25.9.2012

Syyspäiväkirjan lehdiltä, sivu 3: Seksi hoitaa psyykettä


24.9. Ei pitäisi lukea iltapäivälehtiä ja muita kyseenalaisia julkaisuja. Yhdessä niistä pari- ja seksuaaliterapeutti sanoo, että kypsä ja terve seksuaalisuus on  ehtymätön voimavara  ja että seksuaalisuus hoitaa psyykettä.  Mikä se semmoinen   psyykettä on? Miksi toimittaja ei korjaa pari- ja seksuaaliterapeutin partitiivimuotoa lehteen? Pitäähän toimittajan osata sanoa että psyykeä.  Psyykkeeni posahtaa kohta. 

Onkohan tämän rivitalon asukkailla kypsä ja terve seksuaalisuus? Pareja ainakin on suurin osa, yksin eläviä vain vähän. Yleensä yksinasuvat löytää kerrostalojen uumenista tai maaseudulla peräkamareista, ja heillä kenties on  epäkypsä  seksuaalisuus, kun ovat kerran syrjäytyneet terveestä elämästä.  

25.9 Tänään katselen jälleen Edward Hopperin kiehtovaa maalausta. Kuvassa on mies, joka keskittyy papereihinsa. Hänellä on selvästi kypsä ja terve seksuaalisuus, ja paidansilittäjä kotona. Kuvan nainen sen sijaan ei selvästikään  vietä säännöllistä ja tervettä seksuaalielämää, sillä hän on virittyneessä tilassa heti aamulla ja katselee esimiestään kaihoisasti ja ehkä hieman epäterveesti. Mies on niin täynnä voimavaraa, ettei huomaa edes sitä, että nainen tuskin pääsee kävelemään kapeassa hameessaan, koska reisiä ei saa erilleen riisumatta hametta. Paitsi jos hame on jerseytä, se venyy. 

Pieni sivuloikka - minulla oli yksi ystävä, perseetön Sirpa. Hän painoi ohuimmillaan 44 kiloa ja oli onnessaan, kun persettä ei erottanut sivuprofiilista tyttöjen huoneen kokovartalopeilistä. Minulla näkyi, hyvinkin, ja häpesin kohoumaa. Tuosta nimestä perseetön Sirpa ei muuten kannata närkästyä - perse oli Sirpan mielisanoja, joten olisi omituista puhua perseestä kiertoilmauksin. 

Takaisin arvoitukselliseen kuvaan! Sen jännite on henkilöiden välisessä lyhyessä lyhyessä välimatkassa, ja  erilaisessa ruumiinkielessä. Kannattaa huomata, että naisen perse ja miehen pää ovat samalla tasolla! Onkin vain ajan kysymys, milloin mies herää ja huomaa naisesta väreilyn. 

Minä näen mielessäni tapahtumat hieman pessimistisessä valossa. Nainen saattaa kävellä miehen editse hieman söpöttävin askelin, etualalle Underwood-merkkisen kirjoituskoneen ääreen, hän saattaa pudottaa paperin lattialle aivan miehen edessä tai sitten ei.  Mies ei kuitenkaan kummassakaan tapauksessa riennä avuksi. Pöydän ääressä nainen sitten katsoo alta ripsien, mitä miehen kasvoista näkyy. Mitä luultavimmin miehen kasvot ovat ilmeettömät, mutta silmissä voi olla sumeutta. 

Huomaatteko muuten, minkä kohdan taiteilija Edward Hopper on asettanut kultaiseen leikkauspisteeseen?

(Maalaus Edward Hopper)

215 kommenttia:

 1. Siirtykäämme sananvapaudesta seksiin, kehottaa Iines. Mikäpä siinä, ilomielin, riemurinnoin.

  Etkö kuitenkin hieman yksinkertaista, kun oletat, että parisuhteessa elävillä on kypsä ja terve seksuaalisuus ja sinkuilla epäkypsä ja epäterve? Ainakin täällä kaupunkimaissa sinkuilla pyyhkii niin lujaa, olen kuullut, että siinä saa pitää kiinni psyykkeestään.

  Ja mitä se kypsä ja terve seksuaalisuus oikein tarkoittaa? Vakipanoa, vakihoitoa vai vakituista vonkaamista? Miksei sisäostä kypsyyttään ja terveyttään voisi edistää myös sooloseksin keinoin tai omistautumalla Kristuksen morsiameksi tai Neitsyn Marian sulhaseksi?

  Tai olemalla muuten vaan ilman. Kysynpä vaan.

  Kultaisessa leikkauspisteessä on mielestäni tämän hyväperseisen hempukan pää? Muistutukseksi siitä, että nainen on ajatteleva olento?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, eihän minun satiirista asennattani taaskaan huomattu, kun piilotan sen vissiin liian normaalin näköiseen tekstiin. En anna mitään vinkkiä tekstilajista, mikä on tietysti väärin. Jotenkin arvelen aina, että lukija huomaa tyylilajin vailla alleviivausta.

   Mieluummin ajattelen siis oikeasti niin, että jos jossain seksi laimistuu, niin juuri vakiintuneessa symbioosissa. Toisaalta tämä ei tarkoita sitten taas sitä, että seksi kukkii vain tilapäissuhteissa, tai uusissa suhteissa. Ei kai siinä lopulta ole mitään sääntöä, missä seksi kukkii. Kai se on myös yksilöistä kiinni.

   Eikä minulla ole aavistustakaan, mitä on kypsä ja terve seksuaalisuus. Pikemmin naurattaa tai ärsyttää tuo parisuhdeterapeutin iloinen termi. Kaikella kunnioituksella.

   Kultaisessa pisteessä on hempukan pää, totta. Ja siitä johtuu, että painopiste on hänessä, hänen tahdossaan, hänen katseensa väreilyssä ja takapuolesssa, joka on samassa linjassa pään kanssa.

   Mies on selvästi kuvan hiljainen objekti, taustarekvisiittaa, etenkin kun kultaisen leikkauksen ulosmenopakopiste on miehen pään takana olevassa valoheijastumassa seinällä. Hopperin useissa maalauksissa onkin vain alaston nainen, ja mies on ikään kuin näkymättömissä.

   Poista
  2. Jos haluatte tietää, mikä on tekstissäni mainittu ulosmenopakopiste, katsokaa Taistelevien metsojen kaavakuvaa.

   Poista
  3. Tietysti huomasin satiirisen asenteesi, onhan se ihan kuulas ja kirkas... ja siksihän vastasinkin samassa veneerisessä sävyssä.

   Mutta voi satiirissakin ilmetä piiloarvoja ja niiden perään kyselin. Kun ei kirjoituksestasi käynyt ilmi, että ne olisivat olleet nimenomaan sen terapeutin näkökantoja. Siis se, että miten ja missä terve ja kypsä seksuaalisuus toteutuu. Otin oikeudekseni olettaa, että ne olivat sinun omia näkemyksiäsi, satiirin keinoin esitettyjä, mutta silti omia?

   Poista
  4. Veneerisessä, hmm, juu. Minähän tietenkin varastan aina nuo terapeuttien ja muiden viisaiden lauseet omiin repliikkeihini, maistelen niitä satirisoidessani sydämeni kyllyydessä. Tämä tekee sen, että moni on tässä vuosien varrella luullut niitä minun ajatuksikseni. Ettekös te nyt jo tiedä, että minä olen avarakatseinen ja suvaitsevainen ihminen, jolla on mieletön huumorintaju!

   Poista
 2. Kuvasta voi tehdä monenlaisia tulkintoja. Se ainakin on varmaa, ettei pöydän takana istu firman omistaja. Hänen vaimonsa ei ikinä sallisi moista pyllistelijää miehensä työhuoneeseen. ”Sehän ei ole nainen, se on porttimiina”, sanoisi Tsehov tähän.
  Miehen olemus, asento ja pöydän layout viestivät konttoripäälliköstä tai vastaavasta. Hän on tunnollinen työntekijä ja hyvä, uskollinen perheenisä. Olkoon hänen nimensä Veikko.
  Mitä tuo porttimiina tekee hänen huoneessaan? Hänet on palkannut töihin konekirjoittajaksi firman irstas omistaja/pääjohtaja, joka kyllä näkee, kenellä on riittämiin muodollista pätevyyttä. Tuntiessaan itsessään pakottavaa seksuaalista tarvetta hän kutsuu naisen työhuoneeseensa, jonka varustuksiin kuuluu myös erillinen, lukittava lepotila.
  Tämä konttorityöntekijä, jonka nimi on muuten Gunhild, on tottunut siihen, että miehet katsovat häntä himoiten, eikä voi millään uskoa, etteikö pystyisi vamppaamaan myös Veikkoa. Kipitettyään jo viidennen kerran Veikon editse persaus keikkuen ja rinnat värähdellen työpisteestään arkistokaapille hän katsoo miestä ihmetellen ja hiukan jo vihaisena. ”Eikö sillä saatanalla värähdä mikään”, hän mielessään manailee ja luo Veikkoon katseen, joka on kuuma kuin laser-säde. Tuo katse juuri kulkee kultaisen leikkauksen lävistäjänä läpi huoneen.
  Veikko kyllä tietää, mitä nainen ajaa takaa. Totta kai hänen tekisi mieli, mutta hän sattuu olemaan vanhanaikainen mies, joka annettuaan vaimolleen tietyn lupauksen alttarilla aikoo myös pitää siitä kiinni. Hänen mielestään siinä ei ole mitään väärää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno analyysi, eikä yksin sen vuoksi, että minä näen tilanteen hyvin samankaltaisena!

   Olen vaan aina ihmetellyt, miten nainen pystyy kävelemään tuossa hameessa, joka liimaa reidet yhteen. Hame voi nimittäin olla teryleenin kaltaista materiaalia. Stretchejä ei ollut tuolloin. Toisaalta, olihan Marilynillakin hemaisevan nuolevat puvut, kuten juuri sunnuntain leffassa (Joki jolta ei ole paluuta) nähtiin.

   Poista
 3. Olen kamppailut tietokoneen kanssa, se taisi pamahtaa lopullisesti.


  Seksuaalisuus ei minulla vielä ole kypsynyt, kultainen leikkaus taitaa olla niitä kultainen suihku asioita eivätkä sellaiset nyt kiinnosta. Tahaton huumori saattaa olla huumoreista parasta, mutta iltapäivälehtien neuvontapalstoja vilkaistessa minua alkaa usein itkettämään.

  Innanen piti takavuosina pornolehdessä legendaarista neuvontapalstaa. Mies valitti lehteensä vehkeensä pienuutta . Innanen kirjoitti pitkät rimpsut selitystä ja lohdutusta kuin fiksummallakisn lääkäripalstalla . Loppulauseeksi laittoi: "mutta jos oikein totta puhutaan, niin eihän sellaisella pikkukalulla tee vittuakaan!"

  Minä tykkäisin pitää sellaista palstaa. Kun joku kertoisi että hänellä on seksuaalisuus, laittaisin rimpsun kauhisteluita sivistyssanoin ja lääketieteellisin termin, lopuksi kehottaisin mitä pikimmin hakeutumaan erikoislääkärin hoitoon ja lääkitykseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kännykällä kun kirjoitan, bonuksena runsaasti lisäkirjoitusvirheitä !

   Poista
  2. Harmi, jos koneesi tilttaa! Potkaise sitä, se usein auttaa. Lopetti minunkin kovalevyni hurinan, kun pamautin nyrkillä.

   Olisit nyt vaan kiinnostunut kultaisesta leikkauksesta, Riku, sillä toivon, että joku tarttuu siihen ja miettii sen syvintä olemusta tämän maalauksen valossa.

   Minustakin tuntuu, että jos seksuaalisuutta ilmenee, se kannattaa nopeasti karkottaa kylmillä karkeilla pyyhkeillä.

   Poista
 4. En minä tekstistä löydä ulosmenopakopistettä, mutta kuvasta kyllä.

  Veikko: Gunhild...
  Gunhild: Niin.

  Veikko: Taas täällä on vaikea kysymys.
  Gunhild: Näytähän...

  Veikko: Miksi ne aina kyselee seksistä!
  Gunhild: Siksi varmaan, että sinä olet seksuaaliterapeutti.

  Veikko: Mutta miksi ne kyselee näin vaikeita?
  Gunhild: Tässähän kysytään vain millaista on kypsä ja terve seksuaalisuus?

  Veikko: Aivan... mistä hemmetistä minä sen tietäisin?
  Gunhild: Hih, olethan sinä naimisissa.

  Veikko: Mitä tekemistä sillä on terveen ja kypsän seksin kanssa?
  Gunhild: Kai sillä enemmän on kuin jos olisit peräkammarin poika.

  Veikko: Olethan sinäkin vanhapiika ja seksielämäsi on vilkasta.
  Gunhild: Hupsu... enhän minä mikään vanhapiika, vaan sinkku.

  Veikko: Mitä eroa niillä on?
  Gunhild: Vanhapiikuus on kohtalo, sinkkuus on valinta.

  Veikko: Jaa.. no, vastaa sinä tähän, en minä osaa.
  Gunhild: Okei... vaikka on tämä minullekin aika vaikeaa.

  Veikko: Miten niin?
  Gunhild: Yritäpä itse istua tähän pöydän ääreen näin kapeassa hameessa... No, minä kiskon helmat ylös, katso sinä sillä aikaa vaikka ikkunasta ulos.

  (saa jatkaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikko: Siellä sataa.
   Gunhild: Odotas kun siirrän tämän pankkiirivalaisimen pois tieltä. No näytäs nyt sitä paperia.

   Veikko: Voisit käydä ottamassa tästä kopion ja syventyä siihen oman pöytäsi ääressä.
   Gunhild: Ja pyh, käy se näinkin. Pane siihen että kypsä ja terve seksuaalisuus on ihanaa.

   Veikko: Ei tähän niin voi kirjoittaa. Analyyttisemmin.
   Gunhild: Hyi sinua, anaalit itselles. Minä en ole sellainen tyttö.

   Veikko: Menehän nyt sinne pöytäsi viereen naputtelemaan jotakin. Ei sitä konetta kannata seisottaa tyhjän panttina, kallis vehje.
   Gunhild: Hohhoijaa, ikävä ihminen. Kuka teitä miehiä jaksaa ymmärtää.

   Poista
 5. Veikko katselee ulos ikkunasta, mutta kun Gunhild saa helmat ylös, tuijottaa hän herkeämättä Gunhildin takapuolta, eihän hän mikään perverssi ole.

  Gunhild kirjoittaa:


  Hyvään seksuaalisuuteen kuuluu myös...
  Ai Herrajumala..muu läheisyys...pastori, ei saa!...ja avoin luottamus sekä toisen tukeminen hänen valinn...Ei Musti, ei!...oissaan. Pitää muistaa että huumo
  ria ei saa unoht...OOH Brad, Angelina katselee meitä!...aa, liika totisuus voi aiheuttaa...AI PERKELE, HERRAISÄ, MULTA TULEEEEEEEEEEEE!... Suhteen ehtymisen. Ihanaa Reisk..Veikko, se teki tosi gutaa, taidan olla rask...rakastunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, tässä hauskuudessa ei ollutkaan jatkomahdollisuutta. Parempi niin, en olisi keksinyt senkään vertaa kuin tuossa yllä. Tämä on ehyt kokonaisuus näin.

