9.8.2013

Halloo! Kuuluuko?

Olen tekniikan ja tekniikkaa hoitelevien ihmisten armoilla. Armoilla koska tarvitsen tekniikkaa ja armoilla, koska tekniikka reistailee, menee rikki, muuttuu tehottomaksi, vanhenee, kuten minäkin.

Saamani vuoden vanha kaunis ja valkoinen iPhone-puhelin katkoo puheluita. Eilen kirjastonhoitaja soitti, ja ihmettelin, kun hän oli välillä mykkä. En tajunnut, että se oli puhelin joka pätki. Aamulla soitti tuntematon numero, ja kun vastasin ja onnistuin jopa ääntämään koko nimeni tavunkaan katkeamatta - ääneni on ollut finaalissa ahkeran kesäpuhunnan jäljiltä - puhelu mykistyi. Soitin tuntemattomaan numeroon takaisin, ja se meni Dna:n vastaajaan. 

Soitin toiselle ihmiselle, että sinun antamasi iPhone pätkii ja katkoo. Sain kehotuksen vaihtaa päällä ollut 3G-verkko pois. Vaihdoin hitaampaan verkkoon. Verkot tehdään nopeiksi, mutta parhaatkaan laitteet eivät pysy perässä. Mokkulanikin on 4G-versio, mutta se onnistuu käyttämään vain 3G:tä, jos sitäkään, vaikka asun 4G-alueella. Maksan silti kuukausittain korkeampaa 4G-maksua. Koskahan ihmiset heräävät huomaamaan, että heitä vedetään huulesta, että he kumartavat kultaista vasikkaa, joka on bluffia! 

Taas soitti Dna:n mies ja tarjosi kymmenen kertaa nopeampaa laajakaistaa ja siihen liitettyä iPadia - tiedänkö mikä se on? - Tottakai tiedän, olen ajatellut hankkia sellaisen kirjojen lukulaitteeksi. Nyt saisin sen kolmen euron korotuksella liittymämaksuuni, joka on 39 euroa kuukaudessa. Sanoin, että on halpaa, jos ei muuta tule ja saan iPadin omakseni. No, tuli kyllä, kun utelin. Viisi euroa kuukaudessa laitteesta erillisellä laskulla kolmen vuoden ajan. En ottanut. Sain kuitenkin tuon kymmenen kertaa nopeamman laajakaistaliittymän, ja siihen uuden modeemin. Hinnanlaennusta tulee neljä euroa, eli kuukausilasku putoaa 35 euroon. 

Odotan jännityksellä, millainen lisälasku hinnanalennuksesta tulee. Viimeksi kun solmin jotain puhelimessa, sopimukseen oli lisätty  Huoleton-sopimus, josta laskun mukaan veloittuu kolme euroa kuukaudessa kahden vuoden ajan. En muista solmineeni tällaista Huoleton-sopimusta. 

Ei tässä vielä kaikki tekniikka elämässäni näinä helteisinä elokuun päivinä. Sain kirjeen autoni peräänajajan vakuutusyhtiöltä. Kyllä, saan viedä auton arvioitavaksi haluamalleni korjaamolle ja korjauttaa sen heidän laskuunsa. Saan halutessani jopa korvauksetta sijaisauton ja seisontarahaa, kun teen tietyt paperit ja anomukset  sinne ja tänne. Mikähän koukku tässä nyt on? Ei tämä voi näin helposti mennä. Minäpä lähden tästä korjaamolle kysymään alan miesten mielipidettä ruttuisen autoni kanssa. Kun vakuutusyhtiön piti olla se hankalin.

111 kommenttia:

 1. Ensinnäkään, mitään vastapuheluita tuntemattomiin numeroihin ei kannattaisia soitella. Nopeita verkkoja pääsee täysimääräisesti hyödyntämään vasta kalliimmilla sopimusmaksuilla. On turha vaatia että perusmaksulla saisi muuta kuin minimi-itsepalvelua. Tuo uusi modeemi ja hinnanalennus rahoitetaan määräaikaisella sopimuksella ja eri tavoin rakennetulla maksuperusteilla.

  Aika harvoin operaattoreita saa kiinni siitä että ovat yksipuolisesti muutelleet ehtoja. Useimmiten puhelimessa tulee sopineeksi sellaista mitä ei jälkeenpäin enää muista eikä pienen novellin mittaisia sopimusehtoja kukaan jatsa eikä viitsi lukea.

  Vakuutusyhtiöiden palvelut ovat todellakin helpottuneet ja parantuneet huomattavasti koska maksamme niistä koko aika enemmän ja enemmän. Enää ei peruskasko korvaa juuri mitään vaan jokaiselle vahingolle pitää olla oma laajennusvakuutus. Mutta tuskin sentään vakuutusyhtiö korvaa sekä sijaisauton ja maksaa seisontarahan illä se kuulostaa jo liian hyvältä ollakseen totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi, numeroni on salainen (puhesairauden vuoksi), joten vain harvat ja valitut voivat soittaa minulle. Odotin puhelua vakuutusyhtiöltä tai korjaamolta, joille olin antanut numeroni, joten soitin tietenkin takaisin tuntemattomaan suomalaisnumeroon.

   Miksi sinä muuten opetat minua? Minähän maksan nimenomaan 4G-yhteydestä, jota en saa, koska laitteet eivät kestä sitä, ei iPhone, ei 4G-wlan-mokkula. Puhelin ei kestä edes 3G:tä, vaan toimii katkeamatta ainoastaan Edgellä, E:llä.

   Luota siihen, mitä sanon. Tai mene epäilemään Kemppistäkin.

   LähiTapiolan kirjeestä poimittua:

   "Maksamme seisontapäiväkorvauksen ajoneuvonne korjausajalta. Pyydämme Teitä ilmoittamaan tilinumeronne - -. Jos tarvitsette ajoneuvonne korjausajaksi sijaisautoa, pyydämme Teitä toimittamaan korvaustarveselvityksen --."

   Poista
  2. Tuossahan juuri selvitit miksi.

   Asia juurikaan ole niin että 35 eurolla saisit parasta nettipalvelua. Nyt olet juuri tehnyt 2 vuoden määräaikaissitoumuksen. Lista oli pitkä missä epäilit itseäsi kusetettavan vaikka se olikin puettu muotoon "koskahan muut ymmärtävät . . ."

   Niin, ja tuo seisontapäiväkorvaus yleensä maksetaan sen rahan voi pitää hyvänään tai maksaa sillä sijaisauton käyttö.

   Poista
  3. Määräaikaissitoumusta vastaan minulla ei ole mitään, ja sopimuksen voi irtisanoa, jos vaikka muuttaa. Myyjä puhui muuttoturvasta, ja muuta tarvetta muutokseen en näe. Samanlaisia ovat muutkin palveluntarjoajat, ja jokin niistä pitää olla.

   Poista
 2. Pitkästä aikaa jalat mun Mänttilään vei. Siellä elektroniikkosastolle. Kalliita hörpöttimiä katselin, mutten viitsinyt ostaa, kun en tarvitse. Ipadin minä ostan sitten kun se muuttuu pakolliseksi, tai ehkä en silloinkaan.

  Katseltavaa ostin. Suoranainen löytö oli 70-luvun tv-sarja Havukka-ahon ajattelijasta, pääosassa Lauri Leino. Mooses Pessi siinä laulaa sen:"vuonna kaheksantoistakuuskuus tuli Suomeen laki uus, siinä kiellettiin pontikkaa eittämättä ja ilon päiviä väittämästä"- kädessään sillä munikseni oli iso pontikkapönikkä. Neljä ja puoli tuntia viidellätoista eurolla. Viistoista maksoi myös juoppohullun päiväkirja, Varasto oli kympin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iPadilla en juurikaan tee mitään, sillä en käytä hirveästi vehkeitä katseluun, vaan aktiiviseen kirjoittamiseen ja kuvankäsittelyyn. Tärkeintä minulle on hyvä näppis. Ainoastaan tuo kirjojen lukulaite hieman houkuttaa, kirjat kun ovat niin painavia lukea vaikka riippukeinussa. Toisaalta joku iPad on varmaan huono ja heijastava, Kindle voisi olla heijastamaton. Millaiset idiootit suunnittelevat näyttöruutuja? Harvalla voi operoida ulkona!

