Nainen katsoo ikkunasta ulos - tai sisään, kuten naiset kautta aikojen ovat tehneet. Hän näyttää joutilaalta samalla tavoin kuin kalastaja veneessään tai metsästäjä peuraa odotellessaan.
11.5.2012
Kevätpäiväkirja 4. sivu: Pieni elämä - haittaaks se?
9.5. Väliin epäilee, että elää elämätöntä elämää. Kun on vain vähän ulkoista happeningia ja kun ei itse mene minnekään. Jos joku järjestää jotain, sitä alkaa järsiä tapahtumaa ennalta. Niin kuin sitä, että kaupungissa järjestetään jokin Keväthumaus, jonka tähtiesiintyjä on Pirjo Liimatta, Master Chef -kilpailun kolmonen, ja kun Seijan Vaatteella on mekkotanko ulkona ja sisällä pannu kuumana, ja kun kirjastolautakunta kutsuu kirjailijan kuorma-auton lavalle asetetun mikrofonin taakse lausumaan, se on naapurikaupungin emäntä, joka on julkaissut runojaan omakustanteena.
Sitä ihmettelee toistamiseen, miten Aino Kallas on voinut sanoa eläneensä elämätöntä elämää. Runoilijoitten jumalatar, meren yli mennyt, kaivattu, kaipaaja. Miten tuommoinen voi sanoa, että hänen syvin ja persoonallisin elämyksensä on ollut elämättömyys ja että se on hänestä tehnyt sekä taiteilijan että persoonalllisuuden. Persoonallisuuden tekee sitä paitsi mikä tahansa asia kenestä tahansa, pahoinpitelykin, tuommoista ei tarvitsisi henkevän kirjailijan sanoa ääneen, saati paperille. Vaan kenties Kallas tarkoittaakin, että elämättömyys on tehnyt hänestä Persoonallisuuden.
Varastin aamulla terveyskeskuksen odotustilasta naistenlehden. Odotin, ettei kukaan näe ja sulloin lehden taitettuna pieneen käsireppuuni paksun lompsan viereen. Aloin nimittäin himota juttua Pieni elämä - haittaaks se. Sen on kirjoittanut muuan Juha Heinisuo, kuvasta päätellen oikein kaunis nuorimies. Juhan jutussa sanotaan, että pitää esittää, että elämässä on paljon sisältöä. Tätä minä olen aina sanonut, että suljetussa talossa ne vasta kurpitsajuhlat ovatkin! Ihmiset ovat toisaalta hyvin hauraita ja vähän hukassa hyvinvointinsa keskellä, heitä tulee vähän surku, kun juoksevat kuin päättömät kanat Raakkelin kartanolla - näky lapsuuden kultavainioilta.
Pitäisi kirjoittaa Einesbaariinkin, Vartion kirjasta pieni juttu, Kaikki naiset näkevät unia. Motiivini on katsoa, missä määrin teos on kestänyt aikaa, kuusikymmenluvulta tänne asti. Vieläkö naiset kohkaavat samoin kuin muistan rouvan Pyyn kohkanneen? Vieläkö he uppoavat itseensä, kun lapset ovat pois jaloista, toisissa huoneissa, kuten Vartion kirjassa lapset ovat kaiken aikaa kuulumattomissa, näkymättömissä? Vai ovatko lapset edelleen toisissa huoneissa kuin äiti? Tämä lasten puuttuminen rouva Pyyn näyttämöltä ihmetyttää minua vaivaantumiseen asti, ihan kuin klassikossa olisi virhe. Onhan rouva Pyy sentään nuori kotiäiti ja hänen lapsistaan ei kirjassa ole juuri muuta kuin nimet. Ratkaisu voi piillä anopissa, joka asuu samassa huushollissa. Mutta silti. Minun pitää vielä silmäillä kirjaa, etten puhu sivuasioista.
10.5. Lehdissä on keskustelua siitä, että vauvoja ei pitäisi ottaa mukaan markettteihin, konsertteihin tai elokuviin. Arja Sutela -niminen ihminen sanoo näin, ja suuri joukko huolestuneita ihmisiä on toista mieltä. Onhan se nyt saletti, että vauva ärsyyntyy markkinapaikkojen valoista ja melskeestä ja vieraista hajuista, jos refleksit ovat tallella. Ja vauvan vieminen rokkikonserttiin on minusta henkistä pahoinpitelyä, piittaamattomuutta lapsen alkioasteesta. Vauva on pieni vain kuukausissa laskettavan määrän. Vai onko se sitten elämätöntä elämää, ettei pääse rokkikonserttiin tai shoppailemaan vauva selkärepussa?
(Valokuvat Iines, Pupu ja pytinki ja Ruusuja hopeamaljassa)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Aika hurjaltahan tuo kuulostaa, että itse Pirjo Liimatta on esiintymään tulossa.
VastaaPoistaVartion kirjaa olen lukenut vähän alusta, kiirusta en ole pitänyt, kun et sinäkään.
Muistan elävästi seiskyt-luvulta, kun Junkkarisen kappaleet olivat kaikkein kauheinta mitä kuvitella saattaa: "Johan murjas!"
Nyt, hieman iäkkäämpänä innostuin kuuntelemaan Pakilan satakieleltä, tai Riihimäen ruisrääkältä, miten vain, useammankin. Tuossa videossa näkyy kuuluisat nuottiporttinsa Riihimäen talossaan.
Hienosti myös viheltää esimerkiksi levyttämässään "kappale kauneinta Suomea!"
Kannattaako se sellainen laihduttaminen, eikö sellainen ole epäterveellistäkin? Silmä kovana tässä olen odottanut todellista kesän merkkiä, juttua jossa Mikko Kivinen kertoo: "Laihdutin sata kiloa!"
Minulla oli hiljattain muutaman päivän vapaa ja joku kysyi: "Meinaakko lähteä johonkin?", vastasin: "Tottakai, kadun toisella puolella olevassa kaupassa ajattelin käydä!"
Poistin loppukappaleen eli tuon maininnan viiden kilon laihduttamisesta ehkä turhaankin, vaan takaisin en saa, meni jonnekin kadonneiden tekstien hautausmaalle. Arvelin, että se rikkoo tekstin liian silppumaiseksi. Tiedoksi siis kaikille, että kappaleessa oli hurja uho viiden läskikilon pudottamisesta. Ensin lupasin kuitenkin syödä kakkua ja fileepihvin valkosipulivoilla.
VastaaPoistaSiis Junkkarisen laulun ihanuus on ehkä juuri sen kamaluudessa. Se on niin kornia, että menee jo ihanan puolelle.
Pirjo Liimattaa näkisi tänään täällä, ja taisi siellä olla Erkki Liikanenkin Jokkantainsa kanssa, jos vielä elää, meinaan.
Tuosta Aino Kallaksen elämättömyydestä. Wikipedian tietojen mukaan voisi helposti ajatella, että siinäpä on ollut tapahtumarikas elämä; monenlaista kuohuntaa. Ehkä jätti jotain itselleen tärkeää tekemättä.
VastaaPoistaJänöjussin kuva on hyvännäköinen, kun olet laittanut sen tuollaiseen polaroid-kameran kehykseen. Minulla on kuvat itse tekevä polaroid-kamera, vuonna 1996 sain sellaisen toivomuksestani lahjaksi. Kallis sellainen muistaakseni oli, liekö ollut viidensadan markan hujakoilla.
Iso se oli kuin helkkari. Kuvia oli kiva heilutella ja katsoa, kun kuva alkoi pohjalle pikkuhiljaa muodostumaan. Se oli silloin aika hienoa. Jonkinmoinen yllätys, kun nyt googlatessani huomasin, että sellaisia tehdään vieläkin. En ostaisi.
Sisareni tuli jokin kesä Suomeen polaroid-ihmevekotin mukanaan. Sillä tuli juuri tuommoisia valkoreunaisia kuvia, jotka ovat minulla kyllä vieläkin, vähän himmenneinä. Oli tosiaan hienoa katsoa, kun siitä hahmottui hitaasti valmis kuva. Kuvien ottaminen sillä oli kallista. Tyylivarkaat-sisutusohjelmassa käytetään muuten sellaista polaroidlaatikkokameraa. Oma sijansa silläkin erikoiskäytössä, ei tarvitse tulostaa kuvaa. Mutta ei siis muuten.
VastaaPoistaTuo lause on Aino Kallaksen päiväkirjoista. Hän sanoo myös, että voimakkaasti, intensiivisesti elävät ihmiset eivät tarvitse päiväkirjoja. Ne ovat elämättömyyden ilmastoa varten.
Ota tuosta nyt sitten selvä.
On siinä varmaan perää, tuossa Aino Kallaksen lausumasta päiväkirjan pitämisestä. Siinä mielessä perää, että tietyntyyppiset ihmiset pitävät päiväkirjaa, itsensä tarkkailijat. Mutta se, että intensiivisesti elävät olisivat tyytyväisempiä elämäänsä, on kyllä pelkkä luulo. Vetäytyjästä vain vaikuttaa siltä kuin kaikilla muilla olisi kauhean kivaa koko ajan.
VastaaPoistaKuten Riku viittasikin, niin Kallaksen elämä oli sivustakatsojan mielestä takuulla värikästä ja täyttä. Olihan hän oli tunnettua kulttuurisukua, Krohneja, aikansa julkkis. Ja oli suurlähettilään puolisonakin Lontoossa. Ja koki suhteen Eino Leinon kanssa. Kirjoittaminen toki on yksinäistä puuhaa.
Oletko lukemassa Kallaksen päiväkirjoja? Itse luin ne jo vuosikymmeniä sitten, ja muistan ne kyllä ihan mielenkiintoisina.
En lue nyt päiväkirjoja, vaan katsoin yhtä paksua kokoomateosta, jossa on kerättynä viisaiden naisten ajatuksia - vähän korni tapa koota kirja, mutta kirpparilta mukaan tullut.
VastaaPoistaOn perää, on, Kallaksen päiväkirjalausumassa. Toisaalta, luulen, että kyse on myös muista asioista, jos kartoitetaan päiväkirjan pitäjiä. Elämän kiihkeys ei välttämättä ole ankaraa biletystä.
Provoksi tuo kysymys elämättömästä elämästä ulkoisesti vähine tapahtumineen varmaan oli tarkoitettukin.
VastaaPoistaEiköhän elävyytensä tai elämättömyytensä tiedä aika pitkälti siitä että tekeekö niitä asioita mitä haluaa vai "himmaako" syystä tai toisesta. Ulkoisesti moninainen ja vaihteleva elämä ei tietenkään automaattisesti tarkoita sisäistä autiomaata eikä päinvastoin.
Jos hiukan provoan, niin päiväkirjan kirjoittaminen voi olla varsinaista oman napansa ympärillä pyörimistä. Minun päiväni, minun ajatukseni, minun kokemukseni siitä ja tästä ja tuosta.
Yleensä on hedelmällistä kääntää ajatukset pois itsestään sen sijaan että mässäilee itsellään.
Aihetta liippaa elämäkerrat.
Onko kukaan lukenut Isaacsonin Steve Jobs -elämäkertaa?
Jessus että se jaksoi pitää otteessaan jopa ihmisen, jota tekniset vempeleet eivät kiinnosta pätkääkään.
S. J. oli mielenkiintoinen ja ristiriitainen persoona; määrätietoinen perfektionisti, joka saattoi pillahtaa itkuun kesken tiukan palaverin. Despootti, joka kohteli ihmisiä ala-arvoisesti, vaikka hänellä selkeästi oli hyvä(kin) sydän.
Sitä jäin miettimään, että kai hän olisi voinut olla yhtä tinkimätön olematta silti törkeä.
Kaukana provosta, Kuunkuiske!
VastaaPoistaAjattelen oikeasti niin, että elämää ei mitata yksin ulkoisissa tapahtumissa, vaan myös hiljainen pieni elämä voi olla rikasta ja monitasoista. En kutsuisi tapahtumiltaan minimalistista elämää himmailuksi enkä downshiftailuksi, sillä miellän ne päälleliimatuiksi lifestyleiksi, metodeiksi, joita otetaan käyttöön kuin pilleri purkista. Vierastan muuten myös hiljaisuuden retriittejä, minusta tämmöisiä asioita ei yksinkertaisesti voi paketoida ja tuotteistaa.
Päiväkirjan kirjoittamisia on toki monenlaisia, mutta ei aina pyöri oman navan ympärillä. Yhtä lailla voi tarkkailla vaikka maailmanpoliittisia kuhinapesäkkeitä, kaikkea, mikä kiinnostaa.
En ole lukenut Jobsin elämäkertaa, mutta useitakin luonnehdintoja hänestä ja kirjasta. Hyvin monessa kirjoituksessa hänet mainitaan narsistiksi, narsistiseksi, isoksi paskaksi, raivopääksi. Tällainen ihminen ei voi muuttua hyväksi, narsistia ei voi parantaa törkeydestä. Toisaalla Jobs mainitaan neuroottiseksi, mutta neuroottinen ei yleensä ole paskiainen, vaan muuten ristiriitainen. Mielenkiintoinen tapaus kuitenkin.
Puhuimme kahdesta eri asiasta.
PoistaMinun himmaamiseni tarkoitti sitä, että ihminen on kuin sivustakatsoja omassa elämässään, koska hän ei uskalla / rohkene / ilkeä tehdä asioita, joita haluaisi. Niinpä hän sitten elää elämätöntä elämäänsä tyytymättömänä.
