11.7.2012

Kesäpäiväkirja 6. sivu: Ennen uutta sadetta


10.7. Hammaslääkäriä odotellessa, kaupungissa. Tulin aamulla mökiltä, panin koneellisen pyykkiä pyörimään ja kahvin valumaan. Ulkona huutavat  palveluyrityksen ruohonleikkuukoneet. Kyllä, monikossa, koneita menee kaksi yhtaikaa, kummankin päällä istuu poika kuulosuojaimet korvilla. Mikä noita koneita huudattaa niin saatanallisesti? Eivät päältäistuttavat koneet ennen pitäneet noin infernaalista meteliä. Olisi syytä ojentaa kuulosuojaimet myös talon asukkaille. 

Mitähän se lääkäri tekee, kun istun tuoliin vaimeine särkyineni? Pitäisikö särkeä enemmän, oikein kunnolla? Pitäisikö posken olla turvoksissa? Onko ynseä, kun sotkin hänen kiireisen aikataulunsa? Pitäisikö pyytää anteeksi, kun tunkee väliin? - Saatan kertoa myöhemmin, kun olen palannut.

Kohta saan mökille vieraita, tai siis tuttuja. Martankin kesäpaikka täyttyy lapsista, jotka harvoin käyvät, tulevat kolmeksi päiväksi, Mäksin saanut tytär ja Mäks-mies itse sekä mahdollisesti Mäksin saaneen veli, se jolla on uusi Mercedes kaikin herkuin ja tilaa ponille. Ei vaan ei, jätetään poni pois. Rivitalo-osake Espoossa poikamiehellä on. Ja Mäksin saaneella on oma kaksio stadista.  Sitä en vielä tiedä, mitä Mäksillä on, mutta luultavasti kohta tiedän.  Mäks ei ainakaan pidä koirista, joten Mäksin saanut on heivaamassa viisivuotiasta koiraansa pois. Minullekin sitä on tarjottu, ja mietin, pitäisikö antaa silmäneulalle uusi koti. Sääliksi käy riepoteltava koira, mutta toisaalta, en oikein kestä läähättäviä sylikoiria, joiden turkkia pitää puudeloida monin tavoin.

Minunkin vieraani ovat  sukulaisia, ja olen jo pannut toisenkin jääkaapin töpselin pistorasiaan ja varustanut sen juomakaapiksi. Mahtuu sinne  makkarapakettikin. Koira tosin on oppinut avaamaan hieman löyhäovisen vanhan kaapin, joten tarkkana pitää olla makkaroitten ja mahdollisten pihvien kanssa. Uusi grilli pitäisi vielä ostaa, pallogrilli tietysti. Olen harkinnut myös kuivakäymälän hankkimista saunalle, sillä saunalla nukkujat alkavat käydä vanhoiksi, eikä  öinen kykkiminen onnistu yhtä hyvin kuin nuorena. Toisaalta on niin, että saunavieraat tuskin suostuvat kakkimaan mihinkään kemialliseen istuimeen. Juoksevat mieluummin ylös mökille. Viimeksi kun lankomies oli mökillä, hän häpäisi meidät kaikki heittämällä virtsat naapurin poikamiehen  ikkunan alla. Kaari  lensi piikkilanka-aidan yli. Hän ei sanottavammin pidä suomalaisista.

11.7. 
Hammaslääkäri oli eilen ystävällinen, mutta kiireinen, oli ollut neljäkin potilasta yhtaikaa odotushuoneessa, vaikka kyseessä on pieni yksityisvastaantotto, jossa on tarkat ajat. Aloitettiin juurihoito, ja jossakin vaiheessa kuulin kuinka lääkäri pyysi uutta neulaa, kun edellinen "katkesi". Kotona vasta havahduin siihen, että se katkennut neulankärki saattaa olla hampaassani, siellä ahtaassa ja mutkuraisessa juurikanavassa. Luulen, että soitan kahdeltatoista, kun vastaanotto aukeaa ja kysyn. Muuten märehdin asiaa koko loppukesän seuraavaan elokuun käyntiin saakka ja näen painajaisia. Voitte tietenkin lohduttaa minua ja sanoa, että ei sinne hampaaseen neulankärkeä jäänyt, kunnei lääkäri kerran sitä minulle kertonut. Asiasta on kyllä jo keskusteltu edellisen jutun lopussa, ja lohtuakin on tullut. 

Vaan eikö niin, että mikään ei voita sateenraikkaan luonnon herkkää kauneutta? Pisarat toistavat ympäröivää luontoa.


(Valokuva Iines, Pisaroita orvokin lehdellä)

114 kommenttia:

 1. Ihmeellisen kaunis kuva! Saat sateestakin suloista, Iines. Jospa se ajatus lohduttaisi mökkiläistä, joka murehtii hammastaan. Paranemisia, toivoo Hilma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilma, itsekin pidän kuvasta, enkä tällä tahdo sanoa, että kuva olisi erinomaisen hyvä. Se on kuitenkin aito tilanne, makrolinssillä kuvattu.

   Nuo viereiset kukat ja pala sinitaivasta näkyvät pisarasta, kun katsoo oikeasta kohdasta ja oikeassa valossa. Minulla on kuva myös mm. pisarasta, jossa näkyy kokonainen päivänkakkara, ylösalaisin.

   Minäpä otin ja soitin hammaslääkärilleni ja sain rauhan sielulleni, kun tiedonjanoni on tyydytetty.

   Hampaaseen todellakin jäi eilen pieni pala katkennutta neulan kärkeä, hammaslääkärin mukaan 1 - 2 mm. Hän sanoi uskovansa, että se saadaan pois ensi kerralla, koska se on aivan pinnassa, yhtään kanavaa ei ole vielä edes saatu auki sen ajan puitteissa, joka minulla oli. Oireita voi silti tulla, sanoi lääkäri, mutta niistä selviää särkylääkkeillä. Voin siis olla huoletta.

   Poista
 2. Vierastan vähän tuollaista pahansuopuutta ja kademieltä jota tunnut alituiseen kohdistavan Marttaan ja hänen tapaansa elää rahoineen.  Hammaslääkärisi taitaakin olla "se", joka on siinä Osuuspankin talossa, apteekin vieressä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa tuossa Martta-asiassa, mutta myös ratkaisevasti väärässä. Pahansuopa en ole, kateellinen voin olla, vaikken tahdokaan niitä tavaroita, joita Martalla on. Olen kateellinen ehkä sille helppoudelle, jolla hän on kaiken saanut.

   Martta on siis minun serkkuni, ja historiamme ulottuu äiteihimme asti, jotka olivat sisaruksia. En halua kertoa tässä kaikkea, mitä Martan äiti on tehnyt rahanahneudessaan ja kylmyydessään minun äidilleni, mutta se on tuossa taustalla.

   Martta on äitinsä kaltainen ihminen, jolla ei ole elämässään muuta kuin keskustalaiset aineelliset arvot, ei mitään henkistä, ei palaakaan kulttuuria. Hänen poikansa, Mercedes-mies oli juuri se, joka alle kouluikäisenä jo tahtoi tulla osakkeenomistajaksi, kun muut pojat tahtoivat rekkamiehiksi. Ystävyytemme on siis aina ollut jossain mielessä sukulaisuuteen perustuvaa pakkoseurustelua, kesäpaikkamme kun ovat vierekkäin.

   Poista
  2. "Olen kateellinen ehkä sille helppoudelle, jolla hän on kaiken saanut."

   Onhan sinullakin ne helpot keinot käytössä. Miksi et niitä käytä?
   Oman todistuksesi mukaan naisen ei muuta tarvitse tehdä kuin raottaa peittoa ja vinkata. Sen jälkeen kaikki sujuu ja mies hoitaa.

   Poista
  3. Tarkoitin lähinnä helppoa rahaa, mutta en niin, että arvostaisin rahallista hyvinvointia. Jokuset meistä saavat opiskelemaan lähtiessään tukevan pankkikirjan, jolle on talletettu kaikki lapsilisät ja lohkaistu vähän munatilistä ja emolehmäpalkkioista. Jokuset saavat maita ja metsiä sekä huviloita sattumalla syntymään oikeasta reiästä. Ei siinä muuta tarvita - helppoa. Elämä on kieltämättä helpompi ottaa vastaan, kun ei tarvitse taistella eikä juuri yrittääkään elantonsa eteen.

   Peiton alta Marttakaan ei ole onnea saavuttanut kuin ehkä nyt, mutta epäilen sitä peiton heiluttamista tässäkin tapauksessa. Molemmat ovat taloudellisesti orientoituneita ja ilmeisen vähän kiinnostuneita seksistä. Tämä kaikella kunnioituksella ja asiallisuudella.

   Poista
  4. No helppoa rahaa ja eloa minä tarkoitinkin. Se mahdollistuu naiselle, oman todistuksesi mukaan, hiukan peittoa raottamalla ja vinkkaamalla. Onhan meillä tästä tässäkin blogissa kommentoiva elävä esimerkki ko. systeemin toiminnasta, joten kait sinä oikeassa olet...

   Poista
  5. Todella rumasti sanottu Delilahista. Nainen, joka hoitaa kotinsa ja perheensä, täyttää varmasti paikkansa, vaikka ei tienaa työelämässä.

   Poista
 3. Vaikka tässä kulttuuri on nostettu tikun nokkaan ei se silti ole pelkkää humanistista intellektiutta.

