7.6.2012

Vaiheessa


Olen toinen jalka keväässä, toinen kesässä. Kunpa voisi jäädä tähän. Ei luopua keväästä, ei astua kesään. Pöllämystyneenä pakkaa yhtä huushollia kesäteloille ja purkaa toista talviteloilta. Ei halua olla kummassakaan. Siirtyminen  tuo epämääräisen levottomuuden. Kuinka taas olla? Ja kun tuleva olomuoto on sitten syksyllä koettu, haluaa taas viipyä, mutta ei halua jäädä. Ihminen on viipyjä, ei muuttaja. 

Kävin munaamassa itseni paikallisessa Dna-myymälässä. Olen nimittäin luullut, että liittymäsopimus pitää uusia henkilökohtaisesti ja nimikirjoituksella aina kun pakkojakso päättyy. Mokkulasopimus raukeaa ja nettiyhteys katkaistaan. No, minähän menin myymälään kertomaan, että tahdon jatkaa liittoamme. Jo kaksi vuotta sitten ihmettelin hieman, kun myyjä raapi päätään ja oli epäröivän näköinen, kun sanoin että tahdon jatkaa sopimusta. Luulin että hän ilahtuisi. Lopulta hän teki minulle uudet paperit, joissa oli entistä halvempi hinta.

Eilen minua palveli yksi Artsi. Hän näytti ahdistuneelta kun sanoin, että tahdon  jatkaa sopimustamme uuden kaksivuotiskauden. Sanoi sitten, päänraapimisen ja mutrustelun jälkeen, että eihän sitä tarvitse uusia. Se on voimassa toistaiseksi. Toistaiseksi? En ehtinyt sisäistää käsitettä, sillä minulla oli mielessäni kuva uudesta mokkulasta, jossa on pieni antenni. Kerroin haluavani sellaisen uuteen sopimukseeni. Myyjä-Artsi kysyi, voisinko tulla huomenna uudestaan, niin pannaan paperit kuntoon, kun tänään ei voi irtisanoa vielä vanhaa sopimusta.  Pitää odottaa yksi päivä vanhan sopimuksen voimassaolon vuoksi. Huomasin kysyväni, että mihin aikaan tulen. Ei sen väliä, sanoi myyjä.

Huomenna siirryn mökille. . Lähden matkaan  aamupäivällä, jahka juhta on kuormattu ja pakastin sulatettu. On pesty pyykit, ostettu kanisteri lähdevettä, nestemäistä hellää  pyykinpesuainetta nyrkkipyykkiä varten. On myös kaksi valkoista purkkiruusua istutettavaksi isoon ruukkuun, on säkki vessapaperia ja talouspaperia sekä iso pakka paperinenäliinoja.  Läppärit on pakattu ja niihin on asennettu uusi mokkulayhteys. Opaskirjat on pakattu ja Picasson elämäkerta sekä viralliset paperit, kuten pankkitunnukset ja laskut. Vartalotyyny ja Tempurin niskatyyny pakataan aamulla. Marja-Liisa Vartiokin on pakattu, jos joku haluaisi jutella hänestä Einesbaarin puolella, jossa on uusi kirjoitus, pihtisynnytyksellä maailmaan saatettu. Aloin nimittäin karsastaa  rouva Pyytä lukiessani kirjaa  kolmannen kerran. Mietin, olisiko rouva Pyystä tullut katkera feministi, jos elää olisi saanut. En tiedä vastausta.

PS Edellisen kirjoituksen yli 200:n menevät kommentit saa näkyviin, kun painaa alta Lataa lisää -linkkiä! Sinne on mennyt hassusti mm. vastauksiani ylempiin kommentteihinkin. Sivu on piilossa!

(Valokuva 4.6. Iines)

77 kommenttia:

  1. Siirtymät vievät aina aikansa vaikka olisivat mieluisiakin.

    Mainintaasi Vartion kirjasta; kirja lukee sinua ja siksi tarina näyttää aina uudelta.

    Kirjaa, joka on joskus ollut hurjan tärkeä, ei lähes ilkeä lukea uudestaan sen pelossa, että taika on mennyt.

    VastaaPoista
  2. iirtymä on mieluinen, ja muistan jo työajoilta, miten arjen muuttuminen lomaksi jopa stressasi aluksi. Sitten taas syksyllä, kun lomaan oli jo tottunut, oli työlästä aloittaa koulutyöt. Siirtymä on mielenkiintoinen tila, kun ollaan henkisesti vielä vanhassa tilassa, vaikka fyysisesti ollaan uudessa.

    Eipä ole kovin kummmallista, että varhaiskansojen parissa on ollut monenlaista siirtymäriittiä. Niiden tavoitteena oli totuttaa ihmistä uuteen.

    VastaaPoista
  3. Sellaiset häpeät ovat vain omassa mielessä. Matkapuhelin- ja littymäkauppaajat,kun itse ajattelevat: "Toivottavasti isä ja äiti eivät saa tietää mitä teen työkseni, valehtelin niille että olen Helsingissä thai-hierontapaikan ovimiehenä!"

    Minä olen jo pitkään sanonut kaikille liittymänkauppajille, että minulla ei ole aavistustakaan siitä minkälainen liittymä minulla on. Laskuja lähettävät. Yrittävät tuohon takertua, mutta sanon, etten ole lainkaan halukas keskustelemaan asiasta. Siitä ymmärtävät, kiittävät ja lopettavat. Luultavasti maksan ylihintaa, mutta en minä niitä jatkuvasti viitsi.
    ---
    Ihan sitä bernsteinilaista sosialismia tuo ei taida olla, hän kun meinasi, kuten muistamme, että liike on tärkeämpi kuin päämäärä. Minä voin hyvin olla sellainen bernsteinilainen, mutta tiedostan myös, että atomien ympärillä pyörivät elektronit tekevät koko ajan puolestani aivan hirmuisia liikeratoja.
    ---

    Siirtymäsi kuvauksesta mieleeni tuli joku "Wagon train" kuvitus, tai Steinbeckin täyteen lastatut autot vihan hedelmissä.
    --
    Riippukeinu on elämän tarkoitus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olenko riippumaton vai ostanko riippumaton, kas siinä pulma.

      Poista
    2. Riippuu matosta, mutta mato riippuu koukusta.

      Poista
    3. Riippumaton riippumatossa - tämähän meiltä käy. Ja matto on kierretty kahden riippakoivun väliin.

      Poista
    4. Riippuvainen riippumatosta vain riippumaton riippumattomuudesta?

      Poista
    5. No niin, sekosin riippumattooni: riippumaton riippumatottomuudesta.

      Poista
  4. Laitan seiskan tappaman Matti Inkisen kappaleen kaikille: Älä sinä huoli!

    VastaaPoista
  5. Minullakin umpeutui yhden nettitikun sopimus (niitä on monta...) ja mietin juuri, että mikseivät ne tarjoa jatkosopimusta, tolvanat, että sulkeeko ne tuosta vaan maksavan asiakkaan yhteyden.

    Mutta onneksi asia selvisi! Eli älä turhaan Iines ole milläsikään, emme me tekniikan miehetkään aina näitä hallitse - emme vain paljasta tietämättömyyttämme.

    Tästäpä tulikin mieleeni tosi tapaus vuosien takaa, miehen ja naisen erillaisesta tavasta suhtautua osaamattomuuteensa.

    Meillä oli uusi auto ja vaimoni sattui tankkaamaan sen ensin. Hän ei saanut bensatankin korkkia auki, joten hän huuteli apua kanssatankkaajilta ja kävi viimein hakemassa sisältä huoltamonhoitajan apuun ja vilkkaan torikokouksen ja pulinan jälkeen korkki aukesi.

    Seuraavan kerran minä olin tankkausvuorossa. Ajoin tankille ja huomasin, etten saakaan korkkia auki, siinä oli jokin uusi systeemi. Vilkaisin ympärilleni, että ei kai vain kukaan nähnyt yrityksiäni, menin muina miehinä autoon, ajoin huoltamon taakse parkkiin ja kaivoin esiin ohjekirjan. Sieltä luin sitten miten korkki avataan.

