25.8.2010

Ompelija Elli ja Valkoinen peura

Muistan, kun asutaan siinä isossa puukerrostalossa, joka sitten hetken kuluttua palaa lähes perustuksiin saakka. Sanotaan, että Önkki on kaatanut bensiiniä savupiipun juureen. Önkki on yläkerran asukas, mies jolla on palovakuutus.

Alakerrassa asuu ompelija Elli, josta minulla on valokuva vanhassa perhealbumissa. Elli istuu siinä puiston penkillä isän kanssa, ja penkin takana on iso pahvikulissi. Kuvan alla lukee lukee isän lennokkaalla ja suurella käsialalla: Satakunnan laulujuhlilla. Olen aina ihmetellyt, miksi ompelija Elli istuu isän vieressä ja miksi isä pitää hänestä kiinni.

Mutta ennen Elliä kerron vielä, että yläkerrassa, keittiön seinän takana asuvat Jerry ja Juhani ja niiden äiti Jenny, joka koputtaa aina seinään, kun sillä on asiaa äidille. Kerran olen Jennyn puolella, kun hän koputtaa meidän seinään ja alkaa lukea seinän läpi äidille uutista lehdestä. Tuntuu hassulta, kun äidin ääni vastaa. Minua naurattaa ja hävettää. Jerry on pieni ja laiha niin kuin minäkin, ja hänkin häpeää paljon. Yhdessä teemme porkanterällä reikiä narulla jäätyneisiin flanellipyjamiin. Isoveli Juhani tahtoo aina katsoa tyttöjen pimpit, ja katsookin, mutta isona hänestä tulee saarnaaja ja Raamattukoulun pitäjä.

Alapuolella asuvat Tähtiset, jotka ovat tummia, kalpeita ja isosilmäisiä, kiehkurat otsalla, isällä ja pojalla. Tähtisen äiti hymyilee ja sanoo suuta muikistaen, että Iineksestä tulee isona kaunis, kun on tuommoiset silmät. Minua hävettää tuommoiset silmät ja Tähtisen äidin muikeus. Ylhäällä ompelijan päällä asu Kröönperin Marianne, jolla on permanentti. Mariannella on hieno nukke, jota hän näyttelee ikkunasta pihan lapsille. Hän ei saa tulla ulos, huutaa hän avatusta ikkunasta. Miten niin ei saa? En ymmärrä, miksi joku ei saa tulla pihalle leikkimään, mutta se tuntuu hienolta, ettei saa tehdä jotain. Minäkin menen sitten sisälle ja seison nukke kädessä ikkunassa ja katselen alas pihalle. Olen pettynyt, kun se ei tunnukaan miltään. Jouluna sisko saa lahjaksi nuken, joka osaa sulkea silmänsä. Hän antaa sen nimeksi Marianne.


Alhaalla toisessa päädyssä asuu siis ompelija Elli, jonka luona isä käy joskus istumassa ja tupakoimassa. Siinä valokuvassa, jossa ompelija Elli istuu isän kanssa puiston penkillä, isä näyttää ihan Al Pacinolta, ilmehtii omituisesti silmillään ja suullaan ja on sitonut trench coatinsa vyön tiukasti laihalle vyötärölleen. Isän pukuun ei mene paljon kangasta, hän on laihuuden lisäksi pieni. Meille äiti teettää Ellillä uudet kukkaleningit. Elli pyöräyttää meidät ympäri ja ottaa mitan takaapäin, hartioista, vyötäröltä ja polvista.

Ellin ompelijanhuone on jännittävä! Se on pitkulainen, halkaistu kangasverholla kahdeksi tilaksi keskeltä huonetta. Ensin kun tullaan sisään, on yhtäkkiä poikittain ompelukone ja Elli siinä takana pää ompeluksen puoleen vajonneena, ikkunan valossa. Tästä huone kääntyy oikealle ja verhon takana on päätön sovitusnukke, jonka naisvartaloon on työnnetty kasapäin neuloja. Miesnukkea ei ole, mutta käy Ellillä silti miehiä asiakkaina.

Ellillä on poika, vaikka se on jo mies, Kaleva, elokuvakoneenkäyttäjä, jolla on kirjava villapaita, norjalaisneule niin kuin sanotaan. Eräänä iltana Kaleva näyttää talon asukkaille Valkoisen peuran siinä ompelimossa, heijastaa surisevan kuvan Ellin virittämälle lakanalle. Elokuvassa hohtaa kaunis tumma nainen vatsallaan hangella, naisella on terävät valkoiset kulmahampaat. Istun siskon ja Maaretin välissä lattialla, ja Maaret on se, joka pyytää aina jonkun mukaan vessaan tai hyyskään ja kakkaa aina kauan, niin että minun alkaa tehdä haju pahaa. Maaret on kerran kuullut, kun elokuvakoneenkäyttäjä Kaleva, joka on hänen isänsä, sanoo naiselle jonka kanssa nukkuu, että raaputa sieltä munien alta. Maaret kertoo tämän monta kertaa ja aina hihittää.

Ellin perheestä on jäljellä enää elokuvakoneenkäyttäjän nuorempi veli Jussi, joka asuu täällä Pikkukaupungissa. – Mitäs plikka, Jussi sanoo aina, kun näkee minut. Sanon jotakin, ja sitten hän sanoo aina, että kuis sisko. Hyvinhän se. Mikään ei oikeastaan ole muuttunut, ei vaikka kelaisi filmin lopusta alkuun. Kuva vain tarkentuu aina kun aloittaa uuden kierroksen.

(Kuva kotialbumista)

217 kommenttia:

 1. Kirjoitus on hauska ja siinä taitaa olla aimo annos oikeaa elettyä ja koettua elämää mukana. En nyt tältä istumalta olsaa tekstiä analysoida tämä paremmin. Ehkä myöhemmin, ajan kanssa...

  VastaaPoista
 2. Mukavaa jos pidit juttua hauskana, sillä pelkäsin, että se on pitkävetinen.

  VastaaPoista
 3. Tästä tarinasta haluaisin kuulla mielelläni myös jatkoa. Pidän yleensäkin kirjoitustavastasi kovasti.

  VastaaPoista
 4. Tätä sarjaa on jo ollutkin, mutta aika hajanaisesti, enkä taida itsekään löytää juttuja blogeistani. Pikku Liinan tarinat ovat tätä perua, jos joku niihin jossain törmää. Luokitus voisi tässä haussa kyllä auttaa, jos se siis olisi käytössä.

  Kiitos vaan Delilah!

  VastaaPoista
 5. Aika vaativan teit kommentoitavaksi, vahvoja hetkiä ja kokemuksia menneisyydestä.

  Valkoisen peuran, kansainvälisesti palkitun elokuvan, muistan mutta muistini tueksi plarasin myös internetiä.

  Hyvin erikoinen elokuva, joka poikkeaa voimakkaasti kaikista aikanaan, tai koskaan tehdyistä suomalaisista rainoista.

  Tulisilmäinen Lapin noita, joka oli uhka jokaiselle miehelle ja heidän vaimoilleen, perheilleen.

  Elokuvan on täytynyt olla lapselle pelottava, tai ainakin hyvin mieleen jäänyt kokemus. Mies metsästää pakkomielteen omaisesti peuraa, josta sitten kuoriutuu kuolemantuskissaan viimeisiä vetelevä Mirjam Kuosmanen.

  Asiat yhdistyvät lapsen päässä, mielikuvat ovat voimakkaita, niinkuin ne vain lapsen päässä voivat olla. Elli muistuttaa jollain tavalla pelottavaa noitaa, uhkaa, jota lapsi ei pysty ymmärtämään.

  Ja tuntemus palaa mieleen voimakkaana, kun Jussi kysyy: "Mitäs likka?"

  Tai sitten ei.

  VastaaPoista
 6. Voi Riku, sinä ihanuus,

  tämä taitaa olla paha kommentoitavaksi, jos tahtoo asiassa pysyä. Kun ei kuitenkaan tarvitse; täällähän on yleensä melko sutjakkaasti siirrytty aiheesta toiseen jos kolmanteenkin, että katsotaan nyt ihan rauhassa, minne tämä keskustelu kulkee, jos se tästä nyt nytkähtää jonnekin päin.

  Tuosta elokuvasta en muista paljoakaan tuolta katsomalta, sen vain tiedän, että elokuvakoneenkäyttäjä oli saanut itselleen tämän kopion filmistä, ja hän näytti vuosikaudet, tai jopa -kymmenet sitä ihmisille yhä uudestaan ja uudestaan. Tuokin kopio oli jo kulunut ja reistaili esityksen aikana pahasti.

  VastaaPoista
 7. Ei, kyllä tämä ansaitsee tietyn kunnioituksen, kun teksti on kuitenkin selkeän kirjallinen ja sen tuokiokuvat, muistelukset syviä.

  Minusta kyseessä oli lyhyt novelli.

  Tarkoitan, että minunkin täytyy aloittaa normaali lööperini vasta tuonnempana, ihmettelyt munien raapimisesta tai muuta sellaista.

  VastaaPoista
 8. Jos niin tahdot, mutta minua ei lööperi haittaa, sillä lööperikin on arvokasta. Missä tahansa munien rapsutuksessa voi olla totuuden siemen ja kallis pala elämää.

  Tuo Maaretin hihitysjuttu on ollut ilmeisen merkittävä tapahtuma elämässäni, koska muistan sen vieläkin. Jos itse olisin kuullut tuollaisen kotona, en ikimaailmassa olisi kehdannut kertoa siitä kavereilleni.

  Minä olen muutenkin vakuuttunut siitä, että vanhempieni sukupuolielämä päättyi siihen, kun minä sain alkuni. Ja että sitä edellinen kerta oli se, kun sisko sai alkunsa. Muita kertoja ei taatusti ollut!

  Itse olen usein pohtinut ajatusta, miten menneet sukupolvet ovat kokeneet seksin. Onko se aina ollut muka yhtä houkuttavaa ja hekumallista? Silloinkin kun ihmiset olivat rumia ja likaisia?

  VastaaPoista
 9. Seksi on elämän kaunein täyttymys, jossa kahden ihmisen sielut täydellisyyttä hipovalla tavalla sulautuvat toisiinsa ja maailmankaikkeuteen, taivaan enkeleiden soittaessa kyynel silmässä kauneimpia fanfaareitaan vetopasuunoillaan.

  Rumat ihmiset vaan rumasti rynkyttää.

  VastaaPoista
 10. "Olen aina ihmetellyt, miksi ompelija Elli istuu isän vieressä ja miksi isä pitää hänestä kiinni."

  Jos heillä on ollut suhde?

  Luin pikaisesti kertomuksesi ja nyt ei enempää välähtänyt päässäni kun lopetin juuri oman reissutarinani editoimisen.

  VastaaPoista
 11. Iines: "Kun ei kuitenkaan tarvitse; täällähän on yleensä melko sutjakkaasti siirrytty aiheesta toiseen jos kolmanteenkin"

  Jaa, no sitten varmaan sopii päivittää Wikileaks/Assangen juttua sen verran, että ruotsalaisilla radikaalifeministeillä on Assangen syyttämisessä sormensa pelissä (kuinka yllättävää!).

  Erikoisinta asiassa on se, että seksuaalisesta väkivallasta poliisille ilmoitti radikaalifeministi Anna Ardin, joka itse asiassa alunperin kutsui Assangnen vierailulle Ruotsiin. Ardin oli aluksi hyvin innostunut Assagnen tulosta, kuin suosikkiyhtyettään odottava bändäri.

  Joitakin lisätietoja asiasta:
  Julian Assange & Anna Ardin

  VastaaPoista
 12. Meinasin sanoa, että unohdit enkelikuoron, mutta olivathan ne serafit siellä, Riku! Ja hurmio tulee samalla hetkellä, voisi ehkä lisätä tuohon kauniiseen kuvaelmaan.

  Valto, juuri luin matkaraporttisi, josta päällimmäisenä jäivät mieleen hetket Maritan kanssa. Palaan asiaan asianomaisessa paikassa!

  Voi olla, Valto, mahdollista, että tuo Elli on isän vanha heila tai tuttava ennen äitiin tutustumista, mutta suhdetta ei tietääkseni ollut avioliiton aikana. Isähän meni naimisiin aika vanhana, kävi viittäkymppiä.

  VastaaPoista
 13. Minusta feminismin kytkeminen Assangen asiaan vie jutun uusille raiteille, pois sananvapauskysymyksestä. Yhä sekavammaksi juttu käy, ja nimenomaan se, mihin tapaus liittyy.

  VastaaPoista
 14. Ihmeellisintä asiassa on että ruotsalainen syyttäjä antoi Assangesta kansainvälisen pidätysmääräyksen käytännössä vailla mitään todisteita, leimaten Assangen (missä on syyttömyys olettama?) ja estäen näin mm. Assangen luentomatkan USA:han. Nyt syyttäjä syyttää Assangea ahdistelusta ja seksuaalisesta häirinnästä. Tuo juttu haisee kuin sillitroolari.

  Ei tuossa mistään sanavapaudesta ole kysymys, vaan esimerkki pöllöstä lainsäädännöstä (Ruotsin) ja siitä mitä väittämällä voi saada aikaan halutessaan.

  En viitsi laittaa tähän mitään linkkejä, kukin tutkikoon itse tuon vasemmistolaisen radikaalifeministin Anna Ardinin touhuja jos haluaa. Hänhän on pitänyt esim. feministisiä luentoja siitä miten naisten tulee ilmoittaa "raiskauksista" poliisille.

  VastaaPoista
 15. Tuo naisten asianajaja Claes Borgström on ilmoittutunut feministiksi ja on tunnettu kiihkoilija.

  Joitakin ehkä kiinnostaa tietää, mikä asianajaja Borgström oikein on miehiään. Vuosina 2000-2007 Ruotsin tasa-arvoasiamiehenä toiminut Borgström kertoi tuolloin olevansa feministi. Hän kannatti erityistä miesveroa, joka perittäisiin kaikilta miehiltä, koska hänen mielestään kaikki miehet ovat kollektiivisesti syyllisiä naisiin kohdistuvaan väkivaltaa. Hän myös vaati, että Ruotsi boikotoisi vuoden 2006 jalkapallon MM-kisoja Saksassa, koska prostituution arveltiin lisääntyvän kisojen aikana.

  VastaaPoista
 16. Usein lapset torjuvat ajatuksen vanhempiensa seksielämästä. Millaisia oikeita todisteita sinulla, Iines, on uskomuksesi puolesta?

  (Kysyn siis uteliaisuudesta, en väittääkseni vastaan.)

  VastaaPoista
 17. Siis tuo esittämäni on vissiin fiktiivinen lause, ja tein sen, koska en koskaan ole nähnyt vanhempieni esimerkiksi suutelevan tai halaavan. Oli vain joitain vihjailevia puheita, sillä isähän oli varsin verbaalinen ja kiinnostunut seksistä.

  Jotenkin siis toivon, että olisi jokin selvä todiste siitä, että heillä on ollut fyysistä sutinaa. Se olisi minusta luonnollista ja luontevaa.

  VastaaPoista
 18. Elli näyttää ilmeestä päätellen viihtyvän isäsi kainalossa!

  Naapuruussuhteet voivat olla ihan parhaita! Minullakin oli kerran sinkkuaikoinani kunnon naapurisuhde erään yläpuolellani asuneen miehen kanssa. Pikantin lisän juttuun antoi se, että hän oli isäni tuttuja! :)

  Hän oli lähes viisikymppinen ja minä nippa nappa kaksviitonen. Hän ei ollut koskaan ollut naimisissa eikä hänellä ollut lapsia; hän oli monet meret kiertänyt maailmanmatkaaja. Niin charmikas mies...

  Paljon myöhemmin kuulin, että hän oli mennyt naimisiin ja saanut jopa kaksi lasta! Ei hänen sitten tarvitsekaan istuksia vanhainkodissa muiden pappojen kanssa vanhoilla päivillään! (Niin hän sanoi tekevänsä kun kysyin, että eikö ole surullista jos joutuu vanhenemaan yksin.)

  On se muuten kummallista, jos vanhemmat eivät pussaa tai halaile lastensa aikana!

  Ihmekö se sitten jos jälkikasvun on vaikea koskea ja tulla kosketetuksi.

  VastaaPoista
 19. Meillä lapsia kyllä pussailtiin ja halittiin runsaasti ja pidettiin sylissä, varsinkin minua, kuopusta, koska hain ilmeisesti siskoa enemmän syliä ja pusuja. Keskenään vain vanhemmat eivät pussailleet. Ilmeisesti kuitenkin tuo itseeni kohdistunut hellyys on "pelastanut" meikäläisen kohtuullisen tasapainoiseksi ihmiseksi.

  VastaaPoista
 20. Meillä äiti pussasi aina kouluunlähtijät (ja isän, joka lähti töihin) vuorollaan; se oli lähes kilpailu että kuka sai eniten pusuja milloinkin!

  Ja isä peitteli nukkumaan mennessä.

  Tuntui hyvältä nähdä kun äiti ja isä kiusoittelivat ja halailivat toisiaan; kai sen tajusi jo aika pienenä, että se on "hyvä merkki".

  Mietimme kyllä kavereiden kanssa mekin, että ei kai vaan meidän äiti ja isä sentään...

  Muistan että yksi tyttö meidän luokalta nukkui samassa huoneessa äitinsä ja isänsä kanssa ja kertoi kuulevansa aina välillä kummallisia ääniä. (Kun vanhemmat luulivat, että hän nukkuu.)

  Ei sitä soisi lasten korville. Hankala tietysti vanhempien hoitaa suhdettaan, jos ei ole omaa makuuhuonetta.

  VastaaPoista
 21. Lapsia kyllä on nähtävästi kovasti pussailtu monenkin lapsuudessa, ja pidetty hyvänä, mutta aikuisten väliset hellyydenosoitukset ovat ehkä kilpistyneet korkeintaan juuri noihin lähtöpusuihin.

  Vai meneekö se vaan niin, että aikuinen ei tarvitse fyysistä hellyyttä muuta kuin makuuhuoneessa? Tai että aikuiselle riittää lapsiin kohdistuva ja heiltä saatava hellyys.

  Ei ole oikeastaan ihme, että on niin paljon eroja ja sitä paljon puhuttua väkivaltaa.

