12.9.2015

Pullonkerääjä

Kun juopot heittävät pullonsa, iskevät kerääjät. He elävät siitä kurjuudesta joka pudottaa pullon kädestään heti kun se on tyhjä. He ovat kunnon ihmisiä niin kuin useimmat roskalaatikon penkojatkin. Tarkasti perillä säädystään ja siitä rajasta alapuolellaan jota eivät riko. Useimmat ovat eläkkeellä joka ei riitä elämiseen. Lisäksi on vierailevia taiteilijoita joilla on ilmennyt satunnaisia tarpeita. (Jouko Turkka, Aiheita)
Olipas kerran pullonkerääjä. Hän on myöhään kotoaan erkaantunut aikamiespoika,  äitinsä sydämen syrjimmäinen, isänsä ikuinen häpeä.

- Kun pitsalähettiläänäkään ei menesty, huokaa äiti. - Ei viikkoakaan.

Oli tullut pian palautetta pitsapaikasta, että ei me voida pitää, on niin kummallinen. Kulkee portaisiin pyykkinarujen alta ja hivelee ihmisten pyykkejä, kiertää tamppaustelineen ympäri kumarrellen. Ihmiset haluavat pitsansa nopeasti, ei niillä ole aikaa odottaa, että se tuodaan tanssien ja mutkitellen.

 - Mene pulloja keräämään, ärähtää kotona isä, tarkka mies. - Muuan mies keräsi pulloilla miljoonan. Olisit hyödyksi.

Poika ostaakin pyörälaukun, semmoisen setin, jossa tarakan molemmin puolin on pussimainen laukku. Tästä lähtien hänen nähdään palaavan aamuvarhaisella kassit pullottaen kotiin, kesät, talvet. Mieheen tottuu pian koko kaupunki, niin että kun näkee maassa pullon tai tölkin, ajattelee pullonkerääjää.

Vaan sitten tulee aika, jolloin yksi ja toinen huomaaa, ettei ole enää pullonkerääjää. Kukaan ei ole nähnyt häntä. Muuan kertoo nähneensä pullonkerääjän näköisen miehen, mutta oliko se se, kun se oli kaljuuntunut päälaelta, lihonut ja kasvattanut parran. Ruvennut istumaan marketin penkillä katsomassa ihmisiä.

- Koskas meiltä katosivat pullonkerääjät, kysyy muuan rouva.
- Silloin kun tuli tölkit, lohkaisee tietävä.
- Ei ne enää kerää, kun ansiot pienentää sossuntukia, hekotteli kolmas. - Se tienas varmaan miljoonan niillä pulloillaan ja muutti Portukaliin tanssinopettajaks.
- Nii, eikös Ressu Retfortin vaimollakin ole nuari rakastaja, kuupalainen tanssinopettaja.

Ja sitä rataa kulkee puhe markettien hedelmäpeliosastolla. Ja siinä penkillä istuu se pullonkerääjä, jota kukaan ei enää tunne, niin muuttunut mies se on. Se pullonkeruu oli nimittäin mennyt liikaa veriin, tullut himoksi, ja kaikki mikä oli himoa, on syntiä, sanoo äiti. Jumalatonta menoa. Mies oli alkanut oikoa littanaksi menneitä tölkkejä ja oli tullut kotiin monen päivän päästä kädet verillä, taskut ja rintapielet täynnä litistettyjä tölkkejä kuin sotilaalla mitaleja. Oli siitä sitten nopeasti  muuttanut omilleen, tai kunta sille oli osoittanut vajakkiasunnon, kuten isä sanoo. Pullolaukut oli otettu pois ja sanottu, että ei enää tarvi, kyllä isänmaa poikansa elättää. Ja niin mies istuu kuin syöttöpossu marketin penkillä katselemassa kun kansaa valuu käytävillä edestakaisin. Ehkä hän valitsee mielessään ihmisosumia laukkuihinsa. Tuota en ota, tuon otan ja tuon ja tuo ei kelpaa...

(Maalaus George Seurat)


PS Einesbaariin on tulossa viikolla 38 Rikun alustus Jouko Turkan Aiheista. Kirja on melkoinen lukukokemus! Se inspiroi meikäläistä tarinaan, tositarinaan.

PS2 Tässä ei ole tarkoitus keskustella kirjasta kuin viitteellisin maininnoin korkeintaan! Muuten sana on vapaa.

152 kommenttia:

 1. Turkan havaintojen jälkeen, kolmessakymmenessä vuodessa, pullonkerääjien profiili on saattanut muuttua. Eläkeläisiä niissä hommissa näkee paljon, toisaalta myös maahanmuuttajat ovat tukevasti edustettuina. Ja sitten on ihan kaikennäköisiä ja muotoisia. Jossain vaiheessa pullojen panttien hintoja korotettiin aika reilusti, sitä ennen olivat ihan naurettavia. Sitkeät kaupunkilegendat kertovat yhä kerääjämummoista, jotka ovat onnistuneet pulkojenkeräämisellä tienaamaan kivitaloja. Näissä legendoissa olemme kateuden ytimessä. Onko kukaan yrittänyt laskea, kuinka paljon pulloja ja tölkkejä moinen vaatisi? - Voi olla, että mummon heikot jalat ja selkä eivät kestäisi ja aikakin ennen kuolon viikatetta saattaisi loppua kesken.

  Niitä pullonkerääjiä on etenkin viikonloppuisin kaupunkiemme öissä leegio.

  Sen olen kaduilla huomannut, että yhä useampi työssäkäyvä kansalainen sattaa ohimennessään ottaa mukaansa satunnaisen tyhjän tölkin. Minäkin sen teen, jos otaksun, ettei kukaan huomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta myös rantojen miesten profiili on muuttunut sillä tavalla, että he kyllä keräävät tölkkinsä ja pullonsa, koska niistä saa rahaa. Nykyään pullojen ja tölkkien heittelijät ovatkin hyvinvoipia nuoria, joille tölkin pantti ei merkitse mitään, kun kotoa saa kuitenkin rahaa, vaikkei sitten sitä kasvatusta luonnon ja maiseman siistinä pitämiseen. Pidetään jotenkin itsestäänselvänä, että nuorten kuuluukin saada heittää roinansa ja jopa vaatteensakin lattialle lojumaan tai komeroon sikin sokin. Toisen omaa ei osata kunnioittaa, ei yhteistä luontoa tai maisemaa.

   Ärsyttävintä nuorissa on se, että he särkevät viinapullonsa tahallaan yleisille paikoille. Festaripaikat ja mielenosoituskadut ovat kuin sikalauman jäljiltä.

   Poista
  2. Siinä mielessä nuoret ovat kehityskelpoisia, että heidän tölkit ovat energiajuomia.

   Sitten kun tietäisi, että mitä tämä kemikaali tekee näille pitkässä tähtäimessä, on toinen juttu.

   Poista
  3. Tuo särjetyt pullot on kyllä mielenkiintoista, kun nykyään niitä en kotokylässä tai Helsingissä ole nähnyt kuin hyvin vähän. Poikkeuksena uudetvuodet, kun ostavat iänikuisten kaljatölkkien sijaan kuohuviinipulloja.

   Poista
  4. Täällä provinssissa myydään paljon Olvia sikspäkissä, lasipulloissa. Ne ovat suosittuja nuorten ja lasten käytössä. Olvi- pahvikuoria ja sirpaleita on mm. suosikkivuorellani niin, että vuori kimaltaa sirpaleista.

   Poista
 2. Pikaisten laskelmini mukaan keräämällä sata tölkkiä (15 €) vuoden jokaisena (365) päivänä, tienuut olisivat 5475 euroa vuodessa, joka on tietysti ihan mukava summa. Mutta se tarvittava työmäärä ihan kamala ja päivätavoite täysin epärealistinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja viellä verotta. Onko työn tekeminen niin kamalaa?

   Poista
  2. Heh, heh. ano, ootko koskaan kokeillut? - Nimittäin pullojen keräämistä 16 tuntia vuorokaudessa, viidentoista euron päiväliksalla ja ilman vapaapäiviä.

   Poista
  3. Ja vielä haluaisin olla niin tungetteleva, toivottavasti en kuitenkaan epäkohtelias, että kysyisin, oletko enämpi sellainen stahanovilainen mielikuvitustuote, vai elätkö muulla tavoin harhamaailmassa? - Toivon, etten loukannut, mutta ihan tiedon nälässä ja näitä asioita ymmärtääkseni kysyin.

   Poista
  4. Kerroinhan tuolla aiemmin, että niitä pullonkerääjiä on kyliemme yössä leegio, jako-osuus jää luultavasti useimmin aika pieneksi. Onko sinun äitisi tai isoäitisi siellä, entä huonosti raahustava isoisäsi?

   Poista
  5. Vielä yksi, jos et pistä, anonyymi, pahakseksi. Mistä niitä tölkkejä löytää jouluisin?

   Poista
  6. Minulla kyllä kassillinen on ollut sellaista neljää euroa. Rikulta#Perjantaina kävin S-marketissa, sain jotain neljätoista hyvää ostoksistani. Olihan niitä purkkeja ja puteleita kertynyt. Ja selittelyksihän tämä menee, mutta olen omaksunut tavan juoda vichy-vettä (Vittuvetta, kuten pieni Laura-tyttö sanoi 80-luvulla) ehken yhden puoletoista litran pullon päivässä.#

   Sampalta #Muovikassi tölkkejä, 6 euroa. Tossa olisi pari kassia. Ehkä vien ne kauppaan, ehkä annan kaverille, joka on aina auki?

