28.11.2014

Vähän kirjoista ja niin sanotusta suvaitsevuudesta27.11. Uskon, että huomenna ns. tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään, mutta ei se minussa aiheuta riemua, ei harmia. Ihan sama, paljon melua tyhjästä. En perusta papin siunaamalle liitolle sen enempää kuin rekisteriviranomaisen tai taivaan lintujen ja metsän peurain siunaamalle liitolle. Mieluiten itse ottaisin viimemainitun, luonnon siunaaman.

Sain juuri loppuun Anita Konkan Unennäkijän muistelmat. Teos on paksu omaelämäkerta ja varsin kiehtovaa luettavaa, kaikki lähes kuusisataa hyvin imevää sivua. Tätä ennen luinkin sitten huippuohuen kirjan, Juha Hurmeen Europaeuksen, näytelmäkäsikirjoituksen, josta on käyty keskustelua pari juttua taempana.  Mainio kirja sekin. 

Anita Konkan muistelmissa viehätti kirjailijan tapa käsitellä itseään selittelemättä ja tarkkanäköisen objektiivisesti, todeten. Ulkopuolinen muistelmienkirjoittaja pyrkii enemmän tulkitsemaan kohdetta, antamaan hyväksyttyjä selityksiä ja merkityksiä. Joiltain osin teos toi mieleen Aila Meriluodon Tällä kohtaa -muistelmat, mutta erona oli se, että jos Meriluodon miehiin päin liimautunut luonto ärsytti joskus lukijaa - minua, niin Anita Konkan sitten taas ei, koska hän näki itsensä näitten prosessienkin ajan ja tajusi, ettei nainen voi kasvaa miehessä kiinni. Hänen kirjoittamisensa ehtyi, jos hän vaikka vaan asuikin miehen kanssa. Konkan teoksesta värittyy myös kiintoisa kuva Hannu Salamasta, hänen monivuotisesta rakastetustaan. Toinen itselleni tärkeä kirjailija, josta kasvaa kirjassa elävä kuva, on novellisti Raija Siekkinen,  Anita Konkan ystävä. Teoksessa on varsin paljon uudenlaisia näkökulmia tunnettuihin taiteilijoihin. 

Muistelmia on joskus väheksytty, niitä on pidetty vähemmän tärkeinä eikä oikein edes kirjallisuutena. Minulle ainakin kirjailijan sanoma ja kuva laajenee omaelämäkertojen myötä. Nytkin olen kaivanut hyllystäni Konkan muuta tuotantoa, ja luen niitä uudelleen. Esimerkiksi esikoisromaani Irti, jota kirjailija itse mitätöi ja häpeää, on varsin kiintoisaa luettavaa tästäkin näkökulmasta käsin. On jokseenkin kornia, että vain kriitikot saisivat sanoa teoksista jotakin, avata niitä, kirjailija tai elämäkerturi taas ei.

Kuulin juuri, että Finlandia-palkinnon sai oma ennakkosuosikkini Jussi Valtonen teoksellaan He eivät tiedä mitä tekevät. Ehdokkaita en ole vielä lukenut, mutta olen tutustunut kritiikkeihin ja esittelyihin ja tämä on se teos, jonka kaiken lukemani perusteella haluan eniten lukea. Nyt on vain harmi, että voittajana sitä on mahdoton saada jouluksi kirjastosta, joten täytyy harkita myös ostamista. Olen jonossa kyllä alkupäässä.

28.11. Uskomatonta uhoa joka puolella tästä avioliittolaista. Aamutelevisiossa Kalle Isokallio sanoi hyvin Kreeta Karvalalle, joka myös sanoi hyvin, että hän toivoo viisauden voittavan, että oltaisiin niin suvaitsevaisia. Isokallio sanoi, että jos ollaan todella suvaitsevia, suvaitaan myös niitä, jotka eivät suvaitse tai siis niitä, jotka kannattavat nykyistä avioliittolakia. 

Olen samaa mieltä kuin Isokallio. Ei ole suvaitsevaa ylipäänsä kannattaa vain yhtä mielipidettä, sillä mielipide pitelee ihmistä ja estää näkemästä muuta. Eniten ihmettelen lynkkausmielialaa, joka asian ympärillä, ja myös suvaitsevaisten keskuudessa vallitsee. Se, joka ei näe samalla tavalla kuin minä, joka olen oikeassa, sietää tulla vaikka tapetuksi. 

Uskon, että kun ilta joutuu, meillä on käsissämme uudenlainen avioliittolaki, ja hyvä niin. Kalle Isokallion sanoin: suvaitsevaa on tyytyä enemmistön päätökseen, oli se mikä tahansa. Allekirjoitan ja toivon, että jos minulle vielä liitto koittaa, niin voin saada sille siunauksen luonnolta, hiljaisten sadepisarain tippuessa koivun lehdiltä niskaamme ja valkokirjavan lehmän, jolla ei ole korvamerkkejä, katsellessa touhua lempeänä ja lauhkeana, siunaten liittomme. Lehmä pääsisi selfieenkin, joka otettaisiin kehystettäväksi.

(Maalaus Dagnan Bouveret)


183 kommenttia:

 1. Jokainen on oikeassa, oman avioliittonsa suhteen. Avioliittolainmuutos on merkityksellinen ja tärkeä niille joita se koskee. HS:n eilisessä tzättikommenttilaatikossa olivat mainioimpia sanaseppoja "mummu" ja "heteromummo". Ensinmainittu kertoi, että lapsenlapset toivovat, että mummu sais mennä naimisiin, jälkimmäinen puolusti lakimuutosta kuten mummot osaa. Valta vanhoille naisille, koska niissä on kaikki viisaus, kirjoitti Tuurikin Pohjanmaa -romaanissaan.

  Anita Konkan teos otetaan luettavaksi, ilman muuta.

  VastaaPoista
 2. Oikeastaan tämä avioliittolakijupakka osoittaa sen, että kristillinen avioliitto on yhä tärkeä ihmiskunnalle. Hetken tässä on jo luultu, että se on kuollut ja kuopattu, kun lähes kaikki tututkin ovat enimmäkseen avoliitoissa.

  Vaan ehkä nyt tuleekin uusi avioliittobuumi ja kirkon helmaan paluu. Jossain lukikin jo, että kirkkoon on alettu palata erobuumin jälkeen. Pitäisikö sanoa peräti, että kunnia Jumalalle?

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti et kovin monen asian suhteen kärsi "aivan sama" -syndroomasta - se kertoisi henkisestä lamaantumisesta! Jostakin asiasta inspiroituminen on elävöittävää ja harva asia on niin ytimessä kuin ihmisoikeuksien toteutuminen.

  Olin eilen mielenkiintoisella luennolla, jossa puhuttiin mm. oikeasta ja vasemmasta aivopuoliskosta. Lyhyesti siis niin, että vasen on analyyttinen ja pureutuu yksityiskohtiin ja yksityiskohtien yksityiskohtiin ja oikea taas näkee ytimen, hetkessä.

  Tässä asiassa siis niin, että vasen löytää syitä liittojen estämiselle, oikea näkee pointin: rakkaus.

  Tampereella Finlandiavoittajaan on noin 200 varausta, seutuvarauksessa pääsin jonoon numerolla 33.

  VastaaPoista
 4. Kuunkuiske, entä sitten, jos ei pidä kristillistä avioliittoa rakkauden syvyyden ainoana mittarina?

  En oikein pääse mukaan tuohon, että rakkaus olisi kiinni papin aamenesta. Meillä elää paljon onnellisia avopareja, jotka rakastavat toisiaan lämpimästi. On myös paljon rakastavia pareja, jotka eivät edes asu yhdessä. Viittaan tässä vaikka Anita Konkan muistelmiin. On oikeastaan kornia käyttää tässä rakkauskorttia perusteena.

  En tunne tässä tarpeelliseksi julistaa omaa suvaitsevuuttani. Sanon vain, että minusta on tosiaan sama, ovatko ihmiset avo- vai avioliitossa, mutta ymmärrän kyllä homoseksuaalien tunteet siitä, että he eivät ole tähän asti päässeet kristilliseen avioliittoon. Maailmassahan on jo 14 maata, joissa avioliittolaki on hyväksytty. Ranskassa tosin on noussut jokin uusi ryhmä, joka koettaa perua myönnetyn avio-oikeuden. Pääasia on, että ihmiset voisivat olla onnellisia yksityiselämässään.

  VastaaPoista
 5. Onko joku sanonut, että rakkauden syvyys olisi kiinni papin aamenesta? Monelle maallistuneelle ihmiselle - niin homolle kuin heterolle - kirkkovihkiminen kuitenkin on "se juttu", joka tuo asiaan viimeisen ihanan silauksen, vaikka he eivät välttämättä edes osaa selittää, että miksi niin on. (Tämä laki toteutuessaan ei ymmärtääkseni vielä edes sallisi vihkimistä vaan kirkollisen siunauksen.)

  Rakkaus ei tarvitse tuekseen mitään riittejä, mutta he, joille sellaiset ovat tärkeitä, saavatkoon ne kokea.

  Aamulehti tiesi kertoa arkkipiispan päivittäneen Facebookissa, että jos aloite hyväksytään, kenenkään avioliitto ei menetä arvostustaan eikä yhdenkään lapsen asema vaarannu. Symppis mies! :)

  VastaaPoista
 6. No tuo on outoa, että jonkun toisen avioliitto veisi hohtoa sitten taas jonkun toisen liitolta - tätä on vaikea ymmärtää millään tavoin. Päivi Räsänenkö näin on sanonut? Jos, niin hän lienee koko lailla yksin mielipiteensä kanssa.

  Kyllä sinä, Kuunkuiske, tuossa ylemmässä kommentissasi käytit perusteena rakkauskorttia, jota itse arvostelin jo edellisessä keskustelussa. Oikein nimesit sen: "Tässä asiassa siis niin, että vasen löytää syitä liittojen estämiselle, oikea näkee pointin: rakkaus."

  Itse näen siis niin, että ei rakkaus ole kiinni kristillisestä avioliitosta eikä avioliiton solmiminen sitä todista. Voisin jopa sanoa, että kun rakkautta on oikein kovasti, ei siinä enää papin aamenta tarvita.

  Vaan siis summa summarum: ymmärrän sen, että papin aamen on merkityksellinen asia hyvin monelle ihmiselle, ehkä valtaosalle ihmisistä. Minusta se on ok.

  VastaaPoista
 7. Se kai se lain vastustajien motiivi on: että "kummajaiset" eivät saa saada samoja oikeuksia, jotta oma heteroliitto olisi Suuremmin Merkityksellinen.

  Sanoin, että rakkaus on pointti ja edellisessä lisäsin, että jotkut (aika monetkin) haluavat rakkautensa kruunuksi kirkollisen vihkimisen kuin kirsikan kakkuun. Ei niin, että rakkaus vaatisi seremonioita, mutta oikeus seremonioihin heille, jotka kokevat sen merkitykselliseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai niinkään. Uskonkäsityksistähän tässä kai on kyse: siitä, mikä kristinuskon mukaan on oikein ja mikä väärin. Jos homous on jonkun mielestä syntiä, siinä on aika ehdoton motiivi kristillisten homoliittojen vastustamiseen omasta siviilisäädystä riippumatta. Siinä missä vastapuolen pyrkimykset ovat uskonkäsitysten kyseenalaistamista ja uudelleen määrittelyä. Jos homoudelle saadaan kristillisen kirkon hyväksyntä ja siunaus, kenenkään on turha tulla enää väittämään, ettei Jumala katso asiaa hyvällä.

   Poista
  2. En usko tuohon kummajaisteoriaasi, Kuunkuiske. Aika harva vanhan kansan ihminenkään niin enää ajattelee.

   Pikemmin on kyse siitä, että avioliitto nyt vain katsotaan miehen ja naisen väliseksi asiaksi, ehkä lasten vuoksi, ehkä muuten vaan. Silti homoseksuaaleihin voidaan suhtautua myönteisesti ja sallia heille yhteiselo rekisteröidyssä suhteessa.

   En sano, että tämä on oikein, mutta näin se minun mielestäni menee niillä, jotka vastustavat homoseksuaalien avioliittoa.

   Poista
 8. Keskusteluissa esiintyy paljon perustelua "homoillakin on oikeus rakkauteen", kun perustellaan avioliittolakia. Oikeus rakkauteen - kortti on kuitenkin väärä kortti, sillä käsittääkseni homorakkaus sallitaan varsin yleisesti sielläkin, missä avioliittoa ei.

  Tämän vuoksi siis vierastan rakkaus-sanan käyttöä perusteluna. Mutta siis, samoin ajattelen itsekin: seremoniat sallittakoon niitä halajaville. Jos kutsu kävisi, menisin mieluusti homohäihin. Parin homon homohääparodia löytyy ns. Toosa- tv:stä. Ei tosikkomaisille suvaitsijoille.

  VastaaPoista
 9. "Ei ole suvaitsevaa ylipäänsä kannattaa vain yhtä mielipidettä, sillä mielipide pitelee ihmistä ja estää näkemästä muuta."

  Täsmälleen näin ajattelen auch ich. Siksi usein väitänkin että 'minulla ei ole mielipiteitä'. Onhan minulla, tietysti, mutta pääsääntöisesti haluan pitää ne kumminkin ominani. Koska... kaikilla ihmisillä on mielipiteitä, ja mikä minä olen sanomaan kellekään että 'sinun mielipiteesi on väärempi kuin minun'? Ei, vaikka mielestäni olisikin! - Ps. En silti ajattele että 'ei sev välilä'; on asioita joihin reagoin heti, esim. rasismi ja fundamentalismi, ja paljon muuta, mutta silloin kyse ei enää olekaan vain mielipiteistä.

  Ihmiset mielestäni saavat tulla niin onnellisiksi kun pystyvät, ja niine keinoineen jotka heillä on, jos vain... eivät vahingoita toisiaan. (Ainahan me tahattomasti tuotamme toisillemme välillä tuskaa, mutta tarkoitinkin ettei tahallisesti.) Rikkautta on, totta kai, että ihmiset ovat niin erilaisia, se on elämän natriumkloridi.

  Pss. Toisaalta Elämä on niin julma juttu, koska Jumalaa ei ole olemassa, että se antaa toisille ihmisille niin huonot lähtökohdat, että pärjääminen on abs. mahdotonta. (Jos saat käteesi kortit Hertta5 Pata2 Risti3 Ruutu7 ja Risti9... et sillä kädellä pysty voittamaan, edes teoriassa, yhtäkään pokeripeliä. - Paitsi bluffaamalla..., kyllä bluffaamalla!)

  VastaaPoista
 10. Totesin juuri tuolla edellisen lopussa, että olen niin ulkona ja sivussa koko jupakasta, etten edes ihan tarkkaan tiedä mistä tässä oikein äänestettiin.

  (Tiedän tietenkin suunnilleen, että toiset vaahtoavat homojen oikeudesta aviorakkauteen ja toiset vaahtovat siitä, että avioliitto on miehen ja naisen pyhä oikeus - eli en mitään.)

  Joku ystävällinen sielu voisi kertoa minulle lyhyesti:

  a) miten tilanne konkreettisesti muuttuu nykyisestä?
  b) mitä tekemistä tällä on kirkon kanssa?

  VastaaPoista
 11. Hyviä kysymyksiä, Tapsa, varsinkin tuo jälkimmäinen.

  Sanon tähän ensin siis, että tasa-arvoinen avioliittolaki on siis juuri hyväksytty eduskunnan äänestyksessä pienellä, mutta hyvin selkeällä äänten enemmistöllä.

  a-kohtaan en tiedä muuta vastausta kuin sen, että nyt homoseksuaalitkin pääsevät kristilliseen avioliittoon ja saavat kristilliset kirkkohäät ja liitolleen papin aamenen.

  b-kohtaan tämä liittyy oleellisesti niin, että nyt valat vannotaan Jumalan Kaikkivaltiaan edessä kristinuskon mukaisesti.

  Oman käsitykseni mukaan tapahtui kansalaisten paluu Jumalan sanan ääreen.

  Se tuli mieleeni, että kun Päivi Räsäsen katsotaan olevan yhtä kuin Suomen kristillinen kirkko, niin kirkko lienee homohäitä vastaan. Mitäs, jos kirkko erotettaisiin valtiosta? Sehän saisi sitten itse päättää, keitä se vihkisi, keitä taas ei. Vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylen artikkelin Mitä sukupuolineutraali avioliittolaki tarkoittaa? mukaan

   a) tilanne muuttuu siten, että samaa sukupuolta olevat saavat oikeuden yhteiseen adoptioon ja samaan sukunimeen ilman erillistä hakemusta. Sukupuoltaan korjaavan ei tarvitse muuttaa liittoaan avioliitosta rek. parisuhteeksi tai toisinpäin (avioliitto kattaa kaikki parit, joten rekisteröidyn parisuhteen instituutio lakkautetaan)

   b) kirkko saa edelleen päättää, keitä se vihkii, keitä ei, eli uusi avioliittolaki ei velvoita kirkkoa mihinkään

   Poista
  2. Kyllä se velvoittaa kuitenkin - ja hyvä niin. Uskoisin, että kirkko tulee toimimaan uuden avioliittolain mukaisesti nikottelematta, kuten tähänkin asti. En ole kuullut yhdestäkään tapauksesta, jossa kirkko olisi kieltäytynyt vihkimästä lainmukaista - esimerkiksi ikärajat - paria. Eli tuo päätösvalta on nimellinen ja teoreettinen perälauta. Eihän kirkko näe mitään estettä vihkiä toisiinsa edes nuorta tyttöä ja isoisän ikäistä miestäkään, vaikka kaikki tietävät, että liitto ei voi olla taivaassa solmittu.Serkuksetkin pääsevät nykyään naimisiin.

   Poista
  3. Ylen toimittaja on kirjoitti virheellisesti. Oikeus adoptioon ei synny avioliiton kautta vaan oikeus hakeutua adoptioneuvontaan jonka kautta haetaan adoptiota mikäli sitä suositellaan tai siihen päädytään tms. Adoptio-oikeus ei synny tuosta vaan.

   Poista
  4. Tämä on totta. Eihän yhdelläkään parilla ole tähän astikaan ollut automaattista adoptio-oikeutta --> viittaan Kaikkosiin. Kyse on aina adoptioneuvonnasta ja sitä kautta adoption mahdollistamisesta joillekuille, ei läheskään kaikille halukkaille. Ja näin sen sen täytyy mennäkin.

   Joskus tulee mieleen, että kaikille vanhemmille tulisi järjestää jokin testi siitä, ketkä saavat synnyttää omia lapsia.

   Poista
  5. Tämänpäiväinen eduskunnan päätös merkitsee vain sitä, että homo- ja lesbopareja voidaan vihkiä siviiliavioliittoon. Kirkollinen vihkiminen on aivan eri asia. Seuraava kirkolliskokous vuonna 2015 saa käsiteltäväkseen kysymyksen, voidaanko näitä pareja vihkiä tai siunata kirkolliseen avioliittoon. Eduskunta ei voi sitä päättää, vaan se on yksin kirkon asia. Lopputulos ei ole itsestään selvä. Katsotaan, mitä tapahtuu.

   Poista
  6. Ortodoksinen ja roomalaiskatolinen kirkko eivät edes harkitse homo-tai lesboparien vihkimistä, sillä kristillinen avioliittoon vihkiminen on näille kirkoille sakramentti.

