1.12.2011

Jouluvalojen syttyessä


Mikä siinä lie, että Facebook-tiliä on niin vaikea, ellei suorastaan mahdoton lopettaa? Luulin lopettaneeni omani jo kuukausia sitten, mutta kun huvikseni kirjoitin nimeni Googleen, se antoi tulokseksi nelisen sivua, eli nelisenkymmentä tulosta, jotka kaikki olivat erikielisiä Facebook-sivuja.

Hain sitten vanhat tunnukseni esiin, ja huomasin, että pääsen kevyesti sisään lopetettuun tiliini, jossa oli tallella kaksi profiilikuvaakin. Kuitenkin Facebookin Turvallisuusohjeissa lukee, että kun lopettaa tilin, kaikki tiedot poistuvat eikä kukaan niitä enää löydä. Facebook selvästi valehtelee. Lopetin siis toistamiseen tilini, mutta kuviani en osannut poistaa sieltä profiilista, koska missään ei ollut poista-klikkauksen mahdollisuutta.

Minusta tämä on vähän hassua. En tahtoisi olla Facebookissa, en tahtoisi sallia, etten voi halutessani poistaa omia kuviani. En tahtoisi parin pojanklopin perustaman megayhtiön kävelevän ylitseni.
Inhoan jo sitäkin, että Google kysyy puhelinnumeroani kirjautuessani sen sähköpostiin. Gustafssonin Huorasadussakin on kohta, jossa informaatioteknologia-alan yrityksessä oli töissä tunteettomia koneita. Muistaakseni heidän kävi huonosti, naiset taisivat listiä ainakin osan heistä.

Lehdessä oli siitäkin uutinen, että uusiin puhelimiin on asetettu
vakoiluohjelmia. Ohjelma tallentaa ja viestii muualle kaikki painamasi näppäintoiminnot, eli ihmisen puhelinviestihistorian. Tämä koskee myös Nokian uusia puhelimia. Uskoisiko vai ei? Ei niin, että minulla olisi jotain erityistä salattavaa, mutta yhä enemmän alkaa tuntua siltä, että ihmistä valvotaan niin, ettei hän itse tiedä sitä. Tähän mennessä ihmisiin on uponnut selitys siitä, että esimerkiksi nettihistorian vakoilulla vain tarkkaillaan ihmisen kulutuskäyttäytymistä, jotta häntä voidaan sitten palvella paremmin. Vieläköhän tämä pätee puhelimissa?

Valvoisivat mieluummin vanhuksia palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa. Juuri yksi suomalaissyntyinen vanhus kuoli nälkään ruotsalaisessa hoitokodissa. Vanhus kuihtui päivä päivältä ja oli lopuksi luuta ja nahkaa, eivätkä omaisten pontevat huomautukset auttaneet mitään, koska laitoksen mukaan vanhuksella nyt vain oli pieni mahalaukku. Ruumiinavauksessa kuolinsyyksi todettiin sitten nälkään nääntyminen. Hoitokoti kuuluu samaan yritysryppääseen, joka omistaa Suomessa Mehiläisen. Yhdyn siihen ajatukseen, että kunpa olisi eläinaktivistien mallin mukaan myös vanhustensuojelijoita, jotka tekisivät salaisia kameraiskuja hoitolaitoksiin. Antaisivat materiaalin sitten uutislähetyksiin.

Parempia aikoja odotellessa sopii sytyttää vaikka jouluvaloja tähän alati myrskyävään pimeään hämärään. Mukavaa adventin aikaa! Breivikkin voi päästä jouluksi kotiin jo seitsemän vuoden päästä!

(Kuva Maleonn)

213 kommenttia:

 1. Oudointa on, että vaikka valvontaa ja tietojen tallennusta on kaikkialla, aivan mielikuvituksellisissakin paikoissa kuten nyt kännyköissä, niin sitten kun tapahtuu jotakin ja poliisin pitäisi vaikka löytää joku tai saada jotain muuta selville, niin silloin se ei onnistukaan.

  Jos muuten onnistuisi, niin ainakin tietosuojavaltuutettu kieltää.

  Vähän samaa on Suomen taksisosialismissakin. Kaikki on valvottua ja kirjattua ja turvallista ja hallittua - mutta aina kun poliisin pitäisi tavoittaa joku taksi, joka on nähty jossakin tietyssä paikassa, niin eipä onnistukaan. Ei löydy.

  Tällaisia tapauksia on. Kerrankin eräs raiskaaja poistui panopaikalta taksilla, eikä sitä taksia kuitenkaan ikinä löytynyt. Kuten ei raiskaajaakaan.

  No niin, se oli päivän pajatus adventin aikaan.

  PS. Hyvä veikkaus, Iines, se Rosa Liksom. Muistelen sinun häneen päätyneen pohdiskeluissasi.

  VastaaPoista
 2. Rosa Liksomko sen sai? (Tarkistaa lehdestä...)

  No niinpä tosiaan. Ja minä kun jouduin eilen viemään Liksomini lukemattomana pois, kun luin Huorasatua ja Linturia ja kahden viikon lainausaika umpeutui noista kaikista.

  Olisin toivonut palkintoa Kristina Carlsonille, mutta ymmärrän hyvin, että Milonoff ei ole minimalismin ystävä. Liksomiahan kaikki veikkasivat, käsittääkseni. Kirja on kyllä varmaan minustakin hyvä, kunhan saan sen uudelleen käsiini. Linturikin oli mahdottoman hyvä, sen ehdin myös Huorasadun lisäksi lukea noista uusista.

  Kyllä meitä joku isoveli valvoo, useassakin paikassa ilmeisesti. Ajatus siitä, että ihminen on kohta kaiken aikaa kuin kameransilmässä, on kohta konkreettista dystopiaa. Mikä se elokuva oli, jossa miestä kuvattiin kaiken aikaa hänen tietämätään, ja koko maailma tai Amerikka katseli hänen elämäänsä?

  VastaaPoista
 3. Tämän päivän lehti kertoo, että Yhdysvaltain kauppakomissio on laittanut FB:n kuriin. Käyttäjien yksityisiä tietoja ei saa enää luovuttaa kolmansille osapuolille käyttäjän tietämättä. Luvataan, että lakkautettu tili poistetaan 30 päivän aikana.

  Tähän astihan on täytynyt olla hyvin varovainen, koska FB säilyttää kuvat ja tekstit "ikuisesti", omistaa ne. Eihän sinne uskalla laittaa muuta kuin julkisia linkkejä ja muutaman kuvan.

  Poistin ensimmäisen tilini, mutta se on jossain vieläkin. Toinen katosi yht'äkkiä, en päässyt sinne millään tavalla. Ehkä joku muu käyttää sitä jossain päin maailmaa.

  Tässä kolmannessakin oli outo tapaus. En päässyt yhtäkkiä tiliini, ja syyksi ilmoitettiin sopimaton aineisto. Vasta kirje FB:iin selvitti asian. Se oli tietenkin aiheeton syyte. Jotkut huvittelevat antamalla vääriä tietoja muista. Suomi on lisäksi outo kieli, jota ei ymmärretä.

  VastaaPoista
 4. Tuolta löytyy ohjeet, miten fb-profiilin voi poistaa lopullisesti. En ole kokeillut onko ohjeet toimivat, koska en halua deletoida itseäni sieltä. :D

  Kannattaa myös ottaa (ennen deletointia) pois se asetus, että google ja muut hakukoneet löytävät profiilisi, jos et halua niiden löytävän. Tuo löytyy kohdasta privacy settings -> apps and websites -> edit settings ->public search -> edit settings -> ota ruksi pois.

  VastaaPoista
 5. Anna,

  ilahtuneena huomasin minäkin tuon FB-uutisen, jonka mukaan FB:n on taivuttava yksityisyyssuojauksissaan ja poistettava lopetetut tilit. En tiedä vain, uskonko tuohon. Pitääpä 30 päivän kuluttua tarkistaa, vieläkö minulla on jo kahdesti lakkautettu tili. Orwellilaiset kauhukuvat kun alkavat yllättäen tuntua mahdollisilta. Oudointa minun kohdallani oli se, että pääsin sisään lakkautettuun tiliin. Ohjeen mukaan lakkautin, enkä ole ihan tumpelo netin enkä tietokoneen kanssa. Olin aikoinani jopa ensimmäinen opettaja meidän koulussa, joka hankki matematiikan opettajan lisäksi koneen itselleen.

  Tuo kuulostaa kyllä uskomattomalta, että sinulla Anna olisi ollut FB:iin "sopimatonta aineistoa".

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Tiina, vinkeistä ja linkistä. Hyvä varmistus!

  Tuosta Turvallisuus-kohdasta tänään lopetinkin tilini. Otin myös jonkin kruksin pois, mutta en muista tallensiko niitä, kun ajattelin, että jos nyt tallennan jotain, en pääse ikinä täältä pois, vaan minut rekisteröidään päivittäneeksi facebuukkaajaksi.

  Minun oli turha olla FB:ssa, kun olen mieluummin tällainen pitkän linjan keskustelija kuin lyhyitä tapahtumia viestivä moderni ihminen. Lisäksi minun muutamat hyvät ystäväni eivät facebuukkaa ollenkaan, vaikka ehdotin heille, että jospa viestiteltäisiin FB:ssa kavereina.

  Tiina, kyllä olisin minäkin FB:ssa, jos olisin sinun ikäisesi liikkuv ainen nuori, taatusti. Tyttärenikin on, mutta luulen, että hyvin järkevästi ja harkiten.

  VastaaPoista
 7. Fouga magister Valjakkalan arvostuksesta vankilassa kerran Ruben televisiossa toiselta tunnetulta vangilta kysyi. Ilmeensä oli pettynyt, kun vastaus oli vastakysymys: "Paljonks nyt jopovarkaita arvostetaan?"

  Muistelen, että tuomiolla vanki sovittaa rikoksensa.

  Fouga magister Valjakkala sovitti aiemmat rikoksensa poikkeuksellisen pitkällä elinkautistuomiolla. Nyttemin oli tuomittuna vähäisistä rikoksista, sijoituspaikka oli siten aivan oikea.

  Google osaa jo oman henkilöllisyyteni yhdistää nimimerkkiini, ei se tyhmä ole. Asia ei ole kovin merkityksellinen, itse olen tietoni Yhdysvalloille luovuttanut.

  Onnea vaan tietojen poistamisiin!

  Helsingin takseilta minä tieliikenneasetuksesta poistaisin oikeuden ajaa öisessä keskustassa yli yhdeksääkymppiä. Lievää törkeämmän pysäköinnin ja jalkakäytävillä ajelunkin poistamista suosittelisin harkittavaksi.

  Taksiliikennöinti tulisi tietenkin vapauttaa, Tukholman rullaus ja dullaus ky:n autot on pikimmiten tänne saatava vapaan markkinatalouden nimissä!

  Muuten olen sitä mieltä, että penkillisessä pakettiautossa taksihintojen tulisi olla alemmat!

  VastaaPoista
 8. Minäkin vaihdoin huvikseni salasanoja sinne tänne - huvikseni siksi, että mitä helkkarin hyötyä kellään on mennä esim. minun gmailiini tai facebookiini?

  Olen ruksinut fb:ssä kaikki mahdolliset kiellot ja kun googlaan nimelläni, niin fb-ehdotuksia ei tule. Luultavasti minua ei löydä sieltä kuin kaverien kautta.

  Miksi sitten siellä edes olen? No, kun ihmiset laittavat sinne kuvia tapahtumista, joissa olen mukana. Ja täytyyhän tällä alalla olevan tietää, mikä on fb.

  Twitteriä en ole edes harkinnut, kun en tajua mitä iloa siitä olisi. Toisaalta epäilin pitkään tekstareitakin ja pidin niitä maailman turhinpana keksintönä, mutta muutin mieleni. Käteviä ja tarpeellisia.

  Ehkä alan twitata sitten, kun nuorisoa ja valveutunut vanhusto jo stiignafulioitsee.

  VastaaPoista
 9. RR: "...poikkeuksellisen pitkällä elinkautistuomiolla..."

  Hauska ilmaus. Minun mielestäni tuo tuomio voi olla vain yhden pituinen tai sitten se on jotakin muuta.

  Eihän, Rikardo, taksien säännöstelyn poisto tarkoita, että alettaisiin elää kuin hollituvassa, ilman mitään rajoja.

  Nythän taksialalla on käytössä keskiaikainen ammattikilta-systeemi: lupia saa erittäin rajoitetusti ja sukulaiset ovat etusijalla.

  Miksei taksialaa voi vapauttaa vaikka samalla tavalla kuin elintarvikeala? Kaikki halukkaat saavat yrittää, kun täyttävät tietyt ehdot ja päälle tiukka valvonta.

  Mikä taksilla ajossa on niin pyhää, että sen pitää olla suljettu systeemi?

  Mikään muu ala ei ole sellainen, ei edes hoitoala.

  VastaaPoista
 10. Sitä paitsi taksiala rikkoo lakia. Taksiyrittäjät ovat, kuten nimikin sanoo, yksityisiä yrittäjiä, mutta silti heillä on hintakartelli.

  VastaaPoista
 11. Adventin kunniaksi urputan poliisistakin.

  Pääpoliisi Paatero itkee harva se päivä mediassa, että poliisilla ei ole resursseja suorittaa tärkeitä tehtäviään.

  Kuitenkin poliisilla on resursseja:

  - ratsata popup-ravintolapäivän tarjoilua
  - tutkia jääkiekon "tappeluja"
  - tarkkailla bb-talolaisten käytöstä
  - valvoa talvirenkaiden käyttöä tänään

  Kaiken tuon höpöhomman poliisi tekee oma-aloitteisesti.

  Poliisinkin voisi yksityistää. "Juoppokuljetus Riemu – illaksi kotiin".

  VastaaPoista
 12. Tarkotin lainmukaista elinkautistuomiota.

  Olen ymmärtänyt, ettei sukulaisuuden suosiminen enää ole peruste, luvat eivät takavuosien tapaan myöskään voi periytyä.

  Autoilijaluvan saanti edellyttänee jonkun aikaista kokemusta taksin ajamisesta ja kunnossa olevia rahaliikenne- ja henkilötietoja.

  Tuskin se voi totta olla, että Helsingin peruskouluissa häirikköoppilaat puhuvat: "Ei se haittaa jos saadaan fudut, mennään taksisuhareiks tienaan fyrkkaa!"

  Autokouluista muistuttaisin! Niiden harjoittamalla ihmisten ryöstöllä ei ole mitään rajaa eikä äärtä. Voisivat hyvin autokoulut alkaa keskustapuoluettakin kouluttamaan kursseilla: "Temppu ja näin se tehdään!"

  VastaaPoista
 13. Iines, haluaisin tulla pyrstösi taakse tuulensuojaan.

  VastaaPoista
 14. Palkinnoista vain sen verran, että sellaista kunniapyttyä ei olekaan, jonka saajaluettelossa ei olisi toinen toistaan käsittämättömäpiä nimiä.

  Ihan hyvä, että palkitaan, meillä suomalaisilla vain on jokseenkin omituinen kunnioitus niitä kohtaan.

  Winston Tsörtchillille taisivat kirjallisuuden Nobelin antaa, kun muuta eivät keksineet.

  Jukka Virtanen mainitsi cv:ssään mielihoitolassa ansaitun pingismestaruuden. Kehui vielä suureksi saavutuksekseen, josta on erityisen ylpeä.

  Liksomista minulla ei ole mitään mielipidettä, tämän palkinnon vuoksi en kirjojaan ala lukemaan. Jonkun olen joskus lukenut, mutten muista siitä mitään.

  VastaaPoista
 15. Valjakkalahan oli avovankeudessa, joten hän ei saa rangaistusta karkaamisesta, vaan karkuaika vain lisätään kakun päälle.

  Vanki sovittaa rikoksensa istumalla kakkunsa. Niinpä, ja ennen kaikkea yhteiskunnan ei tarvitse pelätä häntä tänä aikana. Jos nyt sitten Breivik selviää seitsemän vuoden mielenterveyshoidolla vapaaksi, niin onhan se varmaan pykälien mukaista.

  Se vaan jää mietityttämään, että kun kaikki psykoottisetkaan eivät pystyisi listimään tuommoista määrää lapsia ja nuoria.. Ne persoonallisuudenpiirteet eivät kyllä hoidoillakaan muutu. Kaikki tappaminenhan ei johdu sairaudesta.

  Huomaan tässäkin olevani suuri kasvatuspessimisti. Ellei lapsi saa heti kasvaa terveeksi persoonaksi, on vaurioita vaikea korjata. Minun mielestäni.

  VastaaPoista
 16. Minä voisin taas merkitä CV:heni savo-karjalaisen osakunnan arpajaisissa voitetun kalakukon. Ja lapsena Nuoren Voiman liiton kirjoituskilpailuissa voitetun kertomuspalkinnon raittiusaiheisella tarinalla Kalle Kannon kääntymys.

