17.11.2011

Hevonen senaattoriksi

Olen aiemmin ylistänyt hitautta. Nyt ylistän joutilaisuutta. Virike on siis alun perin siinnyt Dannysta ja hänen kavereistaan Pilonista, Pablosta, Iso Joe Portugalilaisesta ja Jesus Maria Corcoranista.

Joutilaisuushan ei ole laiskuutta, vaan se on henkisesti hyvinkin vireä olotila. Ruumis lepää ja mieli vaeltaa. On kuin kalastaja veneessä tai metsästäjä peuraa odotellessaan.

Voi istua näennäisesti tylsämielisen näköisenä kuten Cézannen heppu. Jokin silmien rauhallisessa pihtiotteessa kuitenkin paljastaa, että tässä ei väistetä velvollisuuksia eikä olla edes yhteiskuntavastaisia, laatimassa suunnitelmaa kansankiihotusta varten.

Ei, vaan tässä ehkä vähän hymyillään maailmanmenolle, katsotaan kenties niin avaria näkymiä, ettei kuunaan minkään vuoren huipulta näy, edes nousevassa auringonvalossa, uutena aamuna.

On myös mahdollista, että koneisto seisoo, ollaan niinsanotusti säästötilassa, irti virrankulutuksesta. Tämäkin on ihmiselle hyväksi, sillä ainainen huiskinta, propellien viuhuna, on energiasyöpöttelyä. Ollaan ikään kuin viritysalttiina, latauksessa, jolloin voidaan katsoa vaikka kuvia eletystä elämästä ottamatta kantaa tapahtumien vyöryyn. Jokin satunnainen virike voi sitten herättää koneiston eloon ja supistaa silmien iirikseen sen pihtiotteen, jolloin mieli alkaa taas johtaa orkesteria ja voidaan puhua jonkinlaisesta prosessista.

Sitä voi siis ylipäänsä olla miettivinään, vaikkei tiedä miettivänsä mitään. Energiavirrrassa voi pyöriä hassuja lehtiuutisia, niin kuin homojen tanssia linnan kristallisaleissa tai valelääkäreitä. Sitäkin voi olla miettivinään, oliko se keväinen väärä diagnoosi valelääkäriltä, kun se oli venäläinen ja diagnoosi jokseenkin sopimaton. Ja mikä se musta hoitajakin oli, jonka mummo oli nähnyt viimeisenä ihmisenä tämänpuoleissaan. Sattui vanhalle vanhanaikaisesti, eläissään neekeriä nähnyt kuin lakritsipötkön kääreessä.

Ellei ole miettivinään homojen tanssia tai valelääkäriä tai mummon viimeisiä ikävänpuoleisia hetkiä, voi olla miettivinään sitä, pitäisikö valtakunnassa tehdä niin kuin Galigula, joka laittoi hevosen senaattoriksi. Ei voisi sanoa siitä, että se pitää Setan tanssiaisia tai ajaa Suomea Natoon tai leveilee venäläisillä klassikoilla ja tanhutaidolla. Voisi korkeintaan sanoa, että se hirnuu epämiellyttävästi vieraille. Ainahan senaattorilla jokin hävettävä klenkka on. Sellaisia suomalaiset ovat.

Kunpa luoja armahtaisi ihmistä ja antaisi viisautta tyyntyä olevaan. Kun lapsistakin sanoo muuan viisas, että kilpailu ei ole hyvästä. Kasvaa aggressiivisia ihmisiä, jotka toteuttavat itseään kilpa-autojen ratissa ja taklauskaukalossa helvetinmoisen mölinän säestyksellä.

(Maalaus Paul Cézanne)

Lisäys: Korjattu "Galicula".

193 kommenttia:

 1. Tuon kilpailutusharhan lisäksi on olemassa myös toinen hyvin yleinen harhaluulo.
  Siis sellainen, että joku agressiivinen kamppailulaji purkaa ja vähentää ihmisen agressioita.

  Eräs työkaverini alkoi noin kymmenen vuotta sitten treenata vapaa-ottelua ja lukkopainia.
  Kaverista on huomannut selvästi, että aggressiivinen asenne on hänessä voimistunut, joka työelämässä ilmenee puheessa.
  Ennen kyseistä harrastusta hän oli paljon rennompi ja joviaalimpi.

  Asiasta on jotain tutkimustietoakin, joka tukee havaintoani. Luulisin ilmiön pätevän myös lapsiin.

  VastaaPoista
 2. No juuri tätäkin kai Keltikangas-Järvinen selvittää tuossa linkin uutisessa.

  Kun miettii tarkemmin, voi kyllä ymmärtää sen logiikan, että raju kamppailu ja treenaus pikemmin lisää mielen aggressioita ja opettaa rajuutta kuin purkaa patoumat. Fyysisen uhon rääkkitreeni varmaan hetkellisesti viekin, muttei tapa sitä.

  Eikös ennen vanhaan suositeltu itsensäsaastutushimoonkin kylmiä pyyhkeitä ja reipasta tuuletusta talvipakkasilla. Hangessa kierittelyä. Miten mahtoivat tehota?

  VastaaPoista
 3. Täytyy kyllä sanoa, että senaattorihevosessa on niitä pahempia puolia jatkuva kovaääninen piereskely, paskominen mihin tahansa, ämpärikaupalla kuseminen, kuolaaminen ja pohjaton ahneus, joka voi johtaa suolitukokseen.

  VastaaPoista
 4. Hauki se makasi kaislikossa 
  alla sinilaen, 
  hautuvan kuumassa kaislikossa
  päivää paistattaen.

  Päivä se porotti, laine se lipatti,
  laiskana makasi hauki
  niin kuin vanha, uponnut ruuhi...
  toinen silmä vain auki.

  -Tuolla ois punaista ahvenenvatsaa,
  särkeä, salakanpoikaa,
  mutta en viitsi evää kääntää...
  ystävät, hyvästi voikaa!

  Ystäväkullat, rakastan teitä,
  saatte jos huovata, soutaa
  tänään tämän ihanan ilman tähden!
  Voi tätä päivää ja poutaa!

  Särjet ne katseli tyhmin silmin.
  Laiskana keinui hauki
  suloisen kuumassa ruohonrinnassa,
  Toinen silmä vain auki.


  Tuosta joutilaisuudesta puheenollen.

  Juurihan Jorma Ollila kehoitti yrityksiä potkimaan joutilaat ja tehottomat työläiset pihalle. Ollila joka itse kannusti nokialaisia puhaltamaan yhteen hiilen ja ponnistelemaan tuottavuuden lisäämiseksi. Hän taisi kuitenkin möhliä markkinoiden tarkkailun ja innovoinnin sen tarpeisiin.

  Suomessa on kymmenen suurinta työeläkettä saavan vähimmäiseläke 23 000 euroa. Aika usea heistä on kehoittanut lähiaikoina Suomi Oy:n kansalaisia tehostamaan ja työskentelemään kauemmin ja tehokkaammin.

  Tehokkuus ja joutilaisuus eivät ole toisiaan poissulkevia määreitä, mutta vaikuttavat ratkaisevasti kansantalouteen. Priorisoinnin voi aloittaa vaikka autoilusta.

  VastaaPoista
 5. Nooh, Annikki, tuo lie laitimmaista naturalismia, mutta jos tuommoinen ahne ja verovaroilla loisiva kakkamoottori lopulta menehtyisi suolitukkoon, niin taitaisi olla onni onnettomuudessa. Kansa saisi mitä pyysi.

  Vaan jospa se olisi se Troijan puuhevonen, jolla on sisuksissaan kokonainen armeija? Tai Pegasos, tuo lentävä runoratsu? Se voisikin olla parasta, että senaattori olisi runoilija.

  VastaaPoista
 6. Minä en ymmärrä Jorma Ollila -palvontaa.

  Eihän Nokian älypuhelin edes ole maailman paras. Muutoinkin Suomi on puhelin- ja it-tekniikassa ja sen käytössä tipahtanut lukemani mukaan kärkikahinoista.

  Tuosta Pohjanpäästä sanoisin, että oiva valinta tähän ketjuun. Varsinkin viimeinen rivi kuvaa sitä, mitä joutilaisuus parhaimmillaan on: toinen silmä auki.

  VastaaPoista
 7. Joutilaisuus on viisauden merkki! Pölhöt juoksevat tukka putkella, viisaat ehtivät sen minkä tarvitsee vähemmällä hössötyksellä.

  On helppo uskoa, että lasten "kilpailuttaminen" on pikemminkin stressaavaa kuin hyvää valmennusta tulevaan elämään. Ankaraa ja ankeaa on elo, jos jo lapsena pitää olla kaikessa kilpasilla. (Eipä silti että aikuisenakaan tarvitsisi kilpailla.)

  Tätä valelääkärikeskustelua sivuten kerronpa erään tapauksen.

  Yhdessä blogissa oli kommenttilaatikossa juttua klassisen homeopatian oivallisuudesta. Bloginpitäjä on monessa kirjoituksessaan ja vielä kommenttilaatikossa ylistänyt kyseistä hoitomuotoa; hän on kertonut myös lupaavista hoitotuloksistaan.

  Niin, kommenttilootassa joku kyseli homeopaatin koulutuksesta.

  Bloginpitäjä kertoi millaisia virallisia koulutuksia on olemassa (en pannut niin tarkkaan merkille, mutta kyse oli vuosien pituisesta koulutuksesta.) Samaan syssyyn hän totesi, että homeopaatti ei ole suojattu ammattinimike eli käytännössä kuka tahansa saa nimittää itseään homeopaatiksi. Hmmm.

  Se mikä oli mielenkiintoista, niin varmaankin seuraavana päivänä koko blogiteksti kommentteineen oli poistettu.

  Mitä siitä voi päätellä? Tietenkin sen, että bloginpitäjä itse ei ole saanut virallista homeopaatin koulutusta mutta hän ei halua lukijoidensa tietävän sitä.

  Mielenkiintoinen on maailma.

  Tuon ei-suojaamattoman ammattinimikkeen pohjalta voisi verrata tilannetta siihen, että olisi ihan ookoo kutsua lääkäri -nimellä sellaista ihmistä, joka on lukenut innolla lääkärikirjaa.

  Hei ihan oikeesti - jotakin rotia.

  Minulla ei ole mitään homeopatiaa eikä mitään muutakaan täöydentävää hoitomuotoa vastaan. (Päinvastoin.)

  Olisi vaan suotavaa, että ammattinimikkeistä voisi päätellä koulutuksen tason ja laajuuden.

  VastaaPoista
 8. Luin vasta kommentit.

  Samuli, minäkin olen kuullut kertomasi suuntaista.

  Sehän on itsestäänselvää - se mihin keskittyy, lisääntyy.

  VastaaPoista
 9. Kaksikin henkilöä, joiden ansiot ovat niin suuret, että pieni ihminen vain ihmettelee, kuinka jonkun ihmisen työn arvo voi olla niin suuri verrattuna vaikkapa sairaanhoitajan työn arvoon kertoivat oman kantansa downshiftaamiseen. Toinen oli Nalle Wahlroos ja toinen oli Matti Apunen, Evan johtaja.

  Molemmat herrat ovat sitä mieltä, että downshiftaajat ovat vapaamatkustajia - laiskureitten pitäisi ymmärtää, että työ ei ole vain oma toimeentulo vaan myös yhteiskunnallinen tehtävä.

  Missä vaiheessa koti ja perhe muuttuivat joksikin muuksi kuin yhteiskunnan perusyksiköksi? Olen viime vuodet downshiftannut sillä koin, että suuren perheen pyörittämiseen ei riittänyt aika ja voimat työn jälkeen - en kuitenkaan ymmärtänyt jättää perhettä vaan jätin työn, ryhdyin luuseriksi.

  Olen vapaamatkustaja, jonka nuorimmat kolme lasta viidestä eivät ole olleet päivääkään päivähoidossa, vanhemmat kaksikin vain osa-aikaisesti. Olen vapaamatkustaja, joka leipoo ja laittaa ruokaa, siivoaa ja pyykkää ihan itse. Yhteiskunnassa olisi arvokkaampaa hoidattaa lapsensa ja vanhuksensa toisella, siivouttaa talonsa toisella ja viedä pyykkinsä pesulaan ja ostaa kaupasta valmista ruokaa - sehän on sitä arvokasta kuluttamista.

  Olen vapaamatkustaja, joka hoiti itse anoppinsa ja joka hoitaa nyt oman äitinsä. Olen vapaamatkustaja, jolla on useimmiten aikaa olla naapurin lasten paimenena, kun heidän vanhempansa täyttävät arvokasta yhteiskunnallista tehtävää, ansiotyötä.

  VastaaPoista
 10. En sanoisi, että laitimmaista naturalismia, vaan keskimmäistä. Onhan se nyt niin, että hevosen hahmo on etääntynyt valtavan kauaksi siitä todellisesta eläimestä, joka on iso ja paskoo enemmän kuin lehmä. Runoratsu on oikea haisuli ja mutustelee mielellään kaiken eteensä osuvan kakkosnelosesta muovisankoihin. Kaikesta mutustelustaan sen vatsa on paisunut niin suureksi tynnyriksi, ettei sitä saa enää ilmaan edes tykin suusta ampumalla.

  VastaaPoista
 11. Pakko panna tähän minunkin valintani joutilaisuuden teemarunoksi. Runo herättää varmaan ajatuksia! Se on tämmöinen:

  MAAILMAN MENO

  Aavat ärjyi, myrsky soi,
  veet kävi vyöryihin harmajiin.
  »Mies mereen luiskahti, – kapteeni, hoi!»
  Vai niin.

  »Viel’ ehditte auttaa, kapteeni, hoi!»
  Aavat ärjyi, myrsky soi.
  »Vois nuoraan vielä hän käydä kiin!»
  Vai niin.

  Veet kävi vyöryihin harmajiin.
  »Ei näy, – jo hän upposi, kapteeni, oi!»
  Vai niin.
  Aavat ärjyi, myrsky soi.

  (Leif Fröding, suom. Valter Juva)

  VastaaPoista
 12. Annikki, oikeassa olet,

  jos nyt ollaan vakavasti totuuden tiellä, niin paskoohan se hevonen tavattomia määriä ja on aika jyhkeä eläin runoratsuksi. Hevosenpierukin on komeaa kuultavaa.

  Runoratsuhan tulee jo antiikin ajoilta, kuten tarunomainen kentaurikin, hevosperäinen mies, joten sitkeässä tuo leima hevosessa on. Olisikin mielenkiintoinen tutkimusaihe kirjallisuustieteilijöille: Hevonen kautta aikain ja rantain kirjallisuudessa.

  (PS Naisella taas on eläinsymboliikassa kalan pyrstö - mitähän tämä markkeeraa?)

  VastaaPoista
 13. Nainen on kylmä ja nihkee ja peräpäästä limainen.

  Akvaariokaloja seuratessa tuli lapsena selväksi, miten kalat kakkii ja se oli silloin vähän epämiellyttävä tieto, kun se akvaario piti puhdistaa lappoa käyttämällä imemällä ensin letkusta vettä ja pistämällä se sitten sankoon. Ja melkein joka kerta se kakkavesi meni suoraan suuhun. Ilmankos ei ole allergioita.

  VastaaPoista
 14. Ammattinimikkeissä on tosiaan turhaa väljyyttä, Kuunkuiske.

  Asiakkaalla ja kuluttajalla pitää olla oikeus tietää, mikä on kunkin hoitoalan ammattilaisen tutkinto. On selvää, että tutkinto takaa tietyllä tavalla sen, että asiakas voi luottaa hoitoalan ammattilaisen tietävän, mitä on tekemässä.

  Minä vein kerran muinoin aikana, jolloin vielä uskalsi pitää turkkeja Suomen paukkupakkasissa, siskolta saamani turkin muodistettavaksi turkkurille, joka oli juuri valmistunut. Tai niin hän sanoi. Turkki kuitenkin hajosi päälläni samantien, saumat aukeilivat koko mitaltaan. Kävi ilmi, että nainen ei ollutkaan suorittanut ammattitutkintoa loppuun, ei ollut saanut papereita. Että se siitä tutkinnosta.

  VastaaPoista
 15. Inkivääri,

  herranen aika mikä downshiftaaja sinä muka olet!

  Jos olisin poliitikko, tahtoisin ajaa juuri sinunlaisillesi arvovalitsijoille ja työmyyrille hyvän ja karttuvan eläkekertymän työstä, jota teet. On häpeällistä, että perheenpyörittäjän työstä lasten pieninä ollessa ei kerry eläkettä. Se on myös tasa-arvon vastaista.

  Itse toivon edelleen, että myös yksinhuoltajilla olisi halutessaan mahdollista hoitaa lapsia kotona kolmi-nelivuotiaaksi asti.

  VastaaPoista
 16. Pst

  Voisikohan tuo vedenneitonainen merkitä sitä, että naisen tulee lukita alapäänsä kotelon sisään? Tulee olla siveä ja supussa.

