31.7.2022

Viihdettä vai taidetta? Kas, siinäpä kysymys.


Muistatteko takavuosien iskelmälaulajan, Pyhärannan Ihodesta kotoisin olevan Anna Erikssonin? Hän sanoo tänään lehdessä, että taiteen ja viihteen ero on siinä, että viihde kuuluu kaikille, kun taas taide on luonteeltaan elitististä. 

Näinhän se on. Taide sulkee maailmoja rinkinsä sisään ja työntää samalla ihmisiä pois. Kaikki eivät ymmärrä taiteita selittämälläkään. Mikään ei ole niin noloa kuin se, ettei ymmärrä jotakin teosta, ja mikään ei ole niin fiksua kuin selittää taideteos ymmärtämättömille. 

Olen kyllästynyt taiteen vaikeaselkoisuuteen. Miksi esimerkiksi runo verhotaan niin sakeisiin kielikuviin, ettei valtaosa ihmisistä pääse koskaan samalle kuvatasolle runoilijan kanssa? Ovatko he tyhmiä vai huonoja ihmisiä? 

Tällä kaikella en tarkoita, että kaikki taide on vaikeaa. Tietenkään ei ole. Vaan onko sitten se "taide", minkä  ymmärtää, viihdettä? Kas, siinäpä kysymys! Missä on taiteen ja viihteen ero? Voiko viihde koskaan olla taidetta? 

Mitä itse Anna Erikssoniin tulee,  muistan hänet  hyvin. Olen seuraillut häntä senkin vuoksi, että mökkimme sijaitsee samassa kunnassa kuin Anna, tosin sen länsilaidalla, meren äärellä, ja Anna on valtateitten tuntumasta, läheltä Laitilaa. 

Pienenä koin Ihoden nimen hassuksi. Tällä hetkellä mietin sen etymologiaa. Onko sillä jotakin tekemistä ihon kanssa? Jos niin mitä se voisi olla? -de-liite, jos se nyt liite on, on kumman hienosteleva satakuntalaiseen ärrän sorautukseen tottuneelle: nymmennään riskoon, vaikka äirimmiäli pahottuis..

Pikainen ja pinnallinen selvityskierros Suomalaisen paikannimikirjan mukaan  kertoo,  että nimi saattaa olla lyhenne ilmaisusta Ihoden kylä. Tästä ilmaisusta Ihoden olisi alun perin ollut muinaissuomalainen monikon genetiivi henkilönnimestä Iha tai Iho. 

Ja jos oikein verestän muistiani ja etenen omia polkujani kirkkaaseen nuoruuteeni, jolloin opiskelijapojat kiinnostivat enemmän kuin muinaissuomen äänteet, niin tällöin palautuu mieleeni ensimmäisen vuoden suomen kielen opinnoista professori Eeva Kangasmaa-Minnin päähämme takoma muinaisten suomalaisten soinnillinen dentaalispirantti ð.  Kyseessä on rakoäänne, jota äännettäessä äänihuulet värähtelevät ja kieli työntyy etuhampaiden väliin. Heureka! Tämähän on sama äänne kuin englannin kielessä th vaikkapa sanassa this. Muistan yllättäen myös muita termejä, mm. palataaliklusiilit, mutta niiden selvitys tulee toisella kerralla, vaikka kuinka pyytäisitte polvillanne.

Näin siis Ihode olisi loogisestikin omistusmuoto Iho-nimisten henkilöiden asuttamasta tai hallitsemasta kylästä, Ihoðen eli Ihojen kylä. Nerokasta, eikö totta? Olisikohan minusta pitänyt tulla kielitieteen professori? 

Muuten, yhä syvempiin vesiin joutuu, kun rupeaa pohtimaan etymologisia erikoisuuksia. Nimittäin mistä kummasta sitten tulee ihmisen nimeksi Iho tai Iha? No tämähän on pala kakkua, sehän tulee Raamatusta, Johanneksen murteellisesta nimestä kansan suussa. m.o.t. Tämä ei ole muuten minun päättelyäni, vaan sen ovat oikeasti oppineet esittäneet.

Uskon, että olen nyt ravinnut etymologista janoanne, mutta muistakaa kuitenkin, että ydintä on  se, mitä Anna Eriksson sanoo ja yrittää. Hän tekee nykyään elokuvia, tuottaa, käsikirjoittaa, ohjaa, leikkaa ja näyttelee niissä. Hänessä on jotakin samaa ehdottomuutta kuin hyvässä ystävässään Jussi Parviaisessa, joka on näytellyt jossakin hänen elokuvassaan.

Mielenkiintoinen juttu on se, että hänen elokuvansa ovat kotimaassa ehkä saaneet hiljaisuuden osakseen, tai sitten lokaa niskaansa, mutta  ulkomailla on satanut mainetta ja palkintoja mm. Wienin, Prahan ja Chicagon elokuvafestivaaleilla, ja  Venetsian maineikas elokuvajuhla hyväksyi hänen  elokuvansa sekä kriitikkojen kilpasarjaan että parhaan esikoiselokuvan kilpailuun. 

Vaan yhtä asiaa en ole miettinyt loppuun saakka. Eriksson nimittää itseään taiteilijaksi. Hän ei nimeä siis itseään viihdyttäjäksi. Ristiriita jää hieman vaivaamaan. Pitänee lukea artikkeli huolellisemmin. 

(Kuva Pasi Kostiainen/IS 31.7.2022)


185 kommenttia:

  1. Niin, suomalaisissa aakkosissa ei ollut kirjainta ð. Siksi osaamattomat herrankekkulat tarjosivat tilalle herrojen teetä, siis reetä. Orihvelestä tekivät oriveden. palasjoesta padasjoen. Palas on saamen polku, kauppareitti, palasjoella ei ole mitään tekemistä patojen kanssa, eikä palaskoski ole kuohunut kuin pata. Olen sen kosken nähnyt, pikku puron lyhyt, loiva, vähävetinen kivikko.

    Täällä hämeessä on paljon outoja nimiä, nimiä joiden merkitys ja etymologia on unohtunut. Mitä lie tarkoittanut valkea / valkia sanassa valkeakoski. Se koski ei ole historiallisena aikana kuohunnut valkoisena, tiettävästi. Mikä lie paikannimen Kuohenmaa selitys, onko Voionmaan selitys - merovinkiaikainen miehennimi Kuohe, Kuohen metsästysmaa vai nykyinen kansanetymologia, vesi kuohuaa roineen rannassa, oikea.

    Entäs talo Apia, walkiakosken yläjuoksulla?

    Sappee, näitä on monta, onko se ollut vain mäki paikallisella murteella?

    ICT-ukkeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska on myös ns. sopimattomien paikannimien luettelo netin monessakin paikassa.

      Näitä tulee aina naurettua: Hörhö, Pervonmaa, Kiimakeidas, Pöljä, Lihasula, Myrkky, Paski, Persesilmä, Mulkunputkula, Vitunkielipää (tunturi) jne. V-alkuisia paikannimiä on lähes 200.

      Voi vain arvailla sanojen alkuperää. Vaan yhteistä näille hauskoille paikannimille on siis se, että ne ovat useimmiten alapäähän tai seksiin tai sitten hulluuteen viittaavia. On laskettu, että Suomessa on 2 994 paska-sanan sisältämää paikannimeä.

      Mitä tämä kertonee meistä suomalaisista? Onkohan muissa kielissä sama linja? Epäilen.

      Toisaalta on niinkin, että muinoin ihmiset käyttivät sumeilematta esimerkiksi vittu-sanaa. Vanha muorikin sanoi nuorelle renkipojalle, että kah, ota miulta vittuva, niin ei tarvi kylille lähteä. Tarina on tositarina kiireiseltä heinänkorjuuajalta, koottuja perinnejuttuja.

      Poista
    2. Hieno nettiystäväni Atik Ismail asustelee aika paljon Pöljässä. Jos pystyisi, lähettäisin tähän kuvan häneltä ostamastani taideteoksesta.

      Poista
  2. Viihdettä vai taidetta?

    Sielun veljet:
    Kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta
    kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta
    kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta...

    - viihdettä, tämä rullaa hienosti.

    Valas panee pelkäämään,
    valas panee säkenöimään,
    kirkkaan päivän vaikutukset:
    kaikki me ollaan eläimiä
    Kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta,
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta...
    Valas tahtoo säälittää,
    paha kielen kirvoittaa,
    valas rientää estämään
    kun ruumis nurkuu lihaa
    rumaa, huonoa lihaa
    kaikki me ollaan eläimiä

    - eiku taidetta, mitä tämä muka tarkoittaa.

    Entäs Musorsgin Yö autiolla vuorella? Taidetta kuunneltuna puku päällä pönöttäen. Viihdettä kotona verkkarit päällä kuunneltuna. Wagnerin Valkyyrioiden ratsastus? Viihdettä kun sen kuulee samalla kun kuvissa näkyy helikoptereiden isku rantakylään. Taidetta oopperatalossa kuunneltuna?

    ICT-ukkeli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ICT-ukkeli, muotoilet hauskasti sen, että ymmärtäminen ja konteksti merkitsevät, kun pohditaan, mikä on taidetta.

      Ismo Alanko oli aikoinaan kotijumalani, mutta tuo siteeraamasi kappale oli ainoa, jota en voinut sietää. Nyt kun näen nuo sanat edessäni, huomaan, että herregud, "valas" voi olla myös puhekielinen muoto sanasta "valasi". En usko Alangon kuitenkaan tarkoittaneen sitä. Jossain hän kertoi hämärästä happeningista, jossa yleisö joutui kuuntelemaan nauhalta valaiden ja sikojen kuolinhuutoa, kun niitä tapettiin. "Eläin elää, ihminen ihmettelee."

      Poista
  3. Tässä on riimittelyn makua. Laulu on ikään kuin syntynyt tunnelmasta, jammailusta ja sitten siihen on istutettu rytmiin sopivat sanat. Kenties on oltu vähän pilvessä, säkenöivässä voimassa. Jätkillä on ollut hauskaa ja on liidetty. Kyllä tämän täytyy olla taidetta.

    Niin tai näin, tykkään kyllä tuosta.

    VastaaPoista
  4. Turhaa vastakkain ajattelua viihde contra taide. Enkä ymmärrä kuka sitä enää harrastaisikaan? Hyvin tehty viihde on hyvää ja huonosti tehty taide huonoa, ja päinvastoin. – Esim. joidenkin tangojen sanat ovat niin pöyristyttävän pöljiä, ettei niitä ymmärrä, mutta kun niitä kuuntelee, tulee ihan kiva fiilis. Toisaalta kun katsoo jotain oopperaesitystä, niin ne laulajat näyttelevät niin kömpelösti + ovat aivan liian "kehopositiivisia" omiin rooleihinsa, että se lähinnä nolottaa... mutta kun kotona hyvistä äänentoistolaitteista kuuntelee näitä loistavia laulajia, tulee mukava fiilis. - Jos runo taas on liian vaikeaselkoinen, jättää lukemisen sikseen, samoin kuin runon "muista aina minua, kun kirppu puree sinua", voi jättää kesken. - Tekotaiteellista elokuvaa on yhtä kammottavaa katsoa kuin oikein viihteelliseksi tehtyä leffaa, kuten vaikka "Luokkakokous 2". (meinaa tulla oksennus)

    Ps. En tunne Anna Eriksonia, mutta jos hänen mentorinaan toimii Jussi Parviainen, niin... voi Anna parkaa! Muuta en osaa siihen sanoa. Enkä etymologiasta senkään vertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli meillä ei olisi enää kyldyyriä vaan kulttuuri. Ja mieluiten tietysti monikulttuuri, jossa kuuluu kaikkien ääni.

      Ymmärtääkseni paremmin Anna Erikssonin sanoja siteeraan ydinkohdan linkin lehtijutusta:"Taide on Erikssonin mielestä luonteeltaan elitististä, se ei ole koskaan tarkoitettukaan kaikille. Taiteen kuuluukin jakaa mielipiteitä ja yleisöä. Viihde kuuluu kaikille, ei taide."

      Toisin sanoen, Eriksson laskee itsensä ilmeisesti taiteen puolelle, sillä hän ei halua olla vain viihdyttäjä. Tästä on kysymys, ei siitä, että Eriksson olisi viihdyttäjä, jota hän siis ei ole, koska sanoutui irti iskelmätähden uralta. Hän on elitisti itse ja vaatii katsojalta paljon.

      Mielenkiintoinen on myös Erikssonin havainto, jonka kyllä allekirjoitan. Aikanaan nimittäin Bergmanin elokuvia ei pidetty vaikeina, vaan ihan tavalliset ihmiset jonottivat katsomaan niitä. Sivistyksen taso on tänä päivänä hurjassa laskussa, toteaa Eriksson ja viittaa ilmeisesti siihen, että Bergmanista puhuvat enää vain todelliset elokuvan ystävät. Luultavasti Bergmania pidetään pitkästyttävänä psykologisine kuvioineen.

      Poista
  5. Mirkka Rekola sanoi joskus, että runo on kuin matto: kun sen päällä tassuttelee, näkee joka kerran vähän eri kuvioita. Hän ei varmaan puhunut mistään räsymatoista vaan sellaisista itämaistyyppisistä. Vertaus sopinee yleisemminkin taiteeseen. Taiteen katsominen on semmoista kaleidoskooppihommaa. Viihteessä on niin selkeät ulkopuolelta tulleet kehikot, että sen katsoo kerralla pois. Ehkä voisi ajatella, että viihdettä tekevä ihminen ajattelee tietoisesti yleisöä. Taiteilija ajattelee vain itseään ja ehkä vähän myös menneiden vuosituhansien taiteita ja taruja.

    Ei taide ole elitististä. Taidepuhe on. Minun nuoruuteni oli täynnä taidetta, josta en ymmärtänyt hölkäsen pöläystä. Sitten tajusin, ettei sitä pidäkään ymmärtää. Pitää vain ihmetellä ja kosketella niitä kohtia, jotka vetävät puoleensa. Ymmärtäminen on joka tapauksessa vain ikuista lähestymistä. Koskaan ei täysin kohdata.

    Nykyään ajattelen, että taiteellisuus on pikemmin maailmanhahmotustapa kuin virtuositeettia tietyssä lajissa. Se on kykyä katsoa maailmaa jotenkin vinosti, vinksahtaneesti tai sivusta.

    Anna E:n kumpaakaan elokuvaa en ole nähnyt. Nuori lähi-ihminen, joka hallitsee elokuva-alan akateemisen taidepuheen ja jonka maku on merkittävästi elitistisempi kuin minun, lausui muinoin painavan näkemyksensä Anna E:n ensimmäisestä elokuvasta: "Se oli järkyttävän huono." Varmaan perustelujakin oli, mutta ne ovat minulta unohtuneet.

    Suomessa luullakseni varsin harvat pääsevät tekemään niin taiteellisia elokuvia, että yleisö on minimaalinen. Ei löydy rahoitusta.

    Minä muuten itken paljon helpommin viihteellisiä kuin taiteellisia elokuvia katsoessani. Vaikka tiedän jo puolivälissä, että tuo hahmo X tietysti kuolee ja miten se kuolee, itken kuitenkin, kun se kuolee. Outo juttu. Taiteellisemmat tapaukset vain jättävät äänettömäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikssonin ensimmäinen elokuva oli M vuodelta 2018, tämä toinen uudempi on W. Hän esiintyi kokeellisen kunnianhimoisen taide-elokuvan tekijänä ja sai kyllä melkoisesti kansainvälistä huomiota, mikä yllätti suomalaiset. Ilmeisesti laulajan ja viihdetaiteilijan mantteli ei painanut ulkomailla niin kuin ehkä meillä, mutta siis - en ole elokuvia nähnyt enkä voi sanoa niistä mitään. Minulla on käsitys, että Eriksson on hyvin voimakkaan ja jopa raa’an ilmaisun kannattaja, ja sellaisesta harvoin tykkään.

      Elokuva M pääsi tosiaan kriitikkojen kilpasarjaan muun muassa maineikkailla Venetsian filmijuhlilla, jonne on ankara karsinta, että siinä mielessä herättää hieman kummastusta Suomen kritiikin nuivuus. Prahan, Wienin ja Chicagon elokuvajuhlillahan M-elokuva myös palkittiin.

      Tässä uusimmassa esiintyy mm. Jussi Parviainen ja Iida Rauma, joka on kyllä melkoinen näyttelijä.

      Kuten huomaat, tahdon antaa Erikssonille tilaisuuden olla hyvä minun asteikollani, mutta hieman pelkään hänen voimakasta ilmaisuaan. Enemmän uskon vähäeleisyyteen ja luonnollisuuteen.

      Poista
    2. PS Oikeastihan Iida Rauma on kirjailija, joka on kirjoittanut kiusatun tarinan Hävitys - muistaakseni kirjoitin tästä jotakin syksymmällä?

      Poista
  6. Hyvä elokuva palvelee ihmisessä jotain.
    Jos elokuva ei palvele ihmisessä mitään,
    niin harvoin se on katsomisen arvoinenkaan.
    Tämä pätee niin tekijään kuin kokijaan.
    Hyvä elokuva on mielestäni Minun Afrikkani.
    Minussa se palvelee useampaa puolta.
    Yksinkertaista, eikö vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ripranie, hyvin sanottu. Hyvä elokuva palvelee katsojaa joko antamalla hänelle mukavaa viihdykettä ja/ tai uusia näkökulmia. Siinä se tosiaan on.

