29.5.2015

Kepulaisuus näytti karvansa


Kepulaisuus näytti taas kettumaisuutensa. Ensinnäkin se mitä sanotaan, on eri asia kuin se mikä toimeenpannaan.  Toiseksi säästöjen kohdentuminen mahdollisimman kauas itsestä ja omista arvoista. Perinteistä kepulaista vääräselkäisyyttä.

Minulla ei ole mitään sitä periaatteellista ajatusta vastaan, että velkatilanteessa leikataan ja säästetään. Jopa kannatan ajatusta ja olen valmis osallistumaan talkoisiin.

Mutta että tavallista äänestäjää viilataan linssiin - siitä en pidä! Mikään, mitä vaalien alla luvattiin, ei pidä paikkaansa. Varsinaiset säästöt kohdistuvat sinne, minne ei pitänyt, opetukseen ja kasvatukseen, mutta esimerkiksi maataloustukia raapaistaan vain nimellisesti. Kepulainen kotiinpäinvetohenki nousi haudasta yhtä aikaa Sipilän luppakoirailmeen myötä. Sivistys saa kyytiä, opetusta ja kasvatusta kuritetaan raipoin.

Kansaa taas kosiskellaan sillä, että pieni- ja keskituloisten verotukseen tulee helpotuksia. Tämä ei kuitenkaan yllättäen koskekaan eläkeläisiä, jotka maksavat jo nyt enemmän veroa vastaavasta tulosta kuin työssäkäyvät palkastaan. Mikä lienee tässä Sipilän perustelu? Myös eläkeläisten asumistukeen tulee vähennyksiä, ja esimerkiksi tuntemani keliaakikkovanhus menettää korvauksensa kalliimmasta ruuasta, jota hänen on pakko syödä - vaihtoehtoa ei ole. Keliaakikon aterointi on viljojen pakkovälttämisen vuoksi monin verroin kalliimpaa kuin normaalisyöjän. Tämä yksittäinen ja selvästi harkittu korvauspoisto on lajissaan käsittämätön.

Opetusäästöjen kohdistuminen opiskelijoihin ja erikoisesti ammattikoululaisiin on falskia, koska aiottu malli syö oppilaiden jatkokoulutusmahdollisuuden jatko-opetukseen. Onpa ammattikoulusta menty yliopistoon asti, ja tämän väylän Grahn-Laasonen uhkaa nyt tukkia. Kaksivuotisesta tutkinnosta ei voi hakeutua enää eteenpäin kuten kolmivuotisesta voi, vaan nuoren tie tyssää pussinperään. Tämäkö lie hallituksen tavoite?

Luokkakokojen suurentaminen antaa kunnaisille vapaat kädet täyttää luokat säästömielessä niin täyteen kuin seinien sisään mahtuu. Kunnanisien kanssa operoineena tiedän, että se on täysin mahdollista.

Olen itse opettanut 40 oppilaan luokkaa läpi vuoden, säästösyistä silloinkin. Kaksi eri luokkaa yhdistettiin äidinkielen tunneiksi, muut tunnit he olivat erillään - äidinkieltähän nyt kaikki muutenkin osaavat, ajatteli silloinen rehtori. Olen myös opettanut yhtaikaa kahta eri tilassa sijaitsevaa luokkaa läpi vuoden. Kun ensin paasasi toisessa tilassa tietyn asian, sen jälkeen juoksi toiseen luokkaan käytävää pitkin ja sama paasaus siellä. Sitten takaisin ensimmäiseen luokkaan ja uusi paasaus siellä. Arvannette tulokset, kun opetus tapahtuu rallimenetelmällä.

Se taas on asiallista, että ulkomaalaisilta opiskelijoilta peritään opintomaksut. Näinhän tehdään useimmissa muissakin maissa. Ei suomalainen nuori pääse maailmalle opiskelemaan ilmaiseksi. Ja harva ulkomaalaisista jää kylmän Pohjolan kalliiseen ankeuteen loppuiäkseen.

Käsittämätön on myös pätevyysvaatimusten eli korkeampien korkeakoulututkintojen ylikävely. Tulee nähtävästi aika, jolloin maistereita ei enää tarvita opetustyöhön, eikä muuhunkaan työhön. Parin kolmen vuoden välitutkinto riittää. Toisin sanoen ammattikorkeakoulututkinto tai entinen hum.kand olisi ylintä porrasta pätevyysvaatikuksissa, jotka luonnollisesti pitää kirjoittaa uudelleen. Jo edellinen opetusministeri Krista Kiuru esitteli tämän idean.  Hyvästi sivistys ja syvempi osaaminen ja asianhallinta! Kevyttutkinnolla Pisan huipulle!

Miettimistä aiheuttaa myös se, miten vähin eväin ministeriksi näyttää päsevän. Anne Berner? Jari Lindström?

Oi Suomen koulut. Kunpa onnistuisitte hupenevista varoistanne huolimatta iskostamaan oppilaisiin tiedon- ja opiskelunhalun ja sen kaivatun laajan yleissivistyksen! Kunpa kouluista tapettaisiin se Hyvä tyyppi pärjää aina -ajattelu! Kapustalla päähän jokaista hyvää tyyppiä ja kepuhenkistä multavarvasta. Oppiminen ja tieto kunniaan.

JK Kummastuneena totean lopuksi, että olen ollut tietämätön siitä, että hallitus voi määrätä yliopistojen ja koulujen sisäisiä asioita. Kolmannen lukukauden määrääminen käytäntöön tuntuu oudolta, samaten se, että hallitus määrää liikuntaa tunnin päivässä kouluihin. Nämä eivät kuulu mielestäsi hallituksen toimeenpanovallan alle, vaan ne ovat koulujen ja opetushallituksen sisäisiä asioita.


(Maalaus Rudolf Koivu)

228 kommenttia:

  1. Upea paasaus. Olen samaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paasaaminen on mielileipälajini.

      Muuten - tuota liikuntaa tunti päivässä -ajatusta olisin lapsena inhonnut. Eivät lapset silloin liikuntaa harrastaneet. He liikkuivat vapaaehtoisesti, ihan itse, eikä kukaan kyydinnyt harrastuksiin. Partioonkin kävelin omilla jaloillani, samoin naapurikyliin.

      En vieläkään ymmärrä, miten hallitus voi määrätä koulujen opetussuunnitelmista!

      Poista
  2. Tässä uudessa hallituksessa olisi jotain hyvin hauskaa, ellei se enimmältään olisi niin kamalaa.Saa nähdä, mitä kepu pystyy tekemään, että se saa kaupan keskusliikkeet lopettamaan maataloustuottajien vihaamat "halpuutukset".

    Laitoitteko merkille, että vastakaupoissa persuille annettiin tosi iso asia. Lainmuutos, jolla taattiin puoletukien pysyvän kokonaisuudessaan emopuolueella, jos tapahtuu samanlainen puolueen hajoaminen kuin smp:lle 70-luvulla. Muutahan Soini ei tarvinnut, eikä puolueelleen tai kannattajileen vaatinut. Ministeripaikat tottakai ja puoluetuen takuut.

    Jossain näin ennen vaaleja otetun kuvan, jossa koulutyttö hymyili yhdessä tulevan pääminiserin kanssa. Auvon aihe oli Spilän kädessä ollut lappu, johon oli kirjoitettu: "Lupaan - koulutuksesta ei leikata"

    Entä se biodiesel tehda, josta niitä työpaikkoja alkaa tulla kuin turusen pyssystä hauleja. Melko kepua, melko kepua. Toisaalta yhdistettyjen kuntien virkamiehiltä poistuivat pitkät irtisanomissuojat. Koska he eivät ole kepulaisia, vaan paljolti demareita, tai mikä vielä kauheampaa, kokonaan puolueuskonnottomia.


    Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että sana takinkääntö on hallituspuolueita tarkoittamaan aivan liian vaatimaton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maataloustuottajien halpuutusraivo on minuakin lähinnä naurattanut. Hyvähän se on, että S-kaupat halpuuttavat, niin saadaan vähän ulkomaalaistaustaista Lidliä kiinni (ei sis. rasism.) ja ostajanparan ruokakassin hinta on halpeutunut kivasti. Vain tuottaja tuntuu tästä kaikesta halpautuvan (huom. murreilm. pro halvautuvan).

      Poista
    2. Hallituksella on eduskunnassa 124 paikkaa ja kohta alkaa sellainen lakien vääntö ettei ennen ole ehkä nähty. Pahoin pelkään, että me tiedämme tulevaisuudesta vain jäävuoren huipun.

      Poista
    3. PS Emme "laittaneet merkille" vaan panimme merkille. Asiallisesti ottaen en pannut tuota merkille, mutta nythän tiedän.

      Tuo valehtelu on tässä pahinta, etenkin kun Sipilä on painokkaasti puhunut luottamuksesta. Nyt hän näytti, että hänen sanoihinsa ei voi luottaa. samaten nähtävästi kaikki hallituspuolueet.

      Poista
    4. Kieltämättä kommentissani oli riittävästi erilaisia kirjoitus- ja muotovirheitä. Siinä oli tunnetta mukana.

      Poista
    5. Ymmärrän, mutta en malttanut olla panematta merkille. Hauskaa erhettä. Itselläni virheitä vilisee. Tuon juttuni korjasin ja postasin uudelleen ehkä tiun verren kertoja.

      Poista
  3. Aikoinaan, kun maassamme oli munien (siis kananmunien) ylituotanto, niin joku mainostoimisto oli markkinoitu paasaamaan että "syö muna päivässä" ... tai oliko se "aloita aamusi syömällä muna" ... En oikein muista. Mutta muistan kun Arvo Salo keksi että "Syö talonpoika päivässä". Hirvee metakka siitä syntyi, kaikki kepulaiset kansanedustajat olivat ihan kiimassa, hyvä etteivät lynkanneet Arvo-parkaa.

    Ps. Minusta ihmisten edelleenkin kannattaisi syödä kepulaisia. (Vaikka kyllä munatkin ihan hyviä ovat. Etenkin paistettuina, eli omeletteina.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis Arvo Salo ihan oikeasti mietti miten Suomen silloista(kin) talousvajetta olisi voinut helpottaa. Ihan kammottavia olivat nämä budjetista lapioitavat miljardimäärät jotka maataloudelle (kiitos Maalaisliiton/Kepun!) tuottamattomaan työhön lapioitiin. Maataloustukiin!

      Arvo Salo siis tuolla repliikillään yritti vain (kauniisti?) sanoa mitä kannattaisi tehdä.

      Poista
    2. Kepu pettää aina. M.o.t.

      Minulla on leegio kepulaisia sukulaisia. Ymmärtänette, että olen nähnyt kaiken. Olen nähnyt jopa, miten nämä olivat löytäneet kylänraitilta messinkisen piironginhelan, siis sen koristeen avaimenreiän ympäriltä. Luultavasti siellä lukon takana piirongissa olivat toisen kepulaisen munarahat piilossa sievissä nipuissa.

      No, nämä kepulaissukulaiset istuivat tuvan pöydän ympärillä päät yhdessä ahne kiilto silmissään ja suunnittelivat, miten saisivat perityksi mahdollisimman suuren löytöpalkkion ilman ilmoituskuluja. En muista, mikä oli istunnon lopputulos, sillä olin tuolloin vasta viaton tyttönen. Muistan vain, että löytöpalkkioksi sovittiin 50 markkaa. - Tämä tapaus avasi silmäni kepulaisuuteen.

      Poista
    3. Tuo "Kepu pettää aina" slogaanikaan ei ihan tyhjästä ole nyhjästy. Tämä syntyi punamultahallituksen aikoina. Kun ensin oli pääpuolueiden eli sossujen ja kepun kanssa sovittu että "sulle, mulle, sulle, mulle", ja kaikki oli okey, niin sitten viimekädessä Kepu vielä lisäsi siihen lainkäsittelyn kalkkiviivoilla että "ja mulle". - Sellaista poliittista häikäilemyyttä alettiin nimittää "iltalypsyksi". Ja sitähän se olikin. - Ihmettelin vain, vain vähän suu ammollaan, että miksi demarit hyväksyivät tämän. - Yksi selitys oli tietysti Kekk... No, selityksiä riitti. Mutta jos joku oli eri mieltä kuin Kekk... niin ei ainakaan ministerinä ollut eri mieltä. (Tavallisena kadundallaajana ja durranpolttajana tietysti sai olla mitä mieltä tahansa, vaikka Kekk... No, vaikka Suoposta.)

      Poista
  4. Minähän en talkoisiin osallistu. Tähän saakka olen kiltisti maksanut veroni viinasta ja tupakasta, mutta ehkä on aika ostaa vuoden Venäjän viisumi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä kamalias puhu, sinne Pietarin trollien sekaan ei kannata mennä edes käymään.

      Ja ajattelepas mitä kaikkea niillä veromarkoilla voi kustantaa: ilmaiset katuvalot loistavat sinullekin!

      Vaan jos kessuaskin hinta nousee kahdella eurolla, on se kyllä kauheaa tupruttelijoille. itse lopetin kessuttelun kertalaakilla: se on loppu ny, mietin ja heitin kessut roskiin. Imaisuakaan en ole huulieni välistä vetänyt. Jonkinlainen kaiho toki valtaa mieleni haistellessani hyvää tupakin käryä viereisiltä pihoilta.

      Poista
    2. Pietari oli kaunis kaupunki, siistit vessat ja viiden tähden palvelu, 5 eurolla tuoppi, vodka ja paljon naposteltavaa.

      Mulla ei ole mitään venäläisiä vastaan, vaikka en heidän politikasta perusta.

      Kaunistakin siellä oli
      https://haapavaara.wordpress.com/2015/03/11/pietari-2/

      menen toiste.

      Katuvalot? Olisi edes tiet muuta kuin pottupeltoa. Sammuttakoon katuvalot, kuten Pohjanmaalla, että uskovaisten pennut voi tehdä syntiä, että ei jumala näe.

      Poista
    3. Siis toki Pietari on upea kaupunki! Siellä on paljon katsottavaa, joista tietenkin Eremitaasi on sanoinkuvaamaton - eikä siitä selviä viikossakaan.

      Olen vain huomannut, että nyt puhutaan paljon Pietarin trollitehtaasta. Minusta joistain sanomalehtien keskustelupalstojen keskusteluviesteistä huomaa selvästi, että ne saattavat olla pietarilaista tuotantoa. Niissä toistuu usein sama syytös mon essa eri viestissä hyvin kärkevällä tavalla.

      Poista
    4. Ennen oli ihan oma tehdas täällä YLEn sisällä joka pukkasi paskaa. Pukkaa edelleenkin, mutta toiseen ilmansuuntaan vaikuttuneena.

      Ei noita keskustelua kannata lukea. Ei niistä tule kuin huono mieli.

      Poista
    5. No se nyt on hieman eri asia oman maan sisällä. Kakkamainen juttu toki, mutta se, että vieraan vallan edustaja naamioituu suomalaiseksi keskustelijaksi - se on minusta vakavampi asia. Kybersotaa.

      Poista
    6. Niin, vieraan vallan edustajalla on täällä ihan oma Teevee kanava FOX tv.

      Murdoch ei ole tunnettu siitä, että ei kertoisi poliittista uskoaan ja vakaumustaan muille, ja pitäisi sitä ainoana ja oikena.

      Sen mitä FOX ia olen katsonut, niin siellä oikeamieliset tappavat väärämielisiä.

      Joku voisi tätä pitää propagndana. mutta pois se meistä, me ollaan kepulaisia, kokkareita, porvarreita

      ja murhat ja väkivalta on sivistystä, se kasvattaa

      erektio ja nännit on syntiä

      pois ne meistä, vaikka kellogsin muroilla!

      Poista
    7. Fox-kanava? Enpä taida seurata siltä kanavalta mitään, ellen sitten satunnaista elokuvaa. Pääkavakseni on ovat vakiintuneet Ylen kanavat, huomaan. Tänäänkin Teemalta tulee hyvä elokuva, Roman Polanskin Pianisti, jonka ajattelin jälleen katsoa.

      Poista
    8. Se että Iines ei tiedä, että puu kaatuu metsässä, ei tarkoita sitä, että puut eivät kaatuisi, urakalla, pehmeällä propgandalla, jossa rättipäitä murhataan ja tähtilippu nousee korkealle.

      yhteen aikaan oli Kiinan Kansantasavallan radiokanavakin täällä, en teidä on onko vielä toiminnassa.

      Mutta on hyvä olla vahvat mielipiteet, kun niitä kannattaa syvä ja vahva kansakoulunopettajan tietämättömyys.

      Poista
    9. Nyt kaduttaa jo mun sanat.

      Tee iines kokeilu, katso 48 tuntia FOX kanavaa, ja sano, että Venäjän trollit on paha uhka, tai sanomitäsanot.

      Poista
    10. Kansakoulunopettajan tutkinto?

      Olen kirjallisuuden ja suomen kielen fil.kand.

      Poista
    11. Minulta menee nyt kaikki ohi. En ymmärrä tätäkään, että mistä sinäkin nyt suutuit.