   Poista
 6. Taisi olla vähän latteaa pornoa?

  Oikeasti minun, meidän ihmisien ajatukset, kun ovat yleviä kuin Shakespearen sonaatti.

  Niitä naisten- ja iltapäivälehtien seksuaalisuus- tai parisuhde-artikkeleita en juuri lue. Kun ne eivät oikeasti edes naurata. Joskus olen ajatellut, että voi helvata, jos joku nuori oikeasti on niin tyhmä, että ottaa ne tosissaan!

  Ja ottavathan ne. Entiset nuoret sitten kirjoittavat niitä kirjojaan siitä kuinka ongelmallisena kokevat sen, ettei heillä ole mitään ongelmia. Ongelmat täytyy kirjoihin mukaan lainata samojen artikkeleiden trendiongelmista. Kymmeniä nimekkeitä ilmestyy joka vuosi. Kirjallisuustieteen henkilöt niitä sitten tosissaan pohtivat joissain konteksteissa.

  Mä en syönny mitään, kun mulla oli kaikki liian hyvin!- Niinsekäy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kun tuo sinun oli näppärä pläjäys, älyllisempi kuin äkkipäätä näyttää. Minua miellytti tuo persoonan vaihtuminen, mikä teki kokemisesta tavallaan yleisen ja ehkä yleispätevän.

   Naistenlehtiä minä en lue ollenkaan, edes kampaajalla en lue nykyään. Otan mieluummin käteeni jonkin asialehden, jos vain on tarjolla.

   Ihmissuhdejutut eivät ole minun heiniäni, etenkään sellaiset joita naiset pohtivat keskenään. En osaa niitä, en jaksa, enkä halua tällä asettua niiden yläpuolella. En vain osaa tuota naisten tapaa ratkoa ihmissuhdeongelmia, että mitä se ja se tarkoitti sillä ja sillä.

   Poista
 7. Uusi tulkinta:

  Gunhild: Veksi, mitä sinä kirjoitat?
  Veikko: Hakemusta, Guni.

  Gunhild: Ai, eläkehakemusta?
  Veikko: En minä nyt niin vanha ole!

  Gunhild: Työpaikkahakemustako, herra jee?
  Veikko: En suinkaan, viihdyn täällä hyvin.

  Gunhild: No, mitä hakemusta herra sitten skriivaa?
  Veikko: Sellaista, jolla tulee rouvaksi.

  Gunhild: Hur?
  Veikko: Hakemusta sukupuolenvaihdosleikkaukseen.

  Gunhild: Men... mutta miksi?
  Veikko: Olet varmasti huomannut, että tuijottelen sinua usein?

  Gunhild: Toki, hih, mutta sehän on normaalia...
  Veikko: Ei ole. Ei se ole ollut kiimaa vaan kateutta.

  Gunhild: Mutta...
  Veikko: Olen katsellut suloista liikehdintääsi, povesi kohoilua, perseesi jumalaista keinuntaa purjehtiessasi harmajan huoneeni poikki... Ja päättänyt, että haluan tulla sinuksi, olla kaltaisesi!

  Gunhild: Voihan närhen munat... ja minä kun olin jo ehdottamassa lähempää tuttavuutta... tarkoitukseni oli kutsua sinut kotiini kynttiläillalliselle, punaviiniä palan painikkeeksi ja levylautaselle Cohenia...

  (rips raps)

  Gunhild. Mitä sinä nyt teit, Veikko?
  Veikko: Revin hakemuksen.

  (saa jatkaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mainio, mutta ei pojat, ei Veikko mikään transvestiitti ole, tai nainen miehen kehossa. Kyllä hän on mies, jolla on muuta ajateltavaa kuin naisen kotkotukset.

   Luulen, että hän on vähän kuin Sofi Oksasen Kyyhky-romaanin toveri Parts, Edgar, psykopaatti, joka suunnittelee itselleen suurta tulevaisuutta ja jota naiset eivät kiinnosta. Korkeintaan nuoret pojat.

   Poista
 8. Tuossa pari- ja seksuaaliterapeutin haastattelussa seksi nousee valoon ylimaallisena asiana, jota harjoittavat täydelliset ihmiset, joilla on elämä kunnossa nurkkia myöten.

  Oikeastihan elämme aikaa, jolloin seksiin ilmiönä on vähän väsytty. Seksiä voidaan pitää työläänä ja hankalana, ja siihen ei viitsitä ryhtyä parin kanssa. Hallaa seksille kai tekee se, että se on vahvasti ylimainostettu asia. Ihminen koettaa tehdä siitä suuremman asian kuin se oikeasti on. Väestöliiton sivujen mukaan seksiakti sinänsä kestää kolme minuuttia. Näin voisi päätellä, että ylimenevä osa on hinkkaamista ja ihmisen itsetyydytystä toisen ruumiilla.

  Huhhuh. En tarkoittanut tätä keskustelua seksikeskusteluksi, vaan siitä piti ensin tulla kielipoliisijuttu sanoista tai muodoista, jotka ovat väärinä niin pesiytyneet kieleen, että n iitä tuskin enää tunnistaa.

  Ja mikä kamalaa - Helsingin Sanomissa luki, että digitaalinen suomen kieli on henkitoreissaan. Kieli kuolee, kun yhä nuoremmat keskustelevat sosiaalisessa mediassa englannin kielellä.

  VastaaPoista
 9. Seksi voi olla ylimainostettua, mutta sen merkitystä ei voi ohittaa. Vietti on niin vahva, että aina se jostakin tunkee kuvaan mukaan.

  Yksi ja toinen muusikkokin avautuu aina joskus, että soittaminen alkoi siksi, että sen avulla sai naisia. Puhumattakaan muista taiteilijoista tai urheilijoista tai mistä tahansa. Etenkin valta kiehtoo naisia. Katson tätä tietysti miehen silmin, mutta naisilla on sitten omat kuvionsa.

  Seksi ja rakkaus - joskus olen ihan ääneen ihmetellyt, miksi kaikki laulut kertovat rakkaudesta!? Jokainen ikivanha gubbekin, joka hädin tuskin tolpillaan pysyy, laulaa lurittelee rakkaudesta!?

  Mitä kieleen tulee, niin se tietysti kehittyy eli muuttuu. Tuskin meillä vielä oikeaa kielenvaihtoa tapahtuu, mutta englannin vaikutus tunkee väkisinkin kieleen ja puheeseen.

  Suomen kieli on ollut menestystarina, jonka loppua en vielä näe. Meille kävi paljon paremmin kielihistorian pyörteissä kuin vaikkapa kelteille.


  VastaaPoista
 10. Se, että seksistä haetaan ekstremeä ja se, että seksiä ikään kuin venytetään, on minusta se piirre, joka menee vietin ulkopuolelle, on tehtyä. Seksitapahtuma on muistaakseni aika luonnollinen itsessään eikä kaipaa turhia vemputuksia tai hirveitä lipomisia tai ähinöitä.

  Pornofilmien naissuoritukset ovat tavallaan ehkä turruttaneet pornon kuluttajien tietämystä, ts. väitän, että porno tyhmistää sen kuluttajaa. Naiset ovat hirvittäviä ja luonnottomia teeskentelijöitä. Jos miehet eivät tätä huomaa tai välitä tästä, olen kyllä vähän pettynyt. Ja nimenomaan siitä, että heille kelpaa mikä teeskentely vaan.

  Kyse siinä lehtiartikkelissa olikin digisuomesta. Kun olin Facebookissa hetkisen, huomasin, että jokuset suomalaiset kirjoittivat englanninkielisiä repliikkejä Facebookiinsa suomalaisille ystävilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaahan moni blogiaankin vuoroin suomeksi, vuoroin englanniksi, olen huomannut. Englanti on vain vyörynyt niin vahvaan asemaan viihteessä ja bisneksessä. Monen suomalaisperäisen yrityksen työkielikin on englanti.

   Mutta mitä on "digikieli"? Tarkoittanet vain sitä puheenpartta, jota etenkin nuoriso käyttää verkossa joissakin tietyissä, vapaamuotoisissa yhteyksissä?

   Olisimmeko todistamassa uuden slangin syntyä? Näinhän stadin slangikin syntyi - yhteiskieleksi erikielisille nuorille, salakieleksi, jota vanha polvi ei ymmärtänyt. Rakenteeltaan se on silti suomen kielen mukainen.

   Poista
  2. Tänään on jokavuotinen Euroopan kielten päivä, ja sen kunniaksi Heksingin Sanomissa siis oli artikkeli digikielestä. Tutkimuksen mukaanhan noin 21:tä Euroopan kieltä, mm. suomea, uhkaa digitaalinen sukupuutto.

   Digitaalinen sukupuutto tarkoittaa sitä, että kieltä ei enää käytetä digitaalisessa maailmassa. Ihmiset ovat nyt jo alkaneet käyttää vempaimissaan englannin kieltä, koska suomalainen kieliteknologia ja käännöskoneet eivät toimi hyvin suomen kielellä. Yliopistollisen tutkimuksen mukaan suomen kieli todella on vaarassa digitaalisessa maailmassa. Kieltä uhkaa digitaalinen kuolema.

   Muualla vaaraa ei ole, suomi voi hyvin muilla elämän lohkoilla.

   Poista
  3. Ahaa... juuri se osa Hesaria onkin vielä lukematta, sillä säästän kulttuurin aina illaksi. Mutta digitaalisessa maailmassahan me olemme juuri nytkin, joten pälpätyksemme nouseekin arvoon arvaamattomaan: lykkäämme digitaalista sukupuuttoa tuonneksi!

   Poista
  4. Juuri näin! Täällä ei sorruta tönkköön digisuomeen, vaan täällä osataan sanoa asiat tarvittaessa savoksikin.

   Tämän vuoksi tykkäänkin blogeista, kun niissä saa helskytellä sanaa sydämen kyllyydestä. Ei ole ainutatkaan tykkää-peukkua, luojan kiitos!

   Poista
 11. Mistä näitä persejuttuja oikein tulee?


  Tekisi mieli esittää paljon käytetty sanonta taulun tulkinnasta, se kertoo enemmän sanojasta kuin itse taulusta, mutta en esitä.

  Sitävastoin. Hopperin "Office at Night" taulussa näkyy ehkä, nykymääritelmän mukainen, sosiaalisesti syrjäytyneen miehen (Hopperin) sielunmaisema. Eristyneen ja sisäänpäin kääntyneen, ajoittain väkivaltaisen taiteilijan, viha-rakkaus suhde vaimoonsa, malliinsa ja yksinäisyys.

  Maalauksesta on useita luonnoksia. Lopulliseen maalaukseen on lisätty verhoa pullistava tuulenvire joka nostattaa pöydällä olevaa paperilappusta ja on lennättänyt yhden lattiallekin. Tuulenvire on liimannut persjalkaisen naisen mekon reisiin kiinni. Katosta tulevan valon varjot korostavat vielä rankasti väkinäisessä asennossa olevan naisen muotoja.

  Ko. taulun kohdalla en mainitsisi ulosmenopakopisteesta vaan pekästään pakopisteestä
  koska molempien henkilöiden katse muodostaa taulun alakulmaan osittain päällekkäiset kolmiot jotka vangitsevat katseen niiden sisään. Ehkä sitä korostaa vielä perspektiivin hienoinen vääristely sillä huonehan on aika erikoisen muotoinen, epäsuunnikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hieno tulkinta. En tiennytkään taulun nimeä, sehän muuttaa kaiken. Mitä ne siellä yöllä tekevät?

   En kutsuisi kyllä tuota naista "persjalkaiseksi". Sen mainesanan säästän savolaissyntyisille.

   Totta, koko taulu ikään kuin valuu oikeaan alanurkkaan. Millaisenhan nimen Taiteilija Huuhaa Innanen olisi tälle teokselle antanut, jos olisi sen maalannut:

   "Konttorisissit kirjoittamassa häväistyskirjettä Nalle Wahlroosille"

   "Autereinen aamuhetki ennen verotarkastajan tuloa"

   "Apuhoitaja hoitamassa vakihoitonsa psyykettä"

   "Alastalon salissa"

   Poista
  2. Anonyymi, minusta perse nyt vaan on huomattavasti kiinnostavampi ja merkittävämpi ruumiinosa kuin vaikkapa nenä, siksi näitä juttuja tulee.

   Kuvassa kiinnostaa kuitenkin eniten sen minimalistinen ilmiasu ja ladattu, suorastaan tihkuva merkityskenttä.

   Viivankäyttö on pelkistettyä ja korston yksinkertaista, kuitenkin siinä on paljon sulavuuttakin. Värimaailma on tumma, mutta ei uhkaava, pikemmin vaan latautunut ja jokseenkin luonnonläheinen.

   Tulkintasi on hieno minustakin, samaten tiedot Hopperista tämän kuvan ja koko taiteen kannalta oleellisia. Tuommoinen Hopper oli kuin hyvin kuvaat, ja juuri noin taulun tunnelma on kuin kerrot, katsejuttu menee tismalleen ja kultaisen leikkauksen mukaan. (Voitte katsoa linkkini ylempää, kommentti eilen klo 15.55, siellä on esimerkki asiasta.)

   Samaan kohtaan puuttuisin kuin Tapsa. Nainen on kaukana persjalkaisesta upeine pitkine epäsuomalaisine säärineen ja kumparepyllyineen, persjalkahan tarkoittaa sitä, että jalka on samaa lihasta kuin persposki, rajaa ei huomaa.

   Sitä paitsi hame vaikuttaa tosi kireältä, helmassa ei ole senttiäkään kävelyvaraa. Jos tuuli sitä pullistelisi, helma hulmuisi jostain kohtaa.

   Kyllä tuo hame on tavallaan virhe kuvassa, siinä luultavasti ei voi kävellä, saati tehdä työtä.

   Poista
 12. Itse törmäsin Edward Hopperiin lähemmin, kun aloin etsiä ikkunamaalauksia ja -julisteita netistä Ikkunaiines-blogiini. Minullahan oli aluksi ehdoton sääntö se, että kuvassa oli oltava ikkuna, ja sen tuli olla mieluiten vanha maalaus. Hopperilla on harvinaisen paljon töissää isoja, avoimia ikkunoita ja tätä kautta tykästyin häneen.

  Tässä yksi aika kattava linkki Hopperin kuviin.

  VastaaPoista
 13. Kerran, koulupoikana ja kesälomalla, olin töissä Kapearaiteisen Forssa-Humppila Rautatie OY:n Ovelta-Ovelle auton apumiehenä. Kuskina oli Manne, joka oli ihan hullu, mutta oikeastaan kun se on toinen asia, ei siitä tämän enempää. Ylempi esimieheni oli konttoripäällikkö. Minulla oli hieno, musta rahastajanlaukku joka – PLINKS PLINK – pamahti auki kun painoi yhtä nappulaa; sisällä setelit makasivat nätisti omissa pilttuissaan. (Kolikot olivat, se täytyy myöntää, sikin sokin.) Sillä aikaa kun Manne kääri sätkän ja poltti sen, tai pari kolme, raahasin asiakkaille tavarat, rahastin heidät, annoin vaihtorahat, ja löin rahtikirjaan leiman (KLONKS). Sitten toivotin heille näkemiin "...omasta ja edustamani Yhtiön puolesta”. Autolle päästyäni Manne lähti ajamaan seuraava kohdetta kohti. Matkan varrella hän lauleli naisille avonaisesta Bedfordin ikkunasta että ”Saat multa kympillä kyrpää”…

  Tämä oli epilogi. Eikun prologi.

