17.9.2014

Pari erillistä asiaa


15.9. Koulua on käyty kuukausi, ja jo muuan nuori työntekijä on alkanut oireilla astmansa kanssa, jonka sai edellisestä helsinkiläiskoulustaan. Hän sai lukukauden alusta siirron toiseen kouluun, jossa "ei ole" sisätilaongelmia. Jo alkusyksyn mittaan on ilmennyt, että sielläkin moni oireilee huonon ilman vuoksi. Nyt ääni ääni on mennyt käheäksi, mahdottomaksi puhua, ja poskiontelot ovat tukossa.

Jos kaikki Suomen home- ja bakteerikoulut korjattaisiin, kuntien talous luultavasti romahtaisi. Niinpä asioita priorisoidaan kuntapäättäjätasolla: uhrataan työntekijöiden terveys, ja samalla tietenkin useiden asiakkaiden. Sisäilmaongelmista vaietaan niin tarkoin, että sattuu traagisia kömmähdyksiä: astmaopettaja tullaan siirtäneeksi kouluun, jossa "ei tiedetä" olevan sisätilanongelmia, kun työntekijöiden sairastumisia ja vähäisiä tutkimustuloksia  ei kirjata yhteen paikkaan. Koulu ei ole siis todistetusti ongelmakoulu ilmanlaatunsa vuoksi.

Monissa kouluissa on tehty jonkinasteisia tutkimuksia, mutta jostain syystä tuloksia ei saateta aina edes opettajien tietoon, ennen kuin joku kysyy niitä.  Ja jos korjauksia tehdään, niitä tehdään myös kouluaikana, jolloin ilmassa saattaa leijua asbestipölyä ja jopa lasivillan hiukkasia. Tämä nuori muuten terve työntekijä on nyt vaikeuksissa: hänellä on työterveyslääkärin todistus, jossa on tarkat diagnoosit ja lauselma: työnteon tulee voida tapahtua normaalin puhtaassa huoneilmassa. Eikö työntekijällä ole tällaista oikeutta luonnostaan? Onko koulun henkilö- ja asiakaskunta  poikkeus?

17.9. Vallan toiseen asiaan, joka kummastuttaa pientä ihmistä. Lehdessä luki taannoin, että jääkiekkoilija Saku Koivu lopettaa uransa, mutta ei aio muuttaa Floridasta takaisin Suomeen. Samoin Teemu Selänne on lopettanut/ lopettelemassa uraansa, mutta asuu silti Kaliforniassa. Laulaja Paula Vesala on perheineen muuttamassa Kaliforniaan, ensin vuodeksi opiskelemaan, ja  jatkokin on tämän tähtilaulaja Rasmuksen puolison - ja koko perheen - suunnitelmissa.  Veroprosenttihan Floridassa ja Kaliforniassa on nollasta kymmeneen prosenttia. Kannattaa olla siis floridalainen tai kalifornialainen Suomen kaksoiskansalainen. Käsi sydämelle: kukapa ei haluaisi pitää palkkarahojaan itse? Lisää liksaahan oli jo marxilaisten motto, mikä on toki historiallisesti oikein ja ymmärrettävää. Kuitenkin: heidän tuli saada liksa, muiden hoitaa verot. Tätä pidetään vieläkin demokraattisen yhteiskunnan mallirakenteena, etenkin Ruotsissa, jossa on kyllästytty hyvinvointiin.

Veropakolaisia löytyy siis myös ihailtujen tähtien ja urheilusankarien joukosta. Meille on kuitenkin selviö, että vain Björn Wahlroos on suuri isänmaan petturi muuttaessaan ulkomaille. Mikäli Kimi Räikkönen tulee kohta tekemään selänteet, koivut ja wahlroosit, älämölö ei nouse, vaan asiaa pidetään itsestäänselvyytenä ja miestä edelleen suomalaisena sankarina. Kuitenkin  se suurin roisto, Wahlroos,  on eniten hyödyttänyt veroillaan suomalaista yhteiskuntaa. Onkin kiinnostavaa pohtia, mikä tekee Björn Wahlroosista vihatun veropakolaisen, kun muut oman edun tavoittelijat ovat edelleen sankareita.

(Valokuva Iines, Kiipijä syysmetsässä)

133 kommenttia:

 1. Iines. Täyttä asiaa.

  Esse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin ylempi asia on tärkeä. Oikeastaan koulujen home- ja sisätilaongelmat ovat aikapommi, joka saattaa räjähtää käsiin. Kyseessä on ihmisten terveydellä leikkiminen. Pahalta tuntuu myös se, että työntekijät tottuvat siihen ajatukseen, että ei heistä niin väliäkään ole, he ovat vain heikkoja, kun sairastelevat.

   Kaikki eivät sitä paitsi saa oireita, ainakaan tietääkseen eivät saa. Ehkä eivät osaa yhdistää jatkuvia flunssia sisäilmaongelmiin. Jokuset saavat sitten pysyvän sairauden, kuten tämän jutun nuori opettaja sai astman, vaikkei eläissään ole ollut astmainen eikä helposti sairastuva eikä millekään allerginen, vaan sieltä terveimmästä päästä. Niin vaan tulla tupsahti astma ja ikuiset astmalääkkeet.

   Poista
  2. Tuo ON Iines kauhea ja tärkeä asia: homeongelmat.
   Epäilen tietäväni, kuka tuo "muuan nuori opettaja " on, ja voin lohdutukseksesi sanoa, että meillä on sama ongelma, mutta tavallaan vielä lähempänä. Joku sanoi, että tämä meille niin rakas vapaa-ajan asunto on vaarallinen, sillä täällä on selvästi homeongelma. Tämä oli meille isku napaan, sillä koskaan emme ole itse huomanneet mitään homeeseen viittaavaa. Tämä on vanha talo, mutta olemme remontoineet tämän kattoa ja lattiaa myöten. Missään ei ole tullut mitään näkyväistä näkyviin. Lattia purettiin uusimisen yhteydessä pohjaa myöten. "Mutta se haju!" meille sanottiin. Ja se on totta. Mutta minusta kaikissa vähänkin vanhemmissa taloissa on oma hajunsa. Mistä se johtuu ja onko se vaarallista, vaikea sanoa, kun ei itse ole allerginen. Koulut ja muut suuremmat rakennukset, ovat nekin hajullisia kakki, kukin omalla tavallaan.

   Mirja Salkinoja-Salonen on varsinainen sisäilmantutkija.
   Hänen mielestään mm. koneellinen tuuletus on pahin puhtaan ilman tuhoaja. Hänen mielipiteistään ja muidenkin mielipiteisiin sisäilmasta voi tutustua netissä kun panee Googleen hakusan Salkinoja-Salonen.

   Me olemme nyt ihan onnettomia, kun eräs meille tärkeä henkilö on allerginen, ollut sitä vauvasta asti (maitorupi) ja nykyisin vilustuu ja saa kuumetta ja pärskii tämän tästä. Olemmeko me syyllisiä? Olemme aina luulleet että tuo herkkä vilustumissairaus johtuu siitä että hän ei osaa pukeutua tarpeeksi lämpimästi. Vein hänet lapsena allergiatutkimuksiin, tulos: on allerginen kissoille ja koirille. Meillä ei ole kumpaakaan eläinlajia.

   Itse olin allerginen aikaisemmin koivunsiitepölylle, mutta siedätyshoidon avulla pääsin siitä eroon.

   Tuntuu, että tuo väitetty homeongelma vie meiltä sielunrauhan, vaikka emme totta puhuen itse usko siihen. Mitä tehdä? Virallinen hometutkimus? Ovatkohan ne luotettavia. Siitäkin on kovin ristiriitaista tietoa.

   (minulla on epäily, että tuo ikävän sanan tuoja haluaa vain erottaa meille niin rakkaan henkilön, joka kaikesta huolimatta käy uhmaten kohti luuloteltua kohtaloa astmaatikkona täällä, sillä paikka on hänellekin rakas.)

   Meillä on siis ongelma ikään kuin väärinpäin, sinun ongelmaasi verraten, Iines. Mutta uskon ja tiedän, miltä sinusta tuntuu. Ennen oli kouluissa "järjestäjä" joka tuuletti luokan välituntien aikana. Silloin ei kukaan valittanut. Nyt on muotia panna yleisiin rakennuksiin, myös siis kouluihin ja jopa kerrostaloihin koneellinen tuuletus. Minulla on siitä sellainen kokemus, että käydessäni jossain talossa, jossa on koneellinen tuuletus, siellä on kylmä. Tuntuu kuin tuuli hujeltaisi läpi koko huoneiston.

   Poista
  3. Hei Liisu, ja kaikki muutkin! :)

   Minusta oli kivaa olla Järjestäjä: sai myös pyyhkiä taulun, ja auttaa opea (jota ihailin suuresti) monistamisessa. Muistatteko ne sinertävät, jänskälle haisevat paperit?

   Meillä oli alakoulussa myös käytäväjärjestäjät; 2 kpl ison koulun kummassakin päässä. Istuttiin kahden vastakkaintyönnetyn pulpetin ääressä, saatiin tuoda omia eväitä (lue: karkkia), lukea ja lörpötellä koko päivä. En muista mitä velvollisuuksia pestiin liittyi; haluttu homma se oli, ja vuorot kiersivät luokittain. Itse sai valita parinsa!

   Poista
  4. Liisu, tuo nuori ihminenkään ei ollut millekään allerginen eikä esimerkiksi lapsuudessaan sairastanut korvatulehduksia yhtä lukuunottamatta. Nytkään hän ei ole siis allerginen, vaan pölyt ovat menneet suoraan keuhkoihin ja putkiin ja aiheuttavat astmaoireita, siis astma on diagnosoitu.

   Kouluissa on nyt ilmastoinnit, jolloin ikkunaa ei saisi avata! Minusta tämä on järkyttävää, sillä ilmastointiputkista tulee aina pölyä ja bakteereita, ulkoa taas ei tule. Suomalainen rakentaminen on paikoin luokattoman huonoa. Uusissakin asunnoissa voi meillä olla hyvin pian hometta.

   Jos vaan mahdollista, Liisu, homeen alkuperä kannattaisi selvittää, vaikkei oireita olisikaan. Homehan on merkki kosteudesta ja kosteus syö rakenteita.

   Poista
  5. Char, samoja muistoja minulla koulusta. Siellä ei kukaan valittanut ilmanlaadusta, ei ollut koneellista tuuletusta.

   Iines, olet tietoinen asiasta paremmin kuin minä ennen kuin kuuntelin Mirja Salkinoja-Salosta Yleltä. Mutta meillä on se vakaa usko, että tämä ei olisi hometalo. Eräs tuttavamme möi omakotitalon, jolla oli voimakas "oma haju", hän suoritutti ennen myymistä talotarkistuksen myös homeen osalta. Tehtiin koeporauksia ja mittauksia: Ei mitään löytynyt.

   Pitäisi ehkä hankkia homekoira nuuskimaan nurkkia, vai onko sellaisia? Tää on meistä paras paikka maailmassa! Näin varmaan kaikki ajattelevat siitä, joka tuntuu eniten kodilta. Onhan meillä kaupunkiasunto hyvin vanhassa talossa. Siellä tehtiin putkiremontti viime vuonna, mitään puhetta ei ollut homeesta. Se on rakennettu 1800-luvun lopussa ja täytteenä käytetty sahanjauhoja ja sammalta! Paksut seinät.
   Hassua, kun tuolla edellisessä kommentissa Liisu kakkii, vaikka pitäisi sanoa "kaikki". Siitä voisi päätellä että onpa tosi paha haju siellä! Ei nyt sentään NIIN paha!

   Poista
  6. Iines ja Liisu,

   minulle Vanhassa Kodissa (rak. v. 1967) lähetettiin pari nimetöntä kirjettä, haparoivalla käsialalla, kun nukuin ikkuna auki. Tuhoaisi koko talon ilmanvaihdon!!! JA BTKn!

   No en nyt ole expertti, mutta tuskin nyt puhutaan samasta Koneellisesta kuin nykypäivänä - plus että inhoan sitäkin; tartten ilmaa ja happea! Ulkoa!