  Mies sen sijaan korskuu kentaurina, jolla on valtava elin. Miehelle ei riitä oma penis. Hmm, mitä tästä tulee ajatella?

  VastaaPoista
 17. Kalastaja- Eemeli: "Ai missä mä oon ollu nää pari päivää?...kalassa oltiin kavereiden kanssa, hyvin söi, saatiin kaikki saalista...mä heitin, totanoin, kalani takaisin järveen,siks mulla ei ole niitä mukana... catch-and-release junouw, turha niistä on pakastekalaa tehdä!"


  "Joutilaisuushan ei ole laiskuutta, vaan se on henkisesti hyvinkin vireä olotila. Ruumis lepää ja mieli vaeltaa."

  Joutilaisuus on myös edellytys tehokkaalle tekemiselle. Silloin kun kyky rentoutua katoaa, katoaa myös kyky tehdä tehokkaasti: raataa, raataa, mutta vähän saa aikaan.

  VastaaPoista
 18. Tai sitä, että kunpa naiset olisivat yhtä kiihkeitä kuin delfiinit, joilla on libido kunnossa ja estoton seksielämä! Yläpää tietysti voi olla ihmismäinen, koska apinanaamaa on mukavampi kuitenkin suudella kuin pullonokkaa. Vähemmän kalanhajua ja teräviä hampaita.

  VastaaPoista
 19. Libidon kunnossaolon soisi kanssasisarille mieluusti! Kokonaisena delfiininä olo on siitäkin vähän kurjaa, kun ei voi kosketella käsillään, halata tai päästä syliin.

  Sovitaan siis niin, että ihanneolotila naiselle olisi delfiinin alapää jatkeenaan apinannaamainen ihmisyläpää, ei kuitenkaan paviaanin, jolla punaperseen lisäksi on rumahko naama.

  PS
  Pappi Jaakko Heinimäki sanoi muuten televisiossa, että pillu on hyvä ja kiva sana, positiivinen. Siksi ajattelin minäkin ottaa pillun reilusti käyttöön, samoin kuin perseen tuossa yllä. Terhakka sana, ei lapsellinen kuten pylly. V-sana taas on ruma, paitsi verbinä.

  VastaaPoista
 20. Kyllä, Riku, työtä on hyvä tehdä puuskittain. Aika on työn, aika on levon, aika on tuumatunnin.

  Isä oli mestari tuumatunnin pidossa. Kun hänen piti maalata pieni vaja, hän pani tuolin siihen pihalle ja sanoi suunnittelevansa maalauksen kulun. Tupakoi siinä sitten ja paistatteli puoli päivää.

  VastaaPoista
 21. Minä nuorena ajattelin että onpas romanttista, kun typykät sulkivat silmänsä niitä pussatessani.

  Huokaus.

  Papitkin puhuvat nykyään pillusta, ennen iankaikkisuudesta ja muusta sellaisesta.

  Eikö sillä Heinimäellä muuten ole aika ruma naama, sellainen karvainen?

  VastaaPoista
 22. Minä kuulun karvanaamaisten tykkääjiin, olen aina tykännyt parrasta. Heinimäkikin olisi rumempi ilman partaa, nyt hän menettelee ja näyttää vähän boheemilta.

  Olin kyllä vilpittömän hämmästynyt, kun hän puhui pillusta keskellä alkuiltaa jonkin ohjelman välissä. Kyseessä oli sellainen tietoiskutyyppinen täyteohjelma, jossa joku pohtii suomen kielen sanoja. Toisaalta minun omasta mielestänikin pillu on lämmin sana. Samaten kulli.

  Voisin kuunnella kyllä, mitä Heinimäki tahtoisi sanoa ikuisuudesta.

  VastaaPoista
 23. Olen minä joskus nuorempiani neuvonnut, että jos kiire meinaa käydä ylitse, istu alas ja polta tupakka tai juo kuppi kahvia.

  Siinä pystyy hahmottamaan tilanteen ja sen jälkeen tekemään mitä on tarvis.

  VastaaPoista
 24. Nyt sinä Iines ajattelet asiaa liian kädellisesti, kun asiaa voisi ajatella myös virtaviivaisemmin. Eihän delfiinit nytkyttele edestakaisin toisiaan puristellen, vaan suihkivat menemään kolmiulotteisessa virtaavassa tilassa pyörien ja leikkien. Kiiltävä vatsa viistää toista samanlaista, voimakkaat pyrstöt potkivat ja erilaiset kierteet ja veden pyörteet hyväilevät kuin yhtä olentoa. Siinähän voisi olla vaikka minkälainen henkinen yhteys ja luistava yhteisymmärrys.

  VastaaPoista
 25. No tuommoinen delfiinimeno olisi kyllä mieleeni, samaten veden elementti. Lintukin olisin mieluusti, vaan mitä teet korkean paikan kammollesi?

  Ollapa siis vapaasti kiitävä ja pyörivä delfiini, jota ei mikään pidättele ja jota vesi kannattelee ja joka silti läpäisee veden joka suuntaan! Sitä paitsi vedenalainen maailma on värikäs ja kaunis, ainakin kun se on hyyvin valaistu, kuten television luonto-ohjelmissa.

  VastaaPoista
 26. Alanpa tyrkylle: Minusta voitte leipoa senaattoriehdokkaan helposti, osaan nimittäin keskustella hevosten kanssa hirnumalla sekä vähän potkia ja pierräkin ihan komeasti jos hernekeittoa vain kattilassa piisaa. Heinänkorresta sen sijaan syön kesällä vain nyppäisemäni pehmeän osan, eli noin sentin pätkän siitä osasta, joka kiinnittyy isomman korren sisässä "niveleen". Vehkeeni koko taas ei lisäpisteitä edellytä annettavaksi, mutta laaja on niittu jos´ kirmailtu on...

  Tiijättäkös muuten, että saukot rakastelevat vatsat vastakkain?

  VastaaPoista
 27. Saukot tosiaankin. Muistaako kukaan vuosien takaa sellaista saukkodokumenttia, jossa seurattiin yhden nuoren saukon elämää? Ensin se eleli itsekseen ja kalasteli ja ui jokea ylä- ja alavirtaan, ja sitten se löysi puolison ja seurasi pitkä rakkaudentäyteinen jakso saukon elämässä, jossa oltiin paljon vatsakkain ja syötiin jokisimpukoita, mutta tarinalla oli jotenkin tosi traaginen loppu, toinen saukko kuoli tai katosi tai tuli syödyksi, ja sitten se toinen jäi yksin. Ja se oli kauhean surullinen dokumentti.

  VastaaPoista
 28. Oblomov. Jokainen - sitä sun tätä harrastanut - tietää että nimi tarkoittaa todellista Joutilaisuutta.

  Ps. Palokunnan hevoset (Equus caballus) ovat kamalia juomaan.

  Pss. Saukot ovat leikkisiä eläimiä. En ole koskaan nähnyt yhtäkään.

  VastaaPoista
 29. Annikki, katsoin joskus norjalaisen dokumentin kotkista ja saukoista (muitakin eläimiä kuvissa liiteli, kahlaili, käyskenteli). Siinä näin ensi kerran saukkojen hellyydenosoituksia toislleen. Esimerkiksi uros ensin nuoli pitkään naarasta joka kiemurteli selällään alustalla ja vasta sitten pupsutti nätisti asian loppuun ja lähtivätpä sitten vain uiskenetelemaan ja kisailemaan veteen kuin jälkilöylyihin. (Mikikselle: kumpikaan ei pannut tupakaksi).

  Tuossa Kajaanijoen Linnan vesialtaassa on pari saukoa joskus kevätjäiden aikaan aventoihin ilmestynyt, mutta ei ne siinä kauaa viihdy kun kameramiehiä ja -naisia kykkii yötä päivää niitä vahtaamassa.

  VastaaPoista
 30. Muistan hyvin Gontšarovin Oblomovin.

  Teoksessa on joutilasta väkeä, joutilaisuuden perimmäinen olemus, kuitenkin ehkä vähän enemmän saamattomuuden ja laiskuuden näkökulmasta kuin se, mitä itse tässä tarkoitan. Miljöö on toki eri, samoin aika, ja se ehkä selittää eron. Minulle joutilaisuus siis on lähinnä siis ruumiin lepotilaa, jossa henki saa tilaa ja aikaa lentää tai sitten toki levätäkin ja nauttia hiljaisuudesta tai muusta.

  VastaaPoista
 31. En ole tainnut minäkään nähdä saukkoa koskaan, en ainakaan muista nähneeni.

  Villiminkkejä oli laiturini päässä muuutama kesä sitten, pitivät reviirinään. Hauskoja piipittäjiä.

  Nykyään katselen kyllä usein kameran kanssa jokien ja purojen varsia, koska aika moni kuvaaja on ikuistanut näitä eläimiä.

  Tuo Annikin näkemä dokumenttifilmi kuulostaa niin surullliselta, että taitaisin itkeä sitä katsoessani. Nykyiset Avarat luonnotkin ovat joskus surullisia, kun toinen eläin vie jonkun poikasen ravinnokseen, tai kun emo menehtyy ja vasa tai pentu jää siihen viereen yksin istumaan. Tai kun poikanen loukkaantuu ja emon on pakko jättää se yksin kuolemaan.

  Elämä on oikeasti kauhean julmaa, vaikka se on vain luonnollista elämää.

  VastaaPoista
 32. Valto,
  miehet jotka "tekevät kokevat ja näkevät. vetävät ne väkevät".

  Tai en muista miten se meni... tuo mainos. Jotain sinne päin kumminkin. Siinä yritettiin raaputtaa puberteetti-ikäisten pikkupoikien rintakarvoja (olemattomia) että he vaihtaisivat Bostonin tai Klubin Smarttiin...?

  Ps. Tupakkatehtaiden laboratorioissa monta kania oli kytketty penkkiin kiinni. Ne polttivat siinä vierekkäin - tieteen nimissä - sadoittain tupakoita per päivä.

  Pss. Oon mää sittenkin nähnyt saukkoja... Korkeasaaressa. Kun olin lapsi ja oli talvi, ne laskivat liukumäkeä perseillään. Aina, kun ne pääsi alas, ne juoksi kauheeta vauhtia takaisin ylös, ja laskivat taas alas. Se oli kivaa!

  VastaaPoista
 33. Ei kannata esiintyä kulttuuri-ihmisenä, ellei sitä ole, tai ainakin pitäisi sellaisena esiintyessään tarkistaa kaikkein alkeellisimmat asiat, kuten tekstissä mainittujen ihmisten nimien oikeinkirjoitus ja oikeeellisuus ("Leif" F., "Galicula").

  Mutta välttäähän se kehnompikin kulturellisuus toki tälle seurakunnalle.

  VastaaPoista
 34. Kyllä tuo kieltämättä hetkauttaa kovasti, vai on mennyt Kalikulan nimen tuolla lailla laittamaan!

  Tuosta ei pahemmaksi voi enää käydä kuin lausumalla öljympialaiset jotenkin näin: olympialaiset, maailman piikittävän nuorison jalot kisat!

  VastaaPoista
 35. Se tulikin kauan sitten tv:stä, olin varmaan sellainen esimurrosikäinen silloin ja järkytyin ikihyviksi. Saukkodokumentit ahdistavat nykyään, joten en ole niitä katsonut. Nuoren saukon kohtalo oli niin riipaiseva.

  B-solujen tarina on myös koskettava, ne ovat sellaisia epätoivoisia sinkkusoluja, jotka verenkierrossa etsivät pariaan (antigeeniä) ja sitten kun ne sen löytävät, niin sitoutuvat siihen kiinni hanakasti. Jotkut muuttuvat sitten muistisoluiksi ja jäävät verenkiertoon melkein ikuiseksi ajaksi kiertelemään ja muistelemaan kohtaamaansa rakkautta (antigeeniä). Ja näin saadaan tytötkin kiinnostumaan tieteestä.

  VastaaPoista
 36. Anonyymi,

  kiitos korjauksestasi.

  Tarkistin kyllä "Galiculani", koska nimenomaan halusin kirjoittaa oikein nimen, josta olin vähän epävarma. Google antoi kuitenkin Galiculalle heti runsaasti vastauksia, joten nappasin sen turhan nopeasti selityksiä lukematta. (Kokeilepa kirjoittaa Googleen "galicula".)

  "Leif" Fröding oli hajamielisyysvirhe, kun ajattelin mielessäni, miten paljon tämä Fröding muistuttaa Färdingiä (Leif Färding). Olenhan minä Gustaf Frödingin jopa tenttinyt.

  Luulen kyllä, anonyymi, että tämä seurakunta tunnisti virheeni. Se on vaan niin hienotunteista - turhan - ettei tohdi huomauttaa minua.

  VastaaPoista
 37. Ja kehnommat Anonyymit.

  VastaaPoista
 38. PS Anonyymi vielä,

  en malta olla hieman kiusaamatta sinua, vaikka huomautuksesi oli aiheellinen.

  Ei ole sinullakaan nimittäin tuo sivistyspuoli täysin hallussa: kulturellisuus, hih. Kultu.

  VastaaPoista
 39. Kultu... Mulle tulee mieleen pulleahko maalaisliittolainen henkilö joka on koko päivän istunut traktorin pukilla ja kyntänyt ja on nyt tullut sisälle, ottanut Hankkijan lippalakin pois päästään ja haalarinsa ja pannut sarkahousut jalkaan ja syylingit koipiinsa ja paukuttelee nyt henkseleitään... "Kultu, toisitko mulle ohrapuuroo."

  VastaaPoista
 40. Eiks se oo joku tv-ohjelmakin jossa maalaisille etsitään morsiamia?

  Varmaan syystä.

  VastaaPoista
 41. Viitannet Maalaismiehille morsian -ohjelmaan, mikis. En tunne sitä, muuta kuin sen teeman, miehille etsitään emäntiä avoimella televisiohaulla.

  "Kulturelli" taas on huonoa kieltä Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen opustenkin mukaan. Insinööri J. Korpela varmaan sanan hyväksyy nettioppaissaan, mutta kyseisissä oppaissa on muutenkin luvattoman paljon vanhakantaisuutta.

  Minua sanassa närästää se, että se on kielenvastaisesti johdettu. Sanan perusvartalotyypissä (kulttuuri-) esiintyy pitkä vokaali -uu- ja geminaatta -tt-, ja sanathan yleensä johdetaan tästä perusvartalotyypistä. Anonyymille siis tiedoksi, että kun neuvoo muita kielessä, olisi hyvä sanoa "kulttuurinen" tai muokata ilmaisu kulttuuri-osasta.

  VastaaPoista
 42. Joutilaisuuteen liitetään usein jotain syvällisempiä eettisiä ja moraalisia ulottuvuuksia. Ikäänkuin joutilas oleskelu ja haaveilu ranskalaisella nukkavierulla, pittoreskilla pikkukartanolla, synnyttäisi jotain "suurta".

  Luterilaisesta työetiikasta puhuttaessa on hyvä muistaa että ihmisen pahin piiskaaja työnarkomaniaan, on hän itse. Lutherkin näki että "työhulluja" piti suojella heiltä itseltään. Kissan elämää hänkään ei sentään tarkoittanut.

  Joutilaisuus, työnteon väliaika, lepotila on kuin huippu-urhelijan harjoittelutauko. Tauon aikana harjoittelun tuoma "voima" latautuu paremmaksi fyysiseksi ja henkiseksi ominaisuudeksi. Joutilaisuuden henkisenpää ominaisuutta on kuitenkin raskaasti yli yliarvostettu ja "glorioitu".

  5 euron tuntipalkalla toimiva Valtsun kassa (lisätyönä postin jako) kokee varmaan vittuiluna puheet joutilaisuuden jalostavasta vaikutuksesta ja oravanpyörästä pois hyppäämisestä. Ensinhän hänen pitäisi todistaa, ettei tilanne ole hänestä itsestään riippuvainen eikä varsinkaan työttömänä voi sanoa: "Vittu, kun on kivaa" (asiaa ei muuttaisi vaikka käyttäisi blogistin "ihkua", pillu).

  Yksilölliset vaatimukset työelämän suhteen ovat aikaansaaneet illuusion, että työajalla surffailu olisi jotenkin kehittävää ja jalostavaa. Se toki on parempaa, kuin jatkuva puheripuli ja toisten työtehon torpedointi. Harva on pystynyt tai halunnut tasapainottaa työn ja vapaa-ajan suhdetta. Usein toinen osapuoli dominoi liiaksi.

  VastaaPoista
 43. Anonyymi kommentointi oikeudet on näköjään myönnetty Japelle takaisin.

  VastaaPoista
 44. Pimpsa,

  tuota kehotusta valita itselleen nimimerkki on noudatettu hyvin, ja se on mukavaa, keskustelut ovat selkeämpiä ja yhtenäisempiä tämän ansiosta.

