11.2.2023

Kissan häntä


Mikäs sen mukavampaa kuin itsensä kehuskelu tai itsestä puhuminen. 

Tuossa edellisen keskustelun lopussa nimittäin pari fiksua keskustelijaa äityi keksimään mainoslauseita tälle Iinekselän hienolle blogille. Poimin tämän tekstin alle ne kaikki, koska on kiva lukea, mitä itsestä kirjoitetaan. Tosin osa kunniasta ja vastuusta - älkää unohtako sitä - lankeaa kommentoijille. 

Blogihan on käyttäjiensä summa, ei suinkaan vain haltijansa oppineisuuden tai  fiksuuden taidonnäyte. Yhtä tärkeää on se, miten bloggaaja onnistuu helähdyttämään sanan säveliä soimaan kommentoijien syvistä riveistä. Blogi jossa ei ole keskustelua, on nimittäin monologi,  päiväkirja. (Opettavainen paasausosuus kursivoitu, olkaa hyvät.)

Muuten, jos teitä kiinnostaa tutustua hieman Blogistanian alkuaikoihin vuoden 2005 kieppeillä, käykääpä täällä tutustumassa silloiseen bloggareiden yhteishenkeen.  Oikealla olevasta sivupalkista pääsee lukemaan päivän tekstejä. 

On siellä meikäläisenkin vaatimaton blogi, ensin Illuusia, sittemmin Ikkunaiines, mainittu muutamaan otteeseen. Tosin se linkki, jossa Illuusiasta puhutaan, osoittaa nykyiseen Outi-Illuusia Parviaiseen, mutta kyllä se minua tarkoittaa, koska tämä mainittu kirjailija ei ollut tuolloin vielä Blogistaniassa. Hän on vain sattumalta ottanut blogiosoitteeksi lopettamani blogin osoitteen.

Blogisanomia kirjoitti muuan Saara ja Kirsti Ellilä, Kirjailijan häiriöklinikan kirjailija. Saara oli armoitettu humoristi ja mainio sanankäyttäjä, jonka sanaan yhteinen ystävämme Rauno Räsänenkin ihastui kiihkeästi. Epäilen vahvoin perustein silloista Saaraa erääksi nykyiseksi kustannustoimittajaksi. Kirsti Ellilä jatkaa kirjailijuuttaan. Vain Iines jatkaa blogiaan, muut ovat lopettaneet. Tuolloin blogeja taisi olla parisentuhatta ja määrä räjähti samaan aikaan hurjaan kasvuun.

Ikivanhoista - enkä nyt viittaa blogistin ikään - milleniumin jälkeisistä blogeista  taitaaa hengissä olla enää meikäläisen ohella Kemppinen ja jokunen muu sitkeä ja omaan ilmaisuunsa ihastunut kirjoittaja. Muut ovat siirtyneet mitä todennäköisimmin pika-lyhytviestinnän pariin Face Bookiin, Twitteriin, Instagramiin, Tiktokiin, osa operoi Tinderissä. 

Ja tässä alla ne lupaamani blogin mainoslauseet. Keksi ite parempi, kele!

Iinekselä - oletuskasvatuslaitos

Iinekselä - usko, toivo, mikis ja riku

Iinekselä - parasta ennen

Iinekselä - surffaa ohi, tosikko!

Iinekselä - keksi ite parempi, kele

Iinekselä - näin se on nähtävä

Iinekselä - paasaa sinäkin

Iinekselä - pikkuporvarin paratiisi

Iinekselä - sano se suomeksi

Iinekselä - turuilta ja toreilta

Iinekselä - tikusta asiaa ja vähän muustakin

Iinekselän räsymatto

Iinekselä - moraalin kehto, moralisoi sinäkin!

Kehu, hauku, paasaa, elä - sehän on Iinekselä!

Tarkistin juuri, että Kemppinen on aloittanut bloginsa vuonna 2005. Minä aloitin Ikkunaiines I -blogin (sivupalkissa) vuonna 2006, mutta olin jo sitä ennen aloittanut Illuusia-blogin vuonna 2005. Kohta 20 vuotta! Toivottavasti kynä ei kirpoa Kemppisenkään kädestä. Tai mikä nyt kullakin pettää ensin. 

Kun ihminen alkaa rapistua, jollain pettää maksa, jollain silmät, jollain hyökkää Alzheimer, jollain slaagi lyö lusikan nurkkaan. Vaan siihen asti nauttikaamme blogien antimista ja osallistukaamme riemurinnoin sanan säilän leiskutukseen moralisoimalla, paasaamalla, oikaisella, opettamalla, huvittelemalla, iloittelemalla - kukin tavallaan.


(Maalaus Tokuhiro Kawai)

117 kommenttia:

 1. Iines - yhtä ikivanha kuin ikivanhin (eli Kemppinen).

  Muistan kuinka aikoinaan hehkutettiin netin & somen avoimuutta ja kuinka se antaa kaikille mahdollisuuden ilmaista itseään ja kertoa mielipiteensä mistä tahansa. Demokratian ja kansanvallan riemuvoitto!

  En varmaan ollut ainoa, joka epäili että anonyymin kirjoittelun tuloksena on valtakunnallisen vessanseinän ja tietosanakirjan sekasikiö.

  Blogeissa vessanseinä-taso vei usein voiton ja asiallinen keskustelu vaati anonyymiteetin kieltämistä ja/tai etukäteisvalvontaa.

  Iinekselässä taso on pysynyt hämmästyttävän hyvänä, suurin ansio ja kiitos ja kunnia siitä kuuluu ehdottomasti Iinekselle itselleen.

  Ollos ikuisesti palvottu, armastettu kissanhännän nostattajamme!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vilkaisee tuon linkkkaamani Blogisanomien linkkejä, niin sitä kautta pääsee lukemaan varsin hyviä ja hauskoja ja kirjallisesti kunnianhimoisiakin vanhoja blogikirjoituksia. Blogimaailmassahan oli alkuun oikeita eläviä kirjailijoita, mm. Anita Konkka oli ensimmäisiä huippubloggaajia, uranuurtaja kirjailijoiden joukosta.

   Hurmaava itsemurha kertoi masentuneen nuoren miehen tarinaa, ja Minhin Haarakonttori huumetytön elämästä, Minttu Hapulin Selibaattipäiväkirjat olivat loistavaa tilitystä aiheesta. Kaikki upeasti kirjoitettuja.

   Minulla on se käsitys, että blogimaailmaan etsiytyivät kirjallisesti lahjakkaat ja lukevat, ilmaisunhaluiset ihmiset. Vessanseinäkirjoituksia en tavannut ollenkaan. Enemmän niitä taitaa nykyään olla noissa pikaviestinten alustoilla.

   Mutta siis nostan kyllä hattua kaikille pitkän linjan bloggaajille. Kyllä heitä ajaa sanomisen, kirjoittamisen, vuorovaikuttamisen, dialogin ja ylipäänsä vaikuttamisen halu. Pelkkä itselle kirjoittaminen ei kanna blogimaailmassa.

   Poista
 2. Koska tämä blogi on moraalin kehto, niin en malta olla moralisoimatta hieman sapatin kunniaksi. Eli sana sunnuntaiksi, olkaat hyvät.

  Asia koskee ministeri Lintilän puhelimesta lähdetettyä/ lähtenyttä Whatsup-viestiä, jossa on riemukas kuva Marinista ja Mäkysestä kyltteineen.

  Marinin kyltissä lukee "Iloa, valoa ja Olavia". Mäkysen kyltissä lukee "Vieraissa käynti kulukorvauksiin". Molemmat hymyilevät niin kuin vain poliittinen ehdokas voi.

  Minusta kuvaviesti on hauska ja suorastaan nerokas irvailu, sopii hyvin Whatsupiin lähetettäväksi omalle piirille. Jos Lintilä pystyy tällaiseen huumoriin, hänen pisteensä nousevat minun silmissäni.

