16.8.2021

Archie Bunkerin tuoli hajosi

 


Tätä kutsutaan nykyään kai retrotuoliksi. Ostin tällaisen* tummanruskean version joskus 90-luvun alussa Laitilan kirpputorilta muistaakseni 40 markalla. Tuoli on aitoa nahkaa, kotimaista valmistetta, ja peräisin 60-luvulta. Viikko sitten se hajosi kestettyään istujia siis kuutisenkymmentä vuotta. Tähän eivät nykyiset lastulevy-tekonahkahuonekalut pysty. Tuolin muotokieli on sitä paitsi varsin kaunis edelleen.

Ensin retrotuolistani kului oikean käden alla oleva käsinojan nahka puhki, 2010-luvulla, ja fyllit alkoivat paistaa reiästä läpi. Vaan siitä selvisin, kun leikkasin käsinojan pehmukkeen alta reiän kokoisen nahkapalan ja liimasin sen reiän päälle. 

Sitten pari vuotta tämän jälkeen katkesi niskatyynyn toinen kiinnityshina. Sen korjasin solmimalla katkenneen hihnan ehjään hihnaan. Solmu näkyi ja oli  ruma, mutta tyyny pysyi paikoillaan. 

Seuraavaksi kului vuonna 2020 vasemman käsinojan pehmukkeen nahka puhki. Fyllit alkoivat pursuta ulos. Reikä oli suuri eikä niin isoa nahkapalaa saanut mistään tuolin alta tai takaa. Aloin siis peittää reikää tummalla shaalilla, jonka asettelin kauniisti tuolin selkänojalle niin, että sen pää ulottui käsinojaa peittämään. 

Viikko sitten tuolin jalka murtui. En ollut huomannut, että metallinen  jalka oli vuosikymmenten saatossa hapertunut, ja nyt se petti istujan. Katastrofi. 

Tuoli on ollut kuin äidin syli, lohtupaikka, rentoutumispaikka, jossa saa täydellisen lepuutuksen kipeisiin hartioihin ja särkevään selkään. Mikään muu paikka kotona ei ollut yhtä tärkeä. Minne nyt oikaisen väsyneen  ruotoni? Missä saan levon, missä voin katsoa elokuvaa ja nukahtaa ihanasti ennen elokuvan loppua?

Mielenkiintoista, että selkäni kipeytyi samantien tuolin hajoamisen kanssa, iskias iski alaselkään ja kinttuun. Niinpä marssin paikalliseen huonekalukauppaan ja koeistuin kaikki mahdolliset tv-tuolit ja mekanismituolit. Kauheita upottavia härveleitä, tekokuituja ja vaahtomuovia. Lyhyenä ihmisenä takapuoleni ei ulottunut aina tuolin selkänojaan, ellen ojentanut jalkojani suoriksi vaakatasoon. Suomalainenhan on tunnetusti  persjalkainen, joten tuolien ergonomia on useimmiten pielessä. 

Kunnes sitten istuin toisessa huonekalukaupassa huvikseni Stresslessin tv-tuoliin. Se otti minut vastaan kuin prinsessan, tarjosi heti selkänojan tuen ristiselälle ja hartioille ja keinahti kivasti torkkuasentoon. Se oli siinä. Kun en tuhlaa, en polta enkä liiemmin hassaa rahojani viinaan, voin ostaa laadukkaan tuolin.  Ettäs tämänkin tiedätte taloudenpidostani. Huomenna tuolia tuodaan riemusaatossa kotiin. Luulen, että selkäni paranee samantien. En ole sohvallaistujatyyppiä. Useimmat sohvat eivät sovi istumiseen ollenkaan.

Olen muuten havainnut, että useilla tutuillani on samanlainen herkkä  kiintymyssuhde tuoliin kuin minulla. Huushollissa on yksi mielituoli, ja ihminen istuu aina siihen, ei viereiseen samantapaiseen. Tuoli on oikeasti tärkeä asia. Maailma murtuu, jos tuoli viedään alta. Millä tai missä te muuten mieluiten  istutte?


* Tuoli on bongattu Emmi Anniinan blogista

236 kommenttia:

 1. Bunkerilla oli sellainen amerikkalaisen maun mukainen muhkea kangastuoli. Aikaisemminkin olen sanonut, että Kukkapuron Karuselli on suosikkini. Montaa en kuitenkaan ole vielä itselleni ostanut, koska maksaa yli seitsemän tonnia. Jos rahaa olisi törmäämisen, kuten Helsingin yliopistolla, ostaisin kirjastooni 6-7.

  VastaaPoista
 2. Rahaa törsaamiseen piti sanomani.

  VastaaPoista
 3. Muistan Karuselli-mainintasi ja sen, että olet oikeasti koeistunut sellaisen ja todennut hyväksi. Tuoli näyttää ergonomisesti hyvältä, oikeinmitoitetulta, ja näyttää myös siltä, että se ole liian pehmeä eikä kovakaan, pehmuste pehmustaa ja tukee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Minulla oli yhteen aikaan lempituolinani säkkituoli, sellainen nuorisotuoli, nahkainen, ei kallis. Se kului mukavasti juuri minun mittoihini, ja jalkoja tuki nahkapalli siinä edessä. Siinä oli uskomattoman hyvä löhöillä.

   Tämä ihanuus oli minun, kunnen koiramme Ruben eli Pontus kähvelsi sen minulta. Se käveli röyhkeästi tuoliin, koko kultaisennoutajan suloudellaan, pyörähti ympäri ja asettui tuolin uumeniin katsellen minua siitä raukeasti ruskeilla silmillään.

   Poista
  2. Karuselli ei ole pehmeä lainkaan, mutta sen ergonomia on paras koskaan kokemani. Istumiskokemus paras mahdollinen.Jos sellaisen jossain näkee, heti kokeilemaan, ja rahapösöt kaupan tekoon.

   Poista
  3. Ruvennut tiesi olevansa herra talossa ja keisari tuolissa.

   Poista
  4. Kyllä, Ruvennut tiesi paikkansa. Se oli muutenkin ihana koiruus. Sanon vielä kerran sen, että se oli aina riemuissaan kun tiesi pääsevänsä mökille, mutta onneton pelkäsi autokyytiä ja kuolasi takaluukun märäksi. Kun sanoin, että "mennään mökille, mennään autolla mökille", se sai sätkyn, oli yhtaikaa innoissan ja kauhuissaan. Nosti polvea korkealle ja käveli vauhdilla - taaksepäin ja heitteli päätään sivulta toiselle.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Elben Ruben Hätähousu Junttanpulla Pontus.

   Poista
  2. Vähän kuin Peppilotta Sikuriina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu. Gööggelistä tuo täytyi tarkistaa, faijani Pitkätossun nimet muisti.

   Poista
  3. Tai Ilmari Kiannon lasten nimet:
   Wiena Karma Sirkka Salama Kesäheinä Saarenruusu Pikkuhilkka,
   Sorjo Uolevi Sotaprinssi,
   Raida Tsikko Tellervo,
   Marjatta Iltatähti ja
   Raija-Liisa Rakel.

   Tuossa vain osa lapsista. Kerrotaan myös tarinaa siitä, että Kianto yritti ensin antaa yhdelle pojalleen nimeksi Otso Piru Perkele, mutta kun pappi ei suostunut ristimään poikaa noin, nimeksi tuli Otso Tähtivalo.

   Poista
  4. Jonkun jälkeläisensä, jonkun perkeleen, muistelmia olen joskus lukenut. Iki oli kamala kerjäläinen, ei unohtanut itselleen anoa rahaa, pullaa, etuuksia tai taivaan mannaa. Nyt kädessäni on muistelma vuodelta -56, "Iki-Kianto muistelee". Sekopäähän se oli, muuten hyvä taiteilija.

   Poista
 5. On sinulla Iines ollut uskollinen tuoliystävä! Onnea ja pitkää ikää sekä
  ihania slowtiloja uuden tulevan ystäväm
  sylissä.
  Ainut hyvän olon tuoli on ollut alamökissä vanhempieni puinen, korkeaselkäinen keinutuoli. Olen pehmustanut sen irtotyynyillä kropalle sopivaksi. Kyllä vanha kansa tiesi, että pienikin liike raskaan työn rasittamalle kropalle on rentouttavan "terveellistä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo meidän vanha Olga-täsin keinutuoli, joka on kuvassa pari juttua alempana, on melko mukava sekin. Sellainen taisi edustaa 1900 - 1800-luvulla mukavinta tuolia, mitä osattiin valmistaa. Ainakin siinä pääsee melko takakenoon asentoon.

   Vanhat puutuolit ovat kauniita, mutta luoja paratkoon, yleensä huonoja istua. Meillä on niitä mökillä klaffipöydän ympärillä, ja kyllä niissä selkä ja pakaralihakset puutuvat, jos pidempään istuu.

   Ennen vanhaan taidettiin ylipäänsä istua vähemmän, joten tuolit olivat kökköjä. Emännänkin piti puuhata koko päivä jotakin.

   Poista
 6. Mutta onpa länsimaat "monttu auki" Afganistanin talibanien yllätyksestä.
  Eikö ole tarpeeksi esimerkkejä siitä, ettei länsimaista oikeaoppista elämänmuotoa voi väkisin viedä muslimeille tai sen eri suuntauksille.
  Talebanilla on ollut aikaa koota rivinsäba ja odottaa vaan sopivaa hetkeä vallata maa jälleen valtansa alle.
  Länsimaille suvereenit mallioppilaat ryysivät nyt maasta pakoon ja pois.
  Mielenkiintoista seurata mitä kaikkea tulevaisuus afganistanilaisille tuo tullessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten on mahdollista, että talibanit (vai onko se talebanit - selvitän toiste) voivat noin vain kävellä maan johtoelimiin ja ottaa kaiken vallan. Eikö Afganistanissa ole ollut omaa armeijaa, joka panisi kampoihin talibaneille? Ja mitä se Presidentti Biden siellä oikein teki?

   Myönnän, en tunne Afganistanin tilannetta tarpeeksi. Mutta naisen asema siellä on nyt käsittämätön. Miten miesihminen voi missään kulttuurissa olla niin sivistymätön, ettei tajua naisen olevan yhtä arvokas ihminen kuin hän itse?

   Suomen kansalaiset pitää tietysti pelastaa nopeasti Suomeen. Mielestäni afganistanilaiset mahdolliset turvapaikanhakijat tulisi sijoittaa itseään lähellä oleviin maihin, joissa kulttuuri on heille tuttua. Suomi tietysti antaa tähänkin humanitaarista apua. Ei ole mitään järkeä riistää ihmistä kokonaan irti taustoistaan ja rahdata pohjoismaihin sosiaaliturvan piiriin, irti juuristaan ja suvustaan. Se on julmaa ihmissiirtoa.

