29.5.2016

Kulli häikäisi Hämeenlinnassa


Positiivisia uutisia on ilo lukea, vaikka vähän huonommastakin lehdestä. Kulttuurilehdistä tällaista tuskin saa lukea, mutta Suomen suosituimmasta nettilehdestä saa.

Raimo Kulli nimittäin oli startannut ensimmäiseen kilpailuun paalupaikalta ja ajanut voittoon. Helpolla voitto ei ollut tullut, sillä Johan Westergård oli hiillostanut Kullia aivan loppumetreille saakka.  Kilpailu oli sisältänyt paljon haasteita. Voitto kuitenkin oli kovasti lämmittänyt Kullia, kirjoittaa lehti. - Veljeskansan poikahan on melkein sama kuin oma poika, joten iloitaan uutisesta tässäkin blogissa täysin rinnoin, vaikka kyseessä olikin luontoa kovasti saastuttava ja häiritsevä kaasutuskilpailu.

Toinen hupaisa aihe pistää silmään samaisesta läpyskästä. Nimittäin Pakistanin islamilaisen neuvoston mukaan vaimon kevyt piekseminen olisi sallittava. Mohammad Khan Sheeranin 75-sivuisen ehdotuksen mukaan miehen tulisi saada kurittaa vaimoaan muun muassa silloin, jos tämä kieltäytyy yhdynnästä ilman uskonnollista syytä, ei pukeudu miehen toiveiden mukaisesti tai puhuu liian kovalla äänellä. Mohammadin mukaan hurjaa pieksemistä tulee vältää, ja vaimon kurittamiseen riittää vain pieni keppi, jolla vaimo pysyy arkana ja pelokkaana ja alttiina yhdyntään.
- Itse mietin, tarvittaisiinko tähän  nyt Jaakko Hämeen-Anttilaa selittämään, että tuota on sitten turha yhdistää islamin uskontoon. Joka tapauksessa uutinen on varsin hauska ja hupaisa, vaikka se onkin tuore eikä 1800-luvulta tai keskiajalta.

Tasapuolisuuden nimissä otetaan tähän vielä nyt sitten uutinen laatulehti Kulttuurivihkoistakin  (huom. luova taivutus).  Poiminnalla on tarkoitus osoittaa paitsi blogistin laaja lukuharrastus myös se, rakkaat möllikät, mitä taide todella on. Kyse on tanssitaideluomuksen esittelystä:

"Otetaan 10 kiloa mahtipontista musiikkia, litra hikeä, loppuunsa viritetty keho, keskikokoinen kourallinen irstailua, sipaisu tyllihametta, vauvantalkin pyörivä kierre valokeilassa, 20 kappaletta verenpunaisia kynsiä. Vaivataan huolella. Käytetään sekoittamiseen seitinhienoa sivellintä ja betonimyllyä. Saadaan aikaan laskematon määrä eri tunnetiloja, runsaasti hämmennystä, parit kylmät väreet, nauru – tai ainakin hymy – tai irvistys ja lopuksi, tiukka muistutus siitä, miksi taide on niin tärkeää."
Mitähän Mohammad Khan Sheeran olisi pitänyt tästä japanilaisesta lihan värinästä?  Olisiko hän huomannut, että kun taiteilija heittäytyy väliin rivoilemaan ja illistelemään suoraan yleisölle, se on hyvin puhdistavaa ja tuoretta?

Loppuviimeksi vielä raikas poiminta päivän Hufvudstadsbladetista. Uutisessa korostetaan lämpimän pukeutumisen merkitystä kaikilla keleillä.


240 kommenttia:

 1. Vaikkei Iines sitä kertonutkaan, hän varmasti otti jo selvää, että viron kulli on suomen haukka.

  Miten niin "luova taivutus"? Meinaatko että ei-luova taivuttaisi vihkon kuten nahan, eikä siis kuten suihkun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en meinaa nyt ihan niinkään, Tapsa, vaan viittaan yleisempään ja sointuvampaan muotoon vihot. Molemmathan toki ovat muodollisesti oikein.

   Kuitenkin minusta kielikorvastaan tarkka sanoo vihot, samoin kuin sanoo nahat eikä nahkat.

   Viittaan siis lähinnä tyyliseikkaan, mutta myös henkilökohtaiseen kielitajuuni: muoto vihot on minulle parempi.

   Poista
  2. Vaan siis käyttäjät nuo muodot määräävät. Se kumpaa käytetään, yleistyy, ja toinen käyttämätön muoto saattaa jäädä pois.

   Esimerkiksi kun sana auto ei vielä ollut juurtunut kieleemme, ehdotettiin taivutusta autto: auton, jotta sana liittyisi oman kielemme taivutusmuotoihin. Tätä ehdotusta ei kuitenkaan seurattu, ja sana jäi astevaihteluttomaksi auto: auton

   Poista
  3. Kieli on monelta kuivunut: sitä kun ei lueta kaikenmaailman rommaaneja, mölläreitä eikä muitakaan lorukirjoja! :(

   Heti Iineksellä oli tuhmat mielessä.
   No, 60-luvulla oli vapaa seksi.

   Poista
  4. Tuhmat? Mitään tuhmaa ei kai tekstissä ole? Jos joku siitä jotain tuhmaa löytää, katsokoon hän peiliin.

   Kait seksi on vapaata edelleen, siis meillä luterilaisilla. Muslimeillahan se on vain miehillä. Ja katolisilla se on kielletty kirkon miehiltä. Ja erikoisen sallittua se on lestadiolaisilla, jossa naisten tulee käsittääkseni olla valmiita jopa lapsivuoteesta käsin ja lastenkin tarvittaessa.

   Poista
  5. Voitto kuitenkin oli kovasti lämmittänyt Kullia, kirjoittaa lehti.

   Hyi, hyi, sitä Voittoa.

   Poista
  6. Vaan vapiskaa kaikki Pasaset Virossa! Pasanen tarkoittaa viron kielellä "paskaista".

   On heillä mahtanut olla hauskaa Speden filmejä katsellessaan.

   Poista
 2. Näin tuon Kullin nettilehdessä eikä naurusta meinannut tulla loppua! No huh, ei sentään onneksi suomalainen sukunimi.

  Kyllä vaimo on ymmärtänyt alisteisen osansa väärin ellei häntä voi hätyytellä edes pienellä kepillä!

  VastaaPoista
 3. Näin se meni täälläkin. Sain makeat pyhäaamun naurut, kun luin selostusta Kullin häikäisystä. Myös toimittaja iloitteli selvästi nimellä, jota toisteli taajaan jutussaan. Itse poistin jutustani muutaman Kullin.

  Kävin äsken kyseenalaisen vastamedian sivuilla - erään suvaitsevaisen ja hyvän blogin innoittamana, kun siellä väki lukee niin ahkerasti vastamedioita - ja tulin, minä onneton utelias, katsoneeksi naisihmisen kivitystä videolta. Näin vain alun, mutta nyt sekin vähä kummittelee mielessäni. Miten joku ihminen voi uskonnon nimissä kivittää ihmisen kuoliaaksi?

  Miksi emme laajemmin tuomitse tällaista uskontoa? Minusta koko humaanin Euroopan tulisi tuomita tällainen barbaarinen ja pakanallinen suunta ja lakata selittämästä, että ei se ole islamin uskoa vaan jotain muuta. - Mitä helskutin muuta, kun ne julmurit kuitenkin vannovat Allahin ja Koraanin nimeen?

  VastaaPoista
 4. Väität ettei ISIS:n toimintaa ole tuomittu? Mjaah. Etkös ole lukenut, että useiden maiden toimesta tämän terroristijärjestön hallitsemia alueita on pommitettu ja lähialueiden vastarintaliikkeet ovat mukana taistelemassa nurjetaakseen ISISin joukot. Ilmankos siviilit pakenevat näiltä alueilta, joissa tuo terroristijärjestö tekee kammottavia tekojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitkos sinä todistaa, että vain ISIS harjoittaa julmuuksia Koraanin nimissä? Tuon videon alkuperästä en lukenut, ja voi se hyvinkin olla ISISin. Mutta ei kai välttämättä?

   Käsittääkseni esimerkiksi tuo tekstissä mainitsemani Pakistanin islamilainen neuvosto ei ole ISIKSEN alainen elin. Sekin kannattaa väkivaltaa naisia kohtaan. Muitakin esimerkkejä löytyy aina kunniamurhiin asti. 90 prosenttia maahamuuttajanaisista on sisäasiainministeriön mukaan kokenut väkivaltaa, joka on yleisimmin perheväkivaltaa.

   Poista
  2. Myöntää täytyy etten tunne riittävän hyvin Lähi-idän uskonnollisia liikkeitä tai suuntauksia, mutta olen ymmärtänyt että niitä on lukuisia. Muslimiperheissä olevaan perheväkivaltaan saa ainakin Suomessa apua ja neuvoja. Se on hyvä, että saa. Kaikkialla ei toki saa. Onneksi on osaavia ihmisiä, jotka tekevät töitä näiden asioiden parissa.

   Poista
  3. Väkivalloin ja tappamalla, suurella voimalla, noita ryhmiä on myös yritetty tukahduttaa. Sekin puoli asiasta täytyy muistaa. Pitää myös muistaa myös länsimaiden, sekä venäläisten pahat virheet, sekä toisaalta välinpitämättömyyden, jotka ovat lisänneet katkeruutta islamin maissa ja tehneet militanttien värväystyön helpoksi.

   Piru on helppo päästää pois laatikosta, mutta sitä ei saa survotuksi sinne takaisin. Pakkohan sitä pirua on torjuakin, ei siitäkään mihinkään pääse.

   Poista
  4. Vähemmistö naistulijoista tuskin on tällaisen avun piirissä, koska monet pitävät huonoa kohtelua luonnollisena eivätkä voi eivätkä uskalla nousta puolustamaan oikeuksiaan.

   Kaikkia eri islamin suuntia yhdistää naisen alistaminen, ja tämä totuus ei harjaamalla valkene.

   Poista
  5. Siis se ei ole niin, että vain ISIS harrastaa julmuuksia ja naisen orjuuttamista. Sitä tekevät muutkin muslimit edelleen nykypäivinä, uusissa kotimaissaankin. Eivät tietenkään kaikki, mutta kyllä se muslimeilla on islam-sidonnainen asia, he kytkevät sen itse uskontoon, sanomme me länsimaissa miten kauniisti tahansa.

   Poista
  6. Varmaan fundamentalistisimmat uskovaiset kaikissa uskontokunnissa ovat kiivaimpia. Krisityissäkin on kiihkoilijoita ja naisten alistajia. Tunnen joitain Suomessa asuvia muslimeja, he ovat kyllä ihan tuiki tavallisia ihmisiä. Uskonto ei tee niitä tekoja mitä ahdasmielisimmat uskovaiset tekevät. Ihminen tekee pahoja tekoja. Julmuus on julmuutta tapahtuipa se minkä hyvänsä uskonnon nimiin.

   Meillä on uskonnonvapaus, täällä saa liittyä mihin tahansa uskonnolliseen yhteisöön tai olla liittymättä. Se on hyvä asia.

   Poista
  7. Ajattelen samoin: uskonto ei tee pahoja tekoja, vaan ihminen uskonto aseenaan. Olen usein täälläkin sanonut, että ihminen on se, joka pilaa sinänsä monen uskontoideologian hyvätkin päämäärät.

   Tarvittaisiin tietoa, joka lisää ihmisen kykyä tuntea empatiaa elollisia olomuotoja, myös eläimiä saati naisia kohtaan.

   Muslimeilla on ehkä eniten maapallolla uskontoon liitettyjä julmuuksia, jotka ovat säilyneet halki muun maailman sivistyksen. Korostan siis sitä, että ihmiset liittävät julmuudet uskontoon.

   Poista
 5. Pieni keppi Pakistanissa on ihan ymmärettävää, eri asia se olisi, jos Kulli hakkaisi.

  Miksiköhän vanhemmat ovat antaneet hänelle tuollaisen nimen, Raimo. Suomalaisittain voisi olla Jorma tai Aimo tai virolaisittain Eri. Vaimostaan Annasta en uutisista löytänyt mainintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raimo löytyy virolaisestakin kalenterista. On se vähän parempi kuin Aimo. Tai Aivo tai Kalju.

   Poista
  2. Työpaikallani työskenteli virolaistaustainen Kulli. Jota kutsuttiin ja tiedotteissa oli Kylli.

   Poista
  3. Sen verran viroa tänään kertasin, että "kull" on siis "haukka" ja "kulli" on haukka-sanan genetiivimuoto, "haukan". Jos nyt tarkkoja ollaan. - Huomautin tämän itselleni.

   Poista
 6. Hei te ystävät,

  Kulli, hi-hii....

  Olen nyt pari päivää katsellut vauva-palstaa - ei ne kaikki hörhöjä ole. Ja vitsien taso on sama kuin täällä. :)

  Kaiken sen sälän keskelle osuu niin hyviä puheenvuoroja, että olen oikeasti miettinyt toimittaja-"piilokameraa" - välillä niin ankea aihe, ihan sosiaalipornoa, ja hyvää, tiukkaa mielipidettäitseltä ja muilta!

  Ynnä olen taas kärppänä (eli virottain haukkana :D)etsinyt reseptejä, nyt on vaiheessa kreetalainen keittiö. - Sovellan siis kaikkea, haen inspiraatiota. Olenko kertonut siitä kun innostuin eräästäkin hollantilaiskokista, näkyi Foxilla? Kun sarja päättyi, eikä uutta näkynyt, otin yhteyttä kanavaan. Juu ei tule hetikään uusintana. Pohdin hetken, googlasin, soitin ja meilasin, ja nyt on meikämandoliinilla havittelemani po kokin keittokirja! Kaikkien kirjekuoren kääntöpuolelle raapustettujen ohjeiden lisäksi! Ja bonuksena uusi tuttavapariskunta, jei! :)

  Mitenkäs te täällä olette pärjäilleet? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, on oikein hyvä, jos olemme, minä ennen kaikkea, yltäneet Vauva-palstan tasolle. Kiitos tunnustuksesta, Char. Olenkin tullut siihen tulokseen, että vitsi tai huumori huomataan parhaiten, kun sen alleviivaa ja käyttää selkokieltä.

   Täytyy kyllä myöntää tietämättömyyteni palstasta, mutta ennakkomaine on aika hurja, vähän sama kuin suomi24-palstan.

