4.8.2011

Kesäpäiväkirja: 18. sivu

2.8. Siskon peukalonpää on punainen ja turvonnut. Suutuin hänelle. Minua raivostuttaa se, miten vähän hän itsestään välittää, miten alttiiksi itsensä asettaa, miten antaa polkea itseään. Poisti eilen tikun sormestaan. Ei polttanut neulanpäätä liekissä, niin kuin opetettu on. Ei pannut ronkitun kohdan päälle laastaria, vaan alkoi perata ruusupuskaa, otti käteensä likaiset puutarhasakset ja jyysti punalehtiruusun alas, keräsi piikkioksat hiostuneilla käsillään ja kuskasi likaiset hansikkaat kädessä oksat jonnekin. Näytti minulle sitten illansuussa peukaloaan ja sanoi että onkohan peukalossa jotakin, kun kuumottaa.

Oli siinä. Peukalo on tulipunainen ja puolet paksumpi kuin toinen. Haukuin siskon lyttyyn. Miksi sinä aina olet niin nuuka, sanoin, miksi et polttanut neulaa, miksi et laittanut laastaria ronkitun kohdan päälle? Olen vihainen siitä, miten säästät kaikessa, ja asetat itsesi uhriksi, huusin itku kurkussa. Ei meillä laastaria säästetä! Meillä on puhtaita puutarhahansikkaitakin! Miksi aina otat likaiset ja reikäiset!

Panin siskon istumaan ja työnsin hänen terveen kätensä pois, kun hän esteli, että ei noin paljon antibioottivoidetta, ei mitään kalliita harsositeitä, no pannaan solmu tuohon ettei harsoside purkaannu. On tämä ruma, en minä tällä kyllä huomenna risteilylle voi mennä. Kyllä voit, jos nyt mihinkään risteilylle pääset. Aamulla mennään terveydenhoitajalle, ellei punoitus laske. Siskon naamasta näkyi, ettei mihinkään lääkäreihin mennä eikä millekään antibioottikuurille ruveta, vaikka puoli päätä turpoaisi. Pitääköhän kukaan siskosta huolen Saksassa? Sanoi kerran pelkäävänsä miehensä aseita. Eroa, puuskahti Martta. Minä olin hiljaa, sillä näin, että sisko ei eroa koskaan. Hän ei osaa olla yksin, ei lähteä kodistaan, taitaa rakastaakin, vaikka rakkaudesta ei tiedä ja sanoi kerran, että kunpa se kuolisi pois.

3.8. yöllä Voi että nauroin Kemppisen vihapuhebloggausta. Mainio kirjoitus. Olin kyllä juonut lasin viiniä yleiseen elämänriemuun, mutta luulen, että olisin nauranut Kemppisen vihapuhebloggausta muutenkin.

Olimme Uudenkaupungin kesäteatterinrannassa kuvaamassa pääskysiä, jotka pitivät veneitä pesäpaikkanaan. Senpäiväinen tsirputus. Haettiin myös koteloa uuteen puhelimeen ja istuttiin makasiinirannan Sualaspuarissa syömässä lounasta. Sisko oli Martan, Martin ja Martan lapsen kanssa Rauman saaristossa Kylmäpihlajan risteilyllä. Minun piti alunperin mennä mukaan, mutta Martan aikuinen tytär vei paikkani, tai annoin hänen viedä, koska hän vei. Pääsenhän minä Kylmäpihlajaan vaikka yksinkin. Majakka siellä on, rumanlainen, ja merilintuja ei ollut näkynyt Martinkaan kameraan. Sisko sai pikkuisella kamerallaan kuvia epämääräisistä merilinnuista. Lohisoppa oli ollut perunasoppaa.

Minun on surku siskoa. Hänellä on ollut vaikea talvi sairastelevan miehensä kanssa. Nyt kun hänen paluulentonsa hetki lähestyy, hän käy yhä herkemmäksi, juo nopeammin ja enemmän, humaltuu sammaltavaksi, pillahtaa melkein itkuun, kun minun lapseni sanoo, että
kentälle pitää lähteä ajoissa, jotta hän ehtii sieltä vielä jatkamaan omaa matkaansa ennen Kehä kolmosen ruuhkia.

Sisko heitetään siis kentälle kolmeksi tunniksi odottamaan koneen lähtöä. Näen, miten huulet vapisevat ja silmät kyyneltyvät ja muistan siskon laulamassa joululaulua kirkossa vieressäni silmät loistaen. En voi ymmärtää lastani. Minäkö olen kasvattanut hänet noin itsekkääksi, ettei voi joustaa vanhemman ihmisen takia? Miksi hän ei voi siskon takia lähteä vähän myöhemmin, jottei tämän tarvitsisi yksin odottaa kentällä, jossa ei ole mitään katsottavaa tai aktiviteetteja, saati drinksubaaria? Toisaalta ymmärrän, että lapsi kammoaa pääkaupungin ruuhkateitä ja tahtoo ajoittaa menonsa aamuun. Luulen, että minun on lahjottava hänet lähtemään myöhemmin, jottei siskon tarvitse tuntea, ettei hänestä muka välitetä. Tarjoan hiljaisuudessa satasta. Tämäkin tuntuu pahalta. Lapsi joutuu nyt pelkäämään ruuhkassa ajoa. Miksi ihmisten keskinäinen elämä on joskus niin kompleksista? Miksi se ei suju niin kuin elokuvissa, joissa perheenjäsenet tulevat, menevät, halaavat ja hymyilevät tullessaan ja erotessaan?

Nyt illansuussa pelattiin pihapelejä, joitain mölkkyjä heitettiin nurin ketoon. Sisko voitti. Tarua vai totta -pelissä oli hassuja väitteitä, joista piti arvata, totta vai tarua. Ilmeni, että kahvin loppuminen taloudesta on peruste avioeron myöntämiselleTurkissa, ja sekin ilmeni, että Melanesiassa sijaitsevien Yasawasaarten asukkailla oli tapana kysyä kookospähkinöiltä lupa ennen niiden syöntiä.

Taidan olla pateettinen ja sentimentaalinen ihmistyyppi. Minulla on vielä kaksi yötä ihmisiä lähelläni. Yksi nukkuu pimeässä saunamökissä, ilman sähköä ja vettä, yksin tummien puitten ja pensaitten uumenissa, yksi nukkuu seinän takana, koira on tuvan lattialla, lähellä kamarini avointa ovea. Kissan tuore hauta on kukkamaassa, enkelipatsaan vartioimana, kukitettuna ja kivillä ympyröitynä, kuin pakana-ajan vainajan hauta. Tuvan isolta klaffipöydältä hohtaa läppäreiden valo kamariini asti. Jääkaapit hurisevat. Juomakaapin ovi pitää potkaista alalaidastaan kiinni, muuten se jää auki. Joskus siinä on rako, mutta koskaan syyllistä ei löydy. Yleensä kaikki muistavat potkaista alalaitaa ajatuksissaankin ollessaan.

Yhtenä yönä valo alkoi vilkkua siskon läppäristä. Nostin kannen ylös. Läppäri olikin auki. Sisko on suhmuroija. Hänen hennosti vapisevat sormensa klikkaavat tuhannesti peräkkäin, kun pitäisi vaan odottaa. Hän sekoittaa koneen ja saattaa sammuttaa sen painamalla kannen kiinni tai virtakytkimestä. Nettiyhteyden hän voi katkaista vetäisemällä mokkulan yhtäkkiä irti koneesta. Hänen juuri koneelle siirretyt kuvansa saattavat hävitä jonnekin, vaikka kaikki näkivät ne juuri. Mikä pahinta - tai parasta - hän häpeää suhmurointiaan, mutta altistaa itsensä aina uudelle häpeälle, leuka koholla, keskittyneesti, mutta sormet yhäti haparoiden. Oikeasti hän on nokkela ja nopea hoksaamaan. Tietokone ei vain kestä hänen nopeuttaan.

4.8. Kaunis aamu, kylmyys on silti jo hiipinyt varjopaikkoihin, auringonvalo on elokuisen tummaa. Edessä on reissu pankkiin ja kauppaan, sitten viinimarjan poimintaa ja pussitusta. Kunpa kukaan ei nyt tulisi tai kutsuisi kylään. Minulla on kiintiö vähäksi aikaa täynnä, vaikka hauskaakin on ollut. Lukeminen on taas jäänyt vähälle, mutta ehkä se on vain hyvä. Alan olla yhä vakuuttuneempi siitä, että ihmisen oma sanan taito syntyy pikemminkin tarkkailevan uteliaasta elämänasenteesta, reaalimaailman havainnoinnista ja puheen kuulemisesta kuin lukemisesta.

En tiedä, kirjoitanko enää kesäpäiväkirjan sivuja kaupunkiin palattuani, vai siirrynkö syyspäiväkirjaan vai mitä. Katsotaan!

(Valokuvat Iines)

112 kommenttia:

 1. mä säästään laastarii ja usein likaset puutarhahanskaat, hyvin menee. Eikä ne puhtaat hanskaat käsissä auttaneet, kun roskia heittäes sain puomimn päähän....

  VastaaPoista
 2. Kahvin loppuminen on joka tapauksessa ilkeä tilanne, jos se sattuu kauppojen kiinnioloaikana.

  "Melanesiassa sijaitsevien Yasawasaarten asukkailla oli tapana kysyä kookospähkinöiltä lupa ennen niiden syöntiä."

  Hauska olisi tietää myös kookospähkinöiden vastauksia, tuliko paljon kieltäviä, vai suostuivatko muitta mutkitta.

  Kesä ei muuten vielä ole ohi, vaikka iltapäivälehdet manaavatkin kylmeneviä ilmoja. Lomat päättyvät, jotta tulevat voisivat alkaa.

  VastaaPoista
 3. Huomenta, Iines,

  kirjoitit taas kerran kauniisti ja koskettavasti, vaikeistakin aiheista. Minäkään en lakkaa ällistelemästä sitä, miten juuri ne läheisimmät perhesuhteet ovat usein kaikkia hankalimpia myös. Tai ainakin aiheuttavat eniten kaikenlaisia ristiriitoja.

  Kookospähkinöistä tuli mieleeni tositarina intiaaniheimosta, joka tiesi osan kivistä olevan eläviä. Kun länsimaalainen antropologi lehtiö valmiina, kynä innosta väristen kyseli, että mistä he erottavat ne elolliset kivet, heimon vanhin tuijotti häntä ensin pitkään, huokaisi sitten raskaasti, ja kärsivällisesti selitti, ettei sitä mistään näe. Tietenkään. Siksi kaikkia kiviä kohdellaan varmuuden vuoksi kunnioittavasti.

  Riku, minä olen henkilökohtaisesti varautunut oljentelemaan rannalla vielä elokuunkin. Esitän siis jyrkän nolle prosequin re: viimeisimmät sääennusteet.

  Harmi, ettei nyt ole yhtään osaavaa ja kokenutta heimopäällikköä valmiina aurinkotanssiin, siltä varalta että sitä tarvitaan! :)

  Kivaa päivää kaikille! :)

  VastaaPoista
 4. Kemppisen kirjoitus oli kyllä hyvä, mutta vielä parempi on valtiotieteiden tohtori Markku Jokisipilän kolumni Turun Sanomissa.

  Kummankin kirjoitus on oivallinen, toteavuudessaan, että suuvaahdossa vihapuheesta puhuvat kukkahattutädit (mm. Jungner) ovatkin niitä pahimpia vihapuhujia itse.

  Ohessa linkki Jokisipilän mainioon kolumniin.

  Nasse-setä on nyt hyvin, hyvin vihainen  Siitä kannattaa mm. tämän blogin bloggajan lukea, ymmärtää ja omaksua seurava tosiasia: "Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden ”ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”. "

  PS. kylmäpihlajan majakka on kaunis. Merilinnut siellä rannassa on tyypillisesti suosirrejä. Tiedän. Olen nähnyt!

  VastaaPoista
 5. Kylmäpihlajan majakka on uusi ja aika kammottava neliskanttinen punatiilimöykky, anonyymi. Pidän pyöreistä vanhoista majakoista, joissa on avoikkunoita ja yössä vilkkuva valo, kehä joka kiertää ympyrää.

  Anonyymi ei nyt vääristele totuutta. Ketään ei ole estetty eikä estetä puhumasta mielipiteitään. Henkilöönmenevät vittuilut sen sijaan lähtevät välittömästi, ja jos siinä vittuilun ympärillä on asiaakin, niin se on voi voi vaan.

  VastaaPoista
 6. Hannele, puomista päähän on aika julmaa. Minä sain kerran lautasesta päähäni, ja niskani kipeytyi tosi pahasti.

  Kesä jatkukoon minun puolestani, Riku. Kylmien ilmojen jälkeen voi hyvinkin tulla vielä intiaanikesä. Ja käynhän minä mökilläkin koko syksyn

  Kivaa päivää sinullekin, Char. Minäkin menen pihatöihin tästä. (Lue: tarkistamaan riippukeinun narukiinnitykset, sanomalehtipino kainalossa.)

  VastaaPoista
 7. Hei Ano,

  silmäilin tuon linkkisi pikaisesti läpi. Totta kai lakia noudatetaan - mutta en nyt ymmärrä, mistä kenkä puristaa?

  Sananvapauden rajoittamiseen minäkin suhtaudun vakavasti, mutta toisaalta "sananvapaus" on minusta eri asia kuin huudella nimettömästi, tai nimellä, mitä sattuu. Iltalehden nettiversiossa oli pieni juttu aiheesta; opettajien mukaan "vihapuheet" ovat lisääntyneet myös koululaisten keskuudessa. Opettajat - jutun perusteella - pyrkivät huomioimaan kunkin kirjoittajan motiiveja ja taustoja; selvittämään, onko kyseessä tahallinen provokaatio keskustelun herättämiseksi, aidot mielipiteet ja käsitykset, joita sitten pitäisi kyllä perustellakin, vai kotoa/lähipiiristä imetyt valmiit asenteet ja mielipiteet. - Lapsia ei siis leimata mielipiteittensä takia, vaan opettajat yrittävät selvittää mistä milloinkin puhutaan, ja ohjeistaa lapsia ja nuoria omien aivojen käyttöön ja perustelevaan keskusteluun.

