17.4.2020

Aivojen iloinen käyttöJoka päivä ihminen oppii jonkin uuden asian. Minä opin tänään - ja kello on vasta 10.32, mikä on maatamo. Voin ilomielin kertoa sen teillekin, sillä oletukseni on se, ettette tekään sitä tiedä.

Leonardo da Vincihan selitti ilmiön jo 1500-luvun alussa  Codex Leicester -käsikirjoituksessaan. Da Vinci selittää, että sekä Kuu että Maa heijastavat samalla tavalla auringonvaloa. Melkein täytenä loistava Maa heijastaa pilvineen ja merineen voimakkaasti valoa, joten Kuun pimeälläkin puolella on melko valoisaa, paljon valoisampaa kuin kirkkaimmankaan kuutamon aikaan. Siksi näemme Kuun pimeän puolen maatamona.  Muinainen kansa Suomessa sanoikin, että vanha kuu on uuden kuun harteilla.

Maatamo on siis yksinkertaisesti auringonvalo, joka heijastuu maapallolta kuuhun.

Tämä puolestaan aiheuttaa sen, minkä me voimme yhdessä nähdä 25.4. koronakaranteenistakin käsin taivasta tutkailemalla: kuunsirppi tulee näkymään iltahämärässä matalalla länsiluoteessa, ja loppuosa kuusta näkyy harmaana.  Tämä siis maatamon  vuoksi. Tuliko selväksi?

Uuden oppimisen lisäksi on hyvä pitää aivojaan vireessä käyttämällä niitä luovasti itse. Ei kannata siis istua ikkunan vieressä kaihoamassa markettikäyntejä ja ystävien tapaamisia. Itse täytän kolme sanaristikkoa päivässä, ja kyllä, täyteen ne tulevat, enkä ole silti mikään huippunero. Tehkääpä sama perässä, niin ette tylsisty.

Suosittelen myös kirjoittamaan itse, ratkomaan itse, liikkumaan itse sen sijaan, että katsoo tai lukee toisten tuottamaa aineistoa, kuvaa tai tekstiä. Väitän, että tällainen omavireisyys pitää ihmisen aktiivisempana kuin maaten lukeminen. Vaikka lukisi filosofiaa tai muuta tiedettä. Itse tehdessä ei voi nukahtaa, lukiessa voi. Parhaat unet saakin television ääressä.

Nyt kuuntelen toisella korvalla radiota. Uutisissa kerrotaan, että Ruotsissa korona on iskenyt etenkin somalialaisiin ja suomalaisiin. Mitä tästä pitäisi ajatella? Aivorustinkini vaikenee kyllä nyt, mutta jollakin tavalla ajatus tuppaa huvittamaan minua, vakavuudestaan huolimatta.

 Jälkikirjoitus: Tätä en kyllä malta olla seuraamatta aika ajoin. Pesällä on jo pariskunta ja munia odotellaan!

(Piirros Leonardo da Vinci)

181 kommenttia:

 1. Kiitos opettaja! En olisi muistanut tai osannut heti kysyttäessä selittää mikä on maatamo.
  Huikeeta tuo sinun saaristikkojen täyttämis vauhti!
  Se olisi aivoja treenaavaa, mutta ilmeisen adh:na en jaksa keskittyä, niin, että koko ristikko tulisi täytettyä. Kultuuriin liittyvät ja tutut nimet ovat helpoimpia sanoja keksiä, mutta johonkin kohtaan jään aina "kiinni".
  Jotkut ovat intohimoisia sodukoruutujen täyttäjiä. Täytynee yrittää keskittyä tosissaan näihin aivojumppiin. Olen kerännyt paikallislehdistä koko sivun ristikoita ja joihinkin olen muistanut leikata myös toisaalta lehdestä " oikeat vastaukset". Niitä on täyttöä oodottamassa iso nivaska jo, jiten ristikokirjojakaan ei heti tarvitsisi ostaa.

  VastaaPoista
 2. Hauska leikkiä välillä nutturaniskaista karttakepin heiluttajaa. Itseäni viehätti löytää asia, josta en ole ennen kuullut. Löytyi keltakantisesta yliopistollisesta almanakasta.

  Siis sanaristikko täyttyy usein vartissa, jopa kymmenessä minuutissa, eli ei siihen aikaa mene. Vaikeutena on löytää haastava, mutta ei liian haastava ristikko. Sudokuja en tee, vaan näen sen liian mekaanisena. Oivallukseen perustuvat perinteiset ovat kivoja. Ja oikeastaan teen ristikkoja vain vankeudessa, kuten viimeksi tein, kun oli nilkka kipsissä viisi viikkoa. Muulloin en tee.

  VastaaPoista
 3. "Tieteen isän" Galileo Galilein mielestä kuun tarkoitus oli antaa valoa ihmisille, auringon ollessa poissa. Kun sitten kehittämällään kaukoputkella havaitsi Jupiterin kuut. Osoitti se Jupiterilla olevan olevan elollista elämää ,joka tarvitsi valoa. Jumalan tarkoitukselliseen maailmaan uskoi.

  VastaaPoista
 4. Järkeenkäypää ajattelua Galileilla. Kuuhan antaa valoa ja toimii näin ihmisen hyväksi. Ja jos Jupiterilla oli kuita, tietysti Jupiterilla oli elämää. Terävä miekkonen, kun ylipäänsä mietti syntyjä syviä. Hullunakin häntä muistaakseni pidettiin.

  Avaruus on edelleen tutkimaton. Meillä voi nytkin vielä olla yhtä hassuja luuloja kuin Galileilla tai muilla aikanaan. Meillähän on taipumus ajatella edelleen maapallokeskisesti: olemme Telluksemme kanssa maailman napa, keskipiste.

  Tuskin olemme, kun miettii avaruuden äärettömyyttä. Ei se voi olla mahdollista.

  VastaaPoista
 5. Sundbybergin suomalaiset syövät sormin, pyllyilelevät rukouksissa ja ovat ryhtyneet sosiaaliseksi.

  VastaaPoista
 6. Asia on vakava, mutta siinä on pieni vahingoniloon kutsuva säie. Siitäs sait, umpirasistinen maailmankuva.

  Tämä vahingonilo on mielestäni eettisesti perusteltu, kunhan se ei paisu henkilöiden syyttelyksi, mikä puolestaan taas ei ole eettisesti perusteltua. Vain tekoja voi kritisoida tai pilkata.

  Somalialaiset ovat suurin etninen ryhmä, joka Ruotsissa saa tartuntoja, ruotsinsuomalaiset muistaakseni neljäs. Eroja on rutkasti näiden ryhmien välillä.

  Ruotsinsuomalaiset sairastuneet ovat etupäässä vanhusväestöä, 60 - 70-luvulla Ruotsiin muuttaneita. Monilla on ollut erilaisia altistavia sairauksia, ja he ovat tehneet tehtaissa raskasta työtä. Kun Ruotsista ovat puuttuneet rajoitukset eikä vanhusväestöä ole suojattu niin kuin meillä, he ovat olleet ensimmäisenä maksamassa vapaan Ruotsin laumasuojastrategian hintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi tykkäät erotella? Kuinka tutkia erot oikein ovat? Miksi vain suomenruotsalaiset vanhukset kuolevat?

   Poista
  2. Eikös analysointi eli asioiden pilkkominen pieniin yksiköihin ole kaiken tosipohjaisen viestinnän peruspilareita? Asioita harvoin voi niputtaa.

   Esillä olevan yleisen lehdistötietouden mukaan ruotsinsomalialaisilla on yliedustus koronatartunnoissa. Tässä yhteydessä on huomiota kiinnitetty somalien yhteisölliseen kulttuuriin ja ahtaisiin asuinoloihin.

   Suomenruotsalaisilla taas ei ole tällaisia oloja, vaan ”monilla on ollut erilaisia altistavia sairauksia, ja he ovat tehneet tehtaissa raskasta työtä,” kuten yllä kirjoitin.

   Mitä ikään tulee, korona on iskenyt rajusti myös ruotsinruotsalaisiin vanhuksiin ja erityisesti hoivakoteihin.

   Nämä tiedot löytyvät luotettavista sitoutumattomista sanomalehdistä.

   Poista
  3. Jotain yhteistä Ruotsin somaleilla ja suomalaisilla kuitenkin on ja sekös ideologista rasistia sieppaa 🤔

   Poista
  4. Niin siis yhteistä on, ja minähän sen asian otin esille jutussani. Vakavassa asiassa on pieni huvittava vivahdus. Ei missään tapauksessa vihattava tuhahdus.


   Poista
  5. Selitäpäs nyt, mitä apologista on siinä, että joku näkee suomalaisten ja somalien niputtamisen yhteen tartuntojen suuressa määrässä hivenen huvittavana.

   Olen tässä vahingoniloinen nimenomaan umpirasistille, joka halveksii somaleja periaatteellisesti. Siihen viittasin kun puhuin vahingonilosta ylempänä.

   Minulle on yllätys, ettet ymmärrä lukemaasi, selkeästi sanottua, vaan luotat luuloihin. Näet rasisteja siinäkin, missä joku nauraa rasistia.

   Korvien välissä liikaa höyryjä?

   Poista
  6. Miksi vierastan koko rasismi-sanaa. Se on jotenkin niin teennäinen sana. Tämä on sitten vissiin sitä minun ennakkoluuloani. Miksi rasismi-sana on otettu käyttöön. Minusta ilmankin olisi pärjätty. Se on myös leimaava sana. Olkoonkin kiellettyä.

   Poista
  7. En minäkään pidä sanasta, koska se on melkoisen väärinkäytetty ja kulunut. Rasismia on, mutta sanaa on käytettävä säästeliäästi, ei niin kuin nyt, jolloin realistinenkin maahanmuuttokritiikki leimataan rasismiksi. Kritiikin taustalla nähdään mieluusti rasisteja, joita sitten haukutaan samalla kaavalla, jota rasistitkin käyttävät.

