27.10.2015

Pieni blogihistoriakatsaus



Sivupalkista huomaan, että Anita Konkan blogi täyttää kymmenen vuotta tänä vuonna. Onnea! Se on melkoinen saavutus näinä vaihtelevina somekulttuurin aikoina, jolloin suositaan monenlaista nopeaa viestintää ja pätkäkirjoittamista ja tilan täyttämistä monenlaisilla merkkiaineksilla ja houkuttelevilla kuvilla. Mainittakoon, että Anita Konkan Kirjailijan päiväkirja -blogi oli jo tätäkin ennen, vuodesta 2002 alkaen. Se oli ensimmäisiä blogeja, joihin blogimaailmassa tutustuin vuonna 2003, jolloin itse tulin blogosfääriin, ja aloitin ensimmäisen blogini, jonka sittemmin poistin.

Huomaan myös, että omakin blogini täyttää ensi vuonna kymmenen vuotta. En tiennyt ollenkaan, että tästä tulisi näin pitkä pesti. Tällä hetkellä blogissa on 814 kirjoitusta ja 84 767 kommenttia. Omaan kirjoittamiseeni ja kommentointiini oli alkuun vaikuttimena neurologinen puhesairaus dysphonia spasmodica, joka esti ja estää edelleen pidemmät puhumiset reaalitilanteissa perhetilanteissakin. Jo virkkeen alkupuolella etenkin vokaalialkuiset sanat takertuvat kurkkuun ja salpaavat äänihuulet, niin että ääntä ei  tule ennen kuin pysähdyn, otan lisää henkeä ja aloitan uudelleen. tragikoomista on, että puhe katkeaa taas samaan paikkaan. Eikä voi edellyttää, että kukaan jaksaa kuunnella katkopuhetta pitkää aikaa kiusaantumatta. Siispä säästän heidät siltä ja kirjoitan ajatuksiani ja mielipiteitäni blogilaineilla.  Ehkä on onni, että puhesairaus tuli introvertille, joka muutenkin kirjoittaa mielellään. Sosiaalisesti vilkkaalle ihmiselle tämä sairaus olisi suuri kärsimys, sillä se eristää väkisinkin, ellei pidä varaansa ja puoliaan.

Ensimmäisen kuvablogin perustin lokakuussa 2005, joten kuvabloggaus täyttää myös kymmenen vuotta. Ensimmäinen kuvajulkaisuni koostui vanhojen kirjojen kuluneista kansista ja oli varsin vaatimaton. Ehkä huomionarvoista on se, että muistan jokaisen ottamani kuvan varsin hyvin, eli kuvabloggaaminen on ollut varsin riemukasta. Muistan sen kiihkon ja jännityksen, kun sain ensimmäisen järjestelmäkameran! Luultavasti en olisi keksinyt valokuvausta ilman blogimaailmaan tuloa. Mainittakoon, että nykyisen kuvablogin, joka on suora jatkumo ykkösblogille, aloitin vuonna 2007, kun uudistin blogipohjaa. Tällä hetkellä valokuvaaminen vie yhtä paljon aikaa kuin kirjoittaminen. Molemmat yhteensä merkittävän siivun joka päivä enkä pidä sitä hävettävänä. Mitäpä muuta eläkkeellä oleva tekisi yhtä mieluusti kuin henkisiä ja luovia toimintoja pitääkseen rappeutumisen loitolla? Minusta esimerkiksi sosiaalinen rupattelu ja naiskööreissä istuminen on pitkästyttävää ajanhaaskausta.

En osaa surra sitä, että niin sanotut kirjoitusblogit ovat jääneet muiden media- ja somekanavien jälkeen. Suuret keskustelupalstat nielevät osan entisistä blogien lukijoista, sanomalehtien ja yritysnimien alla kirjoitettavat blogit etäännyttävät vanhakantaiset itsenäiset ja riippumattomat blogit omaan takapajuiseen maailmaansa. Muoti- ja lifestyleblogit saavat satojatuhansia lukijoita, vaikka niiden sisältö voi olla varsin mitätöntä. Niiden kirjoittajat saattavat höttöisyydestään huolimatta - tai ehkä juuri siksi - ansaita elantonsa blogillaan.

Iltapäivälehdet ovat lisänneet kolumnistien määrää, ja nettilehdet ovat täynnä keskusteluttavia ajankohtaisaiheita. Se on kaikki pois kirjoitusblogien huomiosta, mutta on ilmiöllä etunsakin. Pahimmat nettihörhöt ja ennen melko tavalliset blogikiusaajat ovat siirtyneet yleisille palstoille. Jäljelle jäävät kirjoittajat ja kommentoijat, joilla on sanottavaa ja jotka tahtovat panostaa laatuun ja visuaalisuuteenkin. Jos kirjoitusblogiin osuu kommentoimaan poliittinen trolli, hän erottuu joukosta selvästi.

Lopuksi: viime viikolla vietettiin lehdistössäkin sananvapausviikkoa. Tätä toteuttettiin nettilehdissä hiljaisuudella ja keskustelujen estoilla, sillä tietyt aiheet olivat vapausviikollakin kiellettyjä. Niistä tulee edelleen olla vain hyväksytty mielipide. Tällainen lehdistön ankara linja merkitsee hyvää blogeille, joissa on lähes aina vapaa keskustelumahdollisuus. Kauan eläköön siis blogit ja sananvapaus!

(Maalaus Michael Sowa)

160 kommenttia:

  1. Kymmenen vuotta mitä vaan on pitkä aika. Blogit ovat googlella ja kumppaneilla menettäneet merkitystään, alustat eivät enää saa parannuksia, niitä ei kehitetä. Sanoma oyj luopui koko Blogilistasta, koska eivät onnistuneet siitä tekemään tuottavaa, huolimatta uskomattoman suuresta ja ihastusta kaikkialla herättäneestä kyvystään tehdä bisnestä. Tiedämmehän, että jopa Antti Herlin on sijoittanut bisneksellä tienaamiaan rahoja suuressa määrin Sanomaan.

    Suurin kaikista on raha, - jos jollain ei hillo lisäänny, raha roisku ja taateli tursua, ei sillä myöskään ole mitään merkitystä.

    Tästä ehkä poikkeuksena Uuden Suomen blogit, jotka multimiljonääri tarjoaa perussuomalaisille ja osin myös heidän vastustajilleen, kuitenkin samanlaisille kiehnääjille ja riitelyä maailman parannuksen edellytyksenä pitäville. Niillä blogeilla on luultavasti jotain itselleni hieman käsittämättömäksi jäänyttä merkitystä, koska niiden ylläpito on kamalan tappiollista, eikä voi koskaan muuttua taloudellisesti kannattavaksi.

    Ainoat merkittävät blogit ovat nuorison elämäntapa- ja vaatetusblogit, siksi niitä luultavasti niin paljon halveksitaankin. Ne muuttavat maailmaa ja vaikuttavat sen perusteisiin tavalla, johon parhaimminkaan verbaalisin taidoin suoritettu sanataiteellisuus ei koskaan kykene, eikä koskaan ole kyennyt.

    VastaaPoista
  2. Kymmenen vuoden blogitekstit keltä tahansa ovat merkittäviä siinä mielessä, että niissä on pitkä perspektiivi sekä henkilön elämään että maailmanmenoon, erilaisin alakohtaisin painopistein. Itse pidän arvokkaana ajan kuvan välittymistä kunkin yksilön blogista. Monta näkökulmaa, monta tapaa hahmottaa maailmaa. Arvokasta.

    Muoti ja elämäntapablogien merkittävintä antia lienee muodin ja trendien tuominen yksilölliselle tasolle, jolloin samaistuminen on helppoa. Esimerkiksi Metti Forssellin blogilla lienee laaja ja heterogeeninen katsojakunta. Sanoja vähän, isoja kuvia sitäkin enemmän. Uskoisin, että blogin taloudellinen tuotto kaikkineen on hyvä.

    Blogien alkuaikoina tytöt perustivat päiväkirjablogeja elämäntuskastaan. Tai sitten väsäsivät neule- ja askartelublogin. Nyt tuunausblogit ovat jääneet kakkosiksi ja henkilökohtainen avautuminen vähäisemmäksi.

    Mielenkiintoinen ryhmä lifestyleblogeista ovat minimalistiset elämäntapablogit, joissa kuvataan vaikkapa elämää remontoidussa vanhassa talossa tai saarella. Tai ulkomailla. tai yleensä erilaista elämää kuin keskivertokansalaisilla on. En osaa sanoa, ovatko nämä lopulta kovinkaan kaukana tavallisista elämäntapablogeista, joissa kuvataan Artekin tarjoiluvaunulla olevaa Aallon maljakkoa tai Pentikin klönttikuppeja. Ehkä ovat kuitenkin.

    VastaaPoista
  3. Upea saavutus pitää blogia kymmenen vuotta :) onnea hänelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan tuossa on auttanut uuden viestintätavan luoma sisäinen palo. Ainakin minua.

      Kemppinenkin on pitkän linjan bloggaaja, sama blogi tämän vuoden lopussa kymmenen vuotta, hänelläkin. Juuri availin hänen ensimmäisiä postejaan. Ja jatkan pikku hiljaa.

      Poista
  4. Minä en ehkä kaikkea sanonut juuri niinkuin ajattelen, mutta kirjoittamisen pyhittäminen on minulle vastenmielinen uskonto. Bloggaja Virolaisen ylösprinttaamat Helsingin kirjamessujen seuraamiset olivat minulle nautinto:Pelle Pölö ja Jörde Jäykkä. Toummoista pöljää se on kirjoittajien ja muiden huijareiden maailma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, tuo kirjoittamisen pyhittäminen. Saatan sortua siihen itsekin, vaikka olen työni kautta oppinut pyrkimääm laajempaan katsomistapaan. On niin monenlaisia kirjoituksia, alkaen ilmoituksista, eri aikoina. Runoa on muuallakin kuin runokirjan kansien välissä, tarinoita vaikka missä. Ja taidekirjallisuus on vain osa kirjallisuutta.

      Blogien erilaisuus on tietysti rikkaus. Tuossa jutussani näkyy varmaan se, että pidän eniten blogeista, joissa kirjoitetaan enemmän kuin kirjataan. En ajattele kuitenkaan niin, että muut blogilajit ovat huonoja. Ne vain ovat olemassa ja niitä tarvitaan lukijamääristä päätellen.

      Poista
    2. Tapani mukaan kiipeän puuhun aina takapuoli edellä. Sinun blogissasi suorastaan ainutlaatuista on se, että sallit mielipiteet, muutkin kuin omasi. Normaali suomalainen keskustelumentalitetti kun on sellainen, että "ihan vapaasti saat olla omaa mieltäsi, mutta tästäpä törkkään sinulle ikuisen eston tänne höpöttämästä!"

      Poikeuksetta sellaisten estojen syy erilaisilla keskustelemisen palstoilla on pahuus; "tuommoista kamalaa ei minun keskusteluissani sanota!" - Pahuuden olen ymmärtänyt puoluepoliittiseksi ja yleiseksi elämänkatsomulliseksi termiksi: - "Me hyvyyden ja suoran rehellisyyden puolella, he pahuuden ja irstaan kieroilun!"

      Poista
    3. Jos bloginpitäjä valikoi julki päästämänsä kommentit, hän karsii samalla vallitsevaa todellisuutta. Tällöin kommentoija kysyy väistämättä bloginpitäjän luotettavuuden ja rehellisyyden perään. Valikointi voi hyvinkin olla merkki pahuudesta, vaikka tämä on voimakkaasti sanottu. Kulttuurimme demonisoi pahuuden vain selville poikkeusyksilöille, jotka tekevät ääritekoja. Arkipäivän pahuus on mielenkiintoinen ilmiö.

      Poista
    4. Lisään tähän sen, että en puhu tuossa yllä kommenteista, jotka ovat selkeästi aggressiivisia ja pahantahtoisia, henkilöä solvaavia. Toki ne poistaa jokainen järkevä ihminen.

      Poista
  5. Suomen epärehellisimmän pöljän ihmisen tittelin minä myönnän pääministeri Juha Sipilälle. Liian monta otsikkoa tänään luin, joissa Juhis piti Outokummun erotetun johtajan kenkäpalkkaa - puolitoista miljoonaa euroa - liian suurena. Eikö tuo lestadiolainen ymmärrä mitään? - Mitä helkkaria se hänelle kuuluu, paljonko Seitavaaralle maksetaan potkurahaa? -Eikö juhis tiedä, että hänen vallassaan on vain köyhien kuristaminen, silloin kun katsoo sellaisen tarkotuksenmukaiseksi ja ansaituksi? - Kyllähän Sipi sen tietää, mutta näyttelee kuin myöhempi Za Za Gabor.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Seitovaara" se johtajamitättömyys.

