4.9.2015

Tämän jälkeen siirryn lifestylepostauksiinJoskus vuonna 1933-34  venäläinen runoilija Osip Mandelštam lausui pienessä ystäväpiirissä runonsa Stalinista. Runossa Kremlin vuoristolaisella, diktaattorilla, on viikset kuin torakalla ja sormet kuin lihavat madot. Muutenkin runo on terävä ja kriittinen analyysi hallitsijasta ja stalinismista.
Elämme, emme tunne maatamme jalkojemme alla 
puheemme ei kymmentä askelta kanna,
missä puhe puolen sanan verran maistaa
siellä muistetaan Kremlin vuoristolaista.

Hänen paksut sormensa ovat kuin madot rasvaiset
ja sanansa faktiset kuin puudan punnukset.
Torakanviiksinen nauru viiltää
ja saappaittensa varret kiiltää.

On ohutkaulaista johtajaa ympärillä
hän palveluita teettää puoli-ihmisillä.
Kuka vinkuu, kuka naukuu, kuka nyyhkii,
hän yksin komentaa ja nenät pyyhkii. 

Kuin hevosenkengän takoo ukaasin toisen perään -
kenelle nivusiin, kelle otsaan, kenelle silmäterään.
Herkkua kaikki tappaminen hänestä on
ja osseetin rinta on taipumaton.
Kun Mandelštam luki runonsa, ensimmäisen säkeistön loppu oli erilainen kuin ylläolevassa suomennoksessa. Kaksi viimeistä riviä olivat nimittäin muodossa: "Kuulemme vain Kremlin vuoristolaista, murhaajaa ja talonpojan teurastajaa."  

Runo kulkeutui nopeasti Stalinin käsiin jonkun "ystävän" saattelemana, ja Mandelštamin päivät olivat luetut. Hän joutui vallitsevan poliittisen trendin vastaisesta runoudestaan kaksikin kertaa eri vankileireille ja lopulta kuoli siellä. Vainottunakin Mandelštamin sanat vielä juoksivat:


Veit kaikki meret ja kaiken tilan.
Annoit minulle kenkieni kokoisen maapalan ja kalterit sen ympärille.
Mitä siitä hyödyit? Et mitään.
Jätit minulle minun suuni, ja se muovaa sanoja, hiljaisuudessakin.

Tämä runo on  sykkinyt alitajunnassani monta päivää, kun olen suunnitellut uutta blogikirjoitusta. Kirjoitan usein yhteiskunnallisista kysymyksistä ja mieluusti vinosta näkökulmasta. Tällainen on käymässä vaaralliseksi.

Useat tahot vaativat  poliisia ja palokuntaa hätiin, keskustelun lieskat lyövät leireissä korkeina. Liekit tahdotaan sammuttaa ja ylilyönnit suitsia, etenkin sellaiset, jotka eivät ole punavihreän maailmankuvan mukaisia. Lehtien keskusteluja on suljettu ja kommenttien sensuuri on kiristynyt, blogeissa on käyty varovaisemmiksi. 

Milloin totalitarismi - vai mitä tämä hiljentäminen on -  tulikaan meille? Onko se hiipinyt hiljaa vai ollut aina, vai nyt kun vaaleissa kävi kuten kävi, piru on päässyt irti?  Ehdotan edelleen sitä, mitä ennenkin: vaihdetaan äänestäjät, tai kielletään äänioikeus ainakin peräkamaritasolta, ehkä myös amisosastolta. Junttitestit voisi ottaa käyttöön somessa ja kaikki anonyymit voitaisiin tappaa ja heittää rovioon: vain omalla ristimänimellä saa kommentoida. Taso paranee välittömästi!

Olen tähän asti ollut punavihreä ja hieman enemmän punainen - olen ehkä edelleen, mutta tällainen suitsinta ahdistaa ja rajoittaa minunkin ilmaisuani. Se uhkaa salvata  kirjoitushalun yhtä lopullisesti kuin  Stalinin ukaasit.  Haluan edelleen kysyä myös  tyhmiä kysymyksiä. En nimittäin tiedä niihin vastausta. 

(Ensimmäisen runon suom. Erkki Peuranen, toisen Risto Ahti)

235 kommenttia:

 1. Railakkaa tekstiä, Iines! Ihanaa kaikessa kaameudessaan. Jännittää, mihin tämä ensimmäinen lifestyletekstisi johtaa. Tämä ainakin on virkistävän uskaliasta, pidän tämäntapaisesta reippaasta uskalluksesta. Anna tulla vaan, sinulla on vankka puolustajakaarti ympärilläsi, sanot sinä mitä vaan. Me tunnemme ja tiedämme sinut, Iines. Pahaa et tarkoita kenellekään. Humanismisi on silmillepantavaa ja tuo Mandelstamin runo on rujoudessaan kaunis ja totta!

  LISÄÄ TÄLLAISTA, toivoo Liisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai tarkoittaako tuo "tämän jälkeen", että tämä on viimeinen kantaaottavista teksteistä? Oli miten tahansa, sinulta, Iines, tulee aina jotain yllättävää, ja riittäähän sekin. Odotusarvo pysyy korkeana,

   Poista
  2. Lifestyle, eikö se tarkoita jotain muoti-. sisustus,- harrastus tms. blogia? Ne ovat minusta aika ikäviä. Älä nyt vaan niihin kuitenkaan sorru. Tuo saattoi olla pelkkä uhkaus, jos olet tosissasi, jota epäilen.

   Poista
  3. Nolottaa tämä kasvava "Liisujen" määrä, mutta senkin uhalla: Tietenkin sinä, Iines, kirjoitat mistä asiasta haluat! Ei kukaan voi määrätä, mistä kirjoitat, ja mitä. Ei voi kun mielenkiinnolla odottaa, mitä tulee seuraavassa postauksessa.

   Poista
 2. Stalin leikki kissaa ja hiirtä monien kuuluisien uhriensa kanssa. Laittoi lehdistössä parjauskanpanjan uhria vastaan. Sitten-kuten tässä tapauksessa- soitti Mandelstamille ja sanoi tämän joutuneen aiheettoman ajojahdin kohteeksi. Ja kansan keskuudessa, hyvä tsaari huonot pajarit myytti eli.
  Soinilla näytti olevan pinna kireällä tv-haastattulussa. Hoki vain ,että eu päätöksiä ja hallitusohjelmaa on noudetettava. Unkarin Orbanilla oli jyrkkä kanta, militanttien muslimiyhteisöjen muodostumista unkariin ei sallita. Ymmärrettävissä että siellä muistetaan vuosisatainen turkin muslimivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin katsoa saman uutislähetyksen. Näin Soinin huokaamisen. Unkarin pääministerin kanta on kuulemani mukaan EU:n säädösten mukainen, joskin tuntuu katsojasta kovalta.

   Oxfordin yliopiston professori Paul Collierilla on ehdotuksia pakolaistragedioitten välttämiseksi ja hoitamiseksi. Juttu löytyy hs.fi:n sivuilta, en saa nyt tabletilla linkkiä.

   Poista
 3. Liisu, sarkasmivaroitus..

  Toki kirjoitan mistä haluan ja jopa miten haluan. Vaan kärjen nuo sulkemiset ja sensuroinnit ja valvontauhat taittavat sanalta. Masentavaa, että sanaa valvotaan ja laaditaan sanktioita.

  Ymmärrän kyllä, että internet ei ole villi ja vapaa viidakko, koska yhteiskuntakaan ei ole. Normeja tarvitaan. Sanktioita tarvitaan. Silti tässä maahanmuuttokeskusteluasiassa on nyt jotain muuta henkeä kuin vain pöljien suitsiminen. Se huolestuttaa minua. Minä ainakin mietin entistä tarkemmin, mitä voin sanoa ja miten. Uhat pelottavat, syövät ilmapiirin vapautta.

  VastaaPoista
 4. Ikuinen viisaus suuren valtiomiehen suusta: Antakaa kaikkien kukkien kukkia, tiedetään mitkä poimitaan.

  VastaaPoista
 5. Olen samaa mieltä kanssasi. Tosin, päivällä olin onnelinen, kun ammattikoulun auto-osatston pojilla ei ollut puukkoja mukana. Olivat myöhässä.

  Sanoivat olleensa poliisin puheilla

  Automurrosta

  Luulen, että opettaisin mieluusti välillä maahanmuuttajia ja pakolaisia

  Tillman

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli joka vuosi maahanmuuttajia oppilaina, Baltian suunnalta. Silloin ei ollut muita, paitsi aivan satunnaisesti pari tummaa tyttöä, ei näistä nykyisistä ongelmamaista. Opiskelijoina he olivat aina tunnollisimpia ja kilteimpiä kaikista. Olivat kiinnostuneita oppimaan suomen kielioppia myöten, kun itse suuntasin heille enemmän puhumisen harjoittelua ja peruskirjoittamista.

   Aikuisia maahantulleita pitäisi kouluttaa kunnolla, ensin suomen kielikoulutusta, sitten ammatti- ja yliopisto-opetusta, kullekin oman halun ja entisen koulutuksen perusteella. Ja kotona olleet naiset pois piiloista ja huntujen kätköistä, vapauteen ja raikkaisiin tuuliin tukka hulmuamaan!

   Poista
  2. iines, mie olen taas samaa mieltä kanssasi. Haluan raikkaita tuulia ja puhun mie muodossa , vaikka olen kotoisin Lappi Tl :stä

   Satakuntalaisuuskin voi olla hellää ja hyväksyvää

   Poista
  3. Satakuntalainen on tyytyväinen, kun sillä on kellari täynnä perunoita, on joku sanonut. Ei se muutoin edes hymyile.

   Vaikka kyllä minä näistä kuntani eläjistä tykkäänkin, eivät ole pahoja, kun vähän kuoren alta rapsuttaa. Varsinkin raumalaiset ovat ihania, suosikkejani.

   Poista
 6. Halla-Ahon mielestä pitäisi ottaa ensisijaisesti kristittyjä tulijoita. Mutta silloin pitäisi perustaa pyhä inkvisitio tutkimaan pyrkijöiden uskon aitoutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olisi tietysti mutkattominta, ja ajatus on järkevä. Vältyttäisiin monelta ongelmalta.

   Vaan eihän hädänalaisuus katso uskontoa. Monenlaisia ihmisiä voi uhata kuolema ja vaino, ja tällöin rajojen on auettava minkäuskoisille tahansa.

   Muutoin olen edelleen sitä mieltä, että sinulle ylempänä mainitsemani oxfordilaisprofessori Paul Collierin ajatuksiin kannattaa tutustua, hs.fi ja jotakin.

   Poista
  2. MEG tarkoittanee, että jos otetaan vain kristittyjä, ryntäävät muslimit sankoin joukoin huivit hulmuten kääntymään kristinuskoon?

   Hmmm... Halla-Jussin ideassa taitaa sittenkin olla järkeä.

   Poista
 7. "Liekit tahdotaan sammuttaa ja ylilyönnit suitsia, etenkin sellaiset, jotka eivät ole punavihreän maailmankuvan mukaisia."

  Eiköhän vasemmistolaisuus ole läpi koko historiamme ollut mukavaarallista ja silti, aivan jokaisen suomalaisen kannattaa,, isojen kakkupalojensa vuoksi, myöntää että suomalaisella vasemmistolla on ollut hyvin suuri vaikutuksensa siihen että niitä kakkupaloja on jaettu.

  No. Onhan se helppo unohtaa kun vatsa ja pankkitilillä on rahaa, vaan kyllä se alahuuli alkaa väpättää ihan kummasti kun itsestäänselviin etuuksiin tullaan käymään käsiksi.

  Voi. Odotan sitä hetkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri siksihän minä vasemmistoa olenkin äänestänyt, ja todennäköisesti äänestän jatkossakin, että niitä leipäpaloja jaettaisiin köyhemmille, työläisille, niin kuin silloin sanottiin. Minusta se oli kaunis ajatus, ja uskoin oikeudenmukaisempaan maailmaan, jossa on henkiset arvot.

   Vaan ei se sitä ollutkaan. Mitä enemmän köyhillekin tuli leipää ja tavaraa, sitä materiaalisemmaksi maailma muuttui. Hengen sijasta alettiin arvostaa rahaa, tavaraa, omaa itseä ja omaa kehoa, sen nautintoja ja sen oikeuksia, jotka kaikki tuli saada heti ja jopa ilman omaa panosta. Ihan kuin Joku olisi ihmisille jotakin velkaa siitä, että hän elää.

   Marxin pääomakin koski vain tavaraa ja rahaa. Ihan kuin siinä se onni olisi, raha olisi kaiken alku, ja nimenomaan suuri rahamäärä, jota ilman työmies ei voi saavuttaa onnea. 

   Puhu sinä, Anonyymi, vain omista unohduksistasi. Minun unohduksistani sinä et tiedä mitään.

   Poista
  2. Kun työmies ( ei Putkonen), saa työstään rahaa, hän sijoittaa sen niin, että kapitalisti saa omansa takaisin.

   Poista
  3. Riittääkö työmiehen rahoista sijoitettavaksi? Minun ei ole riittänyt. Olen yksinhuoltajaäidin kouluun työntämä opintolainoilla kouluttautunut lehtorimaisteri, ja yksinhuoltaja itsekin, velalla kaikki hankkinut, edelleen veloissa, kohta vanhus.

   Poista
  4. No, onko sijoitus leipään sijoitus? Onko sijoitus lihaan ja kasviksiin sijoitus?

   Älä sijoita, jos et halua kapitalistin hyötyvän.

   Poista
  5. Samppa, ei leivän osto ole millään selityksellä sijoitus. Pelkkää kuonaahan siitä jää, kun eriössä olet asioinut. Ja nekin huuhdot pois.

   Poista
  6. Eli raha on yhtä paskaa. Varsinkin sosiaalin raha, kun se tuottaa vaan paskaa.

   Poista
  7. Joku siitä paskasta vaan vetää prosentit välistä ja rikastuu.

   Poista
  8. Ymmärrän pointtisi. Vaan täälläpäin sen ruisleivän tekijä on vaikkapa Ullan pakari, pieni leipomo, voi olla jopa perheyritys.

   Kyllä minä tekijälle suon voittoa, jotta hän pystyy kattamaan toimintansa kulut ja maksamaan itselleenkin palkkaa. Mahtaako moni pienyrittäjä maksaa ollenkaan itselleen palkkaa? Tai pitää lomia.

   Veikkaan, että jokusella ay- järjestäytyneellä on säännöllisempi palkkatulo ja lomasysteemi kuin sillä yrityksen pyörittäjällä.

   Poista
  9. Onse rankkaa, kun pitää olla kateellinen. Mutta vitaminnista vanha se voimaa saa, oli vaari tai proletaari

   https://youtu.be/HWLQAFpeq5A

   Vitamiineja, saa vaikka ilmasta
   rukiinen leipä, ja leivässä reikä

   Poista
  10. Onko, Samppa? Varoitan kuitenkin vitamiinien syönnistä. Kaiken tarpeellisen saa perusruuasta, pillerit ovat kalliitakin.

