21.9.2011

Maailma on hyvin epäilyttävä paikka

18.9. Tämän sunnuntain olen pessyt pattereita, patterin ja seinän välejä, patterin alapuolia ja lopulta seiniä, sillä puhdistettu alue on aina valkoisempi kuin puhdistamaton. Näin tulin pesseeksi myös ovet. Ja lieden. Ja liesituulettimen.

Kun kuuraaja kohottaa katseensa, hän näkee puhtaan ja likaisen rajan ja se raja on aina jossain, ei lopu koskaan, se jatkuu talon ulkopuolellekin. Keittiön ikkunan alapuolinen pelti on täynnä kasvinöhtää. Betonilaattojen raoista kasvaa rikkaruohoja, laatat ovat vinossa. Metsässäkin huomaa, että syys ei tule kauniisti, vaan rumasti, ei ole punaisia lehtiä, vaikka Olavi Virta laulaa kaihoisasti. Lehdet eivät hehku kullankeltaisinakaan, vaan ruskeina, ruostepilkkuisina, mädänneinä ja revinneinä, täynnä luonnon kuraa. Päivän Havainto: Maailmassa on enemmän likaa kuin puhdasta. Maailma on hyvin epäilyttävä paikka.


19.9. Aamulla heräsin puoli seitsemältä, ja lvi-miesten auto ajoi seitsemältä pihaan. Aloittivat patteriremontin toisesta päästä, tulivat minulle vasta keskipäivällä. Oli joutilasta aikaa istua koneella, kun ei muutakaan voinut tehdä. Miehiä juoksi rappuja ylös ja alas, ja kymmenestä patterista kiskottiin vanhoja termostaatteja pois ja pantiin punainen välitulppa tilalle, huomista odottamaan.

Kaksi ikävää anonyymia pommitti blogikeskustelua kurjilla kommenteillaan, joita ryhdyin poistamaan, sillä kommentteja kertyi kymmenittäin, kaikki kalvavia, yleistä ilmapiiriä ja minua painavia. Kävinkin viemässä muutaman poistetun kommentin kaikkien tunnistaman "anonyymin" omaan blogiin. Minulla oli hikiset patterimiehet selkäni takana ja kurjailijat silmäini edessä, malja täyttyi humahtaen ja kerroin antavani asian poliisille, jos kalvu ei lopu. Tämä on sentään ainoa ilmaisuvälineeni, ellen halua täyttää elämääni kolmisanaisilla lauseentyngillä ja alituisella nyökkäilyllä ja muikealla hymyllä.

20.9. Anonyymi tuli kertomaan poistaneensa "uhkailuni" ja ryhtyvänsä tarvittaviin toimenpiteisiin, jos vielä uhkailen. Mielenkiintoista. Mitähän uhkaa siinä jäynäntekijälle on, jos minä uhkaan poliisilla? Kerroin hänelle toimivani niin kauan kuin jäynä jatkuu. En ole mikään vikisevä uhri, joka pelkää joitain pussipäisiä puskakyykkiä.

Lvi-miehet tulivat taas aamusella. Nyt ilmataan taloyhtiön patterit ja pannaan valkoiset termostaattinupit paikoilleen. Säädetään ja tarkistetaan. Istun kuin tarjottimella, ovet ovat auki ulos, ja kylmänkosteaa ilmaa virtaa sisään. En tiedä, mitä tekisin ja minne menisin, kun vessassakaan ei voi käydä, sillä siellä on kaksikin patteria, tai toinen on saunassa. Koko ajan joku on tulossa tai menossa rapuissa. Kun rupesin puhumaan yhden kanssa pitääkseni vähän seuraa, hän ei vastannutkaan, koska kuunteli tulevaa puhelua, jota en huomannut. No, minä jatkan naputtelua ja kahvin juontia. Kahviakaan ei voi tarjota, koska miehiä on ainakin viisi tai kuusi ja heillä on selvästi kiire tehdä työnsä. Muut asukkaat saisivat lisäksi odottaa asunnoissaan, jos minä itsekkäästi leikkisin hyvää ja kahvittelisin työmiehiä, joilla on sopimussuhteiset kahvitauot tietyssä kahvilassa.

21.9. Illalla paleli. Juuri remontoidut patterit olivat jääkylmät, vaikka väänsin ne ääriasentoon. Menin siitä sitten vuoteeseen Body Pillow'n ja paksun peiton uumeniin, kun ei tarjennut edes istua televisiota katsomassa. Nukahdin heti. Nyt on taas kylmä, villatakki päällä tässsä istutaan. Olikohan termostaattien vaihdon tarkoitus säästötoimenpide: kun ei asuntoihin mene lämpöä, lämmityslaskut pienenevät?

(Valokuva Iines)

276 kommenttia:

 1. Vapaa kirjoittaja21 syyskuuta, 2011 12:06

  Kiusaaminen ja kalvuu eivät ole lainmukaisia rangaistusperusteita, joskin riittävän vakavina voivat täyttää muun lain edellyttämän tunnusmerkistön.

  - Kunnianloukkausta on valheellisen tiedon tai vihjauksen esittäminen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaus voi toteutua myös niin, että toista halvennetaan muulla tavoin.

  - Joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.  Eihän tuollaisen rempan jalkoihin pidä jäädä. Pakopaikkoina tyttären luona vierailu tai kesäpaikan "katsastaminen" olisivat olleet mitä ilmeisempiä. Sitäpaitsi, "alakuloisesta perseestä ei lähde iloista pierua", olist voinut todeta remppamiehille: "pankaapa jätkät haisemaan". WC ei kai sentään ollut "käyttökiellossa"?

  Pettymyksistä ei kuitenkaan kannata "hikisiä" työmiähiä syyttää. Seuranpito ja kahvittelu ei millään tavalla edistä remonttia eikä kuulu millään tavalla tuohon tilaaja/tuottaja malliin.

  VastaaPoista
 2. Vapaa kirjoittaja21 syyskuuta, 2011 12:07

  Tilaaja/tuottaja mallista yleensä.

  Se tuottaa uskomattoman määrän ongelmia ja harmia niiden käytäntöjen kohteeksi joutuneille. Esim taloyhtiön korjauksia ja huoltoja tekeville yritykselle hallituksen pitäisi antaa tarkat kirjalliset ohjeet työn kestosta ja "laadusta". Pahimmillaan puutteet alihankintasopimuksissa voi johtaa VR tapaisiin ongelmiin. Mikään ei toimi.

  VR on tilannut tietojärjestelmänsä toteuttajiksi Acenturen ja Tieto -yritykset. Alihankkijoista on tullut käenpoikasia jotka pullikoivat "pesän" omistajaa vastaan. Jos sopimuspapereissa ei ole resursoito riittäviin laite ja ohjelmisto-osaamiseen. Ja VR maksaa, ei rahassa, vaan maineessa.

  VastaaPoista
 3. Sanoin kerran eräälle tutulle, että en oikein jaksa aloittaa siivoamista, kun tiedän että kerran aloitettuani en osaa lopettaa. Tuttava naurahti olevan paras tekosyy aikoihin, minä taas olin ihan tosissani juuri kuvaamasi ilmiön vuoksi: kun puunaa yhden nurkan, toinen näyttää entistä nuhjaisemmalta.
  Maailman on nuhjaa täynnä, mutta minusta nuhja ja kuluminen on kaunista. Ainakin kauniimpaa putipuhdas täydellisyys. Siinä on toki oma viehätyksensä, mutta se on jotenkin kuollutta.

  Aasinsiltaa tähän rakentaakseni vedän tähän eilisen ajankohtaisen kakkosen vihapuhe-illan: kun keskustelu on liian steriiliä, tulee siitä hieman kuollutta eikä siitä verso uusia ajatatuksia, okainen vain toistaa mantraansa.
  Tai sitten olen liikaa italialaisen kinakulttuurin ja toisensuuhunpuhumisen kyllästämä näkeäkseni teemailtojen keskustelussa kiihkoa ja sen synnyttämiä uusia ajatuksia.

  Meillä ei pattereita vielä tarvitse aikoihin, vaikka ilma nyt 'viileni' 25-27 asteeseen. Sitten kun mennään alle kahdenkymmenen, kutsutaan nuohooja/huoltomies: Kaasulämmitin näes lämmittää meillä vedet ja patterit, sen hormit pitää nuohota vuosittain.

  VastaaPoista
 4. Äh. No kai tuosta nyt jotain tolkkua saa.
  (Pitäisi oikolukea kommenttinsa)

  VastaaPoista
 5. Tänne on äkkiä siunaantunut - voi Herran jestas - noiden näljien anonyymien tilalle kamalasti uusia Pallosalamoita. Kohta varmaan nimimerkit loppuu, kesken.

  Minusta Rikun teesit 18. syyskuuta 2011 3.14 ovat "helmiä". Tai... mikä minä nyt mikään olen sanomaan mikä on helmi ja mikä hermatiitti mikä lapislatsuli mikä maasälpää... Mutta mieltäni ilahdutti esim. " ... Väärässä olemisensa tajuaminen on usein oikeassa olemista suurempi ilo, pessimisti kun olen luonteeltani... " (Ps. pessimistin korjaisin, ja toki vain omalta kohdaltani, optimismiksi.)

  Entäs sitten?
  En osaa sanoa. Tai tuosta tämän päivän kuvasta näkee heti ettei sitä kukaan ole piirtänyt. (Tuskin edes maalannut.) Mielestäni siinä - vähän turhan siistin näköinen - kissa katselee että "mihkä tuo (saatanan) huuhkaja vie mun Janne kaveriani..." (Joka siis oli edellinen kuva-arvoitus.)

  Muihin, asiallisiin asioihin palaan myöhemmin. Esimerkiksi tuo likaisen ja puhtaan raja, joka ei lopu koskaan, on totisinta totta. Eikä tuo raja halkaise vain meidän maailmaamme... minusta koko maailmankaikkeus "on hyvin epäilyttävä paikka". (Tosin en tunne sitä kovin hyvin mutta sen verran, että siinä on jo Kylliksi!)

  VastaaPoista
 6. "Mitä asiaa", tuntuu tuon mustan kissan tuima katse kertovan.

  No, siivouksesta meinaisin minäkin sanallista moppiani huiskutella.

  Ymmärrän hyvin tuon Sarin perustelun.

  Meillä se menee niin, että yhtäkkiä, yllättäen ja pyytämättä, kesken mitä tahansa, yleensä leppoisaa lepopäivää, järkiperäinen (viittaus Uutisvuotoon) vaimoni huudahtaa, että Tapsa, kirja pois, sillä nyt me alamme siivota!

  Yleensä, kun ällistyksestäni tokenen, pistän hanttiin, sillä tunnen liian hyvin vaimoni spontaanin tyylin: homma aloitetaan kauhealla tohinalla ja lopetetaan, kun kaikki on levällään keskellä huonetta. Ei huvita enää, vaimoni virkahtaa, ja istuu katsomaan tv:tä. luvaten jatkaa myöhemmin, joskus.

  Siihen ne sitten jäävät, ne harjat, luutut ja ämpärit, keskellä huonetta vaikka viikoksi – sillä "eihän ne ketään siinä häiritse" - jos en kerää niitä pois tai jatka yksin siivoamista loppuun asti. Yleensä jälkimmäinen ei onnistu, sillä se häiritsee vaimoni tv:n katselua.

  Minun mielestäni pitäisi toimia seuraavasti:

  1) päättää vähintään viikkoa ennen
  2) että siivous on silloin ja silloin
  3) alkaen kello se
  4) ja päättyen kello se
  5) tai kun kohde se ja se on siivottu

  Vaimolleni se ei käy, koska mistä hitosta hän muka tietää, milloin häntä huvittaa siivota?

  VastaaPoista
 7. Ilahduin suunnattomasti... tai no, jonkin verran, aika paljon... kun luin artikkelin jossa keuhkotautilääkäri todisteli miten turmiollista imurointi on - siis kun sitä harrastetaan jatkuvasti. Se ei "raikkautta" lisää vaan päin vastoin.Ei saisi imuroida kuin n. kerran kuukaudessa. Koska... nämä pölypartikkelit (hieno sana, muistin sen juuri) leijuvat ilmassa "ties kuinka kauan". TEli uskomattoman kauan. Ts. Kaikkein pienimmät molekyylit (joita tietenkään et näe etkä siis voi pyyhkiä niitä pois) putoavat maata kohti (koska on tämä vetovoima) noin 2-12 senttimetriä per vuorokausi. Eli... kun imuroit kamalasti, pöläytät ilmaan h-tisti näkymätöntä pölyä. Jota sitten seuraavan viikon viiva toisenkin sisällesi hengität.

  (Ps. Joku Oikea luonnontieteilijä voi sanoa - toivottavasti sanoisi - tämän vakuuttavammin. Mutta näin se (suurin piirtein) on! M.O.T.

  VastaaPoista
 8. Riku!
  Iskepä taas meidän kimppuun,
  kuin Pahkasika limppuun!

  Ps. Itse kävin äsken antamassa Tunturi-mopetini sytytystulpalle lisää... tärpättiä. Että sitten ens sunnuntaina, kun pitäis mennä Kirkolle kuuntelee Pappia, niin vähän aikaa sitä käynnistyspoljinta poljettuaan vois sanoo... "mikähän perkele tähän ny tuli? taitaa olla niin että ei päästäkään kuuntelee Päivä Rasasta... ellei ny jotain s-tanan kummallista (kirkkotieteelliseen kuulumatonta) ihmettä tapahdu?"

  VastaaPoista
 9. Minäkin luulin - vai luulinko? - että en saisi suunvuoroa ollenkaan. Ei silti, mitä minä sillä tekisin, koskapa vain kirjoittelen. Onneksi kirjoittelen, niin muut saavat lukea, vaikka eivät osaakkaan, tai eivät ymmärrä osaavansa ja siksi (muka?) osaavat. Se on heille oikein tai minusta väärin etteivät ymmärrä. Mikä minä olen sitä heille sanomaan, lukekoon ite (itekkäästi), niin asia tulee ymmärretyksi.

  Siivouksestakaan ei tule loppua, sen olen todennut monta kertaa, ihan suullisesti. Parempi siksi lakaista pölyt (naapurin) maton alle, ja sillä siisti. – Ja pyyhkiä villaisella päälle, vaikka villapuserolla jos sattuu olemaan päällä 20 donaa niinku mulla on aina . . . mutta römpsän leipominen on mekoista . . . panettelua?

  Leivän leivon leppäsestä,
  Hongsar' revin ravintoni,
  Kärsin näljän närimällä
  Vuotan uutta kylvökautta

  Kump' ei mikis' Liekkiöinen,
  Lostais' karu meltohenki!
  Kump' ei mikis Liekkiöinen,
  Muistas' ilikijäinen!

  VastaaPoista
 10. Yleensä tilanteissa joissa ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu - saako lättyynsä tai lasillisen maustettua whiskya - kantsii katsoa ylös, Taivaisiin. (Ei se mitään auta mutta ei kai se keltään oo poiskaan?)

  Sitä paitsi: "... tähdet, tähdet" ...

  VastaaPoista
 11. Salamantutkijoiden mielestä (ja myös Pekka Tarkan mielestä) H.Pallosalamia ei ole edes olemassa... Ompas! Mutta sitä minä en ymmärrä - vaikka minuun iskisi vain tavallinen salama - että en käsitä kirjoituksiani? En minä käsitäkkkään! (Koska minuun iskee pari miljoonaa volttia ja muutama amppeeri.) Esimerkiksi,
  nyt en käsitä mitään? (Edes sitä, MITÄ minun pitäisi käsittää?) Kysymyset ovat niin filosofisia, ja niitä singahtelee Joka Puolelta niin että ei niitä Voi edes Väistellä. (Muusta puhumattakaan.)

  Ps. Minähän sanoin että elämä ON vaarallista. (Ja kummallista. Ps. Vaikkei sitä EDES ymmärtäisi.)

  VastaaPoista
 12. Hulluksi kai tässön tulossa. Luin mainoksesta, että "Vihakoodin lukija autoosi, vain ***euroa!"

  Se olikin kai VIKAkoodinlukija, en tarkistanut kun siiryin sivuilta sivummalle.

  Maailma on siis erittäin epäilyttävä paikka.

