8.8.2021

Kesäpäiväkirja, sivu 8: Paluu kotiin ja asioiden juurille

 Jokapäiväinen mökkielämä päättyy tähän ja olen siirtänyt itseni ja huushollini takaisin Pikkukaupunkiin. Parasta ovat arjen mukavuudet. Ei enää nyrkkipyykkiä pesualtaassa, ei käsitiskiä, ei epämukavaa suihkua pienessä vessankopperossa, ei savuavaa pesää, ei bioämpärin vientiä punkkeja kuhisevan heinikon läpi tontin takalaidalle kompostiin, ei muurahaispesän myrkyttämistä takkahuoneesta, ei kaatuneen pajupuun raivausta polulta, ei naapurin kutsumista hätiin trimmereineen. - Vaan eipä enää  hiljaista istumistakaan omenapuun alla kirjosieppoperheen elämää seuraillen ja kahvia siemaillen. 

Kesän aikana on vastapäisestä rivitalosta taas yksi vanha rouva kuollut, yli yhdeksänkymppisenä. Matalassa rivitalossa asuu enimmäkseen yksinäisiä vanhoja leskivaimoja, miehensä jo ammoin haudanneita, tänne keskustaan Pikkukaupungin äärimmäisistä korvenkylistä ja saloilta muuttaneita, talonsa myyneitä ja osakkeen ostaneita monilla vaivoilla rasitettuja naisia. Monilla on varaosia kehossaan, usealla jo uudet polvet, jokusilla sekä polvet että lonkat. Muutamassa kodissa käy kerran päivässä ateriapalvelu luovuttamassa muovirasiaan käärityn lämpimän aterian. Kunpa luoja varjelisi ihmistä koskaan joutumasta moisen muoviaterian varaan! 

Ja sitten päivän postilla, lainaus Lauri Hokkasen teoksesta Kenen joukoissa seisoin, s. 63:Teos on syvästi ajatteluttava, ja sen jokainen virke on täynnä tietoa ja merkitystä. Erityisen kiinnostavaksi kirjan tekee se, että Suomen taistolaisliikkeen aikaa katsotaan siinä kiihkottomasti sisältäpäin, mutta ulkona ollen. Tällainen näkökulma on meillä harvinainen etenkin, kun kirjasta puuttuu kaikenlainen agenda ja pyrkimys olla oikeassa ja  mustata jokin taho tai jotkin ihmiset. Asiat vain todetaan: näin tapahtui, näin oli, tässä on fakta, ota tai jätä. Tämän ajan kokenut löytää teoksesta alkumetreiltä lähtien paljon omia ajatuksiaan ja epäilyjään.

Olen vasta kirjan alussa, sillä lukeminen on hidasta mahtavan tietomäärän vuoksi. Koko ajan esiin pomppaa unohtuneita nimiä ja asioita, ja Hokkasen tapa yhdistää asiat antaa tällaiselle tietoaukkoiselle naisihmiselle kokonaiskuvaa tapahtuneista asioista. 

On tietysti otettava huomioon myös se, niin kuin kommentoijakin jo muistutti edellisessä keskustelussa, että kyseessä on yhden puoluetehtävistään erotetun ihmisen, joka leimattiin CIA:n agentiksi ja kerettiläiseksi,  näkökulma. Jollain toisella henkilöllä on taas toisenlainen näkökulma, jossa Hokkanen ehkä on tehtävässään epäonnistunut.

Vaan emmekö me ole jo kuulleet tuhannesti sen toisen näkökulman? Nyt on aika antaa Hokkasen näkökulman puhua. Minä jatkan lukemista ja kuuntelen hartaasti Hokkasen selkeää puhetta. Hän oli varsin looginen ja hyvä puhuja Ylen aamutelevisiossa taannoin. 

(Valokuvat Iines)


226 kommenttia:

 1. Kaikki paitsi kommunismi on fasisimia ja rasismia, vaemmistoanarkismi, ent. taistolaisuus, on tie kaikkien sopimusten mukaiseen hyvyyteen. Jos et ole vasemmistoanrkistien puolella, olet heitä vastaan!

  VastaaPoista
 2. Minäkin olen saanut persuleiman, koska olen arvostellut hallituksen koronajahkailuja. Rasistileiman sain, kun arvostelin jotakin maahanmuuttoon liittyvää epäkohtaa. Homofobiastakin on syytetty, vaikka en tiedä miksi, sillä meillähän on mm. kutsuttu aito pesunkestävä homokin tyttären kummiksi. Niin ja islamofoobikkokin on nimityslistallani, koska olen arvostellut muslimien tulkintoja rauhanuskonto islamista.

  VastaaPoista
 3. Viihtyisää ja kotoisaa syyskesää mukavuuksien ja kirjojen parissa Iines!

  Täällä maalla on ensimmäiset kutsutut vieraat kestitty ja seuraava satsi on viikon kuluttua.

  Herkkä ja lempeä tuo valokuvasi!

  Rikulla on agenda ja missio, samoin kuin minulla mutta eri aiheista! Vastarannankiiskeys! Rikun ajatuksilla on valtaisa kannatus maassamme, mutta minun ei, ainakaan digisukupolven keskuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvakehusta. Se on kuvattu makrolinssillä eli linssillä, joka suurentaa pienet yksityiskohdat. Rakastan makrokuvausta luontokuvissa. Näkee ötököiden rakenteen.)

   Poista
 4. Minä en vaan lakkaa ihmettelemästä ja kimmastumatta siitä, miten seta sai lobattua ja manipuloitua päättäjät hyväksymään lakeja, joissa muutettiin seksuaaliset, sairaat perverssiot terveeksi ihmisen käyttymiseksi nuin vain. Mitä se kertoo päättäjien arvomaailmasta?
  Ainahan ihmisten parissa on ilmennyt poikkeavaa käyttäytymistä seksuaalisuutta ilmentäessään ja tyydytystä etsiessään, mutta että mm.sadomasokismi on tervettä, oikein lain hyväksymänä ei mene minun moraaliseulani läpi. Toki saavat ihmisoikeuksiinsa vedoten rääkätä piiskoilla ja köysillä toisensa hengiltä minun puolestani, mutta että laki pitää ko. kiduttamista terveenä on käsittämätöntä.
  No,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora, olet ihana tuossa tinkimättömässä kannassasi. Olen eri mieltä ajatuksistasi, mutta jotakin voisin minäkin kysyä, ja olen kysynytkin.

   Eli, miten, millä logiikalla me tuomitsemme erilaisen seksuaalisuuden joukkoon kuuluvan pedofilian iljettäväksi seksuaalisuudeksi, kun kuitenkin ihan samalla kaavalla hyväksymme muut seksuaaliset poikkeavuudet ja vaadimme niille täysiä oikeuksia?

   Entä jos pedofiliakin on ns. jumalan/ luonnon/ tms:n luoma erilainen seksuaalisuus? Miten voimme tuomita yhden joukosta? Eikö se ole väärin tätä yhtä vähemmistöryhmää kohtaan?

   (Siis tietysti lasten hyväksikäyttö on rikos ja väärin, mutt tässä ei ole nyt siitä kyse, vaan meidän moraalilogiikastamme.)

   Poista
  2. Saksan vihreillä pedofilia olikin alussa puolustettava asia, mutta yhteiskunnan paineiden takia he muuttivat kantaansa.

   Toisaalta se, että alaikäiselle annetaan mahdollisuus muuttaa syntymässä saatuja ominaisuuksiaan, rinnastuu pedofiliaan.

   Tapsa

   Poista
  3. Ymmärrän paineet, mutta jokin pedofiilien kohtelussa asiassa iskee moraaliani vastaan. En hyväksy alkuunkaan lapsiin kajoamista, ja teko rinnastuu mielessäni erittäin raakaan väkivaltaan, jopa murhayritykseen, mutta silti ajattelen, että pedofiilikin on ihminen. Onneton sellainen. Hän voi olla himoaan lukuunottamatta muuten hyvä ja kelpo lähimmäinen.

   Täytyy pitää myös mielessä lukemani totuus: useimmat pedofiilit eivät koskaan toteuta halujaan. Ja se, että kaikki lapsiin sekaantujat eivät ole pedofiilejä. Perversioita on kai monenlaisia.

   Minusta jo se, että alaikäinen Tuure Boelius valittiin Vuoden Homoksi, vieläpä arkkipiispa Irja Askolan siunaamana, oli järkyttävää. Alaikäinen. Kuka muuten on Vuoden alaikäinen Hetero? Vuoden alaikäinen Lesbo? Vuoden alaikäinen Runkkari? Vuoden alaikäinen Exhibitionisti?

   Annettaisiin ihmisten kasvaa ensin rauhassa täysi-ikäiseksi. Moni leikkii tuolloin vielä joillain leluillaan, niin hassulta kuin se kuulostaakin.

   Poista
 5. Meillä ihmisillä sanotaan olevan sisäistetty tieto siitä, mikä on oikein ja mikä väärin. Kaikilla se ei vaan syystä tai toisesta toimi.

  Kai tiettyjen hyväksyttyjen arvojen lähtökohtana idealistisimmillaan on ollut ihmisten sopuisa yhdessäolo ja hyvinvointi.

  Olosuhteista johtuen ( ei ole onnistunut muodostamaan parisuhdetta toisen olettaman kanssa), myös persoonallisuuden piirteillä lie osuutensa käyttäytymisessä, jos esim. peräkamarin poika käyttää navetassa eläimiä viettinsä tyydyttämiseen.

  Lapset leikkivät lääkärileikkejä ja seksuaalisen heräämiseen ja kiinnostukseen liittyy nuorisolla kokemuksia saman sukupuolenkin kanssa, koska kiinnostus on herännyt uuteen, kiehtovaan ominaisuuteen itsessä ja muissa. Nuoruuden uteliaat kokeilut eivät tee kenestäkään vielä saman sukupuolen diggaria loppuiäksi.
  Jotkut voivat jäädä salattuun kiihkoon koukkuun jo murkkuiässä, ja varsinkin nykyisin julistaudutaan esim. homoiksi, vaikka seksikokemuksia ei juuri paljon ole.

  Pedofiileja kiehtoo viattomuus. Miksi he haluavat vahingoittaa lasta? Kostaakseen jotakin patologista koettua omassa lapsuudessaan? Pedofiilithan eivät hevillä myönnä tekevänsä pahaa lapsille.
  Onko viattomuuden tuhoaminen ja lapsen puolustuskyvyttömyys erityisesti himoa lisääviä ja ylläpitäviä sairaalloisia mieltymyksiä. Useinhan poikkeavaan seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyy hyväksikäyttökokemuksia lapsena.
  Tänne asti ihmiskunta on porhaltanut poikkeuksineen seksuaalisuutensa kanssa.
  Toivottavasti nyt kun pian kaikki mahdollisuudet hekuman kokemuksille ovat auki ja lakipykälillä hyväksytty, luulisi seuraavista sukupolvista kehittyvän täyspäisiä ja onnellisia yhteiskunnan rakentajia.

  VastaaPoista
 6. Nyt pitäisi yhteiskunnissa olla jo merkkejä onnellisista ja täyspäisistä uuden sukupolven edustajista, koska heiltä ei mitään kielletä vaan saavat ihan ite keksiä mitä elämällään ja runnakollaan tekevät. :) Eiks oo ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runnakko?

   No nyt pistit uuden murresanan kehiin. Luulin ensin, että runnakko tarkoittaa jalkoväliä. Ei se niin ollutkaan, kun googlasin.

   Runnakko on ihmiskeho. Ettäs tämänkin tiedätte.

   Että jos kolottaa joka puolelta, niin sanotte vain, että runnakko kipeä. Voi tosin olla, että joku muukin luulee sitä niin kuin minäkin.

   Poista
  2. Kysykää Jumalalta miksi ihmiset näin perverssejä ovat kuin mitä ovat. Hänähän meidät Omaksi kuvakseen on luonut.

   Poista
  3. Enemmän ihmettelen sitä, miten ihminen valikoi joukoista aina tietyt ryhmät joita puoltaa ja hylkää sitten toiset. Viittaan pedofiileihin.

   Olen lukenut, että läheskään kaikki pedofiilit eivät koskaan toteuta halujaan, vain vähemmistö kajoaa lapsiin. Heidän täytyy kärsiä valtavasti poikkeamastaan, ja siitä, että ovat sisimmässään halveksittuja. Kuitenkin he ovat ihmisiä.

   Luin myös, että läheskään kaikki lapsiin kajoavat eivät ole pedofiilejä. Noh, näitä voisi sanoa perversseiksi paskiaisiksi.

   Poista
  4. Joo, en mä näissä asioissa ala heittää ensimmäistä kiveä. (Edes takaisin.) Minusta ihmiset seksinsä kanssa saavat tehdä mitä lystäävät, mitä se minulle kuuluu? - Tietysti pitää huolehtia siitä ettei vahingoita toista, tai ulkopuolisia.

   Ps. Siitä huolimatta Jumala minusta ihan kenkkumainen on; voisi tehdä ihmisten hyväksi mitä vaan. Mutta ei tee. Iranissakin tappaa paraikaa pappeja kuin kärpäsiä vaikkei nämä papit muuta tee kuin rukoilevat koko ajan.

   Poista
  5. Totta, minuakaan ei liikuta toisten seksielämä enkä edes halua kenenkään haaroväliä kasvoilleni lehdestä tai netistä. Hoidelkoot ihmiset petipuuhansa ihan keskenään.

   Maailma ei ole oikeudenmukainen, ja yksin jo luontokin on vaaralllinen ja kammottava eläimille, jotka elävät sen ehdolla. Paratiisiin ei ole enää pääsyä, kun mokoma Eeva munasi homman heikkouksissaan. Olisi ollut luja ja tehnyt niin kuin käskettiin.

   Poista
 7. Olisi Eeva syönyt yksin sen hedelmän, mikä lie tiedon, silmien ja tietoisuuden vertauskuva? Joidenkin tutkijoiden mielestä se hedelmä ei omena kuitenkaan voinut olla. Mitäs Aatamikin meni makustelemaan käärmeen manipuloiman Eevan houkutuksia.
  On hän tai se ollut aikamoinen tarinan iskijä, kun on saanut jälkipolvien massat tosissaan uskomaan kertomustaan näihin päiviin.
  Nyt mm. mediat jatkavat ko. legendaa. Ne jakavat vaan lähes poikkeuksetta, päinvastaista myytin glooriaa.
  Meetoo-naiset kantavat viattomuuden sädekehää ja miehet ovat paratiisin pahiksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisethan Odysseuksenkin aina viettelivät hänen merimatkoillaan, nuo ovelat mutta lumoavat seireenit, nymfit ja ilkeä Kirkekin, saadakseen miehen petiinsä ja tanssimaan pillinsä mukaan. Ja saivatkin hänet lumoihinsa, kunnes hän palasi kymmenien vuosien jälkeen kotiinsa, löi vaimona rakastajat kuin Mies, eli näin otettiin hummaillut mies nöyrästi vastaan jo muinaisessa tarussa.