    Ei se ole mikään myytti, ettei suomalainen mies halua kysyä neuvoa. Totta se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luinkin juuri edellisestä blogiketjusta Japen ansiokkaan selityksen nettitikku-asiaan ja hän taitaa tapansa mukaan puhua asiaa. Eli täytyy todellakin tarkistaa, että millä hinnalla ne aikoo jatkossa siitä veloittaa. Sekin on totta, että vanhoja hyviä asiakkaita lypsetään surutta vanhoin ylihinnoin - eli kannattaa tehdä pieni kilpailutus aina silloin tällöin.

      Poista
  6. Minulla on myös kokemusta miehen suhtautumisesta osaamattomuuuteen ja näyttöhaluun.

    Oli kaksi langosta mökillä, jonka pihaa raivattiin rakentamisen jäljiltä. Saksalainen lanko otti kangen ja pyöritti keskellä kulkuväylää olevaa kiveä pois, tahkosi aikansa ja sanoi sitten, että ei se lähde. Suomalainen tietenkin tykkäsi, että kyllä lähtee. Otti kangen ja nosti kiven pois ja vieritti syrjään. Miesten välit eivät tainneet koskaan lämmetä tämän jälkeen.

    PS Minäpä makaan reporankana taudin kourissa, en päässytkään mökille, vaikka kaikki on valmista ja pakaasit on jo kannettu eteiseen. Vatsatautia ja kuumeinen olo. Kauheaa. Miten heikoksi jokin tauti voi ihmisen voimat viedä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin vanhan kansan maalaismiehet hallitsivat kivihommat. Jaksan aina ällistellä Oulujärven mökillä käydessäni, miten silloin 70 v papparainen vänkesi kangella ylös valehtelematta puolen kuution kokoisen kivenmurikan metrinsyvyisesestä kuopasta. Kokeilen aina pienessä sievässä vierittää sitä kiveä tasaisella maalla, eikä se ihahdakaan.

      Poista
  7. Iines!

    Mä oon iki kyllästynyt DNA:n mukkulaan. Se pätkii joka viiden minuutin päästä tai jo ennemmin. Se on hirveä. SE on kauhea. Se vie hermot.

    Onneksi tehtiin sopimus, että sen voi lopettaa milloin tahansa. Ei mitään pakkoaikaa, sellaista sopimusta en suostu enää tekemäänkään. Tämän voi siis lopettaa vaikka huomenna. - Oonkin kerännyt jo tarjouksia eri liikkeistä. Aiomme hankkia langattoman nettiyhteyden. Meillä on sellainen kaupunkiasunnossa taloyhtiön toimesta, se on ilmainen ja toimii hyvin. Langaton laajakaista. Se on toiveena. Kallis se varmaan on, riippuu tietysti gigoista. Mutta. Mitäpä ei uhraisi hermojensa takia. :)
    (ai niin, sä et tykkää hymiöistä, mutta tuon saat kyllä nielaista. Minusta on tullut julma.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tekniikan ihmisenä minua kiinnostaa TAVATTOMASTI, millainen on langaton laajakaista?
      Itse en tiedä muuta kuin mokkulan (3G tai 4G) tai vanhassa NMT verkossa toivivan 450-systemin, joka on kylläkin kuriositeetti ja häviämässä.

      Kaupunkiasunnossanne teillä on taloyhtiön tarjoama ns. WIFI-yhteys tai vastaava, vain taloyhtiössä toimiva langaton yhteys, josta yhteys nettiin kuitenkin mene kaapelilla (tai ADSL:ällä) taloyhtiön jakomosta. Että ei se sen kummempi langaton yhteys ole ja toimii vain taloyhtiön alueella.

      Kodin oma langatonyhteys (jos ei ole mokkula) on normi ADSL (tai kaapeli)-purkki jossa on muk WIFI, eli jakaa lankayhteyden langattomasti huonistoon. Että ei ole kovin pitkä pätkä langatonta ;)

      Poista
    2. Ai, enpä tiennytkään, että miehetkin osaavat heittäytyä tyhmemmiksi kuin ovat.

      Tekniikan ihmisenä varmasti tiedät, että wlan/wi-fi = wireless = langaton suomeksi. Vaikka se purkki olisi aivan siinä tietokoneen vieressä, niin yhteys on langaton, jos purkista ei mene piuhaa tietokoneeseen.

      Varmasti tiedät myös, että noissa mokkuloiden tiedonsiirtomäärissä puhutaan tavuista eikä biteistä.

      Saivartelulla ei juurikaan saa itseään kuulostamaan "blondeja" fiksummalta.

      Poista
    3. Saivartelu ja naljailu ovat Japen tunnusmerkkejä. Turhautuneille miehille järjestetään aggressionpurkukursseja.

      Poista
    4. "Ai, enpä tiennytkään, että miehetkin osaavat heittäytyä tyhmemmiksi kuin ovat."

      No en miehistä tiedä, mutta sinä näytät olevan tyhmempi kuin varmaan oikeasti olet?

      "Tekniikan ihmisenä varmasti tiedät, että wlan/wi-fi = wireless = langaton suomeksi. Vaikka se purkki olisi aivan siinä tietokoneen vieressä, niin yhteys on langaton, jos purkista ei mene piuhaa tietokoneeseen."

      Termi "langaton" ei kerro mitään yhteyden muodostustavasta, joka on kuitenkin ratkaiseva ja kertoo oleellisesti sen millaisesta langattomasta yhteydestä on kyse. 3G on langaton, mutta yhteystapana ihan eri kuin WIFI(wlan). Bluetooth on myös langaton, mutta ei kanna kuin tyypillisesti alle 10 m. Jos et näiden "langattomien" eroa ymmärrä, et voi myöskään kertoa yleistyksiä langattomuudesta.

      "Varmasti tiedät myös, että noissa mokkuloiden tiedonsiirtomäärissä puhutaan tavuista eikä biteistä."

      En tiedä. Mistä sinä tämän olet saanut päähäsi, että näin on yleisesti?

      Liittymällä, jonka nopeuden mainostetaan olevan 1 megainen, tulee alas tietoa 1 megabitti/sek = 100 kilotavua/sek (optimi olosuhteissa), joten liittymien nopeuksissa puhutaan biteistä (saadaan aikan komeampia, isompia, lukuja). Mistä voit päätellä, että tiedonsiirto määrät ovat tavua, jos käytetään termiä 1 mega tai yksi giga?

      "Saivartelulla ei juurikaan saa itseään kuulostamaan "blondeja" fiksummalta."

      Kyse ei ole saivartelusta, vaan siitä, että puhutaan asioista täsmällisesti määritelleen, ja oikein, eikä epämääräisesti termein, jotka mahdollistavat 10 kertaisen virheen suureissa. Joka ei tätä tajua, ansaitsee "blondi" arvonimen oitis. En anna nyt sinulle, Tiina, tätä arvonimeä. Olet vain ymmälläsi termiviidakossa, mutta yritit sentään.

      Poista
  8. Liisu,

    minulla Dna:n mokkula toimii hyvin kesäpaikassa Rauman lähellä. Täällä sisämaassa mokkula pätkii kyllä joskus, siis vanha mokkula.

    Tässä uudessa mokkulassa on selllainen varoitussysteemi, että kun kenttä on heikko, yksi - kaksi palkkia viidestä, mokkula varoittaa ilmoituksella ja käskee mennä vaikkapa ikkunan lähelle tai suuntaamaan koneen lähintä asemaa (?) päin.

    Hienosti olet junaillut, jos olet saanut mokkulan ilman aikarajoitusta. Onkohan siinä sama hinta (13,90) kuin pakkoaikaisissa?

    VastaaPoista
  9. Iines, ainakin Dna:lla on dataprepaid-liittymä, joka maksaa 14,90 ilman nettitikkua ja olikohan se kympin enemmän tikun kanssa.

    Liittymä sisältää 10 gigaa - eli tajuttoman paljon - nettiaikaa.

    Sain molemmat lahjaksi (ja annoin eteen päin, kun en itse tarvitse) ja ne antanut Dna:n mies sanoi, että hänen nelihenkisessä perheessään 10 gigaa kestää 3-4 kuukautta. Sitten sitä voi ladata.

    Toivottavasti saat pian itsesi kuntoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Liittymä sisältää 10 gigaa - eli tajuttoman paljon - nettiaikaa."