  VastaaPoista
 13. Kirjoitan, mitä kirjoitan. (Huom! jälkimmäisessä verbissä ei ollut imperfektiä. Kuten Lutherilla oli.) Kirjoittelen kännissä (kyllä, luit oikein "kännissä") erilaisia juttuja. Se ei välttämättä ole kamalan fiksu harrastus - mutta mitä se sinulle, Pallosalama, kuuluu? (En minä ainakaan, Salamaiseni, fundeeraa kamalasti mitä Sinä teet kun "lamput sammuu, ja saapuu oikea yö..." Teet mitä keksit tehdä? Ja " ... suru sur rur ... "

  http://www.youtube.com/watch?v=H7B_6h5nez0&feature=related

  VastaaPoista
 14. Voi vittu (pyytää anteeksi) muistan hyvinkin (tuli muuten tulpasta mieleen) kun Pilvenmäen (se ravirata) katsomossa poljin "Lakeuden Tyttöä" kuin tulpatonta mopoa. Muutaman kerran kyllä yskäs (tosi lupaavasti). Mulla kyllä tulppa kastu aika pahasti. Mittasin siinä (välillä) rakotulkillakin, että saisin paremman kipinän.
  Siinä hössäkässä siltä tais päästä . . .ilmat pihalle, takapäästä. Vittu (nyt ei enää pyydä anteeks) minä jo luulin jo että se hörähti käyntiin. Välillä mä kuivasin tulppaa sen alushous. . .hameeseen. En mä jaksanut röökin jälkeen kuin pari tuntia "ajella" (nyt joku ihmettelee) mutta . . ."tosi on". Tai tosi ja tosi.
  Nyt ei tee kyllä mieli enää puhua (siivous)hommista mitään . . . hyi saatana, vieläkin on haju nenässä (sillinhajusta en puhu mitään).

  VastaaPoista
 15. Vapaa kirjoittaja,

  kiusaaminen ja kalvu ovat vain minun työnimiäni asialle, jonka viranomainen saattaisi hyvin luokitella vaikka blogisaabotaasiksi.

  Yleensähän tekijät vähättelevät rikoksiaan. Juuri luin lehdestä, miten kaksi valkoihoista kantasuomalaisnuorukaista (joku puhui maahanmuuttajista, siksi ilmaisuni) potkittuaan bussikuskille pysyvän aivovamman, epilepsian ja nähtävästi laitoselämän hokivat oikeudessa, toisella pussi päässä, että emme me tarkoittaneet niin pahasti. Olivat kuitenkin nämä kalpeanaamat kannabiksenpolttaja- ja humalikkolapsukaiset hähätelleet ja naureskelleet lyömisensäkin jälkeenkin, että mitäs tuli meille urputtamaan.

  Vapaa kirjoittaja, kukaan ei ole puhunut kunnianloukkauksesta, paitsi sinä. Minä puhun ihmisen kommunikoinnin häirinnästä ja ihmisen pitkällisestä kalvamisesta, joka lähenee vainoa tai on sitä. Tahdon häirinnän ja seuraamiseni loppumista. Tahdon blogini vapaaksi kurjalaisista.

  PS Huollot ja muut hoituvat meillä hyvin, enhän minä moittia halunnut, vaan puhuin olostani rempan keskellä.

  Koko lvi-yhtiön kapasiteetti eli kymmenkunta miestä oli irrotettu taloyhtiöömme kerralla. 200 patteria huollettiin vajaassa kahdessa päivässä. Termostaattinupit ja putken osiakin vaihdettiin.

  VastaaPoista
 16. Sari,

  minäkin olen ruosteen estetiikan ystävä, kuluminen on kaunista. Lika sen sijaan ei, mutta muutoin olen sitä mieltä, että parempi pöly sängyn alla kuin aivoissa. Saatan siis lukea sängyllä Karkun rusthollitilojen historiaa samaan aikaan kun huusholli huutaa imuria.

  Minulla on eteisessä kunniapaikalla vanha Olgan-aikainen pyöreäreuneinen pinnatuoli, jonka maali on ihanasti lohkeillut. Sitten on joitain vanhoja maalattuja korkeita kukkapöytiä, myös lohkeilevamaalisia. Suin surminkaan en maalaisi niitä uudelleen!

  En muuten jaksa enää katsoa Ajankohtaisen kakkosen teemakeskusteluja, niin huonosti johdettuja ne ovat. Muuan keskustelija (Ina Mikkola) - jota moitin kerran huutamisesta ja vouhkaamisesta - sanoi tässä blogissa, että he olivat saaneet ohjeen puhua toisten päälle ja riistää puheenvuoroja. Harmi. Menee hukaan hyvä lähetysaika.

  VastaaPoista
 17. Viime toukokuussa otin viikon loman ennen pojan rippijuhlia.
  Pesin ikkunat, valkoiseksi maalatut tiiliseinät, ovet ja yleensäkin kaikki pinnat.
  Helvetillinen homma, jossa alkuun pääseminen oli pahin vaihe. Lopulta homma imi mukaansa ja tuotti jopa jonkinlaista tyydytystä.

  VastaaPoista
 18. Ketä muita siällä Pilvenmäellä muuten polkasit, paitsi tamma "Rutinaa"? Jota me kaikki... mua se muuten potkas polveen. (Jossa viälkin on lommu.) Pekka Korpi siellä muuten aina pomppi kuin ongenkoho ja huusi että "nyt tää pelleily saa loppua". Ps. Nyla muuten yritti panna sitäkin mutta ei kerinnyt, se juoksi niin per*eleen lujaa, Pekka.

  VastaaPoista
 19. Nimimerkit eivät kuunaan lopu, mikis. Olen kovin iloinen ja otettu siitä, että anonyymit keksivät kilvan hauskoja nimimerkkejä. Minusta niitä on kiva lukea. Oikein odotan, millaisia sieltä tulee.

  Tapsan perheen siivous tuntuu sopuisalta mutta inhimilliseltä. Vaimokin on vallan ihanainen, vaikka riivaakin voimalla. Ymmärtää sitten heittää rätin nurkkaan.

  Minulla on taipumusta vähän samanlaiseen puhkuun. Aloitan voimalla ja volyymilla, mutta monesti selkäni sanoo seis jo imuroinnissa, ennen pesuja. Pitää levätä välillä. Ensi viikolla voi sitten pestä pinnat.

  Minusta tuommoinen ajoitettu siivous olisi painajainen - tyypillisiä etenkin miesväelle tuommoiset listat. Homma kyllä ehkä hoituisi, mutta siitä olisi ilo ja voima pois. Silloin sitä siivotaan, kun on inspiraatio. Kannatan tässä siis vaimon luonnonmenetelmää.

  VastaaPoista
 20. Siis jos joku täällä kirjoittele kännissä, niin antakamme hänelle aaltoja ja kirjoitusrauha - Leinokin kirjoitti suurimmat teoksena pienessä sievässä, samoin Saarikoski ja moni muu.

  Tuo kissa muuten oli sattumalta tapaamani kissa, vähän villin oloinen, metsikössä aution kartanon mailla. Minusta se suhtautui minuun asiaankuluvalla epäilyllä ja arvokkuudella.

  VastaaPoista
 21. Olen kyllä muutoinkin polkenut tosi paljon tai siis tampannut (huom! tam(..)pannut), . . . ilman suksia ja suksien (v-hen) kanssa. Useimmiten en ole kerennyt ottaa niitä (suksia) pois (enhän minä sentään mikään joka kelin hiihtäjä ole). Mutta on se mukava soitella kilikali-kelloja (kokeilee) Tosin luovuin kelloista jo aikoja . . . .oi niitä aikoja . . . .sitten, koska ne kaikki seisoivat alvariinsa. Paitsi juostessa, . .enkä minä voi kokoaika juoksennella.

  Ei nuo "patterihaisunäädät" kyllä olleet röörihommissa paljoa rassanneet. Koko päivä (8-16) käytössä eikä eteisen matolla muuta läikkiä kuin paskasista turvakengistä (Jalas) tulleet. (niissä on mahtava pito). Olisin tietysti sumpimpit kyllä hörpännyt siitä hyvästä. yyuuustrrrr!

  Voi ei.

  VastaaPoista
 22. En voi kehua itseäni viimeisen päälle järjestelmälliseksi ihmiseksi, mutta yhdessä asiassa olen tarkka: siivoamiseen en tärvää vapaapäivää. Vaikka sitten viimeisillä voimilla työpäivän päätteeksi jotta vapaalla saa olla vapaa ja nauttia puhtaasta

  Joskus olen leiponut korvapuusteja, minäköhän vuonna viimeksi...Tunnistan Tapsan vaimon sammuvan siivousinnon korvapuusteistani: siinä vaiheessa kun taikina on paisunut, en viitsisi enää tarttua siihen.

  Juuri tämänpäiväisessä Iltsikassa oli juttua siitä isänmaan toivojen bussirökityksestä.

  Olisivat pojat vetäneet hameen päälle kun ei luusereilla ollut pokkaa mennä oikeuteen naama paljaana.

  Jos on pokkaa vetää vierasta ihmistä lättyyn niin että tämä kärsii loppuikänsä vakavasta aivovammasta, pitää olla pokkaa vastata teostaan naama paljaana.

  Eihän noilla luusereilla koskaan ole.

  Juuri muuten jonakin päivänä luin jostakin lehdestä elinkautisvangitun moottoripyöräjengiläisen mietteitä.

  Hän sanoi pitäneensä tekojensa aikoihin itseään suunnilleen jumalasta seuraavana "vaikka todellisuudessa olin täysi pelle."

  Tajusipa sentään viiveellä mutta se ei tuo murhattuja takaisin elämään.

  VastaaPoista
 23. Jos rupee ukkostaa, menen... mää "menen meren rantaan ja piiiiiirrän... piiiiiiirrän nimesi hiekkaan".

  Tai sitten, vitut, menen kotiini ja pistän ikkunat kiinni ja otan töpselit irti seinästä. Sitten teen juustovoileivän, haukkaan siitä kimpaleita, ja alan lukea erilaisia kirjoja.

  VastaaPoista
 24. http://www.youtube.com/watch?v=Gi0Xc6S2OwE

  Tämä unohtui. Tämä unohtuu.

  VastaaPoista
 25. Valtonen on muuten Mato kirjoittamaan. "En päivääkään vaihtaisi pois" no eipä tietenkään . . .kun ei voi . . ja miksi vaihtaisi kun ne viinat on jo juotu. Joskus melkein (pienessä siiderissä) sitä unohtaa että Anokkaille on päättänyt (minä itse) olla vastaamatta .. . . (pitää kahta sorme ristissä selän takana), mutta ei sitä aina pysty.
  Tai pystyy, mutt´ei kykene. (ottaa kynästään kiinni). Mitä vit_ _ a! Eihän mulla ole edes kynää vaan Remy Martinia (VSOP).

  Anokas – sehän on muuten kuin joku sieni, juovikas tai jotain sinnepäin, Juomunäkki tai . . . ei saatana, nyt meni gummipuolelle. Nyt on muuten törkeen hyvä sienivuosi . . . anokkaita pannuun! tai sanoisin (ja sanonkin) pannulle. – ei, kiitos minulle . . .vinokkaita.

  PS! Ihanan meheviä!

  VastaaPoista
 26. Iines: "...kaksi valkoihoista kantasuomalaisnuorukaista (joku puhui maahanmuuttajista, siksi ilmaisuni)"

  Minä ainakin puhuin, aikoinani.

  Ja kyllä ne median mukaan on maahanmuuttajia - virolainen ja kurdi. Tällaisen tiedon luin jostakin mediasta, suurimmassa osassahan ei asiaan edes viitata. Miksiköhän?

  Mutta mistä sinä, Iines, tuon tiedon sait?

  VastaaPoista
 27. Näistä kielellisistä näppäryyksistä annan kyllä Sulle 7+ viiva 7 1/2. Mutta osaatko parodioida muitakin? (Ei, etteikö tämä minua kiinnostaisi... tämähän on kavalan kivaa, kutkuttavaa. Mutta ajattelen muita, yleisöä. (Eli populaatiota.) He varmaan välillä, karvaisilla kämmenillään, taputtaisivat myös muita parodioille. Ps. Osaatko Japea?

  VastaaPoista
 28. Kellomiehelle sen verran, että ei ollut "jalaas" patterimiehillä kenkiä, vaan tuulikaapin lattialla.

  Olen aina kummastellut suomalaista tapaa riisua kengät kylään mentäessä. Minusta on kammottava olla kylässä sukkasillaan! En edes aina huomaa riisua, ennen kuin muut riisuvat. Minusta se on melkein sama kuin ottaisi housut pois ulko-ovella.

  VastaaPoista
 29. Tapsa,

  siis ostin tänään Ilta-Sanomat ja katsoin pahoinpitelijäpoikien kuvaa. Toinen mies oli selvästi valkoihoinen, toisesta olin nähnyt toisessa lehdessä kohtuullisen vaaleat kädet, kun muu osa oli piilossa. Sitten oli lisäksi se lause: Mitäs tuli urputtaan meille. Arvelin että vain suomalaispojat käyttävät tuommoista kieltä.

  Mutta en väitä mitään vaan myönnän tulkineeni kuvaa - arvostelukykyni on saattanut pettää, kuten tunnetulla poliitikollakin.

  En usko kuitenkaan viitanneeni sinun kommenttiisi, vaan mielessäni on kiihkeä ja hieman asiaton kommentti, joka ei ole tyylisesi.

  VastaaPoista
 30. Tämä on liian helppo. Kyse on Jopeasta, ei Japesta.

  http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=29&t=509&a=4986

  VastaaPoista
 31. Aikoinaan Suomessa oli tällainen kampanja kuin "PIDÄ SUOMI SIISTINÄ". En tiedä minkä takia, mutta lisäsin siihen VIE ROSKAT RUOTSIIN. No, muuttihan niitä, monien muiden lisäksi, myös minä sinne. Skene ja Kinna, kivoja kauppaloita.

  VastaaPoista
 32. Iines: "Siis jos joku täällä kirjoittele kännissä, niin antakamme hänelle aaltoja ja kirjoitusrauha -"

  Minä olen vähän. Tai paljon. En tiedä kun olen niin kännissä.

  Heh heh.

  Mutta mitäs mun piti kirrjjoittaakaan...

  ...mietin kuin Mikis.

  ...mutta en kykene oleen kuin Mikis.


  ...kännissä...

  ...ai niin, Pidä Suomi siistinä-kampanja. 1970-luvulla luki käristemakkarakioskien puolilitraisissa maitotölkeissä (Älä heitä tyhjää tölkkiä luontoon". Jätettiin aina sormenmitta pohjalle.

  Sellainen luonnonsuojelija olin silloin kun en ymmärtänyt....

  ...ja ihan äsken katsoin viiniä siemaillen MOT-ohjelman Areenalta jossa VAPO:n turvesaastutusta käsiteltiin ja ajattelin, että perkele, tuokin on tiedetty! Eikä olla tehty yhtään mittään! Kiistelty vain maahanmuutajista, saatana!

  Hicks!

  VastaaPoista
 33. Minä, aina kun tulen uuteen kylään, en ota kenkiä pois jaloistani. (Koska sukkani haisevat ETY-kokoukselle.) Riisuudun muuten vaan alasti. Jotkut ärsyyntyvät (suuri enemmistö) siitä, toiset taas (pieni vähemmistö) eivät. Noin 6,4% ei ole siitä moksiskaan.

  Pitäisikö ostaa Anttilasta sandaalit? (Nillä olis kiva läpsytellä paikasta A paikkaan B.)

  VastaaPoista
 34. Olin kerran erään miehen luona kylässä. Siitä on luonnollisesti jonkin verran aikaa.

  Minulla oli viininpunainen hame ja jalassa ohuet sukkahousut ja korkokengät. En tuntenut miestä kovin hyvin, enkä ollut ollut ennen hänen luonaan.

  Yllätyin kun hän viittasi minua ottamaan korkokengät pois, ettei tule kuraa. Tunsin itseni ilman kenkiä kömpelöksi ja lättäjalkaiseksi paljasjalaksi, kun piti koettaa liikkua miehen edessä sirosti varvasastujana, läpsyttelemättä jalkapohjia, vaikka ihminen kengittä ollessaan astuu kyllä läiskäyttäen kantapään ensin maahan. Samoin jos on ohuet sukkahousut.

  Ne treffit menivätkin sitten puihin, minä en osannut vapautua hypersiistissä huushollissa varpaat hollilla. Huokaisin helpotuksesta kun sain panna kengät jalkaan ja lähteä ovesta ulos.