   Ainakin tässä tarussa naiset taitavat lopulta olla miehiä voimakkaampia ja älykkäämpiä. Muistan kun väitin näin tenttivastauksessani hurjina taistolaisvuosina, ja proffani innostui, että onpas lupaava uudenlainen näkemys.

   Poista
 8. Rakastuminen ja syvä kiintymys miehen ja naisen välillä on parhaimmillaan elämän suola, jossa seksuaalisuus on sen tärkeä ja kaunis kiintymystä kannatteleva ja edistävä voima, jonka tärkeä täyttymys on edistää uusien yksilöiden syntymistä tässä kohtaa maailmankaikkeutta.
  Juu, yllä oleva on idealistista höpinää, kun näkee mitä median seksismin lähettiläät "hyvää hyvyyttään" suoltavat tiedon puistaan, ohjeita neuvoja, yllytystä, ikään kuin luonto itse ei osaisi nostaa tikanpoikaa ja tyttöä puuhun nakuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jaa, en osaa sanoa, minulla ei ole asiasta oikeastaan mielipidettä. Elämä on kullakin mitä on.

   Poista
 9. Minä olen usein ajatellut, kuinka ateistisimmatkin meistä palaavat aina kristinuskon kuviin, symboliikkaan ja kerrottuihin tapahtumiin . Kristinusko on meillä jokaisella sisimpään taottuna kulttuurimme myötä. Minä menisin jopa niin pitkälle, että epäilen uskomme nostaneen länsimaisen sivistyksen parhaaksi kaikista. Pakanat ja muut muslimit möyrii.

  VastaaPoista
 10. Kyllä, kyllä ja kyllä. Kristinuskon kuvat ovat ikiaikaista yhteistä perimäämme, tajuntamme arkkityyppejä, valtava rikkaus ihmiskunnlle, joka ei elä yksin seksistä eikä työstä ja leivästä.

  Ihminen on aina etsinyt mieltä asioista, hänen henkensä on kivunnut yläilmaisiin, eikä se katso ihmisen opineisuuttakaan, sillä ihminen muodostaa tietämättäänkin tajuntaan jääneistä kerrostumista kuvia. Länsimaissa ihminen ei voi lisäksi välttyä sivistykseltä, joka edistää asiaa.

  Kyllä se oli kristinusko, joka poisti täältä pohjolasta niinsanotun pakanuuden lukutaidon ja kirjallisuuden myötä ja vaikutti moniin pahuuksiin alistamalla ne lain piiriin rangaistaviksi ja myös uhkaamalla Jumalan tuomiolla ja helvetillä, tietysti. Kristinuskohan oli se, joka toi meille lukutaidon uskonnollisine kirjoituksineen, ja sama pätee käsittääkseni useisiin muihinkin uskontoihin maailmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa kristinuskon tänne Suomeen tulon siunauksellisuutta kiistäisi, en minä ainakaan. Mutta nykyisin se (parhaimmillaan) on itsekseen hyräilevä Hemmi-täti kastelemassa kukkia.

   Ps. Jossain kehitysmaassa, joka Suomikin vielä 1800 -luvulla oli, uskonnolla voi yhä olla sama merkittävä sivistyksellinen rooli kuin mitä meillä aikanaan oli. "Sit' eipä kieltää voi." (Runeberg)

   Poista
  2. Vaan se on vaarallista, jos uskonto jääkin esteeksi yhteiskunnan kehittymiselle ja modernisoitumiselle, kuten muslimimaissa on käynyt.
   Onko rauhanuskonto tuonut lukutaidon, ovatko kansalaiset ihmisarvoisia keskenään, onko uskonto tuonut lähimmäisen kunnioittamista ja nostanut koko kansan lopulta uuteen aikaan?

   Tuhannen taalan kysymys on, miksi muslimimaissa henkinen kehitys on jäänyt suureksi osaksi vielä keskiaikaan? Miksi?

   Poista
  3. Mikis, en minä kristinuskoa tiedollisena tai tieteellisenä eteenpäin vielänä ajatellut, vaikka sitäkin se joillain vuosisadoilla ehti olla. Kyse on moraalista. Kristinusko on laittanut meidät ainakin hetken pohtimaan tekojemme oikeutuksia. Jotkut väittävät tällaisten asioiden olevan sisäsyntyisiä, tai juontavan alkunsa jostain muualta, mutta en usko.

   Älä tapa tylsällä puukolla, kas siinä vasta pulma, nauroimme lapsukaisina.

   Nyt kun kristinusko on hylätty, minua välillä naurattaa humanismiuskovaisten perusteet uskomuksilleen. Aika usein ne ovat kansanvälisiä sopimuksia. Ribbentrop-sopimusta tai YYA:ta en ole viime aikoina nähnyt mainittavan, mutta epäilemättä nekin. Yhdessä asiassa Trump oli oikeassa, Yhdysvaltojen ei kannata YK:ta elättää.

   Poista
 11. Riku, ei meillä luterilaisten oppienkaan saaneilla ole suurimman hädän, vakavan sairauden tai kuoleman hetkellä muuta oljenkortta mihin hädissään tarttua kuin uskontojen lupaama pelastusrengas.

  Iines, tuo oli hyvä lisäys, etteivät kaikki pedofilistit toteuta käytännössä lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa.
  Ihmisillä on eräs tärkeä ominaisuus, itsehillintä. Ei kaikki lyö tai tapa toista, vaikka hetken vihastuksissaan teko nousisikin mieleen. Pätee myös seksuaaliseen käytökseen.

  Mikis
  Kuka egoisti lie uskonut olevansa luotu Jumalan kuvaksi?
  Tiettävästi kukaan ei Jumalan olemusta ole nähnyt.
  On meillä kaksijalkaisilla sen verran vilkas mielikuvitus, että pystymme kuvittelemaan oman Jumalamme.
  Jos Jumala on kaikkivaltias, käytää valtaansa niin maan päällä kuin taivaassa, niin sitten hän kyllä on julmimmillaan ihmisen kaltainen?

  Emmepä tiedä Jumalastamme muuta faktaa, kuin mitä mielikuvituksemme hänestä luo.

  Luulenpa, ettei Jumala, sellaisena kuin kuvittelemme, puuttuisi tekemisiimme. Hänelle siinä ei ole mitään mieltä. Hän on luonut ihmiselle vapaan tahdon ja välikäsien kautta säännöt hyvään elämään. Jos niitä sääntöjä ei noudata,
  ihminen luo vapaaehtoisesti kärsimyksensä. Mitäpä Jumala siihen näppinsä pistäisi, itseaiheutettuihin kärsimyksiin.
  Saattaa olla, että joskus, harvoin hän suo armollisen ja säälivän katseensa katuvaan ja nöyrtyvään olentoon ja auttaa ihmeen tapahtumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu." (1 Moos 1:26) - Jumala varusti ihmisen tätä tehtävää varten luomalla ihmisen kaltaisekseen kuvaksi. Ei siis Jumalaksi, mutta Jumalan kuvaksi.

   Mielestäni asia on toisin kuin mitä Pyhä Piplia väittää: ihmiset ovat luoneet Jumalan omaksi kuvakseen. (Mutta asia ei minua tämän enempää kiinnosta. Lähinnä huvittaa vain.)

   Poista
  2. Tätä minä olen aina täälläkin korostanut. Uskonto voi olla rauhanuskonto, mutta ihmiset pilaavat uskonnon omilla tulkinnoillaan.

   Jos arvostelee muslimia, ei ole islamofoobikko. Islam on eri kuin oppimaton muslimi, joka tekee islamista fundamentalistisen rangaistusjärjestelmän naiselle, homoille, viinanjuojille.

   Ihminen on aika surkea otus. Uskonnot ovat hienoja systeemejä, paljon ihmisen yläpuolella.

   Poista
  3. Yläilmojen viestin välittäjä ja ylöskirjaaja oli siis ilmeisesti Mooses.
   Porukkansa hänen piti jotenkin hallita ja puhuikin Jumalan kanssa piilossa vuorella. Kansa ei ymmärtänyt ukkosen jylinää ( Jumalan puhetta) jota Mooses "ymmärsi". En tosin tiedä oliko juuri tuolloin eri sähkövarauksin varustetut pilvet törmäilemässä toisiinsa. Tuskin tuolloin kansalainen tiesi, mikä saa aikaan jylinän ja salamat?

   Poista
  4. Noora, kristinusko sellaisena isoäitien lujana luottamuksena ongelmista selviämiseen, on ihanan kaunista. Mikis on puhunut Hemmi-tädistään, minullakin sellainen isoäiti oli, isoäiti, joka teki uskosta kaunista ja tavoiteltavaa. Häntä ajatellessani minua hävettää ja tunnen huonouteni. Ylpeänä esitti, että minusta tulee pastori. Ei tullut, ei.

   Poista
  5. Minullakin on ollut uskonnollinen isotäti, Olga, jolta perityssä kesäpaikassa kesiäni vietän. Hänen isänsä eli minun äidinäitini isä Emmanuel oli maallikkosaarnaaja, ja kyllä saarnasi Olgakin meille lapsille. Minuakin talutettiin korvasta sisälle, kun julkesin pissata pihalla isolta kiveltä alas paljain pyllyin. Sunnuntaisin kesätorpan pihalle ei saanut mennä jumalanpalveluksen aikana, ja shortsit tytöillä olivat synnilliset. Onneksi äiti oli tervejärkinen nainen, joka ei noudattanut Olgan hurskaita ohjeita, hiukan vain hyssytti meitä ja puki ne shortsit yllemme. Länsi-Suomen rukoilevaisuus taisi enemmän olla tapauskontoa kuin sydämen hurskautta.

   Poista
  6. Niin, mutta isoäitini on jäänyt muistoihin aina ystävällisenä ja rakastavana. Kuoli jo, kun olin 10 tai 11. Vähistä rahoistaan osti minulle pallon ja kerran sain valita kolikoistaan sen, jonka halusin. Osasin jo markan ottaa, pikkuhiluista en välittänyt. Broidipuoleni hän elätti ja kasvatti, kun mutsille ja faijalle ei sopinut.

   Poista
  7. Olgakin oli ystävällinen, mutta saarnaajan tyttärenä kasvaminen vaati varmaan veronsa ja näkyi jonkinasteisena vakavuutena. En muista Olgaa edes hymyilemässä, muistan aina vain vakavailmeisen Olgan siinä keinutuolissa, jossa Lumokin yhä istuu tuossa kuvassa pari alemmassa jutussa. Toinen jalka lepäsi keinutuolin jalaksella, toinen keinutti tuolia rauhallisesti.

   Poista
  8. Minulla on ollut viisi tätiä isän siskoja ja neljä äidin siskoja.Kolme tätiä on isän siskoista vielä elossa, muut jo mananmajoilla. Yksi uskonnollisin on asunut Usassa vuosikymmeniä, vahin täti on 94 v. Espoossa ja nuorin täti, jonka keuhkosyöpä on taas alkanut levitä asuu täällä samalla seudulla. Tupakkaa tämä täti ei ole koskaan polttanut, sekä hoitanut aina hyvin kuntoaan liikkumalla. Silti
   vakava sairaus ei jätä rauhaan.

   Mummo, isäni äiti oli "vanhoillislaestadiolainen", joten hyvin on taivaaseen pääsyn kriteerit jo lapsena mummo opettanut. Enmme vaan sulattaneet kaikkea sitä pureksimatta sisareni kanssa. Joillakin serkuilla syyllisyydentunnot ja helvetin pelko ovat jättäneet jopa psyykeen jälkensä.

   Jeesuksesta tykkään, hänen muutamien loistavien filosofisten lauseidensa vuoksi. Vähän tietysti epäily aina kalvaa, onko ne hänen puhettaan opetuslasten välittäminä? Beesushan kirjoitti vain hiekkaan, mutta ei taidettu kertoa mitä.

   Poista
  9. Anteeksi Beesus, Jeesus!

   Poista
  10. Harva meistä kovin kirjaimellisesti Raamattua uskoo, mutta ilman vastapuhetta, siellä on tavattomia viisauksia. Eivätkä ne aina tai usein ole kahdesta suunnasta ymmärrettäviä, kuten on esitetty.

   Poista
  11. Raamattuhan on hienoa kirjallisuutta, ja sellaisena täynnä viisauksia ja myös elettyä historiaa. Toivottavasti kukaan ei närkästyneenä vaadi sen tekstien muuttamista, koska se edustaa miesvaltaa ja naisen alistamista.

   Poista
 12. Vaan luinpas juuri mielenkiintoisen artikkelin Ylen sivuilta, ykkösuutisen paikalta:

  https://yle.fi/uutiset/3-12046736

  Artikkelissa kerrotaan, että Karjalan tasavallan punaista terroria tutkinut historioitsija istuu viidettä vuotta vangittuna poliittisina pidettyjen syytösten takia. Dmitrijevin tyttären ja ystävän mukaan ajojahti kertoo siitä, että Stalinin hirmutöistä tulee vaieta Venäjällä.

  Dmitrijev paljasti nimittäin Petroskoin lähellä sijainneet salatut joukkohaudat. Kahdessa joukkohaudassa makaa tuhansia diktaattori Josif Stalinin terrorin uhreja. Sadat teloitetuista olivat Karjalan tasavallassa asuneita suomalaisia, joista monet olivat muuttaneet Neuvostoliittoon paremman elämän toivossa.

  Dmitrijev vangittiin tekaistuin syin - yhtä hulluin kuin Suomessa taistolaiset syytivät Hokkasta CIA:n agentiksi - syyttämällä häntä mm. lapsipornosta.

  Venäjä onkin kulkemassa kohti vaarallist totalitarismia, sillä Putin on mm. säätänyt lain, joka kieltää rangaistuksen uhalla Neuvostoliiton ja natsi-Saksan vertaamisen keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Itse olisin varuillani Suomessakin, sillä totalitarismi kukkii kaikkialla, missä valtio alkaa laeilla määrätä mm. kansalaisten puhetta.