   Poista
  2. Suomalaisia sotilaita palveli Afganistanissa n. 2500, 2 kaatui ja 15 haavoittui. Armeijaamme avustaneet afganistanilaiset ovat ansainneet turvapaikan Suomesta.

   Poista
  3. Käsittääkseni suomalaisia auttaneet afgaanit ovat jo automaattisesti Haaviston Suomeen-palautuslistalla. Palautettavia ihmisiä on Haaviston mukaan noin 170.

   Uusia afganistanilaisia turvapaikanhakijoita Suomi ei sen sijaan ilmeisesti suunnittele ottavansa tänne ainakaan heti.

   Poista
  4. No sanotaan sitten että lennätyslistalle. Ajattelin, että he tulevat samalla koneella kuin suomalaiset palaavat. Ei pidä halkoa hiuksia.

   Vaan sanonpa vielä Afganistanin tilanteesta sen, että minusta Joe Biden teki periaatteessa oikein, kun veti joukkonsa pois sotimasta vieraassa maassa.

   Afganistanin poliittiset johtajathan luovuttivat ja pakenivat ja Afganistanin oma armeija kieltäytyi taistelemasta. - Yhdysvaltojen joukkojen ei pitäisi taistella ja kuolla sodassa, josta afgaanijoukot kieltäytyvät itse taistelemasta, Biden sanoo sanomalehden mukaan.

   – ”Annoimme kaikki mahdollisuudet, jotta he voivat päättää omasta tulevaisuudestaan. Emme voineet hankkia heille tahtoa taistella sen tulevaisuuden puolesta.” (IS)

   Eiväthän suomalaisetkaan juosseet venäläisiä karkuun, kun NL hyökkäsi Suomeen. On tietysti inhimillisesti katsoen surullista seurata nyt Afganistanin kaaosta, mutta mikä tässä nyt oikein meni pieleen, kun valta suorastaan ojennettiin talebaneille ja presidentti pakenee maasta helikopterilla mukanaan monta autolastillista Afganistanin rahoja. Ei Sauli noin tekisi.   Poista
  5. Suomalaiset joukot lähtivät etunenässä.

   Poista
  6. Minne?

   Siis hallituksen ministerihän (Haavisto) heidät haetutti ja järjesti lennon. Tuskinpa suomalaiset saivat itse valita lentoaikaansa.

   Poista
 7. Ajatelkaapas, jos pakolaiset mistä tahansa muslimimaasta pikku hiljaa toteavatkin, että tämä länsimainen elämäntapa ja kulttuurianti on nähty, mitäpä siitä voikaan seurata? Toinen vaihtehto on ujuttautua päätöksen tekijäksi valtakoneistoon. Usko ja toivohan meillä on luja että kotoutuksemme onnistuu ja elintapamme hyväksytään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta koko turvapaikkajärjestelmää tulisi muuttaa siihen suuntaan, että ihmisiä pelastettaisiin kyllä aina hädän hetkellä, mutta lähialueille hyvin varusteltuihin leireihin tai asuntoihin, joita länsimaat kustantaisivat tai tukisivat vaikka koko sillä summalla, joka kuluisi heihin eri maissa.

   Näin heidän oma kulttuurinsa saisi säilyä, eikä ristiriitoja tulisi. On julmaa repiä heitä hyväntekeväisyyden nimissä juuriltaan ja koettaa syöttää heille aivan erilaista kulttuuria, joka heidän tietysti tulisi omaksua uuden kotimaan käytäntöjen mukaan, koska se on heidän oma etunsa uudessa ympäristössä. Moni pystyisi myös helpommin palaamaan entiseen kotimaahansa, jos sen olot paranevat.

   Jos itse ajattelen, että minun olisi paettava vaikkapa Kiinaan tai Mongoliaan ja omaksuttava maiden kulttuuri ja kieli, kulttuuriero olisi sama kuin nyt tänne tulevilla turvapaikanhakijoille. Tuntisin oloni onnettomaksi ja orvoksi ja haluaisin palata lähemmäs juuriani.

   Poista
  2. Osaavat panna feministit ja homomiehet järjestykseen!

   Poista
  3. Kyllä, tämän taidon muslimimiehet osaavat.

   Poista
  4. Ajattelitko Iines, että tässä Afganistanin tapauksessa olisi järkevää, että esim. Iran rakentaisi alueelleen pakolaisten miljoonakaupunkeja ulkomaisella lahjarahalla?

   Poista
  5. En tunne asiaa niin hyvin, että voisin vastata yksityiskohtaisesti, kuten et sinäkään tai kukaan tunne, koska asia on uusi.

   Varmaan pitäisi nyt kuunnella herkällä korvalla ehdotuksia ja panna sitten korkeat asiantuntijaelimet eri maista miettimään yksityiskohtia tulevaan järjestelmään, koska meillä nyt on kohta globaali ihmiskatastrofi käsissämme.

   On joka tapauksessa ilmeistä, että nykyinen höllä turvapaikkajärjestelmä on tullut tiensä päähän. Esimerkiksi Ruotsi on tiukentanut merkittävästi turvapaikanhakijoiden ottoa, ja sama trendi on muissakin pohjoismaissa, kuten esimerkiksi Tanskassa, jossa sosiaalidemkraattinen pääministeri Mette Frederiksen on julistanut Tanskan tavoitteeksi sen, että maahan ei tulisi ainoatakaan turvapaikanhakijaa.

   Koska ihmisiä ei voi jättää hätään, on luotava uusia auttamisjärjestelmiä. Itse kannatan sellaisia, joissa ihmisiä ei revitä juuriltaan täysin erilaisiin kulttuureihin nöyryyttävän ja alistavan sosiaaliavun varaan muuta kuin viimeisenä vaihtoehtona. Tämä ei ole pakolaisenkaan etu.

   Poista
  6. Ymmärrän kyllä, että joistakuista ihmisistä on hauskaa hyvesignaloida itseään ja asioita ja esiintyä suvaitsevana hyvänä ihmisenä valokuvissa jonkun onnettoman turvapaikanhakijan kaulassa roikkumassa. Katsokaa miten hyvä ihminen olen.

   Olen sanonut tämän ennenkin: suvaitseminen on alistamista ja toisen ihmisen alempana oliona pitämistä. Suvaitseminen on epämukavan ja epäkivan sietämistä, nenänvartta pitkin katsomista, itsensä parempana pitämistä.

   Kissan viikset. Me emme voi koskaan suvaita ihmistä tai asiaa, jota pidämme itsemme vertaisena. Minusta ketään ei pidä suvaitsemalla suvaita. Ihminen on aina sama ja arvokas, olkoon hänen nahkansa minkä värinen tahansa tai silmänsä vinot tai suorat. Se, että ei suvaitse ketään erikseen tarkoittaa myös sitä, ettei halveksi ketään erikseen. Vain tekoja voi halveksia, kuten rikoksia ja petoksia, valehteluja, itsekkyyttä ja omahyväisyyttä.

   Minua hämmästyttää aina uudelleen, että moni ei tajua näitä vivahteita.

   Poista
  7. Maailmassa on 82,4 miljoonaa kotiseudultaan pakenemaan joutunutta.

   Heistä 26,4 miljoonaa on pakolaisia, 48 miljoonaa kotimaansa sisällä siirtymään joutuneita ja 4,1 miljoonaa turvapaikanhakijoita.

   Poista
  8. Eiköhän tämä ole yleisessä tiedossa. Ja eiköhän se määrä tuosta vieläkin nouse, ellei suorastaan räjähdä.

   On siis korkea aika sivistys- ja hyvinvointimaiden miettiä asioita globaalisti näiden maiden olojen kehittämiseksi. Ihmissiirrot hyvinvointimaihin eivät voi enää olla ainoa ratkaisu.

   Ei yksittäisten valtioiden selkäranka ja talous kestä jatkuvasti kasvavaa ihmistulvaa maahan, etenkin kun tulijat ovat usein kouluttamattomia ja jopa lukutaidottomia ihmisiä, alistettuja naisia, kokonaisia sukuja.

   On ihmistä kunnioittavampaa avustaa maita ja kansalaisia mahdollisuuksien joko paikan päällä tai lähialueilla, samoilla kulttuurialueilla. Kyseessä ei ole edes rakettitiede. Rahoitus kyllä järjestyy hyvinvointivaltioiden toimesta - järjestyyhän se nytkin. Kyse on auttamistyökaluista, jotka tulee luoda.

   Poista
  9. Elikkä että lännen pitäs perustaa pakolaisvaltio sinne kalifaattien ja emiraattien sekaan? Mitä kohtaa kartalla ehdotat?

   Poista
  10. Luehan uudelleen vastaukseni klo 10.08.

   Poista
  11. Mankemangi, poistin tästä välistä kolme alatyylistä olkiukkoasi.

   Pysy asiassa ja keskustele ystävällisen rakentavasti, jos haluat kommenttiesi säilyvän. Pidetään keskustelu hyvänä.

   Poista
  12. Kuinka monta alatyylistä olkiukkoa oletkaan nyt poistanut?

   Poista
 8. Valkoisen miehen taakka on epäilemättä olemassa. Afrikan maista luovuttivat ja jättivät poloiset heitteille, kaikki maat ajautuivat sisällissotiin, keskinäiseen murhaamiseen tai nälänhätään. Afganistalaisten tai somalien kamalalla pahuudella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että jatkuvasti haluavat toisiaan joukkomurhata, vaikka eivät mitään itse voittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (kurkistaa jäähyaition luukusta, ja sanoo:)


   Onneksi valkoiset miehet eivät samoihin aikoihin, siis 1900 -luvulla, sotineet keskenään ollenkaan. Tai no... pari rajakahakkaa vv. 1914-18 ja 1939-45 taisi ehkä olla? Ja pientä muuta vääntöä. Mutta ne kaikki käytiin paljon 'sivistyneemmin' mitä villi-ihmiset osaisivat!

   Poista
  2. Niin, siis ehkä afganistanilaisten sotilaiden olisi pitänyt puolustaa maataan? Onko tämä hassu ajatus? Ja presidentin seistä heidän rinnallaan eikä paeta maasta rahakirstut mukanaan. Vai eikö? Vai Suomiko se olikin, joka teki joskus väärin? Näinhän ne Hokkasen stalinistitkin sanoivat.