   Löytösi olivat upeita, paljon hienompia kuin uusi välkkyvä iPad!

   Poista
  2. Ipad tai Iphone. Kauheasti Nokialla kirojitusvirheitä teen. Munikseni= muistaakseni, väittämästä=viettämästä jne.

   Lukulaitteen saatan joskus ostaa, jos sille edes jotain luettavaa materiaalia joskus ilmestyy. En lukulaitetta tarvitse enkä kaipaa, mutta sellaisia insipiraatio-ostoksia puolessa sekunnissa toisinaan teen.

   Krääsä on krääsää vaikka sen sanotaan itsessään sisältöjä luovan: krääsää.

   Poista
  3. Kindleä olen katsellut tyttärellä, mutta siihen sai ostaa kirjoja vain Amazonista, eikä suomenkielisiä. Nyt tilanne on ehkä muuttunut. Kindle on heijastamaton, vaatimaton ja aika pieni.

   Poista
  4. Iines, tuota olen juuri ajatellut. Luen monilla kielillä. Mitä tekee laitteella, jolla voi lukea vain suomeksi tai englanniksi? En pelaa mitään pelejä. Minusta on hauskaa katsella kuvia, mutta ne näen tiekoneestani suurina.

   Poista
  5. Tietokoneestani. Alitajunta viskasi sekaan 'tien', sillä ajattelin, että matkalla uusista laitteista voisi olla hyötyä. Voisi lukea, katsella karttoja, etsiä nähtävyyksiä.

   Poista
  6. Kyllähän laitteista hyötyä on. Esimerkiksi puhelimen netistä olen Google Mapsista matkan päällä ollessani etsinyt liikkeitä, joissa haluan asioida. Hyvin löytyy, kun Mapsissa on kuvakin!

   Kirjojen lukulaitetta olen haastanut itseni pikapuoliin kokeilemaan, vaikka kirja on minulle mieluinen jo esineenä, jota voi myös aistia. En usko kirjojen häviööm, sillä niin paljon nopeammin esimerkiksi sanan löytää sanakirjasta kuin upottavasta ja rannattomasta internetistä. Toki netin sanakirjojakin käytän.

   Poista
 3. Korjaamolla muuten selvisi, että saan autoon uuden takaoven, siis koko perän. Samalla laitetaan uusi takapuskuri, vaikkei se mielestäni vioittunut. Korjausmiesten mielestä pientä naarmua oli ja vinoutta. Kaikkiin on vakuutusyhtiö suostunut, ja kokonaishinnaksi tuli 2.200 euroa. Työ tehdään jo ensi viikolla, ja työhön on varattu alustavasti yksi päivä.

  Voi siis olla, ettei minun tarvitsekaan mennä autokauppaan ihan vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kolaristasi jotain hyötyäkin. Nyt tiedät, että autosi hinta myytäessä on vähintään 2 200 euroa. Mukava ajella arvovaunulla, eikö? Hyvässä lykyssä autollasi on huoletonta ajoaikaa vielä viitisen vuotta.

   Poista
  2. Tämä oli yllätys. Luulin, että arvo on tonnin luokkaa. Ilmeisesti ajokilometrit kuitenkin vaikuttavat ja se, että vikoja ei ole ollut.

   Olen jo haaveillut uudesta autosta ja tehnyt yhden valinnan: uudessa autossani on valkoisen korin väriset ovenkahvat!

   Poista
 4. Onnitteluni vakuutusyhtiön valinnasta, Iines! Varmaan tiedätkin, että Tapiola sulautti hiljattain itseensä Lähivakuutukset. Koska ihmiset aina (hyvällä syyllä) epäilevät fuusioiden vaikuttavan palveluja heikentävästi, on LähiTapiolassa ilmeisesti päätetty kokeilla uutta konstia: rehellisyyttä. Se on voimassa täsmälleen siihen saakka, kunnes puolet väestä on potkittu pihalle, vakuutusmaksuja korotettu kymmenen prosenttia ja uusi toimitusjohtaja hommattu Turusta.
  Mutta nyt eletään asiakkaan kannalta hyvää aikaa ja kolarisi sattui oivaan saumaan. On siis mahdollista, että kaikki käy kuten yhtiö lupasi. Muistathan kertoa meille muille, kuinka prosessi lopulta päättyy, ole kiltti!
  Minulla on vakuutuspaketti samasta yhtiöstä ja olen myös tarvinnut sen korvauspalveluja. Hyvin maksoivat, ei vikinää minkäänlaista. Viimeksi minulta varastettiin vene ja se korvattiin reilusti. Ilmoitin vain hinnan, minkä olisin itse veneestäni siinä kunnossa maksanut ja juuri se raha minulle maksettiin sentilleen.
  Vakuutus- kuten pankkiasioissakin pätee sääntö: mitä isompi, sitä ahneempi. Pohjola-vakuuttajaa pidän henkilökohtaisesti lähestulkoon rikollisena firmana, samoin Ifiä. Isot pankit lypsävät vanhoilta, netittömiltä asiakkailtan kaiken, minkä irti saavat. Itse pidän vähät rahani Koivunlehtipankissa. Siellä palvelu on ilmaista ja lainaa saa, jos sitä tosissaan tarvitsee.
  Kertomuksesi operaattorien vaihdoista tuntui tutulta. Itsekin olen vaihtanut muutaman kerran "halvempaan", mutta kummasti se lasku vain alkoi turvota heti ensimmäisen "halvan" laskun jälkeen. Osaisiko joku neuvoa, mikä olisi edullisin kombinaatio, kun on lankaan kytketty nettikione ja kännykkä. Nyt netti on Soneran hoivissa ja puhelinlaskut perii DNA. Kulut ovat yhteensä noin satasen kuussa. Häpeäkseni en osaa tehdä asiallisia vertailuja firmojen ja niiden tarjousten välillä.
  Kuka vielä muistaa lankapuhelinten ajan? Silloinhan ei kukaan puhunut puhelinlaskusta, koska se oli aina niin pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis minulla on vakuutusyhtiönä If, perääajajalla LähiTapiola. Korvaukset tulevat liikennevahingoissa syyllisen yhtiöltä syyttömästi kärsineelle, mikä onkin ihan oikein! Oma yhtiö ei siis korvaa syyttömälle asiakkaalleen yhtään mitään.

   Minulla on siis kolme eri liittymää Dna:lta, laajakaistanetti, 4G-wlanmokkulanetti ja puhelinnetti. Jokaisesta tulee eri lasku ja lisäksi tuosta 4G-mokkulakojeesta vielä erillinen 7,60 euron kuukausilasku. Neljän laskun yhteinen kuukausihinta on muistinvaraisesti arvioituna noin 90 euroa, sis. puhelut, joita on tosi vähän. Minulle soitetaan, minä en juuri soittele ääneni vuoksi.

   Poista
  2. Olipa tuuri, että peräänajajalla oli vakuutus oikeassa yhtiössä. If ei paljon maksele. Lähettävät vain orkesterin pihalle laulamaan, että "Don`t you worry". Bändin naissolistilla on kaunis ääni, myönnetään, mutta ei sillä uusia takaovia maksella.
   Mutta on sinulla melkoinen tuo netti-puhelinkombinaatio!

   Poista
  3. No jaa, siis puhelinnetti maksaa muistaakseni 9,9 e/kk tms.

   Mokkula-wlan oli jotain 29 e tms. Huoleton sopimus, joka ei korvaa mitään, 3 e tms. + mokkulavehkeen kojemaksu 7 - 8 e tms.

   Laajakaista 39 tms.

   Poista
 5. Tässä käviki sit niin et nettosit siin autokolarisa? Kavala ämmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mielestäni netonnut. En minä mitään seisontakorvauksia hae enkä sijaisautoa. Vähemmällä pääsee kun ei rupea lomakkeita täyttelemään.

   Huolta ja vaivaa ei voi raha edes korvata.

   Poista
 6. Outo kommentti Anolta. Ei kolarissa tai muussa vahingossa asianomainen nettoa, ellei tee selvää vakuutuspetosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano on tämä vanha tuttu Kalvu-Ano, joka kalvaa niin innokkaasti, ettei huomaa, mitä kaivaa.

   Poista
  2. Varsin hyvin tiedät ettei tuo "kavala ämmä" ole minun kirjoittamani.

