26.2.2014

Toiselle menen, jos vain sanot ei



26.2. Maa on vielä syvällä lumen peitossa. Näin lukee vanhassa päiväkirjassani tänä samaisena päivänä. Lumi katolla on harmaata jo, lukee toisena helmikuun päivänä. Jonain helmikuun päivänä juoksin hääkengissä Turun sohjossa Uudenmaankadun poikki  Pekka Siitoimen kellarikuvaamoon. Jätin hääkuvasta silmälasit pois, vaikka muuten pidin niitä aina. Aamulla olin ollut kampaajalla, ja jo kotimatkalla revin pallokampauksen auki. Karkasin vasta vähän myöhemmin.

Ihmismieli on ristiriitainen. Kaipasin takaisin Turkuun tultuani Pikkukaupunkiin lapsi kainalossa. Olin saanut työpaikan syntymäkaupungistani, ja tultava oli, ei Turussa ollut mitään tarjolla. Olin ollut uskonnonopettajana yhden vuoden, ja olisin mieluusti jatkanut työtäni, sillä olin päässyt jonkinlaiseen vireeseen. Viranhaltija kuitenkin palasi, ja pätkätyöläisen oli lähdettävä alta pois. Hyvähän se oli, en minä ollut mikään uskonnonopettaja. Minulla oli vain perusopinnot uskontotieteessä, tosin kolmosella suoritetut. 

Uskonnon opettamisesta siirryin kaupalliseen viestintään, jonka myyntihenkinen markkinointimaailma oli vieras huuruisten punalippuvuosien jälkeen. Jostain syystä kuvittelin, että oppilaatkin olisivat olleet tiedostavia ja kriittisiä kaupallista maailmaa kohtaan. Sinisilmäisyyteni karisi kuitenkin vuoden aikana, jolloin huomasin, että nämä nuoret olivat erilaisia kuin se radikaali maailma, johon olin kasvanut kiinni. - Neekerit ovat tyhmiä, koska ne ei osaa rakentaa edes taloja itselleen, sanoi yksi  Sami. Suutahdin  ja käskin hänen lukea vaikka kirjoja. - En mää oo koskaan lukenut yhtään kirjaa. Toista kertaa en sitten enää suuttunutkaan ja seuraavana vuonna hainkin jo opetusharjoitteluun kaupallisen viestinnän alalle. Ihminen sopeutuu, kun leivästä on kyse. Ajelin vuoden verran vanhalla autonrämällä viikoittain pariksi päiväksi Helsinkiin opiskelemaan, ja maantie vain vilkkui auton lattiassa olevasta reiästä. Väliin öljyvalo paloi punaisella, kun öljysäiliö vuosi, mutta niin vain mentiin ja elämä oli silkkiä. 

Meitä omimman itsensä menettäneitä lienee enemmistö maailman ihmisistä? Harva tekee työtään silkasta kutsumuksesta, sisäistä minäänsä kuunnellen. On tehtävä kompromisseja, unohdettava hengen palonsa ja omat näkemyksensä, jos haluaa jaksaa olla mukana menossa, kun puhalletaan työpaikan yhteiseen hiileen. Mitä siitä tulisi, jos kaikki noudattaisivat kutsumustaan, omia ideologioitaan, tekisivät sitä, mitä haluavat eikä sitä mitä osaavat ja mihin pystyvät? 

Ja eikö juuri se ole elitismiä, että ei taivu eikä nöyrry hyödyntämään työyhteisöään ja yhteiskuntaa, vaan vain itseään? Mikä niissä omissa ideologoissa niin ihmeellistä on? Mistä voi olla varma, että juuri ne omat näkemykset ovat oikeita? Ja kenellä lopulta on varaa yhdistää oman minän ajatusmaailma ympäröivän todellisuuden kanssa työssään? Vaatiiko sekin lopulta  rahaa? Jostain luin, että kutsumuksiaan työssään toteuttava Paavo Arhinmäkikin on syntyjään vauraasta kulosaarelaiskodista, akateemisista piireistä. Olisiko kontulalaisen yksinhuoltajan pojalla samanlaiset tsaanssit?

132 kommenttia:

  1. Heleijaa, Iines, esitätpä todella hyviä kysymyksiä. Kaikkiin ei ole olemassa vastauksia, tai edes helppoja vastauksia.

    Kun on saanut olla työelämässä yli 30-vuotta, niin sen tietää ihan luuydintään myöten, ettei tässä maailmassa voi kulkea ainoastaan oman mielensä tai mielihalujensa mukaan. Ei voi tehdä ainoastaan sitä mitä haluaa, vaan toden totta: sen mitä osaa ja kykenee ja mihin pystyy. Ja sekin on tehtävä ensisijaisesti muiden eteen ja hyväksi. Eikä aina edes saa näyttää kaikkea mitä osaa ja taitaa, koska kateus vie usein isoimmat ja parhaimmat kalat työelämän vesistöistä.

    Ei opettaja opeta siksi, että hän haluaa seistä luokan edessä vaan siksi, että hän saisi oppilaat oppimaan jotain tarpeellista ja hyödyllistä. Ei lääkäri hoida potilaita siksi, että hän haluaisi kaikkien sairauksien häviävän maailmasta vaan siksi, että hänen tehtävänsä on helpottaa potilaan kärsimyksiä ja auttaa siinä määrin kuin vain osaa ja kykenee.
    Ei putkimies korjaa putkia siksi, että hän haluaisi käydä toisten kodeissa vaan siksi että hän osaa korjata putket, paremmin kuin moni muu. Ei kansanedustaja voi säätää lakeja vain oman puolueohjelmansa ja oman halunsa mukaiseksi, hänen on säädettävä lakeja kansalaisten ja koko yhteiskunnan parhaaksi (se on melkoisen vaikeata työtä, toisinaan).


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuommoista elämä on, paljolti, jos ei peräti enimmäkseen. Työt on jonkun tehtävä, vaikkei aina miellyttäisikään. Tällöin voisi kai ajatella, että onko sillä lopulta väliä, mitä työtä kukin tekee, kunhan jotain tekee.

      Alankin kallistua sille linjalle, että yksi koko elämän kestävä ura on aika hankala yhtälö kaikkien kannalta. Ihmiset jämähtävät helposti yhteen paikkaan ja ikään kuin omivat sen pätevyyden, ovat sillä pallilla kaikkitietäviä ja kaikenomistavia. Tekisi hyvää panna työt säännölliseen kiertoon, niin epämukavalta kuin se toisaalta kuulostaakin. Eihän nytkään pätevyys ole enää pääkriteeri ihmisiä töihin valittaessa. Esimerkiksi korkeakoulututkinnoista ollaan parhaillaan eduskunnassa tinkimässä, ja ns. alempi kandidaattitutkinto riittänee jatkossa esimerkiksi opettajille.

      Poista
  2. Työelämässä pätee sama sääntö kuin joukkuepeleissä. Itseään saa toteuttaa, jos siitä on joukkueelle hyötyä. Sooloilla ei saa, jos joukkue kärsii siitä. Vaikka puhaltaakin yhteen hiileen, niin ei siinä silti tarvitse sieluaan menettää (sanon kokemuksesta).

    Eikö tämä kaikki päde isommassa mittakaavassa koko yhteiskuntaan?

    Eikö ylimmäksi yhteiskunnalliseksi mantraksi nostettu monikulttuurisuus (ja moniarvoisuus) tarkoita juuri samaa? Saat olla kaikessa aivan oma itsesi, jos se ei vahingoita muita.

    Eikö oleteta ihan automaattisestikin, että tällaisesta oman "kulttuurinsa" toteuttamisesta on yhteiskunnalle suurta hyötyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, sieluaan ei tarvitse menettää, ja sääli on, jos menettää.

      Vaan entäs sitten jos omat ideologiat ovat eri kuin työpaikan yhteiset visiot ja missiot? Monella on havaintojeni mukaan tässä ristiriitaa.

      Monikulttuurisuudesta: vaan entäs jos kulttuuri vahingoittaakin sen omia jäseniä, mutta he eivät "näe" sitä?

      Poista
  3. Tietenkään kontulalaisen yksinhuoltajan jälkikasvulla ei ole samanlaiset mahdollisuudet, mutta koulukiusaamiselle täysin identtiselle tuntui, kun Iltalehti kertoi hyvin näyttävästi Arhinmäen erittäin kalliista rannekellosta. Voi hyvät hyrkköset sentään, mieshän on ministeri ja ministerin palkoilla. Välillä voisivat keskittyä vaikka perussuomalaisten isoihin omistuksiin, omistaako joku heistä rannekellon? Muistammehan, kuinka äsämpeen Eino Poutiainen asettui kuvauksia varten moponsa satulaan, vaikka matkansa hoiti autokyydillä. Saattoi kyllä itse ajaa, kuskia ei välttämättä aina ollut.

    Mikseivät lehdet koskaan kerro toimittajien ryyppäämisestä? Eikö todellakaan yksikään toimittaja vetänyt Sotshissa lärvejä? - Älkää naurattako.


    Sammuminen oli iso moka, mutta aika silmiinpistävää on ollut, kuinka leijonien ryyppäämisestä eivät lehdet ole puhuneet mitään. Ovatko tapansa muuttaneet, eikö yksikään heistä sammunut? Eikö kukaan heittänyt hotellihuoneen kalustusta ulos ikkunasta, kuten Juha Rantasila teki Sapporossa?

    Pekka Siittimestä minulle tuli vielä jotain mieleen. Ai niin, faijan mielestä hän oli ainoa todellinen vastarintamies ja oppositio aikansa Suomessa. Tiedä nyt siitä, mutta aika sydämeenkäyvää oli lukea jälkikasvunsa koulukiusaamisesta. Ei auttanut selitykset, etteivät isänsä teoille ja puheille mitään voi. Julmia ovat porvarin kakarat. Nyt ja silloin.

    Ai niin, Pekka Haavisto on syntyjään joku Munkkiniemen kreivi tai vastaava. Hieno ura kaikki rimat kiertämällä ja jonninjoutavia jollottamalla. (kirj. huom. Paskat se mikkän kreivi, rehtorin poika)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan eikös Arhinmäki itse pilkkaa esimerksi Cheekiä tämän merkkituotteista ja muusta sonnasta? Sanoisin tässä, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Ja haloo, kuka ostaa tuhansien eurojen kellon? Tuskinpa vaan tätä olisi tehnyt Kalevi Kivistö tai Claes Andersson, jotka loivat hienoa kuvaa vasemmistolaisesta älymystöstä, kuten Satakunnan Kansa kirjoittaa.

      Riku, tunnut puolustavan Arhinmäen lärvejä vertaamalla niitä toimittajien tai kiekkoilijoiden lärveihin. Ei ministeri ole kuka tahansa. Ministeri on kansan päämiehiä ja edusmiehiä, joka on työssä 24/7. Itse hän on virkaan hakeutunut. Hän oli sitä paitsi juhlissa ministeri Arhinmäkenä, ei häntä kansalainen Arhinmäkenä olisi juhlaan kutsuttu, kuten I-S kirjoittaa pääkirjoituksessaan.

      Pekka Siitoimestahan kehittyi varsinainen uusnatsi lukemani mukaan. Tuolloin kun puljussa vierailin, hän oli vain valokuvaaja, eikä hänen ideologoistaan ollut mitään tietoa eikä kirjoituksia. Kellarikuvaamo sattui olemaan sopivasti reitin varrella eikä ollut kallis, kuten keskustan kuvaamot. Nyt paljon jälkeenpäin voin sanoa, ettei ole kuvan laadussakaan kehumista, kuva on haalistunut.

      Poista
    2. En minä arhinmäkeläinen ole, vaikka viime presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella olisin häntä vaihtoehtojen puuttuessa äänestänyt. En äänestänyt, koska en ehtinyt, minulla oli tärkeämpää tekemistä, olin töissä.

      Arhinmäen ja Cheekin, tai "cheekiläisyyden", rinnastus on oikea ja hyvä. Molemmat elävät arvotyhjiössä, jota yrittävät täyttää tavaralla, urheilulla jne. Todelliset sisällöt molemmilta puuttuvat. Cheekin tekstit ovat kuin kymmenenvuotiaan tekemiä. No jaa, taisin liioitella, myönnetään, että korkeintaan kahdeksanvuotiaan.

      Arhinmäki peittää täydellisen hukassa olemisensa laskelmoituun sinnetänne humanismiin, joka ei tarkoitushakuisuutensa vuoksi ole lainkaan uskottavaa. Vasemmistoliitto on puolueena pitkitetty vitsi, joka ei oikein edes naurata. Suvi-Anne Siimes totesi, ettei puolueesta enää ollut hänelle suurempaa hyötyä, erosi ja antoi lehdille lausunnon, jossa toivoi tulevalta hyvää pankinjohtajan virkaa.

      Arhinmäen sammuminen juuri pronssijoukkueen juhlissa on lapsellinen kömmähdys, mutta asiaan on jo liikaa ottanut voimakkaita moraalisia kantoja sellaiset, joiden ei uskoisi tässä asiassa voivan ensimmäistä tai toista kiveä heittää. En minäkään voi. Eikä sillä, että on ollut siellä ministerinä, ole minkään asian kanssa mitään tekemistä. En minä niin lapsekas ole, että jostakusta poliitikosta esikuvan tai esimerkin itselleni tekisin. Luojavarjele, ei kai kukaan muukaan?

      Poista
    3. No juu, arhislaiseksi en sinua ajatellutkaan, sen verran Arhis on keskenkasvuinen tyyppi. Mitä tulee Cheekiin ja Arhikseen, niin Arhishan on potra pullamössöpoika paremmista piireistä, verrattuna köyhistä oloista ponnnistaneeseen Cheekiin, jonka täytyy minun mielestäni tehdä kaikki tahallaan, ts. hän on havainnut, mikä puree ja on päättänyt ottaa minkä irti saa. Ei kukaan voi tosissaan esittää selllaista skeidaa. Hän on skeidan hyväksikäyttäjä. Taito sekin.

