1.8.2014

14. sivu: Roiwe Sâwwa
1.8.  Olen ilmeisesti rasisti, kun pintaa vähän raaputtaa. Tein nimittäin hirvittävän teon. Menin kysymään lasiluukussa istuvalta terveyskeskuksen ajanvaraajatytöltä, puhuuko hänen juuri minulle varaamansa ja lapulle käsin kirjoittamansa lääkäri ROIWE SÂWWA varmasti suomea. Nainen katsoi minua hölmistyneenä.

Sanoin, että viimeksi kun minua tutki venäläinen lääkäri, hän ei ymmärtänyt puhettani, vaan oli lähettää minut ambulanssilla Poriin, vaikka halusin vain vaihtaa verenpainelääkkeen toiseen sen aiheuttaman nilkkaturvotuksen vuoksi. Lääkäri oli lisäksi tyly ja tykitti vastaamaan tyyliin "kyllä vai ei", eikä mitään selityksiä. Lopuksi hän pisti minuun adrenaliiniruiskeen estämään allergista reaktiota, josta luuli olevan kyse. En ehtinyt kissaa sanoa.

Tässä vaiheessa lasiluukun tyttö tuijotti edelleen minua kuin vähämielistä ja ajattelin, että munasin juuri itseni, olen ennakkoluuloinen ja tyhmä ihminen, oikein kalkkiaivo rasisti.
- No eikös SANNA ROINE ole suomalainen nimi? Tytön ilme oli selkeän ivallinen.
- Ai jaa. Oli minun vuoroni olla hölmistynyt. - Niinkö tässä lukee? Tyttö ei vastannut idiootille enää mitään, vaan kumartui koneensa puoleen.
- No hyvä sitten, kiitos.

Joskus tulee väkisinkin mieleen, että on sääli, ettei koulussa opeteta enää käsin kirjoittamista.

(Valokuva Iines 1.8.)

158 kommenttia:

 1. Paha, paha. En itsekään saa enää omasta käsialastani selvää. Olen kirjoittanut jo kymmenet vuodet vain koneella. Mutta onko se nyt niin paha? Tästäkin kommentistani jokainen lukutaitoinen saa selvän, luulisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tyttö tuon kuvasssa olevan lapun kirjoitti, en minä. Lapussa luki aivan selvästi ROIWE SÂWWA, eikä Roine Sanna. Tyttö ei osannut kirjoittaa N-kirjainta, vaan kirjoitti sen tilalle W:n. Näin hän ei voinut ymmärtää, että luin nimen väärin, koska se oli väärin kirjoitettu.

   Kyllä minusta on aika kamalaa, jos kirjoittaa niin, että asiakas ei voi saada selvää.

   Poista
 2. Minun lääkärini on kai iranilainen, en ole kysynyt, mutta nimestä päättelen. Tumma siro mies, hyväntuulinen ja ystävällinen. Vakihoitsuni taas on virolainen, nauravainen nuori nainen. Hän ymmärtää ja puhuu suomea hyvin, lääkäri vähän sinnepäin.

  Isompia ongelmia ei ole ollut, varmaan siksi että meidän miesten vaivat ovat niin simppeleitä. Heinänuha, nokkosrokko, neekerisankkeri.

  Mutta eräs tuttu rouva kertoi, että hän meni kerran terveyskeskukseen ja kertoi itämaisen näköiselle lääkäritytölle, että hänellä on rinta kipeä. Ahaa, sanoi lääkäri, siis rintakipu, otetaanpa sydänfilmi. Ei, ei rintakipu, vaan rinta kipeä, yritti rouva... Siis rinta kipeä, se voi olla sydän, väitti lääkäri. Epätoivoissaan rouva tarttui poveensa ja huudahti, että ei rinta, vaan tämä tässä, tissi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotan ulkomaalaislääkärien taitoon, mutta siis kielitaito on se, josta tässä on kyse. Kuulin juuri tyttäreltä hänenkin kokemastaan väärästä diagnoosista ulkomaalaisen lääkärin kielitaidon vuoksi, Tytär puhuu myös täydellistä englantia, joten kyse ei ollut hänen kielitaidon puutteestaan.

   Minulla ei ole mitään ulkomaalaisia lääkäreitä vastaan, jos heillä on kiitettävä kielitaito, kuten virolaislääkäreillä on. Olen vain sitä mieltä, että maassa pitäisi olla tarpeeksi äidinkielisiä lääkäreitä potilasedun vuoksi. Sairauksistaan pitää saada puhua äidinkielellä.

   Poista
 3. Asiakaspalvelua juuri tänään ajattelin ja päädyin siihen, että se on meillä liian hyvää. Kun minä joskus aikoinaan olin asiakaspalvelutehtävissä, huomasin, että jonkin asian kestäessä, aika monet kysyivät, että oletko ensimmäistä päivää töissä. Siitä minä tykkäsin, vastasin aina: "joo" tai "eikäkö, tää on jo toka päivä". Enkä minä sen jälkeen osannut oikein mitään. Tietokoneohjelmakin jumittui, eikä oikein millään meinanut aueta. Suoriuduin kuitenkin juuri ennen asiakkaan otsasuonen räjähtämistä. Tai no, yhden päätä jouduin puristamaan asiointiluukulla tiskiä vasten, kun alkoi uhkailemaan.

  Terveyskeskuksen tyttöhän on selvästi oppinut talon tavoille, eikös ne lääkäritkin kirjoita juuri noin.

  Minulla on ollut ihan hyvä käsiala joskus, nykyään olen, ihan oikeasti, huomannut nimikirjoituksen kirjoittamisen tekevän tuskaa. Mutta kuten Kolehmainen sanoi ja Mikis varmaan sanoisi: Eisevvälii, niin kauan kuin sähköä piisaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset


  1. Niin kirjoitti kuin lääkärit. Vaan harmittaa se, että sai minut näyttämään itseni silmissä vähän tyhmältä.

   Käsialaa pitää harjoittaa, muuten se alkaa sujua kangerrellen. Kesäisin minulla aina elpyy käsin kirjoittaminen, kun pidämme mustia vahakantisia paksuja vanhanaikaisia vihkoja mökkipäiväkirjoina, joihin kirjoitetaan aina kasvullisuusasiat, vierailut, menot ja säät ym. mökkiremontit. Meillä on vino pino näitä päiväkirjoja jo ennen tyttären syntymää.

   Poista
  2. Tuollaisissa tilanteissa ei aina heti keksi mitä pitäisi sanoa. Jos vielä on niin hienotunteinen, kuten sinä näköjään olet, ettei kehtaa moittia toisen kirjoitustaitoa, niin voihan ivallinen kohtelu jäädä harmittamaan.

   Toisaalta olen kyllä huomannut, että ivaan vastaaminen vastaivalla tai ärähtämisellä voi myös jäädä harmittamaan... Lohduttaudu siis sillä, Iines, että parempi on elää kilttinä kuin ilkeänä.

   Kiltillä on kivempaa.

   Poista
  3. No oikeastaan asia huvittaa minua, väärinkäsitys on huvittava. En olisi sitä muuten maininnut. Olen tullut myös rohkeaksi. En välitä, mitä tyttö minusta ajattelee, joten en ole tässä kovinkaan kiltti. Haukkua en ketään viitsi.

   Poista
  4. Jei, Tapsa!

   "Kiltillä on kivempaa!" Toimii! :)

   Epäsosiaaliset ihmiset kuitenkin käyttäytyvät kuin elopellossa, alustava kivuus auttaa aina!

   Iines, et ollut epä-kiva, kun halusit varmistaa tilanteen. - Itte veikkaan, että tytöllä on jonkinlainen lukihäiriö. Ivallisuus, ja puolustuskannalle asettuminen on silloin ihan ymmärrettävä reaktio. - Ei siis hyväksyttävä, mutta ymmärrettävä.

   Poista
  5. Tyttö on koulutukseltaan sairaanhoitaja, mutta useimmiten hän on paperitöissä ja ajanvarausluukulla. Olen ollut ennenkin tekemisissä hänen kanssaan, mutta en nähnyt hänen kirjoitustaan ennen.

   Lukihäiriöstä en osaa sanoa, sillä hänen toimialansa siis näyttävät olevan paperityöt ja koneellakirjoitus. Tekisikö lukihäiriöinen sellaista? Voi toki olla, mutta oman kouluni lukihäiriöiset hakeutuivat aloille, joissa ei tarvinnut kirjoittaa millään välineellä. Ja siis sairaanhoitajanopinnoistakin monimutkaisine sairaustermeineen hän on selvinnyt.

   Minusta hän oli - jälleen kerran - vain ynseä.

   Poista
 4. Minun "omalääkärini" on saksalainen, puhumme siis saksaa. Mutta yhtä juttua emme saaneet selväksi ja oli pakko mennä ykistyiselle. Nyt käyn vallan siellä. Hammaslääkärini on kuvankaunis virotar, jonka vuoksi pidän hampaistani erittäin hyvää huolta.
  Minusta on reiluinta, jos ei lääkäri ymmärrä, sanoa nätisti näkemiin ja lähteä. Muuten voi saada piru ties minkä diagnoosin. Tämän saksalaiseni luo menen korkeintaan hakemaan yskänlääkereseptiä.
  Tässä kansainvälistymisessä on vain kestettävä ne pienet harmit, joita eteen tulee.

  VastaaPoista
 5. Kansainvälistyminen on minusta tässä toisarvoista - sehän on suuri rikkaus että meillekin tullaan.

  Meikäläisen piikki kohdistuu oikeastaan maaseudun terveyskeskusten alasajoon ja säästötoimiin kaikessa, lääkäreiden pestaamiseen nyt tässä jutussa.

  Minulla ei ole esimerkiksi koskaan ollut onnea saada "omalääkäriä" täällä provinssissa. Joka kerta on ollut eri lääkäri, joista harmillisimpia ovat kielipuolien lisäksi suomalaiset nuoret harjoittelijat, joita kukaan ei opasta. Heidän paikkansa on minusta opetussairaaloissa. Viimeksi olen törmännyt kahteenkin sellaiseen. Molemmat olivat keikkalääkäreitä, ja toinen juoksi kysymässä asioita lasiluukun ajanvaraajahoitajalta. Huomasin, että hoitaja määräsi potilaan reseptin ja lääkäri kirjoitti sanelun mukaan.

  Yleensä lääkärit ovat toki asiansa osaavia ja mukavia. Kun kaikkea nykyään sattuu, sitä ihmettelee, mihin ne vakituiset mukavat lääkärit ovat kadonneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin provinssissani "omalääkäri" kirjoitetaan lainausmerkeissä, koska parin vuoden sisällä niitä omia on ollut toistakymmentä.
   Onneksi vielä on - mutta kuinka kauan?- näitä kokeneita, keski-iän ylittäneitä hoitsuja. He ovat pelastaneet henkeni jo kahdesti.
   Ensi kerralla sain infarktin oireet, mutta kokeet sairaalassa eivät tukeneet epäilyjä. Nuori keikkalääkäri komensi minut kotiin, mutta sitten siihen tuli vanhempi hoitaja, joka sanoi yksikantaan "Tämä mies kuolee tunnin sisällä", sanoi, ja meni pois.
   Tulipa lääkäripoikaan liikettä! Ambulanssi tilattiin sillä sekunnilla ja hän itse henkilökohtaisesti soitti keskussairaalaan ja ilmoitti, että täällä on tulossa paha tapaus, pankaa elvyttäjään virta päälle, ettei mies kuole käsiin.
   Keskussairaalassa pääsin suoraan tehohoitoon ja kas kummaa: henki säilyi, vaikka läheltä liippasi.Tosin minä ennätin kuolla, kuten olen varmaan jo monesti kertonutkin, mutta kuolema oli onneksi lyhytaikainen. Mielenkiintoinen kokemus,
   muuten!

   Vai ei Mikis jaksanut lukea Pennasen käsiala-kirjaa. Minäpä luin sen ja kymmenkunta muuta ja tulin vakuuttuneeksi siitä, että grafologiassa on kuin onkin 10 prosenttia ihan asiaa, loppu menee humpuukin piikkiin. Tein yhteen aikaan analyyseja rahasta ja tienasin hyvin. Sitten rupesin "näkemään" käsialasta asioita, joista ei kirjoissa puhuttu mitään ja lopetin koko homman. En halua peuhata sellaisten asioiden parissa, joiden alkuperä ei ole aivan selvä.

   Mikiksen tavoin minäkin väärentelin koulussa vanhempien allekirjoituksia - myös omien vanhempieni hurjimpiin saamiini papereihin. Jäin sitten tietysti kiinni ja sain ansaitun rangaistukseni, josta tosin nautin suuresti. Erottivat, pöllöt, minut määräajaksi koulusta.

   Poista
  2. Tunsitko Osmo Oksasta, tunnettua grafologia, joka työskenteli mainostoimistossa, en tosin muista missä hommissa. En minäkään häntä tuntenut, mutta koska harrastin (tietenkin minäkin) kotitarvegrafologiaa, monet työtoverini kertoivat olleensa Osmon kanssa samassa firmassa.

   Poista
  3. Tapsalle tiedoksi, että kyllä, tunsin Osmon. Hänhän kirjoitti oman kirjansa grafologiasta. Hän teki minustakin analyysin, joka meni turhankin hyvin nappiin.
   Itse mainostoimistossa käytin grafologiaa asiakkaiden arviointiin. Tiedät kyllä, mitä se tarkoittaa.

   Poista
  4. Minä luulin pienempänä että humpuuki kirjoitetaan humbuuki. Forssan torille tuli joskus lauantaisin Humbuukiteltta; siellä akat pelasivat 20-pennisillä rulettia jonka pääpalkinto oli kahvipaketti. Mutta ei ne, mun nähdäkseni, koskaan voittaneet. Se ruletti oli jotenkin varmaan virititetty. Maalaisukot taas yritti ampua ilmakiväärillä pieniä palloja, ja jos niihin kaikkiin osui joka laukauksella, viis niitä oli, sai palkinnoksi Nortti-askin. Harvemmin kukaan osui. - Ps. Kerran kun mä tulin sinne teltalle kamalan aikasin, niin näin kun omistajaukko naputteli ilmakiväärin jyvää ja kaiversi hahloa, mutta kun se huomasi minut, se sanoi "meneppäs poika siitä jaloista pyörimästä". - Menin.

   Poista
  5. Humpuuki kirjoitettiin joskus muinoin lehdissäkin humbuugi tai humbuuki. Minun isäni viljeli kirjoituksissaan humbuugi-sanaa. Tallella on mm. hänen kirjoittamansa kirje Yleisradion Pääjohtajalle, koska häntä ärsytti Kaisu Puuska-Joen nasaalinen ääntämys.

   Poista
 6. Eivätkö edes alaluokkalaiset enää kirjoita koulussa käsin? Kun katselin kuvaa, huomasin vastaanottoapulaisella olevan todella suuria vaikeuksia tekstin muodostamisessa. Jopa s-krjain on rakennettu kahdesta erillisestä koukusta. Muistan ennen kouluunmenoa tehneeni numeron 8 kahdella päällekkäisellä pallolla, se oli sillä lailla minusta helpompaa. Koulussa opin kahdeksikon kiemurtelemaan.

  On tämä rankkaa, kun ei ole diginatiivi.

  VastaaPoista
 7. Jos perusopetuksen äidinkielen ja kirjallisuuden opetussuunnitelman perusteita pohtivan työryhmän ehdotus menee läpi, vuodesta 2016 alkaen kouluissa opetetaan ainoastaan tekstauskirjaimet. Käsialakirjoitus jää historiaan. Nuoret ovat jo nyt hylänneet niinsanotun kaunon ja siirtyneet vain tekstaamaan. - Tällainen Ylen uutinen oli netissä viime talvena. Uuutisesta ilmenee, että opettajat ovat mielissään tästä, sillä sidosteisen käsinkirjoituksen eli kaunon opetus vie tuhottomasti aikaa, ja nyt voidaan sen sijaan syventyä tekstin ymmärtämiseen ja luomiseen..

  Totta tietenkin tämäkin. Asialla on kaksi puolta.

  Tuo kuvassa oleva käsiala on tosiaan hankalasti piirtynyt paperiin. S on kahdesta osasta erikseen kirjoitettu, vaikka se on helpompi piirtää yhtenäisesti. Samoin kiinnitin huomiota a:n hattuun, joka nimenomaan ohjasi ajatukseni arabiankielisieen nimeen ja oikeastaan aiheutti koko väärinkäsityksen.

  VastaaPoista
 8. Minulla on kirjahyllyssäni Leo Pennasen ”Käsiala kertoo” kirja. Se haluaa vastata kysymykseen ”Mitä grafologia on?” En ole lukenut kirjaa koska minun mielestäni grafologia on humpuukia; ja juuri tämän takia minun se pitääkin lukea. Koska... jos lukee vain kirjoja jotka hyväksyy jo ennen kuin avaa ne, on omien ennakkokäsitystensä vanki, ikuisesti.

  Mutta... väite että ”Käsiala ilmaisee kirjoittajansa sielunelämän sen yksityiskohtaisia piirteitä myöten”, on härski. Tämä kirja on painettu vuonna 1944. Oli silloinkin jo kirjoituskoneita. Nyt kun ihmiset hyvin vähän kirjoittavat käsin, paitsi ns. ”nimmarinsa”, niin tuo väite tuntuu vielä oudommalta. (Älähän nyt, mikis, juuri itse väitit että et ole kirjaa lukenut, mistäs sen sitten tiedät, ettei kirjan tieto pidä paikkaansa?) – No, sanoinhan että täytyy lukea.