   Se, että antaa tölkit kaverille, on helppo ratkaisu. Ei näytä köyhältä, eikä juopolta. winwin.#

   Lisäsi muutama tyyppi ,eihän se ala olla siinä.

   Poista
  7. Kiitos anonyymi, kommenttisi oli syvästi valaiseva.

   Poista
  8. Käyn usein yhdellä yleisellä nähtävyyspaikalla kuvailemassa, koska siellä on paljon perhosia ja lintuja. Olen tuhannesti nähnyt, miten ihmiset, siis ne nuoret, jättävät sikspäkin pullotkin luontoon. Hyvinvointia liikaa?

   Osa tähtää lasipullolla jotain kiveä, ja pullo särkyy kivasti alueelle, jossa kulkee koiranulkoiluttajia. Minusta nämä kasvattamattomat tyhjäpäät tarvitsisivat tukkapöllyä ja isän kädestä!

   Poista
  9. Sen minä vielä haluan anonyymille sanoa, että jos epäilee minua laiskuudesta, niin työtä olen tehnyt kovaa nyt yli kolmekymmentä vuotta. Pullojen keräilyyn elannokseni en sentään ole joutunut. Välillä olen painanut niin, että silmissä on tuntunut pimenevän. Minun ongelmani lienee se, että olen tyhmä kuin vasemman jalan saapas kusta puolillaan.

   Oletko sinä, anonyymi, koskaan tehnyt töitä?- Onko yhteiskunta tukenut Sinua oikein mahottoman paljon? - Ei, älä vastaa, valehtelisit kuitenkin.

   Poista
  10. Kuunteles, ano, Pontikkalaulu, niin palailet ehkä järkiisi. Eikö oo hienot viulut ja torvet, jopa pianon kilkutus?

   Poista
 3. Mennäkseni suuren maailman ja meidän pienen kotomaamme isoihin bisneksiin, niin aika tyrmistyttävää se oli, että talouselämän raamattu, Financial Times, sillä lailla maamme hallitusta pilkkasi. Eikö niillä ole mitään häpyä ja rotia, eivätkö ne ymmärrä, etteivät pienen maan hallitusresurssit voi olla aivan samaa kuin isossa maailmassa, - ja pakkohan niiden on Jyri Häkämiestä totella, senhän sanoo järkikin!

  Hallitus on sentään isänmaata pelastamassa ja hyvän puolella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikun kanssa samaa mieltä!

   Poista
  2. Tuo oli, Liisu, niin ovelasti sanottu, että veit sanattomuuden suustani.

   Poista
 4. Muovikassi tölkkejä, 6 euroa. Tossa olisi pari kassia. Ehkä vien ne kauppaan, ehkä annan kaverille, joka on aina auki?

  Se, että antaa tölkit kaverille, on helppo ratkaisu. Ei näytä köyhältä, eikä juopolta. winwin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kyllä kassillinen on ollut sellaista neljää euroa. Perjantaina kävin S-marketissa, sain jotain neljätoista hyvää ostoksistani. Olihan niitä purkkeja ja puteleita kertynyt. Ja selittelyksihän tämä menee, mutta olen omaksunut tavan juoda vichy-vettä (Vittuvetta, kuten pieni Laura-tyttö sanoi 80-luvulla) ehken yhden puoletoista litran pullon päivässä.

   Poista
  2. Minä kun arkena juon tätä hampaan tuhoajaa. Eli ihan sama mitä juot. Join vissyä, kunnes hammaslääkäri sanoi, että sekin aiheuttaa happohyökkäyksen. Sitten ihan sama.

   Mutta kun on 30 litran pussi, niin noin 5,6-5,9 € tulee kassillisesta.

   Poista
  3. Tutkimusten mukaan puhtainta vettä on hanavesi, ei pullotettu vesi. Pullovesiin alkaa nopeasti kasvaa bakteereja. Lisäksi suomalainen hanavesi on hyvänmakuista ja usein jääkylmää. Vissystä en pidä, nimenomaan hapon takia. Jos tarvitsen pullovettä reissua varten, ostan lähdevettä ellei hanavettä ole saatavilla.

   Poista
  4. Vissyähän tuli juotua, koska hikoillaan paljon, tulee saada suoloja takaisin.

   Sitten sanoin hammaslääkärille, että aikun olen terveellinen. En juo sokerijuomia. Hän sanoi, ihan sama. Happohyökkäys tulee joka tapauksessa.

   Yritä tässä nyt elää terveellisesti.

   Poista
  5. Nii ja marksilaiset hyökkää Marsista. Niil on happoo. Kuollaan kohta kaikki.

   Poista
  6. Voihan vissyvesi, nyt syön yhden marspatukan ja juon colajuomaa, koska YOLO.

   Poista
  7. Upeaa tekstiä provokaattorilta, joka ei kuitenkaan koskaan ole kuullut John Carterista, joka laittoi Marsin asiat ihanasti reiraan. Melkein kuin perussuomalaiset täällä kotomaassamme. - No jaa, tämäkin vertailu on ehkä vähän huono, eikä pidä kutiaan.

   Poista
 5. Iines on minusta taas parhaimmillaan, tarinankertojana. On sujuvaa kieltä, huumoria ja sisään ujutettua asiaa hauskalla tavalla kerrottuna.

  Että sinä osaatkin, Iines! Minulla on kaksi tuttua äidinkielen opettajaa, toinen totinen torvensoittaja, toinen hauska ja eloisa, kirjoittanut jo ainakin kaksi kirjaa. Yksi on yhteinen piirre heillä: osaavat käytellä sanoja mielialansa mukaan. (Varmaan luontaisetu äidinkielen opeilla.)

  (oliko se niin, ettei sinua saa kehua, Iines? En minä siis kehukaan sinua, vaan tätä juttua!)

  Minusta pullonkerääjät ovat ahkeria ja hyvää tekeviä ihmisiä. Korjaavat kierrätykseen toisten rosksiksi luokittelemia esineitä, ja saavat niistä ne kauppaan palautettuaan selvää rahaa, jota voivat käyttää haluamallaan tavalla. En tiedä, onko totta, mutta sanovat yhden pullonkerääjän rakentaneen itselleen talon vain ja ainoastaan pulloja ja oluttölkkejä keräämällä. (Ja kerran oli facebookissa kuva miehestä ja hänen talonsa seinästä, joka oli tehty pulloista niin, että niiden pohjat olivat näkyvissä. Hauska seinämä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, jos on Rikua uskominen (luin äsken noita kommenteja) taitaa olla tarua, että joku muka olisi saanut talon rakennettua keräämillään pullorahoilla!

   Poista
  2. Aijai, tarkensin lukemistani ja huomasin,että Riku puhuikin jopa kivitaloista (pulloilla kerätyistä). Jospa sittenkin uskoisi.

   Poista
  3. Jos minä nyt aloittaisin uran pullojenkerääjänä ja olisin oikein ahkera, niin mihin minä voisin niillä rahoilla viiden vuoden päästä mökin rakentaa? -Pieni riittäisi minulle, sellainen Mökki maantien laidassa. Eteläinen Suomi tuskin tulee kyseeseen, mutta ehkäpä jonnekin, missä kerrostaloja puretaan asukkaiden puutteesta. Mistä minä siellä elantoni hankkisin, edelleenkö pulloja keräämällä?

   Poista
  4. Liisu, kivahan kehuja on lukea, kun ei niitä kukaan liikaa kuitenkaan saa. Siispä kiitos!

   Kävin tänään mökillä ja huomasin, että siellä oli kolme muovikassillista tyhjiä tölkkejä. Siinä on niin paljon, etten kehtaa viedä niitä kauppaan yhdellä kertaa. En taida edes tietää, mitä yhdestä tölkistä saa, en ole koskaan katsonut. Vaikka en tiedä kyllä piimäpurkinkaan hintaa, enkä ruisleivän, enkä minkään muunkaan.

   Poista
 6. Minulla on muistikuva sellaisesta tarinasta, joka ei ollut urbaanilegenda, ja joka pohjautui rikastumiseen ahkeruudella.

  Siinä tarinassa vain kerrottiin miehestä, joka oli kerännyt sanomalehtiä mielettömän määrän, ja saanut niillä ostettua television! Siihen aikaan teko oli mieletön, televisiot olivat kalliita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään kerrotaan ihan tosi tarinaa lehtikuvaajasta, Kuvasi vuoden ja sai paljon julkaistua. Sai ostettu palkkiolla television. Litteän, mutta ei kovin leveän.

   Tämä vuoden työllä!

   Poista
  2. Minulla on 32-tuumainen televisio, sellaiset olivat ennen kaikkein isoimpia. Minä en avaa sitä joka päivä, en edes joka viikko. Mitä urbaanilegendoihin tulee, pidän täysin uskottavana sitä, että Jyri Häkämies olisi kaffittelun ja pullan syönnin sijaan joskus osallistunut oikeaan tekemiseenkin. Onhan veljensäkin harvinaislaatuinen lahjakkuus, joka alkoi oikein rikosromaaneja kirjoittaa sen jälkeen, kun poliittinen uransa meni hieman vituiks, jos saa näin vulgaari olla, maailmanmenoa kuvaillessaan.