  Minusta tuo kuulostaa harvinaisen järkevältä.

  Aikuisten - sikäli siis kuin täällä on muitakin yli 18-v kuin minä; mistäs minä tiedän! :D:D:D - nettikirjoittelussa pätevät mielestäni eri säännöt. Sananvapaus on kaikilla, mutta vastuu yksittäisistä kirjoituksista on paitsi kirjoittajalla, myös joissain tapauksissa palstanpitäjällä. Sikäli siis omaa järkeä saa käyttää - ja jokainen bloginpitäjä päättää itse, mitä antaa sivustollaan julkaista. Ihan kuin lehdetkin.

  Bloginpitäjällä ei ole mitään syytä tuntea halua tai tarvetta ohjeistaa rakentavassa mielessä vieraitaan. Asiattomien, hyvän tavan vastaisten ja loukkaavien viestien poisto ei ole sananvapauden rajoittamista, vaan päätös linjata oman blogin sisältöä. - On muuten samassa linjassa Suomen lain kanssa, Ano, kun laista kerran tykkäät; kehottaisin perehtymään myös kunnianloukkaus-lainsäädäntöön.

  Minun blogissani ei kirjoiteta niin hyökkäävästi, nälvien ja ilkeästi, kuin täällä Iineksellä usein tapahtuu. Ja minun sananvapauteeni kuuluu se, että päätän rajanvedosta, omassa blogissani, itse. - Jos se ei jollekin kelpaa: tough luck.

  Koska - ja nyt tuleekin metka huomio - meillä on tämä loistava foorumi, internet! :) Sinäkin, ano, voit perustaa ikioman sivuston ja blogin, ja kirjoittaa siihen mitä ikinä haluat! :) Hyväksyä kommentteja, olla hyväksymättä niitä - vain taivas on rajana! - Ja vähän ikävämmin, realismiin palataksemme: myös Suomen laki.

  Pähkinänkuoressa: kirjoittipa Kemppainen (en ole muuten lukenut), tai mainitsemasi linkki-kaveri mitä vaan: sananvapaus ei tarkoita oikeutta saada omia kommenttejaan läpi kaikkialla, joka foorumilla ja kaikissa medioissa.

  Sinulla on vapaus sanoa, mitä haluat - mutta kenelläkään ei velvollisuutta kuunnella sinua, saati sitten julkaista ajatuksiasi. - Savvy?

  Tiedän miten kurjalta julkaisematta jättäminen tuntuu; kokemusta on. - Mieleeni ei tosin tullut hyökätä Hesaria vastaan, ja syyttää heitä "sensuurista", kun kirjoitukseni raakattiin. Totesin, että minusta tärkeä asia (eräät seksuaalisuuteen liittyvät, lehdessä julkaistut artikkelit, ja niiden yksityiskohtainen kritisointini) ei sitten soveltunut lehden linjaan (kyseinen kirjoittaja oli lehden oma kolumnisti, eli en ole nyt aivan ällikällä päähän lyöty :D). - Se siitä. Hain muita tahoja, jotka olivat kiinnostuneita kritiikistäni ja kommenteistani. Löysin myös. Ja sain haluamaani julkista keskustelua.

  Näin se homma etenee. :)

  Julkaiseva taho tekee päätöksen. Sen kanssa sitten eletään.

  Suvaitsemattomuuden suvaitsemisesta, ja siitä, mihin rajoja vedetään, on kirjoiteltu viime päivinä "lepakkolaaksossa"/"ranneliikkeessä". En osaa linkittää - mutta onneksi te osaatte googlettaa! :)

  Kiinnostavia mielipiteitä siellä; en ehtinyt lukea kaikkia keskusteluja, mutta annoin itseni ymmärtää, että jos suvaitsemattomuuden suvaitsemista suvaitaan suvaitsevaisuuden nimissä, ollaan lopulta suossa, josta ei niin vaan kömmitäkään toimiville, järkeville ja oikeudenmukaisille pitkospuille. Niin sanoakseni.:)

  Vaan nyt on eväät pakattu, biksut puettu, ja ranta sekä ystävät odottavat! :)

  VastaaPoista
 8. Iines,

  olin vielä kotosalla, ja kirjoitettiin yhtä aikaa.

  Tarkoittaako riippukeinun narujen testaus/tarkastelu lehtipinon kanssa samaa kuin se, että maataan sohvalla ja Mietitään Mahdollisuuksia (vrt. M. Kajo)?!

  Toivottavasti! :)

  Nyt on pakko rientää! Haleja kaikille! - Juu, lohdutushaleja sinullekin, turhautunut Ano. - Kyä se siittä! :)

  VastaaPoista
 9. "Kylmäpihlajan majakka on uusi ja aika kammottava neliskanttinen punatiilimöykky, anonyymi."

  Se on suomen uusin majakka. Estetiikasta olen kanssasi eri mieltä.

  "Pidän pyöreistä vanhoista majakoista, joissa on avoikkunoita ja yössä vilkkuva valo, kehä joka kiertää ympyrää."

  Noh, on niitäkin tullut nähtyä ja dokumentoitua.

  "Anonyymi ei nyt vääristele totuutta."

  Kuten hyvin tiedät, minä puhun aina totta. Ainoa poikkeus on se kun puhutaan ns. huumoria, mutta senhän huomaa, se on erikoistapaus.

  "Ketään ei ole estetty eikä estetä puhumasta mielipiteitään."

  Tässä kohden puhut muunneltua totuutta.

  "Henkilöönmenevät vittuilut sen sijaan lähtevät välittömästi, ja jos siinä vittuilun ympärillä on asiaakin, niin se on voi voi vaan."

  Kannattaa tosissaan lukea se Kemppinen ja Jokisipilä uudelleen. Tässä sinulla on sama ongelma kun "vihapuheessa". Sitähän ei ole esim. juridisesti määritelty mitenkään, eli ollaan mielivaltaisessa tilanteessa.

  Toistan: Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden ”ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”.

  VastaaPoista
 10. Hei Ano,

  Iineksellä on nyt muuta puuhaa, ja oma rantaleijonani halusi vielä lounasta ennen rantareissua. :)

  Iines vastaa kun ehtii ja haluaa; minä toistan, että sinulla on OIKEUS puhua, kirjoittaa, ja sanoa mitä haluat. Jos toimit lain puitteissa, kaikki on hyvin, sinun kannaltasi.

  Kenelläkään meistä muista ihmisistä ei ole VELVOLLISUUTTA kuunnella sinua, julkaista mielipiteitäsi, ottaa niihin kantaa, tai esittää niistä minkäänlaisia kommentteja tai mielipiteitä.

  Voit ja saat ja esität sananvapauden nimissä mitä vaan. Ennakkosensuuria ei käsittääkseni ole - mutta jokainen julkaiseva taho päättää ITSE saatko palstatilaa/muuta huomiota.

  Jos siis haluat mielipiteesi julki, ja koet, että täällä Iineksellä sensuroidaan: hae muita kanavia!

  Sananvapaus ei takaa sinullekaan oikeutta saada mielipiteesi julki kaikissa medioissa, eikä "ennakkosensuuri", tai sensuuri ylipäätään, ole välttämättä tai edes ollenkaan syy.

  Ehkä kaikkia ei vain kiinnosta, mitä ajattelet? Tai ovat sitä mieltä, että mielipiteesi ei ansaitse palstatilaa? - En tarkoita loukata tunteitasi, mutta minusta on absurdia ajatella, että Iines täällä "sensuroisi" kenenkään kirjoituksia siinä pelossa, että hän olisi "väärässä"...

  Luoja tietää, että olen ottanut Iineksen kanssa yhteen, ja ollaan oltu eri mieltä asioista niin että höyhenet ovat pölisseet. Yksikään argumenttini ei ole koskaan "hävinnyt" blogista, puhumattakaan siitä, että minua olisi sensuroitu.

  Omaan aiempaan kirjoitukseeni lisään: oli halpa heitto kertoa, että arvostelin lehden omaa kolumnistia jutussa, jota ei julkaistu. - Vakavasti puhuttuna: kirjoitukseni oli varmaan liian "graafinen" mielipidesivulle, jota lukevat piltit, jotka eivät välttämättä tunne seksologian perussanastoakaan. Yksityiskohtainen erittelyni saattoi olla vähän liian stydiä kamaa lehdelle, jota nappulatkin lukevat (toisaalta: miksi niitä vääristyneitä kuvauksia seksuaalisuudesta saatiin esittää?!). - Mutta noh, ymmärrän lehden linjan. Ja joka tapauksessa olen kuullut, että päätoimittajat niin hesarissa kuin muissakin medioissa ovat ottaneet asian vakavasti, eikä ollenkaan niin omituisia ja henkilökohtaisiin ajatuksiin ja kokemuksiin perustuvia juttuja julkaista enää "faktoina".

  Mission accomplished! :)

  VastaaPoista
 11. Iines, siskostasi saa (surullisen) kuvan ihmisestä, joka on hylännyt itsensä. Ei minulla ole väliä, otan sen mitä muilta jää jne. Joko hän on masentunut tai ei kerta kaikkiaan pidä itseään juuri minkään arvoisena. (Ensimmäinen ei liene mahdollista ilman jälkimmäistä, toisin päin kyllä.)

  Niin tai näin: tekisi mieli ottaa kunnolla hartioista kiinni katsoa syvälle silmiin, puhua monin sanoin kaikesta siitä hyvästä mitä hänessä on ja halata kunnolla päälle.

  Toivottavasti saat tyttäresi viemään hänet lentokentälle myöhemmin. Aikainen meno - ja yksinäiset tunnit asemalla - vahvistaisivat hänen kuvaansa siitä, että hän ei ole paljonkaan arvoinen.

  VastaaPoista
 12. "Kenelläkään meistä muista ihmisistä ei ole VELVOLLISUUTTA kuunnella sinua, julkaista mielipiteitäsi, ottaa niihin kantaa, tai esittää niistä minkäänlaisia kommentteja tai mielipiteitä."

  Sinä tuskin minun mielipiteitäni JULKAISET. En ole luovuttanut SINULLE päätäntävaltaa mielipiteitteni julkaisusta.
  Siinä olet oikeassa, että minulla ei ole velvollisuutta kuunnella sinua ja toteutankin sitä oikeuttani aktiivisesti. Olen esim. sitä mieltä, että minua ei kiinnosta mitä ajattelet. Toisekseen teksisi on yleensä sellaista puuroa - tajunnanvirtaa - että siitä ei ota erkkikään selvää.

  VastaaPoista
 13. Kuunkuiske,

  edistymistä siskon kentälle viennissä on tapahtunut. Tunti on kuroutunut umpeen. Nyt siskolla on enää vain tunti odotusaikaa, ennen kuin pääsee sisälle lähtöselvitykseen, jossa on vielä tunti odotettava ennen koneen lähtöä.

  Lapsi tarjoutui itse myöhentämään aikaa, ennen kuin ehdin lahjoa häntä. Nyt mietin, lahjoisinko kuitenkin, niin voisi saada vielä tunnin pois, jolloin sisko pääsisi suoraan lähtöselvitykseen. Nyt on siis kaksi tuntia odotusaikaa, mikä on ihan kohtuullinen lentokenttäodotusaika.

  Toisaalta lapsen mekaniikka on sellainen, että hän ei lopulta suostu ottamaan lahjomaa vastaan, mutta tekee kuitenkin toivotun asian. Viimeinen toisaalta: hänellä on tietenkin nuorena ihmisenä ja lainanmaksajana myös rahapula, ja bensaraha voisi kelvata.

  VastaaPoista
 14. "Ketään ei ole estetty eikä estetä puhumasta mielipiteitään."

  Tässä kohden puhut muunneltua totuutta.


  En ole estänyt ketään puhumasta täällä mielipiteen vuoksi. Jos olen, nimeä tapaus, kerro se mielipide ja todista asia lähdeviitteellä.

  Henkilökohtainen kiusaaminen on täällä ja joka paikassa kielletty asia, millään foorumilla ei sallita herjaamista. Jos olet täällä herjaskellut minua tai muita, kommenttisi on tietenkin poistettu, niin kuin kaikkialta muualtakin. Ei se ole sananvapauden estämistä.

  Mikä tässä on vaikea ymmärtää, että sananvapaus ei ole lupa herjata tai solvata ihmisiä nettipalstoilla? Pitääkö tavuttaa? Yhdelle on annettu porttikielto huonon käytöksen vuoksi, ja se ei ole sananvapaus- vaan käytös- eli nettikettiasia.

  VastaaPoista
 15. Hei Iines,

  käytiin uimassa, ja nyt suunnitellaan syömistä - me tykätään ruuasta! :)

  Kuunkuiske oli reipas kun tarttui suoraan kirjoitukseesi mielipiteineen; minä en olisi uskaltanut/osannut.

  En osaa aina toimia oikein edes omien siskojeni kanssa, jotka ovat minulle superrakkaita... Viimeiseksi uskaltaisin esittää juuri mitään kommentteja muiden perheiden ihmissuhteista.

  Hyvä, että meitä on täällä monta moneksi; saat kaikupohjaakin välillä! :)

  VastaaPoista
 16. "Jos olen, nimeä tapaus, kerro se mielipide ja todista asia lähdeviitteellä."

  Edelleen puhut muunneltua totuutta. Vastaus on että: Olet. Piste.

  Pyydän, että et pese itseäsi nyt tässä asiassa muunnellulla totuudella näin röyhkeästi puhtaaksi. Minä olen se lähde, linkki ja viite. Muuta ei olekan jäljellä, tietenkään, koska (lukuisat) mielipiteeni on sensuroitu. Ilmeisesti syynä on ollut se, että olet jäänyt mielipiteen vaihdossa alakynteen tai sitten on paljastettu sinun ilmaisussa virhe ja et ole tätä kestänyt.

  VastaaPoista
 17. Komppaan; Kemppinen ja tohtori Jokisipilä ovat aivan oikeassa.

  Jokisipilän kolumnin ydinsanoma on taulukamaa: "Suomen perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden ”ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä”."

  Vastaanpanematon lause.
  Tuo pitäisi kehystää ja laittaa jokaisen seinälle. Mielipiteenilmaisun vaientajille tuon voisi laittaa myös pakollisena vessan oveen sisäpuolelle, jotta ehtisivät istunnolla sitä pohdiskella, hartaasti.