  Jos joku "anonyymi" eksyy joskus joukkoon, se ei ole vaarallista, sillä monet eivät yksinkertaisesti huomaa tuota toivetta kommenttilaatikon yltä.

  En minä voi mitenkään kai pitää sitä lähtöoletuksena, että jokainen vinoileva anonyymi olisi Jape? Jos rupean kulkemaan satunnaisten anonyymien perässä, ei sekään ole kenellekään kivaa.

  Ensin katsotaan.

  VastaaPoista
 45. Arska,

  en minä ole tavannut missään käsitystä joutilaisuuden jalostavasta vaikututuksesta. Itsellenikään tuommoinen laskelmallisuus ei tule mieleeni. Minun on jopa vaikea kuvitella, että se tulee jonkun mieleen. Ikään kuin kaikkea tehtäisiin aina hyödyn vuoksi.

  Nimenomaan ei. Minulle joutilaisuus on sivuun heittäytymistä juuri siitä kohinasta, jossa lasketaan hyötyjä ja markkoja ja pädetään erilaisilla teorioilla ja filosofioilla.

  VastaaPoista
 46. Antiikin Kreikan filosofit nostivat kulttuurinsa niin korkealle henkiselle tasolle, että yhä pienempi määrä sen kansalaisista yltää sille vieläkään. Ongelmaa on yritetty peittää tolkuttomalla rahan kuppauksella ja se näkyy vastikkeettomana joutilaisuutena yhä edelleen.

  Sokrateen, Platonin ja Aristoteleen mielestä ruumiillinen työ köyristi selän ja vääristi sielun. Nyt kultakausi on päättynyt. Innovointi on raakaa matematiikkaa, ei filosofista aktiivisuutta.

  Nyt on kaikkien pyrittävä köyhyyden ihannointiin, sekä köyryssä, materialismin "hengessä".

  VastaaPoista
 47. Ikävä kyllä on myös niin,että jos yrittää olla hauska tai nokkela, siihenkin tarvitaan edes auttava tiedollinen perusta, muuten yritys jää sellaiseksi kuin nyt täällä. Jos taidot riittävät, voi Googlella etsiä sanalla "sivistyssanakirja", ja sitten sieltä hakea sanan "kulturelli" merkitys.

  VastaaPoista
 48. Pastori Heinimäen näennäinen julkeus ja rohkeus mainita sana, pillu, näyttää räväyttävän koko emotionaalisen arsenaalin retoriikan alttarille. Tartuntapintaa tuntuu helposti löytyvän tuosta maagisesta sanasta, niin moraalisille kuin eettisillekin pohdinnoille.

  VastaaPoista
 49. On sivistystä ja sydämen sivistystä, on tuuria ja kulttuuria. Tässä sivistyneen kirvesmiehen näkemys virasta ja viranhoidosta:

  Kämpässä pöytä ja penkki,
  penkillä vetelä jätkä
  huulessa sammunut sätkä.

  Seinässä naula ja lenkki.
  Lenkissä nikkelinuppi.
  Nupissa messinkituppi.
  Tupessa vieterirasia
  toimena totinen asia:

  sanoa täsmällisesti,
  kauanko kuorsaus kesti.

  ...

  Joutilaisuuden siunaksellisuutta arvostaa vasta sitten, kun sen eteen on joutunut tekemään työtä.

  Erinomainen joutilaisuuden kuvaus on Päätalolla Kairankävijässä (tai Viimeisessä savotassa, en muista enää kummassa), jossa päähenkilö Vikke uiton jälkeen rakentaa lautan, pukkaa sen kellumaan järvelle ja loikoilee siellä koko pitkän kuuman kesän, ruokansa onkien, välittämättä ympäristöstä ja ajan kulusta.

  VastaaPoista
 50. Luotan mieluummin alan painettuihin tieteellisiin opuksiin, Kotuksen ja SKS:n julkaisuihin kuin nettisanakirjoihin. Tällaisia ovat mm. Nykysuomen sanakirjat ja niiden uudemmat versiot sekä vaikka alan auktoriteetin Terho Itkosen Uusi kielenopas.

  Mainittujen tahojen mukaan "kulturelli" ei ole suositeltavaa kieltä. Katso selitykseni ylempää. Siellä on myös vihje, miten voit sanoa asian paremmin.

  Anonyymi, jos aiot jatkaa, ole hyvä ja noudata ohjetta nimimerkin valinnasta.

  VastaaPoista
 51. Parempi pillu taksissa kuin kymmenen bussissa.

  Ei ole tuheroa karvoihin katsomista.

  Pimpero miehen tiellä pitää.

  Jaa... kai noita keksisi parempiakin, jos oikein yrittäisi.

  Mutta mikäs on pillun synkin synonyymi? Ehdotan emätintä.

  VastaaPoista
 52. Kulturellin ehdottaja on ilmiselvä vasemmistolainen viherpiipertäjä, eikä kannastaan luovu, vaikka kuinka todisteltaisiin!!!!

  VastaaPoista
 53. Anonöömi taitaa olla kommonisti!

  VastaaPoista
 54. Myös reva on aika paha, Tapsa.

  Kirjallisuudessa on nyt menossa pimppibuumi. Laura Gustafsson puhuu tosin pillusta, mutta Katja Ketun uuden antologian nimi on Pimppini on valloillaan.

  VastaaPoista
 55. Lauri Viitaahan Tapsa siteerasi tuossa yllä.

  Siinä on mies, jonka runon tunnistaa epäilyksittä. Jotenkin poljennosta, rytmiikasta, joskin kyllä aihepiiristäkin.

  PS Jos kulturelli kirjoitettaisiin kultturelli, se sopisi paremmin muiden vierassanojen suomalaiseen mukautumisparadigmaan. Sekasikiö mikä sekasikiö. Naturellikin on vähän niin ja näin, lähinnä huvittava tai pilkkaava kuten kulturellikin.

  VastaaPoista
 56. Enbuskelta hyvä kirjoitus:

  http://tuomasenbuske.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88873-rasismi-on-uusi-musta

  VastaaPoista
 57. Iines ihmetteli eilen Ollilan jor... ei kun Jorman palvontaa (alan miehet ymmärtävät vitsin).

  Varmaan viimeaikaisista toimista ei palvontaa kannata harrastaakaan, mutta jos katsoo 20 vuotta taaksepäin, niin mikä ettei.

  Oli kotimainen keskikokoinen konkurssikypsä sekayhtiö, joka yritteli kaikenlaista kumisaappaista televisioihin, vaihtelevalla menestyksellä. Yhtiö yritettiin myydä ruotsalaiselle osittain saman alan yritykselle, mutta se oli niin kurjassa kunnossa, etteivät eriks... ei kun svenssonit ostaneet.

  Sisäisen tappelun tuloksena toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtajan vävy, potkittiin pihalle, muhkein erorahoin toki (nyt hän viisastelee aamuteeveessä) ja tilalle nostettiin pienehköä sivutoimintoa vetävä nuori pohjalainen diplomi-insinööri.

  Hän teki visionäärisen päätöksen keskittyä valmistamaan hilavitkuttimia, joita kukaan ei takuulla tarvitsisi, mokomia juppivehkeitä, joilla kusipäät kadulla ja busseissa diivailivat.

  Meni viisi vuotta ja konkurssikypsä pienyhtiö oli maailmanlaajuinen suuryhtiö, isojen amerikkalaisten veroinen monikansallinen imperiumi, joka teki yhtä monta miljardia voittoa joka vuosi kuin Suomi nyt ottaa velkaa, näihin päiviin asti.

  Nyt yhtiö on tehnyt yhden tappiolliseksi tulkittavan kvartaalituloksen, josta on noussut suuri parku ja pilkka. Etupäässä Suomessa ja Ruotsissa.

  Niin - se palvonta... No, vähemmästäkin on yritys- ja muita johtajia ylistetty. Nokia merkittävämpi kuin miljardi Marimekkoa.

  VastaaPoista
 58. Jaahas, mutta haluaisin huomauttaa.

  Yritysmaailmassa yksikään työntekijä ei voi vedota menneisyyteen: "On tullut tehdyksi sitä sun tätä!"

  Päivän kysymys on: "Mitä teet nyt, mitä aiot tehdä kuluvana vuonna?"

  Ollilan jorman ajat ovat olleet ja menneet, ei siltä pääministerikään enää joka viikko kysele Lipposen tapaan: "Mitäs nyt tehdään?"

  Nokian tulevaisuuden menestys on jormasta huolimatta, ei hänen vuokseen.

  VastaaPoista
 59. Menestystarina tottakai, mutta Ollilassa on huomioitava: Lähti karkuun, kun huomasi umpikujan.

  VastaaPoista
 60. Kukapa sitä näin on sanonut? Keksi sanonnoille sanoja.

  A) "Suomalainen mies on netissä kulturelli älykkö, joka puhuu ja pussaa"

  B) "Kyllähän me kulturellit Risto Ahti tunnetaan."

  C) "Heli Laaksosen runon kehumisesta sillä tavalla, että kulturelli lukija ei saa edes mainita Heli Laaksosen nimeä."

  VastaaPoista
 61. Arska yrittää taas saada minua hakemaan kultalusikkaa pussin pohjalta.

  Siis alun perin minä en ole sanonut c-kohdan repliikkiä, vaan se on sanottu minulle muinoin, kun tykkäsin jostain Heli Laaksosen runosta.

  Joku anonyymi sanoi minulle, että kulturelli ihminen ei saa edes mainita Heli Laaksosen nimeä.

  VastaaPoista
 62. Caligulasta ja hevosista kun puhuttiin, muistattehan kaikki tämän vanhan senaattorin hoito-ohjeen?

  Näkyy aika paljon teoksia olevan Einesbaariin tuloillaan, minä haluaisin Steinbeckin Vihan hedelmillä jatkaa, jos ja kun tilaa on.

  VastaaPoista
 63. Voi Riku, tilaa on vaikka heti, kun sinulle sopii. Einesbaari on hyvin joustava ja asiakaslähtöinen paikka.

  Itse asiassa olen vähän huuli pyöreänä nyt, kun on niin monta kirjaa luvun alla.

  Käsissäni on nyt kahden viikon pikalainana kirjastosta juuri saatu Gustafssonin Huorasatu, Liksomin Hytti ja Jenni Linturin Isänmaan tähden. Sitten on se yksi Dostojevski ja Ruitlane, enkä ole vielä päättänyt, minkä otan omaksi arvioitavakseni.

  Joka tapauksessa näillä näkymin on tulossa vain se yksi, minun arviointini, ellen sitten ehdi kahta. Hartaasti toivon, että joku kiltti ilmoittautuisi tekemään joulukuuhun jonkin esittelyn, ettei se minun jää ainoaksi. Kun en rohkene pyytää enkä painostaa ketään, mutta salaisesti toivon.

  Pst Kiitos tuosta hevosen riekkumalaulusta. Se on ihanainen.

  VastaaPoista
 64. Siinä tapauksessa laitan Vihan hedelmät joulukuuhun, aivan alkuun en kerkeä, mutta ennen puolta väliä lupaan.

  Yritän laittaa siihen vähän kommunistipropagandaa!

  VastaaPoista
 65. Sopii mainiosti, Riku! Merkitsen Vihan hedelmät muistiin. Kiitos!

  Nyt täytyyKin lukea tuo Samulin Enbuske.

  VastaaPoista
 66. Jos tuon Enbusken tarinan olisi kirjoittanut vaikka Hakkarainen, niin syytökset lentelisivät. Nyt vallitsee vain hiljainen hyrinä.

  Minuakin on ihmetyttänyt älymystön tulkinta Hesarin sinänsä hyvästä tutkimuksesta. Siinähän valtaosa kansasta ei ollut lainkaan rasistinen.

  Totta puhuen ainoa tulkinta, jonka tuosta tutkimuksesta voi tehdä, on se että persut ovat rehellisempiä kuin muut. Itselleen ja muille.

  Rasistinen ajattelu on yhtä syvällä ihmispsyykessä kuin kateus ja kiima, joten sellainen joka väittää ettei ikinä totea sitä itsessään, on joko psykopaatti tai valehtelee.

  Sublimointi on kolmas vaihtoehto (tosin liittyy ensimmäiseen): he siirtävät vihatunteensa muihin ryhmiin, esimerkiksi eri mieltä oleviin, rikkaampiin ja tyhmempiin eli persuihin.

  VastaaPoista
 67. Tosi hyvin kirjoitettu 'alustus' taas, ja Cézanne istuu kuin pilke Iineksen silmässä.

  Ei ihme, että kommenttien määrä on taas muhkea, Iines saa ajatukset liikkeelle. Minullakin alkoi sormenpäitä kutittaa, mutta kun luin nuo kommentit - kaikki - tuli tunne, että "siinä se", kaikki on sanottu, eri kulmista asioita tarkastellen.

  Mitä lisäisin. "Ei, vaan tässä ehkä vähän hymyillään maailmanmenolle, katsotaan kenties niin avaria näkymiä, ettei kuunaan minkään vuoren huipulta näy, edes nousevassa auringonvalossa, uutena aamuna."Iines sanoo runollisesti kuin Juhani Aho, tai kuka tahansa muu suomalainen kirjailija. Ja eikö vain hänen proosansa saa runollisuudelle jatkumoa useammassakin kommentissa. Tyyli tarttuu. Mutta eri muodoissa, tietenkin.

  "Hevonen senaattoriksi" oli innoittanut Annikin proosan leimahtamaan liekkiin ja purkautumaan runoksi, joka suorasukaisuudessaan muuttuu maanläheiseksi helmeksi lukijan silmissä. Samalla se on yksi hauskimpia kommentteja, joihin olen viime aikoina törmännyt.

  "Pölhöt juoksevat tukka putkella, viisaat ehtivät sen minkä tarvitsee vähemmällä hössötyksellä."
  sanoo Kuunkuiske, kun on puhe kiireestä ja joutilaisuudesta. Joutilaisuus on minulle yhtä kuin ikävystyminen, kiire taas olotila, joka koettelee hermoja. Milloin koittaa aika, jolloin ei tarvitsisi priorisoida tekemisiään. Aika, jolloin saisi tehdä mitä haluaa. Sitä odotan hurskaana toivosta.

  Arska pamauttaa runon (Hellaakosken?), joka saa heräämään kaipauksen kesään ja sen lämpöön.
  Iines vastaa (Frödingin) runolla, joka on myrskyisä ja jossa on surullinen loppu. Tai miten sen ottaa. Loppu on tavallaan ikuisen rauhan ja levon symboli.

  Ja vielä pysähdyn Inkiväärin "vapaamatkustamoon", jollaisia pitäisi olla tiheäämpään Suomessa (aina silloin, kun lapset ovat pieniä), vastalauseita kyllä löytyy. "Koulutetut naiset, tiskikoneen ja ruokapöydän väliin? Ei käy. Tuhlausta", voisi joku sanoa? Kiirettä kinttuun! Siinä sivussa hermot kireällä joku hoitaa työn ja kodin ja vähän lapsiakin...

  Mutta sitten joutilaisuus ottaa kuitenkin vallan keskustelun loppua kohti vaeltaessaan. Alkaa pilkahdella aikaa huvitukseen ja nautintoihin. Mikä se on suurin nautinto silloin kun on aika sen sallii, ja tilanne? Kysykää Valto Ensiolta. Lukekaa hänen kommenttinsa. Siellä vilahtelee jotain tärkeää, joka monelle on ensisijaista (ainakin miehille, myös naisille, ainakin osalle heistä.) Ei maailma pysyisi pystyssä ilman sitä. Niin on luonto asian järjestänyt.
  Mallia voi ottaa eläimistä. Miksei kasveistakin.

  Keltikangas-Järvinen, viisas nainen, vilahtaa joukossa. Niin, ja tietysti Riku Riemu. Uskollinen Iiriksen ihailija, niin kuin muuten me muutkin, jotka täällä vierailemme. Mikis sanoo painavan sanansa ja Tapsa on hypähtänyt Viidan runoratsun selkään. Kuka unohtui?

  Samuli! Nyt menen käymään hänen blogissaan. Kiinnostaa tutustua hänen ajatusmaailmaansa, jota hän raotti avaamalla koko keskusteluketjun...

  VastaaPoista
 68. Voi ei!

  Arska ja Anonyymi! Kyllä minä teidänkin puheenne kuuntelin, tarkkana kuin porkkana.

  Kiitos teille kaikille! Oli kiva tavata!

  VastaaPoista
 69. Samuli, Samuli!

  Et avannut ovea, vaikka kuinka koputtelin.

  VastaaPoista
 70. Keltikangas ilman järveä18 marraskuuta, 2011 19:58

  Ehkä on oma viehätyksensäkin siinä, että roikkuu kielestä puhuttaessa joissakin vuosikymmeniä sitten ilmestyneissä "alan auktoriteeteissa". Kielentajusta se ei juurikaan kerro. Ja jos "painettu kirja" on jollain tavoin luotettavampi kuin sähköinen, niin voi katsoa vaikka sitten Nykysuomen sanakirjasta, 13. painos 1992, osa 2, sivu 571.