   Poista
  3. Afganistanin turvallisuusjoukot tekivät omat päätöksensä isänmaansa parhaaksi. Pikkukaupungin mummot saavat sitä toki arvostella.

   Poista
  4. Taliban haluaa Afganistanista islamilaisen emiraatin. Kaupunkilaiset eivät pärjänneet uskonnollis-konservatiivisille heimopäälliköille.

   Poista
  5. Neuvostoliitto halusi Suomesta sosialistisen alusmaansa. Pikkuinen Suomi sanoi, että ei perkele käy. Eikä käynyt.

   Poista
  6. Taliban ei ole Neuvostoliitto, he vain haluavat Afganistanin takaisin, vähän niinkuin persut Suomen.

   Poista
  7. Vertailun vuoksi voi kysyä, että kumpi taisteli maansa puolesta, Senaatin armeija ja Keisarillisen Saksan Itämeren divisioona vai Kansanvaltuuskunnan punakaarti?

   Poista
  8. Kerro ihmeessä lisää.

   Olet mitä ilmeisimmin nähnyt valon.

   Poista
 9. Neuvostoliitto sekaantui takapajuisen Afganistanin asioihin ja sai aikaan Telebanien hirmuvallan. USA laajensi Vietnamin sotaa Kambotsaan joka johti Punaisten Kmerien hirmuvaltaan.
  Vastarinta ulkoista valtaa vastaan ajautuu usein fanaattisille, kurinalaisille ryhmille joilla on maan alainen järjestö rakenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni USA tuki voimakkaasti mujahediineja (vapaustaistelijoita). Heimopäälliköistä Reaganin vieraana Valkoisessa talossa on kuviakin.

   Poista
  2. Urkistakin on kivoja kuvia. Palmussa höpsöttelemässä, inkkaripäähineessä ja nostamassa maljoja Hurutsevin ja Gorban ja keitä näitä olikaan veljiä kanssa. Kyllä Urkki ripaskaakin tanssi, kun Kremlistä käskettiin.

   Poista
  3. Ai näin sitä asiallista keskustelua käydään. Miten Urkki tähän liittyy? Oliko se taliban?

   Poista
  4. No Urkki liittyy yhtä hyvin asiaan kuin mainitsemasi Reagan. Häntähän pidettiin pystyssä ja virassa väkisinkin vielä Reaganin aloitettua Amerikan presidenttinä vuonna 81.

   Taistolaiset ja muut vallankähmijät halusivat pitää Urkin vallassa ruumiinakin, jotta Ahti Karjalainen saataisiiin edustavampaan kuntoon prsedentinvaalia varten. Jottei vaan Koivistoa valittaisi.

   Kaikki tämä viisaus löytyy Hokkasen teoksesta: Kenen joukoissa seisoin. Lukekaa ja ihmetelkää.

   PS Juopohtava Ahti Karjalainen oli Kremlin suosikki presidentiksi Urkin jälkeen. Ja siksi myös taistolaisten.

   Poista
 10. Uganda ottaa vastaan 2000 afganistanilaista pakolaista. Maassa on jo ennestään 1,4 miljoonaa pakolaista lähinnä Etelä-Sudanista.

  https://t.co/bBpTNxD1ik

  VastaaPoista
 11. Niin? Miksi tämä tieto? On selvää, että hädänalaisia ihmisiä on autettava akuutissa tilanteessa.

  Kannattaa lukea uudelleen rivit, ei rivinvälit.

  Se, että esittää vaihtoehtoja ja uusia malleja nyt selvästi ontuvaan ja hitaaseenkin turvapaikanhakujärjestelmään, ei tarkoita sitä, että hädänalaiset hylätään. Ei tietenkään. Älä enää täytä tyhjiä aukkoja omilla ennakkoluuloillasi tai poistan olkiukkosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten bardimme laulaa:

   Och fördes vi att bo i glans
   Bland guldmoln i det blå,
   Och blev vårt liv en stjärnedans.
   Där tår ej göts, där suck ej fanns.
   Till detta arma land ändå
   Vår längtan skulle stå.

   Poista
  2. Iltasanomissa professori Hämeen-Anttila kertoo, mitä Sharialaki merkitsee uudessa Afganistanissa. "Se voi olla niin tai näin, ehkäpä jopa jotenkin muuten". - Kaikille saatanan asiantuntijoille sitä palkkaa maksetaankin.

   Minäkin olisin kysyttäessä osanut sanoa, että murhaamisorgiat ovat alkaneet.

   Emme me silti täällä Suomessa afganistanilaisia tarvitse, niitä on jo liikaa.

   Poista
  3. Afganistanilaisista vitut, kuolkoot ongelmiinsa, mitä se minulle kuuluu.

   Ei se murhaaminen siellä lopu, vaikka kuinka jeesustellaan. Pakanakansaakin ovat.

   Poista
  4. Luin myös tuon Ilta-Sanomissa olleen Jaakko Hämeen-Anttilan lausunnon. Samaa mieltä, miten voi asiantuntija, professorismies pyöritellä sanoja kermassa ja voissa niin, että keitos maistuu paremmalta:

   1. Naisen asema on miestä heikompi vaikkakin turvattu.

   2. Nainen perii puolet siitä, mitä mies perii. Naisella on siis oma omaisuus ja hän myös perii omaisuutta, mutta ei yhtä paljon kuin mies.

   3. Sharia-lakia voidaan tulkita hyvinkin liberaalisti, jolloin naisen asema on kohtuullisen hyvä.

   Jne. Näin siis Lähi-Itää tunteva professorismies valmistaa kermaisia lihapullia.

   Poista
 12. Asiasta toiseen ja juttuni aiheeseen takaisin, ainakin hetkeksi.

  Tänään sain uuden Stressless Opal -tuolini. Kaksi somaa poikaa toi sen isossa laatikossa ja kokosi olohuoneen lattialla. Nykyäänhän mitään ei saa valmiina, ei nähtävästi edes laadukasta tuotetta. Se pitää koota käyttäen ruuvinväännintä ja muita työkaluja. Pojat makasivat lattialla ja tutkivat kokoamisohjetta. En edes yrittänyt auttaa. Lopulta tuoli oli kasassa ja pääsin kokeilemaan säätöjä ja kiittämään poikia.

  On se ihana. Miten voi tuoli olla näin oikein muotoiltu, että ei edes huomaa sitä, että istuu tuolissa. Ja tämän saa vaakatasoonkin elokuvan katselua varten. Oli oikeastaan hyvä, että vanha rakas retrotuolini hajosi. Johan se tehtävänsä oli täyttänyt. Vielä kun saisi sen kuskattua johonkin oikeaan jätepisteeseen.

  VastaaPoista
 13. Afganistania on kutsuttu imperiumien hautausmaaksi ja viimeksi sen koki Neuvostoliitto.

  Olemmeko nyt tilanteessa, jossa todistamme Amerikan Yhdysvaltojen hajoamisen alkua? Ja samalla Naton?

  Trump järkytti liittolaisiaan sanomalla ääneen sen, että USAn intressit etenkin Euroopassa alkavat olla mennyttä maailmaa. Biden on samaa mieltä, muttei sano sitä.

  Ja miksi helkkarissa Suomenkin piti mennä Afganistaniin koheltamaan? Nyt siitä tuli meidänkin päänsärkymme.

  PS. Mankku kysyy tuolla ylempänä, että kumpi osapuoli vuoden 1918 sodassa taisteli Suomen itsenäisyyden puolesta?

  Me tiedämme vain sen, että valkoiset voittivat ja Suomi itsenäistyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Afganistankin on nyt itsenäinen.

   Poista
  2. Onpas irvokas vertailu.

   Poista
  3. Miten niin? Taliban voitti ja sosialistit hävisivät.

   Poista
  4. Taliban - Suomi. Haloo?

   Poista
  5. Terrorikin tullee olemaan samanlaista.

   Poista
  6. Jääkärit katsoivat taistelevansa miehittäjää ja sen kätyreitä vastaan. Niin myös taliban.

   Poista
  7. Höpäjät kuin vähämielinen eläkeukko. Koetapas nyt hieman.

   Poista
  8. Veikkaan, että ellet tokene, silmissäsi hyppii kohta joukko ilmiantajia, kerettiläisiäkin, kaikkien persujen ja rasistien seassa. Aikamoista vilinää, etten sanoisi.

   Poista
  9. Se on ihan kuule tartuntaa sinun tyylistäsi. Pahoittelen. Niin metsä jne.

   Poista
  10. Minusta sinun Suomi - Taleban-vertauksesi on hävytön ja täyttää vihapuheen tunnusmerkit Suomea kohtaan.

   Talebanit hakkaavat naisia ja lapsia henkihieveriin ja varastavat perheistä nuoria tyttöjä seksiorjikseen, soittavat ovikelloja ja vievät tytöt. Näin kertovat asialliset sanomalehdet. Juuri katselin talebanien verille hakkaaman pikkupojan kuvaa lehdestä. Vain pojan silmänvalkuaiset näkyivät tajuttoman verisen pään keskeltä.

   Ihmettelen, miten voit sortua tuommoiseen moukkamaiseen raakaan puheeseen, että yhdistät talebanit ja suomalaiset. Ei ole tervettä puhetta.

   Poista
  11. Valkoiset teloittivat naisia, jotka olivat pukeutuneet housuihin.

   Poista
  12. Et voi mitenkään verrata näitä Afganistanin talebaneja mihinkään suomalaisryhmään, et punaisiin, et valkoisiin, et sodankäyneisiin, et kehenkään täällä. Vertailusi on moukkamainen ja alapuolella kaiken arvostelun. Piste.

   Poista
  13. En minä punaisiin verrannutkaan.

   Poista
  14. Vielä kerran; taliban voitti, valkoiset voittivat. Kumpikin käyttävät valtaa.

   Poista
  15. Taliban voitti, liittoutuneet voittivat. Taliban voitti, bolshevikit voittivat. Taliban voitti, Mugabe voitti. Eli höpön löpöä.

   Valkoiset teloittivat sotilaita, jotka käyttivät housuja.

   Poista
 14. Iloinen aseveljeni Mikis julkaisi edellisessä Iinukassa listan taistolaisuuteen hurahtaneista taide-, tiede- ja höpö-inehmoista.

  Lista sekä huvitti että kauhistutti minua. Se kauhistutti siksi, että muistin kuinka helposti fiksut ja hyvät ihmiset erehtyivät tukemaan julmaa diktatuuria.

  Mieleeni tuli, että miksi emme suhtaudu samalla lempeydellä niihin taiteilijoihin – vaikkapa Koskenniemeen – joiden oletamme aikanaan olleen kallellaan saksalaisiin fasisteihin?