  VastaaPoista
 18. Kemppinen: "Olen kauhistunut ennen järkevinä pitämieni poliitikkojen ääliömäisyydestä ja heidän lajitovereittensa, median edustajien, tolkuttomasta typeryydestä."

  Samat sanat minunkin puolestani, paitsi etten ole heitä ennenkään järin järkevinä pitänyt.

  Äijien professorien kritiikin kärki kohdistunee siihen, että puhdasoppiset haluavat niin innokkaasti kriminalisoida käsitteen "vihapuhe".

  Se on äärimmäisen vaarallinen tie. Jos ja kun vallanpitäjä aina määrittelee, mitä on "vihapuhe", niin esimerkit tuloksista löydämme Neuvostoliitosta, Kiinasta ja Pohjois-Koreasta.

  Siellähän järjestelmän, opin ja johtajien arvostelu on kauheaa vihapuhetta.

  Laki kieltää jo nyt kiihotukset ja kunnianloukkaukset, joten mikä on sitten sitä rangaistavaksi haluttavaa vihapuhetta?

  Onko se pakkoruotsin tai ruotsinkielisten etuoikeuksien arvostelu?

  Sehän oli toinen niistä Charin mainitsemista vihapuheista, jotka ovat opettajien mukaan kovasti lisääntyneet.

  Tosin minua hieman kylmäsi, kun ajattelin miten opettajat ohjeistavat nuoria pois vääristä mielipiteistä - vai onko kyse vain tavasta ilmaista se väärä mielipide? Toivottavasti.

  Muuten yhdyn kyllä blogin hehkeän tyttökatraan kantaan sananvapaudesta. (Onkohan myös tällainen tytöttely vihapuhetta...?)

  VastaaPoista
 19. Char,

  tunnen usein olevani kahden tulen välissä. On toisaalta myös väärin yrittää painostaa lasta viemään sisko juuri siskolle sopivana aikana, sillä se merkitsee sitä, että että nyt lapsi joutuu itselleen hankalaksi kokemaansa tilanteeseen: ajamaan Kehä III:n ruuhkassa yli- ja alikuluissa, joihin ei ole vielä kovin tottunut.

  Niinkin on, että hänet on aina haettu ja viety lentoasemalle, vaikka sinne pääsisi mainiosti myös bussilla.

  Niin tai näin, teet miten vain, aina kumarrat yhtä ja käännät selkäsi toiselle.

  VastaaPoista
 20. Muuta ei olekan jäljellä, tietenkään, koska (lukuisat) mielipiteeni on sensuroitu.

  Sinun mielipiteitäsi ei ole koskaan poistettu mielipiteen laadun vuoksi, Jape, vaan asiattoman ja hyökkäävän käytöksesi ja solvaamisesi vuoksi. Koeta nyt sisäistää tämä asia, niin kuin se on. Jos et sisäistä, en voi auttaa sinua enempää, enkä ryhdy kertaamaan asioita. On selvää, ettei asiallinen kirjoittaja saa mistään bännejä. Ovatkohan nämä minun blogistani hankitut ainoat laatuaan?

  Minusta olisi hauskaa, jos pysyisit asiassa ja kirjoittelisit. Sääntö pitää kuitenkin edelleen: täällä ei herjailla eikä solvata muita, vaan kirjoitetaan sananvapausperiaatteiden mukaan.

  VastaaPoista
 21. "professorien kritiikin kärki kohdistunee siihen, että puhdasoppiset haluavat niin innokkaasti kriminalisoida käsitteen "vihapuhe"."

  Totta turiset. Ongelma vain on siinä, että käsitettä nimeltä "vihapuhe" ei ole määritelty. Miusta professorien ja tohtorien oivallista huomion voi hyvin vetää ANALogiana tähän blogiin, sillä täällähän myöskin mätkitään mielipiteen ilmaisijaa julmasti päähän määrittelemättömillä käsitteillä ja fatwoilla. Tarkoituksena saada kriittinen mielipide vaiennettua. Tuo kriitinen mielipide kun niin kovin usein seisoo suoraan siinä kipupisteen päällä ja se on kiusallista, suvaitsevaistollekin, joka ei toisaalta suvaitse mielipiteenilmaisun koko kirjoa.

  "Se on äärimmäisen vaarallinen tie."

  Amen veli!

  "Jos ja kun vallanpitäjä aina määrittelee, mitä on "vihapuhe", niin esimerkit tuloksista löydämme Neuvostoliitosta, Kiinasta ja Pohjois-Koreasta."

  ja tästä blogista...

  "Siellähän järjestelmän, opin ja johtajien arvostelu on kauheaa vihapuhetta."

  Jep, aivan, nyökyttelen päätäni hyväksyvästi, genau! Sama on tismalleen totta tässä blogissa, jossa sensuroimaton ja esteetön mielipiteenilmaisu on itse perkeleestä. Uhrit tietävät, mutta eivät unohda.

  VastaaPoista
 22. Hei Tapsa,

  tytöttele sinä vaan! :)

  - Minä sitten poikittelen sinua takaisin! :)

  Jos opettajat ohjaavat lapsia/nuoria perustelemaan mielipiteitään: eikö omien mielipiteiden mieltäminen ja perusteleminen ole hyvä asia?!

  Rangaistuksia en ole haluamassa muksuille, vaan toivon, että tässä ilmapiirissä kaikki me kantaisimme vastuun sanoistamme. - Olen ymmärtänyt, että tässä nyt mättää. Lasten ja nuorten nettikeskusteluissa - ja ennenkaikkea meidän aikuisten jutuissa.

  Höm, Tapsa - mitenkä minusta kasvattajat ohjaisivat lapsia/nuoria nykyään harhaan, jos ohjeistaisivat mantrojen sijaan muksuja miettimään perusteluja yleistyksien sijaan?

  En ole tietääkseni vielä päättänyt, että olisiko vihapuhe, jos sellaista olisi, juridisesti rangaistavaa vai ei. - Minulle riittää näiltä osin tämä nykyinen lainsäädäntö; keskittyisin moniin muihin kurjuuksiin, ja niiden korjaamiseen, ennen nettikirjoittelun uusien rankaisumuotojen keksimistä. - Siksi "vihapuhe" onkin lainausmerkeissä. - Totta se ilmiönä on, mutta ei välttämättä vaadi erillislainsäädäntöä. :)

  Ehdottaisin, että nykyisiä lakeja alettaisiin oikeasti soveltaa.

  Edelleen: kurja, hyökkäävä ja väkivaltainen nettikirjoittelu on minusta rumaa, tarpeetonta ja väärin.

  Love and Peace, Tapsa! :)

  VastaaPoista
 23. Minäpäs sanon, mikä minun mielestäni on vihapuhetta.

  Tuntomerkkejä:

  Se on sellainen puhe, jossa jotakin ihmisryhmää tai sen jäsentä haukutaan sen vuoksi, että kuuluu siihen ryhmään.

  Se on sellaista puhetta, joka on kiihkoisaa ja jossa sanojan sieraimet laajenevat raivosta.

  Se on katkeraa puhetta, joka kadehtii sitä, että joku ei ole joutunut kärsimään yhtä paljon kuin itse tai oman tutun piirin kansalainen, se on kateutta toisen auttamisesta.

  Siitäkin vihapuheen tuntee, että sanoja on vihainen, ei puhu asioiden puolesta, vaan vastaan. Sanojalta voi puuttua elämää rakentava utopia, on vain tuhoava dystopia.

  VastaaPoista
 24. "Aina kumarrat yhtä ja käännät selkäsi toiselle." Niinpä - elämä on kompromisseja.

  Tunnin odotusaika ei ole hassumpi kompromissi. Siinä ehtii käydä ostoksilla - jos mielii - ja istuskella kahvilla.

  Kurja se olisi tytärkään laittaa vastoin tahtoaan kamalimpaan ruuhkaan.

  VastaaPoista
 25. Jep, aivan, nyökyttelen päätäni hyväksyvästi, genau! Sama on tismalleen totta tässä blogissa, jossa sensuroimaton ja esteetön mielipiteenilmaisu on itse perkeleestä. Uhrit tietävät, mutta eivät unohda.

  Mitä horajat, hyvä veli!

  Ei ilkivallan poisto ole sensuuria! Etkö sinä kanalja tosiaan pysty millään aivosolulla tajuamaan, että sensuuria on mielipiteiden poisto mielipiteen laadun vuoksi?

  Jos kirjoittaa ilkeyden ympärille mielipiteensä maahanmuuttajista, niin totta perkeleessä se mielipidekin siitä luun ympäriltä heittyy papierkorbiin, genau ja heil! Verstanden?

  VastaaPoista
 26. Char, minusta ei ole mitenkään vaikeaa tai epähienoa tarttua asiallisesti aiheeseen mistä on kirjoitettu!

  Joskus tuntuu siltä, että elämä ei olisi monimutkaista ellemme me ihmiset tekisi siitä monimutkaista mielessämme. Koskee myös ihmisten välistä kanssakäymistä.

  Minulla oli aiemmin illalla kavereita kylässä ja lähdimme porukalla kävelylle.

  Joku keksi, että mitäs jos käveltäisiin hiljaa, katseltaisiin maisemia ja oltaisiin omissa ajatuksissamme vaikka yhdessä.

  Se oli kivaa!

  Jälkeen päin yksi porukasta sanoi, että tuli hullu olo, kun ihmisiä käveli vastaan; sellainen, että mitäköhän he mahtavat miettiä naislaumasta joka ei puhu mitään.

  Naureskelimme (myös äskeisen kommentin sanoja), että kyllä sitä jaksaakin joskus vaivata mitättömillä asioilla päätään.

  Mitäpä yksi hiljainen porukka ketään liikuttaa, ja jos liikuttaa, niin so what?!

  VastaaPoista
 27. Iines,

  juuri tuota ristiriitaa tarkoitin, kun viittasin läheisimpiin ihmisiin/hankalimpiin tilanteisiin.

  Been there, done that, and bought the T-shirt...

  Minä vain kuuntelen, kun puhut. - Oman perheen kanssa on vastaavia tilanteita, jatkuvasti.

  En todella tiedä, mitä olisin tehnyt siskon ja lapsen matkan kanssa. Ymmärrän molempia, ja myös sen, että olisi kaikkein kivointa, jos sisko pärjäisi hienosti omillaan, ja nauttisi yksinolosta lentokentällä (se voi olla myös tosi kivaa!!!), tai tytär olisi kiiruhtanut muokkaamaan aikatauluaan tädin toiveiden mukaan.

  Jäit kyllä täysin välikäteen, ja vaikka reipas-rohkea olenkin, en kyllä osaa sanoa mikä olisi fiksuin ratkaisu.

  Muuten toivon jaksamista tämän nettivänäämisen kanssa!!!

  - Sen verran kysyisin vielä, kun nyt mieleen tuli, että Tapsa: olenko loukannut sinua jotenkin? Vai mikä nyt mättää?

  Tuli vaan mieleen. En oikein osaa tällä hetkellä kirjoittaa sinulle, paitsi anteeksi-pyydellen, ja se tuntuu oudolta. Arvostan sinua ja mielipiteitäsi tosi paljon, ja nyt olen vähän hämilläni, kun en tiedä enkä ymmärrä, missä mennään.

  Natihaleja kaikille,

  Char

  VastaaPoista
 28. Kuunkuiske, Iines,

  haluan sanoa vielä teille erikseen hyvää yötä.

  KK, se mikä sinulle on normaalia, on minulle ihailtavaa. :)

  Iines, kiva huomata, että alettiin molemmat puhua vihapuheesta ilman lainausmerkkejä, ja poliittista agendaa.

  Jatketaan kaikki huomenna, vai mitä! :)

  VastaaPoista
 29. Kuunkuiske,

  minua viehättää tuo ajatus hiljaa olemisesta yhdessä.

  Meillä on useana vuonna ollut mökillä saksalaisia vieraita - en tarkoita nyt vain siskon perhettä - ja heidän ja muidenkin keski- ja eteläeurooppalaisten kulttuurissa seurassa hiljaaolo on umpimielistä ja epäkohteliasta.

  En tiedä, onko muita kulttuureita kuin suomalainen, joissa hiljaaolo seurassa voi olla levollista ja rauhallista. Vai onko suomalainen hiljaaolo ylipäänsä levollista?

  Joka tapauksessa minulle on elinehto saada olla joka päivä hiljaa itsekseni, joskin myös seurassaolo on virkistävää ja uusia ajatuksia antavaa.

  VastaaPoista
 30. "Etkö sinä kanalja tosiaan pysty millään aivosolulla tajuamaan, että sensuuria on mielipiteiden poisto mielipiteen laadun vuoksi?"

  Aivan, mielipiteen laadun vuoksi. Tulihan se sieltä, siitähän tässä juuri olikin kysymys.

  Tsekkaatko kuitenkin hiukan omaa mielipiteen ilmaisun tapaasi ja laatuasi? Tuohan on juuri sitä paljon puhuttua vihapuhetta. Rasistinen hyökkäys. Ilkivaltaa ja herjausta. Koko paketti tiivistettynä muutamaan todella ilkeämieliseen lauseeseen.

  "Jos kirjoittaa ilkeyden"

  Minkä ilkeyden? Lähde ja viite? Kerro se ilkeys ja asiayhteys sekä toimintasi tuossa tilanteessa ja hiukan sitä ennen. Linkki tekstiin. Jään kuulolle.

  "mielipiteensä maahanmuuttajista, niin totta perkeleessä se mielipidekin siitä luun ympäriltä heittyy papierkorbiin,"

  Onkohan siellä Iines itse puikoissa, vai joku muu demoni, kun tulee niin maan perkeleesti kirjoitusvirheitä?

  Sitten aiheeseen:
  Aivan, eli mielipide maahanmuuttajista sensuroidaan mielivaltaisesti. Tätä olen tässä jo toistanutkin. Toivottavasti menee nyt perille. En pidätä kuitenkaan hengitystä, että menisi.

  VastaaPoista
 31. Se on sellainen puhe, jossa jotakin ihmisryhmää tai sen jäsentä haukutaan sen vuoksi, että kuuluu siihen ryhmään.

