14.12.2018

Kauheimmat joululaulutAntti Holman runokirja Kauheimmat joululaulut tarttui käteeni sattumalta, sen kummemmin valitsematta, ohut kun oli lainaamieni paksujen kirjojen rinnalla. Ajattelin, että lukaisen välipalana. Eihän mies mikään runoilija ole, Kissi Vähä-Hiilarina paremmin tunnettu Putouksen kuoliaaksinaurattaja.

Vaan runokirjasta on riittänyt enemmänkin luettavaa ja pohdiskelua, kuten jo edellisen keskustelun lopusta huomaa. Ensinnäkin Holma on pannut runonsa kirjallisuudesta ja kansanperinteestä tuttujen henkilöiden kirjoittamiksi: Reino Leino, Sirsi Sunnas Edith Södermalm, Karin Toisiks-Paraske, Kaarlo Antero Heteromies - saksalaissyntyinen kuoronjohtaja. Joukossa on myös tietysti Trad. eli traditionaalinen perinneruno, josta tässä esimerkki:

Sinulle toivoa tahtoisin
joulua oikein hyvää
mutta toivon sittenkin
rotkoa oikein syvää.
Trad.

Jokaisella runoilijalla on oma tunnistettava äänensä, ja on riemastuttavaa havaita heissä hyvinkin osuvia alkuperälähteen aineksia.  Esimerkiksi Edith Södermalm saavuttaa mainiosti Edith Södergranin tunnelmia vaikkapa tässä ristiriitaisia tunnelmia kommentoijassa herättäneessä runossa:

En pyydä mirhamia ja kultaa.
Älä suitsuta pyhää savua minun vuokseni.
En tarvitse mitään.
Helmet ja timantit säilytän silmissäni.
Katso! Yksitellen ne putoavat kämmenillesi.
Nyt sinäkin olet rikas.
Ja voit antaa minulle
muutakin
kuin sen vitun hyväntekeväisyyskaivon kehitysmaasta.

Edith Södermalm.

Kommentoija kirjoittaa näin: "Eikös tuo ko. runo ole melkoisen ristiriitainen ja narsistinen? Ensin kirjoittaja ei vaatimattomasti tarvitse mitään, sitten lahjoittaa omia kalliita kyyneleitään siksi, että saa itselleen jotakin, mitä esim. hyväntekeväisyys: kehitysmaahan lahjoitettu kaivo ei anna juuri hänelle. Mielenkiinnolla odotan miten joku toinen on runon ymmärtänyt. Edithän kärsi keuhkotaudistaan, ja saattoi joissakin runonlukijoissa herättää ajatuksia korostetusta marttyyriudesta. Mene ja tiedä, mitä Holma on ajatellut?"

Kommentoijasta poiketen näen kyyneleet kyynelinä ja surun ja kurjuuden symbolina. Runoilija pilkkaa aineettoman lahjan antajaa siinä, ettei tämä näe hätää aivan lähellään, vaan haluaa suorittaa hyväntekeväisyyttä kirjaamalla almunsa kortille eli soittamalla rumpua hyväntekemisensä edellä: katsokaa muutkin, miten hyvä olen. 

Itse olen taipuvainen ajattelemaan samoin. Soitamme rumpuja tehdessämme hyvää. Raamatun ohje on hyvä: kun teette hyvää, älköön  vasen kätenne tietäköön, mitä oikea tekee. Netissäkin saa usein lukea blogeista, miten on taas tullut harjoitettua hyväntekeväisyyttä. 

Pannaanpas vielä lisää löylyä laineille. Kokoelmasta löytyy makaabereja runoja,  jotka ampuvat niin yli, että ne toimivat korniudessaan myös huvituspuolella. Allaoleva runo on koonnut yhteen  perheeseen Suomenniemen synkimmät tragediat:

PAHAA JOULUA!

Äiti laittaa partaterän puuroon manteliksi,
isä ravaa kellarissa eikä kerro miksi.
Veli kissan ruumiin on jo lahjapaketoinut,
sisko ois jo paennut, vaan eipä ole voinut.

Mummi luulee, että poliisi on meidän ukki,
takan edustalla makaa kuollut joulupukki.
Huutoa ja laukauksia kuuluu kellarista,
joulu se on aina kyllä yhtä peuhaamista.
Sirsi Sunnas

Ja nyt tulee taas lisää löylyä! Yksi ryhmä kokoelmassa ovat nimittäin erityisen roisit runot. Esimerkiksi Sirsi Sunnas ja Reino Leino käyvät keskenään runodialogin, jonkakaltaista en ole ennen kirjallisuudessa tavannut. En ole ihan varma mitä ajattelen:

DONUM SPECIALE
Sirsi Sunnakselle

Vain tämän tahdon ehdotuksellani sanoa:
On nykyjoulu pelkkää materian janoa.
Nyt viikon olen yrittänyt anteeks anoa.
En koskaan enää pyydä sulta persepanoa.
Reino Leino


Sirsin vastauksen Reinolle saatte itse lukea kirjasta, jos kiinnostaa. Itse en osaa paheksua runoa enkä vastausta, jossa korostetaan piparin merkitystä. Voisin kuvitella, että tuommoinen dialogi syntyy hyvinkin kultivoidussa ja sivistyneessä parisuhteessa. Mies ei ole ahdisteleva #metoo-tapaus, vaan kunnioittaa naisen toivetta.

Antti Holma - Kissi Vähä-Hiilari yllätti minut silläkin, että hän tuntee selvästi suomalaisen runouden helmet. Muutenkin varsin sujuvakynäinen runoilija. Kirjassa revitään joulun kulissit alas, ja jostain olen aistivani, että kulissien alta halutaan kaivaa esiin joulun  syvempiä merkityksiä - jos niitä vaikka olisi. 

(Maalaus Jan van Eyck)


199 kommenttia:

 1. Toivottavasti Holman runot innostavat lukijoita tarttumaan myös muihin runokirjoihin. Mitallinen runous on ollut jo kauan marginaalista. Monille nykylyriikkaa vähän tunteville loppusoinnutetut runot ovat edelleen oikeaa runoutta. Alkaako nyt Holman innoittamana loppusoinnutusten uusi kukoistus?
  Runoesimerkeissä tunnistan taustalta pettyneen, kaltoinkohtelua kokeneen runoilijan "hengen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tosiaan, hyvä huomio Kleonoora! Mitallinen jyrää - vai onko kirjassa ehkä muitakin moderneja runoja kuin Södergran-parodioita? Luulenpa ettei, ja ehdotan syyksi sitä, ettei niitä kukaan osaa! Parodia menee pilalle, ellei ole käsitystä alkuperäisestä.

   Toisaalta Haavikkoa ehkä voisi parodiodakin, mutta miten sen tekee Saarikoskelle, joka teki sen jo itse?

   Antti Holmalla - vai sanoisinko Hantti Holmalla - on kyllä sanantajua. Esim. edellisen postauksen Leino-runossa hän käyttää sanaa "kulkeuu", jolla viitataan Nocturne-runon sanaan "verhouu". Ihan hyvä jippo.

   Ainoa asia mitä näillä näytöillä Holmaa kritisoisin ovat nuo löperön lässyt nimimuutokset - Sirsi Sunnas, herra jee, eikö poika parempaa keksinyt, vaikka sana tuntuu muuten olevan hallussa!?

   Poista
  2. Minäkin huomasin tuon kulkeuu - verhouu-muodon rinnastuksen. Hyvä Holma! Holma on Leinonsa lukenut.

   Poista
  3. Holmalla on minustakin säröjä. Aistin teoksessa lievää kiirehtimistä. Loppuhiontaa kaipaisin. Joitain muotoja voisi vielä parantaa. Jotkin ”virheet” ovat ehkä harkittuja, esim. lounaismurteisissa runoissa. Tätä Holma selittelee mielestäni tuossa luonnehdinnassaan Karin Toisiks-Parasken omatekoisesta lounaismurteesta. Siinä onkin vähän sanomista. Myös nimi voisi olla muodossa Toiseks-Paraske.

   Poista
  4. Oli pitkät johdot. Luin nimeä uudelleen.
   Siis tottakai se on Toisiks-Paraske eikä Toiseks Paraske.

   Sanotaan toisin, toisiksi. Luunappi minulle, sulka Holmalle.

   Poista
  5. Oli pitkät johdot. Luin nimeä uudelleen.
   Siis tottakai se on Toisiks-Paraske eikä Toiseks-Paraske.

   Sanotaan toisin, toisiksi. Luunappi minulle, sulka Holmalle.

   Poista
 2. Minulle Holma on siis uusi tuttavuus, eikä hänen ensimmäinen teoksensa Kauheimmat runot (2015) osunut missään käsiini.

  Nyt selailin tästä teoksesta runokritiikkejä ja huomasin saman ilmiön kuin itsessäni: aika moni riemastui ja osa jopa hurmaantui tähän rivoon, riettaaseen ja satiirisen humoristiseen sulkakynän heiluttajaan. Hän on taitava sanankäyttäjä, joskin säröjäkin on.

  Tuo loppusoinnullinen tyyli on itsessään parodia. Se pitää nähdä satiiriksi tästä ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä usko, että on. Viittaan edelliseen kommenttiini: ei voi parodioida sellaista, mitä kukaan ei tunne.

   Poista
  2. Tarkoitan, että kieli on tässä parodian väline. Eihän juuri kukaan enää loppusoinnullista tai södergranmaisen hurmoksellista tyyliä käytä runoissaan. Tässä mielessä Holman kieli itsessään on tässä ajassa käytettynä parodia, se luo runoihin jonkin tarkoituksellisen diskurssin, jos näin nyt muotoilisin. Se voisi olla satiiri, parodia tai muu leikittely.

   PS Puhut yllä Södergranin modernismista, Tapsa. Vaan kysymys kuuluu: Voiko Södergranin hurmoksellista ja paatoksellista tyyliä sanoa tässä ajassa tarkoituksellisesti käytettynä moderniksi?

   Eikö se ollut modernia vain omassa ajassaan, jolloin se mursi loppusoinnullista tyyliä. Nyt sellaisella on erikoisuudessaan jokin muu tavoite.

   Poista
 3. Nykyrunoilijoillamme on se etu puolellaan että voivat sanoa (minkä tahansa) asian/seikan/tapahtuman juuri niin, kuin se on. Eikä niin kuin farisealaiset sen haluaisivat olla.

  Väitteeni on tietysti kohtuuton. Siksi selitän sen.

  Reino Helismaa oli (mielestäni, siis) vähintäin Eino Leinon tasoinen sanamaagikko. Hyvä siis. Pystyi runoilee mitä tahansa, Repe tietoisesti (koska halusi kirjoittamisesta myös rahaa), meni enemmän epä-taiteen puolelle kuin herra Leino. Veljeksiä silti olivat kuin ilveksiä.

  Mutta tämä ei ole pointtini, vaan tämä:

  kumpikin elivät ajassa jossa ei saanut sanoa - edes ironian tai satiirin varjolla - mitään epäsiveelistä, niinpä kumpikaan - etenkään Leino Eino, ei mitään epäsiveellistä siis julkaissutkaan. (Vaan paskaANMARJAT Luulitteko ihan tosissaNNE ettei muka kirjoittanut? höpö höpö)

  Reino Helismaasta kirjoitetussa elämänkerrassa on taas aikalaismuistelma, jota itse en sitä sanatarkasti muista, koska en ole muistifriikki, mutta jotenkin näin se meni:

  "Keikalta lähdettiin Pobedalla toiselle keikkapaikalle. Lapissa kun oltiin välimatka oli useampi sata kilometriä. Etupenkissä istuivat kuski ja Repe. Takapenkillä meitä oli ainakin neljä ja bassokitara. Joku meistä takapenkkiläisistä ehdotti - koska matka oli niin tylsä - ajankuluksi että se, "joka keksii rivoimmat laulunsanat" - ja samalla hän heilutteli jaloviinapulloa - "saa tämän". Repe nappasi pullon heti itselleen, otti tosta vaan ja korkkas ja joi... Hirvee buuaus täytti Popedan: olihan siellä monta muutakin ns. "alan ihmistä", ja kaikilla yhtä kova krapula. Silloin Repe alkoi lausua niin, niin, niin RIVOA RUNOA että, että, että kaikki mykistyivät. Meni ainakin sata seuraavaa kilometria niin että autossa vallitsi pelkkä kunnioittava hiirenhiljaisuus... "


  Kyllä, joillekin Jumalat ovat antaneet runonlaulajan lahjan.

  VastaaPoista
 4. Ingmar Bergmanissa, jota minä en ainakaan tunne, on paljon pahaa ja paljon hyvää. Sunnuntaina tulee hänen elokuvansa Viettelysten ilta (Gycklarnas afton, 1953). Koska arvostan Bergmania ehkä enemmän kuin ketään elokuvaohjaaja, olen jäävi sanoman tästä moviesta mitään. Kun en edes muista tätä elokuvaa yhtään, mutta kai se hyvä on, kun on Bergmania? Ai dount nou.

  No hyvä on, en enää kehu täällä leffoja. Katsotkaa mitä haluatte, se on ihan oikein teille! Malluaiset!

  Ps. Malluaiset (Notonectidae) ovat vesikovakuoriaisia, niitä hopeanvärisiä jotka veden päällä luistelevat kuin Kiira Korpi. Minusta he ovat kivoja. Kuten tekin (samperi soikoon) aina välillä!

  VastaaPoista
 5. Kyllä täällä malluaiset tiedetään - hyönteiskirjassani on kuva ja olen koettanut kuvata niitä. Ovat nopeita.

