12.2.2014

Olenkohan vähän asperger?Aamulla rämmin metsässä kuvaamassa pisaroita ja mietin, olenkohan vähän asperger.  Kuka muu aikuinen rämpii yksin vähälumisessa liukkaassa metsässä olemattomassa maisemassa, jossa kuuluu vain närhien varhainen reviiritappelu, tikan koputus sekä pari korpin rääkäisyä, no ja tuntemattoman pikkulinnun kujerrusta.  Ei ainuttakaan ihmistä, ei edes ihmisen jalanjälkiä, vain jänisten ja joko suden, ilveksen tai kulkukoiran jälkiä.  Ihmiset ovat laumoina kaupungissa tai perhekuntina kotona, samassa huoneessa. 

Vaan jäätyneet pisarat. Jotkin niistä ovat kyyneleet muotoisia, jotkin toisinpäin soikeita, jotkin pyöreitä, jotkin jopa kolmion muotoisia, kun ovat jähmettyneet vaikkapa kuusen piikkien V-kirjaimen väliin. Jotkin ovat läpikirkkaita, jotkin ovat sulkeneet sisäänsä vihreää  neulasta tai oksanrankaa. Jossain on selvä roska. Jotkin ovat jähmettyneet rosopintaisiksi. Parhaat jääpisarat ovat tänään katajien rangoissa, ja kauneimmat helminauhat kuusen naavassa. 

Entä sitten valo! Se taittuu eri tavalla kunkin pisaran lävitse. Osa pisaroista vangitsee kuvaajan hahmon pinnalleen, mikä ei ole ollenkaan tarpeen, osa heijastaa viereisen kuusen ylösalaisin. Yksikään ei tänään taita spektrin värejä, koska ei ole aurinkoa. Jos panee paljaan sormen lähelle, pisara heijastaa punertavaa valoa. Ihonalainen veri värjää pisaran.

Eikö se menekin niin, että aspergerin voimavara on keskittymiskyky mieluisaan asiaan? Se minulla on.  Pisaroiden lisäksi rakastan lintuja, hyönteisiä ja perhosia. Olen vienyt kukkaniitylleni Olgan vanhan puutuolin  voidakseni istua siinä, jos maa on märkä.  Olen antanut pajun kasvaa näköesteeksi maantien reunaan. 

Jos innostun uuden puutarhamaan perustamisesta, minä sitten perustan viimeisen päälle. Kaadatan alalta puut ja siirrätän kivet, toimitan paikalle multakuorman ja tarvittaessa hiekkalastin käytävää varten.  Jos teen mansikkamaan, panen sen mustalle muoville ja lapioin itse kohopenkit ja taittelen mustan muovin liepeet mullan alle. Teen parikymmentä mansikkariviä mustalle muoville, enkä puhu nyt metrin mittaisista riveistä. Leikkaan saksilla ristiviillot kahdenkymmenen sentin välein ja istutan mansikantaimet. Työskentelen niin kauan, että selkä menee. Kun selkä on mennyt, kuljen puurtarhassa kitkemässä varrellisen kitkimen kanssa. Tulehduskipulääkettä en syö.

Kovia ääniä en siedä, ja sen vuoksi en voi käydä elokuvissa. Televisio on hiljaisella, samoin musiikki. Joskus huomaan, etten kuule radiota, vaikka se on auki. Jos televisiossa pyörii video, jossa joku kaatuu tai jotain putoaa hänen päälleen, sävähdän, tunnen fyysisen vihlaisun, koen kivun, jonka näen.  En voi katsoa myöskään eläimen tappamista, vaikka tappaja olisi leijona joka saalistaa pennuilleen. Voin pahoin, kun kuulen tuskanhuudon. Toisaalta panen kevyesti madon koukkuun, koska madolla on tikapuuhermosto. Olen myös onkinut ja kumauttanut kalan kuoliaaksi. 

Väkijoukoissakaan en oikein viihdy, en ole levollinen niissä, vaan odotan koko ajan, että humu on ohitse ja pääsen rauhaan. Joskus olen ajatellut, että tämä on introverttiutta, mutta jospa se onkin aspergeria? Toisaalta sitten taas en kerää pikkutarkkoja listoja, en muista mitään hirveästi ulkoa, vaan muistini pikemminkin hieman pätkii nykyisin - lapsena minulla  oli huippuhyvä muisti. Toisaalta on niinkin, että nyt on kai aika trendikästä olla vähän asperger. Muuten, tuossa yllä olevassa kuvassa on minusta yksi asperger. 

(Maalaus Rudolf Schlichter)

200 kommenttia:

 1. Olet hyvästä fyysisestä kunnostasi huolimatta ennenaikaisella sairaseläkkeellä oleva hyvätuloinen eläkeläinen! Voit valita mitä aamuisin teet, voit mennä vaikka metsään kuvaamaan. Muut "terveet" ikäisesi rientävät töihin! Et ole asperger vaan jotain muuta, kenties etuoikeutettu ? Ja kaiken aikaa ihmisiä vaaditaan olemaan yhä pitempään töissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinaatkos, että aspergerius ja hyvätuloinen eläkkeelläolo sulkevat toisensa pois?

   En minä muuten aamuisin saa valita, mitä tahdon tehdä. Mieluiten menisin töihin enkä metsään. Minusta työssäkäynti on etuoikeus.

   Poista
  2. En usko, että on ihmistä joka ei koskaan eikä ketään kadehdi.

   Poista
  3. Ripranie, en mielestäni tunne kateutta, vaan pikemminkin kaihoa menetetystä, ikävää. Oli kivaa olla opettaja, vaikka ei toki ruusuista. Oli kivaa touhuta nuorten kanssa ja olla osa yhteisöä. Oli kiva kuulua johonkin osana sitä kokoonpanoa, oli kiva olla tarpeellinen.

   Poista
  4. Kiva jos joku meitä työssä puurtaviakin kadehtii! Itse valitsisin eläköitymisen, ihan mistä syystä tahansa, valitsisin "harrastelun", jos eläköitymisen jälkeen oikeasti voisi tulla toimeen "eläkkeellään", ilman perintöjä...!

   Poista
  5. En kadehdi, Anonyymi, vaan kaipaan työtäni. Minulla on sitä ikävä. Silti viihdyn nykyisessä olomuodossani, jossa tosiaan pärjään ilman perintöjä.

   Poista
  6. Ihanko oikesti! Ilman perintöjä? Mieti hieman?

   Poista
  7. Niin, siis kyllä minä tulen toimeen eli pärjään ihan omilla tuloillani. Kesämökin puolikkaasta, jonka perin, on vain menoja. Pärjäisin paremmin, jos luopuisin mökinpuolikkaasta.

   Poista
  8. Aikuisenakin voi diagnoosista olla hyötyä:
   http://www.vauva.fi/keskustelu/1426380/ketju/onko_taalla_ketaan_aikuisena__aspergerdiagnoosin_s/sivu/2

   Poista
  9. Kiitos linkistä, Viki, oli kiinnostavaa luettavaa!

   Poista
 2. Mull on Dodge Charger, oikein Supercharger, sanoi Gerhard Bergerin sukulainen, A.S.Perger. Näillä mennään, sanoi puolestaan urheilija, kun dopingtestien vuoksi sauvansa matkalla katkaisi.

  Diagnosoinnnit ovat hieman tylsiä käsitellä, mitä se kelleen kuuluu, mitä kelläkin on. Nopeasti vilkasin, mikäs se asperger taas onkaan ja tiedät hyvin, Iines, ettei sinulla sitä ole. Juice Leskinen väitti itsellään sen olevan, hän sanoi myös, että lääkärin mukaan ei missään nimessä ole alkoholisti. Tiedä noista ja mitä sitten.

  Ei minullakaan adhd:tä ole, vaikka se olisi kuinka muodikasta. Joskus se saattaa siltä vaikuttaa, mutta tämä kirjuittelu on minulle terapiaa, minä nimittäin olen hullu. Tosin siinäkin kyseessä on vain oma diagnosointini, eikä se ole varsinaista lääketiedettä. Miksi muuten "lääketiede", miksei "sairaustiede", "terveystiede" tai "parannustiede".

  Sinulla luultavasti on keskittymiskykyä asioihin, joista pidät. Sellainen saattaa nykymaailman hajoittavuudessa vaikuttaa poikkeavalta. Ei se ole. Jatkakaa samaan malliin, sanoi joku Makuselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosissani tässä pohdiskelen, mutta toki tiedän, että tältä osin taidan olla terve - jos aspegerius nyt yleensä sairaus onkaan. Paljon puhutaan siitä, että se on herkkyystila, ja kyllä minä olen monellakin tavalla herkkä, eli mietin, että minussa on hieman aspergeriutta, mutta siis todennäköisesti tällä kaavalla teissä monessa on.

   Olen aistiherkkä, en siedä kovia ääniä enkä meteliä enkä pidä väkijoukoista. Villatakki karvasti minua jo lapsena, en voinut pitää äidin kutomaa jakkua. Tunnen kipuaistimuksen, jos näen kipua televisiosta --> viittaan siihen, että joku vaikka kaatuu ja lyö päänsä katuun. Pidän tietystä mahjongpelistä, jota voin pelata vaikka joka päivä. Olen hukassa, jos sitä ei saa asennettua uudelle koneelle. Esimerkiksi Maciin sitä ei saa, ja siksi en hanki Macia.

   Poista
 3. Nyt vasta luin Kemppisen kirjoitukset kommentteineen. Mikähän perkele siinä on, että on niin romanttista nykyään potea jos jonkinlaista häiriötä, nyrjähdystä tai sielullista epävakautta. Sellaisessa ei ole mitään hienoa, tasapainoisuus on ihmisen lahjoista kaikkein suurin ja eniten antava,. Van Gogh olisi tasapainoisuudeta antanut vaikka korvansa, töherryksensä oitis kiikuttanut järveen.Sen olisin hänelle suonut.

  "Meidän lapsi on varmaan nero!" - Ei se ole, sillä on vain iso pää ja muutenkin kovin omituinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin Kemppisen kirjoituksesta ja siitä juridisesta tyylistä, jolla hän "todisteli" Päätalon asperger-syndroomaa. Kiinnostavaa. Samalla systeemillä voi todistaa vaikka Ibsenin Hedda Gablerin narsistiksi. Tapa tulkita kirjallisia hahmoja.

   Poista
  2. "...tasapainoisuus on ihmisen lahjoista kaikkein suurin ja eniten antava..."
   Käsi sydämelle, onko ihmistä joka on aina tasapainoinen.
   Tosin ajatus on hiuksenhalkomista.

   Poista
  3. Ehkä ei ole, mutta tasapainon tila on kaikkein voimakkain ja tavoiteltavin, siinä asuu viisaus. Häiriöiden romantisoiminen on typerää, vaikkei niiden merkitystä joidenkuiden saavutuksissa voi kiistää. Jonkinlainen häiriintyneisyys ei tarkoita, että se sisältäisi jonkin poikkeuksellisen kyvyn. Harvoin sisältää.

   Poista
 4. Juice Leskisen merkitys oli upeassa nousuhumalahuumorissa. Sairastumisensa jälkeen alkoi ottamaan itsensä vakavasti, paskaksi luonnehtisin myöhintä tuotantoaan. Sillä lailla ei koskaan ollut suuri taiteilija, että hänellä olisi ollut jotain tärkeää sanottavaa. Ei ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika lailla samaa mieltä Juice Leskisestä. Maine on miestä suurempi. Hänhän oli laulajana surkea.

   Poista
  2. En minä niin sanonut, se nousuhumalahuumori oli paljon hienompaa kuin Tevo Saavalaisen, Eino Säisän ja Martti Larnin tuotanto yhteensä. Lauluääni oli just eikä melkein. No jaa, Saavalaisesta kohtuuttomasti sanottu, mutta aikanaan se synkkyytensä nousi jo vitsiksi: "montaks kuoli?"

   Poista
  3. Minusta oikeastaan vain Syksyn sävel on hyvä, muut keskinkertaisia. Esimerkiksi J. Karjalaista pidän parempana, huomattavastikin.

   Poista
  4. Näinhän nämä menevät ja hyvä niin. Karjalaiselta kuuntelen vain ensimmäistä levyään. Muut ovat kolmen centin hittejä, niihin kyllästyy pian eikä sen jälkeen halua niitä kuunnella tässä tai edes seuraavassa elämässä . Helvetissä Sakari Kuosmanen varmaan mylvii: "me ollaan sankareita kaikki..."

   Poista
 5. Aspergerit ovat kai suorastaan patologisia tavoissaan ja tottumuksissaan. Ja täysin kykenemättömiä kohtaamaan yllättäviä tilanteita. Et sinä varmaankaan sellainen ole.

  Oletko kuullut nimitystä HSP - highly sensitive person?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvänen aika, Kuunkuiske, tämä meni nyt ihan nappiin! En ole kuullut HSP:stä, ja kun äsken googlasin sen, päädyin neurologiseen testiin, josta sain korkeimmat mahdolliset HSP-pisteet, eli minun oli pakko vastata kaikkiin 23 kysymykseen myöntävästi. Jo 12 pisteellä on HSP, ja minuulla oli siis 23 p.

   Tein myös Kemppisen blogissa mainitun aspergertestin ja sain 96 pistettä, eli en ole asperger. Tuo summa on suomalaisten keskiarvo siinä testissä.

   Poista
  2. Varmaan kaikilla ihmisillä on jonkinlaisia pakkomielteitä tavoissaan ja tottumuksissaan. Eivätkä yllättävät tilanteet ole monellekaan helppoja. Niitä täysin kykenemätön kohtaamaan on sitten jo eri juttu.
   Aika nihkeästi tai enemmänkin kriittisesti suhtaudun pelkkiin oireyhtymädiagnooseihin.

   Poista
  3. Elaine Aron on perehtynyt aiheeseen jo vuosikymmeniä; nyt kun tuli puhetta, varasin kirjan. Tampereella näkyi olevan yli 50 varausta, mutta seutuvarausjonossa pääsin kolmanneksi.

   Eihän tuo erityisherkkyys kovin harvinaista ole - viidesosa ihmisistä on sellaisia - mutta ihmekö se, että meidän erityisherkkien ja "ei ollenkaan herkkien" (joita on puolet ihmisistä) on joskus vaikea ymmärtää toisiamme.

   Tämä liippaa aiheen vierestä mutta aika liki; Brene Brownin The power of vulnerability -puhe (hänen ensimmäinen TED -puheensa) on vaikuttava ja sen johdosta luin hänen kirjansakin aiheesta.

   Poista
  4. Minusta tuo HSP-testi vaikutti olevan luotettavasti neurologisella pohjalla. Sen verran korjaan tulostani, että olihan siellä yksi kysymys, johon voisin vastata kieltävästi. Minulla nimittäin ei ole matala kipukynnys, vaan melkoisen korkea. Omaa kipua siedän, mutta toisen ihmisen kipu kipu tuntuu pahalta, samoin eläimen, jota ihminen rääkkää. Tällaista rääkkääjää voisin mennä lyömään, vaikka en siedä väkivaltaa edes elokuvissa. Ja toiselta ihmiseltä voisin ottaa kivun itselleni, jos voisin, joissain tilanteissa.

   Poista
 6. Voin suoralta kädeltä todeta ilmiselvän faktan, ei ole aspergeria, vaan päinvastaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Aspergerin oireyhtymä osana autismia ei ole nykytiedon mukaan missään tapauksessa selkeäpiirteinen sairaus. On epäselvää, onko se sairauskaan. Itse ajattelen sitä henkisenä rakenteena."

   Kemppisenkin mukaan se on pelkkää "epävakautta".

   Poista
  2. Anonyymi, minua jäi kiinnostamaan, mikä on aspergerin vastakohta.

   Siis en minäkään tiedä, onko asperger sairautta. Poikkeavuus se kuitenkin on.

   Poista
  3. Eikös asperger ja esim. Tourette ole molemmat oireyhtymiä. Tulee vaan mieleen, mikä mielletään normaaliksi ja mikä poikkeavuudeksi. Tiedän, kyllähän niitä analysoidaan myös ns. asiantuntijatasoilla. Varsinkin lapset ja nuoret ovat "syynissä", eikä ihmekään ainakaan tänäpäivänä.
   Otan esimerkin. Pieni, kai arkakin lapsi oli lääkärin vastaanotolla eikä tehnyt tai totellut kaikessa lääkäriä. Diagnoosi: määrittelemätön persoonallisuushäiriö. En kuitenkaan halua tällä yleistää.

   Neurofibromatoosi on selvä sairaus, jossa siinäkin tautiluokituksen haarukka on hyvin lavea. Tauti voi olla hyvinkin lievähköstä erittäin vaikeaan muotoon. Tämä ei tietystikään liity itse kirjoitukseen.

   Poista
  4. "Siis en minäkään tiedä, onko asperger sairautta. Poikkeavuus se kuitenkin on."

   Mikä on poikkeavuuden vastakohta? Normaali? Vai onko sillä vastakohtaa? Missä suhteessa joku poikkeaa jostakin toisesta niin paljon, että sitä voi kutsua poikkeavuudeksi?

   Mikä sen määrittää? Normi?

   Ei ole normaalia kävellä takaperin, mutta joskus se voi olla tarpeellista, jopa hyödyllistä. Sosiaalisuuden suhteen ollaankin sitten aika hatararalla pohjalla.

   Onko normaalia sosiaalisuutta se pinnalliseksikin kutsuttu "aina-äänessä" sosiaalisuus? Onko se normaalimpia normaalia sosiaalisuutta kuin temperamentiltaan toisen tyyppisen ihmisen sosiaalisuus? Onko hiljaisempi ihminen poikkeava?

   Minusta meidän pitäisi kasvattaa enemmänkin erilaisuuden sietoamme, hyväksyä se että ihminen poikkeaa lajitoveristaan enemmän kuin esimerkiksi toinen kissa toisesta kissasta.

   Nimittäin mikäli tämä "normaali" muuttuu liian kapeaksi, ahtaaksi, myös elämämme muuttuu kapeaksi ja ahtaaksi.

   Normit toki säätelevät sosiaalisia suhteita, hyvälläkin tavalla, mutta niillä on varjopuolensa. silloin jos ne edustavat vain ideaali-ihmistä. Sellaista mitä ei ole olemassakaan.

   Poista
  5. Anonyymi, tunnut olettavan, että termin "poikkeavuus" maininta merkitsee automaattisesti sen tuomitsemista tai arvottamista huonoksi jollakin janalla.

   Onhan aspergerius tai autismi tai adhd jne. poikkeavuus silloin, kun asioita tutkitaan tieteellisesti. Ihmistä mitataan monilla mittareilla siksi, että häntä voidaan ymmärtää ja voidaan luoda toimivia järjestelmiä, joissa jokaisen on hyvä elää.