  Eikä tällä ole mitään tekemistä tuon taidemaalauksen kanssa. Mutta annappas olla: tällä on!

  Kuva nimittäin on kuin Rautatie Yhtiömme konttorista. Jota hallitsi konttoripäällikkö jolla oli Napoleon-kompleksi (muun muassa). Aina iltaisin jouduin tilittämään päivän ”tuoton” sille. Jouduin seisomaan sen edessä kuin tinasotilas kun se veivasi vanhanaikaisen laskukoneen kampea ja selasi rahtikirjoja ja laski seteleitä/kolikoita (jotka olin sille ihmelaukustani antanut) ja sanoi aina välillä ”hmnh, hnmnhy”… Välillä se vilkaisi sihteeriään: tahtoi tehdä siihen vaikutuksen. (Kyllä minä sen ymmärsin vaikka olin vasta 15 v-vanha. Ja katselin, ujo kun olin, lähihinnä tahroja tapeteissa.) Hänen ongelmansa on se että hän on 162 cm pitkä, kalju, 32 -v, uransa huipulla, runkkari, ja että hänellä on iso finni nenänpielessä. Hänen mielitiettynsä on (noin) 179 senttimetriä (sukkasillaan) pitkä, ja hänellä on samanlainen outo häkkyrä päässään kuin Kippari-Kallen Olga-neidillä. Ajattelen, että apomiktinen sihteeri ei alkuunsakaan sovi hänelle, sitä hän ei vain itse tiedä. Siksi hän leikkii Romeota… vaikka Julia, tässä tapauksessa, on vain paperinenäliinaan kuivattu tahra hänen unelmissaan... Siksi hän (tehdäkseen vaikutuksen häneen) karjuu minulle puuttuvista penneistä. ”Tämmöisestä täytyy kerta kaikkiaan tulla loppu!” Sihteeri ei silti suo hälle silmäystäkään vaan selkä meihin päin aukoo ja sulkee mappeja hyllystön luona. Kun se kurkottautuu ylähyllyjä kohti – niin että sen hameen helma menee yli polvien - tirehtööri alkaa änkyttää, ja menee ihan punaiseksi. Siihen loppuu läksytykseni.

  Ps. Manne muuten myöhemmin ryntäs sen konttoriin ja valitti että ”hai sie et tiijäkkään että miult mennee kohta hermot”… Konttoripäällikkö säikähti niin että antoi minulle - ihan syystä - lopputilin. Se tiesi että minä sen Olin pelotellut. Syyksi sitä ei kumminkaan voinut laittaa. Se pisti että "Firmoilta on tullut valituksia että 'this side up' lähetykset on olleet väärinpäin… jatkuvasti". Kai ne on olleet, täytyy myöntää, ne mitkä on olleet. Eihän minua tulkiksi sinne ollut palkattu?

  VastaaPoista
 14. Kankaan paperitehtaalla folioimme alumiinia pergamenttiin, eli teimme tätä "paperia" johon voipaketit (tai voinappulat, aikoinaan) paketoitiin. Joensuun Kirjapaino työsti tätä tuotettamme. Rullat, jotka heille toimitimme, olivat halkaisijaltaan 60 cm. He pyysivät että toimittaisimme heille 90 cm halkaisijaltaan olevia rullia. Mikäpäs siinä. Piti vaan miettiä mikä hinnaksi? Lähinnä oli siis kyse siitä paljonko siinä on enemmän "metrejä". Mestari, paksu ja iso mutta muuten mukava äijä sanoi että "minäpäs käyn laskemassa tämän". Kului aikaa, kauan. Ja lisää. Paljon myöhemmin, muistaakseni seuraavana päivänä, se ilmestyi kopistaan ihmisten ilmoille ulos ja sanoi "tää on muuten aika vaikee laskee, tässä täytyy ottaa huomioon säde ja etc"... En edes ymmärtänyt mitä se puhui. Kumminkin se rupes tuijottaa minua. "Mikko, sinä kun tiedät mikä on Kultainen Leikkaus, pystyt ratkaisemaan tämän probleeman, vai mitä?". No varmaan en pystynyt! (Tapsalle tämä on tietysti aamukaurapuuroa.)

  Ps. Kerran mulle yks työhihhuli tyrkytti kimppalottoa, sanoi että "pane sinäkin tähän onnennumeros niin voitetaan". Mitkä ihmeen onnennumerot? Sanoin sille että "jos mulla olis onnennumeroita niin enhän minä täällä töissä olis". Se meni kummallisen näköiseksi ja meni sitten pois, muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mestarin nimi oli muuten, faktori Romu.

   Poista
  2. Reissutarinat ovat kivoja, samaten kuvaukset erilaisilta työmailta. Sanon taas, että kertoisivatpa naisetkin mieluummin reissutarinoita kuin ihmissuhdekiemuroitaan. Tai hurjia juttuja työmailtaan.

   Minun hurjin työmaani oli varmaan turkulainen Bergelinin munapakkaamo, jossa pakattiin munia, jotka juoksivat hihnalla. Aluksi kun sain munan hyppysiini, se luiskahti hennosta otteestani maahan, sormeni arkailivat tarttua tukevasti munaan, kun pelkäsin sen särkyvän. Vähitellen kokemus karttui, ja munat alkoivat pysyä ehjinä sormieni välissä, eikä vatkulia syntynyt. Meillä oli esimiehenä mies, Pekka, mutta me kaikki pakkaajat olimme tietysti naisia. Pekka kävi aina katsomassa, kuinka munankäsittely sujuu.

   Poista
  3. Eikä ollut kun Sauvo. (Ja se kävin - sekä ryyppäämässä että uimassa - Peuraangan hallissa kuin Mursu.) Ps. Mersulla se aina yleensä töihin tuli. Kerran sillä oli kumminkin farmarivolvo. Yks toinen mestari (kateuttaan) kysyi silti että "miks sää tommosella autolla tulit"? Niin Sauvo vastas siihen että "ei sitä aamuhämärässä aina näe minkä niistä ottaa." Oli marraskuuta. Pss. Kerran muuten yks 1/2 kahjo työntekijä - sanotaan häntä nyt vaikka Koljoksi - kysyi Sauvolta - silloin se oli tullut töihin sillä mersullaan - että "ootko koskaan nussinu naista ton auton takapenkillä?". Sauvo, jolla oli herkkä pintaverenkierto, oli sen näköinen kuin aina, eli punaposkinen, naurahti. Tämä Koljo taas ei Samben verenkiertoherkkyyttä tiennyt vaan jatkoi... "äläkä ny yhtään punastele vaan sano ihan suoraan!".

   Väärinkäsityksiä!

   Poista
  4. Tuo Iineksen munatarina on parasta eroottista kirjallisuutta, jota olen lukenut pitkään aikaan. Et ole harkinnut tällaisten eroottisten novellien kirjoitusta?

   Poista
  5. Ainahan voisi harkita! Kun anonyymina kirjoittaisi, voisi irrotella vapaasti. Tuo tuossa on tönkkö ja varsin kesy. Alalla olisi kyllä tason kohottamisen varaa. Vaikka en nyt tarkoita, että korottaisin, mutta siis haastetta silläkin saralla olisi.

   Poista
  6. Verlan paperitehtaalla - joka on UNESCO:n kohde - aikoinaan kartonkiarkit kuivatettiin isossa puisessa hallissa, orsilla. Naiset siellä kiipeilivät ja ripustivat niitä märkiä arkkeja kuivumaan. Lämpötila siellä oli noin +60 astetta. Naisilla oli päällään vain väljä mekko: ei tietenkään alkkareita. Miehiltä ko. Kuivaamoon pääsy oli ANKARASTI kielletty; ainoastaan Mestari sai siellä käydä. No, jostain syystä Sillä olikin aika usein asiaa sinne. Pää kenossa se katseli kun naiset keikkuivat siellä ylhäällä orsilla (ilman alkkareita) ja antoi määräyksiään...
   Joopa, joo.

   Poista
  7. Verlan tehtaalla oli myös erittäin toimiva työpaikkaterveyshoito. Kun työntekijä liian usein kävi valittamassa "lunssaa" tai muuta semmoista, terveystäti kutsui paikalle tehtaan puusepän. Joka alkoi mittailemaan ko. henkilön kokoa. Ai, että miksi? No sen takia kun työntekijöille kuului ilmainen ruumisarkku; jonka se puuseppä teki.
   Ps. Yl. sairaat parantuivat ihmeellisesti.

   Poista
  8. Verrlan tehtaalla oli vain YKSI lakko koko toiminta-aikanaan. Akat senkin tekivät... kun he mielestään saivat aivan liian vähän palkkaa. (Joka oli totta.) Lakko kesti vajaat kaksi vuorokautta, eli sen ajan, kun miehet joivat itsensä humalaan, remusivat aikansa, tulivat krapulaan, ja selvisivät. Sitten ne menivät (=miehet) sanomaan tehtaanjohtajalle että "eiköhän lopeteta tää lakko?".
   Se sopi kaikille osapuolille.

   Poista
 15. Noviiseille hyvä opus kuvadynamiikkaan perehtymiseen on Kimmo Pälikön Kuvan tekeminen.

  http://www.kp-art.fi/artbook/

  Todellisten taiteilijoiden mielestä Pälikkö on kuitenkin vain "piirtäjä", kuten Eero von Boehm asian ilmaisi.
  Öisen konttorin naisen perjalkaisuus selviää verratessa anatomisia mittasuhteita ja josta löytyy dokumentoitua tietoa mallin lausumanakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kimmo Pälikkö piirtää upeasti ja kauniisti, mutta onko hän kovinkaan omaperäinen luomuksissaan? Hänen töissään näyttäytyy eniten piirrettyjä rakennuksia, kun kirjoittaa nimen Googlen kuvahakuun. Tästä kuvahausta saa mainion yleiskuvan taiteilijan töitten kokonaisilmeestä.

   Hieman vierastan tuollaista piirtämään opettamista, että näytetään esimerkiksi, kuin silmä kuuluu piirtää.

   Poista
 16. Diggaan vittuilusta, Riku, mutta väärinkäsityksistä en välitä. Varallisuuttani on se että tulen toimeen omillani, enemmästä en koskaan ole välittänyt. (Minulla oli aikoinaan niin vitun, vitun hyvin palkattu työ että rahaa tuli joka räppänästä. Se oli kamalaa! Koska sitä piti koko ajan tuhlata! Siinä mun maksani mm. viottui.) Onneksi tämä on historiaa.

  Toiseksi. Kerran äänestin sosiaalidemoraattia... mutta se oli vahinko; muutin silloin vaalipiiriä ja muistin numeron ennakkoäänestyksessä väärin. Kumminkin, tämä on oikeistolaisin äänestyskäyttäytymiseni. Niinistö... kuule, Kokoomus ei ei ole minulle edes vitsi.

  Kolmanneksi. 15 v. vanhasta olen elättänyt itseni. Ai, millä? Palkkatyöllä. Sosiaalihuollossa en ole käynyt koskaan. Pelastusarmeija on pelastanut minut kaksi kertaa, kerran Ruotsissa ja kerran Suomessa. (Se on ainoa lafka jota arvostan. Ja jota kunnioitan. Myös heidän pyyteetöntä kristillisyyttään.) Työvoimatoimistossa olen käynyt kerran; minulla oli silloin kusihätä... ja kyllä minä heidän käytäviltään, kun kysyin eräältä virkailijalta, ilmaisen vessan löysin.


  Jos saan itse itseni määritellä, määrittelisin itseni anarkosyndikalistiksi.

  Entäs Sinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, helpottavaa, että olet takaisin täällä, Mikis.

   Omia hölmöijyjäni pyysin sinulta anteeksi jossain edellisen keskustelun välissä. sinä olit jo lähtenyt.


   Siitä asti piruiluni on itseäni painanut.

   paljoa en pysty nyt täältä kotoani kommentoimaan, kun ei ole kuin tämä nokian kännykkä.

   Poista
  2. Mihin tämä dialogi viittaa eli missä on sen alkusyy ja ulosmenopakosarja?

   Poista
 17. Älä nyt, mitäs moista! Missään vaiheessa en ns. loukkaantunut Sinuun. Jossain vaiheessa ajattelin että "voi, miks sulla menee noin... holtittomasti?" (Riku rakas Riemukas!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olette te söpöjä, Riku ja mikis. Voisin nähdä molemmat tanssimassa yhdessä pikkuryssää.. Senkin mussukat.

   Poista
 18. Psyykke, psyykkee ja psyykkeeseen jne. rassaa minua joka kerta, kun siihen LIIAN usein törmään.

  Psyyke on psyyke, en tiedä mistä helvetistä kansalaiset ovat saaneet päähänsä, että se olisi psyykkee tms. Aarrrggh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokin erikoisärsyttävä juttu tässä psyykkeessä on. Miksi se on niin hankala? Minäkään en kauheasti nipota kielijutuista tai virheistä, mutta tämä on karvat nostattava juttu.

   Toinen hassutus on Töölööseen. Mikä se semmoinen Töölöö on?

   Poista
  2. Töölööstä minäkin sain kramppeja ja nyrjähdyksiä, kunnes totuin siihen ja aloin bongata aitostadilaisia sen mukaan. Mm. Arvi Lind ei osannut uutisissakaan sanoa "Töölössä" vaan aina siihen loppuun lipsahti ainakin puolitoista öötä.

   Selitys onkin öössä eli kuten tiedätte, ö on rantaruotsiksi saari, joka lausutaan öö. Töölö lienee ollut saari nimenantoaikoihin, kuvittelen.

   (Toinen juttu on sitten se, että stadilaiset menevät myös Korsooseen.)

   Poista
 19. Minäkin tavan takaa sanoja ihastelen. Ehkä siksi, etten useinkaan niitä ymmärrä. koko ajan sanojen merkityksiä kirjoista tai internetistä tarkastan.

  psyykkiä minä olen pessyt paljon sen jälkeen kun edellinen naiseni lähti. ja ennen sitä - Hän ei osannnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku Riku, ei naisen tarvitsekaan osata pestä. Jos pyykkärskän tahtoo, täytyy ottaa joku kokenut pesijätär, tytönheitukat eivät osaa.

   Yhdessä höpömäisessä tosi-tv-ohjelmassa heitukan piti paistaa lihakuutio ruuaksi muille. Arvatkaapa, mitä hän meinasi paistaa? No, lihaliemikuution, siis pannulla.

   Poista
  2. Mutta kun en minä sitä ottanut, hän otti minut.
   Eikä hä tahallaan ilkeä ollut, en minäkään. Me emme vain tulleet toimeen keskenämme. vieläkin häntä ajattelen.

   En pysty nyt linkittämään, mutta katsokaa juutuubista A Aimon esitys "Ikävä"

   Poista
  3. Eikä hän ollut mikään bimbo vaan hyvin älykäs. Minä ole eika tyhmä joskus, useinkin.