  Vaan tietääkö kukaan kajaanilaista äidinkielenopettajaa ja taitavaa raanuartistia Karin-Toisiks Paraskea? Hän elää Prisman roskiksilta kidnapatun kissansa kanssa, mutta haaveilee Seppo Kirjosesta, joka on naimisissa. Hänelta on kirjassa seuraava jouluruno:

  pikkune ukko
  lastenhuane ikkuna takan
  pan nenä klasi

  iso ukko
  tule savupiipust sisä
  keskel yät

  lentävä ukko
  käy panemas
  joosepi vaimo paksuks

  ja nyt me soiteta niire taki joululaului
  mää soittasisi mialuummin
  poliisi

  Mainittakoon, että Karin Toisiks-Paraske ei ole vielä päässyt vierailemaan kehittämänsä lounaismurteen kuvitteellisilla synnyinsijoilla.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää on kyllä! En pane pahakseni! Aivan hyvä!

   (kadehtisin jo osaisin kadehtia, en osaa)

   Mutta kun tuon blogikirjoituksesi kuvituskuvana on nuo päätään aukovat ämmät (= laulavat naiset?), tämä on vakuuttavampaa

   https://www.youtube.com/watch?v=98UjjwzJBFE&t=18s

   Jos meidän mitättömästä Maapallostamme maailmakaikkeuden muille aika- tai energiatasoille joku hipaisunjälki pitäisi jättää, se mielestäni olisi Bachia. Ei, ei Antti Holmaa. Eikä Eisteinia, ei ei.


   Mutta älkää kuunnelko tuota oratoriota liian pitkään! Tiedän, että kyllästytte.

   Poista
  2. Jos olen liian vakava, ei se minuun kuulu. Luen historiaa, nyt "Dolinin hiihtoprikaatia", se käsittelee Kuhmon taisteluja Talvisodassa. Aika sekava kirja mutta ovathan sodatkin aina sekavia. Tämä Heli Laaksonen kirjoittaa myös hauskoja runoja mutta niihin kyllästyy kun ne on aina (melkein, voi vittu vieköön) samanlaisia. Holma on uus tuttavuus, Juhani Leskisestä ne ovat nyt tehneet elokuvan, katsoin ennakkotietoja, jotka lupaavat hyvää. Juice oli upea runoilija mutta ihmisenä kaikkea muuta, heikko; hänen itsetuntonsa pysyi pystyssä vain Vermoth Biancolla. Koska hän oli hyvin ujo. Mutta hyvin itsekeskeinen: mitä sellainen ihminen muuta tekee kuin kännissä vaan vittuilee muille ihmisille (= tyhmemmilleen). Heh, hehh. Ja kaikki muuthan oli paljon, paljon tyhmempiä kuin hän. - En minä häntä sen paremmin tuntenut, Vierikon luona tavattiin pari kolme kertaa eikä kukaan vittuillut, se oli sitä aikaa kun Juice vielä opiskeli Tampereen Kieli-instituutissa. Vasta myöhemminhän hän - hirvittän kuuluisuuden takia - menetti otteensa kaikkeen. Ja elämään.

   Riimittelijänä Juice oli aivan ehdoton. Hänellä oli pettämätön muisti, maninen, ja valtavasti lukeneisuutta, tunsi suomalaisen lyriikan aasta äähän (ei ööhön sentäs!).

   Ps. Leskisen viimeiset sanathan - kun vaimo ja abmbulanssimiehet häntä ambulanssiin nostivat - oli: "Annamulle viiniä". Vaimo katsoi ambulanssimiehiä, ne puistivat päätään, vaimo ei sitten antanut.

   Poista
  3. Vittu, aina kun hiemankin humallun, alan kehua itseäni. Kenenkähän syy sekin on, en ymmärrä.

   Poista
  4. Tämä sopii tähän

   https://www.youtube.com/watch?v=FzmWMc8qEr8

   Poista
 6. Senverran henkisesti vammainen olen että pidän enemmän tämmöisestä runoudesta:

  "Separaattorilta haiseva emäntä kulkee pihan yli
  kanaparvi jäljessään.
  Kärpänen katsoo piimäkirnuun.
  Kamarissa isäntä juovuksissaan myy rantapalstaa alihintaan.
  "
  Juhani Peltonen. Ja jatkaa, myöhemmin:

  "Tupien seinillä raksuttavat kellot, uuneissa viilenee tuhka.
  Kädet puristelevat huohottavaa lihaa. Neljä kättä.
  Leipää on katonrajassa turvallinen varras.
  "

  Ja Pekka Parkkinen romantisoi näin:

  "jos minä maatani rakastaisin
  repisin sen lipun
  ja antaisin tuulen vapaasti
  hulmuta ilmassa"


  Parkkinen oli niin hyväntahtoinen ihminen ettei tähän maailmaan ollut tarkoitettu, kai, siksi joi itsensä hengiltä. Enkeli-ihminen.

  No, niinkai kuten Reino Leinokin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, noista mainitsemistasi runoista minäkin pidän. En kirjoittanut Holman runoista siksi, että hän olisi nyt sitten mielirunoilijani. En ollenkaan.

   Holma on ajankohtainen, ilmiö johon törmäsin. Holman räävitön tapa katsoa maailmaa kauhistutti, ihastutti, vihastutti, riemastutti. Lisäksi se, että löytyi linkki perinteiseen hyvään runouteen, syvensi rietastelua ja loi hassuja mielikuvia mallina olleista esikuvista.

   Poista
  2. Totta kai snaijasin mitä noilla riemastuttavilla runositaateilla takaa-ajoit! Kiva että toit Holman esiin, lätkähdin heti hänen lyriikkaansa. (En lätkähtänyt häneen noinikään fyysisesti - että älä suotta ala kauhistelee, Leonoora!)

   Poista
 7. Olen kuulnud ka sellist juttu, et kui peale Talvesõda vene ja soome pool vange vahetasid, siis vangilangenud venelased toodi Paldiskisse ja lasti kõik maha. Igaks juhuks äkki on mõni spioon.

  Tallinnassa tapasin Ly Vasaran, Lilianin. Hän asui Taivo-poikansa kanssa puutalossa jonka joka nurkka irvisteli eri ilmansuuntaan. Pihalla kasvoi valtan isoja nokkosia... siis kesäisin. Kävin siellä kusella ja nokkoset nipistelivät minua. Ilma haisi kivihiilelle ja väsyneille jaloille. Autot katkuilivat. Me, Ly ja minä, istuimme keittiön kerniliinaisen pöydän ääressä ja katselimme toisiamme. Kun Ly joi vodkaa, hänen suunsa teki Þ, µ, ð ja Ø kirjaimia. Hänen mielestään viina piti juoda raakana, nakata niskaa kuin pianisti, ja se siitä. Hän oli laiha kuin tähtisädetikku.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mahoton sentään Mikis! Aamulla meinasi kahvit ja leivänmurut mennä väärään kurkkuun. Nauroin niin, että meinasin tukehtua. Tuo Lyn vodkanjuonti kuvaus aukaisi unenpöppöröiset nauruelimeni. Näin kohtauksen livenä mielessäni. Minkä Nobel-kirjailijahumoristin maailma onkaan sinussa menettänyt. Vai onko?

   Poista
  2. Mikis on, Leonoora - näin naisten kesken, parhaimmillaan kirjoittaessaan Ly-Lilianista ja pienestä Taivo-pojasta. Tulee mieleen vanha hieman rispaantunut haaleanvärinen puutalo, jonka avoimissa ikkunoissa liehuvat tuulessa valkeat ohuet harsoverhot. Niiden välissä valkotukkainen Taivo-poika katselee ulos ja ylös katon harjalla istuvaa haikaraa ja puhelee itsekseen. Ikkunasta tulee ulos kahvin hajua ja sisällä keittiön pöydän ääressä kallistetaan kiliseviä kuppeja.

   Poista
  3. Iines, hieno kuvaus! Kotoisa. Heti tulee mielikuvia puutaloista esim. Pärnun matkalta.

   Poista
 8. Natsivertauksellaan tyrmistyttänyt perussuomalainen: ”Puheeni haluttiin ymmärtää tahallaan väärin” - Uutinen.

  Miten nyt niin muka? En minä ainakaan kuulu väärinymmärtäjiin.

  Minusta on ihan oikein että idiootit saavat äänestään itseään edustamaan toisia idiootteja. Tähänhän koko demokratia perustuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän joku kiukkuinen kusiainen voi vastata: "muistele ite vaan niitä stallariaikojasi..."

   Mutta mitä niitä muistelemaan. Tai Pälkäneen koulukokeilua - joka silloin tällöin pulpahtaa piikkinä rakkaan blogiemäntämme orvaskedellä. Sanoihan jo Jeesus aikoinaan: "Minä en aina luonanne ole. Mutta idiootit teillä aina keskuudessanne on." (tms., en ole kauhee raamattuguru. joka pitää ottaa huomioon)

   Poista
  2. Pälkäne = Pirkkala.

   Poista
  3. Muistan lukeneeni, että Ville Tavio sanoi jotain. Mitä, sitä en nyt muista, mutta kohu nousi. Kai se jotain kauheaa oli.

   Eikä keltään voi ottaa äänioikeutta pois, vaikka hän äänestäisi eri tavalla kun meidän leirimme. Itse hämmästelin juuri tyhmyyksissäni sitä, miten voi edes teoriassa olla mahdollista, että Ruotsissa järjestettäisiin uudet vaalit, koska Stefan Löfven ei onnistunut hallituksen muodostamisessa. Sekö on demokratiaa, että äänestetään niin monta kertaa, että saadaan idiootit ulos hallituksesta, vaikka tyhmä kansa äänestäisi heitä?

   Poista
  4. Pälkäne oli aito freudilainen lipsahdus, arvaan?

   Iinekselän nuorempi väki - emäntä, piiat, neidit, fröökynät ja mamssellit - eivät tietenkään ole ikinä kuulletkaan "pälkäneläisyydestä", mutta vanha kaarti kyllä.

   Poista
  5. Olet tosioikeassa, Tapsa. Lipsahdus kuin Lapsus.

   Poista
 9. Antti Holma on kirjailija, käsikirjoittaja, näyttelijä, homoseksuaali papin poika.
  Inhoaa persuja ja "tummaihoisille huutavia rohtuneita mummoja".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaikki on kyllä tuossa kirjassa, josta siis puhun, eli taustat ovat rikkaat tällä kirjoittajalla. 

   Erikoisen kiinnostava asia on se, että Holma on papin poika. Ja kiinnostava nimenomaan siksi, että Holma tuntuu rivien takaa etsivän aitoa uskoa ja aitoa kristillisyyttä - tämä pitää nyt käsittää oikein, sillä kristillisyys on muutakin kuin länsimaista Kristuksen verellä lunastusoppia. Holmahan roiskii verellä vessan seinänkin ja pilkkaa lunastusoppia.

   Käsite "papin poika" on kutkuttava. Aiheesta pitäisi tehdä tohtorinväitöskirja. On monta papin poikaa, jotka rellestelevät minkä ehtivät. Tunnen yhden tytön, joka karkasi sirkuslaisen kanssa ja toisen, joka liittyi saatanalliseen bändiin, ja lisäksi muita samankaltaisia tapauksia.

   Poista
  2. Pappilasta kun karkaa Saatanan kelkkaan, ei se mikään pitkä loikkaus ole.

   Poista
  3. Hyvä näkökulma! Pojan vanhemmat kuitenkin pillastuivat, mutta eivät heittäneet poikaa hankeen tai panneet mieron tielle niin kuin tuhlaajapojan iskä.

   Poista
  4. Kristinuskossa kyllä epäilyttää se uskonkappale, jonka mukaan jumala pani paksuksi alaikäisen neitsyen ilman tytön suostumusta. Onkohan totta vai vaan kristityn ihanne?

   Poista
  5. Siis nyt ei ollut kyse kristillisyydestä teologisena käsitteenä - korostin tätä, vaan yleisilmauksena tietylle hurskaalle ihmiskuvalle.

   Poista
  6. Mankemang, Sehän oli Joosefin (toive?)uni, jossa enkeli ilmestyi. Tiedä sitten kenen lapsi pkku-Jeesunen alunalkaen olikaan. No, Josef uskoi uneensa (kuten silloiset ihmiset enemmän kuin me nyt)ja hyväksyi tilanteen. Todennäköisesti.
   Nykyisillä konsteillahan työ neitsyen neitseellisesti raskaaksi saattaminen ei ole konsti eikä mikään. Vai voiko lääketieteellisiä instrumenttejä ja lääkäriä syyttää raiskauksesta, jos esim. neitsyt-lesbo haluaa itsekkäästi isättömän pakastesiittiö-lapsen tähän karmeaan maailmantilaan kärsimään?

   Poista
  7. En sanoisi koeputkihedelmöityksestä, että se ei ole konsti eikä mikään. Itse olen senkin kokenut.

   Olenko yksin ajatukseni kanssa, että on enemmän normaalia naisen seksuaalisesta suuntauksesta välittämättä haluta lasta kuin epänormaalia.

   Poista
  8. Minusta se on normaalia ja sen pohja löytyy jo biologiasta. Kaikilla olomuodoilla - ehkä joitain poikkeuksia on - on suvunjatkamisvietti, jota vaistot ohjaavat. Näin muistan lukeneeni.

   Surullista on, kun jollakulla, joka ei halua lasta tai kohtelee lapsia kaltoin, voi olla monta lasta ja taas jollakulla, joka kovasti haluaisi lapsen, ei ole yhden yhtäkään.

   Poista
  9. Minusta taas tuntuisi narsistiselta ja järjen vastaiselta vaatia itselleni lapsia jos kerran olisin vapaaehtoisesti valinnut lesbosuhteen, jossa niitä ei luonnollisestikaan voi saada kahden naisen kesken. On käsittämätöntä miten nykyään pitäisiväen vängällä saada kaikki mitä ikinä keksii haluta. Narsismi jyllää irvokkaasti. Järki hoi!?