      Siinä blondi taas saa kicksejä asioista joista ei oikein tajua. 10 gigaa, ei ole mikään aika määre, vaan tiedonsiirron määrällinen suure. 10 gigan liittymällä saa siis siirtää netistä 10 gigaa tietoa, muuta tohainassasi et kerro, onko kyse gigabiteistä vai gigatavuista. Ero on merkittävä (vrt. olet ostavinasi litran maitoa, mutta saat vain 1 desilitran) ;)

      10 gigalla (oli bittejä tai tavuja) ei normikäyttäjä kauaa nokkaa tuhistele. Tietty jos katsoo vain tekstejä, eikä hyödynnä netin mahdollisuuksia laajasti, voi jollakin 10 gigalla säästeliäs kukkahattuilija pärjätä aika kauankin.

      Poista
    2. Blondi tajuaa sen, mitä hänelle on kerrottu - että Dna:n miehen nelihenkisessä perheessä riittävyys on 3-4 kuukautta.

      Poista
    3. Voin arvata miehen vastauksen: Voi blondia, vaimo ei käytä juurikaan nettiä, lapset ovat vauvoja ja mies katsoo vain kuvat sivuilta. Että tämä on sama kuin huonekalukauppiaan toteamus: meillä on kotona tämmöinen sohva ja se on Hyyyvä.

      Vaan siis oikeasti: minulle tuo havainnollinen esimerkki olisi puhunut kyllä tosiaan monen hengen aktiivikäytöstä. Eivät myyjät nykyään noin paljon voi harhautta, sillä asiakashan maksaa heidän palkkansa ja kilpailua ja kritiikkiä on joka puolella.

      Poista
    4. Avasi se Dna:n mies asiaa käytännössä niin, että määrään sisältyy tuhansia (vai olikohan se kymmeniätuhansia) liitteellisiä sähköpostiviestejä, tuhansia ladattuja valokuvia ja tuhansia minuutteja esim. youtube -pätkiä. En painanut niitä mieleen, joten siksi en niistä heti edes maininnut.

      Minulle neljän hengen 3-4 kuukauden käyttöaika on paljon havainnollisempi ilmaus.

      En ollut ostamassa yhtikäs mitään, joten miehellä ei siksikään ollut syytä kaunistella.

      Poista
  10. Tuohan on hyvä ja halpa vaihtoehto, jos tarvitsee liittymää vain esimerkiksi kesäajan. Hyvä tietää. Täytyypä panna nimi muistiin.

    Varaliittymä on kuitenkin hyvä olla olemassa. Jos toinen pettää, toinen ei petä samaan aikaan.

    Vatsaflunssa on kurja, se vetää heikoksi. Minäkin olen tuntenut oloni kauhean surkeaksi ja aloin kaivata Kustiakin, viime kesänä kuollutta kissaa, kauheasti. Se lähti vielä mukaani mökille, muttei tullut enää takaisin.

    VastaaPoista
  11. Jassoo, yllä saivat blondit kyytiä mieheltä. Minuakin on vedetty höplästä, kun sain samaan hintaan liittymääni vielä uuden tehokkaamman mokkulan, lisäantennilla.

    Kyllä voi yksi vatsatauti vetää ihmisen lätyksi. Kun on kaksi päivää ollut nestepaastolla ja nyt varovasti aloittelee kahvilla, tuntuu juoma kitkerältä myrkyltä. Vaan noustavahan tästä on, jotta pääsen mökille töihin. En jaksa sairastaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, niin on vedetty höplästä, mutta et vissiin huomaa että missä kohden? No, minä tästä jo sinulle kerroin, joten en toista asiaa.

      Poista
  12. Hyvä, että Jape tietää kaiken. Minun tietoni ovat rajalliset. Koetan selittää.

    Taloyhtiön ilmoitustaululla oli viime vuonna lappu: Ilmainen nettiyhteys talon asukkaille.
    No, hyvä. Heti tarjouduimme sen ottamaan. Se on Welhon toimittama ja sai valita suoran kaapelilaajakaistan tai langattoman kaapelilaajakaistan. Valitsimme langattoman. Sitä varten piti itse ostaa laite, joka on yhdistetty kaapeliverkkoon (langaton laajakaista modeemi). Maksoi n. 50 e, n. kahvipaketin kokoinen.

    Kun laite on napsautettu päälle, tulee nettiyhteys itsestään joka ainoaan laitteeseen, missä tahansa huoneessa, ja se on salasanalla suojattu. Jokaisella talonasukkaalla on oma salasanansa. Siitä ei ole mennyt toistaiseksi ainakaan mitään kuukausimaksua. Meillä on siellä usein ainakin 3 tietsikkaa yhtä aikaa päällä. Toimivat hyvin. Myös minun uusi iPad hakeutuu samaan verkkoon heti, vaikka sillä on oma "sirunsa", joka toimii missä tahansa, ulkonakin. (iPad3 64gt wifi+4g)

    Vapaa-ajan asunnossa, jossa olemme n. puolet ajasta (koska se on tarpeeksi lähellä) tarvitsemme mokkulaa koneille (2 pöytäkonetta + 3 uutta + 2 vanhaa kannettavaa ) ja poika käyttää kännykkäänsä (iPhone) Macinsa yhdistämisessä nettiin, me muut olemme mokkulan varassa.
    Se joka pahiten pätkii on vain1 mega ja maksaa 10e/kk. Ei sitoumuksia. Toinen on fiksunetti (Sonera), 24kk sopimus, 12kk jäljellä. Se on siitä fiksumokkula, että se toimii 20 megaan asti täysillä (luultavasti 2megalla), mutta kun sen on käyttänyt, se hidastuu. 20 megaa hurahtaa äkkiä. Aina saa olla ostamassa lisäaikaa, joka on tietysti operaattorille mieluista.

    Kun tuli tuo uusi asukas (iPad), suostui Sonera vaihtamaan modeeminsa siruun siinä, ilman eri velotusta. Joten olemme nyt täällä "vihreässä paratiisissa" yhden sirun ja yhden mokkulan varassa. Meillä on käytössä Macit. Ne ovat nopeita koneita. PC:t on koneina vanhennuttuaan ihan liian hitaita. Niitä ei saa kunnolla toimimaan, vaikka kuinka poistaisi tiedostoja ja päivittelisi niitä.

    DNA tarjosi langatonta laajakaista ADSL- yhteyttä (puhelinpistokkeen kautta) hintaan 29,90 e/kk. Ei muita kuluja, sanoivat. Se on 2M (megaa), sama kuin kaupunkiasunnossa. Mutta jos maksaisi 35 e/kk se olisi nopeampi eli 8 M. Minä suosittelisin sitä. Otan ensin selvää muista tarjouksista.

    Kirjoitan nyt tätä selontekoa tällä hitaasti ja pätkien toimivalla mokkulalla. About 10 kertaa se on katkaissut yhteyden tänä aikana. Kohta puraisen sitä!

    Kysymys on siis DNA Welho Laajakaista-hinnoista.

    Mokkulaterveisin
    Liisu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Hyvä, että Jape tietää kaiken. Minun tietoni ovat rajalliset. Koetan selittää."

      Noh, en sentään ihan kaikea, mutta melkein. Minulla on näet vain 3 insinööritutkintoa, enkä taida tällä iällä enään itselleni jaksaa neljättä tutkintoa opiskella. Yksi noista tutkinnoista on tietotekniikan inssitutkinto, joten aiheesta jotain saatan tietää. Tosin enemmän painoa annan omakohtaisele laajalle kokemukselle tietokoneiden parista. 1980-alussa tutustuin ensin CP/M-käyttöjärjeselmän omaaviin koneisin, joskin pankin räjäytti vuonna 1982 Commodore 64 supertietokone, jonka parissa tuli vietettyä monia ilosia ja elämyksellisiä hetkiä. Onnistuin tuon aikansa supertietokoneen hommaamaan kotiinikin, mutta helpoa se ei ollut.

      "Taloyhtiön ilmoitustaululla oli viime vuonna lappu: Ilmainen nettiyhteys talon asukkaille. "

      Saman tyyppinen ilmoitus tuli (kirjeellä) kotiini. En tarttunut siihen (en siis ottanut sitä), mutta saipahan taloyhtiö taas kerran syyn korottaa vuokria, jotta "ilmainen" nettiyhteys tuli mahdolliseksi sitä haluamattomille ihmisille.

