1.10.2012

Syyspäiväkirjan lehdiltä, sivu 4: Tasapainon etsintää




1.10. Katsoin Areenasta Suomen marsalkka -elokuvan.  Elokuva oli kaikin tavoin sympaattinen, niin kuin muuan kommentoija edellisessä keskustelussa mainitsi. Se jäikin päällimmäiseksi tunnelmaksi tästä katsomisesta. Oikein muuta ei jäänytkään. Kovin oli ohut anti monisäikeisestä ihmisestä. Ei kai tämä vaan ollut elokuvan traileri?  En oikein pysy perässä, että tästä neljänkymmenenkolmen minuutin elokuvasesta on tehty lisäksi mittava dokumenttisarja.

Keskustelevan yleisön vimmaiset etukäteispuheet mustasta marskista tuntuvat turhalta tässä yhteydessä, sillä mustuudesta ei saatu oikein mitään irti, vaikka sankarilla oli arpia poskessa ja kaiken kukkuraksi eripituiset jalat ja keinuva kävely. Varsinkin elokuvan mustat naiset olivat kuin iltapäivän tv-saippuasarjasta. Naiset vaihtuivat tiuhaan tahtiin marskin elämässä. Ensin kuoli äiti, sitten pojan rakas Käthy-hevonen, sitten naitiin Anastasia, perijätär, petyttiin kun ei tullut elävää poikaa ja pantiin vaimo  pellolle, sitten luovuttiin varatusta rakastajattaresta, sotilaskaverin vaimosta ja kosaistiin nuorta  kaunotarta ja  vedettiin vesiperä. Jossain välissä hakattiin  vaimoa ja tarjoiltiin kierros koko baariväelle. 

Ja  kaiken aikaa tai aina välillä kertoja kertoi taustalla tätä marskin naistarinaa silmät killillään kuunteleville pikku ipanoille, harvalautaisessa majassa. Oli sinä pikkukorville jännittävää kuultavaa. Tarinan opetus oli, että tulee löytää tasapaino työnteon ja lähimmäisten välillä. Marski ei  löytänyt, ja jäi yksin, uroteoista huolimatta. Uskoakseni lapset kätkivät sanat sydämeensä ja tutkistelivat niitä tarkasti. Näpä lapset eivät olleet kriittisiä, vaan auliita vastaanottamaan kaukaisen maan sankaritarinan opetuksen.

1.10. myöh. Toinen asia. Kokoomuksen sairausajan palkanalennusesitys on käsittämätöntä hapuilua taloustilanteen tasapainottamiseksi, epäluottamuksenosoitus rehellistä palkkatyötä puurtavalle kansanosalle, jota ei milloinkaaan kohtaa lisäeläke tai kultainen kädenpuristus tai muu merkittävä luontaisetuus. Alentunut palkkahan vaikuttaa muuallekin kuin kuukauden ansioon. Se pienentää myös pysyvästi tulevia eläkkeitä työssään sairastuneilta tai uupuneilta, mikä puolestaan näkyy tavalla tai toisella myös terveyskeskusten entistä suurempana kuormituksena. 

Itse olin ennen työkyvyttömyyseläkkeelle joutumistani pitkillä toistuvilla sairauslomilla, kaksikin kuukautta yhteen menoon, kun ei ääntä tullut botox-pistoksen jälkeen kuin käheä pihaus. Jos minua olisi rangaistu tästä ansionmenetyksellä, se olisi todennäköisesti johtanut siihen, että olisin tullut töihin ennen aikojani ja aiheuttanut pihinälläni paitsi oppilaalle kiusaantumista ja haittaa opiskelulle, myös pysyvää vahinkoa äänihuulilleni. 

Nyt kun en ole enää puhumassa työkseni, ääneni on muuten kirkastunut ja toimii paremmin. Pärjään elämässäni, vaikka ilmaisuni onkin rajoittunutta ja valikoitunutta. Luultavasti on ihmisiä, jotka eivät huomaa puhevammaani. En selitä sitä enää kenellekään, niin kuin ennen, olen vaan ja puhun, tehköön päätelmänsä itse ja kysyköön, jos tahtoo. Mielelläni vastaan.

(Valokuvateos Maleonn)

PS Elokuva Suomen marsalkka esitetään televisiossa 7.10. Elokuvaa koskevat dokumentit pyörivät jo Ylen kanavalla.

PS2 Noihin edellisten keskustelujen yli 200-kommenttisiin ketjuihin pääsee halutessaan  aivan kommenttisivun alalaidassa olevasta huomaamattomasta Lataa lisää -linkistä! Muutoin ketjujen uusimmat kommentit eivät näy Bloggerin uudistuneessa rakenteessa.


69 kommenttia:

  1. Kenraali Hägglund tuntui viikonlopun iltalehdessä huojentuneelta elokuvan nähtyään, vähän sitä "kenialaisena satuna" kehaisikin. Naureskeli kuitenkin, miten näyttelijällä kunniamerkit roikkuivat ja olivat vinossa.

    Kenukat yleisestihän, en puhu Mannerheimista, ovat tunnettuja tyylistään. Ylänappi pitää olla kiinni, kaikki tiptop ja tervehdys täsmälleen ohjesäännön mukainen. - Paitsi itsellä, kenraalien tervehdykset ovat usein hauskaa katseltavaa, se on jotain aku ankan, aatun ja jasser arafatin väliltä.

    Minä ymmärsin, että filmi välittää Mannerheimin tarinan sellaisena, kuin jos kenialaisäiti kertoisi sitä lapselleen. Sitä miten joku, tässä tapauksessa pieni afrikkalaislapsi, ymmärtää kertomukset oman elämyspiirinsä kautta. Sellaisena filmi ilmeisesti toimii, en ole sitä nähnyt.

