8.4.2017

Käsi sydämelleMinua kummastuttaa se, miten tietyt piirit koettavat mitätöidä Tukholman terroristi-iskusta käydyn keskustelun laineita. Tunteet ovat pinnalla. Tuntuu siltä, että isku on kerta kerralta lähempänä Suomea. Itsekin olen ollut kesätöissä Åhlensin tavaratalossa ja istunut iltoja Sergelin torin aukion kivireunuksilla kuuntelemassa katusoittajien folkmusiikkia.

Edellisen keskustelun loppupuolella muuan keskustelija muistutti Breivikin terroriteosta ja viittasi terroristikristittyihin, joiden tekoja on hänen mukaansa enemmän kuin muslimiterroristien. Oikeastaan hän ei ilmeisesti hyväksynyt sanaa muslimiterroristi, koska se leimaa muslimit.

Kun kirjoittaa Googleen hakulausekkeen "terroristikristittyjen teot", on hakutulos ainakin minun koneellani nolla kappaletta. Mikä siis on terminä terroristikristitty, jos sana otetaan tarkkaan semanttiseen tutkiskeluun? Minäpä kerron teille.

Kun sanalla muslimiterroristi viitataan sekä henkilön tekoon että uskontoon, on selvää, että sanan alkuosa määrittää perusosaa. Sana antaa ymmärtää, että on monenlaisia terroristeja, ja nyt puhutaan yhdestä lajista, muslimimiterroristeista. On yleisesti tiedossa, että muslimiterroriteossa kuullaan usein huuto Allahu akbar, eli teot tehdään uskonnossa palvotun jumaluuden nimeen, Jumalan eli Allahin kunniaksi.

Entä sitten terroristikristitty? Huomio kiinnittyy ensinnäkin siihen, että tässä yhdyssanassa sanan osat ovat toisinpäin, perusosana on kristitty ja määriteosana eli taustoittajana terroristi. Miksi ei kristittyterroristi muslimiterroristin mukaan?

 - Vastaus on perin yksinkertainen. Siksi, että sana tekemällä tehty, väsättty tiettyjä tarkoitusperiä varten, ei luonnollisesta tarpeesta syntynyt, kuten sanat kielihistoriallisesti useimmiten ovat. Osat ovat lipsahtaneet väärinpäin, korostamaan kristittyyden terrorismiluonnetta. Islamhan taas tunnetusti on rauhan uskonto, joten sen terroristisuutta ei voi korostaa joidenkin tahojen mielestä: terroristimuslimi. Kauheaa.

Jos nyt vielä mennään  hieman syvemmälle semantiikkaan, niin termin terroristikristitty, joka siis vihjaa kristittyyden syvempään terrorismiluonteeseen, tulisi pitää sisällään se, että terroriteko on tehty kristillisyyden nimissä huutaen Jumalan kunniaa samalla kun surmaa viattomia, eikö totta: räiskis räiskis pum pum, kunnia Jumalalle taivaissa, isän pojan ja pyhän hengen nimeen!

Käsi sydämelle kaikki terroristikristityistä puhujat: montako tällaista terroritekoa tiedätte maailmassa tapahtuneen viime vuosisadoilla? Eikö ole harhaanjohtavaa ja väärää käyttää tätä sanaa mitätöimään muslimiterroristien tekoja Euroopassa, maanosassa, joka antaa heille uusia koteja ja elantoja?

Ja kuinka usein terroristikristityt ovat menneet kristinuskon nimissä Lähi-itään murhaamaan muslimeja, jolloin he oikeasti olisivat terroristikristittyjä? Nyt ei puhuta sotatoimista, vaan yksittäistapauksista, jollaisia muslimienkin Euroopassa suorittamat joukkomurhat median mukaan usein ovat.

Mitä tulee erikseen Breivikin terroritekoon, niin tässäkin ero muslimiterroristien tekoihin on olemassa. Breivik todettiin pitkällisten lääke- ja oikeustieteellisten tutkimusten tuloksena luonnehäiriöiseksi, psykopaattiseksi luonnehäiriöiseksi, joka vastaa teoistaan, koska ei ole mielisairas. Luonnehäiriöinen ihminen ei tee hirmutekojaan aatteen vuoksi, vaan oman voimantunteensa ajamana, koska hän on maailman kuningas, ei jumala eikä allah.


233 kommenttia:

 1. Tollanen teko tulee tapahtumaan myös Suomessa, ennemmin tai myöhemmin. Harva täysipäinen sitä yrittää kiistää.

  Samuli

  VastaaPoista
 2. Kiitos ja kumarrus ja amen! Olipa täyttä asiaa viimeiseen sanaan saakka, ei mitään lisättävää.

  Anonyymi, asia taitaa olla niin päin, että ei kai kukaan yritä uskotella enää edes itselleen, että vastaavaa ei tule tapahtumaan myös Suomessa.

  VastaaPoista
 3. Mitähän ne anonyymin mahdolliset piirit ovat, ovatko oikeistolaisia, vasemmistolaisia vain peräti äärikeskustalaisia. Ennen kuin muuta todistetaan, pidä vain iloisesti heilahtaneena mulkkuanonyymina.

  Terroritekojen suunnan pohtiminen on turhaa, vaikka juuri nyt näyttäisi Saudi-Arbiasta tuulevan. Häpeän olla suomalainen, jos sen suurmoskeijan sallivat. Halla-ahon ottakkoot imaamikseen.

  Pekka-Eric Auvisen haudalla olen useasti käynyt, äitinsä pitää sen kukkasissa. Useammin olen käynyt entisen opettajani, rehtori Helena Kalmin haudalla. Hänen luokseen nyt 80 täyttävä äitini olisi seuraavana viikonloppuna mennyt pyykkäämään, jos läpeensä sairaan Pekka-Ericin toimet eivät olisi tapahtuneet. Latvakakkosen luonnehtimista oikeistolaiseksi pitäisin silti turhana ja tarpeettomana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tapahtuisi, jos suomalainen siirtokunta pyytäisi saada rakentaa mahtavan luterilaisen kirkon raikuvine kellotorneineen vaikkapa Irakin pääkaupunkiin keskeiselle paikalle Suomen suurlähetystön viereen? Tulisiko lupa?

   Poista
  2. Tulkinnat ovat tulkitsijan. Iineksen islamofobia on niin ilmeistä ettei hän pääse siitä osoittelemalla sormella ketään toista. Äärioikeiston ja natsien sympatisointi on aivan yhtä vastenmielistä kuin ääri-islamilaisen terrorin ja tekojen symppailu.

   Poista
  3. Siitä en tiedä ja niitä nmoskeijoitahan on jo Helsingissä hurumycket. Suurmoskeija on kuitenkin selvästi tuomittavien islamistien selvästi poliittinen hanke ja siksi se tulisi estää.

   Poista
  4. Siitä ovat eri poliittiset ryhmät Hgissä harvinaisen yksimielisiä, että jos rahoituksessa on epäselvyyksiä moskeijaa ei rakenneta.

   Poista
  5. Kunhan näkis ja kuulis kolinaa, Poliitikot ovat aina epäluotettavia, Kaikki, persut etenkin.

   Poista
  6. Anonyymi, jätetään tässä keskustelussa korttipakka taskuun, ei vedetä sieltä sitä islamfobiakorttia.

   Heikkotasoisissa keskusteluissa sen käyttö passaa, mutta oletan, että täällä pystytään perustelemaan asiat auki.

   Toistan alempana aiemmin sanomani: uskonto on harvoin syypää mihinkään, islamkaan. Ihminen sen tekee, pilaa ideologian, uskonnon. Tai minkä tahansa aatteen.

   Minua surettaa, että rauhan uskonto islam on muslimin pilaama, se ei ole päässyt kehittymään ajan mukana, kuten elävän uskon tulee.

   Poista
  7. Kun Helena Kalmi tuli nuorena opettajana luokkaamme, pelästytti minut. Vedin tuolin istumaan palanneen kanssaoppilaan alta ja mätkähti lattialle. "Tuo oli sitten viimeinen hauskuus matematiikan tunnilla", Helena puuskahti.

   Myöhemmin antoi minulle tukiopetusta matematiikassa, kun olin siinä(kin) aivan surkea. Eikä varmasti palkkaa saanut siitä opetuksesta.

   Kunnioitukseni.

   Poista
  8. Tukiopetustunnit olivat yhteen aikaan paljon käytettyjä, kielissä ja matematiikassa ja opettaja sai niistä normaalin tuntipalkan. Niitä sai pitää monta viikossa ja opettaja saattoi kerätä niillä lisäansiota. Moni opettaja piti niitä innokkaasti.

   Poista
 4. Ristiretkien aikaan oli tämä kristittyjen ritareiden tunnushuuto "Deus vult" (joka viittasi siihen että tapahtumissa on kyse Jumalan tahdosta, "Jumala tahtoo"), uusnatsit ovat sitä viimeksi kai töhrineet häpäistessään Euroopassa moskeijoita ja muita muslimien paikkoja.

  Mutta onhan se selvä, ettemme kovin helposti miellä länsimaisia terroritekoja kristittyjen tekosiksi, ja harvoin - ehkä joitakin sekopäisiä yhdysvaltalaislahkoja lukuunottamatta - tekijät itsekää niitä yrittävät perustella uskonnolla.

  On vain surullinen tosiasia, että äärimmilleen politisoitunut islam, joka on vain osa islamilaista traditiota, tuottaa terroria ja antaa sille uskonnollisen oikeutuksen. Ei kai auta muu kuin odotella, että radikaaleimmat islamilaiset maallistuvat sen verran, että pääsevät islamilaisen maailman ideastaan eroon.

  Katson silti, että uskontoa käytetään ennen kaikkea verukkeena, joskin on myös pölkkypäitä, jotka aidosti katsovat islamin oikeuttavan kaikkein väkivaltaisimmat ja rasistisimmat toimet ei-uskovaisia kohtaan, jopa omia islamilaisia veljiä ja sisaria kohtaan.

  Muslimiterroristien ero "terroristikristittyihin" on se, että edellisten kohdalla kyse on melko suuristakin yhteisöistä ja verkostoista, ei yksittäisistä psykopaateista. Uhka on tästä syystä hyvin todellinen. Jos se olisi samaa tasoa kuin "terroristikristittyjen" kohdalla, olisi asia hoidettu jo kuntoon.

  Samalla on totta, että "kristilliset" maat ovat valtapolitiikallaan terrorisoineet tai ainakin alistaneet kolonialistisesti ihmisiä vuosisatojen ajan. Ei kaikki ääriaineksen kauna länsimaita kohtaan kuitenkaan selity tällä, vaan kuuluu oman ääriajattelun tukemaan käsitykseen tulevasta maailmanjärjestyksestä ja islamilaisesta maailmasta, jota voidaan edistää millä hyvänsä keinolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiretket minunkin mieleeni tulivat, kun pohdin kristittyjen sotahistoriaa, ja siksi viittasinkin kirjoituksessani lähinnä viime vuosisatoihin, jolloin uskonnot ovat jollakin tapaa löytäneet uomansa ja asettuneet aloilleen. Kaikki uskonnothan ovat joinain aikoina tuottaneet ruumiita, aina on ollut uskonsotureita, hyvässä ja pahassa. Kristinusko ei suinkaan ole puhdas pulmunen eikä tee poikkeusta.

   Silti mielestäni on väärin vetää takataskusta termi "terroristikristitty", kun puhutaan poliittisten järjestöjen tekemistä surmista. Eivät fasistit tai natsit surmanneet jumalan kunnian vuoksi - tuskin muistivat jumalaansa organisoidessaan tekojaan, ei Jesse Torniainen potkaissut uhriaan kuoliaaksi Jumalan kunniaksi, vaan ehkä poliittisen aatteensa ryydittämänä.

   Eurooppaan kohdistuneita nykyisiä terroritekoja yhdistää lähes aina se, että tekijän taustat viittaavat islamiin ja muslimitaustaisuuteen. On kummallista, että teot lisääntyvät sitä enemmän, mitä enemmän Eurooppa antaa muslimeille turvapaikkoja ja uuden kotimaan elantoineen. En muista että amerikansiirtolaiset olisivat kovasti murhanneet amerikkalaisia aikoinaan, tai että evakot olisivat tappaneet isäntäperheitään. Jotakin mätää tässä kuviossa on.

   Sitäkin vierastan, että syy terroriteoista heitetään mieluusti Isisin harteille, ikään kuin se pelastaisi teon tekijän ja koko uskonsuunnan. Miksi jo kotoutunut neljän lapsen työllistynyt isä taantuu keskiaikaisen uskonnon kulttiin yhä uudelleen, vaikka on saanut turvatun elämän uudessa kotimaassa? Eikö hän paennutkaan Isisiä?

   Sillekään me emme voi mitään, että terroristit kuitenkin tekevät tekonsa islamin nimissä, vaikka rauhan uskonnolla ei olekaan mitään tekemistä missään teossa, kuten meille toistuvasti selitetään.

   Poista
  2. Väitteesi ei ole faktaa. Nykyisiä Euroopassa tehtyjä kaikkia terroristisia väkivallantekoja ei yhdistä se että tekijä olisi muslimi. Vaan muut yhteydet ja ideologiat.

   Jos osaa yhtä tai kahta vierasta kieltä saa parempaa informaatiota maailmasta kuin lukemalla suomenkielisiä sanomalehtiä.