   Poista
  2. No juu, on se hurjaa menoa - mutta tulee tunne, ettei voi olla katsomatta!

   Kävin ja ehkä käyn hyvää keskustelua eräänkin nuoren naisen kanssa, joka kertoi tosi kurjasta vaikeasta lapsuudestaan.

   Taisin tosin pilata tulevaisuuteni kun kirjuutin eilen klo 23 jälkeen, ja nyt sitten näkyy viesteissäni ns. kirjautuminen - jostain mystisestä syystä ei saisi kirjautua/rekkautua palstalle, ja klo 23-7 on pakko kirjautua.

   En tajua ollenkaan! Mutta olenkin nyt sitten tämmöinen Anonyymi Rohkelikko! :D

   Tykkään elää vaarallisesti... *kohentaa sukkanauhaa ja sytyttää holkkisavukkeen*

   Poista
 7. P.S. Hyysis, kuten me sitä kutsutaan, on aina taattua tavaraa! :)

  VastaaPoista
 8. P.S. Nyle Dimarco voitti just jenkkien "Dancing with the stars". Oli voittanut aiemmin Tyra Banksin mallikilvan.

  No ei siinä, kattelen höttöä, ja Nyle oli mun lemppari, oli niin kiva, ja altavastaaja ja kaikkea...

  Ja siis eikös tää hemuli mennyt ja voittanut Dancing with the Stars-kilvan?!

  Tosi hieno homma! En tajua - on siis 4.polven kuuro, ja tuosta vaan vetää lattareita! :)

  Hieno mies, ja hieno suoritus!

  https://www.youtube.com/watch?v=ArttowOUOg4

  Tämä oli "Sound of silence", mulla pätki tallennus ja pahasti.

  Ihana Nyle! :)

  VastaaPoista
 9. Char, luin edelliseen keskusteluun lisäämäsi linkin artikkelin, Sofi Oksasen luennon ”Millaista on kirjoittaa Venäjästä” Lillehammerin kirjallisuusfestivaaleilla Norjassa torstaina 26.5.2016.

  Luento on huippupitkä, mutta hyvin valaiseva. Sofilla on perinpohjaiset tiedot Neuvostoliiton harjoittamasta poliitikasta ja käytännöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... ja myös siis toki nykyisen Venäjän.

   Poista
  2. Eikö ollutkin kiinnostavaa? En viitsi käyttää mitään adjektiivia, ja tuli kyllä pieni ja äpelö olo lukiessa. En tiedä ollenkaan tarpeeksi NL/Venäjän lähihistoriasta osatakseni jäsentää asiaa. Mutta luetaan lisää ja opitaan.

   - Tämäkin oli muuten mamma-palstalta bongattua. Ei siellä pelkästään trollata.

   Poista
  3. Suomettuminen on ollut kovaa, niin kovaa, että vasta nyt siihen havahtuu kunnolla. Siitä on edelleen käsittääkseni vanhassa kepulaispolitiikassa, Kekkosen peruja. ja ehkä demareillakin jossain määrin. Lipposella?

   Mutta siis tuo naiivi kuva, joka stalinisteilla ja taistolaisilla silloisesta Neuvostoliitosta vielä sen romahdettua oli, paljastuu kyllä karvoineen päivineen Sofin puheessakin. Ei ihme, että Sofi on varsin vihattu edelleen joissain piireissä. Oli hän kirjailijana millainen tahansa, kyllä hänellä on perusteita sanoilleen.

   Poista
  4. Eli samalla tavalla kun neukkuaikana vaativat venäläisiltä kirjailijoilta tiettyjen sanojen välttelyä: ei saanut kirjoittaa Jeesus eikä Suomi eikä vankityrmä jne. So. ei saanut kirjoittaa sellaista mitä ei ollut olemassakaan.

   Poista
  5. Tällainen ilmapiiri juuri tämän päivän Suomessa ja ehkä laajemminkin väsyttää minua nykyään suuresti.

   Mikä se semmoinen valtio on, jossa on monta erilliskulttuuria? Eikö monikulttuurisessa maailmassa kulttuurien kuulu sulautua toisiinsa eikä muodostaa valtioita valtion sisään?

   Poista
 10. Oli muuten Iines ikävä takaisin kotiin, jos näin saan sanoa! :)

  VastaaPoista
 11. Tulipa mieleen kullista, että pistääköhän nämä allahuskoiset uittaakohan ne omaansa vaimojensa kakkapyllyissä, vai kieltääköhän uskonta suun ja ruskean reiän käytön? Härskiä humooria, mutta menköön eetteriin tämän Iineksen kirjoituksen innoittamana. :) Käykääpä sivullani katsomassa video. En ollut sitä aiemmin nähnyt, mutta joku laittoi sen facesivulleen. Voiko olla totta, vai trullimatskuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan sen Iines siirrettyä youtubesta omalle sivulleen myös jos aihe kiinnostaa. Mielenkiintoinen tulkinta joka tapauksessa Ukrainan ym. sodasta.

   Poista
  2. Voihan olla, että moni on sen nähnyt. Minä en ollut katsonut videota aiemmin.

   Poista
  3. Leonoora, en osaa luottaa propagandavideoihin, jollainen tuo selvästi oli.

   En osaa muutenkaan sanoa, onko tämäntyyppisissä kiihkeissä manipulaatioissa ollenkaan totuutta, en etenkään, jos videon kuvastossa käytetään pääkalloja. Sama koskee tietenkin myös Venäjä lietsoo -videoita.

   Aihe on vaikea, enkä tiedä asioista tarpeeksi ollakseni varma sodan syyllisistä. Suomalaisena, tällä historiallisella taustalla olen kuitenkin valmis kyseenalaistamaan Venäjän toimet Ukrainassa. Ei Usallakaan ole puhtaita jauhoja pussissaan, mutta jos kahdesta valita täytyisi, luottaisin siihen kuitenkin enemmän.

   Poista
  4. Sepä se. Kehen ylipäätään näissä asioissa voi luottaa? Vaikka tummaihoista pressaa rapakon takana olen sympatiseerannut, on siellä tämä Trumppipuoli. Hyvin arvaamaton natsahtava puheissaan tämä uusi virkaan pyrkyri kuten niin moni äärioikeistolainen ko. liittovaltioissa.
   Vaikka minulla ei ole sukulaisia itänaapurissa, ei muuten ole evakkoonlähtijöitäkään sodan vuoksi sieltä, niin silti edelleen luotan intuitiooni ja en usko itänaapurista länteen tulevia trolleja, jotka mustamaalaavat maataan ja sen oloja mennen tullen. paljokohan heille maksetaan ja mitä tai kuka?

   Poista
  5. Voi luottaa vain itseensä ja terveeseen epäilyyn, kriittiseen mieleen.

   Äärioikeiston nousu kaikkialla länsimaissa on mielenkiintoinen ilmiö. Suomessa sen sanotaan johtuvan huonoista ajoista, ja pisteenä i:n päällä ovat turvapaikanhakijat, jotka ovat maansa verevintä antia.

   Rasismin nousu on toinen asia, rinnastettavissa äärivasemmiston anarkistisiiven nousuun.

   Kai näiden vaan kuuluu nousta aika ajoin, eri syistä. En minä tiedä. Onhan vasemmiston nousua nyt eletty vuosikymmeniä. Olisiko tämä jonkinlainen luonnon laki, kuin vuoksi ja luode?

   Poista
  6. Vasemiston vahvimman oikeudella jaetaan31 toukokuuta, 2016 10:34

   Vasemistolaisessa utopia-Suomessa ihmiset työllistyvät pääosin maahanmuuttoteollisen kompleksin palveluksessa.
   Kotoutuskoordinaattoreina, vastaanottokeskusvirkailijoina, ihmisoikeus -ja rasismiasiantuntijoina sekä kulttuuriluotseina.
   Myös ikuinen opiskelijuus tai muu akateeminen puuhastelu ovat suotavia, kunhan ne tapahtuvat pääosin ns pehmeiden ja yhteiskunnallisten tieteiden aloilla. Ja asuminen on tietysti keskitetty tiukoilla säädöksillä pääosin isojen kaupunkien kerrostaloihin radan varteen.

   Lisäksi tähän vasemistoton Ceauceskulaiseen utopiaan kuuluu mm periaate että kukin saa omistaa korkeintaan sata esinettä...

   Poista
  7. Itsekö näitä, anonyymi, olet tykönäsi pohdiskellut?

   Poista
  8. Minusta Anonyymin pohdiskelut ovat paljolti osuvia, jos otetaan pienet hyperbolat pois. Noinhan se on.

   Poista
 12. Pete Seeger erosi kommunistisesta puolueesta, mutta säilyi ikänsä vasemmistolaisena. Aina upea on: Kukkaset on kadonneet. Vasemmistolainen Woody Guthrie on amerikkalaisuuden ja amerikkalaisen musiikin ydintä: "Tämä maa on sinun maasi."

  Miten äärioikeiston ja rasismin erottaa toisistaan, sitä en ymmärrä. Mutta roistokapitalismin lapset, esimerkkinä Anne Berner, minua enemmän huolettaa kuin tuo oikeiston b-sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä, että Kemppisen blogissa ilmestynyt Markku Kuisman kirjoitus on todella merkittävä, se on totuus nykyajasta.

   Poista
  2. Jaah, laitan vielä Bruce Springsteenin version Woody Guthrien kappaleesta. Sen alussa Bruce sanoo, kyseessä olevan paras Amerikasta kirjoitettu laulu.

   Poista
  3. Kipaleet ovat menneen loiston ajan nostalgiaa. Hienoja kaikki yhdessä ja jopa erikseen.

   Tuota Markku Kuisman kirjoitusta koetin äsken kampaajan tuolissa lueskella.

   Riippuuko kaikki tosiaankin materiasta ja omistuksista?

   Poista
  4. Kaikki todellakin riippuu materiasta, rahasta, sitä ilman ei nälkäkurki runoilija kirjoita mitään, eikä fasisti hakkaa pienempiään.

   Mitä tulee kysymykseen, olisiko Aarne Saarinen ollut parempi presidentti kuin narsistinen maalaisliiton edustaja, urho kaleva kekkonen, täytyy vastata, että ilman muuta. Saarinen itse vähätteli sotasaavutuksiaan, mutta Ässärykmentin kersantti, ei siis mikään turha mies. Kekkonen oli piilossa koko sodan ajan, hänhän oli jo osallistunut kansalaissodan punaisten teloittamisiin, eikä enää tuntenut asiaa omakseen. - YÄK, mikä ryssän nuolija.

   Poista
  5. Taasko minä sorruin urkki-parkaa solvaamaan. Historoitsijoiden mukaan Urvo oletti, että kommunismi tulee voittamaan maailman. Se oli semmoinen kekkonen, maalaisliitto, kepu.

   Poista
  6. Tuosta mennen loiston ajasta sen verran, että Brucekin tuossa linkkaamassani kertoi siitä, minkälainen Amerikan Yhdysvaltojen tulisi oikeasti olla. Ei siitä, minkälainen se on.

   Poista
  7. Tietenkin eloonjääminen on materia- ja ravintotaistelua.

   Vaan kyllä henki jää köyhäksi, jos huomio kiinnitetään vain materian saavuttamiseen. Sanotaan, että ihminen on vapaa, kun hänellä on tarpeeksi pätäkkää.

   Kissan villat. Mitä enemmän tavaraa on, sitä sidotumpi ihminen on.

   Marx olisi voinut kehittää jonkin muun tsydeemin kuin tavaran hinkumisen, vaikka semmoisen, missä hyvyyden avulla jäädään eloon.

   Poista
  8. Karl,ei Croucho, Marx, puhui vain tuotantovälineiden hallinnasta, ei ihmisten lompuukien pätäkästä. Minä teen sellaisen heiton, että Marxia syytän melkein yhtä sekaisin olleeksi kuin juoppohullua (lainaus henkisistä kyvyistään elämäkerrastaan ja Niklas Herlinin bloggauksista)Pekka Herliniä, joka organisoi vuorineuvokset Ahti Karjalaisen puolesta: "koska panssarit muuten vyöryvät Suomeen." - Hyi olkoon. Kaikille, tasapuolisesti. - YÄK jälleen.

   Poista
  9. Tuotantovälineiden hallinta minun järkeni mukaan edellyttää pääomaa, omistamista. Eivät tuotantovälineet pysy kunnossa ja kehity ilman rahaa.

   Ei ihminen viisastu ja saa tietoa raa'alla lihasvoimalla. Aina tarvitaan myös tietäjiä, henkisiä suunnannäyttäjiä, niitä jotka arvostavat lihasvoiman sijasta isompia sfäärejä. En ole koskaan pitänyt Marxia kovinkaan viisaana. Tämän voi katsoa johtuvan a) naiviudesta b) naiseudesta c) jostain muusta.

   Poista
  10. Saarinen oli ristiriitainen persoona31 toukokuuta, 2016 20:12

   Me tiedämme kyllä tämän pitkälti Aarne Saariseen henkilöityneen suuntauksen tulokset: Työväenliike menetti ensin omaisuutensa, Työväen Säästöpankin, Kulttuuritalon ja Koiton talon ja Elannon.

   Kuinka kauaksi marxilaisuudesta kommunisti on joutunutkaan, kun kannattaa tätä politiikkaa. Aarne Saarinen oli EU:n kannattaja.

   Poista
  11. Kekkosesta tuli venäläisten ystävä vasta sitten, kun hän huomasi, että ne voittavat sodan Suomessa ja Euroopassa. Hän hyppäsi voittajan kelkkaan ja potkaisi sotaintoisen Peitsen Pekan pihalle.

   Sosialismin suhteen Kekkonen erehtyi: ei se voittanutkaan. Mutta demokratian suhteen hän oli näköjään oikeassa: maailman politiikassa vahvempi määrää.

   Ennen kuin syytämme Kekkosta ja muita sen ajan päättäjiämme opportunistisesta luikertelusta, voisimme miettiä vaikkapa nykyistä Nato-kysymystämme: otetaanko Venäjä huomioon vai eikö oteta? Tällaista nuorallakävelyä he harjoittivat silloin joka asiassa. Ei se helppoa ole.

   Poista
  12. Minuun Aarne Saarinen teki vaikutuksen, kun soimasi sekaisin mennyttä Yrjö Keinosta, puolustusvoimien komentajaa ja mannerheim-ristin ritaria, liiasta neuvostoliiton myötäilystä.