   Poista
  7. Suomen luterilainen kirkkokin vihkii vain johonkin kristilliseen kirkkoon kuuluvia. Luettelo kirkkokunnista on kirkkolaissa, toisen vihittävistä täytyy olla Suomen luterilaisen kirkon jäsen. Muut kuin kirkkoon kuuluvat voivat saada siviiliavioliitolleen kirkollisen siunauksen.

   Poista
  8. No, esimerkiksi Norjassa kirkolliskokous on päättänyt, ettei samaa sukupuolta olevia vihitä kirkossa, vaikka avioliittolaki on ollut voimassa jo muutaman vuoden ja piispoistakin enemmistö hyväksyisi vihkimisen. Suomessakin monet luterilaisen kirkon edustajista arkkipiispaa myöten puoltavat homoliittoja, mutta kirkolliskokous lienee melkoisen konservatiivinen (kirkon sisäisten herätysliikkeiden edustus).

   Poista
  9. Tämä on ollut hyvä keskustelu, koska tästä saa uutta tietoa. Myönnän, etten ole ajatellut asiaa kovin pitkälle, koska en ole huomannut sitä seikkaa, että kirkot päättävät itsenäisesti vihkimisistään ja voivat jopa kieltää sen.

   Poista
 12. Samoilla argumenteilla, joilla samaa sukupuolta olevien avioliittoa puolustetaan (vapaaehtoisuus, kukaan ei vahingoitu) voidaan perustella myös samaa sukupuolta olevien sisarusten avioliitto. Eri sukupuoltakin olevat voisivat mennä naimisiin, jos heidät ensin steriloidaan. Miksei myös vahempi ja hänen täysi-ikäinen lapsensa eivät saisi naimisiin mennä?

  Btw. Uusi laki ei velvoita kirkkoa mihinkään, mutta sitäkin tullaan vaatimaan vielä. Kun yksi raja-aita on kaadettu, pitää etsiä seuraavat. Näin suvaitsevainen logiikka etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korppi, tuo logiikka ei oikein pelitä.

   Homoseksuaalit ovat täysissä sielun ja ruumiin voimissa olevia tietoisia päätöksiä tekeviä ihmisiä, joten miksi heillä ei olisi yhtäläinen oikeus avioliittoon?

   Sisarusten ja vanhempien tai vaikka naapurin aasin naiminen on täysin eri asia niin kuin itsekin tiedät. Sellainen tuskin tulee tunne-elämältään terveen ihmisen mieleen niin monesta syystä, että niitä ei ole tarpeen edes nimetä.

   Poista
  2. Aasin naiminen kyllä, eläimeltä on vähän vaikea kysyä lupaa. Tiedän myös, että sisarusten välillä vallitsee usein luontainen inho seksuaaliseen kansssakäymiseen keskenään. Mutta aina se ei pelitä, ei meillä muutoin olisi insestiä. Eli jos kaksi täysi-ikäistä sisarusta, jotka olisi steriloitu tai samaa sukupuolta, haluaisi mennä naimisiin, millä perusteella se pitäisi estää? Jos he toimivat vapaasta tahdostaan ja aidosti rakastavat toisiaan, niin miksi ei? Aivan mainiosti siis sisaruksetkin voivat ajautua insestiin olleen silti täysissä sielun ja ruumiin voimissa.

   (Eikä pidä unohtaa erillään kasvaneita sisaruksia. Heiltä puuttuvat luontaiset estot insestiin, joten he olisivat varmasti täysissä järjissään. Näitä tapauksia nimittäin on ollut. Avioliittoonko?)

   Insesti ja homoseksuaalisuus eivät ole täysin yhteismitallisia, mutta samoilla argumenteilla perusteltavissa.

   Poista
  3. Kuunkuiske, esittämäsi "ei-terveen ihmisen" harrastuksia on kyllä nyt jo suunniteltu laillistettavaksi:

   "Heinäkuussa 2012 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (ViNO) vuoden 2012 toinen puheenjohtajista Hanna Hakko herätti huomiota blogikirjoituksellaan, jossa pohdittiin insestin ja eläimiinsekaantumisen hyväksymistä ja suojaikärajojen poistoa.[9] Seuranneessa keskustelussa Vihreiden Otto Lehto kertoi kannattavansa vapaata seksiä kaikille täysi-ikäisille.[10][11] Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kertoi pitävänsä täysi-ikäisten lähisukulaisten välisen seksin eli insestin kieltävää lakia nykyään tarpeettomana. Hänen mukaansa se ei ole asia, jota pitäisi säädellä lailla. [12)"

   (Wikipedia)

   Poista
  4. "Sisarusten ja vanhempien tai vaikka naapurin aasin naiminen on täysin eri asia niin kuin itsekin tiedät. Sellainen tuskin tulee tunne-elämältään terveen ihmisen mieleen niin monesta syystä, että niitä ei ole tarpeen edes nimetä."

   Samaa taidettiin sanoa homoseksuaaleista aikoinaan. Ehkä tulevaisuudessa päivitellään, kuinka sisarusten välistä seksiä kehdattiin pitää osoituksena mielenhäiriöstä.

   (En muuten sano, että homous olisi mielisairaus. Se on seksuaalisuuden häiriö tai poikkeama sikäli, että se on harvinaista normiin nähden. Ei siinä sinänsä muuta.)

   Poista
  5. Kyllä se näin loogisesti etenee, ei voi mitään. Tähänhän Iines viittasikin jo edellisessä postauksessaan.

   Jos jättäisi sodomian, nekrofilian ja pedofilian pois, koska niissä ei osapuolina olisi kahta täysi-ikäistä aikuista, niin silti jäisi vielä lähisukulaisten liitot jäljelle.

   Jos muistatte, niin vihreän liikkeen alkuhuumassa ainakin Saksassa vihreät vaativat pedofilian laillistamista.

   PS. Tällä kommentilla en ota kantaa tämänpäiväseen teemaan, vaan ainoastaan asioiden logiikkaan. Avioliittolaki ei minua juurikaan kiinnosta, mutta jos pitäisi puoli valita, niin äänestäisin voittaneen kannan puolesta. Samoin äänestäisin insestia ja pedofiliaa vastaan, ihan logiikasta riippumatta.

   Poista
  6. Totta Tapsa, minäkään en perustele avioliittoa viime kädessä logiikalla, vaan sillä, että sillä on vuosituhantinen traditio takanaan. Se, että tätä mennään muuttamaan vaatisi aika hyvät perustelut, eli käytännössä esimerkin toimivammasta systeemistä. "Älä korjaa sitä, jos se ei ole rikki".

   Enemmän lain puoltajat ovat turvautuneet logiikkaan, jota ainoastaan vien pidemmälle. Kyse ei ole lopulta siitä, että homoliitto uhkaisi enää mitään, vaan että se on osa puolen vuosisadan mittaista rappion kierrettä. Vastustan sitä periaatteesta.

   Poista
  7. Mikähän tässä avioliittolaissa nyt on jotenkin toisin? Ei varsinaisesti, ytimeltään ja perustaltaan mikään. Se minkälaista seksiä pariskunta keskenään harjoittaa, siihen ei avioliittolaki ota kantaa.

   Sukupuoli on moninaisempi asia.

   Poista
  8. Minusta on aikamoista hurskastelua väittää, että uudessa avioliittolaissa ei mikään olisi toisin.

   Tietenkin on, kun avioliiton voivat solmia myös miehet keskenään ja naiset keskenään. Tähän asti näin ei ole ollut, vaan avioliiton ovat voineet solmia vain eri sukupuolet keskenään. Mikä tässä ei ole toisin?

   Kokonaan eri asia on, onko tämä kaikki jonkun mielestä oikein vai väärin.

   Poista
 13. "Insesti ja homoseksuaalisuus eivät ole täysin yhteismitallisia, mutta samoilla argumenteilla perusteltavissa."

  Tarkoitan siis, että avioliitto olisi näiden puitteissa perusteltavissa samoin argumentein.

  VastaaPoista
 14. Kuunkuiske - noita oikean ja vasemman aivopuoliskon erojahan on tutkittu jo ainakin 30 vuotta (silloin kuulin niistä itse). Moni on tätä ajattelutapaa vuosien mittaan jo ehtinyt arvostellakin, koska niistä ei ole ollut oikein tieteellistä näyttöä (onkohan nyt?).

  Itse olen kyllä taipuvainen uskomaan tähän tiettyyn rajaan asti. Monestihan kuulee vasenkätisistä lapsista, jotka on pakotettu oikeakätisiksi – mutta itse olen oikeakätinen, jolla oli lapsena pakonomainen tarve kehittää vasenta kättäni!

  (Osaan edelleenkin vasemmalla kädelläni paremmin kortti- ja kolikkotemppuja kuin oikealla, joka muuten on parempi käteni.)

  Kädethän menevät ristiin aivopuoliskojen kanssa: oikea aivopuolisko edustaa luovuutta ja intuitiota. Halusinko siis kehittää itsessäni sitä puolta? Herra tietää.

  VastaaPoista
 15. Tapsa, tieteellinen näyttöhän on juurikin sitä vasemman aivopuoliskon logiikkaa! ;) Kuulin asian, jota en ole ennen tiennyt: kasvojen tunnistus tulee oikealta puolelta. Vedin siitä tietysti heti sen johtopäätöksen, että se on meikäläisellä dominoiva puoli, koska olen ilmiömäinen kasvojen muistaja ;)

  Niin, suvaitsevaisuuden nimissä sitten kaikki vaan keskenään vihille lajiin ja sukupuoleen katsomatta! ;)

  Aikanaan lainasin Austerin Näkymättömän entiselle työkaverilleni. Hän ei pystynyt lukemaan sitä, koska siinä oli sisarusten välistä seksiä ja vieläpä aika muhevasti kuvattuna. Ei se minua ällöttänyt, mutta minulla ei olekaan veljeä toisin kuin hänellä. (En silti tosiaan pidä sisarusten välistä seksiä normaalina asiana.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeaan aivopuoliskoon liitetään paitsi kasvojen, myös kasvonilmeiden ja äänensävyjen tunnistaminen, joissa kaikissa olen huono, kun taas aiemmin mainitsemasi yksityiskohtiin pureutuminen (ja takertuminen) toimii hyvin, eli olisin siis vasemman aivopuoliskon ihminen. Mutta ehkä asia ei ole ihan noin kaksijakoinen. (Netistä löytyvä testi ilmoitti "Congratulations. You use your brain equally."; testi oli tosin otsikon "Brain entertainment" alla, joten eipä siihen kovin vakavasti voi suhtautua.) Mielenkiintoinen aihe kuitenkin.

   Sisarusten välistä rakkaussuhdetta suhteessa kristilliseen moraalikäsitykseen kuvaa hienosti Marguerite Yourcenar kirjassa Anna, sisaresi... Se tuli radiosta kuunnelmana joskus 2000-luvun alkupuolella, ja tunnelmaan ihastuneena hankin sen käsiini myöhemmin kirjana. Suorasukaisia seksikuvauksia siinä ei ole, mutta sisarusten välinen eroottinen lataus on vahvasti esillä. En tiedä, mahtaako tuokin kirja olla jonkun mielestä vastenmielinen.

   Sisarusten välinen seksi ei ehkä ole "normaalia" ja luonnollista jo mainituista syistä: vajaiden jälkeläisten riski ja sen ehkäisemiseksi kehittynyt vaistomainen insestin välttäminen - mikä toisaalta toimii vain yhdessä kasvaneilla perheenjäsenillä: erossa toisistaan olleet voivat kokea jopa geneettistä seksuaalista viehtymystä toisiinsa. Toinen kysymys on, voidaanko sillä, miten asiat luonnossa ovat, perustella sitä, miten niiden pitäisi yhteiskunnassa olla.

   "En ymmärrä, miten yhteiskunnan perustaa voi murentaa ihmisten halu rakastaa, solmia avioliitto ja huolehtia lapsistaan." - Jari Tervo kolumnissaan "Mutta suurin niistä on rakkaus".

   Poista
  2. Nopea suomenkielinen aivopuoliskotesti löytyy myös täältä. Se on ollut joskus blogissani.

   Edelleen minulla tuo tanssiva tyttö kääntää suuntaa helpostikin, etenkin kun kallistan päätäni. Tällä hetkellä tyttö tanssii kuitenkin enemmän myötäpäivään eli sinne mielikuvituksen ja tunteiden puolelle, mutta siis varsin helposti kääntää yhtäkkiä suuntaa vastapäivään eli logiikan ja järjen puolelle. Mielenkintoista! En siis osaa sanoa, kumpi olen, oikean vai vasemman aivopuoliskon tyyppi, vai molempien.

   Poista
  3. Sama juttu minulla. Enemmän kääntyili myötäpäivään, mutta oli helppo havaita, milloin se kääntyi vastapäivään, välillä se tapahtui harvoin, välillä kääntyileminen eri suuntiin tapahtui hyvinkin nopeasti.

   Ne olivat niin selviä kääntymisiä että niitä saattoi laskea.
   Oli vaikea uskoa, että aivopuoliskot siinä vuorottelivat. Helpompi uskoa että kääntyileminen oli todellista.

   Aika jännä juttu! Kerrankin pääsi kurkkaamaan omiin aivoihinsa.

   Poista
 16. Lähisukulaisten keskeistä seksiä säätelee nähdäkseni kaksi vastakkaista tekijää. Ensimmäinen, ikiaikainen käsitys on tiivistetty sanontaan "mitä serkumpaa, sen herkumpaa." Toinen, kokemuksen kautta kulökeutunut tieto varoittaa lähisukulaisten seksistä, koska sen tuloksena syntyy helposti heikkopäisiä tai ainakin heikkolahjaisia lapsia. Eri puolilla Suomea on kyliä, joissa on tavallista suurempi määrä hei,hei-ihmisiä, koska vaimot ja miehet on otettu vuosisatojen ajan naapurista tai laajasta suvusta. Olen kuullut sanonnan "Kälviä on suuri hullujenhuone, katto vaan puuttuu." Ja tuttu tilastomies kertoi, että siitä pitäjästä tosiaan on ollut vielä 60-luvulla "mies talosta, kaksi parhaasta", seinäjoen B-puolella ainakin jonkin aikaa. Nykyisin trendi on kuitenkin sielläkin aleneva lisääntyneiden matkustusmahdollisuuksien myötä.
  Arkisten alueiden jäälakeuksilla asuvat kansat ovat huomanneet asian ajat sitten ja ratkaisseet sen kätevästi. Kun turvemajaan tulee komea, vierasheimoinen mies, talon rouva tai täysi-ikäinen tytär annetaan hänelle vuodekumppaniksi siinä toivossa, että suku saisi uutta, reipasta verta.
  Lähes kaikki maailman kuningashuoneet ovat törmänneet samaan ongelmaan. Ennen ensimmäistä maailmansotaa jokseenkin kaikki kuningashuoneet olivat sukua toisilleen ja niinpä historian kartalle ilmestyi melko hölmöjä hallitsijoita.Nyt prinssejä ja prinsessoja napataan Siwan kassalta tai urheiluvälineliikkeestä, jotta sukuun saadaan täyspäisiä kruununperijöitä.
  "Tavallista" insestiä tuskin mikään laki pystyy estämään. Kun naitattaa niin naitattaa, eikä siinä aina jakseta lakikirjaa selata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on pohjoisen eristyneissä oloissa toisinaan joskus tapahtunut. Yleisesti ottaen suomalaiset eivät ole sisäsiittoista porukkaa, päinvastoin kansamme sisäinen geneettinen varianssi on melko laajaa.

   "Tavallista" insestiä tuskin mikään laki pystyy estämään. Kun naitattaa niin naitattaa, eikä siinä aina jakseta lakikirjaa selata."

   Ei laki sinällään mitään estä. Minäkin voin varastaa kaupasta, jos vain haluan. Kysymys on siitä, pitäisikö yhteiskunnan tällaista toimintaa virallisesti tukea.

   Poista
 17. Kolehmainen ja Korppi, teillä ajatusmaailma harhailee milloin missäkin, aikaisilla sellaisissa asioissa joista en ole lainkaan kiinnostunut, mut olkoon niin.

  Asia josta nyt eduskunnassa päätettiin on avioliitto ja perhe. Tästä lähin se juridisesti koskee kahta aikuista ihmistä, jotka ovat aikeissa tai tahtovat jakaa elämänsä for ever yhdessä. Aina hän ei toki niin käy, mutta siihenkin avioliittolaki antaa myös suojan. Erotessa juridiikka voi olla myös avuksi.

  Toinen asia. Juridiikan hyväksymä perhe on perustuslakimme erityisessä suojeluksessa, eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole. Jos on kuitenkin tajuissaan, niin tietää että miljoona suomalaista asuu/elää (ainakin tilastojen mukaan) yksin. Minulla kyllä herää kysymys, että ovatko naimattomat tai yksinelävät tai lapsettoman pariskunnat nyt tämän lapsiperhehypen jälkeen sitä alhaisinta sakkia tässä yhteiskunnassa?

  Ärsytti lisäksi tavattomasti heteroiden pussasusmeininki...sillä kun ei ole mitään tekemistä homoseksuaalisen suudelman kanssa.

  (p.s en ole umpihetero enkä vastustanut tätä lakia, sehän on sinänsä ihan ok)

  No, semmosta tuli mieleen. Avioliitto on nyt sallittua. Onko se jokin uutinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun ajattelee kaikkea tätä kohinaa ihmisen elämästä, onko hän yksin, avo-vai avioliitossa, hetero vai homo ja hänen oikeuksistaan, ja herää tähän mustaan maailmaan, on päällimmäisenä tunne mikään ei ole muuttunut, kaikki jatkuu samanlaisena. Ja niin kuin nämä kommmentit täällä nyt todistavat, ajatusmaailmat ovat suurin piirtein samanlaisia kuin ennen tätä kohua. Mikään ei ole muuttunut. Kaikki muuttuu aikanaan, ihminen ei milloinkaan, sanotaan jossain laulussa. Muutokset ihmisessä tapahtuvat hitaasti, "asiat kypsyvät" tai sitten on ihmisiä joilla on niin varmoja mielipiteitä, että heidän mielestään niitä ei tarvitse muuttaa. "Minkä kerran päätin, se päätös on aina voimassa."

   Ihminen on luotu kertakäyttöiseksi, hän elää nyt, mutta kohta häntä ei enää ole. Mitä jälkiä hän jättää jälkeensä, vai jättääkö mitään. Eikö olisi onnellista, jos hän ei jättäisi mitään jälkiä? Jäisi puhdas pöytä toisten ajatusten ja tekojen täytettäväksi. Eikö kehitys vaadi sitä? Voidakseen kehittyä ajatusten ja aineellisten esineiden on oltava kertakäyttöisiä, muuten jatkuisi kaikki samanlaisena iästä ikuisuuteen. Mutta kaikki muutokset rakentuvat menneiden päälle. Onko se hyvä vai paha asia? Minusta se on hyvä.
   Muutokset vievät elämää eteenpäin. Ristiriidat ovat tärkeitä. Ne ovat elämän solmukohtia. Ne kun saadaan avattua, voi tapahtua muutoksia. Muutokset ovat useimmiten hyviä. Ainakin ne vievät elämää eteenpäin.
   Lisäksi muutoksilla on se hyvä piirre, että nekin voivat muuttua.

   Poista
  2. Kysymys ei taida olla siitä, muuttuuko mikään itse kunkin elämässä tämänkään jälkeen. On olemassa korkeampaakin eetosta kuin oma tila maailmassa ja kaiken ympärillä olevan vaikutus itseen ja henkilökohtaiseen olemiseen.