      Poista
    12. Ei minulla ole mielipidettä trolleistakaan. Eikä oikeastaan amerikkalaisesta viihdepropagandastakaan.

      Poista
    13. Pietarin Trolleista kait se alkoi?

      Minä vastasin, että valtakanavilla on valtapropagandaa FOX kananvan mukana.

      Mikä mökä siitä tulisi, jos Russia Today perustaisi Suomen viihdetoimituksen. Kun tietää jo, minkä mökän Sputnik teki.

      En minä suuttunut ole, netissä kun kiivasti sanoo, saa sanat väärän painoarvon.

      Tuimaantunut olen, yksisilmäisyydestä. Meitä pommitetaan niin paljon eräälläl propgandanalla, että että se on normi, toinen on sitten muuta. Se on sitä itseään, pirua, vaikka molemmilla musta kylki.

      Poista
    14. "Pianisti" elokuva perustuu todellisuuteen. Se on sen suhteen 1:1. Tosin tuo Polanskin elokuva on vähän falski, se keimailee liikaa, mutta hyvä leffa. Olen katsonut sen noin kolme kertaa. Jos joku teistä ei ole katsonut sitä kertaakaan, kannattaa nyt katsoa, on se sen arvoinen. (Mutta keskittykää tarinaan, se siinä parasta on!)

      Poista
    15. Pianisti pohjautuu käsittääkseni pianisti Szpilmanin itsensä kirjoittamiin muistelmiin. Tarinasta henkii pienoinen pateettisuus ja ylimaalailu, mutta toisaalta Szpilman joutui tuolloin hyvin vaarallisiin ääritilanteisiin, eli dramaattisimmat käänteet pohajutuvat toteen. Kliseet ovat siis oikeastikin voineet mennä juuri noin, mutta ei siis välttämättä. Elokuvalla on virheensä, mutta eihän elämäkään täydellistä ole.

      Poista
    16. Samppa, ei minun tarvitse katsoa Foxia tietääkseni, mikä sitä "ohjailee". Pitää kuitenkin muistaa, että suomalaiset ohjailevat Foxia, ei ulkomailta tuleva trollitehdas, joka oikeasti on Pietarin osalta totta. Venäjä käy kybersotaa, on käynyt jo pitkään. Bäckman on oiva tuki heille, ehkä tietämättään osin.

      Poista
    17. "Tietämättään..."
      Bäckman tietää hyvin, hyvin tarkkaan mitä tekee. Pilkulleen. Jos joku luulee, että hän itse uskoisi omiin valheisiinsa, siinäpä luulee. (Ja Joulupukki on oikeasti olemassa.) Kaikki hänen sanomisensa/kirjoittelut on tarkoituksenhakuista. Ymmärrän hyvin mitä kirjoittaa. Ainoa, mitä en hänessä ymmärrä, on se, että miksi? Eihän hän tätä myyräntyötä ainakaan rahasta tee? (hänhän, Hartwallin perijöitä, on miljonääri.) Eikä Bäckman ei ole tyhmä ihminen, ei ollenkaan, älykkäämpi hän on kuin Goebbels.

      Mutta why? Tai paremminkin... почему?

      Poista
    18. Olen mainostanut itseäni sillä että "en osaa kadehtia ketään ihmistä" ... Voi olla, että näin myös on. Mutta jos näin on, niin ei sitä silloin "ketään toista ihmistä voi halveksiakaan". Koska kysymys on (melkein) samasta.

      Halveksumiseni suhteen teen kumminkin poikkeuksen: halveksin Bäckmania.

      Poista
    19. Käsität elokuvan Pianisti oikein. Ja tämä saksalainen upseeri - muistaakseni joku everstiluutnanttia vastaava oli - niin kuoli Venäjällä vankileirissä. Sivistynyt ihminen, rakasti Chopinia, siksi tuo loppuratkaisu käy ymmärrettäväksi. - Mutta huonosti hänelle kävi, huonommin kuin Szpilmanille, kuoli venäläisellä vankileirillä. Joo. Tavallaan tapatti itsensä. Koska tuli hulluksi, ja hullu saksalainen natsiupseeri ei kauaa venäläisessä keskitysleirissä hillu. (Ei montaa minuuttia.)

      Poista
    20. Hosenfeld taisi olla upseerin nimi. Minusta loppuratkaisu oli tarinan suola. Siinä oli merkitystä ja sanomaa. Holokaustitarinat itsessään ovat aika kliseisiä, ja ne osaa jo ulkoa. Sanoisin jopa, että luoja varjele kirjallisuutta uusitulta Anne Frankin tarinalta. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, Annen isä oliko se nyt Otto Frank oli sensuroinut tarinaa, ja nyt on tiedossa alkuperäinen päiväkirja, joka on "rumempi" tarina, ei niin kliseisen kirkas. En tiedä, jaksanko enää lukea sitä, miten Anne Frank olikin ihan tavallinen tyttö inhimillisine heikkouksineen.

      Poista
    21. Pianistin eräs poikkeuksellinen piirre oli se, että natsiupseeri kuvattiin normaaliksi ihmiseksi. Yleensähän heidät kuvataan psykopaattisiksi sadisteiksi.

      Natsien demonisointi on minusta virhe. Sitten kuvitellaan, etteivät tavalliset, normaalit ihmiset pystyis tekemään vastaavia hirmutöitä. Ikävä kyllä pystyvät, ja he ne vasta pystyvätkin.

      Poista
    22. Tämä on tärkeää, siis ihmisten käsittää. .. " etteivät tavalliset, normaalit ihmiset pystyis tekemään vastaavia..." Nimenomaan tavalliset ihmiset kaikki kauheudet tekevät; psykopaatteja on jo lukumääräisesti niin vähän, ettei heitä riitä. :)

      Mutta kohta, tai varmaan on jo niin (koska minä olen jo pudonnut kehityksen kelkasta pois) niin, että kavava sukupolvi ei enää oikeasti muista Toisen Maailmansodan kauhuja. He pitävät sitä vain jonain huvittavana juttuna, niin kuin Disneyn piirrettyjä. Tässä on sitten se vaara, taas, että aletaan rauhallisesti valmistautua Kolmanteen Maailmansotaan. Onhan se upeaa kun satojentuhansien ihmisten joukossa marssit, rautaiset korot asvalttia vasten paukkuen, rynnäri sylissä, ja huudat URAA/HURRAA/HEIL ISÄNMAA. TÄÄLTÄ TULLAAN. JA KOHTA VAINOLAINEN VERELLÄÄN SAA PEITTÄÄ MAAT. Tai mitä nyt milloinkin huutavat, ja millä kielellä, se on aika saman tekevää. Kun sota syttyy, sitä on vaikea sammuttaa, enemmän se tuppaa eskaloitumaan. Aina.

      Ps. Kai te luitte tämän uutisen? Naton korkeimmalla johtotasolla harjoiteltiin ydinsodankäyntiä. Se ei ollut mitään leikkisotaa, vaan kaikki muuttujat olivat mukana; kaikki mitä tiedettiin myös vastustajasta (siis tietysti Venäjästä ja Kiinasta ja miten he reagoisivat). Kyse oli totaalisesta ydinsodasta... siis sen harjoittelusta. Mutta ei sitä ehditty sotia kuin muutama päivä, niin harjoitus piti lopettaa... Ai, miksikö? No siksi, että äkkiä koko Pohjoisella pallonpuoliskolla ei ollut enää yhtään mitään tuhottavaa! Kaikki oli paskana. Ei ollut enää kohteita minne olisi pudottanut moni-ydinkärki-rypälepommeja? Koska KAIKKI oli paskana.

      Tämä ei ole keksitty juttu, ikävä kyllä, vaan totta. Ja mä oon aika varma että venäläisetkin omissa strategisissa harjoituksissaan ovat samaan pulmalliseen johtopäätökseen päätyneet. Aivan varmaan.

      Poista
    23. Ne muut natsit kuvattiinkin sitten Pianistissa kyllä sioiksi, jotka harjoittivat väkivaltaa nautinnokseen. Mahtoiko se oikeasti mennä niin? Pikemminkin voisi luulla, että julmuuksiin vain turtui, kunnes ne eivät enää tuntuneet missään.

      Hosenfeld allekirjoitti toisella kädellä kuolemanpapereita - konkreettisesti, ja toisella autto Szpielmania.

      Poista
  5. On pohdittu, mikä olisi sopiva uuden hallituksen nimeksi. Hallituksessa on kolme selvästi muita vahvempaa ministeriä. Lisäksi on ihmisiä, joiden kykyjä saattaa epäillä, ja lisäksi ihmisiä, jotka ovat selvästi hyvän asiantuntijuuden omaavia, mutta enemmän virkamiesmäisiä kuin valtapoliitikkoja.

    Uusi hallitus on triumviraatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolmen miehen liitto... No jaa, mainio ehdotus. Parempi kuin kolmen ässän kombo.Tai SSS-Waffen. Soinihan nyt töiden alettua väistyy varmasti hieman takaoikealle. Eiköhän kukkoina hääri jatkossa vain Sipilä ja Stubb.

      Poista
    2. Googletin nyt, ja jo keväällä on kaksi kirjoittajaa puhunut mahdollisesta triumviraatista. Nimet ja asiat niissä ovat kyllä päin honkia.

      Tämä taitaa olla se ensimmäinen niistä, vasta seuraavan triumviraatin seurauksena maahamme tullee ensimmäinen keisari.

      Poista
    3. Se keisari on sitten Heikki Rinne. Jonkin itsestäänselvän lainalaisuuden mukanhan opposito nousee herkästi seuraavissa vaaleissa johtoon.

      Etenkin nyt tämä on odotettavissa, koska nykyhallitus myy suosionsa tekemällä hurjat leikkaukset kaikkiin mahdollisiin tukiin - paitsi maataloustukiin.

      Demareissa taas ei ehdi tapahdu vallanvaihdosta, eikä samaten vasemmistoliitossa eikä vihreissäkään. Muut kaksi hovilaista ovat sitten Ville Niinistö ja Paavo Arhinmäki, ja voi olla että triumviraattiin aputytöksi kahvinkeittoon otetaan Päivi Räsänen, ellei ole kuollut kolarissa, jos on, sitten Sari Essayah.

      Poista
  6. Tosiaan, teitä kun kuuntelee niin kyllä kauhistuttaa ajatuskin, että sinä Iines ja kumppanit saisitte vallan tässä maassa ;D

    hh

    VastaaPoista
  7. No me emme suinkaan ole mikään yksimielinen ryhmä, emmekä aina ihan tosissammekaan. Eli ei ole mitään kumppaneita, eikä yhtenäistä iinestäjien laumaa. Itselläni on perstuntuma, että vähän jokaisella täällä on eri puoluekanta.

    Itseäni jäi kiinnostamaan, mitä kamalaa kirjoituksessani mielestäsi oli, kun en tykännyt koulu- enkä esim. vanhussäästöistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :-)) Nooh, en minä näistä yksityiskohdista piittaa ja on kiva että pidätte hauskaa, siitä vaan!

      Mutta ajatteles, kun kerrankin, siis kerran elämässänsä näkee Kepun pitävän minkä lupaa niin eikös Iines (ja kumppanit) mene selittämään että "Kepu pettää aina".
      Nythän Sipilä lupasi ennen vaaleja 10 miljardin puhdistukset budjettiin ja siellä ne ovat. Mikä parku ja mitkä väitteet pieneläjien sortamisesta kun todellisuudessa nämä saavat jopa hiukan kevennystä muihin kansalaisiin verrattuna. En ihmettele oikeastaan, sellaisia me suomalaiset taidamme olla. Aattelepa silti sitäkin että väyryset ja pekkariset pantiin siististi syrjään, vanhasista nyt puhumattakaan.

      Minä joka koko ikäni olen tuntenut epäluuloa Maalaisliittoa kohtaan toivotan Sipilälle ja hänen hallituksellensa kaikkea hyvää jos tällä linjalla jatkavat. Siellä on nyt yrittämisen henkeä, kerrankin!

      Mutta soittakaa vain suutanne, sitä on hauska vanhan ihmisen seurata.

      hh

      Poista
    2. Useimmat ymmärtävät, että hallitusneuvottelut ovat tilanne, jossa jokainen puolue tinkimään omista ajamistaan asioista. Kuitenkin tällä kertaa nämä kaksi pukaria pettivät omat äänestäjänsä kohtuuttomasti. Vaalilupauksissa asiattomuuden raja ylitetään, kun vaalien jälkeen totetutetaankin lupauksille täysin vastakkaista politiikkaa. Soini tiesi, että se johtaa ikävyyksiin puolueen äänestäjien kanssa, siksi ohjelmassa on aie puoluetuen korjauksesta. Sanottakoon, että asia ei koske minua, en äänestänyt persuja tai kepua.

      Jos tämä hallitus onnistuu kiitettävästi tai hyvin, muutan kyllä mielipidettä uudesta hallituksesta. Nyt en usko siihen tulevan tarvetta.

      Poista
    3. Minäkin puolustin kovasti alkuun uutta hallitusta ja tekemisen meininkiä hyvässä hengessä.

      Kun sitten luin tarkemmin leikkauslistaa, huomasin siinä useita sellaisia kohtia, joista vaaliohjelmassa oli erilainen kanta - mm. vanhusten hoito, josta kannan huolta, sekä nuorten asiat lähinnä koulutusmielessä. Juuri näihin osuivat suurimmat paukut, kun kaikki laskee yhteen.

      Tänään juttelin Helsingissä olevan tyttären kanssa puhelimessa. Hän sanoi kulkevansa juuri lähes kilometrisen ruokajonon ohi. Jonossa oli ollut hirveästi köyhän näköisiä vanhuksia. Tämä järkytti minua, sillä vanhukset ovat usein yksin ja puolustuskyvyttömiä. Kyllä heidän osaansa tulisi kiinnittää huomiota eikä kaventaa sitä, mitä vielä on. Samoin syrjäytyvät nuoret löytyvät hepoimmin juuri niistä kouluista, joista kunnanisät säästävät eniten. Kun nyt vielä ammattikouluja uhkaavat monenlaiset lyhentämiset ja supistamiset, menee osalla taatusti entistä huonommin.

      Kaikki yhdessä sai minut hämmentyneisiin ajatuksiin.

      Poista
    4. Hyvä, että havahduitte. Neljä vuotta aikaa pelastaa se mikä jäljelle enää jää. Soinin sanoin: sitä saa mitä tilaa. Se on ikävästi sanottu, mutta niinhän se vähän on. Soinin, Sipilän ja Stubbin kanssa.

      Poista
    5. "Minä joka koko ikäni olen tuntenut epäluuloa Maalaisliittoa kohtaan toivotan Sipilälle ja hänen hallituksellensa kaikkea hyvää jos tällä linjalla jatkavat. Siellä on nyt yrittämisen henkeä, kerrankin!"

      Kun sitten kipuilet, sinäkin muutaman vuoden päästä, ja surusi voi olla suurempi kuin edes nyt ymmärrät, niin voi olla, että ajattelet ihan toisin.Toivottavasti.

      Poista
    6. Kun uuden hallituksen kokonaislinjaa katsoo nyt, niin hieman mystiseksi jäävät nuo rakennemuutokset, joilla säästöjä selitellään. Mitkä ihmeen rakennemuutokset?

      Kolmannen lukukauden tulo yliopistoihin tietää rutkasti lisää kustannuksia, kun kolmannes opetuksen määrää ja resursseja lisätään. Henkilökuntaa pitää palkata lisää ja paljon, sillä osa yliopistoväen opettajista on velvoitettu tutkimustyöhön, jolle täytyy löytyä oma aikansa lukuvuodesta - pari viikkoa putkeen ei riitä. Minä näen tämän kalliina muutoksena.

      Ammattiopetuksen supistaminen kahteen vuoteen tuo lisää työttömiä sekä vetää työttömät valmistuneet pussinperälle, koska jatkokoulutukseenkaan ei voi hakea kahen vuoden opinnoilla.

      Lisäksi jo yhden tunnin pakkoliikunnan lisääminen oppilaiden päivittäiseen lukujärjestykseen tietää esimerkiksi yläasteilla valtavaa liikunnanopettajien lisäystarvetta.Tuntimäärä tulee lisääntymään yli puolella kullakin jumppamaikalla. Yksi opettaja per koulu ei tule riittämään, jos joka luokalla on viisi tuntia liikuntaa viikossa nykyisen yhden tai kahden tunnin sijasta. Rinnakkaisluokkiakin voi olla H:hon asti!

      Poista
    7. Vanhuksia näkee paljon jo nyt ruokajonoissa, mutta tulevaisuudessa heidän asemansa heikkenee entisestään. Toisella palastalla oli tarinoita asumistuen leikkauksen vaikutuksista ja puhuttiin yli 100 euron menetyksistä kuukaudessa. Ei näin saisi kohdella heikompiosaisia ja puolustuskyvyttömiä ihmisiä!

      http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3380321/elakkeiden-ostovoima-laskee

      Poista
    8. Luin saman uutisen jostakin, en muista mistä.

      Minua arveluttaa sekin, että kepulit panostavat niin kovasti omaishoidon tukeen. Omaisparat, luoja varjele heidän osaansa - eivät he mitään sairaanhoitajia ole.

