8.9.2021

Viisikon uudet siekailut

 

On huhuttu, että hallituksen voimajyrä on perhe- ja peruspalveluministeri, ja muut seuraavat kunnioittavasti perässä.  Pääministeri ja valtiovarainministeri tulisivat samaisen lähteen mukaan hyvinä kakkosina, mutta hekin perhe- ja peruspalveluministerin talutusnuorassa. Mene tiedä, voipi olla panetteluakin. Hyviä ovat kaikki ministerit. Ei käy kateeksi, sillä vaikeaa työtä he tekevät, nämä nuoret naiset, joita moni setämies uhossaan tytöttelee ja samalla katselee sillä silmällä.
Koko hallituskombohan kokoontuu parhaillaan Säätytalolla. Budjetti on ilmastopuoleltaan levällään, ja se tulisi saattaa tasapainoon. 

Eiköhän pian ilmesty pääministeri kertomaan, että budjetti on paketissa ja valtiovarainministeri kertoo hymyillen, että veronkorotuksia ei nyt voitu välttää, ja vain tieteestä leikataan. Velkaa otetaan  tarpeen mukaan. Valtakunnassa kaikki hyvin, kun koronakin on hoidettu maailman parhaiten ja Suomella on Euroopan tiukin rajavalvonta.

Joka tapauksessa kaikkihan alkoi siitä, kun Sanna, Annika, Maria, Anna-Maja ja Li viettivät kesälomaa kukin tahollaan, kuka Säkylässä, kuka Helsingissä, kuka Tampereella ja kuka missäkin. Harminaan heillä oli tieto tulevasta kinkkisestä  budjettiriihestä, jonka kanssa jouduttaisiin arvatenkin heti sotajalalle tapoja vailla olevan häpeämättömän opposition kanssa. 

Onneksi viisikko sai muuta ajateltavaa, kun valtionpankista löytyi - abdakadabra -   ihmeellinen taikaseinä. Se pelastaisi budjetin! 

Vaan kun pääministeriltä yllättäen katoaakin tärkeitä papereita, muun muassa avustajan laatima budjettiriihen työjärjestys ja avustajien laatima koronan uudistettu hybridisuunnitelma, viisikko huomaa olevansa keskellä uutta, huippujännittävää seikkailua. 

Kuinkas sitten käykään. Sanna, Annika, Maria, Anna-Maja ja Li päättävät lähteä Kesärannan lauteille ideariiheen. Tilaavat palan painikkeeksi kylmiä aterioita (keitettyjä munia, tomaattia, kinkkua, vastapaistettua mutta jäähtynyttä  leipää, suklaa- ja hedelmäkakkua), jotka viilentävät mukavasti  tunteita ja antavat uutta puhtia hybridisuunnitelman uudistamiseen ja budjettiriihen työjärjestyksen laatimiseen. 

Ylen kylläisinä ja vatsat tyytyväisyydestä inisten päätetäänkin iloisenraukeina antaa työ tutun emeritan tehtäväksi yön aikana.  Jospa se vähän tutkisikin samalla, jotakin. Emerita tekee kuin tekeekin, harmaa pää tutisten ja postaa tuotokset  ministereille.  

Ja ennen kuin kukko aamulla kolmasti kiekaisee, Kesärannasta nousee valkoinen savukiehkura. Viisikko rientää valmiit brosyyrit kainalossa saunanraikkaana Säätytalolle puintihommiin, ja sillä tiellä he parhaillaankin ovat. 

Kauhea varstanläiske kuuluu, joten varmasti siellä jo tulostetaan uutta budjettisopimusta medialle, joka päivystää talon ulkopuolella. Ja me näemme aivan kohta hymyilevän viisikon  ja happy endin: Pidetään huolta maailmasta, niin maailma pitää huolen meistä.  On hienoa olla globaali suomalainen.

(Valokuvissa ja linkin videossa naisvoimistelun historiaa)

211 kommenttia:

 1. Näissä fotovalokuvissa reippaat naiset venyttelevät ihtiään eikä ole #metoosta tietoakaan. - kts. viite nro 1

  Miun mielestä meillä - siis myös siulla - on uskomattoman hyvä hallitus! Mutta ikuisena pessimistinä olen varma, että seuraava hallitus on tätä parempi. Ja seuraava hallitus taas sitäkin. - ei valitettavasti viitettä

  Vanhan (50 -luvun) sanonnan mukaan "valtiovarainministeri on tärkein, sen jälkeen ei tule ketään, sitten tulee Vilkkilän kissa, ja sitten – pitkän tauon jälkeen - tulee pääministeri..." (tai jotenkin noin) - kts. viite nro 2

  Jos Enid Blyton vielä eläisi, hän kirjoittaisi uuden Viisikko-kirjan jossa "Viisikko löytää ruukullisen spermaa". - kts. viite nro 3  viite 1: nuorempana jouduin juoksemaan (kirjaimellisesti) häntä koipien välissä tuollaisia lujatahtoisia mutta siitä huolimatta yllättävän nopeita naisihmisiä pakoon. Nyt viime vuosina ei ole enää tarvinnut, on ollut hiljaisempaa... oikeastaan hyvin hiljaista. Turhan hiljaista. (huokaus) Enkä ymmärrä että syynä voisi olla mikään muu kuin tuo penteleen #metoo!

  viite 2: Pertti Purhonen, joka Tokiossa voitti nyrkkeilyssä pronssia, ja myöhemmin Teija Sopasen, oli niin leuhka kaveri, että esim. Yökerhoon astui sisälle asenteella, että ”ensin tulee Purtsi, sitten ei tule ketään, eikä senkään jälkeen, ja neljäntenä tulee Purtsi...” Olihan hän äärettömän lahjakas pugilisti, olisi päässyt pitkälle, jos olisi viitsinyt harjoitella. Mutta kun ei. Elis Ask, nyrkkeilymme Kummisetä, oli hyvillään siitä ettei Purtsi Tokiossa voittanut kultaa, koska jos niin olisi käynyt, ”olisi ollut pakko leventää Mannerheimintietä.”

  viite 3: Hyi sinun kanssasi, Enid! Pysyppä asiassa.


  VastaaPoista
 2. Jaa jaa, olisipa sen Enid Blytonin uuden Viisikon nimi mikä tahansa, niin varmaa on, että siinä olisi hyvät eväät: keitettyjä munia, tomaattia, kinkkua, vastapaistettua leipää, suklaa- ja hedelmäkakkua. Näitä kuvattiin joka osassa.

  On aika hauska yksityiskohta tuo, että niin monen suomalaisen lukijalapsen mieleen ovat jääneet nuo Viisikkojen muhkeat ja makoisat eväät.

  Muistan elävästi, miten lapsena otin Viisikko-kirjan ja hyvin voidellun kovan ruisleivän, jossa oli päällä suolalihaa, mukaan rantaan, ja menin meidän veneeseen makoilemaan siihen veneenpenkille nakertamaan sitä voileipää samalla kun luin Viisikon kinkkuleivistä..

  VastaaPoista
 3. Mitä noihin kuviin tulee, niin kannattaa katsoa ennen kaikkea tekstissä olevan linkin video, jossa on 1950-luvun naisvoimistelua. Kesto vain pari minuuttia. Minua se jostain syystä huvitti suuresti.

  VastaaPoista
 4. Huvittipa hyvinkin minuakin linkin voimistelijat. Selostuksethan vanhoissa dokumenteissa ovat mahtipontisen huvittavia. Täytyy heti ruveta ottamaan tytöistä mallia - jos nimittäin tuota noin - nuin vähillä liikkeillä pysyy sutjakkana ja terveenä, niin kyllä minäkin nuo liikkeet opin. Voimisteluasukin pitäisi hankkia jostakin vintageliikkeestä.

  Sipiläkin on ilmestynyt julkisuuteen.
  Vihrut ja keskusta vetävät vissiin hampaat irvessä budjettinuoraa väenvängällä. Kumman kädet narusta lipeävät ja voittaja selviää tiedettäneen piakkoin. Rva pääministeri on siirtynyt katsomoon aikarajan kilpailijoille annettuaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen oli koulussa oikein voimistelua, tyttöjen voimistelua, ei mitään liikuntaa. Piti olla sininen voimistelupuku, lyhytpunttiset housut ja paita, samaa trikoota. Ja voimistelutossut. Ei silloin mitään jumpattu, vaan se oli rehellistä voimistelua.

   Tunti alkoi aina kehämuodostelmalla, käveltiin ja juostiin ympyrässä, ja opettajan tamburiini helisi tahtia. Lopputunti jumpattiin sarjassa, erilaisia liikkeitä. Inhottavinta oli parivoimistelu. Piti istua vaikka lattialla kantapäät parin jalkapohjia vasten ja tartuttiin käsistä. Ja sitten vedettiin vuoron perään toinen eteenpäin ja oma selkä painettiin lattiaa päin. Ja sitten taaksepäin.

   Tätä oli koko talvi, ei mitään vaihtelua. Keväällä siirryttiin ulos pelaamaan pesistä ja syksyllä oli urheilusuorituksia, pituus- ja korkeushyppyä ja juoksua. Hypättiin pers edellä -tyylillä. Jokuset pääsivät riman yli. Aika moni inhosi urheilua ja voimistelua.

   Poista
  2. Minulle voimistelutunnit yms urheilu olivat kouluissa pelkkää kärsimystä. Monia traumoja sain ja siksipä nyt vasta vanhana olen alkanut harrastaa "liikuntaa", mutta vain silloin kun haluan ja mieluisia "lajeja".
   Ei voisi vähempää kiinnostaa hikiset kuntosalit.
   Onhan se mielenkiintoista miksi eräille esim. kävely on ihkumpaa sisätiloissa "juoksumatolla", (vai mikä sen vempeleen nimi on?) kuin kävely raikkaassa syksyn värittämässä puistossa vaikka.
   Metsä "tietenkin" on paras hapettaja ja verenpaineen laskija. Jos vielä uskoo puiden voimaa antavaan halaamiseen, saa niin mielen kuin fysiikan patterit ladattua ilmaiseksi.
   Olen kokeillut kuntosalivempaimia, mutta hiton tylsää ja yksitotista puurtamista minulle. Toki jos olisi koreita nuorukaisia innostamassa mummoa hikoilemaan, niin se voisi innostaa, mutta valitettavasti ei ole ollut. Lihastensa treenaaja äijät ovat vastenmielisiä egoisteja. Eipä tee moista mieli sivusta katsella.

   Poista
  3. Koulupoikana kurkin salaa voimistelusalin ovensuusta tyttöjen voimistelua. Koska... minulla ei ollut muutakaan tekemistä, kai. Siniset reisistä rypytetyt trikoiset verryttelypöksyt heillä tosiaan oli, ja saman sorttinen yläosa, olivat kuin Ankkalinnan väki uimarannalla. Muistan myös että tytöillä oli hernepussit, muistanpas, ne rapisivat ja tuntuivat kivalle kädessä. Sillä totta kai kokeilin niitä, siis tietysti vasta kun tytöt olivat jo kirmaisseet suihkuun, ja kirkuen sieltä sitten jonnekin missä ei enää heitä (luojan kiitos!) enää nähnyt. Koska olin 10 -v. enkä välittänyt likoista, päinvastoin. Mutta kun hernepussin heitti seinää, se lätskähti kivasti.

   Noora, oletko varma että puut haluavat heitä halattavan? Itse jos puu olisin, en ainakaan tykkäisi. Useimmilla ihmisillä kun on ketunhäntä kainalossa, kun minua lähestyvät. Tai moottorisaha.

   Poista
  4. Tai vasara, naula ja kyltti. Olen ihmetellyt, kun täällä on kaupungin virallisella luontopolulla naulattu puiden kylkiin oranssit laatat merkiksi kulkureitistä, siis naulattu nauloilla elävien isojen puiden kylkiin koko polun matkalta. Eikö tämä vahingoitakaan puuta?

   Poista
  5. Meikäläinen on kyllä käynyt kuntosalilla ja jopa tykännyt touhusta. Tällä hetkellä en käy, mutta varmasti kun syksy pimenee ja ulkona liikkuminen vähenee. Olen käynyt fysioterapiavuorolla, lähinnä helposti jumiin menevän niskan vuoksi. Eli salilla on ollut vain naisväkeä, kaikenikäisiä, ei niitä komeita adoniksia, joita kyllä mieluusti voisi vilkuilla samalla kun polkee laitetta.

   Poista
  6. Keskikoulunaikainen voimistelunopettajamme (joka oli melkoinen fasisti ja inhosi minua, kun vastustin häntä niin kuin kaikkia muitakin auktoriteetteja mutta joka luki runoja, niin kuin minäkin, ja joka oli ollut olympia-tason voimistelija itse, herra Hirtsu) niin numeroa minulle pähkäillessään puhui ääneen että "kun yhtätoista ei voi antaa niin pakko minun on antaa sinulle vain 10".

   Olin suvereeni kaikessa mitä voimisteluun kuului. Kun opeteltiin tekemään 'kippiä' rekillä, joka on kai helpoin liike millä pääsee sen tangon päälle (suosionosoituksia), niin kun minun vuoro tuli, heitin heti kättelyssä 'jättiläisen'. Ja kun kaikki olivat hiljaa, myös Hirtsu, heitin uudestaan 'jättiläisen', mutta tällä kertaa yhdellä kädellä.

   Myöhemmin tuli talvi ja menimme jäälle pelaamaan jääkiekkoa. En ollut ikinä luistellut. Jokaisen piti, yksitellen, luistella sen kaukalon ympäri. Tuli minun vuoroni. Heti kun aloitin, mätkähdin selälleni. Kävelin, nilkat nyrjillään ja hokkarinterät lintillään ja kaukalon laidasta kiinni pitäen koko kaukalon ympäri. Ja kun muut olivat suihkineet sen – VIUH VIUUUH VIUUUUH – puolessa minuutissa, minulta se kesti 10 minuuttia. Ja kaikki nauroivat, KAIKKI ULVOIVAT naurusta, eniten tietysti ne luokkatoverini, jotka eivät voimistelusalilla osanneet tehdä edes kuperkeikkaa. Tai heitäkin enemmän nauroi opettajamme, tämä Hirtsu, hän nauroi niin että liukastui ja kaatui selälleen, mutta jatkoi nauramistaan silti.

   Mitäs meikäläinen? Nooohh... sanotaanko vaikka niin että "poskeni hieman punehtuivat" (= muuttuivat tulipunaiseksi) häpeästä. Toisaalta se oli hyvin raikas ja opettava kokemus. (En silti muista että ikinä olisin halunnut ketään nöyryyttää.) Ja sitä paitsi minusta tuli melkein hyvä maalivahti, kun koululätkää pelattiin. (Muuten olen aina vierastanut joukkueurheilua, en oikein tiedä miksi, ehkä haluan vastata vain yksin tekemisistäni.)   Poista
  7. Mielenkiintoinen asia, että nimenomaan liikunta on se oppiaine, jonka tunneilla oppilaat ovat kärsineet ehkä eniten.