  Ps. Koulussa sain kerran – en muista miksi mutta ansioni mukaan – kotitehtäväkseni kirjoittaa joku lause – en sitäkään muista mikä mutta sanotaan nyt lonkalta vaikka että ”lupaan että en enää koskaan häiritse oppituntia omilla näsäviisailla kommenteillani”... Se piti kirjoittaa sata kertaa. Kirjoitin. Mutta kymmenen satsissa, ja joka eri kymmenen satsin minä kirjoitin ihan eri käsialalla. Kun vein pinkan opettajalle – Simojoen Jaskalle – hän vilkaisi sitä mutta ei sanonut mitään. Seuraavalla tunnilla hän kutsui minut luokseen ja sanoi: ”Olemme keskustelleet tästä opettajainhuoneessa. Eräs meistä on käsialantuntija, grafologi, myös hän on sitä mieltä että sama ihminen ei ole voinut kirjoittaa näitä...” Se iso kaljupäinen ihminen, hyvä opettaja mutta ihmisenä pelottava, tuijotti minua. Olin ne ITSE kirjoittanut! Mutta tiesin että nyt olen pikkasen pinteessä: sitä ei uskota! (Voihan vehnäleipä, ajattelin.) Sitten keksin pyytää siltä ”herra maisterilta” puhtaan (ja viattoman) paperiarkin. Ja menin pulpettiini istumaan, otin kynän käteeni ja kirjoitin saman lauseen kymmenellä AIVAN eri käsialalla. Vein paperin takaisin ”maisterille”, se tuijotti sitä – aika kauan, ei sanonut mitään. – Sitä minä en tiedä mitä opettajahuoneen grafologi mun kirjoituksistani nyt sanoi? Asiaan kun ei sen jälkeen palattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä käsiala ilmaisee, monin tavoinkin, mikis. Esimerkiksi Kekkosen käsialasta on luettavissa hänen sairautensa kulku. Viiva haurastuu, hapertuu, alkaa mutkitella, muuttuu henkäykseksi. Kirjaimet muuntuvat, käsialan koko pienenee samalla kun ihminen alkaa kadota. Onkin sanottu, että mitä mahtavampi tunne omasta olemassaolosta, sen suurempi käsialakin. Esimerkiksi psykopaateilla ja narsisteilla käsiala voi olla normaalia suurempaa.

   Moni muukin asia näkyy tavasta piirtää kynällä kirjaimia, ortografiasta. Ihmisen leppoisuus ja suurpiirteisyys näkyy väistämättä myös tavassa käyttää kynää nostamatta terää välillä juoksustaan, pilkkujen huolettomana heittelynä i:n ja ä:n päälle, kirjainten avoimuutena.

   Itselläni on Osmo Oksasen kirja Mitä käsiala paljastaa, ja minusta se on jopa jännittävä opus.

   Poista
  2. Tietysti olet oikeassa. (Minähän aina liioittelen!) Olen itsekin pannut merkille sen että mitä älykkäämpi ihminen, sen pienempää sen käsiala on. Pientä pränttiä. (Poikkeuksia totta kai on!)

   Poista
 9. Kouluaikoinani hankin ylimääräisiä tasku(tupakka)rahoja kun kirjoittelin kolleegojeni muistutus- tai poissaolotodistuksiin heidän vanhempiensa allekirjoitukset. En osaa piirtää, tai en tiedä kun en ole kokeillut osaisinko, mutta nimien väärentäminen on minulle helppoa. Hyvin helppoa. - Tarvitaan alukuperäinen nimikirjoitus: se saa olla kummoinen tahansa. (tai... no, pitää olla latinalaiset aakkoset) Pari harjoituskertaa johonkin arkinlaitaan - toisella kertaa se on jo valmis. Ja kolmannella kerralla kirjoitan sen, käsi tutisematta, vaikka viisumianomuksen alle. (Niin kuin oon tehnytkin. Kun kerran oli pakko.) Eikä neuvostoliittolaiset tullimiehet, joilla siihen aikaan oli röngtenkatse, mitään eroavuuksia nimikirjoituksissa viisumi/passi/maahantulokaavake huomanneet.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän perusteta Humpuuki & Väärennys Osuuskunta Tapis & Mipsa. Tarjoaisimme kaikki juridiset asiakirjat allekirjoituksia myöten avaimet käteen, rahat pois ja rappuun.

   Poista
  2. Tehdään! Jos sä jaksat juosta lujaa niillä ohuilla kintuillasi? (kun itse ma jaksa en) niin mä heitän sulle seteleillä täytetyn (aika pullean) laukun, ja sä lähdet pinkomaan kamalaa vauhtia. Minä hämään takaa-ajajat sillä että antaudun heti, nostan kännykkäni taivasta kohden ja sanon "tairan olla rikollinen". Minuthan siitä tuomitaan eikä Sinua,mMutta koska olen ensikertalainen ja harrastan grafologiaa ja käyttäydyn muutenkin korrektisti, niin tuskin saan enempää kuin noin 8 kuukautta ehdonalaista. - Ja sitten mä tuun sun kesämökilles Torron suolle ja jaetaan saalis 1/2ksi.

   Poista
  3. Tapsa se juoksee kamalaa vauhtia Hakaniementorilta Kalliota kohden ja tönii vastaantulijoita. "Ny on kiirus. Ny on kauhhia kiirus." Vastaantulijat väistävät suosiolla ajoradan puolelle, mitä nyt vähän varovat raitiotievaunuja, ja ajattelevat, "mies parka, onpas sillähoppu, ja on Turuust kotosin ja kaikkea..."

   Poista
 10. Joissain asioissa olen hyvä, useimmissa en, mutta niinhän kaikki muutkin ihmiset, ovat.

  VastaaPoista
 11. Mutta oletteko ajatelleet tätä, hyvin hyvät ystäväni (kun valitatte virolaisten lekureitten intonaatiota), että rikas Suomi riistää köyhältä Virolta heidän Tartossa koulutetut lääkärit? Tämä on eräänlaista kolonialismia.

  Ps. Tosin lääkäreitä kouluttaa monta tusinaa sillä hinnalla mikä tulee hävittäjälentäjän koko ikäkaaren koulutuskustannuksiksi. (Kun se ei sen kummemmin tuota, mitään, siis lentäjä. Paitsi jos syttyy sota.)

  Pss. Kyllä maailma ennen muinoin oli ihanampi. (Tai siltä tietysti vain tuntuu... näin jälkikäteen.) Minulla on sellainen lehti jossa lukee, fraktuuralla, että " tuntuu kuulema hirmuinen sota raivoaan tuolla Turkin maalla... Ja päiväys on vuoden 1877 loppupuolelta. Kun sota oli jo loppumassa. - Ennen media ei ollut eturintamalla ensimmäisenä... eikä kyllä toisenakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri luin aamuisesta Hesarista, miten Suomi voi alkaa ottaa oppia Virosta tietotekniikan hyväksikäytössä. Virossa äänestetäänkin jo koneellisesti ja siellä on jokin kätevä systeemi, jossa ihminen on rekisteröity yhteen paikkaan, josta eri intanssit voivat noutaa vaivatta tietdot.

   Että älä mikis muurahaiskarhuseni puhu kahta sanaa siitä, että Suomi riistää köyhää Viroa. Kyllä se on suuri armonosoitus, että sieltä tulee taitavia ja kilttejä lääkäreitä tänne meillekin. Minullekin määräsi virolaislääkäri heti täydet verikokeet ja röntgenin, kun polvi kipeytyi kesän töissä. Suomitohtori olisi lykännyt käteen Burana 600 -reseptin.

   Poista
  2. Hassua muuten, että kohtasin kaupassa entisen kollegani, joka myös oli käyttänyt juuri polvivaivoihinsa virolaislääkäriä. Hänen miehensä on ollut saman lääkärin hoidossa sydäninfarktin hoidossa ja nyt seurannassa vuosittain. Tulimme siihen lopputlemaan, että suomalaiset lääkärit häviävät potilanhoidossaa kirkkaasti virolaislääkäreille, jotka määräävät nopeasti jatko- ja erikoistutkimuksiin, kun suomalaiset lääkärit selvästi noudattavat ylhäältä annettuja ohjeita määrätä mahdollisimman vähän kalliita jatkotutkimuksia.

   Suomalainen terveydenhoito on varmaan hyvää, kun sitä saa. Ja jos sitä saa. Aivan liian harva pääsee heti hoitoon.

   Poista
  3. Suomihan riistää Viroa juuri sen takia että napsii sieltä hyvät virolaiset lääkärit tänne, Suomeen! Ymmärrätkö. Virolle ei jää heitä, heidän sairailleen, jää vain kustannukset heidän (= lääkäreiden) koulutuksesta.

   Poista

 12. Aina, kun Elokuvakerhon kausi alkoi, alkoi myös koulu, oli syksy, ja omenat paisuvat puissa niin että oksat vain notkuivat. Syksyllä yöt käyvät pitkiksi ja kapeiksi kuin kirkkovene. Ja he, keillä oli vauva, tiesivät että vauvat tuhisevat nukkuessaan, ja heillä joilla oli myös kissa, tiesivät että kissat tuijottavat vauvoja.

  Mulle tuli kauhee halu höpistä... Lopetan kohta. Tämä päivä oli yhtä kiva kuin lämmin. Kävin katsomassa ralliautoja, en välitä rallista mutta autot pörisivät kuin kiukkuiset mehiläiset, ne olivat kauniita. Coleopteroita. - Jos joku ihme KUNG FUNG jättläinen maailmaan nyt yht'äkkiä tallustelisi ja näkisi noita autoja joiden sisällä perhe matkustaa mökilleen Puumalaan... niin ajattelisi että "ahaa, säilykepurkkilihaa... vikkeliä vaan ovat, perkele..." Mutta kyllä se aina niistä muutaman nappaisi, ennen Heinolan Tähtihovia, vääntäisi kynsillään pellit auki ja söisi.

  En oo koskaan digannut sckifistä. (En tiedä miten se edes kirjoitetaan.) Tarkovski teki sellaisia elokuvia ettei todellisuutta tarvitse kuvitella toiseksi, koska todellisuus ON toista. Solaris (ven. Солярис, Soljaris), Bach siinäkin soi lopuksi, Bach.

  Bergman, Fellini, Tarkovski

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin mm. nimellä "1000 lakes rally" tunnettu tapahtuma on kuulemma saanut tärkeän sponsorin, jonka mukaan se on nimetty uudelleen: "1000 prostitutes rally".

   Poista
  2. No, jos noin on, tunnen tästä rallista promillen verran (Ps. mutta ettei syntyisi väärinkäsityksiä, niin hän maksoi siitä, 100;- €, että otti minulta suihin.)

   Poista
  3. Tiedän tästä noin promillen verran. Eräs järjestelijätär oli valmis maksamaan minulle 100;- € että saisi ottaa minulta suihin. - En suostunut.

   Poista
  4. No, ei se kahta kertaa...

   Poista
 13. http://www.youtube.com/watch?v=voc5Ofbglto

  tähähän tämä loppuu, isä ja pojan tapaamiseen... Pelastukseen ja Armoon...
  Tai en osaa sanoa kun en ole uskovainen ihminen. (Tuskin Tarkovskaan oli, tai ei tietenkään ollut.) Mutta tätä loppukohtausta ei tajua - se näyttää pelkältä hölmöltä tuijottelulta - ellei tiedä mitä sitä ennen tapahtui, tässä elokuvassa. (Joka sisältää koko maailmankaikkeuden. Tai meidän... kai?) Ja Bach, Bach, voi ARMIAS!

  VastaaPoista
 14. Kun näkee ihmisen käsialan terveenä, psykoosissa, selvänä ja kännissä, toteaa että kyllä käsialasta jotakin näkyy. Mutta mitä, kas siinäpä kiva kysymys.

  Ei se kuitenkaan astrologiaan verrattavaa humpuukia ole. Ottaen vielä huomioon, ettei astrologia ole humpuukia lainkaan. Muuten olen sitä mieltä, että humpuuki on parasta mitä ihminen voi harrastaa housut jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta kai esim. syvästi kehitysvammaisen kirjoituksesta näkee, että hän ei osaa kirjoittaa. Että hän on siis sairas. Kerran itse kirjoitin kun olin vähän kännissä, eli kamalasti, muistiinpanokseni että "zyhtkin möen tsiks ä ä kusmukkkhdes end iiinh koko elämykkkkswen een hgflku". - Täytyy sanoa, että vaikka olisi lukenut Pennaseni, en ymmärrä siitä yhtään. (vieläkään - 20nen vuoden jälkeen)

   Vai ei astrologia ole humpuukia? No, ei sitten. (Oletan että olet lukenut esko valtaojasi. Ei, ei hän minun auktoriteettini ole. Mutta kirjoittaa kivasti.)

   Astrologiahan ei muuta olekaan kuin humpuukia, Tapsa rakas.

   Pss. Ja kivinta mitä ihminen housut jaloissa voi tehdä on pelata krikettiä. Tai... toisaalta, voihan sitä pelata ilman housujakin.

   Poista
  2. Tuonne ylemmäs kirjoitin esimerkikin Kekkosen käsialasta, ja tässä nyt Tapsallakin esiintyy samaa asiaa.

   Grafologia on kiinnostavaa ja se voidaan todeta, että käsialoissa voidaan erottaa säännöllisiä lainalaisuuksia, joista tehdyt päätelmät ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä oikeansuuntaisia.

   Poista
  3. Kyllä! Ja näkeehän sen maatiaisjärjelläkin että maapallo on tasainen, eli litteä. Jos maapallo olisi pyöreä, niin kuin jotkut väittävät, niin silloinhan jumalauta austraalialaiset kävelisivät pää alas päin. Eikä semmoite ole mahdollista. - Ps. Kärpäset (Brachycera) kävelevät kyllä katossa, ihan muina miehinä, väärinpäin. Mutta niillä onkin ns. imukuppijalat. Ei ihmisillä ole.

   Poista
 15. Bach. Toiseksi inhmillistä ääntä korvilleni on blues. (shostakovitsh sellokonsertossa sello juttelee itsekseen, se on saamarin surullista) En minä musiikista paljoa tiedä, teoriasta en mitään, hädin tuskin osaan lukea nuotteja. Mutta kuuntelen.

  Ps. Iskelmämusiikista (näistä rillumareista) tykkään monesta kun niissä on kivat sanat! (tangotkin on kivoja kun kuuntelee sanoja) Oopperoista en ikinä ole tykännyt, ne näytteleekin niin huonosti, ja mikä vitun idea yl. on "näytellä" samalla kun laulaa? - Blues, laulu ja kitara. Sello ja Shostakovitsh. Bach ja urut. (minkä takia soittajan vielä pitäisi irvistellä yleisölle kun soittaa?)

  Loppukevennys:
  (viivi ja wagner, joka minusta nykyisin on kamalan huono strippi, kerrankin on hyvä: kun Wagner (W) kysyy naispapilta (NP):

  W: Pääseekö sika taivaaseen?
  NP: ??
  W: Entä pääseekö sieltä pois, jos huomaa, ettei viihdy? Ja jos ei viihdy helvetissäkään, onko jokin kolmas vaihtoehto?
  NP: (Heittäisin hänet ulos mutten halua lööppeihin.)

  VastaaPoista
 16. Opettaja-lehdessä kerrotiin tämä asia jo joitakin aikoja sitten. Käsinkirjoittamen, käden harjoittaminen kirjoittamisessa tosiaan aiotaan lopetettaa - pikku hiljaa. Se on iso virhe. Todella suuri virhe.

  Kieli opitaan jo vauvana koskettelemalla, pieni lapsi ottaa ja koskettaa esinettä tai aikuista, ja opettelee kieltä. Käden kautta opitaan piirtäämään kuvat, kirjaimet, sanat ja pkkuhiljaa hahmottamaan maailmaa.Käsi on todella tärkeä asia kielen oppimisessa.

  Ihminen on kädellinen.

  Kielen kehittyminen tarvitsee käden yhteyttä, emme opi kielen kaikkia nyansseja ellemme saa sitä mitä tarvitsemme: koskettamista, näpläämistä, hipelöintiä, hellimistä, silittämistä, kättelyä, paijaamista, hipaisua, syliä, halausta tai lukutuokioita lapsena aikuisen sylissä.

  Hyvä stoori sulla, tuo varsinainen teksti, Iines.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anonyymi. Todet stoorit lienevät parhaita. Tämä oli niin kakofoninen tilanne, että siitä ei tarvinnut muuntaa kuin hieman sukunimen alkuosaa, tunnistettavuussyistä.

   En tiedä, muistaako kukaan, kun kirjoitin parissakin jutussani, että tietokoneen käyttö, esimerkiksi kirjoittaminen näppäimistöllä eikä kynällä, muuntaa aivoratojen toimintaa. Tämän huomaa siitä, että käsin kirjoittaminen muuttuu yhä hankalammaksi ja alkaa tuntua vaivalloiselta. Meillä käsinkirjoitus on kuitenkin vielä niin takaraivossa, että se palautuu nopeasti, kun vähän harjoittelee.

   Toisin on lapsilla, jotka eivät opikaan hyvää käsinkirjoitustaitoa - tulevaisuudessa eivät opi ollenkaan sidostamaan kirjaimia ns. kaunoksi. Jokin osa aivoista jää käyttämättä. Mitä se merkitsee ihmisen ajattelulle ja ennen kaikkea tunteille? Ihmisen sijainti tavallaan muuttuu, jos ymmärrätte. Ihmisellä tarkoitan ihmisen henkistä puolta, henkeä, sielu, tapaa olla ja ajatella. Yhä suurempi osa ihmisestä leijuu abstraktissa todellisuudessa, virtuaalimaailmassa, ei kiinnity näkyvään.

   Poista
  2. Aivonosat joita ei käytä, jäävät käyttämättömäksi.

   Varmasti se merkitsee "ihmisen ajattelulle ja ennen kaikkea tunteille" jotain. Mutta jotain muuta tulee aina tilalle. Evoluutio on sitä. (Tahdoimme tai emme.)

   Poista
  3. "Mutta jotain muuta tulee aina tilalle. Evoluutio on sitä."

   Eipä tule muuten. Häntäluu on surkastunut häntämme, eikä tilalle ole tullut kuin karvaton ihminen. Evoluutio on myös sitä, että jokin osa ihmisestä vain surkastuu pois tarpeettomana.

   Tunteiden surkastumisesta tai kapeutumisesta on toki olemassa joitain merkkejä, mutta en halua uskoa että tunne-elämämme olisi kuolemassa.

   Poista
  4. Vaan voisikos ajatella, että tilalle tulee jotain, jonka surkastuminen mahdollistaa. Kun häntä katosi, ihminen kai nousi pystyyn, kun häntä ei ollut tiellä. Eli aika mullistava rudimentoituminen! Vai?