      Poista
  7. Minua harmittaa se, etten nykyään uskaltaudu elokuvateatterin näytöksiin ollenkaan. Niissä on äänentoisto niin infernaalista luokkaa, että saan sätkyn kättelyssä. Miksi sen musiikin ja äänen täytyy tulla kymmenien vahvistimien kautta? Milloin saadaan leffateatteriin omat kuulokkeet, joista voi säätää äänen luonnolliseksi? Miksi kaikki ylipäänsä puhuvat nykyään huutamalla? Varsinkin pikkulapset?

    VastaaPoista
  8. Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä oli iltamille ja viihdetilaisuuksille säädetty huvivero. Jota sitten järjestäjien toimesta pyrittiin kiertämään liittämällä tilaisuuteen taiteellista kulttuuri ohjelmaa. Paikallisen tilaisuutta valvovan poliisin tehtäväksi jäi arvioida oliko taiteellisuus riittävää ,veron välttämiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että! Tästä saisi hauskan pienoisnäytelmän. Kyläpoliisi istuu penkillä ja arvioi, onko Pirttilän emännän laulunluritus tarpeeksi taiteellista..

      Poista
  9. Tuo on hyvä havainto, Noora, että iskelmät (tms. "kevyt") ennen muuta kiinnittyvät tiettyihin ajanjaksoihin ja tapahtumiin omassa henkilöhistoriassa. Allekirjoitan täysin.

    VastaaPoista
  10. Luulen, että Anna Eriksson ei ole ollut iskelmälaulajana sieltä kepeimmästä päästä. Hän on ennen kaikkea kai tulkitsija, joka ei ole hymyillyt, vaan laulanut usein silmät kiinni. Itse muistan ihmetelleeni hänen laulujensa kökköjä sanoja - en tiedä kuka lauluja sanoitti. En kuulu hänen musiikkinsa ihailijoihin, persoona on se, joka kiinnostaa. Ja se, miten hän nostaa kotiseutunsa esille. Kaikki eivät ole stadista tai suuresta maailmasta.

    Nostan hattua sille ehdottomuudelle ja vimmalle, jolla hän tuntuu ajavan eteenpäin. Lopetti itse uransa ollessaan käsittääkseni huipulla. Pahaa silti pelkään, että hänen uusi elokuvansa ja kuvakielensä on liian rajua ja väritettyä ja kenties verhottua. Elitististä, jolle hän kumartaakin, vaikka ensin ajattelin hänen moittivan sitä, että joku voi etäännyttää taiteensa sellaisiin sfääreihin, että siihen tulee rajat ympärille.

    VastaaPoista
  11. Ei Erikssonilta ainakaan itseluottamusta puutu. Hän luonnehtii uutuuselokuvaansa näin: "W on ehdottomasti yksi tämän vuoden merkittävimmistä eurooppalaisista elokuvista. Se on ultramoderni teos, joka on tehty elokuvan rakastajille, jotka haluavat kokea jotain uutta."

    Sen edellisen elokuvan, M:n, julkaisun tietämiltä muistan syntyneen pienimuotoista pöhinää siitä, kun Eriksson ilmoitti, että popmusiikki on merkityksetöntä ja nosti jostain syystä esimerkiksi Maija Vilkkumaan.

    VastaaPoista
  12. Muistan tänään lukemastani jutusta, että tämä uusi W kuvaa naista, jonka nimi on Eurooppa. Valokuvassa naisen suu oli veressä. Eli ilmaisu on rajua ja jopa väkivaltaista.

    On tietysti kiinnostavaa kuulla, mitä hän tahtoo sanoa tällaisen ilmaisutavan avulla. Kun minusta ihminen on nykyään jo niin hätkäytetty ja pelästetty, että ei häntä poloa tarvitsisi enää hätkäyttää. Olisiko jo aika tarjota ihmisparalle koottavia palasia eikä rikkoa lisää?

    VastaaPoista
  13. Tykkäsin joskus Anna E:n lauluista.
    Kaikista kasvoista, Kun katsoit minuun, Juliet ja Joonatan,
    Ei se mennyt niin, tässä niistä muutamia.
    Olen mieltänyt hänet lahjakkaaksi. Joskus jostain muistan
    lukeneeni, että hän on matkustanut paljon. Olikohan hänen
    isänsä diplomaatti tms. En kyllä enää muista. Sitten hänen
    laulunsa muuttuivat, jotenkin mustanpuhuviksi, enkä enää
    tykännyt niistä. Pidän kyllä myös tummemmista lauluista,
    mutta Annan laulut muuttuivat minusta jotenkin minulle vieraiksi,
    joten lopetin hänen seuraamisensa.

    Kyllä nämä molemmat elokuvat, siis M ja W (meniköhän nuo nimet oikein),
    eivät varmaankaan sopisi minulle katsottaviksi sen mukaan, mitä niistä
    on kerrottu tai siis olen lukenut. Kuitenkaan en kiistäisi Annan
    lahjakkuutta.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on muistikuva, että Erikssonin lauluihin tuli jotakin erikoisen vierasta, suorastaan väkivaltaista, hirveän voimakkaita kuvia. Voi olla, että hänellä on jotakin sisäistä patoumaa ja paloa, joka etsii purkautumistietä jonkin taiteen muodon avulla.

      Taideteos ei tietenkään voi miellyttää kaikkia, mutta mitä arvoa sellaisella taideteoksella on, joka ei juurikaan tavoita kokijaansa? Yleisöä ei pidä mielistellä, se ei ole taiteilijan tehtävä, mutta onnetonta kyllä on, jos taiteilija leijailee aivan eri sfääreissä kuin tavallinen kuolevainen. Eri asia tietysti, jos taiteella ei tarvitse elää. Viittaan tässä vaikkapa Mimosa Palen Jättihäpy- performanssiin, joka oli eräänlainen uudestisyntymistaidetapahtuma. Olikohan Mimosa tosissaan?

      Poista
  14. Minä taidan olla niin tavallisen, mitä se sitten tarkoittaakaan,
    elokuvan hyväksikokija, etten näille erikoisemmille elokuville
    pahemmin hurraa. Ainakin minun pitää käsittää elokuva, jos miellän
    sen hyväksi. Verta ja silpottua lihaa kaihdan. En sotaelokuvistakaan
    perusta liiemmin. On tietysti vaikea olla ehdoton, jos ei ole elokuvaa
    nähnytkään, vaan minkäs teet, kun valinnassa on usein joku peruste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä lienee enemmistön ihmisistä ajatus hyvästä elokuvasta tai yleensä taideteoksesta. Jos vaikkapa jokin veistos ei kerta kaikkiaan avaudu ihmisille, heistä suurelle osalle, mikä on teoksen arvo taiteena?

      Viittaan nyt vaikkapa jonkun suurmiehen tai kansakunnan merkittävän vaikuttajan patsaaseen. Oliko se Urho Kekkosen patsas, vai Mauno Koiviston muistomerkki, joka herätti suuressa yleisössä arvailuja ja maksoi miljoona euroa?

      Tuossa alla olevassa linkissä on Mauno Koiviston patsas. Onhan se tavallaan viehättävä, mutta jos en tietäisi, en osaisi sanoa, ketä se esittää. Niin monella on lepattanut ja lentänyt. Ajatus tai muu.

      Ja mitä vikaa on Mannerheimin näköisessä ratsastajapatsaassa? Muistomerkkiin on päässyt Käthykin, rakas hevonen? Miksi se olisi pitänyt siirtää syrjään Liban Sheikin silmää häiritsemästä?Entä jos se olisi ollut tunnistamaton?

      https://www.esaimaa.fi/uutissuomalainen/4438227

      Poista
  15. Usein taiteilija sanoo haluavansa herätellä ihmisiä, rikkoa totuttuja tapoja ja ajatuksia, hätkäyttää ihmistä, näyttää, että vikaa on.

    Herra paratkoon ja herra mun vereni. Tämähän on jo tapahtunut, maailma on nytkin herätellyt ihmisiä, näyttänyt todelliset kasvonsa ihan reaalitodellisuudella, kalliilla bensan hinnalla, kohonneilla elinkustannuksilla, pandemialla, putinilla ja ilmastonmuutoksella sekä sukupuolten sekamelskalla.

    Antakaa ihmisen jo olla. Antakaa toivon ja uskon palasia, lohdun lämmikettä, värittämätöntä faktaa, joista rakentaa kuvaa ehyeksi kuin palapeliä. Ihminen ei kestä loputonta hätkäyttelyä.

    VastaaPoista
  16. Olisiko ollut Brecht, joka sanoi, että sitten kun ei enää tehdä taidetta, on sota. Eläköön siis hätkäyttelytaidekin. Kun istuin Hakaniemessä bussipysäkillä, katselin kaukaa (Moskovan kaupungin lahjoittamaa) Maailman rauha -patsasta. Joku oli tökännyt sinne Ukrainan lipun liehumaan.

    Liban Sheikh ja muut vasemmistonuoret ehdottivat, että perustettaisiin patsaspuisto, jonne Mannerheim ja muut (heistä) epäilyttävät kannettaisiin. En usko, että patsaspuisto toimisi, koska patsaan istutusympäristö on niin merkittävä. Jossain maailmalla arveluttaviksi muuttuneita muistomerkkejä muokkaillaan "ajalle sopivimmiksi", tehdään ikään kuin taidetta taiteen päälle. Mannerheiminkin viereen voisi lisätä kauniin kilven, jossa olisi yksinkertaisella kirjasimella teksti: "Huomaa korkea jalusta." Tai nätti villiviini voisi kiipeillä Käthyn jalkoja pitkin.

    VastaaPoista
  17. En nyt taida uskoa Brechtin sanoja tässä. Taide tai luovuus ei katso yhteiskunnan tilaa: aina tulee taidetta, sodassakin, kauheissakin oloissa. Niin kuin Osip Mandelstam sanoo Stalinin hirmuvallasta :

    Veit kaikki meret ja kaiken tilan.
    Annoit minulle kenkieni kokoisen maapalan ja kalterit sen ympäruille.
    Mitä siitä hyödyit? Et mitään.
    Jätit minulle minun suuni, ja se muovaa sanoja, hiljaisuudessakin.


    Tuo patsaan siirtely on tyypillistä öyhöttävää woke-cancelointia. Halutaan muokata olevaa mun omaan aatemaailmaan ja bodyyn sopivaksi, jotta mulla ois turvallinen tila. Viis historiasta.

    Viis wokesta, joka on pelottavan lyhytnäköistä ja kapeakatseista ajattelua. Historia on mitä on. Sen kanssa on elettävä ja otettava opiksi, jos opiksi otettavaa on.

    VastaaPoista
  18. Mielenkiintoinen alustus ja kiinnostavaa keskustelua, ihan ilahduin. Tunnustaudun heti aluksi etymologian ystäväksi. Voiko mielenkiintoisempaa asiaa ollakaan kuin sanojen synty ja merkitys?

    Olen varmaan jo usein kertonut, että viron opiskeluni myötä olen alkanut nähdä suomen sanatkin aivan uudella tavalla. Koko ajan sattuu silmiini sanoja, joita ihmettelen - mitä se oikeasti tarkoittaa ja miten sitä on alettu käyttää tässä yhteydessä!?

    Vaatisi esimerkkejä, mutta en nyt keksi. No, vaikka esimerkki ja keksi.

    Olen senkin kertonut, miten nuorena kirjoitin päiväkirjaani monisivuisen pohdinnan siitä, mitä taide on. Se oli näköjään täydellisen tyydyttävä selvitys, sillä sen jälkeen en ole tuntenut tarvetta asiaa pohtia.

    Mutta Erikssonin Anna, josta olen aina tykännyt - kun hän on tehnyt elokuvat M ja W, niin mikähän on sarjan kolmannen nimi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, joku sanoi, että olen uusi tässä blogissa. Ihmettelin, kun mielestäni olen ollut täällä jo kauan. Mutta kun aloin tutkia tämän blogin historiaa, olin aivan äimistynyt. Aloitin tuolta vuodesta 2007, ja voi taivas, miten sieltä ylöspäin kiivettyäni sain kaikkea vaikka mitä. Nyt tuli vieraita... (ant.)

      Poista
    2. Liisuko se siinä? Kyllä sinä olet ollut blogilaineilla jo useita vuosia, ainakin kymmenen, paljon ylikin. Muistan jopa kun tulit blogimaailmaan novelliblogisi kanssa - tätä nykyistä edeltävä blogi, niin ajattelin silloin alkuun, että miten joku osaa kirjoittaa niin kuin itsekin haluaisin, ajattelin että olet parempi painos meikäläistä, eli koin kirjoittamisesi tutuksi.

      En muuten huomannut, että joku olisi sanonut sinua uudeksi kommentoijaksi.

      Poista
    3. Iines, minähän se olen, Liisu. Meillä on ollut aika levotonta elämää. Vieraita joka päivä. Tänäänkin.
      En ole tiennytkään, miten "kiinnostavia" ihmisiä olemme tuttavapiirillemme. Nyt on liemessä ollut mieheni, jota on kuvattu ja haastateltu. Mistä tämä kauhea touhu. En oikein tiedä. Ehkä se on vain asioitten yhteentörmäystä.
      Pahinta minusta on se, että perhepiirimme on nyt kärsinyt vaurioita. Se on hajonnut. Muitakin muutoksia on. Saa nähdä kuinka lopullisia ne ovat. Minäkään en ole enää äiti. Vielä muutama päivä sitten minulla oli kaksi tytärtä, en tunne heitä enää. Kaikki on yhtä myllerrystä. Olen väsynyt. Minulta "Yövieras" jäi nyt kokonaan ajatukseksi, vaikka sellainen on oikeasti meille tapahtunut, henkilö, joka oli päässyt vankilasta lomalle, mutta ei "muistanut" mennä sinne loman loputtua takaisin, pyrki eräänä iltana myöhään yövieraaksi kotiimme. Siitä olisin jutun kirjoittanut, mutta en jaksa sitä enää edes ajatella. Pitää odottaa rauhallisempia aikoja ennen kuin pystyn ollenkaan mitään kirjoittamaan. Saa nähdä mitenkä perhepiirimme uudelleen rakentuu, vai jääkö se kokonaan risaiseksi. Kaikki me ajattelemme eri tavalla
      sattuneista tapahtumista. Koskaan aikaisemmin ei ole tapahtunut tällaista. Ihmettelen vain, miksei minua yhtään itketä, enkä ole yhtään edes pahoillani, ehkä se johtuu siitä, että en tunne olevani millään tavalla tämän sotkun alkuunpanija, se on joku muu meistä. En osaa sanoa kuka. Ehkä meillä jokaisella on asia, joka painaa mieltä, ja yritämme kaikki saada väärällä tavalla se pois mieltä painamasta. Hassua, että kirjoitan tästä. Mutta se on minun tapani. Yritän keventää oloani puhumalla vaikeuksista kirjoittamalla. Usein se auttaa.

      Poista
    4. Liisu, voimia nyt myllerrykseen! Asioilla on tapana järjestyä. Toivotaan niin!

      Poista
    5. Kiitos, iines!
      Ja:
      Tämä runo on minulle mieleinen, sen on kirjoittanut Salvatore Quasimodo:

      Jokainen yksinään maan sydämellä
      auringonsäteen lävistämänä
      ja äkkiä on ilta

      Poista
    6. Se on yksi minunkin mielirunoistani, tai mielisäkeistäni. Se on niin totta ja pätee kaikkiin, jotka pysähtyvät katsomaan.

      Poista
  19. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vapaalle artistille tiedoksi, että leimakorttien käyttö ihmisiin on täällä edelleen kielletty.

      Poista
    2. pelikortti verokortti kellokortti museokortti pankkikortti lahjakortti simkortti kirjastokortti reikäkortti muistikortti luottokortti ajokortti kalastastuskortti viinakortti matkakortti jäsenkortti

      vaan leimakortista en ole kuullukkaan 🎶

      Poista
    3. Sehän johtuu vain siitä, oi VA, että kuulut niin harvinaiseen kohderyhmään, ettei kauppojen ja kauppakeskusten markkinointi ole tavoittanut sinua!

      Niinpä et ole osallistunut rahvaan harrastamaan ostoleimojen keräilyihin, jossa leimat kerätään - niin, mihin - no tietysti leimakorttiin!

      Kun se on täysi, saat etuja ja alennuksia ja osallistut ehkä arvontaankin, jossa on huikeita palkintoja!

      Tästä kaikesta olet jäänyt paitsi täällä Iinekselän ajatuspajassa, jossa leimakortteilua ei harrasteta.

      Poista
  20. Kun tuolla ylempänä keskustelussa on puhuttu erään paikannimen etymologiasta ja sen myötä yleensä paikannimistä, hassuistakin, niin pantakoon tähän lehdestä juuri nappaamani tuore äänestyksen tulos Suomen hassuimmasta ja hauskimmasta paikannimestä. Tässä hassuusjärjestys:

    1. Terskanperä
    2. Pöljä
    3. Perseperä
    4. Koskenkorva
    5. Hunninko.

    Only in Finland. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kyseessä on naistenlehden (Me Naiset) äänestys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapinlahti, seuraava Pöljä, kuulutti konnari, jolloin penkillä istuva Mikis ärähti, että ite oot.

      Olen ohittanut Pöljän aseman kymmeniä kertoja, sehän on Kajaani-Kuopio-radan varressa. Lapinlahti taas on se paikka, jossa Matti ja Liisa nousevat ensi kerran junan kyytiin.

