineli kaupungille äänestämään ja vaalilounaalle ystävien kanssa. Whatsap-kuvasta näkyi, miten naiset istuivat kylki kyljessä kilistellen.

      Poista
  33. Minä olen potenut jo viikon. En vaan tiedä mitä virusta. Yritän nyt omin konstein tervehtyä neljän seinän sisällä.
    Jännä juttu, että näin enneunen, joka tietää aina flunssaan sairastumista. En heti uskonut tällä kertaa uneeni, sillä yleensä pussailen unessa naama märkänä jonkun tuntemattoman kanssa.
    Nyt pussailin tuntemani miehen kanssa ja hänen päänsä oli ikään kuin laatikossa, jonka reunoilla oli leivin-tai voipaperia taiteltuna kuin kakkuvuan reunoilla. Unohdin unen, kunnes taas muistin sen heti sairastuttuani. 🤣
    Kovin räkäinen tauti tämä eei ole.😁
    Olisko laatikko meerkki karanteenista ja leivinpaperin pintaanhan ei taikina tartu helposti. Pussaamisella ei ole muuta merkitystä kuin se, että se ennustaa nuhaflunssaa. Freud selittäisi uneni kenties toisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, Leonoora, jokin nuha-kurkkuvirus jyllää, ja ulos en viitsi mennä tästäkään syystä. Nyt on liikkeellä monenlaista tavallistakin virusta, joten parasta asennoitus rauhallisesti.

      Poista
    2. Vieläkö sinuakin oireet kiusaa.
      Tuntuu siltä, että välillä on jo parempi olo, kunnes taas on äkkiä voimat vähissä ja huono olo muutenkin.
      Harmittaa, kun päiväpromenaadit jää nyt tekemättä. Eipä hätää. Ruokaa ja lämintä on riittänyt.
      Poikakin voi tehdä etätöitä, joten hän on pääkaupungissa siten vähemmän alttiina virukselle.

      Poista
  34. Nyt olisi kaupungillakin tavarataloissa vaikka mitä houkuttelevia alennuspäiviä. Onneksi ei voi lähteä euroja tuhlaamaan.
    Asunnon toinen haltija on käynyt kaupassa, auton katsastuksessa ja nyt lähti jarruvaloja korjauttamaan merkkiliikkeeseen. Virusta voi pukata tähäkin "laatikkoon" monesta pisteestä, vaikka itse en ulko-ovea aukaisisikaan.😜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hengityskoneeseen teholle ei huvittaisi joutua.
      Karmeinta on, jos tulehdus leviää molempiin keuhkoihin laajasti ja täysillä.

      Poista
    2. Vaan pääasia, että koneita riittää ja ehkä nyt myös hoitajia.

      Poista
  35. Kyllä. Toivotaan, että uudet järevät rajoitteet auttavat viruksen pysäyttämisessä.
    Pysytään poissa ihmisjoukoista, me riskiryhmät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virus ei pysähdy, mutta oikein ajoitettu toimet pitävät kulkutaudin kurissa so. terveydenhoidon resurssit käytössä.

      Poista
  36. Tuskinpa vaan, mutta onhan tämä pelottavaa, joten ei ole ihme, että ihmiset ovat ahdistuneita. Olemme sodassa virusta vastaan, eli kauhuelokuva on melkein totta.

    VastaaPoista
  37. Mielenkiintoiseksi tämän ajan tekee se, mitä jälkiä korona lopulta jättää eri maihin ja ihmisten elämään, sitten jos/kun epidemia on ohi.
    Vaikuttavatko rajoittamiskokemuksset ihmisten käyttäytymiseen jatkossa? Mitä tästä opitaan? Onko tämä tärkeää harjoitusta ja kokemusta tuleviin ilmastonmuutoksen poikkeusoloihin?
    Monet ns. ihmisoikeudet ovat nyt katkolla. Vapaa liikkuminen, matkustaminen maaosista ja maista toisiin, joukkojen kokoontumisvapaus jne.
    Järjestikö luontoäiti pakollisen pysähtymisen ihmiskunnalle? Että saadaanhan me vouhkata ja touhuta aina aikamme leikkien luomakunnan valtijiuta, mutta kun luonto puuttuu peleihimme se lopulta päättää suurista linjoissta ja me vaan vikisemme.
    Hyvä asia on, että nyt lentokoneiden ja autojen päästöt vähenevät. Vähentyneen turismin myötä esim. Venetsiassa laguunin vedet ovat kirkaastuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysehän on suuresta olemassaolon taistelusta, jossa vastakkain ovat eliöt ja virukset.

      Eliöitä ovat mm. bakteerit, alkueliöt, sienet, kasvit, ruohot, puut, sammaleet, ameepat, etanat, kamelikurjet ja me.