   Poista
  3. Ei varmaan kaikkia terroritekoja voi selittää islamilla, mutta monessa tapauksessa jopa tekijät itse kytkevät itsensä Allahin uskoon tai vastuun teoista ottavat islamilaiset äärijärjestöt. Se on sitten eri asia, miten muslimi halutaan määritellä, mutta ei kai kukaan väitä, että se tieto mitä meillä nyt Suomessa on välitetty esimerkiksi Ranskassa, Belgiassa, Saksassa ja muualla tapahtuneista terroriteoista muuttuisi luonteeltaan joksikin toiseksi sillä, että näitä uutisia seurataan toisilla kielillä. Radikalisoitunut islam (käytetään nyt tätä nimitystä) on varteenotettava uhka maailmassa tällä hetkellä. Totta kai soppaan sopii muitakin ideologisia ajatuskulkuja ja näidän hullujen päässä varmasti sekoittuukin melkoinen soppa. Taitavia he kuitenkin ovat junailemaan terroritekojaan.

   Poista
  4. Anonyymi, mitkä muut ideologiat aiheuttavat viattomiin sivullisiin kohdistuvia yksittäisiä terroritekoja kuin muslimien suorittamat yksittäistapaukset? Minkälaisia tapauksia viime aikoina on ollut?

   Poista
 5. Luetunymmärtämisesi on heikko, Iines. Tulkintasi kommenteistani on omaasi, siitä en kanna vastuuta. Se on oman pääsi ja mielesi tuotetta. Ei jonkun toisen.

  Tämän verran: ISIS ja ääri-islsmistiset ryhmät ovat terrorijärjestöjä, mutta kaikki muslimit eivät ole terroristeja. Mikään uskonto tai vakaumuksellinen uskonnollisuus ei tee kenestäkään terroristia.

  Tutkinta on täysin kesken Ruotsissa. Siellä ei julisteta syylliksiksi kaikkia muslimeja, koska Ruotsissa väkivallantekoihin ja terroristisiksi luonnehdittuihin tekoihin on syyllistynyt pääasiassa äärioikeistolaiset ryhmät tai näistä aatteista innoituksensa saanet yksilöt. Tukholman tekijän tai tekijöiden yhteydet terroristisiin ääri-islamistisiin ryhmiin selviävät tutkinnan edetessä.

  Ääri-islsmistiset terroristiryhmät eivät ole tehneet pohjoismaissa ainuttakaan terrorritekoa, ja jos se yhteys tästä löytyy, niin tämä on ensimmäinen. Pohjoismaissa terroristisia tekoja ovat tehneet ja suunnitelleet 2000 -luvulla ainoastaan äärioikeistolaiset kansallismieliset ja natsimieliset ryhmät.

  Mikä tässä on niin vaikeata tajuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli viittaat ilmeisesti edellisen kirjoitukseni kommentteihin sieltä lopusta? Kiitos sinulle, niistä innostuin pohtimaan aihetta omalla tavallani. Tämä kirjoitus ei siis ole suora vastaus sinulle, vaan sinun ajatustesi aloittama ryyditys.

   En väitä missään, että kaikki muslimit ovat terroristeja, moiseen typeryyteen harva sortuisi. Tässä blogissa kukaan ei ole koskaan sanonut noin. Onhan Euroopassa herraparatkoon vapaita islamista irtautuneita muslimeita hyvinkin paljon. Uskon lisäksi, että suurin osa muslimeista tuomitsee nämä terroriteot.

   Huomaatko siis: tuo "kaikki muslimit ovat terroristeja"-asetus onkin sinun omassa mielessäsi oletusasetuksena, jos joku kritisoi muslimeja jostakin. Kytke se pois, ei niin kukaan voi luulla!

   Poista
  2. Anonyymi, pyysin edellisessä keskustelussa sinulta esimerkkejä "terroristikristittyjen" teoista

   a) muslimimaissa ja
   b) Euroopassa,

   jotka on tehty siis kristinuskon nimissä jumalankunniaa ja pyhää henkeä huutaen, siis uskonto takaraivossa. Huomaan, ettet ole saanut sinne esimerkkejä, joten toista tässä kysymykseni.

   Poista
  3. Miksi pitäisi? Terrorismi on terrorismia. Toistan tämän: uskonto tai vakaumuksellinen uskonnollisuus ei tee ihmisestä terroristia tai rikoksentekijää.

   Tukholman tekijän uskonto ei ole tiedossa. Hänet esitellään kaikissa medioissa joita olen lukenut uzbekkitaustaisena miehenä. Ne, jotka nyt puhuvat muslimimiehen teosta laittavat uskontokunta-etuliitteen vain siksi, että haluavat korostaa sitä asiaa, vaikka sillä ei olisi mitään tekemistä koko asian kanssa. Terrorijärjestön symppailu ei ole sama asia. Eihän kristittyjen rikoksentekijöiden uskontokuntaakaan uutisoida, vaikka heitäkin on vankiloissamme.

   Ymmärrätkö nyt mitä tarkoitan?

   Poista
  4. Se mitä terroristi huutaa on sulaa mielettömyyttä, hulluutta, ja heitähän suurin osa pakolaisista pakenee.

   Poista
  5. Aika olellinen asia on, että etupäässä muslimeja isis ja alqaida tappavat. Minulla ei kuitenkaan heitä elättämään ole varallisuutta, pitäisi tehdä ihan pirusti ylitöitä.

   Poista
  6. Tämä on minusta käsittämätöntä, että pakolaiset pakenevat aina Isisiä. Kuitenkin nuo kaikki nykyiset terroristit ovat kotoutumisesta huolimatta tehneet tekonsa Isiksen nimissä. Miten mennään sen riveihin, jota ensin on paettu?

   Poista
  7. Uzbekistan ei ole Arabimaa (jonka taholta rahoitetaan Isistä). Jos osaat kertoa kuka tai mikä taho tappaa eniten Syyriassa ihmisi, niin hyvä. Minä ne enää tajua muuta kuin sen, että monta miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään äärimmäisen turvattomista ja kaameista oloista. Suurin osa Syyrian pakolaisista on naapurimaissa ja vain pieni osa on tullut Eurooppaan ja heistä hyvin pieni osa Suomeen.

   Suomi on kärpäsen paskan kokoinen valtio maapallolla, meille ei tule tuhanisen kilometrien päähän kuin hyvin pieni osa kaikista pakolaisista. Miksi tulisi? Ei suomenkielen opiskelu takaa hyvää elämää, ei lainkaan niin hyvää elämää kuin saksan tai ranskan kielen opiskelu (joita pakolaisista osa osaa jo). Jos Riku on huolissaan ettei hänen varansa riitä elättämään pakolaisia, niin voin toistaiseksi lohduttaa, nämä määrät eivät tunnu yhdenkään suomalaisen lompakossa. Mutta venatkaa kun sotien lisäksi alkavat ilmastopakolaisten virta kulkea läpi Euroopan ja edestakaisin, sitten ollaan ihmeissään.

   Nukkukkaa hyvin, eläkää todessa ja todellisuudessa. Pus.

   Poista
  8. Eihän meillä ole paljonkaan syyrialaisia pakolaisia, jotka varmaan saisivatkin turvapaikan. Ei ole nähty niitä luvattuja lapsia ja äitejä, saati vanhuksia. Meillä on irakilaisia, somalilaisia ja afganistanilaisia ja lähes kaikki nuoria miehiä.

   Eivätkös Syyriassa syyrialaiset itse sodi keskenään, käy sisällissotaa, kapinalliset ja hallituksen joukot tappavat toisiaan? En minä tästä osaa kovasti syyllisyyttä ottaa kontolleni. 

   Mietin vain sitä, lähtisivätkö Suomen miehet sotaa pakoon vastaavassa tilanteessa kuin Somaliassa:"Sotaa pakoon lähteneet nuoret miehet, joiden joukossa on myös 16-vuotias nuorukainen, kertovat, että Somaliassa kaikki puhuvat Suomesta.

   – He sanovat, että Suomesta saa helposti luvan jäädä. Ruotsi ja Saksakin ovat hyviä maita." (IS 15.9.2015

   Poista
  9. Anonyymi, olet väärässä kun sanot, ettei suomen kielen opiskelu takaa hyvää elämää. Et selvästikään tunne äidinkielen merkitystä kansalaisen elämässä.

   Jos maahanmuuttaja haluaa kotoutua Suomeen, uuteen kotimaahansa, ykkösprioriteetti hänelle on nimenomaan suomen kielen opiskelu kielen suvereenin hallinnan tasolle. Ne maahanmuuttajat, jotka täällä ovat pärjänneet ja menestyneet, osaavat kieltä kuin vettä vaan.

   Suomessa puhutaan suomea, ja sen hallinta on ennen kaikkea maahan tulleen oma etu. Kielen hyvää osaaminen takaa sen, että ihminen pystyy pitämään puoliaan, selviää asioinnista ja oikeuksiensa hoitamisesta itsenäisesti, osaa ottaa kaiken hyödyn ja myös antaa kaikkensa kansakuntansa hyväksi. Hän tukee myös lastensa juurtumista uuteen kotimaahan ja sopeutumista eri yhteisöryhmiin, ei vain alkuperäiskulttuuriinsa.

   Poista
  10. Suomen kieli ei vieraskieliselle äidinkieli. Se on monille syntyperäisillekin suomalaisille toinen kieli. Jos muuttaa Saksaan tai Ranskaan oppii kielen, josta on enemmän hyötyä maailmalla. Suomen kielellä ei tee yhtään mitään muualla kuin Suomessa. Kielitaidon vuoksi ei kannata tänne muuttaa.

   Luetun ymmärtäminen on vaikea taito.

   Poista
  11. Maahanmuuttajan kielen opetus tähtää siihen, että henkilö jää maahan, tietenkin. Siitähän on kysekin, kun turvapaikkaa haetaan. Tällöin uuden kotimaan kieli on hänen uusi "äidinkielensä", se kieli, jolla maassa operoidaan. Sen oppiminen on avaintaito, joka vaikuttaa ratkaisevasti tulijan kotoutumiseen ja itsenäiseen pärjäämiseen. Oma kieli säilyy tietenkin varsinaisena äidinkielenä.

   Poista
  12. Huomio: kaikki nyt vaaleissa läpimenneet vierastaustaiset valtuutetut puhuvat sujuvaa suomen kieltä. Uuden kotimaan kielen taito on avain menestymiseen ja hyvään työuraan.

   Poista
 6. IRA:sta minä muistuttaisin. Pohjois-Irlannissa terrorisoitiin puolin ja toisin, puheiden mukaan kyse oli kristinuskosta, katolisten ja protestanttien riidasta.

  Joistain syistä wikipedia sanoo: "Vaikka kriisissä oli selvä uskonnollinen ulottuvuus, se ei ollut uskonsota". - En tiedä, miksi kirjoittaja on tuollaiseen päätynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimittäisin tätä kuitenkin sisällissodaksi, tai rinnastaisin sen siihen, koska molemmat osapuolet tiesivät, mitkä ovat poterot ja mistä on kyse. Tavoitteena ei ollut tappaa viattomia siviileitä salaiskuissa. Eivätkös he tappaneet toisiaan, kuten sodassa pruukataan, eivät naapurimaan kansalaisia ?

   Poista
  2. Hmmm...enpä tiedä ja hylkään vastauksesi. Viattomia siviileitä tapettiin salaiskuissa.

   Poista
  3. Anteeksi pölhömäisen jyrkät sanani.

   Poista
  4. Sodassa kuolee aina myös myös viattomia siviileitä. Sota on kuitenkin eri kuin pelkästään viattomiin ihmisiin kohdistettu terroriteko. Ei Belfast pese millään tavoin raukkamaista Tukholman surmaa.

   Poista
  5. Ei pese, eikä sellainen ole tarkoituksenikaan, olen saatanan vihainen tuolle kuorma-autoilijalle. Toisaalta hänkään ei pese Belfastia, eikä lordi Mountbattenin murhaajia.

   Poista
  6. Ei pesekään. Minä vaan kummastelen siis sitä, että ihminen ei saisi järkyttyä ja puhua näistä uusista terrori-iskuista, jos ei samassa lauseessa sure puunilaissotia ja kanna huolta koko Telluksen kauheuksista.

   Poista
 7. Sitten olivat nämä Saksan Punainen armeijakunta, Bader-Meinhof, ja Italian Punaiset prikaatit. Muistan, kuinka kamalaa se oli, kun Aldo Moro löytyi auton takakontista.

  VastaaPoista
 8. Hyvä olisi muistaa, että Välimeren ympärysmaat olivat islamin syntyaikoina kaikki kristittyjä. Islam oli hyökkääjä monien vuosisatojen ajan ja ristiretket lännen kirkkojen ja hallitsijoiden reaktiota tähän väkivaltaiseen valloitussotaan. Näin periaatteen puolella, toki politiikka sotki asioita monella tavalla. Väkivalta oli tietysti molemmin puolin "veressä". Kuinka tahansa, pitkän ajan verivihollisista on kysymys ja siksi kaikki oli ja on niin vaikeata. hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskonto on harvoin syypää mihinkään, islamkaan. Ihmiset sen sijaan ovat, uskonharjoittajat. Erityisesti islamin harjoittajat eivät ole pystyneet kehittämään uskontoaan keskiaikaisista tavoistaan irti. Kristinusko on kehittynyt irti vanhatestamentillisuudesta, onneksi. Tuo kehittymättömyys on islamin kirous.

   Poista
 9. Uskonto ei koskaan ole syypää mihinkään; uskonto ei ole oikeuskelpoinen henkilö. Uskovat ihmiset taas ovat syypäitä milloin mihinkin, lähinnä taikauskoon. Nämä sodat, jotka käydään uskonnon nimissä, eivät ole uskonsotia. Kysymys on vallasta, vallankäytöstä. - Ps. Minä en kavahda tai vastusta uskontoa (= mitä tahansa tuonpuoleiseen perustuvaa käsitystä) moraalisten syitten takia tai sen semmoisesta. En ole ateisti, olen uskonnoton, mutta minulla on ihan varmasti vahva moraali käsitellä asioita. Uskontoa minä vastustan sen järjettömyyden takia, se toimii omia aksiomejaan vastaan, se lupaa meille Armon mutta tosiasiassa vie sen meiltä pois... koska halveksii luonnollista tietoa, luonnontiedettä.

