20.8. Mökillä käymässä. Ruohonleikkurista katosi veto, itseveto. Se vaan stoppasi, vaikka vehkeen olisi kuulunut vetää minua perässään ylämäkeen. Moottori kävi, ja kone odotti, että eikö tästä perkele päästä liikkeelle. Leikkuri on raskasta mallia, eikä sitä työnnä vanha kehnokaan mäkisellä rinnetontilla. Ihan sama kuin auton pyöristä katoaisi veto. Tämän ongelman taidan siirtää kevääseen, koska sain nyt nurmikot niistettyä lyhyiksi ja syksyn sopii minun puolestani tulla vaikka heti.
Keväässä odottaa toinenkin mökkiongelma. Saunamökin huoneitten yhteinen pelli ei mene kiinni, sillä piipun sisällä on jokin kova este. Mistäs minä nyt muurarin nappaan? Koko saunamökki meinasi jo 80-luvulla jäädä rakentamatta muurarin puuteessa. Kukaan ei tiennyt muuraria eikä ollut nettiä. Viime tipassa saatiin kaksi juoppoa Turusta. Miehiä sitten haettiin keskellä kirkasta päivää kylän kaljabaarista töitänsä jatkamaan. Lähtiessään heittivät työvälineet ojaan. Muuristakin oli tulla vino, mutta se huomattiin kesken, ja käsittääkseni ainakin muurin loppuosa oikaistiin.
Ja mikä siinäkin on, että sitä kokee mökillä kaiken rikkimenemisen ja rapistumisen itseensä kohdistuvana. Niin se loppuu ihmisestä veto, ennen kuin ilta on. Tai ainakin ennen kuin hän huomaakaan, että ilta on tullut. Aitan katto on entistä sammaloituneempi ja mureampi, räystäslaudasta on pala pois, eikä sinnepäin viitsi enää katsoa. Pihlajisto kasvaa siihen eteen ja kyyt ovat valinneet aitanpolun kulkureitikseen.
Ja tiedoksi: aittaa ei tyhjennettykään, romut ovat toistaiseksi paikoillaan. Siskon puhdistamisuho talttui telttatuolin hajottamisyritykseen. Tuolin piti mennä kasaan kevyellä kirveeniskulla, hamarapäällä, samoin kuin vanhan laverisängyn. Terä ei mennyt otsaan, mutta ei mennyt tuolikaan rikki. Se ei hievahtanutkaan parista hamarapään iskusta. Tuoli päätyi sitten kokonaisena jätesäiliön viereen.
Poimin kukkapenkistä krasseja, kosmoskukkia ja keltakakkaroita Kustin haudalla olevaan enkelipatsaan maljaan. Kusti nousi usein kahdelle tassulle ja kurottui puoleeni, kun halusi syliin. Kun panin käden sen pyöreän takapuolen alle, se punnersi ketterästi ylös. Silloin ei kirjoitettu, ei luettu, ei tehty mitään muuta, kaksin käsin pideltiin. Jos Kustin torjui, se asettui torjujaan selin ja oli lyöty, hylätty, murheen murtama. Kun ihminen sitten heltyi ja sanoi että Kusti, se nousi salamannopeasti miukaisten ja tuli silitettäväksi, josta se lupsahti syliin ja alkoi kehrätä hurjasti.
21.8. Muuan kommentoija ehdotti lukupiiriä ja kirjoista juttelua. Samantapaista ajatusta on ehdotettu ennenkin ja niinpä panin sivupalkkiin kyselyn, koska lämpenin ajatukselle. Nyt alkuinnostuksen jälkeen ajatus on alkanut ahdistaa minua. Koen kuitenkin lukupiirin säänneltynä ja jollakin tapaa liian puikoissa olevana, työn kaltaisena. Sitoudutaan lukemaan kirja, josta sitten on määrä keskustella. Vähän tulee mieleen koulu ja oppilaat, joille on annettu tehtävä ja joita sitten määräaikana kuulustellaan asiasta. Joku on unohtanut läksynsä, joku ei osaa sanoa mitään, joku osaa ulkoa ja joku sitten säteilee yli muiden karismaattisilla sanoillaan. Harva sanoo kai mitään omaperäistä, enemmän pyritään toistelemaan muualta luettuja muka hienompia tulkintoja.
Enpä siis lopulta tiedä. Itselleni ominaisinta kirjoittamisessa ja lukemisessakin taitaa kuitenkin olla spontaanius, hetkestä syttyminen. Keskustelu syntyy itsestään, jos on syntyäkseen. Kaikki kunnia Kirsi Pihan lukupiirille, mutta en taida olla kirsipiha. Taidan lisäksi haluta miettiä kirjan tunnelmia enemmän kuin puhua niistä. Lisäksi haluaisin tätä nykyä lukea etupäässä uusia kirjoja ja kirjoittaa niistä, ja niitä on piiriläisten hankala saada etenkin isoissa kaupungeissa, ellei huomaa tehdä kirjastosta ajoissa ennakkovarauksia. Olen itse havahtunut siihen, etten halua enää ostaa hyllyjen tukkeeksi kaikkia kirjoja, vaan varaan mieleisimmät kirjastosta jo ennen niiden ilmestymistä. Näin pääsen jonossa yleensä ensimmäiseksi tai toiseksi.
Olkoon tuo kysely tuossa nyt kuitenkin säädetyn ajan, mutta ellei kiinnostusta ilmene huomattavasti enemmän, taidan jatkaa niin, että kirjoitan vain niistä kirjoista, joita olen juuri lukenut ja joista itselleni herää jotakin sanomisen tarvetta. Kauheasti en muuten tunne viehtymystä pohtia esimerkiksi romaanihenkilöiden tekemisiä, jos he ovat tästä päivästä ja esittäytyvät eroottisine ihmissuhde- tai maailmankatsomusongelmineen. Eri asia, jos pitäisi tutkia psykopaatti Hedda Gableria tai Don Juania tai Odysseusta, näitä narsisteja. Voisin myös pohtia, eikö Kevinin äiti tosiaankaan huomannut, että hänhän suorastaan kasvatti ja ruokki psykopaatin kasvua miehensä kanssa.
Aamut alkavat olla kosteita ja kylmiä. Olen juonut aamukahvini ja lukenut lehden tähän asti ulkona, takapihan terassilla kuunnellen ja katselen lintuja. Harmi, jos pitää luopua tästä. Puissa on parvi tämän vuoden poikasia, sinitiaisia ja ilmeisesti pajulintuja sekä myös varpusia. Pyydystävät jo hyvin taitavasti hyönteisiä lehtien alapinnoilta.
(Valokuva Iines, Sinitiaisen poikanen ymmärsi pestä kädet ja itsensä ennen ateriaa)
omistaminen velvoittaa... Jos katto mätänee, etenee lahoaminen rakenteisiin, ja se on sitten lopun alkua. Hysteerinen ei kannata olla, mutta realisti kylläkin.
VastaaPoistaSemmosta ja tämmöstä se on - *mökki-elämä*.
VastaaPoistaOlenkin nimennyt 'Mökin' työsiirtolaksi.
Puoli vuotta työsiirtola-aikaa on kyllä riittävästi.
Nohh... ei pitäs olla ko' tyytyväinen.
Puoli vuotta luonnon helmassa kaikesta hälystä ja 'joutenolosta' erillään...!
Syksy se tulla jolokottellee melekosela vauhila...
Olokaamme tyytyväisiä - kohta 'loma' loppuu...!
Sinulla on selvästi alakuloa päättyvästä kesästä, sieluun asti viiltävien syystuulien tulosta, sukat kastelevasta rännästä, ainaisesta palelusta ja koko talvikauden pimeästä helvetistä, johon ainoan valon luo lumihangen keltaiset koirankusemat.
VastaaPoistaTuollainen on turhaa, talvella on omat lukuisat riemunsa, kuten lämpöpattereiden toiminnan tarkkailu, pimeässä hissuttelu ja villavaateyhdistelmien kokeilu. Auringon kuvia voi aina halutessaan katsoa internetistä.
Sitten, kun ja jos, lopulta selviydymme toukokuuhun,laitamme hepenet päälle ja kylällä ihmettelemme:"Kuinka h-he-elvetissä voi olla nä-nä-näin ky-kylmä, vaikka on kesä!"
Siitä pari silmänräpäystä ja muutama itikka, kesä on paketissa!
Ihanat vuodenaikavaihtelut, jotka tekevät kylmässä pohjolassa asumisen niin mielenkiintoiseksi, sitä ei pysty etelämaalainen käsittämään.
Olet oikeassa Aleksis, aateluus velvoittaa.
VastaaPoistaKyllä tuo katto tulee pinnoittaa uudelleen - huopa vaan päälle ja reunalautojen korjaus. Rakennuksella on myös historiallista arvoa, ja se on jopa tarkoituksella siirretty paikalleen vanhan torppamme tien alle jääneeltä tontilta.
Remontti ei ole kauhean kalliskaan, mutta ei nyt halpakaan. Rahanreikiä vain kesäpaikassa on paljon, kun mikään ei pysy ilman uusimista.
Eko, työsiirtola tosiaan, mutta toisaalta olen aina syksyisin pirteämpi kuin koskaan ja fysiikka hyvässä kunnossa.
VastaaPoistaDelilah, tottakai poistan, jos tahdot niin. Mieluusti olisin jättänyt ylimmän, mutta teen kuten tahdot.
Minulla taitaa olla alakuloa vähän siitä, Riku, kun totuin kesällä siihen, että huushollissa oli vipinää. Nyt on aika hiljaista, vaikka toisaalta nautin rauhasta.
" ... Ja äkkiä on ilta. ..."
VastaaPoistaSitä paitsi käärmeet ovat sympaattisia olioita. Ja niillä on oikeus olla täällä, ne ovat Sinua aikaisemmin tänne tulleet, maapallolle. (Eikä ne pistä, ellei niitä potki. Sinäkin - tai kuka tahansa - pistäisit jos sua potkittaisiin?)
Anonyymi kannattaa etuilua. Minusta se, että ehti ensin, on kapitalismin alku ja juuri.
VastaaPoistaNo jaa, vakavasti puhuen, käärme ei ole minusta sympaattinen, ei edes se veikeä vesikäärme, joka kiemurteli ja lauloi.
Minä inhoan ja kammoan käärmeitä mutta en tapa niitä. En myöskään ota niitä ämpäriin ja kuljeta toiseen reviiriin, sillä tiedän miten ankea maahanmuuttajan osa on.
Haluaisin taloyhtiöihin tiukan pykälän: matelijoita ei saa pitää kotieläiminä. Olisi kurjaa joutua kurkistelemaan vessanpönttöön ennen asiomista.
Kiitos, Iines, että poistit sokelteluni! Näistä kirjoitin:
VastaaPoistaSinun, Iines, ei tarvitse stressata lukupiirin takia. Onhan mahdollista keskustella kirjoista täällä, kuten ennenkin, ilman lisävaivaa.
Mökin katon uusiminen tänä kesänä vei mieheltäni monta päivää. Kun urakka valmistui, totesimme tyytyväisinä, että seuraavalla kerralla urakka on muiden harteilla.
Mopsiystäväni kuolemasta on jo vuosi. Muistelemme sitä lähes päivittäin. Joskus kuvittelen kuulevani sen kynsien rapinan lattialla ja tuntevani tassun näpäyksen, jolla se aina muistutti, että vielä eivät rapsutukset riittäneet.
Delilah,
VastaaPoistaon kuitenkin aikamoinen rahansäästö, jos katon voi laittaa itse. Toisaalta terveys on tärkeämpi, puuha on jopa vaarallista, ellei ole ammattiosaaja. Oma isäni putosi vanhan kesätorppamme katolta, kun katolle laitettiin uudet päreet. Siis totta, meidän kesäpaikka oli alun alkaen pärekattoinen torppa. Isältä murtui kylkiluita siinä turmassa.
Mopsit ovat viisaita koiria, olen kuullut mopsin omistajalta. Minulla oli peräkkäin kaksi vanhaksi elänyttä koiraa, joten tutustuin moniin koiriin (ja ihmisiin), kun omiani ulkoilutin Pikkukaupungin kaduilla.
Minä hieman ennätin innostua tuosta kirjakerhosta, nimenomaan se poikkeavien ja vastakkaisten näkemysten esittäminen minua kiihoitti. Vielä Meriluotoa lukematta, olisin epäilemättä moittinut häntä sukupuolisesta estoisuudesta, miksi ei antanut palaa, vaan kaunistelemalla kaunisteli. Vertailukohdat ja kontekstit olisivat epäilemättä löytyneet, kun tarpeeksi iloitellen niitä olisi hakenut. Lisäksi olisin epäilemättä hymyillyt menneiden aikojen sukupuolimoraalin outoutta.
VastaaPoistaSinitiaisen käsien pesu on turhuuksien turhuus, täytyykö sitä niin puhdas olla, kun kirvoja, hämähäkkejä ja matoja poskeensa vetelee.
Kiihoituksesi ei mene hukkaan, Riku, joten älä suotta rauhoitu. Voin hyvinkin palata moneenkin kirjaan, joihin voit sijoittaa nuo mainitut näkemyksesi. Eivät mene hukkaan hyvät uhot.
VastaaPoistaSanoinko jo, että olen varannut kirjastosta koko joukon uusia tulevia kirjoja, joista jostakusta varmaan tule jotakin kirjoitettua? Ja kun menen kirjastoon, minulla on uusi varauslista syksyn kirjoja.
Sinitiainen kylpi pikku lammessa ja nousi siitä sitten ruokailemaan. Kuva on kuukauden vanha jo.
Erityisen otollista on se yleinen tapa arvostella asioita, olisi kiva kirjoittaa arvostelu jonkun päähänpinttymän, poliittisen näkemyksen, maahanmuuton, feminismin, miesasian yms. lööperin (en sanonnu!) näkökulmasta.
VastaaPoistaSitä parempi, jos tekstillä tosiasiallisesti ei olisi mitään tekemistä niiden kanssa, niinhän osa arvosteluista kirjoitetaan.
Alkuperäistä teosta ei sanojen takaa juuri näy, arvostelija pyrkii olemaan käsiteltävän tekstin suhteen viisaampi kuin teoksen tekijä.
Jos niin oikeasti on, teos olisi voinut jäädä julkaisematta.
Minusta kirjallisuuskritiikki on metakirjallisuutta, itsenäinen essee. Se piirtää toisen todellisuuden teoksen rinnalle, eikä kritiikissä ole tarpeen selittää, mitä kirjailija tarkoittaa, eikä välttämättä sitäkään, mitä on.
VastaaPoistaKritiikki on kirjoittajansa näyttö, joka ammentaa olemassaolevasta teoksesta. Oma lajinsa, parafraasi.
Olen joskus miettinyt, olisiko kunnon kritiikki vain se, joka arvioi, miten kirjailija on työnsä tehnyt.
Vielä se, että
VastaaPoistakriitikoista tykkäsin Jukka Kajavan tyylistä. Hän ei hienostellut, mutta osoitti asiantuntemusta ja oivallusta kritiikeissään.
Minua miellytti sekin, kun hän haukkui kuin rakkikoira jotakuta esiintyjää, joka ei osannut sanoa vieraskonsonantteja (g, b, d), vaan niiden tilalla tuli kovat kotimaiset vastineet k, p, t. Tämä on selkeää kritiikkiä, johon oli aihetta.
Kirjallisuuskritiikit ovat toki eri, mutta suunta on mielestäni sama.
Luotan näkemykseesi kritiikistä, olet epäilemättä sitä minua enemmän pohtinut.
VastaaPoistaMinä pidän eniten koruttomasta teoksen sisällön kertomsiesta, ilman mitään kriitikon henkilökohtaisia panoksia.
Kajavasta en osaa sanoa paljoa, ainakin asemansa nousi jo vitsin tasolle, tässä yhden sanomalehden isossa maassa.
Pääskyset lentelevät VIUH VIUH vaan. (Etenkin tuulipääskyset.) Mutta tiedättekö - no ettepä tiedä - että niiden pesät on saastaisia, täynnä kaikenmaailman loisia. Jos esimerkiksi Sinitiainen menisi pääskysen ex-pesään, alivuokralaiseksi, se saisi heti jonkun infektion. Tämä on totta! Siinä olisi Tintti hyvin äkkiä ketarat pystyssä.
VastaaPoistaMinä olen usein harmitellut tietämättmyyttäni kasveista, linnuista ja muista eläimistä.
VastaaPoistaKasvien kansioon keruu oli juuri loppunut oppikoulusta, kun sinne menin. Peruskouluksi se sitten muuttui, eikä siellä eläinopista tainnut olla kuin joitain kepulaisia poliitikkoja, kasviopin puolella kekkonen.- Niillä ei, jokainen ymmärtää, pitkälle pötkitä.
Uskon, että se sittenkin oli sinitiaiselta kohtuullinen veto käydä pesulla ennen ruokailuaan. (ruokavalionsakin lunttasin w:pediasta)
Minusta on KAMALAN fiksua että ihmiset eivät tiedä eläimistä liikaa. Koska... se menee sitten semmoiseksi disneylandiksi. (Joka on aivan hirvittävää. Siis hirvittävämpää kuin väärinkäsitys.)
VastaaPoistaToisaalta, eläimiähän ihmisetkin ovat. Se on totta. Mutta ihmisille riittää se että he tuntevat itseään sen verran että tulevat toimeen a) itsensä kanssa ja b) toisten kanssa.
Ps. Kissat osaavat tämän itsestään!
Lisäys: tuo b) kohta kissoilla kyllä vähän uupuu. (He ovat ajatelleet - ehkä - että antaa olla?. Kissathan keskittyvät vain oleellisiin asioihin. Esimerkiksi elämiseen.)
VastaaPoistaIhmisen sanominen eläimeksi on toki biologien tahallisesti suorittamaa rajaamista, jotta käsite "ihminen" tulisi oman tieteen kautta ymmärrettävksi.
VastaaPoistaMinä sorruin vanhoja kepupoliitikkoja vertaamaan eläimiin, se oli väärin, anteeksi siat, laamat, käet ja mitäniitäon!
Satiaiset ovat sosiaalisia eläimiä.
VastaaPoistaKerran, kun kirjoitin saksankielen koetta, niin yksi sellainen puraisi minua ns. "arkaan paikkaan". Samperi, kun ulvahdin. Ja Martti Karhuvaara, joka niitä kokeita valvoi, ajatteli että "mikähän mikikselle nyt tuli?". (Tai en minä tiedä mitä hän ajatteli. Mutta mua sattu kamalasti.)
Kasvien kerääminen kansioon - herbaarioon (sanassa on kuulasta sivityksen kaikua) - oli aika karmeaa, etenkin kun ei tuntenut alaan kiinnostusta. Seurasin mieluummin muurahaisten mielenkiintoista elämää.
VastaaPoistaOikeastaan kansioon pitäisi kerätä ihmisiä. Sitten sen kansion voisi nimetä kasvokirjaksi. Hieno idea!
Mielenkiintoista muuten, että keskusteluamme Meriluodosta kommentoi Meriluoto. Ailakinhan elää, joten jospa kirjapiirimme pyörähtelisi hänen luokseen viisaita puhumaan... Ottaisikohan vastaan?
... tämäkin on totta, siis tuo edellinen. Miksei muka olisi? Muistan, että intensiteettini noita kokeita kohtaan (aamulla se oli ollut vielä ihan Okay) romahti kun se (samperin) elukka puraisi minua. (Vitut, miksei se puraissut luokan priimusta?)
VastaaPoistaIhan oikeasti muistan kasvienkeräämättömyyttä silloin natiaisena harmitelleeni. Ymmärrän, että jos olisin oikeasti joutunut keräämään, mieli olisi luultavasti muotoutunut uudelleen.
VastaaPoistaIhmiset ovat kaikki samannäköisiä ja niillä on vaihdellen viittä eri mielipidettä.