      Poista
    2. Juha Juustomestari osasi jopa tuohon itseään nostaa: " Palkitsemisen rakenne on väärä. Itse pidän paljon parempana, että palkitaan onnistumisesta ja eteenpäin menemisestä." - Tuolla pääministeri kehui selvästi omien palkkoidensa olleen huomattavasti oikeudenmukaisempia ja hyväksyttävimpiä kuin Seirtovaaran. Miksi tuokin sitten tarvitsi erikseen kertoa, kaikkihan me tiedämme, että kepulaisen pääministerin edut ovat myös valtakunnan etu. Niinhän ne aina ovat olleet.

      Poista
    3. Tämä muistaakseni puolentoista miljoonan kultainen kädenpuristus valtiojohtoisen Outokummun johtajalle on kuvottavaa käytäntöä. Ei kukaan ole niin korvaamaton ja loistava työssään, että ansaitsisi erorahana summan, joka on tavallisen kuntatyöntekijän usean vuoden palkka.

      Mikä siinä nyt maksaa, ettei tuommoisia virheinvestointeja saada poistettua edes laman aikana?

      Poista
    4. Ilmeisesti kyseessä oli kai Outokummun johtajan vuosipalkka, eikä se siten ole mitenkään tavaton korvaus. Minun ihmetykseni liittyy siihen, miksi pääministeri jollottaa tällaisista. Silloin olisi voinut jotain sanoa, jos olisi jotenkin asioita muuttanut, jotain niille tehnyt. Mutta ei, tämä on juhailua, johon alamme pikkuhiljaa tottua. Sanojen takana ei ole mitään. Tyhjä mies.

      Poista
    5. Tämä on tietenkin totta, mutta seuraava kysymys koskee tietenkin valtion palkkahaitaria.

      Keskiväli puuttuu, jos toisessa päässä on miljoonia ja toisessa päässä pariakymmentätuhatta euroa. Lisäksi erorahan tulisi koskea kaikkia tai ei ketään.

      Luokkajako valtiolla onkin vähintään yhtä suuri kuin yksityisellä puolella. Ja juuri tämä tässä on kummallista, kun on kyse kansalaisten yhteisistä rahoista.

      Poista
    6. Vielä Seitovirran palkkioista. Hän ei saa kädenpuristuksena siis vain vuoden palkkaa, vaan lisäksi toisenkin vuoden palkan, koska irtisanomisaika on yksi vuosi. Tämä tekee yhteensä 1,5 miljoonaa.

      Poista
  6. Leonid lukee ja pingviinit lentävät... tämähän on kuin Bulgagovin romaanista. Mainio taiteilija tuo Sowan Mikis.

    Epäilin jo silloin alussa, kun verkko valtasi maailman, että se ehkä lisää sananvapautta, mutta vähentää sananarvoa. Painetussa sanassa on painoarvoa.

    Iineksen blogi on ainoita tuntemiani, jossa voi oikeasti keskustella eri asioista. Monessa muussa bloggaaja ja kommentoivat pitävät luentojaan toisistaan juurikaan välittämättä.

    Se vähä mitä olen nykyään katsellut ns. yleisiä keskustelupalstoja, niin niissä näkyy olevan sama meno kuin yleisissä vessoissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten pirussa minäkin onnistuin kirjoittamaan Bulgakovin väärin... Ihan kuin en äijää tuntisi.

      Poista
    2. Michael Sowa on vanha löytöni, väliin unohtunut. Hänen kuvansa kuvittaa mm. tämän blogin ensimmäistä postausta. Maalaukset ovat hassuja , surrealistisia ja kiehtovia. Olen aivan myyty tällaisen kuvataiteen edessä!

      Kai minä tässä blogissa toteutan vain keskusteluviestinnän oppeja. Sääntö numero yksi voisi olla juuri tuo: älä luennoi.

      Poista
    3. JK Kuitenkaan nuo Sowan maalaukset eivät ole läpeensä surrealistisia, vaan enin osa kustakin kuvasta on jännittävästi perinteistä tyyliä. Pidän myös vaikkapa Dalin kuvista, mutta hänellä surrealismin sävy on viety loppuun saakka.

      Poista
    4. Äkkikatsannolta pidän enemmän Sowasta kuin Dalista. Itse asiassa tykkään Sowasta ihan helkutisti - hän on jonkinlainen surrealistinen naivisti.

      Hyvä naivistihan piirtää/maalaa tosissaan ja niin hyvin kuin ikinä osaa ja käsittelee vakavia aiheita vakavalla naamalla. Ihan niin kuin hyvä humoristikin.

      Poista
    5. Minäkin pidän Sowasta aivan helkkaristi. Olen suunnitellut käyttäväni blogissa lisääkin hänen kuviaan, kun sopiva yhteys tulee. Dali menee välillä outouksiin, mutta Sowalla säilyy jonkinlainen tunnistettava logiikka, pehmeys ja lempeys. Tosin kuvissa on läsnä joskus myös synkempikin puoli, kuolema. Vaan tämä juuri antaakin Sowan taiteelle muissakin kuvissa sen syvyyden, joka ehkä Dalilta puuttuu.

      Poista
    6. Mainio kuva - nimi voisi olla vaikka "Evoluution ihmeitä"... Pidän myös noista Michael Sowan töistä. Tunnelmasta ja aiheista tulee mieleen toinen saksalainen nykysurrealisti, Quint Buchholz (no, tyyli on vähän erilainen, mutta muuten. Ja hänelläkin on pingviinejä.).

      Onhan Dalissakin synkkyyttä ja syvyyttä, ja hänellä on kuolema-aiheisia maalauksia, mutta tajuan Iines, mitä tarkoitat. Minäkin tykkään Sowassa siitä, että maalaukset ovat lähempänä realismia ja vain jokin vinksallaan oleva juttu luo surrealistisen vaikutelman.

      Poista
  7. Kemppisellä joku muisteli blogi-isännän muinaista viisautta, jossa todella onkin potkua ja joka sopii tämän päivän ajanhenkeen kuin koiranmuona pakolaisen vatiin. Jotenkin näin se meni:

    "Sanojen kieltäjä on valepukuinen kirjojen polttaja."

    Näin se on. Ihmettelen usein, että mitä valistuneempi aika, niin sitä vahvemmin voi sanamagia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en lainkaan epäile sitä, että maailma tulee kirjoja polttamalla huonommaksi paikaksi vain tarkkaan määritellyissä erityistapauksissa. Eikö viimekin aikoina ole kuulunut aika kovia kommentteja "epätieteellisen aineksen" poistamisesta. Ei minulla mitään sellaista vastaan voi olla, Darwinit roskiin vaan vanhanaikaisina ja puuttellisesti, osin jopa virheellisesti, asioita selittävinä.

      Poista
    2. Sanojen kieltäjä on valepukuinen kirjojen polttaja - juuri näin.

      Vaan miten tämä sopii sanojan itsensä tämänsyksyisiin toimiin ja lausuntoihin ja tutkintapyyntöihin?

      Poista
    3. Kehnosti. Se olikin juuri sen muistelijan pointti: Kemppisestä on tullut systeemin vanki.

      Rikun pointtia en kyllä ymmärtänyt, en edes sitä, oletko vastaan vai puolesta ja mitä.

      Poista
    4. En tiedä itsekään, olenko puolesta vai vastaan. Toisten kirjojen polttaminen on vakava hyökkäys ajattelunvapautta kohtaan, mutta itseomistamiaan saa vapaasti polttaa. Skeidaa kirjoista kuitenkin suurin osa on.

      Poista
  8. Vai, missä mu virtuaali penis?

    En muista vuotta, muitta se oli silloin kun tein timpurin töitä, tai apulainenhan minä olin,

    silloin kuvasin ja julkaisin, kadonneet ovat, ei edes muistokoneet niiitä löydä

    sitten päädyin politiikaan, mutta sekin loppui nopeasti, koska olin rasisti

    rasisti on helppo olla, ja nopeaa, ei tarvi pohtia, onko politiikka huonoa, koska rasismi

    sittemmoin olen pidellytästiä

    ja lukenut iinestä,

    riku sai mut tänne, noin vuoden lukemisen jälkeen

    nyt yritän pois, koska rasismi
    koska olen loppujen lopuksi niin erimieltä teideän rasistejen kanssa
    enkä jaksa teidän rasisimia, joka on kauniisti kuottetettu

    kiitos tuhannet typot, tänän ei jaksa
    jaksaako huomennakaan
    sitä en tiedä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä oli näyttelyväsymystä, ja annoin väärän todistuksen,.

      Ei politiikka loppunut rasismista, vaan siitä kirjoittaminen. Koska vitsejä ei ymmärretä. Kaikista pitää vitsailla, jopa amöriikan presidentistä.


      Mutta se siitä.

      Poista
    2. Vau, Samppuli, mikä runo! Tykkään sen alakulosta. Pois on kiihko, ei aggressiota, asiat vain todetaan.

      Poista
  9. Risto reipas kirjoitti: "Seitovaara" se johtajamitättömyys.

    Minkä johtajan me olemme menettäneet risto reippaassa. Ei ole katellinen. Ei arvostele toisia. On hyvä ihminen ja ei ole ahne. Antaa omastaa muille tarpeessa oleville.
    Osaa sanoa oman palkka toiveensa työnantajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, heh, sulle anonyymi. Lue nyt vaikka viime keväältätämä uutinen Outokummun oudosta kummusta. Eikö huonoutta saa sinusta sanoa huonoksi?

      Poista
    2. Pääministeri ei tietenkään mahda näille asioille mitään, hänen toimeenpanovaltansa on vain maamme suurinta.

      Poista
    3. Ei näihin miljoonien jakoihin johtajille puuttunut aikoinaan Rinnekään, joka nyt arvostelee tällaisia palkkioita kohtuuttomiksi. Vaan hyvä kun edes nyt arvostelee.

      Kun aloitetaan laajat valtion leikkaukset, näistä tulisi tietysti aloittaa. En usko, että niitä vastustaisi kukaan. Onkin aika kummallista, että Sipilä ei puutu näihin, vaikka nostaa ne esille.

      Poista
  10. Outokummun hallitus sopii palkat ja muut edut toimitusjohtajan kanssa johtajasopimuksessa .

    Siinä ei muilla mitään tekemistä. Hallintoneuvosto voisi tietysti erottaa firman hallituksen.
    Omistaja voi tietysti vuosikokouksessa vaihtaa luottamushenkilöt.

    Ei se ole tyhmä joka pyytää , vaan joka maksaa.



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No miksi sinä sitten arvelet pääministerin revitelleen tapausta?

      Poista
    2. Outokummun hallituskin toimii tiettyjen myönnettyjen resurssien sisällä. Jokainen hallitus on vastuussa toimistaan ylemmälle taholle, joka aina löytyy.

      Poista
    3. Valtio omistaa Solidiumin kautta vain rapiat 25 % Outokummusta. Siis vähemmistöomistaja, sillä 75 % määräysvallasta on muilla omistajilla.

      Outokumpu ei ole verovaroin rahoitettu virasto, vaan yritys, joka ei käytä edes johtajapalkkioihinsa veronmaksajien rahaa - vain omistajiensa rahaa.

      Toinen asia on sitten, että myös eläkeyhtiömme ovat Outokummun suuria omistajia eli on siellä mutkan kautta meiltä palkannauttijoiltakin kerättyä rahaa.

      Seitovirran kyvyistä en tiedä muuta kuin että on hän muualla pärjännyt kohtalaisesti. Mutta Outokummun syöksyä, jota EU avitti epäreilulla päsmäröinnillään, hän ei kyennyt pysäyttämään.

      Poista
    4. Seitovaaran kyvyt eivät kuitenkaan todistetusti olleet riittäviä korjaamaan Outokummun asemaa. Johtajan kannalta oli kyse saavutetuista eduista, joista johtoportaat eivät ole maassamme missään olosuhteissa valmiita tinkimään.

      Poista
    5. Luulenpa, että tämä omissa saavutetuissa eduissa kynsin hampain roikkuminen kuvaa tätä yhteiskuntaamme laajemminkin.

      Eiväthän vakityössä olevat ja siten etuoikeutetutkaan ole valmiita tinkimään mistään vielä köyhempien hyväksi.

      Näissä pomojen ahneuskeisseissä meitä raivostuttanee eniten se, että näemme niissä oman kuvamme. Miksi toiset voivat ahnehtia noin paljon, kun minä voin ahnehtia näin vähän!

      Poista
  11. Miksi arvelet Riston revittelevän tapausta?

    VastaaPoista
  12. Voithan sinä anonyymi itsekin vastata siihen, onko pääministerillämme vakava osaamisvaje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein onkin esitetty, ettei Mannerheim mitenkään voinut olla suuri sodanjohtaja, kun häneltä olivat sotatieteen opinnot jääneet vajavaisiksi. Asia lienee vaikea todistaa. Suurimmilla sodanjohtajilla on yleensäkin ollut tuo sama puute. Toki heillä on ollut ammattinsa osaavia yleisesikuntaupseereita palveluksessaan, tietysti he olivat hyvin tarpeellisia omalla paikallaan.
      Mutta sotatieteen ongelma taitaa olla sama kuin yleensä politiikan ja talouden tutkimuksessa. Sehän
      on soveltava tiede, kuten esimerkiksi lääketiede. Ehkä sen ongelma on hieman sama kuin patologian: kohdetta voidaan perusteellisesti analysoida vasta kun on jotain tehty.