  VastaaPoista
 22. Liisa Keltikangas-Järvinen toi aamu-tv haastettelussaan "kodinvaihtoviikot", esiin sanonnan "maamerkki". Pysyvien asioiden merkityksen lapsen maailmassa. Ihmisuhteiden lisäksi koti ja "kaikki" siihen liittyvä näyttäisivät noita "maamerkkejä" olevan, huonekaluista lähtien.

  Kertakäyttökulttuuriin kaiken tavoin kannustavan ja useassa tapauksessa vaihtoehdottöman yhteiskuntamme tavoite näyttäisi aivan vastakkaiselta.


  On tietysti houkutteleva ajatus että "Satakunnan laulujuhlilla" saatua sielun ja hengen ravintoa voisi nautiskella jälkeenkinpäin albumia katsellen. Julkinen salaisuus oli hienovaraista suvaitsevuutta. Muutoinkin askeettinen elämä ja ahdas asuminen kenties ylläpiti seksuaalista pidättyvyyttä ja kahlitsi hillittömyyttä. Itse akti oli niin kova juttu itsessään ettei sitä tarvinnut "operettia" tehdä.

  Toinen houkutteleva juttu voisi olla "pimpinkatsoja" tuli niin kovaan synnintuntoon että ajautui kaidalle tielle välttääkseen täydellistä "hillittömyyttä".

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 23. En muista koskaan nähneeni vanhempieni suutelevan tai halaavan, koska äitini kuoli ollessani pieni. En muista myöskään, että kukaan olisi koskaan antanut suukkoa minulle ollessani lapsi. Sellainen ei kai ollut tapana siihen aikaan. Vauvoja ehkä suudeltiin. Isä kyllä piti sylissä ja antoi hellyyttä kahden edestä. Silti totean joskus esim. lastemme tullessa poikkeamaan, että halauskiintiöni on edelleen vajaa.
  Pieni rutistus on läheiselle suurempi lahja kuin hieno kukkakimppu.

  Köyhää on yhteiselokin, jos fyysinen kosketus ja hyvänä pito rajoittuu esim. puolisoilla vain makuuhuoneisiin.

  Teennäisiä, melkein näytösluontoisia halauksia esim. juhlissa tai työpaikoilla en kovin korkealle arvosta.

  VastaaPoista
 24. ps. Isä muka hieroi parransiementä poskeeni, mikä kai oli aika liki suukkoa. Olin ihastuneen kauhistunut ko. hellyydestä. Onneksi ei parta lähtenyt kasvamaan.

  VastaaPoista
 25. Meillä nutuutettiin, Delilah, ts. isä hieroi leukaansa päähäni ja minä kikatin ja sanoin aina että nutuuta vielä.

  Tuo Kauko Putken mainitsema Keltikangas-Järvisen puhe olisi ollut kiinnostava kuulla! Arvaan, että hän puhui nyt ajankohtaisesta erolasten kodinvaihtoviikkosysteemistä.

  Psykologithan ovat nostaneet pienten lasten asumisen vuoroviikoin toisella vanhemmalla kyseenalaiseksi, kun yleisesti ottaen meillähän pidetään ihanteena sitä, että lapset reissaavat vuoroin kummankin kodin väliä, asuen vuoroon viikon isällä, viikon äidillä.

  Minua tuommoinen vaihtoasuminen stressaisi ja kovaa. Miksi kummassa viattoman osapuolen pitää liikkua, jos vanhemmat töppäävät?

  VastaaPoista
 26. Avioerolasten muuttorumba:

  http://areena.yle.fi/video/1229189

  Kauko

  VastaaPoista
 27. Minusta erilainen halailuvillitys, jota erityisesti tietyt naiset harrastaa, on vastenmielistä ja teennäistä. Varsinkin kun tietää, että joskus sillä naisella joka halatessaan teennäisesti hymyilee pitää virtuaalista veistä kädessään ja "taputtelee" sillä selkään. No onpa niitä miehiäkin, jotka läimäyttää veljellisesti selkään ja sanoo "hyvä jätkä" ja toisaalla puhuu kuitenkin paskaa, selän takana.

  Spontaani ja vilpiton halaus on tietty mukava, niitä ei jokapäivä tapahdu kuitenkaan. Menisi eleestä teho jos tapahtuisi.

  Meillä ei lapsuudessa halailua eikä silutteluakaan juuri harrastettu. Hyvä niin.

  VastaaPoista
 28. Katsoin tuon Ylen Areenan videon, ja se oli juuri sitä mitä arvelin, huippuasiantuntijan pätevää puhetta, jossa ei ollut ainuttakaan oletusta, vaan tutkittua tietoa mm. lapsen älykkyyden ja kielen kehityksestä. Näihin kahteen seikkanhan lapsen kodinvaihtoviikot alle kolmen vuoden iässä saattavat joillakin lapsilla vaikuttaa. Vaikutus voi lisäksi näkyä jopa 40 vuoden kuluttua terapeutin sohvalla, kun yleistä turvattomuudentunetta ja orpoa oloa puretaan.

  Jape, tuo halailukulttuurihan tulee meille muualta. On ehkä niin, että vain täällä pohjoisen arktisessa ulottuvuudessa ei paljon halailla. Mutta siis muualla halailua harrastavat myös miehet.

  VastaaPoista
 29. Läheisyyden (kkintymyksen) pelko saattaa olla suurempi este halaulselle kuin rationaalinen ajattelu. Emotionaalisesti vaikuttavasta tapahtumasta voi rationaalisella "ajattelulla" aikaansaada henkilökohtaisen pettymyksen. Sosiaalinen älykkyyden viisaus on siinä että uuden tai alati muuttuvan tiedon kohtaamme aina tunneperäisesti.

  Iineksen "Suden hetki" -runo (muokattuna) paljastaa "sitoutumisen" uhkan.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 30. Voihan prkle!

  Tässähän pitää muuttua "Mikros Kooppi'iksi" tai sitten . . .

  . . . lukemaan tekstinsä paremmin.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 31. "Voihan prkle!

  Tässähän pitää muuttua "Mikros Kooppi'iksi" tai sitten . . ."

  Tai sitten voit alkaa toimia avoimesti ja rehellisesti ja rekisteröit nimimerkin. Pitäydyt siinä etkä lymyile siellä pensaassa, toimi Kulman takaa TuntemaTonna

  VastaaPoista
 32. Rakastan syvälle meneviä rohkeita ja persoonallisia tulkintoja!

  Kiitos siis Kauko Putkelle tulkinnasta, joka ei kyllä tullut mieleeni runoa synnyttäessäni. (Hymiö.)

  Japelle etälamautinta annos.

  VastaaPoista
 33. Kokemukseni mukaan Suomessakin on suuri ero halailukulttuurissa etelän ja pohjoisen välillä.

  Muistan aina äitini ilmeen, kun tuleva vaimoni halasi häntä ensitapaamisella kuin ikiaikaista sydänystäväänsä. Totta kai äitini fiksuna ihmisenä tiesi, että tällainen on tapa paremmissa piireissä, mutta hän ei vaan ollut tottunut siihen. Niin kuin en minäkään, oikein vieläkään.

  Päätalokin kertoo tästä ihan samalla tavalla. Ymmärrän häntä hyvin.

  Nykyään minäkin kyllä halailen vaimoni sukulaiset, etenkin vanhemmat naiset, ja puolet miehistä halaa minua, mutta en halaa omia sukulaisiani. Me kätellään rempseästi.

  VastaaPoista
 34. Suden hetki alkuperäisenä:

  ....

  kun tulen huoneeseen
  hän lähtee pois

  kun puhun
  hän ei katso minua

  kun nauran
  hän sulkee oven

  kun olen yksin
  hän kaipaa minua

  jonain päivänä
  kun olen levännyt puun juurella
  tasannut hengitykseni
  katsellut lintuja

  jonain päivänä
  olen tarpeeksi vahva
  jatkamaan matkaani
  minun tulee vain havaita se hetki

  .......

  Tuossa alussa tapahtuu outo emotionaalinen loikkaus - ensin kuvataan ihan konkreettisia tapahtumia (kun tulen, hän poistuu jne), mutta sitten äkkiä tiedetäänkin, että hän kaipaa!?

  Mistä ihmeestä se tiedetään? Kertoja on siitä näköjään varma ja se avaa alunkin eri tavalla: kohde välttelee kertojaa jostakin syystä, jonka kertoja tietää muttei kerro meille!

  Se on jotain, joka hengästyttää, siis tunnetason tapahtuma.

  Summa summarum: päällisin puolin kertoja muka kaipaa kohdetta, jonka antaa ymmärtää olevan vihjattuun eroon syypää, mutta totuus paljastuukin toiseksi: kertoja itse on eroa haluava osapuoli, mutta ei vaan tahdo päästä(ä) irti.

  Voi olla, ettei kertoja sitä itsekään vain tiedä. Tai tiennyt runoa kirjoittaessaan.

  Näin luin runosi, Iines.

  VastaaPoista
 35. Minkä kirjallisuuskriitikon kirjallisuus on sinussa, Tapani, menettänytkään.

  Minä tykkään tuollaisesta konstailemattomasta arvioinnista tai tulkinnasta, jossa ei analysoida tekstiä kuin matemaattista yhtälöä, liikuttelemalla kirjan henkilöitä kuin shakinappuloita valmiissa lausekkeessa, todeten: tämä nappula tekee näin, siis tämä on todennäköistä. Tuollainen etääntyy tekstin rajattomista mahdollisuuksista ja menee kylmäksi kaavaksi, joka vastaa, ei kysy. Itselleni on nimittäin selvää, että kirjoittaja ei ole aina tekstinsä paras tulkki.

  Tykkään kun analysoidaan operoiden ihmisen mieltä - niin se on tehtävä, vaikka mielellä ei ole laitoja. Mieli on kuitenkin jossain määrin samanlainen ihmisillä, se on täynnä yhteistä perimää, arkkityyppistä myyttistä aineistoa, josta käsin mielet yhtyvät ja niitä voidaan tunnistaa ja tulkita.

  Sain tästä Tapanin tulkinnasta uutta ajateltavaa, ja pitää oikein pysähtyä pohtimaan, noinko se menikin. Vastausta en tiedä.

  VastaaPoista
 36. "Japelle etälamautinta annos."

  Sinulla on väkivalta pinnassa.

  Toivottavasti minun opella ei olisi, siitä en tykkäisi enkä varmaan viihtyisi...

  VastaaPoista
 37. Kirjoittelinhan minä nuorena kirja-arvosteluja sanomalehtiin...

  Sehän on selvää, ettei kirjoittaja ole oikea ihminen tulkitsemaan omia tekstejään, niin omituiselta kuin se ehkä kuulostaakin.

  Tulkinta on muutenkin vaikeaa. Muistan kuinka koulussa 14-vuotiaana väittelin Viidan Pohjan satakielestä itsensä Jyrinkosken kanssa.

  Näin jälkikäteen voin todeta, että minä olin oikeassa.

  (Varpiokin tulkitsee sen Viita-kirjassaan ihan päin persettä.)

  VastaaPoista
 38. Muodollinen halailu ei iske. Hiukan sama asia kuin saunomisen kanssa vaikka tapahtuukin yleensä vaatteet päällä; ei saunaan mene kuin sellaisen ihmisen kanssa kenen lähellä on hyvä olla. (Paitsi uimahallissa, mutta vieraiden kesken saunominen onkin eri juttu.)

  Luin tänään mielenkiintoisen jutun Sara -lehdestä. Aikuisikänsä skitsofreniaa sairastanut nainen kertoi sairautensa käännekohdan, mikä johti paranemiseen.

  Nainen oli ollut useita kertoja sairaalahoidossa eri mittaisia pätkiä, yhteensä monta vuotta. (Jossakin välissä hän oli opiskellut valtiotieteitä ja jopa valmistunut eli hänen älyssään ei ollut vikaa - niin kuin ei mielenterveyspotilailla yleensäkään.) Erään kerran sairaalahoidon aikana hänen omahoitajansa oli kysynyt, että haluaako hän viettää sairaalassa koko loppuikänsä.

  Vastaus oli ollut kielteinen. Niinpä hän oli yhdessä hoitajan kanssa sopinut tietyn ajankohdan (useamman kuukauden päähän) milloin hän lähtee sairaalasta on sitten millaisessa kunnossa tahansa.

  Paraneminen lähti käyntiin kun nainen tajusi itse oman potentiaalinsa paranemiseen.

  Hän kritisoi sairaalahoitoa siitä, että siellä ihminen laitostuu (koska kaikki tehdään valmiiksi) ja ihminen omaksuu sairaan ihmisen identiteetin. Eikä kuntoutus kuulemma tähtää omaan, itsenäiseen elämään paranemisen jälkeen.

  Mietin, että miten monenlaisia sellaisia "identiteettejä" ihminen saattaa kantaa, jotka estävät hänen
  onnellisuuttaan.

  Opettaja on saattanut sanoa, että et osaa laulaa ja niinpä ihminen ei enää koskaan vapaaehtoisesti avaa suutaan laulamiseen. Tuo esimerkki on suht harmiton, mutta vakavampiakin löytyy.

  Kun on saanut jonkin ajatuksen päähänsä - yleensä kai jostakin ulkopuolelta - ("en osaa sitä tai tätä, olen huonompi kuin se, minun pitäisi olla enemmän sellainen ja vähemmän tällainen") sitä ei hevin kyseenalaista.

  VastaaPoista
 39. Viidan Pohjan satakieli on minusta kaikin puolin järkyttävän kaunis ja raadollinen runo, kirkkaan nerokas yksinkertaisessa humanismissaan, uskossaan ihmiseen.

  Minusta runossa toteutuu hieman toisella tavalla sama asia, josta Diktonius puhuu Jaguaarissaan: niin kauan on raadeltava kunnes kauneus täydellisenä sen [maan] mullasta voi itää.. Kauneus pitää tappaa, ennen kuin siihen uskotaan, ennen kuin se voi kasvaa.

  Minua kiinnostaa kovasti, mitä Jyrinkoski sanoi runosta, ja mitä sinä Tapani sanoit. Olen kauhean utelias!

  Pst Tuossa yllä ei ollut minun tulkintani, vaan pari hajamietettä asiasta. Voisin kirjoittaa tuosta runosta varmaan pitkän esseen, joka luonnollisesti olisi päin Prinkkalaa, mutta en minä siitä piittaisi.

  VastaaPoista
 40. Ihmisenkokkone ihimine.

  http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=5&ag=115&t=778&a=9169

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 41. Etälaumautinta tarvitaan vain tuohon nahisteluun, Jape, ei muuhun.

  VastaaPoista
 42. Kuunkuiske,

  allekirjoitan tuon identiteetinkantamisajatuksesi.

  Esimerkiksi minun tyttäreni uskoi lapsena, että hän on epämusikaalinen, koska lauloi epäpuhtaasti, siis nuotin vierestä, aivan samoin kuin minä. Minäkin uskoin niin itsestäni, koska minut oli aina aina koulussa arvioitu korkeintaan kahdeksikon, joskus jopa kuutosen laulajaksi pelkän laulukokeen perusteella. (Vieläköhän peruskoulussa muuten annetaan musiikin numero vain laulukokeen perusteella?)

  No tarina eteni niin, että tytär ei uskonut tuota epämusikaalisuuspuhetta, ei ottanut sitä identiteettiä, vaan hinkusi siitä huolimatta musiikkikoulutusta. Paikkakunnalla oli vain urkukoulu, ja niinpä hän meni sinne toiveenaan päästä sitä kautta korkeatasoiseen musiikkiopistoon. Ei päässyt musiikkiopistoonkaan, laulukokeen perusteella taas, ja jonkin teoriakokeen.

  Kun hän meni yliopistoon, hän osti kesätieneisteillään viulun ja alkoi ottaa viulutunteja yksityisesti, omaksi ilokseen. Nyt hän on jo kauan ollut klassisen musiikin intohimoinen kuuntelija ja soittaakin viulua jossakin kaveriryhmässään, ja saa näin purkaa musiikinrakkauttaan, ja saa iloa elämäänsä mieluisan harrastuksen kautta - vaikkei hänellä ollut sitä musiikaalisesti lahjakkaan identiteettiä.

  Itse olen muuten havainnut, että moni lahjakas soittimen soittaja ei osaa ollenkaan laulaa! Mitä musikaalisuus siis oikein on?

  VastaaPoista
 43. Missä kohden asiallinen ja totuudenmukainen, selkeyteen pyrkivä, neuvonta muuttui nahisteluksi?

  Kuten sanoi toivon että minun ope ei ole väkivaltainen. En tosin vie omenaakaan, vissiin...
  Pitää ensin tsekata onko ope sen arvoinen.

  VastaaPoista
 44. Jyrinkoski kun tuli mainittua, pitää minun tässä kehua toista kouluja kiertänyttä lausujaa, Veikko Sinisaloa. Kaikki mahdollinen kiinnostukseni runouteen on hänen ansiotaan, koulumme juhlasalissa pitämästään lausuntaillasta lähtöisin.

  Sai koko populan innostumaan, kiitteli liikuttuneena esityksen jälkeen: "Vähän minua varoiteltiin teistä, mutta tämmöistä ei olekaan!"

  VastaaPoista
 45. Sitäpaitsi sen perkeleet siinä häätökohtauksessa ovat ylittämättömät!

  VastaaPoista
 46. Muistan minäkin nuo perkeleet ja jopa sylkiroiskeet Sinisalon suupielissä tuossa häätökohtauksessa, joka on vissiin köyhän ihmisen väärinkohtelusta liikuttavin kohtaus ikinä.

  Enemmän sylkeä valui kyllä Jouko Turkan näytelmissä, mutta Sinisalo oli jotenkin söpömpi, kun hän sai alahuulenkin törölle.

  VastaaPoista
 47. Jape, joskus tuntuu, että Kauko Putki/TT ja Jape tarvitsevat vain öisen nakkikioskin taustalleen..

  VastaaPoista
 48. Aika omaperäinen mielleyhtymä sijoittaa minut "nakkikioskille". Tappelemaanko???

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 49. Minä ihmettelen kauheasti tuota nakkikioskia ja vielä taustalle?