Ihminen, joka on tietoisesti valinnut elämän, jossa sisäinen maailma ehkä ulkoisesti vähempine tekemisineen on keskiössä, ei totisesti elä elämätöntä elämää.
Downshiftaaminen on typerä sana, mutta kertoo siitä, että ihminen tosiaan on saattanut oivaltaa jotakin siitä mihin elämänsä kannattaa käyttää. Miksi pitäisi pysytellä oravanpyörässä, joka tuottaa vaan lisää kiirettä ja stressiä hyvinvoinnin menetyksen hinnalla?
Vaikka downshiftaaminen on muotia, se saattaa silti kummuta sisäisestä oivalluksesta.
Tietenkin ihminen, joka alunpitäenkin ohjautuu sisältä käsin, ei ajaudu tilanteeseen, jossa hänen tarvitsisi dowsnshoftata.
Hänellä on koko ajan ollutkin selvillä minkä varassa hän elää. Viis siitä miten muu maailma ostaa ja kuluttaa ja kiirehtii asiasta toiseen; ei sisäinen tyhjyys sillä täyty.
Käsitin "himmaamisen" omaehtoisena metodin kaltaisena toimena vähentää tehoja ja keskittyä johonkin sisäiseen, syvempään tapaan elää, vähän kuin downshiftaamisessakin. Ihan hyvä minustakin, jos ihminen ylipäänsä huomaa, että taitaa elää liian pinnallista ja tyhjää elämää ja pyrkii muutokseen. En vain oikein usko elämäntapametodeihin. Niitä tulee ja menee henkisten trendien mukaisesti.
PoistaMutta siis voihan elämättömän elämän noinkin määritellä, että sen pohjamutana on pelko ja varautuneisuus. Usein varmaan onkin.
Tässä kirjoituksessa näkisin elämättömän elämän osin sarkastisena terminä, ja ehkä sisäisinä valintoina, joissa valintoja pystytään perustelemaan järkisyillä. Toisin sanoen siinä olisi aktiivisuutta ja rohkeutta, mutta samalla annos itseironiaa. Yleensäkin pidän tavasta nähdä itsensä ironian kautta, koska siinä kuva on kaksipuolinen.
En oikein keksi että miten elämä voisi muuten olla elämätöntä elleivät sitä määrittelisi pelko ja varautuneisuus. Ilman pelkoa ja varautuneisuutta ihminen voi elää omannäköistään elämää.
PoistaTrendit ovat ihmisille, jotka eivät ole kosketuksissa itseensä. Ei silti ole huono asia, että esim. downshiftaamisesta on tullut trendi - se saattaa altistaa hukassa olevan ihmisen tutkimaan omia elämänvalintojaan ja kenties tekemään suunnanmuutoksen ja kokemaan siten täydempää elämää.
Ihminen, jolla on hyvä olla, ei rimpuile trendien otteessa eikä hänellä ole tarvetta kurkkia muiden elämäntapaa vertaillakseen onko oma elämä tyhjää vai täyttä. Aivan absurdi ajatuskin!
Tässä kohtaa minulle tulee mieleen yksi lausahdus, tarkkaa sanamuotoa en muista.
Jotenkin niin se meni, että olen kyllästynyt kaikenlaisiin onnen määrittelijöihin ja olen vain hiljaa onnellinen.
Se vielä, että moni asia ei ole niin mielenkiintoista kuin keskustella ihmisten kanssa heidän elämästään!
PoistaSiis silloin kun kanssakäyminen on sillä tasolla, että kukin on läsnä omana itsenään ilman rooleja.
Toinen toisensa elämään ja valintoihin paneutuminen on aivan eri asia kuin se, että vertaisi elämiä keskenään!
Kuunkuiske, kysyt ihan aiheellisesti, että miten elämä voisi muuten olla elämätöntä, elleivät sitä määrittelisi pelko ja varautuneisuus.
PoistaVika on minun ja satirisointini. Käytän termiä "elämätön elämä" satiirisesti tavoitteena kyseenalaistaa se, onko ns. pieni ja hiljainen, ulkoisesti minimalistinen elämä lopulta "elämätöntä elämää", vai voisiko olla niin, että elämän joidenkuiden muiden kuin tavanomaisten arvojen oivaltaminen automaattisesti johtaa turhan eliminoimiseen, elämisen kuvioiden yksinkertaistumiseen?
Monesti pieniä ulkoisia ympyröitä pidetään merkkinä vajaasta elämästä, ja juuri tähän saumaan sulkakynäni kärki koettaa kohdistua.
Minulle siis termiä "elämätön elämä" ei ole ainakaan siinä merkityksessä, ettei biletä tai osallistu ahkerasti erilaisiin tapahtumiin. Voisin jopa äityä sanomaan, että hurja meno ja meininki on elämän pakenemista. Elämä löytyy usein kun pysähtyy, aina ei tarvitse lähteä matkalle, vaikka sekin voi toki olla hieno elämys.
Steve Jobsista mieleen, Apple on suurista luurifirmoista epäeettisin.
VastaaPoistaAsteikolla 0-5, Samsung sai eettisyydestä 4,5 pojoa. Apple oli ylivoimainen peränpitäjä 1,5 pojolla.
Brändin luonnissa Apple varmasti on ylivoimainen johtaja.
Suurin osa esim. Helsingin Kallion lattehumanisteista vannoo Applen nimeen. Siis nämä samat ihmiset, jotka yleensä ovat niin helvetin eettisiä.
t.Samuli
Sinäpä sen sanoit, samuli. Kun eettisyys ja brändiuskollisuus istuu samaan trendipöytään, on siinä minusta jotain...noh, naurettavaa.
VastaaPoistaLuin artikkelin taannoin miljardilla naamakirjan omistukseen siirtyneestä instagramista. Sen luoneitten pojankloppien, sori, ihmenuorten koko elämä pyörii kirjoittajan mukaan pelkästään "parhaan laitteen" ja "merkin" etsimisen ympärillä. Se jos mikä on elämätöntä elämää.
Pasolini, edesmennyt pyhä hullu, sanoi jo vuosikymmeniä sitten (ja tähän piti etsiä se alkuperäinen lause ja kääntää se)"Pahin ihmiskunnan vitsauksista ei ole köyhyys tai ihmisten hyväksikäyttö, vaan ihmisen ainutkertaisuuden menettäminen konsumerismin hirmuvallan alla."
(il gran male dell’uomo non consiste né nella povertà, né nello sfruttamento,
ma nella perdita della singolarità umana sotto l’impero del consumismo)
Eikö tuolle konsumerismi-sanalle muuten löydy parempaa suomalaista vastinetta? Ihmettelee tämä, etsittyään turhaan vaihtoehtoa. Itse ehdottaisin "kulutuksen hallelujaa"; ei taida oikein olla käyttökelpoinen...
Lattehumanisteja ei täällä Pikkukaupungissa näy, mutta voin uskoa, että jossain Kallion savuisissa kapakeissa heitä istuu luuri edessään pöydällä.
VastaaPoistaTäällä lakeuksilla on enemmän lattetradenomeja Applen vehkeittensä kanssa. Tämä yhdistelmä ei kyllä ole yhtä rivo kuin lattehumanismi + Apple, koska tradenomihan on jo myynyt sielunsa markkinoille, aiemmin.
Konsumerismi - tätä termiä ei meillä käytetä juurikaan, sillä on varmaan huonot diskurssit. Mutta siis "kulutusjuhlista" puhutaan paljonkin. Olisiko se vähän sama?
"Kiihkokuluttaminen tai "kiimakuluttaminen" voisivat olla hyviä.
VastaaPoistaVaikea kyllä nykypäivänä ulos on lähteä, etteikö rahaa kuluisi.
Tabletin tai muun lääppynäppäiltävän hankin itselleni todennäköisesti vasta siten, kun ne ovat trendikkäiden mielestä jo auttamattoman vanhoja. Miksikö? Ei minulla mitään muuta perustelua tuolle ole, kuin että ei huvita. En tarvitse sellaista. Suostun ottamaan sitten kun ovat punaisen hintalapun tavaraa. - Ai niin, töissä sellaista joudun käyttämään.
Jossain Pasoliinin elokuvassa piru ulosti kerjäläismunkkeja, tie mitä Jobseja sieltä tänä päivänä tulisi.
Konsumerismi onkin kiinnostava termi, ja asia. Oikeasti konsumerismi on siis taloudellisesta näkökulmasta katsottuna myönteinen termi, koska kulutus pitää talouden pyörät pyörimässä, ja mitä enemmän kulutamme, sitä enemmän talous saa rahaa ja luo hyvinvointia - ihannetapauksessa ja teoriassa.
VastaaPoistaNäin ymmärtää hyvin, että konsumerismia myös tarvitaan. Sana on kuitenkin ymmärrettävästi saanut kriittisiä tai parodisia vivahteita, kuten nyt suomalainen termi "kulutusjuhla".
Sanaa on vaikea sanoa suomalaisittain lyhyesti, asiatyylillä. Yhdellä sanalla se ei taida onnnistua. Suomen kielen perussanakirja ei tunne sanaa ollenkaan.
Juuri tuo ajatus, että hyvinvointi syntyy kuluttamisesta, on mielestäni jotenkin virheellinen. Siis en tarkoita ainoastaan sitä, että kuluttaja tuntee mielihyvää tai arvonnousua henkilökohtaisesti, vaan juuri tuota laajempaa ideaa siitä, että talous pyörii kuluttamalla->hyvinvointi lisääntyy kuluttamalla.
VastaaPoista99-prosentin liike on mielestäni oikeassa siinä, että konsumerismi on johtanut vain siihen, että yksi prosentti rikastuu 99 prosentin selkänahasta. Onko Kreikan, Italian tai muiden taloudellisessa kriisissä kituvien maiden kansalaiset kuluttaneet liian vähän? Eivät tietenkään. Talous ei ole vain kuluttamista, se on myös politiikkaa. Suomessakin jankattiin talouskasvusta, kun piti leikata julkisia. Talouskasvu ei ole luonnonlaki. Vaikka niin pitäisi uskoa.
Minustakin ajatus ihanteellisesta konsumerismista on kestämätön. Kulutus tietenkin saa raha- ja tavaravirrat liikkeelle, ja sitä kautta lisää numeraalista taloudellista hyvinvointia, mutta vain osalla, voitot eivät suinkaan tule kuluttajien taskuihin, voitoilla ei läheskään aina perusteta uusia työpaikkoja saati nosteta palkkoja tai alenneta hintoja. Konsumerismi lisää kapitalismia, käyttääkseni tätä hippiaikojen hyvää termiä.
VastaaPoistaTalouden kasvuun liittyy niin paljon inhimillistenkin tekijöiden vaikutussuhteita, ettei kasvua voi mitenkään ennakoida. Se ei todellakaan ole luonnonlaki, joka toteutuu tietyllä siirrolla.
Kreikan ongelma on se, että he ovat pitäneet velaksi yllä elintasoa, johon heidän omat varansa eivät riitä. Nyt he eivät enää saa velkaa vapailta markkinoilta, joten meidän muiden euromaiden on annettava heille rahaa. Takaisinmaksusta ei ole varmuutta.
VastaaPoistaKyse on viime kädessä luottamuksesta. Velanantaja tietenkin olettaa, että saa rahansa takaisin. Kreikan kohdalla se luottamus on lainanantajilta mennyt - miksi, se on taas psykologiaa.
Ei ole kirkossa kuulutettu, etteikö se menisi meiltäkin. Siitä seuraisi ankara sopeutus.
Luultavasti koko Eurooppa elää yli varojensa eli kuluttaa enemmän kuin tienaa. Kasvun uskotaan kuittaavan velat ajan mittaan. Ellei ole kasvua, niin silloin pitää alkaa leikata julkisia menoja. Eläkkeitä, tukia, hallintoa, infraa... Voi niinkin elää, mutta kansa on tottunut siihen, että "yhteiskunnalla" on velvollisuuksia heidän suhteensa.
Hyvä esimerkki oli eilen tv:ssä kansanedustaja Kontula, jonka suurin huoli tuntui olevan, ettei koulussa opeteta oppilaita hakemaan mm. toimeentulotukea. Monelta jää kuulemma myöhemmin saamatta tukia, jotka "kuuluvat" heille.
Jos luovumme kasvusta, luovumme myös tästä sosiaalidemokraattisesta holhousyhteiskunnasta, jossa kansalaisilla on vain "oikeuksia" saada sitä ja tätä. Olisi tietenkin terveellistä palata aikaan, jossa jokaisen velvollisuus on huolehtia itse omasta toimeentulostaan.
Hyvää äitienpäivää, IInes! Äitienpäivänä kuuluu saada mitali.:)
VastaaPoistahttp://blogisisko.blogspot.com/2012/05/hyvaa-aitienpaivaa.html
Oi kiitos, Anna! Ilolla vastaanotan tunnustuksen.
PoistaHyvää äitienpäivää sinulle! Ja kaikille muille äideille, heidän lapsilleen ja isillekin, joita ilman äidit eivät olisi äitejä. Kaunista päivää kaikille kanssaeläjille!
Ulkona paistaa aurinko, ei tuule. Taustalla soi Ludwig van Beethovenin romanssi viululle No. 1, G major, Op 40. Voiko mitään näin kaunista ylipäänsä olla maan päällä?