   Poista
  3. En tiiä onko kukkaan pulloi keräämällä taloo saanu mutta pulloja juomalla on moni menettäny. Ja lehmänkantturat ja määkijät ja koiran. Akkakin käveleen lähti sen siliän tiän. Mukulat vaa jätti.

   Poista
  4. Hyvä Vishhhyvesi, oletko varma, että et puhu Golfin pelaajista?

   Poista
  5. Tavalliseen talouteen vielä isompi televisio ei sovikaan. Jättiruudut ovat sopivia vasta, kun katseluetäisyyttä on enemmän kuin se 3 - 4 metriä, mikä ahtaassa suomalaisessa olohuoneessa usein on. Tunnen yhden jupin, joka osti jättiruudun yksiöön. En tiedä, pystyykö hän katsomaan sitä, vai onko vaihtanut järkevämpään.

   Poista
  6. Juu, niin on monelle käynyt. Mites sun oikeusprosessisi etenee, onko ollut kiviä kaskessa? Vai oletko mahdollisesti tyytyväinen, kun itseäsi paremman sait ja pullojakaan ei ole sillä lailla laskettu?

   Poista
  7. Iines, minä nauroin broidilleni, kun väitti, ettei suurempaa ruutukokoa ole silmälasien korvaajaksi tarkoitettu. Mutta aion kyllä elämäni ensimmäiset lasit piakkoin hankkia. Ei minulla näössä ole mielestäni mitään vikaa, lukemisessa ei ole vaikeutta. Mutta testit sanoivat, että etänäköni on huono, ja ajokorttiinkin laittoivat merkinnän, että silmälasit ovat välttämättömät. Testaaja sanoi, että sellaista mainintaa ei olisi tullut, jos minulla olisi pelkkä henkilöautokortti. Mutta kuorma-autokortilla tässä henkilöautoja ajellaan.

   Poista
  8. Työttömilläkin on 55 tuumaset teeveet.
   Serkku joko on aina edelläkävijä, toinen niistä. Hällä on 110 tuumanen teevee. Kun katsot sitä 3 metrin etäisyydeltä, se on ihan jees.
   Toinen serkku, sillä on jo elokuvateatteri. En muista mittoja, mutta kans kolme neljä metriä mistä katsot ja laajakangas videotykin avustuksella.
   Ollaan me köyhiä.
   käydään kerää tölkkejä.
   Koska teevee vei rahat, pitäähän sitä jostain leipää saada.

   Poista
  9. Jahas, vai niin. Minä en muiden todellisuuksita tiedä, hermoilen vain siitä, että vuokra tulee jämptisti maksettua. Muista maksuista voi päivämäärien suhteen luistaa. Kuten suuryritykset alihankkijoilleen, nehän maksavat kuukauden tai kaksi myöhässä jatkuvasti. Urheileva maailma tarvitsee näetten esikuvia, niin miekii.

   Poista
  10. Tästä alihankkijoiden laskujen maksusta tietäisin ehkä jotakin (ihan vaan omasta kokemuksestani):

   Suomalaisyritykset maksavat laskunsa täsmällisesti, ulkomaalaiset kunhan jaksavat. Suomessa maksuaika on lähes aina 14 vrk, muualla 30-90 vrk.

   Pahimpia olivat ranskalaiset, joiden virallinenkin maksuaika oli se 90 vrk, mutta jotka vitkuttelivat sitäkin ja usein se venyi jopa puoleen vuoteen. Aina ne rahat kuitenkin tulivat, se on sanottava.

   Voihan olla, että muilla aloilla meilläkin noudatetaan yhä useammin globaalia käytöntöä.

   Poista
  11. Ymmärrän sen, että laskuja priorisoidaan äärimmäisissä tilanteissa. Se on ok, ja siinä tilanteessa hyvinkin ymmärrettävää.

   Vaan se, mitä en ymmärrä, on töissäkäyvän, kaikin puolin hyvinvoivan ihmisen laskujen maksamatta jättäminen. On ihmisiä, joilla on iso omistusasunto, auto, vakituinen hyvä työ, ja jotka eivät silti maksa laskujaan ajallaan.

   Miksi eivät maksa? Meillä on taloyhtiössä nuori ihminen, isossa asunnossa, upeasti remontoidussa omassa kolmiossa. En ole voinut välttyä kuulemasta, että hänellä on puolen vuodet yhtiövastikkeet maksamatta. Silti hänellä on upeat vaatteet, varaa matkoihin.

   Muitakin vastaavia ihmisiä tiedän. He puhuvat aivan yleisesti siitä, että maksavat laskunsa vasta kolmannen huomautuksen jälkeen, tai kierrättävät ne ulosoton kautta. Kyseessä eivät ole työttömät, vaan mukavaa elämää viettävät.

   Sama asia on veroilla pelaaminen. Moni rikas ihminen ottaa valtiolta halpaa lainaa jättämättä ilmoittamatta tulojen nousut. Joskus aikanaan tulee sitten jättimätkyt, joilla saatetaan ylpeillä. Oikeastihan se on vain valtiolta varastamista.

   Poista
 7. Voiko sitä julkisesti sanoa, että sipila on luultavasti hullu, ihan sekopää, soini ja stubb eivät muusta välitä, kuin ensimmäinen ministeriydestään ja jälkimmäinen hyvistä (mukasaatana, heh heh!) ajoistaan maratoneilla?

  Minun puolestani voit Iines tämän kommentin pyyhkiä, mutta tästä mielestäni on yhteiskuntamme tällä erää keskeisimmistä asioista kysymys. Siitä haluaisin kuitenkin kuulla, perustuuko kolmen sekopään talousteoria mihinkään, edes libertarismiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomauttaisin, että Financial Times, talouselämän auktoritteetti isosta länsimaailmasta, meidän hallituksellemme nauroi. Meinaatteko kuitata sen stalinismilla tai jollain muulla sellaisella? - Nyt on todellakin lupa nauraa, hallituksemme on pellehalltus. Tekonenät, tekopippelit (soini) ja kaikki.

   Poista
  2. Ulkomailla saattaa kuitenkin toisinaan olla sellaista viisautta, joka ei pieniin päihimme ihan heti iskisi.Financial Times yhä edelleen tietää siitä, mistä puhuu, vai onko jollakulla tarjolla jotain Finacial Timesiä vastaan? - Horiskaa ihan vapaasti kuin muka vapaa maailma!

   Poista
  3. FT sitä WT tätä.

   Kait Riku muistat, kuinka Timo Soini julisti teesinsä WTJ kautta.

   Kuinkä minäkin julkaisin sen tekstin blogissani.

   Kaikki on politiikkaa, ja politiikka on kaikkea. Jopa taloutta, kun vaan muistetaan se, että kuka maksaa ja mitä jää viivan alle.

   Toista se on näin köyhänä blogistina. Ei Iltasanomat kirjoita että mennän lakkoon, vaan ottaa kepuloisen, ja sanoo, kukaan ei halua lakkoon.

   Media on menetetty, vähän kriittisyyttä, eikä klikkauksia.

   Musiikia:
   https://youtu.be/Q692lHFaLVM?t=7m49s

   Poista
  4. Mitäs muuta olette mieltä lestadiolaisuudesta, etenkin sen synkimmästä puolesta, lestadiolaisesta ydinryhmästä, rauhansalaisuudesta? -Niitä, jotka panivat maa on syntisessä laulussa kaikkia, ja muuten suoraan sanottuna suurin piirtein syntisen veltolla kikkelillä. Juu,juu, eihän me kukaan siihen kuuluta, mutta pitäisiköhän ne kieltää hitleriläsinä tai stalinisteina? Eipä tietenkään, valtaan ne pitää päästää.

   Poista
  5. Äärilestadiolaiset käyttäytyvät kuin hurskaat muslimit maailmalla. Tai eivät ehkä ihan niin julmasti, mutta sinne päin.

   Poista
  6. Jehovan todistajat vasta julmia ovat. Jos joku haluaa erota uskonnosta, hänet eristetään koko suvusta ja ystävistä, perhe hylkää hänet.

   Monet erotetut ovat hautoneet itsemurhaa, ja useat ovat tehneetkin, kertoo juuri ilmestynyt henkilökohtainen paljastuskirja. Valitettavasti en muista kirjoittajan nimeä.

   Poista
  7. Mitähän muslimit tekevät, jos joku haluaa erota uskonnosta?

   Sitäkään 18-vuotiasta jehovantytärtä ei olisi hyljätty, vaan heitetty parveekkeelta alas.

   Poista
  8. Miten minusta tuntuu, että kukaan ei karsastaisi muslimipakolaisia, ellei heillä olisi niin ummehtunut ja epäinhimillinen uskonto-yhteiskuntajärjestys sisäänajettuna. Ja kun siihen ihmistä alistavaan systeemiin ei vielä saa millään tavoin kajota, vaan tätä kulttuuria tulee jopa tukea hyväksymisen lisäksi, ja mikä höpöintä, humanin ja demokraattisen vastaanottomaan kulttuurin tulisi jopa laistaa alta pois suvivirsineen ja omine uskontoineen, ettei alistavan kulttuurin omaksunut vain pahastu! Halloo humanistit ja ihmisoikeustaistelijat, vasemmistolaiset ja vihreät, missä teidän rehellisyytenne on!