      "Kun laite on napsautettu päälle, tulee nettiyhteys itsestään joka ainoaan laitteeseen, missä tahansa huoneessa"

      Tätä en usko.

      "Meillä on siellä usein ainakin 3 tietsikkaa yhtä aikaa päällä."

      Tämä on järjetöntä. Teillä ei taideta tuosta hiilijalanjäljestä välittää mitään? Tietokone kuluttaa melkoisesti sähköä.Ja kolmen tietokonen päällä pitäminen yhtä aikaa on sulaa hulluutta.

      "Toinen on fiksunetti (Sonera), 24kk sopimus, 12kk jäljellä. Se on siitä fiksumokkula, että se toimii 20 megaan asti täysillä (luultavasti 2megalla), mutta kun sen on käyttänyt, se hidastuu. 20 megaa hurahtaa äkkiä. Aina saa olla ostamassa lisäaikaa, joka on tietysti operaattorille mieluista. "

      Tuossa ei ole fiksuutta kuin Soneran kannalta. Fiksu ei moista hulluutusta ostaisi. En ymmärrä miksi ostatte monia mokkulaliittymiä, kun voitte ostaa yhden ja JAKAA sen kaikkien kesken, yhtä aikaa.

      Ipadisi toimii ulkona GSM (4G) yhteydellä, eli siis puhelinverokssa. Tuo WIFI tarkoittaa langatonta verkkoyhteyttä, jolloin se menee siellä kotona langattomasti siihen kotipurkkiin ja siitä etenpäin lankaverkkoon (kaapeliin). WIFI ei toimi kuin kotonasi, tai julkisilla paikoilla, jossa on ns. WIFI hotspotteja.

      Sonreran "suostuessa" antamaan teille "sirun" (varmaankin SIM-kortti ;), se säästi, kun sai teiltä arvokkaan mokkulan pois. Te siis hävisitte ;)
      Ipadissänne on sisään rakennettuna 3G/4G GSM modeemi.

      MACit ovat ylihinnoiteltuja eliittileluja. PC toimii ihan hyvin, kun sitä viitsii huoltaa. MACin hinnalla voi päivittää PC:tä useammin. Saada siis tuoreempaa rautaa, jos haluaa. MACin etu on käyttis, joka kieltämättä on selkeästi parempi kuin PC:issä tyypillinen Microsoft Windows (joku sen versioista...XP, VISTA, 7 jne.).

      Teet Liisu kyllä fiksusti siinä, että vertailet eri mahdollisuuksia, nopeuksia, toimintaa ja hintoja jne. Se kannattaa aina.

      Poista
    2. Jape Dear, siihenhän me tähtäämme, että kaikki kolme, silloin kun tulee tarve olla yhtäaikaa netissä, voisimme sen tehdä, samalla maksulla. (Sähkön kulutustahan se ei tietysti korvaa.) Siksi haluamme mökkioloihinkin langattoman yhteyden, mokkulat jää sen otettuamme kokonaan pois käytöstä. Kiikuimme kiinni 24 kuukauden sopimuksessa, mutta nyt saimme sen upotettua tablettiin, jossa se 11.90 e/kk ei seiso turhan panttina. Ja tuo tablettipad on kevein kulkemaan mukana ja siinä on tarvittaessa nettiyhteys.

      Macissa on se etu, että se ei kerää (ainakaan toistaiseksi) viruksia. Siinä on eri käyttöjärjestelmä. On se turhan kallis, mutta hyvä se on. Tuo Pad on kyllä melkein lelu, mutta mukava sellainen, ja lukulaitteena kiva. Tykkään siitä.

      Yhtään en ole katunut Maciin siirtymistä. Se on nopea, jos yhteys on kunnossa. PC:tä joudun käyttämään, kun siinä on PhotoShop ja PageMaker. Maceille pitäisi olla omat versionsa mutta ne on liian kalliita toiseen kertaan ostettaviksi.

      Netissä on muuten erittäin käyttökelpoisia ilmaisohjelmia, joita kannattaa sieltä ladata.

      Poista
    3. Liisu Honey, kiva jos saatte langallisen langattoman yhteyden myös mökillenne. Siihen ei kaikilla ole mahdollisuutta.

      Edelleenkään, edes tähän asti, teillä ei olisi oikeasti ollut (kuvauksestasi päätellen) tarvetta useammalle mokkulaliittymälle, mutta olette niitä "fiksuja" ja ei niin fiksuja pitäneet valikoimissanne. Noh, ainahan sitä rahaa on liikaa... "Ihan kallista", voisi joku blondi sanoa ;)

      "Macissa on se etu, että se ei kerää (ainakaan toistaiseksi) viruksia."

      Tähän ei kannata tuudittautua. On nimittäin vanhaa tietoa. Virustehtailijat ovat löytäneet myös MACin ja virusten määrä kasvaa tasaisesti. Luin tästä hiljan eräästä tietokonealan lehdestä.

      Siinä olet oikeassa, että MACissä on eri käyttöjärjestelmä. Sitähn tuossa omassa puheenvuorossani juuri kehuin, että se on MACin valtti. En tiedä onko se käyttis kuinka kallis, mutta "rauta" MACeissä yleensä maksaa.

      iPad on varmaan mukava, mutta kallis sekin. Jos ostaisin jonkun "tabletin" tod.näk. ostaisin jonkin Android-pohjaisen laitteen iPadin sijaan.

      Tuossa olet oikeassa, että netissä on paljon käyttökelpoisia ilmaisohjelmia. Suurin os käyttämistäni ohjelmista on ilmaisohjelmia. Kuvankäsittelyynkin on saatavilla ihan kelpo ohjelmia, jotka ovat ilmaisia, esim. GIMP.
      OpenOffice on aivan pätevä paketti, ja julkaisuunkin löytyy ilmaisohjelmia.

      Poista
    4. "Ihan kallista", voisi joku blondi sanoa ;)

      pitäisi tietekin kuulua:

      "Ihanan kallista", voisi joku blondi sanoa ;)

      Pahoittelut minulle harvinaisesta kirotusvihreestä.

      Poista
    5. Toivoa sopii, että Japella on HELVETIN iso palkka josta hän maksaa TUHOTTOMASTI veroja. Hänen monet tutkintonsa kun ovat tulleet maksamaan I S O S T I meille nettoveronmaksajille.

      Poista
  13. Tuossapa perusteellinen selvitys, Liisu. Minä sain uutta tietoa tuosta langattomuudesta.

    Meillä on tässä taloyhtiössä tavallinen laajakaista, kaapelin kautta, eikä sekään maksa erikseen mitään, mitä nyt jotain vuosimaksua taloyhtiö maksaa palveluntarjoajalle. Erikseen asukas maksaa sitten palveluntarjoajalle tästä Welhosta n. 28 e/kk.

    En edes tiedä - myönnän blondiuteni - sitä, että voisinko halutessani ottaa jonkun toisen palveluntarjoajan laajakaistan, kun se tulee siis taloyhtiön Dna:n piuhista. (Saa nauraa.)

    Tuota mokkulasi pätkimistä kyllä kummastelen. Minulla mokkulayhteys, siis Dna:n Matkanetti 13,90 e/kk, ei katkea koskaan mökillä, mutta täällä sisämaassa alakerrassa betonin sisällä katkeaa kyllä päivittäin.

    Olen ajatellut hankkia mökille television, mutta en tahdo mökin katolle ulkoantennia, en suin surminkaan, koska pelkään ukkosta ja talo on korkean mäen päällä, jossa on yleensä aina olut ns. "kenttää". Tämä on kynnyskysymys. Onko kellään teistä tietoa television sisäantenneista? Eurajoen asema on noin 50 kilometrin päässä.

    VastaaPoista
  14. Kiinteistöyhtiöiden verkkoyhteydet ovat useimmiten kaapelikaistoja, niitä kutsutaan myös kiinteistökaistoiksi. Se käyttää entistä puhelinkaapelia, siitä tulee se sana. Tietokoneen voi kytkeä yhdellä johdolla, usein siihen entiseen puhelintöpseliin seinässä, ja tiedon valtaväylä, internet on auki.