  Pelkäänpä että "mersumies" oppii ja näkee humanismin mahdollisuudet yhteiskunnallisesti laaja-alaisemmin kuin intellektuelli taluselämän lainalaisuudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole epäilystäkään, ettei mersu-mäksit tietäisi mikä heille itselleen on parasta.

   Aikamoista uskon lujuutta vaatii olettama, että mäksien toiminta koituu hyväksi myös yhteiskunnalle.

   Poista
  2. Mercedes-mies näkee tosiaan humanismin laajasti, jopa globaalisti. Hän on mm. sitä mieltä, että suomen kieli on muinaisjäänne, joka joutaa pois. Suomessa pitäisi julkaista vain englanninkielisiä lehtiä ja tekstejä, koska kaikkihan ymmärtävät englantia. Etenkin tekniikka ja insinöörit hallitsevat asiat paremmin englannin kuin suomen kielellä, joten käyttöohjeitakaan ei saisi suomentaa. Mitään termejäkään ei saisi suomentaa.

   Ja rahaa saa seinästä eikä sossusta. Ja häntäkään ei maantiellä ohiteta kuten ei äitiäänkään. Eikös tällainen luottamus ihmiseen, omaan itseen, olekin humanismin ydintä?

   Poista
 4. Iines, hyvä että hampaasi on saanut hoitoa.
  Varsinaisesta asiasta poiketen pari säettä erään runokirjan heinäkuun osiosta.

  Jotta sitä pitää uskaltaa vain luottaa. Sillä sitä
  kun toisen arvioipi ihmisen kokoiseksi, niin
  se itse itsensäkin ihmisenä pitää ja paremmin
  sanassansa seisoo. Niin se on. (Maria Jotuni)

  Puut sirisevät.
  Istun tässä ja kuuntelen
  mitä maisema puhuu
  puuta, heinää. (Risto Rasa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos säkeistä, Delilah! Molemmat ovat lukemisen arvoisia. Ensimmäinen on viisas ja toinen on hauska.

   Hammas voikin jo hyvin, jomotus on pois, joten ensimmäinen lääkepaikka jo tuntuu auttavan. Ja kyllä se pikkiriikkinen neulanpää sieltä ulos saadaan. Luotan kyllä edelleen hammaslääkärin taitoihin.

   Poista
  2. Nämä Risto Rasan pikkurunot - ikään kuin haikuja ilman haikun mittaa - ovat juuri niin oivallisia kuin miltä ne silloin ilmestyessään tuntuivatkin.

   Poista
 5. Uskomaton, jännä kuva, jossa näin kurkun ja pari maapalloa:)Mutta näköjään totuus on tarua ihmeellisempää?

  Niin, se juurikanavien rassaus ei ole sitä maailman mukavinta hommaa, avaajat ja viilat ovat hyvinkin tarpeen kuin ne hengettömät lentulatkin muistelee nimimerkki juurihoitotarjottimia joskus kasannut ja hyi olkoot kuinka tieto lisää tuskaa tässäkin. Ensimmäinen kerta on aina inhottavin ja se on Sinulla nyt ohi! Enkä jaksa kyllä uskoa, että sinne olisi katkennut mitään, mitä ei olisi pois otettu, ole huoleti. Ymmärrän kyllä että voi jäädä tämä tunne..

  VastaaPoista
 6. Mustis, kuvan näkee kokonaisena tässä, kuvablogissani, tämän jutun kuva on rajaus isommasta kuvasta.

  Siis minusta juurihoito on ok, siinähän hammas on puudutettuna eikä tunnu missään. Tämä ei ollut lisäksi ensimmäinen kerta, ja minähän pelkäsin hampaan poisvetoa. Olin siis helpottunut, kun tuli "vain" juurihoito.

  Ja siis, sinne hampaaseen todella jä 1 - 2 mm neulankärkeä - soitin eilen hammaslääkärille ja kysyin suoraan. Myönsi, mutta sanoi, että uskoo saavansa kärjen pois, kun hoito jatkuu. Sanoi, että kärki jopa näkyi. Ihan nypättävissä se ei kuitenkaan varmaan ole, vaan vaatii oman aikansa, jota nyt ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kiitän kuvasta iines, mutta edelliset mielikuvani tahtovat hassusti pysyä:)

   Ja siis aika uskomatonta että jätettiin kärki!Mikä tunari, no ei vaiteskaan, tekevälle aina sattuu. Viisuria poistettaessa katkesi kerran koko hammas ja juuret jäivät, mutta ei niistä ikinä kasvanut uutta hammasta vaan porattiin ja revittiin pois:) Sadepisarat jatkuvat edelleen.

   Poista
  2. Siis Mustis, hoito on kesken, ja tämä oli ensimmäinen hoitokerta, hampaassa on väliaikainen täyte eli lääkepaikka, käsittääkseni. Lääkäri sanoi uskovansa, että saa kärjen pois. Arvelen, että hän tahtoo tehdä sen kuitenkin rauhassa ja lisäksi hän tietää, ettei pienestä kärjen päästä voi aiheutua merkittävää haittaa. Minun on pakko nyt luottaa lääkäriin, hän on hyvä ja kokenut ja tuntee hampaitteni historian.

   Poista
 7. Sataa, sataa, monta sataa
  - aina sataa sataa.
  Sataa vettä, räntää, lunta
  - ihanan riemun valtakunta.
  Syksy kohta saa, turha silti valittaa
  - Sataa vettä, sataa räntää, sataa lunta,
  Kohta saa nukkua talviunta.

  VastaaPoista
 8. Sataa, sataa ropisee,
  pilipili pom.
  Rikulta värssyjä kopisee,
  pilipili pom pom pom.
  Rikulta värssyjä kopisee,
  pilipili pom.

  Sataa, sataa ropisee,
  pilipili pom.
  Koko Rikun runo, puh,
  on nyt valmis, huh huh.
  Koko Rikun runo, puh,
  on nyt valmis, huh!

  VastaaPoista
 9. Sade taukoaa katolla,
  mutta mitä te oikein puhutte,
  että älä kuule luulekaan että se lopetti,
  että ehei!
  Se vain istui piipun viereen
  kenkiänsä sitomaan.

  (Risto Rasa)

  VastaaPoista
 10. Ei sentään ihan huhpuh ja ähpuh linjalle pitäisi lähteä, vuodatin runooni sentään koko sydänvereni ja pullon kaljaa. Usein en kaatele, pyyhkeellä pyyhin, lattiaakin tuli samalla pestyä. Koskahan kahvit taas kaatuvat, kun edellistä kertaa en enää muista.

  Eikä RASAhdustkaan enää, ei hänkään aivan noin huono voi olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä kaadoin eilen macini päälle konjakkilasillisen. Siinä oli ihmissielu mahdottoman tehtävän edessä, kun yritin päättää pelastanko konjakin vai koneen.

   Onneksi koneessa oli kansi kiinni ja koska hyvä konjakki on vahvaa myös viskositeetiltaan, kone ei vaurioitunut ja konjakistakin sain takaisin osan.

   Tekisinköhän tästä rasamaisen runon? No, mikä ettei:

   Konjakissa marinoitu maccini
   rasahtelee hissuksiin
   kuin kiittäen onneaan siitä
   että elämä on lyhyt, pikari pieni
   ja pullo suuri.

   Poista
 11. Eikös hyvä konjakki sovi hyvin macin päälle, ainakin paremmin kuin keskikalja? Ajatteles, jos olisit tyrkännyt Olvi-mukillisen maccisi päälle? Ei siitä runoa tulisi.

  Minulle on taas varmaan tulossa uutta laatukonjakkia, Saksan-tuliaisena, vaikka edellisetkin ovat avaamatta keittiön alakaapissa. Jos joku kurkistaisi sinne, vaikka isännöijä vesivahingon sattuessa lomani aikana, luulisi minua taatusti kaappijuopoksi.

  Rasaan en oikein osaa hirveästi tykästyä, sanoisinko juhlallisesti, että hän ei pysty koskettamaan minun sieluani. Pikkusievää, puolinäppärää, ja ihmettelen kauhiast, missä hänen suuren suosionsa syy piilee. Tai siis en ihmettele, onhan se selvää, hauskahan mies on kaikessa kuivuudessaan ja naiviuden viritelmissään. Kai.

  VastaaPoista
 12. Minusta teidän runoviritelmänne, Riku ja Tapsa, ovat vähintään yhtä näpsäköitä.

  VastaaPoista
 13. On Risto Rasalla ainakin yksi kelpo koiraruno, en kylläkään muista sitä ulkoa.

  R.R on helppolukuinen ja -tajuinen, sikäli hänen suosionsa on ymmärrettävä. Jos etsii vahvoja sanoja, niin kannattaa kääntyä jonkun toisen puoleen.

  Hyvää viikonloppua itse kullekin!

  VastaaPoista
 14. Muistan sellaisen koirarunon, jossa puhuttiin koiran sydänlämmön leviämisestä huoneeseen. Minä vain en pääse siitä sydänlämmöstä yli, pitäisi olla vain "lämpö"!