   Poista
 8. Samppa, ja muutkin, haluan pitää blogini keskustelun asiallisena.

  Poistin kolme kommenttia alatyylisen ja kiroilevan kielen vuoksi. Jatkossa en ilmoita enkä varoita.

  VastaaPoista
 9. Asiallisena ei tarkoita totisena, vakavana eikä edes totena. Tämä lisäyksenä, ettette suotta peljästy näiden sanojen äärellä, vaan hieman vain tutkistelette sisintänne: voisinko sanoa hieman ystävällisemmin, sillä ihminen se vihollinenkin on.

  VastaaPoista
 10. Eihän me sillä lailla pelästytä kuin korkeintaan omien juttujemme huonoutta.

  Perjantaina Suomi pysähtyy, junat eivät kulje koko päivänä. Paperitehtaat seisovat. Tällaisia se työnantajapuoli saa aikaan, kun värväsi juoksupoikansa kansaa kurittamaan. Saa nähdä mihin tämä kaikki johtaa. Kuinka kireälle kansan pinnan voi kiristää. Kaikki mahdolliset myönteiset seuraukset hallituksen leikkauskuurista näkyvät hyvin pitkällä viiveellä, jos ovat näkyäkseen, vuosia siihen menee. Ei se Viinanen-Aho-akselinkaan tappolinja mihinkään myönteiseen johtanut. Taloutemme selittäjä, Nokia, sattui tekemään uskomattoman nousunsa juuri silloin, siksi siitä suosta nousimme. Ei niiden Viinasen höyläilyjen vuoksi. Lapsellista olisi odottaa mitään "uutta Nokiaa". Ilmiö oli niin harvinainen koko maailmassa, ettei sellaista tänne toista kertaa osu. Sitä paitsi amerikkalaiset tietävät kaiken sen, minkä yritykset laittavat verkossa oleville tietokoneille. Se on yksi syy myös Nokian kohtaloon.Tämä oli yksi Snowdenin paljastuksen mielenkiintoisia kohtia, siellä käytetään terrorismilain nojalla säädettyjä lakeja yritysvakoiluun. Noh, ei silti, tietävät ne venäläiset ja kiinalaisetkin puolet yrityssalaisuuksistamme.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonoksi en ajattele ketään kommentoijaa! Kyse oli tässä vain ja ainoastaan kielenkäytöstä, joka meni alapuolelle minunkin rimani, joka on yleensä korkealla. 

   Jos kommentti on pari kolme riviä lyhyt ja siinä on kaksi kolme pillua tai vastaavaa, ne hyppäävät silmille.

   Kiroaminen on taitolaji. Perkele oikeassa paikassa on mannaa korville tai silmille. Helvettikin voi olla, samaten saatana ensi tavua painottaen on tuhtia tavaraa. Mutta siis, niiden ympärillä pitää kirjallisessa ilmaisussa olla paljon sanoja, jotta ne perustelevat olemassaolonsa.

   Poista
 11. OAJ kehottaa myös opettajia osallistumaan perjantain lakkoon ja järjestämään kuljetuksia Helsinkiin. Onpa jännittävää nähdä, pannaanko kouluja kiinni. Päiväkoteja ehkä pikemminkin.

  Nyt tehtävät leikkaukset eivät nähdäkseni kohdistu niin pahasti opettajiin kuin päiväkoteihin. Kannattaa huomata kuitenkin, että opettajiin ja kouluihin on kohdistunut monenlaisia järkyttäviäkin säästöjä ilman että opettajat olisivat edes valittaneet julkisuuteen. 

  Opettajat tekevät entistä enemmän palkatonta lisätyötä. Kun peruskouluissa on esim. sijaiskieltoja, yksi opettaja voi opettaa kahta luokkaa yhtaikaa. Tai muuten vaan ilmaiseksi.

  Itseäni järkyttää eniten oppilaisiin kohdistuva säästö. Esimerkiksi tyttären luokissa saattaa olla yhtaikaa maahanmuuttajia, joista yksi on sellainen, ettei puhu mitään tuttua kieltä, ei englantia, ei suomea. Eli yhteistä kieltä ei ole oppilaan kanssa - ja siinä luokassa on lähes 20 muuta, mukana mm. yksi kehitysvammainen, yksi asperger, muutama adhd, tavallisia suomalaisia, täysin rajattomasti kasvaneita lapsia jotka vaativat huomiota koko ajan, ja jokunen huippulahjakas tyyppi. Nuo erityisoppijat ja se puhumaton kaipaisivat kokoaikaista huomiota, ja heidän paikkansa olisi erityisluokissa ihan oman etunsa ja koko luokan edun vuoksi. Säästösyistä näitä oppilaita tungetaan tavallisiin luokkiin vissiin "demokratia"-ajatuksella: kaikki oppivat kaiken. Kilin kellit ja hevosen hepit!

  VastaaPoista
 12. Minä olen ollut aikoinaan lakoissa monien maailmaa syleilevien asioiden takia. Myötätunnossa jonkin puolesta tai jotakin vastaan. v. 1970 vaalien alla eduskunnassa riideltiin yliopistojen hallinto uudistuksesta. Olimme lakossa kahtena päivänä kaksi tuntia keskellä päivää, ylioppilaiden "mies ja ääni "periaatteen puolesta. Nykyään ei ihmisiä saataisi sellaiseen mukaan. Eikä se, mies ja ääni , systeemi sitten toiminut.

  VastaaPoista
 13. Noh, minä en ole ollut koskaan lakossa, paitsi viittauslakossa luokan kanssa muinoin lukiossa.

  Opettajathan eivät lakkoile, vaikka suoraan palkkaan vaikuttavia resursseja on vähennetty huimasti. Kerran olimme lähellä lakkoa, muistaakseni 90-luvulla. Lakkovahtivuorotkin oli jo päätetty. Sitten lakko peruuntui saman päivän aamuna, kun sen piti alkaa. Oppilaat pettyivät ja nimittelivät meitä lullukoiksi. Suostuimme kahden viikon palkattomiin lomautuksiin ja lomittelimme toisiamme hoitamalla lomautusvuorossa olevan luokkaa ilmaiseksi omien tuntiemme ohella. Annettiin myös etätehtäviä.

  VastaaPoista
 14. Einesbaarissa on nyt uusi kirjoitus, Rikun esittely Turkan Aiheista-teoksesta. Etusivun linkistä pääsee lukemaan tekstin. Kannattaa lukea, teksti on oiva synteesi pulppuilevasta teoksesta, joka on kuin Paholaisen masurkka!

  VastaaPoista
 15. Päivän lukusuositus:
  http://johanneshirvaskoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/202473-merkelin-ja-sipilan-virhe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vähän matkaa Hirvaskoskea luettuani ajattelin, että mieshän on selvästi pohtinut asioita syvällisesti. Paljon siellä sellaista olikin. Sitten sieltä alkoi tulla ihan absurdia kamaa. Puhui maanpetoksellisuudesta jonain ihmeellisenä tunnepaatoksena, ikäänkuin maanpetos ei olisikaan lainopillinen termi, vaan sitä voi roiskia toisinajattelevista. Sotatilarinnastus oli ihan himmelikamaa. Ja jos Suomi pyrkii EU:sta "rannemmaksi tai irti", niin arvaatteko kuinka monta maassamme toimivista suuryrityksistä pyrkii myös jostakin rannemmaksi tai irti?

   Poista
  2. Luin kirjoituksen nopeasti lävitse, ja jäin ihmettelemään sitä, että kirjoittaja oli keskustalainen. Siinähän oli selkeä agenda: irti EU:sta.

   Ovatkohan maaseutulaiset nyt ihan suivaantuneet EU:n kuristuksiin, kun sen traktorimarssinkin tekivät? Vaikka tämä sinänsä taitavasti argumentoiva henkilö taisi ilmoittaututua kaupunkikeskustalaiseksi. Luulin perussuomalaiseksi.

   Luin tuossa juuri Kotuksen pakinan lakko-sanan käytöstä. Huomatkaapa nyt kaikki, että kyseessä on poliittinen toiminta, ei lakko. Ei hallitusta vastaan voi lakkoilla, mutta politikoida voi!

   Poista
  3. Hirvaskoskihan puhuu asiaa eli antaa hyvän tilanne- ja uhkakuvan nykymenosta. Jos joskus äänestän kepulaista, se olkoon Johannes.

   Sotatilassa ei sentään vielä olla, mutta kyllä Suomen pitäisi antaa vakava nootti Ruotsille. Ja pysäyttää heidän lähettämänsä elintasopakolaiskulkue rajalle ja palauttaa suurin osa takaisin.

   Mitä me ja valtiovalta tekisi, jos itärajan takaa alkaisi marssia miljoonia viisumattomia venäläisiä turvapaikkaa hakemaan?