      Virukset taas ovat robotteja, jotka meidän kimppuumme on lähettänyt salakaval Eesti Vabariik!

      PS. Ihmettelette nyt varmasti, mistä minä ainoana maailmassa - edes Trump ei ole sitä tajunnut - ymmärsin syylliseksi Eestin? Minäpä kerron: virusten tutkiminen on nimeltään virologiaa!!??

      Kurat, etten julgeammin sano.

      Poista
  38. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon nyt liikenteen väheneminen hidastaa ilmaston lämpenemistä?

    Mm. Freonin kielto kylmälaitteissa ym.ym. pienensi otsoniaukkoa planeetan navoilla. Liekö ihosyöpätapaukset myös vähhenemään päin samasta syystä?

    VastaaPoista
  39. Hei, oon taas vain seurannut keskusteluanne, joka on polveillut mukavaa tahtia, ja välillä olen suorastaan ilostunut (vaikka vakavista aiheista olette puhuneet) kun tekstinne (= puheenne) on suorastaan liikuttanut mieltäni.

    Sekin minua on liikuttanut kun valtiovalta yrittää vaikuttaa tähän yhteiseen viholliseemme koronavirukseen lamauttavasti auttaakseen vanhoja ja sairaita selviämään kaikesta tästä sotkusta jopa talouden huonontumisen uhalla.

    Ihailen sananvalmiuttanne ja ilmaisutaitoanne, mutta toisaalta siitä on tullut minulle ongelma. Miksi? (sitä on vaikea selittää, rehellisyys on tullut minulle henkilökohtaisesti ongelmaksi)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ps. Oiskohan minun yritettävä selventää tuota ksysymysmerkkiä edellisessä kommentissani, ettei siitä tulisi taas mieleeni uusi ongelma. (se on vaikeaa, sillä se on erittäin lapsellinen asia, joka on aina haittaamassa, vaikka koetan päästä siitä irti) Mietin. (itseni ympärillä pyörin. se on valitettava asia, sekin.)

      Poista
    2. Rehellisyys on niin arvokas asia, että sitä kannattaa käyttää säästeliäästi.

      No, minun mielestäni tärkeintä ja oleellista ja usein jopa riittävää on, että pystyy olemaan rehellinen itselleen.

      Poista
    3. Ahaa, yritän tulkita:

      a) olet kateellinen Iinekselän sanasepoille ja mielipidemaijoille
      b) haluaisit sanoa paljon sellaista, mitä et vaan kehtaa
      c) ei kumpikaan noista

      Poista
    4. Jos ihanaa Liisua vähän analysoidaan, niin kallistuisin Tapsan b-vaihtoehtoon. Nimittäin Liisun kirjoittamat tarinat ovat niin voimakkaita ja rohkeita - punaista ja mustaa - että niiden takana voi olla voimakas ja rohkea eläytyjä. Jospa ne kuvaavat kirjoittajan sisäistä minää?

      Poista
    5. Ja nyt sitten kun olin hiki niskassa koettanut selvittää asiaa ja olin jo valmis painasemaan julkaise-sanaa, selvitys katosi. Voi ei. En jaksa alkaa uudestaan samojen huomioiden kanssa.
      Lyhyesti, kysymyksessä on rehellisyys. Olkoon. Joskus toiste sitten.

      Miten kirjoitus voikin karata noin vaan. En ymmärrä! (Iineksen kanssa ollaan siitä paljon puhuttu, mutta aina se yllättäen luiskahtaa tiehensä...)

      Poista
    6. Miehen neuvo, jos sallitaan: kopioi pitkä kirjoituksesi ennen lähetystä. Lyhyistä ei niin väliä.

      Poista
  40. Liisu, itseäni viehättää näissä keskusteluissa se, että koskaan kun aloittaa, ei tiedä mihin lopussa päädytään. Joskus oikein odotan sitä käännettä, että joku ohjaa junan sivuraiteelle. Siellä on usein kivoja näköaloja.

    Nyt on pysytty aika piukasti aiheessa, mikä johtuu meitä kaikkia yhdistävästä kriisista. Jokainen joutuu muuttamaan elämäänsä ja karsimaan ennen kaikkea nautintojaan.

    Tässä antaisin sapiskaa yhdelle jos toisellekin yli seitsenkymppiselle siitä, että he leikkivät urheaa kapinoidessaan poikeustilaa vastaan. Yksikin liikkeenharjoittajamummeli, 85, sanoo, että jumankekka, hän kyllä aikoo elää niin kuin ennenkin ja jatkaa liikkeessään, yrittäjä kun on.