Siis - ettei tulisi väärinkäsitystä - mun käsitykseni Aila Meriluodosta on täynnä rakkautta. Samoin kuin Eeva-Liisa Mannerista. Ja Elvi Sinervosta. Ja Katri Valasta. Ja Anna Ahmatovasta.
VastaaPoistaTuolla Anna Ahmatova kävi toisinaan elpymässä, "raikasta harjuilmaa nauttimassa".
VastaaPoistaAhmatovan Requiem on hirvittävän koskettava runo. Se on haava. (Ailan runoista en nyt puhu, hänellä on paljon hyvää, paljon.) Apollinaire on myös aika.
VastaaPoista...
VastaaPoistaEn tahdo enää kohmettua pelkooni,
paras kutsua esiin Bachin Chaconne
ja sen mukana muuan mies.
Puolisoa ei hänestä tule, ja silti
juuri meidän vuoksemme järisee
kahdeskymmenes vuosisata.
Satuin luulemaan häntä siksi jolle
salaisuus oli lahjoitettu
ja säädetty katkera kohtalo.
Sumuisessa yössä hän viipyy
Matkalla luokseni Fontankan taloon
juomaan Uuden Vuoden viiniä. ...
Siis, ellei tiedä mitä "Fontankan talo", tarkoittaa, ei tämä teksti välttämättä avaudu. Tai tämäkään...
" ... Sinut vietiin aamunsarastaessa,
Sinua, kuin vainajaa, saatoin,
Pimeässä huoneessa itkivät lapset, ... "
Tämän kyllä tajuaa
" ... Hetken valtavuutta ylisti kuoro enkelten,
Ja taivaankansi suli tuleksi.
Isälle hän sanoi: "Miksi Minut hylkäsit!" Mutta Äidille: "Liian suuri on murheesi" ...
Ps. äidit "pyöräyttävät" lapset maailmaan. kyllä siinä isän rooli on aika lailla perifeerinen.
VastaaPoistaApollinairen runo "Zone" alkaa "Viimein väsyt tähän vanhaan maailmaan ..."
VastaaPoistaMinusta (so. minun mielestä) kaikkien runojen olisi hyvä alkaa niin. Ps. Jukka Kemppinen niitä on muuten suomentanut. (Ja jos sanon suoraan niin toiset niistä ovat parempia kuin toiset. Siis kaikki eivät ole yhtä hyviä suomennoksia.)
Ai, että mistäkö minä tämän tiedän? enhän osaa sanaakaan ranskaa... paitsi "pardon, Mme". Siitä minä sen tiedänkin kun osaan suomea.
Guillaume Apollinairen paras teos on Hirveä Hospodar. Toivoisin, että se tulee lukupiirin listoille.
VastaaPoistaHöpö höpö, tilaa kommenttiruuduissa on rajattomasti, Mikis käyttää niitä oivallisesti. Iines arvioinneissa on ylipäällikkö, hän kun hyväksyy, kellään ei ole mitään sanomista.
VastaaPoistaNiin se on, vaikka minun mielestäni aivan anonyymeja pitäisi hieman raakata, kun hussulan tuju ja prääkynän puju, niissä ei ole mitään järkeä, usein pelkkä pahuutta.
"Hirveä Hospodar" on muuten hyvä runoelma. Aivan mainio. (Tosin vähän häijy, eli ilkeä.)
VastaaPoistaHei kaikille,
VastaaPoistasuper-ihq-viikonloppu takana!!! :)
Ja nyt on pakko saada vähän hehkuttaa, ennenkuin perehdyn teidän viimeisimpiin seikkailuihinne täällä Iineksellä: olin Oikealla Mökillä ekaa kertaa ties kuinka moneen vuoteen!
Siis silleen, että on puusauna, ulkohuussi, ulpukoita, lumpeita, joutsenia; lehmihaka n. 10 metrin päässä aitastani (!!! - Aitassa just penskana maalla nukuttiin!!!) - Ja se ilma!!! Se kun vetää maalla henkeä ekaa kertaa!!!
Näin myös kuikan, metsäsammakon, ja kirkkaan tähtitaivaan; sellaisen, jota ei kaupungissa tai sen laitamilla koskaan ulkovalojen kanssa voi nähdä!
Plus sain grilliruokaa (kanaa ja täytettyjä herkkusieniä, nam!), ja puulämmitteisellä hellalla paistettuja pitsimäisiä räiskäleitä!
- Huom!!! Ei puhuta letuista, vaan kulinaarisesta taiteenmuodosta, johon liittyy mansikka- ja omenahillo, sekä kermavaahto.
Näin meidän kesken: hella ei syttynyt, saunan lämmittämiseen meni ikuisuus, venettä ei saatu näppärästi vesille, eikä liioin takaisin rantaan.
Oikeasti: huomasin myös, että vaikka helsinkiläislikka olenkin, olen silti kätevä emäntä; suorastaan uudisraivaajalle sopivaa vaimo-ainesta... ;)
Jospa valotan taustaa. :)
Kaksi tosi läheistä naisystävääni ovat tunteneet toisensa ihan pilteistä; heidän naapurinsa, ja siten ns. Kolmas Muskettisoturi on esiintynyt kaikissa taruissa ja legendoissa, joita olen kuullut, mutta emme ole koskaan tavanneet (kerran nähtiin yhdessä konsertissa, 10 vuotta sitten, ja sanottiin käsipäivää). - Tytöillä on ollut tapana viettää viikonloppua keskenään ainakin kerran kesässä Piian Mökillä (nimi muutettu), siitä pitäen kun olivat n. 12 v.
Yhden ystävän vauva liittyi aikanaan kuvioon; tänä vuonna poika täyttää 9 v, ja ennen kuin ehdittiin edes alkaa säätää, Piia ehdotti, että vietetään Trad. Loma ja Pojan synttärit yhtä aikaa. - Muulle suvulle ja kavereille olisi sitten juhlia myöhemmin, äidin valinnan mukaan (äiti on yh; mies jätti kun kuuli raskaudesta). - Poika on supersuloinen eemeli; meidän kaikkien oma kulta, mutta vaatii kyllä vakaata kättä meiltä tädeiltä ("pelkkää namia ei voi syödä"; "yksin et mene laiturille etkä järveen", "nyt harjaat hampaat ennen kuin puhutaan mistään muusta"... Terve lapsi siis! :))
- Nyt minut kutsuttiin ekaa kertaa "Piian mökille" synttärijuhlan viettoon; mehän ollaan kaikki aivokirurgeja ja ydinfyysikkoexperttejä, eli sopivan ajankohdan löytäminen yhtään minkäänlaiselle kokoonpanolle oli kiven alla. - Näin me naiset vain jaksamme, ja jaksamme, Eeva Kilpeä mukaellekseni. :)
VastaaPoistaOikeasti: he kolme ovat tunteneet aina!
Jos Piia ei olisi niin lämpimästi ja moneen kertaan kutsunut, en olisi lähtenyt.
Char on tiukka täti; kaikissa Poikaan liityvissä kemuissa ja arkitapaamisissa suhtaudun häneen kuin omaan lapseen.
Tiukemmin kuin äitinsä, ja tiukemmin kuin muut "kunniatädit"! :)
Olen siis nyt se pahis; äiti, Char kiusaa, huusi tenava kesken hurjan järvileikin - kun äiti kävi sopivasti pii-hädällä just kesken uimareissun... Äiti ei sanonut mitään, paitsi että ei varmaan Char kyllä kiusaa, ainakaan tahallaan...
Toisaalta halin ja pussaan, ja ostan ja lainaan kirjoja, ja järjestän meille kahdelle hauskoja leffatreffejä karkkeineen, leikkipuistotapaamisia, ja uimarantapäiviä kesäisin, silloin kun äiti on töissä. - Melkein meinasin kysyä, että olenko teidän mielestä liian hallitseva, ennenkuin muistin keiden kanssa kirjoittelen, tuttujen ja kivojen ihmisten lisäksi:)).
- Palautetta saa kuitenkin antaa. Ihan kaikki!!!
Sanoo Char Armollinen. :) Joka vastaa kenelle haluaa. :)
En edes viitsi tarkentaa kysymystä. - Pelkkää karkkia ja sipsiä ei syödä. Uimaan tai laiturille ei 9 v. mene ilman aikuista. Soutuveneessä on asianmukaiset liivit kaikilla päällä. Hätäpilli ei ole lelu. Veneessä ei pompita tai nousta seisomaan ennen lupaa: periaate on se, että kaikkien peput on penkeissä.
Näistä minä väänsin penskan kanssa kättä.
Tai siis. Hän vikisi, ja koetti aloittaa temppuloinnin, minä puhalsin bluffin.
Venereissu sujui hyvin, kivaa oli, ja poika oppi soutamaan! :)
Muut tädit komppasivat. :)
Olen muuten muutaman vuoden vanhempi kuin ystävättäret, ja ainoa, jolla on lapsia/hoitolapsia.
Joka on hoitanut lapsia työkseen, ja joka ei ensisijaisesti mieti lapsen traumoja, vanhempien toiveita, sitä mitä Jeesus tekisi, tai mikä ois just kivaa, vaan kerta kaikkiaan haluaa ojentaa penskat yhtenä elävänä, joskin ehkä närkästyneenä kappaleena takaisin vanhemmilleen silloin kun ollaan sitten kivan kokemuksen jälkeen taas yhdessä. - I'm your gal.:)
Osallistun sitten kriisiterapiaan ihan näin yksilöhenkilönä myöhemmin, jos tarve vaatii. ;)
Olisi ollut sopivaa lukea viestit ennenkuin vastaa; tänään olen vaan niin tohkeissani kivasta, edes-vähän-luonnonmukaisesta viikonlopusta!!!
P.S. Olisin äänestänyt Meriluotoa - minusta Pekka Töpöhäntä olisi oikeasti ollut kiinnostavin valinta! Hyvä tarina tähän suomalaiseen keskustelukulttuuriin: erilaisuus, kiusaaminen, kiusaajien motiivit, Erilaisen selviäminen, tai sellaisen hyväksyminen... Entä miksi paheksunta nostaa päätään?
Riittääkö se, että on Maahanmuuttokriittinen?! Että ongelmia tulee, ja paras sulkea rajat.
.- Juu, newsflash: ihmiset temppuloivat muutenkin, ihan ns. saman kulttuurin sisällä.
Toiseksi: ihan lähipiirissä on suomalainen mies, joka on hyvän työn perässä muuttanut USAan. Hänellä on vaimo ja yksi taapero; kodin pinta-ala on 300 neliötä, ja autoille tilaa on 5.
Häntä yleisesti ihaillaan: että voi, mikä onnistumistarina! - Kukaan ei meillä kysy, että kenen kustannuksella se onnistuminen on hankittu. Että siinä taas yksi maahanmuuttaja riisti amerikkalaisen ihmisen sosiaallisen turvan, ja ehkä elämän.
Ja miten arvokasta "onnistuminen" on, jos päätyy elämään muurien sisälle, hyvinvointivankilaan. Onko illalla hyvä ja rauhallinen mieli, kun tietää, että muu kaupunki, omien turvallisten, maksettujen, vahdittujen rajojen sisällä toimii, mutta kaikki muu tulehtuu ja palaa?
Entä kuinka kauan ne maksetut muurit pitävät?
Jos tässä ei ole Pekka Töpöhäntä-ainesta, syön hattuni!
VastaaPoistaIines, jos palsta olisi minun, pereJhtyisin tähän Tapsan ideaan!
Ilman vaiheita! :)
Ja antaisin keskustelun rönsyillä, jokaiselle läheisiä teemoja koskettaen, vaikka se aluksi kuulostaisi kuinka tyhmältä!
Esim. Tänään siis puhuttiin StarWars-leffoista. 9-v pojan synttäreillä.
Alkuperäiset 4-6 ovat Ainoita Oikeita; toisaalta osia 1-3 eivät kaikki meistä ole nähneet kertaakaan.
Keräilykappale-StarWars-Monopoly oli hankittu suurella rahalla (se originaali on keräilykappale; avaamattomassa paketissa). - Juu, muksu tiesi, että minä olin hommannut sen, ja kiitti siitä, kun oltiin kaksistaan. Sanoin, että idea oli äidin (äiti on niin superkiltti, ettei koskaan vaivaisi minua millään hommalla, vaikka niin tosi mielelläni tekisin - eli vaikka vähän venytin faktoja, tarkoitus oli oikea!!).
Oikeasti siis ehdotin ideaa kaikille läheisille: pannaanko rahat yhteen, ja hommataan jotain harvinaista?!
Saunassa, kun oltiin kahden, ja lämmiteltiin ennen pesua (kauhea paniikki - uikkarit piti riisua!!! Huomautin, että olen sokea kuin lepakko, eli en ees näe mitään, ja minäkin pesen kunnolla; alastomuus on luonnollista, ja jos ujostuttaa´, mun kanssa ei ei kandee, kun en mitään edes näe!, en edes itseäni:D).
Poika rempaisi pöksyt pois, ja sitten pestiin, huuhdottiin hiukset (mikä oli sillä hetkellä päivän kivoin juttu :D). - Kaikkein kivointa tänään Char oli se kun sä saunassa huuhtelit mun hiukset. :) Sanoi poika autossa.
Se lomasta - tosin sain monta hienoa kunniatätipalkintoa; niistä voin kertoa huomenna.
Re: kirjoista puhuminen:
Eikös juuri mielipiteiden erilaisuus ole kiinnostavaa? - Ja lukupiirin aluksi voitaisiin sopia myös kullekin keskustelijalle häntä itseään koskettava teema.
Jos jutustelu ei muka lähde käyntiin. :)
Vaikka vain yksi ihminen kirjoittaisi mielipteensä - olisi siis lukenut sovitun kirjan, miettinyt asiaa (ihan siis omalta kannaltaan), ja haluaisi kertoa siitä: minä lukisin! Jos tilaisuus olisi! Jos sinä vastaisit, ja minä olisin lukenut kirjan, vastaisin teille molemmille takaisin. - Ei tämä nyt ydinfysiikkaa ole!!! :D
Sinun tehtäväsi ei tietenkään ole tarjota tilaa millekään keskustelulle, Iines.
Valtava määrä ihmisiä lukee blogeja. - Minä ehdotin lukupiiriä ihan vain siksi, että näen sinun ja teidän kaikkien valtavan kapasiteetin. Josta voisin oppia; tiedän, että avoimuuteni ja hölötykseni, niin kurjaa kuin se joistain onkin, on toisille ollut avuksi. Loppuviimeistään yksityisissä keskusteluissa. Jos kirjapiirin keskustelu maksaa: avaa ketju, jossa puhutaan sovitusta kirjasta. Et tarvitse mitään uuta viritystä siihen: Kirjoitat vain että "SOS Kadonneen jälkiruuan arvoitus".
Innostuneet lukijat löytävät ketjun - tai voivat kysyä missä vaan, että mistä kirjasta puhutaan. Joku meistä kaikista varmasti vastaa heti! :)
Palstallasi annat mennä julki paljon henkilöihin meneviä kommentteja, piruiluja ja ilkeilyjäi; puhun vain itsestäni,
En ymmärrä miten Pekka Töpöhäntä uhkaisi palstaasi, ainakaan sopivaisuuden ja hyvän käytöksen näkökulmaan nähden?! Verrattuna siihen, mitä annat vaikkapa minusta kirjoittaa.
- En muuten tiennytkään, että Piha pitää lukupiiriä.
Miten Pihan lukupiiri liittyy meihin?
Ei kai me mitään piiriä kopioida?! Minä ainakin ajattelin etsiä itse teemoja, jotka kiinnostavat minua. Jos me kaikki kirjoitetaan ihan samasta, ja nyökkäillään kuin papukaijat (epäilen!), voidaan alkaa jakaa näkökulmia, joko apustaen, tai sitten paholaisen asianajajaa leikkien.
Pihan palstaa en ole lukenut. Sinun palstaasi haluaisin lukea.
Älä nyt Iines lannistu, ennenkuin ollaan edes kokeiltu!
Mikis ja Riku,
VastaaPoistate luonnonystävät! - Olen nakutetun varma, että tykkäätte linnuista ja eläimistä, noin niin kuin periaatteessa. :)
Muutama vuosi sitten olin välipalalla hyvän ystäväni kanssa kaupungin parhaassa munkkikahvilassa. Oltiin kuntoiltu - kävelty ihan se jyrkkä mäki ylös, vaikka rankkaa olikin!
Lopulta rentouduimme vanhanaikaisen limunaadin (nyt en muista firman nimeä; namihyvää se on!) ja em. maankuulujen leivonnaisten parissa.
Mitä kaunein kesäilta; rupateltiin ja nautittiin elämästä, ja äkkiä viereiselle oksalle istahti nätti lintu. No, meitit tietty arvailemaan, että mikä se on. Eliminaatio-systeemillä todettiin, ettei ainakaan punatulkku, västäräkki, varpunen, sorsa, varpunen tai pulu. Tai lokki.
Huokaisin tunteikkaasti, ja sanoin, että se on varmaan tosi joku jänskä lintu; noin värikäs ja kaikkea!
Viereisessä pöydässä istuva nuori mies yskäisi, selvitti kurkkuaan, ja sanoi lopulta vähän vaivautuneena, että juu, se on peippo.
Me toki kiittelimme ja tohotimme: taas uusi lintu tunnistettu. - Jos se nyt onkin Suomen yleisin pikkulintu(mikä googlettamalla selvisi), eikös ole hyvä että me nyt osataan tunnistaa se!?! :)
Jei, Naapuripöydän Reipas Lintubongari! :)
Ja jei, Me! nyt tuli jo ties vaikka kuinka mones tipi Tunnistettujen Lintujen Joukkoon! :)
Mikis, anoista ei kannata välittää.
Riku, anoista ei kannata välittää.
- Linnuista sitten taas kannattaa välittää! :)
Sitten kun Iines järjestää meille kesäjuhlat, osaan valppaana kertoa, että onko peippoja paikalla. :)
Aamuhaleja teille! :)
Taannoin julistin kirjahyllyjeni olevan täynnä ja rahapussini ohkoinen, ja totta se onkin. Eilen vaan oli ihan pakko ostaa neljä kirjaa kerralla. Poikkesin kirpparin loppuunmyyntiin, enkä voinut ohittaa tarjousta "neljä kirjaa eurolla". Neljä ostoskärryä oli kukkuroillaan aarteita. Löysin mm. Paavo Rintalan Leningradin kohtalonsinfonian, jonka aikoinaan ostin isolla rahalla eräältä antikvariaatin pitäjältä. Nyt se maksoi 25 centtiä. Tämä kirja kertoo Leningradin piirityksestä ja ihmisistä sekä isolla että pienellä iillä, urheudesta, ahneudesta ja epäitsekkyydestä. Jos lukupiiri toteutuu, ehdotan kirjaa luettavaksi.
VastaaPoistaTäällähän on ollut vilkas yö! Hauskaa, ja Charkin on ehtinyt mukaan ihku-viikonlopusta.
VastaaPoistaMikiksen ja Rikun hyönteis-kasvi- ja lintujuttuihin ei ole lisäämistä. Ehkä se vain, että kuinka joku voi kammota hyönteisiä ja perhosia, kun useilla on niin hienosyinen rakenne kun niitä katsoo kameran makrolinssin läpi.
Jotenkin voisin kuvitella ihmisen, joka erakoituu siten, että alkaa pitää hyönteisistä ja eläimistä enemmän kuin ihmisistä. Eläisi vain niitä tutkien ja kokisi ne tutuikseen. Vihaisi jokaista ihmistä, joka talloo hyönteisen päälle, voisi vaikka tappaa jonkun turistin, joka astuu harvinaisen arakno mangon päälle. Varmaan vähän samoin voisi se jäkälätutkija suhtautua jäkäliin Kristina Carlsonin uusimmassa kirjassa.
