17.9.2016

Omenoita, pokemoneja ja uinnin ilosanomaa

Olin mökillä omenankorjuussa. Ajoinpa vielä nurmikonkin. Ja panin haudalle kolme kanervaa ja istutin niiden taakse tulppaanin sipuleita kevättä odottamaan. Mustan mullan peitin vihreällä sammalmatolla - jäkälästä en pidä, se on ikävää ja rapisevaa. Sammal elää ja kestää kevääseen saakka tummanvihreänä samettimattona.

Hirveitä kuvauksia on lehdissä ollut potilaitten ja eritoten vanhuspotilaitten hoidosta Suomen terveyskeskusjärjestelmässä.  Karvat nousevat pystyyn. Täällä ollaan kuin Romanian hylättyjen vammaisten orpokodeissa, joista näin kauhistuttavan dokumentin kymmenen vuotta sitten. Vieläkin se kummittelee mielessäni. Luoja varjele Suomen vanhuksia! Heistä ei kukaan välitä.

Ja kävin merenrannassa, hautausmaan alapuolella. Harvoin on meri niin tyyni niin kuin se tänään oli.


Hautausmaalla kohtasin kaksi kiljuvaa kakaraa, jotka pyydystivät Pokemoneja. Musiikki soi kännykästä kovaa. Mummut vaihtoivat hautojen ääressä painopistettä. Takapuoli laski ja pää nousi, kun he katsoivat, kuka kirkuu pyhällä paikalla. Minulla oli kamera olalla ja kännykkä avattuna, kun kuvasin sillä juuri haudoilta näkyvää merta lähettääkseni sisarelle Saksaan WhatsApp-kuvan tyynestä merestä.
- Onks sullakin Pokemonit, hihkaisi toinen pikkuriiviö minulle. - Ei ole. - Pitää olla, hymyili kersa.  - Pitäiskös ladata? - Pitää.

No niin, kenties lataankin. Koskaan ei tiedä. Hieman jopa kiinnostaa.

Aamulla ennen kuin lähdin ajamaan mökille, katselin Ylen aamutelevisosta erään suomalaisuimarin haastattelua. Mies oli ylittänyt 21 kilometrin levyisen Gibraltarinsalmen uimalla ja kohdannut matkallaan hainkin:

- Mulla oli kauhean paha olo koko alkumatkan, oksentelin koko ajan.
- Espanjalainen oksenteli siinä vieressä.
- Limakalvot mun hajoo siinä, ja ellen laittaisi vaseliinia kainaloihin, oisin ihan rikki.
- Kauhean paha olo siinä tulee.
- Iso epätoivo iski matkalla.
- Puolivälin jälkeen säikähdettiin isosti, nähtiin hai siinä alapuolella, se möllötti pystysuorassa ja seurasi meitä.
- Se mua pelotti, sitten se häippäisi.
- Tää on rajua.
- Henkiseen toipumiseen menee loppuelämä.
- Haluan tuoda uinnin ilosanomaa muillekin.

(Valokuvat Iines 17.9.2016)

106 kommenttia:

 1. Minäkin olin muutaman päivän mökillä, mutta palasin jo kaupungin humuun. Tein koko ajan metsätöitä, mutta ehdin välillä ihailla Suomen kaunista syksyäkin. Usein syksyllä minuun iskee melankolia, varmaan luopumisen tunteen takia.

  Katselin samaa uimajuttua ja ihmettelin samaa asiaa. Myöhemmin illalla katselin vielä Inhimillistä tekijääkin, jossa Kati T avautui uudelleen lapsuutensa traumasta. Ihmettelin miksei toisilla ei ole mitään suhteellisuuden tajua. Olla natsi ja olla suomalaisessa SS-pataljoonassa ovat täysin eri asioita. Aikuisena Katin pitäisi tämä jo tietää.

  VastaaPoista
 2. Jokuset vaan ovat ilmeisesti niin ohjelmoituja tiettyyn ajatuskuvioon, että he eivät erota vivahteita, kaikki mikä hiukankin viittaa x:ään, on yhtä kuin x, vaikka se olisi oikeasti xyz potenssiin 2.

  Voi miten kaunista syksy on - naivi huudahdus, mutta tarkoitan sitä. Merikin, tai vesi mikä tahansa, on kauniimpi syksyn tummassa hehkussa kuin kesän suorassa kirkkaudessa. Puut ovat jo saaneet väriä.