   Sovin asian isännöitsijän kanssa. Hän huokaili raskaasti, ei ois halunnut puuttua, mutta kun oli aamutuimaan vaaripartio odottamassa, että saadaan Tuhlaus Kuriin.

   Kirjoitin kirjeen (annoin luvan kopsata ja jakaa); selitin, että tulee öisin talvellakin kuuma, vaikka nukun alasti - no sitä en kirjoittanut! - ja pyysin ymmärrystä, plus sanoin käsittäväni Tuuletusohjeet. Plus sen sitten kyllä kerroin, että patterit on minimissä, mutta ei nollilla, ettei mikään jäädy.

   Ongelma loppui siihen. Yksi gentlemanni lähestyi kerran pihalla, totesi, että kun taidan olla se likka joka nukkuu ikkuna auki, taidan olla semmosta kuumaverisempää sorttia... Pieni flirtti piristää aina päivää! :)

   Vinkutin silmää, ja napinat loppuivat.

   Poista
 2. Kunta-alalla vuosikausia töitä tehneenä tiedän etteivät palkat ole suuren suuret työntekijätasolla. Mutta antaa mennä, ajattelen aika usein nykyisin, pienet liksat eivät ole riittävän pienet. Mikään ei ole ahneille kylliksi ja varakkaaseen keskiluokkaan samastuva luulee, että esim. kuntapalvelut ovat syyllisiä kaikkeen siihen kärsimykseen ja vaikeaan elämään, jota he näennäisesti joutuvat elämään. Muutosta kaivataan.

  Antaa mennä vaan. Äänestän seuraavissa eduskuntavaaleissa sellaista puoluetta, joka tekee tästä pikku nirhaamisesta nopeammin lopun. Tämä nirhaaminen on vähän kuin yrittäisi itsemurhaa tylsällä veitsellä vuosikausia. Nopea loppu, se olisi parasta shokkihoitoa, meille kaikille. Jokaiselle. Luulot muuttuisivat tiedoksi. Totisesti totisesti, se tervehdyttäisi nopsasti tämän kansan.

  Kuten Jutta aikoinaan sanoi: ”Nyt sattuu jokaiseen”. Sitä odottellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnissa on myös isopalkkaisia virkoja, päällikköjä. Heillä on isomman palkan lisäksi paljon valtaa, ja juuri sieltä, esimerkiksi koulu- ja taloustoimistoista löytyy se tahtotila, jossa taloudelliset edut voittavat inhimilliset arvot. Koulujen homeongelma on salattu ja piilotettu asia, vaikka se johtopaikoilla tiedetäänkin.

   Kunnan työntekijöiden, esimerkiksi opettajien luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut ovat myös lullukkaväkeä, joka ei aja loppuun asti työntekijöitten asioita. Esimerkiksi homekoulun opettajalle saatetaan sanoa, että jos tulee ongelmia, täytyy vaan olla sairauslomalla. Asiaa ei hoideta siitä minnekäänpäin. Kuka opettaja tai muu työntekijä nyt mieluusti on jatkuvalla sairauslomalla? Ei se ole ratkaisu. Entä lapset, koululaiset? Heidän oireiluaan ei aina osata yhdistää kouluun.

   Puoluetta on totisesti vaikea löytää ensi vaaleissa. Demarit ovat äijävetoista ay-porukkaa, naisvaltaisten alojen asioita he eivät aja. Lisäksi he ovat ydinvoiman suosijoita, mikä pudottaa minulta ehdokkaan automaattisesti roskikseen.

   Poista
  2. Olen samaa mieltä. Tuntuu, että kaikkea mietitään ja mietitään, ratkaisuja ei tehdä, syystä, että aina löytyy niitä, joiden etuuksia se tai se asia pienentää.
   Viisasta varovaisuutta? Vai oman edun suojelua? Vai pelkästään ratkaisukammoa?

   Poista
  3. Tuntuu siltä, että paljolti laskelmointia on päätöstenteon lykkääminen "ohi vaalien" tms. Luullaanko äänestäjiä tyhmiksi? Tuommoinen syö koko eduskunnan luottamusta.

   Poista
 3. Kuvan värit ovat upeat.

  Björkka on talouselämämme aktiivinen ja keskeinen toimija, joka tekee sellaisia päätöksiä, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämäämme. Björkalle ei mikään riitä, käsitykseni mukaan herättää henkilökunnassa suurta kauhua innokkaana väen vähentäjänä.

  Urheilijoilla ei tällaisia rasitteita ole, lisäksi he ainakin pyrkivät näyttelemään miellyttävää, mitä Björkalta ei onnistu.Jos koko aikuisen elämänsä on elänyt amerikoissa, vaikea sieltä tänne on muuttaa. Ja vanhempi Rosberg ei olisi tänne edes mahtunut, isosti kun kulkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kuvakehuista! Itsekin ihastelen noita värillisiä taustapallukoita ajattelematta sitä, että itse otin kuvan.

   Tämä sanomasi on tietenkin totta, ja yksi syy Wahlroos-vihaan.

   Toinen syy on varmaan ihan yksinkertaisesti suomalainen herraviha, Wahlroos on herra ja oikeastaan, jos tarkkoja ollaan, herran poika.

   Ihan samasta verohaluttomuudesta kuitenkin näillä tähdillä ja urheilusankareillakin on kyse. Wahlroosia on nimenomaan kivitetty tästä verovieroksunnasta.

   Poista
  2. Riku, ajattelen juuri samoin. Björkka on Björkka, ei roolistaan eroon pääse. Urheilijat ovat urheilijoita, saavat menestyessään kansan suosion. Heitä ihaillaan, vaikka he kuinka ajattelisivat omaa nenäänsä enemmän kuin isänmaataan, varsinkin silloin kun on kysymyksessä veroasiat. Raha haisee paremmalta kuin isänmaa. (MIksi maa on isän ja kieli äidin, sitä aina ihmettelen :)

   Poista
  3. Yksi mieliaiheitani on pohtia sanojen ja käsitteiden sukupuolittumista. Tätä tutkivat taitavat ja oivaltavat kielitieteilijät; olen hyvien kirjojen pohjalta kirjoittanut itsekin muutaman esseen.

   Olisiko niin, että länsimaissa naisten perimysoikeus on verrattain uusi ilmiö, ts. (maa)omaisuus on siirtynyt isältä pojalle. Puhumista on pidetty enemmän naisten juttuna; naiset tietenkin enemmän hoitivatkin vauvoja ja lapsia, puhetaito omaksuttiin äidiltä ja muilta hoivanaisilta => isänmaa, äidinkieli.

   Varmaan liian simppeli selitys, mutta näin ennen aamupalaa lähden siitä. :)

   Poista
  4. Riku, re Wahlroos: nomen ist kanske omen. Kun olin pieni, käytiin Vanhan Kirkon puistossa (Ruttopuisto) leikkimässä. Yksi koltiainen, Björn, oli semmoinen, joka vei lelut käsistä ja kävi potkimassa toisten hiekkakakut nurin. Ei ollut varmaan mikään puistokiusaaja (vrt ed keskustelu), pitkästyi varmaan, villi poika, kun ei ollut kiipeilytelineitä tai keinuja tai muita nykyajan vempaimia. - En usko että meistä naperoista kukaan traumatisoitu; tuskastuttiin varmaan hetkellisesti; Björnillä oli äiti (mm. Mamman hyvä kaveri), joka tarmokkaasti puuttui ilkivaltaan.

   Eräänä päivänä yksi naperoista ihmetteli missä poika mahtaa viipyä, ja kysyi mamiltaan, että "koskas se Hördu oikein tulee?". - Ilmeni, että suurin osa naperoista luuli sitä hänen nimekseen, kun Björnin äiskän kuuluva "hör du" kaikui kentällä päivittäin.

   Taisi Björkalta puuttua tarmokas ja rakastava äitihahmo, kun siitä tuommoinen rimpula on tullut.

   Poista
  5. Iines, komppaan hra Riemun kuvakommenttia. :)

   Herraviha istuu kansamme syvissä riveissä, tiukasti, eikä syyttä. Kyllä tänne on yritetty milloin mistäkin päin ängetä ja alkaa äkseerata, nyt ollaan vaihteeksi EUn armoilla. - Olen tosi äpelö politiikassa, enkä missään tapauksessa halua provosoida; demokratiaan uskon, ja enemmistön mukana mennään. Itse en ole huomannut mitään hyötyä omassa elämässäni; päinvastoin: markka on nykyään euro, eli kaffetilkkisestä saa kulmakuppilassa pulittaa vähintään 12 mk. - No on kyä EU-avustukset köyhälistölle; opiskelijoille jaetaan EUn ruokakasseja, ja itse olen saanut kuponkeja, joilla hakea ruokaa paikallisesta kirkon ohjelmasta.

   Huom. Ei sis Ylpeilyä, Rikuseni! :) - Täällä ruoka-apu on järjestetty Hienotunteisesti; monia hävettää hakea, ja saa itse esim. valita kaupunginosan, jossa käy, jos pelkää naapureitten puheita. Char on kuitenkin vankkaa suomenruotsalais-mäntsäläläistä sukujuurta, ei tässä nyn naapureitten juttujen varassa mennä. Muutenkin ne Ruoka-Nysse-kokemukset oli ihan kivoja; muut hakijat mukavia (osaa selvästi ujostutti/hävetti), rupateltiin kaikenlaista. Hassuinta oli, että minua yleensä luultiin diakonnissaksi (kuulen, kuinka jupisette: no meitä ei kyä naurata, kiva kun oli ittelläs kivaa, Pikku Neiti Kaikkitietävä :D), ja heti ekan kerran jälkeen ohjeistinkin jo muita noviiseja. :)

   Terveellisen ravinnon edellytyksiä kassi ei täyttänyt: enimmäkseen jauhoa, makaronia, puurohiutaleita. Sai nötköttiä tai tonnaria, plus kananmunia, eli jotain proteiinia kuitenkin. Välillä oli lahjoituksia kaupoilta: leipää, usein makkaraa, kerran tosi hyvää pakastettua soppalihaakin! Omenoita syksyllä, välillä muitakin hedelmiä. Kukaan ei koskaan etuillut tai kähminyt, ja harva otti ns. täyden kassin; valittiin se mitä tarvittiin, loput jäi seuraaville. - Tästäkin hommasta luin Kodin Kuvalehdestä, aikoinaan; sillä osasin soittaa ja hakea, kun ankea aika koitti.

   Yhden paikallisen päädiakonin kanssa puhuin tästä Suurella sydämellä-projektista (se on valtakunnallinen); itse olin muissa vapaaehtois-hommissa silloin, mutta mamu-lasten läksykaveriksi ryhtyminen kiinnosti. Ei ole vielä toteutunut. Joka tapauksessa: nysse-kassin yksipuolisuus tuli puheeksi, ja kun kerroin, että rakastan ruuanlaittoa, ja kehittelen itse reksettejä, olisiko käyttöä? - No Ilkka innostui; sen verran joutui toppuuttelemaan, että yrittäisin pitäytyä kassin aineksissa, koska monet eivät voi ostaa juurikaan mitään muuta.

   Otinkin tavaksi lähettää hänelle viikoittain jonkin perusleivän/ruuan ohjeen, usein pienellä tvistillä. Niitä kopsattiin yleiseen jakeluun, "kassalle". - Hauska sattumus oli, kun kahden pienen taaperon isä oli ekaa kertaa pappia kyydissä, ja kutitettuani vauvaa leuan alta (ei vaiskaan; ei vauvat tykkää hyökkäilystä; hymyilin ja vilkutin, vauva säpi iloisena takaisin) alettiin jutella, ja hän oli ihan pulassa: mitä nyt ottaa, kun he ovat kasvissyöjiä, eli mitä nyt näistä sitten tekee. Tempaisin esiin sen viikon herkkuvinkkini: kasvissyöjille suunnatun jutskan.

   Pitäydyin siis kotimaisissa sesongin juureksissa, ja hiivassa (kotonaleivottu leippe), noin niinkuin ostettavien lisähankintojen suhteen. - Loppuun laitoin muutaman vinkin siitä, millä saa luxusta, jos törmää johonkin ale-tuotteeseen/jääkaapista löytyy.