      Kyllä minusta sopii vallan mainiosti, että ministereiltä vaaditaan toimivaa moraalia.

      Poista
    4. Kiven heittäjiin kuuluu mm. Ilkka Kanerva.

      Myönnän, että käyttämäni sana "arvotyhjiö" kuulosti itsestänikin normaalia tyhmemmän papin saarnalta.

      Poista
    5. Kanervan äimistelyt kyllä naurattivat. Onhan hänkin käyttänyt virka-aikaansa ja etenkin virkapuhelintaan väärin kysellessään naisväeltä mm. puutarhanhoidosta. Kanervana olisin ihan hiljaa.

      Poista
  4. Timo (Pekka Olavi) Siitoin oli vitsi.

    Niin kuin hyvin, hyvin monet muutkin ihmiset.

    Ps. Pitäisikö minun - peijoonat vieköön - singneerata tämä komentti että "te ette näe mitä minä täällä puuhailen. mutta minä ja jumala näemme mitä te siellä puuhailette... ja riku, vetskari kiinni! noin. ja iines, vähempikin purukalustesi väkivalta riittää tuohon omppu-parkaan. sulta lähtee muuten amalgadipaikat pois."...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä ei turhilla neppareilla tai vetskareilla pelata, minulla on Leviksissäni napit, koska ostaessani erheydyin, kun en viitsi sovittaa. Sanoin vain: "yhet tommoset!"

      Poista
    2. Pullan minä rouskutin tässä kahvin kanssa, en omppua, sinä selvännäkijä Mikis. Tosin pullakiemurassa oli omppuhilloa.

      Tiesitkös muuten, Riku, että naisilla oli joskus housujen halkio sivulla lanteen päällä, ei siveettomästi etutarjonnassa?

      Poista
    3. Toki en tiennyt, mutta kerro ihmeessä lisää. Mitä sillä saavutettiin?

      Poista
    4. Ehkä neitsyys säilyi paremmin kuin etuvetoisena aikana. Umpinainen etumusta ei houkutellut ajatuksia harhateille.

      Poista
    5. Niin, aina vaahdotaan neitsyydestä! ... neitsyys siellä neitsyys täällä! ... Kukaan ei koskaan ole kiinnostunut poikuudesta! Kyllä senkin menettäminen kirpaisee. Ainakin ensimmäisellä kerralla. Sukatkin multa hukku, molemmat. Ja kun pääsin pukilta alas, niin hyvä että sain solmittua edes kengännauhat. Enkä oikeastaan kyllä saanutkaan. Vapisivat kädet niin paljon.

      Poista
    6. Minulla oli tyttönä pepitaruudulliset housut, joissa oli sivunapitus lanteen päällä. Ne taisivat olla juuri ne housut, joilla koulun yhteishiihdossa (10 kilometriä) intouduin pyllistelemään Loimijoen jäälle laskevassa töyräässä niin, että housujen sisäsauma pamahti auki, sauma ratkesi. Hiihdin sitten Mallu suojanani kouluun, jossa menimme kysymään koulun keittäjältä lankaa ja neulaa. Minulla on muistikuva, että keittäjällä ei ollut niitä, ja jouduin linkkaamaan kotiin, jälleen Mallu suojanani, etteivät pojat nähneet sauman raosta vilkkuvia sukkiani.

      Poista
    7. Vai eivät nähneet! Harmi, että itsekin silloin olin väärään aikaan väärässä paikassa. Pikkupoikana olisi ollut mukava katsella pikkutytön pyllyä. Näin vanhempana, ja etenkin herrasmiehenä, katson naisia enää silmiin. (Tosin katseeni, aika äkkiä alkaa harhailla. Pomppii tissien päällä, tasapuolisesti kummankin, kunnes porautuiu jalkojen väliin... no, no Mikko. Käyttäydyppäs! (alkaa käyttäytyä)

      Poista
  5. Se, että en kommentoinut blogikirjoitukseesi, johtui siitä että en ollut lukenut sitä. Äsken luin. - Olipas nostalgista tekstiä. Mutta asiallista. Hyvin asiallista. (Ja jumalattoman nättien lauseitten kautta tehty.) Se, että nenääni haiskahti välillä huuhteluaineen tuoksu, johtuu nenästäni.

    Hmhn.

    Minusta asioihin, joista puhut - ja tavattoman kivasti kirjoitettuna - pitää suhtautua vakavasti. - Hyviin kysymyksiin pitää saada vastauksia, miksei myös hyviä, toivottavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan kuin kiemurtelisit selittäessäsi kirjoitustani kivaksi ja hyväksi, Mikis. Älä viitsi, tai minäkin alan. Kunhan kysyin. Mahtaako vastauksia ollakaan.

      Toisaalta on niin, että nuorisossa on puhkua. Se pyrkii mukaviin ammatteihin, kuten BB-tähdeksi, juontajaksi tai laulajaksi.Ajallemme on ominaista, että kun on nimeä, voi ottaa minkä ammatin vaan. Missistä tulee tv-kokki (onkohan tutkinto suoritettu?), suulaasta kundista tulee toimittaja (onkohan kieliopit opittu), entisestä kiekkoilijasta tulee tanssitähti.

      Poista
  6. Minä en kiemurtele!
    (Ja mietin hyvin kauan, kauan että sanonko nämä seuraavat lauseet...? Ja päätän että sanon.)

    No, olin sellaisessa tilanteessa kun yksi tyttö (kaunis kuin aamuaurinko) "käsitteli" minua, käsillään. Yhdessä vaiheessa hän sanoi "äläpäs kiemultele". - Mutta kun emmä muuta voinut!

    VastaaPoista
  7. "Vain merimies voi tietää miten kalja kusettaa..." Tai en minä tiedä minkä takia mun pitäis muistaa kaikki. En muistakkaan. (Esa sanoi minulle aina joskus, kun innostuin puhumaan liian outoja juttuja, "älä valahtele". Fiksu ihminen. Pikkupoikana minäkin olin fiksu, olin erinomaisen utelias, ja minulla oli polvihousut. (Oli helppo aina välillä kosketella kikkeliään. Kun se tuntu niin mukavalta, sitä paitsi.)

    Dante Alighieri, joo se on ihan hyvä kirjailija. Luin siltä viimeksi Divina Commedian, ei ollenkaan hassumpi juttu. Tosin juonenkuljetus oli aika heikkoa. Ja välillä se toistaa itseään, mutta niinhän me kaikki...

    VastaaPoista
  8. Testaan teitä yhdellä asialla, sopiiko...?
    Kysyin tätä eilen nimittäin Tarjalta, eikä se käsittänyt mistä on kyse. Ja kun yritin selittää sitä, huomasin, että selittelyillä vaan sekoittaa asiaa.

    Niin kuin aina.

    Kyse on tämmöisestä että kun ihmiset, fiksut ja menestyneet, keskustelivat siitä mitä he olivat saaneet perinnöksi. Joku oli saanut kartanon ja traktorin (riku?), joku 10 000 Nokian osaketta, joku kesämökin vaan, ja semmoista. Sit yks, yhtä lailla menestynyt kun nämä muutkin, hän sanoi että "minä sain perinnöksi sata metriä etumatkaa"... Tarja ihmetteli, mulkoili minua niillä isoilla silmillään, ja kysyi "mistä tässä on kyse?"

    No, vaikeahan tätä selittää. Mutta joittenkin lapsuus on todella niin kamalaa, että kun isä yrittää kännipäissään ampuahaulikolla jälkikasvuaan, tai heittää sitä perunakattilalla päähän, niin on iha hyvä että saa 100 metriä etumatkaa. - Se perinnöistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan ollut elokuvasta Molskis sanoi Eemeli tämä Mikiksen vitsi, 60-luvun alusta, ei sen kauempaa.

      Tarja taitaa olla muuten ihan fiksu ihminen, mutta kasvanut ainoana lapsena porvarisperheessä?

      Poista
    2. Jos maata saa perinnöksi, sitä ei kannata myydä.
      Miksei muka?
      Nokun sitä ei enää valmisteta missään.

      Poista
    3. Nätti-Jussille (joka oli aika ruma) yks etelän Lantalainen kehui että hänellä on niin paljon rahaa että hän voi ostaa koko Lapin. Jussi sanoi että minä en myy.

      Juho Nätin kertomia tarinoita on vaikka kuinka paljon: on kyllä kummallista että kukaan ei ole kirjoittanut hänestä kirjaa. (Lasse Lehtisen yritelmä on sietämättömän huono. Tai ei oikeastaan edes sitä.)

      En kyllästytä teitä yrittämällä matkia Nätti-Jussia; eihän hänkään ketään matkinut. Kuunteli vaan kun muut kehuivat - ja liioittelivat - itseään. Ja kun ne hengästyneenä lopettivat, Nätti-Jussi tokaisi aina jotain. Joka.. no, niin.

      Tämä juttu on tällainen:

      "Kerran meille tuli kiire Rovaniemelle kapakkaan. Oli niin kiire, kun Pohjanhovi meinas mennä kiinni, että meidän piti ajaa yli valonnopeutta, niin että ne valot jäivät meidän taakse. Päästiin kumminkin sillä valottomalla autolla Pohjanhovin pihaan. Mutta minä olin niin humalassa että portsari sanoi että "ei käy, ei käy". No, mentiin sitten toiseen kapakkaan. Vähän ajan kuluttua Pohjanhovin pihaan kurvas kaks valokiilaa, kamalalla vauhdilla, ja sammuivat sitten... Mistäs ne olis tienneet ettei Nätti-Jussi päässyt sisälle?

      Poista
    4. Toinen testikysymys voisi olla - luin tässä juuri Hannu Mäkelän kirjan Samuli Parosesta - että: "Sano KAIKKI mielleyhtämäsi mitä sinulle tulee aforismista Maailma on sana."

      Ps. Tarja on työläisperheen tyttö, äitinsä Sortavalan seudulta. Viljo -isä veisti veneitä, ja oli Laukaan paras kuulantyöntäjä. Tarja on niin näppärä sanojen suhteen että ihmettelen. En pärjää. Siitäkin kun 5-tieltä käännytään Sun synnyinkotisi tielle, eli Vuolijoella, on kyltti jossa lukee MAINUA. Koska sen kylän nimi on Mainua. - Tarja luki heti sen NAI MUA.

      Poista
    5. Lasten ja heidän äitiensä suusta, reissuiltamme poimittua:

      Helsinkiin ajettaessa on paikka nimeltä Vuotinainen. Tästä keksittiin vähän kalevalamittaa, että "vuoti nainen vuolahasti". Rauman lähellä on paikka nimeltä Rintasentanhua. "Nännipiha" tirskuttiin kyltistä. Ouluun mentäessä rantaradan varrella on paikannimet ruotsiksi. Tultiin sitten Närpiöön. "I Närpes fick jag herpes", opetin lapsukaista.

      Poista
  9. On niitä etumatkan saaneita ja niitäkin, jotka sitä eivät saaneet. Minulla ei mitään tuollaista ole ollut, vaikka lastenkodissakin jouduin jonkin aikaa asumaan. Siellä sitä kuuli kaikenlaisia, joita en ääni vapisematta pysty vieläkään toistelemaan. En juuri toistelekaan.

    Lapsena naapurissamme oli vanha ränsistynyt mökki. Liuta pieniä lapsia, läpeensä juoppo isä, äiti kuollut. Isoin niistä lapsista oli varmaan kymmenen tai jotain, se piti niistä muista huolta, tappeli ja rähjäsi muiden kakaroiden kanssa. Likaisia olivat kuin perkeleet, risat vaatteet. Me kaikki inhosimme niitä, kun olivat niin kamalia. Paha olo tulee aina kun muistan, syyllisyyden tunteitakin, vaikken muista itse niiden kanssa riidelleeni. Nykyään sen mökin paikalla on joku pieni liiketalo, jonka senkin aika alkaa olemaan täynnä. Onkohan niistä lapsista vielä moni elossa, nuorempia olivat kuin minä. Seivisikö kukaan jotenkin täyspäisenä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takamatkaa jokuset ovat saaneet, siis jokin piru on saanut heidät kiinni jo ennen kuin ovat liikkeelle lähteneet. Elämä on oikeasti siellä mistä ei juuri mitään tiedetäkään.

      Poista
    2. Kyllä useimmat ovat selvinneet minunkin muistamistani monenlaisista perheistä, ja olenhan minäkin selvinnyt, vaikka lapsuus oli mitä oli. Jos vaan hitusenkin saa rakkautta kurjuudenkin keskellä, se pelastaa elämälle.

      Poista
  10. Tajuan, Riku.

    Haluaisin kuulla enemmän, vaikka kuinka paljon, mistä kerrot.

    Tietysti vain jos niin haluat.

    (Mulle tuli huolestunut mieli.)

    VastaaPoista
  11. Ja se on ihan saatanan samantekevää mun huolestumiseni tai että ole huolestunut. Riku on rehellinen, hän puhuu asiaa, asioista puhumista rehellisesti kuulee niin haravoin. (Ei melkein koskaan.)

    Ps. Itse aion lopettaa nyt kommentointini vähäksi aikaa. Tunnen itseni ihan pelleksi. Olen lipputanko ja sen nuppi, lipputangon nuppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minä lue sinua pellenä, Mikis. Et ole pelle, vaan mieluummin klovni, aina joskus, ja se on eri asia kuin pelle, koska klovni ei pelleile, vaan ehkä loitontaa tai ottaa hyppysiinsä palan elämää ja nauraa sille.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Älä lopeta kommentointia, Mikis. Mielellään noita lukee, vaikkei välttämättä osaa niihin vastata.

      En minä tuossa kommentissani jonkun mutkan kautta enempää itsestäni kertonut kuin kerroin. En minä itsestäni niin välitä kertoa, vaikka toisinaan siihen lankean, kun olen kaksi tai sata kaljaa ottanut. En kauheasti usko avautumisten tai puheen voimaan.