  Tuo uimarijuttu olisi mainio näytellyn sketsin pohja.

  VastaaPoista
 3. Syksy on kesän kuolema tai ainakin alkava horros talven tuloon.
  Jokaisessa vuodenajassa on oma hohtonsa ja ehkä juuri valokuvaaja saa syksystä paljonkin.
  Myös opettajille syksy on uuden luomisen paikka, kun alkaa syyslukukausi.
  Vaikka en olekaan erityisesti minkään vuodenajan fani sen kummemmin, mutta kyllä minulle syksy kuvastaa kuolemaa.

  Punertavia kanervia olen yleensä vienyt haudalle ja hakoja eteen lomittain. Olen edelleen sitä mieltä, että hautausmaalla ei juoksennella eikä pidetä kovin kovaa ääntäkään.

  Tavallaan toivon, että kuolisin ennenkuin tulen kovin vaivaiseksi, mutta eihän se ole omasta halusta kiinni.

  VastaaPoista
 4. Rauhan tyyssijahan hautausmaa on ja soisi sen sellaisena pysyvän. Kyllä minuakin nuo kiljuvat kakarat ärsyttivät ensin ja mietin ärsyyntyneenä, että nuo ajavat kaikki merilinnutkin pois rannasta. Vaan sitten kuulin toisen sanovan, että hautausmaalla pitää olla hiljaa. Kuitenkaan he eivät osanneet puhua hiljaa, vaan kiljuivat innoissaan koko ajan, oikein puhkuivat. Vaikea siitä innosta oli enempää suuttua, varsinkin kun pääsin katsomaan heidän loistavia kasvojaan. He olivat ennen kaikkea iloisia, mutta kieltämättä tyypillisiä lyhytjännitteisiä vekaroita. Kunpa olisi ollut äiti tai isä mukana hieman ohjastamassa jälkikasvuaan. Toinen lapsista oli hädin tuskin seitsenvuotias, toinen vähän vanhempi.

  Vanheneminen hirvittää. Ei muuten, vaan siksi, että pelko tulevien sairauksisien hoidon etääntymisestä yhä kauemmas pelottaa Kehä kolmosen ulkopuolella.

  Kuvitelkaapas nyt pääkaupunkiseutulaiset, että täällä maalla terveyspuljut ovat kiinni joka päivä kello 16 lähtien koko yön ja kaikki viikonloput. Lähin hoitopiste on satojenkin kilometrien päässä, ja niissä on tuntikausien odotus. Tätä on tuleva sote, ja nyt jo totta maaseudulla. Terveydenhoito ja koulutus - miksi niihin ei riitä rahaa, miksi ykkösprioriteeteista säästetään? Kaikki muu tulee näiden jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digiaikana lääkärillekään ei enää tarvihe kotoa lähteä. Eli sen kun napsauttaa kuvalinjat auki ja näyttää kolottavaa ronkkaa tai jauhopeukaloa, niin lääkäri setää voip sanoa mikä se vaivaa ja vaikka puhaltaa kipijää kohtaa.

   Eli tarkoitan lääkärisetää, joka näköpuhelimesta tekee diagnoosit ja päälle sähköiset reseptit.

   Naislääkärit älkööt vaivautuko ?! Ei, vaikka heitä on nykyään jo yli puolet Suomen lääkäreistä. Nuorista lääkäreistä yli 60 prosssaa.

   Toinen vaihtoehto on, että lääkäri se ainoastaan setää hoitaa, ja tätöset jääkööt hoidotta.

   Poista
  2. No jaa, ei näillä lakeuksilla ainakaan digilääkäreitä ole. Minusta hyvä vaihtoehto, kannatan lämpimästi.

   Ja sellainen pitäisi olla tavoitettavissa päivin, öin, olkoon setä tai täti tai anopin kissa.

   Poista
  3. Tä.. lakeuksilla???
   Hei camoon tee digiloikka nykyaikaan.
   Tietenkin se lääkäri päivystää vaikka Intissa.
   Ei sen tarvii olla lähellä.

   Poista
  4. No enpä ole tietoinen digilääkäristä, jolla on reviirinä koko maailma tai maa, tai edes eteläinen osa Suomea. Toki digilääkärit sijaitsevat alueittain toimipisteissään, ja soten aavistaen toimipisteitä on suurimmissa kaupungeissa ja ne ruuhkautuvat pahoin, jos alue on suuri.