  En saa sitä mitenkään sopimaan samaan kuvaan itseni kanssa. Vulgääri ajatuskin.

  VastaaPoista
 50. Minusta olisi kiva yhdistää urheilu ja kulttuuri - enkä tarkoita että lausutaan Viitaa nakkikioskilla. Ei, se olisi liian extermeä. Voisihan vain esim. heitellä kirjoja koriin? (Kuin koriPallona luoksesi PomPin.)

  VastaaPoista
 51. Luin tuon Tapsan kirjaaman Suden hetken niin, että "hän" pelkää läheisyyttä - vaikka palavasti kaipaa sitä - ja "minä" ei halua luopua toivosta, että "hän" laskee jonakin hetkenä suojuksensa ja päästää lähelleen. Kunnes sitten lopulta "minä" myöntää (itselleen) että sellaista hetkeä ei tule.

  VastaaPoista
 52. Ns. nakkikioskiromantiikka verissäpäin snagarilla tappelevine miehineen taitaa olla yhä se joka saa naisen kostumaan ja mehut virtaamaan? Hurmetta rintaan ja nurmeen...

  Tältä vaikuttaa kun kommenttiosastoa lukee.


  Zen Cafe

  VastaaPoista
 53. Saattaahan nuo snaggarien gigolot johannatukiaisten pikkupöksyt kastella. Mutta en usko että juuri muitten, edes vahingossa.

  VastaaPoista
 54. ...jutut ovat menossa nakkikioskijonon tasolle, kohta tapellaan...

  Jonon Hänniltä

  VastaaPoista
 55. johannatukiaisten pikkupöksyt kastella. Mutta en usko että juuri muitten, edes vahingossa.

  Miten tuo blogiemäntä? Hän teeman nosti esiin. Mistä lienee mieleensä tullut?

  Seppä Ilmarinen

  VastaaPoista
 56. Minä myös säpsähdin tuosta runostasi, se on aivan kiva. (Tosin alussa käsitin asian väärin, kolmen ensimmäisen säkeen ajan luulin että puhut synnyttämisestä... Konkreettisesti. Mutta tuo "... että sinusta tuli niin suuri", muutti kurssini. Ps. Mutta KAIKKI filosofia on synnyttämistä, vai eikö muka ole, en minä siinä mielessä väärässä ollut. Ainakaan kokonaan, en, ehkä en yhtään. Ja mielestäni runoja saa lukea juuri semmoisina kun ne haluaa. Minä ainakin luen. Ainakin jos pidän niistä. JA TÄSTÄ TYKKÄSIN TODELLA.

  VastaaPoista
 57. Siteeraan itseäni, sillä Kemppiselläkin puhuttiin pari vuotta sitten runoista ja tulkinnoista. Näin kirjoitin silloin ja samaa mieltä olen yhä:

  ...

  tiistai, 24 kesäkuu, 2008

  Tapsa P kirjoitti...

  Sinisalon Viita-esityksiä 70-luvulla ei oikeastaan voi edes kutsua "runon lausumiseksi" - se oli runon elämistä ja tulkintaa tässä ja nyt. Sinisalon läsnäolo oli niin vakuuttavaa ja ylivoimaista - pateettista toki - ettei sitä voi edes unohtaa (jos vaikka haluaisikin).

  Kävin muuten elämäni ensimmäisen väittelyn runon merkityksestä itse ison J:n kanssa.

  Kyse oli Pohjan satakielestä, jota lausuja julkesi arvostella hieman moraalittomaksi, kun runon minä tappoi sen pikkulinnun julmasti ja turhaan. Kun hämmästyksestäni tokenin, rohkenin viitata ja sanoa, että se "pesätön peipponenhan" on runoilija itse, jota ympäristö ei vain tunnista. En saanut kai ketään vakuutettua asiasta.

  .....

  VastaaPoista
 58. Voi olla Tapsa, että jos jollain aikakoneella Sinisalon lausunnan näkisin nyt, patetiat voisivat häiritä. En tiedä.

  Silloin teki vähän toisellakymmenellä olevaan poikaan suuren vaikutuksen.

  You tubesta tai elävästä arkistosta en tähän hätään löytänyt pätkää, mielelläni olisin katsonut.

  VastaaPoista
 59. Kerran eräs ystäväni kertoi kun hän oli autokuskina kärräämässä Veikko Sinisaloa Saarijärven työväentalolle lausumaan runojaan. Vähän ennen perilletuloa V.S. oli kysynyt vaimoltani... autokuskin ex-vaimolta (joka oli teatteriohjaaja) että "onks sulla diapamia". Häntä alkoi äkkiä jännittää.

  Teatteri ei ole sitä mitä näyttää. Usein se ei ole edes sitä miltä se ei näytä. (Tai en enää tiedä.)

  Ps. Mutta aivan kiva ohjelma tuli Lauri Viidasta ja Pispalasta ja Arvo Ahlroosista. Jos se tulee uusintana niin kantsii katsoa, jos ei, niin ei kannata.

  VastaaPoista
 60. Tämä mulle aina tulee mieleen iineksestä kun luen häntä. (Juhannuksena halusin siteerata tätä mutta kun en muistanut. Siteerasin punatukkaista naista.)

  "Olet Prahan seudulla majatalon puutarhassa/olet hyvin onnellinen pöydällä on ruusu/et kirjoita proosajuttujasi vaan tarkkailet/kuoriaista joka nukkuu ruusun sydämessä"

  Iines on rakastettava henkilö.

  VastaaPoista
 61. Elvi Sinervon "Natalia" on yksi kauneimmista lauluteksteistä mitä tiedän. (Tiedän, että kyse on väärinkäsityksestä. Ei se sitä himmennä.)

  http://www.youtube.com/watch?v=Rt5BQMxgZ8o&feature=related

  Kun K. ohjasi Sinervon "Toveri, älä petä" romaanista tehdyn näytelmän, hän pyysi Elviä ensi-iltaan... ei hän tullut. Tuli nätti kirje, jossa hän moneen, moneen kertaan pyysi anteeksi sitä ettei pysty tulemaan; ne asiat ovat niin kipeitä hänelle, yhä. (Näytelmän nähtyäni tajusin miksi.)

  VastaaPoista
 62. Mikis,

  näkyyhän tuo Ahlroosin Amurin purku-dokumentti tulevan tänään viiden jälkeen. Sitten tunti Maupassantia ennen Villen reissun jatkoa.

  VastaaPoista
 63. Amurista ja Tammelasta, niistä Tampereen puutaloista, ei ole enää kuin muistot jäljellä. Tilalla on (saatanan) rumia 60-70 luvun elementtitaloja. Kai tämä piti tehdä, en tiedä miksi, miksei Pariisissa kaadettu Eiffel-tornia? Ihan turha hökötys.

  VastaaPoista
 64. Sitten, kun Der Das Die Tiitisen kandidatenliste müssen schaffen screiben, nää, jotka ovat saaneet mitallin ennen 1991, kääntävät sen nyt/jetzt väärinpäin. Ja me, Jape ja minä, jotka olemme aina oikeassa, palkitaan uudella emallilla.

  http://www.youtube.com/watch?v=hvqT3G0l634&feature=related

  Ps. Syö muroja, joka paketissa on yksi natzi, jutsku tai joku muu mamu; kerää koko keskitysleiri.

  VastaaPoista
 65. Ahaa . . . . .

  täällähän blogiemäntäkin vastailee anonyyminä.

  Alice Smith

  VastaaPoista
 66. Näin Sinisalon eräässä juhlassa, jonka ohjelmassa oli sekä laulua että runoa. Juhla oli sinivalkoinen.

  Kun Sinisalon vuoro tuli, hän, silloin jo vanha mies, nousi penkistään ja kulki kumaraisena, hauraan oloisena kohti esiintymispaikkaa. Mielessäni ehti jo viivähtää sääli häntä katsoessani.
  Hän pääsi perille ja alkoi lausua isänmaallista runoa (muistaakseni Jylhää). Hänen ryhtinsä suoreni, hän ikäänkuin kasvoi korkeammaksi. Näytti kuin hän olisi nuorentunut vuosia. Edessämme ei seisonut vanha sairas mies, siellä seisoi mies täynnä sielun paloa voimaa ja sielun paloa.

  Jyrinkosken kuulin esiintyvän koulumme juhlasalissa, kun oli lapsi. En muista, kenen runoja hän lausui. Ehkä Tulenkantajien? Yksi runo alkoi sanoilla "Pallokentän laitaan eräs rampa poikanen oli seisahtunöut alle sen suuren lehmuksen..." Luultavasti tuosta esityksestä virisi kiinnostukseni runoihin.

  VastaaPoista
 67. Höpsistä Anonyymi Alice Smith. Minähän en hukkaa ainuttakaan tilaisuutta saada vastata Iineksenä jokaiseen kommenttiin.

  Mitä blogiemännän pöksyihin tulee, niitä ei yleensäkään tapaa öisillä nakkikioskeilla. Kotona on aina ainakin näkkäriä ja juustoa, mikä maistuu paremmalta kuin makkaramuona.

  VastaaPoista
 68. Tuntuu suorastaan hämmästyttävältä muuten, miten paljon ihmiset ovat saaneet ikimuistoisia elämyksiä koulussa pidetyistä tilaisuuksista, jotka poikkeavat opetuksesta. Itsekin muistan runolausunnat, mutta koin tilaisuudet jotenkin jännittyneinä ja teennäisinä ja tarkkailin lähinnä esiintyjän käyttäytymistä ja hänen "esittämistään", outoa puhetapaansa ja jäykkää vartalonkieltään.

  Parhaiten muistan toisenlaisen tilaisuuden, joka toimikin vastoin tarkoitustaan, negatiivisesti.

  Kouluun kutsuttiin uskovainen saarnaaja, ja oppilaat vietiin suureen juhlasaliin, jossa tämä mies paasasi syntiä ja katumusta nyrkki pystyssä. Hän mm. osoitti sormellaan erästä tyttöä, joka tirskahti hänen puheilleen, ja huusi tälle, että sinä tyttö siellä, älä paaduta sydäntäsi, joudut helvettiin, kun olet noin paatunut! Hän uhkaili maailmanlopulla ja minä, joka muutenkin olin maailmanloppupelkoinen, järkytyin kauheasti ja ajattelin, että maailmanloppu tulee, pasuunat alkavat soida ja joudun tuliseen järveen. Hirveä kokemus!

  On hyvä, että uskonnonopetus on nykyään uskontotiedon opetusta, jos sitä erillisenä oppiaineena annetaan. Tunnustuksellisuus uskonnonopetuksessa on samaa kuin jos yhteiskuntatiedon opetus suodattuisi jonkin poliittisen ideologian lävitse.

  VastaaPoista
 69. Mikis, jokin saa minut kiemurtelemaaan vaivaantuneesti ilmaisuillesi, jotka koskevat minua, muutoin tykkään noista muista kommenteistasi kuin hunajasta.

  En vain tykkää olla "rakastettava ihminen" enkä eritoten tykkää, että runostani sanotaan, että "se on aivan kiva". Älä sano tähän mitään mikis, puhu mieluummin Elvi Sinervosta ja Nataliasta, josta minäkin tykkään kovasti

  VastaaPoista
 70. Selvinpäin tykkään ajella autoa: olen siinä hyvä. Matkustelen. (Ja makustelen.) 0,5 promillessa alan silitellä kissoja ja sättiä koiria, 1,2 promillessa potkin kumpiakin (mutta tahallani ohi). 1,5:ssä luen päivän lehdet ja teen muistiinpanoja (mitä nyt milloinkin). Vasta kun promillet menevät yli kahden, menen Nettiin. (Ja puuhailen siellä kaikenlaista, mm. tarkistan säätilanteen.) 2,5 alan lukea blogeja. Ja vasta sitten, kun olen syyntakeeton, alan kommentoida. (Yleensä öisin, ettei muut huomaisi.)

  VastaaPoista
 71. Mikis, kirjoitat aika selkeää tekstiä ollaksesi niinkin isossa "pienessä sievässä".

  VastaaPoista
 72. Itse muistelen kouluajoilta ala-asteelta, että tulin toiseksi laulukilpailussa, vaikka olen jännittäjä ja en osaa erityisemmin laulaa enkä esiintyä. Lusikan sain palkinnoksi.

  Tätä enenn ja tämän jälkeen luskikkapalkinnot on tullut pääasiassa painista.

  VastaaPoista
 73. Säätilan tarkistaminen netistä kertoo, että tolkku on tallella asteikon kaikissa vaiheissa, mikis, samoin lehtien lukeminen 1,5 boforissa. Nyt pitää vain miettiä, miten tuo nettiintulon kynnys kohdallasi madaltuisi, jotta saisit täyden hyödyn ostamastasi vehkeestä.

  Minä en ole koskaan tuonut perheeseen lusikan lusikkaa, mutta muutaman kirjan olen saanut palkinnoksi henkisissä kilpailuissa ja Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailuissa. Erästäkin kirjapalkintoa matkustin hakemaan oikein Kokemäeltä asti.

  VastaaPoista
 74. Lopetan (noin 3ssa promillessa) kirjoittelemisen. Silloin nimittäin alkaa tulla lyöntivirheitä... Ei ennen. (Tämä on totta.) Luin jostain että Loiri sanoi, silloin kun vielä joi paljon (eli 3 varttia konjakkia per päivä, vähintään), että kännissä hän alkaa näyttellä selvää... Kyllä se ammattilaiselta onnistuu. (Ja nythän siis en puhu itsestäni. Puhun puista jotka kaareutuvat tuossa ikkunani edessä kuin kysymysmerkit. Ehkä he odottavat lunta?)

  VastaaPoista
 75. Mikis, ihmisellä on aina motiivi - vaikka tiedostamatonkin - tekemisiinsä.

  Mitä iloa ja hyötyä on juopottelusta?

  Mihin sitä tarvitaan?

  Millaista elämä olisi ilman sitä?

  Millaista elämä on sen kanssa?

  VastaaPoista
 76. Juon, koska jollen joisi, minua kohtaisi joku suurempi onnettomuus. (Ainakin kuvittelen niin.) Ps. Sitä paitsi olen muuten tyytyväinen elämääni, oikeastaan kaikkeen.

  VastaaPoista
 77. Mikä voisi olla suurempi onnettomuus kuin elämänsä juominen? ;)

  VastaaPoista
 78. Minusta tuntuu, että juominen lisää onnellisilla ihmisillä onnellisuuden tunnetta. Ainakin minulla, silloin kun otan lasin (tai kaksi) viiniä. Itselläni ei ole taipumusta aggressiivisuuteen tai riitelyyn tai edes kovaan puhumiseen. Päinvastoin, uppoan tyytyväisyyteen ja harmoniaan.

  Syy juomiseen voisi olla siis se, että tahtoo tämän onnen tunteen pintaan. Samalla unohtaa elämän kurjat puolet.

  VastaaPoista
 79. Kuunkuiske, en puhu nyt varmaan hillittömästä juomisesta, vaan nautiskelusta, jossa hanapakkausta ei vedetä kerralla.

  VastaaPoista
 80. Mikis, tämä ei ole osoitettu sinulle, kunhan kirjoittelen.

  Tunnen ihmisiä, jotka juovat enemmän kuin olisi hyväksi. (Siis kerran pari kuussa menköön, varsinkin jos puhutaan määristä max pullollinen viiniä.)

  Näillä tuntemillani ihmisillä on se yhteinen piirre, että heille alkomaholi on tullut tavaksi "käsitellä" ongelmia.

  Yksi juo, koska kotona ei ole kivaa. Toinen juo, koska töissä ei ole kivaa. Kolmas juo, koska itsensä kanssa ei ole kivaa.

  Ainakaan heidän kohdallaan juominen ei ratkaise sitä mihin tarpeeseen se tulee.

  Olen jutellut jokaisen kanssa ja kysynyt kysymyksiä.

  Yhdeltä: Miten voisit muuttaa ilmapiiriä kotona?

  Toiselta: Miten töissä voisi olla kivempaa?

  Kolmannelta: Miten voisit oppia näkemään itsesi positiivisemmassa valossa = viihtyisit paremmin itsesi kanssa?

  VastaaPoista
 81. mikis: "että kännissä hän alkaa näyttellä selvää... Kyllä se ammattilaiselta onnistuu."

  Se oli kylläkin insinööri Sörsseilssön (insinöörit on kovia) Uuno Turhapuro -elokuvassa, joka kästi syntymä humalasta ja selvis vain vetäisemällä pullon kossua. Härski-Hartikainenhan sitä viinaa koitti Sörsselssönille hakea KELA-kortilla...

  Heikki Kinnusen näyttelemä baarimikko ei uskonut, että KELA-kortilla "ostetussa" kossupullossa on kossua, vaan vetäisi sen sitten hölkkärillä.
  Aineen valuessa kurkusta alasa, Kinnusen näyttelmän hahmon päässä ääni sanoi "Jumalauta tämähän on viinaa". Baarimikko tilanteesta hätääntyi hiukan, mutta hetken pohdittuaan ääni päässä totesi jälleen, että tämähän on hyvä. Voi vetää viinaa keskellä päivää, työakana, näyttelee vain selvää.

  VastaaPoista
 82. Iines, totta - pikku hiprakka on hurmaava olotila!

  Jos sitä edes muistan, kun edellisestä kohtaamisestani alkoholin kanssa on monta vuotta.

  Olen pyrkinut siihen, että hurmaava olo voisi vallita ilman stimulantteja.

  Vaihtelevalla menestyksellä :)

  Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 83. Noin muuten voisi taas todeta, että tuossa muutmaassa puheenvuorossa on taas sitä tekofilosofista p*skaa ja jeesustelua, että voisivat vaikka halailla taas kun ovat tehneet "löydön", tärkeitä kysymyksiä ilman vastauksia. Ei tuosta kuitenkaan Nobel-palkintoa saa, luulen.

  VastaaPoista
 84. Jos blogiväki itse kukin lausuisi "Talent" -hengessä tätä Jylhää runoa niin missä kohdin lamppu alkaisi vikkua "punaista"?

  Himoitsen olla enemmän kuin olen:
  valtias maan, jota nöyränä polen,
  voittaja itseni, myös opas muiden,
  lohduksi sydänten ahdistetuiden,

  Himoitsen tehdä enemmän kuin teen:
  taikoa tähtiä pimeyteen,
  loihtia kukkia liejuun ja multaan,
  verhota maan liat helmiin ja kultaan.