      Tämä on varmaan kepun käsitys sote-uudistuksesta: omaiset hoitavat sairaansa ja vanhansa.

      Poista
  8. Ihmettelen, kun kukaan ei alkanut rähistä, vaikka tunnustin olevani osasyyllinen äänestämällä perussuomalaisia, vaikka olin päättänyt olla äänestämästä ketään.
    Sitä paitsi äänestin väärää henkilöä, huomasin sen myöhemmin. Ääni meni kuitenkin puolueelle.

    Syy: halusin uteliaisuuttani nähdä, mitä tapahtuu, jos kaikkien haukkumat persut menevät hallitukseen. Vaikkei se ollut minun ääneni varassa, he menivät.

    Olen lukenut mielenkiinnolla kantojanne näissä hallitusasioissa. Ne ovat keskenään aika lailla samansuuntaisia. Minusta hallitusneuvottelut sujuivat hyvin. Miten jatkossa, se on nähtävissä.

    Ihmettelen, miksi kaikki, joihin leikkaukset osuvat ovat vimmoissaan. On selvä, että ilman rajujakin leikkauksia (joita uusi hallitus sanoo muutoksiksi) ei Suomea saa jaloilleen. Velkaantuminen jatkuu iankaikkisesti. Ollaan Kreikan tiellä.

    Ns.takinkäännökset ymmärrän hyvin. Pakko niitä on tehdä, jos pitää saada joku ratkaisu asioissa, jossa kaikki osapuolet ovat eri mieltä. Sovittelemaan joudutaan aina, jos ei toimita vain yhden henkilön määräysten tai toivomusten mukaan.

    En kuulu mihinkään puolueeseen, en ole poliittinen henkilö millään tavalla. Ajatukseni voivat heittää kuperkeikkaa, yleensä ne sen tekevät. Mututuntuman varassa liikun. Mutta pidän peukkuja uudelle hallitukselle ja toivon, että Suomi alkaa nousta suosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomi valtiolla on yhtä paljon saamsia ulkomailta, kuin on ulkomaille velkaa.

      tää on nollasummaa.

      Mutta duunarit kyykkyyn!

      Poista
    2. Laitoin vaalilupauksista ja niiden merkityksestä tuohon ylös hh:lle.

      Minusta on hyvä, että keskusteluissa sanotaan oma mielipide.

      Poista
    3. Minä tunnen paljon sellaisia ihmisiä, jotka äänestivät perussuomalaisia. Tunnen myös vasemmistolaisia ja uskovaisia ja ateisteja. Luultavasti kaikkien muidenkin puolueiden äänestäjiä. Sillä lailla en ole koskaan ollut eristäytyvä, että haluaisin elää missään kuplassa. Tunnen minä yhden kymmeniä miljoonia omistavan vanhan yritysjohtajankin, joka tulee urheilukatsomon kaljaosastossa juttelemaan kanssani.

      Poista
    4. Liisu, en ole havainnut täällä koskaan ketään moitittavan puoluekannan valitsemisen vuoksi. Leikinlasku ja kevytnaljailu on asia erikseen, mutta se tehdään rakkaudella, kuten jokainen taatusti huomaa. Enemmän näen halua ymmärtää erilaisia kantoja.

      Minä nostan sinulle hattua, sillä moni ei tunnusta äänestäneensä persuja, koska pelkää leimautumista kulttuurikuplan ulkopuoliseksi tyhmyriksi.

      Poista
    5. Minä taas - koska olen kieltänyt muita kehumasta itseäni - alan itse kehua itseäni: "Hyvä mikis, hyvä mikis...!"

      Ps. Plääh, mikä älynväläys tämä!? Ja minkä takia se piti lähettää tänne? Julkaise. ... Kyllä on maailma mennyt kummalliseksi. Kohta tää pallo eli Tellus singahtaa jengoiltaan jonnekin... sanonko mä mihin (sano vaan)... vaginaan. (älä aina kiroile, mikis.) (e.)

      Poista
    6. Ihminen, joka alkaa juttelee pikku-ukkojen kanssa, on ottanut kyllä klasillisen Hemmi-tädin (lipastonlaatikosta pihistettyä) pihlajanmarjalikööriä liikaa. - Sanoisin näin. (Vaikka olisin selvinpäinkin.)

      No (vilkaisee kelloa), eihän tässä oo mennyt kun vasta kolme päivää. Tai neljä? Humputellessa. Neljä tai viis? Eikä nyt kannata takertua pikkuasioihin, eli detaljeihin. Riittää että asioiden "Suuremmat Linjat" pysyvät vielä hyppysissä. - Ja miksei muka?

      Poista
  9. Maataloutta harjoitetaan Suomessa varsin erilaisissa olosuhteissa kuin monissa muissa EU -maissa. Pohjoisen sijainnin, tärkeimpiä kilpailijamaita pienemmän tilakoon ja muiden suomalaisen maatalouden erityispiirteiden vuoksi maataloustuotteiden tuotantokustannukset muodostuvat meillä korkeiksi. Markkinoilta saatavat maataloustuotteiden myyntitulot kattavat vain osan tuotantokustannuksista.


    EU:n maatalouspolitiikan keskeisenä lähtökohtana on varmistaa kohtuuhintaisten elintarvikkeiden saatavuus kuluttajille. Monien maataloustuotteiden hinnat EU:ssa ovat lähellä keskimääräisiä maailmanmarkkinahintoja ja hintataso on yhteismarkkinoilla lähtökohtaisesti sama eri osissa EU:ta. Keskeisten maataloustuotteiden tuotanto, hintataso huomioon ottaen, ei ilman yhteiskunnan tukea olisi mahdollista Suomessa, eikä läheskään nykyisessä laajuudessa muissakaan EU-maissa. Tuotannon kannattavuuden turvaamiseksi maataloutta tuetaan kaikissa EU-maissa budjettivaroin. Tuet voivat olla EU:n kokonaan rahoittamia, EU:n ja jäsenmaan yhteisesti rahoittamia tai kokonaan kansallisista varoista rahoitettuja.


    Euroopan unionin maatalouspolitiikka kuuluu EU:n yksinomaiseen toimivaltaan, eikä yksittäisellä jäsenmaalla voi olla yhteisen maatalouspolitiikan tavoitteista poikkeavia tukijärjestelmiä. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan perusperiaate on se, että asetettuihin tavoitteisiin pyritään ensisijaisesti yhteisöpolitiikan keinoin. Tämän jälkeen mahdollisesti jääviä ongelmia voidaan hoitaa parlamentin ja neuvoston tai komission hyväksymin kansallisin erityisjärjestelyin.


    Kullakin tukimuodolla on omat tavoitteensa ja syntyhistoriansa. Yhteisen maatalouspolitiikan tukimuotoja ovat EU:n suorat tuet, maatalouden ympäristötuki ja luonnonhaittakorvaus, joilla ei ole kuitenkaan riittävästi pystytty huomioimaan Suomen maatalouden erityisolosuhteita. Tästä syystä Suomessa maksetaan EU:n tukimuotoja täydentävää kansallista tukea.


    EU:n suorien tukien tavoitteena alun perin on ollut korvata hallinnollisten hintojen laskusta viljelijöille aiheutuneita tulonmenetyksiä. Nykyisin EU:n suorien tukien saamiseksi on asetettu ehtoja maan kasvukunnon ylläpitämiseen, ympäristönhoitoon, ihmisten, eläinten ja kasvien terveyteen sekä elintarviketurvallisuuteen liittyen. Luonnonhaittakorvauksella korvataan luonnonolosuhteista syntyvää olosuhdehaittaa. Ympäristötuki on korvausta viljelijöiden tulonmenetyksistä ja lisääntyneistä tuotantokustannuksista, jotka syntyvät ympäristövaikutusten huomioon ottamisesta viljelykäytännöissä.


    Suomen liittymisneuvotteluiden yhteydessä sovittiin kansallisen tukijärjestelmän perusrakenteesta, jota on täydennetty myöhemmin käytyjen neuvotteluiden perusteella. Kansallisen tukijärjestelmän osat ovat Etelä-Suomen kansallinen tuki, pohjoinen tuki sekä luonnonhaittakorvauksen kansallinen lisäosa. Lisäksi maksetaan eräitä muita kansallisia tukia. Kansallisten tukien käyttöönotto tai niiden ehtojen muutokset edellyttävät aina komission ennakkohyväksyntää tai tiettyjen niille asetettujen ennakkoehtojen täyttämistä (esim. maatalousalan ryhmäpoikkeusasetuksen mukaiset tuet ja vähämerkityksiset tuet).


    Tukien alueelliseksi porrastamiseksi Suomi on jaettu seitsemään päätukialueeseen. Esimerkiksi maidon ja naudanlihan tuotannon tuissa tuki on porrastettu alueiden välillä siten, että tukitaso kas-vaa etelästä pohjoiseen. Kasvinviljelyssä tuki hehtaaria kohti on kuitenkin koko maassa likimain sama, kun otetaan huomioon kaikki pinta-alatukimuodot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ny tuli palstalle kepuloinen trolli. Mitä me Pietarin trolleista, kun meilla on MTK n Trollit.

      Poista
    2. Samppa vanha poika .

      no johan on värkki!
      Ei oo niin kun venäläinen pöntössä pyörivä harja joka ensin pyyhkii istujan pyllerön ja sitten, jos kurkistat mikä se sielä niin, pesee istujan pärstänkin.
      (Muuten achtungia peliin: saattaapi saaha sähköiskun tuon washletin kanssa pelatessa, oikein toto-osuman.)

      Poista
    3. Ei ole tarpeeksi sivistystä, että ymmärrän mitä tarkoitat.

      Poista
    4. Minä puolestani kiitän anonyymia perusteellisesta ja selkeästä asian ulospanosta. Eihän tuolle voi olla nyökkäilemättä: noin se menee. Maataloustuotaja ei näinä päivinä nauti enää samanlaisia tukiaisia kuin joskus Maalaisliiton aikoina, jolloin emännän munatilikin oli komea ja koskematon, ja lasten lapsilisät asettuivat sieviin pinoihin lapsen omalle tilille.

      Huolimatta alituisesta kepunaljailustani tunnen myös myötätuntoa maajussia kohtaan, jos sellainen jostain vielä löytyy. Usein maajussi tekee kahta eri työtä. Minunkin vauras sukulaiseni on joutunut vanhemmilla päivllään EU:n tultua ryhtymään urakoitsijaksi isoine maatalous- ja muine koneineen. Ottaa minultakin reilun palkan eikä kuittia anna, jos vaikka tilaan muutaman sorakuorman mökkitielle tai annan hänen kaataa heinän pellosta.

      Mutta siis saarijärvenpaavohenki elää hänessäkin.

      Poista
  10. Vaikka en yleisellä tasolla kannata elinkeinoelämälle maksettavia tukia, maatalous on mielestäni muusta elinkeinosta poikkeavassa asemassa. Ensiksikin, maataloustuotteiden tukeminen pienentää ulkopoliittista riippuvuutta. Toiseksi, kaikki ulkomailta ostamamme ruoka on rahoitettava vientikaupalla, joka jo nyt yskii vakavasti. Kolmanneksi, pidän kotimaista ruokatuotantoa turvallisempana kuin esimerkiksi romanialaista sianlihatuotantoa.

    Suomalaiset syövät noin 2/3 päivittäisistä aterioistaan teollisuuden valmistamina ja suurkeittiöiden lämmittäminä. Teollisuuden valmistama ruoka on kehittynyt niin huimasti viimeisen 10 vuoden aikana, että tavallinen sokkoruokailija ei maista tai välitä, onko annos teollisuuden jalostamaa vai keittiön raaka-aineista valmistamaa. Mitä pidemmälle ruokaa teollisuudessa jalostetaan, sen edullisemmin se kuluttajalle voidaan myydä. Yhden annoksen hinta on esimerkiksi oppilaitoksissa noin euron (palkkakulut toisen euron). Lounasravintolan verottoman kahdeksan euron tarjottimen hinta on keskimäärin 2,5 euroa (palkkakulut saman verran päälle).

    Nykyisessä tilanteessa on vaarana, että yksi suuri toimija (S- tai K-ryhmä) pystyy esimerkiksi kesäsesongin aikana dumppaamaan ulkomaisella suurostolla koko kotimaisen sianlihateollisuuden nurin. Ministerin väite kauppojen "laittomuuksista" ovat siis puhdasta populismia. Suomalaisen ruoan tuottajan mahdollisuus investoida on varsin matala, kun riskinsietokykyä ei tällaisessa tilanteessa oikein ole. Ruoka ei ole sellainen ylellisyystuote, johon kannattaa soveltaa maan suhteellista tuottavuutta. Riippuvuus edullisemmasta tuontiruoasta ei ole mahdollisen hintapiikin tai jonkun kriisin seurauksena tavoiteltava ihannetila.

    Erityisen vaarallinen tilanne on sellainen, jossa kansainvälisen ruokakriisin sattuessa suomalainen vilja on varastoituna suuriin helposti tuhottaviin tai vallattaviin yksiköihin. Maanpuolustuksen kannalta järkevintä olisi varmistaa, että ruoka säilytetään maatiloilla pienissä yksiköissä, jolloin sen valvonta kriisitilanteessa säilyisi kansalla eikä valtaa pitävillä - olivatpa nämä suomalaisia tai venäläisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ilmeisesti kotimaista valmisruokateollisuutta edustavan, anonyymin ansiokkaasta tukipolitiikan selostuksesta. Lainkaan vakuuttunut en ole valmisruokateollisuuden laadukkuudesta aivan tuossa määrin.

      "Vaikka en yleisellä tasolla kannata elinkeinoelämälle maksettavia tukia, maatalous on mielestäni muusta elinkeinosta poikkeavassa asemassa."

      Kyllä, näin todellakin on. Se on erityisasemassa siinä määrin, että sitä voi halutessaan ehkä kutsua yritystoiminnaksi, mutta pääsääntöisesti se on jotain muuta.

      Poista
    2. Vaan meneekö se kuitenkaan niin, että Suomen tulee hiki hatussa teettää omat tomaattinsakin itse kelmeissä keinovalaistuissa kasvihuoneissa talvisin?

      Niitä kalpeita ja mauttomia kalliisti kasvatettuja tomaatteja myydään sitten huippuhinnoin kotimaismantralla marketeissa. Olenkin alkanut arvostaa makua! Nappaan vierestä purtilon makeita espanjalaisia lentotomaatteja, puolet halvempiakin. Ai mikä maku!

      Poista
    3. Mitä lihaan ja kalaan tulee, en muista ostaneeni niitä ulkomailta tuotettuna. Jaa, no, perun heti puheeni: norjanseiti, norjalainen lohi, jotkin rapujutut...

      Vaan kerran ostin vahingossa ulkolaista broilersuikaletta paketin. Ihmettelin kun mättö vain kiehui pannussa omissa liemissään, ei paistunut. Kun katsoin pakettia, siinä taisi lukea peräti alkuperämaaksi Chile. Voiko olla? Tämän huonon ostoksen jälkeen olen alkanut tarkistaa huolellisesti, että liha on kotimaista, jos ostan valmiin pakkauksen..

      Poista
  11. Yleensä ihmiset ajattelevat, että teollinen ruoka on yhtä kuin Jalostajan lihamakaronilaatikko, risotto, lihakastike tai vastaava mössöruoka. Ravintolat ostavat pääasiassa elintarviketehtailta raaka-aineensa, mihin on melko luolliset syyt: hinta. Teollisesti valmistettu ruoka on edullisempaa kuin palkata kokki sitä tilauksesta tekemään. Ravintolat yrittävät nykyisin entistä useammin päästä eroon eri keinoin mössöruoasta, koska eineksistä syntyy mielikuva halvasta tuotteesta ja sitä kautta matalasta laadusta. Kaikki ravintolat kilvan julistavat kevytvaihtoehtoa ja salaattipöytää, koska niissä on parempi kate. On tietenkin totta, että istumatyötä tekevä ei paljon kaloreita polta, mutta varsinkin naisten himo jälkiruokiin ja välipalapatukoihin kuitenkin viittaa siihen, että kuljetaan virran mukana. Itse olen sen verran vanhan liiton hengessä mukana, että esitän kysymyksen: kuka nyt laihaa kokkia uskoisi?

    Teollisen ruoanvalmistuksen merkittävin etu, jota harvoin ajatellaan, on sen puhtaus (hygieniapassi). Kaikki muistanevat omilta kouluajoiltaan, jolloin emännät pesivät multaisia perunoita keittössä, ja seuraavana päivänä koulussa riehui vatsatautiepidemia. Eipä ollut satamäärin virkamiehiä tutkimassa koulukeittiöiden hygieniaa, koska emännät suhtautuivat työhönsä kunnianhimoisesti ja olivat saaneet oppinsa todellisilta vanhan kansan keittäjiltä - äideiltään.