      Aho tosin kirjoitti Rautatien jo ennen kuin siellä rautatietä olikaan. Muistaakseni.


      Poista
  21. Mihin lie kadonnut hevosenperseen mutka hossa? Suureksi harmikseni ei hunninkolla ole postia, ei edes 80-luvulla ollut. Olisin lähettänyt postikortin lomaillessani.

    Onko kenenkään mielestä sotakuva "tule ja katso" viihdettä? Se on ahdistava kuva, sen on oltava taidetta.

    Joskus 80-luvulla olin festareilla ja siekkarit messusivat shamanistisesti:
    Kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta
    kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta
    kaikki tahtoo elää säkenöivästä voimasta
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta.
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta.
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta.
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta.
    säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta
    ...

    Chi tuli maasta, meni pallean läpi, karkasi säkenöiden käsistäni. Kappale jatkui ja jatkui.

    Kaunis, vaalea tyttö tuijotti silmiini, hoki ja hypppi kanssani: säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta, säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta, säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta, säkenöivässä voimassa, säkenöivästä voimasta...

    Viihdettä? Taidetta? Shamansmia - jookai.

    ICT-ukkeli

    VastaaPoista
  22. Siis minun tulkintani on perin yksinkertainen: säkenöivä voima on tietysti jonkin sortin piriste, huume. Turha kaunistella muusikkopiirien tapoja. Jos Jari Sillanpää ja Samu Haberkin hakevat voimaa ainakin kannabiksesta, mikseivät varsinaiset kauhukakarat, rokkarit? Kyllä siinä helposti loveen lankeaa pienessä pössyssä.

    Niin tai näin

    VastaaPoista
  23. Oletko sinä, Iines, ollut rockfestareilla tai -keikalla? Siellähän yleisö pomppii säkenöivästä voimasta tai vastaavasta ilman huumeitakin. Tuo ICT-ukkelin kuvaus shamaanivertauksineen oli osuva. Ismo Alanko on itsekin kohtalainen shamaani, nytkähteleekin lavalla kuin joku antaisi sähköiskuja.

    Mutta joo, varmasti erinäisistä stimulanteistakin siekkarit saivat lisää voimaa, jolla säkenet sinkoilivat.

    Muistan varhaisen taidekeskustelun lasteni kanssa. Heillä oli ikää ehkä 6 ja 8. Istuimme kahvilassa keskustelemassa siitä, miltä "ihmisen kuoret" (analyysin kohteena Muoviruusuja omenapuissa) kenenkin mielestä lähinnä näyttävät. Jonkun mielestä ne muistuttivat appelsiinin kuoria, toisen mielestä munan kuoria, kolmannen karamellien käärepapereita ja neljännen ehkä kuolinnaamiota. Muistan lasten keskittyneet ja vakavat ilmeet: nyt puhutaan taiteesta ja heidän näkemyksensä ovat tärkeät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole ollut pomppimassa rockfestivaaleilla. Minun nuoruudessani niitä ei ollut, vaan käytiin konserteissa, tiedostavissa sellaisissa, mm. Brechtin musiikkikonsertissa, ja hirveästi elokuvissa ja teatterissa ja tietysti osakunnassa kaljailloissa ja lauluilloissa ja tanssimassa. Ylipäänsä meno oli päällä kaiken aikaa, opiskelua ei iloisina radikaalivuosina otettu niin tosissaan kuin nykyään nuoret ottavat. Hädin tuskin muistin yllä mainitsemani dentaalispirantin.

      Uskon kyllä, että rockfestareilla pompitaan pelkästä musiikin hurmoksestakin, mutta ajattelen tässä pelkästään sitä hetkeä, kun tuo musiikkikappale on luotu, keksitty, sanoitettu, sävelletty. Tämä on ihan oma tuntemukseni, enkä yritä tarjota sitä totuudeksi. Näin minä koen, mutta asia voi olla oikeasti toisinkin.

      Mitä shamaaneihin tulee, hehän olivat (ovat) varsinaisia pilvenveikkoja ja suorittivat loitsunsa ja rituaalinsa erilaisten huumaavien aineiden avulla. Näin on selitetty mm. shamaanien matkat maanalaisiin. Pilvimatkoja.

      Poista
    2. Lasten kokemasta taiteesta muistan erikoisesti aarrematkat metsään. Meillä oli pieni pussukka mukana ja keräsimme erilaisia aarteita. Irronnut kaarnanpala, pala sammalta, mitä nyt lapsen eteen milloinkin tuli. Esineitä käänneltiin ja väänneltiin ja aseteltiin erilaisiin muodostelmiin ja suu kävi pienellä kuin papupata kun hän tulkitsi löydöksiään. Minulla on vieläkin seinällä harmaa kulunut puunpala, johon oli muodostunut oksanreikä. Kuin hevosenpää. Se oli paljon kauniimpi lapsen mielestä kuin yksikään valmis taulu seinällä.

      Poista
    3. Jostakin vuosien takaisesta kirjoituksesta luin tänä kesänä lapsesi varhaisvuosien tokaisuja, joita olit poiminut. Niistä tuli lämmin olo. Tunnistin jotakin, olin äkkiä yhteisellä alueella sinun kanssasi.

      Poista
  24. Sielun Veljistä on kirjoitettu kirja (v. 2013, Vesa Siren), jossa sanotaan näin: ” Myönteinen suhtautuminen päihteisiin alkoi vaikuttaa jossain vaiheessa myös itse työntekoon. Tuloksena oli joukko epäonnistuneita konsertteja, sillä lisääntynyt pilvenpoltto ainoastaan vauhditti yhtyeen alamäkeä.

    – Kyllä päihteiden käyttö johti osaltaan siihen, että bändi hajosi.”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noora, enhän minä tarkoita mitään, vaan viittaan vain lukemiini lehtiartikkeleihin ja arvostetun, Tieto-Finlandiallakin palkitun toimittajan (Vesa Siren) tekstiin. Kyseessä on alun perin valokuvateokseksi tarkoitettu kertomus yhtyeestä Sielun Veljet, johon siis Siren on kirjoittanut tekstin. Tuossa alla olevassa linkissä on kerrottu tästä sinänsä hyvät arvostelut saaneesta teoksesta, ja nuo sanat, jotka siteerasin yllä. Myös HS:ssa on teoksen esittely.

      https://www.iltalehti.fi/popstars/a/2013080717339325

      https://www.hs.fi/kulttuuri/kirja-arvostelu/art-2000002666527.html

      Poista

    2. No näin varmaan on. En minä halua todistaa, että tämän bändin historiaan liittyy huumeet. En hae moralisointia, sillä minulla ei oikeastaan ole asennetta huumeisiin, edes niiden tuomitsemiseen. Ainahan ne ovat kulkeneet ihmisen mukana historiassa.

      Haen vain syytä omalle tuntemukselleni tämän laulun synnystä: mitä se säkenöivä voima on. Minusta se vaan istutettuna Ismo Alangon persoonaan on jokin piriste, huume, päihde, alkoholi. Voihan se silti olla olemattakin.

      Poista
    3. Mutta Iines, kyllähän sinä varmaan tiedät, mitä säkenöivä voima on, kun sitä ilmenee aina silloin tällöin omissa kirjoituksissasikin. Säkenöivä voima on voima, joka panee ihmisen innostumaan tavalla, että hän tuntee pakottavaa tarvetta saada jonkun toisen ihmisen henkisestä tuotteesta heijastuvan voiman vaikuttavan tavalla, että tuota voimaa minäkin haluan, ja kuinka ollakaan, vähän ajan kuluttua oma tekstisi avautuu samalla tavoin ja säteet lentävät ja tarttuvat meihin, kommentoijiisi.

      Poista
    4. No jaa, useinhan sitä aloittaa innoittuneena jonkin jutun kirjoittamisen, mutta kyllä se inspiraatio lopulta muuntuu jopa perspiraatioksi.

      Tuossa Alangon laulussa vain hoetaan tuota säkenöivää voimaa niin maanisesti niin että se säkenöinti alkaa jo menettää volyymiaan ja muuntua junnaavaksi hokemiseksi.

      Poista
  25. Oi, Noora, nyt tekee mieli vähän fanikirkuilla: Alangot ihan sinun lähelläsi!

    Mutta siis joo, sitä äidin lausuntataustan merkitystä Ismo Alangon lyriikoille olen joskus miettinytkin. Hänen sanoituksissaan loistelee poikkeuksellisen laaja kirjallinen sivistys. Tosin hän itse sanoi jossain haastattelussa, ettei ollut lukenut niitä kirjoja, joihin viittasi, mutta ehkä siinä oli vähän rokkariläppääkin. Hänet on joka tapauksessa lapsena altistettu runoille.

    VastaaPoista
  26. Suomalaiset pelkäävät gallupien vai tutkimuksen mukaan eniten sotaa. Eipä ihme. Minunkin korviini kantautui aamulla pihakiikussa istuessani
    laukausten sarjoja yli vaarojen ja vesien. En vaan ole varma, tulivatko jostakin ampumaradalta vai armeijan tukikohdan harjoituksista, jonne lienee linnuntietä lyhyempi matka kuin kaupunkiin. Saa esimakua, miltä sarjatuli kuullostaa. No, eri asia tietysti on, kun tykistö, raketti- sekä ilmaiskut panevat parastaan.
    Elämme kaikin puolin merkityksellistä aikaa ihmiskunnan historiassa. Ei riitä, että yksi sota vaikuttaa lähes kaikkiin , vaikka sotaa käydään kahden maan välillä. Kuinkakohan olisi käynyt, jos Ukrainaa ei oltaisi tukemassa koko Euroopan ja usan ase- ym. avuin. Olisiko inflaatio niin vahva, jos euu ei olisi laittanut pakotteita Venäjää vastaan. Olisiko energiakriisit vältetty, jos pakotteita ei olisi mätkitty?
    Vapaus, veljeys ja tasa-arvo tulee joskus kalliiksi, kaikille osapuolisille.
    No, kärsitään nahoissamme kaikki hinnannousut, energiansäästöt ynnä muu kurjistuminen. Se hinta pitää iloisin mielin maksaa puolueellisuudesta ja puolueettomuudesta.
    Jännä nähdä mitä hienoja päätöksiä hallitus tekee selviytyäksemme tulevasta. Rahaa pitäisi löytyä ylimääräisiin kuluihin niin ukrainalaisten ym. maahanmuuttajien ylläpidossa, pandemian kiihtymisen hoidossa, yritysten tulosten heikkenemisessä, kun ostovoima vähenee...? Ja miten osaltamme alamme säästää energiankulutuksessa? Digitalisaatiohan on tulevaisuuden toivo ihmiskunnan kehityksessä?

    VastaaPoista
  27. Nooran paasausta tietysti yllä.

    VastaaPoista
  28. Hyvä hallituksemme lisää velanottoa entisestään. Sitähän ei erään vasemmistoliiton kansanedustajan mukaan tarvitse koskaan maksaa takaisin, niin että jos häntä on uskominen, morkoonit soikoon tässäkin kohden, kaasua vaan ja hanaa!

    Höpöin uusista ministeriehdotuksista on isovanhempien liittäminen vanhempainvapaamaksusysteemiin Ohisalon aloitteen mukaisesti. Eli kun mummit ja vaarit ennen ovat hoitaneet lastensa lapsukaisia ilolla ja riemulla, nyt tulisi mukaan valtion karttuisa käsi maksamaan palkkaa tästä lystistä. 15 miljoonaa, ei sen enempää uudistus maksaisi.

    Itse suuntaisin toimittaja Timo Haapalan ehdotuksen mukaisesti ne rahat mieluummin vanhusten hoitoon ja omaishoidon tukeen. Vanhukset ovat osin heitteillä Suomessa, osa vankeina kotonaan laitospaikkojen puuttuessa täysin riittämättömän kotihoidon turvin. Lapset eivät sen sijaan ole heitteillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisin, en tiedä, mutta muistelen kuulleeni, että vanhemmilla säilyisi valinnanvapaus. Eli isän ei olisi pakko jäädä isyyslomalle, jos perhe niin haluaisi. Kaikki isät ja äidit eivät halua samaa. Jos näin on, tämä on oikein.

      Poista
    2. Iineksen kanssa samaa mieltä! on kokemuksia. Kun jouduin pyytämään silloin kun oli lapsikatras hoidossamme, varsinkin kesäisin, ja meillä oli joku tärkeä meno, äitiäni tulemaan avuksi, hän tuli suorastaan onnellisena. Voi, miten ihanaa! Pitkästä aikaa saan kokea että minustakin on jotain hyötyä!

      Poista
    3. Jos minulla olisi lastenlapsia, ilomielin olisin heidän kanssaan, mutta en huolisi siitä maksua. Vakituiseksi piiaksi en kuitenkaan nuoreen perheeseen ryhtyisi, sillä minulla on omiakin tekemisiä ja menoja. Kun oma äitini jäi eläkkeelle, hän haki omasta ehdotuksestaan lapseni päiväkodista aina, jos minulla oli pitkä päivä. Siitä oli kieltämättä suuri apu.

      Usein sanotaan, että suomalainen päivähoito on hyvin laadukasta. Voi olla toki, mutta kyllä minun lapseni ainakin oppi kaikki taitonsa kotona, lukemiset ja piirtämiset, ja mitä sosiaalistamiseen tuli, kavereita oli omasta takaa lähellä kotia. En ole siis vannoutunut suomalaisen lapsen laitoshoidon kannattaja. Se on paljolti säilöntäpaikka, jossa on kova meteli ja levoton meininki. Minä hain aina lapseni kiireesti kotiin, vaikka olisin voinut pitää hänet siellä joka päivä viiteenkin asti. Ei ollut sydäntä jättää häntä sinne niin pitkäksi aikaa. Hänen kanssaan oli kiva touhuta.

      Poista
  29. Suuntaisin rahat myös terveydenhuoltosysteemin parantamiseen. Tuntuu lohduttomalta lukea aivoinfarktipotilaiden kymmenen tunnin odotusajoista helsinkiläisillä terveysasemilla.

    On käsittämätöntä, että tämä hallitus epäonnistuu jälleen soten luomisessa ja kieltäytyy ehdottomasti korjaamasta terveydenhuoltoa potilaan näkökulmasta inhimilliseksi ja toimivaksi. Paljon auttaisi suostuminen yksityissektorin kanssa tehtävään yhteistyöhön. Nyt yksityissektorin resurssit ovat punainen vaate tälle hallitukselle. Keskittäminen julkisiin suursairaaloihin on virhe, jota on vaikea korjata.

    VastaaPoista
  30. Venäjän hyökkäyssodasta seuraa kuitenkin se hyvä, että on pakko alkaa säästää sähköä ja säädellä kulutustaan. Itsekin olen hämmästellyt tänä keväänä ja kesänä bensalaskujen huimaa nousua, vaikka ajan autolla varsin vähän. Minulla on vuoden 2014 pikkuauto, jolla olen ajanut yhteensä 37.000 kilometriä.

    Toinen kohonnut lasku on ruoka- ja talouslasku, joka nousi minulla kesällä jostain syystä kaksinkertaiseksi. Jouduin mm. varustamaan toisen huushollin pystyyn mökille. En ole mässytellyt turhia, päinvastoin.

    VastaaPoista
  31. Velleihin ja puuroihin en siirry, vaikka mikä olisi. Ne ovat yksinkertaisesti mössöä. Olen kulinaristi ja esteettinen idealisti suhteessa ruokaan. Ruoan pitää olla myös kauniin näköistä, nätisti katettu, ja laitettu lautaselle, kukin laji erikseen vierekkäin.

    En laita enkä syö mössöruokia, joissa ainekset ovat sekaisin, kuten kiusauksia tai makaronilaatikoita tai pastamössöjä. Peruna tai juures on terveellisempi ja maistuvampi kuin putkeksi puristettu vehnäjauho. Ainoa poikkeus pastoista on pasta pestokastikkeella, itsetehdyllä basilikaöljyseoksella, hyvin valkosipulisella. Sitäkään en syö usein.

    VastaaPoista
  32. Huumeidenkäyttöhuoneilla halutaan ilmeisesti vähentää huumekuolemia. Jotenkin tässä miettii, pitäisikö paukut kuitenkin suunnata ensisijaisesti huumeiden käytön estämiseen eikä huumehaittojen auttamiseen. Kenties on ollut pakko nostaa kädet pystyyn, samoin kuin alkoholin kanssa. Ei käytölle mitään voi.

    Niin tai näin. Tietysti piikityshuone on samalla signaali joillekuille: piikitys on ok.

    VastaaPoista
  33. Puurohan olisi terveellistä, mutta kun se vaan ei maistu. Aamuisin minun on aina ollut vaikea syödä mitään, herään hitaasti ja juon monta kuppia kahvia. Vasta sen jälkeen voin syödä juustopaahtiksen tai jogurtin tai yosan siemen-pähkinäseoksen kanssa. Makkaraa leivän päällä - ei koskaan, tai no, kerran tai kaksi vuodessa jotain salamia.

    VastaaPoista
  34. Luin aamulla Anna Erikssonin Facebook-merkintöjä. Tulin hänen taidenäkemyksistään vähän ärtyneeksi, ja teki mieli pikkusieluisesti pilkata hänen taiteellista tapaansa käyttää puolipistettä ja heti perään hävetti se halu. Kiinnostuneet voivat lukea Erikssonin kirjoituksen vaikkapa huhtikuun 10. päivältä. En linkkaa. Suhtaudun epäluuloisesti taiteilijoihin, jotka eivät näe muitten teosten arvoa ja kertovat sen. Olisivat neroja hiljaa omassa pimiöeriössään.