   Aineen liepeillä on monia nöyryyttäviä tilanteita, mm. tuo mikiksen kuvaama luistinjuttu, tai mikä tahansa rimanylityspakko rimakauhuiselle, tai taitojuttu. Moni on ollut lihava lapsi tai heikko lapsi, jolle liikuntatunnit eivät yksinkertaisesti ole muuta kuin kärsimystä.

   Muistan yhdenkin Sirpan, joka purskahti itkuun jo tyttöjen pukuhuoneessa, kun puettiin voimistelupukua päälle. Siinä näkyivät köyhien kotien lasten risaiset ja kenties likaiset ja puuttuvat alusvaatteetkin. Siinä näkyivät pahoinpideltyjen tai hyväksikäytettyjen lasten mustelmat.

   Muistan tässä myös erään Seijan, joka häpesi reisiään. Ne olivat sisäpinnoilta pahoilla mustelmilla. Kun Seija istui hiljaa pulpetissa tunnilla, hänen päänsä vapisi niin että tukka värisi. Hän istui edessäni. Voimistelutunnilla hänen piti avata reitensä, kun tehtiin pariliikkeitä kantapäät parin kanssa vastakkain. Mustelmat olivat isot, ja ne olivat ihan ylhäällä, nivusissa.

   Poista
  8. Totta, jos joku ei matikkatunnilla osannut todistaa jotain kaavaa taululle, ei sille sen enempää hihitelty. Joku toinen tuli ja todisti. Mutta voimistelutunnilla kömpelöille naurettiin.

   Itse kouluaikoinani oli niin muissa maailmoissa, siis omissani, etten tajunnut koulukiusaajia ja -kiusattuja edes olevan. Jos joku halusi kiusata (= tapella) kanssani, se sopi minulle: löin ja lujaa ja se jäi siihen. Enkä koskaan ole ymmärtänyt minkä takia minun jotain toista piäisi kiusata? En niin tehnytkään. Lukuaineissa ei minulla kovin hyvin mennyt kun en viitsinyt lukea läksyjä, ja tunneillakin kävin silloin kun mua huvitti. Niinpä lupaavasti alkanut akateeminen urani päättyikin keskikoulun viidennelle luokalle, jonka varmuuden vuoksi kävin kahteen kertaan. Mutta ei se auttanut. Ensimmäisellä kerralla sain kaksi nelosta, toisella kerralla niitä muistaakseni oli ainakin neljä. Eli tavallaan tuplasin aikaisemman saavutuksen, mutta anti-positiivisesti.


   Mutta kun sitä syntyy opettajan pojaksi, huh huh, ja sitten on tämä pakollinen kansa- ja oppikoulujakso, voi voi, jonka jälkeen armeija eli Miesten Koulu, sekin vielä, ja sitten uima-, rippi- ja naimakoulu, vaikka ei ne pakollisia kai ole (huh huh silti), koska vasta sitten pääsee Elämän Kouluun... joka on semmoista ja tämmöistä, niin kuin meillä kaikilla se on (= aika täyttä hempulia), voi voi taas uudestaan... mutta ah ihanaa, pitkänkin tunnelin päässä hohtaa himmeä valo kuin vastakuoriutunut Kiiltomato (Lampyris noctiluca)... eli eläkeikä.

   Tämä on CV:ni. Lyhyt historia siitä, ja kaikesta.

   Poista
  9. Kultaako aika muistoni, vai onko oikeasti totta se, että ennen ei ollut erityistä koulukiusaamista? En muista ketään varsinaisesti kiusatun, vaan kaikkia saatettiin hähätellä ja pilkata satunnaisesti, mutta ei yhtäjaksoisesti. Lapsilla oli ehkä kovempi nahka. Pieni haukkuminen kuului kulttuuriin. Ja pojat nyt saattoivat tapella, mutta ei kai se systemaattista kiusaamista ollut? Kauhean kilttejä lapsia me kaiken kaikkiaan olimme.

   Poista
  10. Muistanpa nyt vielä yhden tapauksen koulusta, nimittäin kansakoulun johtajaopettajan pojan. Hän oli ainoa lapsi, äiti oli kotiäiti, runonlausuja, isä jämpti mies. Muistan, että kun sain myöhemmin ehdot matematiikassa, otin häneltä matematiikan tunteja yhden kesäkuun ja sainkin ehtoni suoritettua.

   No, mitä tuli pojasta? Pojasta tuli rapajuoppo, jota poimittiin maantien ojasta ja josta kiersi tarinoita. Paikallinen nähtävyys. Kuoli nuorena tuotettuaan pekkää murhetta ja häpeää vanhemmilleen.

   Vaan mikä lie tarina pojan takana? Me emme koskaan tiedä, mitä hyvissäkin perheissä suljettujen ovien takana tapahtuu. Antiikin tragediat rikkaista ihmisistä, vallanpitäjistä, eivät ole tuulesta temmattuja?

   Poista
  11. Traagisen totta mitä kerrot, Iines. Tunnen turhan paljon vastaavia tapauksia koska olen elänyt alemman keskiluokan keskellä. (Alempaan keskiluokkaan kuuluvat nimenomaan opettajat, virkamiehet, kanttorit, lääkärit, etc.; ylempää keskiluokkaa on professorit, pankinjohtajat, muut johtajat ja Kemppinen, etc.; eliittiä on eliitti ja työläisiä työläiset.) Itse täysin pikkuporvarillisen elämän läpikäyneenä - siis ennen kun muutuin hulluksi kommunistiksi (vrt. Kafkan Muodonmuutos, saks. Die Verwandlung), opin kyllä mitä tuo tapa elää tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, että tärkeintä on miltä näyttää, tärkeintä on julkisivu. - Ei tässä mitään uutta, tietenkään. Mutta aivan fantastisen hyvä elokuva tästä aiheesta on Luis Buñuelin "Porvariston hillitty charmi". - Jos sen tajuaa, mistä siinä siis on kyse, tajuaa paljon muutakin.

   Useimmiten hyvät lähtökohdat (niin linnunpoikaselle kuin ihmisen poikasellekin) takaavat hälle hyvän tulevaisuuden. Mutta eipä aina!

   Poista
 5. Kävin metsässä. Pikkuruisia tattienpoikia ja tyttöjä poimimassa. Silppusin ne pihapöydällä ja laita uunin päälle tarjottimien päällä kuivumaan.
  Mikis, en kyllä edes muistanut, että lähestyisin männynrunkoja tai koivuja rikkoen "meetoota". Kyllä ne minun reppanan antaisivat halata runkojaan. Näkevät tietysti, että tuossa tallustaa vaaraton mummeli vaikka potkiikin mätäneviä sieniä.

  Nauruhermojani kutkuttaa hellyttävästi aina kun näen lasten opettelevan luistelemaan Poikani nimitti heitä kerran irtonilkoiksi. Mistä lie moista kuullut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Irtonilkat" on kekseliäs ja hieno vertaus luistelemaan opettelevista.

   Sellaista se juuri on, nilkat taittuvat ja antavat periksi, ja sitä myötä koko ihminen voi pyllähtää jäähän.

   Poista
 6. Nauratti niin, että laita sanasta viimeinen kirjain ännä putosi pöydän alle.

  VastaaPoista
 7. Iines, tottahan toki kunto kohenee kuntosalilla jos jaksaa tehdä toistoja toiston perään.
  Tosi tuhmia tekoja on naulata puihin plakaatteja.
  Vaikka toisaakta mahlaa juoksutettaessa porataanhan koivuihin reikiä, eivätkä siitä mukamas paljon kärsi. Puut laastaroinevat omilla konsteillaan haavansa.
  Joskus pyykkinaru on kasvanut puun sisään, mutta ei vaan uljas mänty siihen kuristajaan ole kuollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai liikunta ulkona voittaa aina kuntosalilla puurtamisen. Mieluiten minäkin kuljen luonnossa ja vaikka halailen puita, vaikka kyynisenä realistina en saakaan siitä ainakaan hirmuisia väreitä. Mutta rakastan puita ja luontoa.

   On varmaan niin, että puu taitaa kestää ne naulat kyljissään, sillä ne on kaupungin toimesta tehty noin ja luulisi kaupungin tietävän asian.

   Poista
  2. Ei kaupunki mitään tiedä.

   Poista
  3. Viittaan tietysti asianomaisiin ihmisiin, lautakuntiin, järjestöihin, jotka hoitavat kukin omaa tonttiaan.

   Jos jokin taho saa tehtäväkseen luonnonsuojelualueen kyljessä olevan lehtometsän hoitamisen, siivoamisen, raivaamisen, polun järjestämisen, niin voi kyllä olettaa sen olevan tietoinen polun merkintätavoista metsässä.

   Poista
  4. Ainahan sitä olettaa voi, mutta kylttien naulaaminen eläviin puihin on väärin.

   Poista

  5. Siis huomaan liioitelleeni tuohduksissani, puitten puolesta. Kävelin nimittäin tänään luontopolulla ja tarkistelin siinä sivussa niitä oransseja polun kulkumerkkejä. Huomaan oikeastaan nyt vasta, että kyllä ne pääpiirteittäin ovat kiinni pienissä seipäissä, paaluissa, ja vain muutama on puussa. Silmäni on havainnoinut vain nämä väärin naulatut merkit.

   Joka tapauksessa yksikin naula puun kyljessä on väärin, vaikka puu sen näyttääkin kestävän.

   Samaisessa lehtometsässä huomasin pari vuotta sitten, että muutamasta koivusta oli kuorittu systemaattisesti tuohi pois laajalta alalta. Näytti pahalta. Ilmeisesti joku ajattelematon tuohitöiden tekijä oli ottanut tuohta helpolta paikalta, suoraan polulta. Kenties myy sitten jossakin netisssä luontoystävällisestä tuohesta omin jaloin ja käsin kehrättyä lankaa tai luomutuohikoruja.

   Poista
 8. Että vihlaisi pahasti "rintalastassa" kun näin vilaukselta rva pääminisrerin edustusasun uutisissa! Tiukat pimutrikoot alaosassa. Käsittämätöntä.
  Voiko maamme eräs tärkeimmistä vallanpitäjistä aliarvioida sitä, miten hänen asemassaan pukeudutaan. Luulisi ettei pääministerin tarvitse olla omasta mielestään seksikäs "sukkahousutrikoineen". Ja hänhän on onnellusesti naimisissa. Vai onko imagonikkarit keksineet millä saa nuoret kiinnostumaan politiikasta?
  Jos ei, kertooko se ja mitä persoonasta ja varsinkin käyttäytymisetiketin hallitsemattomuudesta?
  Pimu päöministerinä ei ainakaan minua vakuuta. Pardon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääministerimme ei ole "maamme eräs tärkeimmistä vallanpitäjistä", vaan tärkein. - Tämä ihan vaan asiattomana sivuhuomautuksena. Koska, voi jumatsukka, koska mua kiehtoo sun värikkyytes. Aivan ihanaa!

   Poista

 9. No juu, nyt huomaan, että taidat olla oikeassa siinä, että tuommoiset tiukat trikoot ovat teinixmäiset eivätkä ehkä edusta eduskunnan pukeutumiskulttuuria. Ehkä olisi tyylikästä ja asiallista kunnioittaa eduskuntatyötä pukeutumisellaan, sillä onhan meillä edelleen ns. pukeutumisetiketti juhliinkin. Hyvä pukeutuminen vaatii tilannetajua.

  Sinänsä minua ei liikuta pääministerin kaula-aukko tai sukkiksissa esiintyminen, sillä ne vain tukevat sitä mielikuvaa, joka hänestä on muodostunut. Eivätkä ne päätöksiin ja työntekoon vaikuta.

  VastaaPoista
 10. Eikö se riitä, myös teille akkakullat, että ihminen pukeutuu siististi, se on se ja sama millaisia ne kledjut ovat. Alasti ei tietysti saa olla, paitsi kotona ja saunassa, senhän sanoo jo laki (joka ennen mua, mutta myös mun jälkeheni syntynyt on). - Juhlatilaisuudet ovat oma luku sinänsä (eli an sich/per se/in itself).

  Ps. Kerran olin menossa hienoihin juhliin (ARE-yhtymän vuorineuvoksen järjestämiin) ja olin tällännyt itseni sakettiin. Eli herrasmiesmäisemmäksi mitä normaalisti herrasmiehenä olen. Koska jännitin tulevaa tilaisuutta, niin poikkesin Ylä-Ruth nimiseen ravintolaan (tunnetaan Jyväskylässä hieman boheemina kulttuurikapakkana). Aikomukseni oli nauttia siellä 1-2 drinkkiä. Mutta annapas olla! Kun niissä vermeissä ilmestyin ko. kapakkaan, mulle alettiin heti vittuilla. Jengi arvuutteli, että oletinko ma olevani joku Her von Kušeljev-Bezborodko af Standertskjöld of Virtanen? Vai kuka? - Eli olin pukeutunut väärin. Jäi juomiseni sillä kertaa yhteen drinkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulehan ukkokulta, kyllä se riittää, eikä tässä ole ongelmaa. Asia on melko mitätön.

   Takavuosina oli melkoinen haloo, kun Veltto Virtanen ilmestyi eduskunnan istuntoon se jumalaton baskeri päässään. Jos oikein muistan, se kiellettiin häneltä samoin perustein, joihin viittaan ylemmässä puheenvuorossani: eduskunta on arvovaltainen työpaikka, jota sopii kyllä kunnioittaa myös asullaan.

   En kyllä kovasti tykkäisi, jos oma kansanedustajani esiintyisi siellä lippis päässä ja joku kuviollinen collegeverkkari yllä. Vapaa-aika on erikseen.

   Poista
  2. Kysymys on varmaan uskottavuudesta. Ihminen haluaa luottaa valtakunnan tärkeimpiin päättäjiin. Tämä edellyttää jonkinlaista auktoriteettia kansanedustajalta. Pukeutuminen vaikuttaa tähän.

   Sama on muuten opettajan työssä. Opettaja, joka pukeutuu kuin teinityttö, tai teinipoika, harvoin saa oppilaiden kunnioitusta, joka on tarpeen työssä.

   Oppilaat voivat tykätä kivasta kaveriopettajasta, mutta eivät kunnioita tätä, ts. luottamus opettajan sanaan saattaa kärsiä ja opettajalla on ennen pitkää auktoriteettiongelma, josta opetus kärsii.

   Poista
  3. Yli- tai alipukeutuminen on samanlainen juttu kuin yli- tai alikoulutus. Harvoin on sopivasti, vastaus ongelmaan olisi täsmäpukeutuminen tai -koulutus.

   Jos kuitenkin on täsmäpukeutunut täsmäkoulutettu, ei tule ihmetellä jos joku sopivasti sukulainen tai puoluekätyri ohittaa.