  VastaaPoista
 35. Olen lukenut, saksalaisista lehdistä, että ihminen menettää identtiteettinsä kun hän riisuu kenkänsä. En ymmärrä tätä. Arabikulttuurissa kengillä on suuri merkitys, ilman että niitä edes viskoo, riittää että istuu kengänpohjat toista päin... Se on loukkavaa. Käsitän, ja annan muiden käsittää muun, minusta kengät on välttämättömiä kun kävelee esimerkiksi terävän sepelin päällä. Tai erittäin kuuman magman päällä Indo-Daffyyniassa. (Muutenhan niistä ei ole kuin haittaa. Etenkin sängyssä.)

  VastaaPoista
 36. Nyt täytyy lisätä, että mökillä kuljen mieluusti paljain jaloin. On vain niin vähän sellaista maastoa, jossa voisi kulkea paljasjaloin. Kotona on kiva olla villasukissa tai tossuissa.

  Kammoan vain kylässä kengittäoloa, siis tarkoitan lisäksi vähän virallisluontoista kyläilyä vaikkapa esimerkiksi syntymäpäiväkutsuja. On omituisen näköistäkin, että juhlaväellä on ykkösvetimet tai muutoin vähän parempi asu ja sitten töpöt sukkahousujalat.

  VastaaPoista
 37. Ei mennyt perille... yritin. Ole kiltti Iines rakas ja poista minun viimeiset kommenttini. Sinä olet elävä ihminen, kamalan elävä. En halua puhua p-kaa Sulle enkä niille ihmisille jotka ovat sinua vastaan. En, ette ole sen arvoisia. (Mun mielestä.)

  VastaaPoista
 38. Siis minä en ole sen arvoinen.

  VastaaPoista
 39. Sitä paitsi ei tuo kissa ole musta. Se vain näyttää siltä. (Se on harmaa. Tunnen kissat.)

  Ps. Päätin, että sanon mitä tahansa päätöntä, en sano sitä anonyymina. (Käytin "anonyymia" vain siksi - jonka myös sanoin - että mua hävetti että koko kommenttiloota olisi mikis mikis mikis mkis... voihan hitsi.

  " ... joskus tekee mieli, toisinaan taas ei..." Siis kommentoida. En mahda sille tämän enempää (:- Ohoh, teinkö hymiön? Kummallista.

  VastaaPoista
 40. En minä nyt mitään poista, kun en tiedä, mitä pitäisi poistaa. Kivoja kommenttejahan tuossa on.

  Se mitä sanot paskan kirjoittamisesta, mikis, ei ole paskaa. Tai siis on, matkiakseni sinua hieman. Tarkoitan sitä, että paskankin joukossa on helmiä. Siinä vasta onkin.

  Minä olen vihainen vain yhdelle, tahalliselle ilkeydelle. Paska on sen rinnalla hunajaa. Mutta siis en näe missään kyllä mainittua muodostettakaan.

  VastaaPoista
 41. Iines,

  en kirjoita kännissä, mutta olen välillä kirjoittanut määrätyissä lääkkeissä, joita on otettu ohjeen mukaan. - Minulle on määrätty tosi hevi lääkitys, ja sitä sitten rukkaillaan.

  Minulle eivät kaikki selvästi sovi.

  Jätän kirjoittelun jatkossa väliin; haittaa ja harmittaa se muitakin( ja arvaa, hävettääkö!!!). - Voi, kun olen asiallisen tylsä!

  Nyt on ollut tulehdus, pyörtyminen, ja päänisku (onko tuo edes suomea). Kirjoitan heti kun katson, että voin.

  Kattellaan. :)

  VastaaPoista
 42. Char, kiltti, sinä kyllä selviät! Sinussa on enemmän sisua kuin missä tahansa vaarassa/tunturissa. Olet kuin päkä-päkä pässi joka kävelet jyrkänteitten reunoja... tuosta vain, noin. "Ja sitten tänne päin" ...

  VastaaPoista
 43. Minusta vuorikiipeily on mielekästä hommaa. Tässä oli... symboli sun älyllisyydellesi. Ei muuta. Olen hirvittävän surullisella mielellä, en haluaisi olla, olen. En halua puhua itsemurhasta. Minusta on kiva istua autossa joka menee Tarttoon. Minusta on kiva katsoa puuta jossa on oksia, se on kummallisen näköinen. Ja aina on kiva tulla takaisin kotiin.

  VastaaPoista
 44. Char,

  lääkkeet ovat aika kauheita, ja monet aiheuttavat pahaa oloa ja huimausta. Yhteisvaikutuksiakaan ei aina huomata tarkistaa. Toivottavasti tilanne normalisoituu ja lääkitys osuu kohdalleen. Monesti se on kokeilujen ja erehdysten kautta.

  Lepäile ja kerää voimia, kirjoittele kun jaksat ja siltä tuntuu!

  VastaaPoista
 45. "kiusaaminen ja kalvu ovat vain minun työnimiäni asialle, jonka viranomainen saattaisi hyvin luokitella vaikka blogisaabotaasiksi."

  Kuka viranomainen?

  Tällaisen retoriikan viranomainen luokittelee kunninanloukkaukseksi: "mieleltäsi järkkynyt psykoottinen narsisti, niin sadistinen häirikkö olet"
  sillä
  Kunnianloukkausta on valheellisen tiedon tai vihjauksen esittäminen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Kunnianloukkaus voi toteutua myös niin, että toista halvennetaan muulla tavoin.

  - Joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi


  Tuohan on hyvin selkeää tekstiä, ja täytyy kirkkaasti. Vääriä IP:eitä ei edes tarvita, riittää kun saattaa asian viranomaisen tietoon.

  VastaaPoista
 46. "Toinen mies oli selvästi valkoihoinen, toisesta olin nähnyt toisessa lehdessä kohtuullisen vaaleat kädet, kun muu osa oli piilossa. Sitten oli lisäksi se lause: Mitäs tuli urputtaan meille. Arvelin että vain suomalaispojat käyttävät tuommoista kieltä."

  Käytätät vihapuhetta ja rasistisia ilmauksia. Miksi?

  "Mutta en väitä mitään vaan myönnän tulkineeni kuvaa - arvostelukykyni on saattanut pettää, kuten tunnetulla poliitikollakin."

  On saattanut pettää? Sehän on tavaramerkkisi, siis arvostelukyvyn pettäminen.
  Seuraatko mediaa? Toinen noista "sankareista" oli virolainen ja toinen kurdi.

  Tässä sinulle hiukan luettavaa ja analysoitavaa:
  Todistajan mukaan bussikuski ei tarttunut kiinni, vaan häntä otettiin heti takaapäin kiinni. - Toinen löi takaa ja toinen edestä. Täysillä ja useita kertoja.

  - Yksissä tuumin siinä käytiin kiinni ja niin julmasti kuin ihminen vaan voi.

  - Kuljettaja oli kuristusotteessa. Niin pitkään lyötiin, kunnes jalat meni alta. Sitten hänet päästettiin irti. Hän putosi polvilleen maahan.

  Todistajan mukaan molemmat olivat lähdössä, mutta toinen kääntyi vielä ympäri ja potkaisi päähän.

  - Sitten he poistuivat nauraen paikalta.

  Todistaja muisteli, että pahoinpitely kesti puolesta minuutista minuuttiin.

  - Ehkä se oli joku refleksi, sillä kuljettaja nousi vielä ylös ja kaatui sitten.

  - Me juostiin katsomaan, että nyt taisi sattua aika lujaa. Silmät turposivat, verta vuosi. Kuin haudasta nostettu koko mies. Kielikin alkoi turvota, eikä hän saanut henkeä.

  - Tuota pikaa poliisit tulivat.

  Todistajana kuultiin myös puutavarakuljettajan vaimoa, joka kertoi tapahtumista samaan tapaan.

  Naisen kertomuksen mukaan pahoinpitelijät olivat juosseet pakoon heidän ohitseen nauraa räkättäen. Toinen oli sanonut, että "mitäs alkaa meille urputtamaan".


  Että suomalaispoikiapa tietenkin...
  Hassua kuinka kaikki asiat kääntyy erään päässä aina suomalaisten syyksi.

  VastaaPoista
 47. Saapasjalka Cisse22 syyskuuta, 2011 00:20

  Apuja alakoululaisille, vanhat aapiset roskikseen...

  Ant-ti on al-ko-ho-listi. Ant-ti-a ah-dis-taa kun a-pe-ri-tiivit on lop-pu. An-til-le an-ne-taan lää-kä-ri-a-se-mal-la i-lo-kaa-su-a ja an-ta-bus-ta.

  Bertta on bimbo blondi joka tekee kadulla bisnesta.

  Cecilia on transvestiitti. Cecilia saa turpiin puistossa.

  Daavid on dorka. Daavid saa dunkkuun. Daavid on erilainen nuori.

  Eemeli sekaantui eläimeen. Eemelista tehtiin esimerkki. Eemelillä ei enää ole edes esinahkaa. Eemeli on erakko.

  Fabian on fiksu. Fabian fuulaa sosiaalityöntekijää. Fabian saa fattasta fyffee.

  Gabriel on gigolo. Gigolot pääsee gigimään gimmoja.

  Hannu on homo. Hannulla on herppes ja HIV.

  Imbesilli Immu imppaa kontaktiliimaa. Immun aivot sulavat ihan itsekseen. Immusta tulee isona inisevä impotentti.

  Joosef asuu Jerusalemissa. Janne asuu Joensuussa. Joosef juo Jaffaa. Janne juo Jaloviinaa ja jyystää Jaanaa. Janne on järkevämpi.

  VastaaPoista
 48. "Juuri tämänpäiväisessä Iltsikassa oli juttua siitä isänmaan toivojen bussirökityksestä."

  Minkä isänmaan? No ei ainakaan Suomen. Opettelisit sinäkin lukemaan, että et levittelisi vihakirjoituksia, vaikka hamehan sinulla on jo päällä.

  Nyt kun sinulle kerrotaan, että nuo kantasuomalaiselle bussikuskille aivovamman potkineet "isänmaan toivot" olivat virolainen ja kurdi, niin sinulla varmaankin muuttuu - perinteisesti - ääni kellossa ja he ovatkin ne uhrit tässä jutussa? Mikä röyhkeys sinulla, siis kerta kaikkiaan.

  VastaaPoista
 49. Raivolan rysäpöksy22 syyskuuta, 2011 00:36

  "Ja kyllä ne median mukaan on maahanmuuttajia - virolainen ja kurdi. Tällaisen tiedon luin jostakin mediasta, suurimmassa osassahan ei asiaan edes viitata. Miksiköhän? "

  Jaa miksiköhän? No siksi että tämä maa on kyllästetty vihervasemmistolaisella medialla ja mamuhyysäreillä. Siksi.

  MTV3:n toimittaja Jarkko Sipilä taisi olla ainoita (?), joka raportoi noiden raukkisten kansallisuuden ja etnisen taustan - virolainen ja kurdi - ihan niin kuin kuuluukin.

  VastaaPoista
 50. Neekeriruno

  Neekeri saapui Suomeemme salaa
  sanoi en Keniaan ikuna palaa
  täältä saan safkat, täältä saan rahaa
  en edes näe siinä yhtikäs pahaa
  discossa naiset tahtoo mua omia
  neekerin kulli kun on niistä komia
  blondi vai tumma en päättää mä saata
  taidanpa kaikkien kanssa mä maata
  vaan kumma on tulos mi? testini näytti
  mua kun hoitsut testissä käytti
  sanoivat ettei saa kumitta nussia
  mut ei halua Allah kyrvälle pussia
  nauraen katson sosiaalimuijaan
  neuvoo mulle kuinka mä huijaan
  uudet Saabit, Mersut, ei Ladat
  täynnä on kotona murkinapadat
  Kas Suomessa laki on eri toista
  elättää muakin kuin suoleni loista
  Joensuun skinit saa tuomiot heti
  mulle vain kannetaan eteen peti
  Lorvin assalla ryöstöjä tehden
  tuomitsen mielessä Iltalehden
  jossa väitetään että oon varas
  ah, kotina mulle Suomi on paras

  VastaaPoista
 51. Breivik oli muuten norjalainen. Ja Jape kai suomalainen?

  VastaaPoista
 52. Toi "runoilija" (neekeriruno) on paha ihminen.

  Miltäs tuntuu, kun ilmaisen tämän?

  Voitko kuvitella, että samalta, kuin ihmisistä, joihin yleistävän "runosi" kohdistit?

  Thurk Menistan

  VastaaPoista
 53. Pienen väliraportin teen Tervon Laylasta.

  Vaikeaa minun on havaita yhtäläisyyksiä kirjan ja sen kaiken mainoskampanjaan liittyvän kohun, puolesta ja vastaan, välillä.

  Uskottavin hahmo on Mika Jaussi, jonka täydellisessä ehdottomuudessa Tervo onnistui Breivikiä tavoittamaan, vaikka tämä onkin toisesta maasta ja tekonsa teki kirjan kirjoittamisen jälkeen.

  Minä olen nähnyt samanlaisen, se teki "suomalaisessa ympäristössä harvinaisen palkkamurhan",kun sille oli vakuuteltu, että jätkä sietää tappaa, kun se on ihan paska ja vaimoaan hakkaa. Tiesin, ettei se pidä minusta, katselin hetken jälkeenpäin josko jostain pommia löytyy, mutta se oli omaa vainoharhaani, ei löytynyt.

  VastaaPoista
 54. Ananas Renvall,

  olen aikeissa pyyhkiä tuo ruma herjausriimitys ihmisestä pois.

  Jokin minussa kuitenkin sanoo, että jätä siihen, koska näin se toimii parhaiten itseään vastaan.

  Ihmiset näkevät tästä riimityksestä, miten tyhmää rasismi on, miten suurelle tietämättömyydelle se perustuu.

  Näin huomataan myös, että rasisteja ei pidä pelätä, he ovat luusereita, sivistymättömiä, oppimattomia ja mieleltään ahtaita kansalaisia.

  VastaaPoista
 55. Anonyymi klo 8.16,

  tällä hetkellä tässä blogissa on toiveena, ettei kirjoiteta anonyymi-nimellä viestejä, vaan keksitään nimimerkki, ks. ohje kommenttilootan yltä. Tämä on ehkä väliaikainen rajoitus sattuneesta syystä.

  Jätän kuitenkin kommenttisi, koska olet ehkä tietämätön tuosta toiveestani ja koska kommenttisi sisältää tärkeää kritiikkiä.

  VastaaPoista
 56. Tällaisen retoriikan viranomainen luokittelee kunninanloukkaukseksi: "mieleltäsi järkkynyt psykoottinen narsisti, niin sadistinen häirikkö olet"
  (viskilätty)

  No ei tietenkään luokittele, jos se on totta.

  En muuten ole sanonut tuommoista lausetta julkisella foorumilla sinusta. Huomiotani kiinnittää se, että olet taas katkaissut virkkeen. Miten tuo alku kuuluu eli mikä on lauseen ympärillä oleva aines, ja mistä sitaatti on peräisin?

  VastaaPoista
 57. Tervo onnistui muuten jallittamaan minut täysin. En heti huomannut, että Mika Jaussi oli "Breivik ennen Breivikiä", kiinnitin vain huomiota hänen ohueen seksiinsä. Nainen ei ollut hänelle ihminen.

  Kyllä näitä eriasteisia breivikejä oikeasti on. Tuntuu siltä, että luonnehäiriöitä putkahtelee sieltä täältä.

  Layla on toimiva ja kiinnostava lukuromaani huolimatta ajankohtaisuudestaan.

  Lukekaapa nyt muutkin Layla, niin päästään kohtapuoliin Einesbaariin vaihtamaan lukukokemuksia. Einesbaarin muut lokakuun kirjat ovat myös ovipielessä, Jokaisella on eri alustaja!

  VastaaPoista
 58. Rasisti on reppana22 syyskuuta, 2011 09:30

  Annoin tuon rasistisen herjarunon poliisille ilmi. todennäköisijänä tekijänään.

  VastaaPoista
 59. Oikein hyvä, reppana.

  Ehkäpä poliisi näin pääsee riimitysvirityksen alkulähteille.

  VastaaPoista
 60. Rasisti on repana22 syyskuuta, 2011 09:36

  "Thurk Menistan" on sama kanta-hämäläinen mies, joka jätti jälkeensä tuon rasistirunonkin

  VastaaPoista
 61. Niin minäkin arvelen, repana.

  Mitä muuta?