  Anonyymi, jaa pyrstöni taakse? Noh, mieluummin niin, että Iines käpertyy pyrstöineen leveiden hartioittesi suojiin nurkissa vonkuvalta myrskytuulelta.

  VastaaPoista
 17. Itse en lue enkä tilaa kiihottavaa kirjallisuutta. Se, että ihmiset hinkkaavat toisiaan, on heidän asiansa mutta mielestäni ällöä. (Panisivat, perkele.) Ihmisten sukupuolivehkeet - tämä on oma arvioni - eivät ole kamalan häävejä. Siis näöltään. Siis katsoo niitä miltä funktionaliselta tai aika-avaruus taholta tahansa. (Ainakin mun mielestä.)

  En osaa sanoa tästä tämän enempää.

  VastaaPoista
 18. Iines: "Ellei lapsi saa heti kasvaa terveeksi persoonaksi, on vaurioita vaikea korjata."

  Heti?

  Imetyksen aikanako jo?

  Tänne mulle ja heti se tervepersoonainen kakara sieltä keskoskaapista!

  Kyllä siihen kasvamiseen menee koko lapsuus, varmaankin tarkoititkin niin, mutta edellytykset sille pitää ensisijaisesti turvata jo kotona. "Katsohan kuin tuikkii valot maailman..."

  http://www.youtube.com/watch?v=x2iXtjFGzaE

  VastaaPoista
 19. Sanoin peräti laiskasti ja hassusti, Valto, ja hyvä että takerruit siihen, ansaitsin sen.

  Tarkoitin, että ellei lapsi saa kasvaa persoonallisuutensa tärkeimpänä kasvukautena, muutamana ensi vuonnaan, rakkaudellisissa ja turvallisissa oloissa, persoonallisuusvaurioita on hankala myöhemmin korjata.

  Esimerkiksi luonnehäiriöiden syntyaikaa on varhaislapsuus eli vauvuus, ei koko lapsuus. Myöhemmässä lapsuudessakin tietysti persoona hioutuu, mutta jos vauvuuden olot ovat olleet turvallliset, vauriot ovat vähäisempiä. - Tämä kaikki lukee psykologian ja kasvatustieteen perusopuksissa.

  VastaaPoista
 20. Kun seurasin koko sarjan Hitlerin kätyreistä, niin koko matkan ajan käsiteltiin siinä myös ihan tavallisten kansalaisten tekemiä tappoja, raiskauksia, joukkotuhonnassa avustamisia... oli kauheaa kuunneltavaa ja katsottavaa. Viimeisimmäksi oli jätetty yksi hirveimmistä.

  http://areena.yle.fi/video/1322602281635

  Mistä ne kaikki psykopaatit sikisivät? Eiköstä sitä tuolloin eletty "vanhaa, hyvää aikaa" jolloin kasvatus oli kasvatusta eikä pullamössöä ja päälle taputuksia?

  VastaaPoista
 21. Iines, herkin vaihe kirjojen(ja omankin käytännön havaintojen) mukaan sijoittuu ensimmäisen kolmen vuoden ajalle.

  VastaaPoista
 22. Mikis,

  luen parhaillaan välipalana dekkaria - yleensä en näitä juurikaan lue - naisen kirjoittamaa.

  Minua vaivaa se, kun nainen kuvaa niin usein sitä, miten kauheasti häntä panettaa ja miten pikkuhousut kostuvat, kun hän vain muisteleekin entistä kiusaajaansa. Näitä himonkuvauksia on siellä sun täällä, kun lukija todennäköisimmin tahtoisi asiaa ja juonen etenemistä.

  Onkohan nainen kirjoittanut nuo himon kuvaukset miehiä mielistellääkseen? Minusta tuntuu lisäksi, että nainen ei oikeasti kiihotu, niin kliseistä se himon kuvaus on. Tai sitten kirjailija kirjoittaaa salanimellä ja onkin mies.

  VastaaPoista
 23. Niin juuri, Valto, kolme ensimmäistä vuotta ovat ihmisen tärkeimmät vuodet. Silloin lapsen minäkuva ja persoonallisuus kehittyy niihin uomiin, joissa se pysyy hänen elämänsä ajan. Muuta kypsymistä ja hienosäätöä toki tapahtuu myöhemminkin, mutta ei niin merkittävästi.

  VastaaPoista
 24. Ei "myös" Valto, vaan yleensä "nimenomaan" juuri tavalliset kansalaiset niitä hirmutekoja tekevät.

  He tekevät velvollisuutensa. Jos eivät tekisi, joku muu tekisi velvollisuutensa eli teloittaisi heidät pelkureina ja maanpettureina. Joukon voima on musertava.

  Jaa, missäs kirjassa ne pikkuhousut kastuu, Iines? En muista sellaista aikoihin lukeneenikaan. Kuulostaa todellakin miehen fantasialta.

  VastaaPoista
 25. Leila Simosen Suskassa, Tapsa.

  En siis lue dekkareita nykyään juurikaan, ja tämäkin kirja osui käteeni, koska siinä on kuvaus narsistista. Minusta kirja on vähän hatarasti kirjoitettu muuutenkin. Kirjailija on kyllä oikeasti nainen, huomasin googletettuani, yhteiskuntatieteiden tohtori.

  Nimenomaan tavalliset ihmiset tekevät rikoksia. Juuri ne ystävälliset ihmiset, joista ei ikinä olisi uskonut.

  VastaaPoista
 26. Tapsa, kirjoitin että ohjelmassa kaiken muun lisäksi käsiteltiin "myös" tavallisten ihmisten jne...
  (Siis OHJELMASSA myös; väännänkö lisää rautalankaa?)

  Ei Arnd Pekurisen kaltaisia "tyhmiä" kieltäytyjiä massoiksi asti ole koska kuoleman (teloituksen) pelko viimeistään ajaa ruotuun murhaamaan mukana. Eihän sotia syntyisi jos ne vain kenraaleiden työpöydillä terrakottarakennelmina ja rintamalinjakarttoina lojuisivat.

  VastaaPoista
 27. Rosa Liksomin Tyhjän tien paratiisit novellikokoelman olen lukenut. Ei se aivan huono ollut.

  Olisiko ollut 90-luvulla kun Liksom pahoitti mielensä.
  Poliisi oli nimittänyt hänen ystäviään järjestäytyneen rikollisuuden harjoittajiksi.
  Rosa hengaili liivijengiläisten kanssa, olipa tehnyt prätkämatkankin heidän kanssaan.
  Kukapa ei ystäviään puolustaisi.

  VastaaPoista
 28. Rautalankani on edelleen vähän mutkalla: mitä muuta siinä ohjelmassa sitten käsiteltiin kuin hirmutekoja?

  Yksi asia minua Rosa Liksomissa miellyttää: taannoisesta nuoresta vihaisesta naisesta on tullut mukava fiksu täti.

  VastaaPoista
 29. Mutta millainenkohan olisi Rosan brändi, jos hän olisi kirjoitellut vain Ylävaaran Annina?

  Olikohan siinä hänen mielestään, silloin kauan sitten, liikaa runotyttöä?

  VastaaPoista
 30. Mistä ne kaikki psykopaatit sikisivät? Eiköstä sitä tuolloin eletty "vanhaa, hyvää aikaa" jolloin kasvatus oli kasvatusta eikä pullamössöä ja päälle taputuksia?

  Tämä kohta jäi minulta aiemmin huomaamatta, kun luin nopeasti ja katsoin samalla jotakin telkusta.

  Siis Valto, voi olla, että tuo on sarkasmia, mutta tuossa on yksi aika tyypillinen vallitseva käsitys.

  Nimittäin sellainen, että lapsia pitää erikseen ja erikoisesti kasvattaa ja ehkä vielä niin, että kasvatus sisältäisi aika paljon rajoituksia ja kuria, kiltiksi muokkaamista.

  Tähän täytyy oikein huudahtaa, että ei, ei ja ei.

  Kasvatus on muutenkin sanana vähän huono, koska se viittaa johonkin ulkoiseen metodiin.

  Vauvaa ei voi minusta "kasvattaa", vauvaa voi vain rakastaa ja sen myötä häntä voi kaikin tavoin turvata ja huolehtia hänen hyvinvoinnistaan.

  Vähän sama pätee isompiinkin lapsiin. Ei ole mitään erillistä metodia, jolla lapsesta tehdään jotakin. On vain mukana elämistä, läsnäolemista ja lapsen lapseuden näkemistä, lapsen arvostavaa kohtaamista tämän omalla lapsen tasolla. Näin lapsesta tulee oma itsensä, joka arvostaa paitsi itseään, myös muita ihmisiä.

  VastaaPoista
 31. Tapsa, en tarkoittanut ilkeillä, töksäyttelen joskus, kuten olet huomannut, anteeksi.

  Taustoja, niitä "Hitlerin kätyrit" ohjelmassa käsiteltiin ja mihin historia vähitellen eri maiden sotaa rullasi, mihin kaikki johti. Kyllä se oli ihan ymmärrettävää dokumentointia kun jo jotain on tietävinään muutakin siitä ajasta. Varmaan seassa on paljon enpä tiijä-hapuiluakin, mutta kokonaisuus ei siitä kärsi. Pidin myös Suomen osuutta sen varovaisesta otteesta huolimatta ihan käsitettävänä; me olimme koko ruljanssissa pikkutekijä.

  Rosa Liksom on käyttänyt kaikia niitä keinoja kirjallisuuden parissa menestyäkseen joita olisi myös Timo K. Mukan ja Kalervo Palsan pitänyt osata käyttää. Nämä kaikki ovat samankaltaisista oloista lähteneet ja tässä näette tuloksen, että ihmisen täytyy pakosta valita roolinsa. Tässä tapauksessa Anni Ylävaaran piti pukeutua Rosa Liksomin kaapuun, jättää se pieni, hento kukkamekkoinen runotyttö ja pukea nahkaliivit yllensä että on vielä elossa.

  Hyvä Rosa! Hyvä Anni!

  VastaaPoista
 32. Iines, se oli sarkasmia. Varmaan olet lukuisista asiaa käsittelevistä kommenteistani ymmärtänyt, kuinka "kasvatan" esimerkiksi omia lapsiani.

  En siis ajattele "kasvattavani", olen vaan isä ja yritän neuvoa (komentaa) neuvoa (komentaa) neuvoa... (Jope Ruonansuuta).

  Avuton monen asian edessä lasten kanssa aikuinenkin on. Mutta siitä se kun illalla silittää pientä unentuhisijaa...

  VastaaPoista
 33. Sarkasmia se oli, Valto, huomasin kyllä kun tarkemmin luin.

  Vaan sainpahan paasata minulle rakkaasta aiheesta.

  Rosa Liksom oli nyt ehkä ensi kertaa julkisuudessa oma itsensä, vailla mitään rajua tai radikaalia roolia. Ihan kuin Anni Ylävaara. Pidän tästä nimestä enemmän kuin Rosa Liksomista, joka muistuttaa Rosa Luxemburgia. Hieno kytky toki, mutta silti.

  VastaaPoista
 34. Olette kamalan sympaattisia ihmisiä. Kaikki.

  VastaaPoista
 35. Breivik ja "tavallisen kansan" hirmutekojen ja konfliktien toteuttajiksi-teemaan sopii katsoa Spotlightin norjalaisdokumentti "Tappavat sanat": http://areena.yle.fi/video/1322770746314

  ..ja ajatella sitten itse missä mennään.

  VastaaPoista
 36. Minusta tuon dokumentin selkein anti oli näyttää se, miten löyhille valheille rasististen kiihkoilijoiden maailmankuva perustuu. Heidän väitteensä islamista tai juutalaisista ovat puppua, ja tätä moskaa syötetään mistään tietämättömille kouluttautumattomille ihmisille, jotka alkavat pitää näitä vieraan kulttuurin ihmisiä syypäinä köyhyyteensä ja henkilökohtaiseen vähäosaisuuteensa.

  Kannattaisi vaan käydä kouluja ja sivistää itseään. Tämä on minun lääkkeeni kaikkeen kurjuuteen, sillä jokaisella on mahdollsisuus käydä Suomessa kouluja ja kouluttaa itsensä yliopistoon saakka.

  En tarkoita, että yliopisto on ainoa vaihtoehto, vaikka se tarjoaakin ihmiselle laajimmat tiedon ja sivistyksen kentät. Ammattikoulutus sinänsä voi olla yhtä hyvä.

  Ylipäänsä tarkoitan sitä, että tieto ja sivistys poistaa vääriä tietoja ja ennakkoluuloja ja antaa ihmiselle eväät oman elämänsä parhaaseen mahdolliseen järjestämiseen.

  VastaaPoista
 37. Rauhaa, Valto. Nyt ymmärsin.

  En katsonut sarjasta kuin Suomi-jakson. Minua ärsytti sarjan suomenkielinen nimi: Hitlerin kätyrit - se on niin saatanan leimaava. Alkuperäinen nimi on The Nazi Collaborators.

  Vilkaisin vähän millaisia aiheita jaksoissa oli. Jos on totta, että kätyreistä puuttui Neuvostoliitto ja Stalin, kuten Areenan kommenteissa heti huomautettiin, niin se on iso moka. Jättimoka.

  Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton sotilasliitto 1939-1940 on avain koko toiseen maailmansotaan ja etenkin Suomen osuuteen siinä.

  Muuten Suomi-osuus oli aika oikea - ainakin sellaiselle, joka tietää asioista jo jotakin etukäteen. Sen sijaan epäilen, etteivät amerikkalaiset ja muut eurooppalaiset katsojat välttämättä tajunneet, että kun puhuttiin 30-luvun Suomesta, kuva-aiheena oli lähes poikkeuksetta hurraavia saksalaisia Saksassa.

  Suomen vastahakoinen "kätyryys" eli yhteistoiminta natsien kanssa tuli aika hyvin selville, mutta ei se, miksi siihen leikkiin edes lähdettiin mukaan.

  Venäläiset ovat sitten oma lukunsa. Eilinen Hesari kertoi, että nyt he ovat "unohtaneet" ulkoministeriönsä viralliselta historiasivustolta koko Talvisodan. Sumutuksen veli venäläinen on aina osannut. Jopa paremmin kuin Goebbels.

  VastaaPoista
 38. Iines, kertomasi Ruotsissa tapahtunut vanhuksen nälkiintymiseen kuoleminen on surullinen tapaus. En kuitenkaan haluaisi, jos olisin hoitolaitoksessa elävä vanhus, toimittajia vaanimaan kameran kanssa ympärilleni. Aina ei tarkoitus pyhitä keinoja.

  VastaaPoista
 39. Siinäpä se, Delilah.

  Tuo tuli itsellenikin mieleen: ihmisen intimiteetti.

  En sitten tiedä, kumpi on tärkeämpää, säilyttää intimiteetti vai oikeus ihmisarvoiseen huolenpitoon ja elämään.

  Liikaa on ihmisiä, jotka suojaavat pahuutta, etteivät vaaan naapurit näe mustaa silmää tai saa tietää perheen kamaluuksista. Minua jaksaa jopa raivostutttaa etenkin naisväen uhrivalmius. Millaista väkivaltaista miestä tahansa suojataan, ettei perhe vaan hajoaisi ja kunnia menisi. Jopa lapsia pyydetään olemaan hiljaa, ettei kukaan vaan huomaa häpeää. Maailmassa on enemmän kuin yksi lapsi, jonka äiti on pieksänyt, kun isä on hänet raiskannut.

  Tämä pomppasi vähän toiseen laitaan, mutta katsoin juuri yhden liikuttavan elokuvan, jossa nainen takertui väkivaltaiseen mieheen ja haukkui kaikki paikalle rientäneet auttajat.

  VastaaPoista
 40. Iines: "Kannattaisi vaan käydä kouluja ja sivistää itseään. Tämä on minun lääkkeeni kaikkeen kurjuuteen, sillä jokaisella on mahdollsisuus käydä Suomessa kouluja ja kouluttaa itsensä yliopistoon saakka".

  Totta, kun ei vaan saataisi seuraavanlaista porukkaa Suomenkin yliopistoihin:

  "Emeritusprofessori Steve Jones University College Londonista kertoo boikottien, luennoiltauloskävelyjen ja vihamielisten sähköpostien olevan jokapäiväinen ilmiö".

  VastaaPoista
 41. Warning! (-15 v.)

  Poistan mielipiteeni 1. joulukuuta 2011 18.18. Koska puhun tuossa aivan toista mitä tarkoitan. (Pillut ovat mukavia.)

  Warning! (-15 v.)

  Ps. Muuten olen samaa mieltä kuin yleensä.

  VastaaPoista
 42. Niin, on jotenkin turhauttavan surullista, kun näkee televisiossa kuinka burkhiin suljetut naiset riekkuvat kameran edessä omaa sortoaan ja miesten valtaa puolustaessaan.