   Valtioilla on rajat siksi, että valtiot itse päättävät kuka saa tulla maahan ja kuka ei. Nyt sen päättää meillä joku muu taho.   Poista
  4. Ehkä pakolaiset ovat huomanneet, halutessaan nimenomaan Suomeen, että Suomessa maksettava korvaus on Ruotsia suurempi. Saahan tämän kai ääneen sanoa? Kukapa ei valitsisi kahdesta maksettavasta rahasummasta suurempaa, jos eroja maitten välillä ei paljon ole? Juuri aamulla luin lehdestä, olikohan se Helsingin Sanomat, että esimerkiksi Somaliassa kaikki puhuvat Suomesta ja Suomen hyvästä vastaanotosta. Samaten irakilaiset ovat mieltyneet nimenomaan Suomen hyvään vastaanottoon. Mitä se turha puhe Suomen itäeurooppalaisesta pakolaispolitiikasta oikein on? Olkaamme siis ylpeitä tavastamme toimia hädänalaisten hyväksi.

   Poista
  5. Saakohan Hirvaskosken joukoissa sellaiset kaluunatakit kuin Beatlesilla oli Sergeant Pepperillä? - Ne on kyllä eri hienot, mutta lsd:tä en sentään suostu käyttämään!

   Poista
 16. Kun sensuroidaan, niin piti kirjoittaa ihan oma blogi
  https://haapavaara.wordpress.com/2015/09/15/pillumainen-kipea-sairastunut-rako/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggauksesi oli hyvä. Ei näistä kuitenkaan kannata hermostua, Iines teki ihan oikein, kun muutaman kommentin poisti. Ne olivat yksinkertaisesti huonoja. Ja minä sen aloitin, minun vikani se oli, että sinäkin yllyit. Aamulla ehdin jo yhden kaikkein pöljimmistä kommenteistani itse poistamaan. Sellaista se välillä on.

   Poista
  2. Valokuva oli hieno, taitavasti aseteltu. Vaan mitähän se symboloi, jos se asetetaan otsikon alle?

   Poista
  3. Mulla on ollut ihotulehdus ja antibiootti kuuri, vähän sitä tuuletan kipua pois. Iho voisi olla viimeinen sana, menisi paremmin jakeluun.

   Poista
  4. Ihotulehdus ja antibioottikuuri? Epämääräinen seksitauti, joka on tullut otsikon osviittaamista lähteistä?

   Näin meillä kuvia tulkitaan!

   Poista
  5. Hieno tulkinta. Taiteessa kaikki tulkinnat on oikeita.

   Poista
  6. Kuva on vähän hämärä, mutta näyttää neekerisankkerilta.

   Ai niin... mikähän sen pol.kor. uuskielinen nykynimi on? Negro sobre blanco? Black and decker ja yksi käsi?

   Poista
 17. Sellaista olen pohtinut, että mihinkähän ne kokoomuslaiset opiskelijat oikein ne kyyditettävänsä tällä kertaa vievät. (ootteko kuulleet sen vitsin kaikkein tyhmimmästä lapualaisesta muiluttajasta, joka oli ammatiltaan taksiyrittäjä, ja laittoi kyydin ajaksi taksamittarin päälle?)


  Kokoomusopiskelijat, nuo maamme ihana kustannuserä, ovat ilmoittaneet mielenosoituspäivänä kuljettavansa väkeä busseillaan. Eivät kuitenkaan vielä ole ilmoittaneet aikataulujaan tai reittejään. Minä haluaisin mennä Korkeasaareen, onnistuukohan sellainen?

  Sitäkin vähän ihmettelen, kuka niitä bussiajokortteja on kokoomuslaisille opiskelijoile maksanut ja minkä ihmeen vuoksi? - Heistähän tulee, ainakin suurimmasta osasta, työttömiä, eivätkä ikinä pysty ajokortin hintaa takaisin maksamaan. Faijatkin vielä lyövät mokomia lortteja turpaan, kun vaan hashista polttelevat, eikä rehellinen työnteko kiinnosta lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua taas huvittaa OAJ:n saatesanat opettajille. Että menkää pilvin pimein perjantain mielenilmaisuun OAJ:n tukemina. Vaan ainuttakaan koulua ette kyllä kiinni pistä, ettekä päiväkotia!

   Revi siitä sitten, lullukkajärjestön evästämänä!. Eli suurin osa joutuu jäämään koululle opettamaan kahta kolmea luokkaa yhtaikaa, ja pari määräaikaista sijaista pannaan kentälle ilmaisemaan mieltään. - Sanooko AKT ja muut ay-järjestöt näin? Eivät sano, vaan vaativat kaikilta persettä penkkiin.

   Poista
  2. ...ja laittoi kyydin ajaksi taksamittarin päälle?...


   Natsit eivät tyhmiä olleet. He pistivät juutalaiset maksamaan junamatkansa Berliini-Birkenau. Alle 12 vuotiaat pääsivät puoleen hintaan. Myynnissä oli vain menolippuja.

   Poista
  3. Nyt kyllä vedit visshyvesi pisteet kotiisi, tuollainen ei olisi tullut edes mieleeni. Sen kyllä tiedän, että kun yrityksiin soittaa, niin siitäkin perivät jotain erityistä yrittäjämaksua.

   Poista
  4. Totuus on tarua (joksi vissyn tiedon arvelen) ihmeellisempää: Venäjällä turvallisuuspoliisi lähetti aina teloitetun valtakunnan vihollisen omaisille laskun luodista.

   Omaiset pääsivät halvalla, sillä niskalaukauksessa kului vain yksi patruuna.

   Poista
 18. Aina puhutaan Hesarin muka vallanneesta vihervasemmistofeministi porukasta. Ihan kuin Sanoma Oy:n hallitus, Antti Herlin, sen antaisi itseltään vallata. Onhan niitä siellä ja rääkyvätkin harvinaisen kovaa, mutta avaramieliseen lehteen mahtuu paljon puhetta, kunhan eivät oikeiston ison rahan toimintaa häiritse. Sanoma Oy noudattaa oikeasti tiukan oikeistolaista linjaa. Mielenkiinnolla olen seurannut perjantain mielenosoituspäivän propagointia. Sinä kun jopa Iltalehti on kertonut mielenosoittajia ymmärtäviä juttuja, Iltasanomat ja Hesari tykittävät aika kovaa työväkeä vastaan. Tosin vain kommentteissa niissä väitetään työväkeä maanpettureiksi.

  Kyllä Helsingin Sanomat ansaitse nimityksensä maamme Pravdana, totuutena.

  VastaaPoista
 19. En minä tiedä, onko HS punavihreä vai ruiskukan sininen. Ainakin se ottaa välillä agendamaisia asenteita johonkin asiakokonaisuuteen, ja silloin harpataan kaidalle tielle.

  Minä en pidä siitä, että nyt on menossa hirveän hymistelevä pakolaisten auttamisbuumi - älkää lukeko tätä väärin, sillä minäkin haluan auttaa kärsineitä kuolemankidasta pois, mutta en ymmärrä tätä hyväntekeväisyyyspornoa, jonka keskellä ihmiset ihailevat eniten omaa hyvyyttään ja tuntuvat jopa kiitollisilta siitä, että on kurjia ihmisparkoja, joihin voi hyvyyttään kohdistaa.

  Hyväntekeväisyysporno on niin pitkälle vietyä, että ei esimerkiksi kysytä pakolaisilta, miksi Suomi on nyt niin houkuttava maa, että tullaan jopa läpi Ruotsin Suomen puolelle. Tulijat sanovat, että ovat kuulleet Suomen olevan paras maa pakolaisille. Siis miksi paras, miksi toimittaja ei kysy tätä kysymystä? Mehän olemme Kreikan tiellä, köyhä maa, jossa on mieltön määrä työttömiä ja melkein miljoona köyhäksi luokiteltua ihmistä.

  VastaaPoista
 20. Puhuin tuolla ylempänä opettajien lakkoon menemisestä.

  Nythän tilanne on kuulemma se - suoraan Helsingin kentiltä puhelimitse kuultuna, että ainakaan yhden koulun opettajat eivät osallistu mielenosoitukseen, koska heillä ei ole varaa menettää kuuden - kahdeksan tunnin palkkaa. Ei sitä kukaan heille korvaa, jos lähtevät työpaikoilta. Suurin osa opettajista on virkasuhteisia, joilta lakkoilu on kielletty.

  Ja OAJ lulluttelee taas ja perääntyy raukkamaisesti: ensin agiteeraa opettajia lakkoilemaan, sitten sanoo peräkaneetiksi: mutta kouluja ja päiväkoteja ette sulje. ?.

  Vaan on se hyvä, jos AKT:n miekkosilla on enemmän varaa lakkoilla ja aikaa laittaa peppua penkkiiin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se mihinkään vaikuta, että niiden kuuluisien kuvien hukkuneista lapsista, isäksi palajstui juuri se ihmissalakuljettaja. Eikä mikään yleensääkään vaikuta mihinkään, meillä ihmisillä on kaikilla omat lukkiutuneet mielipiteet, - se on varma niin ja jämpti kuin taivaan kirkonkellot!

   Poista
  2. Sain kuitenkin sen käsityksen, että isä oli joutunut veneen kuljettajaksi salakuljettajan häivyttyä aallokon takia laivasta ja uitua maihin. Ei tiedä, mihin uskoa, vaan jos ihminen jättää kaiken perheineen, kyllä hänellä on hätä.

   Poista
  3. Mistäs niitä, totuksia, tietää.

   Poista
 21. Työväki, riistäjä on taas osoittanut luonteensa, ei sieltä ymmärrystä löydy, armoa saa turhaan pyytää.