   Tieto lisää ihmisen mahdollisuutta saada oikeutta olemassaololleen, ja tietoa varten tarvitaan mittaamisia ja tutkimisia. "Poikkeavuus" on siis tässä objektiivinen ilmaisu, jonka lukija taitaa itse värittää omilla ajatuksillaan ja maailmankuvallaan.

   Kokonaan toinen asia on, miten erilaisiin ominaisuuksiin ja tiloihin suhtaudutaan. Minä en ole neurologi, joten en osaa sanoa myöskään sitä, että ne olisivat normaaleja tiloja eivätkä aivotoiminnan häiriötiloja.

   Sen voin sanoa, että minusta poikkeavuus keskiarvosta ei ole millään teorialla syrjinnän tai erillisen suvaitsemisen aihe. En myöskään verhoaisi erilaisuutta rikkaudeksi tai siunaukseksi, vaan pidän erilaista ihmisarvoltaan vähintään yhtä arvokkaana kuin ketä tahansa muuta tai itseäni. Esimerkiksi ohjelmassa Toisenlaiset frendit näkee havainnollisesti sen, miten tavallisia ihmisiä vaikkapa kehitysvammaiset nuoret ovat. (Saako muuten sanoa "kehitysvammaiset"? Jotenkin luulen, että tuo vammaisuus pitäisi nyt kiertää ja keksiä eufemismi..)

   Poista
  6. Ei, en oikeastaan oleta. Halusin vain esittää kysymyksiä.

   Minusta kysyminen on tärkeää. Ei minullakaan ole edellytyksiä (eikä oikeutta, koska en ole saanut neurologista koulutusta) sanoa tai väittää, että hlö NN on asperger-ihminen.

   Aki Kaurismäki kertoi eräässä dokumentissaan autismistaan. Ohjelmassa ei tullut ilmi onko hän virallisesti hakenut tämän määrityksen vai oliko se puhtaasti hänen oma määritelmänsä itsestään. Hän kuitenkin käytti itsestään sanaa ”autisti”, ja oli sitä mieltä että onneksi hän ei tiennyt sitä nuorempana, koska ei olisi halunnut olla minkäänlaisten erityistoimenpiteiden kohteena. Mutta sanoi kyllä että autismilla on eräänlainen yhteys hänen elokuviensa tyylilajin kanssa ja myös sen kanssa, että hän ryhtyi elokuvaohjaajaksi.

   Jokainen saa käyttää niitä sanoja, joita haluaa käyttää itsestään. Kun toisesta ihmisestä on kyse, on oltava varovainen, koska väärinnimeämiset ovat aina vääriä, ja sillä taas saattaa aiheuttaa paljonkin vahinkoa.

   Oikea tiede ja tieteelliset totuudet eivät ole koskaan yhden totuuden tietoa. Harrastajamainen tieteellisyys on kaikkein epätieteellisintä tietoa.

   Tunnen esim lääketieteen jostain osa-alueesta väitelleitä ja he tietävät jo niin paljon, että uskaltavat myös epäillä, ymmärtävät olla myös kriittisiä tiedon suhteen.

   Poista
  7. Anonyymi, minusta elämme aikaa, jolloin jokamieskin on viisas. Hänellä on hurjasti tietoa ja hän saa sitä kaiken aikaa lisää. Ei siis ole ihme, jos juristikin alkaa varovasti diagnosoida tuntemaamme henkilöä. Tai jos Iines alkaa tulkita itseään. Se on kivaa, ryhdy sinäkin diagnosoimaan, äläkä nipota!

   Eihän näitä diagnosointeja tehdä tieteellisen vakavasti, vaan pikemminkin ajankuluksi. Niitä tekevät ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita ihmisen sisimmästä, ja minusta se on pelkästään mielenkiintoista. Jokamieskin osaa siis nykyään diagnosoida varsin taitavasti, ja on ikävää, kun siihen aina lennähtää joku ilonpilaaja joka raakkuu kuin korppikotka, että ihmisiä saa diagnosoida! Miksei muka saa?

   Minusta on esimerkiksi hauskaa todistaa joku ihailtu henkilö narsistiksi tai itseni neurootikoksi. Palaset loksahtelevat kohdilleen kuin palapelissä. Kiehtovaa! Olkaa kaikki uteliaita.

   Mutta siis ymmärrän mitä tarkoitat. Monestihan ihmisiin lyödään liian kevyesti diagnooseja ja leimoja. Tämä ei kuitenkaan saa olla motiivi kaiken diagnosoinnin tai psykologisoinnin kieltämiselle. Joskus tuntuu, että ne, jotka itse ajattelevat sisimmässään kielteisesti erilaisista ihmisistä, haluavat kietää diagnosoinnin muka vääränä tai loukkaavana. Miten se erilaisten tuomitseminen muuten tulisi heidän mieleensä?

   Poista
  8. Ei hyvin tehty diagnosointi loukkaa, miksi se sitä tekisi? Ei se ole sen tarkoitus. Se annetaan aina perusteellisen tutkimisen jälkeen ja siten, että tutkittava tietää siitä myös. Ei ammatti-ihmiset käytä Kodin Suurta Lääkärikirjaa. Sitä mikä oli melko monen kodin kirjahyllyssä joskus, aikoja sitten. Nyt se kirja löytyy netistä.

   Mutta joo, saahan sitä harrastella ihan mitä hyvänsä. Minä en ryhtyisi ikinä todistelemaan tai leimaamaan ihmisiä julkisesti, siinä voi pian käydä tosi köpelösti.

   Poista
  9. Siis enhän minä ole sanonut, että diagnosointi loukkaisi ketään. Onhan ihmisen oma etu, että hän saa diagnoosin, jonka perusteella hän saa oikeanlaista kohtelua ja ymmärrystä osakseen..

   Kodin Suurta Lääkärikirjaa? Tätäkään en nyt ymmärrä. Itse luen tällaisista asioista psykologian ja neurologian alan tutkimuskirjallisuudesta, ja niin uskon asiasta kiinnostuneiden yleisestikin tekevän. Siitä, mitä jotkut selvästi mistään tietämättömät ennakkoluuloiset ihmiset puhuvat, ei ylipäänsä kannata välittää rahtuakaan.

   Minusta joillain muillakin ihmisillä on kuitenkin kompetenssia tutkistella vaikkapa jonkun aspergerisuutta, jos he tekevät sen selvästi alaa tuntien, ei lonkalta. Esimerkiksi Kemppinen ei leimaa ketään, vaan pohtii asiaa . Niin minäkin mieluusti teen, kysyn asiaa ja se ei ole koskaan väittämistä eikä leimaamista.

   Poista
  10. Joo, mutta ei hänellä (kempsukkainen) eikä sinulla (inkku) ole todellista kompetenssia sanoa näistä asioista yhtään mitään.

   Mutta saa sitä (kai?) sanoa, ihan mitä tahansa. Se on semmoisessa nolovalossa elämistä, tuommoisissa asioissa ronkkiminen. Minusta ainakin, ihan höhlää.

   Poista
  11. Siis virallista kompetenssia ei ole, mutta epävirallista on, myös minulla.

   En koskaan heittele diagnooseja kevyesti olematta perehtynyt asiaan. Perehtymisellä en tarkoita yhden artikkelin lukemista, vaan kaiken saatavilla olevan kirjallisuuden lukemista, joskus useaankin kertaan. Esimerkiksi tietouteni narsismista on senkaltaista, että uskaltaisin mennä yliopistolliseen tenttiin tästä asiasta ja uskaltaisin jopa toivoa tentistä läpipääsyä. Samoin uskon Kemppisellä olevan. Taatusti mies on lukenut alan kirjallisuutta enemmän kuin pari tutkimusta. Hän on lisäksi älykäs, laajasti sivistynyt ja korkeasti oppinut, jolla lisäksi on selvästi tarkka havainnointikyky.

   Poista
  12. On se minusta vähän höpsöä. Mut joo näyttäs olevan lystileikki, tämäkin.

   Poista
  13. Uskon että monen mielestä on höpsöä. Saihan Kemppinenkin negatiivista palautetta, kuten hän ennakoikin.

   Leikkiä tuommoinen ei kuitenkaan ole, vaan totista mielenkiiintoa ihmisen psyyken monimuotoisuuteen. Puhun myös itsestäni, kun tulkitsen jotakuita tai itseäni. Ei kukaan jaksa leikkiä tällaisella asialla, jossa on niin kiinnostavia näkökulmia.

   Poista
 7. Olen luullut olleeni ainoa hermoheikko, joka ei aina siedä isompaa meteliä ja jota ahdistaa jopa luontofilmin normaali elokin siinä määrin, että omia poikasiakin aikoinaan ehkä vähän nolotti ja myös nauratti kun äiti itki norsun poikasta, jonka selvitytyminen oli hyvin epävarmaa. Se juuttui liejukkoon ja petoeläimet olivat oitis auttamassa. Mutta dadaa, vanha matriarkka palasi takaisin ja pelasti poikasen, joten vesilammikkoni oli ennen aikainen, paitsi etten voinut edes katsoa, menin muka vessaan:) Olen samaa mieltä siitä, että työ on etuoikeus, sillä mitataan jopa ihmisarvoa.

  Asperger-kummipoikani on erikoislaatuinen, lahjakas poika, erikoisominaisuutena on ollut kirjakielipuhe pienestä saakka, vaikka isä ja äiti suoltavatkin pelekkää pohojanmaata täyttä häkää.. enemmän olen ehkä ADHD-tyyppi, mutta kun tässä aikansa tutkitaan ja hutkitaan, niin eipä tiedä minkä sortin hullun paperit tässä vielä saa:) Sehän taitaa olla muotitauti tämä adhd, lapsenlapseni seurasi isänsä jälkiä. Hyvä että hoidetaan alusta asti, ehkä elämä kääntyy eri tavalla mallilleen sen avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis, siellä taitaa olla toinen HSP, jos nyt tälle testittelyn tielle lähdetään..

   Minulla on ollut oppilaana adhd:itä, aspergereja, monin tavoin häiriöisiä oppilaita, jostain syystä enimmäkseen poikia. Yksi asperger oli tavattoman kiinnostunut avaruudesta ja luki ja tiesi kaiken, mikä aiheeseen liittyi. Hänen oli vaikea olla mukana ryhmätöissä, joita silloin kovasti suosittiin. En katsonut viisaaksi ottaa häntä ryhmästä pois, koska silmätikuksi joutuminen oli oppilaitten mielestä kamalinta, mitä voi sattua. Niinpä annoin hänen olla mukana ryhmässä, enkä ryhtynyt lespaamaan hänelle yhtään mitään. Ehkä kunnioitin tilaa hänen ympärillään, koska näin hänen luovan sen itse.

   Nykyäänkin erityisoppilaatkin sijoitetaan tavalliseen luokkaan, hälisevään isoon ryhmään. Minusta tämä on heitteillejättöä. Ei se häntä auta, päinvastoin, ison luokan kakofonia on usein hänelle kauhistus. Jalkoihin hän siellä jää ja mitä todennäköisimmin joutuu kiusatuiksi ja kärsii.

   Poista
 8. "...Muuten, tuossa yllä olevassa kuvassa on minusta yksi asperger..."
  Tuo lapsiko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma huomioni kiinnittyy mieheen, jonka pää on kaikkien muitten yläpuolella, vähän kuin irti heistä. Hän katsoo suoraan kuvan katsojaan, mutta katse ei pysähdy, vaan menee katsojan läpi. Hän on omissa maailmoissaan.

   Poista
 9. Kun nyt on muotia tehdä diagnoosi itse omasta itsestään, minäkin tein. Olen maanis-depressiivinen. (Heh, heh.) Maaniset jaksot kyllä kestäisi vaikka välillä tunteekin olevansa kuin sähköjänis joka on kytketty suoraan suurjänniteverkkoon. Mutta depisvaiheet on välillä kestämättömiä.

  Ps. Viimeisten blogikommenttieni takia tuomitsin itseni jäähylle. a) törkeä laitataklaus 2 vrk, b) koukkaaminen 2 vrk, c) virkkaaminen 2 vrk, d) sanattoman kirjoittajan estäminen 2 vrk, e) poikittainen kynä 2 vrk, f) huitominen, huutaminen, keihästäminen, kampitus ja polvitaklaus á 2 vrk, g) ryntäys 5 vrk, h) erotuomarille vittuilu: ottelurangaistus.

  VastaaPoista
 10. Jos sinut pitäisi vaikka näytelmää varten diagnosoida, voisit hyvinkin saada vähän kaksisuuntaisen persoonan roolin, Mikis. Minä taas olisin se neuroottinen foobikko, joka pelkää pelkäämistä tai vaikka sitä kauhuefektiä, jonka juuri elokuvassa näki. Kun muinoin näin Polanskin Inhon, pelkäsin niin paljon seinätapettien repeämistä ja hulluksituloa, että en uskaltanut nukkua yksin.

  Mitäs muut täällä olisivat? Mielikuva on monesta, mutta enpä viitsi leikkiä näillä kyökkidiagnooseilla enempää. Sen tiedän, että narsisteja täällä ei,juurikaan ole ollut, eikä psykopaattishenkisiä tyyppejä. Mieluummin herkästi tuntevia aika lämpimiä persoonia. Moni on selvästi aika herkkä.

  Vaan jäähyjä ei täällä pidä mennä määräämään itselle, ei ainakaan poikittaisesta kynästä. Poikittainen kynä on blogin suola ja pippuri. Keihästämistäkin sopii koettaa, mutta voipi joutua itse keihästetyksi. Erotuomarille vittuilusta määrätään mieluummmin kirjoittamaan kymmenen kommenttia tunnissa.

  VastaaPoista
 11. Mikis taitaa olla Jere Karalahti. maanisdepressivisyys on tietenkin jotain, mutta tietäisittepä jotain depressiiviyysdepressiivisyydestä, jonka vuoksi en pysty täällä nerouttani täysin esittämään. Olen myöskin narsisti, narsissi, adhd, kahdeksansuuntaisesta häiriöstä kärsivä kelmi. Rakas palstanpitäjä, onko minulla mitään toivoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat vähän vitsailla Riku? Et Sinäkään sentään näin lahjakas ole:) Pieni HSP minussa kohta hermostuu... heillä näkyi olevan ihan oma FB-sivustokin ja terapiaakin olisi tarjolla ja niissä puhuu energia ja ilmiselvä rahastuspolitiikka. Taidan pitäytyä toistaiseksi hoitamattomuudessa tämän suhteen. Miksi kaikki pitää aina hoitaa ja tasapäistää..

   Poista
  2. Mustis, eikö ole vähän kummallista, että erityisherkille tarjotaan yhdistystä, kun he luonnostaan eivät ole ollenkaan yhdistysihmisiä eivätkä laumassaviihtyjiä?

   Vilkaistuani sivuja minulle tuli olo, että HSP on sairaus. Ei tottavie ole, enkä kaipaa HSP-klikin päänsilitystä, koska en koe olevani vaivainen. Herkkyys on suuri rikkaus ihmiselle.

   Poista
  3. Taisin totta vieköön liioitella.

   Poista
 12. On, ikävä kyllä, koska osaat analisoida itseäni noin syvällisesti. Minulla taas ei ole mitään, edes sisuskaluja enää, olen ontto kuin satasen setelin viimeinen numero. Eikä kukaan ymmärrä minua.

  VastaaPoista
 13. Minä ajattelen enää vain kuolemaa ja elämää ja molemmat tuntuu aika trviaaleilta, jos saa siveystyssanoja käyttää. Mutta koht on kevät, luonto pukkaa kärpäsiä ja aurinko paistaa!- Ah, kevät, se kaiken uudeks luo, ja suuren ilon suo.

  (nyt jo edesmennyttä ystävääni Jussia piristin jouluisin toivottamalla oikein rauhallista ja iloista joulua. Vastasi, että haista nyt jo vittu, tahallas teit. - Yhessä sitten hohotettiin) Niin se on, elämä kulkee ja vantaanjoki haisee. Siitä pohjoisempaan olevat joet haisevat tietysti aivan käsittämättömiltä, mutta se ei kuulu tähän, tämä ei ole kepulaista maatalouspropagandaa.

  VastaaPoista
 14. Ei pidä ahnehtia, kohtuus noissa häiriötiloissakin, hyvät herrat, ei pidä rohmuta kaikkia itselle. Muistutan kuitenkin, että minä olen HSP, ja se on jotain se. Olen myös introvertti. Ja pasifisti. Nämä varmuudella, muutakin ehkä, ai niin spasmodinen dysphonikko.

  VastaaPoista
 15. HSP? Onko se Haista Sinä Pepperoni? Mutta kuten äsken jo taisin unohtaa sanoa niin sanottakoon ny si toistamisiin: elän matalalla rofiililla. Siksipä nytkin konttaan jo nyt koisaamaan matalaan, natisevaan sänkyyni, jossa painan raskaan, ajatuksia tulvivan pääni säkinsileää tyynyliinaa vasten. (Tyynyähän minulla poika-paralla kun ei ole.) Yällä näen ihania unia jossa koko maapallo pamahaa PAKS vaan n. 1/2kilon painoisiksi sirpaleiksi. Mutta, ah oi ja ei, aamulla saa aina pettyä! (On ainakin toistaiseksi saanut.)

  buenas noches !

  VastaaPoista
 16. HSP on "highly sensitive person". Hoksasin tämän Kuunkuiskeen vihjeestä tuolla ylempänä, tein testin ja sain korkeat sensitiivisyyspisteet, yhtä vaille maksimi.

  Matala profiili on hyvä, oikeasti.

  VastaaPoista
 17. ITE eli Iinekselän Touhukkaat Erityisherkät ry näköjään kokoontuu täällä. Ilmoittaudun joukkoon. Tosin en tehnyt testiä, mutta löysin tällaisen EVÄS-määritelmän:

  E – Emotionaalisuus (herkkyys, tunteiden voimakkuus, liikuttumisen kyky ja vaikutusalttius)
  V – Vivahteiden taju (aistiherkkyys, sekä ulkoisten että sisäisten aistimusten voimakas vaikutus)
  Ä – Ärsykeherkkyys (ylivirittyneisyyden tai ylirasittumisen riski, häkeltyminen)
  S – Syvällisyys (taipumus ja kyky pohdiskella tai juuttua pohdiskelemaan).

  Suluissa olevista 13 asiasta ruksin tosin suoralta kädeltä vain 9 kohtaa. Eikä eritysherkkyys mikään sairaus ole, vaan persoonallisuuden piirre. Mieluummin elän erityisherkkänä kuin öykkärinä.

  VastaaPoista
 18. Huomasin, että HSP:illä eli siis erityisherkillä on oma Facebook-ryhmänsä. Se tuntuu vähän hassulta, vaikka en kyllä tiedä miksi.