   Poista
  4. Eduskunnan puhemies Erkki Pystynen (nyrpeänokkainen oikeistolainen Tampereelta) puuttui siihen kun Ville Komsin eduskunta-asuna oli kaunis, norjalainen villapaita. Ei kuulema olisi saanut olla, puku olisi pitänyt olla. Komsin valitti eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka salli Komsin käyttää villapaitaa. Koska "edustajaa ei voinut estää täyttämästä edustajantointaan muuten kuin eduskunnan omalla päätöksellä". - Muistaakseni myös Veltto Virtanen sai pitää baskerinsa. Muistan hänetkin Tampereen ajoiltani koska siihen aikaan olin rokkaava tamperelainen itsekin. Ihan pelle ukko. Ja sillä oli jo silloin orastava kalju, ja helvetin kolho kallo, että baskerin pito hänellä oli kohteliaisuus kanssaihmisiä kohtaan, myös eduskunnassa.

   Poista
  5. Veltto Virtanen taisi tosiaan saada pitää baskerinsa. Hän oli meillä opettajien koulutuspäivillä jossakin kylpylässä puhumassa jotakin, haitarisaappaat jalassa, ja se baskeri päässään. Asiaa en muista, sillä tarkkailin enemmän hänen persoonaansa.

   Minusta se Komsin norjalaisneule oli kaunis. Selainen paitahan on yleensä luonnonmateriaalia, villaa, ja arvokas käsityö.

   Poista
  6. Minullakin on aito norjalaispaita. Ruinasin sen isältäni ja äidiltäni, kun ensimmäisen kerran – olin 14 -v., kävimme Skibotenissa. Kallis oli kuulema. Isällä oli Hilman Minx merkkinen auto, josta puhkesi rengas Kautokeinolla. Ei ne Englannissa osaa tehdä kuin paskoja autoja. - Tämän jälkeen olen käynyt Norjassa noin 27,5 kertaa. Rakastan niitä maisemia.

   Poista
 11. Maria Ohisalon minä arvostan tosi korkealle. Auktoriteettinsa on sitä luokkaa, että raavaimmankin miehen polvet alkaa tutista. Toisessa ajassa ja paikassa uransa olisi ollut tosi menestyksekäs vankileirien saariston Olgana tai Bergen Belsenin vartija Jungfrau Mariana.

  Enkä minä enää vihreästä fasismista mitään jauha, fasisteja olivat vain ja ainoastaan Benito Mussolinin puolueen jäsenet ja kannattajat. Leniniläisyyskin oli vain fasismin kaltaista totalitarismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria Ohisalo taisi nyt olla se, joka joutui antamaan periksi budjettiriihessä, samoin kuin Saarikko viime kriisissä. Saapas nähdä , innostuvatko elokapinalaiset taas istuksimaan jossain, vai luotttavatko he siihen, että maaliskuussa asia korjataan.

   Itse mietin, miksi juuri pienen ja melko puhtaan Suomen pitäisi olla maailman ensimmäinen hiilineutraali valtio.

   Poista
  2. Niin, sanopas se Iines! Miksi Suomessa pitäisi demokratiakaan olla, mitä me sillä tehdään, kun monessa muussa maassa ei ole. Ja paljon suurempia ja väkirikkaimpiakin ne on kuin meidän Suami.

   Poista
  3. Äläs nyt innostu dramatisoimaan, mikis murmeli. Tietysti pitää olla demokratia, koska toisessa ääripäässä on anarkia ja sen mukana fasismi.

   Poista
  4. Fasismi mainittu taas! - Rakas itänaapurimme ei ole koskaan maistanut hippuakaan demokratiaa, se on aina ollut totalitarismi, hirmuhallinnon alainen pahan valtakunta.

   Demokratia toimii Suomessa Helsinkiä lukuunottamatta hienosti. Melkein kukaan ei äänestä vihreitä.

   Poista
  5. Niin, nykyisin kommunistitkaan eivät enää äänestä kommunisteja, paitsi Kiinassa, jossa kaikki ovat peruskiinalaisia (Pk). Kyllä kummalliseksi maailma on mennyt.

   Poista
  6. Ja turhaan sinä aina venäläisiä haukut, Riku. Hehän ovat johdonmukaisesti vain perusvenäläisiä (Pv).

   Poista
  7. Että ymmärrettävää se on että Suomessa on perussuomalaisia (Ps). Eikä Pk tai Pv. Tai Pr (jotka ovat perusnorjalaisia).

   Poista
  8. Itse nuorempana usein ennen tilipäivää olin PeeAa (eli perusarjalainen).

   Poista
  9. Ja miks meidän pitää varoo velkaa kun isommilla ja rikkaammilla on enemmän! Maksakoot ne ensin velkansa. Ei pienen, köyhän ja surkeen Suomen tartte aina eka olla.

   Poista
  10. Myös Pohjois-Koreassa kommunismi kukkii, tosin ehkä toisella nimellä. Siellähän lapsetkin rakastavat kovasti Kim Jong-unia..

   Poista
  11. Niin just, Mankemangi. Lisää vaan rahaa, sillä eihän velkaa tarvitse koskaan maksaa pois. (Paavo Arhinmäen sanoin) On tärkeää poistaa maasta kaikki eriarvoisuutta ruokkivat seikat.

   Poista
  12. Vain yhteisellä ja yhtä suurella rahalla kullenkin ihmisoletetulle saadaan kaikille sama status ja samat tavarat. Huraa huraa häitä.

   Poista
  13. Iines, Pohjois-Korealla ei ole mitään tekemistä kommunismin kanssa.

   Iines, sydämeni outo pompahdus, usko jo viimein se etteivät valtiot ikinä "velkojajaan" pois maksa. Nämä velat ovat vain "tahroja paperilla", kuten tämäkin filosofi sydän avoimena ja kädet vetelänä riippuen raukeasti toteaa


   pojat,pojat


   Tässä, kun kuuntelee, on laulussa jokseenkin järkevät sanat. Kirsti Kunnaksen geenejä! (No ei nyt niin saa sanoa, Mikko, olethan biologi. - No, en mä sit niin sano.)

   Poista
  14. Vihje vielä sulle Iines, "mun sydämeni suuri hiljaisuus", on, että marxilaisessa filosofiassa 'materialismi' ei tarkoita rahaa - höpö höpö - vaan se on vastakohta 'ideoiden' filosofialle. En osaa tätä sen kummemmin selittää, koska asia ei minua yhtään kiinnosta enkä ole ottanut siitä selvää, mutta siinä mielessä myös arkimaailmassa olen marxilainen, että esim. pöytää ei ole olemassa ennen, kun se on tehty, ei sitä silloin ole, kun vasta ajattelee että 'tuossa on pöytä', tai että ’olisipa kiva, jos tuossa olisi pöytä’. Eikä ole. (Jos siis ei ole.) - Se materialismista.

   Poista
  15. Upean Kirsi Kunnaksen elämäkerran ostin kauan aikaa sitten ja yhä roikkuu lukemattomien listassa. Kirsi Kunnas on suuri suomalainen, jos joku haluaa olla eri mieltä, haistakoot kakkia.

   Poista
  16. Vaan tiesitkö, mikis, että varoittava esimerkki velkaantumisen kauaskantoisista seurauksista on Italia. Luin sanomalehdestä, että maan julkinen velka on 135 prosenttia bruttokansantuotteesta. Ja että maan ongelma on vanhojen velkojen korkomenot. Kun velkaa on paljon, niin siitä myös joudutaan maksamaan enemmän.

   Lehdessä luki, että Italian vanhojen lainojen korkokulut ovat suoraan pois kaikesta muusta. Rahaa ei riitä esimerkiksi terveydenhuoltoon ja koulutukseen eikä ylipäänsä investointeihin, joilla voitaisi kohentaa kilpailukykyä ja sitä kautta hyvinvointia.

   Ja nyt on siis niin, että Italia on tänään juuri siinä tilanteessa, johon Suomi ei saisi velkahurmiossaan ajautua, koska edellisten sukupolvien vastuuton velanotto sitoo tulevien sukupolvien kädet. Pitkä tähtäin ei ole yhden tai edes kahden vaalikauden mittainen, vaan se ylittää sukupolvien väliset kuilut.

   Jos me siis ajattelemme muitakin kuin itseämme ja omaa sukupolveamme, kuten hallitus nyt tekee, emme ota kaiken aikaa uutta velkaa velan päälle, vaan pyrimme myös maksamaan velkojamme pois ja elämään realiteettien mukaan, emme velaksi.

   Poista
  17. Kirsi Kunnas oli hieno kirjailija, sanataituri. Siksipä minua onkin hieman harmittanut kuunnella joskus Eppujen sanoituksia. Monesti ajattelin, kun lauluja aikanani kuuntelin, että voi voi, kauas on omena pudonnut puusta, Kirsi Kunnas sanoisi tämän poikiaan paremmin.

   Poista
  18. Kylläpäs selitin asian hölmösti; en itsekään tajua mitä tarkoitin, kun luin. Noh, aletaan alusta. Karl Marx oli suuri sosiologi, häntä hirveesti ottaisi kaaliin (= vituttaisi) tämä 'marxismi'. Ei hän mitään oppirakennelmia rakennellut, tutkija oli, nämä leninistit ja muut politiikan yöperhoset hänestä tällaisen valheellisen myytin tekivät. - Materialismin käsitteellä ei ole tekemistä rahan tai muiden hyödykkeiden kanssa, apua. Tuo termi yrittää vain konkretisoida sitä, etteivät maailmaamme mitkään antiikinaikaiset 'ideat' hallitse. Apua.


   Kyllä mä tunnen olevani lähempänä kotikenttääni - siis mukavuusaluettani - kun ruvetaan puhumaan darvinismista vs. uskonnon höpölöpöjutut. - Mutta antaa olla! Tulkoon autuaaksi kukin omalla tavallaan. Johan jo Jeesus sanoi että "idiootit teillä aina on keskuudessanne, älkää niistä välittäkö, seuratkaa minua." tms.

   Poista
  19. Vakavasti puhuen valtion liikavelka on tietysti liikaa velkaa. Tavallaan se sitoo tulevien sukupolvien kädet: he eivät saa yhtä paljon yhtä edullista lainaa. Tai investointeja. Tunnustan, että minunkin sisälläni asuu pieni mutta sitäkin inhottavampin tahmea kapitalistinen kamreeri. (mutta ei oligarkki!)

   Poista
  20. Höpö höpö mikis, kyllä vanhan kansan akat ovat oikeassa: Idealismi on ollut haihattelua Platonin päivistä alkaen ja materialismi pelkkää ahneutta, niin kuin Aristoteles sanoi.

   Poista
  21. Höpönpöpön Mankemangi. Ei kommunismi/ sosialismi ole milloinkaan ollut idealismia, vaan silkkaa diktatorista materialismia. Yhteisomistusta, eli valtionjohtajille rahnat ja kansalle kolhoosit ja etikkakurkut.

   Poista
  22. En ole diktatorisesta materialismista koskaan kuullutkaan ja luulen ettei kukaan muukaan. Voitko muutamalla muulla omalla sanalla avata mitä mahdat tarkoittaa?

   Poista
  23. Tottahan toki. Kommunismi/ sosialismi = diktatorista materialismia Stalininista lähtien aina nykypäiviin.

   (Valtio ottaa sun rahat ja käyttää ne niin kuin valtio tahtoo.)

   Poista
  24. Ei näytä taas keskustelu maittavan. Olisi kyllä ollut kiva jutella vaikka siitä, miten idealismi ja materialismi nykytieteessä mielestänne näkyy.

   Poista
  25. No aloitahan sinä, pane pieni alustus, niin katsotaan, mitä sinä asiasta ajattelet. On oltava jotain, mihin reagoida.

   Eli kerrohan, miten idealismi ja materialismi nykytieteessä mielestäsi näkyy.

   Poista
  26. Miksi salaatte minulta tietonne? Täällä on osattu arvostella akatemian rahoituspäätöksiä ja pantu ylopistojakin järjestykseen. Kyllä kait nyt vois vähän lausua jotain siitä mitä edellytyksiä tieteellä on tutkia maailmaa?

   Poista
  27. Kun keskustelu on vaihtovuoroista dialogia.

   Ei se mene siis niin, että itse ei anna mitään keskusteluun, vaan odottaa vain muiden käsityksiä.

   Jokaisen on annettava dialogiin oma panoksesensa, johon muut voivat reagoida. Nyt se panos puuttuu sinulta. Eli kun esität jonkin aiheen, ei se riitä, että heität vain luun koiralle. Sinun pitää kertoa siitä luusta oma käsityksesi, johon muut voivat reagoida.

   Sinä siis itse salaat tietosi. Anna siis kuulua käsityksesi.

   Poista
  28. Noinko ajattelit sitten selviytyä siitä, ettet osaakaan itse sanoa omasta ”aiheestasi” mitään.

   Poista
  29. Kyllä minä osaan ja siksi aina poistat kommenttini koska ne loukkaavat tietämättömyytäsi.

   Poista
  30. Tuskin uskot itsekään tuota, mutta ymmärrän, että tarvitsen selityksen, jossa vika ei olekaan sinussa, vaan kommenttisi poistajassa.

   En osaa loukkaantua kenenkään kommenteista täällä. Ihmisiä on monenlaisia. Siitä koetan pitää huolen, että kukaan ei pilaa blogini keskustelun hyvää henkeä ilkeillä kommenteilla tai ylenpalttisella ja harhaisella jankkauksella.

   Poista
  31. Sinähän ne kommentit kyllä poistat. Varmaan joku on nähnytkin.

   Poista
  32. Eihän se ole olennaista, kuka poistaa, vaan miksi poistaa. En ole joutunut poistamaan tästä blogista ehkä vuosiin kenenkään muun kommentteja kuin sinun. Kyllä minä sinuna katsoisin peiliin. Ei voi olla niin, ettet koskaan näe itsessäsi tai kirjoituksissasi mitään vikaa.

   Poista
 12. Juuri nyt nämä froufat keskustelevat A-talkissa.

  VastaaPoista
 13. No, en tullut hullua hurskaammaksi viisaiden keskustelusta tv-ykkösellä.
  En tosin kuunnellutkaan kovin keskittyneesti puheennvuoroja.
  Turhaan tietysti länkytän kenenkin pukeutumisista. Itse olen kuin variksenpelätin tai kassi-Alma mökkirääsyissä.
  Sannahan on niin vastaansanomattoman nukkemaisen söötti. Tykkääjille on aivan sama mitä hän puketumisellaan viestittää.