      Poista
  13. Onko Ristolla vakava kateus ?

    VastaaPoista
  14. Ainoastaan sinua kahdehdin, olet jotenkin niin sulava ja staili, eivätkä ajatuksesi kompuroi milloinkaan.

    Mitäs mieltä muuten olet siitä, että WHO luokitteli kepulaisten ruokavalmisteista suuren osan haitallisuudessa samalle tasolle tupakan kanssa? - Tai noh, tupakasta saattaa joku tietenkin saada makuelämyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos ihminen sen sijaan horii viiniä kitaansa pullotolkulla ja sitten naama turvoksissa ihmettelee, kun ei jano lähtenytkään, ei vika ole viinissä.

      Poista
    2. Vaan juuri paljastunut teurastamojen järkyttävä eläinrääkkäys on kuohuttava juttu. Sellainen ihminen, joka työkseen lyö ja rääkkää eläintä, ansaitsisi samanlaisen kohtelun itse. Eläintä pahoinpitelevä kaksilahkeinen on paha, itse belsepuuppi!

      Poista
    3. Piti sanomani "kaksijalkainen", ei kaksijalkainen. Miehiin en siis viitannut, vaikka teurastamojen ihmiset lienevät vain miehiä. Vaan millainen ihminen työskentelee teurastamossa? Ankea työpaikka. Miten semmoista kestää?

      Poista
    4. Anonyymi ihan oikein muistutti siitä, että suomalaiset viljelijät ovat alkaneet valmistaa makeita alkoholipitoisia mehuja, joita vielä uskomattomalla tavalla nimittävät viineiksi.

      Poista
  15. Sadonkorjuun aika tuo taas hyllyt täyteen hedelmiä ja juureksia jos marjoja ja hillojakin. Viestimet pursuavat reseptejä, useinkin toinen toistaan epäilyttävämpiä ja joutavampia.
    Suomalaisen pirtin sydän on aina ollut uuni, jota on kesän päätyttyä pidetty jatkuvasti lämpimänä hamaan kevääseen saakka. Siellä on paistunut leipä, jonka tekemiseen kaikilla on ollut oikeus.

    Uunissa on myös kypsytetty parhaat herkut: paistit, kukot, laatikot, juurekset, jopa lampaanpäät ja kalanruodot. Sellaista ruoka-ainetta ei olekaan, joka ei muuttuisi herkuksi kypsyttyään tarpeeksi kauan, etenkin jos siihen lisätään riittävästi rasvaa. Jotkut ruoat vaativat korkean lämpötilan ja lyhyen ajan, kuten karjalanpiirakat.

    Piirakan aito maku syntyy vasta pelkästä puhtaasta ruistaikinasta tehdyn kuoren kovettuessa nopeasti rapeaksi ja sisuksen jäädessä pehmeän vietteleväksi. Se, että niin yksinkertaisista raaka-aineista syntyy niin herkullinen lopputulos, on eräänlainen ihme. Siinä välkähtää kansamme syvissä riveissä aina piillyt nerouden kipinä. Se, joka tuntee karjalanpiirakan vain harmaakuorisista muovipussiversioista, ei tunne sitä lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä asiassa olen anonyymin kanssa vankasti samaa mieltä.

      Poista
    2. Nostalginen kirjoitus. Lisää tämmöisiä!

      Piirakka ei tosiaan ole karjalanpiirakka, jos on muoviin pakattu löllö harmaa vetelys. Muuten, uunissa yön yli hautunut ohrapuuro on herkkua! Kyllä maalla on mukavaa.

      Jos asuisin isossa kaupungissa, kaipaisin jopa näitä kotiseutuni harmaanruskeita savipeltoja syysvihmassa, kaamoshämärissä, ja kahta vanhaa vanhaa varista, istumassa pellon aidalla.

      Poista
  16. Itseäni voin onnitella siitä, että olen saanut syödä oikeata ruokaa, jonka maun voin vieläkin erehtymättä muistaa ja tunnistaa, kuin Proust leivoksensa. Altruismiin taipuvaisena haluaisin jakaa tämän onnen muillekin, esimerkiksi Ristolle, jotka on hiukan taipuvainen tyhmänylpeyteen, kun keittiöasioista on kysymys. Asia on nimittäin niin, että hyvä suomalainen keittiö on todella erinomainen. Ja erityisesti itäsuomalainen keittiö saattaa olla jopa hieman erinomaisempikin.
    No Risto ei tätä usko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itäsuomalaisesta keittiöstä en tiedä kaikkea, parhaiten kaikenlaiset piirakat ehkä. Muutoin luulisin, että se saattaa olla hieman rasvainen, sillä siellähän niitä sydänkuolemia eniten oli vielä 70-luvulle tultaessa.

      Mutta muutoin suomalainen luonto tarjoaa arvokasta gourmet-ruokaa, jos suomalaiset vain ymmärtäisivät sen. Meillä on valtava laadukas sienimaailma, lakat, karpalot, puolukat, mustikat. Entä vesien kalansaaliit? Suomalainen silakka ja muikku lyö laudalta lohet muut arvokalat. 

      Ja mitä tekee suomalainen? Ostaa marketista goya-marjoja eikä kysy karpalon perään! Ostaa ulkomaista jokirapua ja turskaa ja tonnikalaa, sekä norjalaista lohta ja jättää silakan ja muikun tiskiin. Lisäisin kotimaiseen kalaluetteloon vielä särjen, jonka maku on herkullinen, aivan luksustasoa. Ruodoista kyllä selviää, jos selviää ravun syönnistäkin.

      Poista
  17. Ruokaan liittyyvät meillä läheisesti tottumukset ja tunteet yhteen. Minä mainitsin siitä, että Maailman terveysjärjestö varoitti prosessoitujen lihatuotteiden voimakkaasta syövän aiheuttamisesta. Tällaisia tuotteita ovat mm. makkara, kinkku ja pekoni. Suorastaan kauhistuttava on lukema, jonka WHO:n tutkija sanoi: "jokainen viidenkymmenen gramman annos prosessoitua lihaa kasvattaa peräsuolen syövän riskiä 18 prosentilla". - Mitään uusia tutkimustuloksiahan nämä eivät ole, tieto perustuu paljoon tutkimukseen ja tiedon keräämiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi suomessa ihmiset elävät vain pitempään ? Keski-ikä nousee koko ajan . Kohta eläkeikä on 70vuotta.
      Onko Ristolla tietoa kuinka syöpä on lisääntynyt täällä?

      Poista
    2. Syöpien hoitokeinot ovat toki parantuneet huomattavasti. Suolistosyöpien määrä kuitenkin jatkaa kasvuaan, ne lienevät jo kolmanneksi yleisin tuon sairauden muoto. En minä nyt ollenkaan lähtisi sille linjalle, että WHO:n julkistus on liirumalarumia. Ehkä jopa yllättävän paljon sitä on medioissa väheksytty. Makkaran myynti pitäisi kieltää alle kahdeksantoista vuotiailta ja sen myyntipaketteihin laittaa vastaavanlaisia varoitusmerkkejä kuin tupakkatuotteissa jo on.

      Poista
    3. Makkara on monin tavoin äärimmäisen epäterveellinen, jopa vaarallinen tuote, eikä yksin prosessoinnin vuoksi, vaan ennen kaikkea nitriittien, joita lisätään makkaraan bakteereja torjumaan ja säilyttämään lihan punaista väriä. Muutoinhan liha muuttuisi harmaaksi. Lapsille saisi antaa korkeintaan kaksi nakkia kerralla, ja korkeintaan kerran, isommille kaksi kertaa viikossa.

      Kauhean monessa lapsiperheessä totutetaan lapset syömään makkaraa suuriakin määriä ja usein. Minusta tämä ei johdu makkaran hinnasta, sillä samalla rahalla saisi kyllä muutakin lihaa tai kalaa. Syynä on vanhempien laiskuus ja uusavuttomuus: tavallista kunnon kotiruokaa ei viitsitä tehdä. Lisäksi makkara liittyy monesti vanhempien kaljan juontiin, ikävä kyllä. Tuiskeessa tekee mieli helppoa suolaista.

      Poista
  18. "jokainen viidenkymmenen gramman annos prosessoitua lihaa kasvattaa peräsuolen syövän riskiä 18 prosentilla".

    Jos siis syö 600 grammaa makkaraa, niin peräsuolen syövän riski on 200%. - Siinähän silloin sairastuu jo aviosiippakin, vaikka söisi vain heiniä ja porkkanaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa uutisessa taisi olla pieni toimittajan tekemä prosenttilapsus. Enemmän näissä kuitenkin on makkaran huonouden väheksymistä ollut. Myönnän syöväni lihajalosteita, mm. grilli- ja lenkkimakkaroita. Niissä minua eniten ärsyttää kuluttajasta piittaamattomuus. Tarjousmakkarat ovat lähes poikkeuksetta kylmäketjussa vaurioitunteita, niiden rasva haisee ja on pistävän makuista. Kalliin makkaran osto ei sekään tässä kuluttajaa suojele, toisinaan ostamansa makkaran saa laittaa paketin aukaistuaan roskikseen. Jos nautinto puuttuu, miksi söisi tuotetta, joka takuuvarmasti on epäterveellistä ja maistuu lisäksi pahalle.

      Politiikkaa se on, että makkaran vahingollisuutta vähätellään. En minä näistä yleensä kauhean kiinnostunut ole, mutta ärsyttää se alituinen terveellisestä ravinnosta höpöttäminen lihajalosteiden yhteydessä.

      Lihajalosteet ovat tuottajille tärkeitä, niiksi tehdään ne ruhon osat, jotka terveesti ajateltuna heitettäisiin jätteisiin.

      Poista
    2. Jos asiaa oikein pohtii niin voi olla että se aviosiippa käyttää sitä porkkanaa intiimisti väärin. Muuten en ymmärrä että peräsuolisyöpä noin muuten vaan tulee kuin illallinen Manulle?

      Poista
  19. Toisaalta tutkimuksen tehneestä Harwardin yliopistosta sanotaan, että tutkimuksen löydöksien perusteella yhden annoksen syömisellä viikossa tai harvemmin näyttäisi olevan kuitenkin suhteellisen alhainen riski.

    Näin sanoi myös eilen aamutelevisiossa haastateltu lääkäri. Vaarat koskevat kaiketi jatkuvaa ja säännöllistä jalostettujen tuotteiden käyttöä.

    Kerrankin voin jossain itseäni kehua. En syö makkaraa enkä lihaleikkeitä ollenkaan, paitsi erikoistapauksissa, sillä kesällä saunan jälkeen se kärtsämakkara on seurassa pakollinen, samoin jouluna kinkku. Muutoin en koskaan osta edes leikkeitä. Ainoa, mikä voisi maistua, on salami.

    VastaaPoista
  20. Kun oikea ruoan ystävä kertoo kuinka hän valmistaa mitäkin herkkua, meikäläisen olisi parasta olla hiljaa. Taisin olla jo nelissäkymmenissä, kun jouduin ihan itse laittamaan leiripaikalla lapsille ruokaa ja silloin keitin perunat ensimmäistä kertaa. Hyvin se onnistui, mutta purkkilihapullat kastikkeessa pottujen päälle laitettuina naurattavat nykyisin jo itseänikin. Muistaakseni lapset niitä kuitenkin söivät. Leipää ja maitoa taisi olla lisukkeena.
    Jokainen lie huomanut sen, että metsäreissulla, miksei venereissullakin rannalla nuotiolla paistettu tai muuten nopsasti laitettu yksinkertainen sapuska maistuu yleensä mitä parhaalta. Tylsiä tavispöperöitä kannattaisikin nauttia luonnon ääressä, missä vain. Lenkkimakkara tomaattien kera menee alas oikein hyvin.

    VastaaPoista
  21. Minäkin olen selvinnyt hengissä ja ongelmitta, vaikka olenkin syönyt ruokaa, joka on viettänyt yönsä hellan päällä huoneenlämmössä..
    Harmi, ettei kaikille ole annettu huumorintajua. :>

    VastaaPoista
  22. Huumoria ei saa milloinkaan unohtaa. Tässä joku MTK:n mies nauttii kevyttä ravintola-ateriaa. Tarjoilija ei yritä halpuuttaa, vaan hyvänhyvyyttään tarjoaa vielä yhtä suupalaa.

    VastaaPoista
  23. Suomalaisen miehen vihannes on makkara. Jos siitä kuolee syöpään, niin eipähän tarvi kitua kauan, ja toivottavasti antavat paljon morfiinia, kun loppu lähenee.