  Erityisherkkä on siis ihminen, jolla on korkea sensitiivisyystaso. Testi löytyy googlaamalla HSP, suomenkielinen 23 kysymystä sisältävä neurologispohjainen testi, jos joku haluaa sen tehdä. Mainittakoon, että kun HSP:llä on korkea sensitiivisyystaso, esimerkiksi narsistilla tuo taso on ehkä hyvinkin usein alhainen. Eli samalla voi testata ehkä tätäkin piirrettä itsessään. Kyllä näissä jutuissa ideaa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ehkä"... tämä narsistiajatus on siis omaa päättelyäsi?

   On näissä ideaa, mutta näissäkin asioissa täytyisi kyllä jonkin ulkopuolisen määritellä ominaisuudet. Tunnen esimerkiksi monia kauheita suupaltteja ja tapahtumien keskipisteitä, jotka väittävät pohjimmiltaan olevansa ujoja.

   Tekisi mieli ärähtää, että sinä et saatana ujoudesta tiedä mitään.

   Poista
  2. Ei se narsistiajattelu ole omaa päättelyä, vaan luin sen tutkiessani tuota sensitiivisyysjuttua. Panin "ehkä" juuri siksi, että allekirjoitan jonkun toisen lauseen, mutta en tiedä sen varsinaista lähdettä.

   Esimerkiksi Liisa Keltikangas-Järvisellä kyllä esiintyy samantapaista ajatusta: korkea sensitiivisyys tarkoittaa myös sosiaalista herkkyyttä, ja sensitiivinen lapsi oppii muita varhemmin ja paremmin näkemään muiden tunteita ja ottamaan ne huomioon. Matalasensitiivinen sen sijaan ei pysty eläytymään toisen tunteisiin eikä ota niitä huomioon.

   Mielenkiintoinen on K-J:n kuvaus sosiaalisesta mutta matalasensitiivisestä ihmisestä, joka puhuu paljon eikä anna toisille suunvuoroa. Hänellä ei ole kykyä huomata, että toiset eivät ole vähääkään kiinnostuneita isoisän veljen jalkaleikkauksesta.

   Poista
  3. K-J yhdistää sensitiivisyyden esittelyssään ujouden ja empatiakysyn sensitiivisyyteen. Tai siis hän yhdistää empatiakyvyn ujouteen ja tämän yhdistelman sitten sensitiivisyyteen. Ujous on lapsilla tavallisempaa, mutta iän myötä ihminen oppii tulemaan toimeen ujoutensa kanssa. Ujous on siis hyvä ominaisuus, jota ei pitäisi kitkeä lapsista pois. Ujous liittyy myös introverttiuteen, ja on oikeastaan aika säälittävän tietämätöntä yrittää kasvattaa lasta näistä pois.

   Mitä kohti, täytyy kysyä? Kohti ekstroverttiutta ja matalampaa sensitiivisyyttä, mikä ujolle empaatikolle merkitsee sitä, että hänessä on vikaa. Kun se vika oikeasti voi olla yhtä hyvin siellä mukasosiaalisessa äheltämisessä ja kovassa pärjäämishalussa, jossa sensitiivisyydelle näytetään nurkkapaikkaa.

   Poista
  4. Jotkut suupaltit voivat tosiasiassa olla aivan hirveän ujoja, he peittävät sen vain maanisella puhevirrallaan. Ja toisaalta, jokin perusujo ihminen saattaa jossakin tietyssä sosiaalisessa tilanteessa olla tavattoman ulospäin suuntautunut.

   Ei temperamenttityyppi ole neurologinen poikkeavuus, kuten HSP sivustojen pikatestin perusteella voi myös erheellisesti päätellä. Siellähän suositellaan tietokirjallisuutta introverteistä. Ei introvertti tai ekstrovertti ole kuin temperamenttityyppijaottelua. Useimmat sijoittuvat silläkin akselilla ääripäiden välille.

   Diagnoosin täytyy olla jokin todellinen vaiva ja oikeasti sekä ammattitaidolla tutkittu asia. Uutisen mukaan yksi kunta (en nyt muista kunnan nimeä) huomasi että erikoisruokavalioita alkoi olla jo niin paljon, että se oli kouluruokailun järjestämisessä jo huomattava kuluerä. He vaativat lääkärintodistuksen jokaiselta oppilaalta jotka olivat vaatineet erikoisruokavaliota. Kävi ilmi, että vain kolmannes tarvitsi niitä oikeasti.

   Monet (eivät kaikki) hakevat diagnooseista vain huomiota, erityiskohtelua, erikoisuutta. Huomiota niillä usein saakin.

   Allergioitakin hoidetaan nykyisin enempi sierrätyshoidolla (ei pyritä välttämään koko ajan allergista reaktioita aiheuttavaa aineitta tai asiaa).

   Väärindiagnosoinnilla tarkoitan tätä hulluakin hullumpaa aikakautta kun jokainen arkinen, ihan tuiki tavallinenkin asia, kuten säätila, on usein poikkeuksellista. Vaikka kyse ei olisi mistään erityisen poikkeuksellisesta sääilmiöstä.

   Tietenkin silloin, jos jokin vaiva tai sairaus todella haittaa elämää, niin oikea diagnoosi auttaa sen ymmärtämisessä mistä mahdollisesti on kyse ja voiko sen eteen tehdä jotain.

   Poista
  5. Totta turiset. Minäkin kiinnitin huomiota tuohon kouluruokailu-uutisointiin. Nykyään haetaan poikkeuskokemuksia ja osin ekstremeäkin, harva haluaa olla tavallinen pulliainen. Varsinkin tytöt haluavat syödä laihduttamisen vuoksi kasvisruokaa, mutta myös pojissa on sellaisia, joille ei oikein maistu terveellinen sekaruoka. Pasta-makaronimössöt ovat suosittuja, perunaa vieroksutaan. Moni aikuinenkaan ei taida ajatella sitä, että pastat ovat puristettua vehnäjauhoa.

   Medialla on paljolti valtaa tuossa tavallisten ilmiöiden katastrofiuutisoinnissa. Tavallinen ukkonen on lähestyvä hirmumyrsky, sähkökatko on pieni maailmanloppu, influenssa aiheuttaa nopean ja rajun kuoleman jne.

   Poista
 19. Todellakintodellakintodellakin. Aiiii-van. Aiiii-van. En minä nyt voi tässä diagnoosiksi muuttua. Ei se kuule yhteiskunta pyöri sillä tavalla, että meillä kaikilla olisi joku diagnoosi. Todellakintodellakintodellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei pyöri, Ymmi. Lauseesi ovat muuten huippusuosittuja täällä periferiassakin. Abien autoissa oli monta Ymmi-sitaattia, ja niin oli Hesarin mukaan pääkaupunkiseudullakin.

   Diagnoosit ovat kuitenkin kivoja. Jos ei tätä huomaa, kannattaa Ymminkin miettiä, mikä on niiden perimmäinen tarkoitus. Auttaa ymmärtämään diagnosoinnin kohdetta tämän omalla kielellä, omista resursseista käsin. Ei se voi olla kuin siuanukseksi diagnosoidulle. Ja sekin kannattaa muistaa, että ei se leima ole paha, vaan joidenkin ihmisten mieli. Niiden, jotka katsovat voivansa suvaita asiaa ihan erikseen. Annetaan mieluummin diagnosoitujen olla ja elää ilman erillistä suvaitsemista, koska se liike suuntautuu aina ylhäältä alaspäin, pitkin nenänvartta.

   Poista
  2. Iloista ystävänpäivää!

   Poista
  3. Kiitos, Leonoora, samoin sinulle ja kaikille muillekin ystäville täällä!

   Minäpäs kävin sikaflunssapiikillä ystävänpäivän kunniaksi. Lehdet ovat täynnä hysteriaa, niin että rupesi ihan pelottamaan.

   Poista
  4. Onkos tämä "Ymmi" joku tv-hupatushahmo vai Sotshissa suorituksiaan selittelevä suomalaisurhoilija?

   Poista
  5. Ymmi on Putous-hahmo. Eikös tämä tietous kuulukaan yleissivistykseen? Itse olen oppinut olemaan ajan tasalla tv-viihteessäkin. Opettaja, joka näinä päivinä ei tunne Putous-hahmoja, on paitsi dorka myös last season ja kalkkis, jota ei ehkä kannata kuunnella.

   Teatterin ystävänä katselen kyllä Putoustakin sujuvasti ollenkaan väittämättä, että sieluni jalostuu sitä katsoessa. Ymmi on oma suosikkini, ja varmaan tuon anonyyminkin.

   Poista
  6. Putous on minusta maailman huonoin tv-ohjelma - tai oli ainakin silloin pari vuotta sitten, kun sitä viimeksi vilkaisin.

   Onkohan minusta vihdoinkin tullut elitisti? Hienoa.

   Poista
  7. Voit hyvinkin olla oikeassa, Tapsa. Ohjelma toistaa itseään ja on jämähtänyt muuttumattomuuteen, samoihin näyttelijöihin ja samaan rakenteeseen.

   Minä katson kuitenkin myös huonoja ohjelmia ja luen huomoja kaupallisia lehtiä. Näiden lisäksi luen myös hyvää kirjallisuutta ja katson hyviä elokuvia.

   Putouksessa on kiinnostavaa katsoa, miten näyttelijän työ tehdään. Tosin se on jo nähty, minkä myönnän auliisti.

   Poista
  8. Täytyy myöntää, että vähiin on minultakin Putouksen seuraaminen jäänyt. Varmaan se on vähän samanlainen juttu, kuin jääkiekkoinnostukseni täydellinen lopahtaminen. Kun asiat kasvavat kohtuuttomasti yli niiden todellisen painoarvon, minulle tulee hylkimisreaktio. Kaikkein turhinta on puutarhanhoito ja purjehdus, mutta Putous ja jääkiekko lienevät hyvissä asemissa heti niiden jälkeen.

   Ei sillä minulle väliä, onko Jopi Jalkapuoli jääkiekkomaajoukkueemme vahvistus änhooällästä vai Putouksen hahmo.

   Poista
  9. Joku tunnettu hyvä näyttelijä, en muista kuka, selitti kerran näyttelijätyötä niin, että jos et millään saa roolihahmoa elämään ja raiteilleen, niin mene siitä yli missä rima on matalin - eli tee tyyppi.

   Putous toimii kai juuri noin: näyttelijät tekevät tyyppejä, naamaansa väänteleviä ontuvia hassusti puhuvia samaa hokevia muotopuolia.

   Muuten olen tietysti Iineksen kanssa saman koulukunnan lapsi: huonous on kehittävää!

   Eläköön kehnous! Viva vinous, surkeus ja lattapäisyys!

   Poista
  10. Mutta jos oikeasti haluaa nähdä miten näyttelijän työ tehdään hyvin, niin kannattaa käydä katsomassa Suosalon ja Nuojuan Kiviä taskussa.

   Jätkät esittävät kumpikin pariakymmentä eri hahmoa vaihtaen roolia lennossa. Sitä taitoa ja taituruutta ei voi kuin ihailla. Ja nauraa.

   Poista
  11. No en minä kyllä lattapäisyydelle hurraa enkä ohjelmien huonoudelle. Sanoin vain, että voin katsoa huonoa ohjelmaa ja voin lukea huonon lehden (esim. Ilta-Sanomat). Enhän minä seurustele vain hyvien ihmistenkään kanssa enkä elä hyvässä maailmassa. Kyllä minulle kelpaa se, mikä kelpaa 1,5 miljoonalle suomalaiselle. On ihan turha luulla, että 1,5 miljoonaa ihmistä silti pitää Putousta laadullisesti korkatasoisena viihteenä. Ihmiset ovat fiksumpia kuin luullaan.

   Syön joskus myös pahaa ruokaa, nauran huonolle vitsille ja kuljen ulkona huonossa säässä.

   Poista
  12. Kaiken lisäksi voin kulkea huonoissa vaatteissa ja kantaa olallani muovilaukkua. Kumisaappaani voivat olla Hongkongista ostetut 15 euron jäljitelmät, ja koirani voi olla sekarotuinen katukoira.

   Poista
  13. Minä en Putoksesta puhuttaessa arvottaisi sitä huonoksi. Käsitykseni mukaan se on lajissaan ihan laadukasta tavaraa, tuotannossa on kaiketi rahaa ja riittävästi tekijöitä.

   En minä tiedä täytyykö minun itsestäni eniten huolissani olla, mutta kaikki nämä massiivituotannot: tanssii tähtien kanssa, big brother, Idols jamitäniitälienee, aiheuttavat minussa puistatuksia. Kaikkein kaameimmalta tuntuu se ohjelma, missä lavaraakit itkevät omille kappaleilleen, siitä ei enää paljon alemmas pääse. Ainakaan toivoakseni.

   Poista
  14. Tarkoittanet varmaan sitä ohjelmaa, jossa laulajatähdet itkevät toistena esityksille ja eniten silloin, kun joku laulaa heidän laulunsa. En jaksa jaksoakaan katsoa!

   Nuo muutkin ovat köyhiä anniltaan ja ihmetellä täytyy niiden katsojalukuja. Putousta olen katsonut, koska nuo ohjelmat muistuttavat minua luovan esityksen kurssitunneista.

   Poista
  15. Ps eivät opiskelijat halua esittää pitkää klassista draamaa, vaan he haluavat revitellä juuri Putouksen kaltaisissa sketseissä. Ujotkin tulivat mukaan.

   Poista
  16. Edelleenkin olen sitä mieltä, että nämä suupaltti-ujot ovat loukkaus oikeita ujoja kohtaan. Sama kuin sanoisi mykälle, että rohkeasti vain suu auki seurassa.

   Oikeastaan ihmettelen itsekin Putous-antipatiaani, sillä periaatteessa pidän kaikesta tavallisesta ja rahvaanomaisesta. Etelänmatkallakin menen mieluummin turistikohteeseen kuin pieneen kylään paikallisten sekaan leikkimään ei-turistia.

   Poista
  17. Tämä meikäläisen luovan ilmaisun kurssi oli siis valinnaiskurssi, jonne tultiin vapaaehtoisesti valmistamaan jotakin yleisöesitystä. Osa ujommista hoiteli vaikka valaistusta, puvustusta ja lastusta, mutta jokunen halusi mukaan puherooleihin.

   Eli olen samaa mieltä tuossa, että on ajattelematonta ellei peräti typerää sanoa ujoille, että suu auki seurassa.

   Poista
 20. Toisella kertaa kun kävin katsomassa "Kiviä taskussa" istuin eturivillä; päälle meinasivat tulla Suosalo ja Nuojua. - Hauska teksti, on hyvät näyttelijät, hieno esitys. Siihen on (tai ainakin oli) vaikea saada lippuja, on loppuunmyyty aina.

  VastaaPoista
 21. Kolehmainen (Kateellisena)15 helmikuuta, 2014 14:40

  Voi saatana, että nyt vituttaa, kun sain niin kököt vanhemmat, enkä nuorena älynnyt omaa parastani. Olemme kaikki lukeneet ja kuulleet lukemattomia kertoja, että ihmisen sukupuoli ei ole annettu asia, se on pelkkä sosiaalinen konstruktio, jota voidaan mielin määrin muuttaa. Jos heti pennusta pojalle pannaan punainen nuttu ja nukkeja leikittäväksi, hänestä tulee tyttö, ja myöhemmin nainen. Ja jos joku on niin hullu, että haluaa pojan, laittaa sille saakelin mieliharmille sitten sinisen potkupuvun ja työntää käteen auton leikittäväksi. Näin se uusimman tutkimuksen mukaan käy.
  Tämä kaikki tulvahti mieleeni lukiessani puheejohtaja Olga K. Lehmäisen kertomusta Pariisin-matkaltaan. Juttu on juuri ilmestynyt Iineksen edellisessä postauksessa niillä main, jossa hän vastasi tuolle onnettomalle, ilottomalle persulle.
  Siis voi vittu, sanon minä vielä kerran! Miksi minusta ei tehty naista! Kyllä heillä on paljon hauskempaa, kuten Lehmäisen kirjoituksesta käy ilmi.

  VastaaPoista
 22. Tuo on kyllä tahallaan väärin ymmärrettyä Kolehmaiselta. Ruotsissa lastentarhanhoitajat ja muut kasvattajat ovat vakuuttaneet, ettei pippeliä napsaista poikki kuin aivan erityisistä syistä. Jokainen saa kasvaa ja kehittyä juuri sellaiseksi miksi kehittyy. Jos poika haluaa vaaleanpunaiselle Barbielle laittaa farkut ja stetsonin prinsessamekon sijaan, se on aivan ymmärrettävää ja hyväksyttävä luonnollisen rajojen sisäpuolella olevaksi.

  Sen olen kuullut, että se rouva Lehmäinen osti Pariisista laatikollisen valkoviiniä ja ison kiljupönikän, josta ei paluumatkalla suostunut luopumaan. Kone teki hätälaskun Latviaan, rouva joutui siellä käsirysyyn viranomaisten kanssa ja on nyt sieltä lähetellyt Kolehmaiselle nöyriä ja lempeä sisältäviä pyyntöjä lunastaa itsensä ulos putkasta. Hövelinä miehenä Kolehmainen on pukeutunut jo parhaimpiinsa, viheltelee, peilailee, kampailee ja on kohtsillään partavedelle löyhkäävänä astumassa Latvian koneeseen rahatukko taskussaan.

  VastaaPoista
 23. Sukupuoleton kasvatus on varsinainen metodien metodi. Lapselle ei parhaassa tapauksessa saa sanoa, että on olemassa sukupuolia.

  Lapsi kasvatetaan siis tynnyrissä. Ruotsissa ajetaan hen-persoonaa kuin käärmettä pyssyyn joissain päiväkodeissa. Mikseivät mieluummin kysy suomalaisilta, miten meillä hurisee, kun meillä sitä han-hon-jakoa ei ole. Näitä kukkahattutätipropellien suhinoita ei oikein enää jaksaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovatkohan nämä sukupuolettoman kasvatuksen airueet sitten myös sitä mieltä, että esim. urheilussa on lopettava jako naisten ja miesten lajeihin?

   Montakohan naista olisi Sotshissakin, jos näin olisi, ja missähän muussa lajissa kuin kaunoluistelussa?

   Poista
  2. Kai siinä tähdätään siihen, että kaikki ovat vain ihmisiä ja voivat paritella kenen kanssa vaan. Kaikki ovat samiksia ja nykyinen nimikalenteri jää pois, kun keksitään sukupuolettomat nimet: Pai, Piu, TiuTsu, TuiTui, Tsuba ja Ruba jne.

   Poista
  3. Sepä tulee olemaankin vaikeaa, sillä tuossahan selvästi Pai & Piu ovat lesbopari, TiuTsu & TuiTui homopari ja Tsuba ja Ruba perinteinen sekapari.