  Presidentin vaaleihin on vielä aikaa.
  Marin, Rehn ja Haavisto ovat mielipidekyselyissä kärjessä. Tuskin heistä oma suosikkini löytyisi. Jutta Urpilaista, jos hän kisaan lähtisi, voisin ajatella vakavammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhassa vara parempi: Paavo Väyrynen?
   Mutta suostuuko hän, niin epäitsekäs ja vaatimaton kun on, edes kisailemaan?
   Haaviston valinnalla saisimme paljon mies-synenergiaa. Ei sitä aina saa, kuulkaas.
   Rehn on kuin piirongin päällä oleva täytetty pöllö. Sen näköinen ainakin.
   Jutta Urpilainen on vaalienkuin vaalien Musta Hevonen.

   Poista
  2. Ei ikinä Olli Rehniä. Mies on väritön olmi tai se täytetty pöllö. (Minulla muuten on iso pöllöpatsas, kipsinen, ikivanha. Kuvittelen, että se symboloi opettajien ikiaikaista viisautta, kröhöm.)

   Eikä Pekka Haavistoa tai Sanna Marinia. Marin on kokematon ja Haavisto vallan muuta kuin miellyttävä ulkokuori näyttää. Presidentillä tulee olla auktoriteettia, jotta häntä voi kunnioittaa. En tarkoita mitään pokkurointia enkä palvontaa, mutta täytyyhän presidentillä olla karismaa ja selkärankaa.

   Täytyykö presidentin olla aina poliitikko?

   Poista
  3. Ahtisaari ei ollut mutta kehno oli presidenttinä silti. Ei Mannerheimikaan poliitikko ollut vaikka koko ikänsä poliitikoi.

   Poista
  4. Öitä teille kaikille Tontuille ja Tontturittareille!

   Poista
  5. Paljoa en Olli Rehnistä tiedä, mutta kun aikoinaan lähti puolustamaan Alpo Rusia Lipposen kekkaleen masinoimilta sairailta vakoilusyytöksiltä, se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Rehn puolusti kaikkien inhoamaa näätää vastoin omia etujaan, koska ymmärsi tämän olevan syytön, sellaiseen ei tasalatva tasaääliö poliitikko pystyisi.

   Äänestäisin.

   Poista
  6. Sitä paitsi,ottaen huomioon ja lisäksi mainittaen, että Rehn ei ole mikään Upsalan ekonomi tai Vantaan lisensiaatti, vaan on väitöskirjansa väitellyt Oxfordissa. Oxford on yliopisto, jonka rinnalla Helsingin Yliopisto on ihan kakka, jos ihan sitäkään.

   Poista
  7. En seurannut tuota Rusi-tapausta aikanaan otsikkotasoa enempää. Vaan jos asia on noin, Rehn on toiminut epäitsekkäästi ja asia edellä, juuri sillä tavalla, jota meikäläinenkin arvostaa. Ihminen, joka toimii itsensä unohtaen ja jopa uhraten, moraalisesti - huom., ei moralistisesti - kuuluu siihen harvinaiseen ihmisryhmään, jota on pakko arvostaa eniten ihmislajissa.

   Poista
  8. Riku, kunnioitan kovasti mielipiteitäsi, sitä enemmän mitä älyttömämpiä ne mielestäni ovat. Koska osaat aina niin kauniisti liioitella, heh he.

   Uskottavuuttasi tosin lisäisi se, jos et osaisi niin kauniisti liioitella. Jopa minä - jos hieman hillityimmin argumentoinnein setvisit omien ajatustesi lepakoitten siipien räpisytystä - niin saattaisin erehtyä Perussuomalaisia äänestämään. Ainakin krapulassa.

   Ps. Niin, olet kaunopuheidesi vanki, Riku. Mutta älä välitä, sama vika Rahikaisella. (jää tuijottamaan peiliä pitemmäksi aikaa kuin ehkä olisi tarvis. ja sitten vasta hätkähtää)

   Poista
  9. Mikis, en kuitenkaan myönnä olevani sillä lailla kepulaisen Jäätteenmäen linjalla, että puhuisin niin totta kuin osaan, kun muita kuin valeita ei tule mieleen.

   Poista
  10. Sattuneesta syystä tunsin Alpo Rusin veljen, Jukan. Jyväskyläläisiä kun olemme. Hän oli aika vankasti alkoholisoitunut minä vain vähän, mutta kapakoissa tapasimme. Sitä en tiedä mitä Jukka Alpolle on/oli kertonut, ja miksi se minua edes kiinnostaisi tietää - ei yhtään. Jukalla oli hyvät suhteet DDR:ään, mutta niin oli monella muullakin. – Itse DDR:ssä ehdin käydä vain Greifswaldissa. Se oli karu kaupunki, ulkomaalaisilta suljettu (pl. delegaatiot), siellä opiskeltiin mm. lääketiedettä, jota kai Jens Weißflog myös luki. Tai niin ainakin ymmärsin. Puhuin koulusaksaa ja minuakin jotkut ymmärsivät. Mutta illalla opiskelijabileissä, kun yritin iskeä yhtä käsittämättömän kaunista naista, niin sen kanssa olisi pitänyt puhua englantia. Enkä minä – vittu vie – osannut. Niinpä se vain hipaisi mun tukkaani, hymyili nätisti, ja sanoi "bai, bai".

   Muuten oli ihan kivaa Itä-Saksassa.

   Poista
  11. Niin, Itä-Saksassa meillä oli ihan kivaa. Tunnustan. Mutta kyllä minä tiesin mistä on kyse: he näyttävät meille sen minkä he haluavat meidän nähdä. Ei muuta. Enkä minäkään niin hölmö ollut että oppaaltamme olisin kysynyt "pääsisimmekö käymään jossain Tasin vankilassa haastattelemassa vankeja? Koska... heillä ei tällaisia vankeja ole, ei ole ikinä ollut, eikä tule ikinä edes olemaan! Ja... ette pääse!

   Yhdellä toisella matkalla, se oli Neuvostoliitossa, kun kysyin oppaalta yhden epäkorrektin kysymyksen, se ei sen jälkeen puhunut minulle enää mitään, ei osannut 'soome kieltä enää', ja minä olin hänelle täyttä ilmaa. – No, mikäs siinä. Matkoilla matkailijan pitää sopeutua, ei paikkakuntalaisten.

   Poista
  12. Kylpä, mutta olennaista oli, että syyllinen syypäisyyteen oli Jukka, ei Alpo.

   DDR-konkareita oli paljon, esimerkiksi Matti Vanhanen, loisto ytimiään myöten, sano kiinalainen.

   Poista
  13. Kyllä, huhuja on paljon myös eräistä kovinkin korkealle yltäneistä demareista. Mutta en pidä huhuista.

   Poista
  14. Jaa Haloska vai, - näkeehän sen jo päällepäin! Siksi hiuksensakin punaisiksi värjäsi.

   Poista
  15. Joskus pidin Tarja Halosesta. Nyt jälkikäteen minulla on mennyt maku häneen kokonaan. En luota enää siihen, että hänellä olisi laaja näkemys asioista. Presidentillä, entiselläkin, tulisi olla. Hänellä ei saa olla yksipuolista agendaa, koska hän on koko maan presidentti kuolemaansa saakka.

   Poista
 14. Puavossa on kieltämättä valtiomies ainesta.Valitettavasti mokasi uskottavuutensa överiksi menneellä itsekehullaan. Nyt pitäisi nöyrtyä ja alkaa kerätä sympatiaa vaikkapa itkeä pirauttaa julkisesti epäonnistuneesta imagon nostatuksesta. Kuka tai mikä lie höykyttänyt moiseen itsetehostukseen?
  Olisihan se aikamoista, jos hän pystyisi voittamaan äänestyksessä esim. Haaviston. Haavisto saa kaikkien intersektionalistien ja vanhojen mummojen äänet. Mammanpoikien habitus vetoaa politiikasta mitään välittävien ja tietämättömien mammijen sielunelämään.
  Oletteko panneet merkille miten homot muistavat aina mainita jotakin esim. haastatteluissa äidistään. Mamman kullat.
  Minä en pidä Pekan huulista ja ässsän sihinästä puheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko Pekka mielestäsi käärme, kun hän puhuessaan lipoo huuliaan ja sihisee ässäkirjaimia? Saattaapi hyvinniin olla! En ihmettelisi, jos hän sinulle tyrkyttäisi omenaa "Otappas tuosta, Leonoora froufa omppu. Se on Hyvän Tiedon Puun omppu."

   Poista
  2. Noora arvatenkin työntäisi sen ompun Pekan peräpeiliin, koosta riippumatta. Hymiö.

   Poista
  3. Niin minäkin uskon! Koska Noora on uskomaton! Ja Joensuun torilla, jos missä, sattuu ja tapahtuu.
   (ai knouv)

   Poista
  4. Joensuun torilla tapasin mm. Pertti Ylermi Lindgrenin. Esittäydyimme toisillemme. Minulla oli kainalossani kaunis nuori tyttöystävä, Kirsti, jonka hänelle esittelin siskokseni. Jonka jälkeen tämä "Kreivi", off koos, alkoi mehukkaasti flirttailla hänen kanssaan. Yritti siis "iskeä" häntä, että myöhemmin hotellihuoneessaan olisi saanut "maata" hänen kanssaan, ja varmaan muutakin sellaista, en osaa sanoa mitä. Kumminkin hän siis Kirstin takia tarjosi meille herkullisen (söin kuhaa) lounaan Kareliassa. Siihen kuului myös runsaat juomat (helmeilevää valkoviiniä). Kirstikin söi hyvin. Sitten Kreivi vei meidät hotellihuoneeseensa - hän myös asui Kareliassa, ja lauloi siellä Kirstin korvaan

   rakkaus kun haihtui, toinen paikan kai sai´

   Hän sanoi laulaneensa tämän myös Marjatta Leppäsen korvaan, jonka kuittasin ohuella hymyllä "ohoh, vai niin..." Sitten Kreivin piti käydä kusella, ja toki hän vessaan menikin, ja me Kirstin kanssa salamana (viuh ja viuh) luikimme sieltä huoneesta ulos.

   Vähän mua myöhemmin on vaivannut se, että minkä takia minä tätä "huijaria" huijasin. Mutta kun olin nuori ja rahaton ja Itä-Suomessa, niin sen takia. Mitä enemmän Pertti Ylermistä myöhemmin sain tietää, sen vähemmän hän huijari oli. - Reppana Ruotsiin adoptoitu pikkupoika, jonka ainoa vika oli vain, että hänellä oli liian vilkas mielikuvitus.


   Poista
  5. Minäkin sympatiseeraan Kreivi Pertti Ylermi Lindgreniä. Hänestä näkee, että hän on vain hyvä huijari, ei paha ihminen. Nimenomaan hylätty pikkupoika rakkauden ja rikkauden perässä. Hänhän teki naisille hyvää. Ja ketä me ylipäänsä voimme syyttää itsemme huijaamisesta?

   Poista
  6. Ohoh! En nyt sentään yleisillä paikoilla kenenkään housuja rupeais alas vetelemään. Putkaan tai Paiholaan ( mielisairaala jota ei enää ole) pahimassa tapauksessa olisin joutunut. :) Kauniisti hymyillen vaan kehottaisin sääsätmään omppunsa rakkaalle puolisolleen. Ajatellahan voisin ite mielessäni sensuroituja asioita.
   Ylermi ei ole tyyppiä, josta olisin voinut kiinnostua vaikka kuinka olisi yrittänyt lässyttää.

   Poista
  7. Olisitpas! kun olisit hänet tavannut.

   Hänellä oli tainnuttavan hurmaava hymy, elävät ja vikkelät kädet kuin Kalmarilla, ja isot ruskeat silmät jotka sinua hellittämättömän häpeämättömästii koko ajan olisivat tuijottaneet, Noora.

   Poista
  8. Oikea naistenlumooja - kuvitten näin kun en itse asiasta mitään tiedä - lumoaa naisen sillä kun hän ei mitään tältä naiselta vaadi. Eikä pyydä, eikä anele. Hän vaan katsoo sitä toista niin rauhottavan lempeästi, ei puhu eikä hymyile, mutta jos toinen hymyilee, hänkin hymyilee, ja toinen alkaa puhua, hän sanoo "vai niin". Jos toinen rupee irvistelee (edelleen siis nainen) niin mieskin leikillisin ilmein voi irvistää (=so so lapsukaiseni). Mutta muuten ollaan vaan lähekkäin. Hyvin lähellä. Lähempänä. Ja vielä vähän vielä lähempänä.

   Nii'in.

   Poista
  9. Lindgren luki naisia hyvin. Vaistosi rakkaudenjanoiset ja antoi heille, mitä olivat vailla.

   Se nyt tietysti vaan teki humaanitaarisesta avusta hieman kyseenalaisen, että taisi auttaa mieluiten varakkaita naisia.

   Minulla on muistikuva, että hän päätyikin sitten Ruotsissa pyyteettömään hyväntekeväisyystyöhön. Vai?

   Poista
  10. Ruotsiin päätyi eniapuhoitajaksi, kyllä. Ja puhui ennen kuolemaansa kaikista ihmisistä, jotka elämänsä aikana oli tavannut, kauniisti.

   Poista
  11. Jos muistan oikein eikös Lindgrenillä ollut omituiset viikset? Jokin semmoinen muistikuva minulla on. Ja oliko mustaksi värjätty tukka? En viitsi googlata kuvaa, mutta jo aikoinaan ihmettelin mitä naiset hänessä näkivät. Lienee ollut luontainen taito hypnotisoida vaikutuspiiriinsä joutuvat naiset. Minun unelmieni prinssi oli tuolloin vaalea pitkähiuksinen kitaransoittaja, ( vaikkapa Renegadesin solisti Kim) ei todellakan mikään lipevä viiksivallu.

   Poista
  12. Toki nyt tykkään enemmän hyvinhoidetusta parrasta ja kasvoihin sopivista viiksistä, kuin miehen paljaaksi ajelkusta naamasta.Ja huoleton, mutta hoidettu parransänki on seksikästä. ;)

   Poista
  13. Oli Lindgrenillä viikset. Mutta mielestäni ihan tavalliset, ja tavallinen sliipattu tukkakin, rasvaletti, lyhyt, siisti.

   Sinun kuvauksesi omituisista viiksistä ja mustaksi värjätystä tukasta tuo mieleeni entisen koomisen laulajan Viktor Kallborrekin, nimi sinnepäin.

   Poista
  14. Kuuleppas Noora, kun ihmisten välillä syttyy kipinä, ei se katso millaiset ennakko-odotukset hänellä on. Sitä vaan lätkähtää. Nainen, joka "ei ikinä voisi olla partaisen miehen kanssa, hyi kamalaa", huomaakin äkkiä olevansa gorillamaisen karvaisen miehen kanssa samassa sängyssä ja huutaa "voi veikkoset, kun mulla on kivaa". - Ja sitten he elävät elämänsä onnellisina kahdestaan loppuun asti. Nyyh. (Ja lapsiakin siunaantuu tusina.)

   Poista
  15. Kuvittelin noin teitin näkökulmasta asioiden olevan.