    VastaaPoista
  24. Pohjois-Karjalassa havaittiin aikanaan, että läskin ja maitorasvan kulutus oli päässyt paisumaan suoranaisen sikailun asteelle. Noita tyydytettyjä rasvoja ruokavaliosta vähentämällä onnistuttiin vähentämään myös sydän- ja verisuonisairauksia.
    Sianvastainen propaganda, johon liittyi voin demonisointi, aiheutti nopeasti sen, että sian herkullisinta antia, sen läskiä, alettiin suorastaan karttaa kuin muhamettilaiset ikään. Uskomattoman nopeasti jalostettiin pitkäselkäisiä sikoja, jota näyttivät ja maistuivat vinttikoirilta. Niiden lihan syöminen oli melko epäkiitollinen tehtävä, mutta ajan hurmosuskovaisten mielestä juuri se oli oleva ihmiskunnan pelastus.

    Noista ajoista lähtien on hiukan palattu takaisin kohti läskin rehabilitointia. Onhan puhdas läski sentään kevyt vaihtoehto esimerkiksi margariinille ja monin verroin maukkaampi, oikein käsiteltynä myös leivän päällä. Tarkoitan sitä herkkua, joka meilläkin oli joskus saatavana silavan nimellä ja jota venäläiset kutsuvat nimellä salo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuus on kuitenkin se, että läski tai voi kuuluvat verisuonia tukkiviin koviin rasvoihin, vaikka varsinkin voita nykyään suitsutetaankin taas kovasti. Valtaosassa Euroopan maita käytetään enemmän terveellisisa kasviöljyjä, ja esimerkiksi leivänkin päälle saatetaan lorauttaa öljyä. Näissä maissa ei olekaan sydän- ja versisuonitauteja samassa määrin kuin Suomessa.

      Nykyinen proteiinivillitys on tietojen mukaan jälleen nostamassa sairauskäyriä ylöspäin. Huolestuttavinta on, että proteiinitrendin kärjessä ovat nuoret bodykulttuurin harrastajat. Onpa kokonaisia perheitäkin, joissa lapsetkin puhuvat jo terveellisestä proteiinista ja pahoista hiilareista.

      Poista
  25. Aikoinaan Virossa, kun se oli Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik, niin siellä jalostettiin sika, jolla oli vain pää ja häntä ja jalat. Ihmettelette varmaan miten niin? (siinäpähän ihmettelette. minäkin ihmettelin) Mutta lähellä Rakverea, tai jonkin verran siitä itään päin, oli 3-kerroksinen sikala. Siellä oli (yritän olla liioittelematta) noin 2-30 000 sikaa. Mutta koskaan Viron kaupunkien lihakauppojen hyllyillä ei ollut kuin sian jalkoja tai häntiä tai Pää. - Sitä nämä virolaiset sitten ihmettelivätkin.

    Ps. Oikeasti Kinkut ja Potkat ja Kyljykset vietiin Leningraadiin. Jotka... leningraadilaiset, saattoivat ajatella että "jopas tajuavat virolaisetkin kapitalistit sosialimin etevämmyyden: on jalostettu sika jossa ei turhia osia ole - kuten esim. päätä, jalkoja ja häntää".

    VastaaPoista
  26. Itse en osaa, se täytyy myöntää, tehdä ruokaa. Siis semmoista gournementtia - tai miksi sitä sanotaan? Kananmunia osaan keittää, ne ei koskaan mene rikki ja on aina, aina! juuri sopivan löysiä. Löllöjä.

    Kauheesti osaan silti nauttia ruoasta. (Koska tiedän, että ihminen joka ei ymmärrä hyvän ruoan päälle mitään - joka hotkii vaan - ei ymmärrä sekxinkään päälle. Mitään. - Ps. Minähän sanoin että EN hotki!)

    Oikeasti arvostan ruoantekijöitä paljon. ('Hyvän ruoan' ei tarkoita mitään koketeeraamista.) Mutta sitä minä en käsitä, en alkuunsakaan, että melkein joka tv-kanavalla joka ilta pari kolme tuntia kokataan safkaa? Siis.. mitä vittua!? (Näytettäisiin mielummin onnellisia ihmisiä syömässä!)

    Minua suojaa (siis jos - arvoisat kanssablogikommentoijani - saan tuoda esiin itseäni) joku ihme vastenmielisyys makkaroita ja hamburilaisia ja mitä-näitä-nyt-on-tällaisia kohtaan, oksennuttavat. - Kalasta taas tykkään kuin hullu puurosta. Tai kyllä minä puurostakin tykkään kuin hullu kalasta. Höh. (Joku mustaleimainen juusto, 49-52%, sen maun kyllä muistan: oi, miten taivaallista! - Mutta semmoisia jos nyt söisin, kuten aikoinaan - oi että ahmin niitä juustopyörylöitä, niin... menisi viikko pari korkeintaan kun mustiin pukeutunut timpuri ("päivää" se sanoisi kohteliaasti Saagalle) tulisi ottamaan mittoja minusta... Onko muuten arkkukaupassa samat mitat kuin farkuissa? s,m,l,xl,xxl...

    Ps. Viinaa ei ehkä - tohtori Pekka Puolukan mielestä - saisi juoda yhtä paljon kuin allekirjoittanut, so. "Nöyrin Palvelijanne" (välillä) juo. Mutta... totanoin... kun kokonaiskulutus koko ajan laskee huimasti, ja Valtion viinaverotulot sen mukana, niin täytyyhän jonkun (isänmaallisesti ajattelevan) jarruttaa tällaista kehitystä! sub conditione.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään ruokaohjelmista, ja katson niitä mielelläni. Ne ovat opettavaisia ja hauskoja ohjelmia. Kokki heittää taitavasti yhdellä kädenvippauksella paistoksen toisinpäin. Olisi vaan aina hauska nähdä, kun joku syö sen valmistetun ruuan. Nyt joutuu ihmettelemään, minne se kaikki ruoka menee. Kameramiehille kaiketi?

      Vaan yhtä jaksan ihmetellä. Kuka on nimittäin määrännyt, että lihan tai kalan tulee olla "mehukasta"? Kammoan verisiä pihvejä, joista nesteet tursuvat leikatessa. Yökki tulee. En pidä edes mediumista, vaan annoksen tulee minun makuuni olla kuiva, mutta ei käristynyt.

      Ja kala minunkin mieliruokaani on. kala, sienet, ja väliin kana.

      Poista
  27. Suomalaisten kuolleisuus paksusuolisyöpään on Euroopan pienimpiä

    Suomalaisten kuolleisuus paksu- ja peräsuolisyöpään on EU-maiden pienimpiä, kertoo BMJ:ssa julkaistu tutkimus.

    Suomalaismiesten ikävakioitu kuolleisuusluku 100 000 henkilövuotta kohti vuosina 2009–2011 oli 16,1. Luku oli pienempi vain kreikkalaisilla miehillä (15,3). Suomalaisnaisten kuolleisuusluku oli vastaavasti 11,0, ja parempaan yllettiin vain Kreikassa (9,8), Sveitsissä (10,4) ja Islannissa (10,9).

    WHO:n tietoihin pohjaavan tutkimuksen mukaan paksu- ja peräsuolisyövän kuolleisuus on vähentynyt viime vuosikymmeninä useimmissa EU-maissa, mutta alueittaista, sukupuolten välistä ja ikäryhmittäistä vaihtelua on paljon.

    Vuosina 1989–2011 kuolleisuus pieneni etenkin Länsi- ja Pohjois-Euroopassa seulontojen ja hoitojen kehittymisen takia. Myös tupakointi sekä alkoholinkulutus ovat vähentyneet ja tietoisuus sairaudesta on kasvanut.

    Kuolleisuus nousi etenkin Kroatiassa, Makedoniassa ja Romaniassa sekä itä-eurooppalaisilla miehillä ylipäätään.

    Tutkijoiden mukaan paksu- ja peräsuolisyövän kuolleisuuden sukupuolieroa selittävät muun muassa miesten vähäisempi osallistuminen seulontoihin, heikompi tietämys terveysasioista ja haluttomuus hakeutua hoitoon.


    Euroopassa kolorektaalisyöpä on toiseksi yleisin syöpäkuolemien aiheuttaja heti keuhkosyövän jälkeen. Vuonna 2012 tautiin sairastui arviolta 241 600 eurooppalaista miestä ja 205 200 naista, ja vajaa puolet heistä kuoli tautiin.

    Kirjoittanut:
    Miia Soininen
    toimittaja


    Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luojan kiitos puhtaista elintarvikkeista, joita niitäkin saamme, kun oikein tarkkoina olemme, emmekä tyydy helpoimpaan!

      Poista
    2. Suvussani on pari mainittuun syöpään kuollutta henkilöä. Kumpikaan ei ollut erityinen lihansyöjä, ja makkaraa toinen ei syönyt ollenkaan. Myöskään erityisen rasvaista ruokaa eivät syöneet, vaan tyavallista suomalaista hiilihydraattipiyoista ruokaa, perunoita, kasviksia, kalaa, hieman jauhelihaa, maitotuotteita.

      Naisilla taitaa rintasyöpä olla yleisin syöpälaji. Miesten lajista en tiedä.

      Poista
  28. Anonyymi, ihan ystävällistä että tuot tämmöisiä asiallisia tilastoja meidän tiirailtavaksemme. Minä ainakin otan niistä oppia. - Äsken (vasta äsken) julkaistiin amerikkalainen tutkimus siitä miksi tupakoivat ihmiset juovat viinaa enemmän kuin ei-tupakoivat, ja miksi viinaa juovat ihmiset tupakoivat enemmän kuin ei-juovat ihmiset. - Siis kuka tahansa tämän on tiennyt, että näin on. Mutta juuri siksi tämä tieteellinen tutkimus on hyväksi: siinä selvitettiin miksi näin on. (Lyhyesti: alkoholi väsyttää - se on yksi alkoholin "negatiivisista" puolista; nikotiini virkistää - se on yksi tupakan "positiivisista" puolista. Siksi.)

    Kyllä minä olen sitä mieltä, enemmän kuin tiede nykyisin pystyy edes todeksi todistamaan, että ihminen elintavoillaan määrää hyvin pitkälle kohtalonsa. Tai siis sen, mihin sairastuu. Ja johonkin ihmisen on pakko sairastua, jos haluaa kuolla, ellei muuhun niin "vanhuuteen". Eikä toistaiseksi tänne ei kauheesti yli 120-kymppisiä oo jääny hillumaan. Oli heillä syöpä tai ehei. (No, Metusalah Raamatun mukaan eli 969 vuotta. Mutta taitaa olla vähän... Disneyland-kertoimia tässä mukana?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ainakin sytytin tupakan viini- tai olutlasin äärellä silkasta nautinnosta. Tupakka vahvisti hyvää oloa. Samaten kahvin tai hyvän aterian jälkeen oli saatava tupakki huuleen.

      Poista
    2. Ja panemisen jälkeen. - Joo.

      Poista
    3. Siis geenit ihmisellä on se pohja josta hän ponnistaa. Toiset suvun yksilöt elävät helposti 100 -vuotiaisiksi (= kirj.virhe tahallinen), toisen suvun jäsenet kuolevat n. 50 -kymppisinä. Äärilaidat ovat äärilaitoja. Meillä useimmilla on "kohtuulliset geenit"; hyvin paljon omilla valinnoillamme (= ruokavalinta, elintavat) voimme elämämme laatua lisätä; myös määrää. Mutta määrää aika vähän... Toisaalta, sitä en tiedä tilastollisesti kuinka paljon prosentteina kaikista ihmisiä kuolee onnettomuuksiin/tahallaan/yms:stä ... Tämä täytyisi osata poistaa niistä. Esim. Kaikin tavoin terve hyvän geenipohjan omaava 2-kymppinen, hänellä on elinaikaa odotettavissa noin 70 -vuotta tästä eteen päin, tekeekin huomenna itsemurhan. - Ei Tilastoja saisi tällä lailla sekoittaa! ):-

      Poista
    4. Joo. Toisaalta pahalta ja julmalta äkkikuolemalta eivät varjele hyvät geenit, eivät hyvät elintavatkaan. Kerron esimerkin!

      Rehtorimme, raivoraitis ja urheiluhullu, hyvissä mitoissa, ruusut poskipäillä, paasasi meille terveellisten elintapojen puolesta. Tupakoitsijat olivat rikollisia, väkijuomien maistajat menetettyjä sieluja, lihavat laiskoja vetelyksiä. Itse tämä hyvyyksien summa kuolla kupsahti seisovilta jaloilta kuusikymppisenä, elämänsä kunnossa. Moni rapakuntoinen ja huolimaton ihminen porskutti komeasti ohi.

      Poista
    5. Tätähän minäkin yllämainitulla esimerkillä todistin.

      Iines, me ollaan jostain asioista samaa mieltä! HIPHURRAA! (heittää vaatteet pois päältään. ja alkaa tanssia. Vakavoituu vasta kun alkaa läähättää... HÄÄH HÄÄÄÄH HÄÄÄ.)