    Kiitos kokoomus hienosta esityksestä! - Se takaa sen, että kunnallisvaaleissa saatte, muotinuket, syödä omaa brylcreemiänne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Mannerheimin tarinasta välitetään vain hänen naissuhteensa, jotka esitetään tarinana ja kuvallisesti. Muu jää viittauksen varaan.

      Se että painopiste on naissuhteissa, ei pikkulapsista liene kovinkaan kiinnostavaa. Siksi vieroksunkin vähän koko asetelmaa: käytetään afrikkalaista tarinankertojaa, joka välittää naisjutut eteenpäin.

      Ja miksi yksityiselämästä vain naiset? Mannerheimhan oli mielenkiintoinen persoona, joka ei käsittääkseni ollut mikään hikari, vaan pärjäsi koulussa huononlaisesti ja upseerikoulussakin kapinoi opettajia tai koulua vastaan.

      Poista
  2. Kokoomus on ihmeteltävän hajalla. Puolueen johto ei karenssipäivää kannattanut, ei myöskään lääkäri Laura Räty.

    Ehkä puolue vain halusi tehdä pesäeron Niinistön muinaisiin vaalilauseisiin luokkien katoamisesta. - Ei me ainakaan, kattokaa miten kauniita Me ollaan, Me!

    Nyt on viimeinkin saatava laki, jonka mukaan kahdesta ensimäisestä sairaslomapäivästä ei tarvitse esittää mitään lappuja! - Minä muuten olen työelämässä ollut yli kolmekymmentä vuotta, sairaslomia en ole käyttänyt kymmentä kertaa enempää. Saatana, en minä sen vuoksi joskus puolikuolleena töihin ole raahautunut, että tyhmät kokoomuskakarat alkavat vittuilemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis esimerkiksi helsinkiläisopettajilla on sellainen systeemi, että omalla ilmoituksella saa olla pois kolme päivää,sitten tarvitaan terveydenhoitajan todistus. Minun aikanani vaadittiin heti lääkärintodistus.

      Yksityispuolella on kurjasti. Ei ole läheskään aina työterveyshuoltoa ja todistus tarvitaan heti.

      Poista
  3. Oikeuslääkärien lautakunta tutki kunnon sotamies Švejkiä hänen henkisestä näköpiiristään. Kysyivät kaikkia oleellisia kysymyksiä, kuten "onko radium painavampaa kuin lyijy?", "uskotteko maailmanloppuun?" ja "osaatteko laskea maapallon halkaisijan?"

    Aika huono vastaus oli lautakunnan mielestä, kun Švejk vastasi kysymykseen paljonko on 12897 kertaa 13863 silmäänsä räpäyttämättä 729! - Pahinta oli kuitenkin, kun hän lautakunnan eteen tullessa tervehti sitä: "Eläköön keisari Frans Joosef I!"

    "Allekirjoittaneet oikeuslääkärit vakuuttavat yllä mainitun Josef Švejkin olevan henkisesti täysin tylsämielinen ja synnynnäisesti vähä-älyinen."

    Eläköön kokoomus!

    VastaaPoista
  4. Noh, ei silti.

    Minä kerran näin Marco Juursotrömmin, porvarissukua, Linnamäen teatterin aulassa. Hän on fiksu ja tarkka mies, ei sitä kuuden ällä ylioppilaaksi muuten pääsisikään. Presidentin vaaleja seurasi hyvin tarkkkaan. Melkein alle kymmenessä sekunnissa siirtyi Niinistön leiriin, kun tämän voitto varmistui.


    Seurasin siellä Lintsillä katsettaan, kun se kiersi ihmisissä, joita oli paljon. Oli asettautunut sillä lailla sopivasti näytille.

    Meinasin purskahtaa nauruun, kun silmäni kohtasivat hänen kanssaan. Sitä narsissin kaunista ihailun tarvetta! - Jos olisin ollut lähempänä, olisin sanonut sille lohdun ja ihailun sanoja: "Kuule Marcos, Jeesus rakastaa sinua, ja jos ei hän, niin kokoomus kuitenkin!"

    VastaaPoista
  5. Ai niin, niistä sairasloman karensseista.

    Tiedättekö keitä ne ovat, jotka kaikkein eniten varkaita ja roistoja pelkäävät? - Ne ovat varkaat ja roistot, asiantuntijoita kun ovat.

    VastaaPoista
  6. Tässä on vinha perä. Ihminen epäilee muita juuri siitä, mitä itse tekee tai mikä voisi olla hänelle mahdollista. Sen on usein huomannut näissä keskusteluissakin, kun on tulinen vaihe meneillään. Toista epäillään omien mielikuvien perusteella, ja ne mielikuvat kumpuavat omasta maailmasta, samantyyppisestä "rikkeestä" tai virheestä, johon itse on taipuvainen lankeamaan.

    Esimerkiksi se, että feministejä epäillään miesvihasta, kumpuaakin omasta naisvihasta. Samaten homofobian perimmäisiä syitä voi olla tieto tai pelko omasta taipumuksesta.

    VastaaPoista
  7. Asiantuntijuus nyt vain on asiantuntijuutta.

    Olisikohn minunkin kokoomusfobiassani kysymys siitä, että pelkään taipumuksiani siihen suuntaan? - Hmpphhhh...hmmmmh.... ei ole, olen siitä täysin varma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehkä noin suoraviivaisesti kuitenkaan. Pohtia silti varmaan sietäisi itse kunkin meistä voimakkaiden antipatioiden tai vastaavasti sympatioittensa syitä.

      Poista
    2. Nyt asetat minut nurkkaan, joudun kertomaan sen johtuvan siitä, etten psyty ko. puolueessa näkemään mitään muuta kuin voimakkaan tarpeen olla itseään parempi. - Hölskyy meillä muillakin välillä, en sitä sano, mutta silloin täytyy reagoida kun oikein pahasti vaahtoaa...