  Himoitsen nähdä selvemmin kuin näen:
  yön läpi singota, säihkyvä säen,
  ratkoa jumalten salaisuudet,
  tuntea menneet ja tulkita uudet.

  Himoitsen käydä kauemmas kuin käyn:
  portille kuulaimman kaikkeusnäyn:
  kirvota kahleista karkean ajan,
  liukua puhtaana pois yli rajan.


  Veikko S:n lausuessa vihreä paloi kirkkaana lopuun asti.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 85. Minulla vilkkuisi lamppu punaisena jo ekassa säkeistössä Veikko S:n lausumana. Muiden lausumana tod.näk. jo ekalla rivillä.

  VastaaPoista
 86. Kulttuurit, joissa alkoholi on kielletty, vedetään pönttö pimeäksi muilla huumeilla. Näin on. Ehkä ihmisen elämä on niin raskas taakka ettei sitä näin pienellä päällä (mihin on ahdettu kaikki tietämisen tuska, asuntolainahuolien lisäksi) ei yksinkertaisesti kestä? En tiedä, kun en tiedä, mutta kuten jo sanoin, itselläni asiat ovat kondiksessa. (Paitsi krapulassa ne vähän huojuvat. Kuin kasvit veden alla.) Ps. Tällä hetkellä minua huolestuttaa eniten pakistanilaiset maanviljelijät. Miksi jumala heitä nyt rankaisee, syyttömiä piruparkoja?

  VastaaPoista
 87. Mikis, olen havainnut varsin selkeästi, että jumala rankaisee nimenomaan piruparkoja ja muita yksinkertaisia + reppanoita, mutta ei koskaan porskuttajia. Porskuttajia ja kovia tyyppejä siunataan aina ainakin sillä, mitä he tavoittelevat. Nalli napsahtaa vähäisen otsaan.

  VastaaPoista
 88. Tuo olikin Jylhän runo, tietysti, vaikka olin äkkiseltään lukevinani sitä Siljona. Hieno runo, unohtunut.

  Minulla ei ole tuollaista himoa. Hyvä kun pärjäisi tämänkin kanssa, mitä annettu on. Minulla siis valo vilkkuu jo ensi rivillä, vaikka runo on mieleinen, kovastikin.

  VastaaPoista
 89. "Ihmisen arvoa ei mitata sillä, miten hän pitää melua itsestään, vaan miten hän ylittää omat rajansa."

  Tuolla intuitiolla Veikko Antero ajeli "pitkillä" kaikessa tekemisessään.

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 90. Jape, saamasi laulupalkinto on osoitus, että itse ei välttämättä tiedä osaavansa laulaa, vaan on turhan vaatimaton. Eikö karaoke koskaan ole kiinnostanut?

  Meikäläinen on aina ollut korkeintaan seiskan laulaja, musiikin teoriasta taisin saada kasin.
  Kuten tuossa aiemmin Kuunkuiske totesi, annetulla negatiivisella arvostelulla (etenkin lapsena) saadaan ihminen uskomaan, että hän on huono / ghän ei osaa, eikä sitä ajatusta hevillä muuteta. Sikäli ikävää, että lapsena pidin kovasti laulamisesta, mutta aikuisena en ole tohtinut useinkaan suutani avata. Kauneimmat joululaulut käyn joka vuosi uhallakin laulamassa uskoen, että ääneni hukkuu muiden äänten joukkoon, eikä häiritse ketään.

  Kauko Putki, Jylhän runoa lausuessa punainen palaisi itselläni kohdassa, jossa runoilija himoitsee
  "... yön yli singota, säihkyvä säen, ratkoa jumalten salaisuudet,
  tuntea menneet ja tulkita uudet." Minulle riittää tavallisen tallaajan polku.
  Mihin kohtaan itse lausumanasi punainen valo syttyisi,Kauko Putki?

  VastaaPoista
 91. En itse Viitaa ehtinyt tavata, olen eri ikäluokkaa, mutta kun Tampereella majailin (muistaakseni n. 6 vuotta), tapasin ihmisiä jotka Viidan olivat tavanneet. (Nyt ei tosiaan ole kysymys Junnun laulusta "Mies joka tapasi Dingon". Vaikka se onkin hyvä.) Niin, Tillikassa oli isot pyöreät pöydät, niiden ääreen mahtui kuka tahansa - jos oli kulttuurista kiinnostunut. (Ellei ollut niin rupesi haukottelemaan ja meni muualle.) Kun Viita istui pyöreässä pöydässä niin siinä istui 20 muuta ihmistä - vaikka paikkoja oli vain 10nelle. Ei se mitään. Mutta huvittavinta oli että kukaan muu ei puhunut (vaikka moni oli enempi kännissä kuin hän), kaikki vaan kuunteli kun Viita piti noin 1/2 tunnin monologeja... ne alkoivat jostain, menivät jonnekin, ja tulivat takaisin. Viita puhui kuin saarnaaja, mutta ei se äänensävy muita ihmisiä hiljentänyt... vaan se mitä sanat pitivät sisällään. Se oli (kuulema) yhtä mittaista verbaalista ilotulitusta! Ps. Viitahan oli hullu.

  Ai niin, miks minä tästä nyt puhun, tuo Ahlroosin dokumentti Latesta tulee uusintana klo 16.30. Runoilija on... miten tämän nyt sanoisi (ettei loukkaisi ketään), no, "hän kuvittelee olevansa oma itsensä"... Ei hän ole. (Vaikka terveeltä näyttääkin.) Hän on potilas Kellokoskelta. Ps. Malttakaa kuunnella Arvo Ahlroosin haastattelu. (Ei se kauaa kestä.)

  VastaaPoista
 92. Mikis, hyvä että muistutit Viita-ohjelman ajankohdasta, siis klo 16.30, jolloin minä yleensä en vielä avaa televisiota. Nyt avaan.

  Siis Viitahan oli kai tarkkaan ottaen skitsofreniaa sairastava, ja osittain juuri tämä sairaus selittää runoilijan maanista riimittelyä ja sanojen pyörittelyä. Näin sanoi jokin kirjallisuustutkimus.

  Minähän kiitän Viitaa siitä, että pääsin yleensä opiskelemaan suomea ja kirjallisuutta. Käytin nimittäin yhtä hänen pasifistista runoaan teemana pääsykoe-esseessäni.

  VastaaPoista
 93. Kake,

  minä olen kyllä sitä mieltä, että ihmisen arvoa ei tarvitse mitata millään; se on autonominen arvo sinänsä, ja se on jokaisella luodulla olennolla, myös eläimillä on elävän arvo. Ei tarvitse tehdä mitään saadakseen sen.

  VastaaPoista
 94. Delilah,

  mehän voisimme perustaa vaikka Tyttötertsetin.

  VastaaPoista
 95. Iines, se voisi olla hauskaa. Minkähänlaisia lauluja Sinä haluaisit esittää?

  Näin tuon nyt uusintana tulevan Viidan Pispala -ohjelman aiemmin. Mikis, noihin aikoihin ihmiset vielä esiintyivät esiintyessään, niin elokuvissa kuin dokumenteissa. Harva niissä oli samanlainen kuin siviilielämässä.

  En ole Viitaa koskaan tavannut, mutta ei kai skitsofreniaa sairastava ihminen jatkuvassa psykoosissa ole? Kai hänelläkin on normaaleja jaksoja niiden välissä. Tietenkin voi ajatella, että kun Viita sairaalasta haettiin ohjelman tekoon, hänellä ehkä jonkilainen (rauhoittava?)lääkitys oli silloin.

  VastaaPoista
 96. Hiljaisuus minun himoni.

  Sanoi Manninen, Jylhän ja Viidan esikuva. Viita ei pitänyt vain 1/2-tunnin monologeja, vaan jopa 18 tunnin, kertoo Meriluoto.

  Se pallokenttä-runo, jota Delilah tapaili, oli tietysti Uuno Kailaan.

  Q-nkuiske: "Yksi juo, koska kotona ei ole kivaa. Toinen juo, koska töissä ei ole kivaa. Kolmas juo, koska itsensä kanssa ei ole kivaa."

  Ehkäpä neljäs, viides, kuudes ja Mikis juovat, koska se on kivaa? Minä myös.

  VastaaPoista
 97. Kuten todettua, arkikieli ja "mieli" kertoo ajasta ja paikasta
  Runo antaa siivet, on toisenlainen totuus ja siksi "raikasta".

  Vastaanpa näin kysymykseen ja toteamukseen:

   Missä on kompassineula,
  joka ei värise?
  Missä on laivan keula,
  joka ei tärise
  huojuen tänne ja tuonne?
  Missä on luonne,
  kuuluva ihmisrotuus
  jolle on selvänä totuus
  silloin,kun lankut hajoaa,
  laivat vajoaa
  pettää merikortti,
  luhistuu muuri ja portti?
  Tuossa on luonne
  laivan keulassa kyllä,
  kun se,syvien yllä,
  huojuen tänne ja tuonne,
  vaikka vesivuoret ryntää,
  tietänsä kyntää
  satamaa kohti,kunne
  johtaa tieto ja tunne.
  Huoju,heilu ,ole terästä.
  Yritä viikkojen perästä
  löytää sataman suu.
  Turhuutta viisaus muu

  A. Hellaakoski

  Kake

  VastaaPoista
 98. Viita ei pitänyt kun sanottiin, että on jakomielinen, väitti voimakkasti olevansa pirstomielinen.

  Mummolle sanoi lähtiessään: koittakaa nyt elää vielä muutama sata vuotta!

  VastaaPoista
 99. Viita käytti tuota "pirstomielistä" ohjelmassakin. Sana onkin oikeastaan parempi kuin "jakomielinen", ja Viita ehkä kielitaiturina osasi kuvata, miltä mieli tuntuu, kun se särkyy skitsofreniassa. Se pirsoutuu erilaisiin palasiin, ei symmetrisiin lohkoihin, kuten jakaantumisessa voisi luulla.

  Kaikissa mielen sairauksissa on varmaan suvantovaiheita, eikä psykoosi tosiaankaan ole päällä kaiken aikaa, kuten tästäkin nähtiin.

  VastaaPoista
 100. Molemmat mainitsemani jutut olivat toki äsken tulleista ohjelmista.

  Vain kaksi mieltä, kyllä minulla on paljon enemmän, jotenkin noin oli kai ponnekkaan ylpeästi väittänyt.

  VastaaPoista
 101. Huomasin kyllä, Riku, että mainintasi olivat ohjelmasta. Minun oma ilmaisuni oli vähän tönkkö.

  Miltähän Pispala näyttää nyt? Ohjelma teki voimakkaan vaikutuksen myös tältä kantilta. Tahtoisin heti Pispalaan kävelemään ja katsomaan niitä portaita ja kujasia ja ihania puutaloja. Jos oikein arvaan, alue on nyt kallis asuinalue, taiteilijoiden tai varakkaiden aluetta?

  Ihmiset tuolloin vuonna 65 olivat kiehtovia. Naiset, jotka taisivat olla äitejä, näyttivät mummoilta. Ja kuvitella, että Viidalla oli jo lähtölaskenta alkanut, hän kuoli seuraavana talvena.

  VastaaPoista
 102. Enpä ole Tampreella aikoihin käynyt, saati Pispalassa. Eiköhän siellä ole niitä mikkoalatalojen palatseja. Haulitorni on nähtävyytenä pystyssä.

  Ohjelma oli mielenkiintoinen tuossa silloisen elämän taltioinnissa. Viidan ja Pispalan lisäksi muut ihmiset, jotka siinä näkyivät, autoista monet 50-luvulta.

  VastaaPoista
 103. Voisin montakin tapahtumaa kopioida päiväkirjoistani Tampereen ajalta, Pispalasta ja Tillikastakin, mutta mitäpä niistä. Haikeita ja ahdistavia, viitamaisia ja vittumaisia... laidalta jos toiseltakin.

  Huomaan, kun historiaani lueskelen, että minulle (itselleni nimenomaan) paikkakunnat ja asuinsujat ovat enemmän tuntein ilmaistavia kuin, että siellä tapahtui tätä ja tuolla tuota. Tosin muuten ei voine kertoakaan, paitsi ehkä runoellen.

  Tampereella, Pyynikinlinnan rappusilla istuen olen kirjoittanut Päivin suudelmien jälkeen (14.8.1987 klo 02.30):

  hämärä vaikuttaa tutulta
  se pyyhkii
  illan kuvetta
  silmiemme edessä

  yö pelkää aamua
  joka on sille ilta
  Päivi:
  yö murenee aamuun
  pitele minua!

  VastaaPoista
 104. Kyllä nyky koulu vaikuttaa vaivattomalta. Vielä ei tarvittu kynää, ei hajukumia... salkkukin oli ihan turha.

  VastaaPoista
 105. Delilah: "Jape, saamasi laulupalkinto on osoitus, että itse ei välttämättä tiedä osaavansa laulaa, vaan on turhan vaatimaton. Eikö karaoke koskaan ole kiinnostanut?"

  No, voihan kyse olla tuomarin virhearviosta. Jotenkin lohduttavampi on kuitenkin itselle tieto, että kyse ei sentään ollut klpailusta, jossa kaikki palkittiin. Se merkitsee sentään jotain.
  En hirveäasti ole karaokea laulanut ja silloin kun olen laulanut, niin kyse on ollut juhlatilaisuudesta, jossa on otettu jotain "jännitystä laukaisevaa". Pari vuotta sitten vanha luokkakaverini täytti pyöreitä ja lauloimme hänen kanssan kimppajoukkueena muutamaa muuta juhlaväestä muodostettua joukkuetta vastaan. Kyse oli siis Playstation SingStar karaokepelistä, jossa tietsikka "lahjomattomasti" arvioi joukkueemme yhtä lapsuskertaa lukuunottamatta parhaaksi :)

  Hieman nuoremmalta iältä muistan ruotsinlaiva risteilyt, jossa usein ilmoitimme kaverimme laulamaan "Vieläkö on villihevosia". Ko. kaveri on täysin epämusikaalinen ja laulu oli ennemminkin lausuntaa, mutta kaveri meni esiintymään ja hauskaa oli, positiivisella tavalla :)

  VastaaPoista
 106. Kun takavuosina kävin lasteni kanssa (olivat vielä niin pieniä että lähtivät) Pispalassa ja istuskelin Viidan kotitalon portailla (museo oli kiinni), niin eiköhän siitä ohi könynnyt joku sälli, näytti juuri pusikosta nousseelta, vilkaisi ohimennessään ja murahti "moro".

  Lapset kysyivät ihmeissään, että tunsiko se sinut? Vastasin, että ei minua, mutta tyypin ehkä.

  Nyt tulee mieleeni, että olikohan se Valto tai Mikis?

  (Olin muuten juuri kuuntelemassa runonlausuntaa Kansallisteatterin sivunäyttämöllä. Viitaa ei lausuttu, mutta Hellaakoskea ja Kailasta kyllä - myös se Delilahin runo.)

  VastaaPoista
 107. Tapsa, sen on pakko ollut olla Mikis. Minä sanoin Treellakin "päevee!"

  VastaaPoista
 108. Mitähän tuo Japen koulukommentti klo 20.53 tarkoittaa? Menitkö sittenkin sinne opiskelupaikkaan? Ja oikein hyvällä asenteella, salkun ja hajukumin kanssa? Jos, niin onnea!

  Tapsa on tainnut olla Helsingin Taiteiden yössä. Oikein kadehdituttaa, kun luin esittelyn, mitä kaikkea on tarjolla. Jos asunnot olisivat Helsingissä halvempia, muuttaisin sinne ihan vaan sen kaiken takia, mitä kulttuuria ja viihdettä ja palveluja siellä on. Vaan ei viitsi muuttaa avarasta kaksikerrosrivitaloasunnosta samanhintaiseen neljäntoista neliön yksiöön Korsossa.

  Nyt on niin komea aamu, ja hammas asettunut, että minäpäs lähden päiväksi mökille kantamaan klapeja liiteriin - jos ne ovat kuivia, elleivät, minun täytyy kai vain valokuvailla.

  VastaaPoista
 109. Valtolle piti vielä sanoa, että minä en pysy enää Marittojen ja Päivien perässä. Ei ihme, että pidät muistikirjaa. (Hymiö)

  Mutta siis, tunnetilani minäkin muistan aina kustakin paikasta. Muistan tarkkaan, missä asunnossa olin onnellinen, missä oli orpo olo. Sitä myöten tietenkin tapahtumatkin tulevat mieleen.

  VastaaPoista
 110. Hei pitkästä aikaa!

  Kiva kun on paljon kiinnostavaa lukemista poissaolon ansiosta. Kirjoituksiasi on niin nautinnollista lukea, niissä on aina jotain kirpeää; ehkä se on rehellisyyttä, jota harvoin ihmisten lapsuuden muisteluissa näkee.

  Muistoista tuli mieleen, että jos joskus joutuisin takaisin menneisyyteen, miten todistaisin että olen tulevaisuudesta? Muistini toimii niin sekavasti, etten osaisi esim. "ennustaa" oikein mitään tapahtumia, koska en osaa avutta ajoittaa oikein mitään. Ehkä just ja just voisin sanoa milloin neuvostoliitto tulee hajoamaan.


  Mutta siis, juttusi oli hauska ja sen tyyli myötäili jotenkin lapsen/lapsellista, intuitiivista tapaa yhdistellä asioita. Kuten usein muistellessa ihminen tekee.

  VastaaPoista
 111. Iines: "Menitkö sittenkin sinne opiskelupaikkaan? Ja oikein hyvällä asenteella, salkun ja hajukumin kanssa? Jos, niin onnea!"

  Menin kuin meninkin. Juuri päättyi toinen koulupäivä. Hajukumia, kynää, penaalia ja salkkua ei tänäänkään tarvittu...
  Tehtiin oikein HOPS (niin kuin ennustit), mutta se tehtiin niin kuin minä ennustin, eli ohjelma oli valmiiksi "lukkoon lyöty". Valinnaisia aineita vain kaksi, joista toinen vähintään otettava. No meneehän se noinkin.