    En ole mikään pöpöfriikki enkä pelkää kuraa, likaa tai paskaa, mutta on yksi asia, josta pidän kiinni kuin hai delfiinistä: ruoan puhtaudesta en tingi. Silloin tällöin olen joutunut vaihtamaan paikkaa, kun ravintolan siisteys on surkea. Siistey ei tietenkään itsessään tarkoita pilaantunutta ruokaa, mutta saa ainakin monet epäluuloisiksi. Oletan käyneeni ravintoloissa enemmän kuin työikäiset keskimäärin, ja samalla tullut nähneeksi joitain trendejä.

    Suurten ketjujen ravintoloissa elintarvikehygienia otetaan vakavammin (noin keskimäärin) kuin yksittäisissä ravintoloissa. Yötä päivää auki olevissa paikoissa puhtaudesta laistetaan helpommin kuin niissä, joissa työvuorojen pituudet ovat normaalin päivätyön mittaisia. Annoksen hinta ei suoraan vaikuta ravintolan puhtauteen, mutta erittäin edullinen annoshinta viittaa siihen, että ruoka on tulonlähde eikä intohimon kohde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipäkin on niin halpaa, että kenenkään ei kannata leipoa sitä itse. 1990-luvun alun joululahjahittituotteita, vanhoja leipäkoneita, on kirpputorit pullollaan. Itse leivottu leipä olisi varmaan tässä maassa numero ykkönen ja leipomot konkurssissa, jos suomalaiset leipoisivat itse leipänsä. Mutta ei kannata nähdä vaivaa. Kaupasta voi hyvin ostaa 3 leipää kotiin ja heittää yhden avaamattomana roskikseen. Kun se vaan on niin halpaa.

      Poista
    2. Aika paskaa on Suomalainen leipä. Massateollisesti tuotettua ja jaettua.

      Suomessa ei ole kuin pari tuntemaa leipomoa, toinen Sipoossa, toinen Kajaanissa, jotka elävät 25 vuoden kvartaalilla, ja leipä on hyvää.

      Poista
    3. Hienoa informaatiota! - Olisiko mahdollista pyytää hinnastoa?

      Poista
    4. Kaupassa ei ole edes helppo tietää, mitä tuotteiden takana on. Vuonna 2010 Suomeen tuotiin Saksasta melkein 10 miljoonaa kiloa sianlihaa. Talous-Sanomat kertoi, että edullisen hinnan takana on halpaa siirtotyövoimaa ja työehtojen polkemista. Alimmat sianlihateollisuudessa maksetut palkat jäävät Saksassa kahteen euroon tunnilta. Joku muu siis maksaa kovan hinnan halvasta sikasuikaleesta.



      Kehitysmaan pienviljelijälle on valtava ero, millaisia banaaneja ostamme. Reilun kaupan banaanit maksavat 30 senttiä enemmän kilolta. Kun suomalainen syö banaaneita vuodessa keskimäärin 10 kiloa, on lisälasku kolme euroa vuodessa. Silti vain joka kuudes Suomessa ostettu banaani on Reilua kauppaa (luku vuodelta 2010).

      Luomun ostaminen taas edistää luonnon monimuotoisuutta ja myrkytöntä ympäristöä, aiheuttaa tehotuotantoa huomattavasti vähemmän ravinnevalumia vesistöihin, sitoo hiiltä ilmakehästä ja pitää perinnemaisemia elävinä. Mutta luomu on kalliimpaa ja sen markkinaosuus yhä vain muutamia prosentteja.

      Halpuuden jahtaus voi myös vaarantaa ruuan turvallisuuden. Kiinassa maitoon sekoitettu melamiini tappoi ainakin kuusi lasta ja sairastutti satojatuhansia vuonna 2008. Melamiinia sekoitettiin maitoon, jotta halvasta, proteiiniköyhästä maidosta saataisiin parempi hinta.

      Kalliimpi ruoka voisi johtaa suoremmin terveisiin elintapoihin. Ehkä se kannustaisi huomioimaan ruokasesongit, joiden mukaan ruokailu on edullista ja terveellistä. Lisäksi halvan hinnan metsästys on ajanut ruokateollisuuden käyttämään tuotteissa edullisia täyteaineita. Eineslihapullan hinta kolminkertaistuisi, jos se sisältäisi saman määrän lihaa kuin kotona tehty.

      Nyt lihansyönti ei ole rahasta kiinni. Halvimmillaan paketti broilerisuikaletta maksaa alle kaksi euroa, sikanauta-jauheliha noin vitosen kilo. Niinpä syömme moninkertaisesti enemmän lihaa kuin esimerkiksi suomalaiset syöpäjärjestöt pitävät terveellisenä.

      Toinen esimerkki on elintarvikkeissa runsaasti käytetty maissipohjainen glukoosifruktoosisiirappi. Kyseessä on piilosokeri, jota on syytetty osaltaan länsimaisesta ylipaino-ongelmasta. Se on halvin mahdollinen makeutusaine, joka on kymmenen kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri.

      Poista
    5. Ei jumalauta.
      Muut katsoo leffaa, mutta täällä pukkaa sanoma.

      Mites nämä Suomessa maatalouden aputötitä tekevät, saavatko he jopa 2 euroa tunti?

      VAi saavatko Ukrainan vai valkovenäjän palkkaa.

      Vittu, vaikka olen kaupungista, en ole eilen syntynyt.

      Palkkadumppaamista ja työehtojen polkemista tapahtuu joka paikassa, mutta kukaan paitsi hyväjemmerit, yritä sitä valkopestä.

      Poista
    6. Valmista mainostekstiä tuli niin, että puuttui vain: "meidän isi tekee teidän äitien lapset! "

      Poista
    7. Olenn aina hyvilläni, kun joku osaa tiivistää ja selkeyttää vaikeatajuisilta kuulostavia asioita. Luojan lahja meille taviksille ovat eri alojen asiantuntijat, jota osaavat vetää kanin hatusta eli vääntää hyvän rautalankamallin.
      . Ei se rautalangan taivuttaminen ole niin helppoa, sillä pystyäksen siihen, asioista pitää ensin saada tolkku ihan itse.

      No, lopetan nyt . Turha on soialistin päätä kääntää.Ei se opi uusija temppuja.

      Poista
    8. Eikö se kuitenkin maalaisliitto/kepu ollut, joka muinoin sai vaalikassaansa tärkeimmän täytteen KGB:ltä?

      Ei se opi kepuli uusia temppuja, vaikka aina väittää puhtaalta pöydältä jatkavansa.

      Poista
    9. Eikä minulla noihin mainosteksteihin mitään erityistä sanottavaa ole, copypastaus on hallussa.

      Poista
    10. esim. näistä löytyy samoja tekstin pätkiä. - Jäljet johtavat sylttyvalmistukseen.

      Poista
    11. Nyt en ehdi enää lukea noita pitkiä Anonyymin ruokatuotantoa koskevia juttuja, sillä pitää lähteä ajamaan mökille länsirannikolle leikkaamaan lisää nurmikkoa. Polvi voi paremmin - kiitos teollisesti valmistettujen kondroittisulfaattitablettien. Elimistössäni virtaa nyt myös hainrustouute ja vihersimpukka sekä inkiväärin hyvät ainesosat. Niillä nitistyy loput puolimetrisestä - nyt jo ehkä 75-senttisestä nurmikosta.

      Palaan kirjoituksiin illemmalla, jos jaksan enkä kaadu reporankana mekanismituoliini.

      Poista
    12. Anonyymi puhuu tärkeää asiaa ruuan puhtaudesta. Luonnonmukaisuudesta minäkin pidän, ja minulle se merkitsee sitä, että elintarvikkeessa olisi mahdollisimman vähän kemiallisia lisäaineita ja suolaa, jolla moni ruokatuote on pilattu. Esimerkiksi juustot ovat järjestään ylisuolattuja, samaten suomalainen leipä. Jopa lasten muroissa on runsaasti suolaa, samoi9n lasten suosikeissa nakkimakkaroissa. Viikossa voi syödä muistaakseni vain pari nakkia - ei yheksää niin kuin Heikki Kinnunen - jottei saa liikaa nitriittejä ja suoloja.

      Poista
    13. PS Leipä on halpaa, mutta leivon välillä itse leipää, koska teollinen leipä on pilattu liialla suolalla. Suolaprosentin pitäisi olla korkeintaan 0,75, ja meillä se on yleisimmin 1,3 ja 1,2. Joissain terveellisiksi mainostetuissa ruisnaksuissa suolaprosentti on jopa vaaralliset 1,6 prosenttia.

      Ihmisten tulisi katsoa yhtä paljon suolaprosenttia kuin he vahtivat rasvaprosenttia. Vasta tämä vaikuttaisi ruokatuotteiden valmistajiin.

      Poista
    14. Se yks jääkiekkoileva maalivahti, oliko se Wentzel, söi 10 kiloa banaaneja päivässä. Ja vielä kuorineen. Reilua Peliä - fair play.

      Poista
    15. Wetzell, Stig Wetzell. Minä katsoin sen matsin ja myötäkärsin. Banaaneja hän ei testeistä huolimatta syönyt, jos sitä näyttivät, olivat virheellisiä!

      Poista
  12. "meidän isi tekee teidän äitien lapset! "

    heh heh
    heheh heheeh he... oi!

    Onko tämä oikeesti Saarioisten mainos?

    VastaaPoista
  13. Iineksen eilen klo 1853 aloittamaan ketjuun yksi lisä. Kun valtion ja kuntien lainoistansa, nyt erittäin alhainen korko alkaa nousta merkitsee yhden %-yksikön nousu 1,1-1,3 mrd€ per vuosi ja 4% merkitsee 5 mrd€ lisäystä leikkauksiin joka vuosi.
    Jos tuo tapahtuu aikana jolloin emme ole saaneet vientikilpailukykyämme kuntoon aukenee meille Kreikan perspektiivit.

    Mitä opetuspuolen asioihin tulee niin on selvää että siellä on runsaasti sekäm petrattavaa että kurinpidon lisäämisen ja rönsyjen leikkaustarvetta. Bengt(?) Holmströmmilta kannattaisi hakea mallia.
    Minulla olisi kaikiltakin alan tasoilta, professoreista ammattikoulun opettajiien kautta duunaritasolle perhekohtaisia esimerkkejä loistavista aina kammottaviin kohtaloihin.
    Se mitä julki ei yleensä uskalleta sanoa mutta kipeästi tarvittaisiin on kurin ja itsekurin puut. Digivempailimista puhuminen vain kätkee todellisuutta.

    Lopetan, yksi alaa vaihtava taiteen maisteri tulee juuri nyt ovea koputtamaan. Hymyä tähänkin ;-)
    hh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Digivempaimista kouluissa taidan olla samaa mieltä, olin jo silloin, kun niitä meidän kouluun aalettiin ajaa. Mainittakoon, että kuuluin kuitenkin edistyksellisiin opettajiin. Olin ensimmäisiä, joilla oli kotikone kotona jo Commodore 64: aikaan. Ei ollut edes internetiä silloin, kun kirjoitin juttujani Schneider-merkkisellä tietokoneellani, jossa oli vain kaksivärinäyttö, ei liikkuvaa kuvaa tms.

      Muistan kun videovehje tuli kouluun. Kaikki opettajat komennettiin Auditorioon koulutettaviksi. Jokaisen piti keksiä ja sanoa ääneen, miten laitetta aikoo tunnillaan käyttää. Ja selvää oli, että laitteen käyttö oli itsetarkoitus ja hyvän opettajan merkki. - Sama trendi toistui kaikissa uusissa laitteissa ja ohjelmissa - annettiin ymmärtää, että laite on parempi kuin opettajan oma opetus.

      On aika kummallista, että sama tyyli jatkuu edelleen. Mikään ei korvaa elävää opettajan antamaan opetusta, sanovat opiskelijat. Kun meillä annettiin opettajatonta etäopetusta ammattiikorkeakoululaisille, he pyysivät kyllästyneinä klassisia oppi- ja luentotunteja ja ennen kaikkea live-opettajaa takaisin luokkaan.

      Poista
  14. Ps. Oon pahoillani, kiire toi virheitä tekstiin. Ajatus, se iso kuva tuosta kai kuitenkin käy selväksi.
    Detaljit, isotkin, voivat kokonaisremontissa mennä pieleen ja niitä sopii arvostella mutta niiden välttäminen ei onnistu. Rapatessa roiskuu!

    Joo, kävivät tyttärentyttären todistusta näyttämässä. Hyvin meni ja hauskaa on ollut. Pojat kuulemma ovat villejä mutta "Mari panee ne aina jäähylle."

    Kesää sinulle Iines!
    hh

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, rapatessa roiskuu, jos propellit pyörivät jonkun päässä liian vinhaan. Tästä on runsaasti esimerkkejä koulumaailmassa, joka oli minun aikanani täynnä erilaisia kokeiluja, osa täysin päättömiä.

      Poista
  15. Muistan muuten Iines rakas - tosin hyvin hämärästi, koska olin silloin vasta 6 kuukautta vanha - kun äitini luki minulle sadun Ketusta ja Kalastajasta. Tuo kuva taitaa olla siitä? Muistaakseni se kettu jollain ovelalla tavalla liftas sen kalastan ree'en kyytiin - väittikö se että jotenkin pitää huolta sen kalastajan kaloista? Mutta annapas olla! Mitä vielä! Salaa se heitteli ne kalat pitkin tietä, ja kun reki oli tyhjä, se lipoi jo etukäteen huulian, hyppäs kyydistä ja käveli tietä pitkin takaisinpäin ja söi ne kalat naamariinsa. Eli parempiin suihin. Kalastaraukka taas kun tuli kotiinsa, jossa hänen pyylevä mutta köyhä vaimo jo häntä odotti, vesikattila kuumana, niin eivät sitten saaneetkaan sinä iltana kaloja syödäkseen. Joutuivat juonikkaan Mikis Repolaisen (ei sukua Eino S. Revolle) takia menemään nukkumaan nälkäisin, kurnivin vatsoin. Ja tietäähän siitä, jokainen teistäkin, että ei silloin nukkumisesta mitään tule. Niinpä... niinpä niin heille 9 kuukauden kuluttua syntyi esikoispoika, jonka he ristivät Unskiksi. Unskiksi vaan... koska olivat köyhiä ihmisiä. Ja kyllä köyhien ihmisten (suloiselle) lapselle yksi etunimi riittää!

    Sen pituinen se. (Sanoi äitini. Ja iski mulle silmää.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satujen kuuntelemisen jälkeen kivinta oli kun pääsi ruokailemaan. Ja tiedättehän te, tai osa teistä ainakin, mitä 6 kuukautinen enimmäkseen syö? Ei, ei mitään banaaneja tai muuta mössöjä, mämmistä nyt puhumattakaan, tai MTK:n vedellä laimennettua lehmänmaitoa, yäk, kukaan juo vaan...

      Ps. Jotenkin musta tuntuu, on sellainen kutina, että tämä miesten kiinnostus naisten tisseihin johtuu jo... sanotaan nyt vaikka Neandertalinilaisista. Tai... tämä on kyllä keskustelunaihe jossa kannattaa pitää kieli hyvin keskellä suuta. On ehkä parempi että vaikenee kokonaan?

      (alkaa äkkiä vaikenemaan)

      Poista
    2. Oikea satu on, juuri tuo. Itse huomaan nyt, että olen käyttänyt samaa kuvaa ennenkin. Ei kai se haittaa? Äitisi on tai oli ihana sadunkertoja.

      Poista
    3. Kuva on nätti. Vrt. Kalastajan ja Ketun ilmeitä! Kumpikin on kamalan tyytyväisen näköinen. Noh, ehkä kalastaja jo nyt ajattelee Rouvaansa, edessä odottavaa yötä, ja Kettu kaloja.