Minua mietityttää kreikkalainen eetos. Ovatko he olevinaan jokin erityinen jumalten kansa, kansa jolla on ikiaikainen Zeun varjelus päällään? Vai arvelevatko he, että jumalat ovat pettäneet heidät ja syösseet kurimukseen, johon he eivät kuulu? Siksi kamppailevat raivoisasti vastaan katkerina Nemesikselle. Ja katsovatko he muun Euroopan olevan velassa heille historiasta, jonka he ovat maailmalle antaneet? Yksi pieni historiaton lilliputti-Suomikin vikuroi mahtavaa kulttuurivaltiota vastaan.
VastaaPoistaNiin tai näin, kreikkalaisten työmoraali on aina ollut joustava. Suomi olisi yksin sillä konkurssikypsä valtio, jos kansalaisille maksettaisiin kaksinkertaisia palkkoja jossain kuussa ja korvaus ajoissa töihin tulosta.
Tuo Kontula-esimerkki Tapsan puheenvuorossa tuntuu höpömäiseltä. Nuorille ei pitäisi edes kertoa, että toimeentulotukea on saatavissa. Eikä mitään lorvivälivuosia peruskoulun jälkeen, vaan joko kymppiluokalle tai koulutukseen.
Maksetaanhan meilläkin siitä, että työntekijä palaa palkalliselta lomaltaan takaisin töihin...
PoistaKäsitin niin, että Kreikassa maksetaan bonusta päivittäin siitä, että tulee ajoissa työpaikalleen.
PoistaIkiaikaisena Applen käyttäjänä voin palauttaa mieliin sen verran, että Apple-sympatiat kumpuavat niiltä ajoilta, jolloin sitä verrattiin Microsoftiin. MS oli iso törkeä mörkö, joka varasti kaiken ja orjuutti ihmiset, ja Apple oli vapaudenkaipuisten ihannoima vastavoima. Ketku Gates vastaan jalo Jobs.
VastaaPoistaNyt kun Applekin on iso mörkö, niin täytyy todella ihmetellä (ja ihailla) sen brändin tahrattomuutta.
Todella hyvä ja hilpeä huomio tuo kuinka sopuisasti tiedostavan nuorison eettisyys ja bränditietoisuus istuvatkaan saman muotikuppilan trendipöydässä.
Onnea äideille ja heidän lapsilleen!
Toki tiedostava nuori tiedostaa myös trendit. Tästä ei silti sovi vissiin tehdä johtopäätöksiä mihinkään suuntaan.
VastaaPoistaMinua vaan vähän vierastuttaa tuo lattehumanisti-termi, niin hauska kuin se onkin. Nimittäin kun oikein pohdin, en taida uskoa, että lattehumanisteja olisi mitenkään merkittävässä määrin edes Helsingin Kallion kaupunginosan terasseilla. Eivätkö ne sentään ole lattetradenomeja ja ammattikorkeakoulujen bioanalyytikkoja (ent. laborantti), jotka juovat erikoissumppiaan Macin vehkeet näkyvillä?
Minullakin on iPhone ja olen vissiin tiedostava humanisti. Lattekahviloita en suosi ja iPhoneni on farkkkujen taskussa tai laukussa.
Kiitos Tapsa onnitteluista. Minulla on hyvä lapsi. Toi minulle sinisen muurikellon sinisessä kantokorissa ja lisäksi vähän Mozartia ja Vivaldia ja joitain puutarhakaluja. Kaksi korttia, toinen synttäri- ja toinen äitienpäiväkortti.
Hyvää äitienpäivää Iinekselle ja kaikille muillekin äideille, minunkin puolestani!
VastaaPoistaMielikuvat, voi helkkari! Applen innostuneeksi käyttäjäksi siirryn, kun sotilasjuntta pyssyjä heiluttamalla pakottaa. Silloin hymyilen myös kauniisti.
Tämänpäiväistä tajunnanvirtaa...
Jääkiekon seuraajien ei kannata olla yhtään nyrpeinä. Kisojen jälkeen enää viisitoista vuotta. Edellinen kuusitoistakin meni niin, että hujahti, minusta tuntuu että 1995 oli juuri äsken.
Kamalan ilkeästi sanottu, ettei presidentti erottuisi seinätapeteista. Hyvin erottuu, etenkin värikkäistä.
Iltalehti kertoi, että uusarhinmäkeläiset, espoolaiset rikkaiden kakarat, olivat tulleet kylän pesäpallokatsomoon riehumaan. Yksi poliisi joutui uutisen mukaan sairaalaan. Toinen konstapeli oli sumuttanut kaveriaan paprikasumuttimella simmuun. Tanan tunarit, paaterointia!
Aurinko paistaa, ilma on kaunis.
Kiitos, Riku, päivä on ollut hyvä, paitsi ehkä kiekkofaneille. Voin kuvitella murheen määrän, kun kulta karkaa.
VastaaPoistaMinun Appleni on perintöä, sain sen vanhana. Itse en olisi ostanut, sillä minusta puhelin on huono, jos se pitää ladata päivttäin. Motorolaakin ladattiin joka päivä vuonna 1993.
Voi voi, kyllä Pekka puolisoineeen olisi erottunut tapetista!
Aurinko paistaa täälläkin edelleen, pilvettömältä taivaalta, ja sitä alkaa miettiä josko pian siirtyisi mökille kesän viettoon.
Ei se kulta mihinkään ole vielä karannut, jos sitä tarkoitit. Nämä häviöt eivät merkitse enää mitään, kun pudotuspelit alkavat. Siellä vasta veri punnitaan.
PoistaAinoa "paha" juttu tässä on se, että nyt pudotuspelien ekalla kierroksella tulee vastaan ehkä USA, muuten se olisi ollut joku muu. Mutta jos aikoo voittaa kultaa, jokainen vastustaja on voitettava.
Yksi peli sinne tänne on tuuria. Tämä kaikki vouhkaus on vain media-ammattilaisten työtä.
Ok, en tunne systeemejä. Arvelin, että tässä on peli jo menetetty. Mielestäni tämä oli kuitenkin jo toinen häviö, mutta voin olla väärässä. En osaa innostua jääkiekosta, vaikka monet naisetkin seuraavat sitä. Otteluja en ole seurannut, mutta eihän tuloksilta voi Suomessa välttyä.
PoistaSe mikä eniten haukotuttaa, on jääkiekkoharrastukseen liittyvä ryyppääminen ja pelaajien ihailu. Mitä ihailtavaa on rynnivässä aggressiivisessa ja sieluttomassa pelaamisessa ja samanlaisessa ihmistyypissä? Ei niin mitään.
Minua kiinnosti paljon enemmän uutinen heikkopäisenä riehuvasta yhdeksänvuotiaasta pojasta, jota neljä opettajaakaan ei saanut talttumaan, vaan tarvittiin poliisit koululle. Poika oli ahminut itselleen paljasta kinkkua, kun muut söivät kiltisti soppaansa, jota poika piti "pahana". Piti täyttää maha kinkulla ja hamuta toisten annokset.
Pekassa on kieltämättä värikkyyyttä, lähes vonnegutmaisia absurditeetteja.
VastaaPoistaJääkiekossa mitään ei ole menetetty! Eikä se häviö edes ollut sellainen kuuluisa kuus-muna. Jos Suomi olisi tehnyt kuusi maalia, se olisi voittanut! Pienet on marginaalit...
Pesäpalloa korjaan sen verran, että ilmeisesti konstapeli sohaisi itse itseään silmään paprikasumutteella.
Paras omistamani puhelin oli tämä, akun lataus kesti viikon.
Yhdeksänvuotiaalle povaan menestystä elämässä. Luultavasti miljonääri ennen kolmikymppisiä.
Tuo luuri olikin tutun näköinen, meillä oli samanlainen aikana, jolloin äidille ja tyttärelle kävi vielä sama puhelin. Tuota taisi edeltää se Motorola, jonka laturi oli isompi kuin puhelin. Kunhan eivät pienenisi, tai mennään jo epäkäytännöllisen puolelle. Hieman suurempi on parempi käyttää.
VastaaPoistaNäitä yhdeksänvuotiaan kaltaisia rajattomia raivopäitä näkee Liv-kanavan Supernanny-ohjelmassa, jossa on niin uskomattomia perhetapauksia, ettei ole tosikaan. Ettei vanhempi uskalla sanoa lapselle, että ei, Mildred, sinä et voi lyödä minua. Lapselle voi tulla paha mieli.
No niin, pidetään sitten Suomelle peukkua, jos toivoa vielä on. Juuri uutisissa sanottiin, että joku pelaajista oli saanut jonkun kiellon tai rangaistuksen ja joku toinen oli telottu, saanut päätärskyn ja pois peleistä. Hyvin menee.
Toivoa on, uskoa kaivataan. Yksittäisten matsien merkitys riippuu aina siitä, millä systeemillä pelataan. Nyt on 2 alkusarjaa - Helsinki/Tukholma - joissa molemmissa on 8 maata, joista 4 parasta jatkaa pudotuspeleihin. Suomi on ollut varma jatkaja jo ennen häviöitä.
PoistaEn minäkään vielä seuraa mitenkään erityisesti näitä kisoja, mutta tuolta informaatiolta ei voi "asiantuntijana" välttyä.
Mutta näittekö nuoren tv-toimittajattaren ja Jutin keskustelun eilen, se oli aika omituinen. Tyttö kun kyseli ihan kuin tässä olisi jotain todellista kauheaa tapahtunut ja Juti yritti selvitä latemalla tyypillisiä lätkäfraaseja. Tyttö oli sinnikäs ja näin jo epäuskoisen ällistyksen Jutin silmissä, kun hän ei ottanut uskoakseen, että toinen on tosissaan, eikä siis pelissä mukana.
Iines - kyllä siellä Suomellakin on kaukalossa täysi miehitys, vaikka yksi saikin pelikiellon ja toinen vähän siipeensä.
Luulenpa melkein, jos nyt tiivistän tämän asian, että me ikämme näitä pelejä katselleet elämme mukana täysin rinnoin iloissa ja suruissa tietäen tasan tarkkaan, että se kuuluu vain peliin - kun taas joku tottumaton voi vielä täysimmin rinnoin kuvitella, että tässä oikeasti sattuu jotain merkityksellistä.
Taisit, Tapsa, viimeisessä kappaleessa tiivistää elämästä yleisemminkin! ;) Ihan erehdyksessä?
PoistaMinäkö tekisin jotakin erehdyksessä...
PoistaKiitos Tapsa selvityksestä, jollaiseen en ole itse aiemmin perehtynyt. Alkusarjassa voi siis hävitä ja silti päästä välisarjaan - tuo on olennaista.
VastaaPoistaNäin sattumoisin tuon Jutilan haastattelun, eli se oli varmaan jokin uutisten urheiluruutu. En vain nähnyt mitään luonnotonta kysymyksissä, vaan Jutilan ärtyneessä käytöksessä. Minäkin mietin, että nyt menee huonosti ja kysymykset sopivat siihen hyvin. On vähän kummallista, että aina kun Suomi pelaa huonosti, se alittaa tasonsa, ja kun se pelaa hyvin, se ei koskaan ylitä tasoaan. Miten se on mahdollista?
Tiedän, että pelaajia riittää. Minua vain huvitti se uutisointi, kun yksi oli kipeänä ja toinen rangaistavana. Kertoo pelin luonteesta. Ja kyllä se niin menee, että kun voitetaan näitä alkusarjoja tai välisarjoja, niin se on merkityksellistä, mutta kun saadaan turpaan, se kuuluu peliin.
Juti oli syystäkin ärtynyt, sillä toimittaja ei osannut/halunnut esittää niitä kysymyksiä, joihin hän vastasi.
PoistaVarmaan noinkin, mutta kyllä kysymykset olivat ihan asiallisia. Häviö ei ollut toimittajan vika, ja tottakai hänen kysymyksensä olivat tästä häviöpisteestä laadittuja, sillä objektiiviseen tiedonvälitykseen kuuluu myös ikävistä asioista puhuminen. Kai ne uutisanalysoinnin piiriin kuitenkin kuuluvat, joten asennetta valmentajaltakin tiedonvälittäjiä kohtaan!
PoistaNäin tässä eräänä päivänä kalervo kummolan (kaksois-olennon) bensiksellä. Olin järkyttynyt siitä, että tuli nimi mieleen.
VastaaPoista(Piti ihan kotiin päästyä tarkistaa, oliko Kummola oikeasti sen näköinen kuin muistin.)
Sitten sattuikin, että ukko oli uutisissa näitten kisojen takia.
(En ole ihan äsken seurannut lätkää, en edes tiennyt/muistanut mitä Kummola tekee.)
Aika kumma sattuma.
Mitähän sen tietää? Että Kummola joutuu bensikselle?
Todella outo sattumus, kun Kummola on ollut niin valtavan kohun saattelemana julkisuudessa juuri nyt.
VastaaPoistaJoku järkiheppu sanoisi tietenkin, että olet hajamielisyyksissäsi lukenut tuon nimen juuri jostain nettilehdestä, mutta en reagoinut siihen tajunnan tasolla ennen kuin näin kummolan kalervon bensiksellä.
Siis sattuuhan noita ennalta näkemisiä oikeastikin, kaikkea ei voi selittää. Mutta hupaisa sattumus kuitenkin.