  Miksi toista diktatuuria puolustavat saavat synninpäästöön, mutta toista sympanneet tuomitsemme pahoiksi ihmisiksi?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voisi kysyä sitäkin tietoa vasten, että Stalinin neuvostodiktatuurin kuolonuhreja on useiden virallisten asiantuntija-arvioiden mukaan merkittävästi enemmän kuin Hitlerin juutalaismurhia.

   Minusta pahinta tässä hurmoshenkisessä neuvostoliittohurmassa on ollut sen salaileva petoshenkisyys ja epärehellisyys, josta täysin ei ole vieläkään päästy. Joitain sen ajan lauluja osataan meillä jo nauraa, vaikka onhan joukossa helmiäkin. Mikään ei kai koskaan ole kokonaan pahaa, eikä kokonaan hyvää.

   Poista
 15. Kommunismi on huolestuttavasti nousemassa nuorten keskuudessa. Heillä ei ole muistikuvaa neuvostoliiton pahan valtakunnasta. Kamalaa, että Suomessa kansanedustaja Kontulakin voi huuruspäissään sanoa olevansa kommunisti. Sellaista se sekavuus teettää, mutta ei sitä silti pitäisi sallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa kiinnostavaa kuulla Anna Kontulan perustelut ja ehdotukset kommunismin järjestelmästä Suomessa.

   Alkuperäisen marxilaisen määritelmän mukaanhan kommunistinen yhteiskunta on paitsi luokaton yhteiskunta, myös valtioton ja rahaton yhteiskunta, joka perustuu yhteisomistukseen.

   Mitenkähän Kontula siis järjestäisi ja sijoittaisi tämän systeemin moderniin demokraattiseen Suomeen? Miten omaisuutemme kerättäisiin yhteiseen kasaan? Mihin muuttaisimme asumaan? Kolhooseihin, sovhooseihin?

   Poista
  2. Marx oli kiinnostunut pohtimaan työn arvoa ja porvarin siitä saamaa tuottoa. Tuo suhde häntä kiinnosti, ei hän ollut mikään kaikki pelastava jeesus. Marx kuoli jo 1883, eli hänellä on ehkä hyvin vähän sanottavaa nykyajalle. Filosofiset pohdintansa tulee saattaa aikansa kontekstiin. Neuvostoliiton viisaat (massamurhaajat, kuten Otto Wille Kuusinen) kirjoituksiaan revittelivät mielensä mukaan, outoihin sfääreihin.

   Poista
  3. Wikipedia kertoo kiinnostuksensa olleen tavaran arvo. Miten vain, - duunari duunaa ja porvari autoaan puunaa.

   Poista
  4. Raha on aina kiinnostanut kommunisteja ihmeen paljon. Pääoma, aine, materia, ihan kuin se olisi maailman tärkein asia, jonka eteen voi murhata ja kiduttaa jopa oman maan kansalaisia. Hullu taisi Marxkin olla?

   Tämä onkin juuri se asia, mikä minua jo opiskeluaikoina mietitytti. Kun oma pää oli vallan muissa runollisissa ja taiteellisissakin sfääreissä, tuntui kalsealta, että jokin aate hurahti rahan ja Pääoman ympärille, niin kuin se olisi maailman napa, jonka ympärillä kaikki pyörii, josta kaikki onni on kiinni.

   Toki talous pyöriikin, mutta ei se ole kaikki. Käärinliinassa ei ole taskuja.

   Poista
  5. Marxin Pääoman teema ei ole raha.

   Poista
  6. Niin, eikös se olekin se pääoma, joka on ihmisellä päässä, korvien välissä?

   Harmi, ettei siitä tullut edes tuluskukkaroa.

   Poista
 16. Noora, sinulle tiedoksi, että olen jo monta kertaa koettanut lisätä blogiasi sivupalkkiin luettelooni ja olen koettanut samalla poistaa vanhan blogisi Syysmerkintöjä siitä. Teen mielestäni kaiken oikein, mutta mitään ei tapahdu, vanha ei lähde eikä uusi tule. Sivupalkkien kanssa on nyt muutakin häikkää, en saa uutta tekstiä tuohon Sanottua lokeroon. Väitän, että vika on Bloggerissa.

  VastaaPoista
 17. Täytyy antaa Mankulle tunnustus siitä, että hän keksi niin hyvän kysymyksen - eli mitä konkreettista pahaa taistolaiset saivat aikaan?

  Eiväthän he tehneet murhia kuten aateveljensä Euroopassa ja Aasiassa, eivät onnistuneet edes perustamaan sosialistista diktatuuria, kuten heidän ihailujensa kohteet. Teot jäivät valehtelun, syrjinnän ja ilmiantojen tasolle.

  Samalla tavalla voisi tietysti kysyä, että mitä konkreettista pahaa Halla-aho on tehnyt tai häntä seuraavat kansallismieliset? Kiihotus kansanryhmää vastaan ei kelpaa, koska tuomio on härskin poliittinen.

  Ehkä ainoa konkreettinen seuraus taistolaisliikkeestä oli yhden sukupolven moraalinen haaksirikko. Toisaalta siitä oli hyötyäkin, sillä esimerkiksi minulle se opetti miten helposti älykkäät ja oppineet ihmiset – ääliöistä jaa perseennuolijoista puhumattakaan - hurahtavat ilmiselvän ja räikeän diktatuurin kannattajiksi.

  Se opetus ei unohdu. Kiitos siitä, Mankku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis oliko taistolaisia yksi kokonainen suomalainen sukupolvi? Saanko vähän epäillä?

   Poista
  2. Kyllä siinä yhden sukupolven nuoruus meni hurmahengille ja itäistä naapuria nuollessa.

   Taistolaishenkihän oli leveämpi kuin mikään nuppikohtainen jäsenmäärä. Se ulottui Repo-radioon, lehdistöön, ihmisten mieliin muokaten koko politiikan ilmapiirin poliittisen valheen varaan. Suometuttiin niin että maailma nauroi. Taistolaisuus laveni tavallaan itsensä ulkopuollle.

   Väitän, että tuosta ajasta on vieläkin kaikuja politiikassa ja ehkä jopa median hengessä.

   Poista
  3. Ovatko Ulla Appelsin ja Timo Haapalakin muitten mukana taistolaisia?

   Poista
  4. Enhän minä väittänyt, että koko sukupolvi oli taistolaisia.

   Väitin ainostaan, että heidän vaikutuksensa mm. mediamonopolin takia oli niin totaalinen, että se aiheutti koko sukupolven moraalikadon.

   Esimerkkinä vaikkapa Ylen politisoituminen ja pikkulasten vieminen marssille suuren diktatuuri- ja sortajavaltion "rauhanohjusten" puolesta. Aika ällöttävää.

   Mankku ampuu nyt hädissään väärään maaliin, kun ei muuta keksi. Hämmästyttävän moni vanha taistolainen ei näe toiminnassaan mitään moitittavaa - edistyksen asiallahan he olivat ja fasismia vastaan!

   Poista
  5. Juuri annoin Hokkasen kertoa itselleni yllämainitussa kirjassaan, miten lähellä kommunismi oli fasismia. Sitähän se oli, rautainen vanne, rautasaappaiden kopinaa, valhetta, petosta, valtioterroriin pyrkimistä. Hirvittävän ruma aate. Kaikki pyöri rahan ja materian ympärillä.

   Poista
  6. Neuvostovalta ei ollut kommunismia.

   Poista
  7. Tapsalle!

   "1949 Lex Jahvetin myötä Yleisradion hallintoneuvoston valinta siirtyi eduskunnalle. Tämän jälkeinen aika nykypäivään jaetaan lainvalmistelun luonteen pohjalta kahteen ajanjaksoon, jotka ovat komiteoiden aika (1950–1993) ja parlamentaaristen työryhmien aika (2000–2017 ja edelleen). Komiteoiden työ ei synnyttänyt Yleisradiota koskevaa lainsääsäädäntöä, mutta sisälsi monipuolista pohdiskelua Yleisradion hallintomuodosta, tehtävistä ja organisaatiosta. Kaksi keskeistä Yleisradion lakiuudistusta liittyy Yleisradion pääjohtajan erottamishankkeisiin. Lex Jahvetti syntyi tarpeesta erottaa pääjohtaja Hella Wuolijoki ja laki Yleisradiosta liittyi pääjohtaja Reino Paasilinnan erottamishankkeeseen."

   Poista
  8. Yleisradion hallinnon ja ohjauksen kehitys 1926–2017. Kehityskaari eduskunnan alaiseksi yhtiöksi

   Poista
  9. Mankemangille! Sitaatit eivät puhu. Ellet selitä sitaattiasi ja kerro, mitä sen tulisi lukijalle kertoa, poistan sitaattisi hetken kuluttua.

   Poista
  10. No eikö se ole päivän selvää: Taistolaisen yleisradion historiaa!

   Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että minun pitäisi opettaa teitä lukemaan? Minulla kyllä kerran oli kollega, joka kärsi niin pahasta luki-häiriöstä, että minun piti lukea hänelle posti.

   Poista
  11. Minä yritän opettaa sinua ymmärtämään lukemasi ja kirjoittamaan paremmin.

   Kukaan ei kaipaa toisen ihmisen kirjoittamia sitaatteja. Jokainen täällä osaa hakea niitä halutessaan itsekin.

   Täällä keskustellaan ihmisinä, ihminen ihmiselle omaa dialogia, jossa pyydän sinua ainoastaan antamaan jotakin itsestäsi, pääkopastasi, persoonallisesta ajattelustasi. Sinä vastaat vetämällä kehiin jonkun toisen kirjoittamaa tekstiä antamatta mitään omista ajatuksistasi.

   Herää kysymys: mitä sinun korviesi välissä on, kun olet täyttänyt sen
   Googlen sitaateilla. Heitä ne helvettiin ja puhu omin sanoin.

   Poista
  12. Juuri äsken poistit kommenttini, josta olisi selvinnyt minkä mittaisia menetyksiä Afganistanin armeija ja poliisi on kärsinyt. Siksikö kun en itse ole niitä omasta päästäni keksinyt?

   Poista
  13. Se oli pelkkä linkki. En edes avannut linkkiä, eikä suurin osa lukijoista avaa linkkiä, Linkit eivät keskustele.

   Ellei tämä nyt mene perille, sinun on parasta siirtyä linkittämään sitaatteja jonnekin muualle.