Tiedän, että olette Google-taitoista porukkaa, mutta en malta olla panematta tähän yhtä Ahmatova-osoitetta. Runoja löytyy iso määrä tästä linkistä.
VastaaPoistaApollinairestakin pidän, surrealismi on kiehtovaa, unen ja toden symboliikka. Viimeksi luin Mätänevän velhon, mutta Hirveää Hospodoria en muista lukeneeni. Se mainitaan Ranskan kirjalllisuuden hävyttömimmäksi teokseksi, pornografiseksi parodiaksi Markiisi de Sadesta. Pitääkin katsoa kirjastosta.
Tapsa, ihmettelin kauan tuota "Meriluoto kommentoi Meriluotoa", mutta viittaus olikin edeliseen keskusteluun. Maailma on lopulta pieni, suuruudet ovat lähellä, tavallisia kuolevaisia. Kuvitella, että heidän kanssaan voisi oikeasti puhua, he ovat vielä. Ajatus on huikea.
VastaaPoistaChar, ajatuksesi Pekka Töpöhännästä on hyvä. Teoshan on klassikko kiusaamisen kuvaamisessa, on Monnia, joka on valmiiksi ilkeä, on Pilliä ja Pullaa - en enää tarkkaan muista juonikuvia, mutta kaikki ne on luettu lapselle moneen kertaan.
Siis, Char, epäilet nyt että ajattelen Pekka Töpöhännän tai muun uhkaavan palstaani. Nyt en ymmärrä tätä ajatusta, en pääse sisään siihen.
Ei kyse ole mistään pelosta, päinvastoin, minua lukupiiri sekä kiehtoo että ahdistaa. Onhan kuitenkin niin, että kirjallisuudesta saa hyviä teemoja keskusteluun, mikä onkin minusta parempi kuin se, että puhutaan ahtaasti vain kirjallisuudesta taiteena.
Olen kuitenkin nyt sitä mieltä, että Kirsi Piha -mallinen lukupiiri on hankala, koska en usko kauhean monen sitoutuvan kirjan hankkimiseen ja lukemiseen - sen kirjan, jonka määräisin.
Minulla on tuntuma, että järjestetyt jutut eivät toimi niin hyvin kuin innoituksesta syntyvät spontaanit jutut, jotka eskaloituvat jostakin ajankohtaisesta tapahtumasta.
Mutta en tiedä, katsotaan nyt.
Kirsi Piha muuten lopetti lukupiirinsä tässä kesän aikana. Aikansa kutakin.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä siitä, että parhaat jutut (keskustelut, kohtaamiset, oivallukset) syntyvät spontaanisti.
Kirjoista on kiva jutella, mutta lukupiirin myötä saattaisi herkästi tulla paineita lukea normaalia analyyttisemmin.
Mieluummin nautin kuin analysoin!
Koskee kaikkea elämässä.
Minulla kummittelee vähän samantapainen ajatus kuin Kuunkuiske, sinulla.
VastaaPoistaJos tietäisin lukevani lukupiirin kirjaa, josta kohta keskustellaan, lukisin sitä kuin tenttikirjaa, josta kohta pitää tietää paljon ja muistaa paljon ja muodostaa tulkintaa ja yhteenvetoja. Saattaisin ostaa kaikki piirin kirjat itselleni vaikka leipärahoilla ja merkitä niihin varteenotettavia kohtia ja oivalluksia, kirjoitella reunahuomioita.
Miettisin sitten jo lukiessani, mitä hohdokasta sanoisin ja miten hienosti tulkitsisin teosta. Kertoisin muille, mitä kirjailija tuolla kuvalla tarkoitti ja onnistuiko hän työssään.
Olisin melko myönteinen, mutta jonkin epäkohdan osoittaisin suvereenisti, sillä uskottavuuteni arvioijana kärsisi muutoin.
Kiitos Iines Ahmatova-linkistä. Anneli Heliön suomennokset ovat käsittämättömän hyviä. (Kunpahan hän suomentaisi Sergei Jesenin'niäkin.)
VastaaPoistaMilyj drug, ja znaju.
"Näkemiin, ystäväni, näkemiin. Sydämensyrjimmäinen olet minulle.
Ero joka ennalta jo arvattiin
lupailee että vielä tapaamme.
Näkemiin kättä paiskaamatta, sanoitta
äläkä sure, turha tuskitella mokomaa
ei tässä elämässä ole uutta kuolla
eikä elää, tietenkään, sen uudempaa."
Mieleeni tuli, että sellainen löyhä lukupiiri olisi kiva ihan oikeassa elämässä!
VastaaPoistaLöyhällä tarkoitan sitä, että kukin voisi osallistua silloin kun haluaa (eli siis saisi vapaasti valita vain ne kirjat mitä haluaa lukea) ja kirjasta keskusteltaisiin hyvin vapaamuotoisesti kahvikupin (ja herkkujen) äärellä samaan aikaan kuin monesta muusta asiasta - kuulumisia vaihdettaisiin, miehiä kehuttaisiin - tai ehkä joskus toisin -, anopista nuristaisiin; mitä milloinkin.
Jossakin kohtaa joku sanoisi taas jotakin kirjaan liittyvää ja toinen jatkaisi tai ei.
Keskustelutapa olisi keskustelijoiden mukainen; joku ihastuttaisi syvällisillä oivalluksillaan, toinen taas heittäisi "se kohta kun sitä ja tätä oli ihan perseestä" ilman perusteluja.
Ihanan monimuotoista!
Harmi vaan, että kirjahullut ystäväni asuvat muissa kaupungeissa ja muilla mailla.
Tuossa voi olla perää, että luettaessa lukupiirin valitsemaa kirjaa mahdollista kommentointiaan varten lukeminen muuttuu vähemmän nautinnolliseksi. Toisaalta "hyvä" kirja imaisee lukijan mukaansa, ja sen analysoiminen tapahtuu melkein huomaamatta ilman yrittämistä. Itselleen mieluisasta kirjasta ei tarvitse etsiä sanottavaa, eikä vähemmän mieluisasta tarvitse mitään sanoa, ellei ole sanottavaa.
VastaaPoistaps. Ahmatovan runolinkistä kiitos. Kävin jo kurkkimassa.
VastaaPoista(Jos olisin oikein joviaali mies, en huomauttaisi, että se Pekka Töpöhäntä oli kyllä minun ehdotukseni, Iines.)
VastaaPoistaLöyhä lukupiiri on hyvä idea. Tai pulinapiiri eli että puhutaan kirjoista sitä mukaa kun niitä luetaan - eli aika usein, kun kirjaihmisiä olemme.
Char heitti tällaisen avauksen, johon tartun tietystä syystä:
"Riittääkö se, että on Maahanmuuttokriittinen?! Että ongelmia tulee, ja paras sulkea rajat."
Seuraava ei sitten ole isku sinua vastaan, Char, eli en ole kenellekään lainkaan kiukkuinen.
Mutta koska olen täälläkin ilmoittanut olevani maahanmuuttopolitiikkaamme kohtaan kriittinen, niin tästäkin voisi taas pitkästä aikaa yrittää keskustella ilman verta pakkiin & päähän -asennetta.
Etenkin siksi, jos vaikka Jenni M:kin intoutuisi kertomaan omia näkymyksiään ja varsinkin kokemuksiaan! Hänellähän on iranilainen mies, kuten hän omassa blogissaan kertoo. Vieläpä muslimiateisti. Vai voiko noin sanoa - eli onko siinä eroa? (Minusta on, kun kerta noin sanoin.)
Mutta nuo Charin hehkutukset mamukriitikoita vastaan - kaikki ulos ja muuri rajalle jne - ovat kuitenkin niin yleisiä ja virheellisiä puolinelsoineita siitä, mitä kaltaiseni kriitikko haluaa, että asenteiden avarrukseen myös barrikaadin paremmalla puolella olisi ehkä aihetta.
Ei tietenkään silloin, jos haluaa pitää nuo hyvät/pahat-vastakkainasettelunsa. (Monihan haluaa, koska elämä on silloin yksinkertaisempaa.)
Lisäksi uskon, että kaltaisiani, koulutettuja keskiluokkaisia kriitikoita on aika paljon. Niitä punaniskaisia räyhääviä skinirasisteja, joita on niin kiva inhota ja ihmetellä heidän alkeellisia rajat kiinni -käsityksiään, on lopultakin aika vähän.
Omassa kritiikissäni katson hieman kauemmaksi.
Olen huolestunut siitä, että siellä "kaukana" siintää yhteiskunta, jossa kolmannen maailman maahanmuuttajamme ovat ghettoutuneet omille alueilleen, omin tavoin ja uskonnoin, ja joiden keskuudessa työttömyys ja syrjäytyneisyys muualta maailmasta tutuin lieveilmiöin yltää kolmanteen ja neljänteen polveen.
Minusta tällaisen yhteiskuntakehityksen hyväksyminen ilman, että edes varoittaa siitä, on rikos tänne tulevia hyväuskoisia maahanmuuttajia kohtaan.
Maahanmuutosta, sen ongelmista ja kritiikistä olisi kiva keskustella, mutta se menee heti pilalle muutaman täällä majailevan kritiikittömän kukkahatutädin takia. Kaikki mikä ei ole heidän mieleen, on rasistista vihapuhetta. Eihän tuollaisten kanssa voi keskustella.
VastaaPoistaKun lukee Anna Ahmatovia, eli venäläistä runoutta, kantsii lukee myös taustoja, stalinismia. Ei tietenkään rasittavuuteen asti - siitä ei ole kamalasti hyötyä. Mutta sen verran, että Osip Mandelštam tulee tutuksi...
VastaaPoista" ... (Jos olisin oikein joviaali mies, en huomauttaisi, että keskustelu Aila Meriluodosta syntyi minun aloitteestani, Iines.) ..."
VastaaPoistaNimenomaan, mikis, stalinismin taustaa vasten ainakin minä Ahmatovin runoja luen, rautasaapas ja piikkilanka-aita se oli, joka konkreettisesti lukitsi runoilijat ja kyyditti heitä herra ties minne.
VastaaPoistaMinusta Ahmatovin runojen suuruuden osoittaa se, että ne hengittävät ja elävät ilman stalinismin taustaakin, ne ovat lukukelpoisia ja loistavia vaikka avaruudessa leijuessaan. Niihin voi kukin tunteva asettaa miljöön itse.
Ahmatova on kuitenkin rakkausrunojenkin taitaja.
Tässä yksi lempirakkausrunoni kahden eri suomentajan käännöksenä:
VIERAS
Suomennos Anneli Heliö
Kaikki on kuin ennenkin: lunta tuiskuaa,
ruokasalin ikkunaan.
Ja sama olen itsekin,
vaikka luonani kävi muuan ihminen.
Pyysin vastaamaan: ”Mitä haluat?”
Hän sanoi: ”Olla helvetissä kanssasi”
Minä nauroin: ”Kenties tuhoat,
meidät molemmat.”
Kevyesti hyväillen, hänen hengetön kätensä,
kosketti kukan terälehteä.
”Kerro kuinka sinua suudellaan,
kerro kuinka itse suutelet.”
Ja silmiensä katsetta sameaa,
hän ei sormuksestani irrottanut.
Ja yksikään lihas ei liikahtanut
hänen kavalilla kasvoillaan.
Oi, minä tiedän: mikä häntä lohduttaa -
jännittyneenä, intohimoisena hän tietää,
ettei hän tarvitse täältä mitään,
että minä en voi, häneltä mitään kieltää.
1. tammikuuta 1914
VIERAS
suom. Marja-Leena Mikkola
Kaikki ennallaan; lumituisku
piiskaa ruokasalin ikkunaa.
Ja ennallani olen itsekin,
vaikka muuan mies kävi täällä.
Kysyin häneltä:"Mitä haluat?"
"Sinut kanssani helvettiin."
Minä nauroin. "Varmasti saatatkin
meidät molemmat kadotukseen."
Hän vain kohotti kuivakan kätensä
ja kosketteli kukkia.
"Kerro kuinka sinua suudellaan,
kerro kuinka suutelet itse."
Hänen silmänsä olivat elottomat,
kun hän tuijotti sormustani,
eikä yksikään lihas liikahtanut
hänen kasvoillaan, pahuutta säteilevillä.
Oi kuinka hän nauttii tietäessään
kiihkeästi, pingottuneesti,
että hän ei tarvitse minulta mitään,
etten minä voi kieltää häneltä mitään.
1. tammikuuta 1914
Kannatan Löyhää Lukupiiriä. Nimi voisi olla vaikka Löyhäpäät tai Löysäläiset laulavat.
VastaaPoistaNoh ei, vakavasti, minusta tärkeää on se spontaanius ja intohimoa asiaan. Minkä tahansa keskustelun perään voi tuoda kirjansa tai halutessa voi kirjoittaa minulle sähköpostia, niin pannaan alustus kehiin pääjutuksi. Alustuksen voisi kirjoittaa se, joka ehdottaa, ellen minä halua ryöstää häneltä aihetta.
Nikolai Gumiljoville
VastaaPoistaKirjettäni, kulta, älä rutista.
Loppuun se lue ystäväni.
Tuntematon en tahdo olla,
en outo vieras matkallasi.
Ethän katso suutuksissa, ethän kulmiasi kurtista,
olen rakastettusi, olen vaimosi.
En paimentyttö, en kuningatar
ja vielä en, nunnakaan -
tässä harmaassa arkivaatteessa,
linttaan astutuissa koroissa…
Mutta, kuin ennenkin, polttava on sylini,
sama kauhu valtavissa silmissäni.
Kirjettäni, kulta, älä rutista,
älä itke harrasta valhetta,
ja jonnekin köyhän konttisi
pohjalle, se piilota.
1912
Tsarskoje Selo
Jos mulle joku lähettäisi tuommoisen kirjeen, mykistyisin. (Sitten yrittäisin vastata siihen.)
"Mutta, kuin ennenkin, polttava on sylini,
VastaaPoistasama kauhu valtavissa silmissäni."
Asiaa ei voi sanoa täsmällisemmin.
Äskeinen anonyymi oli siis mikis. Mutta olen silti samaa mieltä.
VastaaPoistaTapsa, minäkin olen maahanmuuttokriittinen ihminen. Mutta en osaa ajatella yhtä ehdottomasti kuin Sinä. Ehkä, en vielä? (Ps. Mustalaiset kyllä sais täältä viedä vaikka Ruotsiin. Tai minne tahansa. Saatikutirallaa!)
VastaaPoistaIines, Löyhäpäät olisi oiva nimi lukupiirillemme. Kannatetaan!
VastaaPoistaOli mielenkiintoista lukea kahden eri suomentajan käännökset. Kummasta suomennoksesta pidät eniten?
Nikolai Gumiljoville osoitettu kirje on mykistävä. Se on niin mahtava runoksi, ettei sitä passaa edes kehua - mitkään sanat ei vät tee sille oikeutta.
VastaaPoistaLöyhäpäitten Lukupiiri. Tuosta pitäisi tehdä sitten iso banderolli jonnekin Blogistanin tulotien varteen. Ja pitäisi vähän pärryttää rumpuja. Voisi olla semmoinen sirkusjoukkue siinä etulinjassa, joku lyhyt heittäisi kuperkeikkaa ja Iines yrittäisi kävellä arvokkaasti tukka suittuna litteäksi. Ja mukana kaikki reppanat mutta fiksut kirjallisuuden ystävät, jotka eivät kuulu Piireihin, jotka tietävät, mitä kirjallisuus on ja miten tulee sanoa.
Delilah,
VastaaPoistamolemmat suomennokset ovat mieleeni, mutta Anneli Heliön kieli on tähän päivään soljuvampi.
Molemmissa käännöksissä vaivaa hiukan jokin kohta runossa, esimerkiksi ensimmäisen säkeistön ensimmäinen rivi: kaikki on kuin ennenkin/kaikki on ennallaan.
Säkeistöstä kuitenkin ilmenee että mies on käynyt juuri äsken, ja nainen puhuu heti miehen poistuttua tunnekuohussa. Tähän saumaan ei sovi mielestäni ilmaisu "kaikki on kuin ennenkin" tai "ennallaan", koska niiden aikajännite ulottuu tuossa mallissa kauemmas kuin juuri koettuun hetkeen.
Sanoisin itse jotenkin näin:
Kuin ennen käyntiäs; lumituisku
piiskaa ruokasalin ikkunaa.
Kuin ei kukaan ollut ois
ei vienyt multa mitään pois.
Tuosta siis lähtisin muokkaamaan eteenpäin.
Iines, Sinun versiosi runo Vieras alusta kuulostaa kauniilta ja ajatus oikealta. Ehkä viime vuosisadan alun kääntäjillä ei ollut kirjoittamisen lahjaa, vaikka jonkinlainen kielitaito olikin. Myös runon viimeinen säkeistö on molempien kääntäjien jäljiltä outo ja kankea. Sen sisältökin on tulkittu eri tavoin. Toisessa käännöksessä tieto omasta vastustamattomuudesta lohduttaa vierailijaa, toisessa hän nauttii "tietäessään kiihkeästi, pingottuneesti... jne
VastaaPoistaOlisi hienoa tietää, miten sorvaisit viimeisen säkeistön?
Kääntäminen on mahdotonta, etenkin runouden kääntäminen.
VastaaPoistaMilloin käännös on hyvä (kysymys löysäläisten piirille)?
Jos olisin oikein tosi joviaali mies, sanoisin että Ahmatovaa ei ylipäätään voi ymmärtää tuntematta stalinismin rautaista saapasta valtimollaan, mutta lisäisin kainosti, että vuosina 1914 ja 1912 ei Stalin kenenkään pietarilaisen mielenrauhaa häirinnyt, vaan kyhjötti siperialaisessa pöksässä jossakin jumalan selän takana, tuiki tuntemattomana Kobana, eli Ahmatovaa voi siis sittenkin ymmärtää ilman isä aurinkoistakin, vaikkakin ei niin syvältä kouraisten kuin kera.
Huh... kyllä tämä runouskritiikki ottaa voimille.
Tapsa,
VastaaPoistaminusta Ahmatovin ja vaikkapa Osip Mandelstamin runojen suuruus on juuri siinä, että ne ovat myös irrotettavissa miljööstä, jossa ja johon ne on luotu. Ne ovat erinomaisia Stalinin ajan tuskan tulkintoja, mutta samalla ne kuvaavat mitä tahansa ihmisen kokemaa alistamista, väkivaltaa, ahdistusta ja piinaa.
Mainitut runot voidaan siis irrottaa aikakontekstistaan, ja lukija voi siirtää ne oman mielensä maisemiin, oman tuskansa ja piinansa kuvastajiksi. Moderni ihminen löytää niistä itsensä ja omat kipunsa.
Jos ajatellaan vaikka alla olevaa Mandelstamin runoa, niin se voisi olla vaikka nykypäivää elävän alistavan narsistimiehen vaimon puhetta:
"Veit kaikki meret ja kaiken tilan.
Annoit minulle kenkieni kokoisen maapalan ja kalterit sen ympärille.
Mitä siitä hyödyit? Et mitään.
Jätit minulle minun suuni, ja se muovaa sanoja, hiljaisuudessakin." (Osip Mandelstam)
Mandelstamin suomentaja on Risto Ahti.
VastaaPoistaVielä, Tapsa, siis tuo vuoden 1914 runohan oli rakkausruno, ei siinä mielessä yhteiskunnallinen.
Tapsa, puhuin Requiemista. Se on kumminkin kai oleellisinta Ahamatovaa. (Tai ainakin tuli siksi - olosuhteuden pakosta.)
VastaaPoistaDelilah,
VastaaPoistaminä "suomensin" uudelleen koko runon, mutta tekeleeni haihtui, kun vaihdoin läppäriin. En huomannut tallentaa. Voin vakuuttaa, että ette menettäneet mitään.