   Poista
 8. Vaikka roviota jossain kommentissa kannatinkin ja lupasin jopa tuoda vaahtokarkit tms., anonyymien kollektiivinen likvidointi ei ole edes ajatuksena hauska. (no enpä tosin ole kuullut sitä kenenkään tosissaan kannattavankaan; Kemppinenkin taisi sanoa kannattavansa anonyymiä kommentointia sinänsä?)

  Vaikka itse kirjoitankin ristimänimelläni "Schnur", annan täyden tukeni nimimerkillä kirjoittaville! Nimimerkin suojista voi tietysti häiriköidä nettipalstoilla (hyi-hyi), mutta pidän silti vakavampana uhkana sitä, kun omalla nimellään asiallisesti kirjoittava joutuu tosielämän häiriköinnin kohteeksi. Nimim. "On nähty". On toki muitakin päteviä syitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemppinen ei minustakaan ole koskaan kannattanut anonyymia kommentointia, päinvastoin. Hän tuntuu pitävän sitä tärkeänä.

   Anonyymi kommentointi tarkoittaa myös Schnurina tai Iineksenä kirjoittamista, eli nimimerkki on anonyymiutta. Se vaan, että pitkän linjan nimimerkkikirjoittaminen on eri asia kuin anonyymistatuksella kirjoittaminen. Nimimerkki kertoo usein kirjoituksissaan avoimesti elämästään, ja usein jokuset tietävät hänen todellisen henkilöytensä, jota hän ei oikeastaan pyrikään salaamalla salaamaan.

   Poista
  2. Ihmismieli on siitä jännä, että se jotenkin identifioituu nimimerkkiin eikä kovin helpolla sano asioita, joita ei sanoisi omalla nimelläänkään. Tai no, ainakin minun mieleni toimii niin. Olisi outoa kirjoittaa jotain sellaista, jonka takana ei voisi tosielämässä seistä: sellainen kirjoittaminen ei olisi kovin mielekästä. (Ymmärrän, ettei tämän sanominen vakuuta ketään, mutta sanon silti, uskokoon ken haluaa.)

   Olisikin kiinnostavaa tietää, kuinka paljon omaa nimeään ja nimimerkkiä käyttävien virtuaali-identiteetit oikeastaan eroavat toisistaan suhteessa tosielämän identiteettiin. Vähän? Ei ollenkaan? Jossain kommentissa esittämäsi ajatus omalla nimellä kirjoittamisen vahvemmasta painottumisesta imagon rakentamiseen tuntuu kyllä ihan järkeenkäyvältä. Itsensä brändäämisessä on isommat panokset kun henkilöllisyys on tiedossa: nimimerkillä on enemmän varaa keskittyä muuhun kuin muiden mielikuviin hänestä ihmisenä.

   ... millä voi tietenkin olla sekä hyviä että huonoja seurauksia.

   (Muuten en oikein näe enää mitään järkevää syytä henkilötietojen levittelylle julkisesti nettiin kaiken maailman kaistapäiden räävittäviksi. Tirkistelynhalun tyydyttämiseksi on olemassa julkkikset: niille maksetaan siitä.)

   Poista
  3. Puhun nyt siis tuollaisesta pitkäaikaisen nimimerkin käytöstä. Väliaikaisista, vain muutamaa kommenttia varten tekaistuista nimimerkeistä ei ole juuri kokemusta (paitsi joitain omia juttujani kommentoineista sherlockholmeseista ym.) Ihan anonyymina en ole tainnut koskaan mihinkään edes kommentoida.

   Poista
  4. Juuri näin, Schnur. Pitkän linjan nimimerkkibloggaaja tai -kommentoija lienee useimmiten aito itsensä, kukaan ei jaksa vuosien tekeytymistä joksikin aivan toisenlaiseksi, toiseksi. Jos joku kirjoittaa vaikka Mirrinä ja myös Murrina, kummassakin on häntä itseään, ehkä eri painopistein.

   Anonyymi-statuksella en kommentoi, vaan kaikki tapahtuu minuna, Iineksenä.

   Poista
  5. Kirjoitan Liisuna, se oli lempinimeni lapsena ja vieläkin soi korvissa. Ja koska minusta elämä oli kaikkein parasta lapsena, uutta ja mielenkiintoista eikä tarvinnut kantaa maailman huolia eikä edes tiennyt, miten paljon on olemassa pahuutta, se aika tuntuu saavuttamattomalta kirkkaudelta.

   Olen käyttänyt myös nimimerkkiä pikkuliisu, sekin lapsuudesta tuttu. Itseasiassa pidän lapsuutta kadotettuna paratiisina, johon ikävöin vieläkin.

   Hassua sanoa, mutta ikävöin isää ja äitiä, ja haluaisin olla lapsi vieläkin. Tieto tuo tuskaa. Mitä enemmän tietää, sen tuskaisemmaksi muuttuu elämä. Maailma on arvaamaton ja paha. Kaiken hyvän takana piilee pahuutta. Olen menettänyt uskoni hyvyyteen. Koko maailma pelkästään irvistelee.

   Jokainen yritää pysyä hengissä, ja se oma henki onkin tärkeä. Viis muista, kunhan itsellä on hyvä! Tämä on useimmilla se köysi, johon tarttumalla pääsee eteenpäin ja ylöspäin tarvittaessa.

   Yli 7 miljardia köyttä tiheänä vyyhtenä, ei ihme, että siinä rytäkässä osa köysistä katkeilee ja pudottaa siinä rimpuilijan toisten poljettavaksi tai mereen hukkumaan.

   Välillä tuntuu, etten haluaisi olla ihminen.

   Poista
  6. Liisu, Liisukka. Miten tuttua..

   Minulla ei ollut turvallista lapsuutta, johon haluaisin palata. Lapsuus oli ahdistavaa aikaa, jolloin en pystynyt nukkumaan selälläni vaan käpertyneenä kylkiasentoon kerälle, kädet tyynyn alla. Minua ahdisti äidin tuska ja epävarmuus isän tilasta. Vanhemmat rakastivat kyllä minua ja siskoa ja meitä halattiin ja meille hankittiin kirjoja ja leluja ja pantiin kouluun, korostettiin opintien merkitystä. Olen kiitollinen vanhemmilleni, mutta se kalvava epävarmuus jäi, pelko äidin tuskasta ja isän tilasta, onko juovuksissa vai ei.

   Nuoruuttakaan en tahtoisi uudelleen. Vasta aikuisuuden voisin aloittaa uudelleen.

   Poista
 9. Eläkeläinen voi sanoa, mutta ei voi sanoa, jos työssä on, paitsi nimimerkillä.

  Minä sen virheen tein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt putosin kärryiltä. Mitä eläkeläinen voi sanoa, eli mihin kommenttiin viittaat, kelle puhut?

   Poista
  2. Samppa on oikeassa siinä, että työelämässä ollessaan pitää olla varovainen myös yksityisissä kannanotoissaan. Yrityksillä on arvot ja ne arvot ovat kulloisenkin johdon mieleenjohtumat, voisi jopa sanoa mielivalta. Mielivalta parhaimmillaan on auvoa, mutta pahimmillaan sen on sitä, että ihmettelee, miksi se salama nyt kirkkaalta taivaalta päähän minua löi.

   Poista
  3. No nyt ymmärrän. Tuo on ikuinen totuus, jonka olen kokenut kouriintuntuvasti. Opettajien on vedettävä yhtä köyttä, vaikka itse olisi eri mieltä.

   Itselleni eniten turhautumista tuotti oppilaiden käytöksen ja huolellisuuden ja tuntiaktiivisuuden tiimoille vedetyt normit. Esimerkiksi aktiivisuus eli ekstroverttius ja vilkkaus nostatti koulun säännön mukaan oppilaan ainenumeroa, kun taas hiljaisuus ja tarkkailevuus saattoi laskea muuten lahjakkaalta! Muistan, miten järkyttynyt olin alkuun, kun näitä setvittiin tuntikausia kokouksissa, ja hiljaisia haukuttiin ja rohkeita kehuttiin ja numeroita korotettiin. Metsään menee, ajattelin. Asan ei sitä voinut sanoa ääneen.

   Poista
 10. Aika rajun runon Mandelstam uskalsi kirjoittaakin - ei ihme näin jälkikäteen ajatellen, että joutui hankaluuksiin ja leirille ja tapettiin.

  Mutta miten hän ylipäätään oli noin hullunrohkea, täysin ilman itsesäilytysvaistoa?

  Siksi varmaan, että hän ei tiennyt ihan sitä mitä me näin jälkiviisaina tiedämme: että 20-luvun lopun ideologisesti vapaampi aika oli jo mennyttä, että Stalin oli voittanut valtataistelun ja oli jo yksinvaltias, että Stalin oli kaikesta järkevyydestään ja pragmaattisuudestaan huolimatta erittäin vainoharhainen ja ennen kaikkea että ilmiantokoneisto toimi jo kuin rasvattuna.

  Poika Tuominen, joka vankilasta vapauduttuaan muutti Neuvostoliittoon juuri vuonna 1933, kertoo muistelmissaan, ettei hänkään tiennyt Stalinin olevan jo johdossa, puhumattakaan että tämä olisi yksinvaltias.

  Hän kuvitteli, että paljon fiksummat ja oppineemmat Buharin, Kamenjev, Zinovjev ja kumppanit olisivat johdossa ja murteellista venäjää vääntävä, piippunsa takana myhäilevä Koba hoitelisi käytännön asioita kuten ennenkin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, tapettiinko Mandelstam, vai kuoliko hän pitkällisten kidutusten jälkeen itsekseen. Tuo kirjoitettu runohan oli tarkoitettu vain läheisen ystäväpiirin korviin, mutta joku heistä vuosi petturimaisesti runon eteenpäin ja se joutui itsensä Stalinin käsiin tunnetuin seurauksin - näin olen käsittänyt.

   Hänen vaimonsa Nadežda Mandelštam on kirjoittanut mm.muistelmat Ihmisen toivo, josta avioparin elämäntarina on luettavissa. Molemmat olivat hyvin tietoisia ja kulttuurisesti valppaita henkilöitä, jotka arvostelivat Neuvostoliiton kulttuurista ja moraalista takapajuisuutta ja rappiota hyvinkin terävästi. Rouva mm. opetteli Osipin runot ulkoa, koska ei luottanut paperiin eikä Neuvostoliittoon.

   Poista
  2. Aika usein me ihmiset sorrumme jälkiviisasteluihin. Kuinka kukaan olisi voinut kuvitella sellaista massiivista omien kansalaisten murhaamista, jonka Stalin aloitti. Nopeasti se neuvostoliiton ihanteellisuus katosi, sellaista kai siinä vallankumousvaiheessa vielä oli(?) - Luulen, että niillä oli, joita petettiin, - hyvää tarkoittavilla hölmöillä. Alusta asti valtaa pitäville oli selvää, että kyse on vallasta, ehdottomasta vallasta. Leninin keskeinen vaikutin oli viha, hän vihasi Tsaaria yli kaiken, tämä kun oli teloituttanut veljensä.

   Vasemmistoanarkismi on pelottavaa, koska se on tie Stalinille. Valtatyhjiöt täyttyvät uusilla stalineille tai pikkustalineilla ennenkuin anarkisti ehtii nurmikolla makoillessaan hashissätkää sytyttää .

   Poista
  3. Toisaalta Hitler oli edustuksellisen demokratian kipein lapsi. Vaaleilla valittu kansan pelastaja.

   Poista
  4. Blondina voi ihmetellä yksinkertaisia asioita. Miten ihmiskunta aina vaan ja kaikkialla on diktaattoreiden vietävissä, vielä ihan lähihistoriassa ja tänä päivänäkin. ISIS on diktaattori, jota ei olisi olemassa ilman kannattajia ja sukkana seuraavia naisia. Kansaa pidetään köyhänä ja kouluttautumattomana, naisia vaaditaan piiloutumaan kotiin ja kauhtanoitten alle.

   Ainoa lääke kaikkea pahaa vastaan on koulutus, koulutus ja koulutus, länsimainen uskonnoista vapaa tietopohjainen ja tasa-arvoinen koulutus. Mikään muu ei auta yhtä perusteellisesti ja pitkäjänteisesti.

   Poista
  5. Vaan nyt tyhjensi Sipilä pöydän. Menkääpä ja tehkää sama perässä. Ei vähä mitään, almu ei enää riitä. Aylan-poika sulatti maailman sydämet.

   Nyt hallitusta on paha moittia ynseäksi pakolaispolitiikassa.

   Poista
  6. Koulutus on tietysti tärkeää, mutta minusta hieman yliarvioit sen merkitystä. Goebbels oli tohtorismies ja silti yksi kaikkein fanaattisimpia.

   Poista
  7. Totta, mutta tarkoitin nyt äänestäjäkuntaa, koska he valinnan tekevät ja hyväksyvät tai hylkäävät. Mitä enemmän tietoa, faktaa, kansalla on, sen vähemmän sitä voidaan sortaa. Mitä vähemmän on uskonnollisia opuksia, sitä vähemmän on epätasa-arvoa ja orjuutta.

   Poista
  8. Erikoisesti ajattelen sorrettua muslimityttöä ja -naista, joilla ei ole muslimimaissa edes oikeutta omaan itseensä. Miten paljon naisia on osaansa tyytyen piilossa keittiöissä, liinojen ja kaapujen alla - järkyttävää!

   Poista
 11. Masentavaa ettei kautta arabimaailman, valtaapitäville upseereille ja muulle korruptoituneelle eliitille vaikuta olevan muuta vaihtoehtoa kuin uskonnolliset fanaatikot. Egyptin al-Sisi tunnettiin edistyksellisenä mutta on presitenttinä jatkanut Mubarakin politiikkaa. Syyrian Basar Al-assad toimi lääkärinä Englannissa kunnes palasi syyriaan diktaattoriksi isänsä tilalle.

  VastaaPoista
 12. " ... Blondina voi ihmetellä yksinkertaisia asioita. Miten ihmiskunta aina vaan ja kaikkialla on diktaattoreiden vietävissä, vielä ihan lähihistoriassa ja tänä päivänäkin. ..."

  Siinäpä ihmettelet. Eikä se ihmettelystä muuksi muutu.

  Aikoinaan meidät lumosi Hamelnin pillipiipari. (Se on satua, mutta totta! - Ellette tunne satua, lukekaa se. Se on hätkähdyttävän ajankohtainen.)
  Myöhemmin Evis Presley lumosi kaikki blondit ja ristiverisetkin. "Au Au Au " he huusivat vaan. Toiset pyörtyilivät. Järjestysmiehet jauhoivat purukumia ja katselivat missä loistaa punainen Exit -kyltti. Pahimmin tuuppertuneille soitettiin 112-taksi.

  Venäläisiä runoilijoita pystyn lukemaan vain käännöksinä, en osaa venäjää, Osip Mandelštam on listallani korkealla. Mutta on muita jotka ovat minulle läheisempiä. Ja sitä minä en ikinä käsitä miksi Anna Ahmatovaa Stalin ei likvidoinut; hänen äänensä oli kantavampi kuin Osipin.