   Poista
  14. Poistit taas kommenttini, jossa esitin asiallisen kysymyksen siitä, että miksi viittaat alinomaa Hokkaseen, vaikka itse olet elänyt ja kokenut nuo sietämättömät taistolaisvuodet. Sinä (ja Tapsa ja Noora ja mikis) olette SITÄ sukupolvea, joka argumenttienne mukaan pilaantui moraalisesti.

   Poista
  15. No Mankku - enkö minä sinun mielestäsi pilaantunutkin?

   Vanhasta SONKilaisesta tuli ensin antikommunisti ja sitten rasisti ja fasisti!

   Poista
  16. No juu. Ja minusta tuli ankaran sosialistisen maailmankatsomuksen jälkeen ensin pikkuporvari, sitten rasisti, fasisti, persu, homofoobikko, islamofoobikko, kätyri ja varmaan kerettiläinenkin.

   Poista
 18. Iines, kiitos ilmoituksestasi. Voi olla, että minulla ei kaikki nippelit ja nappelit ole blogissani kohdallaan. Kokeilepa osoitetta verkko-kalvolla.blogspot.com.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, ei onnistu. Tuolla osoitteella olen koettanut lisätä, ja se ottaa sen ja tallentaa, mutta ei vaan näy!

   Tässä tallennetun luettelon osa:

   Ei oo totta
   http://eioototta.fi/feed/
   Einesbaari
   http://lukupiiri1.blogspot.com/feeds/posts/default
   Iineksen kuvat
   http://i-kuvat.blogspot.com/feeds/posts/default
   Kemppinen
   http://kemppinen.blogspot.com/feeds/posts/default
   Kielikuvia
   http://kielikuvia.blogspot.com/feeds/posts/default
   VERKKOKALVOLLA
   https://verkko-kalvolla.blogspot.com/feeds/posts/default

   Eli se on luettelossani, vaan ei näy blogissa.

   Poista
 19. Outo juttu. Onnistuisiko silloin kun läppärini on auki. Täällä maalla käytän enimmäkseen puhelinta bologivierailuihin ja harvemmin puhelimen kautta kannettavaa tietsikkaa. Synkronointeja en kaikessa käytössä ole sallinut, mutta ei kai se siitä ainakaan voi johtua?
  No, pääsee blogiini nimimerkkiä sivultasi näppäämällä, jos ketä kiinnostaa siellä vierailla.

  VastaaPoista
 20. Jos pudottaa https tuon ässän pois, niin ottaako sit.

  VastaaPoista
 21. Kokeilin ilman s:ää, ei ottanut. Kun painan lopuksi Tallenna, se siis tallentaa, mutta tuntuu että jää paikoilleen jumittamaan eikä mene eteenpäin, vaan tallentaa koko ajan.


  En pysty lisäämään myöskään sivupalkin Sanottua-osastoon uutta tekstiä, eli ongelmaa on nyt koko ulkoasukentässä.

  VastaaPoista
 22. Täällähän ylitetään historiankirjoituksessa jopa Teemu Keskisarjan saavutukset!

  VastaaPoista
 23. Iltasanomien pääuutinen näyttää tällä hetkellä olevan Mostafa, joka luikki karkuun, ei halunut maataan puolustaa. Mostafa asuu nyt Helsingissä ja pötköttelee mukavasti sohvalla. Mostafalla on syvä huoli Afganistaniin jääneistä. Rotta on totta.

  VastaaPoista
 24. Luin jutun. Aiemman lukemisen perusteella olen saanut käsityksen, että Afganistania on autettu monin tavoin, useilla miljoonilla euroilla ja varmaan dollareillakin. Afganistanilaisia sotilaita on koulutettu puolustamaan maataan, ei pakenemaan heti. Onhan kaikkien täytynyt tietää talebanien iskuvoimasta, joten uskon, että täsmäoppiakin on annettu.

  Kuitenkin talebanit onnistuivat kävelemään sisään vallan ytimeen vailla pienintäkään vastarintaa, sotilaat antoivat kättelyssä aseensa pois ja luovuttivat vallan talebaneille. Uskallan kysyä: Eikö siitä länsimaiden, myös suomalaisten antamasta sotilaskoulutuksesta mennyt mitään perille?

  Nyt Mustafa sanoo: ”Tilanne on niin paha, että ihmiskunnan pitäisi herätä.”

  Siis toki, mutta voisiko ajatella myös niin, että ei se voi mennä niin, että Yhdysvallat tai muu länsimaa sotii koko ajan Afganistanin puolesta uhraten omat sotilaansa ja varansa? Ymmärrän Bidenin (Trumpin päätökseen pohjautuvan) ratkaisun poistua maasta ja luottaa Afganistaniin.

  Tunnen samalla tietysti surua ihmisten hädän vuoksi, ja pidän tilannetta katastrofina. Ajattelen myös niin, että tässä tilanteessa ihmisiä on autettava, koska se on ainoa inhimillinen teko nyt.

  Mutta paljon kysymyksiä tilanne herättää siitä, onko mikään apu riittävää, jos se ei tähtää voimakkaammin autettavien itsenäiseen pärjäämiseen ja kouluttamiseen. Ei kokonaista maata kymmenine miljoonine kansalaisineen voi kukaan kantaa ja pelastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riikka Purra on hyvää parempi puheenjohtaja. Hän peräänkuuluttaa meille sivistysmaa Tanskan sosiaalidemokraattien ohjelmaa, jonka mukaisesti meilläkään ei ihan kamalaa tarvetta sohvapaikan hakijoista ole. Mostafankin minusta saisi laittaa palautuksiin. Postimerkin voi valtio maksaa.

   Poista
  2. Syksy on mielenkiintoista aikaa kotimaan politiikassa. Budjettiriihi, perussuomalaisten kehitys Purran johdossa. Purrahan on valtiotieteiden maisteri, joten odotuksia sopii ladata nimenomaan siihen suuntaan, että jokuset puolueen hörhöt lopettaisivat typeryydet.

   Minusta tuntuu, että ns. maahanmuutto on aihe, johon kaikkien puolueiden on nyt lähitulevaisuudessa otettava kunnolla kantaa. Meillähän maahanmuuttokeskustelut on painettu maton alle ja tuomittu perussuomalaiseksi öyhötykseksi. Samaan aikaan muu Eurooppa, esimerkiksi Ruotsi ja Tanska on voimakkaasti keskustelemassa maahanmuuttojärjestelmien uudistamisesta ja maahanmuuton vähentämisestä. Meillä vaietaan.

   Poista
  3. Ruotsissa liian myöhäistä, se on jo uppoamassa. Palmen perintö.

   Poista
  4. Juu, eikä sekään auta kai, että Maria Pettersson menisi taas kirjoittamaan kivan jutun jostain Ruotsin lähiöstä.

   Poista
 25. Vaan nyt STM ja THL antoivat selkeästi väärää tietoa äskeisessä tiedotustilaisuudessa: ”THL:n Mia Kontion mukaan tällä hetkellä on todella hyvä rokotuskattavuus ja yli 40-vuotiaiden ikäryhmissä rokotekattavuus on yli 80 prosenttia, nuoremmissa ikäryhmissä noin 70 prosenttia.” (Iltalehden uutinen)

  Juuri eilenhän Yle tiedotti uutisissaan, että rokotuskattavuus on noin 43 prosenttia kahden rokotussuojan saaneilla ja noin 68 prosenttia vain yhden rokotuksen saaneilla.

  Aikamoinen ero! En usko STM:n enkä THL:n uutista. Ota sitten selvää hallituksen jallituksista!

  VastaaPoista
 26. Jos luvuilla tarkoitetaankin vain tietyn ikäryhmän sisäistä rokotuskattavuutta, tiedottaminen on harhaanjohtavaa, kun maailmalla puhutaan yleisesti koko maan rokotuskattavuudesta, ei ikäryhmien erikseen.

  VastaaPoista
 27. Miten länsimainen demokratia eroaa sosialismista? Pyrkimys tasa-arvoon ja ihmisten hyvinvointiinhan ihannedemokratiakin tähtää. Vai ?
  Jaammehan hyvinvoinnistamme sisarellisesti ja veljellisesti mm. avustuksia ja rahaa niin kotimaassa kuin ympäri maailmaakin.
  Olemme luovuttaneet kiltisti ja mieluusti suuren osan kansamme tienesteistä ja itsenäistä päätäntävaltaamme Eu:n ja Naton diktaattoreille.
  Millaisia lupauksia ja niiden täyttymisiä olemme käytännössä saaneet ko. poppoilta?
  Sosiaalisin demokraatteina
  haluamme auttaa ja rahoittaa meitä rikkaampoa ja asukasluvultaan moni kymmenkertaisia meidän vaatimattomiin asukaslukuihin verraten.

  Demokraattidiktaattoritkin, kumma kyllä tekevät veljiensä tappokäskyjä. Ei tarvinne luetella mitä ja missä.

  Internettiä emme miellä julmaksi diktaattoriksi, mutta onko esim. sos. median keksijät ja älykkäät suunnittelijat olleet puhtaita pulmusia ilman taka-ajatuksia.
  No, aina ja kaikkialla toteutuvat ne vanhat sadut alastomasta kuninkaasta ja takittomasta hiirestä.

  Puhtaaseen kommunismiinhan ihmiskunnan henkinen kehitys ei koskaan yllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se eroaa mm. siten, että kansa voi äänestää vanhat vallanpitäjät oppositioon ja uudet tilalle. Sosialistimaissa moisen ehdottaminenkin oli ja on rikos.

   Eri asia sitten on, että toimiiko demokratia. Joskus tuntuu, että ei, ei ainakaan niin kuin toivoisi.

   Toisaalta demokratiassa mekin voimme täällä arvostella ja haukkua vallanpitäjiä mielen määrin, sosialismissa sekin oli ja on rikos.

   Puhdas kommunismi on utopia ja jos tien sinne viitoittavat Stalin, Mao ja Pol Pot, niin kieltäydyn lähtemästä edes matkalle.

   EUhun liityimme vapaan äänestyksen perusteella ja sieltä voi lähteäkin, kuten britit osoittivat. Ellemme osaa pitää puoliamme, niin ei se EUn vika ole.

   Natoon emme kuulu, mutta veljeilyä sen kanssa harrastamme pitääksemme venäläisten suhteen neuvotteluvaltin. Omia etujaan kun hekin ajavat.


   Poista
  2. Piti vielä kysyä, että kuka on EUn ja kuka Naton diktaattori?

   EUn ongelmahan ainakin on johtajuuden puute - muistamme kai kuinka venäläinen ministeri nöyryytti EU-pomoa?