   Veikkaisin että joku vakiokirjoittajista tai peräti blogisti itse anonyyminä heittää bensaa liekkeihin, tekee strenssitestiä.

   Asia helppo todeta sillä MINÄHÄN kirjoitin vain mahdollisuudesta välitä joko seisontakorvauksen tai sijaisauton välillä, jonkun muun idea oli että valinta on jo tehty.

   Siitä huolimatta on turha tuputtaa että kirjaudu jollain tunnistettavalla nimellä.

   Poista
  3. Anonyymi, en tosiaankaan tiedä. Veikkaan, että aika moni sotkee anonyymeja keskenään. Et voi siis mitenkään edellyttää, että juuri sinun anonyymikommenttisi osataan erottaa muista anonyymikommenteista.

   Nyt kun sanot, uskon sinua. Kavala ämmä ei ole sinun tyyliäsi, vaan ehkä pikemmin tässä nyt olevan toisen anonyymin, joka puhuu iines-kalvajasta. Oletan, että tämä kommentoija on nainen ja suunta voisi olla vaikka Pohjanmaa.

   Poista
 7. Tiesitkö, että kalvain on myös työkalu? Englanniksi se on broach bit. Olisiko kalvaja sitten englanniksi broach bitch?

  VastaaPoista
 8. No jaa, ei se ole kyllä bitch, vaan kyllä se on mies. Bitch kalvaisi huomattavasti taitavammin ja vielä ilkeämmin. Tämä kalvaa kömpelösti, rassukka.

  VastaaPoista
 9. No juu. Onhan tämän veikon kalvu tosiaan aika suoraviivaisen kömpelöä. Tyypillistä miehille?

  VastaaPoista
 10. Minusta miehet eivät ole hyviä kalvajia. He paljastuvat nopeasti, he ovat suoraviivaisia ja mutkattomia mätkimisessään. Suoria iskuja ja potkuja, ja arvattavia liikkeitä.

  Vaan nainen on kavaluuden kuningatar, oikea musta noita, joka juonii ja ketkuilee puun takaa, sekoittaa soppaansa ajatuksella ja pitkin kynsin, hämmentää ja lisää mausteita, ottaa pois ja vaihtaa aineksia. Ei paljasta itseään, ei suin surminkaan, vaan sepittää ja juonii kahta vilkkaammin, jos vaara uhkaa. Räpsyttää viattomasti ja tuikkaa arsenikit soppaan.

  VastaaPoista
 11. Kuinkas se Huovinen sanoikaan: "naiset on kultia"!

  VastaaPoista
 12. Kyllähän iines-kalvaja itsensä tietää!

  VastaaPoista
 13. Tjaah. Netti onkin varmaan pullollaan iines-kalvajan kalvukommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kaikki toimestasi "tapetuiksi tulleet" temppusi tuntee! Ei armoa, SIPERIAAN! Terve menoa!

   Poista
 14. Iines, ajattelin pitää taukoa blogeihin liittyvissä asioissa, mutta kun vilkaisin tätä bloggaustasi, tuli mieleen kertoa, miten meillä kännykkäasiat toimivat. Jospa siitä olisi jotain apua. Ainakin voi vertailla.

  Meillä on DNA: n liittymä ONNI M. Liikkuva laajakaista (molemmilla) ja kahdenvuoden määräaikainen Kimppa-sopimus.

  Mokkulaa ei ole kummallakaan.

  iPad 5 (molemmilla) toimii samalla puhelimena ja korvaa mokkulan. Tämä mahdollisuus on (kai) kaikissa älypuhelimissa.

  Muutamalla sormen liikkeellä iPadissa pääsen nettiin, ja se toimii langattomana yhteytenä myös tietokoneeseen ja halutessa myös iPadiin samanaikaisesti.

  iPhonen asetuksissa on Oma yhteyspiste. Sen ja tietsikan iTunesin avulla saadaan luotua nettiyhteys, joka toimii mielestäni hyvin.

  Kännykkä toimii nyt ihmelaitteena. Sitä voi käyttää paitsi puhelimena myös nettinä, radiona, TV:nä, kamerana, musiikin kuunteluun ym.

  iPhoneen on ilmaiseksi ladattavana muitakin ohjelmia. Esim. WIBER, jonka avulla voi soittaa ilmaisia puheluja ja lähettää ilmaisia viestejä toisiin iPhone puhelimiin.

  Olen tavattoman tyytyväinen iPhoneeni, sen monitoimisuuteen. Voi sitä käyttää myös lukulaitteena. Mutta pientä printtiähän se on. Minulla on iPad, johon saa siis myös nettiyhteyden iPhonen avulla, joka langattomana toimii samanaikaisesti useammissakin laitteissa.

  Aikaisemmin meillä oli Sonera ja mokkula. Kun vertaa silloin tulleisiin laskuihin, huomaan, että nyt pääsee kuukaudessa paljon halvemmalla.

  Sekä puhelin että netti tulee maksamaan meillä yhteisesti n. 50 e/kk
  Joskus paljonkin sen alle. Siitä tulee siis m. 25 e henkeä kohti.

  Poika meille nämä systeemit neuvoi. Hänellä on samat laitteet, hän käyttää puhelinta mokkulana työskennellessään tietsikalla, maksaa itse laskunsa, on Elisan asiakas ja pääsee meitä halvemmalla, käyttää enemmän ilmaispalveluja ja on enemmän netissä, on opiskelija.

  Ajattelin, tietääköhän kaikki älypuhelimien käyttäjät tästä mahdollisuudesta. Siis että kännykkä (ainakin iPhone) korvaa mokkulan. Ainakaan meille ei liikkeessä puhuttu tästä mitään. Jos poika ei olisi ollut mukana, meillä olisi nyt kännykkä ja mokkula. Ja varmaan puolta isommat laskut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, minulla on ilmeisesti sama Dna:n Liikkuva laajakaista -sopimus, mutta XL 4G -versiona, tuo Matkanetti Onni -kimppasopimus poistettiin tämän tieltä. Tähän Liikkuvaan laajakaistaani liittyy siis wlan-mokkula-asema, jossa voi olla jopa kuusi yhteyttä auki samanaikaisesti samassa taloudessa. Hinta on juuri laskusta tarkistamanai 22,96 euroa. Puhelinkin voi olla tällä yhteydessä nettiin, ja olemme kokeilleet eri merkeillä vieraiden kanssa - kaikki toimivat, nokialaiset, iphonet.

   Tämä puhelimella otettu ilmainen nettiyhteys toimii kuitenkin vain kotona tai siellä missä on avoimia wlaneja. Kun on vaikka metsässä, ei ole yhteyttä. Tämän vuoksi minulla on puhelimessani erillinen puhelinnetti, joka toimii kaikkialla, hinta 9,56 e/kk.

   Tämän wlan-yhteyden ja puhelinnetin olen hankkinut mökilläoloa ja reissuja varten, kotona on sitten nopea laajakaista-kaapeliyhteys isossa pöytäkoneessa, joka on mukava kuvankäsittelyssä, ja muutenkin. Juuri tämän yhteyden nopeus luvattiin nyt kymmenkertaistaa, ja hinta putosi nelisen euroa, eli on sitten 35 e/kk. Tähän yhteyteen minulle siis tarjottiin iPadia hintaan 3 e/kk kolmen vuoden ajan. En ottanut, kun en tarvitse iPadia kotona, mökillä ehkä, jossa se olisi voinut toimia wlanin kautta.

   Mutta siis ei minullekaan Dna:n myyjä kertonut siitä, että saisin puhelimella yhteyden nettiin Liikkuvan laajakaista -wlanini kautta.

   Sitä en ihan ymmärtänyt, että teillä puhelin toimisi mokkulana. Siis minulla oli vuosia sitten nettiyhteys läppäriin kännykän ja siihen liitetyn lyhyen piuhan välityksellä, mutta siihen aikaan se oli kallista ja hinta pohjasi datasiirron määrään.

   Poista
 15. Wiber on Viber ja m p.o. n ym. korjattavaa.