   Poista
  10. Miksi jäljitellä heteroperhettä lapsineen jos sen parisuhdemalli ei kelpaa? En ymmärrä. En ymmärrä kirkollisen vihkimisen hinkuakaan. Tai no, ymmärrän molempia edellisiä vallankäytön muotona.
   Vanhan pyhän avioliiton - vain erityisesti heteropareille laaditun ja kuuluneen yhteisen sopimuksen saivat huruujat tuhottua. Miksi eivät keksineet omaa liittomallia? Siksi, että: Minä en anna periksi ja vallankäyttö on makeaa. Tiettyihin arvoihin vedoten saa manipuloitua massat puolelleen. Aamen!

   Poista
  11. Leonoora, homoseksuaalisuus ei ole oma valinta. Miksi joku valitsisi itselleen vaikeuksia tieten tahtoen? Moni on järkyttynyt, kun tajuaa homouden itsessään, ja moni taistelee sitä vastaan.

   Ei voi siis sanoa, että lesbo tai homo olisi itsekäs halutessaan lapsen. Se on asia, johon käsittääkseni synnytään. On aika karmea kohtalo, jos lähimmäiset eivät ymmärrä tätä.

   Ajattele vaikka runoilijoita Kaarlo Sarkiaa tai Uuno Kailasta. He kärsivät homoudestaan, joka piti tuohon aikaan vielä salata kaikilta. Kuitenkin heillä oli seksuaaliset tarpeet, kuten muillakin. Monet ovat eläneet elämänsä onnettomina ja monia on tiputettu arabimaissa talon katolta kuolemaan tai muulla tavoin tapettu.

   Poista
  12. Homoseksuaalisuuson lähes sataprosenttisesti oma valinta.
   Ikävä kyllä minulta ei hyssyttellevää myötätuntoa tai säälipisteitä heru. Nämä erityissuojeluksessa olevat kansalaiset ymmärtävät sen itse, miksi.

   Poista
  13. Leonoora, haloo nyt! Seksuaalisuushan kehittyy jo kohdussa, ja geenien on todettu vaikuttavan vahvasti varsinkin naisen seksuaalisuuteen. Tutkijoiden löydökset viittaavat myös siihen, että muutkin kuin geneettiset tekijät vaikuttavat seksuaaliseen suuntautumiseen.

   Aiheesta löytyy runsaasti tietoa ihan selaamalla Googlesta luotettavia sivuja, ei huuhaakeskusteluja.

   Poista
  14. Jo ajat sitten on (lääke)tieteellisesti todistettu ettei homoseksuaalisuus ole "oma valinta". Päivitä hyvä ihminen tietosi. Tai jos et ennakkoluulojesi takia siihen kykene, voisit lopettaa tuollaisen mutu p-skan julkisen levittämisen. Lisättäköön tähän vielä että en itse ole homofiili, minua vain inhottaa tuollainen omahyväinen tietämättömyys.

   Poista
  15. Noinko sinutkin on saatu aivopestyä. Ei uskoisi.
   Et ole ilmeisesti lukenut sivultani, miten massapsykoosi syntyy ja vaikuttaa median kautta.
   No, me jokainen saamme olla ja tulla uskollamme autuaaksi. Hienoa, eikö totta?

   Poista
  16. Lisäys: Onko tässä maassa kaikkien oltava samaa mieltä mm. ko. asioissa? Eikös demokratia, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus koskekaan myös eriäviä mielipiteitä? On mielenkiintoista lukea puolustuspuheenvuoroja. Kiitos!

   Poista
  17. Olisi tosiaankin mielenkiintoista tietää tutkijoiden taustoista: Kuka on tutkimusten tilaaja, kuka rahoittaja ja voiko tutkimustuloksiin luottaa mahdollisimman suuren otannan perusteella?

   Poista
  18. Myös minun on vaikea - ettei ihan mahdotonkin - uskoa, että homoseksuaalisuus olisi oma valinta. Ja missä ikävaiheessa se valinta tapahtuisi? (Jos se tapahtuu ennen syntymää, niin sitten uskon!)

   Jokainen meistä riittävän vanhoista tuntee, tai ainakin pitäisi tuntea, monia ihmisiä (etenkin poikia) joiden homous on ollut aika ilmiselvää lapsesta saakka.

   Tietysti sitten täyshomouden ja täysheterouden välillä on aikamoinen liuta erilaisia välivaiheita - näissä tapauksissa oma valinta varmaan onkin ratkaisevaa.

   PS. Minäkään en ole lukenut Leo-Nooran sivulta homousvalinnan massapsykoosista, mutta täytynee vaivautua.

   Poista
  19. Tapsa, ihanaa, että sinäkin Brutukseni! No joo, en halua horjuttaa kenenkään uskoa. Se ei ole tarkoitukseni. Harry Limessä vai mikä se vanha sarja aikoinaan TV:ssä oli -lopussa(ko) oli slougan: Alastomassa kaupungissa on monta tarinaa ja tämä (oli) on yksi niistä.
   Ilmeisesti olisin miljonääri, jos tietäisin tasan tarkkaan, miksi, ja missä vaiheessa jotkut (pieni vähemmistö) vierastaa vastakkaista sukupuolta seksuaalisesti. Syitä on varmasti lähes yhtä monta kuin ihmistäkin. Ihmisen psyyke on kummallinen värkki, että kaikki kokemukset jättävät sinne jälkensä. Mallit, identiteettikriisit, kokemukset, kaltoinkohtelut pettymykset jälkiä meihin kaikkiin. Sitten on heitä, jotka hakevat vain hedonistista nautintoa, mitä erikoisempaa ja kielletympää sen parempi. Sadomasokistit mm.
   Kaikki ko. aiheesta teksti sivullani ei ole omiani, mutta ajattelemaan ko. kirjoitukset ovat pistäneet vanhan, ennen niin "sinisiläisen" mummelin. En väitä, että olisin kaikessa kirjoittajan kanssa samaa mieltä, mutta hyvä on tietää erilaisista näkemyksistä. Sehän vaan rikastuttaa ajatustenjuoksua suuntaa jos toiseenkin. On hyvä tietysti, jos on arvoja, vakaumuksia ja asioita joihin voi täysin uskoa elämässään.

   Poista
 10. ".., että Ruotsissa järjestettäisiin uudet vaalit, koska Stefan Löfven ei onnistunut hallituksen muodostamisessa."

  Onkos tuo nyt kokonaan totta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkös, poika, lue lehteäsi tai katso Ylen uutisia?

   https://yle.fi/uutiset/3-10554224

   Poista
  2. Muori unohtaa nyt tahallaan tai sitten vanhuuttaan Ulf Kristerssonin. Marraskuussa valtiopäivät hylkäsi maltillisen kokoomuksen johtajan Ulf Kristerssonin valinnan pääministeriksi.

   Poista
  3. Jo ennen Löfveniä puhuttiin uusista vaaleista, ja kyllä sillounkin mainittiin uudet vaalit kun
   Kristersson luopui yrityksestä muodostaa uusi hallitus. Ihmettelin minä silloinkin.

   Poista
  4. Siis on älyllistä epärehellisyyttä väittää, että koska Löfven.

   Poista

  5. Nyt et vain ymmärtänyt selkeää kieltä: "Ruotsin valtiopäivät torjui Stefan Löfvenin pääministeriyden – edessä saattaa olla uudet vaalit" (yle.fi)

   Kirjoitin, että ihmettelin juuri lukemaani, ja noin Ylen sivulla sinä päivänä eli JUURI luki. Ei siellä kirjoitettu Kristerssonista. Ihan sama muutenkin, kuka hallitusta koetti muodostaa, sillä ei se ollut ihmetykseni kohde, vaan kyselin onko se demokratiaa, että järjestetään uudet vaalit vaalien perään, kun tulos ei miellyttänyt kaikkia.

   Poista
  6. En minä uutisia lukenut, vaan sinun tekstiäsi. Jos tuollaista olisi ylioppilasaineessa, niin...

   Poista
  7. Teksti on moitteeton. Et nyt vain ymmärrä, koska olet nähnyt valon.

   Poista
 11. Puolassa kommunistivallan tuomitsema solidaarisuusaktiivi on taas joutunut poliittiseen oikeudenkäyntiin. Nyt asialla on oikeistopopulistien konservatiivien hallitus. Puolassahan ehti olla riippumaton oikeuslaitos vain hetken aikaa, samoin Unkarissa.
  Muistaakseni meidän persut ihailevat näitä valtapuolueita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persut ihailevat kaikkia joka tukevat Putinia. He syövät kärpäsiä, nuolevat hevosten takapuolia ja näkevät outoja - oi, miten outoja unia. Puolassa he kannattava "Laki ja Oikeus" puoluetta, Unkarissa Fidesziä, Ranskassa La Peniä, Ranskan siirtomaissa La Penisiliiniä, ja muualla mitä mitäkin joka demokratiaa tukisi. - Ota niistä selvää.

   En ota.
   No, otatko suihin?
   En.

   " ... Sekö on demokratiaa, että äänestetään niin monta kertaa, että saadaan idiootit ulos hallituksesta, vaikka tyhmä kansa äänestäisi heitä? ..." kysyy eräskin bloginpitäjä täynnä viattomuutta. Mielestäni se ei mikään ratkaisu ole. Kuula vaan kalloon väärinäänestäjille. Ja äänestämättä jättämättä paiskataan uuniin paistumaan.


   Hitsi, nyt täytyy lopettaa.

   Poista
  2. Kun tekin niin kovasti näistä runoista tykkäätte, niin pannaanpas taas yksi runo näytille. Ette te kuitenkaan kirjaa osta, vaan mieluummin pullon hyvää tai uuden koltun. Kas tässä.


   RUKOUS ENNEN VUODENVAIHDETTA

   Jospa uuden vuoden puolella
   minä teininä herätä saisin.
   Voi! Silloin eläisin huolella
   ja teiniyttä arvostaisin.

   Ei miehiä, kaljaa, ei tupakkaa,
   ei pullasiivuja voilla.
   (Nykytupakan terveellisenä saa,
   se toimii paristoilla.)

   En menisi sittenkään pilalle
   vaan harjalle hyvinvoinnin,
   ja lihakset ottaisin tilalle
   tämän leijonatatuoinnin.

   Kaikki korot, niitit ja kettingit
   minä vaihtaisin siveysvöihin.
   Pois vaihtaisin pusut ja pettingit
   sinne Sodoman sairaisiin öihin.

   Minä jättäisin väliin sen LSD:n
   enkä grillillä näyttäisi pimppaa,
   en kakkaisi eksäni fiikukseen
   saati testaisi kolmen kimppaa.

   Minä sormea työntäisi sinne en
   mikä sormen ei ole paikka,
   minä oppisin soiton kanteleen
   ja käytöstavatkin vaikka.

   koskaan tahdo en unohtaa
   kun alasti kaaduimme heiniin.
   Niin ihminen sellaisen nuoruuden saa
   joka sopii siihen teiniin,

   joka ihminen joskus ollut on
   mutta joksi ei enää voi tulla.
   Siis tuokaa tupakka paristoton
   ja voilla voideltu pulla.

   Sirsi Sunnas

   Poista
  3. Runosta: Mitä rallatuksella halutaan viestittää? Onko mukatuhmien ja siveydensibyllan kuvien vastakkainasettelun takana jokin tärkeä viesti?

   Poista
  4. Leonoora, ei kai runolla voi koskaan olla vain yhtä "oikeaa" viestiä. Edustan sitä kantaa, joka riistää runon tekijältään ja määrittää runon itsenäiseksi kappaleeksi avaruudessa. Joku nappaa siitä kopin, kun runo puhuu hänelle, joku ohittaa, koska runo ei puhuttele häntä. Joskus runoilija ei itsekään tiedä "viestiään".

   Minulle tuo runo puhuu elämän katoavuudesta ja siksi elämästä nauttimisesta. Se on tärkeämpää kuin ohjeet ja säädökset, vaikka ne takaisivat pidemmän elämän.

   Poista
  5. Ka niin, totta mitä kirjoitat. Tokihan sitä voisi palata teiniksi, mutta näillä elämässä kertyneillä kokemuksilla varustettuna. Liekö kuvitteellinen Sirsillä vastine Holman naiskuvan eräänä muusana?
   No. Pimpparautaa Holman sulho lie muusikon työssään joutunut kilauttamaan.

   Poista
  6. Kirjoittaminen mielletään myös joskus terapiaksi ja ajattelinkin osittain näistä Holman kirjoittamista, että hän läpikö käy omaa kapinaansa, jos on mistä ammentaa.

   Poista
  7. Iines, olet oikeassa että kirjaa en ainakaan minä ostaisi, mutta kiitollisena luen, että saatat Kauheimmat joululaulut näytille.

   On tuo Holma näissä runoissaan aika epeli. Runot saavat minussa aikaan kauhua ja naurua muunmuassa.

   Poista

  8. "Jos mitään tarkoitusta tällä kokoelmalla on, niin innoittaa joitain murrosikäisiä alapäähuumorin kautta kovempiin aineisiin eli näiden runoilijoiden esikuviin.”

   Noin määrittelee Holma ensimmäistä runokokoelmaansa. Uskonkin, että tämä teos kuluu äidinkielenopettajien käsissä ja on oiva lähdemateriaali tai oheislukemisto tunnille.

   Lisäksi kirjan kuvitteellisessa esipuheessa puhutaan kirjoittajan laajemmistakin kirjallisuushimoista. Hän on lähettänyt runojaan kustantajalle, mutta saanut vastaansa hiljaisuuden. Mene tiedä, onko totta, mutta voi ollakin.

   En usko siis, että runot on tehty samalla mentaliteetilla kuin julkkisten keittokirjat.