  Ja kiitos vain tarjouksesta, mutta sen, kuinka "voin sanoa asian paremmin", kuten muutkin tyylilliset vinkit, haen aivan muualta kuin täältä.

  Alun perinhän kyse oli siitä, että jos lyhyeenkin tekstiin saa pari melko tökeröä virhettä ihmisten nimissä, putoaa itse tekstin mahdolliselta sisällöltäkin pohja pois. Voi siinä yrittää kiemurrella jonkin "kulturellin" kanssa, mutta ei se siitä muuksi muutu, kun ei siinäkään oikein pärjää.

  Paras ja omin alue tässä blogissa olisikin aivan muualla kuin pyrkiä kulttuurin ääreen ylimalkaan. Parin "vitsikkään" tenukepin ja muutaman taivastelevan täti-ihmisen kanssa on turvallisempaa vatvoa sitä, mitä kulloinkin iltapäivälehtien lööpit valmiiksi purtuna tarjoavat ihmettelyn aiheeksi. Kannattaisi viljellä tätä sarkaa vielä keskitetymmin.

  Ei muuta.

  VastaaPoista
 71. Mielenkiintoni heräsi massiiviseen puolustuskampanjaan pienen inhimillisen ja tahattoman kielioppivirheen vuoksi.

  Pikaisella gookletuksella keräsin kolme yleistä käytäntöä.

  Ensimmäinen on Ilta-Sanomien toimittajan, toinen Tapsan ja kolmas sinun.  Loppuun sanon vaan, älä aina selitä.

  VastaaPoista
 72. Enbusken kirjoitus rasismista on ansiokas. Sen valtti on objektiivisuus, joka taataan asioiden monilla näkökulmilla ja laajalla tietoaineksella, jota on siroteltu asioiden kylkeen. Missään kohden ei ole aggressiota eikä paasausta. Juuri siksi kirjoitus onkin uskotttava.

  Se mistä ei ole paljon puhuttu, on Enbusken mainitsema valkoisen miehen taakka. Meillä on ikään kuin huono omatunto mustien riistämisestä kotikonnuiltaan valkoisen miehen maailmaan. Samaan aikaan unohdamme sen Enbusken mainitseman tosiasian, että pohjoisafrikkalaiset ovat ottaneet paljon enemmän eurooppalaisia orjiksi kuin mitä eurooppalaiset veivät Yhdysvaltoihin ja että kaikissa maanosissa on asunut orjuuttajia, myös siis mustissa ja muslimimaissa.

  VastaaPoista
 73. Arska,

  minkä kielioppivirheen? Täsmennnätkö?

  Anonyymin "kulturelli" ei nimittäin ole kielioppivirhe, vaan vain kartettava ilmaisu, ei suositeltava ilmaisu. Sijoittaisin sen siis tyylirikkojen sarjaan ja ehkä myös kielentajun puutteeksi, mutta en kategoriseen kielivirheluokkaan.

  VastaaPoista
 74. Oi kiitos Pikkuliisu mainiosta raportistasi, jonka teit koko tästä jutusta ja keskustelusta! Tuommoista on hauska lukea, mihin on itse ollut osallisena.

  Olet taitava reportteri, sinulla on selvästi toimittajan taitoja.

  VastaaPoista
 75. "jos "painettu kirja" on jollain tavoin luotettavampi kuin sähköinen, niin voi katsoa vaikka sitten Nykysuomen sanakirjasta, 13. painos 1992, osa 2, sivu 571."

  No "Keltikangas ilman järveä", siinä näyttää seisovan juuri niin kuin tässä olen paasannut, että "kulturelli par. kulttuurinen, kulttuuri-".

  Tämä siis tarkoittaa, että kulturelli sanotaan paremmin ilmaisulla kulttuurinen tai yhdyssanamuodosteella kulttuuri-.
  Juuri näin sanoin sinulle heti, jo eilen.

  Nykyasuomen sanakirja, myös tämä vanha laitos, ei siis suosita kulturellia, kuten ei suosita saman instanssin Nykysuomen sivistyssanakirjakaan. Siellä kulturellin perässä on peräti musta hautaristi, mikä tarkoittaa, että sanaa ei suositella käyttöön. Ja samaa sanoo uudempi Suomen kielen perussanakirjakin ja tarjoaa parempia ilmaisuja tämän tyylillisesti huonon sanan tilalle.

  Nettisanakirjoihin en kehota suoraan luottamaan. Esimerkiksi insinööri J. Korpelan tunnetuissa kielioppaissa on laajalti vanhahtavuutta, termejä ja käytäntöjä, joita ei enää suositella.

  VastaaPoista
 76. Ollilan Jormasta ottaisinn vielä kiinni . . .


  Ollilan kyvyt ja osuus Nokian luomisessa suuryritykseksi on kiistaton. Yhtä kiistaton on myös hänen osuutensa yrityksen alamäkeen. Jatkuvat epäonnistumiset uutuuksien lanseeraamisessa ja uusien käytäntöjen "haistelussa" epäonnistuivat lähes poikkeuksetta. Keskittyminen pelkkään "rautaan" sisältötuotannon kustannuksella oli hänen johdollaan tapahtuneita mokia.

  Sen sijaan kiitosta voi rutkasti antaa henkilöstön rerussoiontitarpeen mitoituksesta. Markkinatilanteeseen soputuvalla yrityksellä oli lähes kokoaikaiset YT-neuvottelut käynnissä. Osaava johto sopeutti henkilökuntaa markkinatilanteeseen tyylikkäästi ja vähäeleisesti.

  Esim. puujalostusteollisuudessa, osittain tarkoitushakuisesti, annettiin tilanteen kriisiytyä ja kärjistyä ja näin saatiin julkisuuteen näyttävä ja osakkeenomistajia tyydyttävä radikaali korjausliike.

  Jorman esiintulo "Mielipidepalstalla" voi katsoa olevan "hilseiden karistelua" olkapäiltä ja moraaliseksi tueksi sympatiseeraamalleen Keskustalle, ja sen ajamille innovointieetoksille ja yrittäjäystävyydelle.

  VastaaPoista
 77. No,

  eikö ole ollut koko ajan päivänselvää, että oikeampi kirjoitusasu olisi kulttuurinen. On yksiselitteisen tosiasia, että kultuurinen sanaa käytetään niin viljalti painetussa sanassa, että netissä, ettei mtään rajaa.

  On semanttista paskan jauhamista nähdä siinä sen syvällisempiä merkityksiä.

  VastaaPoista
 78. Päreen kuva on Cézanne Paul junior. Ilme ei ehkä ole downshiftaajan, vaan normaalin pöllämystyneen nuoren.

  Olenpa muutaman kerran käynyt lähestulkoon Paul Cézannen syntymäpaikan maastoissa. Aikoinaan, pikalähdöllä kävin Les Arcsissa laskettelemassa. Näkymät korkeimmalta hissiasemalta (yli 3226 m) olivat "taivaalliset". Reilu vuuosi sitten kuvailin mahtavaa auringonlaskua Saint Raphaëlin rannoilla.

  Reitin varrelle sattuivat Cannes, Boulevard de la Croisetteineen, Menton, Ranskan Rivieran kauneinpine kaupunkeineen, Monte Carlo kasinoineen, Antibes toreineen, Grasse parfyymimyymälöineen, Nizza Matisse museoineen, Monaco Häkkisineen sekä muureineen ja muutama tuhat elähdyttävää kuvaa.

  VastaaPoista
 79. Tällä palstalla iloittiin tovi sitten siitä Finlandia-farssista, jossa kaikki ehdokkaat ovat naisia. Sattumaa muka. Hevon jouhet on! Eihän tuohon usko kuin kiilusilmäfeministi. Huomaa, että esiraadissa ei ole ollut lyriikan eikä runouden tuntijoita, älymystöstä nyt puhumattakaan.

  Haluaisin nykyisin vallalla olevassa, naisia suosivassa, informaatioilmapiirissä nostaa esiin naisten erityisen aseman, johon tuo Finlandia-farssikin hyvin vahvasti viittaa.

  Oheinen uutinen, jota en referoi, koska on tärkeää että jokainen lukee uutisen itse, ilman välikäden tulkintaa, kuvastaa hyvin vallitsevaa tilannetta yhteiskunnassamme:

  Palkittu naiskirjailija riehui baarissa - heitti naista tuopilla päähän

  Lukijalle herää heti (tai normaalille lukijalle ainakin pitäisi herätä) huulille kysymys: Kuka tuo palkittu riehuva naiskirjalija on? Miksi hänen nimeään ei ole mainittu uutisessa, sillä tällähän on laajaa yhteiskunnallista merkitystä.

  Muistammehan, kuinka erään menestyneimmän mieskirjailijamme, Arto Paasilinnan, pienistä horjahduksista kirjoitettiin nimillä ja kasvoilla, vähän joka lehdessä, jokin aika sitten. Miksi tuota väkivaltaista naiskirjailijaa suojataan? Eikö hänen kasvonsa kestä päivänvaloa? Iltaisin vedetään delcotte syvänä ja leveenä pitkin baareja ja reuhataan, mutta sitten kun pitäisi vastata teoistaan, lymytään.

  VastaaPoista
 80. En minä aktiivisesta downshiftaamisesta kirjoitakaan, Arska. Kirjoitan joutilaisuudesta, joka ei ole aktiivinen eikä harkittu tapahtuma.

  Mukavaa, kun kerrot vaihteeksi itsestäsi jotakin! Harrastat, Arska, ilmeisesti matkakuvaamista. Enemmän kuin kuvien määrä minua kiinnostaisi tietää, mitä haluat ilmentää kuvillasi. Vai oletko siis perinteinen dokumentoija kuvaajaluonnoltasi?

  VastaaPoista
 81. Runopoika,

  Finlandia-palkinto annetaan vain romaanikirjailijoille, runous on tietoisesti rajattu pois - runous ei myy. Esiraati siis noudattaa vain saamaansa rajausta.

  Tämän päivän Hesarin kulttuurisivuilla on juttu miehestä, jonka agenda on lukea sata esikoiskirjaa vuoden aikana. Tämä mieslukija mainitsee, että kaiken varovaisen ankeuden keskellä Gustafssonin Huorasatu on ihailtavan raikas ja erottuva. - Näin minäkin ajattelen, sillä minulla on juuri tämä opus nenäni alla. En silti vielä tiedä, onko se minusta kokonaisuudessaan palkinnon arvoinen.

  Minäkin olen kauhean utelias. Tahtoisin tietää, kuka tuo räväkkä kirjailija, kaljatuopin heittelijä on. Arto Paasilinnan sekoilut eivät kiinnostanet yhtään, koska sitä on niin tottunut siihen, että miehet rusikoivat toisiaan öisillä nakkikioskeilla ja kapakkojen ulostulokähinöissä.

  VastaaPoista
 82. Huomaan, että et lue tarkasti, Iines. Ehkä lukeminen ja sana on sinulle kevyt kokemus, vähämerkityksinen?

  Kirjoitin, että esiraadissa ei ole ollut lyriikan eikä runouden tuntijoita, älymystöstä nyt puhumattakaan. En puhunut mitään siitä, että Finlandia-kirjojen joukossa olisi pitänyt olla runokirjoja. Tarkkuutta!
  Siinä olet varmasti kuitenkin oikeassa, että esiraati on noudattanut saamaansa rajausta ja valinnut vain naiskirjalijoita palkittaviksi.

  Mitä tulee taas runouteen, niin ei sen pidä olla tuollaisella foorumilla riepoteltavana, se on siihen aivan liian arvokasta. Se että sitä ei ymmärretä, eikä se myy, kertoo vain lukijoiden rajallisesta kyvystä sanan rajattomuuden edessä.

  Huomaan kommentissasi myös naisia nyky-yhteiskunnassa riivaavan kaksoistandardiajattelun, joka on kaikella tavalla ristiriitaista ja vaarallistakin. Olet selvästi innoissasi tuosta väkivaltaisesta ja riehuvasta naiskirjailijasta. Hän on mielestäsi räväkkä. Mietitkö, kuinka "räväkkä" tilanne on ollut tuopista päähän saaneen naisen, uhrin, kannalta? Mikä siinä on, että jotkin naiset ihanoivat väkivaltaa niin, että mehut alkaa oikein virtaamaan? Yleensähän naiset innostuvat väkivalatisista miehistä, koska he ovat ihania. Pitäisikö väkivaltaisesta naisesta innostuvaasta naisesta päätellä jotain piilevää seksuaalisuuden puolelta? Freud osaisi varmaankin kertoa, muttei kerro.

  Se voidan kyllä melkoisella varmuudella todeta, että palkittu naiskirjailia mitä todennäköisemmin hukkuu Arto Paasilinnan toiseen saappaaseen. Palkittu naiskirjalilija kun voi olla hyvinkin kevyilla perusteilla ja esiraateja ohjaamalla.

  VastaaPoista
 83. Aika radikaaleja näkemyksiä raadin puheenjohtajasta, Hannu Marttilasta.

  On muuten puheenjohtajuutensa jälkeen aloittanut taas mainion kirjallisuusbloginsa päivittämisen.

  VastaaPoista
 84. Jos joku pitää Hannu Marttilaa jonain sateentekijänä, pettää pahasti, jos ei muita, niin itseään ainakin. Marttilan CV on melko karua luettavaa ja jo maininta siitä, että kaiffari on ollut Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja, kertoo, että nyt ei olla taiteen- eikä kulttuurintuntijan kanssa tekemississä. Marttila on taistolaiskommunisti, niin kuin valtaosa Hesarin toimittajista. Jo tuo kertoo, että siellä päässä ei voi olla analyyttista ajatusta, vaan pelkkää kaaosta ja sekamelskaa.

  VastaaPoista
 85. Rikun linkistä selviää, ettei Marttila voi ihan läpeensä turmeltunut ja kyvytön olla, sillä hänhän on Arijoutsin veljenpoika.

  VastaaPoista
 86. Kirjat kirjoitetaan lukijoille, ei kriitikoille tai kirjailijoille.

  Olisikin falskia, jos palkintoraati koostuisi kirjallisuusalan ihmisistä, kirjailijoista tai kirjallisuustieteen ammmattilaisista. Se merkitsisi kapeaa näköalaa, tietynlaista norsunluutornivalintaa. Tällä en tarkoita sitä, että kirjallisuusväki olisi kyvytöntä valintaan. Ei, vaan se on liian lähellä, omat omia valitsemassa, asiantuntijat ja professorit sanelemassa mikä on hyvää kirjallisuutta.

  Minusta Marttilalla on tähän tehtävään loistava curriculum vitae. Hän on kaunokirjallisuuden kentän ulkopuolinen mutta samalla kirjallisen ilmaisun osaamisalueen edustaja, sillä täysummikko-maallikkokaan ei ole hyvä valitsija. Samoin muut raatilaiset ovat kirjalliseen tai sanalliseen ilmaisuun vihkiytyneitä mutta eivät kirjallisuuden henkilöitä. Ja mikä on Milonoff? Täysin kirjallisuuden kehän ulkopuolelta, mikä on pelkästään hyvä asia.

  Kirjallisuushan kuuluu kaikille. Lukijat lopulta määrittävät sen, mikä on hyvä kirja.

  VastaaPoista
 87. Aika hurja mies on nuorempana ollut, jos vanhaan Uuteen Suomeen tai vaikkapa Iltasanomiin kovin taistolaisia kirjoituksia teki.

  Taistolaisia, tai kommunisteja yleensä, ei Suomessa ole koskaan ole ollut niin paljon kuin nyt, ainakin jos yhtään erilaisia purkauksia lukee.

  Toivoisi, että poliittista historiaa yhtään tuntemattomat ihmiset lukisivat edes wikipedian "taistolaisuus" alta löytyvän tekstin. Ja sisäistäisivät, että enemmistökommunistit olivat taistolaisille melkein porvareitakin suurempi vihollinen.
  Taistolaisilla pahimmillaankin oli vain kolmetoista kansanedustajaa.

  Loka-Laitisen mukaan haukkumasana "taistolaiset" aikoinaan keksittiin Hesarin toimituksessa.

  Ja missä ne rajat menivät? Entinen KGB:n kätyri on parhaillaan syytettynä lahjusoikeudenkäynnissä.

  VastaaPoista
 88. Entinen KGB:n kätyri on parhaillaan syytettynä lahjusoikeudenkäynnissä.

  Jaa jaa, eihän tuo nyt mitään kummallista ole. Meillä on Stasin kätyri nykyisin presidenttinä ja toinen Stasin kätyri ja tiedottaja, myöskin Tiitisen listalta mitä todennäköisimmin löytyvä, on pyrkimässä presidentiksi. Puhun tietenkin Lipposesta. Demarit on täynnä "entisiä" taistolaisia, kuten Tuomioja jne. Ylen toimitus on miehitetty (ja naisitettu) samaisilla taistolaisilla ja heidän hengenheimolaisillaan ja samaa sakkia on Hesarin toimitus.