  Tämä alla oleva runo puolestaan sortuu minusta kliseisyyteen, ja tämän kaltaisia Rasalla on paljon - näistä jopa en pidä:

  "Pehmeästi kuin
  tikan koputus haapaan
  kuului koputus sydämeni ovelta.
  Sinäkö se olit?"
  (Risto Rasa)

  Kyllä Rasalta löytyy kivojakin runoja, siis ennen kaikkea kivoja. Tuo mainitsemasi helppous ja lisäksi kuvien selkeys ja yleinen positiivisuus selittää varmaan suosion. Runo- ja lorukirja Pikku Pegasoksessa on Rasan runoja, joita muistan lukeneeni lapselle. En muista, että hän olisi erikoisesti niistä pitänyt. Enemmän häntä nauratti pari Kantelettaren runoa, joita lausuin teatraalisesti.

  VastaaPoista
 15. Tuohan on selvä haiku, epävireinen vain. Sama metodi.

  Rasako suosittu... minä kun kuvittelin, että hänet on tyystin unohdettu!?

  VastaaPoista
 16. No jaa, ei se minusta runoa pelasta, että se on haiku tai tanka. Pitäähän sisällösssäkin olla tuoretta oivallusta.

  En minä Rasaa tahdo mollata. Hyvin omaääninen runoilija, mukavia toteamuksia. Olihan Tommy Tabermannkin kovin "tykätty", vaikkei maailman syvällisin ehkä ollut. Taisi hänelläkin olla väliin hieman kliseisiä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikan koputus
   sydämeni ovella
   sinäkö siellä?

   Poista
 17. Tämä ei kuulu lainkaan keskusteluunne, mutta kai huomasitte, että Einesbaari löytyy nyt KirjaSammosta.

  Tästä tykkään, että tärkeät sisällöt nousevat (kuitenkin) esille, pintaan, tässä yhteisessä verkkomeressämme.

  Odotan jo syksyn kirjakeskustelujanne. Hyvää kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salmis-keskusteluhan on vasta lähtökuopissa! Täytyykin mennä sinne rähisemään. Kohta.

   Poista
  2. Anonyymi, on huomattu!

   Muuten - toivon että sanoisit "kirjakeskustelujamme" etkä kirjakeskustelujanne. Täytyy nimittäin myöntää, että näitten esittelyjen yhtenä tavoitteena on se, että saisi lukea monien ajatuksia ja huomioita kirjasta, vaikka pieniäkin. Einesbaari haluaa olla avoin yhteisö, jossa uskaltaa ja saa sanoa.

   Poista
 18. En tunne Risto Rasaa runoilijana, muutama runo on tullut vastaan runokirjan sivuilta. Oikeastaan yllättävän montakin. Hänen runonsa sopivat hyvin nuoren miehen kirjoittamiksi. Ei turhaa konstailua, kuitenkin hauskoja kaksoismerkityksiä, jotain kaunista. Rasa on kirjassa päässyt hyvään seuraan, hänen kanssaan runoilevat Mirkka Rekola , Helvi Juvonen, Arto Meller, Pertti Nieminen, Jarkko Laine jne.

  Rasa runoilee:
  Miin kuin aalto uittaa aallon
  yli valtameren,
  niin selviydymme mekin
  toinen toistamme tukien.

  Mirkka Rekolan säe heti perään:
  Ja meren rannalla
  syreenien ryntäillä, sinun painautua
  vasten, minun selkärankani vapisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Syreenien ryntäillä"... jeesus miten ihana kielikuva.

   Perhana, kun olisin tuon muistanut silloin kerran, kun annoin kirjamessuilla Mirkalle tuolini. Nyt sanoin vain, että "voin nuorempana seistäkin, ole hyvä", mutta miten mukava olisikin ollut lausua "kas tässä, syreenienne ryntäille painautuvaksi".

   Poista
  2. Huiman ryöppyävä ja raju kuva naisrakkaudesta tuo syreenien ryntäät.

   Katri Valallakin juuri syreenit kuohuvat hillittömästi, niin että ne ovat ihanampia kuin pyhä suitsutus, kuumaa ja värisevää ja hulluksi juovuttavaa?

   Poista
 19. Niin, kulturellia

  Ei tullut siitä Martasta intellektuellia
  kun esittää, ei voi, kuin bagatellia
  ja Martti, se on niin autenttinen
  kuka uskois, että myös, apologeettinen
  se mersumieskin, on niin, aksiomaattinen
  ei "millin" vertaa, ei yhtään, aristokraattinen.

  Vaan mitäs me, tää on humanismia
  ja – oi, niin, niin, se on kulturellia
  saa nauttia ja vaalia, se on kuin bibliofilia
  ei mitään humppaa, ei stiiknafuulia
  se koskee syvemmältä kuin vigilia
  se on kuin viimeinen sana – vasektomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö, höpö, anonyymi.

   Poista
  2. Anonyymille, joka on intoutunut nyt höpö höpöttelemään jokaisen kommenttini perään:

   Sanon höpö höpöt runollesi siksi, että se on tahallisen ilkeä- ja väärämielinen tulkinta siitä, mitä olen ystävistäni avoimesti kuvannut. Eihän vierassanojen (sivistyssanat) osaaminen mittaa kulttuurisuutta tai humanismin astetta, niin kuin tunnut ajattelevan. Eiköhän kulttuurisuus ja humanismi ole pikemmin sydämen asia.

   Poista
  3. Eikös se ole parodia ja ihan kelvollinenkin kertakäyttöisyydessään? Asenteeseen en ota kantaa, kun ei se minua kosketa.

   On siellä yksi eittämätönsä kirjallista sivistystä osoittava "sivistyssana" - kaikki varmaan tietävät mikä ja mistä/keneltä se on peräisin?

   Poista
  4. Tapsa, parodia on hyväntahtoista vikojen irvailua tekemällä ne rakastettavan naurettaviksi.

   Parodia ei siis ole mikä tahansa irvistely, etenkään olkiukolle - omille ennakkoasenteille kyhätty.

   Jos minä Iineksenä ja muutenkin pitäisin sivistyssanojen vuolasta hallintaa kulttuurina ja sivistyksenä, parodia olisi oiva. Vaan kun tämän blogin lukijat taatusti tietävät etten pidä, kyseessä ei ole parodia.

   Eiköhän tuo Teuvo Pakkalan stiiknafuulia ole aika tuttu sana koulun äidinkielen tunneilta vanhemmille ihmisille, nuorille ehkä ei. Minulle se opetettiin muistaakseni jo alakoulussa.

   Poista
 20. Kosketus sivistykseen tämän blogin kommettiosuuden kautta täällä unohdusten saarilla. Elämme puoliapinoina. Nukumme vaatteet päällä. Syömme pussikeittoja. Viritämme nuotioita tihkusateessa harva se ilta.
  Täältä käsin ymmärtää hyvin Iineksen ja Martan väliakordit summattomasti ja selkeinä. Ne kuuluvat ihmiselämään, ovat sen elementtejä. Räjähdysvaara on joka hetki olemassa. Epiktetos, yksi seuralaisistamme, puhuu viisauden sanoja. Kukaan ei kuuntele. Jokaisella on oma uskomuksensa. Epiktetos sanoo: Jos elukat ymmärtäisivät jotain, ne nauraisivat niitä, jotka ihailevat jotain muuta kuin rehua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu,

   räjähdysvaara on totisesti olemassa. Joskus on leimahtanutkin, mutta siitä on selvitty nopeasti. Nyt on opittu luovimaan, ennen kaikkea meikäläinen, vaikka minun on vaikea sietää teeeskentelyä. Tietää karikot ja mieluummin on hiljaa tai jopa nyökkäilee. On opittu valitsemaan puheenaiheet.

   Vaikeinta minulla on Mäksin saaneen kanssa, joka antaa vanhan koiransakin pois saadakseen pitää Mäksin, jonka mielestä poisantamisessa ei ole mitään outoa. Minun tekisi mieleni sanoa, että vaihda Mäksiä, mutta hillitsen itseni. En kuitenkaan hymyile, kun Mäksin saanut arvostelee hyvää ruokaa kelvottomaksi.

   Poista
  2. Minun on pakko suomentaa tämä ydin, koska puhun varmaan käsittämättömiä jonkun satunnaisen lukijan mielestä.

   Olen siis suorastaan vihainen siitä, että yksi tuntemani nuori nainen on antamassa vanhaa koiraansa pois, koska hänen poikaystävänsä ei pidä koirasta/koirista. Nuori nainen on lapsesta asti ollut eläinrakas, mutta nyt koira joutaa mennä miehen tieltä. Koira on ilmoitettu jo johonkin eläinvälitykseen, mutta se ei ole kelvannut kenellekään, ilmeisesti ikänsä takia.

   Miten nainen voi käyttäytyä noin luonteettomasti?

   Poista
 21. Tätini pruukasi koirat antamaan pois kun kyllästyi.

  Isovanhemmillani oli yksi niistä, aivan kaameaksi hemmoteltu piski. "Miksi se ei syö?", kysyi isoisäni melkein pelokkaasti, kun kädestään sille tarjoili pieneksi kuutioituja leivänpaloja, joissa oli paksusti voita ja vielä makkaraa päällä. - Koira oli kammottavan lihava.

  Hirveän noloa eläkkeellä olevan kansakoulun opettaja isoäitipuoleni ja muuten vain vanhaa aikaa eläneen isoisäni kotona oli, kun koira oli alituisesti nylkyttämässä jokaisen polvea vasten. Potkaisin sitä, kun kukaan ei ollut näkemässä, kovaa en uskaltanut, kun se pelkuri olisi ruvennut ulvomaan.