Kääntäjän työssä olisi kai tärkeää tavoittaa runoon myös rytmi. Sitä en osaa sanoa, tulisiko sen olla samanlainen, kun alkuperäisessä. Luultavasti ei aina, ainakaan ihan. Sen sijaan rytmi voisi olla ehjä. Noissa molemmissa minua kiusasi juuri töksähtelevä rytmi.
Rohkenen olla sitä mieltä, että arvokkaimmat säkeet koskettavat ihmisen ydintä.
VastaaPoistaJokainen tietää mitä esim. tuska ja hurmio ovat; joku on kokenut voimallisia tunteita Stalinin ajassa ja kirjoittaa niiden pohjalta, joku toinen lukee niitä tässä ajassa perehtymättä pätkääkään Staliniin (paitsi sen verran mitä koulussa oli pakko päästäkseen hissankokeesta läpi) ja tietää silti sisuksissaan mistä Ahmatova puhuu.
Eri asiat tuottavat samanmoisia (tunne)kokemuksia.
Ehkä rytmin tavoittaminen on sellaiselle kääntäjälle vaikeaa, joka itse ei kirjoita runoja. Vai voiko runorytmin opetella kuten esim. nuottiviivaston nuotit?
VastaaPoistaHarmi, että runosuomennoksesi katosi, Iines. Tulos olisi varmasti miellyttänyt meitä.
Juuri Jukka Kemppisen - ihminen jota kunnioitan kovasti - käännöksissä on joskus se vika että niistä puuttuu "rytmi". Saarikosken (Pentti) käännöksissä oli joskus "rytmiä" liikaakin: hän pani ihan omiaan. (Mutta eivät siitä nämä Catullukset sun muut välttämättä huonontuneet. Ainakaan aina.)
VastaaPoistaKuten kävikin jo ilmi, niin suhtaudun runojen kääntämiseen suurin varauksin. Proosa vielä menettelee, juuri ja juuri, mutta miten kääntää sellaista, jota ei täysin hahmota alkukielelläkään?
VastaaPoistaMietinkin loman aikana, kun vihdoin ja viimein (10 vuotta sitä yöpöydälläni kypsyteltyäni) luin Coelhon Alkemistin, pienen kuulun kirjasen, että onko tämä todella näin huono vai onko tämä vain surkeasti käännetty.
Sen jälkeen ihmettelin, että miten tiesin sen huonoksi jo ennen lukemista, koskapa en millään halunnut sitä lukea.
(Perehdyn huomenna noihin Ahmatova-käännöksiin ja lausun lahjattoman tuomioni.)
Salingerin "Sieppari ruispellossa" Saarikoski suurin piirtein pilasi. Ps. Minä luen muuten nyt just - Meriluodon jälkeen - Kenneth Slawenskin kirjoittamaa elämänkertaa J.D.Salingerista. Mutta olen vasta sivulla 99... eli Siepparia ei ole vielä kirjoitettu. Tuo elämänkerta on erittäin yksityiskohtainen. Ja kyllä täytyy sanoa... että tuolla juutalaispojalla oli kamalan kova itseluottamus! Joka ikinen novelli jonka hän lähetti mihin tahansa kirjallisuuslehteen, tuli bumerangina takaisin. Hänen mielestään ne olivat silti maailmanluokan kirjallisuutta.
VastaaPoistaMinulla on Coelhon Alkemististä samanlainen muistikuva, Tapsa. Sitä hehkutettiin niin paljon, että ostin sen suoralta kädeltä.
VastaaPoistaLukuelämystä ei tullut, vaan väkisinlukua ja suuri pettymys kirjan lopussa, kun siinä ei kai löydettykään mitään, vaikka koko tarinan ajan etsittiin. Koko ajan odotin, että ihme kerrotaan. Luin kai vähän huolimattomasti. En lukisi kirjaa toista kertaa, en halua palata siihen.
Minä kyllä pidän kovasti Kemppisen Catullus-käännöksistä, varmaan myös rytmistä, koska en muista kiinnittäneeeni siihen erityistä huomiota. Nyt mietin, että runot pitäisi lukea uudellen.
Saarikosken Sieppari-suomennos on kai vain kohuttu, ei luonteva. Muistaakseni teos onkin suomennettu uudelleen.
VastaaPoistaTeos oli kohuttu myös sisältönsä vuoksi, ja aluksi Saarikosken suomennosta luultiin hienoksi, hänen sanottiin tavoittaneen nuorten aidon puhekielen ehkä ensimmäistä kertaa Suomessa.
Sekä Kemppinen että Saarikoski ovat kääntäneet Catullusta. Ja minä en tee vertailuja!
VastaaPoistaMutta äsken tänne kotiini kiemurteli aurinkosilmälasikäärme. Kyllä minä ihmettelin! Mutta sitten hätistelin sen ulos.
VastaaPoistaTapsa, tunnistan snobistisen asenteesi, johon itsekin joskus sorrun: Tämä on varmasti huono, koska tämä on niin laajasti ylistetty. Ikään kuin vain Harvat ja Valitut kykenisivät näkemään helmen ja suurella joukolla ei ole siihen potentiaalia.
VastaaPoistaMinunkin mielestäni Coelhon mahtimenestys Alkemisti on huono. Luin sen kun se ilmestyi suomeksi ensimmäisen kerran nimellä Santiagon unelmat joskus -90 -luvulla.
Elokuvaa nimeltä Tanssii susien kanssa mainostettiin aikanaan syleilevin mainoslausein "lähti etsimään en-nyt-muista-mitä-mannerta ja löysi itsensä" (hohhoijaa) ja ko. kirjassa on kai olevinaan sama teema.
Missään ei ole kielletty kirjoittamasta pinnallista; saa kirjoittaa populaaria, saa kirjoittaa mitä vaan, mutta huonoksi homma menee siinä kohdassa kun on kirjoittavinaan Suuria Viisauksia joiden sisältö kaikuu tyhjyyttään.
Joskus vuosia sitten sain joululahjaksi kalenterin, jossa oli mietelauseina Coelhon "viisauksia". Naureskelin lahjanantajalle hyväntahtoisesti päin naamaa, että kuuntele nyt tätäkin "helmeä" - eihän tässä ole päätä eikä häntää!
Suuria sanoja peräkkäin ilman mainittavaa merkitystä.
Ystäväni, joka antoi lahjan hyvää tarkoittaen, totesi, että hän kun ei noiden kirjailijoiden päälle ymmärrä, niin ei hänen kannata ostaa heidän tuotoksiaan lahjaksikaan.
Rakas kulta symppis ystäväni ei siis edes suuttunut teilauksesta! :)
Minusta Alkemisti on kirjallista huijausta. On tekoeettinen elämän päämäärä löytää itsensä. Itsensä, miten narsistista.
VastaaPoistaTuo ei löyhyydeltään paljonkaan eroa vähän erilaisesta löytämisestä: Topeliuksen sadussa Parempi tie Putteli kulkee ja kulkee ja löytää lopulta totuuden. Totteleminen on tärkeintä.
Kun kansakoulun alaluokilla luettiin satu Puttelista ja Tuttelista, oma "oivallukseni" oli, että kuiva leipä on aina parempaa kuin piparkakut ja rinkilät. Hyvältä tuntui sekin, kun väärin valinnut Putteli sai anteeksi.
VastaaPoistaTyttäreni luki Alkemistin ja vähän arastellen kysyi minulta, joko olin lukenut sen ja mitä pidin siitä. En erityisemmin pitänyt.
Ellen olisi hieman snobi (ja pollea siitä), en huomauttaisi, etten suinkaan väittänyt Coelhon Alkemistia huonoksi.
VastaaPoistaSen sijaan esitin kysymyksen: onko tämä huono vai onko tämä vain huonosti käännetty?
Koska se on maailmanmenestys, niin voihan se olla alunperin hyvin ja runollisen jyhkeästi kirjoitettuakin. Suomennos tökki vain kuin kökkötraktorin katkennut vetoakseli.
Enkä myönnä, että olisin tuntenut Alkemista kohtaan vastarintaa siksi, että se on kaikkien ylistämä. Siksihän sen ostinkin!
Minusta esim. Lokki Joonatan, jonka luin noin sata vuotta sitten, oli oikein erinomainen ja virkistävä. (En halua pilata muistoa lukemalla sitä uudelleen.)
Todellisuudessahan minulla on rahvaan maku (josta olen oikeasti tyytyväinen): olen rillumarei-kulttuurin ihailija ja vankka päätalolainen.
Voihan tietysti sen korostamisessa olla jokin pieni snobismin vivahdus...
Jaa - perunkin heti: kun luin oman edellisen viestini, niin kyllä siitä sellaisen käsityksen saa kuin olisin arvannut Alkemistin huonoksi ennen lukemistakin.
VastaaPoistaMutta se peruskysymys pysyy: onko se huono myös portugaliksi?
Kyllä siellä lopussa aarre löytyy, Iines. On siinä tarinassa jokin juju, sellainen zeniläinen.
En minäkään väittänyt Alkemistia huonoksi, vaan eettiseksi huijaukseksi. Tämä on tietenkin turhan dramaattisesti sanottu, mutta perimmäinen ajatukseni on tähän suuntaan kallistuva. En silti väitä, että Coelho huijaa, sillä hän ei ehkä tiedä, mitä tekee.
VastaaPoistaNäen oikeastaan punaista, kun kirjaa pidetään "tälle ajalle tarpeellisena" tai josta sanotaan, että "Vain harvoin lukija saa käteensä kirjan, joka voi muuttaa hänen elämänsä suunnan täysin- -".
En usko tällaisiin elämäntapamuutoksiin.
Minusta lauseet "uskokaa unelmiinne, kurottukaa niitä kohti" ja "kulta löytyy sydämen kammioista" ja "rakkaus on se voima joka muuttaa ja jalostaa Maailman Sielua" ja "Kun pyrimme paremmiksi, myös kaikki ympärillämme muuttuu paremmaksi" ovat kyllä kauniita, mutta vain kauniita.
Tapsa, vaikea kuvitella, että käännös voisi pilata sellaisen proosatekstin jossa olisi rutkasti ideaa.
VastaaPoistaRunojen kanssa onkin toinen juttu.
Se on hienoa, jos joku saa esim. jostakin Alkemistista eväitä elämäänsä! Millaisia eväitä joku haltioitunut lieneekin saanut jää ehkä minulle arvoitukseksi :)
Iines, nuo viimeisen kappaleesi "tunnarit" voivat minusta kyllä pitää paikkaansakin, mutta tuollaisina korulauseina ne kuulostavat ohuilta ja halvoilta.
En ehkä täysin ymmärrä tuota "rakkaus on voima joka muuttaa ja jalostaa" - tähän asti siis jees - "Maailman Sielua" ?!
Jokainen, joka on rakastanut ja jota on rakastettu, tietää, että rakkaus on voima joka muuttaa ja jalostaa.
Se on niin itsestäänselvää, että varmaan siksi sen sanominenkin kuulostaa naiivilta.
Alkemistin suomentaja näyttää olevan Sanna Pernu, joka on suomentanut Fernando Pessoaakin. Minustakin tuntuu, että proosaa on vähän hankala pilata, jos teoksen sisäinen anti on kunnossa. Mutta voi olla tietenkin, että jotakin sanomista on, luotan Tapsan kielellisyyteen.
VastaaPoistaKuunkuiske, nuo esille ottamasi lauseet poimin Alkemistin kritiikeistä.
Minä taidan olla aika kauhea, kun en usko siihen, että rakkaus itsessään muuttaa mitään. Rakkaus vain ilmenee siellä, missä sitä on, ei se minnekään leviä kulovalkean tavoin. Maailmassa on hyvää ja pahaa, rakkautta ja kylmyyttä, jopa samassa pisteessä, ei kaukana toisistaan.
Älä Iines viitsi! Etteikö rakkaus parantaisi ja muuttaisi.
VastaaPoistaAjattelepa vaikka lastenkotilasta, joka on pelokas ja vetäytyvä.
Kun hän pääsee hyvään kotiin äidin ja isän kullaksi, hän tulee kuorestaan, alkaa luottaa itseensä ja muihin ja puhkeaa kukkaan.
Niin monta adoptiolasta minäkin tunnen ja olen nähnyt heidän elämäänsä läheltä, että ei rakkauden parantava voima ole fuulaa.
(Toki adoptiolapsilla on monesti traumoja, joiden paraneminen voi viedä kauan.)
Ehkä puhun vähän eri asiasta, Kuunkuiske, tai eri näkökulmasta.
VastaaPoistaOn selvää, että lapsi tarvitsee varsinkin vauvana rakkautta ja huolenpitoa kehittyäkseen ehjäksi ja tasapainoiseksi ihmiseksi, selvitäkseen ylipäänsä hengissä. Onhan osoitettu, että varhaiset kokemukset vauvana voivat muuttaa ihmisen temperamentin biologistakin pohjaa, ei vain säädellä sitä muotoa, jonka temperamentti kokemuksen ja kasvatuksen kautta saa.
En puhunut edellisessä kommentissani siis ihmisen perustarpeista, joiden tyydyttyminen on henkiinjäämisen ja mahdollisimman ehjän persoonallisuuden kehityksen edellytys.
Tarkoitin sitä, etten usko ideologisiin rakkauden oppeihin, en uskontojen rakkauteen ja armoon, en ylipäänsä siihen, että rakkauden sanomaa voi levittää millään keinoin.
Ajattelen niin, että rakkauden määrä ihmisessä on vakio, rakkaus ei ole selektiivistä: Ken yhtä ihmistä rakastaa, hän kaikkia rakastaapi.
Rakkautta ei voi säädellä ja annostella ja päättää jakaa tarpeellisiin kohteisiin. Jos rakastaa, rakastaa ihmistä jokaisessa.
Hei,
VastaaPoistaolen nyt Plunssassa, toivottavasti vain hetken. Keitän just kuumaa vettä, mehua varten.
Olen nukkunut melkein 2 vrk putkeen: sitä se rentouttava maalaiselämä tietää! :)
Palaan kyllä kaikkiin kommentteihin heti kun olen hereillä; nyt vain simahtelen.
- Haleja, Char. :)
Paranemista, Char! Kokeile hunajaa myös. Itselläni se tehoaa ja helpottaa flunssaista oloa.
VastaaPoistaDelilah,
VastaaPoistajoin jo valmiiksi vihreää teetä, nostin hunajapurkinkin äsken pöydälle.
- Kiitos siis niksivinkistä!
Pipinä ei kaikkea aina muista...
Char
Etteikö käännöksellä voisi pilata hyvääkin kirjoitusta, mitä te nyt hupsitte?
VastaaPoistaOlen kääntänyt ja korjaillut toisten käännöksiä urani aikana niin paljon, että tiedän pilaamisen onnistuvan helpostikin - ainakin bisnesteksteissä, miksei siis muissakin.
Yhtenä ääripäänä olkoon vaikka netin konekääntäjä. Se kääntää sanat, ei ajatusta. Toki huonompikin ihmiskääntäjä kääntää yleensä ajatuksen, muttei tyyliä.
Tästä kuvittelen Alkemistissa olevan kyse. Perhana, kun se kirja jäi mökille, niin en pääse ottamaan esimerkkejä kömpelöistä lauserakenteista.
PS. Moni suomalainen klassikkokin on jäänyt meidän omaksi iloksemme, koska näin pienellä kielellä ei ole tarpeeksi huipputason kääntäjiä. Esimerkiksi Tuntematon on pilattu joka kielellä.
(Venäläiset luulevat edelleen, että Suomen armeijassa käsketään tähtäämään vihollisen sukupuolielimiin... tulta munille, nääs.)
Char,
VastaaPoistaparanemista! Lepoa vaan ja lääkettä poskeen. Uni karhunpojankin parantaa.
Tapsa,
VastaaPoistaonkohan olemassa tietoa jostakin kirjasta, jossa kääntäjä olisi selkeästi tehnyt huonon käännöksen? mikis mainitsi Saarikosken kääntämän Siepparin, mutta voiko sitäkään sanoa suorastaan huonoksi?
Ammattikielen kääntäminen on mekaanisempaa kuin taidekirjallisuuden. Käsitykseni mukaan ammattikieliä voi kääntää kielitaitoinen henkilö, joka mielellään hallitsee ammattialaa. Taidekirjallisuuden kääntäjiltä vaaditaan kielitaidon lisäksi taiteellista osaamista.
Silmäilin tässä Alkemistia ja Sanna Pernun käännöstä huvikseni. En tiedä, mitä Tapsa tarkoitat, sillä silmäilemäni lauseet ovat sinänsä muodollisesti kelpoisia ja ehjiä, samoin kappaleet.
Se mikä minua nyt kyllä hämää, kun tikulla tongin, on silminnähtävä pilkkujen puuttuminen. Pilkkuja puuttuu sääntöjenvastaisesti aivan peruspaikoiltaan lähes joka sivulta. En tarkoita sitä, että romaaneissa tulee olla kieliopillinen pilkutus, mutta tämä on selkeä suomentajan valinta, koska meillä on omanlaisemme pilkutus. Coelhon pilkut eivät siis saisi vaikuttaa käännöksen pilkkuihin.
Herranen aika, Tapsa - eihän kaunokirjallisuutta anneta kenelle tahansa käännettäväksi, eihän?
VastaaPoistaIines kertoi Alkemistin kääntäjän kääntäneen Pessoan runoja ja ainakin minun lukemani Pessoat ovat hienoja suomeksi. (Tiedä sitten onko sama ihminen kääntänyt kaikki.)
Esim. dvd -elokuvia käännetään joskus todella kehnosti mutta eipä uskoisi hevillä jo maailmalla paljon myynyttä kirjaa annettavan nopean ja halvan kääntäjän kätösiin.
En tosiaan ymmärrä että miten proosan kääntäjä voisi totaalisesti pilata tekstin, jos alkuperäisessä olisi itua.
Toki toinen kääntäjä on parempi kuin toinen mutta ei hengettömään tekstiin voi kääntämällä puhaltaa henkeä ja toisin päin.
Saarikosken Sieppari on eri juttu kuin mitä ajan takaa tässä Alkemistissa. Saarikosken käännöksen vika on siinä, ettei se vastaa alkuperäistä - ei se muuten huono ole.
VastaaPoistaMinusta Alkemistin lauseet olivat kyllä kieliopillisesti aika oikein, mutta kankeita ja kömpelöitä. Siinä selvästi tavoiteltiin aavikon jylhää puheenpartta, mutta kompastuttiin teltan naruihin.
Mutta kai nämäkin ovat makuasioita, tavallaan. Kuunkuiskeella tuntuu tosin olevan aika idealistinen käsitys maamme kustannustoiminnasta...
Tunnen monta kääntäjää, ihan huippujakin, ja tiedän kuinka aliarvostettu ja ennen kaikkea hävyttömästi alipalkattu ammattikunta on kyseessä.
Iines: "Käsitykseni mukaan ammattikieliä voi kääntää kielitaitoinen henkilö, joka mielellään hallitsee ammattialaa."
Riippuu alasta. Minulla on paljon kokemusta auto- ja it-alalta. Edellinen on helppoa, mutta it-kieli on niin ammattislangia, ettei sen kääntäminen oikein onnistu edes käännöstoimistoilta.
Monta kertaa olen katsellut käännöstä ja miettinyt, että tämä on kyllä moitteetonta suomea, mutta mitä tässä yritetään sanoa... sitten katsonut alkuperäistä englanninkielistä ja asia on selvinnyt.
PS. Olen kirjoittanut aikoinani, jo viime vuosituhannella, käsittääkseni maamme ensimmäisen "atk-slangisanakirjan"...
Tapsa,
VastaaPoistaen ajatelluta arvioida tuota käännöstä kieliopillisen oikeellisuuden perusteella, sillä enhän tiedä, millaista teoksen alkukieli on ollut.
Otin nuo pilkut puheeksi vain, kun puhuit Alkemistin käännöksen rakenteellisesta heikkoudesta. Välimerkit kuuluvat lauseranteeseen, ne ovat lauseopin asioita. Ajattelin, josko niiden puuttuminen aiheuttaisi sitten kömpelyyttäkin.
