18.6.2021

Kesäpäiväkirja, sivu 1

 


Täällä siis ollaan reippaissa merituulissa lounaisrannikolla rakkaiden sukulaisten lähellä. Kepusukulaisten, joissa ei ole mitään vikaa. Tämä siltä varalta, että he lukevat blogiani, mitä en kyllä usko. 

Jos tämä blogi ei olisi taannoin vuotanut pikkukaupunkini (lue: taloyhtiöni) tietoisuuteen, kuvaisin mieluusti näitä lähisukulaisiani herkullisin sanakääntein, niin rakkaita he minulle ovat. 

Mainittakoon, että kuvissa yllä ei ole sukulaisiani, vaan kyläläisiä tämän perukan kesämarkkinoilla jokunen vuosi sitten, jolloin koronasta ei tiedetty vielä mitään ja jolloin ihmiset uskalsivat kuvata toisiaan vapaasti julkisilla paikoilla. Nyt sitä ei uskalleta tehdä, kun joku voi pöyristyä intimiteetin loukkaamisesta, kenties seksuaalisesta lähentelystä  kameralla hipelöiden. Katsokaa nyt tuonkin sinipaitaisen jäätelönsyöjäkomistuksen nöpöttäviä nännejä. Ja nainen takana nuolee jäätelöä kuin parempaakin herkkua. Huhhuh.

Täällä periferiassa on jätetty uutisten lukeminen vähemmälle, ja televisiosta näkyy vain muutama kanava,  ja onneksi tietokoneella on Areena, Netflix ja jotain muutakin. Ihan uunoja ei siis olla uutistenkaan suhteen. 

Elonkipäläiset istuvat ja makaavat taas tukkimassa stadin liikennettä niin, että autojen pitää lukemani mukaan  etsiä pidempiä kiertoreittejä, jolloin bensiiniä palaa enemmän. 

Lisäksi elonkipinäläiset tuntevat luontonsa ilmeisen huonosti. He ovat taittaneet  jokainen sinisen lupiininoksan eteensä kuin rauhankyyhky untuvan. Lupiinihan on meillä määrätty tuhottavaksi haitallisena vieraslajina (ei sis. rasism.), ja kukan taittaminen saa sen kukkimaan toisenkin kerran, ei tapa tuholaista. Ehkä elonkipinäläiset tahtovat lupiininkin säilyvän ja syövän tyhmät suomalaiset kukat. Nyt jo näkee vaikkapa Uuteenkaupunkiin ajaessaan, miten lupiinit ovat vallanneet tienreunat ja tuhonneet kissankellot, päivänkakkarat ja muut herkät kotimaiset kesäkukat altaan.

Lupiini kasvaa kyllä omallanikin pihalla, mutta se pysyy hallinnassa enkä päästä sitä ketokukkien sekaan.

Palatakseni vielä Elokapina-liikkeen touhuihin, niin ihmettelen, miksi poliisi on nyt niin lepsu, ettei pidä mielenosoitusta rajoissaan. Ei kai mielenosoitus voi jatkua yön yli ilman lupaa?  Käsittääkseni se on silloin jo laiton. 

Ilmeisesti poliisi pelkää edelliskertaista elonkipinäläisten provosointia, jossa työtään hoitavaa virkamiestä syytettiin kiljuen  kiinnikäymisestä ja kaasun sumuttamisesta. 

Hm, miksikähän poliisilla on kaasupullo varusteissaan? Älykääpiöitä varten, jos minulta kysytään. Jos joku on niin kovapäinen, ettei tottele poliisin käskytystä, niin tietysti sumua voi suihkauttaa jästipään kasvoille. Itse käyttäisin vielä etälamautinta ja nostaisin tyypin mustaanmaijaan. Minusta olisi voinut tulla hyvä poliisi. 

(Valokuvat Iines, v. 2014 ja 2021. Kollaasi kannattaa klikata suureksi, jotta näkisi herkulliset tyypit.)

175 kommenttia:

 1. ”Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino”, sanoi mestari Halla-aho.

  VastaaPoista
 2. Elonkipinä on siis ottanut Halliksen oppi-isäkseen anarkismissaan.

  Henkinen väkivalta voi olla pahempaa kuin fyysinen. Anarkisteilla on nyt selvästi yliote, poliisi on voimaton. Vaan kenties sisäministeri linjaa tapahtumat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Henkinen väkivalta -> Autoilijaa ottaa nuppiin?

   Sisäministerillä ei ole valtaa yli poliisin lakisääteisten tehtävien. Ja poliisi on nyt oppinut, ettei sekään voi toimia laittomasti.

   Mitä poliisi voisi nyt tehdä? Se voisi määrätä mielen osoittamat poistumaan ja ottaa kiinni niskoittelijat. Voimme vain kysellä, miksi poliisi ei toimi. Osoittaako se mieltä?

   Poista
  2. "Poliisi tekee ratkaisut siitä, mitä mielenosoitusten kohdalla tehdään. Sama koskee kaikkia mielenosoituksia oli kyse sitten koronatoimien, turpeen alasajon tai ilmastonmuutoksen vastustamisesta.

   Poliitikot eivät näitä ratkaisuja kentällä ole tekemässä - ja hyvä niin."

   Sisäministeri

   Poista
  3. Niinpä niin, tämä oli ennalta-arvattavaa. Kun on kyse tämän hallituksen ministereistä, aina on välissä vastuullinen virkamies, jota voi syyttää..

   Tässä on vain hieman erikoista se, että poliisien ylin auktoriteetti sisäministeri on samalla vihreiden puoluejohtaja. Ja paikallahan on noin 50 joutilasta viherhippiä ja opiskelijoilta näyttävää nuorta. Tämän jengin takia tuhannet työmatkalaiset joutuvat ajamaan kiertoteitä, jolloin bensaa palaa entistä enemmän.

   Elokapinallisten sinänsä osittain hyvät tarkoitusperät kääntyvät itseään vastaan, ja työssäkäyvissä kansalaisissa se nostaa vain kiukkua. Tosiasiahan on, että suurin osa elonkipinäläisistä on nyt tappion kärsineen vihervasemmiston äänestäjiä. Onkin ehkä turha ihmetellä, jos jatkoa seuraa eduskuntavaaleissa. Kansa on ainakin kunnissa tympääntynyt nykyiseen menoon.

   Poista
  4. Jos itse olisin elonkipinäläinen, yllyttäisin joukkoni makoilemaan sisäministerin betonisen kotitalon ja pääministerin Kesärannan kadulle, jotta ministerit eivät pääse töihin kuin kävellen. Hallitusta vastaanhan mielenosoitus kerran on.

   Poista
  5. – Minun mielestäni tässä on sellainen tilanne, että niin kauan kuin liikenne sujuu, ja tässä ei ole niin suurta häiriötä, että liikenteen kulku kokonaan estyy, tämä ei ole kohtuutonta. Tässä on eri henkilöiden eri arvioita, nyt ollaan päädytty tähän, että annetaan tilanteen jatkua. Tarvittaessa jos tilanne muuttuu, sitten puututaan.

   Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen

   Poista
 3. Miksi kutsut noita mielenosoittajia "elonkipinäläisiksi"? Miksi käytät ivaa? Muistaakseni olet yleensä niiden puolella, joita muut eivät puolusta. Nyt sinun näkemyksesi noudattelee massan lausuntoja. Luepa Hesarin kommenttipalsta. Sen yleinen tyylilaji on kuin suoraan sinulta lainattu.

  Tunnetko sinä yhtäkään noista ihmisistä siellä Mannerheimintiellä? Sattumoisin aika monella on varsin hyvä tietämys luonnosta, luultavasti lupiineistakin. Tietänet, että elokapinallisissa on myös tutkijoita.

  Mihin sinä pyrit ivallisella asenteellasi? Vastustatko väkivallatonta kansalaistottelemattomuutta muutoksen keinona? En tavoita pointtiasi.

  Terv. Markku S.

  VastaaPoista
 4. Luin jo, Anonyymi Markku S. Ja tiedän oikein hyvin, että tutkijoita on moneen lähtöön. Jokusilla lento jää kanan lennoksi, valitettavasti. Jokusilla kantaa pitkälle.

  Jos porukassanne on yliopistoihmisiä, niin kuin oletan, on kyllä kummallista, ettei näitä miekkareita suunnitella älykkäästi niin, että ne iskisivät kohteeseensa, eduskuntatalon päättävään väkeen. Miksi kiusata tavallisia työhön ajelevia kansalaisia. Miksi aina pitää istua tai maata tulppana jollekin? Mielikuvitusta kehiin!

  Pankaa nyt herran tähden ne älykkäät tutkijanne töihin pohtimaan miekkareita paremmin. Nyt juttu kääntyy auttamatta itseään vastaan. Tavalliset kansalaiset ovat hämmentyneitä ja ärtyneitä. Päättäjät ovat avainasemassa.

  Olen itse luonnon ja eläinten puolesta henkeen ja vereen, mutta en ymmärrä yhtään tällaista trendikästä cityssä laiskana istumista ja poliisin syyttämistä, jos se hoitaa työtään. Olkaa nyt vähän viisaampia ja pelastakaa luonto oikeasti, jos teillä kerran paukkuja riittää.

  VastaaPoista
 5. En minä kuulu liikkeeseen. Nuorempana olisin oitis liittynyt joukkoon. Näin vanhemmiten laiskistuu, eivätkä lonkat kestä maassa istumista eikä sydän kuumaa.

  Et vastannut kysymykseeni ivasta. Miksi sinusta on tarpeen ivata ihmisiä, jotka toimivat? Kansalaistottelemattomuudella on omat perinteensä. Tulppana istuminen ja makaaminen ovat ihan traditionaalisia tottelemattomuusmuotoja.

  Kaikki me nettiinkin kirjoittavat ihmiset olemme vastuussa sanoistamme, siitä, millaisia asenteita kirjoituksillamme vastustamme tai ylläpidämme. Iva on tyylilajina aika helppo. Laiskan mielen ratkaisu, niin kuin edesmennyt opettajani sanoi. "Olkaa nyt vähän viisaampia ja pelastakaa luonto oikeasti, jos teillä kerran paukkuja riittää", sinä sanot. Siinäkö oiva ohje koko ihmiskunnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi muistin nimen sinnepäin ja ilmeisen väärin, koska nimi on, jos tarkkoja ollaan, kielellisesti hieman väärin muodostettu. Tämä oli ryhmän edellisen mielenosoituksen aikana.

   Oikeastihan nimen pitäisi olla Elonkapina, ei Elokapina, jos halutaan, että alkuosa on määrite ja jälkiosa pääsana, kapina. Elonkipinä olisi mielestäni muutenkin positiivisempi ja kuvaavampi nimi ryhmälle, jos ollaan hyvällä asialla eikä vain hajottavia anarkisteja. Nimi pyrkii mieluummin parodiaan kuin ivaan. Miksi ryhmää ei saisi parodioida? Luepas Jyrki Lehtolan tänäinen kolumni vihreistä, joita parodioidaan viimeisen päälle.

   Tuossa linkki:

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008062280.html

   Poista
  2. Joo kuulemma 2022 kalenteriin tulee elonkuu.

   Poista
  3. Suomessa on sekä genetiivi- että nominatiivialkuisia yhdyssanoja. Kumpi tulee kulloinkin? Tästä ovat kielitieteilijät käyneet sotaa jo 40-luvulta alkaen. Miksi elonkorjuu mutta elokuu?