      Tai voivat tietysti ajatella toisinkinpäin, kalastaja kaloja ja kettu rouvaa. Kumpikin kumminkin siinäkin tapauksessa maiskuttelisi. Ei näistä aina tiedä. Grimmin sadutkin on niin karmeita että niiden lukeminen pitäisi kieltää alle 45 -v ja yli 55 -vuotiailta. Ja Krazy Kat pitäisi välittömästi pidättää. (Kiusaa hiiriä ja heittelee poliisia tiiliskivellä. Kauhee katti.) Ihmisten muutenkin pitäisi keskittyä oleellisimpiin asioihin kuin esimerkiksi blogien lukemiseen. Niin, niin, juuri sinä! Siinä juuri! Äläkä nyt yritä paeta pornoa.com.meille kaikille sivustoille takasin. Koska... ne kuvathan sinä olet nähnyt jo. Moneen kertaan. Ja sinut on nähty hiippailevan Iinekselässä. (Parempi tunnustaa heti. Tai onko se parempi tunnustaa vasta sitten kun on toistakymmentä hammasta suusta pois, tä? Ja toisesta jalasta on kaikki luut murskana, tä? Mitäs yritit vastustaa virkavaltaa. Tästä kuule heilahtaa äkkiä sulle 6 vuotta lisää kuritusvankeutta. Senkin Persu! En paremmin sano... (et olis sentään noin rumasti sanonut) (sanottu mikä sanottu) (niinhän se tavallaan... mutta hengittääks se vielä?) (vähän yrittää) (no lyö varmuuren vuoks vielä pari... sataa kertaa sitä pampulla) (ai päähänkö?) (no totta kai. älä rupee mamistelemaan. vaikka olitkin poliisikurssin toisekshuonoin) (mistäs sää sen tiedät, tä?) (no tietäähän sen kaikki) (niin mutta sää?) (no, mää tiedän sen siitä kun olin huonoin. ja anna ny sen pampun puhua ja pidä ite leipäläpes kiinni.) (joo)

      Poista
  16. Äitini inhosi tekopyhiä ihmisiä, tai siis tekopyhyyttä! Voi että. Muistan kerrankin - ja tämän olen kertonut ennenkin - kun oltiin yhdessä kartanossa Kustaavissa. Hianoja ihmisiä siellä oli + minä. (No, oli mullakin marimekon paita päällä, krakaa ei ollut, mutta prässihousut oli. Siis jaloissani.) (Enkä nytkään kerro sitä minkä takia me siellä olimme yms.:sta, koska se ei kuulu teille. Kunhan vaan oltiin.) Isännän roolia veti senaikaisen Silja Linen (jolla ei ole mitään tekemistä Tallink Linen kanssa) intendentti. Ei ollut nokan naputtamista tarjoilun suhteen. Mutta syystä, jota en tiedä, mutta sen tiesin että tämä intendentti hallitsi protokollan paremmin kuin minä, mutta siitä huolimatta - kun oli päästy grogivaiheeseen - hän ensin kysyi herroilta mitä he haluavat. Useimmat sanoivat, myös minä, että "whiskyä". (Pari pyysi konjakkia.) Sitten hän kysyi samaa asiaa rouvilta; alkoi kamala KAAKATUS. "No ehkä tilkkanen sherryä, kiitos... Minulle aavistuksen verran likööriä... Ehkä valkoviini. ehkä ei... Jotain kaunista, joku koktaili..." Sitten tuli äitini vuoro, hän sanoi: "Whiskyä". (Niin matalalla äänellä kuin osasi.) Loppui hanhirouvien kaakatus siihen.

    Jälkeenpäin, kun ajettiin Hillman Hyskylla takaisin Forssaan, isä oli ratissa, niin äitini sanoi "minä sanoin whiskyä vaikka inhoankin viinaa mutta sen takia kun minua niin ärsytti niiden naisten tekopyhyys"...

    Hyvä äiskä, hyvä äiskä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äitisi on mainio! Tykkään tyypistä - rauha hänen muistolleen, koska hän muistaakseni ei enää elä.

      Poista
    2. Joo, on mun mutsi delannut. Ajat sitten. Haimasyöpä. Mä muistan kun oltiin sairaalassa, oltiin tultu just äidin huoneesta ulos, käytävälle, ja mun lääkäriveli Pertti tutki niitä äidistä otettuja kuvia. Ne oli antanut sen sairaalan lääkäri Pertille, seisoi sivustalla, ja oli koko ajan hiljaa. Pertti tutki niitä kuvia, ei ne mitään röngtenkuvia olleet mutta muita, niin se heti puisteli päätään. "Ei voi tehdä mitään. On mahdotonta tehdä mitään". Minä katselin ikkunasta ulos. Tai ei siitä oikein mitään nähnyt, takapihaa. Ja roska-auto siellä just pörräsi. Katselin sitä sitten, kun ei oikein muutakaan katselemista ollut, ja kamalan isoja kyyneleitä alkoi valua mun silmistä.

      Poista
    3. Minunkin äitini kuoli syöpään. Hieman tragikoomista, mutta hyvin surullista asiassa on se, että sädehoidon jälkeen annettiin toivoa, että hoito olisi tehonnut. Tai sitten minä kieltäydyin ottamasta tietoa vastaan, kysymästä tarkemmin. Olin juuri tilannut matkan Saksaan siskon syntymäpäiville, kun meninkin kysymään lääkäriltä, että mikä se äidin tilanne on. Lääkäri sanoi että viikko korkeintaan. Äitinne on pantu saattohoitoon. MInä kuulin kaiken ja kysyin vain että perunko matkani. Lääkäri sanoi että perukaa. Se on tragikoomista siis, että en tiennyt äidin olevan saattohoidossa. Sisko tulikin sitten Suomeen ja minulla oli peräkkäisinä päivinä koulun kevätjuhla ja äidin hautajaiset. Kevätjuhla meni hienosti, koko ohjelma oli minun vastuullani, ja ilmaisukurssini esitti näytelmän.

      Poista
  17. Terveisiä siis mökiltä, jälleen. Nurmikon leikkuu edistyy hienosti, melkein koko ylätontti on leikattu!

    Semmoinen vastoinkäyminen sattui, että koko talosta menivät sähköt. Kahvi jäähtyi, samaten keitto hellalla. Naapuri tuli sitten apuun ja totesi, että ulkona puhelinpylväässä oleva pääsulake on mennyt ja koko kotelo ruostunut puhki. Hän onnistui kuitenkin vaihtamaan siihen uuden sulakkeen, mutta kehotti minua uusimaan koko kotelon. 

    Minähän soitin vikapäivystykseen ja sain kuulla, että tulee sähköremontti, kotelo kannattaa siirtää talon seinään ja se maksaa muutamasta satasesta tonniin. Että aina tulee rahanreikiä, kun putkiremonttikin mokoma on juuri maksussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalta kohdaltani kiistän maalaisuuden jyrkästi. En ole maalla käynyt kuin pakon edessä lapsena. Asvaltilta en poikkea. Joka muuta väittää, ei näe metsää puilta.

      Poista
    2. Anonyymi, sinun täytyy olla hyvin nuori tai sitten pääkaupunkiseudun kasvatti. Minä taas en voi elää, ellen välillä pääse metsään. Saahan sinnekin tarvittaessa internetin mukaan. Kannon nokassa on hyvä näpytellä tulisia kommentteja sinne sun tänne.

      Vaan mietin jo hetken, miten pärjäisin mökillä ilman sähköjä, kun talo pimeni eilen keskellä kirkasta päivää. Ruokani saisin puuhellalla, jota muutenkin käytän mökillä. Ruuat saisin myös säilymään, kun hankkisin vain sen, mitä parissa päivässä kulutan. Talon saisin puilla lämpimäksi, samoin pesu kävisi kylmällä vedelläkin ja saunassa. Vaan kaikki sen sähköinen viestintä ja informaatio, jota ähkyyn asti kaipaan. Ilman sitä maailmani kalpenisi. Miten minun blogini kävisi? Miten minun kävisi? En jaksa pelkkiä kuolleita kirjaimia, Dostojevskejä ja Tsehoveja ja Knausgårdin taisteluja. Ne alkavat muodostaa silmissäni ortografisia kuvioita.

      Poista
    3. Kukas se taas oli lempikirjailijani? - Ai niin, Arto Salminen. Hän sanoi, ettei hänellä tai kenelläkään, jonka hän tuntee, ole minkäänlaista luontosuhdetta. Asui maalla, Hausjärvellä, mutta kaikin mukavuuksin, taksia ajoi elannokseen.

      Minullakaan ei ole minkäänlaista luontosuhdetta. Kalastamisen lopettamisesta tunnen haikeutta, ja joskus vehreys haisee sateen jälkeen hyvälle ja raikkaalle. - Yleensä ei. Auringossa palaneita käppyröitä ja kippuroita, henkeäkin salpaa kesän tunkkainen ilma.

      Poista
    4. Mäntymetsä kesähelteillä? - Se oikein huokuu saatanallista paloa! Entäs vehreä vihanta, lehtimetsä, samoilla ilmoilla. - Hyttysen pirut iskevät niin, että itku tulee raavaammaltakin mieheltä. Muuten ihan mukavaa ja virkistävää.

      Suomessa on maailman kauneimmat risukot, se minun täytyy tunnustaa.

      Poista
  18. Olisikohan luettava Knausgårdin Taitestelujen ensimmäinen osa, mietiskelen tässä. Tunnen sitä kohtaan sekä vetoa että työntöä.

    Hallituksen leikkauksia siunaillessa herää kysymys, että se ettei korota jotakin summaa, aina leikkaus? Viittaan lähinnä indekseihin.

    Mitä muuten keskusteluunne tulee, niin maatalous-anonyymin luennoissa on kyllä asiaa. Etenkin se seikka, että näin pienen ja haavoittuvassa asemassa olevan maan kuin Suomen olisi erittäin lyhytnäköistä luopua omasta elintarviketuotannosta. Tuhat kertaa lyhytnäköisempää kuin oli luopuminen maamiinoista.

    Panemme aseisiin ja sotilaskoulutukseen vuodessa muutaman miljardin, vaikkemme niitä käytä ja toivomme ettei ikinä tarvitsisikaan käyttää. Saman verran panemme maataloutemme tukemiseen ja suurelta osin samasta syystä. Näin minä ainakin asian näen ja siksi sitä kannatan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapsa .

      Olet tolkun ihminen.


      Laitan tuohon linkin , mitä nälkäinen kansa on valmis tekemään.

      http://www.vapaasana.net/node/459


      Terveisin Joonas

      Poista
    2. Olet Tapsa ytimen äärellä. Euroopassa jos syntyisi suuri kärhämä ja rajat jouduttaisiin sulkemaan kuten viime sodan aikana kävi niin olisimme OIKEASTI nälkäkuoleman partaalla ilman nykyistä maatalouttamme.
      Maatalous on viimeinen asia josta sopii leikata. Nykyisillä varmuusvarastoilla selviäisimme jotenkin vuoden, pari jos onni on myötä. Se aika tarvitaan maatalouden sopeuttamiseen omavaraiseen tuotantoon. Olemme nimittäin täysin tuontiöljyn ja -kemikaalien varassa joita ilman peltomme tuottavat vain murto-osan nykyisestä sadosta.

      hh

      Poista
    3. Knausgårdia ajattelin minäkin kesällä lukea, sen ensimmäisen osan. En ole pitänyt kiirettä, sillä antaa pölyn nyt ensin laskeutua, kun kirjallinen eliitti on ensin lukenut ja sanonut. Muutenkin mieluusti lähestyn ilmiötä, kun pahin kohu on ohi. Silloin vasta asia on paljas ja kirkas.

      Poista
    4. Minä tunnen yhden maanviljelijän, joka ei kepujen suuntaan edes kuse. Ja asiaan. Maataloutta ei kukaan ole lopettamassa. Huoltovarmuuskeskuksella on minun ymmärtääkseni varastojensa lisäksi suunnitelmat kriisitilanteiden varalle. Niiden mukaan edetään ja resurssien tulee olla niiden edellyttämiä. Mutta onko meillä liikatuotantoa jollain sektorilla?

      Poista
    5. Kiitos Joonas hyvästä linkistä! - Juuri tuossa on yksi kepuvihani syistä. Oli se niin halvatun lähellä, etteivät ystävällismieliset keskustavoimat kekkosen aikana pyytäneet päästä jäseneksi sosialististen neuvostotasavaltojen yhteisöön.

      Poista
  19. Edellisessä ketjussa taidettiin hieman epäillä uuden oikeus- ja työministerin pätevyyttä ja kyvykkyyttä tehtäviinsä, ja syynä oli hänen matala koulutustasonsa.

    Olin vaistoavani hämmästyksekseni Rikun ja Iineksenkin kommenteista sellaista käänteistä oppiarvojen ihailua kyvykkyyden mittarina, jota luulisi kuulevan lähinnä pinnallisilta porvarisrouvilta...

    Tämä ei ole moite, vaan aito hämmennyksen aihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapsa. en kyllä löydä sieltä nyt omaa kommenttiani, jossa arvostelisin Jari Lindströmiä. Siellä on Rikun yksi Lindströmiä koskeva loppupuolella 29.5. klo 03.15, mutta perässä ei ole minun kommenttejani ainoatakaan.

      Tässä voin kyllä sanoa, että kyllä, minua hämmästyttää uuden kansanedustajan valinta ministeriksi, ja miksei vaikka niinkin, että hänellä on melko vaatimaton koulutus. Arvostan ministerin tehtävää ja itse en menisi sellaiseen tehtävään ensi kauden kansanedustajana, vaikka pyydettäisiin.

      Koulutuksen vähäisyyttä ei kannata kyllä enempää ihmetellä, sillä vähemmistöhän kansalaisista on korkeasti koulutettuja. Sen sijaan koulutuksen soveltuvuudesta korkeaan tehtävään voidaan kyllä sanoa mielipiteitä. Demokratiassa kuitenkin se hallitsee, joka valitaan, joten en halua napista asiasta. Kysyttäessä voin silti sanoa ajatukseni, mutta siis nyt en löytänyt kommenttiani edellisestä keskustelusta, vaikka minuun viitattiin.

      Poista
    2. -Koulutuksen vähäisyyttä ei kannata kyllä enempää ihmetellä, sillä vähemmistöhän kansalaisista on korkeasti koulutettuja.

      Miten se olikaan?

      -Kaikissa ikäluokissa alimman korkea-asteen tutkinnon tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet muodostavat yli 60 % kaikista korkeasti koulutetuista. Työikäisistä korkeasti koulutetuista 67,6 % on vuonna 2012 suorittanut alimman korkea-asteen tutkinnon tai alemman korkeakoulututkinnon. Ylemmän korkeakoulututkinnon on suorittanut noin 29,5 % ja tutkijakoulutuksen 2,9 % korkeasti koulutetuista.

      http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2014/korkeasti_koulutetut.html

      Poista
    3. Aah, tuossahan ei ollutkaan osuutta väestöstä. Mutta eikös se nykään ollut niin, ettå tavoitteena oli 70% väestöstä korkea kouluttaa?

      Poista
    4. Alin korkea-aste on esimerkiksi datanomi tai tradenomi, ent. merkonomi..

      Noh, minä olen vanhanaikainen, ja lasken korkeakoulutetuiksi nyt tässä lausunnossani vain todelliset korkeakoulutukset: yliopistoista valmistuneet.

      Poista
    5. Olen opettanut ammattikorkeakoulussa, ja uskon tietäväni, miten vähän se oikeasti eroaa entisistä opistotutkinnoista. Moni asia on glorifioitu ja koristeltu, paketoitu uudelleen ja tarjottu hieman eri muodossa, ydin on sama. Tradenomi on pesunkestävä merkonomi.

      Poista
    6. Tapsan ihmettelyt ovat ymmärrettäviä. Koulutuksen merkitystä minusta myös yliarvioidaan monessa paikassa. Osin se johtuu luodusta isosta koulutusbisneksestä ja sen vaikutusvallasta.

      Kuitenkin olen sitä mieltä, ettei lääkäriksi, lakimieheksi tai lentokoneen ohjaajaksi voi ottaa miestä pystymetsästä. Ministeri tietysti vain "ohjaa" hallinnonalaansa, mutta sellainen ihminen, jolla on alkeiskurssia heikommat tiedot lakitieteistä, on liikaa ohjailtavissa sekä ylä- että alapuolelta.

      Poista
    7. Haluan vielä sanoa Sampalle, että tarkoitukseni ei ole "ylentää" yliopistotutkintoja ja "alentaa" asmmattikorkeakoulututkintoja.

      Tätä ei tarvitse nimittäin tehdä, sillä ero on totta ja selvä, ja siitä ei kannata tehdä päätelmiä henkilön mielipiteistä. Kyseessä on fakta homma.

      Ja sanonpa vielä senkin, että minusta on hyvä, että amk-tutkinnot säilyvät ammattimaisina ja yliopistotutkinnot tieteellisinä, sillä kumpiakin tarvitaan.

      Poista
    8. Minusta koulutusta ei yliarvioida, vaan pikemminkin nykyään aliarvioidaan. Tuntuu siltä, että hyvät tyypit saavat paremmin töitä, kun alaa hallitsevat asiantuntijat.

      Esimerkiksi lehden toimittajien kielitaito näyttää rapautuneen pahasti, mikä johtunee nimenomaan siitä, että lehdestä saavat töitä muutkin kuin ammattikirjoittajat, siis vailla alan koulutusta olevat.

      Toisaalta toimittajien rapautunut kielitaito voi johtua myös koulujen heikentyneestä äidinkielen opetuksesta. Äidinkielestä on tullut kaatopaikka, jonne työnnetään kaikki kiva media- ja viestintähuba, mutta kielen perusteet eivät kuulu enää opetussuunnitelmiin. Oikeinkirjoitusta ei saa opettaa, koska se on liian rajoittavaa.

      Poista
    9. En välttämättä tarkoita yliopistokoultuksia. Myös niitä taivaanrannan kirjavaksi maalaavia tarvitaan.

      Yksi koulutuksen merkitys on kuitenkin siinä, että sinne siivotaan työttömät pois tilastoista. Onko ihan varma, ettei kokkeja ole tässä maassa jo riittävästi. Eteläiseen Suomeen levittyneen koultuskeskus Adultan konkurssi kertoi tasan tarkkaan sen missä mennään. Sehän meni nurin, kun valtio peri siltä takaisin 32 miljoonaa. Huimaa touhua! - Heh, muille mahdollisille vastaaville aikuiskoulutuskeskuksille.