Minulle sattui eilen tällainen ihme: lueskelin jostakin ihmisten Kuka kukin on -kirjaan kertomiaan outoja harrastuksia - Bisquitilla oli haahuilu ja jollakin ihmettely jne - ja ajattelin, että minä varmaan sanoisin harrastukseni olevan "eksyminen".
PoistaItseeni tyytyväisenä, kun olin keksinyt noin oivan harrastuksen, joka vielä kuvasi minua aika hyvin monellakin tapaa, käänsin lukemani runokirjan sivua - ja jäin tuijottamaan siellä olevan runon nimeä:
Eksyminen.
Minunkin täytyy kertoa yksi ihmeellinen tapaus, kun tuossa ylempänä on Sarilta kummallinen tapaus ja Tapsalta myös hyvin kiehtova osumus.
PoistaKatselin syksyllä Sikken Ruokaa rakkaudella -ohjelmaa. Minua kiehtoi ennen kaikkea Sikken ihana maalaistalo Virossa, mutta myös ruokien valmistuksen näyttö.
Ohjelmassa pilkottiin parhaillaan valkosipulia johonkin ruokalajiin, ja Sikke otti pari isoa kynttä ja asetti ne laudalle. Hän höpötti jotain yleistä sipulien hienontamisesta ja murskasi sitten sipulit painaen kämmenellään veitsen lapaa sipulien päällä. Sitten hän pani veitsen kärjen sipulien päälle pilkkoakseen ne ja sanoi hakien sanoja ja pitäen tauon, että "nämä sipulit kannattaa jättää vähän --" tauko ja jotenkin tiesin yhtäkkiä, että hän tulee sanomaan "krouvimmiksi paloiksi" -- ja niin hän sanoikin täsmälleen: "krouvimmiksi paloiksi".
Lisäys: Kun nyt aamulla muistelen vielä tuota "krouvimmiksi paloiksi", niin muoto taisi tulla tuohon väärin, taikka sitten oikein, virheineen päivineen. Joka tapauskessa ydin oli sana "krouvi", jonka tiesin sieltä tulevan, ja se tuli sen tauon jälkeen.
PoistaTuolla ylempänä oli puhe jääkiekossa häviämisen kommentoimisesta, kun Jutila änkyröi haastattelijalle, joka hoiti työtään ja joka ei vissiin suostunut Jutilan uhoon, vaan kysyi ikäviä. Juuri luin aamun lehdestä (HS), että meillä ei osata hävitä, vaan kaiken kattaa hirveä voiton uho. Kun hävitään, se tavallaan kielletään. Mitä tällainen voiton uho tekee ihmiselle?
Se uho kuuluu urheiluun (ja toki moneen muuhunkin), se on toiselta nimeltään psyykkausta.
PoistaOletko nähnyt painonnostajaa, joka ärhentelee painoille? Eräällä aika kovalla tekijällä oli tapana tuijottaa tankoa ennen nostoa ja mutista puoliääneen (tämän pystyi lukemaan huulilta): ...ttu, nyt perkele nouset siitä... saatana, nyt lähdet... ttu!
Sitten hän astui raivoa täynnä raudan luo ja tempaisi ne taivaalle. Tai yritti, ei se aina onnistunut.
Ehkä suomalaiset eivät "osaa" hävitä samalla tavalla kuin amerikkalaiset - eli että se oli vahinko, joka ei toistu enää ikinä - vaan uskovat (ja "tietävät") olevansa huonompia kuin muut ja siksi se uhokin on läpinäkyvämpää.
Eikä se Juti mitään änkyröinyt, hän ei vaan halunnut tai osannut pohtia esim. kuka pelaajista ottaa tappion raskaimmin, kun se ei palvele valmistautumista seuraavaan peliin. Siksi hän lateli ne samat fraasit kolmeen kertaan ja katsoi ällistyneenä toimittajaan, että eikö tämä loitsu saatana jo mene perille.
Jouni Grönman voitti pronssia painonnostossa Los Angelesin olympiakisoissa. Hänet saatamme muistaa miehenä, joka ennen suoritustaan hiljentyi täysin, risti hetkeksi kätensä ja teki suorituksensa vakuuttavan määrätietoisen näköisenä.
VastaaPoistaKyllä suomalaiset hävitä osaavat, neljäs sija on meille luotu. Juha Mietokin teki sellaisilla kokonaisen elämänuran aina kansanedustajuuteen saakka.
Suomalaiset eivät osaa voittaa.
Pikkuhiljaa tapahtunut kyllästymiseni jääkiekkoon alkoi jo vuoden -95 jälkeen, viime vuoden voiton jälkiseuraamukset olivat totaalisen tympeitä. Kaikkinaisella kusipäisyydellä lajin ympärillä pystyttiin jopa pilaamaan kaksi pomminvarmaa juttua: kisajärjestelyt ja niiden televisiointi.
Kun Suomi voittoon kilahtaa, niin kusi päähän vilahtaa
Tietenkin voiton uho kuuluu urheiluun. Se on selvää, ja se kuuluu urheilun henkeen. Eli tiedän ja olen nähnyt.
VastaaPoistaKyse onkin nyt valmentajan - vai mikä johtaja tämä Jutila on - käyttäytymisestä, kun hän astuu hetkeksi piirin ulkopuolelle kohtaamaan muun maailman viestintävälineet, olivat ne millaisia tahansa. Johtajatasolla pitäisi katsoa asioita myös muualta kuin kiekon silmästä. Televisiotoimittajan kysymyksiin voi vastata tekemättä tästä idioottia. Minun silmissäni hän kyllä teki itsestään jääräpäisen sonnin, joka hokee "hauki on kalaa" joka kysymykseen. On myös katsojia, joita olisi ehkä kiinnostanut suorat vastaukset.
Miksi jääkiekkokansa on niin alkoholisoitunutta? Miksi tässä pikkukaupungissakin jääkiekko- ja salibandyseuroihin kuuluvat tytöt, joista monet olivat oppilaitani, olivat kaupungin ahkerimpia bilettäjiä ja kaljanlitkijöitä? Joka ikiseen voittoon ja otteluun kuului villit viinajuhlat, joiden jälkeisiä mull on tukka niin saatanan kipee -aamuja purettiin porukalla avoimilla nettisivuilla.
VastaaPoistaVoiton uho kuuluu jossain määrin asiaan, totaalinen k-päisyys ei.
VastaaPoistaJos ei ura urkene, niin ainakin alkoholin käytön joukkueurheiluissa oppii. Niissä puhutuissa mielikuvissa jääkiekko ja oluenjuonti ovat sama asia. Kuka ei muka tiedä, että koffin kolmonen on Hifkiä?
Yksilöurheilijoiksi valikoituu henkisesti vahvemmat, he joutuvat usein tekemään kaikki päätökset itsenäisemmin. Aivan huipputasolla tämä ei enää pidä kovin hyvin paikkansa. Jääkiekkoilijatkin ovat oppineet takavuosista, ettei viinanveto kesken kisojen ole suotavaa.
Siis minäkään en lasiin sylje enkä ole ryppyotsainen juhlinnan kieltäjä, mutta kiekkokansan örveltäminen menee överiksi.
VastaaPoistaKun tehtiin oppilaitten kanssa näyttämökursseilla sketsejä, suosituin oli parodia ensimmäisistä torijuhlista muinoin, ja siinä oppilaat halusivat rekvisiitaksi ehdottomasti Suomen lipun toiseen käteen ja tyhjän kossupullon toiseen.
PS Tuossa vielä kuvalinkki todisteeksi tästä kurssin esityksestä!
VastaaPoistaTekemisen ilo noista kuvista välittyy!
VastaaPoistaPainonnostoa kun aloin ajattelemaan, niin minun parhain urheilusaavutukseni on vuosien -68 ja -69 suosituimman suomalaisen, legendaarisen Kaarlo Kangasniemen kommentti itseään blogissani sivunneeseen juttuun.
Ehkäpä mieleenpainuneimpia jääkiekkohetkiä minulle on ollut joskus 70-luvun alkupuolella, kun äskettäin edesmennyt Pekka Marjamäki teki ns. pitkän lämärin. Oli laukovinaan, mutta harhauttikin samaan liikeeseen sekä puolustajan, että maalivahdin: MAAAAAAAALIIIIII!!
Kylä, Riku, meillä oli noin hauskaa aina tuolla näyttämökurssilla. Oppilaat olivat innoissan! Ehkä kuvistä välittyy sekin, että villit vekarat ja syrjäytymisuhanlaiset viihtyivät hyvin, poissaoloja ei tullut! Kurssilla oli puolet poikia, nyt sattui linssiin vain tyttöjä.
VastaaPoistaSinä olet ollut innostava opettaja, olisipa minullakin ollut kaltaisiasi. Jaa, no nyt jo edesmenneelle Ahti Raiskille kiitokset.
VastaaPoistaTänään ajankohtaisessa kakkosessa aikovat kännäämisestä puhua, jääkiekostakin uutinen mainitsee. Ilmeisesti keskustelun taso ei kuitenkaan ajatusta hivele, ovathan mukana mm. Obergruppenführer Päivi Räsänen, Pekka Puskajussi, kokoomuksen Harri "kourin tai lyön" Jaskari ja muutama muu.
Juu, kyllä olen ollut innostava opettaja, legenda näyttämötaiteen kursseilla (Den glider in ja Spaissari -sketsit yms.). No, onhan meillä ollut myös Romeo ja Julia, tosin oppilaitten uudelleen veivaama rokkiversio. Mikään klassinen ei uponnut sellaisenaan, eikä tarvinnutkaan.
PoistaVirkistyn aina, kun saan kuunnella Päivi Räsästä ja ja etenkin Pekka Puskaa. Tulee freesi olo. Toisaalta juttu menee opetuksen puolelle, jos heillä ei ole kunnollista vastapoolia ihan sieltä vakituisen käyttäjäkunnan joukosta poimittuja, ei parannuksen tehneitä eikä uskovaisia, urheilevaisia eikä AA-kerholaisia. Nykänen ei siis kelpaa.
Sen ekan MM:n jälkeen teimme eräällä yritykselle ns. motivaatiovideon - eli kun ne sponssasivat leijonia, niin saivat käyttää Currea ja pelaajia tietyissä jutuissa. Kuvasimme yhtä otosta kaukolan reunalla ja kässäriin kuului, että valmentajat ja pelaajat luistelivat siihen ja sanoivat ennalta sovitut (minun kirjoittamani) repliikit.
VastaaPoistaEiköhän siihän töytäissyt vuorollaan Jutikin, kolahti kypärä kallellaan kaukalon reunaan, ja möläytti leveällä pispalaisellaan silmät pyöreinä: "Mitä mää ny sanon!?"
Leikkasimme tuon 7-minuuttisen videon alkuun, keskelle ja loppuun ja suosio oli taattu. Yleisö räjähti nauramamaan joka kerta yhtä hervottomasti. Juti on Juti.
(Tämä kommentiksi siihen, että joukueen johtaja Jutila ei todennäköisesti vain ymmärtänyt toimittajan kysymysten syvyyttä ja hölötti tarmokkaasti omiaan.)
Kyllä me ollaan joskus oltu hyviä, Tapsa. Sinä tuossa mainoshommassa kerrassaan pistämätön. Ja minä vaikka näyttämökursseillani legendaarinen ja innostava vetäjä! Ah niitä aikoja. Sanoinkin oppilailleni, että nämä kurssit tekevät minulle hyvää. Jos joskus eläkkeellä ollessani jotain muistelen, niin näitä näyttämöllä häsläämisiämme. Näin siinä kävikin. En vain arvannut, että se muisteleminen alkaisi niin pian ja yhtäkkiä. -
PoistaKuvaavaa muuten on, että ensimmäisen oireen alkavasta puhesairaudestani koin siellä näyttämöllä, puhuessani ilman mikkiä 500 hengen juhlasalissa, auditoriossa. Haukoin tyhjää, kun ääni ei tullutkaan puheen mukana, vaan jäi pois. Tuli vain tyhjä henkäys, jonka muistan vieläkin.
Monenlaisia muistoja vuosien varrelta mukaan tarttuu. Jokunen niistä satuttaa vieläkin kipeästi. Onneksi on myös hyviä ja iloisia muistoja. Onnittelut, Iines! Vietit hiljattain syntymäpäivääsi. Olin kaukana koneeni vierestä, mutta muistin kyllä.
VastaaPoistaKiitos Delilah!
VastaaPoistaToukokuu on erinäisistä syistä mielessäni pieni juhlakuukausi, ollut aina. Siihen on osunut vuosien varrella myös siskoni syntymäpäivä, entisen miehen syntymäpäivä, äidin nimipäivä, äitienpäivä ja melkein lapsen syntymäpäiväkin. Ja sitten vielä päätteeeksi se kevätjuhlapäivä, suvivirren riemukas laulaminen.
Taisit reissata maailmalla, onnea sinulle siitä!
Ajankohtaisen kakkosen känni-iltaa hieman vilkuilin.
VastaaPoistaViisaat, vielä viisaammat ja aivan ylimaallisen viisaat, kertoivat kukin omalta näkökulmaltaan: "Kyllä näin on!"
Päivi Räsänen-merkkinen ministeri, kertoi juoneensa ekat känninsä kaksitoistavuotiaana. Tuo olisi pitänyt arvata, sellaisesta se käyntiin lähtee. Siitä sitten pikkuhiljaa määrät kasvavat ja siirrytään yhä kovempiin aineisiin, kun mikään ei enää riitä. Kannattaisi äijänsä tarkastella sitä perheen konjakkipullon pintaa ja välillä maistaa, onko vettä laitettu joukkoon.