  Hassuinta tässä on se, että aikoinaan Suomen laillisen yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseen pyrkineen punikit ovat nyt päättävissä asemissa ja sieltä jatkavat myyräntyötään tänäkin päivänä.

  VastaaPoista
 89. Pakko sanoa, että vielä 1982 presidentinvaaleissa Neuvostoliitto ajoi voimakkaasti keskustapuolueen Ahti Karjalaista presidentiksi.

  KGB:n Viktor Vladimirov sai Pekka Herlinin ja vuorineuvokset vakuutettua - huru-ukot alkoivat voimakkaasti asiaa edistämään.

  Ajattelivat olevansa isänmaan asialla. - Voi saa...na!

  VastaaPoista
 90. Anonyymi,

  keskustelujen selkeyttämiseksi noudata sinäkin pyyntöä kommenttilaatikon yltä:

  "Huomio! Valitse itsellesi muista erottuva nimimerkki kohdasta Nimi/URL-osoite, ellet ole rekisteröitynyt."

  VastaaPoista
 91. Lukijat eivät pääse määrittämään sitä mikä on hyvä kirja, koska joku esiraati on kirjat heille jo suodattanut. Suomalaiset lukijat ovat sen verran lammasmaista porukkaa, että ne menevät aivan sokkona ostamaan juuri ja vain sitä kirjaa joka voittaa jonkun Finlandia-palkinnon, vaikka kirja voi hyvin olla aivan paska, yhden hengen raadin päätös. Toisijaisesti voivat ostaa joitakin finaalikierrokselle päässeitä kirjoja, mutta muut kirjat, jotka esiraati raakkasi, jäävät löytymättä ja lukematta.

  VastaaPoista
 92. Lisäevästys anonyymille,

  pysyttele henkilökohtaisen nimittelyn ulkopuolella. Se on tämän keskustelupaikan linja.

  VastaaPoista
 93. ÄLKÄÄ AVATKO ANONYYMIN LINKKIÄ. SISÄLTÄÄ VIRUKSEN!!!

  VastaaPoista
 94. Kiitos varoituksesta, Riku! Toivottavasti ehdin poistaa linkkikommentin ajoissa.

  Poistettu siis muutama anonyymin kommentti. Siitä suivaantuneena pani tänne viruksen sisältäneen linkin. Ruma temppu.

  VastaaPoista
 95. Ei se varsinainen virus kai ollut, mutta linkin avaamisen jälkeen koneelle latautui heti kaksikymmentä sivua anonyymin takapuolesta, ja muu koneen käyttäminen estyi.

  VastaaPoista
 96. Eikös tuommoinen ole virus, nimenomaan?

  En minä ainakaan välitä katsella takapuolia, vaikka en niistä osaa sen kummemmin äimistyäkään.

  Minulla on kerran ollut virus koneella, kun klikkasin hajamielisyyksissäni jotakin mainoslinkkiä. Siitä pomppasi näytölle jokin ikkuna, jota en saanut millään konstilla pois, se avautui aina uudelleen ja uudelleen. Oli tosi kiusallinen, ja koneen käyttö estyi. Sain ohjeet viruksen poistoon kysymällä eräällä keskustelupalstalla. Ihmeekseni onnistuin poistamaan viruksen itse.

  VastaaPoista
 97. No tuo kyseinen kuva on kyllä melko äimistyttävä, mutta sainpa tutustua anonyymiin kunnolla, sisuskaluja myöten. Kuvien aikana hän argumentoi erittäin kovaäänisesti, kaiuttimet melkein särähtivät.

  En vielä tiedä mitä piti mahdollisesti muuta sisällään, tutkailen asiaa.

  VastaaPoista
 98. Muutenkin Anonyymin historiallisten faktojen tuntemus ynnä kyky käyttää lähteitä paljastuu virkkeestä:


  " ... Demarit on täynnä "entisiä" taistolaisia, kuten Tuomioja jne... "

  Joka on Mäntysoopaa.

  Ps. Suosittelisin hra Hengettömälle Spa- kylpylöitä, semmoisia, missä hierotaan myös (ylä)Päätä.

  VastaaPoista
 99. Röntgenkuvan paljastus: Päätön barbi takapuolessa

  Iltalehti.fi. Lauantai 19.11.2011 klo 01.55

  Amerikkalaislääkärien kokoama uutuuskirja paljastaa, mitä kaikkea outoa ihmiset työntävätkään sisäänsä.
  Miten ihmeessä Buzz Lightyear on tällaiseen pinteeseen joutunut?


  Tältäköhän Anonyyminkin omakuva näytti? (En pane kuvaa liitteeksi koska siitä puuttuu Barbin pää.)

  VastaaPoista
 100. Se oli se nuorison takavuosina ahkerasti internetissä levittämä "kurkistus miehen sisään ja syvälle"-kuva.

  Minä yritin keksiä jotain tuohon, demareiden taistolaisiksi nimittämiseen, mutten keksinyt! Kai se olisi ollut vähän hölmöäkin, kun anonyymi siinä samalla tajuamattaan kertoi, ettei ole puhumiaan asioita seurannut lainkaan.

  VastaaPoista
 101. Taistolais-nimitys tuli Taisto Sinisalosta, vähemmistökommunistien johtajasta, kuten jokainen silloin elänyt tietää. Voi tietysti olla, että nimitystä käytettiin ensin Hesarissa, mutta voi olla olemattakin.

  Taistolaisia oli onneksi vähän, mutta he olivat yliedustettuina opiskelija- ja kulttuuripiireissä ja siksi kiusallisen äänekkäitä ja vaikutusvaltaisia.

  Lisäksi äänekäs, totuutta julistava eliitti saa äkkiä isot joukot matkijoita, seurailijoita ja nuolijoita, jotka huutavat mukana sen kummemmin asiaa ajattelematta. Myöhemmin he ehkä ihmettelevät miksi olivat mukana, koska eivät kuulemma asiasta mitään ymmärtäneet, eivätkä ainakaan mitään tarkoittaneet, korkeintaan puolustivat köyhiä.

  Tuomiojan kaltaisten vasemmistodemarien nimittely taistolaisiksi vain hämärtää itse asiaa. He vastatkoon tekemisistään ihan itsenään. Siinäkin on kylliksi.

  On ongelmallista nimitellä demaria kommunistiksi, koska he olivat periaatteessa ja käytännössä toistensa vastustajia. Asevelidemarit pysäyttivät 40-luvun lopussa Suomen kansandemokratisoinnin.

  VastaaPoista
 102. Tapsa,

  olin aikoinaan Vedenjakajalla, taistolaisten ja revisionistien välissä. (Eli Surun kahta puolin.) Tiedän, että tiedät asioita... mutta et ihan kaikkia. (Koska katsot asioita toisesta vinkkelistä, yläviistosti?) Kysymys on hyvin monimutkaisista asioista (myös siitä mikä Suomi silloin oli/mitä Maailma oli); sanotaan lyhyesti näin että "taistolaisten pahimpia vihamiehiä oli saarislaiset kommunistit. toiseksi pahimpia olivat sosia(a)lidemokraatit. kokoomuslaiset olivat merkityksetön ryhmä, perustuslailliset (junnila et co.) samoin; he olivat pelkkä propaganda(viesti)väline. Veikko Vennamon porukka oli vaarallista - ei ideologisesti, tietenkään, mutta se vei potentiaalisia kommunismia kannattavia äänestäjiä populismiin... (joka on Soopaa)."

  Anonyymi,

  "stalinistikommunistien" lähimpiä poliittisia hengenheimolaisia aikoinaan oli...
  (Annan 3n pisteen vihjeen: he ajoivat traktoreilla. Ja välillä vasemmalta ohi. Niin, että rapa vaan lens.) eli...?

  Eli, ja puhun edelleen samasta asiasta; jos haluat kiittää siitä että taistolaisuus nujerrettiin Suomesta, sinun pitää kiittää siitä ensisijaisesti revisionistikommunisteja. Ja sen jälkeen (pitkin hampain) sosia(a)lidemokraatteja. Ei muita!

  VastaaPoista
 103. ... tuomioja ... entinen stalinisti ...
  ?

  Kivenhakkaaja Aarne Saarinen ... kommunisti ... eli ex-stalinisti...

  ?

  Ps. Ilkka Kanervaa ja Paavo Väyrystä voi sanoa (eli jos haluaa vittuilla heille) ex-stalinisteiksi. Ja... sehän ei taas merkitse mitään.

  Ps. Vietän jouluni rakennuksessa jossa Jaan Krossin isä toimi Johtajana. (Tämä mielestäni on paljon mielenkiintoisempaa historiaa. Koska... Viron historia on todella mielenkiintoista.) No, tiedän sen, että ei mikään siellä enää muistuta 1900-luvun alusta. Ei tietenkään!

  Mutta saahan ihmisellä olla (edes vähän) mielikuvitusta! SAAHAN?

  VastaaPoista
 104. Mikis - tunnen nämä asiat kyllä ihan omakohtaisestikin, enkä tietenkään katso yläviistosta, vaan työmiehen poikana ja itsekin puoluetyössä ja ay-liikkeessä mukana olleena tasan samalta tasalta.

  Ja tiedän tietysti tuon revarijutunkin, mutta en siis katso asiaa kommunistisen liikkeen sisältä, vaan laajemmin työväenliikken sisältä.

  Rikun vinkkaamaa wikiartikkelia voisi avata historiallisesti niin, että Suomen kommunistisen liikkeen kahtiajako perustui sodanjälkeiseen valtataisteluun, jossa kamppailivat - hieman yksinkertaistaen - Suomessa vaikuttaneet kommunistit ja Neuvostoliitossa vaikuttaneet & koulutetut suomalaiset kommunistit.

  Edellisiä olivat mm. Saarinen ja Aalto, jälkimmäisiä mm. Kuusinen ja Aaltonen.

  Kommunistien taktiikkana oli häivyttää puolue (SKP) taustalle ja edetä yhteistyöjärjestöjen kautta ja liittää siihen muita vasemmistolaisia suuntauksia - siksi perustettiin SKDL eli Suomen kansan demokraattinen liitto. (Siksi SKDLn johdossa oli yleensä Aleniuksen kaltaisia sosialisteja, jotka eivät olleet siis lainkaan kommunisteja).

  Osaksi taisteltiin siis myös vallasta SKDL:ssä, mutta varsinainen kansallismielisten uudistusmielisten (=revarien) ja neuvostomielisten vanhakantaisten kommunistien välillä käytiin SKP:ssä.

  Suomessa ja muuallakin Euroopassa kansallismieliset voittivat. Heitä kutsuttiin mm. Italiassa ja Ranskassa eurokommunisteiksi.

  Tämä oli tiivistetysti kerrottuna taistolaisliikkeen alkusyy. Taistolaisille tärkeämpää oli kansainvälisen kommunismin (= Neuvostoliiton) etu ja revareille kansallinen (=isänmaan) etu.

  Hieman kärjistetysti sanoen.

  VastaaPoista
 105. Joskus on vaikea sanoa mitään (jostain aiheesta) ihmiselle joka ei (siitä aiheesta) tiedä mitään.

  Äskenkin mietin kauan, hyvin kauan, mitä sanoisin seuraavaksi? Sitten keksin (todennäköisesti väärän vinkin?): lue mitä Juhani Suomi kirjoittaa. JA AJATTELE ASIAT PÄINVASTAISEKSI. Silloin saatat käsittää... mistä oli kyse

  Takuuta ei anneta. (Paitsi Tampereella/Forssassa. Siellä pillua "takuulla saa"... Ja takuulla myös, silloin tällöin, turpaansa.)

  Nimim. "Kaiken kokenut mutta paskaako sillä väliä, oikeastaan".

  VastaaPoista
 106. Sanoin, Tapsa, että tiedät mistä puhut. (Miksi toistaisin sitä?) Enemmän kuin menneitä mietin mitä tapahtuu nyt.

  Ja putinismista tekisin (mielelläni) muitakin analyyseja kuin mitä Helsingin Sanomat/Johan Bäckman tekee. Ne ovat huonoja. Se, mitä tapahtuu Todella nyt, ei ole sen helpompaa kuin ennenkään.

  Ps. Suomen virallisiin Uskontunnustuksiin en ole koskaan uskonut.

  (Mutta Äh, nyt olen humaltunut. Alan selitellä.)

  VastaaPoista
 107. Lisäksi äänekäs, totuutta julistava eliitti saa äkkiä isot joukot matkijoita, seurailijoita ja nuolijoita, jotka huutavat mukana sen kummemmin asiaa ajattelematta. Myöhemmin he ehkä ihmettelevät miksi olivat mukana, koska eivät kuulemma asiasta mitään ymmärtäneet, eivätkä ainakaan mitään tarkoittaneet, korkeintaan puolustivat köyhiä. (Tapsa)

  Minusta sama trendi pätee edelleen paljossa: poliittinen suuntautuminen voi olla yhtä irtonainen trendikaapu kuin ennenkin.

  On oltava kaikelle poikkeavalle ja surkealle suvaitsevainen ihminen, jotta käy älyllisfilosofisesta eliitistä. Poikkeavaa ja surkeaa ei saa kyseenalaistaa, sillä se on lähtökohtaisestti hyvä ja viaton, vain norminmukaisen ja ison saa kyseenalaistaa, siinä on pahan siemen.

  Ja näin se varmaan meneekin. Minä ainakin olen syöpynyt tähän aatteeseen. Sivistyneen ja älykkään tulee suvaita ja olla avarakatseinen.

  VastaaPoista
 108. Kuten sana "liike" kertookin, kannattaisi kaikissa liikkeissä yrittää nähdä mihin suuntaan se liike loppujen lopuksi vie.

  Työväenliikkeen yleinen suunta oli tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Toki siitä erkani haaroja, joiden suunta on (proletariaatin) diktatuuri.

  Meillä moni älykäs ja sivistynyt ihminen kannatti taistolaisliikettä tajuamatta (koskaan), että se liike vei kohti sortoa ja diktatuuria.

  Lapuan liikkeen suunta oli fasismi, mutta siihen kelkkaan kansan enemmistö ei hypännyt. Taistolaisliike oli samankaltainen puolisotilaallinen viritelmä sinisine (ei siis punaisine) paitoineen.

  Sama ongelma on tietysti nykyajan liikkeissä. Viekö vallalla oleva nationalistinen liike (meillä persut) kohti oikeistodiktatuuria ja apartheidia, kuten tunnutaan pelkäävän?

  Voi viedäkin. Siksi kannattaa olla tarkkana mitä kannattaa.

  VastaaPoista
 109. "Minä ainakin olen syöpynyt tähän aatteeseen. Sivistyneen ja älykkään tulee suvaita ja olla avarakatseinen. (Iines)

  Niin, varmuudeksi alleviivaan, että tämä falskius on itseironiaa.

  Sitä en osaa sanoa, mihin taistolaisuus vei vai veikö lopulta mihinkään, en ole poliittisesta historiasta edes kauhean kiinnostunut enkä ole juuri lukenut siitä. Minulle riitti opiskeluaikoina, että Maon pinssi sopi hienosti nättiin nahkalaukkuuni. Olin asioista kyllä samaa mieltä kuin kaikki fiksut radikaalit, boheemit älykkötaiteilijat. Nyt vasta paljon myöhemmin olen huomannut, että sitä voi ajatella rehellisestikin, ei tarvitse mennä trendipellenä oletetun filosofis-älymystölliseliitinkään peesissä.

  VastaaPoista
 110. Sitoutumisissa menettää aina avarakatseisuuden, voi olla että ällinkin. Aivan puolueesta riippumatta. Hämäyksen vuoksi joillain puolueilla käytössä ovat ns. suvaitsevaisuusluettelot: "Näitä tukemalla olet hyvä ihminen!"

  Mihkä tahansa puolueeseen kuuluessamme meillä on mielikuvia mitä olemme tukevinamme.

  Siten on se kylmä realismi: näitä asioita oikeasti tuemme!

  Yleisesti puoluejäsenyydellä, tai äänestämiselläkin, tuetaan vain puolueen ehdokkaiden urakehitystä ja pääsyä ns. vihreille oksille. Totalitaarisissa systeemeissä aivan samoin, mutta siellä tulee yhden sijasta koko suku ja ne tulevat kotiinkin syömään jääkaapin tyhjäksi.

  Kyllä Mikis oli oikeassa, traktoreilla mentiin takavuosina kahdeksaakymppiä vasemmalta ohi kaikesta, todellinen vaara Suomelle oli kepulaisten mistään piittaamaton ahneus.

  VastaaPoista
 111. Saitko "mönkijän" pois koneestasi, Riku?