  Se vaan, että miksi pitää kierrellä ja kaarrella, miksei voi suoraan myöntää, jos on sen konjakkipäissään saunaillan päätteeksi hihitellen lähettänyt? Saahan ministerikin kai pitää hauskaa ja relata vapaallaan? Vai miten se meni Marinin kohdalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun huomioni kohdistui heti Marinin kyltin tekstiin, sillä siinähän on muodostettu nuo kaksi ekaa sanaa kolmannen kirjaimista.

   Lisäksi niin, että kirjainten määrä kasvaa 4-5-6.
   (Meneeköhän tällaisen huomaaminen jo kaheliuden puolelle?)

   Hallittu suoritus joka tapauksessa, sillä kaikkien kirjainten käyttö olisi kai ollut liian vaikeaa. Kolmen sanan iskulausekin on jo kauan sitten hyväksi havaittu.

   Uskon Lintilän syyttömyyteen, sillä olisiko hän tähän kyennyt? Veikkaan nokkelaa avustajaa.

   Poista
  2. Mutta todellakin, loistohuomio Iines: ei taida Sannalla olla varaa nipottaa ja moralisoida.

   Tämähän on korkeintaan samaa tasoa kuin palkkamurhaajan vieressä poseeraus - jauhojengin kännivideo on paljon pahempi.

   PS. Huomautan, että kannatan Sannaa edelleen. Tulessa teräs karaistuu.

   Poista
  3. Hienoa. Harva kykenee tuohon: kritisoi ehdokasta tai poliitikkoa, jota muuten kannattaa. Pointsit! Juuri tällaista on hyvä kritiikki: ei katso kohdetta, vaan asiaa.

   Miten täynnä somemaailma ja koko live-elämä onkaan oman ehdokkaan kritiikitöntä puolustelua.

   Juuri tämä tekee tämän keissin kiinnostavaksi: Lintilän harmaus ja vakaa habitus. Ei kai Lintilän puhelimelle niin vain muut pääse? Ei avustaja kai voi sortua moiseen. Sehän olisi lähtölaskenta hänelle.

   Poista
 3. Kauan olen bloggaillut viimeisintä taukoa lukuunottamatta enkä vieläkään tiedä miksi. Töissä ja elämässä on niin paljon velvollisuuksia että en katso velvollisuudekseni kenenkään viihdyttämistä jos ei sitä vahingossa tapahdu, mutta en myöskään halua loukata enkä kieriskellä missään asiassa. Päämäärätöntä menoa siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä törmännyt nimimerkkiisi jossain tuolla blogilaineilla, ja omassanikin blogissa jo kauan sitten, kun luin jotain vanhempaa kirjoitustani.

   Työaikana en minäkään olisi ehtinyt tässä määrin kirjoitella blogijuttuja ja kommentteja kuin nyt. Nyt olen vähän liiankin kiinni tässä, paljolti ääntä pätkivän puhesairauteni vuoksi. Pidemmät puheet ovat hankalia luonnossa, lyhyempi puhe käy hyvinkin ilman että kuulija rasittuu.

   Taidan paasata täällä liikaakin siitä, millainen blogin tulee olla. Työkaikuja. Toivottavasti kukaan ei lue noita juttuja pahoilla mielin, tai liian tosissaan.

   Poista
  2. Mayolla on hieno blogilistaus sivullaan. Mutta mitä ihmettä - sieltä puuttuu Kemppinen!?

   Poista
  3. Asia ei mitenkään minulle kuulu, mutta olen minäkin joskus hieman kyllästynyt Kemppisen itseuhoon ja miehiseen aiheenvalintaan.

   Vaan kun olen lukenut hänen kirjoittamiaan runoja ja suomennoksia ja omaelämäkerrallisen kirjan, huokaan ihastuksesta.

   Poista
  4. Kemppinenhän on hyvin vaatimaton, ainakin ottaen huomioon hänen kaikkitietävyytensä.

   Tai oikeastaan Kemppinen ei suinkaan itse tiedä kaikkea, mutta hän tietää ne, ketkä tietävät.

   Muka. Tai sitten oikeastikin. Tämä käy oivallisesti ilmi hänen tämänpäiväisestä saarnastaan.

   Jos hän antautuisi myös keskustelemaan lukijoidensa kanssa, osa hänen klooriastaan himmenisi. Näin oletan, arvaan ja tiedän.

   Poista
  5. On kyllä vaatimatonkin ja itseään kyseenalaistava, teksteissään, joita en edes tahdo kritisoida muuta kuin ajoittaisen miehisen (viittaan lähinnä sota-aiheisiin) aihevalinnan vuoksi.

   Joskus vain koen hänen korostavan omaa tietämystään, oppineisuuttaan ja korkeita tuttavuuksiaan kokemuksensa kautta, huolimatta siitä, että hänellä on kanttia vedota näihin. Ehkä tämä tulee omista epävarmuudentunteistani, mene tiedä. Kemppinen on Jumala ja hänen sanansa on jumalansanaa.

   Olen samaa mieltä tuosta, että Kemppisen kuvaan kuuluu se, että hän ei käy dialogia keskusteluosion kautta, vaan poimii kommenteista korkeintaan jonkun joskus ja jatkaa siitä blogitekstissään puhettaan. Hän ei puutu rahvaaseen, ei oikaise edes halpoja itseensä kohdistuvia syytöksiä. Fiksu tapa.

   Poista
  6. Kemppainen on renesenssinero, kaikkien alojen erikosiasiantuntija!

   Poista
  7. Mainiota satiiria, Riku. Mitä maailma sinussa menettikään, kun nostit Pannusi telakalle.

   Poista
  8. Kiitos valistuksesta Iines ja Tapsa. Jos Kemppinen ei tunne minua, en minäkään tunne Kemppistä. Pitäisikö tilanne korjata - kas siinä pulma.

   Poista
  9. Mahtaako Kemppinen tuntea montakaan kommentoijistaan, niin paljon siellä on nykyään anonyymeja kirjoittajia?

   Poista
  10. Mayon vastaus oli hyvä - hieman samankaltainen kuin joskus uskovaisilta kuulemani:

   Tärkeää ei ole se, uskotko sinä jumalaan, vaan uskooko Jumala sinuun.

   Tähän en ole keksinyt vielä fiksua vastausta, niin kahjo se on.

   Poista
 4. On keväistä, päivät pitenevät a linnut laulavat, myös varikset.

  VastaaPoista
 5. Satakunnan lakeuksilla harakat ovat alkaneet vilkastua. Joku tapaili jo risua maassa, että olisiko tuosta pesäpuiksi. Aamulla koetti viisi harakkaa suunnata Poriin päin, mutta kova tuulenpuuska heitti ne kohden Sastamalaa. On sekin ihmeellinen asia, että harakat tunnistavat lajitoverin. Eiväthän ne itseään näe. Yhtä hyvin voisivat hengailla varisten kanssa. Mutta ei, jokin kumma vaisto vetää ne muiden harakoiden seuraan. Sarjassamme ”Ihmeellinen luonto”.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä ne kysyy suoraan: Hei kottarainen, oletko sinä harakka? En, minä olen Kiuru, ministeri Harakka on vessassa.

   Poista
  2. Joudun siis laittamaan suuren muusikon, Pekka Pohjolan, levyltä Harakka Bialoipokku, kappaleen nimeltään, Sekoilu Seestyy. Älkää kuunnelko, ette kumminkaan diggaa, mutta on se silti hyvä! - Timo Harakkaan tämä ei liity, sekoilu vain sekavampaa!

   Poista
  3. Johan oli virtuoosimaista kitaransoittoa. Uskon hyvinkin, että Harakka Bialoupokku oli vuoden 1974 albumi, kuten Wikistä tarkistin.

   Harakkahan on komea ja kaunis lintu. Timo Harakasta en niin tiedä. Jäänyt naisministereiden taustalle, kuten muutkin miehet ehkä Lintilää lukuunottamatta.

   Poista
  4. Kiuru ja Harakka samassa hallituksessa. Leivo puuttuu, meidän luokalla oli muuten myös Kiuru, ja se Leivo. Vaan alakoulussa ekalta luokalta lähtien oli hauska trio, Ukkonen, Pakkanen ja Helle. Pakkanen ja Helle olivat parhaat kaverit.