   Kummalliselta tuntuu sellainen ajatusjärjestelmä, jota ei voi kritisoida ja jonka kanssa ei saa ajatella erilaisesti olematta automaattisesti väärässä.

   Kysyt totisesti oikeaa asiaa: Mikä vika on selkeässä suomen kielen sanassa sorto. Eihän rodun sorto ole sen pahempaa kuin esimerkiksi sukupuolen tai sukupuolisuuden suunnan sorto? Mietin tässä musliminaista, joka on kasvanut kiinni sortoonsa kenenkään kiinnittämättä sortoon pienintäkään huomiota.

   Poista
  8. Syrjintä, sorto, ennakkoluulo. Onkohan rasismi sana otettu käyttöön oikeudellisia asioita hoitamaan pyykättäessä. Sanaan on niputettu monta asiaa.

   Poista
  9. Sana on alun perin vierassana, lainasana, joka on mukautunut kieleen ja tullut aikojen kuluessa täällä löperösti käytetyksi.

   Suomen kielessä paras vastine olisi rotusyrjintä, jolloin sen alkuperäinen merkityskin saisi sen painoarvon, joka sille kuuluu. Esimerkiksi "ikärasismin" tyyppinen käyttö vesittää sanan merkitystä. Samaten kriittisen keskustelijan vaientaminen leimaamalla hänet rasistiksi.

   Nykyään ajattelen vähän ylimielisesti tosin, että rasismi-sanan käyttö viittaa sanojan suppeaan ajattelukykyyn.

   Poista
  10. Olen aivan samaa mieltä kanssasi ko. asiasta. Varauksella kuitenkin tuo alin kappaleesi. Turha sana, melkein joutais pois jos minä päättäisin.

   Poista
  11. Pitäisikö luonnehdinta muuttaa paskiaiseksi, kusimulkuksi, persuksi tjms?

   Poista
  12. Persu sopii hyvin, se on supiuomalainen sana ja käytännössä synonyymi rasistille.

   Poista
  13. Kielitoimiston suositus on rotusyrjintä.

   Henkilöä ei tarvitse nimittää, sillä kyse on asiasta.

   Poista
  14. Eikö puhe voi syrjiä? Eikö puheella voi olla mitään vaikutusta?

   Poista
  15. Eikö puhuvalla ole mitään vastuuta?

   Poista
  16. Tässä on nyt kyse tavallisen ihmisen rasistiksi leimaamisesta ja rasistiksi leimaajan vastuusta.

   Niin, onko hänellä vastuuta ihmisen leimaamisesta? Tätä voit kysyä itseltäsi, en osallistu tämänkaltaiseen asioiden vääntelyyn.

   Poista
  17. Varo ajatuksiasi, niistä tulee sanojasi.
   Varo sanojasi, niistä tulee tekojasi.
   Varo tekojasi, niistä tulee tapasi.
   Varo tapojasi, niistä tulee luonteeni.
   Varo luonnettasi, siitä tulee kohtalosi.
   - Laotse

   Poista
  18. Miksi rotusyrjintä eikä syrjintä. Jos syrjintä pitää nimetä miksi käytetään sanaa rotu. Jos rotu-sanana on halventava. Aiemmin toisessa keskustelussa oli puhetta rotumääritelmästä. Kerroin silloin , että minulta on kysytty rotua.

   Poista

  19. Ehkä halutaan vain täsmällinen syy, nimenomaan aiemmin mainitsemaasi lakipykäläänkin, jossa puhutaan asiasta suomalaisin termein - muistaaksen rasismi-sanaa ei mainita.

   Muistan tuon mainitsemasi ja ihmettelin silloinkin, mikä lomake oli kyseessä, passihakemusko.

   Sinänsä rotu-sana on kielessä olemassa, mutta
   sanalle on selvästi kehittynyt negatiivinen arvovaraus, kielteinen leima. Tämä tulee tietysti ajatuksesta, että ihmisiä ei saisi erotella erilaisiksi.

   Rotuja kuitenkin on, ja roduilla on eroja. Tämä lienee kiistaton totuus.

   Poista
  20. PS Anonyymin varalta - toteamus rotujen eroista ei tarkoita sitä, että jokin rotu olisi parempi kuin toinen tai että olisi hyviä rotuja ja huonoja rotuja. On vain erilaisia rotuja. Ihmiset ovat silti tasa-arvoisia keskenään.

   Poista
  21. Miksi sillä olisi merkitystä mikä lomake oli kyseessä. Passihakemus se ei ollut. Lomakkeessa kysyttiin rotu ja myös ihon väri. Virallinen lomake se oli.

   Tuohon alempaan kommenttiisi, vaikka se ei minulle olisikaan, että eihän rotuja saa laittaa paremmuusjärjestykseen. Sen sanoo jo maalaisjärkikin. Ja kyllä, ihmisten ainakin pitäisi olla tasa-arvoisia keskenään.

   Poista
  22. Ripranie, kysyin uteliaisuuttani, että mille instanssille voi ihmisen rotu ylipäänsä merkitä jotain. Eihän rodulla pitäisi olla merkitystä millekään viralliselle elimelle. Tämän vuoksi asia kiinnostaa vieläkin.

   Poista
  23. Kyllä vaan näköjään voi merkitä. Aikaahan tuosta tosin jo on enkä tiedä tämänpäiväisistä käytännöistä. Ihan myönteinen asia oli kyseessä.

   Poista
  24. Ei voi olla totta! Että on vielä ihmisiä,jotka uskovat rotuoppeihin. Piti oikein tulla katsomaan. Kuitenkin, ha ha ha, unohdetaan iloisesti, että rotuoppien valtakaudella mm ruotsalaiset "tiesivät", että suomalaiset ja saamelaiset ovat alempaa ihmisrotua. Aijjumankauta, että naurattaa rotuteorioihin nojailevat hölmöt, jotka kaipaavat näitä rotuoppi-aikoja takaisin.

   No, jaah, sitten on tietenkin vielä natsit (saks. nationalistinen aate), joilla on hassunhauskoja rotuteorioita. Tieteen ja totuudwn kanssa niillä ei ole mitään tekemistä, mutta ehkä niihin uskova kokee jonkinlaisen uskonnollissävytteisen hurmoksen, kun hän kuvittelee rotuoppeihin nojaten olevana ylimmäisenä, herrakansaa.

   Vaikka tekee itsestään julkitollon tai kylähullun.

   Poista
  25. Höpön pöpön, Anonyymi. Kerropas nyt, missä niitä rotuoppeihin oikeasti uskovia ihmisiä näet? Minä en näe yhtään rotuoppiin uskovaa lähimaillakaan.

   Tiedän vain, että Tatu Vanhanen aikoinaan uskoi vankasti siihen, että rotu merkitsee jotain. Eli tiede kuitenkin tuntee edelleen sana "rotu", samoin muu virallinen kielenkäyttö, esimerkiksi Suomen Lakikirja puhuu roduista mm. rotusyrjinnän kohteena. Miten sanot "rotusyrjintä" ilman rotu-sanaa?

   Ymmärtääkseni nykykäsitys on, ettei biologisia rotuja ole, ja allekirjoitan sen. Ihminen on sama ihminen nahkansa ja habituksensa alla kaikkialla maailmassa maailman kaikkina aikoina. Vain tavat voivat olla erilaisia.

   Ei liene silti synti analysoida ihmisiä erilaisiin ryhmiin habituksensa mukaan yhteisiä ja eroavia piirteitä hakemalla ja johtopäätöksiä tekemällä. Tätähän tiede on: lajittelua ja luokittelua ja yhteenvetoja, oli kohde sitten ameeba tai kasvi tai ihminen.

   Sekin on tavallaan kiinnostavaa tutkia, minkälaisia henkisiä ominaisuuksia ja kykyjä eri ryhmillä on. Se on sitten varmaan tutkijasta tai tutkimusta lukevasta ihmisestä kiinni, millä tavalla arvottaa tutkimuksen tuloksia.

   Tutkija voi vetää oman agendansa mukaisia päätelmiä tutkimuksestaan, samoin kuulija. Vaan jossain siellä keskellä luuraa jonkinlainen objektiivinen totuus, jos sellaista nyt yleensä on.

   Itse kiinnitin kommenteissani huomiota siis lähinnä siihen, että sana "rotu" on tabu, vaikka se yhä esiintyy sekä tieteessä että julkisessa puheessa ja jopa Suomen laissa. Tämä ei ole rotuopin kannatusta.

   Poista
 7. PS Jos ajatus vapaan Ruotsin laumasuojastrategian hinnasta viedään kärjistetyn pitkälle, mieleen tulee muuan viiksiniekka, joka myös uhrasi heikoimpia ryhmiä saadakseen maansa puhtaaksi.

  VastaaPoista
 8. Tuossa yllä on puhetta rotu-sanan käytöstä. Ihmettelin, miten jossakin lomakkeessa voidaan kysyä ihmisen rotua, koska kaikki rodut ovat keskenään tasa-arvoisia, ei ole hyviä rotuja tai huonoja rotuja.

  Googlailin aamusella ja hämmennyin täysin. Suomen Kuvalehden artikkeli kertoo, että mitään biologisia rotuja ei ole olemassa, koska kaikki olemme Afrikasta lähtöisin.

  Tämä on toki tuttu asia, että Afrikasta tullaan. Kantaisäämme tai -ihmistämme on rekonstruoitu monissa tiededokumenteissa, ja yhdessä dokumentissa lopputulema oli tummaihoinen, mustatukkainen ja muistaakseni sinisilmäinen ihminen. Tästä on sitten eriydytty nykyversioihin.

  Mutta että näitä versioita ei saa nimittää roduiksi, on minulle uutta, sillä en arvota ihmisiä ihonvärin tai hiusten kiharuuden mukaan. Jostain luin kuitenkin, että rotu-sanaa käytetään yleisesti. Laissakin taitaa olla pykäliä, joissa puhutaan roduista. Rotua ei saa kysyä esimerkiksi työhönotossa.