    Tänne aioin tulla puhumaan Brechtistä, Mandelštamista ja sensuurin merkityksestä sille, mikä mielletään taiteeksi, mutta täällä onkin jo edetty puuroihin, velleihin, käyttöhuoneisiin, ilmastonmuutokseen ja sotaan. Joskus kymmenisen vuotta sitten Tampereen kaupunki ei antanut Juho Viitalalle lupaa maalata katuun teosta “No salaam, no shalom”, jossa valkoinen kyyhkysparvi olisi lehahtanut lentoon. Lupa oli jo, mutta se otettiin pois, koska teos olisi näyttänyt kritiikiltä Suomen ja Israelin asekauppoja kohtaan. En muista, kuinka kyyhkyjen kävi, mutta teos varmaan muuttui merkittävämmäksi, kun se kiellettiin.

    En tiedä, millaisia penkkejä teidän kenenkin kotikaupungissa on, mutta täällä minun kaupungissani alkaa olla paljon sellaisia yksittäisistuttavia tuolityyppisiä ulkolevähdysratkaisuja. Yksittäistuoli on muutaman metrin päästä toisesta yksittäistuolista. Jostain luin, että näin voidaan torjua “epäsosiaalisen aineksen” kokoontumisia. Ainakaan kukaan ei pääse vaarallisesti nukkumaan penkillä eikä puhumaan toisen kanssa.

    Minä muuten allekirjoitin kansalaisaloitteen huumeidenkäyttöhuoneiden puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampereella (Tampella) on yhteytensä Israeliin. Moshe Dayan sanoi, että kuuden päivän sota voitettiin suomalaisperäisillä kranaatinheittimillä.

      Poista
    2. Anna Erikssonin Facebookista en löytänyt ollenkaan päivitystä huhtikuun 10. päivästä. En ole siis FB:ssa, eli en voi kirjautua, joten voi johtua siitäkin. Uskon myös, että hänen lausuntonsa voivat olla erikoisia. Minä hämmennyin jo linkkaamastani artikkelista, kun luulin Erikssonin arvostelevan taiteen ”elitistisyyttä”, mutta hän laskikin itsensä kuitenkin oikeaksi taiteilijaksi ja siis elitistiseksi, koska häntä ei ymmärretä. Olisin ollut valmis puolustamaan verissä päin sitä näkemystä, että ns. viihdekin voi olla taidetta, hyvääkin sellaista. Riippuu asianhaaroista.

      Vanhoihin keskustelunhaaroihin voi, AE, aina palata, kun keskustelu kerran on porrastettu. Sehän on täällä jopa tapana. Ei ole ollenkaan tarpeen mennä aikajärjestyksessä. Yleensä ylemmäs ilmestyneet uudet kommentit on hyvin huomattu.

      Pidän muuten hyvinkin itsestäänselvänä, että sinä, AE, allekirjoitit huumehuoneadressin. En osaisi kuvitella muuta.

      Täällä Pikkukaupungissa on Kirkkopuistossa torin kupeessa muutama puistonpenkki. Kyllä niihin tuppaa usein sama miesporukka istumaan ja vähän napostelemaan pulloistaan. Mikäs siinä, minä istun muutenkin mieluummin luonnossa, metsässä, kannonnokassa.

      Poista
    3. Sen havainnon tein, että joenrannan puistonpenkki ruuvattiin kiinni johonkin pölkkyyn, kun penkki oli heitetty jo pari kertaakin jokeen. Täällä tahtoo kaupungin irtain kalusto tulla tärvellyksi jollain tavalla. Esimerkiksi vanhan kartanon pihan huvimaja penkkeineen, kaupungin omistuksessa, on hajotettu käsivoimin ja sen pystypuita on poltettu ja sutattu. Nyt sitä ei ole enää edes korjattu, ja se on roskien ja tupakantumppien sotkemaa aluetta.

      Että on mahdollista, että saatan ymmärtää yksinäispenkkien tuloa kaupunkeihin. Täällä nekin kyllä lentäisivät jokeen - täällä on joka mutkan takana joki.

      Poista
  35. En minäkään ole FB:ssä. Se Erikssonin kirjoitus, jonka luin, oli kuvaavasti tunnuksen "Anna Eriksson Auteur".

    Tiedän, että täällä voi palata vanhoihin keskusteluihin. Jotenkin vain pidän itselleni sopivana osallistumisen tapana sitä, että luen ensin uudet kommentit ja annan niiden virrata muokkaamaan mieltäni, ennen kuin kirjoitan mitään. Tarkoitin, että oma mieli muuttuu sen myötä, mitä täällä puhutaan. Se juuri on blogisi ihana piirre.

    KRH:lle tiedoksi, että jouduin googlaamaan, mikä krh on. Niin että kaikista aseista puhun ihan humanistin mutupohjalla. Mieluiten vain joisin kuumaa sitruunateetä tai Viisikko-lasten kuumaa suklaata (ihmeellinen käännös minun lapsuuteni Blyton-kirjoissa, ja sitä paitsi oikeasti juon kahvia) ja lukisin kynttilänvalossa yleviä kirjoja enkä olisi yhtään aktiivinen maailman suhteen. Mutta eihän sitä voi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, AE! Minä olen FB:ssä, ollut jo kauan. Siellä on paljon tuttavia ja ystäviäkin, serkkuja ja muita sukulaisia. Siellä mennään yleensä pikavauhtia. On helppo tavoittaa ihmisiä, sen avulla voi olla yhteydessä ihmisiin, tuttuihin ja sukulaisiin jotka asuvat maailmalla.
      Tälläkin hetkellä on kiva saada yhteys pariin serkkuun jotka ovat USA:ssa. Jos kirjeitse yrittää, sekin onnistuu, mutta hitaasti. Facebookissa se käy nopeasti. Olen siellä Liisu Liisukainen. Mikä siellä on hyvää, on kuvien käyttö. Siellä on minulla oma sivusto, jossa tapaa sukulaisia, ystäviä ja vieraita ihmisiäkin. Nykyisin käyn siellä kyllä aika harvoin ja laitan sinne itseni touhuista jotain vain silloin tällöin. Ja kuviakin vähemmän kuin ennen. Minusta se on kuitenkin ihan hyvä paikka. Siellä voi kuunnella musiikkiakin. Ja tavata sen tekijöitä. Käyn siellä kuitenkin, niin kuin sanottu, silloin tällöin vain vilkaisemassa. Aika ei muuhun riitä.

      Poista
  36. Noora, minä en ymmärtääkseni ole yhtään huumemyönteinen. En ole koskaan maistanutkaan tupakkaa, en käytä alkoholia ja kannabikseenkin suhtaudun pelokkaasti. Käyttöhuoneasiaa en kuitenkaan näe kysymyksenä siitä, miten kukakin suhtautuu huumeisiin. Uskon alan työntekijöitä ja tutkimuksia, joiden mukaan käyttöhuoneet vähentävät kuolemia ja veriteitse tarttuvia tauteja. Lisäksi ne vähentävät häiriöitä ja ruiskuja julkisista tiloista. Vaikea uskoa, että joku alkaisi käyttää huumeita, koska lähelle perustetaan huumehuone.

    Nythän poliisikin otti kantaa asiaan. Tietyin varauksin poliisi kannattaa huumehuoneita, kunhan niiden käyttö rajataan täysi-ikäisille ja lainsäädäntöä muokataan niin, että toiminta on laillista. Luotan niihin ammattilaisiin, jotka narkomaanien kanssa ovat tekemisissä.

    VastaaPoista
  37. Sörkassa suurimman osan ikääni asuneena minäkin kannatan niitä käyttöhuoneita. Parempi piikit suljetussa huoneessa kuin lasten leikkikentällä.

    Muutenkaan en osaa suhtautua käyttäjiin rikollisina, sillä sairaitahan he oikeasti ovat. Ohitan heitä lähes päivittäin, enkä osaa heitä pelätä, säälin mieluummin.

    Aina kun törmään heihin kotikorttelissani, moikkaan. Yleensä he moikkaavat takaisin. Taka-ajatuksenani on tietysti se, etteivät potki "tutun kaverin" autonpeilejä rikki tms.

    Eihän ongelma ole huoneet vaan käyttö. Huumekoukusta on liian vaikea irtautua. Melkein mahdotonta. Siksi suosisin pakkohoitoakin, jos se tepsisi.

    VastaaPoista
  38. Näihin käyttöhuonenäkemyksiimme vaikuttanee sekin, missä asumme. Minäkin kuljin aikoinani monet vuodet Piritorin (joka sijaitsee Tapsan mainitsemassa Sörkassa) vierestä. Täällä, missä nyt asun, on huumeruiskuille omia roskiksiakin. Eilen juuri huomasin.

    Noora, tuo puheenvuorosi viimeinen kappale antaa perspektiiviä siihen, miksi tämä aihe herättää sinussa niin voimakkaita tunteita. Kymmenisen vuotta sitten eräällä ostarilla tuntematon nuori hakkasi hampaitaan betoniportaisiin, huusi tuskaisasti ja teki monenlaista itsetuhoista. Meitä oli kaksi ihmistä pitelemässä hänestä kiinni, mutta silti hän pääsi karkuun. Vasta kun hän vieri portaita alas, saimme hänestä sellaiseen otteen, että ambulanssi ehti paikalle. Pahasti pelkään, että hänkin oli seuraavana päivänä kotona jo. Tosin hampaattomana.

    VastaaPoista
  39. No, eiköhän yhteiskunta kustanna hampaansa tärvänneelle nopeasti uuden purukaluston.

    Autettaviahan varmasti riittää, ja nimenomaan vastentahtoisia. Itseäni huolestuttaa sama kuin poliisia: lasten ja nuorten ja varsinkin tyttöjen lisääntynyt päihteiden käyttö, erityisesti amfetamiinin, jota on koronan aikana havaittu enenevässä määrin jätevesistöissä.

    En kysy tässä kohden, mitä nuorille tulee tehdä, vaan mieluummin: mitä vanhemmille tulee tehdä, jos lapsi on niin rajattomassa kasvutilassa, että alkaa kokeilla ja käyttää huumeita. Kaikki lähtee kotoa, ei kaveripiireistä.

    VastaaPoista
  40. Noora, enhän minä mitään "suvaitse", vaan pidän vain huumeriippuvuutta sairautena, jolle ihminen ei yleensä mahda mitään - siksi kannatan pakkohoitoa.

    Lisäksi on parempi saada hörhöt pois kadulta, siihen käyttöhuone voisi olla alku.

    Muotoilin edellisen viestini lopussa asian hieman hämärästi, sillä en tiedä voiko huumehörhöjä edes määrätä pakkohoitoon ja mikä niissä on ennuste eli toimiiko se?

    En ole asiantuntija eli minulla ei luojan kiitos ole ollut syytä tai tarvetta perehtyä tähän asiaan. Mutta näen heitä siis lähes päivittäin, tänäänkin moikkasin yhtä parkkialueella. Yksinkertaisinta olisi ehkä kuskata kaikki koukussa olevat Seilin saarelle.



    VastaaPoista
  41. Mitäs näille lasten vanhempien vanhemmille pitäis tehdä?

    VastaaPoista
  42. Tunnustan heti, etten ole koskaan käyttänyt huumeita, en edes kannabista. Sen sijaan kaiken merkkisiä väkijuomia olen kiskonut välillä ihan urakallakin, enkä edelleenkään sylje lasiin.

    Oikeastaan huumeneitsyyteni on vähän outoa, kun olen kuitenkin ollut alalla, jossa yleensä oletetaan niiden käytön olevan aika yleistä.

    Nooralle: kuvittelen että huumeita käytetään samasta syystä kuin alkoholia. Sopivasti nautittuna se rentouttaa ja kohottaa mielialaa ja on kivaa hullutella yhdessä - toisessa päässä on sitten rappioalkoholismi.

    PS. Lapsena sain monta kirjapalkintoa raittiuskilpakirjoituksissa. Ne ovat yhä hyllyssäni.

    VastaaPoista
  43. Kehottaisin sinua, hyvä nimimerkki, valitsemaan toisen nimimerkin. Kyseinen nimimerkki Vaari on nostettu tämän blogin kattoon täällä muinoin kirjoitelleen legendaarisen van Vaarin eli Kolehmaisen muistoksi.

    VastaaPoista
  44. Minäkin sain palkintoja raittiuskilpakirjoituksista. Muistan vieläkin yhden aineen nimen: Kalle Kannon kääntymys. Siinä Kalle Kanto oli kova juoppo, ja hän oivalsi yhtäkkiä, että hänen tuli pelastaa perheensä ja raitistua. Ja niin hän raitistui ja perhe tuli onnelliseksi.

    Tämä oli aikoja, jolloin vielä uskoin ihmeeseen. Enää en taida. Olen kyyninen realisti, onneksi sentään osaan nauraa ja olen piilohumoristi. Enkä ole koskaan pössytellyt mitään. Juonkin aika vähän. Mutta hyvän ruoan kanssa on nautinto juoda hyvää viiniä.

    VastaaPoista
  45. Viedään kaikki sinne Seilin saarelle, myös vanhemmat ja vanhempien vanhemmat. Jos tulee ahdasta, suurennetaan saarta. Not in my back yard.

    En usko vanhempien syyllistämiseen. Syitä kenenkään huumeidenkäytölle lienee kohtalaisen mielivaltaista ryhtyä pohtimaan, mutta jos näin yleisellä tasolla pohditaan, uskon periytyvään huono-osaisuuteen, epigeneettisiin tekijöihin, ongelmien kasautumiseen, heikkoon itsesäätelyyn, luisumiseen, sattumaan ja huonoon seuraan. Ainakin. Adhd-nuorilla on pelottavan suuri riski löytää huumeet, olipa koti millainen tahansa.

    Taisin olla 17-vuotias, kun hain SPR:lle huumenuoren tukihenkilöksi. Haastattelussa minulta kysyttiin, mitä tekisin, kun huumenuoreni soittaisi minulle keskellä yötä ja kertoisi murtautuneensa juuri kioskiin. Vastasin, että käskisin huumenuoren tulla minun luokseni. Se oli mitä ilmeisimmin väärä vastaus, koska en päässyt tukihenkilöksi. Viisaasti päättivät: vähänpä 17-vuotias olisi osannut ketään tukea.

    En kyllä vieläkään tiedä, mitä sille kioskiin murtautuneelle olisi pitänyt sanoa. Istu siinä ja odota poliisia?

    VastaaPoista
  46. Meikäläinen on taipuvainen sen teorian kannalle, että huumeista, kuten kannabiksesta ja amfetamiinista haetaan extra viboja, extremeä, tajunnan laajentamista ja lisäkiihoketta. Suomessa amfetamiini ja buprenorfiini ovat keskeisiä huumeita, ja tämä on kansainvälisestikin poikkeuksellista. Heroiini on käsittääkseni ulkomailla yleisimpiä kuolemankin aiheuttajia.

    Suomen huumekuolemat ovat usein, ellei useimmiten buprenorfiinikuolemia, ja tämä onkin seikka, jonka pelätään vaikuttavan siihen, etteivät piikityshuoneet meillä auta laskemaan kuolemien määriä, ellei huumerepertuaarissa tapahdu muutoksia.

    Nimittäin buprenorfiini on pitkätehoisempaa ja sen vaikutukset ja haitat eivät näy heti piikityshetkellä, vaan myöhemmin, kun ihminen on jo poistunut pistohuoneesta. Annoin itseni lukea tämän, kun asia alkoi kiinnostaa. Elleivät Suomen huumausainesuosiot siis heilahda heroiiniin tms. päin, piikityshuoneiden aputehot jäävät meillä muita maita pienemmiksi. Suomi on siis omalaatuinen huumeidenkäytössäkin.

    Silti kannatan valistusta ja apua ja vaikkapa pistohuoneita, vaikka toisella puolen aivolohkoani ymmärrän piikityshuoneiden signaalin aineita käyttäville lapsille ja jopa nuorisolle. Pistohuone on lapselle - tästä ei ole kahta sanaa - myös lupa piikittää ja jatkaa koukussa olemista. Ei tämän asian myöntäminen ole huumerasismia tai persuutta, vaan realismia. Lapsi ei ajattele tyhmästi, että tuossa on huone, kas, minäpä menenkin piikittämään. Ei näin, vaan signaali vaikuttaa hienovaraisemmin ja peitetymmin.

    Minä panisin ennen kaikkea lapset ja jopa kaikki alle kaksikymppiset pakkohoitoon, etteivät he hakkaisi itseään tai muita tohjoksi piripäissään. Joillekuille kun se pisto laukaiseekin vttumaisen tuskan, psykoosin, eikä toivottua euforiaa ja pakoa pahasta maailmasta. Ei lapselta voi vaatia vastuuta omasta elämästään. Vastuu on aina aikuisen.

    VastaaPoista
  47. En minäkään usko vanhempien syyllistämiseen. Ei yhteistyö vanhempien kanssa käsittääkseni ole syyllistämistä, koska vanhemmat tarvitsevat usein itsekin apua.