  Ps. Siis Tiedehän ei tiedä (vielä) juuri mitään. Mutta yrittää. Uskonto - meille tuo kaksituhatta vuotta vanha valhe, aavikon kamelinkasvattajien keskinäinen paskanpuhe, heidän käsityksensä maailmasta ja maailmankaikkeudesta... siis siihen meidän pitäisi samaistua? - Sorry, en pysty.

  En inhoa uskovia, minusta ihmisillä on oikeus olla väärässä, vaikka eivät edes tietäisi olevansa väärässä. Kaikki uskonnot halveksivat tiedettä, tietysti eniten nuo ikuista 1400-vuotta elävät muhamettilaiset (tai mitä vittuja ne nyt onkin?). Ja nämäkin - mitä sirkuksesta karanneita pellejä nekin on, jehovalaiset - jotka väittää että maailmankaikkeus on tehty 6 000 vuotta sitten... No, voihan perse.

  Tiede ei tosiaan tiedä paljoa mitään, eikä osaa selittää kaiken alkua, Alfaa... mutta yrittää edes. Uskonoppineet vain sekoittavat ja meidän päitämme (= pikku pämppejämme).

  Ps. Minusta on ihan kohtuutonta, että esimerkiksi pilevenmyyjiä (= hassis, marihuana) vainotaan. Minusta uskonnollista propakandaa jakavat ihmiset pitäisi teljetä selleihin. Ainakin toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, taisin kiihtyä? Harmi.


   Mutta kissat ovat kyllä kivoja eläimiä. On ihan sama mitä niille sanoo. Tuijottavat vaan sua jämähtämättömästi silmiin. Ja äkkiä kiinnostuvat jostain muusta.

   Poista
  2. No niin, minä siis ajattelen juuri noin, että uskonnot ja monet aatteet voivat olla jaloja ja hyviä, mutta ihmiset pilaavat ne nimenomaan vallanhalussaan. Hyvä, mikis! Noin se menee!

   Ja kissat ovat loistavia otuksia. Sain juuri Saksasta hupaisan kissavideon puhelimeeni. Linkittäisin tähän, jos pystyisin kopsaamaan puhelimesta. Kissavideot ovat heikkouteni. Tai yksi niistä.

   Poista
  3. Pieni poikkeama aiheesta. Tässä linkki yhteen piirrettyyn kissavideosarjaan, Simon'S Cat:

   https://youtu.be/fcjR93Jin4Y

   Piirtäjä on tavoittanut kuvissaan kissuuden ytimen.

   Poista
 10. Luulen että Euroopan viime vuosien terrorismin syy on sopeutumattomuus ja turhautuminen uuteen ja vieraaseen kulttuuriin ja olosuhteisiin. Uskontoa vain käytetään jonkinlaisena lippuna. Kiinalaisten ja kaakkois-Aasialaisten hyvä sopeutuminen ja työllistyminen tiedetään,mutta onko tutkittu Intialaisten ja muslimivapaan keski ja eteläafrikkalaisten sopeutumista Euroopassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi joku somali haluaisi sopeutua suomalaiseen kulttuuriin kun hän saa sosiaaliavustuksia niin paljon että somalialaisena hän on hyvin, hyvin rikas.

   Poista
  2. Voisiko olla sopeutumattomuus? En tiedä. Tämä Tukholman epäiltykin oli neljän lapsen isä ja rakennusalalla, töissä siis, ei mikään nuori syrjäytynyt. Samaten moni muu terroritekoja tehnyt on ollut jo kotoutunut ja perheellinen, joten ainakaan yksinäisyys ja syrjäytyneisyys ei ole ollut syy.

   Jos muslimi ei halua integroitua länsimaiseen yhteiskuntaan, ei se ole meidän vikamme. Käsittääkseni muslimikulttuuri on itseriittoinen kulttuuri, ja jos jäsenet eivät halua omaksua uusia tapoja, heillä on vaikeaa. Mutta se on heidän oma vikansa. Esimerkiksi vietnamilaiset venepakolaiset ovat sopeutuneet hyviin uusiin kulttuureihinsa, he eivät ole ylimielisiä.

   Poista
 11. Pitäis lähteä äänestämään.Tein äsken puoluevalintaa poisulkemismenetelmällä. Käteen jäi Kokoomus, mutta kun en oikein miellä itseäni tohon porukkaan kuuluvaksi.
  SDP oli viimeinen pudokas ennen kokkareita, mutta Turussa demarien äänestäminen on melko mahdotonta. Puolueessa valtaa pitää klikki, johon kuluu mm. Kimmo Elomaan rikoksesta tuomittu velipuoli. Joitain hyviä nuoria ehdokkaita heillä olisi, mutta nuo eläkeläiset määrittävät puolueen päätökset.

  RKP:ssä olisi pari hyvää ehdokasta, yksi tuttukin, joka on perusjärkevä tyyppi, mutta vailla läpimenomahdollisuutta. Ja lisäksi RKP:ssä on oma hörhösiipensä.

  Eli taidan päätyä puolituttuun kokoomuslaiseen, joka on maailmaa nähnyt tohtori, suvaitsevainen ihminen realistisella otteella.
  Tarvittaessa on käynyt vastavirtaan omassa valtuustoryhmässään, saaden oman kantansa voittamaan eräässä isossakin asiassa.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi oli jostain syystä lennähtänyt roskapostisuotimeen, josta sen julkaisin. Näin käy joskus harvoin, Bloggerin moka, jolle ei voi mitään, omakin kommenttini on joskus mennyt sinne.

   Minulla oli samantyyppinen poissulkemisen systeemi, kun valitsin ehdokasta. Toisaalta kiinnitin huomiota myös ehdokkaan aktiivisuuteen, sillä se vaikuttaa paljon maaseutukaupungissa. Suu pitää saada auki, ja mielellään olla vähän vastarannan kiiski.

   Tämä on kovin yrittäjähenkinen paikkakunta. Talous jyrää muitten arvojen yli, luontoa ei kukaan puolusta. 

   Ehdokas kuitenkin löytyi, ja nyt on jännittävä odotella tuloksia. En osaa veikata mitään jytkyä millekään puolueelle. Kisa kolmen suuren kesken voi kai mennä miten vaan.

   Poista
 12. Vaalituloksia katselen. Mitään mieltä en ole. Ei minun mielestä ihmisten pidä äänestää niin kuin minä ajattelen, vaikka kyllä se kivaa on, että jotkut ovat samaa mieltä kuin minä.

  Minulla on jotenkin kamalan apea olo.

  Luin, tai yritin lukea kommenttejani mitä tänne olen aika ajoin kirjoitellut, se oli vaikeaa. Alkoi iljettää. Olen pahoillani jos jotain olen loukannut, en tarkoituksellisesti ole ilkeä ihminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, et ole loukannut ainakaan minua, tuskin muitakaan. Päinvastoin, kommenttisi monesti ovat hauskoja, niitä on kiva lukea. Älä huoli.

   Poista
 13. Minusta tulokset ovat odotuksenmukaiset. Kun seuraa yhteiskunnassa käytävää keskustelua, huomaa kyllä, miten tympääntynyt kansa on hallituksen leikkauksiin. Se näkyy vaaleissa opposition pärjäämisenä, ja vihreiden ennätyksellisenä vaalivoittona. Ville Niinistö on se poliitikko, joka on saanut televisioaikaa ehdottomasti eniten, ehkä jopa enemmän kuin Sipilä. Hänen populistinen puheensa on uponnut hyvin tyytymättömään kansaan.

  Hyvä näin, vaikka nämä olivat vain kuntavaalit. Näin se useimmiten kuitenkin menee. Hallitusvastuulliset väistyvät, oppositio nousee vuorostaan. Näin sen kuuluu mennäkin.

  VastaaPoista
 14. Kokoomus kuitenkin on vaalien suurin voittaja. Vihreiden nousua harmittelen, siinä kunnalliskähmiminen saa uuttaa voimaa ja rahat taskuihin vilahtelee, kun kerrostalot rakentuvat sinne sun tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on hieman arvoitus: hallituspuolue, silti pärjäsi loistavasti.

   Voisiko olla niin, että myös persuista siirryttiin tänne? Demareista ilman muuta, mutta se on vanha totuus.

   Poista
 15. Olihan se luojan lykky, että Vapaavuori pesi Sinnemäen, surkean sanoittajan ja Palmian duunareiden kurjallistajan, riistoporvarin, Helsingissä.

  VastaaPoista
 16. Minä olen valveillaolijoiden puolueessa ja jätin suunnitellusti äänestämättä. 80-vuotias uskovainen äitini soitti ja kysyi, ketä meinaan äänestää. Sanoin vaalit ohittavani, valeita ja kusetusta saa pyytämättäkin. Itse hän sanoi, ettei kristillisdemokraatteja voi äänestää ja sanoi jonkun, nimi ei jäänyt mieleeni, vasemmistoliiton ehdokkaan saavan äänensä.

  VastaaPoista
 17. Minun äitini makasi talvisodan aikana lumisella laanilla lakanan alla, kun stalin oikein pommitti.

  VastaaPoista
 18. Vihreiden nousu oli itsestäänselvyys, mutta nousun suuruus oli kyllä yllätys, koska puoluetta nostettiin populismin keinoin. Arvelin kansalaisten tunnistavan Ville Niinistön populismin, sillä samanlaista puhetta Timo Soini harrasti aikoinaan. Iski kipeimpiin kohtiin ja lupasi juuri näihin pelastuksen. Kun hallitusvastuu tuli, teot sulivat olemattomiin.

  Keitä nämä uudet vihreät ovat? Yksi fakta on se, että he ovat city-vihreitä, suurten kaupunkien kansalaisia. He ovat oman oletukseni mukaan nuoria, ja tähän viittaa äänten kasvu yliopisto- ja koulutustaajamissa. Heissä on myös maahanmuuttajia, koska puolue ajaa voimakkaasti maahanmuuton voimakasta lisäämistä. 

  Ja kyllä, oma ehdokkaani pääsi valtuustoon, ja siitä olen iloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nukkuvain Puolue 41,2% . Jees.Tuleekohan äänestäneistä ja nukkuneista demografinen analyysi Oikeusministeriöltä? Syytä ehkä olisi.

   Poista
  2. Näinhän siinä kävi, nukkuvat sen jytkyn saivat.

   Tein mielenkiintoisen havainnon tutkiessani pikkiriikkisen kesäpaikkakuntani uuden valtuuston koostumusta.

   Ihmiset ovat siirtyneet voimallisesti kokoomukseen sekä kepusta että SDP:stä, kokoomus jyllää voimakkaimpana. Jopa yksi sukulaiseni on päässyt valtuustoon kokoomuksen listalta, vaikka luulin häntä pesunkestäväksi keskustalaiseksi.

   En ole vielä keksinyt kokoomuksen vetovoiman salaisuutta. Helsingissä Vapaavuori tietenkin veti väkeä, varmaan ansaitusti, mutta että maaseudullakin.

   Poista
  3. Opettajia valittiin valtuustoihin jopa lähes 800. (valtuutettuja valittiin koko maassa yhteensä 8 999.)Määrä on huomattava .

   Opettajilla on aikaa istua valtuustosssa , pitkät kesälomat ja lyhyet työpäivät.
   Siellä ovat päättämässä (omista) koulutoimen asioista.

   Poista
  4. Opettajien valinta johtuu siitä, että opettajat ovat tottuneet puhumaan niin, että asettavat sanansa kuulijoille sopiviksi, ja osaavat näin vedota heihin. Lisäksi he ovat sivistyneitä mutta nöyriä, heillä on tietoa ja taitoa, ja kiinnostusta hoitaa yhteisiä asioita. Kyllä se näkyy. Opettaja on hyvä valinta!

   Aikaa heillä tosin on rajallisesti, koska puolet työstä tehdään iltaisin ja viikonloppuisin kotona.

   Poista
  5. Vaalien ylivoimainen voittaja oli Keskusta.
   Kesk 2823
   SDP 1696
   KOK 1492
   PS 769
   Vihr 536

   Näissä vaaleissa tavoiteltiin valtuustopaikkoja. Keskusta ylivoimainen. Ei niillä kannatusprosenteilla tee yhtään mitään, vaan niillä valtuustopaikoilla, joita vaaleissa saadaan.

   Poista
  6. Tämä on tärkeä näkökulma. Tulos puhtaalta pöydältä sellaisenaan.

   Tavallaan on epäloogista, että tappiot ja voitot lasketaan vertaillen edellisen vaalin tuloksiin. Näin saadaan selville kyllä trendit, mutta ei tositilannetta.

   Poista
  7. Höpö höpö. Opettajat viisaita. Älä naurata.Tottakai olen huomannut valtuustoissa on julkisen puolen ihmisten runsaus silmiinpistävää.???Miksi?
   Kunnanvaltuustohan on julkisen puolen työpaikka.Siksi!Opettajinahan on tunnetusti ne jotka ei pärjänneet/halunneet/osanneet vapailla yritysmarkkinoilla.
   Vähemmän riskiä ja arvostettu asema!

   Poista
  8. Valtuustopaikka ei ole työpaikka siinä mielessä, että siitä saisi elantonsa. Kokouspalkkioilla ei kukaan elä. Valtuustotyötähän tehdään iltaisin, oman työpäivän jatkeeksi. Se on luonteeltaan luottamustoimi. 