   Eli ei avun tarvitseminen eikä saaminen outoa ole; kaikki me jotain tarvitsemme, ja raha ja ruoka yleensä järjestyvät eurooppalaisissa länsimaissa - vielä - helpoiten. Eikä sitä taloudellista apua tarvitse häpeällisenä epäonnistumisena ottaa ja lyyskyttää luimuna loukkoonsa. Leuka pystyyn vaan!

   Poista
  6. P.S. Aina voi antaa takaisin! Eikä tartte olla niin ärsyttävyyteen asti aktiivinen kuin minä. :)

   "Jotakin kun annat,
   anna iloiten.
   Hymykin voi olla
   aarteen veroinen",

   kirjoitti ihana alakoulun opettaja, Ritva Särkisilta, Muistokirjaani. Ja laittoi kiiltokuvan. :)

   Puhun tästä siksi, että monelle meistä Yksin ja Itse Pärjääminen on kunnia-asia. Moni kituuttaa, ihan suotta, kamalassa tilanteessa, jonkin Ylpeys-idean takia... Veroja on useimmiten maksettu, ja jos täytyy, silloin käytetään yhteisön palveluita, eikös vain? Jatkuvasti (siis muutaman vuoden väliajoin) saa lukea uutisia siitä, kuinka moni olisi oikeutettu erilaisiin tukiin, vaan eivät hae niitä. - Yksineläjät vastaavat itsestään, mutta perheiden aikuisten asennetta ihmettelen. Lapsiin pitäisi panostaa, eikä sossussa (esim) ihmisiä yleensä kyykytetä. Joku mätä omena on aina joka joukossa, mutta niistähän selviää valittamalla.

   Asiat asioina.

   Meidän tukijärjestelmämme perustuu korkealle veroprosentille, ja toivon, että sama peli säilyy. - Siltä ei näytä, kun hyvinvointipalveluita ajetaan koko ajan alas. Ja seuraukset näkyvät jo, ovat näkyneet parikymmentä vuotta, kohta.

   Jos ei ole koskaan veroja maksanut - no silloin on ollut jo tosi huonossa asemassa. Enkä muutenkaan tajua, miksi sosiaalietuuksien väärinkäytöksistä vouhkaavat ne, jotka eivät asiasta mitään tiedä. Erittäin Varakkaan siskonperheen mielipiteet mamu-Väärinkäytöksistä innoittivat keskusteluun oman kivan sosiaalivirkailijan kanssa. Vuosia sitten; nykykäytännöistä en tiedä.

   Esim. vuosia pakolaisleirillä asuneelle nuorelle saatettiin myöntää tarveharkinnaisesti polkupyörä, kertoi Seija. Otettiin huomioon kokonaistilanne. - En tiedä teistä muista: minä en ainakaan kauhistunut haaskuuta. Eihän sitä pyörää elämiseen tarvitse, mutta jos on tarkoitus sopeutua ja saada kavereita, ts. kotoutua, niin itte olisin tinkinyt vähän omasta ruokabudjetista lapsen hyväksi.

   Sanoo Pyhä Char

   - Ois vaan kiva, kun ne meittien neuvola-synnytyssairaala-, koulutus-, terveydenhuolto-, harrastus- ym muista palveluista hyötyneet olisivat jossain kohtaa kehittäneet jonkinlaista yhteisöllisyyden tunnettakin, lätkän läimimisen ja laulunlurittelun ohella.

   "Kiitollisuus" on nykyään Ruma Sana, liitetään nöyristelyyn, tms., mutta oisivat voineet VeroPakolaiset opetella sitä hyvään elämään liittyvää iloa, kiitollisuutta, ja vastavuoroisuuttakin. Grrr.

   Ei sitä meinaan savannien slummeista formulaa ryhdytä ajamaan, olipa nyt luonnonlahjakkauus eli ei.

   Vuosia, vuosia sitten näin telkkarista lyhyen dokumentin vanhemmasta rouvasta, joka elätti itseään ja poikaansa, kansaneläkkeen perustuella. Aikuinen poika ei jostain syystä saanut tukia (en muista, miksi. Kieltäytyminen jostain työstä/opiskelupaikasta, alkoholi, huumeet - tai ehkä vaan se, ettei osannut/jaksanut hakea). Äiti oli iäkäs, poika keski-ikäinen. - Noh. Aina kun on sen ohjelman jälkeen tuntunut siltä, että tiukkaa tekee, ja miksi pitää olla näin vaikeeta, muistan sen äidin. Hän käveli päivittäin Hakaniemen torille keräämään alueelle jääneitä poisviskattuja, puolipilaantuneita juureksia ja vihanneksia. Ja käveli takaisin kotiin - melkoinen matka, mutta bussiin ei ollut varaa.

   En tarkoita tätä nyyhkytarinaksi; näin nyt suuri osa maailmasta elää, eikä useimmilla ole edes mahdollisuutta "syrjäytyä", kun ei ole valtiollista, tai miksi sitä sanoisi, tukiverkostoa.
   Poista
  7. Char, tuota äidinkieli - isänmaasanojen alkuperää on paljonkin pohdittu eri yhteyksissä. Kyllä se juontaa nimenomaan sukupuolittuneesta asetelmasta: äiti opettaa lapselle kielen, ja isä antaa lapselle maan jalkojen allle, oman isänmaan, jota hän tarvittaessa puolustaakin. Tässä ei mielestäni ole mitään pahaa, vaikka asetelma saattaa tuntua patriarkaaliseslta. Näin se vaan menee.

   Char, sanot että meidän hyvinvointijärjestelmämme perustuu korkealle veroprosentille. On kuitenkin olemassa lukuisia muita maita, joissa on samanlainen hyvinvointi ja kuitenkin veroprosentti on paljonkin matalampi, esimerkiksi Saksassa ja muissa Keski-Euroopan maissa. On lisäksi maita, joissa ei ole samoja veroja kuin meillä, esimerkiksi autoveroa joka meillä nostaa autojen hinnat pilviin, ja perintöveroa. Kun perimme pienen perinnön tädiltämme, sisko sai koko perintöosansa verottomana Saksaan, minä maksoin siitä isolta tuntuvan veron, jota pyydettiin minulta ennen kuin sain rahat tilille. Ostin niillä sitten vanhan oranssin kuplavolsun, 9.000 mummonmarkkaa.

   Poista
  8. Iines,

   re maa: järjestelmä ei vain tunnu patriarkaattiselta; se on sitä. Ilman mitään arvottamista. Matriarkaattisissa yhteisöissä paitsi hallinta- että perimysjärjestys on toisenlainen. Siksi puhuinkin suht' nykyisistä länsimaalaisista yhteisöistä.

   Eikä Isä ole antanut Lapselle Maata kuin hyvin lyhyen aikaa, jos ei kyseessä ole ollut Poikalapsi (tämän jo sanoin).

   Minusta mitkään asiat "eivät vain mene"; perinteitä on, ja kaikilla kulttuureilla omiansa, mutta voi traditionaalisissa tavoissa olla huomattavan paljon ja tärkeää korjaamisen varaa!

   Jos meillä Suomessa asiat olisivat "vain menneet": miten kukaan tyttö perisi yhtään mitään, itselleen? - Miespuolisella holhoojalla olisi edelleen hallintaoikeus, ja sitten avioituessa valta siirtyisi siipalle.

   Naisten äänioikeus ei vieläkään ole mikään globaali itsestäänselvyys, ja minusta siinä on paljon pahaa.

   Se, että me täällä Pohjan perukoilla ollaan tajuttu puhaltaa yhteiseen hiileen, ja "akkoja" on historiallisesti pidetty arvossa - eikös se johtanut mm. yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen?! Siinä alemmat yhteiskuntaluokat yhdistivät voimansa. Äänioikeus Suomessa ei ole pelkkä naisten saavutus, vaan osoitus siitä, että suurin osa miehistä piti kaikkien ihmisten tasa-arvoa tärkeänä. Pitää edelleen.

   Ja se verotus: En Väitä Mitään!!!

   Olen kyllästymiseen asti hokenut etten seuraa rahapolitiikkaa; tiedän vain, että meillä on asiat paremmin kuin muissa maissa.

   Viimeisimmässä KKn numerossa veroasiantuntija neuvoi, että älkää jättäkö perintöä! Veroja menee; nauttikaa itse! Ja aikuiset lapset hankkikoot rahansa itse.

   Hyvä neuvo!

   Tuo esimerkki sinun ja siskosi tilanteesta on tosi epäreilu juttu, sinulle! - Jos tätisi olisi tiennyt, mitä tapahtuu: ei varmasti olisi toivonut kertomaasi.

   Harva miettii kuolemaansa kovin tarkkaan etukäteen - saati että ottaisi selvää asioista, jos toinen lapsi on esim. toisen maan kansalainen/verotuslain alainen.

   Lakiosuus kuuluu kaikille, mutta täti olisi voinut joko lahjoittaa sinulle kohtuullisesti etukäteen/ antaa suuremman edunsaaja-oikeuden veroprosentin tasaamiseksi. - No kuka nyt tuollaista tekee! Plus että ois ehkä vaan kiristänyt sun ja siskosi välejä; muutenkin on tunteet pinnassa, tai ainakin kytemässä, kun läheinen kuolee.   Poista
  9. Minkään muun maan hyvinvointijärjestelmästä en tiedä mitään; meillä on ollut hyvä. - Perintövero kaipaisi rukkausta, ihan professoreidenkin mukaan: miksi ikänsä veroja maksanut henkilö raadettuaan ja kuoltuaan ei saa jättää haluamilleen hankkimaansa omaisuutta?

   Siis meillä? Vähemmän täällä niitä ankkalinnalaisia sun muita sorsapuiston asukkaita on.

   P.S. Olen yrittänyt hokea, että en seuraa politiikkaa, rahapolitiikkaa vielä vähemmän. En ollut enkä ole tietoinen Keski-Eurooppalaisten maiden pienemmistä veroista re samat edut.

   Kouluruokailu? Lasten päivähoito-oikeus?

   Entäpä ns hanttihommat? Useissa Keski-Euroopan maissa on laumoittain siirtolaisia, jotka tekevät hanttihommia alle minimipalkan. Mitenköhän heidän sosiaaliturvansa/lääkehuolto ym sujuu?

   Helppo siellä on elvistellä (tervs vaan, Elvis Elää :D) hyvillä veroprosenteilla, kun yhteiskunta toimii laittomien työntekijöiden varassa. Huolto pelaa...

   Poista
  10. Saksassa lapsilla on eväät koulussa. Muistan kun sisareni toi ekaluokalle menevälle tyttärelleni Saksan-tuliasiksi koulurepun. Reppu oli iso ja neliskulmaiseksi kovitettu ja siinä oli valtava lokero. - Se on eväslokero, sanoi sisko. Eväät eivät saaneet sotkea kirjoja. Niinpä tytär kulki ekan luokan valtava nelikulmainen reppu selässä kouluun. Samanlaista ei taatusti ollut kellään, ja siinä se vika olikin.

   Käsittääkseni Keski-Euroopassa siirtolaiset saavat maan kansalaisuuden ja samalla tietysti kansalaisen oikeudet. Silmiinpistävää on, että työtä tehdään runsaaasti ja ahkerasti, ja sillä hankitaan oma elanto. En ole varma, mutta käsitykseni on, että sosiaaliturvan varaan ei ole tarpeen jäädä samaan malliin kuin Suomessa.

   Poista
  11. Huomenta, Iines,

   ilmaisin itseäni epäselvästi: tarkoitin laittomia siirtolaisia, jotka tekevät työtä pimeästi. Heitä oli ainakin 90-luvulla esim. Itävallassa pilvin pimein; täällä en ole havainnut samaa ilmiötä yhtä suuressa mittakaavassa (tai sitten vain liikun eri piireissä).