  Kun isoisäni ulkoilutti koiraa, se veti aivan tolkuttomasti. Kerran pääsin sitä ulkoiluttamaan yksin. Pari kertaa vetäisin remmillä, koira pelästyi ja uskoi heti.

  Myöhemmin isoisäni kysyi: "Miksiköhän se sinulla kulkee noin kauniisti, se taitaa tykätä sinusta!"

  Isoäitipuoleni sai sairauskohtauksen ja joutui kymmeneksi vuodeksi sänkypotilaaksi. Äly ja paikan hahmotus meni aika nopeasti, niinkuin vuodepotilailta aina menee, sairaalat osaavat hommansa.

  Isoisäni ei sitä kestänyt, meni aivan sekaisin, ase siltä saatiin pois, naapurin hulttioveljesten puolesta pelättiin.

  Mutta se koira, samoin kuin kissa. Tätini pääsi ne viemään piikille välittömästi kun isoisäni kuoli.

  Mitä tästä opimme? Emme mitään, mutta olisivat kysyneet vaikka minulta tai joltain olisiko joku ollut halukas ottamaan ne.

  VastaaPoista
 22. Vaan eipä se ole eläimen syy, jos se on syötetty lihavaksi. Hyvin ymmärrettävää kyllä ja inhimillistäkin, että ihminen kohdistaa koiraansa tunteitaan väärällä tavalla antamalla sille herkkupaloja, joista itse pitää. Koira ei tietääkseni kaipaa muuta kuin lajilleen ja rodulleen mahdollisimman lajityypillistä elämää, ja koiran elimistölle sopivaa ruokaa, joka ei ole ihmisen ruuan tähteitä. Noutajalle noudettavaa ja liikuntaa ja paimenkoiralle lauma paimennettavaksi ja sitä liikuntaa. Valitettavasti ihmisenkin olisi osallistuttava liikuntaan, sateellakin.

  Eniten on minusta lisääntynyt pienten söpöjen koirien vastuuton ottaminen ja heitteillejättö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja höpö höpö!

   Nuo ominaisuudet pitäisi ottaa huomioon jo koiraa valitessa.

   Kuka voi, haluaa ja pystyy kaupunkiasunnossa asuessaan harrastamaan koiransa kanssa sille lajityypillistä toimintaa?

   Poista
 23. Mahdollisimman lajityypillistä, anonyymi, mahdollisimman.

  Noutajan kanssa voi pelata jalkapalloa mielin määrin. Se, joka noutajan tässä lajissa voittaa, on aikamoinen Pele. Noutaja on kiitollinen mökkiläisen koira, se ui ja polskuttelee ihmisten kanssa ja yksinkin tuntikausia. Minulta kului noutajan kanssa kaksi jalkapalloa puhki. Heitin palloa kaaressa alamäkeen ja koira nuolena perässä ja toi sen käteeni takaisin niin monta kertaa kuin jaksoin heittää. Ei siinä asvaltilla kesäaikaan paljon lenkkejä tarvitse tehdä, jos miettii oikean koirarodun oikean sorttiseen perheeseen.

  Paimenkoira rakastaa pientä laumaa, jota tahtoo paimentaa ja vahtia, joten se ei ole välttämättä yksinäiselle paras mahdollinen valinta. Perhekoiraksi se on mainio.

  VastaaPoista
 24. PS Asvalttiviidakko ei olekaan koiraa varten. Joskus mietin, onko ihmistäkään. On ihmisen virhe piilottaa maankamara betonin ja asvaltin alle ja ihmetellä sitten kättensä jälkiä.

  Vielä edesvastuuttomampaa on piilottaa ydinjätteitä Olkiluodon maankamaraan. Kirjailija Henning Mankell viimeksi ihmetteli julkisesti Suomen typeryyttä tässä Olkiluoto-asiassa. Ja Eurajoen itsekkäät ja lyhytnäköiset kunnanisät kiittävät polvillaan, kun tulee työpaikkoja! Lisää ydinvoimaa, juu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko muuten ajatellut, missä maailman kaikkien ydinvoimaloiden ydinjätteet tällä hetkellä ovat?

   Poista
 25. Ei se minusta Suomea pyhitä, mitä maailmalla tehdään. Eihän Suomi sille mitään voi.

  Se huolestuttaa, että Olkiluotoon rakenteilla oleva reaktorityyppi on suunniteltu käyttämään ydinpolttoainetta entistä intensiivisemmin. Lopputuloksena reaktorin tuottama superydinjäte olisi seitsemän kertaa vaarallisempaa kuin vanhempien reaktorien.

  Ja kun ajatellaan, että Plutonium 239:n puoliintumisaika on 24 000 vuotta, hirvittää etenkin kun ajattelee, että sadassa vuodessa plutoniumin määrä alenee vain 0,3 prosenttia.

  Minusta pitää tuntea huolta siitä, että Suomesta on tulossa maailman suurin ydinjätteen tuottaja henkeä kohti.

  VastaaPoista
 26. Minulla ei ole selvää ydinvoimakantaa, riskit ovat olemassa, vaikka insnöörit muuta väittävät. Toisaalta fossiiliset polttoaineet tuhoavat maapallon varmasti.

  Varmaa kantaa asiaan ei tosin ole vihreilläkään, jotka lisärakentamisen hyväksyvät aina jos vaan hallituksessa saavat olla.Haluavat tietenkin myös takuut, että Ultrabrata ja Kiribati Ushangaa voi jatkossakin kuunnella korvalapuista.

  Loviisa uuden reaktorin valmistumisen ongelmat ovat vieneet uskon siinä mukana oleviin insinööreihin, naurismaan aidatkin heitä nauravat.

  Vähän sellaista harhanjohtavaa uutisointia tuo Japanin ydinvoimaloiden alas ajaminen. Pakkohan ne on käynnistää,mistäpä muualta apparaatteihinsa sähkön saisivat.

  Tuulimyllyistä ei ole tähän maailmaan merkittävää panosta, uutiset voi laskea propagandaksi. Ei nyt eikä tulevaisuudessa.

  Aivan hölötystä ovat puheet fuusiorektoreista, sellaisia ei ikinä tule. "Lähes ilmaista sähköä ilman mitään haittavaikutuksia!" - Voi hyvät Hyrkköset sentään!

  Ydinvoima on pakollista, jos emme halua alentaa elisntasoamme tuntuvasti, katastrofin kaltaisesti.

  VastaaPoista
 27. Jos ydinvoima muka on pakollista, miksi muut maat sitten vähentävät sen käyttöä ja vain Suomi rakentaa lisää? Eikö muissa maissa tarvitakaan enenevässä määrin sähköä ja eikö muissa maissa väki lisäänny? Häh?

  Tuo on siis kylmää faktaa, että uuden ydinvoimalan myötä Suomesta on tulossa maailman suurin ydinjätteen tuotytaja henkeä kohti. Minusta tämä on kummallista.

  VastaaPoista
 28. Taitaa enemmän olla poliittista peliä maailmalla, toisaalta uutisointia asioista voi pitää suurelta osin harhaanjohtavana. Kuten tuon Japanin suhteen. Ei heilä ole muuta mahdollisuutta kuin tuottaa sähköä muualta tai avata laitoksensa. Jälkimmäinen on kai jo alkanut.

  Päätöksiä jopa ydinvoimasta luopumisesta on tehty Ruotisssa, jossain muuallakin, vähin äänin korjaavat myöhemmin päätöksiään.

  VastaaPoista
 29. Vastauksena Tapsan kysymykseen arvelen, että kai ne jossain peltiseinäisissä varastoissa niitä säilyttävät. Ympärillä paljon piikkilankaa ja seinässä kyltti "Keep out - dangerous!"

  VastaaPoista
 30. Greenpeacen mukaan Suomen sähköntarve voidaan tulevina vuosikymmeninä kattaa ilman ydinvoiman lisärakentamista. Saastuttava kivihiili- ja turvevoima sekä käytöstä poistuvat vanhat ydinreaktorit voidaan korvata uusiutuvaan energiaan perustuvalla sähköntuotannolla niin, että sähköntuotanto on kokonaan päästötöntä ennen vuotta 2040!

  Minusta tämä on lupaavaa, sillä en usko, että Greenpeacen kaltainen iso maailmanorganisaatio heittelee tuulimyllyjä kehiin - kyllä sillä täytyy olla faktaa pelissä. Ja Suomella on tarvittava osaaminen ja luonnonolosuhteet sekä taloudelliset olot päästä eroon saastuttavista energiamuodoista sähköntuotannossaan.

  Kokonaan uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotannon mahdollistavat mm. metsäenergian, tuulivoiman ja biokaasun monipuolinen käyttö, sähkönkulutuksen kasvun hillitseminen energiatehokkuutta parantamalla sekä suoran sähkölämmityksen korvaaminen biolämmityksellä ja lämpöpumpuilla - sanoo Greenpeace.

  VastaaPoista
 31. Minä nyt hiukan irrottelin, kuten sanoin, en ole asiasta selvää mielipidettä kyennyt muodostamaan. Greenpeacea en oikein jaksa pitää minään, muidenkin arviot perustuvat usein ylioptimistiin olettamuksiin. Näissä asioissa olen hieman linkolalaisuuden kannalla. Romahdus tulee.