      Vielä haluan kertoa jotain, mistä aikaisemminkin olen kertonut. Kylässämme vaikuttivat sellaiset veljekset, jotka olivat kaameita tinneristejä, kaikin puolin pohjalla. Saman kaltaisesta perheestä olivat kuin aikaisemmassa kuvaamani. Nimestään väännetysti piipponiakeiksi niitä jo kiltit pikkukoululaiset ja herrantertut kutsuivat, kun haisivat niin pahalle. Broidi taisi olla kansakoulussa toisen kanssa samalla luokalla. Molemmat kuolivat myöhemmin aika surkeasti. Toinen putosi kirkon alttarille, yritti ilmeisesti varkaisiin. Siitä saivat aiheen pohtia "Jumalan rangaistusta". Siis tuon Kristuksen kohdalla, joka kuoli meidän syntiemme tähden. Toinen veljeksistä löydettiin päivien jälkeen kuolleena valtion rautateiden tyhjästä radanvarren kopista. Onhan näitä. Mileeeni tulivat tuosta "mahdollisuuksien tasa-arvosta".

      60-70-luvuilla ei huolenpitoa ollut tuollaisille perheille kovin häävisti. Sellaista kun se on ollut. 60-luvulla pakkasten aikaan Helsingissä puliukkoja kuoli kuin kärpäsiä jokaisena kovana pakkasyönä.Hymy-lehdessä oli joskus reportaasi kuvien kera, kun jostain putkitunnelista oikein monta samalla kerralla. Kylmään tai hiilimonoksidiin olivat kuolleet, kun olivat nuotiota lämmökseen pitäneet.Minä olen kuullut kerrottavan, kuinka niitä pinottiin joskus kuin halkoja seinän viereen. Siellä olivat sotasankarit ja sotapelkurit päällekkäin.Odottivat ruumiinavausta ja rusettia munien päälle. Tai mahdollista leikkelyä uusien lääkäriharjoittelijoiden oppitunneilla.

      Poista
    4. 1960-1970 luvuilla Suomesta lähti noin 300.000 - 400.000 ihmistä muihin maihin töihin ja veronmaksajiksi. Nyt nuoremmat sukupolvet tekevät sen saman.

      On tää, paha maa.

      Poista
    5. Riku,
      olen noista kertomistasi asioista lukenut. Ja sitä kautta tiedän niistä. Mutta se mitä sinä niistä kerrot - tavallaan kuin silminnäkijänä - se on toista.

      Arvostan sinua paljon. Ja toivoisin lisää sun muistelujas.

      Poista
  12. http://www.youtube.com/watch?v=GvxMFHEP7Yw

    VastaaPoista
  13. Nythän suomalaisten perinnöt ovat karkaamassa valtion syliin, kun vanhustenhoito siirretään lasten ja omaisten harteille. Pankit tarjoavat jo nyt vanhemmalle väelle ns. varallisuuslainaa, jossa vanhus voi asuntoaan vastaan saada pankilta lainaa asunnon nimellisarvon verran ja asunto siirtyy sitten pankin omistukseen, kun vanhus kupsahtaa. Näin vanhus ei jää yhteiskunnan huonon hoidon varaan laitokseen makaamaan vaipoissaan.

    Sama jos vanhus haluaa siirtyä palveluasuntoon. Hänen on myytävä asuntonsa, jotta pystyy maksamaan jopa 5 000 euroa hoidostaan kuukaudessa. Näin ollaan viemässä vanhemman väen hiellä ja vaivalla säästämiä asuntoja valtiolle, jonka jälkeen vanhusten hoitokin sysätään lapsille maksupuolta myöten.

    Erään professorin mukaan lasten tulisi kustantaa ja hoitaa vahempansa, kun nämä tulevat vanhoiksi. systeemi on käytössä mm. Saksassa, ja muistan kun sisareni puhui siitä, kun anoppi oli kalliissa palvelutalossa vuosia dementoiduttuaan. Jos anopin omat varat olisivat loppuneet ennen kuin kuolema hänet korjasi, sisareni miehen olisi tullut maksaa palvelukodin tuhansien eurojen maksut lakisääteisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näen tässä bisnesidean. Kuka lähtee osakkaaksi kohta perustettavaan yritykseeni Mummula & Vaarinhousut?

      Liiketoimintamallina on tarjota vanhuksille mukavaa, virkistävää ja aktivoivaa täyshoitoa yhteisöllisissä olosuhteissa. Toisin sanoen vuokraamme kuplahalleja sekä ostamme armeijan ylijäämävarastosta kerrossängyt, soppatykit, pakit ja lusikkahaarukka-mysteerit. Niillä pääsee alkuun.

      Kuukausihinta per mummu/vaari on vain 3000 euroa. Kuplahalliin mahtuu noin tuhat vanhusta kuhunkin. Siellä olisi vanhan lysti olla.

      Poista
    2. Eniten näissä nuorisojärjestöjen julkimöläyksissä ottaa pattiin asenteet verojen maksamista kohtaan.

      Ensin hihkuivat kokoomusuntuvikot (eivätkä ole muuta tehneet kuin syöneet valmiiksi katetusta pöydästä) etteivät he haluu maksaa veroja ollenkaan. Nyt hihkuvat kepulaisnuoret, että me ei sitten osallistuta vanhustenhoidon kuluihin, vaan kyllä ne vanhukset saavat ihan omasta kukkarostaan maksaa lopunajan elämänsä tai sitten niiden aikuiset lapset (nuorukaisten äiskät ja iskät).

      Missä ihmeen mullassa näitä ihmisenituja oikein kasvaa?
      Nyt loppui viikkorahat ipanat !

      Lopetetaan, me jotka jo olemme rittävästi veroja maksaneet, verojen maksu kokonaan. Tai. Maksetaan veroja tositosi vähän, niin että niiden on tehtävä ainakin kahta tai kolmea työtä, jos aikovat elättää jälkeläisensä ja hankkia niille sen kaiken saman omasta kukkarostaan, minkä ovat itse ahmineet yhteisestä isosta kukkarosta.

      Poista
    3. Joo. Ja niille vanhuksille voisi tarjoilla erilaisia "paukkuja". Erofeev Venedikt kirjasta Moskova-Petushki voi riipiä erilaisia koktaileja. Siällä oli muistaakseni semmoinenkin kuin "Bolshevikin katkerat kyyneleet" ... ellen muista väärin. No, on miten on. Kun noita kyyneleitä kumauttaa naamariinsa kupillisen, niin hetkeksi unohtaa kaiken. Mutta kun kippaa toisen kupillisen niin muistaa kaiken. Kolmannella taas ei muista edes mitä on tekemässä... no, kun juo neljännen muumimukillisen bolshevikin kyyneleitä, muistaa sellaisiakin asioita joita ei ole edes tapahtunut. Viides vie muistin taas ihan tyystin pois. Kunnes kuudes sen taas palauttaa... etc.

      Tosin siinä kirjassa on paljon pahempienkin coctailien reseptejä. Semmoisia, joita ei tartte juoda puolta mukiakaan kun on ihan ihmeissään. ...100 grammaa Raikas -pidä hiuksistasi hyvää huolta shampoota/ 110 grammaa pontikkaa/1 peräpukamatabletti/ jalkahikirohtoa 50 grammaa/leseitä jonkin verran/ynnä muuta/kilo porkkanoita/ja 10000 grammaa pirtua...

      Saamari vieköön, litra tuollaista terveysjuomaa (voi pojat!) aamulla ja litra (voi tytöt!) illalla, tekisi varmaan hyvää. Kelle tahansa. (Tai ei tietenkään kaikille, heille, jotka henkisesti ovat antihomeapatiasyndroomasta kärsiviä.)

      Poista
    4. No voihan nenä, sulle pitää sitten keittää shamppanjahernekeittoa tai semmoista hernerokkaa jossa on jotain...hmmhmm...

      Kummallisin idea tuleekin sitten perusässien kansanedustajan suusta: yleinen ja yhtäläinen äänioikeus pitää lopettaa ja jakaa ääinoikeuksia vaaleissa vain omaisuuden mukaan.

      Ei tässä kyllä tartte enää mitään juomia juoda, jos tätä hullunmyllyä seuraa, vaikka vaan vähän. Tulee ihan känninen olo.

      Poista
    5. Hilu, kyllä totuus on se, että toiset kartuttavat sitä yhteistä kakkua enemmän kuin toiset, ja toiset sitten taas kuluttavat sitä enemmän kuin toiset. Totuus on myös se, että näitä palveluja ei aina oikein palvekuiksi voi enää kutsua. Ainakaan kaikkia ne eivät koske.

      Esimerkiksi julkinen terveydenhuolto on ajettu niin alas, että vain köyhistä köyhimmät jättäytyvät sen varaan suljettujen ovien taakse odottelemaan ja ne, jotka kynnelle kykenevät, menevät vaikka viimeisillä rahoilla ja kortti luottopuolella vinkuen yksityiselle. Ihminen ei saa Suomessa enää julkista terveysturvaa eikä vastinetta maksamilleen verorahoille. Jotenkin toisille on langennut vain maksajan osa. En tiedä, onko tämäkään sivistysvaltion tunnusmerkki.

      Poista
    6. Mitä vanhuksiin tulee, niin toki heille kuuluu huolenpito siinä kuin lapsille ja muille avuttomille. Harva vanhus haluaa olla riesana lastensa perheille.

      Vanhus on ikänsä maksanut veroja ja on oikeutettu yhteiskunnan tarjoamaan vanhuuden turvaan terveydessä ja tarvittaessa muussa huolenpidossa. Sitä varten veroja on maksettu. Onhan meillä subjektiivinen päivähoitolakikin, joten miksi ei ole subjektiivista vanhustenhoitolakia? Se on jopa enemmän tarpeen. Kysyn vaan.

      Poista
    7. Samaa haluan myös kysyä. Vaan kuka antaisi vastauksen?

      Jotain tuntumaa niihin asioihin olen saanut omien vahusteni elämän keskellä. Arvosanaksi julkisille palveluille annan K:n (kehno). Mahdollisuus hoitoon ja apuun riippuu paikkakunnasta. Erot ovat isoja.

      Lähimmäisten apu on usein tarpeellista. On ilo antaa apuaan ja läsnäoloaan, ovathan he aikoinaan jakaneet myös huolenpitoa lähimpiään kohtaan.

      Jokainen meistä on maksanut ja maksaa veroja suomalaisen sosiaaliturvan vuoksi. Toisinaan tuppaa julkipuheissa unohtumaan se, että eläkeläiset, kuten myös työttömätkin, ovat yhä veronmaksajia.

      Sosiaaliturva on tärkeä ja hyvin tarpeellinen asia.

      Poista
    8. (jatkuu)
      ”Hilu, kyllä totuus on se, että toiset kartuttavat sitä yhteistä kakkua enemmän kuin toiset, ja toiset sitten taas kuluttavat sitä enemmän kuin toiset. Totuus on myös se, että näitä palveluja ei aina oikein palveluiksi voi enää kutsua. Ainakaan kaikkia ne eivät koske.”

      Totta puhut. Sotekeskustelu on sekavaa ja sen valmistelutyö vaikuttaa kansalaisen silmissä kummalliselta ”hämärähommalta”. Kansalaisliike on toki olemassa: perustulomallia ajava liike. Vaan eipä se vaikuta kansalaisia kiinnostavan, ei edes niin paljon että kansalaisaloite olisi edennyt eduskunnan istuntosaliin. Se on oikeastaan paljon tärkeämpi tasa-arvokysymys kuin avioliittolain uudistus, joka kiihottaa ihmismieliä aivan tavattomasti. Tarpeellinen lakimuutos kuitenkin.

      Suomalaiset eivät ole tasa-arvoisia, heitä ei kohdella tasa-arvoisesti sosiaaliturvaan liittyvissä kysymyksissä. Sosiaaliturva, jos mikä, on ihmisoikeuskysymys.

      Poista
    9. Sosiaaliturva on ihmisoikeuskysymys, kyllä. Usein vaan unohtuu, että sosiaaliturva ei toimi rikkeettömästi, väärinkäytöksiä on ja turhastakin maksetaan, kuten esimerkiksi lasten päivähoidosta vanhemman ollessa terveenä kotona, Samoin leskeneläke on aikansa elänyt tukimuoto. Eivät eronneet ja erotetutkaan saa jättöeläkettä. Sitten on tietenkin niinkin, että tukea maksetaan liian vähän esimerkiksi omaishoitajille ja monisairaille. Koko sosiaaliturva tulisi panna remonttiin samalla lailla kuin Suomen kunnat.

      Sosiaaliturvan lisäksi tulisi kehittää opintoihin kannustavia resursseja, mutta ei samanlaista valtiollista aikuiskoulutusta kuin nyt on ollut, sillä ihmiset ovat kokeneet sen turhauttavan kehnoksi. Vaan sellaista, joissa nuoria ja kotona lusmuilevia tuupitaan valmiisiin koulutuspaikkoihin ja yliopistoihin - koulutushan on ilmaista.

      Poista
  14. Niin - anteeksi että sittenkin kommentoin - niin mika valtarillahan oli... äsh, ei kun henry millerillä oli tämä pienoisromaani. (en muista minkä niminen, enkä googlaa, muistaakseni siinä oli 114 sivua.) tai... joo... "Hymy tikkaiden juurella", sekö se oli, jos oli, ompas kummallinen nimi? (ehkä keksin sen itse?) Siinä kumminkin, jonka muistan, klovni pesi maskia pois naamaltaan - ja itki. Ihmisten huvittaminen on hyvin surullinen juttu.