  Venäläisissä runoilijoissa, joita osaan vain suomeksi, heissä on kaikkea. Heissä on kaikkea sellaista mitä ei pysty ymmärtämään, en ainakaan minä, heillä on omat vihityt sisäsiset juttunsa. Tai en tiedä. Venäläistä uutta proosaa luen mielelläni, se on anarkista - mitä muuta se Putiinin maailmassa voisi olla? (Hulluin näistä, Venedikt Erofejev, on tosin jo neuvostoliiton ajan reliikki. Mutta hullu kumminkin.)

  Ps. Hitleri sitä paitsi - olen kuullut aikalaiskertomuksia itseäni vanhemmilta naisilta - oli hyvin sympaattinen ihminen. ja kamalan karismaattinen. Sitä paitsi hän katsoi jokaista tapaamaansa naista suoraan syvälle silmiin... (Näin minulle Korennon Maire kertoi. Hän oli 1938 ollut Saksassa sairaanhoitajaopiskelijatterana, ja tavannut A. Hitlerin. Ei kätellyt ollut häntä mutta "ah, miten syvälle se katsoi minua silmiin..."

  Ps. Varmaan Stalinkin hurmasi vieraansa. Miksei olisi hurmannut? Hänellä oli pehmeä lauluääni, osasi ulkoa paljon runoja - olihan nuorena itsekin niitä kirjoittanut. Ja siinä kun yhteisiä vodkalseja kumotaan, milloin kenenkin hyväksi ja maailman rauhan vuoksi tai siksi että vuoriorvokit edelleen kukkisivat Kaukasuksella, niin äkkiäkös sitä alkaa tykätä Josef-Sedästä...?

  Tä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stalinilla oli pehmeämpi puolensa, millä ent. stalinistit ovat selitelleet hänen julmuuttaan hieman anteeksiannettavammaksi. 

   Törmäsin Kansan Uutisissa joskus sellaiseenkin pehmennykseen, että runoilijanluonteensa vuoksi Stalin ei murhauttanut Mandelstamia heti ensi kerralla, kun tämä vietiin vankileirille. Ihan kuin se olisi jalo teko - ettei murhannut heti, vaan antoi myöhemmin kiduttaa, niin että heikentynyt Mandelstam kuoli myöhemmin leirillä.

   Onhan se totta, että psykopaattisimmallakin tyrannilla voi olla herkät puolensa. Ne selittyvät kyllä useimmiten jollakin oman edun tai hyödyn tavoittelulla, ei lähimmäisen kunnioittamisella tms., eli pohjimmiltaan ne eivät ole herkkyyttä vaan naamioitunutta itsekkyyttä.

   Tällä en viittaa sinuun, mikis, kun puhun Stalinin puolustamisesta. Enhän edes tiedä, oletko konsanaan ollut stalinisti, jollaisia kyllä Turussa vastaan käveli muinoin.

   Poista
  2. Nyt käsität väärin sen mitä minä tarkoitan? Tai tietysti voi olla niin että sanoin asian väärin...

   Se, että Stalinilla oli ns. "herkempi puolensa", tarkoittaa sitä, että hän nimenomaan maksimoi julmuutensa! - Hän totta kai tiesi mitä teki. Ja kommunistijohtajat ympäri maailmaa, jotka hänen luokseen tulivat, tiesivät myös.

   Yritin parodioida, epäonnistuin siinä. Ei tämä ensimmäinen kerta ollut.

   Miten tämän sanoisi nyt niin että myös ymmärrettäisiin? No, yritetään:
   Stalin oli hyvä isä, tai ainakin isoisä. Vaimoaankin välillä ajatteli. Stalin poltti piippua, hyvää piipputupakkaa, hän oli Gruusiasta kotoisin ja arvosti hyviä viinejä. Joi reippaasti. (Mutta pysytteli aina selvin päin. Ja mittaili katseellaan humaltuneita.) Stalin osasi ulkoa paljon runoja, oli itsekin kirjoittanut niitä, eikä ne ihan huonoja ole. Esteetikkokin hän oli. Ja sen lisäksi
   SAATANAN MOINEN VAINOHARHAINEN PETO JOKA OLI VALMIS TAPPAMAAN KENET TAHANSA KOSKA TAHANSA JA HENKILÖKOHTAISESTI MUTTA EI OLLUT TARVIS KOSKA HÄNELLÄ OLI SIIHEN VÄKIVALTAKONEISTO JOKA TEKI MITÄ TAHANSA TEKI ENEMMÄNKIN KUIN MITÄ TAHANSA ETC...

   Arvaa, tiedänkö minä tämän paremmin kuin sinä? Varmaan tiedän. (Vaikka en oo Turussa opiskellut suomenkieltä enkä Tampereella yhteiskuntatieteitä.)

   Poista
  3. Mikis, kirjoitin kommenttini mieleenjuolahtumasta, en vastaukseksi sinulle enkä siksi, että sinä kirjoitit kommenttisi. Lausumasi vain toi äkkiseltään mieleeni ne selitykset, jolla Kansan Uutiset kukkaisteli joskus Stalinia nimenomaan suhteessaan Mandelstamiin.

   Palautit siis vain mieleeni aiemmin miettimäni. En ajatellut missään tapauksessa "korjata" sinua mitenkään.

   Poista
 13. Neuvosto taiteilijoilla ei ollut liikkumatilaa ,mutta ongelmallisempaa on ,että monet länsimaiset -kriittisyydestään tunnetut- taiteilijat ja intellektuellit ylistivät Stalinin venäjää siellä käytyään. Kyse ei voinut olla pelkästä lavastuksiin uskomisesta. vaan monimutkaisesta itsepetos mekanismista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri näin se meni ainakin Turussa vielä 70 - 80-luvulla. Juuri tuossa yllä mikikselle mainitsin, että vielä minunkin aikanani Turussa oli Stalinia ihailevia. Oli stalinisteja, leninistejä, taistolaisia, maolaisia, cheguevaaralaisia, siis nämä kaikki olivat esikuvia ja jumalan kaltaisia idoleita, joiden suhteen ei harrastettu pienintäkään kritiikkiä. Ajalta puuttui muutenkin itsekritiikki, julistus oli saarnaavaa yhden totuuden, ja vain sen paasaamista.

   Kun itse eli tuossa ajassa, ei nähnyt kuin sen hetken.

   Poista
 14. Kun mietin oikein ankarasti (vaikka minun ei pitäisi miettiä kovin ankarasti) niin muistan että oon ollut sellaisella delegaatiolla, jolla kannatti pitää silmänsä enemmän kiinni kuin auki. Ja suu ainakin kannatti pitää supussa. Koska... jos olisi alkanut esittää kysymyksiä siitä mitä oli nähnyt ja koko ajan näki, se olisi tulkittu neuvostovastaiseksi ja isäntiä loukkaavaksi. Niinpä sitä sitten mitään turhia ei kysynyt. (Kysyi korkeintain että missä täällä on vessa?) Meitä delegaation jäseniä kohdeltiin aina korrektisti. Hotellihuoneet olivat siedettäviä (oli niissä lutikoita, oli toki, mutta kohtuullisesti) , ruoka oli huonoa mutta välillä vielä huonompaa (ikuisesti muistan ne "wiinileikkeet" jotka olivat sitkeämpiä kuin purukumi. Vodaka oli hyvää, ja sitä riitti. Ja armeenialainen brandy, jota he kutsuivat konjakiksi, se vasta hyvää oli!

  Ps. Putin ei ole hullu. Mutta se on kahminut itselleen ja omalle eliitilleen niin paljon mammonaa ja valtaa, ettei se siitä pysty luopumaan. Sellaista säällistä mahdollisuutta ei ole olemassa. Siksi... pahoin pelkään, ennalta arvaamattomia asioita tapahtuu maailmanpoliitikassa niin kauan kuin Putin on vallassa. (Tai Putin 2:nen. Tai 3:nen. Kyse ei ole henkilöstä.)

  VastaaPoista
 15. Tsaarin venäjän sensuuri salli Tolstoin Hadji Murad Tsetseenikuvauksen julkaisun. Ja Dostejevskikin tuomittiin siperiaan kumouksellisen ryhmän jäsenyydestä, ei kirjoituksistaan. Sellainen ero oli autoritaarisen keisarivallan ja totalitaarisen neuvostovallan välillä. Dostojevskin "Rikoksessa ja rangaistuksessa" tutkija poliisi tietää Raskolnikovin syyllisyyden, mutta ei voi todistaa. Ihmettelen oliko tuommoinen oikeusvaltion häivähdys kausi todella ollut venäjän historiassa. Muutenhan on venäjällä syytetyn pitänyt todistaa syyttömyytensä.

  VastaaPoista
 16. Ps. Mua ei yhtään kimmastuta sellainen asia että heitellään termejä "punavihreä" tai "vassari" tai "persu". Nehän eivät mitään merkitse. Mutta kun puhutaan stalinismista, pitää tietää mistä puhuu, se on historiallinen tosiasia. Ei se ole mikään vitsi. Nämä ns. "taistolaiset" eivät olleet stalinisteja, edes Turussa. (se on asioiden ja käsitteiden sekoittamista)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, mikis, enhän minä sanonut, että taistolaiset olivat stalinisteja, luetteloni oli rinnasteinen, ei alisteinen. Älä nyt kimmastu tyhjästä, armas mikis.

   Poista
  2. En. Tietenkään.

   Poista
 17. 1960 ja 70-luvun taistolaiset olivat enemmän Brezneviläisiä, kuin Stalinisteja . Noina aikoina Maolaiset olivat ainoa ryhmä joka luki Stalinin auktoriteettiensa joukkoon, ja piti hänen kuviaan seinillään, muiden klassikoiden -Marx, Engels, Lenin ,Mao- joukossa.
  Stalinin suri aidosti monia surmauttamiaan läheisiä tovereitaan. Hänen valtansa on tuttua kuviota itämaisista hoveista tuhansien vuosien varrelta. Nyt vaan suuremmassa mittakaavassa, inperiumin johdossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä oikeassa.

   Poista
  2. Olihan Hitlerilläkin pehmeä puolensa. Hän oli tavattoman eläinrakas, ei syönyt ollenkaan lihaa.

   Pahuus ei liene kokonaisvaltainen tila, eli ainutkaan diktaattori ei ole ilman myös jotakin hyvää kohta. En taida uskoa Saatanaankaan, itse Perkeleeseen. 

   Samoin en taida uskoa myöskään enkeleihin, siihen että hyvä ihminen on vain hyvä. Kaikki ihmiset pystyvät myös pahaan, sinäkin, minäkin. Ihmisessä on ainekset kumpaankin, yhtä aikaa.

   Poista
 18. Hitlerhän oli taiteilija, joka eli vuosia maalauksillaan. Ja hänen rakkautensa arkkitehtuuriin ja musiikkiin oli varmasti aitoa. Silti hän oli fanaatikko, jonka mielestä alemmilla kansoilla ei ole ihmisarvoa.

  Nuorena olin idealisti ja ajattalein, että ei ehkä ole kaukana se aika, jolloin jokainen ihminen on niin valveutunut, että hän kieltäytyy tappamasta toista ihmistä. Sodathan loppuvat siihen.

  No, ehkä siihen menee vielä jokunen vuosi. Tai vuosisata. Tai vuosituhat. Ehkäpä me olemme jo puolivälissä eli siihen menee satatuhatta tai seitsemän miljoonaa vuotta alkuoletuksesta riippuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorempana olit nuori idealisti ja nyt vanhempana olet vanhempi idealisti? Muuten en kyllä ymmärrä että väität ihmispopulaation olevan olemassa vielä 100 000 vuoden kuluttua? Kukkua kanssa. - Lyödäänkö vetoa, ei varmaan oo.

   Ps. Hävinnyt tarjoaa sitten (siellä) pilven päälle voittajalle 2 grammaa ruohoa. Ruohoo, ruohoa, ruohoo...
   muistan tämän iltapäivän Esplanaadilla

   Poista
  2. Kiinni veti. Olen ihan varma, että ihmispopulaatio on olemassa vielä 100 000 vuoden kuluttua. Se on niin lyhyt aika evoluution mittakaavassa, ettemme pysty siinä ajassa tuhoamaan itseämme.

   Ihminen yliarvioi kykynsä tässäkin asiassa.

   Poista
 19. Monet julmat diktaattorit ovat olleet suuria kirjallisuuden ystäviä ja tuntijoita. Stalinin arvelleen suunnitelleen viimeisenä aikoinaan uutta suurta puhdistus aaltoa valtion johdossa. valitettavasti aie jäi kesken. Molotov, Malenkov, kaganovitz y.m konnat olisivat hyvin ansainneet päästä hengestään. Tämä tyranni aihe on nyt esillä kun Shakespearen näytelmiä on esillä helsingissä ja teema kanavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Diktaattoripörssissä on listattuna maailman pahimmat tyrannit. Stalin on kakkosena Hitlerin jälkeen. Näin pörssi kirjoittaa Stalinista täydellisen tulevan narsistipsykopaatin kuvan:

   "Tuleva hirmuhallitsija oli erittäin hyvä koulussa, ainoastaan hänen liiallinen itseluottamuksensa aiheutti ongelmia. Nuori Iosif ei kyennyt myöntämään olevansa väärässä, ja hän riiteli usein opettajien kanssa.
   Iosif kehitti vihamielisen asenteensa lähes kaikkia, etenkin auktoriteetteja ja potentiaalisia kilpailijoitaan kohtaan, jo varhaisessa vaiheessa."

   Tuosta ne puhdistukset sikiävät, rajattomasta narsismista, jonka mukaan kukaan ei voi itseä parempi tai korkeampi. Turhaan ei noista luonnehäiriöistä puhuta. Ne ovat taustalla, kun kansoja puhdistetaan ja ihmisiä murhataan.

   Poista
  2. Aivan liian helppo selitys. Amatööripsykologiaa.

   Poista
  3. Anonyymi, ei tähän edes tarvita psykologiaa!

   Luonnehäiriöt määritellaan luotettavimmin uhrien kertomuksista, vasta toissijaisesti luonnehäiriöiseksi epäillyn omasta käyttäytymisestä tai omasta puheesta. Asiantuntijakaan ei voi laatia diagnoosia ilman uhrien kertomuksia.

   Eiköhän Stalinilla noita uhreja olisi kertomassa miljoonittain, jos he vain eläisivät.

   Kun luonnehäiriöisiä on vuosikymmenten aikana tutkittu, on havaittu yhteisiä piirteitä heidän käyttäytymisessään. Ne ovat kiteytettynä tuossa Diktaattoripörssin sitaatissa.

   Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki, joihin tuo Diktaattoripörssin kuvaus sopii, olisivat luonnehäiriöisiä psykopaatteja. Vasta kun tuonkaltaiseen kuvaukseen voidaan yhdistää uhrien järkyttävät kertomukset, voidaan puhua diagnoosista.

   Poista
  4. Mussolini oli harras sosialisti sai kenkää heidän lehdestään. Noh, äijä perusti fasistipuolueen ja sosialistit saivat tuta, henkensä olivat hupaa.

   Poista
  5. Minkä loistavan papin maailma Stalinissa menettikään!

