2.6.2012

Kevätpäiväkirja, viimeinen sivu: Prutina jatkuu


2.6. Jospa jatkan prutkutusta vielä vähän ennen kesäpäiväkirjan aloittamista. Tämä tapahtunee lopummasta viikosta mökillä, kun istun tuvan hiljaisuudessa kuunnellen oravan pikkujalkojen tömistystä katolla, tulen rätistessä hellan pesässä ja tuulen riepoessa kuusen haarukassa olevaa rastaan pesää. Istun puisen klaffipöydän ääressä, katselen ympärilleni ja ihmettelen, kuinka taas olla ja elää.

Prutkutus tulee siitä, kun  edellisen keskustelun lopussa muuan kommentoija kehui tsekkiläisiä ja puolalaisia lapsia hyvätapaisiksi, kohteliaisiksi,  innokkaiksi ja iloisiksi.  Tämä tuntuu tietysti suomalaisia lapsi- ja nuorisojoukkoja katselleista käsittämättömältä. Niin minustakin.

Miten sieltä kurimuksesta, ahtaasta kommunismin varjosta siinneet ihmiset voivat ylipäänsä voida hyvin ja halajata nälkäisinä kulttuuria? Eikö juuri niiden luulisi ryntäilevän iPhonejen ja Macien perässä ja tukkivan korvansa auktoriteettien puheelta kuulokkeilla?  Eikö niillä olekaan pää täynnä pääoman ihanuutta? Miten jokin  lapsiryhmä voi kulkea vireänä jollakin museaalisella kierroksella kosteissa linnoissa, joissa ei ole yhtään energiajuoma-automaattia ja joissa ei saa pitää korvakuulokkeita ja joissa pitää itse kävellä, vieläpä ripeään tahtiin reippaan itäblokkilaishenkisen oppaan perässä?

Näin vain on. Niin ne tekevät. Eikä kellään ole pussikaljaa repussaan eikä kukaan käy pylvään takana kessulla tai kuseksi porttikongiin niin kuin stadilaiset siideripissikset. Tai ulosta johonkin ilmastointiluukkuun, niin kuin vantaalaiskouluissa on tapana tehdä, kun ei viitsitä mennä vieressä sijaitsevaan vesivessaan. Ei, ne kuuntelevat silmät kirkkaina, kun niille puhutaan ja kysyvät sitten iloisina, vuoron saatuaan, oletettavasti jotain älykästä. Kun luulisi, että ne ymmärtäisivät nyt vähän ottaa omia vapauksia, vihdoinkin. Tulee pian taas joku isoherra, joka käskee ja vie, kun noin kuljetaan vanhempien kynkässä ja totellaan. Eikö niille vieläkään opeteta kriittisyyttä ja yksilön oikeuksia yhteiskuntakoneistossa?

Toista se on meillä. Kolmivuotiaat piipahtavat omin päin kaupungilla, kun eihän niitä aina jaksa vahtia. Lähtevät päiväkodin  tai kodin pihasta, irtoavat laumasta kuin rupi  haavan päältä. Vaan mikäs siinä, pärjääväthän ne nyt omillaan, itsenäiset lapset. Yksi nelivuotias Jethrokin osaa kulkea jo omin päin ulkona ja tulla sisäään kun tahtoo lämmittää pitsan mikrossa tai syödä jotakin kaapista. Pitää vaan luottaa lapsiin. Kyllä ne soittavat kotiin, jos eksyvät. Kaksivuotiaskin saa jäädä piha-asvaltille raivoamaan, jos ei kerran tule sisälle. Kyllä se sitten omia aikojaan tulee, kun tahtoo.

Tässä meidän piha-alueella kaksivuotias jäi kuin nalli kalliolle pihatielle istumaan, kun se raivosi. Oltiin tulossa päiväkodista ja äidillä oli kiire sisälle. Äiti meni vaan ja lapsi istui ja huusi yksinään lähes puoli tuntia, ennen kuin taapersi kotiin. Jotenkin odotti, että taapero kaivaa kännykän taskustaan ja soittaa kotiin. Muutama vuosi sitten yksi juuri jaloilleen noussut pikku ihminen  jäi peruuttavan auton alle samassa kohdassa. Oli myös yksin pihassa. Kyllä suomalaislapset ovat sitten reippaita ja itsenäisiä.

(Valokuvateos Fran Forman)

224 kommenttia:

 1. "Olen niin vanha, että muistan, että suomalaiset nuoret käyttäytyivät ennen hyvin. Tytöt eivät tupakoineet eivätkä ryypänneet, pojistakin vain pieni osa. Sen ajan sosiologisten tutkimusten vain hyvin pieni osa nuoria harrasti seksiä ennen avioliittoa, alle 15-vuotiaat eivät juuri ollenkaan, lapset olivat lapsia (esimerkiksi Ranskassa nytkin alle 15-vuotiaat ovat kokemattomampia kuin suomalaiset nuoret.)"

  Vastaan tähän edellisen keskustelun lopusta poimimaani kommenttiin mieluummin tässä, koska edellinen keskustelu uhkaa paisua toiselle sivulle, n. 200 kommenttiin.

  Siispä - minäkin muistan sen, kun oppilaita peloteltiin koulussa maailmanlopulla hiljaiseksi. Minäkin pelkäsin niin, että olin kääntyä uskovaiseksi pelon voimalla, mikä on mielestäni väärä lähtökohta millekään. Muutenkin tuon ajan lapset ja nuoret olivat synnillä ja monella muulla peloteltuja ja ennen kaikkea yleisellä sopvuusmantralla: mitähän ihmisetkin ajattelee - hokemalla.

  Luulen siis, että kiltteys ei ollut välttämättä ihan aitoa. Kun ns. radikalismi sitten tuli, se avasi tietenkin hanat ja mentiin toiseen äärimmäisyyteen, rajattomaan vapauteen, mihin muissa Euroopan maissa ei samassa määrin menty, Ruotsia lukuunottamatta.

  Olet kyllä oikeassa tuossa arvelussasi siis mielestäni. Kuitenkin tuo murros oli myös hyvä ja välttämätön, sillä se edisti tasa-arvoa monessa asiassa: palkkapolitiikassa, yhteiskunnallisten ja taloudellisten raja-aitojen kaaatumisessa ja sukupuolten välillä. Se nosti myös lapsen ihmisarvoa ja toi monenlaista sosiaalista uudistusta ja etuutta.

  Henkisellä puolella meni kyllä heikommin. Ja menee edelleen. Ehkä nyt on tultu aikaan, jossa ymmärretään se, ettei täydellistä vapautta voi olla ja ettei rahoja voi panna nuppiluvun mukaan samansuuruisiin kasoihinkaan. Ja mikä ehkä tärkeintä: kasvatus ei voi olla rajatonta välinpitämättömyyttä!

  VastaaPoista
 2. Nyt kyllä sanon suoraan ja kiertelemättä!

  Tai, en sittenkään viitsi.

  Ateistinen räyhäkulttuuri, samoin kuin kristillinen räyhäkulttuuri, saavat minut ärsyyntymään.

  Jos papinperkelettä takapuoleen potkaisee, niin sielu taivaaseen vilahtaa. En saata sitä epäillä.

  VastaaPoista
 3. Riku,

  suoraan sanomisesta täällä saa sulan hattuun, mielistelystä saa vain pikkusulan. Perimmäisistä sanoistaanhan sitä jokainen vastaa sitten siellä Pietarin porteilla, jossa valitaan baskerin väriä.

  Ja kyllä, ahdistavasta teiniydestäni (vrt. Saarikosken lukioaika) syytän paljolti yhtä tiettyä saarnaajapappia, joka tuli koulun juhlasaliin huutamaan tuomiota nyrkki pystyssä. Meinasin pudota tuoliltani.

  VastaaPoista
 4. Kyldyyrista hienointa on kultainen leikkaus ja kastraattilaulu.

  Niitä pitää sitten toistaman, kun konservatiivinen mieli ei muuhun taivu.

  Voi j....n munat!

  VastaaPoista
 5. Ennen kuin yksikään sielu ehtii pahentua, korjaan Iineksen tekstiä. Nalli ei suinkaan jää kalliolle vaan alli. Tunnettu vesilintu alli muttaa viimeisten joukossa ja joskus ihmiset ovat todenneet muiden lähteneen, mutta allin jääneen kalliolle.
  Räjäytystöissä ja ammunnassa tutuksi tullut nalli tuskin jää koskaan yksin kalliolle. Toimitettuaan virkansa eli räjäytettyään dynamiitin se katoaa taivaspölynä ilmaan eikä koskaan ilmesty takaisin kalliolle.
  Hyvä ystäväni muutti pari vuotta sitten perheensä ja IT-firmansa Prahaan ja todistaa samaa kuin Anna Amnell. Hänen - siis ystäväni - lapset ovat siellä yksityisessä päiväkerhossa ja siellä ei todellakaan vittuilla maikalle! Itkupotkuraivareiden avulla itselleen etuja yrittävät pennut palautetaan yksinkertaisesti vanhemmilleen.
  Ystäväni kertoman mukaan lapset tietävät niin kerhossa kuin koulussakin kuka on pomo ja pitävät siitä! Rakkaus kulttuuriin periytyy sosialismin ajoilta, jolloin yhdenksänvuotiailla ei tosiaan ollut viinanhuuruisia diskoja. Sieltä periytyy myös vastenmielisyys kaduilla kuseskeluun, poskien ja kielen lävistelyyn ja muuhun näytösluonteiseen toimintaan.
  Ystävälläni on mielipide suomalaisista päiväkerhoista. Hänen mukaansa tärkeintä meillä on, ettei pojille vaan pueta sinisiä housuja eikä anneta autoa leikittäväksi. Kaikkien on oltava punaisissa ja leikittävä nukeilla. Kaikista muista asioista "keskustellaan ja neuvotellaan loputtomasti."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolehmainen,

   tiesin tuon (n)alli-jutun, mutta en muistanut sitä, niin syvälle tuo nalli kalliolle -sanonta on syöpynyt mieleeni. Se esiintyy jopa sanakirjoissa.

   Oman tietoni mukaan siis tuo sanonta "jäädä kuin nalli kallliolle" on tullut pikkuisen eri tavoin, mutta idea on sama, jonka esität.

   On nimittäin väitetty, että kyseessä on vesilintu alli, joka ei pääse lentoon kuin vedestä. Tosiasiassa alli lähtee kalliolta yhtä hyvin kuin muutkin vesilinnut. Ja tuo nalli siis lienee vertauksessa alkusoinnun vuoksi, tai sitten nopean puheen, jolloin konsonantti sulautuu yhteen seuravaan vokaaliin.

   Alli lähtee Suomesta yleensä viimeistään lokakuussa, ja moni muukin vesilintu lähtee tuolloin.

   Minulla on Puolassa läheinen tuttu, asunut siellä vuosikymmeniä. Tätä kautta olen havainnut, miten syvä puolalaisen ihmisen sielu on, miten pitkän kulttuuriperimän hellimä. Lapset kantavat tätä pitkää perimää, jossa ei tulisi kuuloonkaan olla samanlainen pieni sikailija kuin suomalaisnuorilla on tapana olla.

   Meillä on kummia stereotypioita entisenitäblokin maiden kaikenlaisesta tasosta, aineellisesta ja henkisestä. Hyvänen aika - suomalaisten pitäisi mennä kaikenlaiseen oppiin sinne. Mm. suomalainen rakennustaide ja ns. design ei ole mitään vanhan puolalaisen taiteen rinnalla. Muusta taisteesta puhumattakaan. Me olemme kummaa öykkärikansaa vailla syvää vanhaa kulttuuria.

   Poista
  2. Nalli - allijuttuun liittyy yksi pieni tarina, jonka olen aiemminkin kertonut, mutta aion kertoa uudelleen, niin paljon se itseäni huvittaa.

   Nimittäin kyseessä on isäni, joka kirjoitti kirjeen Yleisradioon, koska häntä ärsytti Kaisu Puuska-Joen nasaalinen ääntämys. En voi lainata sitä sanatarkasti, koska hiilipaperijäljennös on mökillä, mutta ydin oli se, että Kaisu Puuska-Jokea tulisi kiireesti oikaista, koska sen lisäksi että nainen honottaa nenäänsä hän lausuu viisi kertaa päivässä "Nyt seuraa STT:n nuutiset

   Poista
 6. Siellä ahtaan kommunismin varjossa elo on joka tavoin niin erilaista, että sitä on turha verrata hyvässä tai pahassa tähän läntiseen meininkiin.

  Tätien sopii tietenkin haikailla mennyttä aikaa, jolloin avioliittoa edeltävät suhteet eivät kuuluneet kuvaan (jaa mutta mitenkäs niitä lapsia maalaistalojen piioille syntyi viime vuosisadan alkupuolella?), mutta kelloa ei voi siirtää taakse päin.

  Ei voi kuin hattua nostaa ihmisille, jotka saavat lapsensa täysijärkisiksi ja tunteiltaan terveiksi aikuisiksi. On tämä läntinen maailma sen verran hullu.

  Tavallaan kommunistisissa onneloissa säästytään monelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ihmettelekään, vaan ihmettelen vain sitä, että läntiset maat pitävät näitä itäblokin maita jollakin tapaa huonompina kuin omiaan, erikoisesti Pohjolassa ajatellaan näin.

   Minusta vanha kulttuuri on arvokkaampa kuin nykymaterian runsaus!

   Poista
 7. Ei lasten kasvattaminen minun mielestäni ole mitään alkemiaa. Riittää, että on tietyt säännöt, ja se, että noudatetaan niitä. Lapsen kasvattaminen on sitä että opettaa hänet kunnioittamaan itseään; itseään kunnioittava ihminen (on miten pieni, tai iso, tahansa) pärjää itekseen eikä halua pahaa toiselle.

  Tietääkö Kolehmainen muuten mistä sanonta "levisi kuin Jokisen eväät" juontuu? Ehkä olen kertonut tämän ennenkin, ehkä en? Mutta Jokinen kuului siihen duunariryhmään joka rakensi Helsingin Alppilaa, oli räjäytysryhmän panostajana, ja kerran unohti reppunsa... Jokainenhan tietää miten siinä käy jos unohtaa reppunsa nallitellulle työmaalle. Se leviää taivaan tuulin.

  Ps. On se kyllä jonkin verran kummallista että auton ajamiseenkin - autohan on hyvin yksinkertainen vehje - vaaditaan tiukka tutkinto ja ajokortti. Mutta lapsen tekemiseen ei vaadita mitään kelpoisuustutkintoja tai inssikoetta. Riittää että seisoo (mask.) tai että antaa (fem.). Kummallista, erittäin kummallista. - ex-m tai m:kis mutta ei missä tapauksessa Jape

  Pss. Tietääkö muuten Kolehmainen, tai Tapsa, mistä sanonta "levisi kuin paska Junttilan talon seinään" johtuu? Se on nimittäin eriskummallinen tapaus sekin.

  - edelleen ex-m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines tietää.

   Paska tarkoitti naulaa, ja Junttilan talon paskat eli naulat oli lyöty tavallista tiukempaan, niin ettei niitä tahtonut saada irti tarvittaessa. Paskoissa kuivatettiin kalannahkoja.