    Itse - minulla on hyvin heikko itsetunto; just sen takia en tykkää että minua kehutaan - nuorempana ajattelin että jos sanon näin, niin mitä ihmiset siitä sanovat? Siksi yleensä vaikenin. Nyt, kun olen eläkeläinen ja kirmailen laitumella kuin teurastamoautosta pudonnut vasikka, en enää niin kamalasti välitä mitä tai mistä puhun. Puhun mitä puhun. Niin monet muutkin ihmiset puhuvat; se on heidän asiansa. (Niin kuin minun puheeni ovat minun asiani.) Ei tässä, tosiaan - ystävät hyvät, tarvitse enää hävetä sitä ettyä lausuu g -kirjaimen kooksi, tai q -kirjaimen keeksi! Ei todellakaan! (Tai jos tommosia asioita rupee häpeemään niin kyllä sillä ihmisellä on todellisempiakin ongelmia, kuin nämä kirjaimet.) - Vittu, tosiaan, tässä vanhemisessa on hyvätkin puolensa, esim. se, että kehtaa sanoa mitä vaan! Koska... no, niin.

    Ps. Mutta kyllä se aika traumaattista aikaa oli, kun oli nuori. Kun piti jatkuvasti vilkaista (kokovartalo)peilistä, että "kelpaankohan mää tämmöisenä vastakkaiselle sukupuolelle?" Ja kun näytti siltä, että olemus jää valjuksi, kouhi vähän muniaan, että edes housuissa pullottaisi... Varmaan naisetkin, kun niin meikkailevat, ajattelevat asioita samalla tavalla - tietysti kouhimatta muniaan. (Tai mistäs minä tätäkään tiedän?)

    Hmnh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tytötkin kohentelivat olemustaan. Peilin edessä pantiin vanua tissiliiveihin ja katsottiin, että muoto oli muhkea. Siihen aikaan oli muotia vähän terävämmät tissit, joten liiviin kärkeen oli tuputettava fylliä. Nythän tissit muotoillaan pyöreiksi ja heivataan ylös. Yhdellä ystäväni tytöllä, Mäksin saaneella, olivat tissit nostetut melkein kaulaan kiinni. Meinasin sanoa, että höllää hieman, mutta muistin sitten omat vanutissini.

      Poista
  15. "Ihmismieli on ristiriitainen."

    Jos vain voisin, tekisin toisin, ainakin, hetin miten, toivoisin niin.

    (ymmärräthän?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo... (miettii) ... jonkin verran.

      Mutta ikäväkseni en ihan kaikkea.

      Poista
  16. Mutta miten tapahtuu se ihme, jota täällä ja jopa mediassakin on uumoiltu, eli miten lopetetaan verojen maksu? Tai miten sitä edes vähennetään?

    Palkan- ja eläkkeennauttijat sitä eivät ainakaan voi tehdä, koska palkan/eläkkeenmaksaja nappaa sen brutosta sen kummemmin lupaa kyselemättä. Yrittäjä voi sen sijaan edes yrittää jättämällä ennakkoverot maksamatta, mutta kohta verottaja vetää oikeuteen ja konkurssiin.

    Työntekoa vähentämällä verojaan voi pienentää, mutta ei toimi eläkeläisellä. Valtio voi nipsaista eläkkeestä ihan niin paljon kuin huvittaa ja mitään et voi tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmaistyöllä. Eikä eläkkeitä ollenkaan, kenellekään. Sitten loppuisi verojenmaksu palkasta/eläkkeestä, mutta niitä maksetaan myös alvien kautta (alv on mukana mm leivänhinnassa).

      Poista
    2. Tämän ilmaistyön täytyy olla läppä? Miten työhön kykenemätön tulisi toimeen? Tai vanha ja väsynyt?

      Poista
    3. Tuolla ylempänä joku heitti kehiin perustulon, jota suomalaiset eivät oikein kannata.

      Vaikea kannattaa, kun sitä ei ole kansalle esitelty. Nyt kansa ei tiedä, mitä perustuloon sisältyy ja saako sen työpalkan päälle ilman jyrkkää veroproggressiota. Jäävätkö kaikki muut sosiaaliset tuet (mm. lapsilisä, asumistuki, sairauspäivärahat jne.) pois. Voiko sitä saada elämänsä loppuun, ja eläkkeen päällekin?

      Poista
  17. Hyvinvointivaltion, jollaisen me Suomestakin olemme yrittäneet raskaan verotuksen avulla rakentaa, idea ei ole se, että jokainen saa yhteiskunnan palveluja saman verran.

    Idea on se, että jokainen apua ja palveluja tarvitessaan saa niitä saman verran, asemasta ja varallisuudesta riippumatta.

    Nyt alamme olla tilanteessa, jota olen povannut täälläkin jo monta vuotta: verorahat eivät riitä kunnollisen hyvinvointipalvelun ylläpitoon. Otamme jo nyt joka vuosi ainakin 7 tuhatta miljoonaa euroa velkaa, jotta homma pyörisi.

    Olemme arvovalintojen edessä. 50 miljoonaa lastensairaalaan vai 200 miljoonaa käytettyihin panssarivaunuihin? 100 miljoonaa omille vanhuksille vai 1000 miljoonaa kehitysmaiden valtaapitäville? (Anteeksi raju yleistys, mutta me annamme rahaa myös maille, jotka ostavat enemmän aseita kuin me.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Idea on se, että jokainen apua ja palveluja tarvitessaan saa niitä saman verran, asemasta ja varallisuudesta riippumatta."

      Tuo ei ole meillä toteutunut. Meillä on varallisuus vaikuttanut palvelujen hintaan. Esimerkiksi päiväkotimaksut ainakin minun lapsukaiseni hoitoaikana olivat porrastetut vanhempien palkkatason mukaan.

      Käsittääkseni varallisuus vaikuttaa myös muiden tukien määrään. On tilanteita, joissa vanhusta kehotetaan myymään asuntonsa, jos hänen eläkkeensä ei riitä hoitomaksuihin. Toisin sanoen varallisuus vaikuttaa tukia niukentavasti ja kauniit sanat ovat sanahelinää.

      Sitä paitsi palvelut ovat usein niin luokattoman huonoja, ettei niistä voida puhua palveluina. On vanhainhoitolaitoksia ja sairaaloita, joissa vanhukset pannaan nukkumaan kello 18 eikä anneta enää iltapalaa tai juomista, ettei tule pissahätä, koska kukaan ei tule heitä pissattamaan. Yhä enemmän kuuluu puheita siitä, miten omaiset löytävät vanhuksiaan märistä vaipoista ja nälkiintyneinä, kun hoitajilla ei ole aikaa ruokkia heitä tai taluttaa vessaan. Joissain sairaaloissa vanhuksille ei anneta tarpeeksi voita leivän päälle, vaan tummalla leivällä on mitätön sipaisu rasvaa. Vanhuksilla on usein kuiva suu, ja kuivan leivän nieleminen on vaikeaa. Menkääpä katsomaan johonkin sairaalaan vuodeosastolle, jossa on vanhuksia. Joka kerta kuulee ainakin yhden vanhuksen huutavan apua.

      - nimimerkki itse nähnyt ja kuullut

      Poista
    2. Ideat harvoin toteutuvat käytännössä. Sosialismin idea oli se, että kaikki omistavat kaiken. Käytännössä yhteinen ei ollut kenenkään, eikä kukaan välittänyt mistään.

      Meilläkin on käynyt niin, että maahamme on kehittynyt sossurälssi, joka elää yksinoikeudella kaikille tarkoitetulla tukimekanismilla. Rahaa ei enää riitä sellaisille, jotka yrittävät tulla omillaan toimeen, vaikkeivat tulisikaan.

      Mieluummin minä suuntaisin verorahani ikänsä työtä tehneelle vanhukselle kuin kapakan edessä röhnöttävälle känniselle nelikymppiselle paksukaiselle.

      Poista
    3. Jokainen on kuitenkin tämän maan kansalainen ja vaikka se nelikymppinen kapakkakala saattais ottaa päähän, niin sekin on veronsa maksanut.

      Sehän voi olla vaikka tämä Tuomas Enbuske (hänellähän on ollut yhtenä tärkeänä agendana se, että kapakoista pitäisi saada ostaa viinipullo myös kotimatkalle tai kotiin). Hän maksaa paljon veroja.Jos sitä nyt sattuu sitten horjahtamaan katuojaan, viinipuollo kainalossa, niin heti ollaan nimittelemässä.

      Kannattaa ihan ensiksi miettiä ja laskea kuinka paljon on saanut itse nauttia/nauttii sosiaaliturvasta. Ja mitä kaikkea siihen kuuluu, mitä kaikkea se kattaa. Saattaa yllättyä.

      Ihmisiä ei voi jakaa eri leireihin, joissain kaikille yhteisissä asioissa. Tyyliin: sinä saat maksuttoman peruskoulu paikan, mutta sinä et, tai: sinulle Kela korvaa nämä lääkkeet mutta tuolle toiselle ei, tai: sinun yliopisto-opintojasi valtio tukee 85%:sti mutta tämän toisen opintoja se tukee vain 10%:sti.

      Sivistykselliset perusoikeudet on helppoja kaikkien hyväksyä. Ne ovat hyvin konkreettisia asioita.

      Sosiaaliturva on hankalampi, koska se on hyvin laaja ja monimutkainen. Erilaisia etuuksia ja tukia on satoja (tarkkaa lukua ei ole esittää). Useimmat eivät tiedä mistä puhuvat kun puhuvat sosiaaliturvasta, tai niin sossurälssistä. Pelkkää suunpieksentää!

      Osa tuista tulee niin automaattisesti (esim kelakorvaus kun käy yksityisellä hammaslääkärissä tai lääkekorvaus kun haemme lääkkeitä apteekista) ettemme edes huomaa niitä. Ne vain ovat olemassa, vaikkemme niitä ajattele.

      Ne kuuluvat kaikille. Sossurälssistä puhuttaessa toidennäköisesti kuitenkin tarkoitetaan toimeentulotukea ja/tai asumistukea hakevaa ihmistä. Usein aikuista ihmistä joka on heikoilla jäillä.

      Samantien unohtuu, että kaikki 1950-luvulla ja sen jälkeen syntyneet, jotka ovat saaneet Kelan maksamaa opintotukea, ovat myös saaneet asumislisää (asumistukea). Sossurälssiä siis?

      Suomessa ei ole yhtään sellaista kansalaista, joka tulisi vain "ihan omillaan toimeen" eikä olisi käyttänyt yhteisen kassan varoja. Se on silkkaa itsepetosta, jos sellaista alkaa väittämään.

      Jos työttömiä tarkoitetaan, sossurälssillä, niin en ole vielä tavannut ihmistä, joka olisi ollut koko työikäisen elämänsä ajan (16-63v.) ollut ainoastaan ja vain työtön. Työssäollessa jokainen on maksanut veroja (siis sitä sosiaaliturvaa). Jos sossurälssillä tarkoitetaan sairaita tai vammaisia, niin silloin voi kysyä nimittelijältä, että mitä hän näille ihmisille oikein tekisi?



      Poista

    4. "Suomen perustuslain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lisäksi jokaisella on oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella. Julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä sekä tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. "

      Jos tähän haluaa muutoksen, on ryhdyttävä vaatimaan muutosta perustuslakiin eikä nimiteltävä sossurälssiksi "niitä toisia".

      Poista
    5. Anonyymi, olen vähän kyllästynyt tähän sinun lauselmaasi, jonka tuot lähes jokaiseen keskusteluun: "Kannattaa ihan ensiksi miettiä ja laskea kuinka paljon on saanut itse nauttia/nauttii sosiaaliturvasta. Ja mitä kaikkea siihen kuuluu, mitä kaikkea se kattaa. Saattaa yllättyä."

      Yksityisen lääkärin Kela-korvaus on pieni ja nythän senkin poistamisesta on keskusteltu. On havaittu kuitenkin, että sen poistaminen ajaisi tavalliset keskituloiset ihmiset julkisen puolen jonoihin. Nythän yksityispuolella käy yhtä lailla köyhää ja rikasta, kun julkinen puoli ei pelaa. Erikoisesti lapsia käytetään vakuutuksen turvin yksityisellä.

      Kyllä ihmiset veronsa mukisematta maksavat, mutta siitä ei päästä mihinkään, että Suomi on maailman korkeimpia veromaita, eli kyllä niihin lääkkeisiin se Kela-korvaus tuleekin saada, jotta veroilleen saa edes jostain vastinetta. Ei siitä tarvitse polvilleen langeta ja valtiota kiittää.

      Mitä tulee koulutuksen ilmaisuuteen, se on kakkapuhetta. Vain peruskoulutus on ilmaista lukiota lukuunottamatta, sillä jo kirjat maksavat tuhansia euroja - oli joku laskenut. Sama koskee ammattiin opiskelua ja korkeakouluopiskelua, joita varten opiskelija joutuu vuokraamaan asunnon, ja elättämään itsensä opiskelun aikana.

      On tunnettu tosiasia, että jo meikäläisen nuoruudessa kouluttamattomat duunarit rakensivat taloja jo nuorina, kun taas opiskelijat samanikäisinä maksoivat opintolainojaan takaisin ja asuivat pitkään vuokralla kerrostalojen pienissä asunnoissa. Koulutus köyhdyttää ihmistä.

      Anonyymi, en usko, että tässä kukaan suomii heikoimpien ihmisten sosiaaliturvaa. Ei se, että sosiaaliturvaa arvostelee, tarkoita sitä, että se tulisi ottaa kokonaan pois. Löysät pois - siitä on kyse. Jos kerran koulutuksessa ja terveydenhoidossa ja kuntataloudessa yleensäkin on löysiä, niin miksi sosiaalitukiviidakkoa ei saisi tarkistaa? Ei se mikään koskematon automaatti ja pyhä lehmä ole.

      Poista
    6. Anonyymi ei näköjään tiedä, että opistotuki ja opiskelijoiden asumistuki tulivat vasta 90-luvulla. Silloin 50-luvulla syntyneet olivat jo yli nelikymppisiä, veronmaksajia parhaassa iässä.