  Nämä kaksi päivää ovat kuulemma jotain "orientaatio jaksoa", saa nähdä mitä jatkossa on. Saatiin jo joku oppimistehtävä tänään.

  Ylemmän AMK:n johtaja sanoi avauspuheenvuoroissaan, että insinööri (Ylempi AMK) ei tutkintonimenä kuvaa oikein koulutusta, pitäisi kuulemma olla Maisteri(AMK), mutta jotkin haraa vastaan, varmaan yliopistot. Mainittu johtaja sanoi että prosessi oikean tutkintonimikkeen saamiseksi on käynnissä, mutta se vie aikaa, jotta saadaan läpi. Saa nähdä olenko minä joskus triplainssin sijaan tuplainssi & Maisteri(AMK)... no voi olla että ehtii vanhuuseläkkeelle ennen kuin moinen tapahtuu, ehkä.

  VastaaPoista
 112. Jape,

  minua on aina kiehtonut se, että ammattikorkeakoulujen opiskelijoilla on usein salkut, ja sitten taas yliopiston opiskelijoilla on enemmän reppuja. On hauska kuvitella, mitä tämä laukkutyypin valinta merkitsee.

  Silloin kun ammattikorkeat tulivat 18 vuotta sitten, olin jännittyneenä keltanokkana vastaanottamassa näitä isänmaantoivoja uuteen korkeakolulutyyppiin. He tulivat kovakylkisten salkkujen kanssa, ja minulla tutisi lyhyt vekkiminihame polvien päällä, niin paljon jännitin näitä korkeatasoisia älykköjä, kun astuin luokkaan opetuskansio käsivarrella ja suoristauduin aloittaakseni. (Siis meidät opettajat oli manipuloitu, suorastaan peloteltu, huippuopiskelija-aineksella, jolle tuli tarjota tohtoritason koulutusta - ja sivulauseessa meitä kehotettiinkin välittömästi hakeutumaan tohtoriseminaareihin.)

  Mutta siis, hienoa että menit koulutukseen. Kyllä se kannattaa, sillä siellä saa jo pitkän työharjoittelun kautta uusia oman alan kontakteja. Ja jos opinnäytetyön saa tehtyä jollekin yritykselle, voipi se poikia työpaikan kyseisestä yrityksestä.

  VastaaPoista
 113. Sari,

  hauska kuulla sinusta! Hupaisa etiäinen eilen - tarkistin sivulistastani, että koskas se Italian Sari onkaan viimeksi kirjoittanut blogiinsa, ja vastaus oli että neljä kuukautta sitten.

  Kiitos vaan sanoistasi, Sari! Olen kauhean kiitoksenkipeä nykyään, tai ehken kipeä, vaan sellaisessa vireessä, että minua ilahduttaa kauheasti kirjoituksiani kiittävät tai puoltavat tai tukevat sanat. Joskus niiden edessä kiemurtelee, nyt tuntuu hassusti siltä, että tattis vaan, olen ansainnut nuo. En ollenkaan tarkoita, että pitäisin itseäni hyvänä, tunnen vaan, että tarvitsin nuokin sanat. Ymmärtääköhän kukaan? Olen siis ihan nöyränä jopa tämän kirjoittamiseni kanssa.

  VastaaPoista
 114. Nimimerkki "Jape" on ilmeisesti kirjoittanut salanimellä tämänpäiväiseen Hesariinkin, koska siellä ihan etusivulla ja sivukaupalla levitetään samaa rasismisaastaa jota täälläkin on suuresti paheksuttu.

  Ettäkö somalit huijaisivat perheenyhdistämisissä ja yhtä turvapaikallista kohti tulisi jopa 20 muuta, keskimäärin viisi, mitä soopaa... ja näin lukee siis Hesarissa.

  Ja vaikka tulisikin ja vaikka Suomi jokaisen tulijan matkan maksaisi ja elättäisi lopun ikään, niin mitä sitten. Kyllä tänne mahtuu ja kyllä meillä on varaa.

  VastaaPoista
 115. Anonyymi,

  tuo on kieltämättä erikoista, että lähes jokaiseen maahanmuuttajaperheeseen adoptoidaan maahantulon jälkeen kasvattilapsi perheenjäseneksi. Suurin osa adoptoiduista on tyttöjä, juuri sukukypsiksi tulleita.

  Ajatus siitä, että pakolaisuudesta käsin otetaan lisää perheenjäseniä, olisi kyllä ymmärrettävää, jos adoptoidut olisivat vaikka orpolapsia Somaliasta. Tätä tyttöjen tausta-asiaa ei HS kuitenkaan selvitä jutussaan tarkemmin, joten ei ihme, että juttu herättää spekulointia jopa ihmiskaupasta. Tyttöjä voidaan adoptoida ilmeisesti myös perheenisien kakkosvaimoiksi, mikä on muslimeilla siis hyväksyttävää.

  Muutoin olen sitä mieltä, että kyllä tänne harvaanasuttuun maahan mahtuu lisää kansalaisia, ihonväriin katsomatta. Naisten riistoa ei kuitenkaan tule sallia, vaikka nainen olisi tottunut riistoasemaan. Sitähän istuu vaikka tikun nokassa, jos se on pitkä perinne ja kansan tapa.

  VastaaPoista
 116. Mieleeni hiipi ajatus, jos somalit ovat sittenkin adoptoineet minut ja Japen jostain syystä, jota ei voi ymmärtää.

  Muistutan, että jokainen meistä saattaa olla kepun jäsen tietämättään,miksei sitten somali.

  Timo Soinin voisivat adoptoida ja tuoda maahan sieltä Brysselin laulumailta, ettei vallan oluiden eri merkkeihin sortuisi. - Pitäisi suunsa kiinni, kun ottonimensä olisi joku Ahmed Habib von Kamel.

  VastaaPoista
 117. Minua kutkuttaisi oikein sellainen kokonainen draamasovitus, jossa suomipoika menisi maahanmuuttajaksi Somaliaan, siis sellainen satu maahanmuutosta nurinpäin. Tällaisen avulla voisi jokunen persukin nauraa itselleen, vahingossa.

  Ja kepujäsenkirjaahan meille ei tule, vaikka kidutettaisiin.

  VastaaPoista
 118. Ihmettelen, että Iines jälleen sallii herjausviestit, ja vielä anonyyminä.

  Toisaalta en sikäi en ihmettele, että Iines sallii tuollaiset herjausviestit, kun hän itsekin on yhtä sinisilmäinen kuin tuo anonyymipelle. Ovet kritiikittä auki vaan. Murheellisinta tässä maassa on se että tärkeät asiat, kuten maahanmuutto ja pakolaisasiat on ämmien käsissä, usein he ovat itse suojatyöpaikassa tai vastaavassa asemassa. Hehän eivät ole tuon holtittoman maahanmuuton nettomaksajia itse, joten on helppo olla lepsu ja leväperäinen.

  Ehkä muheellisinta asiassa on ministeri Thos ja vähemmistövaltuutetuksi epäpätevänä valittu svedufeministi Eva Biaudet, joiden PITÄISI VASTATA ja REAGOIDA noihin ilmiselviin värinkäytöksiin, mutta he vain levittelevät käsiään eivätkä KYKENE tekemään mitään. Potku perseelle molemmille ja muille samankaltaisille hyysäreille ja ero tehtävistä. Tulee kalliiksi suomelle tuollaiset pellet.

  On päivän selvää, että jo pitkään on ollut räikeitä väärinkytöksiä ja suoranaista rikollisuutta iarsinkon somalien maahanmuutossa ja siinä että he vain loisivat täällä elätteinä. Jos jotain varoja käytetään, nin minusta prioriteeti pitää laittaa somalien paluttamiseen kotimaahansa, vaikka lentokoneella. Mitä tulee noihin suojatyöläisten "meillä on varaa" -puheisiin, niin en ole vielä yhdenkään heistä nähnyt kutsuvan noita halajamiaan elintasopakolaisia kotiinsa ja että olisivat vastanneet heidän kuluistaan. Kumma homma!
  Suu käy vaahdossa kuin vesikauhuisella, mutta kun pitäsi sitä OMAA lompsaansa raottaa ollaankin yhtäkkiä mykkiä ja mitään ymmärtämättömiä. Esitän, että väärinkäytöksiin syllistyneet somalit (valtaosa heistä, heitä hyysäävät viranomaiset ja muuta hyysärikansalaiset laivataan kaikki somaliaan ja muodostetaan sinne heille reservaatti, jossa voivat elellä ihanteidensa mukaan. Tämä olisi vain oikein.

  VastaaPoista
 119. Jape,

  minä taidan tietää, kuka tuon anonyymiviestin kirjoitti - äikänope tuntee tyylit. Minä se en ollut kuitenkaan, mutten toki paljasta kirjoittajaa.

  Nimittäin - minusta tuo viesti on sarkasmia ja tarkoitettu nimenomaan päinvastaiseksi, eli se on kirjoituksen puolella! Ja sinä olet taatusti samaa mieltä artikkelin kanssa.

  VastaaPoista
 120. Iines,

  niinhän sinä luulet, mutta kun olet taustastasi kertonut, luultavasti olet ollut palkintorahoihin vaikuttava kepulitis hepatitis jo pitkän aikaa.

  Toki tietämättäsi.

  Anteeksi, noin pahasti en haluaisi sanoa kenestäkään, saati sitten sinusta.

  Syytä kuitenkin olisi toimenpiteisiin, varmuuden vuoksi sieltä "eroa kepusta"-sivustoilta!

  VastaaPoista
 121. Iines: "Nimittäin - minusta tuo viesti on sarkasmia ja tarkoitettu nimenomaan päinvastaiseksi, eli se on kirjoituksen puolella!"

  Ei ole sarkasmia eikä ole tarkoitettu päinvastaiseksi. Minä tunnen ko. kirjoitustyyllin. Ihan tuttua mamuhyysärin kirjoitustyyliä.

  "Ja sinä olet taatusti samaa mieltä artikkelin kanssa."

  En ole lukenut Hesarin juttua, tulin juuri reissusta. Luin vain jonkun uutistiivistelmän Plazalta.

  "minä taidan tietää, kuka tuon anonyymiviestin kirjoitti"

  Saatat hyvin olla itse kirjoittaja, tai joku muu "ovet auki vaan" -henkinen, joka tulee kalliikis koko suomelle mikäli pääsee yhtään vaikutusvaltaisempaan asemaan. Silä on jo Halosta, Thorsia, Biudetia, Vilajasta, Halosta jne. joien lepsu touhu saattaa jo nyt suomen hankalaan asemaan noidentöitä vieroksuvien Somaien kanssa. Ei mene kauaa kun suomessa on ruotsin Rosengårdin kaltaisia ghettoja.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Roseng%C3%A5rd

  Muutatko sinne ja otat ovelle tulevan mustan miehen kotiisi kylään vai lopuuko humaaniutesi tuohon, niin kuin kävi taannoin kotiovellasi?

  "Minä se en ollut kuitenkaan, mutten toki paljasta kirjoittajaa."

  Et toki, samaa suojausta kuin neekereillä ja heidän hyysäreillään. No sama minulle kuka se on, kuten sanoin sopisi hyvin tyyliisi. Tunnen tyylit hyvin.

  VastaaPoista
 122. Iines: "minä taidan tietää, kuka tuon anonyymiviestin kirjoitti - äikänope tuntee tyylit."

  Ja tämäkö on puolustuspuheesi ja oiketuksesi selvälle herjausviestille?

  VastaaPoista
 123. Laitan tähän vielä muistutuksena kaikille linkin , josta neuvoja saa, jos suvussa on kepulaisia ollut.

  VastaaPoista
 124. Iines: "Kyllä se kannattaa, sillä siellä saa jo pitkän työharjoittelun kautta uusia oman alan kontakteja."

  No tuskin meillä mitään työharjoittelua tulee, kun kaikki taitavat olla jo töissä. Mutta arvokkain kontakipinta on jo nuo noin 30 eri työpaikoissa työskentelevää opiskelijaa ja heidän kanssa tehtävät oppimistehtävät ja ryhmätyöt. Niistä voi olla jatkossa hyötyä monella tavalla...


  Iines: "Ja jos opinnäytetyön saa tehtyä jollekin yritykselle, voipi se poikia työpaikan kyseisestä yrityksestä."

  Opinnäytetyötä kehoitettiin alkaa tekemään heti. Tähän on ilmisesti kannustanut se, että vain n. 30% on valmistunut YAMK-kursseilta toistaiseksi ja homma on jäänyt kivistämään opinnäytetyöstä. Mitä pitemmälle se venyy, sitä vaikeampi on tehdä. Tämä oli kuitenkin yllätys, että sitä kehoitettin alka tekemään heti, kun vain saa aiheen hyväksytettyä. Kertoivat myös, että eri oppimistehtävät on mahdollista ja kannattavaa laatia niin, että ne voi ympätä mukaan omaa opinnäytetyöhön. Tämä kuullosti järkevältä.
  Minulla on jo opinnäytetytön aihetta mietittynä ja teen sen varmaan oman kokemuksen perustuen pienyrityksen ja pienyrittäjän näkökulmasta. Tarkempaa en voine täällä kertoa, kun täällä on noita "Baader-Meinhofin" soluttautujia kuulolla, luulen.

  VastaaPoista
 125. Jape,

  kyllä tuo teksti on sarkasmia, jos hiukankin tuntee tekstilajeja ja kirjoittajan sen taustalla, niin kuin minä nyt tässä tapauksessa tiedän tuntevani.

  Teksti ei ole minun, ja tämän voin vaikka vannoa. Miksi kirjoittaisin salanimellä tekstin, joka vastaa minun ajatuksiani - eihän siinä ole mitään järkeä tai motiivia.

  Koeta nyt lukea uudelleen tuo teksti sitä silmällä pitäen, että se on käänteisteksti. Huomaat taatusti sarkasmin.

  Tuo on tietenkin turhaa, että siinä esiintyy sinun nimesi, mutta sekin asettuu tässä kontekstissa piikiksi Japen haukkujia vastaan.

  VastaaPoista
 126. Oi kiitos, Riku,

  tuosta ihanasta Eroa kepusta -linkistä, tuo on paras linkki ikinä! Eroan heti!

  Sanoo nimimerkki Kepulis hepatitistä suvussa

  VastaaPoista
 127. Aina törmään siihen, että sivistykseni ja osaamiseni on liian pientä. Toisaalta, eikö se niin ole melkein kaikilla, kaikki me kerromme juuri ja vain niistä teksteistä, jotka olemme lukeneet.

  Teeman Lauri Viita-dokumentti aiheutti minussa reaktion, pakko lukea Viitaa enemmän, tunnen tuotantoansa hävettävän vähän.

  Osasi sanaa pyöritellä!

  VastaaPoista
 128. Luin Viidan jo kirjallisuuden opinnoissani, sillä Viita kuului muistaakseni jo perusopintojen kirjailijatentittäviin.

  Viidan tuotantohan ei ole kovin runsas. Betonimylläri ja Moreeni - näillä kannattaa ehkä aloittaa, jos tahtoo kokonaiskuvan tärkeimmistä.

  VastaaPoista
 129. Vielä Riku - minusta tuo on nimenomaan viisaan ja sivistyneen ihmisen merkki, että tuntee vähäisen sivistyksensä ja lukeneisuutensa.

  Jo kaikki suomenkielinen ja siis myös suomennettu kirjallisuuskin on niin runsas, ettei eläissään ehdi lukea.

  VastaaPoista
 130. Betonimylläriä ja Moreenia hieman tunnen, niistä tuli aikoinaan televisiointi Veikko Sinisalon esittämänä, luultavasti Veke niitä esitti kokemassani runotilaisuudessa koulussa.

  Silti, tuo teksti on se jota haluan lukea, ehkä minullakin on taipumus skitsofreniaan, kuten kirjallisuusarvostelijat Viidan sananpyörittämisestä sanoivat.

  Se kuulostaa hienolta.

  VastaaPoista
 131. Iines: "kyllä tuo teksti on sarkasmia, jos hiukankin tuntee tekstilajeja ja kirjoittajan sen taustalla, niin kuin minä nyt tässä tapauksessa tiedän tuntevani."

  Ei siinä ole mitään sarkasmin elementejä, josta sen sarkasmiksi voisi tunnistaa. Se on nimetylle henkilölle (minulle) osoitettu puskasta anonyyminä heitetty herjaus.
  Minä en ko. herjakirjoittajaa tunne, joten en voi muuta sanoa kun suojaat herjaajaa. Teksithän on niin kuin se luetaan ja koetaan - mitään rivin välejä ei ole - eikä niin kuin sinä sanot, kuinka se pitäisi kokea. Herja mikä herja.

  Iines: "Miksi kirjoittaisin salanimellä tekstin, joka vastaa minun ajatuksiani - eihän siinä ole mitään järkeä tai motiivia."

  Jaa-a, eihän toisen aivoituksista koskaan. Tosiaan ko. kirjoitus vastaa sinun ajatumaailmaa ja tyyliä. Minun se ei vastaa.

  Iines: "sekin asettuu tässä kontekstissa piikiksi Japen haukkujia vastaan."

  Selittämällä voi tietysti koittaa seittää vaikka kuution palloksi, mutta ei se kuutio kuitenkaan todellisuudessa mene pyöreään reikään.
  Jos on rehellisellä ja asiallisella asialla, voi esitää omia kriittisiä ajatukia omalla nimimerkillään, eikä verhota ja väitää niitä toisen, tunnetun nimimerkin tekemisiksi. Kaikista hassuinta on keksiä että teksti pitäisi lukea jotenkin käänteisesti. Onko moista hassuutta vähän aika kuulukaan. Ei kai täällä millään kontinkielellä puhuta?

  VastaaPoista
 132. "Jape" se vain jaksaa! Eikä itse tajua, kuinka paljon käyttää herjaavia ilmauksia milloin kenestäkin.

  "Japen" alituiseen käyttämät nimitykset "ämmät", "svedufeministit", "hyysärit" jne jne enemmänkin kuin navan alittavia herjauksia.

  Mutta tietyn tyyppiset aivot eivät näitä itse ymmärrä.

  Ei siis ole "Japen" vika, vaan hänen aivojensa.

  Onneksi ne ovat vain massaa päässä.