  VastaaPoista
 32. Greenpeacella ei tietenkään ole poliittista päätösvaltaa asioissa, joten se tuntunee hyödyttömältä järjestöltä monen mielestä. Minusta sillä on kuitenkin mittava varasto tietopääomaa, jota se on kerännyt vuosien ajan. Sitä ei voine kiistää - näin ainakin minä ajattelen. Sen kannanotot pohjaavat selkeisiin faktoihin.

  Romahdus tuleekin varmaan tätä menoa, niin kauan kuin ihminen kuvittelee olevansa rajaton toimissaan.

  VastaaPoista
 33. Greenpeacesta lyhyesti sen verran,että suuret voittonsa se on saanut nimenomaan oman toimintansa tiedottamisessa. Siihen siellä on satsattu, se siellä osataan. Tulot koostuvat lahjoitusvaroista.

  VastaaPoista
 34. Usein samat tahot jotka marisevat energian turhasta kulutuksesta syöttävät lemmikkejään ruoalla jonka vaatima ekologinen jalanjälki on hämmentävä. Niitä kuljetetaan isoilla, raskaspäästöisillä, farmariautoilla ympäri maata näyttelyihin ja kaikenkarvaisiin agility -harrasteisiin ja tapaamisiin.

  Ilmastoon ja elioloihin sopeutumattomiin ja jalostuksen virheistä kärsiviin koiriin uhrataan aikaa ja kustannuksia vailla mitään luonnollista eläinsuhdetta. Keinotekoinen ruokinta pilaa kissojen ruoansulatusjärjestelmän vääjäämättä ja koiran omistajasta tulee väärän jalostuksen uhreja, omaishoitajia.

  Yksinäisten ja yksineläjien lisääntymisen myötä lemmikit toimivat yhä varmemmin omistajansa välikappaleina henkilökohtaisen ongelman hillitsemisessä ja tavoitteiden toteuttamisessa. Omat lapset jo kyllä mielletään "lainaksi" mutta oma lemmikki on sitä varmemmin yksityisomaisuutta, vallan välikappale.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ole eläimen, vaan ihmisen vika. Ihminen on peittänyt maankuoren asvaltilla ja betonilla ja tuhonnut eläimiltä luonnollisen reviirin. On selvää, että asvalttiviidakosta ei koira eikä kissakaan enää saalista saa. Pakkohan niille on sitten kehitellä teollisia ruokia urbaanioloihin.

   Pitäisi sitten ilmeisesti tapattaa kissat ja koiratkin. Harvempi koira on muuten näyttelykoira. Eniten koiria näkyy olevan perheissä, ei yksinäisillä, jotka havaintojeni mukaan hoitavat eläintään hyvin. Harvoin nuorten lapsiperheitten koiria viedään pitkille lenkeille. Tuossa ne meidän rivitalojen takapihoilla sontivat ja räksyttävät. Yksinäisillä on usein aikaa pitkiin luontoretkiin.

   Poista
  2. Asiahan ei ollut aivan noin yksioikoinen, että pelkät aihetodistukset millään tavoin asiaa valaisisivat.

   Poista
  3. Lopeta, Arska, kalvu tai saat potkun perseeseen.

   Mikä on tässä aihetodiste? Puhu selkeästi ja ystävällisesti, niin sinulle vastataan samalla mitalla.

   Poista
  4. Jos et äidinkielen ammattilaisena halua analyyttisenpää keskustelua niin antaa olla.

   Aika heppoinen heitto tuo kalvu syytös, ei mkuitenkaan millään tavoin yllätys, edes tuolla rahvaanomaisella tavalla esitettynä.

   Poista
  5. Tietenkin tykkään tarkasta ja perustelevasta keskustelusta ja myös höpöttelevästä leikinlaskusta. Tämä on mielestäni asiallista keskustelua ja erittely sopii. Tässä en halua höpötellä, kun puhutaan ydinvoimasta.

   Vika on kuitenkin nyt siinä, että sinä et ole erittelevä. Et yhtään kerro, mitä tarkoitat yhden virkkeen epäystävällisellä tokaisullasi. Minulla ei ole tietoa, mihin sillä viittaat. Miksi puhut aihetodisteista - mitä ne tässä siis ovat? Mitä käytän aihetodisteina? Koko sana ei aukea tässä minulle, sillä en hae mitään kinaa tai väittelyä.

   Poista
 35. Noiden suljettujen ydinvoimaloiden korvaamiseksi on laitettu aika paljon kivihiiltä tulipesään.
  Hiilidioksiidi päästöt maailmalla eivät pelkästään kasva, vaan kasvavat kiihtyvällä vauhdilla.

  Energia-asioissa ihmisillä syntyy helposti isoja mittakaavavirheitä. Tiedemies-blogissa oli vähän aikaa sitten hyvä kirjoitus aiheesta.

  Suomessa en laskisi paljoakaan esim. tuulivoiman varaan, vaikka potentiaalia olisikin.
  Hidasta sen rakentaminen ainakin tulee olemaan, "lintuja kuolee tuulimyllyihin", "rakas maisema kärsii", jne.

  Samuli

  VastaaPoista
 36. Iines: "Jos ydinvoima muka on pakollista, miksi muut maat sitten vähentävät sen käyttöä ja vain Suomi rakentaa lisää?"

  Hyvä esimerkki on Saksa, joka on päättänyt luopua ydinvoimasta. Se on paraikaa rakentamassa niitä korvaamaan kymmenittäin hiilivoimaloita. Siis oikeasti ilmastoa saastuttavia. Ja Ruotsi todellakin on perunut kovaan ääneen tehdyn luopumispäätöksensä hiiren hiljaa.

  Siirtyminen puhtaaseen energiaan tulisi tehdä globaalilla yhteispäätöksellä. Suomen kaltaiselle pienelle hippiäiselle tulee kalliiksi leikkiä maailmanparantajaa. Se on sama kuin Utsjoki ilmoittaisi turvautuvansa tästä lähtien vain aurinkoenergiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoenergia todellakin... jokainen joka on käynyt etelän maissa, tietää että aurinko paahtaa siellä taajaan ja saatanasti.

   Säätiedotuksia vilkaisemalla näkee, että kun täällä meillä on heinäkuussa 15 astetta, niin melkein kaikkialla muualla on ihan ympärivuoden paljon lämpimämpää, Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa suurimman osan aikaa jopa 30.

   Miksei siellä valtaosaa energiasta tuoteta aurinkovoimalla? Miksi sitä yritetään täällä, jossa on luojan lykky jos aurinko edes joskus paistaa?

   Poista
  2. Olisiko syy siinä, että ne eivät lämmitä talojaan, vaan koettavat viilentää niitä....

   Poista
  3. Sehän onnistuisi kuuenergialla!

   Tässä olisi globaalin kaupankäynnin paikka: me veisimme niille pakkasta ja ne toisivat tänne hellettä.

   Poista
  4. No juu, Tapsa, loistava ehdotus!

   Totta puhuen kuumissa maissa ei ehkä tule mieleen se, millainen energialähde aurinko on, koska siltä yritetään kaikin keinoin suojautua.

   Samaten meille ei tule mieleen, että pakkasesta voisi saada energiaa, koska me taas taistelemme sen kiroja vastaan.

   Poista
  5. Miten pakkasesta saa energiaa?

   Mutta miksei tehdä näin: tuuletusenergia otetaan tuulivoimalla, lämmitysenergia aurinkovoimalla, kylppärienergia vesivoimalla ja grillausenergia hiilivoimalla.

   Ydinenergiaa tarvitaan täten vain eduskunnassa, jossa pureudutaan asioiden ytimiin.

   Poista
 37. Jotenkin nurinkurista, että kun kasvihuoneilmiötä pidetään tällä hetkellä ehkä suurimpana ympäristöuhkana, niin ydinvoimaa korvataan hiilivoimalla.
  Eikö kaikki mahdolliset energiamuodot(uusiutuvat ja ydinvoima) pitäisi valjastaa fossiilisten korvaamiseen.

  Ja, anteeksi, tässä asiassa ruotsalaisen dekkarikirjailijan mielipide on ruotsalaisen dekkarikirjailijan mielipide. Ei sen enempää.
  Toki ymmärrän, että hänellä on vaikutus- ja arvovaltaa. Mankelhan on pyhimys.


  Samuli

  VastaaPoista
 38. Potentiaalia olisi mm. tuulivoimaan. Itse pelästyin Biolan-tehtaitten luona Eurassa metsän takaa yhtäkkiä nousevaa tuulivoimasiipeä. Luulin jotenkin, että hirvi syöksyy tielle kun silmänurkkani aisti yllättävän liikkeen, kun se siipiratas pyöri. Mainittakoon, että tuulivoimaa on kyllä lisättykin. Tänä keväänä huomasin jo kaksi tuulivoimasiipipyörää mökkimatkallani, kun ennen ei ollut yhtään.

  Uusiutuvaa enrgiaa on myös mm. bioenergia, eli puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa. Eikös Suomessa ole jokunen puu jossakin? Saksassa ei ole puita eikä vesivaroja, eli sen energiavaroissa ei taida olla paljon valinnanvaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo ihmettelinkin tuota tanakka faktaa jota "Miss Mutu" pudotteli puoli huolimattomasti reaktorityypeistä ja plutoniumista, ikään kuin perustietona. Kun faktatietokaan ei riitä niin onkin hyvä palata taas hyllyvälle "minusta tuntuu" -suolle.