   Haluan ymmärtää tässä kumpaakin osapuolta, ja ymmärränkin. Kummankaan puolelle en osaa asettua niin, että tyrmäisin toisen. En pidä sitä edes tarpeellisena. Molemmilla eetoksilla on puolensa ja oikeutuksensa.

   Pitäisi kai kysyä, mitä uutta homoseksuaali nyt lain mentyä lupaavasti läpi saa, ja mitä hän ei saisi, jos laki ei menisi jatkossakaan läpi. Itselleni jää voimakkaimmin tässä jaottelussa käteen homoseksuaalin ihmisarvon tunto, ajatus siitä, että hänet hyväksytään kaikin puolin tasa-arvoisena. Jos mahdollisuus avioliiton solmimisesta tuon tunteen tuo, niin sehän on hyvä asia. Itselleni riittäisi luonnon siunaus omalle mahdolliselle liitolle, ja jos se kiellettäisiin, tuntisin pahaa mieltä.

   Näen kuitenkin kirkkolaitoksessakin hyvää ennen kaikkea, kun ajattelen kirkkoon sidottujen uskontojen mukanaan tuomaa ihmiskunnan nousua barbariasta kohti henkisempää ja myös aineellista sivistystä. Kirkko on tuonut ihmiselle paljon lohdutusta ja armoa - en tarkoita nyt kristillistä armoa syntikäsitteestä, vaan armoa elämäntuskasta. Kirkolla on perusteensa omiin oppeihinsa. Tätä taustaa vasten ymmärrän myös sen, että kirkko päättää itsenäisesti tulevista vihkimisistään.

   Poista
 18. Iines kertoo tuolla "leipäosastolla" paitsi suvaitsevuudesta myös kirjoista. Hän selostaa Anita Konkan uutuutta, jota olen innolla odottanut. Nyt se on siis julkaistu, ja Iines antaa siitä niin hyvän käsityksen, että se lisää intoa saada se käsiinsä ja päästä siihen tutustumaan. Olen lukenut monta kirjaa Anita Konkalta, ja kokenut ne kaikki mielenkiintoisiksi ja hyviksi. Kaikki mitä olen lukenut tuovat häntä itseään esiin kiinnostavana persoonana, sellaisena, josta voi tykätä. Sellaisena, jonka asemaan on helppo samaistua.

  Myös Aila Meriluodon elämänkerran Iines nostaa esille samassa yhteydessä. Siihen ja yleensä Aila Meriluodon teoksiin olen aika tarkkaan myös tutustunut. Hänenkin teoksensa liittyvät läheisesti häneen itseensä. Hän luo itsestään (ja osittain perheestään) kuvan, joka on niin tarkka, että luulee hänet tuntevansa.

  Anita Konkkkaa en ole henkilökohtaisesti tavannut, mutta Aila Meriluodon kotona olen käynyt (hänen kutsustaan) ja sain omin silmin nähdä hänet ihmisenä, jolla on jo paljon ikää, mutta joka ei vaikuttanut lainkaan vanhalta. Kun istuimme siinä vierekkäin hänen sohvallaan ja juttelimme, oli kuin olisimme olleet siskoksia, jotka vertailivat elämäänsä tavattuaan toisensa pitkästä aikaa. Niin läheiseltä ja tutun lämpimältä hän tuntui. Ja hänen iloinen naurunsa jäi soimaan korvissa. Iloinen, ihmisläheinen ja ystävällinen hän oli. Ja kun hän lähtiessäni saattoi ovelle ja seisoi siinä oviaukossa näytti kuin takana huoneessa oleva ikkuna olisi työntänyt valonsa hänen lävitseen, niin valoisalta ja hauraalta hän siinä seistessään näytti.

  Pidän sekä Anita Konkan, että Aila Meriluodon kirjoista, niin kuin jo sanoinkin, mutta se, että saa jutella jonkun kirjailijan kanssa antaa tavattoman paljon ikään kuin omakohtaista kokemusta hänestä ihmisenä ja lisää siten mielenkiintoa myös hänen kirjoihinsa. Näkee hänet itsensä aitona siinä kirjan sivuilla, ja kokee lukemisen melko varmasti erilaisena, läheisempänä ja tutumpana, kuin jos ei olisi häntä ihmisenä tavannut.

  On tuntunut aina vähän pöhköltä mennä kuuntelemaan kirjailijaa jossain julkisessa tilaisuudessa. Yleensä olen ollut sitä mieltä, että kirja riittää ja ihmetellyt, miksi tällaisia näytöskierroksia ja kirjailija-esittelyjä järjestetään. Mutta se, mitä kokemuksia minulla on tuttujen kirjailijoiden tapaamisesta ja heidän kanssaan juttelemisesta on aina antanut jonkinlaista lisäymmärrystä ja lämpöä heidän tekstejään kohtaan.

  Sitten tämä uusi Finlandia-voittaja, Jussi Valtonen, mies joka sanoo, ettei vieläkään ymmärrä, miten hän on voinut voittaa kirjoituskilpailun kirjailijoitten joukossa, kun ei tunne itseään ollenkaan kirjailijaksi, hän on TV:ssä nähtynä ja hänen haastatelujaan kuulleena todella virkistävä näky. Ja hänen kirjaansa haluan todella tutustua, niin kuin Iineskin. Ajattelin jo laittaa itseni kirjaston jonoon. Mutta onneksi joulu on lähellä. Kun juttelimme siitä kirjasta tänä aamuna täällä kotona, minulle ilmoitettiin että se tulee minulle joululahjana. Mikäpä sen parempi lahja voisikaan olla. Olin kovasti mielissäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, minulla on jonotusnumero 16 nyt tuohon Valtoseen. Pari päivää sitten oli 22. Seuraan hieman tuota kirjan tilannetta, ja jos näyttää siltä, etten saa kirjaa ajoissa, ostan sen itse. Yleensä ostan itselleni joka jouluksi kirjan, ja olen esittänyt toivomuksen, ettei minulle osteta kirjoja, koska hyllyt ovat täynnä ja haluan valita ne itse. Silti niitä kirjoja tulee. Nytkin tiedän saavani ainakin kaksi, kun jouluvieraaksi saapuu yksi omakustannekirjailija, ja toinen, joka osti kirjamessuilta minulle jotakin sieltä antikvariaattipuolelta.

   Minullakin on kuva Meriluodosta juuri tuollaisena sosiaalisena ja iloisena ihmisenä kuin kuvaat. En muista, että hän olisi koskaan kirjoittanut tai puhunut missään yhteydessä ihmiselon kurjuudesta tai tuskasta tai masennuksesta. Siinä mielessä hyvin harvinainen kirjailija. Anita Konkassa olin tunnistavani paljon itseäni, paitsi että hän on kaikin tavoin rohkeampi persoona. Minä olen häneen verrattuna hieman ihmisarka. Voisin olla enemmän Raija Siekkinen, paitsi en masennu enkä jää käpertyneenä kolooni, vaan toimin kyllä ja astun ulos tulesta. Salattuja voimavaroja ja toimintakykyä siis on.

   Rakastan omaelämäkertoja! Mukavaa, että Anita Konkkakin kirjoitti sellaisen. Muistan hänen joskus blogissaan hieman ärtyneenä arvostelleen sitä, että ihmiset lukevat uteliaina kirjailijoiden elämäkertoja muitta eivät kirjoja. Itse ainakin luen kumpiakin.

   Poista
  2. Iines, hei!
   Minulla on tuo kirja "He eivät tiedä mitä tekevät" jo sylissäni!
   Miten näin äkkiä, eihän ole vielä edes joulu?

   Kun etsin Googlella tietoja siitä kirjasta, huomasin, että Elisa net kirjakauppa tarjoaa sitä e-bookina. Ajattelin että jouluun on vielä aikaa, ja ajattelin että säästän lahjaksi tarkoitettua rahaa ja niinpä tilasin sen Elisalta e-bookina.

   Se tapahtui helposti. Tilasin ja plop! se tuli heti paikalla, niin äkkiä että ihan pelästyin. Nyt olen sitä jo jonkin matkaa lukenut.

   Elisalla on vielä 30. 11. - 14 saakka voimassa TARJOUS (siis tänään ja kai vielä huomenna) jolloin se kirja maksaa vain 14,90 e. Akateeminen pyytää siitä 29.50 e !

   Ei vie tilaa hyllyssä. Voi ladata koneelle tai tablettiin tai kännyyn. Kulkee siten mukana tarvittaessa. Mä latasin sen koneelle ja koetan siitä siirtää se tabletille. Pitäisi onnistua.

   Tämä vaihtoehtotiedoksi sinulle. Senhän voit sitten lukea kirjastosta kirjana, jos haluaa. Minulla on jo aika paljon Elisalta ladattuja ilmaisia kirjoja, sellaisiakin löytyy vaikkei se niistä juuri koskaan ilmoittele. Enkä huomannut, että Akateeminenkaan olisi siitä maininnut, että sitä saa myös sähköisessä muodossa.

   Poista
  3. Liisu, e-kirjahan on hieno vaihtoehto, kun hyllytilaa ei enää ole. Minulla vain ei ole tablettia, jolta luku parhaiten sujuisi. On kolme muuta nettiyhteyttä, jotka maksavat jo vaikka mitä. Päätin, että neljättä en enää ota. On nimittäin laajakaistanettiliittymä pöytäkoneella, wlan-mokkulayhteys läppärissä ja puhelimessa kolmas nettiyhteys. Jos tuohon panee vielä neljännen, maksuja tulee liikaa. Tytär kyllä ehdotti, että käyttäisin tablettia tuolla wlan-yhteydellä, ja tällöin voisin tilata tablettiin e-kirjoja.

   Toinenkin asia on. Ja se on se, että ruudulta lukeminen ei tee hyvää silmille. Olen kaksi kertaa saanut silmämigreenikohtauksen, kun olen tihrustanut liian pientä tekstiä ruudulta. Eli näkökenttään on ilmestynyt hiljalleen laajeneva kaartuva sahalaitakuvio sateenkaaren kaikissa väreissä. Sen alta ei näe lukea, ennen kuin se poistuu. Tätä hieman pelkään. Mutta siis aion silti kokeilla kirjan lukua, jos nettiliittymien hinnat laskevat tai jos jokin operaattori tarjoaa jotain alennuksia monen liittymän haltijalle. Minulla on Dna, joka ainakaan ei anna paljousalennuksia.

   Poista
  4. Minäkään en ole oppinut vielä e-kirjaa lukemaan. En ole halunnut edes opetella. Haluan tuntea kädessäni kirjan paksuuden ja tietää, millä kohtaa kokonaisuutta etenen.

   Kirjanystävinä varmaan tiedätte sen euforisen rintaa värisyttävän tunteen, kun saa mielenkiintoisen kirjan käsiinsä. Tunsin sen jo lapsena, sillä on jokin nimikin, ei vain tule nyt mieleen.

   Poista
  5. Hei, kirjoitin tässä aikaisemmin illalla miten käytän kännykkää (iPhone) mokkulana, ja se hoitaa koko homman, ei tarvitse tietsikalle, ei iPhonelle, eikä iPadille mitään erillistä maksua eikä nettikytkentää. Yritin tarkkaan selittää koko homman, mutta lähetysvaiheessa se katosi kaikki.

   Meilläkin on DNA. Sieltä ostettiin kännykät ja joku paketti, joka pelittää kaiken. Aiemmin meillä oli DNA:n lasku kuukaudessa n. 60 e. Nykyisin se kieppuu 20-30 euron tuntumassa. Siihen kuuluu 2 kännykkää, 2-3 tietsikkaa, ja yksi tabletti (iPad). Puheluista velotetaan niiden määrän mukaan, mutta käytämme Viberiä joka on iPhonessa ilmaiseksi saatavissa eikä sillä soitetut puhelut eikä tekstiviestit maksa mitään. Meillä on kaikilla niillä tutuilla, joille yleensä soittelemme viberit. Tänä iltana esim. tuli Afrikasta asti puhelu joka kuuluin hyvin, ja se soitettiin Viberillä ilmaiseksi. Amerikassa on yksi lähisukulainen jolle myös Viberi- yhteys pelaa. Ilmaiseksi sekin. Jotta se toimisi, on sekä soittajalla että soiton saajalla oltava Viber.

   Tuo kännykkä mokkulana toimii hyvin. Nettiin pääsee kännykässä olevan Oma yhteyspiste avulla. Se löytyy kännykän asetuksista. DNA:lta saa varmasti ohjeita.

   Meille tuli ennen kun oli mokkulat tietsikoissa laskut yleensä n. 60 e. Nykyisin tällä kännykkäsysteemillä lasku on 20-30 euroa/kk.

   Luen sitä e-kirjaa koneella, kun se on työpöydällä kuvakkeena joka aukeaa koko näyttöruudun kokoisena, kirkkautta voi säädellä, ja kirjainten kokoa suurentaa tarvittaessa. Ihan hyvä lukea.

   Kyllä minäkin pidän kirjasta lukemista parempana, mutta tässä tapauksessa halusin tuon tarjouksen houkuttelemana valita e-bookin. Elisalla on tarjolla paljon myös ilmaisia kirjoja, se ei vain niitä mainosta. Gutenberg on toinen paikka, josta saa ladata kaikki kirjat (n. 7000 kpl) ilmaiseksi. Suomenkielisiä on ainakin 500, voi olla nykyisin enemmänkin. Ilmaiseksi saa ladata myös Poesiasta (lähinnä uutta runoutta). Niin että kyllä lukemista riittää. Ajasta on vain puute.

   Poista
  6. Kuulostaa mainiolta tuo teidän systeeminne. Viber on minulle uusi ja varmasti kannattava systeemi. Rajoituksena tietysti on, että vastaanottajallakin tulee olla Viber ladattuna, ja nimenomaan iPhone.

   Wlan-mokkulaani olen tyytyväinen, sillä se on nopea ja varma ja sen avulla netissä voi olla yhtaikaa jopa seitsemän henkilöä. Sen kuukausihinta on 19,90 e. Laajakaistaliittymän (pöytäkone) hinta on 35,90 e ja puhelinnetin 9,90 e, eli noin 60 euroa(kk.

   Olen kysynyt Dna:lta, miten voisin päästä halvemmalta ja miten voisin yhdistellä noita jotenkin, mutta en ole saanut mitään neuvoa. Pöytäkoneyhteys on ergonomisesti paras, joten siitä en luovu, ja mokkulan tarvitsen läppäriin mökille, jossa ei ole laajakaistaa, ja matkoja varten puhelimessa on hyvä olla oma nettiyhteytensä.

   En siis ymmärrä, miten voisin päästä halvemmalla. Ja siis tuohon vielä tabletti päälle. No, se hoituisi wlan-mokkulalla, mutta entä matkoilla, jos wlan-mokkulaa ei ole mukana?

   Poista
  7. No tuossa mokkulassa voisit säästää, Iines. Minullakin oli mokkula, ihan matkoja ym. muita muualla kuin kotona oloa varten. Sanoin sen irti ja sitä korvaamaan käytän nyt kännykkää. Känny on yleensä mukana missä olenkin. Ei nyt saunassa sentään eikä vedessä uimassa, mutta jo pukuhuoneessa otan sen esille ja voin käydä vaikka täällä blogissasi pelkällä kännykällä. Junassa se on aina mukana, ja yleensä, jos olen matkalla on kannettava Air (kevyt mutta pätevä) repussa. Netti toimii mainiosti kännykässä olevan Oman pisteen kautta. En tarvitse muuta yhteyslaitetta.

   Toinen jossa voit säästää on juuri se Viber. Se on jo valmiiksi kännykkäsi näytöllä kuvakkeena (sinullahan on iPhone, muistaakseni) ja jos ei ole, voit ladata sen ilmaiseksi App Storesta). Tyttärelläsi on myös Viber. Ja jos ei ole, ladatkoon sen Appsista. Molemmat saatte puhua milloin tahansa niin kauan kuin haluatte ilman että tarvi vahtia minuutteja. Minulle tuli itsestään yhteysluetteloon kännykässä merkki sen henkilön kohdalle jolla on Viber. Niitä on ainakin 10. Ihmisiä joiden kanssa yleensä olen eniten yhteydessä.

   Toinen tapa olla puhe tai teksi yhteydessä on FaceTime.
   Facebookin kautta voi puhella tai lähettää viestejä (tai ihan vaikka keskustella) jonkun kaverisi kanssa.

   On sinulla mielestäni ihan liian isot maksut. Siellä on huono DNA jos se ei pysty neuvomaan sinua. Minullekin sattui erittäin ikävä henkilö, kun eka kerran pyysin neuvoja. Hänellä oli muka kiire, eikä ennättänyt uhrata aikaansa. Menin toisen luo, joka oli todella mukava, Hän neuvoi ja opasti, ja sanoi, että milloin tahansa voin kysyä häneltä, ja soittaa vaikka puhelimella. Hän pelasti DNA:n meille. Olisin sanonut kaikki sopimukset irti ja marssinut ulos (tai ainakin kironnut koko DNA:an ja pyytänyt päästä johtajan puheille, tai huutanut korkealla äänellä, täällä ei kukaan auta, paska liike! :)

   Kysyt: "entä matkoilla, jos wlan-mokkulaa ei ole mukana?". Vastaus: ota kännykkä taskusta! ;)
   PS.
   Voihan se olla, ettei myyjä tiedä tai häntä on kielletty mainostamasta jotain halvempaa systeemia.

   Poista
  8. Minulla lukee muuten puhelimessani tuossa "Oman yhteyspisteen" kohdalla "Käytöstä saatetaan periä maksu".

   Selostat selkeästi, Liisu, mutta en silti ymmärrä, miten puhelimen avulla läppärillä voisi päästä nettiin maksuttomasti ilman operaattorin maksullista sopimusta. Ja miten puhelimella itsellään voisi päästä maksuttomasti nettiin ilman palvelusopimusta. Ilmeisesti tuo ladattava Viber-ohjelma tekee siis tämän maksuttomuuden? Tuntuu myös vähän hankalalta, että puhelin toimisi mokkulana kun olisi netissä. Entä jos puhelin soisi kesken surffailun, joka ei saisi katketa?

   Liisu, ei näihin tarvitse vastata, kunhan sulattelen tässä asiaa. Wlan-sopimukseni on kaksivuotinen ja voimassa pakollisena ensi kesään, samoin puhelinnetti.

   Ihmettelen vaan, ettei Dna:n väki ole neuvonut näissä yhtään.

   Poista
  9. Lisään vielä, että sopimuksethan siinä tehdään, ja punainen vihkomainen kansio annetaan jossa on kaikenlaisia neuvoja. Paremmin minulla kännykkä pelaa kuin mokkula. Vaikka siinä on vain 2 megabittia.

   Kaupunkiasunnossa on taloyhtiön ilmainen netti, 10 mgb. Mutta siellä on myös koneellinen ilmastointi, joka saa tuntumaan kuin viima pyyhältäisi yli huoneiston, joskus jopa palelee. Ei oo kiva. Ja "maalla" on lämmintä ja takka, jonka edessä voi istua ja miettiä Ja se on myös työpaikka, joten... Mikä voisi olla parempaa. Laiskottelu? No ei se ainakaan. Koko ajan on kiirettä omien töiden kanssa. Ja jos ei työt suju, niin kuin ne eivät aina suju, se on tylsää ja ikävää.

   Sitä minä ihmettelen, miten ihmiset. joilla ei ole mitään tekemistä, joilta työpaikka, johon heidät on ohjelmoitu, otetaan pois ja potkaistaan pihalle, miten he sen kestävät? Baarit täyttyvät, kuulema. Ja ihmiset istuvat kohmettuneina kotonaan. Ei oo kivaa sekään. Toimettomuus on kaikkein kauheinta, mitä tiedän. Se on onnellinen tilanne, jos hommia on vähän enemmän kuin ennättää tehdä. Siitä voi tulla myös stressiä.