   Poista
  5. Jotain muuta tulee aina tilalle; tässä tapauksessa tilalle tuli hännättömyys. Ja se vei kehitystä (nyt täytyy olla varovainen ettei sano väärin)... toiseen suuntaan. - Ja Iines on kyllä oikeassa että ihmisen kantaolion kehitystä se vei oikeaan suuntaan.

   Poista
 17. Kerran - kerrottakoon tämäkin - vuokrasin Airistolta mökin viikoksi. (oli p-leen kallis) Minun piti kirjoittaa siellä yksi juttu valmiiksi mutta ei siitä mitään tullut. Paraisilta hain viinaa. Join sitä aamulla että heräisin ja päivällä että pysyisin pystyssä ja illalla että saisin unta. Niin... iltapäivällä istuskelin Airiston hotellin terassilla ja katselin merta, kaikkea mitä siellä tapahtui, ja mitä minun ympärilläni tapahtui, oli jo syksy. Puista tippui lehtiä. Join olutta, hyvin vähän, ja kuuntelin levyautomaatista tätä... joka iltapäivä... niin monta kertaa että ihmiset, jotka istuivat sillä terassilla, puistelivat päitään ja menivät sisätiloihin. Olin yksin ja kuuntelin

  http://www.youtube.com/watch?v=9F_pudtp8uE


  mä luulen että mä silloin oon ollut lähimpänä psykoosia mitä koskaan oon ollut. (EIHÄN MINUA KUKAAN OLLUT JÄTTÄNYT? Ei siitä ollut kyse.)

  Kun tuli pimeä, en uskaltanut mennä ulos. Kun piti sytyttää valot, en uskaltanut jäädä sisälle. Olin kauhuissani... se ei ole pelkoa. Kauhua ei pysty millään analysoimaan.

  Ps. Mutta viimäsenä aamuna kävi kyllä kiva juttu. Seisoin silloin metsässä, olin ihan liikkumatta, ja äkkiä yks pieni lintu lensi mun jalkani ympärilläni ja sen nokka sanoi kolme kertaa NAKS NAKS NAKS. Sillon vasta mä huomasin että mun jalkani ympärilläni lensi perhonen, sitä se lintu yritti napata, mutta ei onnistunut, ja kun liikahdin, niin lintu säikähti. - No, ajattelin, taisinpa pelastaa sentään perhosen.

  Jk. En ikinä kuuntele enää Mambaa. En!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoinen sattuma, mutta vuosituhannen vaihteen tienoilla soitimme saman baarin luultavasti samasta jukeboksista J.Karjalaisen Laura Häkkisen silmiä yhä uudelleen ja uudelleen.
   Olimme niin humalassa, että fiksuina emme ajaneet itse takaisin Pargasiin, tai ei edes sinne asti: siihen puoleenväliin. Kaverin sukulaispoika ajoi, hän oli seitsemäntoista ja selvinpäin.

   Poista
  2. Sukulaissieluni.

   Se Airisto-keikka oli kyllä kamala. Aina aamuisin sinne laiturille tuli ihmisiä jotka onkivat hopeakylkisiä kaloja - sen näki kun ne välkähtelivät. (Katselin heitä puitten takaa, piilosta. Puhelinpylväässä oli kyltti jossa luki "Se up, Salige".) Heillä oli isoja maastureita jotka he parkkeerasivat minne sattuu. Inhosin heitä. Inhosian kaikkia ihmisiä. Mutta eniten inhosin itseäni... kyllä se oli kamala viikko. Välillä, kun söin, luin Turun Sanomia ja menin ihan sekaisin, aloin puhua ihmisille ruotsia ja ne alkoivat suhtautua minuun epäluuloisesti No, sain silti vaihdettua 5-kytpennisiä että sain soittaa jukeboksia. Mamba soi koko illan. Ja seuraavan illan. Ja sitäkin seuraavan - Kai he pitivät minua hulluna? Mutta se on väärinkäsitys.

   Poista
  3. Hopeakylkiset kalat välkähtelivät - olen kirjoittanut tästä muistaakseni jonnekin blogiini näkemäni unen, joka on selvimpiä mitä ikinä olen nähnyt. Kalat vain olivat siinä unessani pelottavia lentokoneita, jotka uhkasivat pommittaa minua, jos uskallan ulos. Ne olivat kuin äänetön hopeakylkinen silakkaparvi, tulisivat heti esiin, jos lähtisin ulos kävelemään.

   Maisema oli äärettömän kaunis, kaunein mitä voi kuvitella. Oli laakso ja kaiken peitti sammal ja vihertävä jäkälä, josta kasvoi isoja puolukoita, kuin pieniä pensaita, Puitten juuret olivat mahtavia ja puitten rungot kuin jättiläisen metsästä. Olin kuin lilliputti lumoavassa maisemassa. Sananjalkoja kasvoi kaikkialla. Vaan minä tiesin, että jos menen sinne kävelemään, hopeakylkinen silakkaparvi tulee ja pommittaa minut tulisuihkulla samantien. Uhka leijui kaiken yllä.

   Poista
  4. Haa, löysin tuon kirjoituksen kertarykäisyllä: täällä:

   http://i-iines.blogspot.fi/search?q=hopeakylkiset+silakat

   PS Vilkaiskaa edes kuvan vuoksi. Sain nimittäin sen esittämältä tytöltä kirjeen. Ja tästä kirjeestä kirjoitan puolestani täällä:

   http://i-iines.blogspot.fi/search?q=kirje+julialta

   Poista
 18. Kai mä tunsin, en tätä muuten voi ymmärtää, että tunsin että Elämä jättää mut. Äläkä jättäisi, toivoin!

  Se kokemus muokkasi minua, vähän kovemmaksi.

  VastaaPoista
 19. mnä olin gern tampereen ja laoin siel ma metsnmies mist mut tunnetga ja alka kuulk kuul me mist joksen sumaleisen ymmärtää et sivst on se kti joga om ain kun maalmankslaisen tullee Suomeen. - Kim Borg

  mtä snää puhnut kun em ymmärr ymmär ny yhtnään. - Toivo Kärki

  http://www.youtube.com/watch?v=G5QSjx99tOM

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luoja varjele meitä kirjoitetulta murteelta. Paitsi romaaneissa.

   Poista
  2. Ja Heli Laaksosen runoissa.

   Mnääkin tahro ol lehm koivu al.

   Poista
  3. Vitsin idea on tässä se että sekä Kim Borg että Toivo Kärki puhuivat suomea, kirjakieltä sitä paitsi, ja kamalan nopeasti, mutta niin HIRVITTÄVÄLLÄ tavalla artikuloden, ettei siitä hyvällä tahdollakaan välillä meinannut saada selvää. - Tämä sketsi on siksi mielestäni hyvin tehty.

   Poista
 20. Anonyymi, muutin nuorena naisena ummikkona Itävaltaan, mm kieltä oppiakseni (suurin syy oli murtunut sydän, ja keino korjata tilanne). Saksa oli ihan hurjan vaikeaa aluksi, ja arkikieleni oli englanti. Suomalaisiia kontakteja minulla ei juuri ollut, eli englannilla mentiin. Eikä sekään ollut oma kieleni.

  Kun kuvailin silloin, ja myös jälkeenpäin, kokemustani: koin sen fyysisenä. Olin kuin lasin takana, näin ja yritin käsittää, kuulin, ja yritin ymmärtää.. Kirsi Kunnas on muistaakseni puhunut kielestä rakennuspalikkoina: sanoja tarvitaan, että voi jäsentää maailmaansa.

  Omasta kokemuksesta käsitin miten valtavan tärkeää on antaa kasvavalle lapselle niin paljon työkaluja kuin mahdollista.

  Se aika Wienissä, ja sen jälkeen, oli minulle osakielistä aikaa, tai siltä se tuntui. Osasin kaikkea, ja paljon, mutta esim unet olivat milloin milläkin kielellä, enkä aina edes, ja varsinkaan, suomeksi löytänyt oikeaa termiä.

  Kulttuurishokki, kun palasin Suomeen. Tuntui, että äidinkielikin oli hukassa, kun ajattelin millä kielellä milloinkin.

  P.S. Näin miniloman jälkeen palasin astialle, jos jotakuta vielä muslimit/Egypti/uskonto kiinnostaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkan vielä: minulla on erikielisten ihmisten kanssa eri kielet. Kun puhutaan tai kirjoitetaan, otan aina tietyn vaihteen; en käännä juurikaan mitään. Teettekö te kaikki näin?

   Lingvistiikka on kiehtovaa!

   Kuten fakta, että vauvoilla on edellytykset kaikkiin äänteisiin; he oppivat aina puhumaan kuin natiivit, riippuen siitä, mitä ympärillä puhutaan.

   Lisäisin vielä, että naperoilla on ns. "käy käsiksi"-taktiikka: kaikki tykkäävät piirtää, maalata ja kirjoittaa.

   Poista
  2. Minusta on järkevää puhua aina sen maan kieltä, jossa oleskelee. Esimerkiksi Ruotsissa, jossa oleskelin pidempiä aikoja, puhuin eri kansallisuuksien kanssa ruotsia. Jopa pakistanilaiset ja saksalaiset ja silloiset jugoslaavit vaivautuivat opettelemaan silloin ruotsia niin, että sillä pärjäsi hyvin.

   Saksassa taas puhun ilman muuta saksaa, ja Kreikassakin vaivauduin opettelemaan kreikkaa, kun siellä yhteen aikaa useinkin kävin.

   Minusta onkin kohteliasta puhua Suomessa maahanmuuttajille suomea, sillä se on heidän uusi äidinkielensä, jota kannattaa heidän kanssaan harjoittaa. On vähän urpoa puhua kaikkien kanssa kaikkialla englantia.

   - Ja kyllä, lapsai oppii kielen aina matkimalla, joten on aivan sama, missä hän kasvaa - kielen kannalta. Susien kanssa kasvanut lapsi oppii susien kielen ja hänellä on myöhemmin suuria vaikeuksia oppia ääntelemään ihmisen lailla.

   Poista
 21. No on kyllä nuorella naisella haparoiva, tutiseva ja omintakeinen kynä. Tuon perusteella koulussa kai jo lähes kaikki kirjoitetaan koneella, ei kai sentään?

  Kuunkuiske

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tämä sairaanhoitaja on sitä polvea, joka ei enää juurikaan osaa kaunoa, vaan tekstaa kaiken tikkukirjaimin.

   Kaunon poistaminen kouluohjelmasta on tulossa vuonna 2016. Koneella kirjoittaminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti kouluissa. Toki käsinkin vielä kirjoitetaan, ala-asteella.

   Poista
 22. Hei, ystävät, kun muutin Itävaltaan, olin täysi ummikko kielen suhteen. Ainoa keino pärjätä oli englannin puhuminen, ja viittelöinti (eikä sillä englannilla pärjännyt kuin Wienin keskustassa; saksankielisissä maissahan kaikki dubataan, niin telkkaariin kuin leffoihinkin; ihmiset eivät sattumalta opi englantia - tai siis näin oli tilanne ennen). Ekasta alkeiskurssista lähtien kaikki opet pitivät kiinni siitä, että eivät ymmärrä, kuuntele tai puhu kuin saksaa. Yhdellä venäläisellä enkunopella oli suunnattomia vaikeuksia tottua siihen, ettei saa käännöksiä, millään kielellä. Opettajat kyllä selittivät (saksaksi), demonstroivat, näyttelivät ja piirsivät... - Aikuisten kielikylpy. Ja toinen toistaan ihanampia ihmisiä!

  Heidän kanssaan keskustelukieli oli tietty saksa. Työnantajaperheessä olin ilman muuta ajatellut siirtyä samaan, oppiakseni enemmän, mutta hyvin pian valkeni, että sujuva englanti oli ainoa etuni. - Minkäänlaista rotia ei ollut; saatoin olla kaksi viikkoa yksin lasten kanssa, vanhempien hurvitellessa ympäri Eurooppaa, ja kyllä en saanut ylityökorvauksia. Olin niin alakynnessä kuin olla ja voi; en kissa vieköön ruvennut harjoittelemaan saksaa siinä perheessä, ja päästämään ketään korjaamaan virheitäni.

  Lapset muuten olivat kansainvälisessä amerikkalaisessa koulussa; vanhemmat olivat tyytyväisiä, kun he joutuivat puhumaan englantia kotonakin. Heitä kävi sääliksi: pääasiallinen hoivaaja vaihtui noin vuoden välein, kaikki kielitaidottomia tai puolikielisiä ulkomaalaisia. En toisaalta ole koskaan väittänytkään ymmärtäväni jetset-piirejä...

  Perheen 6- ja 12-v tytöt halusivat alusta alkaen kuunnella, kun luen iltasatuja saksaksi - viihdearvo oli huima, kun en ymmärtänyt juurikaan mitään, ja lausuin väärin. :)

  Serbi-poikaystäväni kanssa puhuttiin englantia, ja saksaa, ja suomea, ja serbokroatiaa. Vlada oli sisällissotaa paossa siellä, kuten monet musliminuorukaisetkin; samoilla kielikursseilla käytiin, ja miehet halasivat tullen mennen, etnisyydestä ja uskonnosta riippumatta.

  Takaisin kieleen: täällä meillä olen vetänyt aikuisille enkunkursseja, yritän soveltaa oppimaani silleen suomalaisille sopivaksi. Itse huidon, viuhdon ja pölötän, mutta en odota opiskelijoilta samaa... Olen jännittäjä, eka tunti pelotti kamalasti, mutta erittäin hyvin olen tullut kaikkien kanssa juttuun. - Olen erityisen tyytyväinen siitä, että se vapaaehtoinen keskustelu-tunti on suosittu; kaikki kokeilivat kerran, ja ovat jääneet sitten.

  Monien suomalaisten kynnys puhua mitään kieltä, edes suomea, on korkea - kukaan ei halua lausua väärin tai näyttää tyhmältä. Omat kokemukseni kielitaidottomuudesta, ujostelusta, ja myös siitä, miltä tuntuu palata aikuisena opiskelemaan, ovat suunnaton etu! Kun itse aloitin yliopistossa, olin edelleen Hoivaaja: kaupassa heijasin ostoskärryjä, koska niissä oli pitkään istunut kärsimätön taapero.

  P.S. Edelleen epäilen, että vastaanotto-apulaisella on jonkinmoinen luki/hahmotus/motoriikkahäiriö. Se, että ei osaa kopioida kirjaimia ei ole tavallista. Ja aikuisena naisena hän on peruskoulun käynyt. - Mutta hyvä että kysyit asiasta, ja kaikki järjestyi.

  VastaaPoista
 23. Voihan vietävä, kun Blogger on jo kahdesti niellyt kommenttini! Nyt lyhyesti:

  Olit totisesti rohkea, Char, kun lähdit saksankieliseen maahan kieltä taitamattomana. Saksassa on perheillä edelleen paljon ulkomaalaistyttöjä lapsia ja kotia hoitamassa. Useimmat kohtelevat heitä hyvin, mutta eivät kaikki. Aika yleistä on, että tytöt saavat päivystää työpaikalla väliin 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka toisinkin olisi sovittu. Siskoni ei ole tarvinnut lastenhoitajia, mutta puutarhuri hänellä on ja siivojja, ja oli yksi korjausmieskin, romanialainen Rolli. Hänestä tuli kuitenkin perheystävä, ja siskon perhe kävi Romaniassakin Rollin mukana.

  Tuo lasiluukun ajanvaraajatyttö on sairaanhoitaja, ja oletettavasti siis ylioppilas, Char, ei vain peruskoulun suorittanut. Epäilen siis suuresti hänen lukihäiriötään, koska hän työkseen myös konekirjoittaa tietokoneella kaiken aikaa. Lukihäiriöinen ei pärjää koneellakaan, koska ei hiomaa virheitään. Hän on vain kehno käsikirjoittaja. Selvänkin lapun olen häneltä saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pst, minulla taitaa olla häiriö, kun tuohonkin pujahti niin paljon lyöntivirheitä. Onneksi huomaan ne itsekin! En nyt jaksa korjata, kun sain temppuilla saadakseni tuon kommentin ylipäänsä julki.

   Poista
  2. Hei Iines, en huomannut lyöntivirheitä. Mulle tuli hommaa, en nyt ehdi jäädä juttelemaan - hyvin minä siellä Wienissä pärjäsin; sain monta, monta hyvää ystävää, opin kielen, ravasin museoissa, opin rakastamaan oopperaa, ja kaikkein tärkeimmin: ihastuin opiskeluun uudestaan...

   Siirtotyöläisten/vierasmaalaisten hanttihommien tekijöiden kohtelu on huonoa, jopa ala-arvoista (nyt en puhu itsestäni), mutta siitä joskus toiste.

   Nyt pitää piipottaa, kivaa iltaa, Iines! :)

   Poista
  3. Nyt täytyy ihan käsi poskella aprikoida, että kukahan tämä Char oikein on... kun nimittäin vaimonikin on ollut nuorena yo-typynä pari vuotta Wienissä!

   Tosin hän oli lukenut pitkän saksan ja meni pokkana kysymään töitä jostakin vienti- ja tuontifirmasta ihan keskustasta ja sai myös.

   Hän oli siellä toimarin sihteerinä (!) ja voi olla, päättelen nyt Charin tarinan perusteella, että työpaikka ei ehkä hellinnytkään pelkästään saksan takia, vaan myös ja nimenomaan englannin taidon takia.

   Poista
  4. Itävalta ja Saksa olivat (ovat edelleen?) aika pitkään konservatiivisia maita, joissa oman maan nuorille naisille tärkeintä oli kotiäidiksi valmistautuminen. Omaa koulutusta ei pidetty tarpeellisena - Kirch - Kinder - Küche, vai miten se meni.

   Tuohon saumaan kun reipas, kielitaitoinen ja fiksu suomityttö pääsi, niin toimari kuin toimari oli varmaan onnellinen saatuaan palkkalistoilleen mainion työntekijän, oletettavasti aika sopuisaan hintaan, joka kuitenkin tytölle oli isokin palkka. Rohkeudella pötkittiin pitkälle.