      Komppaan Iinestä ja uskallan väittää, että olen maksanut veroja paljon enemmän kuin saanut yhteiskunnalta yksilöön kohdistuvia etuja. Edelleenkin maksan veroja keskimääräistäe enemmän, mutta mitään ykslilöetuja en näin äkkiä keksi saavani... Sanopa yksi, joka on jotain muuta kuin yleistä infrastruktuuria.

      Muutenkin keksimäni "sossurälssin" idea oli aivan muu kuin potkia oikeasti köyhiä ja syrjäytyneitä, esim. vanhuksia. Näistä emme vain voi oikein puhua numeroin, sillä ne pidetään salassa. Sossurälssi on kuitenkin olemassa. Minkäs minä sille mahdan.

      Poista
    7. Opiskelin 1980-luvulla ja kyllä vain opintotukeeni kuului asumislisä.

      ***
      Mikähän tämän asian myöntämisessä oikein kiikastaa? Että kieltäytyy myöntämästä olevansa ihan samalla sosiaaliturvakaukalolla kuin aivan jokainen suomalainen.

      Sosiaaliturva avittaa jokaista alle 30-vuotiasta runsaskätisesti. Ne, jotka ovat duunissa, maksavat veroja. Kantavat apetta siihen yhteiseen kaukaloon, josta jokainen käy hörppimässä sen minkä tarvitsee.

      Karkeasti laskettuna suomalainen käyttää julkisia varoja ensimmäisen kolmenkymmenen vuoden aikana vähintään noin 400.000 euroa (siinä on syntymästä lähtien lapsilisät, terveydenhoito, päivähoito, varhaiskasvatus, peruskoulu, lukio/ammattikorkeakoulu, yliopisto, harrastukset). Peruskoulun todellinen kokonaishinta on noin 100.000 euroa. Toisen asteen opiskelupaikan todellinen kustannus (julkinen tuki) on noin 12.000 euroa/vuosi/opiskelija. Yliopisto-opintojen opiskelupaikan kustannus vaihtelee, mutta julkista tukea siinä on yli 90%. Oppilaitoksilla on omat oppilaitoskirjastonsa. Yliopistojen kirjastoja saa käyttää kuka tahansa.

      Enpä tiedä kuinka monella suomalaisella vanhemmalla on sellaisia summia ja omaisuuksia taskussaan? Sen lisäksi pitäisi olla koti. Ja pitäisi kyetä maksamaan myös omaan elämiseensä kuuluvat menot. Kuinkahan moni hoitaisi kaikki sairautensa yksityislääkärillä ilman kelantukia tai sairaspäivärahoja tai kelan lääkekorvauksia?

      Mielelläni osallistun maksamalla veroja, mutta en kuuntele kitinöitä: ”kun maksamilleen veroille ei saa mitään vastinetta” tai marinoita siitä, että täällä eläisi joku ”sossurälssi” jota kunnon ihmiset elättävät. Kun narisija useimmiten kuuluu siihen joukkoon, jonka peruselämää tuetaan hyvin runsaasti yhteisestä kukkarosta.

      Käväisy kirpputorilla kertoo, mistä kamasta luovutaan. Vauraan keskiluokan kulutustottumukset ja elämäntapa on hyvin esillä kirpputoreilla. Siellä on aivan käyttökelpoista kamaa ja kalliita merkkivaatteita, laitteita ja leluja ja helyjä, niin paljon, että huimaa. Siksi suomalaisella köyhälläkin on merkkivaatteet yllään, ei siksi että ”se saa sossusta vaaterahaa merkkikuteisiin”.

      Poista
    8. Kuulehan anonyymi, ammut nyt vähän väärää ikäpolvea noilla kaikenkattavilla sosiaalituillasi. Nykyajan jarkkotontit ja oskupajamäet saavat ehkä tuonkaltaista tukea, jota esität, mutta eivät suuret ikäluokat eivätkä ehkä hieman heidän jälkeensäkään tuleet todellakaan tiedä yhtään mitään esimerkiksi asumistuesta ja opintotuista.

      Suurin osa- ellei peräti kaikki - on opiskellut opintolainoilla, ja osa vieläpä vanhempien takaamilla ennen kuin valtion takaamat lainat tulivat. Voin kertoa sinulle, että eivät valtion takaamat opintolainat ole yhtään kevyempiä maksaa takaisin kuin henkilötakauslainat. Joka penni oli maksettava korkoineen, ja se totisesti tuntui. Jostain juuri luin, että nykyaikana moni nuori jättää opintolainansa maksamatta takaisin. Tämä minusta on kummalllista, kun ottaa huomioon, että nykyään on myös opintotuet.

      Luulen, että jos jokin kismittää vanhempaa polvea, se on juuri tuo itsestäänselvyys, jona nykyihmiset kaikkia tukia pitävät ja parkuvat suureen ääneen niiden pienuutta. On myös niin, että suuret ikäluokat alkavat olla työnsä tehneitä, ja on tilinteon hetki. On ehkä järkyttävää huomatakin, että käteen ei jäänytkään juuri mitään, vaikka nuoremman ikäpolven mukaan ollaan ahne rasvatulppasukupolvi. Se mitä on, on useimmilla asunto ja ehkä edelliseltä polvelta peritty kesämökin rämä. Ja nekin uhkaavat nyt mennä valtiolle vanhuuden hoidon korvauksena.

      Poista
    9. Lisäänpä vielä. Moniko tulee ajatelleeksi "hyvätuloisten" taloudellista osaa perin pohjin ja rehellisesti. Kun sait palkkaa vaikkapa 3.000 (summa hatusta vedetty) euroa bruttona, maksoit siitä hyvätuloisena veroa 1400 euroa. Kun sinulla oli tuosta sitten vielä opintolainan lyhennys, vuokra, ruoka, päiväkotimaksu korkeinta luokkaa, sähköt ja vedet, vaatteet, terveys ym, voi kuvitella, paljonko jäi rasvatulppia muodostamaan. Suurimman osan lohkaisivat siis verot.

      Eli, jos lasken tuon kaavan mukaan raakaesimerkin niin että veroprosenetti pysyy kuta kuinkin samana, esimerkin kuviteellinen henkilö tulee maksaneeksi 40 vuoden työuran aikana verona omasta palkastaan 672.000 euroa. Esimerkki on raakaversio, siinä ei ole otettu mitään huomioon. Suuntaa se kuitenkin antaa siitä, miten tuet ja verot kohdentuvat ihan oikeasti.

      Poista
    10. Anonyymi toteaa väittäessään "kaikkien" käyvän tasaveroisesti ryyppäämässä yhteiskaukalosta näin: "Enpä tiedä kuinka monella suomalaisella vanhemmalla on sellaisia summia ja omaisuuksia taskussaan?"

      Tässä päästään matematiikkaan ja numeroihin, jotka tuntuvat joukko-oppisukupolvella olevan aika hakusessa:

      Jos suurimmalla osalla kansalaisista ei ole varaa kustantaa osuuttaa hyvinvointivaltion menoista, niin kuka ne sitten kustantaa?

      Valtioko? Mutta kun se valtio olemme me. Yksin meillä ei olisi varaa tähän elintasoon, mutta kun meitä on viisi miljoonaa samanlaista tyhjätaskua, niin sitten onkin varaa?

      Sossurälssi-urputukseni lähti siitä, että sinne yhteiskaukalolle ei sovi hörppimään, kun siellä on tungokseen asti heitä, joille se on vakiintunut elintapa.

      On silmien sulkemista väittää, ettei tällaisia vapaamatkustajia olisi ja lisää tulisi.

      Poista
    11. Iines,
      En ole käynyt peruskoulua vaan maksullista oppikoulua. Peruskoulu tuli asteittain 1970-luvulla. Siitä lähtien koulunsa aloittaneet ovat saaneet noin 100.000 euroa seitsemänvuotiaina. Tai vanhempien elämää helpotettiin tuolla summalla. Päiväkotisysteemitkin tulivat samoihin aikoihin. 1980-luvulla sosiaaliturva oli kaikkein pulleimmillaan, silloin lapsiperheellisillä, eikä monilla muillakaan ollut suurta hätää. 1990-luvun talouslama kohtelikin sitten todella kaltoin hyvin monia.

      Olen maksanut opintolainani, mutta enhän minä (eikä kukaan muukaan) ole maksanut todellisten kulujen mukaan yliopisto- tai muista opinnoista. Olen opiskellut 1980-luvulla ja 1990-luvulla ja myös 2000-luvun puolella.

      Yliopistoja on aina tuettu valtion kassasta, niin kauan kun niitä on tässä maassa ollut. Eivät ne ole koskaan olleet yksityisiä opinahjoja, mutta ehkä niistä vielä tulee, mistäpä tästä tietää. Valtion tuen määrä on vain vaihdellut.


      Tapsa,
      ”Anonyymi ei näköjään tiedä, että opistotuki ja opiskelijoiden asumistuki tulivat vasta 90-luvulla. Silloin 50-luvulla syntyneet olivat jo yli nelikymppisiä, veronmaksajia parhaassa iässä.”
      Olen syntynyt 1950-luvulla. Yhteen kymmenlukuun kuuluu kymmenen vuotta. Kotoa poismuuttanut opiskelija olin 1980-luvulla ja sain asumislisää opintotuessani. Se on fakta. Otin myös opintovelkaa.

      Kukas sinusta on vapaamatkustaja? Etkö tosiaankaan ole hörppinyt yhteisestä kaukalosta yhtikäs mitään? Ihan olet omillasi tullut toimeen? Et ole sosiaaliturvasta saanut palan palaa etkä mistään muustakaan julkisesta palvelusta? Ei pala edes katulamppu sinulle, kun hyvin hoidetulla kadulla kuljet. Ihan on ite rakennettu elämä, eikä siihen ole koskaan muita ihmisiä tarvittu.

      ”Sossurälssi-urputukseni lähti siitä, että sinne yhteiskaukalolle ei sovi hörppimään, kun siellä on tungokseen asti heitä, joille se on vakiintunut elintapa. On silmien sulkemista väittää, ettei tällaisia vapaamatkustajia olisi ja lisää tulisi.”

      Kerro yksi, todellinen vapaamatkustaja? Siis todellinen, ei fiktiivinen henkilö. Kuka hän on? Missä ihmeessä hän on?

      Minusta vapaa matkustaja on sellainen ihminen joka ei tunnusta sosiaaliturvakaukalolla käyntiään vaan on kuin kaappijuoppo – juo salaa. Julkijuopot ovat rehellisempiä.

      Sanoit, että 1990-luvulla 1950-luvulla syntyneet olivat parhaimmassa työiässä. Joka viides työikäinen oli työtön silloin.

      Mistähän syystä oli työttömiä niin paljon? Ihan vaan siksikö, että yks kaks haluttiin vain oleilla kotona? Ollakseen vapaamatkustajina? Minulla oli töitä, mutta monilla ystävistäni ei ollut. Monia niin kovia kohtaloita, että niitä ei ole vielä edes kirjallisuudessa kirjoitettu auki.

      Voi jumalanpyssyt, mimmoista ajattelua. Mitähän sinä ajattelet tämän päivän työttömistä? Että ihan ehdoin tahdoin on jääty, ihan on omasta halusta työttömiksi? Täytyy nyt sen verran valistaa, että 1950-1960 luvulla ja sen jälkeen syntyneistä suurin osa on joutunut luopumaan pysyvistä ja normaaleista työsuhteista. Ja työpaikoistakin. Niistä on aika hyvin päästy eroon viimeisen kymmenen vuoden aikana, eikä uusia ole syntynyt.


      Poista
    12. Anonyymi, ilmeisesti tuo mainitsemasi 100 000 euron summa sisältää kaiken sen, mitä nykylapsi tulee synnytyksestä lähtien seitsemänvuotiaaksi asti maksamaan yhteiskunnalle? Näin ainakin lauseesi merkitys kieliopillisesti on.

      Mistä tuo summa koostuu ja mistä tieto on peräisin? Päiväkotihoito maksaa Wikipedian mukaan lasta kohden yhteiskunnalle 10 000 vuodessa, eli jos lapsi on viitisen vuotta päiväkodissa, siitä muodostuu puolikas sadasta tonnista. Tuleeko loput seuraavista: Lapsilisät? Synnytys? Neuvolasysteemin maksu? Katuvalojen palaminen?

      Täytyy kuitenkin huomata, että ihminen maksaa myös noista palveluista itse osan. Esimerkiksi päiväkotimaksut voivat olla vanhemmille noin 10 000 euroa vuodessa, ja synnytyslaskukin on jonkinmoinen.

      Tästä ihmisen hinta yhteiskunnalle sitten halpeneekin. Peruskoululainen maksaa yhteiskunnalle vuodessa enää 6 600 euroa. Tästä muuten sivumennen sanoen huomaa, missä säästökohde on: päivähoidossa, sieltä tulee suurimmat säästöt. Subjektiivinen päivähoito pois, tarpeenmukainen riittää.

      Luulen, Anonyymi, että tässä keskustelussa halutaan nyt kuitenkin puhua niistä sosiaalimenoista, jotka eivät kuulu kaikille yhteiseen infrastruktuuriin - lainaan Tapsan ilmaisua - luonnollisena osana. Sinun kannattaa nyt miettiä tätä eikä toistaa noita kaikille yhteisiä juttuja!

      Esimerkiksi syrjäytynyt nuori maksaa nopeasti yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa:

      Olisiko näille ja vastaaville infrastruktuuriin kuulumattomille menoille muuta vaihtoehtoa kuin pyöräyttää maksuautomaatti käyntiin?

      Poista
    13. Korjaan tuon päiväkotilaskun: se tupsahti tähän väärästä kohdasta muistiinpanojani. Oikea summa on tietenkin noin 2 500 euroa vuodessa ja viisivuotiskaudelta 12 500 euroa - eli se pois tuosta 50 000 eurosta, jonka lapsen päiväkotihoito yhteiskunnalle viidessä vuodessa maksaa.