  Jotkut ilkeämieliset verkkopersuthan väittävätkin, että syynä siihen, että vapaat koulutetut länsimaiset feministinaiset puolustavat, suosivat ja hamuavat tänne intohimoisesti tahoja, jotka edustavat täysin vastakkaisia arvoja kuin he, on se että he alitajuisesti haluavat sittenkin tulla vahvan miehen alistamiksi.

  Ei nyrkin ja hellan väliin, sillä se on niin 50-lukua, vaan nyrkin ja hunnun alle. Hävytön väite, vai mitä.

  Tuo Samulin viittaama asia on aika huvittava. Halutaan tieteellistä koulutusta, mutta vain sellaista, jonka uskonto hyväksyy.

  VastaaPoista
 43. Samuli,

  olen saanut sen vaikutelman, että opiskelija-aineksen taso Suomen harvoissa yliopistoissa on tyystin toista kuin brittien sadoissa kirjavatasoisissa yliopistoissa. Osa esimerkiksi Lontoon yliopistoistahan on entisiä ammattikorkeakouluja, jotka ovat saaneet vain luvan muuttaa nimensä yliopistoiksi. Suomessahan tämä ei käynyt, vaan hajurako säilytettiin syistä, jotka ainakin minä ymmärrän hyvin.

  Lontoon huippuyliopistoihin pääsee suomalaisilla E:n ja L:n papereilla melko kevyesti, joten tämä puhunee hieman brittikulttuurin yliopistojen monitasoisesta opiskelija-aineksesta. Ei siis ihme, että siellä on myös huonokäytöksisiä opiskelijoita.

  On oikeastaan ihme, että suomalaiset eivät osaa tuotteistaa nyt maailman parasta koulutustaan huipputuotteeksi, jota myytäisiin maailmalle. Kysyntää on vaikka miten! Mm. yksi suomalainen koulutuksesta kertova pedagoginen kirja on juuri nyt saavuttanut Amerikassa huippumenekin tuoreen lehtitiedon mukaan. Äkkiä nyt toisella perään!

  VastaaPoista
 44. Mutta Samuli,

  ymmärrän kyllä mitä halusit sanoa: rasismin henkeä on myös yliopistoissa.

  Tämä on totta, ja juuri tämä on pelottavaa. Kuitenkin, suuri osa rasismista versoaa tietämättömyydestä ja ennakkoluuloista, kuten tuo Valton linkkaama tv-dokumenttikin esittää. Tiedolla ja koulutuksella voidaan varmaan lisätä ihmisten ajattelukykyä ja poistaa harhaluuloja.

  VastaaPoista
 45. Tapsa,

  en nyt oikein ymmärrä tuota kielenkäyttöäsi, että "vapaat koulutetut länsimaiset feministinaiset puolustavat, suosivat ja hamuavat tänne intohimoisesti tahoja, jotka edustavat täysin vastakkaisia arvoja kuin he".

  Ei kai se ihan noin mene, että halutaan intohimoisesti maahanmuuttajia. Tuo on liioittelua. Mieluummin kai niin, että on ihmisiä, jotka näkevät ja uskovat ihmisten hädän ja sen, että kaikki kansat ovat keskenään sisaria ja veljiä.

  - Tuo on ainakin minun ajatuskuvioni siinä taustalla. Kukaan, ei kukaan jätä isänmaataan ja äidinkieltään ja tuttuja kontujaan huvikseen päästäkseen kaamos-Suomeen sossun elätiksi.

  VastaaPoista
 46. Ei koulutus ahdasmielisyyttä vähennä, vaikka rasismi ja koulutuksen määrä korreloivat.

  Koulutetut oppivat käyttämään hienoja teorioita omien halveksunnan kohteidensa perustelemiseen ja vielä enemmän halveksimiseen.

  Fiksuimmat osaavat kääntää sen niin, että jonkun ryhmän voimakasta tukemista tosiasialliesti käyttävät vain toisten ryhmien ruoskimiseen.

  VastaaPoista
 47. Tapsa, Trippentropin (Saksan omien "kätyreiden") yhteydessä käsiteltiin myös Neuvostoliiton kätyreitä, Molotohvia ainakin. Mutta se oli alkupään jakso ja sitä ei enää Areenalla näy. Tallentavatkohan ne Ylellä näitä minnekään "aina katsottaviksi"? Haulla en Arkistosta löytänyt.

  Venäjällä venäläismallinen sumutus on parhaillaankin menossa presidentti"kisassa".

  VastaaPoista
 48. No kyllä se koulutus nyt ainakin sellaisen ahdasmielisyyden poistaa, että neekerit ovat tyhmiä, koska eivät osaa rakentaa taloja tai että mustalaisten hameet maksavat viisituhatta euroa ja sossu maksaa ne.

  Tuon ensimmäisen sanoi muuan 16-vuotias höröttävä Sami, joka ei eläissään ollut lukenut yhtään kirjaa ja jälkimmäisen pari samanikäistä tyttöä, jotka tiesivät että näin ainakin Nokian mustalaisilla on!

  VastaaPoista
 49. Kyl mnää ku tulin tänne nii tiäsin ett tääl saa leippää ja kameleita syärä. Tai mitä nämä ny on, kamellpullia? Ja raanastaki tullee vettä niin jumalattoman perkeleesti että ihme. Kauhiaa on vaan se et mää en saa lähtee täält Raumalt muualle. Musta se on rasismii semmote.

  VastaaPoista
 50. Iines, tuo kertomani "viisaus" oli todellakin lainaus verkosta, en nyt suoraan muista keneltä, ei kuitenkaan hommafoorumista (siellä en käy). Tällaiset rankat väitteet ovat vieläpä aika yleisiä muuten ihan fiksuissakin piireissä.

  Ne edustavat sitä samaa tyyliä, jossa maahanmuuttopolitiikan kriittisen tarkastelun syyksi esitetään tarkastelijoiden omat alkukantaiset pelkotilat ja sivistyksen/koulutuksen puute.

  Molemmissa arvioissa voi olla vähän perää, mutta silti ne edustavat lähinnä typeryyttä.

  Niin, koulutus poistaa osan ahdasmielisyydestä, mutta entä kun korkeakoulutus tuo esiin faktoja vaikkapa erilaisista älykkyyden mittaustuloksista eri kansojen keskuudessa?

  Yleensähän niihin suhtaudutaan a) kieltämällä tulokset, b) torjumalla metodi tai c) epäilemällä testaajien tarkoitusperiä.

  Kun kerran tiedämme ja mielellämme korostammekin, etteivät kaikki ihmiset ole yhtä älykkäitä, niin miksi on niin vaikea hyväksyä mahdollisuutta, etteivät kaikki populaatiotkaan olisi yhtä älykkäitä?

  Kysehän on vain evoluutiosta. Mikä siinä pelottaa?

  VastaaPoista
 51. No ainakin se pelottaa, että fiksut intialaiset ja kiinalaiset piruuttaan ja itseään huvittaakseen pistävät meitä tyhmempiä eurooppalaisia halvalla.

  VastaaPoista
 52. Tuo Ruotsin valitettava vanhuksen nälkäkuolema vertautuu meppipapin tapaukseen.

  Toki asia tuli saattaa tietoon mutta olisi sen voinut tehdä niin, että henkilöä ei olisi yksilöity.

  Toki oli hyvä, että julkinen salaisuus meppipapin kaksimielisistä puheista ja likistelyistä tuli tietoon, mutta olisi sen voinut tehdä niin että ketään kohteeksi joutunutta ei olisi vaadittu tilille. (Ei kai kukaan tullutkaan esiin omalla naamallaan ja ihan hyvä niin - noin tyhmän jutun yhteyteen ei ymmärrettävästi halua itseään liitettävän.)

  Olin muuten vuosia sitten eräässä tilaisuudessa kuulemassa meppipapin - silloisen pelkän papin - luentoa ja se oli asiapitoinen ja viihdyttävä, suorastaan harvinaisen hyvä tunti, puolitoista.

  Jutut eivät menneet asiattomuuksiin. Liekö selitys se, että kuulijoista arviolta vain neljännes oli naisia.

  Kasvatuksesta. Tämänpäiväisessä Aamulehdessä Keijo Tahkokallio sanoo, että ei lapsia tarvitse kasvattaa - kun nyt elää heidän kanssaan normaalia elämää sen 18 - 19 vuotta niin hyvin he kasvavat.

  VastaaPoista
 53. Niin, siis tuo väitehän ["vapaat koulutetut länsimaiset feministinaiset puolustavat, suosivat ja hamuavat tänne intohimoisesti tahoja, jotka edustavat täysin vastakkaisia arvoja kuin he"]on tyypillinen olkiukko, eli väärä ja epätieteellinen väittämä, joka esitetään totena ja johon myöhempi jatkokeskustelu perustetaan, ts. se esitetään validina argumenttina, jolloin keskustelu etenee metsään ja luokittuu huuhaaksi.

  (PS Ymmärrän siis, että lainasit Tapsa tuommoista tyyppiolkiukkoa tahallasi.)

  VastaaPoista
 54. Pakko vielä sanoa, että että ei tuossa väittämässä ole yhtään perää, ei siis yhtään. Kukaan ei halua maahanmuuttajia intohimoisesti tänne kylmään Suomeen. Näyttäkää minulle se joku älkääkä tarjotko ratkaisuksi Anne Moilasta tai Akuliina Saarikoskea tai Sanna Ukkolaa.

  VastaaPoista
 55. Ja mitä siitä mahtaisi tulla, jos ne pienet länkisääriset tummat (mayat) vielä eläisivät! Mehän naurettaisiin ne suohon, kun niillä on niin erilainen kulttuuri.

  VastaaPoista
 56. Keijo Tahkokallio sanoo, että ei lapsia tarvitse kasvattaa - kun nyt elää heidän kanssaan normaalia elämää sen 18 - 19 vuotta niin hyvin he kasvavat.

  Juuri näin ja amen, tätä koetin ylempänä sanoa. Ei tarvita mitään erillistä metodia, ja koko kasvatus-sana sietäisi heittää romukoppaan! Se käsitetään niin väärin.

  VastaaPoista
 57. - Kuulehan lapseni, haluaisin nyt jutella kanssasi vähän sellaisista seksijutuista.

  - Sopiihan se faija, mitä haluaisit niistä tietää?

  VastaaPoista
 58. Pakkohan minun tähänkin on kertoa yksi juttu nuoruuteni hurjilta päiviltä.

  Yhteen tavarataloon olin menossa ja keskellä reittiä lastenvaunut, joiden ympärillä sekalainen joukko lasta sössötteleviä: "Tui tui, pikku kullanmuru!"

  Harmitti, kun ohittamaan ei päässyt ja möläytin: "Onhan se saa..nan ruma, mutta ei sitä saa tuijottaa!"

  Tilaa kulkea tuli kummasti, vaan kaduttaa minua tuollainen enimmäkseen, joskus salaa hihittelen.

  VastaaPoista
 59. minusta neekereitä kannattaa palkata suomeen. ne voisivat työllistää itsensä vaikka koirien kusitolppina. niistä kuulema on puutetta. etenkin koripalloilijoiden mittaisista. pienempien neekereiden yli koirat kusee yli.

  VastaaPoista
 60. Nimenomaan, Iines, lainasin sitä kliseetä esimerkin omaisesti - enkä huomannut pelätäkään, että sitä pidettäisiin minun mielipiteenäni.

  Enkä tuolla äo-mittausviittauksellanikaan halua väittää mitään, vaan tuoda sen vain esille. Kuulemma esim. USAssa äo-mittaukset ovat hyvinkin yleisiä lapsillakin. Onkohan siinä perää?

  Rikun muisteloista tulee mieleeni, että silloin kun omat lapseni olivat pieniä ja jos joku sanoi, että onpa isänsä näköinen, niin siihen vastasin, että "onneksi se on muuten terve".

  Niin - ehkä kukaan ei halua maahanmuuttajia tänne intohimoisesti, mutta sellaisia kommentteja kyllä kuulee useinkin, että jokaisen tänne haluavan on tänne myös päästävä - ja heti samoille sosiaalisille eduille kuin kantaväestökin.

  Minusta tuo ei ole ihan kannatettava ajatus.

  VastaaPoista
 61. Maaseutukaupungissa törmää usein noihin käytäväklustereihin. Yleensä se tukos on heti ovensuussa iltapäivälehtitelineen edessä. Kolmekin emäntää tavailee pylly pitkällä lööppejä eikä liiku minnekään, suma seisoo.

  Sitä on vaan ängettävä tyynesti muhkeitten takamusten ohi ja napattava kaartaen toiseksi ylin lehti - en ota koskaan päällimmäistä. Tämä takaa tullut nappaajan käsi kyllä monesti hajottaa suman aika tehokkaasti.

  VastaaPoista
 62. Kiusaan ihmisiä itseäni kiehtovalla, vanhan herran Bach-pohjaisella esityksellä.

  Alussa on ihan Mozart, välillä vaikka mitä ja lopussa kunnon blues-räkä-huilulla uudempaa jazzia.

  Hyvät naiset ja herrat, vanha herra Ian Andersson!...ai niin, tässä!

  VastaaPoista
 63. Tuo Iineksen valitsema kiinalaispojan tekemä taidekuva mietityttää. Siksikö sen otit, kun siinä on vähän somen vikaa - ikuinen tuli, dalilaista vääntynyttä ajankäyttöä ja naamakuvia?

  VastaaPoista
 64. Minun piti alun perin panna tämä Maleonnin kuva juttuun, kuvaamaan internetin epäluotettavuutta tai hajaannusta, mutta koska olen käyttänyt tuosta Maleonnin Postman-sarjasta yhtä kuvaa jo aiemmin, päädyin tähän palava tuoli -kuvaan, joka on minusta lumoavan salaperäinen ja viehko, surrealistinen, maagisen realistinen tai realistisen maaginen.

  Tuo palava tu(o)li ironisoi otsikkoa ja ennen kaikkea se dramatisoi sitä, että ihminen ei ole itsensä herra tässä digitaalisessa internetmaailmassa, hänen allaan palaa jo.

  Tauluseinä kuvaa murenevia perinteitä, joista ihminen kuitenkin haluaa pitää kiinni. Ihminen ei ole suojassa enää omien seiniensäkään sisäpuolellakaan. Virtuaali nielaisee ihmisen, vaikka ihmisen piti nielaista virtuaali.

  Olisipa hauska kuulla, miten joku muu tulkitsee tuota Maleonnin kuvaa.

  VastaaPoista
 65. Karmeaa rasismia on tuntuu olevan Lontoonkin yliopistoissa.
  Emeritusprofessori Steve Jones on ilmeisesti ollut piilorasisti jo aktiiviurallaan.

  Kyllä tuollaiset ihmiset pitäisi pystyä kitkemään pois akateemisista piireistä.
  Olisin valmis valheenpaljastustesteihin, jotta tuollaiset sysimustat mielet saataisiin pois yliopistoista mustamaalaamasta toiseutta.

  VastaaPoista
 66. Tietenkin Rosa L. on iloinen, kun vanha kaveri on valinnut hänet Finlandia-palkinnon saajaksi. Vaikka kirja olisi hyväkin, ei vaikuta kivalta. Milonoffin olisi pitänyt ilmoittaa olevansa jäävi.
  http://www.mtv3.fi/uutiset/kulttuuri.shtml/2011/12/1452104/miksi-rosa-liksom-sai-finlandian

  VastaaPoista
 67. Siis minä en nyt ihan tajua, Samuli, mitä siellä Steve Jonesin yliopistossa tapahtuu ja kuka on rasisti.

  Luulin, että tarkoitit vihapostia lähetteleviä opiskelijoita? Vai menikö se niin päin, että professori onkin rasisti? Mitä hän sitten on tehnyt tai sanonut?

  VastaaPoista
 68. Kirjallisuuden ja taiteen piirit ovat Suomessa suppeat ja sisälämpöiset, kaverit kirjoittavat kritiikkejä toisistaan, olen lukenut. Miksi siis eivät myös antaisi toisilleen rahapalkintoja?

  Olisiko sitten uskottavampaa, jos yksi ihminen ei saisi valita palkinnnon saajaa? Nytkin nousi aikamoinen poru jo monijäsenisen raadin ehdokasvalinnoista.

  VastaaPoista
 69. Kuvan tulkintasi on erinomainen ja aika veikeä on tuo toinenkin kuva. Katsoo samaa asiaa hieman eri vinkkelistä.

  Samuli harjoittaa sarkasmia.

  Kysehän on siitä, että yliopiston muslimiopiskelijat vastustavat evoluutio- yms jumalanvastaisten teorioiden opetusta boikotoimalla ja jopa sabotoimalla.

  Eikö ne voi vain erottaa niitä kiihkoilijoita? Tai ainakin jos ei suorita kursseja, ei valmistukaan?