   Täkäläisessä valtuustossa on eniten maatalousalan ihmisiä ja yrittäjiä. Opettajia ei ole yhtään.

   Poista
 19. Anonyymille ylempänä, että nythän se vahvistus Tukholman terroriteon islam-kytköksestä tuli. Teon tekijä on tunnustanut tekonsa, ja sanoo iloitsevansa siitä, että ajoi vääräuskoisten päälle.

  VastaaPoista
 20. Kenelle sinä "iines" uskot kuuluvasi ja miksi työsi teet?

  T. Epäilevä Juutas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä kysymystä. Kenelle uskon kuuluvani? Höh. Olen itsenäinen ihminen, joka päättää itse asioistaan, ja työni tein sekä yhteiskunnan että oman itseni ja perheeni hyväksi. Vai mitä tarkoitat. Hassu kysymys.

   Poista
  2. Sisällön tarjoaa Blogger.
   T. Juutas

   Poista
  3. Ja viulut maksaa Fazer.

   J.Taabas

   Poista
  4. Alustan tarjoaa Blogger, ilmaiseksi, sisällön tarjoan minä, myöskin ilmaiseksi. Tämä työ on iloni.

   Poista
 21. Kuntavaaleja ei pidä sekoittaa eduskuntavaaleihin, niin kaukana ovat toisistaan, mutta yhden ilahduttavan yleistyksen voi tehdä. Perussuomalaisten keskuudessa Allah-Aholaisten linja jyrää nämä näennäisesti sovinnollisemmat persut, soinilaiset. Miksi tämä on ilahduttavaa? no siksi, että tuon linjan valittuaan Perussuomalaiset r.y. Puolue muttuu harmittomaksi rakkikoiraksi. Joka parlamentaalisen hiekkalaatikon ulkopuolella vaan räksyttää RÄYH RÄYH RÄYH. Eikä mikään muu puolue leiki enää sen kanssa eikä tee hiekkakkuja.

  Siksi, täysin vilpittömästi, toivon että Halla-aho voittaa puheenjohtajakisan.

  Ps. En minä mikään "suvakki" ole. Kukkua kanssa. Monesta asiasta olen melkein samaa mieltä kuin Tapsa, mutta mulle nuo asiat ei ole mikään agenda. Tai päähäpinttymä. Kyllä esim. Vihreät minua inhottavat yhtä paljon kuin kaalimadot. Heillä tuppaa oleen niin tolkuttomia ideaoita, utopioita. Ei sellainen ole vastuullista politiikantekoa.

  Ps. Toivottavasti nyt loukkasin jotain. Koska nasse-setä on nyt hyvin hyvin hyvin vihainen kaikille muille, paitsi mikis-sedälle.

  ultimatum

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsh, linkki linksahti vääräksi. Tässä oikea

   https://www.youtube.com/watch?v=oy7I3NRgAeQ

   (huom! sisältää intensiteettisuojan)

   Poista
  2. Ei sekoitettukaan, vaan kyseessä oli paikallisten päättäjien valinta. Tärkeä vaali tämäkin.

   Minä pidän vihreästä aatteesta, mutta en city-vihreiden aatteesta, joka on etääntynyt luonnon arvojen puolustamisesta omaan napaan tuijotteluksi. Tahtoisin kuulua Luonto-puolueeseen, jos semmoinen olisi. Luonto ja eläimet, ihminen osana luontoa ja globaalia maailmankaikkeutta, ei maailmannapana.

   Poista
  3. Ville Niinistö on räksyttävä rakkikoira, pahimmanlaatuinen populisti, häikäilemätön egoisti, hosuli.

   Hienoa, että Vapaavuori aikoo estää suurmoskeijan pykäämisen Helsinkiin! Kannatan nimittäin uskonnonvapautta, ja suurmoskeija on irvikuva hengen ja uskon vapaudesta.

   Poista
 22. Siis tuo suurtemppeli olisi lähinnä rumistus kauniissa Helsingissämme, ei se muuten mikään uhka ole tai uhkakuva. Muutama mikrofi betoniharkkojen sisään, ja a vot, kyllä SuPo on koko ajan reaalitilassa mitä partamullahit planetaariumissaan suunnittelevat. Ainakin paremmin kuin nyt, kun hyö kokoontuvat mihin lie kellaritiloihin perse pystyssä kumartamaan Mekkaa.

  Siinähän kumartelevat. Ja ortodoksipapit heiluttevat suitsutus-suitsutusastioitaan ja mölisevät MÖÖ MÖÖ MÖÖ. Niin että pikkulapset pillahtavat itkuun. Ja meidän sisäsiistissä lutherilaisessa kirkossa pappi puhuu parille kolmelle mummolle ja yhdelle vaarille, että olkaa ny kiltisti, kohta pääsette Taivaaseen...

  Uskonto on todella kummallista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni maahanmuuttanut muslimi pitää suurmoskeijaa uhkana. Tulisi vihdoin unohtaa se sinisilmäinen luulo, että moskeija on sama kuin meidän kirkkomme, yhtä viaton ja merkityksetön.

   Kannattaa lukea, mitä esimerkiksi sellaiset maahanmuuttajat kuin Alan Salehzadeh ja Akim Baya sanovat Eurooppaan pykätyistä suurmoskeijoista, jotka ovat kiistatta jalansijoja poliittiselle islamille.

   Molemmat ovat kritisoineet lisäksi sitä, että rikkaat arabimaat käyttävät miljoonia ja jopa miljardeja rakennuttaakseen suuria moskeijoita Eurooppaan. - Miksi ne eivät rakenna Syyriaan ja muihin köyhiin maihiin sairaaloita ja kouluja ja auta maita konkreettisesti.

   Poista
  2. Hyvä kysymys. Ja hyvä vastaus minulle.

   Kyllä minä sen tiedän Saudi-Arabia edustaa kaikkein perfektionisinta (jos niin voi sanoa) tulkintaa Allahismista. Sieltä suurin osa siitä pahasta, mistä kärsimme, on rahoitettu. He oikeasti tukevat myös ISIStä. - Jos sen maan maaperässä ei olisi niin paljon öljyä, tai ei yhtään - kamelit siellä vaan hiekkamyrskyssä tallustelisivat - se maa olisi jo ajat sitten pommitettu kivikauteen. Mutta ei nyt, ei nyt, koska se on USAn liittolainen.

   Tällaista reaalipolitiikka on. (Ei ihme että myös ex-kommunistia alkaa jossain vaiheessa yskittää. - Tämä häikäilemättömyys, tämä pettäminen.)

   Poista
  3. Nyt mä kekkasin... siis kun Marx sanoi että "uskonto on kuin ooppiumia kansalle", joka mielestäni on informatiivinen lause, niin minä väitän että "uskonto onkuin purukumia. välillä se venyy ja välillä se paukkuu ja joskus jää tukkaan kiinni".

   Poista
 23. Mikko Mikko äläpäs taas rähjää!
  En.

  Mutta tällainen minua joskus huvittaa, ja siihen syyllistyy toisinaan myös fiksut ihmiset; puhe on ns:sta "takin käännöstä". (Ja nyt en - voi harmi! - en puhe itsestäni. Vaan yleisesti ottaen.)

  Kun ihminen aikanaan eli nuorena on omaksut jonkin poliittisen opin, vaikkapa kommunismin, ja sitten myöhemmällä ijällä pettyy ja tulee katumapäälle ja hylkää kommunisminsa... niin häntä pilkataan takinkääntäjäksi! Miksi helvetissä? Miksi ihminen muka ei saisi oppia erehdyksistään? Ja muuttua?

  Minusta ihmiset jotka eivät ikinä vaihda "poliittista oravanpesäänsä" toiseksi, he ovat tympeitä ihmisiä minun mielestäni. Ja aina oikeassa olevia. - Tuskin he vaihtavat edes alushousujaan koskaan, paitsi ehkä naapurinsa kanssa - jos se kans on aina äänestänyt samaa puoluetta, kuin hän.

  En minä ihmisten yksinkertaisuutta ihmettele... säälistä nyt puhumattakaan! (Sääli on ylimielisyyttä. Niin Iines on sanonut.) Mutta eiväthän nämä ihmiset itse asiassa tiedä että ovat säälittäviä.

  Ps. Ei minulla ole mitään "tiedon Graalin maljaa", en koskaan intä että "minä tiedän totuuden". Koska en minä tiedä. Minusta on helppoa ja vapauttavaa vastata "en tiedä", kun minulta kysytään jotain vähänkin monimutkaisempaa juttua. Ja tarkoitan sitä. - Tietysti jos joku väittää että hyönteisillä on neljä jalkaparia (= 8 jalkaa), minä sanon että se ei pidä paikkaansa. Hyö ovat hämäkkieläimiä, nuo niin monijalkaiset ötökät, eivät hyönteisiä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenko minä sanonut noin: sääli on ylimielisyyttä?

   Tuossa täytyy olla jokin tietty konteksti, joka pelastaa minut. Tunnenhan itsekin sääliä, tai ehkä pikemminkin myötäelän, tunnen myötätuntoa, surua ja tuskaa toisen ihmisen tai eläimen kärsimyksen edessä. Ehkä sääli onkin vähän eri asia ja sisältää itsekkyyden aineksia, kun ei itse tarvitse kärsiä.

   Poista
  2. Tarkoitin, tai näin minä sen ymmärsin, että ihminen joka "säälii" toista ihmistä, ilman että siihen on aihetta, asettaa itsensä silloin "hienommaksi/tms" ihmiseksi. Siis on ylimielinen... hienompi ihminen.

   Minä olen samaa mieltä. En ehkä osaa sanoa tätä oikein... tämä on kaukaisempi vertaus: hienostorouvat aikoinaan kahvikkereillään virkkasit Afrikan pakanlapsille kintaita... koska säälivät heitä niin paljon... jotain tämmöistä minä tarkoitan: sääli on omaa ylemmyydenteen osoittamista. Herraskaisuutta. Orjanomistan empaattisuutta orjaansa kohtaan, tms.

   Poista
  3. Siis oikea sääli on sitä, että on oikeasti surullinen, kun on tapahtunut jotain kamalaa.

   Poista
  4. Juuri näin minäkin koetan tuossa selittää, ja siksi käytän "oikeasta säälistä" ilmaisuja myötätunto, suru ja tuska. Syvä empatia ja eläytyminen kärsivän osaan.

   Poista
  5. Luulen että olemme samaa mieltä. Sanoin vain asian vähän väärin, syy on minun! Sitä joskus maalaa "leveällä pensselillä..." Tiedän, että tiedät mitä tarkoitan. Koska itsekin olet käyttänyt tuota ko. "leveää pensseliä".

   Jos ihminen koskaan ei mitään liioittele, hän on kummallinen. Kuin sammakko. Tai ainakin tosikko. - Sinä et mikään Totinen Torvensoittaja ole, tarkka ja sanavalmis suomenkielenopettaja olet. Kanssasi on ilo olla kontaktissa.

   Poista
  6. Niin olemmekin! Olemmekohan nyt samiksia?

   Poista
  7. ... simmarit, sammarit, kummarit ja pipo ...

   Poista
 24. Joku väitti että Keskustapuolue voitti näissä vaaleissa. Voi sen tietysti niinkin nähdä. Koska totta heleviatissa Keskustapuolue juhlii aina kunnallisvaaleissa, se "voitto" johtuu näistä Suomen pienistä ja pimeistä kunnista. Joiden valtuustoihin ihmisiä valitaaN. Suurilla paikkakunnilla keskustapuoluelaiset ovat lähinnä kuin paarmoja, lehmän hännän alla eläviä. Sama yhteiskunnallinen merkityskin heillä on: surisevat. - Kukaan vakavasti otettava ihminen ei voi ottaa vakavasti keskustapuoluelaista. Tai tietysti toinen keskustapuoluelainen. Joka huutaa järvenlahden yli "tuuks sää meille iltakaffeelle". Ja toinen vastaa siihen "voim mää tullakkin". Ja lähtee si soutamaan.

  VastaaPoista
 25. Tähän haluan kommentoida, kun kepuleita diggaan yli kaiken. Èi minulla silti moisista paskoista ole mitään sanottavaa.
  Anteeksi, etten pysty kirjautumaan - Riku Riemu-rallatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kaikkea kommentistasi ymmärrä. Mutta tuskin se sinun syysi on. Ehkä 33 %. - Mitä Riku Riemuun tulee, olen ymmärtänyt, että hän on yksi niistä harvoista ja oikeasti aidoista Kekkosen ja Keskustapuolueen kannattajista, mitä tästä maasta enää löytyy. - Juuri siksi ihailen häntä, hänen koruttomuuttaan, hänen sitoutumistaan keskustapuoluelaisuuteen. (Ja hänen rakkauttaan traktoreihin. Jotka päivästä päivään ajaavat turnipseja pellolta navettaan. Jossa Mansikit ja Helunat ja Ne Muut suu auki odottavat että saisivat safkaa. Ja kun saavat, sanovat "hnmmnhy..." eli lehmien kielelle käännetyksi: AMMUU.

   Poista
  2. Riku Riemun jos joskus eläessäni näen niin varmasti otan Hankkijan lippalakkini pois päästäni. Ja katkaistun heinähankonikin jätän vahtimestarille, joka turvallisuusovella tulee taputtelee mua. TAP, TAP. Odotan seuraavia presidenttivaaleja, kuin Saarikoski syksyä - jota koskaan ei tullut. Mutta olihan meillä jo Risto Ryti, miksei meillä voisi olla myös Riku Riemu? Kaikki kantamaan korret samaan kekoon!