   Poista
  2. Mututietoa, Arska? Missä? Kyllä minun tietoni ovat muualta kuin omasta päästä.

   Poista
 39. Henning Mankell on myös tunnettu yhteiskunta-aktivisti ja hänen sanoilleen annetaan arvoa maailmalla.

  Suomelle on aina ollut tärkeää maan maine, kaikin tavoin. Eurajoki ei todellakaan ainakaan paranna Suomi-brändiä maailmalla. Ja jos maailmankuulu kirjailija lyttää Suomen energiapolitiikan, se kyllä merkitsee jotakin. Kun ei meillä ole enää oikein Nokiaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Ruotsi sijoittaa v. 2023 samanlaiseen graniittimuodostelmaan korkea-aktiivisen ydinjätteensä ja jo nyt kallioluolastoon, kuten Suomikin, lyhytikäiset keski- ja matala-aktiiviset jätteensä.

   Mankell tahkoaa rahaa uhkakuvilla – ja hurskastelulla.

   Poista
  2. Minulla on sellainen käsitys, että Ruotsissa ydinjätteen hautaamisella ei ole vielä hallituksen lupaa, mutta voin olla väärässäkin. Jos lupa heltiää, alkaisivat loppusijoituspaikan rakennustyöt vuonna 2015, ja valmis varasto olisi 2025.

   Sen tiedän, että Ruotsi ja Suomi suhtautuvat kaikista maailman maista suopeimmin ydinjätteen hautaamiseen kalliomaaperäänsä. Muut maat ovat vielä epävarmoja ja odottavat mm. puuttuvia lainsäädäntöjä. Ja kenties ne katsovat, saisivatko myydyksi jätteensä Eurajoelle Olkiluotoon tai Ruotsin Forsmarkiin.

   Anonyymi, mitä rahaa Mankell tahkoaa? Eihän yhteiskunnallisten kannanottojen julkilausumista rahaa tule. Ei tällaisiin asioihin osallistuminen dekkareiden myyntiä lisää. Laskea sen sijaan voi, sillä enemmistö ihmisistä taitaa kannattaa ydinvoimaa Ruotsissakin.

   Poista
  3. Greenpeace on tilannut ydinjätteen loppusijoitusta koskevan raportin Posivan tutkijalta Antti Lempisen Ludus Mundi -yritykseltä. Sen mukaan Suomessa käytetään Ruotsin ydinjätehuollon kehittämää menetelmää jossa käytetty polttoaine pakataan kestäviin ja vesitiiviisiin kapseleihin joissa se haudataan 400-700 m syvyydelle kallioon.

   Mankell on uhkakuvissaan epäillyt etteivät maan silloiset asukkaat jotka ehkä tahtomattaan joutuvat asian kanssa tekemisiin ymmärrä ydinjätteen vaarallisuutta, saati siitä säilyneitä raportteja.

   Aika tyhmää porukkaa, voisi joku sanoa, ja niin sanonkin.

   Poista
 40. Niin, siis tässä on Mankellin kirjoitus. Se on suomeksi referoitunakin netissä.

  Kyseessä ei ole "tyhmä porukka", vaan ihmiset, jotka tulevaisuudessa puhuvat eri kieltä - ei tämä kieli näinään säily, ei ole välttämättä siltaa ymmärrykseen kenties sadan tuhannen vuoden yli. Mankellin uhkakuvat vaikuttavat nyt litterääreiltä konstailuilta, mutta niitä kannattaa miettiä. Tuo kielijuttu yllätti ainakin minut - en ole tullut ajatelleeksi noin pitkälle kielten kohtaloa.

  Jos oppilaat eivät tänä päivänä tunnista tavallisimpien puitten lehtiä, niin mitä heidän lapsensa satoja polvia eteenpäin tunnistavat? Plutoniumin puoliintumisajanko?

  VastaaPoista
 41. Mankellin profetia on toki vetävä ja kauhistuttava... mutta muistakaamme, ettei ydinjäte säteile hengenvaarallisesti 100 000 vuotta. Jo tuhannen vuoden kuluttua se on aika vaaratonta lähellekin tuleville.

  Jos se seuraavan jääkauden jälkeen nousee ylemmäksi, vaikka maan pinnallekin, niin suurta katastrofia se ei enää aiheuta. Tuskin minkäänlaista.

  Luin jostakin kerran, että kuutiokilometri Uudenmaan peruskalliota säteilee enemmän kuin tonni sata vuotta vanhaa ydinjätettä. Liekö totta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tietenkin on, Tapsa, jos kuuntelee Fennovoiman edustajia tai Säteilyturvakeskuksen johtajaa, jonka missiona näyttää olevan rauhoittaa suomalaismielet suopeiksi superydinvoiman tuottamiselle.

   Noin turvallisesti ja hyvin voi käydä siis, jos kaikki sujuu hyvin, jos kaikki sujuu hyvin. Mutta entä jos ei suju?

   Se, että Suomesta on tulossa uudenlaisen Olkiluodon myötä maailman suurin ydinjätteen tuottaja henkeä kohtden, on minusta silti edelleen kummallista. Ja huolimatta turvallisuuden tunteesta, johon Fennovoima ja Säteilyturvakeskus kansalaisia tuudittaa, se ei muuta sitä tosiasiaa, että plutoniumin puoliintumisaika edelleen on 24 000 vuotta. Miten muka säteilyä ei sitten enää 1 000 vuoden kuluttua ei juurikaan olisi? Tuon kaavan mukaanhan plutoniumin määrä alenee vain 0,3 prosenttia sadassa vuodessa. Ja se uusi superydinjäte, jota Olkiluoto alkaa tuottaa, on monin verroin voimakkaampaa.

   Poista
 42. Terveisiä Patagoniasta!
  Sydän,
  kallioon louhittu, ei puoliinnu koskaan.
  Chilessä tähdet on taivaalla väärin, voi hyvänen aika, päin, ja osa niistä puuttuu. (Ei kaikki, eikä kokonaan.)

  Ihmisten sukupuuttoon kuolemista - olkoon syynä plutonium tai liian väkevä karpalomehu - en pidä pahana asiana. Tälle Tellus-nimiselle planeetalle suurempaa syntymäpäivälahjaa ei voi antaa. (Me, muurahaiset ja minä, avaamme skumppapullon jonka toin kaukaa, kaukaa. Ja otamme huikan. Sen jälkeen sanomme: eleison.)

  Ps. En minä, mutta murkut.

  VastaaPoista
 43. Tapsa, vanha Tapsa on elossa. Yhä!

  Muistan, kun sain ensimmäisen merimiespestini... seilasin silloin kansimiehenä Korkeasaaren lautalla. Ensimmäisen kerran tultuamme takaisin Kauppatorin rantaan oli kysyttävä rannalle jääneeltä ystävältäni että "vieläkö vanha äitini elää?"...

  Kuulemma, eli.

  VastaaPoista
 44. Minun pieni lapsenikin lähti kerran maailmalle, täältä mökiltä, silloin kun hänellä vielä oli valkoinen kiharapilvi. Hän otti pihalta pitkän kepin, sitoi sen päähän nyytin, jonka sisään oli pannut evästä. Sitten hän lähti keppi olalla mäkeä pitkin alas maailmalle. Katsoin ikkunasta. Hän ylitti maantien, kulki pienen matkaa kylätietä ja pysähtyi ojapuron varteen ronkkimaan vettä. Könötti siinä aikansa ja koko ajan suu kävi. Kääntyi sitten takaisin ja marssi ylös mäkeä ja kysyi: kuinkas täällä voidaan.
  VastaaPoista

  VastaaPoista
 45. Saksalaiset fyysikot uskovat että keksitään tapa jolla radioaktiivista hajoamista nopeutetaan jäähdyttämällä se erittäin alhaisissa lämpötiloissa. He ovat pystyneet mallintamaan esim. radium 226 puoliintumisajan 1600 vuodesta 100 vuoteen ja parhaassa tapauksessa vain muutamaan vuoteen.


  Radiumia käytettiin vielä 20-luvulla hammastahnoissa ja tietyissa ihonhoitotuotteissa. Lisäpotkua annettiin myös uraanilla ja toriumilla. Radiumia käytettiin myös itsevalaisevissa kellotauluissa ja väreissä. Uraaniyhdisteillä saatiin keramiikan lasite värjättyä eri värein. Jopa tekohampaiden luonnonmukaisempi väri saatiin aikaiseksi uraanilla.

  Optisten linssien ja silmälasien pinnat päällystettiin toriumilla joten esim. tv-kameran linssistä sai puolen metrin päässä hojovan annoksen säteilyä. Staattisen sähkön poistoon linsseistä, filmeistä ja äänilevyistä käytettiin polonium-210.

  Palovaroittimet sisältävät pieniä määriä radioaktiivista amerikiumia, jonka puoliintumisaika on 432 vuotta. Öljy- ja kaasulamppujen hehkusukat sisältävät toriumia. Terveyssuolan kalium on radioaktiivista 40 -isotooppia, samoin kuin kalimlannoitteissa.

  Sähköhitsauslaitteiden eletrodit sisältävät toriumia. Peruskallion graniitti sisältää kalium-40 -isotooppia samoin kuin sieltä otetussa hiekassa ja sorassa. Vielä 60-luvulla väritelevision kuvaputkien elektronisuihkut ylittivät vuotosäteilyn ylärajat.