  Opiskelemaan lähtevä Jape on sitten ihan toinen juttu.

  VastaaPoista
 133. Pitää vielä mainita, ennen kuin aletaan töni, että minä en ole kirjoittanut "Japea" "herjaavaa" kommentia, koska tulin juuri mökiltä enkä ole lukenut mainittua lehteä vielä.

  Laurin Viidan Moreenista teki Tapani Kansa mahtavia tulkintoja. Minä ainakin tykkäsin.

  VastaaPoista
 134. Kontinkielihänkontti konontti kovaakintti.

  Siis usko pois, Jape, sarkasmia se Anonyymin kirjoitus on, eikä kirjoitettu muuta kuin meikäläisen ja parin muun maahanmuuttosallivuutta vastaan. Sehän lukee siinä. Nyt vähän laajempaa perspektiiviä kehiin! Se kommentti on laadittu osittain kieli poskessa, mutta vakavasti artikkelin asiaa puoltaen! Sehän ivaa sitä, että tässä blogissa ei muka uskota tuollaisia faktoja.

  Minä siis uskon kyllä, en pidä maahanmuuttajiakaan puhtoisina pulmusina, koska en ole itsekään, saati muut valkolaiset.

  VastaaPoista
 135. Maailman tyhmin kansa suu ilmeisesti suomessa, ja sitä nämä "Baader-Meinhofin" soluttautujat, joita näyttää taas putkahtaneen tänne blogiin pinnalle, käyttää surutta hyväkseen. Murheelista on lukea mm. Uuden Suomen uutista, jossa todetaan:
  "Taskinen sanoo HS:lle, että resurssipula pakottaa viraston antamaan myönteisiä päätöksiä sellaisillekin hakijoille, joiden kohdalla perheenyhdistämisen "edellytykset eivät täyty".

  -Kielteistä perheenyhdistämispäätöstä ei voi tehdä, jos sille ei löydy perusteita, sanoo Taskinen lehdelle."

  Voi jumalauta sentään. Annetaan myönteinen päätös vaikka edelleytykset ei täyty! Ja kielteistä perheenyhdistämispäätöstä ei voi thdä jso sille ei löydy perusteita? Mitä vittua, eikö todistustaakka pidä olla sillä joka perheenyhdistämistä hakee eikä kääntiisesti, eli vstaanotajaamaalla? Aivan pähkähullua! Tämän tilanteen on saanut aikaan juuri svdrufeminsitit kuten Thors ja Biaudet. Samaan "enkelilaumaan" kuuluu kaikki Vihreät ja Vasemmsitolaiset, Haloset ja Viljaset. Ei hemmetti sentään mitä touhua.

  Lisään tähän erään kesksutelijan (ei minun kommentti) kommentin Uudesta Suomesta:

  Nimimerkki erpe kirjoitti...
  Maailman tyhmin kansa asuu suomessa.....
  20:20 erpe

  Joka on antanut vallan politiikoille ja naisille jotka haluavat mustia "olentoja"tänne korvaamaan näitä suomalaisia mörököllejä joita miehiksi nimitetään mutta todellisuudessa eivät sitä ole.Nämä miehiksi luullut oliot ovat pelkureita paskahousuja joita nämä suomalaiset tanttarat saavat määräillä kuin robotteja Valmetin tehtaalla.Valta on siirtynyt tälle tanttaralaumalle jolta käskyt tulevat näille hämäräheikeille jotka puoluetukea nauttivat ja tanttalauman käskyjä noudattavat.Kuten jo näistä kirjoituksista käy selville niin ei tervejärkiset suomalaiset miehet näitä lakupettereitä tänne haali vaan lähinnä rkp:n koko edustajajoukko ja kokoomusnaiset ovat etunenässä .Rkp:n porukka suomessa tarvii geeniperimää koska he eivät halua sekoittua ala-arvoiseen suomalaiseen rotuun ja omaporukka on jo ristiin sukua joka puolelta.


  Äkkiä vaalit ja ääni Perussuomalaisille!

  PS. Valton tyyli on tunnistettu! Edelleen vastenmielinen...

  VastaaPoista
 136. Iines: "Siis usko pois, Jape, sarkasmia se Anonyymin kirjoitus on,"

  Ei ole, eikä tämä ole mikään uskon asia. Osaan lukea kyllä, kirjoitus takkuaa joskus.

  Iines: "eikä kirjoitettu muuta kuin meikäläisen ja parin muun maahanmuuttosallivuutta vastaan."

  Jos näin olisi, olisi tuo kirjoitus osoitettu teille nimimerkillä ja käyttämättä minua keppihevosena. Ei, herjaus tuossaon motiivina.

  Iines: "Sehän lukee siinä."

  Niin kuin missä?

  Iines: "Se kommentti on laadittu osittain kieli poskessa, mutta vakavasti artikkelin asiaa puoltaen!"

  Jaa, no ilmeisesti laatijana tiedät tarkoituksen, mutta se ei välity tuosta kirjoitelmastasi. Tämähän tuo kokoajan lisää tulkintaa ja "tietoa" joka ei alkuperäisestä herjakommentista välity. Millään muotoa siitä ei väittämäsi välity eikä ilmene.

  Iines: "Sehän ivaa sitä, että tässä blogissa ei muka uskota tuollaisia faktoja."

  Selittelyä ja selvän asian vääristelyä. Takin nurjapuoli on päällä, saumat näkyy ja repsottaa lahjomattomasti.

  VastaaPoista
 137. Kysymys Iinekselle:

  Jos juuri nyt (n. klo 22:30) tulisi neekerimies pimpottamaan ovelle, laskisitko sisään?

  VastaaPoista
 138. Hyvää nimipäivää Iinekselle.

  Keskustelu näyttää muuttuneen vähän sekavaksi viime aikoina blogissasi, mutta ei anneta sen häiritä merkkipäivää.

  Onnea kovasti näin iltamyöhään ja toivotaan, että sää selviää sen verran, että pääset näkemään jonkun kunnon kuutamon meren yllä

  VastaaPoista
 139. En laskisi valkolaistakaan, joka pimpottaisi ovikelloani klo 22.30, ellen tuntisi häntä. Minulla on nimittäin tuohon aikaan usein jo yöpaita päällä. Asian kuuntelisin vaikka oven läpi, jos jollain olisi jokin hätä.

  VastaaPoista
 140. Voi, kiitos Tillman! Tänään on tosiaan Iineksen päivä.

  Mikähän sen keskustelun on sekavoittanut ja tulisikohan minun tehdä jotain sen hyväksi. Tätä vähän mietin itsekin.

  VastaaPoista
 141. Vaikuttaa siltä, että olet rasisti Iines. Kysytään kuitenkin vielä tarkentava kysymys.

  Iines: "Asian kuuntelisin vaikka oven läpi, jos jollain olisi jokin hätä."

  Jos tulija on kylmissään ja kaipaisi lämmikettä esim. teetä tai jotain, niin mitä teet? Vai kuunteletko vain oven läpi hänen hätäänsä, itse lämpimässä ja toinen kylmässä kenties sateessa?

  Miten tuo sateessa kylmissään oleva tulee autetuksi, jos vain kuuntelet oven läpi hänen asian?

  VastaaPoista
 142. Iines: "tulisikohan minun tehdä jotain sen hyväksi. Tätä vähän mietin itsekin."

  No selvät tunnettuun, nimettyyn henkilöön, kohdistuvat herjaukset voisit poistaa ilman kehoitusta ja selittämistä niitä sarkasmiksi. Siinä yksi parannusehdotus.

  VastaaPoista
 143. Paskan pärinät, kukaan päästä yöllä ketään sisään, jos pyrkijällä on Timo Soinin lupaamat hallelujaat ja oluen halvennukset mielessään.

  Timo on vähäosaisista ehkä kaikkein säälittävin, typeryydessään pelottavinkin. Posket pullottavat liiasta oluesta, äijä on muuten ihan seis.
  Timo tuntee itsensä: Posket putosivat polvilleen liiasta Libiksen nauttimisesta, muitakin yrittää syyllistää.

  VastaaPoista
 144. "Asian kuuntelisin vaikka oven läpi, jos jollain olisi vaikka jokin hätä."

  Siis tällähän juuri tarkoitan sitä, että kuuntelen asian yöpaidassani oven läpi, jos joku vieras mies soittaa pimeässä syysyössä ovikelloani. Idioottihan minä olisin, jos ryntäisin avaamaan varmistamatta, kuka yössä oven takana on!

  Jos soittajalla on jokin hätä, autan tietenkin häntä tai järjestän apua paikalle.

  Voi pyhä yksinkertaisuus nyt jonkun mekaanista lukutaitoa.

  VastaaPoista
 145. Ota Riku enemmän lantrinkia juomaasi, ettei mene asiat ja pää sekaisin. Ei nyt ollut kyse Timo Soinista, vaan "Yön Timosta", eli neekeristä. Eikä se katso kelloa koksa "apua" tarvitaan. Vain viran pöhöttömä lekuri voi sanoa "oven takaa", että ota pari buranaa ja tule aamulla vastaanotolle jos oirehtii vielä.

  Hienoa että Thorsin, RKP:n, SDP:n, Vihreiden ja Kepun pöljyydet tulee esiin. Toivottavasti pysyy estraadilla vaaleihin asti. Kaikki sataa Perussuomalaisten ja Muutos 2011 laariin. Ihanaa!

  VastaaPoista
 146. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 147. Iines: "Jos soittajalla on jokin hätä, autan tietenkin häntä tai järjestän apua paikalle. "

  No kerro nyt miten autat tuota yön timoa, jolla on kylmä ja kaipaa teetä? Väistelet kokoajan ydinkysymystä.

  TV:ssä oli tänään mainos, että Sotaveteraani keräys alkaa jälleen. Odotan kerääjää rahat valmiina.
  Kiinnostaisi tietää, miten sinä Iines reagoit, kun sukupuolen perusteella, vankilan uhalla, pakollista asevelvollisuutta suorittava varusmies tulee pimpottamaan ovikelloasi sotiemme veteraanien asialla. Kuunteletko vain oven takana että mikä hätänä? Ja sitten soitat apua?

  Itse muistan sotaveteraanikeräystä tehdessäni, että sotaveteraanin leskivaimo kutsui kotiinsa ja keitti kahvit. Hänellä ei ollut rahaa, mutta en moista häneltä olisi ottanutkaan. Hän kertoi sota-ajoista konkreettisesti ja omakohtaiseen kokemukseen perustuen. Hän ei kuunnellut oven takaa ja soittanut apua.

  VastaaPoista
 148. Iines, laskethan meidät sisälle jos me polkupyöräretkellämme satutaan ovesi taakse synkkänä, hyisensateisena yönä lokakuun lopulla ja meitä paleltaa niin, että hampaiden kalinalta emme saa sanotuksi oven lävitse asiaamme, mutta näet minun kalpean naamani ja tumman ystäväni Alin valkeat hampaat ja silmänvalkuaiset eteisen ikkunasta kun kurkistat?

  Laitoin kuvan hetkeksi tänne että tunnistat:
  http://kivaniemifoto.blogspot.com/2010/08/me-ollaan-kavereita.html

  VastaaPoista
 149. Jape, tänään ei ole kyse juomista tai lantringeista. Ihan selvällä, muttei seesteisellä päällä.

  Lue Soinin sairaita muutaman sanan iskulauseita, jotka ovat suurelta osalta lainatut Joseph Goebbelsilta. Ei ole hauskaa, ei.

  VastaaPoista
 150. En minä, Jape ja muut, kuuntele päivisin oven takana, mitä ovikellonsoittajalla on asiana. Minä avaan oven, aina.

  Annan rahaa, jos pussissani on. Aina ei ole, koska en juurikaan käytä käteistä rahaa, vaan korttia kaikkialla, missä se kelpaa.

  Minusta tuntuu vähän oudolta, että täällä kummastellaan sitä, että yksin asuva, yksinäisen ulko-oven hämärällä pihalla omistava nainen ei tahdo varmistamatta tulijaa avata oveaan pimeässä yössä, jos ovikello siis soisi. Ei ole muuten soinut, joten en tiedä, miten tositilanteessa käyttäytyisin. Oikeasti olen kyllä pimeinä talvi-iltoinakin avannut oveni tuntemattomille soittajille ikään kuin refleksinomaisesti.

  Minun ystävällisyyteni ja kauniiseen hymyyni on kerran vastattu raiskausyrityksellä, josta olen aiemmin kertonut, ja siitä jäi kokemukseen pohjaava varautuneisuus yksinäisiä kohtaamisia kohtaan. Se käy yhtäkkiä ja ihmeen kevyesti, kun sinuun tartutaan ja raahataan kohti metsänreunaa.

  Mitä väärää siinä muuten on, että yöllä varmistaa tulijan ennen kuin avaa ovensa, oli sitten nainen tai mies, vanhus tai nuori? Onhan ovisilmiäkin käytössä - minulla tosin ei ole.

  VastaaPoista
 151. Tapaan päivittäin neekereitä ja muslimeja. Olen saanut heistä paremman käsityksen kuin tästä Japesta.

  VastaaPoista
 152. Riku: "Lue Soinin sairaita muutaman sanan iskulauseita, jotka ovat suurelta osalta lainatut Joseph Goebbelsilta. Ei ole hauskaa, ei."

  Missä niitä on, kun en niihin ole törmännyt? Toisaalta en hakemalla hae mitään Soinin tekstejä, enkä kenenkään muunkaan. Luen niitä jotka tulee mediassa spontaanisti vastaan. Tässä iskulauseasiassa olen siis sinun kepulaisesti värittyneen pelokkaan tulkintasi varassa, jossa on vahva eilisen maku.

  VastaaPoista
 153. Iines: "Minä avaan oven, aina."

  Mitä hemmettiä? Juurihan sanoit, että et avaa, jos sinulla on yöpaita päällä. Onhan täällä kuultu aikaisemminkin oma kertomuksesi yön timosta, joka tuli joskus alkuillasta ovasi taakse etkä päästänyt sisään. Missä nyt mättää Iines? Haluan tässä vain oppia ymmärtämään niitä henkilöitä, kuten sinua Iines, jotka haluaa tänne niitä yön timoja MUTTA ei itse sitten uskalla/halua/mitä vaan auttaa heitä ja päästää sisään, vaan JÄTTÄVÄT SEN AUTTAMISEN MUIDEN HARTEILLE JA LOMPAKOLLE. Tätä toimintamallia ei voi hyväksyä!

  Edelleenkin jätät vastaamatta selvään kysymykseen: Miten autat konkreettisesti sitä yön timoa (suhtautumistasi apua tarvitsevaan kantasuomalaiseen mieheen ei tarvitse kysyä. Hän voi mennä veneen alle), joka tulee kylmissään hakemaan apua ja lämmikettä?

  Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että en minäkään avaa ovea kaikille. He eivät olekkaan hädän alaisia, vaan tarjoavat minulle pelastusta jota en koe tarvitsevani. Kyse on Jehovista, joiden jaarituksia en kerta kaikkiaan jaksa kuunnella. Heille en avaa ovea. Sotavetaraani -kerääjää odotan kyllä.

  VastaaPoista
 154. En voi olla kummastelematta älyllistä epärehellisyyttäsi ja omituisen kiihkoisia päätelmiäsi, Jape.

  Jos minä sanon, että en tahdo avata oveani oikopäätä ja varmistamatta syyspimeässä yössä kaikuvaan ovikellonsoittoon, alat puhua sotaveteraanien keräyksestä ja siitä miten istun oven takana ja soitan apua enkä keitä kahvia kerääjälle.

  Ei keskustelua näin käydä, että vedetään hatusta asioita, jotka sanotaan toisen sanomiksi ja harpataan eteenpäin tällaista valheellista pintaa pitkin. Sitten sanot, että minä en vastaa kysymyksiisi enkä kommentoi sanomaasi. No en tietenkään, jos viestintälinjasi on keskusteluteknisesti ala-arvoinen.

  Keräykset tapahtuvat muuten aina valoisan aikaan, se on sääntönä kerääjille mm. valtakunnallisissa suurkeräyksissä. Yöpaita päällä olen myöhäisillasta alkaen aamupäivään asti, kunnes lähden ulkoilemaan tai asioille. Tänä aikana ei ole koskaan ollut keräyksiä.

  Jos ovikello siis soi myöhään illalla, ei siellä mitään kerääjää ole. Ja jos jollain on hätä, hän sanoo sen kyllä ja saa apua; ostaa minun ei tarvitse yhtään mitään oveltani, yöpaita päällä. Ja tuo tuntuu naurettavalta, että oveni taakse hämärälle pihalle tulisi yöllä vapisevia viluisia ja nälkäisiä matkamiehiä, jotka kuolevat, ellen ruoki ja juota heitä. Katin kontit, yöbaarit ovat täälläkin auki, ja Donaldseissa on pöperöä kaupan 24/7 t.

  VastaaPoista
 155. Kuka ei työtä tee, sen ei syömänkään pidä!

  Maapallon väestöstä kolme neljäsosaa joutuu toteanmaan tuon liberalismin ihanteen todeksi. Markkinatalous tarjoaa loistavia esimerkkejä "yrittäjyydestä" ja itseohjautuvuudesta vaikkapa latinalaisessa amerikassa ja itäblogin maissa. Liikennevaloissa autonikkunoita pesevä lapsi on loistava esimerkki yksilöstä joka ottaa yksin vastuun koko elämästään palveluyrittäjänä.

  "Työ tekee vapaaksi" on absurdi toteamus yhä suurenevalle osalle, myös kansallista väestöämme, jatkuvasta tuotannon kasvattamisesta huolimatta. Irvokkuus konkretisoituu moraalisena oikeus työhön -vaateena. Globaalien markkinoiden "siirtomaapolitiikka" pakottaa yksityiset valtiot "nopean toiminnan yksiköiksi" ja rauhanturvajoukoiksi.

  Markkinatalous on tuottanut joukon "arvottomia" ihmisiä joiden sosiaaliturvasta ja sosiaalisesta pääomasta se ei ole vastuussa. Syrjäytymisen ja elämänhallinnan "kasvatuslaitokset" tuottavat identiteetin jolla ei ole enää mitään menetettävää, antavat ns. "viimeisen mahdollisuuden".