   Poista
  10. Eli tuo kaikki tehdään Dna:n kanssa, ei omin päin ladata Viberiä jne. Sitten ihmettelen vielä enemmän, ettei Dna ole neuvonut tällaista mahdollisuutta, kun kysymällä olen kysynyt, eikö ole mitään kimppajuttua joka tulisi halvemmaksi kuin kolme erillistä liittymää. Pitävät asiakasta jymäytettävänä, jollainen minä tietysti tässä asiassa olenkin.

   Koneellinen ilmastointi on hirveä. Meillä oli työpaikalla, koulussa sellainen, ja yhdessä luokassa, jossa pidin useita tunteja, se puhalsi kovalla hurinalla kaiken aikaa kylmää. Kun kävin rehtorilta pyytämässä, että ilmastointi joko suljettaisiin aina välillä tai sitä vähennettäisiin, vastaus oli, että sitä säädetään kaupungintalolta ja ettei vain yhtä tilaa voi sulkea. Koko luokka aivasteli ja minun ääneni pihisi. Sitä paitsi hurina teki sen, että piti huutaa, että sai äänensä kuuluviin. Mihin ovat kadonneet avattavat ikkunat ja omaehtoinen tuuletus?Onneksi kotona ei ole koneellista ilmanvaihtoa.

   Toimetonta ihmistä minäkin kummastelena. Sitä, että ihminen ei keksi itselleen edes mitään viihdykettä. Moni ihminen ei lue mitään. Tunnen yhden mummun, joka ei lue edes lehtiä eikä katso televisota, ja valittaa koko ajan tekemisen puutetta ja ikäväänsä.

   Poista
  11. Iines, en muista oliko Viber jo valmiina kuvakkeena kännyssä vai latasinko sen App Storesta (ilmaiseksi) ominpäin.
   Kysyit, voiko känny toimia puhelimaena saman aikaisesti kuin sillä ollaan netissä, DNA vastasi: voi. Ja se on totta.
   Poika teki saman kysymyksen kun käytiin ensin Soneralla, ja siellä myyjä vastasi Ei. Poistuimme myymälästä ja menimme sinne DNA:han.

   Nyt olen miettinyt tiesikö myyjä Soneralla asian, vai oliko se totta, että heillä se ei ollut mahdollista. Joskus myyjät osaavat myydä, mutta eivät ole itsekään perillä kaikista asioista.

   Poista
 19. Anonyymi ylempänä Korppiin ja Kolehmaiseen viitatessaan kiteytti näin:

  "Asia josta nyt eduskunnassa päätettiin on avioliitto ja perhe. Tästä lähin se juridisesti koskee kahta aikuista ihmistä, jotka ovat aikeissa tai tahtovat jakaa elämänsä for ever yhdessä."

  No, eipä vaan koske.

  Jos ne kaksi aikuista ihmistä ovat sisko & sisko, veli & veli, veli & sisko jne, niin lakimme kieltää heiltä avioliiton ja jopa pelkän seksinkin.

  Kuunkuiske aiemmin tuomitsi tällaiset liitot esittämättä muistaakseni muita argumentteja kuin tunneseikkoja: ne tuntuvat vääriltä. Mutta juuri samallaisilla argumenteilla moni karstastaa homoliittoja - ne ällöttävät.

  Jaan toki tämän ajan modernina kasvattina nämä tunteet Kuunkuiskeen kanssa - homous kyllä, insesti ei - vaikka näenkin niiden loogisen heikkouden.

  Kolehmainen viittasi siihen, että evoluutio on opettanut meidät karsastamaan insestiä, koska sen seuraukset ovat huonot. Samasta syystä karstamme likaa: se levittää tauteja. Toisin sanoen evoluutio on karsinut pois ne, jotka eivät ymmärrä kaihtaa esim. likaa.

  Mutta emme ole tällä kertaa pohtineet homoutta evolutionaariselta kantilta: miksi evoluutio ei ole karsinut homoutta pois ihmispopulaatiosta?

  Millä tavalla se on ihmislajille tärkeä ominaisuus, tärkeämpi kuin turkki ja häntä, joita meillä ei enää, harmi kyllä, ole?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. To Tapsa!
   TV- näytti niin iloisia ihmisiä, kun tilanne ratkesi, että he oikein hyppivät ja syleilivät toisiaan. Ainoa joka murjotti näytti olevan eräs naisministeri, joka on kristillisten päähenkilö.

   Minuun tuo tieto ei vaikuttanut mitenkään. Söin yhtä hyvämielisenä kuin muutenkin tavanomaista miehen valmistamaa klo 18 ateriaa. Tällä kertaa oli tarjolla iso lautasellinen jokaiselle huoneessa olevalle henklilölle (yhteensä 5 kpl) raastesalaattia banaanilla maustettua ja jälkiruokana samalta lautaselta syötävä hirssipuuro, jota sai syödä kainuulaiseen tapaan voisilmän tai minun tapaan omenahillon kanssa.

   En voi muuta kuin kehua kaikkia tuntemiani kainuulaisia. Ovat hienoa porukkaa. Viisaita ja ystävällisiä. Omatoimisia. Kannattaa valita kainuulainen mies, jos on nainen ja haluaa mennä naimisiin. Mutta jos on mies, suosittelen lämpimästi kainuulaista naista. He ovat taitavaa väkeä. Ihmettelen syvästi, miten tuo kaikkea osaava, ruokaakin tarvittaessa laittava mieshenkilö oli valinnut minut (monen muun tarjokkaan joukosta) aviovaimokseen. Minusta ne kaikki muut olivat paljon parempia kuin minä. Enkä minä ole edes kainuulainen, vaan kaupunkilainen syntyisin Keski-Suomesta. Ehkä hän on mielessään sitä katunut, mutta ei ole ainakaan toistaiseksi sitä minulle ääneen lausunut. Siitä olen varma, että ei hän ainakaan miehen kanssa olisi naimisiin mennyt. Niin kainuulainen itsepäinen hän on, että vain naiset hänelle kelpaavat, kainuulaiseen tapaan, luulen. Enkä vain luule, vaan tiedän.

   Poista
  2. Tapsan kommentista - homouden ymmärrän, mutta olen ennenkin ihmetellyt tässä blogissa pedofiliaa. Homous ei vahingoita ketään, eivätkä muutkaan seksuaaliset suuntatumiset, mutta pedofilia vahingoittaa, tekee pahaa. Miksi se ei ole karsiutunut evoluution myötä?

   On olemassa sellaisiakin pedofiilejä, joiden himon kohteena ovat lähes vauvaikäiset pikkutytöt. Tulee myös pedofiilejä itsejään sääli. Miksi he ovat olemassa noin pahasti häiriöisinä?

   Poista
  3. Evoluutiolla ei ole tunteita. Ainoastaan lisääntymiskyky ratkaisee mikä karsiutuu ja mikä ei.

   Kun puhutaan näistä ns. seksuaalisista erilaisuuksista, niin ehkäpä evolutionäärisessä mielessä on yhdentekevää, jos niitä muutama prosentti aina populaatiossa on.

   Liisu - tiedät kai, että olen Kainuusta? En tosin syntyperäinen kainuulainen, ainoastaan siellä kasvanut, sillä sukujuureni ovat Oulujoki-laaksossa.

   Poista
  4. En minä tiennyt, mutta hyvä että olet siellä kasvanut. Kainuulaiset ovat ihan oma rotunsa. Minulla on pelkkiä hyviä kokemuksia sieltä Siellä on sillä tähtitieteilijälläkin mökki, tarkoitan Valtaojaa ja hänen vaimoaan. Sotkamossa ollaan heidät tavattu. Kassu Halosella on puoli valtakuntaa siellä Kainuussa ja se pitää suuret juhlat aina kesäisin, kerran ollaan oltu mukana. Kainuussa asuu myös muita tuttuja, yleensä niillä on kesäasunnot siellä. Siellä on saamamme tiedon mukaan jo täysi talvi. Täällä etelässä maa on musta ja yöllä ihan pimeää. Ripustettiin pikkulamppuja pensaaseen, siitä piti tulla joulukuusi, mutta se muistuttaa kuviona enemmän tanssivaa naista kuin kuusta. Kaupungissa on jo juhlavalaistu koko keskusta. Me ollaan kaupunkimaalaisia. Välillä ollaan maalaiskaupunkilaisia. Vaihtelu virkistää. Kainuulaiset leikkauttavat lonkkiaan Oulussa. Ja muutkin vakavat sairaudet hoidetaan siellä Kajaanissa on kyllä myös sairaala. Kerran olen siellä käynyt kun äiti oli meillä mökillä ja iski kirveellä peukalonsa melkein poikki. Vietiin se sinne kovalla vauhdilla ja sai apua.
   Evoluutiolla ei ole tunteita. Totta. Johtaakohan se nyt vähitellen siihen, että naiset muistuttavat miehiä ja miehet naisia. Silloinhan ei olisi enää pitkä matka siihen kun olisi vain yksisukupuoli. Silloin ei olisi mitään ongelmia. Voisi mennä naimisiin kenen kanssa tahansa.

   Poista
  5. Tässä yksi monista Liisun "tunnemme sen ja sen ihmisen ja käymme niissä ja näissä tapahtumissa". (Puhuisi edes joskus itsestään minä-muodossa.) Jos Liisun kommenteissa ei olisi myös hyviä mielipiteitä tämän itsekorostuksen lisäksi, ei niitä viitsisi lukea. Elävässä elämässä välttelen hänenlaisiaan.

   Poista
  6. Minä luen Liisun kommentteja mielelläni, ärsyttävä itsekorostus sitä vastoin on aivan muuta.

   Muihin asioihin, saaks lähettää terveisiä?
   Meidän siin ja siin presidenttimme yllätti minut ensimmäistä kertaa myönteisesti, kun toivekappaleenaan pyysi Dylanin Puhallusta Tuulessa-kappaleen.

   Poista
  7. Siis, eihän tuo Liisun vielä mitään! Olenko kertonut koskaan, kun Nadja Pyykkö ja Arto Melleri hurauttivat metsän halki meidän mökin pihaan? Arto Mellerillä oli kaulassaan huolimattomasti solmittu punainen merirosvohuivi ja Nadjan musta tukka kiilteli ilta-auringossa. Olisin siitä paikasta lähtenyt Arton kanssa maailman ääriin ja jättänyt perheeni ja Nadjan sinne kuusten keskelle. Vaan ei elämä anna mitä tahtoo, se vain väläyttelee antejaan ikään kuin härnäten... Tämä on kaunein muistoni Mellerin Artosta. Tähän sopii taustalle se Iske jalkasi lattiaan ja nosta kädet ylös -runo.

   Ja lukekaapas Anita Konkan uusin. Siellä vasta kuuluisuuksia vilisee.

   Poista
  8. Mukava kohtaaminen oli varmasti, vauhdikaskin! On kuitenkin eri asia kertoa sattumalta tapahtuneesta asiasta kuin esim. siitä, että on ollut kutsuttu Aila Meriluodon kotiin (ooh) tai Kassu Halosen juhliin. Ja että pöhelöltä tuntuisi mennä pällistelemään kirjailijakuuluisuuksia julkisille paikoille. Varmasti kokee itsensä merkittäväksi kun on saanut kutsun oikein kotiin! ;) Jostakin se on revittävä tunne omasta arvostaan.

   Poista
  9. Oli, ikimuistoinen tapaaminen. Meillä oli siinä mökin alapuolella maantien varressa kaivon edessä vanha oranssi kuplavolsu ja siinä valtava pahvikyltti MYYTÄVÄNÄ ja nuoli ylös mäkeen. Sitähän nämä poikkesivat ostamaan, vaikkei heillä ollut yhtään rahaa.

   Poista
  10. Huomasin kurkata alkuun, Tapsan kommenttiin. Mikä on evoluution tarkoitus, ei kai sillä mitään tarkoitusta ole. Kunhan kehittyy suuntaan, johon edellytykset ohjaavat, mihin virta vie. Meillä todellakin voi olla tulevaisuudessa sukupuolielimet kasvoissa tai ainakin muussa edustavammassa paikassa.

   Iines, hyvin muistan aiemmin kertomasi kohtaamisesi Mellerin kanssa. Itse olisit antautunut, Volkswaaggenistasi et olisi ilman tappelua luopunut. Sitä vähän ihmettelen, kun itse olisin sanonut: "vie nyt saatana tuo volkkari, kuhan lähet helevetin nopeesti samaan suuntaan, josta tulit!"

   Poista
  11. Mutta siis, mikä on se kipinä, joka on pitänyt luonnonvastaisen pedofilian olomuodon hengissä miljoonia vuosia? Kyllähän evoluutiolla jokin tarkoituksenmukaisuuslogiikka on.

   Toisaalta, mitäs sitä ihmettelemään. Pedofilia on paljon yleisempää kuin unissamme uskallamme kuvitellakaan. Sitä on esiintynyt ja esiintyy edelleen kaikissa piireissä, kaikissa aatesuunnissa, slummeissa, bordelleissa, kirkoissa, pappiloissa, lahkoissa, työläis-, porvaris- ja taiteilijakodeissa.

   Poista
  12. Kiitos, kun teillä muillakin on tarpeen tullen resursseja vaikka mihin! Arvostan teitä suuresti!

   Mutta arvostan myös tuota Anonyymia, joka on kiusaantunut tavastani tavata ihmisiä. Hän on oikeassa.
   Itsekin ajattelin samoin, kun mun yksi tuttu halusi kertoa olleensa upseerimiehensä kanssa linnanjuhlissa, eikä oikein tiennyt, miten sen ilmaisisi. Sitten hän keksi: "Voi, ette usko miten minua nolotti, kun kompastuin rappusissa kun oltiin menossa linnanjuhliin! "

   Eiks ollut hyvin keksitty häneltä! Ei tiennyt olisiko pitänyt olla pahoillaan siitä kompastumisesta vai hyvillään että oli kutsun saanut. Ne asiat ikäänkuin söivät toisensa.

   Joo, mulla on ilmiselvä taipumus kehuskella ihmisiä. Teitäkin mä aina kehun, ja ihan oikeesti ajattelen että te ootte paljon parempia kuin minä. Mulla on alemmuuskompleksi. Mun mies on mua opettanut. Kun ollaan jossain tilaisuudessa ja siellä on tuttuja ihmisiä minä heti haluaisin mennä juttelemaan heidän kanssaan, mutta mies (kainuulaiseen tapaan) puistaa päätään. Ja neuvoo: pitää olla ja odottaa, jos joku haluaa tulla puheille, sitten voi jutella. Ei ihmisiä ja heidän yksityisyyttään saa häiritä!
   Minä tottelen. En mene. Haluan olla hyvätapainen. Mutta kyllä mä vähän ihmettelen. Kun en osaa muitakaan käytöstapoja. Aiheutan noloja tilanteita. Ja jos joku siitä huolimatta tulee puheille, olen onnellinen. Niin onnellinen. Ah, ihmiset on hyviä! Ne tulee puheille!

   Kaikki eivät ole yhtä puheliaita. Eikä aina hyviä. Mutta Anonyymista minä tykkään, kun se osaa sanoa suorat sanat! Itsellä ei ole sitä taitoa. Kunpa vain osasin ottaa opiksi. Tiedän että jo jotkut sanat ovat vaarallisia.

   Kerran käytin täällä sanaa flyygeli. Ainakin viikon kesti kun inhotti. Mitä minä menen kehumaan! Olisi pitänyt sanoa: nurkkaan ahdettu hiirten nakertama soittopeli, tai muuta vaatimatonta. Ei pidä rehvastella. Ei pidä mainostaa itseään eikä mitään, mistä sattuu tykkäämään. Pitää kääntää hyvä pahaksi. (Masentuu.) Juuri kun minä olin päättänyt kääntää pahan hyväksi.

   Tämä opetus sattui vähän huonoon saumaan. Mutta hyväähän Anonyymi tarkoitti. Ansaitsee kiitoksen.

   (Meillä saattaa olla paljon yhteisiä asioita, joita huomaamattamme, kuin luonnon oikusta teemme!)

   Poista
  13. On olemassa paljon ihmisiä, jotka kehuskelevat toisilla ihmisillä ja muilla arvonnousua tuovilla asioilla. - En puhu nyt sinusta, Liisu, vaan asia on yleisellä tasolla kiinnostava.

   Esimerkiksi Kemppisen suosio blogistina perustuu taatusti joillekuille ihmisille ainakin osittain hänen alituisiin mainintoihinsa merkkihenkilöistä, joita hän tuntee milloin mistäkin yhteydestä. Perseennuolijoita on kyllästymiseen asti kommennttiosiossa, mutta se ei ole mielestäni Kemppisen vika, koska hänellä on myös kanttia mainintoihinsa ja loistavaa asiantuntemusta itselläänkin. Väkisinhän tuommoinen henkilö törmää itsekin merkittävyyksiin.

   Itse en hirveästi välitä hänen blogistaan tai pidä sitä ylimaallisen ansiokkaana. Se on hirveän miehinen ja teoreettinen. Ikään kuin odotan koko ajan kunnon näyttöä. Rakastan hänen runosuomennoksiaan ja kirjaansa ja tietenkin joitain blogitekstejään, mutta valikoiden.

   Entinen mieheni oli taipuvainen kehuskelemaan tuntemillaan ihmisillä ja poliitikoilla, samaten yksi toinen mies, johon olin ihastunut. Minua tapa kummastutti. Toisaalta tapa on hyvin inhimillinen ja ymmärrettävä, eikä se kirpoa pahuudesta vaan epävarmuudesta.

   Minä olen luullakseni tässä suhteessa toinen ääripää, vakan alle kätkijä. Häpeäisin suunnattomasti erottumistani tavallisista ihmisistä.

   Poista
  14. PS En viittaa tuoreeseen blogikirjaan, vaan Kirjapajan kustantamaan pieneen muistelmateokseen Elämän varjo.

   Poista
  15. Sivuutin tuon Iineksen puheevuoron pedofiliasta. Anteeksi, nyt on vasta minun vuoroni.

   Ihmettelen suuresti, miltä aikuisesta miehestä tuntuu, kun hän ottaa vaikka oman lapsensa tarpeensa tyydytyksen kohteeksi. Käsittämätöntä. Voiko joku voima olla isänrakkautta suurempi? On vaikea kuvitella olevansa tuo mies. Ja yleensä miehenä olo ei ole varmaan helppoa. Joillakin näyttää järki sammuvan määrätyissä tilanteissa. Sen täytyy olla joku sairaus. Muuten sitä ei voi käsittää. (Ja Anonyymi, anteeksi, mun on pakko taas puhua tuntemistani ihmisistä, mutta en sano nimiä) yksi mun tuttu halusi alkaa seurustella mun kanssa, kun en ollut vielä naimisissa, ihan komea punaposkinen mies, toimittaja (onko liikaa sanoa ammatti?) Enhän vain loukkaa kenenkään tunteita?) joka tapauksessa hän juonsi erilaisia tilaisuuksia ja olisi ollut kunnia esiintyä hänen rinnallaan, mutta olin hirveän ujo ja kauhistunut, kun hän pyysi minua seurakseen johonkin tilaisuuteen ja en luvannut lähteä. Kerran hän vielä pyysi ja sanoi sitten suuttuneena: kolmatta kertaa en pyydä. Pääsin rauhaan hänestä.
   Myöhemmin, paljon myöhemmin luin lehdestä, että hänet oli vangittu nuoriin poikiin sekaantumisesta. Tuli kurja, mutta samalla kiitollinen olo.