  Se on sellaista puhetta, joka on kiihkoisaa ja jossa sanojan sieraimet laajenevat raivosta.


  Tunnistin tuosta heti Mikael Jungnerin. Heti perään tuli mieleeni kuva Päivi Lipposesta ja Kimmo Kiljusesta.

  VastaaPoista
 32. Char,

  minäkään en usein esitä keskusteluun ihmissuhdeasioita, koska olen itse huono sanomaan muille neuvoja siitä, miten toisten kanssa tulee toimia. Se on niin henkilökohtaista ja osapuolista kiinni.

  Tuon sanoit viisaasti, Char, että kunpa sisko osaisi nauttia matkastaan myös yksinäisellä kentällä, ja kunpa tytär asettelisi aikataulujaan toisenkin toiveiden mukaan. Olen samaa mieltä kummastakin.

  Ristiriitatilanteissa vältän asettumista milllekään puolelle, mutta nuo sanomasi asiat olen koettanut saada kummallekin perille hieman toisin sanoin. Ja nyt on jo siis varsin hyvä kompromissi: vain tunnin odotus ennen lähtöselvitykseen pääsyä. Ja vain tunnin myöhästys omasta aikataulusta.

  VastaaPoista
 33. Tietenkin mielipide maahanmuuttajista menee roskakoriin silloin kun se on vihapuhetta.

  Tyyliin puhutaan rättipäistä ja neekereistä.

  Normaalin ihmisen kielenkäytössä arabit eivät ole rättipäitä eivätkä afrikkalaiset neekereitä.

  Perusta sinä Jape oma blogi, jossa saat sydämesi kyllyydestä herjata.

  Toisen pitämä blogi ei ole laskiämpäri.

  VastaaPoista
 34. "Minusta olisi hauskaa, jos pysyisit asiassa ja kirjoittelisit."

  Tunnisamattomana anonyyminä kirjoittaminen on turvallisempaa. En taitaisi viitsiä itseäni enään altistaa vihahyökkäyksille, jos alkaisin kirjoittaa tunnistettavasti.

  "Sääntö pitää kuitenkin edelleen: täällä ei herjailla eikä solvata muita, vaan kirjoitetaan sananvapausperiaatteiden mukaan."

  Niin, ei muita. Minua vain. Mukavan tasa-arvoinen sääntö, sananvapausperiaatteiden mukaisesti.

  VastaaPoista
 35. Anonyymi,

  "papierkorb" on saksaa ja tarkoittaa paperikoria. Kyseessä ei ollut siis kirjoitusvirhe.

  Mielipidettä maahanmuuttajista ei ole koskaan sensuroitu, koska blogissa ei ole sensuuria. Ilkeydet poistetaan ja hyökkäävät jankot. Jos näiden joukossa on muutakin, se menee samalla kuin koko kommentti.

  Esimerkiksi Näkökulma-foorumilla poistetaan pelkät jankkauksetkin. Jos kommentin mukana menee jonkun mielipide, niin se on jankkaajan oma syy, eikä kyseessä ole sensuuri, vaan palstan pitäminen luettavana ja rakentavana foorumina.

  Kaikki poistot eivät siis ole sensuuria, vaan kirjoittajan taitamattomasta kirjoitustekniikasta ja tyylistä johtuvia. Mielipiteet voivat sinänsä olla rajujakin.

  VastaaPoista
 36. ""papierkorb" on saksaa ja tarkoittaa paperikoria. Kyseessä ei ollut siis kirjoitusvirhe."

  Ahaa, OK. En ole tottunut sekakieleen, koska viestinnän- ja äidinkielenopettajat eivät sitä suosittele. Saksa ei ollut minulla mitenkään vahvaa koulussa (eikä sen jälkeenkään), eikä sen jälkeen, vaikka sitä tuli kyllä yläasteella, lukiossa ja tekussa luettua. Parempi ja mieluisampi kieli se kuitenkin oli, mielestäni, kuin ruotsi.

  Osaan sujuvasti vain yhden lauseen saksaksi: Wollen Sie lamb scheisse essen?

  Muuta lauseet menee silleen auttavasti.

  "Esimerkiksi Näkökulma-foorumilla poistetaan pelkät jankkauksetkin. "

  En tunne tuota palstaa, joten en voi kommentoida tarkemmin.

  "Mielipiteet voivat sinänsä olla rajujakin."

  Olen omakohtaisesti huomannut tämän. Kutsuisin vain niitä itse hiukan toisin, koska niissä on usein vihamotiivi. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni.

  VastaaPoista
 37. Unohdin tuosta vihapuhemäärittelystäni yhden kohdan:

  Vihapuhetta on sellainekin puhe, jossa toisen puheelle annetaan sisältö oman pään peikoilla, vihamielikuvilla.

  Jos minä siis sanon, että vanhalla miehellä täällä Pikkukaupungissa on nuori thaimorsian, puheeni tulkitaan niin, että pidän vanhoja miehiä irstaina pukkeina. <---- Tämä on vihapuhetta.

  Tarkoitus voi olla vain sääliä nuorta tyttöstä, jonka leikit ja kisailut poikien kanssa ovat katkenneet kesken, kun hän on joutunut vanhan miehen talouteen vuoteenlämmittäjäksi.

  VastaaPoista
 38. "Jos minä siis sanon, että vanhalla miehellä täällä Pikkukaupungissa on nuori thaimorsian" <-- täässä sanojala on vihamotiivi, eli vihapuhetta on. Myös kateus voi tulla kyseeseen.

  "pidän vanhoja miehiä irstaina pukkeina."

  Ei tulkita, vaan todetaan, että näin ajatelet ja olethan tuon irstauden kirjoittanutkin aukikin, monastkkin, joten mitään tulkintaa ei tarvita.

  "hän on joutunut vanhan miehen talouteen vuoteenlämmittäjäksi." <-- tämä on vihapuhetta

  Miten hän on sinne JOUTUNUT? Vastentahtoisestiko vai miten?
  Mielipiteesi on rasistinen joka on raskauttavaa vihapuheen yhteydessä.

  VastaaPoista
 39. Vihapuhetta on sellainekin puhe, jossa toisen puheelle annetaan sisältö oman pään peikoilla, vihamielikuvilla.

  tAISTI jUURI nÄIN tUOSSA äSKEN tOIMIA, kUN sENSUROIT kIRJOITUKSENI...

  VastaaPoista
 40. Neekerit ja rättipäät ovat sanastoa, joka sopii paremmin suomi24-palstalle, anonyymi. Siksi poisto.

  VastaaPoista
 41. Kemppisellä kysyttiin juuri, että täyttääkö tämä vuodatus vihapuheen tuntomerkit, koska siinä suhtaudutaan vihamielisesti vieraaseen kulttuuriin:

  "Tiedoksi Helsingin kaupunginvaltuustolle:

  Olemme tervanneet ja höyhentäneet tämän suomalaiseen kulttuuriin sopimattoman vieraan esineen. Teidän tehtävänne on vetää tapahtuneesta oikeat johtopäätökset. Mikäli ette täysin ymmärrä viestiämme, kehotamme Teitä tutustumaan lähemmin Villin Lännen käytös- ja tapakulttuuriin.

  On uskomatonta, että tämä symbolimerkitykseltään vasten- mielisen valheellinen vieras esine on ylipäätään milloinkaan päässyt rumentamaan kaunista Helsinkiämme. Häpeäisitte! Joka kerta kun tämän vieraan esineen ohitse kulkee, nousee Vapaan Suomen kansalaisen poskille vääjäämättä häpeän puna.

  Se muistuttaa ajasta, jolloin Suomen täytyi nöyrtyä - kenties se oli silloin viisastakin, mutta enää meidän ei tarvitse alistua. Nöyristelyn aika on ohitse - lopullisesti. Tajuatteko vai väännämmekö rautalangasta?

  Höyhensoturit

  Jari Kajas (valtiot. yo)
  Sara Hirvelä (lääket. yo)
  Mikael Jungner (oikeust. yo)"

  (Char - en tarkoituksella ole sinua tökkinyt, viittasin vain esille nostamaasi aiheeseen.)

  (Iines - vihapuhe-määritelmäsi on hyvä, mutta onko vihapuhe mielestäsi siis säädettävä rangaistavaksi. Siitähän tässä eliitin kohdalla on kyse, persujen suun tukkimisesta.)

  VastaaPoista
 42. "Neekerit ja rättipäät ovat sanastoa"

  Syyllistyt samaan kuin YLEn liian näppärä naistoimittaja, joka toistuvasti moitti tiettyjä foorumeita kielletyn sanan (kuka sen on kieltänyt???), "neekeri", käytöstä ja hoki sitä itse kuitenkin koko ajan lähetyksessä. Noh, häntä ei säännöt vissiin koske, niin kuin ei tätä meidän omaa bloggaajaammekaan.

  Oiva esimerkki sensuurin mielivallasta, kuten asiasisältöisen kirjoitukseni sensuuri myös. Tästä juuri puhuin. Todistin sen saman tein. MOT.

  VastaaPoista
 43. " onko vihapuhe mielestäsi siis säädettävä rangaistavaksi. Siitähän tässä eliitin kohdalla on kyse, persujen suun tukkimisesta.

  En kannata rangaistuksia kasvatuksessa, en aikuisillekaan.

  Ajattelen niin, että vihapuheeseen tulee vain vastata kärsivällisesti asiaperustein. Tulee osoittaa esimerkiksi se, että muukalaispelko on myyttinen, arkkityyppinen juttu, joka juontaa ihmiskunnan alkukodin hämäristä.

  Muukalaispelko ei tarkoita välttämättä vihaa, vaan sen pelkofunktiota tulee korostaa kaikessa puheessa.

  Myös sitä voi kyseenalaistaa, että rajat olisivat ikuisia. Rajat ovat ihmisen luomia pelon turvamuureja, joiden tehtävä ei ole estää vuorovaikutusta rajan molemmin puolin.

  VastaaPoista
 44. Vihapuhetta on myös väittää anonyymien viestejä eräiden nikkien kirjoittamiksi.

  VastaaPoista
 45. Hyvä huomio anonyymi. Näin todella on. Olen kuitenkin vakuuttunut että tämä vihapuheeseen syyllistyvä suvaitsevaisto ei tuota tunnusta, vaan vääristelee taas kerran asian. He vain eivät suvaitse joitakin henkilöitä vaan ampuvat haulikolla joka suuntaan. Tulee pahoja sivuosumia...

  VastaaPoista
 46. Kesäpäiväkirjastasi heränneitä mietteitä: On ihanaa, että on sisko, jonka kanssa on hyvät välit. Kirjoitat lämpimästi ja hellästi hänestä.

  Huom! Maan möyriminen ilman kunnollisia suojahanskoja ON oikeasti vaarallista. Lapsuuskyläni eräs terve, keski-ikäinen emäntä kuoli parissa päivässä saatuaan mullasta verenmyrkytykseen johtaneen pöpön. Hän ei ollut pitänyt edes rikkinäisiä suojahanskoja käsiensä suojana. Mikään antibiootti ei auttanut, vaikka elettiin jo tätä vuosituhatta.

  Nyt alan lukea kommentteja, että tiedän mistä muusta puhutaan. Tultiin vasta kotiin mökiltä, joka on viimeisen viikon ollut varsinainen työleiri. Ihana päästä välillä sähköistettyyn huusholliin!

  VastaaPoista
 47. Peukku on jo parantunut, Delilah, sillä minulla sattui olemaan antibioottivoidetta ihotulehduksiin. Sitä vaan peukkuun ja ilmava sideharsosidos päälle, ja sen jälkeen laastarihoito, niin johan tepsi. Luulen, että minusta olisi voinut tulla hyvä sairaanhoitaja. Sisko kiittikin hoitoa.

  Minäkin jo vähän odotan kaupungin mukavuuksiin pääsyä. Ajatella, että voi taas katsoa telkkua ja pestä pyykit koneessa!

  VastaaPoista
 48. Reaalimaailman tarkka havainnointi on kaiken ydin. Kirjoittamisessakin siitä yleensä on kysymys, tai ainakin pitäisi.

  Tarkkaa havainnointia estävät erilaiset luutumat, päähänpinttymät tai voimakkaat sitoutumiset joihinkuihin aatteisiin tai menneeseen maailmaan.

  Viime sodista, tai menneisyydestä ylipäätään, ammentajilla toivo nykypäivän tarkasta havainnoinnista on mennyttä.

  Historia opettaa ihmiselle vain sen, ettei se opeta ihmisille mitään, yhtä tyhminä sen kautta pysymme.

  VastaaPoista
 49. Jotkut väittävät, että menneiden julmuuksien muistaminen estää niiden toistumisen uudelleen. Olen miettinyt Rikun tavoin (jos nyt oikein tulkitsin kommentin), että väite ei pidä paikkaansa. Eikö olisi parempi yrittää unohtaa mennyt paha ja elää tätä päivää? Vihan ja samalla katkeruuden siirtäminen sukupolvesta toiseen ei maailmaa paranna.

  VastaaPoista
 50. Delilah,

  juuri tuota tarkoitin. Mitään ei ole opittu menneiden päivien kauheuksista. Useimmet sotaveteraanitkin, muistini mukaan, varoittelivat sotien kauheuksista, kuumapäät eivät sellaista ymmärrä.

  Tai 90-luvun lama, kaikki virheet toistettiin myöhemmin lähes identtisinä.

  Ihminen ei ole eläimistä viisain.

  VastaaPoista
 51. Vielä Delilahin tulkinnasta Iineksen kertomaan siskostaan: minä olen samaa mieltä.

  Juuri tuota on rakkaus: huolehtimista, huolestumista, välillä moittimista ja huutamista.

  Kun tekee sellaisia asioita toisen ihmisen tähden, ei se ihan turha voi olla.

  Iineksessä, siskossaankin, eniten taidan pitää inhimillisyydestään. (Niiden monien muiden asioiden lisäksi.)

  VastaaPoista
 52. Vastasin Valtolle vähän aikaa sitten, että mielestäni historiasta oppii vain sen, ettei ihminen muutu. Olosuhteet muuttuvat, mutta jokainen sukupolvi toistaa aiempien virheitä - ei ehkä juuri edellisen, mutta sitä edellisen.