  VastaaPoista
 70. Iines, Maleon taulua katsoessa koen taulut - muotokuvia etupäässä? - pois menneiden sukupolvien kaipuuna. Dalin soikeat, vääntyneet kellot häiritsivät kokonaisuutta. Miksi matkia ketään? Ehkä rujot kellot edustavat teeskentelyä, pelkoa oman luovuuden menetyksestä. Nojatuolista roihahtava liekki, parasta kuvassa, toi mieleen pätkän runoa, jota Tapsa on täällä joskus lainannut: " Mit oomme me? Vain tuhkaa, tomua. Ei aivan; aatos nousee mullasta: Tulessa kohotkaamme korkealle, maa maahan jää, mut henki taivahalle."

  VastaaPoista
 71. Omassa tulkinnassani huomaan boikotoineeni kelloja. Mielenkiintoinen havainto tämäkin. Ehkä en tahdo ajatella ajan kulua.

  Olen miettinyt sitäkin, että montako koiraa tai kisua tässä iässä enää ehtisi pitää, kun eläin voi elää kaksikymmentäkin vuotta. Olisiko murheellista havaita vuosien kuluvan, kun katsoisi eläintään ja miettisi, että tämä on kenties viimeinen eläimeni? Vierisivätkö vuodet näin näkyvämmin? Ajatus pelottaa minua ja on ehkä suurin syy siihen, etten ole ottanut eläintä, vaikka olen kauhean eläinrakas.

  VastaaPoista
 72. Vihjaus siitä, että vanha kaverisuhde vaikutti Rosa Liksomin Finlandia-palkinnon saantiin tuntuu ikävältä. Rosa Liksom on saanut kehuja kautta aikain ennen tätäkin. Hänen kieltään romaaneissa on ylistetty. Voi siis olettaa, että hänellä on kirjallisia ansioita siinä, missä jollakulla muullakin. Kuuluu kai asiaan, että voittajasta aina napistaan. Kaikki eivät miellytä kaikkia.

  Entäs jos muutettaisiin Finlandiapalkinnon saajan valitsemiskäytäntöä? Loppuisivatko vihjailevat puheet?

  Alkuraatina voisi olla puoliksi suomalainen, puoliksi vaikkapa naarpuimaista kerätty ns. asiantuntijajoukko. Nämä lukisivat ja valitsisivat kaikkien ehdokaskirjojen joukosta kuusi teosta, ja lopullisen voittajan nimeäisi arpomalla löytynyt satunnainen, lukemista harrastava ja halukas aikuinen.

  VastaaPoista
 73. Suomi on niin pieni maa ja suomalaiset kulttuuripiirit niin suppeat, että kaikilla on jotain suhteita kaikkien kanssa - ei sille voi mitään.

  Mielenkiintoista on ehkä se, että miksi asia nousee tapetille juuri nyt? Olisiko kyse siitä, että väärän piirin edustaja valitsi väärän piirin voittajan?

  Tai niin yksinkertainen seikka, että nyt kultturia tuntematon mediakin asian huomasi?

  Hyvä ehdotus, Iines, mutta mistä löydät suomea osaavia ulkomaalaisia kuttuurihenkilöitä?

  VastaaPoista
 74. Ai jaa, se ehdutus olikin Delilahin.

  Vastaan itse jo niin, että F-palkinnon voi antaa ruotsinkielisellekin kirjalle.

  Mutta jos raati kootaan pohjoismaista, niin se korostaisi vain entisestään epäsuhtaa, joka muutenkin pohjoismaisessa yhteistyössä korostuu: Suomea edustavat niissä yleensä vain ruotsinkieliset tai ainakin (hieman kärjistäen) he ovat niitä, jotka vaikuttavat ja jotka palkitaan.

  VastaaPoista
 75. Rosa Liksomista puheenollen kuunnelkaapa aamuinen Kirjakerho-lähetys: http://areena.yle.fi/audio/1322824442557

  T. VE

  VastaaPoista
 76. Mutta tuo Delilahin viimeinen ehdotus on mainio: palkinnosta päättävä arvottaisiin lukijoiden keskuudesta.

  Yksi iso ongelma on tosin jo esiraadissa. Nythän kolme satunnaista kulttuurihenkilöä valitsi finalistit: kriitikko, suomentaja ja toimittaja.

  Miten tilanne muuttuisi, jos esiraadissa olisivatkin opettaja, pienkustantaja ja copy?

  VastaaPoista
 77. Tapsa,

  tuo ulkomaalaisen henkilön valinta yhdeksi nimeäjäksi ei ollut minun ehdotukseni, ja ajattelin itsekin tässä, että tarkoitetaanko tällä kenties ulkosuomalaisia vai keitä?

  Minusta on oikeastaan ihan sama, valitseeko palkinnonsaajan yksi vai monta, sillä kuten ylempänä sanoin, myös useajäsenisen raadin valinnoista seuraa polemiikkia.

  Tämä on ihan sama asia kuin kouluarvostelu: aina joku on tyytymätön ja syyttää opettajaa väärästä arvostelusta, vaikka kokeet on pisteytetty hyvin loogisesti ja tarkistettavasti.

  VastaaPoista
 78. No niin, Tapsa huomasikin jo tuon ulkomaalaisehdotuksen tekijän. Minä luen näitä kommentteja yksi kerrallaan ja kommentoin sitä mukaa..

  En tiedä, kannatanko tuota lukijoitten keskuudesta arpomista. En kyllä vastustakaan, mutta ei se mitään muuttaisi paitsi sen, että Laila Hirvisaarikin voisi saada Finlandia-palkinnon. Samoin Jari Tervo.

  VastaaPoista
 79. Palkinnoissa kai ainoa tärkeä asia on, ettei sen sääntöjä rikota: mikä helkkarin jääviys??

  Iltapäivälehtiä olen tässä lueskellut, täynnään olivat linnaan joutuvia.

  Can-Wipita mies sain lehden mukaan kovan tuomion, ilmeisesti joutuu vastaanotolle osallistumaan useammankin kerran.

  Melkein koko eduskunta saa ensi viikolla linnan isoista porteista sisään astua, vain jokunen on vapautettu.

  Kal...kahvit meinasi purskahtaa kun luin, että rebel without a cause, kansantaitelija Hectorkin! - No, joviaalina miehenä hän vähätteli koko asiaa:"Minulla on käynyt hirveän hyvä tsägä!"

  Se on ilmeisesti ihan eri asia kuin se, kun Remu aikanaan sanoi bassoaan etsivälle Cisselle: Tsukuway!

  Matti Nykäsen kuulumisia ei silmiini osunut, Parviaisesta luin Uuden Suomen eeenbuskesta.

  VastaaPoista
 80. Mutta olettekos kuulleet tätä?

  Linnanjuhliin osallistunee noin pari tuhatta henkeä.

  Ahtaissa, huonosti ilmastoiduissa tiloissa he hikoilevat illan aikana kymmeniä litroja.

  Linnassa tarjoillaan keskenkäynnyttä kiljua, jota booliksi sanotaan, sekä kaikenlaista suolapurtavaa.

  Ihminen pieraisee turkimusten mukaan ehkä 15 kertaa vuorokaudessa. Siis keskimäärin.

  Oletettavaa on, että vieraat päästävät olosuhteiden vuoksi juhlien aikana koko vuorokauden tuotannon, joka lienee siis parintuhannen hengen mukaan laskettuna 30 000 kertaa.

  Huh, huh en minä sinne menisi!

  Kansakunnan kerma?

  -ei jp, muta rr.

  VastaaPoista
 81. En tiedä linnan juhlien ilmanpilauksista, mutta luin juuri Ylen uutisista, että kynttilä saastuttaa nopeasti huoneilman. Minulla paloi juuri neljä kynttilää, ja sammutin niistä samantien kolme, yksi palaa edelleen.

  Siis kynttilöitäkään ei enää voi polttaa hyvällä omallatunnolla! Ja itsenäisyyspäivänä minulla on ollut tapana panna ikkunoille kaksi elävää kynttilää. Enpäs tiedä enää.

  Minusta on kummallista, että itsenäisyysjuhlissa ei saisi prameilla upeilla puvuilla. Pitääkö sitä aina olla niin luterilaista kurjuutta ja pukeutua mustiin tippa poskella kun kuulee sanan sotaveteraani?

  VastaaPoista
 82. Kynttilät pian hapen huoneilmasta syövät.

  Miehet toki pukeutuvat mustiin, eivät liituraitaisiin, kun linnaan menevät.

  Kansanedustaja herra Tossavainen,kertoi kirjoituksessaan (US) muistuttavansa aivan västäräkkiä. En käy hänen kanssaan kiistelemään, kieltämättä tuo on minulle jo aiemmin tullut mieleeni.

  Prameilla pitää, ei siihen tasavallassa montaa tilaisuutta ole! Yksi kansalaisen vuosipalkka sinne tai tänne, siinähän sentään maatamme edustetaan!

  Persuherra Hirvisaari kertoi vain tumman puvun laittavansa,luultavasti siksi, ettei turhia epäilyksiä hyväosaisuudesta herättäisi.

  VastaaPoista
 83. Siis kynttilän polttaminen huoneessa ei vain syö happea, vaan tanskalaisen Politiken-lehden teettämän tutkimuksen mukaan "kynttilän polttamisesta syntyvät nokihiukkaset vahingoittavat keuhkoja ja verenkiertoa samaan tapaan kuin pakokaasut tai ruoankäry.

  Huoneessa poltettava kynttilä nostaa lehden mukaan huoneilman hiukkaspitoisuuden muutamassa minuutissa 300 000 hiukkaseen kuutiosenttimetriä kohden.

  Lehti vertaa kynttilän aiheuttamia hiukkaspitoisuuksia erään Tanskan vilkasliikenteisimmän kadun ilmaan, jossa voi olla 40 000 hiukkasta kuutiosenttimetrissä."

  Kopsasin tuohon ylle tekstiä Ylen uutisesta. Tätähän me siis emme ennen tienneetkään. Kyllä maailma on vaarallinen paikka. Sitä on luullut olevansa kaikin puolin turvassa kotonaan kynttilöitä poltellessaan. Taitaa olla luontoystävällisempää ja terveellisempää istua kirkkaissa sähkövaloissa, voita ja proteiineja syöden.

  VastaaPoista
 84. Elämme nyt arkipäivän tasolla ihmiskunnan tasaisinta, turvallisinta ja rauhallisinta aikaa. Uhkakuvia tietysti on niin paljon kuin niitä haluaa luoda - ja niitähän luodaan!

  Tein joskus entisessä elämässäni riskianalyysin toimistotaloon. Siellä kun ei ole teollisuustuotantoa tai muuta sen kaltaista, turvallisempaa paikkaa ei voi olla. Yhtään en jaksanut tosissani ottaa niitä "perse puutuu" ja "hartiat on kipeet" juttuja. Tiedän tosin itsekin hartiakivut, enkä niitä halua vähätellä. - Huonohan siitä analyysista tuli, nykyään työturvallisuuslakiinkin on saatettu kaikki kulmakarvojen ja otsalohkon nyrjähtämisriskit.

  Vielä 70-luvulla ihminen saattoi työpaikalla pudota avoimeen, 700 asteiseen sinkkialtaaseen ja rakennustyömailta puuttuvuivat kaiteet sangen yleisesti.

  Vieläkin rakennusmiehiä kuolee kaikenlaisiin tapaturmiin, toimistoihin kuolleista aivonsa nyrjäyttäneistä en ole kuullut.

  VastaaPoista
 85. Noh, toki moni ns. ruumiillinen työ on fyysisesti vaarallista tai ainakin riskinottoa vieläkin. Ajatellaan nyt vaikka lumenpudottajia, joita viime talvina on pudonnut katolta ennätysmäärin. Syynä näissä ehkä on ollut pikemmin huoleton suhtautuminen ja turvatoimien laiminlyönti kuin liukas katto.

  Sitten on taas se töiden henkinen stressaavuus, joka ei näy päällepäin. Ja vittumaisia työtovereitahan on missä tahansa työpaikassa. Joka paikassa on terveyttä uhkaavia vaaratekijöitä.

  VastaaPoista
 86. Olimme eilen katsomassa Ismo Leikolan "Ismo Leikola kasvaa ihmisenä" -iltaa ja nauruhan siellä tuli.

  V-mäisiin ihmisiin liittyen; hän kertoi miettineensä elämänohjeita mutta eipä kuulemma oikein muuta ollut tullut mieleen kuin tämä: "Älä ole mulkku!"

  Sillä pääsee pitkälle. T O D E L L A pitkälle! :)

  Kai sen jo muutkin kuin karppaajat tietävät, että voi on terveellistä ravintoa?

  Tykkään yhdistellä eriskummalliselta kuulostavia juttuja keskenään. Viimeisimpiä kokeilujani on luomujälkiuunileipä kookosöljyllä ja avokadolla & hapankaalilla.

  On niin maan perusteellisen hyvää! Moni sitä maistanut on miltei pyörtynyt - onnesta! :)

  Niin ja niistä kynttilöistä, että eiköhän asiat ole ihan hyvin silloin, kun huolehtii, että kynttilät eivät savua.

  Sydän poikki tarpeen tullen.

  VastaaPoista
 87. Syömisissä vaikeinta kai on liian tylsän ja vaikean asian sisäistäminen: syö vain kulutuksensa verran.

  Minua on itse tykönäni naurattanut tuo ihmisten harrastama laihdutuksen ja terveellisyyden tajuaminen synonyymeiksi. Niin kun asia ei ole, vaikka ylipaino terveysriski onkin.

  Muuten olen sitä mieltä, että tuotteista joista puuttuu suolaa, laktoosia tai mitä tahansa, ei tulisi periä yhtä korkeaa maksua.

  Vahingossa juuri ostin kevyt oivariinia , taidan heittää paskan roskikseen, ei siitä tehtäväänsä ole.

  VastaaPoista
 88. Kuunkuiske,

  tuon tiedeuutisen mukaan kaikki ei taida olla hyvin, jos huolehtii vain siitä, että kynttilä ei savuta. Pieniä nokihiukkasia syntyy automaattisesti eikä silmä näe niitä.

  Jo yksi ainut huoneessa poltettava kynttilä saastuttaa merkittävästi huoneilman, ja nostaa ilman hiukkaspitoisuuden muutamassa minuutissa 300 000 hiukkaseen kuutiosenttimetriä kohden. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vilkasliikenteisellä kadulla hiukkaspitoisuus voi olla 40 000 hiukkasta kuutiosenttimetrissä.

  Tuosta voi tietenkin jokainen päätellä, miten uskoo uutiseen. Minulla on taipumus uskoa selviä lukuja ja tiedettä.

  VastaaPoista
 89. Eikka Leikka ei hiukkasia pahana pitänyt:

  Kun muistelen, kuinka ma kerjännyt
  olen koirana lempeä täällä,
  miten rikasten portailla pyydellyt
  olen tuiskulla, tuulissäällä,
  vain lämpöä hiukkasen, hiukkasen vain -
  ja kun minä muistelen, mitä mä sain
  ja mitä mä nielin ja vaikenin
  ja mitä mä ajattelin!

  VastaaPoista
 90. Minulla on leivän päällä Kevyt Levi ja ruuanlaittoon sitten öljyjen lisäksi voita tai Oivariinia, vähemmän suolaista.

  Syön ylipäänsä yksin ollessani niin vähäsuolaista ja suolatonta ruokaa - alun perin verenpaineen nousun vuoksi - että viimeisissä laboratoriokokeissa lääkäri sanoi natriumarvon olevan alarajan alapuolella. Verenpaine taas on pysynyt hyvänä, kun katson, mitä suuhuni työnnän. Kumpi sitten parempi? Joka tapauksessa päätin alkaa uskaltaa ostaa välillä normaalisuolaista leipää ja juustoakin.

  VastaaPoista
 91. Jos vertaa kynttilän loisteen ja vilkkaan liikenteen välistä hajua, voi miettiä, että kumpi tekee pahempaa keuhkoille!

  Kuulostelen aina mieluummin itseäni kuin kirjaviisaita tiedemiehiä.

  Toki joku saattaa saada oireita kynttilästä eikä hänen tietenkään sellaisia kannata polttakaan.

  Oikeana ongelmana pidän kraanavettä lääke- ym. jäämineen ja monimutkaisine kemiallisine puhdistuksineen sellaisille, jotka juovat vetensä suoraan kraanasta, puhdistamatta.

  Eli siis melkein kaikille.

  VastaaPoista
 92. Iines, mitä tulee suolaan, niin puhdistamaton merisuola tai ruususuola on eliksiirien eliksiiri! Hyvässä suolassa on kaikki mineraalit mitä ihminen tarvitsee. Yleensä kun ihminen siirtyy kunnon suolaan, hänen verenpaineensa alenee. (Tai nousee niillä, joilla se on liian alhainen.) Luonnolliset, puhtaat aineet reagoivat ihanasti elimistön kanssa!

  Kaikki pansuolat ja muut ovat oikeasti ravinnoksi kelpaamatonta jätettä.

  VastaaPoista
 93. Tuli muuten suolasta mieleen työkaverini, jolla oli usein yöllisiä "suonenvetoja".