   Riku Residentiksi!

   Poista
  3. = keksin tämmöisiä sen takia, Riku, kun tykkään mielipiteistäsi. siis kaikki tämä parodia on tykkäyksenosoitus sua kohtaan!

   Poista
  4. sitä välillä pelkää, vaikka minä en pelkää mitään, että menee liian pitkälle. sitä joskus kuvittelee että ihmiset ajattelevat että vittuilen heille, enhän minä, itse he minulle vittuilevat. ai miten muka? no, olemalla olemassa.

   Poista
  5. Anonyymille varoitus: Älä esiinny toisen nimellä tai toisena.

   Poista
  6. Iines, minä se olen, tietokoneeni toimii kuin Uuno Turhapuro, pätkittäin ja tällä kännykälläni en pysty kirjautumaan.

   Poista
  7. Mikikselle halusin vastata, että haista nyt vittu ja lämpimät kiitokset.

   Riku

   Poista
  8. Tuosta jälkimmäisestä kommentista tunnen sinut, Riku.Koetahan potkaista sitä konetta, jos rupeisi pelaamaan. Minulla toimii nykyään imuri potkulähtöisesti.

   Poista
 26. Tämä juttu minun nyt pitää muistaa ihan lonkalta vaan, mutta mulla on aika hyvä muisti. Kysymys on oikeasti tapahtuneesta asiasta.

  Yhtyneiden paperitehtaiden toiseksi korkein pomo (= toimitusjohtaja) tuli työpaikalleen. Kaikki liput olivat puolitangossa. Tämä pomo ihmetteli sitä, ja kysyi sihteeriltään, että kukas nyt on kuollut. Sihteeri änkytti hänelle että Aamulehden mukaan sinä... Tämä pomo soitti välittömästi Aamulehden päätoimittajalle, joka siihen aikaan oli Rauno Vehmas, että mitä se tämmöinen uutinen tARKOITTAA ETTÄ MINÄ OLEN KUOLLUT? Rauno yritti keventää keskustelua kysymällä että "kummastako paikasta sinä nyt soitat?" Ei mennyt läpi, paperijohtaja ei sellAAISTA anteeksipyyntö hyväksynyt. Niinpä Raunon piti kirjoittaa, päätoimittaja kun oli, seuraavaan Aamulehden etusivulle: "Eilinen uutisemme vuorineuvos N.N:n kuolemsta oli väärä. Olemme kovin pahoillamme siitä."

  Ps. Median kanssa kun rupee tappelee, jää toiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä rakastan mustaa huumoria, siis kirjaimellisesti tarkoitettuna kuolemalla operoivaa huumoria. Oikeastaan minusta tämä aihe vasta paljastaa sen, kenellä on todellista huumorin tajua. Itse edustan sitä kantaa, että vitsit eivät ole huumorintajun mittareita ollenkaan. Huumori on syvää elämän ymmärtämistä, synkimmissäkin virroissa. Kuolemalle voi nauraa.

   Itselläni ei ole varastossa kuin yksi mitätön tosijuttu, jonka kuulin iäkkäältä ja hyvin kunnialliselta kollegaltani. Hän oli ollut nimittäin hautajaisissa, jossa oli tarjottu vainajan leipomia pikkuleipiä. Jostain syystä tämä naurattaa minua edelleen.

   Poista
  2. Vihreitten huumoria. Nauraa nyt vainajan leipomille pikkuleiville.

   Kysyisin vihreyteen taipuvalta Iinekseltä(virtuaalihahmo nettimaailmassa) , ovatko kateus ja himo sama asia?

   Ei saisi kadehtia naapurin puita, puolisoa tai polkupyörää....

   Poista
  3. Minä taivun moneen suuntaan, tarvittaessa vihreäksikin, poislukien city-vihreys, johon en ikinä taivu. Mitä kadehtimiseen tulee, en varsinaisesti kadehdi, tavara ei ole kadehdittavaa. Himostakaan en osaa sanoa enää mitään.

   Mutta vainajan leipomille pikkuleiville nauran koko ajan.

   Poista
  4. Et kadehdi tavaraa , entäs rahaa?

   Vapavuori tulee eu:n pyöreistäpöydistä hesaan.Nyt Stubbia ajetaan samaan parkkipaikkaan.. Paskalehti(IL)muistaa kertoa, että "kyseessä on huippupesti ja palkka sen mukainen: 24 000 euroa kuukaudessa, kepeä verotus. Paikka kuuluu jatkossakin Suomelle, ja Suomessa käytännössä kokoomukselle".Työtahti on ilmeisen ankara.. Sale ainakin pitkästyi.

   Poista
  5. Mutta saako sinua, rakas Anonyymi, kadehtia?

   Tekisin sitä niin mielelläni.

   Poista
  6. Täällä nettimaailmassa saa sahata oksat pois.
   Voit asettaa kirjaimia peräkkäin.

   Poista
  7. Ei raha minua haittaa, kiva, että sitä on jollain, niin voi sitten kustantaa meidän köyhempien elämää loistavin katuvaloin.

   Vapaavuori on Miesten Mies. Että on jollain kanttia sanoa suorat sanat: Tulen tekemään kaikkeni, jottei suurmoskeijaa rakenneta. Tehkääpäs vellihousut perässä!

   Suurmoskeija ei ole sama kuin uskonnonvapaus. Pikemminkin se on kielto vapaudelle.

   Poista
  8. Miesten mies???Vapaavuori on tuomittu kolme kertaa, ja syinä ovat olleet pahoinpitely, varkaus ja rattijuopumus.Jaaha teeppä Iines perästä.

   Poista
  9. No, eikös miesten mies ryyppää ja rellestä? Ottaa, mitä tahtoo.

   No ei, leikki sikseen. En ole tiennyt Vapaavuoren rötöksistä, mutta kaipa mies lienee tuomionsa saanut ja kärsinyt.

   Pitäisikö kaikkien lakia rikkoneiden vetää huppu päähänsä ja säkki päälleen ja elää loppuelämänsä navetan takana tai jotain semmoista.

   Poista
  10. Jos joitain tuomitsisin, niin niitä jotka tekevät pahoja, vaikka ovat olevinaan hyviä. Esimerkiksi evankelista Pirkko Jalovaara höynäyttää hyväuskoisia niistämällä heidän rahansa muka Jumalan nimissä, tai ympäristöasioista "innostunut" vihreä huippupoliitikko ajaa ylinopeutta komialla kaaralla. Nämä ovat susia lammasten vaatteissa.

   Poista
  11. Vapaavuoren maksamat verot eivät tule sinun katuvalojen kustannuksiin.Investointipankin kotipaikka on Luxemburgissa.

   Poista
  12. Minun mielestä oikea mies EI rellestä.Vapaavuori teon tehdessää oli17-vuotias , uhri 14-vuotias.
   Uhrilla oli hengen lähtö oli hyvin lähellä, sillä pojan pelasti ohi- kulkeva pariskunta sekä pelokkaat puiden taakse tilannetta katsomaan jääneet ystävät, jotka saattoivat uhrin sairaalaan. Uhri ja hänen ystävänsä eivät olleet missään tekemisissä Vapaavuoren eikä toisen pahoipitelijän kanssa, vaan aivan sattumalta kohtasivat Puistolan, niin sanotun, "rauhallisen omakotitaloalueen" tiellä.

   Uhri ja hänen ystävänsä eivät todellakaan ahdistelleet tai kiusanneet Vapaavuoren tyttöystäviä - selitys tuulesta temmattu - hätä selitys!
   Jan Vapaavuoren isä olisi korvannut poikansa tekemisen rahassa, mutta onneksi poliisi ehti hätiin, vaikkakaan ei kyllin ajoissa. Humalaiset pahoinpitelijät saivat mennä kotiin nukkumaan, selvittämään päänsä, sillä aikaa kun uhrin vanhemmille kerrottiin sairaalasta: pojallanne nenä- sekä kallomurtuma, ja mahdollisesti perna potkittu rikki ?
   Ällykkyys ja viisaus eivät kulje käsikädessä, laudaturit eivät takaa inhimillisyyttä, eivätkä mitään muitakaan elämiselle välttämättömiä ominaisuuksia. On totta , että rikoksen tekijälle pitää antaa mahdollisuus sovittaa tekonsa, ja jatkaa elämäänsä, mutta luulisi Suomesta löytyvän kansaa edustamaan rikkeettömät ihmiset, puhtain paperein.
   Sori vaan Iines ; tässä on sun miesten mies...

   Poista
  13. Olet siis sitä mieltä että tuleva, tai mahdollisesti tuleva Helsingin kaupungin pormestari jonain tulevana päivänä hakkaa sun penasi tohjoksi? Huomenna tai ylihuomenna?

   Meillä jokaisella on omat mielikuvamme. Sinuna menisin psykiatrin puheille. Tiedä vaikka myöhemmi Anne Sinnemäkikin lyö sinua rautakangella päähän...?

   Poista
 27. Tiedoksi teille, kommenttien julkaisussa on jotain häiriötä. kommentti ei ilmesty heti, vaan tulee ilmoitus: Service unavailable. Jos sen jälkeen päivittää, kommentti tulee kyllä esiin.

  VastaaPoista
 28. Tuossa Vapaavuoren tapauksessa ilmenee syy siihen, että entisaikain äänestysiän alarajaa pidettiin nykysilmin katsottuna aika korkealla. Nuoret miehet, naisetkin mutta eritoten murrosikäiset pojat ovat arvaamattomin ja samalla itsetietoisin ja alttein ikäryhmä ryhtymään voimakeinoin ratkaisemaan asioita, olipa kyse mistä tahansa kansanryhmästä. Suomessa esimerkiksi puna- ja valkokaartien ydin kuuluui tuohon desiliin. Kokemus kertoo myös, että rauhoittuminen tapahtuu yleensä 30. ikävuotta lähestyttäessä.

  Niinpä yleinen äänioikeus oli maailmalla aiemmin jossakin 24-25 vuoden paikkeilla mutta on puolueiden tahdosta, äänestäjistä kilpailtaessa, laskettu tasolle jolla ihminen ei oikeastaan ole vielä valmis pitkäjänteiseen ajatteluun vaan rakastuu populistisiin ajatuskulkuihin. Järki sanoo, että ikäraja pitäisi yhteispäätöksellä nostaa takaisin ainakin tuonne 21v tienoille mutta arvatkaapa onnistuisiko tuo jos sitä nyt yritettäisiin?

  Vapaavuori on itse pahoitellut tekemisiään, "sen kanssa on vain elettävä" ja niinhän asia on. hh

  VastaaPoista
 29. Vapaavuorella on oikeus moskeijamielipiteeseensä, mutta vaikutti harhaanjohtavalta ääntenkalastelulta. Ei pormestari eikä kaupunginvaltuusto pysty moskeijoiden rakentamista kieltämään. Kaupungin taholta voidaan vaikuttaa vain rakennusten kokoon ja ulkonäköön.
  Moskeija hankkeen kerrotaan ajautuneen taloudellisiin vaikeuksiin. Jehovan todistajat rakentavat talkoilla valtakunnansalejaan. !950-luvulla Kommunistit rakensivat kulttuuritalon Helsingissä ja teekkarit Dipolin Espooseen. Siitä vaan rakentamaan moskeijaa, jos aatteenpaloa riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin vasta vaalien jälkeen Vapaavuoren moskeijakannan, ja lehdet repesivätkin vasta vaalipäivän jälkeen. Mutta toki helsinkiläiset asian tiesivät, jos seurasivat asioita.

   Eikö ole hieman väärin verrata sunnimoskeijan rakentamis- ja rahoitushanketta kotimaisiin pieniin lahkojuttuihin? Kyllä ne operoivat ihan eri sfääreissä kuin maailmanlaajuisesti tunnetut miljoonilla (miljardeilla?) tuetut jättisunnimoskeijat.


   Sunnilainen islamin suunta on käytännössä keskiaikainen istituutio, joka ei myönnä edes naisen ihmisarvoa. Naisille on paikka moskeijassa erillisissä näkymättömissä tiloissa tai moskeijan takaosissa.

   Esimerkiksi Tukholman murhaaja vaati lehtitiedon mukaan itselleen sunnilaista tuomaria. Sunnilaisen sharian mukaan tuosta teosta tulee käsittääkseni varma paratiisipaikka, jossa neitsyet odottavat miestä.

   Poista
 30. Sanot hh tuossa yllä , nuoret ovat arvaamattomia...jne.
  Vapaavuorelle rauhoittuminen ei kuitekaan tapahtunut 30. ikävuotta lähestyttäessä.Hän oli 36 kun vuonna 2001tuli tuomio rattijuopumuksesta (11 430 markaa sakkoja ja ajokielto).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, tuo on tosiaan huonompi homma. Siitä on silti aikaa, hm, ja saa kaiketi kuskin tarvittaessa ;-)
   hh

   Poista
  2. Ano klo14.53.
   Voit tietysti esittää Valtiomies A. Stubb'ia pormestariksi. Hän kun lienee siihen vapaa jos eduskunnan jäsenyys ei ole esteenä. hh

   Poista
  3. Miksi noita syntejä nyt pitää kaivaa esiin, kun ne on sovitettu jo? Annetaan nyt ihmisen yrittää puhtaalta pöydältä. Ihmisyyteen ja humaanisuuteen ja mielestäni myös suvaitsevuuteen kuuluu erehdyksen anteeksianto. Eli kukahan se oikeasti onkaan suvaitsevainen, kuka ei? Olen kuullut suvaitsevaisiksi julistautuneiden kansalaisten suusta hirveää erehtyneitten ihmisten tuomitsemista.