   Poista
  9. PS Tämä teos = Holman molemmat runokirjat

   Poista
 12. Entäs meillä? Olemmeko luovuttaneet "isäntämaasopimuksella" maa-, meri-, ja ilma-alueemme vastikkeetta ja sitovasti Nato-maiden käyttöön mitä tahansa sotilaallista operaatiota varten? Eikö Suomi asettanut minkäänlaisia varaumia sen paremmin Nato-joukkojen suuruudelle, aseistukselle kuin sille tuodaanko maahamme ydinaseita vai ei? (Juhani Suomen väittämää Kulttuurivihkoissa 10.10.17)
  Kuinka moni kansalainen on tutustunut ko. sopimukseen ja liekö lauseita muutettu sittemmin?
  On meillä nyt todelliset sotaherrat vallankahvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit puolustukselliset turvatakuut meillä! On kodinturvajoukot (aikoinaan niillä taisi olla toinen nimi) ja drone-joukkojakin pähkäillään siviileistä. On kyberturvallisuuskeskus ja mitä kaikkea. Tulee mieleen, miten paljon tällaisissa turvallisuuskeskuksissa voi saada ja oppia tärkeitä tietoja toinen toisiltaan suloisesssa solidaarisuuden hengessä.

   Poista
  2. Kun Juhani Suomi alkaa puhua, kannattaa ottaa korvakuulokoneesta patterit irti ja varmuuden vuoksi syödä 1,2 kilogrammaa suolaa. Ai minkä takia? No jotta olisi muuta ajateltavaa.

   Poista
  3. Sopimus ei ole ihan niin dramaattinen kuin vanhat suomettumisprofeetat antavat ymmärtää. Se ei ole edes niin velvoittava kuin aikoinaan YYA-sopimus.

   Sopimuksessa sovitaan vain pelisäännöt mahdollisia harjoituksia ja kriisejä varten, vapaita käsiä siinä ei Natolle anneta.

   Mutta sitä ei ole tietenkään täysin avattu, miksi tällainen sopimus tehtiin. No, sehän on Nato-option varmistus eli viesti Venäjän imperiumille: Suomi ei ole ei-kenenkään-maa, johon voi lähettää pieniä vihreitä miehiä tarpeen vaatiessa.

   Ulkopolitiikkamme tietysti tähtää siihen, ettei tällaista tarvetta isolle naapurille ikinä tulisi. Tämä ymmärretään Venäjän sotilasjohdossakn ihan taatusti.

   Poista
  4. Sen sijaan YK:n GCM-sopimus on tavattoman sitova ja määräävä Tapsankin mielestä!

   Poista
  5. Jaa, mutta kun en muista ikinä maininneeni halaistua sanaa mistään GCM-sopimuksesta?

   Poista
  6. Ja nyt ei enää tarvitsekaan.

   Poista
  7. Minähän alan melkein tykätä Mankemangista... Tuon ylläolevankin kommentin logiikka noudattaa tarkasti KGB:n metodia: syyllinen tiedetään, tarvitaan enää rikos.

   Poista
  8. PYHÄ YÖ

   Oli muuan Jooseppi Kirvesmies
   oli siellä missä me muutkin,
   jäi hältä vaimo ja kotilies,
   ja vieri viikot ja kuutkin.
   Hän harvoin kirjoitti Marjalleen
   ja harvoin kirjeitä saikin,
   mut jouluaaton kun ehtooseen
   tuli säästi joukkomme harvenneen,
   niin kuulla saimme me kaikin:

   On poika syntynyt Joosepille
   ja Marjatalle, ja Marjatalle !
   Se syntyi mustimman orren alle,
   on tuskin peitettä sille.

   Me kaikki hengessä polvistuimme
   ja lapsen vierelle kumarruimme
   ja siunauksen luimme.

   Ja monta paimenta parrakasta
   lumessa valvoi ja vartioi,
   ja vartioi sitä pientä lasta
   petojen saaliiksi joutumasta-
   maa, taivas kiitosta soi.

   Ja Suomen korpien yllä hohti
   nyt tähti suurempi muita,
   ja me kaikki käännyimme sitä kohti,
   ja meidät kaikki se kotiin johti,
   se tähti suurempi muita.


   Yrjö Jylhä, kokoelmasta Kiirastuli (1940)

   Poista
  9. Kiva huomata, että totisen ankarasta Mankemangista löytyy myös tällainen herkkä uskonnollis-isänmaallinen piirre. Samalla hän opastaa meitä riettaita runoniekkoja kaidalle polulle ihan aidolla runolla. Mutta nokitan silti holmausvärssyllä:

   MITÄ VITTUA TÄÄLLÄ TAPAHTUU

   minä rakastan sinua
   niinkuin vierasta sikaa
   kaljaa ja viinatilkkaa
   niinkuin yksijalkaista Hilkkaa
   joka tuoksuu vinetolta

   Mikko-Pentti Impilahti-Öforss

   Poista
 13. PUHUA, VASTATA, VITUTTAA

  Illat kulutetaan lojumalla sillan alla.
  Tuli mitä tuli mutta äänettöminä kurnivat mahat,
  jonkun sfinksin sokaisemina, taas kerran.

  Kuolemana kuoleman veroisena
  haaksirikkoudun uutta kuolemaa vasten.
  Ennen sätkien syttymistä unohtuu naisen syli.

  Jatkuvat naisten julmat leikit aamuun saakka.
  Nokisten kattojen alta milloin panomies lähti
  balladi kerrottiin.

  Satavat ylleni koivuista kerkät
  tulvimalla, satoisina,
  kiihkeästi.

  Tosi herkut nautitaan paljaana: osterit, lohi, pillu.

  Paavo Laatikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka tahansa aatu tai eetu pillun nuolee mutta syöppä päälle tampooni niin jo oot eri epeli.

   Poista
  2. Tässä pitäisi nyt tuntea hyvin Paavo Haavikon puhumiset, vastaamiset ja opettamiset. Haavikon ääni kuitenkin kuuluu. Ja kyllä tuo viimeinen rivi repäisee. Haavikko ei sanoisi pillu, vaan naisen syli. Vai? Holmalla kieli vilisee pilluja ja nuoltavia palleja. Hyi kauhea ja hihihii.

   Poista
  3. Kuulemma yksi seniiliyden oire on, että rivoudet alkaa kikattaa.

   Poista
  4. No juu, ehkä. Siinä tapauksessa minä olin seniili hyvin varhain, samoin kaikki meidän pihan lapset ja myöhemmin koulutoverit.

   Poista
  5. Tein tämän Haavikko-version ihan vaan kokeilumielessä ja äkkiä, kun tulin aiemmin väittäneeksi, ettei modernista runoudesta voi tällaisia holmausrunoja tehdä - ja jatkoin että ehkä sentään Haavikosta.

   Onko Holmalla versioita Uuno Kailaan runoista?

   Poista
  6. Kahdessa Holman runokirjassa esiintyvät nämä hahmot:
   Sirsi Sunnas, elämäntyönä lastenrunous ja päihteet,
   Reino Leino, lehtimies ja runoilija,
   Karin Toisiks-Paraske, kajaanilainen äidinkieleopettaja ja raanuartisti,
   Edith Södermalm, espoolainen ryhmäliikuntaohjaaja,

   Uutena jäsenenä tässä uusimmassa on lisäksi
   Kaarlo Antero Heteromies, (s. Carl Adolf Schwulemann) saksalaissyntyinen kuoronjohtaja ja virsirunoilija.

   Hänen esikuvaansa olen pohdiskellut. Minulla on pari vaihtoehtoa mielessäni, ensinnä Kaarlo Sarkia, toisena Uuno Kailas. Päädyn veikkaamaan, että hän on Sarkia, runoilija joka salasi homoutensa ja oli alkuperäiseltä nimeltään Sulin. s. Sulin - s. Schwulemann. Mene tiedä.

   Poista
  7. Tässä vielä Kaarlo Antero Heteromiehen tiukka runo:

   MINUUN SINÄ JÄÄT

   Jätä sisääni joulun taika,
   sitä pois et vetää saa.
   pian koittavi meille se aika,
   kun taivahat aukeaa.

   Mä enkelten jäljissä kuljen
   kunnes joulu on ikuinen.
   Mutta siiheksi sisääni suljen
   sun joulusi siemenen.

   Voisi olla joko Kailasta tai Sarkiaa?

   Poista
  8. Käsitänkö nyt aivan väärin, mutta heteromieskö runossa toivoo ikuista joulua homon kanssa?
   Uusia jäseniä toki joukkoon tarvitaan kuin uskonlahkoissa ikään?

   Poista
  9. Ei, Leonoora, vaan runossa toivoo homo, joka tekeytyy heteroksi. Siksi Holma on satirisoinut nimen heteromieheksi, arvelen - en tiedä.

   Sarkia ja Kailashan vaikuttivat 1900-luvun alkupuolella, jolloin homoseksuaalisuus oli vahva tabu, ja se oli myös vankeudella rangaistava rikos.

   Ei ihme, että molemmat kuolivat nuorina, Kailas sairastui skitsofreniaan homoseksuaalisuuden tukahduttamisen vuoksi. Hänellä oli myös keuhkotuberkuloosi, johon hän kuoli. Sarkia kuoli samaan tautiin. Molempien elämä oli lyhyt ja kurja, täynnä ahdistusta.

   Poista
  10. Minä taas kuvittelin koko ajan, että Kaarlo Antero Heteromies olisi Veikko Antero Koskenniemi!?

   Mutta toisaalta tuo esimerkkiruno sopisi sekä Uunoon että Kaarloon, edelliseen paremmin. Jospa se onkin kolmen kimppa?

   Poista
  11. Iines, tervehdys iltakävelyltä lumisessa maisemassa! Runous on loistavaa sanataidetta siinä mielessä, että useinkin lukija omassa päässään voi luoda uusia merkityksiä ja näkemyksiä ja kirjoittaa runon tavallaan uusiksi.
   Kailas ja Sarkia varttuivat poikkeusoloissa. Ensinmainittu ankaran ja uskovaisen isoäidin helmoissa, Sarkia taas kummitätinsä holhouksessa. Molemmat sairastivat "runoilijan tautia", keuhko-sellaista. Heidän elinaikanaan viehtymys samaan sukupuoleen oli tuomittavaa ja rankka tabu. En kuitenkaan usko, että heidän seksuaalinen suuntautumisensa yksin selittää kaikkea.Niin kuin ei ylipäätään kokonaan voi kenenkään elämää, ellei asia ole muodostunut pakkomielteeksi.
   Runoilijat ovat herkkiä ihmisiä ja monien erilaisten ristiriitojen piinaamia. Minusta heidän molempien elämään ja valintoihin ovat ennen kaikkea vaikuttaneet kokemukset lapsuudessa. Toki syyllisyyden tunteet uskonnollisen aivopesun saaneilla ovat vahvat.
   Miksi ihminen kokee syyllisyyttä seksuaalisesta suuntautumisestaan ylipäätään? Onko se aito oikeassa oleva viesti yliminältä vai opittu manipuloinnin tulos?

   Poista
  12. Tapsa, Koskenniemi oli ensin minunkin mielessäni saksalaismieltymyksiensä vuoksi. Holmahan korosti esittelyssään tätäkin puolta. En saanut kuitenkaan mitään kytköstä homoseksuaalisuuteen hänen kohdallaan. Hänhän oli rakastunut tulisesti Aila Meriluotoonkin.

   Toisaalta Sarkian ja Kailaan kohdalla epäilytti juuri nuo saksalaiskytkökset, kun ne puuttuivat näiltä herroilta ainakin enemmässä määrin.

   Tuo kolmen kimppa on muuten hyvä idea. Kenties siinä on ajatusta.

   Niin, ja jäi kai mainitsematta, että Karin Toisiks-Paras puhuu tietenkin Heli Laaksosen suulla. Eli onhan tämäkin symbioosi.

   Poista
  13. Leonoora, siinä lienee tosiaan monta asiaa yhdessä vaikuttamassa noiden runoilijoiden kovaan kohtaloon. Homouden salaaminen on kuitenkin varmaan suuresti voimavaroja kuluttava asia, joka vaikuttaa terveyteenkin.

   Poista
  14. Olla luokiteltuna sairaaksi rangaistavaksi rikolliseksi, joka joutuu pysymään kaapissa, mites se nyt ihmisen psyykkeeseen vaikuttaisi.

   Leonoora, eiköhän ole tullut selväksi, että olet kitkerä homofoobikko.

   Samuli

   Poista
  15. Tuolla ylempänä kysyit, Leonoora, eikö saakaan olla eri mieltä. - Saa toki, mielelläänkin, koska totuus muodostuu usein laitojen välistä. Jos vain mieleinen "totuus" otetaan keskustelussa esille, se ei ole dialogia.

   Vaan ovatko asiat aina ehdottomasti mielipidekysymyksiä? Eikö tässä tule jossakin kohdassa kuitenkin tiede vastaan? Tulos ei ole tällöin enää mielipide, vaan monin tavoin osoitettu pätevä totuus.

   Homoseksuaalisuus on tällainen asia. Siinä on toki vielä avoimia kohtia, mutta geeniyhteys on kiistatta osoitettu. Seksuaalisuus syntyy jo kohdussa, eikä tämä ole mielipide.

   Poista
  16. Monet homofoobikot nimenomaan pelkäävät omaa (tiedostomatonta) kiinnostusta homoiluun, siksi he sen niin kiihkoisasti kieltävät. Tällä taas en missään nimessä viittaa Leonooraan. Homona olo on yhtä O.K. kuin heterona olo, eikä vasenkätisyyskään mikään Jumalan rangaistus mistään synnistä ole vaikka synnynnäinen ominaisuus sekin on.

   Poista
  17. Eilen oli jossain lehdessä homoustesti kädestä. Jos etusormi ja nimetön ovat naisella erimittaiset, se kielii mahdollisesta homoseksuaalisuudesta, naisessa on testosteronia tms. Että pankaapas naiset tiiraten nyt sormen mittaa, jos asia kiinnostaa.