  No, kellä säteilee?

  VastaaPoista
 46. Pikkupoikana minä usein öisin lähdin seikkailemaan maailmalle. Äidillä oli tapana tulla radio klo 10n uutisten jälkeen varmistamaan, lastenhuoneeseemme, että nukummeko me. Hänet oli helppo huijata; möyhensin tyynyjä yms. tavaraa peiton alle, pääkseni pistin potkupallon (tietysti peiton alle senkin), avasin ikkunan (jätin sen raolleen että pääsisin kömpimään takaisin), ja sukelsin Kauppalan yöhön. Öisin tapahtui aivan erilaisia asioita kuin päivisin, panin merkille sen, minulla oli kissan silmät, ja katselin salaa nurkan takaa kun humalaiset äijät mätki toisiaan turpiin Rönnin Lempin kioskilla. (Itse ostin Lempiltä aina 2kymmenellä pennillä kinuskikarkkeja.) Öisin tapahtui kaikenlaista muutakin mitä Pyhäkoulussa (kävin sitä silloin) ei opetettu. Hitsi, kun se opettavaista aikaa.

  VastaaPoista
 47. Kuten sanottua... minä, rotat, pentti linkola, torakat ja moni, moni muu - kuten Krazy Kat, olisimme iloisia jos ihmiset (Homo sapiens) myrkyttyitäytyisivät. Mikä ilo se olisi muulle Luomakunnalle! Tälle Auringon Kiertolaiselle, Tellukselle. (Hallelujaa.)

  VastaaPoista
 48. Kerran, kun Jyväskylän Pupuhuhdassa astelin (määrätietoisin askelin) paikalliseen "PupuJussi" nimiseen korttelikapakkaan (tarkoituksenani oli nauttia - koska päätäni jomotti - yksi/kaksi tai korkeinta kaksitoista A-tuopposta), niin minulle huudettiin jo ovensuusta "mikko, mikko sanoppas päivän aforismi!". Häkellyin. (Ei kun ihan oikeasti!) Aloin mumista että "emmää tiedä... eihän ihminen koskaan tiedä sitä mitä se tietää" ... No, voihan Norsun Perse! ei ihminen koskaan tiedä sitä mitä hän tietää, tätä ne alkoivat hokea. Jotkut alkoi heittää tikkaa, siksi aikaa ne keskittyi, mutta sitten ne alkoi taas pölistä... "tietääkö ihminen koskaan mitä hän etc" ... Join yhden oluen (koska päätäni edelleen särki), mutta menin vessan, katselin wessan ikkunaa... "ei, tuosta ei mahdu ulos". Niinpä sitten minun piti hiipiä salin poikki takaisin ulko-ovelle, ja veks. (Ps. Lähi-Siwassa kaikki oluet olivat kuumia, ehkä niitä - jostain syystä? - lämmiteltiin mikroaaltouuneissa? En osaa sanoa. Pizzakin oli paksua ja pahaa, osa siitä tarttui kitalakeeni kiinni. Ajattelin, että ei sev väliä, huomenna on kumminkin hammaslääkäri. Se on hänen probleemansa.

  Ps. Neula... veden neula? Lorcan runossa on tällainen sanapari. En ymmärrä mitä se tarkoittaa? Mutta tuli mieleen tuosta hammaslekurikäynnistäsi jossa kerrot neulan kärjen jääneen hampaaseesi... Ihmettelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden neula voisi olla kylmä suihku. Sellainen joka ensin pistää, mutta muuntaa sitten ihon tuntoaistin ja voi sekoittaa kuuman ja kylmän. Tai sitten se voi olla veden pinnan rikkova sade.

   Minun hampaaseeni jäänyt juurihoitoneulan kärki on onneksi nyt oireeton. Jomotus on lakannut, mutta en uskalla syödä karkkia, vaikka kaapissa on runsaasti tuliaisnamuja. Toisaalta en kaipaakaan makeaa, paitsi lakuja vähän.

   Poista
 49. Tieteen ongelma kai on, että aivan tähän päivään pystyy vastamaan vain menneisyyden perustella. Tekniikka menee kovaa vauhtia eteenpäin, aika näyttää mitkä ovat vaikutukset.

  Marie Curie-vainaa taisi huomattavia säteilylähteitä kantaa mukanaan, oliko joku korukin sellaisesta tehty. Hokit sellaiseta ojoon menee. Sellaista ei monen tule enää mieleen tehdä.

  Olen ollut ymmärtäväni, ettei Tshernobylin alueen eläimillä ainakaan vielä ole niin paljon kehityshäiriöitä kuin kuviteltiin. Japanilaisia kuitenkin kuoli huomattava määrä ydinpommien jälkivaikutuksiin.

  Kaikenlaista säteilyä maailmassa riittää. Jopa Petteri Järvinen varoitteli hiljan pitämästä kännykkää yöpöydällä. Varmuuden vuoksi. Ennen kännyköiden säteily oli voimakkaampaa, jopa autojen ohjekirjoissa varoitettiin puhumasta sisällä autossa, ilman ulkopuolista antennia. Enpä ole katsonut, lukeeko nykyisin.

  VastaaPoista
 50. Jokainen, joka on vähänkään perehtynyt hyvän unen saloihin, tietänee, että mitä vähemmän makuuhuoneessa on sähkölaitteita, sitä parempi. Ja kännykkä tietenkin kiinni yöllä.

  Joskus, kun joidenkin makuuhuoneessa näkee television, ei voi välttyä ajatukselta, että siellä taitaa olla muuten aika hiljaista menoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jokainen, joka on vähänkään perehtynyt hyvän unen saloihin, tietänee, että mitä vähemmän makuuhuoneessa on sähkölaitteita, sitä parempi."

   Sinä et selvästikkään ole perehtynyt hyvän unen saloihin. Voit kuitenkin lohduttautua, että sinun lähellä ei säteile, älysikään.

   "Ja kännykkä tietenkin kiinni yöllä."

   Harvinaisen typerä kommentti, oikein typeryyden ylistys. Sinulla ei taida olla läheisiä, kun pelkkää omaa napaa tuijotat? Entä jos jollekin tulee hätä ja koittaa tavoittaa? Vai kirjeenkö laittaa ja sinä sitte luet parin viikon päästä papiljotit päässä aamukaffeella, että mitäköhän tuollakin on asiaa... Sillä välin se läheinen (jota sinulla ei vissiin ole) voi olla jo hengetön.

   Puhut niin typeriä, että sitä pitäisi oikein rangaistusvero laittaa sinulle.

   -Aslak-

   Poista
  2. Olisipa sinussa Jape edes sen verran miestä, että kirjoittaisit omalla nimimerkilläsi.

   Aggressiivinen kirjoitustyylisi puskee aina läpi esiinnyt sitten Karhuna tai Saarnaajana tai milloin minäkin.

   Poista
 51. Lasmatelkkari vaan makuuhuoneeseen ja pornofilmi pyörimään. Kun akka käy vessassa naamioitumassa niin sillä aikaa ukko saa jo ja nukahtaa. Veministi jää huuli pyöreenä ihmettelemään.

  - kalsA -

  VastaaPoista
 52. Minun sisareni, joka elää Saksassa, kertoi juuri äsken, että hän ei aio koskaan ostaa energiansäästölamppuja. Niissähän on hurjasti elohopeaa, ja lampun särkyessä ilmaan pääsee nopeasti myrkyllistä elohopeakaasua.

  Eräässä perheessä energiansäästölamppu oli räjähtänyt ja levinnyt miljooniksi sirpalehitusiksi koko huoneeseen lasten ja aikuisten päälle. Lapset olivat sairastuneet vakavasti, ja koko maaperä oli myrkyttynyt alueelta. Tapaus on tullut televisiosta ja se on sisarellani cd:llä.

  Itselläni on jo monta energiansäästölamppua, enkä osaa olla niistä huolissani. Kyseessä ei kuitenkaan ole urbaani legenda, niin kuin epäilin, mutta en tiedä kaikkia yksityiskohtia. Joka tapauksessa sisareni aikoo pysyä hehkulampuissa ja vaikka halogeenilampuissa, mutta ei noissa energialampuissa.

  Mitä kaikkea meille tarjotaankaan energiansäästön ja ilmastotalkoitten nimissä! Entistä vaarallisempia tuotteita!

  VastaaPoista
 53. Minullakin on muuten kännykkä aina päällä, yölläkin käden ulottuvilla. Tahdon olla aina lähimpieni saavutettavissa. Ja tahdon muutenkin, että kännykkä on toimintavalmis, jos tulee jokin hätä. En pelkää, mutta silti. Kyllä tuokin vehje varmaan säteilee, mutta alan turtua näille yksittäislaitteiden vaaroille. Elämässä on otettava joitain riskejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Minullakin on muuten kännykkä aina päällä, yölläkin käden ulottuvilla. Tahdon olla aina lähimpieni saavutettavissa. Ja tahdon muutenkin, että kännykkä on toimintavalmis, jos tulee jokin hätä."

   Sinä oletkin järkevä, tiedostava ja älykäs, toisin kuin tuo minäkeskeinen rutjake, jolla ei säteile.
   Juuri noin, kun sanot tulee järkevän ihmisen ajatella ja huomioida muut ihmiset. Hyvä on olla valmius myös siltä varalta että tarvitsee itse apua.