   Poista
 8. Iines taisi tietää. Mutta juttu ei ollut niin, että "levisi kuin p Junttilan jne" vaan "Istuu tiukassa kuin p Junttilan tuvan seinässä."
  Paska oli naula tai rautakoukku, johon ripustettiin milloin mitäkin. "Naulapaska" oli työväline, jolla tehtiin nahkaan reikiä.
  Luultavasti sanonta "iski kätensä paskaan" tulee alun perin Junttilan suunnasta sekin. Meinaan voi sattua äkäisesti, kun siihen naulaan oikein kämmenensä mällää.
  Jokisen eväistä on sellainenkin versio, että Mr. Jokinen oli konepajalla töissä ja pisti kerran vahingossa eväslaukkunsa rautaprässiin, jonka käsittelyn jälkeen eväät olivat muuttuneet jotenkin levymäiseksi tuotteeksi. Siitä siis sanonta "levisi".
  Itse kuulin sanonnan armeija-aikana muodossa "Levis kuin Jokisen eväät Iisalmen asemalaiturille." Kerrotaan Jokisen hypänneen liikkuvasta junasta sen menosuuntaan, juosseen sen jälkeen sadan metrin ME-vauhdilla päin puhelinpylvästä jolloin hänen kädessään ollut eväspussukka levisi paikalla olleiden savolaisten suunnattomaksi riemuksi asemalaiturille. Naurunrähäkkä ei loppunut silloinkaan, kun verta vuotavaa, nenätöntä, hampaatonta ja lattanaamaista Jokista vietiin hevosella tohtorille.
  Iinekselle vielä tiedoksi, että STT:n uutisia sanottiin 1970-luvulla ammattipiireissä "nuutisiksi" juuri Puuska-Joen takia.
  Samoihin aikoihin tunnettu radioääni Aune Alatuuhonen tapasi maamme silloisen presidentin. Esittäydyttyään "Ala-Tuuhonen" Urho vastasi "Ylä-Kaljunen." Mutta tämä ei nyt kuulunut asiaan.
  Kirjailija Huovinen tiivisti hienosti idän ja lännen nuorten tyttöjen käytöseroja sosialismin aikana sanomalla, että "Idässä letit, lännessä kierukat."
  Toki totuuden nimessä on sanottava, että neuvostotodellisuudessa aborttia pidettiin ehkäisykeinona. Moni parikymppinen moskovatar saattoi olla kokenut jo kolme-neljä aborttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua sitten huvittaa tuo Ala-Tuuhonen yksinäänkin. Mahtaako tuo Ylä-Kaljunen olla totta? Urkista voisi kyllä uskoa, mutta ei kai sentään.

   Hassuimmista sukunimistä Naski on sellainen, jonka jouduin lausumaan aina välillä. Jostain syystä sain keskittyä aina, kun ojensin koepaperia neiti Naskille. Hänellä oli vähän samanlaiset pyöreät kasvot kuin Tyko Sallisen Mirri-vaimolla.

   Poista
  2. Nahkapaskaksi sitä meillä päin sanotaan, sitä reiäntekovehjettä, joka minullakin tietenkin on kalupakissani. Olen niin hoikka, että joudun tekemään lisäreikiä vyöhöni, leijonasolkiseen tietenkin.

   Mitä nalleihin tulee, niin taidanpa olla ainoa tässä blogissa, joka on pioneeriupseeri eli ammattitaitoinen laturi?

   Poista
  3. Muistin väärin. Nahkapaska se oli. Kiitos, Tapsa.

   Poista
 9. Jaa, en sano tähän mitään. Mutta lisään että "voi olla että olen väärässä". Se ei minua ihmetytä yhtään. Junttilan talon seiniin ilmestyneistä paskavaoista - joka siis lienee legendaa koko agenda - olen kuullut eri version. Sen minulle kertoi (muistaakseni) eräs Yleisradion vahtimestari, eli Innanen. Hänen mukaansa (ja uskon häneen kuin kabbalaan) hän kertoi että... Kerran eräs matkamies tuli yökylään Junttilaan. (Taisi muuten olla kauppamatkustaja joka möi kenki. Oli miten oli, se on sivuseikka.) Häin sai yöpuunsa peräkammarista. Ja meni nukkumaan. Yöllä hänelle tuli paskahätä - kellepä ei öisin tulisi? Mutta tämä kaupparatsu, ujo kun oli, ei kehdannut mennä vessaan. Vaan paskansi sukkaansa. Aamulla - kun lähistöllä kotiaan pitävä kukko herätti hänet, hän alkoi ajatella mihin minä tämän sukan pistän? Hän päätti heittää sen ikkunasta ulos. Niinpä hän otti sukan käteensä, pyöritteli sitä kuin moukaria, ja viskasi. Sinne lensi!

  Mutta sukassapa oli reikä. Ja siitä reiästä oli singonnut - noiden pyörähdysten aikana - viiruja Junttilan talon seinään. Jota hän ei huomannut. Mutta kun Junttilan talon isäntä päivällä katselin kammaria, hän heti näki ne. "Voi jumalauta, paskaahan tää on. Mutta missä ihmeen asenossa se nää teki?"
  sitä ihmettelee myös nöyrin palvelijanne, eli allekirjoittanut ex-m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai Junttilassa nyt sisävessaa ollut? Kaikissa kunnon maataloissa on ollut pikkula piharivissä, yleensä kaksireikäinen ja kaikkein rikkaimmissa taloissa kolmi, pikkureikä lapsia varten, etteivät tipahda lantalaan.

   Poista
  2. Mistäs sinä nyt tähän sisävessan vetäsit? En ymmärrä. Senpä takia - ettei sisävessaa ollut - tämä tragedia konkretisoituikin. - mikko

   Poista
  3. Mistäs sinä nyt tähän sisävessan vetäisit? Minä - tais siis tarina - todistaa juuri päinvastaista.

   - mikko

   Poista
  4. No nyt taisi tulla... niitä, tublana. Mikäs sen mukavempaa. - mikko

   Sanojen taivuttelu on kivaa: mukava mukavampi mukavin. Ihmisiäkin on mukava taivutella - etenkin tanssilattialla ja sängyssä. (Pitää vaan varoa ettei varpaat kolahda yhteen. Se on Surullinen juttu.)
   - mikko

   Poista
  5. Siis kun sanoit että vessa, siitä vetäisin sen sisävessan.

   Eihän hyyskästä sanota että vessa. Vessa on vesiklosetti, ettäs tiedät mikkonen! Hyyskä, puucee, pikkula, pihakamari oli entisissä Junttiloissa, oletettavsti kahdella reiällä ja Seura-lehden kansikuva nastalla seinässä.

   Poista
 10. Kaikkien tarzaneitten ja muiden jälkeen ensimmäinen aikuisten elokuva (k-16 tai k-18), jota kävin hieman yli kymmenvuotiaana katsomassa elokuvateatteri Arenassa, oli Pappi vai paholainen. Tähtinä Kirk Douglas ja Henry Fonda. Oli se aivan kokoperkele.

  Levis, kuin...Alkuperäinen se ei missään tapauksessa ole, mutta 70-luvun alussa ventoniemen sora-autot jylistivät pitkän päivän kylän raittia. Jokisen Lyyti kävi ostoksilla ja jäi alle. Kuskin kerrottiin lausetta käyttäneen.

  Tietysti joku kohta väittää Junttilan tuvan seiniä naulanneensa. Selväähän se on, ettei sanonnassa mistään nauloista ole kyse, Junttilan kepulaisella isännällä oli vain vatsa hieman sekaisin puoluekokouksen jälkeen.

  Ex-m oli lähinnä totuutta. Alakautta kierteellä ylöspäin.

  VastaaPoista
 11. Minä olen, riku-rakas, aina mahdollisimman lähellä totuutta. Joskus jopa luikahdan sen taakse. - ex-m

  VastaaPoista
 12. Ei siellä kommunismin ikeestä vapautuneissa maissa kaikki elektroniikkahörpöttimien perään itke. Itkevät, koska enää ei ole ruokaa. V...t siinä kulttuurista.

  Kamalan kamalasta helvettiin joutuivat. Kapitalistiseen.

  VastaaPoista
 13. Tämä on - tiedän - aivan väärä näkökulma tähän asiaan. Mutta ihminen on ainoa eläinlaji joka käyttäytyy omia elinehtojaan vastaan. Näin oli eilen - ei se silloin meitä haitannut; näin on tänään - ketäpäs se meitä vieläkään haittaisi; näin on myös huomenna - alkaa haittaamaan...
  ex-m

  Ps. Tai kysykää Sudenkorennoilta. He ovat eläneet tällä planeetalla 325 miljoonaa vuotta. Eli ovat nähneet miten dinosaurukset tulivat elivät kokivat näkivät ja menivät. Kysykää sudenkorennoilta mitä mieltä he ovat ihmisistä, saatte vastauksen. - ex-m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. - Neito Sudenkorento, mitä mieltä olette ihmisistä?
   - Tarkoitatko, oi karvaton apina, niitä päästäisen sukuhaaran omituisia kädellisiä?
   - Niitäpä juuri.
   - No, Jahvella on tunnetusti outo huumorintaju.

   Poista
  2. Ei kun tätä kautta asioita pitää lähestyä: sudenkorennon havaintojen kautta. Ne ovat totta ja ne asettavat ihmisen oikeaan valoon. Paskantärkeys saa vähän kyytiä, kun kuuntelee sudaria.

   Poista
 14. Muistan, kun yks ihminen, kauheessa kankkusessa, ihmetteli kerran että "kävin eilen kamalan arvokkaassa talossa juhlimassa. voi hyvänen, olisitpa nähnyt. eteisessäkin oli kullatut weecee pöntöt". Niinpä niin. Kyseessä oli erään kuuluisan muusikon koti. Ja kun isäntä - ei samana mutta seuraavana aamuna - ajatteli puhaltaa tuubaansa... niin sieltä lensi pask...

  No niin no niin no. Eiköhän mikko lopeteta nyt. Tällä kertaa.

  (Kauheita nuo Suojelusenkelit. Vittu, ne käy päälle.)

  - ex-m

  VastaaPoista
 15. Tuollaisesta kai se sanontakin, "mennä tuuballe", on syntynyt.

  Mennä rembrandtille tai picasolle ovat vähän tuoreempia, mutta ihan ansaittuja nekin.


  Otaksun ja luulen, ettei Puolassa voi mitään kulttuuria olla, kun se 40-luvulla pois niistettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen isännän virhe oli säilyttää soittimiaan (tässä tapauksessa torvia) eteisessä. Olisi säilyttänyt niitä vaikka vessassa. Tai makuuhuoneessa. Tai naapurin luona. Tai toisessa kaupungissa. Tai Tukholmassa. Tai Austraaliassa. Tai jossain muualla Linnunradalla. (Tai mahdollisesti kauempana.) - ex-m

   Poista
 16. Edellisestä kommentistanikin kävi ilmi, että en erityisesti lämpene "siellä ollaan sellaisia ja täällä tällaisia" -tyyliselle mutkat suoriksi -kirjoittelulle. Siten mennään helposti taivastelevalle ihannointi- ja kauhistelulinjalle sen sijaan että todella katsottaisiin syitä ja seurauksia.

  Toki vanhoissa kulttuureissa arvot ovat selkeät ja elo on ihmisläheisempää ja sen painopiste on muualla kuin kuluttamisessa. Toivoa sopii, että lasten hyvä käytös kumpuaa jostakin muusta kuin heidän alistamisestaan. Trendi vaurastuvissa maissa tuntuu olevan se, että kun pätäkkää alkaa olla, wanhat hyvät arvot saattavat jäädä ostelun jalkoihin. Valitettavasti.

  Venäjälläkin luetutetaan lapsilla aimo annokset tärkeitä kirjoja ja museoissa käydään tuon tuosta. Lapsilla on kunnon tuntuma kulttuuriinsa ja se on hyvä asia.

  Kävimme tänään elokuvissa katsomassa Poikani Kevinin. Siinä onkin pala purtavaksi - mitä kaikkea on täytynyt mennä pieleen.

  Päällisin puolin vaikutti siltä, että poika oli pikkulapsesta saakka kerrassaan häiriintynyt eikä äiti saanut häneen hyvistä yrityksistään huolimatta kunnon kontaktia.

  Seuraukset eivät olleet kauniit ja jäimme miettimään, että olisivatkohan ne olleet jollakin konstilla vältettävissä.

  Jos elokuva ei ollut vielä viime Oscar -kierroksella, niin Tilda Swinton lienee vahvoilla naispääosanesittäjien sarjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta kun sanot että toivottavasti itäblokissa lasten hyvä käytös ei kumpua alistamisesta.

   Enpä usko että kumpuaa, jos tarkoitamme hyvällä käytöksellä varmasti samaa asiaa. Hyvä käytös on vallan muuta kuin rivissä marssimista ja kiitos ja olkaa hyvä -hokuja.

   En puhu siis kuuliaisuudesta enkä tottelemisesta hyvän käytöksen yhteydessä, vaan lapsen luontaisesta elämäilosta ja energiasta, joka pursuaa ja opinhalusta joka tulee sisältä - ellei näitä ole turrutettu tai ellei niiden ole annettu kehittyä. Näitä olen näkevinäni lapsilla, jotka eivät ole kasvaneet materialismin keskellä. Heillä on luontaista avoimuuttta kohdata muita ihmisiä vastaantulevasti ja ystävällisesti.

   Poista
 17. Sanon vain tähän Kevin-asiaan sen, että en tiedä miten tarkasti elokuva Kevinistä noudatteli kirjaa, siis Lionel Shriverin esitystä. Minä luin nimittäin tuon kirjan oppikirjana "Näin kasvatat pojastasi psykopaatin".

  Minusta kirja on tässä mestarillinen, se oli lääketieteellisen tarkka esitys kaikesta siitä, mikä aiheuttaa lapsessa kaikkivoipaisuuden tunteen, joka ei lakkaa vaan jää päälle ja tappaa empatian muita kohtaan.

  Kuvaus alkaa äidin tuskitteluista siitä, miten vastentahtoisesti hän kokee Kevin-vauvan rinnoillaan ja miten hän ei luo kontaktia tähän. Hän kertoo pokkana, miten matkustaa vauvansa luota kuukausiksi jonnekin - minulla ei nyt ole kirjaa tässä, jotta voisin tarkistaa yksityiskohdat - voi olla, että muistan jotain väärin.

  Kun Kevin vankilassa jo ollessaan sanoo eräästä uhristaan jotakin, että se oli typerä kun teki niin ja niin, äiti naurahtaa mielistellen, että olipas se tosiaan typerä. Siunasi siis tapon.

  Tuosta muusta huomenissa, nyt silmät lupsahtelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines, elokuvassa ei ole tuollaisia kohtia kuin kirjassa (jota en ole lukenut). Äiti vaunuttelee väsymykseen saakka poikaansa, joka ei kerta kaikkiaan ota nukkuakseen. Ja kun poika vihdoin on nukahtanut, isä tulee kotiin ja ottaa hänet syliin, herättää. Sillä lailla.

   Äiti ei myöskään lähde mihinkään omiin reissuihinsa eikä sano ketään typeräksi.

   Pojan käytös on hyvin erikoista; esim. kun äiti istuu lattialla ja yrittää parhaansa mukaan saada poikaa pallottelemaan, poika ei ota onkeensa. Lopulta hän kerran äityy pallottelemaan äidille takaisin ja äiti on onnesta soikeana. Seuraava pallo äidiltä lähtee taas turhaan - jostakin syystä pojalla ei ole mitään mielenkiintoa vastata äidin positiiviseen huomioon.

   Kirja taitaa tosiaan olla erilainen kuin elokuva.

   Jos "syyllistä" haluaisin hakea, niin se olisi helppo tehdä perheen isästä, joka ei kerta kaikkiaan näe äidin epätoivoista pyrkimystä luoda suhde poikaansa.

   Isä vetää omaa linjaansa ja saa muuten sitten lopulta maistaa omaa lääkettään. Karmaiseva loppu.

   Poista
  2. Uskon kyllä, ettei ole tuota minun näkemystäni. Olinkin etukäteen aika vakuuttunut, että elokuva noudattaa enemmistön näkemystä paholaisena syntyneestä lapsesta.

   Elokuvan ohjaajalla on suuri valta valita elokuvan tulkinta ja painopistealueet. Aion lukea tuon kirjan toistamiseen nyt kesällä, koska minua kiinnostaa se, miksi näen kirjan niin eri tavoin.

   Jos oma näkemykseni vahvistuu, saatan kirjoittaa siitä omanlaiseni näkemyksen Einesbaariin.