   Poista
  13. neuvostoliitto on nyt ja aina pahan akseli. Miten siihen suhtautua, kas siinä vasta pulma. Kaupankäynti kyseisen maan kanssa on aina riski.

   Poista
  14. Helsinkiläinen Jokerit lähti putinin kelkkaan ja pelaa edelleen jääkiekkoa. YÄÄÄÄÄÄÄK!

   Poista
  15. Saarinen ei ollut Marxiin ja Leniniin kovinkaan syvällisesti perehtynyt ja hän lähti mukaan tähän syyttelyyn.

   Saarinen yhdistetään erityisesti Tshekkoslovakian tapahtumiin 1968, jotka hän jyrkästi tuomitsi. Tshekkoslovakian tapahtumista voidaan olla montaa mieltä, olisiko ne voitu välttää ja miten, mutta joka tapauksessa Saarista voidaan syyttää siitä, ettei hän osannut ajatella tuolloin kapitalistien ja työväenluokan taistelua maailmanlaajuisena, ”globaalisti”.

   Poista
 13. Ylistys, Ystävyys ja Almujen Anelu (vai mistäs kirjamista se YYA lyhenne tulikaan)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yskökset, ylenanto ja anonyymi kepu.

   Poista
  2. Äskettäin kuollut historian ja äidinkielen ihanan upea opettajani, Mankeli, meille kersoille YYA:ta opetti. Silloin siitä ei saanut olla pahoillaan, urkki olisi muuten suuttunut.

   Poista
 14. Aarne Saarinen ei ollut ristiriitainen poliitikko; en usko että oli sitä myöskään ihmisenä? Oli oikea Kivenhakkaaja. (Niin kuin tämä yksi Ruotsin suurimpia kirjailijoita, kivenhakkaaja hänkin oli... En nyt muista nimeä, minulla "black out", äkkikös hänet googlettaisin Ivar Lo-Johanssoniksi. Mutta en tykkää googlettaa.) Vuoden 1966 SKP:n edustajakokous oli tärkeä; silloin syrjäytettiin Aimo Aaltosen vanhakantaiset bolsheviikit vallasta pois. (Jos näin ei olisi käynyt - ja se oli silloin kiikun kaakun että niin kävi - niin olisimme eläneet vielä vaarallisemman 1970-luvun kuin mitä elimme. - Taisto Sinisalo oli "hymyilevä kommunisti" Aimo Aaltosen jengiläisten mielestä. Eli "hellan-lettas" mies. ...loppujen lopuksi.

  Iinukalle, rakkaalle tytönhupakolle, sanoisin että "lue ensin Marxia ennen kun alat säveltää hänen filosofiastaan yleistyksiä" Ei millään pahalla, mutta tietämättömyytesi särähtää korvissa. Et kai sinäkään siitä tykkäisi jos minä esiintyisin suomenkielen Yli-Lehtori ja väittäisin vaikkapa että "ei suomenkielessä ole äng-äännettä. HöpöLöpö. Pitkä [ŋŋ] taivutusmuodossa [keŋŋän] sekä sanotaan että kirjoitetaan kenkän.

  Tapsa, kaikki menestyvät = valtaan nousseet poliitikot ovat opportunisteja. Jotkut toiset osaavat vain peittää sen paremmin kuin jotkut toiset. Sitä paitsi pitää muistaa elettävä aika; että vuonna 1943, esimerkiksi, elettiin vuotta 1943, ei vuotta 2016. Voisin kirjoittaa tästä vaikka kuinka mutta en mä nyt jaksa kirjoittaa, mitään. Väsyttää vitusti... Kekkosta aina haukutaan eniten, ja syystä, se syy on se että hän oli niin kauan vallassa. Muut nujertuivat. Mutta niin olisi takuulla muittenkin pressojen kanssa käynyt.

  Jokaisella sukupolvella on oma kekkosensa. Näin se kuulkaas on. Kaikki vaan eivät omaa kekkostaan näe. Paitsi Riku: hän näkee kekkosia kaikkialla! Hyvä, Rikulla onkin terävät hoksottimet. Ja ilman 3D-laseja hän näkee senkin mitä maajussit keväisin - kun heinät on ladoista roudattu vittuun, siellä puuhaavat. Aivan oikein! He siellä 4D-aurinkolasit päässään kloonaavat yhä uusia ja uusia kekkosia. Ja kuuntelevat samalla gramofoonista neekerijatsia ja saksalaisia iskelmiä.
  Ja jostain kaukaa, hyvin kaukaa kuulu haitarin lempeä parahdus... "ai aij jaa'aa"... Ja samalla jyrähtää käyntiin Massey Ferguson kuin pärehöylä. (Jota viimeksi on käytetty 32.7.1932.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsokaa tuossa filmissä Ahti Karjalaista, ihan kännissä tättärää. Karjalaisen alkoholismista on esitetty yleisenä totuutena, että se johtui siitä, kun ei päässyt presidentiksi. Typerin ikinä kuulemani selitys. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että joi niin paljon, koska presidenttiys tuli hänelle kuin Manulle illallinen.

   Poista
  2. Minä aloitin dokaamisen jo tuossa aamusella, mutta minä aloitinkin juuri kesäloman.

   Poista
  3. Kerran juoppo ,aina juoppo.

   Poista
  4. Ja jos totta puhutaan, otin minä muutaman jo eilen, vaikka loma alkoi virallisesti vasta tänään. Presidenttiyshaaveita minulla ei ole, kiistän pyrkimykset.

   Poista
  5. Anonyymi ja ihana rakkauselämänsä vaimonsa kanssa, kuinka hyvälle tuulelle siitä tuleekaan.

   Poista
  6. Oletteko koskaan tällaista kuulleet: "Maatalousnäyttely on päättynyt, kantakaa adjutantit kekkonen helikopteriin."

   Poista
  7. Onnea lomalaiselle! Hyvän sään aikana lomasi alkaa.

   Minäkin siirryn ensi viikolla merituuliin ja metsämaisemiin viehättävään pikkukylään.

   Poista
  8. Kiitos, kiitos, jo pitkään olen anonut lomani kesäkuulle. Nyt ei tosin ole oikein vuoden väsymystä, kun edellisen kesäloman sain poikkeuksellisesti syys-lokakuun taitteelle ja heti sen jälkeen olin kaksi kuukautta sairaslomalla. Yhden talvilomankin vietin sen jälkeen, se oli joku muinainen, tämän vuotista en vielä saanut. Ehkä se joskus koittaa.

   Poista
  9. Silloin sairaslomalla minulle soitti joku firman lääkärifirman sairaanhoitaja ja kyseli: "Kuinkas sulla on noin repsahtanut, kun aikaisemmin et sairaslomia ole juuri pitänyt." - Vastasin, että "kun mulla oli se tapaturma" - Akka siihen, että: "Missäs olet sitä käynyt hoitamassa, et meillä ainakaan!" - Vastasin, että sairaalassahan minä ja kyllä se sairushoitajakyyläkin siitä rauhoittui. Varmaan palkkansa eteen moisia lässytti.

   Poista
  10. (Kuusi murtunutta kylkiluuta ja diffuusi aivovamma, aivoissa näky veriläiskiä, olin useita (neljä) tunteja ihan sekaisin, en hahmottanut todellisuutta.)

   Poista
  11. Muistan, kun Peijaksessa minua pesivät, olin kauttaaltaan veressä, palelsi kauheasti, kun verenhukka oli niin suuri. Muniani eivät suostuneet pesemään, antoivat vampun käteeni ja sanoivat: "peses nyt".

   Poista
  12. Veronmaksajille tuli kalliiksi, viikon makasin sairaalassa, kun eivät pois päästäneet. Aivovammaa ne tarkkailivat ja minun teki pahaa, kun samassa huoneessa oli yksi mukava, ehkä minua nuorempi mies, joka oli selvästi dementoitunut. Viikon jälkeen lääkäri kysyi minulta, haluanko ihan varmasti jo pois. Vastasin, että totta helvetissä. Päästivät ja sairaslomankin suostuivat sitten lopulta kahteen kuukauteen päättämään, kun sanoin, etten enää jaksa maata.

   Poista
  13. Pelästyin, kun näin raportin tapahtuneesta ja ymmärsin olleeni tajuttomana useita tunteja. Koko sen ajan olin yrittänyt tehdä töitä, tulokset tosin olivat sangen vaatimattomat. Mää oon oikke tyän sankari, berneriläinen, etten sanois stahanovilainen, huuhaamies.

   Poista
  14. Aikamoista. Onneksi sentään selvisit. :) Iloista ja ansaittua lomaa!

   Poista
 15. Maalaiselämä tihkuu romantiikkaa. Joka toisesta ladosta kuuluu varstojen jytke, joka toisesta se on jo vaimentunut. Maitolaitureilla istuvat jalat ristissä Heluna ja Ilona. Anton tulee ongelta, hänen kenkänsä kiiltelevät. Pääkkölän renki juoksee kovaa vauhtia pihanurmen poikki, heittää välillä kärrinpyörän. Piika kävelee hiljaisena perässä. Isäntä istuu keinutuolissa ja lukee "Maaseudun Menneisyyttä" ja piereskelee. Emäntä kurkistaa kellariin, sen pyrstö on kuin katiska. Ukki putoaa uuninpankolta ja sanoo "ohoh". Kissa nuolee naamaansa tassullaan. Ikkunasta kurkistaa Pelargonia. Hevosen jalat sanovat Kopoti Kopoti Kop. Siili juo maitoa. Hepokatit soittavat c-duurissa ja kaskaat naksuvat. Madot tökkivät maata ja kurkistavat mitä avaruudessa tapahtuu. Leikkuupuimuri ajelee itsekseen pitkin peltoa ja leikkaa. Kauppa-auto kurvaa mutkan takaa, se on täynnä IIIs olutta. Ihmiset alkavat juttelee kovaäänisesti toistensa kanssa, ja kun ilta tulee, he menevät maate. (kuin unohdetut vaatteet)

  Kyllä maaseudulla on mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joteskii tutunoloosta ja ah niin suloosta.
   Hellyyvellä kirjutettu!

   Poista
 16. "Hymyilevä kommunisti"... niin Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariikin pikkupomot Taisto Sinisaloa kuvailivat kun olivat M/S Georg Otsia vastassa Tallinnan laiturissa Darsena D. He itse kun olivat oikeita stalinisteja ja hymyilivät (tai siis irvistivät) vain kun otettiin valokuvia Valtiolle Ystävällisten Ihmisten Tapaamisen yhteydessä. Muuten eivät hymyilleet. (eivätkä kyllä irvistelleetkään)

  Mistäs minä tämän tiedän? No, tiedänpä vaan. (alkaa hymyillä)

  VastaaPoista
 17. Jos kertoisin teille kaiken mitä minulle Neuvosto-Eestissä aikoinaan tapahtui, ette uskoisi. Ette esim. sitä että kerran juoksin KGB:n agentteja (kaksi niitä oli) pakoon Kalamajan kaupunginosassa yhden kaksikerroksisen puutalon katolle ja sieltä sitten (kauheeta vauhtia) silppasin alas ränniä ja juoksin parin kolmen puutarhan läpi (oli isoja raparperinlehti, oli nääs elokuuta jo) ja isojen raparperilehtien läpi pienelle sivukujalle, josta pääsin toiselle kujalle, joka johti mut meren rannalle... Ette varmaan usko että tääkin on totta! Ja hyvä on, että ettette usko, sillä keksin kaiken äsken itse! Mua kukaan KGB takaa oo ajanut... ikinä. Mutta kerran Lilianin luona yöllä oveen koputettiin ERITTÄIN käskevästi. Ly valahti kalpeaksi, lättäsi kätensä mun suulle, näytti toisella kädellä "hys hys". Hiljaa oltiin. Pari kertaa vielä oveen koputettiin. Sitten ei enää.

  En minä tiedä mitä pelkäsi, mutta kamalasti pelkäsi. Eikä suostunut myöhemminkään sanomaan mitä. Hän eli Neuvostoliitossa, minä en, minä olin vain turistin retale. Ihan samantekevä siis. (Eikä siitä kauaa mennyt kun mä en Neuvostoliittoon viisumia enää saanutkaan. En tiedä miksen saanut. Ei mulle tullut mieleenkään kysyä miksen saanut. Koska kyllä minä sen tiesin että sen kysyminen on turhaa. Hölmöä.

  VastaaPoista
 18. "Kevään olen etsinyt sanoa sinulle sanoja tai vaieta, jälkimmäinen on helpompaa. En osaa eestiä. Ei auta muuta kuin murtaa elämää kuin näkkileipää, ja elämä murtaa meitä, kyselemättä. Sinulla on punatukkainen klovnipoika, jota voi vetää varpaista, ja joka katsoo sinua silmät täynnä kysymyksiä. Eihän sinulta kuule puutu mitään.
  Kun hymyilet, tai käheällä äänellä käkätät, kun olet juovuksissa, ajattelen että Ly hymyilee / Ly nauraa. Ehkä, ehkä et, en tiedä. Ajattelen, että kun siivoat, samalla kätket roskia, olet kuin Sisyfos.
  warum, warum..."


  Minä olin kova aikoinaan kirjoittelemaan kirjeitä. Lilianilla (oikeasti Ly) oli Taivo niminen poika. Hänellä oli pyöreä naama, niinkuin noin 4 vanhoilla yl. on, ja aina hän nauroi kuin Hangon Keksi. Totta kai tykästyin häneen. Kysyin Lyltä missä Taivon isä on; sain vältteleviä vastauksia. Välillä isä oli Moskovan ilmatorjuntapatterissa ("sa teadat et meil on kaks aas armeija"), välillä hän oli vankilassa ("hukkus purjas oma sõber"). En minä sen enempää kysellyt. Koska... olen hienotunteinen ihminen. Ja mitä se minulle kuului?! Eestinnin hänelle Saarikoskea: "meije kodume on seal mis kullalgi kus millagi ärgaamme sydämen häält..." em mä muista enää. Kieli on unohtunut minulta jo; en minä opi kieliä muuten lätkähtmällä johonkin ihmiseen. Vaikka enemmän me Lilianinkin kanssa keskustelimme kehon kielellä kuin suomalais-ugrilaisittain. Hän piti minusta ja minä hänestä, ja Taivosta. Hyvin paljon pidin. (tai siis pidän)

  Ps. Mutta nyt lätkähti postiluukusta Hesari ja Keskisuomalainen. Täytyy lopettaa. Ja mennä maate.