   Pääohjeeksi näyttää vakiintuneen seuraavanlainen ohje, joka ei ole ehdoton, koska sekamalleja on runsaasti - kieli muuttuu ja kehittyy koko ajan:

   ”Silloin kun yhdyssanan jälki- eli perusosana on verbistä johdettu teon- tai tekijännimi [kapinoida - kapina] genetiivi [-n] ilmaisee sen alku- eli määriteosassa teon laatua, kohdetta tai tulosta [elämisen eli elon kapina] nominatiivi [-] työvälinettä [elo ei ole työväline]. ”

   Tämä myöhemminkin usein esitetty yleisohje lienee ollut kohtalaisen vakiintunut jo E. A., Tunkelon, ohjeen alkuperäisen esittäjän aikaan. Hän arvelee, että ohjeen vastainen nominatiivin käyttö johtuu usein vieraasta mallista.

   Ja ohjeen monimuotoisuudesta johtuen sanoin, että nimi on hieman väärin muodostettu, ainakin minun kielikorvaani. Voipi olla, että jonkun korvaan se ei särähdä ollenkaan.

   Poista
  4. Niin kuin ei elosalama,elokuva, elohiiri tai elohopeakaan.

   Poista
  5. "Elokapina" lienee muokattu englanninkielisestä nimestä "Extinction Rebellion", jonka ensimmäinen osa tarkoittaa sukupuuttoa. Jos se olisi suomenkielisen nimen alkuosa, tarvittaisiin genetiiviä. Elokapinassa kapina ei kohdistu elämään tai eloon, vaan elämä on pikemmin mainitsemasi työväline. Siksi nominatiivi.

   Jyrki Lehtola oli nuorempana paljon terävämpi ja hauskempi. Nykyään hän on minun silmiini leipäkolumnisti: sanankäyttötaito on tallella, sanottava vähissä. Luulen, että hän tekisi hetkessä kolumnin, jossa irvailisi mille tahansa puolueelle tai ilmiölle. Niin käy usein pitkän linjan kirjoittajille. Parodiasta, leikistä ja kieli-ilottelusta on aina helppo puhua, kun ei oikein itsekään tiedä, mihin terä osuu ja mistä syystä.

   MS

   Poista
  6. MS

   Kyllä näinkin voi hyvinkin tulkita, ja kytky sukupuuttoon on ymmärrettävä, joskin se hieman ontuu, jos ollaan tarkkoja asiasta.

   Nimittäin eikö ihmistä uhkaa enemmän ja suoremmin väestöräjähdyksen holtiton jatkuminen kuin sukupuuttoon kuoleminen?

   Väestöräjähdyksen hillintä olisi mielestäni tärkeä keino hillitä kulutusta, köyhyyttä ja maapallo saastumista.

   Olisikin tuo elo työväline! Tässä tapauksessa minusta se on kyllä kohde ja toivottu tulos, jota käsitellään ja kapina on se työväline.

   Poista
 6. Täällä pienessä kaupungissa on mielestäni ihan sama, vaikka nämä Elokipinäläiset istuisivat ja viettäisivät muutenkin aikaansa tuolla Hesan kadulla niin kauan, kun mahdollisuuksia riittää. Jos he siitä sitten tulevat onnellisiksi, kun näin vaikuttavat.

  Eihän tuollainen rauhallismielinen mielenosoitus kai nyt niin paha kenellekään ole. Ja jos poliisi vielä siellä omaan tyyliinsä vaikuttaa. Hesan ympyröistä kai nyt tiedetään, mikä tuolla kadulla on meininki ja kiertävät varmaan omalla tavallaan tuota, ja liikkuvat siellä missä on helpointa tilanteen kannalta ja kunkin omalta kannalta myös, tietysti. Onhan sitä nyt pahempaakin koettu ajattelee varmaan joku muukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokapina, eikä vahingossa kirjoittamani Elokipinä.
   Kai tuo nimi nyt meni oikein, toivoakseni, ja ettei kukaan tuosta pahoittaisi mieltänsä. Anteeksi, kun kirjoitin nimen väärin.

   Poista
 7. Somessa uhkailtiin ajaa mielenosoittajien päälle autoilla. Poliisi toimitti betoniporsaita elokapinan turvaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö nyt, tämä lienee satunnaista tyhmää uhoa ja ryhmäläisten provosointia. Ryhmä on taitava myös itse provosoimaan, koska se tuo näkyvyyttä. Agendaa se ei tietenkään edistä.

   Poliisi on ilmoittanut tuoneensa betoniporsaita ryhmän suojaksi, koska paikalla on ollut kaistanvaihdoista johtuvia läheltä piti -tilanteita, kun makailijat ovat levittäytyneet kadun leveydeltä. Poliisi on nimittäin kaistoittanut tietä, jotta esimerkiksi hältysajoneuvot pääsevät kulkemaan.

   Poista
  2. Tottakai poliisi esittää rauhallista. Jos lähtee provinssin pikkukaupungista kesähuvilalle maailman menoa seuraamaan eikä ole edes antennia, niin ei oikein voi olla asioista perilläkään.

   Poista
  3. Veikkaan että poliisi keskeyttää mielenosoituksen ennen kuin kapakoissa tarjoilu loppuu.

   Poista
  4. Siis minulla on läppärissä Dna:n tv, josta näkyy mm. Ylen kaikki kanavat suorina ja muutama kaupallinenkin. Kun saan vielä asennettua Dnan hubin, näen kaikki kanavat ja voin nauhoittaa ohjelmia. Mitä puuttuu? Mihin sitä antennia tarvitaan? Netflixkin on ja Dnan oma laaja kirjasto.

   Poista
  5. Huumorintajuttomana et ymmärrä vitsiä.

   Poista
  6. Ei ilkeys ole vitsiä. Huumorintajustani voi varmaan tehdä päätelmiä kirjoitusteni ja kommenttieni perusteella. Ihan en luota arvostelukykyysi, jota ilkeys sumentaa. Koetapa siistiä ilmaisuasi kohteliaaksi.

   Poista
  7. Tämä alkaa kuitenkin kerätä negatiivista huomiota osakseen. Ihmiset sosiaalisessa mediassa käyvät aika kovaa keskustelua. Tulee perjantai-ilta, jolloin on ihmisiä tietysti humalassa liikkeellä, sanoo komisario Jorma Heinonen. Elokapinan mielenosoitus siirtyy toiseen paikkaan.

   Poista
  8. Tunnen jonkinlaista sympatiaa näitä elokapinallisia kohtaan - ei riehakasta hillumista, vaan rauhallista istumista (oletan näin, en käynyt katsomassa).

   Mutta istu ja pala – siirron syyksi epäilen silti sitä, että paikalle ilmaantui kököttämään myös ns. vastamielenosoitus, eikä sitä tietenkään voi ajaa pois kun kerran elolaisetkin saavat siellä istuskella.

   Niinpä elolaiset väistyivät. Viisaampi väistyy, sanoo sananlasku.

   Extinction Rebellion – ajatelkaapa miten koskettava se olisi viroksi: väljasuremise mäss.

   Poista
  9. Kas kas, Kallion tassuttelijan reinot liikkuu oikeeseen suuntaan.

   Poista
  10. Varmaan liikkuvatkin, mutta minua hieman kylmää ilmaisu ”oikeaan suuntaan.” Ihan kuin se olisi oikea suunta, koska se on sinun mieleisesi, sinun agendallasi.

   Eihän semmoinen ole faktuaalinen kriteeri, se on mielipide. Monen mielestä oma agenda on oikea suunta. Eli onko yleistä oikeaa suuntaa muualla kuin Pohjois-Koreassa, onko yhtä totuutta? Minusta niitä on useita.

   Poista
  11. Minä uskon, että yhä useampi haluaa pois tuhon tieltä.

   Poista
  12. Nyt sotket asioita keskenään ja puhut toisesta asiasta. Ei siitä ole kyse, jos ei riemurinnoin kannata mielenosoitusta. En usko alkuunkaan, että mielenosoituksen vastustamisessa on ollenkaan kyse tuhon tien kannattamisesta. Eihän tämä miekkari millään tavoin edistä hyvää asiaa, jota ihmiset kyllä kannattavat. Kivaa se varmaan opiskelijoista on ja niistä, jotka ovat poliisia vastaan periaatteessa.

   Poista

  13. Jos haluaa pois tuhon tieltä, tulee puuttua väestöräjähdyksiin ja mennä iskemään maailman saastekeskuksiin. Sinne vaan Kiinan ja Intian ja Amerikan pääkaduille makoilemaan lupiinien kanssa. Paljonko mahtaa auttaa?

   Enemmän pointseja Greta Thunbergille, joka ei jäänyt Ruotsiin istuksimaan. Vaan hänenkin asiansa pilaa aggressiivisuus ja vihaisuus, huutaminen ja kiukuttelu, joka lopulta työntää luotaan.

   Ainoa hyvä puoli näissä performansseissa on, että asia mainitaan. Lopputulos on kuitenkin se, että pää jää vetävän käteen. Kun mitään rakentavaa toimenpidettä ei ehdoteta eikä tehdä, mitään ei tapahdu.

   Mutta onhan kiva hetken olla hyviksenä.

   Poista
  14. Poliisilla ja elokapina elivät hyvin keskenään. Elokapina käyttäytyi hyvin niin kuin aina ja poliisikin oppi viime syksystä, että väkivalta on väärin eikä edes toimi. Mutta tapojesi mukaan sinä liityt lynkkaajien joukkoon, jotka jahtaavat nyt elokapinaa, poliisia ja ministeriä. Vitut ilmastonmuutoksesta.

   Poista
  15. Muistaakseni sinun mielestäsi turvetuottajien rekkaralli oli täysin ymmärrettävä ja hyväksyttävä hätähuuto.

   Poista
  16. Annat tarkoituksella väärän kuvan.

   Poliisi ei käyttäytynyt väkivaltaisesti, vaan oikein ja laillisesti tyhjentäessään katua käskyjä tottelemattomista ihmisistä. Yhdessäkin lehtikuvassa kaksi poliisia kantaa rotevaa keski-ikäistä miestä pois väylältä, kun mies leikki mykkää, kuuroa ja jalatonta.

   Pippurisumuttimetkin ovat laillisia ja käytössä, kun käsky ei sovi asiakkaalle ja etälamautinta ei käytetä. Eihän sallittu keino voi olla väkivaltainen, vaikka asiakkaat provosoisivatkin virkamiestä, joka turvautuu tähän koulutuksensa mukaiseen metodiin. Poliisi teki oikein, provosoijat eivät. Minusta aikuisten ihmisten mullittelu on kaukana hyvästä käytöksestä. Rauhallisuus ei ole myöskään hyvää käytöstä väärässä paikassa ja väärään aikaan.

   Taas sotket asioita. Tällaisen miekkarin kritisoijat voivat olla omassa elämässään jopa parempia ilmastonsuojelijoita kuin hyviksiksi ilmoittautuvat.

   Poista
  17. Niin,
   ainahan voi tehdä niin "rakentavan toimenpiteen" että väittää ettei mitään ilmastomuutosta ole olemassakaan. Tai jos sittenkin on, mitä se silti suomalaisille kuuluu, ei mitään kuulu, vaikka keskiverto suomalainen saastuttaisi 20-50 kertaa enemmän kuin keskiverto kiinalainen, koska meitä on niin vähän, meitä oikeita, perustavanlaatuisia suomalaisia.


   Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat kysyä lisäinfoa Matti "räjähtelevät lepakot" Putkoselta.

   Poista
  18. Ps. Ja ainakin kaikki pohjois-korealaiset pois Suomesta! Hus, hus heti!

   Poista
  19. Iines tietysti on oikeassa siinä että kaiken pahan alku ja juuri - the root of all evil - on hallitsematon väestökasvu. Liki kaikki muut ihmisen aikaansaamat ongelmat ovat seurasta tästä.

   Poista
  20. Lisäys: siis ihmisen luonnolle (= maapallolle) aiheuttamat ongelmat. - Toisilleen ihmiset toki saavat aiheuttaa mitä ongelmia haluavat, niin kuin mielellään tekevätkin; mutta se ei esim. lintuja tai leppäkerttuja kiinnosta yhtään. Eikä puita.

   Poista
  21. Voi voi mikis, kun heität kehiin noin alkeellisen käsityksen siitä, että jonkun (Iineksen?) mielestä kenties ilmastonmuutosta ei ole ollenkaan. Sinäkin brutukseni.

   Minua vähän tympäännyttää, mikis ja Mankemangi, teidän kahden + parin anonyymin apurinne tapa uittaa tänne Iineksen blogiin persujen typerimmät luulot, vaikkei niitä kukaan muu täällä esitä eikä niihin usko. Voisitteko ystävällisesti esittää ne oikeilla persu- tai hyvisfoorumeilla, niin saisitte vatmaan enemmän peukkuja.

   Poista
  22. Joka tapauksessa poliisi on oppinut läksynsä eikä enää ruiski pippurisumutetta rauhallisten ihmisten silmille, vaikka natsifasistit kuinka toivoisivat. Nythän muutamakin Kissalan poika on saamassa syytteet väkivalta- ja virkarikoksista.

   Poista
  23. Sinulla, Iines, on aika vahva kuuliaisen kansalaisen eetos: poliisi toimii oikein, kun pippurisumuttaa väkivallattomasti toimivia. Sinä itse olisit valmis käyttämään etälamautintakin. Vai oliko senkin väittäminen kieli-ilottelua, parodiaa ja huumorintajuisille suunnattua leikkiä, jollaiseksi väittämällä pyrit usein pehmentämään puheitasi?

   Kuuliaisuus on varmasti hyve monessa yhteydessä, mutta harvoin sillä saadaan muutoksia aikaan. Sinullakaan ei ehkä olisi äänioikeutta, jos ei olisi niitä, jotka rohkenevat kansalaistottelemattomuuteen.

   Meillä jokaisella on keinomme vaikuttaa tähän maailmaan. Sinulla kirjoittaminen tuntuu olevan luonteva tapa. Joskus minusta tuntuu, että käytät sitä keinoasi ajattelemattomasti. Ajattelematonta on se, että ei etsi aiheesta asiallista tietoa vaan lyttää kevyesti ilmiön, koska se on helpoin vaihtoehto ja näyttää kirjoituksessa hauskalta.

   Jos olet "luonnon ja eläinten" puolesta henkeen ja vereen, mitä se sinulle käytännössä tarkoittaa?

   MS

   Poista
  24. Vääristelet ja valehtelet, Mankemangi. Annat kuvan kuin poliisi olisi tuosta vaan huvikseen yhtäkkiä alkanut roiskia pippurisumutetta ihmisten päälle.

   Ei se niin mene koskaan. Jos asiakas ei noudata virkavallan ohjetta ja käskytystä, niin sillä tuleekin olla seurauksia, joista poliisi tiedottaa etukäteen ja antaa vaihtoehdon: poistua tilanteesta tai jäädä. Pippurisumutteen käytössä poliisi varoittaa ain asiakasta rauhalllisesti ennen sumutusta ja kertoo, mitä ainetta sumutteessa on. Näin asiakkaalla on mahdollisuus valita, mitä hän tekee, poistuuko tilanteesta vai jääkö mullittelemaan. Nämä ovat poliisikoulutuksen ydinasioita. Asiakkaita ei ruiskita miten sattuu.

   Tässä tapauksessa tilanne on olut vaikea, koska asiakkaat ovat ollleet hyvällä asialla mutta väärin keinoin tavallisten ihmisten elämää haitaten. Kohde on ollut väärä.

   Miksi rauhanomaiset mielenosoittajat eivät koskaan mene tukkimaan ministeriautojen kuljetuksia? Tai päättäjien reittejä?

   Poista
  25. Sinähän Iines itse täällä esität väitteitä, välillä hyvinkin itsetietoisella tavalla, joista moni on varmasti eri mieltä, myös minä. Ja koska olet kovasti toivonut "kriittistä keskustelua", tuon nuo omat vastaväitteeni sitten myös esiin. - Sillehän minä en mitään mahda, jos sinun väitteesi... hmnnhh... ovat jonkin verran (= aika paljon) saman sisältöisiä kuin perussuomalaisten väitteet!??!

   En missään nimessä halua jankata. Mutta tuota vanhaa esimerkkiä "räjähtävistä lepakoista" kannatit vaikka kuinka monen kommenttisi verran. Ja minä olin vastaan, muistan, koska se on huuhaata. - No, nyt soitin ystävälleni (kaikki lepakkotutkijat ovat ystäviäni!) FT Thomas Lilley'lle, joka kertoi minulle että "Äkillinen, voimakas paineen vaihtelu voi saada aikaan sen, että lepakon keuhkorakkulat rikkoutuvat. Paineenvaihtelusta syntyvää fyysistä vauriota kutsutaan lääketieteessä nimellä barotrauma. Infraääni on eri juttu. Työmiehen puheissa ei ole mitään järkeä”.

   Sitten opiskelin 1/2päivää mitä "paine" on, ja minulle selvisi - ohhhooh! - että se matemaattisesti on
   {\displaystyle \scriptstyle p} ilmaistaan muodossa {\displaystyle p={\frac {F}{A}}}, jossa: \scriptstyle F on voima ja \scriptstyle A pinta-ala.
   Huom! Lepakot (Chiroptera) ja Matti (Putkotera) puuttuvat tästä kaaviosta. Mutta jo pelkän keskikoulun fysiikan oppimäärän omaksunut oppilas voi heidät tähän kaavioon sijoittaa. Ja lopputuloksen kannalta on aivan ihan sama, minne.

   Poista
  26. MS

   Toki etsin tietoa, luen monesta lähteestä aiheesta, josta kirjoitan. Olen opiskelijoille opettanut lähdekritiikin kurssilla kriittisyyttä kaikkien lähteiden suhteen, myös niiden omien agendojen. En taatusti heittele asioita varmistamatta tietojen oikeellisuutta. Virheitä voin tietysti tehdä, niin kuin kuka tahansa meistä. Jonkin asian voi muistaakin vääri, joten pyrin varmistamaan jutut, joita epäilen itsekin.

   Tärkeää on myös huomata, että välttämättä ei ole olemassa oikeaa ja väärää tietoa, koska asenteet vaikuttavat siihen, mitä pidetään oikeana. Asia on monisyinen. Puhtainta on tieteen tieto, mutta siinäkin pitää katsoa tekijät, instanssit ja työn tavoitteet. Pitää olla kaikessa tarkka.

   Noh, olen vaikuttanut esimerkiksi kotipaikkakunnallani kirjoituksellani siihen, että Natura-alueen viereen suunnitteilla ollut lehtometsän kaavoittaminen asuntotonteiksi estyi. Ympäristölautakunta heräsi lehtikirjoitukseni vuoksi toimimaan, ja toimielimet joutuivat luopumaan kaavoituksesta. Nyt alue on luontokohde, jossa on monipuolinen lintukanta kuningaskalatajineen ja rauhoitettuone kasveineen ja hiidenkirnuineen. Monta muutakin kirjoitusta olen laatinut vastaavantyyppisistä jutuista ja turismin ja siistimisen pilaamista luonnollisista metsäpaikoista. Kuulun myös Greenpeacen listoille ja allekirjoittelen hyviksi katsomiani adresseja. Mihinkään miekkareihin en osallistuisi, sillä harmillisen usein niiden osoite estää tavallisten ihmisten työnteon.

   Poista
  27. Siis nyt lykkäsit mikis lyhkäistä! Tai sitten et ole ymmärtänyt. Jos lepakko osuu myllyn siipeen, tietysti se räjähtää tuusannuuskaksi ja hajoaa ilmaan. Samoin tekee lintu, joutsenkin voi räjähtää palasiksi. Koetapa ampua savikiekko ilmaan, niin näet miten se räjähtää kuulan osuessa siihen.

   Tätä tarkoitin. En sitä, että lepakot räjähtelevät itsessään myllyn läheisyydessä. Herran pieksut, mikis. Vain osuessaan myllyn siipeen.

   Miksi tämä on niin vaikea ymmärtää? Taatusti esitin asian selkeästi.

   Poista
  28. Hieman vaikea tämä on ymmärtää kun emme siitä puhuneet vaan infraäänistä. …"sinäkin brutukseni"? … Koska olen sinua selkään puukottanut? Se, että olen eri mieltä asioista, ei puukottamista ole. Kannatat oikeistolaista politiikkaa, minä en, mikä ihme silloin on että olemme eri mieltä monista asioista. Mutta sietämättömän huvittavaa asenteessasi on tuo, että mielestäsi aina, aina, aina ns. vihervassarit ja sos.demit tekevät kaiken väärin. Kun taas kristilliset ja kokoomus eivät mitään väärin tee, ja ns. persut – tekevät he mitä tahansa – ovat kaltoinkohdeltuja marttyyrejä... Ei tällaista näkemystä kovin ”objektiiviseksi” voi sanoa.

   No, ihmisellä on se mielipide, mikä hänellä on.

   Poista
  29. Näköjään sananvapaudensankaritar taas poistaa adekvaatteja ja relevantteja kommentteja vissiin ilkeinä.

   Tässä muuten linkki valokuvista kiinnostuneille: https://photos.elokapina.fi/s/20t2n64ime/aqul3qb17rzt84z9

   Poista
  30. Sinäkin brutukseni viittaa sinun ja Mankemangin tapaan tuoda tänne persujen typerimmät agendat ikään kuin minun ajatuksinani.

   Toivoisen teiltä kummaltakin älyllisempää ja kriittisempää suhtautumista kirjoitettuun sanaan. Ajatusten oikotiet vievät paitsi olkiukkoiluun niin useimmiten harhaan, sinne missä omat luutuneet ennakkoluulot ovat.

   Poista
  31. Mankemangin kannattaa postata tuo linkki Ohisalolle ja Marinille, muillekin ministereille. Miksi Elokapina jättää heidät rauhaan? Hehän päättävät juuri näistä asioista.

   Poista
  32. Elokapina on esittänyt vaatimuksensa nimenomaan Suomen hallitukselle. Etkö sitä tiennyt?

   Poista
  33. Mikis, nyt en usko sinua, minä en ole sanonut, että lepakot räjähtelevät itsestään - viittaan jonkun persun kommenttiin. En usko tätä asiaa enkä sanomistani.

   Vain osuessaan myllyn siipiin. Kuten mikä tahansa muukin eläin.

   Jos muuta yrität väittää, niin olisitko kiltti ja poimisit sitaatin sanomisestani tänne.

   Poista
  34. Mitä sinulle ovat "persujen typerimmät agendat"?

   Poista
  35. Missä on hallituksen työn esto, toimet vaikeuttaa ministerien kulkua? Tästähän on kyse, hyödyttömästä performanssista.

