21.4.2015

Agit props: Oppikaa tyhmät ilolla!Vaalitulos järkyttää maamme johtavaa kulttuuriälymystöä. Huolestuneita ovat etenkin Krista Kosonen, Anssi Kela, Vuokko Hovatta, Jörn Donner, Pirkko Saisio, Antti Nylén ja Jaakko Kuusisto (HS 21.4. B4).

Krista Kosonen sanoo, ettei hän tunne ketään, joka olisi äänestänyt persuja. Pirkko Saisiosta taas tuntuu, että vihreät ja vasemmisto jakavat keskenään älymystön, kulttuuriväen, tutkijat ja yliopistoväen. Vuokko Hovatta suree sitä, että vaalien alla ei puhuttu taiteen arvosta. Jörkkaa taas itkettää maalaisarvojen jyllääminen Suomessa.

Siinäs kuulitte. Suomi on kahtia jakautunut. Jos hieman autetaan: toisella puolella ovat älykkäät ja taiteelliset oivaltajat ja toisella puolella hmmm... tyhmät maalaiset ja työläiset. On siis syytä soittaa tässä kohdin  Agit propsien Oppimisen ylistys -laulu. Oppikaa tyhmät ilolla ja tulkaa kaltaisiksemme! Me näytämme tien valoon. 

Vaan mistä persujen menestymisessä on lopulta kysymys? Kuka heitä on äänestänyt? Onko Suomessa oikeasti noin paljon takapajuisia peruutuspeiliin katsojia - siteeraan esseisti-filosofi Antti Nyléniä.  (Kuka tässä on takapajuinen. Eikö Nylén tiedä, että nykyään katsotaan peruutuskameraan katse eteenpäin?)

Mitä minä sitten ajattelen vaalituloksesta? Kas, en ole riemuissani, joskaan en myös revi ihokastani. Periferiassa asuvana tajuan hyvin sen, miten suppeasti helsinkiläinen kulttuurieliitti suhtautuu asioihin. Näillä lakeuksilla ei edes ole vihreitä, tai jos on, sadan kilometrin päässä ensimmäinen  ja toinen kahdensadan. Meillä vihreys näkyy siinä, että mennään itse metsään ja ollaan  siellä. Voidaan olla kaksikin tuntia, rohkeimmat jopa kolme. 

Persujen menestys taas johtuu siitä, että duunaritaso on hylännyt vasemmistolaisuuden ja jättänyt sen suosiolla kulttuurieliitille. Uusi koti on löytynyt kansanmiehen puolueesta.

186 kommenttia:

 1. Taitelijat ovat fiksuja, kun eivät meidän moukkien kanssa seurustele. Näyttelijä tuntee vain näyttelijöitä ja kirjailijoita. Kirjailijat kertovat kirjoissaan kirjailijaminästä, joka ei ole kirjailija itse, ja se kirjailija on ihan jumalaton näkijä.

  Arto Salminen ravisteli kirjallista maailmaa huomiota herättäneellä kirjoituksellaan, jossa syytti taidetta kulkemisesta pyhämekko päällä, samaan aikaan kun maailma paskantaa tuulipukuunsa. Väitti kirjallisuuden olevan niin itseensä käpertynyttä, että joka toisen kirjan päähenkilönä on kirjailija. - Tuohon sanoisin vain, että taitelijat kyllä mielellään kertovat omista paskaisista haalareistaan ja kärsimyksistään niissä. "Voiiiiih, minä, taiteilija, olen niin paljon kärsinyt!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista on se, että kun taiteilija Pirkko Saisio näkee Suomen jakautuneen nyt kahtia: punavihreään älymystö-kulttuuriväkeen ja voittaneita puolueita äänestäneisiin - näitä Saisio ei tohdi nimetä miksikään, mutta tarkoittanee juntteja ja hölmöjä, niin esseisti-filosofi Antti Nylén taas näkee Suomen nyt yhdenmukaistuneen: Suomi on äänestyksen jäljiltä kuin Yksi Iso Porvari. Nylén jopa viittaa filosofi Francis Fukuyaman ajatukseen historian lopusta: viimeistä vasemmistolaista etsitään jo kiivaasti.

   Minua taas kummastuttaa, että nuori Nylén ei tunnu tietävän, että ei ole kauan niistä ajoista, kun viimeistä oikeistolaista etsittiin kiivaasti. Miksi se ei merkitse hänelle historian loppua?

   Poista
 2. Varsinais-Suomen äänikunigatar oli Vasemmistoliiton Li Andersson. Kyllä turunseudulla ainakin on vasemmistolaisia kannattajia. Eikä Turku ole Helsinki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksei olisi vasemmistollakin äänikuningatarta? Ja Turussa. En usko, että kellään on mitään sitä vastaan.

   Vai mitä haluat tällä sanoa?

   Poista
 3. Olen saanut kokea mitä sadistisinta hekumaa seuratessani erinäisten oikeinajattelijoiden tyrmistystä vaalituloksesta. Aivan samaan paniikkiin, kuin edellisissä vaaleissa ei ylletty, mutta tätäkin on kelvannut katsoa. Hieno juttu kuinka demokratiasta ja sen puutteesta mouruavat ihmiset ovatkin nyt sitä mieltä, että väärin äänestetty, "ei tämä ole minun Suomeni!"

  Tuossa eivät sentään ole onneksi kaikki Suomen taiteilijat. Jostain syystä nämä oikeinajattelijat pääsevät useammin ääneen, tai ainakin pääsivät. Vielä kun joku ottaisi heidät vakavasti muuallakin kuin suvaitsevaisessa kuplassa, jollaisia löytyy kaikista suurista kaupungeista. Maailma on muuttumassa, mitä tämä vastenmielisten tuulenhaistelijoiden joukko ei ihme kyllä huomaa. Vasemmistolaisuus on kuolemassa ja sitä seuraa kansallismielisen hegemonian aika.

  Varautukaa siis kaikki "hyvät" ihmiset. Natsipoliisit tulevat sinunkin ovellesi ja murskaavat luusi. Musta aurinko nousee ja helvetin sotajoukot jyräävät yli kaiken biosfäärin.

  14! 88! Kevät koittaa Aatu-sedälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kristakososmainen "en tunnista ketään muita kuin omiani"- ja " Suomi on nyt minulle vieras"-pällistely kertonee enemmän lausujien kapeasta maailmankuvasta tai oman maailmankuvan ehdottomuudesta kuin laajemmasta yhteiskuntapoliittisesta tietoudesta tai avarasta mielestä ja kyvystä ottaa vastaan uutta tietoa.

   Poista
  2. Hoplaa Akkunaiines. Ihan hyvä havainto, että se erilaisuuden sietokyky tuntuu olevan hankalampaa nimenomaan siinä toisessa päässä. He sietävät kyllä erilaisuutta, mutta vain oman konsensuksensa läpi hyväksyttyä. Kaikki väärä erilaisuus joutaa tunkiolle.

   Vuokko Hovatta pelkää, että taiteesta tulee sisäsiistiä. No, siitä ei ainakaan ole pelkoa. Useat maahanmuuttokriittiset blogistit ovat meinaan aika räyhähenkiä ja Lars Viks on saanut fatwan päälleen vittuilemalla rättipäille.

   Poista
  3. Räyhähenkisyys ei ole merkki laadusta tai taidosta tai lahjakkuudesta. Räyhääminen on silkkaa räyhäämistä. Ja kyllä, on ajatusmaailmoja jotka ovat minusta todella vastenmielisiä, mutta en ole hankkinut parabellumia sen vuoksi. Enkä uhkailee kenenkään henkilökohtaista vapautta enkä pelottele öykkärimäisesti tai paremminkin raukkamaisilla tavoilla ketään joka ajattelee toisin kuin minä. Väkivalta tai sillä uhkailu on raukkamaista eikä mitään muuta.

   Poista
  4. Noh, minäkin ajattelen, että vittuilu ei lopulta vie mihinkään. En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi "rättipäille" tulisi vittuilla. Enhän minä vittuile uskovaisille kristityillekään. Noh, hieman ehkä almakartanolaisille ja jehoville ja lestoille, jotka sortavat jopa omia lapsiaan.

   Sen sijaan satiiri ja ironia ovat hyviä keinoja, mutta kun mennään pilkan puolelle, ollaan jo menetty jotain.

   Poista
  5. Räyhääminen ei itsesään ole taidetta, ei. Otin tuon vain esille, koska Vuokka Hovatta ilmeisesti pelkää, että taiteesta tulee persujen menestyksen myötä sisäsiistiä juhlarunoutta. Kyllä sitä täällä pimeällä puolellakin ymmärretään taiteen spketriä.

   Rättipäillekään vittuilu ei olisi sinänsä suotavaa, ellei siitäkin oltaisi tekemässä tabua. Jotkut yrittävät tarkoituksella hämärtää viholliskuvaa ja siksi tarvitaan räikeitäkin vastakeinoja.

   Poista
 4. Zyklon-B:t ovat valmiina ja polttouunit lämpiämässä. Alkakaa jo vavista!

  VastaaPoista
 5. Uudelleenperustettu SS-divisioona Totenkopf aloittaa etnisen puhdistusoperaation Helsingin Kalliosta.

  VastaaPoista
 6. Laitahan lääkityksesi kuntoon.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoista on kieltämättä katsoa, miten Sipilä suhtautuu kulttuuriministerin pestiin. Edellisen hallituksen Paavo Arhinmäki (ennen Pia Viitasta) oli kulttuuriministerinä lievästi sanottuna pohjanoteeraus, vaikkakaan punavihreä älymystö-kulttuuriväkikaarti ei hänestä pahaa sanaa sanonut.

  Mitä Paavo Arhinmäki mahtoi saada aikaan kulttuurin saralla? Nyt ehkä emme näe samanalaista suvereenisuutta, kun uusi kepulainen tai persulainen urheilu-kulttuuriministeri nimitetään. Jotenkin tuntuu, että hän saa kyytiä, vaikka tekisikin jotain.

  VastaaPoista
 8. Yksi aika paha lapsus näyttelijätär Kososelle tuli. Hän puhuu "minun Suomesta". Krista asuu Suomessa, mutta ei omista sitä. Jos kuitenkin omistaisi, olisi ihan mielenkiintoista tietää, ketkä saisivat asua jatkossakin. Ja ketkä saisivat asua, kun pitäisivät suunsa kiinni.

  Niin paska kuin edustuksellinen demokratia saattaa toisinaan olla, sitä pitää kunniottaa, koska vaihtoehtoja on aika kamala kuvitella.

  Jörkka-vaarille on varmaan kauhistus, että nuori väki pitää häntä vain sinä outona vanhana ukkona, joka aikoinaan piehtaroi maksusta nuoren mustan tytön kanssa Afrikkalaiselle rannalle. Siinä sitä oli oikein kansainvälistä menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jörkka on kaupunkilaispelle, joka ilmeisesti haluaa olla vielä relevantti. Pentti Linkola kirjoitti hänestä osuvasti jo 60-luvulla:

   http://ikihonka.blogspot.fi/2013/01/donnerin-kummitusmaailma.html

   Poista
 9. nÄÄH, kieriskelkää nyt vaan höyhenissä ja tervassa ja ropotelkaa suolaa päällenne. Lisää vaan Hakkaraisia eduskuntaan. Häviää kirkkoviinitkin jumalauta Tiitisen kassakaapista! Ja makkarat saunasta.

  VastaaPoista
 10. Kiitos Korppi linkistä! Olin unohtanut kuinka raadollisen osuva Linkolan kritiikki "Maamme-kirjasta" oli. Mutta hänhän olikin kirjoittajana vallan toista luokkaa kuin itsensä aina tärkeäksi kokeva Donner. On tietysti Linkolalla oma ideologiansa pelissä mutta oli se silloisessa Suomessa profeetan tekstiä kuitenkin.
  Donnerin tragiikka kai on, että hän halusi niin kovasti olla taiteilija.
  hh

  VastaaPoista
 11. En minä usko, että viineistä tarvitsee parlamentaarikko Hakkaraisen suhteen huolissaan olla, eiköhän hänellä ole tiukkaa viinaa salkussaan. Oksennuspusseja eduskuntaan olisi toki hyvä varata ja hyvät hopiat piilottaa vaikka sinne Tiitisen kaappiin.

  VastaaPoista
 12. Jörkkaa ei tapa useampi syöpäkään, mies vaan kirjoittaa ja ohjaa elokuvia. Jörkka on hieno mies!