   Siis oikeasti - hirveän paljon asiaan liittyy edelleen salausta ja asian kieltämistä. Viihdemaailma on minusta tässä hyvä valistaja. Kun nuorisoidoli astuu ulos kaapista, se antaa rohkeutta muillekin homoseksuaaleille.

   Poista
 14. Rautaa, maksaa ja vitamiineja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rautaa rajalle, vaseliinia niveliin, maksalle kalaöljyä ja suuhun havuseppele.

   Koska täällä runojalka yhdellä jos toisellakin vipattaa niin v-tusti, kerronpa minäkin teille kesäisen tositarinan.


   "Erään kesän koulupoikana olin töissä Kapearaiteisen Forssa-Humppila Rautatie Ovelta-Ovelle auton repsikkana. Minulla oli musta rahastajanlaukku joka – PLINKS PLINK – pamahti auki kun painoi yhtä nappulaa; sisällä setelit makasivat omissa pilttuissaan. Ja kolikot piileksivät omissa koloissaan. Kuski ajoi minne minä papereista luin että pitää ajaa, sitten se pysäytti pulleanokkaisen Bedford merkkisen kuorma-auton, veti käsijarrun päälle, kääri sätkän ja alkoi kärytellä sitä. Minä sillä aikaa kannoin asiakkaille heidän tilaamansa tavarat, rahastin heidät, annoin vaihtorahat ja löin rahtikirjaan leiman (PLÄTSISTÄ) . Sitten ajettiin seuraavaa kohdetta kohti.

   Kiva kesäduuni se oli, paljon kivempi kuin edelliskesän sokerijuurikaspellolla kykkiminen, ja siitä sai paljon enemmän rahaa kuin sokerijuurikaspellolta, voihan histamiini. Mutta ongelmiakin toki oli.

   Iltapäivällä tilitin päivän tuoton esimiehelleni herra Konttoripäällikölle. Seisoin sen edessä kuin tinasotilas, rahastajanlaukku (pienien) munieni päällä, kun se veivasi vanhanaikaisen laskukoneen kampea ja selasi rahtikirjoja ja laski seteleitä/kolikoita ja sanoi aina välillä ”hmnh, hnmnhy”… Ja mulkaisi minua. Välillä se vilkaisi sitä toista (tai jos minut lasketaan mukaan niin kolmatta) ihmistä joka siinä huoneessa oli, se oli nainen. Vaikka olinkin vasta 14 –v ja huono oppilas, ymmärsin että se oli tulisesti ja palavasti rakastunut tuohon aivan Kippari Kalle –lehden näköiseen Olgaan, siksi hän näiden tilitysten aikana aina äyski minulle. Halusi näets tehdä ”miehekkään” vaikutuksen tuohon Olgaan. Itse kun oli, tuo mulkku, n. 165 cm pitkä, kalju, 32 -v, ja uransa huipulla, ilmiselvä onanisti, kamalan ujo, ja hänellä lisäksi oli finni nenänpielessä. Tämä hänen mielitiettynsä taas oli vähint. n.179 cm. (sukkasillaan) pitkä, hänellä oli pikimusta pallomainen nutturatukka, vino nenä, kapeat huulet ja räystäsmäiset etuhampaat niiden välissä. En edes rohjennut arvuutellut miten hyvin he toisilleen sopisivat, olinhan pelkkä koulupoika. Mutta vähän se koski minuun kun se pikkuHimmleri sätti minua jos parikin penniä puuttui, ”tämmöisestä täytyy tulla loppu”. Jos pennejä oli liikaa, ei se sanonut mitään. Se tosiaan yritti tehdä vaikutusta siihen Olgaan mutta ei Olga sille suonut ylimääräisiä silmäyksiä, luiseva perse meihin päin se vain järjesteli mappeja hyllystön luona. Mutta kun se kurkottautui ylähyllyjä kohti – niin että hameenhelma lipsahti ja näytti vähän (norsunluunvalkoista?) reittä… konttoripäällikkö sai astmakohtauksen ja lehahti punatulkuksi. Ja siihen loppui sättimiseni."

   Poista
  2. Nyt on pakko nauraa ääneen! Niin hurmaava, lämmin ja hauska tarina. (Älä yhtään kiemurtele, on se.) Vaivattomasti ja kepeästi on sulkakynä nyt juossut. Hm, muikea taito. Näin sen kynän kuuluisi kulkea.

   Poista
  3. PS Hakkaat mennen tullen maineikkaat naurattajat, kuten
   vaikka Tuomas Kyrön.

   Poista
  4. No ei kai Kyrölle pahaa tekisi, jos kerran pari muksauttaisi, Mikis on vanha nyrkkeilijä.

   Holman runous ei herätä minussa mitään, aivan samanlaista ehe-ehe-huumoria kuin Putous, vaimikäseoli. Ei huonoa, ei hyvää, ei mitään.

   Poista
  5. Huumorin peruspilareita ovat toisiinsa kanssa yhteensopimattomat ainekset, ihmisissä epäsuhtaiset parit. Ohukainen ja Paksukainen olivat hienosti maustettua perinnejatketta, laiheliini ei ollutkaan viisas vaan ihan älykääpiö ja paksukainen mahdolliseti vielä häntäkin tyhmempi, vaikka oli aina kovasti ollakseen.

   Minä nauroin Jouko Turkan luonnosta lihakauppiaan verisen teurastajan ja luontaistuotekaupan hennon pitäjän välisestä rakkaudesta.

   Konttoripäällikkö ja Olga ovat kuin Puupään Pekka ja Justiina kääntäen. Toivottavasti eivät koskaan saaneet toisiaan. - Eivätkä saaneetkaan, konttoripäällikkö tilasi Jallun ja Olga meni pelastusarmeijaan.

   Poista
 15. Anonyymille ja Samulille kiitos kunniasta! En todellakaan pelkää homoutta tai lesboutta itsessäni. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka tekisin Katariina Sourit tai Minna Haapkylät vielä ym. Pitäisi vaan iskeä joku tunnettu lesbo tai vieläparempi jos saisin homon völkkiini, niin pääsisin julkkikseksi.
  Minä olen lukenut alla olevat jutut, ja minä taas tulin uskovaiseksi melkein:
  ”Ohjelman kuusi kohtaa

  Kirk ja Madsen katsovat, että:

  1) konservatiivisen kristillisyyden vastarinta tulee murtaa hankkimalla liberaalikirkollista tukea homoseksualismille ja perinteinen raamatunselitys ohjelmallisesti haastamalla homoteologisilla vastaväitteillä. Uskonnon vahvaa moraalista arvovaltaa vastaan tulee asettaa vielä sitäkin vahvempi sekulaarin humanismin miekka ja kilpi eli tiede ja yleinen mielipide.”

  ”2) homoseksuaaleista tulee sympatian varmistamiseksi luoda kuva suojelua tarvitsevina uhreina, ei aggressiivisina haastajina. Homoseksuaalit tulee esittää samanaikaisesti sekä kohtalon uhreina korostamalla homoseksualismin synnynnäisyyttä että toisaalta myös yhteiskunnan rakenteiden uhreina. Kirk ja Madsen katsovat:

  ’Homot uhrina -imagoa edistävän mediakampanjan pitäisi käyttää sellaisia symboleja, jotka vähentävät valtavirran kokemaa uhan tunnetta ja jotka saavat valtavirran laskemaan suojauksensa ja jotka edistävät uhrivaikutelman uskottavuutta.’”

  ”3) heteroseksuaaleja tulee motivoida homoseksuaalien ’suojelijoiksi’ tarjoamalla heille oikeudenmukaisuuteen vetoava peruste: syrjinnän vastustaminen ja tasa-arvon edistäminen. 4) homoseksuaalit tulee kuvata toisaalta tavallisina jokamiehinä mutta myös yhteiskunnan tukipylväinä ’se ja se merkkihenkilökin oli homoseksuaali’ -argumentilla.”

  ”5) homoagendan vastustajat ’pitää halventavasti häpäistä’ – ’they must be vilified’ – ja perusheterot pitää saada tuntemaan häpeää ja syyllisyyttä homokriittisyydestään. Kriitikoista tulee luoda epämiellyttävän inhottava kuva yhdistämällä heidät visuaalisesti esimerkiksi hysteeristä vihaa ilmentäviin psykologisiin mielentiloihin ja natseihin keskitysleireineen. 6) ohjelmalle on varmistettava riittävä rahoitus.”

  ”After the Ball -kirjassaan Kirk ja Madsen tiivistävät tämän ohjelman kolmeen pääkohtaan: 1) amerikkalainen valtavirta tehdään henkisesti tunnottomaksi (desensitization) homoteeman osalta.

  VastaaPoista
 16. Jatkuu: 2) "vastarintaa häiritään (jamming) psykologisella ehdollistamisella ja lopuksi 3) valtavirran asenne muutetaan (conversion). Muuttamisesta Kirk ja Madsen kirjoittavat avoimen asenteellisesti ja päämäärätietoisesti:

  ’Me tarkoitamme keskivertoamerikkalaisen tunteiden, mielen ja tahdon muuttamista suunnitellun psykologisen hyökkäyksen avulla, tiedotusvälineiden kautta kansakunnalle syötetyn propagandan muodossa.’

  ”Korostan: tämä on suora lainaus Kirkiltä ja Madsenilta itseltään. Näin he itse omat päämääränsä mielsivät ja juuri tällaisia sodankäyntiin liittyviä termejä he halusivat käyttää." ( Lainaukset Juha Ahvionlta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keitä ovat Kirk ja Madsen? Mikä on heidän oppiarvonsa tai yliopistollinen tutkintonsa? En ole koskaan kuullut näistä ihmisistä eikä heistä löydy tietoa suomeksi ollenkaan.

   Poista
  2. Harvardwardissa taisivat olla molemmat opiskelleet. Homojen oikeuksien taistelijakaverukset. Älykkäitä heppuja siis todennäköisesti!? Wikipediassa löytyy englannin kielellä tiedot molemmista ja paljon muuita sivuja netissä. Nimet siis: Marshall Kirk ja Hunter Madsen. Toinen näkyy olleen kirjastonhoitaja. En sitten tiedä, miten luotettavia wikipediankaan ko. tiedot ovat. Ilmeisesti meillä ei ole suomennettu edes kirjaa After the ball tai mitään heidän kirjoituksistaan "virallisesti" kansan luettavaksi.
   Englanninkielisiä linkkejä löytyy, mistä perehtyä tarkemmin. Herrojen valokuvatkin ovat näytillä.

   Poista
  3. Tuon kirjastonhoitajan tittelin löysin minäkin ja juuri siksi kiinnosti, onko tyypeillä oikeasti yliopistollisen tutkijan tutkintoa ja taustaa. Tiedettähän ei ole kirjastonhoitajan esittämä mielipide.

   Ylipäänsä kiihkeä suhtautuminen yhteen asiaan kielii enemmän agendasta kuin tieteellisestä perustasta.

   Poista
  4. Vaikka uskoisimmekin, että on olemassa maailmalaajuinen salaliitto, jonka tarkoituksena on homouden ylivalta, niin enpä tältä istumalta usko sen menestykseen.

   Luonto on sitä vastaan: ei tikanpoika käskien puuhun nouse.

   Se saa korkeintaan aikaan sen, että homojen vainoaminen vähenee.

   Poista
 17. Hyvveehän tuo parivaljakko Madsen ja Kirk ovat tietysti tarkoittaneet. No, eipä siinä mitään. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Valitettavasti saarnamiehillä, puolestapuhujilla, elokuvilla ja mediaalla kaikkinensa on vielä paljon tehtävää, kun suuressa osassa planeettaamme ko. ohjelma ei ole vielä oikein mennyt perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan tuo Ameriikka ihmellinen maa, sillä sikiävät hienot ajatukset: meetoot sun muut älykkäät ideat.

   Poista
  2. Entä mitä Donald Trump tästä sanoo? Uskon enemmän häntä kuin Madsenia tai Kirkkia, höperöitä kirjoittavat huumepäissään. Trump sentään pysyy sanoissaan kuin #mies eikä ikinä valehtele.

   Poista
 18. Mitäpä muuta voisi sanoa, kuin että ihanuuksien ihmemaa!
  Trumppihan ei ole koskaan tehnyt mitään väärää. (?) Ei hänestä saa maassamme epäilyttävää syntipukkia kaikkeen sitten millään. Syntipukit asuvat aina meidän itä-naapurissamme. On se hyvä, että kohde jonka syyksi voi kaikki laittaa on aina muualla kuin omien rajojen sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. USA on niin kaukana Suomesta, ettei sillä ole juurikaan intressejä meidän suhteemme. Korkeintaan se voi käyttää meitä kauppatavarana, jos joku pitää meitä tavoittelemisen arvoisena.

   Venäjän imperiumille sen sijaan olemme lähinaapuri ja siksi Suomi on sille ihan eri tavalla varteenotettava kohde. Ennen kaikkea luoteisen alueensa ja Pietarin turvallisuuden takia.

   Tämä on reaalipolitiikkaa, kun sen sijaan väärässä tai oikeassa olemiset ovat poliittista peliä. Siksi meille on paljon tärkeämpää se, millainen kopla pitää valtaa Venäjällä kuin Amerikassa.

   Trump käyttäytyy kuin kaheli. Putin käyttäytyy viileän harkitusti. Hitler käyttäytyi kuin kaheli. Stalin käyttäytyi viileän harkitusti.

   Suomen kannalta kummallakaan luonteenpiirteellä ei ole juurikaan merkitystä. Muut asiat ratkaisevat.