  Jos me täällä elämmekin muka valistunutta nytkyaikaa, jossa sodat ovat kauhistus, niin muualla voidaan elää heimoaikaa, jossa sota on kätevä keino kartuttaa hyvinvointiaan.

  Ihminenkin muuttuu, nimittäin elinaikaan, mutta aina saman kaavan mukaan: lapsena avoin uudelle, nuorena idealistinen tyhmyri, aikuisena ärhäkkä nimby, vanhana mitä milloinkin.

  Iines: "...muukalaispelko on myyttinen, arkkityyppinen juttu..."

  Varmaankin, mutta kuten kaikissa näissä jutuissa, siellä on miljoonan vuoden kokemus taustalla. Ei ne tyhjästä synny.

  Onko siinä itse asiassa muuta kuin aste-ero, että vieras tulee elämään tänne täyshoitoon 0kustannuksellamme tai että vieras tulee asuntoosi, kun itse loikoilet takapihalla ja vie mitä katsoo enemmän tarvitsevansa?

  Luultavasti et kauan kuuntelisi poliisisetää, joka selittää kärsivällisesti, että kyseessä on vain tällainen arkkityyppinen pelkofunktio ja että rajat, ovet ja lukot eivät suinkaan ole ikuisia, vaan vain ihmismielen luomia pelon turvamuureja... Että vähän enemmän nyt suvaitsevuutta ja vähemmän vihapuhkuntaa, arvon opettajatar.

  PS. Tämä on lystipuhetta.

  VastaaPoista
 53. Tapsankin kanssa tällä kertaa harvinaisen paljon samaa mieltä.

  Kuitenkin.

  Pitäisikö historiaa arvella minkä kohdan mukaan. Onko ikiaikaiseksi tunnettu kepulainen maanomistusoikeus oikein, vai pitääkö maat sitenkin palauttaa saamelaisille joilta ne on anastettu ja veritöillä väkisin vaadittu?

  Ovatko afrikkalaiset seurausta omasta degeneratiostamme, kyvyttömyydestämme ymmärtää nykyaikaa? Ohjaako meitä vain neitsytkammiossaan punasteleva Hallan-vaara, jolta rintamajohtamisen vaatiminen olisi suoranaista kiusaamista ja nörttipörtin turhaa säikyttelyä?

  VastaaPoista
 54. Anteeksi anonyymi klo 5:17, sinä rakas ja kaiken hyvän airut!

  Komposti tekee jätteistä multaa, mutta ei se aina sitä ole, kuten tiedät, paska on paskaa, eikä paskaa lannisteta!

  Kompostikielteisyyden kiellän ehdottomasti!

  Siinähän kuitenkin kysymys on vain oman itseyden huonouduudesta, siitä ettei oikein pärjää meidän hyväosaisten seurassa. Tietäisit, miten tuntuu hyvältä sytyttää sikari ajatustensa tueksi!

  Iines ei välttämättä ollenkaan ole tajunnut, että huono-osaisten pilkkaaminen on yksi parhaita toimintojamme: - Ähä ähä, senkin vähä!

  PS Raahen lähellä asuu kuulemma yksi, jolta kysyttiin, onko sun pahuudellas mitään rajoja? - Vastas, et mistäs mää sen tiedän, en mää sentään mikään filosofi oo, opettajaki sano, et vitun tyhmä!

  VastaaPoista
 55. Pidän tuosta Rikun klo 12.50 puheenvuorosta, sen ajatuksista, erityisen paljon.

  Sen jokaisessa neljässä kappaleessa on aika tiukkaa asiaa, vähän kuin aforismien lauontaa.

  Varsinkin tuo havainnointi on se, mitä olen itsekin ajatellut viime aikoina. Juuri sen avulla ja sen kautta saadaan elämyksiä ja ajatuksia välittää itsekin ajatuksia, jos toki vaikka kirjoistakin saadaan. Kirja on kuitenkin kuollut kapistus, elämä virtaa.

  VastaaPoista
 56. Kuitenkin mielestäni niin, ettei me minkään uusien asioiden edessä olla.

  Monet asiat olisi ja on, aikaa sitten teksteillä ratkaistu, monta on viisasta puhetta kirjoitettu!

  Vaan ei me niitä ymmärretä, kun meillä on sellaiset hormoonit, vai mitä ne oli!

  Minä olen päätynyt: enimmäkseen kannattaa pitää turpansa kiinni, ettei teloiteta ja odottaa vaan hurmahengiltä parasta mahdollista.

  Nitähän sentään on väärin kohdeltu, neuvostoliiton aikaan eivät mielipiteitään voineet sanoa, kun uraansa ajattelivat ja ruskeaa pyllyä armastelivat.

  VastaaPoista
 57. Kun vielä moet uskovat näitä historian uudelleenmuovailuja, kerron että oikeasti Harri Holkeri sanoi neuvostoliitosta, että: "jees, maistuu hyvälle!"

  Kepulaiset sanoivat: Jos tätä saatana ei kukaan isänmaallisuudeksi maista, niin johan on kumma ja kepussa muka jotain perkeleellistä vikaa, neuvostoliitto on sentään viljelijan kaveri ja sen arvoihin tulisi pyrkiä pikimmiten!

  Aarne Saarinen, SKDL, vähän ihmetteli, jotta pitääkö noiden ihan suohon mennä.

  VastaaPoista
 58. Kirjoissa ovat ikiaikaiset viisaudet, puhe muusta on turhaa.

  Kirjat kuolevat vasta kun internetissä on huomattavasti mielenkiintoisempaa ja jopa liikkuvaa kuvaa pornosta. Sellainen ei kai ole lähitulevaisuuden asioita, vai kuinka?

  VastaaPoista
 59. Ikiaikaiset viisaudet voivat syntyä tuhannesti uudestaan, Riku - näin arvelen. Joku vain on niitä joskus vienyt kirjoihin, ja se on hyvä se.

  Jos maailman kaikki kirjat häviäisivät, viisaudet keksittäisiin ennen pitkään uudelleen, jossain muodossaan, joskus jopa samantapaisin sanoin. Ja uusia viisauksia keksitään koko ajan, sillä viisauksien määrä ei ole vakio.

  VastaaPoista
 60. Ilman muuta kepulandian maat on palautettava saamelaisille, kunhan vain tietäisimme keitä he olivat.

  Minä varaan muuten nyt heti tontinpaikan Volgan mutkasta, esi-isieni perintömailta, siitä valkoakaasioiden alta vasemmalta.

  Luin muuten jostakin, että meidän eurooppalaisten suonissa virtaa ripaus neanderthalilaista verta, kun taas afrikkalaisten ei. Ovat siis meitä puhdasrotuisimpia, kuten sivullinen tarkkailija helposti toteaisikin.

  VastaaPoista
 61. Jyrki Virolainen määrittelee blogissaan vihapuheen tavalla, johon on helppo yhtyä:

  "Vihapuheesta on kysymys rikoslain 11 luvun 10 §:ssä, jossa on kriminalisoitu rasistinen rikos eli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Uskonrauhan rikkomista koskevassa rikoslain 17 luvun 10 §:ssä on kriminalisoitu loukkaamistarkoituksessa esitetty vihapuhe, joka kohdistuu kirkon tai uskonnollisen yhdyskunnan pyhänä pitämiä arvoja vastaan."

  Noinhan se on. Mitään ongelmaa asiassa ei ole.

  Mutta sitten pitkän kirjoituksensa keskivaiheilla Virolainen lipsuu pois jämerältä linjaltaan ja erehtyy lausumaan jopa tällaista:

  "Poliitikolle voidaan kenties sallia tavallista kansalaista jonkin verran suurempi vapaus puhua esimerkiksi juuri maahanmuuttoon liittyvistä negatiivisista asioista."

  Tuo on aika paha.

  Juuri noinhan mamukriitikot väittävätkin olevan eli noihin asioihin liittyvistä negatiivisista asioista ei saa puhua.

  VastaaPoista
 62. Jyrki Virolainen osoittautui itse rasistiksi. Tyyppihän on selvästi tyhmä; ei varmasti mikään tohtori, eikä professori, eikä varsinkaan insinööri. Virolaisen opeilla kaikki sillat romahtaisivat.

  Suosittelen pitäytymään Kemppisen valikoiduissa kannanotoissa ja tohtori Jokisipilän asiantuntevissa ja tarkoissa kolumneissa.

  VastaaPoista
 63. Tohtoreista yksi soutaa, suositumpi huopaa.

  Kolmannella on sanomisen voima ja palo.

  VastaaPoista
 64. Totta on että ikiaikaisia viisauksia on kirjattu yhä uudelleen ja uudelleen. Siten niitä aina uudet polvet voisivat ammentaa, ellei tärkeintä kuitenkin olisi kirjailijan ulkonäkö, kaunis asunto tai joku muu enemmän mielenkiintoa herättävä seikka.

  Tärkeintä kirjallisuudessa kait on: "sit mulle tuli se seksuaalisuus, voi et on vaikeeta, kun panettaa, eikä kukaan ymmärrä oikein!"

  Remeksiä en lausettakaan ole lukenut, silti uskallan sanoa, että älkää nyt hyvät ihmiset tuommosia!

  Reijo Mäkeä olen vähän yrittänyt. Loistavaa tekstiä, juuri tuollaista pankkitoimihenkilö kirjoittaa, kun saldo pitää saada kasvamaan. Vares-elokuviakin on tiämmä tehty noin neljäsataa varastoon. Sieltä sitten uuden lanseeraavat silloin sun tällöin.

  Stiegu Lörssönen lopetti onneksi alkuunsa.

  VastaaPoista
 65. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 66. Iltalehdessa informaatiosodankäynnin asiantuntija Aki-Mauri Huhtinen ottaa kantaa vihapuheeseen.

  Maapuolustuskorkeakoulussa sotilasjohtamisen professorina työskentelevästä Huhtisesta on problemaattista arvioida, mikä on vihapuhetta. Kuka määrittelee, mikä on vihamielistä ja mikä toista loukkaavaa puhetta?

  Vallankäyttäjä (esim. tämän bogin blogisti) esimerkiksi voi puhua nätisti puheissaan, mutta häntä ei ihan oikeasti kiinnosta alaistensa (esim. meidän kommentaattoreiden) hyvinvointi.

  Ansiokaassa arviossaan professori Huhtinen totea, että yhdeksi puheen arvonmittariksi käy sanojen ja tekojen välinen kuilu.

  - On vaaranalaista kehitystä tulkita, että aggressiivinen puhe on aina vihapuhetta. Oleellisempaa on katsoa, onko tekojen ja toimintojen välillä iso gäppi, kuilu.

  - Aggressiivisen puheen ja aggressiivisen toiminnan välille ei parane panna yhtäläisyysmerkkiä sen paremmin kuin poliitikkojen lupausten ja toteutusten välille.

  VastaaPoista
 67. Jos mies on sitä mieltä, että naisella on ruumiiseensa itsemääräämisoikeus, hän on feministi.

  Näin Aamulehdessä tänään, Lutkamarssin yhteydessä.

  Onneksi en tunne yhtään miestä, joka ei täyttäisi tuota määritelmää feminismistä! :)

  Matkalla marssille, kolmen sukupolven voimin.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 68. Lutkamarssia seuraamaan minäkin aion lähteä, ellei tule ihan kauhea kaatosade. Vähän näyttää uhkaavalta.

  Lutkamarssi on hyvä idea, ja nyt kun se rohjetaan toteuttaa pohjoisen vapaissa demokratioissa - eli maissa jossa sille on kaikkein vähiten tarvetta - niin ehkäpä se joskus uskalletaan viedä sinnekin, missä sitä eniten tarvittaisiin.

  Aluksi vaikkapa eteläisen Euroopan machomaihin ja siitä Välimeren yli arabimaihin. Kongoon asti sitä ei varmaan uskalleta viedä meidän elinaikanamme - se olisi sama kuin veisi kanat marssille susiluolaan.

  Eläköön vapaus, lutkuus, tasa-arvoisuus!

  VastaaPoista
 69. "Näin Aamulehdessä tänään, Lutkamarssin yhteydessä."

  Aamulehti, jota sinä ahkerasti siteeraat on leimautunut paskalehdeksi mm. sen yhden innokkaasti siteeraamasi jutun, jonka typerystoimittaja Markus Määttänen kirjoitti Breivik-kiimassaan. Samaan soppaan pistilusikkansa saman lehden vastaava päätoimittjaja jonka kommentti asiaan vahvisti, että hän on tomppeli.

  Jos osallistuu lutkamarssille, niin on lutka. Tuohan on selvä kuin pläkki. Ei kai sinne muut kuin lutkat osallistu? Sinä varmaankin osalistuit, Kuunkuiske, joten voinemme tuttavallisesti kutsua sinua tästä lähtien lutkaksi?

  Vielä kuvaavampi hellittelynimi sinulle olisi slow-life-ei-vielä-nettoveronmaksaja -lutka ;)

  Haleja...

  VastaaPoista
 70. Minä en lähtisi lutkamarssille, jos sellainen täällä olisi. Voisin kyllä keitellä kahveja lutkille, sillä heillä on reipas pyrkimys nostaa naisen itsemääräämisoikeutta. Sitä kannatan.

  En vain kannata sitä, että nainen yhä vaan edelleen mittaa arvoaan vartalonsa näkyvyyden kautta. Lutkamarssi todennäköisesti vain vahvistaa konservatiivisia arvoja ja naisen alisteista asemaa. Miksi ei mieluummin myönnetä, että nainen tahtoo olla vieteltävissä oleva miehen pikku lutka?

  Voisin osallistua lutkamarssille siinä tilanteessa, että miehilläkin olisi tarve sonnimarssille. Siinä mies vaatisi oikeutta saada pukeutua pikkuisiin tiukkoihin toppeihin ja munasuojiin, niin että hehkeitä reisilihaksia ja hyvin muodostuneita rintalihaksia sopisi väräytellä oikealle ja vasemmalle naisten ryhtymättä heittelemään pikkuhousujaan ja tarraamatta rintakarvoihin.