    On vanhempia, joilta on vanhemmuus kateissa ja omaa lasta jopa pelätään tai pahan mielen auheuttamista viimeiseen saakka. On vanhempia, jotka eivät yksinkertaisesti osaa asettaa pienellekään lapselle rajoja, joita yhteiselämässä aina tarvitaan. Jos pieni lapsi ei tule ruokapöytään syömään, hänen annetaan olla ja mennä hetken kuluttua ottamaan karkkeja ja sipsejä, tai muuta tämän kaltaista asiaa, josta lapsi taatusti pitkällä tähtäimellä kärsii. On kaksivuotiaita, jotka menevät puhelimen kanssa nukkumaan. Näihin esimerkkeihin ei kannata takertua, ne kuvaavat vain tilannetta, jossa lapsi on pakotettu tekemään kaikki päätökset itse ilman aikuisen tukea.

    Minua hieman kummastuttaa se, miten ihmiset tuovat keskusteluun aina vaan omia ennakkoluulojaan, joita toinen ei ole sanonut.

    VastaaPoista
  48. No, ilmankos me olemmekin ainoita, jotka täällä asiasta viisaita puhuvat ja jakavat fiksuja ohjeita varmuudella, jonka antaa vain täydellinen omakohtaisen kokemuksen puute!

    VastaaPoista
  49. PS Minä en kannata eristämistä, vaan päinvastoin nuoren sijoittamista keskelle tavallista elämää. Laitosvihaaja ja laitoskasvatuksen vihaaja olen ollut aina, jopa niin, että en panisi taaperoita ollenkaan päiväkotien massahoitoon ennen muutaman vuoden ikää. Kotihoito, perhehoito, näitä tulee tukea jopa neljänteen ikävuoteen asti.

    VastaaPoista
  50. Minä taas ajattelen keskustelun olevan nimenomaan sitä, että läväytetään pöytään omat ennakkoluulot - ei vain toisten ajatuksista vaan maailmasta yleensä. Sitten sohitaan ja sorkitaan terävillä tikuilla sinne ja tänne ja katsotaan, syntyykö reaktioita. Niiden pohjalta luodaan taas uusia ennakkoluuloja. Kannatan kommunikaatiota.

    VastaaPoista
  51. Miksei näinkin. Ajattelen kuitenkin syvimmältään niin, että keskustelu on parhaimmillaan, kun kuunnellaan toisen puhetta, kuullaan hänen sanansa eikä tuoda sitä omaa ennakkoluuloisuutta toiselle asetetusta (väärästä) statuksesta kehiin. Tällöin dialogi on kirkasta ja etenevää ja saattaa johtaa jopa yhteisymmärrykseen, mikä ei tietenkään ole välttämätöntä.

    VastaaPoista
  52. Tuo Tapsan kommentti tuossa yläpuolella on hyvin hoksaava. Mutta entä me, jotka emme kuulu joukkoonne, me, jotka emme itse käytä alkoholia, mutta olemme joutuneet kokemaan sen varjopuolet kuitenkin omassa elämässämme .Pystymmekö ihailemaan teitä, ja noudattamaan elämänkaavaanne. Olla ylpeitä siitä kun on pystynyt olemaan puhtaana kaiken temmellyksen keskellä. Olen kokemukseni mukaan huomannut ja tiedän, että kukaan ei voi parantaa henkilöä, jolla on alkoholiongelma. Ainoa, joka voi asiaa auttaa, on henkilö, jolla tuo ongelma on, on hän itse. Eivät edes parantolat, jotka mainostavat itseään, voi parantaa ketään. Viina on voima, jonka pystyy nujertamaan vain henkilö, jolla on itsessään voimaa niin että pystyy tekemään muutoksen elämässään. Heikkotahtoisella on surkea tilanne. Viina on aina voittaja.

    VastaaPoista
  53. Liisukka, nyt oli kyse vain huumeiden käyttämättömyydestä. Sen sijaan viinan suhteen olen kokemusasiantuntija. Vasta vanhana olen oppinut pitäytymään kohtuudessa - ja se johtuu todennäköisesti vain siitä, ettei enää ole tarjolla tarpeeksi tilaisuuksia ja sopivia kavereita. Ennen riitti molempia.

    Ymmärrän hyvin ongelmasi ja olen samaa mieltä. En minäkään kyennyt pitämään varaani, lupauksistani huolimatta. Oikeastaan ainoa pelastukseni oli ehkä se, että en tarvitse humalan suomaa lohdutusta ja potkua ollessani yksin.

    Ihminen juo jostakin syystä. Hänen on ymmärrettävä se syy ennen kuin hän on kykenevä muuttamaan käytöstään. Ja kohdattava se syy muulla kuin viinan voimalla.

    En tiedä kun en ole kokenut, mutta kuvittelen että huumekoukku on vielä vahvempi kuin viinakoukku.


    VastaaPoista
  54. Tapsamantahan on kuvaava nimi paasaavalle puolelleni! Toinen puoli voisi olla vaikka Tapsamaria.

    Löytyy niitä vielä muitakin puolia, paitsi justiinaa... niin, olisinkohan Pekka Puupään ja Eemelin risteytys?
    ,

    VastaaPoista
  55. Tähän haluaisin osata sanoa jotain mutta en osaa. Minun oli nuorena paljon helpompi olla humaltuneiden kuin ei humaltuneiden ihmisten kanssa. Heissä näkyi enemmän pehmeyttä kuin ihmisissä yleensä. Mutta olihan se kamalan yksinäistä, kun tavallaan ei itse ollut paikalla, ei olemassa sille toiselle.

    Minulla on varma vakaumus, että jos käyttäisin alkoholia, minusta tulisi juoppo. On sellaista äärimmäisyystaipumusta. Siksi en juo.

    VastaaPoista
  56. AE: "Mitä tämä kaksoisstandardien, pinnallisten kulttuurivallankumousten, polarisoitumisen ja itsesensuurin aika vaatii itsenäiseltä elokuvantekijältä?"

    Tuo AE ei ole meidän AE, vaan Anna Eriksson. Kävin lukaisemassa vähän ja tuon poimin, kun se kuvaa minunkin mielestäni meidän aikaamme.

    Lisäisin siihen vielä uuspuritaanisuuden, koska termi kuvaa mielestäni osuvasti aikamme tapauskonnollista henkeä. Ihan samoin kuin ennen vanhaan niin nykyäänkin suu pestään saippualla, jos sanoo ruman sanan.

    Odotan kiinnostuneena millainen tulee olemaan vastakulttuuri, joka nousee vääjäämättä tätäkin yhteisymmärrystä vastaan. 60-luvulla riekuttiin ja tahrittiin pyhiä arvoja – ja niin tulee käymään nytkin.

    Toivottavasti ehdin nähdä sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän on noustu jo, ja moni näkee nykyajassa rautasaappaiden yltyvää kopinaa, kun sensuurit ja sensorit ovat heränneet valvomaan väärien mielipiteiden seuloutumista ainoista oikeista mielipiteistä. Historiaa halutaan siivota pois nurkista ja jopa pyyhkiä yli ja Shakespearen toksinen maailmankuva on kyllä muutettava tai mä en ala. Kymmenien vuosien takaisia hupisketsejä pyydellään anteeksi kumarrellen sinne ja tänne ja pyllistäen vielä useammalle taholle, jotta mä voi jatkaa mun korrektia poliitikon uraani.

      Herra mun vereni jälleen kerran. Miksi ihmiset eivät herää? Tämä aika on sievistelevien, poliittisesti korrektien hupsujen.

      Poista
    2. Ohikiitävän hetken ajan katsoin tuosta Tapsan kommentista, että jopas olenkin pötköttänyt hengästyttävän suuria sanoja ja esittänyt erikoisen kysymyksen. Onneksi se en sitten ollutkaan minä.

      Minua kiusaa nykyisissä kulttuurivallankumouskeskusteluissa se, että kaikista tapauksista tehdään yleispuuroa ja sitten siitä puurosta pitäisi esittää näkemyksensä. Minustakin on pöljää ja hullunkurista, että jotakin vanhaa saamelaissketsiä pyydetään anteeksi. Sen sijaan pidän tarpeellisena esimerkiksi sitä viime kesänä Suomen musiikkipiireissä vellonutta #metoo-kampanjaa (#punkstoo, #suomirapstoo ym.), koska sillä on todennäköisesti paljonkin vaikutusta siihen, kuinka alalla käyttäydytään. Nimien esiin nostamista en yleensä kannata.

      Rautasaappaiden kopina lienee aika kaukana vielä. Ei ole yhtä woke-ihmisten järjestäytynyttä ryhmää. Päivi Räsästäkään ei tuomittu mistään, ja minusta se on hyvä - vaikka hänen puheitaan inhoankin.

      Poista
    3. AE, ei olekaan yhtä järjestäytynyttä ryhmää yhdessä paikassa, mutta kyllä niitä woke - cancel-henkisiä kokoonpanoja on netti pullollaan, eri puolilla, varsin laajalla alueella. Ne tavoittavat kyllä toisensa. Yhdessä laaditaan sääntöjä, ja useilla alaryhmillä on yhtenäisiä tapoja mm. plokata eli estää toisinajattelijat omalta foorumilta, instasta tai twitteristä tai mitä niitä nyt onkaan tiktokeja.

      Poista
  57. Olen aina aikaisemmin tuntenut, kun olen tullut käymään täällä Iineksen blogissa, että tämä on minulle kuin kotiin tulisi. Mutta nyt kuulin, että teitä, jotka kuulutte tänne on vain neljä.No, ulkopuolisenakin täällä on mukava käydä. Arvostan tätä blogia suuresti. Iines on mainio blogin pitäjä. Hän jaksaa aina kirjoittaa vastineen hänelle, joka on kommentillaan täällä käväissyt. Se tuntuu kyllä mukavalta. Kirjoittelin aiemmin monelle muullekin blogin pitäjälle vastineeksi siitä, että jaksoi ylläpitää omaa blogiaan. Mutta nykyoloissa olen ennättänyt käydä vain täällä.
    Ja täällä on kannattanut käydä. Mustaksi tullut mieli on vaalentunut ja yleensä aina kirkastunut, kun on aistinut että täällä tapaa ihmisiä. Paha olo on häipynyt. Kiitos teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisu, mistä sinä tuon luvun neljä mahdoit saada? Tässäkin keskustelussa on kymmenkunta eri nimimerkkiä, joista kukaan ei kirjoita ensimmäistä kertaa. Lukijoita on lisäksi ihan kiva määrä, eli useimmat eivät kirjoita, vaan lukevat tai vilkaisevat vain antia.

      Taidat viitata Tapsan luetelmaan henkilöistä, jotka ilmoittivat etteivät ole koskaan pössytelleet. Heitä on neljä, jotka Tapsa luettelee..

      Poista
    2. Anteeksi, Liisu, korjaan: Se olikin Noora, joka luetteli neljä pössyttelemätöntä! (Eilen klo 23.43)

      Poista
  58. Liisu, nyt vasta ymmärrän, mitä taisit tarkoittaa! Noora selitti sen tuossa yllä selvästi. Kyse on siis meistä, jotka sanoimme tuossa ihan peräkkäin, ettemme ole koskaan kokeilleet huumeita.

    Liisu, tule tänne aina kuin kotiisi, sillä kyllä sinä olet meille kaikille tuttu ja tärkeä, valiokalustoa. Rakas ihminen niin kuin vain nettiystävä voi olla. Ja kyllä voi.

    VastaaPoista
  59. Einesbaarin Yövieras-tarinoita on tullut nyt yhteensä kuusi kappaletta. Ne ovat jemmassa odottamassa ylihuomenna alkavaa julkistusta. Vielä ehtii mukaan, eli jos hiukankin kiinnostaa kirjoittaa jokin tarina kyseisestä aiheesta, lähetä se sähköpostitse: lukupiiri1@gmail.com. Rohkeasti mukaan!

    Mietin vielä sitä, kannattaako kaikkia julkaista kerralla vai yksi kerrallaan tai kaksi samalla kertaa muutaman päivän välein. Jos sinulla on tähän jokin ehdotus tai mielipide, kerro se. Olisi kiva kuulla ajatuksiasi tästä muodosta.

    VastaaPoista
  60. Noora, olet ihan oikeassa. On ammatteja, joihin ikään kuin kuuluu ryyppääminen. Kun mentiin naimisiin, mies oli täysin raitis, mutta kun hän aloitti maalaamisen ja oli taidekoulussa Helsingissä, siellä hän oppi sen, että opetuksen jälkeen mentiin raflaan istumaan ja viettämään iltaa porukalla. Siellä se sitten vähitellen tuli hänellekin tavaksi. Voi sanoa, että kaverit opettivat hänelle alkoholin käytön, ja kun hänen opintonsa loppuivat ja hän rakennutti itselleen ateljeen, ja alkoi työkseen maalata. Hänet valittiin Suomen Taidemaalarien liittoon, jonka jäsenet kävivät Helsingissä virallisissa kokouksissa, joiden jälkeen pidettiin luonnollisena, että mentiin yhdessä jatkoille. Ja siitä se alkoi. Hän katsoi kai velvollisuudekseen osallistua paikallisen taiteilijaseuran toimintaan, oli siinä vuorollaan puheenjohtajana ja järjesti seuran näyttelyjä ym. Se tiesi lisää ravintoloissa istumista. Ja mikä luonnollista, viinan käyttö tuli tavaksi. Kun hän oli siinä vaiheessa, että tuli kotiin vasta aamuyöstä, ja minä valvoin ja odotin, olin auttamassa kun hän sai ulko-oven aukaistua ja romahti mahalleen eteisen lattialle kompastuttuaan kynnykseen. Tätä vaihetta kesti aikansa. Tiesin, ettei minulla ollut mahdollisuutta siihen sotkeutua, olin vain kovasti pahoillani, ja surin sitä. Mutta n. vuoden kuluttua tilanne muuttui. Mitään minulle kertomatta, mieheni alkoi tulla kotiin selvänä. Vasta myöhemmin hän kertoi päättäneensä, ettei antaisi viinan sotkea elämäänsä. Hän alkoi tulla selvänä kokouksista, välillä se ei onnistunut, mutta vähitellen se tuli tavaksi. Ja pian oli tilanne sellainen, ettei hän ottanut mittään, vaikka näki montakin käsivartta ojentamassa häntä kohti viinalasillista. Se ei ollut helppoa, hän sanoi. Mutta nyt on jo vuosia siitä, kun hän kellahti nurin eteisen matolle kokouksesta tultuaan.
    Hänellä on luja tahto. Sen hän myöntää itsekin, ja pitää sitä hyvänä asiana. Ja meistä kotiväestä se oli loistava asia. Meillä on ollut kolme "kasvatettavaa" lasta. Kaksi tyttöä ja yksi poika. Emme me ole osanneet heitä kasvattaa, mutta ilmeisesti he ovat itse hoitaneet itsensä, valinneet ammattinsakin. Tytöistä tuli lääkäri, pojasta muusikko. Vain toinen tytöistä on jo itsekin sanonut olevansa juoppo. Muut kaksi näyttävät olevan täysin raittiita. En ole koskaan nähnyt heitä humalaisena enkä edes tupakoitsijana. Mutta se alkoholin käyttäjä, oli muistaakseni kerran jopa alkoholiparannuspaikan lääkärinä. Sellaista tämä elämä on. Nykyisin molemmat tytöt ovat minulle niin vihaisia, että kävivät meillä kotona minut haukkumassa huonoksi äidiksi. Toinen heistä kyllä jo tänään soitti, ja kyseli mitä kuuluu, ystävällisellä äänellä. Toinen ilmeisesti jatkaa vihaansa. Kiva nähdä, kuinka kauan. Poika on taas koko ajan ollut meille kuin ilon lähde, jossa mieheni ja minä pulikoimme. Tällaista siis täällä nyt. Mutta mitä tuleman pitää. Sitä odotamme. Jännää tämä elämä! Mielenkiintoista ainakin.

    VastaaPoista
  61. Minulla on itsekäs toive, että mahdollisimman moni julkaistaisiin ennen ensi tiistaita. Ehtisin paremmin osallistua keskusteluihin. Ehkä yksi tai kaksi päivässä. Sinä voisit valita toisiinsa sointuvat tai kirkuvia riitasointuja synnyttävät parit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tehdään näin. Kaksi päivässä voisi olla hyvä ratkaisu, sitä itsekin kaavailin. Ensimmäiset 5.8. perjantaina, ja siitä alkaen niin kauan kuin tavaraa riittää, kaksi päivässä.

      Poista
    2. Kaksi päivässä on hyvä. Se on sama kaljan kittaamisessakin: yksi tuoppi on liian vähän, kaksi on sopiva, kolme on liian vähän.

      Poista
    3. Itselläni on harras toive, että vielä tulisi pari tarinaa lisää. Nyt on siis kuusi tarinaa, mikä sekin on hyvä määrä. Jotenkin toivon, että joku mustahevonen ilmaantuisi vielä mukaan. Mutta siis, - aikaa on vielä, jos joku innostuu.

      Poista
  62. Kummallinen paikka tämä Iineksen blogi. Näyttää siltä. että olen kertonut melkein koko elämäntarinani täällä.
    Tuntuu, etten ole sitä näin tarkkaan aiemmin ajatellut. Kaikki minulle sattuneet asiat ovat kuin itsestään vaan aina tulleet ja menneet. Ihan kuin minua ei olisikaan. Saa nähdä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Istuttiin tänään keinussa miehen kanssa ja laulettiin. Laulaminen on mukavaa. Kerran kokeiltiin voiko puhumisen korvata laulamalla. Siitä tulikin niin hyvä ooppera, että olimme nauruun ratketa.