   Kerran rikollinen, aina rikollinen? Ennakkoluuluinen ajatus.

   Poista
  4. Ano klo. 16.00 .
   Stupukka?? Entinen koulukiusaaja. Ei nyt sentään.

   Poista
  5. Älä anonyymi Iines viitsi;vanhat synnit. Jos on perus-suomalainen , niin vanhat synnit kaivetaan aina esille.Täällä on kerrottu kirkkoviinijen varastamisesta.

   Kokkarit saavat aina anteeksi. Valitettavasti.

   Poista
  6. Älkääs nyt. Stubb ei ole mikään pahis eikä kovis. Bussimatkalla kerran hän pelkäsi kovasti tyttären lammaskoiraa, joka on suuri ja karvainen. Pyrki silittelemään, mutta veti kätensä aina takaisin. Katseli, että pääseekö se sieltä takaa eteenpäin. Ei päässyt kiusaamaan Stubbia.

   - Paha ei ole kenkään ihminen, toinen on vain heikompi toistaan. Muistetaan nyt nätisti tämä lause.

   Poista
  7. Kyllä Stubb oli tiettävästi koulukiusaaja, mikä kertoo varhaisesta kokoomuslaisesta kutsumuksesta.

   Poista
 31. Kyllä Helsingin valtuusto pystyy estämään suurmoskeijan rakentamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoomushan on suurin ryhmä, ja se on lukemani mukaan suurmoskeijan rakentamista vastaan. Hienoa. Suurmoskeija lisäisi hajaannusta, syrjäytymistä ja toimisi integraatiota vastaan.

   Poista
 32. Minkähän lain nojalla kaupungin tai kunnanvaltuusto pystyy estämään yksityisen rakennushankkeen, jos on alueellisten rakennus ja kaavoitusnormien mukainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko nyt ainakin jokin laki naapurien kuulemisesta?

   Ja Hanasaarihan on teollisuusrakennusten korttelialuetta, joten ainakin kaavamuutos olisi pakko tehdä. Sen käsittely vie aikaa, ainakin jos siitä tulee paljon valituksia. Lähellä asuvat tuskin sietävät monta kertaa päivässä raikuvia rukouskutsuja. Voidaanko naapurista asuntonsa ostaneiden yli kävellä mennen tullen?

   Naapureilla on merkittävä asema rakennuslupamenettelyssä. Mitä tiiviimmästä rakennetusta ympäristöstä on kysymys, sitä enemmän yksittäisellä rakennushankkeella on merkitystä naapurille. Naapurin kuuleminen rakennuslupa-asiassa on siis käsitykseni mukaan laissa. 

   Poista
  2. Hanasaaren moskeijahanke ei toteutune, yllämainituista syistä. . Mutta periaatteessa ei ole mahdollista estää suurmoskeijan rakentamista kaupunkiin.

   Poista
  3. Mahtaako tuo olla totta? Kaupungin ei tarvitse vuokrata tonttia kenelle tahansa.

   Jos asianomainen luvanmyöntäjä saa tiedon, että tulevan rakennuksen aatteellinen agenda on vastoin länsimaisia yleisiä ja yhteisiä eettisiä arvoja, lupa voidaan kai estää?

   Poista
  4. Moskeijan tontti voidaan vuokrata tai ostaa yksityiseltä taholta.
   Rakennusluvan myöntäjälle kuuluu ainoastaan onko rakennus tarkoitettu teollisuus vai kokouskäyttöön y.m.
   En minäkään tuollaisen moskeijan tulosta tykkää, mutta suuri periaatteellinen kynnys olisi sitä mennä yhdeltä uskonnolta kieltämäänkään.

   Poista
  5. En muista mistä luin, jostain päivälehdestä kuitenkin nyt vaalien alla, Halla-ahon todenneen vastustavansa ko moskeijaa mutta sen olevan juridisesti vaikeasti estettävissä. Yleensä häneltä tulevat tiedot ovat pitäneet paikkansa.

   Länsimaiset arvot ymmärrettäneen nykyisin islamin tuomitsemista lukuunottamatta tarkoittavan melkein minkä hyvänsä "hyvältä" kuulostavan asian sallimista. Todistustaakka taitaa olla kieltäjällä, kuten Halla-ahon oikeudenkäynti tuntuu osoittaneen. Tämä on aika hämmästyttävää kun Koraanin ja sen selityskirjoitusten voi helposti osoittaa kannattavan väkivaltaa uskonsa levittämisen keinona. Minäkin pystyisin tarvittaessa osoittamaan lukuisia islamin tuntijoita jotka ovat asiasta todistaneen, eri kielillä suomen lisäksi. hh

   Poista
  6. Kannattaa lukea meppi Eija-Riitta Korholan asiantunteva kirjoitus
   suurmoskeijan rakennusaikeesta Helsinkiin.

   Siinä Korhola mm. kysyy näin:"Luulitko, että jos kannatat ihmisoikeuksia, sinun tulee kannattaa myös suurmoskeijaa Helsinkiin? Luulit väärin."

   Korhola muistuttaa siis, ettei suurmoskeijalla ole mitään tekemistä uskonnonvapauden kanssa, ja että suunniteltu rakennuskompleksi on 12 kertaa suurempi kuin Helsingin Tuomiokirkko. Meillä on jo runsaasti pienempiä moskeijoita.

   Artikkeli on kaikista lukemistani mielestäni tietopuolisin ja objektiivisin.

   Poista
  7. MEG: "Mutta periaatteessa ei ole mahdollista estää suurmoskeijan rakentamista kaupunkiin."

   Ehkä ei periaatteessa, mutta käytännössä kyllä, ainakin tietylle paikalle tietyn näköisenä.

   Tavallisilta omakotirakentajiltakin kuulee ällistyttäviä tarinoita, mitä kaupungin viranomaiset pystyvät tekemään.

   Poista
  8. Minun esteettiseen silmääni moskeija kupoleineen ja torneineen ei sovi suomalaiseen rantamaisemaan.

   Poista
  9. Ei sitä rantaan tarvitsekaan rakentaa. Äsken kävelin Eliel Saarisen Helsingin rautatieaseman lävitse. Katselin rakennuksen VR:n päärakennustilojen seiniä, niitä jotka VR päätti hylätä muuttaakseen ajanmukaisiin diskotoimistotiloihin. Mieleeni tuli, että mikä oivallinen paikka suurmoskeijalle, arvokkaan näköiset tilat kaikkien kaupunkilaisten tarkkailtavana. Rautatientorilta voisivat vuokrata tiloja muillekin kuin sinne nyt leiriytyneelle kahdelle paskapor..kakkaporukalle. Jehovan todistajat, mormonit, rahmaputrat ja sarvepalli radhnakrisnanit sinne vain joukkoon tummaan. Kivaa jos siellä olisi oma teltta myös Älkää unohtako Elisabeth Rehniä-ryhmälle.

   Poista
  10. Kuulostaa hyvältä, kaikki uskonsuunnat ekumeniaa harjoittamassa hienoissa vanhoissa tiloissa vierekkäin. Olisi oikein uskonklusteri. Hallelujaa synneistä pois, ja väliin joku kimeä-ääninen luikauttaisi arabiaksi Allahille jotakin, Jehova saisi omansa ja tarvittaessa se Sarvepallikin. Tätä kannatan.

   Poista
  11. Hakaniemessä olisi valmiina oivallinen paikka moskeijalle ja noille muillekin Rikun mainitsemille tahoille – Ympyrätalo.

   Siitä olisi helppo valita aina oikea sektori: Mekan suuntainen muslimeille, pääsiäisaamun auringonnousu kristityille, Pohjantähti meille uuspakanoille jne.

   Toinen vaihtoehto olisi tehdä siitä eduskuntatalo, niin pääsisimme eroon vanhentuneista oikeisto-vasemmistojaottelusta ja etenkin -ajattelusta.

   Poista
 33. Epäilemättä tämä suurmoskeija on tarkoitettu vallan ja voiman symboliksi. Massiiviset temppeli ja palatsirakennukset aina Faaraoiden pyramideista asti,on tarkoitettu osoittamaan yksityisen ihmisen mitättömyyttä. Hitler ja Albert Spehr suunnittelivat tulevaan pääkaupunkiinsa Germaniaan valtavaa palatsia,josta viivasuorat kadut lähtisivät eri suuntiin. On myös väitetty, että venäjänvallan alussa Helsinkiin rakennettu tuomiokirkko -muodollisesta luterilaisesta statuksestaan huolimatta- olisi tarkoitettu osoittamaan tsaarinvallan mahtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enemmän kuin symboliksi! Toimintakeskuksia suurmoskeijat ovat, ja niillä on kiistatta ollut yhteyksiä islamismiin, siis väkivaltaiseen islamiin. Hyvänä ja samalla kauhistuttavana esimerkkinä on Tanskan moskeijoista kuvattu saladokumentti, joka löytyy Ylen Areenastakin.

   On sinisilmäistä luulla, että ne ovat ekumeenisia uskontojen kohtaamispaikkoja. Näin jokuset suomalaispiirit ovat asiaa selittäneet.

   Poista
 34. Olen muistaakseni ennenkin huomauttanut, hieman huvittuneena, että Hesarin kampanjanomainen hyökkäily suomalaisia kristillisiä lahkoja vastaan (esim. eilen otsikolla Harhaan johdetut),

  on jonkinlainen tiedostamaton (?) kauhistunut reaktio sitä ääliömäistä uskonnollista "lahkolaisuutta" vastaan, jota edustaa miljoonakertaisella volyymilla islam keskiaikaisine uskomuksineen.

  Kun (tiedostamaton) itsesensuuri ei salli hyökkäystä islamilaista taikauskoa vastaan, revitään julmia aukeamia syrjäytyneen pikkuporukan harjoittamasta kuolleen henkiinmanauksesta.

  No, onhan molempien rituaaleissa ruumiita.

  VastaaPoista
 35. Se mikä on oikeastaan enemmän kuin kummallista, on se, ettei missään maassa kyseenalaisteta julkisesti islamin keskiaikaisia käytäntöjä. En tarkoita tällä vouhkaamista ja ilkeyttä, vaan asiallista ja järkevää teeskentelemätöntä keskustelua? Sivistynyttä ja kohteliasta, kaikkia ihmisiä kunnioittavaa keskustelua. 

  Onhan herra paratkoon muslimeilla niin vanhakantaisia tapoja, että ne tulisi kerta kaikkiaan jättää pois: tyttöjen alapään silpominen, naisten kohtelu alempina olentoina - myös moskeijoissa, vähemmistöryhmien kohtelu, uskontorasismi muita uskontoja kohtaan jne. Miksi me ummistamme silmämme ja suvaitsemme barbariaa?

  VastaaPoista
 36. Tuota Raija Pellin toimittamaa Kirjaa Harhaanjohtajat - vai johdetutko se oli - rummutetaan nyt kovasti lehdissä ja myös Ylessä oli briiffaustilaisuus aamu-tv:ssä. Kirjassa on käsittääkseni lueteltu nimiä myöten lahkojen johtajia ja tapauksia, myös seksin alalta. Nainen näyttäytyy näissä ihmisarvoltaan kyseenalaisena tapauksena, mutta merkillepantavaa on, että lahkoissa nainenkin voi olla myös johtajamatriarkka, joka viettelee pieniäkin poikia.

  Saisipa lukea musliminaisen kirjoittaman kirjan nimenomaan islamuskon näkökulmasta. Nainen islamissa, aitoja kokemuksia. Näitä en ole tavannut, muita musliminaisten kirjoittamia kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimintakeskuksia suurmoskeijat ovat,mutta mikä nimeksi? Jotakin positiivista, joka ei innosta luokkataisteluun eikä kansannousuun eikä kapinaan. Jotakin, mikä kuvaa uutta nousua... uutta hyvinvointia... luontoon liittyvää...

   Poista
  2. Hei, tämä on hyvä idea, totisesti, mikä uuden moskeijan nimeksi!? Tässä pari ehdotusta ihan ex tenpore:

   MOSKA (= moska tarkoittaa pientä lekaa, alaviitteeksi esim. Jumalan vasara tai Allahin paja)

   MUHAMATTILA (= yhdistää islamilaisen ja suomalaisen perinteen)

   MOSKOVA (= meillä on perinteitä tähän suuntaan kumartamisesta)

   PUOLIKUUN IDEAPARK (= ei kaipaa selityksiä)

   ITIS (= ai niin, tämähän on jo)   Poista
  3. SUMU Suomen muslimit
   MARJAANA
   ISO OMENA
   MENOPALUU
   SURMU
   ISMO islammoskeija
   KALASATAMA
   KARI
   HÖYNÄÄMÖ
   HIRVEÄ LIiTTO
   HIILIJALANJÄLKI
   ELANTO
   AL DADA
   LUTKA luterin kaverit
   GODDAFI
   Kansainvälinen kokoomusisis

   Poista
  4. Saudiarabian ranta
   Pikku Tikkurila
   Tapanila

   Poista
  5. Islamisis
   Kartanolaiset
   Jemenin todistajat

   Poista
 37. HautomoKiihdyttämö

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sörkan Heijari tai huijari.

   Poista
  2. Siinä vieressähän on jo trendipaikka, josta voisi lainata nimenkin: Teurastamo.

   Tietysti tästä perinteisestä "äitis on" -retoriikasta voisi viilata nimeksi tällaisenkin: Isison.

   Samulin ehdotuksesta putkahti mieleen mm. Rikastamo, Kohtaamo tai miksei vähän katu-uskottavuutta peliin: Pöhinälä.