   Poista
  5. Tuo on kuin se vanha juttu jostain kekkosen urheilu-uralta: "jatkoon pääsivät kekkonen, Kukkonen ja Kokkonen, sekä paras kakkonen!"

   Poista
  6. Kitaransoitto on ehdottoman virtuoisimaista, mutta Pekka oli toki tunnetuin ja paras basistimme.maailmalla.

   Poista
 6. Tuosta postauksen alkukuvasta minulla kolme tulkintaa:

  1) Päämisukka Sannaa palvelemassa parkkienkelit Mäkynen, Kähönen ja Ähkynen

  2) Plokimussukka Iinestä ehostamassa lentojätkät Missukka, Rissukka ja Tassukka.

  3) Putimolli pähkäilee nuolaisiko vielä kerran ennen kuin tipahtaa, apumolleina Pilli, Pulla ja Palli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallista - tämmöinenkin sana löytyy suomen kielestä. Mikä tahansa kolmesta vaihtoehdosta on nappiin. Vaikka tykkäänkin kakkosesta eniten, valitsen osuvimmaksi ykkösen, koska Sannulillakin on jakaus keskellä tummaa päätä. Noin se menee.

   Ja neljättä enkeliä odotellaan, vaan ei se Natos-kisu ehdi tämän hallituksen aikana.

   Poista
  2. Kolmannen version sanoma jäi hieman piiloon. Sen pitäisi olla - "ennen kuin pää tipahtaa".

   Poista
 7. Bölggäyksen alkuaikaan en yllä, varmaan joitain tekstejä silloin luin. Iineksen keskustelua muistan joskus lukeneeni, mutta varmaan Rauno siellä oli niin viisas, etten viitsinyt osallistua. - Heh, tämä on vissiin ensimmäinen oma bölkkäykseni, kunnianosoitukseni mouhijärvelle. Siitä vähän outo nimikin bölkilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauno oli niin viisas, että harva häntä tosissaan ymmärsi. Homo Garrulus yritti kovasti kampittaa Raunoa, mutta hänen sokea ihastuksensa taisi pelästyttää Ranen, joka käsittääkseni juoksi Homoa karkuun, minkä ehti.

   Poista
  2. Rauno oli niin viisas, ettei hän aina itsekään itseään ymmärtänyt.

   Poista
  3. Nythän HS:ssa (11.2.) on taas pitkästä aikaa Raunon suuresta idolista, vasemmistofilosofi Slavoj Žižekistä artikkeli, jossa puhutaan Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

   Žižek totesi, että tähän sotaan ei kannata ottaa puhtaan pasifistista kantaa. Sen sijaan hän kannusti länsimaita lisäämään asetoimituksia Ukrainalle ja tuki myös Naton vahvistamista.

   Tämähän ei ole kovinkaan suosittu näkökanta länsimaisten vasemmistoajattelijoiden keskuudessa. Mitähän Rauno sanoisi tästä?

   Poista
  4. Näin, luin ja nyökyttelin. Tosin en huomannut artikkelissa mitään sellaista, mitä ei olisi jo tiedetty.

   Žižekin esittämä kritiikki länsimaista vasemmistoälymystöä (myös entistä itseään) kohtaan muistuttaa hyvin paljon sitä, mitä mekin täällä harrastamme.

   PS. Pitää kysyä Raunolta. Todennäköisesti hän on nyt samaa mieltä.

   Poista
  5. Onkos Rane tulossa johonkin meedioistuntoon? Olisipa jännä olla läsnä, kun henki puhaltaa kynttilän sammuksiin. Ja miten hyvä olisi kuulla perimmäinen totuus.

   Poista
  6. Ranehan elää!? Ainakin eli vielä vähän aikaa sitten.

   Poista
  7. Siis havaitsin kyllä tämän liikahduksen. Mutta mutta. Liikkuukos hän valenimellä blogimaailmassa? Vai mitä.

   Poista
 8. Siis tämä. 1.4.2009. (perkele, parivuotta mouhijärveä kärsin! - Kirjastonhoitaja oli siellä ihana, hänen vikansa se ei ollut. Opettajani oli koulukiusaaja sikalehmä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämähän hakkaa Seiskan ja Mitä Vittuan. Jos tuo jälkimmäinen lehti nyt vielä on laineilla.

   Poista
  2. Vittuan kuulostaa ranskalaiselta muotilehdeltä.

   Poista
  3. Vuitton se on. Laukkumerkki, jossa tavallinen maitokaupan kassin näköinen ruma luomus maksaa tuhat euroa.

   Poista
  4. Siitäpä ymmärrätte, miksi mainosmies nauraa pankkiin kävellessään.

   Tai ei perhana... sinne uudenkarhealla Audilla karauttaessaan.

   Poista
  5. Tämän vielä ymmärrän, vaan en suin surminkaan sitä, että joku misukka ottaa itsestään selfien Vuitton käsivarrella roikkuen. Ikään kuin se tekisi hänet kauniimmaksi.

   Vaan tämänkin toisaalta vielä ymmärrän, vaan en perseselfieitä. Niitä, joissa naisihminen kääntää pakarakummun trököllleen kuvaan ja muikistaa suutaan. Ja sitten vielä #mua ei saa koskee tai mä teen ilmon.

   Poista
  6. Eläinkunnassa se on yleensä uros, joka kekkaroitsee, tömisyttelee ja uholoitsee julmin ilmein, elein ja aikein.

   Mistähän syystä ihmisen - simpanssin karvapuolen lähisukulaisen - pariutumisriitit ovat näin perin pohjin erilaiset? Vaikka kyllähän miehetkin edelleen pullistelevat naaraiden edessä eri tavoin, tukka geelissä, paita tiukkana, täytettä housuissa...

   No nyt välähti - se on se Tasa-Arvo!

   Ihmisnaaraiden soidintanssi on tasa-arvon merkki.


   Poista
  7. Noh, jos tuo perstyrkky naikkonen menee taputtamaan jonkun haba-Hartsan kivikovia reisiä, hän on tasa-arvoinen mimmi. Vaan jos tuo haba-Hartsa taputtaa perstyrkyn kankkuja, hän saa ahdistelijan leiman ja pahimmassa tapauksessa ilmoituksen häirinnästä. Tämä on oikeasti se tilanne kait?

   Poista
 9. Kissaystävälle

  On kissalla monta palvelijaa
  joille kaikille työtä riittää.
  On kissa vaativa asiakas
  mut palvelijoitaan hän kiittää.
  On miuku kissalla kiitos yks
  ja kehräys rinnalle rientää.
  Kaikki kissaa ystävänään pitävät
  saavat riemuiten kiitosta niittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piece of Cake

   Ripranielta ne riimit luistaa
   niin että suistaa
   runoratsun laukkaamaan
   ja palan kakkua haukkaamaan.

   Poista
  2. Kiitoksia paljon kakun palasta.
   Pullaa ja keksiä löytyy.

   Poista
  3. On meilläkin kissa,
   tosin muistoissa vain
   ja unissa kaihoisissa.
   Ei vertaa löydy sille lain
   niin kaunis neito oli se
   mut itsepäinen, totta.
   Ei enää ovi öisin kolise,
   ei portailla makaa rotta.
   Ja arvatkaapa nimeltään
   mik oli tää söpö sinkku,
   jok kääntää osas joka pään?
   No, tietystipä Inkku.


   Poista
  4. Kylläpä on kaunis nimi kissillä. Inkku, suloinen.

   Mun kissaruno

   Mulla kissoja ollut on monta
   suloista lihavaa
   mirriä ihanaa
   hulvatonta.
   Hopeanharmaata, kirjavaa, punaista,
   Hupia, Retua, Mököä, Kustia,
   mutt ei ollenkaan mustia.

   Kusti oli se, jonka häntä paloi,
   hulmahti liekkiin kesken leffan (Seitsemän samuraita),
   poltti karrelle kissan peffan.

   Käry oli karsea, Kusti ei moksiskaan
   katseli ympärille, nuoli tassuaan.
   Emäntä piteli peloissaan massuaan
   ja telkussa samurait heilutti miekkojaan.