   Poista
 24. Älkääs nyt, Iines ja Tapsa! Se hen-homma saattaa olla hyväkin juttu. Näin miehenä ilahdun ajatuksesta, ettei enää koskaan tarvitse maksaa naisseuralaisen ravintolalaskua, ostella hänelle helyjä ja sormuksia, kosia, hellitellä, puhua lööperiä, mennä naimisiin, availla ovia, auttaa ostosten kantamisessa, olla kuskina, pettyä rakkaudessa jne jne. Ja ennen kaikkea: kaikkien kanssa voi nussia kaikessa rauhassa joutumatta selittelemään tai maksamaan kenellekään. Eikös se muuten ollut käytäntö Uljaassa Uudessa Maailmassa? Jos siellä haluttiin kehua partneria sanottiin, että olipa siinä kimmoisa tyyppi. Ei enää koskaan sitä, että kun sanoo naista kauniiksi, se lyö laukulla vasten naamaa ja sanoo, että saatanan tissien tuijottelija, eikö minun älylläni ole mitään arvoa? Ja jos kehuu älyä, saa tenttikirjasta kalloon ja perään huutoa, että enkö muka sitten ole naisena ollenkaan viehättävä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Kolehmainen, minä kärsin veljien keskellä eläessäni teininä siitä, että ne sai teinidiskoihin aina enempi rahaa, koska: "meidän pitää tarjota aina gimmoille.. Ähä ähä."

   Ei ne tarjonnut silloin, myöhemmin kyllä. Mutta siis: sain aina vähemmän rahaa teinibileisiin, koska olin tyttö. Mutta tämä on nyt sitten ihan toisin. Se on muuttunut. Ei vaan aikuisten toimesta vaan näiden uusien sukupolvien omasta toimesta.

   Kerran, siitä on jo vuosia (melkoisen monta vuotta), katselin sivusta ja vähän hämmentyneenä, kun likkajengi tuli fudistreeneistä ja heitti treenikassit olan yli ja yks huuteli samanikäisille pojalle: Hei! Tuoks kuule mulle kahvia! Poika kiikutti kltisti kahvikupin tytölle joka tzättäili omalla mobilefonellaan. Poika seisoi vaan siinä eikä tyttö sanonu yhtään mitään sille. Kiitti. Se oli ehkä se ainoa sana.

   Mun kävi jotenkin sääliksi. Sitä poikaa.

   (Yks nuori poika sano mulle myöhemmin: nojaa sun täytyy tajuta, et tää niinku kuuluu asiaan.Tajusin olla säälimättä liikaa.)

   Poista
 25. Kuulin rouva Lehmäiseltä, että hän omassa tarinassaan yritti vetää niin ad absurdum kuin voi, mutta ei silti pystynyt ylittämään todellisuutta. Itsekin olen huomannut, että se käy päivä päivältä vaikeammaksi. Rva Lehmäisen suosituksesta kävin katsomassa nimimerkki Takkiraudan (Ironmistress) blogia ja luin, että Suomessa on tuomittu nainen, joka oli suomentanut tekstin, joka puolestaan kertoi, että erään suositun uskonnon tunnettu johtaja oli jyystänyt nelivuotiasta lasta läpi yön. Lapsi oli huutanut ja valittanut partamiehen pannessa häntä yhä uudestaan ja uudestaan. Eikä yksikään tuomari perään haukahda.
  Tämä suomennos oli kiihotusta kansanryhmää vastaan suomalaisten tuomarien mielestä.
  Katsokaa sieltä itse, minua inhottaa, minua oksettaa, enkä halua esitellä yhtään todistetta. En voinut lukea edes rva Ironmistressin tekstiä aivan loppuun. Ruumiisiin sekaantuminen, suuhun kakkiminen tai naamalle pissiminen ovat vielä kevyttä kauraa verrattuina näiden partaveikkojen touhuihin. Pedofilia toimeksi pantuna on asia, jota moninkertaisena isoisänä ja vieläpä ylipappana en voi ymmärtää. En vain voi. Nettipoliisi Fobban sanoo blogissaan ymmärtävänsä niitä, jotka saavat kiksinsä kuvittelemalla olevansa lapsien kanssa sillä tavalla. Mikäs siinä, olen Fobbanin kanssa samaa mieltä. Jos kenellekään ei aiheudu kipua tai kehenkään ei kosketa, pitäkööt fantasiansa. Pelkkä fantasia on vain - fantasia.
  Ensi kesänä, jos vielä olen hengissä - ja vaikka en olisikaan - kerään kaikki lapseni ja lapsenlapseni ja sen yhden lapsenlapsenlapsen luokseni, tarkemmin sanoen varaamaani 30 hengen kelomajaan ja tarjoan heille turvallisen, seikkailuja ja uusia elämyksiä tarjoavan loman. Osa lapsenlapsistani ei edes osaa suomea, mutta he pitävät onkimisesta, metsissä vaeltelusta, sienestyksestä, istumisesta takan ääressä papan kanssa, makkaranpaistosta, kalojen savustuksesta, saunomisesta, veneretkistä, kaikesta kesäisestä kivasta. Haluan, että heille jää ikuiseen muistoon sellainenkin asia, että aikuiset voivat myös rakastaa lapsia, olla heidän kavereitaan, jopa uskottujaan ja että heidän taholtaan ei tarvitse pelätä mitään perverssiä.
  Lomalle osallistuu myös joukko serkkuja, jotka asuvat viereisessä majassa. Äidit ovat jo sopineet ruokahuollon järjestämisestä ja nuoret isät suunnittelevat innoissaan telttaretkiä, majan rakentamista, purjehduskilpailuja optimistijollilla. Sitä puheen ja suunnitelmien pulputusta on sitten mukava seurata sähköpostipalstallamme, jonka vastaanottaja - ja osallistujajoukko on melkoisen laaja. Lapset ovat jo aivan täpinöissään, piirtelevät kuvia ja lähettävät niitä postitse suoraan minulle, koska eivät halua "kaikkien" niitä näkevän.
  Sain pienen perinnön ja pystyn kustantamaan tuon kaiken, jopa maksamaan ulkomailta tulevien matkat. Luulen, ettei ole parempaa tapaa pistää menemään nuo rahat.
  Olen tehnyty elämässäni niin paljon syntiä ja syyllistynyt niin moneen pahaan, että haluan edes hiukan hyvittää niitä. Jos pystyn järjestämään ihanille lapsille ja heidän ihanille vanhemmilleen unohtumattoman pariviikkoisen, saan ainakin omalle sielulleni edes lyhytaikaisen rauhan.
  Olen toki kustantanut näitä Suomi-lomia jo aiemminkin, mutta vain yhdelle perheelle kerrallaan. Olen itsekkäästi pitänyt itseäni köyhänä törsäämällä rahat omiin matkoihin.
  Tämä taisi nyt olla hiukan liian sentimentaalista, mutta nuo kirjoitukset pedofiliasta saivat sieluni kiehumaan ja samalla masentumaan. Voi noita lapsiparkoja, jotka nytkin vaeltavat pakolaisvanhempiensa kanssa Syyriassa ja muuallakin, lapsia, joita myydään partaisille sedille, että perhe saisi ruokaa. Heidän hyväkseen voimme tehdä varsin vähän, mutta jos edes hoitelee omansa säällisen elämän alkuun, on tehnyt, minkä voi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tässä kohtaa kannattaa mielet malttaa. Tuo "suomalaisnainen" on hyvin mielenkiintoinen ihminen sen perusteella, mitä netistä selville saa. Ilmaisunsa on myös erittäin mielenkiintoista.

   Poista
  2. Tämä on siis se viime eduskuntavaalien ehdokas vihreiden listalta, nykyään jo mahdollisesti entinen käännynnäismuslimi, aikuisviihdealan yrittäjä, erilaisten yhdistysten jäsen ja henkevä keskustelija.

   Poista
  3. Lueskelin kursorisesti tätä suomalaisnaista koskevia kirjoituksia ja hämmennys on melkoinen.

   Ristiriitaista tietoa: nainen arvostelee voimakkaasti lasten hyväksikäyttöä muslimikulttuurissa, mitä onkin syytä arvostella ja jopa rajusti. Yhdyn tässä tämän naisen mielipiteeseen. Mutta entäs sitten, kun häntä itseään väitetään muslimiksi? Muslimithan eivät juurikaan arvostele omia kulttuurisia tapojaan, ja kulttuurinen tapahan tämä on, kun se kerran ei ole uskontosidonnainen. Mihin enää uskoa?

   Teko, josta hän kirjoittaa, saa minutkin raivon valtaan. Miten muka tällaista lasten raiskaamista ei voi muu maailma pysäyttää? Tämä ei mene minun järkeeni, että sen annetaan suvaitsemisen nimissä jatkua ja jatkua.

   Vaan enpäs sano tästä enempää, ennen kuin tiedän lisää tapauksesta "suomalaisnaisen tuomio".

   Poista
  4. Ensimmäinen kysymys, joka minulle herää tästä on, että onkohan tarina totta?

   Toisena vasta tulee paheksunta siitä, että vihalakia todella käytetään, kuten olen ennustanutkin, suiden tukkimiseen.

   Vielä törkeämpää on, että vihalailla pystytään tukkimaan tilintarkastajienkin suut ja pakottaa heidät pyörtämään päätöksensä!

   Viittaan tähän Lieksan tapaukseen, jossa kunnanjohtajan vaimo vastaa rahanjaosto uuslieksalaisille, ja jossa kunnanjohtajan serkku uhkaa lausunnossaan rangaistuksella, jos tilintarkastuskertomusta ei muuteta.

   Siis näin: "...teettämistä lieneekin ohjannut tietoinen pyrkimys lietsoa vastenmielisyyttä Lieksan yhtä suurta asukasryhmää kohtaan ja epäluuloa sosiaaliviranomaisia kohtaan. Tässä suhteessa olisi mahdollista selvittää, täyttääkö toiminta rikollisen kansanryhmää kohtaan tunnetun vihan kiihottamisen tai viranomaistehtäviä hoitavien kunnian loukkaamisen tunnusmerkit."

   Näin siis uhataan tilintarkastajia, jotka rohkenivat huomauttaa puuttuvista kuiteista ja hakemuksista. Kunnanjohtajan vaimo lausui selityksenä, että suullinenkin hakemus on virallinen hakemus.

   Tätä juuri tarkoitan, kun olen arvostellut ankarasti vihalakia sensuurilaiksi. Sillä tukitaan jopa suut jopa tilintarkastajilta.


   Poista
  5. Eikös sitä Lieksan tilinpäätöksen epäilijää vastaan ole jo nostettu syyte? Ainakin kunnanjohtajan vaimo uhkaili sillä lehdessä.

   Poista
  6. Niin, olisiko kuitenkin relevantimpi syy, omat pyöreät vuodet?

   Poista
  7. Anonyymi, en pidä kommenttisi sävystä. Olehan varuillasi vihjailuinesi, sillä minä luulen, että tiedän tasan tarkkaan kuka olet - sen verran olen Sitemeterista katsonut aikoinani sinun kalvamiskommenttejasi minua kohtaan. Tyylisi ei ole tervettä. Luehan, mitä toinen iltapäivälehdistä kirjoittaa anonyymien härökommenttien kirjoittajien mielen tai luonteen terveydestä.

   Poista
 26. Tekeekö "mielenkiintoisuus" ihmisestä epäilyttävän, Riku?

  VastaaPoista
 27. Tapsan tavoin näen kaikenlaiset vihalait rasvattuna lautana, joka vie yhä uusia ja uusia sananvapautta kaventavia lakeja eteenpäin, kunnes ollaan saavutettu toivottu sharia-taso.
  En ole salaliittoteorioiden ystävä, mutta pikku hiljaa alkaa tuntua siltä, että joku riittävän korkea taho on ilmoittanut Suomen valtionjohdolle, että ellei Profeetan pilkka täällä lopu, pommit räjäyttävät Palace-hotellin, jossa maan päätökset tehdään sekä eduskuntatalon, jossa ne pelleillen hyväksytetään kansan nimissä.
  Valtionjohdolla ei ole keinoja, ei mitään keinoja estää esim. tällaisten räjäytysten toteuttamista. Parasta siis vikkelästi säätää partaveikkojen vaatimia lakeja ja antaa tuomioita. Joku Anu Palosaari on juuri oikea tuomittava, koska jopa moni fiksu suomalainen epäilee hänen fiksuuttaan ja jopa epäilee naisen kääntyneen muslimiksi. Epäilyjä aiheuttaa Palosaaren vilkas elämänkaari, joka ei todellakaan näytä olevan sen pullantuoksuisen äidin ihanne. Ei hän ole myöskään kahdeksasta neljään virkanainen. Epäilyttävä tapaus kerta kaikkiaan! Jotain siinä täytyy olla....

  VastaaPoista
 28. Ihmettelin vähän tuota Iineksen tietoa Palosaaren muslimitaustasta. Aikani haettuani löysin alkulähteen, Mikko Ellilän blogin ja sieltä Palosaari-kirjoituksen: http://uusiviesti.blogspot.fi/2010/08/anu-palosaari-vihrea-muslimi.html
  Siellä voi jokainen tehdä johtopäätöksiä niin Palosaaren kuin Ellilänkin terveydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole minun tietoni.

   Koetin sanoa, että minua hämmensi se, että jossain lähteissä sanottiin, että Palosaari olisi kääntynyt muslimiksi. En pannut edes lähdettä, koska silmäilin kursorisesti saadakseni yleiskuvan asiasta. Tieto taatusti löytyy vaikka nimeä googlaamalla. Minua siis hämmensi asia.

   Poista
  2. Tiedän, että uskovaisten kanssa on turha väitellä.

   Justiinsa juu, ihan jetsulleen.

   Poista
  3. Minulla ei ole tietoa mikkoellilöistä, eikä mistään nimistä, en kulje kenenkään valjastamalla hevosella.

   Vain asia, se on tärkeä, ja siinä haluan olla omaa mieltäni riippumatta kenenkään muun mielipiteistä.

   Poista
 29. Nämä ovat merkillisiä asioita, joista moni on hiljaa. Tuntuu vähän siltä, että pelätään oman imagon menetystä, eli koetaan maailman tyttöjen (ja varmaan poikienkin) hätä toisarvoisena oman rikkumattoman puhtoisen suvaitsevaisen ideologian rinnalla.

  Juuri tämä hiljaisuus minua jopa kauhistuttaa, ellei peräti pelota. Yleensähän radikaalit vasemmistolaiset ja vihreät eivät arkaile mielipiteen ilmaisua eivätkä öljylautoille kapuamisia, mutta näissä muslimilasten varhaisnainneissa ja muissa hyväksikäytöissä ollaan kylmin sydämin ja kuuroin korvin. Minua vihervasemmistolaisena jopa loukkaa tällainen, ja menee usko koko aatteeseen.

  VastaaPoista
 30. Jatkan, kun vauhtiin pääsin. Joskus jopa mietin, onko kaikki harkittua rajattoman vapausideologian ajamista kuin varkain yhteiskuntaan.

  Ihmisestä tehdään niin vapaata, että mitään rajoja ei ole estämässä ihmisen oikeutta olla ja elää. Lapset siirretään laitokseen vauvasta lähtien yhteiskunnan hoidettavaksi ja ruokittavaksi, aikuiset saavat irtautua heistä toteuttamaan visioitaan ja nauttimaan itsestään, harjoittamaan vaikkapa parittelua rajoitta, kuka vaan kenen kanssa vaan, vaikka alaikäisten kanssa, jos mieli tekee. Tappaakin saa, eikä rangaistuksia juurikaan ole, uskotaan siihen, että ihminen kyllä säätelee itse itseään, jos kerran erehtyy. Töitä ei tarvitse tehdä, vaan kaikille taataan sama määrä rahaa, jolla voi elää kitsastelematta. Rikkailta otetaan, köyhille annetaan, kukaan ei saa ansaita enempää kuin toinen. Vanhat ovat hyödyttömiä, heidät ulkoistetaan yhteiskunnasta omiin yksiöihinsä odottamaan kuolemaa, ja rahavirrat ohjataan nuorille työikäisille.

  VastaaPoista
 31. Juttelin äsken skypessä viisivuotiaan lapsenlapseni kanssa. Hän oli rakentanut legoista hienon laivan ja halusi esitellä sitä papalle. Kun katselin siinä hänen loistavia silmiään ja mielihyvästä ja ylpeydestä oikein tirisevää suupieltään ajattelin, mitä tekisin tyypille, joka käyttäisi tuota poikaa hyväkseen? Hän asuu maassa, jossa papit vievät tavan takaa kuoripoikia verhon taakse ja kirkollisia seksiskandaaleja pulpahtelee esiin tuon tuotsa. Tyttäreni, pojan äiti, on luvannut pitää pojan kilometrin päässä noiden iljettävien patereiden niljaista käsistä. Hän myös vakuutti kuohivansa papin, joka poikaan koskisi.
  Millaisia nuoria ja aikuisia ylipäätään tulee tytöistä, joita mullahit ovat raiskanneet nelivuotiaasta asti tai pojista, joita kirkkoisät ovat nussineet pyllyyn heidän täytetttyään kuusi vuotta. Ja tuo iljettävyys on jatkunut vuosia, vuosia, yhä uudelleen ja uudelleen. Eivätkö vanhemmat todella huomaa mitään?
  Mullah-maissa nelivuotiaan raiskaamiseen tarvitaan isän lupa ja kuten tuossa Iineksenkin näkemässä videossa kuulimme, isä antoi tyttärensä hengelliselle johtajalle ylpeänä siitä, että sai ilahduttaa jumalan miestä kauniilla lapsellaan. Sitä paitsi kyseessä on Koraanin laillistama "väliaikainen avioliitto", joka voidaan purkaa heti kun sulhanen on purkautunut ja morsiamen alapää pilattu lopuksi ikää. Ja aamulla tytön isä kumartaa Mekkaan ja huutaa "Jumala on suuri". Tyttö ehkä miettii, että jumalalla olisi ehkä saanut olla hiukan pienempi, kun sattuu niin jumalattomasti.
  Olen kuullut, että esim. Ranskassa, Irlannissa, Englannissa ja myös Yhdysvalloissa luvan antajia - tai ainakin tavan hiljaisia hyväksyjiä - ovat enimmäkseen äidit. Hehän pitävät yllä noita keskiaikaisia katolisia kirkollisia perinteitä. Ilman naisia katolinen usko romahtaisi puolessa vuodessa.
  Entäs meillä (huoh!) kuinka monen olen kuullut sanovan, että hän kyllä eroaisi kirkosta, mutta "sehän tappaisi äidin/isoäidin/rikkaan tädin" (tarpeeton ylipyyhitään). Meillä seksiskandaalit ravistelevat lähinnä lahkoja, mutta en epäile, etteikö valtionkirkonkin piirissä joskus pippeli vilahtaisi väärään reikään.

