8.9.2007

Lapsuuden takaraja seitsemän vuotta?

Osallistuin Valokuvatorstain Lapsi-haasteeseen oman rippikouluikäisen tyttöni kuvalla. Kasvokuvassa näkyvät lapsen uteliaat silmät, mutta orastavan pikkunaisen pehmeä suu.

- Hämmentynyt hiljaisuus, vain yksi palaute tutulta blogiystävältä. On pakko päätyä ajatukseen, että kuvaa ei pidetä lapsikuvana ollenkaan.

Mikä yleensä on lapsuuden takaraja, jos ajatellaan sitä, että ihminen on koko elämänsä jonkun lapsi? Minäkin olen edelleen lapsi, lapsen roolissa, kun mietin äitiäni. Tai isän tyttö, kun mietin häntä.

Stakesin juridisen määrittelyn mukaan ihminen on lapsi kahdeksantoistavuotiaaksi asti, ja nuori kaksikymmentävuotiaaksi asti. Kuitenkin lapsuus Suomessa päättyy virallisesti jo seitsenvuotiaana, kouluikään tultaessa, jolloin lapsen katsotaan selviävän yksin kotona koulusta tullessaan.

Onkohan Suomessa kyetty ollenkaan määrittelemään käsittettä lapsi, niin kuin se kuuluu määritellä? Mm. Oecd on raportissaan antanut Suomelle huomautuksen iltapäivähoidon puutteista. Esimerkiksi Englannissa lapsi ei saa olla yksin iltapäivää, jos hän on nuorempi kuin kaksitoistavuotias. Meillä monet allekin kaksitoistavuotiaat bilettävät monesti ulkona seuraavan vuorokauden puolelle, käyvät viikonloppuisin kaljoittelemassa ilman vanhempiaan, ja aivan itsestäänselvää on, että suurin osa ala-astelaisista viettää iltapäivät omin nokkineen.

Voi tietenkin kysyä myös, miksi lapseen ei voisi luottaa, jos hän näyttää pärjäävän. Ajatellaan vissiin, että kun Suomessa ollaan edistyksellisiä naisten vapausasioissa, niin suomalainen lapsikin itsenäistyy ensimmäisenä maailmassa. Kaukana ei ole ajatus siitäkään, että muita Euroopan maita vähän hymähdellään niiden lasten holhoushalussa. Britithän tunnetusti ovat konservatiiveja, ja Pohjolassa ollaan vapaita demokraatteja, varsinkin Suomessa. Naisten varhainen äänioikeus elähdyttää edelleen ja sallii monta ylikävelyä pienempien yli.

Niinpä niin. Totuudella on kuitenkin toisenkinlaiset kasvot ja vapaudella hintansa. Suomalaiset 15-24-vuotiaat tytöt sortuvat useammin itsemurhaan kuin missään muussa maailman maassa Kazakstania lukuun ottamatta. Siis meillä tyttölapset tekevät eniten maailmassa itsareita. Entä poikalapset? Miksi tätä asiaa ei ole käsitelty oikeastaan missään, miksi tästä mahdetaan vaieta? Olen kirjoittanut tästä aiemminkin, eikä tarkoitus ole palata tähän itsemurhateemaan, ellei haluta. Kysyisin vain, milloin lapsuus päättyy ja poikkeaako se kuitenkin valtion virallisesta kannasta (= seitsenvuotiaana).

(Valokuva Sofia Coppola)

10 kommenttia:

  1. Seitsemän on vuosissa lapsuuden takaraja. Sen jälkeen ruvetaan kulkemaan viikonloppuisin kaljalasti repussa.

    VastaaPoista
  2. Niin, suomalainen lapsi itsenäistyy ensimmäiseksi maailmassa. :)

    VastaaPoista
  3. Siteeraan Eeva Heilalaa:
    "Ei lapsuus lopu kaksivuotiaana
    eikä viisissätoista.

    Se loppuu
    kun kaikki on vain totta."

    VastaaPoista
  4. Pojat on sijalla viisi.

    Käsitän tuon, että maailman kaikkien lasten itsemurhatilastoissa.

    Aiemmassa keskustelussa Lasten lyhyt leikki muuan kirjoittaja toivoi joitain toimenpiteitä tarpeellisiksi, jotta suomalaistyttöjen itsemurhat saataisin nousemaan poikien suuremman määrän tasalle. Ilmeisesti luvut kääntyvät toisinpäin heti lapsuuden jäätyä taa.