      Poista
    10. Koulutus, rakkaus, yrittäjyys ja monet, monet muut ovat sellaisia sanoja, että ne kaipaavat aina lisämäärittelyjä. Sellaisinaan tarkoittavat niin paljon aivan erilaisia asioita.

      Jos joku sanoo, että rakastaa vanhoja kumisaappaitaan, ei se välttämättä tarkoita hänen niiden kanssa seksiä harjoittavan. Sama juttu se tämän kolutuksenkin kanssa on.

      Poista
    11. Tämän kurssittamalla ja pikakouluttamalla pois työttömyystilastoista -ajattelun tunnistan ja tiedänkin.

      Olenpa itsekin joutunut joillakin aikuiskoulutuskursseilla opettamaan äidinkieltä äärimmäisen turhautuneille kuljetusalan kurssilaisille. Yksikin sanoi suoraan päin näköä, että tiedätkö, sun aineellas ei oo mitään virkaa meille. Nyt kun mietin, mies oli ihan oikeassa.

      Vaan en minä sitä opettamista keksinyt, enkä halunnut. Minut määrättiin sinne, kun oppilaitoksesa kerran oli myös aikuiskoulutusta.

      Poista
    12. Ilmaisuni oli huonoa. En tarkoittanut yliopistoista valmistuneita sanomikseni maalareiksi. Mutta sellaistakin koulutusta yliopistoissa ilman epäilystäkään on.

      Poista
    13. Yliopisto on tieteen tyyssija, ja sellaisena pysyköön. Sen päätehtävä ei ole valmistaa ammattiin, vaan antaa asiantuntijuus kapealta alalta. Se voi olla vaikka kampakeraamisen ajan hyönteisfauna ekvivalentissa sektorissa. Ja hyvä niin!

      Poista
    14. Pääsin näkemään, kun eräässä johtavista metallialan (teknologiateollisuus! ) tuli henkilökunnan vähentämisen tarvetta. Surutta potkivat sillä kertaa toimihenkilöitä, duunareita ei lainkaan. Olivat edellisen alhon jälkeen huomanneet, miten paljon se maksaa, kun osaamaton työstää monen tonnin painoinen kappaleen käyttökelvottomaksi. Toisaalta tiesivät toimihenkilöitä saavansa tulevaisuudessa aivan riittävästi, määrämittaan leikattuina ja sopivan painoisina.

      Poista
    15. Toisaalta olemme hyttysen pierun kokoinen maa. Mihin tarvitsemme tähtitieteilijöitä, kun Nasa on olemassa.

      Poista
    16. Korkein tiede lie kansallisuuksien rajat ylittävää. Ja juuri siksi mekin tarvitsemme huipputiedemiehiä, jotta tiede ei klusteroituisi maakohtaisesti vain jonnekin USAan. Täälläkin voidaan ymmärtää, mitä Nasassa tehdään.

      Poista
    17. Meillä on huipuista huipuimmat tiedemiehet. Erityisen maininnan ansaitsevat rocktähden oloinen ja ihku, ihan yliüber poliittinen taistelija ja antisemitisti Syksy Räsänen, poppari Esa Saarinen ja Teivo Taivaspaikka.

      Poista
  20. Tuohon Iineksen klo 17.01 kommenttiin, että tiedemiehiä tarvitaan siihen, että osaavat sanoa kalorioita ja muita hivennysaineita olevan ruuassa varmasti tarpeeksi, silloin kun miehistö erehtyy valittamaan suolissaan kurnivaa nälkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riku, kaikkialla länsimaissa on aika yleinen tuo huoli mikä meilläkin on että mistä tiloille saadaan jatkajia. Se ei ole niitä toiveammatteja nykysellään, naiset kun eivät maalle halua ja yksin on ikävä, ihan esimerkiksi vain.
      hh

      Poista
    2. Sellainen käsitys minulla, hh, on, että pienien tilojen vetäminen on raskas savotta. Kepu kai kuitenkin oikeasti on vain suurtilallisten puolue?

      Poista
    3. En minä ole noin sanonut missään.

      Poista
    4. Ajattelepas Riku uudestaan, höh, suurtilallisten? Semmoisia oli meillä ennen sotia muutamia, nyt on Nallella. hh

      Poista
    5. Et niin, minä vain vähän jatkokehittelin korkeakoulutuksen saaneista. Linnan Väpää hieman mukaillen.

      Poista
    6. Hh, kepun napamiehet ovat aina kupanneet tätä maata loppuun asti.

      Aikanaan kun Wärtsilää kehittänyt, sittemmin vuorineuvos, Wilhelm Wahlforss väsyi jokavuotiseen isoon suojelurahaan maalaisliitolle ja ilmoitti lopettavansa maksamisen, niin Wärtsilän itäkauppa tyrehtyi. Jäänmurtajien itään kauppaaminen ei ollut enää isänmaan etu, koska se ei ollut maalaisliiton etu.

      Poista
    7. Jos henkilökohtaisena ajoneuvona on yli 50 000 euroa maksava kulkupeli, niin silloin kyseessä täytyy olla suurtilallinen. Kun kuitenkin kyse on alasta, joka elää avustuksilla.

      Poista
    8. Minusta tuo ajatusmalli, jonka mukaan kaikki varallisuus on ikään kuin muilta riistettyä tai yhteisestä pussista salakavalasti ahnehtimalla otettu, ei kestä päivänvaloa. Se toimi 60 - 70-luvun huumassa, mutta ei kai enää.

      Poista
    9. Tuollaisilla laajoilla yleistyksillä ei välttämättä toimi, mutta kyllä ryöstetty mummo kokee, että häneltä vietiin, kun rosvo juoksee käsilaukun kanssa.

      Kyse on kertyneiden voittojen tai tappioiden kohtuullisesta jakamisesta. Tähän suuntaan emme mielestäni ole menemässä.

      Poista
    10. Rosvo.... ryöstetty mummo...

      No tuota on vaikea pistää paremmaksi.

      Mutta sen sanon, että voitonjakopöydässä en ole kyllä koskaan istunut. Olen saanut kunnian toimia siellä maksajan osassa.

      Poista
    11. Se että Iines ei ole istunut jakamassa ryöstösaalista, ei tarkoita sitä, että ryöstämistä ei tapahtuisi.

      Poista
    12. Mummo juoksee ravia ja laukkaa, rosvon pyssyt peräs paukkaa!

      Olemme myös osa globalisaatiota. Toisin kuin jotkut ehkä luulivat, globalisaatiossa ei ole kyse mistään kulttuureista tai mukavan helpoista matkoista Euroopan kaupunkeihin. Kyse on mm. pankkimaailman supertietokoneista, jotka tekevät sekunnin osissa kymmenien miljoonien voittoja. Esko Seppänen näistä kirjoitti muistaakseni Uudessa Suomessa.Kirjoituksensa kannattaa lukea.

      Poista
    13. Seppänen kirjoittaa siitä, kuinka finanssihai-tietokoneet kuppaavat osakkeenomistajia. Kun voi ajatella, että osakkeenomistajat ovat hierarkian ylimpiä, niin kyllä se paska siitä alas valuu. Yrityksiin ja niissä työskenteleviin ihmisiin. Osa niistä ihmisistä laitetaan mieron tielle.

      Poista
    14. Sattuneesta syystä tunnen sympatiaa työväestöksi kutsuttua kansanosaa kohtaan, se liippaa läheltä. Silti on sanottava että ne todelliset "kupparit" ovat kyllä näiden ylikunnianhimoisia johtajia. Nämä ovat, pysyäkseen pallillaan kiristäneet duunarien palkat ja edut kuhunkin aikaan nähden ylisuuriksi mistä on säännönmukaisesti seurannut pakko korjata asiat yleensä suurella devalvaatiolla. Nyt olemme samassa tilanteessa. Kiihotus on jälleen lähtenyt liikkeelle ja uutta hallitusta lyödään kuin vierasta sikaa. Eikä siinä mitään jos eläisimme markka-aikaa vaan nyt meillä on euro eikä devalvaatio ole päästämässä luottamusmiehiä pulasta.

      Tähän on Juha Sipilä etsimässä ratkaisua.

      Kun täällä tuntuu verbaalinen nokkeluus olevan se tärkein asia, eikä niinkään maan katastrofia lähenevä kokonaistilanne niin huomaan vain tuhlaavani aikaani.
      Lopetan tähän. hh

      Poista
    15. Olen pahoillani, hh, että loukkasin, se ei ollut tarkoitukseni. Toisinaan lapsekkaasti iloittelen, kun en minä noille isoille asioille kuitenkaan mitään mahda. Korjaan näkemystäni uudesta hallituksesta sitten kun aika näyttää siltä.

      Poista
    16. ...ja kyllä minä omasta mielestäni ihan asiaakin yritin sekaan sököttää.

      Poista
    17. Kyllä minä allekirjoitan ja jaan tuon hh:n näkemyksen. Viittaan minäkin sinne duunareitten johtajatasolle, ja toteanpa senkin, että suomalainen työmies ja valkokaulusköyhimys tekee muihin Pohjolan ja Euroopan maitten työ tekijöihin verrattuna vähintään tunnin vähemmän töitä kuuin muut.

      Meillä lisäksi otataan heti lakkoase käyttöön, ja uhataan jopa yleislakolla.

      Poista
    18. Riku, on sinulla asiaa, painavaa, eikä sitä voi vääräksi väittää, vaikka värikkäin sanakääntein ja joskus hieman menneen luokkajakomaailman dramaattisin miettein se esiin tuot.. Asioita katsotaan eri pisteistä käsin, ja tällöin näkyy erilainen kuva.

      Poista
    19. Jaa, että minäkö en osaa näkökulmaa vaihtaa. Olen kertonut, kuinka nuorena miehenä minut erotettiin liitosta, koska työantaja ei tilittänyt riittävällä vauhdilla minulta joka tilistä perimiään jäsenmaksuja. Sitten myöhemmin olin taas liittynyt ja helevetin fiksu toimittaja kävi tekemässsä minusta haastattelun liiton lehteen. Juttu oli hyvä, siinä sanottiin otsikossa, että tunnen itseni melkein ihmiseksi. Tykkäsin otsikosta oikeasti. Nuorena olin kuitenkin aika aggressiivinen. Soitin jutun luettuani toimittajalle ja kehuin kirjoituksensa. Lopuksi sanoin, että erosin muuten juuri tänään liitosta.

      Vielä tänä päivänä sitä kadun ja se tuntuu pahalta, kun kyseinen toimittaja oli niin fiksu, eivätkä minun frustraationi olleet hänen vikansa. Enkä niin ajatellut edes silloin.

      Liittoihin ei luottamukseni ole erottamisen jälkeen koskaan palannut, mutta silti kehoittaisin ihmisiä niihin pikapikaa liittymään. Minäkin kuulun tänä päivänä, koska sapeli hivottelee kaljuani.

      Poista
    20. Haluaisin kyllä, Iines, kuulla kuvailusi tästä nykyisestä maailmasta, kun se mielestäsi ei ole luokkajakoinen. Lounastavatko ne nälkäjonon ihmiset "ei luokkajakoja"-Niinistön tai edes Antti Rinteen pöydissä? Kepulin pöydissä eivät kuitenkaan, kun se ampuu molemmat piiput.

      Poista
    21. Johtajat aivan itsestään selvästi, mutta nykyisissä hierarkioissa jo pitkään meillä Suomessakin ylimpinä hierarkioissa ovat olleet osakkeenomistajat. Heitä ja osakekurssia täytyy jokaisen johtajan palvella, muuten tulee lähtö.

      Poista
    22. Ja kyllähän minä, piruvie, osaan kepulinkin nahkoihin asettua.

      "Hyötyisköhän tästä kuinka paljon, lähteeköhän nuo kullatut lampun jalat kuinka helposti irti, ja ei kai tuo naapurin kusipää tilallinen vaan pääse tästäkin apajasta hyötymään!"

      Poista
    23. Heh, no joo, kyllä osaat Riku eikä maa nyt näihin sinun juttuihisi kaadu. Hyvä kuitenkin että annat hallitukselle työrauhaa, anna pari vuotta … no, se on sinulta kyllä mahottomasti vaadittu, anna puoli vuotta niin sitten nähdään minne päin mänty kaatuu.

      Median kritiikittömään, verhojen takaa jatkuvana tulevaan kiihotukseen se vielä voi kaatuakin, pelkään minä.
      hh

      Poista
    24. Minä olen siinä mielessä syyntakeeton, että minun sanomiseni eivät vaikuta edes naapurin äijän koiraan. Ja kaatuuhan se hallitus, kun se kaadetaan. Muuten ne lahtarit ampuu meitin.

      Poista
    25. Minä en usko hallituksen pikaiseen kaatumiseen, vaikka median vääntö on kova, kovempi kuin todellinen vastustus.

      Enemmistö - minäkin - näytti äänestämällä, mitä se tahtoo: velanoton lakkauttamista ja hyvinvoinnin asettamista tulojen mukaiseen raamiin.

      Aika moni on valmis osallistumaan talkoisiin. Vartin pidennys työaikaan olisi jo merkittävä seikka, puolen tunnin pidennys, ja koulussästöjä ei tarvittaisi. Tunnin pidennys, ja kenties laariin alkaisi sataa jotakin sen lisäksi, että koulut säästyisivät leikkauksilta.

      Hallituksella on hyvä potku meneillään, vaikka itse olenkin kovin pettynyt koulusäästöihin, joita ei pitänyt tulla.

      Poista
    26. "Haluaisin kyllä, Iines, kuulla kuvailusi tästä nykyisestä maailmasta, kun se mielestäsi ei ole luokkajakoinen. Lounastavatko ne nälkäjonon ihmiset "ei luokkajakoja"-Niinistön tai edes Antti Rinteen pöydissä? Kepulin pöydissä eivät kuitenkaan, kun se ampuu molemmat piiput."

      Riku, puhuin menneen luokkajakomaailman dramaattisista sanankäänteistäsi. Ei tämä pidä sisällään sitä, etteikö luokkajakoa tänään olisi. Menneen maailman luokkajako oli toisenlainen kuin nykyisen maailman luokajako! - Tämä oli ajatukseni.

      Menneessä maailmassa oli selkeät luokat ja niiden välissä ylikävelemätön kuilu. Halveksunta puolin ja toisin haisi vastarannalle saakka.

      Nyt meillä on apuverkot, ja ne ovat laajat ja jopa syvät. Harva on verkossa vain yhden silmukan varassa, useilla on monta tukisilmukkaa yhtaikaa. Meiltä puuttuu myös yleisesti hyväksytty halveksunta. Kaiken yllä leijuu ymmärryksen eetos, ja juuri siihen tukiverkkojen toiminta pohjautuu, monen mielestä liikaakin.

      Mm. tänään luin lehdestä ja kuulin radiosta erään suomalaisen maahanmuuttaja-kehitysavun piirissä olevan tai olleen naisen lausuman, jonka mukaan kehitysapua ei pidä antaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Se opettaa elämään tukiverkossa, ei yrittämään itse. Se on jopa tuhoisaa.

      Luokkajako-mantra elää muhevimmillaan anarkomarkojen puberteettisissa kähinöissä. Meillä on köyhämme, mutta meillä on myös keskiluokka, joka laskee jokaisen penninsä joka kuussa.


      Poista
    27. Nyt tuli sinulta hyvä yhteenveto, Iines! Eipä ole juuri lisäämistä.

      Ehkä se että tuosta "halveksunnastakin" oli puolet semmoista ujouden tapaista, ettei oikein tiedetty miten puhutella toisiansa. Käsin työtä tekevillä ja toisaalta lukeneistolla oli suuret erot tiedon tasossa kun oli vielä paljon niitä joilla oli apuna vain ennen sotia käydyt neljä luokkaa kansakoulua, olkoonkin että luulen opettajien tason olleen aika korkean.
      Peruskoulu muutti sitten luokkajaon lopullisesti. Oli se tärkeä asia.
      hh

      Poista
    28. Halveksunta onkin tuossa aika voimakas ilmaisu. On varmaan totta, että se on ollut nimenomaan ujostelua - kappalainen on hyvä ja ottaa ensin. Tai: Jussi tulee sitten hakemaan hevosen.

      Työväenliikkeen synty sitten toi luokkasodan, ja siitä voivat työläiset kyllä olla ylpeitä. En puhu nyt kansalaissodan kamaluuksista erikseen, vaan koko siitä prosessista, joka on historiallisesti merkittävä koko Euroopassa.

      Ja kyllä, peruskoulu siloitti tien kaikenlaiselle tasaiselle ihmisarvolle.

      Poista
    29. Iineksen luokkajaon selitys on hyvä. Tosin huomauttaisin, että niitä anarkomarkoja on ehkä noin viisikymmentä. Vanhuksia tämä uusi hallitus on päättänyt kurittaa erityisen ankarasti. Eläkeindeksi jäädytetään, asumistuet heikkenevät ja terveyskeskusmaksut nousevat. Nämä eivät ole pieniä juttuja vanhukselle, joka tulee toimeen vain sillä, että päivittäin syö puuroa ja maanavelliä, mahdollisesti käy ruokatarpeita hakemassa leipäjonosta.