  Jostain sitten taas luin, että rotu-sanan käyttö on ongelmallista lähinnä silloin, jos rotuja arvotetaan eri tavoin.

  Summa summarum. Perehtymiseni perusteella sanon, että rotu-sana tuntuu olevan tabu. Sitä käytetään, mutta sen olemassaolo kielletään. Rotu-sanaa käytetään iloisesti vain koirista ja muista eläimistä. Me muut olemme vain ihmisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa rotumiehiä on vielä vähemmässä.

   Poista
  2. Jep. Tuota mietin itsekin, kun jossain joku mies haikailee jotain nuorta kaunista naista. Mies on mitä arvattamimmin jo ikääntynyt kalsareissa viihtyvä mahakas ja silmäpussinen adonis, joka istuu mielellään kerrostalon pihalla auringossa yläpää ja alavatsa paljaana, kaljaa röyhtäilemässä.

   Poista
  3. Kaikki ihmiset ovat lähtöisin Afrikasta ja siksi ihmisrotuja ei ole olemassa.

   Kaikki koirat ovat lähtöisin sudesta ja silti koirarotuja on olemassa.

   Eiköhän tässä rotukauhussa kyse ole pelkästä semantiikasta. Luulisi olevan itsestään selvää, että vuosituhansia erillään asuvien populaatioiden välille syntyy väistämättä eroja.

   Nykykäsityksen mukaan esimerkiksi ensimmäisten skandinaavian asukkaiden esivanhemmat olivat tummaihoisia.

   Poista
  4. Tähän afrikkalaistaustaan viittasin yllä jossain kommentissani. Nimenomaan se on perusta sille, että rotuja ei ole, alkuihminen (?) on kaikilla yhteinen. Eri habitukset taas sitten juontuvat siitä, että jokin piirre ihmisen perimässä on ollut voimakkaampi kuin toinen ja on peittänyt sen alleen. Tätä tietä sitten eriytymistä ulkoisisssa seikoissa on syntynyt ja keskittynyt ihmisen asettuessa asumaan tietyille seuduin naimaan sillä alueella asuvia tietynpiirteisiä ihmisiä. Näin minä käsitän asian suuresti havainnollistaen.

   Ihminen on sama nahkansa alla.

   Tämä on myös tausta sille, että en arvostan vierasta tulijaakin niin paljon, että edellytän häneltä ihmismäistä käytöstä, ja muiden arvostamista, muihin sopeutumista.

   Poista
  5. Eräässä kiinnostavassa dokumentissa tiedemiehet konstruktoivat eurooppalainen alkuihmisen, jonka hyvin säilynyt muumioitunut kalmo löydettiin jostain vuorilta. Mieshän siis oli tummaihoinen, mutta sinisilmäinen. Silmät olivat hämmästyttävän ruiskukan siniset.

   Poista
  6. ... Siis rakensivat ihon kaltaisesta massasta tämän eurooppalaisen alkuihmisen pään ja hartiat. Sen silmät loistivat.

   Poista
  7. Minä taas tarkoitin sitä, että kun ihmisten suhteen ei puhuta "roduista", niin taustalla on vain käsitys, jonka mukaan se ei ole sopivaa.

   "Roduista" puhuminen ikään kuin alentaisi erilaisilta näyttävien ihmisten ihmisarvoa. Siksi nämä erilaisuuksia kuvaavat sanat on ankarasti kielletty. (Tämä linja saavutti eräänlaisen huippunsa, kun alettiin paheksua puhetta pojista ja tytöistä.)

   Tässä ihmisen kehitys kiteytettynä:

   Kaikki ihmiset polveutuvat apinasta. Mutta toisin kuin sudesta polveutuvia erinäköisiä koirapopulaatioita kutsutaan luontevasti koiraroduiksi, apinasta polveutuvia erinäköisiä ihmispopulaatioita ei saa kutsua ihmisroduiksi.

   Uskotaan. Ei kutsuta. Vaikka ovathan ne.

   Poista
 9. Tämä esitys on herättänyt VALTAVAA kohua eräässä lähinaapurissamme

  emme aina osaa arvostaa sitä mikä meille on itsestäänselvää


  Google-kääntäjän avulla kun noita russiekommentteja lukee, tulee lämmin olo. Ovat niin ihmeissään miten voi olla tuollaista! Ja miten ihania suomalaiset ovat! – No, niinhän me ollaankin! :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mikis tästä laulun linkkaamisesta. Se liikuttaa valtavasti. Ihanan laulun lisäksi visuaalinen antikin on sykähdyttävää. Kivinen katu, ei ihmisiä, ei tehosteita, ei yhtään mitään, ei hymyä, mutta silti niin täynnä tunnetta ja riemua, että kuulija ja katsoja pakahtuu.

   Poista
  2. Mahtipontinen esitys. Kuuntelin tätä aiemmin jonkin lehden vinkkaamana, en tainnut jaksaa ihan loppuun asti.
   Kauko Käyhkön versio sopii minulle.
   Rakastan elämää, joskus enemmän kuin joskus toiste.

   Poista
  3. Minulla oli jo aiemmin vahingossa ilo ja onni nähdä ja kuulla tuo esitys. Ihan loppuun asti en kerennyt.

   Sydämeen painuvasti ja rehellisesti täräyttää:
   Rakastan mölinää,
   Jota keuhkojen voimalla päästän!,
   Rakastan ulinaa,
   Siltä tuskin mä teitä säästän!
   Rakastan itseäin,
   Ehkä toistekin teitä mä kiusaan!

   Poista
  4. Ei kai sitä poliisikomiosaariksi ilman noin komeaa äänenkäyttöä pääsisikään. Ja vielä Pohjanmaalta. Suurta sen olla pitää.

   Poista
  5. Kyllä kunnon laulu täysin palkein aina heikot rapit voittaa. Tai neekerdsässit.

   Poista
  6. Ilmankos ei ristin sielua näkynyt mailla halmeilla.

   Poista
  7. Juuri se oli mielestäni oululaispoliisin esityksen suola. Tyhjät kadut. Sehän kuvastaa nykytilannetta lähes kaikkialla. Aivan hiljaista kaikkialla, tyhjät kadut, ei juuri autojakaan. Ja jostain tulee tyhjän keskelle laulaja, joka pukee sanoiksi sen, minkä vuoksi teemme uhrauksia ja ajattelemme muitakin kuin itseämme ja omaa mukavuuttamme: rakastamme elämää.

   Jos tuo laulu olisi vedetty vaikka rannalle, joka on täynnä iloisia ihmisiä ja taputtavia kansalaisia, esitys olisi minusta ollut kovin kliseinen ja tavallaan yliesitetty, rakkaus olisi hukkunut meininkiin ja meluun.

   Poista
  8. Ots-vainaan laulussa ja äänessä parasta oli harvinaislaatuinen lämpö ja sydämellisyys, tuosta Oulun kaupungin matkailumainoksesta en sitä havainnut.

   Poista
  9. No juu, ehkä noin, yliesitetty se oli joka tapauksessa. Mää ja mun keuhkoni.

   Poista
  10. Lämpö ja sydämellisyys kantoivat myös Käykö Keuhkon laulantaa.

   Poista
  11. Otsin äänessä tosiaan huokuu lämpö ja sydämellisyys. Niin on. Ja vaatimattomuuskin.

   Poista
  12. Samaa mieltä Otsista, joka on suosikkini kaihossa ja eletyssä elämässä. Mutta huolimatta jäyhistä kansallispiirteistään, tai ehkä juuri siksi, tuo poliisin voimalla ja volyymilla laulanta on jotain niin kaurismäkeläistä että se kääntyy jo voiton puolelle.

   Poista
  13. En näe ko. poliisin esiintymistavassa Kaurismäkeläisyyden melankolista nostalgiaa.

   Poista
  14. Musiikkia on moneen makuun ja moneen tarpeeseen. Vanhemmiten olen käynyt pehmeämmäksi, nykyään ymmärrän jopa Kari Peitsamon merkityksen Suomen poppiherra taivaalla. - Ennen häntä huonoutta oli vaikeaa mitata.

   Poista
  15. Pumpulinpehmeään uppoaa kaikki. Pumpulikieli on hyvä kieli.

   Jazz ja blues on hyvää kuunneltavaa. Kaikessa pitää valikoida.

   Poista
  16. Näitä kirjoitettuani oli pakko mennä Spotifyhyn, koska normaalisti tarpeisiini riittävä juutuubi edelleen tässä pettää. Kävin kuuntelemassa Kauko Käyhkön "Topparoikka tulee", siitä tulen aina hyvälle tuulelle. Ihanaa hyväntuulisuutta.

   Poista
  17. Parhaillaan kuuntelen juutuubista 1800-luvulla syntynyttä bluesmuusikko, laulaja ja kitaristi Elisabeth Cottenia. Jos paikalla olisi bluesharrastajia, kysyisin, että kuka muu itseoppinut kitaristi soitti kitaran kielet väärinpäin, eli bassokielet alimpana. Vastaus on tietysti itse supertähti ja bluesjumala Albert King.

   Poista
  18. Elisabeth ei kai kovin tiukasti ottaen ollut useinkaan bluesia, mutta blues on aina syvänä pohjana. Surumielisyyttä kohtaloon alistuvana, on Elisabethin musiikki.

   Jos jotain kiinnostaa kuunnella edes vähän matkaa kappaletta: Kun se mun juna tulee

   Poista
  19. Tämä on tuttu mies tämä Petrus, olen kuunnellut häntä Johanneksen kirkossa.

   Venäläisten ihastuksen ymmärtää, sillä kyseessähän on aitoa arjalaisverta edustava komistus, nimeltään Schroderus. Tunnen monia suvun edustajia. Heidän kantaisänsä oli sotavanki, joka istui 1600-luvulla Kajaanin linnassa - myöhemmin suurtilallinen Sotkamossa.

   Poista
 10. Itseäni ja aivonani ilahdutti nuo Tiedettiin ennenkin-sarjassa nyt esiinnostetut Elias Lönnrotin sanat.
  Kiitos sanoista!