   Poista
  2. Suomi on muutenkin mitätön maa Amerikan mantereella. Suomi ei esiinny historian kirjoissa mitenkään, tuskin maantiedon, jos sellaista ainetta enää onkaan, kirjoissakaan muuta kuin pisteenä ilman nimeä. Amerikoissahan koulujen historian opetus on vain oman maan historiaa.

   Venäjällä taas suhtautuminen Suomeen on omituista ja valheellinen propaganda leviää sinne ja sieltä tänne. Tarvittaisiin vissiin taas Halosen Tarjaa kissoineen suhteita hoitamaan.

   Poista
 19. Iines, tuskin sentään Suomi on merkityksetön maailman konfliktien "suuressa kuvassa". Meidän maaperäämme on rapakon takaistenkin helppo käyttää sotatantereena "suurta ja hirmuista naapuriamme" vastaan. Viro on jo Naton ja trumppilaisten tukiasema ja meilläkin ovet ovat jo aika selällään. "Meille saa tulla - aforismi" taitaa olla erityisen tärkeä monessa asiayhteydessä.Eipähän oman onnen seppien kaukana toisella puolen palloa tarvitse kokea tuhoa omilla tiluksilla kun voi hyväksikäyttää ja manipuloida hölmöläisiä yhteistyöhön ja avunantoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, Leonoora, mutta en puhunut nyt poliittisesta kentästä, vaan tavallisten amerikkalaisten kansalaisten maailmasta. Valtaosa kadun ihmisistä ei tiedä a) missä Suomi on b) millainen maa se on c) tai että sellainenkin maa on kuin Suomi - never heard -osasto. Venäjällä tietysti tiedetään, ja siellä suomalaisista on muodostunut jopa jonkinlainen mielikuva. Ilmeisen väärä, jos sanomalehtiä on uskominen.

   Poista
  2. Suurvallat pelaavat suurvaltapeliä pyrkiessään hyötymään maailman rajallisista resursseista. Venäjä ei suinkaan ole viaton ja hyväntahtoinen hölmöläinen tässäkään suhteessa, vaikka Leonoora niin tuntuu uskovan.

   Oliko virolaisten asema parempi osana Neuvostoliittoa, väkevän venäläistämisen vyöryssä? Vielä muutama vuosikymmen sosialismia, niin virolaisten kohtalo omassa maassaan olisi ollut sama kuin karjalaisten Karjalan tasavallassa.

   Virolaiset tekivät pesäeron entiseen isäntäänsä ja liittyivät länsimaiden yhteiseen puolustusliittoon - sille oli varmaan muukin syy kuin länsimainen propaganda, esim. oma kokemus?

   PS. Kun puolustat niin kovasti Venäjää, Leonoora, niin selitäpä nyt vaikka talvisodan synty?

   Poista
  3. Piti ihan avata läppäri, vaikka olin jo lähdössä ulos, kun näin tuon Tapsan kysymyksen puhelimen kautta blogista.
   Tapsa, minun vajavainen käsitykseni talvisodan syttymisestä on yks sorotnoo historioitsijoiden rinnalla. Eihän siitä ole kaikki minua viisammatkaan yksimielisiä. Kerro sinä,"valista", jos tiedät varmasti.
   Olen kai joskus aiemminkin sanonut, ettei minulla ole mitään syytä pelätä, inhota, vihata, tai mustamaalata naapurimaita. Uskon omaan ituitiooni sen verran. Median manipuloitavaksi en hevillä antaudu. En siis ole kokenut mitään negatiivista itse naapureissa käydessäni tai että kukaan olisi tehnyt ko. paikoissa minulle pahaa koko elämäni aikana. Isäni palasi rintamalta ehjin nahoin, kun hänen laestadiolainen äitinsä oli sanonut, että ympäriltä voi kaatua miehiä, mutta isäni ei edes haavoitu. No, sielunvammat jäi, ja syvät, vaikka hän ei asiasta puhunut, muutoin kuin matki tykistökeskitystä kännipäissään. Riitaan (sotaankin) osallistuu minun mielestäni aina vähintäänkin kaksi eri tavalla ajattelevaa ja etujaan ajavaa osapuolta. Vikaa löytyy silloin sysistä jos sepistäkin. Ja kumpikin on aina omasta mielestään oikeassa. Tämmöttisiä me ihmiset olemme eikä loppua näy.

   Poista
  4. Niin kauan kun (narsistisesti) yritän ymmärtää maailmalla konfliktien eri osapuolia,
   en pysty olemaan kenenkään puolella tai ketään vastaan sataprosenttisesti.

   Poista
  5. Sotaan tarvitaan kaksi osapuolta vain silloin, kun hyökkäyksen kohde panee vastaan hyökkääjälle. Näin tapahtui Suomessa 1939.

   Sen sijaan Baltian maissa ei pantu vastaan, vaan uskottiin kauniita puheita, Niinpä ne maat miehitettiin 50 vuodeksi laukaustakaan ampumatta.

   Eli sotaan todellakin tarvitaan vain hyökkääjä.

   Sanot olevasi puolueeton, mutta ainakin täällä kommentoidessasi näet kaiken pahan vain länsimaissa ja puolustat kaikessa Venäjää? Ikään kuin länsimaat olisivat sodanhimoisia hyökkääjiä ja Venäjä pieni viaton uhri.

   Miksi?

   Poista
  6. Muistan hyvin ajan,kun naapuria halveerattiin kommunismin aiheuttamasta ryysyläisköyhyydestä, naureskeltiin mm. sitä, ettei siellä ollut esim. mitään ostettavaa kaupoissa ym. ym. Moni tunsi olevansa länsimaissa parempi ihminen, parempaa "rotua" kuin kommunismissa kasvaneet. Kaikkea siellä olevaa arvosteltiin, myös vanhanaikaista armeijaa.
   No, asiat ovat muuttuneet. Neuvostoliittoa ei enää ole. Kaikki ylellisyystuotteet mitä rahalla saa, saa myös naapurista. Kapitalistinen kehitys on toki parantanut monia asioita ko. alueilla mutta ei sielläkään tasapuolisesti kaikille, kuten ei missään muuallakaan maailmassa.
   En ole pitänyt tilastoja siitä, mikä valtio on aikojen saatosssa planeetallamme eniten hyökännyt,sortanut vähemmistöjä, valloittanut, miehittänyt, toisen valtioitten alueita tai edesauttanut vaivihkaa vallankumouksia. Muutaman valtion päämieskin on taidettu käydä eliminoimassa vieraan valtion rajojen sisäpuolella ja aiheutettu sosiaalisen median kautta kansannousuja ja sekasortoa sosiaalista mediaa hyväksikäyttämällä. Missäköhän keksittiin digitaalinen valvontakoneisto: Ihmisistä tiedetään kaikki mm. sosiaalisen median kautta. Maastomme on kuvattu, jokaista pientä tietä myöten ja onhan satelliititkin avaruuessa valvomassa edesottamuksiamme.
   Onko naapureilla oikeus puolustautua supervallan laajentumispyrkimyksiä vastaan? Ilmeisesti ei. Maailmassa saa olla vain yksi supervalta, joka totta kai haluaa pitää langat hyppysissään kaikkialla, kaikilla mahdollisilla tavoilla. Jos joku ykköspaikkaa havittelee, hyvä keino on yrittää saada mahdollisimman paljon jalasijaa vastakkaisisten leirien lähietäisyydeltä. Totta kai. Järkevää tietysti. Kiina taitaa tavoitella myös ykkössijaa, mutta ei viime tietojen mukaan muuta yhteiskuntajärjestelmäänsä.
   Eiköhän länsimainen, kapitalistinen yhteiskuntajärjestelmä tule tekämään pallollamme suurimmat katastrofit ilmastonmuutoksen myötä kuin mikään yksittäinen valtio. Ahneus saa sitä mitä on tilannut. Myös naapureissamme.
   Mutta. Olisiko maailma sama ilman suuria venäläisiäkirjailijoita?
   Jokaisella on tämänsä, Pentti Saarikosken mukaan.

   Poista
  7. Ja lisäksi: Monimuotoinen orjuus ei ole kadonnut palloltamme kauniista aikomuksista ja taisteluista huolimatta mihinkään. Onko muuten yhteiskunta silloin demokraattinen ja vapaa, jos yksityisillä ihmisillä pitää olla ase mukana turvaamassa jokapäiväistä elämää?

   Poista
  8. Vai niin. Nuorena sinua siis säälitti ison ja mahtavan naapurimme kansalaisten köyhyys, jonka he ihan itse olivat saaneet aikaan, ja nyt sinua harmittaa, kun he eivät enää pääse patsastelemaan alusmaissaan herroina.

   Ei sinua ikinä säälittänyt venäläisten sortamien, orjuuttamien, teloittamien ja leireille raahaamien pienten naapurimaiden kansalaisten kohtalo?

   Saivat mitä ansaitsivat, niinkö?

   USA on takuulla itsekäs ja kyyninen suurvalta, mutta ei nyt tule (Natsi-Saksaa lukuunottamatta) mieleen yhtään Euroopan valtiota, jota he olisivat miehittäneet ja sortaneet?

   Poista
  9. Mitä varten supervalta haluaisi miehittää täältä kaukaa Euroopasta omistukseensa pieniä valtioita. Mitä järkeä siinä olisi? Pystyvät käyttämään vaikutusvaltaansa muilla keinoilla erityisen kiitettävästi. Kosovossa ainakin olivat mukana sähläämässä. Eu:hun, ja siten eurooppalaisiin valtioihin voivat vaikuttaa "tiskinkin alta" monella tapaa.
   On hienoa, että olet empaattinen ja kärsit kärsivien ihmisten kohtaloista heidän kanssaan. Niin minäkin. Historian tapahtumille me emme enää voi mitään. Me emme kumpikaan pysty lääkitsemaan tai parantamaan ihmisten kokokemuksia vankileirellä jne. Ihminenhän pystyy halutessaan olemaan julmin petoeläin.
   Ilmeisesti on tuomittavaa, jos yrittää löytää ja esittää muunlaisia ajatuksia kuin mitä median esittämä oikea yleinen mielipide hyväksyy. Eikös ollut mukava ilonaihe tänään uutisissa, kun pakkasukko ja joulupukkimme tervehtivät rajalla.
   Taisivat ihan halata toisiaan.

   Poista
  10. Korjaus tuohon, Leonoora, Venäjä ei ole supervalta, kuten neuvostoliitto oli, se on vain suurvalta. Rahat loppuivat, kyseisessä maassa ei valmisteta kuin suolakurkkuja, teollista tuotantoa ei ole.

   Neuvostoliitto oli/on pahan valtakunta eikä se miksikään nimen vaihdoksella muuttunut. Sellaisen harhan loi se, että maa oli pitkään hyvin heikkona, eivätkä voimat riittäneet aggressioihin.

   Amerikkalaiset onnistuivat valitsemaan erittäin huonon presidentin, mutta demokratia kestää sen kyllä. Aikanaan tulee uusi ja korjaa debiili-Doanaldin työt. Neuvostoliitto (!) on aina ollut diktatuuri ja hirmuvalta, tsaarien kauheudet peittää vain se, että seuraaja oli vieläkin huonompi, venäläinen tunteeton rosvojoukko, joka aloitti teurastamisen välittömästi. Stalin oli Leninin suora jatkumo, hänen työnsä täydellistäjä. Toisin kuin väitetään kommunismissa ei ole mitään kaunista perusideaa, kyse on vain tuotantovälineiden omistamisesta ja kaiken omistamisen siirtäminen entistä keskittyneemmän joukon, jopa yhden ihmisen, haltuun. Teorian pohjalla Marxin haperot houreet sopivasti käsiteltynä.

   Ettei menisi semanttiseksi paskapuheeksi, muistetaan, että neuvostoliiton valtiaat ovat aina olleet massamurhaajia, eikä putin halua jäädä yhtään edeltäjiänsä heikommaksi.

   Poista
  11. Minusta kommunismi nimenomaan on materialismia, rahan arvottamista korkeimmaksi johtotähdeksi: sitä kuuluu kaikkien saada ja paljon. Se takaa onnen, raha = onni.

   Eihän vapaus, veljeys, tasa-arvo toteutunut vähimmässäkään määrin edes Neuvostoliitossa. Ei se ole tasa-arvoa, että neuvostonainen oli karmea matroona, jolla oli metrinen haba ja pohjelihas kuin Herkuleella. Se on ihmisarvon polkemista ja kaiken biologian yli kävelemistä. En tarkoita sitä, että nainen on heikko raukka, mutta, luoja paratkoon, onhan miehellä ja naisella nyt jotain muutakin fyysistä eroa kuin jalkoväli.

   Sosialismi ei ollut edes ideologiana toimiva järjestelmä. Toverithan murhasivat lajitovereita minkä ehtivät, miljoonittain yksin Stalinin toimesta. Mitä ihmisarvon kunnioittamista se semmoinen oli? Hitlerin tekoihin verrattavaa kansantuhoamista.

   Se mikä jaksaa hämmästyttää, on se, että meillä on edelleen joukossamme vanhoja pieruja, jotka vannovat kommunismin nimeen. Uusille pieruille kuten Li Anderssonille voi antaa jonkin verran anteeksi, sillä tyttö ei tiedä, mitä tekee. Unelmikkoja riittää.

   Poista
  12. Menneinä vuosikymmeninä Suomen pelasti se, että kommunistisen sotajärjestön, vähemmistökommunistit eli taistolaiset, miehitti enemmän tai vähemmän latvabeekuutoset haihattelevat taiteilija- ja kulttuuripersoonat, sekä se, ettei taistolaisuus koskaan saavuttanut suosiota. Kova julkinen rummutus ja houru-sokkien änkkääminen muodosti julkisuuteen ehkä toisenlaisen kuvan. Aina olemme neuvostokommunismia inhonneet ja tähän voin hyvin omantunnoin sanoa, että ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista oli ja on samaa mieltä. Enemmistökommunisteistakin suuri osa tajusi, että tuo tie ei ole oikea.