   Kansalaisuuden mukana tulevat tietenkin kaikki samat oikeudet kuin kantaväestöllekin, mutta käsittääkseni kansalaisuutta on vaikea saada ilman vakituista työpaikkaa - jota taas on vaikea saada, jos on valmiiksi vaikeassa tilanteessa, eikä ole varaa matkustella edes takaisin työpaikkahaastatteluissa. Oleskelulupakin, edes lyhytaikainen, on kiven alla, jos ei ole osoittaa asuinpaikkaa ja tulolähdettä.

   Tällä en siis puolustele laittomuuksia, toteanpa vain sen mitä olen havainnut.

   Nuo Saksan koulueväät muistinkin; Ranskassa ainakin yhdessä vaiheessa oli tapana pitkät lounastunnit, naperot kävivät kotona syömässä (kotiäidit valmistivat ruuan).

   Poista
 4. Tuo sisäilmaongelma - ja sen piilotteleminen - on järkyttävän mittaluokan asia.

  Luultavasti Kalifornia houkuttelee asuinpaikkana ensisijaisesti muiden syiden kuin verotuksen tähden! Vähillä veroilla pärää monessa muussakin paikassa.

  Luultavasti Wahlroosissa ihmisiä ottaa kupoliin pääasiassa muut syyt kuin hänen verojärjestelynsä.

  VastaaPoista
 5. Varmaan näinkin, Kuunkuiske, syitä Floridaan tai Kaliforniaan muutolle on tietenkin useita. Onhan esimerkiksi Florida suomalaiseläkeläisten paratiisi. Verot ovat olemattomat ja terveydenhoito sujuu tarvittaessa koti-Suomen reissuilla.

  Vaan tilanne lie toinen lapsiperheillä. On toki kivaa asua Kaliforniassa ja Floridassa, kun on lämmintä ja vähällä tulee toimeen. Entäs kun joku perheestä sairastuu tai lapset menevät kouluun ja kouluttautumaan yliopistoon? Silloin tarvitaan perheeltä omaa varallisuutta, eivätkä siinä pikkusäästöt riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunkuiske, jälleen samaa mieltä sinun ja Iineksen kanssa.

   Mietin miksi? Ärsyttääkö meitä toisten osaavuus järjestää asiansa? Olemmeko kateellisia?

   Eihän me olla. Ärsyttää kyllä, muttei kateus, vaan se että ihmiset on niin eriarvoisia ja jotkut tieten tahtoen haluavat päästä eroon Suomen oletetusta köyhyydestä jonnekin, missä pääsee vähemmillä veroilla ja olo muutenkin mukavampaa kuin kylmässä Suomessa talviaikaan. Ei Suomi olisi niin köyhä jos kaikki maksaisivat veronsa nurisematta. Joka kerran, kun pystyy "auttamaan" kerran kuussa valtiota nimeltä Suomi, sen raha-asioissa(kin), pitäisi tuntea iloa! Tunnemmeko? Ehkä se ainakin minulla käy mielessä, vaikka se rahamäärä, joka jää "oikeaksi palkaksi" on ihmeellisen pieni verrattuna siihen, joka palkakseni ilmoitetaan. Tällä kertaa valtio oni suosiollinen, ja maksaa joulukuussa jonkun verran takaisin tililleni. Pitäisikö sanoa: Olkaa hyvä, ja pitäkää loputkin! (Ei, niin pitkälle ai avustusmieli minullakaan riitä. Otan hymyillen vastaan valtion takaisin tarjouksen. Siitä tulee jopa hyvä mieli!)

   Poista
  2. pärä -pärjää

   oni - on

   kumma miten toisen tekemää sanavääristymää ei lukiessaan huomaa, huomaa vasta sitten kun se korjataan. Ja jos sattumalta huomaa oman typonsa, se tuntuu maailmanluokan asialta. Kiireesti korjaamaan. Onneksi en yleensä huomaa omiakaan tekemiäni virheitä (missään muissakaan asioissa)!

   Poista
  3. Tätäkin on tutkittu: ihmisaivot osaavat lukea tekstin oikein, viis kirjoitusvirheistä, jopa suurista mokista! Aivot tulkkaavat etukäteen, mitä tuleman pitää, ja tekstin näkee oikeana.

   - Ittekin muuten saan aina sätkyn, jos kirjoitan väärin: männä yönä, silloin kun Riku Kiusasi Mua (no tää on mun tarina, ja tässä pitäydyn - en oo vielä kannellut, enkä kantele, mutta päätin, etten letitä kutrejani markkinoille; se rontti kuitenkin kiskaisisi :D), oli kirjoitus joka oli täynnä ylimääräisiä kappalejakoja! En tiedä miksi: Blogger, se on täällä hyvä vastaus aina! :)

   "Voi ima pyssy entä, kun on kananpojalla paskila päässä" oli Famun versio vanhimman siskoni kuvakirja-toteamuksesta. - Famu oli ruotsinkielinen, eikä tuo lause jäänyt elämään pilkan vuoksi, vaan koska oli parempi kuin Alkuperäinen, Taaperon Sanoma: "Voi Jumalan pyssyt sentään, kun on kananpojalla baskeri päässä". - Kommentti kuvakirjasta, Maiju, 2 v.

   Toinen Maijun kommentti, Famuitse: "Antta tänne vaan, kyllä mine otta". - Famu yritti pienistä, tosi pienistä rahoista antaa vanhemmilleni, jotka jyrkästi kieltäytyivät.

   Maiju, niin rakas kuin hän minulle onkin: no tuo lause summasi jo taaperona luonnetta. - Hän on myös itse kova antamaan! :)

   Itte olisin tuossa tilanteessa sivuuttanut sen aikuisten säädön, ja keskittynyt siihen, miten saisin Mamman ja Papan hankkimaan mulle sen puhuvan kissan.

   Poista
  4. Char, olen kuullut samasta tutkimuksesta, mutta kyllä se vaan oudosti harmittaa, varsinkin, jos kirjoittaa sanan, joka muuttaa koko kirjoituksen tai on muuten ihan kökkö.

   Mut ptää olla hyvilään kun joku kutenki ymärtää... :)

   Poista
 6. Noilla mainituilla Ameriikkaan lähteneillä ja lähtevillä on varmaan sen verran pätäkkää taskunpohjalla, että kallis terveydenhoito ja koulutus eivät siinä tunnu juuri missään.

  Paula Vesala ei liene monimiljonääri - miten lie miehensä laita - mutta hänen lapsensa ovat vielä niin pieniä, että kalliiden yliopistojen ajatteleminen ei ole ihan tämän hetken asia. Sitä ennen koko perhe tai vuosien päästä aikuistuvat lapset ovat saattaneet haluta karistaa Ameriikan pölyt jaloistaan jo aikapäiviä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesalan ja miehensä Rasmuksen tulot liikkuvat vuodessa noin miljoonassa eurossa pikaisen googletuksen mukaan - puhun parista viime vuodesta. Heillä on myös pääomatuloja, eli varat lienee sijoitettu ja verotussuunnittelu käytössä. Ihan järkevää. Heille ei kaiken itse maksaminen ulkomailla teekään varmaan kummoistakaan lovea budjettiin. Vaan Kalifornian mitätön verotus korjaa mahdollisen laskusuhdanteen aiheuttaman puraisun. Tämäkin on viisasta.

   Poista
  2. Iines, Kuunkuiske, ja kaikki,

   en oikein osaa tätä protokollaa; vastaan usein yhdelle, mutta toivon, että muutkin sanovat sanottavansa... On liian hämärää viittailla viesteihin jos ei sano kuka ja mitä, mutta en tarkoita kirjoituksiani siten henkilökohtaisiksi, etteikö sanansijaa olisi kaikilla!

   Re mahd veropakolaisuus: voin ymmärtää, että musiikintekijät tähtäävät jenkki- ja maailmanmarkkinoille; vuosia asuneet kiekkoilijat perheineen ovat jo tottuneet elämään siellä Muualla.

   Nyt juristi peliin (itte en jaksa alkaa säätää): onko mahdollista ollla kaksoiskansalainen, ja silti maksaa verot pääosin Suomeen? Ymmärrän, että kansalaisuutta tarvitsee työluvan takia, mutta miten se liittyy veroihin? Saako valita, kumpaan maahan maksaa?

   Eiköhän tuo kysymys määritä Veropakolaisuuden ja Vilpittömän Asuinympäristön Hakemisen eron.

   Kun lomailin ex-työnantajaperheen kanssa Kalifrorniassa: nautittiin kaikki! Mutta pelko oli koko ajan läsnä: suuret tuloerot ja epäoikeudenmukainen yhteiskunta lietsoo pahantekemistä ja rikollisuutta. Asuttiin tosi mukavalla ja idyllisellä pikku paikalla: taaperotkin jaksoivat kävellä rannalle leikkimään kanssani; huoneistohotelli oli tosi mukava - mutta puistossa muut vanhemmat varoittelivat minua: älä koskaan päästä julkisella paikalla lapsen kädestä irti! Naperot eivät saa haahuilla itsekseen; saalistajia on kaikkialla.

   Alueella asui myös yksi (1 kpl) ns. hunsvotti, mutta se oli se sama; laitapuolen harmiton kulkija. - Silti perheen isä sai sätkyn, kun tulin kerran shoppailemasta klo 20 jälkeen illalla: Char, täälläkin kaapataan naisia kadulta, et oikeasti saa liikkua yksin pimeällä ulkona. Vien sut minne vaan, ja haen pois kun toivot, mutta älä kiltti enää liiku yksin auringonlaskun jälkeen.

   Se pelon ilmapiiri (perheen isä oli ja on ihana; olipahan realisti, ei kontrollifriikki) - aidoitetut ja vartioudut asuinalueet, ja jatkuvasti pinnan alla kytevä viha ja väkivalta: minä en haluaisi sellaista, enkä varsinkaan lapsille.

   Tiedän, miten meillä Jenkkilää ihaillaan; on ihan perheen lähipiirissä keinottelijoita (oikeasti: rahat on hankittu kepulikonstein, syyllinen sovittu korvauksia vastaan, ja sitten Kepsu muuttaa Ameriikkaan). Kaveripiiri täällä huokailee ihastuksesta, kun on 400 neliön talo, 3 auton talli, ja jättipiha - perheeseen tosin kuuluu vain äiti, isä ja yksi alakouluikäinen lapsi.

   Ja sitten uutisoidaan luokkasodista, ja rotukiistoista.

   Huoh.

   Poista
  3. Char, jos haluaa vastauksia monilta, viestit kannattaa pitää kohtalaisen lyhyinä, niin ne tulevat varmaan luetuiksi. Tämä ei ole arvostelu, vaan omakohtainen havainto, jota lisäksi luettavuustutkimukset vahvistavat: pitkiä kirjoituksia ei lueta yhtä paljon kuin tiiviimpiä.

   Teen itsekin jatkuvasti työtä sen kanssa, etten innostu paasaamaan liikaa rösyillen. Olen minäkin aika vuolassanainen ja kirjoitan mieluusti pitkästi. Nykyään koetan siis tiivistää ja tulla kommenttiin asia edellä, ellei kyse ole iloittelusta tai sadusta.

   Poista
  4. Jokainen taaplaa tyylillään, sanottiin ennen muinoin kun sisko pääsi sahalle töihin. Kyllä pitkiäkin lukee, jos aihe kiinnostaa.

   Mutta muuten Iines on toki oikeassa lempeine opetuksineen.

   Poista
  5. Mihinkäs kissa karvoistaan pääsee.

   Vaan siis itsekin joskus harmittelen, että Charin sinänsä ihaniin ja runsaisiin kommentteihin ei tule enempää vastauksia, vaikka niissä on tärkeitä ja oivaltavia kysymyksiä, jotka meikäläistäkin kiinnostavat. Itse luen kyllä pitkätkin kommentit, mutta lähes kaikki eivät tee niin.

   Käsi sydämelle - ettekö muka koskaan surffaa pois pitkästä kirjoituksesta?

   Jo ajat sitten luin Anja Alasalmen tekstejä virtuaalin ominaisuuksista. Yksi vahvimpia piirteitä on lukijan hyppelehtivyys, surffihalu, nopeat siirtymät linkistä toiseen, tekstistä toiseen, kommentista toiseen. Panin tämän korvani taakse ja siellä se on pysynyt. Vaikka en siitä aina piittaa. Joskus vaan sydämen palo ohittaa halun ajatella lukijaa.