      Poista
    3. Piti olla: "täytyy regoida, kun kokoomuksella nyt vaahtoaa."

      Laivalla ovat ilmeisesti liian lämmmintä kaljaa saaneet. Eikun siis lämmintä puolitummaa porter-olutta liian vähillä jäillä ja lievästi liian vähän tammista makua tammitynnyrissä kypsyessään saanutta.

      (paskat kaljaa missään tammitynnyrissä! kirj.huom.)

      Poista
    4. Minä pystyn näkemään joka puolueessa hyvää, myös kokoomuksessa. Onhan sillä kauniit arvot ja luja usko yksilön kaikkivoipaisuuteen. Mikäs sen positiivisempaa. Jotenkin vierastan sitä, että ihminen ei ota vastuuta omasta elämästään, ja tällä tarkoitan vaikkapa karmeissa liitoissa roikkuvia naisia.

      PS Unohtui alla olevassa kommentissani sanoa, että tuo Heimo Haiton video on kuvailmaisullisesti hauska, vähän kuin varjoteatteria, kun heiluvien soittajien siluetti vain liikkuu. Ensin luulin, että kyseessä on pilakuvitus.

      Poista
    5. No nyt pistit, Iines, viisaasti! Tunnen erään rouvan, joka roikkui vuosikaudet karmeassa liitossa, AKAVAssa, eikä saanut sieltä yhtään mitään vastineeksi jäsenmaksuilleen. Itku silmässä hän usein valitti minulle, kuinka on pakko käkkiä kolmen huoneen kerrostalokämpässä eikä Bahaman-lomalle pääse kuin kahdesti vuodessa. Liityttyään kokoomukseen ja mentyään naimisiin erään toimitusjohtajan kanssa hänen elämänsä muuttui. Nyt on lohkotiilitalo, oma, uusi katumaasturi ja oma pikku villa Välimerellä. Nyt hän kiertää kokoomuksen vaalitilaisuuksissa kehottamassa naisia irrottautumaan karmeista liitoistaan.

      Poista
    6. No mutta Kole, eivätkös kokoomuslaiset juuri ole sitä Akavan kanta-asiakaskuntaa?

      Sitä paitsi rouva ei tainnut tietää mitä kaikkea hän on Akavan kautta saanut. Noh, minäpä valistan! Ammattiliitto on ollut avainasemassa mm. vaikkapa rouvan työterveyshuollon, samaten neljän viikon vuosiloman, ansioon suhteutetun päivärahan sekä kaikenlaisen työlain ja työsuojelulainsäädännön kehittymisessä. Ja jos mennään vielä taaksepäin, nykyisen kaltaiset pitkät äitiyslomat ovat ammattiliittojen ansiota. Rouvan on siis kannattanut maksaa ammattiliitomaksu! Rouvan ongelmat johtuvat vallan muusta kuin Akavaan kuulumisesta. Todennäköisesti rouva ei ole kovin tietoinen yhteiskunnallisista asioista ja arvostuksetkin lienevät elämän materiaalisella puolella.

      Onnea vaan rouvalle vaaleihin!

      Poista
    7. Eipä mennyt huumorini nytkään perille. Taitaa Tapsan lauseessa olla vingahtava perä: "Iines ja Riku ovat piilokepulaisia, piilotosikkoja.

      Poista
    8. Kyllä se meni perille. Ymmärrän kyllä sävyjä, Kolehmainen, vaikka vastaisin vähän eri tyylilajissa. Minusta tuo huono liitto -juttu oli kekseliäs ja omaperäinen. Tykkään tuommoisesta luovasta älynleiskunnasta kovastikin.

      Oli vaan hauskempi väittää vastaan kuin hymistellä ylistystä.

      Poista
    9. Miä olen tiukka tosikko ja hulvaton humoristi. Kepulaiseksi minä ryhdyn kuolivuoteellani, taas on yksi vähemmän.

      Sitä paitsi ei sitä varmuudella kukaan voi tietää, onko kepulainen vai ei. Jos kymmenen metrin päästä niiden teltan ohi on kävellyt, niin varmuudella on jäseneksi kirjattu. Vieläkin.

      Poista
    10. Minä taas voisin luvata, että yhtä en äänestä jatkossakaan, ja se on se emolehmä-sonnimullikka-poikimis- ja varsomis- ja munimislisä- ja poikimahalvauskorvauspuolue.

      Poista
    11. Tuosta tosikkoudesta vielä.

      Minä olen taas silmät vesissä juutuubista katsellut Comedy Central Roast - ohjelmia. Yleensä kun amerikkalaiset pruukaavat olla sellaisia korostetun ylimakeita ja ylikohteliaita teennäisyyden ylärajoille saakka, näissä ei ole sellaisesta kysymys.

      Joku julkkis, vaikkapa nyt Donald Trump, jota parhaillaan katselen, istuu studiossa. Koomikot latelevat vuoronperään mahdollisimman törkeää analyysia hänestä, kohdehenkilö istuu punastellen paikallaan ja hymyilee. Huumori on tosi törkeää ja ytimeenkäyvää, mikään ei ole niin tabua, etteikö sille naurettaisi.

      - Kauniisti Donald Trump pystyi hymyilemään, kun koomikko sanoi, että Donaldin pannessa supermallia, hän sulkee silmänsä ja kuvittelee masturboivansa.

      Poista
    12. "Donald sanoo aina, ettei rahalla pysty ostamaan onnellisuutta, mutta parhaat itä-eurooppalaiset huorat hän pystyy niillä kuitenkin itselleen saamaan!"