  Iines ihmetteli radikaalien hiljaisuutta näissä asioissa. Minusta se on täysin ymmärretävää. He ovat itse laatineet lait, jotka tekevät esim. jonkun uskontokunnan arvostelun rangaistavaksi. Eivät he halua maksaa sakkoja tai joutua vankilaan! Tietyn uskonnon arvostelusta voi seurata vaikka fatva, kuolemantuomio, eikä sellaista vihervasuria olekaan, joka vaihtaisi viisi huonetta Eirassa vapaalla ylöspidolla arkkuun routaisella hautausmaalla.
  Ei, nämä sankarit nostavat alushousut tangon nokkaan, marssivat kadulla ja huutavat "valkoinen heteromies on perseestä" tai jotain muuta yhtä älykästä ja vaaratonta. Vain Greenpeacen porukka protestoi tavalla, josta saattaa seurata pikku rangaistuksia, mutta koska "koko maailma" on heidän puolellaan, noista pikku rangaistuksistakin mielellään livetään, ettei se sama "muu maailma" luulisi rankaisijoiden polkevan ihmisoikeuksia. Muistellaanpa vain viimeisintä Jäämeri-tapausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolehmainen, en minä ole katsonut mitään videoita, sillä suhtaudun kaikenlaisiin todisteena käytettäviin videoihin hyvinkin kriittisesti. Luin vain painettua sanaa, koska siinä on lähteitä, joiden valossa asiaa voi arvioida.

   Mutta siis kaiken kaikkiaan, lasten hyväksikäyttö tuntuu olevan koko maailmassa kauhistuttavalla tavalla yleisempää kuin nyt tiedetään. Julkisuuteen pulpahtelut ovat aina jäävuoren huippuja, enin osa jää pinnan alapuolelle.

   Siis juuri tämä vasemmistoakselin täydellinen hiljaisuus lapsen ihmisoikeusrikkomuksissa minua kummastuttaa ja vihastuttaa. Miksi ei tehdä maihinnousua vaikka katoliseen kirkkoon tai vanhoillisiin muslimikohteisiin, joissa tiedetään lapsinaintien elävän? Missä ovat lapsen puolesta mellakoivat sinisaarelat? Haloo vasemmisto ja vihreät, missä te luuraatte?

   Poista
  2. Kyllä niitä ihmisiä on jotka myös toimivat, eivät vain pääse otsikoihin, eivätkä kyllä tyrkyttäkkään itseään median Moolokin kitaan.

   Eduskunnan tärkein tehtävä on laatia lakeja jotka ohjaavat kansalaisten toimintaa. Väkivalta rikoksien tutkintaa on tehostettu ja poliisienkin asenteet eivät enää ole niin vähättelevä esim raiskaustapauksissa. Edistystä on siis tapahtunut. Viime vuosina myös uhrit ovat avanneet suunsa mm uskonnollisten yhteisöjen pedot joista paineissa. Ja. Niitä on myös tutkittu, joka on tärkeätä. Katolilaisia pappeja on maailmalla tuomittu pitkiinkin rangaistuksiin näissä asioissa. Et siinä suhteessa ollaan menossa hyvään suuntaan. Aihetta ei ole kuitenkaan uinahtaa. Lapsiin ja naisiin kohdistuu yhä paljon kaikenlaista väkivaltaa ja sen uhkaa. Monissa maissa.

   Poista
  3. Äh. Naksuttelen tabletilla ja tekstistä putoaa pois pätkiä. Tuosta putosi ... uskonnollisten yhteisöjen pedofiilitapaukset joissa jopa yhteisöjen johtohlöt ovat joutuneet vastaamaan teoistaan. Ja. Niitä on tutkittu joka on tärkeää.

   Poista
 32. Olen ollut sitä mieltä (en aina, mutta siitä lähtien kun opin ajattelemaan) että KAIKKI uskonnot ovat ihmisten tekemiä. Turha jumalia on ihmisten pahuudesta syyttää; vain ihmisellä on valta voima ja kunnia ihmiselon ihanuutta ja kurjuutta muuttaa.

  VastaaPoista
 33. Ihmisen luomia ovat, aina varhaiskantaisista uskonnoista lähtien.

  Niinsanottujen primitiivikulttuurien maagiset menot, toteeminpalvonnat ja aurinkotanssit ovat ihmislähtöisiä, ja ne ovat metodeja koettaa hallita tuntematonta maailmankaikkeutta, koettaa vaikuttaa siihen, että onni on suotuisa itselle. Ne ovat eloonjäämisoppeja, taisteluja kaaosta ja tuntematonta vastaan. Ja juuri siksi mielenkiintoisia.

  Kirkkouskonnot eivät periaatteessa eroa maagisista menoista mitenkään, niissä on samat elementit rituaaleineen, eri muodossa vain ja eri kohteille.

  Tämä on siis puhtaasti uskontotieteellinen näkökulma, ja itse ainakaan en voi uskonnoista muuta ajatella. Silti haluan kunnioittaa ihmisen uskomista johonkin irrealiseeenkin, olkoon kohde mikä tahansa paitsi jokin tuhoisa.

  VastaaPoista
 34. Tänään Hesarissa Tontti-nimenen mies hurskastelee sillä, että Salaman jumalanpilkkatuomiosta on 50 vuotta ja se sama typerä laki on edelleen voimassa (estäen arvostelemasta esim. Pussy Riot -tuomiota = sama laki).

  Hurskasteluksi kutsun sitä siksi, ettei hän "muistanut", että jumalanpilkkalain perusteella meillä jaetaan tuomioita tänäkin päivänä. Laki on sama, vain jumala on eri.

  VastaaPoista
 35. Persujen, jamesten, halla-ahojen, hakkaraisten, lehtojen ja jopa palosaarien tapauksissa käy ilmi, kuinka helposti ihmiset hyväksyvät mielivaltaisen tuomion, kun kohteena ovat naurettavat rääväsuut, jotka ovat itse ansainneet pienen läimäyksen.

  Tämä on kuitenkin äärimmäisen vaarallinen asenne.

  Saman lain voimalla, jolla nyt vaiennetaan mölyävät rasistit, hiljennetään huomenna ikäviä kyselevät tilintarkastajat.

  (Ai perkele, sehän tapahtuikin jo.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo saattaa minusta olla liian ihanteellinen näkemys laeista. Kieltoja, käskyjä, rangaistuksia tarvitaan. Puheoikeudenkaan ei pidä olla rajoittamaton, ei se sitä koskaan eikä missään ole ollutkaan.

   Aikasempaan kielen kehittymistä koskevaan puheeseen liittyen silmiini osui hauska asia. J.W. Snellman vaati aikanaan kirjoituksessaan suomenkielen päätteiden voimakasta vähentämistä ja niiden korvaamista prepositioilla, kuten monissa kielissä oli. Snellun vaatimus on helppo ymmärtää, kyllä tämän kielen on täytynyt hänelle tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia.   Poista
  2. Snellman ei tainnut oikeasti tietää, että kieltä ei voi käskystä ohjailla ainakaan näin suurissa asioissa. Sijataivutuksemme on perua jo muinaisesta uralilaisesta kieliperheestä ja istuu syvästi rakenteissa. Samahan se on, onko pääte sanan perässä tai edessä, koulussa tai ssa koulu, koulusta tai sta koulu. Höh.

   Poista
  3. Ai ihanteellinen näkemys laista... itse tarkoitin sen kyllä raadolliseksi näkemykseksi lain käytöstä. Toisin sanoen kun on epämääräinen laki, sen varjolla voi tuomita kenet tahansa mistä tahansa.

   Tänään rotutohtori, huomenna Riku. Venäjällä Pussy Riot, meillä Iines. Nyt hiljennettiin tilintarkastajat, kohta media.

   Puheoikeuden kanssa tällä on ainoastaan sen verran tekemistä, että vastustan viimeiseen asti yhteiskuntaa, jossa puheoikeuteni määrittelee viranomainen sen mukaan, miellyttääkö sanomani häntä vai ei. Onko se hänestä "asiallinen" ja "rakentava", vain "epäasiallinen" ja "rienaava".

   Ihmettelen, ettei Riku näe tässä ongelmaa. Katso yrityksiä, siellä puheoikeuden määrittelee esimies. Sellaisenko yhteiskunnan haluat?


   Poista
 36. Pakko vilauttaa natsikorttia.
  Saksan III valtakunnan varsinaiset vainotouhut alkoivat sillä, että lavastettiin kommunisti polttamaan valtipäivätalo. Sitten käytiin heidän kimppuunsa kaikkialla, monia tapettiin, tuhansia vangittiin, rahat otettiin valtiolle. Se kävi helposti, koska kommarit olivat oman aikansa persuja, aina rähisemässä hallitukselle. Kansan enemmistö ei heistä oikein tykännyt, varsinkin kun valtion virallinen tiedostukoneisto oli tehnyt kaikkensa mustatakseen heidät. Kommarit siis ansaitsivat "pienen läimäyksen."
  Ja kun kommareista oli päästy, lopetetettiin ay-liike, muutama ikävä puolue ja lopulta käytiin juutalaisten kimppuun. Kaltevan, rasvatun laudan menetelmä sujui kuin tanssi.
  Ja sitä samaa kokeillaan nyt sitten meillä. Heil sun heiluvilles!
  Meillä valtio-omisteinen YLE, Naton pää-äänenkannattaja Hesari ja lauma pienempiä rakkeja nostavat perkeleellisen metelin jostain hihamerkistä tai vastaavasta täysin naurettavasta asiasta. Yhden oppimattoman, suoraan metsästä parlamenttiin reväistyn persun takia laaditaan uusia ja taas uusia lakeja tukkiman suita ja estämään julkisia varoja vahtimaan asetettuja tilintarkastajia tekemään työnsä. Mikähän porukka on seuraavana vuorossa? On jo esitetty, että jokaisen nettiin kirjoittavan on rekisteröidyttävä poliisin valvomaan rekisteriin. On sitten helpompi napata lennosta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se oppimattomuus mitään merkitse, kansanedustajalta joka tapauksessa vaaditaan edes potemkinin kulissin ylläpitämistä ja niin pitää ollakin. Jonkinlaisia esikuvia kuulemma. Aivan nuo astelmat eivät pidä, esitykset nettikirjoittajien rekisteriin saattamiseksi ovat tulleet juuri persuilta. Esimerkiksi Osmo Kokko on sitä vaatinut.

   Persut eivät ole Suomen kansa, samalla lailla kuin vihreät tai vasemmistoliittolaiset eivät ole Suomen kansa. Persut ovat niitä, joilla on aina tiukka verenkiertoa häiritsevä pipo, siinä kun kaikilla muilla on karvalakki. Kesälläkin.

   Poista
  2. "Persut ovat meidän aikamme kommunisteja", luki tuossa ylempänä.

   Kyllä, sosiaaliselta puolueasemaltaan ovat samassa asemassa kuin kommunistit joitain vuosikymmeniä sitten. Oppimattomia, rähiseviä, herroja ja valtaapitäviä vihaavia. Olisiko erona vain suhde isänmaahan ja uskontoon: persut käsittääkseni kunnioittavat uskonnollisia arvoja ja pitävät isänmaata arvossa.

   Käsittääkseni juuri nämä erovat piirteet tekevät persuista halveksitun joukon. Meillä on kielletty tällaiset arvot 60 - 70-luvulta lähtien. Kukaan itseään ja imagoaan kunnioittava ei puhu uskonnosta eikä isänmaasta. Olemme läksymme oppineet.

   Poista
 37. Suomalaisen tapaoikeuden tärkein laki, laki ennen meitä syntynyt ja jälkehemme jää, on: "Virkamiehelle ei vittuilla!"- Tätä saatan mahdollisesti hieman nähdä osatekijänä Halla-ahon tuomiossa. Ei se kuitenkaan mistään laista, sen muutoksesta tai poistamisesta, riipu. Virkamiehen oikeudet ovat aina rakenteissa. Se on vähän samanlainen juttu kuin ravintolassa syöminen. Vain hullu on henkilökunnalle töykeä ennen ateriointia, mahdollisuudet eritteiden syömiseen ovat suuret. Ihminen käyttää sitä valtaa ja niitä mahdollisuuksia, joita hänelle on suotu. Kukin oman moraalinsa mukaan. Ylitöihanteellisena pidän ajatusta, jonka mukaan oikeusistuimet tuottavat jotain ääretöntä, pyhää ja jaloa oikeudenmukaisuutta, kuka sen edes tietää, mitä sellainen on.

  "Suomalaisnaisen" tapauksessa taas en näe vähääkään tällaista virkamiehen itsensä toteuttamista, juuri hän on todiste siitä, että laki ainakin joissain tapauksissa toimii: Argumentaationsa ja johtopäätöksensä ovat sen kaltaisia. Vähäpätöisenä sivupolkuna silmiini osui hyökkäily nettipoliisi Fobbaa vastaa. En ole juuri lainkaan ole nettipoliisin tekstejä lukenut, enkä häntä siten tunne, mutta jos hän sanoo, että namusetiä ei voi pelkän pään sisällön vuoksi tuomita, niin eikö se juurikin ole niin. Ajatuksia ei voi/saa tehdä rikollisiksi edes silloin kun ne sotivat kaikkea mahdollista säädyllisyyttä ja moraalia vastaan. Toiminta on se raja. Puhekin voi olla toimintaa.

  VastaaPoista
 38. Riku toi esiin asian, joka on todellisuutta niin meillä kuin muuallakin. Virkamiehille ei vittuilla ja jokainen muukin ihminen käyttää omaa valtansa aina tappiin asti, jos hän havaitsee asiakkaassaan vinoja ilmeitä.
  Tuomioistuimissa (ja muissakin virastoissa) pätee sitten vielä ulkonäön laki. Tatuoitu, synkkä vesseli saa aina isomman kakun kuin itkeskelevä kaunotar, vaikka rikos olisi sama. Täällä aiheesta lisää:
  http://yle.fi/vintti/yle.fi/poliisitv/raportit302c.html?sivu=raportti_ylinen

  Edellisestä vinkistä pätkä: "Rikospsykologi Ahola on tutkinut ulkonäön ja sukupuolen merkitystä tuomioiden kovuuteen niin tuomareiden, lautamiesten, syyttäjien, lakimiesten kuin lakia opiskelevienkien parissa. Vielä ulkonäköäkin selvempi yhteys löytyy kuitenkin sukupuolesta.
  - Naisten ja miesten tuomioiden välillä on selvä ero; naisten eduksi.

  Entinen syyttäjä Ritva Santavuori puolestaan: -Miespuolisten tuomareiden olen kuullut sanovan, että oli niin nättikin tuo tyttö, että päästetään vähän pienemmällä. Kyllä naiset minusta pääsevät miehiä helpommalla, erityisesti huumausainerikoksissa", Santavuori jatkaa.

  Tuomioistuimiin ei kai kukaan ole aikoihin luottanut. Pelkät näpäysten jakelut virkamiehille vittuilleille ei lisää tuomareiden arvostusta.
  Ajatuksia ei todellakaan voi tuomita, koska ne eivät näy päälle. Puhe on tietysti toimintaa, mutta jos tuomioita aletaan jaella mielipiteen perusteella, ollaan aika pitkällä kohti totalitarismia. Teesiä vastaan tulee voida kaikissa asioissa asettaa antiteesi, jotta aikanaan saadaan aikaan synteesi. Nykyinen laisäädäntö tuntuu suosivan evoluution sijasta revoluutiota. On nimittäin niin, että myöskään kansalle ei voi loputtomiin vittuilla. Suomalaista voi hallitseva Bobrikov potkia munille aika kauan, mutta kun sitten tulee se Eugen Schauman, alkavat vitsit olla vähissä.

  VastaaPoista
 39. Ei noista tuomioiden erilaisuudesta sukupuolten kohdalla voi olla epäselvyyttää, on niistä joku suomalainenkin tutkimus tehty. Se on aika jännä juttu. Ohukaisia ja Paksukaisia kun olen viime aikona katsellut itseäni sivistääkseni, niin niissä ainakin parissa on mukana näyttelijä, jonka roistoutta ei voi epäillä. Näkemisensä naurattaa: onneksi on filmiin päässyt, ei tuolla muita mahdollisuuksia voi olla. Åke Lindmanhan sanoi joskus väsyneensä, kun joutui aina roistoja näyttelemään ja pikkulapset äiteineen pelkäsivät.

  Ammatttuomareihinkin ulkomuoto vaikuttaa, mutta entäpä sitten lautamiehet? Eikös se niiden poliittisin perustein tehtävään valittujen maallikoiden ajattelu mene suurin piirtein näin: "Niin on syytetty fiksu ja filmaattisen näköinen mies, ei me tuota voida petoksesta tuomita, mutta todistaja on selvästi murhamiehen näköinen, se me laitetaan tiilenpäitä lukemaan!"

  VastaaPoista
 40. Toisaalta on kyllä hyvä, ettei lainkäyttömme muistuta piiruakaan amerikkalaista mallia. Eilen oli lehdessä uutinen miehestä, joka oli ampunut kohti autoa, jossa oli nuoria kuuntelemassa musiikkia, miehen mielestä liian kovalla tai oliko se nyt vääränlaista musiiikkia. Nuoret eivät totelleet hiljentämiskäskyä ja niinpä mies ampui kohti autoa, ja yksi nuori sai surmansa. Mies on loppuikänsä vankilassa, sillä nuoria oli monta ja mies sai tuomion myös heidän tapponsa yrityksestä. Amerikassa saa tapon yrityksestäkin artikkelin mukaan helposti 20 vuoden ehdottoman tuomion.

  Suomessa kyllä usein hämmästyy, kun lukee tappajien tai raiskaajien tuomioista. Tappaja saattaa olla muutaman vuoden kuluttua vapaudessa, raiskaaja saattaa saada tuomion ehdollisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nyt hitaasti muuttumassa. On saatu enemmän naisia tutkijoiksi ja syyttäjiksi. Se tarkoittaa kovenevia rangaistuksia seksuaaliväkivaltarikoksista. Se tarkoittaa asenteiden muuttumista myös esitutkinnassa. Jos asenne on vähättelevä tai mitätöivä, se näkyy esitutkinnassa joka taas hankaloittaa asian oikeuskäsittelyä.

   On hyvä, että se mitä uskonnon nimiin ja uskonnollisten yhteisöjen suojassa tehdään/on tehty (julki tulleet pedofiliatapaukset ja mm tyttöjen sukuelinten silpominen) tulee julki. Kannattaa myös muistaa, että oikeusjärjestelmämme perustuu sille, että tekijöillä/tekijällä on myös oikeusturva. Teon kohteella olevilla on yksityisyydensuoja. Seksuaalirikokset ovat useimmiten, yleensä, salaisia ja julkituloa saa odottaa 50-60 vuotta, siksi teoista ei ole juurikaan olemassa ajantasaista julkista tietoa.