Jos on pinta alennut, niin ei muuta kuin akka polville poikittain ja remmiä oikein kunnolla! Oikein sellaisella vanha testamentillisella rakkaudella.
Omia mielipiteitäni olen sen verran korjannut, että olen kallistumassa kaljan lanttauksen puolelle.
Kaikki kertovat viisaina mielipiteinään, ettei sellainen mainonta kehenkään voi vaikuttaa. "Ei kai ny kukaan kaljaa ala juomaan, kun mainoksen näkee!" - Kuka kertoisi sen isoille yrityksille, jotka ovat niin totaalisen tyhmiä, että uhraavat miljoonia ja miljoonia moiseen. Kun kerran sillä ei ole mitään vaikutusta!
Riku iskee kirveensä viisasten kiveen: mainonta ei vaikuta pätkääkään, mutta silti se pitäisi kieltää.
PoistaKieltäjät tarkoittavat, ettei se siis vaikuta meihin, jotka olemme fiksuja, mutta se vaikuttaa noihin toisiin, jotka ovat tyhmiä.
(Näin ammattilaisena voin paljastaa, että on paljon helpompi höynäyttää mainonnalla tseään fiksuna pitäviä kuin niitä toisia.)
Tuota vähän aavistelinkin, että keskusteluun on valittu viisaaksi tiedettyjä lausuntoautomaatteja, tai ylipäänsä fiksuiksi tiedettyjä ihmisiä. Siksi en katsonutkaan koko ohjelmaa, vaan näin vain palan lopusta. Hyvinvoivaa korkeasti koulutettua porukkaa.
PoistaVaan missä olivat ne ihmiset, joita viinapiru vaivaa vieläkin? Pekka Puskalla ja Räsäsen Päivillä tuskin oli ainoatakaan uutta teesiä.
Parasta kalja- ja kossumainosta on tietenkin MM-lätkävoitto. Niin kuin parastaikaa tv:ssä meneekin mainos, jossa kaljaörvellysporukka soittaa illallistreffeillä olevalle nuorelle miehelle, ja mies lähtee siltä istumalta korkkaamaan nautinnollisen oluen ja katsomaan matsia. Näin meitä opetetaan. Tietenkin mainos vaikuttaa. - En silti ole kieltojen linjalla, en usko niihinkään. Eettisesti kestävämpää mainontaa vain kehiin!
Yksi merkillepantavan hieno anti ohjelmassa olivat Arno Kotron viisas mies-poseeraukset; hänestä kannattaa ottaa oppia kaikkien työkseen esiintyvien.
VastaaPoistaEn edes kunnolla huomannut, enkä toisaalta vähempää olisi voinut piitata, että samat jollotukset kuin aina. Lumoutuneena katselin elehtimistään, otsansa rypistelyä, ja kädellä naama edessä pelailua.
Vinkki sinne Ylelle: 800 uutta jaksoa opettaja-tv:tä Kotron juontamana!
Minkähän vuoksi Arno Kotrolla olisi erityistä annettavaa tästä aiheesta?
PoistaOlen kerta kerran jälkeen pettynyt näihin TV2:n miljoonan taalan paikkojen hukkaamisiin - hyviä aiheita sinänsä. Ja aina nuo samat juontohenkilöt. Paajasen kalskahtavaa ääntä ei voi kuunnella kuin värisevällä selkäpiillään ja toinen on aika mussuttaja.
Ja vielä: miten Suomen kansan känni-illassa puhutaan selvinpäin ja akateemisesti? Mahdoton yhtälö.
Katselin ohjelmaa satunnaisesti, joten minulle ei selvinnyt mikä oli sen Viidakon tähtöset -tv-kisan juontajan Alin rooli ohjelmassa?
PoistaEn kuullut hänen puhuvan, joten epäilisin, että hän oli mukana pakollisena kiintiömuslimina ja kiintiömamuna - mutta koska se on ankarasti kiellettyä, tyydyn epäilemään hänen olleen mukana vain kiintiö-standup-"humoristina" ja kiintiö-besserwisserinä?
Viidakon tähtöset ohjelman juontaja Ali oli tosiaan mukana kiintiömamuna ja muslimina. Hän teki uraa uurtavaa uudistustyötä musujen keskuudessa, sillä eikös musuilta ole yleisesti kielletty vähäpukeisten naisten - varsinkin vääräuskoisten - ja muiden miesten tyttöystävien/vaimojen kanssa olemisesta edes silleen "viattomasti"?
PoistaNoh, nämä musuthan vetää suomessa viinaakin kaksin käsin, ilman että mullah tai koraani tätä mitenkään estää/häiritsee.
Tuo Ali on kuulemma koomikko, mutta hän ei osaa olla yhtään hauska, eikä kertoa hauskoja kaskuja. Hänelle itselleen voi kyllä nauraa, mutta sehän onkin sitten jo rassismia suvaitsevaiston mielestä.
Viidakon tähtösissä ei ollut yhtään, joka löisi kiinnostavuudessa Kerttu Kotakorven, edes muodollisesti.
Tuosta tähtösohjelmasta en tiedä mitään, ei kiinnosta katsoa edes ensimmäistä kertaa.
VastaaPoistaMutta siis, arvon herrat tai herra, emmehän me punakat finskitkään jätä ryyppiä jos toistakaan ottamatta, vaikka Raamattumme sanoo, että ihminen ei saa humaltua viinijuomasta. Muunkin haureuden Pyhä Kirjamme meiltä kieltää, kuten vaikka hekumallisen silmänluonnin naapurin vaimoon tai pulskaan mieheen. Pyhillä kirjoilla on kaikkialla tapana olla ilonpilaajia.
http://www.youtube.com/watch?v=qcdNaLaPJpw
VastaaPoistaLepsu laulu mutta sanojen sisälle on tungettu dynamiittia. Vain ammattilainen sen tosin voi tajuta. Koska... aamut eivät aina ole siskoksia keskenään. (Linnut ovat muuten samaa mieltä kanssani tästä ja laulevat toisina aamuina vähän käheämmin, toisina aamuina taas suloisemmin. Ps. Etenkin käet.)
Nimimerkki: eräs joka äsken heräs ja luunsa kasaan keräs
Minäpäs olen lukenut nuo Bellmanin Fredmanin epistolat ja laulut. Syviä virtoja, vaikka päältäpäin kevytmielisiä lauleloita! Eivät ole suomalaisille kovin läheisiä, Ukko Nooaa lukuunottamatta. Suomalaisille ei oikein istu noin kevytkuosinen ilolaulu. Vastahan tulimme metsästä. Nuo laulut voi kuvitella sykkiviin kaupunkeihin.
VastaaPoistaEilen lauloi mustarastas, illalla, avoimesta ikkunasta, laulu täytti huoneet.
http://www.youtube.com/watch?v=2pV2203HsQc
VastaaPoistaBellman iloinen? Ei ikinä! Kännissä kaikki ihmiset ovat suruttomampia, siksihän kai he juovat. Bellmannilla oli paljon murheita, hänen elämänsä oli ihan päin persettä. Hän oli velkaa joka suuntaan, ei hän ruusuilla tanssinut, ja oli sitä paitsi alkoholisti. Viina, kun sitä tarpeeksi juo, maistuu katkeralle. (Makeaa viinaa juovat vain amatöörit viikonloppuisin. Tai turistit kun tuijottavat kapakan ikkunasta ulos. Tai nuoret, jotka pystyttävät teltan Maarianhaminan camping-alueelle, heillä on yksi yhteinen 3vartin Riesling-pullo.) - ex-m
http://www.youtube.com/watch?v=uza-vdorwpQ
VastaaPoistaÄsken tuli ihan väärä laulu. Olen pahoillani. (Mitä sen väliä.) Tarkoitin tätä. - ex-m
Jätitkö lukematta nyt ilmaisuni Bellmanin laulujen "syvistä virroista", ex-m?
VastaaPoistaEi kai tuommoinen ilmaisu voi tarkoittaa, että laulut ovat pohjimmiltaan iloisia. Ei, ei ja ei. Niillä voi olla päällään iloisenvärinen puku, tätä tarkoitan ilolaululla, sillä lauluthan kertovat mm. kevytkenkäisistä naisita, luritellen, vaikka kokonaisannos on hyvinkin painava.
Muuten olen, Iines taskurapuseni, samaa mieltä sinun kanssasi Bellmannista. Hän on ajaton runoilija samalla tavalla kuin kaikki jotka ovat jättäneet jälkensä ihmisten muistiin. (Miksi sitä sen enempää pohtisi?)
VastaaPoista- Anki, joka tupsahti tähän ihan vahingossa, on toisella tavalla kiva; hän ääntää suomea sillä lailla että se sopii suuhun. (Suomalaisethan ääntävät suomea kurkkutorvesta. Tuntuu, kuin he piereskelisivät. Tai siltä, että koko ajan soi jossain metallimusiikki.)
Anki on ihana. - ex-m
http://www.youtube.com/watch?v=2pV2203HsQc
VastaaPoistaTarkoitin tätä. - ex-sama
Mustarastas laulaa kauniisti. Todella kauniisti. - ex-m
VastaaPoistaAnki onkin ihana, ikuinen tyttö, kesäyön laulaja.
VastaaPoistaOli aika järkytys nähdä hänen kuvansa, ja huomata se ihme, että hänhän jumalavita on tavallinen kuolevainen, vanhentunut ihminen. Niin katoo kauneinkin ääni, vain laulu jää, ilman esittäjää, ihminen menee kauheaa vauhtia kohti nahistumistaan pieneksi rusinaksi, veret katoavat poskilta ja ihminen putoaa kohti maata, lyheten loppumetreillään sentti sentiltä.
Jos Anki lukee Iineksen blogia, niin tämä ei tarkoita, että nähty kuva olisi ollut ruma. Ei, kaukana siitä. On vain jotenkin shokeeraavaa nähdä, miten aika puree ihmisiin. Onneksi oma kuva säilyy aina samanlaisena. Eilen vilahti laulaja Riki Sorsa ruudulla, ja en ollut tuntea sitä kuivunutta köpittelevää vanhaa miestä.
Ei taida Anki lukea Iineksen blogia... ellei sitten taivaassa harppujen soiton ohella ole aikaa kurkkia maistakin menoa.
Poista(Mutta ellet asiaa tiennyt, niin sinussa on kuolinkuvauksesta päätellen aika pelottavasti selvännäkijän vikaa.)
Ei se ole kummallista että ihmiset vanhetessaan rumentuvat. (Toisin päin se olisi erittäin kummallista.) Lapsuus on viatonta aikaa, ja se näkyy naamasta, etenkin silmistä. Vanhat ihmiset yleensä pälyilevät, eivät katso kohti, se on hyvin ymmärrettävää. Eikä liity kalkkeutuneisiin verisuoniin. Ei. Heille vaan on, heidän elämänsä aikana, tapahtunut kaikenlaisia asioita. (Ja kaks kolmannesosalta ne ovat olleet negatiivisia kokemuksia.) - M:kis alkoi filosofoimaan? Jopas jotakin! Nyt täytyy lähtee R-kioskille hakemaan A-kaljaa. - ex-m
VastaaPoistaSe on nimittäin kurjaa että meitä ateistejakin kuritetaan tämmöisillä kummallisilla pyhillä... Helatorstai? Totta kai hyväksyn, koska hyväksyn (melkein) kaiken, että kristityt pomppivat Oman kultaisen vasikkansa ympärillä... pomppikoot vaikka 7 päivää viikossa, mutta sitä minä en käsitä että minkä takia meitä muita (syyttömiä Jeesuksen murhaan) siitä rankaistaan? Pitämällä puodit kiinni.
VastaaPoistaTaitaa täytyä lukea lisää paksuja kirjoja. Että tajuaisi..? - ex-m
Mahtaako kukaan juuri enää helatorstaina pomppia missään? Ja kuule, onhan Siwa aina auki. Täälläkin on Siwa. Helatorstai taisi olla Kristuksen taivaaseenastumispäivä? Saa oikaista, en jaksa tarkistaa. Tämä on kuitenkin juuri se päivä, jolloin olen joskus ollut suljetun marketin oven takana.
PoistaKerran työntäessäni lapsenrattaita tuli infernaalinen tyhjyyden tunne, kun valtavalla Turun City-marketin parkkipaikalla ei ollut yhtään autoa. Ja marketin ovet olivat kiinni. Oli semmoinen tunne, että ihmiset on yhtäkkiä temmattu yläilmoihin ja minut on unohdettu yksin maan päälle, lapsi kärryissä. Kotona sitten luin almanakasta, että oli Kristuksen taivaaseenastumispäivä.
Ateistit ja kommunistit mieluusti viettävät näitä kirkolisia vapaita lomaillen, mutta eivät halua maksaa esim. kirkollisveroa. Minusta kirkkoon kuulumattomilla ei näitä Kirkollisia vapaita tulisi olla ollenkaan, vaan heidän tulisi olla töissä. Se olisi ihan reilua ja oikein.
PoistaMinusta tämä on kaunis ajatus.