  Hän alkoi käyttää ruususuolaa (kympin kilo) pöytäsuolan sijaan ja sen myötä ongelma poistui sataprosenttisesti.

  VastaaPoista
 94. Googlasin piruuttani ruususuolan ja yksi ensimmäisistä linkeistä oli xoco.fi:n sivu. Sieltä passaa opiskella suolasta! :)

  VastaaPoista
 95. Kuunkuiske,

  kiitos tuosta suolavinkistä.

  Ruususuola kuulostaa kauniilta, ja taidanpa katsoa, löytyykö sellaista kaupan hyllystä. Se taitaa kyllä olla luontaistuotekaupan tuote.

  Olen oppinut kiertämään nämä luontaisputiikit kaukaa, sillä en pääsääntöisesti usko pillereihin enkä halua käyttää lisäravinteita enkä purkkivitamiineja. D-vitamiini on poikkeus, mutta sen hankin apteekista reseptillä.

  Tuo suolajuttu kuulostaa kuitenkin kokeilemisen arvoiselta, ja merisuolaahan saa marketistakin. Sitä minulla on väliin ollutkin.

  Se vaan, että vaikka minulla on natriumin vajausta, lääkäri sanoi, että suolan käyttöä pitäisi ylipäänsä pääsääntöisesti tarkkailla, sillä suola sitoo nesteitä elimistöön ja nostaa kaikilla verenpainetta.

  Suolan vähentäminen näkyy selkeästi paineiden laskuna ja hyvänä aineenvaihduntana. Suolaahan käytetään ruuissa paitsi maun vuoksi myös säilyvyyden edistämiseksi, ja voimakassuolaisuus on selkeä terveysriski. Esimerkiksi eläimet välttävät runsassuolaista ruokaa. Leivät ja juustot ovat kyllä minusta selkeän ylisuolaisia, hieman vähempi suolaus riittäisi.

  VastaaPoista
 96. Yksi juttu vielä ja sitten lopetan tämän terveysspämmäämisen! ;)

  Parasta mitä voi suoda itselleen aamulla on puoli litraa (puhdasta) vettä ja siihen puolen sitruunan mehu ja jonkinmoinen määrä ruusuolaa.

  Vesi imeytyy paremmin sitruunan ja suolan avulla ja elimistö saa nestettä kuivan kauden (yön) jälkeen.


  Hauskaa muuten, kun aamiainen on englanniksi break fast - paaston katkaiseminen!

  Veden jälkeen saakin melko varmasti mennä istunnolle ja sen jälkeen on hyvä syödä ja juoda kahvia ja mitä kukakin aamulla suustaan alas laittaa!

  VastaaPoista
 97. Iines, tilaa d-vitamiinisi iherbistä!

  Hinta-laatusuhde on ilmiömäinen.

  125 mikrogrammaa päivässä ei ole liikaa; voihan pillerin toki ottaa joka toinen päivä jos tekee mieluummin niin.

  Juuri luin jostakin (en muista mistä) että kun oli tutkittu keski-ikäisten naisten veren d-vitamiinipitoisuutta (otanta taisi olla 3000 naista), pitoisuus oli järjestään liian alhainen.

  Iherbistä saa 240 kipaletta tuon verran sisältävää d-vitamiinia hintaan 11,50 eli reilusti alle 10 euroa!!!!

  Sillä porskuttaa 8 kuukautta jos ottaa joka päivä.

  Postikulut per tilaus ovat 4 dollaria ja toimitusaika on noin 10 päivää.

  Olen viimeisen vuoden aikana tilannut iherbistä itselleni ja ystävilleni varmaan 20 kertaa ja toimitukset ovat aina pelanneet.

  Paketin saa kotiovelle.

  Nyt pitää mennä!

  VastaaPoista
 98. Anteeksi, sekoilen mittasuhteissa...

  Siis tarkoitin 125 milligrammaa eli 5000 mikrogrammaa.

  VastaaPoista
 99. No huhhuh, nyt menee pää pyörälle, kun ei tiedä, mitä uskoa, lääketiedettä vai luontaistuotetietoutta.

  Toisaalta olen valmis uskomaan muuhunkin kuin koululääketieteeseen, mutta kun kaikki tiede sanoo, että suolaa ja nitriitteja ja nitraatteja (?) tulee varoa ravinnossa, niin tätä on alkanut uskoa. Kaikissa verenpaineoppaissa on myös ohje suolan välttämisestä. Ja lapsille varoitetaan antamasta nakkeja, kun niissä on natriumia.

  Tuo kannullinen ruususuolavettä olisi vallan ihana ohje, mutta miten ihmeessä tuo suola sitten olisi muka jopa terveellistä?

  VastaaPoista
 100. Kynttilänpolton vaarallisuus terveydelle on itselleni ihan uusi asia. Ettäkö parin aidon IP-kynttilän poltto yhtenä päivänä pitäisi jättää väliin?

  Jos kodissa ei savua tupakka tai sikari päivittäin, tuskin satunnainen kynttilän savukaan on uhka terveydelle.

  Kodissamme on poltettu kautta vuosikymmenten kuusessa oikeita kynttilöitä ja poltetaan myös jatkossa. Aitojen kynttilöiden valitsemisen joulukuuseen tunnelmanluojaksi voi estää vain se, että ne häviävät kokonaan myynnistä. Viime jouluna oli jo työn takana löytää niitä.

  VastaaPoista
 101. Siis minä en tiedä mitä olisi viisainta tehdä. Siteerasin vain Ylen eilistä uutista tieteen saralta.

  Ylempänä eilisessä klo 19.49 kommentissani on linkki uutiseen, jossa mm. ympäristöinsinööri Kåre Press-Kristiansen hämmästelee kynttilän aiheuttamien hiukkasten paljoutta. Hänen mukaansa kynttilöiden polttamista pitäisi välttää, vaikka vain osa hiukkasista olisi vahingollisia.

  VastaaPoista
 102. Iines, kaikella kunnioituksella koululääketieteen edustajia kohtaan voisi sanoa, että he eivät ole se ammattiryhmä joka tietää terveydestä ja hyvinvoinnista! ;)

  He osaavat kyllä määrätä pillerin ja toisen mutta kuten tiedämme, lääkkeillä on aina sivuvaikutuksia, joten paree hoitaa itseään muilla keinoin.

  Yksi tuttu jäsenkorjaaja kertoi miehestä, jolla oli korkea verenpaine ja joka vältteli sen tähden suolaa.

  Jäsenkorjaaja oli ohjeistanut miestä ostamaan puhdistamatonta (huom! siis puhdistamatonta) merisuolaa ja käyttämään sitä reippaammanpuoleisesti. (Miehestä kuulemma näki jo päälle, että hänellä oli suolan vajaus; ei siis natriumkloridin, jota meille suolana myydään ja joka on mineraaliköyhää ja ihmiselle lähes myrkkyä.)

  Lyhyessä ajassa (viikossa? kahdessa?) miehen verenpaine oli tipahtanut normaalitasolle, vaikka hän pitkästä aikaa laittoi ruokaan kunnolla suolaa. Niin, ja öiset suonenvedotkin olivat muisto vain.

  Samoin kituliaan kuivakka olemus, josta kuulemma näkee suolanpuutteen.

  En tiedä mistä apteekin d-vitamiinipillerit on tehty - jos ne ovat synteettisiä, niin eipä niistä juuri mitään imeydy. (Yleisesti ottaen vielä valtaosalla ihmisiä suolisto on sellaisessa kondiksessa, että juuri mikään ei imeydy...)

  Kuulin, että biotiini ja foolihappo ovat oleellisia hyvälle soluaineenvaihdunnalle ja lähdin katsomaan apteekin valikoimia.

  Foolihappo ei ollut kallista mutta biotiini oli, joten ajattelin ensin tarkistaa iherbistä tilaamastani b-vitamiinista kyseisten aineiden pitoisuudet.

  Molempia oli apteekin purkkeihin nähden tuplamäärä ja hinta - surprise - vain murto-osan apteekin pillereistä.

  (Todettakoon, että yleisesti ottaen suosin vitamiinien ja hivenaineiden saamista ravinnosta, mutta esim. d-vitamiini ja b12 jäisivät ruokavaliollani vajaiksi.)

  VastaaPoista
 103. Meillä on käytetty ainoastaan merisuolaa, ja uskon sen olevan "terveellistä", siis sisältävän monipuolisesti hivenaineita. Toisaalta täällä päin ei paljon muuta suolaa olekaan, kun tuo merisuola on kotimaista. Olen nähnyt himalajan pinkkiä suolaa ja mustaakin suolaa hirmu hintaan kaupassa, mutta vielä olen tähän asti pärjännyt ilman.

  Meillä suolan käyttö nyt väheni tosin entisestään, kun miehen sydän toimii heikosti ja pitää pitää nesteet poissa kehosta; suolaa siis vähän.
  Aina silloin tällöin löytyy näitä"ihmeaineita", mutta useimmiten terveellä järjellä osaa itsensä ruokkia: monipuolista ruokaa ja kohtuus kaikessa.

  VastaaPoista
 104. Sari, ei kun nyt sitä suolaa pitää syödä enemmän. Ei kannata uskoa koululääketieteen edustajia. Eräs vyöhyketerapeutti sanoi, että eivät lääkärit mitään mistään tiedä.

  Miehestäsi tulee kituliaan kuivakka, jos noudatatte lääkäreiden ohjeita.

  VastaaPoista
 105. Olen kuullut, että intialaiset ayurvedalääkärit tai kiinalaiset akupunktiohoitajat eivät ota maksua palveluksistaan niin kauan kun potilas pysyy heidän huomassaan terveenä! Minusta se on oikea fokus - terveyden ylläpitäminen eikä sairauden hoitaminen.

  Missään asiassa ei ole tarvetta mennä äärimmäisyyksiin - ei tässäkään. Esim. nyt nokkani alla komeilee enää hyvä jos puolikas kahdensadan gramman mustikkamarmeladipussista (kotimaista pientuotantoa), jonka sain eilen tulaisiksi. Nam!

  Uskon, että terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on olemassa vielä tärkeämpiä tekijöitä kuin ravinto.

  Yksi niistä on se, että välttelee parhaansa mukaan niitä Ismo Leikolankin mainitsemia mulkkuja! ;)

  VastaaPoista
 106. Kynttilän vaarallisuus on eräs sellaisista asioista, jotka saavat sisäisen skeptikkoni aina heräämään.

  Huoneessa, jossa poltetaan kynttilää, olisi siis 10 kertaa enemmän haitallisia hiukkasia kuin ruuhkakadulla. Entä ne kadun muut vaaralliset aineet - häkä jne?

  Kynttilässähän palaa vain ohut lankasydän.

  Voihan tutkimus olla tottakin, mutta nyt alkajaisiksi vetäisin siitä aivan päinvastaisen johtopäätöksen: palamisesta aiheutuvat hiukkaset eivät olekaan terveydelle vahingollisia.

  PS. Lukupiiriläiset huomio, profeetta Kemppinen on tarttunut William K:n päiväkirjaan. Kehui sitä.

  VastaaPoista
 107. Niin, palaa siinä tietysti ja nimenomaan myös steariini, joka on rasvaa.

  Rasva on siis vaarallista. Mot.

  VastaaPoista
 108. Taidan olla turhan varovainen ja kuuliainen koululääketieteelle.

  Toisaalta - millä perusteella mikään muukaan tieto olisi oikeampi kuin tutkittu tieto? Juuri tänä syksynähän on sekin tutkittu, että lisäravinteet ja vitamiinipillerit voivat olla jopa tappavia. Muuta kuin D-vitamiinia ei pitäisi syödä.

  Ja eikö muka sekään ole totta, että kovat rasvat ovat epäterveellisiä ja kertyvät suonten seinämiin? Näin ollen punainen maitohan olisi parasta ruokajuomaa.

  VastaaPoista
 109. Tuota kynttilänpolttoa minäkin ihmettelen ja juuri sitä, että Tanskan vilkasliikenteisellä kadulla muka on vähemmän saastehiukkasia kuin huoneessa, jossa palaa kynttilä.

  Huomasin Kemppisen William K -kirjoituksen. Muuten asiallinen arvio, mutta jäin ihmettelemään sitä, että hän sanoi hyvin varmasti, ettei William ole narsisti, koska pitää päiväkirjaa ja välittää siitä, mitä muut ajattelevat hänestä. Minusta William on narsistinen persoona enkä ymmärrä, onko päiväkirjan pito alibi ei-narsismille. Asiantuntijoita meistä kumpikaan ei taatusti ole.

  VastaaPoista
 110. Tutkimuksiin ei ole oikein luottamista, kun aina on olemassa taho joka ne maksaa ja asettelee kysymykset saadakseen haluamansa tulokset.

  Varmaan jostakin Valion propagandasta saa sellaisen käsityksen, että maito on terveellistä ja hyvä kalsiuminlähde.

  OK - miksi sitten maissa, joissa juodaan hulluna maitoa, kärsitään eniten osteoporoosista?

  Eikös päiväkirjan pitäminen olisi hyvinkin omiaan narsistille, jotta ihmiset saisivat vielä henkilön kuoltuakin lukea hänen ihanasta persoonastaan ja ainutkertaisista kokemuksistaan ja ajatuksistaan?

  VastaaPoista
 111. Yksi suuresti arvostamani ihminen sanoi kerran, että nykytiede tutkii yhä pienempiä ja pienempiä asioita ja kokonaisuudesta sillä ei ole mitään käsitystä.

  Tärkeimpiä asioita kun ei voi tutkia eikä punnita eikä asettaa taulukkoon.

  Missä on se tutkimustulos, joka kertoo elämän tärkeimmistä asioista; vaikkapa että miksi olemme täällä ja onko Jumala olemassa?

  VastaaPoista
 112. No, Valiota tai yritysten tilaamia tutkimuksia kai aika harva uskoo. Minä ainakaan en usko alkuunkaan mainitsemistasi syistä, Kuunkuiske.

  Ja tuokin on totta, että varsinainen tiede tutkii täsmäkohteita, suppeita alueita, syviä pisteitä, eikä voi mitenkään tuntea kaikkia kokonaisuuksia, jotka tulisi ottaa huomioon tuloksia tulkittaessa.

  Hyvin tyypillistä on sekin, että lääkärit määräävät potilaalle lääkkeitä, joiden yhteisvaikutuksia ei tunneta.

  VastaaPoista
 113. Mutta objektiivisuuden nimissä täytyy olla luottamatta liikaa myös luontaistuotealaan ja kaikkiin niihin lisäravinteisiin, joita ihmisille myydään mielettömiä määriä. Tuo vasta varsinainen bisnes on!

  Tunnetaanko näidenkään pillereiden vaikutuksia ja yhteisvaikutuksia? Ihmiset saattavat popsia vitamiinipillereitä kuin karkkeja pitäen itsestäänselvänä, ettei niistä ole mitään vaaraa ja että ne ilman muuta edistävät terveyttä.

  VastaaPoista
 114. Minullakin on sellainen käsitys, että narsistinen ihminen käyttää kyllä kaikki keinot todistaakseen, että hän on paras ja oikeassa – ja muut väärässä ja pahansuopia. Siihen sopii päiväkirja siinä missä muutkin kirjelmät.

  VastaaPoista
 115. Juuri niin, narsisti osaa laskelmoida ja käyttää tekniikoita luodakseen oikean kuvan ihmisille itsestään - sellaisen joka on hänen luomansa. Kirjailija korosti useaankin otteeseen, että Williamia ajoi halu oikaista väärä kuva itsestään - joka oikeasti olikin rehellinen kuva hänen raadollisuudestaan. William halusi esittää kuvan, jossa hän oli Darwinia ja Pasteuria etevämpi, jossa hän oli oikeassa ja Darwin ja Pasteur väärässä. Hän valikoi hyvin tarkasti, mitkä päiväkirjamerkinnät oli määrä ottaa hänen tuleviin muistelmiinsa, vai oliko se nyt elämäkerta.

  En minä silti väitä, että William oli puhdasverinen narsisti, koska en ole lääkäri, mutta narsistinen hän kyllä oli.

  VastaaPoista
 116. Tuosta kynttilänpolton vaarallisuudesta on nyt lisää uutisointia. Tämän uutisen mukaan ihminen ottaa tietoisen riskin, jos polttaa kynttilää huonetilassa. Näin sanoo toksikologian professori, ja vertaa kynttilää tupakkaan.

  Siis eihän tupakkaakaan ennen pidetty vaarallisena, yhtä pientä paperossia.

  Palaa minulla nytkin kynttilä, mutta vain yksi ja senkin sammmutan juuri.

  VastaaPoista
 117. Haluaisin tässä kiinnittää vakavaa huomiota elämän vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen.

  Tilastojen mukaan vain elävät ihmiset sairastuvat vakaviin tauteihin, sama koskee myös kuolemaa.

  Olisiko kuitenkin tutkijoiden hiukkaskiihdytin ollut tässä säädettynä liian isoille "eteenpäin ja esiin,vaikka perkele!"-lukemille?