   Poista
  2. Sitä vartenhan laki käsittääkseni on, että jokaisella on oikeusturva, myös syytetyllä.

   Tässä ajaudutaan kuitenkin monimutkaiseen eettiseenkin pohdintaan siitä, mikä on kullekin kohtuullista. Onko kohtuullista, että esimerkiksi julmaan nuoren tytön tappoon osallistunut Joel Lilo kulkee vapaalla jalalla ja saa rangaistuksetta pilkata tapettua uhria? Jotain on pielessä myös, jos kadulla kiusattua ei uskalleta mennä auttamaan, koska auttaja voi saada - ja on saanutkin - syyteen siitä, että on tarttunut päällekäyjään estääkseen tätä hakkaamasta enempää uhria. Jotain on pielessä kouluissakin, jos opettaja ei saa tarttua riehujaan estääkseen tätä vahingoittamasta muita ja itseään. Poliisi on kutsuttava nimenomaan tästä syystä kouluille, jotta lakia ei rikota. Ja sitten opettajille nauretaan, että ei saa yhtä lasta kuriin.

   Meillä lienee koko lakisysteemi väljimmästä päästä hyvinvointivaltioiden lakikäytäntöä. Talous- ja huumerikoksista voi saada kovemmat tuomiot kuin ihmiseen kajoamisesta. Amerikkalaista systeemiä kukaan tuskin kaipaa, mutta sitä kohtuutta myös uhria kohtaan minä ainakin halajan.

   Poista
 41. Iineksen pohdinta on aiheellista. Näyttäisi siltä, että suhteessa rikoksen vakavuuteen suurimmat tuomiot tulevat siitä, että valtio menettää tai "menettää" jotakin. Tunnen asian, olen saanut verovilpistä sellaisen sakon, että vieläkin varpaita kipristyttää. Ylinopeudesta maantiellä tuli kahden tonnin sakko keskellä yötä osuudella, jossa ei liikkunut muita kuin poliisiauto ja minä. Nuorena toin yhden pullon liikaa laivalta tullin läpi ja taas kirpaisi kivasti kukkarossa.
  No, en kitise näistä, Kaikki on hyvin niin kauan kuin rahalla selviää. Mutta ihmishenki ei lainsäätäjän mielestä ole paljonkaan arvoinen - paitsi tietysti tappajan henki. Häntä suojellaan ja paapotaan, ettei vaan tulisi paha mieli. Luin eilen lehdestä, että norjalaisten sankari Breivik valittaa vankilaolojaan "sietämättömäksi", koska hänen päivärahansa on vain 49 euroa ja pelikonsolissa ei ole hänen mieleisiään pelejä. Breivik uhkaa aloittaa nälkälakon, ellei saa uusia pelejä ja kaksinkertaista päivärahaa.

  Raiskaajille kuuluisi mielestäni aina ehdoton vankeustuomio ja korvaukset raskaimman päälle. Samoin niille naisille, jotka esim. pettämistään peitelläkseen nostavat aiheettomasti syytteen raiskauksesta. Jostain luin, että raiskaussyytteistä jopa 20 prosenttia olisi tällaisia.
  Mutta kun on todella raiskattu, ei tekijää saisi sääliä, oli hänen virka-asemansa, värinsä ja taustansa mikä tahansa. Tunnen kaksikin keski-ikäistä, nuoruudessa raiskattua naista, eivätkä he ole oikein selvinneet asiasta vieläkään. Toinen näistä raiskatuista ei halunnut tehdä rikosilmoitusta, koska raiskaaja oli oma serkku, ammatiltaan pappi. Toinen teki ilmoituksen ja sai huoran maineen. Raiskaaja sai ehdollista, pikku sakon ja kiirehti ulos oikeussalista levittämään huora-sanomaa.
  Jos nyt sitten joku sanoo uskontoa X pedofiiliuskonnoksi, jollainen se uskon omien julistajienkin mukaan on, hän saa saman tuomion kuin raiskaaja, jonkin verran ehdollista vankeutta ja sakot.
  Tämä on kuulkaas sellaista lainsäädäntöä, että kansalaisten pinna saattaa jossain vaiheessa katketa. Nyt tuomioille vielä naureskellaan, koska niitä jaetaan vain Helsingin Sanomien nimeämille syyllisille. Mutta entäs kun tulee se yhdestoista tuomio?
  Ruotsissa ovat joukkoraiskaukset nopeasti yleistyneet ja tunnetaanhan näitä tapauksia jo meilläkin. Erään turkulaisen suomalaisen joukkoraiskatun tytön "kunniaksi" raiskaajat perustivat FB-ryhmän, jonla viestit ovat kuvottavaa luettavaa. Googlaamalla "joukkoraiskaus" pääsee jyvälle, missä asti meilläkin ollaan menossa.

  "Epäilyttäväksi aikuisviihdeyrittäjäksi" tälläkin palstalla nimetty Anu Palosaari kirjoittaa blogissaan: "Palataan takaisin 70-luvulle: taistellaan naisille oikeudet takaisin. Taistellaan naisille oikeus turvalliseen elämään. Taistellaan naisille oikeus kulkea rauhassa omassa kaupungissaan iltaisin. Taistellaan heille oikeus kulkea lempipuiston läpi pimeälläkin. Taistellaan heille oikeus tulla kohdelluiksi ihmisinä, ei kunniapalkintoina - omassa maassaan."
  Tämän aikuisviihde-henkilön kanssa olen kyllä täsmälleen samaa mieltä. Jo Ruotsin vallan aikana säädetty naisrauha olisi lopulta saatava voimaan. On täysin käsittämätöntä, että feministiemme järjestöt ja painostusryhmät eivät ole sanallakaan puuttuneet joukkoraiskauksiin. Kuten Intian uutisista tiedämme, siinä voi raiskatulta mennä henki. Jos joku valkoinen heteromies yrittää asiasta piipittää, hän on sitten sitä mukaa ihmisoikeuksien vihollinen, rasisti ja fasisti. "Sillä onhan raiskaajilla samat ihmisoikeudet kuin meillä muillakin, eikö totta", kysyy Vihreä Liitto julkilausumassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kriminaalirikollisten hyysäämisestähän meillä on vaahdottu iät ja ajat - ja syystä ja turhaan. Lainasin tuon kriminaali-alun Venäjältä, jossa se toinen rikollislaji on poliittisen rikokset. Sitä kohti olemme menossa.

   Mutta on sekin aivan älytöntä, että joku sutki ja ketku liikemies, joka käyttelee omia ja firmansa varoja holtittomasti ja antaa niitä jopa poliitikoille, joutuu istumaan vankilassa pitempään kuin 99 % raiskaajista.

   Ketä tämä ketkuli oikeasti vahingoitti? Korkeintaan itseään ja yhtiötovereitaan, ainakaan ei köyhiä, vaivaisia, vanhuksia, lapsia eikä naisia, ei edes mamuja. (Ehkä viranomaisia?)

   Silti rikos katsottiin törkeämmäksi kuin lapsen raiskaus (josta usein selviää jopa ehdollisella eli käytännössä ilman rangaistusta).

   Tässä yhteiskunnassa on jotain raskaasti vialla.

   Poista
  2. Eduskuntahan lait säätää, ja tuomarit noudattavat pykäliä. Usein syytetään tuomareita lepsuttelusta, mutta kyllä se vika on enemmän siellä pykälän muodossa kuin sen tuomaritulkinnassa, käsittääkseni.

   Meillä taitaa olla liian lepsu ja sinisilmäinen laki joiltain osin.
   Kun ei se maailma pyöri niin, että päätä silitetään ja otetaan lupaus, että ethän enää tee väärin ja uskothan nyt.

   Poista
  3. Kyllä tuomaritkin lepsuilevat. Asteikossa voi olla vaikka 10 vuoden maksimi, mutta silti alarajalla pysytään jopa nimellistuomioissa. Nekinhän vesittää sitten käytäntö, kuten Lilo-casessa olemme havahtuneet huomaamaan - eli 1/3-osa tuomiosta riittää ja olet vapaa ja rikoksesi sovittanut, hallelujaa!

   Tuomariston lepsuilu on muisto rauhan ja ystävyyden ajoilta, jolloin rikokset todistettiin tieteellisesti kapitalistisen yhteiskunnan viaksi. Todistus oli helppo: sosialismissahan ei rikoksia eikä rikollisia ollut, mot!

   Samaa aatetta edusti muuten ruotsalainen dekkaristi-lakimies Lapidus Hesarin sunnuntaisessa haastattelussa. Hän selitti sikäläisten mamujengien rikollisuuden niin, että mamujen ongelmat ja rikollisuus Ruotsissa johtuvat siitä, miten "valtaväestö näkee heidät".

   Tähän ei pysty suomalainen vihervassari!

   Haastattelija Saska S tosin kovasti yritti. Hän heitti kehiin tutut finne igen -fraasit ja niin mahtavan perseelleen menneen vertauksen, ettei siihen pystyisi edes Riku:

   Nykyinen jugomafian rikollisuus on vastaava asia kuin Slussenin sissit. Miettikääpä sitä senkin persut.

   (Ellette ymmärrä, niin yritän selittää:

   - jugot tulivat Ruotsiin samaan aikaan kuin me finnetkin suurina muuttovuosina
   - Slussenin sissit eli suomalaisalkkarit edustivat ensimmäistä finne-sukupolvea
   - jugomafia edustaa viimeisintä jugo-sukupolvea
   - Toisin sanoen samassa ajassa kuin suomalaisista on tullut kunniallisia kansalaisia, ovat jugot ryhtyneet rikollisiksi

   Saska S:n mielestä tämä on sama asia.

   Poista
  4. Sattumalta minäkin jutun Lapiduksesta luin. Vertaus Slussenin sissien ja jugomafian välillä on typerä ennenkaikkea suuruusluokkien suhteen. Samalle viivalle asetettuna juoppojen ja rappioalkoholistien, pahimillaan jonkun tapon, varkauden tai pahalle haisemisen rikollisuus ja jugojen organisoitu sellainen. Esimerkiksi yleensä juuri jugomafian suorittamat rahankuljetusryöstöt ovat Ruotsissa sellaisia, että niissä konepistoolit laulavat ja pommit räjähtelevät. Kuolonuhreja on tullut, ryöstöjä on tehty satoja ja satoja.

   Kirjoitin hiljan syvän paheksuntani Ylen nostamasta uutisesta, jossa Janne Raninen valittaa vähäisiä tapaamiskertoja lapsensa kanssa, on siitä kirjankin kirjoittanut. Lapsen, jonka on tehnyt elinkautista suorittaessaan. Elinkautista, jonka sai palkkamurhasta, jossa ampui yhtä jugomafiosoa ensin kaksi kertaa selkään, sitten kaksi kertaa päähän. En sure uhria, mutta Ylen toimittaja, joka lähti mukaan teloittaja-Ranisen kohkailuihin, saisi miettiä omaa etiikaansa syvemmältä.

   Lapidus on jugomafialla töissä. Laillisesti tietysti, hänhän on asianjajaja. Kaikki sitä kirjoja kirjoittavat, minä en niihin edes persettäni pyyhkisi.

   Muistaessani vielä sanon, että tottakai minuakin vihervasemmisto tympii. Melkein yhtä paljon kuin rusko-oikarit.

   Poista
  5. Vielä. Kyllä se tosiaankin on niin, että pääsääntöisesti lievistä tuomioista ei ole vastuussa eduskunta, vaan oikeuslaitos, joka soveltaa rangaistusskaalan alapäätä. Tuomari on eri mies, tuomari on tiedemies.

   Poista
  6. Korjaan kommenttiani.

   Isi-Raninen ei enää istu kyseisestä, Joksovicin, murhasta, vaan teki sen jälkeen toisen, joka siis oli palkkamurha.

   Voi sitä meidän isukkia!

   Poista
 42. Raiskaukset kyllä loppuisivat jos toimittaisiin niin kuin monen muun rikoksen suhteen oikeuslaitos toimii:

  4 §
  Rikoksentekovälineen menettäminen

  Valtiolle menetetyksi on tuomittava rikoksen tekemisessä käytetty:
  1) ampuma- tai teräase sekä muu niihin rinnastettava hengenvaarallinen väline; ja
  2) muu esine tai omaisuus, jonka hallussapito on rangaistavaa.
  Menetetyksi voidaan tuomita myös:
  1) esine tai omaisuus, jota on käytetty tahallisen rikoksen tekemisessä; ja
  2) oikeudenkäynnin kohteena olevaan tahalliseen rikokseen läheisesti liittyvä esine tai omaisuus, joka on yksinomaan tai pääasiallisesti tahallista rikosta varten hankittu tai valmistettu taikka ominaisuuksiltaan erityisen sovelias tahallisen rikoksen tekemiseen.
  Menetetyksi tuomitsemisen tarpeellisuutta harkittaessa on erityisesti kiinnitettävä huomiota uusien rikosten ehkäisemiseen.


  Muuten olen kohtuullisen jyrkästi samaa mieltä mitä hra Kolehmainen kirjoitti. Ps. Vaikka aikamoinen kriminaali nuorempana olet ollutkin! (Katsoo omaa nuoruutensa syntilistaa... No, osa näistäkin, joista en jäänyt kiinni, on jo varmaan vanhentunut?)

  VastaaPoista
 43. Jäin oikein miettimään Mikiksen syntilistaa. Kyllä sitä minultakin löytyy. Olen repinyt vaalimainoksia pylväistä. Olen varastanut baarista tuhkakuppeja. Olen ajanut kekkulissa. Olen varastanut kaupasta karkkeja. Ym.

  VastaaPoista
 44. Ihmisen tappaminen on rikos jota ei voi hyvittää. Tekijää voi toki rangaista. Mutta se on toinen asia. Samoin kuin kosto. Duunissa tunsin yhden ihmisen, minua paljon vanhemman, joka oli tappanut ihmisen. Oli tullut jostain riita ja hän oli lyönyt sitä metrisellä halolla ja se kuoli. Paavilainen istui siitä 10 vuotta, tuli vankilassa uskoon, helluntalaiseksi. Myöhemmin saarnoissaan hän käytti itseään esimerkkinä, silmät säihkyen hän kertoi miten Saatana sotkeutuu ihmisten juttuihin... "kun minäkin kumautin häntä halolla päähän, henki pakeni hetkessä"...

  Sivusta (siis sivustalta) on helppo huudella. Mutta jos itse oikeuden Pää Tuomarina pitäisi tuomita joku ihminen - ei nyt sentään iankaikkiseen Kadotukseen tai iankaikkiseen vetelehtimiseen Paratiisissa, vaan joko elinkautiseen vankeuteen tai syyttömäksi, eli vapauteen... koska todistusaineisto on sekä/että... niin kyllä se vaatii valtavaa voimaa (tms.:sta) että pystyy päätöksen tekemään. - Vai eikö?

  VastaaPoista
 45. Minun syntilistani? (miettii) Revin autoista rekisterikilpiä ja heitin ne Loimijokeen; heitin (porukassa) 6 kpl:tta puistonpenkkejä Loimijokeen; kähvelsin Pelastusarmeijan kassalippaan avaimen, en tiedä miksi - he olivat niin ystävällisiä minulle, ja heitin sen Loimijokeen; myöhemmin hyppäsin itse Koskisillalta Loimijokeen... saatana kun sattui jalkoihin, eihän sillan alla - joka on korkea - ollut kuin pari metriä vettä. - Ps. Tämä kaikki tapahtui Vorssassa. Jonka nykyisin, olen lukenut lehdestä, on vallannut susilauma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisit lukea sen täältä? Sitä paitsi se on sudenpentulauma.

   Minä muuten olen niin kunnollinen, etten keksi itselleni muita rikoksia kuin juopuneena oleskelu julkisella paikalla.

   Poista
  2. Köyliössä se susilauma Tapsa sinun mukaasi oli. Ja nyt sitten Mikiksen mukaan Vorssassa.

   Voivoi kun antaisivat vähälukuisten luontokappaleiden elää. Itse pelkään, että näilläkin lakeuksilla joku suivaantunut lampaanlihan kasvattaja ampuu tussarilla sudet rukkasiksi. Ei ole suden vika, että ihminen on täyttänyt maanpinnan asvaltilla ja rumilla betonilaatikoilla ja metsiä tuhoavalla tuulivoimalla. Pakkohan siinä on napata lammas ja toinenkin, kun ei kivikylien liepeillä ole enää edes jäniksiä.

   Poista
  3. Luin sen täältä, tietysti. Ja tykkään teistä kummastakin, kamalasti.

   Poista
 46. Iines on epäilemättä oikeassa vapauttaessaan tuomarit lepsuilusyytöksistä. Hehän tulkitsevat lakia ja tuomiot annetaan sen mukaan, vaikka kuinka omaakin sielua kirpaisisi.
  Noiden talousketkujen tuomiot ovat todella käsittämättömiä, jos niitä verrataan raiskaustuomioihin. Heidän oikeudenkäyntinsä sitä paitsi maksavat miljoonia ja kestävät vuosikausia. Minusta paras rangaistus olisi pakottaa heidät perustamaan uusi firma ja maksaa sen tuotoilla valtiolle heidän rikoksistaan koitunut tappio. Nyt he istuvat vankilassa ja se maksaa meille kai jotain 60 000 euroa per naama per lurjus. Järjetöntä!
  Mikiksen lista rikoksentekovälineiden kohtelusta saattaa panna miettimään. Ehkä sitä voisi tavalla tai toisella soveltaa raiskaajiin.
  Kun ajattelee syitä, miksi meillä aikuisten ja lasten raiskaajia ei tuomita kovemmin, tekisi mieli karjua ja hyppiä seinille. Kysehän on siitä, että silloin jouduttaisiin puuttuman muualta meille tuotetun uskonnon X perusteisiin, joka puolestaan taas tuo pitkän tuomion uskonnon X arvostelijalle. Ja tätä tilannetta ylläpitävät ennen kaikkea tiedostavat ja suvaitsevat naiset. RAAAAAH! (Hyppii seinille)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis uskon kyllä, että tulkinnanvaraakin on, kuten ylemmistä kommenteista ilmenee. Voi olla häijyjäkin vääryyksiä, jos eettisesti ajatellaan.

   Kuitenkin kaikki on lopulta kiinni lakipykälän muodosta, ja ne muodot säätää eduskunta. porsaanreikiä. Totuusthan on, että hämärästi sanottu on hämärästi ajateltu - kielellä pyritään myös hämäämään, ja tässä lakikieli voisi katsoa peiliin.

   Poista
 47. Otsikosta poiketen:
  Nura Farah: Aavikon tyttäret
  http://kirjasfaari.fi/2014/02/nura-farah-aavikon-tyttaret/
  Googleen hakusana: Aavikon tyttäret niin löytyy useampikin kirjoitus tästä kirjasta.