   Miksi vaatimusta ei esitetty kansalle: tehkää sitä ja tätä niin maailma säästyy. Miksi kansalaisia ei valisteta suoraan yksinkertaisilla ohjeilla? Miksi istutaan flegmaattisina stadin kaduilla?

   Poista
  36. Elokapina esittää nettisivuillaan kolme tavoitettaan: Hallituksen tulee julistaa ilmastohätätila ja kertoa globaalin ilmastokriisin ja ekologisen kriisin vakavuudesta. Hallituksen tulee pysäyttää luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, nollata nettohiilidioksidipäästöt vuoteen 2025 mennessä.

   Olisiko mielestäsi ollut vaikuttavampaa, jos elokapina olisi vaatimukseen mennyt ringittämään Kesärannan ovikelloa aamiaisaikaan?

   Poista
  37. En edes tiedä niitä, kun en seuraa heitä. Voit poimia vaikka niistä, joita mikis ja Mankemangi ovat kantaneet blogiini.

   Poista
  38. Jos nykyisillä mennään, kannatan edelleen istumalakkoa sisäministerin ja pääministerin kotikaduilla.

   Poista
  39. Kotikaduilla istuminen on ongelmallista siksikin, että sekä pääministeri että sisäministeri ovat kotonaan yksityishenkilöitä. Elokapinan tarkoitus ei liene vainota ihmisiä.

   Poista
  40. Mitäs persujen typerimpiä agendoja mikis on tänne kantanut? Sen kyllä tiedän, että olet useita kertoja poistanut kommenttiin, joissa kysyn miksi mielipiteesi muistuttavat persujen ulostuloja. Tämä on erittäin mielenkiintoista semminkin, kun väität, ettet tiedä persuista mitään!

   Poista
  41. Lepakkoejn räjähtelyn, johon kuulemma uskon.

   Mielelläni näkisin tästä todisteen.

   Poista
  42. ”Kotikaduilla istuminen on ongelmallista siksikin, että sekä pääministeri että sisäministeri ovat kotonaan yksityishenkilöitä. Elokapinan tarkoitus ei liene vainota ihmisiä.”

   Mutta yksityishenkilöitähän kapinalaiset nyt vainoavat estämällä heidän normaalin kulkunsa. Pääministeri hoitaa virkaansa sitä paitsi virka-asunnossa, ei yksityisessa kodissa.

   Poista
  43. Vainoaminen on rikosoikeudellinen termi. Sinun esimerkkisi ei ole vainoamista. Pääministerin mahdollisuudesta olla yksityishenkilö en tiedä. Tietääkö joku? "Kotikaduista" kuitenkin puhuit.

   Poista
  44. Sehän tässä on kaikkein irvokkainta, että kun hallitusta arvostellaan mielenosoituksessa, niin oppositio vaatii elokapinan kukistamista 🤔

   Poista
  45. Vainoamisesta puhui kyllä Mankemangi, joten suuntaa sanasi hänelle. Minä vain vastasin kommenttiin.

   Tätähän kansalaiset juuri ihmettelevätkin. Miksi miekkari kohdistuu tavallisiin työläisiin, miksi ei hallitukseen.

   Poista
  46. Hetkinen! Missä kohtaa puhun vainoamisesta?

   Poista
  47. En löydä Mankemangin kommenttia vainoamisesta. Missä se on?

   Olen unohtanut panna kommenttieni perään nimimerkkikirjaimeni (MS), mutta minä olen kyllä nuo kaikki edeltävät anonyymikommentit kirjoittanut. Mikistä ja Mankemangia en tunne. Toki tällaisessa keskustelukentässä, jossa kommentteja voi heitellä edellisten väliin, sekoittuu helposti se, kuka puhuu ja kenelle.

   Onko nyt niin, Iines, että sinä puolustat "eläimiä ja luontoa" henkeen ja vereen, parodioit mielenosoitusta, koska sinusta se on tehoton performanssi, ja kannatat etälamauttimen käyttöä, jos mielenosoittajat eivät poistu häiritsemästä tavallisten ihmisten liikkumista? Allekirjoittelet hengelläsi ja verelläsi Greenpeacen anomuksia ja suojelet tietokoneen ääreltä lähialueesi lehtimetsää, mutta suosittelet pippurisumutetta niille jästipäille, jotka tekevät jotain epämukavampaa? Tällainen käsitys minulla sinun logiikastasi syntyy.

   MS

   Poista
  48. Silläkin uhalla, että taas poistat silminnäkijäkertomukseni viime syksyn tapahtumista, niin yritän kertoa sen lukijoillesi taas uudelleen.

   Väitit ettei poliisi sumuttanut pippuria yhtäkkiä. No, näin se meni: Mielenosoittajat istuivat rauhallisesti ja poliisi pelotteli heitä heiluttelemalla kanistereitaan vaaksan päässä ihmisten silmistä. Kun julma provokaatio ei aiheuttanut minkäänlaista vastareaktiota, niin poliisi yhtäkkiä avasi korkit ja ruiskutti oranssia ainettaan päin mielenosoittajien näköä. Seurauksena ihmiset istuivat edelleen paikoillaan rauhallisena. Tämä kaikki nähtiin myös uutiskuvissa.

   Poista
  49. POLIISIHALLITUS toteaa, että Helsingin poliisilaitoksen antaman lausunnon mukaan tilanne ajautui siihen pisteeseen, että poliisin käytössä olleet keinot eivät enää riittäneet. Poliisi oli jo tuntien ajan antanut erilaisia neuvoja, kehotuksia ja käskyjä.
   ”Myös mielenosoittajien fyysinen kantaminen ja siirtäminen jalkakäytävälle ei enää tuottanut toivottua lopputulosta, koska jokaisen poliisin käskyä laiminlyöneen henkilön kuljettamiseen ei ollut voimavaroja, ja toisiinsa kahliutuneiden mielenosoittajien kantaminen tai irrottaminen kahleista voimakeinoin olisi voinut aiheuttaa fyysisiä vammoja.”

   ” Poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen, poliisihallituksen tiedotteessa sanotaan.


   Ennen sumutteen käyttöä oli vielä varmistettu, että sumutteen käyttö on olosuhteissa mahdollista ja niiden käyttö kohdistui vain rajattuun joukkoon mielenosoittajista. Poliisi oli lisäksi varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta.”

   (https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006662908.html?share=b1c1e32f6cfe719e58f9cfe61a7ef4d6)

   Muistan itse, että paljon kirjoitettiin siitäkin, että mielenosoittajat suorastaan v*ttuilivat poliisille. Kun poliisi kantoi näitä pulskia miehiä sivummalle, nämä palasivat uudelleen kannettaviksi. Ehkä siinä hermo olisi palanut kommentoijiltakin työssä, jota oli pakko hoitaa. Ja ehkäpä juuri tällainen provosointi oli yksi tavoitteista: saada poliisi näyttämään amerikkalaismalliselta herkästi pamputtavana vallankäyttäjänä.

   Poista
  50. Vainoamisesta taisi puhua Anonyymi. Menevät nimet sekaisin, kun hyökkäätte porukalla saman mielipiteen ja asian takaa.

   Poista
  51. Kuten silminnäkijäkertomuksestani voi päätellä, pippurisumute ei auttanut poliisin asiaa yhtään ja ollenkaan. Mielenosoittajat pysyivät tuskistaan huolimatta rauhallisesti paikoillaan eivätkä edelleenkään vastustaneet kiinniottoa. Ymmärtääkseni poliiseja tullaan syyttämään väkivalta- ja virkarikoksista.

   Poista
  52. Etälamauttimen käyttö kuuluu tietenkin parodiasarjaan.

   Tämä ei ole ryppyotsainen blogi, ei tiedeblogi, vaan osittain tarinaa suoltava blogi, jossa ilmaisun vuoksi kerrontaa voidaan tehostaa. Asiakysymyksissä ei kuitenkaan valehdella, vaan kyllä sanaan voi luottaa. Ymmärtäminen on lukijan omalla vastuulla.

   Poista
  53. Vaikkakaan linkit eivät keskustele, niin tämän Maikkarin sivuilla eilen julkaistun jutun jupakasta voi kyllä lukea:

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rikostutkinta-poliisien-elokapina-mielenosoittajien-sumuttamisesta-loppusuoralla-tama-video-nosti-liikkeen-julkisuuteen/8173874#gs.4a1hy5

   Poista
  54. Niin, alkuperäinen kysymykseni olikin se, miksi ivaat noita mielenosoittajia. Nyt on päästy siihen asti, että et ivaa vaan parodioit. Se ei tilannetta juuri muuta. Minusta väkivallan kannattamista ei oikeuteta kertomalla, että tämä ei ole ryppyotsainen blogi.

   Minä en koe kuuluvani mihinkään porukkaan, joka hyökkää jonkin asian takaa kimppuusi. Muitten asioista en tiedä. Minä ehkä lähinnä peräänkuulutan kirjoittajan moraalia. Muistan ajatelleeni moraalia sinun blogisi kohdalla viimeksi silloin, kun kirjoitit kouluampujan vanhemmista. Tässä tulokulma on toinen, mutta asia on samalla tapaa suuri.

   MS

   Poista
  55. Nyt tuli olkiukko ja aikamoinen oikaisu: kannatan väkivaltaakin ja haluan maailman tuhoa.

   Menkää pojat yhdessä uimaan, niin ehkä tolkku palaa.

   Poista
 8. Komeassa kollaasissasi on ihmisiä, monenlaisia, Suomen suvessa. Klikkasin kuvaa isommaksi ja oikein katselin erilaisia tyyppejä pukeutumisineen.

  Tuosta jätskinsyömisistä tulee mieleen lapsuusaikaiset Turkureissut aina kesäisin. Jokaiselta jätskikioskilta piti ostaa jäätelötötterö aina eri makuisia. Keskustassa kuljettiin ja sitä oikein odotti kioskin näkyvän. Monta tötteröä tuli syötyä. Aamulla tultiin junalla Turkuun, päivä vietettiin lähinnä keskustassa ja illalla lähdettiin junalla kotia kohti. Olin alle 10 v. Kivaa aina oli ja sitä sitten odotin taas jo seuraavaa kesää. Äiti oli syntynyt Turussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun huomasit ihmistyypit. Valitettavasti päät puuttuivat osasta.

   Mutta siis, tuollaisissa kesätapahtumissa tapaa Suomen pienoiskoossa. Enää ei oikein uskalla kuvata vieraita ihmisiä turuilla ja toreilla. Tuossakin kyllä kysyin joiltain luvan. Lapsia en kuvannut ollenkaan.

   Poista
  2. Huomasin, tietysti, ihmistyypit. Ehkä näin on turvallisempaa, että ei tunnista ihmistä. Tietysti tiedät, en edes epäile, mutta sanon kuitenkin: Valokuvaa ei koskaan saa rajata niin, että pää on pois. Ennen vanhasia oppeja ei aina nykyään enää voi noudattaa.

   Ei voi kuvata enää ilman lupaa oikein ketään ihmistä, saatikka vierasta sellaista. Parempi on jättää tosiaan lapset kuvaamatta.

   Poista
  3. Totta puhut. Alkuperäisissä kuvissa päät ovat tallella, mutta kuvankäsittelyohjelma leikkasi jotkin kuvat hassusti, jotta ne mahtuvat mukaan. Harjoittelin tuolloin kollaasia, mutta noin siinä kävi. Muistaakseni en julkaissutkaan tätä kollaasia kuvablogissani.

