10.3.2015

Salainen kokeilu lapsilla 70-luvulla!Aika harva taitaa tietää, että maaliskuun kymmenentenä päivänä vuonna 1975 kahdessa suomalaisessa koulussa oli parhaillaan meneillään huippusalainen kokeilu. Opettajilta vaadittiin vaitiololupaus kokeiluun liittyvistä asioista. Kyse ei siis ole sota-ajasta, vaan lähimenneisyyden hippiajasta, jolloin vapauden tuulet puhalsivat raikkaina kaiken vanhan hapatuksen kumoon. Kuten sotaveteraanit, ne sotahullut. Raikkaimmillaan tuulet puhalsivat kuitenkin vapaan rakkauden ja vapaan kasvatuksen rintamilla.

Tuo taustasta, back to basics. Tämä kiinnostava salainen kokeiluasia selviää tänäisen iltapäivälehden 40 vuotta sitten -palstalta, jossa on valokopio vanhan uutisen ingressistä. Jälleen kerran kiitän roskalehteä paljastuksesta, josta en muuten tietäisi mitään.  Luulin, että kaikki avattiin hippiaikana, ei suljettu, joten yllätys on melkoinen. Oppii vanha koirakin uutta.

Kuulkaa tarkemmat yksityiskohdat! Eletään siis tätä maaliskuun kymmenettä päivää jetsulleen neljäkymmentä vuotta sitten. On kylmempi kuin nyt, pakkasta on vielä, Suomi on sinisenä etelään asti sääkartalla. Oulussa ja Pietarsaaressa on parhaillaan menossa kouluhallituksen valvoma salattu kokeilu, jossa oppilaiden asenteita pyritään muuttamaan kielteisiksi yksityisautoilulle. Oppilaita opetetaan vihaamaan autonkäyttäjiä, kirjoittaa lehti. Asia tulee julkiseksi, kun Autoliitto vaatii 10.3.  kouluhallitukselle jättämässään kirjelmässä tämän kuluttajavalistukseen ujutetun  aineiston julkaisemista. Juttu jatkuu takasivulla, eikä sinne pääsee mitään kautta. Jäämme siis vaille tietoa siitä, mitä jutun taustalla oikein oli ja kuinka se päättyi.

Minun on helppo uskoa, että yksityisautoilun vastainen kiihotus ulotettiin peruskouluunkin, etenkin kun selaan omaa pamflettikirjaani Alas auton pakkovalta, 70-luvulta. Kirja sisältää mm. ohjeita jalankulkijoille vallankumouksen tekemisestä. Pitää kävellä päin punaisia, pitää pitää vasaraa taskussa ja hajottaa sillä eteen tunkevia autoja. Pitää istuttaa kukkia autotien asvaltin rakosiin. Make love, not cars!

PS Tätäkin taustaa vasten uskallan sanoa, että en kannata sitä, että valtio kasvattaa lapset laitoksissa kehdosta aikuiseksi. En kannata subjektiivista päivähoito-oikeutta.

(Kuvat Teemu Lipasti. Kuvat kirjasta Alas auton pakkovalta, v. 1970)210 kommenttia:

 1. Tuohon aikaan tiedostavilla edistyksellisillä oli paljon himmelikoekäytettyjä ideoita. Suomen kansan sananlaskuista mieleiseni edelleenkin on: "Hyvä Urmas, hipin surmas, jatsisaappaalla suohon survas!" - Ns. uutta matematiikkaa tai joukko-oppia kehitelleet ihmiset, sikäli kun vielä ovat hengissä, pitäisi laittaa vankilaan. Koko elämäni olen pohtinut, mitä saatanan tekemistä niillä pallukoilla, karsinoilla ja kolmioilla oli matematiikan kanssa. Ehkä se minulle vielä selviää, jos elinpäiviä riittää.

  Minä kerran kävelin yhdessä samalla kurssilla olleen poliisimiehen kanssa. Tulimme risteykseen, jossa meille jalankulkijoille oli punainen valo. Sanoin piruuttani, että nyt minä menen, mutta sinä et voi tulla. No, tulihan se mukaan uhmallaan, ei kehdannut olla tulematta.

  Kotikylässäni ihmiset kunnoittavat punaisia jalankulkuvaloja. Vaikka edellinen auto olisi mennyt edellisen viikon keskiviikkona, kiltisti seisovat ja odottavat valojen vaihtumista. Minä oikein nautin niiden vihaisista katseista katua ylittäessäni, puhekuplan niille voi silloin mielessään piirtää: "Saakelin oikeen rikollinen!"

  Mitä autoihin tulee, sellaiset ovat kalliita eikä niihin saa piirtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh. Parasta a-laatua tämä mielipide.

   Poista
 2. Hassuinta asiassa on, että noita päättömyksiä tai suoranaisia virheitä ei tunnisteta ennen kuin vuosikymmenten kuluttua.

  Minua tässä asiassa jäi vaivaamaan tuo, että kouluhallitus teki salattuja kokeiluja. Näin aivopestyjä tuolloin oltiin, että oma vääryys ei tuntunut missään, sillä kaikki mitä tehtiin, oli jotenkin aatteella glorifioitua.

  Harmi vaan, ettei tuon ajan arkistoja ole luettavissa vapaasti netissä.

  VastaaPoista
 3. 70-luvulla olin ahkera kirjaston käyttäjä, luin monenlaista ja lainasin isoja kirjapinoja. Sanaa "kulttuuri" opin kammoksumaan. Oli niin paljon sellaista, josta tiesin pysytellä mahdollisimman kaukana. Ehkä niistä ajoista periytyy edelleenkin jatkuva vastenimelisyyteni kulttuurin ja daideen "kuumimpaan hottiin". Jumankauta sitä kulttuuripaskaa, jonka käteen ottaessaankin tunsi saastuvansa, olevansa likainen. Toisaalta puolen silloin vaikuttivat nämä "kansa taisteli, miehet pelkäsi"-linjan kranaatinheittäjät. Ravintola Haarikan edessä joutui kävelemään pää alhaalla, etteivät harhaluodit olisi osuneet.

  Aivopesu, mikä ihana sana. Minun aivoni joutaisi kyllä pestä, mieluiten sellaisella vähäemäksisellä ja miedolla saippualiuoksella.

  VastaaPoista
 4. 70-luvun loppupuolella en ollut punk, ulkonäöltäni ja pukeutumiseltani enemmän rockabilly. Rasvaa hiuksissa ei tosin ollut. Olin sellainen tavallinen, joita useimmat olivat. Punk ja rock´n roll olivat molemmat hyviä. Vaikka niitä aikoja joku kuinka nauraisi, silloin nuorisossa virtasivat uudet tuulet. Kommunismi ja kekkonen nou, nou, nou, - ulos täältä heti gou, gou, gou!

  Lopulta keskustapuolueen kuuppa onneksemme himmeni niin, että joutuivat jopa kekkosestaan luopumaan. Voi niitä aikoja, kun Mauno Koivisto vapautti tämän maan maalaisliiton äkämäisestä ieksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun teinixitytölläni oli joskus lyhyt rockabillykausi, vaikka muutoin hän oli pieni runotyttö. Muistan kun ompelin ja silitin hänen farkkutakkiinsa Stray Catsin ompelukuvia ja pinssejä. Sitten hänestä piti ottaa hurjia rokkikuvia. Tuo oli sitä aikaa, että hänen valkoinen tukkansa oli kuin petolinnun perse, sekaisin ja pystyssä, ja ilme myrtynyt.

   Poista
  2. Oppitunneilla kun ei ollut mitään muuta tekemistä, yritimme hakaneulaa posken lävitse. Yksi Jyrki onnistui, mutta minä en, vaikka aika syvälle neulan sain. Poskessa on joku kalvo, jonka läpäiseminen tarvitsee kunnon survaisun.

   Poista
 5. Täälläkin on muuten ollut ravintola Haarikka, hyvin epämääräinen paikka. Siellä ei yleensä käynyt naisväkeä eikä herroja. Taisi olla Elannon haaraliike.

  Siis tuo autoviha on tuossa pamflettikirjassani hupaisaa, ihan naurattaa tuo ajan retoriikka. Kirjassa on paitsi nuo jalankulkijan vallankumousohjeet myös mm. Liikennepoliittisen Enemmistö ry:n liikennemanifesti, jossa on 26 numeroitua teesiä autoilua vastaan. Yhdessäkään kirjan lauseessa ei muuten huomata, että Suomi on pitkien välimatkojen maa ja että Suomea on Kehä III:n ulkopuolellakin.

  VastaaPoista
 6. Te maalaiset nyt olette sellaisia maapallon saastuttajia. Muuttakaa ruuhkasuomeen, niin hiilijalanjälkenne muuttuu paremmaksi. Meillä täällä eteläisessä etelässä se on melkein kaikilla hyvä. Vain vihrut vähän tökkivät, kun niillä on tavaton vimma matkustella suihkareilla ympäri maailmaa.

  Heh. Minulla ei melkein kymmeneen vuoteen ole ollut autoa. Repikää siitä vihrut!

  VastaaPoista
 7. Minulla auto on välttämätön, koska käyn paljon mökillä, jonne on hankalat vaihtoyhteydet. Lisäksi minulla on enimmät vuodet ollut iso koira, lapsi ja mummo ja paljon tavaraa kuljetettavana. Mökiltäkin pitää päästä lähimpiin kauppoihin, lääkäriin ja muualle 20 kilometrin päähän, säännöllisiä bussiyhteyksiä on huonosti, koska kaikki kulkevat omilla autoilla.

  Helsingin seudulla autoa ei tarvitse. Te pääsette monella eri vaihtoehdolla minne vaan.

  VastaaPoista
 8. Muuten pitää todeta, että nuo 70-luvun liikennemanifestit ovat toteutuneet huonosti. Vain Helsingin seudun joukkoliikennettä on kehitetty, muualla on jouduttu julkisen liikenteen supistuksiin, koska ihmiset kulkevat omilla autoilla. Eli yksityisautoja ei olekaan ruvettu vihaamaan, päinvastoin, ne ovat hyödyllisiä pääosalle suomalaisista. Niiden määrä lisääntyy enenevässä määrin. Omasta autosta on tullut tulevaisuuden halutuin matkustusväline.

  VastaaPoista
 9. Olenhan minäkin Lauttakylän autolla matkustanut Urjalankylästä Laukeelan kautta Huhtiin, Urjalan asemalle. Aika täryjyriä olivat bussit siihen aikaan, mutta muistan monia kaunottaria bussin kyydissä silloin ihailleeni. Usein joutui Huhdissa bussia odottelemaan linja-autoaseman baarissa. Varmaan siellä ekaa kerran kuulin Juicen Marilynin. Jukeboxista yritin katsoa, kukas tämän oikein esittää. En onnistunut, myöhemmin Leskiseksi selvisi kännissä.

  Maalaiset ovat niin laiskoja, etteivät edes busseilla viitsi kulkea, siinä niiden rappio. Mersuilla ja muilla merkkiautoilla ajelevat.

  VastaaPoista
 10. Lapsuudessani kuljettiin kahdella eri linja-autolla - kukaan ei tuolloin puhunut busseista - mökille. Meillä oli mukana ruskeita paperipusseja, sillä sisko oksensi linja-autossa. Äiti pani kaksi pussia päällekkäin ja sisko kakoi pussiin annoksen. Raumalla oli linja-auton vaihto ja odotusaikaa kaksi tai kolme tuntia. Kohokohta oli, kun kävimme ruokkimassa sorsia Rauman Kanaalissa. Perillä pääsimme torpan tienhaaraan asti, sillä linja-autopysäkkejä ei ollut, bussi pysähtyi siihen, missä kyytiläinen nousi seisomaan ja kiilautui etuovelle seisomaan, mykkänä tietysti.

  Oli se juhlaa päästä ensimmäisen kerran aikuisena omalla autolla mökille, suoraan pihaan. Autosta purkautui valtava pakaasimäärä, mm. korkea palmu, iloinen kuski, villi lapsi, karhun kokoinen koira ja kälättävä mummo.

  VastaaPoista
 11. Kouluhallituksen pääjohtaja oli niihin aikoihin Erkki Aho, jota syystäkin syytettiin monenlaisesta muustakin aivopesusta, jota hyvin edustaa ns. Pirkkalan moniste.

  Siihen aikaan edistyksellistä oli neuvostomyönteisyys ja sosialismi, ihan samoin kuin nykyään vastaava hyvä aate on monikulttuurisuus, ja noita aatteita vastustavia tai niihin nihkeästi suhtautuvia halveksittiin yleisesti ihan samoin kuin nykyään halveksitaan mokukriittisiä.

  Pirkkalan monisteen idea oli opettaa lapsille oikea käsitys maailmasta: ”ihmiskunnan kehityksen yleispiirteet vanhimmista ajoista nykypäiviin saakka”.

  Kehityksen korkein aste oli tietenkin sosialismi, jota harjoitettiin rauhaa rakastavassa ja maailman vähäosaisia suojelevassa demokraattisessa Neuvostoliitossa.

  Kun monisteen käyttö aiheuttamansa kohun takia Pirkkalassa lopetettiin, eikä siis yleistetty kaikkiin maan kouluihin, senaikaisten punavihreät (eli taistolaiset, mm. Iines ja Mikis) vastustivat moista ”taantumuksellista hyökkäystä opetuksen vapautta vastaan”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten vähän nyt jää jäljelle siitä idealismista ja hyvyydestä, jota tuolloinen punainen aate silloin edusti!

   Pirkkalan monisteen olin autuaasti unohtanut. Sehän oli järkyttävää valhetta ja propagandaa, ja aineisto oli mitä todennäköisimmin peräisin silloisesta Neuvostoliitosta. Tämä moniste olis siis myös kokeilu, samanlainen kuin nyt kuvaamani vihamoniste yksityisautoilua vastaan. Pirkkalan juttu vain oli vielä pahempi ja hävettävämpi tahra silloisen vasemmistoeliitin syntilistalle. Kun ei silloin ollut aavistustakaan, että aate olikin niin falski.

   Vaan Tapsa, kultamunaseni, en minä ole ollut koskaan taistolainen, vaan pikemminkin naurettava peesailija, joka ei lopulta tiennyt mistään mitään, luuli vain, että kyseessä on jalo sydämen aate köyhien ja sorrettujen puolesta rikkaita lahtareita vastaan.

   Poista
  2. Kyllähän minä sen tiedän, mielikkini metsän neitsyt. Eikä ollut Mikiskään, vaan molemmat olitte ja olette yhä autuaita maailmanparantajia. Kunhan kiusottelin.

   Poista
 12. Hypätääs tähän päivään, sallitaanko?
  En ole koskaan kuulunut mihinkään puolueeseen, mutta pakko seurata politiikkaa että jotenkin pysyisi kärryillä asioista, jotka on yhteisiä.

  Eletään vaalien varjossa. Puoluepolittiikka on varsinainen salaisuuksien lähde. Aina niissä korostetaan hyviä seurauksia. Huonoista ei puhuta, tai väitetään, ettei mitään huonoa olekaan. Kuitenkin todellisuudessa kaikissa päätöksissä joku pääsee hyötymään, joltain se on poissa. En usko puolueisiin, niiden hurskasteluihin, jotka näin ennen vaaleja ovat parhaimmillaan. Uskon, että monet, jotka haluavat esim. kansanedustajiksi, ajattelevat, mitä etua siitä olisi hänelle itselleen. Ei olisi toimeentulohuolia, tuntisi itsensä kerrankin tärkeäksi ja (jos saa aikaan jotain hyvääkin - mikä harvoin on puoluepolitiikassa edes mahdollista, tuntisi itsensä kunnioitetuksi). Näin matalia ajatuksia minulla. Mutta on myös kokemuksia. Tunnen jonkun politiikkaa harrastavan pyrkijän tai jo toimivan henkilön ns.siviilikäyttäytymisen ristiriidan hänen puheittensa ja tekojensa välillä. Ei naurata. Sellaiset todella hyvät tyypit, joille antaisi mielellään äänensä, eivät edes unissaan halua muuttua pyrkyreiksi. Ne jotka haluavat päästä "yhteisten asioitten" hoitajiksi, pitää olla jo luonteeltaan itseään esille työntäviä mahtailijoita ja luulot itsestään korkealla. Vai olenkohan minä aivan väärässä? Toivottavasti.