   Vaan kun luokanopettajaksi juuri valmistunut siskoni muutti Saksaan, hän joutuikin siellä kouluttautumaan opettajaksi täysin uudelleen, mitään hyväksilukuja ei ollut, vaikka hän oli taatusti pätevämpi kuin saksalainen luokanopettaja. Nyt saksalaiset ihailevat suomalaista koulua ja hakevat täältä malleja omiin systeemeihinsä.

   Niin, kukahan Char oikein on? Viehättävä ja arvoituksellinen persoona. Voimaa ja volyymia on ja pursuavaa elämäniloa.

   Poista
  5. Tämä helle on pehmentänyt minun pääni, eikä nyt tee mieli kirjoittaa edes mitään provokaatioita tai muita erimielisyyksiä. Vaikkapa iltapäivälehden sakemanni naisvartijoista, jotka hidukan aikaan tekivät julmuuksia. Eikä niitä edes asetettu syytteeseen tai tuomittu. Iltapäivälehdestä luin myös jälleen kerran jutun lastenkirjailija Janssonista, joka oli maaliman paras, ihanin, suurenmoisin, ihanin ja valloittavin supernero lastenkirjailija, joka kosketteli meille kaikille läheisiä asioita. Hypitään kaikki tasajalkaa, kun oli niin ihana: yy, kaa, koo, nut, yy, kaa, koo, nyt.. Ja muumit eivät ole mitään läskejä öllömöllö-lösöjä, vaan kaiken ytimessä olevia ihmiselämisen täydellisiä ympäristökuvauksia.

   Poista
  6. Täällä myös helle on pehmentänyt aivot tyystin. Koetin kyllä ryhdistäytyä, kun luin lehtiä tuossa äsken. Ajattelin ensinnä ottaa selvän Israelin ja palestiinalaisten tilanteesta, jotta ymmärtäisin, mistä siinä oikein on kyse. Nyt tiedän vain, että Israel on miehittäjä ja siviiliuhreja on paljon. Usa ja Soini ovat Israelin puolella ja Tuomioja antelee hieman väljiä lausuntoja ja vannoo vain sen, että noudatamme tässäkin EU:n virallista kantaa, emme sooloile.

   Nostan muuten hattua sille 95-vuotiaalle suomalaismimmille, joka hyppäsi benji-hypyn. Uskon, että siinä näkee enemmän kuin jollakin pidemmällä matkalla turistirysäkohteeseen. Hyvä Margit!

   Poista
  7. Ai niin: silmät ja korvat täynnä Tove Janssonia. En jaksa enää häntä hetkeäkään. Enkä oikein muumejakaan. En ainakaan muumimukeja. Tykkäsin hänen kirjoistaan ennen kuin hänestä kohkattiin.

   Poista
  8. Taisi olla meidän ja venäläisten onni, että varastetussa Karjalassa asui karjalaisia eli suomalaisia.

   Jos siellä olisi asunut arabeja eli palestiinalaisia, niin he asuisivat vielä pakolaisleireillä ympäri Savoa ja olisivat saaneet itselleen kansainvälisen yhteisön painostuksesta pienen kaistaleen Laatokan rannalta, josta he ampuisivat päivittäin ohjuksia Pietariin ja muualle venäläismiehittäjien niskaan.

   Hmmmm... moni teroittaa varmaan jo kynäänsä tällaisen pyhäinhäväistyksen takia...

   Onhan kansojen kohtaloissa eroja: tosin karjalaisten ja palestiinalaisten "karkoitus" tapahtui samoihin aikoihin ja karkotettuja oli suunnilleen sama määrä,

   mutta yksi ero oli siinä, että palestiinlaisille tarjottiin heti sitä omaa valtiota, mutta se ei kelvannut, sillä juutalaiset piti ajaa arabien ylivoiman avulla mereen,

   sillä voimasuhteethan olivat toisinpäin kuin meillä: 4 miljoonaan suomalaista vastassaan 150 miljoonaa venäläistä, ja 150 miljoonaa arabia vastassaan 4 miljoonaa juutalaista.

   Palestiinalaisia fiksumpi kansa ehkä tyytyisi kohtaloonsa ja alkaisi elää rauhassa. Sillä eikö kansallisvaltioiden aika ole ohi?

   Poista
  9. Minä olen viaton kuin suurisilmäinen bambi tässä asiassa. Minulle saa mieluusti syöttää mitä vain, miltä laidalta vaan. Panen asiat sitten pinoon, tutkistelen ja mietin, mitä mieltä minä olen. Vielä en tiedä. Siitä en kyllä tykkää, että Israel saa tehdä mitä vain, koska se on Jumalan valittu kansa. Vai miten se meni?

   Luoja (sis. myös Allah + Buddha + Jahve ym.) ikuisesti varjelkoon minua nielaisemasta mielipiteitä, jotka ovat virallisen instanssin tai puolueen siunaamia.

   Poista
  10. Varmuudeksi: en tarkoita, että Tapsa sinä syöttäisit, vaan haluan vaan, että joku kertoisi selkeästi, mikä on israelilaisten synti. Tästä on tullut jo mantra, ja itse epäilen, että juuret ulottuvat uskonhistoriaan ja kristinuskon syntyyn asti. Mutta että mikä nykyhistoriassa on heidän syntinsä.

   PS Ymmärrän, jos helle uuvuttaa teidänkin aivonne ettekä jaksa vastailla. Minuakin pisti ampiainen etusormeen ja se turposi tönköksi. Vaan ei se kirjoittamista haittaa, kun on yhdeksän tervettä sormea.

   Poista
  11. Jotkut luontoihmiset, esimerkiksi vihreät, poliitikoivat sillä että luonto pitäisi säilyttää mahdollisimman "alkuperäisenä"... Mikäs siinä. Mutta pitää myös sopia mikä on se "alkuperäinen"?Jos sovitaan että se on vuosi 23 000 eaa., niin Suomen pitää silloin olla kokonaan jään peitossa. - Kaikki muuhan on luonnotonta, ei-alkuperäistä.

   Sama näiden valtioiden rajojen kanssa. Ne kulkevat milloin missäkin. (Kuten hyvin tiedät, Tapsa.)

   Poista
 24. Kyllä palestiinalaisten johtajat ovat älykkäimmät kaikista. He ovat saavuttaneet miljonäärien elintason vain ammuskelemalla raketteja Israeliin. Nythän alkaa taas kova parku ja alaleuan väpätys siitä, kuinka Gaza on tohjona Israelin tykkien jäljiltä. Ja kuka maksaa sen kaiken: EU, eli me. Rakennusurakoita jaettaessa johtoporras nappaa kauniin siivun taskuunsa ja kentien maltetaan olla hetken aikaa ampumatta niitä raketteja. Kunnes - kunnes pitää taas ostaa uusi yksityisjetti tai huvila Italiasta. Eikun raketit lentämään, EU maksamaan ja sieltähän ne rahat tulevat kuin taikaseinästä.
  Sillä ilman mainittuja reunaehtoja rakettien ampuminen olisi typerin pila maan päällä. Iipot ovat selvästi sanoneet, että jos raketteja tulee, he ampuvat takaisin, ja vielä raskaimman jälkeen. Ja näissä asioissa iipot ovat täysin huumorintajuttomia. Mutta pale-pojat nauravat partoihinsa, huutavat "Allahu akbar" ja taas lähtee raketti. Ja kohta kuolee naisia ja lapsia rakettien lähestyspaikan tienoilta. Luultavasti EU eli me maksamme myös ne raketit, joiden avulla Hamasin miljonäärit viettävät jatkuvaa jet-set-elämää, varsinaista maallista ramadania.
  Ja meilläkin ulvotaan kansanmurhasta.... On ne iipot hirveitä! Pitäisikö pistää taas uunit lämpiämään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuneja on tietysti hyvä pitää varalla, mutta huolimatta siitä, että kuvaus oli räiskyvä ja jopa huvittava, en tiedä kyllä vielä, miksi kenenkin hammasta tässä särkee. Pitää varmaan mennä syvälle uskonhistoriaan ja olisi kai pitänyt tutkia se Raamattunsa tarkemmin.

   Minulla oli yksi kiihkouskovainen kollegaope, ja hän kuului Israelin ystäviin. En oikein tykännyt hänen puheistaan. Vaan voi olla, etten ymmärtänyt niistä tarpeeksi.

   Poista
 25. Suomalaisia kiihko-israelinystäviä ei tosiaan kannata kuunnella. He höpöttävät samaa mantraa eikä järjen valo juuri pääse loistelemaan heidän kalloihinsa.

  Mutta miksi kuunnella suomalaisia kouhoja, kun asioihin saa valaistusta kyselemällä faktoja Hamasin kanssa samaa uskoa tunnustavilta naapureilta. Tässä yksi linkki: http://www.frontpagemag.com/2014/dgreenfield/egyptian-tv-accuses-hamas-leaders-of-living-in-luxury-while-their-people-die/

  Kannattaa katsoa live-esitys siinä aivan alussa. Egyptin pojat pöllyttävät Hamasin herroja suorastaan nautinnollisella tarmolla. Siellä kerrotaan Hamas-johtajien yksityiskoneista, Limusiineista, luxus-elämästä rantahotelleista neljän nuoren ja nätin vaimon kanssa.Melko aiheellisesti Egyptin muslimiveljet kehottavatHhamasin johtajia menemään Gazaan, johtamaan taistelua sieltä, eikä seitsemän tähden hotellin terassilta Saudi-Arabiassa,Ppariisissa, missä partaiset veljemme milloinkin sattuvat viihtymään.

  Olen nähnyt muitakin Hamasista kertovia ohjelmia ja vasta niiden jälkeen pystyin kuvittelemaan, miksi Hamasin miehet ehdoin tahdoin härnäävät Israelia ja tapattavat surutta omia kansalaisiaan. Tämähän on heidän elinkeinonsa! Vähän kuuin tupakkatehtailijat, tietävät kyllä, että heidän myymänsä tuote tappaa, mutta valmistavat ja myvät silti, sillä siitä tulee rahaa ja raha on niin kristityn, juutalaisen kuin musliminkin ylin jumala ja käskynhaltija.
  Jos EU ilmoittaisi yksikantaan, ettei Gazan hallintoa tueta edes yhdellä eurolla, rakettien lentely loppuisi heti. Arabimaat eivät siihen viitsisi sotkeutua, koska heillä on kaupallisia intressejä länteen sen verran paljon, että joku Gazan kaistale saa heidän puolestaan vaikka paistua helvetin tulessa.

  Bambi-silmäisen Iineksenkin kannattaa vilkaista tuo pätkä ainakin kursorisesti. Se nimittäin välittää paitsi faktoja myös tunnelmia, jotka ovat hyvin tärkeitä. Kannattaa seurata, missä mielentilassa ovat Egyptin tv:n kommentaattorit, kun he puhuvat rakkaista uskonveljistään Hamasin vihreän lipun alla. Jos meillä joku puhuisi samaan tapaan mistä tahansa kansasta tai sen johtajista, olisi kaksi vuotta linnaa vähimmäisrangaistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolehmainen, luin lisäksi tämänaamuisesta Hesarista Kari Huhdan artikkelin pääkirjoitussivulta. Sen otsikko on: Jos ampuu, ei auta itkeä.

   Mitä enemmän luen lisää asiasta, sitä epäselvemmäksi käyvät asiat akselilla syyllinen - syytön. Hamas on Hesarin artikkeleiden mukaan terroristijärjestö. Ja Israel on saman lehden mukaan syntynyt väkivallasta, jonka valtiomuotoa ovat muokanneet liberaalit ja vasemmistolaiset ajattelijat.

   Kun Israel miehitti Etelä-Libanonin Sharonin johdolla 1982, keskusteluun pyrkivä politiikka loppui. Vielä vähemmän tilaa neuvotteluille oli Hamasissa, jonka tavoite oli tuhota Israel. Vihanpito ei kuitenkaan enää riitä artikkelin mukaan selitykseksi Gazan ja YK:n ylläpitämien koulujen pommituksille.

   Toisin sanoen, mitä enemmän tietoa saa, sitä enemmän hämärtyy kuva syyllisistä osapuolista.

   Poista
 26. Aasinsillan kautta tähän:

  on kamalasti bambeja...

  http://www.youtube.com/watch?v=YH63N0GyvxM

  VastaaPoista
 27. Ei ollut kiva dokumentti.

  VastaaPoista
 28. Toinen Hamasin touhuja tarkkaileva nettisivusto: http://the-eyeontheworld.blogspot.fi/2014/07/hamas-leaders-worth-millions-of-dollars.html

  väittää, että Hamasin johdossa vaikuttaa 1200 miljonääriä. Muuan resuinen gazalainen lausui katkerasti eräästä hamasin avulla rikastuneesta veljestään: "Viime vuonna hänellä ei ollut varaa ostaa tupakka-askia. Nyt hän osti miljoonan dollarin merenrantahuvilan."
  Jotenkin tässä tulee mieleen Italian Mafia, joka niin ikään kahmii rahaa köyhien kansalaisten kustannuksella. Eikä asialle voida mitään. Ei ole voitu, ei voida nyt, eikä tulevaisuudessakaan. Kun rahajumala puhuu, lait vaikenevat.

  Tähän nyt tietysti joku bambi, joku muu kuin Iines huomauttaa, että eikös niitä miljonäärejä ole juutalaistenkin joukossa? On, on, ja jumalattoman paljon onkin. Mutta he eivät hanki omaisuuksiaan tapattamalla omia kansalaisiaan - mitä nyt maailmansodissa, mutta kukapa niitä enää muistelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt sinä Kolehmainen, kaikella kunnioituksella, puhut hölyn pölyä. En anna sen hämätä itseäni: tiedän että olet älykäs ihminen. Piruiletko piruuttasi kun levität tuollaista imbesilleille tarkoitettua propagandaa? Eihän tästä puutu enää kuin että Putin on sionisti; väittäähän noin kolmasosa amerikkalaisistakin että Obama on muhamettilainen.

   Väitelkää vaan keskenänne! :-)

   Poista
 29. http://fi.wikipedia.org/wiki/Israelin_historia

  on lyhyt oppitunti Israelin valtion synnystä.


  "Suuri määrä arabeja pakeni tai karkotettiin uuden juutalaisvaltion alueelta. Arviot pakolaisten määrästä vaihtelevat 600 000–900 000 välillä, YK:n virallinen arvio on 711 000.[6] Näihin päiviin asti jatkuneen Lähi-idän kriisin vuoksi on pakolaiskysymys edelleen ratkaisematta. Yli 400 vallatun alueen palestiinalaiskylää tuhottiin maan tasalle.[9] 30. maaliskuuta 1950 Israel takavarikoi pakolaisten maaomaisuuden."

  Tästä syntyi ns. palestiinalaisongelma. Alun perin.

  Ja tätä historiaa on hyvin vaikea muuttaa toiseksi, jo siksi, että näiden 64:n vuoden aikana on tapahtunut vaikka kuinka paljon toisia vääryyksiä - puolin ja toisin. Ja on ihan ajan hukkaa väitellä kumpien syy on suurempi, arabien vai juutalaisten. - Aseellisesti Israel on täysin ylivoimainen. Se on ydiasevaltio; ei ydinase mikään puolustuksellinen ase ole. Paitsi että se takaa sen ettei Israelia arabivoimin ikinä kartalta pois pyyhitä.

  Omaa kantaani sanomatta sanon mitä ex-puolustusvoimien komentaja Hägglund (joka toimi YK:n rauhanturvaoperaatio UNDOF:in komentajana Golanilla, ja on pirun oikeistolainen mielipiteiltään), että "minullakin oli se käsitys että Israel on urhea Daavid jonka roistomaiset Goljatit ovat saartaneet joka puolelta" (ja jotain muuta semmoista hän pölisi, en muista mitä), "mutta hyvin pian huomasin että Israel todellinen roisto on. ja he kohtelivat arabeja yhtä määrätietoisen julmasti kuin natsit juutalaisia 1930 -luvulla Saksassa". - Aika asiallisesti sanottu ihmiseltä jota ei voi syyttää vasemmistolaisuudesta. No, hän oli paikan päällä, vakanssilla että näki, ja sai tietää, mitä tapahtui todella. Hägglundia voi syyttää korkeintaan rehellisyydestä.

  Ps. Koko Arabian niemimaa ja Pohjois-Afrikka (plus muu Afrikka) saa kyllä konfliktiensa perusteita etsiä kolonialismista. Kysymys on siitä, että Euroopan suuret valtiot sopivat näistä siirtomaistaan toistensa kanssa, ja rajat vedettiin niinkuin Pariisissa tai Lontoossa sovittiin. Ei katsottu asukkaiden kansallisuutta, uskontoa, rotua, heimotaustaa, tai mitään... Näin valtioista, kun ne myöhemmin ns:sti itsenäistyivät, tuli aika sekasikiöitä. Kaikki konfliktin aiheet olivat väärinpiirrettyjen rajojen sisällä, valmiina.

  TästähänPalestiinassakin on kyse. (kts. Israelin valtion syntyhistoria)

  Mutta nämä on niin isoja ja laajoja ja tunnettujakin juttuja että en minä (ainakaan) tässä helteessä jaksa etsiä - oi Bambiseni - sinulle edes luotettavia lähteitä (= luettavaa lähdekirjallisuutta). Sitä on kyllä pilvin pimein.

  Ps. Vaaro Väyrynen, kun 1970 -luvulla oli ulkoministerinä ja vieraili Israelissa, piti oppitunnin Israelin ulkoministerille miten Lähi-Idän ongelma voidaan ratkaista. Hänen kolleegansa kuunteli häntä kohteliaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä käy minun järkeeni. Vain pitkä historiallinen katkeruus ja tunne väärinkohtelusta - oli se todellista tai ei - synnyttää vihaa, jota tässä sodassa on räjähtämispisteeseen asti. Täytyy olla osapuoli, jonka yli on julmasti ja väkivalloin kävelty.

   Poista
 30. Tuo juutalaisten vertaaminen natseihin on kohtuuttomuudessaan ja epäsuhtaisuudessaan pökerryttävän hölmöä: tapettujen lukumäärät ovat aivan eri suuruisia. Israelin tekemiä julmuuksia en silti kiistä, julmia ovat.