   Poista
  3. Ei kirjasta ja elokuvasta voi puhua samana päivänäkään, koska ne kaikesta päätellen ovat niin erilaiset. Eli tietenkin näet kirjan eri tavoin kun se on erilainen!

   Äidin suusta taisi eräänä epätoivon hetkenä lipsahtaa "Miksi en ole nyt Ranskassa?"

   Tunnen monta äitiä enkä yhtäkään sellaista, joka ei olisi hetkittäin aivan nääntynyt pikkulapsiajan väsymykseen ja kaikkeen muuhun ja päästänyt suustaan vielä radikaalimpia lausuntoja väsymyksen hetkellä.

   Poista
 18. Puola on paljon vanhempi sivistysvaltio kuin Ruotsi. (Suomesta tässä yhteydessä ei kannata edes puhua.) - mikko

  VastaaPoista
 19. Puolalainen julistetaide on jotakin sellaista, mihin muu maailma ei ole koskaan pystynyt. - Tämä vain näin yhtenä nopeana heittona yllä oleviin!

  VastaaPoista
 20. Olen vähän samoilla linjoilla kuin Kuunkuiskekin tässä "lapsien hyvät tavat" -asiassa.

  Mutta on tietenkin ilo havaita, että suunnilleen kaikki ovat sillä kannalla, että vanhat perinteiset porvarilliset hyvät tavat pitää saada taas kunniaan ja lapset on kasvatettava käytöksiltään kohteliaiksi ja huomaavaisiksi!

  Niin sitä pitää. Olen oikein ylpeä teistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua jää vähän uteloittamaan, että mikä on Kuunkuiskeen "linja" lapsien hyvät tavat -asiassa? Siis sekö, että itäblokin maissa lapset on alistettu hyvätapaisiksi? Minusta alistaminen tuottaa pikemmin ahdistusta ja sulkeutuneisuutta kuin hyviä tapoja - sokea kuuliaisuushan ei ole hyvätapaisuutta, ja sellainen sokeus näkyy lasten olemuksesta pidättyvyytenä.

   Poista
 21. Enemmän neekerivävyjä! Hyvä Tapsa.

  VastaaPoista
 22. Ei minua ainakaan ole peloteltu uskonnolla. Minua peloteltiin vain sillä, että minusta tulee vanhapiika, kun en ota permanenttia enkä mene tansseihin.

  Onko teille mahdoton ajatus, että lapset ja nuoret voivat olla luonnostaan kiinnostuneita kirjoista, urheilusta, musiikista ilman mitään pakotteita? Lähihistorian tuntemus taitaa olla heikoilla. Saarikoski ei ole luotettava auktoriteetti kertomaan, millaista oli ennen. Jos jollakin on ollut ahdasmielinen
  koti, hänen ei pidä yleistää sitä koko yhteiskuntaa koskevaksi. Kaikissa ideologioissa on tietenkin fanaatikkonsa ja äärisuuntansa, mutta ne ovat ääritapauksia.

  Ns. Itä-Euroopan maat eivät ole kommunistisia. MIkään ei ole niille vastenmielisempää kuin kommunismin aika. Osassa niistä on jäljellä kommunistinen puolue, sillä jokin osa kansasta haikailee aikaa, jolloin kommunistisen puolueen jäsenillä oli suuria etuja muihin nähden. He ovat myrtyneitä ja katkeria.

  Kuunkuiske, missä ovat kommunistiset onnelat? Pohjois-Koreassako? Vai entisessä Neuvostoliitossa? Niitä lienee ollut vain propagandaelokuvissa.

  Kiinalaiset lapset ja nuoret ovat kilttejä, mutta se johtuu enemmänkin vanhasta kiinalaisesta perinteisestä uskonnosta eli vanhempien ja esi-isien kunnioittamisesta.

  Hyviä tapoja vaaditaan muuten Ranskassakin, jota ei voitane syyttää uskonnollisesta ahdasmieleisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Minua peloteltiin vain sillä, että minusta tulee vanhapiika, kun en ota permanenttia enkä mene tansseihin."

   Tämä on vissiin aamun paras.

   On aivan totta, että tuo vanhapiikuus uhkasi vakavasti tyttöjä, jotka eivät meikanneet tai ostaneet töröttäviä rintaliivejä jumpperinsa alle. Muistan vielä ne pikkuiset pumpulitupot, jotka työnnettiin kuppien teräviin kärkiin.

   Itä-Euroopan maat eivät tosiaankaan ole enää kommunistisia, kuten toivottavasti annan kirjoituksessani ymmärtää. Niillä vain on kommunistinen perintötaakka. Jotain hyvääkin tuosta on versonut, ja se on ehkä juuri osa sitä tekijää, joka selittää lasten erilaisuuden meillä ja näissä maissa.

   Poista
  2. Pumpulitukot kuppien kärjissä...? Minua on huijattu.

   Poista
  3. Katso nyt niitä Madonnan teräviä muinoisia rintaliivejä. Samantapaisia oli siis silloin joskus, terävä kärki. Rintahan on pyöreä. Sama kuin terävä korkokengän kärki - tyhjää sekin on täynnä. Varpaat ovat muualla kuin siellä kärjessä.

   Poista
 23. Luotettava auktoriteeti entisestä kertomiseen on mielestäni satukirjailija Enid Blyton. Hirveää paskaa, kuten täytyykin. Satu höpöhöpö-kirjallisuutta parhaimmillaan.

  Minä olen sellainen puoliuskovainen, mutta uskovaiset saavat minut raiteiltani. Voi perkele!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö, Rikhard. Enid Blyton vei minut ihanille seikkailuretkille, kun makasin veneen pohjalla matalikolle ankkuroidussa veneessä ja söin isoa suolalihahapanvoileipää, jonka olin ottanut evääksi.

   Enid Blyton kuvasi aina niin ihmeellisesti viisikon runsaat eväät, että vesi herahti kielelle. Oli kinkkua ja munia, hedelmäkakkua ja paahtopaistin viipaleita sekä oliko se nyt inkiväärikakkuja. Odotin näitä eväskohtauksia, lapsilla oli aina eväät mukana seikkailuissa.

   Poista
  2. Minuunkin Enid Blyton synnytti sammumattoman rakkauden walesilaiseen maisemaan. Nykyäänkin teen sinne joskus googleretkiä.

   Poista
  3. Tunnen itseni syöpöksi tämän Tapsan hienon himon rinnalla. (Hymiö)

   Poista
  4. - Otatko dick lisää marmelaatia kinkkuleivän päälle?
   - Juu ja anjoviksia. Missäs se meidän koira on, katos vaan tuolla on rosvoja, otetaan ne kiinni.
   - Selvä, mutta nyt minulla on ilmavaivoja.
   - Ota lisää marmelaatia, tässä vielä kapriksia ja hillosipuleita!

   Poista
  5. – Ruvetaan syömään. Eihän mitään muutakaan voi niin kauan kuin myrskyä kestää, Dick ulvoi nälkäisenä kuten tavallisesti.
   – Sitä mieltä minäkin olen, Anne sanoi ja katsahti kaihoisasti kinkkuvoileipiin.
   - Minä ainakin ottaisin uppomunan ja päälle kermavanukasta, sanoi Pauli.
   - Wuff, sanoi Tim ja nuolaisi huuliaan. Se tarkoitti, että pala kylmää paahtopaistia olisi poikaa.

   Anne työnsi kätensä liinan peittämään runsaaseen eväskoriin ja sanoi, että aarresaarelle ehtii syötyäkin. Salaisuus saa luvan odottaa. - Ratkaiskaamme arvoitus sen jälkeen.

   (Tuossa yllä on pari repliikkiä kirjasta poimittua. Mutta ei siis ihme, että aina tuli nälkä, kun luki Viisikkoja. Minua himotti varsinkin kinkkuleipä, koska meillä oli harvoin, jos koskaan kinkkua. Vain halvempaa suolalihaa joskus.)

   Poista
  6. Kiehtovinta kaltaiseni pohjanmaalais-kainuulaisen pojankoltiaisen kannalta näissä Viisikon retkieväissä oli se, etten edes tuntenut puoliakaan niistä herkuista - tuossakin on tuo uppomuna. Inkivääriolutta myös ihmettelin, ihan kuin Iineskin.

   Poista
 24. Maapallon ym,päri 80kymmenessä päivässä. Kirjoittanut J. Verne. Kumpa menisitte ja jättäisitten paskanpuhumisen muille. mitä täällä nyt on Ainakin tapsa mikis riku samuli... . kuunkuiske on kamnalin. Paskaa kaikki. hei heiikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Heikki, tervetuloa. Sinulle jättäisin aamun helmeksi mietelmän: Isoimmastakin lantakasasta voi löytää helmen!

   Poista
 25. Siinähän se, maailman ympäri kaheksassa jotain kymmenessä päivässä ja nykyaikastettuna versiona mukaan kolme pientä mustaa poikaa.

  Tämä nykypäivän ahdasmielisyys minua ahdistaa!

  Siitä, että nykypäivän lastenkirjat ovat ihan kauheaa tuubaa, en halua mitään sanoa. - Mitäs minä sellaisista, viiskymppinen.

  VastaaPoista
 26. Taidat olla äijä neekeri,olet swen näköinen ainakin. Kumma pääm ei ole kyllä meikämakuun, iso pää mikä riku on kummallista. Iske sulla on pensseli puun rakoo se äijä, Olet saasta sä olet pakteeri ei susta tykkää sä oo äijä.mene vittu älä mui mun tissehin, äijä pieni. su päälle kusen kohta siinä suihkuu suklle,

  VastaaPoista
 27. Oikeasti - totta kai - diggaan Rikua. Hänen mielipiteensä ovat epäsovinnaisia, siksi. Juuri siksi. - m:kis

  VastaaPoista
 28. Ei kai kukaan voi kieltää, että käyttäytyminen nykypäivänä eroaa muutaman vuosikymmenen takaisesta kuin yö päivästä? Tai voi, jos ei ollut silloin vielä syntynytkään. Hyvä käytös ei välttämättä ole nykypäivänä itsestäänselvyys. Haistatuksia ja vittuja kuuluu nuorten puheessa niin julkisissa kulkuneuvoissa kuin kaupungilla, eivätkä tytöt ole poikkeus. Onneksi sentään on myös fiksua nuorisoa, kohteliasta ja huomaavaista. Enemmistö, niin uskoisin.

  Iines, kouluaikoina tosiaan puhuttiin maailmanlopusta; opetettiin, miten suojautua, jos ydinsaastepilvi osuu tulemaan kohdalle. Pelättiin kolmatta maailmansotaa, jonka Usa ja Venäjä alottaisivat. Marssittiin rauhan puolesta, ja kaikki tuntui niin todeliselta. Ei yhtään naurattanut. Entisestä sodasta ei ollut montaa kymmentä vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo olivat konkreettisia uhkia, Delilah, joita en kyllä sitten taas pelännyt, paitsi tietenkin atomipommia ja Tsernobylin tapauksessa sitä, että ydin sulaa maapallon läpi.

   Nuo irrationaalit pelot ovat kauheampia. Pelko siitä, että Viimeinen Tuomio tulee oli kauhea.

   Muistan kun kerran leikin iloisena siskoni kanssa ja sitten yhtäkkiä muistin, että maailmanloppu voi tulla milloin tahansa ja voi joutua helvettiin. Siihen katosi ilo ja ahdistus iski, leikkiminen ei maittanut. Ei siihen aikaan puhuttu mistään mitään, ahdistukset pidettiin sisällä.

   Poista
 29. Netistä luin turun sanomia, Nousiaisissa on rehtori antanut ukaasin, että koululaisten pitää pylly piilottaa.

  Aivan kauheaa tämä nykyaika!

  Minä sentään virkkasin pesäpallot itse!

  VastaaPoista
 30. Sikäli kun nuoriso on kauheaa, saamme syyttää siitä itseämme. Entisten sukupolvien kasvattamat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, meidän leluillamme lapset leikkivät, meidän peilikuviamme he ovat, kuten todettiin edellisessä keskustelussakin. Tämä on se ydin.

   Olen Supernannyn linjoilla. Kun näemme häiriön lapsissa, kasvatusta kaipaavat äidit ja isät.

   Poista
 31. Kuvittelen olevani Kuunkuiskeen linjoilla "hyvätapaiset lapset ja nuoret" -asiassa siinä mielessä, etten usko asioiden olevan noin yksinkertaisia.

  Tarkennan myöhemmin, nyt en ehdi.

  PS. Tämä sekoileva känninen taitaa yrittää parodioida huonokäytöksistä nuorisoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis toivoisin sinun sitten tarkentavan tuon "noin yksinkertaisia". Sitten kun ehdit, ei kiirettä.

   Nimittäin minä en kyllä konsanaan kuvittele asioita yksinkertaisiksi! Päinvastoin. Kyse on ilmaisukykyni puutteesta jos näin arvelet - ymmärrystäsi en epäile, Tapsukka.

   Sekoileva känninen on hauska hyypiö. On pelkästään rikasta, kun blogissa on myös lantakasa sen timanttivuoren takana, hmm tai sijasta. Kunnon kompostihan on välttämätön mille tahansa eliömaailmalle.

   Poista
  2. Taidat, Tapsa, olla jyvällä.

   Tarkoitan jotakin sellaista, että hyvän käytöksen "ihannoiminen" voi olla huono juttu.

   Toki hyvät tavat ovat oletusarvo, tietenkin. Riski on kenties se, että jos kaikki "huonojen" tunteiden näyttäminen mitätöidään tai niille ei olla vastaanottavaisia, lapsi oppii patoamaan ne sisäänsä ja esittämään hyvää käytöstä.

   Sisällä saattaa tuntua vallan muulta kuin mitä ulos näyttää.

   Sääli, jos vanhemmat ja yhteisö eivät myönnä, että aina ei paista aurinko ja se on ihan ookoo.

   Hentoinen hymynpoikanen, aitona, on sata kertaa parempi kuin aina ja kaikkialla hyvien tapojen mukainen kireä "hymy", joka kumisee tyhjyyttään.

   Poista
  3. Kuunkuiske,

   olisiko hyvä hieman kohdentaa noita heittoja hyvien tapojen ihannoinnista. Täällä varmaan joku muukin kuin minä miettii nyt, onko aiheetomasti ihannoinut hyvää käytöstä.

   Hyvä käytös harvoin johtuu alistamisesta tai kurista. Kyllä ainakin se hyvä käytös, jota minä tarkoitan, tulee ihmisen sisältä, ja on vain iloista avoimuutta ja muiden huomioon ottamista, ei muuta. Älykäs ihminen kyllä erottaa pokkuroinnin ja mielistelyn, enkä minä nyt nostaisi Tapsaa ainoaksi, joka täällä on jyvällä tästä asiasta.

   Poista
  4. Iines, viittasin siihen, että Tapsa oli jyvällä siitä mitä ajattelin, ennen kuin sanoin sen ääneen. Tai mistäs minä sen tiedän - ehkä hän tulkitsi eri tavalla kuin mitä tarkoitin! ;)

   Tämä seuraava menee hiukan vierestä, kun puhun aikuisista, mutta antanee osviittaa yhdestä suunnasta.

   Varmasti jokainen on ollut tilanteissa / tilaisuuksissa, joissa jokainen on käyttäytynyt niin viimeisen päälle hyvin ja kaikki ovat ajatelleet mielessään, että voi luoja, koska tästä hyvätapaisesta keskinäisen kehumisen teennäisestä kerhosta ilkeää livetä jonnekin, missä ei ehkä olla aivan niin kohteliaita mutta ainakin aitoja! ;)

   Poista
  5. No, miten vain, mutta minä en kyllä oikein saa tolkkua, että miten minä tai joku (kuka?) muu kuvittelee asioiden olevan "noin yksinkertaisia" (siis miten yksinkertaisia?), mutta sinä Kuunkuiske sitten taas oivallat asioiden monimutkaisuuden (missä tämä ilmenee?).