  Liian pitkälle menevää olisi kuitenkaan heille ammatinvaihtoa suositella, ettei tule mitään isompaa vahinkoa, eikä poppa polta sormia.

  "AARGH, mä kualen, sammuttakaa toi kynttilä!"

  Niinpä.

  VastaaPoista
 118. Minua huvittaa hieman se suivaannus, joka tätä kynttilänpolttotutkimusta on seurannut lehdissä. Ihmiset käyttäytyvät aika marttyyrimaisen lapsellisesti, ikään kuin joku haluaisi kieltää heiltä kynttilänpolton.

  Minusta on ainakin hyvä saada tietää tieteellisiä tutkimustuloksia. Niistä voi sitten itse päättää, ottaako tuloksen millään tavoin huomioon omassa elämässään.

  VastaaPoista
 119. "Minusta on ainakin hyvä saada tietää tieteellisiä tutkimustuloksia. Niistä voi sitten itse päättää, ottaako tuloksen millään tavoin huomioon omassa elämässään".

  Juurikin noin, tismalleen.

  VastaaPoista
 120. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

  Odotan jo innolla, milloin valveutunut nuori äiti menee kirkossa papin luo ja sanoo terävästi, että voisitteko sammuttaa tuon kynttilän, kun täällä on pieniä lapsiakin.

  Kohta kynttilän poltto kielletään työpaikoilla, ravintoloissa ja muissa julkisissa tiloissa, kohta myös parvekkeilla. Kohta näemme ihmispoloja värjöttelemässä ulkona sateessa ja pakkasessa, ovien ja porttikongien edustalla, kynttilät tärisevissä käsissään.

  Kohta ensimmäiset uhrit haastavat kynttiläteollisuuden oikeuteen ja vaativat sadan miljardin euron (tai mikä se valuutta ensi vuonna onkaan) korvauksia.

  Lööpit kirkuvat: "Kynttilä tuhosi terveyteni!" Mainokset viekoittelevat: "Helppo ja edullinen tapa irtautua kynttiläriippuvuudesta!" Mirjapyyköt siunailevat tv:ssä: "Kertoisitko, Esko-Kreetta, milloin kaikki alkoi ja poltit ensimmäisen kynttiläsi?"

  Näin siinä pitää käydä, jos kynttilä on yhtä vaarallinen kuin tupakka, ja maailmassa on oikeutta.

  VastaaPoista
 121. Äläs nyt mullittele, Tapsa. Tai mullittele vaan, kun sen noin hauskasti teet.

  Muistakaamme myös pientä tulitikkutyttöä. Ja ulkona tuiskussa ja tuulessa kulkevaa pikku Liisaa, jonka pienten palelevien paljaitten käsien suojassa oli äidin elämänliekkikynttilä. Liekki lepatti heikosti ja niin kauan kuin se paloi, äidin oli määrä pysyä hengissä. Kun Liisa pääsi perille mökkiin, liekki sammui ja äiti kuoli. Näin ainakin muistan sadun.

  VastaaPoista
 122. Lisäsin Huorasadun esittelyn Einesbaariin, linkki sivupalkissa. Olisi kiva, jos sanoisitte jotakin aiheesta, vaikkette kirjaa vielä olisi lukeneetkaan. Ymmärrän kyllä, että tuskin kukaan on sitä vielä ehtinyt lukea, joten en edes odota mitään riehaantumista.

  VastaaPoista
 123. Totta, että parempi olla hengittämättäkin, kun ilmassa on ties mitä epämääräistä! Sisällä tai ulkona.

  Niin ne tavat muuttuvat kun ajat muuttuvat - nykyään tuskin juuri kukaan polttaa sisällä (paitsi jos koko perhe polttaa), mutta männä vuosikymmeninä oli ihan hyväksyttyä pilata koko muun perheen ilma. Vaikea kuvitella, että meidänkään äiti olisi pakottanut isän ulos polttamaan. (Isä onneksi jossakin vaiheessa älysi lopettaa; tosin vasta sen jälkeen kun koko jälkikasvu oli saatettu maailmalle.)

  Aikas hassu muuten ihminen, joka pääsääntöisesti turvautuu vitamiinipillereihin sen sijaan että ottaisi selvää mitä kannattaa pistää suustaan alas ruokana. Tsiljoona kertaa parempi saada tarvittavat aineet luonnollisesti ja oikeassa suhteessa toisiinsa kuin pillerimuodossa.

  VastaaPoista
 124. Hei nytpä löysin hyvän suola-aiheisen videopätkän juutuubista! Kesto noin kaksi minuuttia.

  Googlaa road dream jaakko halmetoja osa 4, niin johan pesee! :)

  Jaakko on sitä paitsi niiiin suloinen ja kultainen nuorimies muutenkin, kyllä meillä täällä Tampereella kelpaa! :)

  VastaaPoista
 125. Pelkkä ruokavalio ei pidä ihmistä virkeänä. Tai suolan syönti. Pitää kiinnittää huomiota myös juomiin. Pullo konjakkia per päivä "notkistaa" ihmeesti niveliä. Se ei ehkä lisää ihmisen elinvuosia, ei tee kestä tahansa yli 100-vuotiasta. Mutta tekee monesta alle 50kymppisestä satavuotiaan näköisen.

  Tätäkään ei mielestäni pitäisi väheksyä.

  VastaaPoista
 126. Katsoin tuon Jaakko Halmetoja -videopätkän. Siinäkin näyttää olevan kyse siitä, millaista suolaa tulee käyttää. Uskon kyllä, että valkaisematon karkea merisuola on suoloista eniten hivenaineita sisältävää ja aion käyttää sitä jatkossa.

  Suolan kanssa ei ole kuitenkaan kyse siitä, että siitä haettaisiin hivenaineita. Liialla suolankäytöllä on eittämättömiä haittavaikutuksia, oli se suola vaikka parasta suolalaatuakin.

  Parastakaan laatua ei kannata käyttää liikaa, ruokaa ei pidä ylisuolata, mikä länsimaisessa maustamisessa näyttää olevan pikemmin säääntö kuin poikkeus. Lasten annetaan surutta syödä ylisuolaista roskaruokaa, chipsejä ja kahden suolaprosentin juustonaksuja ja monenlaisia snakseja. Jo hapankorpun suolamäärä huitelee taivaissa, samaten näkkileivistä löytyy selkeää ylisuolausta. Nauravat nakit ovat suolapommeja, etenkin ranskalaisilla.

  Tavallinen monipuolinen kouluruoka ei tahdo enää kelvata suolaiseen tottuneille lapsille.

  VastaaPoista
 127. Eino Alkemisti,

  sinun pitäisi tulla katsomaan minun alakaappiani keittiössäni. Siellä on korkkaamattomia konjamiinipulloja yksi jos toinenkin.

  Erehdyin kerran sanomaan yhdelle ihmiselle, että voin minä joskus ottaa konjakkitujauksen. Siitä lähtien hän on tuonut minulle joka vuosi maahan tullessaan konjakkipullon.

  VastaaPoista
 128. Siksipä Iines sitä suolaa liikaa tuupataan, kun se ei maistu miltään! Siis se valkaistu, mineraaliköyhä versio.

  Jos snacksit ja sipsit ja nauravat nakit kuuluvat lapsen ruokavalioon muuta kuin poikkeustapauksessa (tyyliin muutaman kerran vuodessa), on ihan turha miettiä suolan laatua!

  Siinä vaiheessa ollaan niin kaukana terveellisestä ravinnosta, että yksi pieni muutos laadukkaaseen, suola, ei tee kesää.

  Kuin pisara meressä.

  Katselin huvikseni ne muutkin pätkät - olen katsellut ne ehkä viime keväänä koko sarjan - ja asiaahan niissä puhutaan!

  VastaaPoista
 129. Natriumin liikasaanti on merkittävin ravintotekijä, joka nostaa verenpainetta, oli suola sitten hyvää tai huonoa.

  Suomalaisten verenpaine on kansainvälisessä vertailussa korkea ja siitä seuraava sairastuvuus ja kuolleisuus aivohalvaukseen ja sepelvaltimotautiin on edelleen runsasta.

  Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan vähäsuolaiseen ruokaan tottuu pian - näin on käynyt minulle, mutta minä olen tunnollisena ihmisenä mennyt vähän liiankin suolattomaan ruokaan. Luulen, että natriumtasapainoni korjautuu syömällä tavallista kaupan leipää ja juustoja, jotka kuuluvat päivittäiseen ruokavaliooni. Olen muutaman vuoden syönyt vain vähäsuolaisia versioita. Kotona suolaan ruokaani melko normaalisti, kun valmistan kalaa tai lihaa. Perunoiden keitinveteen en lisää suolaa. Samoin kananmunan maustan yrteillä, ruohosipulilla ja tillillä, siihen ei tarvitse sirotella suolaa. Valmiiseen annokseen en lisää koskaan suolaa.

  Kyllä tuon suolankäytön täytyy jollakin tapaa olla ryöstäytynyt pois riittävistä määristä, koska maailman terveysjärjestö WHO:nkin tavoite on saada suolan käyttö vähenemään alle puoleen nykyisestä (Wikipedia).

  VastaaPoista
 130. Totta kai suolankäyttö on ryöstäytynyt käsistä, kun nitraattinakit ja -makkarat ja muut ovat monelle jokaviikkoista leipää!

  Paradoksaalista, että moni silti kärsii mineraalien vajauksesta. Siis kun syödään sitä prosessoitua versiota, jossa on 2 mineraalia 84 sijaan.

  Elimistö janoaa mineraaleja, joten suolapurkista sitten sirotetaan täydennystä. Harmi vaan että niitä ei irtoa puhdistetusta suolasta, ei, vaikka kuinka paljon laittaisi.

  Tyhjästä on paha nyhjästä.

  VastaaPoista
 131. Naureskelen hyväntahtoisesti päin naamaa isälleni, joka tiirailee leipäpussien kyljestä kuituprosentteja ja valitsee sen, missä on inasen verran enemmän kuin naapuripussissa.

  Tietenkin kuitu on hyväksi, mutta se pieni kuitulisä on aika olematon hyöty hänen muuhun ruokavalioonsa suhteutettuna!

  Nakkeja menee pakettikaupalla, samoin paistettuja kananmunia ja ties mitä.

  Sanotaan, että moni syö liikaa siksi, kun heidän syömänsä ravinto on niin ravinneköyhää ettei se pidä nälkää.

  Varmasti totta. (Jos sivuutetaan se, että moni syö muihinkin tarpeisinsa kuin nälkään; esim. suruun tai tylsyyteen.) Sen tietää jokainen, joka on juonut puolen litran satsin vihersmoothieta ja ihmetellyt, että missä se nälkä oikein luuraa, kun ei sitä kuulu vielä monenkaan tunnin päästä.

  Tervetuloa vaan kotikeittiööni smoothielle! :)

  VastaaPoista
 132. Smoothiet ovat hyviä. Minun lempparini on jälkiruoka, joka on tehty mansikoista ja hmmm.. rasvattomasta maidosta.

  Ostin viim keväänä uuden tehosekoittimen smoothieita varten (kauhea sana, olisiko pirtelö sama?), mutta onneton unohdin sen talveksi mökille. Tein sillä jotain ihme selleri-sipuli terveyspommia, joka oli pahaa. Siksi kai vehkeen mökille unohdinkin.

  VastaaPoista
 133. Voin kuvitella, että sellerisipulismoothie oli pahaa!

  Se niissä onkin niin hyvä, kun sekaan voi ujuttaa ei-niin-herkullisia mutta hyvin terveellisiä aineksia (esim. leväjauheita) ja vaikka marjoja, mitä ei muuten tulisi syötyä.

  Tänään valmistui herkkujuoma puolukoista (en tykkää) ja tyrnistä (en tykkää); kombossa myös banaania ja avokadoa ja erilaisia jyviä, lisämakeutukseksi tilkka hunajaa ja kanelia tuomaan hyvää makua.

  Minulle pirtelö tuo auttamatta mieleen jäätelöjälkkäriherkun; en oikein osaa käyttää sitä noista vitamiinipommeista.

  Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

  VastaaPoista
 134. Se oli jokin terveysjuttu, Kuunkuiske, ja sen tarkoitus ei ollut muu kuin jokin täsmävaikutus johonkin. Uskon, että niistä vitamiinipommeista voi tehdä jälkiruokien veroisia herkkuja.

  Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin, ja kaikille muille!

  Vein juuri kaksi kynttilää ulos, lyhtyihin. Täällä on yksi ihana mummu, joka sytyttää joka itsenäisyyspäivä pimennettyyn huoneeseensa kaksi elävää valkeaa kynttilää ikkunalle. Melkein tulee kyyneleet silmiin, kun katsoo sitä. Tulee lapsuus mieleen. Meillä oli aina ne kaksi kynttilää ikkunoilla.

  VastaaPoista
 135. Mutta olettekos kuulleet tämän?

  Ulkomaiden lehdet suu auki ja silmät seljällään ihmettelevät Suomen itsenäisyyspäivän viettoa. Muun maailman vastaavissa ilotulitukset paukkuvat ja ihmisillä on karnevaaliriehaa. Meillä istutaan kynttilän valossa pullo vieressä ja totisina, kynsiä pureskellen television ääressä, naama norsun kärsällä.

  Vähäinen määrä ihmisiä osallistuu juhlaan, jota loppu kansakunta silmä kovana seuraa. Itkut ja hammastenkiristykset suoritetaan sisäänpäin, vahingossakaan niitä ei muille näytetä: "Perkele, kyllä minäkin tuonne vielä jonain päivänä!"

  Maamme luterilaisesta helvetillä pelottelu perinteestä on jäljellä vain itsenäisyyspäivä: "Mörkö tulee ja vie sut sohvaltas, jos..."

  Suomi ei turhaan sodissa voittanut koko muuta maailmaa 6-0 (granlund teki useamman, siksi jääkiekkoilijoiden ei tarvitse armeijaa käydä oikeasti)

  VastaaPoista
 136. Siskoni ulkomaalainen mies ei ole koskaan oppinut ymmärtämään tätä vetäytyvää ja vaikenevaa suomalaista. Itse olen oppinut huomaamaan, että vika onkin hänessä.

  Mitä se semmoinen on, että höpötetään jotain small talkia aina, kun on mukavan hiljaista? Tai istutaan pitkän matkan bussissa jonkun viereen ja häiritään hänen rauhallista maisemankatseluaan? Tai otetaan pullosta vain lasillinen ja ratketaan sitten riemuun? Tällaista minusta pikemmin sopii ihmetellä.

  VastaaPoista
 137. Eikun itse olen samanlainen suu auki, silmät toljollaan, murjottaja kuin Innasen taulussa "kansakunta kehyksissä".

  Hiljakkoin tulimme vastakkain erään rouvan kanssa, jonka melkein aina työmatkallani näen. Molemmille yllätykseksi katseemme kohtasivat ja kummankin naamalle tuli spontaani hymy, toisemme kun näöltä tunnistimme.

  No helvetti, hieman nolostuneina kummatkin otimme naamoillemme saman norsun kärsä-ilmeen kuin aiemmin, emme totisesti toisillemme tervehdyksiä alkaneet lausumaan!

  VastaaPoista
 138. Uutisissa kerrotaan, että sen Kangasalla 90-luvulla "kadonneen" naisen avomies oli hakenut lehti-ilmoituksella seuraa vain 2 päivää "katoamisen" jälkeen.

  Tällaiseen pystynee vain pesunkestävä narsisti?

  Heillähän ei ole omatuntoa, eikä siten myöskään tunnontuskia.

  VastaaPoista
 139. Tavailin juuri samaa uutista. Kummallinen voi ihmisen mieli olla. Eliminoidaan ihmiset, jotka koetaan oman nautinnon tai vallanhimon esteeksi.

  Niin kuin sekin brittinainen, jonka miesystävä hautasi elävänä ja teipattuna pahvilaatikossa maahan. Selitykseksi hän sanoi, ettei nainen ollut enää hänestä houkutteleva eikä kiinnostava.

  Onneksi nainen onnistui kihlasormuksellaan sahaamaan jalkojen teipit poikki ja pääsi kaivautumaan maankuoren läpi takaisin ihmisten ilmoille.

  Minua joskus ottaa suoraan sanottuna päähän, kun varsinkin naisihmiset tyytyvät kaikenmaailman narsistisiin tai suuriegoisiin tyyppeihin, ovat niin alistuvia, että sietävät miehiltä huonoakin kohtelua. Vaikka tuo mies sattuisi olemaan isomahainen kaljasieppokin.

  VastaaPoista
 140. Minä olen kanssa yksi kipeä!

  Minua nauratti, meinasin siitä kirjoittaakin, kun lapsensa äidin tainnuttanut ja elävältä haudannut heppuli kertoi asiaan olevan hyvät syyt! - Hän oli kuntosalilla nähnyt kauniimpia naisia ja halusi pikaisesti päivittää facebook-statuksensa sinkuksi!