  Luin jostain, en muista mistä, että tekeillä olisi koulu-uudistus. Opettajakeskeisyydestä siirryttäisiin oppilaskeskeisyyteen. Jo olisi aika, minusta. Toivottavasti uudistus on tosiaankin tekeillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, nyt täytyy sanoa suoraan että ihmettelen aika paljonkin! Nimittäin oppilaskeskeisyys nousi johtavaksi teemaksi jo vuonna 1970, ja se on esiintynyt johtotähtenä jokaisessa koulu-uudistuksessa sen jälkeen.Tämän vuoksi ihmettelen mainintaasi. Kun aloittelin uraani muinoin, oli ohjeena opettaa oppilaskeskeisesti, tehtiin paljon ryhmätöitä ja projekteja, oppilaat valmistelivat itse asioita ja hankkivat tietoa aihekokonaisuuksista. (Kunnes alkoivat valittaa opetuksen puutetta ja kaipasivat opettajaa ohjaamaan heitä.)

   Voisi jopa sanoa, että oppilaskeskeisyys on yksi syy siihen, että koulusta on tullut myös rauhaton oppimisympäristö. On noussut jopa vastavoimia: kuria on vaadittu takaisin kouluun ja miesopettajille povataan kiintiötä. Opettaja nähdään nyt pikemmin luokasta kadonneena voimavarana, jonka johtajuutta ja auktoriteettia kaivataan.

   Oppilaskeskeisyys on hyvä asia, mutta se ei saa tarkoittaa sitä, että kaikki asiat järjestetään oppilaiden tahdon mukaisesti. Opettaja on koulun asiantuntija ja kasvatuksen ammattilainen, ei oppilas. Autoritaarinen opettaminen on monta kertaa parempi ja tehokkaampi tapa oppia kuin se, että oppilaat häseltävät yksinään tai keskenään. Vaihtelu virkistää oppilasta ja moni kaipaa jämäkkää opettajaa joka antaa selkeitä tehtäviä ja ohjeita.

   Suomalainen opettaja on lisäksi maailman paras ja koulutetuin opettaja, kaikilla mittareilla mitattuna. Samaten suomalainen oppilas nauttii ehkä oppilaskeskeisintä opetusta maailmasssa. Tätä ovat ulkomailta tulleet oppilaat ja opettajat jopa kummastelleet.

   Poista
  2. Innostuin paasaamaan, Liisu, älä pahastu, tämä ei ole sinua vastaan, vaan pikemminkin kiitän sinua kommentistasi, joka herätti ajatuksia.

   Poista
  3. Luulenpa Iines, että tuo ihminen joka toi kuin uutena aatteena "koulu-uudistuksen" on vielä käsityksessä, että opettaja puhuu ja oppilaat kuuntelevat. Jotain siinä jutussa puhuttiin myös tietokoneista oppimisvälineinä,
   Järjestyksenpito on varmaan hyvin vaikeaa nykyisin, kun lapset ovat jo viisaampia kuin vanhempansa, tai ainakin luulevat olevansa. Vanhemmat kun joutuvat nykyisin usein kysymään neuvoja lapsiltansa esim. tietokoneasioissa, koska he taitavat ne paremmin kun ovat syntyneet "tietokonesuussa", He osaavat kaiken ilman ohjekirjoja,

   Poista
 13. Tänään minulle on tapahtunut paljon erilaisia asioita, siksipä puhun ensiksi viimeisestä. (Palaan kyllä tuohon otsikkoon ”Autoilua”, mutta myöhemmin ja ikään kuin takaperin tämän ”aasinsillan” kautta. Mutta kun

  lupasin ostaa yhdelle henkilölle (joka on ihminen) läppärin. Hän on oppinut käyttämään Windows XP käyttöjärjestelmää – juuri ja juuri. Kun on muitakin ihmisiä (eli henkilöitä) peloteltu että Windows 8 on aivan sekopäinen käyttis, niin... kysyn nyt teiltä, kaikentietävät rakkaani, että onko tämä Windows 8.1 parempi?

  Ps. Itse en ole mikään guru, olen opetellut kaikki tietokonejutut kirjojen (mm. Esko Valtanen ja Petteri Järvinen) kautta; kirjojen ja kantapään kautta. Siksi en osaa muita neuvoa, paitsi jos homma menee ihan mahdottomaksi, niin kannattaa vetää töpseli irti siitä koneesta. Sitä se ainakin tottelee! Kyllä, silloin kun ei edes tätä niksia tiennyt, välillä oli vaikeaa, välillä vielä vaikeampaa. Hitsi, esim. Dos versiossa 6.2 (ennen näitä graafisia käyttöjärjestelmiä) kun kirjoitti komentotulkille ”debug” ja sille pari holtitonta parametria... niin johan alkoi tapahtua! Mutta yl. sellaista mitä toivonut! (Petteri Järvinen: ”DEBUGin käyttö edellyttää aina hyvää laite- ja ohjelmointikokemusta eikä sen käyttöopastus kuulu tämän kirjan aihepiiriin.”) Sen takia minä siis sitä kokeilin. Joskus kone meni niin tilttiin, varmaan pahuuttaan, että sitä sai rauhassa lyödä 10 minuuttia pajavasaralla eikä se ollut siitä moksiskaan. Mutta joskus auttoi että meni vessaan ja pyyhki kätensä pyyheliinaan ja niisti nenänsä ja veti vessan ja tuli takaisin: taas kone toimi? Mutta useimmin piti ostaa uus kone. Ja piru vie, ne oli siihen aikaan kalliita! Tommote IBM:n Comppuuterikin jossa oli 40 megatavun kiintolevy ja 2 kiloa RAM muistia, maksoi 10.000;- Smk. – Voi niitä aikoja, voi niitä hyviä aikoja!

  Anteeksi pitkäselitteisyyteni. Tarkoitin vain kysyä, mahd. lyhyesti, että onko Windows 8.1 käyttöjärjestelmä käyttökelpoinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, on Windows 8.1 käyttökelpoinen käyttöjärjestelmä. Minulla on se uudessa pöytäkoneessani, ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Selkeä, helppo, ja ne W 8.0:n huonoudet on tästä 8.1-versiosta karsittu. Olin muutamassa päivässä täysin sinut systeemin kanssa.

   Poista
  2. Jos sinulta siihen meni muutama päivä niin enköhän minä sitten opi sen muutamassa minuutissa... atsh! kauhee freudilainen lipsahdus! minun piti sanoa "muutamassa viikossa" ... Voi hyvänenaika sentään.

   Sinut minä haluan ensisijaisesti olla sinun kanssasi!

   Poista
  3. Miks mun aina pitää vinoilla? En tiedä. Äskenkin sinä vastasit minulle niin ystävällisesti ja asiallisesti... hyvin ystävällisesti.
   (tukistaa itseään!)

   Poista
  4. Siis oikeasti opin sen samana päivänä ja heti, mutta en kehdannut kirjoittaa niin. W8 on äärimmäisen helppo, siinä ei ole meilestäni mitään koukkua eikä mitään kohdetta, mikä pitäisi etsiä jostakin muualta, missä olettaisi sen olevan.

   Poista
 14. Vaan Tapsa, helisevä vitjamunaseni, minä en ole ollut taistolainen. Koska... olin kivenhakkaaja Aarne Saarisen puolella. (Vuodesta 1968, tiedät, silloin oli se puoluekokous joka julkisti jakolinjat.) Mun sen aikaiset ystäväni (jotka tietysti ovat myös nykyisiä ystäviäni, jos sattuvat vielä olemaan hengissä), useimmat heistä liittyivät sinisalolaisiin. Arvaa, kiehtoiko minuakin se idea, totta kai kiehtoi! (Mun ex-vaimonikin liittyi Kullttuuri Työväen Liittoon... kaikkihan siihen liittyi. Mutta en minä. Koska olin oikea työläinen, Takolla töissä, minä olin "tavallinen" kommunisti. Eli - tavallaan pahempi kuin porvari!.

  Oli se veemäistä aikaa. (huokaus) Toverit olivat tovereita vastaan koska toiset toverit eivät olleet riittävän toverillisia...? (Minä pakenin runoihin.) Minä pakenin mm. karkeaan kielenkäyttöön; siinä minä olen aika hyvä. Elokuvia katselin paljon, aloin tykätä niistä. Niin... ja join viinaa. Kun on kännissä niin asiat harmittavat paljon vähemmän kun krapulassa.

  Ay-liikkeessä olin välillä ns. "harmaa eminenssi"; kirjoittelin ay-pampuille mielipiteitä. - Se oli kivaa!

  VastaaPoista
 15. Se oli kivaa! - Siis ne meni joskus ihan hämilleen kun lukivat, paperista kuulijoiden edessä, mitä mieltä muka olivat. Heh, heh. Eikun ettei menisi nyt liioittelun puolelle niin sanotaan näin: kerran kirjoitin yhdelle ay-pampulle (mielestäni) hyvän puheen. Vaikka oli kamala kiirus. Hyvä että ehdin antaa sille paprut käteen, pari a-nelosta, ja se meni suoraan lukee sitä tekstiä sille (noin satatuhantiselle) porukalle. Hyvinhän se tavaaminen meni... ainakin melkein hyvin. Se puhe kun oli just erilainen kun se ite ajatteli, minä halusin yhteistyötä, se ei. Sen idea oli just se että "ei tuumaakaan periksi luokkasopuilijoille!" Ja minä olin nyt häväissyt hänet hänen toweriensa edessä. Saatana kun se oli mulle vihanen! Olis lyöny jos olis uskaltanut. Yhteistyömme loppui siihen.

  Voihan vittu, että niin kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en muuten ollut ollenkaan noin korkeilla asteilla aatteeni kanssa. En ollut kiinnostunut teorioista enkä paasaamisesta. Otin itselleni vain sen idean heikon ja köyhän puollella olemisesta. En olisi ikinä uskonut, että nämä jalot ihmiset tekisivät mitään vilppiä.

   Syntisimpiä ja kieroimpia minusta olivat tuolloin jo kepulaiset, koska vedättivät kaikkia hirmuisella tukiviidakollaan. Oli sonnimullipalkkiota, oli emolehmäpalkkiota, oli katokorvauksia sun muita joutomaan kesantopalkkioita.

   Rikkaat olivat roistoja, jotka ottivat köyhiltä rahat ja antoivat ne muille rikkaille. Näin olin kuulemma kertonut lapselleni Holkerin vaalijulisteen edessä. Hän oli luullut, että Harri Holkeri on oikea rosvo.

   Poista
 16. Tulevaisuus on tuulivoimassa ja maataloustuilla ostetuissa traktoreissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulivoima on hirveä luonnon ja eläinten raiskaaja ja tappaja, mölyapina ja hirvitys, joka vaikuttaa matalataajuisilla äänillään ihmisen hermostoon.

   Juuri kesällä allekirjoitin tuulivoimaa vastustavan adressin mökkiseudullani.Ja niin kirjoitti moni muukin. Taisi voimalapuisto jäädä rakentamatta.

   Poista
 17. " Ajettiin hillitöntä vauhtia pimeää tietä pitkin,
  keltavästäräkki käveli mustan oksan päästä päähän."


  Saarikosken runosta.

  Tykkään autolla ajamisesta. Yöllä ajaminen on mielenkiintoista, pitää olla aistit valppaina, etenkin kesäisin. Norjan lapissa tiet ovat yl. huonoja ja mutkittelevia, Ruotsissa hyviä ja leveitä, Suomessa siltä väliltä. Lapissa välimatkat ovat pitkiä. Kun minä siellä seikkailen autolla, en minä koe olevani mikään Kullervo Kemppinen, oi en, mutta on siellä erilaista ajaa kuin Espoon moottoritiellä. Silti. Ja kesällä aurinko aina on läsnä.

  Tänään kävin itse omassa vuosikatsastuksessani. (Autoillehan aina semmoinen pitää tehdä.) Tämänkertainen lääkärini (aina ne ovat erijä) oli samperin sympaattinen ja "timmi". Hän oli oikeasti ottanut etukäteen selvää kuka minä olen. En ollut potilas, ei minulla akuuttia ongelmaa ollut, silti hän oli kiinnostunut minusta. Se on/oli kummallista? Hän kyseli paljon, teki muistiinpanoja, kuunteli mitä sanoin, ja aina vastasi kysymyksiini. Eikä ollut kiire... No, en rasita tällä teitä tämän enempää, mutta yhden kerran sain hänet (hän oli nuori ja tomera ja totinen tyttö) nauramaan kun... hän sanoi sydänfilmistäni (niin tarkka hän oli!) että "varmuuden vuoksi lähetän tämän vielä kardiologille koska tässä minun mielestäni on pieni kauneusvirhe. hapensaannissa ei kyllä mitään hälyttävää ole". Minä vastasin: "no joo, parempi se on ensin lähettää kardiologille ja vasta sitten patologille". Se rupes nauraa... eikä se sopinut sille jotenkin, sit se vakavoitui ja sanoi sanoi "niin, kyllä me mielummin tässä järjestyksessä etenemme."

  Ps. Viime vuonna mun kokonaiskolesteroli oli 2.6. Ja tää ukkolääkäri (oli mukava heppu hänkin) ihmetteli että onko nää mittauslaitteet väärin. Vai ootko sä joku ihme huippu-urheilija. En ole, paitsi elämäni suhteen kyllä urheilen, välillä liikaakin. No, nyt onneksi kokonaiskolesterolini oli pudonnut 3.1een. (Hurraa, Hurraa, Hurraa!)

  Eikun ihan oikeasti. Kun me tämän tämänkertaisen lekurin kanssa katsottiin näitä labra-arvojani, niin ne kaikki oli ihan keskiarvoja ( siis siitä mikä on hyvä-huono). Mutta kun hän oli etukäteen nähnyt ne - nähnyt vaivaa siitä että oli tutustunut - mun edellisvuosienkin arvot, ei niitä sen kummemin ihmetelty. Sanoi vain että "hyvät arvot".

  Ps. Kun myöhemmin kävin Tarjan luona ja kehuin että "lääkäri sanoi että mulla on hyvät arvot", niin Tarja, tallukat maassa kun aina on, kysyi että "tutkiko se sun pääs myös?".

  VastaaPoista
 18. Tiedän asioista jonkin verran, en paljon, mutta tarpeeksi. Kemppinen tietää asioista liikaa, ei tarpeeksi, mutta paljon. Tapsa tietää tarpeeksi, ei paljoa, mutta liikaa.
  Harry Lime, Kolmas Mies, tiesi myös liikaa.
  Myös me muut tiedämme liikaa! (Emme enempää.)

  VastaaPoista
 19. Jumiudun pölisemään nyt tähän blogiin pelkästään, koska eräässä äärimmäsen fiksussa blogissa - neiti meri unkuri - joka on hyvin miellyttävä ihminen tietysti, ja oi jee on tietysti täynnä puhtautta -väitti että kommenttini muissa "hyvissä blogeissa" ovat "tunkkaisia". Hyvä on, ei siinä mitään, minä sitten olen tunkkainen ja tallustelen muualle. Tuttua touhua an sich. Mulle sopii että haisette toisillenne Myskihärille, tai puudeleiden perärei-ille, totta kai se mulle sopii, miksei sopisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se joka sanoo, on itte. Tunkkainen.

   Poista
  2. Älä mikis välitä. Sinä olet kuin vuoripuro, josta janoinen peura saa juodakseen.

   Poista
 20. Anteeksi kirjoitusvirheeni.
  Sama.

  VastaaPoista
 21. Tänään en enää luokses ehdi tulla... em mä jaksa mitä Warsljankaa! (Riku, soita muuta!) Iihmiset silloin elivät eläinten elämää, juuri ja juuri pysyivät hengissä, siis toisenmaailmansodan aikaisessa Puolassa, heidän tehtävänsä oli yrittää tappaa saksalaisia fasisteja. Ja mitä paremmin siinä onnistuivat, sen enemmän hävisivät. Se on surkeaa. Pariisi oli yhtä miehitetty kuin koko Puola. Pariisissa kun nämä pikku-kommunisti-partisaanit onnistuivat tappamaan yhden SS-Uberstrumbauhfhfeförin niin... mikä oli lopputulos. Se, että 20 tai 40 vankilaan vangittua kommunistipatrioottia teloitettiin, kostoksi. - Eli hyötysuhde oli joko 1:20 tai 1:40?