  VastaaPoista
 11. Asiasta toiseen. Sipilän hallituksen persujen vaatimuksesta asettama tutkimusryhmä on nyt todennut, etteivät ainakaan tuuliturbiinien infraääneet mitään oireita aiheuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon tämän helposti, mutta kerro ihmeessä omin sanoin lisää tästä tutkimuksesta, joka kumoaa monet amerikkalaiset tutkimukset.

   Itse vastustan tuulivoimapuistojen rakentamista, koska ne tuhoavat hehtaareittain luontoa ja eläinten asuinalueita. Voimalaa varten ei riitä pieni myllyn ala ja polku sen luo, vaan jokaista myllyä varten pitää kaataa puut ja pensaat ja räjäyttää kivet laajalta alueelta. Tarvitaan myös leveät tiet vapaine tienreunustoineen huoltoajoa varten.

   Myllyt ovat rumia maisemanpilaajia, ja niiden siivet louskaavat ja välkkyvät. Sitä louskaa ja välkettä ei pääse pakoon niillä alueilla, jossa maisemat raiskataan läheltä asutusta. Lepakko räjähtää tuusannuskaksi vain osuessaan pyörivään siipeen, samoin joutsen tai muu lintu, mutta yleensä ne väistyvät alueelta ja maisemasta tulee eläimetön ja linnuton erämaa.

   Poista
  2. PS Olen vieläkin ylpeä ja iloinen siitä, että me saimme joukkoadressilla estetyksi Hyötytuulen aikoman tuulivoimapuiston ikiaikaisesta luonnontilaisesta metsäalueesta lähellä merta kesämaisemissani. Puiston puolesta olivat vain ne, joilla kiilui raha silmissä: rahalliset edut kunnalle olisivat olleet kunnan johdolle mieleen, samoin työllisyyden hetkellinen nousu rakennusvaiheessa. Oi tätä lyhytnäköisyyttä ja ihmisen itsekkyyttä!

   Poista
  3. Miksi minun pitäisi aina pureskella kaikki sinulle valmiiksi. Ottaisit itse selvää asioista, kyllä selkokielisiäkin artikkeleita löytyy.

   Poista
  4. Kysyin, koska en ollut huomannut vielä uutista missään. Löysin sen kyllä, kun ryhdyin käymään nettilehtikierrosta läpi.

   Tekstin tarpeellinen referointi ei sisällä pureskelua, vaan puhtaan ydintiedon esittämistä. Blogeissa käydään dialogia, johon kuuluu asioiden esittäminen ymmärrettävästi. Asia siis kiinnosti, ja kaipasin lisätietoja, joita ei silloin ollut esillä.

   Poista
  5. Tutkittua tietoa eikä mitään mutu-tuntemuksia:

   "Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, että tuulivoiman haitalliset vaikutukset niin linnuille kuin lepakoille ovat pienempiä kuin fossiilisten polttoaineiden, puun tai turpeen polton aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja elinympäristöjen laadun heikkenemisen vaikutukset. Polulaatiotason vaikutukset jäävät molempien lajien kohdalla pieniksi verrattaen muun ihmistoiminnan vaikutuksiin. (TEM 2017)"

   Toisin sanoen jos tämä pitää suomentaa, niin vesi- ja ydinvoimaloiden jälkeen eläimistölle turvallisin energian tekomuoto on tuulivoima. Matti Putkonen (persu) nämä räjähtelevät lepakot kansalaisten tietoisuuteen nosti. Voi tietysti olla että Persuilla tästäkin asiasta on parempaa tietoa kuin alan asiantuntijoilla?

   Poista
  6. Jaapas jaa, noin tutkimus varmaan kertoo, ja turha sitä on epäillä, kun ei itse ole tieteellisen tarkasti perehtynyt asiaan. Uskon kuitenkin, että asiaa tutkinut korkea asiantuntija pystyisi tuohon esittämään ihan relevantteja vasta-argumentteja, joten jätetään osapuolet debatoimaan keskenään.

   Itse operoin täysin tunnetasolla ja mutu-tuntumalla ja katson, mitä omin silmin näen ja korvin kuulen. Kyllä minä näen sen epileptisen välkkeen, tietyin säännöllisin väliajoin toistuvan louskeen ja näen ne avohakkuuvanat jotka johtavat pääkallonpaikalle. Näen myös kuihtuvan maapohjan, jota peurakin väistää ja kuulen kuolleen hiljaisuuden, jota linnunlaulu ei häiritse.

   Poista
 12. Mielenkiintoisia aikoja elämme Suomen sisäpoliitikassa. Sille ei nyt nähtävästi voi mitään, että kenessäkään ministerissä ei koskaan ole mitään vikaa, syy on aina tietokatkoksessa tai muissa tahoissa, vaikka elämme vaarallisia sotatilaan verrattavia poikkeusoloja.

  Vika ei ole hallituksen naiseudessa, vaan yksinkertaisesti osaamattomuudessa. Lähes joka opäivä joku demariministeri mokaa jossain elintärkeässä asiassa, ja housut kintuissakin vakuuttaa, että en minä vaan naapurin Ville. Jos vastuuta joku joutuu kantamaan, se on aina joku runsaasta keskus-, neuvosto- tai ryhmäX-joukosta.

  Kyllä minä haluaisin nyt nähdä reippaan kokeneen poliitikon, vaikka Paula Risikon, Päivi Räsäsen tai Sari Essayahin näitä toimenpiteitä hoitelemassa.

  En luota nykyhallituksen vastuunkantoon enkä osaamiseen. Kaikessa on oltu myöhässä, tehtäviä ei oikeasti ole hoidettu kiitettävästi. Kannattaa lukaista Tapio Sadeojan artikkeli Ilta-Sanomissa. Harvinaisen asiallinen ja rehellinen kritiikki Marinin hallituksen toimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en luota nykyhallituksen osaamiseen.
   Kunpa meillä olisi Trumpin, Boris Johnsonin ja Putinin kaltaisia päättäjiä, todellisia miehekkäitä miehiä, asiat hoidettaisiin paljon jämäkämmin ja virheettömämmin. Ei tarvitsisi akkojen itkeä.

   Poista
  2. Et sitten luota naisiin.

   Yllä ehdotin osaamattomien nykyministereitten tilalle kokenutta poweria. Paula, Päivi ja Sari. Mikäs vika heissä on?

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Minunkin piti kirjoittaa politiikasta mutta kun en oo siitä pätkääkään kiinnostunut, niin poistin. - Aamulla heräsin kummallisen iloisena, en käsitä minkä takia, mutta ei se minua harmittanut. Vaan kirjoitin runon.

   Hiljaa hiipii hiiri,
   hiirellä on koronaviiri,
   huutaa 'tulkaapas kaik tänne,
   pesen myös teijän kämmenenne.'


   Hieman ontuu tuo runoratsu Rosinanten kulku, mutta kirjoitin runon n. 30 sekunnissa. Ilman ajattelematta.

   Poista
  5. Ja kuulkaa kaikki, lisää hiiri,
   mää oon Thunbergin Siiri,
   ja teitä neuvon: pitkät välimatkat,
   on parempi kuin hatkat.
   Ja maski naamalle huuu
   niin ei covid tuu
   ja maailma pelastuu.

   Poista
  6. Noin yleensä ottaen, eikös semmoinen hallitus olisi paras jossa on puolet naisia ja puolet miehiä.

   Poista
  7. Mikki Hiiren silmät rävähti,
   kun loukku päähän lävähti:
   "Ois tullu edes korona,
   maailmain on morona!"

   Poista
  8. Vaan apuun rientää reipas Minni,
   päässä söpö hiiripinni,
   sorkkii sillä lukon rikki,
   pelastunut ompi Mikki!

   Poista
  9. Ripranie, kiintiöt eivät ole minusta demokratiaa. Ainoa oikeudenmukainen tapa on nykyinen, äänestetään ihmistä, ei sukupuolta. Viis muusta!

   Poista
  10. Maskitta kuolo tulee,
   Kivuitta ei kuitenkaan.
   Maskitse kuolo tulee,
   Vaikka ei koronasta tuliskaan.

   Kotimaskin kanssa tai ilman, en todellakaan tiedä. Heti alusta alkaen olin hyvin epäileväinen noiden itsetehtyjen (lakana)maskien tehosta.

   Poista
  11. Minusta hallituskokoonpano puolet ja puolet on demokratiaa parhaimmillaan.

   Poista
  12. Vaan Mikiltä aivot valuu,
   ei se Minni enää sitä haluu:
   "ei entiseen oo paluu".
   Komisario Sisu tykkää,
   et jätkän rajatarkastuksiin lykkää,
   jos ei ihan heti pukkaa kukkaa.

   Poista
  13. Maskitta, kivuilla, maskilla tai tuskitta,
   katse harhaillee eessä, takana ja sivuilla,
   - siten päättyy kerran matka tää,
   mutta kuolon naamion taakse näkemättä jää!

   Poista
  14. Nyt soi korvissa, et "En katso naamion taa". Ei hättäillä, kaikki aikanaan.

   Poista
  15. - Avot, aivot valuu, huutaa Minni,
   nyt ei riitä enää pinni,
   aivot typyn paljain käsis,
   ohoh nyt kävi mäsis.

   Mikki näyttää keskarii,
   - Haa, mullon tässä jesarii
   huutaa Minni, työntää aivot paikalleen,
   Mikki nousee seisalleen.
   - Emmää ookkaan enää morona,
   eikä tullut korona!

   Poista
  16. Runosuoni senkun loiskuu,
   vaik hiiriherran aivot roiskuu.
   Tyhmempi on nyt kuin Hessu Hopo,
   kulkuneuvonsa lienee Jopo, liikaa ois mopo.
   - Vaikkei osaa pyörää ajaa,
   ei kävelläkään kovin lujaa,
   millään ei se skujaa.
   Disneylandkin antoi potkut,
   riitti höpöhiiren sotkut.