   Siis lain mukaan julkisilla paikoilla saa kuvata ihmisiäkin, eli sille ei ole periaatteessa estettä. Eihän lehtikuvistakaan tulisi mitään, jos kuvia ei saisi julkaista.

   Täytyy kuitenkin käyttää pelisilmää, etenkin jos ottaa lähikuvia. Lupa kannattaa pyytää, vaikka siitä on se haittapuoli, että kuvattavat alkavat ottaa muikkuhymyjä ja facebookilmeitä, siis alkavat teeskennellä, enkä halua sellaisia kuvia.

   Takavuosina otinkin paljon salakuvia ihmisistä ja sain kyllä joskus muutaman ärtyneen katseen. Siis julkisella paikalla. Monet alkoivat sitten taas iloisesti hymyillä, ja näin tekivät ennen kaikkea muualta tänne tulleet tummat miehet erilaisissa myyntitehtävissä tapahtumissa.

   Poista
  4. Hyvä, että nyt julkaisit. Noinhan se tietysti on.
   Julkisilla paikoilla on vähän pahakin mennä juoksujalkaa kysymään
   lupaa kuvata. Tosin julkaisussakin on omat juttunsa.
   Siis, jos joku ihminen huutaa/sanoo, että minusta ei kuvia
   niin, jos on mahdollista toive täytettäköön.
   En oikein tykkää salakuvaajan tempuista, vaikka ne kuvat vasta
   varsin hyviä ovatkin. Ainakin jotkut ovat.

   Teeskentelevät kuvattavat ovat harmillisia.
   Totta, että hymy myy, siis myyntikuvissa.
   Aina näin ei kuitenkaan ole. Riippuu siitäkin,
   mikä on kuvan tarkoitusperä.

   Poista
 9. Elämme taas sellaista vaihetta, jossa kaikki entiset on unohdettu. Nuorilla ihmisillä on hyvin äärimmäisiä kantoja, joista persujen esittämät ovat vielä hyvin vähän jyrkkiä. Fasismeista kommunismi on kovassa kurssissa. Nuorisolta puuttuu yleissivistys, liekö se loistavan koululaitoksemme saavutuksia. He eivät tiedä, että kommunismi on sarjamurhaajien humanismia.

  Minä olin köyhän perheen lapsi, eikä kommunismi tai muu sellainen olisi tullut kyseeseenkään. Taistolaiset, osin enemmistökommunistitkin olivat onnetarten ottolapsia kadun aurinkoiselta puolelta. Helsingin tammisalolaisen tytön juttuja kuuntelin. Kommunisti, elokapinallinen ja jyrkkä rasismin vastustaja. Kun sanoin, etten afrikkalaisia halua tänne, vaan turvata heidän Afrikassa asumistaan, huusi minua rasistiksi. Ja heh, onhan ne semmottis, että kiitos vaan tytölle!

  VastaaPoista
 10. Tämä oli osuva havainto, asia joka on ilmeinen, mutta joka ei tule ääneenlausutuksi: nuorilta puuttuu hyvä yleissivistys, ja joiltain koko yleissivistys.

  Se on ohentunut merkittävästi, ja näkyy monessa kohdin. Aivan yksinkertainen perustietämys asioista saati asioiden hallinta on monesti kateissa.

  Jo ehkä kymmenisen vuotta sitten huomattiin, että oppilaat eivät riittävässä määrin tunnista edes tavallisia puita, kuusi, kataja, koivu, lehmus. Saati kukkia. Saati Suomen eläinkantaa.

  Jos puiden nimet ovat kateissa, ovat käsitteelliset asiat sitäkin enemmän. Sain luettavakseni pikkukaupungin tämän kevään parhaan yo-aineen. Siitä puuttui tietty loisto ja ymmärrys, joka laudaturin aineella pitäisi olla. Se oli kuin eilinen leipä, kuiva ja tylsä. Lauseet selkeitä, mutta ei sen pitäisi riittää, jos mitään omaa oivallust ei mistään ole. Kaikki taitavat nykyään päästä läpi mistä vain. Minun aikanani puolet luokan oppilaista sai joskus hylätyn. Lähes kaikki petrasivat kevääseen mennessä, ja ne jotka eivät, saivat ehdot.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisten koululuokkien jälkeen olin huono. Muutimme faijan työpaikkojen vuoksi liian monta kertaa. Hän oli levoton sielu ja putosin koulussa kärryiltä. Mutta lukea tykkäsin aina, minä tunsin sitä kautta maailmaa, väitän että yleissivistykseni oli hyvä. Tietokilpailuissa yleensä voitin. Yleissivistyksellä otin myös ylioppilaskirjoituksista kolme ällää, vaikka olin muuten kuutosen oppilas.

   Nuorien pitäsi ymmärtää, ettei googlestakaan löydy, jollei ole tiedon perusrunkoja hallussa.

   En osaa sanoa, onko sillä oikeasti merkitystä, mutta tunnen kauhua, kun eivät edes entisiä presidenttejämme kuvista tunnista.

   Poista
  2. Jetsulleen, jos perusta puuttuu, Google ei riitä. Lopputulema on aika ohut eikä kanna tosi paikan tullen. Tietoa pitäisi osata yhdistellä ja arvioida itse eri lähteitä. Minusta oman oivalluksen merkitystä pitäisi korostaa ja jopa opettaa Google-hakujen sijaan tai niiden kanssa. Onhan Googlesta hyötyäkin, mutta se ei ole sivistys.

   Poista
  3. Meillä oli kotona tietosanakirjoja. Setä opiskeli iltaisin työteknikoksi ja sillä oli käsikirjoja ja taulukoita.

   Poista
  4. Hieno kommentti Mankemangi, juuri niin!

   Poista
 11. Vastaukset
  1. En tiedä, millä mielellä Dallapetä laitoit, mutta iän myötä olen yhtyeestä oppinut tykkäämään. 1933-37 ti jotain sellista Dallapen tukikohta oli Heimolan talo. Siinä, jossa maamme eduskunta toimi 1911-1930. Osuuspankin rosvokapitalistit kulturellisen rakennuksen yön hämärissä purkasivat, siitä tuli muutoksia lainsäädäntöömme.

   Poista
  2. Oma humpparakkauteni on varhaista laatua, ja se alkoi Hiski Salomaan polkista ja jenkoista silloin, kun oli tapana tykätä neuvostoliittolaisista lauluista ja menosta. Äänitin Hiskiä kelanauhurilla, jollainen iso hieno laite minulla oli murresanaston keruutyötä varten. Haastattelin vanhuksia nauhalle, ja poimin puheesta sitten mm. kyökkisanastoa tai viljelykulttuurin työvälineen nimiä. Nauhuri oli kuin iso matkalaukku ja painoi ainakin tonnin. Olin hiessä, kun pääsin mummojen luo heidän taloihinsa. Vaan tiesin, että saan heti hyvät kahvit ja pullansiivut.

   Poista
 12. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sprry, poistin tämän, kun tuli kahteen kertaan sama teksti.

   Poista
  2. Voi vietävä sentään miten sormet lykkää kiusaksi taas kirjoitusvirheitä ihan tahallaan.
   Sprry on suomeksi lainasana englannin kielestä: sorry! :)

   Poista
 13. Huh hellettä! Piti tulla peräkamariin pois pihamta piiloln helteeltä. Täällä sitä ainakin piisaa nyt.

  Hauskoja rallatuksia aikoinaan tehtiin, vaikka Dallape ei ole lempimusakkiani. Oli pitkät "alkusoitot" ennen kuin solisti alkoi laulunsa. Usein luuli, ettei mitään solistia kipaleessa ole.
  Hienoa oli se, että orkesterissa oli paljon soittajia ja erilaisia instrumentteja.
  Ikimuistoista oli tanssia puutarhamaisessa miljöössä, lehvistökattojen alla suuren orkestetin soittaessa latinorytmejä. Oli mukamas maan fasistijohtajan lempipaikka lomakaupungissa.

  Hitaasti etenen (uudemman kerran) yölukemiseni kanssa. Siinä muistinsa menettänyt vanhojen kirjojen kauppias palaa sukutaloon, jonka omistaa ja koluaa suuren talon jokaisen sopen, palauttaakseen menneisyytensä ja henkilöhistoriansa avulla muistinsa.

  Romaanista mainitaan ja luonnehditaan myös meille monille tuttujakin kirjoja ja kirjailijoita sekä muistoja vanhoista iskelmistä, sarjakuvia kuvien kera. Kirjassa perehdytään päähenkilön kaikkeen aineistoon minkä ihminen eläissään jossakin muodossa kohtaa.

  Kirjan rustiokkiseen, suureen huvilaan on varastoitu niin kirjallista kuin kuvallista aineistoa joka on läheisesti liittynyt miehen elämään lapsuudesta eläkeikään asti.

  Kirja jota luen on Umberto Econ romaani: Kuningatar Loanan arvoituksellinen liekki. Kirjan nimen arvoituksen löytyminen jää melko köykäiseksi ja paikoin Eco jaarittelee liiankin pitkäpiimäisesti ja tarkasti asioista jotka eivät välttämättä lukijaa kiinnosta. Kirjassa on kiintoisaa luettavaa mm. Mussolinin ajasta ja rakkauttakin pitää romaanissa ainakin sivuta. Kymmenen käskyn aalysointi johtaa keskustelussa kysymykseen: Onko Jumala fasisti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pitkät alkusoitot ovat kyllä ärsyttäviä. Puolivälissä levyä vasta solisti puhkeaa laulamaan.

   Huomaan, että minulla lukeminen on jäänyt alkukesästä kokonaan. Viimeksi luin Leena Krohnin uusimman. Fanitan tätä naista. Ihmisenäkin itsenäinen ja rohkea.

   Pitääkin hakea vino pino juhannuslukemista, kun helle hiukan hellittää, ja saa mökin raivattua puskista ja heinikon keskeltä. Olen joutunut pitämään nyt taukoa töistä ja tekemisistä, kun olen rehkinyt niveleni ja jänteeni kipeiksi. Yhtenä iltana edes kynällä en pystynyt kirjoittamaan. Kummallisia nivelkipuja, välillä pois, ja sitten yhtäkkiä vähän toisessa paikassa. Ihmistä riisutaan, kun ikää tulee lisää joka vuosi. Itse kullekin. Vaikka ranteeni olivat kipeät jo hyvinkin nuorena, kun hoidin koulun kirjastoa ja jouduin siirtelemään paksuja kirjoja.

   Mielenkiintoinen kysymys: olisiko Jumala fasisti. Hmm. Kymmenen käskyn valossa voisi ollakin. Niin kirkasta yhden totuuden sanomaa niissä julistetaan. Väärämieliset joutuvat helvettiin.

   Poista
 14. Iines on joskus laittanut ilokseni Bruno Laakkoa ja Aleksanterin jazz-yhtyettä. Se on Dallape, joka ei sopimusteknisistä syistä voinut esiintyä nimellään. Dallape oli ja on orkesterina niin mahtavan kattava, etrtä siinä ovat laulaneet ja soittaneet Ansa Ikonen, Harmony Sisters, Tapio Rautavaara, Annikki Tähti ja ihan kuka vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Georg Malmsten,Kauko Käyhkö, Veikko Sinisalo, Olavi Virta, Matti Jurva ym. ym.