  VastaaPoista
 62. Maailma on peili, jossa jokainen näkee omat kasvonsta, on joku viisas sanonut. Vanhemmiten "peilin" kuva on alkanut kauhistaa. Enää en lähtisi pimeällä yksin lenkille, sillä hämärillä kävelyteillä saa pelätä vieraita vastaantulijoita. Ja kummemmaksi menee; kadulla kulkeissa voi joutua kaltoin kohdelluksi keskipäivälläkin, mukiloiduksi, murhatuksi.
  Kuvasi kissa, Iines, on hurjan näköinen. Sekin voisi sähisten hypätä vastaantulijan päälle äkkiodottamatta.

  VastaaPoista
 63. Kissat ovat siitä kivoja - ja miksei myös kammottavia - että ihminen ei ole kyennyt kesyttämään niitä. (Paitsi sisäsiittämällä näitä kammottavia persialaisia- ym. sohvatyynyjä. Eivät ne ole kissoja.) Kissat elävät omaa elämäänsä. Ne antavat ihmisten roudata niille ruokaa jonka ne joko syö tai sanovat että "Yäk".

  Eivätkä kissat sähisten yht´äkkiä hyppää ihmisten päälle.

  VastaaPoista
 64. Ei vaineskaan, Delilah. Minä opettelin pimeänpelosta pois sillä lailla että menin yöllä aina mahdollisimman yksinäisiin paikkoihin, esimerkiksi metsään. Ajattelin, että kuka (muu) hullu täällä tähän aikaan kävelisi kuin minä? Ja siinä olin ihan oikeassa.

  VastaaPoista
 65. En tiedä toimiiko tämä yleisesti, mutta...
  - korkean paikan kammoni voitin sillä että aloin kiivetä mahd. korkeille paikoille
  - pimeän pelkoni voitin sillä että menin pimeisiin paikkoihin
  - ujouteni voitin sillä että aloin kamalasti pölistä ihmisille, myös asiattomuuksia, tietysti
  - j.n.e.

  En tiedä. Poltin aikanaan tupakkaa pari toppaa per vuorokausi, sitten päätin että lopetan. Se myös loppu.

  Ps. Mietin mitä kammoja (fobioita) mulla vielä on? Heti löytyi yksi: suljetun paikan kammo. Sitä en ole osannut vielä käsitellä. Jos joku ehdottaisi että lähdettäisiinkö sukellusveneellä 80 - 8000 metrin syvyyteen, sanoisin että "en varmaan lähre"!

  VastaaPoista
 66. Minun piti kirjoittaa essee siitä missä "lian ja puhtauden raja kulkee". Ajattelin että osaan tämän, ehkä osaankin, mutta kuin luin Joseph Brodskyn "Miten miellyttää varjoa" tekstin, hyydyin. Kun lukee noin selkeää tekstiä, ei käsitä minkä takia pitäisi lukea jotain muuta, edes itse tehtyjä...

  Lukekaa, oi lukekaa Brodskyn "Katasrofeja ilmassa" kirja. Se on esseekokoelma. (Brodsky sai muistaakseni nobelinpalkinnonkin, saman tekevää, hänen runonsa ovat samaa kuin A. Ahmatovilla.) Aivan... kaikkea. "Miten miellyttää varjoa" ... Hän sanoo.

  VastaaPoista
 67. Kaikki nämä todelliset murhat ja median niistä välittämä kuva syöpyy väkisin ihmisen mieleen lisääntyväksi pelon atmosfääriksi.

  Kun minäkin luin kesällä lehdestä, että Pikkukaupungissa oli löydetty tapettu henkilö täkäläisestä maastosta, mieleen nousi kuva kahdesta oudosta nuoresta miehestä, jotka tulivat keväällä vastaani metsätiellä. Näin silloin heti, että he eivät kuuluneet sinne, heillä ei voinut olla mitään asiaa vanhaan lehtometsään, joka sijaitsi kaukana kaikesta, keskellä ei mitään. He lampsivat kädet taskussa mutta määrätietoisesti, sivuilleen vilkuilematta, vaikka olivat metsässä. Tie ei johtanut mihinkään, se kulki ympyrän kiemurrellen halki metsän. He eivät olleet retkeilijöitä, eivät urheilijoita, vaan henkilöitä, jotka oli kiskaistu pois city-kulttuurista, johon kuuluivat, huonoryhtiset, huonot kävelijät. En minä tiedä keitä he olivat ja mihin kummaan menossa. Jatkoin pokkana matkaani, kamera kädessä, vaikka minua pelotti hiukan.

  Yleensä en pelkää metsässä, mutta kieltämättä jos jonkun siellä kohtaa, se hiukan pelästyttää, koska täkäläisillä ulkoilijoilla on tapana liikuskella kaupungin kaduilla tai pururadoilla.

  Eniten kuitenkin pelottaa mahdollinen karhun kohtaaminen. Tai susien, joita täälläpäin on pari laumaa tavattu.

  VastaaPoista
 68. Iines, etkö tiedä mitä (muka) tapahtuisi jos Sinä ja Karhu kohtaisitte toisenne?
  Tä?

  VastaaPoista
 69. Kammoista minulla on käärmekammo, joka on aika kauhea.Näen joskus untakin käärmeistä, joita putkahtelee maasta tai nou´see ylöspäin vaikka seinää. Sitten on korkean paikan kammo. Neljännen kerroksen parvekkeella huimaa, mutta voin olla siellä, jos en kurkottaudu ravistelemaan mattoa kaiteen yli. Jos ravistelisin, varmaan tippuisin kauhusta. Ukkoskammoni on tilannesidonnainen, se on vain, jos olen yksin mökillä. Kaupungissa nautin ukkosmyrskystä.

  VastaaPoista
 70. Kaiken järjen mukaan karhu pelästyisi minua, mikis, mutta pelot ovatkin irrationaaleja. Ei niille mitään voi.

  Tiedän yhden naisen, joka pelkää perhosia. Ja yhden, joka pelkää puita.

  Onhan ihminen elänyt susilauman jäsenenäkin, joten varmaan karhunkin kanssa elo sujuisi.

  VastaaPoista
 71. käärmekammo on tavallaan asiallinen juttu. Käärmeet nimittäin diggaavat olla piilossa, ja ihmisen ja käärmeen kohtaaminen on yleensä sitä että ihminen rikkoo tämän "symbioosin": menee ja kävelee käärmeen päälle. Josta tuo luontoeliö tietysti hermostuu ja puolustautuu eli pistää. Mitä muuta hänen pitäisi (muka) tehdä?

  Karhut taas pelkäävät ihmisiä paljon, paljon, paljon enemmän kuin me heitä. Sen takia et niitä näekkään kun niillä on parempi hajuaisti, ne väistävät ihmisiä (jotka haisevat hielle tai dödölle). Karhut ovat kilttejä. Ps. Mutta en kyllä minäkään niitä mene kättelemään. Koska... onhan ne willieläimiä.

  VastaaPoista
 72. Tämä minua järkyttää... En osaa käsittää tätä, en käsitä.

  "Mysteeripojan ensimmäiset sanat: ”Olen täysin yksin maailmassa. En tiedä, kuka olen, auta minua.”
  Aamulehti
  Saksan poliisi ei ole kahdessa viikossa onnistunut selvittämään metsässä asuneen pojan mysteeriä.
  Viimeiset viisi vuotta metsässä isänsä kanssa asunut poika tuli ihmisten ilmoille Berliinissä Saksassa. Aftonbladetin mukaan poika käveli Berliinin raatihuoneelle, missä hänen ensimmäiset sanansa olivat:
  – Olen täysin yksin maailmassa. En tiedä, kuka olen. Ole kiltti ja auta minua.
  Poika kertoi haudanneensa kuolleen isänsä metsään ja lähteneensä sen jälkeen kävelemään kohti pohjoista. Poliisit yrittävät nyt löytää isän haudan, sillä he toivovat, että miehen sormenjäljet ovat poliisin tietokannassa.
  Teini-ikäinen poika on nimeltään Ray, mutta monissa medioissa häntä kutsutaan metsäpojaksi. Hän puhuu englantia, mutta kielentutkijatkaan eivät ole varmoja, mistä hän ääntämyksensä perusteella voisi olla kotoisin.
  Berliinissä poika sijoitettiin aluksi nuorisokotiin, mutta hänen on ollut vaikea sopeutua elämään tavallista elämää, kuten nukkumaan sängyssä ja käymään suihkussa."

  Luin tämän Aamulehdestä. Se on ihan uskottava lehti, ilmestyy Tampereella.

  VastaaPoista
 73. Mamu-vihamieliset ihmiset tietysti palauttaisivat tämän ihmisen takaisin sinne mistä hän on tullut. Mutta minne?

  (Tämä oli kyllä tyhmä kannanotto multa.)

  VastaaPoista
 74. Meillä mökillä käärmeet kyllä tuppaavat ihmispoluille. Vaikka vieressä on mehevää ruohikkoa ja mustikanvarvustoa niin ei, sitä tullaan suoraan ihmisten eteen paistattelemaan päivää ja naisia peljästyttämään.

  Olen koettanut ajaa niitä sinne pusikkoon, pois jaloista, heittänyt ruohotupsukoita niiden päälle, mutta ne eivät väistä, vaikkeivat kokisi oloaan ihan uhatuiksikaan. Yksi tarhakäärme ei ei liikauttanut eväänsä, ennen kuin otin pitkän karahkan ja nostin sen vartalon alta.

  VastaaPoista
 75. Mikis, minäkin luin metsästä tulleesta pojasta, joka oli vuosia asunut äidin kuoltua isän kanssa teltassa metsissä. Isä oli opettanut pojalle, että jos hän kuolee, lähde pohjoiseen, ota kompassista suunta, siellä on Berliini. Ja Berliiniin poika kai tuli. Liikuttava tarina, jonka onnellisen lopun tahtoisi nähdä tai kuulla.

  Tästä tulee mieleen toinen tositarina, eli se kun seitsenvuotias juutalaistyttö Misha pakeni metsiin, kun natsit olivat vieneet hänen äitinsä ja isänsä pois. Tyttö käveli tuhansia kilometrejä Saksan, Puolan, Ukrainan, Romanian, Jugoslavian ja Italian alueilla. Hän oppi selviytymään metsässä ja ystävystyi susien kanssa, joilta sai huolenpitoa ja hellyyttä. Aikanaan hän palasi Belgiaan ja sai kodin kahden vanhan neidin luota. Muutettuaan Yhdysvaltoihin hän kirjoitti elämäkertansa kirjaksi Susilapsi, Misha Defonseca.

  VastaaPoista
 76. Kirja "Susilapsi" on valheellista sepitettä, joksi se on tunnustettu jo vuonna 2008. Misha Defonseca on oikeasti Monique de Wael.

  Metsäpojan tarina saattaa olla yhtä "mystinen".

  VastaaPoista
 77. Soininvaara blogissaan:

  "Pari päivää sitten Aamulehti keksi neuvoa hallintovaliokunnan jäseniä, että me voisimme alkaa boikotoida valiokunnan kokouksia ja näin painostaa puhemiesneuvostoa erottamaan valiokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon. Lehti tiedusteli seuraavaa päivää varten valiokunnan jäseniltä ajatuksensa erinomaisuudesta. En ole lukenut Aamulehteä, mutta ymmärtääkseni ajatukseen ei kukaan tarttunut. En minäkään".

  Että näin.

  Ylen uutisissa Halla-aho tällä Viron matkalla työnsi kahvikuppinsa lähemmäksi kameraa ja sanoi, että siinä on kahvia kuvatkaa nyt oikein tarkkaan.
  Ajattelin mielessäni, että onpa pikkumainen jätkä.
  Nyt ymmärrän miestä paremmin.

  VastaaPoista
 78. Niin . . .

  Brodskyn oli juutalaisena vaikeaa "kotoutua" venäjälle edes A Ahmatovan arvostuksella. "Miten miellyttää varjoa" taitaa kuitenkin olla Brodskyn yritystä miellyttää runoilijaidolinsa (Ahmatovan) varjoa.

  VastaaPoista
 79. Pahoittelen, että erehdyin luulemaan bussipahoinpitelijöitä suomalaisiksi. Vetelänlaiha olemus oli hyvin tyypillinen suomalaisnuoren olemus ja kun kerran kasvot oli raukkamaisesti peitetty, niiden piirteitä ei voinut nähdä ja päätellä kansallisuuden olevan jokin muu.

  Mitä tulee pelkoihin, niin tietenkin terveen järjen käyttäminen on aina sallittua ja jopa suotavaa. Toisaalta hyvin säikky ihminen (siis ihminen, joka on varuillaan esim. kävellessään keskikaupungilla keskellä kirkasta päivää) on täynnä omia sisäisiä pelkojaan. Ylireagointi on ylireagointia.

  Työskentelin opiskeluaikoina yksin iltaisin asiakaspalvelussa. Joskus joku asiakas sanoi minulle, että kuinka uskallat olla täällä yksin. Sanoin, että en näe tilanteessa mitään pelottavaa - jos pelkäisin, se kertoisi omista sisäisistä peloistani.

  VastaaPoista
 80. BlogiLeaks,
  en tiedä mitä tarkoitat? Jos olet lukenut Brodskyn suomennetun kirjan "Katastrofeja ilmassa" (Tammi, 1986, suomentanut Paavo Lehtonen) niin et kai voi väittää että hän höpisee itsekseen? Joka esseessään - joita on 10 - hän puhuu eri asiasta. (Yhdestä tietysti Anna Ahmatovasta. Jota Venäjän kirjallisuudessa ei voi sivuuttaa.)

  Lue, ystävä kallis, ne Brodskyn muutkin esseet!

  VastaaPoista
 81. "– Olin 13-vuotias, kun isäni pakotti minut avioliittoon väkivaltaisen nelikymppisen miehen kanssa. Hän myi minut kuin tavaran."


  Afganistanilaisessa tv-ohjelmassa Niqab, naiset pääsevät kertomaan kotonaan kokemistaan kärsimyksistä nimettöminä. Tarinat ovat karua kuultavaa: pakotettuja avioliittoja, raiskauksia, kunniamurhia, väkivaltaa.

  Niqab on muslimien kasvohuntu jossa näkyy vain silmät, hijabissa kasvot ja burka peittää kaiken. Niqab on afganilaista tosi-tv:tä anonyyminä.

  http://uutisvirta.fi/uutiset/2869437-olin-13-vuotias-kun-isani-pakotti-minut-avioliittoon?show=1

  PS, Mikis
  Sen teen, lupaan sen, minkä teen.

  VastaaPoista
 82. BlogiLeaks taitaa olla sillä tavalla WikiLeaks, että on noutanut tietoutensa Wikipedian sivuilta. Moni pärjää aika pitkälle näin, että käyttää niitä tynkälauseita persoonallisesti.

  VastaaPoista
 83. Anonyymi klo 17.04,

  jos jatkat kommentointia, valitse erottuva nimimerkki, eli lue kirjoitusohje kommenttilaatikon yläpuolelta. Vietämme toistaiseksi anonyymitonta kirjoittamisviikkoa keskustelun luettavuuden edistämiseksi! Kirjoittaminen on muutoin toivottavaa ja vapaata.

  VastaaPoista
 84. Niin, siis minkähän vuoksi tuo epäilty peitti kokonaan kasvonsa? Jos on kanttia potkia toinen invalidikuntoon ja nauraa päälle, niin mihin se rohkeus oikeussalissa katoaa?

  Minä pidin heitä suomalaisena siis myös luihun ja kalpean olemuksen takia ja sen suomalaisille tyypillisen kasvojen peitttelyn vuoksi.

  Ja kielenkäytön : he käyttivät verbiä "urputtaa", mikä ei ole mielestäni tyypillistä maahanmuuttajien kieltä.

  VastaaPoista
 85. Ja tuosta "metsäpojasta" ajattelen nyt että tässä täytyy olla feikistä kyse. Ei tämmöistä ole, ei voi olla, eli ei ole.

  VastaaPoista
 86. PS, Mikis
  Sen teen, lupaan sen, minkä teen.

  22. syyskuuta 2011 17.04

  Nyt minä en käsitä senkään vertaa mitä käsitin eilen? Voihan vuohi. Käsittääkseni olet jotenkin sympaattinen minua kohtaan, ei sev väliä, niin minäkin olen Sinua kohtaan. Luulen, että jos meillä on vihamiehiä, ne on yhteisiä. Ja ystäväsi varmasti ovat myös minun ystäviäni.

  VastaaPoista
 87. Eivätköhän ne huijauksiksi ole yleensä paljastuneet, nuo metsän romattiset ja jalot villit.