   Poista
  6. (Selitän Rikun vitsin, jos joku ei sattuisi tietämään: ennen ryhtymistään ammattivallankumoukselliseksi Stalin opiskeli pappisseminaarissa.)

   Poista
  7. Luin kyllä tämän jostain internetin aineistosta. Ihan ymmärrettävää. Onhan pappi johtajan virka, yläpuolella kirkkokansan, ja lisäksi noihin aikoihin hyvin arvostettu ammattihierarkiassa. Siinä asemassa voisi harjoittaa vaikka millaista valtaa.

   Poista
  8. PS Erään teologikirjailijan (Raimo Mäkelä) mukaan narsisti pappina ei ole harvinaisuus, ehkä juuri tämän johtaja-aseman vuoksi. Mainittakoon, että Mäkelä on luonnehäiriöiden erikoistuntija, ja toimii aktiivisesti järjestötasolla narsistien uhrien auttamiseksi.

   Poista
 20. Minäkin uskoin nuorena, että kun työläinen oppii perusasiat - viittaan siihen lauluun, maailmasta poistuu riisto. Uskoin vahvasti myös aseriisuntaan ja siihen kukkaan, joka oli julisteessa työnnetty kiväärin piippuun.

  Olin naurettava idealistihörhö vielä, kun tulin tänne Pikkukaupunkiin työelämään ja vireitten ja tiedostavien, niin luulin, opiskelijoiden pariin. Kissan villat ja katin kontit. Ne nauroivat minun musiikki- ja levyraativalinnoilleni - harrastin semmoisiakin suomen tunneilla.

  Ne olivat toisella tavalla radikaaleja. Kun ihmettelin ääneen ja silmät suurina, että ostavatko vanhempannet tosiaan teille alaikäisille viinaa, ne tekivät siitä hupaisan laulun opettajakaronkkaan.

  Ne eivät olleet kiinnostuneita maailmanmenosta vaan vain omista menoistaan. Kun monistin niille presidentin uudenvuodenpuheen - kirjoitin sen intoa puhkuen kirjoituskoneella itse puhtaaksi kuunnellen aina pätkän kerrallaan ääninauhoituksesta ja pyysin niitä poimiman puheesta niitä asioita, joihin Mauno Koiviston mielestä tulisi kiinnittää huomiota ja kun kysyin, millaisena Koivisto näkee maamme ja maailmantilanteen, ne olivat että evvk. Sen sijaan ne sanoivat, että neekerit on tyhmiä, kun ei osaa taloakaan rakentaa, ja mustalaisämmät saavat sossusta kymppitonnin hameet ilmaiseksi. Yksi poika ei ollut eläissään lukenut kirjaa, ja menin suuttumaan sille tuosta neekerilausumasta. Taisi olla ainut kerta, kun meikäläisellä keitti luokassa yli.

  - Tämä muistelukseen uppoutuminen siis tuon Tapsan lausahduksen perusteella.

  VastaaPoista
 21. Vai niin. Että sitä on kiusattu ja kidutettu viattomia oppilaita oppitunnilla? Ettäs kehtaatkin tunnustaa! Ajattele nyt, avuttomina tabula rasoina he ovat maleksineet, toiset jopa valuneet, Sinun oppitunnillesi... ja sitten opettaja, voi saasta, heittää läskiämpärillisen kalanperkeitä plus muuta totkua päin heidän viattomia pläsejään! Kuohuttavaa (ottaa olutta), todella kuohuttavaa! Tästä on tehtävä, ja mitä pikimmin sen parempi, rikosilmoitus!

  nimim. "tämmöinen rikos ei vanhene ikinä"

  VastaaPoista
 22. Eivät ne mitään tabula rasoja ole milloinkaan olleet, mikis murmelo. Niihin on ollut jo syntyessään piirrettynä iskän ja äiskän ja mikä pahinta, sen rosvoisoisoisän geenistöä. Sitten niihin piirtyy hyvin nopeasti lisämateriaalia sen mukaan, miten iskä ja äiskä heitä palluttavat tai sysivät tai hylkivät vieraaseen paikkaan, vaikka kapalolapsi ei tunnista edes vartalonsa rajoja. - Ei ihme, että ovat niin monisäikeisiä isompina.

  Vaan siis minä kiitän oppilaitani. He tekivät työstäni mielekästä ja haastavaa, ja samalla he opettivat minua varmaan enemmän kuin minä heitä. Usein näen vieläkin unta, että kuljen koulun loputtomilla käytävillä materiaalipino sylissä ja olen pahasti myöhässä tunnilta, kun en löydä luokkaani. Se ei ole painajainen, vaan lähinnä kiihdyttävä uni, kun haen ja haen enkä löydä. Joskus taas olen paasaavinani luokassa täysin palkein ja ihmettelen siinä unessa, että mitenkäs minä nyt voinkin puhua.

  VastaaPoista
 23. Minä olen aina surkutellut surkeaa geeniperimääni. Geenejä itsessään ei ole tutkittu, mutta äitin puolelta torppareita Hausjärveltä ja isän puolelta tilallisia Savosta ja keski-Suomesta. - Arvaahan sen, ettei minulta voi paljoa vaatia. Titityy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen jonkin verran harrastanut sukututkimusta ja mennyt niin pitkälle, kuin netin kautta pääsee. Joitain varmistuksia olen saanut eri virastoista. Kivaa touhua ja harmittaa, että nettiin ei ole vielä siirretty esim. 1850-lukua uudempia henkilötietoja.

   Muutamia tärkeitä tietoja olen saanut Historiallisesta sanomalehtikirjastosta hakemalla tietoja henkilöitten nimillä. Lehdessä oli mm. matkustavaisten hotelliyöpymistietoja, hotellin julkaisemana - kuvitelkaa! Yhdessä luettelossa luki, että tamperelaisessa hotellissa oli yöpynyt isoisä ja isoäiti, sekä isoäidin äiti, kolmistaan.

   Poista
  2. PS Tarkoitan, että ei ole siirretty kirkonkirjatietoja..

   Poista
  3. Minua ei sukututkimus kiinnosta. Mitä minä niistä, vieraista ihmisistä. Serkkujanikaan en tunne ja se on bueno! - Heidän isänsä oli hieno ja sydämen sivistystä osoittanut mies Westendistä, mutta isäni sisko vain hienosteleva rahan naija ja jööti.

   Poista
  4. Isäni luona olin joskus yhtenä kesänä pohjanmaalla ja hän lähti kuskaamaan minua takaisin kotiin. Kuski siihen tarvittiin. Jossain metsähiirien mailla keskisuomessa pysähdyimme isäni äidin haudalle. Faija alkoi humalaspäissään itkeä ja pyyteli anteeksi äidiltään sitä, että kännissä haudalleen tuli.Isäni suuri tragedia oli, että hemmotteleva äiti kuoli, kun poikansa oli vain kymmenen vuotta vanha. Ja sitten isoisäni otti Aadolfin, sen kansakoulunopettajattaren, joka ei isääni sietänyt lainkaan.

   Poista
  5. Minua kiinnostaa ihminen, oli se sitten sukulainen tai vieras, ei väliä.

   Ehkä sukututkimuksessakin on pohjimmiltaan kyse oman minuuden etsimisestä: kuka minä olen, mistä tulen, mistä esivanhempani ovat Suomeen tulleet, ja vielä pidemmälle, jos mahdollista.

   Sukututkimuksella en hae hienoja juuria, sillä kaikki juuret kelpaavat.

   Poista
  6. Minoon meiltä ja muut on meirän rannista, sanoo pohjalaanen, kun asumaansa kusiputkaa katseli.

   Suktutkimus kuuluu olevan siitä kivaa, että sieltä löytyy jokaiselta joku Aleksanteri Suuri, jos tarpeeksi pitkälle pääsee. Minulle riittää Martti Innasen luomisteoria, jossa esiintyy ensimmäinen suomalainen.

   Poista
  7. Jos Aatamiin asti mennään, niin toki.

   Poista
  8. Ah, Adam, my father! - Innasen luomisteoriaa kannatan. Kun ensimmäinen suomalainen, Veijo, nousi ylös turvesuosta, niin seuraavat ajat onkin jo historiankirjoihin merkitty.

   Poista
  9. Olikohan se isoäitini isoäiti, joka oli mukana silloin, kun ihmiset lähtivät viimeisinä suurina nälkävuosina sankoin joukoin maantielle, edes jotain syötävää löytääkseen tai saadakseen. Isoäitini isoäiti oli pieni tyttö. Ihmetteli, kun äitinsä jäi maantien sivustalle makaamaan, eikä enää noussut ylös, vaikka kuinka yritti.

   Poista
  10. Nämä olivat niitä hausjärveläisiä sukulaisiani. Kun isosta maailmasta, Hyvinkäältä, ajaa Hikiälle, niin siinä mäen päällä, juuri ennen kylää, on oikella puolella muistomerkki silloisille nälkään menehtyneille.

   Miksi ihmiset tänä päivänä ihan kirkkain silmin väittävät, ettei raha ole elämässään keskeisintä? - Ovat selvästi todellisuudesta vieraantuneita, ehkäpä lukeneet liikaa taidekirjallisuutta. - Arvaatteko, kuinka paljon nälkäset ihmiset ajattelevat kulttuuririentoja tai korkeakirjallisuutta?

   Poista
  11. Riku, todellisuudesta ollaan vieraantuneita ehkä siksi, että oikeaa köyhyyttä ei juurikaan näe. Juuri luin lehdestä yksinhuoltajaäidistä, joka odottaa viidettä lastaan ja elää erilaisilla tuilla. Luettelon mukaan hän saa tukina asumistuen, viiden lapsen lapsilisät, viiden lapsen elatustuet, viiden lapsen kodinhoidontuen. Sosiaalitukeakin hän saisi, ellei omistaisi pientä ostamaansa mökkiä korvessa, jonka hän myisi, jos saisi ensin sen remontoitua. Hänellä on lisäksi kolme koiraa, viisi gerbiiliä, jokunen marsu, vai miten se elukkapuoli meni. Hän on käynyt vain peruskoulun. Laskujen jälkeen hän sanoo käteen jäävän 500 euroa, ja käy leipäjonossa. Eli jos hänkään perheineen ei näe nälkää, niin ei sitä näe moni muukaan. Hän voisi ehkä mennä töihin, jos se kannattaisi.

   Eli kyllä me pidämme huolen kaikista kansalaisista toisin kuin surullisina suurina nälkävuosina, jolloin mikään ulkomainenkaan apu ei riittänyt Suomen hätään.

   Poista
  12. Kieltämättä kyseisen ihmisen todellisuuden arviointi tuntuu kummalliselta. Mutta me ihmiset olemme heikkoja ja joillekuille maailman lainalaisuudet eivät selviä koskaan. Sellaisia ihmsiä on paljon, joiden tulotaso yllättäen romahtaa ja velkaa on runsaasti. Hulppeita asumuksiakin ihmiset ostavat itselleen.

   Poista
  13. Huomaan, että olen hieman armoton tällaisia elämänlaineilla surffareita kohtaan, vaikka en sillä pahaa tarkoita enkä halua kenenkään elämään sinänsä puuttua. Syynsä jokaisella elämäntapoihinsa ja hyvä niin.

   Silti, vaikka siis uskon ymmärtäväni tämänkaltaisten asioitten moninaisia pohjavirtoja, haluaisin kysyä tuolta nuorelta naiselta, joka on peruskoulusta päästyään ryhtynyt synnyttämään synnyttämästä päästyään, miksi hän on valinnut tuon elämäntavan. Ja jos tahtoo vain lapsia, eikö tuolla lapsimäärällä jo pitäisi olla lasten isätkin kuviossa mukana elatusta ja kasvatusvastuuta hoitelemassa. Eihän viiden pienen lapsen äiti voi edes haaveilla töihin menosta vuosikausiin, ja sitten kun voi haaveilla, onkin jo aika iäkäs kouluttautumaan.

   Tuomita en siis naista tahdo, kysyä vain, sillä olen utelias.

   Poista
  14. No mutta, syntyvyyshän laskee Suomessa ja jonkin äskettäin uutisissa olleen tutkimuksen mukaan ilmeisesti juuri vähemmän koulutettujen keskuudessa - enkä tiedä, tulkitsinko oikein, mutta käsitin, että kyseessä on ongelma, jolle pitäisi tehdä jotain. (Miksi? En tiedä.)

   Tuo nainen on sitten tarttunut toimeen.

   Mitä noihin kotihoidontukiin tulee, kai se kaikesta huolimatta on yhteiskunnalle edullisempi ratkaisu kuin päivähoito (taas: en tunne laskelmia, luulen vain).

   Poista
  15. Niinpä, Schnur, hienosti huomattu! Vaan saadaanhan me nyt jonkin verran lisää kansalaisia muualtakin, mikä ei ole ollenkaan hassumpi asiaa kun ajattelee tätä punakkaa ja tanakkaa suomalaisugrilaista ihmislajia.

   Itse olen aina harmitellut, miksi italialainen kapea kenkä ei mahdu jalkaterääni. Sain lahjaksi italiaiset saappaat ja ne kiristävät päkiän reunoilta. Jos nyt saadaan aikaiseksi hieman verensekoitusta, voisi suomalainenkin lesti vähän kapeutua jatkossa.

   En osaa sanoa, kumpi tulee yhteiskunnalle halvemmaksi, viiden lapsen kotihoito vai päiväkotihoito. Äidille se ainakin tulee monin verroin halvemmaksi. On esitetty laskelmia, että kotihoito säästää yhteiskunnan kustannuksia. Vaan en tiedä, meneekö se noin, jos on kyse yhden perheen viidestä lapsesta.

   Poista
  16. Muutama vuosi sitten nuorkokkari Saul Schubak puuttui juuri tähän Schnurin (onko sukua?) mainitsemaan asiaan eli SS:n mielestä yhteiskunnan on järjetöntä tukea "heikomman aineksen lisääntymisistä".

   Kuten arvata saattaa, niin tuloksena oli immosluokan mediakohu.

   Luin saman jutun kuin Iineskin ja ex. idealistina ja pot. kyynikkona kysyin heti itseltäni, että missä se äijä luuraa, ja että miksi hemmetissä toimittaja ei edes kysy asiasta!

   Epäilen näet kyseessä olevan sossutukien huijaus. Avomies on kirjoilla jossakin muualla tai asuu naapurissa. Tätähän kätevää keinoa uussuomalaisetkin käyttävät yleisesti.

   Poista
  17. Muistan tämän kohun, josta minäkin kirjoitin jutun Tataari kirjoitti Facebookiin">.

   Poista
  18. Täsmennän varmuuden vuoksi, ettei tuossa miksi-kysymyksessäni ollut mitään piilomerkitystä eikä vihjausta siihen suuntaan, ettei vähemmän koulutettujen lisääntymistä tulisi mielestäni tukea. Ihmettelin ihan aidosti, miksi syntyvyyden väheneminen on ongelma, mikä siinä meitä uhkaa? Työvoimapula? Sukupuutto?