  Ihminen, joka "huvikseen" levittelee viruksia, on säälittävä tapaus. (Eihän hän itse, tietenkään, sitä tiedä.)

  VastaaPoista
 112. Ei löytynyt mitään, selaimenkin sain eilen suljettua muutamassa sekunnissa "ctrl+alt+deleten" avulla, kuvaa anonymiteetin syvimmästä olemuksesta en kauaa joutunut katsomaan.

  VastaaPoista
 113. Kepulaisille kaikki kaikessa oli vallassa pysyminen. Toki ymmärrän sen, hyvin mielelläni, että maanviljelyksestä toimeentulonsa saaville ihmisille pitää luoda tietty elintaso. (Maan viljelyhän ei Suomessa 60-7luvullakaan enää kannattanut ilman tukiaisia.) Mutta, sitä minä en ymmärrä, minkä takia tuhansia ja taas tuhansia suomalaisia (tämä ei ole liioittelua!) suomalaisia piti tapattaa sillä että margariinia verotettiin järjettömästi. (Sen takia, että ihmiset ahmisivat voita. Ja saisivat valtimosuonensa tukkoon. Ja johon vaivaan ei vielä 4-50 vuotta sitten pystytty tekemään juuri paljoakaan.)

  Maalaisliitto/KePu innokkaimmin Suomea Neuvostoliitolle myi. Kyse oli valtapolitiikasta; heihin luotettiin. (Stalinisteihin ei, heitä käytettiin vain hyväksi; neuvostoliiton politbyroon käytössä oli niin paljon teräviä älykköjä ettei Suomeen - tämä on pieni maa -, niin paljoa kerralla edes mahtuisi. Kyllä HE tiesivät mitä He tekivät!)
  Ja jos "oikeaoppinen" kommunismi olisi Suomeen saatu, ensimmäiseksi olisi likvidoitu saarislaiset kommunistit. Ja vasta paljon, paljon myöhemmin muita "vastavallankumouksellisia". (Ja ilkkakanervat ja paavoväyryset ja muut tällaiset saippuapalat olisivat äkkiä muuttuneet oikeiksi marxilaisiksi. Eli Suomalais-Karjalaisen bolitbyroon jäseniksi.)

  Ps. Luettehan historiaa? Muutkin, kuin Tapsa.

  VastaaPoista
 114. Siinä "pienviljelijöiden aseman parantaminen" taisi olla se mielikuvien osuus, kylmä realismi oli vallasta kiinnipitäminen kaikin mahdollisin keinoin. Paras keino oli neuvostoliitto.

  VastaaPoista
 115. Minä olen viimeksi lukenut varsinaisesta historia-alueesta Viron historiaa ja tehnyt siitä jopa muistiinpanoja. Kun mennään tarpeeksi kauas, voidaan nähdä kiinnostavia isoja linjoja ja erilaisia kehityksiä.

  Suomen poliittinen ns. lähihistoria tuntuu sen sijaan uuvuttavan tylsältä. Lyhyet linjat eivät oikein kiinnosta.

  Nykypolitiikka sensijaan kiinnostaa, päivänpolitiikka, ja yleinen maailmanmeno.

  Tuo Rikun puheenvuoro puolueisiin sitoutumisesta on turkasen totta, Mihin tahansa puolueeseen tai ryhmään sitoutuminen supistaa näkymiä ja kaventaa ihmisen vaikutusmahdollisuuksia ja ilmaisunvapautta. Minulla alkaa aina kellot soida, kun joku puhuu jostain ryhmästä tai ismistä. Näen siellä putkinäköisyyttä.

  VastaaPoista
 116. Kaikki asiat jotka tässä(kin) yhteiskunnassa päätetään, ovat poliittisia. Politiikkaan pääset mukaan vain liittymällä johonkin poliittiseen puolueeseen. (Se on totta.)

  Voit tietysti kouluttautua jonkin alan (esimerkiksi humbuukin) asiantuntijaksi. Ja joku poliittinen ensemble valitsee sinut (jos eivät pääse yksimielisyyteen siitä kenenkä mandaatille tämä nimitys nyt kuuluu) jonkun viraston (humbuukin) pääjohtajaksi. Näin pääset äksyilemään alaisillesi. Mutta... koko ajan sun yläpuolellasi, siis pomonasi, on joku poliitikko. (Joka tarvittaessa niistä nenäs. Tai nipistää sua sun pyllystä.)

  Aika inhottavaa. Mutta tätähän demokratia on.

  VastaaPoista
 117. Niin onkin, kaikessa päätöksenteossa on mukana politiikkaa. Koulumaailmassakin tämä näkyi selkeästi täällä kepuvetoisessa Pikkukaupungissa. Koulutuslautakunnan puheenjohtaja oli kepulainen, samoin suuri osa jäseniä. Ihan kuin ne olisivat halunneet edistää enemmän paikkakunnan sikaloitten ja kanaloitten hyvinvointia kuin koululaisten.

  VastaaPoista
 118. Kepulaisten takavuosien synnit laittaisin etupäässä ns. K-linjalaisten piikkiin. He pelasivat vaarallista peliä.

  Tunnen paljon tietysti takametsienkin kepulaisia ja he olivat eri maata. Sen patavanhoillisempaa ja oikeistolaisempaa porukkaa ei varmasti ole olemassakaan.

  Ihmettelinkin aina, että miten K-linjalaiset ja oikeat jyväjemmarit mahtuivat samaan puolueeseen.

  Ehkä siksi, ettei maalaisliitto/kepu mikään puolue olekaan vaan etujärjestö.

  VastaaPoista
 119. Jotain samaa sellaisessa näen, kuin vuorineuvosten epätoivoisissa pyrkimyksissä saada maalle siinä vaiheessa jo työkyvytön Ahti Karjalainen: "maan etu sitä vaatii - panssarivaunut, totanoin, tulee heti jos ei totella!"

  VastaaPoista
 120. "Presidentiksi, residenssi Moskova" jäi äskeisestä pois, mutta eikö se ollut ilmeistä.

  VastaaPoista
 121. Tulin äsken ulkoa, on pikkupakkanen, ja tähdet kuin nastanreikiä katossa. Katselin niitä. (Kun nojasin erääseen koivun. Joka oli kylmä.) Olen pahoillani jos dominoin keskusteluanne, siis olen suuna ja päänä, en haluaisi. (Salaa käyn kurkkaamassa mitä te juttelette Einesbaarissa. Olette kamalan vakuuttavia.)

  VastaaPoista
 122. Vladimir Putin on kova pelaa jääkiekkoa. Tai oikeastaan mitä tahansa. Varmaan tyrmäisi Klitshkon veljeksetkin vaikka ne tulisi yhtä aikaa päälle. (Plus Johan Bäckman siinä satiaisena.) Se on kova jätkä, tuo Putin, kovempi kuin Alexander Lukatshenko. Joka onkin oikeastaan aika pehmeä.

  http://juhamolari.blogspot.com/search?updated-min=2011-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2012-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=50

  Toisaalta, Mao Zedong ui Jangtset joen yli lujempaa kuin olympia uimarit. Leonid Brežnevistä ei siihen olisi ollut, vaikka häntä olisi vedetty torbeedoveneellä. .

  VastaaPoista
 123. Iines, ole hyvä ja poista tuo anonyymin vinkki 22:59. Se on taas täynnä sontaa. (Virustutkani ilmoitti että ei aio avata 18:sta ponnahduslautaikkunaa.)

  Joku leikkii igen lasta.

  VastaaPoista
 124. En ota kantaa tähän puberteettipelleilyyn. Asia ei edes minulle kuulu. Mutta tulee mieleen, noin vain puun takaa, että samalla intensiteetillä (kun häiriköi muita) voisi hioa vaikkapa omaa runkkaustekniikkansa.

  Varmasti saisi - ainakin vähän ajan kuluttua - parempia cicksejä.

  VastaaPoista
 125. Iines, Cézannen maalauksen nuorimies taitaa tiirailla tyttösiä tansseissa. Mieli tekisi tanssahdella muiden joukossa, mutta ujous estää. Katselu on paljon helpompaa. Eikös vain hänen silmisensä edessä pyörähtelekin se rusoposkinen tumma lettipää, jota mies on monta kertaa miettinyt emännäkseen. Toisen kanssa se siellä tanssii silmät säihkyen. Tanssi loppuu ja parit palaavat paikoilleen. Mies tekee päätöksen musiikin alkaessa uudelleen. Hän ryhdistäytyy ja suuntaa kulkunsa kohti lettipäätä. Hän menee tämän ohitse ja astuu ovesta ulos. Ehkä ensi viikolla on parempi päivä.

  VastaaPoista
 126. "Nyt vasta paljon myöhemmin olen huomannut, että sitä voi ajatella rehellisestikin, ei tarvitse mennä trendipellenä oletetun filosofis-älymystölliseliitinkään peesissä."  Saattaa olla, että nykyinen yksilöllinen trendeily (pinsseily) omien hedonististen toiveiden ja vaateiden perässä osoittautuu maolaisuuttakin arveluttavammaksi. Neuvostoliitto, marxismi-leninismeineen nähtiin maolaisten piirissä lähinnä epäonnistuneena luopiona ja Kiina, Albanian myötävaikutuksella ainoina oikeina toteuttamaan, ei sen vähenpää kuin, maailmanvallankumous.

  Osa noista "trendipelleistä" on löytänyt itselleen kodin vihreästä liikkeestä ja muista radikaaleista ryhmittymistä ja "lahkoista". Uusi poliittinen "hippiliike", sitoutumattomat ja aatteettomat vaikuttamaan pyrkivät maailmanparantajat ja isänmaalliset pragmaatikot ovat arvaamattomia veneenkeikuttajia ja tapin piilottajia.

  On hurskastelua nähdä Keskusta (Maalaisliitto) pelkästään kusettajina ja omaa etuaan ajavina kähmijöinä, jota se nykyisellään paljolti onkin. Maaseudulta muuttanut sukupolvi ja heidän jälkeläisensä puoluetta ovat äänestyskäyttäytymisellään vallassa pitäneet.

  VastaaPoista
 127. Hyvinkin mahdollista, Delilah. Kukapa lopulta tietää, mitä nuoren miehen mielessä liikkuu.

  Kuva on kuitenkin kiehtova, kuten Cézannen maalaukset tuppaavat olemaan, Cézanne onkin yksi ikisuosikeistani.

  Vaan kertokaapa minulle, mitä liikkui niiden vantaalaisten huoltamomiesten mielessä, jotka käyttivät renkaan- ja öljynvaihtoon jätetyn auton omin päin katsastuksessa ja olivat tehneet siihen lisäksi ilmastointirempan ja vaihtaneet kaikki tuulilasin sulat? Tytär juuri lähetti tekstarin. Kenties vähän joutilaampi ote tekisi heille hyvää?

  VastaaPoista
 128. "Joutilaisuushan ei ole laiskuutta, vaan se on henkisesti hyvinkin vireä olotila."

  "Kirjoitan joutilaisuudesta, joka ei ole aktiivinen eikä harkittu tapahtuma."  Tuntuu vähän siltä että on olemassa "joutilaisuutta" ja joutilaisuutta. Asia tuntuu olevan filosofinen ja henkinen, eikä ensinkään fyysinen. Asiaahan ei voi erottaa työnteosta ja tehokkuudesta kokonaan, koska kaikki tekeminen periaatteessa on työtä. Mitään kun emme saa "lahjana" taivaalta.

  Harva se tapaus, jossa työnantaja tai joku muu työnjohdollinen taho olisi pystynyt tehtävän suorittajan ruoskimaan henkisen ja fyysisen hajoamisen partaalle, burn outtiin. Ruoskijana on poikkeuksetta ollut työntekijä itse, työnantajan rooli on ollut "sparraajan". Hullu on ollut se, joka on suostunut eikä se joka on pyytänyt.

  Hyvään joutilaisuuteen ovat riittäneet lakisääteiset taukoajat, ruoka- ja kahvitunnit, kesä- ja talvilomat, 8 h työpäivä. Jopa työmatkat ovat usein tehokasta joutilaisuutta. Vaikka kiinnostuksen kohteina ovat päivänpolitiikka ja yleinen mailmanmeno, niin kovin paljon kytkentöjä ja yhtymäkohtia maailmanmenoon ei joutilaisuudessa ole haluttu nähdä.

  Harva se ihminen jolle joutilaisuutta ns. luppoaikaa on kosolti kasaantunut niin on yltänyt henkisesti, taloudellisesti tai fyysisesti kovinkaan huimiin saavutuksiin. Useimmille on käynyt päinvastoin, välttämättömyydestä on rakennettu helppohoitoinen ja helposti saavutettava hyve. Useille mahdollisuuksille ja vaihtoehdoille on maalattu inhimilliset persoonallisuuspiirteet ja yksi ainoa tie.

  VastaaPoista
 129. Tyypillinen tapaus.

  Auto jätetään huoltoon keppoisin "eväin". Jos asiakas tuo autonsa vain renkaanvaihtoon, niin ole ole kahta sanaa, että muusta tarvitsisi maksaa. Jos taas "vanha ropponen" on siinä kunnossa, että ajajan turvallisuus on vaarassa, niin aktiinen ja ammattinsa osaava yrittäjä asiasta tietysti muistuttaa ja haluaisi rahastaa.

  Ehkä tyttäsesi olisi pikemminkin pitänyt ensin "tuumata". Kuinka usein siitä on toitotettu että kaikista teetettävistä töistä on sovittava tarkasti ja ennenkaikea selkeästi. En voisi kuvitellakkaan, että minulle kävisi noin.

  VastaaPoista
 130. En tyttärenäsi ottaisi kovasti pahakseni, että huoltomiehet veivät auton sen huollettuaan katsastukseen, jos katsastusaika oli käsillä. Ilmastointiremppa sentään oli härskiä, samoin sulkien vaihto. Niistä ei mielestäni voisi vaatia maksua, kun asiakas ole työtä tilannut, vaan nimenomaan sopinut vain öljyn ja renkaiden vaihdosta. Sulkien vaihto, miehen mielestä turha, on meidänkin kottoseen huollossa kerran tehty. Mies jemmasi vanhat ja vaihtoi ne takaisin, kun vaihdetut kuluivat. Hyvin palvelivat vielä pitkän aikaa.

  VastaaPoista
 131. Mistähän, Arska, päättelet, että huoltomiehet toimivat epämääräisten ohjeitten perusteella? En käsittääkseni sanonut niin. Jotenkin mielenkiintoista huomata, että sinulla on varmaa tietoa tapauksesta, jota et tunne.

  Kyllä tyttäreni on varsin selkeästi artikuloiva, selväsanainen persoona.

  Hän sanoi niille kahdelle turkkilaispojalle ihan selvästi, että autolle pitää tehdä akun-, öljyn- ja renkaanvaihto. Kolmanneksi hän oli kysynyt, mistä sisäikkunoitten huurtuminen mahtaa johtua, että voisiko sitä vähän katsoa, mistä se voisi johtua - varsinaista työmääräystä hän ei antanut, vaan arveli kuulevansa, onko vikaa vai ei. Itse epäilen, että lasit huurtuvat aina hieman lyhyessä syys- ja talviajossa. Katsastuksesta ei ollut mitään puhetta, eikä sulkien vaihdosta.

  Auto on vuoden 2004 mallia ja hyväkuntoinen, sisältä jopa uudenveroisen siisti, samoin ulkoa hyvännäköinen. Ei siis mikään ruosteinen kosla, "pakkokatsastettava". Se olikin saanut katsastuksesta täysin moitteettomat paperit.

  VastaaPoista
 132. Delilah,

  tyttäreni ynnäsi asiat kyllä samantien yhteen ja laski, että hyviähän nuo kaikki jutut olivat, ennen kaikkea katsastus, joka olisi ollut pian edessä. Ja saipahan pienen opetuksen siinä, että huomaa jatkossa sanoa, että mitään muuta ei saa tehdä ennen kuin hänelle soitetaan ja neuvotellaan.

  Se katsastuksessa käyttäminen minua eniten ihmetytti. Kun siitä ei puhuttu halaistua sanaa!

  VastaaPoista
 133. "Kun kaksi humanistinaista on rengasasioilla, kaupan tulos voi olla vaikka mitä. Emme ole edes varmoja siitä, onko renkaita ostettaessa hinnassa mukana vanteet."  Tällä asenteella ja tiedoilla myös renkaanvaihto voi yllättäen sisältää vaikka moottorinvaihdon ja alustan massauksen, maalauksesta puhumattakaan.

  Sanoinhan, että vain siitä maksaa mitä tilaa. Jos näin tapahtui en ymmärrä missä ongelma tai harmitus on.