    Taloyhtiö ostaa joltakin palveluntarjoajalta (welhonet, sonera, elisa…yms) tietoverkkopalvelun, ja asukkaille se voi olla täysin maksuton tai sitten asukkailta peritään jokin liittymismaksu tms. Se ei siis ole ilmainen vaan asukas maksaa siitä asuinyhtiölle tavalla tai toisella (huomaamattomin hoitovastikkeessa tai vuokrassa).
    Langaton yhteys on mahdollinen kun hankkii kahvipaketin kokoisen laitteen joka tietokoneen sijasta kytketään tuohon entiseen puhelintöpselinreikään seinässä. Naps. Pieni musta laatikko lähettää tietokoneiseen ja muihin laitteisiin (joilla on mahdollista mennä internettiin) langattomasti signaalin. Kirjastoissa ja monissa julkisissa tiloissa tai mm junissa on tällainen wlan-yhteys jota voi käyttää maksuttomasti. Tietokoneessa tai muussa laitteessa vain pitää olla tuo wlan.

    Wlan-yhteydellä, siis langattomalla yhteydellä on eräs ominaisuus joka kannattaa tietää. Tästä on jo ennakkotapauksia olemassa. Mikäli joku onnistuu (nörttispeasilistit osaavat monenmoista) murtamaan salasanasuojauksen, he pääsevät käyttämään tuota verkkoyhteyttä. Jos ”varastetulla” yhteydellä harjoitetaan rikollista toimintaa, vastuu on aina yhteyden todellisella haltijalla – ei siis rikollisella. Usein kotikäytössä olevien wlan-laitteiden kantosäde on lyhyt, ehkä noin parikymmentä metriä, joten ellei naapurissa asu rikollisia taipumuksia omaavia, niin voi olla täysin huoletta.

    Mokkula käyttää samoja verkkoja kuin gsm-puhelimet, siksi joidenkin palveluntarjoajien yhteydet toimivat kehnommin jossakin päin Suomea. Kannattaa tarkistaa palveluntarjoajan sivuilta missä yhteydet ovat erinomaisia tai välttäviä tai peräti huonoja. Voi käydä esimerkiksi niin, että hankkii 3 G (tarkoittaa tiedonsiirtonopeutta) mokkulaliittymän esimerkiksi nyt Saunalahdelta (käyttää Elisan verkkoja) ja menee mökille joka on alueella jossa Elisan verkko toimii huonosti. Yhteys pätkii tai pahimmillaan ei saa yhteyttä verkkoon lainkaan. Mitään mokkulayhteyttä ei kannata hankkia ellei käytä yhteyttä sellaisella alueella jossa juuri se yhteys on mahdollista. Silloin maksaa aivan turhasta.

    VastaaPoista
  15. Olipas siinä hyvä tietopaketti. Kiitos!

    Kun täällä on niin paljon nyt teknistä osaamista, niin sanokaapa, hyvät ihmiset, miten saan säädettyä tietokoneen näytön kirkkautta himmeämmäksi. Joku Acerin näyttö tämä on, ja häikäisee. Paneelista saan kuvakkeet esiin, mutta näppäimistöltä niihin ei pysty vaikuttamnaan, en ainakaan minä. Muissa näytöissä olen saanut säädettyä aina näytön etupaneelista, mutta tämä prkl ei reagoi.

    Minulle kävi muuten kerran niin nettiliittymäkaupassa, että Raumnan Dna:n poika sanoi, ettei siellä sinun mökkikylässäsi ole verkkoa tälle mokkulalle. Sanoin sille pojalle, että kyllä puhelin-gprs toimi jopa hyvin, Dna:n. Katsoi karttojaan ja sanoi, ettei sen mukaan toimi, mutta uskon sinua. Vastuullinen myyjä, ei myynyt mokkulaa ennen kuin tarkisti alueen. Ostin mokkulan ja kyllä toimi.

    VastaaPoista
  16. Iines, lisää mututietoutta TV:n katseluun siellä korkealla mäelläsi. (Onhan sinulla varmaan ukkosenjohdatin, sellainen, joka vie salaman mahdollisen iskun maahan? Jos ei, niin hanki sellainen - kirjoita googleen ukkosenjohdatin, siellä on kaikenlaista tietoa, kannattaa katsella keskustelujakin, niistä saa usein vinkkejä.)

    Meillä oli TV:n katseluun sisäantenni, sellainen häkkyrä, aika pieni laite, kaksi tikkua kuin viikset pystyssä. Se toimi, mutta sillä sai näkyviin vain osan kanavista. Mut mies laittoi sitten katolle sellaisen isomman häkkyrän (joka on ihan siistin näköinen, ei harota eri suuntiin), ja nyt näkyy kanavia enemmän kuin kaapelitv:ssä.
    Yhdellä sukulaisella on mökkinsä seinällä sellainen jännä levy, kuin pieni seinävaate, ja sillä se katselee telkkaa ja on tyytyväinen.
    Näitä antenneja voi kysellä eri liikkeistä. Me ostettiin kai Gigantista, niitä myy myös ainakin Prismat yms. Tietäisköhän se DNA- mies!
    On pakko tunnustaa, että miehet tietää teknisistä asioista paremmin, mut yleensä ne on auttavaisia. (Mun mies on pojan - joka tietää tietotekniikasta eniten meistä - kanssa kalastamassa Kainuussa, olleet jo viikon, mä oon ollut yksin kotona, ja se on ihan mukavaa.) Hymiö.

    Vielä tuosta taloyhtiön laajakaistasta - ei ollenkaan naurun asia - mulla on käsitys, että sitä ei kannata ostaa omaa, sillä taloyhtiö on tehnyt sopimuksen jonkun firman kanssa, ja yksityinen tulee aina kalliimmaksi, jos se yleensä on mahdollista. Mutta sinne mökkiisi sinulla on vapaat kädet kysellä tarjouksia eri operaattoreilta.

    Toivottavasti vatsatautisi on jo ohitettu paha paikka!

    VastaaPoista
  17. PS. Ja tuosta kirkkaus-asiasta. Kaikissa meidän tietsikoissa on näppäimistössä auringon kuvat, toisesta saa ruudun himmeämmäksi, toisesta kirkkaammaksi, kun painaa aurinko näppäintä ylärivissä ja samanaikaisesti fn näppäintä, alkaa toimia. Mutta enhän minä tiedä, mikä tietsikka sulla on. Näin on Macissä, vilkaisin Fujitsu Siemensiä (PC), siellä on sama juttu. Ylärivissä auringot jonkun numeron kanssa ja alhaalla fn-näppäin.

    VastaaPoista
  18. Liisu, kiitos! Olet sinäkin aika mestari tietokoneasioissa!

    Läppärissä tämä Fn-näppäin-juttu käykin ja siinä on myös auringon kuvat nuolinäppäimissä. Pöytäkoneessa sen sijaan ei ole Fn-näppäintä ollenkaan. Kone on nelisen vuotta vanha, ja juuri tästä pöytäkoneesta on kyse. Siinä on iso näyttö ja se häikäisee liikaa. Kun siitä etupaneelin kirkkauskuvakkeesta ei tapahdu mitään, ja pelkkiin nuolinäppäimiin se ei reagoi, saati että se toimisi paneelista painelle. Mikähän näppäin korvaisi tuon Fn-näppäimen?

    Ukkosenjohdatinta emme ole asentaneet. Käsittääkseni se on hurjan kalliskin. Mutta nuo sisäantennitietosi tuntuvat ihanan lupaavilta. Täytyy mennä sellaiseen antenniliikkeeeseen, jossa on asiantuntemusta siitä, toimiiko sisäantenni minun mökkikylässäni. Täytyy vain ostaa ensin televisio, ja sitten jos sisäantenni ei toimikaan, tilaa asentajan katolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Pöytäkoneessa sen sijaan ei ole Fn-näppäintä ollenkaan. Kone on nelisen vuotta vanha, ja juuri tästä pöytäkoneesta on kyse. Siinä on iso näyttö ja se häikäisee liikaa. Kun siitä etupaneelin kirkkauskuvakkeesta ei tapahdu mitään, ja pelkkiin nuolinäppäimiin se ei reagoi, saati että se toimisi paneelista painelle. Mikähän näppäin korvaisi tuon Fn-näppäimen?"