   (ei mutta nyt mä tunnen itseni Chariksi. Hän se kertoi omia juttujaan. Nyt vasta ymmärrän, mitä yhteistä meillä on Charin kanssa. Ihmettelin sitä, kun siitä puhuitte.).

   Missä Char? Char, sinua tarvitaan täällä! Tule äkkiä, tai muutun kokonaan sinuksi! Olisi kauheaa viedä joltakin hänen minuutensa. Char, tänne ja äkkiä!
   Char kiltti, tule tänne. Sinä osaat kertoa kokemuksistasi paremmin kuin minä. Sinä kuullostat herttaiselta, minä kauhealta (laskee päänsä mikiksen tapaan). On minulla esikuvia. Oikeastaan se on hyvä juttu! Vai onko?

   Olen syyntakeellinen. Että minä puhuinkin niistä Kainuun ihmishirviöstä. Pilasin heidän maineensa. Ne oli tarkoitettu Kyllä Tapsalle, se kun ymmärtää kainuulaisia, arvelen. Olisi mukava muuten tietää, onko Anonyymi mies vai nainen. Vaikuttaa minusta miehekkäältä naiselta. Tai ehkä sittenkin naiselliselta mieheltä. Ei. Nyt minä olen ilkeä. Anonyymi on aina Anonyymi. Eikä mikään muu. Uskokaa minua. Minäkin olen anomyymi. Entä jos en olekaan itseni? Voi kauhea, nyt olen ihan sotkuksissa. Kaikki maailman anonyymit, liittykäämme yhteen! Yhdessä voimme valloittaa koko maailman! (tai ainakin itsemme).

   Poista
  16. PS Lisään vielä, ennen kuin luen tämän Liisun kommentin, esimerkin siitä, että häpeän kauheasti sitä, että olisin hyvä jossakin.

   Nimittäin kun menin kouluun, luin sujuvasti suoraan. Onnistuin salaamaan lukemiseni opettajalta pitkälle syksyyn saakka. Tavasin muitten mukana. En yksinkertaisesti uskaltanut erottua porukasta.

   Poista
  17. Liisu, nyt kommentistasi. Pedofiliaa ei käsittääkseni lasketa sairaudeksi, kuten ei zoofiliaa, nekrofiliaa, homoseksuaalisuutta tai muitakaan. Kaikki ne ovat samalla viivalla siinä, että ne ovat seksuaalisia poikkeamia valtavirrasta. Jotkin näistä hyväksytään, joitain ei. Tämä on fakta, nykytiedon mukaan, ikävä kyllä.

   Liisu, minusta teillä oli yhtäläistä Charin kanssa luonteittenne avoimuus, se että olette auki koko maailmalle herkkyydessänne, otatte kaiken vastaan täysillä ja kokonaan. Se on harvinainen taito ja täytyy vain toivoa, että kohtaisitte molemmat pelkästään hyvää.

   Anonyymeista sanoista ei kannata kovastikaan välittää. Luota vain itseesi ja porskuta eteenpäin niin kuin ennenkin. Jos minä ottaisin itseeni kaiken pahan, mitä yhdessä ilkeämielisessä blogissa jatkuvasti nälväistään, en varmaan saisi yöunta. Olen oppinut ajattelemaan niin, että kirjoittajalla on itsellään kurja elämä, kun pitää muille sanoa ilkeästi.

   Poista
 20. Kainuulaisista sinänsä en ole vakuuttunut, kun itse täällä korpien kätköissä, jylhien kuusien alla ja vielä jylhempien avohakkuiden maalla,leivon laulussa,korppien kraakkunassa ja trendiharjojen kirkunassa uudellamaalla asun. Mutta tuo Kassu Halonen on musiikkimaailman Kassu Halonen! - Koska Joutoubissa ei ole hänen versiotaan Dave Lindholmin Motorways´ta (mä omaa tietä ajelen), en laita mitään kirkuen Kirkaa, enkä "rähmät pyyhit silmistäni pois", vaan Kassun itsensä laulaman Strangers In The Night.

  B.B. Kingiä kävin kulttuuritalolla joskus 80-luvun alussa katsomassa. Yleisössä näin Kirkan ja monia muita, joita silmät ymmyrkäisinä ja pullottaen katselin. Kassu oli aika tuhdissa kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä Liisu muuten sanonut, että Kassu olisi hänet kutsunut johonkin yksityisjuhlaan, vaan viittasi vain Manamansalon saaripäiviin, joissa olen ollut usein mukana minäkin.

   Vanhempieni mökki sijaitsee siinä aika lähellä olevassa saaressa.

   Minäpä muuten menin tänään Hakasalmen huvilan 50-lukunäyttelyyn ihan vain siksi, että siellä esiintyivät tiernapojat. Heitä näkee ja kuulee nykyään ihan liian harvoin.

   Kun olin lapsi, meillä kävivät tiernapoikina Pohjolan Poikakodin pojat.

   Poista
  2. Niin Tapsa, ja sinne mentiin lossilla. Ja se vaikutti ihanalta paikalta. Ja me oltiin siellä monta yötä. "Meillä" oli siellä näyttely.Se oli kyllä kutsunäyttely, eihän me tiedetty Manamansalosta mitään. Ainakaan minä en tiennyt. Siellä oli paljon väkeä. Siitä on jo aikaa, mutta muistelen hämärästi, että Kassulla oli siellä oma huone, jossa oli näytillä hänen elämäänsä kuuluvia asioita.
   Kerran oltiin Kassulla pippoloissa hänen kotonaan. Kassu hääri itse keittiössä melkein koko ajan, ja valmisti niin upeita ruokia, etten ollut ennen syönyt mitään niin hyvää. Taitava kokki. Siellä oli paljon musiikki-ihmisiä koolla. Ne kertoili puuhistaan. Niitä oli kiva kuunnella. Kassu soitti flyygeliä (taas tuo kirottu sana :) ja yks mies lauloi. Ja meillä oli mukavaa. (Toivottavasi Anonyymi ei tätä näe, se hirmustuisi, enkä minä haluaisi hänen mieltään pahoittaa.)

   Poista
 21. Me, Aleksis Kiven kielellinen maisema, uusmaalaiset, erityisesti nurmijärveläiset, hyvinkääläiset. Tähän sopii Uusmaalaisten laulu. Sen säveltyö tosin saattaa vähän tökkiä, koska säveltäjä oli hidas hämäläinen,hämeenlinnalainen törpöttelijä ja tenuttelija.

  VastaaPoista
 22. Eläköönt, eläköönt, tasa-arvo on saavutettu! Enään ei huolt murhet, ei kuoleman iest.

  Miehet saavat viimeinkin synnyttää lapsia, naiset siittää vauveleita ilman mitään rajoituksia. Koska viimeinkin viimeisin tasa-arvon askelma on saavutettu, ehdotan, että kaikki lisätasa-arvon vaatijat vastaisuudessa ammutaan, tai heille suoritetaan valtion tukema kastraatio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, Riku! Täysi vapaus, ihanaa! Tuo loppu on vähän hurja! En tiedä, uskaltaisinko olla samaa mieltä. Vapauden hurmassa kyllä. Mutta en kastraatiossa. (epävarma hymiö)

   Noista Kassu Halosen sävellyksistä on kohta ajankohtainen se joululaulu Sydämeeni joulun teen. Minusta se on kaunis.

   Poista
  2. Sydämeeni joulun teet on joululauluista parhaita. 80-luvun lopulla tehty, mutta ikiaikaisen tuntuinen.

   Poista
 23. Huomenta! Käykäähän testaamassa aamutuimaan aivopuoliskonne. Tuolla hieman ylempänä on muutama puheenvuoro ihmisen aivopuoliskoiden hallitsevuudesta ja siellä on siis klo 9.42 kommentissani linkki, josta voi pikatestata, ollaanko sitä loogisia älyn ihmisiä vai tunteikkaita ja luovia tapauksia.

  Tasa-arvo on tosiaan saavutettu ja oi sitä riemua kansalaisissa ja kirkosta eronneiden määrässä. Jo yli 5 000 suivaantunutta on eronnut kirkosta arkkipiispan puheiden suututtamina. Räsänen ei yksin olekaan kirkko! Kirkosta voi erota aina, kun pahoittaa mielensä.

  Itseäni vähän huvittaa se, että ennen meillä oli kiivaita avioliiton vastustajia. Nyt varmaan samat ihmiset vastustavat enää vain heteroavioliittoja.

  VastaaPoista
 24. Testaamisesta en niin välitä, mutta kirjoittaessa pännä minulla on tiukasti vasemmassa kädessä, oikealla en osaa. Koulussa tosin osasin taululle kirjoittaa niin, että aloitin vasemmalla ja jatkoin oikealla. Oikea käsi on vahvempi ja jos pelaisin jääkiekkoa, maila olisi rightti, leftillä olisin hukassa. Pesäpalloa en osaisi vasenkätisten puolelta lyödä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myötäpäivään, myötäpäivään se akka pyörähteli. Seuraava kysymys, onks mitään vaikeempia? Minua eivät kuitenkaan aivopuoliskot ohjaa, toimin kokonaan ydinjatkeella.

   Poista
  2. Kyllä sinutkin kuriin saadaan kun vähän kurmuutetaan. Siis minusta on kummallista, että saan sen tytön vaihtamaan suuntaa ajatuksen voimalla, kun niin päätän, tai ainakin melkein. Pari vuotta sitten tyttö pyöri enimmäkseen vastakarvaan, nykyään myötäpäivään, mutta muuttaa sitten ketterästi suuntaa, ja taas takaisin.

   Poista
  3. Noh, jos suoraan sanotaan, pyöriihän akka kuin tuuliviiri, mutta ei se minulle kuulu. Aika hyvät muodot sillä on, pussasin, jos suostuisi pysähtymään.

   Poista
  4. Huvittavaa oli, että kuvion alapuolella oli vaihtoehto "ei liiku ollenkaan". Perässä oli kyllä 0 prosenttia, mutta että tämäkin esitettiin mahdollisena.

   Monta kertaa kuviota kokeiltuani tulen siihen päätelmään, että meikäläinen on tunne- ja mielikuvtusihminen, mutta ankaran ja loogisen itsekontrollin alainen toimissaan. Kun terästäydyn, astuu looginen puoli heti rationaalisena esiin, mutta kun herpaannun, alkaa tunnepuoli jyllätä niin kuin tahtoo.

   Poista
  5. Minulla se pyörii vaan vakaasti myötäpäivään, kuten aina ennenkin, enkä saa millään tempulla tai keskittymisellä sitä kääntymään vastapäivään.

   Kuitenkin minullakin on mielestäni vahva logiikka ja faktat ja kieli hallussa. Outoa. Ehkäpä vain kuvittelen olevani myös järkevä, koska olen niin tunteiden vietävissä?

   Toisaalta olen kyllä tyytyväinen, sillä huithapelien joukkoon haluan kuuluakin.

   Poista
  6. Tämä onkin kummallista, sillä kyllä sinä olet looginen ja rationaalinen kovastikin. Mutta myös tunnepuoli antaa kyllä merkkejä itsestään, joskin on niin, että tunteet ovat mielestäni hallittavissa, järjen alla. Sanoo oraakkelimentalistihuijari.

   Poista
  7. Vaihtoi se lopulta suuntaa, mutta tuntui, että ennemmin omasta tahdostaan kuin minun. Ajatuksen voimalla en saanut sitä kääntymään; ei auttanut minullakaan keskittyminen, ei intensiivinen tuijotus eikä käskeminen. Aluksi pyörimissuunta oli myötäpäivään, ja samaan suuntaan näkyy pyörivän joka kerta, kun palaan testisivulle. Pisteet tästä erästä siis oikealle aivopuoliskolle!

   Googlailin vähän, ja aiheesta on näköjään tehty viime vuonna valmistunut tutkimus, joka ei kyllä tue toisen aivopuoliskon dominanssi -teoriaa. Joidenkin toimintojen tiedetään sijoittuvan pääsääntöisesti toiseen hemisfääriin (esimerkiksi kielellistä kykyä hallitsee suurimmalla osalla oikeakätisistä vasen aivopuolisko), mutta aivot toimivat kuitenkin kokonaisuutena, eikä tutkimuksessa saatu näyttöä siitä, että toinen puoli olisi erityisesti vahvempi tai aktiivisempi kuin toinen.

   Ihmismieltä tällainen dikotominen jaottelu kuitenkin viehättää (ainakin vasenta aivopuoliskoa...).

   Tuo testi on muuten hyvä esimerkki siitä, miten sama asia voidaan nähdä päinvastaisin tavoin ilman, että kumpikaan tulkinta on väärin. Itsepintaisesti vain yhteen suuntaan kieppuvaa hahmoa tuijottaessa ajatus siitä, että se pyörisikin (myös) vastakkaiseen suuntaan, tuntui lähes mahdottomalta. Oma havaintokyky kertoi selvästi ja ehdottomasti toista. Mutta pyöri se sittenkin.

   Mielipide (oma käsitys todellisuudesta) pitelee ihmistä ja estää näkemästä muuta...

   Poista
  8. Kun ensi kertaa törmäsin testityttöön, se pyöri enimmäkseen vastapäivään, mutta kääntyi sitten hämmästyksekseni pyörimään myötäpäivään, ja taas vastapäivään jne. Ei se minullakaan ihan käskystä toimi, vaan kun aikani keskityn odottamaan, että se kääntyy, niin se ennen pitkää kääntyy.

   Nykyään se pyörii siis aina ensin myötäpäivään. Kenties ihminen pehmenee kun vanhenee.

   Poista
 25. Iines ehdotteli, että kyllä evoluutiolla jokin "tarkoituksenmukaisuuslogiikka" sentään on.

  Evoluution logiikka (keksin muuten tämän osuvan vertauksen juuri nyt) on täsmälleen samanlainen kuin tuuliviirin logiikka.

  Evoluutio ei siis "kehity" johdonmukaisesti johonkin suuntaan tai toteuta yleviä tarkoitusperiä, vaan se tarkoittaa vain ja ainoastaan sillä hetkellä oleviin olosuhteisiin sopeutumista.

  Niinpä seksuaalisella poikkeavuudellakin täytyisi olla jokin lisääntymistä estävä vaikutus, jotta se ajan mittaan karsiutuisi populaatiosta. Onhan sillä sellainen selvästikin, koska suurin osa ihmisistä on normaaleja heteroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se luonnollisesti on. Mutta siis, onhan pedofilialla estävä toiminto - eivät uhreina olevat lapset voi lisääntyä, eli jos pedofiili ei pysty yhteyteen muitten kanssa, sen luulisi vaikuttavan tukahduttavasti pedofiliaan evoluutiossa. Ja eiväthän homotkaan pysty lisääntymään vain miehen kanssa. Silti määrät eivät kai ole edes pienentyneet vuosituhanten saatossa.

   Poista
 26. Jos,

  ns. sukupuolineutraaliudella olisi yhtä pitkä ja vaikutusvaltainen asema yhteiskunnissa niin voisimme tieteellisestikin arvioida sen elinvoiman ja tärkeyden rinnakkaisena tai elämää ylläpitävänä voimana tai ”oikkuna” jona se meille kaikille esiintyy.

  VastaaPoista
 27. Katoin V Googlesta ja siellä sanottiin yksimielisesti asiantuntijain suista käsin, että pedofilia on sairaus, jota hoidetaan pulverein, pillerein ja keskusteluin.
  Tietysti herää kysymys, että miten sairaudesta voi joutua linnaan? Saavathan keuhkotautisetkin kulkea vapaina!
  Mikään tässä maailmassa ei taida olla helppoa ja yksiselitteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipedian pedofilia-luvussa ei mielestäni puhuta sairaudesta, vaan lapsikohteisesta seksuaalihäiriöstä, parafiliasta. Siellä on melko hyvää tietoa asiasta, kannattaa vilkaista, ja ilmeisesti luotettavaa, koska lukuun ei ole merkitty varoitusta, niin kuin moniin muihin Wikipedian artikkeleihin.

   Googlesta löysin minäkin ilmeisesti tarkoittamasi artikkelin, jossa otsikkona on "Professori: Pedofilia on sairaus, ei automaattisesti rikos." Artikkelista kuitenkin ilmenee, että lausunnon antajana onkin oikeustieteen apulaisprofessori Margo Kaplan, New York Times -lehdessä. Ei siis lääketieteen tohtori/professori. Sairaudella viitataan neurologisiin häiriöihin ja muualtakin suomalaislähteistä luin, että pedofiliaan on ehkä vaikuttanut valkoisen aineen vajaus aivoissa. Kenties näin onkin, ja meidän tulee muuttaa käsityksiämme.

   Minussa ainakin herää kysymys: olisiko sitten vain pedofilia sairaus kaikkien sukupuolisten suuntautumisten joukosta. Voiko tällaista edes kysyä?

   Poista
  2. Wikipedian tekstistä osui silmiin tärkeä seikka, jota en ollut tullut ajatelleeksi: lapsen seksuaalisista hyväksikäyttörikoksista vain murto-osa profiloituu pedofiilien tekemiksi. Pedofiili-nimitystä käytetään niin taajaan, että sen oikea merkitys oli ainakin minulle hämärtynyt.

   Pedofilia on kai sairaus, jos se kerran on jonkin trauman tai hyväksikäytön aiheuttama häiriö eikä samalla tavalla synnynnäinen ominaisuus kuin homoseksuaalisuus (vallitsevan käsityksen mukaan). Tosin synnynnäisyyskin on aika hankala käsite. Miksei voisi kysyä?

   Poista
  3. Niin, sitä en tiedä, voiko häiriön ja sairauden välille panna yhtäläisyysmerkin.

   Poista
 28. Huomautan ystävällisesti teille jotka nyt veivaatte mielissänne pedofiliaa ja sukurutsaa ja ...what ever... tämä kansalaisaloite ei muuta niitä avioliiton solmimiseen liittyviä juridisia esteellisyyksiä (sisaruus, lapsiin sekaantuminen yms.). Olen valtavan hämmentynyt, että nämä asiat pullahtavat niihin ihmismieliin, jotka tuntevat ja kokevat -ihan aidosti tietenkin - vastenmielisyyttä ei-hetero seksuaalista ihmistä kohtaan.

  Monet,liian röyhkeät ihmiset käyvät epäasiallisesti niiden ihmisten kimppuun, joilla on jokin uskonnollinen tai sen liepeillä oleva vakaumus. Heitä ei saa pilkata, ketään ei saa pilkata.

  Pidän hyvänä asiana sitä, että avioliittolaki sallii kahden aikuisen ihmisen suhteen. Tämän lauseen Tapsa ymmärsi väärin tai tahattomasti/tahallaan halusi värittää väärin.

  Avioliittolaki säilyy suurimmalta osaltaan ja perustaltaan hyvin perinteisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärtänyt sitä väärin, vaan ainoastaan osoitin, ettei se pidä täysin paikkaansa, mikäli asia ajatellaan loppuun asti.

   Onhan avioliittolaki sallinut tähänkin asti kahden aikuisen ihmisen suhteen, mikäli he ovat eri sukupuolta.

   Nyt sukupuolilla ei enää ole väliä, mutta sukulaisuudella on.

   (Katselen tätä asiaa nyt siis tieteellisessä mielessä, en tunteellisessa - siinä katsonnossa sympatiani ovat homojen ja lesbojen puolella.)