Tuo kankeus tai jylhyyteen pyrkiminen voi olla tottakin, sillä teoksessa tavoitellaan jonkinlaista mystistä filosofisuutta. Se vaan, että ellei kankeus ole peräisin kääntäjältä, se voi olla peräisin jopa kirjailijalta itseltään. Se voi johtua myös kielten erilaisuudesta, ja tässä tullaan siihen, että kääntäjä ei ehkä ole tavoittanut alkukielen omaa sointia omassa suomen kielessään.
Ohoh, slangisanakirja! Olenkohan selannut sitä? Minulla oli joskus koulussa käytössäni slangisanastoja.
Olen kai lukenut niin hyviä käännöksiä, että en juuri koskaan ole tullut mielessäni moittineeksi käännöstä. (Joskus tosin on kiva lukea alkukielellä jos ei muuta niin kielen tähden.)
VastaaPoistaUskon, että kääntäminen ei ole rahakasta työtä, mutta sillähän ei taas ole mitään tekemistä sen kanssa että toinen kääntäjä on parempi kuin toinen :)
Tätä on vähän kyseenalaista kertoa, mutta minä muistan yhden Pokon, käännösromaanin jonka romaanikäännökset olivat aika harmittavia.
VastaaPoistaEn minä usein tuollaisia kerro, kun se nykyisin on ehdottomasti kielletty ja kieltämättä tuollainen saattaa hölmöjä villitä.
VastaaPoistaPuolustuksekseni vain, että kerroin ajasta ennekuin heitä alettiin kutsumaan roomalaisiksi.
Yhden kiinnostavan ja lahjakkaan kääntäjän muista tähän hätään, Kyllikki Villan, joka alkoi itsekin kirjoittaa kirjojaan, lähinnä päiväkirjamuotoista oman elämän tilitystä. Hän siis ilmeisesti eli kääntäjän tuloillaan. Matkusteli rahtilaivoilla maailma merillä, mutta sellaiset matkathan eivät hirmuisesti maksa.
VastaaPoistaRiku, mitähän sinä nyt kirjoitat, en pääse jyvälle? Vika on tietysti minussa, melkein nukahdinkin jo leffaa katsoessani. Kääntäjä Pokko? En löytänyt Googlesta. Tässä on nyt jokin sellainen koukku, että voin kyllä paljastaa tyhmyyteni.
Eikun tyhmä olin minä, aika väsynyt oli myös nuoruudenmuisteloni.
VastaaPoistaPokko oli/on tummahiuksinen kaveri, jota sai nuoruudessani pelätä kaupungilla, silloin kun vapaana oli. Hän oli kääntäjä.
Opiskelin aikoinaan kääntäjäksi; minulla homma tyssäsi siihen, etten ole riittävän hyvä ja taiteellinen. Minusta.
VastaaPoistaRakastan silti lukea muiden käännöksiä; en etsi virheitä, vaan nautin soljuvasta kielenkäytöstä...
Tykkään lukea sekä alkuperäisteoksen, että käännöksen, kun käännös on hyvä, perättäin.
Tämä toki on vain minun huvini. :)
Iines,
VastaaPoistanyt menen nukumaan.
Villasukat on jo haettu, ja huivi kaulan ympäri!
Virtuaalihoivaaminenkin tuntuu muuten hyvältä! :)
No nyt mä hokasin, tai ainakin luulen, kun luin aamuvirkkuna tuon käännösromaani-romaanikäännösjutun.
VastaaPoistaChar, suurin osa kielenkääntäjistä taitaa toimia ihan proosallisissa kääntäjän ja tulkin tehtävissä, harva kai on edes suuntautunut taiteellisempiin käännöstöihin. Arvelenkin, ettei kielenkääntäjän diplomi ole oikea diplomi romaanien kääntämiseen.
Paranemista!
Riku tarkoitti kai kääntäjäromania?
VastaaPoistaNyt lisää kielioppia nuorille: mistä tietää, mikä sana on yhdys sana ja mikä ei?
Helposti: yhdyssana on sellainen sanapari, jonka väliin EI voi laittaa vittua.
Kuormavittuauto... tietovittukone... ylivittuopisto... ei skulaa, joten nuo kaikkihan on vittu yhdyssanoja vittu hei!
Keltaisessa mediassakin näkyi jo juttu eilisestä Hesarin yleisönosastosta, jossa joku dosentti puhui niin uskomattoman typeriä, että arvelin kyseessä olevan vedätys.
VastaaPoistaHänen missionsa oli, että laulujen sanoissa on suomalaiskansallista nationalismia - siis vihapuhetta - ja sille on pantava piste.
Esimerkkeinä hän mainitsi Maamme-laulun: "maa kallis isien" eli äitejä sorretaan, sekä Siniristilipun: "isät, veljet verellään, vihki sinut viiriksi vapaan maan" eli taas naisia sorretaan ja sorrutaan maskuliinisuuteen ja väkivaltaisuuteen. Kuulemma maakuntalaulut jatkavat samaa vihapuhetta.
Tämä kaikki kertoo, että "suomalaisen hereroseksuaalisen maskuliinisuuden tärkeä rakennusosa on valmius puolustaa fyysistä kansallista tilaa" ja näin "nationalistiset laulut ovat mukana kasvattamassa pieniä poikia tähän tehtävään".
Vihapuhetta ovat siis "itsenäispäivän viettoon liittyvä nationaliset laulut", sillä ne "ei edistä peruskoulun opetussuunnitelman toteututumista", eikä "tarjoa välineitä kulttuurien kohtaamiseen".
Kirjoittaja on Turun yliopiston sukupuolentutkimuksen laitokselta.
Jutta hei - täällä olisi säästökohteita! Ellei säästö kelpaa, niin mihin voin palauttaa sotilaspassini?
Kissoista vielä.
VastaaPoistaKerroit Iines, että kissasi asettui selin ihmiseen, jos se torjuttiin.
Meidänkin vanha kissa Tiina käyttäytyi samoin, jos loukkaantui jostain asiasta.
Sukupuolta koskevat ilmaukset ovat suomessa kiinnostava tapaus. Meillä ollaan sitä mieltä, että on saavutettu täydellinen sukupuolten tasa-arvo. Mutta se on tapahtunut ainakin kielessä niin, että naisista on tehty miehiä: lakimiehiä, puhemiehiä, kirkkoherroja.
VastaaPoistaLinkissä myös kommentteja muutaman vuoden takaa. Tämä on "ikuinen" kysymys suomessakin.
http://blogisisko.blogspot.com/2006/11/kieli-ja-sukupuoli.html
Dosentti Taru Leppänen puhuu tietenkin totta - laulun sanat ovat miehistä sankaruutta ja uhoa korostavia. Näin on kaikkialla maailmassa sankarieepoksissa ja sankarilauluissa, kansanrunoudessa - ja niin kuuluu ollakin.
VastaaPoistaHämmästelen hieman dosentti Leppäsen yksisilmäisyyttä, etten sanoisi peräti puusilmäisyyttä.
Lapset eivät ole tyhmiä. He tuntevat laulujen kontekstia ja ajallista viitekehystä, he tietävät mitä historia on ja miten ajat ovat muuttuneet. Lapset eivät sovella laulujen sanoja yks yhteen omaan elämäänsä ja ala toimia laulun mallin mukaisesti sotaisesti miehiä ylistäen. Sen sijaan lapsetkin kokevat juhlallisia tai jopa pyhiä tuntoja, joita ihmisillä on tapana tuntea tällaisia lauluja kuullessaan. Siinä ei ole mitään pahaa, päinvastoin.
Mitä tulee Juttaan ja Jyrkiin, tunnen vähän myötähäpeää heidän puolestaan muun Euroopan edessä. Pariskunta on pelattu nurkkaan.
VastaaPoistaLuuliko Urpilainen todella, että muu Eurooppa hyväksyy yhden jäsenmaaan henkilökohtaiset lainanvakuudet, kun muut eivät niitä vaadi? Eihän EU:ssa voi sooloilla!
Anna, tuo selin kääntyminen saattaa siis olla kissojen yhteistä kieltä.
VastaaPoistaSe oli vaan niin liikuttavaa, kun se tapahtui nyt vanhemmiten joka kerta siinä tilanteessa, kun Kusti torjuttiin, ei otettu syliin tai työnnettiin pois tietokoneen näyttötaulua puskemasta. Kustihan puski minulta pöytäkoneen näyttötaulun vähän vialliseksi, siihen tuli raitoja, kun johdot hölskyivät kissan puskiessa. Kun sanoin napakan "ein", se lamoutui selin murjottamaan.
Jutan ja Jyrkin touhuamista minäkin olen ihmetellyt jo pitkään. Että onko heillä jotain salattua tietoa vai ovatko he todella noin hölmöjä?
VastaaPoistaMiten voimme tämäm jälkeen luottaa Jyrkiin vakavasti otettavana poliitikkona?
Ennen vaaleja ja hallitusta tehdessä hän vannoi ääni väristen, että "Suomi ei halua olla osa ongelmaa, vaan osa ratkaisua!".
Samoin hän vannoi, että tuhlarimaita tuetaan vain siksi, että näin pelastetaan koko Eurooppa ja ennen kaikkea Suomi, sillä Kreikan tai Irlannin kaatuminen sortaisi koko maanosan syvään lamaan.
Nyt hän sitten valmis tyrkkäämään Euroopan ja Suomen kauhistuttavaan lamaan vain siksi, että muut maat eivät anna Jutan ja hänen kerätä poliittisia irtopisteitä?
En voi ymmärtää.
(Toivottavasti olen taas ymmärtänyt kaiken täysin väärin ja tässä on jokin minua suurempi viisaus takana. Sanokaa, että niin on, pliiiis.)
Vielä tuosta ammattimiehittelystä, johon Anna viittaa.
VastaaPoistaEn pidä sitäkään kehitystä hyvänä, jossa mies-loppuosa korvataan "henkilöllä". Luottamushenkilö kalskahtaa ei miltään, korkeintaan vähän byrokraattiselta. Samoin olis muissakin ilmaisussa: lakihenkilö, puhehenkilö, kirkkkohenkilö.
Eikö englannin kielessäkin man tarkoita sekä miestä että ihmistä? Samoin on mielestäni näissä ilmaisuissa suomen kielessä.
Kannatan siis mies-loppuosan säilyttämistä reliikkinä menneestä, ellei keksitä parempia ilmaisuja.
Eikös sana luottamushenkilö ole ollut käytössä iät ajat, eikä sillä tarkoiteta pelkästään esim. luottamusmiestä, joita yleensä on yksi esim. työyhteisössä, vaan laajempaa ryhmää? Esim. eduskunnassa tai kunnanvaltuustoissa toimivat ovat kansan asettamia luottamushenkilöitä.
VastaaPoistaPalonainen tai puhenainen kuulostaisi aika humoristiselta ilmaisulta. Lakinainen ehkä menettelisi.
Tässä miehittelynimissä on nyt nähdäkseni kyse ammatillisista nimistä.
VastaaPoistaJokin ehdotettu uusi nimi voi tarkoittaa myös jotakin muuta, kuten hyvin kuvaat, Delilah, luottamushenkilöesimerkissäsi. (Pitäisikö koettaa Tapsan tarjoamaa vittutestiä, tuleeko tuo varmaan yhteen: luottamusvittuhenkilövittuesivittumerkki. No ei sovi vittu väliin, on siis yhdyssana.)
Itse käytin sumeilematta luottamusmiesnimeä, ja postikin tuli aina tittelillä luottamusmies. Lautamies ~ lautahenkilö, hm.
Iines, olet oikeassa.
VastaaPoista'Man' tarkoitti alkujaan 'ihminen'. Voitiin sanoa "She is a beautiful man".
Tarulle vihjeeksi, jos hän lukisi vaikka tätä blogia, että ranskalaiset miehet ne vasta kauheita on, sarkosit ja roskaanit ja muut, ja niiden laulu se vasta ruokotonta vihapuhetta on, perseen suti sentään.
VastaaPoistaMarseljeesi, sanatarkka käännös:
Edetkäämme, isänmaan lapset,
kunnian päivä on tullut!
Meitä vastaan hirmuvallan
verinen lippu on nostettu
verinen lippu on nostettu.
Kuuletteko konnuillamme
noitten villien sotilaiden huudon,
jotka tulevat teidän syliinne asti
leikkaamaan poikienne ja kumppaneidenne kurkut.
Aseisiin kansalaiset!
Muodostakaa pataljoonat!
Marssikaamme, marssikaamme!
kunnes epäpuhdas veri kastelee peltomme.
(Tosin tässä ei ehkä kuitenkaan ole niin maskuliininen uho päällänsä, vaan epäpuhdasta verta vuodattamaan kelpaavat kaikki kansalaiset, ihan ikä-, väri-, sukupuoli- ja kulttuurineutraalisti.)
Tapsa,
VastaaPoistakun et nyt hyvän ja asiallisen suoran jälkeen sortuisi omavaltaisiin oikaisuihin!
Ranskalaisista miehistä en ole sanonut yhtään mitään - viitannet Ranskan presidenttiin, josta en muista kirjoittaneeni. Italian Berlusconista olen kirjoittanut, mutta en italialaisista miehistä monikossa. Flora-purkkimiehestä olen kirjoittanut tositarinaan pohjaavan sketsin, ja sen perusteella minut katsotaan aggressiiviseksi telaketjufemakoksi.
Ymmärrän, että saattaisit toivoa minun yleistävän asioita, näin sinun olisi helpompi lätkiä ajatuksiani.
Kaava menee kuitenkin näin: Yleistykset syntyvät kuitenkin omassa mielessäsi, ja myöhemmin muistat minun sanoneen sinun ajatuksesi. En tiedä, mikä tämän argumentaatiovirheen nimi on, mutta sinun lisäksesi siihen on tässä blogissa langennut ainakin myös Vaari, van, sekä Jape + aliaksensa ja nimimerkki Jaaha.
Teillä on päässännee stereotypia kirkuvasta naisesta, joka suunnattomassa miesvihassaan haukkuu miehet lättänäksi, ja jos nainen sanoo yhdestäkin miehestä vaikka puolivahingossa jonkin epäedullisen seikan, nainen haukkuu teistä raivoisasti koko Euroopan miehet lyttyyn.
Tulin taas piipahtamaan tänne ja en yllättynyt kun täällä oli taas feminististä vihapuhetta miehistä. Ei voi tulla muuhun tulokseen, kuin siihen että kaikki akateemisuus on tehnyt useimmista naisita ihan pöllöjä. Haluavat kieltää Suvivirren ja Maammelaulun sun muut mukavat asiat, ja mitä tekee kritiikitön blogikarja? Nyökyttelee hyväksyvästi päätään.
VastaaPoistaNo Käteisen mukaan kaikki euromaiden johtajatkin nyökyttelivät hyväksyvästi, kun Suomi "vaati" vakuuksia. Nyt sitten euroopassa ollaankin ymmällään; ei mitään vakuuksia.
Kansakoulunopettaja Jutta Urpilainen on henkilö, jolle ei pitäisi antaa mitään valtaa. Hän vie Suomen turmioon. Missä ne "täydet vakuudet" on Jutta? Oli sinullakin niin kiire tulla Rovanimemen kokouksesta Helsinkiin myhäilemään, että nyt on vakuudet. Paskat on. Ihan broileri tuo Urpilainen ja Käteinen on ihan samaa änkyttäjä sakkia. Ilman Perussuomalaisia olisi Käteinen jo kirjoittanut nimen paperiin hymyillen, koska hän kantaa vastuuta. Oikein naurattaisi, jos ei oltaisi niin hemmetin pahassa jamassa tuon Käteisen ja Urpilaisen takia.
Nyt on fokukseen otettava Suomen etu, eikä aina annettava periksi. Ei pidä puhua, että Suomi ei halua vaarantaa muita maita. Vitut siitä. Oma etu ensin, niin kuin kaikilla muillakin mailla on. Miksi kukaan ei kyseenalaista sitä, että miksi KREIKAN sallitaan aiheuttaa vaikeuksia MUILLE euromaille?
Nyt ei pidä antaa periksi, va sanoa, että suomi ei lähde vakuuksiin mukaan, hoitakaa homma parhaaksi kasomallanne tavalla. Kreikkaa autettiin jo kerran, mutta se ei itse tehnyt liikettäkään korjatakseen tilannetta jonka on itse aiheuttanut. Nyt pitää olla kovana, mutta Jutasta ja Jykästä tähän ei ole. Uudet vaalit ja Perusssuomalaiset puikkoihin. Kannatan!
Ehdotan muuten lukupiiriin luettavaksi Seppo Konttisen Suomalainen ruokalasku -kirjaa.
VastaaPoistaSiinä kerrotaan syitä (Jutan ja Jyrkin lisäksi) miksi Suomessa on euroopan kolmanneksi kalleinta ruokaa.
Siinä sitä riittääkin ihmettelemistä.
Kaiketi on tullut aika, jolloin muiden puolueiden on lopetettava Finnien myötäily.
VastaaPoistaIlman sitä, eivät takuita olisi lähteneet ajamaan, tämähän on ihan selvää. Katainen ja Urpilainen epäilemättä ovat pelkkiä muovisia imagokonsultaatioita, onkohan niitä oikeasti edes olemassa.
Finnit ovat edelleen hyvin pieni vähemmistö, vähän niinkuin tornin huipulle kiivennyt kääpiö, joka sieltä huutelee hävyttömyyksiä alla kulkeville.
Ei täällä ole vihapuhetta miehistä, vaan täällä on juuri kehuttu miehisiä sankarilauluja ja todettu, että dosentti Leppäsellä on nyt puusilmäisyyttä katsannossaan.
VastaaPoistaOn todettu myös, että mies-loppuosasta ei ole tarvis luopua ammattinimikkeissä. Jäikös tämä anonyymiltä nyt kuittaamatta?
Minuakin myötähävettää Urpilaisen ja Kataisen puolesta heidän sooloiluyrityksensä unionissa. Kyllä meidän on osamme hoidettava niin kauan kuin unionissa olemme. Olemme sieltä myös saamapuolella monin erilaisin tukirahoin.
Suomalaisen ruoan kalleuden syy on täsmälleen tiedossa, tylsää siitä mitään keskustelua on yrittää.
VastaaPoistaUlkomaisten kaupan keskusliikkeiden ei ole kannattanut tänne tulla, markkina on liian pieni. Kilpailun puutteessa Kesko ja s-ryhmä pystyvät pitämään hinnat korkealla.
Ainoa ulkomainen, Lidl, välillä jo harkitsi vetäytymistä, päätti kuitenkin jatkaa.
En minäkään oikein luota Finneihin, en ainakaan puikoissa. Tuo tyrkytetty kirjakin on varmaan Finnin kirjoittama.
VastaaPoistaSuomalaisten ruoka on kallista, koska sijainti on pohjoisessa ja asukkaita on kourallinen. Eihän täällä mikään kannata eikä kasva kuin yhden sadon. Juuri kuuntelin siskon juttuja, kun monista lajeista saadaan jo Saksan leveysasteilla kaksikin satoa vuodessa.
Ei Perussuomaliset mikään vähemmistö ole vaan tutkitusti Suomen suurin puolue. Sillä on siis laajin kannatus. Eivät muut puolueet muodosta koalitiota, eli ei niiden kannatusta ynnätä yhteen vaan jokainen edustaa vain itseään. Näkeehän sen kun katsoo hallitusta; jokainen puolue vetää omaan suuntaansa. Ei se ole mikään yhtenäinen ryhmä, vaan riitaisa sekametelisoppa.
VastaaPoistaSuomen ei tule lähteä tukemaan enään Kreikkaa eikä ketään muutakaan. Tämähän kieltää jo Portugalin sopimus, vai eikö sopimuksia tarvitse noudattaa?