   Itse kun jonkun naisen kanssa olen, se on sillä hetkellä mun elämäni nainen, tietysti. Eikä ketään muuta ole, eikä ole ennen ollut eikä koskaan tule, se on itsestään selvä sillä hetkellä.

   (No, jos myöhemmin tulee, ei sille mitään mahda.)

   Ei kun ihan totta, jos mä jotain rakastan, ei muuta ole kuin se rakkaus, ja miksi silloin mitään muuta kaipaisi, ei tietenkään kaipaa.

   Poista

  16. Laulaahan Pertti Ylermi ei osannut pätkääkään, paitsi nuotin vierestä, mutta tässä hän hurmaa Lenita Airistoa. (Sitä en tiedä onnistuiko, eli panivatko, tms., mutta kyllä molemmilla silmät silti säihkyy.)

   https://www.youtube.com/watch?v=0HxLg4n48Ao

   Poista
  17. Minkä näköinen joku ihminen on, siis julkkis, niin mitä sitä pähkäilemään. Googlettaa niin näkee - vai mitä tytöt?

   Poista
  18. Pähkäily on kivaa, Google ei niin kivaa, vaikka kivaa sekin on. Kun pähkäillään ja arvuutellaan, muistellaan samalla yhdessä menneitä aikoja, mikis. Niin se menee. Pähkäily on sosiaalinen tapahtuma, Google yksinäinen, ei jaettava. Sitä hekumoi löytöään vain itse.

   Poista
  19. Tottamaar tykkään karvaisista gorilloista. Muistuttavathan ne hormoonitasojen erilaisuudesta karvattomampiin ihmisnaararaisiin verrattuna.
   Tietysti tiedän ja hyväksyn, ettemme voi itse perimäämme muuttaa. Kaunista ja kiehtovaa on, jos yksilö on sinut itsensä kanssa.
   No, rakkaus ei ole potaatti, sanoi mummoni kun kertoi, että tykkäsi ukistani muita sulhasehdokkaista eniten.

   Poista
 15. Äippä on toki tärkeä henkilö suurimmalle osalle miehistä, mutta erityisen tärkeä näille henkseliherroille.

  VastaaPoista
 16. Niin, sodan melskeissäkin äitiä nämä kuolettavasti haavoittuneet sotilaat avukseen huusivat. En muista lukeneeni että kukaan isää olisi huutanut?
  Äiti on aina äiti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parhaimmillaan mikä lohdullinen paikka muistaa sodan keskellä äidin rakastava ja suojeleva syli tai peräti alitajuisesti
   kohdun turvallinen piilopaikka, kavalassa maailmassa.

   Poista
 17. Kyllä, äiti on ihmiselle se lähin, aina. Oman äitini äiti kuoli, kun äiti oli puolitoistavuotias. Eli hän ei voinut muistaa äitiään ollenkaan. Kuitenkin hän vielä kuolinvuoteellaan sairaalassa nosti käsiään ylöspäin ja kutsui äitiään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Jokainen meistä ( tai lähes jokainen?) on kehittynyt oman äitinsä tai jotkut vieraan naisen kehossa/kohdussa.
   Olemme eläneet äiditsämme osana häntä. Ihmeellistä ja käsittämätöntähän se on kaikkinensa.

   Poista
  2. äiditsämme = äidissämme

   Poista
 18. Äitiini persoonaan tutustuin lähemmin vasta isän kuoltua. Hän oli isän kanssa
  tiivis tiimi. Majakka ja perävaunu. Sain huomata miten erilaisia me äidin kanssa olimme. Äiti muistuttikin suuttuessaan: "Ihan on ku isänsä, isäänsä tullut."
  Kaipaan kyllä molempia. Haudalla käydessä juttelen kuulumisistamme ja laulan pätkiä isän lempilauluista. Teen niin, vaikka olisi seuralaisiakin mukana.
  Äidille merkitsivät paljon lastenlapset. Suren joskus sitä etteivät he ehtineet tavata lastena lapsia. Näen "sieluni silmin" heidän ilonsa ja täydellisen läsnäolonsa, jos he olisivat voineet nähdä lastenlapsensa. Niin ei tapahtunut. Jälkikasvu on ollut kiinnostunut isoäidistä ja isoisästä. On katseltu valokuvia heistä. Haudallakin on käyty usein yhdessä.

  VastaaPoista
 19. Vaan onpa huikea sää! Aurinko lämmittää, perhoset lentelevät. Ripsuin navetan seinät ja katon katajaluudalla, Pesin sen rämät ikkunat. Nyt on viimeisiään vetelevän navetta-vanhuksen silmät kirkkaammat.
  Kyllä maistuu nyt vohveli jäätelön ja mansikkahiillon kera kahvin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitatko tällä siivousvimmapuuskallasi, että teille tulee tänään Hannu Karpo kylään?

   Aah aaa-aaah. (tarkoitan siis tällä että jäätelö on hyvää. on se)

   Poista
  2. Nam. Vohveleita en ole koskaan itse kokeillut, eli en ole hankkinut sitä vohvelirautaa. Vastaavanlainen herkku meikäläisellä on croissantit, suoraan uunista, mansikkahillon kera. Ihan vaan valmispakasteesta tai Lidlin paistopisteestä.

   Vieläkös muuten Hannu Karpo elää? Siinäpä mainio Robin Hood, olevinaan. Oikeasti taisi hieman provosoida valitsemillaan persoonilla.

   Poista
  3. Hannu Karpo elää ja Juutuubiin on laitettu viime aikoina paljon kivoja pätkiä ohjelmistaan. Niiden esittelyssä on parempikuntoisen näköinen kuin ilmeisesti on. Vissiin poikansa vaimon tekemän elokuvan hänestä hiljan katsoin.

   Poista
 20. Hannu Karpo oli aikansa "hyväntekijä". Toi erilaisia kansalaisten elämään vaikuttavia epäkohtia esille. Jakoiko jotakin pakettejakin? Niilo Tarvajärvi oli aikansa ilmiö hänkin.

  Mikis, juu kuvausryhmää odottelen.
  Vai vielä kuvausryhmää? :)
  Hyvä että olen ilennyt kutsua lähimmät vaatimatonta maalaiselämää ymmärtävät ystävät kylään.
  Nirppanokka cityasukki-tutut kestitsen kaupunkihuushollissa.
  On heitä joita häirisevät ulkona hyönteiset, ulkohuussi ja muut puuttuvat mukavuudet.
  Ylipäätään tykkään vieraista jotka kysyvät voiko auttaa keittiössä- ym. hommissa ja tuovat iloista energiaa, hirvipaista ja hyviä viinejä tullessaan.
  Viimeisimmät toivat ko. lihaa ja viiniä, sekä miehen leipomaa riihirukiista leipää.
  Alamökissä kuunneltiin monipuolisen muun ohjelman jälkeen vanhoja tangoja ja vasemmistolaisen laululiikkeen lauluja.
  Me naiset taidettiin tanssahdellakin.
  Pehtoori toimi tiskijukkana. Nostalgisia, mukavia hetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän erämaaelämästä, Noora, myös Pehtooreista, eikä hyönteisetkään minua häiritse, ulkohyyskistä puhumattakaan. Nostalgiastakin tykkään. Mutta keittiössä en paljoa muuta osaa tehdä kuin lähteä sieltä vikkelästi pois. Mutta tottakai haluan silti korvata ne häiriöni mitä mahd. vierailuni luonasi aiheuttaa, esim. petaamalla vuodevaatteet takaisin siisteiksi. Tarkoitan, että jos joku pariskunta (ja tällä nimenomaan en tarkoita meitä, oi Noora tietenkään) niiden välissä olisi käynyt 'voimistelemassa'.

   Ei vaineskaan. Kunhan krapuloissani vain höpötän.

   Poista
  2. Minähän siis keittiössä olen lähinnä muitten tiellä jos muita ihmisiä samaan aikaan siellä sattuun oleen; ei minusta ole edes Kokki Neloseksi. Mutta sänkykammarin puolella olen hyvä, siis oikein hyvä, ja myös muiden kuin itseni mielestä; kaikki naiset ovat kehuneet taitojani. Yleensä he – ja siihen olen jo hieman kyllästynyt – hehkuttavat että "en ole ikinä nähnyt noin hyvin pedattua sänkyä kuin mihin sinä Mikko pystyt. Niin on päiväpeitekin kuin silitysraudan alta tullut." ”No”, ja yritän näytellä mahdollisimman vaatimatonta, ”armeijassa nämä niksit oppi”, ja kehrään mielihyvästä kuin kissa. - Sillä mitäpä muuta ihminen toiselta ihmiseltä kaipaa kuin tunnustusta?

   Poista
  3. Ajattelinkin tässä ilmoittautua Alfa TV:n "Ensitreffit aviovuoteella" -ohjelmaan. Mutta ensin tietysti pitää käydä minun läpi nämä muut ensituotantokaudeksi sopimani realyty-ohjelmat "Bubtsi Babm", "Älä selviydy", "Litle Bother" ja sit tää yks mikä se nyt olikaan, ai niin - "Syö paksusti - voi pahoin". (Tai oli niitä paljon muitakin mutta kun en minä niihin kaikkiin ehdi, perkele, vaikka kuinka yrittäisi.)

   Hyvää televisioiltaa teille, rakkaat mulkoilijat. Tavataan toiste!

   Poista
  4. Ensitreffejä en ole katsonut systemaattisesti, kuten en Maajussin morsiantakaan, mutta kiinnostaisi sellainen formaatti, joka naittaisi vanhoja ihmisiä keskenään. Nyt vain nuoria naitetaan, ja heillä on taipumus halutessaan löytää muutenkin.

   Vanhoja naisleskiä ja monenlaisia eronneita ja karanneita on pilvin pimein, ja veikkaan, että moni yksinäinen tahtoisi löytää rinnalleen loppuelämän sulostuttajan tai edes jakajan. Vaan se löytämisen ja kohtaamisen vaikeus!

   Kun olisi vaikkapa tositeeveeohjelma siitä, että vielä se sokeri sulaa vanhankin suussa, niin se antaisi varmaan muillekin vanhuksille rohkeutta tavoitella kumppania.

   Poista
  5. Ensitreffejä en ole katsonut systemaattisesti, kuten en Maajussin morsiantakaan, mutta kiinnostaisi sellainen formaatti, joka naittaisi vanhoja ihmisiä keskenään. Nyt vain nuoria naitetaan, ja heillä on taipumus halutessaan löytää muutenkin.

   Vanhoja naisleskiä ja monenlaisia eronneita ja karanneita on pilvin pimein, ja veikkaan, että moni yksinäinen tahtoisi löytää rinnalleen loppuelämän sulostuttajan tai edes jakajan. Vaan se löytämisen ja kohtaamisen vaikeus!

   Kun olisi vaikkapa tositeeveeohjelma siitä, että vielä se sokeri sulaa vanhankin suussa, niin se antaisi varmaan muillekin vanhuksille rohkeutta tavoitella kumppania.

   Poista
  6. Tästähän oikeasti voisi tehdä formaatin. Mutta kun näin isoista asioista kyse on, pitää se ensin testata, eli tehdä kokeiluversio. Lähtisitkö sinä Iines kokeilemaan tätä genreä kanssani? Jos voittaisimme - ja miksemme me muka emme voittaisi kun meitä olisi vain me kaksi - niin saisimme häämatkan Kuala Lumpuriin? tai Kivijärvelle? Ai et, lähde silti, mikset? Jos se siitä on kiinni, ettet tykkää musta, älä sen anna häiritä itseäsi, minä voin siellä Lumpurissa nukkua vaikka sademetsässä. Ja Kivijärvellä voin käpertyä jonkun pihlajan alle, tai talvella veneen alle. Enkä minä vaikka pakkomorsian minulle olisitkin niin sinua aina ahdistelisi (paitsi tietysti välillä), mutta sehän on kai normaalia? - Meneeköhän sinulla nyt herra pakkosulhaseni sekaisin sanat 'välillä' ja 'aina'? (ei, kun en kumminkaan ihan aina) Onko sinulla jotain muuta sanaa millä voisit kuvata tätä... välimatkaa 'aina' ja 'välillä' sanojen ... no, välillä. (kävisikö 'silloin tällöin'?) Jaa, mutta riittääkö se? (tuskinpa, mutta siitä on hyvä lähteä) Mitä sinä tuolla tarkoitat? (punastuu) - No, olkoon si, kuten te vorssalaiset kuulema sanotte, annan sinulle tästä mielestäni ei niin huonosta mutta ei kyllä millään lailla hyvästäkään kotiaineesta... noh, sellaiset 8+. Olkoon menneeksi.


   (kiitos, maisteri)

   Poista
  7. Huh, olisipa ohjelmassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Istuisin nenä ruudussa kiinni, kun odottaisin tositeevveetä jossa Iines ja Mikis on nukana.

   Poista
  8. Jaapas jaa, ehdin nyt vasta lukea nämä ylemmät kommentit. Mikis-mussukka, eihän sinua voi yksikään naisihminen vastustaa. Eli kyllä, täten suostun kosintaasi todistajain edessä ja lupaan matkustaa häämatkalle kanssasi vaikka Siperiaan tai sinne Kuala Lumpuriin, tarvittaessa kauemmaksikin, mutta en avaruusmatkalle. Sinne en lähde. Voisimme ottaa matkalle mukaan kaikki halukkaat, ja parhaassa tapauksessa naidaan ristiin ja rastiin, mennään ryhmänaimisiin kaikkien kanssa. Vai mitä?

   Poista
  9. Jee Iines!, me hoviväki viihdytettäisiin ja hierottaisiin teitä lemenöistä väsyneitä.

   Iines bravo! Voisihan sitä elämän loppuviimeks ruveta oikein olan takaa riettailemaan. Eipä kaduttaisi kuolinvuoteella, että sekin jutska tässä fyysisessä olomuodossa
   jäi kokeilematta. :)

   Poista
 21. Ok Mikis. Hyväksyttäneen aputyösi. :)

  Selailin vanhoja lehtileikkeitäni ja seuraavassa lainaus G.H. von Wrighiltä lähes koko sivun kirjoitukseessaan Hs. 28.1.87: Loppuosasta kirjoitusta:
  "Suhteessa luontoon teknosysteemin on opittava rauhanomainen rinnakkaiselon taito. Tämä tietää ympäristön ja luonnonvarojen hyödyntämisen rajojen tunnustamista. Suhteessa luontoon tekniikka ja teollisuus edustavat "keinotekoista". On mahdotonta kehittää keinotekoista niin pitkälle, että kaikki luonnollinen häviää.
  Voi olla helppo myöntää nämä mietteet tosiksi. Ne ovat tavallaan itsestäänselvyyksiä
  Mutta on vaikeata ottaa niistä opia, jos se vaatii muutoksen sellaisiin trendeihin, jotka omalla sisäisellä välttämättömyydellään tuntuvat ohjaavan kehitystä. Uskoni on että tätä varten tarvitaan kokemuksia, jotka - niinkuin sotamme - ovat katkeria maailmanlaajuisessa mitassa."