  VastaaPoista
 71. Vallankäyttäjä (esim. tämän bogin blogisti) esimerkiksi voi puhua nätisti puheissaan, mutta häntä ei ihan oikeasti kiinnosta alaistensa (esim. meidän kommentaattoreiden) hyvinvointi.

  No mutta Jape. Ei blogissa voi mitata muuta kuin vihapuhetta, siis sanaa. Ei ole tekoja, joihin rinnastaa aggrassiivinen kommentti. Neekeri - rättipääkommentit ovat ehkä selkeintä vihapuhetta, koska ne kohdistuvat rotuun, ei yksilöön. Ei se ole sinun väärinkohteluasi, jos minä poistan sinun neekeri-rättipääkommenttisi. Sinä olet toiminut väärin ja aiheuttanut itse poiston, jota itket. Kaikki sinun täältä poistetut kommenttisi olisi poistettu kaikilta muiltakin avoimilta keskustelufoorumeilta.

  Lopeta siis rutina ja ala kirjoittaa asiaa!

  VastaaPoista
 72. Puhut muunneltua totuutta taas. Koitappa nyt tutustua (ja omaksua) tohtori Jokisipilän, professori Huhtisen ja Kemppisen tuoreisiin kannaottoihin.

  Et sinä voi mitään vihapuhetta mitata, kun sinulla ei ole yleisestihyväksyttyä määritelmää sille. Ei ka tässä mielivallan kansa haluta, eikä voidakkaan, olla tekemisssä. Lopeta siistähän paikkaan vihapuheesi.

  Rättipää on yksilö, samoin kuin neekeri. ne eivät ole mikään eristetty kansanryhmä. Esim. neekri on olut ihan käyttökieltä suomessa vuosikymmeniä. joku punavihreä vähemmistöpiipertäjä on vain nyt keksinyt että sanan merkitys olisi muka muuttunut. Paskat, ei se mihinkään ole muuttunut. Neekeri on neekeri vaikka voissa paistaisi.

  Agatha Christien 10 pientä neekeripoikaa on siis vihapuhetta sisältävä teos? Ja Halvan lakritsiamainos on rasistinen? Brunbergin Neekerinpusut on vihamakeisia? Älä naurata. Otahan nyt se kynä pois sieltä sieraimesta ja ala kirjoittamaan asiaa, Iines. Jookosta? (Ja lopeta vihapuhe!)

  VastaaPoista
 73. "Ei ole tekoja, joihin rinnastaa aggrassiivinen kommentti. "

  Osaatko Iines lukea?

  Pistetän tähän professori Huhtasen pointit toistona:
  - On vaaranalaista kehitystä tulkita, että aggressiivinen puhe on aina vihapuhetta. Oleellisempaa on katsoa, onko tekojen ja toimintojen välillä iso gäppi, kuilu.

  - Aggressiivisen puheen ja aggressiivisen toiminnan välille ei parane panna yhtäläisyysmerkkiä sen paremmin kuin poliitikkojen lupausten ja toteutusten välille.


  Ymmärrätkö Iines?

  "Kaikki sinun täältä poistetut kommenttisi olisi poistettu kaikilta muiltakin avoimilta keskustelufoorumeilta."

  Eikä ole. Tuolla toisaallahan ne on esissä, esteettä.

  VastaaPoista
 74. PS. Se on vihapuhetta, että toistuvasti sotket anonyymit joihinkin nimimerkkeihin ja suuntaat kommenttisi heille, nimitellen.

  VastaaPoista
 75. Älä nyt Japukka vaahtoa. En jaksa nyt kinata veri päässä. Saavuin juuri kaupunkiin, purin kymmenkunta pakaasia ja istun täällä pölyn keskellä betoniluukussa ihmetellen ja konetta viritellen ja päivittäen.

  VastaaPoista
 76. En minä vaahtoa! Lähden tästä pienelle lomalle. Minulla ei siis ole mitään tarvettakaan vaahdota.

  Kiitos yhteistyöstä!

  VastaaPoista
 77. Hei kaikille!

  Minulla on ollut tosi kiva päivä; sisko tuli yllättäen kylään, ja leikittiin turisteja kotikaupungissani. :)

  Lutkamarssille ei ollut tilaisuutta osallistua - enkä muutenkaan ole marssivaista tyyppiä... Gayprideihinkaan en osallistu, vaikka seksuaalista tasa-arvoa kannatan. Joukkotapahtumat eivät ole minun juttuni. - Toisaalta kyllä tuin sisaria ja veljiä Aatteen Hengessä tänään, ja valitsin - taas kerran - semmoista avokaulaisempaa asua päälle... :D

  Iines: tempauksen tarkoitus oli taata oma rauha ja koskemattomuus kaikille ihmisille, pukeutumiseen, ikään, sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. - Käsittääkseni ilmiö levisi Torontosta, jossa naisia kehotettiin pukeutumaan peittävästi, omaa mahdollisen raiskauksen mahdollisuutta vähentääkseen. - Josta taas kaikki ajattelevat tahot suivaantuivat, ja keksivät tämän "vastaiskun", kaikkien ihmisten ilmaisunvapauteen liittyen.

  Saako olla avoimesti minihame-bimbo, tai homo, tai transu, ilman että joutuu hakatuksi tai seksuaalisesti pahoinpidellyksi ulkoasunsa takia? Ja että yhteisö pitää uhria osasyyllisenä väkivaltaan, olipa se millaista hyvänsä?

  Myös miehiä toivottiin mukaan, ja burkha ja bikinit kelpasivat marssiasuiksi tasa-arvoisina. Täällä Suomessa.

  Näin olen lukenut

  VastaaPoista
 78. Jospa minä fossiiliuteni jo aiemmin tunnustaneena saan sanoa, mitä lutkamarssista ajattelen. Sillä ei mitään saada muuttumaan. Ainoastaan sillä saadaan ärsytettyä ärsyyntyviä ihmisiä ja tietenkin jutun aihetta tiedotusvälineisiin.

  Toki ihmiset saavat pukeutua, miten kukin haluaa ja kehtaa, hyvien tapojen puitteissa kuitenkin. Jos paljon näkyy paljasta pintaa, herää mieleen epäillys, josko siinä ihmisessä muuta oikein onkaan. Hän taitaa ainakin itse olla itsestään ja arvostaan epävarma.

  Älä ota itseesi Char. En nyt osoita Sinua, sillä olet kirjoituksillasi osoittanut, että olet välittävä ja herttainen ihminen, jolla on tietoa maailmanmenosta. Puhun yleisesti tuollaisista tempauksista.

  Ilmeisesti joskus on hauska tempaista ja ravistella itsensä ja muut hereille tavallisesta arjesta. Siksi kai Turkkakin aikoinaan pisti näyttelijät heittelemään paskaa yleisön joukkoon. Ei sillä silti maailmaa muutettu.

  VastaaPoista
 79. Kemppilässä marmatinkin jo, että miksemme me suomalaiset miehet järjestetä marsseja, joissa vaadimme oikeutta pukeutua & liikkua miten haluamme ilman pelkoa & syyllistämistä.

  Tällaisia keksin tuosta vaan ihan omasta kokemuksistani:

  Junttimarssi - kaikki äijät Kauppatorille ja asemalle lökäpöksyissä, paksu lompakko perstaskussa roikkuen.

  Kännimarssi - kaikki äijät yöllä räkäkännissä hoipertelemaan Kaisaniemen puistoon.

  Ääliömarssi - kaikki äijät kännissä sössöttämään nakkikioskijonoon.

  Entä mitä sanoisitte vihapuhemarssista? Eihän haukku haavaa tee...?

  VastaaPoista
 80. Tietänette lutkamarssin taustan - kanadalaisen poliisin puheet torontolaisille opiskelijoille siitä, etä heidän ei pitäisi pukeutua kuin lutkat jotta eivät joutuisi raiskatuksi. Jaa että se onkin naisen vika kun mies ei hillitse itseään ;)

  Lutkamarssi on herkullinen nimitys ja lyö korville niitä sovinistimiehiä, jotka nimittävät lutkaksi naisia, jotka pukeutuvat heidän mielestään kevytkenkäisesti.

  Itse en missään julkisessa tilanteessa valitse pukeutua paljastavasti, mutta suon mielihyvin kaikille oikeuden pukeutua tasan tarkkaan niin kuin heitä huvittaa ilman että tulisi leimatuksi lutkaksi.

  Marssimme meni sivustakatsomiseksi, koska keksimme muuta mukavaa ohjelmaa. Sekös otti päähän porukkamme nuorinta, alle kouluikäistä, joka olisi mielihyvin liittynyt joukon jatkoksi marssimaan iloiseen porukkaan!

  Tampereella marssijoita oli satamäärin - vaikea sanoa tarkkaa lukumäärää, mutta saattoi heitä olla jopa tuhat. Enemmistö oli nuoria naisia, varmaankin alle kaksviitosia. Miehiä marssijoista oli ehkä kymmenesosa.

  Hyvä musiikki raikasi kulkueen etunenässä ja iskulauseet olivat oivaltavia!

  Eihän siinä voinut muuta kuin taputtaa iloisesti!

  Hyvän mielen tapahtuma.

  Paitsi tietenkin niille naisille, joita se muistutti heidän kokemastaan seksuaalisesta väkivallasta.

  Uutisissa sanottiin, että yleisössä oli miehiä, jotka yrittivät bongata vähäpukeisia naisia. Niin, ja hastateltiinhan siellä - uutisissa - australialaista nuortamiestä, jonka sisko kipuilee edelleen vuosien päästä kokemaansa seksuaalista väkivaltaa.

  Pitäisikö itkeä vai nauraa moisille peräkammarinpojille. Heille ei tule koskaan lohkeamaan vapaaehtoisesti toisin kuin esim. niille miehille, jotka marssivat! ;)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 81. Hei, Delilah,

  voit olla oikeassa.

  Kuten jo sanoinkin: minulle nämä joukkoviritykset eivät sovi, eivät vaikka uskoisinkin asiaan.

  Ja joka tapauksessa: haluat ottaa minunkin tunteeni huomioon; sille annan arvoa! Ihan valtavasti!

  Lutkamarssi ei ollut käsittääkseni paskan heittämistä yleisöön.

  - Kuten jo sanoin: siinä puhuttiin ihmisten oikeudesta olla itsejään, ja ilmentää itseään vaatteilla tai meikeillä.

  Ilman, että se oma itse antaisi oikeuden minkäänlaiselle väkivallalle.

  Ideaa kannatan, mutta en lähde tapahtumiin mukaan.

  - Ja Delilah, jos saan sanoa: olet harvinaisen kauniisti-puhuva, mielipiteitään lyhyesti mutta järkevästi perusteleva keskustelija!

  Voi kun osaisin itse tiivistää ajatukseni yhtä hyvin kuin sinä. :)

  VastaaPoista
 82. Kaikille: yhden marssin (tai vaikka sadan) merkitys eri maissa on mielestäni tuoda tapetille seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

  Kukin toteuttakoon seksuaalisuuttaan niin kuin parhaaksi näkee (esim. elämällä selibaatissa, olemalla ikänsä yhden petikaveri tai vaihtamalla miestä / naista kuin paitaa tai mitä tahansa siltä väliltä) ja sillä hyvä.

  Ei se miten ihminen toteuttaa seksuaalisuuttaan - tai valitsee olla toteuttamatta - ole oikeutus nimittää jotakuta esim. lutkaksi. Lutka, huora on ihminen, joka myy seksuaalisia palveluksia rahasta.

  Rakas äitini, yhden miehen nainen viimeisen neljänkymmenen vuoden ajalta, on juuri sellainen kultainen ja ymmärtäväinen ihminen, jollaiseksi minäkin haluan kasvaa.

  Tietenkin hän halusi olla katsomossa taputtamassa naisten itsemääräämisoikeuden puolesta.

  Olen niiiiiin iloinen, että äitini ei ole joku tiukkapipoinen parhaat päivänsä nähnyt hapannaaama, joka ei ymmärtäisi tuollaisen tapahtuman perimmäistä merkitystä!

  Perimmäiseksi merkitykseksi näkisin sen, että jeee, seksuaalisuus on ilo!

  Seksuaalinen väkivalta ja siitä naisten syyllistäminen (esim. sanomalla, että joku pukeutui kuin lutka ja ansaitsi siksi tulla raiskatuksi) on jotakin niin tunkkaista.

  Jos tuollainen tapahtuma herättää saa uusia tuulia naisten ihmisarvosta sellaisten mielissä, joille nainen on esine, sille on ehdottomasti tilaus!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 83. Char,

  olen lukenut lutkamarssin taustoista ja torontolaispoliisin lausunnosta. Se ei vaikuta ajatuksiini, joita ylempänä esitin.

  Pidän siis naisten reipasta lutkamarssia itsemääräämisoikeutensa puolesta hyvänä asiana, ja tuen tätä itsemääräämisoikeutta.

  En vain usko marssin tehoon, vaan ehkä jopa päinvastaiseen merkitykseen: minusta lutkuus ei ole marssissakaan vapauden merkki, vaan mieluummin naisten konservatiivisen alistautumisen, siis vapaaehtoisen miehelle alistumisen. En pidä naisten lutkamarssia siis kovin tehokkaana vaikuttamiskeinona, eikä minusta olisi tuommoiseen pelleilyyn, kuten ei ole tissivakoni paljasteluunkaan.

  Mitä se kenellekään kuuluu, millainen rinta- tai pyllyvako tai napa minulla on? Se on minun asiani, enkä koe oikeuksiani loukatun, jos en saa näytellä napaani miesten tuijottamatta. Tietenkin miehet katsovat, jos panen suloni pramille. Suon sen heille, jos paljastelen. En ymmärrä, miksi minusta naisena ei saisi kiihottua, jos nostan eroottiset alueeni livottavaksi.

  Minusta on jokseenkin tekopyhää vilautella vakojaan ja vaatia asiallista kohtelua miehiltä, joissa on paljon puuttenalaisia ihmisiä, jotka eivät voi katseilleen mitään.

  Raiskauksesta en edes välitä puhua lutkamarssin yhteydessä, sillä naisia raiskataan pukeutumisesta piittaamatta. Pukeutuminen ei vaikuta raiskauksiin, koska raiskaus ei ole erotiikkaa, vaan väkivaltaa. Kaikennäköisiä naisia raiskataan, myös rumia ja vanhoja ja leukaan asti napitettuja.