   Voisin vaikka lyödä vetoa, että rutjake tulee korjaamaan lausuntoaan, kun huomaa, että et ollut hänen kanssaan samaa mieltä.

   -Aslak-

   Poista
  2. Äläs nyt Aslak. Taidat olla vähän ihastunut tuohon "rutjakkeeseen", kun niin usein mollaat häntä. Minä olen aina ollut vähän ylihuolehtivainen. Voisi luottaa toki siihen, että lähimmät pärjäävät ilman minun ohjeitanikin.

   Poista
  3. En voisi ihastua / viehättyä naisesta, jonka elämää ohjaa ja hallitsee amerikkalaiset elämänhallinnan oppaat ja horoskoopit.

   Omasta mielestään rutjake on varmastikkin niin sanotusti "katseen kestävä", mutta hänen elämänkatsomus ja mielipiteet "rumentavat" häntä merkittävissä määrin. Ei,en viehättyisi!

   -Aslak-

   Poista
 54. Meillä kävi tänään muuten ihana mies, nuohooja, mustaakin mustempi, noen peitossa kädet, pitkä tukka sinisenmusta, pari ohutta palmikkoa jossain päin pehkoa. Musta hihaton teepaita, mustat tiukat housut. Huhhuh, mikä eleganssi! Minähän kannoin sille saunalle tikkaat ja huokailin onnesta vielä jälkeenkinpäin. Että osasi olla ilmestys!

  Ja muuten, se saunan pelli meni kiinni hienosti, kun tämä musta mies sitä veteli edestakaisin. Sanoi, että ei mitään vikaa! Luulin nimittäin, niin kuin kerroin joskus, että piippu voi olla rikki. - Se ei uskalla yrittää mun kanssa mitään, nauroi nuohooja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuohoojat on tottuneita vetelijöitä. Aina valmiina, kuulemma.

   -Aslak-

   Poista
  2. Tämä nuohooja oli rengastettu kultasormuksella, jossa ei näkynyt nokitahroja.

   Vaan mikä estää ihailemasta somaa näkyä, mies oli sykähdyttävä näky naisen silmälle. Minä olen aina viehtynyt lyhyisiin ja vantteriin miehiin, en tiedä miksi, Jostain syystä sitten taas esimerkiksi tanssitilaisuuksissa minua hakevat eniten tanssimaan pitkät ja laihat miehet.

   Poista
  3. "Tämä nuohooja oli rengastettu kultasormuksella, jossa ei näkynyt nokitahroja."

   Ei tietenkään näkynyt, kun se on ns. "koitin sormi", kuulemma.

   "Vaan mikä estää ihailemasta somaa näkyä, mies oli sykähdyttävä näky naisen silmälle."

   No, sinulle suotakoon tämä ilo.

   "Minä olen aina viehtynyt lyhyisiin ja vantteriin miehiin, en tiedä miksi"

   He ovatkin parhaita, kuulemma.

   Miesnäkökulmasta katsoen naisissakin saa olla sitä lihaa luiden ympärillä. Luuviulut on usein aika järkyttäviä...

   -Aslak-

   Poista
  4. Aslakilla taitaa olla hiukan Lapin lisää noissa jutuissaan tai ainakin toivetta, että asiat olisivatkin omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia – tanakkana pyknikkona eritoten.

   Poista
 55. Nuohoojat - olivat mustia tai ei - ovat kovia vetelijöitä. Se on pakko tunnustaa. Höylääjätkin ovat kamalia työntämään. Mutta heidän, höylääjien, pitää välillä vetää myös takaisin. Muuten heidän kätensä veneyisivät kilometrien mittaiseksi. Ja tämähän on mahdotonta.

  - kalsA -

  VastaaPoista
 56. Minullakin on kännykkä päällä käytännössä aina, mutta yöllä se on toisessa huoneessa. Tekstarin piippaukseen ei herää, mutta jos jollakulla on tärkeää asiaa, soiton kuulee kyllä.

  Yksi ystäväni sanoi, että hänen puhelimeensa saa sovelluksen, jolla voi tarkkailla unen laatua.

  Puhelin pitää silloin pitää hyvin lähellä, esim. tyynyn alla.

  Ei kuulosta kovin hyvältä ajatukselta altistaa aivonsa yön ajaksi kännykkäsäteilylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Minullakin on kännykkä päällä käytännössä aina, mutta yöllä se on toisessa huoneessa. Tekstarin piippaukseen ei herää, mutta jos jollakulla on tärkeää asiaa, soiton kuulee kyllä."

   No niin, voi j*malauta sentään, kuten tuolla jo aiemmin sanoin tämä älyn jättiläinen,joka ensin tomerasti sanoi että: "Ja kännykkä tietenkin kiinni yöllä.", tulee heti paikkaamaan lausuntoaan, kun Iines ei kompannut häntä. Kuinka hemmetin sekava ihminen oikein osaa olla? Tämä po. rutjake on kullä lyönyt seliset pohjat että niitä on vaikea - ellei mahdotonta - lyödä.

   -Aslak-

   Poista
 57. Jape - tällä kertaa "sivupersoona" nimeltä Aslak - luulisi sinun kolmine yhteiskunnan kalliisti maksamine insinöörintutkintoinesi osaavan loogisesti ajatella, että "kännykkä yöllä kiinni" -kommentti tarkoitti sen ollessa makuuhuoneessa. Siinä kommentissa kun kaikki muukin viittasi makuuhuoneeseen.

  Taipumus nimitellä esim. nimikkeellä rutjake, pölkkypää ja idiootti (nämä kaikki on nähty moneen otteeseen kynästäsi) kertoo karua kieltään nimittelijän mielenterveyden ja tunne-elämän tilasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä insinööritutkintojen hinnat tähän kuuluu? Kaikille ne on saman hintaiset ja kaikkien - jopa sinun - saavutettavissa olevia tutkintoja, jos on älyä. Jos ei ole älyä, niin sitä ei sitten ole.

   Sinulla ei ilmeisesti ole mitään koulutusta, vaan luotat kaikessa "haarakonttoriin"?

   Tuo makuuhuone selittelysi on kyllä sen luokan seli seli sönkkäystä, että ei tuollaisella argumentatiolla mitään tutkintoa voisikaan saavuttaa. Ihan sekavaa settiä. Meinaatko, että on vaarallisempaa, että kännykkä on n. 8 tunnin yöunien aikana yöpöydällä, kuin se että kännykkä on käytännössä loput 16 tuntia käyttäjänsä "kehossa kiinni" (taskussa, laukussa, työpöydälä jne.) päivän aikana? En ehdota sinulle Nobelia!

   Tämä kaikki selittelysi kuvaa karulla tavalla mitä seuraa siitä, kun ihminen hakee elämänohjeensa amerikkalaisista elämänhallinnan oppaista ja horoskoopeista. Sekaisinhan siinä menee.

   Se mitä tuossa lopussa suoranaisesti valehtelet, on sen luokan moukkamaisuutta, että vaadin sinua näyttämään väitteesi toteen. Jos et pysty, tuki suusi.

   -Aslak-

   Poista
 58. On sinulla Jape otsaa.

  Varmasti itse muistat yhtä hyvin kuin tämän blogin säännölliset lukijatkin ne lukuisat nimittelyt, joiden tähden sinut on toistuvasti bännätty tästä blogista.

  Tästedes hyppään yli heti kun kommentista puskee läpi "japemainen" aggressio (kommentoit sitten Japena, Aslakina, Saarnaajana, Karhuna tms.) ja nautin blogin asiallisten kommentoijien (lue: kaikkien muiden) mielipiteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytä nyt missä ne eri "nimittelyt" on, äläkä sössötä.

   Sen jälkeen katso peiliin, ja ota tutkintaan omat puheesi ja herjauksesi, äläkä esitä mitään enkeliä. Piruhan sinä olet, paremminkin.

   Sinä saat hypätä vaikka jordaaniin minun puolesta. Noin sekavan henklön kanssa ei ole tervettä käydä dialogia, koska asiateksiä tulee vain minun puolelta. Vissiin se kännykkä on ollut sinulla päällä liian kauan, kun olet noin "kuumentunut" ja käyt kierroksilla vaikka tyhjää tuntuu lyövän aika usein.

   -Aslak-

   Poista
 59. Tämän kaiffarin (Aslak) osalta voidaan jo pitää lähes saavutuksena sitä ettei hän 40-ikävuoteen mennessä ei ole kertaakaan päässyt testaamaan mieskuntoaan autenttisessa tilanteessa. Mielikuvaharjoittelu ja peiliterapia, puhumattakaan kuivaharjoittelusta ovat toki olleet hyviä tapoja ylläpitää teknistä osaamista ja valmiutta mutta siltikin emotionaalisesti kovin tunnekylmiä.

  Jos se, mitä ihminen kaikkein eniten toivoo, jää toteutumatta, se kyllä niin sanotusti syö miestä. Sitä ei ehkä enään kuin uskalla antautua asialle alttiiksi, kohdata tosiasiallista tilannetta. Pelko, että koko homma valuu reisille, saattaa muodostua pahaksi tulpaksi. Pahimmassa tapauksessa se jopa johtaa personallisuuden muutttumiseen vihamieliseksi itse nautinnon antajia kohtaan.

  VastaaPoista