  Samuli


  VastaaPoista
 13. No joo, aika hyvin ennustin.
  Ymmärrän täysin miksi suomi-pojat ja -äijät äänestää persuja.
  Ulos Eu-sta ja vieraitten elättäminen ja hyysääminen lopetettava.
  Rehellisesti oikeistolaista, isänmaallista ja narsistista porukkaa näet olemma. Joo. Ja eikä siinä mitä, sanahan on meillä vapaa.
  Totta sekin on, maamme kansalaiset ovat vaan niin helevatin rikkaita ja siksi kaikki niin oikeistolaistuneita ettei rupusakin etuja ajavia enää tarvita. Ja rupusakkihan väheneekin koko ajan. Tarvitaan kuten länsi-naapurissa tummia ihmisiä hoitamaan ne työt jotka eivät omia nirppanokkia kiinnosta. Ja halavemmalla.

  VastaaPoista
 14. Jörkka on hieno ihminen. Tosin hän tietää sen itsekin. Kun luki Mammutin, ihmetteli miten niin paljon yksi ihminen ehtii tehdä. Jos joku tekee vaikka yhden kymmenesosan siitä mitä hän niin varmasti saa nimensä Kuka Mikin On kirjaan. Linkola on Donnerin rinnalla Pelle.

  VastaaPoista
 15. Donnerhan on kirjoittanut ja tehnyt kaikenlaista aivan mielettömästi, joten sulka miehen hattuun.

  Linkola ei saa minulta sulkaa, vaikka uskoakseni itselläni on hyvinkin paljon samanlainen suhtautuminen luontoon, erikoisesti metsiin, joita olen aina rakastanut.

  Syy vastenmielisyyteeni on Linkolan epäeettinen ihmiskäsitys. Hän ei erottele ihmistä eläimestä, ja se on käsittämätön virhe hänen ajattelussaan. Ihminen on henkisyyytensä, henkensä, vuoksi korkeampi olento, joka ei vain toteuta lajikäyttäytymistään, vaan on luonut käsitemaailman, johon muu eläinkunta ei pysty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä tärkeimmän: Linkolan ihmiskäsitykseen kuuluu myös fasistinen piirre: hän ei tunnusta tunteiden merkitystä.

   Tämä johtaa väistämättömään kysymykseen Linkolalle: mitä arvoa on sellaisella elämällä, jossa ihmisellä ei saa olla tunteita? Kannattaako maapalloa pelastaa ekokatastrofilta, jos jäljelle jäisivät vain tunteettomat vahvat kyborgit?

   Minä en tahtoisi elää Linkolan maailmassa.

   Poista
  2. Minulle Linkola näyttäytyy hyvinkin tunteellisena ajattelijana ja kyllähän hän ihmisen ja ihmiskunnan henkisille saavutuksille antaa arvoa!

   Sen venejutun käsitin vain niin, että jos kaikki veden varaan joutuneet koetetaan kiskoa veneeseen, vene uppoaa eikä kukaan pelastu.

   Sitä voi tietysti miettiä, haluaako olla mukana sellaisessa veneessä. - Tulee mieleen se Medusan lautta.

   Poista
  3. Telepatiaako, kirjoitit aika samanlaisen kommentin kuin minä ja juuri samaan aikaan.

   Poista
  4. Hahaa, telepatiaa varmaan.

   Poista
  5. Illuusio yhteisestä veneestä tai laivasta on toki liikuttava. Mutta olemme eläneet jo pitkään yhteiskunnassa, joka ei ole enää yhteinen laiva, useimmat meistä seilaavat pikku purtiloillaan tai ovat löytäneet pienen tilkun maata jalkojensa alle ja ovat jättäneet valtiolaivan, meren armoilla elämisen.

   Valtiolaivamme seilaa vielä, joten kuten, mutta se on jo todella pahasti kallellaan. Kun se uppoaa, hukkuvat nekin jotka kansituoleissa vielä paistattelevat päivää.

   Poista
  6. "Kun pelastusvene on täynnä, yrittävät ne, jotka vihaavat elämää, kiskoa siihen lisää haaksirikkoutuneita ja upottaa kaikki. Ne, jotka rakastavat ja kunnioittavat elämää, lyövät laivakirveellä partaisiin takertuneet liiat kädet poikki." (Linkola, Alkusanat)

   Tämä teksti sisältää todellisuutta väistävän argumentaation, joka tekee siitä raamatullista metaforaa, etten sanoisi horinaa. Linkola tietää tässä muiden motiivit, vaikkei mitenkään voi niitä tietää.

   Ei hukkuvien ihmisten poimiminen täyteen pelastusveneeseen ole elämän vihaamista, vaan yhtä hyvin se on rakkauden voittamista. Rakkaus voi olla suurempi arvo kuin oman hengen pelastaminen, taivaspaikka.

   En minäkään haluaisi elää maailmassa. jossa oma nahka pelastetaan. Paras ihminen kiskoisi lähimmäisen veneeseen ja hyppäisi itse mereen. Tätä en huomaa Linkolan ehdottavan.

   Poista
  7. Ja mitä tulee ajatella näistä Linkolan ajatuksista?

   "Missään asiassa järjetön ja itsetuhoinen ihminen ei niin puhdaspiirteisesti ja yksiselitteisesti kaiva omaa hautaansa kuin pakolaisten vastaanotossa. Ennen kaikkea muuta kansainvälistä yhteistyötä olisi kaikkien valtioiden solmittava sopimus, joka kieltää kuolleen maan väestön uudelleensijoittamisen, joka takaa myös väestön menehtymisen sitä mukaa kuin tuottava maa-ala menetetään.
   (Johdatus 90-luvun ajatteluun)

   Meidän on pakko oppia näkemään, kuka on ihmiskunnan vihollinen ja kuka sitä rakastaa. Meidän on pakko käsittää, että ihmiskunnan arkkivihollinen on Äiti Teresa, joka kulkee Etelä-Amerikan slummeissa paavin lähettiläänä saarnaamassa syntyvyyden rajoittamista vastaan ja pakkoauttaa henkiin massoittain riutuvia lapsia Intian ja Afrikan nälkäalueilla. Heidän miljoonissaan hän kasvattaa tulevan kärsimyksen ja nääntymiskuolemien aikapommia suunnattomiin. Tällainen kauhea ihminen rakastaa intialaislapsen suurissa silmissä omia tunteitaan; hän tuskin tietoisesti vihaa ihmiskuntaa ja elämää, mutta mistään mitään ymmärtämättömän tiedottoman pahuuden ruumiillistumana hän matkaansaattaa elämälle mittaamatonta onnettomuutta.
   (Johdatus 1990-luvun ajatteluun)

   Kyllä, lainaukset on poimittu Wikisitaateista. Se ei kuitenkaan ehkä estä sanoman arvoa?

   Poista
  8. Ne ajatukset, jotka Linkolalta ovat minua lähellä, koskevat luontoa ja metsää. Näen samalla tavoin maanpinnan elävänä oliona, jota ihminen tyhmyyksissään peittäa asvalttikuorella ja raiskaa luonnolta alueita tuulivoimapuistoilla. Raiskuujälki on hirvittävää..

   Sitä vastoin Linkolasta poiketen en pidä ihmistä itseisarvona, jonka tulee väen vängällä saada jäädä henkiin. Ihmisen osaan kuuluu saada olla myös heikko ja antaa muille sijaa.

   Poista
  9. Anonyymi, valtiolaiva? Ennemmin tässä kai yritetään tunkea koko ihmiskuntaa samaan pelastusveneeseen.

   Iines, luulen että Linkolan kritiikki kohdistuu ennen kaikkea juuri tuollaiseen sentimentaaliseen rakkauteen, josta tuo Äiti Teresa -esimerkki. Motivoiko nyt vaikka (ääriesimerkkinä) ehkäisyn vastustamista todellinen rakkaus ihmistä ja ihmiselämää kohtaan, vai onko se vain omien (uskonnollisten) tunteiden tyydyttämistä? Tärkein kysymys on kai se, onko auttajilla resursseja myös kantaa vastuu siitä, mihin ovat ryhtyneet. Jollei, autettaville käy kuin pikkulinnuille pakkasella, jos niiden totuttu ruokinta keskeytetään.

   Poista
  10. Autettaville, ja kaikille muillekin. Tuo pikkulintuvertaus on sikäli ontuva.

   Poista
  11. Schnur, totta, Linkolan teksti on hyvinkin vertauskuvallista. Ja hän on selvästi raamattunsa lukenut, sillä tekstin metaforisuus tai allegorisuus - miten vain - on hyvinkin vanhatestamentillista.

   Äiti Amma lienee hyvä esimerkki sentimentaalisesta maailmojasyleilevästä rakkaushurmoksesta, mutta Äiti Teresan teot eivät minusta pohjaa sentimentaalisuuteen, vaan pikemminkin sentimentaalisuuden vastakohtaan, itsensä uhraamiseen ja unohtamiseen. Arvelen myös, että siinä pelastusveeneessä Äiti Teresa antaisi venepaikkansa kelle tahansa vedessä olijalle ja hyppäisi itse veteen. Äiti Ammasta en ole varma.

   Muistan miten monen vuoden takaisissa ns. huorakeskusteluissa kyseenalaistin seksiä myyvien naisten ilmaisen terveystarkistuksen sillä perusteella, että huoruuden tukeminen lisää huorien alistamista ja riistämistä. Muistan, että kukaan ei ymmärrtänyt tätä ajatusta, vaan kaikki suvaitsevaiset ihmiset kannattivat kovasti seksiä myyville naisille huoltoa ja hoitoa ja pitivät minua oletettavasti suvaitsemattomana ja kovana. Itse arvelin olevani lähes ainoa, joka ymmärsi sen, että huoruus lisää kurjuutta.

   Onkin aika mielenkiintoista se, että välillä heikkoutta ja kurjuutta pitää tukea, mutta tositilanteessa sitten ei.

   Poista
  12. Ei kun Äiti Teresan täytyy pysyä lautalla paitsi kiskomassa muita ylös, myös vetoamassa muihin niin, että hekin kiskovat. Irti saa päästää, tai jopa tuupata takaisin veteen, kunhan sielu on pelastunut.

   Amman pitää ehdottomasti pysyä kyydissä halailemassa ja lohduttamassa ihmisiä kun vene uppoaa.

   Laivakirveen kanssa heiluvaa Linkolaa ei kukaan enää noteeraa, koska tämä ei ole onnistunut lyömään yhtään kättä poikki.

   Poista
  13. (Eikä vain ole onnistunut olemaan lyömättä, vaan on heilumisensa lomassa antanut lähimmälle vierustoverilleen eväsleipänsä ja viimeisen vesitilkkansa.)

   Poista
  14. Minulla on Äiti Teresasta hieman toisenlainen kuva. En tunnista tuota laskelmallista "uhrin" sielun pelastusta siinä, kun Äiti Teresa ruokkii nälkäisiä lapsia. En silti erityisemmin ihaile näitä uskonnollisia pyhimyksiä. Tuo saamani kuvakin voi olla väärä, sillä se on vaistonvarainen.

   Poista
  15. Voi olla, että se kuva on väärä, mutta sellainen kuvahan ihmisillä Äiti Teresasta yleensä on. "Äiti Teresa" on synonyymi hyvyydelle, altruismille ja uhrautuvuudelle.

   Sitten on joku Christopher Hitchens, muiden muassa, joka väittää, että koko juttu on propagandaa ja huijausta: rahat menivät jonnekin muualle kuin köyhien ja sairaiden auttamiseen, Äiti Teresa ihannoi köyhyyttä ja piti kärsimystä lahjana Jumalalta, joten sairaat eivät saaneet edes asianmukaisia kipulääkkeitä.

   Ei-uskonnollisesta näkökulmasta tuo, samoin kuin syntyvyyden säännöstelyn ja naisten koulutuksen vastustaminen, vaikuttaa kyllä aika epäilyttävältä ja epäinhimilliseltä.

   Uskonnollisesta näkökulmasta (fanaattisella ja fundamentalistisella twistillä) sama asia voikin vaikuttaa pyhimysmäiseltä. Ihan niin kuin Linkolakin, syväekologisesta näkökulmasta.

   Poista
  16. Tuo saamani kuva voi olla väärä - siis viittaan tällä omaan saamaani kuvaan Äiti Teresasta. Se voi siis olla väärä, ei sinun, Schnur, siihen en suinkaan viittaa.

   Uhri-sanalla viittaa köyhään ja sairaaseen lapseen, en Äiti Teresaan - minua ei kovasti liikuta ihmisen uhrautuvuus, vaan pidän sellaista jopa itsekkyytenä.

   Uhrin sielun pelastuksella puhun siis lapsen sielun pelastuksesta, jota en siis usko Äiti Teresan ensisijaisesti ainakaan tavoittelevan. Uskon, että tässä autetaan vain ihmistä, samalla tavalla kuin me autamme köyhää tai siunaamme mielessämme maksullisen naisen terveydenhoidon. Jotta joku jäisi henkiin ja selviäisi.