   Poista
  17. Waw, täällä on syntynyt ronoilijoiden poppoo!

   Poista
 13. Mitä aasin- eli asiantuntijoihin tulee, koronan yhteydessä niitä olen nauranut, monet ovat kuitenkin saaneet hysteerisiksi pelosta. Aasintuntijat puhuvat asiasta, josta etukäteistietoa ei ole. Lehdet, nuo vapaat tiedonvälittäjät, nappaavat aina kiinni kun tulee jonkinlainen äärispekulaatio, kamalaa kamalampi kauhukuva. Suuret tunteet ja pelot, suuret klikkausmäärät.

  Koronan asiantuntijoille ala-arvoinen arvosana ja luokalleen jääminen. Asia on vakava, liian vakava kaikenlaisille lehdistön päivystäville asiantuntijoille.

  VastaaPoista
 14. Pahinta on mielestäni se sokea luottamus, jota pääministeri sanoo tuntevansa näitä asiantuntijoita kohtaan. Kun sokea Reettakin on jo kauan sitten nähnyt, että lausunnot ovat keskenään ristiriitaisia ja lisäksi aivan erilaisia kuin WHO:n tutkimustulokset.

  Ei ole ihme, että presidentti on tarjonnut apuaan, jonka viisas olisi ottanut vastaan. Nyt se torjuttiin tylysti. Kyllä sitä oikeasti asiantuntevaa nyrkkiä olisi tarvittu muuallakin kuin suojamaskiasiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Saulilla parempia asiantuntijoita ja nytkö ne loukkaantuneina mykistyivät?

   Poista
  2. Mene pois paha Sauli tule takaisin hyvä Sauli.

   Poista
 15. Huoltovarmuusneuvosto on herännyt uniltaan:
  https://www.huoltovarmuuskeskus.fi/huoltovarmuusneuvosto-kasitteli-huoltovarmuuden-turvaamista-pandemiakriisin-aikana/

  VastaaPoista
 16. Koominen uutinen.

  Komiikkaa lisää. Juuri kuulin Ylen uutisista, että Lahden sivistysjohtaja esittää koulujen avaamista erikoisesti yhdeksäsluokkalaisille toukokuun lopuksi, jotta heille voitaisiin pitää ”vaikka koejakso”, jotta opettajien olisi helpompi suorittaa arviointi.

  Herran pieksut, luuleeko sivistysjohtaja, että sadat kokeet ehtii laatimaan, korjaamaan ja arvioimaan toukokuun viimeisellä viikolla?! Sietäisi johtajan perehtyä koulun työhön ennen lausuntoja. Kyllä arvioinnin tulee olla pääpiirteittän valmis jo vähintään kahta viikkoa ennen kevätpäätöstä. Muuten homma niinsanotusti kusee niin kanslialta, opettajilta kuin keittolan Anjalta.

  VastaaPoista
 17. Minusta sekä oppilaiden että opettajien tulee jättäytyä pois koulusta, jos ministeri yrittää avata koulut kahdeksi viikoksi ennen kesää. Yritys on tolkuton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herran pieksut! on hyvä sanonta. Niin sanoisin minäkin.

   Poista
  2. Tänään Hesarissa muutamakin lastenlääkäri suositti koulujen avaamista hyvin perustein.

   Poista
  3. Juu juu, ja hallitus kuuntelee ”herkällä korvalla” ja perehtyy ”huolellisesti” asiaan” ja , koska ”perustuslaki” niin pumps.

   Poista
  4. Eli hallituksen pitäisi olla "kuuro" asiantuntijoille eikä "perehtyä mihinkään", ja "perustuslainhan" aina voi muuttaa... kun valta meidän on, huh heijaa! Tämähän muistuttaa erään suuren vielä toistaiseksi oppositiossa istuvan puolueen periaatteita. En tarkoita kristillisiä tai kokoomusta.

   Poista
  5. No jaa, meinaatkos, että on vain kaksi vaihtoehtoa: herkällä korvukalla kuuntelu tai umpikuurous?

   Voisi kuunnella herkällä korvalla vaihteeksi kansan ääntä. Kansa on ollut monessa korona-asiassa enemmän oikeassa kuin surkuhupaisat asiantuntijat ja apuvoimat. Perustuslakia on jo sovellettu poikkeuslain aikaan: ihmisiä on teljetty alueelle ja karanteeniin asuinpaikan, sairauksien tai iän vuoksi järjestämättä heille kunnon apua - tämähän on lainvastaista yhtä lailla.

   Poista
  6. Jos minulta kysytään, vanhusten hoidotta jättö tai hoidon huonous hoivakodeissa ja vuodeosastoilla on myös lainvastaista.

   Poista
  7. #Kansa on ollut monessa korona-asiassa enemmän oikeassa kuin surkuhupaisat asiantuntijat ja apuvoimat.#

   Jopas on kova väite, vaatisi hieman perusteluja. Ja mitä yleensä "kansa" tarkoittaa? Ei ole mitään yhtenäistä joukkoa joka olisi asioista perillä ja vaatisi tiettyjä toimenpiteitä. Ihan höpö höpö juttuja tuollaiset. "Kansa" on sama kuin yleisöosastoon kirjoittajat: yksi puhuu yhtä ja toinen toista ja kolmas kolmatta ja kaikki omista ennakkoluuloista lähtien.

   Poista
  8. Tuo on hyvä lisäys #jos minulta kysytään#... niin voi sanoa oman mielipiteensä ilman että väittää "kansan" olevan sitä mieltä. Hyvä olisi näitä oikeita mielipiteitä myös jakaa silloin kun tilanne on akuutti ja meille muille vielä arvaamaton. Jälkeepäin kun on helppo olla vaikka kuinka imelän viisas.

   Poista
  9. No juu, perusteluja löytyy vaikkapa Helsingin Sanomia ja Ylen sivuja lukiessa. Uutisten perässä olevat keskustelut ovat kaikki hyvin valvottuja, hyvätasoisia.

   Kommentoijat ovat lukijoita, joukossa paljon tavallisia ihmisiä, selkeästi sekä duunareita että kouluttautuneita tietäjiä. Heitä yhdistää kohtalaisen hyvä ja selkeä kirjoitustaito. Joukko ei koostu hymistelijöistä, koska sellaisia ei oikeasti ole lukevissa piireissä enemmistönä missään.

   Näissä keskusteluissa pidettiin suurena virheenä esimerkiksi sitä, että kun korona räjähti Italiassa ja muissa Euroopan maissa, Suomeen lensi päivittäin Italian Lombardiasta kymmeniä koneita, täysin vapaasti kontrollitta. Kansa pyysi ja rukoili haastatteluissa ja keskusteluissa Suomea sulkemaan Italian-lennot, mutta samaan aikaan meillä ei haluttu järjestää ”spektaakkeleita”, vaan jopa asiantuntijat sanoivat ministereitä myöten, että ei meille tule epidemiaa, peskää käsiänne, suurempi vaara ovat kausi-influenssat. Kansa tiesi paremmin, kritiikki oli moniäänistä.

   Toinen asia. Samaan aikaan, kun WHO julisti viruksen tarttuvan myös oireettomien kautta, ja ihmiset alkoivat pyytää maskeja ja testejä ja rajoituksia muiden EU- maiden tapaan, meillä sanoivat lääkärit, että ei huolta, matkustelkaa vain, virus ei voi tarttua muuta kuin oireellisten ihmisten kautta. Ja pääministeri kertoi, että hänellä on rajaton luotto suomalaisiin asiantuntijoihin. Samaan aikaan kansa luki näitä WHO:n päinvastaisia lausuntoja.

   Summa summarum. Kansa heräsi paljon ennen hallitusta.

   Selaa uudelleen lehtiä. Asiallisissa puolueettomuuteen pyrkivissä lehdissä kansan ajatukset ovat edelleen luettavissa. Johan sen arvostetut toimittajatkin ovat alkaneet myöntää, että hallitus teki kaiken jälkijunassa, kansa tiesi ennen. Kannattaa lukea vaikkapa Tapio Sadeojan tuore artikkeli, linkin löytänet itsekin.
   Poista
 18. Voi mikä ihana päivä tänään! Aurinko on paistanut aamusta asti ja kun istui keinussa terassilla ja katseli sinisiä ja keltaisia krookuksia, jotka urhoollisesti olivat säilyttäneet loistonsa pakkas-öistä ja lumipeitoista huolimatta, tuntui elämä elämisen arvoiselta ja kiitollisuus täytti mielen.

  Tuntui kuin koko edessä näkyvä luomakunta olisi myös vaikuttanut kiitolliselta, ja kaikki, mullasta nousevat apilan alut ja pensaitten silmut ja pihaa nokkiva rastas ja ilmassa lentävät linnut ja jokainen mullan ja hiekan nokare ja taivaalla hitaasti liikkuva poutapilvi, olimme täsmälleen samassa tilanteessa, eikä kukaan meistä ollut tärkeämpi toista. Hieno tunne.

  Kaikissa meistä oli sisäpuolella nokare pientä mutta täyteliästä elämää ja elämisen halua. Jopa hiekanmurunen joka oli kotoisin jostain kivestä joka oli kotoisin jostain kalliosta, tunsi melkoisella varmuudella auringon lämmön pinnassaan. Aivan samanarvoisia emme tosin olleet.
  Jos kaikki kasvava puiden ja pensaiden ja kasvien joukko katoaisi, miltä maisema edessä näyttäisi? Surkealta. Jos kaikki pihalla elävät tai sillä satunnaisesti olevat eläimet katoaisi, miltä näyttäisi? Paikallaan olevalta ja aikaa myöten tyhjältä. Entä jos ihmiskuntaa edustamaan asettunut minä olisin poissa, miltä tuntuisi? Ei miltään. Onneksi minut voisi laskea kuuluvaksi eläinkuntaan, jolloin edustaisin yhtä eläinlajia, jonka poissaoloa eivät ainakaan muut pihassa olevat yhtään kaipaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas kaunis kirjoitus, Liisu. Kiitos tästä tuokiokuvasta. Ihana lukea, kun joku oikeasti hurmaantuu ja kohoaa korona-arjen yläpuolelle.