  Onko järkevämpää alistua kuin taistella vastaan. Kumpi on "isänmaallisempaa", joukkoitsemurha vai vaikeneminen? Esim. vuonna 1939 Virossa vastarinnasta luovuttiin koska se olisi johtanut hirvittävään katasrofiin, tai näin ajateltiin, ja annettiin periksi. No, periksiantaminen johti myös hirvittävään katasrofiin.

  - Nii-in, joskus vaihtoehtoja ei ole.

  Isoilla mailla, ennen niitä oli Britannia ja Ranska, nykyisin Venäjä ja Usa ja Kiina, ei ole moraalia. Heillä on vain intressejä.

  VastaaPoista
 22. Yhden repliikkini, repliikkini tänä iltana klo 21:14 olisi voinut jättää sanomatta. Tajuan sen. Mutta kun en ymmärrä miksi minua halutaan loukata... että mulle jostain hameenhelmojen alta, salavihkaa, vittuillaan että sää mikis oot ihan paska jätkä. Kyllä minä sen tiedän, kaikkia teitä muita paremmin, heikkouteni. Ja ainakin sinua paremmin kuin Sinä, meri unkuri! Koska... miksi et uskalla sanoa omia käsityksiäsi suoraan? Vaan vaan vihjailet? Mitä sivistyneisyyttä se osoittaa, kenessäkään?

  En käsitä. (Olen loukkaantunut. Em mä oo sulle mitään pahaa tehnyt, ainakaan tarkoituksella. En ikinä.)

  Haista vittu!

  VastaaPoista
 23. Älä mikis välitä, se joka ei löydä teksteistäsi aitoa olemustasi, ei luultavasti löydä paljon muutakaan.

  Tämä asia kaikkineen on niin kummallinen, ettei sitä voi järjellä käsittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus ajatellut, että kirjoitan tälle unkurin merille kirjeen ja kysyn, miksi hän vihaa minun blogiani ja minua niin paljon, että kiusaa systemaattisesti myös niitä, jotka tänne uskaltavat kommentoida. - Olin siis aivan oikeassa tuossa viimesyksyisessä sadussani Koulukiusaajasta. - Ei teissä kommentoijissa ole siis mitään vikaa. Te olette vaan väärässä blogissa.

   Poista
  2. Minä kohta tulen ummikoksi (ummi-mikoksi) enkä uskalla komminikoida enää mitää. Kohta - niinkuin kohta menen - kun menen lähimpään olutpuotiin, niin sanon myyjälle: "yymnhny". Ja kun se kysyy (kun onneksi tuntee minut!) että "tuota sixpackiako tarkoitit?" niin vastaan siihen: "ymhnnyyhm". Sitten maksan ostokseni. Ja kun lähden, myyjätär (aika viettelijättären näköinen vamppi) sanoo minulle "Heij". Ja minä hihkaisen hänelle "yhhnmnnhy".

   Ps. Elämäni on aina ollut jonkinverran hankalaa. No, ehkä se tulevaisuudessa on vielä hankalampaa?

   Poista
 24. Tapsalle minä sanoisin silti, kun en enää tiedä kelle minä sanoin enää mitään, että sinä olet saatanan hyvä jätkä vaikka oletkin ihan paska. Voi, että! Oli pirkkalalaiset koulu-uudistajat ja pälkäneläiset sdp-uudistajat, karvasesti kävi heille molemmille. Hyvä, että kävi! Harmi, että Veikko Vennamolle kävi paremmin; Veikon koko poliittinen idea oli se, että pannaan Urko kekkonen ahtaalle. Hänen traumansa oli häviö U.K.K.olle. Ainoastaan se, ei mikään muu, oli SMP:tä. Ja tämä nykyinen Soinin puolue, ns. perustuslailliset, perustuu samaan: jonkin vastustamiseen. En käsitä miksi sinä, fiksu Tapsa, oot persu, mutta ole vaan, ei se minua häiritse. Inhoat mamuja... niin minäkin? Inhoat fundamentalisteja ja etenkin muhameddilaisia... niin minäkin? Inhoat pervertikkoja... no, miksen minäkin? Inhoat taidetta ja kulttuuria ja modernismia ja runoja... no, et sinäkään?

  Mutta persut persut, nuo tekevät ja näkevät... ihan oikeasti minussa niissä, Tapsa, minua vituttaa niiden taantumuksellisuus. Siis ei mun tartte ajatella kuin Hakkaraista, tai Oinosta, tai tätä James Hirvisaarta... niin tulee mieleen että "oi miksi tänne oon ees syntynyt".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä ole persu. Olen äänestänyt persuja tasan yhden kerran: jytkyvaaleissa Halla-ahoa, protestiksi punavihreälle aivopesulle, joka ikäväkseni jatkuu ja kiihtyy.

   Toista kertaa en persuja silti äänestä, koska olen heidän kanssaan jyrkästi eri mieltä kaikesta muusta kuin maahanmuuttopolitiikastamme. (Itse asiassa olen siinäkin eri mieltä, mutta he toimivat herätyskellona.)

   En inhoa mamuja. Tunnen monia henkilökohtaisesti, somalejakin. He ovat tavallisia ihmisiä.

   Sen sijaan inhoan intialaisten ja somalialaisten tekemiä joukkoraiskauksia ja tällaisen toiminnan takana olevaa keskiaikaista paskakulttuuria. Haluan myös oikeuden sanoa se ääneen!

   Ajatelkaapa hetki asiaa sen nuoren suomalaisen tytön kannalta: hän on lähijunassa aivan normaaliin ilta-aikaan, klo 21, tulossa ehkä treeneistä. Äkkiä äänekäs somalilauma tuppaa iholle, lääppii ja nauraa räkättää. Kukaan ei puutu tilanteeseen. Hädissään oleva tyttö jää pois kotiasemallaan. Hänen kauhukseen somalilauma jää myös ja lähtee seuraamaan. Ajatelkaa mikä hätä, pelko ja kauhu valtaa nuoren tytön sydämen. Hän on täysin suojaton ja puolustuskyvytön, nauraa räkättävän somaliraakaisten armoilla. Lauma saavuttaa ja piirittää hänet, käsi suulle ja housut pois...

   Minulla on tytär. Jos tuo olisi sattunut hänelle, olisin ottanut kiväärini ja käynyt lopettamassa jokaisen noista paskiaisista. Iinekselläkin on tytär, samoin Mikikselle.

   Miksi yhteiskuntamme on voimaton estämään julkisessa tilassa alkuillasta tapahtuvat joukkoraiskaukset? Miksi asiasta raivostuneet leimataan rasisteiksi? Miksi tekijöitä suojellaan?

   Tähän haluan muutoksen ja äänestän vaikka Bäckmannia, jos hän sen lupaa.

   Poista
  2. Minusta tuossa viimeisessä raiskaustapauksessa jotenkin kovin tyypillistä ajallemme ja varsinkin Hesarille oli se, että ensinhän Hesarin uutisessa luki, että viisi ulkomaalaistaustaista nuorta poikaa raiskasi 18-vuotiaan tytön Tapanilassa Helsingissä. Sitten hyvin nopeasti uutista oli korjattu ja "ulkomaalaistaustainen" oli siivottu uutisesta pois. Verukkeena käytettiin sitä, että raiskaajat oli saatu kiinni. (Miksei samantien siivottu koko uutista pois?)

   Miksi siis sitä ei saisi tietää, että joukkoraiskaus oli ulkomaalaistaustaisten tekemä? Arvasihan sen jo siitä, että saman yhtiön iltapäivälehdessä asiaa koskeva keskustelu oli kielletty. Hys, elämme sensuurin aikaa Suomessa vuonna 2015.... Ei meille saa kertoja negatiivisia asioita ulkomaalaistaustaisista, koska ne ovat aina yksittäistapauksia eivätkä johdu ainakaan uskonnosta.

   Poista
  3. Tässä alkaa väkisinkin ymmärtää tavallisia muslimi-isiä, mm. somalialaisia ja afganistanilaisia, jotka ankarasti kieltävät tyttäriään ja vaimojaan kulkemasta yksin ulkona.

   Ja jos ulkona on pakko kulkea, niin turvamiehen kanssa ja säädyllisesti umpiasuun pukeutuneena.

   Uskonnolliset poliisit kadulle, niin lutkat pysyvät sisällä ja naisrauha on turvattu. Yksinkertaista.

   Poista
  4. Tässä kaikessa on pohjana hirveän alhainen käsitys naisen ihmisarvosta. Me suvaitsemme tämänkin, kun suojelemme tällaista käsitystä.

   Poista
 25. ... miksen syntynyt ees Fäärsaarille? ...

  VastaaPoista
 26. https://www.youtube.com/watch?v=qspuZ5m9rB8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiva! Kaihoisa ja iloinen.

   Poista
  2. Tiesin. Lapset tästä eniten tykkäävät. Ja lapsenmieliset.

   Lapset on kaikkein kivimpia ihmisiä. Voi hitsi kun niistä vanhemmiten tulee kummallisia. Kärttyisiä, epäluuloisia, ja kummallisia. (Onneksi Jeesus varasti aikuisilta Taivaan Valtakunnan avaimen. Ja pani sen taskuunsa. Mitä aikuiset Taivaassa tekisivätkään? Muuta kuin olisivat kärttyisiä, epäluuloisia, ja kummallisia?)

   Poista
  3. Tätä ei voi haukkua, upea esitys. Mihinkä tuo kuorma-auto noita hamppareita vie?

   Poista
  4. Riku tästä enää puuttuikin! Varsinainen lapsihamppari... saakeli soikoon!

   Ps. Kuorma-auto vei heidät tietysti, tämän humppaorkesterin, Hemmi-tädin kesämökille. Siellä he kitkivät porkkanapenkkejä ja harvensivat tillinlehtiä. Öisin he tietysti saunoivat. Ja käyttivät kamalasti (Rix-Rax-Raikas) shampoota. Ja joivat vaarinkaljaa. Ja koko ajan joku heistä (ei autonkuljettaja; se seisoi tuntitolkulla Bedfordinsa vierellä ja poltti Bostonia) oli tempomassa Hemmitädin vaalenpunaisia guttaperkkahousuja alas... En silti usko, vaikka niitä ol neljä, eli selvä enemmistö, että saivat.

   - Kirj. Mikis 9-v, Tammelassa.

   Poista
 27. https://www.youtube.com/watch?v=6ViyHm0lFBk

  https://www.youtube.com/watch?v=_PbWsF-8aJU

  Toinen näistä lauluista on teeskentelyä, siis surkea, toinen ei. Kumpiko sinun mielestäsi, oi kehtolaulujeni ankaranankeriaismainen Annani! Sinä joka syljit minua vauvana suuhun! Ja tanssit kuin revontuulet tuulikaapin peilin edessä äitini peruukki päässä ja isäni raidalliset pyjamanhousut jalassa! Oi Annani, lapsenlikkani, minä sinua jo 11 vuotiaana jäin katselemaan, ihmeissäni. (Ja jää suli viskigrogisamme sameaksi kuin etelä-Floridalaiseksi lammikossa kuu, jossa alligaattorit painiskelivat kuin nuoret... no, puhelintytöt. Joille Chigagosta heille soitti joku kansgteri.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, ei ne niin kaksisilta kumpikaan tuntuneet.

   Irwiniltä hyvä on tämä, se alkaa aina minua naurattaa, se on hyvän parasta. Tiesittekö muuten, ettei verottaja Irwiniltä Ryysyrantaa vienyt, jätti kylmästi lainansa maksamatta.

   Poista
  2. Sarjassa protestilaulut tämä lienee hyvä. Vaikka emnemmän tykkään tästä.

   Enpä tiennyt. Luulin että verottaja vei, koska niin taidettiin kirjoittaa, jos oikein muistgan.

   Poista
  3. Voi voi noita lyöntivirheitä. En viitsi korjata, kun tuossa on tuo linkki.

   Poista
  4. Vexi Salmi siitä yhdessä haastattelussa kertoi, kun on sellainen juustopippeli, joka muka kavereistaan tuollaisia paljastaa.

   Poista
  5. En minä sille mahda että teillä on SAATANAN huono musiikimaku. Mutta onneksi ette itse sitä huomaa. Se nyt vielä puuttuisi! Ja se että pässi purisi teitä munille... ai niin, anteeksi iines. Pässihän sinun kohdallasi... no, ainakin hapuilisi sun identiteettiäsi kohti. (Tai miten tämä nyt korrektisti sanoisi? Apua.)

   Poista
  6. Mikis, mikis, enhän minä tässä mielimusiikistani puhu. Käsitin niin, että tässä muisteltiin leikkisästi protestilauluja.

   Poista
  7. Minä tiedän, että minulla on huono musiikkimaku. Oikeastaan en tiedä mitään sitä huonompaa. Paitsi ehkä nuo linkkaamasi kappaleet.

   Poista
  8. Hyvässä musiikissa "vittu ko vituttaa, mää tapan kaikki!" sanotaan siveystyneemmin. Niinkuin kunkku-Alppu tässä.

   Poista
  9. Sikamaista, että Alpun koko älpyn ovat juutuubiin laittaneet, perskunta ei saa edes pieriäkseen siitä mitään.

   Poista
  10. Facebookiin en kirjoita mitään, koska kukaan muu ei ymmärrä huumoriani. Olen saanut siellä tyrmistyneen vastaanoton ja yksi tuttu katsoi saatanan vihaisesti, kun ohimennen näin.

   Poista
  11. No ei minun tietenkään olisi pitänyt siellä ainoaa kaveripiirin tuntemaa julkkua verrata Tukiaiseen. Vaikka se valehtelee silloinkin, kun sanoo "päivää!"

   Poista
  12. Tukiainen kun sentään on rehellinen.

   Poista
  13. Ystävät ystävät ystävät hyvät! Minä PELLEILEN! Eli vitsailen. (Olen niin monta kertaa saanut kuulla, rakas Iines, sun musiikkimakusi hyvyyttä. Ja Rikuhan on se, jolta ihan tosissani kysyn että soita taas jotain kivaa... Oon oppinut teiltä paljon, vaikka olettekin Muurahaiskarhuja... Totta!

   Poista
  14. Voi vittu kun sais lyödä komppia tommosen Alpun pumpun takana! Ees kerran elämässään! On niin rautanen neekerijatsiyhtye että sukat alkaa tosiaan hikoilla jaloissa!

   Perun päättömät puheeni: sekä Rikulla että myös Iineksellä (jolta pässi söi munat pois), on SITTENKIN musiikkimakua! Jopa hyvää.

   Poista
  15. Albert Järvinen otti taiteilijanimensä Kingiltä. Loppuvuosiensa (1988) levyyn Braindamage – Or Still Alive halusi saada Kingin soittamaan ja laulamaan. Maksoi kuulemma maltaita. Levyn kannessa on kuva korkkaamattomasta viskipullosta, Abe ei enää juonut.

   Nuorena Abe soitti myös Helsingin Kalliossa asuneen Eddie Boydin (Five long years tunnetuin kappaleensa, sen ovat Claptonista lähtien kaikki levyttäneet) kanssa. Eddie suhtautui levyn palkollisiin hyvin ylhäisesti, sanoi Järvinen.

   Poista
  16. Siis minun musiikkimaustani ei nyt tehdä päätelmiä näitten kommenttien perusteella. En tiedä Albert Järvisestä mitään, paitsi nimen olen kuullut, en tiedä kuka on Alpu, joten pliis, ei puhuta tässä yhteydessä minun maustani!

   Kuuntelin vain sujuvasti paria protestilaulua hupimielessä. Irwin Goodmania en voi sietää.

   Poista
  17. Anteeksi, että intouduin tämmöisiä täällä selittämään.

   Poista
  18. No en sitä tarkoittanut, että aihe oli väärä. Minua harmitti mikiksen manailu toisten musiikkimausta!

   Älä sinä mikis nyt pahoita mieltäsi, saahan täällä manailla, vaikka jotakuta harmittaisi.