      Poista
    14. Tuo satatonnia oli karkea heitto julkisesta tuesta oppivelvollisuusikäisen hoitoon ja kasvatukseen. Siihen kuuluu monenlaista.

      Hyvä niin. Olen sen puolella, että näin tulisi olla jatkossakin.

      Todella tarkka hintalappu ei ole niin tärkeä vaan se, että "niiden muiden" ja "toisten" sohiminen on minusta tarpeetonta, kun puhutaan yhteiskunnan kädenojennuksesta (olkoonpa kyse sosiaaliturvasta tai sivistyksellisistä oikeuksista).

      Yhteiskuntamme rakentuu niin, että olemme riippuvaisia toinen toisistamme, hyvin monimutkaisilla rahansiirroilla. Kaapista ulostulleet veronmaksukielteiset eivät näe koko kuvaa. Eivät halua nähdä sitä kuinka riippuvaisia myös he ovat tästä "sosiaalivaltiosta". Eihän Björn Wahlrooskaan pärjää omillaan vaan on anonut ja saanut useiden satojentuhansien maataloustuen?

      Tiedän nuo luvut: "syrjäytynyt nuori maksaa näin ja näin paljon". Onhan tästä asiasta puhuttu julkipuheissa yli kaksikymmentä vuotta, kuten vanhustenhoidostakin on puhuttu ja jauhettu. Kyllä tähän maailmaan puhetta mahtuu. Ja tiedän, että todellisia tekoja ja tekijöitäkin näillä elämänalueilla on.

      Mutta onko tuo nyt mikään varsinainen uutinen? Se, että iihmisyhteisön jäsen, yhteiskunnan ulkopuolelle/sivuun/marginaaliin työnnetty/ sinne ajautunut / sinne juuttunut kansalainen NN ei tuota yhteiseen kassaan varoja vaan ainoastaan menoja. Ei. Se ei ole uutinen, siinä ei ole mitään uutta. Me kaikki tiedämme sen.

      Työttömyys kuuluu taloussysteemiimme. Sitä ei voida koskaan täysin hävittää. Osa ihmisistä potkitaan ulos. Jos poliitikot uskaltaisivat puhua totta, he sanoisivat: Me rakennamme yhteiskuntaa jossa on aina työttömyyttä, jossa kaikki eivät tule koskaan saamaan työpaikkaa missä voisi olla koko työuransa ajan.

      "Puhutaan sosiaalimenoista, jotka eivät kuulu kaikille yhteiseen infrastruktuuriin luonnollisena osana. Sinun kannattaa nyt miettiä tätä eikä toistaa noita kaikille yhteisiä juttuja!"

      En ihan ymmärrä mitä näillä sanoilla tarkoitetaan, mutta yritänpä ajatella niitä.

      Poista
    15. Anonyymi ampuu nyt sellaisella vimmalla rakentamiaan olkiukkoja, ettei kannata päätään nostella.

      (Huomautan kuitenkin, etten saanut yhteiskunnalta omiin opiskeluihini penniäkään tukea. Sen sijaan sain valtion takaamaan opintolainani, koska ilman takaajaa ei työläispoika silloin lainaa olisi saanut. Lainan maksoin tietenkin korkoineen pois.)

      Mutta muuten keskustelu karkaa käsistä. Kun minä puhun yhteiskunnan vapaamatkustajista, niin anonyymi puhuu katulampuista.

      Anonyymi kaipasi yhtä yksilöityä esimerkkiä vapaamatkustajasta. No, esim. tässä: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288607346465.html

      Tosin nämä passivoituneet nuoret ovat vain pieni osa hyvinvointivaltion väärinkäyttäjistä. En viitsi osoitella muita, koska seuraavaksi anonyymi varmaan alkaisi hutkia leimoja.

      Mutta toisin kuin anonyymi kuvittelee, en hyökkää hyvinvointivaltiota vastaan. En hyökkää myöskään vähäosaisia vastaan. Hyökkään järjestelmän väärinkäyttäjiä vastaan.

      Anonyymi siis väittää, ettei sellaisia ole olemassakaan, ei yhtä ainoaa!


      Poista
    16. En väitä. Laitat nyt sellaisia sanoja suuhuni joita en ole sanonut. Vaikuttaa siltä, että meillä on jonkunsortin näkemysero sosiaaliturvasiassa.

      Keskeinen kysymys lienee: Miten sosiaaliturva pitäisi järjestää?

      Yhdysvalloissa ei ole vielä tähän päivään mennessä saatu aikaiseksi kaikkia kansalaisia koskevaa sosiaaliturvaa. Sen sijaan muutamissa nopeasti kehittyvissä afrikkalaisissa valtioissa, esim Tansaniassa, on kokeiltu perustulomallia. Kokeiluista on saatu vain hyviä kokemuksia. Euroopan Unionin alueella perustulomalli on vasta vireillä, niin koko EU:n tasolla kuin kansallisvaltiotasollakin. Sen toteutumiseen voi mennä useita vuosia, mutta arvelen että se lopulta toteutuu myös meillä, tavalla tai toisella.

      Tapsa, on tosiasia, todempaa todellisuutta se, että Suomessa on paljon enemmän sosiaalietuuksien alikäyttöä kuin niiden varsinaista tai tahallista väärinkäyttöä.

      Jos sinä koet ettet ole koskaan saanut viipaleen viipaletta suomalaisesta sosiaaliturvasta, niin kyllä sen täytyy tuntua todella katkeralta. Otan osaa.




      Poista
    17. Tapsa: "Anonyymi kaipasi yhtä yksilöityä esimerkkiä vapaamatkustajasta. No, esim. tässä: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288607346465.html"

      Vain näistä asioista täysin tietämättömät uskoivat tähän satuun. Sen tekijäthän myönsivät myöhemmin sen keksityksi tarinaksi. Huomaa kyllä kuinka kuutamolla suurin osa suomalaisista on sosiaaliturvasta puhuttaessa. Ei kannattaisi avata suutaan ellei todella tiedä asiasta jotain.

      Tällä sadulla oli ainoastaan tarkoitus tehdä vahinkoa. Heille jotka joutuvat hakemaan näitä kaikkein pienimpiä sosiaalietuuksia. Sosiaaliturvassamme on satoja erilaisia etuuksia. Tämä opiskelijapoikien satu keskittyi kolmeen viimesijaiseen etuuteen: työttömyysturva (te-keskus, kela, työttömyyskassat), toimeentulotuki (sosiaalitoimi), asumistuki (kela).

      Valheeksi sen paljasti mm nämä muutamat faktat:1. Toimeentulotukea (sosiaalitoimi) ei myönnetä ellei ole ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi (te-keskus) ja tee työnhalusuunnitelmaa (te-keskus, sosiaalitoimi) sekä toteuta sitä 2. työttömyyskorvausta (työttömyyskassat, kela) voi hakea vasta sen jälkeen 3. Työmarkkinatuki (kela) on harkinnanvarainen etuus, se haetaan aina jälkikäteen. Harkinnanvaraisuus tarkoittaa sitä, että sitä ei aina myönnetä.. Ellei hae aktiivisesti töitä työttömyysturvasta leikataan 20% – 40% 4. Työmarkkinatuesta maksetaan 20%:n tulovero. 5. Toimeentulotuki (sosiaalitoimi) maksetaan jälkikäteen ja on myös harkinnanvarainen tuki. Sitä kutsutaan viimesijaiseksi tueksi. Sitä ei myönnetä useaksi kuukaudeksi kerrallaan. Haku on erittäin työläs ja edellyttää monien dokumenttien esittämistä 6. Yleisellä asumistuella (kela) taas on aivan omat perusteensa. Asumistukeen hyväksytään vain tietty neliömäärä, siihen vaikuttaa mahdollinen muu omaisuus ja tulot ja mahdolliset velat. Nämä perusteet löytyvät aika hyvin Kelan sivuilta. Sekin maksetaan aina jälkikäteen.

      Poista
    18. Anonyymi, noita "karkeita heittoja sadastatonnista" ei kannattaisi asiallisessa keskustelussa tehdä, vaan esittää mieluummin luku, jonka jokin luotettava taho on todennut. Ne syövät uskottavuutta muiltakin osin.

      Tämä keskustelu menee nyt turhaksi, koska tässä ammutaan tykillä kärpäsiä. Kukaan ei ole kiistänyt verojen maksun ja sosiaaliturvan tarvetta ja määrää. Tottakai tarvitaan rakenteissa oleva (viittaan katulamppuihin ja vaikkapa terveydenhuoltoon) perusturva jokaiselle. Siitä ei ole kahta sanaa. Se on itsestäänselvyys, ja jokainen kyllä tietää nämä asiat. On turhaa suunpieksentää puhua niistä - samalla se on aliarvioivaa.

      Sen sijaan aina voidaan keskustella sellaisista sosiaalituista, jotka eivät kuulu yhteiskunnan perusturvarakenteisiin, vaan ne ovat tilannekohtaisia ja vain osaa koskevia. Tällainen on vaikkapa mainitsemani syrjäytyneen nuoren tilanne, 1,2 miljoonan hinta per nuori. Sen sijaan, että tehdään jatkossa tapahtuvasta maksatuksesta automaatti, voitaisiin tehdä jotain konkreettisempaa, joka auttaisi syrjäytynyttä eikä tukisi kurjuuden jatkumista. Ellei muutoin terve nuori ymmärrä itse koulutuksen tärkeyttä, hänet pitää velvoittaa siihen tai lakkauttaa tuki.

      Kun lukee mitä tahansa köyhyyskertomusta, vaikkapa Köyhän lokakuuta, köyhyys koskee aina ihmisiä, joilla ei ole koulutusta ja jotka eivät itse kykene katkaisemaan tätä kierrettä, vaan ajautuvat vaihtoehtojen vähyyden vuoksi entistä suurempaan kurjuuteen. Kun kerran Suomessa on ilmainen koulutus, syrjäytyneet terveet on työnnettävä koulutukseen vaikka sidottuina. Ei voi olla estettä, jolla ihminen kieltäytyy osallistumasta yhteiskunnan rakentamiseen. Jos kieltäytyy, tulkoon toimeen omin nokkinensa.

      Poista
    19. T: "Hyökkään järjestelmän väärinkäyttäjiä vastaan. Anonyymi siis väittää, ettei sellaisia ole olemassakaan, ei yhtä ainoaa!"

      A: "En väitä. Laitat nyt sellaisia sanoja suuhuni joita en ole sanonut."

      (A aiemmin): "Kerro yksi, todellinen vapaamatkustaja? Siis todellinen, ei fiktiivinen henkilö. Kuka hän on? Missä ihmeessä hän on?"

      No, ellet ihan väitä, niin et ainakaan usko väärinkäyttäjiä ja vapaamatkustajia olevan.

      Mutta uskosi sosiaaliturvajärjestemämme oikeudenmukaisuuteen on ihailtavaa. Jos se on puoliksikaan noin tarkka ja tiukka kuin esität, lupaan lopettaa asiasta urputtamisen.

      Mutta onko se? En usko.

      Toinen ja tärkeämpi asia on sitten se, etteivät verorahat riitä edes tämäntasoiseen hyvinvointivaltioon. Mistä siis leikataan?

      Tansanian perustulomalli voi olla hyväkin, mutta olemme me sitäkin tukeneet muutamalla sadalla miljoonalla. Muista, että meitä ei tue eikä tule tukemaan kukaan. Hyvä jos saamme edes velkaa.

      Poista
    20. Voi voi, olemme niin tositosikovin yksin, aina ja kaikkialla. Uskokaa, tai olkaa uskomatta, yhtenäistä, yhtä ainoaa Suomea tahi suomalaisuutta ei ole olemassa. Ei sitä ole koskaan ollut. Koetetaan pärjätä, edes keskenämme, omien kanssa. Se olis jo paljon. Kaikkea hyvää. Itse kullekin.

      Poista
    21. Anonyymi, minusta tuntuu nyt, että puhut voimalla ja volyymilla kommentoijien ohi ja näet heillä kuviteltuja ajatuksia, niitä joita vastaan haluat taistella. Tällaisia oletusajatuksia kutsutaan olkinukeiksi, etenkin, jos sitten jatkokeskutselu perustetaan niiden varaan.

      Tässäkin suuntat sanasi ihmiselle, joka on esittänyt mm. mielenkiintoisia teorioita suomalaisten juurista ja alkukodista, joka ei suinkaan sijaitse hänen omien tai sukulaistensa jalkojensa alla. Jos tämän asian tajuaa, ei voi ylipäänsä ajatella niin, että on vain yksi ja ainoa suomalaisuus ja on aina oleva. Oikeastaan sinun sanasi kertovat enemmän sinusta kuin itse asiasta. En sano tätä pahalla, mutta asiakeskustelun pitää pohjata sanottuun, ei rivienväliseen tulkintaan ja olettamiin.

      Poista
    22. Suomalaisia oligarkkeja, kuten Björn Wahlroos, tuskin voi laskea vapaamatkustajiksi. Mutta entä nhl-kiekkoilijat ja formulakuskit? Eikö siinä olisi parempi esimerkki, kuin joku henkisesti vammautunut nuori pöljäke? Tai suuryritykset, jotka maksavat veronsa jonnekin muualla. Eikö vapaamatkustajien kuningas ole Stephen Elop, joka tuli näki ja voitti, mutta valtion verokertymä romahti, henkilökohtaisesti tuskin osallistui yhdenkään katulampun ylläpitämiseen. Entä Google ja Yandex, jotka saavat jumalattomasta sähkönkulutuksestaan jumalattomat alennukset valtiolta, tuleeko vastaavia tuottoja? Entä ylimitoitetut eduskuntamme, Suomen pankki ja ministeriöt?

      Minä olen itse noudattanut neuvoa "joka ei työtä tee, sen ei syömänkän pidä". Mutta sen olen pystynyt pitämään vain, koska minulle on töitä vielä riittänyt. Jumala armahda, että kuolisin ennen eläkeikää tai työttömäksi joutumista, siihen en halua joutua.