    VastaaPoista
  63. Liisu, voisin kuvitella lukevani elämäsi (liittosi) tarinaa yhtä innokkaana kuin vaikkapa Henrik Tikkasen katusarjan oman elämän kuvauksia. Kunpa pitäisit itsellesu päiväkirjaa tai kunpa kirjoittelisit kuvauksia elämästäsi muistiin!

    Aina puhutaan kuuluisuuksien elämäkerroista. Ei se kuuluisuus ole se pointti, vaan se elämä, elämästä kertominen avoimesti. Oma elämä ei tietenkään muille kuulu, mutta on se vaan niin kiinnostavaa ja koukuttavaa lukea, miten joku on elänyt.

    VastaaPoista
  64. Tässä kohden Iines puhuu minunkin puolesta! Meillä käy ajatukset usein yhteen. Mistä se johtuu, en tiedä.

    VastaaPoista
  65. Kiitos ja anteeksi olen joutunut elämässäni usein lausumaan. Pyörittelin Yövierasta mielsssäni monelta kantilta. Synkistelyitä olivat useimmat ja tunsin ajatusteni menevän melodramaattisuuden osalta aivan huonon surkeaan vetistelyyn. Sitten ajattelin huumoripuolta, yllätyksiä juonessa sinne sun tänne. Ei onnistunut. - Ja sitten suuri idolini vei minulta kokonaan maton alta. Löysin taas kerran uudelleen Martti Innasen kappaleen Yövieras.

    Kappaleen sanojen musta huumori sai minut tajuamaan, etten tällä(kään) kertaa voi yltää lähellekään mustaa ja upeaa huumoriaan. Kiitos ja anteeksi, en osallistu, en koska en tahtonut, vaan koska en kyenyt, osanut tai pystynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stilitsaatsuunia elikäs parannuksen tekoa: "Kyennyt, osannut".

      Poista
    2. Olisit voinut kertoa tämän stoorisi vähän täydennettynä ja päättää se Innasen Yövieraaseen - ja a vot, täydellinen novelli kirjoittamisen tuskasta!

      Ahdistus on niin ankara, että se tunkee uniisikin kutsumattomana yövieraana.

      Vielä muuten ehdit, sillä h-hetki on vasta huomenna.

      Poista
    3. Tukin, näin voitin. Julius Caeser.

      En osanu, kyeny, pysyny. Vladimir Putin.

      Poista
    4. oipokulu o aja tuhausta. Tpsa

      Poista
    5. Heh, Tapsa, noi olisi kirjoituksessa tietysti pitänyt edetä, mutta en nyt haldtzannu elikäs kiinnigolvannut, kuten stadilaiset tapaavat ehkä puhua.

      Poista
    6. Nati skunti tatista, tapasi kainuulainen, mutta Hesassa jo vuosikymmeniä asunut lankomieheni itseään kutsua, ilman huumorin häivähdystäkään.

      Poista
  66. Sain aiemmasta tarinastaan, Liisu, aivan erilaisen kuvan läheisen ihmisesi "juoppoudesta", johon mikään ei auta.

    Et näköjään viitannut ainakaan mieheesi, jonka kännäysvaihe kesti yhden vuoden (!!!) - meidän alan miesten mielestä tuo kuulostaa nynnyilyltä, kysy vaikkapa Mikikseltä tai Rikulta.

    Tulee mieleen vanha lapsuudenkaverini, joka sanoi aina, että nyt aletaan ryyppäämään - ja joi kaksi keskaria.

    Mutta muuten on tietysti hyvä, ettei miehesi ole juoppo. Taiteellisesti lahjakkailla se on usein vaarana.

    Miksi muuten tyttäresi pitävät sinua huonona äitinä? Näiden kirjoitustesi perusteella luulisi ihan päinvastoin. Vaikutat hyvin empaattiselta ja herkältä ihmiseltä. Vai siksikö juuri?

    VastaaPoista
  67. Noora, tarkoitin vain, etten nyt kykene. Teidän muiden tuotoksia luen suurella mielenkiinnolla ja arvostaen.

    VastaaPoista
  68. Kyllä täällä nyt vähätellään omia kykyjä ja omia tuotoksia. Yksi mainitsee saatesanoissaan, että tää nyt on juosten kustu ja toinen että mullakin on juosten kustu, että älkää nyt rakkaat ihmiset alentako itseänne enempää tämän lammikon äärellä. Tärkeintä on into ja puhku, ja hehku, viis muusta. Ja viis siitäkään. Yövieraita voi kuitenkin postailla Einesbaariin koko sen ajan kun keskustelu on siellä käynnissä, eli liritään nyt vielä sen aikarajankin päälle. Ettäs tämänkin tiedätte.

    VastaaPoista
  69. Riku, hei. Toivottavasti et kokenut painostavana sitä, että sinua toivottiin mukaan nimellä mainiten. Joskus voi käydä niinkin. Tarkoitin vain ilmaista, että kun ihminen ottaa nimekseen Riemu ja tekstin pohjavire on kovin tumma, niin... no, sellaista lukee mielikseen. Joskus myöhemminkin. Ihminen, joka pitää Arto Salmisesta, ei voi olla haalea.

    Mutta kiinnostavaa kuulla, millaisia ajatuksia ja tulokulmia otsikko sai sinussa aikaan. Tavallaan minusta kaikilla muillakin on kiinnostavaa juuri se. Harva kai tämmöisillä pikanovelleilla Nobel-kerhoon pyrkiikään, ja siksi epäilen, että tulevissa keskusteluissakin korostuu nimenomaan tekoprosessi.

    Jossain vaiheessa tuli mieleen, että olisi voinut olla hauska kokeilu ja ehkä helpompaakin pistää kaikki kirjoittamaan jonkun toisen antamista henkilöistä ja tilanteista. (Minä olisin halunnut Iineksen Pertin!)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomioin kommenttisi ja arvostan niitä, AE, mutta nyt en vain osaa. Mitä Arto Salmiseen tulee, minua hävettää, etten parempaa osannut hänestä Einesbaariin kirjoitttaa. Kehunnat hivelee, mutta olen sellainen kukko joka ei käskien laula ja laulaako paska sittenkään, jos fiilis ei ole bueno.

      Poista
    2. Rikuhan on jo julkaissut Yövieras -novellinsa.


      "Tiesin pitkään, että minulla menee huonosti ja sitten sain ykskaks kuulla Maria Veitolan tulevan yövieraakseni..." 21.7 klo 22:05

      Fantastinen ja ytimekäs tarina kuin ikinä. Ei siihen ole mitään lisättävää, ei mitään poisotettavaa.

      Poista
    3. Kyllä sinä osaat Riku, mutta ymmärrän hyvin, että joskus ei vaan tule mitään, hyvästä halusta huolimatta. Itse poden aika ajoin valkean arkin kammoa. Itsekriittisyys sen tekee. Ei pysty, ei kykene.

      Poista
    4. Olet oikeassa, Mikis. Näen Maria Veitolalla hassun hatunkin. Hän kävelee heikosti valaistua asuntoa ympäriinsä ja poimii esineitä käteensä, puhelee niistä kameralle yksikseen, sillä hän on tottunut puhumaan silloinkin, kun kukaan ei kuule tai vastaa, seinästä seinään hän kävelee ja puhuu ja koskettelee kaikkea, mitä pöydällä näkyy, sillä henkilökuva pitää saada, se on tärkeää, olipa henkilö paikalla tai ei.

      Poista
    5. Yllätyin vähän, kun AE povasi keskusteluissa nousevan esiin nimenomaan novellien tekoprosessin. Minulla se ei tullut mieleenkään - ajattelin, että sisältö olisi kaiken A ja E.

      Eihän tässä pitänyt tositapausta kertoa, kai, vaan kirjoittaa fiktiivinen novelli nimeltään Yövieras.

      No, voi olla, että minulla on tavallista matalampi kynnys kirjoittaa aiheesta kuin aiheesta.

      Poista
    6. Ei kai tekoprosessin ihmettelyn tarvitse mitenkään liittyä siihen, missä määrin kirjoitus on fiktiivinen. Olin vain huomaavinani, että me - kaikki muut paitsi sinä, Tapsa - jo täällä kertoilemme, missä ja miten olemme tekstiä tuottaneet tai miksi emme ole tuottaneet, vaikka mielessä on käynyt tuo ja tämä. Vähän kuin istuisi Gestalt-terapeutin vastaanotolla ja terapeutti kysyisi: "Mitä sussa nyt tapahtuu?" Ei sille terapeutille mitään järjellistä tositapausta kerrota vaan leijaillaan kieli- ja mielikuvien, muistojen ja joskus ehkä katsottujen elokuvien sekamelskassa.

      Poista
    7. Hupaisaa onkin, että Einesbaariin tuleva kirjoitus on oikeastaan useinkin synnyttänyt täällä ennakkokeskustelua aiheesta ja aiheen tiimoilta, kun väki innostuu. Ihan on pidätellä saanut, ettei tyhjennetä pajatsoja ennen kuin juttu on eetterissä. Vaan pidätyskehotuksen jälkeenkin joku vähän vuotaa, mikä on pelkästään positiivista ja hymyilyttävää.

      Poista
    8. Luin Rikun novellin niin, että ihmisellä menee huonosti, oikein huonosti... ja sen lisäksi - ikään kuin pisteenä iin päällä, Maria Veitola uhkaa tunkeutua hänen kotiinsa... huh, huh.

      Poista
    9. Ei mitään noin lohdutonta, Mikis! Kyllä Rikun novellissa on ihan selvä Alien vs Predator -asetelma.

      Poista
    10. Vaan tämä se vasta hupaisaa onkin, että täällä analysoidaan jo tarinaa, jota ei ole edes/ vielä kirjoitettu.

      Poista
    11. Olen ajatustenlukija ja tiedän kyllä mitä kukin ajattelee. Ei auta vaikka vaikenesitte kuin hauta.

      Poista
    12. Ihmettelen nyt itsekin, mitä ajattelin kun hyppäsin tekoprosessista fiktiivisyyteen.

      Jotenkin niin aatokseni kulki, että kaikkihan miettivät pää kuumana mistä kirjoittaisi eikä miten tai missä sen kirjoittaisi.

      En ajatellut tekoprosessia niin, että siihen kuuluisi sekin millaisen muodon novellilleen antaa. Vaikka kai se siihen kuuluu. No, jokainen omanlaisensa.

      PS. Nyt minulla on jo ehdotus seuraavaksi novelliksi: kirjoitamme kaikki Rikun novellin!

      Poista
    13. Minä muuten luin Rikun mikronovellin täsmälleen samoin kuin Mikiskin. Ja olen ihan satavarma, että niin sen ajatteli Rikukin. Mieshuumoria, nääs.

      Poista
  70. Kovin halusin osallistua, mutta kuinka kävi. Kun luin otsikon yövieras, niin jostain syystä havahduin. Ajattelin aluksi kuitenkin, että eiköhän siitä jotakin synny. Nyt ollaan loppumetreillä eikä ole syntynyt vieläkään. Tuskin enää syntyykään. Nyt totean, että minulle tuo sana yövieras on liian kipeä kirjoittaaksesi siitä. Muistot, ne muistot, estävät. Aluksi ajattelin kirjoittavani fiktiota, mutta faktat estivät. Totean siis, että liian kipeät ja kovat muistot laskevat päälle, kun yritän kirjoittaa. Se on tuo sana, yövieras, mikä on syyllinen asiaan.

    Mielelläni minä teidän kirjoituksianne luen ja saatan jotain kommentoidakin niihin. En kuitenkaan voi luvata mitään ja tiedän sen, että ei tarvitse luvatakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, Ripranie, kun sanot, ettet voi osallistua. Kovasti heräsi mielenkiinto tarinaasi, kun vähän avasit sitä.

      Paineita ei kannata kenenkään tämän takia ottaa, mutta siis vielä ehtii, jos jostain syystä jotain syntyykin. Liian kriittinen itseään kohtaan ei kannata olla.

      Poista
    2. Tämä Yövieras-projekti on synnyttänyt yllättävää liikehdintää. Minusta alkaa tuntua, että suggestiivisimmat puheenvuorot aiheesta on esitetty täällä, ennen kuin yhtäkään novellia on edes nähty. Ja se on ihan parasta. Kiitos, Ripranie.

      Poista
  71. Tapsa, toinen tyttäreistämme on sanonut meille, että on alkoholisti ja vaikka hän kuinka yrittää olla juomatta, ei hän pysty siihen, viina voittaa.
    Hän on ammatiltaan psykiatri. On ollut kaksi kertaa alkoholiparantolassa. Karkasi molemmista. Oli lapsena valonlähde, Ihana lapsi. Empaattinen ja pidetty kotona ja kaveripiirissä. Tuli iloisesti laulellen kotiin koulusta, Ajattelin, että hänestä ei tarvitse olla huolissaan, hän kyllä pärjää elämässä, Toisin kävi. Murrosikäisenä hän valitsi vääriä kavereita, jotka kulkivat sivupolkuja, ja aiheuttivat häiriöitä. He eivät olleet hänen mielestään tylsiä vaan jännittäviä. Ja opiskeluaikoina tuntui että
    hän oli enemmän kiinnostunut vapaa-ajan juhlinnasta kuin oppitunneilla istumisesta, etc. Viinan käyttö sotki hänen elämänsä. Se sotki hänen avioliittonsa. Ja elämä alkoi tuottaa hänelle enemmän pettymystä kuin hyviä asioita. Me, vanhemmat, yritimme auttaa häntä. Mutta olimme käytännöllisesti katsoen täysin avuttomia. Mutta jotenkin hän kuitenkin oli opiskeluaikana menestynyt niin että sai hankittua itselleen ammatin.
    Ja töitä hän teki sen kuin jaksoi, ja sai siten toimeentulon. Voi sanoa, että hän oli luonnostaan hyvä ihminen, viehättävä ja kaunis. Mutta viina sotki hänen elämänsä. Siinä ei voinut häntä kukaan auttaa. Ei hän itsekään, vaikka koko ajan yritti. Olemme siitä kovasti surullisia.

    Miehelläni on ollut myös elämässään kausi, jolloin hän on käyttänyt alkoholia siinä määrin, että on ollut lähellä
    juoppoutta. Mutta hän huomasi sen itse, ja katsoi parhaaksi lopettaa juomisen kokonaan. Niin luja hengenvoima hänellä on, että vaikka se oli vaikeaa, hän jonkun kerran epäonnistui, mutta yritti sitkeästi uudelleen, ja lopulta hän sai huomata, että oli voittaja.
    Kertaakaan hän ei ole ollut humalassa sen jälkeen.

    Minun isäni oli täysin raitis mies. Sen takia minun oli vaikea ymmärtää miten vaikeaa on päästä irti viinasta, jos sattuu olemaan geenit, jotka myötäilevät sen käyttöä.

    Mutta miksi minä olen huono äiti? vaikea vastata. Kun lapset olivat pieniä, he saivat toiveensa aina täytettyä.
    Kerran meillä kävi vieras, joka ihmetteli, että miten hänestä tuntuu, että lapset saavat aina tässä taloudessa määrätä. Niin se taisi olla. Heidän toiveensa toteutettiin aina kun se oli mahdollista. Kerran minulta kysyttiin, miksi tuo naapurintäti leipoo aina hyvää pullaa, mutta meillä syödään vaan kaupasta ostettuja korppuja?
    En kuulustellut heidän läksyjään, mutta he hyvin menestyivät koulussa. Mieheni ompeli heille mekot. Minä en osannut kutoa sukkia, kantapäähän aina tökkäsi.
    Kun he olivat isoja ja olivat maailmalla, kirjoittelin heille aina kirjeitä. joista otin kopiot ja ne on siten vielä tallella, molemmilla oma kansio tuolla hyllyssä, niitä lueskelen nyt itse ja niissä kerrotaan hyvin tarkasti, mitä täällä kotona tapahtuu. Muuta en nyt osaa kertoa. He elävät omaa elämäänsä. Mutta kyllä he tukeutuvat meihin aika usein. Ja me autamme, jos pystymme.
    Mutta se on ihmeellistä, että poikaan joka asuu Helsingissä meillä on hyvät suhteet, ei minkäänlaisia vaatimuksia, melkein päivittäisiä yhteyksiä puhelimitse.
    Ja kaikkein ihmeellisintä että meille ajaa pyörällä vähintään kerran viikossa koulupoika, joka istuu meidän sohvalla muutaman tunnin ja sitten menee ovelle ja sanoo: Minä lähden nyt, mutta tulen taas!

    VastaaPoista
  72. Huono olen, eikä ikinä ole puolueiden nuorisojärjestöistä ollut hyvää sanottavaa, ellei sitten vahingoniloista naurua. Nyt kuitenkin Kokoomusnuoret hankkivat Vaalimaalle taulun, jossa lukee: "Samalla, kun lomailet, kaikilla Ukrainalaisilla ei ole kotia, johon palata." - Täysi kymppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, edes tämä, kyltit. Tämä ”mielenosoitus” eroaa muista mielenosoituskylteistä siinä, että jaetaan tietoa sellaiselle ryhmälle, jolta sitä tietoa pimitetään.

      On aika kummallista, että Suomi vuotaa yhteisistä pakotteista, vaikka enemmistö kansalaisista haluaa pakotteet venäläisille entistä kovemmiksi, sanottiin eilen päivän uutisannissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto lepsuilee nyt selvästi.

      Nimenomaan Venäjän kansaan tulee vedota. Vain aivan lähisukulaisille ja toisinajattelijoille voisi myöntää viisumin, ei ostosmatkailijoille, joita nyt kulkee kauttamme koko Eurooppaan, joka on jo paheksunut Suomen lepsuilua.