  VastaaPoista
 84. Lutkamarssi oli ihan huippunimi tuolle tapahtumalle! Olisihan se ollut voinut olla tylsästi vaikka "seksuaalisen itsemääräämisoikeuden marssi", mutta sana lutkamarssi soi ihanan hersyvästi korvissa.

  Juuri siksi, kun joillakin miehillä on tarve nimetä naisia lutkiksi.

  Siis veikkaan niitä miehiä, joiden petiin ei ole tunkua! ;)

  Täällä Tampereella muuten nuoret naiset olivat pukeutuneet osin aika railakkaasti, mutta paljasta pintaa ei peräkammarinpoikien harmiksi isommin vilahdellut. Tyyli oli ennemminkin sellainen goottimeininki enimmäkseen.

  Joukossa marssi joitakin nunnia hurjissa huulipunissaan.

  Olisi ollut mukava nähdä muutama burkha joukon jatkona!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 85. Kuunkuiske,

  olen samaa mieltä tuosta, että naisten vapaaehtoinen pukeutuminen lutkaksi marssilla lyö korville miehiä, jotka nimittelevät naisia halvasti.

  Asian vaikutusarvo vain lienee vähäinen. Uutisissakin todettiin marssi aika kuivasti ja huomaamattomasti maininnalla, että marssin seuraajat bongailivat vähäpukeisia naisia. Lienevät juuri niitä miehiä, jotka tahtoivat nähdä vähän vilautteluja.

  Ymmärtäisin asian, jos eroottisesti korostunut pukeutuminen olisi naiselle mukavaa. Korkokengät eivät ole mukavia, kapea hame ei ole mukava, avokaulaisessa voi vilahtaa, minihameessa ei voi pyllistää, tai pikkuhousut näkyvät - ne eivät suinkaan kaikilla typyillä ole puhtaan valkoiset enää iltapäivällä. Tämä ihan realiteettina.

  Seksikäs pukeutuminen on kireää, ahdasta, nostavaa, piukentavaa, antavaa, muuttavaa, lisäävää, kaikkea muuta kuin naisen kehon vapautta sallivaa. Miksi kummassa tällainen pukeutuminen symboloi muka naisen vapautta? Kuka se mies olikaan, joka sanoi, että kun nainen riisuu kaiken, tapahtuu tsunami, valahdus maata kohti.

  VastaaPoista
 86. KK: "Olisi ollut mukava nähdä muutama burkha joukon jatkona!"

  Siis burkha naamiaisasuna, niinkö?

  VastaaPoista
 87. Missä Iines on sanottu, että seksuaalinen pukeutuminen symboloi naisten vapautta?!

  Nainen, joka valitsee pukeutua kuvaamallasi tavalla, vetää päälleen ahtaan kaavun, jonka voisi nimetä (tyhmän) miehen miellyttämisasuksi.

  Kuka fiksu nainen nyt niin viitsii pukeutua?!

  Ja jos viitsii, fiksu tai tyhmä, niin se on hänen oma asiansa eikä aihe nimittää häntä lutkaksi.

  En saanut mistään mediasta - vähäisen perehtymisen perusteella - lutkamarssista sellaista käsitystä, että naiset kokivat sen areenaksi paljastella miehille.

  Miksi ihmeessä kukaan kokisi vapauttavaksi pukeutua ahtaasti ja haukotuttavan tylsästi pornovetimiin?

  Samuli, musliminaiset eivät kuuna kullan valkeana oletettavasti uskaltaisi lähteä burkhineen tuollaisele marssille, joten heidän pukuaan jäljittelevä naamiaisasu olisi ollut ihan poikaa!

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 88. Kuvittelisin etteivät ne naisten nimittelijät ole niinkään peräkammaripoikia vaan mieluummin niitä mahtisonneja (mielestään).

  Satuin seisomaan erään keskustan hotellin edessä marssia seuratessani ja vieressäni seisoi hunnutettu nainen, nuori ja kaunis (?), ja filmasi tapahtumaa innokkaasti.

  Toisella puolella seisoi espanjalainen turistiryhmä, nuorehkoja miehiä, ja ymmärrän sattumalta sen verran espanjaa, että korvani vähän punoittivat.

  He kai kuvittelivat, että kyseessä oli ilotyttöjen lakkomarssi parempien työolosuhteiden puolesta. Espanjassa suurin osa jäisi kuulemma työttömiksi, ihan ulkonäön perusteella.

  Stadissa oli muuten tuhansia marssijoita, joukossa muutama tuttukin, mm. Hurja-Hanna, jonka kanssa ehdinkin vaihtaa pari sanaa.

  Ymmärrän kyllä marssin idean ja kannatan sitä täysin. Mutta siinä olen Iineksen kanssa samaa mieltä, ettei asu ratkaise raiskausta, vaan ihan muut asiat. Esim. vieraan asunnolle lähteminen jatkoille.

  VastaaPoista
 89. Arvasin, että joku ottaa nenäänsä, enkä oikeastaan ihmettele, että se olit Sinä, Kuunkuiske. Tiukkapipoillakin on oikeus sanoa mielipiteensä. Ei ollut tosin Sinuakaan tarkoitus sormella osoittaa, vaikka jatkuva Japen kalvamisesi ja Tapsan neuvomisesi pistää ihmettelemään, minkälainen ihminen olet ja miten korkealle itsesi korotat. Kuvitteletko olevasi muiden yläpuolella ja lisäksi Iineksen oikea käsi, vai mitä? Iines aikuisena, elämää nähneenä ja lukeneena naisena vain ei tarvitse tukea, vaan osaa ihan itse miettiä, mitä tekee. Koska Iines ei kommenttiani raakannut pois - mitä en hänen kyllä odottanutkaan tekevän - koeta Sinäkin sietää "parhaat päivänsä eläneitä hapannaamoja".

  Kiitos Char ystävällisistä sanoistasi.

  VastaaPoista
 90. Jos lutkamarssilla pukeuduttiin lutkamaisiin asuihin, asut toki olivat eroottisia ja piukkoja, niukkoja ja antavia, kengät korkokenkiä - jos marssijat noudattivat lutkakoodia. Eri asia, jos noudattivat goottikoodia.

  Näkisin mieluummin, että naiset lutkiksi pukeutumisen sijaan nousisivat koturneiltaan alas, pukeutuisivat mukavasti kuin miehet, mataliin kenkiin ja panostaisivat opiskeluun, sivistäisivät itseään, lukisivat ja menisivät korkeakouluihin, yliopistoihin - ei aina sinne amkiin hoitaja-, laborantti-, matkatoimisto- ja kampaaja- ja modistilinjoille. Ottaisivat vallan omiin käsiinsä eivätkä rutisisi ja syyttäisi miehiä väärinkohtelusta.

  VastaaPoista
 91. Se, että minuun kohdistui vakava raiskausyritys opiskellessani Turussa, johtui ystävällisyydestäni, hymyilin tuntemattomalle miehelle, ei siitä, miten olin pukeutunut.

  Minulla oli ihan tavallinen yksinkertainen asu, ei mistään paljastava eikä kireä. Ei ollut meikkejä kuin korkeintaan vähän ripsiväriä. Saatoin poikaystäväni viimeiselle bussille lähiössä, ja tämä raiskaaja nousi bussista ulos, ja hymyilin hänelle automaattisesti, kuten vieraalle hymyillään, kun häneen katsahdetaan lähellä oltaessa.

  Hänen katseensa oli erikoinen, ja hän lähti seuraamaan minua kun palasin asunnolleni. Olen tästä ennenkin kertonut - loukkaannuin päällekarkauksessa lievästi ja silmälasini särkyivät tapellessani vastaan, ja mies pakeni ohikulkijan tullessa auttamaan. Poliisin ensimmäinen kysymys mennessäni tekemään rikosilmoitusta oli: Tapahtuiko tämä asunnollanne ja miten hyvin tunsin päällekarkaajan.

  Ihmettelin kysymyksiä ja sitä, että en saanut mitään opastusta esimerkiksi korvausvaatimuksen pyytämisesä. Älysin itse pyytää 50 mk särkyneistä silmälaseista. Muuta en osaanut pyytää, vaikka vaatteitakin repeytyi ja lääkärilaskua tuli naarmuista ja käden loukkaantumisesta.

  VastaaPoista
 92. Iines,

  ei se raiskausyritys liittynyt sinuun tai vaatteisiisi mitenkään. Vaikka olisit pukeutunut kuin nunna, kimppuusi voitaisiin käydä. - Mikä on pelottavaa: kukaan meistä ei oikeasti voi mekkonsa pituudella vaikuttaa siihen, että saako olla rauhassa.

  Olisi hyvä, jos voisi. Moni ihminen varmasti pukeutuisi burkhaan, jos se takaisi koskemattomuuden. - Minäkin!

  Mutta kun se ei takaa! Minihame ei saa ketään raiskaamaan, eikä kaapu suojele ketään. - Mistä päästäänkin tähän marssijutskaan! Juuri tästä siinä puhuttiinkin!

  Kaikilla meistä, niin miehillä kuin naisillakin, on oikeus omaan itsemääräämisoikeuteen itsemme suhteen.

  - Siinä se on, yhdessä lauseessa.

  Minusta kokemuksesi on aina kuulostanut kauhealta, pelottavalta. En siis väheksy kokemaasi millään lailla; totean vain, ettei mekon pituus tai oma käytöksesi olisi saanut sairasta miestä käyttäytymään terveesti.

  Terve mies ei raiskaa.

  Lähes kaikki miehet ovat terveitä.

  Ja me ihmiset pukeudumme kuten haluamme, sukupuolesta riippumatta. - Jos jotkut ihmiset kaipaavat jatkuvaa huomiota ulkonäkönsä johdosta, ja siksi joitain piirteitä korostavat, ok.

  Suurin osa meistä kuitenkin toivottavasti toteaa, että ovat hyviä, kauniita ja kelpaavia sellaisina kuin ovat. :)

  Ja siksi burkha/bikini-vaihtoehdolla ei ole juurikaan väliä. - Loppukevennykseksi: eräs ystäväni ihmetteli ja ihaili aikoinaan sitä, että tässä iässä ja näillä muodoilla käyn uimapuvussa rannalla. Häntä kun hävettäisi.

  Minua ei. Miksi hävettäisi nauttia kauniista kesästä, ja plutimisesta kauniilla rannalla vain siksi etten ole
  tikkuhyönteis-missimitoissa?! - Ne epä-missimitat eivät muuten muutu, vaikka lukkiudun kotiinkin. - I'm just saying. ;):)

  Jatketaan taas! :)

  Ja jos olet vielä hereillä: natihaleja! :)

  VastaaPoista
 93. Char,

  niin, siis minä olen tässä sanonut kaiken aikaa, että raiskaukset eivät liity naisen vaatteisiin millään tavoin, ja senkin sanoin, että kaikenlaisia naisia raiskataan, kaulaan asti napitettuja rumia vanhoja naisiakin.

  Sanoin vielä senkin, että se minuun kohdistunut raiskausyritys ei liittynyt millään tavoin vaatteisiini, vaan se liittyi siihen, että huomasin tämän miehen ihmisenä, katsoin häntä ja hymyilin hänelle. Se oli hänelle avoin valtakirja.

  Ei se minun kokemukseni muuten ollut kovin järkyttävä. Olin hämmästyttävän rauhallinen ja toimintakykyinen. Minähän sain miehen sieltä metsiköstä, jonne hän minut raahasi, takaisin kadulle kohti asuntoani sanomalla hänelle, että mennään meille sisälle, siellä on mukavampaa. Mies suostui heti jopa innokkaana, ja päästyämme takaisin kadulle siellä oli minun raahaukseni viereisestä talosta nähnyt mies, joka todisti myöhemmin poliisille tapahtuman. Pienen pelon jäljen hyökkäys minuun kuitenkin jätti, taaksekatsomisen tarpeen pimeällä kadulla.

  VastaaPoista
 94. Kuka se mies olikaan, joka sanoi, että kun nainen riisuu kaiken, tapahtuu tsunami, valahdus maata kohti.

  Vastaan omaan kysymykseeni, kun asia muistui mieleeni: Se oli näyttelijä Esko Roine Uutisvuodossa.

  Juuri tämä tsunami-ilmiö on se, joka minusta tekee lutkuuden marssilla turhaksi ja jopa itseään vastaan suuntautuvaksi peitetarinaksi. Tsunami-ilmiöllä tarkoitan naisen eroottissävyisen pukeutumisen epämukavuutta ja vapaan liikehdinnän estävää tai sitä haittaavaa sidontaa, tunkemista, nostamista, muovaamista, osoittamista ja alleviivaamista.

  Katsoin televisiokuvaa tuosta marssista. Minun kävi sääliksi ne naiset, jotka näyttivät luulevansa itsensä viehättäviksi koikkelehtivine säärineen korkeilla koroilla ja laiha luiseva vartalo mahdollisimman paljastettuna. Heitä oli paljon. Minusta he nimenomaan tukevat perinteistä naisen alistettua asemaa: mies otetaan yhä vilauttamalla.

  Uutta on kuitenkin ehkä se, että naiset haluavat itse valita seksinsä hetken. Sitä ajatusta tuen, ja koko marssille annan toki aplodit, koska naisen kuuluu saada itse päättää omasta kehostaan.

  VastaaPoista
 95. Paljon melua tyhjästä! :)

  En viitannut hapannaamalla kehenkään; jos äitini olisi sanonut marssista että mitä tuo tuollainen nyt on olevinaan niin olisin sanonut hänelle - leikilläni - että älä nyt ole hapannaama. Marssi on iloinen asia, siinä puhutaan seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta!

  Jokainen tietää, että puskaraiskaukset ovat marginaalissa.

  Tämä marssi lähti kanadalaispoliisin naisten syyllistämisestä; että naiset ovat vastuussa raiskauksista kun pukeutuvat kuin lutkat.

  Tiedä sitten minkä verran Kanadassa raiskataan puskista (esim. vähäpukeisia ja / tai humalaisia naisia); meillä se on marginaalissa.