   Kyse taitaa siis olla väärinkäsityksestä, Schnur. Minä en puhu asiasta uhrin näkökulmasta, vaan Äiti Teresan sisäisestä motiivista käsin. En siis usko, että hän hoitaa sairaita pelastaakseen heidän sielunsa tuonpuoleiseen, vaan pitääkseen heidät elossa. maan päälllä. Tuosta ulkoisesta olen tietenkin samaa mieltä: hyväntekeväisyys on monesti itse belsebuubista.

   Poista
  17. Iines, käsitin kyllä, mihin viittasit, kirjoitin vain sekavasti. Yritin sanoa, että Äiti Teresaa on nimenomaan kritisoitu siitä, ettei hänen intresseissään ollut ensimmäisellä sijalla köyhien ja sairaiden maallinen vaan hengellinen hyvinvointi. Vaikea tietysti arvioida kenenkään sisäisiä motiiveja, siksi kiinnitin huomiota noihin ulkoisiin seikkoihin hänen avustusjärjestönsä toiminnassa ym. Jos hän todella halusi sairaiden parantuvan ja köyhien olojen helpottuvan, miksei rahoja sitten käytetty siihen tarkoitukseen ("Me emme ole sairaanhoitajia emmekä lääkäreitä jne. vaan uskovaisia")

   Poista
  18. Uskon kyllä, että Äiti Teresa halusi pelastaa sieluja, mutta en tiedä sitten, oliko se ensisijainen motiivi auttaa köyhiä.

   Nimittäin kun Äiti Teresalle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1979, hän oli hätkäyttänyt palkintogaalassa yleisöä ja järjestäjiä pyytämällä, että kaikki rahat lahjoitettaisiin Kalkutan köyhille. Se auttaisi ruokkimaan tuhansia, hän oli sanonut.

   Minusta tämä kertoo sen, että hän irtisanoutui rahoista ja sielun pelastuksesta ja oli valmis antamaan toimintavallan muille, kunhan auttamiskohde on Kalkutan köyhät.

   En tiedä sitten, miten rahojen kävi.

   Poista
  19. Äiti Teresa on omituinen, ristiriitainen hahmo.

   Miten rahojen kävi, se onkin mysteeri. Jossain vihjattiin lihavista pankkitileistä mm. Vatikaanissa.

   Poista
  20. Toisaalta Äiti Teresasta on kirjoitettu aika paljon oletuksia. Mm. Vapaa-ajattelijoiden sivuilta löytyi amerikkalaisen käännöskirjan kritiikitöntä esittelyä, hyvin tyypillistä ateistista paasausta.

   Saa olla ateisti, mutta jos joka asiaan mennään agendalla, tulos ei ole uskottava.

   Minusta on sama, mitä vapaa-ajattelijat kirjoittavat, sillä tuskin Äiti Teresa itse hurvitteli rahoillaan.

   Poista
 16. Voisit nyt Iines edes lukea tuon Korpin antaman linkin niin et ihan hupsuja kirjoittaisi :-)
  hh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen sen paremmalla ajan perehtyen. Jopa toivon olevani väärässä Linkolan suhteen. Muistan vain sen selkeän virkkeen, jossa Linkola kirjoitti, että jos monta ihmistä on pyrkimässä veneeseen - jokin katastrofitilanne - heikot tulee jättää veteen hukkumaan ja ottaa mukaan vain vahvat - hän itse on sanojensa mukaan vahva, koska hänestä olisi hyötyä muille.

   Mahtaako Linkola olla vain huono ihmistuntija? Mitä heikoimmasta ihmisestä voi kriisitilanteessa tulla kykenevä, ihminen voi kasvaa tilanteen mukaan ja ylittää voimavaransa, jos hän saa jäädä eloon.

   Poista
  2. Tykkään aika-ajoin sun ajattelustaan, tosi paljon. Oikeasti. Tunteiden merkitys on hyvinhyvin tärkeätä. Siksi palaan Antti Rinteeseen.

   Hänen kasvoistaan, puheestaan ja ilmeistään, katseestaan välittyi tunteellinen puoli. Jota en esimerkiksi tavoita ollenkaan tekotunteellisesta keinohymyä esittävästä Stubbista tai joistain piinkovista teflonkasvoisista poliitikoista, joiden ilmeissä tai silmissä ei liikahda tunteet.

   Sanotaan, että kriisitilanne nostaa ihmisestä pintaan todellisen puolen tai niitä puolia, jotka normioloissa eivät tule esille. Ja ne voivatkin olla, jopa yllättäen, mitä parhaimpia ominaisuuksia. Toimii "selkäytimellään". Jotkut ovat pelastaneet ihmishenkiä äärioloissa. Ihminen on kyllä loputtoman mielenkiintoinen otus.

   Poista
  3. Olen kyllä tunnistanut Rinteen olemuksessa hyvinkin inhimillisen puolen. Mies on selvästi lämminsydäminen tapaus, tunteellinen olento, plusmerkkinen ihminen. Ei luotaantyöntävä, kylmänsorttinen, niin kuin esimerkiksi Matti Vanhanen.

   Ymmärrän Rinteen nuorehkoa vaimoa, miehessä on nallekarhumaista lumoa. Sen sijaan kummastelen Matti Vanhaseen hurmaantuneita neitokaisia. (Myötätuntoni olikin täysin Ruusus-Kurosen puolella, jolle tehtiin ruma temppu. Ihan oikein Vanhaselle se Kurosen kirjahulabaloo).

   Vaan politiikantekijänä en tunne Rinnettä kovin vetoavaksi. Urpilaista taas en näe yhtä lämpimänä ihmisenä, niin kovat tehot hänellä on päällään, mutta minusta hänessä kuitenkin oli poliittinen tahtotila, jota tarvitaan. Urpilainen tulee vielä. On mielenkiintoista odotella demareitten oppositiopolitiikkaa!

   Tuo Linkolan maalaama vahvojen ihmisten yhteiskunta saa aikaan vilunväristyksiä. Uskon tosiaan vahvasti ihmisen kehittymiseen ja kasvuun. Heikkona pidetty voi olla se todellinen yhteisön voimavara ja neropatti.

   Poista
  4. Ehkä tämä maailma onkin siksi niin mätä, että tänne ovat selvinneet vain fyysisesti vahvimmat...

   Poista
  5. Kannattaa sitä Linkolaa muuten lukea, hän on tunteellinen kaveri. Sentimentaalinen sanoisin, ellen paremmin tietäisi. Hänellä on kovat puheet, mutta ei hän tekisi kenellekään pahaa, Linkola on kaappihumanisti.

   Poista
  6. Korppi, kirjoitin kommentin tunteellisuudesta tuonne ylemmäs, juuri ennen kuin luin tämän! No, samoilla linjoilla ollaan siis.

   Poista
 17. Vahvin ei ole viisain. Persut nyt valtaan päästessään riipivät korkeakulttuurista loputkin kukkaset. He kun eivät erota Sibeliusta Sibeliuksesta. Täysin paatunutta ja taiteesta mitään tajuamattomia ovat nuo kenopäät. Jännä, että stubbi sopisi hyvin persuksi; sydämetön kiipijä kun on, oikea jääkuutio, latvastalaho kelohonka, kakkakikkare. Onneksi persut ovat vaan niiiiiiiiiiiiin tyhmiä (heh) toopet, oikea pelleparaatilaisporukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, johan sen juuri Krista Kosonen sanoi: meidän täällä Kallion ilmaisutaidon lukiossa on taide ja kyldyyri.

   Poista
  2. MInusta tuntuu, että juuri Kallijjossa vallitsevan kielteisen ja ahdasmielisen ilmapiirin vuoksi, Krista ei ole tajunnut sisäistä persuuttaan. Krista kun kuitenkin on tuulipukukansan ja kesällä karvahattuja käyttävien oma taitelija, suuri tähti Putouksesta ja Kingistä.

   Poista
  3. Kukin äänestäköön vaikka munamiestä, mutta ellei munamies tule valituksi, pistäköön suunsa suppuun ja kunnioittakoon enemmistön tahtoa. Ellei ole aavistustakaan siitä, mitä munakennon ulkopuolella on, avatkoon silmänsä ja katsokoon ympärilleen.

   Poista
 18. https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vND53ZrQD9M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä 18-vuotiaana itkin salaa useammankin kerran, kun Lennon ammuttiin. En voinut sitä käsittää. Jake Nyman siitä aamun rokkivekkarissa kertoi, kun olin kouluun lähdössä. Ensimmäinen tieto oli, että on vakavasti haavoittunut.

   Poista
 19. Aika käsittämättömät mittasuhteet saanut tämä Krista kommentillaan. Joka media huutaa, blogit pauhaa. Voi Krista parkaa, kun nyt tulee kuraa niskaan.

  Miten sitä ei voi suvaita suvaitsevaisuutta?

  VastaaPoista
 20. Kysymyksesi on hieman tekopyhä, Samppa. 

  Krista Kosonen voidaan nähdä sekä subjektina että objektina. Lausunnonantajana hän on subjekti, eli se, jonka harjoittamasta suvaitsemisesta on kyse.

  Sama koskee muitakin artikkelissa mainittuja. Asiaan ei liity mitenkään se, että he ovat suvaitsevaistoa.

  Minusta tässä näkyy kuitenkin ironisesti se, mitä suvaitsevuus käytännössä voi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogger kadotti ekan vastauksen. Yritetään uudelleen.

   Erään kaltaita huumoria se minäkin yritän. Mutta tähän kuplaan tarvitaan kaksi osapuolta, jotka tarvitsevat toisiaan "aatteen sotaansa".

   Ilman toista, olisi toinenkin tarpeeton. Hyödytön ja agendaton. Ilman politiikkaa, kuin lahna laiturilla.

   Poista
  2. Itseäni kummastuttaa eniten, miten noin lahjakas näyttelijä tai taiteilija yleensäkin ei näe suomalaisen ihmisen koko kirjoa, suomalaista yhteiskuntaa.

   Kosonenhan on näyttelijänä Suomen parhaimpia, eläytymiskykyinen. Ehkä tässä kuitenkin on mukana lapsellisuutta ja tietämättömyyttä. Vaan Saisiolta moista möläytystä en olisi uskonut - että älymystö ja kulttuurisielut ovat aina punavihreitä. Ja kääntäen: ellet ole punavihreä, et ole taiteellinen henkilö.

   Poista
  3. Saisiolta minä olin enemmän lukevani rehellisen asioiden tolan toteamuksen. Tässä yhteiskunnassa erilaiset kuppikunnat tai ryhmittymät eivät keskustele, saati seurustele, toistensa kanssa. Kukin elää omassa pikkumaailmassaan ja tahollaan ärsyyntyy toisista. Taiteen tekemisen kannalta tuollaisen luulisi olevan huolestuttavaa.

   Poista
  4. Vaan kun se jako ei mene niin, että punavihreät jakavat taiteilijat, kulttuuriväen, tutkijat, yliopistojen älymystön.

   Kyllä mainittujen ryhmien jakajia on muissakin puolueissa. Joitakuita kulttuurityöläisiä onkin ilmoittautunut julkisesti näistä muista ryhmistä

   Poista
  5. Ei se jako ehkä mene noin suoraviivaisesti, mutta olennaista on se, miten kuppikunnat eristäytyvät omiin maailmoihinsa, omiin pikkupikkupoteroihinsa. Ja omista pikkupoteroistaan nostavat aina välillä päätään ja ampuvat pystykorvalla muutaman laukauksen lähimaastoon.

   Poista
  6. Mitä Kososen lausuntoon tulee, tottakai se on saanut kohtuuttoman merkityksen. Julkisuus vaan toimii niin, että nostetaan kaikenlaisia raflaavaan käyttöön sopivia lauseita ja niitä sitten pohditaan kuin asiaa ainakin. Melkein kaikki mediakohut ovat sellaisia "kakkasimme bussissa housuun".

   Poista
  7. Sellainenkin on syytä muistaa, että persut edustavat korkeintaan kahtakymmentä prosenttia populasta. He eivät ole kansa, eivätkä he ole "se todellinen Suomi". Jos oikein laskin, meitä muita on 80 prosenttia kaikista.

   Poista
  8. Sitä paitsi persuthan oikeasti hävisivät, yhden paikan edellisistä vaaleista. Hieman outoa, että tämä onkin vaaliretoriikassa "voitto".

   Toinenkin vaaliretorinen voittokukkanen. Juuri äsken puoli yhdeksän uutisissa Carl Haglund sanoi, että RKP voitti, joten se voi olla hallituksessa, tai jos niin haluaa, oppositiossa. RKP:hän säilyi ennallaan.

   Poliittinen puhe on ihan omanlaistaan, kaukana semanttisista vastaavuuksista.