   Poista
 38. Eilisessä A-studiossa Pia Jardi visioi suunniteltua suurmoskeijaa. Toimintakeskusta tarvitaan hänen mukaansa, jotta saadaan musliminaisillekin paikka, jossa he voivat olla vapaasti ja jonne voivat ylipäänsä tulla. Uimahallikin olisi tarpeen. Musliminaiset eivät liiku vapaasti nykyoloissa Suomessa Jardin mukaan.

  Jardin puheesta huomasi, että tavoitteena on suojata musliminaisten vanhakantaista eristymistä ja luoda eristymistä tukevia toimintoja käyttäen motiivina naisten hyvinvointia.

  Onneksi - kiitos Ylen A-toimitus - Jardi sai pätevän vastustajan tutkija Atte Kalevasta, joka pesi Jardin kuin höyhenen.

  Luomalla naisille muusta kulttuurista eristyneitä tiloja ja piilopaikkoja tehdään naisille karhunpalvelus. Sitä paitsi sunnimoskeijassa naisen paikka olisi edelleen joko takarivissä tai erillisessä huoneessa piilossa, salaisissa tiloissa. Jardin suunnitelmat eivät sovi suomalaiseen vapaaseen yhteiskuntaan ja länsimaiseen ihmisoikeuskäsitykseen.

  Tuntuikin perin kornilta lukea suomalaisen suvaitsevan naisen auvoista kommenttia siitä, kuinka suurmoskeija ottaa paremminn naiset huomioon. Jos naisten tietämys on tätä luokkaa, ei voi kuin ihmetellä.

  VastaaPoista
 39. Ääni muuten Muhamattilalle tai Moskalle! 72 NEITSYTTÄ voisi myös olla ehdolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka nyt jaksaa "kyntää" 72 neisyttä? Ah, auta Armias.

   Poista
 40. Kannatan myös Kiihdyttämöä ja Jemenin todistajia.

  VastaaPoista
 41. Ajattelette islamia niin ahkerasti ja usein, että teistä tulee vielä hyviä muslimeja. Olet mitä ajattelet. Mitä ajattelet sitä vahvistat.

  VastaaPoista
 42. Oikeastaan ajattelin islamia eniten silloin kun toimin yläasteen uskonnonopettajana ja perehdyin maailmanuskontoihin. Koulujen oppikirjoissa kaikki uskonnot näyttäytyivätkin kauniina ja kutsuvina, ja kirjojen kuvat olivat hienoja.

  Nykyään ajattelen enemmän uskonnon uhreja, ihmisiä, lähimmäisiä. Siksi jaksan paasata muslimien osasta, etenkin naisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Helpompi tie olisi ummistaa silmänsä ja suvaita, suvaita, suvaita..... koko se kurjuus, jota naiset suinkaan eivät itse ole valinneet, vaan johon he ovat evoluoituneet. Tottuuhan ihminen istumaan vaikka tikun nokassa, jos ei ole vaihtoehtoja.

   Poista
  2. Islam ei ole uskonto oikeastaan laisinkaan. Sen lyhyt historia ja toisista uskonnoista kopioidut sepitteelliset profeetat - kuten Muhammed itse - osoittavat islamin olevan löyhää ajatusvirtaa samalla tavalla kuin Hitlerin Taisteluni.

   Poista
  3. Uskontoa on vaikea määritellä, mutta useimpien tutkijoiden mukaan uskontoon kuuluu erilaisia osatekijöitä. Uskonto on arvoinstituutio ja toimintajärjestelmä ja uskojärjestelmä, johon kuuluu käsitys korkeammista voimista tai olennoista, joihin ihminen voi toiminnallaan vaikuttaa. - Tämänkaltaisen määrittelyn mukaan uskontojen kirjo on laaja ja sisältää erilaisia uskonjärjestelmiä.

   Mielenkiintoinen on arabien din-käsite, joka on etnosentrinen ja tarkoittaa uskontoa, mutta käsittää vain islamin, ei muita uskontoja.

   Poista
 43. Ei pidä paikkaansa, että kristinuskoa vähkesyttäisiin, siksi humalatiloillekin on lainattu siitä sanastonsa.
  Kun sanotaan
  Diakoni, otetaan vain yksi pieni sivistynyt lasillinen viiniä tai puoli putelia olutta.

  Pastorista kun puhutaan, silloin ollaan jo päihtyneitä.

  Saarnaja on kunnon känni.

  Piispat ovat jo kunnon änkyrä ja arkkipiispat jos otetaan, pikkulapset ja viattomat kannattaa viedä turvaan.

  Hirveän liiton kun aiemmin mainitsin ja Jyrki Lehtolasta olemme silloin tällöin jotain maininneet, niin laitan tähän Lehtolan minut naurusta hytkymään saaneen kirjoituksen: "Vihreiden aikaansaannokset! Kiva, kun otit puheeksi! Mielelläni en niitä luettele, mutta tässä muutama: inhimillisyys, rakkaus, lukutaito, inhimillisyys, hyvyys, laskutaito, inhimillisyys, peruskoulu, yliopisto, elämä, syntymä, inhimillisyys."

  VastaaPoista
 44. Lehtolan kirjoitus vihreistä vaalivoittajista on mainio. Se osuu jetsulleen maaliinsa, oli miten vihreä tahansa. Noin se menee. Ten points, jos pisteitä jaettaisiin.

  Toinen ten points lähtee tänäiselle Hesari-kolumnille, joka on Annamari Sipilän kirjoittama. Raikasta, niin raikasta! Kuin minun kynästäni nuo ajatukset, paitsi että on tietenkin toimittajan ammattitaidolla kirjoitettu.

  (Toivottavasti kirjoitus ei ole maksumuurin takana.)

  VastaaPoista
 45. Politiikan populismia pohdin. Politiikka on mielikuvien luomista. Osa kannattajakunnasta on niin höhlää, että uskoo siihen; "just tommonen mä oon!" Kokoomus on aina ollut tapa todistella paremmuuttaan.Demarit ovat kieltämättä vähän hukassa, vaikuttavat vasemmistoliiton vähemmältä pikkuveljeltä. Keskusta on aina ollut konkreettisin: "millään ei ole mitään väliä, kunhan elinkelvottomalle maaseudulle lähetetään rahasäkkejä!"

  Vihreät aloitti ympäristöpuolueena ja tavallaan ovat vieläkin sitä: "me ja rakennusliikkeet pistämme maiseman kuin maiseman uuteen uskoon!"

  Sitä minä aina tässä maailmassa ihmettelen, että milloin kaikista tuli syrjittyjä ja vähempiosaisia. Milloin suomalainen sisu kuoli?

  Ai niin populismia sanoin pohtivani. Vihreät ja persut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki puolueet osaavat populismin jalon taidon, yksikään puolue ei vaalien alla ole siitä vapaa, kaikissa on vikaa, jos se nyt vika onkaan.

   Viime aikoina sitä on eniten käyttänyt vihreä puolue, samoin myös Li Andersson. Kovasti on luvattu kaikkea kivaa ilmaista, kuten ilmaista ja laajaa varhaiskasvatusta - ikään kuin jokin olisi oikeasti ilmaista. Sitä ei ole kerrottu, mistä rahat otetaan.

   Poista
  2. Ei sisu ole kuollut.Tietysti voi ajatella niin , jos elää omassa kuplassaan.
   Hampaat irvessä yritetään, vaikka voimat ehtyisivät.Minusta on surullista, että ei pyydetä apua. Meillä on kulttuurisesti sisukkuuden odotus.. Yritämme selvitä yksin, ja välttämättä voimat eivät aina yksinkertaisesti riitä.

   Poista
  3. Jokaisen kannattaisi istua alas ja kirjoittaa ylös elämänsä vaikeista tilanteista ja kuinka on niistä selvinnyt sisulla.
   Vaikka elämä muuttuisi ja vaatisi uusia kykyjä, sisukas ihminen kasvaa saappaisiinsa nopeasti. Sisukas ei ahdistu, ei koe riittämättömyyttä, ei jää sairaslomalle, eikä kuormita muita murheillaan. Stressin sisukas selättää päättävyydellä ja sisukkuudella.

   Poista
  4. Noh, olen mielestäni sisukas, mutta kyllä minä ahdistun paineen edessä, samoin koen riittämättömyyttä. Ehkäpä sisu kasvaakin juuri näistä tunteista. Jään myös sairaslomalle, sillä en koe itseäni korvaamattomaksi enkä leiki fyysisesti vahvaa. Päinvastoin, kiroan kaikki flunssaisina töihin tulevat, jotka tartuttavat muita itsekkyydellään - kyllä, luit oikein. Sairaana työskentely on väärää uhrautumista.

   Tuo pätee kyllä meikäläiseen, että en kuormita lähimpiäni murheillani tai vaivoillani. Koen tämän kuitenkin myös vääräksi uhrautuvuudeksi, joka kostautuu minulle itselleni monenlaisina paineina ja vaivoina, jotka sitten joskus saattavat aiheuttaa harmia tai tuskaa lähimmilleni.

   Poista
  5. Olet varmaan opettajana sisukas?
   Opettajalta vaaditaan sisua. Aina tulee eteen tilanteita esim. kurinpitoa . Kun oppilaat raivoaa. Usein olisi helpompi antaa periksi teinien uhmalle, mutta on sisukasta pysyä opetussuunnitelmassa siitä huolimatta.
   Vanhemmuus vaatii myös pitkän tähtäimen sisua. Pitää olla sisukas päivästä ja viikosta toiseen, koska lasten kanssa ei tule koskaan ns. valmista.” Nimimerkki kokemusta on.

   Poista
  6. Olin opettaja. Sisukkuudesta en tiedä, en kokenut sitä niin. Oppilaat olivat etupäässä tavallisia nuoria, ihmisiä joiden kanssa tuli toimeen, jos oli yleensä ihmisten kanssa toimeentulevaista sortttia. Mitään taikatemppuja ei heidän kanssaan tarvinnut. Opettaminen ja tilanteiden hallinta tulee paljolti persoonasta ja selkärangasta.

   Eniten rassasi se, ettei voinut olla ihan oma itsensä, sillä opettajan työ on johtamista, ja se on totuus, jonka yli ei voi kävellä edes tänään. Opettaja vastaa luokastaan, ryhmästään ja määrää sen tahdin ja tekemiset. Itseohjautuvuus on termi, jota opsikelijat vierastavat, käsittääkseni edelleen. Ei se ole luovuudesta ja vapaudesta pois, että ryhmällä on selkeä johtaja, joka viime kädessä pitää langat käsissään. Jonkun aikuisen on otettava vastuu, ei se kuulu yksin lapsille.

   Uhmaajia oli vähemän, siis sellaisia veemäisiä tapauksia, jotka uhmasivat kaikkea, periaatteessa. Muutoinhan uhma on hyvä merkki nuoressa, sillä se sisältää kritiikkiä, jota pidän älyllisenä vireytenä. Henkilö, joka hyväksyy ja suvaitsee kaiken, on minusta persoonallisuudeltaan vetelä, ja pahimmassa tapauksessa vähän tyhmä.

   Poista
  7. Raha ei ole loppumassa meidän yhteiskunnastamme, eikä myöskään maailmasta. Maksan mielelläni lapsettomana veroja, vaikka jopa hitusen enemmön, jos lapsukaiset saavat laadukasta varhaiskasvatusta (huom! tarkoittaa yli kolmivuotiaiden päivähoitoa) ja lisäksi "ilmaisen" peruskoulun ja lukion tai ammattikoulun. Yliopistojakin tuetaan onneksi sentään vielä jonkun verran, valtionavun leikkaukset ovat kyllä tehneet pahaa jälkeä.

   Ihmettelen järkyttyneenä lapsellisia, jotka eivät tätä halua omille lapsilleen ja tuleville sukupolville. Kyllä meillä on siihen varaa. Se ei ole mitenkään mahdoton asia.

   Poista
  8. Laadukas varhaiskasvatus on klisee. Ryhmät ovat suuria ja meluisia ja kouluttautuneiden lastentarhaopettajien sijasta ryhmässä on usein vastuu lastenhoitajilla, joilla siis ei ole opettajan pätevyyttä.

   En kannata subjektiivista enkä ilmaista varhaiskasvatusta pikkulapsille. Pienen lapsen paras hoitopaikka on tuttujen aikuisten luona, jos he ovat terveinä ja vapaina kotosalla. Näin saadaan samalla laadukkaampaa eli rauhallisempaa hoitoa niille yli 3 - 4-vuotiaille, joille se on välttämätöntä.

   Nykyinen päivähoitosysteemi on laadittu vanhempien, ei lapsen etua varten. Lapsen parhaan tulisi olla lähtökohta.

   Poista
  9. Iines on, punkti punktilta oikeassa. Jos yhteiskunnalla on ylimääräistä rahaa niin se on ensisijaisesti ohjattava lapsiperheiden tukemiseen juuri Iineksen mainitsemalla tavalla varhaisiän kotikasvatuksen tukemiseen ja jos rahaa vielä tämänkin jälkeen köytyy niin ohjattakoon se lastentarhojen ryhmäkokojen pienentämiseen. hh

   Poista
  10. Lasten hoito valtiolle. Voidaan perustaa lasten varhaiskasvatuslaitoksia.DDR:ssä oli aikoinaa. Vähin erin viedään perheeltä sen ydinhomman, perustaidot, arvot ja arkimoraali välittämiseen. Ulkoistamme aivan liikaa vastuuta lapsista koululle. Miksi?? Aikuisilla täytyy olla omaa aikaa.Kuka nyt viitsii kuunnella kitisevää tenavaa jalan juuressa?