   Poista
  19. Tunnen itseni nyt norsuksi lasikaupassa.

   Poista
  20. Minähän vain, ja nimenomaan vain, vitsailin!

   Siis säähän, senkin mörökölli, oot tänne linkittänyt niin monta upeaa laulua (mm. Tammerkosken sillalla) että en minä OIKEASTI sinun musiikkimakuasi epäile.

   Ja toiseksi, jos puhutaan asiallisesti asioista, en minä ikinä hauku kenenkään musiikkimakua, tosissani. Jokainen kuunnelkoon sitä musaa joka hänen korvissaan kuulostaa hyvältä, niin minäkin teen! Ei klassinen musiikki oo yhtään sen parempaa kuin esim. Hevimusiikki, tai räppi, ei varmaan oo, mutta mä en pysty kuuntelemaan noita kahta viimeksimainnittua. Tai voisi olla että minä pystyisin niitä kuuntelemaan mutta mun korvani eivät, mulla on hyvin arat korvat. Aina kun on vähänkin kylmä, tai tuulee, mä ulkona kun kävelen niin joudun käyttämään korvaläppiä... tai mitä nää on kun pannaan korville... minä sanon niitä korvaläpiksi. Lapsena sairastin, muistan tämän hämärästi vaikka olin vain 3 -v, vakavan korvasairauden. Oli siinä ja siinä etten tullut kuuroksi. (Näin mulle mun äitini kertoi.) No, olen todellakin yliherkkä äänille. Kaikki hälyäänet, joita myös ns. musiikissa riittää, koska ääntähän se on, saa mun korvani helposti särkemään. Enkä yhtään halua että mun korviani särkee!

   Jazz on siitä kivaa, sellainen keinuva jatsi, että se hivelee korvia. Samoin soittimista sello.

   Poista
  21. Iines, sulla on just niin hyvä MUSIIKKIMAKU kun itse itsellesi haluat tunnustaa. (senkin Coccinella septempunctata)

   Poista
  22. Mitä muuten tykkäät tästä, eräästä mielilaulustani

   https://www.youtube.com/watch?v=t_gsryvC8Ik

   Äläkä vastaa, tiedän!

   Poista
  23. Mä mistä löytäisin sen siedettävän lauluäänen? - En mää vaan tiijjä, eti vaikka vintiltä.

   Poista
  24. Okei, lopetan puujalkavitsit!- Tämän tekojalat kun ovat kevlaria. Eikäkö minun piti lopettaa paskajutut! - Ikinä en enää sano "koittaas laulaa vähän paremmin!" Muuten oikein mainio biisi.

   Poista
  25. Mikis on kyllä oikeassa siinä, että kaikilla meillä omat juttumme. Minä olen kyllä mielestäni aika laaja-alainen, mutta kahteen en taivu. Katri-Helenan ja Abban tuotantoihin, jotka luultavasti ovat sitä, mitä rikokseksi ihmiskuntaa vastaan sanotaan.

   Mitä näihin proletariaattia muka imarteleviin kappaleisiin tulee, niin sanoisin, että jotainhan näiden Chydeniusten, Korhosten ja muiden varakkaiden täytyi ajankulukseen tehdä. Niinkuin meidän muidenkin.

   Poista
  26. Jos joku kysyisi minulta: "Mikä on sun kaikkien aikojen lempibiisisi?", niin vastaisin: "Jaa mää vai, ai mun vai?" - Hetken pohdittuani kuitenkin tarjoaisin tätä. Täytyy vähän perustella. Huumeiden käyttöä inhoan ja vastustan. Silti tämä kappale luo tunnelmallaan niin toden tuntuisen ja elävän kuvan, että oksat pois, se on taidetta. Isokynä Lindholm: Kuinka yö meni pois. (11 min. 45 sek.)

   Poista
  27. Laulunäänihän on hyvä ja kaunis ja kipale hieno, Koiton laulun esittämä. Tuo solisti tässä laulussa on sitä paitsi Jari Sedergrenin anoppi. Ettäs tiedätte.

   Poista
  28. Korhosen Kaisalla on aina ollut miellyttävän pulleat posket. Onkohan se koskaan itkenyt, kun isä on ruokaostoksilla ja livennyt ryyppäämään. Ja äitinsä tarjonnut lihaliemikuution veteen sekoitettuna pahemman nälän taltuttajaksi. Isä sitten tulee joskus ranskanleivän ja jonkun muun paskan kanssa.Vittu saatana, että noita papin perheen idiootteja vihaan! - Kun eivät edes persereikäänsä ymmärtäisi, jos sen kuvasta näkisivät, kysyisivät vain: "Mikäs se tää on, onks se edistyksellinen?"

   Poista
  29. Sinikka Sokka toki on hyvä näytteliä. Laulaakin ihanasti, vaikkei sitä aina jaksaisikaan kunnella. Ja Alpo Suhonen on kuldyr, very kuldyr anb red wine! -Ja vielä hockey!

   Tämä Suomi on pieni maa.

   Poista
  30. Noh, joo. Ei ole mulla paikkaa porvarin paatuneella povella tai kommunistin kyisessä sylissä. Tyhmiä vitsejä vain kerron, kuten tuosta "Koitin laulaa"-yhtyeestä.

   Poista
  31. Kaikkein eniten, omien huonojen vitsieni jälkeen, mua naurattaa sun vitsis... Joskus jopa ajattelen kun aamulla avaan tietsikkani, totta kai pullollaan pöhneyttä, eli krapulapäissäni, ja alan lukea Iineksen palstaa... niin kauhukseni hämmästyn että "ai, ooks mää tommostakin tänne eilen kirjoittanut..." Sit mä onneks huomaankin (HUH, HUH) että se on Riku Riemu. Tällä kertaa. Ja kamala myllynkivi tipahtaa kaulaltani pois ja (AUTS) murskaa muutaman varpaani. No... varpaitahan ihmisellä riittää kummallisen paljon. (Ainakin toistaiseksi.)

   Riku on kiva!

   Poista
 28. Siteeraan itseäni koska olen itse itseäni koossa pitävä atomi+neutroni+ioni keskittymä. Matala anti-musta-aukko maailmankaikkeudessa.

  "Mä oon hajalla. Mä muutun kohta hiiliatomeiksi. Mä muutun pölyksi. Ja kohta te, rakkaat kakkiaiset, alatte aivastelemaan "HATSII, HATSII".
  Se on ihan oikein Teille! (Samperin Sirkus Sariolan Strutsit.)


  Kiitos lainasta Liisu. Amen. (Ja Jumala suokoon sinulle kaikkea hyvää!)

  VastaaPoista
 29. Ja aina kun ajattelen sinua, Iines suklaamuruseni, sydämeni lyö pari kertaa hutin. Ja kun ajattelen (minulla on sittenkin mielikuvitusta?!) Sinua ja Tapsaa yhdessä, esim. kahvilassa, sydämeni ikään kuin pysähtyy... Ja korvissani alkaa tinnittää:
  https://www.youtube.com/watch?v=k0dOmGTuy6I

  Ps. Tämä taisi olla kuudes kerta kai kun tätä sävellystä tänne tyrkytän. Mutta kun Veltto Virtanenkin soittaa siinä pari sointua bassoa. Ja iskee silmää eturivin naisille. (No, se nyt ei tällä levyllä näy.) Mutta kuuletteko kun Konttistakin yhdessä vaiheessa naurattaa tää teksti...? Minun korvani, jotka eivät ole ns. sävekorvia, kyllä tämän noteeraavat. (Pahus.)

  Ps. Olisipa tuo moogi laulanut myös tuon toisen Brita Koivusen iki-ihan laulun: "Oi katsoppas vaari/tuota hauvaa/se ikkunasta mua tuijottaa..." niin antaisin täydet 9 ja puoli pistettä hänelle. Niin levyraatimaista musiikkia se nääs on. Eikä mitään neekerijatsia.

  VastaaPoista
 30. ..."Iines suklaamuruseni"... Tarkoitin "vain vähän pureskeltu vohvelini". Eikun tarkoitin "hellepäivänä pakastettu mehujäätelö". Eikun "Leivon Leipomon sitkoinen taikina josta on ihana tehdä tissejä"...

  Mikko, hei Mikko! Lopeta jo se kirjan värittäminen ja tuu syömään aamupuuro. Huomenna on sun 5vuotis synttärisi. Sun pitää ryhdistäytyä.

  VastaaPoista
 31. No (alkaa ryhdistäytyä) "mikäs tässä"?

  VastaaPoista
 32. Äsken kävelin ulkona. Ajattelin että en murehdi eilistä, tai huomista, se on sama asia. (Vain aikamuoto on eri.) On ihana sää. Haukkasin kuin nälkäinen hauki happiatoomeja ja muita molekyylejä, sisääni. Päänikin tuntui, pitkästä aikaa sopivalta, siis mun muuhun ruumiseeni (eli kehoon) verrattuna. Ei voi valittaa. Sitä paitsi tytöt, myös rouvasihmiset, olivat kuoriutuneet paksuimmista talvipalttoista pois, he näyttivät nyt kuin leskenlehdiltä. Minun ajatukseni harhailivat... kuin vanhan miehen kädenliikkeet sumussa. (huokaus)

  VastaaPoista
 33. Minäkin olin ulkona, peräti muutaman tunnin. Kävelin joenrantaa pitkin katsomassa, joko telkät ovat alkaneet spurttiharjoituksensa. - Oli yksi uros, joka pelästyi minua.

  Ensin olin kulkenut pururadalla metsän keskellä, kameraa roikottaen. Kohtasin kolme ihmistä, jotka kaikki pysähtyivät kohdallani ja rupesivat puhelemaan. Kaksi kyseli, että mitäs sillä vehkeellä sihtaillaan ja onkos tullut mitään. Sanoin sen normaalivastaukseni, että eivät ne nyt tule , kun minulla on kamera. Tulevat aina kun kuljen ilman kameraa, linnut siis ja muu eläimistö. Näin myös tapahtuu.

  Kirjoitin yhden jutun lehteen. Eräässä paikassa on luonto uhattuna, keskellä Natura-aluetta meinataan kaavoittaa yksi kaupungin virkistysalue asuntotonttien rakentamista varten. Ette arvaa, miten monta metsikköä ja lehtoa on täällä tuhottu rakentamiseen! Siellä missä ennen oli koskematon lehtomainen metsä, kaikuu nytkin hirveä rakentamisen jyske, kun miehet rakentavat ostamalleen postimerkin kokoiselle tonttimaalle vieri viereen omakotitaloja kirkuvat kakarat jaloissaan. Joka sunnuntaikin jytke on hirmuinen. Linnut ovat paenneet yhä kauemmas.

  PS Pidän lapsista. Vaan miksi ne kirkuvat luonnossakin?

  VastaaPoista
 34. Lapset ovat kivoja. Etenkin paistettuina. (Tai miksei myös keitettyinä. Ja etenkin mustaherukkahillon kanssa tarjoiltuina.)

  Aikoinaan kävelin perhoshaavi olkpäälläni mäkiä ja mantuja ja arvaa vaan ihmettelivätkö maalaisliittoa äänestävät isännät mitä minä heidän niityillään teen? Olin epäillyttävä hyypiö, lisensiaatti Turusta... enhän minä ollut edes ylioppilas. Mutta saahan ihminen silti harrastaa hyönteisten (eli insectien) tutkimista? No, minä nyt ainakin. Samalla luin Lorcan runoja. Ja välillä kyllä P.Mustapäätäkin.

  Ps. Pidän sinusta, Iines. Et pärmätä etkä käy päälle, ja parasta sinussa on että et anna muiden määrätä olemassoloasi, se on hienoa. Samma häär. Jos oon jotain mieltä, muut mun mielestäni saa olla ihan samaa tai eri mieltä, sehänhän on heidän asiansa. Ei ihmisiä heidän mielipiteittensä takia kannata sensuroida, sehän olisi ihan älytöntä; äkkiä sitä silloin juttelisi vain itsensä kanssa. Ja aina tottakai olisi samaa mieltä. (huh)

  Ps. Musta sä oot aika kiva. Melkein ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivat sulle. Se tulee kai työn kautta, että melkeinpä mieluummin riemuitsen, kun joku sanoo jonkin poikkipuolisen kommentin. Jos kaikki ovat aina samaa mieltä, keskustelulla ei mielestäni ole mielenkiintoa, koska on niin ilmeistä, että se on vajaa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö osaisi iloita myös, jos joku kannattaa esittyämiäsi ajatuksia. Tottakai sekin ilahduttaa, suurestikin. Mutta siis kokonaisuuteen tarvitaan sekä suolaa että pippuria ja vähän sokeriakin.

   Tykkään semmoisesta ruoastakin, jossa on suolaisen joukossa makeaa. Mieliruokani nykyään on jokin vihersalaatti, jossa on tavallisten kasvisten joukossa myös pähkinöitä, siemeniä, muutama rusina ja melonin paloja sekä viinirypäleitä. Ja siihen kylkeen sitten hiukan ehkä proteiinia, mutta ei punaista lihaa.

   Poista
 35. Minä olen aina sanonut teille, samperin vähä-älyiset, että en kadehti ketään. No, pitääkö tämäkin selittää (eli vääntää puhelinlangasta), tä? Hyvä on.

  Tuolla maailmalla kun seikkailen, niin yhdessä jos toisessakin maassa niin naiset polvistuvat minun jalkojeni juureen ja sanovat: "ah, mika hakkinen"... En minä ole mika häkkinen. enkä edes kimi raikkonen. mutta siitä huolimatta he haluavat vain nussia kanssani... Hmnh. Siis pitäisikö minun tämän takia olla kateellinen a) mika häkkiselle tai b) kimi räikköselle. ... En, en ole, en varmaan ole. Sitä paitsi 10.000 tuhannen naisen tyydyttäminen, käytännössäi nussiminen, on kamala urakka! Tiedän. Ite kerran yritin mutta en päässyt edes toiselle tusinalle... kun rupes hengästyttää. Ja lähti puhti pois musta. Juu. Formulakuskina maailmalla käppäily ei olisi yhtään kivaa. (huokaus)

  VastaaPoista
 36. rakas räystäspääskyseni

  VastaaPoista
 37. Aikonaan, maaliskuun rospuuttokeleillä ajelin Kainuun sivuteitä... Kekkosen teitä... minulle tuli surullinen olo. Maisemathan olivat aivan upeita, etenkin keväällä, ne olivat ankaran kauniita. Ja vaarojen päältä näki vavahduttavan kaus. Se oli hienoai. Mutta ei niillä erämaataipaleilla kuin vain harvakseltaan näki ihmisasumon, eli talon, ja jos näki, niin oli sen ikkunoiden yli lyöty laudat. Ihmiset olivat niistä korvista hävinneet pois. Se oli niin samperin, samperin, samperin surullista. Nähdä.

  Ps. Kuhmo, Suomussalmi, Hyrynsalmi... Paltamon pohjoispuolella on tie, pikkutie, joka meni mäkiä ylös ja alas ja ylös ja alas, eli kumpuili. Se oli hauska tie ajaa! Hyrynsalmella olin kuukauden yhdellä kesämökillä jossa hyttyset söivät minut melkein kokonaan. Suomussalmella oli Alko ja Marimekko samassa kummallisessa rakennuksessa, kävin molemmissa. Kuhmossa kuuntelin musiikkia, aamusta iltaan, nukuin koulun lattialla siskonpedillä, aamuöisin kävelin metsässä ja katselin puita ja omia jalkojani. Se oli aika outoa aikaa... Juntusranta, kävin minä sielläkin, sinne oli yhteen lehtoon haudattu saksalaisia sotilaita. Otin lippalakkini pois päästäni, kun siinä seisoin, aikani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuhmo, Suomussalmi, Hyrynsalmi... kylläpä olet näin uusvanhan kainuulaisen näkökulmasta oudoin mutkin kuljeskellut.

   Mutta siellä Paltamon kumpuilevien pikkuteiden varsilla, etenkin Oulujärven lahtien kumpuilevissa maisemissa kasvavat maan kauneimmat tyttölapset. Kas, kun et sinne eksynyt... vainu petti?