      Poista
    13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    14. Ylipäätään sitä, mitä se sellainen huumorintaju on, olen pohtinut. Nauraisiko Loiri, jos viimeisimmästä konsertistaan arvelisin, ettei parodiaksi itsestään muuttuneen taiteiljan tuoli näkynyt perseen alta?

      Olisiko Spede nauranut parodialle, jossa mielipuoli ottaa raivarit, kun joku on Mtv:n pihalla pysäköintipaikalleen pysäköinnyt ja joutuu samanaikaisesti hermoja rauhoittaakseen polttamaan kolmea tupakkaa?

      Saako huumori olla ilkeää, tai voiko se ylipäätään koskaan olla kovin kilttiä.

      Spedeä ei muuten lasketa huumoriksi, vaan änkkäämiseksi.

      Se se on hauskaa, kun joku kaatuu ja muniin sattuu!

      Vai onko?

      Poista
  8. Kokoomuslaiset eivät ehkä ole selvinneet tänne asti. Vähän itseänikin kaduttaa tuollainen vuodatus. Kauniita te olette, kovin kauniita, tuoksuttekin lähes taivaalliselle, onko se sitä Madonna-hajuvettä, vai peräti Lady Gaggaa?

    Saatte tekin, jos vielä luette, kuunnella tämän, nuoren Heimo Haiton paganiiniversion. - Hyvää yötä!

    VastaaPoista
  9. Toisaalla lehdessä luki, että sairauspoissaolot ovat todellinen ongelma. Kun Ruotsiin tuli karenssipäivä, siellä poissaolot vähenivät merkittävästi aamu-tv:n mukaan. Painelikohan porukka sairaana töihin vai kenties krapulaisena? Tästä ei kerrottu tutkimustietoa.

    Kun olin muinoin Tukholmassa Åhlensin varastolla töissä, siellä oli tapana laskea palkka suoraan kellokortin tuntien mukaan, vaikka työaika oli säntillinen virka-aika, eikä tuntipalkkaa ollut sovittu. Kun myöhästyin kerran tunnin, sen osuus oli vähennetty palkastani. Se tuntui pahalta, sillä myöhästyminen johtui bussiyhteysasioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Painelikohan porukka sairaana töihin"

      Ei painellut, vaan terveenä meni. Jäi vain harmillisesti shoppailupäivä pitämättä sillä kertaa...

      Poista
    2. "Kun myöhästyin kerran tunnin, sen osuus oli vähennetty palkastani. Se tuntui pahalta, sillä myöhästyminen johtui bussiyhteysasioista."

      Myöhästymisesi ei johtunut bussista, vaan siitä, että sinä itse et ollut huomioinut bussiyhteysasioita. Myöhästymisesi oli siis oma syy, ei bussin. Näin siis loogisesti.

      Poista
    3. Paljon mahdollista, että myöhästyin bussista ja jouduin odottamaan seuraavaa. Asuin Tukholman esikaupunkialueella, ja työpaikka oli Tukholman keskustassa.

      Yleensä ottaen myöhästyminen on minulle ollut harvinaista. Olen yleensä ensimmäisten joukossa. Olen sellainen jännittäjä, joka haluaa varmistella.

      Minä en jaksa uskoa, että ihmiset ovat huvikseen pois töistä. Sairaanakin työntekijä tuntee helposti syyllisyyttä ja miettii, onko varmaan tarpeeksi sairas ollakseen pois. Jokainen poissaolo työpaikalta kun aiheuttaa suurtakin haittaa muille. Esimerkiksi koulussa tilanne on aina pieni katastrofi, kun pitää saada oppilaille joku luokkaan hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

      Poista
    4. "Minä en jaksa uskoa, että ihmiset ovat huvikseen pois töistä."

      Usko kuule huviksesi, että näin kuitenkin on tosielämässä. Olen jo pitkään seurannut eräässä työyhteisössä muutamia tyyppejä. Kyseiset tyypit ovat usein pois töistä ja yleensä syynä on vapaa-ajalla itseaiheutettu vamma. Toinen tyypeistä ajaa motogrossia ja kylki on vähän väliä kipeenä -> jamppa on pari viikkoa putkeen pois, mutta pyösii tänä aikana kaikki speedway ja jokamiesluokka kisat läpi - toki yleisönä, mutta "kylkikpu" ei tätä estä. Vain työnteko ei onnistu...

      Esimerkkejä olisi kerrottavkasi paljonkin, mutta en niitä nyt tähän, tuo esimerkki riittäköön näin aluksi.

      Omastapuolestani voin kertoa, että en ole työhistoriani aikana ollut saikulla päivääkään... työnantajaystävällisesti olen ajoittanut sairasteluni viikonloppuihin.

      Poista
    5. Minulla on kokemusta vain kansankynttilöistä. Opettajat ovat kyllä huipputunnollisia ja jopa ylitunnollisia. Lähes kaikki tulivat kuumeessakin töihin, ja pärskiminen ei ollut meillä mikään syy jäädä kotiin. Minäkin olin juuri ennen puhesairauteni puhkeamista henkitorven tulehduksessa töissä ja puhuin vaan uhallakin. Vasta kun oli todellisessa kaatokunnossa, oltiin pois, ja sitä tapahtui harvoin. Oli lisäksi sellainen juttu, että terveet joutuivat pitämään extempore sairaitten tunteja, valmistautumatta vaan vieraaseen luokkaan, jos itsellä oli hyppytunti. Sijaisia oli vaikea saada pikkukaupungissa pariksi päiväksi.

      Poista
  10. Miten mahtaa tämä kokoomuksen esitys ensimmäisen sairaspäivän karenssista ja sitä seuraavan kahden viikon 80-prosenttisesta palkasta vaikuttaa kuukausipalkkaisten ansioihin? Asioita läheltä seuranneena tiedän, että sairasajan palkkasäännökset ovat suosineet kuukausipalkkaisia eli toimihenkilöitä. Toivottavasti tasapuolisuus toteutuu vastedes.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt en ihan ymmärrä, mitä tarkoitat. Laskennallisista asioista en tiedä tarpeeksi.