      Poista
    2. Sanonpa tähän senkin - ajankohtaisasioista kun tuli puhe, että valtiovarainministerin ehdotus ylimääräisestä lapsilisästä on yli-imelää lapsiperheiden vaalikosiskelua. Samaan aikaan kun lapsiperheistä puhutaan ja heihin kohdennetaan jatkuvasti kehitystyötä ja tukea ja monenlaista huomiota, joku vantaalaisvanhus vaikertaa hoitamattomana ja alastomana asuntonsa lattialla ja kysyy auttajilta ensimmäisenä: paljonko maksaa, en halua olla vaivaksi. Ainutkaan poliitikko ei auta eikä jaa satasia heille.

      Poista
  73. Ja kolmennella perään: heräsin juuri ja minä juon nyt kahvia alakerrassa tabletin ja teeveen äärellä. Televisiossa puhuu juuri Jälkiviisas Timo Soini..

    Kunhan pääsen yläkertaan pöytäkoneeni ääreen, pääsen Einesbaariin tuuttaamaan ulos Yövieraita työhuoneestani..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Einesbaari on nyt auki. Menkäähän sinne aamukahville. Jutut julkaistaan tulojärjestyksessään, paitsi, että Mikiksen juttu tupsahti teknisistä syistä AE:n alle, vaikka oli ensimmäisenä.

      Käykääpä kommentoimassa. Itse tein sen havainnon, että sattuipas huima pari rinnakkain. Olen äimänkäkenä siitä, miten hienosti sattuma heitti ne samaan syssyyn. Kaksi pinnalta katsoen, tyyliltään, aivan erilaista tarinaa, mutta molemmat syviä ulottuvuudeltaan.

      Poista
  74. Noora, kaikelta tältä olisi vältytty, jos Putin ei olisi tullut hulluksi.

    VastaaPoista
  75. Aivan samaa mieltä Iineksen kanssa. Olen Putinin jopa tappanut mielessäni jo monta kertaa. Minusta hän on pelottavasti vinksahtanut. Hyökätä nyt kansan kimppuun, joka elää tavallista rauhallista elämäänsä, eikä arvaa, että kohta pommeja alkaa sataa niskaan.

    Ihmettelen aina kun olen visusti jotain mieltä, ja joku toinen on aivan toista mieltä. Kysyin mieheltäni, joka istui vähän matkan päässä, miten se on mahdollista, että ihmiset voivat tärkeissäkin asioissa olla eri mieltä?
    Hän sanoi, etkö ymmärrä, Ei ole olemassa asiaa, josta kaikki ihmiset olisivat samaa mieltä. Ei se ole edes mahdollista! Ajattele mailmaa, jossa kaikki olisivat samaa mieltä. Mitä siitä tulisi? Siitä voisi tulla helvetti!
    Jos joku ennättäisi sanoa jotain ikävää asiaa. ja kaikki uskoisivat häntä, Helvetti voisi olla jo oven takana,

    VastaaPoista
  76. Kylläpä nauroin yhtenä iltana makean kolkosti, kun luin vuodelta 2008 Iineksen vappuilottelutekstin, joka päättyi näin: "Putinin pontevaan rintakehään olisi naisen turvallista painaa päänsä ja itkeä maailman pahuutta."

    Muistin, että joskus kauan sitten minäkin pidin Putinin kasvoja miellyttävinä.

    VastaaPoista
  77. Noora - ei se ole Zelenskyin sota, ei Ukraina ole hyökännyt Venäjälle. Se on puhtaasti Putinin sota, sitä käydään Ukrainassa, ja ukrainalaiset ainostaan puolustavat maataan.

    Siinä olet ehkä oikeassa, että syynä sotaan on Venäjän halu vallata Ukrainalta alueet, joissa asuu paljon venäläisiä. Mutta onko se todella hyväksyttävä syy?

    Venäjä käyttäytyy imperialistisesti, ei sitä voi hyväksyä tai sivuuttaa, vaikka ukrainalaisten puolustautuminen kaikin keinoin harmittaisikin.

    Seuraavana vuorossa voisi olla Suomi, joka sijaitsee edelleen liian lähellä Pietaria. Nato on vakuutus siltä varalta.

    VastaaPoista
  78. Haha! Voi etten sano. Muistan hämärästi kirjoittaneeni tuon. Taisin olla vielä kallellani itään päin. Tai sitten se oli ironiaa.

    VastaaPoista
  79. Tämä liittyy siis Putinin rintaan ja AE:n kommenttiin.

    VastaaPoista
  80. Noora, siivoan Einesbaarin kommenttiloorasta saman kommentin pois ja siivoan omani, itsellenikin tuli virhe. Tästä masiinasta en pääse kirjautumaan Einesbaariin, joten teen sen iltapäivällä.

    VastaaPoista
  81. On ymmärrettävää ,että Ukraina ,kuoleman vaarassa ottaa ja pyytää apua ,mistä vaan saa. Kelpasihan Suomellekin Hitlerin aseapu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuo ”Hitlerin aseapu” kuulostaa pahalta, erityisen pahalta kun vertaa silloiseen aikaan. Eihän tuolloin vielä tiedetty kaikkia keskitysleirien kammotuksia, Hitlerin koko kauheutta, korkeintaan kai jotakin aavisteltiin?

      Minusta tämä ajan konteksti tulee ottaa huomioon, kun puhutaan Suomesta ja saksalaisten avusta.

      Poista
    2. Hädässä oleva -valtio tai ihminen- vastaanottaa apua sieltä mistä saa. Konteksteistä riippumatta.

      Poista
    3. Kyllä kyllä, mutta silloin kun aseapua Saksasta otettiin, Hitleriä ei vielä tiedetty sellaineksi ihmispedoksi kuin historia on osoittanut. Tarkoitan, että nyt synti on suurempi kuin silloin.

      Eihän Stalininkaan kaikkia hirmutekoja tiedetty hippivuosina jolloin Stalin oli joidenkuiden suomalaistenkin nuorten ihanteiden joukossa. Enää ei olisi. Aika ja historia muuttaa käsityksiä, opettaa. Siksi historiaa ei ei saa poistaa koulujen opetusohjelmista eikä sitä saa muutaa mielensäpahoittaneiden toimesta.

      Tämä ei ollut varsinaisesti sinulle, Meg, innostuin vain paasaamaan aiheesta laajemminkin.

      Poista
    4. Aika hämärtää muistoja. Suomen 40-luvun sodista muistatte "Hitlerin aseavun".

      No, fakta on kuitenkin se, että kun Stalinin Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen marraskuussa 1939 (- tätä voi verrata Ukrainan sotaan -) Suomi EI saanut Hitleriltä mitään aseapua! Saksa päinvastoin esti muitakin maita auttamasta Suomea sulkemalla Itämeren.

      Kun Suomi sitten selvisikin kaikkien yllätykseksi hengissä, ja Hitler ja Stalin jakoivat maailmaa, niin tilanne muuttui ja Saksa muutti mielensä. Suomi tarttui tarjottuun oljenkorteen.

      Kuten Iines muistuttaakin, niin 30-40-luvuilla Hitler ja Stalin olivat tasavertaiset diktaattorit, toinen ei ollut toista pahempi.

      Mutta voittaja kirjoittaa historian ja me opimme sen angloamerikkalaisista sarjoista.

      Poista
    5. Mutta v.1944 suomi sai saksasta ratkaisevaa aseapua. Jonka vastaanottamiseen ei mitenkään liittynyt mikä käsitys suomen johdolla oli Hitrerin hallinnon olemuksesta ,eikä pitänytkään.

      Poista
    6. Kyllä, sai sekä ase- että taisteluapua: saksalaiset syöksypommikoneet olivat ratkaisevassa roolissa monessa torjuntataistelussa kesällä 44.

      Mutta suhteutan vielä Saksan ja Neukkulan tekoja: Suomessa TIEDETTIIN jo 30-luvulla millaisia orjatyö-keskitysleirejä Venäjällä oli ja että tuhansittain suomalaisia oli siellä teloitettu siksi, että he olivat suomalaisia.

      Saksastakin oli huhuja, mutta ne kalpenivat sen rinnalla mitä Venäjällä tiedettiin tapahtuneen.

      PS. Stalin ja Hitler joukkoineen olivat samanlaisia joukkomurhaajia, mutta sodan voittaminen ja länsimainen viihdeteollisuus romantisointeineen ovat pesseet Stalinista ja kommunismista löyhkän pois.

      Poista
  82. Arvostan myös mielipiteitä joita en ymmärrä. Silti en ymmärrä miksi syytät ukrainalaisia siitä että Venäjä hyökkäsi heidän maahansa; tappaa, raiskaa, vammauttaa, kiduttaa tuhansittain taVAllisia ihmisiä...? Mikä heidän vikansa on, paitsi se, että ovat olemassa? - Pidän sinua Noora elävänä ihmisenä, siis empaattisena, mutta en ymmärrä mikä Sinusta noin vittumaisen tekee? En ymmärrä.

    Tällä hetkellä fasismia edustaa Putinin Venäjä. - Äläkä väitä, ettet sitä huomaisi, totta kai huomaat, koska olet viksu ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edellinen teksti Nooralle - olen surullinen. Hyvin...no, mitäs sen väliä. (Ihmiset ovat välillä hyvin surullisia.) Eikä siinä mitään.

      Poista
    2. Aikoinaan uskoin kommunismiin - en sen takia että se oli muotia, vaan minusta siinä opissa oli tietty syvällinen idea. Opiskelin marxilais-leninismiä, ja tiedän siitä enemmän kuin te yhteensä, eli ei puhuta siitä. Ei se silti ainoa inspiraationi lähde silloin ollut: maailmassa 1960 -70 -luvulla vallitsi hirveä tyranni, USA. Oli Vietnamin sota, ja jos ette muista, Vietnamissa sodittiin paljon, paljon, paljon raa'emmin kuin mitä nyt ryssät Ukrainassa. - Kyllä. - Minä olen lukenut paljon historiaa, enkä unohda asioita; enkä asioita toiseksi muuta, jotka itse olen elänyt. Sympatiseeraan monessa asiassa sinua, Noora, mutta mutta... nykyVenäjä on fasistisempi valtio kuin Saksa 1930 -luvulla, ja imperialistisempi kuin USA 1970 -luvulla. Siksi, pelkästään siksi, en ymmärrä kannanottojasi, jotka rikkovat kaikkea sitä, mitä minä pidän inhimillisenä. - Humanismina.

      Poista
    3. Ja Tapsa sanoo tähän kohta: muista Mikko myös tuo pahuuden YdinSydän, Neuvostoliitto. - Muistan.

      Poista
    4. Perhana, ehdin jo sanoa sen tuossa ylempänä MEGille, kun puolustin sitä, että hukkumista pelkäävä Suomi tarttui Hitlerin pikkusormeen.

      Mutta tähän en olisi tarttunut, sillä käsittelit asiaa tasapuolisesti, syvällisesti ja kaukaa viisaasti.

      Korostan aina, että meidän on nyt niin vaikea nähdä miltä maailma näytti esim. 1941, kun suursota uhkasi, Venäjä uhkasi ja USAa ei kiinnostanut pätkääkään.

      Eivät senaikaiset suomalaiset voineet tietää, että myöhemmin julmista rikoksista ihmisyyttä vastaan syytettäisiin vain saksalaisia ja venäläiset pääsisivät kuin koira veräjästä.

      Stalin on jälleen arvossaan Venäjällä. Muistakaamme hänen lausahduksensa: munakasta ei voi valmistaa rikkomatta munia.

      Putin soveltaa sitä viisautta paraikaa Ukrainassa.

      Poista
    5. Ongelman ydin on tämä:

      1) Saksa hävisi sodan ja siellä tehtiin perinpohjainen itsetutkiskelu menneistä hirmutöistä, kaduttiin ja hävettiin

      2) Venäjä voitti sodan ja siellä jatkui sama meno, valehtelu ja rehvastelu oman aatteen ja kansan erinomaisuudesta

      Poista
  83. Asiasta kolmanteen, kauniiksi lopuksi. Kuulin juuri, että Elokapina on saanut päälleen mielenosoituksessa lantaruiskeen.

    En kannata tällaista anarkiaa, kuten en kannata Elokapinan mykän ponnettomia miekkareitakaan. Tästä ei nyt kuitenkaan ole kyse.

    Kyse on tapahtuman jälkihoidosta. Nimittäin, ja nyt sallikaa minun edes hymyillä: Elokapina on saanut tämän luonnontuoteruiskauksen vuoksi valtakunnallista kriisiapua. Voi näitä kullanmuruja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on. Kun yrität epäitsekkäästi parantaa maailmaa, niin paskaa saat päällesi.

      Poista
    2. Tästä tulikin mieleeni, että nyt viimeinkin menen ja luen Mikiksen novellin!

      (Samoin muut lukemattomat.)

      Poista
    3. Huomenna tulee vielä kaksi tästä aiheesta, ellei joku sitten innostu pykäämään vielä keskustelujen aikana. Niistähän voi keskustella hamaan ikuisuuteen asti.

      Poista
    4. Mainittakoon, että minä olen joka aamu värjötellyt pari tuntia Einesbaarin ovella odottamassa avautumista. Tiedättehän sellaiset aidot fanit, jotka jonottavat konserttilippujen myyntiä tiettynä aamuna ja pakkaavat mukaan termospullon ja makuupussin.

      (Niin että juo vauhdilla se aamukahvisi alakerrassa, Iines, ja juokse pika pikaa yläkertaan.)

      Poista
    5. No saamasi pitää, baarissa on tuoretta kahvia. Ja nyt on koko tarinasto pramilla. Kaikista niistä, myös aivan ensimmäisistä passaa keskustella niin kauan kuin sanomista riittää.

      Itse olen yllättynyt tarinoiden korkeasta tasosta. Olen ilmeisesti työssäni tottunut lukemaan niin sekalaisia sepustuksia, että en osannut odottaa tällaisia kirjallisisa kykyjä vähän jokaiselta.

      Oma juttu vaan tuntuu aina keskeneräiseltä. Itseltänikin pääsi vahingossa se versio, jota piti vähän vielä stilisoida, mutta menköön. Pulla on uunissa meiltä jokaisella.

      Poista
  84. Miksi minä en ole ollut mukana juttujen kirjoitusideassa, joka on hauska ja hyvä?
    Meillä on ollut sisällissota. Lapset contra vanhemmat. Koko viime yön aamutunteihin asti, mietimme mieheni kanssa mistä taistelu johtui, miten pääsemme siitä eroon, kuka sodan aloitti ja mitä siitä seurasi. Meitä ei yksinkertaisesti sanottuna nukuttanut.
    Minulle jo lapsena sanottiin, ettei kotiasioista saa toisille puhua. Mutta minusta on outoa että ne pyhitetään, kun suurin osa asioista ihmisellä liittyy koteihin. Jokaisella on jonkinlainen koti. Lapsuuden koti. Aikuisuuden koti, joita voi olla useampiakin. Vanhuuden koti, joka voi olla oma tai kunnallinen. Ja lopuksi, hauta, jotkut uskovat lujasti että se on taivas, jossa Taivaanisä ottaa kaikki huomaansa, ja jaottelee sitten, ottaa toiset luokseen, toiset pääsevät helvettiin.

    Olen kovasti aina tykännyt kirjoista, joissa voi nähdä ja kokea ihmisten kotioloja. Minusta ne ovat mielenkiintoisia. Niistä joskus jopa oppiikin jotain.
    Niinpä annan tulla, mitä meillä joskus tapahtuu. Ei ole pakko lukea, jos ei kiinnosta. Tässä tapauksessa on kysymys kahdesta eläkeikäisestä, jotka jatkavat elämäänsä kahdestaan, kun kaikki lapset ovat jo maailmalla. Onko heillä enää mitään yhdyssidettä. joka muistuttaisi ajasta, jossa he olivat isä ja äiti, ja lapset eivät olisi enää isän ja äidin tarpeessa, vaan olisivat itse isiä ja äitejä. Valitettavasti me emme ole lainkaan malleiksi sopivia. Päinvastoin. Ei kannata hermostua, vaikka toimimme miten sattuu. Ilman ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kodit ja perheet ovat rakkauden ja rauhan tyyssijojen lisäksi monimuotoisia perheriitojen ja sukuskismojen tantereita. Onnellinen se perhe, jossa uskalletaan tuulettaa eikä vaieta asioita kuoliaaksi. Enemmän on käsittääkseni mykkyyttä ja katkeruutta, joka kalvaa kaikkia joskus yli haudankin. Ehkä jotkin asiat ulos päästyään puhkeavat pois kuin kupla haihtuessaan.

      Neuvoja ei kukaan voi antaa, ellei sitten jotakin aleta muksimaan lapiolla päähän tai humauteta tajua kankaalle. Kun ei ihmistä voi muuttaakaan, aikuista ihmistä, niin kannattaako ketään tai mitään syyttää jälkikäteen yhtään mistään?

      Poista
    2. Kerro vain kotiasioistasi, Liisu, jos tunnet tarvetta. Emme me tuomitse, me vain kuuntelemme ja annamme ohjeita ihan pyytämättä.

      Mielestäni viisain kodin määritelmä on sellainen, että vanhempien suhde on lapsen koti.

      Luulen sen pätevän silloinkin, kun lapset ovat jo lähteneet omille teilleen.