   Poista
  4. Tiedänhän minä toki sen, että psyykkarskalla on allit, mutta tarviiko sellaisten silti olla niin ilkeitä? - hyvin vielä tällaiselle vanhemmalla sialle kelpaisivat, röhkittäisiin vaikka yhdessä!

   Poista
  5. Nyt minua alkoi naurattamaan, en minä nyt sikoja sentään !

   Ihan oikeasti kyyneleet tuli naurusta silmiin, sitä itse pidän hyvänä merkkinä.

   Poista
 20. Vaih niin, yksin keskustelen. Siiä u
  sein min
  ulle niin käy. Toista se on esimerkiksi Helsingin
  yliopiston feministeillä! - Sentään mitään alleja niillä luurangoilla! - Törkeää sellaista olisi väittää, samoin kuin feminismin ja syömishäiriöiden korrelaatiota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin lohduttaa; meitä hyvinsyöneitä feministejä on vielä olemassa.

   Poista
  2. Taisin olla vähän törkeä, se vain pulpahti sormistani näppäimille, en voinut sille mitään!

   Poista
 21. Voi voi, aina näitä joku lukee ainakin, vaikka ei kommentoisikaan! Tämä on vähän kuin peilisali, jossa klovnit temppuilevat ja naurattavat muita.

  Minä luen tuossa juuri Oksasen Kyyhkyjä ja tykkään kovasti. Kirja on jopa jännittävä.

  VastaaPoista
 22. Kimmo Pälikkö on ihan kelpo Helsinki-maalari.

  Mutta tiedättekö, että hän on myös tietokirjailija, joka kirjoissaan kumoaa evoluutioteorian? Uusin teos ilmestyi tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emme tienneet, että Pälikkö on tietokirjailija, siis minä en tiennyt.

   Sen sijaan huomasin, että nyt käydään jonkinlaista keskustelua siitä, onko koiranjalostus evoluutiota vai ei. Tänäänkin joku biologian lehtori sanoi, että on se.

   Minulla ei ole tarpeeksi tietoa evoluutiosta. Jotenkin kuitenkin ajattelen, että ihmisen roolia rodunjalostajana ei voi jättää ottamatta huomioon evoluution kulussa. Ihminenhän on osa luontoa.

   Poista
 23. Äsken kävin kapakassa. En siellä mitään juonut (paitsi yhden oluen, joka oli paha), pelasin RAY-Pokeria. Se veti mua nenästä ja lompakostani 70;- euroa. Ärhäännyin. Katsoin ÄÄRIMMÄISEN vihamielisesti taakseni... mutta kun siellä ei ollut ketään, napitin takkini, pistin lätsän päähäni, ja lähdin. Ulkona oli syksy ja samperin pimeää.

  Ps. Shakki on mielenkiintoisempaa kuin pokeri. Osaan sitä vähän. Kerran yks ammattipokeripelaaja varoitti minua pelaamasta Pokeria, väitti että en pärjää siinä, "shakilla ei ole mitään tekemistä pokerin kanssa. kaikkihan osaa laskea todennäköisyyksiä". Hän väitti että minulla on "liian romanttinen suhde rahaan", pokerissa raha on osa yhtälöä, ei muuta, ei sillä mitään voi ostaa. Vai niin.
  (Miettii.) Mutta mitä minä huomenna syön? (kun kone vei ruokarahani) No, on mulla yks kiukkuinen parsakaali tuolla jääkaapissa, ja pari kiukkuista tomaattia + kiukkuinen kurkunpätkä, tairanpa tehrä niistä salaattia. Pääruoaksi avaan kiukkuisen tonnikalapurkin. Sen seuraksi haukkaan kiukkuista näkkileipää. Parvekkeelta haen 1-2 kiukkuista omenaa jotka syön jälkiruoaksi. (Jokunen kiukkuinen luumukin siinä saattaa mennä.)
  Sitten tiskaan astioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kone vei rahasi, mikis. Aiai mikä paikka sanoa nyt valittu sananen, vaan enpä sano. Taitaisi olla viisainta vain kaivaa kaikkien housujen ja takkien taskut, jospa sieltä irtoaisi muutama kolikko hedelmäpeliin. Pahan päivän varoiksi kehotan kuitenkin ostamaan paketillisen neljän viljan ryynejä, joista keittää monta puuroa.

   Poista
  2. Voivoi kun joku muukin joskus pitäisi minusta huolta kuin minä itse. Olen kyllästynyt.

   Ps. Kerran muuten kun otin kirjahyllystäni kirjan - se oli jotain runoja - sieltä singahti satanen (100;- Smk). Ihmettelin. Sitten aloin selata muitakin kirjoja ja löysin vielä pari satasta (200;- Smk) lisää. Itse ne tietysti olin sinne joskus jemmannut mutta en kyllä vieläkään muista, minkä takia? Pahojen päivien varalle...? Ehkä.

   Poista
 24. Tiedättehän... minkä takia "torstai on toivoa täynnä", ja miksi Hiski runoilee että "ja torstai meitä se lohduttaa".

  Vastaushan sisältyy kysymykseen. (Katsoo pöydän alle. Ei siellä mitään ole. Potkaisee mattoa joka menee mutkalle. Ei senkään alla mitään ole.) No, googlettakaa. Ellei sieltäkään mitään löydy, kysykää Kemppiseltä.

  Jukka Kemppinen on kuin elokuvasta "Mies, joka tiesi liikaa". (Kuka on nähnyt tuon elokuvan?) Aina, kun lukee häntä, tulee viisaammaksi tai tyhmemmäksi, kuin itse kuvittelee. Eikä siinä kaikki. Kemppisen huumori on niin kamalan salakavalaa. (Joka toisen lauseen - ei jokaista! - voi lukea kuin Swifiä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, Kemppisen huumori on salakavalaa, jota ei jokapoika huomaa. Miksi kukaan ei näe minun salakavalaa huumoriani? No, en jää nyyhkimään, minähän en ole muutoinkaan rinnastettavissa Kemppiseen, joten kateus pois! Tai en minä kadehdi, guru on palvontanasa ansainnut ja suhtautuu siihenkin viisaasti, rumpua lyömättä.

   Poista
  2. Lukuohje Kemppisen humoristiikkaan: aina kun hän puhuu itsestään vähättelevään sävyyn, kyseessä on huumori.

   Guruudesta en tiedä, mutta hyvin usein hän käsittelee sellaisia aiheita, jotka puhuttavat vanhempia herrasmiehiä ja minua.

   Iines-gurutar puolestaan on enemmän läsnä itsenään, kietoutuen oudolla tavalla keskustelun keskiöön sivusta pysyessäänkin, halliten sen aaltoilua tuikealla katsannolla, ohjaten eksyneet yli vyöryvän veen.


   Poista
  3. Näin tekee, aiheet ovat peräti miehisiä ja usein sotaisia.

   Jaa tuikealla katsannolla? No ei kai, sellaista en osaa eikä sellaista tarvita aikuisille etenkään. Kiihtynyt voin olla, kun aihe tulistuttaa. Minä olin lempeä opettaja, sanovat.

   Poista
 25. Arvaa Iines (ressukka kulta) miksi viihdyn blogissasi? No, siksi tietysti (purskahtaa hillittömään nyyhkytykseen) kun oot niin s-tanan kehno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein virkistävä kommentti, rakastan tällaista, että olen s-tanan kehno. Luotan arvioosi ja otan sen ylpeänä harteilleni, eihän sitä jokainen saa. Ihanuuden viitan alla en viihtyisi, sillä tiedän, että sellainen on vain lainaa, mutta tämä viitta on tukeva ja turvallinen ja antaa luvan olla mikä on.

   Poista
 26. Lisäisin kommenttiini... Joku ymmärtää ironiaa, joku toinen taas ei. Kai siinä joku meridiaani kulkee?

  VastaaPoista
 27. Sinähän olet oikeasti suloinen. Etenkin tohkeissasi. (Tämä ei ollut kiltisti sanottu.) Oikeasti olet s-tanan fiksu ihminen. Provosoit juuri sen verran kun bloginpitäjän pitää provota; muutenhan blogi olisi tylsä. Ne asiat, jotka hallitset, halliset; mieleeni ei juolahtaisikaan alkaa väitellä Sua vastaan.
  Kyllä ihmisestä voi, vaikka häntä ei ole tavannut, muodostaa mielikuvan hänen sanomisiensa perusteella. Mulle on tullut Sinusta sellainen mieli että olet... (huokaisee) ... kuin Mittariperhonen.

  Ps. Ne ovat kauniita perhosia. Graafisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittarit ovat minusta - suo anteeksi - aika ikävännäköisiä likaisine värisävyineen. Yleensä en edes kuvaa niitä, kun hehkuvampiakin on tarjolla. Niillä on myös kohtalaisen ärsyttävä tapa piiloutua lehden alle lintuja piiloon, paitsi jollain reunusmittarilla, joka tarjoaa itseään liiankin röyhkeästi.

   Yhtenä yönä hiljakkoin näin unta, että valtava määrä monarkkiperhosia röyhähti ilmaan, tuhansittain, ilma oli täynnä niitä. Minä tavoittelin tietysti kameraa, mutta uneni siirtyi muualle, enkä tiedä, sainko niitä kuvatuksi. Harmittaa vieläkin.

   Poista
  2. Minä olenkin - iinukkani - sialultani minimalisti. Siksi tykkään mittariperhosten värityksestä.

   No, siinä miälessä miälikuvani on väärä, tai toi vertauskuva, että sää et oo harmaanmustavalkoinen. Mitä lie äsken ajattelin, kun noin ajattelin, ehkä jotain toisia asioita? (Joita en nyt millään enää muista.)

   Poista
 28. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=uC7jTMLkIxw

  Pelastusarmeija on järjestö joka oikeasti auttaa ihmistä, antaa hänelle esim. leivänkimpaleen suuhun ja yösijan. (Silloin, kun ihminen semmoista kaipaa.) Eivätkä he tuputa uskontoaan sen kummemmin kuin vain kysyvät että "onko nyt kaikki hyvin?". Arvostan tämmöistä. (Jeesuskin kai käyttäytyi tällä tavalla?)

  Ps. Ei minulla mitään uskoa/uskontoa vastaan ole. Ateisti olen sen takia että usko/uskonto ei selitä mitään, anna vastauksia, vaan päin vastoin sekoittaa kysymyksetkin, kaiken. (Tämähän on itsestäänselvyys.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollapa Pelastusarmeija täällä Pikkukaupungissakin. Vaan ei ole, eiväthän ne maaseudulla harjoita hyväntkemistä. Rummut soivat paremmin stadissa, mikä on ymmärrettävää.

   Ainoan live-Pelastusarmeijan olen kohdannut keskussairaalassa Porissa, kun olin äidin sairasvuoteen vierellä. Yhtäkkiä siitä eristyshuoneen oven takaa käytävältä alkoi kuulua kaunista laulantaa, Olen kuullut on kaupunki tuolla, ja Jeesuksen silmät, viimeiset silmät. Kyllä minä aloin siinä itkeä, niin kaunista se oli.

   Poista
  2. Jäin pohtimaan missä oli pelastusarmeijasta äskettäin. Täällä se oli, Rydman kertoi jutun Yrjö Kallisesta.

   Poista
  3. Yrjö Kallinen oli nuoruuden guruni. Hänenlaisensa avaramieliset mutta ihanteissaan tinkimättömät ihmiset maan perivät. Kumma, ettei hänestä ole tehty elokuvaa, tarina olisi nimittäin ihan Hollowood-kamaa. (Näytelmä on.)

   Mainosmiehenä arvostan suuresti pelastusarmeijan slogania: Soppaa, saippuaa, sielunhoitoa. Siinä sanoma kulkea kolkuttelee oikeaoppisesti Maslowin tarvehiearkian portaita seuraten.

   Poista
 29. Tuolla hieman ylempänä Sari vakuuttaa luurangonlaihoista allittomista feministeistä huolestuneelle kirjoittajalle, että meitä hyvinsyöneitä feministejä vielä riittää. Voin allekirjoittaa.

  Tähän yhteyteen taitaa sopia hyvin feministinen veres havainto aamuteeveestä: säänennustajamies Toni Hellisen kiihkeät pakarat kireissä farkuissa!

  Sääennustajamies ei olekaan enää naurettava höpsyli pirkkapekkapetelius. Katsokaapa Toni Hellistä sillä silmällä: ei grammaakaan ylimääräistä treenatulla bodylla. Ja mitkä vatsalihakset kiihkeiden pakaralihasten yllä! Ei sillä väliä, kummoista säätä ennustaa, kun on tuommoinen karisma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, minua vähän hävetti tuo ajatukseni kiito.

   Vaan minäpä vanhana tietokonelääkärinä diagnosoin ja korjasin koneeni ihan ite! - Oireet alkoivat sillä, että sammuttaessa kone hukkasi päivämäärä- ja kelloasetukset. Sitten se ei enää käynnistynyt, yrittäessä jäi vain ujeltamaan.

   Avasin koneen ja löysin sieltä nappipatterin. Äsken kävin kameraliikkeestä ostamassa vitosella uuden ja taas pelaa kuin uusi. Ähäkutti Gigantti, pitäkää rojunne!

   Poista
  2. Ajatukset voivat joskus kiitää ihmisen edellä tai sivulla tai jäljessä, ei siinä mitään.

   Oletpas aika guru sinäkin, jos hoksasit vian johtuvan nappipatterista. Hyvä että sait koneen korjatuksi, ja vielä ihan itse. Minä osaan korkeintaan potkaista konetta. Tuulettimen hurinaan se nimittäin auttaa.

   Poista
  3. Nappipatteri. Kiva sana. Kun ennen oli pappilan apupappi, niin nythän saman asian ajaisi apupapin nappipatteri:

   Nakkilan pappilan apupapin nappipatteri läppärissä litisee ja lotisee.
   Pappilan paksuposki iiteetuki lakia luki: Älä Riku rääkkää sitä kääkkää!
   Riku: En mää sitä rääkkääkkää, mut kun papinakan piski pisti nappipatterin poskeensa.

   (Jaa... ehkä on onni, etten pysynyt opetusalalla.)

   Poista
  4. Kyllä se on menetys opetusalalle! Tuommoinen humoristinen ja taitava sanansepitys riemastuttaisi oppilaita suuresti ja samalla näyttäisi heille, että meikän kanssa ei kuulkaa kannata alkaa mitään.

   Poista
 30. Sateen sattuessa... sisällä?
  Rankkasateessa... eteisessä?
  Moniksten aikana... bussipysäkillä?
  (vrt. Saarikosken kaunis runo kun hänen ystävänsä kuoli) (tai eihän Saarikosken Pentillä muita ystäviä ollut kuin hän itse)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua masentavat nykyään kaikki Saarikosken runot. Niistä on niin kauan. Ja niin lähellä ne olivat joskus. Voi katoavaa aikaa!

   Poista
  2. "Minä elän tulevia aikoja,
   luen huomisia sanomalehtiä."

   Poista
  3. Mitähän tämä Saarikosken lausahdus oikein tarkoittaa? Uskooko hän noin lujasti itseensä ja maailmankäsitykseensä?