   Poista
 10. Ei se professoriemerita Marjukka Mäkelä nyt sellainen puoskari ollutkaan, mitä täällä aikoinaan annettiin ymmärtää.

  "Maskit vähentävät koronataudin, influenssan ja niiden kaltaisten hengitystieinfektioiden leviämistä väestössä vähän tai eivät ollenkaan."

  Tämä oli tulos parhaan tutkimustiedon yhteen vetäneessä Cochrane-katsauksessa. Kirjoitti HS tässä muutama päivä sitten.

  "Luotettavimpana pidetty tutkimuskatsaus löysi enemmän näyttöä käsien pesun vaikuttavuudesta."

  https://www.hs.fi/tiede/art-2000009375500.html

  VastaaPoista
 11. Kun lukee tuon artikkelin, siitä selviää, että tutkimukseen osallistuvat käyttivät maskeja väärin, satunnaisesti ja huolimattomasti.

  Se on tiedetty ennenkin, että tavalliset siniturkoosit kirurginmaskit eivät juurikaan suojaa ketään, ffp2-maskit suojaavat paremmin, oikein käytettynä, eli niitä ei saa näprätä eikä riisua välillä.

  Perässä seuraavassa keskustelussa todetaan, että kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa olivat mukana muun muassa Chalmersin yliopisto Ruotsista, Padovan ja Udinen yliopistot Italiasta ja Wienin yliopisto Itävallasta, todettiin kliinisessä tutkimuksessa maskien teho todella hyväksi.

  Kaikkien aikojen laajin oli tutkimus, joka valmistui 2021. Siihen osallistui 340 000 ihmistä. Tutkimuksessa todettiin, että maskit suojaavat todella hyvin. - Eli onhan näitä tutkimuksia, puolesta ja vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolesta ja vastaanhan täälläkin kai oltiin, enkä edes muista kumpaa mieltä itsekään olin. Maskia kuitenkin käytin silloin kuin muutkin.

   Laumasuojan turvassa on hyvä elää, joukon jatkona, huomiota herättämättä, numeroa tekemättä, muina miehinä, iliman aikojaan.

   PS. Mummolani oli vanha ruotusotilastorppa, nimeltään Puoskari.

   Poista
  2. Minä olin uskollinen ffp2-maskin käyttäjä pitkään, ja lopulta tuntui oudolta luopua niistä. Moni tuttuni on sairastanut koronan, ja heillä on ollut kirurginmaski, eivätkä he ole pitäneet etäisyyyttä, ja he ovat käyneet joukkotilaisuuksissa, jollaisia itse vältin sataprosenttisesti pahimman vaiheen aikana.

   Läheisisistäni kukaan ei ole saanut tartuntaa, ei edes siskoni Saksassa, vaikka hän käytti maskia huolimattomasti ja tapasi ihmisiä aika paljon.

   Äitini perheessähän kuoltiin espanjantautiin kovasti, ja olemme miettineet, onko äitini saanut tätä kautta jonkin geenin, joka on sitten suojannut jälkipolvia samantapaiselta virukselta.

   Puoskari on muuten mielenkiintoinen sana, ehkä venäläistä alkuperää. Se ei taida olla sukua sanalle ”puo”, takamus, anus.

   Poista
  3. Enpä muista tätä pohtineeni, kumma kyllä. Ei se kyllä venäjää ole, eikä tule puostakaan. Olisiko ruotsin kautta tullut sotaväen termi, kuulunee sarjaan lukkari, kuppari, suutari, kraatari .

   Poista
  4. Niin, suuri yleisö ei osannutkaan käyttää maskeja kliinisesti.

   Poista
  5. Kurkistin puoskarin etymologiaan. Sana pohjaa Kotuksen mukaan oletettavasti keskialasaksaan, jota kieltä on puhuttu v. 1200–1600, ja tullut meille ruotsin kielen kautta (varhemmassa ruotsissa båskärare).

   Poista
  6. Suuri yleisö on kyllä oppivaista, jos asia koetaan tärkeäksi ja se saa järeät ohjeet.

   Nyt asia jäi alkuvaiheessa paljolti ihmisten itsensä varaan. Tiedonhaluiset ihmiset lukivat ja ottivat selvää maskinkäyttöohjeista, mutta moni ei viitsinyt lukea ohjeita. Sekin haittasi, että alkuun hallitus vähätteli maskeja ja antoi jopa kielteistä informaatiota.

   Poista
  7. Niin, kyllä tärkeimpänä mokana tässä pitäisin silti istuvan hallituksen holtitonta menettelyä. Kunpa Sipilän hallitus olisi saanut kohdata korona-ajan niin ihmiset tuskin olisivat kuolleet koronaan, oi ei, vaan korkeintaan hengen ahdistukseen he olisivat menehtyneet. - Ja tietysti myös syöpiin ja vanhuuteen ja sen semmoisiin tavanomaisuuksiin.

   Ps. Kun viruksen koko on muutaman kymmenen nanometriä (= 1 millimetri on nanometreissä 10 potenssiin -6), niin ovat ne niin pieniä että tiiviskin rätti on niille kuin kanaverkko, reikiä täynnä. Ainoa tapa välttää ilmassa leijuvia viruksia on lopettaa hengittäminen... jossa on omat komplikaationsa. Kyllä. Mutta hyvänä puolena voi tuoda esiin sen, etteivät hyttysetkään löydä sinua kun et päästä suustasi hiilidioksidia/vanhaa viinanlemua/tms., eivätkä näinollen pysty tökkii sinuun paukamia.

   Poista
  8. Näinhän se menee. Sokeiden valtakunnassa yksisilmäinen on kuningas. Rätit pois naamalta, ja eläminen sallittua. Emeritat ovat oikeassa, varominen on turhaa. Kuolema meitä jokaista odottaa ketä minkäkin oven takana, teki sitä taikka tätä.

   Ja jos tarkkoja ollaan, tietenkin tämä on Sipilän hallituksen syy. Tämä hallitushan on paras ikinä. Jatkoon vain ja Marin II pystyyn. Samat ministerit samoihin pesteihin samoin avustajin.

   Poista
  9. Itse asiassa tiedän (täältä sen tiedon olen saanut) mihin Sipilän hallituksen hyvää tahtovat uudistukset kilpistyivät: käytännössä siihen kun Ville Niinistö -niminen ihminen oppositiossa räksytti kamalasti koko ajan. Ei mikään hallitus sellaisessa hulabaloossa voi toimia järkevästi, se on selvä. Nykyisen hallituksen on paljon helpompi toimia, kun oppositio käyttäytyy herrasmiesmäisesti - myös naiskansanedustajat. He eivät räksytä. Vaan osaavat he herkin korvin kuunnella, tukea, olla empaattisia ja nyökyttää päätään, kun käsitellään tärkeitä, koko Suomea koskevia asioita.

   Tällainen rooli oppositiolla sivistysvaltiossa – jos missään - pitääkin olla!

   Poista

  10. Kyllä, kyllä, muistan vieläkin sen Ville Niinistön räksyttävän pään, kun se sai joka tv-uutisissa tilaa haukkua Sipilää paljon ja pitkään. Siis virallisissa uutisissa, ei ajankohtaisissa studioissa. Olen aina puhunut tästä tv-uutisräksytyksestä, en lehdistön harjoittamasta kritiikistä, koska lehdistön tehtävä on toimia vallan vahtikoirana.

   Ei nykyisissä tv-uutisissa ole Marinia räksyttäviä päitä ollenkaan, ja kritiikit tulevat etupäässä lehdistöstä. Marinia on kohdeltu silkkihansikkailla television uutisissa silloinkin, kun kritiikkiin olisi ollut kenties aihettakin.

   Enemmän muistiin on jäänyt Marinin itsensä harjoittama räksytys oppositiolle jopa eduskuntasalista. En muista Sipilän räksyttäneen oppositiolle ensimmäistäkään kertaa. Ollaan nyt sentään rehellisiä tässä Marin-demari-hurmoksessa.