      Koulutus ei sekään enää takaa mitään. Suuri osa koulutuksesta on sitä paitsi pelkkää höpöhöpöä, tilastojen kaunistelua ja rahan kyltymätöntä vetämistä koulutusyhtymien fikkaan. Eiköhän meillä jo saatana ole tarpeeksi kokkikoulun ja viipperänrakentajan ammattitutkinnon omaavia.

      Poista
    23. Elopin palkasta tuli toki verotuottoja, mutta väitän äijän kokonaistuloksen olleen vahvasti negatiivinen. Nokian putoaminen oli ehkä väistämätöntä, mutta pitikö vapaamatkustaja ja microsoftin desantti palkata?

      Poista
    24. Koko keskisen Uudenmaan vallannut koulutusyhtymä Adulta meni konkurssiin, koska huijasi valtionapuja olemattomin (puuttuvin) perustein ja joutui niitä maksamaan takaisin kymmeniä miljoonia euroja. Monilta muiltakin koulubisneksiltä takaisinperintään on mennyt runsaasti valtiolta kähmittyä rahaa. Vapaamatkustajia?

      Poista
    25. Koulutsyhtymä Adultaa en tunne, mutta yksi ystäväni on ollut pitkään töissä eräässä toisessa koulutusyhtymässä, siis valtiollisessa tai kunnallisessa, ja hän on kuulunut sen johtoryhmään. Tavallista tälle johtoryhmälle on ollut mm. lennähtää Ryanairilla vaikkapa Ahvenanmaalle lounaskoulutukseen, pitämään siis palaveria keskenään. Rahaa on tullut valtiolta ovista ja ikkunoista erilaisiin työvoimakoulutuksiin, juuri niihin, joista työttömät työmiehet eivät omien sanojensa mukaan juurikaan kostu, eivät ainakaan työllisty. Minä voisin sanoa, että vapaamatkustajia ainakin joiltain osin.

      Poista
    26. Kuuluisuutta taannoin saanut Keva, jonka wikipedia sanoo olevan "suomalainen julkisoikeudellinen eläkelaitos", sijaitsee aivan Pitkänsillan kupeessa. Minä kävelen siitä ohi hiipien, ettei sieltä vaan ampaise laumaa vahtimestareita, jotka hätistelevät minut tieheni hohtavien marmori- ja kiiltävien lasiseinien viereltä. Sanovat, että Saddamilla oli aikanaan vastaava palatsi, mutta sitä on myös epäilty: "ei kai nyt sentään ihan vastaavaa."

      Kuinka paljon asiantuntijoita tarvitaan pyörittämään Suomen markkaa? No, ei niitä enää kovin montaa tuhatta tarvitse, kun euroon ollaan siirrytty. Kuinka paljon ihmisiä työllistää eduskunta? Ei niitä enää tarvitse kuin tuhat tai kaksi tuhatta.

      Kuinka monta apulaista tarvitsee ministeriössä töissä oleva apulaisen apulaisen sihteeri?

      Vaikeita asioita, en minä niihin osaa ajatuksellista tolkkua saada.

      Poista
    27. En minäkään tajua, mistä anonyymi keksi, että väittäisin olevan olemassa yhden ainoan aidon suomalaisuuden - puhumattakaan että mitä helevtin tekemistä sillä on tämän väittelymme kanssa?

      Minä puhun tästä Suomi-nimisestä hyvinvointivaltiosta. Kannan huolta sen toiminnasta ja kyvystä huolehtia kansalaisistaan.

      Wahlroosit ja Elopit ovat eri asia. Jos keräätte lynkkaussakkia, niin voin lähteä mukaankin.

      Poista
    28. Suomen selviytymisessä minäkin fokuksen mielestäni pidin, nyt kun taloutemme tukijalka Nokia on katkennut ja paperitehtaiden suunta ei ole häävi.

      Poista
  18. Tapsa osaa asettaa sanansa varovasti, niin, etteivät ne loukkaa ketään. "Olemme arvovalintojen edessä", sanoo tämä kaupallinen konkari, kun taas poliittinen vöyhöttäjä, kuten minä, ärähdän, että syököön karhu poliitikot, jotka eivät osaa tai uskalla tehdä politiikkaa.
    Lastensairaala vs. tankit, vanhusten hoito vs. leopardihattujen hyysääminen ovat arvovalintoja,eli politiikkaa. Poliitikkomme ulvovat kuin yhdestä kidasta, että kaikki on taloutta. Talouden lakien mukaan emme voi tehdä sitä tai olla tekemättä tätä. Ja paskat!
    Puolentoista miljardin syytäminen joka vuosi leopardihattuisten aseostoihin on nimen omaan politiikkaa. Rahojen lapioiminen poliitikkojen riemumatkoihin olympialaisiin ja muihin kissojen ristiäisiin on sekin politiikkaa. Mädätkööt vanhukset vaipoissaan, kun sammuvan kulttuuriministerin kaali kopsahtaa pöytään.
    Joku laski hiljattain (voin muistaa väärinkin), että yksistään poliittisten puolueiden raittiusjärjestöjen ylläpitoon menee vuodessa 730 miljoonaa euroa. Ja onhan tulostakin tullut: enää puolueiden puheenjohtajat sammuvat pöytiin, kenttäväki on raitista kuin tonttujoukko.
    Noita puolueiden piilorahoitukseen perustettuja järjestöjä on tuhansittain, ehkä kymmenin tuhansin, eikä kukaan tiedä, paljonko niihinkin yhteensä menee rahaa.
    Päivän lehti tiesi kertoa jonkun professorilauman laskeneen, että jos Suomi siirtyisi kotimaiseen energiaan, säästyisi rahaa sen verran, kun siinä kuuluisassa kestävyysvajeessa on sitä vajetta. Polttamalla nyt metsiin mätänevää ja kasvua heikentävää harvennuspuuta voimaloiden kattiloissa, ei tarvitsisi tinkiä sosiaalipalveluista eikä nostaa veroja. Mutta kun on tehty semmoinen poliittinen päätös, että ostetaan hiiltä Venäjältä ja öljyä Saudi-Arabiasta, niin puut saavat rauhassa heilua metsissä. Kai viitisen tuhatta metsuria saa työttömyysavustusta 300 euroa kuussa ja talousministeriä vain naurattaa. Sadat kuorma-autot seisovat tyhjän panttina, kun ei metsästä voi kuskata mitään lämpölaitoksiin. Ja kun jostain löytyy kaksi oravan papanaa, pistävät vihreät heti 10 000 hehtaaria parasta metsää käyttökieltoon. Tällä lailla näitä isänmaan asioita nyt ajetaan.
    Minä siis kannatan politiikan palauttamista politiikkaan.

    Nyt kun Ugandaan tuli tämä homostelun kieltävä laki, olisi luullut punaviher-rintamamme huutavan yhteen ääneen vastalauseitaan, marssivan Ugandan pressan palatsin edessä ja vaativat kansainvälisen yhteisön väliintuloa. Meinaan nyt olisi hyvä sauma tehdä seksuaalipolitiikkaa.
    Mutta ei kuulu pihaustakaan sen paremmin Haavistolta kuin Setan porukalta tai Unionin lepakkoluolasta. Tappakoot, saatanan neekerit homonsa, kunhan me saadaan täällä omalle porukalle kirkkohäät! kulkee Suomen setalaisen aatos Kyllä jumalauta on etiikka pinnassa näillä sateenkaarityypeillä, on tottavie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihervasemmisto kunnioittaa lakeja, siitä se vain johtuu. Kun laki vaatii homot tapettavaksi, niin pulinat pois. Maassa maan lailla, kuten he sanovat.

      Poista
    2. Toi ei oo totta, Kolehmainen ja Tapsa. Mutta saahan sitä kai sananvapauden niimiin huudella mitä sattuu.

      Poista
    3. No, en minä noin laajasti argumentoituja puheenvuoroja voi huuteluksi nimittää, Anonyymi. Huutelu on repliikki ilman perustelua.

      Muistan tyttäreni lapsuudesta sen, kun hänen pieni kaverinsa Ville leikki jotakin, ilmeisesti halusi karkkirahaa, muikisti suutaan ja ojensi kouraansa vastaantulijoille ja sanoi että antakaa almuja Ugandan nälkäänäkeville, antakaa almuja Ugandan nälkäänäkeville.

      Eli kyllä Ugandaa autettu on, kun se on lapsenkin mieleen piirtynyt. Nyt olen lukenut vain Yhdysvaltojen ilmaisseen paheksuntansa Ugandan homokiellosta.

      Poista
  19. Kunnioitan syvästi Tapsan vihervasemmistoa kunnioittavaa kantaa. Mutta eikös tämä sama joukko (siis vih-vas) alaleuka väpättäen kiljunut persuuntuneille kansalaisille, että "rasistit", kun ne, siis persuuntulaiset sanoivat, että tänne tulijoiden pitäisi elää maassa maan tavalla? Että ei sais muka tehdä kunniamurhia eikä silpoa lasten pimppuja ja pippeleitä eikä määrätä lasten seurustelusta jne. Kun se on niiden kultsujen kulttuuria. Ihqua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän viittasinkin: persut ja rasistikokkarit ja Urpilainen erehtyivät lainaamaan vanhaa sananlaskua "maassa maan tavalla",

      jolloin vihervasemmiston kellokkaat ryntäsivät sormi pystyssä opettamaan, että ei niin, vaan "maassa maan lailla"!

      Eli he väittivät, että jokainen tulija saa pitää omat tapansa, oli ne hyviä tai huonoja, kunhan vain noudattaa maan lakeja.

      Poista
  20. Siis mikä ei ole totta, Anonyymi? Avaisit vähän. Sekö, että vih-vas kunnioittaa lakeja vai se, että maassa pitäisi olla maan tavalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatteleppa nyt ihan ite, sanos Ruonansuu.

      Poista
    2. Tuon "maassa maan tavalla" kanssa olen samaa mieltä. Mitä lause tarkoittaa, se onkin jo isompi pohdinnan aihe. Pitäisikö siis persujen alistua maan tapoihin ja myötäillä muuta kansaa, joka kuitenkin on meistä yhdeksänkymmentä prosenttia. Jos minut pakotetaan syömään karjalan piirakoita, talkkunaa, ruispuuroa, ruotsalaisia lihapullia muusin kera, meksikolaista tai thai-ruokaa, puhumattakaan intialaisesta, niin silloin tulee stoppi. Puolustan oikeuksiani tarvittaessa kovin ottein: "siin lähtee sit muitaki ukkoloit, pistä se mielees!"

      Poista
    3. Maassa maan tavalla tai maasta pois, kuuluu koko kansanviisaus.

      Kaikkien mielestä se pätee silloin, kun suomalainen muuttaa ulkomaille, mutta kun ulkomaalainen muuttaa Suomeen, se onkin rasismin kanssa flirttailua.

      Poista
    4. Luin eilen Susanna Alakosken Köyhän lokakuuta. Alakoski käyttää kirjassa itsestään ilmausta ruotsalainen, ja teoshan on suomennettu, mitä en heti huomannut. Jäin miettimään, miksi se oli suomalaisen kirjallisuuden sisäisessä kilpailussa, Finlandia-ehdokkaana. Ruotsalaisen kirjoittama.

      Selitys lie kaksoiskansalaisuudessa? Jossain sitten taas luki, että Alakoski on ruotsinsuomalainen. Ymmärrän hyvin, jos Nura Farahin teos kisaa Finlandiasta, sillä Farah on suomalainen, ja teos on suomeksi kirjoitettu.

      Poista
    5. Varmaankin kaksoiskansalaisuus selittää asian. Ruotsiksi kirjoitettuja kirjohan kisassa on aina ollut.

      Kilpailun nimikin on latinaa, toki lähellä ruotsia ja muita indoeurooppalaisia kieliä. Meillä tuo vierasperäisen ihailu lyö läpi kaikkialla.

      Poista
    6. Ruotsinkielisiä ja suomennettuja kirjoja on ollut, mutta ne ovat olleet täällä asuvien Suomen kansalaisten ja suomalaisten kirjoittamia.

      Alakoski on tosiaan ruotsalainen, hän ei nimeä edes kirjassaan itseään ruotsinsuomalaiseksi.

      Poista
  21. Tuosta Markus-sedän laulutaiteesta kukaan ei ole sanonut mitään. Onhan se aika tyrmäävää. Vähän siinä pelottaa, ettei olisikaan huumoria, vaan vetelee ihan tosissaan. "Yksi ruusu on kasvanut laaksossa" on hänen esittämänään kamalampi kuin ikinä voisi mielessään arvailla.

    Internet on näköjään täynnänsä elämään jäänyttä lausetta, jota Markus Rautio tuskin koskaan sanoi. Sitä: "Ja nyt Markus-setä lähtee paskalle!" Minä luulen, että tarina sai alkunsa niinkin vähäpätöisestä tapauksesta, että mikrofoni jäi auki ja eetteriiin livahti: "Ja nyt Markus-setä käy laittamassa naisten vaatteet päälle, meikkaa ja lähtee Sörkan kulmille huoraksi!"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin odotin, että se olisi huomattu. Ovatkohan ihmiset edes kuunnelleet sitä? Kannattaa, se tosiaan on tyrmäävän ihana!

      Tuosta mikrofonijutusta muistan lukeneeni, ettei se olisikaan ollut Markus-setä, vaan joku muu olisi ilmoittanut, että nyt Markus-setä jne. Vaan kenties se oli vain peitetarina.

      Poista
    2. Tätä samaa lauluahan lauleli Petelius televisioissa, joten toki se kaikille tuttu on.

      Poista
    3. Sitä en muistanutkaan. M. A. Numminen on myös tehnyt tästä versionsa, mutta kumpikaan noista ei minun mielestäni vedä kyllä vertoja Markus Rautiolle. Rautiolla on tahatonta komiikkaa, muilla näyteltyä.