   Poista
 31. Kummallista, kuinka huonosti ihmiset pysyvät asiassa! Käsittääkseni Iineksen tässä blogissa esiin nostama asia oli seksuaalisuus ihmisen voimavarana, mutta onko sitä kommentoitu?
  Minua Iineksen kirjoitus kiinnosti jopa niin, että otin selvää uusimmista alan virtauksista. Ensi lauantaina väittelee Turussa naistutkimuksen asiantuntija, FL Pauliina Haasjoki. Hänen väitöskirjansa nimi on Häilyvyyden liittolaiset: Kerronnan ja seksuaalisuuden ambivalenssit.
  Näin paukuttelee tuleva tohtori:
  ”Biseksuaalisuudesta rakentuu osaksi kuva utooppisena täyteytenä, jonka ambivalenssi on puhdasta kaksijakoisuuden liukenemista ja joka (ymmärrettävästi) harvoin esiintyy kaunokirjallisten teosten luennoissa. Toisaalta artikkeleissa hahmotellaan lukemiselle teoreettista ja poliittistakin tehtävää, jossa utooppisuus rikkoutuisi ja biseksuaalisuuden ambivalenttius nähtäisiin paremminkin oireellisena ja kiinnostavana.” Eipä ihme, että naisiltamme on hiukan tuo rakkauspuoli hukassa. Aivan luonnollisesta asiasta tehdään sellaista rakettitiedettä, ettei paremmasta väliä.

  Täältä löytyy koko tarina:
  http://domino.utu.fi/tiedotus/tiedotukset.nsf/n/NT00004222.html

  Putkiaivoisena miehenä lähestyn seksuaalisuuden problematiikkaa suoraviivaisemmin. Minusta nussiminen nyt vain on kivaa! Riittävä nussiminen pitää mielen (psyyken?) virkeänä, se antaa myös hyvän unen ja pitää kropan kunnossa. Kuten jo runoilijakin sanoi: ”Oi ihmiset, toisianne nussikaa, niin kaunis, kaunis on maa.”
  Mutta miten on, olenko tässä joukossa siis ainoa, joka pitää nussimisesta? Lukevatko muut vain Saarikoskea, vaihtavat nappipattereita, harrastavat feminismiä? Eikö kukaan muu ole huomannut, etä nussiminen tekee psyykelle hyvää?
  Blogiemäntämme jopa sanoo, että "Eikä minulla ole aavistustakaan, mitä on kypsä ja terve seksuaalisuus".
  Minäpä sanon: kypsää ja tervettä seksuaalisuutta on nussiminen. Kannattaisi joskus kokeilla. Jos joku ei tiedä, kuinka nussiminen käytännössä tapahtuu, voi aina kääntyä puoleeni. Minä neuvon, meinaan, kun olen ennenkin ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häilyvyyden liittolaiset: Kerronnan ja seksuaalisuuden ambivalenssit. Jestas. Tässä pyörivät propellit niin vinhaan, että tutkija taitaa nousta itsekin ilmaan.

   Sitä en edelleenkään tiedä, mikä on kypsää ja tervettä seksuaalisuutta, ja kenen harjoittamaa ja keihin kohdistuvaa. On erilaisia filioita, joista osa hyväksytään, osa ei.   Poista
  2. Jos noin yleisesti ja nuttura väräjäten sanoisin, niin kypsää ja tervettä seksuaalisuutta on semmoinen, jossa otetaan huomioon myös ja ennen kaikkea toisen sielu ja mieli eikä pelkästään hingata toisen keholla itseä ekstaasiin.

   Poista
 32. Onpas siinä tytön tyllerö lauseita kasaan pistänyt, olisi vaikka mieheltään niissä neuvoa kysynyt.(tämä oli provokatiivinen intro)

  Kirjallisuustiedettä, sanoi äijä kun kirjan pöydän jalan alle laittoi.

  Lukeminen kannattaa aina (Jörö Donner)

  Ole lukenut kaiken, mutten ymmärtänyt mitään (tuntematon)


  Nussiminen on vanhanaikaista! Ja jos en sitä nappipatteria olisi vaihtanut, enpä Kolehmaisen helmiin olisi yltänyt.

  Sitä paitsi sana kuulostaa rumalta, pitää sanoa kopulaatio tai jyystö.


  VastaaPoista
 33. Käsitin - anteeksi etukäteen - asian niin että "psyyke hoitaa seksin". (Kuten Kolehmainen sanoo.) Nussiminen on kivaa. Mutta anna olla jollei ole objektia mitä nussia - mitäs sitten? Pitääkö vain ristiä kätensä - kuten Räsänen tekee, enkä nyt tarkoita Raunoa - vaan yleensä?

  Ei ihmisten värkit käytössä kulu. Pikemmin päinvastoin. (Sama se on tietokoneilla ja heidän hurinoillaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös Kolehmainen ole lukenut lehteään viime päivinä? Siellä luki juuri, että lukeneen naisen on kaikista ihmisryhmistä vaikeinta löytää itselleen kumppania. Kyllähän varmaan on kyse siis paljolti siitä, että kaikilla ei ole sopivaa kumppania, vaikka haluja tietysti on jokaisella ihmisellä.

   Poista
  2. Minä voin ottaa lukeneita naisia vastaan.
   Tässä nyt vaan on siunaantunut sellainen sumppu (katsoo kalenteriaan) että ensimmäinen vapaa päivä... yhmh... on vasta marraskuulla. Mutta pannaanko se? Marraskuun 32s päivä, tätä vuotta. Näille muille akoil... rakkaille rouville, mun täytyy nyt myydä "ei-oota". Paitsi tässä toukokuussa (selaa kamalalla vimmalla päivyriään) ... tässä toukokuun puolivälissä voin kyllä käydä vetämässä lyhyen, hyvin lyhyen varvin.... he heh, niinkuin me ammattilaiset sanomme... "lyhyen varvin", he heh itelles! (Hupsukaiseni.) Mutta pannaanko 23.5ttä, vai mitä?
   ...tä?

   Poista
 34. Iines taitaa olla vähän masentunut. Mietin mitä laittaa lohdutukseksi, jotain hauvavideoita tai muita. Ne saattavat kuitenkin epäonnistua.

  Laitan vähän shokkihoitoa - eikä hymyillä siellä takarivissä! Muikku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä osaa olla kauan masentunut. Olen ylipäänsä vähän liiankin optimistinen ihminen. Joka aamu uskon, että jotain kivaa voi tapahtua, uusi päivä on aina ihan uusi maailma.

   Poista
 35. Nyt olisi kiva kuunnella musiikkia. Kolehmainen, mitä Sinä soittaisit You Tubesta?

  VastaaPoista
 36. Riku ehti (taas) ensin. Mutta musaa, musaa, musaa!

  t.: kunnallisvaaliäänestäjät

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa musaa? Tätä kuuntelen. Siinä sanoitus ja kuvitus ovat synkassa, niin sanoakseni.

   Poista
 37. Vuonna 1979 olin kai 17. Jostain olin saanut rahaa, ostin Lindholmin uuden, Vanhan & Uuden Romanssin c-kasettina. Mutsi kai pyöritteli päätään, kun sitä kuuntelin: "mitähän helevetin paskaa!"

  X tarvitsee enemmän.

  VastaaPoista
 38. Jaa ei mamoilut kelpaa? - Laitan sitten tämän, vain omalla vastuulla! Lempikappaleeni tämäkin.

  VastaaPoista
 39. Mikis kyseli musiikkia. Jos nyt pysytään nussimis-teemassa, niin se on tätä:

  http://www.youtube.com/watch?v=teuQEoeWPpA

  Tätä siis soitan youtubesta kun tekee mieli nussia.
  Kannattaa panna merkille kauniin naisen ilme ja ruumiinkieli kappaleen lopulla. Hän antaisi vaikka koko bändille!
  Iinekselle vastaan, että en ole nähnyt lehdissä uutisia oppineiden naisten nussimisvaikeuksista. Itse en anna yhdellekään naiselle, joka ei ole vähintään maisteri. Nuorena menin kerran latoon yhden karjakon kanssa ja se oli sitten siinä.
  Toki ymmärrän Iineksen murheen. Maailmassa kun nyt on paljon enemmän akateemisia naisia kuin miehiä. Kuulin kerran ravintolapöydässä viereisen pöydän naisten päivittelevän, että kun kaikki maisterit ja tohtorit on varattuja niin pitää tyytyä NHL-pelaajiin, rokkitähtiin ja tv-näyttelijöihin. Kyllä kohtalo naista koettelee, koettelee se!
  Iines myös päivitteli, nuttura täristen, että "kypsää ja tervettä seksuaalisuutta on semmoinen, jossa otetaan huomioon myös ja ennen kaikkea toisen sielu ja mieli".
  Joopa joo. Kun oikein tekee mieli, niin kyllä se sielukin tulee siinä sivussa hoidetuksi, voin vakuuttaa. Joskus vaan käy niin, että siinä ruvetaan riipimään vaatteita pois ja rynnätään sänkyyn, eikä muisteta kehua Pushkinia vaan nussitaan nussimasta päästyä. Kun sitten on kitattu pari pulloa kuohuviiniä ja nussittu vielä pari kertaa niin molemmat hihittelevät, että kyllä tämä aina filosofian luennon tai tohtorikaronkan voittaa. Siinä vaiheessa on suu kipeä suutelemisesta ja alapäätä pakottaa, mutta vielä pitää kerran yrittää. On se nussiminen kivaa, on se!

  Riku Riemun mielestä nussiminen on vanhanaikaista. Jopahan viisauden töräytit! Olen huomannut, että nussimista vastustavat - periaatteessa - ainoastaa ne, joilta se ei enää onnistu. Me muut iloiset nussijat huomaamme joka kerta, että tämä haasteellinen nykyaika nimenomaan vaatii nussimista ja ilman sitä elämä olisi aika ilotonta.
  Ihan mielenkiinnosta kysyn Rikulta, että mitä hän tekisi, jos voittaisi viisi miljoonaa lotossa, eikä tekisi mieli nussia? Piruako niillä rahoilla tekisi? Ostaisit uuden auton ja talon ja kiertäisit vähän maailmaa? Voi, voi, mitä hengen köyhyyttä! Kyllä minä ainakin paljon mieluummin nussisin ihan vaan eläkepalkalla kiihkeän maisterin kanssa meren rannassa, laiturilla, korkeiden kaislojen suojassa laivojen huudellessa kaukana selällä. Mitä on sen rinnalla miljoona euroa tai joku höpsö Mersu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta, ystäväni Kolehmainen, nythän sinä otit harha-askeleen.

   Nussiminen on ihmiskunnan ikäistä, eikö se siis ole vanhanaikaista? - Kuinka sinä luulit, että se oli jonkinlaista vastustusta, ei tutkainta vastaan kannata potkia. Herää epäily, ettei sellainen sittenkään olisi niin tuttua ja arjen heinää sinulle. Muistathan ettei Jallua lasketa?

   Poista
 40. Ovathan eläminen, syöminen ja juominenkin ihmiskunnan ikäisiä, mutta kyllä ne kummasti nykyaikaan kuuluvat siinä kuin nussiminenkin. Kun on vaikka viikon syömättä, niin kyllä se voileipä ihan uudelta asialta tuntuu.
  Mutta eihän me oikeasti olla eri mieltä näistä perusasioista? Kirjoituksiasi lukeneena olen huomannut, että olet fiksu ja monipuolisesti sivistynyt & kokenut ihminen, jolle mikään inhimillinen tahi eläimellinen ei ole vierasta. Lyökäämme käsi kätehen, sormet sormien lomahan ja laulakaamme pari värssyä Kalevalasta penkillä istuen ja toisiamme luottavaisesti silmiin katsoen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat kirjoituksieni yltävän jopa animaalisuuten? - Hyvä, se on tietysti eri hienoa, mutta pienemmätkin sanat riittäisivät, etten aivan ylpistyisi.

   Jos Kalevalan voisi johonkin vaihtaa, hyvin käy. Jollotuksesta silmäni alkavat vilistä ja tulen pahoinvointiseksi.

   Poista
 41. Aika kummallista homoilua, sanoisin. Täytyy sanoa silti että: Kolehmainen kirjoittaa kuin Ruuneperi; ykskään asiaa ei voisi toisin sanoa. Mutta Kolehmaisen musiikkimaku - ellei tämä ole vitsi
  http://www.youtube.com/watch?v=teuQEoeWPpA
  on kyllä kaikkien kammottavuuksien (joihin lasken myös sateenkaaren) toisella puolella... Saatana, kun säikähdin.

  Ps. Edesmenneen van Vaarin jälkeen täällä ei ykskään ihminen ole kirjoittanut yhtä kivoja juttuja kuin Kolehmainen. Tämä on fakta. Mutta noin kammottavaa musiikkimakua van Vaarilla ei sentään ollut!

  VastaaPoista
 42. Tuo musiikki on nimittäoin samanlaista kuin saisi - yllättäen ja tilaamatta - Valitut Palat vuosiksi 2012-2064. Ja kjaupan päälliseksi Esko Ahon "Muistelmat". (Jompi kumpi noista jo on syy tehdä "itsari".)

  VastaaPoista
 43. Älkääs nyt mollatko Kolehmaisen linkkiä. Olihan esitys pateettinen, mutta kuten olen aiemmin sanonut, pienet patetiat ovat aina paikallaan. Kappalehan on hieno, klassikko lajissaan, ja minä ainakin olen herkistellyt sitä kuunnellessani useita kertoja. Kuuluu samaan sarjaan kuin tämä melodramaattinen ikisuosikkini.

  Mikis, mikis, et selvästi ole oivaltanut Valittujen Palojen hyvää tekevää vaikutusta. Minä olen, minulla on hyllyssäni useita ikivanhoja VP:jen vuosikertoja ja irtonumeroita. Tätä ei pidä lukea niin, että pidän niitä laadukkaina lehtinä. Ei, vaan täyttä paskaahan ne ovat. Siksi niitä onkin hauska silmäillä silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sellainen mikä on hauskaa silmäillä, voi mitään paskaa olla.

   Tai ainakin valitut palat oli hyvää paskaa. Ainoa mitä niihin olisin kaivannut, olisi ollut varoitusteksti alkuun: "ei perustu tositapahtumiin."

   Kyllä makealla musiikilla sijansa on. Minun suosikkini Vera Lynniltä on tämä.

   Poista
  2. Valitut Palat muokkasi vahvasti maailmankuvaa amerikkalaiseksi unelmaksi. Kaikki perustui uskoon ihmisen hyvyydestä ja kaikki oli kiinni ihmisen omasta yrittämisestä, joka palkittiin vauraudella ja inhimillisellä onnella.

   Jos luonnonkatastrofi tai sairaus mursi yksilön onnen, riensivät hyvät naapurit auttamaan ja nostivat langenneen. Ei ollut mitään yhteistä apukassaa tai organisaatiota, kaikki oli yksilöitten hyvyyden varassa.

   En tunne lehden nykyistä linjaa, en ole vilkaissutkaan lehteä vuosikausiin.

   Poista
  3. Minä en käsitä mistä Elämässä on kyse?

   http://www.youtube.com/watch?v=0Cgc1f-B4co&feature=related

   Sitä paitsi Kolehmaisen musiikkimaussa ei ole - vaikka itse sen sanonkin - mitään vikaa!