PoistaIhanaa, olemme kerrankin samaa mieltä :)
PoistaEntäs ateistiset eläkeläiset? Mitä me heille helatorstaina tehtäisiin? (Työnnettäisiin vähäksi aikaa uuniin. Kuten Dachaussa.) - ex-m
PoistaVielä kauniimmaksi menee. Miten olisi helavalkeat ja juhlijoille simaa, vanhan tavan mukaan?
PoistaEi vaan ei, kamalaa puhetta. Mutta siis onhan toisaalta myös uskovilla muinaiset pakanalliset pyhät vapaat, sellaiset kuin juhannus ja joulu. Eiköhän tämä tasaa hiukan epäoikeudenmukaisuuksia. Ja kesä on meillä kaikilla.
Tässä hyvää asiaa entisille ja nykysillekin opettajille jotka eivät osaa edelleenkään opettaa poikia koulussa. Tätä se teettää kun opettajakunta on naisistunut. Kaikki luovuus ja tekemällä oppiminen ja pieni painiminen on pojilta kielltty näiden kukkahattujen toimesta.
VastaaPoistaPojat kärsivät koulussa – ”Tyttöjen säännöt”
Linkissä siteerataan seksuaalineuvojaa, amk-sosionomia, jonka alaan perehtymistä en pidä paremapana kuin sinun, tai minun. Mitä amk-sosionomi tietää varhaiskasvatuksesta, pedagogiasta, koululaitoksen nykykäytänteistä, missioista ja visioista ja toteutuneista projekteista?
VastaaPoistaOpettajakunta on naisistunut tasan niin kauan, kuin matalapalkka-ala ei kelpaa miehille. Kasvatustieteelliseen ja lastentarhanopettajakoulutukseen ei ole havaittu merkittävää miestunkua, kuten oikeustieteelliseen, tekniseen, kauppatieteelliseen tai lääketieteelliseen koulutukseen, joihin on oikein valmennuskursseja, joita miehet kilvan maksavat. Tuntuu kornilta, että puhutaan mieskiintiöistä, ikään kuin kasvatustieteellinen olisi ala, johon miesten pitää päästä vähemmällä yrittämisellä kuin muihin tiedekuntiin.
En usko vieläkään, että poikien ja tyttöjen erot koulutettavuusasioissa olisivat merkittävästi sukupuolesta johtuvia, jossakin määrin tietysti. Kilpailuasenne ei ole synnynnäinen, vaan se opitaan varhain, se opetetaan pojille, joille vauvasta lähtien syötetään edelleen miehen mallia, tytöille naisen mallia. Jo tarhaikään ja viimeistään kouluikään tullessa pojat ovatkin varmaan tutkimuksissakin tyttöjä toiminnallisempia ja kilpailuhenkisempiä - tätä en siis kiistä, vaan vain sen, että se olisi synnynnäistä.
Jotenkin en yllättynyt, kun heti ensimmäiseksi koitat vähätellä artikkelia puuttumalla epäolennaisuuksiin, kuten johonkin koulutukseen tms. Ei se tähän kuulu hittojakaan. Oleellista on se että lausunnoin antaja on konkreettisesti tekmisissä sen kohteen kanssa, josta lausuntosa pohjan ammentaa. Ja kyse on siis Miehen aika -projektista. Artikkeli on ihan pätevä ja täyttä asiaa.
PoistaSe että opettajankunta on naisistunut ei anna oikeutta opettaa naismaisesti pojat unohtaen. Opettajan ammattitaitoon PITÄISI kuulua se että osaa opettaa myös poikia, eikä tuputa tietoa vain "tyttöformaatilla". Ei mieskiintiöistä puhuminen sen kornimpaa ole kuin se puhe naiskiintiöistä mm. YKSITYISTEN yritysten hallituksiin, joihin naisten pitäisi päästä osaamatta mitään ja omaamatta mitään mäyttöä mistään yritysjohtamisesta. Mutta hallituksiinn pitäisi vain päästä, ihan yrittämättä ja osaamatta. Yhtä kornia on esimerkkisi vain miehille sukupuolen perusteella, vankilan uhala pkollinen asevelvollisuus, johon naisten piti toki saada OIKEUS mutta ei VELVOLLISUUTTA. Käyttävätkö naiset tätä oikeutta? No ei hemmetissä, he juovat mieluummin lattea kahvilassa, cahttailevat ja hiukan "opiskelevat" jotta pääsevät sitten opettajiksi tai eläinlääkäreiksi. Noh, helppoahan tuo on, kun on vuoden etumatka miehiin valmistautumsiessa, kun ei tarvitse käydä armeijaa. Kornia!
Mitä tulee maksettuihin valmennuskrsseihin, niin enemmän niissä naisia on kuin miehiä. Että se siitä.
Et edelleekään, Iines, hahmota sitä ongelman ydintä, vaan pyörit paikoillasi. Ei poikien ja tyttöjen koulutettavuusasioissa ole merkittäviä sukupuolesta johtuvia eroaja. Mutta ongelma on naispuolisissa opettajissa, jotka eivät osaa opettaa poikia pojille sopivalla tavalla. Tämähän tuossaa pätevässä artikkelissakin todettiin. Opetus tapahtuu nyt vain tyttöjen säännöillä. Siitä on kyse.
Opetuksessa ei ole kovasti sääntöjä. Mitä ne ylipäänsä voisivat olla?
PoistaOpetusmetodit pohjaavat yleismaailmallisiin oppimisteorioihin, joita ovat maailmalla olleet laatimassa etupäässä miehet. On behavioristisia ja on vaikka konstruktiivisia oppimisteorioita ja -käsityksiä, pari mainitakseni. Näiden teorioiden isinä ovat olleet miehet, aina Pavlovista alkaen.
Suomalaisista oppimisteorioiden luojista murto-osa on naisia. Seitsemän hengen otoksesta viisi on miestä, kaksi naista. Ja koululaitoksella on isä, Cygnaeus, ei äitiä.
Koulutus on siis miesten käsialaa, kenttätyötä heidän käsitystensä pohjalta hoitelevat paljolti naisopettajat, useimmiten miesrehtorin alaisuudessa.
En ymmärrä ensimmäistä lausettasi/kysymystäsi...
PoistaNo ehkä syy on tämän minun lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, joka jäi naisopettajilta huomaamatta/huomioimatta.
Kenttätyöntekijät eivt siis ole ajantasala, ei metodeissa, eikä muutenaan. Miksi muuten yhä enenevässä määrin ja monessa paikkaa puhutaan siitä, että koulu on laadittu tyttöjä suosivaksi?
Naurettavaa opettajalta piiloutua miesten taakse ja vedota joihinkin oppimisteorioihin ja rehtoreihin. Tässä tulee taas todistetuksi konkreettisesti, että naiset eivät osaa ottaa ja kantaa vastuuta.
Jos sinun luki-häiriösi jäi opettajalta huomaamatta, ei kai voi sanoa, että se johtui opettajan sukupuolesta?
PoistaMinulle sattui kerran 80-luvulla eteeni suoraan peruskoulusta oppilas, jolla oli selvä lukihäiriö, jonka hän itsekin kertoi. Hän sanoi, ettei ollut koskaan saanut päivääkään erityisopetusta häiriöönsä. Soitin sitten puheterapeutille terveyskeskukseen, jossa vastaus oli, että ellei oppilas tarvitse tulevassa ammatissaan erityisesti kieltä (!), niin ei anneta tukiopetusta. Siihen tyssäsi se yritys.
Monia muitakin luki-juttuja tuli eteeni, mutta myöhemmät tapaukset oli jo huomattu peruskoulussa. Tukiopetusresurssit olivat kuitenkin aina olleet aika vähäiset.
Sinulla on taipumus syyttää varsinaista työntekijää, tässä nyt opettajaa ja ehkä puheterapeuttiakin, epäkohdista. Ihan sama kuin syyttäisit duunaria liukuhihnan hitaudesta.
Voisit ottaa huomioon sen, että työntekijä on usein ylempien henkilöiden suunnitelmien toteuttaja, renki, joka noudattaa tiukkoja ohjeita, opetussuunnitelmaa ja muita yläpuolelleen laadittuja normeja. Haittana ovat vielä vuosikymmeniä jatkuneet koulujen kuntakohtaiset kuristussäästöt, jotka ovat kunnanisien määrämmiä kohdennnuksia leikata "väljät" pois turhista asioista.
Suomalaiset opettajat ovat kuitenkin maailman opettajista eniten ajan tasalla metodeissa ja koulutuksessaan. Parempaa ja vapaahenkisempää (oppilaita ajatellen) opetusta et löydä muualta. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kehittämisen varaa ole. On, mutta ikävä kyllä silloin pitää mennä taloudellisten resurssien lisäämisen puolelle, ja siihen ei taida Suomella olla varaa.
No kyllä tässä tapauksessa mielestäni voi sanoa, koska kaikki viestinnän, äidinkielen ja vieraiden kielten opettajani olivat naisia. Opettajistani (peruskoulu ja lukio) 85% oli naisia.
PoistaTuo kertomasi esimerkki oppilaasta kuvaa juuri ihmeellisiä asenteita ja mitä kummallisempia perusteluita, joita ei luulisi järkeviltä ihmisiltä tulevan. Mistä peruskoulusta tullut vielä tietää tulevan ammattinsa ja sen miten siinä kieltä tarvitsee? Ei hemmetti, kaikkien pitäisi saada se tuki mitä tarvitsevat, jotta voisivat edes kohtuudella olla samalla viivalla, kun koulusta pääsevät pois aikanaan.
Minulle ei virallista diagnoosia lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeudesta ole tehty, mutta eiköhän se ole ihan selvää kauraa ilman diagnooseja. Kyse on ollut vain siitä, että ketään ei kiinnosta. Opettajan vika - kenenkäs muun - on se että ei tunnista omaan ammattialaansa keskeisesti liittyvää oireyhtymää: lukihäiriötä. Se tässä on epäkohta, ei se, että jollakin on lukihäiriö. Vai onko sinusta niin, että lukihäiriö on epäkohta, joka on sen omaavan vika? Mitä sanot kierosilmäiselle? Oma vika, vai mitä?
Aina syytetään tukiopetusresursseja sun muuta, kun halutaan välttää se opettajan omaan ammattitaitoon liittyvä vastuu, jota ei haluta kantaa.
Esimerkkisi duunarista liukuhihnalla ontuu. Useimmiten duunari voi itse vaikuttaa liukuhihnan kulkunopeuteen. Toisaalta liukuhihna kulkee vaikka duunari nukkuisi sen ääressä. Jos taas tavarat tippuvat liukuhihnalta, ei duunari ole tehtäviensä tasalla vaan on erotettava tai vaihdettava tehokkamapaan.
Jos opettaja on tahdoton ja ideaton renki, ei hän ole oikeassa tehtävässä. Pitää olla sen verran ammattiylpeyttä ja kunnianhimoa, että tilanteesta riippumatta tehdään asiat ammattiylpeydellä ja -taidolla, eikä lymyillä rehtorin selän takana huutaen, että en mä voi kun - sitä sun tätä. Potkut persiille tuollaisille opettajille. Eivät he ole mitään opettajia, vaan hyödytön kuluerä yhteiskunnan kassalla. Ei ole hitonkaan merkitystä, jos tuo ideaton opettaja noudattaa opetussuunnitelmaa, jossa koko orkesteri ei pysy mukana kun opettaja on löysä ja välinpitämätön oppilaistaan.
Suomalaiset opettajat ovat tosiaan tohkeissaan omasta koulutuksestaan, mutta eivät oppilaidensa. Heiltä puuttuu halu saada oppilaista se paras irti, kun on kiire pörhistää sitä omaa rintaansa ja keekoilla omalla koulutuksellaan. Katso eteläkorean opettajia ja oppilaita - hemmetin paljon edellä kaikessa suomalaisista. Niin metodeissa kuin tuloksissa. Suomalainen koulutus on tosiaan vapaahenkisempää, mutta se johtuu siitä, että opettajille on tärkeämpää uhrata valtaosa työajastaan oman kesäloman suunnitteluun opetuksen ja oppilaista huolehtimisen sijaan.
Pisa-tutkimus on yksi suuri vitsi, eikä kerro yhtään mitään. Sillä on turha ylpeillä.
Etelä-Koreassa koulutukseen käytetty osuus maan bruttokansantuotteesta oli muutama vuosi sitten 7 prosenttia, kun se Suomessa on 4,5 prosenttia. Siitä 2,8 prosenttia on yksityistä rahaa ja julkista 4,2 prosenttia. Suomessa vastaavat luvut olivat 0,1 prosenttia ja 4,6 prosenttia.
PoistaEtelä-Koreassa on siis myös hyvin vahva yksityiskoulujärjestelmä, jossa on opetusta varhaisaamusta iltamyöhään asti.
Työttömyys maassa on vain 3,4 prosenttia, ja korkeakouluissa opiskelee 85 prosenttia nuorista. Loput nuorista vedetään välittömästi työmarkkinoille tai armeijaan. Ei ihme, että opetus tuottaa tuloksia.
Hienoa Iines! Olet perehtynyt asioihin hyvin. Siksi ihmettelenkin, miksi esitit, edellä esittämäsi asiat tietäen, että suomalaiset opettajat ovat maailman opettajista eniten ajan tasalla metodeissa ja koulutuksessaan, ja että parempaa ja vapaahenkisempää opetusta et löydä muualta? Esimerkkisihän kertoi ihan muuta. Lisäksi esimerkkisi kertoo sen, että suomalaisessa systeemissä on vähän hemmetisti parannettavaa. Eikä vain vähän, tai jotain parannettavaa, kuten ylempänä annat ymmärtää.