      Iines, olisi kiva kun joskus tavattaisiin. Vaikka Tammerforssin Seurahuoneen tanssilattialla. Ja pyörähdettäisiin pari walssia. Ja viimeiseksi veisin sinut illan viimeiseen Tangoon. Jonka jälkeen, totta kai vasta sen jälkeen koska olen herrasmies, veisin sinut kotiini. (jossa raiskais...) jossa syötäisiin raiskaleita... ei kun mitä nämä... räiskäleitä. Mansikkahillolla.

      Ps. Käytätkö muuten kamalasti kokaiinia?

      Poista
    6. Kofeiinia käytän, varmaan vähän liikaa. Pössyjen suhteen olen viaton neitsyt. Olen kyllä miettinyt, että olisin voinut kokeilla pientä pössyä joskus tilaisuuden tullen, siis vain kokeilla. Enhän minä ole joutunut viinankaan vietäväksi. Mutta siis ylipäänsä, en tunne vetoa huumata nuppiani sekaisin. Kevyt utu riittää, sellainen pieni iloinen huppeli.

      Poista
    7. Ihana impi oot! (Niin muuten olen aina ajatellutkin.) Ihmisellä, etenkin naisihmisellä, on kaksi "nuppia". (Tiedän, tiedän.) Ja ne ovat ihan eri puolella hänen kehoaan.

      Mutta ootko kuullut tästä?

      https://www.youtube.com/watch?v=GvxMFHEP7Yw

      Poista
  29. Musta on ihan kiva lukea kaikenmaailman uskonnollisia juttuja. Kivoja tarinoita. Kalevalakin on kiva. (Harry Portterista en tykkää, en oo tosin häntä lukenutkaan, enkä James Bondista; pari elokuvaa hänestä katoin ja ne oli mielestäni hölmöjä. Ihan hölmöjä.) Kalevala on kiva mutta jos mut pakotettaisiin uskomaan että Maailma on luotu Sotkan munasta (em mä muista sanottiinko siinä niin - em mä kaikkea muista, mutta jos sanottiin, niin) ... niin, en usko! Ev varmaan usko! Enkä usko että Jumala loi Maailmankaikkeuden kuudessa vuorokaudessa ja lepäs sitten seitsemännen... eli 15% ajasta? Aika moista "donsiffaamista", piru vie. En ymmärrä, en ymmärrä.

    Ehkä tää kaikki uskonnollinen kasvatus on niin hienovaraista ettei sitä normaali ateisti ikinä ymmärrä. (Normaalit ateistit korkeintaan panevat vaan toisen ateistin avaimenreikään purukumia. Tai vetää fillareista venttiilikumit vittuun. Ei ne, ainakaan ensimmäisinä, katko toisiltaan kauloja. - Vrt. inkakulttuurin tuho ( conquistadorit), Isis nykyisin, ja kaikki sitä ennen ja kaikki tämän jälkeen, Kuka Tahansa Milloin Tahansa rakkaassa historiassamme...

    Ihmiset ovat juuri niin järjettömiä mihin he uskovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sotkan munaan emme usko, mutta sen sijaan moni viisas tiedemies - Valta-oja, Enqvist, Räsänen, Hawking - tietää, että maailmankaikkeus syntyi 13,7 miljardia vuotta sitten Ei-mistään, joka ikään kuin räjähti, vaikka ei itseasiassa räjähtänytkään, vaan laajeni saatananmoista vauhtia paljon yli valonnopeuden, jota ei voi ylittää.

      Tämä huomautus ei sitten ole puolustuslause luomisteorialle. Halusin vain kertoa lyhyesti, mitä maailmankaikkeuden synnystä tänään "tiedetään".

      Poista
  30. Bulgakovilta minulle läheisin teksti oli tämä (oli muuten myös van Vaarille) Koiran sydän. Se on suomennettu novellikokoelmassa Kohtalokkaat munat. Ja muistaakseni suomentaja on... nousee ylös tuoliltaan ja menee kirjahyllylleen, joka on asuntoni toisessa päädyssä, mikäs siinä, kävelee sinne, valtavan monen muun huoneen läpi, joo, suomentaja on... Esa Adrian. (Kyllä minä sen tiesin!) Mutta on kiva välillä kävellä, täällä, huoneista toisiin; eihän niitä ole - jos saunaa ja keittiötä eikä palvelijan huoneitta lasketa - kuin 12. Saa verrytellä välillä koipiaan.

    Harmi, että you tubesta on poistettu se YLIVOIMAISESTI PARAS jakso ko. elokuvasta... voi harmi. (En tiedä miksi se sieltä on poistettu?) Venäjän kirjallisuudenhistoria on karmea. Ja suuruuksia täynnä. (Jää amerikanjuutalaisetkin toiseksi. Ainakin kokemuksissa.)

    Tässä professori esittelee (hän siis leikkasi kulkukoirasta ihmisen) tuotettaan, ylpeänä. Mutta, mutta...

    filmissä on oikeasti paljon sävähdyttävämpiä kohtia, koko siitä filosofiasta mistä on kyse, harmi ettei sitä leffaa missään kokonaisena näe. On aivan käsittämättömän hyvä näyttelijä tuo (en tiedä nimeä) joka "koiran" roolissa on. Lyhyt pätkä:

    https://www.youtube.com/watch?v=l_K5xo0r6mY

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas nyt, oi sinä Vorssan valo, montako huonetta oli Vanja-enon ja Sonja-typyn kartanossa?

      Poista
    2. Tapsa kyselee niin vitusti ettei tällainen hidasälyinen hämäläinen ehdi millään vastata. Kaikkeen. Mutta yritetään.
      1) en ole ikinä väittänyt tietäväni mistä maailmankaikkeus on synytynyt. Epäilisin että muurahaisen munasta? Mutta se on vain epäillys. Jos tietäisin, lähettäisin sähköpostia mm.:ssa Valta-oja, Enqvist, Räsänen, Hawking' ille. - Ja veisin Newtonin haudalle kukkia.
      2) Kanadassa. (Ai niin, et sää tätä edes kysynyt. Mutta oikea vastaus on silti Kanada.)
      3) Forssassa muuten oli Suomen toiseksi ensimmäinen Edisonin keksimä hehkulamppu käytössä. (Tampereella oli ensin.) Se valaisi Wahrenin konttorin kattoa. Kun A. W. Wahren johti perustamaansa tehdasta, istui rottingista punotussa tuolissaan ja piereskeli ja piirteli paperille kaiken laisia laskelmia.
      4) Vanja-enoa en tunne mutta eikös Sonja ollut Raskolnikovin rakastettu. Eli typy. Heillä oli siis yksi hellahuone. Tai jos asiaa ajattelee geometris-matemaattisesti, niin 1/2 huonetta per lärvi.
      5) harmi että et kysynyt kuinka monta tuolia oli Ilf Ilja ja Petrov Jevg.: Kaksitoista tuolia -kirjassa? Olisin tiennyt.

      Kaikella Kunnioituksella
      Mikis Mallikas

      Poista
    3. Vaan minäpäs sanon huvikseni, että huoneita oli 28. Maailmankaikkeudesta taas sanon, että kysymys sen alusta on hassu. Maailmankaikkeus on ollut aina. Aina. Ei se ole syntynyt koskaan. Ja ihmisellä on hiuksia päässään joka päivä vähemmän kuin eilen.

      Poista
    4. Kaljuillakinko?

      Hehän siitä sitten ilahtuvat. Että edes vähän, vielä tänään.

      Poista
    5. Jos 28 oli arvaus, se oli loistava, ja jos se oli varma tieto, niin esitän vielä varmempana tietona, että niitä oli 26.

      Jos maailmankaikkeus on ollut aina, niin seuraava kysymys on, että missä?

      Epäilen, että Petrovin & con kirjassa Kaksitoista tuolia on yksitoista tuolia.

      Poista
    6. Aivan loistava vastaus tuokin! Sillä muistaakseni sitä yhtä tuolia (jossa oli jalokiviä verhoilun alla) he eivät saaneet jäljitettyä. 11 on oikein!

      Poista
  31. Televiosiossa ei paljoa katsottavaa ole, joku dokumentti on ja joskus - harvemmin - hyvä leffa. Tai kai kysymys on siitä että telkkarin ohjelmat on tehty muille kuin minulle, oon liian vanha. Mutta en mä ymmärrä miten nuori pitäisi olla että ymmärtäisi ns. "Tosi television" idean, siis nää ohjelmat jotka leikkivät "oikeasti olevansa totta". Höh, ei mikään ole "oikeasti" totta kun siihen roudataan tv-kamera-tekniikka ja aletaan nauhoittaa. Kyllä minä sen tiedän. Ja kerran katoin jotain "tosi-tosi" juttua; alle viiden minuutin näki että nää amatöörinäyttelijät lukee kirjoitettua kässistä. Siinä ei totta oo mikään, paitsi se, että nää amatöörit on vitun paljon huonompia näyttelijöitä kun ammattilaiset; ammattilaiset sentään pystyisivät teeskentelemään että tää on "outs ja outs, ihan liveaa nyt". Nää ei tietenkään ei. Siksikö ne on siis todempia?

    Hyviä dokumentteja joskus telkkarista tulee. Sitä ei voi kieltää.

    Tämä... aina kun päästään tähän asti ( "Silja Euroopa, Estonia. Oletteko tulossa apuun?" --- Estonia, Silja Eurooppa. Se on selvä että me tullaan apuun, totta kai, mutta meidän täytyy nyt määritellä teidän paikka." ... niin mä alan itkeä. Ja itken kauan. Kauemmin kuin mä kestän. Kaikkien merellä hukkuneiden puolesta itken silloin.

    mayday, mayday

    VastaaPoista
  32. Kerran Kööpenhaminan campingalueella tapasin austraalialaisen ihmisen joka kysyi minulta mitä "olkaa hyvä" on ruotsiksi.Vastasin että "vasso good". Se naurahti ja sanoi "god bass". En tiennyt mitä se tarkoitti mutta päättelin, koska se oli sen verran ilkikurisen näköinen, että se on jotain sekstististä. Siksi kysynkin tiedättekö te? - "Goin’ South" tarkoittaa "suihinottoa", "Easy Rider" suternööriä joka elää tyttöystävänsä tienesteillä. Osaan englantia siinä kuin tekin, esimerkiksi fuck on lyhenne sanasta funktionialismi. Funkkiksen ideahan on ”tarkoitus sanelee muodon”. - Siksipä penis esimerkiksi ei voi olla minkään muun muotoinen kuin on. (Ja samat sanat vaginasta.)

    VastaaPoista
  33. Me muistamme kuinka Ylioppilaslehden, erään lehtirievun, toimittajat kuvitteellisesti kakkasivat housuihinsa bussissa matkustaessaan. Moinen sai meidät kaikki kiihtyneisiin tiloihimme, jotkut epäilivät jopa, että sivistyneitä tässä pilkataan kohtuuttoman kovasti. Oikeastihan jutussa pilkattiin vain busseissa housuihinsa kakkaavia sivistyneitä. Nooh, antaas olla, sittemmin viime aikoina perussuomalaisten marttyyriksi noussut Sebastian päästi paskat housuunsa televisiossa, se oli osa suurta Big Brother viihdettä. Nyttemmin Timo Soinia on pilkattu, kun antoi paskahousujulkkikselle lähdöt koko puolueesta. Pilkkaa en pidä ansiottomana, syytäkin on. Minä en mokomaa housuihin paskantamisella julkkikseksi tullutta jätkää olisi milloinkaan ottanut jäseneksi koko puolueeseen. Sebastianhan nappaili pisteitä televisiossa myös piereskelemällä. Silloin jo joku minua fiksumpi olisi ymmärtänyt tuolla miehellä olevan vielä suuren tulevaisuuden politiikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan kirjoittaneeni kakanneista naisista jutun. Siitä en ole varma, miten perustelin sitä, että teko oli minusta lapsellinen ja merkitykseltään mitätön. Jotakin kuitenkin keksin, koska juttu syntyi.

      Minusta puolueesta voi ja jopa pitää erottaa henkilö, jolla on parantumaton asennevamma. Sebastian perustakoon oman puolueensa tai muuttakoon Ruotsiin.

      Poista
  34. Politiikassa kaikki on mahdollista. Myös mahdoton.

    VastaaPoista
  35. Niin se varmasti on. Minulle vain nuo keskustapuoleen ja perussuomalaisten keskeiset tematiikat ovat jääneet hieman vieraiksi, enkä aina oikein pysty tajuamaan sitä olennaisinta.