   Eipä tämän väliä, mutta joskus toivoisi vähän täsmällisempää asian esitystä.

   Poista
  6. Siis yksinkertaistusta siten, että sen ja tämän ja tuonmaalaiset lapset käyttäytyvät hyvin ja piste. (Väite ei ollut sinun kynästäsi.) Tiedän, että on kulttuureita, joissa hyville tavoille annetaan enemmän arvoa kuin meillä - ja se on hyvä asia - mutta toivottavsti missään hyvät tavat eivät mene aitouden edelle.

   Varmaan joku tsekkiläinen lapsi joskus jossakin on päästänyt suustaan paikallisen v-sanan eikä kai taivas ole pudonnut niskaan! ;)

   Kaunis käytös on hienoa, mutta toivottavasti se ei tapahdu sen hinnalla, että ikävät tunteet jäävät nimeämättä ja puhumatta, koska niiden vaikutuksen alaisena kukaan ei ole erityisen iloinen ja innostunut.

   Poista
 32. Alakansakoulussa kun opettaja opetti meitä virkkaamaan (joka sinällään on hyvä taito) se kannusti meitä mukuloita sanomalla että "että virkatkaa vaan ihan mitä mieleenne tulee". Mulle ei tullut mitään mieleen. Silloin embaattinen opettajani (nainen hyvässä iässä) tallusteli luokseni ja sanoi: "voi mikko parka eikö täällä synny mitään". Vastasin. Sitten hän sanoi - oli Pääsiäinen ihan lähellä - että "virkkaa vaikka munanlämmitin". (Kananmuniahan hän tietysti tarkoitti. Mutta en tiennyt sitä. Ja pomppi ahteri pommppien paikalta pois.) Kurkistin alkkarieni alle... ohoh, onpas pieni. No, tässä on ainakin se hyvä puoli että ei kauaa virkkuukoukkua tartte suhistella. - m:kis

  VastaaPoista
 33. Nykyään virkkaan kevyesti vaikkapa pitsiverhon, jos vaan viitsin. Koulussa olin varsinainen tuhru käsityötunnilla. Minä olin se, jonka lanka meni solmuun ja jonka patalapusta tuli vino ja jonka puolihameen helmapäärme oli ommeltu päällepäin. Käsityötunnit olivat kauheita, ainoa ilo oli se, että tunneilla luettiin aina jokin kirja alusta loppuun. Lihava käsityönopetaja istui koko tunnin pöytänsä takana ja luki kirjaa ja me tytöt ommeltiin pää kumarassa.

  Olisin tehnyt mieluummin puutöitä, mutta ei tytöile ollut veistoa.

  VastaaPoista
 34. Äidille kerran annoin äitienpäivälahjaksi itse virkkaamani pannulapun. Täytyy myöntää, että se oli "vähän" suunnikas. Eli vähän vino. Äiti oli kyllä otettu kun annoin sen sille. (Tosin sen jälkeen en sitä kyllä missään nähnytkään.) - m:kis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis minulla on edelleen kaikki lapsukaisen tekemät päiväkotiröpellykset. Osa niistä on pääsiäiskoristekenkälaatikossa, mm. pystyssä pysyvä kananmunakennosta askarreltu narsissi ja keltaisesta huopakankaasta leikattu pupurivi, joka ei pysy pystyssä, mutta jonka pääsiäiseksi tuen jonnekin ja nostelen sitten kun se kaatuu.

   Poista
 35. Nuorempana tarkkailin ympäristöäni äärimmäisen tarkkaavasti: missä mun pannulappuni on? Eipä näytä olevan missään.Yhmn. Ja mitäs isäni nyt minua alkoi mulkoilemaan... soittaisi viulua joka on sen leuan alla. Yhmn. Ja tuo kissa kattoo mua kummallisesti... sen pitäisi olla jossain muualla ja rouskutella hiiriä. Yhmn. Hemmi-täti tuo teetä ja hilloa, Hemmi-täti on kiva. - m:kis

  VastaaPoista
 36. Parikin henkilöä on jo tiedustellut Einesbaarin Vartio-kirjoitusta. Kiitos vaan kysymästä, huolenpito lämmittää! Tuossa yhteydessä voidaan puhua myös Helena Ruuskan uudesta Vartio-eläkerrasta, jos tahdotte. Kirjoitus tulee ennen mökille siirtymistäni eli ennen ensi viikonloppua. Silloin myös paljastetaan, mitä tulee seuraavaksi, ettäs tiedätte käydä kirjastossa sivistystä hakemassa tai jos olette jo sivistynyt (ja varoissanne) kaivaa hyllyänne.

  VastaaPoista
 37. Ed. kommenttia kirjoittaessani mielessä kävi ajatus, että kodista löytyy lapselle ensimmäinen ja tärkein malli miten käyttäytyä.

  Toisaalta väitetään, että joukossa tyhmyys tiivistyy, ja jos lapsi ei ole kasvanut itsetunnoltaan riittävän vahvaksi, saattaa niin käydäkin. Hän haluaa keinolla millä hyvänsä kuulua joukkoon, jotta ei jäisi yksin ja tulisi hylätyksi. Toisin sanoen kotoa opittu käytösmalli ei aina ratkaise nuoren käyttäytymistä. Seura tekee kaltaisekseen.

  Ja ikävä kyllä me aikuiset, joiden pitäisi olla esimerkkejä, emme itsekään useinkaan ole kovin kummoisia. Olen kuullut nuorisotyöntekijän toteavan, että on paljon vanhempia, jotka eivät yhtään välitä lapsistaan. Se on kova väite.

  Entä minkälaisen mallin antaa opettaja, joka tulee krapulassa oppitunnille? Kerrottu tapaus sattui ammattikoulussa, mutta kuka takaa, ettei tapahtuisi muuallakin.

  VastaaPoista
 38. elilah,

  minun vanha kirjallisuuden professorini Urho Verho oli kerran melkoisessa laitamyötäisessä luennolla. Ei siinä mitään, mutta kun hän piti vielä saman luennon kuin edelliskerralla. Kuulimme toistamiseen, että shulous ei tiedhä omasta shuloudesthaan. Ja että hhhhhuumori khirjallishuudessa on shitä ethä ---.

  Ja yksi lukioaikainen opettaja oli välillä otsa ruvella ja mustelmilla ja kauheassa kankkusessa, jossa selvästi oli päällä vielä promilletila.

  Luulenpa, että monissa ammateissa ollaan joskus humalassa töissä. Krapulahan on myös merkki siitä, että elimistössä on vielä alkoholia.

  VastaaPoista
 39. Iines,
  ennen suhtauduttiin noihin opettajien outoihin puoliin ymmärtäväisemmin kuin nykyään. Nythän vanhemmat ovat hirveän ärhäköitä.

  Ennen oli oppikouluissa, lukiossakin joitakin loistavia opettajia, vaikuttavia persoonia. Suurin osa oli silloinkin keskinkertaisia ahkeria työmyyriä. Sitten oli sodassa vammautuneita tai elämän kolhimia ihmisiä, jotka juopottelivat tai jopa käyttivät huumetta (morfiinia), jota olivat tottuneet saamaan kipulääkkeeksi. Kuitenkin opimme koulussa, mitä nyt koulussa voi oppia.

  Minusta ennen oltiin armahtavaisempia, koulussa ei ollut yhtä aggressiivista ja lapsia hiostavaa. Jos sai yhden tai kaksi laudaturia yo-kokeista oli luokan kärjessä ja pääsi yliopistoon.

  Tietenkin aggressiivisuus johtuu siitä, että keskiluokan osuus väestöstä on kasavanut, mikä johtaa kovaan kilpailuun paikoista ja elintasosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen havainnut, että ennen opittiin huononkin opettajan tunnilla mittavasti asioita. Oma työ korvasi ehkä opettajan puutteita ja pani ottamaan itse selvää.

   Nyt huonon opettajan kimpussa ovat sekä lapset että vanhemmat, ja opettajaa saatetaan savustaa ankarasti. Hän voi olla periaatteessa pätevä ja asiansa kyllä hallitseva - pedagogisilta taidoiltaan vain vaikkapa hieman epävarma, ja tätä lapset ja vanhemmat käyttävät hyväksi. Huonon opettajan tunnilla ei sitten opiskella ollenkaan, ja tulokset voivat jäädä huonoiksi, mikä antaa aiheen vanhempien entistä kovempaan aggressioon.

   Poista
 40. Meidän (tai ei oikestaan minun, mutta muiden) opettajamme Klenkka oli usein krapulahumalassa. Sulan maan aikana se ajoi polkypyörällä, kävelykeppi poikittain ohjaustangolla, talvella se tuli potkukekalla töihinsä. Kerran se luisteli kamalaa vauhtia Kalliomäkeä alas... muistan, kun meinasin jäädä alle, ja huusi "pois alta kivet, huorat ja männnynkävyt"... Tämä on totta. Sillä se, ukko parka, oli kahdennellakymmenelläneljännellä sijaissuuksena... tai en minä tiedä miten nämä sanat taipuvat? (Kun ne on kuin keitettyä makarooneja...) Ps. Seuraavana vuonna Klenkka ei meitä enää opettanut (tai siis muita, eihänhän hän minua opettanut ollenkaan). Meni varmaan kahdenteenkymmenenteenviidenteen pätkätyöpaikkaansa... En tiedä. (Mistäs minä tämän tietäisin?)

  VastaaPoista
 41. Ikuisesti olen kiitollinen Klenkalle siitä että sain häneltä fysiikasta ja kemiasta vitoset. (Pysymällä hänen oppituntiensa aikana tiukasti muualla.) Ilman häntä kevättodistuksessani olisi ollut 7 nelosta. (Joka mielestäni olisi ollut - vaikka en, täytyy tunnustaa - mikään mallioppilas. Mutta kohtuutonta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seitsemän nelosta - ilman armahdusta siis - olisi kyllä eräänlainen saavutus.

   Olen vakuuttunut, että olisin saanut tuon tyypin laulamaan ja tanssimaan kurssillani sekä heittämään lopuksi kärrynpyörää.

   Poista
 42. Ps. edellisestä kommentista jäi vähän kirjaimia/sanoja pois. Mutta tuskin se sisältöä sen enempää huononsi... ehkä kävi päin vastoin.

  VastaaPoista
 43. Minä puhun ja puhuin suomalaisista, joista joka päivä saan kokemusta. Tsekkiläisestä nuorisosta ei ole kokemusta.

  On erittäin mielenkiintoista, että hyvät tavat ja niiden edellyttäminen tuottavat ilmeisesti harmia ja kiukkua jollekulle. Hämmästelen kovasti. Onko kyseessä henkilö, jolle itse on vaikeaa noudattaa hyviä tapoja, ja sisällä tuntuu ihan muulta kuin päältä näyttää hänen joutuessaan edes yrittämään?

  VastaaPoista
 44. Delilah, jos olet lukenut kommenttini, niin huomaat, että arvostan kaunista käytöstä.

  Itsekin käyttäydyn hyvin, en päästele v-sanoja enkä puhu rumasti, keskustelen ja kuuntelen ja miten milloinkin tilanteeseen sopii. Sen sanon kyllä suoraan, että koen muodolliset ja hymistelevän kohteliaat tilaisuudet - joihin saattaa joutua vaikka työn puolesta - kiusallisiksi. Osaan toki sellaisissakin käyttäytyä koodin mukaan vaikka en nauti tilanteesta.

  En oikein pidä tyylistä, jossa ihmiset ladotaan nippuun ("suomalaiset lapset käyttäytyvät niin, tuonmaalaiset näin"). Jokainen on yksilö ja edustaa käytöksellään itseään, hyvässä ja pahassa.

  Niputtaminen on ikävää muissakin yhteyksissä; joskus tavataan sanoa, että miehet ovat sellaisia ja naiset tällaisia.

  Ei niin voi perustellusti sanoa - yksi mies on yhdenlainen, toinen toisenlainen ja naisten kanssa sama juttu.

  VastaaPoista
 45. Olet oikeassa tuossa niputtamisessa, Kuunkuiske, mikään ryhmä ei ole homogeeninen, vaan ryhmä on aina joukko keskenään erilaisia yksilöitä.

  On kuitenkin tapana puhua jopa kansanluonteesta, joka koostuu monesta seikasta. Tällainen puhe ei ole välttämättä yleistystä, joka ei ota huomioon erilaisia yksilöitä kansan sisällä. Kun puhutaan kansanluonteesta, kiinnitetään tarkoituksella huomiota yhdistäviin seikkoihin, niihin, joista kansakunta tunnetaan. Kun rinnalle asetaan toisen kansan luonne, siitäkin esitetään yhdistäviä tekijöitä, joiden kanssa kansoja voidaan vertailla. Tämä ei ole tietenkään tieteellistä puhetta, mutta ei ole varmaan tarkoituskaan.

  Samoin on erilaisten pienempien ryhmien kanssa. Kun puhutaan tyttöjen kiltteydestä, tarkoitetaan korostaa niitä seikkoja, jotka lasketaan kiltteydeksi: tottelevuus, huolehtivuus, koulumenestys jne. Tällä ei tarkoiteta, etteikö tyttöjen ryhmässä olisi yksilöllisiä eroja.

  Minusta on hieman ikävää, ettei ryhmistä voisi puhua tarkkaillen niitä yhdistäviä seikkoja. Mielestäni voidaan puhua puolalaisista nuorista ja suomalalsista nuorista tarkoittamatta silti, että ryhmienn sisällä ei olisi yksilöllisiä eroja. Tietenkin on, aina on. Päätelmiä voidaan siis silti tehdä, kunhan varotaan kärjistämästä.

  VastaaPoista
 46. Iines, aivan ookoo kaikki mitä kirjoitat.

  Tämä soppa viittasi vain väitteeseen, että ne ja nämä nuoret ovat ihania ja esim. suomalaiset kamalia. Ja että ennen vanhaan kaikki olivat siveellisiä ennen avioliittoa. Ja että vanhoina hyvinä aikoina kesät olivat pelkkää auringonpaistetta. (Viimeinen minun kynästäni, niin ei kukaan sanonut.)

  Käytös ja kansanluonne ovat asiat erikseen, toki jälkimmäinen saattaa vaikuttaa edelliseen.

  Monta omaan kulttuuriin liittyvää asiaa ihminen on imenyt äidinmaidossa ja pitää niitä itsestäänselvyyksinä ennen kuin pääsee vastatusten toisesta kulttuurista tulleiden kanssa, joiden itsestäänselvyydet taas ovat omansa.

  Mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 47. Minusta naiset ovat kuin Kalmareita. Niillä on käsiä joka puolella. (Tai ainakin siellä sun täällä.) Naiset ovat kamalia. Tai Ihania. Se on sama asia. - ex-m

  VastaaPoista
 48. Tsekinmaassa nuoret ovat varmaankin hyväkäytöksisiä ja fiksuja, en epäile. Toisaalta ollessani Prahassa en saanut kertaakaan - siis en yhtä ainoaa kertaa! - rahasta oikein takaisin oli kyse sitten kapakasta, nakkikioskista tai supermarketista.

  Joka kerta sain liian vähän. No, oma vika - näytin varmaan helposti höynäytettävältä turistilta. Suomessa minulle ei käy noin koskaan, vaan saan aina oikein rahasta takaisin.

  Tällä kokemuksella voisin siis uskottavasti ja vastaansanomattomasti väittää, että tsekkinuoret ovat hyväkäytöksisiä, mutta epärehellisiä, kun taas suominuoret ovat huonokäytöksisiä, mutta rehellisiä.

  Saa väittää vastaan. Tämä on vain eräs kokemus ja eräs totuus. Niitä on monia muitakin.

  VastaaPoista
 49. Kyse on erilaisista kulttuureista. Tässä tulee kansanluonnetta: suomalaiset ovat umpirehellisiä, täällä maksetaan mitä pyydetään, tinkaaminenkin tuntuu epärehelliseltä. Suomessa ei tunneta myöskään laajaa juomarahakulttuuria, jossa esimerkiksi kampaajalle annetaan enemmän kuin hän pyytää. Tsekinmaalla voi hyvin ärsyttää suomalaisten tapa olla antamatta juomarahaa ja he ottavat sen itse.