   Nato taas on yhtä kuin USA. Siellä "diktaattori" vaihtuu jopa neljän vuoden välein.

   Jos meille tärkeää ikuista diktaattoria haluaa kumartaa, niin ainoa vaihtoehto on Putin. Lisäksi hän on ainoa suurvaltajohtaja, joka tuntee Suomea ja ymmärtää suomalaisia - ettei olisi perimältäänkin vähintään merjalainen.

   Muuten yhdyn ihmettelyyn. Mutta kaiken takana ei ole salaliitto vaan raha.

   Poista
 28. Ihan aiheellisia kysymyksiä Noora. En minä niihin osaa vastata, eikä tuskin kukaan muukaan. Parhaita ne ovatkin juuri tuossa, että ne jäävät ikään kuin ilmaan leijumaan herättäen kyseenalaistamaan asioita.

  Mahtaako ihmisen kuuluakaan jakaa kaikkea tasan toisten kanssa? Eihän mikään eläinlajikaan niin tee.

  Eloonjäännin salaisuus on kamppailu olemassaolosta, henkiinjäännistä. Tästä näkökulmasta on jopa tyhmää jakaa varastojaan muille. Vaan ihminenpä on tehnyt itselleen moraalisäännöt, luonut etiikan, koska on eläintä henkisempi olento.

  En silti osaa ajatella niin, että sosialismi tai kommunismi olisi kaiken olemassolon korkein muoto, koska ihminen on historiassaan taitamattomien johtajien vuoksi jo pilannut tämän ajatusmallin. Kristillinen Jeesuksen rakkaus olisi kyllä hieno juttu, mutta ei ihminen siihen pysty aidosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sanotaanko niin, että vaikka joku pystyisikin, niin ei se vielä kesää tee, koska maailmassa on aina niin paljon pahaa vastassa, että yksi hyvä kuihtuu sen alle.

   Poista
  2. Vaan nyt peukutetaan tasavallan presidentin aloitteelle lähettää suomalaisia sotilaita turvaamaan suomalaisten ja heitä auttaneiden afganistanilaisten paluu ja pelastaminen Suomeen. Hienoa Sauli, vihdoinkin jotain vipinää näihin touhuihin.

   Tämän operaation jälkeen pitää saada lain uudistukset monella rintamalla käyntiin. Tuntuu että Suomen perustuslaki on kireämpi kuin muissa länsimaissa. Meillä kaikki juuttuu pykäliin kun muualla jo toimitaan.

   Poista
 29. Minusta tuntuu kyllä hätävarjelun liiottelulta! Entäpä jos sotilaamme joutuvat ampumaan talibaneja suojellakseen länsimaitten "kätyreitä"?
  Pahimmassa tapauksessa olemme sodassa Afganistanin kanssa?

  Jotenkin minusta tuntuu, että pelastajasyndrooma on vallannut kaikki.
  Olemmehan me niin täydellisiä yhteiskuntia, me "länsimaat" olevinansa.
  Näissä pelastuskeisseissä länsimaiden "hyväsydämisyys" loistaa itsetyytyväisyyttä paremmuudestaan. Missä onkaan ihana kannattamamme uskontojen harjoittamisen vapaus ja kaunis itsenäisten valtioiden sisäisiin asioihin puuttumattomuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole asiantuntija, mutta voin vilkaista...

   Siis olisiko tässä kyse pelotevaikutuksesta. En tiedä. Luulisi, ettei edes lapsen asteella oleva talebanimies ryhdy tuosta vaan ampumaan ulkomaisia sotilaita.

   Mutta koska tilanteet voivat tuommoisten raakalisten keskuudessa muuttua äkistikin, on kiire turvata siellä olevat suomalaiset.

   Vaan mielenkiintoinen on kysymys siitä, keitä nämä siellä olevat suomalaiset ovat? Kun sain käsityksen, että kaikki eivät olisi suomalaisia rauhanturvaajia. Eihän juuri kukaan suomalainen kai Kabulissa lomaile?

   Poista
  2. "Pahimmassa tapauksessa olemme sodassa Afganistanin kanssa?"

   Suomi soti siellä 20 vuotta.

   Poista
  3. Mutta miksi? Eikö selitys ollut se, että taistelemme demokratian sekä naisten ja lasten oikeuksien puolesta?

   Minä vastustin sinne menoa koko ajan. Epäilenpä että Mankun aatesiskot puolustivat!?

   Poista
  4. No juu, eikös se ollut Lipposen hallitus, joka halusi suomalaisille rauhanturvaajille ensisijaisesti humanitaariseen apuun liittyviä tehtäviä.

   Sota myytiin suomalaisille naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen tähtäävänä operaationa. Koko humanitaarinen operaatiohan tuli maksamaan noin 850 miljoonaa euroa,

   Poista
 30. Ärsyttää myös länsimaitten suuri huoli naisten ja lasten asemasta. Kai talibanit osaavat myös rakastaa naisiaan? Ei kai kaikki muslimit vain kalasnikovin kanssa saa pillua naisiltaan? Eivätkä kaikki afganilaiset naiset edes halua matkia länsimaisia naisia.
  Naurattaa kun ulkoministerimmekin on niin huolissaan juuri naisista ja lapsista Afganistanissa.
  Toki "länsimaisia lähetyssaarnaajia" ottaa pattiin, kun epäonnistuivat oman ideologiansa viennissä. Nyt sitten ollaan auttamassa ja jeesustelemassa, että miten näin voi käydä oikeassa olleille hyvän tekijöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis haloo nyt Noora!

   Afganistanilaisnainen taleban-kulttuurissa on kulunutta aamutohveliakin huonommassa asemassa.

   Käsi poikki kirveellä naiselta, joka kekkaloi kaupungilla lakatuin kynsin mutta burka päällä. Ei pääsyä kouluun, ei puheoikeutta ilman miehen lupaa, lapsena naitetaan jollekulle vanhalle ukolle. Burka päällä joka säällä, ei pääsyä juurikaan kodin ulkopuolelle. Tätä rataa...

   Poista
  2. On se kuitenkin ihmeelistä, että naiset alistuvat niihin kaikkiin miesten hirmutekoihin eivätkä tapa itseään. Mitä muita vaihtoehtoja on, jos eivät pääse edes muka ulos taloistataan.

   Minä ymmärrän kyllä, että vahoillisia talibaneja risoo se, miten syntistä ja pinnallista elämää länsimaissa vietetään. Ja totta on, että olemme vapauksinemme outoja elukoita.

   Poista
  3. Uskon minäkin, että talibanit ovat vankkoja omassa uskossaan. Ja kyllä he vihaavat meitä vääräuskoisia, jotka houkuttelemme ihanuuksinemme heidänkin kansalaisiaan pahoille teille. Vaan miten voi olla, että he eivät koskaan näksisi omaa pahuuttaan? Miten voi olla, että he oikeuttavat tekemänsä murhat ja kidutukset muka Allahin tahdolla ja uskonnon käskyillä? Miten voi ihminen säästyä tässä maailmalta kaikelta tiedolta ja tieteeltä?

   Poista
  4. Eikös niin ole ollut kaikissa fanaattisissa uskonnoissa, maiden valloituksissa ja
   ristiretkissä kautta aikojen?

   Eivätkös nämä talebanjohtajat "tiedotustilaisuudessaan" lupailleet hyväksyvänsä opiskelua ja työntekoa myös naisille.

   Eivät kristinuskoisetkaan ole kohdelleet toisinajattelevia silkkihansikkain.
   Kuinka humaani ja viisas kristitty ihminen voi pudottaa atomipommin tai käyttää napalmia viattomiin lapsiin ja naisiin?

   Poista
 31. Tulipa vaan mieleeni kuinka paljon maassammekin naisia kohdellaan kaltoin ja vuosittain miehet tappavat heitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs nyt, Noora. Erään Monika-naisten kyselyn ja tilaston mukaan yli 90 prosenttia maahanmuuttajanaisista Suomessa oli kokenut pahoinpitelyä ja väkivaltaa jo aiemmin..

   Suomi on korkealla väkivaltatilastoissa, mutta tapaukset täällä ovat kuitenkin erilaisia ja niitä on merkittävästi vähemmän verrattuna alistettujen musliminaisten kokemaan väkivaltaan ja orjuuttamiseen.

   Lähdetään siitä liikkelle, että on musliminaisia, jotka eivät edes tiedä kokevansa kaltoinkohtelua. He pitävät sitä kulttuuriin kuuluvana ja tavallaan oikeutettuna, mikä on äärimmäisen surullista.

   Suomessa naisilla on auttajaverkkoja virallisestikin. Nainen myös tietää meillä, milloin häntä pahoinpidellään.

   Poista
 32. Oli miten oli ja tuli mitä tuli, minä en pysty afgaaninaisia ja lapsia auttamaan. Auttakoot he, jotka pystyvät. Oikeastaan ei innosta koko aihe, sillä sitä jauhetaan taas kauan joka helvetin uutisissa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee. Nyt on taas tilaisuus ottaa oma kotiafgaani ja leikkiä, että maailma on pelastettu. Tässä kaikessa hyväntekeväisyydessä on myös kyseenalaiset puolensa. Itse vierastan eniten sitä hyveposeerausta, jota pääministerikin lehdistölle harrasti puhuessaan afgaaneista: vieno makeileva hymy huulille, kädet yhteen kämmenet vastakkain rinnalle ja kevyt kumarrus - islamilainen tapa tervehtiä. Siis, Suomessahan me olemme, herra paratkoon.

   Poista
  2. Vähän sama efekti, jota Tarja Halonen harrasti ollessaan jossakin itäisessä maassa, jossa naisia sorretaan: pään verhoaminen jollain kukikkaalla karmealla rätillä ja sieltä alta paistoi suomalainen kelmeänkalpea presidentinnaama pokkaillen..

   Poista
 33. Toivottavasti kuitenkin kaksikymmentä vuotta länsimaalaisten läsnäolosta on sentään joitakin hyviä siemeniä jäänyt itämään väestön ajatuksiin (Ei vain isättömiä lapsia?).
  Miljardeja on maahan lahjoitettu. Mitä niillä on saatu aikaan? Toivottavasti kouluja, sairaaloita, siis kaikkea muutakin joista naiset ja lapset hyötyvät. Ettei vain suuri osuus avustuksista ole mennyt länsimielisen armeijan varustamiseen ja sotilaskoulutukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri luin, että Ylen mukaan Yhdysvallat käytti kaksi vuosikymmentä kestäneen sodan aikana yhteensä noin 83 miljardia dollaria, eli 71 miljardia euroa, Afganistanin armeijan aseistamiseen ja koulutukseen.