  Sen verran Delilah sinulle, että Iines ei tosiaan etsi eikä tarvitse minusta mitään mielipiteensä legitimoijaa! :)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 96. Minäkin uskallan sanoa, että olemme Kuunkuiskeen kanssa väliin samaa mieltä, väliin reippaasti eri mieltä, mutta käsitykseni mukaan aina olemme ymmärtäneet toistemme näkökantoja, koska kumpikin perustelee sanansa ihan järkevästi ja kiihkotta.

  Samoin on ollut kaikkien muidenkin kanssa, Delilankin, ja kaikkien muiden kanssa on oltu aina välillä jostakin yksityiskohdasta eri mieltä, mikä on mielestäni luottamuksen osoitus toiselle: uskaltaa olla eri mieltä ja säilyttää omat ajatuksensa.

  VastaaPoista
 97. Lisäyksenä äskeiseen: marssin tarkoitus onkin varmasti osittain tiedottaa raiskausasioista; ei, raiskaus ei johdu vähistä vaatteista tai humalatilasta niin kuin moni asiaan perehtymätön kenties edelleen luulee.

  Raiskaus johtuu vain ja ainoastaan siitä, kun väkivaltainen ihminen mitätöi toisen itsemääräämisoikeuden.

  Sitä ei voi kiertää millään ja se on aina rangaitsemisasia.

  Enköhän ole sanonut sanani tästä.

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 98. Naisten seksuaalinen itsemääräämisoikeus nykypäivänä on enemmänkin faktaa kuin kaukainen toive. Tämä johtunee paljolti naisten hyvästä koulutuksesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta. Ei ole pakko alistua, jos on paha olla, vaan voi itse määrätä elämästään.

  Kuunkuiske, minäkin seisoisin vaikka päälläni, jos se tekisi lapseni onnellisiksi. Äidit ovat sellaisia.

  VastaaPoista
 99. Delilah, jos seksuaalinen itsemääräämisoikeus olisi toteutunut, yhtäkään ihmistä ei raiskattaisi koskaan eikä missään.

  Oops, tämän verran tuli vielä sanottua! :)

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
 100. Kuunkuiske, on valitettavaa ja surullista, että rikoksia tapahtuu. Jopa lapset joutuvat niiden kohteeksi. Tekijän päässä viiraa silloin pahemman kerran. Tämmöisiä ei marsseilla estetä, ikävä kyllä. Puhuessani naisten riippumattomuudesta mieheen, ajattelin, että lukija ymmärtää näkökulmani.

  VastaaPoista
 101. Tapsa: "miksemme me suomalaiset miehet järjestetä marsseja, joissa vaadimme oikeutta pukeutua & liikkua miten haluamme ilman pelkoa & syyllistämistä."

  Siksi, kun on iineksiä, jotka haluavat rajoittaa meidän eloamme. Jos lämpimänä kesäpäivänä haluamme hiukan rentoutua paidatta terssilla niin johan alkaa niin sen perkeleellinen valitus että. Jos taas naiset menevät korkokengillä, narustringeillä ja postimerkin kokoisilla bikinitopeilla kaupungilla tai ravintelissa, niin he ovat rohkeita ja itsenäisiä. Minusta poliisi on ihan oikeassa; pitää hiukan käyttää järkeä eikä pitää niistä hemmetin oikeuksista niin kovasti kiinni. Onko kivaa pitää oikeuksista kiinni ja provosoida näin joku raiskaamaan? Typeryyttä se on.

  Kyllä tässä itsekin olisi kiva käydä silloin tällöin snagarilla pe-la yönä hiukan hiukopalalla, koska siihen on oikeus, mutta joskus on parempi olla menemättä jos snagarin liepeillä on ns. epäsosiaalisen näköistä porukkaa tai möliseviä ulkomaalaistaustaisia kunniakansalaisia. Kannattaa siis ITSE hiukan katsoa ja jättää väliin tarvittaessa, eikä pitää niistä oikeuksistaan loppuun asti kiinni.

  VastaaPoista
 102. "Lutka, huora on ihminen, joka myy seksuaalisia palveluksia rahasta."

  Jaa jaa, huoriako siellä marssilla olikin? Vai miksi sitä kutsutaan lutkamarssiksi? Nimettelivätkö lutkamarssiin osallistujat itseään lutkiksi? Kuinka he kehtasivat?

  VastaaPoista
 103. Siksi, kun on iineksiä, jotka haluavat rajoittaa meidän eloamme. Jos lämpimänä kesäpäivänä haluamme hiukan rentoutua paidatta terssilla niin johan alkaa niin sen perkeleellinen valitus että. Jos taas naiset menevät korkokengillä, narustringeillä ja postimerkin kokoisilla bikinitopeilla kaupungilla tai ravintelissa, niin he ovat rohkeita ja itsenäisiä.

  Häh? Minähän juuri sanoin kommenteissani, että en usko lutkapukeutumiseen, vaan pidän sitä vanhanaikaisen alistautumisen merkkinä. Asia on mielestäni tismalleen päinvastoin: eroottissävyionen pukeutuminen on epämukavaa ja epäitsenäistä.

  Et taida ymmärtää rahtuakaan lukemastasi - oletan että olisit lukenut kommentini, kun kerran puhut mielipiteistäni.

  Toisessa kommentissani taas odotin miehiltä vastaavaa pukeutumista.

  VastaaPoista
 104. Kiitos Delilah raikkaasta ja viisaasta kommentistasi (6. elokuuta 2011 22.27). On hienoa havaita, että on edes joku joka näkee tuon bimbon, Kuunkuiskeen, läpi. Iineksestä siihen ei ole, hänhän on vallan haltioissan ja taputtaa karvaisia käsiään. Varmaan pitäisi Iinekselle kirjoittaa keppi, jos se auttaisi, mutta ei auta vissiin.

  On jotenkin kuvaavaa Kuunkuiskeen maailmaan, että sen sijaan että hän olisi tuottava ja veroja maksava yksikkö suomalaiselle yhteiskunnalle, hän seurailee mielummin jotain Lutkamarsseja. Itse hän on niistä onnesta soikeana, mutta media sivuutti ne vähllä huomiolla, merkityksettömänä.
  KK itse muuten nimitti lutkia huoriksi. Jotenkin näkisin, että valtaosa lutkamarssioista on Kuunkuiskeen sairaiden näkemyksien kanssa eri mieltä. Uskon näin...ja näin onkin.

  VastaaPoista
 105. "Minähän juuri sanoin kommenteissani, että en usko lutkapukeutumiseen, vaan pidän sitä vanhanaikaisen alistautumisen merkkinä."

  Sinä olet sanonut näissä viimeisissä kommenteissäsi asiasta ihan ristiin rastiin. Kannastasi ei saa selvää.

  Totesit mm. näin: "Pidän siis naisten reipasta lutkamarssia itsemääräämisoikeutensa puolesta hyvänä asiana, ja tuen tätä itsemääräämisoikeutta."

  Sitten toisaalta jo kohta säälittelit naisia jotka osallistuvat tuolle marssille, näin: "Minun kävi sääliksi ne naiset, jotka näyttivät luulevansa itsensä viehättäviksi koikkelehtivine säärineen korkeilla koroilla ja laiha luiseva vartalo mahdollisimman paljastettuna. Heitä oli paljon. "

  Eli kannatat noita marsseja ja naisen vapaata pukeutumista ja sitten säälit heitä? Eikö nainen osaa päättä itse miten pukeutua järkeästi? Ei näemmä.

  Mitä tulee taas miesten pukeutumisen rajoittamiseessi, viittaan aiempiin bloggauksiin, jossa olet paheksunut paidattomia miehiä jotka "kaljamahoineen" pilaa sinun päiväsi ja näkymäsi terassilla.

  "Toisessa kommentissani taas odotin miehiltä vastaavaa pukeutumista."

  Mitä vastaavaa pukeutumista? Korkokenkiin ja muihin "lutkavaatteisiin"? Miehet on kuule järkeviä, he eivät moisiin hirvitksiin pukeudu. Poikkeuksena ovat ehkä naismaiset miehet, eli homot, mutta heitä ei lasketa.

  "oletan että olisit lukenut kommentini, kun kerran puhut mielipiteistäni."

  Missä muka puhuin mielipiteistäsi?

  VastaaPoista
 106. Jape,

  minä pidän rikkautena osata katsoa asiaa monesta näkökulmasta. Lutkamarssin motiivi on hyvä, mutta toteutuksesta olen eri mieltä: en usko sen tehoon, koska en koe lutkavaatteita naisten vapautuksen vaan vapaaehtoisen orjuuden symbolina. Pääasia on kuitenkin osallistuvien ja myötämielisten naisten into. Ehkä se poikii lisää itsetuntoa naisille.

  VastaaPoista
 107. Iines,

  On varmasti rikkaus osata katsoa asiaa monesta näkökulmasta, mutta kyllä ihmisellä pitää olla YKSI kanta, jonka takana seisoo. ei sellaista ihmistä olekaan, joka on kaikista asioista kaikkea mieltä. Tuohän on sula mahdottomuus. Siksi toivoisin, että kun kirjoitat kantasi, pysyt siinä, etkä vaihda sitä aina, kun joku bestiksistäsi on hiukan eri mieltä.

  Minusta naisilla ja miehilläkin on tietty omavastuu, monissakin asioissa. Vaikka kuinka olisi oikeus pukeutua kuinka vain (joku tolkku ja säädyllisyys pitää kuitenkin olla) niin nii ei kannata ehdoin tahdoin tehdä aina ja kaikkialla. Samoin henkilön voi katsoa missä ja milloin liikkuu. Vaikka kuinka teksi mieli keskellä tä hiukopalaa sangarilta, niin kannattaa katsoa mille snagarille menee, tai jos ei ole valinnan varaa, niin voi olla hyvä jättää snagatrille meno sillä kertaa väliin jos tilanne vaikuttaa siltä. Snagarilla muuten pahimpia provokaattoreita on usein juuri nuo naiset, jotka katsoo voivansa pukeutua kuin variksenpelättimet. Siitä ne snagari kähinät usein tulee kun "prinsessa" päättää että joltakin pitää saada senkka esiin...Ja kuulapää "poikaystäviä" kyllä löytyy toteuttajiksi, tarvittaessa, pillupalkalla.

  VastaaPoista
 108. (tuli aika paljon typoja, ohessa hiukan korjattu versio)

  Iines,

  On varmasti rikkaus osata katsoa asiaa monesta näkökulmasta, mutta kyllä ihmisellä pitää olla YKSI kanta, jonka takana seisoo. Ei sellaista ihmistä olekaan, joka on kaikista asioista kaikkea mieltä. Tuohan on sula mahdottomuus. Siksi toivoisin, että kun kirjoitat kantasi, pysyt siinä, etkä vaihda sitä aina, kun joku bestiksistäsi on hiukan eri mieltä.

  Minusta naisilla ja miehilläkin on tietty omavastuu, monissakin asioissa. Vaikka kuinka olisi oikeus pukeutua kuinka vain (joku tolkku ja säädyllisyys pitää kuitenkin olla) niin niin ei kannata ehdoin tahdoin tehdä aina ja kaikkialla. Samoin henkilö voi katsoa missä ja milloin liikkuu. Vaikka kuinka tekisi mieli keskellä yötä hiukopalaa sngarilta, niin kannattaa katsoa mille snagarille menee, tai jos ei ole valinnan varaa, niin voi olla hyvä jättää snagrille meno sillä kertaa väliin, jos tilanne vaikuttaa siltä. Snagarilla muuten pahimpia provokaattoreita on usein juuri nuo naiset jotka katsoo voivansa pukeutua kuin variksenpelättimet. Siitä ne snagari kähinät usein tulee, kun "prinsessa" päättää, että joltakin pitää saada senkka esiin...Ja kuulapää "poikaystäviä" kyllä löytyy toteuttajiksi, tarvittaessa, pillupalkalla.

  VastaaPoista
 109. Jape, miksi sinä minulle tuota selität? Minähän olen tuon itse kirjoittanut jonnekin kommenttiini. En ole koskaan syyttänyt miestä siitä, että hänen tekee mieli, jos sulot pannaan pramille livottavaksi - näin sanoin jossain.

  Mutta tässä kulkee raja: vaikka miehen tekee mieli, naisen EI on ei. Panna ei saa, ellei nainen anna lupaa. Sulojen pramillepano ei tarkoita käsiksikäymislupaa, vaikka onkin riskaabelia öiseen aikaan nakkikioskilla.

  VastaaPoista
 110. Sinä syytikin miestä, kun hän laittoi "sulonsa" esiin terassilla. Mies ei niin saa tehdä.

  Se raja on muuten sama naisillekin. Katsoa miestä saa mutta ei koskea ilman lupaa. Tämä tuntuu aika monillekin naisille olevan tuntematon käsite.

  Aika suvereensisti koitat nyt luovia, iines, pois siitä alkuperäisestä kritiikkini kohteesta, eli että vaihdat mielipidettäsi sen mukaan miten bestiksesi kommentoi aihetta. Onko sinulla yhtä omaa jäsenneltyä mielipidettä vai ei? Se on se keskeinen kysymys.

  Lutkamarsseille osallistuvien ja sen kanssa myötäelävien naisten kohtalona voi olla se että taas saadaan epärealistista tarmoa pitää niistä omista oikeuksistaan viimeiseen asti kiinni ja sitten taas käy huonosti. Järki päähän eikä käteen.

  Jos ymmärrät lutkapukeutujia, niin älä sitten enään sorru haukkumaan paidattomia "kaljamahaisia" miehiä terasseilla, jotka pilaavat sinun näkymäsi inhottavasti.

  VastaaPoista
 111. Siis häh, mitä sinä nyt valehtelet? En ole syyttänyt miestä "sulojen esillepanemisesta" missään, en koskaan, sillä minusta semmoinen olisi kerrassaan hauskaa.

  Paidattonia kaljamahaisia miehiä terassilla? Mitä sinä nyt hourit? En ole nähnyt enkä kirjoittanut tällaisista ikinä. Oletko humalassa vai krapulassa?

  VastaaPoista
 112. En, olen selvä kuin pläkki.

  Joudun nyt kiiruhtamaan toisaalle, joten en nyt ehdi kirjoittamaan tässä vaiheessa enempää.

  VastaaPoista