   En ole lukenut juttua, mutta jos naisella on lauma gerbiilejä, marsuja ja koiria niiden viiden pienen lapsen lisäksi, en kyllä ihmettelisi, jos avomies muuttaisi naapuriin ihan muistakin syistä kuin sossutukien takia, jos siis on kuvioissa mukana. Eikä tämä ole kyyninen vaan realistinen arvio.

   Poista
  19. Lähinnä syntyvyyden väheneminen vaikuttaa jatkossa veronmaksajien vähyyteen. Veronmaksajien vähyys vaikuttaa taas kaikkeen elämiseen ja taloudelliseen kehitykseen sitä taannuttavasti.

   Naisen miehistä ei ole tietoa, mutta yksinhuoltajaksi hänet mainitaan. Voihan isiä olla vaikka viisi.

   Poista
  20. Tuo Schubak-kohu on mennyt minulta aikoinaan ohi, tai en ainakaan muistanut sitä enää. Luin Tataari kirjoitti facebookiin -postauksen ja ehkä suurimman osan kommenteista. Kirjoitus oli hauska, vaikka tunsinkin pienen piston vihreässä sielussani...

   Kommenteista jäi mieleen toteamuksesi (Iines) siitä, ettei heikommasta aineksesta puhumisessa ole mieltä, koska vahvuuksia ja lahjakkuuksia voi olla yhtä hyvin heikommaksi mielletyillä, samoin Mikiksen tarina, jossa kirkollisessa virassa oleva kokoomusta äänestävä äiti sortuu viinaan ja huumeisiin ja lapset jäävät hunningolle. "Kaikkea voi tapahtua kaikille", niinhän Saarnaajakin sanoo...

   Joo, en symppaa Schubakia, vaikka hänen nimessään melkein yhtä komea konsonanttiyhtymä onkin kuin schnurissa, ja vaikka äänneasukin tuo mieleen Han Solon karvaisen kaverin.

   Poista
 24. Eero hävisi leikkitappelun, se suututti kovin. Hän ajoi pärinävehkeellään toistakymmentä kilometriä kotiinsa, josta otti mukaansa hirvi- ja pienoiskiväärit. Palasi takaisin kylän keskustaanja asettui talon katolle makuulleen: "Minä kostan kaikille!"

  Kaksi nuorta ihmistä kuoli, useita sai vammoja. En voinut pidätellä kyyneleitä, kun luin seuraavana päivänä ilmestynyttä paikallislehteä. Siinä oli sattumoisin ammattikoulusta juuri valmistuneen tytön haastattelu, saman, joka makasi nyt ruumishuoneella. Puhui iloisena toiveikkaista tulevaisuuden suunnitelmistaan, oli onnellinen koulun päättymsestä ja Portugalissakin oli jossain välissä ollut harjoittelemassa. Kädessään nuorella, kauniilla ja hymyilevällä tytöllä oli kuvassa Portugalin lippu.

  Poliisit eivät tienneet, että Eerolla oli sihti myös paikkaan, jossa pysähtyivät raskaampaa varustusta ylleen vetääkseen. Eero ampui naispoliisia hirvikiväärillä vatsaan. Luotiin kellahtaa hirvikin, mutta naispoliisi selviytyi lopulta, kolmen vuoden sairaalassa makaamisen jälkeen. Tänään oli kentällä jalkapallomatsi hänen hyväkseen, tasavallan presidenttikin siellä puhui. En käynyt katsomassa, en jaksanut valvotun työyön jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tämän tapauksen, josta kirjoitettiin lehdissä paljonkin. Muistan kiinnittäneeni huomiota juuri tuohon, että ampuja oli suuttunut jostain mitättömästä häviöstä ja halusi kostaa. 

   Näitä yli-ihmisiä kävelee aina keskuudessamme. Mikään muu ei ole niin tärkeä kuin oma voittamattomuus. En nyt viitsi diagnosoida tätä, kun ammatti-ihmiset ovat sen ilmeisesti tehneet, koska ampujaa ei julistettu syyntakeettomaksi. 

   Nyt mielentila-arviointia odottaa se nuori teinityttö, jonka on todettu syytteen mukaan suunnitelmallisesti murhanneen toisen tytön.

   Poista
  2. Nyt täällä on puhuttu semmoista tekstiä, että se tekee hiljaiseksi. Eikä minulla ole sanoja. Olen hiljaa.

   Poista
  3. Sanoja ei ole, tyttö oli juhlimassa valmistumistaan, kuulemma oli tehnyt sen hyvin arvosanoin. - Niin äkkiä voi kuolon kutsu tulla, hetken´ jot´ ei voi aavistaa.

   Poista
  4. Tämän infantiilin kostomotiivin lisäksi toinen iljettävä motiivi on tappaa joku puolustyskyvytön vastaantulija siksi, että pääsisi itse hoitoon. Tällainenhan tapaus oli samoihin aikoihin.

   Siinä on itsekkyys huipussaan.

   Poista
 25. Kun asiaa en ole puhunut, niin sanon minäkin puolestani, että tuo Mandelstamin runo on hieno. Ei mitään eteerisen runopojan höpöhöpöjä minuudesta. Jotain, mikä elää yhä, vaikka Josif-setä asuu kuollena, ah niin hengetönnä, Venäjällä Kremlin muurissa. Ensin balsamoitiin Leninin viereen, mutta siirrettiin sittemmin jätteidenkäsittelylain perusteella pois. Leninin muovikuoret ovat vielä tallella, kuten HK:n lenkkkimakkarassa.

  VastaaPoista
 26. Sellaisena kuin minä muistan 70-luvun, se oli sellaista, ettei sitä sanut ääneen lausua, mitä sydän sanoi. Ensin piti ymmärtää, mihin laajempaan kokonaisuuteen, kontekstiin, tämä nyt liittyy. Ryssän paistinpannulla paistaminen nyt kuitenkin oli kiellettyä ja kekkonen oli pop-stara, melkein kuin Jesus Christ Superstar. Nytkin se on ihan samanlaista. Perussuomalaisia vastaan ei saa mitään sanoa, heti epäillään synkästä taantumuksellisuudesta ja jähmettyneestä konservatismista tai "vihreässä kuplassa elämisestä". Kuten olen kertonut, pahin taistolainen, jonka olen tuntenut, sellainen "kiväärinpiippu ja luoti, muita mahdollisuuksia ei ole", oli ainakin perussuomalaisten ehdokkaaana viime kunnallisvaaleissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se hegemonia on yhä samalla suunnalla kuin 70-luvullakin
   - kulttuuri- ja mediaväelle ja muulla tiedostavalla joukolla, joka vannoo punavihreiden aatteiden puolesta.

   En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä Rikun vertausta, että persut ovat tämän päivän taistolaisia. Minusta persut ovat ihan yksi yhteen nykyajan vennamolaisia, ihan ulkonäköä ja koulutusta myöten.

   Poista
  2. Voi olla, että joku hegemonia on siellä edelleenkin, mutta siihen rinnalle on tullut tämä persulaisuus, joka on ihan samanlaista silkkoa sisältä. Populismipullaa jokaiseen makuun on siis tarjolla.

   Poista
  3. Ratkaiseva ero on mielestäni siinä, että persuja yritetään koko ajan saada kiinni tyhmyyksistä ja toimittajat halveksivat heitä aika avoimesti, mitä kumpaakaan ei tapahtunut koskaan taistolaisille.

   Heidän näkemyksiään ja väitteitään ei uskallettu kyseenalaistaa, eikä heitä ainakaan avoimesti halveksineet muut kuin neuvostovastaiset taantumukselliset.

   Muuten olen samaa mieltä. Paitsi eihän persuilla mitään omaa poliittista sisältöä olekaan, siis muuta kuin maahan tunkevien vastustus.

   Poista
 27. Perussuomalaiset tuntuvat minusta sellaiselta elittiryhmältä, joka ei ihan täysin ymmärrä sitä todellisuutta, jossa ihmiset täällä ihan oikeasti elävät. On tietysti hienoa kuulua valtaapitävään kultapossukerhoon, mutta toivoisi hieman ymmärrystä siitä, ettei meillä kaikilla mene yhtä hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Antaa niitten nyt yrittää, jospa kuitenkin onnistuvat siinä, missä vasemmisto demareineen ja vihreineen ei onnistunut. - Ja onhan siellä persujen kanssa muitakin hääräämässä. Ei nyt vedetä mattoa jalkojen alta.

   Poista
  2. Itse mietin täällä itsekkyyttäni häveten, miten minä voisin osallistua Sipilän ja Liikasen lailla pakolaisteemaan. Kuukauden eläkettä en pysty lahjoittamaan, mutta ottaisinko kotiini pakolaisperheen tai jopa kaksi?

   Vaan miten minun introverttiuteni sitten käy? En siedä meteliä enkä hälinää enkä sitä, että joku on koko ajan silmieni edessä? Käyn hankalaksi, jos sieluni vaatima sisäinen rauha viedään ja joudun osallistumaan ja seurustelemaan koko ajan.

   Kesälläkin, kun autossani kulki koko ajan pari puheliasta naisihmistä, olin ajaa päin vastaantulevaa aivan törkeässä ohituksessa, kun olin nin herkillä jatkuvan hälyn vuoksi. Lähdin ohittamaan vaikka näin keltaisen viivan olevan juuri siinä.

   Myönnän itsekkyyteni tai erityisherkkyyteni. Kenties minun on viisainta lahjoittaa rahaa. Tavara ei kai enää kelpaa, kun suomalaiset lahjoittavat sitä jo liikaakin. Mutta siis ellen lahjoita tai ota pakolaisia kotiini, olen kai huono ihminen, ehkä jopa rasisti?

   Miten te muut autatte pakolaisia?

   Poista
  3. Vanha sanonta: "Jos työ herkkua olisi, niin herrathan sen tekisivät", tuli mieleeni äsken, kun kävin syömässä ja päivän lehden lukaisin. Mutta kun ei ole, niin ei ole. Ministereiden erityisavustajilla palkka on jopa yli seitsemän ja puoli tonnia kuukaudessa. Heikoimmillaankin viitisen tonnia. Korkeakoulututkintojakin on, mutta siten siellä on kaikenlaista laiva- ja gonokokkia. Varmasti joutuvat rahan edestä raatamaan, jää ministerille sitten mukavasti aikaa taivaanrannan maalailuihin ja Havukka-ahon lailla pilvien tiirailuun. - Tätä ette kyllä usko, mutta totta se on! Kansanedustajillakin on nimittäin omat erityisavustajansa.

   Poista
  4. Minä annan rahaa keräykseen, jos joku pyytää. Muuta en voi tehdä. "Äläkä jumalauta minua vaivaa. En kai minä sen syntisempi ole kuin muutkaan, vaikka kännissä olenkin." - Mika Waltarin alleviivaama kohta omistamastani kappaleesta Felix Onnellista.

   Poista
  5. Jos palkka on seitsemän tonnia, siitä menee veroina meille muille katuvaloihin ja muuhun kivaan jopa neljä tonnia, että tuosta kun laskee, mitä jää käteen, ollaan lähellä todellisuutta.

   Rikkaat siis hyödyttävät eniten yhteiskuntaa, ja siitä ei pääse yli vaikka kuinka kiemurtelisi. Älkäämme siis mollatko heitä, vaan ristikäämme kätemme ja kiitetään suu supussa kirkkaista valoista ja kaikesta ilmaisesta, mikä päällemme sataa. Ilman heitä olisimme suoraan sanottuna kusessa.

   Poista
  6. Kyllä, kyllä, muta miksi ministerit ovat estyneet tekemästä töitään. Ettei vain lorvituttaisi ihanan kivalla tavalla.

   Poista
  7. Estyneet, miten niin? Minä uskon ministerien korkeaan työmoraaliin, mutta en ole sinisilmäinen. Olen varma, että kukin tekee sarallaan töitä kellokorttiin katsomatta. Vastuu on hirvittävä, suorastaan rajaton, ja koko ajan on vielä kärkkyvän median tarkkailussa. Ja lisäksi, minua ainakin kiinnostaisi kansanedustajankin työ niin paljon, että tuskin malttaisin nukkua. Miksi ei myös ministereitä kiinnostaisi.

   Poista
  8. Tarkoitan että paskaahan minäkin mielummin jauhan kuin töitä teen. Mutta ei auta, ei auta. Pakko painaa pitkää päivää. Nyt tosin alkoi kesäloma ja muutin hieman suunnitelmiani, enkä sännännyt uimahousut jalassa Vuosaaren aurinkorannalle. Viinakaupasta kävin syömästä tultuani kysymässä kellonaikaa, kuten faija aikoinaan Orivedellä.

   Poista
  9. Uimarannalle ehtii vielä pullistelemaan, kauniita kesäkelejä on jo tällä viikolla luvassa. Kiva, ihan vielä ei syksyn tarvitse tulla!

   Minä käyn viinakaupassa aika harvoin, mutta silloin tällöin haen vähän viiniä. Alkonkin kassalla istuu entisiä oppilaitani, kuten kaikilla kassoilla täälläpäin. Tämä hillitsee hieman viinanhimoja pienellä paikalla. Jollain tavalla häpeäntunne kaikkoaa, jos tapaa pitkäripaisessa entisiä kollegoita. Ja kyllä niitä tapaa. Tapasin kerran kirkkovaltuuston sihteerinkin, joka on tunnetusti hurskas ja jumalinen nainen. Pikkukaunpungissa on kotoista.

   Poista
  10. Sellaisesta edustus-Audin vuorikauriin nahasta tehdystä takapenkistä minäkin tykkäisin. Siinä on kuulemma upeat sähköllä toimivat säädöt. Ja ikkunoissa tummennukset, ei pääse jokainen köyhä äänestäjärukka, surkea poloinen, sisälle tuijottamaaan. Joskus toki voisi sähköllä ikkunaa hieman raottaa ja huutaa: "pois edestä köyhät, täältä tullaan elämä!"

   Poista
  11. Voisikohan valtio kustantaa minullekin erityisavustajan. Tuntuu, että sellaisen välttämättä tarvitsisin. Minä istuisin takapenkillä ja huutelisin sieltä: "saatanan torvelo, tosta piti kääntyä vasemmalle, eks sä helevetin loppakorva osaa ees geepeeässää tulkita?"

   Poista
  12. Aki oli kirkkovaltuuston jäsen kokoomuksen listoilta. Häneltä, isäni ja äitini kaverilta, mieleeni on jäänyt montaa eloisaa sanontaa, kuten: "varmahan, sano ramakka!" - Hän kuoli melko nuorella iällä, kun putosi kännispäissään etelän lomakohteen parvekkeelta. Tuntikausia oli maassa lojunut, kun ohikulkijat olivat nenäänsä nyrpistellen tuumineet: "Juopposika siinä örisee sammuneena!"

   Poista
  13. Senkin olen kertonut, kun kirkkovaltuutettu tuli kerran ympäripäissään kuorma-autollaan pihaamme kesäisenä iltana joskus kymmenen tai yhdentoista aikaan. Faija ei jostain syystä halunut sillä kertaa lähteä kanssaan ryyppäämään, kehtoitti meitä kakaroita pysymään poissa ikkunoista. Kirkkovaltuutettu posautteli pihalla kuorma-auton ilmajarruja ja nosti ja laski kippiä. Ihan jumalaton mekkala kesäyössä, mutta siihen aikaan eivät napurit poliisia soittaneet ihan pienestä. Oli kirkkovaltuutettu kuuleman mukaan ollut jälkeen päin naama kalposena. Tai mistä sitä tietää, faijalta sen kuulin.