   Poista
  9. Kaupungit ovat aina olleet erillään muusta maasta, oma todellisuutensa. Mutta vasta globalisaation myötä tapahtui kaupunkikulttuurien yhdenmukaistuminen. Siinä missä maaseutu ja pikkukaupungit säilyttävät omaleimaisuutensa, muuttuvat isompien kaupunkien keskukset kansainvälisiksi saarekkeiksi. Metropolin asukas luovii helposti missä tahansa suuressa länsimaisessa keskuksessa, koska ne muistuttavat niin paljon toisiaan. Kaupungit muodostavat toisiaan ruokkivan verkoston - suljetun virtapiirin - joka on erillään ympäröivistä kulttuureista ja kansallisista todellisuuksista.

   (Yllä sanottu on tietysti kärjistystä. En väitä, etteivät kaupungit säilyttäisi lainkaan kansallisia erityispiirteitään. Mutta nykyaikana kiihtyneen tavaran-, ihmisten- ja informaationvaihdon vuoksi kaupungit ovat yhdenmukaistuneet ja menettäneet erityispiirteitään.)

   Kahtiajakautuminen on ikävä tosiasia, hyvästi kansallinen yhtenäisyys. Sitä tulee oikeasti ikävä.

   Poista
  10. Minulla alkaa vähän mieli muuttua ja tunnen myötätuntoa Kososta kohtaan. Ryöpytys on ollut aivan älytöntä. Iltapäiväroskalehden päätoimittajan hänelle tyypillinen populistinen posotus oli minulle liikaa, - eikö noilla rahanahneilla ole mitään häpyä bisnestä tehdessään.

   Kososella on oikeus mielipiteeseensä ja lausuntoihinsa. Sitä ei persujen prinsessamainen taipumus loukkaantumiseen saa estää. - Hyvä Krista!

   Hitunen isänmaallisuutta tekisi persuille hyvää!

   Poista
  11. Mielestäni kyse on Kososen lausunnon sisällöstä, ei siitä, onko hänellä oikeus puhua vai ei - tietenkin on. Emmehän puolusta Wahlroosiakaan raivostuneelta ryöpytykseltä sanomalla, että hänellä on oikeus mielipiteeseen? Eikö olisi rehellistä tuntea sääliä kaikkia mielipiteensä vuoksi ryöpytettyjä kohtaan?

   En sitä paitsi arvannut, että kulttuuriväen lausunnoista nousee tällainen kohu. Olin ehkä ensimmäinen aiheesta vuodattaja. Jos olisin tiennyt tulevan kohun, en olisi kirjoittanut. Arvostan suuresti Kososen osaamista ja eläytymiskykyä. Kohu oli yllätys, sillä meillä ei ole tavattu ennen suuttua vihreiden tai vasemmistolaisten lausunnoista.

   Poista
 21. Duunari taso on hukannut vasemmistolaisuuden. No aika paljolti. Mutta syytä siihen onkin. Hermostutaan ja annetaan kaiken maailman maailmaa syleiliviä lausuntoja ja vastustetaan työtä ja toimeentuloa.

  Oikeat ongelmat lakaistaan kadoksiin. Jotka tosin minäkin suojatoimessani unohdan. Esim luin tässä erään rakennustyöntekijän humoristisia ajatuksia. Hän muistutti siitä, että ei tästä ole kuin eräs kuukausi, kun erään eestiläisen rakennustyöntekijän jalat ammuttiin naulapyssyllä kontin lattiaan kiinni.

  Tälläistä väkivaltaa jos sattuisi naisille, pakolaisille tai edes näyttelijälle. Olisi sellainen mekastus netissä, että Kososen lausunto olisi hiljaisuutta siihen verrattuna.

  Kyllä, kuplassa eletään. Oikeat ongelmat unohdetaan. Soditaan jotain kuvitteellista suurta fasismia vastaan ( Koivulaakso; Andersson).

  Mutta aututaita ovat tietämättömät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Että tietämättömät, ettei olisikin välinpitämättömät. Eihän ole vielä ulkomaan halpatyövoima potkaissut töitä alta. Eikä tulekkaan 200 nazumaa, jotka eivät olisi muita kuin systeemin kasvatteja.

   Mutta yhdestä asiasta minä tällä viikolla iloitsen. MTV ulkoistaa koko uutistoimituksensa. Kyllä saavat facebook ahtaajilla ja EKn ilosanomilla riehuvat porvaritoimittajat syödä nyt omaa soppaansa.

   .

   Poista
  2. Tarkoitin tuolla duunaritason vasemmistolaisuuden hukkaamisella myös ehkä sitä, että vasemmistolaisuus on viety duunareilta, se on etäännytetty kliseiseksi fraseologiaksi, jota työväestö ei enää tunnista.

   Työväestö ei kuulu Antti Nylenin esseiden eikä Pirkko Saision romaanien lukijoihin, mutta se kuuluu Krista Kososen Tsiisus Niemisen katsojiin. Siksi Kososen lausunto on ehkä järkyttänyt duunarit. Heidän tuntojensa tulkki kieltää heidät.

   Poista
  3. PS Kultturisteja taas järkyttää se, että duunaritaso ei olekaan opetettava koululuokka, vaan itsenäisesti ajatteleva karkuteille rynnännyt soinilauma.

   Poista
 22. Punavihreät ovat tietysti huolissaan konservatismin vahvuudesta tässä maassa ja menneissä vaaleissa.

  Meidän eurooppalaisten on mahdotonta tajuta amerikkalaisia. Merle Haffard ja Willie Nelson ovat meille käsittämätön yhdistelmä kapinallisuutta, konservatismia ja edistyksellisyyttä. Eivät sovi täkäläisiin sapluunoihin. Merle entinen pahamaineisen San Quentinin vankilan vanki, nykyinen monimiljonääri ja rebel without a cause. - Ja jumankauta, kun vanhat äijät virnistelevät poltellessaan marijuanaa ylistävän kappaleen välillä sitä itseään.

  Tähän ei Teemu Bergman pystyisi.

  It´s all going to pot

  VastaaPoista
 23. Tiedoksi kaikille muuten: söin aivan helvetin hyvää pannupitsaa.

  VastaaPoista
 24. Mielenkiintoista on katsoa Sipilän suhtautuminen itänaapuriin. Ennakkotietojen mukaan Venäjä on riemuissaan vaalituloksesta ja povaa Suomen paluuta neuvostosyliin. Ja täältä minun lakeuksiltani valittiiin vanha rötöstelijä Juhantalo uudelleen kepukuvioihin.

  Kun Väyrynenkin jo väittää natoilijoiden käynnistäneen ajojahdin häntä kohtaan, ei voi kuin sanoa, että hauskoja nämä kepukuviot. Kunpa nyt ei ihan suohon mentäisi.

  VastaaPoista
 25. Minua kiinnostaa saako tuleva hallitus junat kulkemaan aikataulun mukaan.
  Alkuviikosta käyttämäni Helsinkiin menevät junat myöhästelivät jälleen ,heijastaen rappiota ja valtaapitävien piirien mädännäisyyttä kuten aikoinaan Weimarin ja Espanjan tasavalloissa.

  VastaaPoista
 26. Noh niin tai näin, hauskoja nämä piskuisen Suomen hallituksen järjestäytymiskuviot ovat. Suurvallatkin pyrkivät osoittamaan vallitsevaa ja tulevaa suuntaa kilvan.

  VastaaPoista
 27. Sanoma Oy:n syöksykierre jatkuu. Se on sääli, sillä isosta määrästä osaamattomuutta huolimatta, Helsingin Sanomat on maamme ainoa sanomalehti.

  Sanoma Oy lopettaa blogilista-palvelunsa. Blogilistassa kiteytyy iso osa Sanoma Oy:n keskittyneestä osaamisvajeesta. Kun Sanoma hankki blogilistan omistukseensa, se kasvatti palvelua niin, että samalla koko lista menetti merkityksensä. Kaikki hukkui isouteen, listassa on liikaa spammin kaltaisia päivityksiä, joistain englanninkielisistä epämääräisistä julkaisuista. Jopa pikavippiyhtiö mainostaa sen kautta.

  Minä toivon Sanoma Oy:lle kaikkea hyvää matkalla hautaan. Rutistakaa, rutistakaa, mutta Herlin menettää rahansa ja te Hesarin toimittajat joudutte työttömäksi. Pääsette sitten ilmaisjakelulehtiin kirjoittamaan päivähoitokolumneja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoma on myynyt lähes kaiken, sielunsa, mutta ei vielä lehtiään. Kaikki muu on myyty, ja ollaan silti ihan kusessa.

   Hesari, lehti johon Sampankin jutut joskus julkaistiin sunnuntaina sivun kokoisena. Kirjoittelee kolumnistiensa kautta välillä niin levottomia, että toivon, että eivät päädy ilmaisjakelulehtiin, vaan hitsaamaan. Tosin ei nykyään enään kiitos TE keskusken, pääse noin vaan helposti hitsaamaan. Päätyvät toimittajat lähihoitajiksi. Kyllä siitä päivähoitokolumneja kirjoittaa.

   Poista
 28. Leikillisesti Kassi-Almaksi nimitetyn Almamedian Iltalehti puolestaan lopettaa Iltatyttö-palvelunsa.

  Iltatyttöä ei sivuilla enää nähdä. Tilalle tullee Iltaporvari. Kuvissa esiintyy Elinkeinoelämän keskusliiton kravattikaulainen agitaattori, joka kertoo jonkun syvämietteisen lauseen, kuten: "Palkanmaksu ei ole itsestään selvyys, nykyisessä markkinatilanteessa harkitsemme työpaikkoja maksullisiksi."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpaikathan ovat jo maksullisia.

   Googlaa saku timonen.

   Hän kertoo, kuinka työttömästä maksetaan työnantajalle 10 euroa päivässä, että hän tekee töitä firmassa. Saaden itse työttömyyskorvauksen ja 9 euroa päivässä.

   sitten jotkut haaveilee perustulosta, mitä se tekisi?

   Poista
  2. Tottakai olen Timosta lukenut. Lakimies, joka on asiantuntevilla ja aina köyhiä puolustavilla kirjoituksillaan kohonnut vähävaraisten joukossa arvostettuun asemaan. Lokaakin on niskaansa pöheleiltä oikeistolaisilta saanut.

   Poista
 29. Nämä kommenttini eivät olleet poikkeamia aiheesta, vaan kertovat pieninä murusina nykyisyydestä ja ennenkaikkea meitä odottavasta tulevaisuudesta. Eikä uutta hallitusta ole vielä edes muodostettu.

  Kepu vie uuninpesistä tuhkatkin omille kannattajilleen ja Elinkeinoelämän keskusliitto (kokoomus) kaiken muun. Kultturiministeri Soini yrittää hallituksessa tehdä itsestään tärkeää ja keskittää tuet Albert Edelfeltille.

  Ja meitä harmittaa yhden humbuugiosissa näytelleen ihmisen pään sisältö.

  VastaaPoista
 30. Tämä Kosos-kohu on ollut käsittämättömän suurta pöhinää. En arvannut, että muutkin kirjoittavat Kososen & Co:n lausunnosta ja että Kososesta yksin tulee syntipukki.

  Jos tarkkoja ollaan, niin Saision lausunto lienee noista jutussani mainitsemistani vakavimmin pielessä. Älymystö ja taiteiljasto ei tosiaankaan aina ole punavihreää, vaikka paljon punavihreissä heitä on, edelleen ja varmaan pysyvästikin. Tämä suunta lienee samalla suosituin wannabe-suunta - kaikella rakkaudella sanottuna. Kun sonnustautuu tiettyyn suuntaan ikään kuin tiettyyn vaatteeseen, kuuluu mielessään tiettyyn ryhmään. Varsinkin nuoret ovat mieluusti vihreitä, vaikka eivät haastattelujen perusteella tiedä paljonkaan asioista. "Kuulostaa" hyvältä.

  Kosonen tuntuu hieman viattomalta, ja voi olla, että suusta puikahti lapsus. Sitä on turha selitellä sen enempää, vaan jos jotakin hyvää tästä hakee, on juuri tämä röyhähtänyt keskustelu Suomen kahtiajakautumisesta, jota onkin syytä käydä.

  Sama ilmiöhän on käynyt muuallakin Euroopassa, mutta vain meillä asiasta on saatu aikaiseksi keskustelua, vaikka joku sitä yrittääkin selittää lyhytnäköisesti "länsimaisen sivistyksen romahdukseksi" (Jyrki Lehtola).

  Toisaalta Lehtola käy itse samaa keskustelua näin: " Pirkko Saisio ilmensi tätä velttoutta ilmaisulla, että jos ihmisellä on samanlaisia ilmaisuja kuin mulla, sen täytyy tehdä jotain älykästä työkseen, koska mun ajatukset on älykkäitä, koska mä oon mä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kososesta on tahtomattaan ja turhan päitenkin tullut syntipukki. Ihan sympaattinen hän on ja ok näyttelijäkin. En näe syytä inhota häntä, tai vetää kaiken kattavia johtopäätöksiä. Jostain se kuitenkin kertoo, ja mitä tulee viittaamaasi "sivistyksen romahdukseen", sellainen voi hyvinkin olla edessä. Barbarismi nousee, Briteissä eivät koululaiset osaa kohta lukea ja kirjoittaa, koska vaatimuksia alennetaan sitä mukaa kun ikäluokat degeneroituvat. Ja osasyynä siihen on ollut vasemmiston egalitaristinen politiikka.