   Poista
  2. Kuljeskelen aina mutkikkaita teitä. Autostraadat ovat tylsiä. Paltamosta on kotoisin Kirsti, pianonsoittajatar, mun elämäni suurin rakkaus... (kyllä Tarjakin sen tietää, ja melkein - ei ihan - hyväksyy sen) Mulla on v-tun hyvä vainu, äläpä epäile!

   Poista
  3. Paltamosta on muuten kotoisin tää Oranenkin. Pieni ja nätti tyttö oli nuorempana ja sillä oli ihan kynitty lyhyt valkoinen tukka. Totta kai lätkähdin häneen... hän opiskeli silloin Treen Yliopiston mikä se nyt oli, tai on...? Tiedotuspuolella. Siis sillä, josta valmistuu toimittajia. Kamalan kiivas taistolainen oli, siis yks kiivaimpia mitä ikinä oon tavannut! (Kieltää sen nykyisin mutta niin moni muukin.) Totta kai olisin halunnut panna häntä mutta en ehtinyt. Hän oli silloin Laroman Joksan kanssa naimisissa, Joksakin on Paltamosta kotoisin. Ja aika vempula oli, ihan kummallinen vempula, mutta oli hänellä kumminkin ainakin yli yhdeksän tuumaa pitkä kyrpä, että ei mulla ollut Raijan suhteen mitään jakoa. (Niin lapsellisesti ihminen ajattelee kun on 19 -v. Etenkin maskuliini.)

   Ps. Makuja on kaikenlaisia, myös musiikkimakuja... joo. Mutta on se jotenkin surullisempaa kun ihminen miettii että riittääkö mun ulottuvaisuuteni... ja mihin. Sehän on nyt ihan.

   Poista
  4. Voi voi Mikis, kun tänään suksi lipsuu... Oranen on Hyrynsalmelta!

   Hänen kotitalonsa oli vastapäätä Hallan Ukon taloa. "Oli" siksi, että nykyään Hallan talo on Seurasaaressa.

   Poista
  5. Niin mutta se väitti että on käynyt Paltamossa lyseon! Siitä minä hänet sinne yhdistin. Em mää valehtele. Mutta em mää taas sille mitään mahda, että mulle valehdellaan?! Siihen aikaan kun en ees tiennyt että semmosia kuntia kuin Hyrynsalmi tai Paltamo ees on olemassa. Kuhmon kyllä, jostain syystä tunsin.

   Poista
  6. Ja kun minä Kirstille kerroin Laroman Joksasta, kun olivat samanikäisiä ja Paltamosta kotoisin, niin se alkoi muistella... "joo... rinnakkaisluokalla... semmoinen tummatukkainen poika... oli aika rehvakas... ja leveili sillä että oli muka ollut sukupuoliyhdynnässä Pirkko Mannolan kanssa... joo, kyllä minä hänet muistan" Kun kysyin Kirstiltä että "oliko se sun kanssa kans sukupuoliyhdynnässä..." niin Kirsti tiuskaisi "Ei!" Ja sitten vähän ajan päästä lisäsi "Eikä se sinulle kuulu."

   Poista
  7. Joksaan muuten tutustuin sillä lailla (ja samalla hänen hyrynsalmi/paltamolaiseen vaimoonsa Raijaan) että kun kerran olin kotonani (Lähteenlinnassa, Tampereen Sorsapuistossa) ja luin muistaakseni jotain kirjaa, niin ovikello soi. Menin ja avasin oven. Siellä oli tummatukkainen mies joka mitään sanomatta, ei todellakaan sanonut edes "päivää", ei yhtään mitään!, marssi vaan mun asuntoni (joka oli yksiö + keittiö) olohuoneeeseen ja avasi mun telkkarini. Mun ainoan ison tuolini se pisti telkkarin eteen, istuitui siihen, ja alkoi katsoa. Siis tää on totta, niin uskomattoman totta kuin voi olla, vaikka ei varmaan siltä kuulosta! Olin silloin Takolla töissä ja naimisissa, teatteriohjaajavaimoni Kaija oli yhtä ihmeissään kun minä... mee mentiin keittokomeron puolella ja supateltiin toisillemme että "tunneks sää ton, e, em määkään". Sitten oltiin vaan hiljaa. Ja niin oli tämä vieraskin. En muista mikä ohjelma se oli minkä se telkkarista katsoi, tunnin suurin piirtein kesti. Sitten se lähti samalla tavalla kuin oli tullutkin... Siis, kyllä minä ja Kaija ihmettelimme...

   Seuraavana aamuna se sit taas soitti ovikelloa ja tunki itsensä sisälle. Nyt se oli puheliaalla päällä, se sanoi "Moi, mä on Laroman Jouko, mä muutin eilen tonne alakertaan. Mä kuulin että täällä asuu taiteilijoita." Sit mee... ikään kuin vanhat tutut, alettiin jutella kaikenlaista. - Joksasta, kun se eros Raijasta, niin tuli mun paras kaveri Tampereella. Se oli aika juoppo, tää täytyy myöntää, mutta kyllä mullekin maistui. Me oltiin kuin paita ja perse ja kyllä meille tapahtui kamalasti kaikenlaisia asioita... voi, Hitsi! Minäkin sitten erosin Kaijasta, no ei se Joksan vika ollut, ei me homosteltu, mutta Joksa oli todellinen "elämäntaiteilija"... sanan hyvässä merkityksessä!

   Ps. Vai oli Raija Hyrynsalmelta kotoisin? No, varmaan sitten oli. Ei tämmöinen asia koskaan tullut keskustelun aiheeksi.

   Poista
  8. Raija Laroma. Joksa joskus, pari kertaa, itki mun olkapäätäni vasten ja sanoi "ny taas käy nussituttamassa itseään Helsingissä sen matkatoimitusjohtajan kanssa... joku Oranen se on. Ja ne vie multa mun Juri pojankin". Nyyh nyyh nyyh. Ite tämä Jouko nussi ketää tahansa, yks sen vakiopanopuista oli Jokisen rouva, Tytti Parras, ei se itsensä suhteen sillain moralisoinut kuin Raijan suhteen. - Mutta tämmöisiä me miehet olemme. (Kyä määkin... jotain tiärän. Ja oon kans itteni kans kolhinnu. Etten paremmin sano.)

   Poista
 38. Kiantajärvi... joo. Ajoin sen ympäri. Idänpuoleisen rannan tie oli kamala, pelkkää "nimismiehen kiharoita" täynnä oleva soratie, ihan kamala. Meinas mun Ladani hajota! Joo. Mutta olivat maisemat eksoottisia, metsää metsää ja metsää, minä olen Lounais-Hämeestä kotoisin ja tämä metsä oli erilaista, olipas! (Älkää väitelkö minun kanssani!) Kiantajärvi oli monesta kohtaa, sen rannat, kamalan kivisiä. Ajattelin Ilmari Kiantoa, mutta kun en ollut lukenut hältä yhtään kirjaa, en ees ensimmäistä, lopetin Kiannon ajattelun. Järven länsipuolella kulki valtatie (tai ei tie mihinkään kulkenut, höh!) jota pitkin ajoin takaisin Suomusalmelle. Ympyrä täyttyi näin, PISTE. Kävin Marimekossa ja Alkossa ja menin Hotelliin ja kokeilin Marimekonpaitaa päälleni ja join pullollisen viinaa. Sitten nukahdin ja nukuin. Aamulla heräsin itsekseni. Vähän aikaa haukottelin (OH-HOIJAA), sitten kävin syömässä aamupalan (koska se oli kytketty hotelliyöpymiseni hintaan). En jaksanut syödä kamalan paljoa, vaikka yritin, söin vaan vähän. Mutta kaksi keitettyä kananmunaa pistin salaa taskuuni. Sitten maksoin laskuni reseptsiooniin, annoin mun hotelliavaimeni pois, menin autolleni, starttasin sen ja aloin ajaa Etelä-Suomea kohti. Tavallaan oloni oli helpottunut, tavallaan ei ollut... em mä oikein osaa sanoa? Ajelin vaan, kunnes tulin kotiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Tarja ei ollut mukana?

   Poista
  2. Turpas kiinni anonyymi, paitsi jos olet Mikis itse!

   Poista
  3. On, erilaista on metsä siellä. Korpea. Kuulkaa korpeimme kuiskintaa...you know. Tiedän tämän hyvin, koska eihän Torronsuon korkeuksilla mitään korpea edes ole. Lempeää lehtoa vaan.

   Olen ollut, tietenkin, samassa hotellissa. Mutta en ostanut marimekko-paitaa, koska se ei sovi kaltaiselleni takametsien miehelle. On minulla nykyään yksi marimekko-paita, sain sen lahjaksi Ruotsin vävyltä. Tietenkin.

   Poista
 39. Miten mulle tulee tunne kun astun ikkunaiineksestä sisään, että astun elämänvirtaan, joka ryöppöilee ja räiskii, vilvoittaa ja mäiskii. Mitä tahansa voi tulla vastaan. Ihana, ihana maailma!

  VastaaPoista
 40. En minä ole mikis itse, tai siis tietysti olen. Minusta Anonyymin kysymys on kohtelias. Vastaan kohteliaasti: ei, ei ollut. Tällä kertaa. Usein Tarja haluaa olla mun messissä, joskus myös ei. Joskus minä ajattelen (harvemmin nykyisin) että "kunpa Tarja ei nyt olisi mukana". Koska... matkoilla on paljon halvempi majoittua 2den hengen huoneessa kuin yksin. Sitäpaitsi petikaverista on muutenkin iloa... kolkkoina hoteli-iltoina... ainakin naispuolisesta. (Olen sen pannut matkoillani merkille.)

  VastaaPoista
 41. Verensiirrosta aidsin saaneen ja siihen kuolleen, ihanan Ofra Hazan version Jerusalemista pistän. Jumalani, Jumalani, tuuppaa palestiinalaiset vähän kauemmas polku- ja tuuppi-ohjuksiaan lähettelemästä!

  VastaaPoista
 42. Kerran kun olin aika voimattoman väsynyt, minulta pääsi sellainen syksyräsänen ripulipieru ja housut kastuivat. Noh, ei siinä mitään, tiesin trendin harjalla matkaavani ja uraani edistäväni.

  VastaaPoista
 43. voi jeesus teidän kanssanne... tähtiä tuijottavat pikkumukulat. (Äläkä sinä Tapsa töni muita, anna rikun ja liisun ja samulin ja iineksen ja leonaarankin katsoa tähtiä. - kuunkuiske niitä näkee muutenkin kun on kuunkuiske. - char ja meri unkuri ja kis-kis karamellitytöt (mustis ei ole karamellityttö), tulkaa tekin kattelee.. on upeen näköistä kun aurinko molskahtaa Jäämereen juhannusaattona. (Muulloinhan ei valo Pohjoisesta päin tule, vai mitä Tapsukka Tasajalkainen?) Koko ajan mietin, muuten, että kenet unohdin mainita... ja ketä oon pannut ja ketä en, siinä on muuten laskemista. Noin 15,6 senttisellä laskutikulla ei meinaa pärjätä, ei! Taidan olla vähän hölmö. Viimekesänä kun täällä oli asuntomessut niin minä ihmettelin että minkä takia täällä on nyt asuntomessut, höh, ajattelin että olisivatpa ens vuonna vasta. Ja nyt ne olis sit taas täällä uudestaa...? Kummallista, erittäin gummallista. Joku salaliitto vainoaa minua, varmaan Pikku Ukkojen Partiokerho... he ovat päättäneet nitistää minut. Mä oon jo pitkän aikaa ajatellut tätä. Usein iltaisin, kun painan päivän mittaan raskaaksi käyneen pääni silitettyä tyynyliina vasten, tyynyä vasten, niin mä kuulen sängyn alta ihme sipinää ja supinaa... joo. Kerrankin kuulin kun joku sanoi jollekin toiselle että "lyä sää sitä hedelmäveitsellä sydämeen niin mää lyän sitä jääkairalla päähän". Siis tää mun mielestäni on väärin! Jos ihminen, tässä tapauksessa minä, maksan aika kallista yhtiövastiketta, niin mun mielestäni siihen kuuluu, juoksevan veden ja kävelevän lämmön lisäksi se, että mun sänkyni alla ei suunnitella asioita mun pääni menoksi... tai jos näin on, niin sitten täytyy saada vähennystä tähän vuokrarätinkiin... Tai enhän minä ole vuokralla? No, jotain kumminkin pitää vähentää, jostain.

  Äh, mun mottoni on Kari Aronpurolta varastettu (se taas on varastanut sen joltain muulta, en tiedä keltä):

  Anteeksipyytäminen on mahdotonta. Koska olen tekojeni summa, eikä minusta voi vähentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä arvasit? Eilen illalla kävelin vaimoni kanssa kotiin ja enköhän kesken matkaa jäänyt tuijottamaan taivaalle ja huuliltani pääsi vaimea "voi jumalauta" äänähdys. - Mikä hätänä, vaimoni siihen päivittelemään, - mitä siellä on?

   - Jupiter, vastasin. - Miten helvetissä Jupiter on tuolla etelässä ja pollottaa noin saatanan suurena? Onkohan se suistunut radaltaan ja tuuppaa meidäkin kohta avaruuden kylmiin syvyyksiin?

   Näitä jäin miettimään. Pikku-ukkonsa kullakin.

   Poista
 44. Pidän Klezmer musiikista. Se on jammaamista, vähän kuin jazz. Mutta tuosta Rikun tyrkylletuomasta "ah Jerusalem" en tykännyt: vanha virsi ja tekotaiteellinen tulkinta. (Laulaja-akka oli kiva.)

  Tästä, jonka Rauno Räsänen minulle etsi, tästä kappaleesta tykkään kamalan paljon. Siinä on melkein kaikki.

  https://www.youtube.com/watch?v=TOys7cU_LeI

  Vai olenko ihan väärässä, Liisu? Sinä tunnet musiikkia... minä vain kuuntelen sitä. - Nättiä tää silti on vaikka olisinkin väärässä. (Ja helppo oppia, nuo ns. nuotit.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ofra olikin vain poliittinen kannanotto vasemmiston yleistä antisemitismiä vastaan. Arvo Salo vainaa sai aikanaan Israelin ystävyydestään runsaasti rumaa palautetta. Klezmer on oikeasti hienoa musiikkia, tuo Ofra Haza nyt oli sellainen euroviisuilija.

   Poista
 45. Tuossa laulussa, siis sävellyksessä, on kamalasti inhimillisä tunteita. En minä sitä mitenkään holokaustiin yhdistä, ei siitä ole kyse, ihmiset tässä keskustelevat. (Ihmiset jotka rakastavat toisiaan.) Sen kuulee.

  VastaaPoista
 46. Ymmärrän autovihan, etenkin 70-luvulla, kun autot tosiaan lisääntyivät kuin kanit ja liikennekuolemien määrä oli hirmuinen.

  Lapsen turvaistuimen hankkiminen on nykyään sellainen suoritus, johon saa uppoamaan aikaa, vaivannäköä - ja rahaakin, tietysti. Mutta se eri vaihtoehtojen vertailu, suositusten ja testitulosten analysointi ennen ostopäätöksen tekemistä on ihan loputon suo. Luulisin, että muillekin kuin ylianalyyttisille neurootikoille? Ja sitten joku 70-luvun äiti muistelee hymyssä suin ja silmää räpäyttämättä, miten vauva vain nostettiin kantokopassaan Anglian takapenkille ja lähdettiin ajelemaan kuoppaisia teitä ("ei se sieltä onneksi koskaan pudonnut").

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liikennekuolemien määrä oli tuolloin tosiaan suuri, noin tuhat vuodessa. Määrä kääntyi kuitenkin nopeasti laskuun, kun samalla kymmenluvulla säädettiin turvavyöpakko ja yleinen 80 km/t nopeusrajoitus. Liikennekuolemien määrä putosi jyrkästi. Autojen määrä sen sijaan kohosi entistä nopeammin silloisesta miljoonasta kipaleesta nykyiseen noin kolmeen miljoonaan.

   Silloinen autoviha oli pohjimmiltaan sitä samaa luokkasotaa, jota käytiin kaikilla rintamilla. Autoja katsottiin olevan vain paremmin toimeentulevilla ja rikkailla. Lisäksi tulivat tietenkin ympäristöasiat, ja toki syystäkin.