   Digiloikat on otettu, anonyymi hyvä, hallussa on uusimmat systeemit ja monipuoliset vehkeet.

   Poista
 5. Tyyni meri joka kuvastaa levotonta taivasta. Vaikuttava. Katselin sitä suurennettuna kuvana.

  Hautausmaa. Pelottava. En voi sille mitään, mutta aina jonkun haudan edessä seisoessani katseeni ei millään tahdo pysähtyä hautakiveen eikä kukka-asetelmiin. Se tunkeutuu väkisin mullan ja hajonneen arkun läpi mätänemispisteessä tai luurankona makaavaan ruumiiseen. Se ei tunnu mukavalta. Mieluummin kun käyn hautausmaalla ajattelen tuttuja kuolleita kotona sellaisina kun he olivat elävinä ihmisinä.

  Lääkäreitä ihmettelen. Miten he jaksavat päivästä toiseen kuunnella ihmisten valituksia! Ei ihme, että he ovat usein lopen uupuneita työhönsä. Eräs tuttu sanoi kerran että kaikkein mukavinta oli amanuenssiaikana kun sai puuhailla kuolleiden parissa patologian osastolla, jossa jossa kukaan ei koskaan valittanut. No, se oli hänen kokemuksensa.

  Tunnen ihmisen, jonka tapaamista yritän välttää syystä että joka kerran kun hän tulee vastaan kadulla tai missä tahansa hän alkaa puhua sairauksistaan, ja kun on kaikki ne käynyt läpi, ottaa avuksi miehensä sairaudet ja siskonsa ja veljiensä sairaudet, ja pian olen niin täynnä sairauksia että tunnen itseni sairaaksi. Kun pääsen hänestä eroon kuljen hoippuen ja päätä pidellen kotiin, jossa heittäydyn peiton alle sänkyyn ja ajattelen, pitäisikö mennä lääkäriin.
  (Voi olla että tuli vähän liioteltua.)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vähän outoa, että modernissa yhteiskunnassamme vainajat haudataan parin metrin syvyyteen, jossa sitten aika ja madot tekevät tehtävänsä. Miksemme polta vainajiamme, jolloin hautuumailla riittäisi tilaa paremmin?

   Olisiko kyse uskonnosta? Epäilemmekö me kristityt, ettei Jumala ehkä osaakaan koota meitä tuhkasta uudelleen viimeiselle tuomiolle?

   Poista
  2. Kyllähän moni tuhkaa omaisensa. Jokin siinä kuitenkin on, että ihminen lasketaan mieluummin ruumiina arkussa maan sisään kuin poltetaan krematoriossa. Minusta tuhkien sirotteleminen vainajalle merkitykselliseen paikkaan on kaunis tapa kunnioittaa jonkun muistoa ja jättää hänelle jäähyväiset.

   Luulen, että tapa juontaa hyvinkin uskonnosta: Viimeisenä päivänä Jeesus tulee ja herättää kuolleet, jolloin vainajat nousevat haudoistaan.. Jotakin tällaista Raamatussa on. On olemassa ihmisiä, jotka ovat tarkoin säätäneet hautajaisensa ja hautaustapansa. On oltu hautajaisissa, joissa vieraille on tarjottu "vainajan leipomia pikkuleipiä"

   Poista
 6. Onneksi olivat nuo tummat pilvet taivaalla, Liisu. Vähän luonnetta kuvaan.

  Minä kuljeskelen mielelläni hautausmailla ja katselen hautakiviä ja ristejä. Vanhat muistomerkit ovat kiehtovia, matkalaukkumallit eivät niinkään. Raumalla on hyvin vanha ns. kauppiaitten hautausmaa, pieni säilynyt alue Kalatorin takana, varsinaisen hautausmaan erillisosiona. Kun suoritin kesäyliopiston kursseja joskus muinoin, kävelin usein sinne odotusaikoina. Kivissä lukee jopa henkilöitten tittelit: kauppiaan leski jne. Koen tällaisilla alueilla jotain pyhää - minusta pyhän kokemus tekee ihmissielulle hyvää. Minä tarvitsen välillä sellaista jaksaakseni kaikkea ihmisvilinää.