  Hyvä sentään, ettei ihan turhan takia.

  VastaaPoista
 141. Niin se olikin: mies oli tiiraillut naisia kuntosalilla, ja tuumannut, että ansaitsee paremman näköisen naisen.

  Siis ettei naisella hälytyskellot soi jo aikaisemmin, kun tämän tason aivoinvalidin kanssa kulkee! Voisin hypätä tasajalkaa!

  VastaaPoista
 142. Äläs nyt Iines!

  Tässä Monsieur Verdouxissa on kielenä ranska, mutta se ei haittaa, kun kauniilla tavalla silti ilmentää puolison murhan komediallista ja joskus vaikeaakin puolta.

  Ei sellainenkaan jokaiselle niin helppoa ole kuin ihmeelliselle Verdouxille, joka sinisen savun uunista noussessa elegantisti leikkasi ruusupensaita ja jutteli niitänäitä naapureiden kanssa!

  VastaaPoista
 143. Chaplinin Siniparta on riemastuttava! Kunpa kaikki vaimoihmiset olisivat yhtä tarmokkaita kuin pätkässä esiintynyt tomera pakkaus.

  Eksyin katsomaan myös samalta aukeamalta nyrkkeilyjutun, joka oli kovinkin tuttu, mutta edelleen vallan hilpeä.

  VastaaPoista
 144. Laitanpa minäkin tänne ensimmäisen linkkini:

  http://www.youtube.com/watch?v=_du8fjUN0Kg

  Tai eihän se linkki ole, vaan osoite. Tykkään tästä kohtauksesta, kun siinä Chaplinin taito loistaa niin kirkkaana.

  VastaaPoista
 145. Tuo Tapsan linkki on hieno. Siinä näkyy selvästi Chaplinin toisen polven tausta englantilaisessa "Music Hallissa", jota Ameriikoissa "Vaudevilleksi" kutsuttiin. (musiikkiteatteri?)

  Näyttämöllä on Jaska ollut muutamankin tunnin ennen tuota.

  VastaaPoista
 146. Mahtavia pätkiä! Tällaisena räntäpäivänä taitaa olla viisainta pysytellä sisätiloissa ja kääriytyä katsomaan jotain hauskaa kuuman glögimukin kanssa.

  Ja lehdet ovat täynnä huonoja uutisia. Höh. Kaamos syvimmillään.

  VastaaPoista
 147. Riku, olet yleensä fiksu, mutta mitä tämä on:
  "Maamme luterilaisesta helvetillä pelottelu perinteestä on jäljellä vain itsenäisyyspäivä: "Mörkö tulee ja vie sut sohvaltas, jos...'"?

  VastaaPoista
 148. Yritin kai sanoa siinä jotain sen kaltaista kuin: Jos historiasta voisi oppia jotain, niin siitä voisi oppia jotain.

  Itsenäisyyspäivän yleisilme on ankea. Kaksituhatta ihmistä juhlii ja loput pidättävät hengitystään sohvalla. Muuta ohjelmaa normaalikanavilta ei juuri tule, lehdetkin samoja juhlapukuja täynnään.

  VastaaPoista
 149. Ei kai sellaisia ihmisiä juuri ole, jotka eivät veteraaneja arvostaisi.

  Nykyään vain puheen sävyt ovat hyvin kummallisia. Puhevalta kun on siirtynyt heiltä jälkipolville, nyt kun voimissaan olevia sodissa olleita ei juuri ole.

  Minun muistikuvani mukaan lähes kaikki sotavteraanit jaksoivat toistaa: "Sota on kauheaa, kunpa kenenkään ei sitä tarvitsisi enää kokea!"

  Yhden kaukopartiomiehen tunsin, kertoi kuinka kamalaa oli katsella, kun kaverilta katkesi kaulavaltimo ja jokainen sydämen lyönti heitti useamman metrin verisyöksyn.

  Tulee niitä sotia vielä, turha niitä on haikailla.

  VastaaPoista
 150. Minua ihmetyttää se, kun se kunniavelka sotaveteraaneille ei koskaan lyhene. Jatkuvasti saa kantaa huonoa omaatuntoa siitä, että sotaveteraanit sairastavat ja raihnautuvat, ihan kuin muutkin ihmiset.

  Nyt, kun vielä voimme, kerätkäämme kerrankin sellainen summa, joka riittää kunniavelan maksuun. Loppuu se rutina.

  Jokainen varmaan mielellään antaa vaikka muutaman kuukauden lottosaldonsa yhteiskeräykseen. Nuoret voivat antaa muutaman kuukauden viikkorahat ja lapsilta voidaan jättää muutamat Hese-käynnit väliin.

  VastaaPoista
 151. "Itsenäisyys on Elias Lönnrot, Kalevala ja maailman kaunein kieli, jolla voimme todeta Tiina Soinin puvun nähtyämme, että whatta fuck."

  Lehtola sen tekopyhyyden tuossa taitaa sanoa:

  http://blogit.iltalehti.fi/jyrki-lehtola/2011/12/10/10-x-sotaveteraanit/?ref=es

  VastaaPoista
 152. Anteeksi Riku, Tapsa, Delilah ja Kuunkuiske. Poistin uusimman juttuni, ja siinä menivät samalla teidän kommenttinne.

  En vain yksinkertaisesti osaa enkä pysty kirjoittamaan näitä juttuja. Tämä nettimaailma on jotenkin niin kylmää ja julmaa.

  VastaaPoista
 153. Älä viitsi Iines, sinä osaat ja pystyt! Ei syytä hitaaseen kännistymiseen tarvitse välttämättä kirjotuksestasi etsiä, joskus kommentoinnit vain lähtevät tahmeasti käyntiin.

  Eikä tämä blogimaailmakaan pelkästään kylmää ja julmaa ole, sinäkin olet tuonut siihen runsaasti inhimillisyyttä ja lämpöä!

  Olet kirjoittanut todella paljon, kommentointeja on ollut erittäin runsaasti. Sekaan on mahtunut kaikenlaista, joskus olen ihmetellyt, kuinka kestät jatkuvaa kalvamista, jota sitäkin on paljon mukana ollut.

  Keskustelevan blogin pitäminen on erittäin työlästä, upeasti olet jaksanut vastailla minun(kin) joskus hölmöihin ja hölmöileviin kirjoituksiin.

  En minä tiedä yhtään vastaavaa blogia, ikävä minun ilman tätä tulisi. Voiman tilat ihmisellä vaihtelevat - mutta Sinä osaat kirjoittaa.

  VastaaPoista
 154. Iines, meidän kommenttien ei ole väliä, mutta Sinun kirjoittamisesi on. Älä masennu jonkun tötteröpään ilkeyksistä. Luultavasti ilkeily johtuu kirjoittajan omasta pahasta olosta, eikä ole niinkään Sinuun kohdistuvaa, vaan yleisesti meihin kaikkiin. Sinä vain satut olemaan sopivasti hollilla ja joudut sijaiskärsijäksi.

  Yhdyn Rikun sanoihin: Eikä tämä blogimaailmakaan pelkästään kylmää ja julmaa ole, sinäkin olet tuonut siihen runsaasti inhimillisyyttä ja lämpöä!

  VastaaPoista
 155. Kiitos! Tuntuu nololta marista, mutta kun tunne on todellinen, ei sitä niin vaan syrjään työnnetä. Ilkeilyä ei kukaan ole nyt harrastanut, yleisesti vain koen tämän virtuaaliympäristön itselleni jotenkin saavuttamattomaksi. Täällä pitäisi operoida vähän toisenlaisesti kuin minä teen. Minulla on muutoinkin taipumus riittämättömyyden tuntoihin ja itseni aliarvostukseen, mitä ei tietenkään saisi sanoa ääneen. En lopulta kyseenalaista mitään niin voimakkaasti kuin itseni. Katson, että ihmisen tulee sopeutua ympäristöön, jossa operoi.

  VastaaPoista
 156. Iines, rakas. Älä nyt!

  Äläkä välitä ihmisistä jotka ovat tahallaan pahoja. Ajattele, että Heillä ei ole muuta, paitsi ongelmia. Sinulla on.

  Sinulla on vaikka mitä! (Muutakin kuin sana hallussasi. Ja mielipiteitä jotka ovat ehdottomia mutta eivät koskaan loukkaavia.)

  Ketokäenminttuni, olet todella kaikkea muuta kuin riittämätön.

  VastaaPoista
 157. Sitä paitsi "ystävät pettää, vihamies ei petä koskaan", pitää paikkansa. En tiedä - eikä asia kai minulle kuulu, mutta sinulla lienee vihamies/nainen (tai sama monikossa) joka/jotka ei/eivät unohda sinua?

  Unohda sinä heidät. Koska... eiväthän he muuta halua kuin että et unohtaisi heitä. Kuulepas, pue villaiset sukkahousut koipiisi ja lähde lenkille. Katsele maailmaa. Ja kotonasi keitä itsellesi kuppi tai pari kupillista kahvia ja ota hömpsy konjakkia.

  Ajattelepas, beibikäiseni, mitä kissat tässä tilanteessa ajattelisivat? Höh, he alkaisivat kehrätä. (Ainakin toisen konjakkimoukun jälkeen.)

  VastaaPoista
 158. Äläs nyt vaivaannuta tai kiemuroita minua, mikis. Vaan kiitos kumminkin, olet kiltti ja ystävällinen.

  Minussa se vika on, kukaan ei ole ollut ilkeä. Tunnen vain herneen patjani alla. Kyllä se sieltä lähtee, tai ellei lähde, opin nukkumaan sen päällä.

  VastaaPoista
 159. Niin, en minä tiedä mistä on kyse?
  Onnekseni, ehkä. Onnekseni ehkä en.

  VastaaPoista
 160. Tämä oli minun nuoruuttani

  http://www.youtube.com/watch?v=-BNkIIcwONE

  Olin yksinäinen, luin saksaa, katselin jääkiekkoa, aina oli talvi ja minulla kylmä, lunta satoi lumen päälle niin ettei enää nähnyt, kansakoulun uunissa irvistelivät kekäleet, hakkasin niitä Kafkalla.

  Kesällä siilit olivat kivoimpia. Ja kissat tulivat haistelemaan mun sormenpäitä että oonko mä käynyt kalassa? En, ikävä kyllä, vain naisissa.

  VastaaPoista
 161. Yksinäisyys ei minulle ole ollut sitä että olisin yksinäinen, edes koskaan. Ei, päin vastoin. Olen introvertti mutta ihmiset tulevat juttelemaan omista asioistaan minulle. (Tiedän, miksi.) Se kismittää minua silti.


  Ps. Tämä on parempi blogi kuin moni muu. (Joihin tätä ei edes kannata verrata.) M.O.T.

  VastaaPoista
 162. Minulle tulee autoradiossa tästä aina mikis mieleen:

  http://www.youtube.com/watch?v=-BNkIIcwONE

  halpaa santanaa, mutta on sillä hetkensä.

  VastaaPoista
 163. Nyt en ymmärräAnnikki kun viittaat samaan klippiin kuin minä? Tai, ai juu... niin, joo. (Menee ja pukee polsterin päälleen.) Taidan tästä lähteä pelaa RAY:n PokeriPeliä. (Pistää korvaläpsykät korviinsa.) Jonkunhan se on tehtävä. Että sais jonkin verran veromarkkoja pysyy Suomesa. (Pistää lippalakinkin päähänsä.) Ja aukaisee oven.

  (VÄLIAIKA.)

  VastaaPoista
 164. No voi sun. jostain syystä ei ctrl+c ottanut sitä, mitä piti:

  http://www.youtube.com/watch?v=6Xox9JA3SAA

  höh, mikä kömmähdys.

  ,,

  Minusta se taas on ihan luonnollista, että kommenttimäärät aaltoilevat, välillä enemmän, välillä vähemmän, eikä sillä ole juurikaan tekemistä postauksen laadun kanssa.

  Kyllähän se jostakin kertoo, että 15 ei ole tarpeeksi, kun on tottunut viiteen kymmeneen parin ensimmäisen tunnin aikana, ja pariin sataan muutamassa päivässä.

  VastaaPoista
 165. Kukapa, Iines, tähän maailmaankaan kovasti hyvin on sopeutunut ja täällä vaan kaikki ollaan! :)

  Sinulla on palkissa 110 lukijaa ja moninkertainen määrä kirjautumattomia + satunnaiset kulkijat päälle.

  Se ihmetyttää, että miksi niin harva ylipäänsä kommentoi.

  Siis missä tahansa blogissa; eikö sentään ole kivaa ottaa osaa keskusteluihin joita lukee?

  Huh huh, tein alkuillasta elämäni ensimmäisen raakakakun. Vähän niin kuin harjoituskappaleen joulua ajatellen.

  Pohjassa on siemeniä ja pähkinöitä ja tuoreita taateleita, täytteessä banaania ja mustaherukkaa ja hiukan kookosöljyä täytteen kiinteyttäjäksi.

  Gluteeniton, maidoton, sokeriton (mitä nyt taateleissa ja banskussa on luonnostaan) - eli kaikenlaisille karppaajille ja vegaaneille sopiva - ja aivan valtavan herkullinen ja TÄYTTÄVÄ!

  Huomaan sen nyt kun syömisestä on puoli tuntia, huh huh.

  VastaaPoista
 166. Kostoksi aiemmista musiikkilinkeistä laitan tähän kappaleen, jota olen tänään kuunnellut useammankin kerran.

  Vaikka Hectorin tekemät sanat ovat hieman naiivia naiivimmat. Tai oikeastaan juuri niiden(kin) vuoksi tykkään siitä paljon.

  Alkuperäinen on Evert Tauben loisteliasta tekoa.

  Keijumaa

  VastaaPoista
 167. Ymmärrän että menitte hieman hämillenne ja hiljaisiksi äskeisestä, olihan se vähän noloa.

  Sen vuoksi korvaan kaiken, laitan lisää Hectorin tuotantoa: aina ihanan kaunis Ysäkellitys

  VastaaPoista
 168. Tuo raakakakun resepti kuulostaa hyvältä. Oletan, että aineksia pyöräytetään jossain muusauslaitteessa. Taidanpa peräti kokeilla, jos vain saisi tuoreita taateleita jostain.

  Sain joskus työtoverin tarjoamaa keittämätöntä, siis raakaa tuorepuuroa, joka oli suorastaan taivaallista, minä kun en oikein ole puuronsyöjä.

  PS Tuohan oli vallan ihana tuo Kim Floorin laulama niittylaulu. Saahan sitä ihminen vähän romantisoidakin välillä.

  PS Minunkin tulee mikis mieleen joistakin klipeistä, joissa on jokin hellyttävä ja vilkas hahmo, vähän kuin mykkäfilmissä.

  VastaaPoista
 169. (VÄLIAIKA) LOPPUI.

  Tamppasin lumet kengistäni, en tuonut niitä sisälle. (Jossa nyt olen ja mietin erilaisia asioita.) Muistan, iines irkkuseni, että löysin (löydin?) blogisi Rauno Räsäsen kautta: luin häntä. Ja Rauno oli/on äreä, se kiehtoi minua. (Ja tietysti se, mistä hän puhui, josta välillä en ymmärtänyt... paskaakaan.) Ajattelin vain, koska Hän oli ihastunut Sinuun, että mikä ihme "IkkunaIines" on? Höh. Aika monta juttua luin ennen kun uskalsin itse eka kerta kommentoida: muistaakseni kerroin isästäni (talonpojasta) joka Viipurin kasarmeilla (alokkaana) suki hänelle uskottua hevosta, ja Vääpeli huusi "ei ne mitään kissoja. ei niitä tartte silittää".

  Joku, et Sinä, kommentoi että siinä oli jotain piiloseksismiä?

  Mielipide teki minut surulliseksi.

  Ps. Mutta ajattelin että "paskaakos sillä väliä". (Ja join vähän konjakkia.) Ja kirjoitin lisää. Ja - sitten - vasta sitten minusta tuli höpöttäjä. (Joka häiriköin fiksuja keskustelujanne.
  Ai nou.)

  VastaaPoista
 170. En kehu teitä, en osaa. Annikki kirjoittaa kummallisia juttuja, ihmettelen niitä. Iines on - ei hän sitä tiedä - empaattinen ihminen. (Hän tulee päähäni ja palloilee siellä kuin luokanvalvoja. Ei se minua häiritse.) Ps. Jos minun pitäisi kuvata Delilahia ja Kuunkuisketta, minulta loppuisi adjektiiviadribuutit. (Joka tietysti on vsin minun ongelmani.) Tapsa on aina yhtä oikeassa kuin Valto Ensio ja Jape ja Riku Riemu.

  Ainakin mielestäni.

  VastaaPoista
 171. Tuorehia taatelia saa Valintatalosta!

  Ovat niin maan perusteellisen makeita ja hyviä; kovin monta ei kannata laittaa ettei tule liian makiaa.