  Mutta lisäystä kännykän toimiin:

  paitsi edellä mainittuina aparaatteina se toimii myös
  taskulamppuna (Flashlight- ilmainen ohjelma)
  sanelukoneena (mukana iPhonessa)
  Google Maps (karttaohjelma, ilm. ladattava)
  Sää- ohjelma (ilm. ladattava )
  iTunes nyös kännykässä
  Podcastit (ilm. ladattava)
  Laskurina (mukana)
  Kompassina (mukana)
  Yle Areena (ilm. ladattava)
  Ym. ym. eikö tässä olekin jo tarpeeksi yhden pienen laitteen toiminnaksi? On. Monitoimikone (aina mukana).
  Ommella tällä ei voi. Ei myöskään käyttää kovalla pakkasella.

  Hyvää päivänjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli, Liisu, suuret puhelinvaihtajaiset mökillä. Tytär osti iPhone5:n, ja antoi minulle iPhone4:n ja minä annoin siskolle sitä edeltävän iPhonen.

   Minulle ja siskolle oli iloinen yllätys, kun huomasimme, että puhelimissa oli sanelukone! En ollut huomannut sitä vanhemmasta mallista. Sehän on kätevä kuin mikä, voi nopeasti nauhoittaa ideoita ja merkitä muistiin tietoja; ei tarvitse näpytellä. Kompassikin on kiva, vaikka metsässä.

   Poista
  2. Liisu, kysyn varmistukseksi ja ymmärtääkseni systeeminne: toimiiko teillä siis kännykässä netti kaikkialla, ei vain kotona?

   Jos toimii, niin täytyyhän siinä silloin olla erillinen hankittu nettiyhteyspalvelu. Vai eikö täydy? Ja jos on nettipalvelu, niin voiko se tosiaan olla ilmainen?

   Poista
 16. Iines, kyllä se toimii, missä vaan, jos on kone ja kännykkä mukana, mutta onhan siinä liittymässä kuukausimaksu.

  Sen verran vaikea on ensikertalaisen luoda nettiyhteys koneen ja kännykän välillä, että suosittelen, että pyytää liikkeessä jonkun osaavan avittamaan asiassa. Itse jouduin tekemään sen omin avuin, ja jouduin soittamaan DNA:n asiakaspalveluun, siellä ei osattu neuvoa, mutta kun soitin Macin neuvontaan, sain avun. Ohjekirjakin voi auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, on hyvä tietää tällainen vaihtoehto, josta ainakaan minä en ole kuullut. Se tuntuu kätevältä, mutta edellyttää siis tietokoneen ja puhelimen kombinaatiota, eli pelkkä kännykkä yksinään ei ota yhteyttä nettiin, jos ollaan kaukana koneesta vaikka metsässä kannonnokassa.

   Sen olen tiennyt, että kännykällä saa ilman omaa nettiyhteyttä yhteyden wlan-asemien kautta. Naapuri kokeili omalla kännykällään minun wlaniani, ja se olisi toiminut, jos olisin antanut hänelle salasanan. Vaan en tietenkään antanut suojattua yhteyttäni.

   Poista
 17. Sekoilin tuolla "meidän laitteista" kertoessani puhumalla iPadista kun piti puhua iPhonesta.

  On minulla iPad, ja silläkin voi kirjoittaa ja siihen voi ladata samoja ohjelmia kuin iPhoneen. Ja nettiä sinä voi käyttää iPhonen avulla samoin kuin tietsikkaa, missä tahansa, vaikkei siinä olisi sirua.
  Lukulaitteena sitä kuitenkin paljon käytän.
  Project Gutenbergistä voi ladata tuhatmäärin kirjoja eri kielillä, suomeksikin aika paljon, ja kirjastosta voi lainata ebook-kirjoja määräajaksi.

  VastaaPoista
 18. Kyllä pelkällä puhelimella saa yhteyden nettiin. Puhelinliittymässä pitää tietenkin olla datapaketti mukana, yleensä kiinteähintainen.

  Samuli

  VastaaPoista
 19. Niin saakin, Samuli, ja oikeastaan siitä ei ollutkaan nyt kyse, sillä minulla on ollut kännykässä erikseen otettu nettiyhteys jo usean vuoden.

  Selvennettiin Liisun mallia, jossa kännykän nettiyhteys on ilmainen ja otettu kännykän asetusten kautta.

  VastaaPoista
 20. Jälleen kerran minulla on korjattavaa. Tällä kertaa kysymyksessä on vain 1 typo, mutta sellainen, joka muuttaa merkityksen toiseksi, pakko siis korjata. Siis:
  Viimeisin kommenttini neljännellä rivillä sanon "sinä voi" p.o. "siinä voi".

  Vielä kertaan varmuudeksi, että siinä kahden vuoden sopimuksessa, joka tehtiin on kiinteä kuukausimaksu, johon sisältyy DNA liikkuva laajakaista. Tällä hetkellä se on iPhonessani 13,66 + alv.24% yhteensä 16,93 e.

  Lsäksi siinä on käyttömaksu, johon sisältyy puhelut ja tekstiviestit, joista menee myös tuo alv. Minulla käyttömaksut on olleet viimeksi yhteensä 4, 87e

  Tuo käyttömaksu on aika pieni sillä käytän nykyisin Viberiä, kun kaikilla kavereilla, joille soittelen sattuu se olemaan.

  Viberin voi ladata kännykkään ilmaiseksi Appsista (App store). Se sallii puhelut ja viestit niille, joilla on Viber kännykässä, ilmaiseksi, ilman mitään aika- tms. rajoituksia.

  Skype on myös kännykkään ladattavissa Appsista, ja kaikki, joilla on Skype käytössä voivat hyödyntää sitä ilmaiseksi, ja sillä voi soittaa muutenkin, mutta jos puhelu ei mene toiseen Skypeen, on se maksullinen.

  Ennen jos käytti kännykkää nettiasioissa, siitä joutui maksamaan ns. tiedonsiirtomaksua, mutta nyt se on poistettu. Joten jos lähetät esim. kännykkää nettiyhteytenä käyttäen sähköpostia, tai siirrät kuvatiedostoja, se on ilmaista.

  VastaaPoista
 21. Liisu, asia on kunnossa ja olet selittänyt seikkaperäisesti meikäläiselle tekniikan vempeleitä. Kiitos siitä! Ymmärrän nyt systeemin toiminnan. Ja tuo Viber tuntuu parhaalta keksinnöltä: ilmaisia puheluita!

  Vähän sama kuin se taannoin blogissani neuvottu systeemi lukea digihesaria ilmaiseksi. Kunpa vain muistaisi ne nappulat, joita piti painaa. (Kyllä ne jollain haulla löytyvät tuolta keskusteluista, blogini Hae tästä blogista -haullakin. Toivottavasti Hesari ei huomaa niitä..).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oppia ikä kaikki!

   Digihesaria pystyy lukemaan ilmaiseksi ctrl+shift+n komennolla vain viiden lukukerran osalta koska komento poitaa hakuhistorian ja tekee lukijasta aina incogniton.

   Komennot eivät ole mitään ohjelmointitasan rakettitiedettä vaan pikakomentoja aivan kuten ctrl haku- tai rullaus- tai suurennustoiminnot

   Poista
  2. Kiitos! Tämän merkitsen nyt muistiin! Kyllä minä tämän osasin, mutta en käytön puutteessa ole vielä tarvinnut enkä muistiini painanut.

   Ajattelin että jos lopetan tilauksen, niin siltä varalta. Minulle tulee paperihesari edelleen ja selainta vaihtamalla pääsee lukemaan aina uudet viisi artikkelia.

   Rakettitieteeksi en tällaista kuvittele! Enkä kovin suureksi ihmeeksi. Valtaosa ihmisistä v ain ei tiedä näistä maksujen kiertokäytännöistä. Tunnen jopa Hesarin tilaajan, joka on tilannut nörttilapsilleen Hesarin digiluvut. Siis nörtitkään eivät tiedä aina näistä.

   Poista
 22. Löytyi, kiitos!

  Vielä joku aika sitten minullakin oli täydet tilaajan lukuoikeudet, vaan eipä ole enää. Harmittaa.
  Koneessani on Safari, siellä täytyy näpäyttää sanaa "Yksityinen selaus..." ja kas, lehti on luettavissa, mutta harvoin sitä varmaan tulen käyttämään kun ennätin jo vieraantua koko "Pravdasta". Seuraan nykyisin uutisia Ylen sivustolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tarvcinnut digihesaria oikeastaan vain halutessani linkittää jotain sen juttua blogikirjoitukseeni. Tällöin joku on sanonut, ettei pääse lukemaan artikkelia, koska on lukenut jo viisi artikkelia.