   Esimerkiksi ns. vihapuhelaki on kyseenalainen hanke. Se olisi keino kontrolloida ja ohjata kansalaiskeskustelua haluttuun ”siistiin” suuntaan. Se olisi vakava uhka sananvapaudelle, koska meillä on jo laki suojaamassa kansalaisten kunniaa ja rauhaa. Lakia pitää vain käyttää. Kansalaiset eivät tarvitse valvojia demokraattisessa yhteiskunnassa.

   Poista
  2. Olen käynyt Sandarmohissa, joka sijaitsee siis Äänisen pohjoisrannalla, lähellä Karhumäkeä ja Poventsaa. (Isäni oli siellä sota-aikana.)

   Oli se aika vakavaksi vetänyt kokemus. Hautavajoamien viereen puihin oli laitettu uhrien kuvia ja nimiä.

   Niinpä niin - Putin sääti siis venäläiseen tarkoitukseen sopiva vihapuhelain.

   Tämä kaikki - Venäjällä ja meillä - tuo niin elävästi mieleen vanhat taistolaisajat.

   En tietenkään halua syyttää niitä tuhansia, jotka olivat tosissaan demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolella – he seurasivat vain vääriä profeettoja. Se on hyvin inhimillistä.

   Poista
  3. Kyllä, he tai siis me olivat ja olimme kyllä hyvällä asialla, vähäosaisten puolella uskoen vakaasti asiaansa, rauhaan ja rakkauteen ja veljeyteen. Ei siitä voi ketään tuomita.

   Vaan se, että jos ei vieläkään näe eikä tunnusta silloisen ajan mielettömyyttä....

   Poista
 13. Minusta on lähes itsestään selvää, että kun luulemme olevamme vapaat kuin taivaan linnut toteuttamaan eri asioita niin eipä mene kauan, kun "liiallista" vapautta aletaan jossakin paheksua ja rajoittaa. Näin se on aina ollut ja tulee olemaan. Sananvapautta ei kaikilla planeetan tallaajilla tule koskaan olemaan, ei myöskään ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. Tarpeeksi kun vouhkaavat kyseistä aiheista rajoitukset vaan tiukkenevat. Niin se on myös kun rauhasta puhutaan, mutta sotaan valmistaudutaan ja varustaudutaan koko ajan.

  VastaaPoista
 14. Me emme kuitenkaan voi - eikä meidän edes tarvitse - pitää huolta koko maailman sananvapaudesta, samoin kuin emme mitenkään voi huolehtia koko maailman ravinnontarpeesta.

  Jokainen maa huolehtikoon kansalaisistaan, ja muut auttakoot tarvittaessa heikkoja maita hoitamaan asiansa resurssiensa mukaan, mutta vastuu jää maihin, ei maailmalle. Maailma ei ole yksi suuri monikulttuurinen keidas, vaan itsenäisistä kansallisvaltioista koostuva kombo, joka toivon mukaan on ystävällismielisissä väleissä muitten kansallisvaltioiden kanssa yhteistyötä tehden, mutta itseään ja kansalaisiaan kunnioittaen. - Ugh, olen puhunut.

  PS Isänmaallisuus on hyve eikä mitään etnonationalismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua nauratti jo takavuosina, kun kehuttiin maamme loistava suurta panosta YK:ssa, siellä päälliköitä meiltä oli joka lähtöön.

   Suomi on pieni ja köyhä maa, nöyryys pitää olla. Emme me pysty kuin promilleihin maailman murheista edes ottaa osaa.

   Suomi ei ole maailman sosiaalitoimisto, emmekä tarvitse lihavia ja laiskoja afrikkalaisia. Kukaan niitä tarvitse.

   Poista
  2. Suomen täytyy välittömästi lopettaa yli varojensa eläminen. Se tarkoittaa parempaa osallistumasta ilman parantamiseen, afrikkalaisten ja arabien palauttamista takaisin, ja montaa muuta asiaa. Työnvieroksujista voimme tehdä sopimuksen jonkun Afrikan maan kanssa ja lähettää ne sinne, yhdessä ideologisesti työttömän elukka-ossin kanssa. Jos eivät sinnekään kelpaa, lähetetään vasemmistoanarkistit pohjoisnavalle.

   Poista
  3. ... tai avaruuteen. Luin lehdestä, että muuan suomalainen, joku Heilala, on lähdössä ostamalleen avaruusmatkalle.

   En menisi, vaikka minulle maksettaisiin kaksinkertaisena se jättisumma, jonka Heilala maksaa matkastaan. Hauskaa matkaa vaan hänelle. Minua huimaa jo Rauman vesitornissa.

   Poista
 15. Hahaa, siinäpä oli kansakunnan kaapin päälle taas ukaaseja Rikulta!
  Vaan olipa sydäntä lämmittäävää lukea Rikun kommentti isoäidistään!

  VastaaPoista
 16. Kun täällä on sadepäivä, joudan pälpättämään blogistanissa.

  Nyt täytyy myöntää, että olen häikäistynyt Hannu Lauerman kirjan: Psykiatrin päänavaus kohdasta otsikolla: Puhu hiljaa rakkaudesta. Diggaan, koska olen pitkälti samaa mieltä! :)
  Uutta minulle sen sijaan on, ettei "rakkauden alku- ja syttymisvaihetta voi verrata psykoottiseen, eli hulluuteen liittyvänä ilmiönä",
  kuten joskus kuulee sanottavan.

  En tosiasiassa ole koskaan niin vakavasti uskonutkaan.

  Rakastuminen "muistuttaa enemmänkin pakko-oireista häiriötä, jonka ydin on pakonomaisissa ja käyttäytymistä rajoittavissa toistuvissa epärationaalisissa ajatuksissa ja teoissa."
  "Rakkaus aiheuttaa samantyyppiset muutokset samoilla aivoalueilla sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta."

  Totta kai, kun ihmisistä on sentään kysymys.
  Tuo tutkimus pitäisi nähdä koetilanteessa livenä! Miten kaikkien koehenkilöiden rakastunut olotila on ennen aivotutkimusta todistettu?

  Lauerman mukaan suurin osa ihmisistä on taipuvaisia ja kykeneviä rakastumaan.

  Meitä on silti moneksi, lapsuuden traumat voivat vahingoittaa ko. elämän alueilla.
  Psykiatrin mukaan on ihmisiä, jotka kutsuvat rakkaudeksi omistushalua, vallankäyttöä ja tarvetyydytystä.

  " Psykopaatin tunneside toiseen ihmiseen ei perustu aitoon ja lämpimään rakkauteen."
  Ko. ihmisten rakkaudentunnustukset ovat vain tiettyjä tarkoituksia varten.
  Ihmiset ovat psykopaatille saavutuksia ja seksuaalisen tarvetyydytyksen välineitä."
  Ja paljon muuta mielenkiintoista ihmismielen syvistä vesistä ko. kirjassa. Suosittelen.

  VastaaPoista
 17. Muistelen, että Hannu Laeuerma on ansiokkaasti kirjoittanut psykopaattipersoonallisuudesta ja narsismista. Olen lukenut monia hänen artikkeleitaan, kirjoja en muista lainanneeni, mutta kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 18. Enien sivuja kirjassa on vankisairaalan arjesta, käytännöistä sekä muutamia esimerkkejä vankipotilaiden persoonallisten piirteiden analysoinnissa ja oikean hoidon löytämisessä. Myös johtajan monipuolisesta työstä kirjassa kerrotaan.
  Kelpo tietopaketti elämän alueelta, jonne harva meistä joutuu tai pääsee tutustumaan muuten.

  VastaaPoista
 19. Muistan Lauerman todenneen, että suurella osalla vankilaan joutuneista on jokin persoonallisuuden häiriö. Hän ei käyttänyt mielestäni termiä ”mielenterveydenhäiriö”, mikä on eri asia. Persoonallisuudenhäiriöinen voi olla lukemani mukaan mieleltään terve, kuten vaikkapa psykopaatti-Breivik, joka todettiin mieleltään terveeksi ja voitiin siksi tuomita. Mielenterveyshäiriöinen sen sijaan todetaan useimmiten syyntakeettomaksi eikä häntä tuomita vankeuteen.

  VastaaPoista
 20. Joo, persoonallisuushäiriöisiä, päihteisiin addiktoituneita ja tunteettomia psykopaatteja, joita viimeksi mainittuja on vankilaan joutuneista prosentuaalisesti enemmän kuin valtaväestöön verraten.

  VastaaPoista
 21. Meitä koko maapallon ilmastokatastrofiin syyllistyneitä "rikollisia" ei oikeussaleissa tuomittane.
  Luonto itse toimii tuomarina ja rankaisee meitä arvaamattomilla ja tuhoisilla sääilmiörangaistuksilla.

  Ollaan me olovinaan oltu ahneuksissamme ja itsekkyydessämme viisaita luomakunnan herroja keksintöinemme. Edistyksellisiä, ihmiskunnan elinolosuhteiden ja arkielon parasta kauniisti ja pitkälä juoksulla ajattelevia.

  Nyt vasta alkavat päätöstentekijätkin oikein hätääntymään, kun oikeastaan mitkään keinot eivät ehdi enää auttaa, vaikka kauniisti niin uskotellaan, jos tehdään niin ja niin. JOS!

  Kaikki muu liikenne pitäisi pysäyttää ja sallia vain sähköistetyt liikennevälineet, hevoset, soutuveneet ja polkupyörät.
  Kaikki savuuttavat lämmitykset ja teollisuuslaitokset kiinni tykkänään. Metaania tuottavat eläimet pois ja ihmiset metsiin ja pelloille keräilemään hengen pitimiksi villiyrttejä ja kai metsissä riistaakin
  joksikin aikaa riittää. Pitää opetella metsien ja vesien eläimiä ja hyödyntämään ravinnoksi.
  Vain aurinkoenergia, tuulivoima ja vesi sallitaan energianläheeksi. Kahta viimeistä saataneenkin lisääntyvissä määrin käyttöön rankkasateista ja hirmumyrskyistä lähitulevaisuudessa.
  Äkkiä pitäisi kaivaa vuorten rinteille luolastoja, jonne ihmiset voivat paeta suojaan rajuja sääoloja.

  Aitelkaa miten upeeta, ihmisten liikunta lisääntyy, läskivuoret runnakoista sulavat kuin itsestään, diabeetes katoaa tautiluokituksista, elintaso-syövät vähenevät, sukupuuttoon kuolleita lajeja alkaa elpyä, yhteisöllisyys palaa,nauru, laulu ja leikki soi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noora: "Kaikki muu liikenne pitäisi pysäyttää ja sallia vain sähköistetyt liikennevälineet, hevoset, soutuveneet ja polkupyörät.
   Kaikki savuuttavat lämmitykset ja teollisuuslaitokset kiinni tykkänään. Metaania tuottavat eläimet pois ja ihmiset metsiin ja pelloille keräilemään hengen pitimiksi villiyrttejä..."

   Tätähän on jo kokeiltu Pol Potin aikana Kambotshassa!

   Poista
 22. .... läskivuoret runnakoista sulavat kuin itsestään...

  Tuo on suosikkini, Noora väkevistä alkuvoimaisista kuvistasi. Enkä voi mitään sille, että minusta tuo sana kuvaa naisen värkkiä. Eikös sitä runnota, jos oikein revittelemään ruvetaan?

  No niin, anteeksi vaan mielenne tuostakin pahoittaneet miehistä raiskauskulttuuria herkällä korvalla ja vielä herkemmällä silmällä jaakaavat naisoletetut. Naisiahan te yleensä olette, ja saatte tästä statuksesta etulyöntiaseman miesoletettuihin nähden.

  Aijai, miten kaipaan poliittista satiiria kaiken maailman typerien tositelevisio-ohjelmien sijaan. Vilkaiskaapa päivän postilla sivupalkistani, Sanottua-otsikon alta.

  Meillähän lopetettiin keväällä viimeinen poliittisen satiirin genreen kuulunut ohjelma, Noin viikon uutiset ja Noin viikon studio. Meno on kuin naapurimaassa, jossa Putin laeillaan kieltää tietyt puheet. Kukaan ei saa kai meilläkään enää satirisoida nykyistä hallitusta, koska se koostuu nuorista kaunottarista, joilla on uhriasema eli status kaikkia mieshallituksia vastaan.

  Sipilä-mies on edelleen syyllinen maan epäkohtiin, ja häntä saa lyödä kuin lihavaa sikaa, koska hänellä ei ole uhristatusta; ja maamme hyvistä puolista saamme kiittää tietenkin loistavaa nykyistä komboa, naishallitusta.

  VastaaPoista
 23. Asiasta sivupolulle. Oletteko koskaan huomanneet keskustelevanne puhelimessa automaattirobotin kanssa?

  Minä huomasin äsken, kun autoon tuli puhelu, jonka avasin ratissa olevalla näppäimellä. Iloinen miesääni Halonen sanoi olevansa tutkimuslaitoksesta ja tutkivansa jotakin hammaslääkäriasiaa. Sanoin, että minulla ei nyt ääni oikein pelaa, on hankala puhua. - Jaaha, hyvä, no minäpäs esitän teille minuutin verran kysymyksiä. Hihkaisin uudelleen, että ääni ei nyt toimi, etkö huomaa, ja miesääni Halonen alkoi iloisena kesken puheeni kysyä mielipidettä jostakin en muista mistä, mutta ääni sanoi että paina 1 jos juu ja paina 2 jos ei ja 3 jos et tiedä.

  Sanoin että olen autossa, ei ratissa ole numeronäppäimiä, ääni jatkoi iloista posotustaan reagoimatta puheeseeni, tuntui että levy vain pyöri tyhjää. Suljin puhelun kuvakkeesta.

  Robotti voi olla kiva keksintö, mutta ei se ihmistä kuuntele, jos ihminen ei toimikaan koneeseen syötetyllä tavalla. Minusta yritys antaa itsestään huonon kuvan panemalla robotit hoitelemaan markkinointiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porvarit senkun porskuttaa autoissaan, kun työläiset näkee nälkää ja kulkee julkisilla. Vielä tommoset tekniikkaihme laitteet!

   Poista
  2. Ja höpsis. Minä olen ikäni katsellut, kun duunari porhaltaa vasenta kaistaa ohi bemarillaan kohden upouutta omakotitaloaan, kun pikuinen toyota jumittaa kyydissään köyhä kansankynttilä kohden vaatimatonta velkaosakettaan.

   Poista
  3. Hmm. Onhan se kiva painaa vähän kaasua, kun tie on leveä ja suora. Kyllä japanilaisilla pääsee.