  VastaaPoista
 31. Häglund EI verranut natsien myöhempiä tekoja, Riku. Hän sanoi jotenkin niin (muistini varaisesti) että "sionistit kohtelevat arabeja kuin natsit 1930 -luvulla juutalaisia", tms. - Tarkoitti varmaan 30-luvun alkupuolta, ennen Kristalliyötä.

  Ei silloin vielä ollut Keskitysleirejä. Paitsi kommunisteille.

  VastaaPoista
 32. Eihän juutalaisia Saksassa (ennen Kristalliyötä) juurikaan tapettu. Heiltä vietiin vaan kansalaisoikeuksia, yksi toisensa jälkeen; sillä heidät eristettiin yhteiskunnasta. - Kommunistien kanssa kansallissosialistit tappelivat jo 20-luvulla, hyvinkin verisesti.

  VastaaPoista
 33. Vertailussa pitää ottaa huomioon mielikuvat, joita ne herättävät. Natsin konnotaatio on krematorio.

  Tavallaan ymmärtää, miksi Israel ja palestiinalaiset saavat meilläkin aikaan niin suuria tunnetiloja jomman kumman puolesta. Tavallaan sitten taas ei yhtään. Mitä ajattelette Keski-Afrikan tasavallan tilanteesta, kenet siellä pitäisi laittaa seinää vasten?

  Tai Egyptin, puhumattakaan Syyrian tilanteista?

  VastaaPoista
 34. Mikis on tuossa aivan oikeassa, että nämä lähi-idän tapahtumat saa näyttämään mieleisiltään vähän vain näkökulmaa vaihtamalla. Esittelemäni nettisivustot ovat puhdasta propagandaa. Myös palet tekevät sitä esittelemällä uutisissa jatkuvasti väärennettyjä kuvia.
  Sitäkin yhtä pommituksissa haavoitettua lasta on raijattu sairaalaan varmaan jo kolme kertaa.
  Juutalaisten ja muhamettilaisten keskinäinen kähinä saa tosiaan tunteet lämpenemään jopa täällä kaukana pohjolassakin. Omien havaintojeni mukaan kristilliset ja kokoomuslaiset ovat kovasti Israelin puolella, kun taas vasemmisto ja vihreät kannattavat hamasia. Eikä sinä mitään: ovathan nämä väestöryhmät erimielisiä monesta muustakin asiasta, miksipä eivät lähi-idän tilanteestakin. Itse suhtaudun noihin asioihin pragmaattisesti ja pyrin selvittämään itselleni, miksi Hamas toimii oman kansansa kannalta niin näennäisen oudosti kuin se toimii.
  Jos meillä Stubbin ansiosta/takia vaikkapa pommitettaisi Oulua joka päivä niin, että suurin osa ajasta menisi pommisuojissa kykkimisiin ja sillä keinoin Stubb rikastuisi äkkiä, luulen, että hän saisi hakea kohta hampaitaan pitkin valtioneuvoston juhlahuoneiston nurkkia. Emme me salli omiamme tapettavan vain siksi, että joku rikastuisi äkkiä suunnattomasti. Nyt lienee Gazassa kuollut jotain 1500. Meidän oloihimme suhteutettuna voitaisiin kai puhua kolmesta tuhannesta kranaattien repimästä vainajasta. Antaisimmeko Stubbin jatkaa? Minä vaan kysyn. Palestiinalaiset näköjään hurraavat omille johtajilleen sitä kovemmin, mitä nopeammin kuolleiden määrä kasvaa. Ollaan nääs niin uhreja, niin uhreja.

  Keski-Afrikan tappo-orgiat eivät enää kiinnosta ketään, kun kaikki valkonaamat on rahdattu sieltä veks. Sitä paitsi kyse on muslimien jäsentenvälisistä, joten antaa olla...

  VastaaPoista
 35. Keski-Afrikan väestöstä valtaosa on kristittyjä.

  VastaaPoista
 36. Keski-Afrikan tasavalta... Saavat tietysti syyttää itseään, keskiafrikkalaisia. (Tämä oli sarkasmia.) Keski-Afrikka on hyvä esimerkki, se on Ranskan entinen siirtomaa, ei sellaista valtiota pitäisi ollakaan. Valtio on täysin keinotekoinen, sen rajat on vedetty Euroopassa; sama kuin jos joku afrikkalainen Konferenssi napsaisisi palan Belgiaa ja Hollantia, ison palan Saksaa, Länsi-Puolan, osan Ranskaa ja koko Pohjois-Italian, ja vielä palan Sveitsiä ja Tsekkiä... ja vetäisi (paksulla punakynällä näiden palojen ympäri rajan) ja sanoisi että "tässä on Keski-Euroopan Tasavalta". - Suurin piirtein näin rajoja siirtomaavallat Afrikassa valtioitaan toisten kanssa jakoivat: ei siinä uskonnolla tai etnisillä tai muilla sivuseikoilla merkitystä ollut.

  Mutta kolonialismista on aikaa jo, mitä se tähän enää kuuluu? Ei varmaan paljoakaan. Mutta jos jonkun valtion historia on sitä, että itsenäistyessään joku heimopäällikkö on kaapannut siellä vallan ja muodostanut diktatuurin jonka myöhemmin joku toinen heimopäällikkö kukistaa ja muodostaa oman dikatatuurinsa, jne. jne. Niin ei siinä kansalaiset rikastu eikä valtio kehity. Kun jokainen klaanipäällikkö omana vallassaoloaikanaan yrittää kavaltaa valtion varoja, ja tallettaa niitä Sveitsin pankkeihin, niin paljon kuin ikinä ehtii. Koska... kun seuraava vallankaappaus tulee, ja jos säilyvät hengissä, niin muuttavat Sveitsiin, hekin.

  Syyria ja Irak ovat myös järjettömin rajoin aikoinaan tehtyjä siirtomaita. Tästä kärsivät tänä päivänä yhä.

  VastaaPoista
 37. Minä olen aina aiemmin ymmärtänyt "uskonsodat" taloudellisina sotina: kyse on vallasta. Ja kellä valta, sillä money (vai mitä Vladimir P.)? Tätähän mm. katolilaisten ja lutherilaisten sotiminen oli, ijät ja ajat. (Ja viimeksi Pohjois-Irlannissa.) Uskonkappaleista saivartelulla siinä on v-tun vähän tekemistä.

  Minulle kaikki uskonnot ovat perseestä kotoisin. Ne eivät vastaa kysymyksiin. Kaikki luonnontieteelliset tosiasiat on uskonnoissa selitetty väärin; minusta se on pilkantekoa. Tiedän, ainakin omalta osaltani, ettei ihminen paljoa tiedä. Mutta ihminen joka uskoo "uskonnon tosiasioita", on kyllä pudonnut oman järjettömyytensa singulariteettiin.

  Se teoriasta.

  Hans Magnus Enzensberger puhuu "radikaaleista häviäjistä". Heitä hänen mielestään tällä hetkellä edustavat islamistiset terroristit. Muut valtiot menestyvät, arabivaltiot eivät, mutta syyhän tähän ei ole heidän vaan esim. amerikkalaisten tai juutalaisten. Olihan Arabien sivilisaatio aikanaan Eurooppaan verrattuna ylivoimainen. Miten tässä näin kävi? - Arabimaissa julkaistujen kirjojen määrä on 0,8 % koko maailman tuotannosta. Ja "viimeisten 1200 vuoden aikana arabimaissa ilmestyneiden käännöskirjojen määrä vastaa sitä, mikä Espanjassa ilmestyy vuoden aika." (YHDEN VUODEN AIKANA. ) - Miksi näin? Koska KORAANI riittää! Ei mikään ihme että näistä maista älyllinen eliitti (neljännes insinööreistä ja puolet lääkäreistä) on lähtenyt muualle. Sen lisäksi naisten syrjinnän takia puolet väestöstä on jätetty koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle. Allah akabarah. (Tai ugh.)

  Mustista suolähteistä purkautui aikoinaan oikeudettomien torpparien ja riistettyjen työläisten katkeruus Suomessa 1917 aseelliseksi kapinaksi, vallankumoukseksi. Eli luokkasodaksi. Se päättyi miten päättyi. - Jotain samaa katkeruutta näen näissä algaidoissa ja kalifaateissa. Kyse ei voi olla vain uskonnosta, tai jos on, kyse on "radikaalien häviäjien" uskontunnustuksesta.

  Ps. Toisaalta, Israel on minusta fasistinen valtio. (Käytän hyvin, hyvin harvoin sanaa "fasisti"... varmaan ensimmäisen kerran koko blogihistoriani aikana?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Minulle kaikki uskonnot ovat perseestä kotoisin."

   Sieltähän ne, Mikis. Ja juuri siksi ne ovat olleet elintärkeitä ihmisille alkaen varhaiskantaisista kulttuureista. Oma perse on aina ollut lähinnä ja se on turvattava erilaisin menoin. Kaikki uskonnot tähtäävät oman perseen hyvinvointiin ja henkiinjäämiseen, kuolemankin jälkeen.

   Näinä tieteen päivinäkin ihminen varmistelee erilaisin uskonnollisin menoin - jälleensyntymisopein, kristinuskon ylösnousemusopin jne. avulla sitä, että oma perse ei katoa pieruna Saharaan vaan elää ja puksuttaa ikuisesti.

   Poista
 38. Hei, pojat,

  pieni huomautus: Israel perustettiin MS2-kauhujen jälkeen, länsimaiden toimesta. - Siinä annettiin omaisuutta, joka ei kuulunut itselle, "rauhan nimissä". Siellä sillä paikalla oli kuitenkin ihmisiä, joilla oli koti, toimeentulo, perhe - ja kun meillä Euroopassa ja Jenkeissä aletaan hääriä, eikös sotketa kaikki soppaan! - Miksei erotettu palaa silloisen Saksan alueesta, Uudelle Israelille?!

  Monille eurooppalaisille se ois varmaan ollut helpompaa kuin muuttaa kauas - mutta raha ratkaisee... Helpompaa ja taloudellisesti edullista työntää heidät Muiden Maiden vastuulle. Afrikassa tehtiin samaa, viivottimen ja mittanauhan kanssa. - Ja aika pitkään saavat kaikki mellestää, pakotettujen kansanerojen nimissä, erityisesti jos asiaan ei liity öljy, tms. Wienin aikoina Jugoslavian hajoaminen oli käynnissä. Tiesin, että parin tunnin automatkan päässä oli raiskausleirejä, joihin serbit veivät musliminaisia käytettäväksi.

  Silloinen (serbi)poikaystävä - no hän oli muuttanut pois maasta, koska ei halunnut mitään osaa koko sotaan. Hänen pikkusiskonsa oli raskaana; joutui eroamaan miehesteään - Bosniasta - ja yhdessä käytiin ostamassa vaatteita ja tarvikkeita äidille ja vauvalle. Oli absurdia elää yltäkylläisyydessä, kun tiesi, että käly ei saa edes maitoa juodakseen... Vlada kävi monta kertaa viemässä ruokaa ja tavaroita. Joka kerta pelkäsin, että hänet napataan kiinni, ja pakotetaan siihen, mihin hän ei usko.

  Kammoksuin koko tilannetta, ja sitä mikä siihen johti.- Lyhyesti: poliittisten kantojen sijaan katselen, missä raha liikkuu. - Kuten nytkin. Etnisiä puhdistuksia tehdään, kansanmurhia tapahtuu, mutta jos valtio ei ole ns taloudellisesti kiinnostava, asiat sivuutetaan. Kunnes "meidän" kimppuun käydään...

  Mikis, kirjuuttelin tätä, ennenkuin sinun juttusi. Olen lämpimästi samaa mieltä monesta asiasta (sinä puhuit vallasta, minä rahasta, mutta eikös se oo melkein sama? - Paitsi että mä voitin tän kyynisyys-matsin, niin kermahattara kuin olenkin! ;D )

  Natihaleja! :)

  P. S. Miksi Israel on Fasisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi, koska israelilaiset käyttäessään valtaa käyttäytyvät kuin fasistit. (Ei tietenkään minkään muun takia.)

   Poista
  2. Kirjoitetaan ristiin... Ise asiassa en tiedä miten fasistit käyttäyvät. En liioin tiedä, miten feministit käyttäytyvät tai ajattelevat, vaikka olen feministi, omanlaiseni.. Fasisti en tiettävästi ole.

   Ismit pelottavat minua, koska silloin saa taakakseen tukkukaupalla idioottimaisuuksia, joihin ei halua osaa eikä arpaa. Rakas lankomies veti minut tilille joka jumalan lauseesta mitä Moilanen tms on sanonut - se oli oikeasti kuin puhuisi taaperon kanssa; kerta toisensa jälkeen: en ole Anne, en tiedä mitä hän on mieltä mistään. Meilaa ja kysy, miksi hän sanoi niinkuin sanoi.

   Lanko on hyvin läheinen ja rakas, meillä on paljon yhteistä; hän pitää väittelyistä jopa enemmän kuin minä - mutta Naisasialiitto Unioinin suhteen minun oletettavasti pitäisi a) tietää jotain, ja b) jotenkin sitoutua sen toimintaan.

   Mietin vielä vähän.

   Poista
 39. Kerran koin lähes uskonnollisen herätyksen... en tiedä kehtaanko tästä edes kertoa? No, voi olla, että kehtaan.

  Olin silloin Maarianhaminan leirintäalueella teltassa - yksin, kun mulla oli krapula ja kaverini (2 kpl:etta) olivat lähteneet käveleen keskustaan. Niin juuri silloin, kun mietin kamalan mustia ajatuksia, oviaukosta sisälle kömpi iso partainen ukko. Vähänkös säikähdin, olin silloin 15 -v. , ja ajattelin että lyön sitä kengällä päähän, jos yrittää mun päälle. (Ei teltassa muitakaan aseita ollut.) Mutta ihan lempeä se olikin, ukko. Ensin se kätteli minut ja esitteli itsensä; JormaVälinen, oli hän. Sen jälkeen vaihdoimme obligatorisia kohteliaisuuksia, tai siis hän vaihtoi; kysyi kuulumisiani ja n.p.p. Vastasin. Sitten hän rupesi puhumaan itsestään... hän sanoi että häntä vainotaan. Hän sanoi että häntä vainotaan sekä radiossa että televisiossa ja etenkin lehtien palstoilla. Ihmettelin, silmät pyöreinä, että miten niin...? (Ja tuuppasin salaa kengän kauemmaksi itsestäni. Koska hän vaikutti niin sympaattiselta.) "Katsopas", hän sanoi, "radiossa puhutaan usein 'tähtien välisestä etäisyydestä'... huomasitko!? Tai televisiossa on esimerkki miten 'asunnon ja työpaikan välinen matka voidaan'... taas!" - Hän piti paussin, tuijotti minua niillä lempeillä silmillään; teltan hämärässä hän näytti mustalaiselta. Sit se kaivoi taskustaan lompakon, joka oli pullea kuin lahna, ja oli täynnä lehtileikkeitä. Se oikoi niitä minulle luettavaksi... Niissä kaikissa oli jossain yhteydessä sana "välinen", isolla tai pienellä veellä, ei sillä väliä, hän oli ne kaikki alleviivannut. Niitä oli paljon. Luin niitä, ihan mielenkiinnosta, ja huomasin että hän katsoi minua tarkaavasti, sitten isot isot kyynelet valuivat hänen silmistään. Häkellyin niin että annoin lehtileikkeet hänelle takaisin. Hän pisti ne lompakkoonsa, sanoi sitten "Sinä olet hyvä poika, sinä ymmärrät". Sitten hän könysi, kummallisen ketterästi, siitä pienen harjateltan oviaukosta ulos. Ja kun vähän myöhemmin pistin pääni teltan oviaukosta ulos, en enää häntä nähnyt.

  Jumantsukka, minusta tuntuu että Hän oli Jumala. Joka kävi minun luonani. Hänellä oli minulle viesti. (Nyt pitäisi vaan tulkita, piru vie, mitä Hän kaikella tarkoitti?) No, nämä vuodet olen ajatellut vain että Miksi?Että pitäisikö minun perustaa uusi Uskonto, ns. Välinismi? jossa luomakunnan osien välinen kanssakäyminen olisi tasa-arvoista, myös kvanttien?

  En osaa sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mikis,

   kyä en tiä. Kattele vielä. - Toisaalta: jos susta tulee pappi: yksi fantasia on Kirkonmiehen Ajaminen Hulluuteen... :D

   Ja kerro joutessas siitä fasisti-hommeliinista; Israel on aina kuulostanut mukavalta, yhteisölliseltä paikalta. Paitsi jos miettii maasta karkoitettuja. Ja sitä ideaa, että kasataan kamalinta mahdollista vääryyttä ja pahuutta kokeneet ihmiset yhteen, ja jätetään heidät setvimään asioita paikalta häädettyjen alkuasukkaiden kanssa.

   Näin naisen logiikalla sanon että idea oli älytön. Kaksi väärää ei tee yhtä oikeaa.

   Jatketaan taas!

   Poista
  2. Ihana tarina Välisestä. Tuommoiset ihmiset pelastavat maailman ja antavat uskoa siihen, ettei kaikki ole paskaa.

   Itsekin muistan jokusen semmoisen kohtaamisen, että tuntuu kuin olisi kohdannut enkelin tai muun, värisyttää vieläkin. Mutta noin hienoa tarinaa minulla ei ole. Voihan Välinen.

   Poista
 40. Ismeistä vielä.

  Haastattelun olen Tulvaan pyynnöstä antanut - ja julkaisun jälkeen ovat lankomiehen puheet loppuneet. Naisten orgasmit olivat aiheena. - Olen jo puhunutkin tästä: kritisoin perustellusti väitettä, että naisten orgasmien "tavan" ja siten myös mielenterveyden voisi määrittää esim kävelytyylin perusteella...

  En mene ollenkaan kaikkiin idioottimaisuuksiin, joita aloin korjata Maikkarin ja Hesarin kirjoituksissa. - Lyhyesti: kritisoimieni juttujen kirjoittaja vaati julkista anteeksipyyntöä, kunnianloukkaussyytteen uhalla (lähetin julkisen kirjeen aiheesta hyvinkin monille tahoille; sitä kautta myös mm. Tulva kiinnostui), lähetti kurjia viestejä kun oli paha päivä - kyllästyin.