   Poista
 44. Minulla on tunnustus tehtävänä. Varmaan viitisen vuotta sitten lehden tilasin jostain tarjouksesta. Ensimmäistä numeroa selasin, aivan kammottavaa tyhjyyttä. Jätin laskun tahallani maksamatta, että lopettivat tuotteensa lähettämisen. Maksoin sen jälkeen sovinnolla vähän korkoja. Hyvän ja melko laadukkaan monitoimityökaulun lähettivät tilauslahjana, se minulla on vieläkin.

  No, ei se mitään. Kaverini tilasi kymmenisen vuotta sitten seiskan. Siitä saatiin moniaita hauskoja juttuja, itsekin hän siitä huumorimiehenä vähän kyllä korvat punaisina vitsaili. "Mitäs seiskassa on viime aikoina ollu?"

  VastaaPoista
 45. Valittujen Palojen markkinointi oli siihen aikaan hyvin aggressiivista, kun lopetin äidiltä minulle siirtyneen tilauksen. En tahtonut millään saada lehden tuloa ja laskuja loppumaan, kunnes lopulta kirjoitin aggressiivisen kirjeen, jossa valitin tästä aggressiivisesta markkinoinnista ja väärästä laskutuksesta. Loppuihan se.

  Samanlaista aggressiivista tapaa harjoittaa markkinointia ja palvelupolitiikkaa ylläpitävät nykyään teleoperaattorit. Ne ovat suojanneet itsensä muurin taakse näkymättömiin, kuin Kafkan Linnassa.

  Esimerkiksi Elisaa ei pääse lähestymään ollenkaan sähköpostitse - osoitetta ei ole. Minulla kesti kolme vuotta hankkiutua eroon Elisan puhelinliittymästäni, vaikkei puhelinkaan enää ollut käytössä.

  VastaaPoista
 46. Meillä oli mummolan puojin vintillä valtavat pinot vanhoja lehtiä, mm. Apuja, Seuroja ja Valittuja Paloja, ja luin niitä lapsena joka kesä. Avut ja Seurat vain paranivat vuosi vuodelta, joka lukukerralla, mutta Valittuja Paloja aina ihmettelin - että lukeeko joku täysjärkinen aikuinen tällaista tekopirteää pönötystä ihan oikeasti?

  Muuten olen sitä mieltä (ceterum censeo etc), että vanhojen sanomalehtien lukeminen on suurta hupia. Useat kerrat olen saunaa lämmittäessä uppoutunut 70-luvun Hesariin. Se antaa kummasti perspektiiviä tämän päivän kähinöihin.

  Jaa, tästä tuli mieleeni Patriarkka, jonka kävin katsomassa. Ei voi mitään, mutta tekijän iän huomaa, kun hän käsittelee vanhoja asioita, sellaisia jotka itse muistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en osannut lapsena arvostella Valittujen Palojen tarinoita tekopirteäksi pönötykseksi, minä yksinkertaisesti luulin, että tuommoinen maailma oikeasti on ja vain minä ja minun perheeni on kenties viallinen. Kriittisyyttä ja valittamista pidettiin kautta koko kouluaikani huonoina asioina. Vasta yliopistolla minulle aukeni uusi ja ihmeellinen hippimaailma.

   PS Luulen muuten, että ensimmäiset oppimani englannin kielen sanat olivat Readers Digest, ai lav juun lisäksi tietenkin.

   Poista
  2. Minä olinkin valveutunut lapsi.

   Poista
  3. Niin olitkin, uskon sen. Minä otin kuuliaisesti vastaan kaiken, mitä syötettiin. En osannut epäillä aikuisia.

   Poista
 47. Hetken kesti, ennen kuin tajusin Mikiksen vihjeen homoerotiikasta koskevan runonlaulajia.
  Mutta heh! Olisipa Tom of Finland älynnyt piirtää kaksi partaveikkoa koppalakit päässä laulamaan samalle penkille housut kauheasti ponkottaen. Kalevala olisi saanut aivan uusia ulottuvuuksia ja Tampereen yliopistosta olisi päässyt tohtoriksi aiheella "Homoerotiikka muinaisuskon kuvastimessa", tai "Lesbous kansanrunoudessa: Pohjan akka tien näyttäjänä".
  Musiikkimaku meillä on erilainen, mutta tarvitseeko sen takia nyt rohdinmekkoa repiä? Itse tykkään tuosta pateettisesta laulusta nimen omaan pappojen esittämänä. Pappa-power rules! Wahoo!!!
  Jaaha, se onkin nyt aamupanon paikka. Kuten ystäväni Sid osuvasti sanoi kirjassaan "Sininen elokuva", aamupano on usein päivän paras pano.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan aamuateriakin "päivän tärkein ateria". );-

   Ja kuten jo toisessa kohtaa huomautin, yön yli nukuttuani, herra Kolehmaisen musiikkimaku ei ole ollenkaan kummallista. Väittäisinpä, että päinvastoin.

   Poista
  2. Tässäpä muuten oivaa tutkimusaineistoa, siis oikein totta, nuo Kolehamisen mainitsemat aihepiirit. En ole tarkistanut, onko niitä nyt näinä päivinä tutkittu miltään kantilta kirjallisuudessa. Vai meneekö se niin, että luonnollista asiaa ei saa tutkia? Kyllä vanhemmasta kirjallisuudesta löytyy osumia kaikista seksuaalisuuden ns. poikkeamista ja finesseistä, nekrofiliastakin. Uudemmista kirjoista ei kannata tutkia, on itsestäänselvyys, että rikkaassa kulttuurissamme kuvataan myös elämän koko kirjoa.

   Poista
  3. Kolehmaisen vaari se laukoo nerouksia edes yrittämättään: muinaisrunojen seksuaalinen tulkinta on kovaa kamaa alan piireissä. Seksirunojahan kerättiin viisausrunojen ohella aika liuta, mutta Lönnrot ja kumppalit häveliäsyyttään piilottivat ne vakan alle.

   Ihan rivojen lisäksi paljon on kauniitakin, kuten tämä kuvaus itse tavarasta: "karhu laski kaksi kämmentähän, kahden puolen karvaiseksi, mehiläinen mettä kantoi, koko kolme leivistätä, nuorten meisten nuoleskella, hakea halun alaisen."

   Mutta näiden seksirunojen ohella myös Kalevala tihkuu eroottisväritteisiä säkeitä: "Mäki on täynnä seipähiä, piha täynnä pylvähiä" kuvataan Pohjan häitä, ja "Ei minua laula Lappi, eikä tunge turjalainen" sanoo Pohjan Akka. Ja mitä kyisen pellon kyntö ja vastaavat kosiomiehen tehtävät?

   Mutta arvoituksia kansa on aina rakastanut. Mikä on siis tämä:

   "Punanen pää, heikko niskasta, karvanen juuresta, neitten perseelle hyvää tekee?"

   Poista
  4. Siis tiedän kyllä, Tapsa, että kansanperinteen ja Kalevalan ja Kantelettaren seksijuttuja on tutkittu paljonkin, mm. Hanneriina Moisseinen on julkaissut kirjan Sen synty, jossa on kaunis perinneruno vitun synnystä: Karhu karvat kapsahutti, kettu kielen kipsautti, se oli vitun synty jne. vai miten se meni.

   Muistan törmänneeni myös mm. tarinaan muorista ja pojanpojasta:

   Pojanpojan mieli teki kovasti kylille, ja kun oli kiire heinäaika, ei talosta olisi joutanut ketään lorvimaan. Sen tähden muori sanoi pojalle, että jos sie vittuu tahot, ota miult. Tämä on erään tohtorisnaisen keräämässä tutkimusaineistossa. Vapaasti luettavissa.

   Poista
  5. Mutta siis, onko tutkittu erikseen homoerotiikkaa? Tätä tarkoitin. Enkä nyt tarkoita mitään tuttuja Saphon lauluja, vaan kotimaista perinnettä ja vanhaa kirjallisuutta.

   Korjaus pitempään kommenttiin: siis kyseessä oli tohtorisnaisen tutkimusaineisto, ei keräysaineisto.

   Poista
 48. "Kun mulle vuorten tuuli soi,
  lahjan kauneimman se silloin toi,
  minkä saada voi.

  Käsin hellin sai se sydämein
  näin hiljaa laulamaan.
  Niin, oi niin, se kuuluu rakkauteen."


  Tätähän se Kolehmainen kuitenkin tarkoittaa vaikka heppi tanassa hevosteleekin.


  Harvapa sitä aamukahvipöydässä alkaa vaimonsa Nortin natsoja stimuloimaan ja näin vapauttamaan oksitosiiniä vaikka sen vaikutukset tietääkin. Järkeilyyn ei eseinkaan ole paljon aikaa, tuntemattomankin kohdalla vain puolitoista minuuttia. Muutoin joutuu hoivan kohteeksi.

  Tuo hoivavietin torjuminen onkin naisen suurin dilemma. Antautuako estoitta astuttavaksi vai paneskella kuin miehet. Vitun vaikeaksi asian tekee se, että kysymyksessä on suurelta osin biokemiallinen sodankäynti jossa naisella on ylivoimainen ase. Katalonialaisten kalastajien vaimot ovat tienneet sen jo ikiajan, merikin tyyntyy vitun paljastuksen edessä.

  Onhan päivän selvää että ettei mulkkua tarvitse Mukkulasta asti lähteä hakemaan ellei tuo onnen lähde ole umpeen kasvamassa, mikä ei todellakaan ole myytti vaan totisinta totta. Elastisuutta ylläpidetään ihan vaan dildoamisella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas Anonyymilla reipasta tekstiä. No juu, merikin tyyntyy voimaelimen paljastuksen edessä. Ja karjaan ei koske karhukaan, kun se on ajettu keväällä laitumelle vaimoväen haarojen välistä.

   Näen silmissäni nämä notkeat suomalaisnaiset seisomassa korkealla oviaukossa hajareisin ja laskemassa näin karjan kevätlaitumille. Aiai, että olisi herkullinen kohtaus jossain vanhassa elokuvassa.

   ja kuule Anonyymi, sitä mainitsemaasi ei tosiaankaan tarvitse lähteä hakemaan yhtään mistään. Jos on kova tarvis ja kynnys olematon, vuoteenlämmittäjän saa viheltämällä jokainen nainen.

   Jos joku on yksin, se on usein siksi, ettei tyyppi lähde hakemaan ketään, ei osaa lähteä tai ei jaksa lähteä. Harva lie siksi yksin, ettei kelpaa.

   Poista
  2. Onko sinulla esittää viimeisen kappaleen väitteillesi jotain tieteellisen pätevästi tutkittua tietoa? Vai intuitiollako vetelet?

   Poista
  3. No, kelpaako oma kokemus?

   Poista
  4. Ai niin, kysymys koski tieteellistä näyttöä. Onkohan yksinolon syistä tehty ainuttakaan todellista tutkimusta?

   Poista
  5. Niin, tosiaan, tieteellistä näyttöä kaipailin. Ajattelin, että sinulla olisi jopa ollut moisesta tietoa, eli että olisit siihen joskus törmännyt ja aiheesta lukenut. Aidosti kiinnosti tietää, että mikä olisi se lähteesi ollut.

   Iines: "No, kelpaako oma kokemus?"

   No hyväksytään se nyt "toissijaisena" näyttönä. Kerroppa hiukan kokemuksiasi, omalla värikkäällä kielelläsi, niin voimme sitten arvioida :)

   Jään mielenkiinnolla odottamaan omaan kokemukseesi pohjautuvia näyttöjä ja niistä juontamiasi tosikertomuksia. Tästähän tulee rattoisa viikonloppu loppujen lopuksi... :)

   ...kun tässä koittaa toipua YLE:n Mannerheim herjauskampanjasta ja siitä että telaketjufeministi Anne Moilanen on saanut ujutettua itsensä Eduskuntaan. Voi tsiisus sntään mihin tämä maailma on menossa... =8-S

   Poista
  6. Iines: "Onkohan yksinolon syistä tehty ainuttakaan todellista tutkimusta?"

   Tässäpä sinulle hyvä teema jollekkein lähiaikojen bloggaukselle, varsinkin, jos onnistut löytämään jonkun tutkimuksen bloggauksesi tausta-aineistoksi.

   Jäämme mielenkiinnolla odottamaan...

   Poista
  7. No eilisessä Helsingin Sanomien sunnuntaijutussa käsiteltiin yksinäisyyttä aika hyvin.

   Siinä todettiin, että yksinasuminen lisääntyy hyvinvoinnin myötä. Ihminen pystyy huolehtimaan itsestä ja valitsee usein mieluummin yksinasumisen. Ilmiö on tuttu myös amerikkalaisessa tutkimuksessa - artikkelissa on tarkempia tietoja tutkimuksesta kiinnostuneille.

   Poista
 49. Jos hyvästä perseestä puhutaan, niin kannattaa seurata YLE:n uutisten säätyttöä Kerttu Kotakorpea, ja sitä kuinka hän liikkuu kartalla.

  Myös Nelosen uudella säätytöllä Ilona Láng:illa on miellyttävä lantion kaari ja... no perse, joten kannataa seurailla myös hänen työskentelyään kartalla.

  Kultaissa leikkauspisteessä on mies työpöytänsä takana, tietenkin. Selvä kuin pläkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Toni Hellisen potkupallopylly voittaa Kerttu Kotakorven ja Ilona Langin pakarat. Hänellä on lisäksi pitkät ja piukat vatsalihakset ja tiedemiehen kasvot. Toni Hellistä näkee nykyään usein ykkösen aamuteeveessä.

   Poista
  2. Naisen peppu joka leviää kahtia on kyllä mielenkiintoisempi kuin miehen, mitä siellä välissä sitten on toinen asia. Ei miehellä ole edes uumaa, mies tekee sen takia jo epä sexikkäämmän vaikutelman kuin nainen. Hurraa hurra naiset!

   Poista
  3. Jos olisin Jape niin kampeaisin petiini jonkun hyväkinkkuisen naisen. Mukavampi pylly hytkymässä omassa sängyssä päällä tai alla kuin telkkarin ruudulla.

   Poista

  4. Kerttu oli vallan hemmetin ihana farkkuperseineen ja sievine korkkareineen tämän päivän puoli yhdeksän uutisten sääosuudessa. Silmä lepäsi; liike oli tarkkaan harkittua, viehkeää mutta näkyvää.

   Poista
  5. Näistä Japen sulosäkeistä juolahti mieleeni, että säätiedotuksiin pitäisikin saada selostus! Joku pehmeä-ääninen taidesielu kuvaisi säätytön (ja miksei pojankin, mutta niitä minä en katsoisi) suoritusta kuin voimistelua tai kaunoluistelua:

   "...matalapaine lähestyy kaakosta, mutta Kepa torjuu sen viehkeällä kädenliikkeellä, mikä hallittu koukistus, mikä mahtava tekniikka... nyt Lapissa uhkaa sataa ja Kepa vastaa siihen kiehtivasti kaartuvaa lannettaan herkullisesti heilauttamalla... nyt hän vaihtaa asentoa, herra jumala! - täydellinen kaksoissalkov takaviistoon kiertäen, sataa tai paistaa..."