   Ja nyt nämä aseet jätettiin vastarinnatta Talebanin käsiin ja vaarana on nyt myös se, että Taleban jakaa näitä aseita hyvin vaarallisille terroristijärjestöille, al-Qaidalle mm.

   Kun Afganistanissa on ollut muitakin maita kouluttamassa Afganistanin sotilaita ja antamassa aseapua, ei voi kuin kysyä: minne se kaikki vuosikymmenten koulutus ja oppi meni, kun nyt kävi näin helposti? Kannattaako jatkossa näitä itäisiä maita auttaa ollenkaan tällaisissa asioissa?

   Poista
  2. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

   Taidamme olla todistamassa hetkeä, jolloin länsimaisen ja etenkin amerikkalaisen hegemonian auringonlasku alkaa - ja Kiinan tähti nousee.

   Kiinalla on kaikki ne kyvyt ja tarpeet mitä länsimaillakin, mutta ilman tekopyhää maailmanparantamista.

   No, me voimme kyllä elellä vielä kauan entiseen malliin täällä herran kukkarossa jumalan selän takana. Tulevassa kamppailussa emme ole enää rajamaa. Onneksi.

   Voin tietysti olla väärässäkin.

   Poista
  3. Tässä on kummallista sekin, että huolimatta Yhdysvaltain antamasta vuosikymmenten miljardiavusta ja koulutuksesta me syytämme nyt Bidenia emmekä afganistanilaisia itsejään ollenkaan, ikään kuin he olisivat vain joitain täysin holhottavia vammaisia ihmisiä, joista ei ole mihinkään.

   Kunpa hyväntekeväisyyteen ja kaikenlaiseen avustamiseen ja suvaitsemiseen saataisiin kytkettyä uudenlainen lähestymistapa: autettavien kunnioitus täysipäisinä ihmisinä ja heidän koulutuksensa vastaamaan itse elämästään. Heiltä pitää edellyttää asioita ja vastuunkantoa vaikkapa lopettamalla apu ja rahantulo, jos kehitystä ja edes halua oppia uutta ei tapahdu. Tämä ei tietenkään tarkoita katastrofitilanteita.

   Poista
 34. Länsi-Afrikassa ,moninkertaisesti Afganistania suuremmalla alueella terrorisoivat islamilaiset ryhmät asukkaita esim.on usein tyttökouluihin hyökätty ja viety vangeiksi. .Median valokeila vaan kohdistuu tiettyyn kuten nyt Afganistaniin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se usein menee. Me ostamme itsellemme hyvän omantunnon kohdistamalla myötätuntomme ja näkyvän tukemme kulloinkin näkyvästi osoitettuun kohtaan. Muut hätää kärsivät unohtuvat, koska emme edes aina tiedä niistä.

   Toisaalta on tietysti niin, että maailmassa on koko ajan sortoa ja köyhyyttä, ja huomio kohdistuu lähinnä ajankohtaisiin kriiseihin, koska media tehtävä on kertoa niistä. Tällöin tietysti maailman muu hätä jää sen alle.

   Poista
  2. Afrikassa nämä roistot ovat liikkeellä vahvalla bisneskärjellä - he sieppaavat tyttökoululaisia ja vaativat heistä kovat lunnaat.

   Afganistanissa mimmit siepataan enimmäkseen omaan käyttöön, koska heidän jumalansa on suuri.

   (Teki mieli kirjoittaa suuri mulkku, mutta sillä rienauksella saisin valtakunnansyyttäjättären kimppuuni ja Iinekselän kirkon kiroukseen.)

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Allah oli ennen kuolemaansa panomies, Muhamediiin rakastui autiomaassa. Mitäs siitä enempää kertomaan.

   Poista
 35. Mutta mitäpä pitäisi ajatella Kreikan rakentamasta korkeasta muurista Turkin rajalle?

  Kun taannoinen Amerikan presidentti rakenteli vastaavaa muuria vastaavassa tarkoituksessa, koko läntinen media ja sivistyneistö nauroi, pilkkasi ja kauhisteli moista idiotismia.

  Nyt en ole kuullut samoilta tahoilta paheksunnan pihahdustakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kreikka teki epäilemättä oikein. Trump on syntyjään pösilö, raja on yli 3000 kilometriä ja kamalan vaikeaa maastoa. Ei kykene, ei pysty.

   Poista
  2. Kiinan muuri, Berliinin muuri, Kakolan muuri, Meksikon muuri ja Ohisalon pystyttämä Uusimaan muuri.

   Poista
  3. Minusta Trumpkin teki oikein. Ja pystyiväthän kiinalaisetkin!

   Poista
  4. Myöskin Liettuassa rakennettu jotain verkkomuuria Valkovenäjältä tulijoita vastaan.
   Mutta Suomen itärajalle lienee ylivoimaista muuria rakentaa ,jos idästä aletaan tulijoita työntää.

   Poista
  5. Niin, eikä ainakaan Meksiko sitä maksa.

   Poista
  6. Itärajalla voidaan vielä tarvitakin sitä kuuluisaa Niinistön Nyrkkiä.

   Olisi sitä kyllä tarvittu muutenkin, sillä niin sekopäisenä jatkuu eri tahojen tiedotus. Kuu Kiurusta koronaan, puoli kuuta Afganistaniin, Mankusta ei selvää päivääkään.

   Poista
  7. Ja nyt näyttää siltä, että koronapassikin vesitetään. Siitä piti tulla nopeasti tapahtuma- ja ravintola-alan pelastaja muun Euroopan tapaan. Annettiin lausuntoja, että näytämme vihreää valoa koronapassille ja tänään luki lehdessä, että koronapassista on muodostumassa omituinen sotku niin kuin arvata saattoi. Koronapassia ei jonkin pykälän mukaan saisikaan vaatia esim. ravintoloissa, missä se nimenomaan avaisi lisää asiakaspaikkoja ja auttaisi niiden elvyttämisessä.

   Only in Finland.

   Poista
  8. Panssarinyrkkejä (saks. Panzerfaust) itärajalla kohta tarvitaan. Ja miksei myös jos haluaa päästä paassitta ravintolaan sisälle.

   Poista
  9. Jos olisi koronapassi, ravintolat voitaisiin ottaa täyteen asiakkaita, tai ainakin lähes täyteen ja tapahtumat samaten. Käsittääkseni kaikkialla on edelleen suuriakin asiakasmäärärajoituksia.

   Poista
  10. Koronapassi lisäisi myös änkyröiden rokotushalukkuutta. Näin on käynyt mm. Tanskassa. Nuorissa on ihmeen paljon rokotusvastaisuutta, ja juuri he levittävät nyt tautia kaikissa maakunnissa.

   Poista
  11. Näin eilen tilaston, jonka mukaan kahdesti rokotetun todennäköisyys saada hoitoa vaativa korona on 0,002 promillea.

   Jeesuksen toinen tuleminenkin on todennäköisempää.

   Poista
  12. Näin varmaan on, mutta hankalammaksi tilanteen tekee se, että rokotetutkin voivat levittää tartuntoja, joskaan eivät samassa määrin kuin rokottamattomat.

   Koronapassilla paikat saataisiin pyörimään ja yritykset rullaamaan ja työllistämään työttömiä. Jääkööt ne änkyrät sivuun, jotka eivät itsekkäästi halua itseään rokotuttaa. Kaikki rokottamattomat sairastuvat kuitenkin ennen pitkää koronaan, sanovat lääkärit. Eikä se tauti ole läheskään kaikilla tavallinen flunssa.

   Poista
 36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 37. Liisu, kuvasit minunkin unelmani, ja varmaan monen muunkin. Voin nähdä sieluni silmillä sen valoisan avaruuden ja pintojen puhtauden ja uuden tuoksun. Onnelliset nuoret!

  Jos minulta kysytään aineellisista haaveista, niin täydellinen kodin remontti olisi ykkösenä. Väliseiniä alas, kaikki pinnat uusiksi. Hohtavaa valoa, valkoista. Avaraa tilaa ja jos voisi, huoneiden korkeutta.

  Vaan meikäläisellä eläjällä tulevat maalliset esteet kehiin. Ensinnä tietysti talouspuoli. Pitää olla sukanvarressa ellei halua isoa lainaa. Sitten jaksamista. Miten jaksaa kantaa kaikki vanha tavara ulos? Ja minne? Kun nyt jo ranne kipeytyy haravoinnista. Elämä on raadollista ja rajallista, mutta kieltämättä ihanaa. Pitäisi vaan ryhtyä ja uskaltaa tarttua toimeen. Nuorilla on uskoa kaikkeen, onnea heille! Elämä kyllä kantaa.

  VastaaPoista
 38. Uskon kyllä Liisun kokemaan haltiotumiseen ja asunnon ylimaalliseen kauneuteen - mutta usein käy niin, olen huomannut pitkän elämäni aikana, että kun ulkoiset puitteet on puunattu loistaviksi ja täydellisiksi, huomataan ettei sisällä olekaan mitään ja ahdistutaan ja erotaan.

  Huom. tämä ei ole ennustus.

  VastaaPoista
 39. Tämäkään ei ole ennustus, vaan yleistä pohdiskelua aiheesta. Nimittäin kun seuraan usein Etuovi.comin myytäviä asuntoja, mietin, miksi niin upeita asuntoja on myynnissä. Hienoja omakotitaloja, upeasti laitettuja huoneistoja. Miksi ne ihmiset eivät jääneet näin kauniiseen kotiin?

  Useimmiten ajattelen niin, että heille on tullut rahapula tai ero, ja asunto on pakko myydä. Hienompaanhan ei enää voi muuttaa.

  VastaaPoista
 40. Minäpä käväisin eilen Turussa ja vilahdan tässä videossa.

  https://youtu.be/s8qsthG8ZsQ

  VastaaPoista
 41. Ei jaksa katsoa, vastenmielistä uhoamista.

  Tuo fasistilta vaikuttava syyttelevä antifasistiukko on selvästi nähnyt valon, jossa pikkuiset natsit tanhuavat nahkasaappaissa koppalakki päässä ja laulavat Eerikaa. Minkäs minuutin kohdalla Mankemangi ”vilahtaa”?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin ettet pysty kattoo. Antifasismi on sulle vihreetä kryptoniittia...