   Poista
  2. Vai vasemmiston egalitaristinen politiikka. Heh. Ettei vain olisi porvari pistänyt rahoitusta tiukalle.

   Joku Kemppisellä puhui samasta aiheesta, mollaten jokseenkin vailla ajatusta peruskoulua. Kysymykseni olisi: "kuinka fiksuja se oppikoulu sitten tuotti?" - Tarkoitan, että pääsinhän sinne sisään minäkin.

   Poista
  3. Siinä on sellaista ihanaa väärinymmärretyn Nietzchen yli-ihmisen palvontaa.

   "Älylliset superlahjakkuudet meidät pelastaisivat, jos heille vain annettaisiin mahdollisuus!" - Heh, kun luulen, että veisivät fyffet himaan ja laittaisivat kartanonsa ympärille muurit piikkilankoineen ja vartijoineen.

   Poista
  4. "Kysymykseni olisi: "kuinka fiksuja se oppikoulu sitten tuotti?"

   Sanoisin näin, että kyllä tuotti, sillä rannalle jäi pyrkijöitä. Hakijat pisteytettiin, ja sen mukaan pääsijät valittiin. Esimerkiksi paras ystäväni, josta olen täällä kirjoitellut, ei päässyt ensimmäisellä hakukerralla, vaan vasta toisella, elokuussa. Toisaalta hänestä tuli sitten tohtori.

   Tuo onkin mielenkiintoista, millaiset hakijat jäivät rannalle. Onkohan heistä tehty edes tutkimusta?

   Poista
  5. Anteeksi vain lahjakkuuksilta, joilta paikan vein. Minä ja kaltaiseni olimme varmaan osasyy siihen, että melko pian joutuivat peruskouluksi koko systeemin muuttamaan.

   Poista
  6. Nyt mietin sitä, mahdettiinko joitain oppilaita hyväksyä takaoven kautta kouluun, vaikka tulos olisi ollut huonompikin. Olihan siellä joskus nimittäin aikamoisia rikkaan perheen juntturoitakin.....

   Poista
  7. Kaikki oppikolun käyneet osaavat luetella Suomen vesistöt (voi vittu!) ja tietävät hyvin epyktologit, etenkin Carterin ja Champöliööönin. Minulle nuo jäivät hieroklyfeiksi.

   Poista
  8. Oulun siika pyhä kala, lesti veteli ähtävä. Kukapa ei osaisi Pohjanmaan jokia. Niitäpä tässä elämässä onkin tarvinnut useasti.

   Poista
  9. Entäs tämä:

   an auf hinter in aus bei mit nach zeit von zu über von zwischen....

   Poista
  10. Bis, durch, fur elise, gegen, ohne, um. Saksan opettajani lukiossa oli näin jälkikäteen ajatellen aika mukava, välillä puhui vain koko tunnin juttuja, eikä opiskeltu lainkaan.

   Osaisin minä ravintolassa sanoa: Ich möchte bitte etwas zu trinken haben, ja vähän saatanan sassiin!

   Poista
  11. Ja vähän sassiin se haben sieltä pois. Muuten hyvä.

   Toisaalta tuommoinen irtotieto on elämässä suureksi huviksi, jos ei hyödyksi. Kyllä se yleissivistykseen kuuluu, ja jos tämä yleissivistyksen pussi on ihmisellä ihan tyhjä, niin hänellä lyö kyllä tyhjää monissa elämäntilanteissa vapaa-aikanaankin.

   Kannatan siis yleissivistystä ja ns. hyödyttömänkin tiedonkin opiskelua. Siitä vaan kakarat harjoittamaan ulkomuistiaan ja pänttäämään oppikirjojaan! Ei pahaa tee niille keropäille ja kermapyllyille.

   Poista
 31. Kerran70-luvulla - sinä viattomuuden vuosikymmenenä - olin Tampereen Ylioppilastalolla bileissä jossa oli kaikenmaailman taiteilijoita balettitanssijoista elokuvaohjaajiin, oli kirjailijoita ja teatterilaisia, tiedemiehiä ja filosofeja ja niin pois päin. (Oli pari kuvanveistäjääkin, isokokoisia äijiä, jotka olivat kiltisti sammuneet pöydän alle.) Mutta muuten kovasti intellektuaalista porukkaa. Biletettiin jotain marxilais-leninistä juhlapäivää. Ja jos sinne juhlasaliin mahtui 400 ihmistä, meitä oli ainakin 700. Kupliva kupli ja sahti sihisi. Se oli todellista taiteilijoiden ja työläisten yhteistä juhlaa... tosin työläisiä siellä ei tainnut olla muita kuin minä? Oli miten oli, minä yhdessä kohtaa iltaa hihkaisin että "hienoa että koko älymystö on nykyisin vasemmistolaista!" Hymähdys, kuin mammutin ylimielinen tuhahdus, kuului ihan läheltäni, ja jatkui lauseella "vai on!?" Minä katsoin kuka se siinä... ilonpilaaja... on, niin J. Donnerhan se. Siinä. Oli.

  No, sitä joskus (vahingossa) loikkii sammakoita suusta. Etenkin kun ei pidä suutaan kiinni. - Ps. Mutta kyllä niiltä Jörniltäkin, joskus.

  VastaaPoista
 32. Minä taas muistan turkulaisia taiteilijoita, joita ylioppilaitten illanvietoissa oli, tai joita kohtasi eri bilepaikoilla. Oli runoilijaa, kuvanveistäjää, laulajaa, kirjailijaa, teatteriohjaajaa - elettiin mm. Holmbergin Turun-aika, ja tähän ryhmään olen viitannut, kun olen puhunut vanhojen hippien sovinismista ja, anteeksi vain, sikailusta. Ei silloin kyllä tullut mieleen sana älymystö, vaikka kaikki oltiin vasemmistolaisia. Naiset antoivat iloiten, estoitta ja kaikille. Kuului ajan henkeen.

  Vaan ei sitä kuplassa oltu, vaikka olikin kupla otsassa, hyvin ymmärrettiin, että muitakin ryhmiä äänestettiin innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ei ole enää minkäänlaista älymystöä. On vain niitä jotka luulevat edustavansa älymystöä, ja olettavat sen tarkoittavan ylimystöä.

   Haluan puhua enää vain sivistysihmisestä. Sivistyksestä joka voi olla myös puhdasta sydämensivistystä. Senkaltainen ihminen ei lähde mukaan julmuuksiin joita katselin Arenassa olevasta dokumentista "Keskitysleirien salattu totuus" (outo suomennos. alkuperäinen nimi on: night will fall).

   Poista
  2. Tuohon aikaan, jota yllä olevassa kommentissani kuvaan, oli vain yksi älymystö: vasemmisto, erityisesti kommunistit. Kaikki muut puolueet olivat lahtareita ja porvareita, mikä tietysti johtui siitä, etteivät juntturat ja tyhmät tiedostaneet. Tiedostaa = älytä --> äly.

   Sivistysihminen voitaisiinkin välillä nostaa ihanteeksi, ja minäkin viittaan enemmän sinne sydämen sivistyksen puolelle,.

   Silti haluaisin korostaa myös oppineisuuden ja lukeneisuuden merkitystä. Se on aina hengen toimintaa vastakohtana ruumiin toiminnoille ja fyysisille rynnimisille. Kouluja kannattaa käydä, kouluja pitää kehittää, kouluja ja kirjastoja pitäisi arvostaa paljon enemmän kuin kuntosaleja.

   Poista
  3. Lisäänpä vielä tuosta "oppineisuudesta" sen, että tuon yllä olevan videon karmaisella huutolaululla ei ole mitään tekemistä oppimisen kanssa. Parempi on kun ihminen lukee mikä miellyttää kuin oppii ylhäältä osoitetut "perusasiat" eli manipulaation.

   Poista
 33. Pienen pieni sanakirja


  hippi= ja nyt jumalauta meette pesemään ne tukkanne!

  jörniminen= donneroiminen

  Taitelija= työtön. Poikkeuksena kansantaiteilija, esim. Mikko Alatalo, joka on työtön, mutta valtiopäivämies.

  vihreä= henkilö, joka ostaa ekoelektroniikkaa ja kannattaa jatkuvaa talouskasvua, että maailma pelastuisi.

  älymystö, älynmystö = vallitsevia ajatuksia kannattavat, nyk. myös kauheasti itselleen rahaa keräämään onnistuneet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täsmennys: Kansantaitelija= helevetin hyvätuloinen ihminen, joka puhuu kansan äänellä, just niinku kansa ite.

   Poista
  2. Tuohon määritelmään sopisi myös kansantaiteilijan lisäksi kansanedustaja --> viittaa Harry Harkimoon, joka tänään aloitti nauttimalla mm. kahvia eduskunnassa.

   Poista
 34. Yhteiskunnallisesti kaikki kiinnostava tapahtuu Amerikoissa. Me eurooppalaiset olemme sellaisia entiseen tuijottavia, menneisyyden ihmisiä. Jos, mutta vain jos, Amerikoissa on kaikki pahuus, siellä on myös kaikki hyvyys. Täällä Euroopassa ei ole kuin aidsin tappamien ranskalaisten loputtomat jaarittelut.

  Amerikoissa on suuria epäoikeudenmukaisuuksia, - köyhä, usein musta, ei siellä kolmellakaan työllä välttämättä tienaa tarpeeksi perheensä elättääkseen. Meikäläiset idiootit haukkuvat sikäläisiä mustia laiskoiksi, vaikka sellainen kertoo vain heistä itsestään, laiskoja ja epärehellisiä, ynnä latvasta heikkoja kun ovat.

  Marx ei minulle ole kovin tärkeä, hänessä on puolensa. John Steinbeckin "Punainen poni ja muita kertomuksia" juuri taas kerran luin. Siellä on ytimeen osuvasti elämän ja yhteiskunnan tärkeimpiä asioita, kuten JS:n tuotannossa yleensäkin. Kehuvat monessa paikassa Steinbeckin "kaunista luontokuvausta". - Paskat siinä mitään kaunista ole, Steinbeck ei luontoa tai elämää romantisoi. Kertoo niistä rakastavasti, mutta molempien suunnatonta julmuutta ei peittele yhtään. Ja jumalauta, että ne osaavat välillä olla julmia.

  Tätä ei kannata kuunnella, linkkaan tähän myöhemmän Merle Haggardin esittämän kappaleen: "onks hyvät ajat ohi ikuisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Steinbeck on ollut yksi kaikkien aikojen mielikirjailijoistani. Viime lukemisesta on tosin jo aikaa, ja luontokuvauksesta tulee äkkisältään mieleen vain hiekkaa ja pölyä (!) Ihmiskuvauksen sen sijaan muistan paremmin, jos en nyt ihan rakastavana niin ainakin hyväksyvänä - kutenkin niin, ettei muiden yläpuolelle asetuta hyväksymään tai puolustelemaan heitä. Ihmiset esitetään sellaisina kuin ovat (mikä on tietysti tulkintaa sekin, mutta lähempänä vaikka luonnonilmiöiden kuin moraalisten toimijoiden kuvausta), lämpimän humoristisessa valossa. Tällainen vaikutelma minulle on ainakin jäänyt, ja se on ollut varmaan suurin syy, miksi pidän Steinbeckista. Muuten muistan vain irrallisia asioita ja yksityiskohtia: jalkojen venyttelyjä, leivoksia, tytön, jolla on prostituoiduksi liian isot tissit. No, idean ja juonen pääpiirteissään toki joistain romaaneista myös.

   Poista
  2. -Katso poispäin, saatana, katso poispäin.
   Tällä kertaa Jody totteli. Hänen päänsä kääntyi. Hän kuuli Billyn kuiskailevan käheästi karsinassa. Ja sitten hän kuuli luun rusahtavan ontosti. Nellie korahti kimeästi. Jody käänsi katseensa takaisin ja ehti nähdä vasaran kohoavan ja taas jysähtävän tasaiseen otsaan. Siten Nellie lysähti raskaasti kyljelleen ja nytkähteli hetken.
   Billy loikkasi paisuneen vatsan luo; hänellä oli iso linkkuveitsensä käsissään. Hän nosti nahkaa ja tökkäsi veitsen sisään. Hän nyrhi ja viilisi sitkeää nahkaa. Ilmaan nousi lämpimien sisälmysten kuvottava haju. -- Billy pudotti veitsen. Hänen molemmat kätensä upposivat hirveännäköiseen repaleiseen aukkoon ja vetivät ison vaalean tippuvan käärön. Hän repi hampaillaan aukon kalvoon. Siitä tuli näkyviin pieni musta pää ja pienet sileät märät korvat. Kuului kurluttava hengenveto ja sitten toinen. Billy ravisteli kalvot pois, otti veitsensä ja katkaisi napanuoran. Hetken hän piteli mustaa pikku varsaa käsivarsillaan ja katseli sitä. Ja sitten hän verkkaan käveli Jodyn luo ja laski sen oljille pojan viereen. Billyn kasvot ja käsivarret ja rinta tippuivat punaista. Hänen ruumiinsa värisi ja hampaansa kalisivat. Hänen äänensä oli mennyt; hän kuiskasi syvältä kurkusta. - Siinä on sinun varsasi. Minähän lupasin. Ja siinä se on. Minun oli pakko tehdä näin- se oli pakko.