  Varsinkin, kun olin jo selvinnyt yhdestä häiriintyneestä miehestä... Enkä tietenkään vastannut mihinkään. Pyynnöstä lähetin linkin nettiversiot kirjeistä; muuten menin nimi-ja-sotilasarvo-pohjalta. Niin siis kun kaveri alkoi meilailla minulle yksityisesti, vastasin kysymyksiin ja väitöksiin edelleen ns julkisesti.

  Viimeisen kirjeen sanamuodossa pohjustin mallin oikeusjuttua varten - "tiesin", ettei sitä tulisi, mutta halusin vain irti siitä hiipparista. - Ja suoraan sanottuna oletin, että joku fiksumpi varottaisi häntä ja sanoisi, että mulla kaikkien netissä esitettyjen "potkisin munaa jos sitä olisi", joihin kuoro vastaa että "potkitaan munasarjoille"-juttujen jälkeen on oikeasti mahdollisuus haastaa, ja voittaa. - Huom! En halunnut nähdä pihahdustakaan koko tyypistä. Halusin vain että meilailu loppuu, ilman hälinää. Ja koska hän oli kiinnostunut oikeudenkäynneistä - no mulla yleensä on rahkeet siihen mitä sanon...

  Oikeasti en olisi pikkuasian tai joidenkin nettijuttujen jälkeen tehnyt mitään. Olin vain niin lopen kyllästynyt siihen, miten eräät miehet luulivat voivansa pompotella minua.

  Orgasmoinnin tapa ei liity mielenterveyteen, millään muotoa. Anteeksipyyntöjen vaatiminen kun asioista puhutaan, tai oikeustoimilla uhkailu on lapsellista, eikä kuulu akateemiseen keskusteluun, totesi yksi johtavista urologeista,seksuaalilääketieteeseen erikoistunut spesialisti, kirjeessä, jonka lähetti myös muille listaamilleni tahoille. Siteeraan noin lyhentäen ja vapaamuotoisesti.

  Kuten odotinkin - mutta silti: printtasin sen kivan kirjeen, ja laitoin jääkaapin oveen, pitkäksi aikaa. Oli ihqa kun sanottiin ääneen, yksiselitteisesti, että olen oikeassa. :)

  Takaisin maan päälle. Jääkaappikuvat on just kivoja, mutta. Vaikka olin itse varma, ja uskoin, että po mies faktojen edessä taipuu: Tampereen yliopiston tutkija menetti omaisuutensa ja masentui sairauslomalle re kunnianloukkaus-oikeudenkäynti. Hän, keskustelujen jälkeen, laittoi yhden lääkärin mielipiteen lainausmerkkeihin, väitöskirjaansa - po lääkäri puhui homoudesta kuin sairaudesta, vaikka se oli jo poistettu tautiluokituksesta. Olli "voitti". Seksologit ja lääkärit ympäri maailman tarjosivat apua, tulivat todistamaan, lähettivät lausuntoja...

  - Eli kyllä aloin lopulta pelätä. Minulla ei ollut mitään tautiluokituksia väitteelleni siitä, että naisten orgasmit ovat normaaleja ja hyviä, viis tavasta.

  En voi sanoa mitä olisin tosipaikan tullen tehnyt. - Oikeudenkäyntiprosessi on oikeasti kamalaa! Se on raskasta ja repii, vie paitsi voimia myös fyysistä aikaa... Ihmiset, jotka heittelevät näitä juttuja ilmaan eivät joko tiedä, mistä puhuvat, tai ovat jo valmiiksi lööppijulkkiksia. - Re keskustelu yksityisen ja julkisen rajoista, kuvaamisen suhteen.

  Sain monen kuukauden ponnistelujen jälkeen sen lähestymiskiellon, vuodeksi (maksimimäärä): nyt taas kirjeitä ja kortteja tulee. Ex jatkanee, mutta onneksi ei tarvitse enää reagoida, heitän roskiin. - Ja sain ajettua sen läpi ennätyslaajuisena, koskien koko silloista työtäni - yliopiston campusta. Loistava ennakkotapaus! Sitä kyllä tuomari mietti pitkään ja hartaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Char, etkö voi palauttaa saamaasi häirikköpostia lukemattomana takaisin? Edellyttää tietenkin, että niissä on lähettäjänosoite, mitä ei taida olla. Muuten hän arvelee sinun lukeneen ne ja lähettää lisää.

   Minä ottaisin osoitteesta selvän ja lähettäisin kaikki isossa kuoressa avaamattomina takaisin. Tai pyytäisin poliisia viemään ne asianomaiselle. Kotirauhanhäirintäähän tuommoinen on, ja siihen voi puuttua, etenkin jos tyypillä on ollut lähestymiskielto. Pane tyyppi vastuuseen.

   Poista
  2. Hei Iines,

   pahoittelen pitkää taukoa, sarjapostausten jälkeen - tein haastavaa käännöstyötä yötä myöten, en saanut unta, ja sitten tulikin yllättävä, kiva reissu!

   Re se häirikkö-ex: kaikki asiantuntijat, niin juristini kuin lääkärikin (hain jo suhteen alkuvaiheessa hoitoa, vaikken en edes tajunnut mikä oli vialla; tiesin vain että voin tosi huonosti. Siitä olikin hyötyä sitten oikeudenkäynnissä!) neuvoivat ja neuvovat toistuvasti, etten reagoisi mieheen mitenkään.

   Myös negatiivinen huomio on huomiota, kuten kaikki häirikkönaperoita koulineet tietävät - en palkitse häiritsevää ja häiriintynyttä käytöstä millään reaktiolla. - Miksi vaivautuisin ostamaan kirjekuoria ja postimerkkejä, tarkistamaan osoitteita, ja lähettämään takaisin kirjeitä ja kortteja!

   Taas menisi aikaa, vaivannäköä ja rahaa sairaaseen ihmiseen, joka juuri sitä huomiota janoaa. Kun vaikeasti häiriintyneelle, narsistisesti häirintyneelle ihmiselle sanoo "ei", ei se ole EI, vaan vakuutus siitä, että suhde jatkuu... Kuvittele miten palautettu posti vaikuttaisi! Hän ottaisi sen lähentymisyrityksenä.

   Poista
  3. Noinkin voi käydä. Teki mitä tahansa, narsisti selittää sen itselleen eduksi.

   Eli kuitenkin tuo, että kirjeet tulevat sinulle, merkinnee hänelle sitä, että "vastaanotat hänen postinsa", jolloin tietenkin luet sen myös - hänen mielestään.

   Ajattelin niin, että jos tiedät hänen osoitteensa, niin postin kääntäminen takaisinhan merkitsee sinulle sen avaamattoman kuoren kääntämistä lähtöosoitteeseen viivaamalla vastaanottajan nimi yli ja kirjoittamalla sen päälle lähettäjän nimi ja kirjoittamalla "palautus". Maksu menee tietenkin hänelle, eli hän voi lunastaa kirjeensä takaisin tai jättää postiin.

   Poista
 41. Re uhka kunnianloukkauksesta esittämäni kritiikin suhteen: kyllä en edelleenkään näe itseäni missään olosuhteissa pyytämässä anteeksi faktoja naisten seksuaalisuudesta... Sen kyllä myönnän, että oli väärin verrata sitä 20-naista-kävelee-tutkimusta Mikki Hiiri-tutkimukseksi. Mikki Hiiri on meinaan kiva kaveri, ei ois pitänyt tolleen sanoa. :)

  Ja P. S. Se uhkailija-heppu ei enää kirjoittele lehtiin asiantuntijana. - Huomasittekos: ei lainausmerkkejä, tuossa "asiantuntijassa"! :) Tarkennan vielä: tarkoitus ei ollut saada häntä hiljaiseksi, vaan miettimään, mitä kirjoittaa, ja miten se vaikuttaa ihmisten elämiin. Ehdotin julkisessa kirjeessä julkista vuoropuhelua; veikkaan että hän aluksi piti minua lähinnä lettipäisenä kukkamekkotyttönä, jota rieputetaan tullen mennen. Hän meinaan Valittaa Reksille, jos en ole pyytänyt anteeksi päivään X mennessä, jne... Ikävää, jos hänellä ei ole asiallista kirjoitettavaa massoille, mutta parempi olla hiljaa, jos ei ole asiallista asiaa.

  Kukista kyllä pidän, ei sillä, ja mekoista. - Yö meni töitä tehdessä, nukun varmaan pitkään.

  Kivaa päivää kaikille! :)

  VastaaPoista
 42. En saa vielä unta!

  Iines, pelkäsin muumeja - siis ilmiötä - aikuiseksi asti. Hyvää tarkoittavat isosiskot lukivat "Kuinkas sitten kävikään", ja pelkäsin 2-v kuin peikko! En uskaltanut sanoa - Jörö-Jukka, äidin ostama, oli sitten jo niin kamala, että sain suuni auki, ja se siirrettiin ylimmälle hyllylle.

  Nuorena likkana (aikuisena jo) pääsin Stockan Akalle töihin, jouluapulaiseksi, lastenkirjaosastolle. Se oli aivan täydellinen työ!!! Ihanat kollegat, tosi kivat esimiehet, kaikki kannustivat, ja huomasivat kun tein jotain pientä (kuten järjestin hyllyjä, jos ei ollut asiakkaita). Ja asiakkaat: kyselivät, puhuivat, kiittelivät - kahdessa päivässä minulle aukeni että en oikeasti ole kenenkään mielestä hikipinko-rillipää-Char, vaan minut nähdään sellaisena kuin olen. - Ei minua koulussa varsinaisesti kiusattu, nimiteltiin kyllä. Toisaalta luokan kovis-pojat ottivat minusta huolen; koskaan ei juteltu, mutta ärähtivät tai katsoivat pahasti, jos näkivät ilkkumista.

  Takaisin muumeihin: Akan lähin esimieheni Stina oli kirja-ihme: luki kaikkea, tiesi kaiken - olin myyty! Edelleen mennään siis kasarilla, kuten aavikollakin - ei ollut muumi-buumia, ei piirrettyjä, ei mitään, mutta totta kai kirjat tulivat puheeksi. Kerroin pelostani (oltiin siis jo kavereita silloin), ja Stina tunsi Toven. Kirjat eivät olleetkaan lastenkirjoija, ne oli tehty aikuisille, ja Stina itse oli pitänyt siten muumit pois poikansa ulottuvilta - kun poika oli 16-v, hän jäi kiinni, ja eikös se ollut peräti "Vaarallinen juhannus"!!!

  Minä hyväksyin lämpimästi kaikki ideat siitä että olin liian nuori muumeihin, edelleen. - Siis ei ne muumit, vaan ne kaikki pelottavat otukset, en nyt onneksi muista nimiä, niissä kuvakirjoissa. Meni vielä viisi vuotta, ennenkuin halusin lukea romaanit, kuvakirjoja en välitä katsella nytkään. - Eli kirjojen ja muumien suhteen olen kuherruskuukausivaiheessa edelleen - vanhin siskoni Maiju harrastaa muumimukeja, kuten minäkin. Hän tosin ei ole retro, vaan on ostellut niitä alusta alkaen. Minulla sitten on joulumukeja, ja kesäkuppeja, kattelen aamuisin että miltä tuntuu... Syksyllä ja keväällä on sitten sesongittomat hahmot. Naurakaa vain, mutta mulle aamukaffe on Iso Juttu, ja tämä uusi koti alkoi tuntua omalta vasta kun sain ne mun mukit järjestykseen...

  Itte kiellän jatkossakin lapsilta ja murkuiltakin muumit! Lukekoot Stephen Kingiä, jos pelätä haluavat. Ja P. S. Kammo-mukeja tänne ei tule. Ei tule hattivatteja, ei mörköjä, ei haisuleita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumi-mukitkin ovat kärsineet inflaation käsittämättömän suuren suosion vuoksi. Yhtään en omista enkä haluaisi. Lasken ne samaan sarjaan Pentikin ja Liukko-Sundströmien kanssa. Esteettisesti ei kovin kauniita, paksua posliinia, kuvat tyyliteltyjä, tekijäänsä toistavia.

   Kahvikupin tai mukin, samoin teekupin, tulee minulle olla lumivalkoista ohuen ohutta posliinia. Kauhulla muistan retrokuppeja, Arabian Ruska-sarjaa. Tummanruskeaa kivitavaraa kahvikuppeina. Järkyttävän rumia ja tarkoitukseen sopimattomia.

   Yhteen aikaan oli Marimekon Jokapoika-paita kaikilla trenditietoisilla, kuten minullakin mustavalkoraitainen. Pienelle tyttärelle ostin vaaleanpunaraitaisen. Hän näytti siinä somalta lumivalkeine hiuksineen. Vaan itse hän inhosi paitaa, koska se oli "kova" ja jäykkä. Noh, niinhän se olikin. Ala-asteen luokkakuvassa paita pömpöttääkin rumasti ilmaa välissä, vaan tyttö on suloinen.

   Poista
  2. Itse asiasssa rakastan kauniita, esteettisiä, upeita astioita. Kokoelmieni helmiä ovat 1700-luvulta alkaen suvussa kulkeneet astiat; uusin upea hankinta on Wedgwoodin teeserviisi (Lontoosta, alesta; ei olisi muuten ollut varaa). - Mutta tämän kreivitär-imagon vastapainoksi kaipaan jotain hauskanpitoa! :)

   Tuhdit ja tukevat muumimukit sitä paitsi sopivat minun aamukaffelleni parhaiten; herään hitaasti, haluan kofeiinia, enkä totta vie halua tasapainotella luuposliinin kanssa ennenkuin on silmät kunnolla auki.

   Plus on hauskaa valita, aina herättyä, mikä päivä on, eli mikä kuva on just tänään kiva. - Vieraille on hauskaa valita sopivia mukeja, silloin kun ei ole High Tea (ja yksi ystävä saa aina Darth Vader-mukin, Star Wars-fani kun on... Sain sen Maiju-siskolta lahjaksi, en täsmälleen tiedä miksi, mutta voin vakuuttaa että se on Hyvin Suosittu).

   Poista
  3. Minä olen varsinainen esteetikko! Olen ratkaissut oman kuppimieltymykseni hankkimalla uusia valkoisia siroja kahvimukeja, kapeita ja korkeita - ja ohuita - en tykkää varsinaisista leveistä mukeista edes teen juonnissa. Kapeassa ja korkeassa kupissa kahvi pysyy tulikuumana pitkään.

   Ne muutamat sirot antiikkiset kahvikupit ovat avovitriinissä, johon olen kerännyt erilaisia vanhoja posliiniastioita. Ja yksi sarja kultakoristeisia Arabian 50-60-luvun kuppeja on minulla kaapissa ja osa on mökillä jemmassa. Ostin ne joskus vanhan maalaistalon huutokaupasta tyttären yo-juhlia varten. Niitä on kolmisenkymmentä kappaletta.

   Poista
 43. Huomenta, Tapsukka,olisi ollut kiva tutustua vaimoosi Wienissä!

  Huomenta, kaikki! :)

  Luulen että useimpia meitä ulkomaalaisia likkoja vaivasi juuri naisystävien puuttuminen - täällä olin tottunut siihen, että on aina laaja ja hyvä naisverkosto; siskot, koulukaverit, kollegat, muut ystävät. Itävallassa olin aina töissä, jos en ollut tunneilla (aluksi ne kylläkin olivat mulle enemmän Mary Marck-tyyppisiä koulukokemuksia; yht'äkkiä olinkin se eloisa ja puhelias tyttö, joka tiesinkin olevani, ja jonka pöydällä luokan ihanin poika istui. Erinomaista! :) 5 sekkaa ripsien räpyttelyä - sitten ryhdistäydyin, ja kaikki mukaan ilonpitoon!).

  Opiskelijat olivat enimmäkseen nuoria naisia, ja järjestään kaikilla oli pienemmät tulot ja vähemmän vapaa-aikaa kuin minulla. Kaikki eivät voineet jäädä seurustelemaan tuntien jälkeen... Venäläinen Irina oli ns postimyyntimorsian, lupautunut avioon vanhemman miehen kanssa. Me kahvittelimme usein, ja kävin kylässä; voi sitä slaavilaista vieraanvaraisuutta! Kaikki mitä en jaksanut syödä paketoitiin mukaan! Hän rakastui nuorukaiseen - en tiedä, mitä lopulta tapahtui.

  Viimeisellä kurssilla belgialainen Anne pyysi minua kahville. Hän juristina sanoi selkeästi, että on muuttanut sulhasensa kotimaahan, kaikki on hyvin, mutta hän ei saa koskaan jutella-jutella naisystävän kanssa, koska heitä ei niin vain tapaa. Ja hän haluaisi tutustua minuun, voitaisiinko ruveta ystävättäriksi.

  Ei noin krouvisti, tunnustellen, mutta idea oli tuo. - Olin enemmän kuin valmis! Minulla oli jo yksi ihana naisystävä, kollega Sri Lankasta, Karuna. Mutta kuten jo sanoin: olen tottunut ja luotan siihen, että naisverkosto kantaa. Enemmän on parempi. Anne oli ja on ihana! Meistä oikeasti tuli ystäviä, käytiin kahvilla, leffassa, lounaalla, milloin mitäkin. Sekin ystävyyssuhde jatkui; tavattiin senkin jälkeen kun muutin takaisin Suomeen, ja sain kutsun häihin (ja vietettiin kahdestaan Annen viimeinen poikamiestyttöilta Brysselissä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heillä on nyt kaksi ihanaa lasta, vaihdellaan vain joulukortteja juuri nyt, mutta yhteys säilyy.

   Karunan kanssa kirjoitellaan myös, tiiviimmin, ja häntä näinkin enemmän, silloin kun hän vielä asui Wienissä, ja kävin tapaamassa silloin jo ex-poikaystävää Vladaa - sitä Luokan Ihaninta. Oltiin aluksi ystäviä, ja kokeilun jälkeen päädyttiin siihen että ollaan just hyviä toisillemme, ystävinä. Kummankin perheet luulivat pitkään, että seurustelemme, tai meillä on joku on-off-suhde, mutta ei meistä pariskuntaa saa. - Paitsi että tehtiin se varaus, Vladan ehdotuksesta, että mennään naimisiin nyt-en-muista-koska, ihan vain juhlien takia, ja hän saa päättää pukuni. No, hänellä on hyvä maku, ja jos tuohon mentäisiin, uskon että hän tuttuun tyyliinsä valitsee jotain joka sopii minulle kuin hansikas. Minulla olisi kyllä silloin muutakin mietittävää kuin estetiikka... Vitsailen vain. Me kumpikin seurustellaan tahoillamme, mutta Varaus on silti huikee idis.