  VastaaPoista
 19. Pete Seeger vielä eli, kun Obama kruunattiin kuninkaaksi. Bruce komppasi.Vielä kerran: This land is your land.

  VastaaPoista
 20. Siis laitanpa tähän yhden jutun, kun olen niin harmissani, etten tiedä, miten päin puhisisin.

  Nimittäin minulle tarjottiin Kasko-vakuutusten yhteydessä tapaturma- ja henkivakuutusta, kun soitin Ifiin. Vakuutus tuntui hyvältä eikä se ollut edes kallis.

  Täytin pitkän terveysselvityskyselyn, ja annoin perusteellisen selvityksen puhesairaudestani, jonka vuoksi jouduin työkyvyttömyyseläkkeelle opettajan työstä v. 2005. Mistään muusta työstä en olisi varmaan päässytkään, tai joutunut, sillä sairaus ei aiheuta sivuoireita eikä ennenaikaista kuolemaa.

  No, kun olin puoli tuntia hartaasti täyttänyt kyselyä, ja klikkasin viimeisen hyväksy-klikkauksen, vastaus tuli salamana, että hakemustanne ei hyväksytä - vaikka siis olen muutoin terve kuin pikkulapsi.

  Tämä on kyllä verinen vääryys. Tunnen itseni kaltoinkohdelluksi ja väärinymmärretyksi. Ihminen ei saa tapaturmavakuutusta, jos hänellä on jokin neurologinen sairaus tai vamma, joka on sama kuin migreeni jollakulla. Neurologinen pysyvä sairaus sekin on ja aiheuttaa varmaan enemmän poissaoloja työstä kuin meikäläisen dysphonia spasmodica, joka haittaa vain puhetyötä eikä pahene eikä aiheuta mitään muuta kuin puristeista puhumista pitkässä puhunnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon en osaa sanoa muuta kuin, että vääryys se on. Jos joku sote joskus toteutuu, epäilen sitä kyllä edelleen, niin silloin ei sitäkään, tai mistäs sen tietää.

   Poista
  2. Ymmärrän vakuutusyhtiöitä, koska omistan mm. Tapiolan ja Varman osakkeita. Olen siis Kapitalisti. Ei saa napsia pullasta pelkkiä rusinoita, niin, että me muut söisimme sitten sen homehtuneen käntyn. Tai reikäleivästä jääneen reijän? Me - riskisijoittajat? Älä hulluja luule! Varkausvakuutuksiakin me teemme vain ihmisille joilta koskaan ei mitään varasteta. Emmehän me pyromaaneillekaan tee palovakuutuksia? Höh. Vaihda vakuutusyhtiötä: samma se silti. Sillä siellä toisessakin sinulle sanotaan kolmella eri kielellä (suomi/ruotsi/englanti - ja tarvittaessa myös sriilankaksi, että) vaihda vakuutusyhtiötä. Tai muuta kirjasi Sverigeen tai Iso-Britanniaan. Tai Ceylonille.

   Ps. Oikeasti olen pahoillani puolestasi, Iines. Mutta näinhän voittoa maksimoiva liike-elämä toimii, ja pankit ja vakuutusyhtiöt niistä eniten omilla ehdoillaan bostaavat.

   Hyvä esimerkki sinulta, Iines. - Nyt vain Knausgåårdin jälkeen Marxin 'Pääomaa' käteen. Ja ei kun lukemaan! Ei koskaan ole liian myöhäistä! Opi, opettaja. Opi nainen keittiössä, opi mies yömajassa. Äläkä anna sen harmittaa että nämä kevään lehdet syksyn tuuli repii ne puista käsin irti. Älä anna sen vituttaa! Sillä Sinun... täytyy... astua Johtoon... ja saada sähköisku... ja tietää... tietää Kaikki! (kirj. Pertti Perttula)

   Poista
  3. Mietin tarkemmin tuota ylläolevaa ja Pääoman lukemistakin. Nyt sanon vielä ennen kuin hilpaisen ulos sen, että huvittavaa asiassa on se, että Ifin virkailija ei huomannut puhelimessa puheessani mitään erikoista eikä kysynyt kertaakaan että "mitä sanoit". - Viittaankin tuohon myöhemmin, sillä he sanoivat nauhoittavansa kaikki puhelut.

   Minua ei oikeastaan henkivakuutus kiinnosta pätkääkään, hehän sitä itse tarjosivat puhuessaan puhevammaisen kanssa, heh. Kysymys on oikeudesta.

   Vaan aion kyllä antaa palautetta pihille Ifille.

   Poista
  4. Ps. Em mä edes tiedä onko Varma ja Tapiola pörssiyhtiöitä? Eli laskin lööperiä kun väitin että heitin osakkeitaan omistan? HöpöLöpöLöö. Rahaa minulla on juuri (ja juuri) sen verran vähän että tulen hyvin toimeen. En ole ihmisenä kovin vaativa. Jos joskus haluan putelin shampanjaa, ostan totta kai shampanjaa. Jos joskus haluan syödä hernesoppaan, totta kai ostan esim. Tarjoushallista Jalostajan hernesoppaa (1,49;- euroa purkki). Ja syän sen si.

   Poista
 21. Itsekin välillä ihmettelen että mitä kaikkea sitä tuleekin ihmeteltyä. (Ei, en suinkaan vähättele kokemuksiasi tuossa vakuutusasiajutussa! En.) Tosi paska mälli sulle, ajattelen, ja veivaan Tempure -sängylläni alaraajani sojottamaan 30 astetta ylös päin. Välillä - tuolla saatanan kallilla sängyllä - rai'jaan ylävartaloni 60 asteen kulmaan ja alan lukea. Nyt luen Eliel Wieselin kirjaa "Yö". Tai aloitan vasta. Karu juttu, tosi karu. Kirjailija on palkittu rauhan nobel palkinnolla. Sellaiseen ei kukaan toinen kirjailija ole pystynyt! Eräs amatööritaidemaalari, nimeltään Winston S. Churchill sai kirjallisuuden nobelin vuonna 1953. En kyllä käsitä miksi. Tai käsitän asian ehkä siksi, että äijä oli - ennen kirjailijaksi ryhtymistään - puuhaillut jotain muutakin. Mm. Englannissa. Ja Jaltassa. Ja auch Berliinissä.

  VastaaPoista
 22. Hejssan kaikille,

  täälläpä taas keskustelu polveilee vilkkaana! :)

  Maalla on mukavaa, politiikka on hankalaa ja vakuutusyhtiöt kepsuja....

  Kivaa lomaa, Riku! Kiitos musalinkistä, Bruce on ihana, mmmm... Just eilen katselin Areenalta tallentamaani liveä ca. 1985, ja oli se kyllä melkoisen vetävää settiä!

  Muistan kun kävin yliopistolla ekoja Yhdysvaltojen historiaan perehdyttäviä aineopintoja, ja ajauduin aika pitkään, mutta ystävällismieliseen debattiin itsenäisyysjulistuksesta professorin (amer) kanssa. Hänen mielestään olin turhan idealistinen ja naiivi - ja mikäs muu on uutta? :D Pointtini joka tapauksessa oli se, että edes ajatuksen tasolla haluttiin paljon hyvää, toteutus sitten on tökkinyt ja tökkii. Joka tapauksessa: annoin kertoa itselleni, että USA mieltää itsensä edelleen ns. valituksi kansaksi ja soihduksi yössä. Mikä on tietty Todella Vaarallista, kun ajatusta maustetaan taloudellisen hyödyn ja poliittisen vallan tavoittelulla.

  Minun kokemukseni mukaan ns. rivikansalaiset suhtautuvat hyökkäävään politiikkaan, köyhien kyykyttämiseen, jne, vähintään yhtä paheksuvasti kuin me. Ja heillä on yhtä paljon mahdollisuutta vaikuttaa asioihin kuin meillä omiimme - silmät kauhusta ymmyrkäisinä seuraan nykytouhua!

  Ja siinä olikin Charin Poliittinen Katsaus tältä päivältä! :)

  Mikis, vanha kamuli, mitäs sinä? Kesä sopii teitille varmaan myös! :)

  Nyt eikun nauttimaan jätskistä, tulin just kaupasta!

  VastaaPoista
 23. Kesä sopii minulle, Char, hyvin. Miksei sopisi? En tappele olosuhteita vastaan joita en voi muuttaa toisiksi. Miksi edes yrittäisin? Äsken kävin Vaajakoskella, siellä on Alko, pistäydyin Alkossa. Jotkut samperin Valtakunnalliset Viinimaistajat r.y. ja Röyh, ovat valinneet Torres Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2015 vuoden rose-viiniksi. On kuulema kamalan hyvää. Pyh! en usko. Minusta kaikki alkoholi on pahaa. Tätä en vielä tosin ole ehtinyt maistaa kun minun pitää maistella ensin näitä muita joita jäi eilisestä. (Aika paljon, sitä paitsi. Noh, kaipa tästä selviän..?) Viinaa ei viisas ihminen juo, se on liuotinaine, en muista sen kemiallista koodia mutta kai se on C2H6O (?). Olin kerran töissä Laminaattikoneella (Kankaalla, paperitehtaalla), teimme sillä koneella erilaisia spesiaalipapereita, mm. USA:n Nasalle. Kaikki oli niin huippusalaista, että kemikaalit joita sotkimme toisiin, oli vain koodattu X1 tai Y3 tai V4. Kukaan tiennyt mitä myrkkyjä ne oli... varmaan olivat. Mutta vähääkös se meikäläistä huoletti, olin nuori ja palkka oli hirvittävän iso, tienasin enemmän kuin Keskussairaalan ylilääkäri (vaikka sillä oli paljon enemmän ylityötunteja). Ehkä mulla on sitten maksa (hepar) kumista kun se ei siitä yhtään kärsinyt? Ei, vaikka vapaapäivinä läträsin siis etanoolinkin kanssa - jonka voisi koodata y2 + x5. Elämä oli kivaa ja meni koko ajan ohi, kauheeta vauhtia vaan! Koikkelehti ja pomppi ja välillä veti viulustaan väärää nuottia kuin hulluksi tullut Heinäsirkka. Voi jumantsukka sentään, Char!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas, Mikis! Kiitettävään tahtiin on kemma (kuten vanhoissa tyttökirjoissa sanotaan) hallussasi! :)

   Mitenkäs muuten noi linkit taas laitettiinkaan? Jos siis haluaisin liittää kesä-biisin teille lomalaisille, mitä piti painaa? - Kuulostaa säädyttömältä, mutta onneksi puhtaalle kaikki on puhdasta! :)

   Minua neuvottiinkin ihan hiljan, mutta en kokeillut heti, ja sitten näköjään unohdinkin koko ohjeistuksen! Opeta, Mikis! :)

   Poista
  2. Minä valepastorina siunaan Mikiksen ja Charin liiton, - olkaatten onnellisia ja pitäkäätte kivaa!

   Poista
  3. Et sitten Riku halunnut itse oppimestariksi ryhtyä - olin prässännyt jo aistikkaan, joskin lyhyen mekon siitä katolilaiskoulupuvusta, ihan sinua varten.... Ja asiat asioina: meikämandoliinallahan on siis rotusääret!

   Poista
  4. No juu, otan sinut siinä tapauksessa ja sen vuoksi.

   Poista
  5. " ... Opeta, Mikis! ..."

   Vain kädestä pitäen, kultsi. En ole kuule teoreetikko. Kauko-opetuksesta saa sitä paitsi vain näppylöitä (eli finnejä), vaikka kuinka puhuisi rootsia. Ei mitään, mitä voisi kuvailla esim. ejakulaatioksi. Näppylöitä vaan tulee. Äkkiä koko keho on kuin vihurirokon jäljiltä. Eikä semmoite ole kivaa... ei oo.

   Poista
  6. Riku siis Ottaa, ja Mikis Opettaa - eli tuplapotti! :) Jei, tykkään kesästä! Miehet, mmmm....

   Mutta on mulla asiaakin!

   Etsin sen kirotun linkin, mitä te ette etänä edes eppaa kyä opeta :D, ja palaan kohta! :)

   Poista
  7. Ottaisin kaiken, minkä rähmäkäpälilläni kiinni saan. Olen sellainen Wichita lineman.

   Poista
  8. Aika mellow lineman, odotin vähän hurjempaa jenkkitouhua, olenhan lukenut Susan Elizabeth Phillipsin kirjat. Siis nimenomaan sen Chicago Stars-sarjan. :)

   Mutta saat olla mellow, ei siinä. - Olet ihana just niinkuin olet! :)

   Ja jos laitat sen Linkin Teko-ohjeen, lupaan harjoitella Joka Päivä!

   Ainakin viikon! Ja lupaan linkittää jotain kivaa tai hyvää tai merkittävää!

   Pliis, pliis, pliis, ethän ole kreivi?!

   https://www.youtube.com/watch?v=vvKjuyTT-Eo&list=PLMcD5Esd0LJ0HTaIcfc2CGPEcIk-hKmYW&index=12

   Poista
  9. Minä näin Cliftersin jossain ennen kuin niistä tuli kuuluisia. Olin ihan kännissä, sen konsertistaan muistan. Tästä kappaleesta tykkään, se on hyvä bore.

   Poista
  10. Linkittämisen ohje on vaikea laittaa, kun ei sitä voi suoraan kirjoittaa, muuten menee möhelöksi.

   /a> - Öyh.

   Poista
  11. Ihan noin lyhyeksi en tarkoittanut, mutta se siitä näköjääns tuli.

   Poista
  12. Laitan Tommin esityksen, kun sen kuvituksessa on Toro, joka eräänä kauniina päivänä hyppäsi viidennestä kerroksesta asfalttiin, sai kylläkseen. Olin hautajaisissa ja minua itketti.

   Poista
  13. Psykedeelistä, Riku!:)

   Ja juu muistan, ettet tykkää Jaanasta...