      Minulla on käsitys, että esitys koskee kaikkia työntekijöitä. Ensimmäisen päivän koko palkka pois ja seuraavien kahden viikon ajalta 80-prosenttia pois/päivä. Näin käsitin. Olisiko tässä sitten jokin ero kuukausi- ja tuntipalkkaisten työntekijöitten välillä, kun laskelma tehdään? Ja vähän alakohtaisesti.

      Koulussa esimerkiksi kaikki opettajat ovat kuukausipalkkaisia, ja jokaisella on eri palkka, joka perustuu pidettyyn tuntimäärään.

      Poista
  11. Tämän päivän Hesarin mukaan poissaolojen määrä oli Ruotsissa laskussa jo ennen karenssisääntöä.

    Täällä Suomessa on puhuttu, että karenssi purisi "hirvittävän yleisiin" perjantai- ja maanantaipoissaoloihin.
    Mutta sitten taas tutkija telkkarissa sanoi, että noina kyseisinä päivinä poissaoloja on vähemmen kuin muina päivinä.

    Samuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin taisi aamuteeveen yksi palkka-asiantijakin sanoa, että Ruotsin sairauspoissaolotrendi oli laskussa jo ennen karenssia, kun työnantajapuoli kehui Ruotsin mallia.

      Jostain sitten taas tänään luin, suomalaisesta lehdestä, että kolmasosa poissaoloista voisi olla krapulapäivän kaltaisia poissaoloja. Tästä minulla ei ole kuitenkaan mitään muistikuvaa lähteen luotettavuudesta. Itse epäilen!

      Poista
  12. Iines: "Tässä on vinha perä."

    Ilahduin jo, että taasko puhutaan Kertun kotakorvesta, mutta tässähän viitattiin vain siihen jokaisen todeksi havaitsemaan faktaan, että etenkin Iines ja Riku ovat piilokepulaisia, piilotosikkoja ja Riku lisäksi piilojykä.

    Karenssi on ikuisuuskysymys. Jo nuorina kolleina Volvon tehtailla meillä oli tapana, että jos (eli kun) kapakassa meni pitkäksi, muistimme soittaa ennen klo 24 siukkiin - eli sairauskassan automaattiin - ja ilmoittautua sairaaksi. Jos myöhästyi ja soitti esim. vasta aamulla, niin jäi ilman sen päivän palkkaa ja sehän olisi ollut niin saatanan väärin, kun muutenkin oli kankkunen.

    Iso ja oikea ongelma meidän perusiinesläisten mielestä lienee se, että isot kihot, tapit ja patut voivat vitutuksen iskiessä (eli jäädessään kiinni jostakin rysän päältä) hakea heti esim. kuukauden parin sairasloman. Sellaista ei tavallinen omaneduntavoittelija niin vain saakaan. Maailmassa on paljon vääryyksiä ja niistä pienin on musta marskipekka.

    VastaaPoista
  13. "Iso ja oikea ongelma meidän perusiinesläisten mielestä lienee se, että isot kihot, tapit ja patut voivat vitutuksen iskiessä (eli jäädessään kiinni jostakin rysän päältä) hakea heti esim. kuukauden parin sairasloman".

    Lieneekö? Enpä usko.

    Samuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis minusta tuntuu, että tämä koskee kaikkia. Jos työtätekevä muutoin tunnollinen ihminen jää kiinni jostakin rikoksen kaltaisesta, on se niin iso asia mielenterveydellisesti, että mielenterveys siinä järkkyy. Kukaan lääkäri ei voi asettua kärsivän yläpuolelle ja evätä sairauslomaa, oli perimmäisenä syynä sitten vaikka kavallus.

      Tunnen tapauksen, jossa opettajapariskunta jäi kiinni vilpistä viranhakutäytännössä, joka koski toista heistä, toinen oli valitsijan paikalla. Tämä vilpillisesti valittu jättäytyi pitkälle sairauslomalle, ja uskon, että hän kyllä masentui oikeastikin

      Poista
  14. Iines, tarkoitin ihmettelylläni sitä, koskisiko tämä karenssipäivän ja sitä seuraavan 2 viikon aikaisen sairasajan palkan aleneminen myös (kuukausipalkkaisia) toimihenkilöitä, vaiko vain tuntipalkkaisia (työläisiä). Sairaslomasäännöt ovat ennestäänkin olleet kuukausipalkkaisia toimihenkilöitä suosivia. Tapsalle: ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, Delilah. Kyseessä on varmaan alakohtainen tai peräti työpaikkakohtainen asia, sillä tuo jako koettaisiin epäoikeudenmukaiseksi monilla aloilla. Opetusalalla tuo olisi mahdoton.

      Tuommoinenhan on vakava epäkohta työpaikalla ja omiaan jakamaan ihmiset kahteen leiriin.

      Poista
    2. Iines, työpaikkakohtaisesta asiasta ei ole ollut kyse. Toimintatapa on ollut ohjeistettu alan työehtosopimuksissa. Itse olen ollut kuukausipalkkalainen koko työurani.

      Poista
    3. Aivan, Delilah, eri työaloilla on omia käytäntöjään ja sopimuksiaan.

      Poista
  15. Asiaa on usein tutkittu, huono johtaminen ja surkeat työolot lisäävät sairaspoissaoloja. - Koska edellisiä on mahdotonta parantaa, otetaan siis työntekijöiltä kompensaatiota.

    Minä olen lintsannut kerran.