   Poista
 44. Hesarin pääkirjoituksessa sanotaan, että Israel tarvitsee sotilaallisesti vain Yhdysvaltojen tuen, mutta taloudellisesti se tarvitsee Eurooppaa ja muita maita. Ja juuri näissä maissa on tyrmistytty Israelin YK-koulujen pommituksista.

  En ole vielä löytänyt kirjoituksia, joissa esiteltäsiin EU:n ajatuksia tästä pommi- ja rakettisodasta. Ihan kuin oltaisiin hiljaa vaan ja katsottaisiin ja sitten vähän päiviteltäisiin.

  VastaaPoista
 45. On pikku pakko olla hiljaa. Jos vaikka Ranska auttaisi israelilaisia, alkaisivat Pariisin lähiöt palaa. Jos taas moititaan juutalaisia, Rotschildit panevat lainahanat kiinni ja ulvonta antisemitismistä käynnistyy. "Ollaan hiljaa, saadaan kalaa", sanoo vanha kansa ja se tietää, mitä puhuu. Niin että jos tyrmistytään, tyrmistytään vaan omissa porukoissa ja mahdollisimman pienellä metelillä.

  VastaaPoista
 46. Vaan mikäli oikein käsitin, paikan päällä on nyt menossa kolmen vuorokauden tulitustauko. Toivotaan, että se kestää. Viimeksihän se kesti vain puolitoista tuntia.

  On vaikea ajatella Israel - Palestiina-sotaa niin, että vain toinen olisi tehnyt väärin. Tai että vain toinen olisi uhri. Nythän on selvää, että koska Israel meni pommittamaan viattomia siviiliuhreja ja YK:n tukemia kouluja, helvetti on irti ja Israel on iso paha.

  Selvä sotahan tämä on, ja siihen tarvitaan aina kaksi osapuolta, joista kumpikin luulee olevansa oikealla asialla. Kummallista muutenkin on tämä uusi sodankäynti, jota käydään mm. talouspakotteilla. Sekin on kummallista , että sotaa nimitetään "konfliktiksi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis, onhan tuosta poikkeuksia, että sotaan tarvitaan aina kaksi. Sodan aloittamiseen riittää yksikin, niin kuin me suomalaiset hyvin tiedämme.

   Poista
 47. Mikis kertasi ylempänä historiaa, tässä vähän wiki-tarkennusta:

  "Marraskuussa 1947 YK äänesti Brittiläisen Palestiinan mandaatin jakamisesta juutalaisten ja arabien valtioon, jonka ehdotuksen arabit hylkäsivät."

  "Brittien ei onnistunut hillitä väkivaltaisuuksia vähäisten aseiden ja rajallisten miesresurssien vuoksi. Kaksi palestiinalaisten puolisotilaallista vapaaehtoisarmeijaa (...) tekivät hyökkäyksiä juutalaisiin siirtokuntiin ja kaupunkeihin. Näitä joukkoja vastaan taisteli juutalaisten maanalainen armeija (...)."

  "Väkivallan ja terrorismin aallon jälkeen brittiarmeija vetäytyi alueelta ja juutalaiset julistivat 14. toukokuuta 1948 alueelle perustetuksi Israelin valtion."

  "Alueella jo edellisestä vuodesta lähtien velloneet väkivaltaisuudet kärjistyivät täysmittaiseksi Israelin itsenäisyyssodaksi, kun arabimaat hyökkäsivät itsenäisyysjulistuksen jälkeisenä päivänä estääkseen juutalaisvaltion synnyn."

  "Israelin puolustusvoimat kukistivat arabiliiton ja valtasivat lisäalueita. Samassa yhteydessä alueelta pakeni suuri määrä arabipakolaisia. Seuraus oli se, että Israelin alue laajeni."

  Vuoden 1967 sodan eli "Kuuden päivän sodan" moni meistä muistavatkin. Siinähän Israelia vastassa olivat Egypti, Jordania ja Syyria, ja heidän tukenaan Irak, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Algeria sekä Neuvostoliitto.

  Huomatkaa tuo Neuvostoliitto. Siltä ajalta periytyvät monen sympatiat arabihyökkääjille.

  Timo Soini puhuu paljon ja on olevinaan, mutta tässä lausumassa hän osuu oikeaan: Israel voi hävitä sodan vain kerran.

  Israel on ainoa Lähi-idän maista, joka on demokratia. Mikiksen tulkinnan mukaan se on siis maailmanhistorian ainoa fasistinen demokratia.

  Totta kai palestiinalaiset kärsivät. He tekivät väärän ratkaisun toisen maailmansodan jälkeen, eivätkä sopeudu häviöönsä. Suomikin kärsi vastaavan vääryyden, mutta me otimme lusikan kauniiseen käteen ja sopeuduimme hammasta purren.

  VastaaPoista
 48. Yksi asia minua hämmästyttää: mediassa ja täälläkin on korostettu, että konfliktien syy on ns. keinotekoisissa valtioissa, joissa rajat on vedetty kansa-, heimo- ja uskonnollisista rajoista piittaamaatta, joten tietäähän sen miten siinä käy.

  Kysyinkin jo, että miksi sitten meillä tiedostavat piirit ovat jo vuosia hokeneet kansallisvaltion kuolemasta? Kansallisvaltioissahan on yksi etninen ryhmä ja yksi uskonnollinen kulttuuri - eli jos keinotekoiset valtiot ovat perseestä, niin tarvitaan siis kansa tai iso heimo muodostamaan kestävä "oikea" valtio.

  Lisäksi suomalaisen yhteiskunnan johtava mantra on "monikulttuurisuus". Kuitenkin toisaalta samat tahot, jotka sen puolesta vannovat, muista maista puhuessaan selittävät sukkelasti niiden levottomuuksien syiksi etniset, uskonnolliset ja kulttuuriset erot!

  Minusta tässä ei ole mitään järkeä. Selittäkää, saatana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt ihan noin mene, ehkä kuitenkaan, Tapsa. Se on sillai totta, että tämä "monikulttuurisuus" on aina ollut olemassa, mutta nyt siitä vasta puhutaan ääneen ja sitä itsekukin yrittää jotenkin hahmottaa ja käsitellä. Kukin omalla tavallaan.

   Totta siis sikäli, että emme ole eläneet ennenkään missään yhtenäiskulttuurissa. Siis siten, että kaikki elävät ihan samallalailla ja ovat samankaltaisia, siten kuin ehkä on aiemmin ajateltu. Niistä keskinäisistä eroistamme ei ehkä niin kovin paljon puhuttu aiemmin.

   Ja toisaalta, kun on tullut elettyä, kuljettua ja opittua elämästä, niin ihmiset eivät ehkä sittenkään poikkea toisistaan niin paljon kuin kuvittelemme.

   Semmoisin miettein...

   Poista
  2. Niin, olemmeko siis samanlaisia vai erilaisia? Erilaisuus on samanlaisuutta?


   Minä näen silkkana huumorina nykyaikana vallitsevan yksilön älyllisten kykyjen korostamisen valintojensa tekemisessä. Oikeastihan olemme perimämme, erityisesti kulttuuriperimän, muovaamia pieniä selluloosahiukkasia, joilla on poikkeuksellisen kehittynyt kyky valehdella itselleen. Omien polkujen kulkeminen on harhoista ehkä isoin. Ihmisten elämänkaaria tarkasteltaessa, juuri nämä itsenäiset ajattelijat ovat jostain syystä olleet kaikissa elämän vaiheissaan laajasti vallitsevien trendien ja muotien eläviä mallinukkeja. Kaikkein kyvykkäimmät onnistuvat itse kehittämään trendin ja saavat häntä suut auki palvovia opetuslapsia.Heistä jälkipolvet saavat itselleen harhan ajatuksellisesta kehittymisestään, kun jopa lapsikin tietää eilispäivän profeetan olleen kaheli.

   Mitä suomalaiseen yhteiskuntaan tulee, elävästi muistan 70-luvun alusta kun koulussamme jostain syystä kävi joku aasialainen nuori mieshenkilö. Äkkäsimme hänet pihalta ja meitä oli kymmenittäin hänen ympärillään ihmettelemässä ja yrittämässä keskustelua, vaikka englanniksi osasimme sanoa korkeintaan "jees". Opettajamme otti tunnilla hepulin, kun se oli hänen mielstään huonotapaista.

   Ulkomaalaisia näki melkeinpä vain Helsingissä ja sielläkin olivat tuijottamisen kohteina.

   Se mitä meidän kunkin ajukoppa sisältää, on kaikessa hyvin toisarvoista. Yhteiskunta on kompromissi, jonka onnistuminen edellyttää ajukoppiemme itsesensuuria ja monenlaisiin sääntöihin alistumista.

   Poista
  3. Viisaasti ajateltu ja sanottu, Riku, allekirjoitan.

   Olemmeko samanlaisia vai erilaisia? Tämä kysymys on esitetty ensimmäistä kertaa, kun ihminen on noussut kahdelle jalalle ja kohdannut toisen kahdella jalalla kävelevän, samanmoisen. Ja tämä on esitetty senkin jälkeen, kun erilaiset ryhmät ovat kohdanneet nykypäivinä. Ihminen ajattelee tieteiden aikanakin omanapasentrisesti. On universumin keskipisteenä ja heijastaa muiden varjoja itseensä. Kuittaa samuuksia, empii eroavuuksia.

   Eikä tässä ole mitään pahaa. Se vain on ihmisolennolle tyypillinen tapa haistella lajitovereita. Haistelun jälkeen haju alkaa tuntua tutulta ja oma häntä alkaa varovasti heilua.

   Jos kiinnittää huomiota vain eroavuuksiin, jää helposti jollekin kynnykselle, mikä sekin on ihmiselle ominaista eikä suinkaan merkki kylmyydestä. Voi olla niinkin, että eroavuus on niin suuri, että sitä ei voi ohittaa. Tämä voi olla silloin, kun ajatusmaailmat eivät kohtaa, aatteet ovat jopa vastakkaiset. Tällöin ei riitä, että itse ymmärtää ja suvaitsee - koska se on ylemmyyttä ja syvimmältään välinpitämättömyyttä, vaan sen toisenkin tulee ymmärtää. Vasta tästä versoaa todellinen rauha ja yhteisymnmärrys.

   Poista
  4. Maisakaisa, ei monikulttuurisuus ole aina ollut olemassa samassa muodossa missä nykyisin. Ennen monikulttuurisuuskin oli vaihtokauppaa. Sait jotain, annoit jotain.

   Jos asiaa tutkii syvällisesti, niin monikulttuurisuudessa ei ärsytä itse monikulttuurisuus, vaan tuo antamisen ja saamisen liikkeen yhdensuuntaisuus, se, että ihmiset tulevat syömään sinun leipääsi ja ottamaan palan sinun maatasi antamatta läheskään aina mitään vastineeksi.

   En puhu tuossa pakolaisista enkä humaanista auttamisesta, jota jokainen sivistysvaltio luonnollisesti harjoittaa. Enkä puhu omista ajatuksistani, vaan koetan mennä tuossa ihmisen pään sisään.

   Poista
  5. Näinhän tässä aina käy. Esitin selkeästi rajatun kysymyksen ja vastaukseksi sain puolivillaista psykologisointia. (Anteeksi kaikki kommentoineet.)

   Esitän kysymykseni uudelleen: kun kaikkialla maailman kriisipesäkkeissä syynä ovat etniset, uskonnolliset ja kulttuuriset erot, niin eikö tästä voisi vetää sellaisen johtopäätöksen, ettei moinen sekoitus ole hyväksi?

   Vastaukseksi ei riitä, ettemme nytkään elä yhteinäiskulttuurissa tai että pohjimmiltamme me ihmiset olemme samanlaisia.

   Jos kansojen sekoitus ei toimi missään päin maailmaa, niin eikö vastaus ole se, että yksi etninen ryhmä = yksi valtio.

   (Ennen kuin tyrmäätte ajatuksen, miettikääpä vaikka kurdien kohtaloa. Ja Mikis voisi mietti niitä keinotekoisia valtioita.)

   Poista
  6. Eikäkö heitin kalikalla. Osui.

   Poista
  7. Minä myönnän tyhmyyteni. En halua väittää tai kinata mitään, mitä en ymmärrä. Ja nyt en ymmärrä, mutta vika on minussa, ei sinussa Tapsa.

   Ajattelen niin hatarasti, että rajat ovat aina piirrettyjä ja että jostain kohtaa vuotaa aina. Ettei vuoda, pitää rakentaa muuri, berliininmuuri tai kiinanmuuri.

   Poista
  8. Hmmmm... oliko Rikun kalikka siinä, ettei Suomessa ole totuttu ulkomaalaisiin, kun taas muu maailma on täynnä ulkomaalaisia?

   Mutta miten on mahdollista, että me täällä maailman peräkylässä osaamme ajatella, ettei ihmisissä ole mitään eroa ja kaikki ovat samanarvoisia ja kaikilla on oikeus elää, vaikkemme ole ulkomaalaisiin tottuneitakaan,

   kun taas maailmalla, jossa erilaisuus on arkipäivää ja kaikki kulttuurit kukoistavat rinta rinnan, ihmiset silti sotivat ja tappavat toisiaan ihan vaan siksi, että toisella on erilainen heimotausta, ihonväri, uskonto tai kulttuuri?

   Miten sunnit ja shiialaisetkaan eivät osaa elää samassa valtiossa keskenään rauhassa? Milloin sunnit sortavat shiioja ja milloin päinvastoin? Milloit hutut teurastavat tutseja ja milloin päinvastoin? Eivätkä osaa elää keskenään irkutkaan, vaikka osaavat soittaa ja laulaa pubeissaan niin hienosti? Entäpä sivistyneet eurooppalaiset slaaviveljet, voi kauhistus.

   Mikseivät ulkomaalaiset osaa elää keskenään, vaikka ovat siihen niin tottuneita ja nähneet ulkomaalaisia ja monikulttuurisuutta tuhannesti enemmän kuin me umpimieliset erakot?

   Poista
  9. Siis eihän kai se, että ihmiset ovat "samanlaisia ja samanarvoisia kaikkialla" voi mitenkään tarkoittaa sitä, etteivät he voisi olla eri mieltä asioista?

   Poista
 49. Minä en suosittele mitään, mutta viime aikoina olen ollut erittäin ihastunut Ylen elävän arkiston nettiradioon, josta lähettävät vanhoja radio-ohjelmia. Ajankuvat tulevat niistä upeasti esiin. Jopa vanhoja urheiluselostuksia on joskus kiva kuunnella. Martti Jukola oli urheiluselostamisen isoisä, isä oli Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen oli poika. Minä muuten näin Noposen vuonna -73 Kalevan kisoissa, katselin sitä silmät ymmyrkäisinä, kun oli jossain ihmeellisessä Davy Crockett-puvussa, leveä nahkainen lierihattu ja tuuhea parta. Faija suuttui, kun sanoin kotona: "Näin Paavo Noposen, se oli ihan hipin näköinen!"

  Noponen kertoi vanhassa radio-ohjelmassa Tiilikaisen tekemästä Kelpo Gröndahlin , painin olympiavoittajan, haastattelusta. Kun haastattelu oli tehty, Gröndahl kaivoi jostain esiin lasisen laulukirjan ja kysyi kelpaako. Eikä Tiilikainen kieltäytynyt, mies jonka kiikarissa on epäilty olleen sitä itseään, viinaa.

  Gröndahlia kaiveli asia, jonka otti esiin. "Sinä, Pekka, olet kirjoittanut kokoomuksen lehteen, taidat olla puolueen jäseniä. Minä nimittäin olen kommunisti!" - "Kyllähän minä sen tiedän,että olet", vastasi Pekka ja jatkoi: "mutta minä en ole koskaan ollut kokoomuksen jäsen, se on minulle aivan liian vasemmistolainen!". Ottivat vielä lisää, puhelivat ajatuksiaan ja lopuksi Tiilikainen totesi heidän kantojensa olevan niin samanlaisia, että samaa puoluetta ovat. Suomalaisia.

  VastaaPoista
 50. "Halla-ahot" olivat oikeassa. Etenkin Halla-aho, onhan hän asunut Ukrainassakin, hyvin paljon tietävä, silminnäkijä.

  Terveisin "Tässä sitä nyt ollaan, kolmannen maailman sodan juurella"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, missä he olivat oikeassa? Asian nimeäminen auttaisi lukijaa kaivamaan muistinsa sopukoista asian, johon viittaat.

   Jos kolmanteen maailmansotaan viittat, niin eikös sen ennustajia riitä Nostradamuksesta Raamattuun. Ja onhan sitä sammakkomieskin jo ennustanut.

   Poista
 51. Mihin katosivat komeat veturit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veturit puksuttivat pois, kun kukaan muu kuin Riku ei noussut junaan. Rikua vietiin pari asemanväliä.

   Koetetaan kirjoittaa vähän laveampi juttu.

   Poista
  2. Minä en ehtinyt edes asemalle, kun haahuilin muualla.

   Poista
  3. Ei tehrä tästä ny numeroo.

   Muuten ne, jotka eivät lue blogiani, saavat taas vettä myllyynsä.

   Poista
 52. Voi sanoa, että jos missä, niin täällä Iineksen blogissa keskustellaan. Hämmästyn joka kerran kun käyn täällä, miten paljon, rohkeasti ja reilusti täällä tuodaan esille mielipiteitä, jotka tuntuvat tosilta ja aidoilta.

  Ihanaa, Iines! Sinua voi pitää jo ihmeidentekijänä, kun suot tällaisen mahdollisuuden suurelle joukolle ihmisiä, jotka tulevat tänne kuin magneetin vetäminä. Ja se, että itse osallistut keskusteluun, on tärkeää, olet tietysti kuin veturi, jonka voimalla tässä kuljetaan. Täällä erilaisten mielipiteiden joukossa tulee joka kerran kyseenalalaistaneeksi omat mielipiteensä ja näkökulmansa, joka onkin tosi tarpeellista.