   Mutta siis jatkossa saatan siirtyä v ain digilukijaksi, ja lopetan paperiversion tilauksen. Jos maltan. Mitä sitten aamukahvilla, jos ei ole paperilehteä? Nytkin istun aina terassilla ja katselen toisella silmällä puissa kuhertelevia lintuja ja luen toisella silmällä lehteä, kuumaa aamukahvia juodessani.

   Poista
  2. Todennäköisesti tulen tilaamaan Hesarin elämäni loppuun asti, sillä olen niin tottunut lueskelemaan sitä aamukahvin ja iltakonjakin kera (= säästän kulttuurin aina illaksi).

   Pari vanhaa mainosmiestähän tässä lähtikin jo – Kolehmainen oletko kuulolla? - Tappi ja Herbie. Edellisen kanssa tein monta filmiä.

   Poista
  3. No, tässäpä se on. Kaikki ei toimi napista painamalla, tehokkaasti. Onneksi emme ole robotteja, jotka tottelevat sokeasti sitä "edistystä", mihin meitä koetetaan ohjata.

   Minäkin luulen, että vaikea olisi irtautua nautinnollisista aamukahvihetkistä tuoretta paperilehteä sormeillessa.

   Poista
  4. Mitä! Mihinkä Herbie on lähtenyt? Ilman rullaluistimia, vai?

   Poista
  5. Taivaallisille leiskausmaille. Kuulin ensin Pepeltä, mutta olihan se eilen Hesarissakin. (Jos nyt oikeasti joku tuntee nämä hemmot. Heidän työnsä kyllä tunnetaan.)

   Poista
  6. No juu, katsoin, kun kerran vihjattiin. Muistan parhaiten ne Renkaat.

   Poista
 23. Kiitosta vaan vinkistä Hesarin lukemisesta incognito -tilassa! Paperilehti sen kuin kallistuu, vaikka luettavaa on vain puolet entisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunkuiske, sinua ajattelinkin, kun mainitsin tuosta lukijasta! Hyvä, jos Anonyymin linkistä on hyötyä!

   Poista
 24. "Verkot tehdään nopeiksi, mutta parhaatkaan laitteet eivät pysy perässä. Mokkulanikin on 4G-versio, mutta se onnistuu käyttämään vain 3G:tä, jos sitäkään, vaikka asun 4G-alueella. Maksan silti kuukausittain korkeampaa 4G-maksua."  Ongelma on sittenkin vain lähinnä verkoissa. 4G verkon määritelmiä on helpotettu ja kohta mikä tahansa verkko joka on 3G nopeampi oikeuttaa 4G mainintaan. 4G verkossakin on DC nopeus joka on tupla nopeampi kuin 3G verkko ja LTE verkko jonka nopeus on parhaimmillaan kymmenkertainen. Verkko vain toimii suuremmissa kaupungeissa ja niissäkin vain keskusta alueilla.

  DNA Liikkuva laajakaista XL 4G toimii maksimissaan 40 megatavun nopeudella, JOS, verkko sattuu toimimaan juuri sillä hetkellä ja siinä paikassa jossa laite sijaitsee. Vaikka peittoalueen mukaan sen pitäisi toimia niin vasta konkreettinen koe sen paljastaa. Asia tosin saattaa jatkossakin pysyä vähän kinkkisenä koska 4G käyttö lisääntyy tukiasemien ja nopeuksien myötä.

  Asia ratkaistaneen rahalla. Kuka maksaa karvahattupalvelua enemmän saa nopeampaa ja toimivanpaa palvelua eli riittävästi kaistatilaa. Tilanne kehittyy niin nopeasti ettei mitään pitempiaikaisia kytkyjä kannata tehdä. Operaattoreiden palvelut ovat ylivertaisesti niitä joista eniten valitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kytkyjen kestoa ei käsittääkseni voi valita, sopimukset ovat ainakin Dna:lla kahden vuoden määräaikaissopimuksia. Jokin takaportti on kiinteässä laajakaistayhteydessä, eli jos muuttaa paikkakuntaa, sopimuksen voi irtisanoa.

   Minä ostin joskus nopeutta lisää kiinteään laajakaistaan. En huomannut maksun jälkeen eroa. Nyt minun nopeuteni kymmenkertaistetaan ja maksu alenee muutamalla eurolla. Saan ilmaiseksi uuden modeeminkin. Tämä kaikki pyytämättäni, haluamattani. Ei minulla ole kiire minnekään, yhteys on jo nyt tarpeeksi nopea.

   Poista
 25. Tekniikasta en paljoa tiedä enkä perusta, minulle riittää, että tietokoneen tietojohdossa ei ole taitoksia ja informaatiodata pääsee esteettä virtamaan koneelleni, siita aivoihini.

  Kirjallisuutta laitan tähän väliin.

  Ilta-sanomat kertoi tänään ehkä traagisimman kohtalon vähäään aikaan. Taitelijaprofessori, kirjailija Riitta Jalonen sai selville, että 25 vuotta sitten viimeksi näkemänsä kasvattiveli onkin kuollut, vaikka hänet sisältävä kirja on juuri valmistumassa. Kasvattiveli on kirjassa nimellä Philippe, kirjailija itse on Heidi.

  Niin sitä päättyvät läheisimmätkin ihmissuhteet, kirjailija oli kahdenkymmenenviiden vuoden aikana puhunut "Philippen" kanssa jopa useita puheluita.

  Kirjaa en aio lukea, tiedän sivuille putoavien kyyneleideni tekevän siitä mahdotonta.  VastaaPoista
 26. Luin saman jutun. Elämä on oikeasti surullista, silloin kun se operoi kaikkein tärkeimmillä asioilla. Mitään ei ihminen saa pitää, kaikki elämässä on lainaa. Vaikka ei sitä muistaa tarvitse, se on aika raskas taakka aina muistettavaksi tai elämänohjeeksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään kirjailijaa tunnemasturbaatiosta saati valehtelusta syyttänyt.

   Poista
  2. Et varmaan, ei tullut mieleenikään mikään syytös, kunhan mietiskelin omiani.

   Poista
  3. Vielä toivon, että suuret myyntiluvut tulisivat "Philippen*" muistoa ja kirjailijan surua kunnioittamaan. Tässä on varmastikin syntymässä oikeaa kirjallisuustieteellistä taidetta!

   Poista
  4. Uskon kyllä, että tällaiset surujutut tukevat myös myyntiä. Tai ylipäänsä tunteisiin vetoavat. Saahan sitä yrittää. Voihan kirja ola oikeasti hyvä ja voihan Jalosen suru olla aitoa.

   Hieman tietenkin pistää miettimään, että mistä himputista lehti sai vihjeen kirjailijan kasvattiveljen sopivasti sattuneesta kuolemasta.

   Poista
  5. Noin yleisesti, mitenkään taiteilija Jalosta koskematta, sanoisin, että suomalaisen nykykirjailijan erottaa paroni Münchhausenista mm. se, etten millään saata uskoa paronin tukastaan nostamalla itseään suosta nostaneen.

   Poista
 27. Voi hyvänen aika,kun justiin ehdin ajatella juuri kuin sinä Iines!
  Ihan hiljakseen mietin,että tarvitaanko suruunkin media mukaan?

  VastaaPoista
 28. Suruporno käy kaupaksi. Huomasin tämän oikeastaan vasta tsunamin aikoihin. Siitä lähtien surulle on aina annettu kasvot, niin kuin sanotaan. Tarvitaan ihminen, joku tuttu tai julkkis, Aki Sirkesalo tai Niinistö, joka pelastautuu puhelinpylvääseen tai joku pieni kaunis Jasmine, jonka yli paha rattijuoppo ajaa. On kiva sitten, kun voi samastua suruun ja sytyttää kynttilän nettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen sodatkin olivat reiluja taisteluja pahoja vastaan siellä jossakin, mutta kun televisio toi Vietnamin sodan nenämme eteen, huomasimme ettei se olekaan kovin jaloa ja kivaa. Sama koski nälänhätää - oli niitä ennenkin ollut, mutta Biafrassa se ilmeni meille nälkään kuolevan lapsen kasvoina ja heti sattui ja upposi tajuntaan. Ihminen ei ajattele ennen kuin näkee.