Miksi niitä sopimuksia tehdään, jos niitä ei tarvitse noudattaa?
Ei, Kreikka on itse sössinyt asiansa ja se on esiinynyt vilpillisesti ja tilastojaan jne. vääristäen. Hoitakoon ongelmansa itse. Suomen on käännettävä katse itseen päin; täällä on paljon tekemistä. Vaadin, että poliitkot käyttävät luovuuttaan, eivätkä aina käytä vain veronkorotus"luovuuttaan"; se kun ei vaadi mitään. Esim. polttoaine, autot, viina ja tupakki pitää rauhoittaa 10 vuodeksi kaikelta vertonkorotukselta (niiden verotusta pitää laskea tasaisesti kokoajan) ja verottaa muualta. Painotus on kuitenkin oltava leikkauksissa; valtiolla ja kunnilla on ihan liikaa syöttöporsaita.
Tuottajahinnat eivät toki ole kovia, vaikka kuuluvat suomalaisetkin maanjussit nykyään myyvän tuotteensa viljapörssissä juuri silloin kun se on kannattavinta.
VastaaPoistaEdullisinta olisi lopettaa jokseenkin turha viljely täällä ja tuottaa puhdasta ja halpaa amerikkalaista, keskieurooppalaista tai venäläistä viljaa nykyistä enemmän. Nykyäänkin ulkomaisen viljan osuus on huomattavan korkea, suomalaiset maanjussit kun pruukaavat valmistaa rehu- tai viinaviljaa.
Joistain lajikkeista olen kuullut täälläkin saatavan kaksikin satoa, ainakin parhaina vuosina.
todettu, että dosentti Leppäsellä on nyt puusilmäisyyttä katsannossaan.
VastaaPoistaNo annan tästä pisteet, mutta pitäisi sanoa rohkeammin. Dosentti Leppänen edustaa juuri tuota feminististä miesvihapuhetta. Kenties hän on itse lesbofeministi? Dosentti Leppäsen suojatyöpaikka ensimmäiseksi leikkauslistalle; emme tarvitse tuollaisia pöllöjä. Toivoisin viestinnän opettajalta hieman rohkeampaa krittikkiä näiden puusilmien pöllöilyjä kohtaan.
Arvasin muuten, että vakavasti otettavaksi tarjoamani ehdotus lukupiirin kirjaksi kohtaisi heti asiatonta kohtelua ja niin kävi. Miksi en yllättynyt?
Suomalaisten ruoka on kallista, koska sijainti on pohjoisessa ja asukkaita on kourallinen.
VastaaPoistaVäärin meni. Suosittelen, että luet tuon Konttisen kirjan, että et harhaile ihan pimeässä.
PS. kannattaa lukea mm. tämä faktauutinen tarkasti, vaikka tämän uutisen otsikointi onkin jonkun punavihreän pöllön laatima:
VastaaPoistaKyselyn karu tulos: Eurooppalaiset tyrmäävät maahanmuuton
Mitäs karua tuossa on? Se vain heijastelee ihmisten omaa ajattelua. Poliitkoilla jatka on punavihertaustaisen mölinälauman vaikutuspiirissä, ei tule se aito kansan ääni esiin. Noihan tuo asia on kuten artikkelissa kansan ääni todetaan: Tuoreen kyselyn mukaan lähes kaikissa Euroopan maissa enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että maahanmuutolla on ”hyvin negatiivinen tai melko negatiivinen vaikutus”.
Näin on! Mitä sanoo veli Tapsa?
On todettu myös, että mies-loppuosasta ei ole tarvis luopua ammattinimikkeissä. Jäikös tämä anonyymiltä nyt kuittaamatta?
VastaaPoistaOnko sinulla kanta muuttunut? Muistatko, kun aikoinaan esittelin (olin silloin eri nimimerkillä, en näin tuntemattomana niin kuin nyt) täällä sinulle (ja muulle yleisölle) uutisen, jossa kaksi naistutkimuksen feministiä tekivät aloitteita ja kirjelmiä eri instansseihin "mies" sanan sisältävien ammattinimikkeiden poistaimiseksi. Lakimies olisi ollut lakihenkilö; Palomies palohenkilö (naisiahan on niin hemmetin monta palomiehenä); Virkamies olisi ollut virkahenkilö jne. pöllöä.
Tuolloin sinä nyökytteit hyväksyvästi noiden termien tärvelemiseksi tunnistamattomaan muotoon "sukupuolineutraaleiksi".
EU:sta saatvat hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, vaikka rahavirtoihin yksioikoisesti tuijottamalla Suomi maksaakin vuosittain enemmän kuin saa.
VastaaPoistaSuuri onnettomuus on jos euro, puhumattakaan EU:sta kaatuu.
Kuinka lyhyt on ihmisen muisti? - Täälläkin on kovaan ääneen valitettu sitä joskus 80-90 luvun taitteessa tehtyä devalvaatiota, joka syöksi lukuisia ihmisiä turmioon. Sitä oli suomen markka; ainaista devalvaatiota ja inflaatiota, ei siinä muita mahdollisuuksia ollut.
Silloisen suurteollisuuden, paperiteollisuuden, tukemiseksi sitä (jatkuvia devalvaatioita) oli pakko tehdä, kun varsinaista osaamista ei yritysmaailmassamme ollut. Kone Oy kuriositeettina.
EU pitää meidät bisneksessä mukana. Suomi oli aiemmin siinä aika ihmeellinen maa, neuvostoliton vaihtokaupalla elimme, tuotteemme oli huonoja huonompia. Lähestulkoon kaikki Suomen sisäinen kauppa perustui kartelleihin. Taloudellisesti Suomi ei ollut sosialistinen eikä markkinatalousmaa, täällä iso raha pystyi ottamaan itselleen parhaat palat molemmista, kaikkinaiseksi yksittäisen ihmisen tappioksi.
EU:n hajoaminen syöksisi Suomen turmioon, teknologiassakin olemme jo taas hyvin vanhanaikaisia ja kelkasta pudonneita.
Olemme sieltä myös saamapuolella monin erilaisin tukirahoin.
VastaaPoistaHerranen aika sentään. Mene nyt kansalaisopistoon tai jonnekin: Suomi on nettomaksaja EU:ssa.
Sen takia Suomeen ei haluta antaa mitään vakuuksia eikä muutakaan, kun meillä on allekirjoitusherkkä Katainen ja broileri Urpilainen puikoissa. Kumpikin antaa perää, kun hiukan pyydetään...
Älä nyt sinäkään Riku sekoile. Ei Suomen pidä Eurosta lähteä vaan Kreikan (ja ehkä Irlannin, Portugalin ja Italian). Euro on sinänsä hyvä asia esim. matkustamisen ja muun kannalta, mutta emme tarvitse epärehellisiä ja holtittomia Euron lokaan vetäjiä, kuten juuri Kreikka.
VastaaPoistaSuomen 90-luvun alun laman suurin syntipukki, Mauno Koivisto, pitäisi ehtiä vielä saada tuomittua ja vaikka vankilaan, enenn kuin tyyppi menee autaammille metsästysmaille.
Kone Oy on Suomen kruununjalokivi, vaikka vähältä piti että sitä ei myyty 90-luvun loppupuolella Saksalaiselle Thyssenille. Kaupan esti, eräs hissitekniikan innovaatio, joka tehtiin eräässä paikkassa, suomalaisten insinöörien toimesta. En valitettavasti voi kertoa tarkemmin, että mikä ja missä.
VastaaPoistaNokia ei ole yhtään mitään, siis oikeasti.
Kreikkaa, montaa muutakaan maata ei alun pitäen olisi rahaliittoon pitänyt ottaa lainkaan mukaan, nyt on myöhäistä kun kakka jo tulee.
VastaaPoistaRiski ripulin leviämiseen on olemassa.
Tarkoittaneeko anon. mahdollisesti konehuoneetonta hissiä, joka Hyvinkään tehtaila kehitettiin ja syöksi Koneen nykyiseen vauhdin hurmaansa, en tiedä.
Kännykkäpuolella Suomessa kuulemma kehitellään uutta bensiinikäyttöistä mallia, joka kestää lähes viikon yhdellä tankkauksella. Shell myy siihen sovelluksia ja bensaa.
Minä puolestani esitän Iinekselle lämpimät kiitokset siitä että, ollakseen miestenvihaaja, hän on minun, muidenkin, sekoiluja upealla tavalla, usein empaattisestikin, kohdellut.
VastaaPoistaEn koe sitä omallakaan kohdallani täysin ansaituksi, mutta olen siitä kiitollinen.
Kielikorva on juuri sitä miltä kuullostaakin, muuttuu ajan saatossa niin ettei sitä edes huomaa. Minun suurin viehätykseni ovat 1800-luvun, 1900-luvun alun tekstit, joiden kieli on upeaa, suurelta osin nykyisen kirjotustavan ja sääntöjen vastaista.
Kreikkaa, montaa muutakaan maata ei alun pitäen olisi rahaliittoon pitänyt ottaa lainkaan mukaan, nyt on myöhäistä kun kakka jo tulee.
VastaaPoistaOlet oikeassa muuten, mutta et tuossa loppuosassa. Kustannuksia tulee, mutta ei vieläkään ole myöhäistä potkia noita lurjuksia eurosta pois. Se tulee kuitenkin halvemmaksi kuin heidän perässään vetäminen loputtomiin.
Tarkoittaneeko anon. mahdollisesti konehuoneetonta hissiä, joka Hyvinkään tehtaila kehitettiin ja syöksi Koneen nykyiseen vauhdin hurmaansa, en tiedä.
Saattaa olla, että tarkoittaa, mutta ei voi kertoa tarkempia yksityiskohtia. Valitan.
..ja että Herlukka olisi kehitysryhmän johtajalle antanut juhlissa kassillisen kahisevaa, ilman mitään turhia muodollisuuksia, kuten tarinan mukaan on.
VastaaPoistaVanha polvi kun ei niin tuosta laillisuudesta välittänyt. Ei niiden tarvinnut, tekivät mitä tykkäsivät, lainssädäntö ei ollut muotia.
Luultavastihan ne myöhemmin, en epäile hetkeäkään enkä lainkaan, ilmoitettin verotukseen.
Iines, mitä sinä nyt hupakoit? Enhän minä sinuun ole missään viitannut, saati sanomisiisi, vaan siihen Kupittaan aliopiston dosentitar Loikkaseen.
VastaaPoistaAnonyymin linkkaama uutinen, jonka mukaan enemmistö eurooppalaisista suhtautuu maahanmuuttoon kielteisesti, ei ole mikään uutinen asioihin paneutuneelle. Näin on nakit.
Tosin tänään törmäsin niin empaattiseen mamutaustaiseen bussikuskiin, että kuiskasin vaimolleni tuollaisia kyllä maahamme mahtuvan muutamia.
Jaahah,,, täytyy vetäytyä yöpuulle, sillä varhain huomenna on kadettien marssi Hietaniemen hautuumaalta presidentin linnalle. Tuttu mies marssimassa, en minä muuten.
Hitto vie kun nukun siihen aikaan, mukavaa olisi mennä katsomaan, kun varmaan laulavat miehekkäästi: "sama kaiku on askelten, toinen jalka ei ole vielä puujalka...."
VastaaPoistaLempikappaleeni olisi kuitenkin se "kas näin heiluu miekka, ja miekka heiluu näin, kun Kadu menee torille, on näky komea!"
Hyvää yötä!" itse kullekin säädylle.
VastaaPoistaLainatut lauseet
VastaaPoista16/06/06
Mies-osa yhdyssanoissa, jotka voivat tarkoittaa kumpaakin sukupuolta, tuntuu nykyään tosi vanhahtavalta. Itse olin työpaikkani luottamusmies, vaikka paljon hame päällä huseerasinkin, tosin usein herraseurassa. Luottamushenkilö on sanana jotenkin halju, mutta parempi kuin luottamusmies.
Minä elin aina samaa päivää
Ikävöin betonin harmaata ikävää
Odotin elämän antavan enemmän,
kuin unia toivoa täynnä
ja taidon herätä aina samaan huomiseen
http://www.youtube.com/watch?v=r1Uf1_4mLNM
Tarkistaisitko anonyymi, tuon kaivamasi lainauksen viitetiedot.
VastaaPoistaPäiväys viittaa nimittäin kivikauteen eli ei tähän blogiin ollenkaan.
Vanhastakaan Iines-blogista en löytänyt vuoden 2006 kesäkuun kuudennentoista päivän kohdalta juttua tai kommenttia, jossa tuo tieto on. Kuitenkin otos tuntuu minun kirjoittamaltani, koska ajattelen niin.
Viidenkään vuoden aikana ei nimittäin mies-ammattinimikkeiden tilalle ole keksitty uudissanoja, niin kuin tuolloin vielä arvelin pikku hiljaa tapahtuvan.
Näissä oloissa mies-loppuiset nimikkeet ovat minusta osoittaneet pysyvyyttä ja vankkuutta kielessämme. Henkilö-loppuiset taas ovat alkaneet tuntua entistä valjummilta ja byrokraattisilta. En enää osaa siis ajatella, että mies-loppu viittaa vain sukupuoleen. Kuten sanoin: niin kauan kun ei parempaa ilmaisua keksitä, pidän tätä nykyä mies-loppuisia napakampina sanoina. Minusta tasa-arvo ei enää ole kiinni sanoissa, oma tasa-arvomaailmani on viiden vuoden aikana ehkä etääntynyt kliseistä.
Anonyymi, mihin pyrit tuolla kaivelullasi? Etkö usko, että ihminen joka pysyy kehdosta hautaan samassa jääräpäisessä ajatusmaailmassaan, on idiootti? Minä uskon niin.
Nyt pitää rientää nopeasti yhteen paikkaan, hetkeksi, vasta sitten ehdin lukea nuo muut.
VastaaPoistaTapsa,
VastaaPoistahupakoinko? Minusta kyllä nuolen kärki kohdistuu tähän blogiin eikä Taruun:
Tarulle vihjeeksi, jos hän lukisi vaikka tätä blogia, että ranskalaiset miehet ne vasta kauheita on, sarkosit ja roskaanit ja muut, ja niiden laulu se vasta ruokotonta vihapuhetta on, perseen suti sentään.(Tapsukka)
Tuossa on aika sanatarkasti se, mihin puuskahdin vastineeni.
Riku: "Kilpailun puutteessa Kesko ja s-ryhmä pystyvät pitämään hinnat korkealla."
VastaaPoistaSamat kaupparyhmät myös pitävät viljan tuottajahinnan alhaisena, jopa alhaisempana kuin etelämpänä Euroopassa.
Salon seudulla on viljelijöiden perustama myyntipooli, joka myy viljan suoraan ilman keskusliikkeitä ulkomaille.
Jos muistan oikein, niin kyse on mallasohrasta, josta saa Saksassa hyvän hinnan.
Hienoa toimintaa, ja voin kuvitella kuinka tuollainen harmittaa keskustalaispellervolaiskeskolaisosuuskauppalaissuhmuroijia.
Tulee mieleen parin vuoden takainen tutkimus ruuan hinnan noususta.
Tutkimus, jonka lopputuloksen ministeri Anttila jätti julkaisematta.
Anonyymi sanoi: "Sen takia Suomeen ei haluta antaa mitään vakuuksia eikä muutakaan, kun meillä on allekirjoitusherkkä Katainen ja broileri Urpilainen puikoissa. Kumpikin antaa perää, kun hiukan pyydetään."
VastaaPoistaMinusta Urpilainen on ollut aika tiukka täti tähän asti, mutta onhan se rankkaa, jos koko EU osoittaa pientä maatamme ja vihjaa kuorossa meidän olevan syypää uuteen mahdolliseen lamaan, jos pidämme kiinni siitä, mitä meille on (melkein)luvattu.
Ruohonjuuritasolta katsoen näyttää väärältä, että joudumme takaamaan lainarahalla jonkun maan velkoja ja teemme sen vielä toistamiseen.
Jos nyt ja näillä kokemuksilla järjestettäisiin vaali siitä, tahdommeko liittyä Euroopan Unioniin, miten mahtaisi käydä?
Delilah: "Minusta Urpilainen on ollut aika tiukka täti tähän asti"
VastaaPoistaNo, hän on valitettavasti soutanut ja huovannut, mutta olen sentään iloinen, että hän on hieman Kataisen vastapainona hallituksessa. Jos Katainen olisi ollut "yksin" niin Suomi olisi allekirjoittnaut jo ties mitä. Se on sitä Kataisen vastuun kantoa asioista (mm. Kreikan asiat ja velat), jotka ei meille missään tapauksessa kuulu. Ei siis millään lailla.
Urpilainen ja demarit on ollut hyväksymässä kaiken maailman tukipaketteja, mutta rupesivat vaaleissa peesaamaan Perussuomalaisia pakosta, eivät vapaaehtoisesti.
Jutta ei siis ole ollut mitenkään tiukka, mutta TÄSTÄ lausunnosta on annettava Urpilaiselle krediitit, jos vain pitää tämän linjansa loppuun asti, eikä tämä ole mitään mediapeliä tai teatteria. Vasta tässä on sitä tiukkuutta, jota olisi pitänyt painottaa ja kuuluttaa kovaan ääneen koko eurooppaan ja kokoajan. On Portugalin sopimus, jossa on sovittu, että kukin maa vastaa omista veloistaan, velvoitteistaan ja sitoumuksistaan. Siitä on pidettävä kiinni, eikä muita perusteluja tarvitse kenellekkään euromaalle antaa. Pidetään se mikä ON JO sovittu. Mutta mitä tuostakin tulee, kun Katianen sanoo kokoajan, että Suomi ei halua aiheuttaa muulle eruoopalle vahinkoa jne. lässytystä silloin kun pitäisi olla tiukkana. lisäksi ongelmai aiheuttaa lauma kotimaisia teijatiilikaisia ja alexanderstubbeja jotka kokoajan koittavat ajaa euroopan etuja Suomen edun sivuuttaen.
vielä Delilahille sen verran, että katsopa nyt tätäkin demaria. Juuri tällaiset ulostulot vesittävät demarien uskottavuuden kokoajan. Minuakin hävettää tämän Miapetran - joka oli kanssani samaaan aikaan Vaasan tekussa - puolesta.
VastaaPoistaToisaalta ehkä tyhmin demari, Jaakonsaari, taas ihmettelee Suomen vakuusvaatimuksia, vaikka hänen oman puolueen siskot niitä kovasti vaatii. Hemmetin ristiriitainen puolue tuo demarit.
Totta, että Kataisen moninkertainen vakuuttelu on ärsyttävää. Kertakin olisi riittänyt. Ei tietenkään Suomi toisia vahingoittaakseen pidä puoliaan, minkä pitäisi ilman vakuuttelujakin EU:ssa ymmärtää. Kuka meidän puolta pitää, ellei me itse pidetä?
VastaaPoistaAnonyymi, puolueissa ei ole homogeenista porukkaa, vaikka tietyistä isoista asioista ollaan samaa mieltä ja siksi on valittu kyseinen puolue. Taitaa olla aika mahdotonta, että joku olisi kaikissa asioissa yhtä mieltä toisen kanssa. Jos näin tapahtuisi, se joku ei vaivaudu ajattelemaan omilla aivoillaan.
VastaaPoistaSoini on valittu Syntipukiksi. Sellainen kai helpottaa muitten oloa.
Soini on luova visionääri, jota muut joutuvat peesaamaan, ennemmin tai myöhemmin.
VastaaPoistaJos puolue (esim. SDP) on hallituksessa, tulisi sen edustajien vetää yhtäköyttä, hallitusohjelmaan noudattaen ja Jaakonasaarien olla hiljaa. Hän on saanut suojatyöpaikan EU:sta joten tehköön yhden kunnon työn: Olisi hiljaa. Onko liikaa vaadittu?