   Poista
  11. Mitä varhaiskastus opettaa Esimerkkejä on kuulunut Ruotsista .
   Kouluhallituksen mielestä DDR:n ideologian opettaminen on se tärkein asia maailmassa. Aikuiset muoti-ilmiöineen eli sukupuolettomuuden kasvatuksineen ym.tekeminen ihmiskunnan ylimmäksi arvoksi on suoranainen rikos lapsia kohtaan, joiden päät laitetaan tarkoituksellisesti sekaisin .

   Poista
  12. Kuinkas moni arvon kommentoijista on edes nainen? Jonka ajatusmailmanne mukaisesti tulisi olla kotona pikkulasten kanssa useampia vuosia.

   Tunnen hyvin monia päiväkotilapsuuden eläneitä, eikä heillä siellä ole pää mennyt sekaisin, jos se jossain on ylipäätään mennyt sekaisin, niin kotioloissa.

   Kysykää lapsilta, tykkäävätkö mennä päiväkotiin kavereiden kanssa leikkimään vaiko ei? En ole tavannut vielä yhtäkään joka muistelisi erityisen pahalla niitä aikoja.

   Mutta näköjään on yhä aikuisia jotka haluavat estää lapsensa kasvun ja kehityksen. Varhaiskasvatus on tarkoitettu yli kolmivuotiaille, alle kolmivuotiaiden vanhemmat voivat hoitaa lapsensa kotona jos haluavat. Saavat siitä ihan hyvät korvaukset.

   Poista
  13. Ainakin nimimerkki "hh" taitaa elää jossain muinaisessa , menneessä maailamassa. Lastentarhoja ei ole ollut vuosikymmeniin. Päiväkodeiksi niitä on kutsuttu 1970-luvulta lähtien.

   DDR:stä haaveileva A.Anonyymi on hänkin uinahtanut muinaisuuteen. Kouluhallitus lakkautettiin vuonna 1991.

   Poista
  14. Tuo paikka missä lapsia pidetään poissa vanhempien "tieltä" ei ole mikään koti. Vanha nimitys lastentarha antoi oikean kuvan tuosta laitoksesta. hh

   Ps. Koeta anonyymi 23:50 kasvaa aikuiseksi.

   Poista
  15. Anonyymi klo 23.50, meinaatko tosissasi, että lapsen kasvua ja kehitystä tapahtuu vain ulkoistetun varhaiskasvatuksen piirissä? Näin ainakin annat ymmärtää. 

   Kotihoito on varhaiskasvatusta, joka tapahtuu lasta lähellä, tutussa piirissä. 

   Kannattaa lukea Liisa Keltikangas-Järvisen kirjoja ja artikkeleita, samoin Jari Sinkkosen, molemmat lapsen kehityksen asiantuntijoita.

   Päiväkoteja tarvitaan, ja niihin tarpeeksi voimavaroja, koska osaamista on. Se, mitä ei tarvita, on lasten kasvatuksen koko ikäluokkia koskeva subjektiivinen ja ilmainen päivähoito, jota on alettu kutsua varhaiskasvatukseksi, jota meillä nyt ajetaan voimakkaasti ja työelämä- ja vanhempilähtöisesti ja vastoin lapsen kehitystä koskevia tieteellisiä tutkimuksia. Kasvatusalan asiantuntijoita ei politiikassa kuunnella, vaan poliitikkoja.

   Poista
  16. Anonyymi, ei suinkaan, en minä sisukkuuden puutteella ainoastaan persuja, muovikuplan sisällä asuvia, tarkoittanut. Uhoa ei tietenkään, kuten oikein arvioit, lasketa sisuksi, kun tosi paikan tulee kuitenkin itku. Hallitustaipaleesta tulee mieleen, kun iso korsto sai lättyynsä pikkupojalta: "Äitii, äitii, vihru tinttas masukkiin, ku just räpyttelin silmiäni, enkä huamannu, - eikä kaveritkaan tykkää musta, YÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!"

   Sisukkuuden puutteen voi arvioksi mitata ruikutuksen määrästä.

   Tiedätkä muuten, mitä eroa on Halla-aholla ja hokemalla: "punaiset posket ja naurava suu"?

   Poista
  17. Niinhän se menee:"Mies se tulee räkänokastakin, muttei tyhjän naurajasta!"

   Pidä Halla-aho tuima ilmeesi, minä lainaan tarvittaessa nenäliinaa. - Tai ei minulla oikeastaan sellaista ole, mutta jostain haen rullan paperia.

   Poista
  18. "Kouluhallituksen mielestä DDR:n ideologian opettaminen on se tärkein asia maailmassa.

   Kummalliset paradigmat niillä siellä, tommosestahan nyt tietää tomppelikin, ettei niissä kouluhallituksellisissa ole mitään rotia, kutia, eikä älyllistä hegemoonia tahi kompetenssia, vai mikä se oli.

   Poista
  19. "Alle kolmivuotiaiden vanhemmat voivat hoitaa lapsensa kotona jos haluavat. Saavat siitä ihan hyvät korvaukset."

   Juu rahasta tehdään lapsia , saadaan korvauksia.

   Poista
  20. Eihän alkuperäinen kommentoija noin sanonut. Tuo on sinun erikoinen tulkintasi, olkiukko vailla vertaa.

   Luehan alin kommenttini klo 15.00, se on sinulle, sopisi tähänkin kohtaan.

   Poista
  21. Tuo ylempi kommenttini on siis Anonyymille klo 10.15.

   Hyvin pärjätään muuten, kun vaihdetaan "kouluhallitus" opetushallitukseen.

   Samanlaista propellipäätä siellä nytkin haihattelee kuin Pirkkalan monisteen aikoihin.

   Poista
  22. Koko varhaiskasvatussysteemi subjektiivisine päivähoitoineen muistuttaa kyllä luvattoman paljon DDR- ja neukkumeininkiä. Valtio ottaa haltuunsa lapset ja kasvattaa niistä kunnon sosial... kansalaisia.

   Poista
 46. Soini ei enää ehdi, mutta ollenkaan mahdottomana en pidä, että esimerkiksi Antti Kaikkonen on tulevaisuuden Kekkonen, mies jolta kaikki ministeristä kirurgiin ja duunariin asti kysyvät neuvoa, kun sormi menee nenään.

  Siitä, että suomalaiset olisivat orjamielisyyteen taipuvaisia, en sano mitään. Voi olla, että presidenteiltä odotetaan itäblokin päämiesten kannatuslukuja, johtuu jostain aivan muusta. Onhan se kamalaa, jos päämiehen kannatus on alle yhdeksänkymmentä prosenttia, kun ihan hyvin ja mieluusti se voisi olla yli sata.

  VastaaPoista
 47. Hesarin urheilusivuilla oli juttu Turkin naisjalkapalloilusta, hyvä artikkeli oli.
  Ei Hesari niin huono ole.

  Samuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesari on parantanut tiedotuslinjaansa kuin sika juoksuaan. Se alkaa olla avoimempi kuin molemmat iltapäivälehdet yhteensä. Suunnanmuutos on ilmeinen, jotakin lehden julkaisulinjassa on muuttunut. Esimerkiksi tuo linkkaamani kolumni naisten huivipakosta on uudenlaista Hesarin linjaa edustava artikkeli, jota kommenteissakin kovasti kiitellään.

   Hesari sallii nykyään keskustelun kaikista uutisistaan ja kolumneistaan, mitä esimerkiksi Ilta-Sanomat ei tee. Se ei salli keskustelua esimerkiksi maahanmuuttoasioista ollenkaan. Ennakkosensuuri on voimakas.

   Liitin paperilehtitilaukseeni myös digilehden tästä ilahtuneena.

   Poista
  2. Noo, katsotaan nyt rauhassa jonkin aikaa. Pakko kai heidän oli reagoida. Nenäni sanoo, että kyse voi olla vain ensireaktiosta Tukholman tapauksiin ja pian palataan vanhoille jäljille.
   Tänään näin puheenvuoron jossa valitettiin Hesarin tänään tai eilen poistaneen kommentin johon toinen, että 4 poistoa tuli hänen kohtalokseen.

   Niin tai näin, iso laiva kääntyy hitaasti. Huomattava osa toimittajista on saanut tai heille pyritty antamaan, sanoisinko "stalinistis/maolaisen" näkökulman peruskoulutuksessansa. Heidän puoluesuuntauksestansa tehtiin kyselytutkimus joitakin aikoja sitten. 80-90% katsottiin kuuluvan lähimmä "vihervassareihin". hh

   Poista
  3. Tämä on tietysti totta, että iso laiva kääntyy hitaasti, ja takapakkiakin varmaan tulee. Tuo on kuitenkin jo merkittävää, että myös maahanmuuttoasioista saa keskustella, ja kaikesta.

   Sen kyllä huomasin, että ihan kaikkia kommentteja ei kommentoijien mukaan ole julkaistu. Kuitenkin usein jopa enemmistö on kannanotoissaan ja peukutuksissaan varsin kriittistä ja älyllisen tuntuista väkeä.

   Poista
 48. Annamari Sipilän kirjoitus on täysin linjassa hänen aikaisempien juttujen kanssa. Ei ollut kyse mistään reagoinnista Tukholman tapahtumiin.

  Kokoomuslaisilta kuulee nykyään parhaat kannanotot tämän asian tiimoilta.
  Persuilta ja vihreiltä taas tulee hölmöjä kantoja.

  Samuli

  VastaaPoista
 49. Se taisi muuten olla juuri Annamari Sipilä, joka aiemmin kirjoitti varsin kriittisen kolumnin brittien moskeijoista ja niiden naisia sortavista sharia-oikeusistuimista moskeijojen sisällä.

  Eli Annamari Sipilä toi julki sen, että briteissä on kaksi eri oikeusistuinta! Ihmiset eivät ole siellä siis tasa-arvoisia oikeuden edessä. Tällaista moskeijat imaameineen ovat tuoneet britteihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisten paikka on kotona, lapsia ja kotia hoitamassa. Lasten paras kasvupaikka on kotona. Äidin ja isän hoivassa. Nainen vaietkoon seurakunnassa. Eikös vaan?

   Kun Soini erosi luterilaisesta kirkosta ja hänestä tuli katolilainen, se liittyi naispappeuteen ja Soinin kauhistelemaan homosaatioon luterilaisen kirkon sisällä. Hän kertoo tämän yhdessä youtube-videossa, jossa hän esiintyy Espoon eräässä kirkossa, keskustelutilaisuudessa. Uusi avioliittolaki ei sido uskonnollisia yhteisöjä. Suomessakin uskonnollisilla yhteisöillä on erivapaudet, joissain asioissa. Parikymmentä vuotta meni, että naispappeus alkoi vasta todella toteutua, ja vieläkin siitä pieni joukko urputtaa kirkon sisällä. Myös meillä uskonnolliset yhteisöt saavat tehdä mitä lystäävät.

   Poista
  2. Taidat olla se Anonyymi, joka on kaikkein paras olkiukkojen rakentelija ikinä.

   Et koskaan vastaa kysymyksiin vaan väännät tyhjään aukkoon oman todellisuutesi mukaisen olkiukon, joka kaatuu henkäyksellä, jos toinen siihen viitsi puhaltaa.

   Jos joku ei ole kanssasi samaa mieltä, hän on mielestäsi

   a) persu
   b) homofoobikko
   c) islamofoobikko tai
   d) natsi.

   Jos joku ei kannata subjektiivista päivähoitoa, kannattaa hän sinun maailmankuvasi mukaan kotiäitiyttä, vastustaa naisten töihinmenoa ja jopa äänestysoikeutta (sic!)

   Lisäksi hänen täytyy sinun ajatusrakennelmasi mukaan olla soinilainen persu, koska Soinikin kannataa varhaista kotihoitoa ja vastustaa naispappeutta. Olet niin uskomaton, että se menee jo hauskuuden puolelle.

   Poista
  3. Miksi sinä anonyymi-Iines arvuuttelet kuka ano kirjoittaa milloin mitäkin?
   En minäkää saa selvää eri anonyymeistä.

   Poista
  4. Tulevaisuudessa varhaiskasvatus siirretään roboteille, ja nämä nykyiset opettajat, lastenhoidon ammattilaiset, voivat vapautuvalla ajallaan hoitaa palvelun laadukkaammin ja kohtaamiseen voidaan jättää tunnejälki, mikä huomaamatta jatkaa laatusaikaa lasten(asiakas) välillä. Näin asiakaspalvelija(opettaja) kykenee panostamaan siihen, mikä luo asiakkaalle(oppilas) arvoa. Asiakkaalle arvon tuottaminen ja/tai kärsimyksen vähentäminen taas parantaa varhaiskasvatuksessa viihtymistä.

   Niin me olemme Nokia kansaa. Kaikki voidaan ratkaista digiaalisti.

   Poista
  5. Oletko anonyymi 16:57 huomannut, kuinka jänis kääntää korvansa selkää pitkin ja luulee olevansa piilossa. Monet eläimet piilottavat päänsä ja simbsalambim, piilossa ovat, kukaan ei saata aavistaa mitään.

   Poista
  6. Juuri luin facebookista yhden nimellään kirjoittavan kommentin. Sanoi Suomessa ja Turkissa olevan yhtä hyvän kokoontumis- ja sananvapauden. Mielipide se on mielosellakin, Niinistö ei minusta sentään muistuta Turkin hitleriä. Erdogan tulisi laittaa turkin hihaan ja nussia uusiks koko mies.

   Olen lukenut, että entisinä aikoina lehtien mielipidesivustot olivat erittäin työllistäviä. Törkyä tuli ihan kauheasti. Se ei ole muuttunut, välineet vain ovat helpottuneet ja antaneet törky-erkille ja saastamaijalle paremmat edellytykset toteuttaa "vapaata sanaa".

   Poista