   -JS: Lupaus (Punainen poni ja muita kertomuksia)

   Poista
  3. Njaah, tuo äsken laittamani oli tuollaista. Einesbaariin on näköjään kirjoitettu toisenlaisesta.

   Poista
  4. Tuossa vielä toinen Steinbeck:

   http://lukupiiri1.blogspot.fi/2011/12/john-steinbeck-vihan-hedelmat.html

   Muistan kirjoittaneeni Punaisesta ponista oman kirjoitukseni lukion aineeksi. Se oli vähän hempeämpi, ja ponin punainen väri tuli laskevasta ilta-auringosta, kun poni heijastui taivasta vasten. Verta ei jutussani nähty.

   Poista
  5. Ei mutta minusta tuo on kaunista, verineen ja sisälmyksineen.

   En kerta kaikkiaan muista, olenko lukenut Punaista ponia. Jos olen, niin siitä on hirveän kauan.

   (Kiitos linkeistä, palaan niihin myöhemmin.)

   Poista
  6. Katkelma ei ollut nimikkonovellista. Punainen poni vilustui ja kuoli. Billy tunsi syyllisyyttä ja siksi uhrasi tamman kun varsa oli väärinpäin. Yleensä kai tuollaisissa tilanteissa paloittelivat varsan.

   Poista
  7. On toki kaunis, en muuta tarkoittanutkaan. Elämä, syntymä, kuolema, yhtaikaa väkevää ja haurasta, ei mitään pikkusievää.

   Muistin vain yhtäkkiä tuon tyttöaikaisen tarinani ja sen, miten sijoitin sitä kaipuuni kesämaisemiin, laaksoon, jossa aurinko kultasi toisen puolen samalla kun pimensi toisen. Siinä välissä leikkauskohdassa seisoi punervaksi värjäytyvä poni.

   Poista
  8. Joo no, viittasin oikeastaan siihen, mitä Riku sanoi "kauniista luontokuvauksesta". Voihan kuvaus olla kaunis, vaikka olisikin julma ja romantisoimaton. Vaikka kyllähän kauniista tulee ekana aina mieleen sanan sovinnaisempi merkitys, kiiltokuvamaisuus.

   Nyt mietin, onko eettisesti ihan ok sanoa kauniiksi kuvausta, jossa hevonen saa vasarasta päähänsä.

   Luin nuo Einesbaarin kirjoitukset keskusteluineen, olivat mielenkiintoisia. Tortilla Flatista tykkäsin kovasti silloin kun sen luin: muistan hämärästi kirjoittaneeni silloiseen päiväkirjaani jotain paisanoista. Niin, ja tämän muistan aina: "Danny piti viinistä. Danny oli onnellinen, kun hänellä oli tilkka viiniä."

   Poista
  9. Puhutaanhan ruosteenkin estetiikasta. Ruma on joskus niin rumaa, että se menee jo kauneuden puolelle. Itse olen juuri tällaisen ruman ja rujon estetiikan fani, kiiltokuvamainen kauneus ei ole minulle kauneutta. Tumma synkkyys puhuttelee, kiiltävä postikortti ei. Minusta onkin hauskempaa kuvata outoja yksityiskohtia kuin vaikkapa laajoja viehättäviä maisemia. Yksi pieni kirjava vaahteranlehti, johon valonsäde osuu pimeässä syysmetsässä - ah.

   Poista
 35. "Kun riku riisuu tossunsa, sillä kun ei ole hajunsyöjiä ja kaikki lähtee karkuun!" - Ikinä en enää mitään sano!

  VastaaPoista
 36. Että haistakaa vaan kommunistit ja muut porvarit paska, oikein semmoinen pahanhajuinen! - Minulla on yt:t käynnissä ja toukokuun loppuun mennessä selviää, saanko vielä elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä tähän on sanomista, kun ei tässä lämmin käsi tai halauskaan taida auttaa. Tätä taustaa vasten kuitenkin ymmärrän kaikenlaiset haistattelusi sinne porvareitten puolelle - jos nyt kaikki yksin heistä johtuu. Tätä ei pidä tulkita mitenkään. Kunhan ymmärrän. Kauhea tilanne, sietämätön, olisin itse maassa. Onhan meillä turvallisessa paikassa olevilla tai olleilla opettajillakin ollut suden hetkemme, kun olemme pohtineet mahdollista työn jatkoa. Tällä hetkellä tyttärellä on vaikea paikka koulumaailmassa. Hän on todistetusti sairastunut työperäiseen astmaan homekoulussa ja tullut siiirretyksi toiseen kouluun, joka oli samanlainen hometapaus. Ollut nyt lähes vuoden sairauslomalla ja odottaa epätoivoisena siirtoa homeettomaan kouluun - tarjolla on syksyksi yksi villi helsinkiläinen koulu, jossa on erityisen paljon erilaista ongelmatiikkaa - en mainitse mitä, ettei syytetä rasistiksi. Vaan ei sen väliä, jos siellä olisi puhdas ilma. Työ kuin työ.

   Poista
  2. Kun olette tuosta työperäisestä astmasta niin kauhean kiinnostuneita, niin pakko kertoa, että nyt näyttää paremmalta: paikkoja on ilmaantunut, yksi väistötiloissa, jotka ovat varmasti puhtaat.

   Poista
 37. Kommunisti huusi munaa, jossa hieman ihottumaa -
  porvari on melkein kuollut,
  takapuolensa kun nuollut


  Minä olen facebookin keskusteluista huomannut, että molemmat ovat aivan saatanan vanhoillisia ja tästä päivästä mitään tietämättömiä. Sellaisia juntti-soinilais- kataisilais-, arhinmäkeläis- sinnemäkiläisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi en ole facebookissa, muuten luulisi, että tämä on piikki minulle. Vasemmisto konservatiiville?

   Poista
  2. Jaa, ei se sinulle ollut, vaan meille kaikille pikkuporvareille. Minähän ole konservatiivi kaikilta niiltä osilta, joissa en ole jotain muuta. Che Que Varaa minä ampuisin päähän, ellei jo paskamahaansa olisi psykopaatti saanut.

   Poista
  3. Joko Facessa on alkanut kova perustulon kannatus? Sehän vasta olisi konservatismia, paluu reaalisosialismiin. Kaikille sama palkka, mutta kapitalisti se vasta rikastusisi, kun valtio maksaa palkan.

   Vai onko tuo utopismia? Vai tyhmyyttä?

   Poista
  4. Sanon vain tähän väliin, että minä se vasta konservatiivi olen. Samalla olen sielultani vasemmalla. Eli miksi ei ole perustettu sellaista omaa puoluetta kuin vasemmistokonservatiivit.? Liittyisin.

   Poista
  5. Meillä puolue hommat on suuria. Aina kun riitaantuu, perustetaan puolue uus.

   Tai jotain tuonne päin, lauloi Hiski Salomaa.

   Kuinka monta vasemmistopuoluetta sitä pitää olla. Onhan niitä nytkin jo SDP, VAS, STP, KTP, IPU ja mitä lie muita?

   Demaritkin ovat jo kahdessa leirissä, jos uutisia uskoo. Että taas uusi puolue.

   Poista
  6. Peruspalkkaan tai perustuloon minulla ei ole mielipidettä. Haluaisin vain edelleen olla työelämässä mukana, kun muuten tuntuu, että joutaisin kuolla, vanha mulkku, jo pois.

   Poista
  7. Saku Timosen blogia kun lukee, ja tietää myös omasta elämstä miten työttömiä pahimmillaan kohdellaan. Niin en usko, että tämä uudistuva ja kannustava perustulo, ei olisi toteutuessaan, kuin täydellinen kommunismi, niin, että vain kapitaali hyötyisi. Työläisestä tulisi valtion maksama orja.

   Demarit taitaa olla ainoita, jotka oikeasti ovat vastustaneet perustuloa. Kaikki muut siitä haaveilee omassa pilvessään.

   Sekaisin ovat. Tie helevettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla.

   Poista
  8. Demareitten eripura on jo käsinkosketeltavaa, valitettavasti. Antti Rinteen ulostulo "Jutan kampanjan aloittamisesta" ulkomaiselle kollegalle on perin inhimillistä, mutta samalla miina, joka taitaa upottaa miehen kokonaan. Puolue kaipaisi nyt hyvää johtajaa, joka näyttäisi suuntaa ja ohjaisi laivan uomalleen.

   Poista
  9. Työttömyyttä ei voida tässä maassa ratkaista samoin kuin se ratkaistiin 1990-luvun laman aikoihin (hukutetaan ne, leikataan niiltä etuudet, annetaan niiden sairastua ja kuolla köyhyteensä), koska mitään talouskasvua ei ole tulossa vielä vuosiin. Jos vähän saadaan jotain taluskasvua liikahtamaan, niin sitä voi pitää saavutuksena.

   Meillä alkaa olla jo yhtä paljon työttömiä kuin 90-luvun laman aikoihin, ja lisää tulee koko ajan. Ihmisiä ei voi tappaa sen takia ettei työpaikkoja ole riittävästi.Vanhoista keinoista ei ole hyötyä ja ihmiset on silti pidettävä edes jotenkuten hengissä. Koska, sitten jos taantuma taittuu ja tarvitaan taas työvoimaa, niin elävistä ja suht terveistä työntekijöistä on silloin hyötyä.

   On kyse satojentuhansien suomalaisten ihmisten elämästä. Aika vakavista kysymyksistä.

   Perustulolla on puolensa, se ratkaisee osan taiteilijoiden ja pienyrittäjien ongelmista, mutta eivät kaikki voi ryhtyä eivätkä kykene edes yrittäjiksi, se on sula mahdottomuus.

   Poista
  10. Perustulosta ei ota vanha kehnokaan selvää, niin monta mallia siitä on esitetty. Jollakin tapaa en osaa tätä sisäistää: "Perustulo on sosiaaliturvajärjestelmän malli, jossa kaikille kansalaisille maksetaan säännöllisesti ja ehdoitta rahaa toimeentuloa varten. Syyperustainen sosiaaliturva on kokonaan tai osittain korvattu, jolloin perustulo on vastikkeetonta ja verotonta, eikä sen määrä vähene tulojen noustessa. Tulojen kasvaessa perustulosta saatu hyöty peritään takaisin verotuksen kautta.

   Kaikille kansalaisille tarkoittaa minun semantiikassa kaikki viittä miljoonaa suomalaista, ikään ja varallisuuteen katsomatta. Kuitenkin tuo "kaikille kansalaisille " olisi valhetta, sillä suuri osahan perustulosta perittäisiin suurimmalta osalta ihmisiä pois veroina. Mitä järkeä siinä voisi olla?

   Tukiviidakkoa se tietysti yhdentäsi, kun enää ei olisi lapsilisiä, opintotukia, työttömyysrahoja, maahanmuuttotukea, vaan kaikki saisivat yhtä suuren peruspalkan. Ideatasolla hyvin tasa-arvoista.

   Poista
  11. Sä oot iines ihan selkeästi demari :)

   Poista
  12. Nih, sen takia demarit niin surkean vaalituloksen saikin, kun iines ei enää heitä äänestänyt!

   Poista
  13. Tästä se ilman muuta johtuu. Ei ihme, että Rinnekin on ihan pihalla. Sydämeni itkee verta, kun jouduin antamaan protestiäänen muille.Katsotaan nyt jatko.

   Poista
 38. Minäkin olen vaipunut kyynisyyteen. Voimaa löytääkseen on hyvä googlailla vaikka John Steinbeckia. Hänessä on voimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, pistä internet kiiini ja kirja eteeen. Siitä taitaa olla 25 vuotta, kun olen Steinbeckiä lukenut. En muista mitään. Ehkä olisi aika palata sen pariin?

   Poista
  2. Nyt annoin väärän todistuksen. Eihän tästä ole kuin ehkä 6 vuotta, kun luin Matkalla Neuvostoliittoon. Se olikin aika vekkuli kertomus.