   Noh. Musiikista. Ittekin innostuin Lontoossa oikein tosissaan, kun muutama vuosi sitten kävin Kiss Me Katen matinea-näytöksessä. Kaikki sujui normisti siihen asti, kun ihana pääosamieshenkilö, Brian Mitchell Stokes, pääsi ääneen, ja joka tapauksessa olin tosi innoissani koko produktiosta! - Näytelmän henkilö kysyi jotain yleisöltä, ja enkös taputtanut innokkaasti - no Brian hymyili ja kumarsi minulle, koko muu yleisö kurkki...:D

   - Kun ei kai ollut tarkoitus taputtaa, olin vain innoissani. ;)

   What can I say....

   https://www.youtube.com/watch?v=uSbWLnVo72k&index=2&list=RDEhhkIrg7I6A

   Mutta onhan se nyt liian perhanan kuumakin. Ja Cole Porter kuuluu kesään.

   https://www.youtube.com/watch?v=iJGobLankuI

   Poista
  14. Riku, jos nyt yritän

   https://www.youtube.com/watch?v=VoDS1lWdpjw/a

   When you're goos to mama...

   Poista
  15. Siis good to mama - enkä osannut linkittää. No höh!

   Ehkä se on siunaukseksi! Loppupeleissä! :D

   Poista
  16. Kyllä se noin sujuu ihan yhtä hyvin. Muhkee muija tuo Latifah.

   Poista
  17. No mutta eikö ole ihana?! Itte tykkään, näin naisena - siis Karismaattinen! Vähintään!

   Poista
  18. Sir Juice Leskinen jossain keuhkosi Jaana Rinteen sanoituksista, sanoi niiden olevan kökköjä. Niinkuin aika usein olivat.

   Latifahista en näin lyhyellä varoitusajalla osaa muodostaa mielipidettä.

   Poista
 24. Pidän sinusta, en sen erityisemmin kuin muista naisista, mielestäni kaikki naiset Asta Ööhön ovat kivoja. (Tosin en tunne yhtään Ööllä alkavaa naista. Se on tietysti vain minun vikani, ei hänen, Öyltsin.) - Johan Bäckman ei ole kiva. No, hän ei olekaan nainen. Siitä huolimatta hänet pitäisi palauttaa sinne mistä on tullut: äitinsä tuhkaluukkuun. (Eli, kuten Leonoora niin nätisti sanoo, sinne "kypsän kaakaon väriseen reikään"...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... b-rappuun. Siellä hän, Johan "on markkinat" Bäckman seisoo alaportailla. Hänellä on sateenvarjo kainalossaan ja toisessa kainalossa Turun Sanomat ja hän miettii, ei sitä mitä tekisi vaan sitä mitä jättäisi tekemättä. Hän on hyvin epävarma. Mutta ulkona paistaa aurinko. Ja välillä pilvistä sataa koiran-naksuja maahan. Kyllä sitä kaikki ihmettelevät, etenkin kissat, ja sotaveteraanit! Mutta jälkimmäiset eivät yhtä kauaa kuin edelliset, heillä on kiire Lounaispuistoon pelamaan shakkia. Kissat jäävät epäluuloisina katsomaan ympärilleen. He tosiaan eivät käsitä mistä on kyse. Kuluu vain aikaa ja Aurinko laskee länteen. Taas on yksi kesäpäivät mennyt, voi jumalauta sentään, "huomenna on päivä uus", sanovat mäkitupalaiset jotka vetävät ne väkevät sätkät. Tekevät ja näkevät ja vetävät. Pehtoori kävelee pellon piennarta ja potkii kiviä ja manaa "menkää muualle, piruparat". Ja aurinko laskee, yhä edelleen se laskee... 2 miinus seitsemän jaettuna viidellä... Koko Luomakunta hiljenee. Ja luontodokumentin ohjaaja sanoo "poikki". Silloin porukka kerää kamansa. Myös äänittäjä karvaisen äänimikrofoninsa. Se on nyt tältä päivältä siis SLUT. Ja koko jengi kokoontuu Aavikon ainoaan Pubiin, sen nimi on "time for us". Siellä he kelaavat miten päivä meni... "aika saatanasti tuli kuvattua niitä ötököitä"... "joo". Ja toinen sanoo siihen "niinpä niin". Kaikki eivät jaksa jutella, siemailevat vain hajamielisinä olutta. Ja kun ilta tulee, taas kerran, he kaikki köpivät vaateriin. Silence... silence.

   Poista
 25. Minuun teki murrosikäisenä valtavan suuren vaikutuksen William Saroyanin "Elämäsi parhain aika", Hesan Kaupunginteatterissa. Pääosassa Pekka Laiho. Kävin katsomassa sen ainakin kolme kertaa - muutenkin ravasin teatterissa, säästin taskurahat siihen, ja Elokuva-arkistoon (missä sitten opinkin englannin niin hyvin ylä-aste-ikäisenä siihen maailman aikaan jo, että koulu oli enkun puolesta hauskanpitoa. Olinkin siis omituinen nörtti lapsi, tyytyväinen ja iloinen kyllä). Asiaan.

  Näytelmä kertoo kapakasta yhtenä iltana, siitä, mitä ihmiskohtaloita paljastuu, ja mitä jutellaan. Jos karkeasti typistän. Baarimikko on (minusta) keskiössä, hän kuuntelee ja kommentoi. - Nainen kertoo baarimikolle/jollekin veikolle (tätä en muista varmasti) elämästään: huvilasta, jossa asuu, ihanista nurmikentistä, ja parista upeasta rotukoirasta, jotka kirmaavat tiluksilla. Kun nainen poistuu, kuulijalle sanotaan, että etkö tiedä että toi on huora, sillä mitään taloa tai tiluksia ole. Johon kuulija: "Minä uskon mieluummin unelmiin kuin tilastoihin´".

  Muistan tuon repliikin lainauksena, vaikka se varmasti on vain minulle voimakkaasti värittynyt lause. Mutta mottona sopii... Olen yrittänyt jäljittää ap teosta, ja käännöstä, mutta kirjaa ei saa Suomesta lainaan, sitä ei löydy. Eikä millään kohtuuhinnalla amazonilta tai muualtakaan. Jotaarkka Pennasella (jos muistan oikein, suom. näytelmän ohjaaja) saattaa olla käännösplari, mutta en nyt vielä ole alkanut asiaa selvittää. - Kuten myös kaikilla näyttelijöillä, tiety, mutta en siis ole kehenkään yksityiseen ihmiseen ottanut yhteyttä.

  Ja se linkki, jonka laittaisin Oikein, jos ei meidän iinekselän herroilla olisi niin Kauhean Hauskaa vitsailla kustannuksellani :D:D:D

  https://fi.wikipedia.org/wiki/William_Saroyan#N.C3.A4ytelmi.C3.A4

  Ja enkuksi parempi

  https://en.wikipedia.org/wiki/William_Saroyan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näin Pekka Laihon, Jukka Sipilän ja monia muita staroja pitämässä hulvatonta iltaa ravintola Salvessa. Varmaan suu auki niitä tuijotin, kunnes sain ruokaa. En muistaakseni syönyt silakoita.

   Poista
  2. Minä en ole nähnyt Pekkaliinia missään, muuten oisinkin heti utsinut sen näytelmän käännöksen ja kopsun itselleni!

   Saatan uskoa että on viettänyt jännäiltoja. Ja -päiviä.   Poista
 26. Pekka Laiho oli Pyynikillä Seitsemän veljeksen Aapo siihen aikaan kun minä, pikkupoikana, olin siellä järjestäjä. Järjestäjä = ihminen jonka pitää hoitaa rekvisiitta näytelmään. Eli harjoitusten aikana piti haalia sinne kaikenlaisia haarikoita ja muuta astiastoa ja muunmuassa pontikkapannu ja karhu. Ei voinut sanoa mihinkään että "ei käy". Ohjaajan pyyntö oli käsky. No, onneksi olin vain kakkosjärjestäjä. Näytösten aikana minun piti huolehtia Veljeksien rekvisiitasta, kerätä ne siltä näyttämöltä ja viedä pukukoppiin ja niin edelleen. Pyynikillähän näyttämö on 360 astetta kun se katsomo pyörii. Kerran Pekka Laiho rupes räyhää mulle - oli muuten saatanan saatanan äkkipikainen siihenaikaan, löi kerran harjoituksiin tullutta vaimoaan hauella päin pläsiä: vaimo kun oli ostanut torilta vääränlaisen kalan heille iltaruoaksi, tms.... Pyrstöstä otti kiinni ja huitaisi että PLÄTS. Vilho Siivola, ohjaaja, oli ihan ihmeissään. Mutisi mulle, kun minä olin häntä lähinnä, että "ihmeellisiä nää nykynuoret..." Niin. Kerran ennen yhtä näytöstä olin unohtanut tuoda Pekalle sen puukkoa; puukolla oli tärkeä funktio siinä näytelmässä: Alpo sillä veisteli. "Missä saatana mun puukko on?!", se karjui. "En minä tiedä", minä sanoin. Koska en tietänyt. Lisäsin siihen - kun en pitänyt hänen äänensävystään - että "mistä vitusta minä sen tiedän mihin oot hukannut." "Mitä... mitä... mitä sää sanot" se sanoi ja tuli mua kohti nyrkit pystyssä. Olin siihen aikaan kova sana nyrkkeilyssä, hyvin lahjakas jos itse niin uskallan sanoa, no ainakin mun valmentajani niin sanoivat, ja vedin salamannopeasti nyrkkeilyasennon. Pekka... totanoin, teki u-käännöksen, heti. - Diiva hän oli, sai liian paljon liian nuorena, käytti liikaa alkoholia ja oli liian hyvännäköinenkin, mutta näyttelijöiden keskuudessä kärsi siitä... tiedän tämän hyvin, siitä, että ei ollut "ammattinäyttelijä". Ts. ei ollut saanut koulutusta. Siitä hän kärsi. Hän olisi halunnut olla ennemmin kirjailija. Joitakin novelleja hän sai julkaistuksi, ei ne huonoja olleet, ei ollenkaan. Mutta eivät kyllä hyviäkään.

  Pekka oli (aika) kiva. Tiettyjen tapausten jälkeen, jotka teille ei kuulu, se oppi nöyrtymään, silloin siitä vasta kiva tulikin.

  Ps. Miks mää aina muistelen menneitä? Ehkä siks, em mätiedä, että ei tulevaisuutta pysty muistelee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pekka Laiho oli hieno Hunttalan Matissa. En mahtanut naurulleni mitään, kun kerroit kirjoituksistaan, jotka eivät olleet ollenkaan huonoja, mutta eivät hyviäkään.

   Poista
  2. Pyrin olemaan objektiivinen.

   Aikoinaan, kun senttasin kirjallisuusarvosteluja erilaisiin hyvin arvostettuihin lehtiin kuin esim. Laukaa-Konnevesi, Forssan lehti, Pieksämäen lehti ja Kytösavujen Sanomat (ml), niin lähdin siitä, että kritiikkini saa olla kriittistä, joopa joo, mutta epäoikeudenmukaista se ei saa olla! Niinpä sitten jätin lukematta ne kirjat, joita arvostelin; ajattelin että näin minulle ei muodostu minkään laista ennakkokäsitystä ko. kirjailijasta tai sen kirjasta. Kirjoitin arvosteluihin mitä mieleeni juolahti. Jotain esikoiskirjailijaa vertasin suoraan Tolstoihin, tai oliko se Joyceen, ei sen niin väliä, siinäpä vertailin. Joku kirjailija kun oli kirjoittanut jo monta kirjaa, ajattelin että "ohoh, onpas se kirjoittanut monta kirjaa. lytätääpäs tätä välillä." Ja kirjoitin helvetin huonon kritiikin. Aina niistä sai 20;- Smk. Tai kerran en saanut penniäkään, tavallaan päinvastoin, sain potkut. Arvostelin nääs yhden kirjan - jopa suosittelin sitä oman lukukokemukseni takia myös lukijoilleni - mutta kun ei semmoista kirjaa mistään löytynyt. Forssan Lehden pääjohtajan rouvakin olisi sen mielellään lukenut, "very, very mielelläni". Mutta kun ei sitä siis tosiaan ollut. Ite olin sen hätäpäissäni (kännipäissäni) keksinyt kun en viittinyt jatkuvasti lukea uusia romaaneja.

   Romaanien lukeminen on tylsää.

   Poista
  3. Taidatkin olla se Jaroslav Mikis Hasek. Hänhän kirjoitti Eläinmaailmaan eläimistä, joita ei ilmeisesti ollut edes olemassa. Sai potkut, kun alkoi väittelemään jonkun vittuuntuneen biologin kanssa.

   Poista
 27. No juu, olin siis murkku silloin kun Pekka oli ihan aikuinen, eikä liittynyt mitään sankaripalvontaa tähän - huomasitteko pojat, että puhuin näytelmästä? Joskin tosin Pekka oli jäänyt mieleen...

  Mutta jatketaan.

  Puhutaanko nyt seuraavaksi Johnny Deppistä - siis revitään nyt kaikki nuoruuden hyvinä pidetyt julkkismiehet samalla!

  Varmaan joku näki miten sekin ruoja hakkasi ties sun ketä. - No ainakin se Pahoinpiteli nuorena Hotellihuonetta...

  VastaaPoista
 28. Re Pyynikki: olin muutama vuosi sitten siellä ottamassa aurinkoa aamulla. Lepäilin ottamassa selkäaurinkoa kaikessa rauhassa, kun jokin märkä alkoi näykkiä jalkapohjaani. Huiskin jalkaa, ja kohottauduin - no ei ollut sorsa, kuten luulin - oli nuori miesnupelo. Joka sitten kipittikin sinne puselikkoon, kavereiden luo saman tien.

  Näin meillä Tampereella. :)

  - Ei se haitannut, silloin, ja sillä kertaa. Mutta pojat - älkää tehkö tätä kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Oli siis varmaan niitä kesäteatterin avustajahenkilöitä, kun siellä kaverit komppasi ja sinne suunnisti.