  Taisi olla su aamuna, kun kuuntelin kirjailijan haastattelua radiosta ko. kirjastaan.

  Kyllä vavahdutti.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvänäkökykyni ovat näjöjään edelleen kunnossa, sillä juuri eilen illalla puolen yön aikaan mieleeni tuli jostakin yks kaks ajatus, että ehdottaisinkohan seuraavaksi Einebaarin kirjaksi Aavikon tyttäriä...

   Nyt aamulla huomaan, että Ripranie täällä nostaa saman kirjan esiin, yllättäen ja pyytämättä.

   Poista
  2. Tämä on sikäli hyvä ehdotus, että minua kiinnostaa se, onko kirja julkaistu ansioittensa vuoksi vai markkinarakoisuudesta.

   Onko halukkaita esittelyn laatijoita? Menee vähän keväämmälle, koska kirjaa lie vaikea saada ellei osta tai ryntää nyt heti tekemään kirjastovarausta. Ellei kukaan muu haluaa, suostun, mutta antaisin esittelyn muille, jollekulle naiselle, jos heitä on. Ripranie? Se yksi naiselta tuntuva Anonyymi, jolla kynä luistaa ja on selvästi hajua kirjoista?

   Ilmoittakaa halunne, miehetkin, miel. tlk. hetimiten.

   Poista
 48. Nura Farah on ollut vähän joka viestimessä, mediat revittelevät nyt ensimmäisellä suomalaisella maahanmuuttajakirjailijalla. Jossakin hänen kieltäänkin kehuttiin, joten odottavalla kannalla täälläkin ollaan.

  Toivon, että kirja on hyvä eikä pelkästään sopivaan saumaan osunut markkinalöytö. Itse olen vähän väsynyt näihin muslimielämien kauheuksien kuvaamisiin ja ihmisten sympatioiden hersyttelyihin. Syksyllä ostin jonkin Keltaisen kirjaston pokkarin, joka kertoi afganistanilaisten naisten elämästä. Tottahan se on ja kauheaa, mutta ei koko kirjaa, pliis. Kun ei se riitä, että niitä kauheuksia taivastellaan.

  Nyt kaikki vihreät ja vasemmistolaiset - avatkaa viimeinkin suunne tässä musliminaisten ja -tyttöjen asiassa ja sanokaa jotain! Tehkää jotain, kun te kerran muutenkin otatte kantaa asioihin öljynporausta myöten. Hiljaisuutenne tämän naisasian ympärillä alkaa jo kauhistuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran lisään tai korjaan, että tämä kirja taisikin kertoa maahanmuuttajan elämästä, kokemuksista eikä siitä menneestä elämästä.

   Poista
  2. Joskus ihmettelen toittajien ja kulttuuri-ihmisten kehnoa muistia. Vai että ensimmäinen suomalainen maahanmuuttajakirjailija...

   Kuulen kuinka Murrikin Hella kääntyy haudassaan... vastaavia on vuosikymmenten saatossa ollut paljon muitakin.

   Ja eikö Hesarin esikoispalkinnon saanut muutama vuosi sitten Aleksandra Salmela, maahan naitu aito slovakkineito.

   Olisiko takana piilorasismia, kun vain ihonväriltään erilaiset tulevat toimittajien mieleen?

   Poista
  3. PS. Kieli lyhenee ja ytimöittyy huimaa vauhtia... "toittaja" on sama kuin vanhan suomen "toimittaja", kuvaten paremmin kyseisen ammattikunnan harjoittamaa toitotusta.

   Poista
  4. Onhan noita maahanmuuttaneita ja kirjan kirjoittaneita leegio. Kiiltomadossa on kirjoitus.

   Aika höylisti muuten kirjailijan Arvonimeä tässä yhteydessä käytetään, eikö yleensä ole aika tarkaa, että vähintään kaksi on kirjoittanut ja sitten anonut ja hyväksytty alan seurapiiriin, kirjailijaliittoon.

   Poista
  5. No niin, tulihan sieltä oikaisuja! Siis kaikkien maahanmuuttajakirjalijoiden kantaäidin, Hella Vuolijoen unohdin, ja olihan Aino Kallaskin maahanmuuttajakirjailija, Virossa tosin. Aleksandra Salmela kävi mielessäni, muistelin epäillen. Ja mikä oli tai on tämä Nina Banerjee-Louhila? Onhan näitä.

   Vaan nyt olivat mielessäni siis maahanmuutosta ja sen syistä kirjoittavat kirjailijat.

   Poista
  6. Ja siihen ryhmään voisi hyvin laskea myös suomalaiset jotka ovat muuttaneet kotimaastaan ja ovat siinä toisessa maassa maahanmuuttajia. Esimerkiksi Susanna Alakoski.

   Poista
  7. Huomasitko, Anonyymi, että tämä ryhmä on jo avattu tuossa ylempänä - Aino Kallas?

   Poista
  8. Joo, huomasin...nyt.

   Poista
  9. Tämä Alakoski on periaatteen ihminen. Hänhän kieltäytyi juuri Ruotsin valtion myöntämästä 100 000 kruunun Lenin-palkinnosta.

   Aiemmin hänet tuomittiin sakkoihin mm. näpistyksestä, uhkailusta ja vahingonteosta sekä kunnianloukkauksesta, ja hän joutui maksamaan yli 3 000 euroa vähistä tuloistaan. Hän ryhtyi jakamaan oikeutta kiusatulle pojalleen, ja kävi kiusaajan kotipihalla heittämässä tavaraa ikkunan läpi sisään, kun ei päässyt sisälle.

   Poista
  10. Nytpä Iinukka taidat sotkea Alakosken ja Alasalmen.

   Poista
  11. Joo, ei se haittaa, vaikka tarkoitin ruotsinsuomalaista kirjailijaa. Semmosta sattuu.

   Tarkoitin siis tätä Susanna Alakoskea jonka viimeisin romaani on tuossa käden ulottuvilla: Köyhän lokakuu. Ovat jotkut olleet kauhuissaan sen luettuaan siitä kuinka kamala ja toimimaton on ruotsalainen sosiaalityö. On se kyllä Suomessakin. Siitä saisi yhtä hyvän romaanin. Meillä ei vaan kirjailijat uskalla kirjoittaa yhtä todesti. Ehkä.

   Poista
  12. Kyllä, sekoitin keskenään Ala-kirjailijat. Susanna Alakoskihan on tuoreempi tapaus ja hän on se, joka kieltäytyi 100 000 kruunun Lenin-palkinnosta. Päivi Alasalmi on taas tämä kiusattua poikaansa raivokkaasti puolustanut kirjailija.

   Alasalmea olen lukenut, Alakoskea en vielä. Luen kyllä, kun teos osuu kirjastossa eteen. Voisikohan tätä F-ehdokasta verrata Minna Canthin teoksiin? Vähän vierastan tendenssikirjallisuutta.

   Poista
  13. Olen alkulehdillä vasta, mutta heiluttelee kyllä hyvinvointivaltion kulisseja. Tällä romaanillaan. Sikalat kirjaa en ole lukenut. Minna Canth? Ehkä siinä mielessä, että S.A-K kirjoittaa sosiaalisista kysymyksistä.

   Poista
  14. Mieleeni tuli verrata Köyhän lokakuuta vaikka Köyhään kansaan. Voisi olla mielenkiintoista tarkastella köyhyyttä molemmista näkökulmista.

   Poista
 49. Ma kirjoitta teille Paksu Romaani. Olen ollu moni maa, moni many meni maa ja tullu pois. Ny ma olen taalla, en tiedä missa, mun silmat katsoo. Ma ajattelen tama on hyvä idea. Kun mun toinen silma nakee kun paksu mies joka hyppii seinalla ja sanoo RAAAAH. Ja henen ystava tulee naru henen kourasa pelastamaan henta mutta ei ehdi. Tama on siis sici-fi romaani mun. Joka filmataan Suomi Filmi studiolla kun ensin olen sen kirjoittanut. Hjuva kjuvakulma tulee kun ottaa vastavaloon alakulmasta taman kun tama harmaaparta pomppii siina seinalla. (Ja hyvä miksaus tulee kun käytetään perfoa eli 17,5 mm leveää perferoitua magneettinauhaa. - latojan huom.) Ma olen samaa mielipide, Dolby Stereo -miksaus vain loppukohtaus jossa... (latoja puuttuu juttuun) Siis jossa nimim. Iines tanssii kevyttä - mutta sitäkin henkevämpää - letkajenkkaa nimim. Rikun kanssa. Ja taivaalta satelee voikukkia. Eikä kukaan tiedä miksi? Mutta mustasukkainen nimim. Tapsa istuu paljain jaloin tien penkalla ja laskee helmitaululla (Oy iTable Ab unohtui kotiin) kuinka monta kvasaaria juuri tällä hetkellä törmää toisiin kvasaareihin. Auta armias! Ja Sari ja Anna Y, molemmat myös nim.:kkejä, kaivautuvat ruusunpiikikkäin pehmeinä ja kastehelmenraikkaina juoksuhautojensa uumenista ja sanovat - tällä kertaa esperannoksi - että"poo pri la vojaĝo, sed la fajro farita". Myös parvi Anonyymeja (= rekisteröity nim.:rkki) pyrähtää paikalle. Ja kaikki taputtavat vimmatusti eturaajojaan!...)

  No, (katsoo ensin menikö se "latooja" jo pois... meni, tuohon lähikapakkaan näemmä, meni...) niin ma kirjotan kirjan joka kertoo mun surullinen elama josta tuli mun ilonen elama. - Ja jos ma saan sen si arvostella Einesbaari kans?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisin elokuvamoguli, ilman muuta ostaisin tuohon oikeudet. Sitä ennen siihen pitäisi kuitenkin tehdä aika isoja muutoksia, lisätä kovaa pornoa, sotaa ja traakillisia ihmiskohtaloita aikakausien mylleryksissä.Porno-osuudet kuvauttaisin stuntnäyttelijöillä. tekisin niistä sellaisia, että elokuvakriitikot valehtelisivat pitäneensä munat housuissaan koko näytöksen ajan. "Uslkomaton elämys päästä nymfomaanin pää sisälle ja kokea hänen minuutensa suhde ympäröivään maailmaan.".

   Poista
  2. Ei mitään pornolisäyksiä, vaan lisää henkevää dialogia, kun kerran kyseessä on blogieliitin terävin kärki. Korkeintaan intohimoinen suudelma ja pientä hipelöintiä kirjaston tummassa eleganssissa. Voisi tietenkin olla, että salat aukeaisivat ja joku paljastuisi erotomaaniksi, jolla ei pysy housut jalassa tai mekko napitettuna (selkänapitus). Vaan musiikki olisi taiten valittua ja se antaisi aina aavistaa kliimaksit.

   Poista
  3. Joo, tässä tapauksessa kallistuisin mielummin Iineksen puoleen kuin Rikun puoleen. (kallistuu) Jos tästä leffasta halutaan tehdä sivistynyt, ja saada Elokuvakamerakerhoilta noin 4 milj. euroa tuoitantotukea, niin ei heti saa naida, Riku! Ensin kamera ikään kuin vaan kiertelee maisemia, samoin äänitys eli miksaus, missään ei näy mitään, eikä oikeastaan kuulukkaan... Paitsi sitten, jumantsukka, Riku riisuu verryttelyhousut pois jaloistaan ja... (Sitten taas en tiedäkkään mitä sen jälkeen tapahtuu kun mut sivutettiin käsikirjoitustiimistä jo vuonna 2006 helmikuussa, muistaakseni 12.2.2006. Klo 14,62.
   ( Paskat minä teidän filmeistänne! Naikaa vaan keskenänne, ihan kiva jos joku niitä kuvaa, siinäpä kuvaa!)

   Poista
 50. Liisu ja Char, en minä teitä unohtanut! (Etteisitte tekään.)

  VastaaPoista
 51. Täällä puhuttiin (aiemmin) siitä että saako kaikesta laskea leikkiä? Ja todettiin että saa - ellei kyse ole ilkeydestä.
  Hyvä.
  Täällä on puhuttu myös pedofiliasta. Ja on oltu - joka on hyvä - maltillisia sen suhteen.
  Itse en pysty siihen suhtautumaan keveästi. (huokaus)

  Huumori on haastavaa. Tämä on minusta haastavimmasta päästä. Aivan upea.

  http://www.youtube.com/watch?v=PdDnvBEyZ-w

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipahan melkoinen juutuubi tuo soittelija. Kyllä sen jälkeen jää syviin mietteisiin.

   Poista
  2. Sehän siinä on tarkoituskin! (Että säpsähtää.)

   Poista
  3. Olipas, olipas. Hieno esitys kaikkineen, kun tarjoaa sen tulkinnan, jonka katsoja kaivaa omasta päästään ja sielustaan. Minua itketti se mies, kun se kaipasi niin kovasti lasta. Hän oli joko salattu isä tai sitten pedofiili. Ja jos se oli pedofiili, esitys oli tähän ovenaukaisuun asti vielä kaunis eikä oikeastaan sallinut enää jatkokuvittelua, filmi meni minulta ainakin poikki.

   Poista
 52. (toivon ettei Kolehmainen loukkaannu minuun koska parodioin häntä vain sen takia kun hän on niin hyvä, etenkin kirjallisesti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parodioit minua? Missä kohtaa? (Raapii päätään). Jos sen teit, olen toki ikiylpeä. Jo U.Kekkonen sanoi, että poliitikko, josta ei tehdä yhtään pilakuvaa, on väärässä ammatissa.
   Isäni oli (muistaakseni) tunnettu julkisuuden henkilö ja piti usein puheita. Kerran hän sai minut kiinni, kun pidin hänen äänellään ja nuotillaan puhetta isänmaasta naapurin kakaroille. Selkään tuli, että paukahti, vaikka naapurin setä sanoi, että puhe oli parempi kuin isän. Myöhemmin, paljon myöhemmin vasta kuulin, että osasin pienestä pitäen parodioida. Yhdessä koulunäytelmässä esitin rehtoria ja sain lähteä koko opinahjosta, vaikka olin kuulemma enemmän rehtorin näköinen kuin rehtori itse. Epistä! Mutta se on meidän taiteilijoiden kohtalo. Mikis tietää kyllä, mistä puhun. Vanhoja seuranäyttömön ensirakastajia kun ollaan kumpikin. Muistan kerrankin, kun Hankasalmella (vai oliko se Siilinjärvellä) oltiin kesken näytöksen rakastuttu samaan mustalais-Veeraan ja pantiin puukkohippa pystyyn näyttämöllä. Kun Mikistä kannettiin kauhavalainen pystyssä seljässä ulos ambulanssiin, kuoro lauloi sydäntä särkevästi, että "Puumalan rannassa komiata poikaa tohtorin luokse jo kannettiin" ja minä siihen, ettei se nyt NIIN komea ole.

   Poista
  2. Niin Sinä muistat tuon, kyllä minä ymmärrän, mutta muistatko kun oltiin Valkeakosken Työväen Amatöörien Näyttämö Päivillä, ja sinä vedit siellä estraadilla tuon klassikkosi "Pieni Kansanlaulu"...? Ja minä jouduin istuun rouva Ceaușescu'n kanssa. Hän kysyi, kesken sun laulelujesi, että mitä tuossa laulussa sanotaan. Minä, aika kehnolla romaniallani, käänsin että "tässä laulussa ei ole sanoja ollenkaan". Vittu, Elena tuijotti minua vähän aikaa niillä luumunvärisillä, balkanilaisilla silmillään ja sanoi, "älä valehtele".

   Poista
  3. http://www.youtube.com/watch?v=_l2kFoHobT4

   Poista
 53. Oikeastaan saa täällä kyllä ilkeilläkin. Nimittäin sille pohjoiskorealaiselle pystyyn nostetulle sikaporsaalle ja hänen pyyleville kenraaleilleen, joiden pituuskasvu on pysähtynyt varmaan silkasta sikamaisuudesta. Tällaiset ihmiset ovat oikeasti pahoja, tai ovat jonkun pahan ihmisen manipuloimia.

  Tässä blogissa olen koettanut muistaa sen, että kaikki pedofiilit eivät toteuta mielitekojaan. Ne jotka toteuttavat, voisi mielestäni eristää yhteiskunnasta.

  Hiljakkoin sain tietää, että muuan pikkukaupunkilainen, tosi sympaattinen mies, kunnallispoliitikko ja koululatakunnassakin vaikuttanut on saanut tuomion lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Muistan, että hän mm. tuli katsomaan minun ja oppilaitteni valmistamaa esitysprojektia yleisölle, ja tuli kehumaan sitä vuolaasti. Hän on normaalin näköinen perheenisä, oikein positiivinen ja arvostettu ihminen, josta ei ikinä olisi voinut arvata, että hänen sukupuolinen identiteettinsä on suuntautunut lapsiin.

  Minä en siis ihmettele enää mitään ja ajattelen edelleen niin, että pedofilia on seksuaalinen suuntautuneisuus, ei mikään hetken höyrähtäminen. Lienee älyllisesti epärehellistä ajatella, että vain pedofilia on sairaus, muut seksuaalisuuden muodot taas olisivat terveitä. Huom., tällä en väitä, että lapsiin kajoaminen olisi tervettä, vaan voisin suositella vaarallisille jammuille kuohitsemista tai jonkin hermon katkaisua.

  VastaaPoista
 54. " ... Minä en siis ihmettele enää mitään ..." Lapsuuteni (jota mielelläni olisin viettänyt pitempään) loppui tuohon ajatusfunktioon. Tajusin - taisin olla 11 -v. - että aikuiset ihmiset (nuo lättäjalkaiset Sarvikuonot ja kömpelönkokoiset Kirahvit) lähinnä valehtelevat toisilleen. Ja samalla myös meille. - Vittu, mä rupesin pitää niitä silmällä, vakoilin heitä, ja jo 12 -v. tajusin, että ...

  VastaaPoista
 55. Saarikoski sanoi sen niin, ehkä turhan kultivoidusti, että "elämä on meille annettu/että tarkoin harkitsimme/missä asennossa tahdomme kuolla". (noin lonkalta muistettuna) Elämä on... täytyypä miettiä. (miettii) En minä tiedä. Yks mun taannoinen työtoveri sanoi että "ei Elämä väärästä päästä lyhene", minusta se oli hienosti sanottu. Se on kiinalainen sananlasku. Ja kiinalaisia on kamalasti ... Tästä muistankin tämän:

  Minulle oli kerrottu että ihmiset pääsevät kuoltuaan Taivaaseen. Mikäs siinä, ajattelin. Mutta kun yhtenä perjantai-iltapäivänä, kun satoi vähän, nojasin keittiön ikkunaan ja katselin kun Finlaysson-Forssa Ab työläiset tulivat portista ulos, toisiaan tuuppien ja polkupyöriään taluttaen, niin minä kysyin äidiltä - joka siinä minun selän takanani leipoi leipiä - että "miten sinne taivaaseen kaikki mahtuu. kun noita tehtaalaisiakin on noin paljon?"