   Poista
 24. Elekee huoliko! Kohta ollaan niin yhtenäistä ja samaa porukkaa niin porvarit kuin anarkistitkin. Ilmaston muutos lähentää ja lisää meissä veljellistä ja sisarellista rakkautta.
  Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kukoistavat. Jaamme mielellämme omastamme, romujahan riittää nurkissa ja vaatevarastoja lähes jokaisella annettavaksi
  tarvitseville kun aika on.

  Vaan, ei se naurata jos tulvat, rankkasateet ja myrskytuulet vievät kaiken mennessään, minkä eteen on elämänsä aikana panostanut ja satsannut.

  Silloinhan voi positiivisesti ajateltuna aloittaa ihanan uuden elämän, jos hengissä pysyy. Puhtaalta pöydältä, ilman pöytää.

  Hieman arveluttaa kyllä, jos vedenpinta nousee ennustetusti. Kaupunkiasunnon piha peittyy veteen, sitä virtaa muutaman metrin päässä talosta. Maalla sitä ongelmaa ei heti kohta ole.
  No,eipä hätää, sitä saattaa kuolla kupsahtaa ennen kuin pahimmat ennustukset alkavat illä main totetua.

  Nyt taas työläseen tehtävään käsiksi: pensaista kerättyjen karviaismarjojen nypintänipistelyyn päästä ja toisesta.
  Ja sitten hillon keittoon. Aamen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Margaret Atwood: Herran tarhurit. Mukaansatempaava dystopia maailman katastrofin jälkeisestä tilanteesta.

   Vaan, Noora, eivät siinä ihmiset olleet sovussa suuren katastrofin äärellä, vaan tappelivat olemassaolostaan ja ravinnosta.. Olivat vihollisia, jokainen reviirille tullut oli vihollinen.

   Poista
  2. Elämäni rakkaus on elokuvateatterissa katsomassa käymäni Chaplinin Nykyaika. 12 vuotiaana tai jotain, rakastuin Paulette Goddardiin niin, ettei se ole hellittänyt. Saatana, sillä oli joitain toisia äijiä ennen minua. No, mutta Modern Times löytyy tän pän juubbarist, jos londoolainen taittus. Ny mää sit katon.

   Poista
  3. Paulette oli aikansa naimisissa hiukkapedofiilin Chaplinin kanssa, sitten jonkun muun ja jonkun toisen. Erich Maria Remarquen liitostaan todettiin vain: Länsirintamalta ei mitään uutta.

   Poista
  4. Tästä tuli mieleeni, että olen lukenut hyvin paljon kirjoja ennenkuin minulla on ollut edellytyksiä ymmärtää niistä paljoakaan tai mitään. En ymmärrä, mikä minua vielä melkein lapsena Saul Bellowissa viehätti. "Länsirintamalta ei mitään uusia", olen lukenut joskus ihan kersana. Mitään en siitä muista, mutta arvailla osaan, sen olleen vittuuntunut murhalahtaamiseen liikkumattomalla rimtamalla.

   Poista
  5. Lapset taisivat lukea aiemmin paljonkin aikuisten kirjoja, ehkä siitä syystä, että niitä oli tarjolla enemmän kuin lasten kirjoja.

   Kodin kirjahyllystä - lasiovinen hylly isän toimistohuoneessa - muistan lukeneeni pienenä alakoululaisena mm. Mika Waltarin ohuehkon kirjan Ei koskaan huomispäivää sekä Dumas`n Kolme muskettisoturia. On hämärä muistikuva myös sotakirjasta Kollaa kestää.

   Monta muutakin aikuisten kirjaa, mm. kuvateoksia tutkistelin itsekseni eikä minulle niitä kuvia kukaan selittänyt.

   Yhdessäkin kuvassa oli tyttö polvistuneena hiekkatöyrään vieressä jalassaan siihen tarttunut kostea hiekkapaakku. Edessä korkea rinne. Katselin kuvaa järkyttyneenä ja ajattelin, että tyttö on juuttunut siihen ja loukannut jalkansa eikä pääse koskaan pois.

   Kun myöhemmin selasin samaa kirjaa uudelleen, siinähän oli kaunis runo vieressä: Ihanat vaaleat pilvet, liukuvat taivaalla, hiljaa ja lumoavasti, laulaa ulappa, aaltojen hyväilyistä, hiekka on väsynyt, tulisit aivan hiljaa, tulisit juuri nyt tms., Saima Harmajaa.

   Tulkitsin lapsena runoa painottaen kohtaa ”hiekka on väsynyt” ja yhdistin sen tyttöön ja arvelin että tyttö ei jaksa enää kotiinsa. Kauhea tragedia ja surin hiekkapaakkujalkaisen tytön kohtaloa syvästi.

   Poista
  6. Kollaa kestää on siinä mielessä hyvä kirja, että se on kirjoitettu heti tuoreeltaan välirauhan aikana - siis ilman mitään jälkiviisautta.

   Siksi siinä on mukana hieman seikkailukirjan fiilistä, ja henki muutenkin reipas.

   Mutta tapahtumat ovat tosia.

   Poista
 25. Minulla on, ainakin pitäisi olla, elämä niin hyvää ja hauskaa kuin se voi olla. Mistään ei ole puutetta. Istun keinussa, puoli varjossa, tietsikka polvilla. Perhoset lentelevät ympärillä, niitä on harvinaosen paljon, linnut laulavat vähän kauempana, varikset vaakkuvat, sinitaivas välkähtelee, jostain kuuluu koiranhaukuntaa, kotoista kuin lapsena.

  Mikä minua oikein vaivaa, kun en osaa olla tyytyväinen? Oikeastaan olen vihainen, minulla on paha mieli. Miksi hiivatissa?

  Johtuuko se siitä että joka kerran, kun totean oman osani elämässä olevan huolia vailla ja suojatun, syöksähtävät kaikki tapahtuneet vääryydet ja onnettomuudet haukan tavoin mieleeni. Miksi pikku Sirin piti kuolla auton alle? Miksi Jorma hukkui? Miksi tuttavan poika Martti teki itsemurhan? Näitä onnettomia riittää. Miksi kaikki on niin kovin epäreilua? Toisilla menee hyvin, toiset kärsivät. Toisilla on rahaa tuhlaamiseen asti. Toiset ovat ilman.

  Saamari. Ole siinä nyt vain onnellinen! Kun sinullla ei ole hätää mitään.

  Tiedän, että vaikka kuinka yrittäisin auttaa niitä, jotka ovat onnettomia, vaikka jakaisin kaikki rahani ja vaikka tekisin mitä vain, maailma ei siitä muuttuisi. Ehkä tulisi vain yksi autettava lisää, minä. Onneton. Apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä maailma on täynnään sanoinkuvaamattomia kauheuksia, Sinä, minä, hän, - tai kukaan, ei pysty niille juuri mitään, tai ollenkaan, mitään tekemään. Tämmöiseen on tyytyminen. Minä annan toisinaan jonkun pikkusumman hyväntekeväisyyksiin.

   Poista
 26. Olet hyvin empaattinen ja ehkä erityisherkkä persoona, Liisu. Se on kyky, taito, vaikka se tuo mukanaan itselle musertavaa huolta ja suruakin. Joku voisi sanoa, että älä sure, ota kevyemmin. Minkäs teet, ei kykyä saa pois.

  Vaan kun ajattelee, että maailmassa on aika paljonkin ihmisiä, joilta tämä empatian tuntemisen kyky puuttuu tai joilla on sitä vain vähän, niin onhan se suuri rikkaus ja siunaus ihmiskunnalle, että joukossamme on ajattelevia ja tuntevia ihmisiä. Erityisen paljon heitä on varmaan taiteilijoiden joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hölmö minä olen, en muuta. Kaikkea valitankin, nolottaa. Ehkä tämä kummallinen korona-aika saa kaiken elämän tuntumaan omituiselta, ihan kuin olisi unessa.

   Meillä kävi tänään putkimies korjaamassa tiskipöydän liitoksia. Hän tuli, teki ja poistui. Ei puhunut koko käyntinsä aikana kuin korkeinaan kaksi sanaa, ei tullessaan tervehtinyt ei poistuessaan sanonut mitään, mutta työnsä hän teki, koska kaikki taas toimii, eikä tarvitse vessassa pestä astioita.
   Hän toimi kuin robotti. Ehkä hän robotti olikin, luonteeltaan. Ehkä meistä kaikista ihmisistä on tulossa robotteja. Ollaan vaan eri vaiheissa kehityksessä.

   Ilmaston muutos on tämän päivän hakusana. Tulossa taas liian kuumat ja liian kylmät päivät. Vesi alkaa tulvia joka paikassa missä sitä on. Näin sanottiin telkassa, josta on tullut puolijumala, vähän samoin kuin joissakin avaruusmatkakirjoissa kerrotaan.

   Poista
  2. Korona-aika on tehnyt tehtävänsä meissä kaikissa, vanhoissa ja nuorissa, työssäkäyvissä ja työttömissä. Jokainen on supistanut elämäänsä, karsinut ihmissuhteita, jäänyt vaille enempiä sosiaalisia tapahtumia. Itselläni huomaan selvästi puhekykyni huonontuneen entisestään. Nyt kun taas olen alkanut liikkua enemmän, huomaan, että puhe ei seuraakaan yhtä ripeästi mukana.

   Poista
  3. No jokos olet saanut selville mitä kaikkea muuta pahaa taistolaiset tekivät, kuin erottivat Hokkasen?

   Poista
  4. En lue kirjaa noin, että etsisin vikoja.

   Etsin pikemminkin oivalluksia.

   Yksi on tämä s. 85 lukemani:"Mutta kävikö niin, että hylätessäni Jumalan ja kristinuskon ja valitessani Leninin ja marxismi-leninismin en omaksunut tieteellistä ajattelutapaa vaan uuden uskonnon enkä hylännyt herraa vaan vaihdoin hänet uuteen?"

   Poista
  5. Taistolaisuuden tavoitteena oli aseellinen vallankumous ja demokratian täydellinen murskaaminen Suomessa.

   Poista
  6. Kyllä oli, ja sosialismin eli valtio-omisteisen yhteiskuntamallin aikaansaaminen Suomessa. Tästä olisi demokratia ollut tosiaan kaukana.

   Ja loppuviimeksi - Neuvostoliiton johtajahan meitä olisi sitten hallinnut, sillä se oli ystävällismielisen naapurimaamme tavoite. Tämän takiahan kiva naapurimme meitä yritti auttaa puna-armeijallaan ymmärtämään, mikä meille on parasta. Mutta me prkeleet emme ymmärtäneet, vaikka Mankemangikin olisi tahtonut!

   Poista
 27. Liisun ajatukset ovat minullekin tuttuja. Henkilökohtaisess elämässäni ei ole ylitsepääsemättömiä murheita. Ei taloudellisia huolia, esim. velkaa ei ole senttiäkän. Läheisimmät ihmiset ovat terveitä, eikä heidän osaltaan tarvitse murehtia mistään ainakaan juuri nyt, eikä aiemminkaan ole tarvinnut. Ei ole päihdeongelmaisia joka päiväistä elämää rasittamassa.
  Koska lapsuudessa ja nuoruudessani kaikki ei ollut päivänpaistetta, pelänneekö sitä alitajuisesti, että kaikki voi muuttua ei-toivottuun suuntaan yks kaks?
  Kuten Iines kirjoittaa, empaattisuudesta, on se ilmeisesti maailmanmurheidenkantajan eräs elämää varjostava ominaisuus. Tiedostaa, ettei
  kaikilla elämä ole helppoa. Jo uutisten seuraaminen tiedotusvälineistä vaikuttaa positiivista mielialaa alentavasti.

  Kokemuksesta tiedän Liisu, ettei kukaan voi mennä toisen ihmisen elämää muuttamaan. Tukea ja ymmärrystä voi tiettyyn rajaan asti antaa, mutta se on joissakin tapauksissa yhtä tyhjän kanssa.

  Mutta nyt aurinko paistaa.
  Suuri arvoitus selvisi nyt aamutuimaan.
  Torpan tuvassa on lattiassa luukku, rundi, vai miksi sitä kutsutaan. Muinainen "jääkaappi" siis. Tänä aamuna se saatiin auki, kuin ihmeen kaupalla. Aiemmin sitä oli yritetty avata useaan otteeseen.
  Minulla oli kauhukuvia siitä, mitä siellä mahtaakaan olla. Homehtuneita säilukepurkkeja ja ties mitä mielikuvitus saattoi keksiä. Halusin, että se on ehdottomasti saatava auki.
  Helpotus oli suuri, kun rundi oli siisti ja tyhjä! Ei homettä tai muita epämääräistä.

  Tänään tulee taas yksi vuosi elettyä elämää täyteen. En juhli, mutta lauantaina laitetaan pöytä koreaksi ja pimenevään iltaan pihatulet roihuamaan.
  Yökyläisiä on tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ONNEA, Noora!

   Syntymäpäivät ovat kuin eräänlaisia tolppia elämässä. Ne pysäyttävät hetkeksi, mutta elämä jatkuu. Onnellisena, niin toivotaan.
   Usein se sellaisena jatkuukin, mutta ei aina.

   Olen viime aikoina lukenut päiväkirjoja, joita yhteen aikaan kirjoittelin ahkerasti päivä päivältä. Niitä on mukava lukea, sillä kaikki päivät tuntuvat hyviltä. Sisällöltään ne eivät suinkaan ole aina olleet hyviä, mutta vaikka joku päivä olisi ollut kuinka paha tahansa, on se onnistuneesti ohitettu ja elämä on jatkunut. Se herättää kiitollisuuden tunnetta ja kaikki tuntuu vähän aikaa hyvältä. Kunnes elämä kiepsahtaa ja kaikki tuntuu taas olevan ylösalaisin. Sellaista UP and DOWN - elämää se varmaan useimmalla on. Olisikohan se hyvä ollenkaan, jos jokainen päivä olisi samanlainen. Se voisi olla puuduttavaa. Ehkä muutosten tehtävä on tehdä elämä mielenkiintoiseksi. Sillä jatkuva harmaus tai jatkuva hyvä olo tekevät elämästä yksitoikkoista.