   Tarina kertoo (vai oliko se tv-sarja), että massamurhien isä Himmlerkin oksensi, kun piti ampua yksi juutalainen kuopan reunalle. Työhuoneesta käsin oli helppo tappaa miljoona, eikä se edes ruokahalua haitannut.

   Poista
  2. Näin tietysti on. Vasta kauhean asian lähelletuominen, yksilöinti, näyttää ne kasvot. Kukapa ei muistaisi kuvaa Vietnamin kylätiellä juoksevista sotaa pakenevista alastomista lapsista.

   Näiltä uhreilta ei ole kuitenkaan kysytty lupaa kuvien julkistamisiin, vaan heidät on aika yksipuolisellä päätöksellä julistettu milloin minkin kauhean asian kasvoiksi.

   Tuskin kuvauksen kohteena oleva 12-vuotias afgaanipakolaistyttö Sharbat Gulakaan ymmärsi, mihin hänen kuuluisa kuvansa tuli. Hänestähän tuli kaikkien pakolaisten symboli, hän antoi kasvot surulle. Kun naista sitten myöhemmin vielä jäljitettiin, jotta saataisiin uudet kuvat, naista oli melkein mahdoton tavoittaa, ja kun lopulta nainen löytyi salaisesta paikasta, ei oltu varmoja, onko hän sama Sharbat Gula. Nainen ei siis mitenkään halunnut rynniä uudelleen maailman tietoisuuteen minään symbolina. Kuvat kuitenkin otettiin ja sitten tapeltiin siitä, onko kyseessä sama nainen. Kukaan ei tainnut muistaa kysyä, miltä naisesta tuntui.

   Suomessa surun kasvoille pantiin terve raja Jokelan koulusurmien yhteydessä. Kun media janosi surun kasvoja ja kyttäsi Jokelan maisemissa kameroineen, olikin toisaalla päätetty, että oppilaita ei saa kuvata. Emme saaneet Jokelalle surun kasvoja.

   Poista
  3. Sikäli tuota korjaan, että Jokelassa toimittajat olivat suorastaan törkeitä, vasta Kauhavalla olivat tapojaan korjanneet.

   Jokelassa kuvattiin runsaasti sellaisia lasten haastatteluja, joissa he tuoreeltaan kertovat, miltä tuntuu, kun mielipuoli murhaaja ampuu oven läpi luokkaan. Aika rankkaa tavaraa, kun lapsi itkee ja kertoo tunellmista. Toimittajat myös valehtelivat ihmisille soittaessaan, tekeytyivät muuksi kuin ovat.

   Laitan tähän, kun anonyymi ei ajatuksen lennollaan sitä suorana vastauksena ansaitse: anonyymi on ryynikko!

   Poista
  4. Näin se taisi mennä, muistin väärin. Jokela löi vielä yli surupornossa, Kauhavalla tapahtui muutos. Nythän esimerkiksi lasten vanhemmilta kysytään käsittääkseni aina lupa, jos lapsi esiintyy sanomalehtikuvassa tai -jutussa.

   Poista
  5. Ruumiista en muista kuvia Jokelasta nähneeni, mutta lehdissä oli hyvin tarkat selostukset tapahtumista, osumakohdista ja ruumiiden sijainnista. Rehtori Kalmi kuoli takapihalle karkuun juostessaan.

   Surupornon ja tunnemanipulaation rajoja olen jonkiin verran pohdiskellut. Näistä erilaisista tragedioista tehdyt omaisten ja kanssakoululaisten tekemät muistovideot hyväksyn ilman muuta, ne ovat osa heidän selviytymisprosessiaan, sellaisina kauniitakin.

   Alkuperäisen materiaalin kuvaajat ovat rahasta pornoilijoita.

   Tässä muistovideossa on myös haastatteluja: "sit se hullu tuli meidän luokkaan, ja sitä mä en oikeen muista mitä tapahtu ---se huus jotain et vallankumous on tullu..."

   Poista
  6. Ylipäätään pornoisuus, sosiaalinen pornoilu, näkyy jo jopa kirjallisuudessa. Silloin vain toistetaan mediatarina. Kirjallisuushan on sellainen kaikukoppa, että sisällöissä näkyy mitä aiheita kirjailijat käsittelevät, ja ennen kaikkea: miten.

   Viihteen yksi keino on tunnemanipulaatio, siirappinen sentimentaalisuus, kyynelehtiminen, ja se tuottaa juuri tuota surupornoa.

   Mediatarinat on typistetty vain yhteen kohtaukseen, ja kuitenkin jokainen tietää että ihmiset ovat eläneet ennen tuota "kohtausta" ja he jatkavat elämäänsä sen jälkeenkin. Tapahtuipa, olipa tapahtunut, mitä hyvänsä.

   Tasokkaampi kirjallisuus antaa vastaanottajalle kielen avulla tarinan lisäksi muutakin. Se ei ole pelkkiä tapahtumakuvauksia. Ulla-Lena Lundberg sanoi hyvin: "Eihän kukaan voi tietää, millaista on olla joku toinen. Siksi romaanihenkilötkin heijastelevat kirjailijan omia ihmiskäsityksiä." Lundbergin Jää ei ole sentimentaalimössöä vaan koskettaa ihan toisin lukijaa.

   Katselin HS:n syksyn kirjalistaa ja siellä oli joitain valopilkkuja joita odotan, kuinkahan moni niistä elää pidempään kuin vain yhden syksyn?
   Minkälainen on teos jonka elinkaari on pitkä? Mahtaako sitä kukaan tietää...tai tunnistaa...

   Poista
  7. Tämä voi oilla totta, mutta minusta kirjallisuus on eri asia, koska laaja tarina antaa taustaa ja ymmärrystä toisin kuin media, joka ruokkii suurta yleisöä pinnallisesti ja kepeästi paisutellen yhtä ja vaieten toisesta.

   Puhutkin tuossa lopussa "tasiokkaammasta" kirjallisuudesta. Jään hieman miettimään, mitä mahdat tarkoittaa sillä kirjallisuudella, joka ei ole niin tasokasta ja joka myös pornoilee. Esimerkiksi Riikka Ala-Harja ei mielestäni pornoile käyttäeessään kirjallisena henkilönä sukulaistaan. Se sitten taas voi olla pornoilua, kun asia nostetaankin estradille - ja se on taas median työtä.

   Poista
  8. Hyvä kysymys tuo: minkalainen on teos, jonka elinkaari on pitkä. Eli siis mistä tuntee klassikon.

   No minusta yksi piirre ainakin on varmaa. Eli tuleva klassikko on sellainen teos, jossa kirjailija ei ammu itseään jalkaan olemalla ajankohtainen, nostamalla esiin ajankohtaisia teemoja. Mikään ei ole vastenmielisempää kuin lesboista kertominen aikana jolloin lesbot ja homot vapautuvat tai maahanmuuttajatarinan kirjoittaminen silloin, kun asiasta taitetaan peistä.

   Poista
 29. "Noin yleisesti, mitenkään taiteilija Jalosta koskematta, sanoisin, että suomalaisen nykykirjailijan erottaa paroni Münchhausenista mm. se, etten millään saata uskoa paronin tukastaan nostamalla itseään suosta nostaneen."


  Tuo Münchhausen -vertaus on kyllä kyynisyyden kirkkain helmi, jossa kirjailijan täydellinen mitätöiminen on johtanut ajatukselliseen umpikujaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta tuo lausahdus on aika kirkasta symboliikkaa, jossa faktojen lisäksi itselläkin pitää olla jokin käsitys nykykirjallisuudesta.

   Poista
  2. No, avaapa minulle tuo Rikun lausahdus, kun minun(kaan) mielestäni siinä ei ole päätä eikä häntää. Eli mukavan monitulkintainen, aito rikuismi.

   Poista
  3. En minä mitään avaa, kun se tosiaan on niin symbolinen - Rikun tuntien. Minähän luulin ensin että Riku on toisissaan liikuttunut Jalosen tapauksesta ja uskoin jopa kyyneleet kirjan lehdillä. Sitten huomasin, että minuahan vietiin kuin kuoriämpäriä.