    VastaaPoista
  36. Ihmisiä ymmärretään väärin, jotkut itsekin ymmärtävät itsensä väärin, se on surullista. - Otan esimerkin. - Heikki Hietamies on täysin väärin ymmärretty, hän on hyvä kirjailija, novellistina vielä parempi. (Köyhän miehen Tsehov - sanoisin.) "Everstin näköinen hevonen" on niin mainio novelli, että vaikka olisin joskus parempia (niinkuin oon) novelleja lukenut, tämä on silti yksi parhaista. Sen idea - sen lisäksi että se on kutkuttavan hyvin kirjoitettu - on ihan korni. Selitän lyhyesti. (voi olla että muistan jotain asioita väärin, mutta välikös sillä)

    Prikaatia komensi yrmeä eversti. Kaikki pelkäsivät häntä. Tykistön talleilla oli hevonen, josta joku keksi, että se on ihan everstin näköinen. Niinpä sitä tulivat sitten katsomaan vääpelit ja ratsumestari ensin, ja olivat sitä mieltä että "kylläpäs tosiaan on everstin näköinen". Sen jälkeen sinne tulivat sitten myös kapteenit ja majurit ja muut upseerit; hekin ihmettelivät hevosen ja everstin yhdennäköisyyttä. Hevosesta tuli niin kuulu julkku että lopulta siellä talleilla lappasi puolet (Lappeenrannan?) asukkaista; rehumestari myi niille pääsylippuja että saivat nähdä 1:1 näköisen eversti/hevosen. Pelko vain kaikilla oli että jos eversti saa kuulla... ja totta kai, kun semmoinen myrsky ja mainingit siellä talleilla kävi, että hän asiasta kuuli. Ja tietysti suuttui kamalasti: tulinen ihminen kun muutenkin oli. Änkyttävien ja vapisevien adutanttiensa kanssa hän marssi talleille, karjui siellä oleville alipuseereille että MISSÄ SE MINUN NÄKÖINEN HEVONEN TÄÄLLÄ ON JUMALAUTA. Polvet täristen rehumestari vei everstin hevosen pilttuun luo. Eversti tuijotti hevosta, veti henkeä sisäänpäin, ja... alkoi tuijottaa. Ja tuijottaa ja tuijottaa. Istui ja katseli sitä hevosta, kauan. Hyvin kauan. Nousi sitten ja pudisteli heinänkorsia pöksyistään ja sanoi rehumestarille "Rehumestari, kuulkaapas..."
    "Herra eversti?"
    "Kyllä on helvetin komea hevonen."

    VastaaPoista
  37. Heikillä on sivistyksellinen rasite, hän tuli tunnetuksi humppaheikkinä, Lauantaitanssien juontajana. Sellaisesta rasitteesta ei pääse eroon, vaikka tietosanakirjoja söisi ja ulostaisi. - Tai siis, ainakaan ennen ei päässyt. Nykyään erilaiset housuunpaskantajat tai ruvenkyhnyttäjät pitää ottaa aina vakavasti ja tosissaan, he ovat tulevaisuuden mahdollisuuksia ja potentiaalisia huippuosaajia.

    VastaaPoista
  38. Nimenomaan näin on, että kaikenlaiset julkikakkaajat, julkipanijat ja vloggaajat ovat nousevan nuorison idoleja. Arvostuksessa korkealla eivät ole oppineet, tiedemiehet eivätkä kirjailijat tai taiteilijat. Haaveammatteja ovat tv- ja someviestintätähdet, kiekkoilijat, fitnessyrittäjät ja personal trainerit. Kaikki mikä pyörii oman bodyn ympärillä, on hot. Tästä lähdetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan nuoruudestani, että kun Heikki Hitaniemen naamari ilmesty televisioruudelle, se oli singnaali: telkkari kii! Ja äkkiä. Minusta hän oli äärimmäisen hyypiömäisen tyyppisen näköinen ja tapainen äijänkäppänä.

      Niin sitä erehtyy.

      Hietamiehen omaelämänkerta "Iltaa, hyvät ihmiset" kuuluu siihen harvinaisen harvaan omaelämänkehukertoihin, joita viitsii lukea. Se on lempeä ja samalla satiirinen; ilkeyksiä hän ei puhu kenestäkään muusta kuin itsestään!

      Tosi fiksu äijä.

      Poista
  39. Risto Reipas kirjoitti:"Niin se varmasti on. Minulle vain nuo keskustapuoleen ja perussuomalaisten keskeiset tematiikat ovat jääneet hieman vieraiksi, enkä aina oikein pysty tajuamaan sitä olennaisinta."


    Vasemistossa mikää ei ole muuttunut:
    Stalinin perustuslaiksi kutsutussa Neuvostoliiton 1936 perustuslaissa todettiin, että sosialistinen talousjärjestelmä on immuuni kapitalismin kriiseistä, anarkiasta ja työttömyydestä. Valtaa käyttivät komissaarit - anyone??? - jotka Hrustsovin aikakaudella yrittivät kammeta vauhtia talouden rattaisiin luopumalla eri osavaltioiden kansallisista näkökohdista ja lisäämällä ylikansallista valvontaa toimialoittain. Keskusjohtoisen valvonnan ja alueellisten etujen valvontaan perustuva soutaminen ja huopaaminen jatkui aina Neuvostoliiton kuolinkorahdukseen asti.

    70-luvulla alettiin puhua kehittyneestä sosialismista:

    - Mitä se kehittynyt sosialismi on?
    - Se tarkoittaa, että kasvun vaikeudet on saatu muutetuksi vaikeuksien kasvuksi.

    VastaaPoista
  40. Nythän Venäjä kun on päässyt irti sosialismista ja on oppinut MTK:lta mitä kapitalismi oikeasti on, niin on varsinaisesti päässyt jaloilleen. Ja kaikki elinkeino alat kasvaa kohisten. Kansakin tyytyväisenä taputtaa käsiään. Kohta Putin julistetaan Tsaariksi. Yhtykää, maailman kaikki oligargit, yhtykää !

    VastaaPoista
  41. Joo niin kauan kun Helsingin yliopiston ex-dosentti nussii Putinia paksulla oboellaan perseeseen niin kaikki on hyvin! Ei tarvitse Suomipojan mennä Natoomn.

    VastaaPoista
  42. Minä en ehkä ole riittävästi tuonut esiin tuntemaani ihailua maamme keskustapuoluetta kohtaan. Länsimaissa lienee hyvin poikkeuksellista, että agraaripuolue on säilynyt vallan kahvassa tai ylipäätään olemassa. Me tiedämme markkinatalouden olevan kepun kauhistus, tuottajien raivoa ei voi hillitä, jos kaupan keskusliikkeet tekevät tuotteiden "halpuutuksia" nostaakseen omia liikevaihtojaan ja tuloksiaan. Suurella ihailulla ja kaipauksella muistamme kekkosta, jonka aikana voi- ja munavuoret senkun kasvoivat ja niiden kilohinta lähenteli kullan vastaavaa. Aika kamala kommunisti täytyy olla, jos sellaista tuotantoa vastustaa joidenkuiden ratikaalien vihervasurioppien perusteella tai muun täysin epätieteellisen ja epähumaanin ajattelun nojalla.

    VastaaPoista
  43. Tsekin presidentin Václav Klausin puhe Mont Pelerin Societyn yleiskokouksessa Prahassa. Puheessaan hän analysoi Euroopan ajautumista kommunismin aikakauden jälkeiseen apatiaan, joka on vallannut koko läntisen maailman.

    1. Tiesimme, että sosialismi, sosiaalidemokratia tai “sosiaalinen markkinatalous” on täällä pysyvästi ja sen kannatus kasvaa.

    2. 1960- ja 70-lukujen taitteessa perustettu Rooman klubi sai minut pelkäämään vihreää ideologiaa, joka edustaa vaihtoehtoista oppia perinteiselle sosialismille. On ilmiselvää, että sen tavoite on muuttaa jyrkästi yhteiskuntaamme. Väitetty luonnonvarojen loppuminen ja väestöräjähdys ovat valheita. Siihen aikaan ei vielä ollut oppia ilmaston lämpenemisestä eikä tiedetty siihen kätkeytyvistä vaaroista.

    3. Jo kylmän sodan aikana pantiin merkille, että älymystön selvä enemmistö kannatti kommunismia tai siihen kytköksissä olevia oppeja. Työväenluokka, marxilaisittain proletariaatti, ei ole koskaan uskonut kommunismiin. Jo silloin kiinnitin huomiota kasvavaan määrään alikoulutettuja intellektuelleja, joita Länsi tuotti tarjotessaan korkeakoulutuksen kaikille halukkaille. Yhtenä sen seurauksena on julkisen keskustelun pinnallistuminen, mikä on saanut ennennäkemättömät mittasuhteet.

    Älymystö on vasemmistolaista, koska Hayekin sanoin he ovat vakuuttuneet, että sosialismi tarjoaa vastauksen kaikille elämän osa-alueille, ja sen takia se on oikea oppi juuri heitä varten. Älymystö pitää itseään kaikkein arvokkaimpana kansanosana, ja siksi he vastustavat ajatusta arvonmäärityksestä vapailla markkinoilla, jotka eivät yleensä jaa heidän omaa arviotaan arvostaan.

    4. Sosialismi (tai pikemminkin kommunismi) perustuu uskoon tieteen kaikkivoipaisuudesta ja sen kykyyn ratkaista kaikki inhimilliset ja yhteiskunnalliset ongelmat; siksi nykymenoa ei haluta muuttaa. Kaivataan vain pientä lisävalaistusta. Omakohtaiset kokemuksemme kommunismista muistuttavat uskomuksen järjettömyydestä. Jo silloin huomasimme Lännen uskovan samaan harhakuvitelmaan. Me emme uskoneet teknokraattiseen ajattelutapaan, tieteen oikeutukseen ja teknologian kykyyn ohjata yhteiskuntaa. En arvostanut Herman Kahnia, Jay W. Forresteria ja Alvin Toffleria (ja Max Singerin kirjaa Tulevaisuuden historia) koska he aliarvioivat yhteiskunnan sosiaalista ulottuvuutta ja uskoivat perusteetta teknologiaan, mikä ei ajatuksena juuri eronnut marxilaisuudesta. Olen aina pitänyt Aldous Huxleyn Uutta uljasta maailmaa muistutuksena itselleni. Hayekin artikkeli Tiedon käyttämisestä yhteiskunnassa oli opettavainen.

    Siinä missä sosialistit viittasivat vain tieteeseen tiedon lisäämisen keinona, me ymmärsimme että tärkein tieto on ihmisten arkielämän ymmärtäminen eikä hienojen kirjojen kirjoittamista siitä. Nykyinen muotisana ”tietoyhteiskunta” on käsitteenä tyhjänpäiväinen. Kaikki yhteiskunnat ovat perustuneet tiedon varaan. Nämä asiat me tiesimme 20 vuotta sitten, mutta seuraavia asioita emme osanneet ennustaa. Luettelen niistä muutaman – oleellista on aina ollut kyky käyttää tietoa hyväksi.

    VastaaPoista
  44. 1. Me emme täysin ymmärtäneet 60-luvun kauaskantoisia vaikutuksia. Se oli perinteisten arvojen ja instituutioiden perinpohjaisen väheksymisen kulta-aikaa. Sen jälkeen on syntynyt useita sukupolvia, jotka eivät ymmärrä sivilisaatiomme merkitystä, kulttuurista ja eettistä perintöä ja ovat ilman mitään suuntaviittaa omien ratkaisujensa tekemiseksi.

    2. Aliarvioimme tietyt muodollisesti hyvin toimivan demokratian ongelmat, mikäli yhteiskunnasta puuttuvat kaiken pohjana olevat perusarvot. Emme ymmärtäneet demokratian vaikutusta yhteiskuntaan, jos kaikilla on oikeus vaatia rahaa vastikkeetta itselleen. Emme osanneet odottaa, että poliittinen järjestelmä johtaa sellaiseen päätöksentekoon, jossa konkreettiset etuisuudet maksaa joku näkymätön osapuoli, mikä on nykyisen eurokriisinkin perimmäinen syy.

    3. Jo tuolloin pelkäsin asteittaista hivutusta pois yksilönvapauksista kohti ihmisoikeuksia, mikä on jatkunut jo pitkään. Pelkäsin ihmisoikeus-oppia vaikka en tiennyt sen seurauksia. Ns. ihmisoikeuksilla ei ole mitään tekemistä yksilönvapauksien ja vapaan yhteiskunnallisen keskustelun kanssa. Kyse on vain jonkun oikeutuksesta. Klassiset liberaalit ja libertaarit eivät voi tarpeeksi painottaa, että oikeudet tällä tavalla tulkittuna vain rajoittavat yhteiskunnallista toimintaa ja vapautta.

    Ihmisoikeudet ovat itse asiassa vallankumouksellinen keino kieltää yksilönvapaudet. Ihmisoikeuksia käytetään murtamaan yksittäiset kansakunnat ja valtiot. Ihmisoikeuksia on käytetty poliittisen korrektiuden pönkittämiseen sen kaikkine kielteisine seurauksineen.