   Krookukset kukkivat jo minunkin keittiönikkunani alla. Ja takapihalla nurmikon seassa pienet siniset liljat. Lämpötila peräti 14 astetta varjon puolella.

   Ja tähtihetki oli se, kun Luontolivessä seuraamani kalasääksi pyöräytti munan! Nähdäkseni vain yhden, mutta hyvä sekin. Sitä käänneltiin ja väänneltiin ja haisteltiin ja aseteltiin hyvin hellästi pesän pehmeimmille sammalille ja eikun hautomaan ihmettä!

   Poista
  2. Kaunis tunnelma Liisun kirjoituksessa.

   Poista
 19. Kaikestako pitää uutisoida tuli mieleeni, kun luin että Porvoo varautuu koronakriisiin. Odottaa tilaamiaan kylmäkontteja saapuvaksi huhtikuun lopulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikesta pitää uutisoida, Ripranie. Suomi on maailman kärkeä edelleen sananvapaudessa tänään julkistetun tiedon mukaan.

   Vaan nyt sitten on asetettu taas jokin ministeriön alaelin tutkintaan kummallisten rahatukien jakamisen vuoksi. Mm. Sanna Marinin miehen firma sai 45 000 euroa ja erään mepin vaimo blogiyritykselleen 100 000 euroa. Ja huutokauppakeisari samaten.

   Kovasti on näitä alaelimiä nyt tutkittavana.

   Poista
  2. Vainajille tarkoitetut kylmäkontit eivä varmaan lohduta koronapotilaiden omaisia.

   Norja kiilas Suomen ohi sananvapauden kärkimaista.
   Mutta muuten, kyllä Suomen kelpaa loistaa.

   Pääministeri Marin jo kiirehti itse kertomaan asiasta. Ja Sari Sarkomaan blogi lienee nimeltään Huono äiti. Palsanmäellä varmaan myös ilo loistaa. Tosin mies taisi sanoa jossain, että konkurssi ehkä uhkaa. Mutta ainahan sen jälkeen voi perustaa uuden yrityksen.
   Elinkeinoministeri Lintilä lupasi, että jaetut rahat menevät sisäiseen selvitykseen. Että kyllä sekin asia sitten selviää.

   Poista
  3. Kylmäkontit - en tiennyt että ne ovat koronan uhreille. Kuulostaa kauhealta, kuten sekin uutinen, että potilaita ei meillä elvytetä, jos suojavälineitä puuttuu. Ja niitä siis puuttuu. Eli vanhusten annetaan kuolla. Tästä kertoo sekin, että kuolemia tapahtuu eniten hoivakodeissa, joissa ei ole sairaalan varustetasoa, saati hengityskoneita. Ja Kiuru laulaa edelleen lauluaan suojattomimpien ryhmien suojaamisesta.

   Huono äiti -blogi on Sari Helinin, europarlamentaarikko Petri Sarvamaan vaimon blogi. Siitä on tehty perheyritys, yhtiö, jossa myös lapset on merkitty omistajaksi ja Petri Sarvamaasta on tehty blogin hallituksen varajäsen. Blogi sai 100 000 euroa Lohtusuklaa -naminsa kehittämiseen.

   Poista
  4. Kiitos, kun kirjoitit asian oikean laidan, Iines. Vaikka katseessani oli Sari Helin, niin kirjoitin väärin.

   Poista
  5. Näin käy usein minullekin, nimi tulee väärin kun ajatus karkaa. Sormet näppäilevät omiaan, vaikka hyvin tietää, miten on.

   En halunnut oikaista, kunhan tarkistin asian itselleni. Höpömäistä tuommoinen rahanjako, jossa mielettömiä summia annetaan henkilölle, joka on ennestään varakas. Miksi kummassa tietoa hakuprosessista ei suunnattu työnsä menettäneille tai uhanalaisille yrittäjille? Tässä on taas jonkin elimen tarkkaavaisuus nukahtanut.

   Poista
  6. Silmät näkevät toisinaan erilailla kuin käsi, joka kirjoittaa. Silmiin minä enemmän luotan.
   Oli hyvä, että ehdit oikaista.

   Höpömäistä rahanjakoa todellakin, minun maalaisjärkeni sanoo. Tiedä sitten, mikä on totuus. Ehkä hyvä veli -verkosto sai myös osansa.
   Palsanmäki kai aikoo palauttaa saamansa, jos ei jo ole palauttanut, oman ilmoituksensa mukaan. Joku muukin yritys taisi ilmoitella myös palauttavansa saamansa rahan.

   Kyllä sitä helposti pistää ajattelemaan, että se jolla on sille lisää annetaan ja tarvitsevat nuolkoon näppejään.

   Poista
  7. Perskansa uhkasi polttaa Palsanmäkien talon.

   Poista
  8. Persekansa? Noh, ei kannata halveerata kansaa, sillä taatusti itsekin olet perseellinen kansalainen.

   Omalla työllään vaurastuneita taitavia yrittäjiä on aina kadehdittu, joten ei ihme, että näinä vaikeina aikoina ihmisillä on hermot kireänä.

   Kauppiaita on kautta historian pidetty ovelina petkuttajina, ja toki sellaisiakin bisnesihmisissä on. Samoin kuin kaikissa ammattiryhmissä pappeja myöten.

   Kateus on kalvava tauti. Kuvitellaan että se on itseltä pois, kun joku tienaa enemmän kuin toinen.

   Poista
  9. Palsanmäen uhkailu oli epäilemättä anarkistikommunistien tekoja.

   Mitä reaalisosialismiin tulee, covid 19 on sen viimeisin lahja maailmalle. Vanhat suomalaiset kulttuuritaistolaiset (muistatteko vielät ne huonot naisnäyttelijät?) epäilemättä hykertelevät käsiään, vaikka omiakin menee, kunhan vaan mahdollisimman monta porvaria heittää hokit ojooon.

   Poista
  10. Surettaa se, miten riskiryhmäläiset ja vanhat pannaan pakkoeristykseen huolehtimatta heidän elämänsä kitkattomasta sujumisesta - miten vaihdat autoosi renkaat tai saat kukkia puutarhaasi tapaamatta kauppiaita? Miten haet Panadolisi apteekista? Tai tankkaat autosi ilman niskaan hengittäviä turbokiireisiä? Miten istut omalla pikku takapihallasi, kun aitasi takana kälättää estoton kymmenpäinen juomarijoukko yskien ja kessutellen kiinni sinun aidassasi?

   Tämä pakkoeristys leimataan sitten riskiryhmistä huolehtimiseksi, jotta elämä voidaan avata muulle kansalle, pikkuhiljaa. Riskiryhmä ei näe vanhempiaan, lapsiaan, lapsenlapsiaan, ystäviään, koska jos he saisivat olla vapaasti irti, he kansoittaisivat tehohoitopaikat nuorilta ja terveiltä ja viriileiltä.

   Tämmöisiä surkeita ajatuksia alkaa tulla mieleen, kun tekisi mieli lähteä puutarhakauppaan hankkimaan kesän kukkaistutuksia. Eikä voi.

   Ymmärrän rajoituksen ja en ymmärrä. Tulee mieleen syrjintä. Ja kun se voi kuulemma jatkua koko loppuvuoden ja ylikin. Yksinäinen joulukin.

   Poista
  11. Sen verran anarkistikommunistien väkivaltaisten uhkailujen perusteluja ymmärrän, että Palsanmäet eivät todellakaan corona-avustuksia tarvitse. Yrityksensä kassatilanne hyvin kestäisi corona-oloja vuoden, eikä kumpikaan laihtuisi kahtasataa grammaa enempää.

   Liiketoimintaansa olen aikonut ehdottomasti tukea, oikein kyttään huutokaupoistaan kymmenen litran tyhjää muovista sillipurkkia kohtuulliseen hintaan.

   Poista
  12. Innokkaana huutokaupoissa kävijänä katselin Palsanmäkien ohjelmaa silloin, kun kukaan muu ei juurikaan katsellut. Silloin ohjelmaan ei rahdattu julkkiksia esineineen eikä se ollut käsikirjoitettu, vaan vapaasti rönsyilevä. Nyt on into sammunut, kun kaupalliset käsikirjoittajat ovat tehneet pahaa jälkeä.

   Ja onhan se älytöntä, että kuparipannusta "meiän nimmareilla" maksetaan jopa 500 euroa. Voisin ostaa, mutta ilman nimmaria, todellisella arvolla, parilla kympillä. Vaikka en osta, kupari ei kiinnosta.

   Hatunnosto, sille, että pariskunta palautti rahat. On heissä hyvääkin. Kaikki bisnesihmiset eivät ole pahoja. Mutta siis aivan kiinnostavinta esineistöä ei heillä ole ollut.

   Poista
  13. Ettei Palsiksilla vain olisi vielä vähän omatuntoa jäljellä. - Tuntuu ehkä mahdottomalle, mutta voi se olla! Palsisten ohjelman huutokaupatut tavarat voi arvostella taulukolla: kaatsille, kaatsille välittömästi, kaatsille ennen huutokauppaa, sekä - kaatsille huutokaupan jälkeen, koska mitään ei voitu.

   Poista
  14. Voi olla, mistäs sitä tietää, että seuraavaksi Palsanmäet tähdittävät uutta koko kansan ohjelmasarjaa "Kaatopaikalta kajahtaa!"

   Poista
  15. Ehdotan ohjelmantekijöille sellaista konseptia, että ensinnäkin annetaan ohjelmalle nimeksi Kuka dyykkaa tykimmin.

   Ja siihen sitten pannaan muutama ideaalityyppi suoraan tosielämästä dyykkaamaan eri roskiksiin. Se joka sitten saa mahtavimman saaliin, on voittaja, ja saa kaikki dyykatut tuotteet omakseen.