   PS Anteeksi opettamiseni ja paasamiseni, en kuitenkaan halua päsmäröidä, pikemminkin olen innostunut aiheesta. Ja kaikkein mukavintahan täällä on se, että kukin on oma persoonansa, joten älkää välttämättä välittäkö minun latistamisyrityksistäni.

   Poista
  6. Itse asiassa tarkoitin kerrankin juuri mitä sanoin: toivon että kaikki halukkaat vastaavat, vaikka puhuisinkin vain yhdelle. Ei niillä mahdollisimman monilla kommenteilla nyn niiv väliä oo... :)

   Tiedän, että nettikirjoitusten suhteen ihmisillä on keskimäärin hyttysen keskittymiskyky, ja ymmärrän, etteivät kaikki jaksa tai edes halua lukea pitkiä tekstejä.

   Minulle tämä oma tapani kirjoittaa on hyvä; nuolinäppäin on niitä varten joita ei kiinnosta. Tiivistämisen taito on varmasti tarpeen, ammattimielessä, mutta kun minulle tämä on seurustelua ja hauskanpitoa teidän kavereiden kanssa.

   Enkä Iines ottanut huomiotasi arvosteluna; huoli pois, Rosemarie, kuten laulussa sanotaan. :)

   Poista
  7. Hyvä sitten! Ja teroitahan jo sulkakynäsi, sillä kohta on vuorossa raittiuskilpakirjoitus-tapahtuma, josta on puhetta edellisen keskustelun lopussa. Kisa on avoin kaikelle kansalle jarinsasta osanottoa toivotaan. Voittaja saa konjakkipullon alakaapistani, tai ellei halua, ainakin kunniaa. Myös tupakkikirjoitukset hyväksytään.

   Poista
  8. jarinsasta = ja runsasta

   Poista
  9. P.S. En itsekään lue pitkiä kirjoituksia, jos ei aihe tai kirjoittaja kiinnosta. Etanaposti tai meilit: mitä pitempi, sen parempi!

   Yliopistossakin esseeni tahtovat rönsyillä. Tai siis: luen niin paljon taustoja lyhyeenkin juttuun, että aihe laajenee. Yleensä pyydän luvan saada käsitellä tehtävänantoa laajemmin; monta kertaa olen saanut (pyytämättä) kuitattua tupla- tai triplamäärän opintoviikkoja. Tai pelkkä väliessee on riittänyt koko kurssin suoritukseksi; tietty kävin luennot loppuun!

   Toisaalta aiheet linkittyvät useimmiten tavalla tai toisella keskenään; hyvin tehdyt taustat ja kerran luetut kirjat antavat pohjan jatkolle. Eli tässä mielessä olen hyvä humanisti!

   Huomio, Nuoriso: älkää ottako tästä opiksenne! Kuunnelkaa, mitä opettaja sanoo, ja pääsääntöisesti totelkaa! :)

   Poista
  10. Iines, re rehti ja Raitis kilvoittelu: kuulostaa mainiolta! :)

   Poista
  11. Noh, Char, minun ohjeistani ei tarvitse välittää, opastan silti mielelläni, sillä minulle on jäänyt opettajavaihde päälle.

   Sanoisin siis pulppuilevalle ja ihanalle Charille, että siinä se taito onkin, että osaa karsia tarpeettoman pois. Tämä on esimerkiksi gradunteon suurin vaikeus. Ja uskoisin, että myös kirjailijan, ja runoilijan.

   Ja lopuksi: mehän rönsyilemme niin kuin tahdomme.

   Poista
  12. Iines, olet ihan oikeassa!

   Ja vaikka joillain kursseilla luennoitsijat innostuvat laajemmista kokonaisuuksista: faktahan on se, että yhdellä massakurssilla opiskelijoita voi olla kymmeniä, jopa päälle sata, ja jos ope pyytää viittä sivua, ja saa kaikilta 25 sivua - no eihän siitä mitään tule.

   Menee ikä ja terveys, jos niitä kaikkia joutuu kahlaamaan läpi.

   - Vaikka taas kerran lekkeriksi löinkin: oikeasti pitää tarkistaa luennoitsijalta mikä sopii. - Jos aihe inspiroi: useimmat opet suostuvat siihen, että tekee sen vaaditun esseen puitteissaan, ja sitten ylimääräisen esseen, sovitusta, aiheeseen liittyvästä teemasta.

   - Ja vaikka täällä hölötänkin: voin vakuuttaa, että ns. tieteelliset kirjoitukset ovat täyttä asiaa, ja kaikki rönsyily ja hömppä on karsittu pois.

   Mutta siinä olet nappiinsa oikeassa, että rajaamisen vaikeutta minulla yo-hommissa on. - Joillekin maikoille se sopii, massaluentojen vetäjille tietenkään ei, ja joka tapauksessa valmistuminen on hidasta.

   Tietty ikäkin vaikuttaa. Vaikka pikkutarkka olen ollut aina... Eli vaikuttaako?

   Tässä on elämä heitellyt, kuten tiedät; en osaa sanoa mitä tapahtuu seuraavaksi, mutta nautin tutkimisesta ja kirjoittamisesta. Kotini on kuin pyörremyrsky kun teen jotain; kirjoitan teemoja ja viitteitä papereille, levitän ne ympäri lattiaa, ja sitten konttaan ja yhdistelen järkevästi ja loogisesti... Pienryhmien vetäjille tämä toimii kuin häkä, ja he antavat mielellään liikkumavaraa.

   Hyvä esimerkki: piti kirjoittaa 5-sivuinen essee re: luonto amerikkalaisessa kirjallisuudessa. - Piti valita yksi kirja listalta. No valitsinkin Jack London: Call of the Wild. Vaan sitten johtuivat mieleen gender-opinnot; luonnon mieltäminen kesyttömään feminiinisyyteen, ja maskuliinisuuden liittäminen tieteeseen, anglo-amerikkalaisessa kulttuurissa. Ja ne vahvasti seksuaaliset ilmaistut, historialliset metaforat, Luonnon Kahlitsemisesta, ja Taltuttamisesta.

   No siinä sitä mentiin jo. - Onneksi oli pienryhmä, ope antoi vapaat kädet, ja tein superhyvän esseen, vaikka itse sanonkin, historiallisine kuvineen, päivineen. Tosin siihen meni sitten kolme kuukautta, ei kolme viikkoa...

   Mutta siis Nuoriso: Ei Näin, jos aiotte pian, tai ollenkaan, valmistua!!!

   Iines on oikeassa: rajatkaa, keskittykää ja valmistukaa!

   - Iines, en tiedä valmistunko koskaan, mutta ainakin nautin siitä mitä teen. Tulen toimeen vähällä.

   En tiedä haluanko/pystynkö edes muuttamaan toimiani. Totta kai olisi kivaa, jos olisi enemmän rahaa, mutta muuten nautin tästä. Upeita luennoitsijoita, ja jatkuvasti opin uutta.

   Japanin kulttuurikurssilla katsottiin leffa, siitä piti kirjoittaa arvio. Sivu riitti, ja kyseessä oli vaan oma arvio. - No itte tietty perehdyin symboliikkaan, ja sivumerkityksiin, netissä; aikaa oli vain viikko (kirjoitin vain 2 sivua, lähteet mainittiin, tietty), ja ope käytti otteita esseestä lisäkeskusteluun. Nimettömänä. - Tuli hyvä keskustelu. :)

   En nyt rehvastele, ollenkaan! Sanonpa vain, ettei kannata pidätellä hengitystä mun maisterisjuhlia odotellessa...

   P.S. Pappa ei betalar mitään; ihan itte saan roposet jostain kaavittua.

   Ja kiva kun täällä on tukijoukkoja, ja sinä, Iines, esim. osaat ohjeistaa matskun karsimisen suhteen, kun se päivä koittaa! :)

   Poista
 7. Parahimmat ystävät,

  nyt on aika siirtyä iltalääkkeeseen, ja kone menee kiinni - muuten taas riahaannun herraseurassa suunsoittoon, yötä myöten, eikä se ole comme il faut. :)

  Kuumeeton keuhkokuume siis; tuplabonuksena nokkosrokko konikuurista. *rolls eyes*

  Toisaalta opin lääkärissä, ilmoitustaululta, että Miehelle voi ostaa lahjaksi Kokonaisvaltaisen Terveystarkastuksen! Kerroinko jo?! Vain 179 e!!! - Ja kun useimmat miehet justiinsa janoavat lääkäriin, Char on dilemman edessä.

  Kun meinaan edellinen suunnitelma oli Lahjakortti: ostaisin Valitsemani Hyvän Parisuhteen Parantamisoppaan, miel. amerikkalaisen, ja luettaisiin aina iltaisin luku kerrallaan, vuorotellen, voimaannuttavan yrttiteekupposen äärellä, ja sitten keskusteltaisiin Teemasta. - Ylimääräisenä yllärinä teen jo Ranskalaisin Viivoin Muistiinpanoja, jotka voivat ja varmasti ovatkin tosi ihqja! :)

  Mutta eiköhän asia ratkea! Ja jos J kirjuuttaa tänne semmoisen leikkisän "apua, auttakaa"-viestin: no se nyt on semmoinen veijari, pitää vaan oppia ymmärtämään sen huumorintajua.

  Natihaleja kaikille! :)

  VastaaPoista
 8. Väität, että Kimi Räikkönen maksaa veronsa Suomeen????? Maksaa toki kiinteistöveronsa Suomen kiinteistöistänsä ja sähköveron niiden sähkönkulutuksesta, mutta ei kai se hullu muuten tänne verojaan maksa?????

  VastaaPoista
 9. Anonyymi, sanoin näin: "Mikäli Kimi Räikkönen tulee kohta tekemään selänteet, koivut ja wahlroosit, älämölö ei nouse, vaan asiaa pidetään itsestäänselvyytenä ja miestä edelleen suomalaisena sankarina."

  Viittaan tässä siihen, että jos Räikkönen noiden mainitsemieni kiekkomiesten tapaan jää asumaan uransa lopetettuaan ulkomaille, niin kukaan ei moiti häntä veropakolaiseksi vaan pitää edelleen sankarina. Eihän Räikkönen voi ikuisesti ajaa.

  VastaaPoista
 10. Minäkin kiinnitin ohimennen huomioni tähän Räikkös-asiaan. Mutta ymmärsin sitten tarkoistusperäsi.

  Urheilijathan tienaavat taalansa ja euronsa yleensä ulkomailla, jonne tietenkin maksavat myös veronsa. Jos Monacossa tuloveroprosentti on nolla, niin mikä ettei sinne vähänkin ajo- ja laskutaitoinen muuttaisi.

  Jos joku ihmettelee, miksi olen herelllä vielä puoli yksi yöllä, niin syy on huikea tähtitaivas. Olen mökillä ja tuijottanut lounaasta koillliseen kaartuvaa Linnunrataa saunan jälkeen varmaankin tunnin jos toisenkin.

  Katsommekohan me nyt Linnunrradasta ulonpäin vai keskustaan, tietääkö joku?

  VastaaPoista
 11. Esititpä Tapsa maailmojasyleilevän kysymyksen, joka huimaa pientä päätä. Minua huimaa jo se kun mietin, että oikeastaan me killumme planeetassamme pää alaspäin ja planeetan joka puolella on rajattomuus ja ehkä myös ajattomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli väitättekö, ettei aikamme johtavan avaruustutkijan, Terry Pratchettin, teoria Jättiläiskiekosta, joka nojaa neljän elefantin selässä, joita kuljettaa Mahtava Kilpikonna, pidäkään paikkaansa?!

   Hyvä että ehdin jo juoda aamukaffet; muuten menis Blondin pasmat ihan sekaisin!

   Poista
  2. Kas tätäkään emme tiedä, joten emme väitä yhtään mitään. Minä toivon vaan, ettei se, missä ollaan, kamalasti keinuttaisi ja kieputtaisi meitä ihmispoloja. Nytkin jo maailma huimaa ainakin minun päätäni.