  VastaaPoista
 50. Tuo sinun perhosesi on jostain Monarkkiperhosesta tehty vääreennös. Ei tommosta oikeasti ole. Mutta tuo muovinen maapallo - joka tolla tekopyhällä tytöllä on kainalossa - on aito. Anttilasta ostettu. - m-kis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseessä on surrealistisen taiteilijan näkemys asioista. Tässä toinen hänen perhosnäkemyksensä.

   Poista
 51. Nimittäin perhosen siipien (ylä- ja alasiipien) mittakaava on aivan toivottoman väärä. Kato ite! - Mutta maapallo on ihan muovisen näköinen. (Mitä se todennäköiseti onkin?) m-kis

  VastaaPoista
 52. Onpas kummallista? Äsken deittasin tänne kaksi juttua mutta ne haihtuivat pois? Jostain syystä jota en osaa tunnistaa. Halusin nimittäin osallistua teidän Viisikko-keskusteluunne

  http://www.youtube.com/watch?v=yi7iz0hhsEE

  mutta kun se juttu oli huonopi kuin muistin, pistin paremmaksi

  http://www.youtube.com/watch?v=npljGtlY8jg&feature=related


  - ex-m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kommentteja eksyy roskapostin joukkoon, etenkin jos ne on lähetetty kännykällä - omakin kännyllä lähetetty eksyi sinne. Siellä ei nyt ollut mitään mmuta kuin spammeja, joten lienee muu häiriö.

   Poista
 53. Edellä kommentoija puhui näköjään faktoja entisajan siveydestä:

  "Kun tytöillä oli vielä lapsuus. Ikä ensimmäisen yhdynnän aikana.

  1942-46 syntyneet:
  alle 13 vuotta 0 prosenttia
  14 vuotta 0 prosenttia
  15 vuotta 3 prosenttia
  16 vuotta 8 prosenttia

  1947-1950 syntyneet:
  alle 13 vuotta 1 prosentti
  14 vuotta 3 prosenttia
  15 vuotta 5 prosenttia
  16 vuotta 16 prosenttia

  1951-1953 syntyneet:
  alle 13 vuotta 0 prosenttia
  14 vuotta 1 prosentti
  15 vuotta 5 prosenttia
  16 vuotta 17 prosenttia

  (Sievers & Koskelainen & Leppo: Suomalaisten sukupuolielämä. 1974, sivu 235"
  Blogisisko: Tytöt ja seksi

  Nyt asiat toisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten asiat sitten ovat nyt? Olisi hyvä saada vastaavat luvut vaikka 90-luvulla syntyneistä. Niin paljon puhutaan.

   Alkoholin juominenkin on vähentynyt ja absolutisteja on entistä enemmän.

   Poista
 54. Luin aamun nettilehdestä Nousiaisten koulusta, jossa Irmeli-rehtori on lähettänyt vanhemmille paimenkirjeen oppilaiden pukeutumisesta. Pitää katsoa, että nuorilla on asialliset vaatteet päällä, kun uimarantavaatetus ei sovi kouluihin. Herkillä pojilla voi olla tukalat paikat..

  Hmm. Sulka Irmelin hattuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tulee mieleen tapaus aikojen takaa!

   Eräälle ystävälleni, jolla oli mahdottoman kauniit ja hyvinmuodostuneet jalat, pappi sanoi rippileirillä, että voisiko hän laittaa hiukan peittävämpää päälle.

   Hänellä oli hyvin pienet shortsit, ei poikien kiusaksi, vaan rusketuksen maksimoimiseksi.

   Poikien oli ollut kaiketi hankala pysyä housuissaan.

   Muistan vuosikymmenten takaa sen, että pappi oli pyytänyt ystävääni kahdenkeskiseen juttutuokioon ja oli ollut kuulemma kovin nolo asiasta puhuessaan.

   Poista
 55. Eilen aamulla taisin lukemalla Nousiaisissa käydä.

  Siitä että ihmiset olivat ennen kovia valehtelemaan, en heitä kuitenkaan syyllistäisi. Ahdasmielisessä ja saippuakotelomaisessa yhteiskunnassa harvat uskaltavat totuuksia puhua.

  Albaniassa Enver Hoxhaa kannatti reilusti yli sata prosenttia vastaajista, itänaapurissamme tuollaiset lukemat lienevät viipottaneen vieläkin korkeammalla.

  VastaaPoista
 56. Taisit Riku Nousiaisten tapauksesta ylempänä mainitakin, huomasin nyt. Oli olevinaan jotain tärkeää kohkaamista, etten huomannut ojentaa Irmelille sulkaa hattuun jo tuolloin.

  Tuo albanialaisten äänestyskäyttäytyminen on oikeastaan hyvä esimerkki siitä, mitä en tarkoita hyvällä käytöksellä - josta on kiihkeää puhetta tuossa ylempänä. Siis väännänpä vielä, että hyvätapaisuus on ulkokohtaista ja sille sanon että yök yök, luontainen hyvä käytös sen sijaan tulee sydämestä, ihmisen sisältä eikä se sisällä alistumista, pokkurointia eikä mielistelyä.

  Irmelille annan sulan sen vuoksi, että hän on niin rohkea ihminen. On kummallista, että teinitytöt pukeutuvat niin, että pakarat ja rinnat näkyvät koulussa - uusin trendi lukemani mukaan tuo puoli pakaraaa paljaana. Ei missään muussakaan (sivistys)valtiossa voi koulussa pukeutua kuin uimarannalla. Eikä tällä ole mitään tekemistä moraalisen paheksunnan kanssa - tiedoksi, jottette turhaan kimmastu. Eihän työpaikoilllekaan tulla perse paljaana.

  VastaaPoista
 57. Iines, osaat sanoa asiat nappiin! "...luontainen hyvä käytös sen sijaan tulee sydämestä, ihmisen sisältä eikä se sisällä alistumista, pokkurointia eikä mielistelyä."

  VastaaPoista
 58. Irmeli on oikealla asialla, mutta kuinka hyvin pystyy maailmaa vastaan kamppailemaan? Aika paljon julkisuudessa on ollut lippalakkityttöjen kommentteja oikeudesta pukeutua julkisella paikalla ihan niinkuin itse haluaa. Jos vaikka julistavat sen Nousiaisten koulun sellaiseksi lutkamarssialueeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin erään keskustelun (Ilta-Sanomien), jossa Irmeli sai kommentoijien vankan tuen. Jopa 80 - 90 prosenttia kommentoijista oli sitä mieltä, että vihdoinkin joku uskaltaa sanoa ääneen tuon asian. Uskon, että jossain Vauva-fi-palstoilla Irmeli haukutaan lyttyyn. Vauva.fi:tä kansoittavat vissiin juuri nuo uimaranta-asuihin pukeutuvat teinixit.

   Minusta painopiste ei ole siinä, saako julkisella paikalla pukeutua miten tahtoo, sillä vastaus on tähän tietenkin "ei saa". Et voi pukeutua vaikkapa Eduskunnassa rintaliivitoppiin ja shortseihin, et voi pukeutua yrityksessä, jota veljesi ei johda - etkä luultavasti sielläkään niin, että persettä näkyy ennemmän kuin peittyy.

   Koulu on teinixien työpaikka ja työpaikoille ei tosiaankaan mennä paljasta lihaa näyttämään.

   Poista
 59. Kun haukkumasanana käytetään sanaa "kukkahattutäti", siitä tuo "lippalakkityttö".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei haittaa, vaikka ihmiset kulkisivat alasti vapaallaan. Työpaikoilla on kai ihmiselle itsellekin mukavampi, kun iholla on verhoa, etteivät kaikki hikipisarat kimmellä toisten silmiin ja takapuolen hajut tartu yleisiin tuoleihin paljaasta pyllystä. Ihan hygieniasyistä työssä olisi siis kiva ajatella kanssaihmisiä ja sallia heidän silmilleen ja aisteilleen lepo oman lihan höyryistä.

   Poista
 60. Tapsa, me olimme Tsekissä 15 päivää ja kaksi Krakowassa. Mitään epärehellisyyttä ei huomattu. Näin sanoo mieheni, joka kävi tavalliseen miesten tapaan ruokakaupassa joka päivä ja maksoi muutkin ostokset.

  Minä en edes opetellut tuntemaan rahoja, joten minua olisi voinut huijata, mutta minähän en käyttänyt rahaa lainkaan.

  Taskuvarkaista varoitettiin joka paikassa. Sehän on yleiseurooppalainen ongelma, jonka taustalla lienevät ammattimaiset varasliigat.

  VastaaPoista
 61. Luin vain lööpin tuosta Nousiaisten Irmelistä eli tiedän siitä suurin piirtein saman verran kuin mitä Iines asiasta referoi. Molemmista käy ilmi se sama, joka minusta pilaa hyvän asian: miksi pitää mennä "herkkien poikien" selän taakse!?

  Miksei sanota suoraan, että minua - Irmeli-tätiä tässä tapauksessa - häiritsee teinityttöjen paljastava pukeutuminen, enkä omassa koulussani salli sellaista. Piste, perkele.

  Kaikkien herkkien poikien puolesta parahdan kuin vanhapiika muuan kas Meksikon pikajunassa, vähän varioiden: mitäs reksi täällä oikein suutaan soittelee, kun kerrankin meitä nörttejä onni koittelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, rehtori tuskin on omalla asiallaan. Yleensä rehtori toimii koko yhteisön äänten turvin ja kehottamana. En usko, että edes koululaisten enemmistöstä kannattaa uimarantapukeutumista tosissaan, yhtä suuri osa uhoaa yhtenäisten koulupukujen puolesta. Eikä se niin mene, että avaramieliset ja valistuneet nuoret ja koskaan vanhentumattomat suvaitsevaiset keski-ikäiset kannattavat ja moralistit eivät. Jako on muualla. Minusta on mieluummin vähän tätimäistä pukeutua bikinityyppiseen asuun töissä. Tosi sexyt naiset aivät pane lihaansa tyrkylle. Amen.

   Poista
  2. Lunttasin mitä rehtori sanoi: "Mutta jos on niin paljon paljasta pintaa, että pakarat näkyvät ja kaikki on paljaana, niin siinä voi monilla pojilla olla tukalat paikat".

   Minua häiritsee tässä asiassa vain tämä perustelu. Tytöt eivät siis saa pukeutua liian paljastavasti, koska se kiihottaa poikia.

   Mihin vedetään raja. Sillä näin hurskaat muslimitkin perustelevat burkhavaatimuksiaan.

   Poista
  3. Irmelin perustelu onkin niin huono, että harmittaa. En usko, että kansalaiset kuitenkaan kannattavat Irmelin toimia tämän perustelun vaan itse asian vuoksi, ontuvasta perustelusta huolimatta.

   Ellei nuori ymmärrä itse, mitä on asiallinen koulu- ja työpukeutuminen, on korkea aika opettaa se hänelle. Missään ei kuljeta tissit vastaantulijan suussa tai perse puolipaljaana. Edes Amerikoissa ei paljasteleva pukeutuminen kouluissa käy.

   Poista
  4. Amerikassahan alastomuus onkin suuri tabu. Koulupuvussa olisi kyllä ideaa. Vaikka kaikille valkoiset takit - tai haalarit, sillä ne päällähän opiskeleva nuoriso viihtyy kännätessäänkin.

   Poista
  5. "Missään ei kuljeta tissit vastaantulijan suussa tai perse puolipaljaana."

   Väärin jälleen. Tätä tapahtuu ihan suomessa, päivittäin.

   Poista
 62. Tuosta googlen blogien verkko-osoitteiden muutoksesta näköjään blogilista otti onkeensa ja poisti tämänpäiväisessä päivityksessään kaiketi kaikki bloggerin suomalaiset blogit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Minulla taitaa olla Iineksen kuvat blogilistalla, vaan eihän sitä kautta kukaan enäää mitään lue. Sivupalkit vissiin ovat suosituimmat reitit ja Google.

   Blogger v*tuilee muutenkin. Heitti minun pitkän kommenttini jonnekin.

   Poista
  2. Nyt se bloggeri poisti i- ja t-kirjaimet vittuilusta!

   Poista
 63. Eikös ennen sanottu, että mitä isot edellä sitä pienet perässä. Kun tiedostavat äidit lampsivat lihat hytkyen lutkamarssissaan ja ilmoittavat, että he voivat mennä persaukset paljaana vaikka ehtoolliselle, (olisikin veikeä näky...) tulevat tyttäret tietysti perässä. Turhaan siinä poikia syyllistetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikohan palattava poikakoulujen ja tyttökoulujen aikaan? Meinaan, että hormonihemmot ja pissikset keskittyisivät ehkä paremmin opiskeluun biologisen pörhistelyn sijasta. Miksei voisi perustaa myös lutkakouluja ja koviskouluja... jaa, mutta on tarkkikset.

   Poista
  2. Älähän nyt Tapsu villiinny. Eiköhän riitä, että noudatetaan ihan yleiseurooppalaista nykykäytäntöä sillä erotuksella, että meillä ei mennä koulupukuihin, elleivät oppilaat sitä itse vaadi ja vanhemmat kustanna. Yhdessäkään Euroopan maassa ei tulla persposket välkkyen kouluu, se on saletti. Jaa, Ruotsista en ole ihan varma.

   Poista
  3. En minä oikein lutkamarssiakaan ymmärtänyt, mutta eikös siinä toisaalta ollut kyse vapaa-ajan pukeutumisesta? Mitäs siihen on kellään nokan koputtamista, miten kukin vapaallaan kehonsa verhoaa tai on verhoamatta?

   Olen myös taipuvainen ajattelemaan, että jos asettaa sulonsa pramille, niin selvähän se on, että niitä saa katsoa ja himoita, oli naama sitten vaikka rumempikin. On vähän tekoyhää pukeutua antavasti ja sitten vaatia semmoista käytöstä, ettei anteja huomata.

   Poista
  4. Iines: "Yhdessäkään Euroopan maassa ei tulla persposket välkkyen kouluu, se on saletti."

   Paskapuhetta!

   Jälleen kerran tulee niin poskettoman väärää tietoa Iinekseltä, että on ihan pakko oikaista häntä. Miten ihmeessä olet voinut olla opettaja, kun sinulla on FAKTAT noin hukassa? Herranen aika sentään!

   Lue tuosta (kyllä, sinut laitetaan lukemaan linkki karvoineen päivineen) ja opi!
   TS: Koulu kyllästyi oppilaiden paljastavaan pukeutumiseen

   Kannattaa huomata että puhe on nimeonmaan tyttöjen (pissikset ja teiniritsat) pukeutumisesta, joskin vanhemmilla naisilla on yhtä "epärealisista" ja asiatonta se pukeutuminen usein.

   Poista
  5. Kylläkait Iines tarkoitti, ettei Suomea lukuunottamatta.

   Poista
  6. Niinkö Riku?
   Jos näin on, niin sitten perun puheeni. Eli Iines tarkoitti siis, että suomalaiset koulutytöt tulevat kouluun persposket ja tissit vilkkuen, haarakiila loimottaen, mutta euroopassa näin ei tapahdu.

   Hämäännyin tuossa, kun pidin ilmeisen virheellisesti Suomea yhtenä Euroopan maana.

   Poista
  7. Esimerkiksi Ranskassa ja Saksassa ei paljas pakara -muoti tulisi kuuloonkaan yhdessäkään koulussa, käsitykseni mukaan samoin on Sveitsissä, Itävallassa, Italiassa, Kreikassa, Espanjassa....

   Ovatko suomalastytöt niin moukkia, etteivät tajua mikä ero on rennolla vapaa-ajan muodilla ja työpukeutumisella. Ja siinä vapaa-ajan muodissakin voisi pitää päänsä kylmänä. Paljas liha ei miellytä edes kaikkia miehiä. Enkä usko hetkeäkään, että joku haluaa katsella omaa lihaansa pitkin päivää.