   Poista
  14. Akin veli, Eke, oli homo, minäkin sen kersana ollessani olin jostain kuullut. Ihan samanlainen se kuitenkin oli kuin muutkin. Muuttaessamme Mouhijärveltä takaisin kotiin, faija ja Eke ryyppäsivät rekan puoliperävaunussa. Se oli maalattu punaisella ja siinä oli Koffin mainokset. Kun takaluukku avattiin, Eke putosi naamalleen asfalttiin, faija makasi sammuneena sohvalla. Mutsi alkoi huutaa, kun Eke oli sammuttuaan kussut pinossa olleet patjat läpimäriksi.

   Poista
  15. Mouhijärvellä asuessa isäni keitti pontikkkaa. Laatuainetta, jota ostivat paikalliset silmäätekevätkin. Ei ihme, että Uotsolan opettajat meille kersoille senkin kostivat. Anttilan akka oli suoraan sanottuna, suurin piirtein mielisairas. Muistan, kun yhteen pulloon faija kirjoitti huumorispäissään: "Valmistettu ilman Suomen valtion lupaa".

   Oli ihanaa tulla kotiin, todistuksen numerotkin nousivat aivan kamalasti. Kysyin hämmästyksissäni vielä opettajalta: "miten nämä voivat olla näin paljon parempia?" - Raiskin Ahti vain myhäili, - ja minä myös.

   Poista
  16. Aika lyhytaikaiseksi se faijan pontikan keitto jäi. Hän oli tekninen osaaja, joka oli ylpeä siitä, että osasi niin hyvät laitteet ja nin hyvää pontikkaa valmistaa. Aika pian pelästyi itsekin ja heitti pontikkavehkeet järveen.

   Poista
  17. Mikähän saakeli siinäkin on, että minulta tuppaavat kaksoiskonsonantit tai -vokaalit jäädä puolitiehen. Minulla on joku vammaisuus, tiedän sen. En tiedä, mikä se on. Lukihäiriö ei kuitenkaan.

   Poista
  18. Joku ehkä meinaa, että eksyin taas kauas aiheesta, mutta kyllä nämä sellaisia lifestyle-kommentteja olivat.

   Poista
  19. Kansanedustajat minua käyvät sääliksi, heidän kesälomansa kuuluvat päättyneen. Johan siinä puolen vuotta jo tärvääntyikin.

   Poista
  20. Jaa, mutta ei tämä vielä ole lifestylepostaus, kun en puhu taiteesta enkä sisustuksesta... Tämän jälkeen vasta ja ehkä kenties.

   Onpas Rikulla tarinaa! Hienoa! On teillä äijillä munaa kertoa vaikka mitä hurjiakin juttuja. Kuitenkin olette salaa herkkimyksiä ja itkette iltaisin tyynyynne. Joskus kadehdin miehiä, mutta en kovin paljon. Suomessa naisella on hyvä olla.

   Poista
  21. Luulisin, että kansanedustajat eivät suinkaan makoile pitkää kesälomaansa.

   Minusta on hyvinkin tärkeää, että kansanedustaja voi ottaa tuntumaa maakuntiin, kuntiin ja ylipäänsä asioihin silloin, kun kiivas eduskuntakierros ei ole käynnissä. Täytyyhän asioihin perehtyä kunnolla ja hankkia tietoa monista lähteistä ja ihmisiltä kentältä. Sitä on pian entinen edustaja, jos tyytyy makoilemaan kesälomallaan.

   Poista
  22. Tietenkään eivät makoile. Eivät edes nyt eduskuntatöiden alettua.

   Poista
  23. "Viina mielet virvoittaavi, viina kielet kirvoittaapi", nauroi Aksu-vainaa.

   Poista
 28. Olihan kokemus. Äsken juuri palasin tarpeiston hankkimismatkalta aabeeceeltä. Google mapsin mukaan sinne on 3,7 kilometriä. Täällä keskustassa kun ei ole yömyymälöitä. Nooh, valtuusto on päättänyt, että kesäisin katuvalot pidetään pimeänä. Ja kesä senkun jatkuu, alkoihan minullakin juuri kesäloma. Se on kuulkaa kumma tunne, kun lähes pilkkopimeän metsän keskellä ajaa pimeällä fillarilla, mutkittelevaa pyörätietä. Silmissä alkaa vilistä ja aina välillä täytyy hetkeksi pysähtyä. Selvisin kuitenkin sinne ja takaisinkin. Jos nyt joku vihreän liikkeen edustaja katsoo asiakseen kysyä, että oliko minulla edes pyöräilykypärää päässä, niin vastaan, etten edes pimeälle metsätaipaleelle sellaista kehtaisi päähäni laittaa. Kaupunki säästää muistaakseni jotain viisitoista tonnia, kun pitää valot pimeänä. Siinähän sitä on rahaa kulutettavaksi, mihis olette ajatellut sen laittaa? - Sen vaan sanon, että jos tämä peli jatkuu pitkään, alan pitää sellaista parviaismaista blogia valtuuston edesottamuksista. Kerron senkin, että siellä kuuleman mukaan lakki kiersi, kun se yksi pölhö itki, ettei hänellä ole edes ruokaa kakaroilleen.

  VastaaPoista
 29. Otsalamppu voisi olla vaihtoehto, jos kaupunki noin edesvastuuttomasti pihistelee. Katuvalo on perusoikeus, jonka puute voi aiheuttaa onnettomuuksia ja jopa rikoksia.

  Asiasta toiseen. Nyt joku innokas suomalaismies vaatii pakolaislapsia sijoitettavaksi suomalaisperheisiin. Argumenttina se sotalapsena-Ruotsiin-kortti. Vaatijat eivät taida tietää, että ei lapsia niin vain anneta namusedille tai kelle vaan. Adoptioissakin perheet valitaan tiukkaakin tiukemman sihdin lävitse. Nämä pakolaislapset ovat lisäksi traumatisoituneita, joita kuka tahansa ei osaa hoitaa tai tukea - isoja poikiahan nämä yksin saapuneet ovat. Ja pikkulapset kai nyt sentään pysyvät vanhempiensa hoidossa.

  VastaaPoista
 30. Aika älytön ideahan tuollainen lapsien sijoittaminen on. Mitkä lienevät olleet tarkoitusperät. Nyt nähdään populistien politiikan ytimeen. Turhaa suun pieksentää, munattomien kerho. Kun perussuomalaiset saivat sen vallan, niin eläkeläisiltä viedään viimeisetkin ja maahanmuutto räjähti. Kuinkahan perussuomalaiset kehtaavat katsoa peiliin? Venkuraselkärankaiset.

  VastaaPoista
 31. Tunnen yhden sotalapsena Ruotsiin "adoptoidun" lapsen, nyt jo yli kahdeksankymppisen mummon tästä meidän taloyhtiöstä, äitini entinen tuttava. Leskirouva, ja aivan onneton miehensä kuoleman jälkeen, kun ei osaa olla ollenkaan yksin, vaikka pakko on. Hän on käynyt minullakin kylässä, ja joka kerran itkee miestänsä ja osaansa, istuu tuntikausia ja valittaa vaivojaan. Ei lue mitään, ei tee käsitöitä, ei katso juurikaan televisiota, ei tietokonetta, vain ihmisten seurassa olemista ja kauheaa kälättämistä hän haluaa.

  Hän on suoraan sanottuna maanvaiva, monellekin, kun iskee aina "kimppuun", jos käyn vaikka postiakin hakemassa laatikostani. On asettanut pihakeinunsa pihan avoimeen kohtaan, josta näkee suoraan postinhakijat, pihallakulkijat, ja suoraaqn minun takapihalleni ja monen muun. Jos liikettä näkyy, hän ryntää milloin kenenkin pihalle istumaan, vaikkei ryntäyksen kohde olisikaan aikonut muuta kuin kastella kukat ja mennä takaisin sisälle hommiaan jatkamaan.

  Olenkin asettanut korkeita köynnöskasveja aidan nojalle, niin että mainittu rouva ei nyt kasvukaudella näe, milloin takaoveni aukeaa ja menen pihalle. Jos menen yläparvekkeelleni panermaan pyykkejä kuivumaan telineeseen, hän alkaa huudella sieltä keinustaan ja on kohtsillään tulemaisillaan kylään.

  Hänelle siis sotalapsuus Ruotsissa ei tehnyt hyvää, vaan pahaa. Se teki hänestä mitä ilmeisimmin äärimmäisen läheisriippuvaisen ihmisen, joka ei ymmärrä sitä, että joku viihtyy ihan itsekseenkin pitkän illan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin,
   yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot.
   Askelen, kaksi sa luulet kulkevas rinnalla toisen,
   mutta jo eelläs hän on taikka jo jälkehes jäi,
   hetken, kaksi sa itseäs vastaan painavas luulet
   ihmisen, kaltaises -- vierasta lämmititkin!
   Silmää löytänyt et, joka vois sun katsehes kestää,
   kättä sa et, joka ei liukunut luotasi pois.
   Kylmä on ystävän mieli ja kylmä on armahan rinta.
   Huulet liikkuvat vain, rinta on liikkumaton.
   Leikkihin kumppanin löydät, et toden riemuhun, tuskaan.
   Hiipua yksikseen tuntehes polttavin saa.
   Ystävän, armaan vain oma kaipuus sulle on luonut,
   houreen, jok' katoaa, kun sitä kohti sa käyt.
   Niin olet yksin, sa ihminen, yksin keskellä kaiken,
   yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot,
   yksin erhees kätket ja yksin kyyneles itket.
   Ainoa uskollinen on oma varjosi vain.
   - V.A.Vaan.

   Poista
  2. Läheisriippuvuus on minusta olohuonepsykologian typerimpiä sanoja. Sanokaa mulle, sanokaa mulle, kuka ei olisi riippuvainen läheisistään? - Ja jos joku ei ole, niin mistä sellainen sitten johtuu? Jos läheisiä ei ole, sitä saattaa muuttua kiusankappaleeksi. Sellaista tuosta mummusta otaksun.

   Poista
  3. Kyllä läheisriippuvainen on ihan lääkäreiden ja tohtoreiden käyttämä termi, siis tieteellisesti määriteltävissä. Sillä ei tarkoiteta tavallista yhteenkuuluvuutta esimerkiksi perheen tai ystävien kesken, vaan tilaa, jossa ihminen ei elä itsensä vaan lähimmäistensä kautta niin, että pelkää elämää ja sitä, että hänet hylätään. Tällainen tila syö ihmistä ja estää normaalin vuorovaikutuksen, jossa ollaan myös erillisiä persoonia.

   Poista
  4. Kyllä minä tiedän tuon virallista oloshuonepsykologiaa olevan. Tolkkua en siitä silti ole tavoittanut. Erillisiä persoonia tottakai, mutta pakkohan se on parisuhteessa myös samaistua ja olla samaa. Minun tiet ja sinun tiet pitää jotenkin yhdistää. Lässyn lässyä, jos ihan suoraan sanotaan. Psykologian helppoheikkien juttuja.

   Poista
  5. Höpöt itsellesi. Et taida halutakaan ymmärtää hienoa ja kaikin puolin pätevää selostustani!

   Tottakai parisuhteessa yhteenkuuluvuus on voimakasta, mutta kokonaisvaltainen ripustautuminen toisen jalkaan tai kaulaan roikkumaan ei ole siinäkään kenellekään hyväksi. Parisuhteessakin ihmiset ovat yksilöitä ja erilaisia persoonia, vaikka yhteenhioutumista tapahtuu väistämättä, ja saa tapahtuakin.

   Läheisriippuvaista vaivaa usein sairaalloinen mustasukkaisuuskin, jonka ilmenemismuodot lienevät sanomatta selvät. Läheisriippuvuus on vähän samaa. Ihminen voi esimerkiksi sitoa perheenjäseniään itseensä liiallisella huolehtimisellaan.

   Poista
 32. Tuossa nyt vain on semmoinen, että ensimmäinen lausahdus on totta, toinen ankaraa sarkasmia tai jopa pilkkaa. Eli ei todellinen ehdotus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sensuuria ei ole "harrastettu". Poistettu on kirosanoja sisältäviä eri ihmisiin kohdistuvia heittoja ehkä maksimissaan kymmenkunta vuodesta 2006 alkaen. Kaikista poistoista pyritään lisäksi joko varoittamaan ennalta tai ilmoittamaan poiston jälkern. Blogisti pidättää silti itsellään oikeuden poistaa asiattoman kommentin myös ilmoittamatta asiasta.

   Poista
 33. Jos minussa edes hieman henkeä piisaa, taistelen kaikilla niillä voimilla, joita minulla mahdollsesti on, tätä hallitusta vastaan. Se on vahingollinen koko maalle, se on vahingollinen jopa ihmisyydelle. Soini ei ole huijari, koska hän on tunnustuksellinen populisti. Se tarkoittaa, etteivät mitkään sanotut sanat ole niiden mukaiset aikuisten oikeasti. Sipilä on huono, noin huonoa pääminiasteriä meillä ei koskaan ole ollut. Ei koskaan.Sikaan en häntä kuitenkaan vertaisi.

  VastaaPoista
 34. Minä lähden nyt hetkeksi hermolevolle, kun tunnen huonontavani ja estäväni näitä keskusteluita. Lukijatkin ovat epäilemättä saaneet riitttävän annoksen kusipäisistä jutuistani.

  VastaaPoista
 35. Fasistihallituksestakin lopetan kirjoittamisen. Eihän sitä tiedä, mitä semmoisesta oikein seuraa. Nahkatakit pian tulevat ovelle...

  VastaaPoista
 36. Etkä lähde, Riku, tai tietenkin lähdet, jos niin tahdot, hetkeksi vain. Minusta kommenttisi ovat olleet satunnaisesta tulisuudestaan huolimatta hyviä ja hyvinkin ymmärrettäviä. Poistin äsken pari tulista, mistä olen pahoillani.

  Itse alan hiiltyä hallituksen ylityökorvausten pienentämisiin. Opettajan palkassa juuri ylitunnit ovat niitä, joiden avulla palkkaa saa hieman nousemaan. Olisin kyllä tässä kohdin halunnut mieluummin nostettavan pääomaveroa, joka on Suomessa hyvin alhainen. Samoin palkattomat työpäivät sotivat vanhan luottamusmiehen ammattietiikkaa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä perehtynyt hallituksen ehdotuksiin, mutta mitä ne palkattomat työpäivät ovat?

   Tarkoitatko arkipyhiä?

   Muutenhan tämä oli odotettu lista. Kun ei kerran yhteiskuntasopimus kelvannut, niin hallitus tekee sen, mitä hallituksen on tehtävä = päätöksiä.