  Sinulla on aika kamalia kuvia, Liisu, luurankoja. Kaipa ne totta ovat, mutta itse koen vainajat ja menneet rakkaat elävinä henkinä taivaalla, olentoina joiden olemassaolo jatkuu jossain muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://yle.fi/uutiset/suomessa_monia_tyhjia_hautausmaita/6385080

   #Onhan se vähän outoa, että modernissa yhteiskunnassamme vainajat haudataan parin metrin syvyyteen, jossa sitten aika ja madot tekevät tehtävänsä. Miksemme polta vainajiamme, jolloin hautuumailla riittäisi tilaa paremmin?#

   Ihmiset voisivat ottaa ensin selvää asioista .

   Poista
  2. Anonyymi, mistä pitäisi ottaa selvää? Ei tuolla ylemmässä kommentissa mielestäni puhuttu ollenkaan tunnustuksettomasta mahdollisuudesta haudata joku. Kyse oli ruumiin loppumuodosta mm. ekologisuuden kannalta. Kun ruumiit poltetaan, tarvitaan vähemmän hautaustilaa kuin arkussa haudattaessa.

   Sinänsä tuo linkkisi on kyllä kiinnostava. Tunnustukseton hautaaminen ei vaan tunnu kiinnostavan ihmisiä. Minusta tuhkaaminen on vapaamuotoinen, tarvittaessa tunnustukseton ja hyvä muoto loppusijoittaa ruumis.

   Poista
  3. En mitenkään voi uskoa, että anonyymi olisi tahallaan katkaissut Tapsan puheenvuoron kesken ja muuttanut sen ilmeisen ajatuksen, tai että olisi umpipökiömäisen hölmöyden vuoksi laittanut vastauksensa aivan väärään paikkaan.

   Minä luulen, että ateistit pelkäävät kuitenkin, etteivät enkelit viimeisenä päivänä löydä heitä sieltä sivuhautuumalta.

   Ja aivan oikeastihan on kyse siitä, että ruumiin loppusijoituspaikka ei hetkauta kuollutta, vaan haudat ovat omaisten uskonnollisten tai uskonnonomaisten tunteiden harjoituspaikkoja. Hautajaisrituaalejakaan ei pidetä kammen nurkkaan heittäneelle vaan surijoille. Minä olen ihmetellyt sitä, kuinka paha olo hieman, ainakin hetkeksi, helpottaa niiden jälkeen.

   Poista
  4. Jälkeenjääviä varten hautajaiset ja haudat tietysti ovatkin. Vaikka aika moni taitaa ajatella, että vainaja katselee jostain ylhäältä menoja, että onko tammiarkku vai peräti pahviarkku.

   Tuhkaustapauksissa ehkä tällaisia ei ajatella. Lukemattomia hauskojakin kommelluksia on elokuvissa ja kirjoissa siitä, mitä tuhkalle on sitten tapahtunut. Tykkään tällaisesta mustasta huumorista.

   Poista
  5. "Ihmiset voisivat ottaa ensin selvää asioista ."

   Totta puhut. Ja näytit oikein esimerkinkin siitä itse itseäsi komentaen.

   Siinä myönnän anonyymin olevan oikeassa, että ajattelin asiaa vain täältä pääkaupunkiseudun kapeasta näkövinkkelistä. Enhän pääse viimeiseen lepoon Hietaniemen tai edes Kulosaaren hautausmaalle, vaikka ne olisivat lähimmät.

   Ehkäpä sukuhautaan Muhokselle näin hoikka poika vielä mahtuisi, mutta matka on pitkä jälkeenjäävien kannalta.

   Tunnustuksettomuus taas on ihan toinen asia, vaikka toki mielenkiintoinen. Eikö niitä voisi tarjota muslimien käyttöön, sillä hehän valittavat vähän väliä hautausmaiden puutteestaan?

   Poista
  6. Rakas - ja vähemmänkin rakas - lähiomainen jää kyllä elämään muistoissa. Ei siihen hautaa tarvittaisi. Tuhkana tuuleen kimaltavan meren äärellä. Se on siinä.

   Poista
  7. Hyvä ystäväni ripoteltiin ilman mitään turhia lupia mereen. Hänen nimensä lukee silti suvun hautakivessä. Veljensä on siinä oikeasti. En minä sinne koskaan ole olutta vienyt tai kaatanut, vaikka yks T, toisen jälkeläinen, niin joskus teki kai useamman kerran.

   Poista
  8. Kuka olikaan se taiteilija, jonka haudalle joku aina toi avatun olutpullon? Matti Pellonpää?