   Poista
  8. Toisaalta aiemmin referoit kirjoitusta, jonka mukaan nuoret tyttömme ovat kauniita, pitkiä ja hyvin asiansa järjestäneitä. Heitä näkee kadulla kesäisin, ja heitä on kuulemma ilo katsella.

   Onko meillä siis kaksi lajia nuoria tyttöjä: moukkia ja silmäniloja?

   Poista
 64. Osuimme sattumalta lutkamarssin reitin varrelle kolmen sukupolven naisen voimin, siellä marssi sulassa sovussa puolipaljaita ja aivan tavallisesti pukeutuneita naisia - oli siellä jokunen mieskin - ihan isoäiti-ikään saakka. Musiikki raikasi ja kivaa näytti olevan! Päihteettömästi.
  Ymmärtääkseni pukeutuminen ei ollut marssin pointti vaan ehkä haistattaa pitkät naisia mitätöivälle kielenkäytölle.


  Usein näkee musliminaisia, jotka ovat pukeutuneet peittäviin, väljiin vaatteisiin ja niin, että pää ja kaula on peitetty.

  Samojen naisten kauniit ruskeat silmät on maalattu vahvalla meikillä ja ehkä huuletkin.

  Jos haluaa vaatteillaan peittää vartalonsa muodot, niin eikö näkyvä meikki sitten kutsu katsomaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lutkamarssi ei tainnut olla kovin onnistunut idea, ehkä hyvästä asiasta huolimatta. En ymmärrä, mitä vapautta on pukeutua kuin lutka - siis sen stereotypian mukaan. Eihän se vapautta ole, vaan orjuutta.

   Poista
  2. Hyvä kommentti sinulta, Iines, mutta eihän KK tätä tajua.

   Lutkat menevät katsomaan lutkamarsseja. Muuhun päätelmään ei voine tulla?

   Poista
  3. Lisään sen verran, että onhan se vapautta, kun jatkan pohdiskelua. Pitää olla vapaus toimia orjankin tavoin. Vapaudella ei vissiin ole rajoja. Onko vapaus itseisarvo?.

   Poista
  4. Tuosta burkhanaisten silmämeikistä vielä - näkyvä meikki taatusti vetää miesten katseet, vaikka muu vartalo onkin kaavun peitossa.

   Koko kaapujuttu on ristiriitainen asu naisihmisellä, joka maalaa silmänsä näkyvästi. Jotenkin tekopyhää peittää se kauneus, jota silmissä luvataan. En aina oikein jaksa näitä maailman naisia. Kun ne orjuuttavat itse itsensä, eivät nouse koskaan sorron yöstä. Pimeitä tyyppejä.

   Poista
  5. Iines, kuten sanottua, lutkamarssin idea ei tainnut olla vaatetu vaan kiinnittää huomiota siihen miten naisista puhutaan. Naista sanotaan helposti lutkaksi, jos hänen pukeutumisensa on ... no, tyylitöntä ja paljastavaa. Ei tyylitön ja paljastava pukeutuminen tee kenestäkään lutkaa.

   Marssilla naiset kaiketi halusivat lällätellä sanalle lutka - siis miehille, joilla on tarve luokitella naisia lutkiksi.

   Minustakaan ei ole mitään mieltä pukeutua tyylittömästi ja säädyttömästi mutta suotakoon se vapaa-aikana heille, ketkä tahtoen tai tahtomattaan nauttivat lihansa vilauttamisesta.

   Pukeutuminen kaiken kaikkiaan herättää vahvoja mielikuvia, joilla ei välttämättä ole todellisuuspohjaa.

   Jos näkee esim. naisen, jolla on vekkihame päällä ja nuttura päässä, sekunnin sadasosassa saattaa päähän tulla sellainen ajatus, että mahtaa olla tylsä tyyppi. Se ei välttämättä pidä paikkaansa.

   Poista
  6. Siis tarkoitan juuri tätä, että kun lutkamarssin tavoite kerran oli yleisempi ja varsin asiallinen, niin lutkamarssin idea ei ollut loppuun asti mietitty. Nyt kansalle jäi muisto hutsumarssista ja epämääräinen käsitys marssimisen syistä.

   Ymmärrän kyllä hyvin tuon alkuperäisen ajatussisällön. Minusta on kuitenkin tekopyhää porata koko asiaa, kun itse lähtee leikkimään miesten jakamilla korteilla.

   Samalla tavalla minusta sellainen marssi voisi olla vesittynyt, jossa naiset pitkät väljät vekkihameet heiluen tiukka nuttura päässä matalin koroin marssisivat sen puolesta, että naisilla on oikeus pukeutua yhtä mukavasti kuin miehillä.

   Poista
  7. Eikö heillä ole oikeutta vai...halua pukeutua mukavasti?

   Poista
  8. Naiselta edellytetään stereotyyppiin asettumista tai hän on monen pojan pelistä pois.

   Tämä näkyy erikoisesti siinäkin, että peräkamarin lihavat pojat pitävät itsestään selvänä, että heillä on oikeus saada tuollainen stereotyyppinen naisunelma.

   Poista
  9. Tämän tulkinnan takana on ajatus, että naisen tulee miellyttää miestä? En muuten usko, että monikaan peräkammarin läskimooses oikeasti kuvittelee saavansa missimittaisen naisen, saati vaatii sellaista, mutta saahan sitä fantasioida.

   Tähän olemme törmänneet ennenkin: minusta miesten bisnespukeutuminen on noin sata - ei, tuhat - kertaa säädellympää kuin naisten. Mies, puku, solmio. Tässä kolmiyhteydessä jo solmion puuttuminen nousee lööppeihin.

   Nainen saa vetää ylleen millaisen luomuksen tahansa. Mutta ei ole pakko. Miehen on, ellei halua/uskalla olla jormauotinen tai tarmomanni.

   Poista
  10. Yleistänkö, jos sanon, että naisessa on vuosisatojen aikana sisäänkasvanut miellyttämisen halu. Naisen on historian saatossa täytynyt olla mahdollisimman miellyttävä ja kaikin puolin hoidettu ja laitettu saadakseen aviomiehen, sillä miehellä se ottamisen valta on ollut. Puhun siis ajasta ennen naisten kouluttautumisaikaa.

   Paljon tästä historiallisesta ajasta on jäänyt nykypäivään. Tänäänkin nainen on se, joka miellyttää ja laittaa itseään, muokaten itseään siihen suuntaan, joka kulloinkin on trendi.

   Poista
  11. "Naista sanotaan helposti lutkaksi, jos hänen pukeutumisensa on ... no, tyylitöntä ja paljastavaa."

   Ketkähän tätä lutka ilmausta herkimmin käyttävät? Naiset itse!
   Ketkä menevät katsomaan lutkamarssia, jossa naiset itse itsestään käyttävät nimitystä lutka? Naiset! On loogista oletaa, että lutka tuntee lutkan, ja menee katsomaan toista mokomaa. (iso hymiö)

   "Ei tyylitön ja paljastava pukeutuminen tee kenestäkään lutkaa."

   No minkä se hänestä tekee?

   Seuraavan kerran, kun näet "rekkamiehen hymyn", niin älä suinkaan närkästy ja tuohdu normityyliisi, vaan vinkkaa silmää takaisin - silleen veikeesti - ja hymyile. Jatkuva hapan ilme naisella rumentaa ikävästi.

   Poista
  12. "Minustakaan ei ole mitään mieltä pukeutua tyylittömästi ja säädyttömästi mutta suotakoon se vapaa-aikana heille, ketkä tahtoen tai tahtomattaan nauttivat lihansa vilauttamisesta."

   No tämä ei naisilla rajoitu vain vapaa-aikaan, mutta kiva kulla tämä kommentti sinulta kuitenkin. Nyt on selvää, että miehet saavat olla kesäterasseilla vapaa-ajalla rentoutuessaan paidatta, eikä kaltaisesi kukkahattuilijat tule enään mesoamaan tunnelmaa häiritsevästi.

   "Jos näkee esim. naisen, jolla on vekkihame päällä ja nuttura päässä, sekunnin sadasosassa saattaa päähän tulla sellainen ajatus, että mahtaa olla tylsä tyyppi. Se ei välttämättä pidä paikkaansa."

   Kuvasit itsesi? Kyllä tämä pitää välttämättä paikkansa.

   Poista
 65. Jape Jape Jape,

  älä ammu pianistia!

  Minähän juuri viittasin puheillani ylempänä Nousiaisten tapahtumiin ja annoin sulan rehtori-Irmelin hattuun, kun hän kielsi teinitytöiltä perseen paljastavat shortsin puolikkaat. Missään muualla Euroopassa ei tulisi kyseeseen kouluissa pakarat ja mahdollisesti kurjenjalan paljastava pikkuhousumuoti oppilaiden työasuna. Siis työ-a-su-na.

  Olen tosiaan sitä mieltä, että jos kukaan ei ole vaivautunut opettamaan näille tytöille asiallista arkityöpukeutumista, niin tehköön sen sitten koulu.

  Kymmenen pistettä Irmelille! Hän kouluineen on juuri se taho, joka välittää lapsista, kun muut eivät välitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ammu, Iines. Kuten ylempänä jo totean, perun puheeni (kommenttini sinulle siis). Aloin lukemaan keskusteluketjua perästäpäin, eli alhaalta ylös, ja tulkitsin kommenttisi väärin. En huomannut (ehtinyt lukea) ylempänä olevia kommenttejasi. Pahoitteluni!

   Ymmärsin virheellisesti, että kritisoit rehtori Irmeliä ja tähän reagoin. Rehtori Irmeli on minunkin mielestä toiminut ihan oikein.

   Poista
 66. Edelleen peräänkuulutan teinipoikien puoli pippeliä ja pakaraa näyttäviä reiällisiä tiukkaakin tiukempia trikooshortseja ja jalkoihin korkokenkiä. Rintoihin voisi heillekin laittaa jotkin lihasta nostattavat tukiliivit, oikein puristavat. Sitten vielä tekoripset ja luomivärit, meikkivoiteet ja hajuvettä sinne sun tänne. Tasoissa oltaisiin.

  Tästä on kyse, ja mikä kamalinta, tytöt tekevät sen itse.

  VastaaPoista
 67. Poikien koristautumiskeinot ovat toisenlaiset, joten ei kai heillä liene muuta vastaavaa keinoa kuin mennä Frederikin jalanjäljissä: tennissukka housuihin! ;)

  VastaaPoista
 68. Reetun sukasta, jonka matki kai Tom Tom Jonesilta, mieleeni tuli eilinen kuningattaren juhlakonsertti, äsken vilkuilin juutuubista.

  Hellyttävää oli nähdä, ettei kukaan esiintyjistä näyttänyt kaikesta huolimatta kuollleelta, ei edes heltat ammattitaitoisesti kiristetty Paul MCcartney, puhumattakaan Elton Johnista, joka vuosi vuodelta näyttää yhä edukkaamalta ja laajemmalta lavalla.

  VastaaPoista
 69. Ai niin, Elton John näytti niin hyvältä, että siitä ja muista syistä oli pakko kytkeä äänet pois.

  VastaaPoista
 70. Riku, kyseiset herrat ovat oiva esimerkki siitä mitä pakeneva testosteroni tekee miehiselle olemukselle ;)

  VastaaPoista
 71. Niin se varmaan on, Mccartneyllä sellaista ainakin oli vielä 60-luvulla.

  Oli siellä konsertissa kuulemma joku Kylie Minoguekin, mutten kehdanut sitä katsoa.

  VastaaPoista
 72. Tennissukka housuissa on vissiin vähän sama kuin puoliperuukki päälaella. Toisaalta on käynyt niin onnellisesti, että miesten kenties suurimmasta kompleksin lähteestä on tehty trendi: kalju on hotti.

  Naisten osalta täytyy toivoa, että naisten kompleksin lähteestä, leveistä alavarustuksista tulisi yhtä hotti ilmiö kuin miesten kaljusta. En tunne naista, jonka mielestä hänellä ei ole liian iso takamus

  VastaaPoista
 73. Kuulemma muuten 65-vuotiaiden miesten estrogeenitasot ovat korkeammat kuin samanikäisten naisten!

  Kalja- ja makkaradieetti ovat omiaan tekemään "man boobsit" ja vetelän libidon; luulisi, että se tieto kiinnostaa miehiä, joiden testosteronitaso on laskenut 20 % viimeisen sukupolven aikana.

  (Faktat meidän kylän kullalta Jaakko Halmetojalta.)

  VastaaPoista
 74. Ajattelin tovin, mitähän sanoisi.

  Isot pyllyt ovat usein kauniita. Sellaiset koko maailman kattavat, auringonkin pimentävät harmittavat. Kertovat vielä palstoilla olevansa "pyöreitä", vaikka totuus olisi kuorma-autokortilla ajettavan paketiauton kaltainen.

  Meistä miehistä ajattelen vain: mitäs me komeat toisillemme!

  VastaaPoista
 75. Älkää nyt kaikki hermostuko, vähän kiusasin.

  Ei auringon pimentävää voi sentään olla!

  VastaaPoista
 76. Kyllä me nyt suututaan maailman kaikkien isoperseisten naisten puolesta, ettäs tiedät Riemu!

  Ja kyllä se auringon voi pimentää toisin kuin Venus, joka kulkee pienenä pisteenä auringon halki aamutuimaan.

  VastaaPoista
 77. Ei tietenkään voi olla, sitä patsi minä käytän aurinkolaseja kesäisin.

  Einesbarin puolelle kerroin aloittaneeni Salmis-jutun väkertämisen.

  VastaaPoista
 78. Huhuh, minulla pistää kiireeksi Kaikkien naisten kanssa. Väkerrykseni on myöhässä, mikä ei ole tapaistani. Luen kirjaa nyt uudelleen kolmannen kerran muodostaakseni jonkinlaisen näkökulman kirjaan, jotten tulisi vain laatineeksi vanhasta kirjasta pelkkää juoniselostusta, jollaisia varmaan jo on.

  Tänäänkin meni useita tunteja mökkireissuun, kun vein kaikki huushollin ruukkukat ja taimikasvatukset etukäteen. Huomenna pitää mennä uusimaan mokkulasopimus ym. ym., mutta kyllä se tulee. Panen tuon sinun aiheesi sinne sivupalkkiin, jahka muistan, miten tuo uusi asetusmalli toimii.

  VastaaPoista
 79. Ilmeisesti Rikulla ei ole kesämökkiä. Minullakaan ei ole, ei myöskään kiireitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesämökkiä minulle ei ole suotu, itsekään sellaista en ole hankkinut.

   Sisäjärvikalastuksesta virvelillä tykkäisin, nykyään se on hankalampaa.

   Loma on silti mukavaa, äskenkin muistin yhden tapauksen, kun katkaisi jalkansa kompastuessaan...

   Kirjojakin olen katsellut, helevetin rumia, jos suoraan sanoo.

   Poista
  2. Kiireet ovat sesonkiluonteisia, ja minulla ne tuntuvat tässä muuttovaiheessa, etenkin kun vihaan kiirettä. Pitää panna yksi huusholli alas ja samaan aikaan nostaa toinen ylös talven telakallaolosta. Samaan aikaan on hoidettava monta pihaa ja puutarhaa, molemmista leikattava nurmikot ja toisesta vietävä pihatavarat sisään, toisesta ulos. On siirrettävä kaikki ruukkukukkaset nostettavaan huusholliin ja on siivottava jätettävä huusholli, koska taloyhtiön korjaaja voi milloin tahansa piipahtaa tarkistamassa jotakin. On pestävä hiirenpaskat pois talvikylmästä talosta, tuuletettava patjat ja peitot ja desinfioitava pinnat Tolulla. Lähes joka vuosi löytyy hiirivainaita, milloin jääkaapin vihanneslokerosta, milloin lavuaarista.