    No, jos on saanut elämästä tarpeekseen, mikä ettei. Jatkakoon sitten. Vaan ei hän urhea ole, vaan tietämätön, ehkä vähän tollo.

    Liisu, anna palaa vaan, jos huvittaa. Ilmaisutaitosi on luonnostaan hyvä. Asia on aina tärkein.

    VastaaPoista
  41. Olkoot kaikki. Tapsa on oikeassa. Rehellisyys on todella niin arvokas asia, että sitä kannattaa käyttää säästeliäästi. Sen olen huomannut täällä kotonakin.

    Ollaan koolla iso joukko ja olen kyllästynyt suojelemaan asiaa, joka on hiertänyt mieliä jo pitkään ja josta ei ole voinut puhua. Mutta koska kaikki asianomaiset ovat nyt sattumalta paikalla ja tunnelma aika hyvä, katson parhaaksi ottaa asian esille ja alan puhua siitä mahdollisimman ystävällisellä äänellä siinä hyvässä uskossa, että nyt selvitetään se koko juttu pois rasittamasta mieliä. Voi itku mikä riita, huuto ja melske siitä alkaa. Ääneni hukkuu vyöryn alle. Osa ihmisistä poistuu mielenosoituksellisesti paikalta, osa jää moittimaan minua, eikö minulla ole mitään tajua mistä voi puhua ja mistä ei. Ja yritän selittää miksi ja miten eikä kukaan kuuntele. Kyllä olen ähmeissäni koko loppu päivän. Sanaakaan ei tule suustani.

    Mutta tämä välikohtaus ei liity mitenkään puheisiin täällä. Ihmettelen miten välillä rohkeitakin puheita täällä uskalletaan puhua, ja miten toisaalta kuulee herkkiä muistoja jonkun toisen elämän vaiheista. Ja tämä päiväkin todistetaan tärkeäksi asiallisella tavalla. Usein. Monta kertaa. Ei, ei ole valittamista. Maapallo kiitää eteenpäin. Asiat muuttuvat. Kohta varmaan heräämme ihan toisissa ympyröissä. Jännää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on helppo puhua suoraankin, kun mehän olemme kuitenkin vieraita toisillemme - ei ole siis luurankoja kaapeissa, eivätkä muiden yksityisasiat oikeasti kuulu meille.

      Siksi täällä riidellään periaatteessa vain asioista - vaikka siinä samalla usein tulee lytättyä myös toisen äly, moraali ja kansalaiskunto.

      Ymmärrän hyvin, että sait aikaan mekkalan, vaikken tiedäkään mistä puhuit.

      Poista
    2. Esimerkkisi Liisu paljastaa tosi hyvin sen, millaista hiertäviä asioita on ehdottaa selvitettäviksi. Noin siinä usein käy, kuin kirjoitat. Pahimmassa tapauksessa soppa vain suurenee.
      Itsekin tällaiseen törmänneenä olen saattanut huomata, että jos en ole se kaikkien tai joidenkin mielestä se vahvin lenkki puhumaan asiasta, niin asia voi saada mittavat suhteet jatkoa ajatellen. Kokemuksesta puhun tässä vain itsestäni.
      Minussa on se vika, että olen liian rehellinen.

      Poista
    3. Anonyymiuden etu on kiistaton. Uskaltaa kirjoittaa intiimisti. Voisi jopa sanoa, että omalla nimellä pidetty blogi tai kirjoitettu kommentti ei takaa sinänsä laadukkuutta. Joskus on jopa niin, että anonyymi on rehellisempi kuin nimellä kirjoittava, joka miettii esimerkiksi Twitterissä tai FB:ssa myös omaa imagoaan. Postaapa joku julkaisuunsa pelkkiä omakuvia tai kotinsa hienoja kuvia.

      Poista
  42. Poikkeustila on voimassa huhtikuun puoleenväliin, jolloin epidemia vasta lähestynee huippuaan.Voidaan tietenkin jatkaa hallituksen päätöksellä. Minä vaan aprikoin mitähän tästä seuraa? Kestääkö yhteiskunnan toiminnot ja ihmisten pinna. Korvaako viina ja huumeet estetyt ajanvietteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meg, toivottavasti me ihmiset jaksamme odottaa ja pysytellä terveinä eikä edistetä taudin kulkua. Onhan tämä niin erikoista. Mutta kyllä me selviämme.

      Poista
  43. Vielä yksi asia, jonka unohdin sanoa että tänä kummallisena aikana jossa saa varautua kaikenlaiseen on ikään kuin lohdutukseksi annettu myös mukavia asioita, joista voi ilahtua.