   Poista
  2. Vanhempieni huumoria oli antaa omalle väelle onnenpotku, kun onnea toivotettiin. Siis polvella pyllyyn, hellästi, mutta hieman tuuppaisten, niin että onniteltavaa nauratti moinen höpsötys. Muistaakseni sain äidiltä onnenpotkun vielä, kun olin lähdössä pääsykokeisiin Turun yliopistoon. Vaan sain minä häneltä vielä aikuisena luunapinkin, kun vedin repertuaaristani yhden vtun hänen ruokapöydässään. Naps! Nolotti, ei sattunut. Rakkaudella annettu ei satuta. Opetti.

   Poista
  3. Eli siis tärkein asia: Noora, onnenpotku ahteriisi, sellainen ystävällinen, hellä mutta napakka, niin että naurattaa. Paljon onnea päivänsankarille! Olkoon juhlasi iloinen ja hauska. Yövieraat ovat parasta! He ovat yleensä rakkaita ja läheisiä.

   Poista
  4. Kiitän ja kumarran onnentoivotuksista Liisu ja Iines!
   Nämä ystävät ovat! Sanovat suoraan jo ilmoittaessaan tulostaan, että me jäämme sitten yöksi. :)

   Poista
  5. Kivaa ja muistorikasta synttäripäivää leijona-Noora toivottaa jousimies-Ripranie!

   Poista
  6. Kiitos Ripranie! Josimis- naisyhtäviä minulla onkin monta.
   Hyvin synkkaa, eli jokin "merkillinen" yhteys meillä "tuli-ihmisillä" on keskenämme!

   Poista
  7. Jo piti taas josimies tuohon näpyttää. Miehet ne vaan on mielessä! ;)
   Jousimiesnainen, tasa-arvoinen kombo!

   Poista
  8. Totta on tuo synkkaaminen. Olisiko persoonallisuudella ja luonteella
   osansa ihmisten välisissä suhteissa.
   No, on varmaan ja pitäähän ne miehet
   välillä vähän jyrätä. Niin nekin jyrää
   meitä, välillä.

   Poista
 28. Hirveä määrä jälleen uusia koronatartuntoja. Lisäksi on tieto siitä, että nuorissa on ollut vakavia tautimuotoja ja heitä on ollut tehohoidossa odotettua enemmän.

  Nuoret ovatkin selvästi ottaneet koronan aika kevyesti, kuin se ei koskisi heitä muuten kuin niin, että aikuiset sulkevat heiltä kivat harrastukset. Kunpa nuorilla näkisi enemmän maskeja, niin he eivät myöskään levittäisi tautia ympäriinsä.

  Vaan mitä liikkuu sen kokemäkeläisen opettajan mielessä, joka on postaillut oppilaille Wilmaan rokotevastaisia viestejä? Onneksi hänelle on näytetty ovea ja työpaikka meni alta. Oikein. Vaarallinen lapsille,

  VastaaPoista
 29. Oho. Tuo kertomasi opettaja lienee netissä huseeravien salaliittoteorilaisten manipuloima. Rokotuksiin kielteisesti suhtautuvat ovat tod. näköisesti heitä, jotka helposi saa uskomaan mihin vain huuhaahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä, sillä joukossa on myös väkeä, joka on ns. oppinutta ja lukenutta väkeä, vaihtoehtohoitojen kannattajia ym.

   Muistelen jopa Sanna Marinin olleen ennen ministeriksi tuloaan ns. rokotuskielteinen. Hänhän laati someen mm. tekstin "ahneita" rokotustehtaita vastaan. Teksti lienee edelleen nähtävissä netissä.

   Kun siitä nousi jonkinasteinen kohu, se poistettiin hetkeksi netistä ja sitten se ilmestyi uudelleen ilmeisesti jonkin verran muutettuna.

   Poista
 30. Nyt on raportoitu monena päivänä runsaita koronalukuja. Mistähän sekin kertoo. Talttuukohan tämä korona enää millään kuin ehkä ajalla.

  VastaaPoista
 31. Kaksi rokotusta olen saanut, mutta vahvana on noussut epäilykseni. Viimeisen tiedon mukaan rokotukset eivät estä koronan saamista, mutta suojelevat taudin vakavimmilta muodoilta. Voikohan tuohonkaan luottaa,mistäs sen tietää, - ei mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään rokotus ei kai estä mitään tautia sataprosenttisesti. Jos estoprosentti on luokkaa 80 - 95, on se jo suuri ja siihen voi luottaa. Jos tulee jotain, se on käsittääkseni kuin tavallinen flunssa.

   Poista
  2. Kun juuri luin jonkun englantilaisen asiantuntijan arvelun, jonka mukaan olisi 50 prossaa.

   Poista
  3. Ei voi pitää paikkaansa. Mikä lie ulkomaiden noitatohtori.

   Kyllä suomalaisten asiantuntijoitten mukaan Pfizerin ja Modernan prosentit ovat tuota esittämääni luokkaa, paitsi AstraZenecalla oli pienempi ainakin ensimmäisen rokotuksen saaneilla, toisenkin saaneilla hieman parempi.

   Poista
  4. Huippu­asian­tuntijoilta synkkä viesti koronasta Britannian päättäjille – ehdottavat radikaalia muutosta https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008184938.html

   Poista
  5. No siinähän ne madonluvut olivat. Saapas nähdä, miten Suomessa tuohon vastataan. Tuohan karsii rokotushaluja, jos ihmiset ajattelevat suojan olevan vain korkeintaan 50 prosenttia. Kumma, miten asiantuntijoitten eli lääkärien tutkimukset eroavat toisistaan. Yksi sanoo yhtä, toinen toista.

   Poista
  6. Sitä se on ihan koko ajan ollut. Ei ole ihme, että kaikenlaiset salaliittoteoriat ym. vedätykset ovat saaneet sijaa. Saas nähä kuinka kaikessa käy, asiantuntijat ovat pellejä. Pikkuhiljaa alan minäkin kallistua ajatukseen, että lääketeollisuus on vedättänyt kunnolla tutkimattomilla höpölääkkeillä.

   Poista
  7. Vaikka kyllä minulla on silti edelleen usko siihen, mitä suomalaiset lääkärit sanovat: 80 - 90 prosentin suojaus. Suomalainen lääketiede on korkealaatuista, meillä on vankkaa osaamista, johon luotan enemmän kuin britteihin. Silti tietysti epäilys herää, sillä pandemia on arvaamaton virusmuunnoksineen.

   Poista
  8. PS Kannattaa ehkä lopettaa koronauutisten lukeminen kokonaan. Juuri aamulla luin masentavan uutisen: Kolmannen rokotuksen saaneilla todettu tartuntoja Israelissa.

   Meillä ei taida olla enää toivoa..

   Poista
 32. Lisäänpä tähän keskusteluun, kun se aiheeseenkin sopii, uusimman oivallukseni historiasta, Hokkasen kirjasta lukemani tiedon.

  Nimittäin, en muistanut, tai en tullut ajatelleeksi Venäjän historiaa tarpeeksi kauas, kuten Hokkanen tekee. Hän muistuttaa, että Pietari Suuren ajoista alkaen Venäjän sivistyneistö, mm. papisto oli ollut tiiviissä yhteydessä lännen kanssa ja näin Venäjälle oli tullut lännen vaikutteita.

  Bolshevikit kuitenkin karkottivat osan Venäjän tiedesivistyneistöstä ulkomaille, osa suljettiin vankileireihin ja loput pakotettiin toimimaan uuden vallan tehtävissä. Lukuisia luostareita suljettiin ja muutettiin kasvavan vankimäärän keskitysleireiksi. Kriittisesti uuteen bolshevikkivaltaan suhtautuviin pappeihin ja munkkeihin kohdistettiin ankara vaino.

  Sitäkään emme saaneet tietää, että Lenin oli oikeasti psykopaattinen persoona, joka nauroi ihmisten kidutuksille ja sai niistä nautintoa. Tästä on säilynyt lukuisia aikalaishavaintoja. Hänen hohotuksensa oli ollut kammottavaa. Meidän setä Leninimme, jota manipuloitiin lapsille maailman Pelastajana.

  Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että koko neuvostoliittolaisideologia oli uskonnon kaltainen hurmostila, jonka poliittinen agenda ei olisi kestänyt totuudellista tutkimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon olen saanut eri puolilla vastustusta, kun olen yrittänyt kertoa Lenin koplan olleen alusta asti pahuutta täynnä. Vielä kaikuu kommunismin puolustuspuhe, jonka mukaan Lenin oli hyvä mies, jolta valta vahingossa meni juuri Stalinille.

   Siitä koplasta vastaavaan murhaamiseen olisivat pystyneet kaikki, myös Trotski. Lenin ei enää, koska oli valtaan päästessään pyörätuolissa istuva huonekasvi.

   Kommunismilla on vain ja ainoastaan kaksi tarkoitusta. Keskittää kaikki valta ja kaikki omaisuus hallitsevan luokan omaisuudeksi. Näin on aina ollut ja näin on aina oleva. Hirviö nousee aina uudelleen ja uudelleen.

   Poista
  2. Se on sama kuin yrittäisi käännyttää uskovaista pois uskostaan.

   Moni ei yksinkertaisesti tunne Venäjän saati Suomen historiaa, ei ole lukenut tarpeeksi ja on edelleen silloisten mantrojen ja uskomustan varassa.

   Minusta pahinta on se, että vaikka jotakin tiedettäisiin, niiltä suljetaan silmät ja ne selitetään jollakin tekosyyllä välttämättömiksi.

   Poista
 33. Voi olla, että menneisyyden hirmutekojen penkominen niin perusteellisesti kuin pystyy, on joillekin terapeuttistakin, vaikka tärkein motiivi lienee peloitella, shokeerata ja sitä kautta viestiä, että älkää vaan ikinä kannatako vastaavia ideologioita. Ei kai sentään kosto ole penkomisen ja kauhutarinoiden esiinmostamisen pontimena ko. kirjailijalla? Kunnianpalautus itselle?

  Tuskinpa on pelkoa neuvostoajasta yks yhteen, kun kuuntelee tämän hetken ihmisten näkemyksiä.
  Itsesuojeluvaisto toki herää järkyttävien tapahtumien tiedostamisesta vähemmästäkin.

  Oikeastaan minua ei hetkauta historiasta noukitut ja paljastetut karmeudet suuntaan eikä toiseen. Tiedän mielestäni aivan tarpeeksi ihmisten julmuuksista.
  En ollut mukana neuvostoliittoa liomassa, enkä voi mitään siellä tapahtuneille, tosiasioillekaan.

  Enempi hirvittää, miten olemme enemmistönä tukeneet kapitalismia yhtä sokeina kuin kommunistit yksinvaltiaita, ja mitä karmeita katastrofrja aiheutammekaan jo nyt, saati tulevaisuudesda tukemalla jatkuvaa kasvua ja ihmisten huijaamista
  kuluttamaan yhä enemmän ja enemmän, ostamaan tarppeetonta krääsää sekä tuhoamaan sitä kautta elinympäristöämme.
  Edellä mainitussa olen tyhmä, aivoton rikollinen. Olisin voinut elää vieläkin vaatimattomammin kuin nyt, mutta kuten tulevaisuus todistaa, elin niinkuin muutkin, "yhteiskunnan kuuliaisena kansalaisena". Vielä voin toki muuttaa kokonaan maalle omavaraistalouteen, aurinkosähkön käyttöön ja syömään vain metsän ja järven antimia.

  VastaaPoista
 34. Ei Hokkasen tavoitteena ole kosto, sillä teoshan on itsekriittinen, kiihkoton ja rehellinen jälkikirjoitus tuon ajan tapahtumista. Hokkanen ei liioin kadu menneitä, ei nimeä syyllisiä mihinkään, ja teoksessa parasta antia onkin juuri kiihkottomuus, jolla asiat todetaan. Käsitän teoksen haluksi arvioida tuota kuohuvaa aikaa ja sen taistolaisuushaaraa, joka edelleen on hieman kaunisteltu tabu tutkijoille ja muillekin. Totuushan oli varsin toisenlainen, ja historian aukot on syytä paikata.

  VastaaPoista
 35. Ei maailma voi pyöriä niin, että heitämme päällemme säkin ja vetäydymme kalastamaan sähköttömään mökkiin pyydystäen ravinnoksemme heinäsirkkoja ja luteita.

  Olen aina miettinyt sitä, että kuka huolehtiisi köyhistä ja sairaista ja teollisuudesta ja työpaikoista, koko hyvinvointiyhteiskunnasta, jos kapitalismi sammuisi kokonaan ja kaikki tahtoisivat vain hyvesignaloida luonnon keskellä erakkoina vaatimattomasti eläen. Jonkun pitää pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Kapitalistin?

  En minä tiedä, kysyn vaan.

  VastaaPoista
 36. Ei todellakaan toimi, länsimaisissa "hyvinvointivaltioissa". Mutta on pallolla vielä tosi primitiivisiä yhteisöjä. Kaikki eivät elä kaupungeissa palveluiden ja mukavuksien ääressä, ja ihme kyllä, että selviävät joten kuten hengissä.
  Olisi tietty järkyttävää kokea omin silmin, miten ankarissa luonnonoloissa ja köyhinä ihmiset eri puolilla palloamme tänäkim päivänäkim elävät, lähinnä maaseuduilla.
  Eikä pakolaisleireillä tai slummeissakaan elämä aina herkkua ole.
  Kauniistihan juhlapuheissa puhutaan köyhyyden poistamisesta maailmasta, mutta köyhäthän ovat aina keskuudessamme. Se
  Lienee "luonnon laki",

  "Tasan ei käy onnenlahjat."
  Mitälöhän karmeuksia taistolaiset sitten tekivät? Valtiopetoksia? Ilmiantoivat väärinajattelevia vai mitä. Tottelivat ja nuoleskelivat naapurin persauksia?
  Eikö kukaan saanut rangaistuksia, jos rikkoivat lakeja?
  Ei tarvitse vastata, Iines jos et halua.
  Kaikenlaimen vehkeily ja rikolliset teot ovat tuomittavia totta kai, missä maailmanajassa hyvänsä, mutta onko se aina yksipuolista. Eikös riitaan tarvita vähintään kaksi eri näkemystä tai uskomusta törmäämssä toisiinsa?

  VastaaPoista
 37. On toisaalta niinkin, että meillä ei ole mitään oikeutta yrittää muuttaa ns. alkukantaisissa oloissa elävien kansojen ja kulttuurien elämää, jos he eivät uhkaa muita eivätkä tapa tai alista toisiaan tms. Esimerkiksi lähetyssaarnaajien työ on jossain mielessä kyseenalaista kulttuurin muuttamista. Eri asia on, jos nämä ihmiset tulevat länsimaihin, jolloin heidän on sopeuduttava vallitsevaan kulttuuriin.