PoistaParannettavaa on aina, ykkössijallakin, laakereillaan ei voi jäädä lepäämään.
PoistaEn tunne Etelä-Korean koulutussysteemien sisältöjä, joten en voi sanoa niistä mitään. Mielessäni on kuitenkin kuva pakotetusta kulttuurista, jossa paras tie vapauteen on opiskelu. Eipä ihme, että vanhemmat tukevat kouluja niin voimakkaasti. Suomessa, vapaassa demokratiassa, ei tulisi kuuloonkaan, että vahemmat maksaisivat samassa määrin koulumaksuja.
Suomessa on käynnissä voimakas lukemisharrastuksen vähenemisilmiö. Tämä vaikuttaa lukutaidon osalta Pisassa tippumiseen. Lasta ei ohjata kirjan tai lukemisen pariin, vaan käteen työnnetään peliohjain tai leffa tai jokin iPad, josta katsotaan kuvia tai pelejä. Ja minkäänlaista opiskelupakkoa ei ole, päinvastoin, yhä laiskempi elämä houkuttaa.
Veikkaan vielä suurempaa Pisa-tippumista Suomen osalle.
Tunnistan tuon lukemisharrastuksen vähenemisilmiön, jopa omalla kohdallani. Minulla on ollut naispuoliselta työkaverilta eräs kirja jo reilu puoli vuotta lainassa. En ole päässyt alkua pidemälle. Mutta ei kannata olla huolissaan. Hänellä on nippu parhaita Tex Willereitäni lainassa tasapainottamassa tilannetta.
PoistaSuomalaisen lukutaidon aikanaan menestykseen Pisassa nostanut juttu on ollut TV ja se, että ulkomaiset ohjelmat tekstitetään - eikä dubata - suomeksi. Siinä Pisa menestyksen salaisuus, ei niinkään koulussa ja opettajissa.
Yhdyn käsitykseesi, että tipumme edelleen Pisa menestyksessä.
Mutta eiväthän lukemaan opettelevat viisi - kuusi -seitsenvuotiaat katso televisiosta englanninkielisiä ohjelmia!
PoistaOn siis ihan sama ovatko ohjelmat tekstitettyjä, sillä ne ovat aikuisten ohjelmia. Muuutenkin tuonikäinen katsoo televisiota aikuisen kanssa, joka selvittää ohjelmaa, jos lapsi ei ymmärrä. Kyllä suomalainen lapsi on oppinut lukemaan kirjallisuuden kautta, ja tästä voi kiittää viisaita vanhempia, jotka ovat usein muun Euroopan maita enemmän valistuneempia tässä asiassa. Suomalaiset ovat aina kunnioittaneet kirjaviisautta, mikä ei ole huono asia.
Mitä enemmän tietoteknistymme, sitä enemmmän lasten oppiminen putoaa nykyisillä mittareilla mitattuina. Tämä on tietoyhteiskunnan hinta, paradoksaalista kylläkin. Ehkä joskus koulumenestystä mittataan toisella tavalla, laaditaan uuteen tilanteeseen sopivat mittarit.
Tästä ei nyt kannata kauhean verisesti kiistellä, Iines, sillä on tutkittu ja dokumentoitu asia että 70, 80 ja 90-lukujen lapset oppivat lukemaan nimenomaan TV:n ja tekstitettyjen ohjelmien avulla. 80-luvun lopulla mukaan tulivat, ainakin pojilla, tietokonepelit, jotka olivat järjestäen englannin kielisiä. Pelit tuohon aikaan eivät olleet samanlaista grafiikan ilotulitusta, kuin nykyiset pelit, vaan ensimmäiset pelit olivat ihan tekstipohjaisia seikkailupelejä, jotka perustuivat pitkähköjen tekstien ja tarinoiden lukemiseen ruudulta ja niiden pohjalta tehtäviin ratkaisuihin. Sieltä se lukutaito on tullut. Samoin kuin engalnnin kielen taito. Kaikkihan me tiedämme, että kielenä ruotsi on ihan turha.
Poista2000-luvun tenava oppii lähettämään tekstareita kännykällään (aivan), chattailemaan ja seikkailemaan tietokoneella jo ennen kuin osaa juurikaan lukea, mutta tuossa oppii äkkiä lukemaan. Kirjallisuudella ja koululla on hyvin vähän ansiota tuossa, mutta toki koululla on ohjaava ja korjaava rooli. Sen vain pitäsi osata se ottaa.
Pieni painiminen kielletään - on vaikea sanoa, missä vaiheessa on kyse pienestä painimisesta tai kiusaamisesta. Opettaja saa syytteet niskaansa, meni hän keskeyttämään painimisen tahikka ei. Kumpikin vaihtoehto on huono, aina löytyy syyttäjiä. Koulu on iso yhteisö, jossa toimitaan kaikkien hyväksi, yhteisen turvallisuuden nimissä. Siksi lumisodat ja painimiset ovat kiellettyjä, koska niissä voivat sivullisetkin loukkaantua. Koulun on hyvä olla paikka, jossa pääsääntöisesti kunnioitetaan myös ruumiillista koskemattomuutta, kuitenkaan kosketuksia kieltämättä - onhan normaalia vaikka kulkea käsi kädessä tai halata kaveria.
VastaaPoistaKerra koulussa kun oli Konvassa niin tallustelin erään tytön kanssa (Pia) alakerran ruokalaan. Oli talvi ja ilta ja ruokala oli ihan pimeä. Ajattelin, olin 13 v. vanha, että siellä - patojen ja kattiloiden keskellä - saisimme olla kahden. Eli keskenämme. Suutelimme. Hänellä oli kapeat ja mansikalle maistuvat huulet mutta kielemme olivat jotekin koko ajan toistensa tiellä että ei siitä mitään ollut tulla... Ja äkkiä paikalle tuli Linnea Lehtinen (hän oli luokanopettajani, opetti luonnontietietä, ja valvoi nyt Konvaa... eli meitä.) Samperi, kun säikähdin kun hän napsautti ruokalan valot päälle. Menin noloksi. ja siltä istumalta - vaikka seisoin - sain tunnin jäki-istuntoa (vaikka en ehtinyt edes yrittää panna) ja Käytösnumeroani alennettiin yhdellä pykälällä. (Jos sitä olisi alennettu enemmän, olisin saanut ehdot Käytöksestä.) Ei sev väliä. Mielestäni oli ihan kivaa, ja tasa-arvoista, että Piaa ei rangaistu millään lailla. (Taisi Linnea vähän sitäkin nuhdella... en kuunnellut. Korvani leijailivat muualla.) - ex-m
VastaaPoistaJos olisin Jape, perustaisin blogin. Siinä blogissa kirjoittaisin uudelleen ja uudelleen aiheista, joista Jape tulee aina tännekin blogiin vänkäämään kerta toisensa jälkeen, vaikka niillä ei ole mitään kosketuspintaa Iineksen kirjoituksiin.
VastaaPoistaJos olisin Iines, en tarttuisi samoihin täkyihin jo monetta kertaa.
Monenkohan viestin päästä Japen kynästä alkaa tulla taas niin solvaavaa tekstiä, että hänet suljetaan blogista ja hän alkaa kirjoitella anonyyminä?
Jos olisin Jape, yrittäisin etsiä elämääni sisältöä.
Sinä olet näemmä jo alkanut kirjoitella anonyyminä. Nilkit kirjoittavat anonyyminä.
PoistaNilviäiset osa 1 "Nilkki"
En ole samaa mieltä. (Vaikka olenkin.) Nimimerkki Jape alkaisi varmasti väittämään Pyhän Pietarikin edessä että tämä on väärässä... ainakin rekyroinnin suhteen. Koska Hän on eri mieltä kuin Jape. (Eli väärässä.)
VastaaPoistaPs. Sattuuhan tällaista, kun jonotetaan. Mutta kyllä me kaikki sisälle päästään. Itsekin jo ostin, muutama vuosi sitten, koksilapion. Koska... - ex-m
Anonyymit ovat oikeassa siinä, että jankkaaminen on ikävää. Minäkin siihen sorrun helposti, kun joku viitsii vaan vääntää kanssani. Ainahan siinä jokin uusikin näkökulma saattaa tupsahtaa, jos hyvin käy.
VastaaPoistaMutta, juttu menee niin, että juttelen mielelläni kaikkien kanssa, oli hän sitten rikas tai köyhä, musta tai valkoinen, punakka tai pönäkkä, kommunisti tai lahtari, ateisti tai lestadiolaisveli. En minä tätä blogia siksi pidä, että täällä oltaisiin hiljaa ja fiksuja. Puhukaa sitten fiksuja, niin hyvä tulee! Kyllä vastaan mieluusti myös fiksuihin täkyihin.
Ai, fiksuja täkyjä kaipaat... no, kannattaisiko nyt ostaa Kreikan valtion obligaatioita, kun niitä saisi nyt aika halvalla?
Poista90-luvun alussa eräs suomalainen maajoukkuetason hiihtäjä (jonka nimeä en nyt muista, sinä ehkä muista, hän oli Turuust kotoisin?) myi asuntonsa (3 h + k) ja otti pankista lainaa (niin paljon kuin sai) ja osti koko summalla Nokian osakkeita. Niiden arvo oli silloin WC-paperiluokkaa. Huhuttiin, että ruotsalaiset ostavat Nokian, siis koko paskan, ja lakkauttavat sen. Minullakin oli nippu Nokian osakkeita: ehdin myydä ne kaikki vielä kun niistä sai edes jotain... No, sitten tapahtui tämä saaga, ihan muutamassa vuodessa osakkeiden hinta nousi satakertaiseksi. Ja enemmänkin. Laskin kerran - se on siis ihan teoreettista - että hävisin muutaman satatuhatta. No, elämä vie, virta tuo, ja sosiaalihuolto jakaa soppaa. Tuo hiihtäjä (harmittaa etten muista hänen nimeään!?) voitti toistasataa miljoonaa mummunmarkkaa.
PoistaMitä tästä opimme? Tuskin mitään. Edelleen ihmettelen että miksi - ja mitä järkeä siinä on - että ihminen myy asuntonsa ja ottaa mielettömästi pankkilainaa ja ostaa TÄYSIN arvottomia osakkeita... - ex-m
Kuvaan suhdettani osakkeisiin ja obligaatioihin pienellä tositapauksella elämästäni.
PoistaKun ystäväni Martan poika oli naperoiässä, kysyin häneltä klassisen kysymyksen, että no, mitäs sinä haluaisit tehdä isona. - Ostaa osakkeen, sanoi napero. Menin mykäksi. Pikkuinen pojanpullero tahtoo ostaa asunnon! Minulla yhdisti vasta myöhemmin, kun tilanne oli jo ohi, että napero viittasi arvopapereihin. Semmoinen elämänhaave.
Minusta on vielä oudompaa, että napero halusi ostaa asunnon (= kodin) sijasta arvopapereita. Olisiko kuullut kotona puhuttavan? Onko Martta sitä sorttia?
PoistaSen aikaisista turkulaisista sm-hiihtäjistä ei tule mieleen kuin Asko Autio. Vieläköhän suksi luistaa?
Mutta yksi turkulainen juoksija kyllä rikastui, ei Nokian osakkeilla, vaan niillä naperon osakkeilla.
Hyvä havainto, Tapsa. Juuri tuota minäkin ihmettelin, siitä huolimatta, että tunsin taustat. Martta nimenomaan on rahanaisia, nuuka kuin Harpagon ja vieläkin nuukempi. Oikein kitsas persoona kaikin puolin - ah miten ihanaa on haukkua lähimmäisiä! Hänelle onkin kertynyt sitten rahaa ja tavaraa ja huviloitakin kaksittain. On varmaan onni ja siunaus, että tuo uusi mies, Martiksi nimeämäni, on nähtävästi samaa sorttia. Ei kestä kauan siinä seurassa, kun puhe kääntyy siihen, kellä on kallein auto tai paras se ja se tavara. Rahanhalu yhdistää ja seuraavakin sukupolvi on nähtävästi perinyt sen. En ole kade, oikeasti, asia on näin.
Poista"...kellä on kallein auto tai paras se ja se..."
PoistaNopeasti lukaisten luin tuosta "paras perse" ja mielessä häivähti, että teillähän on mielenkiintoiset keskustelut... Mutta tarkempi tihrustelu palautti maan pinnalle. Kenellä se muuten on?
Parhaasta perseestä en tiedä, mutta kai se Martan Mazda on paras, kun lähteekin kuulemma kuin raketti. Martan tietokonekin on paras, koska siitä löytyi paremmin Kylmäpihlajan reissun tiedot kuin minun miniläppäristäni. Kuulin myöhemmin, että Fujitsusta oli heti löytynyt, kun "tosta sun Aceristasi mitään löydy". Lasten vehkeitä ei kelpuuteta kisaan, koska niillä on Marttaakin paremmat vehkeet.
PoistaNo niin Iines, siinäs näit ettei pari rumasti hävittyä lätkämatsia mitään merkitse, sillä kisat alkavat vasta nyt! Tämähän kävisi elämänohjeeksikin: ei menestyjän aina tarvitse voittaa, riittää että voittaa oikeaan aikaan.