   Poista
  11. Tätähän uuri tähdensinkin: kaikki meni päin persettä juuri Niinistön ruikutuksen takia. Myös suhde ministeri Berneriin kärsi haaksirikon. Ja toinen apupuolue pamahti kesken kaiken kahtia, räiskistä vaan, voi jumatsukka sentäs, sääliksi kävi Soinia, vanhaa paksua pappaa. - Toivottavasti ensi keväänä tämä kombinaatio onnistuu paremmin ja saamme pääministeriksi naisen, jolla ei ole robottimaisen kolkko ääni, vaan joka vain irvistää sympaattisesti. kun hymyilee. - Jos taas pääministeriksi kimmahtaa (kuin liikaa kulunut jousi patjan pohjalta - BOJOINGGG!) niin haen heti poliittista turvapaikka Virosta. (Tai jostain muualta ainakin - GGGNIOJOB!)

   Poista
  12. ...jäi minulta sanomatta, että

   Jos taas pääministeriksi kimmahtaa (kuin liikaa kulunut jousi patjan pohjalta - BOJOINGGG!) Laura Huhtasaari, niin haen heti... etc.

   Mutta mitä sillä merkitystä on mikä minulta jää sanomatta? Ei tietenkään mitään.

   Poista
  13. Höpsistä nyt, Mikis.

   Jos viitsit tai jaksat selailla tuonne blogini menneisyyteen, niin ei tässä blogissa Sipilää, kuten ei muitakaan kepulaisia ole koskaan kehuttu. Eikä Laura Huhtasaarta kehuttu. Varsinkin ystävämme Riku Kaihomieli haukkua räksytti Sipilän hallituksen maanrakoon, ja varsinkin Bernerin.

   Minulla ei oikeastaan ole mitään ajatustakaan koko Sipilän hallituksesta enkä tunne edes Anne Bernerin taksimokaa oikeastaan ollenkaan, koska tämä hallitus oli niin mitäänsanomaton ja harmaa, ei hyvä eikä huono. Meni minulta ohi. Kunhan ihmettelen vain sitä, miten kaikki pahat asiat ovat vieläkin Sipilän hallituksen kontolla.

   On myös jokaikisessä eduskunnan kyselytuntilähetyksessä meille kerrottu, miten valtavan hyvää jälkeää nykyinen hallitus on tehnyt koulutuksen ja katujengien osalta - viimeksi eilen meille kehuttiin Li Anderssonin suulla, miten valtavasti koulelämää on parannettu ja miten kaikki paha juontaa Sipilän aikaisista leikkauksista.

   No nythän kaikki puhuvat koulutuksen romahduksesta ja siitä, että peruskoulusta pääsevissä on vuosi vuodelta enemmän lukutaidottomia ja huonosti lukevia ja laskevia oppilaita, joita ei voi palkata edes töihin. Syyttäkäämme siis Sipilää ja varmaan kokoomusta. Höh.

   Ex-äidinkielenopena voin kertoa, että lukutaidon romahtamisella ei ole niinkään tekemistä raharesurssien kanssa. Kirja ei paljon maksa eikä opettajajohtoinen rauhallinen luokkaopetus ilman digilaitteita. Toivottavasti Anderssonille ei enää ehditä myöntää raharesursseja yhteenkään hänen "tukitoimeensa".

   Poista
  14. Kun te ette selvästikään ymmärrä nykypolitiikasta mitään, niin kerron nyt miten tässä tulee käymään:

   Petteri Orposta tulee päämisteri vain, jos kokkarit, persut, kristilliset, harkimot yms hanttapulit saavat enemmistön.

   Hallitusvaihtoehtoja on silloin tosin kaksi:
   1) odotettu: kokkarit, persut jne
   2) yllättävä: kokkarit, demarit jne.

   Eli jos Orpolla ei ole persuissa kiristysruuvia, punavihertypyt jatkavat Sannan johdolla. Kepulit änkäävät mukaan kaikkiin koalitioihin.

   Poista
  15. Minä tunnustan: komppasin julkisesti Puolangan suurta poikaa, Sipilää.

   Matematiikkaa osaavana ja raamatun lukeneena demarina ymmärsin hänen aikomuksensa.

   Mutta emme tajunneet, minä ja Sipilä, että maamme köyhälistö oli niin loppuun ajettu, ettei se kerta kaikkiaan jaksanut pidentää työpäiväänsä sitä vaadittua 5 minuuttia.

   Viisi pientä minuuttia katkaisi kamelin selän.

   PS. Onneksi ahtaajissa on vielä sen verran miestä, etteivät ne herrojen edessä pokkuroi. Koko kansa kärsii ilomielin näiden sorrettujen puolesta.

   Poista
  16. Kyllä, kyllä tunnustan että Ei. En ymmärrä politiikkaa. Mutta kun täällä(kin) on väitetty, että voittajan on päästävä hallitukseen... niin selittäitäisitkö Tapsa-setä, että miksi? Ajatellaan vaikka tilannetta että joku - siis nimeltä mainitsematon puolue - saisi vaikkapa 60 kansanedustajaa, joka on saatanan paljon, mutta jonka kanssa mikään muu (myös nimiltä mainitsemattomat) puolue ei halua olla sen kanssa hallitusyhteistyössä (hitsi, kun tuli pitkä sana!), niin vitun turhaan sen siitä muita on syytellä. Katsoisi peiliin. Koska minä ainakin koulussa opin että 140 on enemmän kuin 60. Eli enemmistö.

   Ootellaan, niin nähdään miten tapahtumat tulevat tapahtumaan.

   Poista
  17. Veikkaan, että kyllä sieltä myrsky nousee, sen verran tyyntä alamäkeä on tässä ollut muutama vuosi, huolimatta maailmankatastrofeista, jotka kaikissa maissa ovat sujuneet omalla painollaan, vaikka vallassa olisi ollut itse arkkienkeli Gabriel tai pässi Gunnar.

   Nousee hurja oikeistomyrsky, joka jyrää kaiken alleen litistäen viherpunertypyt toksisella murskaenemmistöllään vikiseviksi hiiruiksi.

   Se, mitä tästä myrskystä sitten syntyy, jääpi nähtäväksi.

   Toivoo Oraakkeli

   Poista
  18. Mikis, Mikis, mu vaene vend, ei sinulle ehkä myönnetä turvapaikkaa Eesti Vabariikista, kun olet heidän näkökulmastaan mineviku tont?

   Ruotsi olisi ennen ollut hyvä vaihtoehto, mutta nythän se on ruotsinpersujen käsiohjaama tyrkkiläisten pylvääni, joka sortaa ja jahtaa oman maansa kaikkein köyhimpiä ja vainotuimpia tasa-arvon puolustajia!

   Herra seabaut, mihin maahan Mikis pääsee turvaan? Kiinaan? Valko-Venäjälle?

   Nyt keksin: Neitsytsaarille!

   Poista
  19. 5 minuuttia on pitkä aika seistä kellokortin luona, on se. Sitä paitsi "riistäjät ruoskalla selkäämme soittaa", ei ahtaajat. Ja aina porvarit ovat tykänneet sekoittaa punaviiniinsä työläisten verta, se tekee sitä vähemmän tanniinista. Kaiken lisäksi Suomen kansa on aina

   rakastanut, kärsinyt ja unhoittanut

   Poista
  20. Mikis, Mikis... kuten sanoin, niin ymmärrän politiikkaa ja vaalimatematikkkaa tavanomaista paremmin.

   Joten mitään noin typerää, johon vaadit minulta selitystä, en ole kuuna kullan valkeana väittänyt.

   Enemmistö eduskunnassamme on 101 edustajaa.

   Poista
  21. -ttu, mihkään Neitsytsaarille lähe. Kyöpelin vuorelle mie lähen Hemmi- ja Hilja-tätiä kahtoon kohta. Että mitä heille kuuluu.

   Poista
  22. Ja nyt mie lähen ostamaan lissää kaljaa kun entinen loppu. Onneksi tuo K-lähikauppa on lähempänä kuin S-kaukokauppa. Koska em minä mikään Reima Salonen ole joka osaa kipittää.