   No, lopetan suosiolla, ennen kuin saan stressireaktion. Mutta siis, kyllä minä sen Vartion väännän vaikka unissani, kunhan saan sen nyt sitten luettua kolmannen kerran. Minua niin riepoo sen kirjan maaailmankuva ja rouva Pyy.

   Poista
 80. Kun lueskelin näitä kommentteja, mieleeni virisi hereä ajatus, että kyllä Jumala sittenkin on olemassa ja Hän on vieläpä äärettömän oikeudenmukainen.

  Muuten ei voi selittää sitä, että komeat menestyneet miehet tuntevat vetoa mallimittaisiin silikonipumpattuihin tytönkuikeloihin – ja kaikki ihanat isoperseiset luomuleidit jäävät meille maan hiljaisille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on vain hyvä, että missit ja jääkiekkoilijat löytävät toisensa, siinä menee jotenkin kaikki niin tasan. Elämässä on ikään kuin johdonmukaisuutta.

   Tuolla ylempänä yritin sanoa, että kyllä niillä työnkuikeloillakin mielestään on liian isot pyllynposket. Rintoja suurennetaan, mutta pylly on naisen arka paikka, huolimatta siitä mitä miehet sanovat. - Kato ny, mun perse on kauhee, on laihankin naisen suusta usein kuultu parahdus.

   Poista
  2. Vilkaisin juuri iltapäivälehteä. Siellä oli ykkösuutisena, että jopa kolme neljäsosaa tytöistä on tyytymättömiä vartaloonsa. Tämä kielii juuri tuosta itsensä lihavaksi kokemisesta, vaikka paino olisi normaalikin. Ilmeni, että tytöt jättävät kokonaisia aterioita väliin kauneussyistä.

   Poista
  3. Siellä on naistutkimuksen päivystävät dosentit heränneet esittelemään taas nollatukimuksiaan heti kun edes hetkeksi nostettiin julkiseen keskusteluun poikien ongelmat tämän Hyvinkään tapahtuman "innoittamana". Tuli doseenteille kiire vaientaa tärkeä keskustelu noilla omilla horinoillaan.

   Poista
 81. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että kaapuihin ja huntuihin piilotetut musliminaiset ehostaisivat silmiään miellyttääkseen miehiä. Onhan itsekin mukava katsoa peiliin ja nähdä kauniit silmät, mukava tuntea itsensä kauniiksi. Ei kauneuden tarvitse toimia kärpäspaperina.

  Berliinissä takavuosina kulki kadulla ohitsemme iltapäivän hetkinä lemmekäs miespari. Toisen valkoiset persposket vilkkuivat iloisesti mustiin farkkuihin revityistä isoista pyöreistä rei'istä. Ensin hämmästyttiin ja sitten naurettiin. Nähtiin muutakin hauskaa... Aika kilttiä täällä Suomessa on pukeutuminen vielä.

  VastaaPoista
 82. Eikös kauneus ole siellä voimakkaan ehostuksen alla...

  Siis kyse oli käsittääkseni voimakkaasta silmämeikistä, jollaista näkee noista silmäluukuista. Otetaan silmistä kaikki irti ja kerta kiellon päälle, kun muusta ei voi.

  Ei siinä mitään pahaa. Minusta ihmisen seksuaalisuus on mukana kaikessa ilman korostustakin, enkä minä tätä silmien maalausta missään mielessä paheksu. Varmaan käyttäisin itsekin ja panisin vielä kimalletta ripsiin jos muu vartalo olisi piilotettu. Mutta oikeasti luulisin, että karkaisin vapauteen.

  VastaaPoista
 83. Onhan se kauneus ehostuksen allakin, mutta täytyy myöntää, että pieni parantelu ehostuksella voi saada joskus ihmeitä aikaan. Ensivaikutelma saadaan ulkoisesta, ei sisäisestä kauneudesta, ikävä kyllä. Harvassa ovat naiset, jotka eivät mitään ehostusta koskaan käytä, edes ripsivärin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta, Delilah. Kai useimmilta naisilta taistelupatteristo käsilaukusta löytyykin. Minulla on yleensä yhtaikaa kuusikin huulipunaa laukussani. Ja ilman huulirasvaa tulee kuolema, kuulun huulirasva-addikteihin. Sen sijaan silmämeikkiä en tee kuin poikkeusoloissa. Kosteusvoiteita tietenkin lotraan säälittä, samoin kampaajani ansaitsee minusta sievoisen summan. Ja onhan minulla se maksaläiskät peittävä voidekin. Odottelen tosin niitä maksaläiskiä vielä, mutta on hyvä olla etulyöntiasemassa, kun iho on taipuvainen kesakoihinkin. Ja kynsilakkaakin on, eri värejä, tosin sormieni kynsissä lakka ei pysy, mutta varpaankynsissä pysyy.

   Poista
 84. Värikkäät kynsilakat ovat hauskoja! Tyttärellä taitaa olla tällä hetkellä vihreät. Itse pitäydyn hillitymmissä, mutta kun saan lahjaksi jalkahoidon, kaiken hellimisen kruunaa aina kirkas punainen lakka varpaankynsiin.

  VastaaPoista
 85. Yhtenä kesänä kauan sitten annoin hetken mielenjohteesta (= terassilla iloisessa seurueessa) maalata omat varpaankynteni purppuranpunaisiksi. Antoihan se tietynlaista katu-uskottavuutta lompsia sitten sandaaleissa kaupungilla - harmaa pantteri punaisin varpain.

  VastaaPoista
 86. Sarjassamme "kehu nainen päivässä" esitän arvioitavaksanne seuraavaa: tiistain Hesarissa sivulla 3 oli Elina Grundströmin kolumni nykyajan köyhälistöstä - eli itsensä työllistäjistä.

  Juuri jotain tuollaista olen itsekin yrittänyt esittää, kun olen väittänyt, ettei pienyrittäminen mitään herkkua aina ole ja ennen kaikkea, että siinä tipahtaa kaikkien sosiaalitukien ja turvaverkkojen ulkopuolelle.

  Eikös tämä Elina ole vielä vihreä? Heillä pitäisi olla enemmän Elinan, Oden ja Pekan kaltaisia realisteja, niin uskottavuus nousisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tyhjensinpä tänään lehtikorinikin siivotessani ja pakkaillessani. Ei ole edes tämän päivän lehtiä.

   Olen kyllä arvellut yrittäjäksi "kelpuutetulla" olevan jonkinlaisia etuuksia. Starttirahankin kuvittelen melko suureksi ja sitten tietenkään lainapääomia ei tarvitse lyhentää pahan päivän tullen. Eikä verojakaan voi kiertää niin kuin ei toisen palkkauksessa olevakaan voi. Tämähän pitää työmoraalinkin rehellisenä.

   Uskon kyllä suosiolla, että näin ei ole ja että pienyrittäjän tila on vain omien harteitten varassa ja että verokarhu kyllä huomaa pimitykset. Elina Grundströmistäkään minula ei ole tietoa, lienee pääkaupungin vaalipiirin asukkeja.

   Mutta, Tapsa, saat strutsinsulan hattuusi tuosta varpaankynsiesi lakkauksesta ja sandaaleissa kulkemisesta. Siis minä olisi kyllä ollut lääpälläni ihastuksesta, jos olisin nähnyt varttuneen miehen punakynsin.
   Poista

   Poista
  2. Oikein aloin pohtimaan Oden ja Pekan realistisuutta ja minua alkoi hymyilyttämään.

   Yrittäjyyttä sivusta seuranneena ymmärrän hieman sellaisen kovuutta. Sääliksi käy ammattiopinnoista valmistuvat nuoret, jotka yrittäjyyteen tyrkätään ilman siihen kasvamista edes perhepiiristä. Liikeideana valmistaa pannulappuja ja mekkoja.

   Maatalousyrittäminen ei ole yrittäjyyttä.


   ”Brenkku-Benkku asui Metsämutilan teollisuusalueella, traktorikorjaamon takapihalla, vanhassa pakettiautossa, joka oli työnnetty tontin puolelta metsän puolelle mätänemään, kun korjaaminen oli huomattu toivottomaksi. – Talvipakkaset Benkku pärjäsi vanhan nestekaasulämmittimen avulla. Kesäisin ympäristö haisi kuselta ja paskalta. Ei Benkku viitsinyt kauas lastia kantaa. – Vielä 80-luvulla sillä oli oma firma, puolenkymmentä miestä töissä ja konjakkipullo mahonkipöydän laatikossa. Se toi maahan telex-kirjoittimia, mutta ei niitä kukaan kaivannut kun tietoliikenneyhteydet alkoivat kehittyä. -- Mitä huonommin sillä meni, sitä enemmän se kehui bisneksillään. Ja sitä enemmän se tunsi väkeä: Uolevi Raade oli vanha koulukaveri,Erkon kanssa käytiin ryyppäämässä, Juuso Walden jäi ikuiseen kiitollisuudenvelkaan, Saarikangas pyysi telakalle tekemään laivakauppaa, Holkeri soitti muissa asioissa. Ja Matti Nykäsen mitalit se oli juuri myynyt Urheilumuseolle hyvällä voitolla.” - Arto Salminen: Lahti – hupailu

   Poista
  3. Onneksi juuri koulusta päässeet ovat usein sen verran keltanokkia, että menevät ensin toisen palvelukseen, oppimaan käytäntöä.

   Itsekin olen usein haaveillut antiikin ja vanhan tavaran kauppiaan hommista. Työ on ihmisläheistä ja siinä on mahdollisuus tienata elantonsa.

   Poista
  4. Iines: "Olen kyllä arvellut yrittäjäksi "kelpuutetulla" olevan jonkinlaisia etuuksia."

   Millaisia etuuksia?
   Kun olet ne etuudet luetellut, listaa seuraavaksi ne velvoitteet ja puntaroi hieman asiaa ollaanko tasapainossa?
   Lisäksi mieti yrittäjän sosioekonomista asemaa esim. työttömyys- ja sairausturvan näkökulmasta ja kerro havaintosi. Jään mielenkiinnolla odottamaan yväluotaavaa ja faktoihin perustuvaa syväanalyysiäsi.

   "Starttirahankin kuvittelen melko suureksi"

   Kuinka suureksi ja kuvitteletko, että se saa kaikki?

   "sitten tietenkään lainapääomia ei tarvitse lyhentää pahan päivän tullen."

   Rikollisen tyhmä kommentti.

   "Tämähän pitää työmoraalinkin rehellisenä."

   Mielenkiintoinen kommentti TK-eläkeläiseltä, joka on juuri siirtynyt lomalta kesälomalle. Moraali ja työmaoraali, sitä ei kaikilla ole?

   Poista
  5. Minähän laskin leikkiä, jonka päätteeksi sanoin, että näin nimenomaan ei ole.

   Poista
  6. No vanhastaan tiedän miten oikeasti ajattelet, joten aidosta leikinlaskusta ei käsittääkseni ole kyse. Jälleen kerran (ekä ole edes eka kerta), puit "leikinlaskusi" tuohon muotoon, josta ilmenee käsityksesi siitä, millaisia roistoja ja vapaamatkustajia itsensä elättävät pienyrittäjät mielestäsi Suomessa ovat.

   Siksipä pyydän sinulta - äläkä kiertele - että listaat perustellen nyt noita yllä esittämiäni/kysymiäni asioita, jotta pääsemme tarkemmin selvyyteen millaisessä etuuksien keitaassa pienyrittäjät Suomessa elävät.

   Minä ryhryin yrittäjäksi 18 vuotiaana (melko kauan aikaa sitten siis, saat laskeskella että kuinka kauan...), enkä saanut minkäänlaita starttirahaa. Ja pahoja päiviä on matkanvarrelle sattuneut usastikkin, mutta lainat on PITÄNYT lyhentää AINA, millään muulla ei ole pankin, eikä ilmeisesti suomalaisen yhteiskunnan, mielestä ollut väliä. Muutakin kommentoitavaa aiheeseen ja kommenttiisi olisi, mutta en jaksa nyt. Olen niin järkytynyt lausunnostasi.

   Poista
 87. Tapsa, naiset varmaan katsoivat varpaitasi ilahtuneina, toiset harmaat pantterit ehkä vähän kateellisina. Ei kaikilla ole kanttia... Elinan kolumni olisi kiinnostava lukea, mutta Hesari ei kolahda meidän postiluukusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasinkin, että tämän blogin naiset arvostavat hillityn herrasmiehen punaisia varpaankynsiä - enhän olisi sitä muuten kehdannut kertoakaan.

   Ennen kuin kukaan ehtii kysyä, miten vaimoni suhtautui asiaan, niin muistiini palautuikin yllättäen, että se taisi olla juuri hän, joka ne maalasikin.

   Poista
 88. Kylläpä kommenttini hyppäsi erikoiseen kohtaan, aivan kuin yhä haikailisin Tapsan punaisia kynsiä, vaikka jo ollaan siirrytty yrittäjyyteen. Ota Iines mieluummin pois kommenttini, joka ei koske asiaa ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delilah, kyllä minä ainakin ymmärrän, mihin kommenttisisi liittyy. Jos haluaa tässä systeemissä kommenttonsa toisen perään, kannattaa klikata sen kommentin keltaista Vastaa-linkkiä. Jos kirjoittaa taas alimpaan, se menee alimmaksi. Jos joku toinen klikkaa tuosta Vastaa-linkistä, hänen kommenttinsa sijoittuu sinun kommenttisi päälle, ellet itse ole klikannut siitä.

   Helppoa, mutta selitys kuulostaa tietenkin monimutkaiselta. Kommenttisi on hauska!

   Poista
  2. Tämä nyky kommentointi systeemi on tyhmä. Toki kommentti menee (pitäisi mennä) vastauksena oikeaan paikkaan, mutta kommenttit kommenttiin jää huomaamatta, kun ne jä tuonne ylemmäksi keskusteluun.
   Lisäksi tämä nykysysteemi (olisi tehty asia sitten kunnolla kun tehdään), ei mahdollista kommenttiin vastaamista, siten, että vastaus tulee suoraan sen kommentin perään johon on vastannut, vaan kaikki kommentit menee pötköön. Melko sekavaa sekin.

   Vanha systeemi, jossa kommentit tulivat aina alas peräkkäin, oli parempi, varsinin, jos lainasi viitaten, kuten minä tapasin tehdä.

   Poista
  3. Siis uudistus on Bloggerin keksintöä.

   Toinen vaihtoehto on se, jossa kommentit ovat piukasti vasemmassa laidassa ja rivi on luettavuudeltaan hankalan pitkä. Oikea puoli ruudusta näyttää tyhjää.

   Tässä nyt näkyvässä on rivin pituus oikea ja systeemi huomattavasti parempi lukea. Toisin voisi olla syytä pyrkiä kirjoittamaan niin, että kirjoittaa aina alimmaksi ja viittaa joillain täsmennyksillä siihen, mihin kommentiin vastaa.

   Poista
  4. Jos joku kommentoija tulee mukaan keskusteluun esim. viikko bloggauksesi julkaisemisen jälkeen ja kommentoi esim. keskustelun alkupään kommenttia, niin tämä kommentti jää varmasti muilta lukijoilta huomaamatta. Ketä tämä palvelee?

   Sinä näet kyllä kommentin, kun se tullee (?) spostiisi, mutta muut eivät näe, jos eivät "älyä" skannanta joka kerta tänne tullessaan pitkää keskustelua läpi katsoen, että onko johonkin väliin tullut mahdollisesti uusi kommentti. Vanhassa systeemisssä kommentit tulivat aina perään ja näin uudet kommentit huomasi vaivatta.

   Poista
 89. Ei tässä mitään Hesareita tai tilauksia tarvita, nyt elämme digiaikaa! Elinan surma löytyy täältä:

  > http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Nykyajan+torpparit/a1338795970284

  Nykyajan torpparit kertoo siitä huimasta kuilusta, joka on itsensä työllistävän ja vakiintuneen yrityksen välissä - ja joka kasvaa koko ajan ja yhä useampi putoaa sinne, oman onnensa varaan.