   Poista
 47. Autot toki myös saastuttivat enemmän tuolloin. Nykyään niitä on vastaavasti paljon enemmän, joten tilanne ei liene yhtään parempi.

  Hengitystieoireisena tunnen kyllä joskus kaupungilla kävellessäni suoranaista autovihaa (tekee pahaa ajatella lapsia, joita ulkoilutetaan liikenteen seassa päivittäin). En siinä määrin kuitenkaan, että kulkisin vasara taskussa ja mäjäyttelisin eteentunkevia autoja.

  Auton sisäpuolella vihantunne muuttuu abstraktisemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuin itsekin suurkaupungin keskustassa, kun lapsi oli pieni. Muistan olleeni kiukkuinen pakokaasuille, kun kuljin vaunujen kanssa Turun kaduilla. Kun muutimme sitten aika nopeasti lähiöön, ilma oli raikasta ja luonto oven ulkopuolella. Vauvan kanssa ei mielestäni yksinkertaisesti voi asua citykeskustoissa. Se on ihan arvojen valintakysymys perheen aikuisille. Keskustaan voi muuttaa, jos enää tahtoo, myöhemminkin. Itse en muuttaisi!

   Poista
  2. Suurkaupungin keskustassa... ohoh, missähän maassa?

   Olen seurannut työni puolesta autopöhinöitä aika kauan, enkä voi lievästi huvittumatta suhtautua Suomen automäärän kauhisteluun.

   Pinta-alaltaan Suomen kokoisissa maissa, mm. Saksassa, Ranskassa, Englannissa, Italiassa, on kussakin ainakin 10 kertaa enemmän autoja kuin meillä.

   Niiden ruuhka- ja päästöongelmat ovat siis kymmenkertaisia meihin verrattuna. Silti siellä on paremmat tie- ja ratayhteydet.

   Poista
  3. Verrattuna Pikkukaupunkiin Turku on suurkaupunki.

   Kun ajelemme kesällä saksalaisen siskoni kanssa vaikkapa Rauman seudulta Turkuun, sisko ihastelee aina, miten rauhallista Suomen liikenne on, vaikka omasta mielestäni koko ajan olisi jonoja. Saksan tiet ovat tupaten täynnä, ja tiet ovat leveitä moottoriteitä, joilla ajetaan lähes kahtasataa. Kun sattuu kolari, se on tyypiltään ketjukolari, jossa helposti kasassa on parikymmentä autoa. Esimerkiksi siskon mies ajoi kaiken aikaa 160 km/t, kun ajelimme vaikkapa Reinin viereisiä moottoriteitä halki Saksan. En osannut nauttia nopeasta matkasta. Kaikki vilisi silmissä.

   Nautin sen sijaan junamatkasta halki Etelä-Ruotsin ja Tanskan ja Pohjois-Saksan. Lentokoneessa ei nimittäin havaitse, missä kohdin maisema muuttuu keskieurooppalaiseksi. Se on nimittäin Etelä-Ruotsissa, jossa puut mataloituvat oikeastaan yhtäkkiä valtaviksi pensaistoiksi, ja Tanskaan tultaessa maisema on jo kasvultoltaan matalaa, vehmasta ja pensastoista. Poissa ovat korkeat, tummansynkät kuusi- ja sekametsät, joihin suomalainen silmä on niin tottunut, että pitää niitä normaaleina. Oikeasti ne ovat eksoottisia muille kuin meille!

   Poista
  4. Tanskan Jyllannissa ajellessamme etsimme karttaan merkittyä Margarete- maisemareittiä, ympärillä näkyi vain mäntypöpelikköä. Tajusimme sitten, että se oli juuri se maisema-alue kartassa, se mäntypusikko.

   Samuli

   Poista
  5. Ne matalat pensaat taisivat monessa paikassa olla juuri mäntyä. Meillähän tuommoista matalaa versiota sanotaan käkkärämännyksi, paitsi, että se on täällä harvempikasvuinen, ei tuuhea.

   Poista
  6. Nuo Saksan, Ranskan jne. päästöongelmat vaikuttavat Suomeenkin: luin jostain, että yli puolet pääkaupunkiseudun ilman pienhiukkasista on kaukokulkeumaa, ja pahimmillaan hiukkaspitoisuudet ovat Euroopan saasteisimpien kaupunkien tasolla.

   Niin, ja "turvallista tasoa ei ole", vaikka raja-arvoista puhutaankin.

   Kun lukee, mitä kaikkea ilmansaasteet aiheuttavat, tulee sellainen olo, ettei väliä vaikka se Jupiter pamahtaisikin päin maapalloa.

   Poista
  7. Näin on, Schnur, ja saasteet eivät tunne rajoja ja tuossa vieressä lahdenpohjassa makaa vielä tunnetusti päästötön ja putipuhdas Pietari.

   Silti meillä niuhotetaan saunanlämmityksistä, pakotetaan mummot mökkeineen investoimaan kalliisiin jätevesihökötyksiin ja vientiteollisuutta kuristetaan vaatimalla suomalaisille laivoille maailman tiukimmat rikkidirektiivit.

   Suomi on sadomasokististen nipottajien luvattu maa ja sen ylipapistona häärää punavihreä pöljämystö.

   (Sen uusimpana ideana on hoidattaa Pietarin ja Venäjän satatuhatta hiv- ja syöpäpotilasta Suomessa suomalaisten kustannuksella, koska muuten meitä paheksutaan taas jossakin.)

   Poista
 48. Schnur, jos minulla olisi noin upea silmäpari (tuo taaksepäin katsova roiskeläppä) mää vain ajelisin ladallani ylpeästi ympäri kaupunkia. Enkä yhtään ajattelisi - ai niin - että vauvani istuu auton katolla.

  No, ainahan yh-isältä jotain unohtuu. (Onneksi yleensä vain omituisen miehen maine. Jos jossain käy kylässä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Em mä mitään tiedä. en ees... eikun ei. (kaivelee. muistinsa lisäksi myös muni... housuntaskujaan. ja löytää sieltä (rypistyneen vähän käytetyn bussilipun lsäksi, oi ei!) Paul Ankan suomeksi laulaman cd-levyn. ..

   https://www.youtube.com/watch?v=9RrjTSIMKR4

   Poista
 49. Heh.
  (Jäin kuuntelemaan tuota Flatbush Waltzia, upea kappale.)

  VastaaPoista
 50. Sinäkin oi Schnur, Iineksestä nyt puhumattakaan, jos te tuossa yht'äkkiä kirmaisisisitte tuossa Alvar Aallon kompleksisen rakennusryhmän nurmikon täyttämällä patiolla, noin seitsentoistakesäisinä - vaatteinanne vain aavistus tulevasta kaipuusta? - niin kyllä meikäläinenkin, täytyy myöntää, vaikka oonkin vanha ukko, jonkinverran teihin lätkähtyisin. - Ainakin jos olisi kyse vain yhdestä yöstä. Niin...? (Tietysti ensin toisen ja sitten vasta toisen kanssa. Arvotkaa itte kumman ei tartte tulla ensin.)

  VastaaPoista
 51. Siis tuo Flatbush Waltz menee välillä överiksi, kauniilla tavalla, mutta Bach on ystävällisempi. Suosittelen rouvasväelle myös häntä, urkupreludeja.

  Ps. Taidat olla kiva ihminen vaikka sulla onkin kummallinen silmäpari, Scnur. .

  vitsi vitsi! ainoat johtopäätökset jotka täällä virtuaaliepätodellisuudessa toisesta ihmisestä voi tehdä, on se, mitä hän itse sanoo. - Sinä et kellekkään ole ilkeillyt. kukkiva (ei kakkiva!) katkus. Kaktukset ovat kauniita! Orkidea on kuin solmuun mennyt ajatus, lähinnä hämillinen. - Tykkään kaktuksista. Ja mielipiteistäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet kiva (kirjoituksesi ovat kivoja).

   Urkupreludeja enemmän tykkään kyllä Bachin muusta kosketinsoitinmusiikista. (Ja sello- ja viulu-.)

   Poista
 52. Talousasioilla ei kannata liikaa leikkiä, rahaherrat sellaisesta suuttuvat. Ettei vain olisi Puta saanut pastillia poskeen, kun sillä lailla on kadonnut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä en tarkoittanut, että olisi aivan saakelin hienoa, jos Vlad Seivästäjä, Lohikäärmeen poika, olisi kuollut. Toivotaan vaan parasta mahdollista, ei tässä muu auta.

   Poista
  2. Eikös hän erään luottomiehen mukaan "työskentele aktiivisesti asiakirjojen parissa". Sitä paitsi hänet on juuri nyt nähty.

   Poista
 53. Puhutteko Vladimir Putinista? (En ole lukenut uutisia enkä aio lukeakaan pariin päivään tästä eteenpäin. Koska mun on pakko rauhoittaa mun oma mieleni.) Onko Putin kuollut? Voi vittu jollei oo, hän on kamala ihminen, toivoisin että Kuppa söisi hänet mahd. kivuliaalla tavalla. KGB:n agentti, sitä hän on.
  Toisaalta... Putinin tilalle (jos hän, Jumala niin suokoon!) kuolisi, niin tilalle tulee toinen Putiini. Sen nimi vaan on esim. Bedjerenko. Ei se mihinkään riittä että ihmisiä johdossa vaihdetaan, pitää muuttaa järjestelmää. Ja siihen - oi Suuri ja Mahtava Venäjä - ei oo valmis.
  Vähän epäilen.
  Mutta siitä huolimatta Putin on hullu! (bäckmannilaisempi kuin itse Johan Bäckmänni. Joka on ihan seinähullu.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Putin on ollut synnyttämässä.

   Poista
  2. TÄ?

   En halua kuulla enempää. Mutta lupaan että huomenna en enää ota viina. Enkä ihmettele enää mitään.

   Poista
 54. Tai pakko tietysti kysyä synnyttikö Putin pojan vai tytön? Tai kaksoset?

  VastaaPoista
 55. Kyä lääketiede, etenkin kapitalistisissa maissa, on edennyt ihme pitkälle?

  Ps. Onneksi lupasin lopettaa ryyppäämiseni vasta huomenna...

  VastaaPoista
 56. Putin synnytti, ehkä, lapsen. Enempää lähteeni ei kertonut.

  Kyseessä on siis Putinin naisystävä, josta lehdistö käyttää infantiilia nimitystä "tyttöystävä".

  VastaaPoista
 57. Ai Putiinin naisystävä... huh, huh. Ehdin ajatella jo kaikenlaista. Ja antaa jo raittiuslupauksenkin. No, ei mitään voi. En syö enkä juo sanojani.

  Ps. Mutta jos mun elämäni ensimmäinen hinttikomennus olis panna Putiinia perseeseen, en... tota noin... no, ratkeaisin taas varmaan uudestaan ryyppäämään! (Mä oon, tietysti vain omasta mielestäni, aika ennakkoluuloton ihminen. Kyllä kai mää, en ole toistaiseksi kokeillut, naisia pystyn analiin panemaan, jos on tarvis ja sillain, mutta Putinia... nyt kyllä ollaan menty jo hyvän maun toiselle puolelle. (Ja aika kauas.)

  Ps. Vesku (Vierikko) kerto mulle kerran kun se oli Valmetin (se oli siihen aikaan Tampereen Valmetin tehtailla töissä) terveyslääkärin juttusilla. Kun se oli vähän sairas - oikeasti. Mutta Vesa oli hyvin täsmällinen ihminen eikä sitä sairauttaan kamalasti halunnut tuoda tyrkylle... ajatteli vaan että pitäis saada pari päivää sairaslomaa. No, se lääkäti tenttas sitä ja Vesku vastasi, epämääräisesti kun halusi pysyä toduudessa. "No, kyä kai mää jos olis ihan pakko niin töissä voisin olla jos siis olis pakko mutta kyä mulla hirveen huano olo o silti", etc.Siitähän se lääkäri riemastui, he olivat monta kertaa käyneet tämän replikoinnin, ja se karjaisi viimein Vesa Vierikolle (joka siihen aikaan ei siis mikään näyttelijä ollut, koulupoika vasta) että "SANOKAA SUORAA VOITTEKO TULLA TÖIHIN VAI ETTE?" Vesku pomppasi tuoliltaan pystyyn ja huusi "EN VOI". No, sit se lekuri kirjoitti mulle kolme vuorokautta sairaslomaa. Sanoi hän.

  VastaaPoista
 58. Taas kävelin äsken ulkona. Ihana ilma, pikkupakkasta, ei tuullut mistään, ilta tummui koko ajan. Ja taivaalla leijui yks... oli siellä muitakin, mutta tämä oli selvästi suurin... tähti. Ajattelin että kai se sit on se Tapsan Jupiteri, eli planeetta, ei tähti ollenkaan. En tunne taivaankappaleita. Eivätkä taivaan kappaleet tunne minua; en usko horoskooppeihin. Olen luonnontieteilijä sielultani. Tutkin ötököitten elämää. Ei se sen kummallisempaa ole kuin tutkisi ihmisiä, paitsi insectit ovat mielenkiintoisempi. Varmaan on, älkää viittikö väitellä mun kanssani, te ette vaan tunne heitä! Ei Tarjakaan tunne. Kerran Tarja ihmetteli, kun mulle ei millään mun kaaliini uppoa vieraat kielet, ei englanti ei ranska eikä ees sanksriitti, niin "miten sää kumminkin osaat ulko satoja, tai tuhansia hyönteisten latinankielisiä nimiä?"... Korjasin häntä että "Osaan 10.412 eri lajinimeä. minusta ne on helppo muistaa. se on vähän kuin pelaisi shakkia. ei ne nimet mistään tyhjästä ilmesty, niillä on oma logiikka. sitä paitsi niitä onkin 10.413, kun muistin nyt yhden sahapistiäisen Odysseijaa ejakalulaatio. ja mitä tulee tuohon sinun aksioomasi että 'mikset opi puhuttuja kieliä', siinä olet ihan oikeassa. mä en vaan opi. ja sillä hillosipuli."

  Musta latina ei millään lailla eroa suomesta, paitsi sanastoltaan, sehän on kuin suomea puhuisi. Kyllä minä suomea osaan, minulla on aika iso sananvarasto, olen vähän autistinen minäkin, mä en millään meinaa unohtaa (suomenkielisiä, tai latinalaisi, se on siis sama asia) sanoja. Aina ne jäävät kummittelemaan mun takaraivooni. Ja välillä tulevat, kuin matti nykänen, mun nenänpäähäni... josta ne ponnistavat ties minne. - Äh. "Otitko äsken, kun kävit ulkona, alkoholia?" "Anteeksi, en kuullut"... ottaa pipon pois päästä. "Mitä sä kysyit?" "Että otiko äsken, kun kävit ulkona, viinaa?" "En missään nimessä! Tai siis... otin tai olin ottamatta."

  Mä olen kova kuulustelemaan itseäni! Siis yksiksenihän minä asun. Ei mua kukaan muu tenttaa, eikä saakaan tentata, olen täysi-ikäinen ja oikeuskelpoinen ihminen. Eli henkilö. Mutta olis musta tullut hyvä huumepoliisi, ainakin yhtä hyvä kuin tosta Aarniosta. (Siis omasta mielestäni. Vaikka en ole yhtä koulutettu ketku.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kirkkaita planeettoja ainakin täällä Söörnäisten suunnalla näkyy kolme illan hämärtyessä: koillisessa Jupisteeri, lännessä Veenus vieressään vähän ylälänsiviistoon Merkurius.

   Tänä iltana Venus näkyi epätavallisen kirkkaana. Sotaa se tietää.

   Poista
  2. Eiks Venus oo kointähti? Ja sen mä muistan ulkomuistista (Paavolaiselta) että "Mars planeettaa kiertää kaksi kuuta, Phobos ja Deimos, Pelko ja Kauhu."

   Tähdistä ennustaminen on kuule Tapsa pikkupöksyihin kuseskelevien lastentarhaopettajattarien, jotka juottavat kaktuksille liikaa vettä, harrastus. Älä usko! Hemmi-täti sanoi että "jos on runsaasti pihlajanmarjoja, se tietää sotaa". Viimesyksynä muuten taisi olla? No, minä sanon "jos aamulla aurinko nousee lännestä ja varikset lentävät mahat ylöspäin, niin johan on kummallista". Ja, miksei, saattaa tulla sotakin.