  Esim. Syömisen iloa -blogissa on hyviä ohjeita, samoin Keittiökameleontissa.

  Mikiksestä sanoisin saman tien seuraavat adjektiiviattribuutit: lutunen, viisas, herkkä, sympaattinen, laaja-alainen, rohkea.

  Yölliset toivotukset kaikille!

  VastaaPoista
 172. Minä olen kuitenkin aina eniten oikeassa, ainakin silloin kun en sano paljoa tai mitään!

  Annikin päivitä-linkin painelemisohjeesta on ollut paljon hyötyä, silloin kun bolggeri ei ole heti viidennelläkään kerralla suostunut lähettämään. Olen sitten kuudennen, joskus enemmännenkin kerran painellut.

  VastaaPoista
 173. Surullista minusta oli kun Tapsa Rautavaara kapakassa (eräässä räkälässä jossa kukaan ei kuunnellut häntä) lauloi. Ja säesti itseään kitaralla - aika huonosti. Hänen suustaan tuli sylkirihmoja, katselin niitä, hän oli janoisen näköinen. (Ja kompastui seuraavalla viikolla saippuaan ja kuoli.)

  http://www.youtube.com/watch?v=0FaN3TatpBU

  Ps. Filmin lavastajille superkiitoksia! He tekevät kaiken todeksi. (Voihan pahus.)

  VastaaPoista
 174. Iines - äläkä lässytä vastaan - sää oot kiva ihminen. Se on Totta.

  Ajattelen mitä sanon. Miksi minä sanomisiani hioisin? Oon joskus yrittänyt - ei ne siitä ole muuksi muuttuneet. (Oon vain itse tullut pahalle päälle.)

  Kuka haluaa olla Pahalla Päällä? (Paitsi tietysti joku Konna.)

  VastaaPoista
 175. Ei kun ihan totta Iines. Kaiken tämän vitsailun taustalta haluaisin sanoa sinulle... no, enää en kehtaa sanoa mitään.

  VastaaPoista
 176. jajokainenesikoiskirjailijamiettii

  http://www.youtube.com/watch?v=-S-PbczZPlI&feature=related

  VastaaPoista
 177. Minä olen Rautavaaran nähnyt joskus lapsena oriveteläisessä kaupassa, jossa esiintyi.

  Entisen vaimokokelaani äiti oli aikoinaan tarjoilijana yhdessä riemuliiterissä. Sanoi pelänneensä humalassa aggressiivsesti käyttäytynyttä laulajaa, joka saattoi pullon heittää hotellihuoneensa seinään ja ylipäätään oli monella tavalla vaikea rähjääjä.

  Ajan myötä "suurmiehistä" tulee kuvia ja "suurmies" kenestäkään voi tulla vain kuoleman jälkeen, kun eivät enää itse pysty kuvaansa rumentamaan.

  Rautavaaran klassikot ovat ikimuistoisia kappaleita, mutta vähän säälittäviä yhden miehen keikkansa vaatimattomalla kitaransa säestyksellä olivat.

  Niihin ajautui kai, kun ei niiden muiden suurnimien kanssa tullut toimeen, eikä tykännyt palkkapussin jakamisesta ajattellessaan itse kuitenkin olevansa se suurin.

  Tässä Yleisradio vähän huijaa, kun laulu on selvästi lisätty muulta tallenteelta.

  VastaaPoista
 178. Tämä on minun lempparini Rautavaaralta. Isä lauloi tätä minulle, kun ensin oli käärinyt minut tiukasti peiton alle, taittaen peiton liepeet patjan alle. Katselin seinällä olevaa Nukkumatti-lamppuani, jossa sinikeltapilkkuinen - niin luulen - varjostin oli pieni sateenvarjo nukkumatin kädessä. Välillä kyllä tuli yölauluksi Juokse sinä hummakin.

  VastaaPoista
 179. Tuoreita viikunoita taisinkin tarkoittaa, Kuunkuiske. En usko nähneeni niitä täkäläisissä marketeissa, mutta toisaalta, en ole tutkinut tarkkaan hedelmähyllyjen ylähyllyjä, joissa on joitain harvinaisempia hedelmiä. Kaapissani on kyllä kuivattuja viikunoita ja taateleita, sillä väänsin niistä juuri joulukakun, johoin lisäsin hieman konjamiinia.

  pst mikis, minkäs ihminen voi valkoisen arkin kauhulleen. Ei se ihan sitäkään ole, että tahtoo hioa sanomisiaan, kontrolloida. Se on silkkaa kauhua.

  VastaaPoista
 180. Iines, ajattelin, että myös opettajataustasi "valkoisen paperin kauhun" lisäksi voi joskus panna mietityttämään bloginpitämisen mielekkyyttä?

  Olet opettaja ja me oppilaita.

  Kirjoitapa joskus vain itsellesi, niin kuin lukijoita ei olisi olemassakaan. Tai ajattele Siltala-kustannusta, että teet sille novellikokoelmaa julkaistavaksi. Tai Hesariin pyydettyä kolumnia.

  (Höpsö minä olen kun ammattilaista yritän neuvoa)

  Minä en lailla edellä olleiden, myöskään ole edes ajatellut sinusta pahoja, enkä sitä, että lopettaisipa se tuon bloginsa.

  Ymmärrän kyllä niitä tunteita joita tulee kun kirjoittaa virtuaalimaailmaan kun siellä (täällä) on tavaraa niin tuhottomasti.

  Mutta onhan sitä ollut aina olemassa ja on oleva, nyt vain on kaikille ajatustensa julkaisu mahdollisuus ja siksi kaikenlaiset vuodatukset ovat loppumaton rojukenttä.

  Kirkkaimmat kuitenkin aina loistavat tähdistäkin biljoonien muiden joukosta.

  VastaaPoista
 181. Valto,

  hyvä huomata, että olet elävien ilmoilla selkäsi kanssa. Toivotaan parempia aikoja, nyt kun päiväkään ei enää iltapäivästä lyhene, vain aamusta himpun verran.

  Opettajaksi en itseäni täällä koe, vaikka koulu- ja lapsiasioista mieluusti vaahtoankin. Olen ihan yhtä oppilas täällä kuin muutkin, jopa tahdon olla, ja olenkin, jos vain annetaan olla.

  Kyllä aistin sen, ettei minusta ainakaan kauheasti pahoja ajatella, koen ihmiset ylipäänsä vastaantuleviksi ja myönteisiksi. Eniten minua hämmästyttää se, että täällä törmää joskus taipumukseen ylitulkita toista lähinnä omaan pääkoppaan jumiutuneiden päivittämättömien oletusasetusten mukaan.

  VastaaPoista
 182. Tätä lauluahan ("Sininen uni", saameksi... en nyt muista mitä mutta muuta kumminkin) markkinoidaan myös sillä että Rautavaara itse olisi kirjoittanut laulun tekstin. Se ei pidä totta. Ei tarvitse olla edes Jussi Parviainen kun kuulee, eli lukee, että Helismaatahan tämä on. Ps. Reino nimittäin välillä myi tekstejään toisten nimiin parista jaloviinapullosta. Häntä aina kun janotti.

  Ps. Kerran muuten eräässä keikka-autossa - taisi olla joku dollarihymy, basso kattotelineellä - niin (tota noin) jengi keksi kilpailla siitä kuka keksii kaikkein rivoimmat laulunsanat. Palkintona oli (tietysti) pullo Pöykkyä. Repe nappasi sen ennen kun kukaan ehti edes aloittaa, itselleen, ja sanoi "tämä kuuluu minulle". Kuului protestoivaa puheensorinaa, eli mölinää, mutta kun Repe lausui pari ensimmäistä säettä... porukka hiljeni. (Kuului vain klunks klunks kun Helismaa tyhjensi sen, mikä hänelle kuului.)

  VastaaPoista
 183. Joskus olen miettinyt - tai oikeastaan vasta nyt - että mitenhän siinä olisi käynyt kun Junnu ja Repe olisivat "kilpaa laulaneet toisiaan suohon"?

  Toisaalta, pitää muistaa että heitä erotti pari sukupolvea - ja ne käsitykset - toisistaan. Tarkoitan, että esimerkiksi Paleface tykittää nyt tähän aikaan sopivampaa tekstiä kuin kumpikaan heistä... Mutta onko hän parempi kuin he? No ei varmaan ole.

  VastaaPoista
 184. Palefacella on rasitteenaan verrattomasti suurempi kanssalaulajien kirjo kuin konsanaan Junnulla tai Repellä, jotka olivat ainutlaatuisia ei vain genrensä puolesta vaan myös ihan vaan laulajina, muusikkoina. Oli helpompi erottua, kun laulajat laskettiin parin käden sormilla.

  Vaan mikä ilmestys muusikkona on Petri Nygård, bailaavan nuorison idoli? Hän on käsittääkseni suositumpi kuin Paleface, mikä tuntuu höpsömäiseltä?

  VastaaPoista
 185. Gösta Sundqvist oli kans kamalan hyvä laululyyrikko. Ja jos pitäis pistää järjestykseen Maailman 1000 parasta novellistia, niin sijalla 999 kuuluisi Martti Innanen. (On se sen verran hullu.)

  VastaaPoista
 186. Minusta myös Chisu on verraton laululyyrikko! Jos häntä vertaa Palefaceen, Paleface toistaa vanhaa agendaa, mikä on tietenkin ikuisuusmissio. Chisu luo ihan uutta, yksilön tasolla. Ykstyinen on mitä suurimmassa määrin yleistä - aina ei tarvita yhteiskunnallista leveää sivellintä.

  VastaaPoista
 187. Siks on tässä järkeä,
  kun on Iines meille tärkeä.

  Samoin muutkin blogin leidit,
  tädit, akat, rouvat, neidit.

  Ja entäs tämä ukkokuoro,
  jok ei tiedä kenen vuoro

  on turvautua temppuun hempeään
  ja Iinekselle vannoa lempeään.

  (Kolmen minuutin mu... ei kun syväluotaava runoelma nautittavaksenne, vassakuu.)

  VastaaPoista
 188. Meinaan, kun oli puhetta laululyyrikoista, niin vähän niin kuin malliksi... en minä muuten.

  VastaaPoista
 189. http://www.youtube.com/watch?v=FJZMgFa2Ql4

  Tämän minä muistan kun olin Somerolla. Olin liftannut sinne, Simo Lylyn kanssa, ja kenkäni olivat väsyneet menemään eteen päin. M Antero tarjosi meille punaviiniä ja puhuin (käsittääkseni piruttaan) erittäin korrektia suomenkieltä. Siitä ei meinannut saada millään selvää. Bändi jammasi olohuoneessa, jazzia, basistilla oli tallan (tai mikä se on nimeltään joka pitää kielet kopasta irti?) tilalla vaatehenkari. Minä, pikkupoika kun olin, ihmettelin asioita.

  VastaaPoista
 190. puhuin = puhui. Hän puhui koko ajan. En tietenkään minä.

  VastaaPoista
 191. No nyt jo tulee vettä myllyyn
  voi ettei tämä kääntyis omaan pyllyyn!
  Jos kohta anonyymi herää ja
  myrkkynuolens kerää
  kun rysäs sätkii miestä monta
  vötkälettä verratonta,

  on muikkuu Kuopijon, on särkee Puulaveen, on haukee kaislikossa kautta syväin vetten
  ma luulen etten
  voi enää murhett kantaa rinnassain vaan lähden tästä hierojalle - muuan Kalle -
  ja panen tuhat kiitost tähän alle.

  VastaaPoista
 192. Ja kun Riku Riemastus (via Tapio Rautalapio) kertoi sormuksesta... jonka helmin koristettuina "pujottaisin sun sormehesi)" ... ja nyt en fantasioi sinusta Riku (ole vain pahoillasi!) vaan Iineksestä ...

  tämä on minusta liikuttavaa:

  http://www.youtube.com/watch?v=tXzplYoo9Ks

  VastaaPoista
 193. Mitä muuten kissat tekevät kun ne lakkaavat kehräämästä? Olen nähnyt, ne alkavat kutomaan. (Paitsi pienimmät tietysti vain virkkaavat.)

  Ps. Pitäkää silmänne auki, oi Ihmiset!

  VastaaPoista
 194. Mikis: "...puhuin (käsittääkseni piruttaan) erittäin korrektia suomenkieltä. Siitä ei meinannut saada millään selvää."

  Ei tässäkään versiossa, Mikiksen tuntien, ole mitään outoa.

  Sitä paitsi moni ihminen puhuu niin täydellisesti, ettei siitä saa mitään tolkkua - heitä kutsutaan poliitikoiksi.

  Vaimoni muuten muistelee yhäkin (aina tilaisuuden tullen) sitä, kun hän nuorena 16-kesäisenä hepsankeikkana oli Oulunkylän kioskilla kesätöissä ja Tapio Rautavaara tuli ostamaan jäätelöä!

  Minun ainoa vastavetoni tähän on, että minäpä olisin kerran Hakiksessa nähnyt Gorbatshovin, mutta en katsonut!

  Tartsan näen siellä usein. Hän sulautuu lippiksineen rahvaaseen niin täydellisesti, ettei häntä tunnista kuin turvamiehestä.

  VastaaPoista
 195. Minäpä taidan olla ainoa aito Rautavaara-diggari täällä? Epäilen näet, että te muut vain vähän diivailette?

  No, joka tapauksessa kuuntelen AINA mökkimatkoillani Rautavaaraa. (No, joskus vaihteen vuoksi myös Helismaata, Salomaata ja jopa Henry Theeliä.)

  Suosikikseni vuosien varrella on noussut Pelimannin penkillä. Siinä on jotain riipaisevan totta. Se sopii kesään.

  En kehtaa linkittää siihen. Linkuttaa sinne ken haluaa.

  VastaaPoista
 196. Kamalin julkkiskohtaaminen minulle tapahtui Helsingissä... Taidanpa kertoa. Olin nimittäin mennyt Espladaanin Kämppin kellariin kaljoille (tai oikeastaan konjakeille) ja unohtunut sinne. (Ainakin henkilökunnan mielestä.) Nimittäin, kun kömmin takaisin maan pinnalle, yks sotamies tähtäs mua suoraan pyssyllä päähän. Kun käänsin päätäni, niin toinen sotamies tähtäs mua pyssyllä päähän. Meinasin hermostua. Sitten kansa alkoi kadun varsilla, ne oli sinne köysien taakse eristettyjä, hurrata, siinä meni George Herbert Walker Bush ohi. Oli joku helvetin Helsingin kokous ja, vittu, minä olin sillä alueella missä ei olisi saanut olla. Mistäs minä sen olisin tiennyt?

  Ps. Retuutettiin mut kuulusteluihinkin. Mutta se kesti alle kaks minuuttia. (Ne tajusi heti että olen toivoton tapaus.)

  VastaaPoista
 197. Eikä se ollut Kämp - vaan tämä joka on puistikossa, siis Kappeli! Voi Hitsi kun tulin sieltä ulos, olin ihan yksin. Paitsi siinä puistikossa pyöri harmaapukuisia ihmisiä joilla oli korvanappi korvassa. Ja sitten näitä saatanan sotilaita jotka tähtäili mua pyssyillään. Ihmettelin.

  VastaaPoista
 198. Rautavaaran laulu jaksaa sykähdyttää: "Poltat sikareita,
  mutten ole eläissäni
  nähnyt mitään yhtä ihanaa..."

  Eikä kukaan välittänyt valehtelusta, kun Tapsa miehekkään jämerästi väitti: "Tämä tarina on tosi!"

  Elokuvaosiin olisin itse valinnut mielummin sen keihään.

  Poikkeuksena viimeinen roolinsa elokuvassa Anna (1970). Näytteli muistaakseni juoppoa entistä kansanedustajaa. Pystyi siinä olemaan oma itsensä, eikä samanlainen henkarinäyttelijä kuin aiemmissaan.

  VastaaPoista
 199. Jörn Donnerin elokuvien naiskuva on omanlaisensa, vähän pinnallinen ja kova, tunteilla ei ole mitään tekemistä minkään kanssa, vaan ihmisiä ylipäänsä ajaa vietti ulkokohtaisiin tekoihin. Minun naisena on vaikea samaistua tähän Annaankaan, joka tuntui aika etäiseltä ihmishahmolta huolimatta upeasta Bergman-näyttelijästä, Harriet Anderssonista.

  Mutta Donner taisi tuossa tosiaan olla oma itsensä nahkoineen päivineen. Ainakin siis semmoinen kuin silloinen imagonsa oli, suorittamassa seksiä pää takakenossa huulet töröllä.

  VastaaPoista
 200. Jörjehän myöhemmin paljastui, kun yleisiksi tulivat tallentimet, joissa on mahdollisuus pysäytyskuvaan. Jörjen jonkun elokuvan jättiläiserektio olikin tekosellainen. Kyse ei ole vähäpätöisestä asiasta, siihen rakentui koko Donnerin poliittinen ura.

  "Dortlkha!"

  VastaaPoista