"Tarulle vihjeeksi, jos hän lukisi vaikka tätä blogia, että ranskalaiset miehet ne vasta kauheita on, sarkosit ja roskaanit ja muut, ja niiden laulu se vasta ruokotonta vihapuhetta on, perseen suti sentään."
VastaaPoistaJaa, Iines, en minä viekäkään näe siinä piikkiä tämä blogia kohtaan. Johtunee siitä, että en siihen sellaista piilottanut.
Sanomani oli: 1) toivottavasti dosentti Leppänen lukee tätä blogia, 2) sillä nyt hänelle selviää, että sivistysmaidenkin lauluissa on vihapuhetta, 3) josta esitän täten esimerkkinä Marseljeesin.
Piikkini oli siis suunnattu dosenttiin, joka kirjoituksensa perusteella on tynnyrissä kasvanut suhteellisuudentajuton tolvana, joka nurkkakantaisessa ahdasmielisyydessään kuvittelee muiden kansojen olevan meitä parempia.
Mutta Jutalle pisteet rohkeasta nokittamisesta. Toivottavasti hän sanoo saman Merkelille ja muille kihoille.
Outo ajatus muuten lehdistössä esiintyvä oletus, että Suomen pitäisi saada omiin asioihinsa Merkelin suostumus. Ei kai hän ole EUn keisarinna, vaan vain toisen jäsenmaan johtaja.
Hei,
VastaaPoistamustaherukkamehun keittelyn välissä jaksoin raahautua koneellekin; täällä on taas sen miljoona asiaa...
Feminismistä ja "henkilöistä" totean sen verran, että minun tasa-arvoteesini eivät kaadu nimiin. - En siis usko sanojen ja käsitteiden "meikkaamiseen"; mieluummin määrittelen sanoja uudestaan ja itse.
En siis koskaan ole ollut luottamushenkilö, vaikka on minua siksikin yritetty nimittää. Olin aina luottamusmies; minihametta ja punaisia korkokenkiä käyttävä luottamusmies. Itse nautin tuosta tittelin/ulkoisen olemuksen ristiriidasta, ja veikkaan, että sain useamman kuin yhden ihmisen miettimään mies-päätteisiä nimityksiä uudestaan.
Tämä oli siis vain minun ratkaisuni; olen varma siitä, että moni muu päättää toimia eri tavalla. - "Henkilö" ei ole minusta sukupuolineutraali termi, vaan tapa sanoa mies, kun oikeastaan tarkoitetaan nykyään miehiä ja joitain naisia... Siksi siis olin suoraan mies. - Monen Vanhan Liiton mies-luottamusmiehen kauhuksi, voin lisätä. ;) Gender-benderini ei herättänyt ihastunutta vastakaikua läheskään kaikissa kollegoissa. :D
Toki on ammatteja ja termejä, joissa luonteva sukupuolineutraalius soljuu itsestään. Tiedemies on nykyään yhä useammin tieteentekijä.
Muutenkin suomen kieli on lähtökohtaisesti niin sukupuolineutraali, että en lähtisi keksimään ongelmia silloin kun niitä ei ole. - Meillä on sukupuolineutraalit pronominit; substantiiveilla ei ole sukupuolta... Mm. englanti, ruotsi ja saksa ovat oikeasti sukupuolisidonnaisia kieliä; heillä on urakkaa raivattavana, jos haluavat muuttaa käytäntöjä.
Ollaan me joko miehiä tai henkilöitä, kunkin henkilökohtaisista arvoista riippuen. - Olen muuten keskustellut aiheesta erään tunnetun naistutkimuksen lehtorin kanssa *gasp*. Hän ymmärsi ideani, sen, että otetaan kieli haltuun, ja määritellään asiat uudestaan; ei kuulemma ole miltään kannalta ongelma, ainakaan feministisestä näkökulmasta. :) - Kuten sanoin, eräät miehet eivät tykkää siitä, että astun heidän saarekkeelleen. Se on toisaalta heidän ongelmansa, ei minun. Sitten kun hekin alkavat nimittää itseään "henkilöiksi", voin tehdä samoin. :)
Nyt on mehu kuumaa, ja hipsin takaisin petiin!
Eduskunnan henkilöstöstä 8 virkamiestä ja 10 avustajaa kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää.
VastaaPoista–Koettu häirintä on ilmennyt muun muassa sähköpostiviesteinä, lähentelynä, epäasiallisena kielenkäyttönä sekä tungettelevina katseina, kerrotaan kansliasta.
Nyt on kuulkaa kriisi. Kaikki feministit ja päivystävät dosentit koolle ja ratkomaan valtavaa ongelmaa. Tungettelevia katseita on aivan hirveästi nyt liikkeellä - syyllinen tiedetään kyllä. Ne on ne floorapurkkisiat taas!
Jaa, Iines, en minä viekäkään näe siinä piikkiä tämä blogia kohtaan. Johtunee siitä, että en siihen sellaista piilottanut.
VastaaPoistaUskon sinua, Tapsa, ettet piilottanut etkä varta vasten tarkoittanut.
Totuus on kuitenkin, että ilmaisustasi voi päätellä, että tässä blogissa harrastetaan vihapuhetta miehiä kohtaan.
Sellainen suivaannuttaa, koska en ole ylipäänsä kirjoittanut kovinkaan feminististä tai aggressiivista tekstiä koskaan. Mielleyhtymät ovat syntyneet parin kolmen lukijan päässä heidän omina tulkintoinaan. Minun halutaan sanovan miehistä pahasti, jotta minua voitaisiin mätkiä kirkuvana feministinä, jollainen en kuunaan ole ollut enkä ole. Tuo jos mikä, on viha-asenne. Mutta ei siis sinulla Tapsa, puhuin anonyymeista.
Toivoisin, että kaikki anonyymit lukisivat tuon Tapanin ilmaisun vähän mukailtuna: en vieläkään näe siinä (Flora-purkkitarina) piikkiä miehiä kohtaan, koska en ole sellaista siihen piilottanut. Minusta se oli perhetragedia, en nähnyt siinä sukupuolia.
Nainen joka ei ole yhtään feministi, tai mies joka ei ole yhtään miesasiaan samaistuva, lienevät jotenkin erikoisia.
VastaaPoistaMinussa aika kummastuksen nosti se tunteiden palo, jota flora-purkki sai aikaan, mitenkään en pystynyt sitä hyökkäykseksi itseäni, tai miehiä ylipäätään, vastaan kokemaan.
Enkä ole osannut muistakaan Iineksen teksteistä hyökkäyksiä miessukukuntaa kohtaan havaitsemaan, vaikka ihmiselle sellainen jossain määrin on luontaista, kukas naiselle harmeja aiheuttaa, jos ei mies, miehelle nitä aiheuttaa nainen. Silloin on mukavaa, kun niin ei ole.
Saatan olla hyvinkin vanhanaikainen, kun mielipiteenäni sanon, että naisissa parasta on, etteivät ole aivan samanlaisia kuin miehet. Jos joku naisistani olisi muistuttanut mielipiteiltään tai muuten jotain erkkiä, olisin kyllä juossut aika kovaa karkuun.
Totuus on kuitenkin, että ilmaisustasi voi päätellä, että tässä blogissa harrastetaan vihapuhetta miehiä kohtaan.
VastaaPoistaTotuus on, että tottahan tuo Tapsa puhui. Miksi häntä siitä moitit? Tuohan voidaan tulkita myöskin vihapuheeksi miestä (miehiä) kohtaan ja miesten mielipiteen ilmaisun vaientamiseksi.
Toivoisin, että kaikki anonyymit lukisivat tuon Tapanin ilmaisun vähän mukailtuna
VastaaPoistaFloorapurkki -juttu oli täsmäisku miehiä vastaan - vihapuhetta siis. Jos oliisi haluttu käsitellä ilmiötä, eikä sukupuolta, niin floorapurkki -jutun olisi taitava kirjoittaja voinut laatia sukupuolineutraalisti, mutta kun EI; se kirjoitetiin täsmäohjuksena miehiä vastaan ja vielä yleistäen. Se on feminististä vihataktiikkaa jos mikä. Minä olin itse läsnä - tiedän siis täsmälleen mistä puhun - kun ko. jutun julkaisit ja olin aluksi mukana keskustelussa, mutta jouduin kritiikkini kanssa vaiennettuksi - väkivaltaisen sensuurin kohteeksi.
"Enkä ole osannut muistakaan Iineksen teksteistä hyökkäyksiä miessukukuntaa kohtaan havaitsemaan"
VastaaPoistaRiku on feministi.
Höpö höpö, anonyymi, ite oot ja haluisit miehen vierelles!
VastaaPoistaEn todellakaan halua matkia tai omaksua SINUN elämäntapojasi Riku. Ne ovat liian epänormaaleja tällaiselle perusarvoja kannattavalle ja toteuttavalle kokolihaa syövälle valkoiselle heteromiehelle.
VastaaPoistaHöpö höpö. Missä täällä on vihamielinen lause miehistä, anonyymi?
VastaaPoistaEi ole varmaan vaikea poimia tähän näytille sellaista, jossa on vihaa uhkuva miesherjaus.
Odotan sitaattia ja viitelinkkiä. Ei mielellään ei-sanan kohdalta katkaistua, vaan kokonainen lause.
No nyt on pakko nauraa. Kirjoitin tuon höpö höpön tietämättä Rikun vastaavasta kommentista, kun koneeni tilttasi. Kun ohjelma palautui, en tarkistanut uusia kommentteja.
VastaaPoistaYmmärrän. Et muuten tainnut vielä tietää, että oikeasti olen kotoisin Ugandasta, mun oikea nimi on Musulmanne, syön pelkkiä ituja ja pavunvarsia.
VastaaPoistaVoi halvattu sun kanssasi anonyymi, jästipää. Kun se tarina oli tositapauksesta, jossa mies suuttui siitä, että vaimo oli siirtänyt Flora-purkkia pöydällä. Se oli ennen kaikkea kirjallinen iloittelu.
VastaaPoistaVaan puhu pukille. Ei sinulla taida riitä tajua millekään, mikä ei ole suoraa matematiikkaa.
Ymmärrysjuttu oli tarkoitettu anonyymille, Sambo vaan hänelle edelleen!
VastaaPoistaSinä anonyymi, joudut blogeissa vaiennetuksi aggressiivisen hyökkäävän tyylisi vuoksi, et mielipiteittesi. Tiedät tämän vallan hyvin, vaikka leikit marttyyria ja valehtelet sensuureistasi. Olet ansainnut itse kaikki sensuurisi. Monilla muilla on samanlaisia mielipiteitä kuin sinulla, mutta he esittävät ne asiallisesti ja jopa rakentavasti.
VastaaPoista"Ei ole varmaan vaikea poimia tähän näytille sellaista, jossa on vihaa uhkuva miesherjaus."
VastaaPoistaEi olekaan. Niitä on useita.
"Odotan sitaattia ja viitelinkkiä. Ei mielellään ei-sanan kohdalta katkaistua, vaan kokonainen lause."
En ehdi sitatoida nyt kun on jalkapallo-ottelu kesken. Viittaan kokonaisuuksiin, kuten esimerkiksi Floorapurkki -kirjoitukseesi ja sen keskusteluissa käyttämiisi vihaa uhkuviin miesherjauspuheenvuoroihisi. Linkin voi kukin hakea itse. Se on sitä itsepalvelua.
Toinen hyvä esimerkki on riemunkiljahduksesi kun kansanedustaja Tony Halme oli kuollut ja feministi Kaarina Hazard kirjoitti vihaa uhkuvan ja herjaavan vihakirjoituksen miesvainjasta ja sinä nyökyttelit hyväksyvästi. En muista ulkoa minkä niminen bloggauksesi oli, mutta yleisö muistaa varmaan mihin viittaan. Onhan noita.
"Sinä anonyymi, joudut blogeissa vaiennetuksi aggressiivisen hyökkäävän tyylisi vuoksi, et mielipiteittesi."
VastaaPoistaTuossa on heti virhe, vääristelevä vale. Monikkomuoto on aivan väärin ja tiedät tämän hyvin. Sensuuri on keinosi, kun argumenttisi loppuvat ja jäät alakynteen sen sijaan että myöntäisit, että faktatiedolla on osoitettu väitteesi vääräksi. Ei tarvittaisi muuta, kuin osioittaisit, että olit tehnyt virheen. Sillä hyvä. Ei siinä sen kummempaa olisi.
Lisäksi huomauttaisin tuosta sinun tyylimäärittelystäsi, koska tietyille muille tyypeille suvaitset erittäin hyökkäävää ja nimeltämainitsevaa herjausta. Siksi kyseenalaistan tyylimäärittelysi ja kykysi arvioida sitä objektiivisesti. Sinun toimiasi ohjaa siis henkilöön, mieheen, käyvä viha. Vai voiko johonkin muuhun johtopäätelmään tulla?
Em. on siis mielipidekirjoitukseni.
Kirjoitin tuon höpö höpön tietämättä Rikun vastaavasta kommentista
VastaaPoistaHöpö höpö, te olette yksi ja sama henkilö.
Tony Halme teki itsemurhan, kun väsyi omien tekemisiensä aiheuttamaan aivovammaan, ei kestänyt elää toisaikaisena.
VastaaPoistaMinulle on yksi oppinut sanonut, että "ennen persuja väheksyttiin, kun oli vain Halme, nykyään on sentään TOHTORI Halla-aho, sanomassa samat asiat, mutta fiksummin.
Ehkä niinkin, mutta minun mielestäni tohtori Halla-aho on neitsytkammiossaan kirjoitteleva, punasteleva kompleksinen henkilö, joka Tony Halmeen nähdessään olisi kokopunaisena alkanut änkyttämään.
Hazard mielessään ylimitoitti kirjoittamistaitonsa, kirjoituksesta oikeasti välittyi vain viha.
Halme oli kaikin puolin hyvä mies, ainakin hakkaamaan muita lihapiirakan ostajia nakkikioskilla.
Hitto, tätä on vähän roisia kirjoittaa, mutta nyt olen näemmä yhtynyt Iinekseen.
VastaaPoistaHei Riku,
VastaaPoistano nyt se paljastui! Me olemme yksi ja sama henkilö? Kirjoitellaan samalta näppikseltä.
Ollaanko me mies vai nainen? Onko Iines Riku vai Riku Iines?
Turpa kii, akka, minä määrään!
VastaaPoistaJa jos en määrääkään, kyllä minulla ainakin hekemooni pitää olla, olen vanhasta suomalaisesta elokuvasta nähnyt, kuinka se on tärkeä, siinä sitä edusti joku kellarivaraston avain.
VastaaPoistaJa jos et hekemoonia anna, pitää minua ainakin arvostaa, vaikka joskus ryyppään, rällään ja asioita tällään.
Ja jos ei sitäkään, anna edes pusu pakkasella!
Iines kansanedustaja Halmeesta:
VastaaPoistaMinua suivaannuttaa nyt tämä Kaarina Hazardin haukkuminen, kun hän kertaa kolumnissaan Tony Halmeen elämää realistisesti, mutta kieltämättä parodioiden.
Sanotaan, että Hazard puhuu pahaa. Puhuu pahaa? Hyväähän Hazard puhuu, koska puhuu totta. Eikö pahan puhuminen tarkoitakaan solvausta, herjausta, pilkkaamista, siis kaikkea sellaista, mikä ei ole totta?
Itselleni pahan puhuminen on nimenomaan väärän puhumista, eli jos Hazard nyt laatisikin Halmeesta nekrologin, jossa ylistäisi tämän valtiomiestaitoja, niin se olisi pahan puhumista, jos mikä.
Tähän väärän puhumiseen sortui myös Yleisradio ja muu media, joka koko päivän uutisoi Halmeen kuolemaa, ikään kuin historiallisesti merkittävä henkilö olisi menehtynyt traagisesti. Olisin mieluummin kuullut tuon Hazardin lukeman raikkaan nekrologin television uutisista. Lisänä, tasapuolisuuden nimissä, olisi toki voinut olla urheilutoimituksen muistosanat miehen urheilusaavutuksista, joita nähdäkseni oli.
Mutta siis - mikä miehen elämässä oli sellaista, joka ansaitsisi mittavan uutisoinnin? Ja miksi meillä ei saisi sanoa asioita niin kuin ne ovat? Miksi totuus pitäisi lakaista maton alle? Minusta Hazard teki kerrassaan hyvän teon, tuuletti kerralla koko ummehtuneen kevyillä julkkiksilla elävän mediamaailman julkkispornosta ja levitti lattialle raikkaan keltaiset puhtaat räsymatot.
"Et pysty tuomaan näytille yhtään vihaa uhkuvaa miesherjaa, koska sellaisia minun kirjoittaminani ei ole ainuttakaan, en kirjoita sellaisia."
VastaaPoistaAnnoin riittävän tarkat viitteet. Tiedät tasan mistä puhutaan. Se että selität Floorapurkki-kirjoituksesi muuksi EI MUUTA sitä tosiasiaa, kuinka moni mies siihen reagoi. MUISTELE JA TARKISTA ITSE. Se, että selittelet muuta, ei muuta sitä tosiasiaa miten asia luettiin ja ymmärrettiin. Tarkista, äläkä selitä!
"Naiset ovat minusta paljolti itse syypäitä tasa-arvon puutteeseen. Tätä olen toistanut usein. Miksi et sano tästä mitään?"
Toistelet tätä samaa yleistä asiaa, juu, mutta et nosta fokukseen yksittäisiä asioita, mitkä osittavat tämän naisten oman syyllisyyden tasa-arvon puutteeseen. Kerrot viljalti kaikkea miksi miehillä on asiat hyvin - ansiottaan mielestäsi - ja sitten aina johonkin väliin, kunhan muistat tai jotta ei mene liian härskiksi, pistät tuon naisten tasa-arvon puute asian, jotta et vaikuta aivan tyystin yhden asian naiselta.
"Kylmä totuushan on, että naiset ja lapset useimmiten turvakotiin hakeutuvat."
Mikä hemmetin totuus tämä on, kun valtaosa turvakodeista on rakennettu VAIN naisille? Jos jotain KYLMÄÄ olisit halunnut tutkia, olisit kysynyt, että miksi hemmetissä näin on, että kaikki turvakodit on vain naisille, kun tutkitusti perheväkivalta jakautuu suhteessa 40/60%. Et vain kyennyt taskaan tätä puolta ajattelemaan.
Samaan sarjaan voidaan laskea todella röyhkeästi raiskauksen uhreja vähättelevät kirjoituksesi, jossa naispuolisen raiskaajan uhriksi joutunut onkin vain vietelty. Herranen aika sentään mitä kylmyyttä, jopa miesvihaa.
"Lopetan tähän keskustelun kanssasi"
Tämä onkin tuttu taktiikkasi (odotellaan milloin otat muut tutut keinosi käyttöön), kun huomasit, että sinulla ei ole argumentteja.
Iineksen feminismistä: Pakkohan näistä Akuliina Saarikosken ajatuksista on kirjoittaa. On pitkästä aikaa tiukka kirjoitus, jota lukiessa nyökyttelee. On naisessa ruutia. Akuliinan täytyy olla Pentti Saarikosken sukua, niin hyvin hänkin onnistuu räväyttämään porvarillisia piirejä. Ja ennen kaikkea niitä, joita antifeministeiksi kutsuu. Siis VHM:iä, valkoisia heteromiehiä, jotka kokevat menettävänsä, jos naiset saavat yhtä paljon leluja kuin hekin ja jos miesedut eivät tipu syliin yhtä helposti kuin ennen. VHM on pelon eikä pedon merkki!