   Poista
 29. Anonyymi, luulen, että esittämäsi asiat ovat täällä tiedossa. Täällä on fiksumpaa väkeä kuin äkkipäätä näyttää.

  Tämä blogi nyt on vain aika lennokas, sillä täällä on tapana luoda tyhjästäkin draamaa ja parodiaa ja ylipäänsä poiketa sivupoluille noutamaan poikkeuksia ja kauhuesimerkkejä aina kun mahdollista. Moni asia on lyöty leikiksi, mutta yhtä moni on keskusteltu asiallisesti viimeiseen asti ja vielä kerran uusiksi. Ketään eikä mitään kuitenkaan pilkata tahallaan eikä ilkeämielisesti - anonyymeistä en vastaa, mutta tämän muun väen voin taata. Jokainen vastaa itse huudoistaan, mutta tosipaikan tullen täällä vallitsee melkoinen myötämielisyys yleisen ihmisarvon ja suvaittavien asioitten suhteen. Melkein luulen, että täältä löytyy ne etulinjan miehet ja naiset pahaa maailmaa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sen varsin hyvin ymmärtänyt. En epäile hyvyyttänne.

   En koe, ylipäätään, että ihmiset - kukaan ihminen- lähtökohtaisesti tahtoisi pahaa kanssaihmisilleen. No, ottaa vaan pattiin, ettei voi pidätellä näitä oman mielensä pullautuksia. Olla joskus vaan vaiti, ilmaista sitten myöhemmin niitä tai näitä.

   Kaikkea hyvää!

   Poista
  2. Hyvyyttä pitää aina epäillä! Vaan siis ihmisiä tässä ollaan, itse kukin, ei täydellisiä vaan monin tavoin räpeltäviä.

   Poista
  3. Anonyymi, saat multa 10 pistettä rehellisestä puheesta ja ajatuksistasi, jotka ainakin minun kohdalla osuivat maaliin!

   Kun luin sinun silmilläsi omia puheitani, näin ne heti yhtä kauheina kuin sinä. Osaan asettua asemaasi. Mutta toisaalta, kyllä minä arvostan kaikkia ihmisiä samanarvoisina. Kaikki me olemme samalla viivalla. Nukumme, syömme, istumme vessanpöntöllä ja siinä sivussa, kun kaikki tärkeimmät elintoimintamme on hoidettu ja olemme niistä vapaina, puuhailemme omiamme, ajattelemme ja katsomme maailmaa ja ihmisiä kukin omasta näkökulmastamme. Koemme sen eri tavalla. Mutta samaan suuntaan olemme kaikki matkalla.

   Poista
  4. Tässä on nyt selvästi useampia anonyymeja, Liisu. Vanha äidinkielen opettaja tunnistaa kättelyssä eri tyylit kommenteissa. Eli tämä alin ei mielestäni ole tuo sinua ylempänä arvioinut anonyymi, Liisu. Vaan ei se haittaa, ehkä tästäkin viesti voi mennä perille.

   Poista
  5. Liisu sen sanoi. Olemme yhteisellä matkalla.

   Poista
  6. Juttu on kai niin, kuten Iines hieman avasikin, että me vakiojäsenet tiedämme, ettei meistä kukaan ole kovin kova homofoobikko - joten heidän ihmisarvoaan ei täällä tarvitse erikseen korostaa - ja siksi uskallamme loikata suoraan muihin mieleen tuleviin asioihin.

   Emme siis halua rinnastaa esim. homoutta, pedofiliaa ja insestiä tekoina.

   Poista
  7. On mielenkiintoista miksi tätä ominaisuutta ei enää tunnu olevan olemassa:
   Itsehillintä — Kohtuullisuus

   Itsehillintä (temperantia) auttaa meitä olemaan sen verran irtaantuneina omista mielihaluistamme, että pysymme koko ajan niiden herroina eikä meistä tule niiden orjia. Samaan aikaan pystymme silti nauttimaan nautittavista asioista — hyvällä omallatunnolla.

   Poista
 30. Katsoin tanssivan naisen ja myötäpäivään se pyöri. (Niin kuin ennekin, kun olen siihen törmännyt.) Joskus törmäsin netissä jossakin englanninkieliseen testiin, jossa oli melko paljon kysymyksiä, joiden avulla kartoitettiin sitä, että kumpi aivopuolisko dominoi. Oikea se oli, mutta ei siinä kovin paljon eroa ollut vasempaan. (Noin 55/45 muistaakseni.) Parhaassa tapauksessa molemmat puolet olisivat melko lailla tasavahvat.

  Pedofiliasta tai insestistä en osaa sanoa muuta kuin että tuntuu kummalliselta, että lapsi kiihottaa seksuaalisesti. Vai onko siinä lopultakaan kyse seksuaalisuudesta, kenties pikemminkin vallankäytöstä tai alistamisesta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vallankäytöstähän puhutaan raiskaustenkin suhteen. Varmaan seksuaalisuudessa pohjimmiltaan on kyse myös vallasta, mutta ei ainoastaan.

   En minäkään osaa kuvitella, miten joku tuntee seksuaalista vetoa lapsiin tai sukulaisiiin, mutta en myöskään miehiin. Tai räikeisiin pornorevittelyihin.

   Poista
 31. En tunne pedofilian olemusta kuin viitteellisesti, mutta lukemani perusteella siinä on kyse nimenomaan seksuaalisuudesta, sillä henkilö saa eroottisia tuntemuksia ja kokee mielihyvää lapsista. Voi tietenkin olla, että muitakin piirteitä on, alistamista ja vallanhalua, mutta jos olisi vain näitä, uhriksihan kelpaisi kuka tahansa alistuva, aikuinenkin.

  Aika harvinaista ilmeisesti on, että tuo testin tyttö pyörisi vain vastapäivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuinen ihminen osaa varmasti keskimäärin pitää paremmin puolensa ja tietää oikeutensa eikä ole niin uhkailtavissa kuin lapsi tai nuori. Mutta saattaa siinä olla kyse pääasiassa seksuaalisesta kiihottumisesta - en tiedä.

   Tuolla ylempänä Kolehmainen(ko se oli) puhui pedofiliasta sairautena. Minua aina lievästi ärsyttää, kun esim. päihderiippuvuudesta puhutaan sairautena. Tulee tunne, että asia ei ole ihmisen vastuulla eikä hänen omissa käsissään vaan hän on rassukka, asialle mitään mahtamaton, sairauden uhri.

   Poista
  2. Yhteen aikaanhan kaikki vastuu sysättiin geeneille - jos jollakin oli juoppous- tai muu geeni, niin ihminen oli syyntakeeton uhri.

   Poista
  3. "Minua aina lievästi ärsyttää, kun esim. päihderiippuvuudesta puhutaan sairautena."

   Niin. Ymmärrän, että nykyisin moni sanoo mielipiteensä asiasta kuin asiasta, vaikkei itse asiaa juurikaan tuntisi. Päihderiippuvuus on sairaudentila. Oikeasti. Se ei ole ihmisen halussa. Alkoholiriippuvuus, Kuningas Alkoholi, vie miestä tai naista.

   Kaikki eivät makaa katuojassa, sekin on vääristynyt näkemys juopoista. Tunnen tämän Kuninkaan alaisena elävän, en hirveän läheisesti, mutta olen kuitenkin tämän hänen kanssaan jutellut. Hän tekee työnsä hyvin, juomaputki alkaa kaksi kertaa vuodessa ja kestää noin 4 - 8 viikkoa. Niinä aikoina hän juo aamusta iltaan. Irtipäästäkseen hän tarvitsee vierotushoitoa ja kykenee sen jälkeen olemaan täysin raittiina. Hänestä ei tule koskaan ns. kohtuukäyttäjää. Siis sellaista juoppoa joka joisi yhden tai korkeintaan kaksi saunakaljaa.

   Sellaista on riippuvuussairaus. Joka voi tietenkin olla sairaalloista addiktiota muihinkin asioihin: nettiin, peleihin tai mihin hyvänsä. Silloin kyseiset aineet tai asia (pelaaminen) hallitsee ihmistä siinä määrin, että se tuottaa kärsimystä hänen elämäänsä. Kyse on sairaudentilassa, sairaudesta joka alkaa viedä ihmistä.

   Poista
  4. Noita katuojassa makaavia tai rantojen miehiä on alkoholisteista pieni osa. Suurin osa elää kohtalaisen kunniallisesti tuhoten vain perhettään ja lähiomaisiaan. Ja tietenkin itseään.

   Kyse on nimenomaan holistisesta riippuvuudesta, aivokemiastakin, ja se on sairaustila, ei luonteenheikkoutta.

   Poista
  5. Jos päihderiippuvaisuudella ei olisi mitään osaa eikä arpaa ihmisen motivaation ja sinnikkyyden kanssa, ei siitä kukaan tokenisi. (Paitsi ehkä uskoontulolla.) Ja kuitenkin niin käy. Tunnen ihmisiä, jotka tekevät töitä päihderiippuvaisten kanssa ja aina joskus jonkun mitta tulee täyteen, vaikka sitten monenkin katkolla käynnin jälkeen. Ja se on hienoa!

   Monta vuotta sitten oli jonkin verran puhetta medikalisaatiosta (joku kirjakin aiheesta kirjoitettiin) ja siinä näkökulma oli ymmärtääkseni se, että sairaudeksi nimeämisellä ihminen saa luvan kanssa olla uhri.

   En kuitenkaan vähättele viinan tai muiden päihteiden käytön ankeutta ja kaikki tuki heille, jotka haluavat pyristellä irti mistä tahansa riippuvuudesta!

   Poista
 32. Tuolla ylempänä mainitsemani itsehillintä jo sanana, saati tekoina on tainnut unohtua nyky-ihmisiltä.
  En tiedä onko kukaan kuollut nimenomaan seksin puutteeseen? Tuskin, vaikka yleisiesti vedotaankin siihen, että homot tekevät itsemurhia juuri siksi kun eivät voi toteuttaa seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla. Luulenpa, että näitten itsemurhien taustalla on paljon enemmän persoonallisuuteen liittyviä ristiriitoja kuin yksi ja ainut.
  Ei välttämättä tarvita mitään sairaus-diagnoosia eri perversseille ilmiöille. Himojensa tyydyttäjä keksii kyllä keinot. Kuka milläkin tavalla. Mihin itsehillintä tai oikean ja väärän tietämys katoaa, ja miksi?
  Eduskunnan äänestyksestä sen verran, että jos enemmistö siellä istujista on niin tyhmää porukkaa, ettei erota miehestä naisesta biologisesti tai fyysisesti, en todellakaan äänestä enää moisia typeryksiä koskaan. Kuinka moni ajattelee samoin? Voi joillekin poliittinen ura päättyä sukupuolineutraalin lain äänestykseen.

  VastaaPoista
 33. Korjaus: ettei erota miehestä naista, naisesta miestä biologisesti ja fyysisesti

  VastaaPoista
 34. Leonoora, tässä kohdin en pääse kärryille. Miten itsehillintä liittyy tähän varsinaiseen aiheeseen? Kyllähän seksuaalisuudella varustettu ihminen joutuu väliin hillitsemään itseään, ettei ihan jokaisen kanssa hyppäisi lakanoihin. Muutoin himoja ei ole kovin terveellistä pidätellä, kuten ei uusimpien tietojen mukaan pieruaankaan.

  Minulla oli lapsuudessani ystävä Mallu, jonka äiti oli kovin hieno. Perheen lapset eivät saaneet pierrä muualla kuin vessassa. Muistan tunteneeni huonommuutta, kun meidän perheessä pieruista ei ollut puhuttu mitään, päinvastoin, varsinkin isä teki niistä joskus teatterinumeron. Äiti koetti olla nauramatta ja puhui itse narauttamisesta ja tuolin jalan narisemisesta.

  VastaaPoista
 35. Heheh...juu, ei pidä pidättämän eikä päkistämän, sanoi mummoni pieruasioissa.
  Kyllä sinä olet kärryjen kyydissä Iines. Olet joskus itse vähätellyt seksin, vai oliko se yhtymisen merkitystä. :)
  Toki tiedän miten nyt psykiatrit yms. tietäjät rummuttavat seksuaalisen, nautinnon ja tyydytyksen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Pelkällä seksillä, tai perversioiden toteuttamisella ei ihminen kuitenkaan voi hyvin. Aina tarvitaan paljon muutakin mielen tasapainottamiseen? Eikö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä on totta, Leonoora, että olen sanonut seksin olevan ylimainostettu asia. Olen edelleen samaa mieltä. Itse seksi on kivaa, muistaakseni. Jos eläisin liitossa, en usko, että kenenkään tarvitsisi kärsiä puutteesta.

   Ja hillitseminen on eri asia. Jos kerran kutittaa, niin ei siinä hillinnällä ole sijaa. Raapiminen on nautinnollista!

   Tuo on totta sitten taas, että pelkkä seksi ei suhdetta kanna. Paitsi silloin, jos molemmilla on tyhjät pääkopat. Ja luultavasti ei silloinkaan, koska seksi on aika pitkälle korvien välissä.

   Poista
 36. Ainakin katolisen kirkon papeilta ja lukemattomilta muilta hengenmiehiltä itsehillintä on pettänyt jatkuvasti satojen vuosien ajan. Nuoret kuoripojat ja kirkkokuorolaiset ovat saaneet toimia pappismiesten "vaimoina", kun oikeat avioliitot ovat olleet heiltä kiellettyjä. Kuinkas se sananlasku menikään: Himot ne on hiirelläkin.
  Tällä kaikella tahdoin sanoa, ettei itsehillintä ole pettänyt vain nyky-ihmisiltä. Ja joka oikein pervoa haluaa lukea, avatkoon raamatun ja lukekoon sieltä, mitä Noan tyttäret tekivät isukilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee. Katsokaat vielä tuo edelllisen postauksen kuva katolisista pikkuisista kuori- ja kuoropojista, jotka taiteilijan muissa kuvissa tekevät milloin mitäkin jäynää ja kepposta - mistä lie oppineet sen ehtoollisviinien naukkailunkin, josta on usea kuva.

   Poista
  2. Milloinkahan nainen kruunataan paaviksi? Voisin asettua ehdolle vapaaehtoisesti. Silloin saisivat pedofiilipapit tuta hekuman huiput välkehtivästä sapelistani! :) Karmeeta sanoa, mutta armoa en tässä asiassa antaisi.

   Poista
  3. Se päivä ei konsaan koita! Tai koittaa vasta sitten, kun naisella on munat. Tai kun muslininainen on vapaa. On joitain asioita, joita ei mikään mahti muuta.

   Poista
 37. Nyt vähän suvaitsevaisuudesta (toinen puoli bloggausta)

  Ensin vähän geeneistä (Tapsalle)
  Tapsa, kyllä vieläkin uskon, että geeneillä on tekemistä sairauksien ja myös alkoholismin kanssa, mutta siitä huolimatta elintavat vaikuttavat joko olemalla lisäämässä tai vähentämässä alttiutta toteuttaa geenien halua aiheuttaa ikäviä asioita.

  Nyt mennään joitakin askelmia ylöspäin, kohtaan jossa Anonyymi sai hepulin, eikä aiheetta. (Toivottavasti tämä ei tule kenellekään uutena kehumisen muotona, sen voisi niin tulkita jos haluaa. Olen epävarma kirjoittaja.)
  Siis:
  Ihmettelen vielä, miten Kassu uhrasi itsensä tekemällä ruokia kun oli vieraita ja keskusteltiin mielenkiintoisista asioista (tosin siellä oli avokeittiö, ehkä Kassu seurasi kuitenkin ainakin toisella korvalla puheita).

  Koska Anonyymi toivoi että kertoisin itsestäni. Tässä yhteydessä on hyvä tilaisuus kertoa miten erilailla toimin, kun meillä on vieraita. Vaikka vähän kiusallista se on.


  VastaaPoista
 38. (jatkuu)

  Suvaitkaa puheeni itsestäni, please! Anonyymi sitä kaipasi:
  Kerron vaikka siitä kun olen kutsunut vieraita (tai niitä tulee kutsumatta). Mitä tapahtuu.

  No niin, Anonyymi: Kun meillä on vieraita, joskus niitä voi olla paljonkin yhtäaikaa, ja minun pitäisi toimia emäntänä, en osaa olla sellainen. Onhan kauheaa!

  Totuus on, että minua ei saa millään ilmeellä menemään keittiöön järjestämään tarjoilua, vaikka on vieraita. Niin paljon minua kiinnostaa keskustelu jota käydään avokeittiön seinän takana. Yhtään sanaa en halua menettää. (Vähän sama ilmiö kuin täällä: haluaisin olla ajantasalla, mistä täällä puhutaan. Iines on hyvä emäntä; hän osallistuu keskusteluun ja tarjoilee siinä sivussa omia näkemyksiään. Näkee paljon vaivaa takiamme. Siitä olemme kiitollisia. Olemmehan täällä Iineksen vieraina.)

  Mies täällä kotona näissä tilanteissa hermostuu. Hän yrittää luoda minuun merkitseviä katseita (kainuulaisten mielestä emäntä on se joka huolehtii vieraiden hyvinvoinnista) mutta enhän minä pysty hänen toiveitaan täyttämään. Aluksi sain siitä vieraiden poistuttua moitteita. Mutta nykyisin hän puuttuu itse asiaan. Hän menee keittiöön ja alkaa kerätä pöytään erilaisia tarvikkeita, keksiä tarjottavaa, jopa itse valmistaa sitä. Pian alkaa pöytä täyttyä mitä miehekkäämmällä tavalla. Siinä ei ajatella enää serviettejä eikä muita hienouksia, ruuuat ja juomat imestyvät pöytään nopealla aikataululla sellaisinaan astioissa, kattilassa tai kannussa, ja lusikat ym. ateriamet yhtenä sekavana kasana jossain kuppien tai mukien joukossa. Ja kun hän antaa merkin, kaikki tietävät, mitä pitää tehdä. Keräävät lautaselle mitä on tarjolla ja palvelevat siten itse itseään. Kaikki sujuu hienosti. Kenelläkään ei näyttäisi olevan valittamisen aihetta. Minulla kaikkein vähiten.

  En voi kehua itseäni, varmaan Anonyymikin sen nyt ymmärtää. Toivon sitä. Mutta yksi asia pitää mainita: huolehdin siitä, että jo ennen vieraiden tuloa on tarjolla henkistä ravintoa. Kirjoja, musiikkia tms. Jos puheenaiheet loppuu, on henkisestä ravinnosta hyötyä. Kukaan ei voi pitkästyä. Joskus on elävääkin ohjelmaa, jota myös vieraat itse alkavat tuottaa. Hämmästyttävää, mitä varastoja jotkut ihmiset kantavat päänsä sisällä. Sieltä löytyy musiikkia, runovärssyjä ja vaikka mitä.

  Näyttää siltä, että kaikki poistuvat hyvämielisinä. Se tuntuu mukavalta.