  Se veturi, jonka minäkin ehdin nähdä jutussa, joka yllättäen oli kadonnut, juuri kun olin tutustunut Googlen avulla taiteilijaan, jonka kuvan olit sopivasti laittanut esille, ja joka oli kuin symboolina kirjoituksillesi. Olin siihen ihastunut, varsinkin savuun, jota tuprusi veturin piipusta (vai höyryäkö se oli). Tämä mies, joka työn oli tehnyt, kävi ilmi, oli kuvannut useita junia, joista kaikista kuvastui eteenpäin meno ja voima, joka jaksoi vetää vaunuja. Hyvä symboli. Toivottavasti laitat ainakin sen kuvan jossain yhteydessä uudestaan esille.

  Keskityin nyt tähän keskusteluun täällä. ja ihmettelin, miten paljon voi saada aikaan vain kirjoittamalla blogia. Tuo "vain" on väärä sana. Blogin kirjoittaminen ja ylläpitäminen, uuden kirjoituksen julkaisu, kysyy voimia ja innostusta, eikä se ole aina helppoa.

  Kunnioitukseni Sinulle, Iines, että jaksat. Ansaitsisit mitallin, jota voisi kunnioittaa (vaikka yleensä minusta kunniamerkit ovat vain helyjä, jotkut niistä ovat oikeasti ansaittuja, ja sinä kuuluisit niihin, työllään, eikä rahalla ostettuihin mitallin ansaitseviin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Liisu, kiitos sanoistasi! Joskus tulee rimakauhu ihan tämän blogikirjoittamisen kanssakin, ja sinä ikään kuin aistit sen. Semmoinen tyhjän arkin kauhu, ettei voi kirjaintakaan piirtää, ilman että se tuntuu typerältä ja äärimmäisen tyhmältä. Se menee jossain vaiheessa ohi, mutta tunne on aito ja kumpuaa syvältä.

   Vaan aikansa kutakin, elämä on rytmejä, biorytmejä. Muistan kun meille tuli kouluun tietokoneille sellainen biorytmiohjelma, jolla voi laskea ja piirtää näkyviin oman biorytmikäyränsä, nousuineen ja laskuineen. Kun rytmit olivat huipussaan, oli ihmisen energiataso korkealla, ja kun rytmit olivat aallonpohjassa, energiat olivat vähissä.

   Kuvitella, että se oli olevinaan jopa tiedettä! Kun meillä oli avoimien ovien päivä koulussa, vierailijat saivat koneilta oman biorytmikäyränsä, jos halusivat. Koneen edessä oli koko ajan jonoa.

   Poista
 53. Tapsan ihmettelyt tällä palstalla ja varmaan muuallakin puhaltuvat tuuleen, jonka järkeä minäkään en ymmärrä. Siis kun ihmetellään, mikseivät samaa uskoa, joskin eri lahkoa edustavat ihmiset voi tulla toimeen toistensa kanssa tuolla etelässä, mutta täällä pohjolassa emme tapa toisiamme, vaikka toiset ovat lestadiolaisia ja toisen hellareita.
  Tai siis tapetaanhan täällä, Vasemmistoliiton mukaan Suomi on maailman väkivaltaisin maa, jossa mm. vaimot hakataaan rutiininomaisesti miehen lähtiessä töihin ja taas töistä palatessa.
  Ja kun puhutaan Afrikan ongelmista, löytyy niidenkin alkusyy täältä, tarkemmin Oulujoen rannan kylistä. Nimittäin orjia afrikasta rahtaavien laivojen kyljet siveltiin suomalaissella tervalla ja siksi siellä on nyt niin levotonta. Meidän tehjtävämme on maksaa sisällissodissa Afrikassa syntyneet kulut. Olemme ottaneet noihin kuluihin velkaa jo kymmenisen miljardia euroa, mutta eihän se mihinkään riitä.
  Minmulla on tuttavapiirissä yksi nuori punauskovainen, joka aina tyrkyttäytyy puhumaan näistä. Viikko sitten sanoin riittävän selvästi, että olen natsi, joka haluaa tappaa kaikki vääränväriset, enkä halua kuulla enää vikinää velasta, joka meidän täytyy maksaa. Nyt hän ei sitten ole enää ottanut yhteyttä, eikä toivottavasti otakaan.
  Se on merkillistä porukkaa! Gazan pommitukset ja Ukrainan kriisi ovat Yhdysvaltain syytä - ja osittain myös Suomen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä mekin ehkä tappaisimme, jos meillä ei olisi demokraattinen ja järjestäytynyt sivistysyhteiskunta, jossa yksikään hourupää ei voi aseella ottaa valtaa ja jossa heikoimmistakin pidetään huolta. Meillä on lainsäädäntö, joka takaa sen, että jokainen terroristi ja aseenheiluttaja joutuu samantien juridiseen vastuuseen pyssynheiluttelustaan. Ei meillä mene läpi aseen ylivalta. Sitä paitsi uskontomme kieltää kaikenlaisen tappamisen, ja halutaan tai ei, uskonnollisella eetoksella on yhä sijansa. Meillä on oikeudentuntoa ja lähimmäisenrakkauden eettinen perinne.

   En silti usko, etteikö muissa uskonnoissa olisi samanlaisia eettisiä virityksiä, mutta jos yhteiskunnasta puutuu tiedollinen sivistys ja korkea koulutusaste, kynnys tarttua aseisiin ja tappaa on matalampi.

   Poista
 54. Minustakin on perin harmillista, että meille on viime vuosikymmeninä ilmestynyt ihmisiä, jotka ovat eri mieltä. Ei näin pienellä kansalla ole varaa erimielisiin, täysi sata rosenttia tai enemmän tulee yhteistä asiaa kannattaa. Uhka on valtava, pelottaa oikein moiset.

  Jottei kukaan epäilisi sanojani, laitan tähän todisteen, että paljon niitä on, ja jonain päivänä ne tulee hakemaan meitin. "Smash the system", suomeksi "smäsää systeemi!", sielläkin näkyy niitä olevan ainakin kymmenen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kuka mitä häh? Nyt en tiedä enää, kuka milloinkin lykkää lyhkäistä, kuka puhuu tosissaan. Kirjoitatte - muutkin kuin Rikhard - niin monimielisen parodisesti tai sarkastisesti, ettei teistä ota pirukaan selvää. Tämänkin käsitin varmaan väärin.

   Siis eihän kyse ole Suomessa siitä, että erimielisyyttä ei sallittaisi. Saahan se demokratiassa olla. Jossakin menee kuitenkin semmoinen raja kuin laki ja normaalit yhteisön yhteiset käytöstavat, kuten se, ettei ketään hakata siksi siksi, että se on eri mieltä, ei poliisin hevostakaan..

   Poista
  2. Erimielisyys toki on aina sallittua, kunhan eivät juma- ,totanoin, lauta, minun tielleni tule!

   Poista
  3. No, käytännössä näinkin!

   Poista
 55. Kuten ehkä tiedämme, Helsingin keskusta-alue on ontto. Maan alla risteilee jos jonkinlaista tunnelia, luolaa ja salabunkkeria. Myyrän työ sai tiettävästi alkunsa herrojen kauhusta. Eduskuntaan, Suomen pankkiin, ylipäätään jokaiseen valtion laitokseen, kaluunaherran tai viskaalin työpaikkaan rakennettiin pakoreitti sitä päivää varten, joilloin "Ne tulee hakeen meitin" Rahat oli jo toimitettu turvaan ulkomaisiin sivistyneisiin ja luotetaviin pankkilaitoksiin tai kaivettu kototilan maaperään. Hevosen länkiä tarvittiin jatkuvasti, niitä ei voinut maahan kaivaa, joten niitä pidettiin jo muinoin tallin ylisillä tai heiniin kätkettynä piilossa.

  VastaaPoista
 56. Anarkismi tai muu radikalismi on minusta upea juttu! Siinä yliopiston opiskelijakersat ja elämän bussista pudonneet hetkellisesti ihanasti kohtaavat. Opiskelijat saavat yhteisestä rilluilusta koko elämän kestävän tunteen vähäosaisten puolella olemisesta. Sitten myöhemmin, kun repivät isoja rahoja jossain virassa tai työssä, allekirjoittavat kaikki adressit, joissa vaaditaan oikeutta väärin kohdelluille tai väärässä olevien syrjäyttämistä. "Oikeutta kissoille" ja "oikeutta kissanpoikasille"- järjestöille antavat vuodessa ehkä jopa satasen. Ne kun on silviissii sulosii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpäs allekirjoitin kesällä yhden adressin. Ja sain neljä muutakin ihmistä allekirjoittamaan sen. Vastustamme koko sydämellämme tuulivoimapuistojen rakentamista hirveinä luonnonraiskaajina ja metelinpitäjinä. Jos vihreät ajavat tyhmyyksissään tuulivoimaa, en ikinä enää äänestä heitä.

   Poista
  2. Minä olen allekirjoittanut mm. adressin Nuutajärven vuonna 1793 perustetun lasitehtaan, Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti samassa paikassa toimineen tehtaan säilyttämiseksi. Ei se onnistunut, Fiskars siirsi tuotannon Iittalan lasikrääsätehtaaseen.

   Tuulivoimassa tiivistyy vihreä valhe. Perustelut ovat niin itsestään selviä, etten niitä viitsi tähän edes kirjata.

   Poista
 57. Yksinkertaisiin kysymyksiin on vaikea antaa yksinkertaisia vastauksia ilman, että ovat tavattoman yksinkertaisia. Meillä käytiin sisällissota, jonka yhteydessä molempien osapuolen murhanhimoiset saivat vapaat valtuudet toteuttaa taipumuksiaan. Olisiko Afrikka ilman muun maailman ikiaikaista vaikutusta kehittynyt jollain tavalla paremmaksi, sitä sopii tietysti epäillä, mutta vastausta on vaikea antaa. Itsenäistymisten jälkeenkin usa ja neuvostoliitto sanelivat asiat, saattoivat valtaan kaikenlaisia sekopäitä.

  Rasismi ei ole valkoisen miehen ominaisuus, minun ajatukseni mukaan sitä on kaikissa, sivistys on se, joka pystyy sitä itsessä kontrolloimaan. Afrikassa rasismi on monessa paikassa erityisen pahaa. Yksi musta mies, en tiedä, mistä maasta oli, kertoi, ettei pidä sitä minään, jos joku humalainen täällä huutaa törkeyksiä. Sanoi, että kotimaassaan hänet luultavasti tapettaisiin heimonsa vuoksi.

  Missä määrin kärsiviä ihmisiä pitää auttaa, se on omantunnon kysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riku-pien, Afrikka on iso manner. Otappa kartta käteesi. Siellä on noin 50 itsenäistä valtiota ja vain muutamissa on käynnissä sisällissota. Monet, useimmat, yhteiskunnat kehittyvät siellä nyt huimaa tahtia. Saattavat hyvinkin loikata yhteiskuntakehityksessään Euroopan ohi seuraavan 10-15 vuoden sisällä. Ebola taitaa olla juuri nyt iso
   uhkatekijä ja murhe osassa Afrikkaa. Ja, mitä tulee tapaamaasi "afrikkalaiseen" mieheen, niin heh-heh, eipä ole kauhean uskottavaa...eikä todenmukaista...teki mieli sanoa, et ohhoh Pikku- Riku on nähnyt afrikkalaisen muuallakin kuin kuvasta. Jopas nyt jotakin.

   Poista
  2. Tuskin Afrikan valtiot loikkaavat sentään Euroopan ohi, Anonyymi, joskin nousukehitystä monilla valtioilla onkin ja Afrikasta saattaa olla tulossa uusi Aasia, koko maailman tehdas.

   Teollisuuden nousu ei merkitse vielä hyvinvointi- ja sivistysvaltioksi kehittymistä. Tarvitaan korkeatasoinen maanosanlaajuinen koulutusjärjestelmä ja sosiaalis-taloudellinen infrastruktuuri. Niihin Afrikassa on vielä pitkä matka.

   Poista
  3. Aika monissa Afrikan valtioissa on koulutusjärjestelmä, sosiaaliturvasysteemejä kehitellään ja taloudellisia infroja sekä muutakin yhteiskunnassa tarvittava infrastruktuuria rakennetaan. Länsi-Afrikassa riehuvan Ebolan leviämistä nopeutti matkailu (matkailemaan länsimaissakin lähtevät ne joilla on ylimääräistä fyrkkaa tai jotka haluavat tuhlata tuon ylimäärän matkailuun).

   Ei Euroopassa ole mitenkään yhtenäistä ja koko maanosaa kattavaa koulutusjärjestelmää, nämä asiat poikkeavat todella paljon valtioiden välillä. Portugalissa yliopistotasoinen koulutus maksaa, toisin kuin meillä jossa lukukausimaksu ja muut opiskeluun liittyvät kulut ovat minimaaliset. Yksi yliopisto vuosi on Portugalissa10 000 euron paikkeilla. Mutta ehkäpä kehitys vie meilläkin tähän suuntaan...eipä tästä tiedä, ei.. ehkä hyväkin niin, loppuvat turhat rutinat aika nopeasti siitä kuinka vallan kamalasti meillä menee julkisiin palveluiihin rahaa.

   Afrikka on koko maailman tehdas? Hah. Aasiassa on paljon teollisuutta, mutta paljon muutakin: äärimmäistä köyhyttä ja äärimmäistä rikkautta, keskiluokka reissaa ja on ryhtynyt kuluttajakansalaisiksi, oikein toden teolla. Meillä kuluttava keskiluokka senkun supistuu ja kutistuu.

   Euroopan ikärakenne on supistuva, ikääntyvä kun taas Afrikassa on ihan toisinpäin, siellä riittää nuoria sukupolvia jotka joko hankkivat koulutuksen kotimaassaan tai käyvät hankkimassa sen muualla ja palaavat kotimaahan käyttämään koulutustaan.

   Tämä on kyllä totta: "Teollisuuden nousu ei merkitse vielä hyvinvointi- ja sivistysvaltioksi kehittymistä. Tarvitaan korkeatasoinen maanosanlaajuinen koulutusjärjestelmä ja sosiaalis-taloudellinen infrastruktuuri."

   Kuinkas monessa Euroopan valtiossa (en tarkoita vain EU:n jäsenvaltioita) tämä on toteutunut ja toimii hyvin, kattavasti sekä korkeatasoisesti? Ja mihin suuntaan olla menossa?

   Poista
  4. En sanonut, että Afrikka on, vaan että Afrikasta voi tulla seuraava maailman tehdas, eli seuraava Aasia. Tarkoitan tällä teollisuuden lisäksi kasvavia työntekijämääriä: on laskettu, että vajaan parinkymmenen vuoden kuluttua Afrikassa on enemmän työikäistä väestöä kuin Kiinassa tai Intiassa.

   On selvää, että Eurooppa saa olla vain tyytyväinen Afrikan noususta. Jostakin luin, että suomalaisten veronmaksajien rahaa on virrannut esimerkiksi Etiopiaan vuosikymmenien aikana noin 250 miljoonaa euroa. Eli Afrikan maiden nousu on paljolti käsittääkseni maailmanlaajuisten avustustoimien ansiota.

   Ja unohtaa ei passaa, että vaikka jotkin Afrikan valtiot ovatkin rikastuneet, löytyy vielä köyhiä valtioita, joissa on köyhyyttä ja esimerkiksi naisten ja lasten asema on sietämätön vanhoillisten kulttuuritapojen ja uskonnon vuoksi. Tätä tarkoitan laajalla koulutusjärjestelmällä, tähän puuttumista joka tasolla: terveydenhuollon, kouluopetuksen, valistuksen jne.

   Poista
  5. Vai Riku-pien, tarkoittaako se, anonyymi, että olet itse melko tuhti ilmestys? Kirjoitat huonosti.

   Poista
  6. Vielä ihanalle anonyymille: aggressivisuuttasi sinun ei pidä hävetä, mutta apua kannattaa hakea, ennenkuin menee fyysisen väkivallan puolelle. Sellaista ei tarvitse kenenkään sietää, lähipiiri kärsii.

   Poista
  7. Mitä ensimmäisen anonyymin Afrikka-analyysiin tulee, se ei ansaitsi kommentointia, mutta olkoon sitten. Afrikassa on viime vuosina useammassakin maassa tapahtunut ilahduttavaa kehitystä, jopa kansantulon nousua, mutta vertaus Eurooppaan on suhteettomuudessaan absurdi. Kehoittaisin lueskelemaan myös numeroita asiasta.

   Poista
  8. Jaa, mikset tapailisi kuule enemmän afrikkalaisia miehiä, saattaisit kuulla tosi jänniä stooreja. Tai osta matkalippu, jalähde seikkailulle. Kierrä koko Afrikan manner.

   No, et taida uskaltaa, on semmoinen pupujussi pöksyissä, isolla miehellä. Mut pupu tai ei, pidä kuitenkin jonkunmoinen unipupu kainalossasi, niin tulee parempi mieli.

   Afrikka-asinatuntemukseksi on sen verran onnetonta, ihan oikeasti, että ei sun kannattaisi sanoa siitä yhtään mitään. On ihan parasta, että pysyt vaan kotona ja Suomessa. Se, että sinulla on kunnon harraste, ädinkielen kirjoittaminen näppiksellä, niin se on todella hyvä ja oivallinnen asia. Jatka vain sitä, läpi elämän.

   Poista
  9. No nyt siinä alkaa olla tulta ja tulipippuria. Älä kuitenkaan hypi tasajalkaa, sellainen käy sydämen päälle ja häiritsee naapureita.

   Poista
  10. Miksi pitäisi tapailla afrikkalaisia miehiä?

   Minä tapailisin mieluummin afrikkalaisia naisia, sillä a) naiset ylipäätäänhän ovat putkiaivoisia miehiä mielenkiintoisempia ja b) afrikkalaisten naisten rehevän luonnollinen seksuaalikäsitys kuulostaa kivalta sekä c) afrikkalaisilla naisillahan se rytmi vasta veressä onkin.

   Suomeen enemmän afrikkalaisia naisia, sanon minä. Miehet koulutuksineen menkööt takaisin rakentamaan sinne hyvinvointia.

   Poista