  Tiedän, ettet tarkoittanut tätä, Noora, mutta vähän sama asia liittyy monina köyhinä eläviin kulttuureihin. Kukaan ei halua köyhyyttä ja se tuo mukanaan sairautta, mutta toisaalta näihinkin oloihin ihmisellä on oikeus. Me saatamme kuvitella, että köyhyys on pahempaa kuin on - nyt en puhu nälänhätäkatastrofeista, jolloin suuri apu on välttämätöntä.

  Jospa ihmiselle riittää se niukka elämäkin, jos ravintoa kuitenkin on koko ajan saatavilla. Jospa se maja riittää hyvinkin kodiksi, kun eletään lämpimässä maassa? Jospa ei tarvita kaikkia niitä mukavuuksia ja vempeleitä, joita me pidämme onnen edellytyksinä? Jospa tyytyväisyys saadaan vallan muusta kuin mukavuuksista?

  VastaaPoista
 38. Sitten vielä kysyit taistolaisten synneistä.

  Vastasin tuolla ylempänä jo, että ei kirja ole mikään syntiluettelo, Hokkanen ei syytä ketään, vaan toteaa asiat ja lukija saa itse tehdä omat arvottamisensa.

  Nyt kun mietin asiaa, niin näen taistolaisuuden ja yleensä sen ajan äärivasemmistolaisuuden Hokkasen lailla harhana, katteettomana unelmana, hurmahenkisenä uskontona, jonka oppi-isät olivat todellisuudessa psykopaattisia murhamiehiä, diktaattoreita. Vähän sama kuin uskovainen huomaisi, että eihän Jumalaa olekaan. Kaikki oli vain tarinaa. Tähän uskonnon kaltaiseen harhaan meitä johtivat taistolaiset. Kukin voi itse päätellä, mitä miettii heistä ja tuosta ajasta. En lähtisi syytösten linjalle, koska taistolaiset olivat itsekin harhaanjohdettuja, siis hyödyllisiä idiootteja, harhaanjohdettuja.

  Kiteyttäisin taistolaisuuden Andersenin satuun Keisarin uudet vaatteet. Tässä lyhyesti juoni:

  Kaupunkiin tulee kaksi kulkijaa, jotka ovat vaattureita. Keisari, joka pitää suuresti uusista vaatteista, palkkaa heidät räätälöimään itselleen uudet vaatteet. Vaatturit väittävät vaatteiden näkyvän vain älymystölle ja tyhmät ja virkaansa pätemättömät eivät näkisi vaatteita ollenkaan. Näin ollen keisari ajattelee tämän olevan hieno sijoitus, kun hän saisi tämän avulla selville, ketkä hänen virkamiehistään olisivat kykenemättömiä tehtäväänsä. Todellisuudessa vaatturit eivät tee ollenkaan vaatteita ja siksi keisari saa huomata, ettei itsekään näe vaatteita, mutta päättää olla puhumatta asiasta, ettei häntä pidettäisi tyhmänä. Kaikki ihmiset yltyvät kilvan kehumaan vaatteita, palvelijat kantavat olematonta laahusta, jota todellisuudessa ei ole. Tilanne selviää vasta kun pieni lapsi väkijoukosta huudahtaa: ”Mutta eihän keisarilla ole vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea tuo kirja, sillä se valottaa hyvin Venäjän ja Neuvostoliiton historiaa ja tavoitteita tuolloin. Paljon muita rehellisiä teoksia ei noista ajoista NL:ssa ja Suomessa ole.

   Poista
  2. "Tähän uskonnon kaltaiseen harhaan meitä johtivat taistolaiset."

   Nyt pitää kysyä, että keitä teitä taistolaiset johtivat? Ja minne jouduitte? Vaalitulokset kertovat toisenlaista tarinaa, vai ovatko nekin historian kirjoissa väärennetty?

   Poista
  3. Jaapa jaa, niin kuin et tietäisi. Kyllä meitä vietiin lujaa itään, uskomaan sosialismiin ja setä Leninin huolehtivaan syliin. Meidänhän vikamme koko sotakin oli, kun sillä lailla häiritsimme Mainilan vienoa rauhaa ammuskelemalla itään päin ja usuttamalla ystävällismielistä ja rauhanomaista Neuvostoliittoa äkäisillä ammuksillamme.

   Ajatella, me torjuimme sosialismin ja puna-armeijan. Kyllä Mankemangia nyt harmittaa. Sosialismi olisi ollut niin kivaa.

   Poista
  4. Mutta nytpä meillä on sosialistinen huulipunahallitus! Nuoria, kauniita, fiksuja ja päättäväisiä naisia 💋

   Poista
  5. Mankemangi on oikeasti sovinisti. Kukaan muu täällä ei nimittäisi hallitusta näin halveksivasti. Minusta tämä hallitus on ihan pätevä kantamaan vastuuta omilla eikä avien harteilla.

   Poista
  6. "Aluehallintovirasto ei tee päätöksiään mielivaltaisesti yksin", sanoi juuri Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist Ilta-Sanomille.

   Eli nyt pitäisi hallituksen mennä itseensä ja ottaa vastuu omille harteilleen lasten harrastusten estoyrityksessä. Pätevän hallituksen ohjeet ovat taas olleet sekavat tai väärät.

   Poista
 39. Kiitos suosituksesta!
  Enpä ainakaan lähiaikoina jaksa keskittyä. Onko muuten kirjan alareunat täynnä viitteitä vai vasta kirjan loppupuolella?

  Meillä ihmisillä tuppaa olemaan monenmoisia unelmia, kuten nyt tämä ihana transektionnaalinen kaikille tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia ajava hurmos. Ihanteita ja unelmia pitää toki olla, mutta pystyvätkö ihmiset suurina joukkoina niitä toteuttamaan? Ovatko ja mitä on jo saavutettu?
  Kukapa ei mielessään toivoisi ihmisten hyvää ja kaunista yhdessäeloa, kuin ihmeenä ja ainutlaatuisena mahdollisuutena saa kerran syntyä tänne.

  Perästä kuuluuu, sanoi mummo, ja töräytti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on tarinan muodossa, ei viitemerkintöjä, runsas lähdeluettelo sekä yhtä runsas henkilöluettelo on kirjan lopussa, eli kyseessä on kyllä työmäärältään ja tutkimustavoiltaan vähintään tohtorinväitöskirjaan verrattava tieteellinen opus.

   Monivuotiselle tutkimustyölle ovat antaneet taloudellista tukea ja muuta avustusta useat vasemmisto- ja kulttuurijärjestöt ja poliitikot, mm. Paavo Arhinmäki, Ilkka-Christian Björklund, Arvo Aalto, taiteilijoista mm. Leevi Lehto, hiljakkoin kuollut. Muistelen lukeneeni myös Erkki Tuomiojan kannustavan kritiikin.

   Poista
  2. PS Ymmärrän hyvin, että teos ei kiinnosta pätkänkään vertaa useimpia. Silti tykkään paasata siitä täällä, kun en voi puhua tästä kenenkään kanssa. Kiitos ja anteeksi. Äänenkäyttö on nyt jostain syystä jumissa. Oli jopa vaikeuksia eilen huonekalukaupassa, kun piti kertoa myyjäpojalle oma nimi ja osoite, ja se pitkä kadunnimi juuttui kurkkuuni, kun äänihuulet salpasivat ratkaisevalla hetkellä. Harmittaa, kun ei voi olla niin sosiaalinen kuin oikeasti on. Kaikki turhat puheet ja jopa tarpeellisetkin pitää jättää pois ja tulee karteltua sosiaalisia tilanteita.

   Poista
 40. Summa summarum: Taistolaiset eivät tehneet pahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä he pahaakin tekivät, joskaan heitä ei syytetä erillisistä valtiollisista rikoksista, ellei tulevaisuuden historiatutkimus sitten puutu vaikkapa taistolaisten harrastamiin ilmiantoihin ja kerettiläisiksi leimaamisiin. Myös naisilla olisi aiheita #metoo-ilmiantoihin. Silloin vaan ei kulunut vastustella, vaan antaa heti, kaikille. Vaan sisaret ovat solidaarisia.

   Poista
  2. Taistolaiset eivät lyöneet, raiskanneet, tappaneet. Itsenäisen Suomen historiassa sellaiseen syyllistyivät ihan toiset ihmiset.

   Poista
  3. Eihän heitä fyysisestä väkivallasta kukaan ole syyttänytkään. Kaikkein vähiten Hokkanen. Kyse on vakavammasta ilmiöstä. Vääristelystä, salaamisesta, petoksesta.

   Joskus ihmettelen, eivätkö kaikki enää tunnista kuin fyysisen väkivallan? Ihan kuin henkisellä väkivallalla alistaminen ja manipulointi olisi ookoo?

   Poista
  4. Rautalankaa: taistolaisten suurin synti minusta on ollut Neuvostoliiton läpimädän poliittisen ideologian kritiikitön ja hurmoksellinen ajaminen suomalaisen politiikan kulmakiveksi, ts. poliittisen järjestelmän vaihtoyritys.

   Esimerkiksi Taisto Sinisalo tiesi Stalinin ja Leninin murhateoista, jopa Sinisalon omien suomalaisten aatetoverien, mutta hän sulki niiltä silmänsä ja salasi tietonsa. Sen sijaan hän kirjoitti kirjan suomalaisten leirien väkivallasta ja julmuuksista. Vain suomalaisten, ei tietämiensä neuvostoliittolaisten. Petos?

   Poista
  5. Taisto ei onnistunut pettämään Rikua, joka oli lastenkodissa saanut tuttipullosta Jori C. Ehrnroothin mamman lahjoittamaa rintamaitoa.

   Poista
  6. Taistolaiset löivät, tappoivat ja raiskasivat. Henkisesti. Siitä oli kyse.

   Poista
 41. En "hurmahenkisiin" analyyseihisi puutu, Iines. Mutta aika ohut tietämys sinulla "taistolaisista" on, eli sikäli hyvä että itseäsi ko. asiasta sivistät. Hienoa että tuot kirjan esiin, kiitos siitä. Tästä opuksesta olisit saman tein voinut tehdä kirja-arvostelun tuonne ”Einesbaariin”, osaat kyllä kirjoja arvostella. (Olen ohimennen huomannut.)


  Itse noihin aikoihin olin ns. "enemmistökommunisti”, eli ns. ”vähemmistökommunistit” (= siis sinisalolaiset) inhosivat meitä enemmän, ja vielä enemmän, kuin esim. porvareita. Tai vennamolaisia. Että ”Jotakin ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin.” (Runeberg) - Kyllä. Tampereen aikoinani kävin sellaisessa keskustelufoorumissa... oliko se nyt maanantaisin (?), en muista eikä sillä väliä mikä viikonpäivä se oli, mutta sitä keskustelukerhoa kutsuttiin Prismaksi. (Saman nimistä kauppaketjua ei siihen aikaan vielä ollut, kai.) No, siellä oli niin älykästä porukkaa pölisemässä, että meikäläisen viisaus korostui siinä, että osasi pitää suunsa kiinni. Olivat niin älykkäitä keskustelijoita kaikki, ja näistä älyköistä älykkäin oli Seppo Toiviainen - oikeaoppinen marxilaisleninisti... ym, ym. Nautinto oli kuulla hänen ajatustensa logiikkaa! Luulen etten ole koskaan kuullut kenenkään puhuvan niin monimutkaisista asioista niin selkeästi kuin hän. Enpä, en. - No, alkoholismi hänet myöhemmin vei. (Eli tappoi.)

  Tarkoitan, että ns. "stallareissa" oli myös intelligenttiä porukkaa. Enkä tällä tarkoita taiteilijoita, tai Björn Wahlroosia – tunnettu stallari hänkin. (Mutta mielestäni debiili jo silloin.) Useimpien taiteilijoiden viehätys piilee muussa kuin älyllisissä haasteissa. Mutta ajattelepas näitäkin kansalaisia, ”stallareita” kaikki: Bengt Ahlfors, Eija Ahvo, Kanerva Cederström, Kaj Chydenius, Henrik Otto Donner, Carolus Enckell, Kristiina Halkola, Päivi Hartzell, Satu Hassi, Jussi Helminen, Pirjo Honkasalo, Laura Jäntti, Kai Kalima, Kaisa Korhonen, Jaakko Laakso, Katariina Lahti, Jyrki Lappi-Seppälä, Raila Leppäkoski, Pertti Melasniemi, Marja-Leena Mikkola, Pekka Milonoff, Christian Moustgaard, Lasse Naukkarinen, Tytti Oittinen, Hannu Raittila, Jeja-Pekka Roos, Juha Rosma, Pentti Saaritsa, Arja Saijonmaa, Pirkko Saisio, Leif Salmén, Asko Sarkola, Jukka Sipilä, Esko-Juhani Tennilä, Leena Uotila, Juha Virkkunen, Kari Väänänen ja Matti Wuori.

  – No, noista nimistä, ja heidän saavutuksistaan, voi tietysti olla myös toista mieltä. Mauri Sariola ainakin oli, ja meidän Rikumme, on. Mutta luetelkaapas - olkaa niin kilttejä minulle – samanlainen nippu äärioikeistolaisia kulttuuri-ihmisiä? Tiedosta hyvin hyvilläni olisin…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainitsemasi henkilöt ovat olleet hienoja taiteilijoita tms, mutta poliittista karjaa. Paitsi Krisiina Halkola, joka oli vain yleiskamala. Taseilta meidät pelasti ensinnäkin kannatuksen puute, vaikka älämölö oli suuri. Toinen seikka oli, että neuvostoliitto oli tiukan paikan tullen kekkosen puolella, ei tasien. Taseilla oli valtuus osoittaa kapitalistisen järjestelmän huonous, mutta ei oikeutta puuttua oikeasti häiriötä tuottavasti neuvostoliiton ja Suomen väliseen kauppaan, tai häiritä kekkosen kaikkivaltiutta.

   Sariolalta puuttui taiteellinen kunnianhimo ja hän oli naivin oikeistolainen, mutta hän oli tavattoman hyvä kirjoittaja. Kunniaa hänelle tuotti esim. Mannerheimristin ritareista kirjoittaminen, heille osin aggressiivisen vihamielisenä aikana.

   Poista
  2. Niinpä niin, taselaisten kannatus kansan keskuudessa oli paljon, paljon vaatimattomampi kuin se ÄLÄMÖLINÄ, joka heistä lähti. Totta.