    Laivalla pidetyn mikälie koulutustilaisuuden paluumatkalla pomoni innostuivat tilaamaan enemmänkin juomia itselleen. - No, ylempien esimerkkiä ja firman linjaa oli pakko noudattaa, tilasin minäkin.

    Kun vähän alkoi jo tuntumaan, iso johtaja katsoi minua hyvin tiukasti ja sanoi: "Tänään on työpäivä, menemme suoraan täältä töihin!"

    Minä varmaan valahdin kalpeaksi, mutisin vain: "Se-selvä."

    Sitten se rämähti kovaan nauruun: "Eiköhän tilata lisää!"
    ---

    Oletteko muuten kuulleet, että OP-Pohjolan Reijo Karhinen on ilmoittautunut käpykaartiin, jos talkoisiin joutuu osallistumaan? - Tässä olisi nyt paikka jollekin nokkelalle viedä airot hänen kotiportilleen.

    VastaaPoista
  16. Minäpä luin juuri epämääräistä iltapäivälehteä, jossa oli kissankokoisin kirjaimin, että tuo palkanalennus sairausajalta ei koskisi kansanedustajia ollenkaan, koska he eivät saa palkkaa, vaan palkkioita.

    Jotenkin tuntuu nyt, että jotakuta vedetään nenästä ja kovaa.

    Mitä jos tavalliset työläisetkin pyytäisivät palkkansa palkkioina? Minä kannatan!

    VastaaPoista
  17. Siinä kyllä suma seisoo, kun kansanedustaja on poissa töistä.

    Ei minulla sitä vastaan mitään ole, ettei palkkioitaan lyhennellä. Tiedä sitten olisiko siitäkään mitään hyötyä, jos heille alettaisiin maksamaan poissaoloistaan korotettua palkkiota.


    VastaaPoista
  18. Täällähän on koko porukka mennyt Kokoomuksen karenssipäivä vedätykseen. Sillähän vain halutaan viedä fokus kuntliitoksista vähemmän vakavaan asiaan.

    Joutavanpäiväisestä, joskin erittäin populistisessa, pöhinässä ei ensinkään ole kysymys poissaolojen vähentämisestä vaan kustannusten sälyttämisestä osittain työntekijän kontolle. Hyväpalkkaiset ovt tähänkin asti voineet halutessaan pitää palkattomia vapaapäiviä jos työhönmeno on avähän tökkinyt.

    Mielenkiintoista oilskin tietää kuinka paljon omatoimisia sairaspoissaoloja kirjataan ihan vain palkattomiksi vapaapäiviksi ja kuinkapaljon tuo karenssipäivä itse asiassa lisäisi ehkä noita päivän poissaoloja koska ei enää tarvitsisi keksiä mitään selityksiä poissaololleen. Kätevää eikö totta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi, kun nimenomaan ei ole mennyt. Kaikkihan tässä palkanalennusta - sitähän se käytännössä on, kuten olen kirjoittanut - arvostelevat. Jotain parodiaa siellä kyllä voi esiintyä, mutta minä en löydä tästä nyt ainuttakaan karenssijutun puolustajaa. Päinvastoin!

      Poista
    2. Karenssipäivän puolustajaa? ? ?

      Tä?

      Poista
    3. "Täällähän on koko porukka mennyt Kokoomuksen karenssipäivä vedätykseen."

      Anonyymi, "mukaanmeno kokoomuksen karenssipäivävedätykseen" ei aukea lukijalle itsestäänselvästi tarkoittamaan huomion suuntamista toiseen asiaan, vaalien alla. Sen voi nopea lukija - tällaisia on netti täynnä - kytkeä myös merkitsemään sitä, että karenssipäiväesitys on bluffia, ja siihen on mennyt mukaan enemmistö tässä keskustelevista.

      Näin minäkin tämän nopeasti lukien ymmärsin, etenkin kun kytkös harhautuksesta ei automaattisesti tule mieleen tämänkaltaisten ehdotusten kohdalla. Sopisihan tämä karenssiehdotus hyvin kokoomuksen perinteiseen linjaan, jota ehkä vaalien alla tavoitellaan vakioäänestäjien tyynnyttämiseksi.

      Poista
  19. Kuten kaikilla asioilla, tälläkin karenssi-kolikolla on neljä puolta ja ymmyrkäinen ulkomuoto.

    Jokainen, joka on ollut töissä isommissa yhteisöissä, tietää että siellä on erilaisia yksilöitä - lusmuilijoista työnarkomaaneihin, ja suurin osa on normaaleja, joilla on terve työmoraali.

    Nyt emme kai tiedä, kuinka iso ongelma on olla pois töistä tekosairauden tai lapsen tekosairauden tms takia. Tällaisia tapauksia sen sijaan ihan varmasti on. Samoin on sellaisia, joissa tullaan sairaana töihin, kun ei haluta tai uskalleta olla pois. Jos niitä on yhtä paljon, niin asiahan on kunnossa.

    Minusta ensimmäisen päivän karenssi on keskenjäänyt idea. Eikö parempi olisi toisen päivän karenssi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kannatan tällä hetkellä ajatusta, että olisi kahden ensimmäisen sairauspäivän karenssi. Siinä olisi ideaa, monellakin tasolla.

      Poista
    2. Nolla sairauspoissaoloa vuodessa (yksilötasolla)voitaisiin palkita automaattisesti palkankorotuksella joka vuoden taammikuun 1 pv., joka olisi edellisvuoden inflaatio + 1%. Tämä siis vain niille jotka ei sairasta. Tuo palakankorotus voitaisiin rahoittaa varsin pitkälle karenssipäivistä säästyneillä rahoilla...