  Otsikkona Wrightin artikkelille oli: "Teknosysteemi ravistaa jo kansallisvaltioita.".
  Wrightin mielestä kansallisvaltioiden asteittainen häviäminen on aivan mahdollista.
  "YK rakentuu kuvitelmaan, että periaatteessa yhdenvertaisten kansojen muodostama kansainvälinen "parlamentti" voisi ohjata globaalia kehitystä kohti oikeamukaisuuden ja ja rauhan valtakuntaa.
  Sitä mukaa kun YK:n arvovalta heikkenee ohjaajan roolin perii ylikansallinen teknosysteemi. Sen tehtäviin ei kuulu oikeudenmukaisuuden ja rauhan takaaminen maapallolle."

  Mielenkiintoisia muitakin ajatuksia artikkelista löytyy.

  Eikös meitä nyt jo ohjaa ylikansallinen teknosysteemi vahvasti.
  Kuinka puhtaita kansallisvaltioita ovat
  esim. EU:n jäsenvaltiot? Ja on maapallolla toki muitakin liittymiä.

  Eikö hallituksemme vääntö ilmastonmuutokseen liittyvissä kysymyksissä ole tavallaan pienimuotoisemmin "katkeria kokemuksia".
  Teknosysteemi ja luonto vastakkain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkähänlainen olisi kansallinen "teknosysteemi"? Pitää muistaa, että tiede on kansainvälistä, että tiedeyhteisö on kansainvälinen.

   Poista
  2. Tiede on ihannetilanteessa kansainvälistä, mutta ei vain sitä. Tiede on aina myös kansallista.

   Mikäli tiedettä ei julkaista kansalliskielillä, on todennäköistä, että se ei tavoita kaikkia. Jotta tieteellinen keskustelu voi jatkua esimerkiksi Suomessa, on tärkeää, että siihen voivat osallistua kaikki suomalaiset.

   Kansainvälistymisen vaatimus on johtanut englannin kielen lisääntyvään käyttöön, mikä taas on aiheuttanut aiheellista huolta kansalliskielten aseman heikkenemisestä tieteen ja sivistyksen kielenä.

   Englannin kielen ylivalta on saanut lähes kaikki Euroopan kieliyhteisöt arvioimaan omaa tilaansa ja korostamaan kansalliskielen merkitystä. Englannin kieli on toki hyödyllinen apuväline tieteessä ja kulttuurien välisessä keskustelussa, mutta kansainvälisyys ei ole kuitenkaan saavutettavissa yksistään englannin kielen kautta tai edes yhden kielen kautta.

   Tampereen yliopistossa vuonna 2018 tehdyssä kandidaatintutkielmassa kävi ilmi, että tieteentekijät itse ovat pääasiallisesti sitä mieltä, että suomen kielen asemaa tieteen kielenä tulisi vahvistaa heidän alallaan.

   Suomalaiset kieliasiantuntijatkin ovat päätyneet tuloksiin, että äidinkielen syrjäyttäminen vieraalla kielellä heikentää väistämättä tieteen ja tietotyön huippusuoritusten edellytyksiä.

   Poista
  3. Tiede ei olisi tiedettä, jos se ei olisi kansainvälistä! En ymmärrä mitä tekemistä suomenkielellä on tämän tosiasian kanssa? Pitäisikö "kansallisen tieteen" paneutua vain suomeksi julkaistuun tutkimukseen? Olisipa merkillistä, jos opiskelija- ja tutkijavaihto-ohjelmat olisivat baabelin torneja.

   Poista
  4. Kansainvälisyys ei ole tieteessä tärkein prioriteetti. Tutkimus voi olla merkittävä ja uutta löytävä, jopa räjäyttävä, vaikka se tapahtuisi vain kiinan kielellä kiinalaisin kirjoitusmerkein.

   Tieteilijöillä on tietysti tuntemus ja osaaminen alansa globaalista kehityksestä ja keksinnöistä ja aiemmista tutkimuksista, mutta kun tiedettä tehdään, se tehdään parhaiten omalla kielellä.

   Tästä on kyse ja tätä tieteilijät itse korostavat. Tulokset ja raportointi hoidellaan sitten koko maailmalle eri kielillä, usein englanniksi. Mutta siis itse tiede - se tehdään etevimmin kansalliskielillä.

   Poista
  5. Olis kyllä kätsää, jos tieteelliset opinnäytteet ja tutkimukset pitäisi kirjoittaa latinaksi niin kuin entiseen hyvään aikaan!

   Poista
  6. Vieläkös muuten äidinkielentunneilla käytetään latinalaislainoja lauseenjäsenten ja aika- ynnä sijamuotojen sun muiden nimeämisessä?

   Poista
  7. Niin, siis suomen kielen sanat eivät yleensäkään ole kovinkaan omaperäisiä. Meillä on vain 300–400 kappaletta sellaisia sanoja, joita olisi käytetty suomen kantakielessä eli kantauralissa. Muut sanat ovat tulleet enemmän tai vähemmän kielemme rakenteeseen sopeutuen yleensä siitä kielestä, jolla kulloinkin on ollut arvostusta, milloin ruotsi, venäjä, latvia, liettua jne.

   Latina tuli meille kirkon ja uskonnon myötä ja vakiintui hallinnonkin kieleksi. Suomen kieltä rakennettaessa käytettiin latinaa pohjana, joten on selvää, että meilläkin kieliopin kategoriat olivat ja ovat edelleen latinalaispohjaisia.

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallentui taas kahteen kertaan yllä oleva kommenttini, joten poistin toisen.

   Poista
  2. Iines poistaa mun kommentteja.

   Poista
  3. Linkki ei ole kommentti, vaan pelkkä linkki. Ne eivät keskustele. Tämä blogi ei ole linkkilistaan pohjaava lainausalusta.

   Poista
 23. ...Ellei sitten kansallisvaltioiden uusi buumi muuta ennustuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan hyvin paljon G.H. von Wrightiä, Ludwig Wittgensteinin priimusoppilasta. Hänen kirjansa (siis Wrightin) "Ajatus ja julistus", sisältää paljon arvokasta luettavaa.

   (ps. mieli teki lisätä että nykyfilosfeista ainoastaan teuvo hakkarainen - laura huhtasaaren lisäksi - pystyy vastaavaan argumentointiin. mutta sitten ajattelin että tämä lisäys on loukkaus heitä kaikkia kohtaan.)

   Poista
  2. Minä taas kiinnitän huomiota siihen, että tuo von Wrightin artikkeli on yli kolmenkymmenen vuoden takaa. Miten tuo kansallisvaltioiden kyseenalaistaminen istuu tähän päivään, jolloin valtioiden liittymiä tai yhdentymisiä on jo kokeiltu, eivätkä vielä ole taivaat riemusta ratkenneet? Päinvastoin, meillä on uudet uhat.

   Poista
  3. Aristoteleen ajatukset ovat 2,4 tuhannen vuoden takaa, mutta kyllä paljon niistä tähän päivään sopii. Jeesuksen opeista on yli 2000 vuotta, ja edelleenkin niitä tulkitaan ehtoina faktoina.

   Poista
  4. Niin juuri, mutta Aristoteles ei puhunutkaan teknosysteemistä, vaan yleisistä humaaneista asioista. Teknojutut eivät ehkä kestä aina aikaa sellaisinaan.

   Poista
  5. Lukion filosofian kurssissa jo opetetaan, että kreikkalaiset ajattelijat pitivät tekniikkaa luonnon jäljittelynä ja Aristoteles lisäsi siihen, että tekniikan avulla ihminen voi ylittää luonnon ja saavuttaa sellaista, mitä luonto ei voi saada valmiiksi. Tapsa tästä insinöörinä tietää varmasti enemmän.

   Poista
 24. Sitä sopii pohdiskella Iines.
  Googlasin mitä sana
  teknosysteemi pitää sisällään, ja hupskeikkaa, törmäsin Väyrysen Paavon sivulle jossa hänkin kirjoittaa von Wrightin ajatuksista os. paavovayrynen.fi
  Outo ja yllättävä yhteensattuma! Joskus kun lukee jotakin kirjaa, alkaa samasta aiheesta tupsahdella tietoa sieltä sun täällä, etsimättä ja pyytämättä.

  Iines näin "maallikon" on vaikeaa nähdä tai peräti ennustaa eri pallonosiemme -mantereilla tapahtuvaa hitaanpuoleista valtioiden kehitystä suuntaan tai toiseen. Mitä tapahtuu Etelä-Amerikassa, mitä Afrikassa jne tulevaisuudessa, ei voi kuin olla epäuskottava ennustaja-eukko.
  Kovastihan valtio-liittoutumista pidetään kiinni jos ne onnistutaan naittamaan keskenään. Usa hyvänä esimerkkinä. Britit edustavat irtautumisellaan EU:sta tietynlaista paluuta "itsenäiseen kansallisvaltioon".
  Mutta se on faktaa, että yhä enemmön mailmaa pyörittävää teknosysteemi ja niin kauan kuin rajat luonnossa paukkuvat.
  Ei ole kansallisvaltioista kiinni, missä elämän koneellistamista, kemialisointia digitalisointia jne. kehitetään ja ohjaillaan. Harva meistä varsinkin "länsimaiseen elämäntapaan aivopestyistä" voi hypätä enää teknosysteemistä ulos ellei luonto ryhdy kostotoimiin kybällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Britit edustavat irtautumisellaan EU:sta tietynlaista paluuta "itsenäiseen kansallisvaltioon".

   Jaa-a, Ison Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta ei kyllä ole minkäänlainen esimerkki kansallisvaltiosta. Pohjois-Irlannissa on kovasti halua liittyä Irlannin tasavaltaan ja Skotlannissa on voimakas itsenäisyysliike, erityisesti brexitin jälkeen skotit halajavat takaisin Euroopan unioniin. Skotlannissa ja Pohjois-Irlannissahan kansa äänesti brexitiä vastaan. Walesissakin on voimakas itsenäisyysliike. Itsenäisyysliikkeellä on enemmistö Holyroodissa ja hyvä edustus Stormontissa ja Seneddissä. Eipä itsenäisyysajattelu ole vierasta Cornwallissakaan. Kansallisia vapautusliikkeitähän nämä ovat mallia 2.0.

   Poista
  2. Ja onhan näitä alueelliseen autonomiaan pyrkiviä Euroopassa muitakin: Baskimaa ja Katalonia tietenkin, Bretagne ja Korsika, Patania ja Sisilia, Moravia, Alsace ja mitä niitä onkaan. Kaikille yhteistä on halu vahvistaa ja kehittää Euroopan unionia.

   (Koomista on, että kun 🇬🇧 hajoaa, niin samassa rytäkässä Englanti itsenäistyy.)

   Poista
  3. Mielenkiintoisen ristiriitaista. Autonomiaa himoittais, mutta EU:n avustuksia talouteen kipeästi tarvittais.
   Vai vapaa kauppako lilliputtivaltioiden talouksia auttaisi pysymään kunnossa?

   Poista
  4. Tuota noin, taitaa yksin Skotlanti olla vauraampi ja väkirikkaampi kuni Baltia konsanaan.

   Poista
  5. Eikä ole. Vain Viron kanssa ehkä. Asukkaita reilut viisimiljoonaa.
   Mikä muu kuin öljy, kalastus, wiski ja matkailu pitää taloutta pystyssä? Lampaat?
   Upeat maisemat siellä kyllä on turistien houkuttelemiseksi, ja hitosti saaria. Konservatiivinen, vaikka vasemmisto onkin päässyt vallan kahvaan. Liekö vieläkin?

   Poista
  6. Bruttokansantuote erinäisissä maissa:

   Skotlanti 205 miljardia dollaria.
   Viro 31,47 miljardia dollaria.
   Latvia 34,1 miljardia dollaria.
   Liettua 54,63 miljardia dollaria.

   Poista
  7. Mistä tuo 205 miljardia muka koostuu ja kertyy?

   Taidat olla erityinen Skotlanti- fani jostakin syystä.

   Poista
  8. Ei minun tarvitse Skotlantia fanittaa ymmärtääkseni uutisia. Skotlannin taloutta esitellään mm. täällä: https://www.scottish-enterprise.com/learning-zone/research-and-publications/components-folder/research-and-publications-listings/scottish-economic-statistics

   Poista

  9. Mankemangi, älä pane tänne jatkuvasti linkkejä, etenkään englanninkielisiä. Linkin sijaan pitää aina vastata toisen kommentoijan kysymykseen. Se kuuluu jo alkeellisimpiin viestintätapoihin. Tämä ei ole lyhytviestipalvelu Twitter.

   Jos et nyt jatkossa usko sitä, että linkeillä ei ole täällä erityistä painoarvoa, poistan linkkikommenttisi. Täällä keskustellaan, käydään dialogia ihmisten välillä. LINKIT EIVÄT (STNA) KESKUSTELE.

   Poista
  10. DIALOGI

   Mankemangi: - Tuota noin, taitaa yksin Skotlanti olla vauraampi ja väkirikkaampi kuni Baltia konsanaan.


   Noora: - Eikä ole.

   Poista
  11. Muuten, Skotlannin parlamentissa on 129 paikkaa, jotka jakautuvat näin:

   SNP 64
   Konservatiivit 31
   Työväenpuolue 22
   Vihreät 7
   Liberaalidemokraatit 4

   Hallituksen muodostavat perskotit (SNP) ja vihreät.

   Poista
  12. Kyllä sinä Manne tiedät paljon ja olet viisas! Uskotaan!

   Poista
  13. Manke piti kirjoittaa. Sorry.

   Poista
 25. Korjaus: maailmaa pyörittää teknosysteemi

  VastaaPoista
 26. On uskovaisia, jotka hehkuttavat silmät kirkkaina, että kyllä tiede ja teknosysteemi meidät pelastaa ja korjaa kaikki aiemmat virheet joita on kehityksen nimissä innokkaina keksineet.

  Minäpä en usko ellen näe.
  Kaikkiin uusiin ihmisen keksintöihin tarvitaan luonnon : sen väärin-ja hyväksikäyttöä: tuhoamista ja jälkeen jääbiä yhä lisääntyviä jätevuoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiede sinällään on neutraalia, se on vain yritystä ymmärtää eri asioiden lainalaisuuksia. Se taas on politiikkojen, tai rahoittajakapitalistien vika, tai ansio, miten tieteen lopputuloksia käytetään. Joko hyväksi tai huonoksi.