   Poista
  3. Jälkikäteen Sariolaa kehuisin hyvästä ymmärryksestä tienata paljon rahaa, suureelliset elämäntapansa tosin fyffet vei senvägen. Rahan tienuunhan kommunistitkin ovat aina ymmärtäneet, kun aattessa ei ole kyse rahan ansaitsemisen halveksunnasta, vaan pyrkimyksessä saattaa setelit (kaikki) uusiin ja innokkaisiin, julkisuudessa työläisorientoituneisiin käsiin.

   Lapsena köyhyyttä maistaneena halveksin nimiluettolasta erityisesti varakkaiden perheiden kaiken saaneita kakaroita. Kaisa Korhoset ja muut pappiloiden syöttöporsaat.

   Poista
  4. Ja heidän vaikutuksena "viralliseen ulkopolitiikkaan" (= Kekkosen mustasukkaisesti vaalima termi: minä en ymmärrä mitä vittua 'virallinen' tuossa yhteydessä tarkoittaa..?), oli merkityksetöntä. Totta.

   Poista
  5. Minun mielestäni jokainen saa halveksia ketä haluaa. Mutta ei se kovin hedelmällistä ole, siis halveksiminen. Se, ennemmin tai myöhemmin, rasittaa halveksijaa itseään. Ihminen ikään kuin vaan vittuuntuu. (Ja se jota halveksit, ei tiedä asiasta yhtää mitään, heittelee vaan vihreällä niityllä kukkasten keskellä kärrinpyöriä. Ja linnut laulavat, linnut.)

   Poista
  6. Riku, olet kertonut lapsuutesi köyhyydestä. Sitä on turha romantisoida, tietenkään. Mutta en usko että henkisesti koskaan oot ollut köyhä. - Minusta se on paljon suurempaa rikkautta.

   Poista
  7. Mikis, se on tietysti vähän hölmöä ja itseä turhaan nostavaa tunteilua, mutta usein pyrin sen kertomalla ilmaisemaan eräitä jyrkkyyksiä asenteissani.

   Poista
  8. Taiteilijat ovat aina olleet paljolti vasemmistohenkisiä kahdestakin syystä. Ensinnäkään taiteen luonteeseen ei kuulu säilyttäminen eikä turvallisuushakuisuus, saati porvarillisuus, vaan radikaalisuus, keksiminen, muutoshakuisuus, kokeilu, luominen. Toiseksi vasemmistohenkinen politiikka istuu taiteilija-imagoon parhaiten, jopa niin hyvin, että se on joskus automaattivalinta, koska taiteilijat ovat omassa kuplassaan mielellään älyllistä eliittiä, joksi vasemmistolaiset kernaasti leimaavat itsensä. Tämä kaikella kunnioituksella sanottuna.

   Tätä nykyä minua kuitenkin ilahduttaa aina, kun joku rohkea taiteilija sanoutuu irti taiteilijavasemmistoeliitin kuplasta ja ryhtyy ajattelemaan itsenäisesti vastalauseiden myrskystä huolimatta. Viimeksi tämän ovat tehneet mm. Pirkko Saisio ja Leena Krohn, upeita taiteilijoita molemmat. Ihailen heitä suuresti, kuten kaikkia rohkeita itsenäisiä yksilöitä.

   Poista
  9. Minäkin tunnen paljon "upeita taiteilijoita, jotka ovat ryhtyneet ajattelemaan itsenäisesti"... (hetkinen, ennen he siis eivät ole ajatelleet itsenäisesti ... no, olkoon) Tunnen taiteilijoita, jotka ovat muuttaneet esim. poliittista asennoitumistaan. Mutta en tunne YHTÄKÄÄN joka olisi (kun on oppinut ajattelemaan uudelleen), olisi liittynyt esim. kristillisdemokraatteihin, Nyt-liikkeeseen, perussuomalaisiin tai kokoomukseen.

   Poista
  10. En olekaan kuullut, että Pirkko tai Leena olisivat irtisanoutuneet tasa-arvon, rauhan ja rakkauden aatteesta.

   Poista
  11. Riku, tarkoitan että rikkautes on just sun pollas. Ja se on enemmän kuin että sulla olis oma Porche.

   Uskon ettet ymmärrä väärin tätä Grouho Marxin (ei sukua Karl Marxille!) tunnustusta:
   "Olen omin käsin raivannut tieni tyhjästä äärimmäiseen köyhyyteen."

   Poista
  12. Tasa-arvoa, rauhaa ja rakkautta ei voi omia mikään puolue, etenkään mikään falski taistolaispoppoo.

   Se on pääomaa, jonka sanoman allekirjoittavat taatusti kaikki puolueet ja ihmiset. Se kuuluu kaikille.

   Poista
  13. Minä ajan jopa musliminaisten tasa-arvoa edes ihmisarvon tasalle. En ole huomannut tätä ohjelmakohtaa kenenkään puolueen agendalla.

   Poista
  14. Niinpä niin. Olen lukenut (en suosittele sitä teille, jos olette yksin kotona) kaikkien puolueiden periaateohjelmat. Kauniita tekstejä... melkein yhtä kauniita kuin mitä oli Neuvostoliiton perustuslaki. (Uskokaa tai älkää, olen senkin kahlannut läpi. Siis suomeksi käännettynä koska en osaa venäjää.) Tuskin sen kauniimpaa ja upeampaa tekstiä voi olla!? Sitä et pysty kieltämään. Eli... mistä on kyse? No tietysti siitä, että sillä tekstillä ja käytännöllä ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa. - Sama se puolueiden ja niiden ohjelmien kanssa on: toiset asiat (puolueille siis) ovat tärkeämpiä asioita kuin toiset. Mutta totta kai kaikki mainitsevat oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon rahaa tärkeämpänä. Ynnä muuta semmoista hölynpölyä.

   Hah, ha.

   Ps. Mutta sitä en ymmärrä, kun kaupungilla kävelen, viimeksi Pieksämäellä, niin en taistolaisia nähnyt missään. Ja teidän mielestänne niitä vilisee joka puolella? - Vittu, ostin kolme kuukautta sitten uudet silmälasit... 850;- euroa maksoivat. Ehkä mua sitten huijattiin, täytyy mennä Instrumentariumiin, ja valittaa.

   Poista
  15. Iines, loukkaannuitko sinä tuosta puhelimessa-vitsistä. Siksi, kun siinä
   on Iines-nimi. Minä naurahdan tuolle vitsille ja ihan sama, mikä nimi siinä on.
   Olkoon vaikka omani. Siihen nimeen en kiinnitä huomiota.
   Anteeksi, jos loukkasin.

   Poista
  16. Siis en tietenkään, Ripranie, en vain huomannut kommentoida sitä mitenkään. Se oli ihan kelpoisa puujalka.

   Enkä minä jäisi yksin murjottamaan, jos loukkaantuisin. Pukisin tunteeni sanoiksi ja antaisin sanojalle tuimaa palautetta. Olen sitä tyyppiä, että en haudo mitään, vaan pullautan asiat heti ulos.

   Poista
  17. Äläs nyt mikis, sinäkin. Kyse on taistolaisten kohdalla varmaan enemmän voimasta kuin volyymista. Se henki oli yleistä vasemmistolaishenkeä, mutta pieni taistolaiskärki jalosti sen aatteen äärimmilleen, oli siis ääriäärivasemmistoa. Jos nyt tulisi noin ääriääriliike, vaikkapa ääriääripersut, se varmaan kiellettäisiin vihapuhujana. Vaan jotenkin siitä jalostui valtakunnan yleisaate, kekkoslaisuus, suomettumisen vuodet, jolloin koko maailma taisi vähän nauraa meidän politiikkamme uskottavuutta.

   Poista
  18. No, hyvä, se on oikea asenne, minusta.
   Minä nyt olen tällainen, kuin olen. Joskus turhan herkkähipiäinen.
   Luulen väärin. Mutta en minä siitä rikki mene.

   Poista
  19. Ja minä kun ajattelin - näin eri lailla me siis ajattelemme - että "minäpä kehun Iinestä kun hänen nimensä panen tuohon puhelinkeskusteluun"... Koska minusta se oli hauska (puujalka)vitsi. Eli jos joku muu, Ripranie esimerkiksi, olisi minusta kertonut tuollaisen jutun, olisin ylpeydestä pullea!

   Poista
  20. Se on hyvä, että ihminen säilyy herkkänä läpi vuosien. Se on kyky. Moni on lisäksi ns. erityisherkkä, ilmiö, josta on paljon puhuttu viime vuosina. Erityisherkkä ihminen on hyvin harvoin muuta kuin hyvä ihminen.

   Poista
  21. Voi voi, erilaisuus kun on rikkautta. Ainakin näin some-keskustelussa.
   Tänne (= jossain Varsinais-Suomessa) on annettu ukkosmyrsky-ilmoitus
   Alkaa: 14.8.2021 3.00.00, päättyy 14.8.2021 17.30.00
   Raju ukonilma
   Pitänee vielä ennen maata panoa irrottaa joitain pistokkeita.
   Hyvää yötä vaan.

   Poista
  22. "Minä ajan jopa musliminaisten tasa-arvoa edes ihmisarvon tasalle. En ole huomannut tätä ohjelmakohtaa kenenkään puolueen agendalla."

   Koska niille riittää, että puhutaan yleismaailmallisesti naisista. Muslimisiskot kokevat ajamisesi holhoavana ja rasistisena. Revit huiveja kun pitäisi muuttaa koko maailmaa!

   Poista
  23. Höpsistä, taidat olla vähän väkivaltainen, kun aina kuvaat muiden tekoja niin raa’asti. Ikinä en koskisi sormellakaan toiseen ihmiseen missään omavaltaisessa tarkoituksessa. Pöljä.

   Ei se riitä, että puhutaan lasikatoista ja parutaan #metoota. Musliminaiset ovat valtavan suuri erityinen ryhmä, jolla on ehkä maailman suurimpia uhristatuksia. He ovat kasvaneet kiinni huntuihinsa, ja jäävät paitsi vapautta myös sitä, että tuuli saisi tuivertaa heidänkin hiuksissaan samoin kuin heidän miestensä hiuksissa. Ihmisarvo!

   On järkyttävän moraalitonta puolustella hunnutusta heidän omana halunaan. Alistamiseenkin kasvaa kiinni, ja moni ei halua erota pahoinpitelijämiehestäänkään. Jeesusteletko tässäkin, että se on heidän oma halunsa?

   Poista
 42. Se oli pieni ja höyrypäinen vähemmistö kommunisteja, jotka tänne venäläisiä tankkeja toivoivat. Itse asiassa NKP:n (Neuvostoliiton Kommunisti Puolue) yksipuolinen tuki "sinisalolaisille", SKP:n lopullisesti kahtia jakoi. - Elettiin YYA-Suomessa, kaikki oli hyvin, kaikki kumarsivat Itään (paitsi tuurejunnilat ja sen sellaiset – jotka vallan kahvassa olisivat tehneet korjaamattomia virheitä!), ja kaikki puolueet (paitsi Veikko Vennamo – joka silloin olisi tehnyt korjaamattomia virheitä, jos valtaan olisi noin 1:n miehen puolueena päässyt) puhuivat maireasti Ystävyydestä ja Yhteistyöstä ja Avunannosta, myös vuorineuvokset ja muu talouselämän johto... ja Kekkonen hymyili ja hiihti, hiihti ja hymyili, ja saunoi ja hiihti... Pragmaattista politiikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ellette usko, olkaa uskomatta!


   Ps. Ja nyt korona-aikana minä tälle nykyhallitukselle, joka on sanomattoman saamaton, sanoisin että... (miettii mitä sanoisi. kun tämä tuli niin äkkiä...) että eikös näistä ex-stalinisteista, jotka nykyisin varmaan ovat työttöminä tai ennenaikaisella eläkkeellä, niin eikö heistä voisi kouluttaa näytteenottajia? Äkkiäkös he - nuo vanhat "neulanpistopoliitikot" (ainakin Tapsa tietää mitä tarkoitan) - tuon taidon oppisivat. Ei tarvitsi kuin 200 000 stalinistia niin ’a vot’, Koronapassi kaikilla meillä äkkiä olisi.

   Poista
  2. Loppukevennys.

   Luin sellaisen kirjan kuin Stephen Fry: "Koppava kloppi". Tuo kuulu englantilainen näyttelijä muistelee siinä nuoruusvuosiaan. Jotka hyvin värikkäitä olivat. Siinä on paljon upeita juttuja, mutta minua nauratti tällainenkin, kun hän häiriköi soittelemalla (lanka)puhelimella minne nyt milloinkin. Esim. että...

   "Onko Iines puhelimessa?"
   "Olen", vastaa Iines.
   "Miten sinä sinne mahduit?"   lapsellista, no niin onkin!

   Poista
  3. Mutta tästä minun pitää kysyä - keneltäkäs muulta kuin äidinkielen tuntijalta, että onko sellaista suomenkielessä sellaista sijamuotoa olemassa joka on "futuurin potentiaalin imperatiivinen interrogatiivi"? Esimerkkinä ei siis sanottaisi "sulje suusi" vaan "sulkenet suusi". - Vähän kyllä ihmettelen?

   Poista
  4. Tuohon puhelimessa-vitsiin sain kyllä aikaiseksi nauruntörähdyksen. Mitäs se minusta mahtaa kertoella tai muista saman aikaansaannoksen saaneilla kertois.

   Miks muuten taiteilijat ennen ja nyt kulkevat mieluusti vasenta laitaa. Sinä viisas, kerro.

   Poista
  5. Haastava kysymys, Ripranie. Vastaan mielelläni, mutta se vaatii aikaa, pitää miettiä... oikesti että miksi? Herkkyyttä ihmisessä pitää olla että hän pystyy uutta luomaan, mutta se ei tätä selitä. Pitää miettiä ettei puhuisi mitä tahansa.

   Ps. Oikeat taiteilijat Neuvostoliitossakin olivat "vasemmistolaisia"; koska se järjestelmä - sosialistinen realismi - oli ihan samaa fasistista taidetta kuin... no, enpä viitsisi aina sanoa Hit... sanotaan että mitä oli Il Ducen taidekäsitys.   Poista
  6. Benito tykkäsi avant gardesta, erityisesti futurismista, mistä johtuen sillä on edelleen ikävä klangi. Aadolf sen sijaan vihasi modernia.

   Poista
  7. Tiedät kai, Mankemang, että narsisti Benito oli aktiivi sosialisti, joka oli töissä sosialistilehdessä. Kun hulluutensa vuoksi sai lehdestä kenkää, se oli myöhemmin sosialistien hengille hupaa. Soasialismin ja fasismin ero on veteen kustu viiva.