   Poista
  3. No kyä huimaa täälläkin, koko kaikki!

   Säälin Tapsukkaa: oli tosi kaunis ja tunteelliseksi tulkittava miete, sinä vastasit samoin linjoin - ja eikös Char ala tivata faktoja ja vaatia kilpikonnia kehiin!!! :D

   Ole siinä sitten tunteellinen, ja vielä valitetaan suomalaisten miesten halukkuudesta olla romantillisia, noin siis neutraalisti. - Syksyinen tähtitaivas on meinaan upea!

   Tosin lapsi-keskustelussa (re ed alustuksesi loppukeskustelu) hienovaraisesti komppasin Tapsaa, re toimintatavat; ei sillä että sinäkään (tai Leonoora) olisitte muuta väittäneet. Rakas siskonlikka vain jo alle 1 v osoitti, että hunajalla saa tahtonsa läpi paremmin kuin etikalla, eikä vain kärpästen suhteen.

   Tällä siis viittaan vastaukseeni; muistaakseni 3-osainen - olen kuulkaas hyvin paljon kun Lorelei Lee: hänelle yksi Gentlemanni-Ystävä sanoi, että hänen pitäisi kirjoittaa kirja kaikista mietteistään.

   No Lorelei siihen, että höpsö herra; hänhän ajattelee päivittäin niin paljon, että ei siihen mikään yksi opus riitä; teossarja tarvittaisiin. (Anita Loos: Herrat pitävät vaaleaveriköistä, summittainen lainaus, kun kirjalaatikoiden purkaminen on vielä kesken.)

   Itte googlasin Pratchettiä: mainitsee Tove Janssonin yhdeksi innoittajakseen. Sopii näin teemavuoteen!

   En oikein osaa päättää olenko enemmän Nanny Auvomieli vai Muori Säävirkku - sanonpa vain, että luoja teitä kaikkia näiden yhdistelmältä varjelkoon! :D

   Vaikka myähästä se ny on.

   Kivaa iltaa kaikille, jatketaan taas! :)


   Poista
  4. Hyvää yötä Char! Ja kaikki muut. Ennätin lukemaan vielä vähän kommenttejanne (eli kuuntelemaan puheitanne).
   Minulla ei enää aivot liiku, viime yö meni ei Onnen vaan Onnin takia pieleen. SE kun pyrkii vaan viereen ja on rauhaton yöllinen vaeltaja. Ei ole vielä tottunut majapaikkaansa. Sen omaiset on Ameriikassa, Ja se on meillä nyt ottopoikana vielä toista viikkoa. Pääasia, että on Onni talossa! Hyv' yötä. Onnia ei näy. Johonkin se on jo kuukahtanut...

   Poista
  5. Huomenta, Liisu! :)

   Onni on sitten ns. Itseohjautuva Vieras; kätkee itse itsensä, ainakin yöksi. - Entäs mitä Sen Oma Perhe Jenkkilässä tekee; etteivät vaan Pakoile Veroja Kaliforniassa?! :D :)

   Toivon muuten että Onni on käsittääkseni kissa, ei esim. tarantula....

   Sain ihan muuta mietittävää sinulta, mutta en nyt sotke sitä tähän.

   Poista
  6. Niinhän sitä joku on sanonut, että onni on hiljainen vieras, sen huomaa vasta kun se tekee lähtöä.

   Poista
  7. Ja jos me Aikuiset leikitään nuorisoo: ihan ääeripäähän, mutta asiasta viidenteen:

   Jenni Vartiainen

   https://www.youtube.com/watch?v=5lJJeG6rtzs

   - Ja nyt jänniittää lähettää tämä viesti! Kai nyt Tapsa tiedät että olen Syvällinen Kermahotterö!

   Poista
  8. Siis: Suru on kunniavieras. - Saa nauraa, mutta on se hyvä video.

   Mulla oli muuten oli muuten musta silkkisatiinitoppi, noilla nauhoilla, kun olin Nuorisohenkilö. Paitsi että nauhoja oli 5, edessä.

   Suunnittelin itse, sisko toteutti.

   Oli vielä parempi, usko Riku pois!

   - No etkös sää nyt tätä Dillinger halunnut kuullakin- pakko oli kertoa; on se meinaan niin hyvä toppi. Oisit ehkä tykännyt. :)

   Poista
  9. Minä en varsinaisesti ole toppien asiantuntija. Varmaankin hieno.

   Poista
  10. Char,
   ne on katsomassa tytärtään, joka opiskelee siellä. Tänään tuli puhelu Viberillä, ovat vuokranneet avoauton, jolla ajelevat hiukset hulmuten 30 asteen lämpötilassa. Ei käynyt kateeksi kun täälläkin aurinko paistoi ja oli kiva käydä lenkillä, kuuma tuli. Onni ei ole muuten pysyvä onni talossa, se on koira.

   Poista
  11. Liisu, itse olen koira-ihmisiä, kiva että on Onni-hauva! :)

   Itte haluaisin just tommoisen automatkan jenkeissä: pysähtyä pikkupaikoissa... ajaa sinne sun tänne...

   Riku, tykkäisit topista, jos tykkäisit minusta. - Taas on yö: vielä enemmän pitäisit siitä kun se toppi päätyy sängyn viereen. - Voiko hömelömpää heittoa heittää?

   Nyt lopetan, vastaan asiallisesti, jos aihetta on.

   Poista
 12. Kun tässä nyt on naisia kommentoijina, niin tiedotus meille hameniekoille. Kalliit ryppyvoiteet on nyt todettu testeissä huonommiksi kun halvemmat.

  Paras ihovoide on Lidlin halpistuote, Cienin päivävoide, ettäs tiedätte. Oikeastaan tämä ostosvinkki koskee molempia sukupuolia, toki. Kyllähän miehenkin iho kaipaa kosteutta.

  Vanhan tutun Nivean on myös todettu päihittäneen kalliit jopa satasia maksavat merkkivoiteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Mies hoitaa ihonsa kosteustasapainon sisältä päin, ja kyllähän sitä toisaalta aina sen verran kossua ja kaljaa roiskahtelee päällekin, että ihossa on terve kukoistus.

   Poista
  3. Tässä on totuuden siemen: iho kaipaa kosteutta, ei rasvaa.

   Tärkeintä onkin juominen, veden juonti. Alkoholi taas kuivattaa ja rypistää ihoa, ja punakoittaa sitä rantojen miehillä.

   Minunkin sisareni lipittelee helteellä ikuista kuivaa valkoviiniään, "koska helteellä pitää juoda runsaasti". Kahvikaan ei maistu, koska kuumalla ei voi juoda kuumaa.

   Poista
  4. Tapsa ja Iines, ja kaikki muut,

   juurikin näin.

   Mies ei nesteytä - ja Pappa mieluummin paloi mökkilomalla kuin antoi jonkun laittaa Suojakerrointa.

   Ihon Oma Teho - ja muutenkin: oma isä. Ei siinä kukaan vääntänyt, en edes minä!

   Ei mennyt alkomahoolia, ei mennyt mitään; kesäparta kasvoi - oiskos ton homman nimi loma?

   Poista
  5. Nuoret miehet kyllä nesteyttävät ihoaan voiteilla. Kosteusvoiteen päälle tulee yhä useammalla meikkivoide, silmissä on meikkiä, ripset värjätyt ja onhan niitä punahuulipoikiakin nähty, jopa täällä pikkukaupungissa on meikattuja nuoria miehiä. Tatuoitua ihoakin on kai hyvä voidella, ja sekin lisää nuorilla kaikenlaisen kosmetiikan käyttöä.

   Poista
  6. Liisu, vielä, tuo ryppyvoide-termi tuli uutisesta jonka luin. Itse en ajattele niin, että kasvorypyt ovat rumia. Päinvastoin, ne ovat viehättäviä kun ne ovat jonkun toisen kasvoilla.

   Vitsi, vitsi, vaikka puolet totta. Syy, miksi käytän säännöllisesti kasvovoiteita ja muitakin ihovoiteita, on yksinkertaisesti se, että ihoni on herkkä ja kuiva. Se yksinkertaisesti kiristää pesun ja saunan jälkeen, ja vaatii kosteutta. Koko keho. Hajuvoiteita en käytä, voimakkaat tuoksut eivät ole miellyttäviä. Hento tuoksu on hyvä, tai tuoksuton.

   Onko öljyssä muuten vettä? Olen tullut siihen käsitykseen, että iho ei kaipaa niinkään rasvoja, vaan siis kosteutta.

   Poista
  7. Sorry, poistin tuolta ylempää kommentin. Olisin kirjoittanut sen tilalle uuden, mutta se on teknisesti mahdotonta. Olisi kiva kun voisi korjailla kommenttejaan, mutta Google ei salli sitä.

   Poista
  8. Liisu, aina voi toki kopioida kommentin ja sitten poistaa sen keskustelusta ja kirjoittaa siihen alapuolelle kopioidusta korjatun version.

   Vaan kannattaako jo luettuja paljon korjailla tai poistaa? Ehkä kommentteihin ei tarvitse suhtautua aina liian vakavissaan.

   Poista
 13. Ilouutinen Ukrainasta: tykistöt vedetään pois molemmin puolin! Tämä on niin hyvä uutinen, ettei sitä lehdissä ole paljon kommentoitu. Ihan kuin siihen ei uskottaisi. Vaan eihän voi ampua, ellei ole tykkejä ja pyssyjä. Kukka tykinsuuhun. Love and peace.

  Toinen hyvä uutinen on vihreitten ero hallituksesta. Minun silmissäni he taas nostivat osakkeitaan. Ei ydinvoimalle, ja ei venäläiselle ydinfuusiolle, ei kerta kaikkiaan. Harvoin olen ehdoton, mutta tässä olen. Ja Ville Niinistö puhui totta suomettumisesta.

  Kolmaskin hyvä uutinen. Espooseen ei niin vain saakaan rakentaa metsäalueille. Siellä on runsaasti havaintoja liito-oravista. Tämä uutinen ilahduttaa erityisesti. Rakentakaa muualle! Eläimiltä ei saa viedä kaikkia reviirejä edes pääkaupunkiseudulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en usko. Ennenkin on vedetty sitä ja tätä pois. Ja ne eivät ole liikahtaneet. Se on taktiikkaa se.

   Poista
  2. Harvoin on nähty sellaista yksituumaista rintamaa kuin vanhojen poliitikkojen tuomitessa Niinistön Villen puheet. En olisi uskonut, että aihe on yhä noin arka.

   Suomettumispuheissa on perää vain siinä mielessä, että meillä reaalitalous voittaa idealismin. Venäjän pelkoa toiminnassa ei oikein voi havaita, vaikka juuri sitähän suomettuminen tarkoitti - enemmänhän sitä pelkoa on vihreissäkin.

   Poista
  3. Vihreät:
   Pyromani säntäsi ulos täydessä roihussa olevasta rakennuksesta: "Tällaiseen en periaatteesta osallistu hetkeäkään!"

   Poista
  4. Tämä on tietenkin totta.

   Vaan ovatko vihreät olleet hallitusvastuussa ennen ydinvoimasta päätettäessä? Hautala nyt ainakin on ollut ministerinä ja Haavisto,ja oli niitä kai muitakin, Soininvaara? En muista enkä jaksa tarkistaa.

   Poista
  5. Tapsan reaalitalouden rinnastamista idealismiin en ihan ymmärrä. On niin poliitikkokielellä kaartaen sanottu.

   Raha voittaa luontoarvot ja luomakunnan - tästähän on siis kyse.

   Poista
  6. Jäi sanomatta: suomettumispuhe on totisesti totta. Suomalaispoliitikot koettavat tehdä Suomesta omituisen Venäjän peesissä hiippailevan perskärpäsen. Ihan saman malliin kuin Kekkosen aikaan.

   Poista
  7. Reaalitalouden ja idealismin rinnastamisella tarkoitin sitä, että Venäjä tietenkin tuomitaan ja asetetaan pakotteita, mutta toisaalta sitten tehdään bisnestä kun silmä välttää.