      Ihan uteliaisuudesta kysyisin vielä, että liittyykö perhesotanne menneisiin vai nykyisiin tapahtumiin?

      Poista
    3. Yhä harvemmin lapset kuitenkin saavat kasvaa kiinteästi vanhempien hyvässä suhteessa. Jos ajatellaan tilastollista tietoa siitä, että joka vuosi 15 000 paria eroaa toisistaan ja vastaavasti vain 30 000 solmii uuden liiton, niin vailla vanhempien saman talouden kiinteää hyvää suhdetta on lähes puolet liittojen lapsista. Erojen ja yksinasumisen trendihän on koko ajan nouseva.

      On kuitenkin sellainen ilahduttava piirre, että vanhemmat eroavat nykyään sovussa ja tavallaan hyvässä suhteessa. Usein molemmat huolehtivat lapsistaan hyvin, lasten etu on kummallekin tärkeä. Uskon että suhteen laatu on lapsen onnelle merkittävä. Sekin tieto on ilahduttava, että yksinhuoltajien lapset pärjäävät tutkimusten mukaan esimerkiksi koulussa aivan yhtä hyvin kuin ehjien perheiden lapset.

      Poista
  85. Iines ja Tapsa, kiitos! Mistä minä kiitän? - Läsnäolostanne.
    Tämä meidän pulju on aina ollut erikoinen. Silloin kun lapset olivat koti-ikäisiä. Kaikki meni hyvin. Meidän elämä on ollut aika vaihtelevaa. Mieheni sai lasten pienenä ollessa stipendin Roomaan. Suomella on siellä Villa Lantessa talo, jonne pääsevät minkä alan taiteilijat tahansa hakemuksen mukaan. Mies oli siellä ensin yksin, jokapäiväisten kirjeiden viuhuessa melkein päivittäin. Kevätpuolella mummot tulivat hoitamaan lapsia ja minä pääsin Villa-Lanteen asumaan miehen kanssa (lapsia ei sinne otettu). Minulle Rooma oli tietysti elämys. Asua siellä vähän aikaa tuntui ihmeelliseltä onnelta. Samanaikaisesti siellä oli Suomesta kirjailija, joka tietääkseni elää vielä, en käytä nimiä.
    Muutama vuosi myöhemmin mies sai stipendin Pariisiin. Siellä on Kansainvälinen taidetalo, jossa Suomella on osake. Sinne sai ottaa lapsetkin mukaan. Oli se ihmeellistä aikaa. Miehen työskennellessä me kierreltiin lasten kanssa jalkaisin tutustumassa Pariisiin, sen museoihin ja puistoihin. Olin opiskellut sen verran ranskaa, että pärjäsin sillä maitokaupassa ja puhelin ranskalaisten puistonpenkillä istuvien mummojen kanssa. Lapset leikkivät yhdessä. Meillä on paljon videoita Pariisissa olon ajalta. Minä koin sen valtavan hienona aikana. Lapset olivat silloin vähän alle kouluikäisiä. Eivät ole koskaan siitä ajasta jälkeenpäin puhuneet. On vain katsoneet videoita, joissa kävelevät Pariisin kaduilla isän ja äidin kanssa. Isä oli kasvattanut siellä parran, ja hän näyttää niillä videoilla omituiselta. (Olen lukenut Kadonnutta aikaa etsimässä, jossa kirjasarjan päähenkilö leikkii yhdessä osassa ystäviensä kanssa samassa puistossa kuin nyt nämä suomalaislapset leikkivät.)
    Muuten aina kun olemme olleet autolla tutustumassa Keski-Euroopan maihin, lapset ovat olleet mukana.
    Minä olin yhtenä vuonna (yksin) Englannissa opiskelemassa kieltä eräässä luostarissa. Muistan kun tulin kotiin, ulko-oven yläpuolella oli pitkä pahvikyltti: Tervetuloa kotiin! Se liikutti minua. Suurimmaksi ajaksi lasten lapsuuden aikana olen ollut kotona. Olenko osannut kasvattaa heitä. Nähtävästi en, kun he sanovat: Meillä on ollut surkea lapsuus.
    Nykyisin minulla on tunne, että he ovat kasvaneet minun yli. He jotenkin vähättelevät minua. Seuraavat kyllä tekemisiäni, mutta huokailevat miten paljon minussa olisi korjattavaa. Otin aluksi ne vain vähättelynä, eikä se häirinnyt minua, kun olin tottunut siihen. Mutta nykyisin, jos heillä on jokin ongelma ja paha tilanne, löytyy syy minusta. Olen jo kauan ihmetellyt, miksi minusta ei ole äidiksi. Ja nyt tämän viimeisen myrskyn jälkeen olen iloinen, kun he ovat löytäneet toisensa ja yhdessä ovat moittineet minua. Olen tehnyt päätöksen, että sanon itseni irti äitiydestä. Tunnustan, ettei minusta todellakaan ole äidiksi. Ehkä tämä loppuelämä sujuu heiltäkin ilman äitiä. Varmaan he ovat iloisia, kun peräännyn ja poistun kokonaan äitiydestä heidän kohdallaan. Mutta kun olen kuollut ja he löytävät päiväkirjani ja lukevat niitä aikaisemmilta ajoilta, he ehkä huomaavat, että on se taitanut olla ehkä vähän äiti hänkin, siis minä. Mutta nykyisyyden sallin heidän todellakin olla ilman äitiä. Olen vain joku huojuva olento avaruudessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisu, Liisu, kiitos kauniista omaelämätarinastasi, johon palaan kotoa. Nyt istun kannonnokassa kameran kanssa sihtaamassa kuvakulmia, valoa ja varjoja Tarinasi on kiehtova ja syvä ihmissuhde- - en sano että draama, koska tarina on totta eikä kaipaa mitään diskurssia ympärilleen. Kuvaus se on, meille toki kirjallinen esitys.

      Poista
    2. Tässähän on Liisun versio "Yövieraasta" – Ellenillä yövieras oli nostalgia, minulla turhan odotuksen aiheuttama tunnetila, Liisulla muistot äitiyden vaikeudesta.

      Pitäiskö siirtää Einesbaarin numerolla 7 ja arvostella?

      Poista
    3. Nimi perään.

      Poista
    4. Liisu, joskus on niinkin, että lapset, jopa aikuisiässä, raivoavat sille, jonka tietävät kestävän.

      Teidän tilanteestanne en tiedä, mutta koulussa on paljon lapsia, joiden kotielämä on täysin repaleina mutta jotka eivät osoita minkäänlaista tuskaa kotona. Sitten koulussa, kun ei tarvitse pelätä ammatti-ihmisen murtumista, raivo purkautuu.

      Poista
    5. Sanoisin rohkeasti niin, Liisu, että hyvinpä on lasten kasvatus ja kasvaminen sujunut, kun heistä on tullut itsevarmoja ja rohkeita aikuisia, jotka eivät käperry ahdistuneena nurkkaan miettimään ja varomaan. Se, että he puhuvat syyttävästi tai kysellen vanhemmilleen, on myös suuren luottamuksen osoitus. Te olette nyt kaikki keskenänne tasavertaisia ja toivottavasti tasavahvoja aikuisia.

      Tällä tasavahvuudella viittaan ennen kaikkea teihin vanhempiin, koska koette minun tulkintani mukaan olevanne jotenkin alakynnessä tai epäonnistuneita lastenne edessä. Kunpa rohkenisitte näyttää samanlaista rohkeutta kuin lapsenne. Pitääkö kaikki syytökset niellä? Ehkä olette liiankin kilttejä ja pelkäätte aiheuttavanne lapsillenne lisää pahaa mieltä? Kissan viikset ja katin kontit. Lapset eivät ole lasista. Heillä on myös vastuu toisten ihmisten kohtelusta ja siitä, miten perheenjäsenille puhutaan. Eikö muka lapselle voi sanoa, että nyt kyllä syytät sellaisesta, jota en tunnista tai johon en ole kyennyt. Eihän vanhemman tarvitse olla täydellinen.

      Mutta siis, nämä ovat vaikeita ja monisäikeisiä asioita, eikä koskaan voi tietää, miten joku asiat on kokenut. Vierestä on vaikea mennä sanomaan paljonkaan muuta kuin aivan yleispätevää.

      Poista
  86. Ihan uskottavasti puhutte, ja mies oli kanssanne samaa mieltä. Mutta kun minusta alkoi tuntua, että hän siirtyikin kokonaan lasten puolelle puhumalla kuin olisi ymmärtänyt heitä, en kestänyt sitä. Tuntui että olin yksin ja oli kauhean vaikea olla. En voinut kuvitella että itse olisin menetellyt samoin kun lapset, omalle äidilleni. Olen varmaan joskus täällä sanonutkin, että tunnen olevani lapsen tasolla. Sellainen minä olen, pahoitan mieleni vähästä, putoan kuoppaan, josta on vaikea nousta. Mutta olen minä noussut aina jotenkin ihan yksin ilman tikapuita. Sen verran minulla on järkeä. Mutta epätoivon painetta kannan kuitenkin itsessäni sen jälkeenkin. Eli olisi minulla oppimista aikuisen ihmisen tasolle. Siihen ei auta kirjojen lukeminen, ei mikään. Se on synnynnäinen heikkous, vaikka isäni ja äitini olivat kunnioittamiani vanhempia. Olisi pitänyt ottaa oppia heistä.

    Tällä hetkellä on tilanne se, että olen päättänyt olla puhumatta. Katson kuinka kauan ne aikuiset lapseni ovat yrittämättä ottamaan yhteyttä kotiinsa. Ja jos he soittavat tai tulevat käymään, sanon heille että olen heittänyt äitiyden kokonaan pois itsestäni. Olen vain pelkkä ihminen. Heikonlainen mutta ihminen kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikittelen ajatuksella, että kuulisimme miehen ja lastenkin suusta tämän tarinan, jolloin siitä tulisi kolmiulotteinen.

      Siis, oikeasti en leikittele - sana on turhan kevyt - vaan mietin, otsa kurtussa. Tämä on kuin antiikin tragedia, jossa tehdään äidinmurhaa, ja tuntuu pahalta, jos mieskin tarttuu puukonvarteen. Uskon, että ymmärrät kuvakieltäni, Liisu. Tämän vertauksen valossa mielestäni koko kuvion syvyyden ymmärtää paremmin.

      Poista
    2. Monta tappelua seuranneena ja monessa mukana olleena uskallan tulkita Liisun miehen käytöstä niin, että hän yritti taiteilla Liisun ja lasten välissä ymmärtämällä molempia - ja Liisu koki sen puolen vaihtona ja petturuutena.

      Lähipiirin riidat ovat aina ikäviä. Arvaanko oikein, että alkoholilla oli osuutta asiaan?

      Minulla on tapana kuvata omaa liittoani sanomalla sen kestäneen näin kauan siksi, että olemme molemmat hyvin äkkipikaisia mutta erittäin nopeasti leppyviä.

      Suosittelen jälkimmäistä muillekin. Se tekee elämästä helpompaa.

      Poista
  87. Tapsa, olet tulkinnut oikein, mutta alkoholilla ei ollut osuutta asiaan.
    Iines, miehen kanssa meillä on tällä hetkellä jo OK. Hän oli jopa ostanut kaupassa käytyään minulle mansikoita rasiallisen. Mieli minulla on jo tyyntynyt. Eiköhän elämä tästä vielä eheydy. Minustakin kotiriidat ovat hyvin ikäviä. En toivoisi niitä. Mutta jos jollakin on hermot kireillä ääni rähähtää helposti kattoon saakka. Mutta onneksi sitä ei kovin usein tapahdu. Muistan miten kotonani lapsena, ei koskaan kukaan rähähtänyt, mutta siellä oli äidillä tapana menettää puhekykynsä, jos hän oli jostain syystä kovasti harmistunut.
    Hän saattoi olla mykkänä koko päivän. Se tuntui ihan kamalalta. Muistan kun rukoilin silloin Jumalalta, hyvä Jumala, anna äidin taas puhua!

    VastaaPoista
  88. Seuraavana päivänä...
    Kauhistun itseäni kun ajattelen eilistä. Kylläpä olen kummallinen ihminen, sanon vihaavani riitoja perheessä, mutta itse sitten riitelen. Etsin jopa tukea ja turvaa muista ihmisistä. Mistähän tällainen käytös on kotoisin. En ymmärrä. Kylläpä minussa on kestämistä. Hävettää ihan kamalasti.
    Mutta se on tietysti kaikki sitä lapsellisuutta. Minusta ei ole ikinä tullut aikuista. Sen kyllä huomaan itsekin. Minun pitäisi aloittaa itseni kasvattaminen ihan alusta.

    Mutta kiitän teitä muita. Mistä te tiedättekin niin paljon ihmisen elämästä. Olette yrittäneet ohjata minua oikeille poluille. Arvostan puheitanne. Ja kiitän. Varsinkin Tapsa perheen isänä on varmaan kauhistellut, kuinka voi olla noin tyhmä ja lapsellinen ihminen. Ja hän on tiennyt kaiken mitä perheessä voi tapahtua ja sitä ihmettelen eniten, miten hän tietää miehestä, mitä mies milloinkin ajattelee. Hän on osunut jetsulleen oikeaan. Muistan kun kävin lukemassa hänen. kirjoituksensa Yövieraasta, ajattelin miten siististi hän oli kuvannut kirjoittamansa perheenjäsenten ajatuksista ja ja teoista. Mutta hänhän oli oikeassa. Juuri niin PITÄISI kaikkien ajatella. Mutta meitä, keskenkasvuisia aikuisia, löytyy kyllä enemmänkin kuin minä, siitä olen varma. Mitä meille tekisi? Pitäisikö perustaa opisto, jossa asioita opetettaisiin? Tai kirjoittaa Aapinen, jossa huonon vanhemman annettaisiin oppia kotielämän aakkosia? Sellaista minä kaipaisin. Luen maailman kirjallisuutta. Mitä olen sieltä oppinut? Ehkä jotain, jota en ole tärkeäksi havainnut. Minun pitäisi rutkasti laajentaa ajatusmaailmaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liisu, Liisu... kaikissa meissä asuu pikkulapsi joka kiukuttelee aika ajoin, samoin teini joka kokee kärsivänsä vääryyttä ja jota kukaan ei ymmärrä, ja aikuinen joka kauhistelee että jos joku tietäisi miten kehittymätön ja lapsellinen oikeasti olen, niin...

      Niin mitä?

      Eikä se, että kirjoitin aika seesteisen kuvauksen vanhanparin elämästä, tarkoita että meillä sellaista olisi kuin ihan joskus sattumalta.

      Voisin kirjoittaa paljon totuudenmukaisemman kertomuksen tyhjästä alkaneesta riidasta, jonka päätteeksi paiskasin oven kiinni ja vannoin, etten tule takaisin ikinä... no, vajaan vartin päästä palasin ja myös vaimoni oli leppynyt sillä välin.

      Poista
    2. Lisäisin tähän mieluusti vielä sen, vaikka en olekaan perheellinen mies, vaan vain nainen, vieläpä yksihuoltajaperheestä, että ei ole tapaa, jolla PITÄISI ajatella, niin kuin Liisu sanot. Ajattelulle ei ole raameja. Kaikki ajatukset ovat, ne vain ovat ja saavat olla.

      Poista
  89. Olen yrittänyt ajatella kauniisti, mutta totta on niinkuin Iines sanoo, ajatuksille ei voi mitään. Niitä tulee ja menee.Ja ne ovat kaikkea muuta kuin järkeviä, minulla. Mutta sen minä tajuan, että olisin millainen tahansa, syy on minussa, en osaa olla asiallinen ja järkevä. Tai olisiko minun pitänyt ottaa kattilankannet käsiini, paukuttaa niitä ja irvistellä, hyppiä ilmaan ja ehkä kiroilla. silloin he ehkä olisivat säikähtäneet ja olleet hiljaa. Tai he olisivat kirjoittaneet minulle lähetteen lähimpään hermohoitoon. Onhan heillä valtuudet. Ihmettelen miten äitejä yleensä kohdellaan.

    Kyllä minäkin kelpasin, silloin kun olivat pieniä. Muistan kun olisin halunnut kirjoittaa, minulla oli kirjoitushimo silloin pahimmlillaan, mutta lapset hyppivät ympärillä, en saanut olla rauhassa, menin piiloon. Kerran menin saunanlauteille ja ajattelin etteivät löydä sieltä. Kuulin kopinaa ja askelten ääniä kun he etsivät minua, Ja hetki vain, yhtäkkiä olivat niskassa, kynä ja lehtiö lauteiden alla ja kirjoittaminen sai kyytiä.
    Ehkä en ollut tarpeeksi paljon heidän kanssaan. Ehkä he vaativat tavallista enemmän huomiota, jotta olisivat kokeneet myöhemmin että oli se lapsuus hyvää aikaa! No jotenkin ON selvä, että he kokivat lapsena olevansa jotenkin syrjään pantuja. Ja se kostautuu nyt isona. Lapsuus on ohi. Mitään ei voi enää korjata. Koetetaan vaan purjehtia loppuun saakka.

    VastaaPoista
  90. Sen vielä sanon, kun kävin tänään lukemassa Yövierasjuttuja, että siellä minua odotti todellinen yllätys!
    Voi että oli hyviä ihmiskuvauksia, Ja miten hienoa kerrontaa.
    HYVÄT IHMISET, miten taitavia te olette kirjoittamaan, Jokaisesta teistä voisi tulla hyvä kirjailija, jos olisi vain halua. Onnittelen!

    VastaaPoista