  Ainoa vedenpitävästi todistettu tapaus lienee apinain Tarzan, lordi Greystoke.

  Luonnollista on, että erilaiset syytetyt peittävät kasvonsa lehtihyeenoilta, kun oikeuskäytäntö sen kerran sallii. Mikä merkitys sillä olisi, jos kasvonsa näkisimme? Voisimme päivitellä, "ai kauhee minkä näkönen!" Tai "Ei kylä uskos tostakaan, niin kauheen kiltin näkönen!"

  Teheranissa kuuluvat rikolliset teloitettavan yleisönäytännöissä, ystävällismielisessä Kiinassa samoin. Joissain USA:n osavaltioissa kutsuvat uhrin lähiomaiset hekumoimaan teloitukseen, tiedossani ei ole onko järjestettyä hattaroiden, popcornin ja virvokkeiden myyntiä.

  VastaaPoista
 88. Minulla oli lapsena samanlainen metodi voittaa pimenpelko kuin Mikiksellä. Menin syyspimeään metsään ja seisoin siellä aina niin kauan, että pelko kyllästyi ja jätti minut.

  Olen mökillä ja täällä on kuulemma paljon karhuja. Harva niitä näkee, mutta erilaisia jälkiä kyllä.

  Kun eräs kaupunkirouva mietti, että uskaltaako hän lähteä marjametsään, karhujen takia, niin naapurin vanha isäntä naurahti, että jos näet karhun niin tule heti hakemaan hänet - hän kun on asunut ja kulkenut näissä metsissä yli 70 vuotta, eikä ole kertaakaan onnistunut karhua näkemään.

  Minulla alkaa olla vähän samanlainen suhtautumistapa nykyään. Vaikken ihan noin vanha vielä olekaan, niin pelkään todella, etten tule eläessäni näkemään mörköjä enkä karhuja.

  (Mökkimokkulani on muuten nyt 40 kertaa nopeampi kuin viime kesänä. Onkohan ne rakentaneet tukiaseman Torronsuolle?)

  VastaaPoista
 89. Mutta minkä takia Nykäsen Matti peitti kasvonsa puserolla, kun häntä edellisen kerran syytettiin puukotuksesta?

  Hän näytteli syytettyä?

  Uuno Kailashan kirjoitti tästä runonkin, paljon ennen kuin tapa yleistyi: Peitetyt kasvot.

  Minä usein unessa miehen nään,
  joka kasvonsa peittää –
  hän ääneti seisoo, ja käsillään
  hän kasvonsa peittää.

  Mitä pelkää hän, mitä kaihtaa hän
  miks kasvonsa peittää?
  Näyn jonkin nähneekö hirveän,
  siks kasvonsa peittää –

  vai säikkyykö omaa sieluaan
  ja kasvonsa peittää –?
  Hän on kalpea, ei puhu milloinkaan,
  mut kasvonsa peittää.

  – Hän on varjoni, yöllinen, valju mies,
  joka kasvonsa peittää.
  Ketä painaa syyllisen tunnon ies,
  todet kasvonsa peittää.

  VastaaPoista
 90. Mikis. J.Brodsky sai Nobelin 1987, sinä vuonna, kun olin vielä tamperelainen ja Yo-teatterissa valmisteltiin revyy/kuunnelma "Murteellisten laulujen maa"; "olen pieni ja hikinen tyttö/joka hellyyttä halajaa/..." (Jukka Posio)

  Joseph Brodsky, kovan tien kulkija, jäseniin menevää kirjoitusta.

  On hyllyssäni keskeisellä paikalla Erno Paasilinnan ja Samuli Parosen seurana.

  Tätä vasten arvioitaessa eivät nykykirjailijamme (suomalaiset) ole juuri mistään kotoisin. He eivät voi kirjoittaa koettua koska kokemusta monellakaan ei ole. On asetuttava "muiden housuihin" (tai hameisiin) ja kuviteltava.

  Siinä vika, miksi nykyisin julkaistujen kirjojen anti, lukeminen, jää niin usein kesken.

  VastaaPoista
 91. Kailas osuu tuohon hyvin.

  Saattaisin kuvitella että tekijät ovat voimakkaasti häiriintyneitä ja/tai päihteiden suurkuluttajia. Kyllä sellaiset katuvat, kun tekojensa eteen joutuvat. Jos eivät empatiaa pysty tuntemaan, ainakin oma kohtalo huolettaa.

  Jonkun lehden mukaan yksi potku oli ratkaiseva, bussikuski ei tähän päivään mennessä ole pystynyt asumaan perheensä kanssa.

  VastaaPoista
 92. Kerron nyt yhden tarinan. (Joka kieltämättä on vähän pitkä, mutta totta.) Eli...
  lähdin kerran erään kirjeenvaihtajan kanssa onkiretkelle. Lampi, jonne olimme menossa onkimaan, sijaitsi Forssan ja Karkkilan välissä. Meillä oli tietysti kaikenlaisia onkivermeitä mukana kun istahdimme Pori-Helsinki pikavuoro bussiin. Istuimme - eli painoimme perseemme - bussin äärimmäiseen takanurkkaan - ai että miksikö? No siksi että siellä sai polttaa tupakkaa. Ja toiseksi sen takia että rahastajatyttö kävisi siellä viimeksi. (Siihen aikaan pikavuoro busseissa oli vielä rahastajia.) Meillä ei ollut matkalippua mutta meillä oli upeet kalastusvehkeet. Kun tämä rahastajatar tuli, viimein ja viimein, meidän luo ja kysyi minne hän voi myydä lipun meille... niin tämä Pentti, se kirjeenvaihtaja, sanoi että "xx" paikkakunnalle. Tyttö kattoi hintahaitariaan ja sanoi "voi hyvänen aika kun tämä ei pysähdy siellä"... "Niin, mutta sinne me mentäis". "Minä kun en tiedä..." "Katsoppas vielä tarkemmin..." etc. Eli aika juoksi koko ajan meidän pussiimme - koska bussi meni koko ajan eteen päin. Pentti tahallaan jututti sitä tyttöä (raukkaa) niin kauan että se lopulta hermostui ja sanoi "nyt minä käyn kyllä kysymässä kuljettajalta että..." Sen se tekikin. Ja bussikuski kurvasi seuraavalle bussipysäkille ja karjaisi, mielestäni turhan vihamielisesti, että "ULOS SIELTÄ TE TAKAPENKIN HERRASMIEHET. ÄLKÄÄKÄ PERKELE RIKKOKO NIITÄ PULLOJANNE". Matka maksoi meille 0 markkaa ja olimme tulleet juuri sinne, 15 kilometrin päähän Forssasta, jonne meidän pitikin tulla. Ei siinä mitään. Kalasteltiin koko päivä. Ja saatiin paljon ahvenia - aika pieniä tosin, mutta kumminkin. Sitten ilta himmeni. Ruvettiin fundeeraamaan että mites päästään täältä pois... eihän me mitään kameleita olla, jotka kävelee. Yritettiin ensin liftata.

  VastaaPoista
 93. Mutta, tota noin, kaikki autoilijat jotka näkivät meidän hivenen horjuvat profiilimme tienposkella... ikään kuin koukkasivat kauempaa ohi. Eli, ei siitä mitään tullut, liftaamisesta. Sitten Pentti keksi että hän panee minut makaamaan keskelle tietä, poikittain, siis että minä olen sairaskohtauksen saanut ja on siinä... sehän on itsestään selvää että autot pysähtyivät. (Eivätkä ajaneet minun yli.) Jarrut vain kirskuivat. Ja Pentti selitti äärimmäisen huolestuneena että "tuo sai äkkiä kummallisen kohtauksen, en tiedä minkä, voitteks viedä sen Forssan sairaalaan"... (Samalla se itse, naureskellen, kömpi Sitroeeniin ja pääsi sillä Forssaan.) Mulla oli paljon monimutkaisempi funktio... nimittäin en minä kehdannut sanoa että "aprillia, tää on vaan jekkua" - vitut, kun mut nostettiin Pösön takapenkille niin minä koko ajan vain voihkin että "ouh,ouh,ouh". Kuski ajoi lujaa. Sen vieressä oli nainen, ehkä sen aviosiippa, kuuntelin kun ne keskusteli. Kuulin kun se akka sano sille äijälle että "mitä jos se kuolee, mitä me sitten tehdään?". Kuski vastasi että "en minä tiedä". Se ajoi tosi lujaa. Kun tultiin sairaalaan niin minut nostettiin semmoiseen pyörillä olevaan petiin. Oli jo alkuyö. (Ja silloin minä tajusin että tämä leikki on mennyt niin pitkälle että tämä on pakko leikkiä loppuun asti.) Päivystävä lääkäri herätettiin tutkimaan minua... se kesti oman aikansa. Hän tuli ja tutki minut, oli erittäin huolissaan minusta "missä se mahakipu tuntuu, tässäkö?"... ja paineli minua peukaloillaan. Keksin - koska eihän minussa mitään vikaa ollut - että "kipu ikään kuin ailahtelee... en osaa paikallistaa sitä". "Yhmnh", hän sanoi ja nipisteli minua. Pääsin pois sieltä kun sanoin hänelle että "mää tunnen itteni nyt paljon paremmaksi kun äsken. ehkä tuo mahakipu oli sellanen psyykkinen reaktio kun mä olin siellä kaukana metsässä. nyt mä tunnen itseni tosi terveeksi". Se tuijotti minua minua tiukasti ja sanoi "ehkä sittenkin olisi parempi että jäisitte tänne yöksi ja tutkittaisiin teidät sitten aamulla paremmin". Hitsi, mun piti puhua ummet ja lammet että pääsin sieltä pois. Kävelin toimittajan kämpille, se ryyppäs siellä meidän yhteisiä viinoja ja naureskeli. "Ai sääkin tulit kotiin". Mää olin vihainen.

  VastaaPoista
 94. Siis tuo edellinen (pitkä ja pöllö) vuodatus on sitä, tai tarkoitan sillä sitä, että minäkin osaan näytellä. Oli pakko osata!

  VastaaPoista
 95. "Minä pidin heitä suomalaisena siis myös luihun ja kalpean olemuksen takia ja sen suomalaisille tyypillisen kasvojen peitttelyn vuoksi".

  "Pahoittelen, että erehdyin luulemaan bussipahoinpitelijöitä suomalaisiksi. Vetelänlaiha olemus oli hyvin tyypillinen suomalaisnuoren olemus"

  Elävää kieltä yllä. Saisiko rouvilta yhtä eläväisen kuvauksen oikeuteen marssivista mamuista?

  Vakavasta asiasta on tietenkin kysymys riippumatta tekijöiden etnisyydestä.
  Jopa Hesari osaa nykyään kirjoittaa joukkoliikenneväkivallasta sellaisena kuin se on, ilman rasismikauhistelua.

  VastaaPoista
 96. Hesarin "oma kaupunki"-nettilehti uutisoi tänään, että kaikkiin uusin buseeihin tulee turvakamera.

  Turvakamera eroaa valvontakamerasta siinä, että heti havaittuaan rikollista tai epäilyttävää toimintaa, se kalauttaa tarvittaessa tekijää päähän, kaataa hänet maahan ja laittaa rautoihin. Turvakamera soittaa myös tämän jälkeen hätäkeskukseen ja pyytää poliisia noutamaan raudoissa olevan riehujan. Mahdollisesti hätääntyneitä kanssamatkustajia se lohduttaa soittamalla Mozartia tai Vivaldia.

  Turvakameroila on todettu olevan mittavia vaikutuksia yleiseen turvallisuuteen: häiriköt ovat entistä enemmän alkaneet pesemään hampaitaan, kampaamaan tukkaansa ja
  kantamaan mukanaan pientä peiliä, josta voi tehdä viimeisen checkoutin ennen toimeen ryhtymistä.

  VastaaPoista
 97. "Elävää kieltä yllä. Saisiko rouvilta yhtä eläväisen kuvauksen oikeuteen marssivista mamuista?"

  Kyllä herra. Osaltani siirrän tuon luihun ja kalpean olemuksen siihen virolaiseen potkijaan ja kasvojen peitttelyn siihen tummaan.

  Minusta teko on karmea, viis tekijöistä. Syytän vanhempia, ettäs tiedätte.

  VastaaPoista
 98. Mitä tuohon Kailaan kasvojen peittämiseen tulee Tapsan runossa, niin minusta siinä voisi nähdä Kailaan homouden "synnin" salaamisen. Muutoinkin kailaslainen tuska versoo varmaan paljon tästä salatusta "erilaisuudesta", joka piti painaa unohduksiin.

  Jaa mutta tästä varmaan Einesbaarissa lisää, kun saamme Tapsan alustuksen Kailaan Runoista.

  PS Kyseinen runo sopii kyllä näihin potkijapoikiinkin.

  VastaaPoista
 99. Jos arvottelisin ihmisiä - jota en tee - niin Saapasjalka Cisse (22. syyskuuta 2011 0.20) on runoilija. Harmi, että hänellä on agenda.

  VastaaPoista
 100. Uuno Kailas on osannut tulkita tuntoja syviä. Liekö saanut helpotusta kirjoittamisesta?

  Tässä toinen runo häneltä. Nimeä en muista.

  Kun olin kuollut,
  kun olin tuhkaa hiven
  vaskiuurnassa, alla
  mullan ja mustan kiven
  ah oli autuas
  levätäkseni silloin!
  Suuria tähtiä kohti
  loin minä silmäni illoin.
  Multa ylläni
  hauraana, harson lailla.
  Näin avaruuden katseen
  salaisuuksia vailla.

  Kerran, maan päällä,
  illassa himertävässä
  soi rakas, tuttu ääni:
  – Katso, hän nukkuu tässä.

  Runo jatkuu, mutta se voisi loppua tuohonkin. Omaisten haudalla käydessä Kailaan sanat joskus tulevat mieleeni.

  VastaaPoista
 101. samuli, kuten tiedät, asepalveluksen aloittavat nuoret miehet ovat nykyään keskimäärin huonommassa kunnossa kuin koskaan aiemmin. Cooperin testissä moni juoksee luvattoman kehnosti. Sitä se nykyajan helppo länsimainen elämä teettää. Tietokonepelejä, bilettämistä, BB:a - mitä näitä nuorison veteliä ajanviettoaktiviteetteja onkaan.

  Osuin eilen bussissa kahden lukioikäisen tytön eteen. Bussi seisoi paikallaan muutaman minuutin ennen lähtöä, joten en voinut olla kuulematta heidän jutusteluaan.

  Toinen oli lukiossa, toinen suoritti kaksoistutkintoa. Molemmat kuuluivat olevan äärimmäisen kyrsiintyneitä ja epämotivoituneita koulunkäyntiin; he vertailivat lintsaustuntejaan, joita molemmille oli kertynyt jo tällekin viikolle lukuisa määrä.

  Aika monta kertaa kuului "vittu" kummankin suusta.

  Käänsin pääni taakse päin ja hymyilin: "Te kuulostatte ihanan motivoituneilta. Noin nättien tyttöjen suuhun ei muuten sovi rumat sanat."

  Tytöt hymyilivät ja punastuivat ja lopettivat kiroilun.

  Ajattelin itsekseni, että kyllä elämä on raskas taakka, jos esim. koulunkäynnistä viitsii tehdä itselleen noin suuren ongelman.

  VastaaPoista
 102. Etsin Uuno Kailasta, kun olin Heinolassa, Kiikassa etsin Kaarlo Sarkiaa. Suuria runoilijoita... mua rupee itkettää. Äitini muuten hoivasi Kaarlo Sarkiaa, Paimion Parantolassa. Hän sanoi että "se tykkäsi katsellla itseään peilistä. olihan se kamalan hyvän näköinen"... Totta kai äiti rakastui häneen.

  VastaaPoista
 103. Kailas, Sarkia, Lorca... Minäkin ajattelin että "pitääks mun muuttua homoks että musta tulis runoilija?"
  Ei musta tullut kumpaakaan. (Harmi.)

  VastaaPoista
 104. En osaa lukea kirjoja joita "minun pitäisi lukea"... Yäk. Eilen luin Henry Milleriä, tänään luen Doris Lessingiä. Kumpiko... molemmat! (On siis parempi. Hassu kysymys.) Anna Ahmatova on runoilija, niin on Sarkia ja Kailas, kaikki. (Kuten Kramsu ja Leino. Kaikki.)

  VastaaPoista
 105. Kuten Iines lupailikin ja Mikis aavisteli, niin alustuksessani paljastan totuuden myös Kailaan ja Sarkian salaisesta suhteesta.