   Poista
  3. Jupiter näkyy tosiaan kirkkaasti iltayöstä ja Venus läntisellä iltataivaalla. Ehkä se povaa Putinilta jotain järisyttävää ilmoitettavaa viikonlopulla..

   Vaan jos katsotte aamuhämärissä taivaalle ja kaakkoon, näette siellä Saturnuksen lähellä kuuta. Ja jos tiirailette planeettoja peräti kiikareilla, tulette alkavalla viikolla näkemään punaisen planeetan himmeänä matalalla lännessä, kuunsirpin lähellä.

   Poista
  4. Ennustukset on kivoja. Meillä Olga-täti sanoi, että jos pihlajassa on paljon marjoaja, se tietää kovaa ja runsaslumista talvea, puu varaa linnuille syömistä, kyllä Jumala tietää. Leipää ei saanut laskea pöydälle väärinpäin, sillä se tiesi, että jumala ottaa leivän pois. Olgalle kaikki oli jumalatonta meininkiiä.

   Kuitenkin nyt jälkeenpäin olen alkanut miettiä, miksi niin vanhalla ja hurskaalla mummulla oli aina punaviinipullo kaapissaan. Hän tuotti pullon veljellään Valtolla, kun tämä kävi autolla kaupungissa.

   Poista
  5. Eihän se Jupiter missään koillisessa tietenkään killota, kuten eilen höperehdin, vaan kaakossa, josta lipuu etälään illan mittaan.

   Poista
  6. Minulla on tuossa edessäni keltainen Suomen kansan kalenteri, mielikalenterini. Siinä on joka kuukauden kohdalle koottu kasa perinnetietoa ja hassuja vanhoja kirjoituksia ja piirroksia. On kiehtovaa lukea tämmöinenkin planeetoista:: "Lähimmillään ne ovat noin kolmen Kuun läpimitan päässä toisistaan." Venus loistaa kirkkaana iltataivaalla, lähellä Seulasia" tai "Saturnus nousee keskiyöllä kaakosta."

   Poista
 59. Tää mun täytyy vielä sanoa... koska... No
  mulla on nyt luettavana kolme kirjaa. Yks on Antero Uiton kirjoittama "Suomensyöjä Otto Wille Kuusinen" (nimeään parempi opus, ehdin aloittaa sen), toinen on Michal (kas kun ei Mikko?) Zantoskyn "Václav Havelin elämä" (jota en ole ehtinyt edes kurkata) ja kolmas oli Anita Konkan "Unennäkijän muistelmat". Miksi sanoin että oli...? Siksi, kun luin ne 567 (? muistaakseni niin monta sivua siinä oli?) yhtä kyytiä läpi. Neljä tuntia siihen meni. Välillä kävin vain vessassa... Se on aivan upea kirja! Siis... mää luen paljon elämänkertoja, koska ihmisille tapahtuu aina elämässään kaikenlaista, se on mielenkiintoista, mutta yl. ihmiset, jotka muistelmiaan kirjoittelevat, aina kaunistelevat tapahtumia. Tää Anja eikun Anita Konkka, ihana ihminen näämmä, ei siihen helmasyntiin sorru! On kiva lukea noin rehellistä tekstiä, siinä ittekin ikään kuin puhdistuu, haluaisin kiittää häntä tästä sanakylvystä, tai suihkusta, minkä hän mulle järjesti. (Toinen kirjoittaa kirjaa monta vuotta ja sitten toinen tulee ja lukee sen neljässä tunnissa! Niin mutta...) Ps. Mä tiedän että Anitalla on oma bloginsa täällä. Mutta em mä sinne kehtaa mennä. E vaan.

  Pss. Hannu Salaman, jota kirjailija arvostan suunnattomasti - oikeastaan näistä elossa olevista eniten - niin hänet olen pari kertaa henk.koht. tavannut. Ja jompi kumpi niistä kerroista oli liikaa... em mä oikein osaa ihmisenä häntä arvostaa; sillä on niin mulkoilevat silmätkin! Mutta Pekka Parkkisesta tykkäsin...! se on yks sympaattisimpia ihmisiä mitä oon tavannut, kamala reppana, aina niin juovuksissa ettei meinannu millään pysyä pystyssä, siks kai se niin sympaattinen ihminen olikin!? Tykkään kyllä hänen runoistakin. Ne ovat konstailemattomia - Pekan näköisiä? Yhtään enempää ei yritä olla, kuin mitä on. Kyllä se riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minutkin Anita Konkan kirja imaisi syövereihinsä, ja luin sen nopeasti. Tykkään kirjoista, jotka vievät minut. Luinpa uudelleen myös Konkan vanhat Irti ja Hullun taivaassa, jota kirjailija itse tuntui kovasti häpeävän tässä kirjassaan.

   Poista
  2. Täytyy lukea Konkan kirja. Tunnen sitten teidätkin paremmin.

   Tällä hetkellä luen Hiski Salomaan elämäkertaa ja seuraavaksi aion lukea suomalaisten siirtolaisten historian Michiganin kuparialueilla. (Aion käydä siellä keväällä.)

   (Hiski ja isoisäni olivat siellä siis samaan aikaan.)

   Poista
  3. Etten itse tuntuisi sekopäältä niin sanottakoon tähän että Anitta siis seurusteli, vuosikymmenen tai enemmän, H. Salaman kanssa. Ja Pekka (voi Pekka parkaa!) yhtenä lehtenä tämän Anitan kirjan sivuilla (varmaan samoin kuin koko elämässään) käy kääntymässä. Lehahtaa kuin lehti.

   Poista
  4. Toisaalta,
   toisen ihmisen mielestä joku ihminen on ihan ketku, toisen mielestä taas kuin kerubi. Kummatkin ovat oikeassa. Tää ihminen - josta siis nyt on kyse - on toisena päivänän sitä ja toisena päivänä taas tätä. Eli kummatkin havainnoitsijat ovat oikeassa; havainnot on tehty eri päivinä. Minunkin mielentilani, rakkaat paskiaiset, vaihtelee mikrosekunnittain. Äsken harmittovasti hymyilevä Mikko onkin yhtä äkkiä hampaitaan kiristelevä Markku. (Markku muuten asuu alakerrassani. Ja hänellä on talttamaiset harmaat hampaat, kuin jyrsijällä. Öisin hän pureskelee Helsingin puhelinluetteloita. Ja välillä myös lämpöpattereita. Josta seuraa vähäistä kolinaa, myös minun asuntooni.)

   Poista
 60. Hänen isänsä, Juhani Konkan kirjaa "Miehen tie" (tai en ole aivan varma oliko se sen niminen, en ole varma, minulla on huono nimimuisti) mutta luin sitä kuin oppikirjana millainen miehen pitää/tulee olla. Olin silloin about 13 -v. Mutta sen verran - sekä tietämätön että itsepäinen - että välillä sanoin sille Juhanille että "älä ukko valehtele"... koska olin eri mieltä. Joo... mää muistan tän kovin hyvin. Olin silloin Kesäpirtillä, ja istuin valkoisessa keinutuolissa, luin tuota kirjaakun kärpäset pyörivät ympärilläni... Ja aina kun olin eri mieltä kun kirjan kirjoittaja, potkaisin keinutuolin keinumaan, ja sanoin "älä ukko valehtele"... Se oli kiva kesä.Vaikka mulla oli ehdot saksankielestä mutta luin niihin vain 31.7ttä ja 1.8 kävin suorittamassa ne... varmaan nippa nappa mutta en kumminkaan jäänyt luokalle. (jäädä luokalle - aika kummallinen ilmaus) En minä kesäisin koulua ajatellut, mulla oli muutakin tekemistä, ja 13 -v vedin jo pari kertaa päivässä kuivat, mm. Minä olin kamalan pulppuileva pikkupoika.

  VastaaPoista
 61. Kaikki sen tietävät, että koulutuksesta pitäisi leikata. Eduskunta ei kuitenkaan pysty populismissaan mihinkään.Tutkintojen tuotto ei ole suhteessa kulungiin.

  Hyvä on, ei leikata opiskelijoilta kun heillä on fjongia bileitä ja hyvät fillarit. Leikataan köyhiltä ja raskautetuilta kurkut auki ja viimeisetkin. Se se on aitohumanismia. YÄK humanismille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kannata koulutuksesta leikkaamista, koska koulutus on kuitenkin ihmisen varminta pääomaa, vaikka työllisyystilanne onkin huono tai korkeintaan vaihteleva. Ei ole enää sellaisia töitä, joita pystyy tekemään ilman alan erikoisosaamista, joka tulee koulutuksen kautta. Koulutus on sitä paitsi Suomen vahvinta osaamisaluetta, joka kelpaisi vientituotteeksi, jos se oikein ymmärrettäisiin.

   Poista
  2. Koulutusta tarvitaan, se on selvä. Mutta mihin helkkarin hyllyille laittaisimme miljoona media-assistenttia.

   Poista
  3. Entisenä median työntekijänä, suosittelisin kaikki kermaperseet hitsaamaan.

   Vähän paskasta voi olla. Kuumakin on, hiki valuu. Haalareihin voi palaa reikiä. Saati ihoon tulla palovammoja.

   Toista vuotta kun harjoittelee, niin alkaa jopa osaamaan jotakin konkreettista kädentaitoa.

   Edistyneemmät nörtit voivat alkaa ohjelmoimaan hitsausrobotteja ja polttoleikkuukoneita.

   Eli pistäisin kaikki media-assarit metallia opiskelemaan. Sitten he voisivat täyttää youtubea paremmilla hitsausvideoilla.

   Poista
  4. Media-alalle oli yhteen aikaan hirveä hinku ja tunku, ja opiskelijoita otettiin sisään ovista ja ikkunoista. Mitä heistä lopulta tuli? Mikä on media-assistentti? Yleisneroko?

   Tämä on hyvä esimerkki älyttömästä koulutuksesta. Olisi parempi suuntautua media-alalle kunkin viestimen erikoisosaamisesta.

   Toimittajienkin yleissivistys ja äidinkielentaito on rapistunut huolestuttavasti, kun koulutusta on pinnallistettu ja laajennettu pintakerroksien rääpimiseen. Huomiota kiinnitetään vain laitteuitten mahdollisuuksiin ja tekniikoihin, ei itse kirjoittamisen ja tuottamisen ydinosaamiseen.

   Poista
  5. Mahtoiko kukaan käsittää tuota yhtä virkettä.

   Olisi parempi opiskella yhden viestimen, esimerkiksi lehden toimittamisen erikoisala kuin rääpiä kaikkea pinnalta. Ei semmoisia "yleisneroja" kukaan palkkaa.

   Poista
  6. Minä taas olen siinä käsityksessä, että just yleismiehiä palkataan. Mutta mistä minä tiedän?

   Poista
 62. Onhan sen nyt ihan saakelin selvää, ettei arkeologia tai kielitiede vie tätä maata yhtään eteenpäin. Ja opiskelijoistaan tekevät surkeita kahden euron pätkätyöläisiä yliopistoille. Mutta näin on näkyleivät, ei maha mitään. Missä se valta on, joka puuttuu kansalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei työn arvo riipu siitä, viekö se maata eteenpäin kohti jotakin konkreettista taloustulosta. Ilman arkeologista tietämystä tai kielitaitoa ja kielen merkityksen tajua olemme pölvästien kulttuuri, hölmöläisten suuri sukukunta, joka kantaa säkillä valoa mökkiin..

   Poista
  2. Indiana Jones elokuvat olivat suosikeitani, seikkailua parhaimmillaan. Ja Howard Carter Tutankhamonin hautoineen legenda. Meillä maasta löytyy matoja, kun liiterin takaa kaivaa.

   Poista
 63. Ja jumankauta tähtitiede ja fysiikka. Pystyvätkö meikäläiset parempaan kuin Nasa tai jenkit yleensä, tai tuottamaan edes vähäistä lisäarvoa tietämykseen? - Heh. Tähdet pysyvät taivaalla pitelemätikin.

  VastaaPoista
 64. Onks tää provokaatiota?- Vain kaksikymmentä prosenttisesti, loput kovaa ydintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, makoisat naurut vuodatuksistasi ainakin sain!

   Poista
  2. Uskon silti, että olet tosissasi. Tavallaan olet jopa oikeassa, mutta kuitenkaan et.

   Poista
  3. Täytyy kyllä myöntää, että nämä valtaojat ja enqvistit ovat onnistuneet tieteenalansa rahvaanomaistamaan. Ja saaneet kuviaan lehtiin enemmän kuin tosi-tv tähdet.

   Poista
 65. Se on tietysti selvää, että kaikkien itseään fiksuina pitävien pitää kulkea edellä ja saada isoimmat profitit, elikkäs kyhnyt lompuukiin. Niistä kun on kaikkein eniten hyötyä tälle maalle. Ja jos ei niin hyötyäkään, niin mahottoman fiksuja ovat. Tietävät senkin, ettei värejä oikeasti ole olemassa, ne vain näyttävät siltä.

  Tyhmille luusereille nyrkkiä ottaan, sano!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinä on, etten usko yksin ahneuteen ihmisen toimien primusmoottorina. Ei kukaan muu kuin Marx jaksa vain rahan takia. No jaa, kepulainen ehkä.

   Poista
  2. Johtajien palkitsemisjärjestelmien yhteydessä kerrotaan, että ne ovat välttämättömiä heidän motivoimisekseen. Tunnollinen duunari tekee sen mikä tehtävä on, mutta se ei koske yläkerran silkkikalsareita. Jos optioita ei tule: "mä en sit ala mitään!"

   Poista
  3. Minä lasken mämä harvat ökyrikkaat, kuten Alahuhdan, sikamaisiksi poikkeuksiksi, joiden mukaan koko johtaja-sanaa ei voi luonnehtia. Näiden valtionyhtiöiden ja suuryritysten johtajien ansio ei ole tästä maailmasta, koska se on niin epälooginen. Kuinka moni meistä tavallisista opetus- tai sairaaladuunareista ja muista duunareista tekee työnsä yhtä suurella ammattitaidolla ja antaumuksella!

   Poista
 66. Vihreät ja keskustapuolue ovat nyt molemmat luvanneet politiikallaan 200 000 työpaikkaa lisää. Kumpaa valehtelijaa Sinä halveksisit enemmän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin eilen sen kepun leikkauslistan. Etsin siitä konkreettisia kohtia, mm. sitä, että mistä ja miten ne 200 000 uutta työpaikkaa Sipilältä tulee. En löyt'änyt konkretiaa sitäkään vertaa kuin muiden listoista.

   Wahlroosilla on kerrassaan kannatettava leikkausehdotus: verot alas, jotta saadaa lisää työpaikkoja ja ostokulutusta. Ei se maa nouse, jos kaikki elävät luontaistaloudessa ja syövät vain itsekasvattamaansa ja lannoittamaansa porkkanaa.

   Työn hinnankin olemme hilanneet pilviin, niin että se on karannut ulkomaille. nyt sitten itketään niin penteleesti, kun varaa korotuksiin ei enää ole.

   Poista
  2. Onkohan se työ nyt niin kallista. Ammattityö siis. Jenkeissä Texasissa hitsarit saa 35 taalaa tunnilta. Täällä maksetaan kaikkea 14-20 euron väliltä.

   Homo Wahlroossejen puheita punaisissa huosuissaan pidä uskoa.

   Poista
  3. Niin tosiaan, vihreätkin ovat nyt antamassa maallemme 200 000 työpaikkaa.

   Miten farisealaista touhua heiltäkin. Ja miten tyhminä he kansaa oikein pitävät. Huhhuh, vaikeaksi käy löytää itselleen uutta puoluekotia. Kun ääntään ei voi käyttämättäkään jättää. Valitan ja välitän kuitenkin sen verran kaikesta, että lunastan tämän kitisemisoikeuden edes äänestämällä.

   Poista
  4. Vihreät sumuttavat vaan. Se 200k työpaikkaa löytyy korkeintaa keskitysleireistä, joissa tuhotaan teollisia työntekijöitä ja pääomaa.