    4. Ihmisoikeuksien ja poliittisen korrektiuden ajamista varten on syntynyt valtava demokratian syrjäyttävä lakimiesarmeija, juridokratia. Päivittäin saamme todistaa, kuinka valtaa siirretään vaaleilla valituilta edustajiltamme tuomarikunnalle. Nykyaikainen lakimieseliitti on sukua vanhalle uskomukselle, jonka mukaan yläluokan aatelisten tulee kahlita parlamentin mahdollisia ylilyöntejä. Toisin sanoen, ilman (vaaleja) ”valittua ryhmää” lakimiehiä demokratia ei voi toimia. On myös hyvä ymmärtää, että tätä toimintaa perustellaan (ihmis)oikeuksilla eikä (yksilön)vapauksilla. Pyrkimyksenä on ajaa alas poliittinen keskustelu, siis demokratia. Juridokratia on askel kohti epädemokraattista yhteiskuntaa.

    VastaaPoista
  45. 5. En myöskään osannut odottaa erilaisten NGO-järjestöjen saamaa asemaa, erityisesti ylikansallisessa päätöksenteossa, ja sitä kuinka voimakkaasti ne halveksuvat parlamentaarista demokratiaa. Ajan myötä ne ovat saaneet yhä enemmän valtaa. Ne edustavat tahoja, jotka ohjaavat etuja ja etuoikeuksia itselleen poliittisen keskustelun ulkopuolella täysin vastoin 200 vuotta jatkunutta yleistä yhteiskunnallista vapauden kehitystä. En muista missä kuulin ensimmäisen kerran, että ne edustavat nykyaikaista feodaalijärjestelmää, mutta määritelmä on mielestäni hyvä.

    6. Elimme liian kauan aikaa, jolloin lehdistö ei ollut vapaa, ja siksi arvostimme sen rajoittamatonta vapautta keinona toteuttaa aidosti vapaa kansalaisyhteiskunta. Enää emme ole niin varmoja siitä. Nyt medialla on Lännessä lähestulkoon täydet vapaudet, mutta se käyttää niitä pakkosyöttääkseen toimittajien omaksumaa maailmakuvaa. Demokratiamme muuttui mediokratiaksi, joka on vaihtoehto demokratialle tai ehkä pikemminkin keino tuhota demokratia.

    7. Vastustimme kommunismin aikakaudella kaikkea ylikansallista hallintoa, lähinnä Moskovasta. Emme huomanneet sitä Lännessä tapahtuvaa hidasta siirtymistä kansallisesta päätöksenteosta kansainväliseen ja ylikansalliseen hallintoon. Meillä ei rautaesiripun takana ymmärrettävistä syistä ollut mahdollisuutta seurata kovinkaan tarkasti Euroopan yhdentymistä. Näimme vain sen vapaat kansalaisyhteiskunnat emmekä kansallisvaltiot tuhoavaa ylikansallista kehitystä.

    8. En myöskään osannut odottaa, että kapitalismin, vapaan markkinatalouden ja pienen keskushallinnon puolestapuhujia olisi niin harvassa. En voinut kuvitellakaan, että kapitalismi ja markkinat muuttuisivat paheksutuiksi poliittisesti epäkorrekteiksi sanoiksi, joita kukaan vakavasti otettava poliitikko ei uskalla käyttää. Kuvittelin sen olevan mahdollista vain marxilaisessa kommunismissa. Nyt vasta näen sen vihan joka kohdistuu vaurauteen ja tuottavaan työhön, nyt vasta ymmärrän kateuden merkityksen ja sen alkukantaisen ajatuksen, että yhden vaurastuminen on muilta pois.

    9. En odottanut yhteisomistuksen, julkisen sektorin, valtion tukiaisten, tulontasauksen ja älymystön saamaa suurta suosiota verrattuna minun tavallani ajatteleviin. 60-luvulta asti läntistä taloustutkimusta seuranneena en odottanut monetarismin tulevan hylätyksi näin nopeasti. En uskonut että ihmiset unohtaisivat, että sääntely tarkoittaa suunnitelmaa, sosiaaliturva kommunismia ja että vapaaseen vaihdantaan perustuva talous joko on tai ei ole olemassa. En uskonut, että päästyämme yhden luokan etuoikeuksista me näin nopeasti kykenemme sulattamaan uuden luokan synnyn ja että voimme tehdä näin suuria virheitä talouspolitiikassa kuten euro on osoittanut. Olen yllättynyt, kuinka haluttomia ihmiset ovat ottamaan vastuun omasta elämästään, että vapautta pelätään ja että valtion kaikkivoipaisuuteen vallitsee näin rajaton luottamus.

    VastaaPoista
  46. Matti Apunen meillä Suomessa vähän samanlaisia teesejä tekee kuin Václav Klaus. Oikeistolaiset poliitikot hakevat oikeutusta oikeistolaiselle politiikalleen puhumalla kuin oikeistolainen poliitikko. Ymmärrettävää. - Mutta tämä Klaus ei muuten usko siihen että ihmiset toiminnallaan ovat aiheuttaneet ilmastomuutoksen. Ehkä hän sen sijaan uskoo Joulupukkiin?

    VastaaPoista
  47. Hei Anonyymi. En ole vielä ehtinyt lukea uusimpia kommentteja, mutta silmämääräisesti huomaan, että tuossa yllä ei ole keskustelua, vaan jotakin syöttötouhua, oikein numeroituna. En pidä tuommoista vuorovaikutuksellisena viestintänä, joka on hyvän dialogin ominaisuus. Keskustellaan siis, vapaasti, ei syötetä agendaa.

    VastaaPoista
  48. Vaclav Klausin rohkeutta ei voi kyllin ylistää. Hän rohkeni pärjätä kommunismin aikana, hän tekee sitä edelleen, kun on alkanut oikeistolaiseksi. Kuinka mikään voisi tuollaista miestä pysäyttää?

    VastaaPoista
  49. Tämä ehkä on Risto reippaan sosialistien ihanne. Siis että tuotetaan ruokaa, vaatteita, vettä ja sähköä olemassa olevaan järjestelmään sitä mukaa kun niitä tarvitaan.

    Ongelma vain on siinä, että tämän ylläpitämiseksi tarvitaan ihan helvetinmoinen status quo.

    Sisäisiä status quon kyseenalaistajia varten tarvitaan KGB tai Stasi, ulkoisia varten Puna-armeija.

    Tuossa mallissa kaikki dynaamisuus häviää yhteiskunnasta.

    En tiedä, mutta ainakin 40 vuoden jälkeen DDR-kansalaiset alkoivat saada tarpeekseen järjestelmästä, vaikka se saattoikin olla heidän "omien etujensa mukainen".

    Kestääkö ihmisen pääkoppa sitä, että käy 45 vuotta samalla työpaikalla vääntämässä saman sukkaparin tai veturinakselin valmiiksi täysin samoilla menetelmillä täysin samojen ihmisten kanssa?

    VastaaPoista
  50. Sosialismiin joudutaan, kun yritetään neutraloida liberalismin lipeävuotoa marxilaisuuden rikkihapolla. Lopputuloksena on totalitaristinen yhteiskunta, jossa kenelläkään ei ole kivaa ja jossa lahjakkuus, kunnianhimo, yksilöllisyys ja itsenäinen ajattelu ovat kiellettyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fasismi on ratkaisu? Vai mitä Ano?

      Poista
    2. Klassisen fasismin suora jälkeläinen, Mussolinin fasismi, piti perustehtävänään "kaikista kansalaisista huolehtimisen". Ennen natsien vaikutusta Mussolinin hallintoon, joka sääti rotulait 1938, Italian fasistisessa puolueessa juutalaisilla oli yliedustus suhteessa väestöön samalla tavalla kuin Neuvostoliiton kommunistisessa puolueessa.

      Nykyaikainen hyvinvointiyhteiskunta juontaa näkemyksensä fasismista. Kun Jyrki Katainen vaatii hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämistä, hän ajaa klassista fasistista ideologiaa. Ideologiaan kuuluu jatkuvien uhkakuvien luominen ja niiden ratkominen (ideologiaa kannattavien) asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti pikaisesti ja ilman yhteiskunnallista keskustelua. Keskustelua vaativia syytetään fasisteiksi - tai äärioikeistoksi - minkä tarkoitus on leimata vastustajat keskustelun tasoon yltämättömiksi. Kukapa nyt haluaisi kuunnella kansanmurhaajia? Äärioikeistolaiseksi, tai natsiksi/fasistiksi, kutsuminen on vain keino liata poliittinen vastustaja.

      Poista
    3. Klassisen fasismin suora perillinen oli Italialainen fasismi.

      Jos tässä mentiin päin vittua.

      Eikös se italilainen fasisismi juuri ollut sitä klassista fasismia. Jonka Hitler vähän mokasi?

      Poista
    4. Hyvinvointivaltio (pohjoismainen sosiaalivaltio jossa valtiolla on merkittävä rooli kansalaisten elinolojen, koulutuksen yms suhteen) > > Hyvinvointiyhteiskunta (valtion rooli vähentynyt ja suppea) >> Hyväntekeväisyysyhteiskunta (valtio ei ota enää osaa kansalaisten elinolohin kuin hyvin niukasti tai vain kriisitilanteissa).

      Poista
    5. Aika erikoinen on tuolla edellä esitetty väite, että pohjoismainen hyvinvointivaltio olisi ideolgialtaan fasistinen.

      Kansallismielinen, nationalistishenkinen, natsismi jota hitlerinajan Saksassa ryhdyttiin toteuttamaan perustui työn eetokselle. Kun siihen sekoitettiin puhtaan saksalaisuuden myytti valtavan ja syvän talouslaman aikana, kansalaiset alkoivat uskoa, että vierasrotuiset uhkaavat maata ja kansaa ja nämä saastaiset oliot ovat aiheuttaneet talouslaman. Tämän joukkopsykoosin seuraukset tiedämme. Siksi ajattelemme, että natsismi, fasismi, äärioikeisto ei ole yhteiskunnan ja ihmisyyden kannalta rakentava voima. Kuten ei ole mikään totalitaristinen yhteiskuntamuoto. Niitä löytyy vielä useita Euroopasta. Samankaltaisen joukkotuhon riski ja mahdollisuus on yhä olemassa.

      Eivät natsimieliset puheet ja ajatukset ole kadonneet. Niitä viljellään yhä, hieman toisenlaisin sanoin ja ilmiasuin. Kaikki yksilöt eivät ole immuuneja näille aatteille. Siksi niistä on puhuttava suoraan ja rehellisesti. Oikeilla nimillä.

      Poista
  51. Heh, heh, kepu tuottaa, vaikkei niin tarvittaisikaan, eikä niin paljoa haluttaisi. Ei me, eikä markkinat. Mutta mikäs siinä, kun avustukset pyörivät.

    VastaaPoista
  52. Sosialismiin joutumisesta andylla on hieman naiivi käsitys. Väkivallalla, sotatoimilla ja vallankumouksilla siihen minun tietojeni mukaan on päädytty.

    "Liberalismin lipeävuoto - marxilaisuuden rikkihappo". - Tuossa on ihanaa hurmahenkisyyttä ja aatteen paloa!

    VastaaPoista
  53. Tieteellisesti on yhdentekevää miksi ihmiset ruokkivaa järjestelmää kutsutaan.

    VastaaPoista
  54. Kävin tuossa katsomassa taidetta. Oli vaginan ulkomuotoisia esineitä ja rintaliivejä ei ja jaa nänninapeilla.

    Sitten sitä ollaan iso humalainen mies, kun vähän kyseenalaistaa taiteen seksuaalisuuden.

    Mitähän aaltoja sainkana aikaan Lapin taiteen näyttelyssä, sitä eivät vielä tarinat mun korvaan kerro.

    VastaaPoista
  55. Sosialismilla on edelleen huono maine nimenä, joten kilpeä on kiillotettu ottamalla käyttöön uudet nimet: Vihreät ja Vasemmistoliitto. Sosialismin nimessään säilyttänyt Sosiaalidemokraattinen puolue matelee niin Suomessa kuin Ruotsissakin kaikkien aikojen alimmalla tasolla kannatusongelmineen.

    Kaikkien puolueiden muuttuminen yhdeksi suureksi vasemmistoryhmittymäksi ei ole ihme. Mitä vahvempi ote poliitikoilla on kansasta, sen helpompi poliitikon on toimia ja sen huonompia poliitikkoja nousee valtaan vaalikausi vaalikaudelta. Tämä kehitys on jatkunut jo pitkään, eikä sille tule muutosta ennen kuin kansalaisten vapautta aletaan jälleen kunnioittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja fasismi on ottanut uuden nimen, se on Persut.

      Poista
    2. Myönnän vanhanaikaisuuteni tässä politiikka-asiassakin. Yritän silti pitää mielessäni, että jos tulevilta Tynkkysiltä kielletään housuun paskantaminen televisiolähetyksessä, niin sillä voi olla merkittävä heikentävä vaikutus sananvapauteen ja itseilmaisuun. Vapaus kakata housuun on paljon merkittävämpää kuin sellaista yksioikoisesti ajatteleva voi ymmärtää. Kyse ei ensisijaisesti ole pahasta hajusta ja iljettävyydestä, saati vähämielisyydestä, vaan ihmisen keinoista ilmaista omaa itseään, keinoista puhua siitä, mistä muuten täytyisi sanojen puutteen vuoksi vaieta. Keinoista saada ajattelunsa perille niin, että äänestäjät sen ymmärtävät ja voivat siihen luottaa.