  (Tuo oli mainos.)

  Kuunkuiskeen tarina oli niin huima, että näen siitä varmaan ensi yönä unta: minä ja yksi toinen (Mikis) keskustelemme runoudesta, Kailaasta ja Sarkiasta, kun edessämme seisova kaunis tumma nainen kääntyy, katsoo meitä hymyillen ja lausuu kohtalokkaalla äänelle:

  "Te kuulostatte ihanan motivoituneilta. Noin rumien miesten suuhun ei muuten sovi kauniit sanat."

  Vaikenemme. Punastumme hiukan. Otamme huikan.

  VastaaPoista
 106. Tapsa,
  iskin Naulan kantaan.

  VastaaPoista
 107. Tapsa, väärä arvaus!

  Se olisi mennyt näin: "En koskaan unohda tätä bussimatkaa; tuollaiset sanat miesten suusta ovat melkein liikaa."

  VastaaPoista
 108. En tiedä, te tiedätte paremmin, mikä siinä on väärin jos sanoo äidilleen, kun kuolee, että "Liian suuri on murheesi" ...

  Ehkä kaikki. (Sitaatti on muuten Anna Ahmatovilta.)

  VastaaPoista
 109. En pidä Patetiasta. Harrastan sitä. Siksi en siitä pidäkään!

  VastaaPoista
 110. Minä pidän patetiasta, teatraalisuus kiinnostaa minua ja melodraama on kivaa. Burleskius - kaikki ylilyönneiksi nimitetyt tunnetilan purkaumat ovat kivoja. Potkuja hillintää ja hallintaa, laskelmointia ja matematiikkaa vastaan.

  Joskus harmittaa sekin, että uusin runo on niin matemaattista, matemaattisesti lahjakkaat runoihmiset kirjoittavat etäännytettyä ja verhottua runoutta. Sitten arvuutellaan, että mitä se sanoi, mahtoiko se hätkäyttää nyt meitä hereille havaitsemaan jotakin, mitä muut eivät tyhmyyksissän havaitse. Miksi se ei sano suoraan? Miksi tämä kätkentä?

  VastaaPoista
 111. Tuo, että jostakusta tulee runoilija - viittaan mikiksen sanoihin jossain ylempänä - johtuu kai paljolti siitä, että runoilijaksi tuloon tarvitaan määrätietoisuutta ja maallista kunnianhimoa.

  Ei kukaan kai hyvän hyvyyttään kiikuta runojaan kustantajalle. Harva eksyy vahingossa tarjoamaan runojaan, harvalta pyydetään runoja. Ellei tätä kunnianhimoa ole, ei tule runoilijaa.

  VastaaPoista
 112. Pakko lisätä vielä ensimmäiseen kommenttiini viitaten, että pidän myös minimalismista, pisteeseen keskittymisestä ja siihen munimisesta.

  Hankalaa. Miksi ei voi pitää selkeästi joko minimalismista tai rönsyilystä. Ihan kuin ei olisi kunnon Mielipidettä.

  VastaaPoista
 113. Iines, Mikis, ei välttämättä tarvitse julkaista runoja ollakseen runoilija, ja julkaisukin voi olla vaikkapa runo blogikeskustelussa, josta sen toiset voivat lukea.

  Tullakseen tunnetuksi runoilijaksi kirjapainossa tehty julkaisu lie välttämätön.

  VastaaPoista
 114. No ei toki tarvitsekaan, ymmärrän näkökulmasi, Delilah.

  Voidaanhan sanoa myös, ettei tarvitse olla kokki laittaakseen ruokaa eikä tarvitse olla maalari maalatessaan taloa. Hyvää voi tulla silti.

  Puhuin kuitenkin runoilijasta (kutsumus)ammattina, ja tulkitsen - en tiedä - mikiksenkin käyttäneen sitä tässä mielessä kun hän sanoi, ettei hänestä tullut runoilijaa. Hänhän on virtuoosi ja on ihme, ellei tuosta lahjakkuudesta kelvollista runoa syntyisi.

  VastaaPoista
 115. Moni muukin äiti varmaan ihastui narsistiseen, tyylikkääseen ja komeaan Sarkiaan. Kalle (alle kolmekymppinen) käytti parantolassa ollessaan samaa metodia, kuin Mikis "liftausmatkallaan", kerjäsi sääliä ja hoivaa. Hoiva ei kuitenkaan saanut viisaria värähtämään, edes sisäistä, peilinkään vertaa.

  Luulenpa että "Valtsun" arvio kokemuksen, ja sitä kautta mielikuvituksen puute on suurin syy nykykirjallisuuden "onttouteen". Kyllähän lyyrikolle kehkotauti oli kuin kärsimyksen seppele. Jos Sarkia oli narsisti niin Kailas oli masokisti, Brodskysta puhumattakaan, hänhän oli täysi "mulkku".

  On uumoiltu soittavatko "pojat" tässä omaa "soitintaan" vaan toistensa.

  Olin virittämätön viulu,
  minä särisin, soida en voinut.
  Sanas kuulin: "Ei kauha, ei kiulu
  ole koskaan soinut."
  (Sarkia)


  "Koko pitkän päivän istui
  hän nurkassa yksinään.
  Oli hänellä ruohonkorsi
  ja varpu käsissään.
  Ja se kuiva ruohonkorsi
  oli hänelle viulun jous:
  koko päivän se ylitse viulun -
  sen varvun - sous ja sous.
  Mitä soitti se koivunvarpu,
  Isä Jumala yksin ties:
  oli viulu se hullunviulu,
  ja se mies oli autuas mies."
  (Kailas)


  Eikä tä Ahmatoviakaan voi kovin suoraan tulkita:

  Mieheni piiskasi minua kuviollisella,
kaksinkertaisella nahkahihnalla.
Sinun takiasi istun ikkunan
ääressä, enkä sammuta valoja.  Löytyyköhän julkaisua Sarkian ja Karl Posseltin välisestä kirjeenvaihdosta?

  VastaaPoista
 116. Tuota julkaisua voisi perätä Panu Rajalalta, joka on kirjoittanut Sarkiasta kolmine rakkauksineen varsin hyvän analyysin. Näillä Kalleillahan (Posselt, Sarkia) oli rakkaussuhde ennen kuin Sarkian ja Kailaan lyhyt mutta kiihkeä suhde alkoi. Minusta on viehättävää, mitä Posselt kirjoitti Sarkialle: "Du Schönste aller Schönen!"

  Sarkian narsismi oli kai esteettistä narsismia. Hänen ylitseenhän on vaikea kävellä soinnuttelussa, ja vaikkapa nimenomaan loppusoinnuttelussa, jossa hän käytti monitavuista rimmaavaa sointua.

  VastaaPoista
 117. Jari Tervo röhnötti katajanokkalaisen Gecekondunsa divaanilla, sulki silmänsä ja antoi ajatustensa lentää varpusparven lailla: - Harppoen määrätietoisesti palkintolavalle hän otti vastaan mitä tuleman piti ja tervehti yleisöä sanoen:"Noo ajattelin tämän Finlandian korkata ennen Nobelia!" - Yleisö puhkesi hyväksyviin, raivoikkaisiin aplodeerauksiin, joukosta kuului huuto: Hyvääääää Jariii! Kirjailija Tervo heräsi virne naamallaan ja pyyhki poskelleen valuneneen sylkensä.

  N. viikon päästä lähetän alustuksen kirjastaan. Tyhmä kysymys, missä muodossa sen lähetän, Iines? Word?

  VastaaPoista
 118. Riku,

  voit lähettää ihan sähköpostina lukupiiri1@gmail.com, siis niin Tapsakin lähetti. Kerään ne mieluusti tuonne samaan kasaan. Kopsaan sen siitä suoraan ja muuttamatta blogiin.

  Jos lupautuu kirjoittamaan toiste ja kolmannestikin, saa blogin tunnukset, jolloin voi laittaa sen itse Bloggeriin.

  Ihanaa, Riku, kun teet ajoissa. Odotan innokkaasti. Minä tilasin juuri tuon Sofi Oksasen - Kaunismaan laulu-cd:n, sillä haluan kuulla ne lyriikat vielä laulettuina ennen kuin kirjoitan oman esittelyni. Tapsan analyysia malta tuskin odottaa!

  VastaaPoista
 119. Panun triangeli-traaman paljastus on jo aika vanha juttu. Rajalakaan ei tainnut kirjeista saada nyhjettyä lyyristä "platoniaa" enempää.

  Tuota Sarkian fyysistä narsismia tukee kyllä mm. tuo Mikiksen äidin havaintokin.

  Voi olla vaikeaa kuoria kulttuurikerrostumia päältään ja siirtyä sukupolvia ylittävään kulttuuri sosiaaliseen ympäristöön. Esimerkkinä siitä olkoon vaikkapa Anna Ahmatovan toteamus Dostojevskin tietoisuustasosta.
  "Dostojevski tiesi paljon, mutta ei suinkaan kaikkea. Hän esimerkiksi luuli, että jos tappaa ihmisen muuttuu Raskolnikoviksi. Mutta meidän aikanamme tiedämme, että voi aivan hyvin tappaa viisikymmentä tai sata ihmistä - ja mennä illalla
  teatteriin."

  VastaaPoista
 120. . . . "pidän myös minimalismista, pisteeseen keskittymisestä ja siihen munimisesta."


  Tämä olikin hauska määritelmä minimalismista, koruttomuudesta ja pelkistelystä. Siinä sanoma on piilotettu aineelliseksi allegoriaksi.

  VastaaPoista
 121. Herra "Yx Uuno" (tai teitähän taitaa olla tusinoittain), niin sanoisin... Tai väliäkö sillä mitä minä sanon. No, minulla on
  a) tarpeeksi donitseja että en ole taloudellisesti riippuvainen, mistään
  b) olen - toistaiseksi - terve
  c) ynnä muuta
  d) tulen toimeen itseni kanssa
  e) ihmisistä en ole yhtä varma
  f) j.n.e.
  g) käytän alkoholia
  h) pidän kissoista
  i) valokuvasi olisi toivottava mutta ei välttämätön
  j) 101 % vaitiolovelvollisuudella
  k) tuus

  Naljailen, mutta en tarkoita sillä pahaa. Minusta ihmiset on kivoja. (Koska he ovat reppanoita.)
  Jääkarhut eivät ole.

  VastaaPoista
 122. Elämäni, josta olen yhtä vähän kiinnostunut kuin te yhteensä, alkoi mennä väärille urille (so. "päin persettä") jo kun olin 12 -v. vanha. Kävelin silloin nimittäin erästä katua pitkin. Kadun reunalla oli muuntajakoppi... tai en minä tiedä miksi niitä sanotaan, semmote harmaa, puolen metrin korkea, ja sen päällä istui tyttö, ehkä kolme-neljä vuotta minua vanhempi, lootusasennossa, ja kysyi minulta että "haluatko pillua?". Minä lehahdin tulipunaiseksi.

  Ps. Seuraavana ja sitä seuraavana päivänä... oikeastaan pari seuraavaa viikkoa, tai kuukautta, kävelin sitä samaa katua, samaan aikaan kuin silloin, mutta ei Sitä enää ollut.

  VastaaPoista
 123. Kyllä minulle tuli hienoisena yllätyksenä, eikä välttämättä negatiiviseva, että nimimerkkini luoma mielleyhtymä sisäistyy lukijaansa, niinkin voimakkaasti ja invalisoivasti. Käsittäessään kaikki aakkoset (jopa Å:oon), se saattaa antaa liian optimistisen ja valoisan kuvan henkilöpalvonnan kielteisistä vaikutuksista.

  Saattaisi kuitenkin olla, ja onkin, että ilmiön myöteiset vaikutukset loisivat edellytyksiä taiteelliselle toiminnalle, esim. patsastoimikunnassa tms. Itsetuntemuksessaan vain deehen (d) päässeet ovat käytännössä jo pystyneet kuvaamaan luontoaktivismia, suunnittelemalla suonalueen kuivaamista simuloivan patsaan.

  Koijärvi-liike on saanut patsasehdotuksen jossa tunnetun henkilön sooloseksisessiosta on tehty näköispatsas. Se ikäänkuin räjäyttää "mallinsa" imagon taivaisiin, toimii myös kuivausteemaa myötäillen sekä rajuudessaan karhun pelotteena. Tärkeää on että patsas sijoitetaan oikeaan kontekstiin, jotain konkelopuuta vastapäätä.

  Rappari ei ole reppana.

  VastaaPoista
 124. Mikis,


  olisithan voinut hetikin sanoa että,

  EN HALUUU . . . .UUU!  PS! Se toimii punaisin naamoinkin.

  VastaaPoista
 125. (Mielenkiintoista, hmmmm... mumisen minimaaliseen pisteeseen tuijottaen. Niin mikä, kysyvät nimimerkilliset anonyymit ja merkilliset nimelliset kuorossa. No se, että eräs tumma kaunis nainen korjasi arvaamani repliikin, mutta ei arvaamaani kuvausta itsestään.)

  Mutta jotta mikään ei jäisi arvailujen varaan, niin paljastan mitä oikeasti tapahtui Humppilan Huhtamäessä eräänä vuonna erään muuntajakopin varjossa:

  Iines, 16 v: Kas, muuntajakoppi... istahdanpa sen päälle odottamaan, lootusasentoon... kas näin.
  Mikis, 12 v: Ohoh... tuolla kopin päällä istuu iso tyttö... yritän kävellä ohi muina miehinä.

  Iines, 16 v: Mikäs outo pikkuheppu tuossa tulee... kulkee melkein ojassa ja silmät seisoo päässä...
  Mikis, 12 v: Apua... se iso tyttö katsoo minua... Äkkiä ohi...

  Iines, 16 v: Hei nassikka... sinä juuri...
  Mikis, 2 v: Minäkö...

  Iines, 16 v: Sinä, sinä... mitä hillut?
  Mikis, 12 v: Äitiiiiiii... Sarkian setäää.....

  Iines, 16 v: Ohoh... olipas vikkelä veijari... tuolla se pinkoo ja vilkuilee taakseen... No, missähän se Tapsa, 17 v, viipyy... meidänhän piti mennä lavatansseihin.

  VastaaPoista
 126. . . . tosin mulla ei ole henkilökohtaista kokemusta.


  muutoin olen kyllä niin kohteklias ja hyvätapainen että pyrin vastaamaan myöteisesti samantien.


  Eikö?

  VastaaPoista
 127. Mainiota Tapsa,

  minunkin mieleeni nousi vieno ajatus mikiksen mahdollisesta väärin kuulemisesta tuossa hurmaavassa tarinassa, jossa tyttö istui lootusasennossa maitolaiturilla vai oliko se muuntajakoppi.

  - Tahdotko hilloa? Tytöllä oli ehkä vain mukanaan pieni hillopurkki, jota hän nautti jalkojensa välistä, ja romanttinen nuorimies arvioi hänen meditoivan lootusasennossa.

  - Hai sie hillu, voisi olla myös mahdollinen, jos tuo tyttö olisi ollut romaniheimoa, mutta tarina ei kerro sitä.

  - Hei, siul killuu, olisi kolmas ja viimeinen mahdollisuus. Tämä viittaisi ehkä pojan repusta roikkuvaan perhoshaaviin, joka näytti vaatteelta.

  VastaaPoista
 128. Kyllä nyt täytyy antaa tunnustusta noista nimien keksimisistä. Anonyymit ovat jääneet unholaan, ja on toinen toistaan kuvaavampia nimiä.

  Hienoa! Parantaa yleistä luettavuutta ja hauskuuttaa ilmapiiriä. Ja kehittää mielikuvitusta. Ja antaa ryhtiä kommenttiin.

  VastaaPoista
 129. Edelleen, ihmettelen miksi Te olette minusta kiinnostuneita. Ei tarttis olla. Esko Aaltonen, erittäin korrekti kulttuuri-ihminen) kirjoitti aikoinaan Wanhasta Forssasta. Hän oli sitä tutkinut. Hän kertoi mm. sellaisen jutun kun yks mustalainen oli maalannut paskanruskean värisen ruunansa lateksilla valkoiseksi ja myi sen Forssan torilla "erittäin hyvään hintaan"... Häneltä opin myös tämän - en nyt enää muista nimeä - joka kirjoitti "Paakari Pulliaisen" sanat. Hän oli matkasaarnaaja. (Joka muuten pani kaikki aviovaimot jotka vain sai käsiinsä. Siitähän sitten kärähtikin... Forssassa... kerran.)