   Poista
  2. Tarkoitan arkipyhiä ja sairausloman ensi päivää, joista nyt viedään palkka. Arkipyhät pysyvät siis vapaapäivinä, mutta ne tehdään sisään esim. lauantaina.

   Pahimpana pidän kuitenkin ylituntikorvauksien pienentämistä, sillä se merkitsee käsittääkseni rajuja leikkauksia mm. opettajien ja sairaanhoitajien palkkoihin. Molemmilla ryhmillä voi olla tilanne, että merkittävä osa palkasta muodostuu ylitunneista.

   Säästää pitää, mutta nyt tämä osuu paljolti pienipalkkaisiin naisiin, jotka tunnetusti tekevät runsaasti ylitöitä. Siis kaikkein ahkerimpiin naisiin.

   Poista
  3. Sipilä tässä selvästi on osoittanut lujuutensa ja kovuutensa. Kepu ei ole koskaan pitänyt koulutettujen naisten puolta!

   Poista
 37. Tällä erää minulla ei ole muuta sanottavaa kuin Soinin ja Sipilän mielenterveydestä tuntemani syvä huoli. Kuinkahan noitä päittenleikkuuhommia oikein jaksaa, kun on läheiset ja muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soini on hiljaa ja hissukseen, eikä hänen kädenjälkensä näy listassa. Joskaan ei Stubbinkaan. Ihan kuin Sipilä olisi yksin jyrännyt listan läpi. Sipilä onkin kova luu. Ja vaimo siellä takana taitaa olla varsinainen takaenkeli.

   Poista
 38. Ihmisten suhteellisuuden tajun puute minua aina välillä ihmetyttää.

  Olemme keskellä valtavaa muutosta, jonka merkkinä meillekin rantautuvat toisen maailmansodan jälkeen suurimmat pakolaisaallot ja kaikkialta tunkee päälle ihmisten hätä - ja kuitenkin meidät saa raivokkaimmin tuohtumaan se, että meiltä otetaan muutama euro lisää, jotta koko yhteiskunta ei sortuisi.

  Jos meillä ei ole varaa pitää tätä elintasoa, niin sitten ei ole. Jospa itkettäisiin siitä yhdessä tänne tuleville pakolaisille, ehkäpä he ymmärtävät hätämme?

  (Hmmm... tämä tunne moraalisesta ylemmyydestä on kyllä aika makea, alan ihan ymmärtää punavihreää pullamössösukupolvea.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tietysti totta. Jonkinlainen rahamaksun keruu jokaiselta palkannauttijalta on paikallaan. Missä muodossa se sitten tapahtuu, onkin vaikea sanoa. Kuitenkin tuntuu siltä, että nyt rahankeruu ei mene tasaisesti kaikilta. 

   Pahaa porua en halua pitää, vaikka nuo julkisen alan ylituntileikkaukset ovat vaikeasti nieltäviä. Niillä kerätään miljoonia. Omaa tulotasoani ne olisivat aikanaan leikanneet radikaalisti, sillä tein runsaasti ylitunteja. Nyt säälittävät nämä nuoremmat ahkerat naiset.

   Poista
  2. Paljonko sinä, Tapsa, menetit? Minä olen poissa tolaltani, kun saatanan pieneen palkkaani, paskahommiin kun olen ajautunut, olen hakenut hyvää viikonlopputöillä. Ja jumalauta, että itseni vanhaksi tunnen, yövalvomiset hivuttaen tappavat minut. Minä en oikein enää jaksaisi.

   Ei jaksa yhtään lohduttaa, että perussuomalaiissta olin koko ajan oikeassa. Lahtareista pahimmat.

   Poista
  3. Vaan eihän tämä läpi mene. Me suomalaiset emme ryssienkään hyökkäyksiin alistuneet, kuinka sitten tuollaisen osaamispuutehallituksen?

   Poista
  4. Ei silti, sosiaalidemokratitkin voivat olla pahimpien joukossa. He luulevat aivan vakavissaan, että vanhoilla asioilla olisi jonkinlaista merkitystä vielä tänä päivänä. Luulevat itse itsensä tehneensä ja ovat siitä kovin ylpeitä, - muita halveksivat syvästi,ainakin jos joku surkimus ei ole riemupoppooseen yltänyt. Eikös nyt tähän väliin huudeta kolme kertaa "Lasse Lehtinen"?

   Poista
  5. tai Paavo Lipponen, maamme tuhoaja?

   Poista
  6. Timo Soini on Brysselin läskiperse, muulla tavalla en osaa häntä analysoida. Siellä se lihosi tuommoiseksi muodottomaksi.

   Poista
  7. Sosiaalidemokaatit ovat vihruvasemmistolaisuus, ovat aina olleet.

   Poista
  8. Leikkaukset kohdistuvat aivan vääriin ihmisiin ja ihmisryhmiin. Siitä on seurauksena huonoja aikoja myös heille joihin sakset eivät koske nyt suoraan, koska välilliset vaikutukset tulevat tuntumaan koko yhteiskunnassa ja jokaisen elämässä. Esimerkiksi kiinteän omaisuuden arvo laskee (mm asunnot).

   p.s rikunen, anna vaan näppiksesi laulaa. älä lopeta

   Poista
  9. No niin, pitkä ja perusteellinen kommenttini katosi, koska nettiyhteys meni poikki. Esitin sinä hienon analyysin säästöjen oikeasta kohdentumisesta, enkä nyt enää jaksa miettiä sitä uudelleen.

   Totean vain, että miksi tavalliset palkanansaitsijat joutuvat nyt kyykkyyn, kun valtavaksi paisunut sosiaaliturvakoneisto on aiheuttanut tämän tilanteen, johoin ei ole enää varaa.

   Eikö siihen sosiaaliturvaan voi ollenkaan puuttua - nyt kaikki aiotut leikkaukset sieltä perutaan ja pienipalkkaiset ja naisalat pannaan maksumiehiksi. Olen kieltämättä pettynyt. Luulin että hallitus supistaa vaikka subjektiivista päivähoitoa ja panee haittaveroja ja pääomaveroa uuteen malliin. Eihän lapsia tarvitsee laitoksiin työntää heti synnyttyään. Ei missään muuallakaan niin tehdä, koska se on täysin lapsen psyykkistä kehitystä vastaan.

   Poista
  10. Minusta lapset on Suomessa jätetty lähes heitteille, ja heidät alistetaan työelämän alta pois silmistä laitoksiin, kuin kommunistisessa Neuvostoliitossa aikoinaan.

   Suomessa ihannoidaan pientä, joka pärjää jo yksinkin, avain kaulassa, älykännykkä taskussa. Ei tällaistakaan näe missään muualla, no jaa, Ruotsista en tiedä. Mutta Suomessahan on Unicefin tutkimuksen mukaan maailman yksinään syövimmät lapset.

   Meillä on uutisia, joissa kerrotaan, miten viisitoistavuotias tyttö joutui poikaystävänsä kanssa saunaan lukituksi, kun ovi jumittui kiinni. Nuoret pelastettiin sitten lautalta, joka kellui jossakin Parkanon vai oliko se Kokkolan järvessä. - En kuullut kenenkään ihmettelevän, mitä viisitoistavuotias lapsi tekee yöllä siellä saunassa jonkun pojan kanssa.

   - Ai niin unohdin. Olihan siellä lasten ja nuorten partioleirilläkin kondomeista pulaa. Meillä tällainen lasten yöllinen sukupuoliyhdyntä taitaa olla ihan ok ja se on minun kysymykseni, jolle sopii nauraa.

   Poista
  11. Hesarissa oli tänään tietoisku pakolaiskaaoksesta ja yksi knoppitietokin sieltä irtosi: yksi pakolainen maksaa yhteiskunnalle 40 euroa päivässä.

   Jos ja kun tänä vuonna tulee 30 000 pakolaista, kustannus veronmaksajille on 1,2 miljoonaa euroa joka ainut päivä, myös arkipyhinä.

   Todennäköisesti tuokin 40 euroa on pintaraapaisu ja todellinen kustannus on jotain muuta. Lisäksi väkeä saapunee tästä eteenpäin vuosikausia kasvava määrä.

   Mistä varat heidän elatukseensa ja kotoutukseensa otetaan, jos ei meiltä?

   Poista
  12. Huomasin saman tilaston ja tuon pakolaisen päivämaksun, 40 euroa/pv. Ajattelin, että tarkoittaakohan noin iso summa kuitenkin vain pakolaisstatusta, eli vastaanottokeskusaikaa. Sitten kun turvapaikka on myönnetty, ihminenhän ei ole enää pakolainen, vaan suomalainen. Vai mitä?

   Jos näin on, mitä maksaa sitten suomalaisuus ihmiselle, joka tarvitsee varmaan pitkäänkin kaikkia palveluja ja tukia kotoutuakseen Suomeen? Olisiko siinä eri summa?

   Hei, ehkäpä nämä summatkin selviävät MTV:n pakolaisillassa klo 20.00. Tai sitten ei.

   Poista
  13. Enpä usko, että selviää. Sitä paitsi aina kun joku taho on esittänyt joitakin arvioita maahanmuuton elinkaarikustannuksista, nousee fiksujen joukosta vähiten fiksuin todistamaan, että persut tulevat Suomelle vielä kalliimmiksi! Yritä siinä sitten käydä asiallista keskustelua.

   Tulin kotiin sen verran myöhään, että näin vain kahden nuoren urheilevan mamutähden haastattelun - ja yllätyin positiivisesti molemmista!

   On aina hienoa, kun ihminen ei toista papukaijana sitä, mitä hänen taustansa takia oletetaan sanovan, vaan ajattelee itse.

   Poista
  14. En katsonut koko keskustelua, vaan lähinnä alun. Alussa oli kaksi urheilevaa maahanmuuttajanuorukaista - hetkinen, nämä olivat varmaan samat kuin sinun näkemäsi, Tapsa. Alussa sanottiinkin, että heihin palataan lopuksi vielä.

   No, nämä tummat urheilijanuorukaiset osoittautuivatkin suureksi yllätykseksi hieman maahanmuuttokriittisiksi, mutta toki hädänalaisille avustushaluisiksi, niin kuin suurin osa maahanmuuttoa realistisesti tarkastelevista. - Tämä oli avartava näkökulma ja yllätys, sillä yleensähän nämä keskustelut on vuorattu seiniä myöten maahanmuuttajilla, jotka puhuvat vain kritiikin torjunnasta.

   Keskusteluihin kuuluu yleensä lisäksi pari syntipukkipersua. He ovat apumiehen rooleissa, ja heidän tehtävänsä on pohjustaa muitten puheenvuoroja ja todentaa ennakkokäsityksiä ja -luuloja omasta rasismistaan, junttiudestaan ja yleisestä peräkammarityhmyydestä.

   Tässä mielessä siis eilinen keskustelun alku onnistui hyvin. Mielenkiinto heräsi. Jatko ei kuitenkaan mennyt yhtä hyvin, sillä keskustelu alkoi toistaa samoja kliseita kuin aina. Tärkeät kysymykset jäivät esittämättä. Loppua ei jaksanut katsoa.

   Tänään on ilmeisesti Ylelläkin jonkinlainen keskustelu, josta uskon tulevan varsin hampaattoman. Kun siis niitä hampaita tarvittaisiin myös äärisuvaitsevaiston ennakkoluulojen poistamiseksi. Sellaista todella ravistelevaa ja asiaan syvällisesti porautuvaa keskustelua jaksaisi katsoa.

   Vaan näitä syntipukki-enkelikeskusteluja ei jaksa. Eivät ne mihinkään johda, jos ilmapiiriä halutaan tehdä avoimemmaksi ja oikeasti suvaitsevaksi.

   Poista
 39. Ikävää se on, jos me joudumme kokemaan yleislakon. En epäile lainkaan, etteikö hallitus komenna ratsupoliisia hajoittamaan väkijoukkoja. Luultavasti erikoisryhmät jo harjoittelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muista, että meillä SSS-hallitus. Ja hallitushan voi määrätä yhteiskuntarauhaa uhkaavan lakon takia sotatilan ja yleisen liikekannellepanon - reserviläiskirjeetkin on jo jaettu.   Poista
  2. No sotatilahan tänne tarvitaan. Ei varmaan libertaareihin liittyisi kuin ne homman hullut, jotka jo muutenkin sisällisodasta haaveilee. Ja kun he saapuvat paikalle, huomataan, että he ovat autistisia ääliötä, jotka pystyvät ampumaan itseään jalkaan.

   Hienoa on kehitys, kun poliisit ja armeija uhkailee lakolla. Reservi todellakin on ratkaisu, mutta kuka lähtee? En minä ainakaan.

   Poista
  3. Hieman yllättäen kärjekkäimmät kommentit hallituksen päätöksiä vastaan ovat tulleet poliisien ja aliupseereiden etujärjestöiltä.Tai ei siinä mitään yllättävää ole, hekin tekevät suuren osan työstään normaalityöaikojen ulkopuolella.

   Mitä luulette, yltääköhän persujen kannatus huimaan viiteen prosenttiin, vai jääkö alle?

   Poista
  4. Persujen kannatuksesta en osaa sanoa mitään. Kyse on pikemmin nyt kepun kannatuksesta. Sipilä on osoittanut niin kovaksi luuksi, ettei ole sitten Kekkosen nähty. Stubb ja Soini ovat juoksupoikia.

   Poista
  5. Juoksupoikiapa hyvinkin. Soini alkaisi vaikka kommunistiksi tai imaamiksi, jos se takaisi ministeriautolla hurruuttelun.

   Poista
  6. Vielä yksi asia. En voi nimittäin olla ihmettelemättä hallituksen marssijärjestystä. Se on mm. määrännyt hiljakkoin peruskouluun tunnin liikuntaa joka päivä. Tätä ei ole kysytty opettajilta eikä niiltä, joilla on asiantuntemusta ja kokonaiskäsitys koulujen tuntijaosta, joka ei suinkaan tule hallituksesta, vaan opetushallituksesta ja opettajilta.

   Mistä liikuntatilat ja lisääntynyt opettajatarve? Mistä aineista liikuntatunnit ovat pois? Oppilailla on tietty kokonaistuntimäärä luokka-asteittain. Vai lisätäänkö oppilaan taakka pakollisella liikunnalla, josta kaikki eivät ole kiinnostuneet?

   Poista
  7. Lakkoaalto leviää. Maamme suurimman terästehtaan työläiset marssivat ulos jo aiemmin, nyt myös Kotkan Prisman työntekijät.

   Poista
  8. Metallin Rikuhan on ollut sovitteleva, mutta ilmeisesti kentältä tulee haastaja.

   Suokas kans pistää pökköä pesään, kun taas Matti on sovitteleva.

   Että pelaako AY-liike kaksilla rattailla? Saatana.

   Poista
  9. Ei sitä yleislakkoa kannata toivoa, se on viimeinen vaihtoehto.

   Poista
  10. Ei ei ei, Riku, ymmärsit mun väärin. Mä lähden japanilaiseen lakkoon, kun se tulee.

   Poista
  11. Raahen Rautaruukillahan ei Siuvatin Asserin jälkeen olekaan juuri lakkoiltu. (Kuten olen ennenkin kehunut, olen vanha metalliliittolainen. Lisäksi Asserin varamies oli serkkuni.)