   Mutta siis nuo seikat on kirjoittajalla selvästi hallussaan, mutta lausahdus on niin vaikea, että keitoksen loppusummaa on mahdoton sanoa. Se jää symboliseksi kuten nykyrunous.

   Poista
  4. PS Minähän siis ihmettelen, että Anonyymi on jollakin tapaa ymmärtänyt tuon lausahduksen, mutta siis kuitenkin ilmeisen persoonallisesti! Hän vetää paroni Münchhausenitkin mukaan ja sanoo, miten asia on.

   Poista
  5. Helppohan tuo on tulkita. Kirjoituksessani oli ainesosasina 1 kpl paroni, monta kpl kirjailija, monta kpl tukka ja 1kpl suo, merkillä ei väliä.

   Jos kirjailija yrittää vetää itseään tukasta ylös suosta ja tukka irtoaa, ei tukan alle välttämättä jää mitään. Toisin kuin paronilla, jolta puhetta tulee vaikka pää irtoaisi.

   Poista
  6. Siinäs näitte, Münchhauseninne lukaisemattomat juntit. Ettäs tiedätte.

   Poista
  7. Siis minä mukaanlukien junteissa.

   Poista
 30. Eikö kukaan halua käydä kielisotaa? Sehän leimahti taas ja vanhat jäärät vavahtivat poteroissaan.

  Tämän kerran on kehuttava Stubbia, joka lehden hieman harhaan johtavasta otsikoinnista huolimatta puhui ihan asiallisia. Kerrankin hän näki kiihkoilijoita molemmin puolin aitaa.

  Tämä kielisota on tyyppiesimerkki tiettyjen tahojen pakkimielteestä jakaa kansaa kahtia: joko olet fiksu meikäläinen ja puolustat hyviä asioita tai umpijuntti heikäläinen, joka vainoaa kaikkia vähemmistöjä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EVVK. Sori. Siis kuivempaa aihetta ei ole kuin pakkoruotsin poistaminen. Tämä ei ole sinua vastaan Tapsa, vaan se nyt vaan on aiheena kuollut. Minusta on ihan sama, onko pakko vai eikö ole pakko ruotsin kanssa. Mieluummin osaisin paremmin englantia kuin ruotsia. Silti minua ei harmita, että osaan ruotsia. Se on ihan kivaa ja ollut minulle jopa hyödyllistä.

   Mutta siis yhteinen maailmankieli olisi hyvä asia.

   Poista
  2. Minustakin aihe on kuiva, mutta sen ympärillä käytävä komedia on hersyvää. Herra Tossavainen haukkui Paavo Lipposen, ent. päämisterin tyhmäksi. Sellainen sattuu Paavoon kovaa. Hänellä on aina ollut komplekseja älykkyydestä tai jonkinlainen älyneuroosi; puheissaan toistelee intellektuelleja ihan tuosta vaan, tekipä kerran luettelonkin sellaisista.

   Paljon komediaa, mutta lopputulos on selvä. Luulen että kansalaisaloite jää aika nopeasti unholaan, kun huomataan, ettei aloitteilla ole mahdollisuuksia läpimenoon.

   Poista
  3. Päivän kiinnostavin uutinen liittyy tämän bloggauksen alkuperäiseen aiheeseen: tekniikkaan.

   Olettehan käyneet kulkine.net sivustolla, joka on autojen lempinimistä tehty väitöskirja. En ole vielä paljoa tutkinut, mutta ensimmäinen autoni oli kajakkikaksikko.

   Poista
  4. Tjaah, minun ensimmäinen autoni oli Siivilä. Siitä vilisi maantie lattiassa olevista rei'istä.

   Poista
  5. Siivilä on hieno nimi. Yllätyin, kunnyt katsoin sivuilta: Saab ysikutosella iso sivullinen nimiä. Kyrpätynnyri on hauska.

   Poista
  6. Ei linkkaus näköjään onnistu. Huono väitöskirja.

   Poista
  7. Eihän minuakaan pakkoruotsi kiinnosta, vaan kielisota. Aihe kun herättää sivistyneissä ihmisissä atavistisia tunnereaktioita ja niitä on kiva seurata.

   Eikä kyse ole siitä, onko ruotsi kivaa ja meille hyödyksi, vaan kansallisesta itsetunnosta. Ymmärrän hyvin vastustajia, vaikka itse käynkin ruotsin keskustelutunneilla, ihan vaan harjoituksen vuoksi (kun ei ruotsia oikeasti Hesassakaan missään tarvitse).

   Poista
  8. No jos tiukka paikka tulisi, minä taitaisin nostaa peitsen ruotsin kielen puolesta. Sen verran historiafani olen. Ja koska hiukan naurattaa se yletön englannin kielen palvonta. Olen jopa ajatellut poistaa blogilistaltani kaikki ne blogit, joiden otsikot ovat englanninkieliset, mutta tekstit suomenkieliset.

   Tästä päästäänkin siihen aiheeseen, joka sytyttää minut. Englannin kielen palvonta Suomessa! Englantia käytetään jopa niiden työpaikkojen ilmoituksissa, jotka eivät edes tähtää kansainvälistymiseen.

   Poista
 31. Iines, sori että olen taas tunkeileva omine juttuineni, mutta käväisepä katsomassa sukulaisteni kuvia. Eikö ole hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis aivan ihania vanhoja kuvia, Sari! Jätin sinne jo kommentinkin!

   Sinulla on hyvin mielenkiintoisia naissukulaisia. Mitä enemmän vuosia karttuu itsellekin, sitä enemmän vanhat kuvat alkavat puhua. Tekisi mieli kysyä monia kysymyksiä niiltä ihmisiltä. Meidän lihaa ja vertamme, meissä on jotakin heistä, pakostakin. Ajatus on vallan huima.

   Ihmisistä voisi kirjoittaa tarinoita, niistä sukulaisista. Minullahan on kirjoitettuna joitain lukuja äidin suvusta, orpotytöistä, jotka jäivät kahdestaan maailmaan, kun molemmat vanhemmat kuolivat kahden viikon sisällä espanjantautiin ja tytöt jäivät vauvoina orvoiksi.

   Poista
  2. Elämä oli paljon dramaattisempaa, kuolema oli läsnä koko ajan. Kuva-albumeissa on aika paljon hautajaiskuvia.
   Mutta aika monta hauskaakin kuvaa löysin, sellaisia pienenpieniä, joita on hyvä katsella näytöltä tarkemmin. Pitäisi arkistoida kaikki, jos viitsisi.

   Poista
  3. Ihmiset ovat lisäksi usein totisia, jopa jöröjä vanhoissa kuvissa. Valokuvaaminen oli merkittävä tapahtuma, parasta päälle ja ilme peruslukemille -hetki. Vaikka kyllä niitä nauraviakin kuvia löytyy, ja niissä tunnistaa piulkahduksen elämää, toisin kuin asetelluissa potreteissa.

   Ostin kerran kirpputorilta ison kokoelman vanhoja valokuvia, etupäässä muotokuvia. Oikein harmittaa, että nyt tuo laatikko on hukassa, en löydä sitä mistään. Ihan kuin se olisi viety pois tästä huushollista! Haluaisin käyttää joitain kuvia blogissa.

   Hyvä idea on arkistoida kuvat tietokoneelle ja muistitikkuun, skannaamalla.

   Poista
 32. Minä kävin jo, hienoja olivat. Surullisiakin.

  VastaaPoista
 33. "Englannin kielen palvonta Suomessa!"

  No, saatiinhan se kielisota syttymään. Liityn heti vallankumouksen jumalattaren Iineksen rinnalle (tai rinnoille, ks. Delacroix) taistossa enkun ylivaltaa vastaan!

  Se on saavuttanut ja ylittänyt meillä jo kaikki sivistymättömyyden mitat. Tällä hetkellä minua ärsyttää tapa jättää suomentamatta aivan tavallisetkin amerikkalaisten elokuvien nimet. Ymmärtäisin jotenkin, jos nimi olisi jotenkin osuva tai muuten merkityksellinen, mutta ei - esimerkkinä vaikkapa Searching for Sugar Man, jonka olen nähnytkin, hyvä oli, mutta miksi nimeä ei ole käännetty? Huonompiakin esimerkkejä löytyy.