   Poista
  23. En minä sinua Tapsa-insinööri matematiikan vempuloinnista syyttänytkään, vaan erästä ihanaa naista, joka aikoinaan koulussa sai ehdot ko. oppiaineesta... ja ehkä ansaitusti. En tiedä. Nykyisin hän pitää kuulema jotain suosittua ja arvostettua blogia. Mieleni tekisi joskus piipahtaa siellä, mutta en tiedä kehtaanko? Koen itseni sen verran päkapikuks - kuten eestiläiset pruukavat hiprakassa toisilleen rääkida.

   Poista
 12. Olenko nostalgikko? Olen. En silti kuvittele asioiden ennen olleen paremmin. Eivät olleet. Minusta on vain mielenkiintoista katsella miten ihmiset ennen eli, miltä kaupungit näyttivät, mitä tapahtui silloin ja silloin, mihin kehitys siihen aikaan oli kehittynyt. Joo. Muutenkin menneisyydestä saa selkeämmän kuvan kuin tulevaisuudesta. Kyllä. Enkä minä nostalgiaa sillä lailla määrittele kuin esim. Jari Tervo, jonka mielestä nostalgia on yritys "poimia omenoita ruoholla makaavan puun varjon oksilta". - No, hienosti sanottu se, mutta tarkoitan ihan toista.


  Katselen Elonetin lyhytfilmejä, jossa Suomessa eletään 1950-lukua. Olen oppinut ja nähnyt vaikka mitä. Tai ainakin sen, että naisilla on permanentit kuin linnunpesät ja miehillä prässihousut, tai kun hiihtävät niin hiihtohousut ja sinivalkoinen pipo. Ja että landella on aina kesä ja pelloilla hirmuisesti heinäseipäitä, tiet ovat soraisia ja pöllyävät kun pitkänokkaiset linja-autot niitä pitkin mennä jyristelevät, puhelinpylväät sojottavat suorina kuin k-rvät ja niissä laulavia puhelinlankoja, tienviitoissa on matkaa Virroille on 44,7 km tai Jyväskylään 152,6 km, höyryjunat höyryävät ja vaunut ovat ruskeita kuin kypsät pähkinät – voi miten ihanaa, ja joka kylässä on vähintään 4 erinimistä pankkia eikä yhtään Thai-hieromalaitosta tai kirpputoria, Camping -alueilla on Sopu-telttoja joiden oviraosta kurkistelee iloisia ihmisiä, lapset uimarannalla uivat alasti ja aikuiset hieman säädyllisemmin, paitsi kun kamera menee saunaan, siellä ollaan uimattakin alasti, ihan toisin kuin kaupungissakin jossa selostajan mielestä eletään ”tätä kiihkeää nykyajan menoa”... kun kameran ohi ajaa pari automobiiliä ja hevosrattaat, jossa on maitotonkkia... ja niin edelleen ja niin poispäin och så vidare.

  Hellyttävän Ihania Fotoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo Jari Tervo taitaa olla jo aika höperö. Ruoholla makaavan puun varjo?

   Nostalgiaa on sateenvarjon alla varastettu suutelo.

   Poista
  2. Sade yhdistää kaksi ihmistä, jos omistaa sateenvarjon. Ja mikäs sen romanttisempaa kuin vaihtaa suudelmia varjon alla, kun ropisee.

   Poista
 13. Tulevaisuudesta kuka tahansa voi kuvitella mitä tahansa koska ei sillä mitään merkitystä ole. Asiat eivät (harvemmin) toteudu niin kuin kuvittelemme, tai siis toteutuvat, mutta eri lailla mitä luulemme. Näin on aina ennn käynyt - miksei kävisi nytkin? Mutta eilenyöllä, ennen kun sain unen päästä kiinni (saada unta päästä kiinni?), ajattelin, että jo lähitulevaisuudessa sellainen "mikropiiri" kehitetään, että se kun ihmisen aivoihin ympätään (kuin omenapuun oksa toiseen omenapuuhun) ihmiset pystyvät kommunikoimaan toistensa kanssa suoraan ajatusten tasolla. Samoin pystyvät he myös printtaamaan ajatuksensa esim. blogikommentteihin ilman että pitäisi näppäillä tietokoneen tai ÄlyPuhelimen usein niin kiusallisen pieniä näppäimiä. Tämä nyt on itsestään selvä asia, että näin kohta käy.

  Sitten sain unesta kiinni, ehkä sen jalkapäästä, ja nukahdin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon hartaasti, ettei kävisi. Tai ettei siihen olisi pakko mennä mukaan. Voisi suojata aivonsa ja kieltää piuhat ja nappulat yms. Olisi kurja tietää aina heti kaikki, mitä muut ajattelevat, varsinkin, jos siinä ei olisi mitään suodattimia välissä estämään kaiken ulostuloa.

   Poista
  2. Löysin eilen sattumoisin, etsiessäni Googlesta vanhoja luokkakuvia tästä Pikkukapungista, erään punkalaitumelaisen henkilön avoimen Facebookin. Siellä oli aarteita. Valtava valikoima vanhoja valokuvia täältä lähiseudulta. Ihania kuvia, nostalgiaa parhaimmillaan. Löysin sattumoisin erään nuoren opettajakollegani kommenttejakin kuvien alta, omasta suvustaan.

   Kun tällaisia polkuja tutkii ja menee aina vaan syvemmälle, saattaa historiasta löytää yllättäen jonkin tutun kiinnekohdan itseensä tai elämäänsä. Kiehtovaa!

   Poista
  3. Joku viisas on sanonut, että yliarvioimme aina lähitulevaisuuden muutokset ja aliarvioimme kaukaisen tulevaisuuden muutokset.

   Poista
  4. Tämä lienee perin inhimillistä. Meillä on edes jonkinmoinen tatsi lähitulevaisuuteen, mutta ei kaukaiseen. Ja kun ihmisolennolla on taipumus pelätä tulevaa, pelkäämme sitä, mitä voidaan jo ennakoida, mutta emme voi pelätä sitä, mistä emme voi muodostaa mielikuvaakaan.

   Poista
  5. Mitä kauemmas mennään, sitä vaikeampaa muutosten ennakoiminen on, sanoo jo järkikin.
   Mutta melkein yhtähyvin lähitulevaisuuden muutokset voivat olla vaikeasti oikein ennakoitavissa.
   Mitkä muutokset ovat kyseessä vaikuttaa oletettavasti myös ennakoimiseen, sillä eri muutokset tai kaikki
   muutokset eivät ole samantahtisia. Tämänkin sanoo jo järkikin, vai kuinka?

   Jos pääministeri Marin on suosittu, niin mistäköhän se johtuu, ihmettelen epätoivoisesti.

   Poista
 14. Mikis on huumori tuulella. Loistavaa poliittista crazy-huumoria, josta on hykerryttävästi kaikki tolkku pois!

  VastaaPoista
 15. Tolkku pois, mutta jakaus suorassa. Näin se on nähtävä.

  Kyllä minä Marinin suosion ymmärrän ja miljoona seuraajaakin Instassa, vai oliko se Twitterissä. Jo yksin vanhoillisessa Euroopassa Marinia pidetään jollakin tapaa rajoja rikkovana ja uutena ilmiönä: kaunis rohkea nainen vallan huipulla.

  Ei ole kauhean monta vuotta siitä, kun keskisessä Euroopassakin oli vielä päiväkodeista pulaa ja naiset eivät kouluttautuneet yhtä paljon kuin meillä villissä pohjolassa. Myös uskonnollisuus kukkii edelleen ja tavat ovat vanhoillisempia, edelleen. Esimerkiksi Saksassa käydään vielä aivan yleisesti pankkien tiskeillä nostamassa rahaa.

  Tätä taustaa vasten reippaan ja vapaan nuoren naispääministerin kansainvälisen suosion ymmärtää. Ja kun vielä levitettiin erheellistä kuvaa siitä, miten Suomi haluaa kieltää nuorelta pääministeriltä kaiken tanssimisen, koko maailman myötätunto rävähti kaunottaren päälle kuin virkistävä sade.