   Fennovoiman tapauksessa on vaikea nähdä tuota perskärpänen efektiä - päinvastoin: kun saksalaiset eivät rahoitakaan ja rakennakaan ydinvoimalaa, annetaan venäläisten tehdä se.

   Sehän on iso investointi Suomeen ja Suomessa on investointilama, siksi meillä menee taloudessa niin huonosti.

   Tuomitsemme siis Venäjän politiikan jyrkästi, teemme sopimuksen Naton kanssa, ja otamme iivanalta rahat. Niin sitä pitää.

   Poista
 14. Älkää peljätkö, ei meidän Koti-Pallomme kiepu äärettömässä ja/tai rajattomassa avaruudessa ypöyksin.

  Yhtä varmasti kuin Jumala Gravitaatio pitää meidät maan pinnalla, yhtä varmasti Äiti-Aurinko pitää meidät lujassa otteessaan, ja vielä lujemmin koko aurinkokuntaamme pitää otteessaan Isoäiti-Linnunrata.

  Ainakin siihen asti, kunnes Isotäti-Andromeda törmää meihin, mutta vaikka vauhti on hurja, menee siihen vielä jokunen tovi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kun sanoit näin. Tämä kiinnittää ihmisen tukevammin jaloilleen. Oikein hyvä, että ihminen on jonkin voiman pitelyssä eikä ala leijua avaruudessa vaakatasossa niin kuin Chagallin maalauksissa. Voima olkoon kanssamme!

   Poista
  2. Minä jostain luin Juhan af Grannin rakastelleen vieraan planeetan olioiden kanssa. Siinä sitä vasta on huimaa tähtitiedettä.

   Poista
  3. Tämä oli sitä aikaa, kun lääkäri Rauni-Leena Luukanenkin taisi vierailla avaruusaluksella. Mahtoivatko molemmat juoda absinttia tai siemailla vähän LSD:tä?

   Poista
  4. Jaahans, Tapsa, vaan missä on meitin aamutuoppi?

   - Haahuile sitten kavereittein kaa omalla ajallas. :)

   Poista
 15. Eilisen Elegian jälkeen Vesalan Paulan tulot tulevat nousemaan uusiin sfääreihin. Huh mikä veto!!!!!!!!!!!

  Jos pitäisi miettiä, että kumpi herättää positiivisia fiiliksiä, Elastinen vai Keekki, niin eipä tarvitsisi kahta kertaa miettiä.

  Ja Samuli...Jessus, että siinä osaakin olla miehekäs ja herkkis Mies. Aprikoin, että esittääköhän hän Nocturnen - ei sentään; se olisi kenties tuntunut yritykseltä vallata Mestarin valtaistuin. (Yritys olisi saattanut onnistua.)

  Koivuniemen ja Loirin yhteisesitys Lapin kesästä - mitäpä muuta voi sanoa kuin että tuntee suurta kiitollisuutta siitä, että senkin sai nähdä. Kumarrus maahan saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin äsken ruutu.fi:stä Vesalan, Elastisen ja Jenni Vartiaisen laulut. Koivuniemen katson vielä myöhemmin, sillä nyt hermostuin mainoksiin, joita ei pysty kelaamaan ohi.

   Eniten taisin kuitenkin pitää Elastisen tulkinnasta. Laulunahan Elegia on itsessään jo huikea eikä yksin sanoituksensa vuoksi. Vesalan tulkinta oli yksinkertainen ja voimakas, vaikka hänen äänessään on minun korvissani hieman toivomisen varaa.

   Poista
  2. Niistä jotka näin oli Vartiaisen Kalle Tappinen aivan huikea. Todennäköisesti myös Koivuniemen Lapin kesä... kuulin sen vain puolella korvalla, kun oli muuta puuhaa. Vesalan Elegia meni kokonaan ohi, pitää kai vielä kuunnella.

   Poista
 16. Onko Mestari palannut, onko nyt maailmanlopun hetki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhapuro Mestari? - Enpä olisi uskonut.

   Poista
  2. Mestarillako viitataan Loiriin. - Noh, minulla ei ole mielipidettä asiasta, mutta onhan mies monilahjakas.

   Jotenkin en kuitenkaan pidä ideasta, että selvästi väsynyt vanha ihminen raahataan vielä kerran markkinoille ja otetaan irti, se, minkä vielä voi saada, ennen kuin yleisö kyllästyy. Siinä on jotakin makaaberia. Kuka muistaa Olavi Virtaa?

   Poista
  3. Loiri on monessa ollut minullekin tärkeä, mutta tosiaan: mies on enää parodiaa itsestään.

   Poista
  4. No, minun tuli Loiria sääli. Se ei ole kai paras tapa nauttia esityksestä. Loiri on siinä kunnossa, että ei ole hänestä enää nauravaksi kulkuriksi. Se on varmaan haikea todeta. Jotenkin ohjelma voi olla siis myös hieman julma.

   Poista
 17. Riku, luulisi sinun keski-ikäisenä miehenä ymmärtävän sen huikean inhimillisen lämmön ja viisauden mikä Loirissa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikuko keski-ikäinen... hyvä ettet sentään sanonut, että iäkäs mies. No, minuun Loiri tehoaa yhä, oli missä fyysisessä kunnossa vaan. Laulamalla Leinoa, kotijärveni tietäjää, hän niittasi itsensä lopullisesti suomalaiseen tajuntaan.

   En ehkä ihan kutsuisi häntä viisaaksi, siinä perinteisessä mielessä, mutta syvällinen hän on. Taiteilija jumalan armosta, kansansa tuntojen tulkki.

   Poista
  2. Kaikella rakkaudella - onhan herra Riemu jo 40 täyttänyt. Ihminen - mies - elää keskimäärin alle 80--vuotiaaksi, joten onhan nelikymppinen jo keski-ikänen.

   Otetaan vaan reilusti se adjektiivi vanha sieltä asteikolta käyttöön eikä venytetä sitä keski-ikäistä koskemaan enää kuusikymppisiä. Tällöin ymmärretään paremmin, mitä se keski-ikä on.

   Poista
  3. "Meil ukkoina jo syntyy sylilapset Ja nuori mies on hautaan valmis jo ."

   Lapin kesä

   Poista
 18. Ovat jääneet havaitsematta. Nuorempana se oli kova lyömään.

  VastaaPoista
 19. Yhdyn tuohon Loirin viisauteen ja lämpöön, ja sitä vastaan en kritisoinutkaan äsken, vaan markkinoita.

  Toisaalta - asia on kaksipiippuinen - Loiria ei ehkä hyväksikäytetä, jos hän ei tahdo. Ehkä itse vaan tulisi oppia siihen ajatukseen, että julkisuudessa ja taiteen kentillä ei tarvitse olla nuori, hoikka eikä edes terve. Voi esiintyä sairaanakin ja tuolilla istuen.

  Itseäni kiinnostaa Loirissa hänen hänen moniulotteisuutensa: hänhän on enemmän kuin kiinnostunut henkimaailman asioista. Sieltäkö se syvyys tulee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos muistatte, niin Loiria pidettiin nuorempana Aino Kassisen manttelinperijänä. Moni taiteilija liikuskelee henkimaailman kammareissa, Eino Leinokin oli teosofi.

   Poista
  2. Muistetaan. Minulla on yksi Aino Kassisesta kertova kirja, joka on tullut huutokaupan miljoonalaatikosta. Siinä muistaakseni Kassinen mainitsee Vesa-Matti Loirin, nuoren lupaavan taiteilijan joka on käynyt hänen luonaan ja jolla on jonkinasteinen henkinen selvänäkemisen kyky.

   Poista
  3. Tuttua asiaa. Aino Kassisen muistan lapsuuteni ilmettynä noita-akkana.

   Poista
 20. Missä on Simo Salminen, Speden tuotantojen yhdistävä voima ja liima? Unohtunut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha, sairas, unohdettu mies. Asuisiko vanhainkodissa? Hänestä osui jokin juttu silmiini joskus vuosi pari sitten.

   Poista
 21. Muuten lienee aivan selvä, että Fennovoima on käännös sanasta Suomettumisvoima. Viidenkymmenen vuoden päästä meillä on luultavasti melkein kymmenen rakenteilla olevaa ydinvoimalaa, joiden rakentamisen aloittaneet ovat jo kuolleet. Se on sitä kuuluisaa suomalaista päätöstentekoa.

  VastaaPoista
 22. Minä olen käsittänyt niin, että muu Eurooppa on riisumassa ydinvoimaloitaan, eikä niitä rakenneta enää uusia. Miksi Suomi on niin takapajuinen tässä?

  On ollut suuri pettymys havaita se suomettuminen, joka nykypoliitikkojakin vaivaa. Sekin ajatus tuntuu pahalta, että taloudelliset näkökohdat ohittavat poliitikoilla kaiken muun, tärkeämmän, kuten terveyden ja luonnon hyvinvoinnin. Ydinvoimaa näkee perusteltavan jopa työllisyysnäkökohdilla. Viis siitä, että otetaan voimalaopit Venäjältä, jossa on ollut saastuttavimmat ja vanhainaikaisimmat laitokset. Pääasia, että duunari saa töitä raksalla. (Anteeksi vaan rakennusmiehet, en mollaa teitä, vaan systeemiä - teille pitää tarjota parempia rakennuskohteita.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi välttyä ajatukselta, että nyt ostetaan Rutinoff, Putinin seisoja.


   Kun voimalaa on sitten vuosi- ja miljardikaupalla rakennettu, todetaan ettei tästä millään ydinvoimalaa tule, mutta tehtäisiinkö sellainen vanhanaikainen kyläkioski. Jotain toimintaa sille kannattaa keksiä, kun kuitenkin saattavat rakentaa aina harjakorkeuteen asti, niinkuin Olkiluoto kolmosen.

   Poista
  2. Olkiluoto kolmonen on toki ranskalaista laatutyötä, oikea tipparellu.

   Poista
  3. Jossain kartalla oli joskus ydinvoimaloitten ympärille piirretty sellaisia varoaluita, tai vaara-alueita. Meidän mökkikuntamme on siinä Olkiluodon ympyrän sisällä. - Vaan hyvä, että on edes ranskalaista tekoa. (Vai oliko tuossa "ranskalaisessa" satiiria, teikäläisen tuntien ei voi konsanaan olla varma?)

   Poista
  4. En tiedä oliko satiiria, mutta lähde äkkiä vähän kauemmas, jos sen valmiiksi saavat. Tämä oli toki hyvin teoreettista, näyttää siltä etteivät.

   Poista
  5. Olkiluoto 1 ja 2 ovat tietenkin vanhaa kunnon Breznevin lattarautaa sieltä luottamuksen ajoilta.

   Poista
  6. Siihen aikaan oli toki muitakin ydinvoimaloiden valmistajia, Asea taisi olla yksi. Mutta heidän tuotteensa eivät olleet kokonaisedullisia. Kalliita olivat, kauhean kalliita. Ja huonoja, oikein huonon huonoja. Eikä meillä varsinaisesti ollut lupaa tilata muualta.

   Poista
  7. No, pakko myöntää, että olihan se vähän pakkorakokin. Bilateraaliseen kauppaan oli jo sisällytetty niin paljon Ladoja, että kyllääntymispiste oli saavuttu. Obama väitti, ettei Venäjällä valmisteta mitään. Minun isäni sanoi aikanaan, että ainoa hyvä mikä on Venäjältä kotoisin, on limppu. Sitä osasivat kuulemma tehdä.

   Poista
  8. Loviisassahan venäläiset voimalat toimivat aika hyvin.

   En kiellä, ettenkö itsekin hieman arvellen seuraa näitä ydinvoimafarsseja, mutta toisaalta ydinsaaste ei pysähdy maiden rajoille ja kai on parempi rakentaa oma kuin ostaa energiaa ikivanhasta rämästä heti rajan takaa?

   Suomi tuo edelleen suuren osan sähköstään ulkomailta. Kannattavampaa olisi viedä sitä.

   Monessa länsimaassa ydinvoimaa käytetään enemmän kuin meillä. Ruotsissakin. Siellä piti luopua siitä, mutta hautasivat hiljaa koko idean. Ja siellä missä siitä luovutaan hieman, vaje katetaan todella saastuttavalla kivihiilellä.