   Poista
 20. Nytpä kuulinkin uutisen, josta parempi väki ei takuulla osaa päättää ollako iloinen vai katkera - isänmaahansa palautettu ja siellä tapettu irakilaismies onkin löytynyt elossa!

  Menikö koko joukkohysteria hukkaan?

  Ei ihan, sillä onneksi Suomi ehti jo saada sen ihmisoikeusrikostuomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä henkiinherääminen riemastutti minuakin. Kuvitella! Maansurun aiheuttanut miekkonen elää ja hengittää!

   Nyt kaikki surijat, nettibileet pystyyn. Yhdessä surtiin, yhdessä iloitaan, nyt malja elämämme rikkaudelle - joku rikastui parillakymmenellä donalla! Kippis, siskot, veljet!

   Poista
  2. Parempaan tarpeeseen se raha kumminkin jouti ja tuomio oli eettisesti ihan oikein.

   Poista
  3. Onneksi rahoja ei ole vielä ehditty maksaa. Eikä maksetakaan, sillä langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat tyttären toimesta väärennettyjä. Näin siis epäillään, mutta asiasta on vahva näyttö.

   Kyllä minä annan verorahani mieluummin vanhusten hoitoon, kun petkuttajille.

   Poista
  4. Poliisin tutkinta onm vielä kesken. Tärkeää on tietää, että EIT:n päätös perustui Maahanmuuttoviraston päättelyketjuun ja puutteelliseen arviointiin, ei asianomaisen "kuolemaan". Tätä ei tyhmempi ymmärrä.

   Poista
  5. No jaa, eiköhän ole turha puolustella tuomiota, joka poliisin epäilyn mukaan osin perustuu henkiinheränneen miehen tyttären toimittamiin väärennettyihin asiakirjoihin. Tässä sopii jopa kysyä EIT:n lähdekritiikin perään.

   Poista
  6. Siis mitä poliisi epäilee?

   Poista
  7. Ainakin on syytä epäillä, ettei suomalaisten edistyksellisten, kaikkinaisen humanismin airueiden (omista mielistään), päissä ole kaikki kunnossa.

   Poista
  8. Poliisi epäilee, että Suomesta Irakiin palautettua miestä ei ehkä sittenkään surmattu. Asiaa tutkitaan epäilyinä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

   Poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä.

   Poliisi tutkii epäilyjen pohjalta myös esimerkiksi siitä, miten pitkällinen suunnitelma epäillyllä rikoksella on mahdollisesti ollut tai mikä on pidätetyn lähiomaisen suhde väitettyyn henkirikoksen uhriin. Epäiltyjen piiri voi myös laajentua. (HS 22.4.)

   Poista
  9. Tapaus tuo mieleen mm. lelusalakuljettajan, kaulankatkaisijan, Husun valheet, al-Taeen rasismin ja herjat. Kaikilla heillä oli kiivaita puolustaja-selittäjiä, vaan totuus murskasi sitten valheen. Heistä ei saatu parhaalla pesuharjauksellakaan uhreja eikä rehellisiä kansalaisia.

   Poista
  10. Mankku: "Parempaan tarpeeseen se raha kumminkin jouti ja tuomio oli eettisesti ihan oikein."

   Hei, tämähän on loistava määritelmä! Vihaihmisten saamat tuomiot eivät ole vääriä ja puolueellisia - vaan eettisesti oikeita!

   Näitä eettisesti oikeita tuomioitahan jaetaan Kiinassa ja muissa diktatuureissa, mutta täällä niistä jaksetaan vaan urputtaa.

   Mutta totta tosiaan on, että nämä tämän sortin maahanmuuttajat tuovat meille paljon sellaisia bisnesideoita, joita täällä ei ole ennen tunnettu.

   Nyt pitää vaan taviksien painaa rankasti töitä, että verorahat riittävät kaikkeen eettisesti kivaan.

   Poista
  11. Eikös se ole veronmaksun juurisyy? Että olisi eettisesti kivampaa.

   Poista
  12. No, mulla ei ollut eettisesti kivaa, kun keskituloisena opettajanplanttuna, velkaisena yyhoona, maksoin 40 prosenttia tuloistani veroja, jotta muilla olis eettisesti kivaa. Huomasin silloin, että mitä enemmän ihminen yrittää kouluttaa itseään, ja työllistyä itse hyvin, sitä enemmän häneltä otetaan muille tasattavaksi, koska nämä muut eivät jostain syystä ole viitsineet lukea yhtä paljon ja puurtaa yhtä paljon.

   Näin se oikeasti menee. Suomen veroaste on maailman korkeimpia. Ja se on pöljää.

   Poista
  13. Sinulta puuttuu moraali, Mankemangi. Hyväksyt petoksen, jotta sinä ja agendasi olisi oikeassa. Viisveisaat rehellisyydestä ja totuudesta.

   Poista
  14. Melko eettisesti moraalittomia nämä kantasuomalaisetkin rouvat ovat, varmasti myös muut kuin tämä


   Kotimaa 23.04.2020 13:54
   Nordeassa työskennellyt nainen kavalsi yli 800 000 euroa – rahoilla maksettiin aikuisten poikien ulosottovelkoja ja pikavippejä.

   Poista
  15. Sanos muuta, Anonyymi. Rikollisuus ei totisesti katsoa ”rotua”.

   Huomionarvoista tässä keskustelussa kai lienee se, että myös hyveellistetty uhri voi tehdä rikoksen, vaikka mitenkään emme tahtoisi uskoa tätä.

   Poista
  16. PS Tuo omaperäinen ”mutta kantasuomalainen se vasta”-muistutus on varmasti aina hyvä esittää. Se on siellä perstaskussa valmiina sopivaa saumaa odottamassa.

   Poista
  17. Eräät toiset "perstaskut" ovat myös kovia yleistämään aina kun sopiva sauma tulee.

   Poista
  18. EIT:n langettava ratkaisu koski Maahanmuuttoviraston silloisten tietojen perusteella tekemää kielteistä turvapaikkapäätöstä. Kyse oli siten viraston menettelystä ennen väitettyä kuolemantapausta.

   Poista
  19. Siis poliisihan epäilee nyt, että EIT:n langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat osittain väärennettyjä (HS 22.4.).

   Miten tällaisten paperien perusteella voitaisiin tuottaa oikeudenmukaisia päätöksiä, vaikka Maahanmuuttovirastoa voitaisiinkin arvostella. Maahanmuuttovirasto ei valehtele eikä väärennä, mutta toki virheitä voi sattua.

   Nyt voi olla, että virhe onkin muualla kuin pahiksessa. Hyviksellä ei ehkä olekaan puhtaita jauhoja pussissaam.

   Poista
  20. Turvapaikkaa haettiin sillä perusteella, että hakija olisi kuolemanvaarassa kotimaassaan (varmaan hyvästä syystä, mutta se on toinen juttu).

   Kun hänet sitten "surmattiin", paremmat piirit olivat haljeta pöyristykseensä: miksi turvapaikkaa ei myönnetty, vaikka hakemuksen ydin eli kuolemanvaara oli todellinen!

   EIT teki tapahtuman perusteella langettavan päätöksen. Jos miestä ei olisi "tapettu", mitään EIT:n päätöstäkään ei olisi.

   Poista
  21. Jos tädillä olisi munat, niin täti olisi setä.

   Poista
  22. Sitä mietin itsekseni tässä, että ilmeisen kauan tämä kuolleista herännyt mies on pysytellyt hengissä Irakissa, ainakin näihin päiviin asti - oletan että hän on kotimaassaan, kun sinne kerran lennätettiin. Ilmeisesti kaikki on siellä hyvin?

   Poista
  23. No nythän tämä petkuttajanainen on vangittu epäiltynä törkeyksistä, kertoo Yle.

   Makemangille tietoa luulon sijaan:"Kun irakilaismies oli palannut Suomesta Irakiin, tiedotusvälineet uutisoivat, että mies on kuollut.

   Tämän jälkeen Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin antoi vuonna 2019 Suomelle langettavan päätöksen. Päätös perustui siihen, että Suomi antoi miehelle kielteisen turvapaikkapäätöksen, jonka jälkeen hänet olisi surmattu Irakissa." (yle.fi/24.4.)

   Poista
  24. Mankku: "Jos tädillä olisi munat, niin täti olisi setä."

   Tämä onkin täydellinen kommentti koko tähän ilveilyyn!

   Eli jos kotimaahansa palautettu sotarikollinen olisi oikeasti tapettu, niin siitä EIT:n Suomelle antama langettava päätös olisi ollut ihan oikein!

   Poista
  25. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  26. Tapsa ja Mankemangi, olette vanhanaikaisia ja ajasta jääneitä!

   Jos tätillä on munat, se on transu tai muun sukupuolinen!

   Poista
  27. Totta tosiaan Riku, osuva huomio.

   Mutta oikeaoppinen määritelmäpä onkin nyt sellainen, että "tädillä on munat ja vittuako se teille kuuluu".

   Poista
  28. Oikeassa olet, Tapsa, ei se vittuakaan minulle kuulu, eikä onneksi näy.

   Poista
  29. Oikeasti se on näin että

   "jos tädillä on munat, vehnäjauhoja ja maitoa, hän paistaa meille lettuja".

   Poista
 21. Mielenkiintoista on sekin miten media uutisoi ja haastattelee "asiantuntijoita", jotka vain sotkevat ja lisäävät epävarmuutta kenen mielipiteisiin pitää ja voi uskoa.
  Kunhan shokkivaihe ja rajoitukset joskus jos ja kun päättyvät, luulenpa, että sitten vasta mielipide rumba alkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäys edelliseen: Siis kuka teki vääriä päätöksiä, kuka antoi harhaanjohtavia ohjeita, kuka sai väärin perustein rahaa, suojavälineitä ja kuka jäi näppejään nuolemaan jne.

   Poista
  2. Aivan omilla linjoillaan on HUSin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen, joka esittää rajoitusten purkua, jotta laumasuoja muodostuisi, kun mahdollisimman moni sairastaisi koronataudin.