   Poista
  8. Hokkanen oli taistolainen...

   Poista
  9. Mutta Hokkanen tuli järkiinsä...

   Poista
  10. Il Ducen tappoivat partisaanit. En tiedä olivatko sinisalolaisia he - hieman epäilen, mutta sosialisteja varmasti olivat. Bésame, bésame mucho. Pieni suuri mies oli hän (’Little Big Man’ on hyvä, Arthur Pennin ohjaama elokuva), ja roikkui vähän aikaa pää alas päin yhden talon edessä kun oli tapettu.

   Poista
 43. Asiasta toiseenkin. Firmat kertovat hyvistä tuloksista, työllisyys kohenee, rokotekattavuus paranee eikä pelättyjä konkurssiaaltoja ole nähty, kertoo YLE Uutiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen rokotuskattavuus taitaa olla Romanian jälkeen kehnoin, jos tarkastellaan niin kuin pitää, molempien rokotusten saaneiden määrää.

   Ja tartuntojen määrä tekee päivittäin uusia ennätyksiä.

   Suomi on siis vertailussa aivan hännillä, paljon jäljessä muista maista. Suomessa puhutaan harhauttavasti rokotuskattavuudesta ensimmäisen rokotuksen jälkeen, mikä antaa väärän kuvan.

   Poista
  2. Suomi ei ole hännillä edes Euroopan mittakaavassa, muusta maailmasta puhumattakaan. Ei saa Iines levittää disinformaatiota.

   Poista
  3. 💉68,3 💉💉41,2

   https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/vaccreg/cov19cov/summary_cov19ageareacov

   Poista

  4. Tuossahan on vain Suomen tilanne: 41,2 prosenttia vasta on saanut toisen rokotuksen eli täyden rokotussarjan. Rokotuskattavuutta ei lasketa yhdestä rokotuksesta vaan toisen jälkeen.

   Esimerkiksi Iso-Britanniassa rokotuskattavuus on 75 ja Islannissa 90 prosenttia kansalaisista. Näin kerrottiin juuri uutisissa. Suomen rokotuskattavuus on siis vain noin 40 prosenttia.

   Israelissa rokotuskattavuus on lähes 100 prosenttia.

   Poista
  5. Minkäs maan tilanne siinä pitäis olla? Jos sanotaan, että Suomessa rokotekattavuus paranee? Maanantaina on taas parempi.

   Poista
  6. Jos Suomen rokotuskattavuus on tilastoissa kehnompi kuin valtaosan muitten maitten, mikä todettiin lukuina juuri uutisissakin, ja minä sanon sen ääneen, se ei ole, mikis, disinformaatiota, vaan informaatiota, koska sinäkään et nähtävästi tiennyt sitä. Siis Suomen luku on vain nelisenkymmentä prosenttia, mikä on heikko tulos kokonaisuuteen verrattuna.

   Poista
  7. Meillä rokotukset junnaavat, koska toisen rokotuskerran väliä on pidennetty valmistajan suositusta pidemmäksi ja koska meillä ei ole organisoituja rokottajia tarpeeksi. Rokotukset on keskitetty lähinnä terveyskeskuksiin, kun sen sijaan useissa maissa rokotuksia annetaan mm. apteekeissa, marketeissa, erillisissä liikkuvissa rokotuspisteissä. Meillä tehdään kaikista koronatoimnnoista hitaita liturgioita, kun muualla toimitaan jo ja katsellaan myöhemmin pykäliä. Pandemia on hätätilanne, jossa pitää toimia eikä tuumata.

   Poista
  8. Anteeksi, ymmärsin että kyse oli tartuntojen määrästä. Luin väärin. Se on korkea, mutta vähemmän kuin useammassa muussa Euroopan maassa, eikä se ole enää niin tärkeä indikaattori kuin mitä se vielä jokin aika sitten oli. - Tuo virus on, näin minä sen uskallan ymmärtää, on mutatoitunut ihmisille vähemmän vaaralliseksi. Siksi se myös nopeammin pystyy leviämään: viruksella (tämä voi tuntua paradoksaaliselta, mutta on totta) on sama päämäärä kuin ihmisellä: pysytellä hengissä. Sillä jos virus tappaa (tuosta vaan NAKS) isäntäeläimensä, se kuolee itsekin.

   Siis tämä on minun omaa itsenäistä ajatteluani. Siksi olen hyvin epäileväinen, pitääkö väitteeni paikkaansa? En tiedä. - Siksi on parempi että menen maata.

   Hyvää Yötä, rakkaat Mennikäiset!

   Poista
  9. Hyvää huomenta! Vaan virus voi mutatoitua sellaiseksi, joka ohittaa meidän nykyiset rokotuksemme. Deltavariantti, intianvariantti ja varmaan tulee muitakin, koska rajoituksia puretaan kaikkialla. Emme me tästä eroon pääse elinaikanamme. Nyt vain paukut kotimaisenkin rokotustuotannon ylösherättämiseksi ja kokoaikaisen tiedemiesmäisen asiantuntijakriisinyrkin perustamiseksi erilaisia pandemioita ja ilmastokatastrofeja varten. Olisi sitten valmiina työkaluja ja toimintamalleja, kun hätätila on jo päällä.

   Poista
  10. No ei siltä näytä.

   Urheiluharrastusväki on ihan pihalla eilisten uutisten mukaan, kun ohjeet ovat kahta äärilaitaa. Juu ja ei - kumpaa noudattaa? Hallitus juu, avi ei, ja avi sanoo toimivansa ministeriön kanssa yhteistyössä, sen evästämänä. Sekavaa, kuten koko ajan. Langat ovat liian monissa käsissä. Jonkun pitäisi puhaltaa pilliin

   Poista
  11. ”Torstain neuvottelutuloksena päätettiin lähteä valmistelemaan kahden metrin turvavälivaatimuksesta luopumista etenkin tapahtuma- ja kulttuurialan ahdinkoa helpottamaan. ”

   Tämä juuri lukemani lause (IS 14.8.) on tyypillistä tälle hallitukselle. Jahkaillaan, tutkitaan, päätetään aikoa tulevana vuonna tuohikuussa. Tutkitaan asiaa, joka on jo ollut koko maailmalla yleisessä käytössä (maski”tutkimus”.).

   Mitä hiton valmistelemista on kahden metrin turvavälistä luopumisessa? Miksi mitään strategiaa ei ole valmiina, ennen kuin kansa huutaa niitä?

   Poista
  12. Huomenta, rakkaat Pääskyset!

   Älkää aina ottako minua todesta ja loukatuksi itseänne tunteko. Panen välillä myös omiani.

   Poista
  13. Ihan vapaasti mikis, luikuriakin saa laskea, jos tuntee siihen tarvetta. Oikeastaan taitava lurittelija on virkistävä luettava. Semmoinen on kivaa, ettei aina tiedä, mikä on totta ja mistä alkaa tarina.

   Poista
  14. Tarkoitan etten ketään tietoisesti tahdo loukata. Eihän semmoisessa ole mitään järkeä, eihän? Mutta eri mieltä asioista osaan olla, jos on tarvis. (Ja aina välillä näyttää tarvetta olevan.) - Vaan nyt olen ollut suuna ja päänä jo liikaa. Niinpä määrään itseni toistaiseksi jäähylle.

   Poista
  15. Toivottavasti itsemäärätty jäähy on mahdollisimman lyhyt, mieluiten ei ollenkaan. Enkä minäkään halua loukata ketään enkä mitään, en edes hallitusta, vaikka kritisoinkin asioita. Katson, että kritisointi on eri asia kuin haukkuminen, koska kritisoinnissa on syitä ja seurauksia, haukkumisessa on vain se räksytys. Jos joskus hiillyn, se johtuu lähinnä pöljyydestä (sis. huum.), ei teikäläisestä,

   Poista
  16. Hallitus valmistelee ja esittää, eduskunta säätää ja päättää, viranomainen toteuttaa ja valvoo. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa? Medialukutaito?

   Poista
  17. Niin, jossakin on hiekkaa rattaissa, jos aluehallintovirasto on sitä mieltä, että virasto on noudattanut hallituksen ohjeistusta ja tehnyt päätöksensä yhteistyössä sen evästysten kanssa, ja päätyy täysin vastakkaiseen kantaan hallituksen kanssa.

   Missähän sitä hiekkaa olisi? Kuka on murhaaja?

   Poista
  18. Ministerien kommentit eivät ole hallituksen esityksiä, kanta. Olet bimbo.

   Poista
  19. No sanopa se aluehallintovirastoille ja urheilujärjestöille, jotka nyt eivät tiedä, mitä pitäisi tehdä. Minulle on se ja sama, avataanko harrastuksia vai ei.

   Poista
  20. Minä en ainakaan kehtaisi sanoa, etten ymmärrä avin määräystä, koska jota poliitikko kommentoi.

   Poista
  21. Eihän kukaan niin ole sanonutkaan.

   Urheilun järjestöjohtaja sanoi eilen uutisissa, että nyt he eivät tiedä, mitä ja miten voi järjestää vai voiko mitenkään, kun tulee kahta äärilaidan viestiä, toisilleen vastakkaista. Avin kielteinen rajoittava kanta, ja hallituksen myönteinen. Eli mitä, kysyy järjestöjohtaja.

   Poista
  22. Suomen hallitus ei ole Etelä-Suomen koronarajoituksista päättänyt nyt mitään. Usko jo.

   Poista
  23. Luepas nyt kommentit edeltä. Yhdessäkään ei sanota, että hallitus päättää. Mistä sinä tuon luulon tempaisit?

   Siellä sanotaan, että avit tekevät päätöksiä ministeriöiden ja hallituksen evästeiden mukaisesti.

   Siellä sanotaan myös, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist ihmettelee ministereiden kommentteja.

   – Meidän päätöksemme nojautuvat sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistukseen, ja ministeriö on osa hallitusta. Siitä näkökulmasta vähän ihmettelemme voimakasta kommentointia.” Näin sanoi avin ylijohtaja Ylelle. Uutinen on myös yle.fi-sivuilla, ellet kuullut uutista televisiosta.

   Poista
  24. Luepas sinä tämä:

   "Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös tulee voimaan perjantaina 20.8.2021 ja on voimassa 12.9.2021 asti. Päätös perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d ja noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön ohjausta epidemian torjumiseksi sekä hallituksen voimassa olevaa hybridistrategiaa."

   https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69915924

   Poista
  25. Niin, siis näinhän minä olen kirjoittanut kommenteissani jo ainakin kahdesti.

   Mitä kommenteissani et nyt ymmärrä?

   Poista
  26. "Juu ja ei - kumpaa noudattaa?"

   Poista
  27. Siis jos hallitus näyttää lausunnoissaan vihreää valoa lasten ja nuorten urheilulle sanomalla harrrastustoiminnalle ”juu” eli saa harrastaa ja avata ja vapauttaa urheiluharrastukset, ja sitten avi lyökin punaiset päälle sanomalla ”ei” eli ankarat rajoitukset tulevat voimaan, mm. etäisyyysrajat, niin jossain yhteistyön kohdassa on hiekkaa rattaissa eivätkä urheilujärjestöt tiedä, noudattaako juu- vai ei-linjaa. Näin todettiin uutisissa.

   Avi tekee päätökset hallituksen ja asianomaisen ministeriön ohjeistusten ja evästysten eli ministerien asettamien raamien mukaan. Näin on säädetty ja näin sanoo yllämainittu avin ylijohtajakin.

   En tiedä, mikä tässä on vaikea ymmärtää. Selkeämmin ei tätä voi selittää.

   Poista
 44. Jostain - mistä lie - muistan lukeneeni: "Valta on sitä että hallitseva eliitti pystyy esittämään oman etunsa yleisenä." Minusta tuo helvetin tyhjentävästi sanottu, ja sopii sekä kapitalistiseen että sosialistiseen (onko semmoisia enää?) todellisuuteen. - Kysehän on siis valheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, ei saa sanoa "valheesta". Eduskunnassakaan ei edes Pinokkiolle - kun sen nenä vaan venyy ja venyy kun se puhuu - pitää hymähtää vain että "nyt kuule puhut muunneltua totuutta". Valehtelijaksi toista kansanedustaja toveria/kaveria ei saa sanoa! Oli hän sitten vihervassari tai oikeistoänkyrä. – Poliittinen korrektius! se ennen kaikkea. Ja, kuten Pohjanmaan maakuntalaulussa sanotaan, ”pois unteluus ja hervakkuus…. (Sanotaanpas! katsokaa vaikka itse. Ja laulakaa!)

   Poista
 45. Leonard Cohen oli taistolainen!

  https://youtu.be/9RYy_8u4blk

  VastaaPoista
 46. Tänään on muuten Fidel Castron syntymäpäivä! Cuba Si!

  VastaaPoista
 47. Nykyisen virusvariantin leviämiskyky on yli kaksinkertainen edellisiin verrattuna ,joten kahden metrin vaatimuksen voisi poistaa. vaatisi kolmen tai neljän metrin turvaetäisyyden. Nyt kaikki normaali puhe etäisyys mahdollistaa tartunnan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen minäkin deltavariantin ymmärtänyt. Tartunnan voi saada vaikka ulkona metrien päästä naapurin pihalta. Nuorilla ei ole vielä kahta rokotusta, ja he joutuvat nyt kärsimään. Tauti voi olla heillekin sairaalaan vievä ja pitkällistä haittaa aiheuttava. Se ei ole tavallinen flunssa, niin kuin moni vähättelee.

   Poista
 48. Jos kotikadullani on nopeusrajoitus ja luen uutisista, että sitä aiotaan muuttaa, niin kuinka lujaa kadulla saa ajaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se varmaan uutisessa lukee. Hyvässä uutisessa tuppaa olemaan kattavasti infoa.

   Poista
  2. Oikea vastaus on että nopeusrajoituksen mukaan.

   Poista
  3. Vähän vanhanaikainen asenne: oikea vastaus.

   Kaikki vastaukset ovat ookoo, ja mitä persoonallisempi, sen parempi. Sanoo ex-kynttilä.

   Poista
  4. Voimassa olevan rajoituksen mukaan, koska rajoitusta ollaan vasta muuttamassa. Mutta jos on oikein kommunistikiire, saa ajaa kahtasataa ja tappaa korkeintaan kaksi mummoa, kolme lasta ja yhden lemmikkieläimen.

   Poista