   Poista
 50. Herra Kolehmainen... tai saanko sanoa tuttavallisemmin komissaario Kolehmainen... joko ne ovat ottaneet yhteyttä sieltä Saudi-Arabian Kameli-Kerhosta? Sinullahan on, ainakin valokuvassa, niin säihkyvät polvet. (tämä oli sisäpiirivitsi)

  VastaaPoista
 51. Kansanrunoudesta kun puhutaan, niin siellä meillä päin pohjanmaalle asusteli viime vuosisadan vaihteessa kuulu runoniekka Viina-Matti. Hän oli outo mies muutenkin, kierteli markkinoita päällään pitkä leninki ja päässään pannumyssy.

  Viina-Matti tunnettiin pilkkarunoistaan, joita hän rustasi jopa tilauksesta tai muuten vain kyrpiintyessään. Tämänkin runon pohjalla on tosi tapaus:

  Tuo Keckmannin Kalle katala,
  viisaampi kuin Viina-Matti,
  käräjämiehenä kätevä,
  riitelyllä rikastunu,
  aina sotkee sopivasti
  rumimmanki ruokkojutun.

  Oli Oulun reissullansa
  saanu naisen narriksensa,
  härnänny hävyttömästi,
  halulliseksi halannu,
  kiimaseksi kiihottanu
  eikä antanu apua.

  Pani Matin matkustamaan,
  korjaamaan koiruuttansa.
  On siellä pelto pehmitetty,
  kynnös vailla kylväjätä.

  Onhan Matti maalle tuttu,
  suurta kylväjäin sukua,
  antoi houkan houkutella,
  narrata naiselle avuksi.

  Siirti siemenpussukkansa
  pehmitetyn pellon luokse.
  On siellä naista naitavaksi,
  sylintäyveltä tätiä.

  Vaikka on jo vanhapiika,
  niin ei kurttuun kuivettunu,
  liukaskielinen, lihava,
  isotissinen, ihana.
  Oli läskiä läjässä
  lantioilleen lastattuna.

  Vain heti lempo leikillänsä
  Viina-Mattia manasi:
  on pirun ruma, ruunamainen,
  karvatukko turvan eessä.
  Kehui Kalle Keckmannia
  komiaksi koijariksi.

  Piilotteli pilluansa,
  koukisteli koipiansa,
  ei sinne ylkä ylettäny,
  kun ei kelju ketkistäny.

  Pettynyt on peltomieski,
  kun ei siemen sirotettu
  pääse ottamaan orasta,
  vilja uusi vihannoimaan.

  Maalle palas Matti-parka
  kaupungista katalasta,
  nyt on vitulle vihanen,
  suuttuneena suunniltansa.

  Menköön vaikka Merikoskeen
  vanhapiika pilluinensa,
  ei oo Matti mahasi päällä
  toista kertaa tohrimassa.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossapa Tapsalla riemukasta kansaperinnettä, mainio runo.

   Minäkin innostuin etsimään seksikansanperinnettä ja löysinkin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaiseman folklorekirjan Synnyt, jossa on kerättynä suomalaisia syntytarinoita, mm. tarina mulkkujen synnystä. Tarinaston on koonnut Marja Paasio, jolta on myös toinen mainio kansanperinnekirja Pilvihin on piian nännit.

   Tuon mulkkujen syntytarina on aika pitkä, enkä kerrokaan sitä. Saatte arvata. Sanon vain, että miksei se tarina olisi totta, sillä meneehän se niinkin että isoilla miehillä on usein pieni ääni ja pienillä miehillä muhkea basso.

   Poista
 52. http://www.youtube.com/watch?v=VfPgLj4MlfQ


  Tämä on minusta musiikkia joka vie minun sydämeni, kauas. Ja On ihan saman tekevää potkitaanko sitä siellä, kuin jalkapalloa, vai ei. Ps. Vaikka pianosävellyksistä en yleensä tykkää. Ne on niin pomppivia. Mutta Chopin on... Chopin on... on toiselta Planeetalta. (Ja Kirsti, jota aikoinani höyläsin monta vuotta, oli Janne Mertasen ensimmäinen pianonsoitonopettajatar.)

  Ps. Ajattelen, että jos naisia ei olisi olemassa, minäkin olisin nyt paljon sivistymättömäpi kuin mitä nyt ole.

  VastaaPoista
 53. Noita Maailman-Matteja muistan tavanneeni mm. armeijassa. Yksikin väitti, iltalomiltaan tultua, että "akka suorastaan rukoili polvillaan... mutta en antanut, en!" Uskoin. (Koska se haisi paloöljylle.)

  VastaaPoista
 54. Kansanperinnettä, Kansanperinnettä, mutta runoutena kalevalainen on jollotusta. "bylsi biiga biggarainen, bärse iänikuinen, rengi-boiga bienigaluinen itgien isoissaan inisi"

  "Jougahainen joutomies, gatteli gauhiaan gosgeen,
  sinnegö sivahuttasin, giggelillä laskisin,
  tai beräti baljolti itte itteni saattaisin."

  VastaaPoista
 55. Sanot mikis hyvin, että et pidä yleensä pianosävellyksistä, koska ne ovat niin pomppivia.

  Juuri noin nimittäin ajattelen. Piano ei ole kovin herkkä tai mukautuvainen soitin, siinä on yhdessä koskettimessa yksi kovahko sointi, toisin kuin vaikka kielisoittimissa, joissa sointi väräjää. Pimputusta, monesti. Tuon Chopinin kuuntelin, kaunista.

  Minä tykkään myös posetiivin soitosta ja siitä, että sointu voi särähtää. Cembalo ja viulu ovat ehkä soittimista mieluisimpia. Ja jokin luuttu. Torvet ovat kammottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urut vastaa kaikkia soittimia. Niiden sisällä on myös Ihmisen Ääni. Bach on suurin säveltäjä, hänen jälkeensä tulee pitkä tauko, sitten muita.

   Nämä ovat, ehdottomasti, vain mielipiteitäni. En ole muusikko. Rumpuja soitin.

   Poista
  2. Kyllä vaan, urut ilman muuta myös! Minähän tuolla toisaalla olen haaveillut, miten istun kirkon holveissa, katselen lasimaalausikkunoitten läpi ja kuuntelen kanttorin urkojen soittoa. Ja vielä voisi lisätä sellon ja harpun.

   Poista
  3. Viulu, älkää unhoittako viulua!

   Poista
  4. Siis, Tapsa, minähän mainitsin viulun heti alkuun! Viulu on se ykkönen klassisessa musiikissa, minulle, Viulukonsertot laajasti ottaen ovat niitä, joita usein selaan ja hankin itselleni.

   Poista
 56. Kirja-arvostelu.

  Ostin just äsken itseäkseni sivistämään Matti Röngän dekkarin "väärän maan vainaja" Helsingin rautatieasemalta kohtuuttoman kalliiseen kahdeksan euron hintaan. Olen siitä muutamia lauseita silmäillyt, kotopuolen roskis taitaa saada ruokaa. Se on "väärän kaupungin roskia".

  VastaaPoista
 57. Olin liian hätäinen arvostelussani. Kyllä minä tämän säilytän siltä varalta, että hermot riittää joskus loppuun lukemaan. Aivan hirveää scheibaa on herra kiriailia paperille pistänyt noin nimennyt ja kynän päästä kyhnyttänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaisia dekkareita en oikein jaksa, en ole koskaan jaksanut. Jotenkin tuntuu kyllä hauskalta se, että naiset ovat meilläkin kunnostautuneet dekkarikirjailijoina. Jotenkin tuntuu, että kyseessä onkin naisten laji. He ovat eteviä ihmisluontoa koskevissa havainnoissaan.

   Poista
 58. Blogiemäntä arveli, että "Jos on kova tarvis ja kynnys olematon, vuoteenlämmittäjän saa viheltämällä jokainen nainen".
  Tässä on vinha perä. Aiheesta on tehty laulukin:

  http://www.youtube.com/results?search_query=se+ei+pane+joka+valkkaa&oq=Se+ei&gs_l=youtube.1.3.0l10.175.1760.0.5853.4.4.0.0.0

  Oleellista asiassa on tosiaan se, että kynnys on matalalla ja katto korkealla.

  Mutta kylläpä sieltä kansanperinteen suunnalta löytyi pano-aineistoa! Itsekin olen kuullut, että tutkijat ovat piilottaneet arkistojen uumeniin melkoisen pornopaketin, jota ei jostain syystä haluta esitellä suurelle nussimishaluiselle yleisölle.

  Ylikonstaapeli Mikolle vastaan, että kyllä, on oltu Kamelikerhosta yhteydessä. Nehän innostuivat valtavasti, nuo kiihkeät aavikon pojat, nähtyään kuvani Camel News-lehden kannessa, että tässä on ollut välillä aivan helisemässä. Siellä ilmansuunnassa ollaan koko ajan niin vaatteiden peitossa, että jopa neljätoista neliösenttiä suomalaisen komissarion alastonta säärtä saa aikaan melkein mellakan. No, antaa poikien mellakoida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä siinäkin on, etten tykkää ollenkaan tuosta linkin tätienergiasta, vaikka ymmärrän kyllä vitsin enkä paheksu heidän antiaan. Ei vaan naurata. Se on vaan jotenkin niin halpaa.

   Kansanperinne on minusta eri asia, siellä asiat kumpuavat itsestään, luonnosta, toisin kuin näissä tätiesityksissä, jossa asia on nostettu tikun nokkaan naurettavaksi.

   Poista
 59. Rikua rassaa! Rati Riti Ralla... kohta tulee Halla.

  http://www.hs.fi/kotimaa/Iso+Homo+tulee+ja+rutistaa/a1305548753812

  VastaaPoista
 60. Sorry! Anonyymi olen minä. - mikis

  Mutta kyllä tuo on mainio juttu tuo Turkan tarina! Se jotenkin riisu alastomaksi - tai avuttomaksi - tämän meidän patriarkaalisen kulttuurimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sinun, tai kenen vaan, yleissivistyksestä puuttuu Jouko Turkan "Aiheita", kipikapi kirja jostain hakemaan ja lukemaan. Melkeinpä mistä vaan en yhtä paljon ole nauttinut.

   Sellaista tykitystä, että oksat pois!


   Poista
 61. Herra Komissaario Kolehmainen, jos niistä taatelin tallaajista (syyhän on minun, valokuvani!) on siunaantunut sulle vaivaa, niin työnnetään toi Tapsa niille syötiksi. Eiköhän ne rauhoittuisi?

  VastaaPoista
 62. Vaan vähän tarkoituksiinsa tuo Similä Turkan isoa homoa mukaili. Haavistoa se olisi pussaillut niin kovaa ja tiukasti, että Pekka olisi itkien juossut karkuun ja vannonut, ettei koskaan enää presidentiksi yritä itseään huijata!

  VastaaPoista
 63. Älä huolehdi, parahin Mikis. Tallaajista ei ole minulle pienintäkään vaivaa, tallaanhan itsekin toisinaan taateleita. Suosittelen sitä muillekin, miehekäs harrastus kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taatelikakku on hyvää. Leivon aina jouluksi sellaisen ja lorautan mukaan keittiön alakaapin ehtymättömistä konjakkivarastoista aimo lorauksen kunnon konjakkia.

   Ah, kohtapa on taas kakun leipomisen aika. Nyt jo sytyttelen kynttilöitä.

   Poista
 64. Tietääkseni ainoa kukka jonka Mikis on "tallannut" on orvokki. Sekin on nyttemmin suojattu kameravalvonnalla. Eikö?

  VastaaPoista
 65. Tuota Turkan kirjaa innostuin selailemaan, hän käy siinä upeasti läpi meitä suomalaisia.

  Kirjoitusta työhullusta olen joskus silmät vesissä nauranut. Mies joka kuolivuoteellaan pyytää saada tehdä virsua rintansa päällä.

  Sauna on hänen heikkoutensa, niitä hän tekee työpäivän päätteeksi joka paikkaan ja kylpee sitten.

  Rikollinen siitä lopulta tulee, kun ihmiset eivät maanisuuttaan kestä. Vankilaankin joutuu, kun tekee aidoista katiskoita, patsaista tykaluja jne.

  Poliisi asetaa hänelle ansoja, pieniä työmaita joista tiedetään, ettei se pääse niiden ohitse. Asematorille sirkkeli ja hyviä halkoja. Eikä kulu aikaakaan kun sirkkeli ulvaisee ja työhullu on kiikissä.

  VastaaPoista
 66. Tuota kirjaa en muista lukeneeni, mutta en epäile, etteikö siellä olisi osuvia havaintoja. Havainnoinnissa Turkka lienee parhaimmillaan, kun sen sijaan näyttämöilmaisussa mentiin metsähallituksen puolelle.

  Voi olla, että voimakkaat mielikuvat Turkan taiteesta leimaavat ehkä turhaankin hänen kykyjään. Itse muistan parhaiten ne kiimaiset poliisit jossakin televisoesityksessä. Kuola valui poliisien suusta kun he konttailivat pitkin ojanpohjia. Kokeileva teatteri sai suitsutusta, mutta historiaan ei tainnut hirveästi jäädä, ellei erikoisuuksia lasketa. Valitettavasti. Toinen saman ajan nerohan oli Jussi Parviainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teatterissa Turkka teki ihan kelpo jälkeä. Tuli katsottua muutama hänen ohjauksensa, mm. Tuntematon sotilas, eikä se ollut huono. Vaan hyvä.

   Turkan mainetta vetää vinoon hänen tv-ohjauksensa, joissa hänen metodinsa ei toiminut ollenkaan.

   Teatteriohjaajat ovat joskus aikamoisia ongelmakimppuja, kuten tämän Turkuun Kirsikkapuiston ohjannut ukrainalainen psykopaattikin.

   Poista
 67. Katselin äsken Areenasta Mannerheim filmin. Sepäs oli söpö! Jos leffa tosiaan tehtiin viikossa 20 000 euron budjetilla kyseessä on maailmansensaatio. Olen nähnyt monia miljoonabudjetein tehtyjä elokuvia, jotka eivät lainkaan lämmittäneet sydäntä. Mannerheim lämmitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas vaan, en tiennytkään, että Mannerheim-elokuva on Areenassa tarjolla. Miksi kummassa sitä ei ole esitetty sitten vielä televisiossa?

   Poista
  2. Käy ihmeessä katsomassa, Iinukka!Olisi hauska kuulla sinun mielipiteesi leffasta.

   Poista
  3. Katson kyllä, heti kun ehdin, kiinnostaa kovasti. Läppärillä en voi katsoa, kun se ei pyöri tarpeeksi tehokkaasti mokkulalla, mutta pöytäkoneella päiväsaikaan onnistuu. Tuo elokuvahan oli korkeintaan tunnin mittainen.