  VastaaPoista
 134. Sisäikkunat huurtuu:

  a) suuttimet suunnattu väärin

  b) Puhallin ei pysty poistamaan kosteuden tiivistymistä ikkunoihin. Asiaa voi auttaa pitämällä etuikkunoita hiukan raollaan ajoon lähdettäessä.

  c) etusäleikkö voi olla puiden lehdistä ja muusta "töhnästä" osittain tukossa.

  VastaaPoista
 135. Arska hyvä,

  nyt olemme jo selvillä, kun otimme asiasta selvän. Ihan itse.

  Tämä huoltokäynti on eri kuin uusien renkaitten osto - sen piti olla hieman tuonnempana.

  Ei tässä muu närästä kuin se että työhön ei voi luottaa, kun sana ei pidä.

  Ja täällä nettipuolella minua närästää se, että sinä olet tuommoinen pahanilmanlintu. Mistä tahansa avaudun, syy on aina minun tyhmyyteni. Ja nyt minun tyttäreni.

  VastaaPoista
 136. Rauhoitu, hyvä nainen.

  Ymmärrän hyvin, että olisi hauskempaa ja kivempaa kun koko aika tulisi myötäilevää ja kiittelevää hymistelyä.

  Mikähän tuossa, sinänsä "isällisessä" jutussani, niin pahasti tökkii. Aika usein sitä kuitenkin voi välillä vähän "opettaa" opettajaakin. Ja sekös se välillä vähän harmistuttaa?

  Epäilenpä vielä ilman pahempaa ennakkoesenteellisuutta, että turkkilaiset pikkuisen vedättivät "humanisteja" oman kulttuurinsa mukaisesti. En ole koskaan tavannut tai edes kuullut, että suomalaisten käytäntöjen mukaisesti jossain toimittaisiin tuolla tavoin.

  VastaaPoista
 137. Joku alle viisitoistavuotias hylkiökokelas lähetti mielestään "jännä, ku jännä kuva"-linkkejä, ja hekottelee osaamistaan tässä isossa, uudessa maailmassa.

  Jape antoi minulle hyvät neuvot linkkien tekemiseen, sääli että sekin oppi meni jonkin äidin pikku kusipään takia hukkaan.

  VastaaPoista
 138. Kyllähän periaatteen pitäisi olla se, että vain tilatut työt tehdään ja maksetaan.

  Oliko huoltamo pieni yksityinen vai iso merkkihuolto? Huoltomiehet olivat siis turkkilaisia? Omistajia, sukulaisia vai vain töissä?

  Ellen pelkäisi sortuvani rasismiin, epäilisin kulttuurieroja. He kuvittelivat itsenäisen toiminnan olevan palvelua?

  Kun itse olen vienyt autoni huoltoon, huoltoneuvoja on kysynyt joka kerran, että sopiiko että kuluneet kulutusosat vaihdetaan, mutta isommista ylimääräisistä töistä soitetaan. Aina on sopinut ja toiminut.

  Paljonko he veloittivat katsastuksessa käytöstä?

  VastaaPoista
 139. Ymmärrän toki myös sen, että haluat oman blogisi keskusteluja johdatella suvereenisti. Hyvänä esimerkkinä on vuosi sitten ollut depatti van Vaarin kanssa. Muut miespuoliset kommentoijat asettuivat Valtoa lukuunottamatta puolustamaan hienovaraisesti Vaarin näkemystä siitä että sietokykysi hyväksyä ja käydä rehtiä väittelyä nostamiesi asioiden keskeisistä väittämistä ja näkemyksistä on aika "oikukas".

  Asiat livahtavat viime kädessä aika usein periaatteellisiksi, moraali ja etiikka käsitteiksi, usein jopa esitetyn asian kannalta merkityksettömiksi. Kiivaasti haluat kovaakin depattia, mutta täysin omin perusteluin ja totuuksin. Erittäin vaikealta, lähes mahdottomalta näyttää joskus olevan umpikujaan tai todentamattomaan ajatustenvaihtoon ajautumisen hyväksyminen.

  Minun tapauksessa tuo raja ahdistelusta, kalvamisesta ja kiusaamisesta tuntuu välillä täyttyvän todella vähästä erimielisyydestä. Osittain se tietenkin johtuu ulkopuolisuudesta ja anonyymiydestä. Ajatuksia ja kannanottoja ei tarvitse sosiaalisesti hyväksyä ja arvottaa yhtä "kevyin" perustein. Kasvoton ja historiaton, ryhmädynamiikan ulkopuolella oleva keskustelija on hankala ja liian arvaaton.

  VastaaPoista
 140. Syyttelyn ja hymistelyn väliin mahtuu mieletön määrä suhtautumistapoja. Ääripäät ovat tarpeettomia etenkin kun en itsekään ole syyttämässä ketään, ihmettelemässä vain suomalaisen työn laatua, joka on pyytämättä liiankin hyvä.

  Summa summarum: tytär on nyt tyytyväinen, sillä se mitä tehtiin, oli hänelle hyödyksi. Työstä ei sinänsä laskutettu liikaa, vaan kaikesta tuli vastinetta. Pojat olivat jopa pesseet ja imuroineet auton sekä ulkoa että sisältä ilman että se oli laskussa, ja loppulaskusta tiputettiin vielä satasten päälle mennyt 20 euroa. - Tytär sanoi jatkossakin käyttävänsä poikien huoltamoa, mutta sopivansa tarkoin, ettei tehdä muuta mitä on sovittu ilman puhelinsoittoa. Juuri nyt hänellä ei olisi oikein ollut varaa tähän kaikkeen. Ja se katsastuskin olisikin muuten ollut vasta helmikuussa.

  VastaaPoista
 141. Tapsa,

  huoltamon nimi on täysin suomalainen - muotoa en muista ja ehkä on hyvä, etten pane sitä tähän, sillä pojat siis tekivät ihan hyvää työtä, joskin ylimääräistä vähän kuin väkisin. Pojat olivat työntekijöitä. En osaa sanoa, kenen omistuksessa liike on.

  Minäkin olen päätynyt lopulta kulttuurieroihin. He taisivat palvella naista.

  Työn osuus laskussa oli varsin pieni, suurimmat kohteet olivat akun hinta, katsastusmaksut, öljyn hinta, pesuista ja imuroinneista ei laskutettu. Kokonaislasku oli toisaalta pieni tehtyyn nähden.

  VastaaPoista
 142. Olet nyt aika metsässä Arska,

  keskustelujen rönsyilyhän nimenomaan todistaa sen, että en ohjaile keskusteluja millään tavoin, vaan tulen mielelläni mukaan toisten keksimiin poikkeaviinkin aiheisiin, runoiluihin ja satuiluihin. En ole koskaan korostanut, että pitäisi pysyä minun alkuperäisessä aiheessani.

  Sinä et tosiaan taida huomata itse, että koetat turhan usein kääntää jutustelut aina bloginpitäjän heikkouksiin? Kaivelet vuosien takaisia sanomisia ja vertaat niitä uusiin sanomisiin. Kyllä minä nimitän tällaista kalvavaksi asenteeksi.

  Asioistahan täällä on kiinnostavampaa puhua kuin minun vioistani, joita sinä nostat haarukannokkaan vähän joka keskustelussa.

  Ilahduin jo kerran, kun puhuit pari sanaa itsestäsi ja valokuvausharrastuksestasi. Jatkapa sitä linjaa!

  VastaaPoista
 143. Renkaanvaihto on renkaanvaihto, oli auto priima tai romu.

  Jos huoltoliikkeessä ollaan sitä mieltä, että auto tarvitsee korjausta renkaanvaihdon lisäksi, niin asiakkaalle pitää soittaa ja kertoa asiasta kustannusarvion kera. Jos asiakkaaseen ei saada yhteyttä, niin asiasta kerrotaan auton noudon yhteydessä.
  Asiakas sitten päättää mitä korjataan ja missä.

  Kyllä noita Iineksen tyttären kokemuksen mukaisia juttuja tapahtuu ihan suomalaisvoiminkin pidetyillä korjaamoilla.

  Ehkä kyse oli hieman kulttuurieroista. Pojat halusivat palvella hyvin nuorta naista.

  Arskan vänkäämisestä tulee mieleen Japen vänkäys Iineksen akunvaihdosta.
  Autohan noudettiin Iineksen kotipihalta ja siihen vaihdettiin akku ja kaikki tämä reilulla satasella.
  Jape vänkäsi monen kommentin verran Iineksen maksaneen ylihintaa, tyhmä kun on.

  VastaaPoista
 144. Mieleeni tulikin tuo akunvaihtoni, josta kerroin täällä. Se oli ihan normijuttu, ja sujui hyvin, mutta jotain väärää siinäkin oli.. Minun olisi tullut hakea itse akku jostain varaosaliikkeestä tarjoushintaan ja kiikuttaa se kainalossani jollekulle tee-se-itse-korjaajalle, joka olisi hoitanut hommat hymypalkalla, ja vaihtanut ne renkaatkin samalla.

  VastaaPoista
 145. Vaan kertokaapa minulle, mitä liikkui niiden vantaalaisten huoltamomiesten mielessä, jotka käyttivät renkaan- ja öljynvaihtoon jätetyn auton omin päin katsastuksessa ja olivat tehneet siihen lisäksi ilmastointirempan ja vaihtaneet kaikki tuulilasin sulat? Tytär juuri lähetti tekstarin. Kenties vähän joutilaampi ote tekisi heille hyvää?


  Miksi siis koko tämä miinusmerkkinen muistelus ja kysymyksenasettelu jos kerran kaikki olikin mitä parhaiten.


  Sitäpaitsi, enpä tässä juurikaan ole jankannut. Aika perusteeton vertaus erääseen "vanhaan jäärään".

  VastaaPoista
 146. Tuosta huoltokeikasta muut olivat loppujenlopuksi samalla kannalla kuin alunperin esitin.


  Tuo Iineksen tuohtuminen ei sittenkään jotunut edes koko jutusta, vaan kahdesta aiemmasta.

  VastaaPoista
 147. Myöhemmässä puhelinkeskustelussa pohdimme yhdessä asian hyvät puolet, tytär kun säikähti ensin nelinkertaista huollon hintaa, siitä mihin oli varautunut. Lähetti tekstarin tässä säikähdystilassa.

  Totesimme myöhemmin iltapäivällä, että hyvähän se on, että nuo jutut tehtiin, vaikkei pyydetty. Katsastuskin on pakollinen. Kaikesta rahankäytöstä saatiin siis lopulta vastine, kun räknättiin, ja kokonaislasku oli tehtyyn työhön nähden edullinen kuitenkin.

  Onko sinusta Arska mahdoton ajatus se, että ihminen pystyy järkeilemään asiat ja näkemään niissä pohtimisen jälkeen hyvät puolet?

  VastaaPoista
 148. Minä näen ja koen tämän blogin Iineksen hyvän hyvyyttään ylläpitämänä keskustelupalstana, jossa voi ottaa käsiteltäväkseen minkä asian tahansa ilman, että anonyymikuoro huutaa "väärä aihe" (sellaista tapahtuu tarpeeksi muualla, esim. Kemppilässä).

  En siis pidä tätä raastupana, jossa Iines toimii ylituomarina, yleisenä syyttäjänä, puolustusasianajajana ja syytettynä - tilanteesta riippuen. En ymmärrä näkökulmaa, että täällä pitäisi väitellä periaatteella Iines vastaan muut.

  Kuka meistä sitäpaitsi on täydellinen? Niin paljon soopaa kuin minäkin olen täällä parin vuoden mittaan suoltanut... luojan kiitos, ettei kukaan niitä muistele ja vaadi minua tilille.

  Puhumattakaan mitä muualla olen pöljäillyt ja pälättänyt.

  Antakaamme siis Iineksenkin olla oma ihana itsensä, erehtyväinen ja erehtymätön, tilanteen mukaan.

  VastaaPoista
 149. No eipä tietenkään.

  Minähän sain jo täystyrmäyksen heti kättelyssä.Jälkeenpäin siihen sotkettiin kaikenmaailman kalvuut ja kaivamiset jälkeenpäin. Alkuperäisissä jutuissa ei ollut minkäänlaista vanhojen asioiden kaivelua vaan päreeseen liittyvää depatointia.

  On aivan käsittämätöntä miten selvät kysymyksenasettelut käännettiin ja väännettiin tarkoitushakuiseksi kiusanteoksi. Eihän minulla ole ollut tiedossa kenenkään tekstiviestittelyjä eikä puhelinkeskusteluja sen enempää kuin itse aluperin tällä palstalla julkaisit.

  Tuon ainoan tiedon perusteella minkä esitit oli asiat hoidettu molemminpuolin päin persettä, niinkuin asian esitin. Nuo jälkeenpäin julki laitetut tiedot eivät millään tavoin liity siihen mitä sanoin.


  Toinen käsittämätön närkästyksen kohde oli "ikkkunoiden huurtuminen". Miten helvetissä sen voi nähdä kiusantekona. Missään et maininnut että asia oli selvinnyt ja minä vain yritin auttaa itselleni päivänselvässä asiassa.


  Todella röyhkeää vääristelyä ja leimaamista.

  VastaaPoista
 150. Annetaanpas tuon autonhuoltojutun nyt olla.

  Lupaan täten, etten konsanaan enää avaudu sanallakaan, mitä huoltotoimenpiteitä minä tai lähisukuni autolleen tekee.

  VastaaPoista
 151. Olisko gynofobiaa taas ilmassa? Tai peräti misogyniaa?

  ^^^^^^^^^^
  Minua raivostuttaa nykyautoissa se, ettei niiden pikkunippeletä, jotka särkeentyvät, voida korjata vaan siihen kylkiäisenä pitää ostaa puoli autoa.

  Esimerkki Rellunpippanan (vm 2006) ikkunannostimessa olevat muoviosat. Kun sellainen hajoaa (ja hajoaa varmasti Suomen pakkasissa) ei tulitikkuaskin kokoista läpyskää ole vaihto-osana erikseen olemassakaan vaan pitää ostaa koko nostimen koneisto moottoreineen ja se maksaa... arvatkaas...? Ai ette? No, vajaat 650 € plus työt, noin tunti-puolitoista päälle!

  VastaaPoista
 152. Törkeän kalliita nuo varaosat moottoreineen ovat, Valto. Tuossahan kaatuu ihmisen budjetti. Mikään pienin osanenkaan ei toimi ilman moottoria tai sisäänrakennettua pienoistietokonetta.

  Minua hirvittää jo etukäteen mahdollinen uuden auton osto, kun olen katsellut, miten hankalaa monen on selättää uuden autonsa hienoudet. En tahtoisi käyttää aikaa vempainten opetteluun. Useimmissa koneissa ja kojeissa on aivan liikaa toimintoja.

  VastaaPoista
 153. Tekemättä vähääkään vääryyttä dopinginvastaiselle taistelulle, päinvastoin, tätä Iineksen uskomatonta uhriutumista ja venkoilua voi verrata tapaus Lallukkaan. Mies käytti kiellettyjä aineita ja huomasi joutuvansa heikoille jäille, keksi syyttää media ajojahdista. Uhriutumalla hän halusi katseet kääntää itse asiasta muotoseikkoihin ja häneen kohdistuvaan vääryyteen.

  Tässä asiassa on vedetty päälleni niin monta olkinukkea ettei mitään rajaa. Minulle ja itse asian kannalta on aivan yhdentekevää ketä tuossa ko. episodissa oli mukana. Se, että mukana oli äiti ja tytär ei tee siitä koko perheen, ahdistelua ja kiusaamista eikä henkilökohtaista panettelua.

  Kaikkein omituisin juttu on se, että nyt kun täysin perusteettomat väittämät ja syyttelyt on heitetty päälleni, niin kielletään keskustelu koko asiasta ja että "avautuminen" oli tuo virhe. Ilmeisesti se ei olisikaan ollut avautumista jos lopputulema olikin, niinkuin loppuraportoinnista voi todeta, sujunut itseasiassa tosi hyvin.

  Hyväksyn mielihyvin sen ideaaliajatuksen että nimimerkki "Jape" olisi tämän blogin ainut krittinen ääni, soma näppy lihassa ja "vänääjä", niinkuin hän itse luonnehtisi vasta-argumentoijaansa. Puusilmäinen ja selvään agendaan omaava kinastelija olisi ilmaisutaitoiselle helppo hallittava.

  VastaaPoista
 154. Uuden auton ostoa on turha pelätä siihen liitetyn tekniikan takia. Vielä löytyy paljon uusia autoja joiden "karvahattumalleissa" ei turhia härpäkkeitä ole juuri nimeksikään. Autoja myydään tietenkin tekniikka edellä, mutta pyytämällä esittelyä perusmalleista, löytää myös sellaisen.

  VastaaPoista
 155. Tällaista vänäämistä en yksinkertaisesti jaksa enkä usko lukijoittenkaan jaksavan, Arska. Olisi kaikille kiinnostavampaa puida asioita ja ajatuksia, syntyjä syviäkin kuin vääntää juttua bloginpitäjästä.