      Et kerro mikä käyttis sinulla on (tämä pitää aina kertoa, jos pyytää apua), joten tarkkoja ohjeita on vaikea antaa, mutta Windows käyttöjärjetelmissä pääsee näytön saatöihin käsiksi tyypillisesti klikkaamalla hiiren oikealla napilla työpöydänpäällä ja avautuvasta valikosta pääsee näytön (tai näytönohjaimen) säätöihin. Sieltä pääsee säätämään mm. kirkkautta. Minä pääsen tuosta mm. "NVIDIA Control Panel"iin (näytönohjaimen säädöt suoraan) tai sitten voin valita "Personalize" ja sen alta Dispaly settings (minulla on siis englannin kielinen käyttis) ja sieltä sitten brightness.

      Toisaalta, jos sinulla on, kuten sanot, pöytäkone, niin siinä on erillinen näyttö, eikö niin(?). Näytössä itsessään on ne nappulat mm. kirkkauden säätöön, et löydä niitä näppäimiä kirjoitusnäppäimistöltäsi ;)
      Voit pöytäkoneesa säätää kirkkautta kuitenkin myös tuolla ylempänä kertomallani tavalla, vaikka näytössäsi nuo nappulat myös on (pitäisi olla).

      Poista
    2. Ei ole näytössä erikseen kirkkausnappuloita, kuten uudemmissa läppäreissäni on. Miksi en löytäisi niitä tästä vanhemmasta näppiksestä, jos kerran löydän läppäristänikin? Minulla on ollut lukuisia tietokoneita, ja kaikista olen osannut kirkkauden säätää itse tietoa hakemalla ja päättelemällä. Useimmissa koneissa se on ollut jokseenkin mutkatonta.

      Tässä ei ole. Käyttöjärjestelmä on Windows, ja mikä se silloin neljä vuotta sitten oli. Näyttö on erillinen, mutta pakettiin kuuluva litteä näyttö, samanmerkkinen kuin kone. Etupaneelista painelemalla saa esiin vain kuvakkeet, mutta se miten niitä voi säätää, ei onnistu vanhoin konstein. Sen verran nyt etenin asiassa, että kun tässä on jokin ihme Empovering Technology -systeemi, niin siitä painamalla aukeaa kuvakkeita, joista tekstin näköistä kuvaketta painamalla sai esiin himmeämmän ruudun, ilmeisesti lukutilan, mutta en saanut sitäkään aluksi pysymään, vaan mistä tahansa painaen se meni pois päältä. Sitten huomasin, että sen alla luki AUTO: Adjust/Exit. Siispä painoin paneelissa olevaa AUTO - MENU-nappulaa siitä Auto-päästä ja kas, himmeys pysyi. Nyt on vain ongelmana se, ettäon vain tämä yksi säätö, tahtoisin säätää ruutua portaattomasti, lisää. Kirkkautta voisi vielä himmentää.

      Tämä ohjeesi kaipaisi ehkä täsmennystä:"Windows käyttöjärjetelmissä pääsee näytön saatöihin käsiksi tyypillisesti klikkaamalla hiiren oikealla napilla työpöydänpäällä ja avautuvasta valikosta pääsee näytön (tai näytönohjaimen) säätöihin. Sieltä pääsee säätämään mm. kirkkautta."

      Kun painan hiiren oikealla puolella työpöydän päällä, aukeaa valikko, jossa lukee mm.: Edellinen, Seuraava, Päivitä, Pysäytä, Lisää sivu kirjanmerkkkeihin, Tallenna sivu --- jne.

      Poista
    3. "Ei ole näytössä erikseen kirkkausnappuloita, kuten uudemmissa läppäreissäni on."

      No mitä nappuloita näytössäi on? Onko se näyttö printeinen kuvaputki vai uudenpi litteä LCD näyttö? Kylä niissä on yleensä nappuloita, vähintäänkin virtakytkin, mutta usein muutama muukin nappula, joiden avulla näytön perusätöjä voi säätää. Ne voi olla piilossa jonkin luukun alla...
      Minun ACER-kannettavassani on myös "Empowering technoloy"-nappula, mutta ei siitä näytön säätöihin pääse, vaan muihin juttuihin, joita en koskaan ole tarvinnut. Turha nappula.


      "Miksi en löytäisi niitä tästä vanhemmasta näppiksestä, jos kerran löydän läppäristänikin? "

      Siksi, kun sinun irto näppis, ei tedä mikä näytt sinulla on. Noita irtonäppiksiähän voi hakea mistä vaan marketista uusia tarpeen mukaan. Läppärin näppis on integroitu toimimaan sen läppärikokonaisuden kanssa, kun ne on "yhä puuta".

      "Minulla on ollut lukuisia tietokoneita, ja kaikista olen osannut kirkkauden säätää itse tietoa hakemalla ja päättelemällä."

      Jaaha, no mikä nyt sitten on ongelmana? JOs noin on, kun kertot, niin turhaahan tässä tuhistaan ja koitetaan sinua auttaa.

      "Kun painan hiiren oikealla puolella työpöydän päällä, aukeaa valikko, jossa lukee mm.: Edellinen, Seuraava, Päivitä, Pysäytä, Lisää sivu kirjanmerkkkeihin, Tallenna sivu --- jne."

      Niin, täsmennystähän se vissin kaipaa, vaikka kirjoitin mielestäni selvästi, että TYÖPÖYDÄN päällä oikea klikkaus, ei avoimen nettiselaimen päällä. Pistä selainikkuna "pieneksi" (pieni on kaunista).

      TYÖPÖYTÄ (tietokoneessa) on yleisnimitys sille "näkymälle", joka tule esiin, kun käynnistät tietokoneen ja olet kirjautunt sisään (jos sinun pitää kirjautua). Se on siis s äkymä, missä näkyy sinun laittama kiva taustakuva ja paljon jänniä ikoneita.

      Klikkaa hiiren oikealla napilla TYHJÄÄ kohtaa työpöydällä (et klikkaa sitten minkään ikonin päällä) ja kerro mitä avautuvassa listassa lukee.

      Poista
    4. Siis tarkoitan, ettei näppiksessä ole erikseen auringonkuvaosoittimia, kuten läppärini näppiksessä on.

      Näyttöruutu on litteä, taulunäyttö, kuten kyllä jo kahteen kertaan olen selkeästi kirjoittanut ylempänä. Nyt voitkin jatkaa lukemista edellisestä kommentistani kohdasta "Etupaneelista painelemalla saa esiin vain kuvakkeet, mutta se miten niitä voi säätää, ei onnistu vanhoin konstein. Sen verran nyt etenin asiassa, että --" jatka lukemista, niin asia selviää.

      Poista
    5. Mutta siis, nyt täytyy kiittää, löytyi kohta Catalyst (TM) Control Center, ja siellä on ohjattu viisivaiheinen juttu, jolla näytön asetuksia saa säätää mieleisekseen. En uskaltanut kuitenkaan vielä kokeilla, kun sain jo kuvaamallani tavalla näyttöä jonkin verran himmeämmäksi.

      Mutta siis, kiitos kovasti, tämä auttaa taatusti. On vielä suomenkielinen opastus.

      Poista
    6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    7. "jatka lukemista, niin asia selviää."

      Jos olisit lukenut alkuperäisen ohjeni huolella, niin meidän ei olisi tarvinnut veivata samaa asiaa näin monella kommentilla.
      Kuten hyvin tiedät, on minulle lukemisen- ja kirjoittamisen erityisvaikeuden omaavana melko hankala kirjoittaa pitkiä kokonaisuuksia.

      "Mutta siis, nyt täytyy kiittää, löytyi kohta Catalyst (TM) Control Center, ja siellä on ohjattu viisivaiheinen juttu, jolla näytön asetuksia saa säätää mieleisekseen"

      Tähän juuri viittaan. Tuo CATALYST (TM) Control Center on näytönohjaimen (sinun tapauksessa näemmä ATI) oma näytön säätö sovellus. Minähän kirjoitin aiemmin, että minulla näkyy "Minä pääsen tuosta mm. "NVIDIA Control Panel"iin (näytönohjaimen säädöt suoraan)". Minulla on siis NVIDIAn valmistama näytönohjin koneessani. Jos olisit tehnyt kuten aluksi neuvoin ja kertonut mitä näkyy, olisimme pässeet asiassa pitemmälle jo aikaa sitten.