   Poista
 68. Se,

  - tekee hyvää sydämelle ja verenkierrolle,
  - saa hyvälle tuulelle,
  - ehkäisee masennusta,
  - vahvistaa tunnesidettä,
  - tekee onnellisemmaksi kuin raha,
  - ehkäisee stressiä,
  - kaunistaa,
  - pidentää elinikää,
  - puhdistaa kehoa,
  - auttaa painonhallinnassa,
  - vahvistaa lihaksia,
  - tekee viehättäväksi,
  - terävöittää aisteja,
  - vähentää kipua,
  - parantaa terveyttä,
  - vähentää allergiaoireita,
  - alentaa kolesterolia,
  - suojaa taudeilta,
  - parantaa unen laatua,
  - mahdollistaa mielikuvat,
  - lisää nuorekkuutta,
  - auttaa tunteiden hallinnassa,
  - sovittaa riidat,
  - kehittää mielikuvitusta,
  - parantaa elastisuutta,
  - parantaa itsetuntemusta,
  - tuntuu hyvälle,
  - parantaa ihmissuhdetta,
  - ja muistia.

  Mikä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se?

   Sen aikana on kuoltu äkilliseen infarktiin.
   Sen aikana teeskennellään, jotta se olisi nopeammin ohi.
   Se masentaa, kun on vain alusta, puu, penkki, puistotie.
   Se vahvistaa erillään oloa, sillä huipulla on jokainen yksin.
   Se tapahtuu usein maksusta tai elannosta
   ja sen esteenä on päänsärky tai muu pulma.
   Se aiheuttaa moninaisia tauteja
   joiden alkuperästä vaietaan,
   se myös tappaa.
   Se lihottaa naista,
   se vie vieraille oville,
   se aiheuttaa kipuja
   sumentaa aistit
   ottaa vastaan lyönnit ja iskut, väkivallan.
   Se aiheuttaa painajaisia ja sairauksia,
   vanha siittäjä aiheuttaa sikiölle yli 65 mutaatiota
   ja riistää tytön lapseuden.
   Se alistaa ja nöyryyttää
   se estää koulunkäynnin tytöiltä.

   Mikä?

   Poista
  2. A-kohtaan vastaan aamupuuro ja I-kohtaan arvaan Big Brother.

   Poista
  3. Mikä?


   Kolehmainen tietenkin.

   Poista
 69. Yksinelävien paikkakuntakohtainen topten:

  1. Sottunga – Asuntokuntia 54. Yksin asuvia 51,9 %
  2. Turku – 96 072 / 51,1 %
  3. Kuhmoinen – 1 332 / 49,8 %
  4. Helsinki – 306 918 / 49,0 %
  5. Lieksa – 6 752 / 48,8 %
  6. Hartola – 1 714 / 48,0 %
  7. Tampere – 113 050 / 47,9 %
  8. Lahti – 53 322 / 47,8 %
  9. Hirvensalmi – 1 227 / 47,8 %
  10. Kökar – 122 / 47,5 %

  Suomen 2,5 milj. taloudesta on reilu miljoona yhden hengen talouksia ja jakaantuminen pienempiin yksiköihin jatkuu kerrostaloasumisen lisääntymisenä. Kuitenkin vain kolmannes suomalaisista asuu kerrostaloissa sillä niissä asuvat edustavat pienempiä perhekuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinasumisesta on tänäisessä Helsingin Sanomissa laaja artikkeli. Siinä kummasteltiin mm. sitä, että yhä meillä on kaikessa perustana klassinen perhemalli, vaikka noin puolet talouksista on yksinasuvia, ja mikä tärkeintä, trendi on nouseva.

   Itse jaksan harmitella arkista asiaa. Miksi ruokapakkaukset ovat aina niin suuria? Aina ei viitsi eikä voi ostaa palvelutiskeiltä kalliimpaa ruokaa, jolloin tietysti saisi pienempiä annoksia.

   PS Sinunkin listasi voisi vaihteeksi olla perheessä asuvien lista.

   Poista
  2. "Sinä typerä olla saat
   kanamainen, hölmö nainen
   sun turha on luulla
   mun tahtovan kuulla
   jotain järkevää

   Ne sinun muotosi kurvikkaat
   saivat aikaan valtavan paineen
   kun päällesi puskin
   niin muu oli tuskin
   yhtä tärkeää"   On se lohdullista että tissipaidat ja persehameet on saanut vaihtaa flanellipaitaan ja trikoisiin ja korkkarit lenkkareihin ja koko komeuden voi vielä kruunata lentäjänlakin mallisella kanilakilla.

   Ja nyt kun koko maailma on jo näyttänyt persettä ja Kim Kardashianillakin "se" on miesten päitä alempana . . . ja eläinlääkärien kädet silittelevät mirrejämme, eivätkä ryppyynnytä niitä tuotantoeläimien perseessä, niin, on aika Kim -turnyyreille.

   On tullut aika kaivaa kaapeista pikkuhihalliset kotelomekot ja ne oiken kokoiset ja korkuiset korkokengät. Vive derrière!

   Poista
  3. Onpas siinä sovinistinen runo. Miksi nainen olisi typerä ja kanamainen? Ole itse. Kokeile, miltä se tuntuu. Ja pue yllesi lyhyt kapea hame ja korkokengät. Naura sitten ihastuneesti kikattaen, kun päällesi pusketaan.

   Poista
  4. Kannattaa pieni pilke silmäkulmassa kuitenkin lukea sillä tuotos on musiikintekijä, radiokoomikko Gösta Erik Sundqvistin, "Sopivasti lihava" laululyriikasta.

   Poista
  5. Tätähän sää ajoit takaa!

   Pelon maantiede rajottaa

   mitä tahansa odottaa

   pihalla tai kotosalla

   jatkuvasti uhan alla

   ellei äijä mätä lättyy

   varmasti tulee törmättyy

   kommentteihin halventaviin

   masentaviin, alentaviin

   tai ehkä joku sanojen sijasta turvautuu touchiin

   ottaa oikeudeksi tarrautua kiinni takapaksiin

   taxiin hyppäät ilta on jo pilalla

   niin se kuski vielä alkaa likasia ehdotella

   joudut vihasi niellä, typeränä kikatella

   ei oo eka kerta kun saat törkeitä kuunnella

   Poista
  6. En minä mitään aja takaa. Enkä muuten pelkää pihalla enkä kotosalla.

   Minusta miehet ovat mukavia, eivätkä oikeastaan eroa naisista juurikaan. Samanlaista heidän kanssaan on jutella, paitsi että voi monesti jutella enemmän maailman ja yhteiskunnan asioista, joita tykkään seurata.

   Mikä on likainen ehdotus? Minusta se voisi olla sellainen, että hei, potkitaan tuota mummoa. Eiköhän se likaisuus ole sanojan päässä.

   Poista
  7. Valmisruoka-annoksien koot on tehty naisille. En ole mikää suursyömäri enkä lihava, mutta yhden jonkun lihapullamuussi-annoksen syömisestä ei tule kuin vihaiseksi.

   Poista
  8. Tämä lienee hyvinkin totta. Tarkoitin ehkä valmiiksi pakattuja ruoka-aineksia, kuten vaikkapa broilerlihoja tai joitain pihvejä tai vaikkapa puolivalmiita grillattavia. Kokoja on vaikkapa 700 gr/purkki ja 400 gr. Jauhelihakin on mahtavissa pakkauksissa. Ikinä en ole vissiin nähnyt yhtä pihviä pakkauksessa. Minun marketini lihatiskistä ei saa esimerkiksi irtojauhelihaa eikä irtopihviä, kalaa onneksi saa.

   Poista
  9. Paskat pihveistä ja broilereista, kun pelkkä leipäkin on pakattu lestadiolaisperheen tarpeita silmälläpitäen niin, että 4/5 -leipäpussin sisällöstä on homeessa ennen kuin yhden hengen talous ehtii enempää paketista syödä.

   Poista
  10. Mutta leipähän pitää pakastaa ja viipaloida valmiiksi sinne pussiin. Minä ainakin otan vain palan kaksi kerrallaan ja saan aina tuoretta leipää. Se sulaa nopeasti ja sen voi vaikka paahtaa jäisenä. Näin teen kyllä myös mm. jauhelihalle. Panen isomman määrään vaikkapa kolmeen folionyyttiin. Totuus kuitenkin on, että kertaalleen pakattua lihaa ei saisi pakastaa.

   Poista
 70. PS Sinunkin listasi voisi vaihteeksi olla perheessä asuvien lista.


  Mitähän siinä tässä oikeen pyydellään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perheiden puolesta puhujia on vissiin jo tarpeeksi, poliittisella kentälläkin.

   Minä puhun parhaiten sen puolesta, mistä minulla on tietoa, eli tällä havaa yksinasumisesta. Tämä ei tarkoita, että olisin jotenkin perheitä vastaan. Onhan minullakin perhettä, ollut aina. Minusta vain yksinasuminen tulisi paremmin ottaa huomioon esimerkiksi asuntotuotannossa ja mainos- ja markkinointimaailmassa.

   Poista
  2. Vilkaisin uudelleen Helsingin Sanomien artikkelia. Sen mukaan Tukholman asukkaista yli 60 prosenttia on yksinäistalouksia, Turun talouksista yli puolet ja Helsingin lähes puolet.

   Artikkelissa sanottiin myös, että ilmiö on maailmanlaajuinen. Yksin asuminen on kiinteästi sidoksissa hyvinvointiin. Mitä korkeampi elintaso, sitä suurempi yksinasuvien määrä.

   Tällaista yhteiskunnallista muutosta ei ole ennen ollut, ja tulevaisuutta ei tämän osalta voikaan ennustaa. Kuitenkin on niin, että koko yhteiskunta on rakennettu ideaalisen perhemallin pohjalta, vaikka tuolle ideaalille ei löydy enää reaalista pohjaa.

   Poista
  3. Kummallakohan selkäranganjatkeella näitä juttuja oikein luetaan?

   Kirjoituksessani 09:00 oli nimenomaan mainittu että Turussa on yksineläviä 51,1 % ja yhden hengen talouksia on yli miljoona ja että, se on lisäätymässä.

   Poista
  4. Kyllä huomasin sen, että esitit oikeita tilastotietoja. Minä puin asian sanalliseen muotoon ja vertasin lukuja keskenään, sillä näin asia tulee vertautuvammin esille Tukholman rinnalla.

   Poista
  5. Miten sinä sen asain oikein puit sanalliseen muotoon Iines?

   Kysymyksesi "PS Sinunkin listasi voisi vaihteeksi olla perheessä asuvien lista." sekoitti koko hmmetin asian. Kun puhe piti olla nimenomaan yksinelävistä, niin sinä rupesit haluamaan listaa perheessä asuvista. Kummaa sekoilua...

   Tämä sinun blogisi kommentti systeemi on siitä hauska, että sinulle on tuolla ylempänä esitetty kommenttia ja haastetta, mutta et sinä niitä tunnu näkevän, tai sitten et vain pysty vastaamaan haasteisiin, tai omiin puheisiisi. No tämä ei olisi uutta :)

   Poista
 71. Mielenkiintoinen tämä "Se"-lista! Uskontoahan siinä tarkoitettiin, mutta mitä? Paikoitellen tuntui kuin olisi puhe jostain kotimaisesta lahkosta, toisinaan taas tuli mieleen islam. Kuten Iineksen huomio siitä, että "se"
  -ottaa vastaan lyönnit ja iskut, väkivallan.
  Se aiheuttaa painajaisia ja sairauksia,
  vanha siittäjä aiheuttaa sikiölle yli 65 mutaatiota
  ja riistää tytön lapseuden.
  Se alistaa ja nöyryyttää
  se estää koulunkäynnin tytöiltä.
  Kysykääpä vaikka siltä afgaanitytöltä, jolta veistettiin nenä irti naamasta...

  Kova on Iineksen lista, mutta tosi.

  Toisaalta "se"
  - ehkäisee masennusta,
  - vahvistaa tunnesidettä,
  - tekee onnellisemmaksi kuin raha,
  - ehkäisee stressiä,
  - kaunistaa,
  - pidentää elinikää,
  - puhdistaa kehoa,
  - auttaa painonhallinnassa,
  - vahvistaa lihaksia,
  - tekee viehättäväksi.
  Ilmeisesti anonyymi kuuluu helluntailiikkeeseen, kun osaa näin hyvin luetella sen uskonhaaran etuja. Omasta puolestani lisäisin siihen kauniin pukeutumisen, rahavarojen riittävyyden ja uuden auton.
  Tunnen henkilökohtaisesti monia heltsuperheitä ja voin vakuuttaa, että niissä eletään hyvin, niin hengellisesti kuin aineellisestikin.

  Hiukan kyllä ihmetyttää Iineksen suhde islamiin. Olen aina pitänyt häntä "suvakkipuolueen" tiukkana kannattajana, mutta nythän hänen ajatteluunsa on tullut lähes halla-aholaisia sävyjä. Vaalien läheisyyskö on saanut hänet huomaamaan tikun muhamettilaisen silmässä, vaikka omasta näköelimestä pilkistää jumalaton hirsi?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa ihmetyttää minun suhteeni islamiin? Mikä se muuten on?

   Mielestäni olen arvostellut islamilaista käytäntöä, jolla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Tarkoitan tällä käytännöllä naisen alistamista ja tyttöjen ruumiillista ja henkistä pahoinpitelyä. Ainahan minä näistä olen kirjoittanut. Jos tämä on halla-aholaista, niin mielestäni päätelmä on hieman hätäinen.

   Poista
  2. Mitähän se tämä ritari tekisi jos neitokainen hissiin tullessaan sanoisi:

   "Paina kakkoseen"?


   Poista
  3. Mikä siinä on, että vihaan tällaista vitsiä, vaikka muutoin rakastan seksivitsejä ja pieruhuumoria. Tässä on niin sovinistinen asenne, että ei naurata. Minusta vitsi toimii vain, kun se on jotenkin kuitenkin mahdollinen. - Nainen ei puhu noin typerästi kuin vitsin "neitokainen". Se on aivottoman puhetta.

   Poista
  4. Heh heh - tuo anonyymin esittämä kasku on hauska.
   Miten oivaltavaa sanaleikkiä. Tuo pitääkin muistaa :)

   Poista

  5. "Minusta vitsi toimii vain, kun se on jotenkin kuitenkin mahdollinen."

   No tämähän on, jos mikä, täysin mahdollinen ja varmaan näin on IRL tapahtunutkin :)

   Löysää Iines hiukan kukkahattuasi ;)

   Poista
 72. Nomutta Iinukka, ekkonää enää huumoria ymmärrä! Kyse ei nyt ole islamista tai Halla-Ahosta vaan aika jännästä huomiosta: uskonnolla ja seksillä on jokseenkin samat vaikutukset, niin hyvässä kuin pahassa. Ilmankos lähes kaikki uskonnot ovat niin rajattoman kiinnostuneita pippeleistä ja pimpuista ja siitä, mitä niillä tehdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ylläoleva kommenttini ei liity sinun kommenttiisi, Kolehmainen, vaan ainoastaan kommenttini yläpuolella olevaan "Paina kakkoseen" -vitsiin, jonkalaisesta en tykkää yhtään. Se ei ole hauska, kuten sinun juttusi, Kolehmainen!

   Tuo sinun uskontokytköksesihän oli kekseliäs, ja se huvitti minua suuresti, oikein nauratti. Sehän oli juuri semmoinen kun kommenttissani sanon hyvän vitsin tuntomerkiksi: se on jollain tasolla totta, josssain kontekstissa.

   Minusta tuo arvostelemani anonyymin vitsi ei ole hyväntahtoisen rietas.

   Poista