  Marinin varsinaisia tekojahan joutuu miettimään. Mitkäs ne olivatkaan, kun korona, Nato ja Venäjän hyökkäyssota ei nyt käy? Ne on hoidettu Marinista huolimatta. Ja työllisyyden lievä nousuhan johtuu pätkätöiden ja osa-aikatöiden vahvasta lisäyksestä. Jo tunninkin työssäolo kuitataan yhdeksi työllistyneeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Politiikassa meillä ei sitten taida olla niin väliä oikeilla teoilla ja hyvällä maineella. Kunhan konsulttitoimistot porskuttaa. Ollaankohan meilläkin jo unhoon saatettu kunnollinen vanhoillisuus
   ja uskonnollisuus. Uskoisin, että ihmiset osaavat poimia mediasta ylilyönnit, joita aika hanakasti
   viljellään. Nuorista ihmisistä en niin mene sanomaan. Olen ollut aika vanhoillinen koko ikäni.
   Vanhoillisuus on aika outo sanana, se voidaan käsittää niin monena erinä.

   Poista
  2. Vanhoillisuus on sanana saanut kielteisen sävyn. Aivan turhaan. Eihän se niin mene, että vanhan asian hylkääminen on aina parempi vaihtoehto.

   Esimerkiksi koulumaailmassa on siirrytty hankehumppaan, propellien pyörintään ja konsulttien viitoittamaan opettamisen uudistamiseen. Nyt on uudistettu sitäkin, mikä on ollut hyvää ja tuloksekasta oppilaiden näkökulmasta käsin. Sitä on tultu kaukaa maailman kulmiltakin tänne katsomaan ja oppimaan.

   Nyt on romahdettu, mikä ei ole oppilaiden eikä opettajien syy. Heiltä ei ole kysytty, heille on ujutettu systeemejä vailla resursseja ja rakenteiden uudistamisia. Kun riittäisi kurin palautus, opettajille keinoja saada pitää työrauhaa, tavalliset pienluokat ja erityisoppijoille erityisluokat, opettajan antama selkeä opetus, oppikirjat ja ne kännykät reppuun tuntien ajaksi. Lisäksi luokalta ei saisi päästää, ellei opilas ole saavuttanut luokka- tai muun tasonsa oppimäärää. Ilman lukutaitoa ei oppilasta saa päästää koulusta ulos.

   Poista
 16. Anne Berner on kaikkien aikojen huonoin ministeri ja mamu, joka olisi ehdottomasti pitänyt käännyttää kotimaahansa Sveitsiin. Jodlaava natsi.

  VastaaPoista
 17. Sanna Marin on intersektionaalisen feminismin naisjeesus. Kaunis, hoikka ja mukaviisas. - Saatanan tyhmä akka, joka on hylännyt demareiden kunniakkaan perinnön. Väinö Tanneria vituttaisi tommonen kommareita nuoleva korppikotka.

  VastaaPoista
 18. Jodlaava natsi, kommareita nuoleva korppikotka, feminismin naisjeesus…

  Riku, sinulla on taito verhota sanottavasi väkevälle kuvakielelle.

  Marininhan on lehdistössä arvioitu siirtyneen Li Anderssonistakin vasemmalle, eli hän kalastelee ääniä vasemmistoliitolta. Ja myös Ohisalo on huolissaan Marinin jyrkistä ilmastolausunnoista, jotka menevät heidänkin ohitseen. On muijalla kyllä otsaa. Siinä mielessä hyvä poliitikko.

  VastaaPoista
 19. Komukat meinaa: "Neuvostolitto voittaa, mutta pieni ja sisukas Suomi pelastaa koko maailman ja sen ilmaston, vähäisestä koostaan huolimatta." - "Sanna Marin - Samarinia ilmastolle!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä herättää kyllä kysymyksiä: Miksi juuri Suomen tulisi olla maailman kärjessä ilmaston pelastuksessa? Vähäisillä resursseillaan?

   Poista
 20. Joskus vuosikymmeniä sitten ylpeiltiin siitä, kuinka YK:n johdossa on kamalasti suomalaisia, Helvi Sipilöitä sunmuita. Aattelin jos silloin, että olemmekohan kansakunta pipo vinossa, ihan suuruudenhulluja idiootteja. Pienelle se, mikä pienelle kuuluu, ilmastotalkoiden takarivissä kohti hyvää asiaa. "Pienen pierut merkitsevät kokonaisuudessa erittäin paljon! - t. Edistyksellinen vasemmistovihru.

  VastaaPoista
 21. Väliiintuloni harmittaa, Mikis ei enää viitsinyt. Häneltä aina parhaat kommentit, vaikka onkin kauhea kommunisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi sinä, Riku, noin ajattelet. Tulee mieli, että vähättelet itseäsi. Älä vähättele. Ei ole syytä, minusta.

   Poista
  2. No juu, Ripranie, Mikiksen kommentteja luen vain mieluummin kuin omiani.

   Poista
  3. Ihmisellä on taipumus täällä somemaailmassakin juontaa asioita, jotka tapahtuvat hänen bloginsa, kommenttinsa tai muun ilmaisunsa ympärillä, johtuvaksi itsestään. Tämä on siis hyvin inhimillistä ja siksi tavallista.

   Minun, bloginpitäjänä ja ahkerana kommentoijana, on ollut pakko huomata ja oppia se totuus, että ei kaikki mikä ympärillä tapahtuu, johdu minusta tai minun sanoistani. Ei ole siis siis aina minun vikani, että joku kommentoija katoaa blogista tai kommentoi harvemmin.

   Ihmisillä on tämänsä. Usein, ellei peräti useimmiten, syy jonkun käytökseen löytyy hänestä itsestään, ei minä-persoonasta. Hänellä on syynsä, voi olla huolia, sairautta, ahdistunutta oloa, kenties puutteellista kykyä ymmärtää ihmisen moninaisuutta, arkuutta - lista on loputon.

   Luen aina välillä joitain vanhoja kirjoituksiani tästä blogista ja törmään mielettömään kommentoijamäärään, jopa joihinkin tunnettuihin ja menestyneisiin persooniin. Juuri luin kommentin (http://inez54321.blogspot.com/2012/04/naisen-elamaa-7-rengasliikkeessa.html), jossa Aleksis Salusjärvi kehui kirjoitustaitoani. Suorastaan punastuin ja mietin, että hänetkin olen paasauksellani menettänyt. Kauheasti on nimimerkkejä jäänyt selän taakse. Osa on tietysti jäänyt sen vuoksi, että en ui yhteiskunnallisessa valtavirrassa.

   Kuitenkin, suurin syy lienee somemaailman laajeneminen äärettömyyksiin. Ihmisillä on kanavansa ja podcastinsa, ihmisiä syntyy ja kuolee, ihmispersoonat muuttuvat ja muuttavat, kaikki virtaa ja on liikkeessä. Olisi kai luonnotonta, jos jokin blogimaailma pysyisi aina ennallaan.

   Poista
 22. Julkisen alan eläkelaitoksen Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander kirjoitti HS:n Vieraskynässä 11.2.2023:

  "Jos veroasteemme olisi pysynyt koko ajan vuoden 2016 tasolla eli 44 prosentissa, julkisen talouden tulot olisivat tänä vuonna noin 8 miljardia euroa suuremmat kuin niiden arvioidaan olevan. Tällöin valtiontalous voisi olla lähellä tasapainoa ja julkinen talous kokonaisuudessaan jopa ylijäämäinen. Veroasteen laskulla on siten ollut varsin huomattava vaikutus valtiontalouteen."

  https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000009380907.html?share=46b02de86a3aa2ab75c06cf281067365

  Mutta mistäpä sekin puoskari mitään tietää! Kommarikirjoitus kommarilehdessä. Kyä näi o!
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihinkäs tämä nyt mahtaa liittyä? Ja toiseksi, mitä siis haluat sanoa?

   Muistan vilkaisseeni jo aiemmin uutista, jossa puhutaan veroasteen itsestään tapahtuneesta alenemisesta. Kiky-sopimus alensi joitain työnantajan kontolla olevia sosiaalivakuuutusmaksuja ja siirsi ne työntekijälle. Tämä sosiaalivakuutusmaksujen nousu puolestaan vähensi verotettavaa tuloa ja pienensi siten tuloverokertymää.