      "En uskaltanut kuitenkaan vielä kokeilla, kun sain jo kuvaamallani tavalla näyttöä jonkin verran himmeämmäksi."

      Se kuvaamasi tapa ei ollut oikea kirkkauden säätötapa, vaan tod. näk. joku virran säästötila, jossa näyttö himmenee, kun siitä otetaan tehoja pois.

      "Mutta siis, kiitos kovasti, tämä auttaa taatusti."

      Nyt täytyy pistää merkki allakkaan: Iines kiitti!

      Poista
    8. Nyt täytyy vielä ihmetellä: klikkailin kaiken auki tuosta yllä mainitusta, kirjoitin jopa haun: näytön kirkkaus, vastausksia 0.

      Oli vain asiantuntijuutta edellyttävää terminologiaa. Mikä on virkistysnäyttö, oli kaksi vaihtoehtoa, 59 ja 60?? Miksei siellä lukenut näytön kirkkautta missään? Ei ollut kuvaa?

      Poista
    9. Käyttöjärjestelmän (ja sovellusten) Suomentaminen pitäisi kieltää lailla. Tulee niin huonoja käännöksiä että. Kaikki vain käyttämään alkuperäiskielistä, joka on englanti, niin tiedtään mistä puhutaan.

      Virkistysnäyttö tarkoittaa varmaan virkistystaajuutta, eli sitä taajuutta kuinka ontakertaa sekunnissa kuva näytöllesi piirretään. Hassua jos vaihtoehdo on noin kapealla välillä 59 ja 60, eihn tuossa ole kuin yksi hertzi (Hz = 1/s). Yleensä isompi on parempi, mutta voiko muka olla vain nuo kaksi? Yleensä niitä on useita, noin 5 Hz:n välein ja silä saadaan haarukoitua näyttö välkkymättömäksi.

      Oletko nyt avannut sen Catalyst Control Panelin?
      Siellä on varmaan "välilehtiä". Mitä nissä lukee?
      Vaikea näin sokkona auttaa. Voitko ottaa kuvakaappauksen (kuvakkappauksia) tuosta Catalys-näkymästä ja laittaa jonnekin näytille?

      PS. Gammalla-voi säätää myös valoisuutta, vaukuttaa kirkkauteen, mutta ei sekään ole "aito" kirkkaussäätö. Onko siellä Gammaa näkyissä missään?

      Poista
    10. Voin aamulla katsoa, kone on yläkerrassa ja poissa seinästä, kun täällä ukkostaa. Sitten lähdenkin mökille, joten homma taitaa jäädä kesken. Läppäri toimii akun varassa nyt.

      Poista
  19. Mitäs kehut, Iines, saat lisää neuvoja!

    Täytyyhän siinä koneessasi olla kirkauden säätö. Etsi sen ohjekirja ja katso sieltä. Tai etsi netistä, joistakin merkeistä ohjekirjat on ladattu sinne. Tai soita sen koneesi huoltoon tai neuvontaan ja kysy sieltä. Jostakin se tieto on löydettävä, sillä liika kirkkaus rasittaa silmiä.

    Ja jos kattoantennin ostat, niin ole tarkkana. Siinä antennissa on oltava merkintä, että sillä voi katsoa teräväpiirtokuvaa, muuten sitä ei näe, vaikka Ylekin sitä jo yhdellä kanavalla näyttää. Kyllä ne myyjät tietää, mistä merkinnästä on kyse. Jotkut kirjaimet, en muista mitkä.
    Mutta sen muistan, että siinä laatikossa, jossa se antenni tuli luki Full HD.
    Nyt on tietolaarini jo tyhjä. Ei ole kuin soraa pohjalla. Hymiö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näytön ohjekirjaa ei ollut, eikä koneenkaan, oli muistaakseni vain jokin asennusohjemoniste, jonka luin ja panin pois. En olisi heittänyt pois paperia, jossa on tärkeitä ohjeita, tässä olen tarkka!

      Luulen, että ostan sisäantennin, sillä en todellakaan tahdo moista salamanpyydystäjää korkealle katolle. Ukkosenjohdatin on huiman kallis, eikä mahdu nyt budjettiini. Se vaan, että lähimpään lähetysasemaan tulisi olla alle 30 kilometriä, jos haluaa olla varma, että sisäantenni toimii mökillä.. Meiltä on vissiin yli 50, mutta sivuvahvistusasema on kyllä 17 kilometrin päässä.

      Mutta siis, tuo HD-juttu on kyllä niissä sisäantenneissakin tärkeä, huomasin kun selasin netistä malleja.

      Poista
  20. Testaan vain, että saanko lähetettyä kommentin ipadilla mökiltä. Jos näkyy, onnistuin, jos ei niin epäonnistuin. Muuten täällä toimii mokkulan hyvin, täällä Torronsuon tienoilla. Muutama vuosi sitten ei toiminut. Avasin juuri mökkikauden polttamalla sikarin laiturilla. Taisin ottaa viskimoukunkin.

    VastaaPoista
  21. Vastaukset
    1. iPad taitaa olla minunkin listallani, jahka aika jättää vanhemmasta läppäristäni. Siihenhän voi ladata kirjojakin, kuten muistan Liisunkin tehneen, ja Kemppisenkin kai, ellen väärin muista. Liisun blogissa on ylistyslaulu iPadille.

      Poista
  22. Minusta on harmi, ettei Torronsuolta ole mitään kuulunut. luultavasti Tapsa on siellä jo viskimoukunksin ottanut. Yhteydenottovälineenään ainoastaan ipad jona sai lukijalahjaksi kansan uutisilta, kun suostui tilaamaan myös 30 kpl teosta sosialistinen realismi nyt ja aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri katselin Hesarin tarjousta: Hesari + iPad 39,90/kk. Siis, eikö tämä ole kallista? Sitä en muista, oliko tuo digihesari vai paperilehti. Luultavasti digi. Koettavat avata markkinoita kalliille digilehdelle.

      Poista
  23. Kauhea kun kirjoitan paljon vielä paljon enemmän kirotusvihreitä kännnykällä. Hullujakin puhuin. Ei Tapsa mitään sosialismien realismeja olisi tilanut, Kalevi Sorsa olisi vienyt ne etuotto-oikeudella. - Tai ainakin ennen vei. Kaikki breznevit.

    Vaaran vuodet kun päättyivät heti 40-luvun jälkeen, ainoat vaaralliset olivat maalaisliitto ja demput. Olisivat maan mmyneet miellään, jos joku olisi suostunut ostamaan!

    Sorsa myikin, mutta vastapuoli sanoi, että sulla ei oo valtuuksia! -Kalevi sanoi isunmaan miehenä, että haistakaa kekkonnen!

    VastaaPoista
  24. Olen painanut alta Lataa lisää -linkkiä! mutta en saa lisää kommentteja näkyviin. Onkohan tämä IIneksen blogi nyt rikki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se minulla avasi tällä kirkasnäyttöisellä pöytäkoneella, miniläppärillä ei avannut eilen. Onko sinulla allasi jokin pienitehoinen vehje?

      Poista
    2. On, pienitehoiset on minun alla olevat vehkeet.

      Poista
  25. Meni vähän sekavaksi, te armaat neuvostoliiton ystävät! - Älkää olko huolissanne, demarien demppu-jumala pelastaa.Demppu täytyy siinä sivussa tietysti pelastaa itseltään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se deamri blondi on aivan hullu. Kun ne on Jykän kanssa juuri "pelastaneet" Kreikan, niin nyt ne meinaa - Suomen kansallisen edun nimissä - palestaa seuraavkasi Espanjan. "Tiukoin ehdoin" ja "takuuksin" tietty. Hullun hommaa, mutta ei väliä...eihän?

      Poista
  26. Kunpa vain saisi vakuudet siitä, että mitään pahaa ei tapahdu, jos Suomi ei anna vähiä rahojaan Espanjalle. Takuulla tai ilman.