  Autonhuoltojuttu on nyt puitu ja on todettu, että tapauksessa meneteltiin väärin, mutta ei pahassa eikä ahneessa tarkoituksessa, välistä ei vedetty eikä tyhjästä laskutettu.

  Huoltamon tulee periaatteessa noudattaa asiakkaan työmääräystä ja neuvotella asioista, jos selvää työmääräystä jostakin muusta ei ole. Tämä on selvää, ja jos tästä olisi tullut riitajuttu, on selvää, että asiakas olisi tässä voittanut.

  Asiakas sattui kuitenkin olemaan kypsästi suhtatuva aikuinen, joka ensi säikähdyksestä selvittyään käänsi tapahtuman mielessään positiiviseksi. Minusta moni voisi ottaa oppia tästä suhtautumistavasta.

  VastaaPoista
 156. Tuollaisten erikoisosien tilalle kannattaa katsastella netistä käytettyä varaosaa. Pienen googlettamisen perusteella voisi arvioida, että sen saisi helposti puoleen hintaan tuosta Valton esittämästä.

  VastaaPoista
 157. Niinpä.


  Ehkä kannattakin esittää kysymys lukijoille.

  Onko nimimerkki Arska vänännyt liikaa tai väärin argumentein Iineksen kanssa?

  VastaaPoista
 158. Arska hoi! Mitä ihmettä sinä noista autohuolloista keuhkoat? Eihän se ole sinun pussistasi pois, jos joku muu maksaa euron enemmän kuin sinä kumien vaihdosta.
  Mutta tähän kannattaa kaikkien tutustua:

  http://yle.fi/alueet/lahti/2011/11/nettihait_raatelevat_kaikki_3046173.html

  Tiesittekö, että vaarallisin puheenaihe netissä on lasten imettäminen?

  VastaaPoista
 159. Äskeinen linkkini ei toiminut. Mutta ehkä tämä:
  yle.fi/alueet/lahti/2011/.../nettihait_raatelevat_kaikki_3046173.html?...

  VastaaPoista
 160. Minulla toimi tuo ensimmäinen linkkiosoitekin kyllä, Kolehmainen.

  Juttu on vallan hyvä ja hyödyllinen, ja voisin allekirjoittaa sen sanoman, jopa tässä blogissa jossain määrin ja muodoin tapahtuneena. Kärpäsestä tulee härkänen, asia muuntuu ihan toiseksi, mitä se alun perin oli.

  VastaaPoista
 161. Tapsa on oikeassa, emme ole täällä käräjäoikeudessa, vaan Iineksen keskustelukamarissa.

  Pelkkä oikeassa oleminen on tylsää; minä yleensä pyrin olemaan oikeassa, mutta väärässä.(mahdollisesti jörn donner, mutta ainakin riku riemu)

  VastaaPoista
 162. "Minä näen ja koen tämän blogin Iineksen hyvän hyvyyttään ylläpitämänä keskustelupalstana"

  Juuri näinhän tilanne. Keskustelunaiheet vaihtelevat. Tarvitaan monenlaisia Internet-keskusteluja. Kunnioitan Iinestä ja Kemppistä, jotka jaksavat pitää yllä näitä keskustelupalstoja. Kummassakin on fiksua sakkia ja harvoin ilkeilyä.

  VastaaPoista
 163. Minusta pelkkiä ilkeilyjä on liikaa.

  Kiitos, Iines, että blogiasi kirjoitat ja ylläpidät kommentointeja!

  VastaaPoista
 164. Kiitos, ystävät! Minustakaan keskustelupaikka ei ole mikään vääntöpaikka tai käräjäsali saati hollitupa, mutta ei sitten taas mikään harpunsoittopaikkakaan.

  Paras tulos syntyy, kun kunnioitetaan muita, enkä tarkoita nyt mitään kunnianosoituksia, vaan käytännössä nettilähimmäisen ajattelemista ja arvostamista elävänä ja tuntevana ihmisenä.

  Ja sitä ei voi kieltää, että positiivinen asenne on voimavara, josta muutkin saavat hyvän mielen. Tämäkään ei tarkoita sitä, ettei saisi olla kriittinen ja näyttää tunteitaan, tuiskahdellakin, sillä aito rehellisyys tenhoaa aina ja on vain hyväksi. Mutta semmoinen turhanpäiväinen negatiivisuus syö muitakin kuin kohdettaan.

  VastaaPoista
 165. Teemaan liittyen vaihdan puheenaiheen hieman seksikkäämmäksi (ainakin mediasellaiseksi).

  Viittaan tähän skandaaliin, kun pari persuäijää ei meinaakaan tulla Linnan tv-tanssiaisiin, vaikka on kutsuttu. Toinen kuulemma siksi, kun häntä ja yhtä sotaveteraania loukkaa katsella homojen tanssia.

  Mielenosoitus on toki oikeansuuntainen, mutta aivan riittämätön.

  Kunnon rähinän ja sanomansa takuuvarmasti perille Hakkarainen ja Oinonen olisivat saaneet, kun olisivat tanssineet siellä keskenään!

  Siinä protestissa olisi ollut munaa.

  VastaaPoista
 166. Sitä ei ole missään julkaistu, että Hakkarainen kutsun saatuaan lähetti linnaan kysymyksen: "Saaks sirkkelin ottaa mukaan?" - eikä saanut vastausta.

  Oinosen sukupuoliseksifantasioihin en osaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
 167. Hyvä, että se yksi sivistymätön moukka pysyttelee pois Linnasta!

  Kovasti herkkähipiäinen on sellainen joka ei saata katsella miesten tanssia. Miksipä sitä muuten pitäisi katsellakaan? Sen kun keskittyisi pyörittämään omaa daamiaan.

  Eikös muuten homofobia kerro usein omasta salatusta kallistumisesta ko. suuntaan?

  VastaaPoista
 168. Sotaveteraanien joukossahan on, niin kuin mediassa on nyt kerrottu, ollut monia homoja. Niistä asioista ei vain ole kovasti puhuttu. Ja mikäs se Mannerheimkin lopulta oli?

  Hakkarainen on tollo, samoin Oinonen.

  VastaaPoista
 169. Kiitos . . .  näistä vuosista.

  VastaaPoista
 170. Linnanjuhliin menevät eivät kuitenkaan ole tolloja, he ovat vain itsestään tietoisia ja pintaanpyrkiviä, jos eivät sitten siellä jo naama alaspäin kellu.

  Laitan tähän kappaleen, jota olen kuunnellut ainakin puoli iltaa, se kertoo minusta! - Jethro Rostedt, eiku Jetro Tull!

  Laitan sattuneista syistä näin:
  http://www.youtube.com/watch?v=plZOtkwBOq4

  VastaaPoista
 171. Tapsa, etkö ole nähnyt vielä, kuinka Penalta ja Hakkaraiselta tanssi Linnassa kävisi? http://www.youtube.com/watch?v=1aP8gGjLXq0

  VastaaPoista
 172. Äläs nyt, Arska. Jos olet tähän asti kestänyt, niin mikäs ettet jatkossakin.

  Minulla ei ole mitään sinua vastaan, mutta olen arvellut, että sinulla on minua vastaan. Luen kommenttisi aina tarkkaan, olet viisas ihminen, vaikka vähän äkkijyrkkä minun suhteeni.

  VastaaPoista
 173. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 174. Aivan, näköjään muutkin kaikkea pyhää irvailevat ovat keksineet saman... Mutta tekisivät se oikeasti, siitä se riemu repäisi (en tarkoita Rikua, enkä vihjaa hänen seksuaaliseen suuntautumiseensa, sillä kaikesta huolimatta se on yksityisasia).

  Mutta huomaanko oikein, ettei täällä pidetäkään ihmisiä ihan oikeasti tasa-arvoisina? Juntteja, sivistymättömiä ja tyhmiä saa morkata mielin määrin...?

  VastaaPoista
 175. Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira, Tapsa. Enkä tarkoita nyt syntymävajautta, vaan sellaista tyhmyyttä, joka tulee, kun on resursseja mutta ei viitsi ottaa asioista selvää, ei lue, ei seuraa lehtiä, ei aikaansa.

  Siksi sanon Hakkaraisesta ja Oinosesta, että tolloja ovat. Äijillä on resursseja ja tuhannen taalan paikka vaikuttaa yhteiskunnan asioihin, mutta ei, ei yhdistä, piuhat ovat irti.

  VastaaPoista
 176. Tyhmyydestä.

  Jos on luontojaan luontevasti tyhmä on se oikeastaan etuoikeus elämässä kun vain sen kanssa päänsä elämän ylitse vie.

  Mutta kun käyttää "viisasta tyhmyyttään" näiden luontevasti tyhmien jallittamiseen päästäkseen helpoille päiville, on se jotain sellaista, jolle ei muuta voi kuin irvailulla koettaa painaa asemaansa joka sille kuuluu.

  Teuvo Hakkarainen nyt jotenkin sopii raameihin "luonnollinen tyhmä" kun kuuntelee hänen haastattelunsa:

  http://areena.yle.fi/audio/1321453442898

  Pentti Oinosen "viisas tyhmyys" on jotain sellaista, ettei sille oikein sanoja löydy. Sanoisinko, ettei hän ole kenenkään muun asialla kansanedustajanakaan kuin vain itsensä. Jos olisi, se näkyisi jo.

  VastaaPoista
 177. Minä en usko Hakkaraisen olevan sen tyhmempi kuin kukaan muukaan. Sitä sopii kysyä, onko eduskunta oikea paikka sellaisille, joita isot paperiniput eivät viehätä.

  Sellaisia on eduskunnassa ollut aiemminkin. Lehdistö ei heihin ole kuitenkaan takertunut samalla lailla kuin Hakkaraiseen; ovat edustaneet oikeaa puoluetta.

  Se on aika jännä asia tuo demokratia, kukaan siitä ei oikein tunnu tykkäävän.

  Presidentti-instituution halventaminen ei ole sekään kovin tasokasta valtioelimiin kuuluvilta henkilöiltä.

  VastaaPoista
 178. Riku, niin kun ei ole olemassa sitä TO-testiä, on vain ÄO-testi.

  Minäkin olen sitä mieltä, että Hakkaraisessa menee sahurintyönsä taitavasti osaava työmies "paperimiehenä" eli kansanedustajana hukkaan.

  VastaaPoista
 179. En jaa perusuomalaisten ohjelmaa, mutta olen sitä mieltä, että koko kansaa pitää kuunnella. Mediassa kieppuu pieni sakki, joka kuvittelee olevansa Suomi. Maailmassa, Suomessakin on monenlaisia mielipiteitä. Pitäisi oppia kuuntelemaan. Sitä on demokratia. Pitää osata tehdä myös kompromisseja. Muuten tulee pahoja yhteeentörmäyksiä.

  VastaaPoista
 180. Koko kansaa tässä nyt kuunnellaankin. Oikeus on olla ja sanoa juuri noin kuin nyt on sanottu.

  Näitä sanomisia pitää kuitenkin saada arvioida ja kritisoida, sillä sekin on demokratiaa.

  En oikein ymmärrä sitäkään tuoretta kohua, että itsenäisyysjuhlia ei saisi televisioida, koska niistä on tullut niin pinnalliset.

  Asioita voisi katsoa niinkin, että kauniilla pukeutumisella ja nätiksi laittautumisella kunnioitetaan Suomea. Kotisohvilta sitä on mukava katsoa, vailla kademieltä. Suon mielelläni kutsutuille ilon osallistua juhliin täysin palkein. Ainuttakaan henkilöä ei ole kutsuttu ansiottomasti, ja kaikkia ansioituneita ei tietenkään voida kutsua.

  En pidä myöskään tarpeellisena supistaa juhlaa koskemaan vain sotaveteraaneja, sillä isänmaallisuus on koko kansan asia, isänmaa kuuluu kaikille. Ja äidinkieli.

  VastaaPoista
 181. Oikeastaan vihjasinkin siihen, että on hieman ongelmallista haukkua väärämielisiä "tyhmiksi", kun siinä samalla ihan vahingossa paljastaa, että oikeasti ei arvosta vähemmän älykkäitä.

  Kaikilla on kuitenkin jakamaton ihmisarvonsa, kaikilla yhtä suuri.

  Kyseessä on tietysti myös semanttinen ongelma. Ehkä olisi parempi kutsua typeriä puhuvia vaikka vain typeriksi. Se ei viittaa suoraan älyyn.

  Mutta se itse ongelma on ja pysyy: paremman väen piiloasenteellisuus erilaisia - maalla asuvia, rumemmin pukeutuvia, kouluja käymättömiä, erimieltä olevia - kohtaan.

  Se on vakava ongelma.

  VastaaPoista
 182. Mitä tulee Linnan juhliin, niin enemmän ne ovat ehkä valtiohallinnon kuin koko kansan juhlat. Kutsutuissahan on valtava yliedustus armaan byrokratiamme edustajilla.

  Malliksi sitten mukaan kutsutaan muutama hörhö nomenklatuuran ulkopuoleltakin. Urheilu-, viihde- ja kulttuuriväki on asia erikseen.

  VastaaPoista
 183. No, tässä tuli kuitenkin kai selväksi juuri se, että on syntymävajausta tyhmyys-älykkyyssektorilla, ja sitten on itsehankittua tyhmyyttä, eli sitä että ei käytetä omia resursseja, vaan tiedon puutteessa omaksutaan vaikka mitä stiiknafuulioita.

  Synnynnäiselle vajeelle ei voi olla vihainen. M.o.t.

  VastaaPoista
 184. PS

  Typeryys on kieltämättä parempi sana itseaiheutetulle tyhmyydelle.

  VastaaPoista
 185. Tapsa, helppoa on arvostaa ihmisiä, joiden suusta pulppuaa viisauksia eli sanoja, joiden kautta muutkin oivaltavat jotakin.

  Ei silti sammakoita suustaan päästelevien ihmisten arvo ole piirun verran vähempää (tai enempää).

  Vähän vaan on väsynyttä argumentointia esim. homojen mollaaminen. Hohhoijaa.

  Ei tuo lisäarvoa (sydämen lämpöä tai mielen kirkkautta) sen paremmin sanojalle kuin kuulijalle.

  Sellainen on kallisarvoisen puhumisen lahjan tuhlaamista.

  VastaaPoista
 186. Jokainen ihminen on lau... ei kun jumalan kuva, sanoo pyhä kirjamme. Jumalaa kai tässä pitää sitten syyttää, jos kuva ei aina miellytä?

  Toisaalta niinkin on sanottu, että ilman saatanaa kristinusko olisi ahdistava, totinen ja tylsä.

  On lohdullista tietää, että vaikka emme ehkä ole täydellisiä, niin kuitenkin aina vähän parempia kuin vanha vihtahousu, tuo jumalan luoma.

  Huom. tämä teologinen pohdiskeluni pohjautuu oletukseen, että jumala on kaikkivoipa, kaikkitietävä ja äärihyvä.

  VastaaPoista
 187. Jaa nyt jo Jumalaa syyttämään ;)

  Eikös se ole ihan ihmisen oma ansio ja vika millainen pärstä sieltä peilistä katsoo.

  Ihminen on luotu Jumalan kuvaksi (vai miten se Raamattu sanoo) eli se oli alkupiste.

  Aikas alas olemme ihmiskuntana menneet, ihan itse ja omin valintoinemme.

  VastaaPoista
 188. ”Jumala, henki, jos olen kiistellyt kanssasi sun,
  katso, uhkani haipuu.
  Tosin ei vielä liene selvinnyt sinäkö loit mun,
  vai sinut ihmisen kaipuu..."

  Näin Hellaakoski. Eli tuokin kysymys on vielä ratkaisua vajaa. Niin kuin moni muukin.

  VastaaPoista
 189. No, mihinkäs Loistava Polku on kadonnut?

  VastaaPoista
 190. Se oli surkea juttu, Tapsa, koska siinä ei ollut mitään varsinaista aihetta. Tekemällä tehty. Ja minä en lopulta oikein ole monologi-ihmisiä.

  Siitä olen vain pahoillani, että mukana meni muutamia kommentteja, jotka olivat ihan mukavia. Mutta kuten sanoin - tyhjästä on paha nyhjäistä.

  VastaaPoista
 191. Olisihan kuitenkin ollut kiinnostavaa katsoa mihin tämä "tyhjä juttu" olisi johtanut ja mitä kaikkea siitä olisi siunaantunut - luulenpa, että kaikenlaista.

  Mutta nythän siellä on jo uusi tarina ja tulevaisuus on jälleen avoin. Sinne.

  VastaaPoista
 192. Tapsa, olet tietysti oikeassa. Ei saisi olla näin nättinokkainen, että jos kala ei heti syö, tulkitsee siitä, että meri on tyhjä kaloista. Mutta kirjoitin nyt uuden jutun suoraan sydämestäni, en rassannut väkisin. Lupaan olla sen kanssa kärsivällinen.

  VastaaPoista