   Poista
  2. Juu, ja Elmer Lamppa. Hänellä on hauskoja tarinoita. Laulusta en niin tiedä, mutta se alkaa kyllä nopeasti parin lauseen jälkeen:

   https://youtu.be/isSXHJerknA

   Poista
  3. Elmeri on minulle uusi tuttavuus, kovin vähän intherneethistä löytyy hänestä tietoa. Täytyypi tutustua.

   Poista
  4. Ei ole ilmeisesti ollut ykköslaulajia koskaan. Monta luritusta hänellä kuitenkin on.

   No nyt on kahdesti rokotettu! Taidetaan olla parin viikon päästä turvassa ainakin taudin pahimmalta versiolta. Ja kahdesti rokotetut turistit pääsevät jo Suomeen. Hienoa!

   Poista
  5. Son av Karl Isak Lamppa och Sophia Kandelin, inte mycket mera även pä svenska weepedia. Födde 1894 och död 1974.

   Poista
 15. Paikallista kaupunkilehteä selatessa mainoksia ja ilmoituksia erilaisista kultturi- ym. riennoista on jo kuin mitään pandemiaa ei olisikaan. Suuri kirpputori, jonne voi mennä myymään romppeitaan näkyy olleen jo torilla. On lavatansseja, kesäteatteria ym. kesätapahtumia runsaasti.

  En ole käynyt kaupungin keskustassa kuin koronarokotuksessa. Toinen rokoteannos pistetään vasta heinäkuun puolessa välissä, joten varovainen saan olla keskiviikkona kun tapaan sisareni kaupungilla ja aiomme kierrellä kaupoissa.

  Alkaa räydyttää tämä armoton helle. Onneksi lammelle ei ole montaa sataa metriä. Siellä saa hetkeksi virkistystä.

  Halla-aho jättää perussuomalaisten puheenjohtajuuden. Mielenkiintoista, että todelliset syyt luopumiselle julkaistaan vasta kymmenen vuoden kuluttua.
  Ruotsissa hallitus joutui eroamaan. Saa nähdä päädytäänkö vaaleihin vai miten ratkaisevat kriisinsä. Kyllä meilläkin vuokrakatto älyttömille asuntojen vuokrille pitäisi asettaa.

  Pitänee kokeilla valmistaa juhannuspäiväksi rikkaruohokeittoa. Netissä on monia ohjeita. Perunaa, porkkanaa, ryöpättyä nokkosta, sipulia, kasvis-tai kanaliemikuutio. Horsmanlehtiä on eräässä ohjeessa. Alkavat olla vaan jo liian isoja. Keväällähän nuorilla horsmantaimilla voi herkutella kuin ensi sadon parsalla.

  Täytynee terästää vihersalaatti ainakin voikukan ja vuohenputken ryppylehdillä. Kasvimaalta löytyy tällä hetkellä vain lipstikkaa, persiljaa ja ruohhosopulia sekä ruukussa kasvattamaani basilikaa.

  Jalkapallofanit istuvat nyt "tietenkin" nenät ruuduissa kiinni.
  Eipä kiinnosta pätkääkään. Isot miehet juoksevat pallon perässä kuin henkensä edestä. Senkin energian voisivat käyttää tärkkeämpään tekemiseen. Vedonlyönneissä liikkuu suuret rahat. Ne manit olisivat tarpeen moniin räikeikeiden epäkohtien korjaamiseen maailmassa. Sen vielä voi ymmärtää jos köyhä poika nousee potkupallotaidoillaan pois slummeista Lapsille ja nuorille pallon potkinta on hyvä liikunnallinen harrastus. Se, että itketään ja juhlitaan aikuisten miesten leikkejä, surraan kansalaisten omien joukkueiden häviöitä tai riekutaan ja huudetaan yötä myöten kaduilla maailmanmestareita kuin voittoa sodasta... oijoi!
  No, "lapsi on terve kun se leikkii!"  VastaaPoista
 16. Itsekin olen vältellyt vielä jopa ystävien tapaamisia. Ja maski helteilläkin kaupoissa ja asioidessa. Tosin olen nyt siirtymässä tukahduttavista ffp2-maskeista kevyempiin kirurgisisiin maskeihin, etenkin helteillä. Kahden viikon kuluttua pitää edelleenkin jatkaa maskittelua ostoksilla, mutta kun loppuheinäkuusta saan tänne ulkomailta ja pääkaupunkiseudulta sukulaisvieraita, aiomme olla ilman maskia ja käydä esimerkiksi ulkonakin syömässä ja kansainvälisillä markkinoilla kuvaamassa komeita tummia uroita. Hymyilevät ihan eri tavalla kuin suomipoika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy lisätä tähän pettyneenä, että matkalipun ostaminen Saksasta Suomeen ei niin vain käynytkään. Matkatoimistovirkailja sanoi, että Suomi ja koko Pohjola on riskialuetta, johon ei Saksasta saa matkustaa...

   Näin vähän ja väärin meistä maailmalla tiedetään. Saapas nyt nähdä, miten tässä käy. Suomeen ainakin saa 21.6. alkaen tulla, jos on todistus covid-sarjarokotuksesta, eli täällä päässä ei olisi estettä. Eihän Suomi voi olla riskialuetta saksalaisille!

   Poista
 17. Kiinnostava kieltämättä tuo Halla-ahon luopuminen puheenjohtajuudesta ja kirjeen salaaminen kymmeneksi vuodeksi. On ollut varmaan stressaavaa kaiken sen vihan keskellä, joka häneen on vuosien varrella kohdistunut parempien ihmisten ja puoluiden taholta.

  Taitamattomuutta on ollut, mutta myös asiaa, jota olisi kannattanut kuunnella. Huolimatta vääristä ajatuksistaan hänen joitain viisauksiaan kuuntelee vaalitenteissä mieluusti, mieluummin kuin monta muuta huutavaa poliitikkoa. En tiedä, kuka lopulta on populisti, kuka ei.

  VastaaPoista
 18. Kokeilenpa kommentoida anona, kun ei se täältä kesäparatiisista (ilma 29, vesi 27, kalja 11) yleensä onnistu millään.

  Soini jo näytti katkeruutensa ja väitti, ettei Jussin kantti vain kestänyt vastuunkantoa eli ministerinä toimimista. En päässyt ihan perille mihin hän viittasi, ehkä vetäytyvään luonteeseen tms.

  Tapsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläpä on ihanteellisesti asiat. Täällä vähän samat levelit. Vesi voi olla vähän raikkaampaa, kun on iso lätäkkö.

   Mobiilikommentointi kränää Bloggerissa. Välillä onnistuu, aina ei.

   Halliksen motiivi on kyllä nyt kovin salainen. Itse mietin sitäkin, onko mies masentunut ja sairastunut, kun on entisestään laihtunut ja vähän hiljentynyt.

   Poista
  2. ”Jussi Halla-aho haluaa jättää vetovastuun Riikka Purralle jo ensi kesän Seinäjoen puoluekokouksessa. Miksi? Vastaus kysymykseen tulee kuntavaalien jälkeen”, Soini kirjoitti 28. huhtikuuta päivätyssä plokitekstissä.

   Poista
 19. Huomiota herättää ,ettei puolueelle kymmenvuotisen nousunsa aikana ole muodostunut mitään kantaa moniin tärkeisiin poliittisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin .Kuten viimeksi työehtosopimusten yleissitovuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minä kyllä käsitin vaalitentissä niin, että hänellä oli kanta työehtosopimusten yleisitovuuteen, kun nimitti niitä ay-liikkeiden pyhäksi lehmäksi, mikä suivaannutti tietysti vasemmiston. Eli kai sieltä kantoja löytyy, kun kysytään.

   Kun ennen vasemmisto profiloitui herravihasta, niin ilmeisesti nyt persut maahanmuuttajavihasta. Viha kuin viha, aina tarpeeton ja kuluttava voima.

   Poista
 20. Vaan tiedättekö, taidan ruveta fanittamaan Tytti Yli-Viikaria, kuten Susan Ruususta aikoinaan. Naisessa on oikeanlaista muijaenergiaa.

  Kun hän viimeksi saapui julkisuuteen filosofinen mielenrauhateos kainalossaan, niin nyt hänellä oli Irja Askolan ja Anja Porion teos Mikä nainen. Kirjan takakansitekstin mukaan se kokoaa kuulemma ”tuokiokuvia erilaisissa elämäntilanteissa elävien naisien maailmasta."

  Mainio muija. Ei saa jäädä tuleen makaamaan! Oikeastaan taidan toivoa Tytille jatkopestiä jossain muodossa. Jos ovat miehet kautta aikojen käyttäneet rahaa hövelisti milloin mihinkin ryyppäjäisiin ja matkoihin, niin miksei naisihminenkin. Go, Tytti, go!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös minä fanitan häntä! Hän stailaa julkisivuaan niin ihanan... no, harkitusti. Mutta sitähän me kaikki ihmiset teemme, vai mitä? En halua heittää ketään kivellä. Ja ymmärrän, että jos elettäisiin vielä aikaa ennen #metoo kampanjaa, joku sovinistisika kehuisi häntä sanomalla että "ihan pantava.”

   Itse en tietenkään tämmöisiä kellekään sano.

   Poista
  2. Juu, en minäkään sanoisi. Sitä paitsi Tytti on varakasta ylhäisöä, ei se tälläiselle varttuneelle, köyhälle ja rumalle äijälle antais, vaikka rukoilis.

   Poista
  3. Kiitos Riku, kiva jutella tällain asiallisesti. Kun mä pahoin pelkään, että kohta taas alkaa hirmuinen jankkaaminen politiikasta. Pidetään me Rumat, Rivot ja Rutiköyhät äijänkäppyrät yhtä ja piretään leipäläpemme kiinni!

   Poista
  4. Muuten olen, Mikis, sitä mieltä, että poliittisesti olen erittäin oikeassa. Jos Tytti tietäisi, varmasti minulle antaisi.

   Poista
  5. Vaan minkäs teet, kun ihmisellä on sanomisen palo. Onhan silloin muille kerrottava, miten ne asiat oikeasti ovat. Vai mitä?

   Poista
  6. Maikkarissa tuo ihminen tuntui vierittävän vastuuta alaisilleen.

   Poista
  7. Muuten olen, Riku, sitä mieltä, että minä en Tytille antaisi. Päinvastoin!

   Poista
  8. Lisään tänne vielä sen, että se että fanitan Tyttiä, ei toki tarkoita sitä, että pitäisin häntä syyttömänä syytöksiin.

   Uskon mieluummin niin, että rahaa on palanut, mutta mikäs siinä, jos se kerran on mahdollista. Ainahan voi tosiaan sanoa, että en minä, vaan virkamies sen teki. Tämänhän opimme jo Haavistolta ja Marinilta. Maan tapa. Tytti vain tekee sen tyylillä opukset kainalossa ja hymyillen.

   Poista
  9. Uskotaan, uskotaan. Mutta unohdin tässä mainita noiden kahden lisäksi Antti Rinteen ja Ville Niinistön.

   Poista
  10. ... unohdin ... po. unohdit ...

   Poista
  11. Syntisiä on varmaan ollut jokaisessa valtion kombossa. Vanhemmat syntiset tipahtavat pois.

   En enää edes muista Ville Niinistön syntiä, muistan hänestä vain Sipilää räksyttäneen pään uutisvirrasta.

   Poista
 21. Vastaukset
  1. Blogger takkuilee ja sitten lipsahti.

   No, uusi yritys. Jospa Mestari on kääntänyt kelkkansa ja ajattelee vihdoin lastensa tulevaisuutta?