  Kauko Putki

  VastaaPoista
 156. No jaa, Kauko Putki,

  minusta ketään ei saa päästää edes kärsimään nälkää. Maailmassa on niin paljon rikkauksia ja hyvinvointia, että siitä riittää kaikille, kun hyvinvointi jaetaan. Nyt joillain on liikaa ja joillain ei mitään. Maapallo ja sen varat ovat minusta yhteisiä eivätkä sidoksissa siihen, kuka ahneimmin tekee työtä.

  Vaikka et sinä tätä tarkoittanutkaan, tiedän. Kunhan sanoin vaan. Ja minun oveni on edelleen auki tarvitseville. Ketään ei ole käännytetty auttamatta tai antamatta tai asiaa varmistamatta pois, ostamatta kyllä olen jättänyt.

  VastaaPoista
 157. PS

  Viimeksi ovellani kävi pölynimurikauppias, jolle sanoin kiitos ei.

  Tätä ennen kävi nuori poika, joka tahtoi minut Unicefin kuukausiavustajaksi. Päätös olisi pitänyt tehdä heti, ja tietty summa maksaa joka kuukausi. Ei saanut edes mitään esitettä luettavaksi, vaan poika olisi tahtonut sisälle keskustelemaan asiasta ja sitoutua olisi pitänyt heti. En sitoutunut, vaan pyysin nettiosoitetta ja mietintäaikaa, joten olen kai hirveä ihminen. Olisin voinut suostuakin, jos olisin saanut rauhan miettiä ja maksuosoitteen.

  VastaaPoista
 158. Sinä olet viestinnän ammattilaiseksi harvinasen huono keskustelija Iines. Tämän kait voin nyt todeta, kun kutsut minua älyllisesti epärehelliseksi. Voisi olla sinunkin älyllisessä epärehellisyydessä jotain sanomista, kun herjaviestit nimeät sarkasmiksi ja käänteisluettaviksi, silloin kun ne sinulle sopii.

  Sotaveteraaniasia sopii tähän oikein hyvin. Heidäthän on aika pitkälle unohdetu ja nyt vasta muistellaan, kun heitä on vähän. Häpeällistä touhua! He eivät varmasti taistelleet sen vuoksi, että tänne rahdataan afrikan sarvesta porukkaa nauttimaan suomalaisesta sosiaaliturvasta. Erikoisinta täsä asiassa on se että nämä henkilöt, jotka haluavat näitä afrikan ihmeitä tänne, käyttävät omia pelkotiloja perusteena, miksi HEIDÄN itsensä ei tarvitse auttaa ketään. Mutta ovet pitää olla auki kyllä. Tuo on älyllistä epärehellisyyttä jos mikä.

  Pidän kuitenkin tuota yöasu -perustelua olla tekemättä mitään - ja joka ikään kuin suojaa kaikelta kritiikiltä - mainiona. Pitää alkaa sitä käyttää itsekin, eli olen tässä kalsarisillaan (yöasu) niin voi aina perustella miksi minun ei pidä tehdä yhtään mitään tai minkään eteen.

  VastaaPoista
 159. Pari vuotta sitten ovellamme rimputteli ovikelloa ovelta ovelle -myyjä. Satuin olemaan täistä vapaalla ja yksin kotona. Keski-ikäinen mies olisi esitellyt tuotetta, jonka ostamiseen meillä ei ollut tarvetta. Kun sanoin sen hänelle, hän ei meinannut uskoa millään. Lopulta, kun hänelle valkeni, että kynnyksen yli ei ole tulemista, hän riehaantui. Hän suomeksi sanottuna haistatti p:t ja paiskasi oven sellaisella voimalla kiinni, että hyvä kun se ei pudonnut saranoiltaan.

  Kummallista, että kaiken maailman ovelta ovelle -kauppiaille ja puhelinmyyjille ei mene kalloon, että jos ihmiset jotain tarvitsevat, he kyllä osaavat ihan itse käydä sen ostamassa / lehden tilaavat.

  Nyt ei ovelta ovelle -kauppiailla ole tuloa ovemme taakse. Taloyhtiöön on hankittu ovisummeri, josta voi tarkistaa taloon pyrkijän. Se on karsinut epätoivotut tulijat.

  Ko sentti kon ontti kova hyntti!

  Ikävä kyllä ovisummeri on karkottanut myös pienet virpojat lähes tyystin. Eivät uskalla (tai ulotu) summeria painaa.

  Jape, johan naisihminen olisi järjenköyhä, jos iltamyöhällä ovensa avaisi tuntemattomille. Sehän on kuin kerjäisi ikävyyksiä. Soitto poliisille tai 112:een tuo avuan aika äkkiä paikalle, eli heitteille ei kukaan jää.

  VastaaPoista
 160. korjaus: töistä vapaalla (toki myös täistä :) )

  VastaaPoista
 161. Ei sotaveteraaneja unohdettu. Heti sodan jälkeen tehtiin historiamme suurin maareformi: Huhtikuussa 1945 hyväksytty maanhankintalaki käynnisti laajat toimenpiteet maan luovuttamiseksi siirtolaisille, rintamamiehille, sotainvalideille sekä sotaleskille ja -orvoille. Maanhankintalain perusteella muodostettiin 1950-luvun loppuun mennessä lähes 150 000 uutta viljelmää, tonttia tai lisäaluetta. Rintamamiesten asuntokysymys ratkaistiin myös kaupungeissa asutuslailla. Ainakin Helsingissä nämä rintamiestontit ovat tuoneet vaurautta veteraanien jälkeläisillekin.

  On selvää, etteivät veteraanit halunneet itsekään pitää meteliä itsestään sotien jälkeisissä oloissa. Olihan saatu ryssältä turpaan. Jokainen kunnon suomalainen kuitenkin muistaa sankarivainaita ja kunnioittaa sotaveteraaneja eikä halpahintaisesti käytä heitä keppihevosena päivänpolitiikassa.

  VastaaPoista
 162. JA - enpä usko monenkaan veteraanin kokeneen saaneensa "ryssältä turpaan". Ainakaan heti sotien jälkeen. Ehkä sitten myöhemmin valtavan neuvostomielisen aivopesun jälkeen.

  Sekä talvi- että jatkosodassa rauhan tultua armeijamme marssivat viikon verran TAKAISIN päin eli kohti koto-Suomea ennen kuin tultiin uusille rajoille.

  Siksi monet sanoivatkin silloin, että "sota voitettiin, mutta rauha hävittiin".

  Tietysti totuus on se, että rauha oli pakko tehdä, voimavarat olivat lopussa - mutta nyt olikin kyse sotilaiden tuntemuksista.

  Suomainen vastaa kymmentä ryssää oli takuulla yleisempi tunne kuin se, että saatiin ryssältä turpiin.

  VastaaPoista
 163. Ollaan siis taas siinä kunnossa, että velatkin muuttuvat saataviksi.

  VastaaPoista
 164. Kun katsotaan ja tulkitaan tarkemmin tätä "Anonyymin herjakirjoitusta", niin pakko on myöntää, että Iines on oikeassa ja Jape tämän yhden ainoan kerran väärässä.

  Kirjoitushan on raskaamman puoleista sarkasmia ja ironiaa. Ja kohdistuu sekä Hesaria että suvaitsevaisia vastaan.

  - siinähän herjataan Hesaria, koska se julkaisee "rasismisaastaa"
  - eli siinä käytetään suvaitsevaisten leimakirvestä (= rasismikorttia) itseään Suvaitsevaisuuden Ylintä Tahoa (= Hesaria) vastaan
  - näytetään, että näin helppoa se on - eli jos tuon olisi erehtynyt kirjoittamaan Jape (tai Soini, Halla-aho tai minä) netti- ja mediamölinä olisi ollut hirvittävä

  - kirjoituksessa kieltäydytään uskomasta Hesarin julkaisemia tietoja, koska itse muka tiedetään paremmin

  - ja vaikka asia olisi tottakin, kieltäydytään näkemästä mitään hälyyttävää siinä...

  ... että Suomi maksaa ainoana maana huijaukselta haiskahtavan perheenyhdistämämisen kustannukset

  ... että Suomi tarjoaa kaikille tulijoille täysihoidon ja elatuksen for ever

  ... koska tänne muka mahtuu (vaikka meillä on omiakin asunnottomia ja asuntojen hinnat ja vuokrat kauheita, eikä pakolaisia voi "kylmille tiloille" asuttaa kuten rintamamiehet aikoinaan, vrt. JAn kirjoitus)

  ... koska meillä muka on varaa (vaikka meillä ei totta tosiaan ole varaa, koska elätettäviä on jo nyt liikaa, huoltosuhde on perseellään, kantaväestön työuria pitäisi pidentää ja eläkkeitä leikata)

  Näin minä sen luin.

  VastaaPoista
 165. JA - puhuin sotilaiden tunnoista heti sodan jälkeen, en omista tunnoistani nyt.

  Esimerkiksi Talvisodan jälkeen kansan valtasi yleinen tyrmistys: miten voidaan tehdä tällainen rauha, kun sodassa oltiin voitolla!?

  Eikö asia ole näin?

  VastaaPoista
 166. Delilah "Jape, johan naisihminen olisi järjenköyhä, jos iltamyöhällä ovensa avaisi tuntemattomille. Sehän on kuin kerjäisi ikävyyksiä."

  Delilah hyvä. minä en nyt sekoittaisi tähän "pölynimurikaupiaita", kun on puhe elintasopakolaisiata, joita tänne rahdataan. Miksi naisten (yleistän tähän naisten, koska he enemmän näitä aftikan ihmeitä tänne haluavat) järjenköyhyydestä ei puhuta, kun he kritiikittömästi tänne haluavat näitä elintasopakolaisia mm. somaliasta. Eikä mikään kello soi vaikka kyse on selvästi jopa rikollisesta toiminnasta ja väärillä tiedoilla ja vilpillämaahan tulosta? Näiden afrikkalaisten kulttuurimme rikastajien haaliminen tänne on ikävyyksien kerjäämistä. Katso nyt ihmeessä tuota linkkiä tuolta ylempää. Tarkoitan laittamaani linkkiä Malmön Rosengårdiin, jossa mamut on pistänyt hulinaksi ja pitävät ruotsalaista yhtesikuntaa pilkkanaan. Sitäkö te haluatte tänne?

  VastaaPoista
 167. Just nii! Suomen kansa rypee köyhyydessä EU-kivirekeä vilusta väristen vetäen ja suolet kurnien kun SAMAAN AIKAAN tänne rahdataan mielettömiä määriä neekereitä makoilemaan luksusasuntoihin ja lisääntymään niissä. Vihdoin Hyysärikin sen tunnusti vaikka en sitä kyllä lue enkä edes tilaa.

  VastaaPoista
 168. Esimerkiksi Talvisodan jälkeen kansan valtasi yleinen tyrmistys: miten voidaan tehdä tällainen rauha, kun sodassa oltiin voitolla!?

  Kansalle vissiin kerrottiin torjuntavoitoista enemmän kuin kokonaistilanteesta? Minustakin alkaa tuntua siltä, että tuolloin olisi pitänyt kuulla kansan ääntä (jos se siis oli kuvailemasi) ja jatkaa viheliäiseen tappioon asti. Eipä olisi sinulla ja Japella nyt murhetta turvapaikanhakijoista.

  VastaaPoista
 169. 'Soini, Halla-aho tai minä'lle sanon, että vain perussuomalaiset osaavat olla kateellisia turvapaikanhakijoille.

  VastaaPoista
 170. Jape, kukaan tässä blogissa ei kritiikittömästi halua Suomeen väkeä rajojen takaa. Noista asioista on ihan turha kenenkään saivarrella.
  Väärinkäytöksiin laittomien maahanpyrkijöiden kohdalla yritetään löytää eduskunnan taholla ratkaisua. Täällä blogissa emme toisiamme solvaamalla niille mahda mitään.

  VastaaPoista
 171. Mies, joka kokee pahanolonsa syyksi ja hyvinvointinsa esteeksi naiset, kommunistit, hurrit ja ulkomaalaiset, on syvästi avuntarpeessa.

  VastaaPoista
 172. Tapsa: "Kun katsotaan ja tulkitaan tarkemmin tätä "Anonyymin herjakirjoitusta", niin pakko on myöntää, että Iines on oikeassa ja Jape tämän yhden ainoan kerran väärässä.

  Kirjoitushan on raskaamman puoleista sarkasmia ja ironiaa. Ja kohdistuu sekä Hesaria että suvaitsevaisia vastaan. "

  Onko nyt niin, että herjakirjoittaja itse puolustaa kirjotteluaan? Sävy sopisi, samoin kun se että Iines tuntee kirjoittajan ja tyylin.

  Yllättävää, että noinkin taitava kirjoittaja ei onnistu ilmentämään selkeästi sarkasmiaan, jos sitä on ollut. Myöskin väitetty sarkasmin kohde on aivan päin vastainen kuin mikä tekstistä välityy. Nolla pistettä tuosta "sarkasmista".

  VastaaPoista
 173. Delilah: "Jape, kukaan tässä blogissa ei kritiikittömästi halua Suomeen väkeä rajojen takaa."

  Silmät auki Delilah. Onhan noita: Iines, Kuunkuiske, Valto ja uutena hölmönä tuo nimimerkki JA.

  Oikein puistattaa, kun blogihistoriasta muistaa että Iines meisi ruusupuskan kanssa ryssiä vastaan rajalle ja toivottaisi tervetulleeksi. Sama meininki on tuolla nimimerkki JA:lla. Vastenmielistä!

  VastaaPoista
 174. Delilah: "Väärinkäytöksiin laittomien maahanpyrkijöiden kohdalla yritetään löytää eduskunnan taholla ratkaisua."

  Kerrotko hiukan lisää tästä prosessista, Delilah? En ole tästä kuullutkaan. Missä vaiheessa ratkaisuun löytämistä ollaan? Miksi asiaan on havahduttu vasta nyt? Nyt on paskat jo housussa ja tuhansia jonottamssa maahanpääsyä ja vielä niille jotka on siellä somaliassa hommailalan vapaa kyytiä suomeen, ohi kaikkien jonojen.

  Eikä ainoa seikka johon pitää ratkaisu löytää, ole holtiton maahanmuutto, vaan holtiton virkamiesten ja poliitikkojen ja mamu-hyysäreiden toiminta. Mitä toimenpiteitä sillä saralla ollaan tekemässä, Delilah? Siellä on niitä väärinkäytöksiä myös, ja vallan helvetisti.

  Pyytäisin sinua vielä, Delilah, hiukan luonnehtimaan sitä, millainen on näkymä, jos (ja tod.näk. kun) tuo mainitsemasi yritys löytää ratkaisu epäonnistuu? Mitäs sitten tehdään?

  VastaaPoista
 175. Täytyy myöntää, että mitään täsmällisiä tapoja en osaa sinulle esittää, Jape. Minusta on selvää, että ne, jotka käyvät läpi pakolaisina Suomeen tulevien henkilöiden tietoja, tekevät kaikkensa, jotta tänne ei väärin perustein tulla. Et kai luule, että tänne syli avoinna ketään otetaan? Ei edes kuoleman kynnyksellä olevia vanhoja isoäitejä, joiden omaisia maassamme jo asuu. Ei, pois pois vaan. Täytyy sanoa, että silloin hävetti olla suomalainen, kun heidän karkotuspäätöksensä tehtiin.

  VastaaPoista
 176. Delilah: "Minusta on selvää, että ne, jotka käyvät läpi pakolaisina Suomeen tulevien henkilöiden tietoja, tekevät kaikkensa, jotta tänne ei väärin perustein tulla."

  Ole hyvä, Delilah, ja lue uutisia. Juuri on uutisoitu, maahanmuuttovirastosta, että ne jotka tarkistavat noiden suomeen tulevien tietoja, eivät ehdi tehdä tätä ja näin ollen he ovat pakotettuja antamaan maahantulijalle väärin perustein luvan tulla maahan. Mikä kummallisinta, on tässä todistustaakka käänteinen, eli maahanmuuttoviranomaisen on todistettava, että maahantulijalla ei ole oikeutta tulla maahan. Tämähän on täysin pähkähullua, varsinkin, kun ei vaadita että maahantulijalla olisi velvollisuus näyttää aukottomasti toteen, että kuka hän on ja että mikä on hänen sukulaisuus suhteensa siihen jonka haluaa tänne tulevan mm. perheenyhdistämisen nimissä. Lue myös tuoreita uutisia, Delilah, joissa kerrotaan, että somaliperheissä voi olla jopa 8 kasvattilasta ja nyt nämä kasvattilapset haluavat perheenyhdistämisen nimissä sen oikean perheensä tänne. Jumaleisson sentään mitä touhua ja aivan pähkähullua, että tositustaakka on mamuviranomaisilla. Ja kun he eivät ehdi tehdä pelkkiin haastatteluihin perustuvaa (miten siinä saa totuuden selville? Abdullah 20 v. voi sanoa olevansa Muhammed 13 v., vaikka onkin Abdullah 20 v.) selvitystä, lakisääteisessä ajassa (tyhmä laki) niin on annettava maahantulolupa ja edut ja oikeudet.

  Delilah: "Et kai luule, että tänne syli avoinna ketään otetaan?"

  En minä luule, vaan minä tiedän että näin tehdään. Sekin moninkertainen somalirikollinen ja kriminaali, joka saatiin vihdoin tolkuttoman rikollisuran jälkeen karkoitettua Somalimaahan, niin johan täällä on jo punavihreidenRKPläisten feministien järjestämä kansanliike, joka koittaa ko. väkivaltarikollisen saada takaisin Suomeen. Hänellä kun on tuolla Smalimaassa niin turvaton olo.

  Delilah: "Ei edes kuoleman kynnyksellä olevia vanhoja isoäitejä, joiden omaisia maassamme jo asuu"

  Älä sekoita mummoja nyt tähän. Kyse on Somaleista jotka ei ole kuoleman kynnyksellä, lähimainkaan.