   Ps. Joskus 1800-1900 luvun vaihteessa sen aikaiset teknologian ennustajat olivat sitä mieltä - koska vossikat lisääntyivät niin valtavasti Britanniassa - että viimeistään 1950 -luvulla koko Lontoo on täynnä hevosenpaskaa. - No, nyt me hymähdämme tälle, mutta samalla emme näe mitä virheajattelua itse teemme tässä ja nyt. - Tarkoitan, että usein tämän päivän ymmärtäminen on vaikeampaa kuin tulevaisuuden ennustaminen.

   Poista
  2. - äsch ...

   Tarkoitan, että usein tämän päivän ymmärtäminen on vaikeampaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Joka sekin on hyvin vaikeaa.

   Jäi pois tuo viimeinen lause. Joka ehdottomasti pitää olla mukana! Koska ajatus muuten jää puolitiehen, ja olisi hölmö.

   Poista
  3. Opin kesällä uuden asian: luonto ottaa tarvittaessa omansa.

   Nimittäin olin yhden kesän pois mökiltä, vuoden 2020 koronakesän, eli mökki oli hoidotta. Alhaalla saunatonttia, isohkoa peltopalaa ei hoidettu ollenkaan, vain ylätontilla putkimieheni kävi leikkaamassa nurmikot.

   Paikka alatontilla oli kuin räjähtänyt, kun tulin sinne tänä kesänä. Iso puu oli kaatunut tukkien tien, puskat kaartuivat saunamökin ylle ja polku oli täynnä myyränkoloja, niin että pyllähdin polvilleni heti kättelyssä. Ruoho oli yli polven.

   Ja siellä saunamökin sisällä, takkahuoneessa oli lattialla huoneen nurkassa iso muurahaiskeko.

   Tätä rataa. Nopeasti se käy, ellei ihminen suitsi luontoa.

   Ilman tekniikan vempeleitä, muurahaismyrkkyjä ja naapurin apua en olisi saanut luontoa hallintaani ja paikkaa siistiksi.

   PS Tämä ei varsinaisesti liity teknosysteemeihin, kunhan tuli mieleeni.

   Poista
 27. Totta. Luonto tekee omaa elämäntyötään, jos sitä ei häiritä.
  Päätimme sisareni kanssa etäänä kesänä käydä katsomassa mitä isovanhempiemme entiselle asuinpaikalle on vuosien saatossa tapahtunut uusien omistajien myötä.
  Vaikka matkaa ei kylän keskustasta sinne ole kuin 5 km, eksyimme jo niemeen johtavadta tienhaarasta. Kun vihdoin pääsimme perille, hämmästelimme
  miten maisema oli muuttunut. Viljapelto oli metsää, samoin ennen autioiset kalliorannat tiheän pensaiston peitossa. Rakennukset olivat tunnistettavat, ja hyvin korjattu.
  Navetta oli erityisen hyvin säilynyt ilman remontointia.
  Puut siementävät ja kasvavat, samoin muu kasvillisuus rehottaa ellei metsäpalo tai ihminen tee muutoksia.

  VastaaPoista
 28. Jo yksin avohakkuu muuttaa maiseman niin, ettei paikkoja heti tunnista.

  Joka kevät kun ajan ensi kertaa mökille talven jälkeen, näen uusia avohakkuuaukeita tien reunoilla. Joskus paikantaju katoaa, kun jää katsomaan raiskiota eikä heti tunnista tuttuja ääriviivoja.

  Olen joskus leikitellyt ajatuksella, että matkustan alkukesäksi jonnekin ja tulen muiden tavoin mökillemme vasta heinäkuussa. Näkisivät sitten, millaiseen kuntoon paikka menee, jos minä en sitä hoida. Kierittelen tässä marttyyrinyyhkeessä joskus, kun en millään jaksaisi tehdä kaikkea itse.

  VastaaPoista
 29. Iines eikö sisaresi ja tyttäresi voisi antaa osansa mökkitalkkari-palvelujen rahoittamiseen?

  Kyllä joskus minulla tulee mieleen, että pitäisi yrittää venyttää pennejä ja kerätä niitä plakkariin tuleviin töllin ja sivurakennusten purkuhommiin.
  Jälkikasvu haluaa rakentaa tontille mieleisensä huvilan, eikä korjata lahoavia rötisköitä.

  Se aika lähenee vääjäämättä, jolloin ikä alkaa asettaa esteitä niin liikkumiselle kuin kaikille arkisille puuhille. Surullista, mutta se on pakko hyväksyä kun se aika koittaa.

  Kymmenen vuotta jos tässä vielä joten kuten pysyisi järissään ja omilla jaloillaan, olisin tyytyväinen.

  Mikä päivä tahansa kaikki voi tietysti yks kas muuttua. Vakava sairaus löytyy rutiini- lääkärin tarkastuksissa jne.

  Yksin eläessä olisi minunkin turvauduttava monissa töissä maalla ulkopuoliseen apuun.
  Mökkitalkkareita lienee kyllä tulevaisuudessakin saatavilla, mutta palkkaa niille on maksettava.

  Jo autokoulun käymättömyys vaatisi minulta mökille liikkumisessa taksien käyttöä, ellen sitten hankkisi "koppimopoa" kauppakassiksi. Linja-autot eivät tänne maalle ole ajaneet enää pitkiin aikoihin, paitsi koululaisbussit.

  Hetkiin on tartuttava nyt "eikä viidestoista päivä", sillä vuodet huiskivat vinhaa vauhtia.
  Yhä useampi vastaa nykyään kysyttäessä mitä unelmia heillä on, ettei unelmia ole.
  Minulla on vielä yksi toive jäljellä kymmenistä ellei sadoista.
  On hyvä tietää, ettei sen yhden ja viimeisen toiveen toteutuminen ole vielä mahdotonta.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on yhteinen mökkitili nyt jo, ja minä hoidan tiliä ja maksan laskut, mm. kiinteistöverot, sähkö- ja vesilaskut. Sisko on mökillä vain pari kolme viikkoa kesäisin ja nyt parina vuonna ei ollenkaan. Miehen kuolema ja koronavuosi toivat pitkän katkon.

   Mökkiseudulla vain ei ole mökkitalkkaria, vaan pitäisi turvata isompien kaupunkien mökkihuoltofirmoihin, joiden hinnat kohoavat kauhean korkeiksi, koska firmat harjoittavat toimintanaan kaikenlaista oheismyyntitoimintaa. Myyvät mm. paljuja, jotka ovat minusta kammottavia virityksiä.

   Onneksi putkimieheni, vanha perhetuttu, on yleismies Jantunen. Hän huoltaa putkistot ja vaihtaa hanat sekä käy mökin katolla putsaamassa sen ja rännit yms. Leikkaapa nurmikotkin, jos pyydän. Vaan hänellä on runsaasti omiakin töitä.

   Idea paikallisesta mökkitalkkarista kuitenkin elää ja on suunnitelmissani, jahka sellainen ilmaantuu maisemiin.

   Poista
 30. Wrightin Jorin aatos kansallisvaltioiden mahdollisesta katoamisesta kuuluu samaan sarjaan kuin "kaikki on mahdollista".

  Lapsellisimmat omaksuivat pahuuden maan liturgioihin kuuluuneen kaikkien maiden yhtymisen ja sen mukana kansallisvaltioiden katoamisen. Ihannemaa, itänaapurimme, Pahuuden valtakunta, kun oli nielaissut sisäänsä lukemattoman määrän eri kansallisuuksia ja eri maita. Koko maailmankin valloittaminen oli ajatuksena, polvillaan meidän tulee Ameriikkaa kiittää, että siltä pelasti.

  Minua hävettää tässä maailmassa, etten koskaan ole ymmärtänyt, kuinka entiset kommunistit edelleen vetoavat toimintansa olleen maailman parantamista ja humanismia. Edelleen minusta aina on ollut selvää, että reaalisosialismissa kyse oli terrorin, kauhun, kuoleman, murhaamisen, alistamisen ja rahojen ryöstämisen aatteesta. Kaikissa näistä erittäin menestyksekkäässä.

  Paljon on minulla häpeän aiheita. Sanoma Oy:stäkin olen joskus esittänyt pilkallisia sanoja, vaikka se on ilman epäilystäkään maamme merkittävin kaukoparannuksen, korteista ennustamisen, homeopatian ja tähdistä ennustamisen levittäjä ja saarnaaja. Joka yö useita tunteja ilosanomaa Jim- ja Liv-kanavilla telkkarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kansallisvaltio on rikkaus. Miksi maat eivät saisi olla erilaisia ja erillisiä kieleltään, tavoiltaan ja kulttuureiltaan. Ollaanhan silti yhteistyössä ja rajat auki koko maailmaan. Puhe etnonationalismista on trendikästä sanahumpaa, joka kannattaa jättää omaan merkityksettömään arvoonsa.

   Tykkäsin aluksi Helsingin uudesta pormestarista, Juhana Vartiaisesta. Persoonallinen, erilainen ihminen, mutta pätevä kaikin tavoin moneenkin tehtävään.

   Vaan hänen uusin ehdotuksensa englannin kielestä Suomen yhtenä virallisena kielenä menee liiaksi viihteen puolelle. Me olemme muutenkin siinä pisteessä, että nuorten äidinkielentaito taito rapistuu muita sivistysmaita nopeammin ja jyrkemmin. Oma kieli on kulttuurin sydän. Se on sivistyksen kovinta ydintä, ei englannin kielen käyttäminen.

   Poista
  2. Riku Rikhard, ilman painavia syitä muutokseen ja ilman toivoa paremmasta tulevaisuudesta, sekö saa ihmiset silti hurahtamaan, seuraamaan julmien ismien edustajia ja johtajia?
   Miksi terroristijärjestöille yhä löytyy kannattajia, vaikka julmuudet on tiedossa? Mikä on heidän motiivinsa fanittaa terroria ja vihata "vihollisia"? Miksi?
   Leipää ja sirkushuvejahan me kurjat kansalaiset kaivataan. On sama kuka massoille paremman elämän edellytyksiä ja jatkuvuutta lupaa kun aika yhteiskunissa on otollinen ja kypsä Jeesuksille.

   Poista
  3. Ihmiset ovat keskimäärin laiskoja ja typeriä. Asioista ei oteta selvää, ei lueta, ei seurata yhteiskunnallisia asioita, koulutusta ja oppia ei arvosteta niin kuin pitäisi. Kaikki nämä ovat työkaluja kaiken parempaan ymmärtämiseen ja aktiivisempaan toimintaan.

   Mutta ei. On ihmisiä, joiden tavoite on kasvattaa omaa persettä ja lihaksia kuntosaleilla. Ja bilettää. Kun ei pysty olla kotona tai hiljaa paikallaan.

   Kääk. Ja herra mun vereni.

   Poista
 31. Minulla on tunne niin kuin olisin pääsemässä takaisin radalle, josta 7.päivä romahtaen putosin. Minulle aina välillä tapahtuu se, että on kuin en kestäisi tätä maailmaa. Useimmiten se johtuu siitä, että itsetuntoni, jota tuskin on enää jäljellä pieni nyppylä joutuu useamman ihmisen ampumisharjoitusten kohteeksi, jolloin se nyppyläkin katoaa olemasta ja minä sen mukana. Ei uskoisi, miten vaikeaa on päästä itsekseen takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisen jutun lopussa kerroin jo, että olen sanonut itseni irti Facebookkista. Paljosta muustakin olen sanonut itseni irti. Poistin esimerkiksi kännykästä kaikki, KAIKKI, nimet numeroineen. Myös kaikki kuvat ja videot. Myös jutut ja jotkut ohjelmat, ne kaikki, jotka suostuivat lähtemään. Miksi? Siksi kun kännykkä oli ylikuormitettu ja keljuili. Se lähetti viestejä ja puheluja ihmisille, joille en ollut lähettänyt itse mitään. Enkä soittanut. En tiedä, mitä vielä poistaisin. Minulla on selvästi poistokuume, joka enteilee ilmeisesti jonkinlaista vapautuksen halua. Mistä se johtuu, en tiedä. Tykkään ihmisistä. Suren niitä, joille en voi soittaa, kun ei ole numeroa. Ihmettelen itsekin itseäni. Ehkä se on jonkinlainen lieveilmiö. Toivon, että pysyisin edes täällä, Olen vaarassa menettää kaikki tuttavat ja ystävät. Eihän siinä ole mitään järkeä! Kaikki tämä alkoi Viinasta. Hitto! Anteeksi. Elämä haluaa näyttää minulle tyhjät kasvonsa.

   Poista
  2. Voi Liisu. Sanot, että kaikki alkoi Viinasta. Iso kirjain kuvastaa sitä, että se on ollut tärkeässä asemassa, hallitsemassa. Jos tämä pitää ymmärtää konkreettisesti, vaikeudet ovat todellisia, mutta hoidettavissa, kärsimyksen kautta tosin. Tunnelin päässä on siis valoa, vaikkei sitä aina näkyisi. Kunpa jaksaisit Liisu. Selvästi haluat poistaa vanhat kuormat ja aloittaa tyhjästä. Jostain se usko itseen ja toisiinkin on kuitenkin löydettävä. Voimia, muuta en osaa toivottaa!

   Poista
 32. Liisu, hyvin on tuttua facebookin tilin lopetus ja numeroiden yms. poisto puhelimen tiedostoista.

  Syy viimeksi fb:n lopetukseeni oli jonkun ohjelman katsominen jossa kerrottiin muten tietojamme varastetaan ja käytetään rikollisiin tarkoituksiin.
  Joskus tuli vaan totaalinen kyllästyminen koko hommaan. Alkoi vaan ärsyttää niin pirusti erilaiset poseeraajat tekopersoonineen.
  Sinä selviät kyllä ja kohta kaikki tuntuu kevyemmältä ja voitoilta.

  VastaaPoista
 33. Vihreät ne haluaa ajaa kaikki kansalaisemme huumeaddikteiksi. Eivätkö enää muuta keksi äänten kalastelemiseksi kuin baaboa huumeidenkäyttäjiä.
  Eivät nistit äänestä kuitenkaan ketään huuruissaan.
  Eri yhteyksissä haastatellut poliisit eivät ole samaa mieltä kannabiksen vapauttamisesta kuin nää käsittämättömät päänsekoittaja-aineiden puolustajat.
  Ja haloo! Verotulojakin vai myyntituloja muka odottavat kieli pitkällä huumehörhöiltä. Voi helvata sentään! Eikö myrkynvihreille tule mieleen, että tyhteiskunta joutuu yhä enemmän satsaamaan koukkuunjäävien huolehtimisesta.
  Kun muita ehdottamiaan veroja eivät saa läpi hallituksessa niin epätoivoisesti sitten annetaan yhä useammalle kansalaiselle lahjaksi huumehelvetti.
  Eikö näillä vapaita huumemarkkinoita ajavilla ole mitään todellisuudentajua? Eikö Ohisalo tulevana äitinä saa jarruja höyrypäille. Käsittämätöntä! Onko puolet vihreiden puoluekokoukseen osallistujista huumeidenkäyttäjiä?
  Ei tällä tempulla vielä päästä kannatuksessa Kokoomuksen tai perussuomalaisten ohi, älkää edes unta nähkö!
  Vasemmistoliitto ja demarit tietysti haluaa siipeillä, äänestää myrkynvihreiden vanavedessä huumeet ihanaksi viihteeksi kansalaisille! Junttaavat taas yhdessä väkisin lisää kärsimyksiä lasten ja nuorten perheille ja lapsille itselleen.
  Ilmeisesti huumeiden vapauttajat eivät todellakaan tiedä mitä tekevät!
  Tällaisia jotkut äänestävät!