  En voi olla huomaamatta mitä yhteistä täältä blogista löytyy. Ei ole harvinaista että laitetaan linkkejä musiikkiin tai joku innostuu kirjoittamaan runoja. Siksi ehkä täällä viihdytään. Eikä Iines aja ketään pois, hänellä riittää kärsivällisyyttä kohdella vieraitaan kuin rakastava emäntä. Ja vaikka hän joskus hermostuu, se menee pian ohi. Ja mikä parasta, hän ei valikoi vieraitaan, kuka tahansa voi täällä vierailla. Eiks oo hienoa!
  No tämä ei nyt mennyt ihan nappiin. Kirjoitin tämän tietsikka polvillani vaikka ympärillä on häiriötekijöitä. Voi olla virheitäkin, mutta siistä viis. Ei ollut tarkoitus itseä moittiakaan. Mutta huomaatte varmaan, miten erilailla vieraita kohdellaan. Täällä se johtuu siitä, että en ole Martta-tyyppiä. Pikemminkin Maria, joka polvistui Herransa eteen. (Jostakin luin että jotkut tutkimukset väittävät, että Jeesus oli naimisissa Marian kanssa. Jotkut pitävät häntä homona (kun aina liikkui miesten seurassa). Mikä on totuus, emme tiedä. Mutta nyt tiedätte että minä en ole Martta. Iines-emännässämme on sentään sekä Marttaa että Mariaa. Olkaamme iloisia siitä, myös Anonyymit mukaan luettuina. Näin on näppylät!
  Mutta missä mikis? Ei ole näyttäytynyt pitkään aikaan. Minä ole ihmisrakas. Kaipaan kaikki Iineksen blogissa olleita ja kadonneita ihmisiä. Missä esim. van Vaari? Ja muut suuruudet menneeltä ajalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tulihan niitä virheitä, mutta pääasia ehkä selvisi (myös Anonyymille, sille yhdelle, joka toivoi että kehuisin itseäni, vai mitä hän mahtoi toivoa, olen jo unohtanut). Muttta nyt varmaan hän tietää, miksi minua ei voi kehua.

   Ja jos menin liian pitkälle tässä todistelussa, niin suokaatte anteeksi. Muistakaa: en ole Martta. Käytännön taidot puuttuvat. Ne ovat tärkeitä toisten ihmisten kannalta. Olen huolissani itsestäni. Pitäisi mennä emäntäkouluun, Semmoisiakin kuulema on.

   Poista
  2. Nyt polvistun jalkojenne juureen ja kuuntelen hartaana mitä sanottavaa Teillä on...

   Poista
  3. Liisu, mikis tulee ja menee, oman ohjelmansa mukaan. Hän on aina ollut tuommoinen, että on välillä reissussa - niin ajattelen - pitkiäkin rupeamia. Eiköhän van Vaari ole edelleen joukossamme, Liisu..

   Minäkin kaipaan poissaolijoita, kun he ovat välillä hiljaa. Tai kokonaan poistuneita - muistan varmaan jokaisen täällä pitempään kirjoitelleeen. Vaan ihmisillä on muutakin tekemistä kuin netissä kirjoittelu ja ymmärrän sen hyvin. Monesti nuo poistumiset ja väliaikaiset poissaolot johtuvat ihmisen oman elämän kuvioista, joiten olen ottanut avoimen asenteen. Täällä on pyöröovet eikä ovessa lukkoa. Ketään ei pidätellä väkisin.

   Liisu, olet selvä Maria-tyyppi! Minä olen kyllä se Martta. Nautin vieraiden kestitsemisestä omin käsin valmistetuin herkuin. Esimerkiksi tyttären yo-juhlat olivat aika suuret, vieraita oli paljon pitkin päivää iltamyöhään asti. Minäpäs veivasin kaiken itse, suolaiset ja makeat. Vain juomat ostin kaupasta. Oli erilaisia täytekakkuja, kuivakakkuja, täytettyjä tuulihattuja, pikkuleipiä ja voileipäkakkuja ja lihapasteijoita. Silloin ei ollut tapana tarjota varsinaista lämmintä ruokaa, siis perunoita ja liha- tai kalaruokia. Minä myös tarjoilin punaposkin.

   Vaan jos olisi jotkin kulttuuripippalot, haluaisin olla niissä mieluummin vieraana nauttimassa hengen palosta. Tai sitten valmistaisin etukäteen tarjottavat seisovalle pöydälle.

   Sinä sovit hyvin osaasi, Liisu. Sinun paikkasi on varmasti sama kuin Marian.

   Poista
  4. Jos Maria ja Martta löytyivät, niin keitähän muita Raamatun hahmoja täällä on... Mikis voisi olla tuhlaajapoika ja minä puuhun kiipeävä Sakkeus.

   Seitsemässä veljeksessä Liisu vaikuttaa selvältä Seunalan Annalta.

   Jotenkin Liisun juttuja lukiessa minulle tulee tunne, että hänen virtuaalinen ja maailmallinen hahmonsa eroavat toisistaan aika lailla? Miten on?

   Poista
  5. Liisu näyttäytyy miehensä kylkiluuna eli ihmisenä, jolla ei ole omaa henkilöllisyyttä. Siitä voisi vetää kyökkipsykologiapohjalta arvion sekä hänen että hänen miehensä persoonasta. Kuvaavia substantiiveja: näyttämisenhalu, koketeeraus, ruskeakielisyys.

   Poista
  6. Kylläpä minua nyt punnitaan! (naurava hymiö)

   Iines tunnistaa minut Mariana, joka on polvillaan kaikkien edessä.
   Tapsa näkee minussa Seunalan Annan.
   Anonyymi tuomitsee minut miehen kylkiluuksi.

   Olen otettu. Mutta murheellinen.
   Synnintunnustus:
   Minä vaivainen mato matkamies maan, olen kaikkea sitä mitä sanotaan.
   Puhun liikaa itsestä. Puhun liikaa tuttavista. Puhun liikaa kaikesta, mitä en edes ymmärrä.

   Yritän parantaa tapani. Otan oppia Anonyymista. Hän tietää mitä pitää sanoa niin että se vaikuttaa.
   Hän on tarpeeksi lyhytsanainen. Hän ei puhu turhia. Hän osaa keskittyä siihen mikä on olennaista.
   Kiitos, Anonyymi!
   Kiitos Iines ja Tapsa (että katsotte lempeästi minua)!
   Kiitos kaikille! Minä rakastan teitä kaikkia!

   Poista
  7. Liisu, pieni korjaus: näen sinut Mariana, joka halajaa sanaa. Polvillaanoloa en tarkoittanut. Vaan nyt kun sen sanot, niin toivon, että et jäisi siihen vaan nousisit ylös. Ei kaikkea tarvitse sietää eikä suvaita! Alan tulistua puolestasi, koska auliisti mukaudut kaikkeen. Ei se niin oikeasti mene, että kaikki pitää suvaita! Potkaise ämpäri nurin ja nakkaa niskojasi! Iske jalkasi lattiaan ja anna silmiesi kipinöidä! Kiltteys hiiteen!

   Poista
  8. PS Liisu, ole sellainen kuin olet! Tuon edellisen voit lukea yleisohjeena kaikille kilteille naisille. Mielestäni kun tuhmuus on hieno ominaisuus ihmisessä.

   Poista
  9. Etkö huomannut, Liisu, että epäilen sinun oikean hahmosi poikkeavan aika lailla virtuaalihahmostasi? Täällä olet kaikkien edessä polvistuva hento, arka ja eteerinen neitsykäinen, mutta luulenpa että oikeasti olet uhkea, nauravainen, peloton ja kovaääninen taidepersoona.

   Poista
  10. Jokin minussa - huolimatta Maria-käsityksestäni - puhuu myös tämän Tapsan rohkeusteorian puolesta. Nimittäin Liisuhan pitää pokkana puolensa tuossakin yllä kuvatussa tapauksessa, jossa hänen miehensä antaa vimmattuja merkkejä silmillään, että menes nyt kultaseni laittamaan vieraille pöytä koreaksi. Ei mene kultanen, vaan kuuntelee vieraiden mielenkiintoista puhetta ja antaa miehen mennä. Mikäs kiltti tämmöinen reipas nainen on? - Hyvä, Liisu!

   Poista
  11. "Teatraalinen" tyyppinä on hyvin, hyvin moninainen. Näyttelijältähän, ja nyt tulee mieleen Tea Ista, vaaditaan jopa sitä. Teatraalinen sanana pitää paljon sisällään.

   Poista
  12. liisu, riittää että otat suuppiin. Älä muuta pohdi.

   Poista
  13. Anonyymi!

   Mikä on suuppi?

   Mikä on ruskeakielinen?

   Niitä sanoja en ymmärtänyt.

   Poista
 39. Jokaisella on oikeus olla tasan sellainen kuin on! Hyvä niin, jos voi olla oma itsensä vieläpä hyvillä mielin ja suorin selin.

  Minua ärsyttää ihmiset, jotka vaihtavat olemustaan kuin kameleontit seuran mukaan. Tietenkin jokainen puhuu hiukan eri asioista ja olemuksen eri puolet painottuvat seuran mukaan (on eri asia keskustella kasikymppisen mummon kuin kaksikymppisen tytön kanssa), mutta ihan positiivista on, jos ihmisen tunnistaa samaksi seurassa kuin seurassa.

  Mieleeni on jäänyt yksi teennäinen nainen pitkän ajan takaa. (Minua ärsyttää mairea hymyily - parempi olla naama peruslukemilla, jos ei oikeasti hymyilytä.) Toimimme aikanaan samassa Unicefin paikallisryhmässä ja siten tulimme väkisinkin hiukan tutuiksi. Jessus että minua ärsyttää tuollaiset hienostorouvat, joiden pääasiallinen tehtävä on hymyillä maireasti, artikuloida selkeästi ja elää miehensä siivellä.

  Taitaa olla PMS päällä meikäläisellä tänään! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruslukemiin minäkin luotan, ellei hymyyn ole todellista syytä. Jopa hieman ärsyttävät ohjeet hymyn taikavoimasta ja tarttuvuudesta.

   Eihän hymy aina hyvää mieltä merkitse, vaan monesti sitä, että vedät suupieltesi lihaksia ylöspäin. Niin tekee opetettu koirakin.

   Poista
  2. Huu, miten tän blogin kommenttiketjut venyvät tämmösiin mittoihin? Täällä tuntee olevansa kuin kahvilassa, jonne tietty porukka kokoontuu turisemaan tuon tuosta ja jonne muutama ohikulkijakin eksyy huutelemaan.

   "Minua ärsyttää ihmiset, jotka vaihtavat olemustaan kuin kameleontit seuran mukaan. Tietenkin jokainen puhuu hiukan eri asioista ja olemuksen eri puolet painottuvat seuran mukaan"

   Olemme kaikki kameleontteja, kaikilla on tuhat kasvoa. Lienee veteenpiirretty viiva, milloin tämä muuttuu teeskentelyksi. Itselleni tämä on melko luonnollista, eri seurassa käyttyätyy eri tavoin. Teeskentelyä se olisi, jos tietoisesti muokkaisi käytöksensä sellaiseksi, jollainen ei ole itse lainkaan. Olisi "olevinaan" jotain.

   Poista
  3. Sanotaan, että ihmisellä on jokaisen toisen ihmisen varalle erilainen rooli. Tämä ei tarkoita mitään teeskentelyä tai ruskeakielisyyttä, vaan sitä, että sovitamme puhumisemme ja olemisemme vastaanottajan lähettämien sanattomien nonverbaalisten viestien mukaiseksi, jotta kommunikointi onnistuisi mahdollisimman hyvin. Tämä on luonnollista ja tiedostamatonta.

   Tämä on tosiaan jonkinlainen kahvila, jonne voi poiketa kun kahvituttaa, kuunnella juttuja tai ottaa niihin itsekin osaa. joskus öisin tämä muuntuu baariksi, jossa soitetaan musiikkia ja kerrotaan reissutarinoita tai muuta mukavaa ja tuolla Einesbaarin puolella tarjoillaan joskus tuhteja annoksia kirjallisuutta. - Halloo, Riku, nyt en tahdo saada sitä Herzogia luetuksi, kun koko ajan pukkaa uutta kirjaa nenän alle. Mitäs me tehdään sille, kun se roikkuu siellä päivän listalla edelleen?

   Poista
  4. Lupauksistani huolimatta asia on minullakin vielä pahasti vaiheessa. Jos tekisimme niin, että muutaman viikon päästä sen lähetän, eikä sillä väliä jos kommentteja ei juuri tule. Ainakin haukkumisia voi lähettää eissäntillisestä suhtautumisestani dead-lineen.

   Poista
  5. Sovitaan vaikka ensi vuoden puolelle, niin ehtii lukea näitä uutuuksia nyt sitten koulunakin. Kyllä minä kirjan luen siihen mennessä.

   Poista
 40. Moro, rakkaat homot ja heterot ja muut!

  (Kysymys: miksi tervehdyksessä homot on ennen heteroita? Vastaus: se rimmaa paremmin. Kysymys: älä ny? Vastaus: Kokeile ite!)

  Tulin äsken Tulimaasta. Siellä led-kärpäset lentelivät. Kohteliaat Kirahvit kumartelivat kun käteltiin, muuten ne söivät puiden latvuksia. Muurahaiset ajoivat takaa Muurahaiskarhua, joka ei ole ollenkaan karhu. Näin myös Pandakarhun, jolla ei ole mitään tekemistä Pesukarhun eikä muiden Otsojen kanssa; sillä on lihansyöjän ruoansulatus mutta silti se syö vain bambunversoja ja kakkii 95% ravinnostaan ulos, sillä on aina nälkä. Nälkäkurjet eivät kauas lentele eivätkä kurkiaurat kynnä. Olen käynyt Kuurin Kynnäksellä. Hermostunut ihminen pureskelee kynsiään tietämättä että peukalon kynnen alla asuu yli 300 miljoonaa bakteeria. Pikku-ukkoja ovat bakteerit vaikka viruksien mielestä ne ovat jättiläisiä, niin kuin ovatkin. Jonathan Swift kävi Lilliputiniassa. Hetkinen! Swift on minulle (tämä on mielipiteeni enkä sitä vaihda toiseen mielipiteeseen) ehkä ilkein... ei, ei ilkeä vaan... satiirisin satiirikko! Hän sekaantui elämässään kaikenlaisiin asioihin, myös politiikkaan, mutta en minä nyt mitään esseetä hänestä kirjoita. (Enhän häntä edes tunne.) Mutta tiedättehän tämän: Irlannissa (Iso-Britannian maakunta) oli nälänhätä 1720 luvulla. (Oli totta kai monta kertaa muulloinkin. Niin kuin kaikkialla muuallakin, maailmassa.) Swift kirjoitti 1729 pamfletin ”Vaatimaton ehdotus, kuinka voitaisiin estää köyhien lapsia Irlannissa joutumasta rasitukseksi vanhemmilleen ja maalleen”. Siinä hän esittää ratkaisuksi tämän: liioista köyhien lapsista on valmistettava ravintoa toisille, joita uhkaa nälkäkuolema. – Swift oli syvästi järkyttynyt siitä eriarvoisuudesta joka siihen aikaan maailman mahtavimmassa maassa (Iso-Britannia) vallitsi. Ja kun hänen pamflettinsa otettiin todesta, ja häntä syytettiin kannibaalisesta julmuudesta, hän tajusi (näin tässä kirjan Johdannossa lukee) ”ettei kurjaakin kurjempaa yahoo-sukua voi millään keinolla parantaa, koska siltä täysin puuttuu kyky havaita omaa raadollisuuttaan”.

  Ps. Harmi, jos olen joskus suositellut jotain kirjaa teille... ei minua kannata uskoa. Luin aikoinaan niin kummallisia kirjoja että en ymmärtänyt niistä juuri mitään, siksi suosittelin niitä ystävilleni.

  (heh, heh)

  VastaaPoista
 41. Rauno Räsästä minun on ikävä, eniten. Kaikista eniten.

  Kaikkia muitakin täällä käyneitä minulla on ikävä.

  Ja miksei myös heitäkin jotka täällä yhä ovat.

  Puhumattakaan heistä jotka tänne vielä joskus tulevat!

  Ihmiset ovat ikävää + ystävyyttä. Eivät ikävystyttäviä!


  Rauno Räsästä ikävöin eniten.

  VastaaPoista
 42. Hassua miten virtuaalikirjoittajiin voi kiintyä, kuten Raunoon. Juuri tänään päivemmällä kävin taas Raunon blogissa haikailemassa, mutta surullistahan siellä oli. Ei ollut isäntä talossaan. Ei osaa mitään toivoa tai toivottaa, vaikka viimeiseen asti toivoo.

  VastaaPoista
 43. Hassua...? Tuo sananvalinta on huono. Rauno ei ole virtuaali-ihminen vaan Rauno Räsänen, filosofi, elävä olio. Hänen elämästään en mitään tiedä. Mutta mä luulen että hänelle elämässään on tapahtunut paljon ikäviä asioita, ehkä enemmän kuin hyviä asioita. - Hän on hyvä ihminen. Omituinen ja hyvä.

  VastaaPoista
 44. Saan valita huonosti enkä vaihda hassua. Minusta se on nimenomaan hassua että kiintyy johonkin kuviteltuun. En minä tiedä esimerkiksi Raunosta faktoja, tunnen vain hänen tapansa ilmaista asioita sanoilla virtuaalissa.

  VastaaPoista
 45. Raunon voi käsittää - jos kompetenssi riittä (muistan kun hän riiteli van Vaarin kanssa!) a) väärin. Tai sitten b) oikein.

  Sinä aikana kun vielä Raunon juttuja (mekin riitaunnuimme!) luin niin kukaan ei ollut ymmärtänyt häntä oikein.

  Rauno minut tällekin palstalle toi. (Joka tietenkään ei ole välttämättä positiivinen asia.) Raunon takia minä tänne jämähdin... ja sitten Rauno ite lähti pois. - Voihan samperi.

  Ps. Tämä oli yksi versio. Toinen versio olisi toinen. Iloisempi ehkä - en tiedä? Haluatteko kuulla?

  No, luin itsekseni tätä blogia ja ihmettelin - olen kova ihmettelemään - että kylläpäs tässä "ikkuna-iines" -blogissa koko ajan halveerataan miehiä. Se minua vähän ihmetytti, ei paljoa.Minnkin mielestäni miehet ovat usein mulkkuja, siitä olin blogistin kanssa samaa mieltä, mutta ovat miehet myös ihmisiä. Heilläkin on tunteensa! - Ensimmäisiä bologikirjoituksiani olikin kai (en muista) kun kerroin miten isäni Viipurin tykistön talleilla harjasi hevosta (maanviljelijän poika, osasi sen) niin vääpeli huusi hänelle: "SAA SITÄ HARJATA LUJEMMINKIN! EI SE MIKÄÄN KISSA OLE!" Ajattelin, että tällä kommentilla saan Iineksenkin tajuamaan että miehetkin ovat herkkiä.

  En saanut.

  VastaaPoista
 46. Rauno lähti kaikkialta pois ja hän keskittyi vain Ironmistressin blogiin ja kirjoitti pitkään, aina näihin päiviin asti, lähes pelkästään kirjoituksia, jotka olivat vastineita ironmistressin teeseihin.

  Tuossa olet väärässä, että tässä blogissa olisi halveerattu miehiä. Minä en ole milloinkaan sanonut tai ajatellut, että miehet ovat mulkkuja. Suuhuni on kyllä koetettu sijoittaa noita sanoja, mutta ei se voi onnistua, koska ensin pitäisi ajatella niin. Nuo ajatukset ovat kasvaneet luulijoiden omista ennakkoluuloista. Minä pidän miehistä ja siksi juttelen mieluusti heidän kanssaan, tosin heitä mielistelemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täsmennä ajatustani, joka on oikea, ja josta en siksi luovu:

   minä luulin että täällä halveerataan miehiä! Siksi niin jämerästi (heh, heh) puutuin asiaan kommentillani.