   Poista
  5. Suomessa työ on kallista vain, koska ns. deegu-maat, entinen itäblokki, ovat tulleet mukaan tilastoihin. Suuryrityksemme, nämä kaksi jotka meillä on, ovat joutuneet liriin, kun ovat tehtaitaan Euroopassa joutuneet lopettamaan. Niissä irtisanomissuoja on niin hyvä.

   EK jatkaa tuota "kallis työntekijä" rummutustaan, koska Keski-Afrikan tasavallassa ja kammottavassa nyky-Unkarissa työntekijälle palkka maksetaan, jos maksetaan, kahtena muovikassillisena vanhentuneita elintarvikkeita.

   Poista
  6. Kaikki riippuu tietenkin siitä, mihin sitä verrataan. Vaan kyllähän meillä kunnon duunari tienaa hyvin, kun on onnistunut sen vakituisen työpaikan saamaan. Tämmöiset lehtorinplantut kalpenevat tuloissa heidän rinnallaan.

   Poista
  7. Duunari-sanaa minä käytän kaikista työntekijöistä, heistä, jotka eivät ole ylintä ja ylhäisintä johtoporrasta. Hyvin tienaaminen on suhteellinen käsitys, en epäile, etteivätkö monet tulisi nykyisellä palkallaan toimeen. Amerikan suuntaan ollaan tosin menossa, siellähän ihmiset eivät tienaa riittävästi edes useammalla työllä.

   Poista
  8. Sampan mainitsemat hitsarit saattavat ammattimiehinä ja osaajina olla poikkeus. Ja ne, jotka onnistuvat Hollywoodissa. Hollywood, oi Hollywood!

   Poista
  9. Me suomalaiset olemme sellaisia perverssejä, että leikkaamisista tykkäämme, erityisen kivaa se on, kun naapuri on kusessa. Elvytys taas harvoin kohdentuu sinne missä sitä tarvittaisiin. On siinä aataminaikuisessa Henry Ford-mallissa silti yhä viisauden siementä, silloin jokaisella liukuhihnalla työskentelevällä duunarilla oli mahdollisuus ja kyky ostaa T-Foordi.

   Poista
  10. Olet Riku osittain oikeassa. Esim tämä NYT artikkeli ( ei siis HS Nyt), joka kertoi Texasin palkkatason ja työvoimapulan. Esitteli opiskelijat jotka iltakoulussa päivän päätteeksi harjoittelevat.

   Niin, kuvaan päätyi myös arvosteltavaksi tuleva putken pätkä. Oli niin kaunista saumaa. Siihen on esim mulla pirun pitkä matka. 500-1000 tuntia harjoittelua vielä.

   Poista
  11. Sipilä on sanonut, että 10 vuoden aikana luodaan 200.000 uutta työpaikkaa, no sehän tarkoittaa noin 20.000 työpaikkaa/vuosi ja sitä että Kepu on hallitusvastuussa kaksi kautta.

   Mitä suomalaisten tulonsaajien hurjiin ansioihin tulee, niin 60-70% ansaitsee alle 2600€/kk. Ei se paljon ole. Melkein miljoona suomalaista elää tuhannen euron (tai sen alle) kuukausituloilla. Indeksikorotuksen jäädyttäminen merkitsee käytännössä ostovoiman supistamista, se on vähän sama asia jos palkkoja laskettaisiin.

   Jossain luki, että kansantaloudellinen tuottavuutemme on samalla tasolla kuin sisällissodan aikoina, siis hyvin huono. Se ero niihin aikoihin verrattuna on, että meillä on rikkaita ja hyvin rikkaita enemmän kuin silloin. Rahaa ja vaurautta on enemmän kuin koskaan on ollut.

   Vaikeat ajat ja vastoinkäymiset näyttävät mihin itse kustakin on.

   Poista
  12. Minä pessimistinä povaan, että kepun hallituskaudella lähtee 20 000 työpaikkaa per vuosi. Mitkä valtiovallan mahdollisuudet oikeasti ovat? Nokia piti meitä ylhäällä, ei siihen poliittisilla retkuilla paljon myötävaikutusta ollut, vaikka tietysti niin haluavat antaa ymmärtää.

   Miksi Niklas Herlin nousee kohisten omaisuustilastoissa, vaikka tekee sitä perussuomalaisten valloittamaa nettilehteä ja kustantaa kirjoja, joita jotkut jopa lukevat?

   Pekka Herlinillä sentään oli munaa jättää firmansa oikeisiin käsiin, ei runoilijoille.

   Poista
  13. En minä tiedä valtiovallan mahdollisuuksista, kun en kuulu niihin piireihin. Valtaeliitti tekee meillä kuten tekee. Kansalaiset tekevät sitten mitä voivat tai kykenevät.

   Tavallisten ihmisten keskuudessa ja kesken syntyy se minkä varassa voi selvitä silloin kun kansa pannaan polvilleen. Sitäkin tapahtuu, onneksi.

   Poista
  14. Enpä kuulu itsekään mihinkään piireihin. Olet tietysti tavallaan oikeassa, mutta rikasten portailla kerjäämässä joutuvat tavantallaajat olemaan. Muutkin kuin Eino Leino.

   Poista
  15. Eläkkeissähän indeksikorotus on muita pienempi. Se on jostain käsittämättömästä syystä jäädytetty 0,4 prosenttiiin. Kun eläkkeet muutenkaan eivät nouse, kuten hinnat ja palkat, eläkkeiden ostovoima pienenee koko ajan rajusti. Jollain tavalla Suomen valtion suhtautuminen eläkeläisiin ja vanhenemiseen ei enää täytä sivistysyhteiskunnan määritelmää.

   Jos ajatellaan vielä kaikkein pinimpiä eläkkeitä, jotka ovat 750 euroa kuukaudessa, ei voi kuin päätään epäillen puistella. Jälleen kerran: en tule äänestämään sitä puoluetta, joka hehkuttaa lapsiperheitten ja syrjäytyneitten tuilla, vaan joka mainitsee sanan vanhustenhoito tai vanhuus

   Olen samaa mieltä kuin Tapsa tuolla alempana: meillä hoidetaan muualta tulleet paperittomatkin paremmin kuin omat vanhukset, jotka eivät saa hoitoa aina edes äärimmäisessä hädässään.

   Poista
 67. Minä etsin Facebookista sellaista ryhmää kuin "pistetään kerralla kaikki maailman asiat kuntoon!" - Pannahinen, etten vielä ole löytänyt. Maailman asiat kyllä vähän pelottavat, kun en osaa edes suhtautua niihin kuin posetiivarin apina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu mun kaveriks, Riku! Mulla on siellä hyvin sekalaista porukkaa kavereina. Aina niistä joku yrittää parantaa maailmaa. Niitä on siellä vähän yli 60. En tunne niitä kaikkia. Jotkut ovat vain ilmestyneet kavereiksi. Kävin äsken, siellä oli Yle, joka ilmoitti elokuvasta, jota voi katsoa, hyvät näyttelijät siinä. Varmaan sekin yrittää parantaa maailmaa. Siinä kaksi toisilleen vierasta yksinäistä ihmistä tapaavat toisensa. En nyt ennättänyt sitä katsoa, mutta se on siellä nähtävissä jonkun aikaa. Käyn katsomassa kun ennätän. Se on kuulema joku uusi yritys näyttää aina lauantaisin elokuva, jota ei näytetä telkassa.

   Poista
  2. Mielelläni minä tulisin, mutta kun en oikeaa nimeäsi tiedä, enkä omaanikaan viitsi paljastaa. Yle-verosta olen muuttanut mieleni. Vastustin sitä ennen, mutta nykyään tajuan, että se on parasta, mitä kulttuurin ja tietämyksen alalla on viime aikoina tapahtunut. Paljon paskaa siellä on, muttei pelkkää sitä, kuten monilla "sisällöntuottajilla".

   Poista
  3. Riku, Ok.
   Minäkin tykkään Ylestä. Ylen ykköstä pääasiassa seuraan radiossa. TV kanavista mieluisia ovat TV-1 ja Teema, eniten kuitenkin liikun Ylen Areenalla, siellä kun voi käydä silloin kun on aikaa, ja useimmat ohjelmat on siellä jälkeenpäin näkyvissä.

   Uutiset ja ajankohtaisohjelmat tulee katsottua tai kuunneltua radiosta. Elokuvia vain silloin jos aihe kiinnostaa tai tietää sen jo etukäteen hyväksi. Sarjoja jos alkaa seurata, niistä voi tulla riesa. TV-lupa on kallis, mutta onpahan ohjelmia joista valita. Eipä juuri valittamista, vaikka usein ei aukaisisi toosaa koko iltana, Pelkkä mahdollisuus sen katsomiseen riittää. Tavallaan sekä radio ja TV kulkevat mukana (kännykässä).

   Poista
 68. Moni meistä muistaa vielä ne ajat, jolloin Suomen ja Ruotsin elin- ja palkkatasojen suhde oli sama kuin Viron ja Suomen nyt. Kun menimme töihin Ruotsiin, palkka oli kaksin- tai kolminkertainen verrattuna Suomen ansioihimme.

  Siitä huolimatta elämä Suomessa oli ihan ok, ei juuri kummempaa kuin nytkään. Moni asia oli varmaan suhteessa halvempikin kuin nyt.

  Sitten kirimme elintasoraon umpeen tuurilla ja Nokialla ja kuvittelimme Suomen olevan Ruotsi. Nyt totuus alkaa taas paljastua ja elintasokuilu välillämme pikkuhiljaa kasvaa.

  Pulma on siinä, että pidämme silti yhä yllä ruotsalaista elintasoa. Velaksi.

  Devalvaation avulla elintason lasku realistiselle tasolle kävisi aika
  kivuttomasti ja huomaamatta, mutta kun sitä ei voi enää käyttää, niin väki on ihmeissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se elintaso on hyvin alkanut jo vajota, ja jokainen pääsee siihen mukaan.

   Sisäinen devalvaatio on käynnissä. Se pudottaa palkkoja ja eläkkeitä ja laskee omaisuuden arvoja, hinnatkin voivat hieman pudota. Lopputulos on kaikkien kannalta se, että elintaso putoaa.

   Poista
  2. Minnekähän Iines on karannut. On toki ymmärrettävää, ettei hän aina voi olla paikalla. On vain tottunut siihen että hän vastailee ja tekee aloitteita nopeasti. Ja keskustelu sujuu.

   Kun satut olemaan paikalla, Tapsa, kiitän sinua kivitiedoista. Yritin Googlelta kysellä, mutten löytänyt selviä vastauksia.

   Tuosta Ruotsista. Sillä on hyvä, kun sen ei ole tarvinnut viime aikoina käydä sotia, eikä se ole siirtänyt rahavuoria Kreikkaan eikä muihinkaan maihin. Se on saanut olla omillaan. Sillä on oma raha. Ja kuningas. Sitä kyllä ihmettelen. Kallis keulakuva.
   Surkuhupaisaa on ollut seurata Suomen hallitusta. Liekö Ruotsissa enemmän yksimielisyyttä,

   Sitä minä myös ihmettelen miksi Suomi kysyy neuvoja Ruotsilta. Eikö olisi parempi kysyä niiltä mailta, jotka ovat selvinneet omin avuin melkein konkurssitilasta. (Esim. Islanti ja Viro).

   Sit vielä kiitän neuvosta meditoida. Se on alkanut sujua ja siitä on ollut paljon apua. Ihan oikeasti. Se helpottaa kun käy ylikierroksilla tai on muuten levoton olo. Paljon on muutakin kiitollisuusvelkaa minulla sinne päin, Tapsa. Isoja ja pieniä asioita. Oot ollut ehkä tietämättäsi avuksi. Siitä kiitän nyt paljon. - Ja tuo persuasia. En olisi uskaltanut sanoa, että minäkin olin äänestämässä niitä silloin kun oli se jytky. Pelkäsin, että järkytän sillä tiedolla toisia liian kamalasti, Sen jälkeen kyllä innostus äänestää niitä on laantunut. Mutta sen nyt uskallan (kuiskaten) sanoa. Että olen joskus vierailllut sen hirviön, jota kaikki haukkuu, joka on kauhea ja kamala, tarkoitan Halla-ahoa, sen blogissa, ja lukenut siellä sen kirjoituksia, ja - voi kauhistus - pitänyt niitä hyvinä! Minusta se osaa perustella mielipiteensä, ja se on minusta älykäs. (Ehkä olen niin tyhmä, että ihailen häntä, sellainen viileän rauhallinen kaveri.) Mutta en minä kyllä rasismista tykkää. Sekin persu-nainen, joka eilen telkassa oli sitä mieltä, ettei kaikkia paperittomia, sairaita ja raihnaisia ihmisiä kannattaisi houkutella Suomeen ja ilmaiseksi hoitaa heitä, kun suomalaisia köyhiä sairaita ei kohdella yhtä hyvin, vaan joutuvat vähistä rahoistaan maksamaan, että se on minustakin väärin. Olen sydämetön ihminen nähtävästi, mutta kyllä minusta persuissa on paljon hyviä tyyppejä (jos on huonojakin). Ja uskallan ehkä sanoa että yks mun sukulainen äidin puolelta, joka on lakimies ja fiksu ja asuu Turussa on julkisesti persu. Että minä olen hänestäkin ylpeä ja äänestäisin häntä, mutten voi, kun en asu itse sielläpäinkään. Se on ehdokkaana. Tällaisia syntejä nyt itsestäni paljastan. Mutta lohdutukseksi voin sanoa, että tuskin äänestän nyt ketään. Sekin on mielipide. Kaikki poliitikot tuntuvat telkkaa seuratessa ihan onnettomilta. Omahyväisiltä, Päättömiltä kanoilta. Näin ennen vaaleja. Yritän rauhoittua.


   Poista
  3. Miten minä nyt noin, tuhmasti, syöksen laavaa ja tulta sisältäni. Ihmettelen. Pitää alkaa meditoida. 20 minsaa tuolilla istuen ja ajatukset torjuen seuraten vain hengitystä. Ehkä rauhoitun. Nukkumakelpoiseksi. Toivon. Tiedän, että se auttaa.

   Muuten. Kainuulaiset on ihan oma rotunsa. Heitä ei voita mikään. Minä kurja keskisuomalainen olen tukkimiehentäi heidän rinnallaan. Mikis, anna kun kerrankin suren itseäni täällä, täydellä sydämellä. Ei sillävväliä! Eihän?
   Nyt alkaa meditointi. Kertokaa jos Putin löytyy.. Ai - maanantaina? Niinhän se taisi olla.

   Iinekselle: Hyvää yötä, jos satut vielä ilmestymään tänne.
   (Häpeän puhetulvaani.) "Eiköhän tältä iltaa jo lopeteta" minulle just sanottiin.

   Poista
  4. Mukava kuulla, että meditaatio on tuntunut auttavan, Liisu. Mutta älä tee siitä itsellesi mitään velvollisuutta tai jumalan korviketta, se on vain väline pysähtyä katsomaan maailmaa ja itseään.

   Olen itse seurannut politiikkaa niin kauan, etten hurahda enää mihinkään. Epäkohtia on aina ja niitä pitää arvostella, mutta ei ole olemassa vain yhtä tietä tai totuutta.

   Tämä paperittomien hoito on hyvä esimerkki. Totta helvetissä jokaista ihmistä pitää auttaa ja hoitaa, mahdollisuuksien mukaan, mutta on älytöntä rakentaan mekanismi, jolla tuhannet vierasmaalaiset saavat meillä ilmaisen hoidon, kun itse jonotamme kuukausia tai emme pääse lainkaan hoitoon. Omat vanhuksemme viruvat viikon samoissa vaipoissa, kun pitää panna rahat kaikkien maailman ihmisten pelastamiseen. Onhan se jaloa, mutta typerää.

   Venäläisilläkin on varaa panna miljardeja aseisiin ja Ukrainan horjuttamiseen, mutta ei ruplaakaan paskavesiensä puhdistamiseen tai sairaidensa hoitamiseen. Sen he jättävät meille.

   Jotain kohtuutta ja hieman järkeä, sitä minä toivoisin. Mutta tämä kaikki on maallista. Laajemmassa katsannossa tällainen pieni kansa joutaa hävitäkin, samoin kuin se outo ohimenevä ilmiö, jota demokratiaksi kutsutaan. Ei se tunnu toimivan.

   Poista