    Takuulla, sanoi Tampereen plikkakin - tämä on tuttu lausahdus lapsuudestani. En kyllä oikein ymmärtänyt, mitä naurettavaa siinä on, kun se isää huvitti niin perusteellisesti. Luulin kyllä, että se oli tuo alkusoinnuttelu, allitteraatio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitään pahaahan ei pitänyt tapahtua, kunhan vain annamme (holtittomasti) raha Kreikalle. Sen piti padota ongelmat Kreikkaan ja estää ongelman eskaloitumine muuhun eurooppaan. Näinhän tämä Kreikan operaatio meille myytiin. No miten kävi? Kaikesta huolimatta nyt on Espana ongelmissa ja pian tulvat Italia ja Ransak prässä. Ihan siitä riippumatta mitä me täältä pienestä suomesta "patoamme". Nyt pitäiis raha hanat laittaa kiinni, ei yhtään pennin jenia tuonne eurooppaan rahaa, vaan aikki huoleltii ITSE omasta aastaan ja pankkisektoristaan.

      Eli siis tehdyista toimenpiteistä UOLIMATTA on etelä-euroop ongelmissa ja vetää meidät mukaansa. Mitäs js kokeiltaisiin st toista vaihtoehta (toistahan on jo kokeiltu) eikä anneta mitään Espanjalle eikä Kreikallekkaan. Katsotaan mitä tapahtuu. Ei ainakaan huonopaa SUomen kannalta, kuin mitä nyt tehdyllä taktiikalla tapahtuu meille ja tuleville sukupolville tämän kasvavan velan muodossa.

      Me emme tee mitän "täysillä vakuuksilla" jotka viimeksikin olivat vain 20% annetusta rahasummasta ja toisaalta sen seuraksena meidän piti antaa rahat kerta könttänä Kreikalle. Ihan hullua touhua.

      Poista
  27. Voi ihanankatkera Rouva Pyy. Kirja saa minut tahtomaan olla hänen ystävänsä, mutta todellisuudessa inhoaisimme toisiamme. Pyyhyn ei silti voi olla rakastumatta, hän on niin samaistuttava ja tosi. Pakottaa myöntämään omia puolia, joita ei haluaisi liittää omaan olemukseensa...

    VastaaPoista
  28. Sinäpä sen sanoit, rouva Pyytä jollakin tapaa rakastaa ja sitten toisaalta inhoaa - viha on ehkä liian voimakas sana. Vaikka aikansa kuva hän on ja paljolti tulkittavissa sitä kautta, hysteerisenä pikku ystävänä ja naisena, joka halusi jotain pyhää ja ylevää, jolle ei arki riittänyt - arkeen pudonnut Sibylla, niin kuin Helena Ruuska sanoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä Pyy pivossa, enkä viitsi kommentoida E-baariin kesken kaiken, kun alkuperäisestä lukukerrasta on muutama tovi vierähtänyt. Ruuskan linnun kirkaisun olen kyllä lukenut ja yritän saada Pyynkin alas oksaltaan tuotapikaa.

      Poista
    2. Ei tässä jäniksen selässä istuta. Otin Ruuskan ja Kaikki naiset mökillekin mukaan, jos haluan vaikka vääntää vielä jotain aiheesta. Rikulla ei varmaan pala tuli psuksissa Salmisensa kanssa, lomalla kun on.

      Poista
  29. Ei pala, ei. Joka päivä olen sitä kirjoittanut, vaikealta tuntuu. Kirjat (6 kpl) olen lukenut kohta kahdesti, aikamoisen määrän lehtileikkeitä sunmuita.

    Tapsalle pahoittelut. Tuntui aamuyöllä hauskalta tuo i-pad juttu, sitä en tiedä mitä sen jälkeen ajattelin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meikäläisellä on työprosessissa nähtävästi samaa vikaa. Lähestyn aihettaa julmetun laajasti ja kaukaa ja komeasti kaartaen, jumalattomalla pohjatyöllä, josta seuraa vain paniikki ja ahdistus.

      Jatkossa isken suoraan paiseeseen.

      PS Voit ihan hyvin supistaa aiheesi yhteen kirjaan, jonka esittelet tarkemmin ja viitata vain kevyellä kädellä muihin romaaneihin, ikään kuin ryydittämään kirjailijan kehityskaarta..

      Poista
    2. Ei ei, sitä en halua tarkoittaa. Jos ei tule takkia, tulee housut. Jos ei niitäkään, luulen kukkaroon pystyväni.

      Poista
    3. Tosiasiassa eteenpäin olen päässyt. Vaikeudet lähinnä tiivistämisessä kun rajaamatta uhkaa kasvaa liian pitkäksi. En halua rajatakaan, kun oli sen verran kova kaveri, jolle kummarran syvään.

      Tekstiä olen tässä vaiheessa kirjoittanut paljon ja kauheasti.

      Yleensä minä melko suoraan kirjoitan lopuksi lopullisen, edeltäviin teksteihin vain vilkaisen, jonkun murjaisuni sieltä tarkistaen.

      Poista
    4. Pahoittelut mistä? Minullahan on hyllyssäni Leninin ja Stalinin kootut teokset, joten mahdollinen pilkka suli omaan mahdottomuuteensa. Luultavasti en vain ihan ymmärtänyt mihin tähtäsit ja siksi seurasin öistä menoa vain katseella.

      Poista
  30. Lapsena ja nuorena olin urheiluhullu, aina luuhasin paikalla kun jotkut kisat oli. Iän myötä sellainen on melkein kokonaan sulanut pois. Hjalliksen rysä on tietysti tavallaan glamoröösi paikka, mutta mutta.

    Pesäpallokentällä on vielä jotain entisiä aikoja jäljellä. Kärtsämakkara ja kuuma kahvi pahvimukista ovat hienointa gourmetia toisinaan. En minä eilistä matsia halunut lähteä katsomaan, kuuntelin sen jyväskyläläisestä järviradiosta.

    Jossain lehdessä nuori toimittaja sanoi Konsta Jylhän Vaienneesta viulusta: "soittivat alkuun vanhempaa viulumusiikkia".

    Ajat kuitenkin muuttuvat, pirujaan täynnä ollut Heikinheimo, sanoi yhdeksi lähtönsä syyksi pesäpallokentällä soitettavan mökämusiikin. Tuulipuvussa ja sateenvarjolla varustettuna ennen istui usein melko lailla samalla penkillä.

    VastaaPoista
  31. Kuvasit niin nautinnollisesti tuon kärtsämakkara-kahviyhdistelmän, että hokaankin tässä yhtäkkiä - minähän olen mökillä ja liiterin takana on vanha mutta hyvä pallogrilli! Koetin, tuhosiko talvi sen, jotta saisin uuden grillin, mutta ei se tuhonnut. Menee vielä tämän kesän, on aromikas grilli, itse koottu, vain jokin kahva jäi käteen, kun grilli oli kasassa. En keksinyt kahvalle paikkaa, joten heitin sen pois.

    Konstan Vaiennut viulu on itkettävän ihanan surullinen. Voisin muistaa sitä kuunnellessa vaikka Kustia, joka on haudattuna tuonne parhaaseen kukkamaahamme. Peltoniemen Hintriikin surumarssikin on kaunis. Sitä soitettiin tapetun pesäpalloilijan kunniaksi uutisissa.

    VastaaPoista
  32. Hetken epäilin itseäni. Sinulla ei taida videot mokkulalla pyöriä, mutta tässä ILtalehden netti-tv:tä.. Yksi kymmenen sekunnin mainos alussa.

    Vaan ovathan jossain lähetyksessä voineet tietysti Hintriikkaakin soittaa.

    Henkilökohtaisesti en tuntenut, usein olen nähnyt. Juuri 19 täyttänyt. Sen 18-vuotiaan tytön haastattelu valmistumisesta oli lehdessä, kun oli jo kuollut. Aamulla ilmestyi.

    Heikinheimoa katsoin nuorna ollesani etäältä sillä lailla kunnoittaen: Tuo on se kauheen vihanen mies!"

    VastaaPoista
  33. Youtubet ja tuollaiset pikkuvideot pyörivät kyllä mokkulalla, muta esimerkiksi Katsomo.fista tai Areenalta ei pyöritä edes uutisia vaan lataa ja lataa vaan.

    Tuo tilanne se oli se näkemäni uutisvälähdys ja siinä taisikin soida juuri tuo Vaiennut viulu eikä Hintriikan surumarssi. Muistin väärin.

    VastaaPoista