   Poista
  9. Pellonpäästä tässä ei kuitenkaan ole kysymys, häntä en henkilökohtaisesti tuntenut.

   Poista
  10. Erään minunkin sukulaiseni tuhkat ripoteltiin mereen, eikä siihen kai mitään lupia tarvita?

   Tuhkastahan voisi tiivistää timantin, eikä sellaisia palveluja ole tarjollakin?

   Poista
  11. En tiedä, mutta esimerkiksi Helsingin Uutiset sanoo artikkelissaan: "Tuhkan ripotteluun pitää olla aina maanomistajan tai haltijan suostumus eikä tuhkaa voi kuljettaa missä tahansa paatissa."

   Poista
  12. Enpäs tiennyt, onhan Suomessa jokamiehenoikeus. Kun omaan rantaan sirottelee tuhkan, ei siinä ole kenelläkään sanomista.

   Miksi muka ei voisi soutaa merelle ja sirotella tuhkat siellä? Tuhkaahan käytetään lannoitteenakin tai maanparannusaineena.

   Poista
  13. Kaikki lienee mahdollista. Äidinmaidostakin voi tilaustyönä teettää esim kaulakorun.

   Poista
 7. Tuosta uimariuutisesta ensin, että alkuperäistä en nähnyt. Mutta nauratti tuo kirjaamasi kovasti. Uimarirassukka oli siinä onnistumisen ja selviytymisen euforiassa eikä osannut oikein perustella.

  Minä puolestani ajattelen, että täytyy olla aivan umpipöljä, apukouluunkaan en päästäisi, jos ui 21 kilometriä aavaa merta, kiipeää Mount Everestille tai hyppää jostain sillalta laskuvarjon kanssa. Ihmiset arvostavat heidän rohkeuttaan, mutta minä näen mielessäni 70-luvun apukoululuokan. Sieltä huimimmat jätkät uskalsivat pieraista kovimpaa tai polttaa tulitikulla käteensä palovamman.

  Ja jättäkää pökiöt se Mount Everest rauhaan, tuhoatte sillä älyttömällä jätteen määrällä sen luontoa, mitään hyötyä teoistanne ei ole kenellekään.

  Gibraltarin uimari sai tietysti legendaarisen maineen, hän pääsi televisioon. Minä en ole koko jätkästä aikaisemmin kuullut, enkä halua kuullakaan. Sytyttääkö seuraavaksi pierujaan palamaan ja kehuu elämystä ja sen syvällisyyttä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tästä vielä jatkaa.

   - Mulla oli kauhean paha olo housuja riisuessani, oksentelin koko ajan.
   - Espanjalainen oksenteli siinä vieressä.
   - Limakalvot mun hajoo siinä, ja ellen laittaisi vaseliinia persuksiin, oisin ihan rikki.
   - Kauhean paha olo siinä tulee.
   - Iso epätoivo iski matkalla.
   - Puolivälissä kymmenen sekunnin pierun polttamista säikähdettiin isosti, nähtiin pökäle siinä, se möllötti pystysuorassa ja meinasi seurata.
   - Se mua pelotti, sitten se häippäisi.
   - Tää on rajua.
   - Henkiseen toipumiseen menee loppuelämä.
   - Haluan tuoda pierujen polttamisen ilosanomaa muillekin.

   Poista
  2. Tunsin joskus yhden pintapelastajan. Sellaisen, joka laskeutuu helikopterista köydellä myrskyävään mereen ja ottaa sieltä pulassa olevan mukaansa. Sillä oli aivan karmean kova kunto. Häntä minä arvostin.

   Tai niitä palomiehiä, jotka paloa sammuttaessaan putosivat eteläisessä Suomessa talon katon läpi ja vammautuivat pahasti.

   Nuo huvikseen, omien tunnetilojensa vuoksi, henkensä vaarantavat, ovat minusta pellejä.

   Poista
  3. Nuo repliikit ovat siis totta ja tuossa järjestyksessä. Poimin niitä kännykän muistiin, kun rupesi naurattamaan jo tuossa espanjalaisen kohdalla. 

   Minäkään en oikein tykkää tuommoisista jättirysäyksistä, että tehdään jotain äärirasittavaa ja vaarallista otsa rypyssä.

   Poista
  4. Nuo vaaralliset jättirysäykset tehdään oman egon kasvattamiseksi. Toisen ihmisen pelastaminen merestä tai vuorenhuipulta on eri asia. Siinä pannaan oma itse alttiiksi jopa kuolemalle.