   Rautaruukki onkin mielenkiintoinen kytkös tähän tilanteeseen, sillä ilman kepua sitä ei edes olisi. (Asia ei ole ihan yksinkertainen, mutta uskokaa pois, tiedän mistä puhun.)

   Poista
  12. Yötä inkkulaan. Yleislakosta puhuitte.

   Pitkäaikaistyöttöminä on nyt yli viiskytvuotiaat ja iso määrä yli nelkytvuotiatakin, ja voipi käydä niin, että moni tämänikäisistä lähtee sitten lakonalaisiin töihin. Kun ei ole ehkä vuosiin saanut palkkaa eikä työhön enää huolita, niin on tartuttava tilaisuuteen. Tuskinpa se rikkuriksi haukkuminen enää missään tuntuu kaiken loanheiton jälkeen.

   Eikös tämä nykyinen ulkoministeri saanut kansan äänestämään puoluettaan nimittelemällä työttömiä elämäntapaintiaaneiksi? Kansa uskoi ja valitsi. Nyt sama kansa kapinoi ja haluaa yleislakon. Elämäntapaintiaanit ryhtyvät rikkureiksi, eikä lakko lopu moneen kuukauteen. Käy kuten kaivostyöläisten lakossa 1980-luvulla Englannissa. Olivat vissiin yli vuoden lakossa.

   Meillä on nyt niin iso joukko jo ansiotyötä vailla, että yhteistä rintamaa ei enää noin vain synnykään.

   Poista
  13. Lakkoja varmaan tulee, mutta yleislakkoon en usko, koska pohjatilanne on juuri niin surkea kuin tiedetään. Jostain pitäisi nyt tulla se säästölista, joka ei loukkaisi ketään. Kukas semmoisen tekisi?

   Poista
  14. Anonyymi, ei kannata myydä nahkaa, ennen kuin karhu on kaadettu!

   Kun seuraa yleisiä lehtikeskusteluja - en tarkoita mitään äärisuuntien palstoja, huomaa varsin pian, että tulevat lakkoilijat ovat vallan muita kuin persulaisia. Enemmän siellä on näitä kokoomusta ja keskustaa äänestäneitä Sari sairaanhoitajia ja Pekka Poliiseja sekä Lasse lääkäreitä. Olen itsekin hieman ihmetellyt, että Soinilla riittää edelleen omissaan puolustajia.

   Poista
  15. Juu, Tapsa, mutta Rautaruukki taidetaan nykyisin lausua: SSAB Europe Oy Raahen tehdas.

   Poista
  16. Kyllä, näin on. Urho ja Ahti varmaan pyörivät haudassaan.

   Muuten olen sitä mieltä, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Kulisseissa voi käydä aika kuhina.

   Samppa - nyt Hesari povasi meille ensi vuodeksi jo 50 000 uutta turvapaikanhakijaa!

   Poista
  17. Juu, ja Kansan Uutiset povasi SAKn suulla teollisuustyöntekijän 4800 euron vuotuista palkanalennusta.

   Tämä alentaa veroja, jolla maksetaan mamutuskustannukset. Lisää velkaa.

   Että race to bottom jatkuu.

   Poista
  18. Eipä ole ihme, että Sipilä nimettiin jo lehdistössä Suomen Margaret Thatcheriksi!

   Totta tuo Sampan toteamus, että kun palkkoja kerran alennetaan, alenee vähän jokaisella veroprosenttikin. Vaan sitä en ymmärrä, miten alenevilla veroilla maksetaan kasvavia maahanmuuttokustannuksia. Jos yksi pakolainen maksaa meille 40 e/vrk, niin 50 000 pakolaista maksaa - - - .

   Luulin muuten, että nyt maahan tulleet ovat akuuttia hätää kärsiviä syyrialaisia, jotka on pelastettu kumiveneistä. Kuvissa ja haastatteluissa onkin irakilaisia ja somalialaisia, jotka tulevat vetolaukkua perässään raahaten juna-asemalta. Vain 2.8 prosenttia on syyrialaisia.

   Noh, ei se mitään, hätää ja turvattomuutta on monenlaista ja monin paikoin.

   Poista
  19. Auttakaa perussuomalaiset hallitukseen: - Me teemme tästä maasta Pohjolan pakko-Ruotsin!

   Poista
  20. Ottaen huomioon viimeaikaiset tapahtumat, Suomen kolme pääasiallista turvallisuushaastetta ovat hallitus, hallitus ja hallitus.

   Poista
  21. Harmi. En ole ennättänyt tällä kertaa tutustua teidän toisten mielipiteisiin, jotka, uskon, ovat hyvin perusteltuja ja varmasti teräviä huomioita tästä nykyään vallitsevasta sekavasta tilanteesta.

   Huomasin tuosta Iineksen tällä hetkestä näkyvästä kommentista, että Sipilää on nimitetty Thatcheriksi.

   Minulle yksi kainuulainen sanoi puhelimessa, että: "sanokaa minun sanoneen, mutta Sipilästä tulee Suomeen uusi Kekkonen!"

   Minusta kainuulaiset on aika tervejärkistä porukkaa. Mutta onhan heilläkin omat vikansa (luulisin).

   Katselin äsken eduskunnan kyselytunnin, ja jotenkin (hämärästi) olen sitä mieltä. että Sipilä taitaakin olla aika lailla samaa ainesta kuin tuo paljon kiitelty Kekkonen. Tai olisiko vain "Kova Jätkä!" Joka tapauksesa kunnioitan häntä kun kesti kaiken "räksytyksen" ja tulituksen, joka häneen kohdistui. (Minä olisin jo juossut kädet korvilla pakoon!)

   Kyllä. (Rikua varmaan harmittaa, mutta en voi sille mitään.
   Anteeksi Riku, tiedän ja ymmärrän asenteesi hallitusta vastaan. Ehkä minäkin sinuna ajattelisin samalla tavalla) mutta vaikka olen vähän hölmö ja tietämätön varsinkin potitiikasta, minun on pakko sanoa, että minusta tuntuu, että Suomessa on tällä hetkellä hyvä presidentti ja pääministeri! Enkä minä perussuomalaisiakaan osaa vihata. (Miksi pitäisi? Kerro Riku, ole kiltti. Voisit saada minutkin vihaamaan, jos sinulla on siihen hyviä perusteita. Minulla ei ole ollut koskaan vaikeuksia muuttaa mielipiteitäni, jos huomaan ne huonoiksi.)

   Poista
  22. Uutta kekkosta emme kai kuitenkaan kaipaa, se saattaisi olla liikaa.

   Mielipiteitä ei tarvitse vaihtaa, minä en ole kansanjohtaja. En vain pidä sitä oikein oikeudenmukaisena, että palkkani putoaa arvioni mukaan jopa n. 20 prosenttia kuussa.

   Poista
  23. Riku, sinun 20% voi olla eläkeläisen ½vuoden korvaus.

   Näin ainakin IS fi nettikeskusteluissa. Että palkat puoleen, kun ne tienaa niin pirun paljon.

   Ei sitten tajua, että ne tienaa myös paljon veroja valtiolle.

   Kateus voittaa kiiman. On suorastaan surullista käydä lukemassa is fi palstaa.

   Poista
  24. Liisu, hauska yhteensattuma, sillä minäkin nimitän tuolla jossain ylempänä Sipilää Kekkoseksi, tai kovaksi luuksi, jonka kaltaista ei ole ollut meillä sitten Kekkosen. Tuo Thatcher-vertaus oli siis lehdistön.

   Vaan Riku, siis se palkanlasku tuskin on persujen kynästä lähtöisin. Kyllä se on Sipilää itseään, ja noilla kahdella muulla ei ole sihen sanomista, jos haluavat hallituksen pysyvän pystyssä.

   Minulla on ambivalentti suhtautuminen hallitukseen. Kovasti arvostan jämäkkyyttä ja tekemisen meininkiä, koska talous on suossa, ei enää edes kuralla. Jotain on pakko tehdä. Miksi ihmeessä vasemmisto ei saanut mitään aikaiseksi edellisessä hallituksessa? Tai vihreät? Miksi he eivät anna sitten omaa listaansa, vaan haukkuvat vaan kaiken aikaa ja koettavat vetää maton hallituksen jalkojen alta. Eikö heillä ole keinoja?

   Ja sitten taas olen kuitenkin pettynyt tuohon leikkauslistaan, koska se panee ennen kaikkea hyvin kouluttautuneet mutta pienipalkkaiset todella ammattitaitoiset ja osaavat naiset maksumiehiksi.

   Poista
  25. Tämä on suoraan verrannollista tilanteeseen, jossa vihreät pettivät äänestäjiään rakentamalla lisää ydinvoimaa. Tai ainakin yrittivät, sitähän emme ehkä tiedä, valmistuuko se rakenteilla oleva koskaan. Ei se, että kirjaa hallituksen päätökseen eriävän mielipiteen, muuta mitään. Hallituksen päätökset ovat yhteisiä, hallituskumppaneiden selän taakse ei voi mennä itkemään. Vihreät ovat ydinvoimalanrakentajia(Sanottakoon, että minulla ei ole selkeää kantaa ydinvoimaan).

   Eli siis. Persut ovat moninkertaistamassa maahanmuuttajien määrän. He myös leikkaavat kaikkein huonopalkkaisimmilta ja eläkeläisiltä aivan ennenkuulumattomasti. Kunnoittamieni poliitikkojen listalle tuli yksi lisää. Helsingin kaupunginvaltuutettu Rene Hursti erosi perussuomalaisista.

   Leikkauksia tarvittiin, kohdennukset ovat synkkää oikeistolaisuutta.

   Eikä pidä unohtaa, että nämä leikaukset eivät nosta maatamme mihinkään. Pieni- ja keskituloisten jyrkät tulojen leikkaukset saattavat maamme pienyrittäjät kamalaan kuseen. Me emme enää käy kioskilla tai nauti muita pienyrittäjen palveluita, juuri niistä meidän pienten täytyy säästää. Talouden kasvuun hallitus ei ole esittänyt mitään järkevää. Me tiedämme, että yrityksille tehdyt tulonsiirrot eivät lisää edes työllisyyttä.

   Poista
  26. Voiko joku selittää minulle asian, joka ei oikein mahdu kaaliini. Hallitus lähtee isojen kaupan keskusliikkeiden kuviteltujen etujen mukaisesti vapauttamaan kauppojen aukioloajat ja samanaikaisesti pienentää myyjien reaalisesti reilusti alle kahden tonnin kuukausiansioita. Tässä nähdään muka toimiva kuvio. Kuka ihmee arabi-sheikki niissä kaupoissa käy lisääntyvästi ostoksilla. En minä ainakaan. Kävisin kyllä, mutta kun en pysty. Toisin kuin Samppa heitti, minun palkkani ei ole häävi, eivät ne maksamani verotkaan ihan kamalia ole. Minun taktiikkani selvityä on ollut yö- ja viikonlopputyöt. Luuletteko, että se on ikääntyvälle miehelle suklaatin syöntiä tehdä yhdessä viikonlopussa lähes 40 tuntia?

   Poista
  27. (kaupan työntekijöiden - minä muuten en ole - nettoansioista puhuin. Hehän ovat suurimmaksi osaksi myös osa-aikaisia)

   Poista
  28. No Riku, jos sinun palkkasi ei ole häävi, ei ole ne eläkkeetkään kaikilla kovin häävejä.

   Se tässä nyt ensimmäisenä iski silmään, että valitetaan, että jotkut tienaa liikaa. Miksi ei kouluttaudu, että saisi paremman itselle, sen sijaan valitetaan ja halutaan toiselta pois.

   Poista
 40. Lakkoilulla saadaa monta firmaa nurin, mutta ketä kiinnostaa.
  Raha tulee pankin seinästä ja sähkö saadaan töpselistä... ja ruoka kaupan hyllystä.

  VastaaPoista
 41. Verotuksemme ja julkinen sektorimme ovat toki maanosamme suurimpia, mutta ostovoimassa ja elintasossa maamme kansalaiset ovat Euroopan rupusakkia. Ja viimeisen vuosikymmenen olemme eläneet kiihtyvällä vauhdilla velaksi vaikka valtion omaisuutta ja varallisuutta on samalla surutta myyty pilkkahintaan pois.

  -Suomen ei tarvitse missään kansainvälisessä kysymyksessä olla edelläkävijä eikä esikuva. Sillä Suomen antama esimerkki ei ole koskaan todistettavasti saanut yhtään maailman maata muuttamaan tapojaan ja Suomen edelläkäymistä ei ole koskaan palkittu, vaan siitä on aina maksettu viimeisen päälle ylimääräistä.

  -Suomen ei tarvitse olla mukana tai läsnä missään ytimissä muka päättämässä. Täällä on nimittäin pahasti sekoitettu mikä on päättäjän ja kuunteluoppilaan välinen ero.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on tässä hieman yksioikoinen ja oikaistu käsitys Suomesta ja sen mahdollisuuksista. On siinä silti varmaan oikeaakin näkemystä. En kehottaisi silti pessimismiin enkä kyynisyyteen.

   Suomi on erinäisissä asioissa maailman huippua ja samalla edelläkävijä koko maailmassa. Puhun vain yhdestä tässä: koulutuksesta, koulusta, opettamisesta.

   Suomi on koko Euroopan esikuva lasten ja nuorten opetuksen osaamisessa, edelleen, vaikka se ei olekaan käyttänyt kaikkia markkinointiresurssejaan ja suunnannut osaamistaan maailmalle siinä määrin kuin se olisi mahdollista. Täällä käy edelleen ulkomaisia valtuuskuntia ja alan asiantuntijoita kutsutaan edelleen maailmalle opastamaan tässä asiassa muitakin valtioita.

   Jos opetusala olisi tavallinen eli miehinen, tilanne oilisi toinen, vähän sama kuin Nokia ennen vanhaan. Ala olisi hyvin palkattu ja koulutusvienti vetäisi. Koululaitosta ei olisi nakerrettu säästöillä niin kuin nyt.

   Muutakin osaamista on, mutta kun me emme osaa markkinointia, vaan tyydymme Anonyymin kaltaiseen pessimismiin. Ollaan sitten kuunteluoppilaita.

   Poista
 42. Ja mitä jää käteen Suomelle? Tietysti se tärkein eli hyvä mieli. Vain antamalla ilmaisen korkeakoulutuksen, avokätisen start-up rahoituksen, paljon myönteistä julkisuutta ja muutamia valtionpalkintoja olemme onnistuneet tekemään yhdestä maahanmuuttajasta rikkaan. Niin paljon hyvää niin vähällä. Älkääkä naurako siellä. Ei siinä mitään kummallista ole. Annammehan me myös edelleen kehitysapua Kiinalle ja Venäjälle. Ehkäpä juuri niillä Kiinalaisten meille lainaamilla rahoilla. Sillä tärkeintähän kuitenkin on, että edes yritämme tehdä maailmasta hieman paremman paikan. Meillä on siihen velvollisuus! Ja ennenkaikkea meillä on siihen varaa...

  VastaaPoista