    Mystiseksi jää tuo suomalaistyttöjen murheellinen kärkipaikka. Jokin syy siihen on, eikä sitä ole koskaan missään pohdittu, vaan asia on vaiettu kuoliaaksi, vaikka se on todennettava tilastofakta. Minua asia kiinnostaa, enkä osaa arvailla siihen syitä, joitain kytköksiä ehkä vain nousee mieleen.

    VastaaPoista
  5. Obeesia, huomaan nyt vasta, että tuossa Heilalan runossa taisi tulla vastaus äsken esittämääni kysymykseen. Se puolestaan herättää tietenkin jatkokysymyksiä.

    VastaaPoista
  6. Tuossa WHO:n tutkimuksessa. (http://www.turunsanomat.fi/sunnuntai/?ts=1,3:1012:0:0,4:12:0:1:2007-06-17,104:12:466637,1:0:0:0:0:0:)

    En tosin tiedä miksi lehtiartikkelissa puhutaan lapsista, 15-24-vuotiaat lienevät nuoria.

    "Muissa pohjoismaissa kehitys ei ole samanlainen. Kun Suomi on tyttöjen itsemurhissa maailman kakkonen, Tanska on viimeisellä sijalla."

    VastaaPoista
  7. Iines: "Siis meillä tyttölapset tekevät eniten maailmassa itsareita. Entä poikalapset?"

    Löysin kätköistäni lehden jossa oli käsitelty euroopan nuorten kuolemia (Siis huom! euroopan, ei koko maailman) ja siellä sanottiin näin:

    "Kaikista itsemurhan tehneistä 14 prosenttia on 15-24-vuotiaita. Suomalaiset pojat ovat itsemurhatilaston kärjessä."

    Ja jos koko maailman itsemurhatilastoissa suomalaiset tytöt ja pojat ovat pistesijoilla, niin aika pirun huonosti menee suomalaisilla lapsilla...

    Lienet Iines oikeassa siinä että yksi syy lienee se, että Suomessa lasten ei anneta olla lapsia, pitäisi itsenäistyä jo seitsenkesäisenä.

    Olen muuten saanut joiltain aikuisilta kuulla ihmettelyä siitä että kuusitoistavuotiaalla pojallani on tiukat kotiintuloajat ja ne koskevat myöskin viikonloppua. Häh? Nyt kun hän on iässä jossa on kaikkein alttein tekemään tyhmyyksiä, niin juuri nytkö pitäisi kokonaan katkaista talutushihna? Minä mielummin annan enemmän hihnaa sitä kuitenkaan katkaisematta.

    VastaaPoista
  8. "Muissa pohjoismaissa kehitys ei ole samanlainen. Kun Suomi on tyttöjen itsemurhissa maailman kakkonen, Tanska on viimeisellä sijalla."

    Ensimmäisellä sijalla on Kazakstan, jonka HDI eli inhimillisen kehityksen indeksi (koostuu odotettavissa olevasta elinajasta, lukutaidosta, koulutuksesta ja elintasosta) on vasta sijalla 79, kun Suomen on sijalla 11*. Näin ollen sopinee ihmetellä Suomen sijoitusta ja todeta se kehittyneiden hyvinvointivaltioiden ykköseksi.

    Mitä tulee tuohon ikäjakaumaan 15 – 24, niin törmätäänkö taas käsitteen lapsi määrittelyongelmaan? Mikä se lapsuuden takaraja oikeasti on? Minusta se on se 18, jos pitää joku luku sanoa. Nuoruus ei sulje lapsuutta pois, vaan ne limittyvät jonkin aikaa. Miksi Suomessa on niin kauhea hinku lopettaa lapsuus kouluikään tultaessa? Onko se kansantaloudellinen kysymys? Vai onko se merkki vapaudesta, demokratiasta?

    * http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioista_inhimillisen_kehityksen_indeksin_mukaan

    VastaaPoista
  9. Johannes, taas törmättiin tuohon nimimerkki Panunkin aiemmassa keskustelussa mainitsemaan tietoon poikien ykköstilasta. Toisaalta on tämä tieto viidennestä sijasta.

    Joka tapauksessa pistesijalla tosiaan ollaan, eikä mediassa asiasta ole koskaan keskusteltu. Vanhemmat vaikenevat, kasvatustieteilijät vaikenevat, terveydenhuoltoväki vaikenee.... Ollaan hiljaa vaan, niin ei liata omaa pesää.

    VastaaPoista