   Poista
  2. Kerran, se oli toinen kesä kuin Seitsemän Veljestä, olimme myös Joseliininniemellä, harjoiteltiin jotain näytelmää missä oli pääosassa Helge Hera. (Siis ihan hullu ihminen! Aivan ihana! Jos minäkin olisin nainen - harmi että en ole - heti oisin lätkähtänyt häneen! Kuin puudeli.) Harjoiteltiin näytelmää ja oltiin siis tauolla. Näyttelijät kun ovat tauolla, he haluavat olla hiljaa. Mee muu porukkakin oltiin hiljaa. Ja nähtiin äkkiä että siinä, kapean järvenlahden suikaleen takana, kovalla maalla kumminkin, niin 1/2kypsään ikään ehtinyt pariskunta nussi toisiaan antaumuksellisesti. Katselimme sitä, polttelimme tupakkaa, meillä oli kahvitauko, nussiminen kesti kauan. Eivätkä tämä nuoripari meitä huomanneet. Mutta kun lopettivat, ja vetivät housujaan kinttuihin - samalla kun hätistelivät muurahaisia pois - niin Pekka Laiho meistä ensimmäisenä alkoi taputtaa. Ja se huusi, sillä mikrofooneihin hyvin sopeutuvalla äänellä, että BRAVOO... BRAVOO!!! Kaikki me muutkin taputettiin niin kovaa kun kämmeneistämme lähti. Pertti Palonkin mielestä se bravoO, bravoo... - En oo ikinä nähnyt, että tonkinverran keski-ikäiset ihmiset lähtevät niin liukkaasti... no, pois! Molemmat juoksivat kuin svengaavat hirvet, lepikko vaan ryskyi.

   Pyynikillä on yleensä vain mäntyjä. Mutta sillä harjulla. Rannasssa on myös leppäpuita.

   Tää on sanatarkasti totta. Omakohtaisesti koettua.

   Ps. Traagisin juttu mitä sinä kesä tuli koettua - mielestäni tämä edellinen millään lailla EI ollut traaginen, päinvastoin - oli kun näimme että kalsääksi Pyhäjärvessä iski niin isoon haukeen että se ei pystynyt sitä nostamaan ilmaan. Kauan kamppailivat, koko ajan menivät kauemmaksi ulapalle, sitä kesti yli 20 minuuttia, sitten häipyivät jonnekin. (Eli molemmat kuolivat.)

   Poista
  3. vittu kun helge he = on siis Herala. Voin väittää näin - aika puhtain omatunnoin - että jos oot sattumalta syntynyt naaraspuoliseksi, niin Heguli kun tulee juttelee sulle, äkkiä kiität kaikkia Taivaanmerkkejä siitä että oot syntynyt naiseksi. Oli sen niin kummallinen Shakespiere. Ja sen jälkeen te tietysti, kun oot kuunnellut hänen "kehlääjälinnun" ääntä, ja olet kuunnellut hänen äärimmäisen kiehtovia ehdotuksia, käytte "keinumassa". Joopa, joo. (Sanoo kateellinen mikis. Joka ei vielä silloinkaan osannut kadehtia. Mielummin meni nukkuun yksin. Tai sitten rimpautin Kaijan ovikelloa.)

   Poista
  4. En saata mieltäni malttaa ja jälleen linkkaan tämän Heguli-pätkän, siinä on myös äskettäin edesmennyt Perse-Arska.

   Poista
  5. Vanha Heguli hän. Ihmiset tulevat vanhemmiksi. Ei siihen tarvita tietää että E=mC2.

   Olen kertonut tämän täällä jo varmaan 4 kertaa, hyvä niin, tämä on siis 5s kerta.

   Tulimme kaupungilta (= Tampere) Joseliininniemelle. Pieni porukka teatterilaisia. Siinä harjun kupeella, kun lähretään laskeen alas rinnettä, on Piispan talo. Talo on överi. Kun käveltiin sen talon ohi (kaikilla meillä varmaan aika moinen krapula) niin Helge sanoi: "Lyödääks vetoo niin mä viiden minuutin kuluttua istun tuossa terassilla piispattaren kanssa ja juon kahvia." Ei me uskottu. Lyötiin. Ja mentiin puskien taa piiloon. Helge meni Piispan Linnaan, pääovesta, soitti ovikelloa. Parin minuutin kuluttua se istui sen linnan terassilla, selkä suorana kuin Kadetti, ja hipelöi viiksiään. Jonkin ajan kuluttua siihen tuli vanha nainen, piispatar, joka toi tarjottimella sille kahvia ja pullaa. Rouvakin istuutui. Ja Helge keskusteli hänen kanssaan kädet viuhtoen VIUH VAUH vaan. Välillä kumpikin purskahtivat hereään nauruun. Joivat kahvia ja söivät pullaa; mitäs ihmiset nyt muuta. Ja kun Helge lähti, hän piti rouvan kättä käsissään kuin Ankkuria, suuteli häntä poskille molemmin puolille ja napsautti asennon (reservin yliluutnantti kun oli), ja lähti. Ovensuussa vielä kääntyi, NAKS, ja kumarsi hälle.

   Täytyy tunnustaa, että hävisimme vedon 100-0.

   Poista
 29. Kävin äsken oman korttelin lähikaupassa, kun en aina jaksa kävellä kaukana 200 metrin päässä olevaan S-marketiin.Ostin knnatuksen vuoksi Denisin pizzan, vaikka jo ennestään tiesin, etteivät nuo valmiseineet ole nimensä veroisia. Yllätyksekseni huomasin Karjala-oluen olevan tarjouksessa, vain vähän kalliimpaa kuin normaalisti, ostin siis sitäkin kuusi purkkia. Ja oman korttelin lähi-ählämeillä kävin tullessani, ostin kebabin ranskalaisilla, koska hiukoi ja teki mieli kunnon luomuateriaa. Tai en minä tiedä, onko tämä niin luomukaan, pääasia, että nälkä lähtee.

  VastaaPoista
 30. Kannatuksen vuoksi, Riku?

  - Pitsa on hyvää, tosin koitan valita paistajan...

  Ns. lähiruoka on just namia... Ja nyt poistunkin, meitillä on tonnaripastaa ja kreikkalaistyyppistä salaattia - on siis Osia Aineista, ja rahanpuutteesta johtuen sävellän loput!

  Kivaa iltaa, rakas Riku Riemu! :)

  - Vaikka oletkin näköjään Luomu, kattelen sen nyt tän kertaa hyvällä, mutta älä anna tulla tavaksi.

  TV. Viherpiipertäjä Feministi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ei se mitään, minäkin usein viherpiipperrän. Olutmerkin katsoin väärin, nämä ovatkin Karhua. Voiks tästä valittaa jonnekin?

   Poista
  2. No totta tietysti voi. Virheelliset "kapselit" voi lähettää (Iines tietää osoitteeni, vaikka ei tiedäkään) minulle. Lupaan että tutkin ne hyvin tarkaan. Lupaan senkin, että tyhjät tutkimusobjektit palautan Lidlin tai S-kaupan tai miksei myös K-kaupan pullonpalautukseen.

   Summa summarum.

   Poista
  3. No Karhu on oma suosikkini, nauti hyvällä omallatunnolla!

   Koff oiskin saanut mut keksimään korjaus-Temppuja. Joihin ehkä liittyy juttuja, joita ei tämä kiva blogi sulata!!!

   Mutta oot siis kuivilla!

   Haleja! :)

   Poista
  4. Mikis, nyt on mentävä - jatketaan!

   Haleja sinulle! :)

   Poista
  5. Valitettvasti voin sinulle, Mikis, lähettää vain tyhjät purkit, mutta toivon sydämestäni, että ne ovat riittävä aineisto tieteellistä tutkimusta varten.

   Poista
  6. Dean Martin on sankarini, mutta olen lähes lentäjän poika itsekin.

   Poista
 31. No mikäs siinä. Ei siis mitään. Totta kai teen tutkimustani vaikka välillä näiden tutkimusobjektien saaminen on kiven alla. En minä sitä käsitä, että tutkijan itse pitäisi rahoittaa oma ryyppäämisensä, siis tarkoitan että tutkimusaineistoa... Äläkä sinä siinä virnuile, senkin Kamtšatkan gorilla, ei sua oo kukaan tänne kutsunut tulemaan. Mene pois, mene pois! Voi kuvitella että Rikun kanssa voi juoda coctaileja joissa on yhtä paljon kastepisaroita kuin on myös kenkäplankkia. Ja mausteena "Auta mua" satiaispulveria. (Sitä tosin tarvitaan vain hippusen verran, ehkä 10 g per 100 ml, koska se on aika ärjyä kamaa.) - Amatöörit voivat juoda "Voi Hyvänen Aika mitä Siideriä" -juomaa. Se on maustettu syreenillä. Ja on vain (hädin tuskin) 5.6%sta.

  Mutta ei tämäkään minun tieteellistä Via Dolorosaa muuksi muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieteellinen tutkimus vaatii, ei paljoa, vaan kaiken. Etevimmät tutkijat ovat ihan huh, huh-kunnossa.

   Poista
  2. Mikä on tämä lista?
   Sija 3: A-olut
   Sija 2: Keskiolut
   Sija 1: SDP
   Vastaus: Suomen kansan suurimmat kusettajat.

   Poista
  3. Anonyymi, miksi olet oi noin vaatimaton?

   Poista
  4. Anonyymia on pissatettu, anonyymi on martyr.

   Poista
 32. En ole elitisti. Minulta puuttu kyky siihen. Jyväskylän pahamaineisin kaupunginosa on Pupuhuhta. Aika usein kuljeskelen siellä. Siellä on - tai siis oli - ravintola jonka nimi oli Q. Kävin siellä usemmin kuin kerran. Kerran eräs vanhempi naisihminen iski minut - tai minäkö iskin hänet - en ole aivan varma. Ja väliäkös sillä. Hän asui siinä lähellä, ja kohtahan minä olin hänen asunnossaan, itse asiassa hänen makuuhuoneessaan olin. Ja me molemmat olimme puolialasti. "Entäs sitten", joku teistä kysyy, ja jatkaa "aloitteko sitten paneskelee?". No emme. Vaikka ei se minusta kiinni ollut. Mutta tämä leidi alkoi selittää että hänen poikansa voi tulla kohta kotia ja... ja... ja... ja. Ymmärsin jotain, en kaikkea, mutta minähän en ketään koskaan rupee raiskaa. Loikoiltiin vaan siinä sängyllä sitten ja juteltiin. Hän kertoi että hän oli ollut SOK:n myymäläauton kassana, autoa ajoi Rauno, he ajoivat pitkin Keski-Suomen syrjäkyliä ja rakastuivat toisiinsa. Se oli kultaista aikaa, kuulema. 1980-luku. Hän oli hyvin onnellinen. Ja kun hän kertoi tuosta ajasta, 1980 -luvusta, hän vahingossa potki mua jaloillaan. Niin innoissaan oli. Mutta sitten noita myymäläauto-linjoja lakkautettiin, Raunokin sai potkut, siitä tehtiin varastomies. Rauno rupesi ryyppäämään... se tavallinen tarina... hän oli nyt toistakymmentä vuotta ollut sinkkuna. Yhhmnhy, ajattelin. Juttelimme sitä sun tätä, mutta aina kun yritin... hän sanoi Ei, poika voi tulla. Pikkasen kyrpiinnyin, sanotaan näin, mutta éi sev väliä. Nousin sängystä ja tutkin hänen kirjahyllyään. Minut yllätti Sandemosen "Pakolainen ylittää jälkensä", minulla sitä ei enää ollut, olin lainannut sen yhdelle ihmiselle joka ei sitä palauttanut minulle. Luin sitä kirjaa ahmimalla ja tämä naisihminen katsoi minun ahmimista ja sanoi, hyvin hellästi että "saat sen jos haluat". "Kiitos", minä sanoin. Olin hyvin otettu. Sitten se nainen, tää myymäläauton kassa, venytteli itseään siellä sängyssä. Hän oli kuin Anakonda joka luo nahkaansa. En minä siitä häiriintynyt, mutta sitten hän nappasi tekohampaansa pois suustaan ja pisti ne sängyn vierellä olevaan lasiin, kuuluin vain KLONKS. Hän oikoi jäseniään ja sanoi "tule tänne mikko". Minä... siis pusersin sitä Sandemosea kädessäni ja sanoi... "Sun poikas voi tulla, minä hetkenä tahansa, ei me voida olla". Hänen mielstään se oli samantekevää tuleeko hänen poikansa vai ei, ei minusta, koska minulla yksinkertaisesti enää ei seisonut. Sanon hänelle "kuule, pidän tästä kirjasta hyvin paljon. annatko todella sen minulle?" Hän sanoi "annan". "Hyvä", minä sanoin, "minulle jää sinusta hyvä muisto".

  No, tällainen.

  VastaaPoista
 33. Iineksen marx-tietoisuudesta en puhu. Olen surullinen. Puhun sartrelaisesta eksistentialismista. Jo pikkupoikana - ja pikkupoikia ja pikkutyttöjähän me koko ikämme olemme - ensikosketukseni Sartren filosofiaan oli (älkää naurako):
  a) ihminen syntyy sattumalta
  b) ihminen elää kehnosti
  c) ihminen kuolee ilman mitään merkitystä

  Näinhän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä paitsi kun valitsee "biologisen maailmankatsomuksen" väistää kaikki mahdolliset kysymykset em:sta. Pystyy valehtelee totta.

   Poista
  2. Voivoi. Minäkin olen vähän surullinen, jos ihmistä mitataan marx-tietoisuudella. Kun ajattelen niin, että ihminen voi olla hyvä ihminen, sosiaalinen, muita kunnioittava ja toiset huomioon ottava, avulias ja antelias, leipänsä jakava ilman marx-tietoisuutta. Ehkä jopa enemmänkin. Kunpa kaikki tietoisuusmittarit heitettäisiin Loimijokeen!

   Poista
  3. En ole tietoinen siitäkään, mikä maailmankatsomus minulla on. Sen mukaan kuitenkin jokainen olento on yhtä arvokas, ja yhdenkin loukkaaminen on väärä teko. Eläin on yhtä oikeutettu elämäänsä kuin ihminen, niillä on oikeus reviiriinsä. Ei ole toinen toistaan alempaa olentoa.

   Poista
  4. Huomenta, Iines!

   Ihmisarvosta ja arvokkuudesta minäkin eilen puhuin, re Saroyan. Pojat sitten jallittivat sivuraiteille... :)

   Näytelmistä on tarkoituskin saada elämyksiä - minä olen kokenut valaistumisen hetkiä myös piirretyissä. Esim. Mulan. Kirjoitin lopulta esseen Disney-naissankareista, kun olin ensin pahoittanut mieleni siitä kun kaikkein rakkain siskontyttö huokaisi 3 v lannistuneena, ettei tytöt koskaan ole sankareita...:(

   Tämä liittyy siis siihen, että katseltiin piirrettyjä, molemmat (kaksoset) jäpistivät jänniä kohtia Aristokateissa ja Robin Hoodissa, ja hihkaisin värinäkohdissa, että ei hätää, sankari pärjää aina. Johon siis tuo pienen tyttötaaperon viiltävä analyysi...