   Kunpa hallitus ei lähtisi tälle linjalle, sillä Järvisen lausuntoja kummastellaan muissa asiantuntijapiireissä ja sanotaan niiden edustavan yksityisajattelua. Niin vaan mies kuitenkin saa sananvaltaa lehdistössä.

   Poista
  3. Ruotsilla oli kai jo alusta lähtien, niin ole ymmärtänyt, tähtäimessä koronan vastaisessa taistelussa muodostaa laumasuoja. Kaikki saivat liikkua ja tavata toisiaan ilman rajoituksia tarkoituksella, että muodostuisi suojamuuri jonka mahdollisimman suuri joukko ihmisiä muodostaisi saamalla lievän tartunnan, jonka avulla saisi elimistöönsä vasta-ainetta, joka estäisi uuden tartunnan.
   Sitä varten siellä oli paljon suuremmat luvut tartunnansaajia ja kuolleita kuin muissa pohjoismaissa, Suomessakin. Eikä niistä kuolleista ole taidettu paljon puhua. Ravintoloissa on kiva juhlia, harvoin siellä kuolleista puhutaan, skål!

   Suomessa ja monessa muussa maassa on alunpitäen haluttu suojella ihmisiä, vanhojakin, elämä on katsottu tärkeämmäksi kuin bisnes. Se tuntuu hyvältä. Tästä on varmaan täällä jo puhuttu, en ole ennättänyt seuraamaan. Mutta voisiko se olla kuitenkin myös paha juttu. Ne ihmiset, jotka ovat säilyneet hengissä kun heitä on suojeltu ovat kyllä sitten täysin suojattomia jos tulee "toinen aalto". Heillä ei ole päässyt muodostumaan yhtään vasta-ainetta, heitä täytyisi taas suojata, ellei rokotus olisi käytettävissä.

   Mun lähi-ihmisistä yksi on nyt sairaana oirein, jotka sopisivat koronaan, mutta sen verran lieviä kuulemma ne ovat, että toistaiseksi ei ole ilmoittautunut mihinkään tutkimuksiin. Minua kyllä pelottaa. "Jos oireet pahenevat, sitten vasta menen", hän sanoo.
   Kyllä hän varmuudeksi on välttänyt tapaamasta ihmisiä sillä ei halua olla mahdollinen taudinkantaja. Ei kuulemma jaksa tehdä mitään. On nuhaa ja hengenahdistusta. Yskänröhinää ym. ollut jo viikon. Ja töitä pitäisi tehdä. Työmaa on pään sisässä ja pää on kipeä.

   Poista
  4. * Kai Ruotsissakin on nyt myöhemmin annettu määräyksiä, en ole seurannut. Ja vaikka siellä pääkaupungissa on mun sukulaisia ei ne koskaan viesteissään ole maininneet sanaa korona. Ne vaan juhlii ja juhlii, niillä on hauskaa, ja joskus saan öiseen aikaan hassuja viestejä, joita en aina tajua.

   Poista
  5. Juuri luin, muistaakseni Ylen sivuilta, että Ruotsissa on uhrattu vanhukset. Muutenkin arvioitiin kriittisesti Ruotsin talous edellä kulkevaa koronapolitiikkaa.

   Ruotsi on pyrkinyt olemaan inhimillisin maa, mutta nyt se näyttää todellisen karvansa. Eihän ruotsalainen eliitti välitä tuon taivaallista ruotsalaisesta maahanmuuttokansasta, se elää erillään omassa kuplassaan ja on harjoittavinaan vapaata demokratiaa.

   Poista
 22. Koska televisiosta ei tule kuin coronation streetiä, laitan teille piisin, jossa Otsa-Jori laulaa käsittämättömällä molotuksella Saaremaa vodkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaiho valtaa mielen!

   Minä panen puolestani kaikille teille
   tämän laulun

   Poista
  2. Hyvä Armelias Jumala on minua tähän asti varjellut kuulemasta tuota Ohukaisen ja Paksukaisen esitystä. Mutta tuntemattomat ovat tiensä.

   Poista
  3. Vielä ennen nukkumaanmenoa taidan kuunnella tuon "tämän laulun". Mikähän se on. Tuon Saarenmaan vodkan jätän väliin. Hyv'yötä!

   Poista
  4. Meinasin sanoa, Liisukka, että älä kuuntele... mutta olkoon. Alku on kiva. Minua huvitti miesten habitus, ilmeet ja eesti keel.

   Poista
 23. Elias Lönnrotin ohjeet sivupalkissa ovat minua suuresti riemastuttaneet. Ihanaa kieltä.

  Eliasta tottelin ja hain kaupasta Koskisen korvalääkettä, eikä aherioitsemiseni tai uurajaitsemiseni tule siitä myöhästymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riemastuttavia ovat. Muistetaan nyt siis kovasti itse kukin ilahutella itseämme ja toimittaa muillenki, erittäinkin lapsille ja lapsenmielisille syyttömiä huvituksia. Hypyt käyvät sisälläkin, ja tanssahtelut, kiekan ja pallon nakkelot pihalla, kellä lääniä on.

   Poista
 24. Kaverini tuo tänään kuolinpesästä minulle Väinö Linnaa, joukon poliittisia muistelmia, sekä itsensä Iki-Kiannon muistelmat. Kyl kelppa ny, sano turkkulaine, ko viiko loman sai.

  VastaaPoista
 25. Elintapojani olen korjannut ja muuttanut, minä olen ihmisenä kasvanut. Löytänyt uusia tapoja kohdata elämän haasteita. Brändeistä olen tykännyt, mutta nyt ostin vodkaa. Kaverilleni toki ostin triplasheriffiä, kun sitä toivoi minun tuovan. Hakee sen, kun tuo kirjoja ja makselee velkojaan.

  (Jaa mitä triplasheriffiä? - Noh, ei mitään yhen tähen, vaan kolmen tähen jallua.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peukut henkiselle kasvullesi. Aina kannattaa kehittää itseään elämän melskeissä.

   Poista
  2. Triplasheriffin vei, ei maksanut velkojaan, eikä tuonut kirjoja. Tuleeko takaisin, Aino Kassinen?

   Poista
  3. Tulee takaisin kun triplat on juotu, lisää pyytää, velkoja ei maksa, kirjat menneet muualle. Jää taloon, syö ruuat, aamulla lähtee kuivin suin.
   AK

   Poista
  4. Eikäkö kyseessä on hyvä ystäväni. Vuoroin oleme toisillemme velkaa, nyt se saatanan sika tosin aika paljon. Lupasin, että romuilla, puhelimilla, kameroilla ja muulla paskalla saa kuitata,

   Poista
  5. Kun se tuskaa on ollut on se parasta ollut.
   Koettelemuksissa ystävyys punnitaan.

   Poista
 26. Minä taidan ilahutella itseäni nyt raittiilla kipittelyllä luonnossa, ennen kuin röyhtäilevät perheet kiljuvine kakaroineen ja haukkuvine piskeineen valloittavat makkaroineen ja limsatölkkeineen lähimetsiköt.

  VastaaPoista
 27. Yhen hyvän kaverini vuosikymmenten varrelta kohtasin kaupan ovella. Tilanteen huomioon ottaen pidin etäisyyttä, kun juttelimme, hän on jo jäänyt eläkkeelle. Kalaa oli menossa ostamaan, sitä ei kuulemma ollut tuntia aikaisemmin.

  Ilahuttaa tuttujen näkeminen.

  VastaaPoista
 28. S-marketissa oli äsken kantabaarini typykkä kassalla. Nauroi vain, kun tilasin tuplajallun colalla ja vähillä jäillä.

  VastaaPoista
 29. Että! Nyt alkaa hieman ketuttamaan, kun talvi sen kun täällä jatkuu. Öisin on pakkasta ja päivisin sataa lunta. Nyt just paistaa kyllä aurinko, joka sulattaa lumipeitteen nopeasti, mutta kohta varmaan tupruttaa taas lunta maan valkoiseksi.
  Kai pitää olla kuitenkin kiitollinen, ettei korona ole vielä ainakaan saanut otetta.
  Simaa panin käymään. 🎈😜 Kai kuivahiiva sopii, kun tuoretta ei just ole.

  VastaaPoista
 30. Ensimmäinen kerta elinaikanani, kun koko Uusimaan talvi oli lumeton lukuunottamatta muutamaa hetkellistä maan valkaistumista. Sitten tuli tämä pandemia, joka muutti kaiken.

  Mitä vielä? - Kesäkuussa sataa isot luminietokset, mikään ei kasva, vilja kuolee alkuunsa. Nälkä tulee, ruoka käy arvoonsa. Sitten tulee se ebola, euroviisuilta ja Vain elämäältä onneksi vältymme.

  VastaaPoista
 31. Täällä kukkii käenrieska, linnunsilmä, mukulaleinikki valkovuokko ja moni muu. Pensaissa on pienet lehdet. Muuttolinnut ovat tulleet ja ilma on täynnä viserrystä.

  Toivottavasti kouluja ei nyt vielä avata, sillä siitä ei ole mitään hyötyä. Kahdessa viikossa ei enää tapahdu mitään opetuksen kannalta. Toivon, että opettajat ja oppilaat boikotoivat koulua, jos se pakkoavataan. Luulen, että suurin osa vanhemmista pitää lapsensa kuitenkin kotona. Eikä opettajia ja muuta henkilöstöä saa uhrata, heitä tarvitaan elokuussa, jolloin riskit ovat ehkä pienemmät. En oikein keksi, kuka painostaa nyt ministereitä avamaan koulut. Siltä nyt selvästi näyttää. Joku unelmikkotaho, jolla propellit pyörivät ihan omia ratojaan.

  VastaaPoista
 32. Kouluun en mene, vaikka avaisivatkin!

  Tänne laitan vielä yhden hyvää paremman, parempaa loistavamman, esityksen. Jakoila ja Marstio esittävät sydämeen sattuvasti maan, maailman ja elämän kovuudesta. Tämä Maa.

  VastaaPoista