  On monia itsellisiä, jotka painavat töitä koko ajan ja tienaavat vähemmän kuin mitä yhteiskunta maksaa kelle tahansa lorvijalle (jolla ei ole yrittäjän statusta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "On monia itsellisiä, jotka painavat töitä koko ajan ja tienaavat vähemmän kuin mitä yhteiskunta maksaa kelle tahansa lorvijalle (jolla ei ole yrittäjän statusta)."

   Asiaa!
   Tästä on kyse, mutta kuten tästäkin (blogi) keskustelusta huomaa, on ne lorvijat ensimmäisenä arvostelemassa pienyrittäjiä, jotka tekevät usein pitkää päivää pienellä palkalla - ilman työttömyys- ja sairausturvaa, eikä palkkapäivästä aina ole edes tietoa.

   Poista
 90. Salmisen "LAHTI"-kirjaa suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet lukemaan sellaisen yrittäjän kujanjuoksusta, joka ei pystynyt enää pysymään ajan ja markkinoiden mukana.

  Tuo aiempi lainaukseni oli tarkoitettu kertomaan yrittäjästä, jonka voimat uusiutumisessa ja toimintaympäristöön mukautumisessa loppuivat.

  Sitäkin tapahtuu.

  Kuka muistaa Benefonia, joka oli tekninen edelläkävijä ja teki jossain vaiheessa hienoimmat puhelimet? Miksi ruotsalaisten Ericsson, jossa tärkeät telealan keksinnöt tehtiin, joutui matkapuhelinvalmistuksessa pohjamutiin ja ryhtyi Sonyn kanssa kivakimppaan?

  Sana "yrittäjä" käsittää niin paljon erilaisia, toisiensa kanssa vastakaisetkin edut omaavia toimijoita, että se on hämäävä, eikä sen merkitystä ymmärrä. Yrittäjiä kun ovat kaikki Antti Herlinistä Hiacea kauppaavaan Kyöstiin asti.

  Yksi ilmiö ovat selvää palkkatyötä yhdelle toimeksiantajalle tekevät, jotka ovat pakotetut yrittäjiksi siksi, että iso konserni välttyy maksamasta erilaisia laillisia velvoitteitaan. Sellaisesta "yrittäjästä" on myös helppo päästä eroon.

  Omahyväinen käsitys, jota vaalimme meistä suomalaisista rehellisinä ihmisinä, joutuu uuteen valoon, kun tietää että orjatyötäkin teetämme melko paljon.
  "Me suomalaiset oleme niin rehellisiä että perinteisesti puhe on riittänyt, kaikkea ei ole tarvinnut kirjata paperille" - Niinpä niin, mutta toisaalta aika uskaliastahan se olisi usein kaikkea sovittua paperille kirjatakaan.

  Meillä lahjuksia ei vaadita, tyhmemmät ei ehkä ymmärrä niitä maksaa.

  Alkoi mennä toisiin asioihin, keskeytän...

  VastaaPoista
 91. "Yrittäjiä kun ovat kaikki Antti Herlinistä Hiacea kauppaavaan Kyöstiin asti."

  Olen erimieltä. Antti Herlin ei ole yrittäjä, mutta hänen isänsä Pekka ja Pekan isä Heikki H. olivat.

  "Yksi ilmiö ovat selvää palkkatyötä yhdelle toimeksiantajalle tekevät, jotka ovat pakotetut yrittäjiksi siksi, että iso konserni välttyy maksamasta erilaisia laillisia velvoitteitaan. Sellaisesta "yrittäjästä" on myös helppo päästä eroon."

  Tämä on täysin totta. Näen tällaisia yrittäjiä paivittäin, ja paljon.

  VastaaPoista
 92. Saatat Jape olla oikeassakin, mutta sellaisella tittelillä A.Herlin jossain esiintyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Titteleillä voi esiintyä missä vaan. Harva tarkistaa onko tittelin käyttäjällä oikeutusta käyttää po. titteliä. On valelääkäriä jne. Mutta erityisen huolestunut olen "toimittajista" jotka esiintyvät toimittajina. Tästä ehkä myöhemmin lisää...

   Vielä Herlineistä sen verran että selvästi vasemmistolaista Niklas Herliniä tuskin voi pitää yrittäjänä, mutta hänellä on perittyä varallisuutta, jonka varassa voi leikkiä yrittäjää, kustantajaa, toimittajaa. Mitä pitäisi ajatella Niklaksen "yrittäjä" taidoista, kun hänen verkkolehtensä tekee vuosittain 500.000 euroa tappiota? Noh, onhan hänellä millä mällätä, mutta ne millä hän mällää ei ole tuleet omasta työstä/yrittämisestä, van ihan muualta.

   Poista
 93. Kirjoitan ylempnä olevaan Japen kommenttiin tänne alle. Kyse oli yrittäjiin kohdistuvasta huonosta huumoristani ja mahdollisista luuloistani.

  Eli kyllä kommenttini oli leikinlaskua, tosin huonoa.

  Oikeastaan ainoa musta luulo yrittäjiä kohtaan kohdistuu verotukseen.

  Kohdistavatko yrittäjät varmaan kaikki tulonsa verotuksen piiriin? Jos yrityksessä on esimerkiksi maksupääte kortteja varten, kuten kampaajallani, takaako se, että kaikki maksut kirjautuvat verottajalle asti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin mielelläni keskustella kanssasi yrittäjiä kohtaan omaavistasi luuloista ja koittaisin oikaista niitä, mikäli osaan, mutta ensin haluaisin tietää mitä ne luulosi ovat, esim. numeroina.

   Kaikki yrittäjät eivät kohdista yrityksensä tuloja verotuksen piiriin ja tämä on ongelma. Selkein esimerkki tästä on esim. karvaranteiden (turkkilaiset)pitämät kebab paikat. väärinkäytöksen mahdollistaa nimenomaan käteiskauppa. Kun menee karvaranteen kebab paikkaan, niin siellä on kassa valmiiksi auki. Kun maksaa ostoksen, niin myyjä näppäilee ostoksen hinnan kassapäätteeseen (niin, että hinta näkyy päätteen näytössä asiakkalle), mutta ei lyö sitä "sisään" siten, että tulostuu kuitti. Myyjä antaa vaihtorahat valmiiksi avoimesta kassakoneesta, eikä koskaan lyö sitä kiinni. Näin saadut rahat eivät kirjaudu minnekkään ja ne voi siirtää omaan taskuun.

   Karvaranteelta menee pasmat sekaisin, jos pyytää kuitin tai mikä pahinta, jos haluaa maksaa kortilla maksupäätteellä. Maksupäätteellä maksaessa voi ainakin varmistua, että ostoksessta jää "jälki", jota verottaja voi tarvittaessa seurata. Käteisellä tätä ei jää. Maksupäätekään ei takaa verojen maksua. Kirjanpitoaan voi toki väärentää, varsinkin jos tekee kirjanpidon itse, mutta jos kirjanpito on ostettu palveluna, niin kuin useimmilla on, niin verot tulee verottajan tietoon, mikäli ostoksista/maksuista on kuitit.

   Käteismaksuilla on siis helpompi epärehellisen huijata. Tyypillisesti yritysten välinen kauppa perustuu laskutukseen, jossa laskut menevät kahten paikkaan, sekä ostajan, että myyjän kirjanpitoon. Tätä on hankalampi käyttää väärin, elleivät kaikki osapuolet ole juonessa mukana.

   Poista
  2. Harmaa talous on iso ongelma ja jaksankin ihmetellä, miten viranomaiset eivät millään saa sitä hallintaan maassa, jossa tavallinen pienyrittäjä on sellaisessa läpivalaisussa, ettei paremmasta väliä.

   Kun perustaa yrityksen, ensimmäinen posti jonka saa, on verottajan lähettämät ennakkoveroliput. Niiden maksaminen alkaa heti, on tuloja tai ei.

   Aloittavan pienyrityksen ja vakiintuneen yrityksen ongelmat ovatkin ihan erilaisia. Samoin mahdollisuudet erilaisiin verosuunnitteluihin.

   Mutta yhtä asiaa jaksan myös ihmetellä. Verotoimisto oli vuosikymmeniä Hakaniemen torin lähellä. Torin vieressä ovat myös ay-linnakkeet. Silti torikahviloista ei ikinä saa kuittia! Kun viimeksi pyysin sitä, niin myyjätyttö häkeltyi täysin ja toi viimein vartin kuluttua käsinkirjoitetun töherryksen.

   Tämä on tietysti nippelien pyöritystä, mutta kertoo omalla tavallaan yleisestä suhtautumisesta. Tiedänpä sellaisenkin tapauksen, jossa eräs kaverini teki mökin kunnan verojohtajalle - pimeänä.

   Stalin oli tässäkin oikeassa: luottamus hyvä, valvonta parempi.

   Poista
 94. K-ranteet ja toritytöt toki tekevät parhaansa verojen kierrossa, mutta eiväthän ne suurkonnille pärjää.
  Otetaan nyt vaikka tämä TV:stä tuttu Jutta Urpilainen. Hänhän matkusti Yhdysvaltoihin Bilderberg-kokoukseen oman todistuksensa mukaan yksityishenkilönä, mutta silti matka maksettiin valtion - siis meidän - rahoista. Antoiko Jutta kuittia valtiolle, siis meille? Maksoiko hän saamastaan lahjasta lahjaveron, ALV:n, sosiaaliturvamaksun, eläkemaksun tai ylimäräisen ilmastoveron (lentomatkan takia?" Sopii soittaa Sosdem-puoluetoimistoon ja kysyä asiaa.
  Jyväskylässä vietettiin eilen sikäläisen yliopiston rehtorin, TV:stä tutun Aino Sallisen läksiäisiä. Mukana menossa Ahtisaari ja Halonen. Ne bileet muuten maksoivat! Ja kuka ne maksoi? Ei ainakaan Sallinen. Antoiko hänkään meille kuittia arviota 100 000 eurosta, jotka veronmaksajat luovuttivat hänen ylistyksekseen?
  Noillakin rahoilla olisi vaihdettu monelle vanhukselle vaipat ja saatu monta lasta päivähoitoon.
  Ja nyt meillä hyysätään venäläistä kenraalia, joka asuu loistohotellin parhaassa huoneessa - ja arvatkaapa kenen kustannuksella? Ja koppalakki kiittää vittuilemalla julkisesti maksajilleen.
  Uuden Suomen blogistin Nur Muhamedin blogista luin äsken, että tietyt, veronmaksajien rahoin tänne tuodut ja täällä elävät henkilöt ovat hyvää vauhtia erikoistumassa huumekauppaan. Vankila on heille vain korkeakoulu bisnesten parantamiseksi. Ja kaiken maksaa Matti ja Liisa, kukapas muukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hemmetin hyvää asia tekstiä Kolehmainen! Olet asian ytimessä kaikissa em. huomioissasi ja huolissasi.

   Jyrki "Niskalenkki" Katainen ja blondi Jutta, en tiedä kumpi on vaarallisempi Suomen kannalta, mutta molemmat puhvat 10+ arvoisesti paskaa ja sumuttavat Suomen kansaa. Ihan kohta, Juhannuksen alla (tarkkaan harkitun suunnitelman mukaisesti, kun kansanedustajilla on "lomatunnelmat" ja kiire vapaille), viedään läpi eduskunnssa EVM asia ja Suomi on sen seurauksena kohta 13-14 miljardia euroa köyhempi. 1,4 miljardia lähtee Suomesta heti (mistä rahat otetaan? no lainataan ulkomailta korolla!). Ja mitä tekee suomen "suvaitsevaisto" (esim. yliopistokoulutetut opettajat, humainsitit, vihreät ja kommunistit)? Taputtaa innoissaan, kun saadaan olla "kantamassa vastuuta". Perinteisesti "suvaitsevaisto" on sitä sakkia, että ovat itse suojatyöpaikoissa eivätkä ole nettoveronmaksajia vaan käsi ojossa ovat itsekin siellä saama puolella, antamatta kuitenkaan mitään hyödyllistä vastiketta saamalleen rahalle.

   Poista
  2. Jutta Urpilainen on myöntänyt käyttäneensä väärää sananvalintaa: yksityishenkilönä.

   Minusta se on asiallinen huomautus, sillä valtion edustajanahan hän sinne matkusti, kutsuttuna henkilönä.

   Se, että kutsu on Jutta Urpilaiselle, on tietenkin henkilökohtainen kutsu - tähän hän oletettavasti viittasi - mutta ei se tee matkaa yksityiseksi.

   En minä ymmärrä, miksi valtion edustajien pitäisi maksaa itse työmatkansa.

   Poista
  3. Älä viitsi taas kertoa satuja , Iines. Ei Urpilainen valtion edustajana tuossa salaseuran kokouksessa ollut. Silloinhan se kokous olisi ollut julkinen (avoin), mutta eihän sieltä mitään tietoa ole tihkunut. Millä tavoin Urpilainen edusti Suomea tuossa salaseurassa?

   Urpilainen on pahimman sortin veivaaja, ja ei hän mitään myöntänyt, vaan tekaisi taas hätävalheen, kun hänen hämäräperäisestä matkastaan tehtiin juttu.

   Ymmärrän hyvin, että sinä et ymmärrä näitä asioita oikein mitenkään, Iines. Mutta sitä en ymmärrä, miksi mollaat pienyrittäjiä ja puolustelet näitä rahantuhlaajia...

   Aatesisaresi, Ministeri Kyllönen, ajellee tuhansien eurojen edestä kuukaudessa "työmatkoja" taksilla, mutta muilta - oikeissa töissä käyviltä - hän haluaa estää/rajoittaa oman autonkäyttöä. Pitäisi mennä kuuelmma julkisilla, vaikka niitä ei kulje. Miksi Kyllönen ei liiku itse julkisilla siellä Suomussalmella ja maakunnissa? Entä edes Helsingissä?

   Poista
 95. Käykäähän yksityisyrittäjät ja muut lukemassa Einesbaarista, miten Kaikki naiset näkevät unia, eivät ehkä karvaranteista kun eivät hottentoteistakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelen mieluuummin täällä kanssasi yrittäjiä kohtaan omaavistasi luuloista ja koittaisin oikaista niitä, asiantuntemukseni puitteissa. Mutta ensin haluan tietää mitä ne luulosi ovat. Jään tähän kuulolle, korva herkkänä, odottelemaan perusteltuja ja pohdittuja luulojasi, jotta voin sitten paneutua asiaan.

   Poista
 96. Luin Kemppiseltä juorun, joka tuskin on ihan totta, mutta koska se kuvastaa kivasti monen historiaa käsittelevän väittelyn argumentoinnin tasoa, lainaan sen tänne.

  Äsken kehumani Elina Grundström on kuulemma joskus ollut topakan oikeaoppinen ja jyrähtänyt näin edistyksellisesti ja rauhaarakastavasti: "AKS vaati 30-luvulla Karjalaa takaisin".

  Tämä on ehtaa Makarov-tason argumentointia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Typerältähän tuo totta ollessaan kuulostaa. Toisaalta ei tuollaisen läpi kaikkea sanomisia pidä mitata, möläytyksiä lähes kaikilta löytyy, jos tarkkaan tutkitaan.

   Niinkuin myt minulta, Makaroville olisin sanonut: "Nyt saat jätkä turpaas!"

   Oletteko muuten kuulleet juttua siitä vihreästä, joka odotteli bussipysäkillä raitiovaunua saapuvaksi? Joku opasti oikeaan paikkaan, mutta huonosti siinä kävi: "mä en tienny et niis pitää maksaa!"

   Möläytyksistä muiden joukossa upea oli uudessa Seuralehdessä. Pentti Linkola kysyi ja vastasi itse: Mitä yhteistä on Stalinilla ja Haavistolla? - Kumpikin on niin mahdottoman aurinkoinen.

   Poista