VastaaPoistaOlen tuhannesti kysellyt saman asian perään kuin Akuliina. Olen ihmetellyt, mikä se on, joka saa miehet raivostumaan, kun vaikka kirjoittaa fiktiivisen sketsin tai tarinan väkivallasta, johon kirjoittajan onnettomuudeksi osuu pahantekijäksi mies, juttu kun on lehdestä. Tämän päivän lehdessäkin on kolme väkivaltauutista, jos joku haluaa kirjoittaa tarinoita suomalaisesta väkivallasta: Vauvamurhasta syytetty isä vannoi viattomuuttaan, Mies ahdisteli lasta bussissa Turussa ja Ex-vaimonsa tappanut oli lähestymiskiellossa (HS 5.2.). Iltapäivälehdissä on lisäksi uutinen siitä, miten 51-vuotias komisariosetä pääsi käytännössä rangaistuksetta, kun oli houkutellut virkamerkillään teinitytön asuntoonsa, juottanut tälle väkeviä ja raiskaissut tämän lapsilisänsaajan, hups, kahdesti.
Tuossa kohden Iines ei muista kirjoittaa että naiset ovat itse syypäitä tasa-arvopuutteeseensa. Hassua, kuinka unohtuikaan.
Kaiken sivistyksen ja osaamisen kehdossa, Englannissa, ovat harrastaneet erittäin piikikkäitä, totuuden kertovia, ivallisia muistokirjoituksia.
VastaaPoistaSellainen ei pienessä maassa onnistu, maassa jossa torilla kääntyminen vaatii viranomaisluvan, ja yleisön yhteisen mielipiteen ja mielenkannatuksen.
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHyvän yön kappaleeksi, itse kullekin säädylle, minä laitan tämän vanhan Leadbellyn biisin.
VastaaPoistaClaptonin versiota tuosta ei kannata kuunnella.
Iines: "Totuus on kuitenkin, että ilmaisustasi voi päätellä, että tässä blogissa harrastetaan vihapuhetta miehiä kohtaan."
VastaaPoistaEi totuus, vaan väärä tulkinta. Siitä ei millään voi noin päätellä.
"Tarulle vihjeeksi, jos hän lukisi vaikka tätä blogia, että ranskalaiset miehet ne vasta kauheita on..."
Siinähän sanotaan näin: Jos sattuisit Taru vaikka olemaan tämän blogin lukija, niin vihjeeksi vaan että muidenkin maiden lauluissa on vihapuhetta...
Ei viitettäkään tämän blohin puheisiin.
Minun mielestänihän sinä Iines et harrastakaan vihapuhetta miehiä kohtaan. Yhtä suurella sarkasmilla ja sanansäilällä mätkit myös naisia silloin kun aihetta on. Näin olen pannut tyydytyksellä merkille.
Huomenta kaikille! :)
VastaaPoistaTäydellinen deja vu-ilmiö, kun avasin kommenttilootan tänä aamuna: taas on floorapurkki pöydällä, Iines vihaa miehiä, Kaarina Hazard pitäisi kierittää tervassa ja höyhenissä... Ihan samaa kuin reilu kuukausi sitten, kun palasin pitkän tauon jälkeen nettikeskusteluihin. - Ainoa jännittävä juonenkäänne on se, että Iines ja Riku ovatkin ehkä sama henkilö!!! Vielä jännempää ois kyllä se, jos jompikumpi ois niinq sen toisen paha kaksonen, ja nyt me kaikki vaan luultais niitä samaksi!!! "Kauniit ja Rohkeat", vaviskaa...
Vakavasti puhuttuna: ei kai me nyt aleta kaivaa poteroita ja vänätä sukupuolirooleista?! Minun kokemukseni ja käsitykseni mukaan on ihmisiä, jotka ovat rasittavia, ahdasmielisiä, epäreiluja ja ilkeitä. Sukupuoli ei vaikuta asiaan. - Rikun lausuntoa naisista ainakin vähän feministeinä ja miehistä maskulisteina komppaan, mutta lisään siihen, etten tiedä yhtään ajattelevaa ja tuntevaa naista, jossa ei olisi myös maskulistia, tai miestä, joka ei olisi myös feministi. - Riku, saatoin nyt yhdellä sivulauseella teurastaa sinun ideologiasi; huomasin kyllä, että lauseesi lopussa oli piste, ei "mutta". Älä hermostu minuun! Ajatuksesi liian hyvä ja tiivis sivuutettavaksi; pakko oli lisätä se oma tärkeä twistini siihen. :)
"Naiset aina" ja "miehet ei koskaan" ynnä em. teemojen muunnelmat ovat niin puuduttavan tylsiä argumentoinnin aloituksia, täysin riippumatta siitä, kumpaa sukupulta nostetaan tai niivitetään, etten jaksa. Ihmisyys on kaikkia yhdistävä tekijä; maailmankatsomus ja elämänasenne on minusta itsestäänselvästi olennaisempaa kuin kromosomit tai sukupuolielimet.
- Ei tämä nyt ydinfysiikkaa ole, hyvät anonyymit! :)
Totta kai biologisiin sukupuoliin liittyy meidänkin yhteisössämme rakenteellisia epäoikeudenmukaisuuksia; niitä tulee pyrkiä korjaamaan. Korjaaminen ei onnistu sillä, että revitään rikki hyviä asioita ja onnistuneita parannuksia, vaan siten, että laajennetaan edut koskemaan kaikkia. - Kun eilen otin taas kerran esiin luottamusmiesaikani, jatkan pienellä esimerkillä: reilut 20 vuotta sitten varastomiehillä ei ollut automaattsesti lupaa jäädä kotiin hoitamaan sairasta lasta. Ei vaikka lapsen äiti oli synnyttämässä seuraavaa. Kyseisellä nuorella miehellä (jonka palkasta oli vähennetty taaperon hoivaamispäivät) ja minulla oli asiasta aivan samanlaiset näkemykset, ja vaikka edustimme eri aloja ja eri firmoja, tarjouduin ilman muuta auttamaan epäkohdan korjaamisessa. Minä puolestani sain valtavasti tukea miehiltä, kun pyrin nostamaan naisten hävyttömän pieniä minimipalkkoja (paras tukijani oli esimiehemme: hän oli ollut alalla pitkään, ja halusi alaisilleen paremmat liksat; yhdessä haimme keinoja, joilla onnistuisimme heti. Työehtosopimuksen muuttaminen oli se pitkän tähtäimen suunnitelma).
VastaaPoistaGender-tutkimuksesta olen ollut kiinnostunut aivan teinistä, ja erilaiset roolipelit ovat aina hauskoja. Tykkään flirttailusta, räpsyttelen ripsiäni ja kujerran, kun mies avaa oven, ja ihailen suunnattomasti sitä, kun voimaa ja taituruutta vaativa kirjahyllyn kokoaminen studmuffinssilta onnistuu (onnistuu se minultakin, mutta sehän ei ollut nyt pointti). Miehet muuten ilahtuvat oven avaamisesta vähintään yhtä paljon kuin naiset.. Sosiaaliset roolileikit ovat elämän suola; fiksujen ihmisten kanssa ne pysyvät juuri sillä tasolla; hauskoina tapoina piristää päivää. - Sitten kun puhutaan asiaa, heitetään räpsyripset ja hauikset nurkkaan, ja keskitytään siihen, mistä puhutaan.
Mikä tässä nyt on niin kamalan vaikeata, että oikein suuttua pitää, ja vihapuheesta vouhottaa?
Iines, jaksamista sinulle! :) Ja luojan kiitos täällä sinulla on runsain mitoin ihania miehiä; uskoni ihmisyyteen ja miehisyyteen säilyy, elää ja kukoistaa, myös näin virtuaalimaailmassa! :)
P.S. Kaikki eivät tykkää flirttailusta, eikä tarvitsekaan tykätä. Otin sen esiin vain siksi, että muuta käyttöä sukupuolirooleille minulla ei henkilökohtaisesti ole.
No nythän mä vasta hokasin, Tapsa. Olet aivan oikeassa, lauseesi sisältö kirkastui täysin kun luin selityksesi.
VastaaPoistaTässä huomaa, mitä peikkoja kommenteista tulee, kun niitä tulkitsee oman mielensä peloilla, ennakkoluuloilla ja uhkakuvilla. Tämä koskee yhtä lailla minua, erehdyin tähän syntiin.
Luin tuota Tapsan lausahdusta varuillani, nimetön uhka pääni päällä - se tarttuu paljolti anonyymien viestintätyylistä.
Samalla tavoin tietenkin minun kommenttejani luetaan. Poimitaan se uhka, mikä omaan mielenmaisemaan sopii, ja syytetään sitten toista siitä.
Tapsa sanoi aivan oikein, että samalla tavalla ruodin naisia, tai milloin mitäkin. Anonyymi kuitenkaan ei näe näitä, ei poimi näitä koska hänen mielenmaisemansa on muokkautunut omiin kuoppiinsa.
Kiitos Tapsa, puheenvuorosi oli valaiseva.
Huomenta, Char,
VastaaPoistaFlora-purkista ei nähtävästi päästä eroon.
Pitäisikin kirjoittaa romaani Tarinoita Flora-purkista, alanimikkeellä "eli suomalainen arki". Yhteistä tarinoille olisi, että jokainen kärhämä pyörisi Flora-purkin ympärillä. Perheet purkin ympärillä vain vaihtuisivat eri tarinassa.
Minä en ole flirttailija ollenkaan. En räpsyttele enkä keikistele, se ei ole minua enkä oikeastaan haluakaan muuntua sellaiseksi, sillä saattaisin vähän halveksia miestä, joka lankeaisi noin halpaan. Pitäisin häntä tyhmänä ja heikkona.
Iines,
VastaaPoistajos ja kun miehet pelleilevät mukana, eivät he heikkoja tai tyhmiä ole, sen enempää kuin minäkään, joka usein leikin aloitan. Kunnioitan ja arvostan kovasti kaikkia miehiä, jotka osaavat flirtata!
- Kunnioitan ja arvostan myös kaikkia niitä, jotka eivät muka osaa - kamoon, Iines: minusta olet välillä täysi flirtti, sanan parhaassa merkityksessä! - Mikä sanan säilä, äly, logiikka ja huumorintaju!
- Minusta leikkiminen on hauskaa, ja aikuisten flirtti on aikuisten leikkiä. Kuten sanoinkin: kaikki fiksut ihmiset erottavat harmittoman huumorin ja seuranpidon, ja vastaavat halutessaan siihen.
Ei nyt sotketa asioita; arkipäiväisesti flirttailen miesten, koirien, vauvojen, ja naisystävieni kanssa; saan likatkin punastumaan, jos haluan.
Silti flirtissä ei ole mitään selkeää seksuaalista; en siis yritä vietellä ketään. Kunhan vähän imartelen (aihetta usein on!), kehun (aihetta aina on!), viestitän positiivisia tunteita, ja/tai - miesten kohdalla, tähän maailman aikaan - hymyilen tavallista herkemmin. En siis halua mitään, enkä lupaa mitään.
Sinä fiksuna ihmisenä et tykkää flirttailusta; minä fiksuna ihmisenä yleensä tykkään. En siis nyt yritä tehdä flirttailusta sopivaa, millään muotoa; kerron vain, miten minä rooleilla leikittelyn koen. - Moni mies kokee samoin. Ainakin kaikki ne fiksut miehet, joiden kanssa minä olen sekä flirttaillut että puhunut asiaa.
Eikä miesten flirttiin "sortuminen" ole sen kummoisempaa kuin meidän naistenkaan; osa lähtee mukaan, osa ei, osa loukkaantuu, ja suurin osa ei varmaan edes huomaa yrityksiä. :)
"Char, olet hurmaava, enkä tätäkään saisi sanoa, mutta totta se on. Siksi olen normaalia tiukempi, kun joudutaan ottamaan yhteen", totesi yksi mies. - Sanoin "ditto", ja tiukalla linjalla jatkettiin. Julkisesti. - Silloin ei kylläkään puhuttu enää flirtistä, vaan molemminpuolisesta ihastumisesta. Joka ei muuten johtanut "mihinkään", muuhun kuin siihen että vaihdoin työpaikkaa. Puhuttiin tunteista reilusti, miehen perhe säästyi, ja minä sain pitää ajatukseni siitä, että miehet ovat lojaaleja ja hyviä. Ihan niinkuin me naisetkin. Tai ainakin me kaksi oltiin; taas kerran puhutaan yksilöistä, ei sukupuolista.
Anot!
VastaaPoistaAloin sittenkin miettiä, että onkohan kuri liian löysää Chez Char?! Mies tosin toi aamukaffet sänkyyn, kuten tapanansa on, mutta Oivariini-Purkin Asettelun Estetiikasta minulla ei ole mitään faktatietoa!
Jos Anoihin on uskominen: Mies on Mies, ja Nainen on Nainen, eivätkä nuo kaksi milloinkaan kohtaa, paitsi kunnollisen kähinöinnin merkeissä. Tällä logiikalla meitilläkin voi motti murtua koska vaan! Siirryn takaisin sänkyyn pohtimaan asiaa tarkemmin, ja hoitelemaan kuumetta ja plunssaa pois; Mies saa luvan rasvata telaketjuni (myöhempää tarvetta varten); minulla on täysi työ siinä kun kasvatan näitä säärikarvoja. - Ei yksi naisihminen nyt sentään kaikkea voi kerralla tehdä. :D
Samalla voidaan "puhua" siitä, miten jatkossa katetaan pöytä; ts. minä kerron, miten pöytä katetaan. - Mies muuten hemmotteli, ja toimitti kahvin lemppari-muumipeikkomukissani. Sopiiko antaa myönteistä palautetta, vaan vaikuttaisiko kehu vallan siltä että rintamalinja horjuu?!
Vastatkaa pian; Mies on lähdössä töihin, enkä tiedä miten nuo kuuluisat Putkiaivot loppujen lopuksi toimivat! ;)
Siirryn takaisin sänkyyn pohtimaan asiaa tarkemmin, ja hoitelemaan kuumetta ja plunssaa pois;
VastaaPoistaMonettakohan päivää sinä siellä sängyssä oikein makoilet? Viikko on jo ainkin tainnut vierähtää ja sitten samaiset lepäilijät vouhottaa jostain "naisen euro on 80 senttiä". On täällä jollakin muullakin kuumetta ja flunssaa, mutta täällä ollaan töissä, eikä makoilla sängyssä. Tätä ei feministit niinq tajua, että miksi se heidän euro ei lepäilemällä VOI OLLA sama kun miehen euro, joka tekee normiduunin päälle vielä ylitöitä. Pohdippa tuota, blondi.
Haleja!
Äläs nyt anonyymi,
VastaaPoistaminusta on ainakin hauskaa ja tarpeellista, että Char hoitaa itseään kunnolla. Ei kenenkään ole pakko olla plunssassa töissä!
Oikeastaan on hurjan itsekästä olla töissä tartuttamassa muita. Meilläkin oli opettajainhuoneessa pari "korvaamatonta" tyyppiä, jotka raahautuivat kuumeessakin töihin pärskimään ja levittämään tautiaan muihinkin, oppilaisiinkin. Katsoivat sitten muita, että enkö mä ookkin hyvä, kun näin sairaanakin tuun tänne kärsimään. Vtun itsekästä!
Iines,
VastaaPoistaainakin minä puhun reippaasti niistä kirjoista, joista haluan. - Varmaan myös niistä kirjoista, joista en erityisemmin pidä.
Voidaanko siis puhua Peter-peteristä - jota en oikeasti yhtään muista; kuuntelen kaikkea, mitä kerrotte, Pekka töpöhännästä ja Carlsonnin kasvitieteiteilijästä yhtä aikaa ja lomittain?!
How kewl!!!
Peter-Peteristä haluaisin kuulla ainakin yhden selityksen. -
Selitän mitä vain, mistä vain, kun kerrotte aiheen. - Kirjoitan niin tosissani kuin osaan.
- Oikeasti, en keksisi parempaa kirjallisuuskeskustelua, vaikka yrittäisin!!!
Monta genreä, useampi vuosikymmen; erilaiset tavoitteet.
Rakastan sitä, että ideoita yhdistellään vapaasti. - Jos mennään mielivaltaisuuksiin: haluan faktoja ja rakennetta.
- Ja minä ainakin osallistun koko rahan edestä; voin lukea vain niitä kirjoja, joita saatavilla on; muut seuraavat sitten perästä.
Rakennetta silti kuitenkin varmasti on. :)
Pekka Töpöhännässäkin.:)
Sanoo
Char :)
Ja juu, kuumetta piisaa, ja juu, ei en välitä anoista.
VastaaPoistaKiitos huolenpidosta, Iineskin!
Char :)
Vtun itsekästä on se, että rutisee jostain naisen eurosta, kun ei itse tee töitä palkkansa eteen. Toisalta eräistä kommenteista päätellen tämä Char ei tee palkkatöitä vaan elelee yhteiskunann tuilla, joten sinänsä on sama, vaikka hän lepäilisi maailman tapiin. Se ei ole tuottavasta työstä pois. Hänen "työnsä" on elää haavemaailmassa jossa ollaan kokoajan blondina, jolla on TV rikki ja joka odottelee TV:n korjaajaa aamutakki päällä. Vtun itsekästä.
VastaaPoistaMeillä vientiteollisuuden vetojuhdilla ei ole aikaa sairasteluun, muuten koko Suomi sairastuu ja ne aamutakkiset lepäilijät alkaa huutamaan kun ei tulekaan sitä almua tilille mitääntekemättömästä työstä.
Opettajanhuoneen korvaamattomat puurtajat ovat niitä, joille nostetaan hattua, kun hoitavat työnsä pikku flunssasta välittämättä. On ihan liikaa niitä, jota pikku nuhan yllättäessä ovat pari viikkoa poissa työpaikaltaan. Tästä OPPILAAT, jos ketkä, kärsii. Lisäksi JOKU MUU joutuu paikkamaan tuon nuhailijan työt, kun mimoosa lepäilee koko päivän blogaten tai chätäten deittinetissä aivan vtun "sairaana".
Tiedätkö anonyymi, että tässä blogissa kukaan ei ole tainnut rutista tuosta naisen eurosta. Se mitä yleisillä keskusteluareenoilla sanotaan, ei läheskään aina päde täällä - täällä on persoonallisemmat ilmaisijat, jotka eivät käytä kliseitä.
VastaaPoistaEivät opettajat ole nuhassa pois, vaan töissä. Nuha ei riitä poissaolon perusteeksi ilman kuumetta tai muita flunssan oireita, vaikka periaatteessa sen pitäisi riittää puhetyössä. Nuha ärsyttää limakalvoja ja hengitysteitä ja altistaa äänihuulet rasitus- ja tulehduskyhmyille, jonkalaisia minultakin kerran kaavittiin pois. Tiedän siis tämän kokemuksesta.
Enemmän tunnenkin niitä opettajia, jotka sairaanakin tunkevat töihin oppilaita ja työtovereitaan tartuttamassa - väärää sankaruutta!
Voi ano,
VastaaPoistaoletpa sinä vihainen.
En osaa vastata sinulle mitään; kurjat ajat voivat koittaa kaikille, ja siksi maksamme veroja. Että kukaan meillä ei jäisi ihan tyhjän päälle, kun pohja liukuu alta pois.
Työttömyys tai vakava sairaus voi kohdata ketä vaan. - Sydämestäni toivon, että pysyt siellä voittavalla ja rahaa-tekevällä puolella; noilla mielipiteillä avun pyytäminen olisi varmasti vielä vaikeampaa sinulle kuin se oli aikoinaan minulle.
Ja usko pois: vaikeaa se oli. Yksin Pärjäämisen Kulttuuri on meillä niin vahva, että sitä on vaikea sivuuttaa, vaikka olisikin pakko. - Itse pidin itseäni Vauvan Turvamukina - olin vahva, ja heiluin, mutta en koskaan kaatunut; kaikista iskuista ponnahdin pystyyn.
Vakava sairaus pakotti miettimään asiat uusiksi. - Totesin, että kuvittelemani vahvan tammen sijaan olin sitkeä ruoko; taivuin myrskyssä, mutta en kaatunut.
Opettavaista se oli, mutta en silti halua tai toivo kenellekään samaa.