  Ja jos nyt noista mummoista sanotaan jotain, niin eihän he kuoleman kynnyksellä ole, varsinkaan se Egyptiläinen reilu 6kymmpinen vireä nainen. Hänellä on potrat pojat, jotka voisivat häntä hoitaa Egyptissäkin, jos niikseen tulee. Käsittäkseni se Egyptiläinen nainen piilottelee Suomen viranomaisia, joten hän on siis rikollinen tavallaan. Itse en kuitenkaan olisi huolissan noista mummoista, jos ja kun omaiset olisivat sitoutuneet heistä huolehtimaan omalla kustnnuksellaan. Ei minulla ole mitään tätä vastaan.

  Mutta somalit, he eivät halua, eikä kykene, huolehtimaan kenenstäkään omalla kustannuksellaan, vaan kustannukset tulee suomalaiselle veronmaksajalle. Tätä en hyväksy.
  Mikäli esim. Iines haluaisi ottaa hoteisiinsa vaikka 5 somalimiestä ja sitoutuisi huolehtimaan heidän kustannuskistaan ja vastaamaan myös siitä, jos ja kun ko. miehet syyllistyvät rikoksiin suomessa, niin siitä vaan. Haluaisin seurata kärpäsenä katossa tuota symbioosia ja kuinka kauan tuota auvoa kestäisi.

  VastaaPoista
 177. Lisäys: Haluasiin ojentaa Iinekselle nätin ruusupuskan, jos hän jaksaisi mainittua symbioosia esim. kuukauden.

  VastaaPoista
 178. ...ne jotka tarkistavat noiden suomeen tulevien tietoja, eivät ehdi tehdä tätä ja näin ollen he ovat pakotettuja antamaan maahantulijalle väärin perustein luvan tulla maahan.

  Väitätkö nyt ihan pokkana, että turvapaikkahakemuksia ei ehditä käsitellä ja siksi myönteisiä päätöksiä tehdään hm... pikavauhtia? Aateveljesi Tapio Arjo kirjoitti blogissaan 15/8/2009: "Uuden selvityksen mukaan turvapaikkahakemuksen käsittely kestää jotain aivan muuta kuin Maahanmuuttoviraston viimeisimmän tilaston ilmoittamat 215 vuorokautta, jollaisia keskiarvoja mielellään esitellään julkisuudessa. Luku on pelkkä tilastoharha. Hakija odottelee oleskelulupaa vastaanottokeskuksessa jopa 1095 vuorokautta. 200 vuorokauden käyttäminen harhauttavasti turvapaikanhakijan maassaoloaikana ei kuitenkaan ole Maahanmuuttoviraston vika. Johtajat Vuorio ja Repo ovat haastatteluissa avoimesti kertoneet käsittelyaikojen jatkuvasta pitenemisestä."

  Mikä tarve sinulla on kirjoittaa potaskaa? Jos tilanne on nyt oleellisesti muuttunut, niin pyydän todisteita siitä.

  Huvittava kerrassaan on väitteesi, että oleskelulupa on myönnetty väärin perustein, jos hakemusta "ei ehditä" tutkia tarpeeksi kauan.

  VastaaPoista
 179. Luulen, että Sinun näkemyksesi asioista on tullut jo useaan kertaan selväksi, Jape.

  VastaaPoista
 180. Ikävä kyllä täytyy todeta taas, että "Japen" kommentit alkavat vaahtosuisuudessaan lähennellä rikosnimikettä "Kiihottaminen kansanryhmää kohtaan".

  Kukanenkin voi tämän nimikkeen alla olevat faktat tarkistaa vaikka maahanmuuttoviraston sivuilta, tai kysyä poliisilta.

  Minua ja muita kovaluisia saa tällainen "Jape" rouhia ränkyttävällä tyylillään niin paljon kuin sanakirveessä vuoluvaraa riittää, mutta kaikki eivät ymmärrä, ettei terve kritiikinkyky kuulu "Japen" taitoihin.

  Japeja on mitä ilmeisemmin kaksi majoittuneina samoihin housuihin. Muuten noin ristiriitainen käyttäytyminen ei liene selitettävissä.

  Tillman mainitsi omassa kommentissaan, että täällä on kovin sekavaa. Mielestäni yksi syy sekavuuteen on "Japen" vaahtoaminen ja kaikkien erimieltä olevien visto tölviminen niin, että keskustelu ei millään pysy asiassa, saatika että jonkinlaisessa kasassa.

  Ymmärrän kyllä oman osuuteni "Japen" vaahtoamiselle. Minun pitäisi olla vaiti hänen kommenttiensa kohdalla tyyten.

  Mutta.

  Hän ei loukkaa minua niinkään henkilökohtaisesti vaan maahanmuuttajaystävieni kautta vaikka he eivät sitä tiedäkään, sillä hän puhuu heistä yhtenä likaisena vaatemyttynä osoittaen, ettei itse omista yhtäkään ulkomaalaista ystävää. Ei ehkä kohta yhtään kotimaistakaan.

  Minä en pakolais- tai maahanmuuttopolitiikasta saa väännettyä millään niin hirviömäistä kuin edellä moneen kertaan mainittu henkilö. Asiallinen kritiiki ja keskustelu avartaa käsityksiä, mutta huutaminen ja tolkutttomat pärskeet sumentavat senkin vähäisen järjenvalon jota kohti maailma yrittää pakolaisongelman kanssa pyrkiä.

  Jonkinlaisena mielipideindikaattorina tässä keskustelumaailmassa haluaisin toppuutella tuon kaltaista esiintymistä. Varsinkin kun ollaan rauhaarakastavan ja kritiikintekoa maltillisesti hallitsevan Iineksen blogissa.

  Anteeksi kovasti jos olen väärässä ihan kokonaan. Minun paatissani on peruutusvaihdekin.

  VastaaPoista
 181. Tapsa sanoi...
  "- näytetään, että näin helppoa se on - eli jos tuon olisi erehtynyt kirjoittamaan Jape (tai Soini, Halla-aho tai minä) netti- ja mediamölinä olisi ollut hirvittävä"

  Tapsa uudestaan:

  Soini, Halla-aho tai minä sanoi...

  VastaaPoista
 182. Delilah: "Luulen, että Sinun näkemyksesi asioista on tullut jo useaan kertaan selväksi, Jape."

  Niinkö? No sinun näkemystä ei ole kuultu, vaikka pyysin sinulta jotain konkreetisia tietoja mm. tähän väitteeseesi: "Väärinkäytöksiin laittomien maahanpyrkijöiden kohdalla yritetään löytää eduskunnan taholla ratkaisua."

  Lisäksi tämä sinun toinen juttusi, Delilah, on ihan hassu: "Minusta on selvää, että ne, jotka käyvät läpi pakolaisina Suomeen tulevien henkilöiden tietoja, tekevät kaikkensa, jotta tänne ei väärin perustein tulla."

  Kuinka sinisilmäinen ihminen voi oikein olla?

  Tuorein STT:n uutinen kertoo suomen "loistavan" sisäministeriön puuhaavan seuraavaa: "Sisäministeriö ehdottaa somalialaista biopassia Suomessa hyväksyttäväksi matkustusasiakirjaksi. Tähän mennessä Somalian passeja on pidetty epäluotettavina maan epävakaan tilanteen takia.

  Somalian väliaikaishallitus myöntää maan kansalaisille biometrisen tunnisteen sisältäviä, niin kutsuttuja e-sarjan passeja.

  Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) ehdotti aiemmin tänään, että biopassit voisivat auttaa perheenyhdistämisiä koskevien hakemusten vilpittömyyden selvittämisessä."

  Siis nyt sisäministeriö ehdottaa epäluotettaviksi tiedettyjä somalian "biopasseja" hyväksyttäväksi matkustuasiakirjoiksi? Ei helvetti sentään mitä touhua. Kerrotko Delilah kantasi tähän? Kerroithan juuri, että maahanmuuttoviranomaiset tekevät kaikkensa, että tänne ei tulla väärin perustein.

  VastaaPoista
 183. Ikävä kyllä täytyy todeta taas, että "Japen" kommentit alkavat vaahtosuisuudessaan lähennellä rikosnimikettä "Kiihottaminen kansanryhmää kohtaan".

  "Valto",

  Henkilöksi, joka pelkää omaa varjoaan, alitat näillä yritelmilläsi kaikki standardit. Kuten jo olen aiemmin sanonut, älä lue niitä pelottavia kirjoja, jotta et saa harhoja ja pelkotiloja. Toisalta "Baader-Meinhof" -tyylinen vihamielisyytesi järjestäytynyttä länsimaista yhteiskuntaa kohtaan kertoo, että kaikki kytkennät eivät ole kohdillaan ja tuo on jotain mitä pitää ponnekkaasti vastustaa. Olet onnistunut pääsemään - kuin scientologi ikään - tietylle tasolle elämässäsi. Tuolla tasolla ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin jeesustella ja olla käsi ojossa.

  Japeja on mitä ilmeisemmin kaksi majoittuneina samoihin housuihin. Muuten noin ristiriitainen käyttäytyminen ei liene selitettävissä.

  Heh heh hee - kun sinulle taannoin tähän samaan tyyliin hiukan vihjailtiin, olit huutamassa kunnianloukkaus syytettä :)
  Olet sinä hupaisa veikko "Valto".

  Minua ja muita kovaluisia saa tällainen "Jape" rouhia ränkyttävällä tyylillään niin paljon kuin sanakirveessä vuoluvaraa riittää

  Äläs nyt, lasin hauras, korota itseäsi ylemmäksi kuin kuulut. Sinä olet "pirstaleina" jo ennen kuin keskustelu ehtii alkaa. Sinun sanavarastoon ei kriittinen keskustelu, varsinkaan elintasopakolaisongelmasta, kuulu. Se missä olet varsin taitava on asioiden kääntäminen päälaelleen, jeesustelu, ja jonkinlaisena blogipoliisina olo, jonka virkamerkki kylläkin on haalea ja muropaketista saatu. Siinäpä valtuutus! Paljon on isoa mölinää, vähän asiaa ja sekin aiheen vierestä.

  VastaaPoista
 184. Minun näkemykseni on, että

  1) ihmisiä, jotka ovat hädässä, on autettava.
  2) Vähintä, mitä henkensä avulla maastaan pakenevien hyväksi on tehtävä, on annettava turvapaikka ainakin siinä määrin, kuin eri maiden kesken on yhteisesti sovittu.
  Turvapaikan saanti ei saa olla kiinni esim. ihonväristä.

  Jätän päätöksenteon niitä työkseen tekeville viranomaisille, joilla taatusti on enemmän siihen edellytyksiä kuin esimerkiksi sinulla tai minulla.

  Tämä saa tyydyttää tiedonjanosi, Jape, sillä siinä on kantani.

  VastaaPoista
 185. JA: "Väitätkö nyt ihan pokkana, että turvapaikkahakemuksia ei ehditä käsitellä ja siksi myönteisiä päätöksiä tehdään hm... pikavauhtia? "

  Luetko sinä ollenkaan lehtiä? Pitääkö sinulle, avuttomalle, kaikki näyttää kädestä pitäen?
  En minä mitään VÄITÄ, kerron kuinka asia on, lehti tietojen perusteella. Sinä tässä puhut paskaa, kun et mitään tiedä.

  Lähde: Uusi-Suomi 29.8.2010
  Maahanmuuttoviraston johtaja Heikki Taskinen sanoo HS:lle, että resurssipula pakottaa viraston antamaan myönteisiä päätöksiä sellaisillekin hakijoille, joiden kohdalla perheenyhdistämisen "edellytykset eivät täyty".

  -Kielteistä perheenyhdistämispäätöstä ei voi tehdä, jos sille ei löydy perusteita, sanoo Taskinen lehdelle.

  Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut huomautuksen ruuhkasta, sillä somalit joutuvat odottamaan päätöstä liian pitkään.


  Luen nyt tuo oikein hitaasti ja hartaasti tuo JA, ja ymmärrä lukemasi. Kaiken maailman touhoja sitä onkin.

  Ohessa vielä linkki ko. uutiseen kokonaisuudessan:
  5000 somalia jonossa – rahapula pakottaa Suomen vääriin päätöksiin

  JA: "Huvittava kerrassaan on väitteesi, että oleskelulupa on myönnetty väärin perustein, jos hakemusta "ei ehditä" tutkia tarpeeksi kauan."

  Sinä tässä olet huvittava pelle JA. Ei kyse, tyhmyri, ole minun väitteestä, vaan uutisessa kirjatusta faktasta. Tuo uutinen on tuossa linkissä, tavaa nyt sitä ja pyydä "vanhemmilta" apua jos et tajua.

  JA: "Mikä tarve sinulla on kirjoittaa potaskaa?"

  Sinä tässä paskaa kirjoitat. Minä, kuten tunnettua, kirjoitan faktaa.

  Jos laitat jotain kavereidesi Tapio Arjojen tekstejä tänne, niin laita hyvä mies linkki ko. tekstiin, äläkä copypastea jotain toisen sanomaksesi väittämää tekstiä tänne. Pitäähän tässä pystyä tarkistamaan mitä väität, ettet ihan paskaa puhu kokoajan. Opi perusasiat.

  VastaaPoista
 186. Puhallan pilliin kohdallasi, Jape.

  Keskustelutyylisi ei vastaa tämän foorumin linjaa. Odotan sinulta asiallisia tai hauskoja ja keskustelua edistäviä kommentteja.

  VastaaPoista
 187. Kiitos vastauksesta, Delilah, vaikka se ei vastannutkaan kysymykseen, mitä tehdä väärin perustein tänne tulleille ja täällä oleville. Täysin poikkeavasti tyylillesi, et vastannut ollenkaan kysymykseen. No en kysy enään, jos ei kerran pyytämällä saa vastausta ja perustelua väitteillesi niin olkoon.

  Se mitä sanot että jotkin viranomaiset tietäisivät asian minua paremmin ja että heillä olisi jotain "edellytyksiä" minua enemmän, on selkeä loukkaus kohtaani. Yllättävää, että sain sinulta kuulla tällaista.

  Sinä saat omin varoin auttaa niitä hädässä oleviasi, Delilah, mutta en valtuuta sinua käyttämään YHTÄÄN, minun varojani tai resurssejani tähän. Valtaosa suomessa olevista somaleista ei täytä Geneven pakolaissopimuksen mukaista pakolaisstatusta. Mitä muuta "naapurimaiden kesken sopimusta" sinä oikein kaipaat?

  Tämä blogi näyttää tänään olevan täynnä hyysäreitä, pahoinvoivaksihan tässä tulee...

  VastaaPoista
 188. Siinähän puhaltelet, Iines. Tämän blogin ilmapiiri ja yön timojen kritiikitön hyysäysmentaliteetti ei kiehdo minua vähässäkään määrin.

  Ei näin vastenmielisssä ilmastossa kiinnosta keskutellakaan...
  Oikeastaan naurattaa koko orkesterin surkeus.

  VastaaPoista
 189. Tule Jape minun teatteriini; avataan pian kunhan hämärä poistuu päivästä. Liput edullisia, orkesteri on suuri kamarisellainen, ohjelmaa riittää ja ooppera ensimmäinen esitys.

  VastaaPoista
 190. Kiitos kutsusta HG. Miten suhtaudut elintasopakolaisiin ja mamu-hyysäreihin?

  VastaaPoista
 191. " Se mitä sanot että jotkin viranomaiset tietäisivät asian minua paremmin ja että heillä olisi jotain "edellytyksiä" minua enemmän, on selkeä loukkaus kohtaani. "  Minä luulen, että HG:een orchestrassa tällä Japella synkkaisi hyvin.

  VastaaPoista
 192. Niin mutta kun...

  "muistakaa sotalapset"
  "muistakaa kansainväliset sopimukset"
  "se on rasimia"
  "olemme velkaa"
  "maksamme velkaa"
  "he eivät pärjää ilman meitä"

  Yöntimo

  VastaaPoista
 193. Kuulehan Jape. Medialukutaidonopetus on kohdallasi tyystin epäonnistunut.

  Yritähän faktajape lukea tämä vielä uudestaan ja uudestaan:

  -Kielteistä perheenyhdistämispäätöstä ei voi tehdä, jos sille ei löydy perusteita, sanoo Taskinen lehdelle.

  Minusta on muuten kummallista, että kaiken maailman japet kokevat tämän ihanan isänmaamme (Newsweek, PISA, kilpailukyky, koruptoitumattomuus jne.) mädäksi vain siksi, että olemme ottaneet somaleita tänne turvaan.

  VastaaPoista
 194. Sinulle on yllä annettu varoitus ala-arvoisesta solvaavasta tyylistäsi, Jape.

  Varoitukset ovat ohi, ja viestisi klo 21.02 on poistettu.

  VastaaPoista
 195. Iineksen lausuma loistakoon kirkkaana johtotähtenä: "Minä olen kyllä sitä mieltä, että ihmisen arvoa ei tarvitse mitata millään---se on autonominen arvo sinänsä".

  Voimassa aina ja kaikkialla.

  Amen ja öitä!

  VastaaPoista
 196. Itsesi sinä vain naurettavaksi teet Iines. Kyllä hyvin huomaa sinun kaksinaismoraalin ja kaksinaamaisuuden, kuten nyt vaikkapa tuossa taannoisessa anoyymiherjaajan tapauksessa. Olet selittelyn mestari.

  On jännää huomata kuinka viherkommunisteja ponnahtaa ensiin tähänkin blogiin kun sieniä sateella aina kun puhutaan kriittisesti maahanmuutosta.

  Iinekselleä, taaskaan, ei ole mitään keinoa, ei dialogia eikä mitään, ainoastaan sensuuri. Säälittävää. Eikö hävetä yhtään Iines?

  Ratkiriemukasta...

  VastaaPoista
 197. JA voisi ottaa tuolta opeltamme medialukutaitoa, se taipuu ihan mihin vaan, se lukutaitokin.

  Sitä voi lukea kontinkielellä, haltijakielellä tai käänteisesti tai ihan miten vaan. Ope ja open nenä tietää :)

  VastaaPoista
 198. Kyllähän me Jape tiedämme, että sinun mielestäsi viranomaiset saavat tehdä kielteisiä päätöksiä ihan ilman perusteitakin, kunhan ne koskevat somaleita. Ai mutta, eiköhän tuo ole peruste?

  VastaaPoista
 199. Mene Jape muualle kiukuttelemaan ja purkamaan turhautumisiasi. Iineksen blogiin ei sovi herjaava kielenkäyttö.

  VastaaPoista