   Poista
  3. Tai sieltä internetistä voi ladata vehkeelleen kirjan, esimerkiksi Elisalla on ilmaisia klassikkoteoksia vino pino, samoin Gutenbergissä on aarreaitta. Itse olen innostunut nyt e-kirjoista. Olen ladannut koneelleni mm. ilmaista Gogolia.

   Poista
  4. Gogolia kun lukee niin vehje alkaa kasvaa kuin Pinokkiolla nenä.

   Poista
  5. Vehkeestä en tiedä, mutta tiesitkö Anonyymi, että Vladimir Nabokov esittää Gogolin yhdeksi kuolinsyyksi akuuttia aivojen anemiaa? Luoja varjele meitä tältä sairaudelta! Lopun Gogolista tekivät myös jättimäiset peräruiskeet, joita pirullisen tarmokkaat lääkärit häneen iskivät.

   Poista
  6. Monilla ihmisillä on krooninen aivojen anemia eivätkä he tarvitse mitään peräpuikkoja. Tai turboahdettuja dildoja. Ihmettelen!

   Poista
 39. Riku, Riku et sinä ole mikään "vanha mulkku" etkä sinä mihinkään mene pois etkä kuole, usko vaan. En nimittäin usko että sinun tason ukkoa työelämästä viskataan vek. (Eli vittuun.) Semmoinen ei mahdu minun päähäni.

  Ps. "Että haistakaa vaan kommunistit ja muut porvarit paska, oikein semmoinen pahanhajuinen!" - Tuo on terve toivotus, sopii vappuun kuin tähdätty harhaluoti päähän, NAPS.

  VastaaPoista
 40. Steinbeckiä olen lukenut ihan satunnaisesti, mutta yksikään hänen kirjansa ei ole tuottanut pettymystä. (Enkä googleta... vaikka en kaikkia lukemiani kirjoja hältä edes nyt muista. Jos googlettaisin, saisin sieltä mielipiteitä jotka eivät olisi minun mielipiteitä.) Mutta ennen kun luin "Vihan hedelmät", ensimmäisen Steinbeckkini, olin lukenut kaiken käsiini saamani B.Travenilta; ja järkyttynyt hänen tuotannostaan. (On ihan ihme tyyppi tuo B.Traven.) "Vihan hedelmät" istui hyvin siihen "jatkumoon", oli vain vähän paremmin kirjoitetty - vähän vähemmän kiihkoinen. Tms. "Oikutteleva bussi" on symppis juttu, tää "Juoppojen talo" on hauska, ja hauska. Tms. En minä näitä, tarkoituksella, tämän kummemmin niitä määrittele, kerron vain mikä fiilis niistä jäi. - Joo, ja tätä "Hiiriä ja ihmisiä" en ole edes lukenut. Näytelmänä sitä on kovasti kehuttu, en ole nähnyt. . - Ps. Steinbeckillä on elävää dialogiaa! sen muistan. Kovasti pölisevää porukkaa... piru vie, niillä kirjanlehdillä maleksii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin Hiiriä ja ihmisiä vasta kun olin nähnyt sitä tehdyn elokuvan, ja lukiessa en osannut enää kuvitella päähenkilöitä ulkonäöltään, eleiltään ym. muina kuin Gary Sinisena ja John Malkovichina.

   Hieno kirja (vaikkei suosikkini), jota voi tietysti lukea ja tulkita eri tavoin. Minulla vain häälyy päällimmäisenä aina mielessä tulkinta kristillisenä allegoriana, se sävyttää koko mielikuvan kirjasta.

   Poista
 41. Joskus ennen (kun minusta tuli vanha mulkku) niin ladoin kirjat hyllyyni aakkosjärjestyksessä. (Nyttemmin se on mennyt vähän sekaisin kun tulee, ikävä kyllä, uusia kirjoja. Ja toisia roudaa pois.) Mutta Steinbeckin vasemmalla puolella on Solzhenitsyn ja oikealla puolella on Strindberg. Kolme jättiläistä. Kaksi nobel-palkittua ja yksi joka sen vuorenvarmasti olisi saanut jos sellaista hänen elinaikanaan olisi ollut. Kolme Kolossia. Ja kaikki aivan eriluonteisia ihmisiä, ainakin kirjailijoina erilaisia; se on sama asia. Voi vain kuvitella että jos nuo herrat eksyisivät kolmistaan samaan pöytään - juomaan vaikka "vodkaa, whiskyä ja akvaviittia" - niin varmaan pitkän aikaa katselisivat toisiaan kulmiensa alta, ennen kun alkaisivat (Steinbeck alkaisi) jutella...

  VastaaPoista
 42. ... ja Solzhenitsyn alkaisi pitää pitkiä monologeja joita Strindberg yhä äänekkäämmin keskeyttäisi purevilla huomautuksillaan ja puhuisi omasta pimeydestään, joka katsoo häntä takaisin, ja Steinbeck taas siihen... whiskynlämmin villapäitä päällään, alkaisi jutella "Ihmiselon ihanuudesta ja kurjuudesta" ja "Ihmisistä suviyössä", jolloin Solzhe kierähtäisi pöydän alle ja alkaisi messuta "hospoti homiloi hum pum Pum" ja Strind pillahtaisi itkuun ja Stein ottaisi sitä hartioista kiinni ja... ja sit ne taas istuutuisivat pöydän ääreen ja mulkoilisivat toisiaan kulmien alta. -
  Sen pituinen se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielikuvitusta hellivä tarina. Täällä Steinbeck ja Solzhenitsyn ovat eri hyllyissä eri puolilla huonetta (olen järjestellyt hyllyt joskus kielialueittain), ja Strindberg on eksynyt jonnekin, jos nyt edes on enää paikalla paitsi kirjassa, jossa esitellään hänen ottamiaan valokuvia. Siinä on mm. "Psykologinen omakuva", josta Strindberg sanoo: "En välitä ulkonäöstäni, mutta toivon, että ihmiset voisivat nähdä sieluuni."

   Kulmien alta mulkoilemisesta tuli mieleen, että olen Peltirummussa juuri kohdassa, jossa Beethoven ja Hitler tuijottavat synkkinä toisiaan (aloitin pari päivää sitten ja etenen aika hitaasti, mutta se ei ole kirjan vika).

   Poista
 43. Tulee muuten symppis lyhytelokuva "Kesäpaikka" TV 2selta klo 20:30. (Voi olla, että muistan oikein?)

  VastaaPoista
 44. Steinbeckiltä olen lukenut Helmi, Hiiriä ja ihmisiä sekä Matka Charlien kanssa. Eedenistä itään ja Vihan hedelmät tuttu elokuvista kuin myös Viva Zapata. Arvostusta himmentää ryhtyminen vanhoilla päivillään Vietnamin sodan mannekiiniksi, raportit Etelävietnamista.

  VastaaPoista
 45. Minä katselin Kesäpaikan, aivan alusta en nähnyt. En siitä osaa sanoa mitään, googlailin tekijöitä, kaikki ihan vieraita minulle. Mutta minä putosinkin junasta jo aikaa sitten.

  Ei se ollut helppoa Steinbeckilläkään. Yksi Yhdysvaltain historian kammottavimmista hulluista, J. Edgar Hoover, vihasi häntä sydämensä pohjasta. Järjesti kirjailijalle verotarkastuksen joka ikinen vuosi ja FBI oli alati kintereillä. Ehkä vanheneva kirjailija halusi epätoivoisesti pois maansa viranomaisten vainosta ja siksikin korjasi suuntaansa. Poikansa muistaakseni soti Vietnamissa. Sitten siinä oli hänen ikänsä, hän varmaankin tunsi uuden äänekkään sukupolven itselleen vieraaksi.

  VastaaPoista
 46. Tuossa Viva Zapatassa muuten näyttelee muuan Marlon Brando, yksi luojan upeista hulluista, joka on minulle suurin kaikista näyttelijöistä. Käsikirjoitus on Steinbeckin ja ohjaus Elia Kazanin, miehen, jonka sanotaan pelastaneen oman nahkansa ilmiantamalla kavereitaan McCarthylle, mielisairaalle kommunistien vainoojalle. Zapekin joutui, saatana, lähtemään karkuun umpimielistä maata, joka totisesti, totisesti ei ollut mikään vapauden tyyssija.

  Minä en oikein elokuvaa muista, täytyypi se jostain kaivaa. (Juutuubistapa, juutuubista, siellä se on. Minä olen tänään sivistänyt itseäni katsomalla vanhoja Hanski-jaksoja. Ja nyt ne pirut ne sieltä poistavat, kun huomaavat. Hanskit - Hannes Häyrinen - ovat kyllä etupäässä aika huonoja.)

  VastaaPoista
 47. Joku voi tietysti ajatella, että tein äskeisissä kommenteissa niin paljon lääketieteellisiä diagnooseja, että olenpa minä stressaantunut. Stressaantunut toki olen, mutta diagnoosit eivät olleet pelkästään omatekemiä.

  VastaaPoista
 48. Jaa, eipäs löytynyt Juutuubista Viva Zapataa nopealla etsimisellä. Myyntimiesten vittuilulinkkejä kaikki. Nooh, ehkä se löytyy paremmalla hakemisella.

  VastaaPoista
 49. No ei tuo "Kesäpaikka" niin hyvä ollutkaan kuin muistin. Katsoin sitten tuon dokumentin August Hirt / Ahnenerbe. Tästä aiheesta on suomeksi julkaistu kattavasti kirjoitettu kirja, jonka olen ilmeisesti lukenut, koska juuri uutta en tuosta dokumentista saanut. En muista mikä tämän kirjan nimi on, sillä ei ole merkitystä, tuo Ahnenerbe oli täysien sekopäitten järjestö. Kävivät Ruotsissakin hakkaamassa kallioita, etsivät niistä germaanisia riimukivikirjoituksia tms. Ja Nepalissa muka oli germaanisen rodun lähtökehto tms., sielläkin he pyörivät kuukausitolkulla ja polttivat kallista valuuttaa... Saksassa oli silloin pula ulkomaisesta valuutasta. Suomesta nuo löysäpäät löysivät kanteleen ja runonlaulajia, jotain alkugermaanista heissä muka oli? Pah, Hitlerkin tuohon jengiin kyrpiintyi vaikka pomona hääri hänen kaverinsa Heinrich Himmler, ex-kanankasvattaja, ja käski keskittyä oleellisimpiin tehtäviin. Eli juutalaiskysymyksen lopulliseen ratkaisuun, Endlösung der Judenfrage.

  VastaaPoista
 50. Oli se Kesäpaikka hyvä, oikein hyvä. Vilkaisin sitä Areenasta ja sitten juutuinkin siihen. Tarina oli hienovireinen, monella tasolla oivaltava, ja niin tosi että siitä löysi itsensäkin. Minua harmittaa lyhytelokuvissa vain niiden lyhyys.

  VastaaPoista
 51. Minä en enää oikein jaksa noita natsidokumentteja. Heinrich Himmlerin iki-ihanat kappaleet toki muistan. Toisessa laulaa "mun kanteleeni kauniimmin Karjalassa kerran soi" ja sitten oli se "hei karjalasta heilin minä löysin, hän kohta minut sitoi sängyn päätyyn, vaivuin hurmahan iäisehen!"

  VastaaPoista
 52. Sotadokumenteista paras on tämä, eikä se kestä kuin reilun viisi minuttia.

  VastaaPoista
 53. Iinesdokumenteista paras on tämä. Siinä Iines saa inspiraation.

  VastaaPoista
 54. Iineksellä on meissä (jaa mussa vai?) kestämistä, mutta ei se helppoa ollut Myllyrinteelläkään.

  VastaaPoista
 55. Päivääkään en blogia pitäisi, jos siinä olisi jotain kestämistä, te rakkaat mulkerot. Luojaani kiitän, että olette juuri tuommoisia, alati menossa narun jatkoksi tai patologin käsittelyyn kuka minkäkin ongelman kanssa. Tai muuten vaan kuuntelemassa neekerijatsia tai kantaaottavia hippilauluja oopperan sijaan. Ja milloin mitäkin itketään nurkan takana eikä ymmärretä, että viel uusi päivä kaiken muuttaa voi. Ja jos kehuja kaipaa, niin itse täällä saa jokainen itseänsä kehua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai pitää itseä kehua?
   Kehutaan nyt, olisi näyttely valmis. Jos saisi gallerian maksaa kolmessa osassa ja en päätä tehdä kuvia uuteen kokoon, niin pohjustusta vaille olisi kaikki valmista. Tai siis gallerian maksamista vailla valmis.

   Tosin, voiko kuvaa köpiksestä laitaa näyttelyyn, jonka otsikko on eurososialistinen realismi? Oli mulla siellä euroja taskussa?

   Kysyy epätietoinen.