   No ihan en voinut tehdä lapselle maailmaa uusiksi, mutta totta helkkarissaaloin jäsentää sitä osaa minkä tiesin!

   Mulan on liian jännä 3-vuotiaalle, mutta on muita, pärjääviä likkoja. Muutenkin Disney, ja Pixar, ja muut ovat laajentaneet nättiprinsessoista pärjääviin ja reippaisiin naisiin - mieti vaikka Fionaa Shrekissä!

   Poista
  5. Huomenta, Char ja muut! En malta olla jatkamatta lyhyesti ajatustani "jokainen olento on yhtä arvokas".

   Nimittäin se on selvää kaikille, että köyhä on arvokas ja hyvä olento ja on hyvä teko puoltaa häntä. Vaan miten on rikkaan laita, te kovasydämiset? Onko hän teille enää ihminenkään? Kysyn vaan.

   Itse sanoisin tuohon, että antakaa rikkaalle anteeksi, sillä hän ei tiedä, mitä hän tekee. Jos Jeesus olisi elänyt tänään, hän puhuisi varmaan myös rikkaan puolesta, yhtä hyvin kuin köyhän.

   Tämä minua eniten vieroittaa politiikasta, että joitakuita lyödään ja haukutaan, koska, ja joitakuita ei edes hipaista, koska.

   Poista
  6. En minä mittaa kenenkään "marx-tietoisuutta". En ole koskaan mitannut. Olin aikoinaan kommunisti, mutta huono, koska kyseenalaistin kaiken, myös omat käsitykseni. Itse Sinä, oi Iines kiltti, täällä Marxista aloit puhumaan. Ja puhuit, näin suoraan sanoen, paskaa. - Marx on oman alansa ihan oikea filosofi, Ikoni siinä kuin Freudkin, mutta vähemmän väärässä kuin Freud. (Ja mehän mittaamme heitä tämän päivän tietämysten perusteella, ei senaikaisten. Sen takia me pystymme olemaan näin näsäviisaita.)

   Pahoillani olen jos sinua olen loukannut. Se nyt minun motiiveistani viimeinen on, olisi.

   Ps. Hyppäsin kerran itse Loimijokeen. Forssan sillalta oli niin korkea pudotus että jymähdin joen pohjaan että PLANKS. Sattu samperisti mun jalkapohjiini. Ja se vesikin oli ihan ruskeaa. - Loimijoki on kiva joki.

   Poista
  7. Minun on kyllä vaikea rakastaa rikkaita - olen ikäni ollut köyhä, rikkailla töissä, ja nähnyt ynnä kokenut, miten ne omaisuudet haalitaan kokoon.

   Kuten esmes minun palkastani - useampi kuin yksi tapaus lastenhoitaja-vuosiltani koetti luistella maksuista. Ensimmäinen onnistui, kun olin 16 v, seuraajat eivät.

   Syvään on siis herraviha pureutunut täälläkin, enkä näe mitään aihetta suhtautua leppeämmin - paitsi siis tietenkin Jeesus-jutun, ja käännän toisen posken jne.

   Poista
  8. Noh, en minä kai Marxista muuta sanonut, kuin etten pidä häntä ihan viisaana. - Se on tietysti rumasti sanottu, ihmisestä, ja minulta liioittelua. Enhän tiedä tarpeeksi sanoakseni hänestä paljonkaan.

   On selvää, että hän oli sen ajan Jumala, otti sen paikan partakarvoineen, ja uskon että häneen symboloitiin kaikki hyvä. On kai jonkinlaista jumalanpilkkaa ylipäänsä arvostella häntä. Anteeksi siis, jos tulin loukanneeksi sinua, mikis. Sinua kaikkein viimeksi haluan loukata, vaikken halua knenkään mieltä pahoittaa. Tarkoitus oli näpäyttää aatetta, joka ei sitten johtanutkaan mihinkään hyvään.

   Char, minä näen rikkaassakin ihmisen heikkouksineen. Säälin, ymmärrän, harva rikas tekee mitään pahuuttaan. Moni lie hyvin epävarma ja itse köyhistä oloista. Kasvanut uskoon, että raha luo turvaa. Siis siihen samaan uskoon, kuin kuka tahansa sosialistikin.

   Tämä ei tarkoita sitä, että kannatan varastamista, keinottelua, ahneutta. Siihen sortuu sosialistikin.

   Poista
  9. No näen minäkin sen epävarmuuden ja pelon, ja voin oikein hyvin samastuakin!

   Enkä nyt tarkoittanut, että oikeasti "vihaisin" yhtään ketään. Kuten maolainen siskoni nuorena sanoi: viha näyttää peilissä vääristyneet kasvot.

   Pelottaa silti, mihin nämä nykyiset päätökset valtion tasolla johtavat - jenkeissä on jo esimerkki siitä. Köyhät vs rikkaat, aidattuja asuinalueita, rasismi-viha-rikoksia... Onko pakko meidän ehdoin tahdoin lähteä samaan?

   Poista
  10. Ei se pidä paikkaansa, Char, minä ja Mikis olemme tunnettuja tiukasta asialinjassa pysymisestä. Ite jallitit, muuten en kaikkea olisi kirjoittanut!

   Poista
  11. Kun meillä mökillä aikoinaan kävi paljon ulkomaalaisia kesävieraita siskon perheen kanssa, kaikki ihmettelivät aina automatkoilla sitä, miten meillä talot olivat aitaamattomia pitkin maaseutua ja kaupungeissa. itse ihmettelin heidän ihmetystään!

   Tuo aidan rakentaminen on esimerkiksi briteissä tavallista köyhilläkin alueilla, eli se ei historiassa ole vain rikkaiden eristäytymistä. Se on osa rakennuskulttuuria.

   Huolestunut olen minäkin säästöpäätöksistä. Ymmärrän, että säästää pitää ja velkaa ei voi kasvattaa, mutta se säästöjen painopistelue kohdistuu nyt väärin, terveyteen, kouluihin, köyhiin. Sekin on selvää, että siellä säästöjen on tapahduttava, minne rahaa menee. Eihän sieltä voi ottaa, minne rahaa ei ole mennyt.

   Itse ottaisin säätöjä subjektiivisesta päivähoidosta, pääomaverotukse avulla, sekä kulutusveroilla ideana se, että missä kulutetaan, siellä verotetaan - tietullit ja muut. Luksusta passaa verottaa. Muitakin ehdotuksia on, mutta niin on varmaan muillakin.

   Poista
  12. Halihuomenta Riku Rinkeli, herra asiamies on näköjään herännyt! :)

   Poista
  13. Iines, en osaa sanoa kulttuurihistoriallisista aidoista mitään - paitsi että ne tuskin liittyvät vartijoihin ja tiukkaan, monitoroituun kulunvalvontaan rikkaiden asuinalueilla nykyään.

   Paitsi tietenkin siten, että aina on suojattu omaisuutta, mutta sitä en nyt tässä hakenut.

   Poista
  14. Viittasin aitoihin, joista puhuit, Char ja siihen, että ne lienevät yleisesti rajamerkkejä, eivät muureja. Mahtaako Suomessa olla niin rikkaita, muita kuin jääkiekkoilijat ja Kimi Räikköset, joilla on varaa noihin eristettyihin rikkaiden aitauksiin? Turha pelko, luulen!

   Poista
  15. Että et usko, että yhteiskuntaamme murennetaan pikkuhiljaa?

   Rajamerkit on toki tuttuja ja rakkaita: itsekin hikeennyin, kun toissakesänä ilmestyi naapuri pihalleni poimimaan voikukkia kanille. Tuntui kuin ois kotiin tullut! Grrr... Nukuin vielä päiväkoisuja, ja heräsin hyhkintään, enkä nyt oikein voinut ees sanoa mitään. En tietenkään halunnut nälkiinnyttää kania.

   Mutta juu, olet oikeassa, eikä täällä piankaan karsinoituihin eliittiasuntoihin haluta. Kunhan nyt messuan, kuten se yksikin miska tmv Vaarallisessa Juhannuksessa! :)

   Poista
  16. En usko tahalliseen murentamiseen, sillä ei poliitikkokaan toimi motiivinaan murentaminen.

   Uskon siihen, että poliitikoilla on missio jaloilleen nousevasta Suomesta. Keinoista voidaan olla sitten taas monta mieltä. Mutta olen koettanut elää sen ajatuksen kanssa, että minne paljon on annettu, sieltä on säästettävä. Miten voidaan säästää sieltä, minne ei ole annettu?

   Rikkaatkin ovat taatusti osallistuneet talkoisiin maksamalla maailman korkeimpiin luokiteltavia veroja. Suomen veroaste on huikea. Minä en nyt aina ymmärrä, mitä heiltä vielä vaaditaan, jos joltakulta kouluttautuneelta työtätekevältä voi mennä veroja 50 prosenttia ansaitusta.

   Veroparatiisit ovat oma lukunsa, ja muut rikokset, kuten valtionyhtiöitten merkonomijohtajien sikakorkeat erorahat ja palkat. Ne eivät ole tästä maailmasta. Mutta siis työn verotus on jo huipussaan.

   Poista
  17. Verot ovat nykyään naurettavan pieniä. Totta se on, että arvioverotuksen piirissä ollut Mika Waltari oli ihan kusessa, joinain vuosina joutui maksamaan yli 100 prosenttia.

   Poista
  18. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  19. En Riku nyt ymmärrä.

   Että ovat verot pieniä?

   Mitenkäs ns köyhien varojen leikkaaminen?

   - Ei sillä, yksi fetissi onkin ollut papin vietteleminen, miksen voi harkita porvariakin.

   Mmmmm....

   Poista
  20. Tuloverotusta voi minun puolestani nostaa huomattavasti. Minulla näitä omituisia mielipiteitä riittää, koyhän kansan pahin riistäjä, työväenliikkeen ylläpitämä Sato tulisi hakata vasaralla palasiksi, hukuttaa, lähdettää ja lopettaa.

   Poista
  21. Hyvin tavallinen mielipide tuo on, Riku, valtaosa kansasta sanoo näin kun itkee säästöjä, jotka kirpaisevat juuri häntä.

   Vaan jos työtulon verotusta kiristää, ostovoima hiipuu tyystin. Se merkitsee eniten niille keskituloisille, joista Orpo onneton päästi tänään mahtavan aivopierun.

   Poista
  22. Minä olen keskiluokkaa, tienaan yli kaks tonnia kuussa. Orpo P. ei minua heilauta sinne tai tänne. Ei edes kohta väistyvä kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb. - Jaa-a, mitähän sekin alkaa väsäämään.

   Poista
 34. Huomenta! :)

  Kesäloma vain jatkuu ja jatkuu, toiv. myös pojilla! :)

  Aamulaulu

  https://www.youtube.com/watch?v=RVYPWVClfjE

  Lievää anoppi-vihamielisyyttä on kyä havaittavissa...

  Tänään en aio siivota terassia, enkä ajaa nurmikkoa - on taas huilipäivä! :)

  Ja eikun santsikuppi aamukaffetta...

  VastaaPoista
 35. Muistelin tuossa Huovis-vainaan juttua, jossa UKK, JKP ja Mannerheim olivat taivaassa suomalaisten valtiomiesten osastolla. Urho siellä esitti, kuinka ravintola puretaan. Näin se meni:
  - ravintola, avintola, vintola, intola, ntola, tola, ola, la, a, -.

  VastaaPoista
 36. Huomenta, Ano!

  Leikin täällä virtuaaliterassia, haluatko mukaan?

  Aurinko paistaa, ei ole kiirettä mihinkään...

  Poliittis-historialliset anekdootit sopivat hyvin pirtaan!

  VastaaPoista
 37. Ravintolan purkaminen kuulostaa hupaisalta touhulta. Vaan miten on laita sen, että Yhdysvalloissa tavallisia ja varsin suosittuja ovat tavauskilpailut? Jostain luin, että niitä järjestetään aikuisillekin, ja kilpailun tasoa pidetään yleensä varsin haastavana.

  En enää ihmettele, että Suomi pärjää Pisassa ja että Suomessa oikeasti on maailman parhaat opettajat. Miltä kuulostaisi meillä "tavauskilpailut". - Toki kielen rakenteilla ja ääntämisellä on eroja, mutta opetuksestahan se on kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en ehkä ymmärtänyt - "tavauskilpailut" ovat ns. erikoissanojen tavaamisia, todella haastavia.

   Englanti on siinä metka kieli, että alkeet oppii helposti, mutta todella hyvä kielen taitaminen onkin työn takana.

   Kouluopetuksella ei ns. sivistyssanoja opi englanniksi tavaamaan, siksi noita kisavisoja järjestetäänkin. Puhun itse englantia melkein yhtä hyvin kuin suomea, mutta en lähtisi nokittamaan himotavaajaa! On ne hurjia!

   Poista
  2. Jo Lapinlahden linnut...

   https://www.youtube.com/watch?v=cYKhOIEXzco

   Poista
  3. Olen nähnyt perinteisiä tavauskilpailuja, ja niissä oli äidinkielisiä tavallisia, mutta hieman pidempiä sanoja. Kyse ei ollut siis esimerkiksi ns. vierassanojen tavaamisesta, vaan kielen alkuperäsanojen.

   Nykyään kun kilpailut ovat saaneet suurta julkisuutta ja medianäkyvyyttä, kilpailut ovat käsittääkseni alkaneet erikoistua, ja niihin on alettu hakea ns. sivistyssanoja.

   Suomalainen koululainen kyllä periaatteessa osaa nämäkin, sillä sanavaraston rikastuminen vieraiden kielten kautta on meille peräti tuttua.

   Tietenkin toinen asia sitten on, että lukutaito on meilläkin alkanut heikentyä lukemisen ja opetuksen tason laskun myötä.

   Poista
  4. Miten ajattelet suomea ja esim. englantia muuten? Siis kun suomi kirjoitetaan pääasiassa samoin kuin sanotaan?

   Englannin kirjoittamisen opettaminen on minulle ollut hankalaa: yksikin lapsi oli 6 v, äidinkielenä saksa. Mitä en puhunut silloin ollenkaan. Koulukieli oli kansainvälisessä opetuksessa englanti.