   Poista
  13. Kuten Stalin oli Leninin suora jatkumo, putin on kommunismin seuraava askel. Maa on tilassa, jossa sen rosvokapitalismia ei selitetä enää Marxilla, vaan tukena ovat vain uhoamiset suuruudesta ja vetoaminen huonoon kohteluun. Demokratia kestää aikansa juurtua, eikä neuvostoliitolla ole sellaisesta mitään perinteitä, eikä edes hapuilevia alkuaskelia. Hirmudiktatuuri tulee siten jatkumaan meidän elinikämme ja paljon sitä kauemmin.

   Poista
  14. Hmm, taisit Leonoora tarkoittaa supervallalla Yhdysvaltoja, luin vähän hajamielisesti.

   Poista
  15. Suomihan toimii strategisesti vallan hyvin eri supervaltojen intresseihin. Suomea voi aina koettaa käyttää hyväkseen toista suurvaltaa vastaan. Sanoo sotastrategisti, kenraali Iines. Motiivi voi olla mikä vaan.

   Poista
  16. Wow, Riku ja Iines ovat napakasti ottaneet osaa Tapsan kanssa käymääni ajatustenvaihtoon. Mielenkiintoisia mietteitä jokaisella.
   Miettikääpä millainen planeetan osa itäinen naapurimme olisi, jos siellä toimisi meikäläisten ihannoima ja sinne kaipaama "länsimainen demokratia"? Alkaisiko kaikki sujua supsikkaasti kuin "strömsöössä"? Tsaristiseeen komentoon tottuneet ja kasvaneet monikulttuuriset kansat alkaisikin äkkiä vaatia kuka mitäkin; rajansiirtoja tai uusia aluejakoja vaikka. Millainen demokraattinen ja suurin enemmistö siellä olisi päättämässä asioista? Tämä kirkossa pomppinut tyttöbändi esimerkiksikö? Mikä bussy ryat se olikaan nimeltään? Vai ulkomaille paenneet maan johtoa kritisoineet kirjailijatko? Federaation sotilaatko?
   Vilkaisin wikipediasta seuraavat tiedot:
   Venäjä, viralliselta nimeltään Venäjän federaatio, on liittovaltio, joka sijaitsee itäisessä Euroopassa ja pohjoisessa Aasiassa. Maan pääkaupunki on Euroopan puolella sijaitseva Moskova. Nykyinen Venäjän federaatio perustettiin 1990-luvun alussa, kun Neuvostoliitto hajosi. Venäjän federaatio on vuoden 1993 perustuslain mukaan puolipresidentiaalinen tasavalta. Se on liittovaltio, joka koostuu 83 liittovaltiosubjektista. Venäjän rajanaapureita ovat Norja, Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Valko-Venäjä, Ukraina, Georgia, Azerbaidžan, Kazakstan, Kiina, Mongolia ja Pohjois-Korea. Lisäksi Japaniin, Etelä-Koreaan ja Yhdysvaltojen Alaskaan on myös vain vähän merimatkaa.

   Venäjä on noin 17 miljoonan neliökilometrin pinta-alallaan maailman suurin valtio, ja se peittää enemmän kuin kahdeksasosan maapallon maa-alueista.
   Väkiluku 2010 alussa 141 927 297. Eri kansallisuuksia asuu aluella reilusti yli sata (en jaksanut laskea kaikkia).
   Millainen demokratia naapurissa tulisi enemmistön mukana kukoistukseensa jos niin länsimaitten mielestä kaikkeen syypää suuri syntipukki, vaikka sairastuisi eikä pystyisi johtaisi maata kumppaneineen?
   Kansa on "demokraattisissa" vaaleissa valinnut hänet pitämään järjestystä ja turvallisuutta yllä.Vaikka eihän ne länsimaitten mukaan tietenkään sitä ole.
   On aika suuri ihme ylipäätään, että naapuri on niinkin hyvin selvinnyt valtavasta yhteiskunnallisesta muutoksestaan.
   Kansalaisjärjestöjen toiminnan rajoituksia länsimieliset tietysti kritisoivat myös mennen tullen. Tuskin kaikilla järjestöillä meilläkään on puhtaat jauhot pusseissaan? Kaikin tavoin eri maissa muuallakin pyritään ilman muuta vaikuttamaan asioiden sujumiseksi juuri tiettyjen tavoitteiden saavuttamisessa ja ajatusten tunnetuksi tekemisessä.
   Olen huvittunut, miten suollan tätä juttua napuristamme ikään kuin automaattikirjoituksena, vaikka minulla ei ole edes ainuttakaan venäläistä tuttua tai ystävää.
   Kommunismin parhaimmat yhteiskunnalliset ideat eivät koskaan voi toteutua meidän Homo sapiensien ollessa puuhamiehinä. Henkinen kehityksemme ei ilmeisesti koskaanpysty toteuttamaan teorioita käytäntöön. No, kenties superälykäs robotti?

   Poista
  17. Nuorempana olin vasemmisto-fani. Nyt en enää pysty hyväksymään heidän arvomaailmaansa tietyiltä osin. Siten en myöskään enää koskaan tule äänestämään ko. porukoita. Etenkin nuoret vasemmistolaiset ja vihreät ovat antaneet manipuloida itsensä ja siten ajaneet pienen vähemmistön mielihaluja, heidän, jotka haluavat panna matalaksi mahdollisimman paljon perinteisiä arvoja.
   Mahtipontiset vaatimukset ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta eivät tule koskaan toteutumaan maapallolla, mutta kukapa ilkeää ja uskaltaa eduskunnassakaan panna hanttiin jos vedotaan tavoitteeseen pääsemiseksi ihmisoikeuksiin. Ovelaa.

   Poista
  18. Joitain vuosia sitten lainasin Taisto Sinisalon elämäkerran. Pikkaisen koin empatiaa kärsineelle suvulleen, mutta kirja oli pakko jättää kesken. Äijällä ei liikkunut päässään mikään järjellinen ja katkeruus oli syönyt kaiken mahdollisen huumorintajun. Tuommoisista sitä sarjamurhaajapotentiaalia kasvaa.

   Poista
  19. Leonoora, mitä luulisit niiden suomalaisten kommunistien junttiäijien, upeiden ihmisten, tuumivan tästä nykymeiningistä. Aarne Saarinen oli paljon isänmaallisempi kuin Urho Kekkonen tai KGB:n määräämä roistoporukkansa koskaan. Maalaisliittolaiset olivat mielipiteiltään muka neuvostoliittovastaisia, uskoivat siihen itsekin, mutta silloin ole kyse enää hinnasta. Olisivat myyneet maan innokkasti, jos kaksio Pudasjoen keskustasta olisi järjestynyt.

   Poista
 20. Näinä aikoina kannattaa epäillä kaikkea ja kaikkia. Netti ja sosiaalinen media saa pikkuiset pollamme pyörälle. Viime kädessä pitänee vaan luotttaa intuitioonsa, jos sellaisen ominaisuuden omaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahiten netti ja somemaailma tuntuu iskevän lapsiin. Oulussa on taas paljastunut lasten hyväksikäyttötapaus, oliko tämä nyt sitten jo viides. Palautuskoneeseen nuo raiskausrinkien tyypit, kunhan syyllisyys on saatu todistettua. Ikuinen maahantulokielto. Lasku ylläpidosta ja lentomatkasta perään.

   Toinen avuton ryhmä ovat vanhukset, joita on uskomattoman helppo höynäyttää puhelimitse. Harmittaa ja vihaksi pistää, että lapset eivät ole valistaneet kunnolla iäkkäitä vanhempiaan. Yksinäiset vanhukset taas ovat suojattomia.

   Poista
 21. Hymyilkää, loppu on lähellä!

  Te olette kuulleet vihreästä valheesta, jonka mukaan voimme elää mahat pulleina ja hienoa viiniä siemaillen, kunhan muistamme olla ekoihmisiä.

  Lehdistä olemme saaneet lukea, että luomutuotanto aiheuttaa 70 prosenttia enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin normaali. Sähköautot viimeistään vievät meidät tuhoon, sähköautojen akkuteollisuuus on askel kohti ihmiskunnan loppua.

  PS En ole perussuomalainen, mutta heitä aion äänestää, koska jotain tarttee tehrä, katelkaa itekin ympärillenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Entäs Puavo? Väyrynen on saanut kokoon jo tarpeelliset nimet puolueeseensa.
   Olen ajatellut, josko sittenkin...?

   Poista
  2. Väyryseen minäkin luotan, hän ei petä koskaan. Ilman Väykkää elämä olisi harmaata ja ankeaa. Neuvostoliiton puolesta ennen, nyt ja aina!

   Poista
 22. Joulun kaunis, harras ja syvällinen sanoma on laittaa raha kiertoon, niin kasvatetaan hyvinvointia meille kaikille. Ostakaa telkkareita, tietokoneita ja selänraapsuttimia, se kaikki on hyväksi taloudellemme.

  VastaaPoista
 23. Niin on Jumala maailmaa rakastanut, että antoi meille Joulupukin, jottei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi ihana elämä.

  VastaaPoista
 24. Minä ostin selänrapsuttimen ihan itse, itselleni ja on kuulkaapas kaikki, mahdottoman kätevä vehje. Suosittelen hyvinvointiin ja itse-pärjäämiseen. Toisessa päässä on rapsuttavat sormet, toisessa kenkälusikka, että ei tarvitse kumartua. 

  Luomutuotanto tosiaan on saastuttavampaa kuin perinteinen viljely, ja sähköautot vaatinevat lisää ydinsähköäkin sen julmetun akkutuotannon lisäksi. 

  Näinä päivinä on vissiin vaikea olla vihreä, kun kaikki unelmat yksi toisensa jälkeen murskataan. Tuulivoimakin tuhoaa luontoa. Vaan onhan jäljellä stadi. Loputkin puistot alas betonilähiöiden alta ja eikun joukkoliikennettä lisäämään, hei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholan mukaan maailman käyttämästä energiasta 1,82% tuotetaan tällä hetkellä aurinko ja tuulivoimalla. Saa helposti väärän käsityksen ,kun ilma on sakeana puheista korvaavista energioista . Luultavasti öljynjalosteilla mennään kunnes ehtyminen kohottaa hinnat.

   Poista
  2. Itse en tunne mitään kulutuslukuja, joten olisikin mielenkiintoista semmoinen taulukko, jossa olisivat kaikki koko maailman käyttämät energiamuodot lukuineen päivineen. Näin osaisi suhteuttaa myös suomalaisten kulutuksen suhteessa koko maailman kulutukseen. Ei se anna koko kuvaa, että on vain Suomen lukuja. Isoa kuvaa kaipaan.

   Poista
  3. "In 2015, Scotland generated 59% of its electricity consumption through renewable sources, exceeding the country's lofty goal of 50% renewable energy by 2015. Moving forward, the Scottish Government's energy plan calls for 100% of electricity consumption to be generated through renewable sources by 2020, and 50% of total energy consumption (including transportation) by 2030."

   - Wikipedia

   Poista
  4. Eli mitä? Mitä haluat sitaatilla itse sanoa? Sitaatit eivät keskustele.

   Poista
  5. "Vuonna 2015 Suomessa tuotettu sähkö oli 79-prosenttisesti päästötöntä ja uusiutuvien energialähteiden osuus sähköntuotannosta oli 45 prosenttia."

   - Energiateollisuus

   Poista
 25. Tapahtui niinä päivinä, että keisari Gigantilta kävi käsky: kaikki vanhat televisiot on järveen heitettämän, tietokoneet kierrätykseen kannettaman. Ja minä kuuntelin niitä sanoja ja painoin ne syvälle mieleeni. Tuli yö ja tuli aamu, tuli ensimmäinen jouluisista päivistä, jouluaatto...

  VastaaPoista
 26. PS, PPS ja PPS:n PPS.

  Tämä on tämänhetkinen lempikappaleeni. Oman tiensä kulkija. Melkein itkettää, kun tuota kuuntelee.

  VastaaPoista
 27. Ja ikuinen suosikkini on Cashin ilmestyskirjamaisia kauhuja sisältävä Kun Äijä Tulee.

  VastaaPoista
 28. Pannaanpas tänne loppuun vielä ainakin yksi runo. Tässä Holma käyttää perinteistä tekijämerkintää Tuntematon.

  JOULU PEUKUTUS

  Sydämmeni Joulu on riemu juhla
  minne saa kaikki ihmiset tulla..
  Kelläkään ei ole kiirettä enään
  ja ei huolet huoleta ketään.
  Niinkuin tontutkin pomppii pompsis
  minä myös menen Joulu lomille lompsis :D
  Sinulle ystäväiseni tonttumaisesti toivottelen...
  hyvempää Joulua ja ”peukut” Uudenvuoden !!
  - Tuntematon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja helevetti soikoon, onkohan Holma ihan idiootti, koska ulosspuglauksensa ilman muuta ovat.

   Poista
  2. Et kai ottanut tuota tosissasi, Riku? Virheet ovat tahallisia. Tuo voisi olla kenen tahansa nykyteinixin textiä. Minä luin työkseni tuommoisia päivittäin. Runo on hyvin tunnistettava, se on totta.

   Poista
  3. Sontaa mikä sontaa, tuollaisia minun ei täydy lukea. Yäkpaskaa.

   Poista
  4. No, tuossa sinä käytät Holman itsensä määrittelyä omasta runoudestaan:"Holma ystävineen ei vain ulosta runouden haudalle, hän kaivaa haudan auki, häpäisee ruumiin, ottaa sen kanssa selfien, tekee siitä meemin --."

   Poista
  5. Holma on selvästikin lahjakas sekä näyttelijänä että kirjoittajana.