  VastaaPoista
 34. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 35. Millä rahoilla palkattaisiin lisää hoitajia ja lääkäreitä, millä rahoilla rajennettaisiin ympäri Suomea katkaisuloita? Hommaa piisaisi kunnilla vai kuntayhtymilläkö lisääntyvien sekakäyttäjien ja yliannostusten ottajien ja katkaisuhoidoissa tramppaajien baabomisessa.

  Jos myrkynvihreät olisivat järissään, he tekisivät kaikkensa, etteivät lapset ja nuoret joudu houkutelluksi huumeiden käyttäjiksi. He tekisivät kaikkensa, että huumekauppiaat saatisiin kiinni ja koviin rangaistuksiin.
  Jos vihreät olisivat elämää kunnioittavia he tekisivät työtä lakkaamatta huumeettoman elämän kunnioittamiseksi. Nyky nuoret vihreät ja vasemmistolaiset myötäillen heitä, ajavat outoa moralismiaan: jokainen tuhotkoon elämänsä miten haluaa, meille ei se ei kuulu, mutta haluamme auttaa, jos siitä koituu hyötyä puolueelle ja sitä kautta itselle.

  VastaaPoista
 36. Mietin sitä, miten Suomessa järjestettäisiin kannabiksen viljelyn, myynnin käytön ja oston valvonta.

  Kun tuntee nykyhallituksen halun vastustaa kaikenlaisia rajoituksia ja valvontoja, voi ehkä pelätä pahinta. Käytön normalisoitumista ja ryöstäytymistä sekä terveyshaittojen lisääntymistä ja terveysmenojen suurta kasvua.

  Esimerkiksi Uruguaissa ja Yhdysvalloissa, eräissä osavaltioissa, kannabis on laillistettu, ja näissä kaikissa on viljelijöiden, ostajien, myyjien ja käyttäjien tarkka valvonta ja seurantarekisteröinti jopa sormenjälkikuvineen käytössä.

  Olen vakuuttunut siitä, että vihreät eivät tule ehdottamaan minkäänlaista valvontaa Suomeen kannabiksen laillistamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Vihreäthän päinvastoin ehdottaa nykyisenkin valvonnankin poistamista: ”Puoluekokous kannattaa myös, että kannabiksen käytöstä aiheutuneet rekisterimerkinnät poistetaan. Nykyisen lainsäädännön perusteella merkintä käyttörikoksesta säilyy poliisin tietojärjestelmässä useita vuosia.” (IS 12.9.)

   Poista
  2. Iines, ketäköhän tällä aloitteella suojellaan? Uusia ehdokkaita vihreiden tuleviin eduskuntavaaleihin vai?
   Jo on aikoihin eletty! On niillä otsaa ehdottaa moisia! Että vihreät jo pystyisivät ouhdistamaan lain rikkomukset poliisin tietokannoista. Alkaa nennä heillä todella överiksi.
   No, paransivathan he vasemmiston kanssa kaikki perverssit seksuaalisuuteen liittyvät sairaudetkin junttauksellaan.

   Poista
  3. Ilmeisesti suojellaan intersektionalismin mukaan sorrettua vähemmistöryhmää: käyttörikoksesta tuomittuja kannabiksenpolttajia. Eli se ei olisi enää rikos menneisyydessäkään, jossa se oli rikos.

   Poista
  4. On maassamme sentään olemassa tosi sorrettuja vöhemmistöjä kuten sairaat vanhukset ja yhteiskunnan ja vanhempiensa henkisesti heitteille jättämät lapset, joiden ainoa tuki ja turva on kännykkä.
   Muita ongelmiaan täysi-ikäiset voivat aina mennä psykiatreille setvimään.
   Pelkät lait eivät itsensä kanssa eksyksissä olevia auta tai heidän ongelmiaan paranna.
   Huumeiden käyttön aloittaninen on aina yksilön oma valinta ja siten itseaiheutettu "sairaus". Miksi yhteiskunnan ja kaikkien kansalaisten pitäisi edistää ja hyväksyä yksilöiden vääriä elämänvalintoja jopa lakipykäliin kirjoitettuna?
   Ihmisen elimistö ei tietääkseni tarvitse huuneita elääkseen hyvää ja rikasta elämää. Kaunisteltuja, läpinäkyvän epärealistisia ovat huumeidenkäytön puolustuspuheet.
   Ilmeisesti nämä lakialoitteen väsääjät pysty aitoon empatiaan samaistuakseen perheiden huoliin ja pelkoihin kun perheessä on yksikin huumeisiin addiktoitunut perheenjäsen. Siitä helvettiä ei paranna kannabiksen hyväksyvät lait.

   Poista
  5. Minulla oli oppilaina datanomiopinnoissa muutamia pössyttelijöitä. Siinä luokassa oli joskus aamuisin niin oksettava pössyttelyn lemu, että meinasi oksennus tulla. Haju oli niin kuvottava, etten tiedä mitään muuta, mikä haisisi yhtä pahalta kuin edellisiltainen pössyttelijä. Se haju tarttui vaatteisiin. Oli mahdotonta kiertää luokassa niinä aamuina, ja piti pysytellä siellä open pöydän takana vähän kauempana hajulähteistä ne tunnit. Ilmeisesti nämä pössyttelijät eivät pahemmin peseytyneet aamulla. Tästä jäi minuun erityisen kielteinen leima kannabiksen polttelua kohtaan. Lisäksi tyypit olivat lusmuja pinnareita.

   Vaan nyt luulen, että on kyseessä ”elitistinen pössyttelyhalu paremmissa piireissä hallitusti ja sivistyneesti”. Mene tiedä.

   Poista
  6. Voipi olla niin. Mutta tuskin aivot kemikaaleilla sumennettuina voi kovin hallitusti ja sivistyneesti pystyä käyttäytymään. Yleensähän mukaan liittyy sitten alkoholi ja ties mitkä huumaavat pillerit.

   Voi myös olla, että "parempien perheiden" huumekoukkuun jääneen jälkikasvun "stigma nistinä" pestään uudella lakialoitteilla puhtaaksi.

   Poista
  7. Kurittoman sukupolven elämänasenteet alkaa olla hyvin näkyvissä myös politiikassa.
   Mistään ei saa kieltää, rajoittaa, rangaista. Ollaan niin suvaitsevaisia ja muka empaattisia. Totuus on, että kaiken salliminen ilman rajoituksia ja vastuuta on vastuuntunnottomuutta ja äärimmäistä välinpitämättömyyttä.
   Nykyinen asenteiden hällävälityyli koskee niin yksilöä, perhettä kuin yhteiskuntaakin ja se näkyy jo erityisesti lapsissa ja nuorissa lisäntyvinä psyykkisinä ongelmina.

   Karmee haju jos on tupakansavussa niin on kannabiksessakin. Todella imelän tunkkainen mätänevän ruumiin snöfä molemmissa.
   Mikään savuhan ei ole keuhkoille ja muulle elimistölle hyväksi saati "terveellistä".

   Poista
  8. Kaikki käyttö alkaa alkoholista.

   Poista
  9. Kaikki ja kaikki? Joidenkin koulujen nurkilla huumekauppijaat päivystävät, ja aina joku "viaton" ensikertalainen päihteisiin tutustuja saadaan ylipuhuttua kokeilemaan "onnea ja autuutta."
   Viina on julma kaveri viisaillekin. Alkoholiaddiktit tuhoavat ihmissuhteensa ja terveytensä samoin kuin mikä tahansa todellisuudentajua muuttava myrkytystila aivoissa.

   Poista
  10. Taas tuli kommentti kaksi kertaa. Olikos Dna:lla aiemmin joku häikkä, että kommentit tulee kahteen kertaan? En kylläkään käytä Dna:n liittymää?

   Poista
  11. Kukaan ei aloita päihteiden käyttöä kannabiksesta, mutta on totta, että alaikäiset saavat kukkansa helpommin rikollisilta kuin Alkosta.

   Poista
  12. Jos kannabis laillistetaan, ei ole enää rikollisia.

   Hassua, miten asiat muuttuvat tässä maailmassa silmänkääntötempuilla. Suomessa 13-vuotiaskin on kuollut huumeisiin.

   Mielestäni meidän tulisi kuunnella aina enemmän kenttää: poliiseja, jotka ovat laillistamista vastaan, kokemuksesta, ja heillä on tietoa samoin kuin opettajilla on tietoa lapsista ja opetustavoista, ei opetushallinnon suunnitelijoilla. Opettajilta ja poliiseilta ei vain kysytä.

   Poista
  13. Että ärsyynnyn aina kun haastatellaan yhtä asiantuntkja-äijää,-mikä sen nimi on?
   Aina se puolustaa huumeiden vapauttamista. Se vetoaa aina siihen, että käytön laillistaminen ja tuomitsemattomuus saisi muka käyttäjät olemaan piilottelematta käyttöään ja sitä kautta voitaisiin ohjata aikaisemmin hoitoon. Katkaisuhoitoloihinkin kuskataan kamaa kun hoitajien silmä välttää.
   Voi helevata sentään!! Nytkään eivät halukkaat pääse katkaisuun nopeasti, jos ylipäätään pääsevät. Onko hoidoista muuta hyötyä, kuin addikti pääsee hetkeksi huumehelvetistä "lomalle". Saa jonkin aikaa säännöllisesti syödäkseen ja levätäkseen. Sen jälkeen jaksaa taas palata huuruiseen helvettiin keksimään mistä rahat seuraavaan tietyn ajan kestävään euforia-annokseen kunnes pitää taas etsiä uusi satsi. Joillekin on jo työmaata löytää suonia kropasta mihin pistää myrkyt verenkiertoonsa.
   Kuinka moni jo sielunsa huumeille myynyt pystyy pysymään niistä vieroituksen jälkeen erossa lopun ikäänsä? Hyvin harva.

   On loputtava julkisuudessa vellova, huumeisiin myönteisesti suhtautuva hegemonia ja sen käyttöön liittyvien vaarojen vähättely.
   Mutta lienee niin, että ellei ole seurannut läheltä huumeaddiktin kuolemaan johtavaa elämää, haluaa lisää uusia tragedioita, kuten vihreaät. He kannustavat lapsia ja nuoria käyttämään hassista ja siten samalla muita huumeita. Vihreät kannustavat heitä tuhoamaan ainutlaatuisen elämänsä.
   Hyi hevetti miten julmia ihmisiä on vihreissä!

   Poista
  14. Siis joku toinen haastateltu asiantuntija - muistaakseni poliisin korkea virkamies - sanoi viisaasti, että haittoja vähentäisivät jo pelkät hoitotoimien kehittämiset niin, että olisi pisteitä, joihin voisi hakeutua huomaamattomasti ja ilman poliisin rankaisua hoitoa saamaan.

   Tämä ihminen pelkäsi sitä, että nimenomaan hyvin nuoret saisivat väärän signaalin, jos käyttö laillistettaisiin. Nyt jo näiden hyvin nuorten ongelmakäyttö on lisääntynyt huolestuttavasti.

   Poista
  15. Toivokaamme, että kansanedustajissamme on vielä järkeviä, henkisesti kehittyneempiä ihmisiä, jotka tietävät mikä on oikea mikä väärä, ja uskaltavat vastustaa vääryyttä.

   Poista
  16. Vaikeaksi asian tekee se, että kannattajat näkevät kannabiksen vapauttamisen keinona auttaa päihdeongelmaisia, joille nyt lankeaa rikollisen stigma. Vapautuksen kannattajat näkevät asian vain positiiviselta puolelta siinäkin, että elitistisesti puhutaan hallitusta käytöstä ja verotulojen kasvusta. Toisin sanoen kannattajat ovat mielestään hyvällä asialla ja pitävät vastustavia ja epäröiviä kantoja ummehtuneina, väärinä ja tietämättöminä.

   Poista
  17. PS Vihreiden Atte Harjannekin korosti juuri Ylen aamuteeveessä, kun olin saanut tuon edellisen kirjoitettua, että nyt kannabiksen käyttäjät ovat rikollisia. Ikään kuin vain tämä olisi haitta, ei muu.

   Eli ihan kuin lopulta haluttaisiin vain intersektionaaliseen malliin jälleen nostaa yhden vähemmistöryhmän - kannabiksen polttelijoiden - uhriasema esille ja poistaa ”kärsimykset” muuttamalla lakeja.

   Miksi ministeritei ehdota ns. näkymättömien hoitopisteiden lisäämistä erään poliisin ehdotuksen mukaisest? Poliisi ei niihin puuttuisi eikä kukaan saisi rikollisen stigmaa hoitoon tai piikille hakeutuessaan.

   Poista
 37. Iines ja Noora,

  poistin kommentin kun yhtäkkiä ajattelin, että en olisi saanut laittaa sitä tänne, vaikka siinä oli vaan jutun puitteet ei mitään yksityiskohtia, kuin ehkä itsestäni. Otin siitä kyllä kopion, jonka talletan. Hyvä että sinä IInes ja Noora ennätitte sen lukea. Te ymmärrettä asian, mutta joku sivullinen voisi ymmärtää sen väärin. Anteeksi tämä sähläämiseni. Mutta se on kipeä asia. Varmaan tästä kyllä tokenen. Tekin minua autoitte järkipuheellanne. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, ehdin lukea ja hieman miettiäkin sitä, mutta koin vastaamisen vähän vaikeksi, kun en kuitenkaan tiedä taustoja. Mutta toivottavasti solmu aukeaa!

   Poista
 38. Liisu, minä en valitettavasti ehtinyt nähdä kirjoitustasi. Olin tv-ruudun ääressä.
  Ehkä kirjoitat aiheesta joskus novellin jossa voit vaikka kertoa kuvitteelisten henkilöiden kautta kokemuksistasi.

  VastaaPoista
 39. Kyllä vain, Noora. Juuri niin. Mitä kummallisempi ja oudonpi aihe, sen parempaa jutun rakennusainetta. Tyhjästä on paha nyhjästä. Pitää olla vain jonkinverran aikarakoa, ja nimet muuttettu, silloin on k.o. henkilöiden vaikea tunnistaa siitä itseään tai kavereitaan. Korkentaa voi ajatella: onpa itse ollut samantapaisessa riipaisevassa tilanteessa. En halua kenenkään mieltä pahoittaa. Voin panna vieläpä Happy Endin.

  VastaaPoista