  VastaaPoista
 56. Minä taas tiesin jo lapsena, etteivät kaikki pääse taivaaseen, vain hyvät pääsevät. Olga-täti, maallikkosaarnaajan ikäneitotytär valisti minua kesäisin näissä asioissa, kun olimme hänen talossaan lomilla. Se talohan on nyt mökkinäni, paitsi, että se on uudelleen rakennettu. Mutta opin jo varhain sen, että kiveltä alas kusaisu on suurta syntiä, samoin tyttöjen shortseissa kulkeminen ja jumalanpalveluksen aikaan uiminen. Moni puheenparsi oli syntiä, varsinkin sunnuntaisin. Olgan velikin oli kovin syntiarka, vaikka kuului palelluttaneen sukukalleutensa kännipäissään hangessa - Jumala rankaisi häntä tästä lapsettomuudella, sanoi Olga.
  Ajattelinkin lopulta, että voin antaa taivaspaikkani haluaville, minä en sinne halua.

  Eilenkin kävi ovellani reipas ihminen, joka pyysi ryhtymään erään järjestön kuukausilahjoittajaksi. En ostanut pyyntöä, vaan sanoin, että katson ensin netistä tietoja ja annan sitten ehkä sitä kautta. No nyt katsoin, enkä löydä järjestön sivuilta ainuttakaan henkilönnimeä enkä tietoa, montako ihmistä järjestöä pitää pystyssä. Kovasti oli hellyttäviä kärsivän lapsen kuvia kyllä sivuilla. Omaatuntoa kolkuttaa, mutta en tiedä, mitä tekisin. Miksi ei voi olla reiluja tietoja järjestön kokoonpanosta ja kuluista? Taidan tehdä taas syntiä.

  VastaaPoista
 57. Minä pyydän anteeksi jos eilen (oli taas se maania -vaihe) loukkasin ketään ihmistä tällä, tai jollain toisella sivulla. Ei ollut tarkoitus!

  Vihon viimeksi minä ketään toista ihmistä haluan loukata! (Minusta ihmisillä on tarpeeksi ongelmia muutenkin. Tai vaikka ei olisikaan, minkä takia minun siihen pitäisi tulla vittuilemaan? En tulekaan.)

  VastaaPoista
 58. Et sinä Mikis ketään ole loukannut. Pieni irroittelu on mukavaa.

  VastaaPoista
 59. Mitä, missä on loukkaus? Mikis, Mikis, minä ainakaan en huomaa mitään vittuilunpoikastakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se (Mikis) nyt on vaan niin pollea, kun Kemppinen parodioi sitä tänään:
   "Jo joitakin aikoja, helposti arvattavasta syystä, olen välillä miettinyt, miksi on talviolympialaiset. Syys- tai kevätolympialaisista ei ole tietoa."

   En minä ainakaan osaisi äkkipäätä sanoa kumpi herroista sen on kirjoittanut. Jospa Kemppinen onkin Mikis ja kirjoittelee täällä kestääkseen paremmin laatubloginsa paineet. Vähän kuin kävisi kirjallisesti huorissa purkaakseen paineitaan? Mistä me sen tiedämme? Äläkä nyt Iinukka revi tapetteja, kun huorista puhuin, tarkoitin sillä vain tämän seurueen genreä, eräänlaista uusrahvaanomaisuutta, johon solahtaa halutessaan yhtä kepeästi ammattifilosofi kuin kitkerä kirvesmieskin. On onnellista, että meitä ohjaa ja opastaa täällä opin saanut, oikea opettaja. Ilman häntä luultavasti niitä urheiluhousuja ei riisuttaisi pois vain verryttelyä varten. Muutakin säädyttömyyttä saattaisi ilmetä.

   Poista
  2. En enää revi tapetteja olemattomilla kynsilläni, Kolehmainen, vaikka arvon herrat käyvätkin täällä "huorissa" tai "eineellä" gourmetin sijaan. Olen tottunut siihen, että tämä on purkupaikka, jossa moni käy laskemassa lastinsa, kun sitten taas muualla ollaan asian ytimessä ja omaa kultturelliutta osoittamassa. En syytä siitä muita kuin itseäni. Ja toisaalta olen kyllä sitä mieltä, että täällä se varsinainen anti saattaa kukkia enemmän kuin siellä, missä ollaan tiedostavia ja suvaitsevia ja kaiken tietäviä tai tosi lahjakkaita taiteilijoita -> en viittaa mihinkään..

   Poista
  3. Selvennys edelliseen tuiskahdukseen: en todellakaan viittaa kehenkään täällä kirjoittelevaan. En, te olette vallan ihania ja minusta monin verroin upeampia ja lahjakkaampia kuin ne, joihin sitten taas mahdollisesti viittaan. En tiedä itsekään, mihin viittaan, kunhan huidon.

   Poista
  4. Minä jo pelästyin, että sydän pompsahti ja tuolilta putosin: paskaako minä sittenkin jauhan.

   Poista
  5. Ette te jauha paskaa, vaan arvostan suuresti teidän sanojanne, herra Riemu! Viittaan menneisyyteen ja laadinkin aiheesta uuden kirjoituksen.

   Poista
  6. Ai, mistäkö me tiedämme, ettei Kemppinen ole Mikis, kysyi kollegani Kolehmainen.

   Kysytäänpä Mieheltä Joka On Nähnyt Mikiksen Ja Juonut Hänen Kanssaan Kahdeksan Tuoppia Kaljaa.

   K: Herra Tapsa, joitteko todella molemmat kahdeksan tuoppia kaljaa?
   T: Totta puhuen en tiedä, sillä tuossa vaiheessa sekosin laskuissa.

   K: Oliko Mikis Mikis vai Kemppinen?
   T: En voi ihan varmasti tietää, sillä en ole ikinä tavannut Kemppistä.

   K: Muistuttiko Mikis edes niitä kuvia, joita Kemppinen joskus julkaisee blogissaan?
   T: Onneksi ei.

   K: Puhuiko Mikis mikismäisesti vai kemppismäisesti?
   T: Hän ei puhunut mitään.

   K: Ei puhunut mitään, vaikka joitte yhdessä ainakin kahdeksan tuoppia kaljaa?
   T: Ei. Hän vain vihelteli, hyräili, lauleskeli, vilkutti silmää ja taputteli ohikulkevia tarjoilijaneitoja takamuksille.

   K: No, onpa outo tyyppi!
   T: Pikemminkin tyypillinen Mikis-lajin homokvasisapiens - eli "päätään harova maailmanrannankiertäjäinen - leikkimielinen, raitis ja rähjäinen.

   (Latoojan huommautus: mistä tiedämme, että Mikiksen kohdannut "Tapsa" oli aito Iinekselän Tapsa? Hän vaikuttaa meidän Tapsaamme huomattavasti fiksummalta.)


   Poista
  7. Ei minustakaan Kemppinen ole Mikis, vaikkei ajatus mahdoton olekaan. Sen sijaan olen vakuuttunut, että herra Kemppinen naureskelee väliin partaansa ja käy ehkä täälläkin lukemassa tarinoitanne.

   Joskus olen miettinyt, että Kolehmainen ja Tapsa voisivat kirjoittaa samalta näppäimistöltä, mutta se oli ohikiitävä ajatus. En epäile ketään mistään trollaamisesta, kaikki te asetutte ainakin minulle erillisiksi persooniksi.

   Poista
  8. Minusta olisi kiva, tai oikeastaan enempi kuin kiva - eli siis "kivempi" - tavata teitä. Etenkin teitä kaikkia. Eikä kenenkään tarvitsisi esiintyä minään muuna kuin on. - Ps. Mutta anna mulle se konjakkikaapin avain. Tarkoitan ettei tapsa kolehmainen riku tai samuli juo niitä kaikki pullukoita heti. Vaan että joku asian tunteva ihminen, kuten esimerkiksi minä, ensiksi maistaisin että onko ne vieä juomakelpoisia. Koska... ei sitä koskaan tiedä.

   Poista
  9. Ei konjakkikaapin ovessa ole lukkoa, Mikis, ja siellä on konjakin lisäksi ikivanha vodkapullo ja monta pientä snapsipulloa. Kaikki saatuja. Konjakkia panin viimeksi joulukakkuun ja yhteen kastikkeeseen. Kyllä se juomakelpoista on, kun maistoin samalla. Yhden pullon vein Edlalle, Toivon leskelle, joulumuistamisena. Minä olen viiniihmisiä, ja olutkin maistuu mieluummin kuin väkeävt. Drinksuista en tiedä mitään.

   Poista
  10. Ette taida uskoa, että olen äidinkielen ihmisiä, kun luette tuota edellistäkin kommenttia. Teen käsittämättömiä virheitä, sillä väitän olevani huippunopea kirjoittaja enkä malta tarkistaa aina.

   Poista
  11. Varmuuden vuoksi, vielä kerran. Siis varsinkin Kole, mestariskirjoittaja, jos vähän tuiskahdin ja sain virikkeen uuteen kirjoitukseen kommentistasi, niin pelkästään kiitän kommentistasi, en todellakaan suuttunut!

   Poista
  12. Huojentavaa lukea, ettet ottanut nokkiisi huora-kommentistani. Sananvalintani oli ajattelematon, myönnän sen huokeasti, mutta toisaalta kun ajattelee noin yleisemmin, niin kaikkihan me täällä olemme huoraamassa tai ainakin huoranneet. Me eläkeläiset emme enää periaatteessa huoraa, meidän ei tarvitse myydä itseämme työnantajille.
   Leikittelen sellaisella ajatuksella, että kirjoittamisen halu ja himo muistuttaa seksuaalista halua ja himoa ja jopa tarvetta. Voimme valita kaksi tapaa tyydyttää kirjallisen halumme: runkata tai huorata.
   Runkkari kirjoittaa päiväkirjaa, jota hän säilyttää lukollisessa kaapissa mielessään tietysti mieletön toive siitä, että joskus joku lukee ne hänen tekstinsä ja sanoo: minkä kirjailijan maailma hänessä menettikään! Mutta runkkari ei uskalla elinaikanaan tuoda tuotettaan koko maailman näkyviin, ei edes parhaiden ystäviensä tietoon. Joskus, tosin aniharvoin runkkari-vainajien laatikoista löytyy jotain julkaistavaksi kelpaavaa. Suurin osa pöytälaatikkoteksteistä on kaameata roskaa.
   Huoraaja-kirjoittaja menee kustantajan luo, hymyilee, kehuu itseään ja tyrkyttää tuotettaan markkinoille saadakseen rahaa. Joku Sohvi repii rintsikat niin alas, että nypykät näkyvät ja kun kustantaja tuijottaa niitä, työntää pöydälle itselleen harvinaisen edullisen kustannussopimuksen. Vähemmän muodolliset saavat tyytyä siihen, että Kustantaja, tuo kelmi parittaja, hoitaa tekstin lukijoiden saataville, mutta ottaa itse hyvän siivun välistä. Moni kirjoittaja-huora jää lopulta velkaa parittajalle ja joutuu taipumaan hänen perversseihin oikkuihinsa maksaakseen velkansa.
   Blogimaailma on tuonut kirjalliseen huoraamiseen uuden ulottuvuuden. Nyt voi kuka tahansa nimettömänä perustaa oman blogin tai kommentoida muiden tarinoita. Uskon, että runkkarien määrä on radikaalisti vähentynyt viime vuosina. Blogeissa näkee joskus sellaista kielenkäyttöä, että kirjoittajan ei pitäisi edes runkata.
   Hienosäädetään vähän. Blogimaailmassa vaelteleva huomaa hyvin nopeasti, että on paikkoja, joihin ei kannata hengentuotteitaan tarjota sekä paikkoja, joissa voi osallistua keskusteluun. Joku blogi voi tuntua niin hienolta, ja sen kommentaattorit niin kultivoiduilta, että tekstejä kyllä ehkä kukaties henkeä haukkoen lukee, mutta keskusteluun ei voi osallistua.
   Nämä blogit ovat niitä naisia, jotka täytyy ensin viedä oopperaan, (äläkä unohda kallista kukkapuskaa ja kultakorua), sieltä vähän helvetin kalliseen ravintolaan ja lopuksi hotellin sviittiin, jossa sitten saa vähän sormella kokeilla ja se on siinä. Maksaja poistuu paikalta kupla otsassa vihaisena ja tyydyttämättömänä.
   Sitten on onneksi vielä muutamia reimoja naisia, jotka kuplan havaitessaan sanovat, että voi kulta, taidat tarvita nyt kunnon panoa, ja sitten mennään. Jälkeenpäin kumpikin on iloinen ja tyytyväinen.
   Iines kuuluu näihin reimoihin naisiin. Hän tarjoaa kenelle tahansa tilaisuuden peuhata kirjallisissa lakanoissaan ja peuhaaja voi katsella iloisena ja tyytyväisenä palautetta, jota tulee paitsi blogiemännältä myös muilta samoissa lakanoissa viihtyviltä. Muutamat Törky-Petterit, joita kirjallisissakin lakanoissa esiintyy, huomaavat ennen pitkää tarpeettomuutensa. He menevät ja tappavat itsensä (siis nimimerkkinsä) ja katoavat bittiavaruuteen kaikkien suureksi mielihyväksi.
   On aivan verratonta, että gourmet-kirjoittajilla on omat viiden tähden hotellinsa, joissa he gourmettaavat kaltaistensa kanssa ja sitten tällaisia einesbaareja, joissa tapaa niin herroja kuin narrejakin. Kaiken häpynsä menettäneet luuserit taas painuvat Suoli 24:n uumeniin ja saavat sieltä lohtunsa.
   Huomautan vielä, että bittiavaruudessa esiintyy laatublojeja, jopa lujasti palkituita, joissa esiintyy viidestä kymmeneen kommentoijaa per päre ja yksi niistä on aina Jukka Sjöstedt. Iineksen tässäkin postauksessa uhkaa mennä kaksisataa kohta rikki, eikä se ole ensimmäinen kerta, ei ollenkaan.
   Ollos tervehditty, ihana Iines!

   Poista
  13. Kiitos, Kole, kauniista sanoistasi. Se on opettajanperua tuo, että kaikille on tarjottava tilaisuus peuhata, myös niille hörhöille. Koulussa huomasi, että sieltä hörhöjoukosta nousi esiin kykyjä. Se joka ei osannut kunnolla kirjoittaa, saattoi tilaisuuden saatuaan puhua kuin paraskin myyntimies, ja se joka ei jaksanut istua yhdelläkään tunnilla, tarjoutui säveltämään koko oopperan.

   Jos suoraan sanon, sellaisia blogeja on aika harvassa, joissa kommenttipuoli elää kuin teatterinäyttämö. Tästä lankeaa kiitos kommentoijille. Juttu kuin juttu, aina se kääntyy muuksi, luojan kiitos.

   Poista
 60. Tämä, tai nämä, ihmiset tietävät mitä/mihin viittaavat/ viittoavat.

  http://areena.yle.fi/tv/1302253

  Ps. Näin tämän filmin jo 30-luvulla. Tosin en ollut silloin vielä syntynyt. Mutta eihän teidän koko ajan tartte puuttua pikkuasioihin! Ne ovat epäoleellisia. Esimerkiksi oikeudessa - minä ja Kemppinen - ollaan sitä mieltä, että jos rikollinen (tässä tapauksessa minä) ei ole syntynyt rikoksen aikaansaannoksen aikana, niin se on lieventävä asian haara. (siis minulle)

  tuus, Kolehmainen

  VastaaPoista
 61. Ja nyt kun mä olen taas vaipumassa depressioon, voi vittulan väki, mua alkaa hirveesti ärsyttää valo ja äänet. En tykkää itsestäni, kyllä minä itseni tunnen, sen takia minä en itsestäni tykkääkkään. Kaikki tulee taas päälle... minkätakia. En tiedä? (juo vähän olutta, ei se auta) "elämä on ihmiselle annettu että hän tarkoin harkitsisi missä asennossa haluaa kuolla". Voi olla, mutta epäilen. Minä olen tämän ikäinen että ei minun enää tarvitse muodostaa mielipidettäni muitten ihmisten mielipiteistä; se ei välttämättä ole hyvä asia. Koska en osaa ajatella asioita kokonaisuuksina, kokonaisina. Minulle kaikki on vain "sanoja, sanoja, sanoja..." (Jota Hamlet, eräässä erään kuuluisan englantilaisen kirjailijan näytelmässä sanoo, kun häneltä kysyy - kuiskaaja kai? - että "mitä sinä luet, Hamlet-parka?" "sanoja, sanoja, sanoja vain..."

  Nyt mä keksin! Elämä on, eihän se muuta voi olla, se on "sanomaton juttu".

  tarina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me tykätään sinusta, Mikis, senkin edestä että et itse tykkää itsestäsi. Ilahdumme joka kerta, kun jätät merkkejä. Ja millaisia merkkejä, ah ja voi. Joskus niitä saa odottaa.

   Poista
  2. Minä olen miettinyt omaa terveyttäni tavallista tarkemmin viimeiset kaksi kuukautta. Tekivät minusta erityisopettajan eläkeiän kynnyksellä.

   Kaikki erityinen ja kummallinen on tietenkin kiinnostavaa, mutta kun sitä herkkua saa nyt yllättäen työuran lopuksi isolla kauhalla, olen havahtumassa siihen, että maailma ei olekaan niin mielenkiintoinen kuin alunperin luulin.

   Se on suunnattoman paljon vielä moniulotteisempi, raadollisempi, mielikuvitukellisempi ja kauhistuttavampi, kuin pahimmissa unissani osasin kuvitella.

   Minä huomasin, että ainoa keino pysyä edes vähän hyväksytyssä kuosissa, on ryhtyä kirjoittamaan kokemuksia jollein alustalle. Kuka kaipaa kannabista. Aina voit laajentaa tajuntaasi ryhtymällä kouluavustajaksi taikka erityisopettajaksi.

   Poista
  3. Mielenkiintoinen kirjoitus, Robert Jordan. Erityisopettajan työ on vaativaa, samoin kuin ihan tavallisenkin opettajan, erikoisesti ala- ja yläasteilla. Peruskouluissahan suositaan sitä linjaa, että erityistä tukea tarvitsevia oppilaita integroidaan tavallisiin sekaluokkiin, jossa heillä ei ole mahdollista saada erityistä opetusta, vaan sitä samaa kuin ei niin erityiset oppilaat. Tämmöinen tulee halvemmaksi.

   Olisipa kiinnostavaa lukea kokemuksistasi erityisopettajana. Ehkä pidät avointa blogia?

   Poista
 62. Laitoin sinulle postia gmail -osoitteeseen

  VastaaPoista