   Ydinvoima on vaikea aihe. Suuri osa vastustaa sitä tunnesyillä.

   Mutta jospa poistettaisiin ensin ydinpommit?

   Poista
  9. Suomi kuuluu kuitenkin EU:hun, ja EU on juuri tehnyt linjauksen, jonka mukaan EU-maiden tulee kieltäytyä kaikesta ydinvoimaa koskevasta yhteistyöstä Venäjän kanssa.

   Mitä tekee suomettumaton Suomi? Lisää yhteistyötä ja jopa venäläistä omistusta omilla maillaan Venäjän kanssa. Tuosta EU-linjauksesta ei meillä edes keskustella, vaan hurskastellaan, että ollaan EU:n kanssa yhteisessä pakoterintamassa. Tämähän on valhe = putinismia.

   Poista
  10. EUssa on se vika, että isot maat vievät läpi päätöksiä, jotka haittaavat niiden omia bisneksiä mahdollisimman vähän.

   Tyyppiesimerkki on rikkidirektiivi, jonka meidän pöhköpäät junttasivat voimaan Itämerelle, mutta jonka isot EU-maat eivät estivät tulemasta voimaan Välimerellä.


   Poista
  11. Minulla ei ydinvoimaan ole selkeää kantaa. Vihreä valhe, jonka mukaan tuulimyllyt ja aurinkopanelit olisivat pelastus, pidän sinä mitä se on: huuhaana.

   Elintason romahdus ompi ihimiskunnan eessä.

   Poista
  12. Minä olen tuulimyllyjäkin vastaan. Kuten tiedätte.

   Jäljelle jää sitten aurinkopaneelit tai muutto Kalifornian tai Floridan lämpöön.

   Poista
 23. Olavi Virta kuoli 57-vuotiaana, Loiri on jo sentään 69.

  Kunnianosoituksena hänelle pidän enemmänkin tätä juttua. Mielenkiintoista nähdä, miten hän selviää toisten laulujen kanssa. Kalliit on laulujen lunnaat.

  Onko tässä maassa toista taiteilijaa, joka on yhtä uskottava niin farssissa kuin vakavassakin? Ei tule mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule mieleen toista semmoista, joka olisi näyttänyt, miten nauru ja itku ovatkin samasta puunjuuresta veistetyt. Sen osaamisessa Loiri on nero, syntyjään.

   Poista
  2. Näin yömyöhään: mitä odotitte Loirilta?

   Ennenkuin joku fiksumpi ehtii: Juicen Paperitähdet ovat täälläkin.

   https://www.youtube.com/watch?v=2nirch7Imgc


   Saa toki Loiria lyödä kuin vierasta sikaa. Tai pitää ohjelmaa Paljastuksena Jostain. Milläs sen estäisi?

   Miksi meidän on pakko raamittaa ihmisiä, ja arvostella kurjasti?! Ja kattellaan nyt, miten se pärjää jatkossa.

   Natihaleja!:)

   p.s. poistin osion, jossa arvostelin Kuunkuisketta. On varmasti kiva ihminen, mutta en tajua miksi arvostella ihmistä kuvitellun iän, ja siihen sitten liitetyn oletuksen perusteella.

   - Olin turhan kärkevä, viesti pois - nyt on iltapala, ja hyvää pizzaa! :)

   Poista
  3. Kuka on lyönyt Loiria kuin vierasta sikaa, Char? Ei kukaan ainakaan tässä. Päinvastoin, mies saa suitsutusta ja tunnustusa kaikilta.

   Mielestäni tässä ovat sapiskaa saaneet tahot, jotka pyörivät Loirin ympärillä ja ovat tekemässä hänestä monumenttia jo eläessään. Oikeastaan sopisi vallan hyvin, että tämän ohjelman ulostulon jälkeen Loiri kuolla kupsahtaisi. levyt myisivät varmaan vielä paremmin kuoleman nosteessa.

   Loiri itsessään merkitsee käsittääkseni jokaiselle aikuisikään ehtineelle suomalaiselle jotakin, ja harva hänen yleislahjakkuuttaan ja hienoa luonnettaan kiistääkään

   Poista
  4. PS Minä en odottanut Loirilta mitään, sillä en katso kyseistä ohjelmaa. Osan lauluista kuuntelin Kuunkuiskeen repliikin jälkeen ruutu.fi:stä. Muuten Loiri on minusta upea laulaja. Viimeksi ihastuin hänen Hyvää puuta -lauluunsa. Se on aivan huippu sanoitukseltaankin.

   PS2 En minä huomannut Kuunkuiskeen arvostelleen ketään kuvitellun iän ja siihen liitetyn oletuksen vuoksi. Käsitin niin, että Kuunkuiske on katsonut Loirin olemusta ja tapaa olla muiden kanssa ja on tehn yt päätelmänsä sen perusteella. En usko, että kukaan muukaan ajattelee niin kapeasti, että vanha on aina viisas.

   Poista
  5. Sanoin Rikua keski-ikäiseksi; muistaakseni hän on sanonut syntyneensä 60-luvun alussa, joten hän on keski-ikäinen! Mikä vika on sanassa keski-ikäinen? Minäkin olen aika pian siinä iässä eikä tunnu missään!

   Poista
 24. Äskeisistä joku saattoi saada käsityksen, että mielipiteeni Loirista olisi kamalan negatiivinen. Ei ole. Hänhän on aina ollut. Aivan pikkupoikana ollessani hän vieraili Speden kanssa jossain viihdeohjelmassa, hän oli pitkän aikaa suuri sankarini. Jatkoajassakin ehdin häntä jossain sketsissä nähdä. Uskomattoman monipuolinen mies, taiteiden lisäksi akrobaatti, urheilija, vaikka mitä. Ja tosiaan, Eino Leinon löysin hänen kauttaan.Leino ykkönen on vieläkin minulle tärkeä levy. Vaikka siinä on sellaisia älyttömyyksiä, kuin Nocturnessa se hinkkaamisen ääni taustalla, jota joku arvostelija aikanaan nimitti pierun ääneksi. (prööt, prööt, prööööt, prööööt)

  Väkisin tuollaisen uran tehneen, myös naistenlehtien kautta eläneen, miehen ura sekoittuu mielissämme elämäänsä. Mutta kun me puhumme hänestä, me puhumme tekemiensä töiden lisäksi hänen julkisuuskuvastaan.

  Kaikkinainen tuotantonsa on uskomattoman laaja. Paljon hyvää ja paljon huonoa. Tyylitaju ei ole ollut taiteiljan vahva puoli. Hän helposti pilaa ylitulkinnalla esityksen kuin esityksen. Samoin humoristina hän on meluisa kohkaaja runsaine kaatumisineen, hiljainen huumori sujuu huonommin. Ei ehkä edes sovi hänelle.

  Se, mikä minua riepoo, on tuo mestariksi nostaminen. Sehän tehtiin sen jälkeen, kun oli sairauden, ylipainon ja väsymyksen vuoksi huonossa kunnossa, ja antoi haastetteluja, joista paistoi luopuminen. Nyt äijä on taas paljon paremmassa kunnossa ja vireessä. En minä ole huomannut, että heikko kuntonsa olisi laulamiseensa vaikuttanut koskaan. Tietysti siitä ovat hyppelyt jääneet pois, Viimeksi näin ja kuulin laulamassa pari kolme vuotta sitten, kun oli melkoisen lihavassa kunnossa. Hyvää puuta sujui hienosti.

  Vielä muutama päivä sitten googlen haut nimellään antoivat ehdotuksen "kuollut" paljon korkeammalla kuin äsken kun yritin. Sellainen haku oli jossain vaiheessa aivan kärjessä. Häntä on tuon mainitun ohjelman näköjään haettu internetistä paljon.

  Vain elämää-nimisen erittäin vastenmielisen tunnepornon korkein aste on kuolema. Silloin saamme tosiasiallisesti itsesäälissä, itkeä mestariksi nostetun artistin, oli se kuka tahansa, pois menoa.

  Elävistä ihmisistä ei pidä tehdä patsaita. Loiri tekee vielä paljon hyvää ja paljon huonoa taidetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Mielestäni tarkka ja kokonaisvaltainen analyysi Loirin taiteesta. Allekirjoitan erikoisesti kolmannen ja toiseksi viimeisen kappaleen.

   Vieläkään en saa Vain elämää -ohjelmaa katsotuksi, sillä vierastan sen rakenteen ja ihmisten ilmeiden teennäisyyttä, tunnen paikoin jopa myötähäpeää. Yhdessä kohtaa sitä ohjelmapätkää, jonka ruutu.fistä kelasin esiin, Loiri mielestäni näytteli. Hän pyyhkäisi kuivista silmistään kyyneleen näyttävällä eleellä. - Silti - laulutulkinnat olivat hyviä, ja ehkä parhaimmillaan, jos ei katsonut kuvaa.

   Poista
  2. Jäin jossakin vaiheessa aikoinaan katselemaan tätä ohjelmaa siksi, että oli kiinnostavaa nähdä miten toiset tulkitsevat muiden kappaleita. Nyyhkiminen sen sijaa ärsyttää minuakin.

   PS. Minuun Loiri teke vaikutuksen jo Pojissa.

   Poista
  3. Rintalan poikia minäkin muistelen aina ensimmäiseksi Loirin näyttelijäntyön kohdalla. Muutenkin koko elokuva kestää monta katsomista myös herkullisten näyttelijöiden vuoksi. Kauko Helovirta ja Liisa Nevalainen ovat ohittamattomia rooleissaan.

   Kipaleet kuuntelen mielelläni, mutta se etukäteen tiedossa oleva tunnevyörytys häiritsee esitykseen uppoamista. Tunnevyörytys taitaa kummuta raskaasta viikosta ja alituisesta yhdessäolosta suljetuissa oloissa.

   Poista
  4. "Mihis mää sitten meen?"
   Jaken junan perässä roikkuminen on yksi järkyttävimpiä muistamiani elokuvakohtauksia.

   Ja rienaamisesta hauskimpia on "tiiatteriesitys" (Tapio Hämäläinen), kun mannerheimi jakaa kunniamerkin hitlerille, vai oliko se päin vastoin. Hevosen paskaa tikapuilta.

   Poista
  5. Ihanaa rienausta - vallanpitäjiä saa ja pitääkin rienata.

   Jake ja juna on lähtemättömästi syöpynyt mieleen. Onkohan lapsen hylkäämiskokemusta koskaan kuvattu osuvammin ja lyhyemmin?

   Poista
  6. Kirjassahan loppu tapahtuu eri tavalla. Olemme tästä muuten joskus puhuneetkin.

   Poista
  7. Niin, siis kirjassahan Jake nousi kiskoilta ja meni johonkin latoon, jossa ampui itseään päähän. Itsemurha. Jostain syystä Mikko Niskanen jätti tämän kohtauksen pois elokuvastaan. Kieltämättä elokuvan loppu on nytkin vaikuttava, ehkä jopa vaikuttavampi, kun Jaken elämän jatko jää avoimeksi. Herättää enemmän kysymyksiä ja tunteita. Itsemurhassa juttu sulkeutuisi ja olisi suljetummin yhden pienen ihmisen tarina.

   Poista
  8. Kyllä, näin on, Niskanen oli ratkaisussaan oikeassa. Nyt voimme miettiä millainen mies ja mahdollisesti isä Jakesta tuli - hänen lapsiaan olisivat 60-luvulla syntyneet, joiden voisi olla vaikea ymmärtää isänsä sielussa kytevää ja koteloituvaa tuskaa.

   Poista
  9. Luulen, että Jake olisi lapsiaan hellästi rakastava mies, sillä hän oli selvästi tunneherkkä poika. Vaan tuska hänellä olisi painavana taakkana aina sisällään. Voi olla, että hänestä tulisi alkoholisti.

   Poista
  10. Hmmm... vihjaatko, että joku ketterä kynäniekka tarttuisi tilaisuuteen, carpe diem sentään, ja kyhäilisi tästä mainionsukkelan raittiuskilpakirjoituksen?

   Poista