      Poista
    3. Hyvä saavutus, täytyy myöntää. Ei siihen kuitenkaan itse voi juurikaan vaikuttaa, sairastuukovaikkapa flunssaan vai ei. Isoilla työpaikoilla sairastutaan helpommin, koska basiliskot vaeltavat runsaammin kuin pienissä työpaikoissa. Kouluissa esimerkiksi on tartuntabakteereita joka puolella, ja silti opettajat ovat sellainen ammattiryhmä, joka on hyvin vähän pois.

      Toisaalta siinä ei ole mitään sankarillista, että tulee sairaana töihin. Päinvastoin, se voi olla myös itsekästä uhrautumista, kun levittää basilleja muihinkin.

      Poista
  20. Näpertelyähän tuommoisen karenssi-idean esittäminen on. Ja harvinaisen hätäistä kepillä koettamista. Kyllä tässä auttamatta tulee kuntavaalit mieleen ja kokoomuksen profiilinnostoyritys perinteiseen periporvarilliseen suuntaan.

    Nythän on nähty, ettei se enää myy, että ei olla oikein mitään mieltä ja ollaan tuulihattuja, puoliksi sitä ja puoliksi tätä, kun kosiskellaan äänestäjiä. Ainoa kunnolla profiloitunut puolue on perussuomalaisten puolue, mistä selkeydestä sille sulka hattuun.

    Puolueiden yhteensulautttaminen alkoi siitä, kun keskusta otti hajurakoa maalaisiin ja alkoi ängetä kaupunkeihin. Sitten porvaristuivat demarit kun taas porvarit alkoivat punertaa toiselta kyljeltään ja vihreät kumarsivat hädissään joka suuntaan. Ei ihme, että tuli jytky ja nyt ehkä jatkoa sille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin mieluummin niin päin, että puolueiden yhdenmukaistuminen on seurausta siitä, että koko kansasta muodostui nousukauden aikana iso ja laaja keskiluokka.

      Nythän erkaantumista taas kuulemma tapahtuu, joten kai se jollakin viiveellä alkaa näkyä puoluekentässäkin. 2-puoluejärjestelmissä se on hieman erilainen prosessi ja 1-puoluejärjestelmissä koko ongelmaa ei olekaan. 0-puoluejärjestelmiä taas kutsutaan sotilasjuntiksi ja sellaisia povataan jo latinalaiseen Eurooppaan eurokriisin ratkaisuksi.

      Eurooppa on kuin Kirsikkapuisto. Ulkona kaikuvat nuorten ja rohkeiden sotatorvet, mutta herraskartanossa vanhat ja rappeutuneet lässyttelevät niitä näitä.

      Poista
    2. Näinhän se menee, puolueet muokkautuvat tietenkin kansan mukaan. Maaltamuutto ja kaupungistuminen aloitti keskustan muuttumisen jne.

      En minä muuten ole kuullut nuorten enkä rohkeiden huutoa, vaikka olen ollut korva tarkkana ja jopa odottanut. Hiljaa ne nuoret ovat, laput korvilla, peliohjain toisessa kädessä ja pizzaslice toisessa, ja seinällä yhtaikaa auki dvd-alokuva ja pelit ja facebook puhelimessa, korvissa spotify.

      Vain persuthan täällä pitävät ääntä ja muut kiistelevät vanhusten hoidosta.

      Poista
    3. Euroopan ulkopuolella, Iines. Esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa on samanlainen tervehenkinen sotakuume päällä kuin Euroopassa ennen ensimmäistä maailmansotaa: vieraille raakalaisille kunnon opetus, nirri pois!

      Eurooppa on pieni kolkka maailman laidalla, mennyttä maailmaa. Barbaarit tulevat, kavion kopse kuuluu jo. Tarkoitan, ettei meidän eurooppalaisten arvoja ja ihanteita jaa itse asiassa kukaan muu.

      Poista
    4. No tämä on selvä, en osannut ajatella muuta kuin Suomea tässä.

      Kyllä minä uskon Eurooppaan. Jos barbaari tulee, Eurooppa yhdistyy tiiviiksi rintamaksi.

      Kun olin pieni oppikoululainen, muuan opettaja pelotteli meitä kirkassilmiä, että Neuvostoliitosta ei ole vaaraa, mutta kun kliinalaiset lähtevät marssimaan, niitä ei pysäytä mikään.

      Poista
  21. Vaan minä jään nyt odottamaan puolueiden kannanottoja vaarallisiin lähi-ydinvoimaloihin, Olkiluodon ja Forsmarkin riskaabeleihin atomilaitoksiin.

    Sekin kiinnostaa, mitä uutistoimittajat tarkoittavat sanonnalla "tieto vuoti" julkisuuteen. Pitikö se sitten salata tai tarjoilla kermakastikkeessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkaisin vain sitä artikkelia. Mainittiinko siinä Sosnovyi Bor?

      Poista
    2. Siis kuulin tuon uutisen radiosta, että jokin EU-raportti on vuotanut ja siinä todettiin nimenomaan Olkiluodon ja Forsmarkin olevan vaarallisia laitoksia. Sosnovyi Boria ei tässä yhteydessä mainittu - eiköhän sen vaarat ole jo selvillä.

      Tänään lehdessä sen sijaan Sosnovyi Bor mainittiin, siellä on nytkin jotain häiriötä. Samassa yhteydessä vakuttettiin, että raportti on erehdys, Olkiluoto on mitä turvallisin. Näinhän ne aina sanovat. Tosiasiassa jo tunnin sähkökatkos aiheuttaisi Olkiluodossa vaaran oliko se nyt jäähdytysvesien kanssa.

      Poista
  22. Kansanedustajat eivät ole karenssipäivistä puhuttaessa ainoita nenästävetäjiä.

    Valtion virkahenkilöille maksetaan valtion pussista sairausajan palkkaa lähes määräämättömän ajan kun se yksityisellä sektorilla on pari viikkoa jonka jälkeen yrittäjän avuksi tulee Kela ja vakuutusyhtiö. Sairausajasta aiheutuneet kokonaiskustannukset ovat karkeasti ottaen kolminkertaiset.