      Poista
    4. Tarkistin. M.A.N.(umminen) levytti kappaleen "Maailma se on kuin silkkiä vaan"-nimisenä. Peteliuksen laulamana löytyy "Sain rukkaset", mutta se on aivan eri kappale.

      Göögläillessäni huomasin, että Markus Rautio oli käsikirjoittamassa alkuperäistä Suomisen perhe kuunnelma-sarjaa. Minulle hauska yllätys, koska Suomisen perhe tuli aiemmin minulle mieleen laulustaan. Sekä Suomisissa (vain elokuvina olen nähnyt) että Raution laulussa on ällöteatraalisuutta, joka vain osin selittyy aikakauden tyylillä esiintyä.

      Poista
    5. Minua huvittaa tässä laulussa myös senaikainen ääntämystapa, puheen intonaatio, sävel ja painotus.

      Sävelellä tarkoitan puhumisen nuottia, en musiikin. Se on aivan erilainen kuin tämän päivän puheessa, ja sitä kuulee myös vanhoissa suomalaisissa elokuvissa. Se ilmenee mm. niin, että konsonantit äännetään laiskasti ja painottomasti, loppuhenkosta ei äännetä ollenkaan. L-kirjain äännetään pehmeästi muljauttaen, niin että kielen kärki osuu taaemmas kuin nyt.

      Poista
    6. Kyllä se niin taitaa olla, että Rautiolla painoivat laulussaan(kin) ajan teatterin vahvasti yli menevä, liioitteleva tapa.

      Suomisen perhe oli aivan kaamea porvarillisten fasadien valehteleva kuvaus. Suomisen Ollihan alkoholsoitui myöhemmin pahasti, erotettiin asianajoliitosta, teki petoksia, joutui vankilaan ja teki siellä itsemurhan hämärissä olosuhteissa. Perheen äiti rakastui toiseen naiseen, jätti perheen ja muutti Kööpenhaminaan. Pipsa nähtiin myöhemmin usein roikkumassa Kallion epämääräisimmissä baareissa ja hänenkin päivänsä päättyivät nuorella iällä. Perheen isä alkoi styylaamaan Siiri Angerkosken näyttelemän sisäkön kanssa. Tämä otti täydellisen vallan. Loppuelämänsä isukki eli pelossa ja lähes täysin ilman rahaa, sisäkkö kun piti niistä huolta.

      Kerrotaan Suomisen Ollin viimeisten sanojen olleen, ennenkuin hirtti itsensä sellin lakanoihin: "Eri haljua!"

      Poista
    7. Toki, mutta ei se yksin asiaa selitä. Tuo puhetapa näkyy kaikkialla vanhoissa asiadokumenteissakin, joita on tallessa mm. Ylen Areenalla.

      Ääntämyksen muuttuminen on myös kielitieteellinen asia: tuossa kevyessä ääntämyksessä on ruotsin äännön vaikutusta, sitä tyyliä. Nyt tuo vaikutus on tyystin kadonnut, ja ääntämyksemme on "suomettunut".

      Poista
    8. Entäpä nykynuorisomme kiekuminen? Englannistako se tulee vai paholaisesta?

      Poista
    9. Kiekuminen? Tarkoittanet stadin puheen nasaalista ja falsettiin vetävää puhetapaa, pissistyyliä?

      No eikö se ole vain pieni paikallinen erikoisuus? Näillä lakeuksilla ei minusta kieuta eikä vedetä puhetta nenäonteloiden kautta..

      Poista
    10. Kuuntelepa vaikka Koivulaaksun Danin puhetyyliä, niin ymmärrät mihin viittaan.

      Vai lakeuksilla... etelän lehtoja, rintamaita ja savipeltoja ne ovat.

      Poista
    11. En tunne Dan Koivulaakson puhetapaa enkä miestäkään entuudestaa, joten minäpä otin ja kuuntelin pari pätkää tuubista.

      Mahdoitko tarkoittaa sitä, että miehen puheen intonaatio oli ns. myyjätärtyyliä? Toisin sanoen painotus nousi väliin lauseen lopusssa saman tyyliin kuin kysymyslauseen intonaatio englannissa?

      Poista
    12. Sitäpä juuri. Tosin joku tutkija väitti juuri, että me suomalaiset (keitä lie tarkoittanut, sillä eihän sellaisia olekaan) emme osaa puhua englantia oikealla intonaatiolla.

      Läpätämme vaan kaiken tylsän monotonisesti. Ei sillä tavalla kuulemma saa ketään isketyksikään. Ollaan me surkeita. Ilmankos suomineidot suosivatkin ulkomaalaisia, kun niillä on parempi intonaatio.

      Poista
  22. Kato ko levvee jätkä, varmaan hesasta. Veetään sitä turpaan, ni ei ennee levveile. Miun isukilla on sentään kaheksan hehtaarii mehtee ja peltoo vaik kuin palajon. Ei tänne kylille pitäs tulla levveilemään, lyyvään, että ihira tummuu ja läski paukkuu! Ei sillä ees mitteen mehtee varmaan oo ja ei se mittään luannostaka ymmärrä. Onkohan ees lehmee nähnynnä, saati kannoi tai kukkoloit.Noinkohan ees uskaltasi kättä lehemän persiisseen työntää tai lantaa suuhusa laittoo ko hiukoo!

    VastaaPoista
  23. "Mie budujaan nykyvään stadis, se on hirveen gimis paekka, ko siel on vaatelafkoi iha ältsisti ja baarei joka korttelis, tai kortsus, niinku me stadilaeset pamlataan. Ihan on toesenlaeset meiningit ko Huttusen baaris, eihän siel myyvä ees guinnesii tai päärynäsidukkaa . Mie ko dallaan gartsal, ni mie tsiikaan, et onpas tääl isoi taloi, palajon kunnantalloo tai Kärviäisen k-kauppaa isompii. Mie otan aina viijen litran vesipönikän gartsalle megeen, etten mä kuale. Finnkinos mä käyn tsuukaas leffoi, siel menee vaik mitä ja sielt saa tsdadin parhaat pizza slaissit ja podkornii. Hifki on must ätsiin rälee, eihä meil kotokunnasa oo ees liikasa pelaavaa tiimii. Mut nyt mun täytyy lopettaa, miun spinning-tunti alakee, tsaukkis, moikkui ja terkkui vaan sinne!"

    VastaaPoista
  24. Aika kiva Baabelin sekoitus tuo alempi.

    Savolaespoeka on soppeutunu jonnin verran stadiin, vai mite se männee?

    Tällaisen sekoittumisilmiön totesi kieli-ihminenkin aamutelevisiossa perjantaina. Jotkin muodot lähentyvät toisiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tuo ylempikin hieman kyminvoittoista sekasavoa.

      Kun lankomieheni tuli Kainuun peräkorvesta Helsinkiin, niin muutaman vuoden kuluttua hän jo kertoi olevansa "nati skunti tatista".

      Kielitieteestä vielä: Kuopion torilla on velj'miespatsas, mutta oletteko ikinä kuulleet miten aito kiuruvetinen sen lausuu? Se on ihmeellinen foneettinen taidonnäyte.

      Poista
    2. Noh? Oikein uteliaisuus heräsi!

      Poista
  25. Enhän minä mikään murteiden asiantuntija ole. En malttanut olla laittamatta loppuun vähän jotain länsimurretta. Sinä Iines voisit siitä laittaa esimerkin, sellaisen "määää melkein hukkusin ku jää oli rikkunu järvesä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riittää kun havainnoi tarkkaan ja ilmaisee sitten kuulemaansa. Kyllä sinä kivasti murteilla fraseeraat. Sanoo suomen murteiden kurssit aikoinaan antaumuksella suorittanut ja murresanat maaseudulta tuohivirsut jalassa magnetofoooonilla kerännyt suurasiantuntija.

      Poista
  26. Stadin slangi on kai varsinainen baabeli, jossa koko Suomen kielenkäyttö yhtyy. Kun haukkuu sitä, tulee haukkuneeksi koko Suomen puheenparret. Mausteita tulee jopa ulkomailta asti. Kirjalliseen muotoon saatettu sangi taitaa aina olla olla vanhentunutta. Puhuukohan vanhaa stadin slangia enää kukaan. Taitaa elää vain herrasväen sikari- ja konjakkikerhossa, jossa Lasse Liemola pitää alustuksen ja Jussi Raittinen jatkaa puheella aiheesta: Bulit bökäleet on straitat bääkylät. Sitten syödään chateaubriandit ja otetaan kolmannet konjakit.

    Aika hauskoja ovat kun joskus ian tosissaan kinaavat jonkin sanan kirjoitusasusta. Aika gäigäleitä, ne pitäis sekoittaa skutsissa oksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stadin slangi alkaa olla vanhojen miesten kieli, muinaisjäänne- tarkoitan tällä sitä, että jos kieltä ei puhuta aktiivisesti, siitä tulee erikoisuus, juuri noin kuin kuvasit, vaikkapa sikariportaan nostalgiakieli..

      Tilalle on tullut nuorslangi, juuri se vähän nasaalivetoinen jäbäsleisson-kieli, jota nuoremmat puhuvat ja joka muuntuu kaiken aikaa elävästi ja jonka muualta tulleet koettavat omaksua, kuten yltä näkyy.

      Poista
  27. Jos joku ihmettelee, mitä tuo puheen otsikko tarkoittaa, niin luultavasti ei mitään, kuinka minä sen voisin tietää.

    Dumari kuuluu vanhoihin herrasmiehiin, jotka ovat Stadin slangia elvyttäneet. "Oi mutsi mutsi stiggaa lamppuun eldis
    Mä kohta kohta delaan jengist veks
    Valkoisen sprigin kai mulle jostain slumppaat
    Kalsaan skrubuun mut kohta slepataan"

    eli

    "Oe äetee, äetee, tuikkaappa lamppu pallaan
    Miut pikimite ohrakyrsä ottee ja mavot purasoo
    Valkijan puvun kae miulle jostahi räävit
    Ko kylymään kuappaan miut kohtpian nakataan"

    VastaaPoista
  28. Voi äiti, äiti, paappa lamppu pallaan,
    mää kohta kualen porukoista pois
    valkosen pairan mulle kai sää hommaat
    ko kylmääm maahan muk kohta haurataan.

    VastaaPoista
  29. Oi äiree, äiree, sytytäs valkija
    Moon nyt lährös, tootta vääräs
    Fiinin fällyn kai käyt mul kirkoolt hakemas
    Notta, taivahan Isä on julmetun pareest pääst ottamas

    VastaaPoista
  30. Muari muari, panestas falop bääll!
    Mnä luule, ett mun gaffel lenttä nurkkaa!
    Jostas mul sit puhtam hapetin snä puje
    gon Piatar siäl meit harpum vartte valkka.

    VastaaPoista
  31. Laitoin Dumarin tekstin sellaisenaan Manseraattoriin, verkosta löytyvään tamperentajeeseen. Vähemmän se osaa kuin minä, tuosta puuttuu selvästi morjens, nysse, pipa ja ooks sääki niinku määki ku sääki osaat määkii.

    Oi ei sempualee mutsi mutsi stikkaa lamppuu elris
    mä anskattoonny kohta kohta relaa kattonnääs jenkist veks
    valkoisen sprikin kai mulle jostain slumppaat
    kalsaa skrupuu näino mut kohta slepataa

    VastaaPoista
  32. Tämmöinen siitä tuli, kun ensin suomensin Dumarin tekstin.

    Oi äite äite sytytä anskattoonny lamppuu tuli
    mä kohta kualen täältä pois
    valkoisen puvun kai mulle jostain hankit
    kylmää kuappaa mut meinaan kohta näino heitetää

    VastaaPoista
  33. Hahhaa! Manseraattori on kiva. Tässä vakuudeksi tuo blogijuttuni dramaattisin kappale (2.) mansennettuna:

    "Ihmismieli on ristiriitainen. Kaipasin näino takaisin turkuu näino tultuani Pikkukaupunkii lapsi kainalossa. Olin totanoinni saanut kattonnääs tyäpaikan totanoinni syntymäkaupunkistani, ja tultava oli, varmaankaa Kattos ny turussa ollut mitää tarjolla. Olin totanoinni ollut uskonnonopettajana yhren vuaren, ja olisin mieluusti jatkanut tyätäni, sillä olin päässyt jonkinlaisee vireesee. Viranhaltija kuitenkin palasi, ja pätkätyäläisen oli lährettävä hälläkössevväliä alta poijes. Hyvähän se hälläkössevväliä oli, varmaankaa mää anskattoonny ollut totanoinni mikää uskonnonopettaja. Mulla oli näino vain perusopinnot uskontotieteessä, tosin kolmosella suaritetut."

    VastaaPoista
  34. Kylä totanoin näino! Tosta olis Heikki ja nääs Kaijaki ylpeitä, mutta äläny aina tommottis kirjota. Särkänniämes on muutes isoi haukii, ne sanoo niit noinni totanoin relfiineiks.

    VastaaPoista
  35. Suomen kielestä joskus on sanottu, että se on uhanalainen. Tuskinpa vaan. Murteet uhanalaisia ovat. Nyt jo niiden ominaispiirteet ovat hurjaa vauhtia tasoittumassa, ja yleinen puhekieli kasvaa kohisten Savon korpimailla ja pojoisenkin kaamoksessa. Uskaltaisko sanoa, että kaikenlaiset vokaaliyhtymien muljeeraukset katoavat ensimmäisinä, anteeksi vaan savolaiset! Säälihän se on, mutta toisaalta turha voivotella kielen kehitystä, se virtaa kuin kohiseva koski valtareitillään.

    VastaaPoista
  36. Tiesin kyllä edellisiä kirjoittaessani, että puristeille ne sisältävät liikaa virheitä. Murteet muuttuvat ja kuluvat ainakin reunoistaan, siksi uskalsin laittaa. Tuomari Nurmion teksti on muuten alkuperältään kuuluisan Trad.-nimisen tekijän, se korjattakoon.

    VastaaPoista