  Punaista näen etenkin silloin, kun jonkun ei-englanninkielisen (vaikkapa Nietzschen tai Voltairen tai Dostojevskin) viisauksia lainataan suomalaisessa kirjoituksessa englanniksi. Miksi, jumalani, oi miksi... ei kun Jeesuksen sanoin "My God, my God, why have you forsaken me!".

  "The die has been cast", sanoi puolestaan Caeser.

  VastaaPoista
 34. Nappiin, Iines ja Tapsa. Olin kyllä tukehtua nauruun, kun edelläni kulki kaksi vaahtosammuttimen kokoista nappulaa koulureppuineen vertaillen kännyköitään. "On toi kyl niin lääst siison, niin lääst siison", toinen siinä muotoili kaverin älypuhelimesta. "No fack, fack", toinen ynähteli. Onneksi eivät katsoneet taakseen, olisivat nähneet jotain vielä enemmän lääst siisonia.

  VastaaPoista
 35. Tuo Tapsan mainitsema tapa jättää suomentamatta amerikkalaisten elokuvien nimet on kiinnittänyt minunkin huomiotani. Tuntuu laiskalta ja piittaamattomalta, että paria kolmea sanaa ei suomenneta, kun kerran elokuvakin tekstitetään suomeksi - onneksi ei sentään dubata puheella niin kuin tietääkseni ainakin Saksassa tehdään ulkomaisille televisiosarjoille. Siinä mennään naurettavuuksiin ja tehdään hallaa näyttelijäntyölle.

  Mutta tuo suomentamatta jättäminen kertoo - paitsi siitä että suomen kieli on laast siisonia - myös välinpitämättömyydestä kieltä kohtaan. Meillä on polvi, joka on kasvanut pelitikku oikeassa kädessä ja pelannut ikänsä englanniksi. Se vähä mitä luetaan, on englanninkielistä ohjetekstiä. Sieltä se laiska kielitajun puute tulee.

  VastaaPoista
 36. Itse huomaan aina tällä ollessani "uudet" suomen kielen ilmaisut. Urheilussa on näköjään tapana nyt sanoa: "ylivoimaisella tavalla" sen sijaan että yksinkertaisella tavalla (sic!) sanottaisiin "ylivoimaisesti".

  VastaaPoista
 37. Tämmöistä sanottiin aikanaan substantiivitaudiksi, ja näyttääpä siltä, että tauti jyllää edelleen. Eli se tarkoittaa juuri tuommoista, että korvataan yksi asian jo ilmaiseva sana ("ylivoimaisesti") kahdella eri sanalla, joista toinen on tarpeeton substantiivi, kuten tässä "tapa, tavalla". Suorittaa maksu = maksaa jne. Tämmöinen puuduttaa kieltä, pidentää sitä ja tekee sen byrokraattiseksi.

  VastaaPoista
 38. PS Itseäni ärsyttää eniten tällä hetkellä toimittajien radio- ja televisioslangi, jonka he tuovat ohjelmiin aasinsiltoina.

  Asioita "avataan" vähän, kun haastateltavalta kysytään jotakin. Tai asiaa "taustoitetaan" tai asiasta "otetaan kiinni". Puhe tuntuisi luontevammalta, kun toimittaja ei kertoisi, mitä hän itse nyt tekee, vaan menisi suoraan asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin. (Vai onko tämä muoti-ilmaus jo laastsiisonia, kun urheilutoimittajatkin sitä jo viljelevät?)

   Urheilukielessä on myös kautta-virus, jota käyttävät niin toimittajat kuin etenkin itse urheilijat. Se on jatkunut jo vuosia ja olen ihmetellyt, ettei kukaan ole siihen puuttunut, edes irvaillut.

   Siis näin: täytyy vain parantaa viisikkopeliä ja sitä kautta voittaa matsi, on jaksettava tehdä työtä ja sitä kautta parantaa tuloksia, on vain uskottava itseensä ja sitä kautta löytää uusi kipinä jne. Jatkuvasti, joka ilta, kaikilla kanavilla.

   Rukoilisinko Jeesusta, jos vaikka sitten sitä kautta pääsisin irti tästä kauttaraivostani jo tässä vaiheessa kautta?

   Poista
  2. Tämä kautta-ilmaisu on kai kliseisesti muussakin kielessä, ammattipuhujillakin. Esimerkkisi on kuvaava ja näyttää kielen suuntaa yhä löysempään sitoutumiseen; ei haluta sanoa mitään sitovaa. Pidetään ikään kuin varaovia auki, ja sitä kautta ollaan vapaita vaikka pyörtämään asioita, joita oikeastaan ei luvattukaan.

   Poista
 39. Iltapäivälehtien suomenkieli on huomattavan heikkoa, esimerkiksi omistuspäätteet puuttuvat yleisesti.

  Vuonna 2050 Suomessa on kaksi virallista kieltä: englanti ja suomi. Englanninkieltä suositellaan käytettäväksi virallisissa yhteyksissä, suomenkieli on rahvaan kieli, sen käyttäjät luokitellaan sivistymättömiksi. Muumiruotsi on lähes kadonnut, sen jälkeen kun sen keinotekoinen tukeminen lopetettiin.

  Köyhälistökurjalisto puhuu huomattavan paljon fingelskaa, joka on jonkinlaista englantia suomeksi lausuttuna: "nevermaind vaikka reinaa, kun sani shainaa breinissä!"

  Kirjallisuus on luonnollisesti englantia, siihen päädyttiin tieteellisten realiteettien perusteella; mahdollisuus suuriin ansiotuloihin sai kirjailijat oivaltamaan totuuden lähes välittömästi. Kustantajien luetteloissa on oma pieni osio suomenkieliselle rahvaalle, nimekkeet ovat etupäässä käytännön toimien opaskirjoja: "Näin riitchaat pleissin ammattikoulusta" ja "carrotin parvekeviljely".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Rikun profetia pitäisi säilöä jälkipolvia varten, sillä noin siinä tulee käymään. Paras visio ikinä, pitkän juoksun tiekartta from here to eternity.

   Poista
  2. Juu, tämä on dystopia, joka oikeasti voi jopa toteutua, jos lukutaidottomat tai äidinkielettömät pelaajanörtit pääsevät valtaan, niin kuin he joskus ehkä pääsevät.

   Poista
 40. Tämä omistusliitteitten puuttuminen kirjoituksesta on aika tölppöä. Omistusliitehän on suomen kielen tunnusomaisimpia piirteitä. Jos joku välttyy sen oppimiselta, hänen on täytynyt välttyä suuresti muultakin osaamiselta ja tiedolta. Jos olisin viestintäalan yrittäjä, en palkkaisi henkilöä, jolta omistusliite ei tule luonnostaan. Erikoisesti Ilta-Sanomien toimittajissa on tällaisia toimittajia ollut. Luottamus lehteen menee, jos lukija usein huomaa osaavansa kieltä paremmin kuin toimittaja, sanan käytön ammattilainen, jonka tulee osata kieli mennen ja tullen.

  VastaaPoista
 41. Tämä poimin maantien ojasta... ei kun feisbuukista. Voi olla, että tämä on nähty, mutta nähkäämme uudelleen:

  "Kielioppisääntöjä nykynuorisolle:

  Substantiivi on se sana, jonka jälkeen voi lisätä "perkele", kuten äijänperkele, autonperkele.

  Adjektiivi on sana jonka eteen lisätään "paskan", kuten paskantärkee, paskanhailee.

  Verbi on sana, jonka jälkeen lisätään sanat "ihan sikana".

  Nyt voi pennunperkeleet päntätä ihan sikana paskanhaileeta kieliopinperkelettä.

  Yhdyssana on sellanen jonka väliin EI voi laittaa vittu.
  Niinku yhdysvittusana. Ei käy.
  Kuormavittuauto. Ei käy.
  Aivan vitun ihana. Käy."

  VastaaPoista
 42. Ah, kunpa näitä olisi ollut minun aktiiviaikanani!

  Ei vaan ei, eihän lapsille saa kirota. Mutta jotakin tuosta olisi voinut kehitellä. Tai, niinhän siinä olisi käynyt, että oppilaat olisivat tuon listan tuoneet minulle nenäni eteen ja katsoneet ilmettäni. Tai sitten se olisi ujutettu draamakurssin sketseihin! Draamassahan menee enemmän läpi kuin muussa... Olen huomannut.

  VastaaPoista