    Sairasloma ei läheskään kaikissa tapauksissa oikeuta palkkaan tai etuisuuksiin siltä ajalta vaan sen tarkoitus on kompensoida sairauden aiheuttamat taloudelliset menetykset.

    Sairausvakuutusjärjestelmä näkee työntekijän joko työkykyisenä tai -kyvyttömänä. Sen sijaan subjektiivisempi toimintakyky on nostettu spekuloinnin kohteeksi asenteineen ja arvoineen. Karenssiajan uskotaan lisäävän työn vetovoimaa. Työhalua voisi lisätä vielä laajentamalla karenssia ammatillisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin koska vuoto niille on mitä ilmeisin, myös niiden lievempien edellytysten vuoksi.

    Työelämän muutoksen ja uusiutumisen tärkeimmäksi voimavaraksi nousee toimintakyky ja sen keskiöön vastuu omasta elämästään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivätkös juuri kansanedustajat tässä maassa harjoita lainsäädäntöä, myös palkkalainsäädäntöä? Eli jos puhutaan valtion työntekijöitten (noin sadatuhannen henkilön) sairausajan palkoista, no ovat eduskunnan eli kansanedustajien säätämiä.

      Yksityinen puoli on tietenkin villimpi sairausajan etuisuuksien suhteen, sillä siellä ammatillinen järjestäytyminen on heikkoa eikä työntekijöillä ole ammattiyhdistysten tukea.

      Ei sairas "vuoda" työkyvyttömyyseläkkeelle, vaan joutuu sille, jos ei pysty hoitamaan työtään. Tästä on turha narista, sillä työkyvyttömyyseläkkeelle pääsee todella tiukan seulan ja vasta monen lääkärin lausunnon perusteella. On paljon henkilöitä, jotka eivät pääse tk-eläkkeelle, vaikka heidän on hyvinkin vaikea hoitaa tehtäviään kunnolla.

      Poista
    2. Vuotaa, vuotaa.

      Esim. Ruotsissa vuotoa on tukittu puuttumalla aktiivisesti pidentyviin sairaslomiin jotka ennustavat aika hyvin ennenaikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista. Sille pääseminen on helppoa, jos vain täyttää ehdot. Lisäksi päätöksiä tekevät työterveyshuolto ja erikoissairaanhoito tulkitsevat säännöksia erilaisista lähtökohdista käsin.

      Jos työkyvyttömyyseläkkeitä saadaan vähennettyä puoleen niin yleistä eläkeikää tarvitsisi nostaa vain puolellatoista vuodella. Vuotoa yriteetää tukkia myös asennemuutoksella jossa työkyvyttömyyden arvioinnista siirryttäisiin jäljellä olevan työkyvyn hyödyntämiseen.

      Poista
    3. Taidat puhua nyt kuntatyöntekijöittenkin (yli 400 000) sairaslomista, et yksin valtion (yli 100 000).

      Tottakai ihminen on ensin pitkillä sairauslomilla ennen kuin joutuu työkyvyttömäksi. Ei koko työura voi olla kerrasta poikki, ystävä hyvä! Minullakin oli vuodesta 2001 lähtien jopa kahden kuukauden mittaisia sairauslomia, koska ei tullut ääntä pihaustakaan! Vasta vuonna 2005 oli pakko lopettaa.

      Samoin on muilla, sairas ihminen kun on sairas. Mikä tässä on väärin tai vaikea ymmärtää? Juuri siksihän tk-eläkkeelle joudutaan, että ollaan sairaita!

      Poista
  23. Työelämän muutoksen ja uusiutumisen tärkeimmäksi voimavaraksi nousee toimintakyky ja sen keskiöön vastuu omasta elämästään.

    Aiai, kun on kaunis lause, suomenkieltä parhaimmillaan! - Mitä se muuten tarkoittaa?

    Jos se vastuu on itsellä, niin miksi kokoomus väenväkisin yrittää ottaa sen itselleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon Anonyymin lauseen voisi sanoa paremmalla kielellä:

      Työnantajat arvostavat sellaista ihmistä, joka tulee sairaanakin töihin.

      Poista
  24. Huhupuheiden mukaan kokoomuksella on nykyisenä neuvonantajanaan joku Jehovan todistaja.

    Jos erehtyy kokoomuslaisen kotiinsa kutsumaan, ei pääse siitä koskaan eroon. Moraalista alkaa tiedustella ja Nykypäivän vartiotornia esitellä, kokouksissaankin pitäisi alkaa alvariinsa ravaamaan. - "Kyllä pitäsi nyt teidänkin alkaa näitä iäisyysasioita pohtimaan; minkä numeraalin raapustaa taivaalliseen kirjaan!"

    Aina pitää erityisesti vanhoja ihmisiä varoittaa, etteivät kotiinsa ketä vain laskisi. Monesti on saattanut piirongin laatikko vierailijan jäljiltä tyhjentyä! - Ei tietenkään niiden Jehovan todistajien toimesta, he eivät sellaista tee.

    VastaaPoista
  25. Viimeinen kerta, kun edes kuuntelin ovellani koputtelevaa jehovalaista, oli silloin kun olin tuoreena yksinhuoltajana muuttanut Pikkukaupunkiin.

    Tämä jehovalainen ojensi minulle Vartiotornia, jonka teemana oli eronneen yksinhuoltajan syntisyys ja lastenkin helvettiinjoutuminen. Kannessa oli lööpit, joita minulle osoitettiin ja pyydettiin päästä sisälle juttelemaan. En muista mitä sanoin, mutta ukko sai lentävän lähdön.

    VastaaPoista