      Poista
    3. Sebastian Tynkkysellehän kävi vahinko suorassa lähetyksessä. Hänen tarkoituksenaan oli päästää ilmaa peräpäästään, mutta tilanne eskaloitui ja tapahtui mikä tapahtui.

      Poista
    4. Kansanviisaus mainitsee miehen joka paskansi housuihinsa, osoittaakseen hurjan luontonsa. Mutta tämän Tynkkysen toimet eivät kai liity siihen. Ei siitä mihinkään päästä, että Tynkkysen toimet ovat tuoneet julki perussuomalaisen politiikan tyhjyyden.
      Soini oli oikeassa jankuttaessaan aikoinaan politiikan näivyttymisestä siten ,että tupu,hupu ja lupu ovat vuorotellen hallituksesa ja oppositiossa. Nykyään ovat Tupu, Hupu ,Lupu ja Soini.

      Poista
    5. Tynkkynen ei vain kokemattomuuttaan ymmärrä, että ei yksi puolue voi sooloilla hallituksessa. Moni ymmärtää sen etukäteen. Kompromisseja täytyy tehdä. Ei tehnyt vasemmistoliittokaan yhtikäs mitään hallituksessa, eivätkä vihreät.

      Poista
    6. Tuo on kyllä liiallista perussuomalaisen puolueen väheksymistä. Se on ollut keskeisiä tekijöitä Kreikan lisälainoituksessa, vanhusten olojen kuristamisessa ja maahanmuuton repeämisessä aivan uudelle tasolle, sellaiselle, johon muut eivät pystyneet, vaikka kuinka vihervasureita olisivat.

      Poista
  56. Nyt eskaloitui minulla, Riku. Piti poistaa tuo korjatun kommentin poistoilmoitus, mutta painoinkin vahingossa ilmeisesti sitä seuraavaa kommenttia, joka siis eskaloitui bittiavaruuteen. Anteeksi!

    VastaaPoista
  57. Rikun ja Sampan mielestä täällä ei saa olla monipuolue järjestelmää. Ei ammattiliitoja.
    Vain riku ja samppa tietävät mikä on meille hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro Anto vain itsestäsi, minä ja Samppa voimme hyvin kirjoittaa omat ajatuksemme.

      Poista
  58. Rikulla ei ole omia ajatuksia. Toistaa omia ennakkoluulojaan.

    VastaaPoista
  59. Perussuomalaiset täyttävät sen tyhjiön mikä Suomessa on: äänestysoikeutetuista n. 20% on Suomessa sekä henkisesti että poliittisesti kehitysvammaisia. On hyvä että Soinin puolue on olemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka kolmas äänioikeutettu ei äänestä. Joten persujen saamiin ääniin suhteutettuna kansan kannatus on pienempi. Ja nythän se kannatus gallupin mukaan putosi aika reippaasti. Jäljelle jää poliittisesti kehitysvammainen keskiluokka ja jokunen uskoon tullut köyhä joka tekee ilmatteeks mitä vaan.

      Poista
  60. ... korjaan "sekä henkisesti että poliittisesti" ... po. "joko henkisesti tai poliittisesti".

    Ps. Kossuvissy on sitä paitsi hyvää.

    VastaaPoista
  61. Ja jos nyt joku teistä, rakkaat Vyötiäiset, alkaa lässyttää että "... niin, niin, sosialismiko parempi vaihtoehto olisi..." Niin sanon teille kuin Jeesus omilleen: "Älkää ny tommottis puhuko". - Koska ei kyse siitä ole, että huono vaihtoehto pitäisi korvata vielä huonommalla vaihtoehdolla!? Jos minä sanon että Soinin politiikka on ihan täysin perseestä, en sano mitään muuta - en esimerkiksi, että sosiaalidemokratia olisi parempaa politiikkaa.Tai että amerikkalaisella näyttelijätär Emma Stonella on pitempi ja punaisempi tukka kuin... kuin Paavo Lipposella, esimerkiksi.

    Varmaan on!

    VastaaPoista
  62. Politiikasta keskustelu (samoin kun uskonnosta jauhaminen) on tärkeää, mutta tylsää. Eikä se johda mihinkään. Ihmisellä on vakaumuksensa - siis myös poliittiset vakaumuksensa, eivätkä he niistä luovua. Mitä enemmän heitä syytetään/ahdistellaan/heitetään kloaakkia päälle, sen sinnikkäämmin he omaa kantaansa puolustavat. Takkia ei käännetä, ei! Argumentit eivät auta, ei! Oppi, jonka aikoinaan opin, sen pidän hautaan asti. (tapahtuu mitä tahansa)

    Jos te, ilkeyttänne tai tyhmyyttänne - se on sama asia - kuvittelette että pidän itseäni jotenkin Poikkeustapauksena... En muuten pidä. Samanlainen ihminen minä olen kuin tekin, täynnä tyhmyyttä ja ilkeyttä (jotka ovat samaa asiaa). - Mutta sen verran rehellinen (en rohkea - rohkea on eria asia kuin olla rehellinen) olen, että tunnustan tämän.

    Ps. Joskus sitä ikävöi (koska kai kaikki ihmiset ovat vähän myös masokisteja?) Kekkosen aikaa... höh! Se oli falskia meininkiä, se. Ja meidän Veikko Vennamomme. - Ei, ei, ei! Ei sitä aikaa takaisin... Ei.

    VastaaPoista
  63. Huh, olet kyllä rautanen ammattilainen, onneksi olkoon, olet nähnyt blogimaailman nousun ja tuhon:) Oma blogi (jos sitä semmoseksi voi sanoa) täytti vasta 5 vee, eikä tarinoita taida olla kuin reippaasti 150.

    VastaaPoista
  64. Huh, olet kyllä rautanen ammattilainen, onneksi olkoon, olet nähnyt blogimaailman nousun ja tuhon:) Oma blogi (jos sitä semmoseksi voi sanoa) täytti vasta 5 vee, eikä tarinoita taida olla kuin reippaasti 150.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei huolta. Mustikka. Mutta jos blogisi olisi täyttänyt 150 vuotta ja pitäisi sisällään 5 kirjoitusta, se huolestuttaisi. - Ainakin meitä jotka säännöllisesti lukevat sinua. Tulee taukoja.

      Poista
  65. Meidän entinen ylpeytemme ja yhä yritys, josta me toivomme paljon, Nokia, säväytti, kun se ilmoitti sulauttavansa Ranskan valtion ylpeyden, Ranskan valtion osin omistaman. Alcatel-Lucentin. itseensä. - Tämä on komeaa, viimeinkin lohtua kärsineelle itsetunnolleme! - Ammattiyhdistysliike meillä kuitenkin on aina ollut erittäin heikko. Sen saavutuksiin kun ynnätään nykyisen keskusta-persulaisen hallituksen työ, tuloksena on se, että suomalaiset insinöörit saavat varautua irtisanomisiin, Ranskassa sellaista ei voi tehdä.

    Minä toisinaan ajattelen, että perussuomalaiset ovat napanneet nimensä siitä Mika Kaurismäen elokuvasta, jossa Väänäsen näyttelemä ammattitappaja lauloi "Oooooo-ooo-len itaaaalialainen" ja sitten se käännettiin muotoon: "Ooo-oo-olen suomalainen!"

    Oli miten oli, mutta ei meillä enää kauaa olisi varaa perussuomalaiseen puolueeseen, joka kait kaikkein vähiten ajaa meidän suomalaisten etuja.

    VastaaPoista
  66. No, riku katselee maailmaan laput silmillä.
    Persut ovat tavallisia suomalaisia , jotka tekevät oikeita töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perussuomalaiset on yksi kolmesta hallituspuolueesta, joka vastaa tämän hetkisestä asioiden tolasta. - Pois vain heti sieltä vaimojen selkien takaa, kyllä tämä nykytodellisuus on persujen rakentama!

      Poista
  67. Esimerkiksi Hakkarainen, Teuvo on aivan varmasti hyvä sahuri. Ja painaa duunia niska limassa. En epäile. - Mutta valtiomiehenä, siis lainsäätäjänä, on... (en sano, enpäs sano. ettei iines-rassukka joudun osasyylliseksi kunnialoukkausesta.) Ja ajatellaanpas sitten Pentti Oinosta; hänkin on parlamentikko ja ihan varmaan hyvä ammatti-ihiminen omalla alallaan, en tosin tiedä millä, mutta Eduskunnassa hän kyllä edustaa idiotismia. - Siis ei millään pahalla. Mutta jos hän edustaa hallituspuoluetta ja ehdottaa pedofilien torjumiseksi että "pannaan pili pölkylle ja poikki", niin pakko on muuttaa Fär-saarille ja pyytää pakolaisstatusta sieltä. ("Ja mikäs Teillä olisi syy hakea pakolaispaikkaa, mister Mikis Mallikas?" "Älyllinen nipistely, herra tullitarkastaja. Ja väkivaltainen päällepano.") - Kristillisdemokraateilta tällaisia hengenlennon vön Wright-sitaatteja on saattanut odottaa... milloin tahansa, mutta että työväenpuolue Perussuomalaisiltakin?

    Oi, ei.

    VastaaPoista
  68. Kun täänne kirjoittaa sanan "perus".
    Heti riku tekee kommentin. hehhee. No, pienet sanat saavat rikun pois tolaltaan..

    VastaaPoista
  69. En minä ole riku. Etkä sinäkään ilmeisesti ole Anonyymi?

    VastaaPoista
  70. mikis en tarkoittanut sinua , vaan Risto reipasta.

    VastaaPoista
  71. Minäkin aina, kun Tapsasta puhun, tai Sampasta, ajattelen Iinestä. Tarkoitan että ei Sinussa - hyvä Anonyymi mitään vikaa ole, tai Rikussa - mutta ajatelkaa nyt ite... Onhan Iines nyt ihan erilainen Pakkaus kun te.

    Pojat, pojat!

    VastaaPoista
  72. Vastaukset
    1. TUle mun kaa, katsomaan, Kissavideoita

      https://youtu.be/SMk_S2zd3Gs

      Poista
  73. Oi,
    jos mä kerran linnun lailla
    Satumaassa
    siivettömänä pöksyt nilkkaan Iinekseltä vetää saisin...
    niin
    tiedän, että unta katkeraa tää vaan on,
    jok kestää, mi hetken kestää, eikä enempää,
    mutta ei voi mua estää
    et Marjattaakin samall vähän kopeloin.

    (kumartaa ja pokkaa ja antaa mikrofonin Heikki Hietamiehelle)

    VastaaPoista
  74. Nyt kyllä lopetan ryyppäämiseni. Ja paskanpuhumisen. (vetää naamalleen Halloween-naamarin, joka nuorentaa heti häntä, eli minua n. 15 vuotta). Adjöös, Nöpönasuseni! Mikis-setä lähtee ny kokeilee tonne naapuristoon, tohon rivitaloon, että saako sieltä Keppiä tai Karkkia. Tai mahdollisesti Pimppiä. Niin, mikis-setä on nyt niin viriilillä päällä kun viinatkin on loppu. (korjaa tekonenää suoremmaksi. mutta ei se mikään tekonenä olekaan vaan oma) "no, olkoon si vinossa..." Vähän Pepsonenttia hampaille, dödöä kainoloon - molempii, TSUH TSUTHS - ja menox. Täältä tullaan feminiinit! Pois alta männykävyt.

    VastaaPoista
  75. ... karmeeta, tyhjänpäiväistä lässytystä ... en jaksa

    VastaaPoista
  76. Terveisiä Helsingistä. Kävin siellä eilen katsomassa Kansallisteatterin uudisversion Nummisuutareista. Lupasin aiemmin syksyllä Tapsalle sanoa siitä sanasen jossain muodossa, ja katson nyt, kirjoitanko siitä jotakin omaan juttuunsa, Ellei tule takkia, purskautan painavan mielipiteeni kommentissa ulos. Voi olla, että kirjoitan vain onnettomasta bussivessakäynnistäni, ja näytelmä jää sivurooliin. Ette te kumminkaan sitä käy katsomassa, kun luulette, että se on tylsää kamaa. Ei ole, siinä vedetään kamaa nenän kautta, Eskokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin Nummisuutarit koululaisnäytöksessä, kansallisteatterissa 50-sitten. Esko Salminen oli pääosassa. Kertoi myöhemmin haastattelussa, että vaati kovan kuntoilun, jotta jaksoi hyppiä kaikki roolisuoritukset.

      Poista
    2. Fyysinen oli tämä uudissuorituskin,. Juuri mietin, onko Aku Hirviniemi joutunut tekemään ylimääräisiä ruumiinharjoituksia, kun tuntui olevan kovassa kunnossa ja voimiensa tunnossa.

      Sain kuin sainkin tästä kokonaisen jutun aikaiseksi. Koskaan ei tiedä, mitä tulee, kun ottaa jonkin aiheen.

      Poista