      Ja sen maahanmuuttaja lausunnonantajan voi kipata pikaisesti takaisin kotimaahansa. Idiootteja meillä on omastakin takaa.

      Poista
    30. Ymmärsin niin, että tuo indeksin jäädyttäminen osuu vain kansaneläkkeisiin, ei työeläkkeisiin? Oliko se näin? Moni pienituloinen vanhus asuu vuokralla, ja tuo asumistukivähennys on iso summa kuukausimenoihin. Terveyskeskusmaksuja maksaisin mielläni vähän lisääkin - 12 euroa 3 × vuodessa ei ole paljon - jos vain lääkäriin pääsisi. Täällä ei pääse enää klo 16 jälkeen eikä ollenkaan viikonloppuisin ja pitkinä juhlapyhinä.

      Poista
    31. Lupaan syödä hatullisen paskaa, jos : 1. Hallitus ei ota velkaa (se ottaa sitä ja paljon) 2. Neljän vuoden päästä velkataakka on pienentynyt (tällä hallitusohjelmalla velan määrä vain kasvaa) 3. Talous on lähtenyt kasvamaan (kasvua ei synny, koska sisämarkkinat tyytyvät lopullisesti).

      Poista
    32. po. hyytyvät eikä tyytyvät, kone kirjoitteli ihan omiaan.

      Vaikken makrotalousasioissa ole mikään varsinainen asiantuntija, niin talousviisaiden juttuja luettuani, en voi millään käsittää että hallitusohjelma painottuu leikkauksiin. Jopa IMF on kehottanut Suomea korjaamaan taloutta siten, että tässä tilanteessa ei tulisi tehdä hirveän rajuja leikkauksia, koska se supistaa entisestään heikossa hapessa olevaa taloutta.

      Ihmettelen jokaista joka ylipäätään uskoo näin suurten leikkausten olevan hyväksi, millekään tai kenellekään.
      Mutta ehkä myötämielisillä on jokin kuvitelma mielessään siitä mahdollisesta hyvästä joka on tulossa? Jos se "hyvä" liittyy valtion velan pienentämiseen, niin sitä ei tule tapahtumaan näillä keinoilla mitä hallitus on esittänyt.

      Poista
  21. Nyt kepuloiset vasta karvat on näyttäneet:

    http://www.hs.fi/politiikka/a1433038930064?jako=a271fe2a9ae9e36c938505db505b0967&ref=tw-share

    Saapi nähdä, että ehtiikö sitä vielä yleislakon näkemään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteiskuntasopimus kai jäi syntymättä siksi, että molemmat osapuolet sitä vastustivat. Kiva olisi tietää, miten elinkeinoelämää painostavat.

      Poista
  22. Arvoisa kielipoliittinen tasa-arvohenkilö kirjallisuuden ja suomen kielen fil.kand. Iines

    Jospa se tää uus hallitus puuttus vihdoin sen bättre folkin hyvinvointiin ja leikkais niiltäkin palasen tähän lamantorjuntaan, niin ei kaikki jäis pelekän rahvaan kontolle. (Nyt kun RKP joutuu sivusta katselemaan.) Jättävät sielläkin Vaasassa ylimmän kerroksen rakentamatta.
    --
    Ollaan täällä niin lähellä rajaa että varmaan maamiinoja on ripoteltava
    kylänkin poluille - vähän semmonen kakspiippunen juttu siis.

    Kävi niin, että se ruotsalaisuuden pesä on jo valmis, ja ylimmässä kerroksessa on komeimmat lukaalit terasseineen semmosille bättre kansalaisille, joilla hynää on riittävästi.
    Komiat näkymät sieltä, jos hur som helst malttaa rahavuoren ylitse ulos kurkkia !!

    Ruotsalaisväki säätiöi omaisuutensa aikoinaan, kun venäläissortovuosina pelkäsivät yksityisomaisuuden siirtyvän syvempiin taskuihin.
    Nyt on yhä millä mällätä.
    Ei ollut Bobrikov ajoissa ajan valtimolla.

    Vasabladetin pettynyt hurrikansa laittelee valituslappusia tuohon paperi-itkumuuriin minkä kerkiää.
    Kaikkein pahinta on kuitenkin persujen pääsy hallitukseen.
    Tasa-arvon ja ruotsin kielen tuho on nyt eessä ...
    Bobrikovin reinkarnaatio nämä persut ??

    Miinat on nyt vaan kaivettava Laihian rajalta ja tuotava sinne itään halvan bensiinin ja kilomummojen reiteille.
    Ja suojamiinoitus sen kyläläisen eläkeläispuutalon ympärille. Tulevat muuten vanjat ja ostavat strategisesti maat siitä ympäriltä.

    Terv. Joonas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro Joonas. Miten semmoisesta voidaan leikata, jonne ei ole mitään annettu? Minun logiikkani mukaan sieltä leikataan, minne on annettu tai osoitettu yhteisistä varoista - tätä on leikkaaminen. On muuten aika kummallista, että ihmistä saa syyttää varakkuudesta muttei köyhyydestä.

      Kyllä se bättre folk maksaa meidänkin osuuttamme veroprogression kautta, on maksanut jo vuosikymmeniä, etenkin Lipposen ja Ahon hallituksen aikana. Heidän aikanaan leikattiin ja säästettiin yhteensä noin 40 miljoonaa markkaa, eikä kummoisiakaan rutinoita kuulunut.

      Ruotsalaisuutta en osaa kadehtia, enkä pakkoruotsdia harmitella, sillä siinä kielessä on suomenkin kielen pohjaa, mm. yhteistä nimihistoriaa. Minusta on ihan hyvä tuntea vähän kansakunnankin menneisyyttä. Suomi on täynnä ruotsin kieltä monella lohkolla. Tuntuisi hassulta olla niin tietämätön ja tyhmä, ettei ollenkaan osaisi joka paikassa esiin tulevaa kieltä.

      Poista
    2. Kavaljervisan on hieno! (jos edes vähän ymmärtää sanoista)

      Poista
    3. Mahtavan hieno kappale ja tulkinta, kaunista!

      Onko Tapio Rautavaara laulanut tämän suomeksi?

      Poista
    4. Tykkään enemmän tuosta ruotsalaisesta versiosta kuuluisan herra Trad:in säveltämästä kappaleesta. Siinä on jopa iloista ja humoristista otetta synkkiin sanoihin. Tapsan versioon on lisätty liikaa patetiaa. Suomenkieliset sanat on tehnyt näköjään tuntematon suuruus Heikki Littu.

      Poista
    5. En minäkään Rautavaaran versiosta pidä, sillä se on peräti masentava itkuvirsi. Jopa hämmästyin, kun huomasin, että samasta kappaleesta on kysymys tässä alkuperäisessä.

      Poista
  23. Anteeksi Iines, jostakin olin näköjään saanut käsityksen, että viittasit arvioivasti ministerin koulutuksen puutteeseen... Mutta olin väärässä. Luin hutiloiden.

    Työläiskodin lapsena sitä on ehkä hieman herkkä tällaisille. Muistan kauan sitten, kun työkaverini ihmetteli pilkallisesti miten joku oli noussut ministeriksi, vaikkei ollut käynyt kuin ammattikoulun. Sanoin siihen tuohtuneena, että eikö asia ole pikemminkin niin päin, että ilman koulutusta korkeisiin asemiin nousseet ovat kohenneet niihin nimenomaan kykyjensä takia. Että senhän pitäisi olla kunnia, eikä pilkankohde.

    Tuli muuten mieleen, ettei Soini taida arvostaa oikeusministerin tehtäviä, kun antoi sen firaabelipestiksi paperitehtaan luottamusmiehelle. Mitä muuta siinä oikeastaan tarvitaankaan kuin tervettä järkeä? Eihän oikeustiede edes ole oikeaa tiedettä.

    Tietysti lentokapteenin, lääkärin, kirvesmiehen ja sorvarin täytyy osata hommansa, mutta heidän pomojensa tai firmojensa hallitusten puheenjohtajien ei tarvitse osata lentää, leikata, veistää tai sorvata.

    Lindström ei vaikuta paperitehtaan märimmältä päältä, mutta jotain hänessä on oltava, kun kerran ministeriksi valittiin. Olisiko Soinin torpeedo?

    (Pieni korjaus Iinekselle: Lindström on toisen kauden edustaja ja se ensimmäisen kauden edustajaministeri on kauppatieteiden maisteri.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Eihän oikeustiede edes ole oikeaa tiedettä."
      Pitäisi perustella vähän paremmin, jos tuollaista väittää. Mikähän se mahtaa olla sinun perustelusi? Mitä on tiede?

      Taloustiede on kaikkein vähiten tiedettä, se on aika usein jälkiviisastelua tai uskonnnonkaltaista irrationaalisuutta tai sitä itteänsä: puhdasta pahuutta ja rikollisuutta. Taloustiede, joka on sidoksissa ideologioihin tai ismeihin, on kaikkein epäluotettavinta.

      Poista
    2. Tämä on kiinnostava ajatusheitto, että oikeustiede ei olisi oikeaa tiedettä. Voin sanoa ymmärtäväni väitteen sisällön, mutten tiedä, ymmärränkö oikein, tai onko väite oikein.

      "Opiskella oikeustiedettä" näyttäytyy nimittäin minulle oikeusopin opiskeluna ja jopa pänttäämisenä. Toisaalta voin kuvitella, että opinnoissa perehdytään myös oikeuskäytäntöjen historiaan ja tutkimusmenetelmiin. Se tekisi oikeusopista myös tiedettä.

      Poista
    3. Oikeusoppinut joutuu varmasti miettimään paljon enemmän etiikkaa ja moraalisia kysymyksiä kuin taloustiedettä opiskeleva. Oikeusvaltio periaatteet, jotka tunnen vain pinnallisesti, kantavat kuitenkin sisällään "syvempiä" kysymyksiä ihmisyydestä kuin pelkkä taloustiede, joka keskittyy vain rahaan ja taloususkomuksiin.

      Ajattelen niin, kaikesta huolimatta (oikeusvaltiokin epäonnistuu ja tekee virheitä), että lait on rakennettu yhteiseksi turvaksi kun taas rahamaailman kysymykset ovat usein - ellei peräti aina - jopa ohittaneet oikeusvaltion periaatteet. Ne ovat toisinaan jopa ristiriidassa keskenään.

      Poista
    4. Toisaalta tieteen "tieteellisyyttä" ei mitata sillä, miten eettistä ja humaania tiede on. Tiede välttää syviä elämänarvokysymyksiä, koska tiede pohjaa faktaan ja pyrkii todennettavaan ja todelliseen. Pyritään objektiivisuuteen.

      Toinen kysymys on sitten se, miten arvottaa tai arvostaa eri tieteenaloja.

      Poista
  24. Ensimmäiset AY johtajan puheet yleislakosta
    http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/tyo-ja-talous/28734-ay-johtaja-valayttaa-yleislakkoa-2015-05-31

    Hienosti menee! Eka virallinen työpäivä hallituksella ja heti on sota päällä. Vois sanoa, että jonkun muroihin on kustu tänä aamuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sotaa tosiaan lietsotaan mediassa kiihtyvään tahtiin. Sitähän alettiin lietsoa jo ennen kuin Jari Lindström ehti ministerinä yskäistäkään.

      Helsingin Sanomatkin otsikoi tänään, että hallituksen taistelu kiihtyy. Kyseessä oli Jari Lindströmin ulostulo työnantajien Kela-korvausten kanssa.

      Poista
    2. Tapsa, ei se mitään. Olen ehkä toisaalla sanonut jotain Lindströmin soveltuvuudesta - en muista, mutta mahdollista on.

      Tutkinnon korkeutta en kuitenkaan ajattele, vaan sen laatua, alaa, onko yhtään yhtenevä uuden pestin kanssa.

      Poista
  25. Arvoisa Iines

    RKP:lle annettiin edellisessä hallituksessa turhimmat ministerinsalkut, kuten oikeusministeri, maahanmuuttoministeri jne. Armon vuonna 2011 väkisin kasatun hallituksen puolustusministeriksi asetettiin Stefan Wallin. Hän urhoollisesti päätti yhdistää ja lakkauttaa monia prikaateja ympäri Suomea yrittäen vakuuttaa huonolla menestyksellä Suomen puolustuskyvyn säilymistä hyvänä. Mutta onneksi ministeri wallin ei lakkauttanut ruotsinkielistä Uudenmaan prikaatia, sillä miten Suomi olisi sitten voinut käydä rauhanneuvotteluja ruotsiksi! Tuosta seuranneen kohun vuoksi Wallin luopui perhesyiden takia salkustaan ja RKP nimitti uuden ministerin, Harry Potter -tyylisen nuoren äijän Carl Haglundin. Hänet muistetaan Hornet-hävittäjien lentokiellosta ja siitä lausunnosta, jossa hän vakuutti ettei Suomen puolustuskyky heikkene em. tapauksesta. Hävittäjäthän ostettiin vain koristeiksi eikä puolustuskäyttöön, kuka tyhmä nyt käyttäisi hävittäjiä postrmodernissa sodankäynnissä!

    Ja hyvin on rahaa löytynyt Närpiöön ruotsalaisille tomaatin kasvattajille.
    Puhumattakaan tierahoista , Närpiössä on kaikki lehmänpolutkin asvaltoitu.
    Kunta liitoksia ei ruotsin kieliset kunnat tee, vaikka asukas luku on kymmenen henkeä. Ahvenanmaasta en viitsi edes puhua , kuinka saa tukea suomalaiselta veronmaksajalta.

    Ter. Joonas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eurostatin tuoreet tilastot kertovat sen olevan Suomen vaurain alue ja koko EU:n alueellakin kymmenenneksi vaurain hallinnollinen alue. Maakunnan kansantuote henkeä kohti oli 166 prosenttia Euroopan unionin keskiarvosta. Esimerkiksi Etelä Suomen vastaava lukema on 132% ja Itä-Suomen 85%.

      Ihan omalla ahkeruudella Ahvenanmaalaiset eivät toki tähän vaurauteen yllä. Vaan lukema selittyy paljoltikin Suomen valtion runsaskätisistä tulonsiirroista maakuntaan. Taloussanomien mukaan "Erot muuhun Suomeen ovat huomattavat. Ahvenanmaalla valtion menot ovat 13 225 euroa asukasta kohden, kun muualla maassa euroja kuluu 6 997 euroa per henkilö...Tilastokeskuksen luvut ovat vuodelta 2008, jolloin valtio siirsi Ahvenanmaalle keskimäärin 8 428 euroa asukasta kohden. Suomen keskiarvo oli tuolloin 1 785 euroa, joka sisältää kuntien valtionosuudet." Lisäksi maakunta nauttii muuta maata suuremmista yritystuista. "Ahvenanmaan yritystoimintaan saamat tuet 2 444 olivat euroa per henkilö. Keskimäärin Suomen maakunnat saavat yritystukia 564 euroa asukasta kohden"

      Talsan luvut ovat muutaman vuoden vanhoja, jos joku tietää tuoreempia tilastoja niin laittakoon kernaasti linkkiä . Ja jokatapauksessa trendi on selvä. Suomen rikkain maakunta nauttii moninkertaisesti isommista valtion tuista ja tulonsiirroista kuin köyhimmätkään Itä- ja Pohjoissuomen alueet. Ja kuilu lienee vain kasvanut. Päätellen siitä että Ahvenmaa oli edellisessä Eurostat vertailussa v 2006 vasta 20:ksi rikkain EU-alue. Toki se oli Suomen vaurain alue tuolloinkin.

      Poista
    2. En osaa näihin ruotsalaisuusasioihin ottaa kantaa, kun en ole tainnut niitä koskaan ajatella siinä mielessä, että ne olisivat jokin epäkohta tai tulppa Suomen taloudessa.

      Vaan mitämaks, jos ruotsalaisuus ja Ahvenanmaa noin hiertävät, niin luovutetaan toki Ahvenanmaa Ruotsille, jonne se itsekin on ilmaissut jossain kyselyssä haluavansa liittyä.

      Poista
  26. Hallitus on ohjelmassaan luvannut säätää lain, joka tekee kunnille mahdolliseksi esimerkiksi kirjastopalvelujen lopettamisen. Selvää on, että kirjastot tulevat vähenemään ja ajan saatossa tulee olemaan yhä enemmän sellaisia kuntia, joissa kirjastoa ei ole. Mikä on ensimmäinen kaupunki, jossa ei ole kaupunginkirjastoa? Maksullisuuskin tulee.

    VastaaPoista
  27. Kirjastoja on vähennetty jo Lipposen - Ahon säästökaudella, mm. mökkikylästäni lopetettiin kunnanhallituksen määräyksellä kirjasto, joka sijaitsi vieläpä koulun piharakennuksessa, hyvällä paikalla vanhassa kansakoulussa.

    Uskon että suunta jatkuu nykyiselläkin hallituskaudella. Oikeastaan kirjastoaatehan lakkaa Helsingistä käsin, jossa pykätään uutta Lainastoa. Kirjat ovat siellä vain osa suuremmasta kokonaisuudesta, jossa pääpaino on oleskelun viihtyisyydessä ja kaikessa kivassa, mitä ihmiset mieluummin ilmaiseksi haluavat. Yhä enemmän on lapsia ja nuoria, jotka eivät enää lue kirjoja.