  Kuunnelkaamme tämä ranskankielinen versio siitä suuresta päivästä, kun hyvyys ja oikeudenmukaisuus ovat voittaneet, eikä lahtari enää lahtaa.

  L'internationale

  VastaaPoista
 22. Tätä et näytetä valtaapitävien mediassa.

  https://www.facebook.com/paul.j.watson.71/videos/10153658823671171/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtä ihmettelen. 13700 tykkäsi videosta. Minä en tykännyt tuommoisesta pakolaispornosta. Se oli hirveä, ja se pakolaisia potkinut nainen oli taatusti luonnehäiriöinen sosiopaatti.

   Poista
  2. Minusta tuo video on näytetty uutislähetyksessä. Hyvä vaan, ettei sillä enempää mässäillä.

   Joku meistä olisi varmaan valmis potkimaan jotakuta, jota ei itse suvaitse, kuten vaikka hallituksen kolmikkoa.

   Poista
  3. Outo, perin outo asettelu. Kyllä se on hallituksen kolmikko, joka potkii kaikkia vähempiosaisia, heikosti palkattuja ja kaikkia niitä, jotka vain jokapäiväisen leipänsä yrittävät työllään saada.

   Poista
  4. Valtiolta on rahat loppu ja Iines potkisi hallitusta kun yrittävät laittaa asiat järjestykseen.
   Ehkä meidän tie on Kreikan tie eli Brysseli ottaa tarkailuluokalle.

   Poista
  5. En potkisi, vaan olen kyllä tukenut kannanotoissani hallitusta, vaikka en kaikista leikkausaikeista pidäkään.

   OAJ:n arvostelu ei tarkoita hallituksen haukkumista, vaan OAJ:n.

   Poista

 23. Kaverini on lukiossa opettajana, ihan tavisope. Näin vahingossa hänen verotuspäätöksen ja hän oli tienannut 56000e viime vuonna! Tuohan on ihan törkeän kova liksa! Kyllähän hän välillä tekee tosi pitkää päivää, mutta välillä on myös tosi löysää.

  Kaverillani ei ole mitään muita tuloja kuin palkkatulo, tämän tiedän varmasti. Hänen miehensäkin on lukion opettaja ja kaverini on sanonut, että he tienaavat suunnilleen saman verran. Ei ihme että on varaa matkustaa monta kertaa vuodessa ulkomaille.

  Ei ihme , että kunnat ovat kuralla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siisti sisätyö . Viikonloput aina vapaat ja piiiikät kesälomat.
   Kahvia juodaan opettajain huoneessa ja juorutaan.

   Poista
  2. Tavisope tienaa ketterästi 56 000 euroa vuodessa, jos on kaikki ikälisät eikä ole ala-asteella ja jos tekee paljon ylitunteja. Toki maisterin koulutuksella haastavasta ja osaamista vaativasta työstä tuommoinen summa pitää saada. Pitäisi ala-asteellakin olla paremmat ansiot.

   Koulut päättyvät usein kesäkuun puolella ja alkavat elokuun alussa. Kesä on lisäksi palkatonta aikaa, sillä opettajan 9 kuukauden vuosiansiot on jaettu 12 osaan, kuukausittain maksettavaksi, jotta opettaja pysyisi virassa ja eläisi kesän yli.

   Taidat pilailla vapaitten viikonloppujesi kanssa. Koskas ne maanantain tunnit valmistetaan ja viikon kokeet korjataan, ellei sunnuntaisin. Vaan ei puhettakaan sunnuntailisistä. Minilla on selkeä muistikuva, miten aina sunnuntaiaamuisin korjasin sisällä aineita ja valmistin tunteja, kun ulkoa kuului muiden äitien ja lapsien ääniä.

   Poista
  3. Kyllä pitää olla kateellinen toisen vaatimattomista tuloista. Jos haluaa itselleen saman, niin ei kun kasvatustieteelliseen lukemaan. Se taitaa olla yliopiston helpoin tiedekunta, josta ahkera takapuoli saa pahvit ulos 2,5 vuodessa.

   Poista
  4. Tavisope tienaa ketterästi 56 000 euroa vuodessa, jos on kaikki ikälisät eikä ole ala-asteella ja jos tekee paljon ylitunteja. Toki maisterin koulutuksella haastavasta ja osaamista vaativasta työstä tuommoinen summa pitää saada. Pitäisi ala-asteellakin olla paremmat ansiot.

   Koulut päättyvät usein kesäkuun puolella ja alkavat elokuun alussa. Kesä on lisäksi palkatonta aikaa, sillä opettajan 9 kuukauden vuosiansiot on jaettu 12 osaan, kuukausittain maksettavaksi, jotta opettaja pysyisi virassa ja eläisi kesän yli. 

   Taidat pilailla vapaitten viikonloppujesi kanssa. Koskas ne maanantain tunnit valmistetaan ja viikon kokeet korjataan, ellei sunnuntaisin. Vaan ei puhettakaan sunnuntailisistä. Minulla on selkeä muistikuva, miten aina sunnuntaiaamuisin korjasin sisällä aineita ja valmistin tunteja, kun ulkoa kuului muiden äitien ja lapsien ääniä.

   Poista
  5. Siis luokanopettajankoulutukseen on vaikeinta päästä opiskelemaan, Samppa. Aineopettajan koulutukseen pääsee paremmin, joskaan ei helposti. Tai siis ainetta lukemaan, opettajaksihan kaikki aineiden lukijat eivät kouluttaudu.

   Työ ei ole nykyään kyllä enää houkuttelevaa, vaan moni haluaa pois, muihin töihin. Moni ei osaa kuvitella nykyistä koulumaailmaa, jossa oppilas on ehdoton kunkku, ja opettaja hänen tahdoton palveluntarjoajansa.

   Poista
  6. Niin, en puhunut Jyväskylän seminaarista, vaan Helsingin yliopiston kasvutustieteellisestä? En tiedä kuinka helppoa tai vaikeaa sinne on päästä, mutta tiedän erään joka on sieltä valmistunut. Ihan normaali ihminen, älyn ja kaiken rajoissa. Ei mikään superihminen.

   Poista
  7. Toiset pääsevät ulkopuolisen silmin hyvin vähällä, toiset stressaavat ja käyttävät työhönsä paljon aikaa myös koulun ulkopuolella. Aika pitkälle tämä on tietysti persoonakysymys, mutta valitettavasti tässä omassa tuttavapiirissäni on niin, että miespuoliset opet ovat niitä, jotka ottavat rennosti, suunnittelevat tunteja ja varmasti korjaavat kokeita siinä missä muutkin, mutta jotenkin se ei ulkopuoliselle näy, eli minun näkökulmasta näillä tuttavamiehillä on paljon vapaa-aikaa, harrastuksia jne. Ovat kuitenkin todella omasta aineestaan kiinnostuneita, ja persoonina ulospäinsuuntautuneita supliikkimiehiä eli voin kuvitella että pystyvät heittäytymään ja pitämään oppitunteja aiheesta kuin aiheesta ilman suuria ennakkovalmisteluja. Vastaavasti suurin osa naispuolisista opettajatuttavistani on aikamoisia stressaajia, suunnittelevat tunteja antaumuksella ja hartaasti, kehittävät koko ajan pedagogisia menetelmiä ja uusia arviointikeinoja ja teettävät paljon tehtäviä ja esseitä ja sitten uhraavat todella paljon vapaa-aikaansa näiden korjaamiseen. Heihin myös luokan ilmapiiri ja oppilaiden sanomiset vaikuttavat enemmän, ehkä miehet osaavat jättää nämä paremmin sinne kouluun eivätkä murehdi niitä vapaa-ajallaan.

   Poista
  8. Tämä on totta, voin allekirjoittaa. Ei ihme, että miehiä on opettajina vähemmistö. Työssä ei oikein pärjää tai jaksa, jos ei ole valmistautunut tunnollisesti. Oppilaat panevat nämä miehet lujille, sillä auktoriteetti ei riipu pätkääkään sukupuolesta. Meillä onnettomin ja surkein ope oli mies, ja jämäkin nainen.

   Poista
  9. Se vielä, että persoona toki ratkaisee pärjäämisen, ei sukupuoli.

   Poista
 24. Kovia liksoja julkisen sektorin työpaikasta, jossa mitään todellista tulosvastuuta ei tunneta. Voit olla tunnollinen ja tehdä työsi hyvin, tai voit "tehdä" "työsi" hällä väliä -tyylillä haistattaen mielessäsi kaikille pitkät paskat. Lopputulos on sama; julkinen (velka)raha virtaa tilille ja mitään pelkoa irtisanomisesta ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs amerikkalainen elokuva, vuosia sitten määritteli opettajan työn.

   Olet kortsu, kortsu tyhmyyttä vastaan. Ehkä nyt anonyymin tapauksessa ole käytetty tarpeeksi kortsua?

   Poista
 25. 56 000 euron vuosiansio ei ole mielestäni peruskoulutason vaan keskiasteen vuosiansio joillakin - en ole seurannut palkkoja vähään aikaan vanhemmilla opettajilla kaikkine lisineen ja suurine ylituntimäärineen - palkka ei ole työn vaativuuteen ja suorittajan osaamistasoon nähden huippusuuri. Vertaa lääkärien ja juristien palkkoja. Koulutus ja osaamistaso samaa luokkaa.