   Poista
  2. Voi laittaa kuvan Köpiksestä eurososialistisena realismina - sehän on kuvaajan mielenkiintoinen näkemys Köpiksestä ja siis taidetta. Laittoihan Palsakin kuvan munasestaan, johon oli hirttyä - en muista miksi. Mutta siis taiteilijalla on vapautensa hyvinkin pitkälle ja melkein rajattomasti - viittaan vielä lukuisiin Mannerheimista väännettyihin tuotoksiin. Ja on kadulla kuljetettu jättihäpyäkin, jotta eläytymiskykyiset saattaisivat syntyä uudelleen.

   Poista
 56. Tuotako Samppa kutsuu itsekehuksi. Hienoa, että valokuvaus kaiken keskellä jatkuu.

  Minä en muistaakseni ole suoranaisesti narunjatkoksi ollut menossa. Ihan riittää kun selviäisi tästä porvarin tylsässä giljotiinissa, heikkotehoisessa myrkkyruiskeessa ja teloituskomppanian sokeiden säätämissä tähtäimissä olemisesta.

  Ja siellä Elinkeinoelämän keskusliitossa on vielä se yksi, jolla on ihan kauhea nimi: Häkämies. En uskalla edes arvailla, kuinka nimensä on saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, näillä tuloilla näyttlyn pukkaaminen on pieni ihme. Mutta on se tehty kerran aikaisemminkin.

   Nyt vaan semiotiikka kuntoon, että tulee viesti perille, sille joka osaa lukea. Kuvaa.

   Kaikki markkinointi on itsekehua. Ja olen siinä huono.

   Poista
  2. Itsensä kehuminen on asia, joka nykymaailmassa pitää oppia. Täysin lahjattomista pärjääjistä mieleeni tulevat esimerkiksi Sarasvuo ja Harkimo. Ja Jyrki Hämäläinen.

   Poista
  3. Steinbeckistä ja Gogolista Sarasvuohon. Vain Iineksen blogissa.

   Harkimo ei osaa lukea. Miten se pärjää eduskunnassa? Hämäläinen ei osannut kirjoittaa, mutta osasi pönöttää. Sarasvuo on taas sisäinen sankari, jonka äänikuunnelmaa pystyy kuuntelmaan 30 sekunttia.

   Jotain mätää tässä maassa on?

   Poista
  4. Enpä tiedä, mutta Steinbeck ja Gogol olisivat pärjänneet huomattavasti paremmin, jos silloin olisi vain ollut Sarasvuon Trainer´s house ja olisivat edenneet sisäisessä sankaruudessa sen myötä riittäviin mittoihin. Harkimo toki pärjää joka tapauksessa kerjäämisellä aloitamallaan urallaan, koska kansallisesta kokoomuksesta on löytynyt niin paljon hengenheimolaisia.

   Poista
  5. Harkimolla on lukihäiriö, ja siten vaikeuksia lukemisessa, mutta ei luetun ymmärtämisessä. Esimerkiksi Albert Einsteinilla, Winston Churchillilla, Pablo Picassolla ja vaikkapa Thomas Alva Edisonilla oli lukihäiriö. Suomalaisista kirjailijoista ainakin Arja Tiaisella on lukihäiriö.

   Poista
  6. Harkimo ymmärtää kaiken. Kotiinpäin. Ja siihen aiemmin liikemiesryhmän omistamaan halliin päin, siihen, joka sittemmin myytiin venäläisille.

   Poista
  7. Olen lukenut Churchillin puheita, hänellä ei voinut olla lukuhäiriötä.

   Picasson kubismi voi hyvinkin selittyä lukihäiriöllä. Tesla oli kovempi keksijä kuin Edison.

   Poista
  8. Oli hänellä, Samppa, se on useissa lähteissä mainittu.

   Mitä hänen puheisiinsa tulee, ne olivat varmaan avustajan/sihteerin puhtaaksikirjoittamia.

   Poista
  9. Jukka Virtanen on kertonut itsellään olevan aika pahan lukihäiriön, silti on kirjoittanut monia näppäriä juttuja. Winstonista sitä on vaikea uskoa, kun katsoo hänen melkein meetterin paksuisia kirjojaan. Noobelin kirjallisuuspalkinnonkin hänelle antoivat natsien kukistamisesta ja varmaan myös niistä kirjoista.

   Pablon ei kaiketi tarvinnut koskaan kirjoittaa kuin nimensä, siitä sitä hilloa, elikkäs pätäkkää, niin runsaasti sai.

   Thomas Alva ei keksinyt hehkulamppua, hänen johtamansa teollinen ryhmä vain onnistui kehittämään siitä ensimmäisen kunnolla toimivan version.

   Poista
  10. Sen muistan Churchillistä, että hän käytti tunteja, päiviä, että krijotti puheitaan. Siis muistan mitä olen lukenut. Ehkä se kirja oli yställinen, koska en muista siinä mainitun lukuhäiriöstä.

   mutta eikö tämä anna uskoa Harkimolle? Hän voi olla jopa meidän uusi pm? Sen kun komentaa sihteerille, että twiittaappas tämä, ja eduskunnassa on esipuhuja, ja kaikki taputtaa.

   Poista
  11. En väitä enkä kiistä, mutta W kirjoitti engl.kiel Wikpedian mukaan kahdeksasta kymmeneen miljoonaa sanaa neljässäkymmenessä kirjassa ja tuhansittain artikkeleita lehtiin. Ja pari filmikäsikirjoitusta. Sitä en tiedä, mitkä elokuvat (ja filmattinko niitä koskaan) ne mahdollisesti olivat, Pekka ja Pätkiä ei ainakaan kirjoittanut.

   Poista
  12. Minun on muuten hyvä pottuilla, koska on muuten aika monta typoa mun kirjoituksissa tänään.

   Poista
  13. Et pärjää, et pärjää, minulla on kaikista eniten!

   Poista
  14. Kirjathan on aina oikoluettu ja stilisoitu ennen painatusta, joten lukihäiriö ei ole Nobel-kirjailijaltakaan tavaton juttu. Tavallista se ei ole, koska kyseessä on lukemisen ja kirjoittamisen neurologinen häiriötila.

   On muuten todettu, että dyslektikkojen joukossa on tavanomaista enemmän luovaa lahjakkuutta ja taiteilijoita. Myös muuten Agatha Christiellä oli lukihäiriö. Ja Walt Disneyllä.

   Poista
 57. Sano sinäkin Mikis jotain, kunhan et sano "jotain", vaan kirjoitat enemmän. Kukko ei tietysti kiekumalla laula, vai miten se sanonta meni, mutta silti. Näitä minun juttujani ei varmaan kestä enää edes kahden tuuman vaijeri.

  VastaaPoista
 58. Vähän kouraisi, kun jostain luin puolustusvoimien älähtäneen siitä, että reserviläiset ovat levitelleet niiden kuuluisien reserviläiskirjeiden sisältöä. Sitä minne ovat mahd. sodan aikana sijoitetut ja mitkä ovat tehtävänsä. - Hmmmm jaaa, hmmm jaaa... pitäisikö puolustusvoimille järjestää koulutusta salassa pidettävistä tiedoista ja menettelytavoista niiden suhteen?

  VastaaPoista
 59. Jos tosipaikka tulee, niin kuinkahan moni näistä hornet lentäjistämme lähtee lentoon ja kuinka monta nenee piiloon. Kai koulutettavien valintaan ja motivaatio koulutukseen on panostettu,mutta tulee vain mieleen.

  VastaaPoista
 60. Seurasin yhtä keskustelua tuosta puolustusvoimien reserviläsille lähettämästä kirjeestä. Voinemme sen perusteella todeta, että mitään talvisodan henkeä ei kyllä enää ole.

  Hyvin moni oli mahdollisen hyökkäyksen tullessa lähdössä pakosalle, Karibia tai Thaimaa kutsuu näitä vässyköitä enemmän. Moni ei halua puolustaa näin "paskaa" maata. - Tjaah, Venäjän keskipalkka on 660 euroa kuukaudessa, että jos sitten se kelpaa, niin mikä ettei.

  VastaaPoista
 61. Riku, anna mun välillä vain nauttia sun skrivaamisestas ilman että siihen päälle höpöttäisin omiani!

  Ps. Tarkkaa lukua en muista mutta vähintäin 7 miljoonaa euroa (vai oliko se 9 milj.) maksaa Suomen valtiolle yhden taistelulentäjän (Hornet) kouluttaminen. Kaiken kaikkiaan. - Vähän epäilen, että koulutettavat on valittu sen verran ankarin ja tarkoin kriteerein, että tarvittaessa kaikki Hornetit nousevat ilmaan. (Paitsi se yksi jossa on sytytystulpat kastuneet. Mutta kyllä sekin kohta.) - Eiväthän nyt lentäjät, jumantsukka, ikinä käpykaartiin lähde!

  VastaaPoista
 62. Eivät lähde lentäjät, eivät. Ovat ammattisotilaita. Eivätkä nekään lähde, jotka niin luulevat. Äiti niillä on hyvin joustava huoneen siivomamista koskien, mutta viranomaisista tuskin löytyy samanlaista venymistä.

  VastaaPoista
 63. Nyt minä mietin, kun luen Bukowskia, että olisi kiva kirjoittaa hänestä jotain. Minulla ei kai hyllyissäni ole yhtään häntä... (käy tarkistamassa) ... ei oo, ei oo. Babelia ja Bulkakovia on ja Bellowia on ainakin 10. En ole oikein koskaan saanut otetta Bukowskiin, hän tuntuu niin "helpolta", mutta nyt vasta tajuan... että se "helppous" on sitä että hän karsii lauseistaan kaiken turhan pois. Idea on kirjoittaa monimutkaisista asioista, kuten elämästä, mahdollisimman yksinkertaisesti; siihen harva pystyy. Koska se vaatii kypsyyttä. (Harhaahan on tämä, mitä me kaikki - jotka kirjallisuutta nuorina harrastimme - oli se, että yritimme kirjoittaa (omia yksinkertaisia) asioitamme mahdollisimman monimutkaisella tavalla; niin niistä (muka) tuli filosofisempia... Heh, heh. Bukowski on kiva tyyppi, tutustuin häneen juuri äsken (siis olenhan minä jo vuosia sitten lukenut "Postitoimiston" - tai mikä se oli? ei se kummemmin hätkähdyttänyt. Sitä ajatteli että tässä tehdään tietentahtoisesti jotain legendaa, kirjoitetaan karummin kun oikeasti, tms. Vitut, Bukowski on romantikko: hän kirjoittaa ainoastaan siitä minkä kokee tai näkee eikä välitä ripustaa mitään suojaverhoja siihen väliin. Päällekäyvin piirre hänessä (näemmä?) on valtava erakkomaisuus, siis halu olla yksin, siis ajatuksiensa kanssa yksin. Yksittäistä tavista, tai pohattaa, hän ei inhoa mutta massaa hän inhoaa sydämensä pohjasta. (Miljönäärit eivät massaa muodosta! heh, heh) Vittu, hänellä on raikkaita mielipiteitä, en ole erityisen otettu hänen proosastaan, "katujen kasvatin elämänfilosofia" on toista mitä opin kauppalaisessa Jantessani, siksi kai hän minulle on vieraampi kuin esim. Sandemose. - Mutta UPEITA runoja hän kirjoittaa! (paitsi myös huonoja. mutta ne jotka ovat hyviä ovat UPEITA)

  Itse hän ei pitänyt arvossa oikein ketään muuta runoilijaa (tai piti jotain mutta en nyt muista ketä, olen itse humalassa). Hemingwayn ensimmäisiä tekstejä hän arvosti, samoin Ginsbergiin Huutoa; muu heidän tuotantonsa oli hänen mielestään surullista paskaa, luopumista. Mailer hänen mielestään oli pelkkä persereikä. Henry Milleristä (jota minä olen itse monta kertaa miettinyt miten häneen suhtautuisin) hän sanoo osuvasti: "En pysty lukemaan Henry Milleriä. Hän alkaa puhua todellisuudesta, mutta heittäytyy sitten esoteeriseksi, alkaa puhua hölynpölyä. Pari hyvää sivua, ja sitten hän eksyy abstakteille alueille, enkä jaksa lukea häntä. Tuntuu kuin minua olisi huijattu. - Tämä on hyvin sanottu. Henry Miller oli minulle nuorena Johtolanka ("Schnur"), ihailin liikaa kaikkea hänessä. Mutta jossain vaiheessa mua alkoi v-tuttaa hänen metafysiikkansa, se oli jotenkin tolkutonta.

  Nyt haluan tutustua Bulkakowskiin jota en koskaan ole digannut.

  VastaaPoista
 64. J.D.Salingerista Bukowski (siis aikalaisistaan) ei koskaan sanonut mitään pahaa. Ihaili häntä. Mutta varmaan kai osaksi sen takia että se oikeasti oli erakko, häippäsin Franny ja Zooeyn jälkeen kokonaan maailmasta vek. - Mä vähän luulen että Bukowski vähän kadehti Salingeria?

  VastaaPoista