    Mitäs sitä väkisin ihmisiä luettamaan. Chillailu on kivempaa, ja pöhnässäolo

    VastaaPoista
  28. Myönnän, että sain kipinän heittooni oikeustieteestä siitä, että yleisesti sanotaan nimenomaan, ettei taloustiede ole oikea tiede.

    Ei se ihan olekaan, mutta vielä suuremmalla syyllä sitä ei ole oikeustiede.

    "Oikea tiede" on todellisuuden ilmiöiden tutkimista, tavoitteena ymmärtää niiden luonne sekä löytää ja kehittää uusia asioita. Oikeaa tiedettä tässä mielessä olisivat luonnontieteet ja matematiikka, sekä humanistiset tieteet tutkiessaan ihmisen käyttäytymistä. Tässä mielessä taloustiedekin on tiedettä.

    Oikeustiede sen sijaan perustuu ihmisyhteisön keksimiin normikokoelmiin, joita voidaan muuttaa milloin tahansa millaisella päätöksellä tahansa. Siinä mielessä se olisi lähinnä käyttäytymistiedettä.

    Sen sijaan se, että rakennetaan monimutkainen normijärjestelmä ja tutkitaan sen suhteita, seurauksia ja tulkintoja, ei ole minusta "oikeaa" tiedettä. Onhan se vaativaa, tarpeellista ja tärkeää, mutta se on eri asia.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta kielikin on ihmisten välinen sopimus, ja kukin kieli perustuu ihmisten keksimiin ilmaisuihin. Samalla tavalla kai oikeustieteen ja lakikirjan termit ja pykälät ovat yhdessä sovittuja normeja, ja tällöin kun puhutaan oikeudellisten käytänteiden tutkivasta otteesta, kyseessä on minusta tiede. En keksi, mikä asia-ala ei olisi tiedettä, jos siitä tiedettä tehdään. (Sarjassa Keittiöfilosofi vauhdissa).

      Poista
    2. Eihän kieli ole siinä mielessä mikään ihmissopimus, että se olisi luotu tietoisilla päätöksillä (esperantoa ehkä lukuunottamatta). Se on kehittynyt ajan myötä itsekseen. (Tietysti moraalikin on kehittynyt itsekseen ja siihen lait osaksi perustuvat, mutta käsitteleekö oikeustiede näitä asioita?)

      Sen sijaan kirjakieli ja kielenhuolto perustuvat sopimuksiin.

      Parempi vertailukohde oikeustieteelle olisi ehkä uskonto. Nekin ovat usein lakikokoelmia, täynnä ihmisten keksimiä kieltoja, käskyjä ja ohjeita. Uskontojen synnyn ja kehityksen tutkimus on tiedettä.

      Kyllähän mikä tahansa tutkimus on tiedettä, jopa lakien synnyn ja tulkinnan tutkiminen, mutta käytinkin termiä "oikea tiede" tarkoituksellisesti. Sillä tarkoitin kokeellista testattavuutta ja muita luonnontieteisiin liittyviä asioita.

      Kirjoitin poleemisesti siksikin, että jos taloustiedettä mollataan surutta, kuten anonyymikin kehtasi tehdä vielä kommenttini jälkeenkin, niin oikeustiedekään kestä vastaavaa tarkastelua.

      Kumpaakaan vastaan minulla ei sinänsä ole mitään, ei talous- eikä oikeustiedettä, eikä anonyymiakaan. Kivaa pohdiskelua.

      Poista
    3. Tapsa, ymmärrän, mitä tarkoitat, ja asiaa voi noin perustella. Järkeenkäypää. Olen kuitenkin hieman toista mieltä kielen sopimusluonteesta.

      Kun alkuihminen - käytän tätä epämääräistä termiä varhaiskulttuurin ihmisestä - tarttui kiveen ja sanoi että "hamma", ja toinen katsoi kiveä ja sanoi että "hamma", sopimus oli syntynyt. Ei niitä aikojen alussa ylöskirjattu eikä nuijittu pöytään.

      "Hamma" levisi vähitellen aikojen kuluessa pienestä yhteisöstä isompaan, kunnes tuli jokin raja vastaan, ja jonkun muun esittämä erilainen sana kiveä tarkoittamaan. Ja samoin kuin juoru, samoin "hamma" muunsi muotoaan hieman erilaiseksi. Puhutaan kielisukulaisista, kielikunnista, kielirajoista.

      Poista
  29. En ole tosiaankaan täällä yhtään havainnut, että joku syrjisi minua mielipiteitteni takia (viittaus Iineksen kommenttiin edellisen kommenttini yhteydessä), mutta arvatkaapa kun täällä kotona silloin tällöin kokoontuvalle porukalle kerroin mitä puoluetta äänestin, mikä mekkala siitä silloin syntyi! Hyvä että selvisin siitä rytäkästä. En juossut edes karkuun. Kaikki (paitsi mieheni, jonka kanssa ollaan aika lailla joissakin asioissa samalla linjalla) katsoivat minua halveksivasti (niin sen tulkitsin). Mutta ei se minua hetkauttanut. Olen edelleen sitä mieltä, että jopa kaikkien inhottavammaksi julistetun Halla-ahon blogissaan ilmaisemissa mielipiteissä on minusta järkeä. Hän, tuo korkeaotsainen, totinen, vain toisella suupielellään joskus vinosti hymyilevä mies on mielestäni enemmänkin älykkö kuin kansan villitsijä. Hän puhuu niin kuin ajattelee. En ole kyllä häntä paljon seurannut, vain kerran käynyt hänen blogissaan.

    Itsessäni on jotain outoa. Olen vahvasti jotain mieltä, vaikka en tunne tarpeeksi asioita. Oikeasti mielipiteeni ovat vain tuulensuhinaa, mielipiteeni vaihtuvat sitä mukaan kun mietin asioita ja tulen toisiin ajatuksiin.
    Se johtuu liiasta tietämättömyysestä. Tällä hetkellä huomaan mielipiteitteni onttouden ja outouden häiritsevän vakavasti liian puutteellisina.

    Olen kyllä mielestäni tajunnut, että elämme nykyisin keinomaailmassa. Mikään ei ole todellista. Kuplat puhkeilevat siellä ja täällä, ja todellisuus paljastuu. Maailman markkinoita (ja elämää) hallitsee RAHA. Sille kumarramme. Siitä taistelemme. Sen hyväksi olemme tekemässä mitä ihmeellisempiä päätöksiä. Pääasia, että paistattelemme itse sen suosiossa. (Tämä tarkoittaa enemmänkin koko valtiota kuin minua tai jotain muuta yksilöä).

    Mielessäni heräsi kysymyksiä, jotka alkeellisuudessaan voittavat kaiken.
    1. Kuka omistaa maailman?
    2. Keneltä valtio saa jatkuvasti lainaa?
    3. Miksi jotkut valtiot tulevat toimeen, vaikka elävät jatkuvasti lainan varassa? Miksi Suomikin voisi ottaa aina vaan lisää lainaa, ettei kenenkään tarvitsisi nurista ja mölytä itsensä puolesta? (Joittenkin mielestähän se olisi mahdollista.)

    Google on mun ystävä ja vastaa melkein kaikkiin kysymyksiin. Se vastasi noihinkin kysymyksiini.

    Miten se vastasi, on hyvin YLLÄTTÄVÄÄ! Jos joku muukaan ei tiedä (jota epäilen) voin kertoa, sen mutta en tässä, kun on mutenkin ylipitkä tämä kommentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vastaan kohtaa 3: Lainaa saa niin kauan kuin lainanantaja luottaa saavansa korkoa ja pääomansa takaisin. USAan luotetaan, Suomeen luotetaan, Kreikkaan ei luoteta.

      No, vastaan kakkoseenkin osittain: Lainanantajia ovat esim. eläkerahastot, joiden on sijoitettava eläkeläisten rahat tuottavasti. Ei niitä voi antaa sellaisille, joiden maksukykyyn ei luoteta.

      Menköön ykkönenkin: ei kukaan.

      Poista
  30. Liisu, mielipiteitten vaihto ei minusta ole pahasta. Se kertoo joustavasta tavasta ajatella, jos nyt ei joka kulmassa sano toisin kuin edellisessä. Mutta siis joskus, kun ajattelee asiaa eri näkökulmasta, mielipide voi hyvinkin kääntyä. Ei jääräpäisyydessä ole mitään hyvää! Ajatuksia on hyvä ravisteluttaa ja se, että pystyy joustamaan ja asettumaan toistenkin näkökulmaan, kertoo minusta empatiataidoista.

    Maailman markkinoita (ja elämää) hallitsee RAHA, sanot Liisu. Kyllä. Arkkipiispa Kari Mäkeläkään ei ole valmis alentamaan palkkaansa viittä prosenttia, kuten halltus on toivonut. Moni muu on tähän valmis. Arkkipiispa sanoo, että vain verotusta koventamalla. Miksi hän ei yksinkerttaisesti suostu tuohon palkkansa vapaaehtoiseen alennukseen? - Verojen kautta ei tietenkään joudu luopumaan muutamasta satasesta vaan parista kympistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä veto Mäkiseltä.

      Palkkojen leikkauksilla ei valtion velka pienene vaan kasvaa. Espanjassa on leikattu oikein rajusti jo vuosia julkisia palveluja ja palkkoja. Ja nyt valtion velka on paljon enemmän kuin ennen leikkauksia. Työttömyys noussut 25 prosenttiin.

      Näin rajut leikkaukset, joita Suomessa aiotaan nyt toteuttaa, johtavat velanmäärän kasvuun ja talouden hyytymiseen. Niin sanovat myös useimmat talousoppineet.

      Poista
    2. Palkkojen alentamisen voisi Sipilänkin mukaan tehdä työaikaa pidentämällä. Minusta tämä on järkevää.

      Poista
    3. Arkkipiispalta odottaisi kyllä uhrautuvaisuutta köyhien hyväksi - olisi ollut esimerkillistä kannattaa sitä viiden prosentin leikkausta vaikka saarnaamalla kirkossa tunnin pidempään tai kiertämässä kansan parissa lohdun sanaa jakamassa,

      Poista
  31. Vielä - noista kysymyksistäsi, Liisu, sananen.

    Vaikeita kysymyksiä, ja minä en ymmärrä taloustiedettä, vaikka omat raha-asiani olen aina osannut hoitaa hyvin ja tunnollisesti, en tuhlaa enkä nuukaile. Enemmän voisi kyllä säästää nuukailemalla.

    Tuo kiinnostaa minuakin, että miksi ei kannata aina vain ottaa uutta lainaa vanhan päälle. (Eikös yrityksiäkin uhkaa konkurssi, jos liikaa velkaannutaan?) Minusta pitäisi olla niin, että on valtion toimista on talouskasvua ja tuottoa, ei niin, että velka kasvaa ja me lisäämme tukiaisia, mutta emme tuottoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä, puhuuko hän viittä kieltä! Entä oliko hänellä asiaa?

      Lauri Viita

      #Vaikeita kysymyksiä, ja minä en ymmärrä taloustiedettä, vaikka omat raha-asiani olen aina osannut hoitaa hyvin ja tunnollisesti, en tuhlaa enkä nuukaile. Enemmän voisi kyllä säästää nuukailemalla. #

      Tuosta tuli mielleen Laurri Viidan suuri viisaus.

      Ter. Joonas

      Poista
    2. Tämäkin on Viitaa (siteeraan ulkomuistista):

      Kuin nuppineulan kärki,
      on joka miehen järki.
      Kun vain sen tyynyn saisi,
      johon neula uppoaisi.

      Poista
    3. Jatkuvan velan lisäys johtaa seuraavaan ongelmaan: lainasta peritään yleensä korkoa, ja mitä enemmän velkaa, niin sitä enemmän rahaa menee vuosittaisiin korkokuluihin.

      Aika pitkälle vakavarainen valtio voi ottaa lisälainaa jopa selvitäkseen korkomenoista, mutta jossakin vaiheessa voi tulla stoppi.

      Kreikka toteutti tätä periaatetta vuosikymmenet ja se stoppi tuli nyt. Se ei enää saa lainaa vapailta markkinoilta kuin 20 %:n korolla, jos silläkään.

      Poista
    4. Ulkomuistista tämäkin, yksi Viidan täysosumista:

      Sen joukon johtajaksi nimittäisin,
      ken pitkäkaulaisin on ja pienipäisin
      ja takapuoleltansa täyteläisin.
      Kas, kun jää painopiste matalalle,
      voi nousta kukonnuppi korkealle
      ja loistaa tunkiolta maailmalle!

      Poista
    5. Pää korostuu kielessämme monin tavoin, siksi tärkeä se on.
      On pääministeriä, perheenpäätä, viinapäätä ja esimerkiksi päättömyyttä.
      Iso sen täytyy olla, ja painava läskipää, siksi kumarassa kuljemme ja nöyrältä viaraiden edessä näytämme.
      Allapäin ottakaamme tämä tieto päidemme koosta.
      Päänsä pienenä kantoon lyöneet.

      Ter. Joonas

      Poista
    6. Oppositio piti kauheaa ääntä ensimmäisessä yhteisessä istunnossa. Kuinka te kehtaatte!

      Ei siinä mitään, oppositiolla on sijansa, joskaan räksytys tuskin vie eteenpäin äänestäjien tahtomalla linjalla. Hyvä oli muistuttaa Arhinmäkeä ja Niinistöä siitä, että kansa ei teitä kannattanut.

      Erikoisesti minua harmittaa sosiaalidemokraattien, minun puolueeni, sokeus ja ennen kaikkea Antti Rinne, joka puskee eteenpäin laput silmillään. Hän onnistui karistamaan puolueesta kaikki ne kansalaiset, jotka olivat joutuneet maksumiehen osaan, vaikkeivät olleet keskituloista kummoisempia maksajia. Nimenomaan nämä melko kovaa veroa maksavat mutta pennejään venyttämään joutuneet ja velkaantuneet "hyvinvoijat" jättivät nyt puolueen, jonka olivat aikoinaan valinneet ideologisista syistä omassa maailmanparannusaatteessaan.

      Samoin puolueen jättivät ne rehelliset duunarit ja ne köyhät, jotka vieroksuivat tukiautomaatteja, jotka näyttivät syytävän rahaa ulkomaan eläville.

      Poista
  32. Yhdysvallat maksaa lainojensa korot uusilla lainoilla, joita se saa esim. Kiinasta. Eikä Kiina voisi mitenkään päästää maailman suurinta talousaluetta konkurssiin, sillä se tietäisi myös Kiinan konkurssia tai ainakin vakavaa pitkäaikaista taantumaa.

    Suomen ja Kreikan kaltaiset pienet taloudet ovat täysin eri juttu. Niiden romahdus ei taloudellisesti ja maailmanlaajuisesti tuntuisi juuri missään.

    Oikeasti nämä uuden hallituksen säästötoimet ovat hyvin maltillisia. Todellinen säästötarve on kaksinkertainen.

    Koko Suomea vaivaa jonkinlainen hallintopöhö. Otetaan esimerkiksi urheilu ja liikunta, joiden järjestöt ovat pääosin julkisrahotteisia. Kuinka monta eri organisaatiota, virastoa ja lajiliittoa niiden ympärillä toimii? Ja kuitenkin itse ruohonjuuritason urheilutoiminta pyörii vapaaehtoisten ja vanhempien varassa, mikä oikein onkin. Herää vaan kysymys, mihin tuota urheilujohtajalaumaa tarvitaan maassa, jossa on populaa yhden Kaupungin verran.
    Kyse ei ole mistään valtion suurimmasta menoerästä, mutta hyvä esimerkki hallintopöhöstä.

    Kotikunnastani esimerkki viime vuosikymmeneltä. Keskushallinnosta suunniteltiin vähennettävän 20 hallintovirkamiestä. Lopputulos oli viisi lisää.
    Kysyin tuttavaltani, joka työskenteli silloin itse saman kunnan hallinnossa, että oliko lisäykselle tarvetta ja mitä ne lisäbyrokraatit sitten tekevät.
    Vastaus oli, että lisätarvetta ei oikeasti ollut, ja että kyllä aikaa kuluu palavereissa ja toinen toisilleen rapartoidessa. Siihen päälle pitkät lounastauot ja kello kolme alkava kotiinlähtö.

    Lisäksi eri virastot on jyvitetty aseveliakseli kok/sd. kesken. Näin yhteistyö toimii omertan hengessä sulle mulle tyyliin esim. kaavoituksessa.


    On tää hienoa.

    Tulipas sekava ja kitkerä valitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeminen kannattaa aina. Säästäminen=leikkamista julkisista palveluista. Virkamieshallinto ei ole meillä mitenkään poikkeusellisen suuri verrattuna muuhun Eurooppaan.

      Tiedon valoa pimeydessä vaeltaville:
      http://pahamaa.info/index/mika_ihmeen_kestavyysvaje/0-7

      Poista