  Opettajat ovat tunnollisimmasta päästä, maanantaipoissaolot tuntemattomia, sairaanakin töissä, eivät lakkoile tai pahemmin valitakaan. Yleinen ilmiö on tunnettu: opettajat sairastuvat lomillaan. Opettajilla on suuri vastuu työstään ja oppilaista, monella mittarilla suurempi kuin jonkin talouspäällikön vastuu numeroistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan nyt, että talouspäällikkö väittää, että opettajat eivät tuota mitään.

   No, ovat he tuottaneet sen talouspäällikön?

   Poista
  2. Tuo summa vastaa noin 4500 euron kk-palkkaa. Siitä annetaan yhteiskunnalle veroina vuodessa noin 20 000 euroa. Jokaisesta tienatusta lisäeurosta maksetaan veroina puolet eli 0,5 euroa.

   Kun verot etc pakolliset vähentää, jää keskituloiselle opettajalle käteen saman verran kuin yhteiskunta maksaa erilaisina tukina pienelle perheelle, jossa vanhemmat eivät ole töissä.

   Jos opettajamme on parin lapsen yksinhuoltaja, hän olisi köyhä.

   Poista
  3. En vielä ottanut kynää käteen, mutta alkoi kyllä tuossa jo aiemmin miettiessäni omaa eläkevuosituloani raksuttaa, että 56 000 euron vuosipalkkatulot eivät olekaan suuret, opettajallekaan. Verotus on otettava huomioon, lähes puolet pois takaisin valtiolle.

   Näinhän se menee, että erilaisina tukirahoina esimerkiksi tämän taloyhtiön viisilapsinen työtön uusperhe saa saa taatusti saman rahan ilmaiseksi.

   Poista
 26. En kateuttani viitsi mitään keidenkään vuosiansioihin sanoa. Mutta sen sanon, että nyt ollaan murtamassa kaikkea sitä, mikä maassamme on ollut hyvää. Sipilä on murtamassa koko yhteiskuntamme perusteita, isänmaamme eduksi hän sitä nimittää. Jyri Häkämiehen höpöhöpöjä hän arvostaa, ei mitään taloustieteen hyväksyttävia oppeja. Sipilä on paha mies, pahuuden liian läpikäyvä ilmentymä ja laestodialainen.

  Luulettoko te paskahousut, että edes jotain periksi antamistamme asioista takaisin saisitte, kun taloustilanne muuttuu paremmaksi? - Emme me saa, Herliineillä ei ole häpyä eikä häveliäsiyyttä. Kaiken vievät, koska työmies on vain hiertävä kivi menestyksen rattaissa.

  Heh, heh, ettekö huomaa sitä vitsiä, joka Uusi Suomi on? - Isolla rahalla ostettu nimi, jolla sisältöä ei ole lainkaan.

  VastaaPoista
 27. Niklas Herlin on yksi maamme ehdottamasti rikkaimpia miehiä, koska hänen mielisairaaksi määrittelemänsä isänsä niin halusi. Tättärää ja kaikkea kivaa, kyllä se on mukavaa olla Nikun lailla ehdottoman itseriittoinen!

  Ookkona oulusta, vai muuten vain niin pölöjä, että silmät sumentuu, ja kakka meinaa päästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tämä sinusta tasokasta kesskustelua ? Herra Riku Riemu. Ivaamista ja kettuilua. Kertoo henkilön sivistyksestä kaiken.

   Poista
  2. No tähän bloginpitäjään viittasin, kun puhuin hankalaa allergiaa potevasta"herliinistä", joka herättää minussa vain myötätuntoa. Miehellä on koiranpennun katse. Eli eivät kaikki sikarikkaat ole pahoja (vaikka isä olisikin ollut). Kirjaa en ole lukenut, kun en ole muistanut sen olemassaoloa. Täytyypä katsoa, psykologia kiinnostaa.

   Poista
  3. Minulla kirja on hyllyssä. Aivan poikkeuksellinen elämäkerta, jossa ei hymistellä ja kehuta kohdetta taivaisiin. Paska äijä, mutta saavutuksensa ovat niin suuria, etten kehtaisi kovin kovaa haukkua, jos ikäni olisin suuhuni työnnettyä pullamössöä mutustellut.

   Poista
  4. Niinsanottuja isänmurhia kyllä kirjallisuudessa on paljonkin, pieniä ja suuria, tosia ja kuviteltuja. Joskushan näissä nähtiin oidipaalisuutta, mutta onneksi ei enää. Minun muistiini on jäänyt ehkä kaikkein parhaiten Henrik Tikkasen hienostunut isänmurha: hän nosti uurnan kantta taksin takapenkillä ja karisti tupakkansa tuhkat isän tuhkien joukkoon.

   Poista
  5. Henrikki oli sellainen Takapöhniön suuri taiteilija, Keith Richards sentään kertoi "vetäneensä isänsä tuhkat nokkaan"!

   Poista
  6. Minun isäni oli tekninen osaaja, osasi korjata kameroista isoihin koneisiin kaiken. Tietämyksensäkin oli aivan tavattoman laaja, luki aina, kun vain aikaa oli. Mutta ne pelot hänen kännsiaggressioistaan etenkin velipuoltani kohtaan eivät jätä minua koskaan rauhaan. Jumalauta sitä pelon määrää.

   Poista
  7. Lapsena ollessani häpesin jatkuvasti. Lastenkodista matkani kouluun kesti yli puoli tuntia, koska minun täytyi kiertää ja lähestyä koulua kotini suunnasta. Myöhemmin olen tehnyt vakaan päätöksen, ihan pieniä en enää häpeä! - Eikä sekään päätös ole kovin hyvin pitänyt.

   Poista
  8. Häpeä on kyky, ei häpeä. Nämä Liisa Keltikangas-Järvisen sanat olen painanut mieleeni, kun olen edelleen niin hyvä häpeäjä. Voin hävetä sitäkin, jos olen hyvä jossain.

   Poista
 28. Anonyymi, joka puhuit opettajan työstä. Olit tuonut tuon repliikkisi jostain ihme vauva.fi-palstan keskustelusta suorana kopiona. Siinä joku ihmetteli opettajan 56 000 euron vuosipalkkaa. Jatkona oleva keskustelu oli suurelta osin tietämättömien tyhmyreitten hallussa. Siinä toki mainittiin, että 56 0000 e/v on ihan kelpoisa lehtorin palkka lukiossa, koska lukion opettajalla on korkeakoulututkinto.

  Voi tätä pimeyttä ihmisten tiedoissa. Luokanopettajallakin on korkeakoulututkinto, maisterikoulutus, eli ala-asteen luokanopettajat ovat kasvatustieteen maistereita, kun taas keskiasteen ja lukion parempaa palkkaa nauttivat ovat oman aineensa maistereita. Tasan samantasoinen koulutus, mutta palkat eri maailmasta.

  En kehottaisi ketään lukemaan vauva.fi-palstaa, etenkään noutaakseen sieltä tietoja asiakeskusteluun. Jätetään se palsta nuorten tyttöjen hysteriapalstaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otetaan sentään yksi nolla pois tuon vuosipalkan perästä..

   Joskus muuten toivon, että joku viisas selvittäisi kansalle tarkoin, mitä peruspalkka tarkoittaa. En ole itsekään nähnyt yhtään ainokaista artikkelia siiitä, kenelle tuo peruspalkka maksettaisiin, ja mitkä tuet sitten jäisivät pois.

   Eli saisiko peruspalkan myös työssäkäyvä ihminen palkkansa päälle, tai saisiko eläkeläinen sen eläkkeensä päälle, saisiko opiskelija sen opintotukensa sijaan, ja saisiko sen rikaskin, ja paljonko se olisi.

   Oma oikeudenmukaisuustajuni sanoo nimittäin, että sen tulisi olla kaikille tasan yhtä suuri, eli työnteosta tai omaisuudesta ei rangaistaisi ihmistä jälleen kerran. En tarkoita nyt mitään herliinejä, jotka näyttävät ansaitsevan vain potkun peppuun. Ihan sääliksi käy, sillä eihän raha tuo onnea esimerkiksi sille allergiselle astmaatikkoherliinille, jota kohtaan tunnen vain myötätuntoa. Miksi kummassa rikkaita pitäisi automaattioletuksena vihata? Riku!

   Poista
  2. Herlinejä en tunne kuin yhden tutun kautta ylimalkaisesti, mutta mitä Koneeseen tulee, niin sellaisia firmoja meillä pitäisi olla sata lisää.

   Sitten saisimme taas tapella siitä, kenelle ylimääräisistä rahoista jaetaan eniten, kuten vanhoina hyvinä demarivuosina. Nykytila, jossa tapellaan itku kurkussa vähistä lisäroposista, on surkeampaa.

   Surkeutta lisää se, että joka suunnasta lappaa juna- ja laivalasteittain lisää rahantarvitsijoita käsi ojossa, eikä heitä saisi oikein haukkuakaan.

   Pitää vain toistaa hyvien kuorossa, ettei heille annettu apu ole meiltä pois, sillä Suomi on rikas maa. Sehän on pötyä, mutta vain paha ihminen sanoo niin.

   Kytevän pakkopeitetyn raivon voi sitten purkaa vaikka perjantaina huutamalla torilla herjoja ja uhkauksia hallitusherroille.