   Vein aikoinaan hänen ensimmäiset kauheutensa kesälahjaksi vanhalle työtoverilleni ja taisin muutaman lukaista itsekin. Mutta nämä joulukauheat ovat kyllä parempia.

   Poista
 29. Kääntäkää telkkari Alfalle. Leena Shar ma ja Tapani Ruokanen kertovat siitä mitä neuvostoliitto oli oikeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi neuvostoliitto ja kekkonen sentään!

   Poista
  2. venäjä, venäjä, haluukko puuttini turpaas!

   Poista
 30. Vuosia ja vuosia sitten olin töissä asiakaspalvelussa. Havaitsin jo kaukaa seksikkäästi pukeutuneen ja isorintaisen naisen. Kun hän esittäytyi, etunimeään en enää muista, Rintalaksi, niin puhkesin hillittömään nauruun. Ei siinä ollut metoo-asiakaspalvelusta tietoakaan, ihan sekopäistä.

  VastaaPoista
 31. Katelkaa tää jakso Hanskista, Hannes Häyrynen pistää siinä Loiria kovaa ja korkealta ja Loiri takaisin. Varmaan tämä pikkupoikana näkemäni jakso johdatti minut Loirin ihailijaksi, silloin olin tosifani.

  VastaaPoista
 32. Katsellaan, jahka ehditään! Nyt olen antautunut jouluhössötykseen, ja tekaisin aamulla pari perunalaatikkoa uuniin muhimaan. Tuosta vaan, lonkalta..

  Vanhaan tapaan olen saamassa kunnon nuhan ja ehkä flunssan. Kouluajan jouluista on tullut mieleeni se, miten useana jouluna ahdoin kuusta kapeaan jalkaan tuskissani, nenä punaisena valuen. Opettajat sairastavat näetsen aina lomilla, etenkin joululomalla. Tai ehkä kuitenkin olen vain allerginen jouluille, syvällä sisimmässäni. Nytkin on jo monta prklettä päässyt huulieni yli kuusen asetusten kanssa. Miksi hitossa se pitää pakata kiinalaisen muovisukkaan, jota ei ihoaan haavoittamatta saa riisutuksi sen yltä? Toinen asia on se, että kuusi ei pysy jalassaan pystyssä, vaan kaatuu. Minulle on kertynyt neljä kuusenjalkaa, eikä yksikään ole sopiva. Nyt se nojaa seinään jalka vedessä.

  VastaaPoista
 33. Annoin 81-vuotiaalle kansaneläkeläisäidilleni rahaa valmistaa jouluruokia koko porukalle. Hänen luonaan käyn syömässä, mutta jouluni on kiireinen ja maallinen kuin jehovantodistajalla. Sydämeeni joulun teen ja yhtään en ala lakaseen.

  VastaaPoista
 34. Mikä ihmeen joulu?

  VastaaPoista
 35. Ja mitä se sellainen meininki on että eläviä perunoita pannaan puu- tai pahvilaatikkoon, ja kun ne on vaivalla sinne saatu, ne työnnetään uuniin?

  VastaaPoista
 36. On olemassa Kettutyttöjä ja Hevosen kuiskaajia mutta Kuusenriisujista en ennen ole kuullutkaan. Näemmä nykyaika muuttuu koko ajan yhä nykyaikaisemmaksi. - Se taas ei mikään ihme ole että iho on haavoittuvaisin osa l. elin ihmisessä, se kun on niin laajalle levittäytynyt. Eli ihmisen ympärille kokonaan.

  Ps. Muistan kun keskikoulun suomenkielenopettajattareni - ihana Annikki Teppo - kerran aineeni perään kirjoitti punakynällä "Eipäs viisastella!". Ja antoi oikeudenmukaisesti minulle 7-.

  VastaaPoista
 37. Minulle yksi oppilas taas naureskeli, ettei ole koskaan lukenut yhtään kirjaa. Sanoin oppilaalle, että sen kyllä huomaa.

  Tilannehan alkoi siitä, kun oppilas sanoi, että neekerit on tyhmiä, koska ne ei osaa rakentaa taloja itselleen. Suosittelin asiakkaalleni tiedon hankintaa lukemalla vaikka kirjoja. Tuohon tuli sitten se,ettei hän ole koskaan lukenut yhtään kirjaa. Mainittakoon, että tämä pimeydessä vaeltava oppilas oli jo yli 16-vuotias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että tämä oli pedagogisesti väärin, sillä tuossa olisi ollut hyvä paikka kaataa sitä tietoa oppilaan päähän sormi pystyssä ja valistushenkisesti.

   Nyt jälkeen kun mietin, taisin tehdä oikein. Parempi näyttää aito reagointi tyhmään vastaukseen kuin maireasti hymyillen opettaa sormi pystyssä, että kuules nyt Sami, kun jne.

   Poista
  2. Minä lainasin 9-vuotiaana sarjakuvalehtiä 30v miehelle ,joka ei ollut pystynyt keskittymään yhdenkään kirjan lukemiseen.

   Poista
  3. Lech Walesalle luotiin imago, jonka mukaan hän pisti halki, poikki ja pinoon. Tehokas olikin, mutta ylpeili sillä, ettei koskaan ole lukenut yhtään kirjaa. Afrikkalaiset neekerit osaavat rakentaa hienoja savibungaloweja kahdella sisäänkäynnillä ovirätteineen ja ikkunarei´illä.

   Poista
  4. Lech Walesa on nuoruuteni sankari, mies joka potkaisi raihnaista neuvostoliittoa perseeseen ja se kaatui maahan röhnöttämään.

   Poista
  5. Eläköön, Gdanskin telakan työläiset, sankarit, jotka oikeasti muuttivat maailmaa paremmaksi!

   Poista
  6. Kyllä vaan osaavat, ja yleensäkin varhaisten alkuperäiskansojen asumukset ovat olleet taitavasti suunniteltuja niihin oloihin, siis tarkoituksenmukaisia. Kokonaisia kyliä rakennettiin mm. vetten päälle suojaksi villipedoilta.

   Poista
  7. ...välillä krokotiili jonkun hotkaisi, mutta se oli vain tilastohävikkiä...

   Poista
 38. Joulussa kamalinta on radioiden ohjelmatarjonta. Hyvissä ajoin alkavat suoltaa joulupaskaa. Joululauluja ovat levyttäneet kaikki kynnelle kykenevät iskelmä- ja tangoprinsessat ja -prinssit. Linnatuomioita, kuritushuoneeseen seinälle roikkumaan vedellä ja leivällä, niistä pitäisi jakaa. Joulumusiikkia en jouluna kauheasti kuuntele, pyrin niiltä välttymään. Myöskään en katsele suomalaisia televisiokanavia.

  Cornelis Vreeswijkiä olen kuunnellut. Ruotsin osaamiseni ei ole kauhean hyvää ja joudun bläddrar mig sanakirjoja. Olikohan se Mikis, joka joskus linkkasi "Somliga går med trasiga skor" ja siitä on tullut minulle jo suorastaan rasite. Joka kerta kun siihen palaan, joudun kuuuntelemaan sen monia ja monaita useita kertoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cornelis tutustui Suomessa myös Tapsa Rautavaaran musiikkiin ja levytti Keihäänheittäjän tsibaleet.

   Solgnuttan och trollet

   Poista
  2. Minullekin tuli muinoin rasite tuosta Wreeswijkin Somliga går med trasiga skogorista. Jouduin opiskeluaikanani kuuntelemaan kipaletta repiitillä, ja päälle vielä levyn soittajan omat esitysvariaatiot kitaran säestyksellä. Nyt taas kuuntelu youtubesta sujuu hyvin.

   Poista
  3. Jotkut kulkevat risaisissa kengissä, sano mihin se perustuu, hyvä Jumala taivaassa ehkä haluaa niin.

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Rahasta puhuminen ei ole pinnallista, vaan se on kaiken perusta. Nälkäinen ei tuota kulttuuria tai mitään hyödyllistä(kään). Ihmettelen alkeellisten kulttuurien ihannointia, heimokansoissa kärsitään ja kuollaan nelikymppisinä ilman mitään "valkoisten imperialistien" vaikutusta(kaan).

   Minä olen köyhästä perheestä, välillä lastenkodissa, ja jumalauta, että lapsena pelkäsin niitä tappeluita broidipuoleni ja faijani välillä. Pelkoa oli lapsuuteni.

   Poista
  6. Kerran faijani ja broidipuoleni olivat humalassa ja broidini löi tosi lujaa, parvekkeelta katselin. Faijan naama oli jälkeenpäin aivan sinisenpunaisenkukertava ja turvoksissa kuin kepun huijaustilit. Broidi löi ihan oikeutetusti, mutta se oli kamalaa. Ja se häpeä, ikinä se ei kuole.

   Poista
  7. En minä ymmärrä tätä päivää enkä tämän päivän ihmisten ongelmia, eivät ne mitään kestä tai ole kestävinään. Kun toinen broidini sekosi, tuli hulluksi, ja naureskeli päivät pitkät itseään peilistä katsoen, minun teki pahaa, eikä se tuska koskaan helpota.

   Poista
  8. Yksin sinä ihminen olet, yksin polkusi kuljet kurjaan loppuusi asti. Ja sitten Jumala sanoo sinulle, ettet ole sopivaa ainesta, alakertaan vaan!

   Solitary Man

   Poista
  9. Huomaan, että minulla on kirjoitusvirhe tuolla Vreeswijkin nimessä.

   Monilla meistä on häpeäkokemus tai useampikin syvälle kätkettynä. On pahojakin kokemuksia, oikein pahoja, jopa pahempia kuin jonkun turvapaikanhakijan kokemukset.

   Kaiken kertyneen ja taaksejääneen kanssa on elettävä, vaihtoehtoa ei ole. Elämä ei ole onnea eikä edes tasaisuutta. Että en minä tiedä, onko elämä mikään lahja, kenellekään.

   Poista
  10. Kauniisti ja hyvin kirjoitettu, Iines.

   Poista
  11. Ainakaan elämä ei ole ilmainen lahja. Kas, kun sen mukana tulee muutakin, kuin itseaiheutettua tai itseoikeutettua. Sellaista, mihin itsellä ei ole osaa eikä arpaa mutta niin vain lyödään kuin vierasta sikaa.

   Poista
  12. Ihminen ei itseään ja osaansa valitse eikä paljoa määrääkään.

   Poista
  13. Silloinkin häpesin, kun Mankeli tuli minun tietämättäni lastenkotiin kutsuttuna. Mankeli oli luokanvalvojamme. Hän lohdutti minua, mutta maan alle olisin voinut kadota, sitä minun teki mieleni.

   Poista
  14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  15. Kouluun lähdin hyvissä ajoin, että kiersin sitä lähestymään toisesta suunnasta. Ettei kukaan saisi vahingossakaan tietää, eikä arvaisi.

   Poista
  16. Riku, kokemuksistasi voisit kevyesti kirjoittaa kirjan. Sanojahan osaat käsitellä. Monelle lukijalle kokemuksistasi olisi paljon ajateltavaa ja uutta märehdittävää.

   Poista
  17. Kiitos, Mikis, mutta en minä sellaista tee. Jos kirjaa yrittäisin, kirjoittaisin hauskaa. Hetkellinen ilo on parempi kuin rypeminen.

   Poista
 39. Kolmasti se on kovimmin lyönyt. Eka kerta oli alle kymmenvuotiaana, kun muut lapset vakuuttivat että ei joulupukkia ole oikeasti olemassa. Järkytyin uutisesta niin, kun muistan ajatelleeni että mitä valhetta tämä kaikki voikaan olla. No, asia unohtui ja taas odotin joulupukkia vähän erilaisesti tietysti moisen uutisen kuultuani. Mutta järkytys oli aikoinaan suuren suuri pieneen mieleeni.

  Toinen kerta oli avioliitto, jonka kahden vuoden päästä huomasin, että se parustui valheille. Isä aikoinaan esteli, että sen kanssa et naimisiin mene. Äidin asenne oli erilainen. Jonkin ajan kuluttua vihille menosta äiti kysyi minulta, että onko se hyvä sinulle. Minä silloin vielä en tietänyt mitä tuleman piti ja vastasin, että on. Kaksi vuotta sitä onnen harhaa kesti, mutta en eronnut kuitenkaan.

  Kolmas oli lapset, jotka perustuivat valheelle, mitä en iki maailmassa olisi uskonut.

  Aira Samulin muutama viikko sitten sanoi viisaasti, että ihmisen ei pidä oleman kiltti, vaan hyvä ja viisas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon en, Ripranie, osaa toivoa muuta kuin hyvyyttä ja viisautta. Onnea.

   Poista
  2. Kiitos, sitä kaikille muillekin!

   Poista
 40. Kännissä kuin Jean-Claude Juncker,
  mitä siitä seuraa,
  ei mitään hyvää ainakaan.
  Otsanahka ruvella ja pää pipinä,
  siinä on EU:n kipinä.
  Kännissä kuin Jean-Claude Juncker,
  Hesari sitä puolustaa,
  selkä sillä kipeä,
  ei mikään häpeä.
  Kännissä kuin Jean-Claude Juncker...

  VastaaPoista
 41. Aiemmin kerroi, etten joululauluja juuri jouluna kuuntele. Poikkeuksena nämä klassikot, varpunen jouluaamuna sun muut. Lapsena muistan, kuinka oli juhlaa, kun radiosta tuli Lennonin joululaulu tai M.A. Nummisen Joulupukki puree ja lyö.

  Jussi Björlingin Helgan Yö.

  VastaaPoista
 42. Cecilia Lind kertoo vanhan Fredrik Åkaren rakkaudesta 16-vuotiaaseen ihanaan neitoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vannoisin, että Cornelis laulaa: "jag är snart fjorton" eikä "sjutton", kuten tekstissä on.

   Poista