   Poista
  2. En jaksa katsoa minkään suunnan propagandaa, en äärioikeiston enkä äärivasemmiston fasististyyppistä oikeassaolemista ja omahyväistä uhoamista, jollaista tämä oli selostavan ukon elkeistä päätellen. Alun katsoin, mutta muutama minuutti riitti. Hohhoijaa. Kovin nuorta väkeä alun kuvissa oli, eli et ainakaan alussa vilahtanut. Yhtään eläkeläisen näköistä ukkelia ei näkynyt. Ehkä olit nurkan takana piilossa?

   Poista
  3. Mun jässäri!

   http://imgur.com/gallery/SkKq1Oe

   Poista
  4. Niin? Kerro ihmeessä lisää.

   Poista
  5. Minusta Suomessa on suurempiakin huolenaiheita kuin "fasismi".

   Tällainen fasismilla tai jollain black lives matter -liikkeellä leikittely ja uhoaminen mielenosoituksissa on Suomessa liioiteltua: Suomi ei ole Amerikka, jonne mahtuu kaikkia ääri-ilmiöitä.

   On kärpäsen ampumista tykillä uhota Suomessa "fasisteista" tai "natseista". Meidän oloissamme asioiden ignorointi tappaa epätoivotut alut tehokkaimmin.

   Poista
  6. Suurempi huolenaihe Suomessa tänä päivänä on sen sijaan se, että meillä yritetään vaientaa kriittiset äänenpainot monessakin asiassa rasismi-, natsismi-, fasismi- ja persuleimoilla.

   Tämä on samantapainen keino, jota taistolaiset harrastivat menneinä vuosikymmeninä. Ilmiannot, kantelut, leimaamiset, jotta mikään ei estäsi omaa agendaa eikä toisenlaista puhetta kuultaisi.

   Poista
  7. Tarkoitatko tällaista taistolaista toimintaa?

   "Valtakunnansyyttäjä määräsi poliisitutkinnan joukkotuhoamisella fantasioivasta nettikirjoituksesta."

   https://yle.fi/uutiset/3-12068830

   Helsingin poliisi päätti aiemmin, että esitutkintaa ei aloiteta.

   Poista
  8. Vai on Raijuli taas nähnyt asian toisin kuin Helsingin poliisilaitos?

   En valitettavasti tunne tuon kirjoituksen tosiasiallista sisältöä, joten paha mennä sanomaan mielipidettään siitä.

   Jos en ajattelisi itse ja ottaisi asioista selvää, uskoisin Raijulia siinäkin, että Päivi Räsänen on vaarallinen kansankiihottaja.

   Poista
  9. Minulla on muutamakin hyvä syy epäillä, että valtakunnansyyttäjä on paremmin perehtynyt oikeuteen kuin provinssin pikkukaupungin mummo.

   Poista
  10. Siksipä valtakunnansyyttäjästä käyttämäsi pejoratiivi on lattea kuin noita-akan tissi.

   Poista
  11. Jos on oikein hyvä lakimies tai -nainen + variaatiot, pystyy saamaan syyttömänkin hirteen. Raijuli ainakin yrittää kovasti suitsia suita. Ehkä hän jonain päivänä onnistuu ja Suomi on puhdas vihapuheesta ja rasismista sekä myös natsismista.

   Poista
  12. Tosissasiko väität, että oikeus ja tuomarit ovat asianajajien vietävissä?

   Poista
  13. Jaa jaa, en minä ryhdy väittämään mitään. Sanon vain, että elämässä kaikki on mahdollista.

   Periaatteessa luotan suomalaiseen oikeusistuimeen, mutta tässä hupailenkin syytekynnysasioilla, joissa voi olla ilmaa.

   Poista
  14. Raamatun siteeraaminen tavalla, jossa tahallisesti painetaan toista ihmistä tai ihmisryhmää alas, ei ole kristillistä eikä oikein. — Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen

   Poista
  15. Siis toistan, en ole lukenut kyseistä tekstiä itse, joten en pysty arvioimaan sitä mitenkään.

   Vaikka aihe vaikuttaa provosoivalta, niin äidinkielen ex-opena tiedän, että sisältö voi olla pohdiskeleva ja asiallinen. Pitäisi siis saada tuo teksti eteensä mieluummin kuin kirkon mielipide.

   Ennen kuin alkaa uhoamaan, kannattaakin lukea sisältö itse ja pöyristyä vasta sitten. Somekommenttien varassa oleva tietämys on horjuvaa.

   Poista
  16. Mitä tekstiä et ole lukenut?

   Poista
  17. Sitä tekstiä, johon itse viittasit eilen klo 18.39 kommentissasi. Siitähän tässä on koko ajan puhuttu. Siitä ei voi käsittääkseni sanoa mitään, ennen kuin on itse lukenut tekstin. Ainakaan minä en voi.

   Poista
  18. Ilmankos: "Minusta Suomessa on suurempiakin huolenaiheita kuin "fasismi".

   Poista
  19. Kuten intersektionaalinen fasismi —> viittaan Rikun terminologiaan, joka iski suoneen. Luepas alempaa.

   Poista
 42. Lähtökohtaan, tuoleihin, palatakseni, niin kevään Suvivirsi oli minulle monasti pelon hetki. Tuleeko niitä tuoleja ja kuinka monta. Yhden kerran vain luokalleni jäin, kun en ehtoja kyennyt selvittämään. Kouluhommissa putosin kärryiltä, kun lapsuudessani muutimme niin monta kertaa. Joka paikassa oltiin aineissa eri tahdissa ja eri kirjoissa. Pääosa todistuksistani oli vitosia ja kutosia, ei tuoleja väärinpäin.

  VastaaPoista
 43. Minullakin oli tapana saada tuoleja eli ehtoja. Kun algebra ja geometria tulivat matematiikan sijaan, putosin kärryiltä kuin jauhosäkki. Voi olla, että asiaan vaikutti oppikoulun alaluokilla pelottava matematiikan opettaja, Piikki, kiukkuinen ja ivallinen vanhapiika, jonka hampaisiin jouduin, kun olin kirjoittanut matematiikan vihkoni nimilappuun Matikan kokeita, vaikka piti kirjoittaa Matematiikan kokeita. Jouduin uusimaan nimilapun ivallisen huomautuksen saattelemana. Aloin pelätä yleensä koko matematiikkaa ja kohta alkaneita algebroja ja geometrioita. Aivoni eivät yksinkertaisesti kulje niiden kaavojen mukaan. En ymmärtänyt sitäkään, miksi olemassaolevia suureita eli asioita piti todistella. Siinähän ne olivat ja sillä sipuli. Nelkku tuli ja toinenkin, mutta ehtoni suoritin joka kerta.

  Aijai miten hyvää ehdot tekisivät tämän päivän hyvinvointilapsukaisillekin. Vaan nyt saa huonokin seiskan matematiikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syitä oli varmasti muitakin, mutta yksi syy, miksi matematiikasta putosin, oli ns. uusi matematiikka. Se oli ihan mielisairasta hippien höpöä. Ei ne joukko-opit vieläkään ole kaaliini menneet.

   Poista
  2. Ai niin, sekin vielä tuli lapsia kiusaamaan. Joukko-oppi. Kenenkähän propelleista se oli lähtöisin?

   Sehän kehiteltiin varta vasten, koska pelko Neuvostoliiton tieteellisestä etumatkasta kasvoi länsimaissa. 1970-luvulla Suomen kouluissa yksi plus yksi ei ollut kaksi, vaan kahden yksialkioisen joukon muodostama unioni.

   ”Maanviljelijä myy joukon A perunoita ja saa niistä joukon B markkoja. Joukko B voidaan esittää joukkomuodossa kahdellakymmenellä rastilla, yksi jokaista markkaa kohden.

   Joukko C on tuotantokustannusten joukko ja joukon B osajoukko. Se voidaan esittää kuudellatoista rastilla. Piirrä joukko D, joka on myös joukon B osajoukko. Joukko D kuvaa maanviljelijän kaupasta saamaa voittoa.

   Paljonko viljelijä tienasi?” Älkääpä luntatko netistä!

   Poista
  3. Kiteytit, Iines, loistavasti ja minua alkoi naurattaa koko homma.

   Poista
  4. Esimerkki ei ollut keksimäni, vaan se taisi kiertää vitsinä muinoin. Oikea vastaus on neljä markkaa. En kyllä, osaa sanoa, onko sekin vitsi.

   Poista
  5. Loogisesti joukko-oppi on alkeellisempaa kuin aritmetiikka.

   Poista
  6. Iines, joukko-osina, ympyröinä, neliöinä, vai rasteina, neljä markkaa?

   Poista
  7. Neljä markkaa, luki tekstissä. Oikea vastaus on neljä markkaa. Ei aavistustakaan, miten se lasketaan ja onko laskutoimitus oikea vai jokin vitsi.

   Poista
  8. Minusta kolmeviiskyt, koska neliöiden ympyrät näissä joukko-osioissa niin näyttäisivät. Neljääviittäkymmentäkin pidän mahdollisena.

   Poista
  9. Panen tähän linkin, josta laskun lainasin. Siinä tekstissä lukee suluissa oikea vastaus. Mutta siis, minulla ei ole aavistustakaan, laskutavasta. Ihan hepreaa.

   https://www.hs.fi/tiede/art-2000004823594.html


   Poista
 44. Tottakai vihaan rasismia, kuten kaikki muutkin. Afrikkalaisten ikiaikaiset perinteet vain pitäisi saada jotenkin aisoihin. Kamalaa, kun nokikeppi tai mustelma kohtaa toisensa, niin heti puukko heilahtaa tai viidakkoveitsi viiltää.

  VastaaPoista
 45. Toki minä laajalti ymmärrän intersektionaalista fasismia, ihmiskunnan nykyistä pelastajaa. Se on taistolaisten perinnejärjestön ihanan raikasta nykyajan toimintaa. Vasemmistoanarkismi ei tapa ketään, eikä alista ihmisiä, kuten kaikki kommunismit ennen sitä. Vasemmistoanarkismi rakastaa sinuakin, ampuu vain tarvittaessa.

  VastaaPoista
 46. Intersektionaalinen fasismi! Mainiota.

  Tämä on juuri sitä ilmiötä, jonka kuulen rautasaappaiden kopinana, kun joku onneton pösilö on mennyt katsomaan kaunista naista sillä silmällä, vaatimaan ruskealta ihmiseltä samaa kuin keneltä tahansa ihmiseltä tai lyönyt Shakespearen raiskauskulttuuria edustavan klassikkkotekstin herkän näyttelijän eteen, vedonnut Raamatun sanaan Koraanin sijaan, ihmetellyt transihmisen lausuntoa - kop kop nap nap, poliisin raippa viuhuu.

  VastaaPoista