   (rakas pussikarhuni)


   Eikun ihan oikeasti. Vähemmän enemmän sinä nykyisin emansipoidut kuin esim. sex vuotta sitten. Älä väitä vastaan! Onko se positiivista kehitystä vai ei, siitä voidaan olla toki kahta eri mieltä. - Ps. Jos itse olisin nainen (ei se ole vaikea kuvitella) niin olisin feministi. Tietysti. Eikä sillä olisi mitään tekemistä sen kanssa että tykkäisin miehistä. Luulen että miehetkin tykkäisivät minusta. Koska en ole nainen vaan mies, niin miehenä minä tykkään naisista jotka ovat itsenäisiä, tekevät mitä tekevät. Keltä heidän lupaa pitäisi kysyä? Minultako tai joltain muulta mieheltä? Nyt menin vähän sekasin... siis minkä takia minun pitäisi antaa sattumalta Siwassa tapaamalleni naiselle, kun itsekin olisin nainen, niin antaa hänelle lupa mennä vieraisiin... esimerkiksi? Tai miksi hän sitä minulta kysyy? Kyllä tämä on kummallista. Ei jumaliste. Minun mielestäni naisten pitääi mennä ensin itseensä, samoin yksikseen Siwassa asioivien herrasmiesten; vasta sitten tähän tulee jotain tolkkua ja voi alkaa kysellä kysymyksiä.

   Moraali murenee koko ajan ympäriltämme. Kuin mureiini.


   Poista
  2. Ironmistress on kai kollektiivi? Älykäs hän on mutta edustaa sellaista ajattelutapaa johon en voi yhtyä. Totta kai hänen ajatuksensa ovat silti kiehtovia.

   Tosin en ole lukenut häntämoneen vuoteen..

   Ajattelen, täynnä sentimentaalisuutta kuin kuumailmapallo, että äly on kyky ratkoa ongelmia; ei ihmisen elämää. Ihmisen elämä ei ole rationaalista. - Empatia, kyky käsittää mistä on kyse, puuttuu ko. nimimerkiltä.

   Poista
 47. Tapsa on kiva ihminen, tutustuin häneen Mummo Muussa. Kun tutustuin häneen myöhemmin Vanhan Kellarissa, ei käsitykseni toiseksi muuttunut. - Kyllähän ihmiset kynänjäljestään tuntee... kyllä.

  Jos kenetkään, niin Homo Garruluksen haluaisin tavata. Linnut, linnut!

  Kivaniemen isäntää Valtoa arvostan. Valehtelee vähän, kirjoittaa hyvin.

  Riku Riemusta tulee mieleen marx-veljekset. Hitsi! "Olen omin käsin raivannut tieni tyhjästä äärimmäiseen köyhyyteen

  Kuunkuiske on ihana, yhtä ihana Leonoora, vastakohtana.

  Liisu on ihana.

  Kolehmainen on presiis yhtä ihana kun van Vaari, Komisario.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Groucho-lainauksen otan tyytyväisyydellä ja riemukaasti vastaan, mutta mielummin itse sanoisin, että minulla on ollut ääretön tarve päästä ei mistään ei mihinkään, enkä totisesti ole keinoja kaihtanut, unelmani saavuttaakseni.

   Totta puhuen minulla on joskus ollut suuret maaomistukset. Jotenkin vain väsyin sellaiseen ja aloin pestä käteni.

   Toisaalta hienostorouva Satu Tiivola kertoi lehdessä olleensa tsupparina ja sitten miehensä saikin sen veikkausvoiton.

   Woody taas oli nuorena kokoomuslais-tyyppinen yrittäjä, osti taskukellon isoisältään tämän kuolinvuoteella ja on siitä erityisen ylpeä.

   Poista
  2. Entäs minä, mikis? Enkös minä olekaan ihana?

   Poista
  3. Sinä, oi Rakkaani (... tule, lähtekäämme maalle ...") olet minulle niin läheinen, kuin perheenjäsen, että en huomannut arvostella Sinua ollenkaan. Diantre! No, arvostellaan ny si:

   no se puede vivir sin Iines. (Malcolm Lowry, Tulivuoren juurella, siv. 16)

   Poista
  4. ... harmaata jo ..."

   Poista
  5. Pannaan koko runo. Pannaan vaa:

   ”Minä soitan sinulle illalla / tästä kylmästä maailmasta,
   jossa odotan lyhyttä kesää / lumi katoilla on harmaata jo.

   Minä odotan sinua silmät auki / saat viisumin keväästä syksyyn
   Minä odotan sinua odotan / lumi katoilla on harmaata jo

   Sinä lasket hiuksesi hartioille, / että minun on lämmin.”   (Pentti Saarikoski: Minä soitan sinulle illalla)

   Poista
 48. Ps. Jos itse pitäisin blogia, jota en jaksa - se vaatisi niin paljon vaivannäköä, niin pitäisin Anonyymeista kanssa paljon! Hehän tuovat keskusteluun sen värin ja räiskeen mikä siitä usein muuten puuttuu. - Anonyymit ovat kivoja.

  VastaaPoista
 49. Tuo tanssiva nainen jonka pitäisi testata ihmisen aivolohkoja, oli kyllä aika hepuli viritys. Sehän pyöri ihan holtittomasti. Aina kun sille iski silmää niin se rupes pyöriin toiseen suuntaan. Katsoin hyvin intensiivisesti häneen. Se vaan pyöri ja pyöri ja yhä vinhemmin se pyöri kunnes lensi perseelleen. Ei tätäkään ollut merkitty vaihtoehdoksi? Mutta näin vaan kävi. Se vielä ihan totta hiero pitkän aikaan pakaroitaan ja sano mulle että "menisit katteleen välillä jotain muuta"... Minähän menin.

  VastaaPoista
 50. Julkisuusarvomittaus:
  Rauno 107 000
  Mikis 63 400
  Kole 23 000
  Tapsa 12 300
  Iines 1 080

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torsti ei nyt tiedä. On vissiin unohdettu lainausmerkit, mikä toimenpide supistaa Rauno Räsäsenkin arvon kahdella kolmasosalla alaspäin, ja sittenkin on mukana vielä muita räsäsiä kuin rauno suuri ensimmäinen.. Iineksen ihka oikea julkisuusarvo on 2, ja jos se piirunkaan tuosta nousee, vedän säkin päähäni ja ripottelen ylleni tuhkaa.

   Poista
 51. Muuttuuko blogi öisin baariksi? Siis rähinäviinat esiin!

  Nyt lopettakaa se lässytys ja tulkaa TAPPELEMAAN!! Vedän teitä kaikkia turpaan:

  https://www.youtube.com/watch?v=RdX-swN9Tw8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi! Minä vetelin tuossa jo unia tietämättä, että täällä olisi ollut kivat turpakäräjät! Korpin olisi käynyt kalpaten! Nenä olisi ollut aamullakin vielä vinossa.

   Poista
  2. Se on mahdollista, siksi suoritin taktisen vetäytymisen. Ylivoima oli liian suuri.

   On siis suunniteltava uusi strategia, jätän rähinäviinat kotiin.

   Poista
 52. Kaikki hyvin, niin hyvin kuin voi olla!

  Tapsa tullut alas puusta ja seisoo nyt foorumilla. Tuhlaajapoika on palannut mukanaan mahtava tarina. Ja Anonyymilla ottaa vähän pattiin kun mielestä pullahtelee kylkiluita (niitähän tulee vähän jokaiselta ja pahemminkin voisi käydä). Mutta Iines ei paista kyljyksiä, hän leipoo tuulihattuja ja voileipäkakkuja ja on onnessaan kun saa uusia vieraita.

  Just tuli ovesta Kuunkuiske vaihtaen väriä eikä hänen naamallaan näy lainkaan maireaa hymyä. Ja kukas se nyt tulikaan, uppouusi asiakas, komea kuin Korppi! Harmi että Leonoora sattui jo poistumaan temperantia kainalossaan. Mutta missäs on meidän Kolehmainen?

  Jaa tuolla hän hääräilee raamatun kimpussa ja varoittelee meitä sen kansien välissä väijyvistä hempukoista, jotka tekivät jotain jännää iskälleen. Pitääpä ottaa raamattu käteen ja kurkistaa, mitä siellä tapahtuu vesitulvien aikana. Ei näy raamattuja talossa, mutta näkyy yks äijä alkkarit jalassa joka on maallikkosaarnaaja- ja sotasankarisukua. Ei hätää, se tietää vielä hurjempiakin juttuja.

  Mut miks Riku on huolissaan; puhuu deadlinesta ja jotain se Iineksen kanssa supisee, ehkä ne valmisteee meille jouluateriaa Einesbaarissa. Sanokaa ruoka, niin vesi valahtaa jo kielelle.

  Mutta Torsti! Sinähän äkkiä ilmestyit. Kiva, että tulit; mukana lukuja, julkisuusarvoja? Ai! Minä luuulin että esnkis että ne on euroja.

  VastaaPoista
 53. Olen aina kirjoittanut päiväkirjaa. En minä niitä koskaan jaksa lukee. Äsken luin:

  12.2 Minun on ikävä, maailma ei jäsenny minulle, minulla ei ole ketään jolle kertoisin ikävästäni. Todellisuuttani ei oteta todesta, eiliset päivät menevät kauemmaksi.

  Hetki sitten pidin monologin yksikseni taas. Olen särkymäisilläni, sen tunnustaminen herättää epäluuloa. Mäntyluodon satamassa on takavarikoitu 120 pulloa viskiä. Olen idiootti. Tuuli puhaltaa korviin sanoja kuten Underberg Underberg, on iltapäivä. Poltan 'Van Kemp' pikkusikareita.

  Katson paljonko kello on, se on 01.45. Jos elettäisiin aikaa 35 vuotta sitten, olisin nyt Koijärven Suojeluskuntapiirin lähetti. Tai en mene tätä vannomaan. Ajatukseni haihtuvat kuin viini Midipullostani. Heilutan jalkaani. Pöydällä on erilaisia tavaroita paljon. Ajattelen (siis) mitä ajattelen. Radio on kiinni. Tänään olen saanut aikaiseksi sen että luin 50 sivua Kolakowskia


  Kerään paperit pois, nekin joita en ehtinyt kirjoittaa, ja lähden nukkumaan.


  Ps. Tää on kirjoitettu joskus -70 luvulla? (heh, heh) Mutta täytyy lähtee nukkuu nytkin.

  VastaaPoista
 54. Vastaukset
  1. Portugeesia! Välillä ymmärtää, välillä ei. Siis sanoja.

   Musiikki on aivan ihanaa.

   Poista
 55. Joo, ei tääl kukaan tappele. Pidetään ne bileet joku toinen kerta, mä lähen nukkumaan. Toi on ihan hyvää musaa.

  Hyvää yötä.

  VastaaPoista
 56. Liisu se vasta riehaantui! Keinui tarhatätien kauhistukseksi leikkikentän keinussa niin että hameenhelmat lensi korviin. Ja näkyi pupupikkupöksyt.

  Ah, Lilli Marlen, die süßest!.

  VastaaPoista
 57. "Woody taas oli nuorena kokoomuslais-tyyppinen yrittäjä, osti taskukellon isoisältään tämän kuolinvuoteella ja on siitä erityisen ylpeä."

  Vai niin, Riku, että "osti"? Varmaan sai halvalla?

  Laihialla kolme veljestä hautasi isäänsä. Avoimeen hautaan, ennen kun se lapioitiin umpeen, piti heittää kympin seteli. (Älkää minulta kysykö miksi? Kai siällä on sellainen tapa?) Ensimmäiset kaksi veljestä heitti kympin, kolmas heitti kolmenkympin shekin ja poimi ne kympit itselleen.

  Näin Laihialla. Entäs teillä siellä Uudella Maalla? Kysyy nimim. "vittuakos minä kaikkea kyselen"

  VastaaPoista
 58. Aika jättää. Ei koskaan kello. (Jätätä.)

  VastaaPoista
 59. Kirkonkellot ne vaan kumisevat. (Tyhjät tynnyrit kamalasti kolisevat.)

  Ps. Kerran muuten kiipesin kirkon kattoa ylös (Forssassa). Se oli jyrkkä katto,peltikatto, yli 90 astetta, siinä oli sellaiset peltiset saumat mistä pidin sormillani kiinni. Jaloissani minulla oli tennistossut joiden pohjat olin kärventänyt nuotiossa, halusin niihin enemmän kitkaa. Olin kova kiipeilemään! Mutta en silti päässyt kirkon katonharjalle kun rupesin äkkiä liukumaan alaspäin. Se oli ankea tunne. Liu'uin aina räystäille asti ennen kun pysähdyin. Sitten, jonkin verran nolona, hiiviskelin alas paloportaille ja tulin takaisin maan pinnalle.

  Olin kova kiipeilemään siihen aikaan (14 -v). Myöhemmin luin jostain, liekkö Freudilta, että sellainen on murrosikäistä seksuaalisuuden sublimointia. Tiedä häntä?

  Kerran yritin kiivetä saman kirkon (se muuten on helvetin korkea kirkko, käykää katsomassa) kirkontorniin ukkosenjohdatin pitkin, ylös. Ajattelin silloinkin että menen huipulle asti. Mutta vitut, en päässyt kuin n. 20 metrin korkeuteen kun siitä ukkosnjohdattimesta (se oli sentin paksu vaijeri) irtosi kiinnitysholkkeja (poks, poks) kaks kappaletta ja se vaijeri venyi ikäänkuin mutkalle. Minäkin menin siellä 20 metrin korkeudella ikään kuin mutkalle. Ajattelin, hansikkaani olivat ihan ruosteessa, että tuolla ylempänä kiinnityspultit ovat varmaan vielä höllemmässä... että antaa tämän nyt olla. Ainakin tällä kerrtaa. Ja silppasin alas.

  Ps. Jälkeen päin ajattelin, kun kävin katsomassa sitä pullistunutta ukkosenjohdatinta, että millähän suntio tai kirkkoherra itselleen tuon selittävät? Mistä moinen pullistus? - No, Jumala tekee välillä kaikenlaisia jekkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa Freudilta tuo tulkintasi, ainakin unen freudilaiselta tulkinnalta. Kirkot ovat naisen symboleita ja Eiffelkin tornit ja muut ulokkeet miehen. Heräävä seksuaalisuus siinä tempoili.

   Poista
 60. Lahden radiomastoonkin minun piti kiivetä ylös .Olin 15 -v ja siellä oli jotkut saatanan Salpauselän kisat. Ja oli n. -25 astetta pakkasta. Taaskaan en päässyt edes puoleen väliin sitä Eiffel-torni kloonia kun alko paleltaa niin jumalattomasti, että piti laskeutua takaisin, alas. Aina mä epäonnistuin!

  Toisaalta, kuulin myöhemmin, jos olisin päässyt sinne huipulle - siellä olisi sellaisia 'radiosäteitä', tms:sta, että olisin heti singahtanut hengiltä. - No, ajattelen nyt, jos olisin silloin kuollut niin olisin säästynyt monelta ikävältä asialta, joita myöhemmin jouduin kohtaamaan... Enkä muuten olisi eksynyt tänne Iinekseläänkään. (Plussaa sekin kai.) :)-

  VastaaPoista
 61. Huonoja unia näen vieläkin siitä kun laskeuduin koulutalomme 4-kerroksisen kivitalon ylimmästä luokkahuoneesta vesiränniä pitkin alas. Se ränni oli seinästä irti juuri ja juuri sen verran että sai (melkein) sormenpäänsä ujutettua sen ja seinän välille. Ei ihan saanut. Tennarit mulla silloinkin oli jalassa mutta eihhän niihin saanut mitään otetta, rapattu seinä, niitä vasten ne. Mun elämäni - aivan absoluuttisesti - oli silloin sormenpäitteni varassa. - Karhuvaaran Martti, saksankielen maisteri, mun openi, oli nähnyt tämän. (Valvoi jälki-istuntoa vastapäisessä Vanhan Puolen luokkahuoneessa.) Myöhemmin hän kertoi minulle, ei kouluaikanani, myöhemmin kun istuttiin Korkeatasoisessa Ravintolassa, jossa Rotarytkin kokoontuivat (minuakin oli ehdotettu Rotarien jäseneksi mutta kuulema vastustavia mielipiteitä oli niin kamalasti, ja niin ankaria, ettei siitä... no, tullut mitään)... Niin tota noin tämä ex-saksanopettajani kertoi minulle että "näin pienen ihmishahmon joka tuli ikkunasta ulos, ylimmästä kerroksesta, ja tarttui vesiränniin ja alkoi kavuta sitä pitkin alas. Voi Hyvänen Aika minä säikähdin, donnerwetter, minä ajattelin koko ajan että kunpa tuossa ei mitään pahaa sattuisi. Eikä sitten sattunutkaan".

  En minä tempuillani (sublimaatoillani?) ketään koskaan halunnut säikäyttää. Järkyttämisestä puhumattakaan. En. Paitsi kai itseäni? - Tiedä häntä.

  Ps. On mulla yks vielä hurjempi kiipeilyjuttu. Mutta se on kyllä niin kamala että en sitä viitti edes kertoa. Ettekä ees uskoisi. (Siitä näen oikeasti painajaisunia. Jos lasken joskus silmäluomeni kiinni.)

  VastaaPoista
 62. Puhutaan mukavimmista asioista, esimerkiksi huumeista. (Niistä minulla on vähän kokemusta, pistettävistä ei yhtään, hasshista olen muutaman kerran pössytellyt. Ja KYLLÄPÄS HÄMMÄSTELIN!)

  Lars von Trier, yksin upeimmista elokuvaohjaajista mitä on/on ollut, valitteli juuri äsken että hän "ei enää ehkä koskaan pysty tekemään tai kirjoittamaan tärkeää elokuvaa" (hänhän myös käsikirjoitti elokuvansa) syystä että on lopettanut alkoholin ja huumeiden käytön. "Kukaan elokuvaohjaaja ei raitistuttuaan ole tehnyt yhtäkään järkevää elokuvaa". (Sama se muuten on kirjailijoiden kanssa. Ajatellaan nyt vaikka Kejosta. Tärkeämmistä nyt puhumattakaan.) Silti Lars von Trier on sitä mieltä että hän katuu niitä vuosia jolloin käytti kokaiinia heroiinia viinaa hasshista ynnä muuta että olisi luova. Vaikeaa. Arvostan niin paljon hänen leffojaan, etenkin "Dogvillea", on tavallaan sääli että hän on päässyt huume- ja viinaharhoistaan eroon. Tavallaan olen onnellinen hänen henkilönsä puolesta. (Mutta vähemmän. Niin hyviä hänen elokuvansa ovat/olivat!)

  Ps. Minäkin taidan mennä nyt syömään sämpylän. Koska mulla on nälkä.

  VastaaPoista
 63. En ole koskaan maistanut tai pistänyt tai pössytellyt huumeita. Tämä ei johdu periaatteesta, vaan tilaisuuden puutteesta. Tällä en tarkoita sitä, että haluaisin kokeilla, mutta sanon suoraan, että olisin vähän aiemmin saattanut pössytellä parit sauhut kokeeksi. Orjaksi en olisi jäänyt, koska viinakaan ei ole vienyt minua. Juon kauhean vähän. Pidän silti viinistä ja siitä tunnelmasta, kun nauttii lasin pari viiniä. Tottakai se runollistaa mielen ja saa aikaan euforiaa, kuten pitääkin. Vaan krapulaa en tunne kuin villeimmiltä opsikeluvuosiltani. Törttöillyt en ole koskaan . Holli on säilynyt, mutta kivaa on pidetty.

  VastaaPoista
 64. minusta sinä olet mukava ihminen. ehkä rehellinenkin olet. symppaattinen.

  VastaaPoista