   Kuvassa Halla-aho peukuttaa elokapinaa Senaatintorilla!

   https://imgur.com/gallery/ltecno2

   Poista
  2. Kuvassaei näy mitään.

   Tuskin kukaan peukuttaa tätä mönkäänmennyttä elitististen kakaroitten performanssia.

   Valittamalla putkaoloja ja kuljetusautojen ilmastoinnin puutetta tämä mulle-kaikki-heti-ryhmä teki itsensä lähinnä naurettavaksi, pilasi kitinällään oikeasti tärkeän asian.

   Ne jotka tekevät oikeasti jotain ilmaston hyväksi, opiskelevat ja lukevat tällä hetkellä tekniikkaa ja ratkaisevat ongelmat kestävällä tavalla, ei rojahtamalla kadulle istumaan ja hyvesignaloimaan.

   Poista
 22. https://imgur.com/gallery/lTecNO2

  VastaaPoista
 23. Sanonpa vielä loppukaneetiksi sen, että ryhmä putkavalituksineen pilasi asiansa silläkin, että jokuset väittivät poliisin kähmineen rintoja ja raahanneen mustaa henkilöä muita tylymmin. Joltain oli myös paljastunut paikkoja.

  Herra mun vereni. Jos poliisi raahaa helteessä satakunta velttoa vetelystä autoon, niin kaipa siinä voi jonkun naisoletetun nahkaa näkyä ja mekko nousta liian ylös, voipa joku saada naarmunkin, vaikka poliisi näytti hoitavan raskaan työnsä hyvin rauhallisesti ja jokaisen kanssa ensin neuvotellen.

  Elokapinan provosointi ei nyt onnistu millään, edes jälkikäteen. Ei tämmöinen ole mikään luonnon puolesta juttu, luonto- ja ilmastoryhmä. Se on länsimainen ryhmä hyvinvoinnin jälkeläisiä, kakaroita, joista on kivaa järjestää miekkariperformanssi, kun ei festareillekaan pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poliisi ei saa missään oloissa kurittaa, häpäistä, pahoinpidellä jne. rauhallisia kansalaisia.

   Poista

  2. En ryhdy nyt tähän provosointiin. Suomen poliisi on hyvä poliisi, eikä tänne kannata yrittää kehitellä black matters jne. -henkistä anarkistiryhmän ajamaa amerikkalaisilta apinoitua aggressiivista vihaa poliisia kohtaan. Aivan yleisesti poliisia on kiitetty tien tukkimisen lopettamisesta hienosti.

   Poliisi toimi hienosti näitä elitistisiä istujia kohtaan, ja sekös heitä tuntuu harmittavan.

   Poista
  3. Mikä anarkisti ryhmä se on jos mustat amerikkalaiset protestoi sitä että USA poliisit tappaa mustia amerikkalaisia?

   Poista
  4. Eikä nyt tarvittu kyynelkaasuakaan!

   Poista
 24. Koska Iines poisti täältä sen keskusteluosuuden, jossa jo kertaalleen sanoin poistuvani ja toivotin hyvää kesää keskustelijoille, voinen todeta, että sitä ei tapahtunutkaan, ja palata paikalle. Iines on taitava stailaaja. Keskustelut on hyvä katkaista siihen kohtaan, kun hän napakasti kehottaa poikia menemään yhdessä uimaan. Näillä pojillahan menevät jauhot kurkkuun - tai siltä se näyttää.

  Sellainen on nettitotuus, ja vähänpä muita totuuksia tätä nykyä onkaan.

  Halla-ahon peukkuposeerauksia ihmetellään nyt laajalti. Mahtaisiko oma tytär olla tuolla Senaatintorin touhuissa mukana? Ainakin tytär osallistui nuorten ilmastolakkoon muutamia vuosia sitten.

  MS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kuvassa olekaan pridelaista sateenkaariväkeä? Jospa Hallis peukuttaa heitä?

   No jaa, hoituuhan sitä lakkolaisilta kaksi kärpästä yhdelläkin istumalla.

   Poista
  2. Olet uskossasi vahva.

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ca3e5fe7-01b3-4207-9171-4729e6f95b2e

   Poista

  3. Siis äkkikatsomalta näen siinä Ihmisen peukuttavan sateenkaarilipun edessä. Näen vieläkin. Miten tämä liittyy mihinkään uskoon?

   Minulle on aivan sama, mitä kuvassa peukutetaan, ja kuka peukuttaa. Ei se minuun vaikuta mitenkään.

   Poista
 25. Miksi poistit Mankemangin sen linkin, jossa kuva näkyi?

  MS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis, en ole poistanut mitään. Eikös se Hallis näy kuvassa klo 12.03?

   Poista
 26. Pyydän anteeksi: et poistanutkaan. Tuo alempihan toimii vallan hyvin.

  MS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta toisen kommenttisi poisti.

   Poista
  2. No ei ole nyt poistettu. Menkääpäs pojat uimaan tai jotain.

   Poista
  3. Minusta kovin kiinnostavaa ei ole se, että sinä, Iines, poistat kommentteja. Blogistilla on aina oikeus poistaa kommentteja mielensä mukaan. Luultavasti me kaikki sinua pitkään seuranneet tiedämme, että poistat kommentteja.

   Kehottaisin sinua kuitenkin miettimään omia motiivejasi. Jos tämä ei ole ryppyotsainen tietoblogi vaan tarinaa suoltava kieli-ilottelublogi, mihin kaikella ilottelullasi oikeastaan pyrit? Kymmenen vuotta sitten harrastit itse enemmän ns. hyvesignalointia mutta yhteiskunnalliset mielipiteesi olivat selkeämmät. Nyt asetelma on keikahtanut toiseen suuntaan. Minun on vaikea hahmottaa näkemystäsi, kun kuorrutat sitä ironialla. Ironia on hienoa, jos se taiten tekee, mutta monesti sinä alat ottaa takapakkia sanomisiisi, kun me täältä yleisöstä arvostelemme. Se hämmentää. Vetoat usein siihen, että me lukijat emme osaa lukea. Oletko miettinyt sitä mahdollisuutta, että kirjoitat monitulkintaisesti, koska et itsekään ihan tiedä, mitä haluat sanoa?

   Uimassa kävin jo aamupäivällä.

   MS

   Poista
  4. MS

   Tässä blogissa on noin tuhannessa kirjoituksessani yhteensä 131.000 kommenttia, eli keskimäärin 131 kommenttia/juttu.

   Olisi varmaan siis ihme, jos en koskaan poistaisi kommenttia. Antaa kuitenkin kokonaisuuteen nähden väärän kuvan, jos puhuu tämän blogin kohdalla kommenttien poistamisesta, ikään kuin se olisi valtavirtaa, jonka salaan.

   Ei se ole. Poistan vain selkeästi ilkeämieliset ja hyökkäävät kommentit, jotka loukkaavat minua tai muita kommentoijia. Kommenttia ei koskaan poisteta sen vuoksi, että kirjoittaja on kanssani eri mieltä.
   Ensijijainen ja ainoa syy on kommentin loukkaavuus. Jos siinä samalla ollaan eri mieltä, se ei ole syy poistoon. Minusta erimieliset kommentit asioihin ovat rikkaus, ja pyrin juuri sellaiseen keskusteluun, jossa asiaa valotetaan eri puolilta, mutta ei ketään loukaten, vaan asiaa puhuen. Näin opin itsekin katsomaan asiaa monilta puolilta. Jos sen sijaan ruvetaan ilkeilemään, kukaan ei opi mitään, vaan tunnelma muuttuu jankkaavaksi.

   MS, herra paratkoon, eihän minua arvosteleminen loukkaa, vaan mietin aina sen syytä ja menen kyllä itseeni. Minua loukkaa tahallinen ennakkoluuloisuus "ymmärtämisessä" ja tulkinnassa.

   Jos arvostelen maahanmuuttoa, en välttämättä kannata maahanmuuton kriminalisointia ja lopettamista enkä ole rasisti tai persu, vaikka hekin arvostelevat. Jos arvostelen hallitusta, en välttämättä ole nuorien kauniiden naisten kadehtija tai persu, jos arvostelen elonkapinalaisia, en välttämättä ole ilmastonmuutostoimien vastustaja tai persu jne. tätä rataa.

   Tällainen ennakkoluuloisuus toisen ajatuksia ja motiiveja kohtaan on minusta turhaa, eikä sille ole mitään perusteita. Se sitä paitsi estää avoimen keskustelun, eikä asioissa päästä eteenpäin, kun joku yritetään väkisin valaa itselle sopivaan muottiin.

   Poista
  5. Minusta sellainen maailma, josta puuttuvat sävyt, on hirveä. On vain musta ja valkoinen.

   Yleensä asiat ovat murrettuja sävyjä, monesti harmaita tai vaaleansinisiä. Älkää rakkaat kirjoittajat yrittäkö valaa maailmaa vain kahteen näkemistapaan. Oikea ja väärä.

   Poista
  6. Itse koko ajan hyvin yksisilmäisesti maailman näet.

   Poista
 27. Tätä minä rakastan ja Badding rakasti. Legendaarinen Pauli Granfelt soitti viulua. Tammerkosken sillan alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vallan ihanainen. Olen sen sijoittanut jonkin juttuni kuvaksi, jos oikein muistan.

   Poista
  2. Nyt en muista, mutta ihanasti tehty sinulta.

   Poista
  3. Musiikista tykkään. Parhaillaan kuulokkeeni pruuttavat Django Reinhardtia. En laita linkkiä, mutta kannattaa kuunnella.

   Poista
  4. https://inez54321.blogspot.com/2013/12/joulukalenterin-kolmas-ratsu-veet.html

   Tuolla näyttää olleen, mutta nyt videon linkki ei enää toimi, koska henkilön youtubetili on lopetettu.

   Poista
  5. No onpas siellä keskustelua. Mihinkään ilmoittamiini näkemyksiini en yhdy.

   Poista
  6. Voi noita hauskoja aikoja. Kolehmainenkin oli tuolloin vielä hengissä. Ja Seitsemää veljestä luettiin porukalla. Vieläkin näen Rikun Eerona.

   Poista
 28. Vaikea uskoa, että täälläkään kovin moni vastustaisi asioiden sävyjä. Toisaalta vaaleansininen ei ole vastaus kaikkeen. Toivoisin sinulta, Iines, ironiatonta, parodiatonta ja kieli-ilotonta vastausta minulle tärkeään kysymykseen. Pitääkö poliisilla mielestäsi olla lupa pippurisumuttaa väkivallattomia mielenosoittajia?

  Minulla ei ole tarvetta nimittää sinua persuksi, naistenvihaajaksi tai luontokielteiseksi kansalaiseksi. On toki ymmärrettävää, että tällaisessa kommenttivyöryssä sekoitat kommentoijia ja muodostat meistä jonkinlaisen yhteismörön, jota vastaan sitten taistelet. Silloin käy helposti niin, että vastassa onkin se kuuluisa olkiukko, josta meitä muita alvariinsa muistuttelet.

  MS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MS,

   nyt menee metsään niin että roikaa. Erotan kommentoijat varsin hyvin, myös anonyymit, enkä ole sinunkaan suhteesi uuden edessä.

   Minua hämmästyttää sinun tapasi verhoutua, MS. Sanot seuranneesi minua vuosikaudet ja analysoit kommenttejani ja vaadit minua vastaamaan suppeisiin kysymyksiisi tuosta vaan, ilman sen kummempaa taustoittamista, asioiden kontekstia, ikään kuin maailmassa olisi vain oikea vastaus ja väärä vastaus.