VastaaPoistaKävin katsomassa Rouva Presidentin ja se oli ihan mielenkiintoinen ja hauskakin.
Helatorstaista olen sitä mieltä, että miten sen virallinen pyhittäminen pyhäpäiväksi sopii monikulttuurisuudellaan ylpeilevään yhteiskuntaamme? Ristiriitahan on huutava.
Sodistakin sanotaan että voi hävitä kuinka monta taistelua tahansa kun vaan voittaa sen viimeisen.
VastaaPoistaNäin on, jukupliut! - ex-m
Uskoin kyllä heti, kun selitit. En vain tiennyt systeemiä. Enkä etenkään sitä, että häviötä ei ole olemassakaan, jos se sattuu kohdalle jossain sarjan vaiheessa. Nyt tiedän, että pitää olla positiivinen..
VastaaPoistaMutta hieno peli eilen, jopa katsoin sitä vilkuillen alusta, keskeltä ja lopusta. Loppu oli hieno!
Sitä tyhmempi helposti ajattelisi, että tuo jääkiekko se vasta on typerää leikkiä.
VastaaPoistaSellainen osoittaa asiaan perehtymättömyyttä ja jokaisen tulee ainakin muutama otsikko vilkaista, että tietää jotain asiasta lausua. Jos ei kuitenkaan ole: "Kauhee elukka se Getzlaf!" lause riittää, siitä saa asian tynkää pitkäksi aikaa.
Maailman maista Suomi, Ruotsi, Tsekki, mahdollisesti Slovakiakin ottavat jääkiekon maailmamestaruuskisat tärkeinä kisoina. Pieni mutta sisukas Suomi on tuossa neljän sakissa pärjännyt mainiosti, ollen mitalitilastossa jo kunniakkaalla kuudennella sijalla.
Pohjos-Amerikkalaisille kisat ovat ilman epäilystäkäään tärkeät heillekin, mutta kyse on vähän toisesta asiasta. Pääsevät pelaajat hieman yökerhoihin rentoutumaan rankan tappioon päättyneen kauden jälkeen. Ja pusuttelemaan Sara Siepin kanssa.
Jääkiekko on suomalaisille tärkeä, jopa kuningaslaji talviurheilun joukossa, arvelen rohkeasti vähäisellä urheilutietämykselläni.
VastaaPoistaTiedän tuonkin, että laji ei ole yhtä tärkeä valtaosassa muita maita, ympäri maailman. On ehkä jopa mahdollista, että Suomessa sen merkitys on suhteellisesti kaikkein suurin. Nyt kun murtomaahiihto ja yksilölajit eivät ole enää mitään, on jääkiekko, joukkuepeli.
Vaikeahan sitä on ottaa tosissaan peliä, jossa polvihousuiset miehet luistelevat kaukaloa eestaas mailalla hosuen. Vielä vaikeampaa on tajuta, kuinka helvetin paljon siitä niille maksetaan.
PoistaOikeassa olette, molemmat. Nyt kun amerikkalaiset ja Ruotsi putosivat, niin samalla lässähti lahden- ja rapakontakaisen median kiinnostus. USAssa asiasta tuskin mainittiin muutenkaan ja Kanadassa on se oma kuppi loppusuoralla. Ruotsalaiset taas ovat tunnetusti itsekeskeisiä maailmanparantajia.
Tukholmassa asuva sukulainen tuli kylään, joten kysäisin että mitä ne ruotsalaiset tykkäsivät Salesta ja etenkin Haukiosta, kun ne juuri vierailivat Ruotsissa... Va, hämmästyi sukulainen, milloin ne oli vierailulla Ruotsissa? Kuitenkin hän katsoo päivittäin TV:tä ja lukee DN:ää.
Lopuksi vastaus kysymykseen "Mitä ne meistä ulkomailla ajattelevatkaan?" Eivät mitään.
Yksi riemukas muisto 70-luvulta on, kun Jyrki Hämäläinen television rokkiohjelmassaan haastatteli ihmisiä ympäri maailmaa, Japanissa, New Yorkissa ja tiesmissä.
PoistaSe oli aikaa, kun Esa Pakarinen teki niitä "Pakarock"-levyjään.
- "What do you think about Esa Pakarinen?"
- Wau, everybody loves Esa Pakarinen!"
- Esa Pakarinen is most definately the Greatest of all!"
Myönnän, että silloin, lapsena, en osanut nauraa, ihmettelin vain kuinka ne noin hyvin voivat Pakarisen tietää.
"definitely"
VastaaPoistaOn kyllä kummallista, että niin moni tärkeä asia kärsii rahapulasta, mutta jokin jääkiekko tai formula rypee rahoissa, ja urheilijoilla on palkat, jotka eivät ole tästä maailmasta. On omituista, että tärkeämmissä ammateissa ansaitaan murto-osa pelaajien palkasta! Rahaa siis on jossain miljoonakaupalla, jostain sitä urheiluunkin tulee.
VastaaPoistaMiksi yritykset ja rikkaat johtajat eivät sponsoroi tärkeämpiä kohteita? Koulutusta, lääketiedettä?
Näiden kysymysten takiahan monet meistä lähtevät politiikkaan ja muuhun maailmanparannukseen.
PoistaVieläkin sitä joskus ihmettelee, että miksi sivistyneet länsimaat eivät vaan yhteisellä sopimuksella luovu armeijoistaan ja käytä rahoja ja järjestelmää nälkäänäkevien ruokkimiseen? Miksi pitää varautua miljoonin tykein siihen, että jospa naapuri yks yö muuttuukin verenhimoiseksi mielipuoleksi?
Rähinöivät heimo- ja klaanivaltiot voi rauhoittaa vähemmälläkin arsenaalilla. Resursseistahan ne heimot ja klaanit tappelevatkin. Vedestä, laidunmaasta ja lehmistä.
Kyllä vaan, olemassolon resursseistahan tappelut syntyvät, mutta lisäisin tuohon kauniiseen näkemykseen kyllä vielä silkan vallanhalun, ahneuden ja mustaakin mustemman pahuuden.
PoistaMinä lähden nyt kaikkea pahuutta pakoon mökille, käymään vain, viemään esikasvatettuja liljoja. Naapurin Martti-mies lupasi katsoa, saisiko hän ruohonleikkurini taas vetämään, jotta minä en joudu vetämään sitä rinnetontilla.
Resurssien tarve on söpöä kaunistelua, edellisessä sodassa vialle mennyt pöpi-Aatu sitä käytti.
VastaaPoistaShit walks when money talks: ahneudesta on kyse.
Sotavarustelun vainoharhat luovat myös uusia sotia: "pakko saada tuo niemenkärki, etteivät pirut sieltä yllätä!
Meksikolaiset tappoivat apassiheimon Geronimon perheen. Geronimosta eivät apassit ikinä tehneet johtajaansa, hänen hulluuttaan pelkäsivät. Sotatoimiin hänestä tehtiin päällikkö, tappaminen oli hänen lahjakkuutensa.
Hän ei hyökäessään jättänyt yhtään meksikolaista naista, lasta tai vanhusta eloon, hän oli siinä mielessä aito demokraatti.
Vanhassa elokuvateatteri Areenassa oli legendaarinen elokuvakoneen käyttäjä Vote.
VastaaPoistaMinä pidin sitä lapsena pultsarina, kun oli kovasti rehjakkeen näköinen. Mutta ei hän sitä ollut, viinaa ei käyttänyt kaiketi lainkaan; ikiaikaisena poikamiehenä oli vain hieman päässyt ruohottumaan. - Julkaistut kylämme vanhat valokuvat ovat snagen usein Voten ottamia.
Aikana ennen googlea ja muita häntä käytettiin elokuvien tietopankkina. Joku mies kerran hänelle kuvaili jotain rainaa saadakseen tietää mikä sen nimi oli.
Vote kuunteli, ei oikein hahmottanut, ja kysyi parikin kertaa: "Oliks siin sotaa?"
Kyselijä ei huomannut Voten kysymystä, jatkoi vain selittämistään. Lopulta Vote hermostui: "OLIKS SIINÄ SOTAA?!"
Siitä tuli pitkäksi aikaa aika hyvä juttu, broidini kanssa nauroimme ja imitoimme, kun Votelta sylki lensi suupielestä: "OLIKS SIIN SOTAA?!"
Hieno mies hän oli, rautatieasemalta tai matkahuollosta kävi uudet elokuvat mopon tarakalla hakemassa ja kiipesi ulkoportaita ylös pyhimpäänsä.
Viereisessä rakennuksessa oli Essin valinta ja virvokemyynti, jossa etenkin viikonloppuisin ramppasi ihmisiä jonoiksi asti. Vastapäisen talon ikkunasta niitä naureskelimme, kun salamyhkäisen näköisinä tulivat poveaan peitellen ja ympärilleen vilkuillen ulos.
Kaikenmaailman Marketit ovat syöneet kaikki ihanat Essin valinnat ja Valinta Hyppösen, jollainen täällä oli. Kauppias oli hyppyhiiren näköinen, mikä nauratti minua, kun karkkiostoksilla katsoin hänen nököhampaisiinsa.
PoistaSellainen oli Salosen kauppa siinä vieressä. Muutaman neliön kauppa, jossa vanha kauppiaspariskunta ojensi kaiken tiskin takaa. Essi myi pimeää viinaa.
PoistaIines on parhaillaan siellä mökillään.
VastaaPoistaVähän se ensin paikalle tullessaan kauhistui, kun rantakaislikkoa vasten liplatteli naama alaspäin oleva, kelluntapukuun pukeutunut pilkkijä. - Naapurin Martti sen siitä sitten keksillä työnsi ulapalle kellumaan.
Saunaa ei voinut käyttää, koska kuistilla sähisi kalkkarokäärme.
Ruohonleikkuri oli hukkunut viidakkoon, pitkällisistä etsinnöistä huolimatta sitä ei löytynyt.
Jossain etäämpänä rovasti hoilasi käänipäissään: "Ja se oolannin sota oli kauhia...!"
Hassua muuten, että näin viime yönä unta, jossa hangen päällä mateli eksoottinen käärme, ehkä juurikin kalkkaro. Sitten luin lehdestä, että jonkun miehen autossa oli ollut iso vihainen kyy, kun hän puolihorteissaan ajoi pois metsästä, jossa häntä oli purrut kyy.. Mökillä katselin puskiin, että mistä se kyy tulee. Onneksi ei tullut.
PoistaJa ihme tapahtui: ruohonleikkuriini on palannut veto, itsestään! Naapurin Martti-mies säästyi siis korjauspuuhalta, mistä oli selvästi syvästi helpottunut. On varmaan raskasta olla kulmakunnan ainoa mies, jonka puoleen naapurinkin naiset kääntyvät, kun jokin reistaa.
PS Täällä on naispuolinen pappi. Ja se minun laiturini on edelleen naapurin puolella, keskellä merta.
Kyyneleet minun poskillani valuvat: Hyvin olisi pärjätty, jos sitä yhdettätoista, sitä Malkinia, ei olisi tullut. Kymmenes ja yhdeksäskin tosin tuottivat pieniä tuskia.
VastaaPoistaPois sellaiset puheet, että paremmalleen ei ole häpeä hävitä.
Kaunista oli kuulla kansallislaulua ottelun jälkeen, sanatkin minä muistan: "Suuri ja mahtava neuvostoliitto..."
Varmaan kaikkia keskustapuoluelaisia elähdytti, kun menneitä muistelivat. Kekkonenkin lie stondikseen noussut haudassaan.
Torjuntavoitto se joka tapauksessa oli, emme olleet mitään ruotsalaisten liittolaisia, omaa erillispeliä pelasimme!
Raumalla on saari, jonka nimeä en tähän hätään muista.
VastaaPoistaSinne pääsee venekuljetuksella, me menimme sinne paikallisten kuskaamana joskus vuosia sitten. Iso sauna, jossa kiuaskin järeää tekoa. Saunoimme ja olimme kaikki siirtyneet jo pukuhuoneen puolelle, kun saunasta kuului kaamea karjaisu. Silloin kuskina toiminut, ainut selvnpäin ollut, kaverini oli vielä pesulla.
Lattian poikki oli luikerrellut kaameasti sähissyt liero.
Olimme hiukan epäuskoisia, kun emme ehtineet mitään näkemään. Pakko oli kuitenkin lopulta uskoa selvinpäin ollutta miestä.
Paikan pitäjät naureskelivat: "eikun se on meidän rantakäärme, asuu kivijalassa ja tunsi itsensä kai vähän häirityksi."
Ei maailman parasta kiekkoilijaa noin vain pysäytetä. "Parempi" tuo tulos kuin huonolla tuurilla hävitty yksi maali. Paremmalle häviämisessä ei ole mitään hävettävää.
VastaaPoistaReksaari.
Kiitos Kuunkuiske, se se on: Reksaari.
VastaaPoistaKuuskajaskari, Kylmäpihlaja, Reksaari.. Nuo ovat minullekin tuttuja Rauman saarien nimiä.
VastaaPoistaKäärmetarinat ovat kauheita, ja luin niitä eilisen käärmeuutisen perästä iltapäivälehden keskustelusta. Siellä sanottiin mm., että käärme kiipeää ketterästi jopa seinää ylöspäin. Mietin jo, sulkisinko saunan ikunaluukun yöksi, se kun on auki yötä päivää, jotta pesutilat pysyvät kuivina.