   Poista
  5. Arndt Pekurista en äskeisellä tarkoittanut, kun puhuin huvikseen henkensä vaarantavista, hän ei sitä huvikseen tehnyt.

   Ne kaksi suomalaista sotilasta, jotka kieltäytyivät Pekurisen teloittamisesta, olivat myös kunnioitettavan rohkeita.

   Jostain mieleeni juontui, ehkä mihinkään riippumatta, kuinka Paavo Nurmi aikoinaan kieltäytyi sotilasvalan vannomisesta. Hän sanoi jotenkin, ettei koskaan lupaa sellaista, mihin ei pysty.


   Pentti Valkonen oli manjerheimrististään huolimatta huono mies.

   Poista
  6. Vahingossa kirjoitin manjerheimiristi, kun venäläiset käyttävät kai sellaista kieltä ja Kalle Eemeli kuitenkin palveli Venäjän suurta isänmaata suurimman osan työurastaan.

   Poista
  7. Minun isoisäni etunimet olivat Kalle Emil, minä en ymmärtänyt, miten oli saanut sellaiset nimet, vähän sitä Emiliä ihmettelin, Savosta kun oli kotoisin. Isäni sanoi häntä saatanan savolaiseksi, mutta ei taatusti ollut kommunisti hänkään. Joka tapauksessa teki koko työelämän palveluksensa Suomessa, kuutisen vuotta siitä meni osittain ulkomailla, mutta Suomen hyväksi.

   Isoisälläni oli seinällään muistaakseni joku Mannerheimin alleirjoittama plakaatti, tästä en enää ole ihan varma. Mutta kekkosen allekirjoittamia kiitoksia sotapalveluksesta hänellä joka tapauksessa oli seinällään kaksi. Minä niitä ihmettelin, koska juuri isoisältäni opin, että vihreä kommunisti kekkonen oli vihreä kommunisti.

   Poista
  8. Ja mahdollisille nuoremmille lukijoille selitän, että vihreä oli maalaisliiton, keskustapuolueen, väri, kuten se kai on nykyäänkin.

   Minun isäni ei 70-luvulla tilannut enää lainkaan Helsingin Sanomia, syytti heitä kommunisteiksi. Uusi Suomi hänelle tuli, Vihtori ja Klara oli minusta siinä hyvä sarjakuva, sen muistan. Senkin, että sitä vähän ihmettelin, että sen lehden ohjelmatiedoissa ainoastaan klassinen musiikki oli musiikkia, ainoastaan sellaista siinä oli, kun musiikkia yritti etsiä.

   Poista
  9. Minua harmittaa, etten enää paljoa muista isoisäni jutuista, hän oli kova puhumaan. Sen muistan, että hän puhui ainaisesta nälästä, joka sodassa vaivasi. Ja unen puutteesta. Hän lähti kuulemma kerran unissakävelijänä kävelemään linjoilla ja piti suorastaan ihmeenä sitä, ettei kuollut luotiin. Linja oli silloin jossain hautausmaalla, hän osasi kertoa viereisen hautakiven tarkat tiedot syntymä- ja kuolinaikoineen, muistaakseni oli syntynyt 1700-luvulla. Muuta en niistä enää muista.

   Kuten sanottua, silti kunnioitan myös Pekurista.

   Poista
  10. Paljon olisi kysyttävää, jos nyt saisi kohdata vanhempiaan tai muita kuolleita ihmisiä. Olisi pitkä lista haastattelukysymyksiä. Niitä tärkeimpiä, jotka mieltä myöhemmin askarruttavat, ei koskaan kysynyt.

   Toisaalta on hyvä, ettei tiedä kaikkea. Tietämättömyys ja unohtaminen ehkä myös suojaavat ihmistä.

   Poista
  11. Vaan yhtä ihmettelen. Eikö kukaan huomaa, että puussani kasvaa harvinaisia sydämenmuotoisia omenoita? Kuvassa aito omena.

   Poista
  12. Onpa tosiaan hauskan näköinen omena. Minä näin kuvan, mutta sivuutin sen, kuten usein sivuutan asiat, joita en ymmärrä. Tuollaisesta kuvasta ei oikein tiedä mitä se esittää. Olisi voinut olla muokattu tai joku muovinen rintamerkki.