  "Hiljaa juuri kuin lammen laine/syntyi Paakari Pulliainen/syntyi suuressa leivinuunissa/keralla pikku pullien".

  Aika (?) upeaa.

  VastaaPoista
 130. "Tropic of Cancer" on mielestäni hyvä kirja. "Ilmastoitu painajainen" on kirjan nimenä parempi. (Millerillä oli elämässään aika vähän kivaa aikaa. Joka on tietysti surullista.)

  VastaaPoista
 131. Lessing puhuu - niin kuin naiset yleensä tuppaa puhumaan - lässyttämällä. Mutta erittäin, erittäin teräviä havaintoja hän tekee, kaikesta. (Ja osaa tietysti tuoda ne myös esiin.)

  Eikä Doris Lessing muuten lässytä. Kaikkea muuta! Hän on kirjailija erinomaisen suurenmoinen.

  VastaaPoista
 132. Aikoinaan jouduin käpelöimään - en olisi halunnut - Minna Canthin "Työläisvaimoa". Sitä piti lyhentää ja stilisoida yhden teatteriryhmän tarpeeseen... se oli vittumainen pesti. Mutta sitten, äkkiä, luin koko Minna Canthin tuotannon (en tietenkään yhtä nopeastikuin P.Väyrynen, Dostojevskinsa... mutta kumminkin). Kyllä on Tosi Upea kirjailija tuo Minna Canth!

  Ps. Mietiskelen tässä vaan, ihan itekseni, että kuinka paljon olen lukenut ns. naiskirjailijoita. Aika paljon. Tietysti, joku mieskirjailija, kuten Bukowski, on tavallaan tutumpi: eihän naiset esim. runkkaa? (Tai puhu matalalla äänellä hölmöyksiä.) Toisaalta, ihan sama kuka hermafrodiitti niitä sanoja pistää peräkkäin. Tärkeintä, että niillä on joku merkitys.

  VastaaPoista
 133. Saapasjalka Cisse23 syyskuuta, 2011 19:52

  Jos arvottelisin ihmisiä - jota en tee - niin Saapasjalka Cisse (22. syyskuuta 2011 0.20) on runoilija.

  Kiitos kiitos. Olen julkaissut tällä palstalla noin vuosi sitte kaksi muutakin runoa. Ne olivat itseironisia runoilijan omakuvia ja ennakoivia obituaareja. Ne eivät kuitenakaan nauttineet palstanpitäjän suosiota ja joutuivat hänen väkivallan kohteeksi, eli poistettiin. Tuo temppu ei kannustanut nuorehkoa runoilijaa sen suurempiin uusinta ponnisteluihin, kun tuomio oli noinkin tyly ja julma.

  Arvostan kuitenkin näkemystä, joka toisenlaisilla visionääreillä on (tarkoitan sinua nimimerkki mikis), eli kyky nähdä lahjakkuus.

  Saattaa olla, että jatkan vielä joskus lähitulevaisuudessa, nyt saadun myönteisen palautteen eteenpäin ajamana.

  VastaaPoista
 134. Saapasjalka Cisse,

  jos tältä foorumilta on poistettu runo, sen on tarvinnut kohdistua

  a) rättipäähän, neekeriin

  b) johonkuhun kommentoijaan (minä mukaanlukien) erityisen mieltäpahoittavasti.

  Olen joutunut muutaman kerran poistamaan mm. pyynnöstä Persnyymin lahjakkaita runosuonen turskauksia, pahoittelen. Sydämeni vuotaa verta aina kun joudun kohtelemaan lahjakkaita ihmisiä samalla tapaa kuin muita ihmisiä.

  VastaaPoista
 135. Anonyymi, joka puhuit tylsästä blogista - poistin kommenttisi, koska et noudattanut pyyntöäni kommenttilaatikon yläpuolelta.

  Jos siis tahdot mielipiteesi rekisteröitäväksi, noudata ohjetta ja keksi nimimerkki. Vietämme anonyymitonta viikkoa

  VastaaPoista
 136. Saapasjalka Cisse23 syyskuuta, 2011 20:31

  jos tältä foorumilta on poistettu runo, sen on tarvinnut kohdistua

  a) rättipäähän, neekeriin

  b) johonkuhun kommentoijaan (minä mukaanlukien) erityisen mieltäpahoittavasti.


  Väärä diagnoosi. Toivoisin, että luettaisiin mitä kirjoitin: "Ne olivat itseironisia runoilijan omakuvia ja ennakoivia obituaareja."

  Tietääkseni en ole neekeri, en rättipää enkä myöskään homoseksuaalisesti suuntautunut.
  Siksi noiden herkällä otteella ja lyijykynän pehmein kaarroin 80 gramman neliöpainoiselle käsintehdyle paperille kirjailtujen säkeiden kohtelu täällä tuntui erityisen julmalta.

  Ymmärrän tuolloin saamani murskakritiikin kuitenkin sitä kautta, että täällä ei ole kirjallisuuden tuntijoita, ei tunneälyä, joten tältä Harlekiini-seuralta saamani karkea palaute ei sinänsä paljokaan happotasapainoani järkytänyt. Ainostaan jäi kaihertamaan rakentavan palautteen puute, mutta sen ymmärrän toisaalta sitä kautta, että vaikea palautetta on antaa kun runosarjani mankeloitiin ennen kuin se ehti saavuttaa laajempaa lukijakuntaa.

  Esiinnyin tuolloin, noin vuosi sitten, taiteilijanimelläni. Siksi saattaa olla, että minua ei tunnistettu.

  VastaaPoista
 137. Uteliaisuuteni heräsi.

  Olisiko mitenkään mahdollista, että saisimme nyt lukea uudelleen noita itseironisia runoilijan omakuvia ja ennakoivia obituaareja?

  Kun en koskaan lyttää kenenkään runoa, ellei siinä ole noita kahta asiaa. Taatusti en. Syön sulkakynäni, jos olen poistanut runon, jossa ei ole lain rajoja hipovaa henkilön tai rodun herjaa.

  Muussa tapauksessa alan epäilllä, ettei niitä obituaareja ole ollutkaan. En epäile sinua, mutta tunnen "toimitustapani".

  No?

  VastaaPoista
 138. Älkää nyt jankatko. Saapasjalka ON hyvä runoilija. Ja Iines ON ihana. Mikä tässä siis mättää?

  VastaaPoista
 139. Saapasjalka Cisse23 syyskuuta, 2011 21:43

  Kuka runoilija, jonka luomisvimman hedelmät on väkivallalla nujerrettu, haluaa altistaa itsensä ja taiteensa uudelleen, perustelemattoman riepomisen ja möyhinnän rivolle alttarille?

  Olen kätkenyt runoni sydämeeni turvaan, raskain mielin, herkän kyyneleen tiivistyessä silmäkulmani ihmetellen maailman julmuutta ja kysyen: Miksi?

  VastaaPoista
 140. Tarkoitan, Iines, että olet myös muuta kuin IHANA. Siis, en missään nimessä halua päivitellä tai antifemakoida tai lyödä paistinpannulla Sua päähän. Pois se minusta! (Siirtyköön se Tapsaan.) Ajatukset, joita kirjoitat, ovet lukemisen arvoisia.

  Ps. Seuraavaksi sanon muuten epäystävällisiä lauseita. (Mutta sanon ne niin hiljaa etten kuule niitä itsekkään.)

  VastaaPoista
 141. Saapasjalka,

  olet hyvä. (Niinhän minä sanoin!)

  VastaaPoista
 142. mikis, mikis,

  juuri siksihän minä anelen tuota runoa, että näen tämän Cissen taidot. Olen pettynyt, että hän ei kirjoita sitä runoaan tuohon, ja epäilenkin, että tähän on nyt kissa haudattuna. En taatusti poista runoa, muuta kuin hyvin painavista syistä.

  Niin tai näin, en muista runoa.

  VastaaPoista
 143. Minä aloitin Miller-elämäni Ilmastoidusta painajaisesta joskus nuoruuteni huimina poikamiesvuosina (vai olinkohan sittenkin silloin kihloissa),

  ja se kirja raivostutti minua niin saatanasti, että minusta tuli sen takia myöhemmin Miller-fani, jota olen tavallaan yhä, sillä vanha rakkaus ei ruostu.

  Minua raivostutti Millerin omahyväisyys niin jumalattomasti, että kostoksi luin hänen muutkin kirjansa - ja jumaloiduin hänen ujouteensa ja häveliäisyyteensä.

  Totta puhuen vakuutuin hänen rehellisyydestään. Silloinkin kun hän selvästi liioittelee, hän tekee sen siksi, että se kuvaa totuutta siten paremmin.

  VastaaPoista
 144. Minkäs takia minä muuten - tämä on kummallista - alan riitelemään itseni kanssa? En käsitä. Kyllä minä mielelläni vaihdan aksioomani toisiksi jos ne ei pidä paikkaansa... se on toinen asia. En ymmärrä miksi minä vaihdan mielipiteitäni toiseksi? Se on... ei se kuulu minuun, en tiedä. Ps. Mutta Iines ON kiva!

  VastaaPoista
 145. Nyt minä ymmärrän: olen humalassa.

  VastaaPoista
 146. Saapasjalan runosuoni pulppuaa kuin "Mankeli.com", sieltä löytyy sopivia pilkka- ja rasismirunoja copypastattavaksi.

  viskilätty, värttinä, naurismaan aita, raivolan rysäpöksy, ananas renwal, ss-upseeri, thurk menistan alias Jape, perse jo näkyy, nyt voi ottaa sen päänkin jo pois pensaasta ja ruveta ihan oikeasti "runoilemaan".

  Olethan rohkea poika.

  VastaaPoista
 147. Kuka arvaa runoilijan? Löysin kirpparilta vanhan runokirjan kolmenkymmenen vuoden takaa. Tässä muutama runo. Papukaijamerkki sille, joka tunnistaa tekijän.


  nyt jos newton eläisi
  einstein jäisi tyhjän pantiksi
  puu heittää omenansa kauas

  isä kuului Lions-klubiin
  äiti oli haikara
  pojasta tuli musta lammas

  ---
  nainen avasi sydämensä hakaset
  ja ripusti rintaliivit tuolille

  tulen sinua lähelle ja sydämeni
  kuulee toisen veren rytmin, saman
  ja kaikki kiertää, yö aamusta yöhön

  sulje silmiisi minut rakas, yöksi

  ---
  slmäsi kukkivat aamuun
  on aikaa
  olla hiljaa antaa päivän
  idästä länteen vanheta

  silmät, kyyneleitä
  kirkkaammat, sulje ja jätä
  pimeyteni puhkaisemaan, laske
  katseen sepelit kuin
  kaareutuva tyhjyys

  VastaaPoista
 148. korjaus: silmäsi kukkivat aamuun

  VastaaPoista
 149. Jarkko Laine?

  Toisaalta se kuulostaa sanailulta, jonka joku ansioitunut lauluntekijä voisi rustata.

  Vaan ei Juice, ei kuulosta Juicelta.

  VastaaPoista
 150. Kuunkuiske, ei heistä kumpikaan.

  VastaaPoista
 151. Korjaus: Nyt meni omatkin "salanimeni" sekaisin. Thurk Menistan ja ss-upseeri olinkin minä itse. Pahus mikä virhe, ei kun pää pensaseen, ettei vuoda liikaa pöllöyksiä.

  VastaaPoista
 152. Delilah,

  kaunis runo, herkullinen tehtävä!

  En osaa suoralta kädeltä sanoa runoilijaa, mutta profiloisin hänet mieheksi, jolle tällainen runo voisi olla epätavallinen. Tuo runon lievä (pojasta tuli musta lammas) ironia paljastaa, että kyseessä ei ole puhdasverinen humaani esteetikko, tai tällaisena tunnettu runoilija kuten vaikkapa Lassi Nummi tai muu vanha runoilija.

  Tommy Tabermannin varhaistuotantoa? Jyrki Pellistä? Arto Melleriä? Pentti Saarikoskea?

  Äh, metsään menee, tiedän itsekin.

  Delilah, jos ei ala kuulua oikeaa vastausta, anna jokin pieni vihje, ei liian helppo.

  VastaaPoista
 153. Saapasjalka Cisse24 syyskuuta, 2011 13:23

  Mikis, olen pahoillani koska sähläsin nimimerkkisi kanssa aiemmin, nyt tämä runohommakin.
  On tullut sählättyä vähän liikaa, mutta tuo kultturellisuus ja norjalainen villapaita ja . . .

  VastaaPoista
 154. Pekka Parkkinen?

  Ei ole, tiedän. Koska hän ei olisi tehnyt noin monimutkaista loppua.

  "... Jos minä maatani rakastaisin, polttaisin sen lipun..." Pekka oli täynnä komplekseja, herkkä ja hyvin traaginen persoona, siksi hänkin noin 90 % aikuisaikaisesta elämästään oli kännissä. Surullista.

  VastaaPoista
 155. Saapasjalkakissa,
  älä ole. (Siis pahoillasi.)

  VastaaPoista
 156. Tässä on kaikuja vielä 50-luvun lyriikasta. Vaikka ehdottomasti tämä on tehty - eihän kyse Pellisestä ole - 6o-70 luvulla? Sampleri. Olen lukenut hirvittävän vähän runoja, pari korkeintaan. En tiedä.

  VastaaPoista
 157. Saapasjalka Cisse (original)24 syyskuuta, 2011 14:05

  Saapasjalkakissa,
  älä ole. (Siis pahoillasi.)


  Heipparallaa mikis,

  Sinulle ihan vain tiedoksi, että 24. syyskuuta 2011 13.23 Saapasjalka Cissenä esiintyvä typpi ei ole originaali, vaan halpa kopio. Toivottavasti bloginpitäjä nappaa nämä identiteetti varkaat ja poistaa heidän valheelliset kommenttinsa yhtä rivakkaan kuin noin vuosi sitten huolella laatimani runosarjan ensimäiset osiot.

  VastaaPoista
 158. Saapasjalka Cisse (Original)24 syyskuuta, 2011 14:13

  "Syön sulkakynäni, jos olen poistanut runon, jossa ei ole lain rajoja hipovaa henkilön tai rodun herjaa."

  No, koska ajattelit alkaa popsimaan? Voin tarjota sinulle suolaa mausteeksi ja voisin laatia tilannerunon tuosta toimituksesta, mikäli haluat muusakseni (tilapäisesti) ryhtyä. Edellisestä muusasta onkin jo hiukan aikaa. Se oli silloin kun hain lisäinspistä ja säkeen alkua Torronsuon ja Koijärven kurjista kurjista. Kurjuutta kerrakseen.

  PS. Nimimerkki mikiksen villapidasta tulee ihan toveri Ville Komsi kumisaappaineen mieleen.

  VastaaPoista
 159. Minunkin nimimerkilläni on tehty täällä jäynää. No, jos joku saa orgasminsa siitä että esiintyy minuna, suon sen hänelle kyllä ilo mielin. Mutta se on ilkeää, ja tahallista, jos minun nimimerkilläni loukataan muita ihmisiä, niin kuin on täällä käynyt (Iinestä ja Tapsaa). Mulle saa vittuilla, tykkään siitä, ja kyllä mun lätty kestää... mutta älkää, olkaa nyt herran jumala sen verran korrekteja anonyymeja, ettette sekoita tähän ulkopuolisia, viattomia ihmisiä! (Paitsi kuka tällä Telluksella viaton on?)

  VastaaPoista
 160. Uskonkin, että Iines osaa poistaa täältä OIKEAT herjakirjoitukset. Ne jotka huutavat että se on SENSUURIA SENSUURIA SENSUURIA... huutaisivat mieluummin SETSRUURIA SETSRUURIA... (Se on muistaakseni joku pullan makuinen leipä.) Ainakin jos mun kotiini tulisi koplallinen hemmoja jotka ensimmäiseks oksentais mun eteiseen, sitten pamauttaisivat minua vieteripampulla päähän... niin, mielestäni he ovat tulleet väärään rappuun räyhäämään.

  Keskustelkaa keskenänne!

  VastaaPoista
 161. Mikis-brändi on niin vahva, etten loukkaannu mistään mitä hänen nimissään kirjoitetaan - korkeintaan ajattelen, että Mikis on brändissä.

  Mutta tuo runoilija - olosuhteet huomioon ottaen tekisi mieli veikata Kemppistä (mutta hänen runoilunsa oli kulturellimpaa), joten sanon kuitenkin Väinö Kirstinä.