   Palkansaajat eivät kuitenkaan ole tätä hienoista alenemista juuri huomanneet. Kokonaisuudessaan palkansaajan tuloverorasitus ei ole keventynyt, sanottiin artikkelissa.

   Poista
 23. Tolla kissalla on samanlainen ilme kun oli aatulla yhdessä kuvassa, kuvatekstinä "Mitä vittua täällä tapahtuu". Se kuva mulla oli töissä piltuuni seinässä. Katosi kun kävi herroja isoherroja visiitillä. Kuulemma toimari paniikissa nyhti sen poies.

  ICT-ukkeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat tuhansien ilmeiden otuksia. Yleensä niillä on ylenkatsova ja yrmyinen ilme. - Tuopas, palvelija sitä muonaa ja sassiin.

   Mitä tulee Aatun näköisiin kissoihin, olen nähnyt sellaisista kuvia. Hämmästyttävän moni mustavalkoinen kissa omistaa Aatu-viikset tai Aatu-otsatukan.

   Poista
 24. Vanha ja väsynyt on minusta tullut, mutta Matti ja Teppo ovat ikuisesti vahvoja. - Saakeli, yli 50 vuotta uraa ja yhä juubbaripätkänsä kerää alle vuodessa miljoona katselijaa.

  Vaimo viihtyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on vallan ihana voimabiisi. Matti ja Teppo on rautaa. Olen linkannut jotakin joskus näiltä ihanilta herroilta.

   Poista
 25. Nyt on noussut koulujutusta kohu mm. Twitterissä, jossa opetusministeri Li Andersson on mennyt puolustamaan tiedon salailukulttuuria. Yle on nimittäin julkaissut koulukoneen, josta ilmenee S2-oppilaiden - suomi toisena kielenä - määrät eri helsinkiläiskouluissa.

  Tämä julkaisu edistää Anderssonin mukaan segregaatiota. Vastaansa Andersson (ja opetushallitus) on saanut lähes sataprosenttisen kielteisten kantojen tulvan, jossa ministeriä syytetään salailukulttuurista ja tiedon pimittämisestä. Kansalle ei saisi kertoa S2-lasten todellisia määriä, jotteivat perisuomalaiset vanhemmat saa valita lapsilleen rauhallisempia kouluja. Eikä ainakaan eliitin suosimia ainepainotteisia erikoiskouluja.

  Ja kyllä, niinhän se on. Vanhaan vasemmistotyyliin omien agendalla olevien asioiden huonot puolet on salattava. Nyt sanoisin pääministeriltä opittuun tyyliin: Etkö edes häpeä, Li. Tottakai vanhemmilla on oikeus valita lapsilleen mahdollisimman hyvät koulut, joissa opettajilla on rauha opettaa kaikkia lapsia tasapuolisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Yleltä meni pupu pöksyyn. Se alistui Anderssonin läksytykseen ja veti koulukonejuttunsa pois. Ennenkuulumatonta jänishousuisuutta verovaroilla kustannetulta medialta. Mutta niin arvattavaa.

   Poista
  2. PS Siis Iltalehden linkistä juttu näytti ”erroria” ja tyhjää, mutta Iltasanomien linkistäpä juttuun pääsee: https://yle.fi/a/74-20018233

   Poista
  3. S2-lapsi on rauhaton? Okei!

   Poista
  4. Aikamoinen oikaisu. En sanonut noin, koska en ajattele noin yksioikoisesti, S2-oppilaita on monenlaisia, kuten muitakin, mukavia vesseleitä ja vähemmän mukavia.

   Olen lukenut kaikki koulukeskustelut, jotka eteeni ovat tulleet Hesarista, Ylen sivuilta ja Twitteristä. Voin vakuuttaa, että niitä on kymmeniä. Luen myös aina perässä olevan keskustelun. Lisäksi minulla on ajankohtaista tietoa suoraan kouluista tältä saralta.

   Sitä sopii meidän jokaisen miettiä, miksi ne koulut, joissa on eniten S2-oppilaita, ovat selkeästi rauhattomimpia ja heikoimpia tuloksiltaan.

   On aika selvää, että vanhemmat haluavat lapsilleen mahdollisen hyvän koulun, jopa erikoiskoulun. Siinä ei ole mitään pahaa, päinvastoin. Kukapa ei haluaisi lapsilleen parasta mahdollista koulutusta. Vanhemmilla on huoli koulujen romahduksesta, ja tätä taustaa vasten opetusministerin komentaminen ja holhoaminen ranking-listoista tuntuu jopa törkeältä. Hän puuttuu perheiden oikeuksiin.

   Jos minulla olisi vielä kouluikäinen lapsi ja asuisin itäisessä Helsingissä, en totisesti panisi häntä siihen kouluun, jossa lähes 70 prosenttia on S2-oppilaita ja jossa opettajia on pahoinpidelty ja jollakin luokalla saattaa olla vain yksi ei S2-oppilas. Yhdeltä opettajalta potkaistiin vatsakalvot halki.

   Jos kerran pätevät opettajat lähtevät solkenaan näistä kouluista pois, niin jotakin vikaa S2-systeemissä on, jossain on pahasti epäonnistuttu aivan Ruotsin malliin. Näihinkö vanhempien olisi pakko sijoittaa lapsensa? Eivät he sijoita.

   Poista
  5. Pääni puhki mietin miten tätä omin sanoin kuvailisin:

   Turkulaistutkimus: Opettajien taidot tukea kielellistä moninaisuutta eivät aina ole opetussuunnitelmien edellyttämällä tasolla – "Opettaja saattaa jopa jaotella oppilaita meihin ja niihin" [S2-oppilaisiin].

   https://www.ts.fi/uutiset/5912594

   Poista
  6. Tämähän on lähes kaksikymmentä vuotta vanha väitöskirja. Se haiskahtaa lisäksi vahvasti asenteelliselta tilaustyöltä, siinä on vahva kulma tiettyyn suuntaan valmiina. Sen mukaan vika on opettajissa, ei koskaan oppilaassa.

   Oikeastihan vika ei ole kummassakaan. Vika on juuri näissä suunnittelijoissa, väikkärin väsääjissä, jotka eivät ole koskaan itse opettaneet, mutta konsultoivat koulutointa propellit pyörien.

   Poista
  7. Miksi opettajien kokemusta ei ole tutkittu?

   Poista
  8. Opettajia ei kuulla yleensäkään, kun koulutusta uudistetaan. Konsultit tuovat kouluihin höyrypäisiä hankkeita milloin minkäkin trendin pohjalta.

   Opettajat ovat käsitykseni mukaan valtaosin eri mieltä tästä hankehumpasta, joka on romahduttanut suomalaisen koulun tason.

   Poista
 26. Sunnuntaihuomenta! En ole lukenut Faktojen maailmaa, mutta nyt luin siitä jokusen esittelyn. Faktojahan siinä varmaan esitellään, mutta itselle tulee heti kättelyssä mieleen, suljetaanko siinä samalla silmät joltakin muulta. Kaikesta voi aina poimia hyviä puolia ja jättää huonot puolet käsittelemättä. Sanonta lukee kuin piru Raamattua voi olla kärjistetty, mutta ei kovin kaukana tästä? - Nämä siis ennakkoajatuksia, joita saa kutsua ennakkoluuloiksikin.

  Minäkin päätin taas alkaa lukemaan enemmän. Varasin monta kirjaa, mm. Erasmus Rotterdamilaisen Tyhmyyden ylistys (kertaan sen), Vesa Haapalan Alexis, Maria Lähteenmäen Punapakolaiset, suomalaisnaisten elämä ja kohtalo Neuvosto-Karjalassa.

  VastaaPoista
 27. Minulla on tämä Roslingin Faktojen maailma ja kyllä se ihan asiallinen kirja on. Siinä vedotaan yleensä numeroihin.

  Eikä Rosling käännä surkeita asioita positiivisiksi, vaan kertoo esimerkein, että ennen oli vielä surkeampaa.

  Kemppinenkin kehui kirjaa blogissaan.  VastaaPoista
 28. Ennen ainakin lapsia kuoli enemmän.

  VastaaPoista