   Kukaan ei muuten ole vielä sanonut sitä ilmiselvää totuutta, että meidän nykyisen elintasomme ja pakolaisten ottamisen kustannukset lankeavat lastemme maksettaviksi.   Poista
  3. "Kukaan ei muuten ole vielä sanonut sitä ilmiselvää totuutta, että meidän nykyisen elintasomme ja pakolaisten ottamisen kustannukset lankeavat lastemme maksettaviksi."

   Olen yrittänyt sanoa ja vielä enemmän olen sitä itsekseni ajatellut. Siitä johtuu myös se, että puolustan mielessäni hallitusta (ja tunnen itseni sen takia pahikseksi, joka poikkeaa totutusta formusta).

   Eihän hallitus tee päätöksiä, eikö se ole eduskunta, joka päättää? Ja jos eduskunnassa ollaan eri mieltä kuin mitä hallitus päättää, sehän tulee näkymään eduskunnan äänestyksessä. Demokratian mukaan eniten ääniä saanut asia voittaa, eikö se ole niin?

   Muuten, olen sitä mieltä, että siinä hälinässä, joka on syntynyt hallituksen ja ammattiliittojen välillä, on kysymys valtataistelusta. Olenko väärässä?

   Kaikki ne, jotka joutuvat jotain menettämään, ovat tietysti valmiita osoittamaan mieltänsä. Mutta niinhän se on/oli Kreikassakin. Eikö se ole hyvä, jos viimeinkin joku hallitus edes yrittää saada asiat korjaantumaan? Miksi sitä pitää haukkua ennen kuin nähdään tuloksia? Ja jos sattuu niin hyvin, että asiat alkavat mennä hyvin, eikö se koidu silloin kaikkien hyväksi?
   Kysyy yksinkertaisesti ajatteleva, vähän yksinkertainen Liisu.

   Poista
  4. PS. Luin kaikki kommentit ylhäältä alas asti ihan vaan mielenkiinnosta. En ajatellut niitä niinkään asian kannalta vaan millä innolla ne oli kirjoitettu. Minusta se, että ihmiset ovat eri mieltä, on ihan luonnollista.

   Oli tosi hauska lukea. Yhteenasetettuina nämä kaikki mielipiteet voisi luke jostain kirjasta, jonka joku taitava kirjoittaja olisi julkaissut. Eniten se saisi arvostusta sen takia, kun kirjoittaja on osannut luoda henkilöhahmoja, jotka kaikki poikkeavat toisistaan. Siitä sanottaisiin: Onpa elävää tekstiä!

   Kiitos hauskasta lukukokemuksesta! :)

   Poista
  5. Minusta sinä olet ytimessä, Liisu. Valtataistelusta tässä on selvästi kyse. Vanha valta murtui natisten viime vaaleissa, ja tuosta tapahtumasta alkoi häviön kokeneiden käynnistämä eduskunnan ja tulevan hallituksen valtava haukkuminen, ennen kuin hallitusta oli valittu.

   Ja kun hallitus oli valittu, alkoi opposition harjoittama ennennäkemätön räksytys, vaikkei hallitus ollut tehnyt vielä yhtään päätöstä.

   Eli ei tässä asioista voinut olla kyse, kun ne eivät vielä olleet pöydällä, vaan vallasta.

   Juuri nyt näyttää siltä, että ay-liike on valmis peräytymään, koska se on saamassa kansan vihat päälleet vanhanaikaisesta ja homehtuneesta vallankäytöstä. Tämä näkyy eri medioiden keskusteluissa, kansa ei olekaan ay-järjestöjen puolella niin yksituumaisesti kuin luultiin.

   Oma perstuntumani on, että lakko peruuntuu.

   Poista
  6. Tuo taisi olla kuitenkin vain persutuntuma. Mielenosoituspäivä tietenkin totetutuu. Emme me rauhoitu ennenkuin ennenkuulumattoman pöljä sipilä on vallasta syösty ja tilalle valittu joku fiksumpi, vaikka tiiliskivi.

   Poista
  7. Ei, vaan se on lehdistötuntuma. Mm. Iltalehdessä on uutinen mielenosoituksen lässähtämisestä ja Lylyn vastaheränneistä neuvotteluhaluista.

   Poista
 29. Kuka selittää pakolaiselle perjantaina etteivät junat kulje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt ensin, kulkevatko sittenkin.

   Poista
  2. Heh, mene sinä asemalle viittoilemaan!

   Poista
  3. Jos joku pakolainen (niitä näkee jo täällä etelässäkin) sattuisi kysymään minulta, vastaisin ehkä: Morgen, Morgen ohne Sorgen!

   Ja jos kukaan ei ymmärtäisi, ei se haittaisi, sillä tuskin minäkään ymmärtäisin heidän kysymystään.
   Tasoissa oltaisiin ja hymyiltäisiin hämmentyneinä.

   Ps. Ihmettelen miten siisteissä vaatteissa nämä tulijat liikkuvat. Eivät ole reissussa rähjääntyneet. Näyttävät muutenkin virkeiltä ja aika hyvinvoivilta, mikä on tietysti hyvä asia!

   Poista
  4. Tuo kommenttini oli anonyymille, Iines ehti väliin.

   Poista
  5. Minä jo meinasin mennä..

   Poista
  6. Anonyymin huoli oli mielestäni ironissarkastinen.

   Sillä mitähän ne maailmalla meistä taas ajattelevat, voi voi.

   Poista
 30. Ihmettelempä mitä sanottavaa Sipilällä on tänä iltana?. Eikö kaikki ole jo sanottu monta kertaa. No varmaan tunteennomaista vetoamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vaihtoehto 1. Sipilän hallitus eroaa.
   Vaihtoehto 2. Duunarit perjantaina duuniin, tai pakkolaki ja lakot kielletään. Oppositio uudelleenkasvastus leireille mamujen kans.

   Poista
  2. 1. Mielenosoitus lässähtää, Lylyn perääntymisestä on jo signaaleita. Anarkomarkoja saattaa silti esiintyä ja kauppojen ikkunoihin voi lentää puistonpenkkejä. Myös naamioitumisia nähdään, vaikka naamiot on kielletty.

   2. Suurin osa on normaalisti töissä. Maanantaina alkavat Lylyn perääntymisneuvottelut.

   - oraakkeli

   Poista
  3. Lehdistä luetut ovat totta, kyllä varmana on tasan jämpti niin! - Eikös SAK ole koko ajan ollut hyvin maltillinen?

   Poista
  4. Iltalehden propagandasta en ottaisi toteen, miekkarin lässähtämistä.

   Tosin, miten sinne pääsee, on toinen juttu.

   Poista
  5. Samppa iskikin asian ytimeen: kun julkinen liikenne seisoo, niin miten kansa pääsee torille?

   Tulee mieleen se taannoin täällä kertomani tositarina, kun Jyväskylän Suurajoihin mieltään näyttämään pyrkivät yksityisautoilun vastustajat joutuivat perumaan keikkansa, kun eivät saaneet keltään kyytiä.

   Poista
  6. Ja kun uhkaa sataa ja tuullakin niin, että pyörää heittää...

   Enkä tarkoita nyt isoa pyörää.

   Poista
 31. 1.Ei eroa , istuu neljä vuotta.
  2.Huutavat suu vaadossa , ja Samppa kuvaa.

  VastaaPoista
 32. Heh, heh, minä en valehtelusta niin paljon piittaa, että sipilän puheen katsoisin. urpo puhuu, urpo tuntee vallan hekumaa.

  VastaaPoista
 33. https://www.youtube.com/watch?v=AmkvO_IwsZ0

  Rikun ja sampan haave.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanko tuon omasta päästäsi kekkasit? Hyvä, hyvä, jatka vaan ajatteluasi, kyllä se aurinko vielä joskus risukasaankin paistaa!

   Poista
  2. No, vaikka täällä vitsailenkin vakavista asioita, niin toivon, että emme päädy USAn marionetiksi, jolta Rypsykkä valtaa alueita, koska poliittiset päättäjät ovat kykenemättömiä muuhun kuin nyrkkitappeluun.

   Poista
 34. Tuo taisi olla kuitenkin vain persutuntuma. Mielenosoituspäivä tietenkin totetutuu. Emme me rauhoitu ennenkuin ennenkuulumattoman pöljä sipilä on vallasta syösty ja tilalle valittu joku fiksumpi, vaikka tiiliskivi.


  https://www.youtube.com/watch?v=v5GpCvQlDVc

  VastaaPoista
 35. Sipilän puhe, Pasila, Nälkämaanlaulu!

  https://youtu.be/3RxLQG_xbjQ

  VastaaPoista
 36. Vasta nyt sain linkit auki, kun palailin kotoon. En tiedä, kuinka riittävästi kehuisin anonyymia ihanassa uskossaan. Vastoin kaikkia tosiasioita pysyy linjallaan kiitettävästi. Hienoa, jatka ehdottomasti samalla linjalla, kyllä tuolla jossain vaiheessa alkaa banaaneita ja niskaturkin hyväilyjä tienamaan, jos tällaisen sanonnnan korkea-arvoisuudessasi sallit.

  Tuosta Veskun kappaleesta en osaa muuta sanoa kuin että ihan paska.

  VastaaPoista
 37. Hyvän kappaleen Juutuubista löysin. Sanat ovat tätä päivää.

  VastaaPoista