   Poista
  5. Char, pitää kait ajatella, että lapsi syntyy ja kasvaa kieleensä, siihenkin, että kieltä meidän suomalaisten näkövinkkelistä kirjoitetaan "eri" tavoin kuin se äännetään.

   Hänelle se ei ole eri tavalla, vaan niin, että kun suomenkielinen lapsi ajattele a:ta a:na, englanninkielinen ajattelee a:ta ei:nä, b:tä biinä, c:tä ciinä jne. Ei hän tiedä, että a suomen kielessä äännetäänkin a:na. Hänelle se on aina "ei".

   Poista
  6. No näinhän se on, Iines.

   Minä lastenhoitajana törmäsin siis saksankieliseen tyttöön, jolle englanti tuotti suuria vaikeuksia. Oli kuusivuotias. Kaikki muutkin lastenhoitajat olivat olleet kielitaidottomia ulkomaalaisia - oma pikadiagnoosi oli se, ettei äidinkieli ollut hallussa, miten siis rakentaa uutta kieltä päälle?

   Silti, ja takaisin tavaukseen: englannissa onkin tärkeää oppia kirjoitusasuja, ei vain sanojen merkityksiä. Oletko huomannut, että edistyneempien kisoissa usein pyydetään sana lauseyhteydessä?

   Poista
  7. Omasta äidinkielestähän vieraan kielen oppiminen tosiaan lähtee. Jos se on heikko, on vieraan kielen oppiminen vähän samaa kuin talon rakentaminen heikolle perustalle. Äidinkielen taito on kaiken oppimisen kivijalka.

   Nythän esimerkiksi ammatillisesta koulutuksesta ollaan jättämässä äidinkieltä sivuun, katsotaan, ettei duunari tarvitse muuta kuin sujuvan kädenliikkeen toistotaitoa. Harmittaa tämän ministeri Grahn-Laasosen ymmärtämättömyys ja kapea tietoisuus yhtään mistään oppimiseen liittyvästä. Digiosaaminen, ja kissan villat ja kilin kellit! Koodareita sinne, koodareita tänne ja maailma pelastuu. Turvapaikanhakijoitahan puuhataan nyt koodaamisen opettajiksi, pikakurssilla, jonkalainen on jo käytössä ala-asteella. Hm.

   Poista
 38. Olen miettinyt kielen oppimista, minulle oli ja ehkä on olennaista musiikki. Kun opiskelin saksaa Wienissä, en vain saanut kieliopista helppoa tolkkua - kunnes tuli Elisabet-musikaali. Opin englannin aikoinaan vanhojen musikaalien avulla, ja tässä olikin tarttumapinta!

  Nyt kyseessä olikin tuore teos, liittyi Itävaltaan ja yksi päähenkilö, Uwe Kröger, nostatti kohua ip-lehdistössä (kun oli kuulemma julkihomo *gasp*) Tunneilla käytiin läpi sitä, miten sanotaan homo vs kostea tms. Musiikki vetosi musikaaleja rakastavaan Chariin: kävin katsomassa esityksin halpispaikoilta tosi monta kertaa!

  Tässä Uwe

  https://www.youtube.com/watch?v=i9hFnlJIMNY

  Ja tässä

  https://www.youtube.com/watch?v=dEBj3NBPwx4

  Maanista!  Jokainen oppii tavallaan, ja Iines: kyllä on hyvällä opettajalla valtava merkitys, myös aikuisopiskelijalle.

  Oma Eva korjasi minut siististi pois syrjäytymästä: olin yksin, Wienissä, poikakaveri oli siirretty toiselle, alemmalle kurssille, työ oli ahdistavan rasittavaa, ja aloin ajautua hyvältä kielitunnilta kahviloihin kuilimaan melangea ja odottamaan poikkista... Yhdellä tunnilla ope sanoi, että katsokaa Charia: ei tuntiakaan saksanopintoja tätä ennen, ja täällä se vain selviää teidän kanssa, ja mitenkäs sen Char teet? Piipitin jotain - ja lintsailut loppui siihen. Olin kärppänä paikalla joka tunnilla. Tuli hyvä tarve näyttää, että osaan ja pärjään! Lopulta tein luokan parhaan tuloksen virallisessa kielikokeessa!

  Eva oli ihana ope meille kaikille, vei joulunaikaan torille, puuhattiin muutakin kuin oppia, kieli tuli siinä sivussa.

  Arvaa, kirjoiteltiinko, kun palasin Suomeen? :)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvällä opettajalla on iso merkitys nimenomaan aikuisopiskelijalle, Char, kyllä!

   Olen oppinut tämän kantapään kautta. Kun meillä tuli iltalinjan aikuisopiskelijoille muotiin ns. projektityöt ja etätunnit, me opettajat luulimme olevamme edistyksellisiä, kun panimme opiskelijat yksin töihin, tekemään projekteja kotiin yksin tai parin kanssa. Olisimme tavattavissa puhelimitse ja sähköpostitse, illat olivat heillä siis vapaat. (Näin opettajien palkka "säästyi" kunnille.)

   No eihän siitä mitään tullut, opiskelijat alkoivat pyytää lähiopetusta, sitä että tunnit pidetään ja opettaja opettaa heitä. Nämä aikuiset hyvinkin fiksut ihmiset.

   Nykyään käsitykseni mukaan aikuisopetuksessa itsenäinen opiskelu on lisääntynyt, ja puhutaan hienosti monimuoto-opetuksesta. Käytännössä tämä on säästötoimi, jossa opitaan entistä pinnallisemmin, entistä ohuemmin, entistä vähemmän. Rimaa lasketaan kaikkialla, koulutusta ei enää kohta vaadita töihin, vaan riittää, että olet omin käsin kokeillut, miten se työ tehdään. Jo opetusministeri Kiuru koetti laskea opettajan pätevyysvaatimuksia kelpuuttamalla esim. hum.kandin (välitutkinto) opettajaksi, kun nykyään siis vaaditaan maisterin tutkinto.

   Poista
 39. Minä taas puhun soomea yhtä sujuvasti kuin kaikkia muitakin kieliä, mitä en osaa. Haka olen japanissa, eli フック. Kiinaksi minut kirjattiin Hotell Kantoniin turistina "se isonenäinen ihminen joka puhuu kiinaa", eli suomennettuna "isonenäinen人谁讲芬兰语". En antanut sen harmittaa itseäni. Kävelin vaan katuja pitkin ja kattelin taloja. (Sitä minä teen kaikissa paikoissa joissa satun olemaan. Ja miksen sattuisi?)

  VastaaPoista
 40. Kuule Char - maistraatissa kihlattuni; no ei sen väliä, on minulle sattunut pahempiakin juttuja - niin sano sitä mitä kieltä puhut. Tai mulla on parempi idea: tehdään beibejä ja katotaan ite mitä ne alkaa pölistä. Ei virikiteetetetä niitä. Jännä olisi nähdä kuka ensimmäiseksi sanoisi puolaksi jotain, esimerkiksi 'matka promieniowanie pachnieća' ja kuka seuraavaaksi alkaisi lätistä latinaa!? - Hotspot pomilui HEPS.

  Ps. Itse opettelin latinaa kun opettelin insectioitten nimiä. Se oli pakko. Suomeksi tehdyt nimet olivat lähinnä vitsejä. Minä pyrin olemaan äärimmäisen ammattilainen amatööri. (En siinä onnistunut.)

  Mutta teitä pystyn huijaamaan, rakkaat omituiset ötökät, kanssakommentoijani, kun kyse on hyönteisistä, mistä tahansa. Se nyt on itsestään selvästi helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko tämä kosinta, Mikis?

   Noh, olen nyt vähän tämmöistä vanhakantaista sorttimenttia, mutta kattellaan!

   - Ja kyä menee pyöritys Iineksellässä hurjaksi, eli jospa syön lounasta välillä, ja sitten täysin masuin seuraan sitä, mitä tästäkin seuraa...:D

   Poista
  2. Jos joskus kosin jotain ihmistä - jota käsittääkseni en tee, paitsi jos dementuoidun - niin en tee sitä sillain että toisen (oaspuolen) täytyy sitä arvailla. E´.

   Ps. Toivottavasti saan kuolla poikamiehenä. Ja Ryttylän V.P.K. soittaa

   https://www.youtube.com/watch?v=5oMEnNQj5Hs

   Nukkuisin pehmeämmin.

   Poista
 41. Esimerkiksi Char, sinä et ole sitä mistä puhut. Iines on aika rehellinen ihminen (paino sanalla 'aika'.) Tapsan olen tavannut enkä keksi mitään pahaa sanottavaaa hänestä. Riku on kiva; jos hänestä jotain negatiivista etsii, se on hänen liiallinen ölölölölyisyys. Leonoora rakastaa hänen tasapainoisuuttaa, Schnur on intellekti, Kuunkuiske on määrätietoinen + ihana ihminen. (Voin vain kuvitella että hänellä asiat ovat hallinnassa.) Liisu on niin ihana ihminen että välillä mua alkaa itkettää, kun hän onHyvin suloinen - ihmiseksi. Niin. Jos tästä jonkun unohdan, en unohda häntä. Leonoora.. oi oi oi! - Rakastan teitä, melkein yhtäpaljon kuin itseäni, se on liikaa, se on AIVAN LIIKAA!

  Hmh. Sano sinä Tapsa tähän jotain. Olethan ystäväni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (iineksen minä tästä unodin tahtomattakin tahallisemmin. koska hänet koen perhepiiriin kuuluvaksi. eivät ihmiset silloin toisiaan arvosta/arvostele. Pyyhkivät vaan leivänmuruja pöytäliinan alle.

   Poista
  2. ps. onpas ihminen kännissä. siis mikko.

   Poista
  3. Ölölölölöö, ölölölölöö, mä en kuule mitään, mä en kuule mitään.

   Poista
  4. Mikis, hyvä että sanoit "aika" rehelllinen. Umpi en ole. Jos sanan säilä välillä lentää ja runosuoli pulppuaa, ei siinä joka kerta ehdi totuutta ajattelemaan, vaan mieluumminkin sitä, mikä numeraali tai adjektiivi rimmaa parhaiten kyseiseen kontekstiin. Tyyli ratkaisee, sille koetan olla uskollinen, se on jumalani.

   Poista
  5. Joa et kuule, kuuntelisit. Se auttaa moniin vaivoihin. Kuulokoje sinällään ei ole häpeä, paitsi aina välillä. Viis siitä.

   Ps. Tykkäätkö muuten tiskata astioita. Tai kuivata niitä? No niin, sitä mieltä minäkin. Ota rohkeasti yhteyttä meihin "Anonyymit-Anti tiiskaajat". Niin tajuat mistä on kyse. (herranjumala sentään!)

   sähköpostiosoite: johan.bäckman.@no voihn vittu.gemail. com

   Poista
  6. Ps. Edellistä kommentia en ymmärtänyt? Luin sen varmuuden vuoksi kahteen kertaan; en ymmärtänyt. En pysty käsittämään mistä pystyn keksimään noin typeriä sanoja, noin typeriä sanoja... Ihmettelen?

   Tuus, sun Mikkos

   Poista
 42. Me saatamme muistaa, että John Steinbeckin Vihan Hedelmien yksi päähahmo oli Tom Joad.

  Springsteenillä, pirulaisella, oli yksi sellainen bändi, jonka nimi oli "The ghost of Tom Joad".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jou ko jouko linkkaus meni ihan pieleen. Tämä saattaa onnistua.

   Poista
  2. Juu, ja eikä se bändin nimi ollut, kun kappaleen. Tai jotain.

   Poista
  3. Keitäpäs kahvit, välillä, Riku. Tai jotain mehua.

   Onneksi on niin kuuma, 28 astetta, että ei tarvitse ulkona leikata nurmikkoa. On parasta odotella sadetta ja tähyillä taivaanrantaa.

   Poista
 43. Kuka muu tykkää lukea dekkareita, just nyt kun kesä?

  Mielellään suomalaisia, mutta ruotsalaisistakin tulee kesä-olo!

  Minulla on oikein lista, osa löytyy hyllystä. Dekkarit on just kivoja! :)

  "Mustat kalat" tulee nyt ihan klassikkona mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun täytyy sanoa, että luin joskus enemmän dekkareita. Meillä oli aitassa pehmeäkantista SAPO-sarjaa nipuittain ja luin kaikki mitä käsiini sain. Yksi on jäänyt niistä mieleeni, ja sen lukisin uudelleen, jos muistaisin nimen. Siinä murhaaja tuli veden alta ja vaani uimareita. Se oli jännittävin ikinä, aivan huippu.

   Enää en lue dekkareita kuin satunnaisesti. On tullut tavaksi lukea nippu tuoreinta kirjallisuutta mökillä, kun lähiseudun kirjastoista saa uusia kirjoja niin hyvin.

   Poista
  2. Jei, arvasin että nappaa!

   Eikä tartte lukea työkseen, kiva kun luet edes joskus. - Vähän kuin koittaisin promota dekkareita...

   Tiesitkö että Kristina Carlson oli Suomen dekkariseuran (tmv) puheenjohtaja aikoinaan?

   Poista
  3. En tiennyt, mutta sen tiedän, että monet kirjailijat rakastavat dekkareita.

   Uskon, että mediakerronta, siis kuvakerronta eli elokuvat ja tv-sarjat ovat syöneet leijonanosan dekkarinluennasta etenkin lapsena ja nuorilla. Itse luin dekkareita jo lapsena, ja varsinkin lapsena menivät mm. Christiet.

   Poista
  4. Noihin pehmytkantisiin SaPoihin on oikein tunneside, ja nyt, kun on pienempi koti, en ihan tajua miten sovellan kirjahyllyn...

   Siis kirjahylly on must, mutta en ihan enkä ollenkaan tajua, mitä valita. Tärkeitä kirjoja on paljon, ja on niitä, jotka ovat vain kivoja. Ja lapsuusajan kirjat! Ja se pieni otos nuoruudesta, vaikka suurin osa lainattiin...

   Nyt on paljon keittokirjoja - uusin lahja: sain keittokirjan Chilestä, sisko ja miehensä kävi siellä lomalla. Myös Pablo Nerudan kodissa - no sieltä ei ole keittokirjaa, Chilestä on, mutta on kanssa Nerudan runokirja ja elämänkerta, ja kuinka voisin laittaa stopin?!

   Poista