   Koen tällaisen puskissa piilemisen ja yhtäkkisen esilletulon kommentoimaan jokseenkin epäreiluna. Mitkä ovat motiivisi tulla tänne yhtäkkiä arvostelemaan tapaani kirjoittaa? Menepä tekemään sama johonkin Kemppisen tai uuninpakkopojan blogiin, niin taidat jäädä vaille vastausta tai saada lentävän lähdön.

   Poista
  2. PS Tein koulussa kerran kokeen oppilaille nimettömänä, siis niin, että oppilaat saivat palauttaa tulostamansa nimettömän esseen.

   Jaoin ne tarkastusksen jälkeen sataprosenttisen oikein takaisin, vaikka niissä siis ei ollut nimeä. Tapa kirjoittaa on ainutlaatuinen, eivätkä minua kyllä hämää edes tahallaan tehdyt oikeinkirjoitusvirheetkään.

   Poista
 29. Molemmat mainitsemasi blogit ovat minulle tuttuja. Kummastakaan en ole saanut lentävää lähtöä.

  En arvostele tapaasi kirjoittaa. Arvostelen tämän postauksesi vastuuttomuutta. Tarkoitan tekstin viimeistä kappaletta. Vaikka tuollaiset väkivaltafantasiat ovatkin sinulle parodiaa tai muuta ryppyotsattomuutta, netti on pilvin pimein ihmisiä, joille tuollaiset puheet ovat arkinen tapa kommunikoida. "Se oli vain läppä", puolustautuu moni sellainenkin, joka vitsailee mielenosoittajien päälle ajamisesta. Sinulle raja sinun asenteesi ja päälleajovitsailjan välillä on epäilemättä selvä. Kaikille se ei ole. Kirjoituksesi ylläpitää lupaa leikkiä väkivaltamielikuvilla.

  Arvostella saa ja pitää, myös Elokapinan toimintaa. Se on demokratian elinehto. Mutta siinä, mitä sanoja arvosteluun valitsee, olisi näinä nettitotuuksien aikoina syytä käyttää harkintaa. Siksi kyselen hauskanpitosi motiivia. Blogisi on suosittu. Kaikki lukijat eivät ehkä ymmärrä kieli-ilojasi, kuten olet itsekin todennut.

  Hauska kuulla, että olet kyennyt tunnistamaan oppilaittesi esseet. En kuitenkaan osaa nähdä blogikirjoittelua tai -kommentointina tunnistamisleikkinä. Kenties olemme jollakin kommenttipalstalla tavanneet toisilla nimimerkeillä, mutta onko se kiinnostavaa? Minusta ei.

  MS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herran pieksut, sinun kanssasi MS. Viimeinen kappalehan on niin yliampuva, että kukaan minut tunteva ei voi ottaa sitä tosissaan. Itse en ottaisi, vaikka lukisin tuon vieraasta blogista. Ronski tyyli paljastaa sen parodiaksi. Se, miten onnistunut se on, on tietysti muiden arvioitavissa.

   Minulla ei ole jatkossakaan aikomusta alkaa hillitä sanomisiani. Sanon niin kuin parhaaksi näen. Väitän, että lukijani tietävät ja tunnistavat tyylini. On jopa mahdollista, että lisään ruutia pyssyyn. Tässä maassa on aivan tarpeeksi myötäilijäitä ja kritiikittömiä jeesihmisiä. Minä nyt vain en ole sellainen.

   Mitä taustaani tulee, olen aina ollut rauhan aatteen kannattaja ja pasifisti ja olen edelleen. En siedä riitoja, vaan minusta kaikki asiat ovat hoidettavissa keskustelujen avulla. Ketään ei saa sormellakaan satuttaa, ei edes rikollista tai Teuvo Hakkaraista. Ihminen on aina arvokas. Ihmisen puolesta kannattaa taistella.

   Poista
  2. Kukapa ei tuomitsi Teukan puukotusta!

   Poista
 30. Minä hihkuin ilosta, että Unkarissa ei hyväksytä lapsille homojen ja lespojen tarjoamaa aivopesua.
  Kaupunkimme setaosasto sai äskettäin rahaa viedä evankeliumiaan oppilaille kouluihin, En toodellakaan siitä iloinnut. Vallanyttö on tietyille "sateenkaarelais-uskontoa fanaattisesti ajaville höyrypäille makeaa. Saada mm. manipuloitua pienten lasten päät sekaisin. Toivovat tietysti kieli pitkällä, että lahkoon liitytään jo mahdollisimman pieninä jolloin heitä on herkullista manipuloida ja sateenkaaro-seurakuntien jäsenmäärää siten kasvattaa helposti jo alaikäisistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks pehtoorille nyt saada viagraa?

   Poista
  2. Kiitos myötätunnosta! Semmoisilla stimulanteillako pikkuherra Manke "miehisyyttään" ylläpitää?

   On se saatanallista, että alaikäisille lapsille syötetään pienen poppoon narsistista ideologiaa. Törkeää lastenoikeuksien tuhoamista.

   Poista
  3. En minä ole täällä kertonut aviomieheni vaikeuksista.

   Poista
 31. Kukakohan ottaisi agendakseen viedä miehen ja naisen - heterorakkauden - ilosanomaa pienille koululaisille kouluihin tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden sekä ihmisarvon nimissä lähetyssaarnaajina.

  Pahoin pelkään, ettei näitä ilosanoman viejiä otettaisi vastaan puhumaan heterouden nomaaliudesta ja hyväksyttävyydestä parisuhteissa.

  VastaaPoista
 32. Kyllä sinä, Leonoora, saisit nopsasti syytteen homojen ja erilaisten sukupuolisten variaatioiden herjaamisesta, jos puhuisit mielipiteitäsi ääneen poliitikkona - viittaan Päivi Räsäsen syytteisiin.

  Elämme uuspuritanismin syviä aikoja. On tapauksia, joissa intersektionalistit ovat ottaneet porukalla yhteyttä sopimattomia mielipiteitä vaikkapa homoudesta esittäneiden työnantajiin ja painostaneet tätä erottamaan sopimattomia puhuneen ”vihapuhujana”. Näin on saattanut sitten käydäkin, ei tosin aina. Yritykset ovat mestareita hyvesignaloimaan, mikä näkyy mainosten kuvakielestäkin.

  Mielessä on vielä meetoovainotkin, jossa ihmisiä on rangaistu kymmenien vuosien takaisista kähmimisistä. Joiltain on mennyt kaikki, työ, koti, elämäkin. Raiskaukset ovat tietysti rikos, mutta kähmijöitä lienee enemmän, ja kohu tuntui karmealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Lisään vielä havainnon Ylen aamuteeveestä. Nimittäin toimittaja Sonja Saarikoski käytti puheessaan termiä ”kanselointi” ikään kuin se olisi täysin normaali ja hyväksytty toimenpide jotain pahaa vastaan.

   Wikipedian mukaan: ” Cancel-kulttuuri (engl. cancel culture) on internetaktivismia, jonka tavoitteena on eristää ”vääriä” mielipiteitä esittävä ihminen sosiaalisesta piiristään, asettaa hänet boikottiin tai saada hänet menettämään työpaikkansa. Tämä tehdään nostamalla kohde julkisesti tikunnokkaan puheista tai eleistä, jotka määritellään "ongelmallisiksi".

   Tähän viittasin ylempänä, ja tällainen ilmapiiri pelottaa minua oikeasti.

   Poista
  2. PS Sitä en sano ääneen, että tunnen nahoissani tämänkin keskustelun perusteella oireita tällaisesta kulttuurista itseäni kohtaan. Kenties blogitietojeni anonymiteetin särkeminen jokin aika sitten oli tätä samaa kanselointia.

   Poista
  3. No nyt Helsingin poliisilaitoskin kanseloi sua!

   "Poliisi ei aloita esitutkintaa pääministerin aamupalaetuutta koskevassa asiassa."

   Poista
  4. Häh? Olen samaa mieltä Helsingin poliisilaitoksen kanssa. En ole lauseellakaan sanonut, että kyseessä olisi syytekynnyksen täyttävä rikos, ei edes epäily. Etuisuus ei ole pääministerin luoma eikä pyytämä, pelkästään käyttämä, ja vieläpä reippaasti yli moraalisen tajunnan. Kyse on siis moraalista eikä moraalin puute ei ole juridinen rikos.

   Poista
  5. Iranissa on moraalipoliisi. Pitäisikö Suomeenkin saada?

   Poista
  6. Ei pitäisi. Yksilö yksin on vastuussa omasta moraalistaan ja sen kehityskulusta. Yhteiskuntaa ei pidä vastuuttaa tästäkin.

   Poista
  7. Ai että vaan kansalaiskuntoisten vapaaehtoisvoimin? Harmaan alueen hommaa!

   Poista
  8. Lapsi oppii moraalia vanhempia matkimalla, ei kuuntelemalla.

   Tästä kaikki lähtee jo vauvaiässä, ja täällä luodaan perusta lapsen empatiataitojen ja moraalisen oikeudentunnon kehitykselle. Ne kehittyvät rinta rinnan. Ei tarvita suusanallista termien avaamista, vaan rakkaudellinen huolenpito lapsesta riittää.

   Myöhemmin sitten päiväkoti ja koulu täydentävät lapsen ja nuoren moraalikasvatusta empatiataitojen kehittämisellä, opettamalla lapsi ottamaan muiden tunteet kaikessa huomioon ja arvostamaan niitä yhtä paljon kuin omiaan. Yhteiskunta ei kuitenkaan vastaa pieleen menneestä empatiataitojen puutteesta, tai moraalin puutteesta. Se ei ole yhteiskunnan vika, eikä näitä voi korjata millään rahalla.

   Poista
 33. Jos noin on, niin on vallan turhaa ilkeillä huulipunahallitukselle, vääräuskoisille, suvakeille, sateenkaariperheille, pakolaisille, elokapinalle, mainosten neekereille, käsitetaiteilijoille, nuorille vanhemmille, raiskatuille, you name it! Mikään ei muutu, koska moraali on opittu lapsena kotona.

  VastaaPoista
 34. Annat täysin vääristellyn kuvan, kuten tapasi näyttää olevan. Käytät termejä, joita ei tässä blogissa käytä kukaan muu kuin sinä, joka kannat termit joistain omista ennakkoluuloistasi ja tviiteistäsi tänne.

  Esimerkiksi "huulipunahallitus", "vääräuskoinen", "suvakki", "sateenkaariperhe", "mainosten neekeri", "käsitetaiteilija" jne. ovat sanoja, jotka eivät kuulu sanastooni eivätkä kenenkään asiatyyliin. En käytä niitä, ja toivon, ettei keskustelu muuttuisi junttimaiseki sinunkaan myötäsi, Mankemangi. Lue jotain klassista ja syvää romaania, niin saat sivistystä kieleen ja tyyliin.

  Moraaliin kuuluu myös ystävällisyys kanssaihmisiään kohtaan. Mietihän tätäkin.

  VastaaPoista
 35. Unohdin mainita ammattiyhdistykset. Nehän on ihan moraalittomia!

  VastaaPoista
 36. Verolle vaan, sanoi Risto Kuismakin verotuksen moraalittomuutta paasatessaan.

  VastaaPoista
 37. Ay-liike onkin suostunut, mutta esim. EK vastustaa.

  VastaaPoista