    Tässä osoitteessa, jonka voit panna hakukoneeseen on mahdollisuus päästä katsomaan hienoja oopperoita ym. asioita ilmaiseksi:

    https://oopperabaletti.fi/stage24/

    Tässä toinen osoite:

    https://hyperallergic.com/547919/2500-virtual-museum-tours-google-arts-culture/?fbclid=IwAR1RH3ZdkHgWjFiYjn-kQXMip_YcKq_6Ypsu28pItBhTqBjv98aMfDEGiSs

    Jälkimmäisellä pitäisi päästä tutustumaan maailmalla oleviin taidemuseoihin ja niiden taidekokoelmiin. Ilmaiseks. Harmi kun en jaksa panna osoitteita upottamalla, säästäisi vaivojanne. Mutta kyllä ne sieltä löytyvät.

    VastaaPoista
  44. Kiitos linkeistä, Liisu! Katson aika paljon venäläistä tanssia, ja mielellään modernia tai erikoista miestanssia.

    Hauska sattuma. Koetin hakea linkistäsi Wurzburgin suurta taidemuseota katsoakseni Tiepolon tauluja, joita ihailin kauan sitten siellä. Taulut olivat kooltaan suurimpia, joita olen koskaan omin silmin nähnyt.

    Haku heitti minut Stuttgartin taidemuseon Tiepolon tauluihin, vaikken totisesti heittänyt hakuuni taiteilijan nimeä!

    VastaaPoista
  45. Kyllä kaikkea saa kokea, kun vanhaksi elää. Lumeton talvi ja poikkeusolot. Mitähän jänskää seuraavaksi, hyökkääköhän pahan valtakunnan panssarivaunut.

    Kolkon maailmanlopun fiiliksen luo Stadin tyhjät kadut, enpä arvannut tällaista näkeväni.

    Keskustan liikkeiden päivämyynnit saattavat olla muutaman kympin luokkaa. Ei niillä maailmaa rakenneta tai kamalia vuokria maksella.

    83 vuotias mutsini sanoi, ettei tunne oloaan yksinäiseksi, kun on puhelin ja telkkari. Kaikki vierailut on luonaan kieltänyt.

    Kesä tulee ja kesä tappaa kinkkiviruksen.

    VastaaPoista
  46. Viisas äiti ja ajan hermolla. Ei tosiaan pidä mennä nyt äitiä katsomaan, mutta käsittääkseni ruokakassin voi viedä oven taakse, jos tarpeen.

    Autiota on täälläkin, jopa taloyhtiön piha on aivan autio. Ja liikenne on tauonnut. Onneksi on puhelin ja netti ja televisio yhteydenpitoa ja hupia varten.

    Saksassa on sama meininki kuin meillä, rajat kiinni ja koulut ja kokoontumiset seis. Sisareni on äärimmäinen ekstrovertti, elelee yksinään leskenä isossa talossaan. Hän ilmaisi ”koettavansa” olla ilman lähikontakteja. Tilannetta siellä auttaa lämmin kevät, ulkona on jo 20 lämpöastetta ja pihalla voi yksinkin istuskella tai voi askaroida puutarhassa katsomassa versovia sipulikukkia.

    VastaaPoista
  47. Ihmisillä on alkujärkytys ja -pelko. Kun viikko pari menee, he lähtevät liikkeelle, huomatessaan, ettei se kuolo vielä korjannutkaan. Ne, jotka kuitenkin korjaa alituisesta käsidesistä ja eristäytyneisyydestä huolimatta eivät tietenkään lähde.

    Sellainen otaksuma minulla on, että iltapäivälehdistön toimittajat ovat riskiryhmä, joka kuolee kokonaisuudessaan. Kuoloa koristessaan yrittävät vielä jotain valehdella, mutta ei siitä kukaan enää mitään selvää saa.

    VastaaPoista
  48. Toivottavasti eivät lähde! Itse uskon, että meille tulee vielä ulkonaliikkumuskielto, ja poliisi joutuu taluttamaan pirteät mummot ja paapat korvasta koteihinsa.

    Pitäisi kyllä luoda nopeasti kunnallinen verkosto, joka hoitelisi ihmisille kauppa-asioita ja apteekkikäyntejä. On paljon yksin asuvia ihmisiä, joilla ei ole läheisiä tai he ovat kaukana.

    VastaaPoista
  49. Murhetta maailma täynnä. Laitan tänne piiloon oman tekstini, joka järkytyksekseni yhä osui omiin tunteisiini, kyyneleet valuivat. Pieni sytkärityttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan tarinasi. Ja sen köyhän tytön, jolla kerrankin oli kolikoita takkinsa taskussa, kun hän kulki kanssamme. - Rahatkin vaan kilisee taskussa, nauroi hän iloisesti meille.

      Poista