  VastaaPoista
 162. Hommafoorumilaiset ja Jallun vuosikertatilaajat keskustelevatkin keskenään. Olen nähnyt.

  VastaaPoista
 163. "No ei tietenkään luokittele, jos se on totta."

  Mistä se viranomainen sen totuudenperän tietää? Mistä sinä tiedät käyttämäsi nimittelyn pohjana olevat väitteet tosiksi? Vallitsevan käsityksen mukaan sinä et ole minkään sortin poppamies. Jos esittää loukkaavia sanontoja nimeten, joiden totuusperäkin on ihan hämärän peitossa, niin syyllistyy kunnianloukkaukseen jo ihan lain mukaankin.

  "En muuten ole sanonut tuommoista lausetta julkisella foorumilla sinusta."

  Luotettavalta taholta saamani tiedon mukaan sinä ja kaksi muuta henkilöä blogissasi on esittänyt näitä loukkaksia nimeten mm. täällä blogisi kommenttiosastolla. Luotettavan tahon mukaan näistä on talleenteet olemassa.

  "Huomiotani kiinnittää se, että olet taas katkaissut virkkeen."

  Mistä tiedät vai tunnistatko käsialasi ja kontekstin?

  "Miten tuo alku kuuluu eli mikä on lauseen ympärillä oleva aines, ja mistä sitaatti on peräisin?"

  Luotettavan tahon mukaan sinä sylttytehtaana tiedät mistä sitaatti on peräsin ja että tunnet varmasti käsialasi ja sen "mikä on lauseen ympärillä oleva aines".

  VastaaPoista
 164. Minun tuli mieleeni jopa Paavo Haavikon jokin hairahdusruno. Kirstinääkin vähän tarkistelin, mutta juutuin siihenh hörlötä hörlötä -runoon. Timo K. Mukka ja Hannu Salama ovat myös varteenotettavia tämän kauden runoilijoina, mutta molemmat aatteellisempia ja kiihkeämpiä.

  Tässä lähdetään nyt siis siitä, että mietitään miesrunoilijaa. Eihän nainen voisi sanoa noin, että "nainen avasi sydämensä hakaset
  ja ripusti rintaliivit tuolille". Tuo on kovin miehinen tapa ajatella naisesta, hieman kliseinen kuva. Naiselle nainen on harvoin "nainen", ja naiselle harvoin sydän on rintaliivien alla. Nainen ei myöskään ehkä ironisoisi yhdistämällä sydäntä ja erotiikkaa.

  Tuo on myös kiinnekohta, että kirjoitetaan pötköä pienin kirjaimin, kautta linjan.

  Jos Delilah annat lisävinkkejä, ellei Tapsa tuossa sitten osunut kohdilleen, niin olisiko sukupuolen paljastaminen mitään? Päätä itse, annatko ja milloin. Vaikea edelleen. Mutta kutkuttava. Ihanaa, ettei kaikkea saa Googlesta. Huomaamme heti, että tietäjien määrä vähenee.

  Minun profilointijärkeni sanoo, että tämä on hyvin tunnettu ihminen tai runoilija, ja jollakin tapaa ehkä yllätyksellinen.

  VastaaPoista
 165. Nyt muuten lopetan kommentointini. Ei, en sen takia että olisin tulossa hulluksi - joka on totta, vaan siksi, että minun pitää huomenna lähteä matkaan. Täytyy välillä levätä. Mutta sitä minä en käsitä - EN KERTA KAIKKIAAN - että tänne tulee tyyppejä jotka ovat sitä mieltä että KAIKKI mitä blogiIines kirjoittaa on VÄÄRIN. Jopa partikkelit.

  Itse, vaikka en ole kamalan fiksu, menisin tässä tapauksessa semmoseen blogiin JOSSA EDES SIDESANAT, MINUN MIELESTÄNI, ON KIRJOITETTU OIKEIN! (perkele) enkä tulisi räyhäämään tänne.

  Tämä on Iineksen koti (ja peti).

  VastaaPoista
 166. Mieshän se on ilman muuta, sehän lähes sanotaan siinä.

  Jotenkin, kun luen nyt tarkemmin, melkein väittäisin ettei tekijä ole edes "runoilija", vaan tehnyt elämäntyönsä muun alan – kulttuurin kuitenkin – parissa.

  Salama on aika hyvä arvaus, vaikka noin suorat sovinistiset lauseet eivät ihan häneen viittaakaan.

  Siis tilapäisrunoileva kulttuurihemmo 70-luvulta, taustaltaan proletaari - Tennilä?

  Tennilä tosin kirjoitti romanttisia säkeitä (luulen, en ole juurikaan lukenut, poliittisista syistä), mutta voisi hän kai tällaistakin saada aikaan...

  Hei saamari - sehän on Jari Tervo!!!?

  VastaaPoista
 167. Olen jo aika varma, että Tervo se on - samaa näppärää sanailua. Tennilähän on samoilta seuduilta, se ja alkusointu johdattivat.

  Näin Tervo runoilee:

  "...synnyin kynäksi käteeni
  katseittesi silmäteräksi
  en ole pitkä
  minua on
  teroitettava usein"

  Samaa tyyliä, eller huru?

  VastaaPoista
 168. Ajatuksesi kulkee nyt hyvin samoja latuja kuin minun. Kun ei kerran tekstinäytteestä pysty päättelemään kirjoittajaa, pitää taktikoida.

  Ketä Delilah panisi meitä arvaamaan? Jotakuta, josta täällä on puhuttu ja joka on ajankohtainen ja jonka kaikki tietävät. Aikaraamina on 80-luvun tienoo, sukupuoli on mitä todennäköisimmin mies. Delilah on myös nokkela, hän ei ehkä kysyisi vain runoilijaa, ellei jutussa olisi jokin koukku tai yllätyksellinen elementti.

  Tämän pohjalta Tapsan ehdottama Jari Tervo olisi ihan kohdallaan. Minä en häntä olisi hoksannut arvata, sen sijaan mietin kyllä viimeisinä vaihtoehtoina Aila Meriluotoakin, samoin tietämiäni lesborunoilijoita, jotka vaikuttivat 80-luvulla.

  VastaaPoista
 169. Tapsa saa papukaijamerkin. Tosi hienosti tunnistettu!

  Anteeksi, että vahvistus viipyi. Olin mökillä käymässä.

  VastaaPoista
 170. Runoilija oli siis Jari Tervo.

  VastaaPoista
 171. Loistavaa Tapsa, tapu tapu, olet sinä kyllä aikamoinen!

  Minä kuljin samoilla päättelypoluilla, mutta Jari Tervoon asti en päässyt alkuunkaan. Ensimmäinen ajatukseni oli käydä läpi tässä blogissa mainittuja nimiä.

  Mutta kauniisti Tervo siis runoili, joskin jokin ironisen hupaisa sävyttely tuostakin henki.

  VastaaPoista
 172. PS
  Pankaa muutkin joutessanne joskus tuommoisia Delilahin paneman kaltaisia kirjallisia arvoituksia muiden mietittäväksi. Ei siis ihan pelkkää tunnistusta jostain vaikeasta runosta tai pätkästä, vaan jokin mielellään ajankohtainen tai velmu kytky mukaan. Tai sitten ei.

  Kannattaa tarkistaa, ettei pätkä ole Googlessa, niin kuin ei tämäkään Tervo.

  VastaaPoista
 173. Minun runotietämykseni raja kulkeekin juuri tuossa Tervon korkeudella - vanhemmat tunnistan aika hyvin, nuoremmat aika huonosti.

  Tervon keksin todellakin kesken kirjoitukseni ja juuri päättelyketjuani kulkien - yritin haarukoida nuorena runoillutta kirjoitustaitoista julkkista.

  Tuollaisia nokkelia säkeitä kirjoittelee aika harva. Juhan Peltonen on ainoita tuntemiani ja hänet tunnen sen verran hyvin, että tiesin ettei se hän ainakaan ole.

  Google on todellakin vienyt hohdon tästäkin tietämyksestäni. Tai sillä voi leveillä vain livenä. (Vaikka emmehän me sivistyneet runopojat leveile, me kuuntelemme.)

  VastaaPoista
 174. Kiva tuo Delilahin runoarvaus!

  Tämä on ehkä astetta vaikeampi, koska en muista runoa ulkoa, muistan vain idean. (Kirjat ovat vielä paljolti purkamatta muuton jäljiltä.)

  Tässä ei ole muuta ajankohtaista kuin tunnelma; tulee syksyinen fiilis.

  Runossa puhutaan siitä, kun parturissa istujien jalat näkyvät kadulle ja katsojalle tulee siitä surullinen olo.

  Kenen suomalaisen pätkä?

  (Haen sen vielä, ehkä ensi viikolla, jos joku muu ei tee sitä aiemmin.)

  VastaaPoista
 175. Juhani Peltonen runoilee esim. näin:

  Tyhjä kuin
  Jokisen eväitten käärinliina
  Täynnä kuin
  Turusen inkivääri

  Ja näin:

  Nunnan menivät saunaan
  ja pesivät itsensä puhtaaksi
  Sitten he joivat mehua
  ja kukin hotkaisi munkin

  Nunnat tutkivat niteitä
  oli yö ja kynttilänaika
  He puhalsivat liekit sammuksiin
  ja jatkoivat pimeässä

  Nämä olivat kokoelmasta Felix Navitan etu- ja takaraivo (1967, kuvittanut Alpo Jaakola).

  Suuri yleisö muistaa Peltosen Elmosta.

  VastaaPoista
 176. Kuunkuiskeen runo on minulle tuntematon, mutta heitän kehiin, ihan vain aiheen ja kuvittelemani tunnelman takia, naisen – Eeva Kilven.

  VastaaPoista
 177. Kuunkuiske,

  vallan kutkuttava arvuutus tuo parturissaistujien jalkojen näkyminen ja siitä tullut surullinen olo.

  Tämä on näinkin tarpeeksi velmu ja antavakin. Vaikea on, mutta katsotaan, kun ehditään.

  Muistan Juhani Peltosen olleen kaunis, kuten hänen vaimonsakin. Ihailin kumpaakin myös ulkoisesti. Miten minun tulee hänestä mieleen "Salomon ja Ursula", oli kai hänen kirjansa - voin erehtyäkin. Nunnat hotkaisivat munkin - ihanaa. Elmonkin muistan.

  VastaaPoista
 178. Jatkan yksinpuheluani (muut ovat tietysti viihteellä, onhan lauantai), koska aihe on niin kiva.

  Tällaisia runoilee Eeva Kilpi:

  Nukkumaan käydessä ajattelen.
  Huomenna minä lämmitän saunan,
  pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen,
  kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen,
  kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun

  ....

  Mutta ehkä se parturiruno ei olekaan hänen, vaan Arja Tiaisen?

  VastaaPoista
 179. Ai, Iines on paikalla - oikeassa olet, Salomon ja Ursula on Peltosen näytelmä, ihanan absurdi lemmentarina.

  VastaaPoista
 180. Tuo Eeva Kilven pätkä on tuttu ja sympaattinen.

  Parturiruno ei ole naisen kynästä, sen verran voin paljastaa matkalla saunaan.

  VastaaPoista
 181. Minusta runo ei olisi Eeva Kilven. Hän ei mielestäni surullistu ihmisten jaloista, sillä hän on karjalainen pieni urhea nainen, positiivinen kuin mikä. Hän yleensä ahdistuu ja häntä harmittaa ihmissuhteisiin liittyvät asiat sekä luonnon raiskaaminen.

  Tuo jaloista surullistuminen viittaisi mielestäni vähän uudempaan runoilijaan. Tiainenkaan ei oikein nilkkojen näkymisistä murehdu, vaan konkreettisemmista asioista. Vai?

  (Tämä on ihan mutua.)

  VastaaPoista
 182. Loppilaisen Peltosen muistan, kuoli turhan varhain. Ei kaiketi edes lopen uupuneena, sanottavaa, kirjoitettavaa olisi ollut.

  Sen mitä teksteistään muistan, hänellä oli taipumusta kielelliseen iloitteluun, kuten Tapsan esiintuomassa runossa. Kuitenkin aika vakaan rauhallista iloittelua, ei hermostuneita älyllisfrustraattisia tervoisia.

  Elmon kaatuminen sadalla metrillä, silti ylivoimainen voittonsa, muutkin edesottamuksensa, tuovat ihanasti esiin suomalaiskansallisen luonteen: Vaatimattomuuden kaapuun puetun suuruudenhulluuden.

  VastaaPoista
 183. viininpunainen virhe24 syyskuuta, 2011 21:10

  Veikkaisin valkeakoskelaista konstaapeli Elmeri Alakoskea? (Eikö tullut PapuKaijamerkkiä? Ai ei. Ei voi sitten Mittään.)

  VastaaPoista
 184. Mutta arvakaapas mitä tässä pitää arvuutella? Ette arvaa.

  http://www.youtube.com/watch?v=rJrEe8_gi64&feature=related

  VastaaPoista
 185. Ahaa, olimmekin Kuunkuiskeen kanssa yhtä aikaa saunassa... tosin eri saunoissa, totean harmikseni.

  Ei siis nainen, vaan sukupuolineutraali tai mies. Niin, nainen olisikin istunut kampaajalla, eikä olisi katsellut sääriä, vaan kenkiä.

  Claes Andersson?

  Päättelen fiksusti, että tuollaisia runoja kirjoittaa vain suomenruotsalainen mies - parturista ja syksystä.

  Tai Bo Carpelan.

  VastaaPoista
 186. Tietysti se voisi olla Teemu Hirvilammen kokoelmasta Niille jotka dallaa sateesta? Ei satu varmaan vaan löytymään hyllystäni... (Poistuu etsimään).

  VastaaPoista
 187. Perhana, kun pengoin hyllyjäni ja käteen sattui Walt Whitman, tuli mieleeni ettei se runoilija tietenkään ole edes suomalainen - eihän täällä ole sellaista parturikulttuuria.

  Portugalissa on. Fernando Pessoa?

  VastaaPoista
 188. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 189. Kaarlo Aaltonen?

  VastaaPoista
 190. Veikkaisin Tuskua. Tai jos ei sit se niin joku muu varmasti. Eleonoora Hämäläinen? Kyllikki Kalpa? Kaarlo Kalpa? Masa Niemi?

  VastaaPoista
 191. Minäkin kallistun Kaarlo Aaltosen puoleen.

  VastaaPoista
 192. Jotenkin on niin tuttu tuo poljento. Ja nuo jalat... Kaarlo niitä aina häpesi. Eikä muuten käynyt parturissakaan kun kerran eläessään. Onneksi hän nyt on kuollut ja haisee paljon miedommalle kuin eläessään. Kyllä tämä täytyy olla, tämän on pakko olla veljeni runosuonesta purskahtanut tuote.

  VastaaPoista
 193. Kaarlo Aaltonen.

  VastaaPoista
 194. Huomenta Aaltoset ja Alitalot ja muut. Täällähän on hyvä edustus suomalaista sukunimiparhaimmistoa.

  Tuo parturissaistujien jalkojen katselu minuakin vaivasi alitajunnassa, mutta en ehtinyt iltaväsymyksessä pukea sanoiksi ajatuksiani oudosta epäisänmaallisesta kuvakulmasta.

  Nyt aamun kirkkaassa valossa voin kysyä: missäs sitä ylipäänsä pääsee katselemaan parturituolissa istuvan kinttuja? Hyvä jos ihmisestä näkyy muille vähän käsittelyn alaisena olevaa takaraivoa ja hartiaseutua, ja mitä nyt peilistä näkyy. Jalat ovat piilossa.

  Tullaan siihen, mitä ylempänä oivallettiin: kuvan täytyy olla ulkolainen!

  Muistelenpa katselemiani parturimaalauksia, joista yksi parhaista on Ilya Bolotowskyn maalaama. Siinä voidaan katsella jalkojakin, muttei edestä kuten minusta runo tahtoo osviitata.

  Menisin siis vieläkin idemmäksi, miten pitkälle, sitä en vielä tiedä. Olisiko jossain kulttuuri, jossa hiuksia leikataan avoimesti pramilla, vaikkapa ulkona --> vrt. kengänkiillotus?

  Annan silti aaltoja Pessoa-arvuulle.

  VastaaPoista
 195. Minä en muista lukeneeni tai kuulleeni runoa parturissa istuvien jaloista ja niiden aiheuttamasta surullisesta olosta. Ehkä runoilija on Ranskan maalta? Tai hei, voisiko olla Neruda? Hänellä on monenaiheisiarunoja.

  VastaaPoista