   Poista
  13. Näin arvelen muittenkin katseen liukuvan kuvan yli, niin tavanomaisen asetelmallinen se on. Itsekin harhauden, kun vilakisen sitä tässä nyt.

   Siinähän on ehta tilanne, presiis sydämen muotoinen omena eksyi koriini. Halusin muodon näkyvän, ja asetin ompun ainoalle selkeälle vaalealle taustalle, josta se erottuisi: päässäni ollut lippis.


   Poista
  14. Näin arvelen muittenkin katseen liukuvan kuvan yli, niin tavanomaisen asetelmallinen se on. Itsekin harhaudun, kun vilakisen sitä tässä nyt.

   Siinähän on ehta tilanne, presiis sydämen muotoinen omena eksyi koriini. Halusin muodon näkyvän, ja asetin ompun ainoalle selkeälle vaalealle taustalle, josta se erottuisi: päässäni ollut lippis.

   Poista
  15. Huomasin minäkin, mutten huomannut kommentoida. Lisäksi luulin, että lippiksesi on paita eli asettelit sen siihen sydämen kohdalle!

   (Mutta koska se paidaksi luulemasi ei ollut päälläsi, en vaivannut sillä enempää päätäni.)

   Poista
  16. Kerran minulla oli isovanhempieni, isisäni ja isoäitipuoleni, luokse mennessäni, vähän toisella kymmenellä, sellainen hippimallinen USA:n armeijan leipälaukku. Olin siihen laittanut jonkun siirtokuvan koristeeksi, varmaan siinä luki jotain että "rock", mutta en enää oikeasti muista, mitä se oli. Isoisääni laukku kiinnosti kovasti, hymyä täynnä hän kertoi sen olevan armeijan leipälaukku ja sitten alkoi selostaa niitä sota-aikaisia ruokakokemuksiaan ja ruoan puutetta rintamaolosuhteissa.

   Minua kaduttaa kamalasti, etten merivoimien univormussa mennyt isovanhemipani tervehtimään, vaikka he toivoivat sitä kovasti. Se oli vain vähän ennen isoisäni kuolemaa. Minulla oli silloin mielestäni tärkeämpiä tekemisiä.

   Poista
  17. Minulla oli yhtenä kesänä lukioaikaan lavatansseissa ullakolta löytämäni Lotta-lakki päässäni. Se sopi minulle hyvin, enkä ajatellut siinä olevan mitään ideologiaa. Käytinhän minä myöhemmin Maon pinssiäkin laukussani, koska se oli hauskan näköinen.

   Lottalakin alta tuli palmikko, eli tukkani oli piukkaan taakse suittu, jakaus keskellä päätä. Varsinainen Lotta. Aika moni poika ihasteli lakkiani ja sai siitä jutun aiheen.

   Poista
  18. Joku mmyi silloin ison määrän tavaraa lehti-ilmoituksilla, joissa kerrottiin myytävän olevan USA:n armeijan ylijäämävarastosta.

   Se ei visiinkään ollut sieltä, kun isoboidillani oli takkinsa rintamuksessa hakaristikotka, se oli hieno merkki. Kerran hän oli sitten vissiin vähän kalpea, kun kyselin, miksi oli ottanut sen pois. "Ei sitä enää uskalla käyttää!"

   Broidi ei silloin tai koskaan myöhemminkään arvostanut natseja, se vain oli sitä nuorison kapinallisuutta ja piruilua, halua kokeilla.

   Väkivallalle pitää laittaa stoppi! - Koulumaailma on mielestäni edistynyt. Luokanvalvoja Mäntti löi välittömästi, kun isobroidini haistatti hänelle vittua. Aikasemmin olen vissiin virheellisesti sanonut, että leukaan, mutta vatsaan se oli. Ei Mäntti mikään tyhmä ollut, vaikka siltä näyttikin, hän oli arvostettu kulttuuripersoona ja kaitafilmaaja. Vissiin muutakin haistavituntaidetta teki.

   Minä ilmoittaudun vapaaehtoiseksi potkaisemaan sitä kuolemaatuottanutta natsisikaa, jos viranomaiset niin haluavat.

   Poista
  19. Elokuvakerho ja elokuvat olivat silloin 70-luvun alussa isobroidille tärkeitä. Sieltä hän jäi pois, koska "ei siellä esitetä enää kuin neuvostoliittoa!"

   Minä puolestani olen sitä mieltä, että Panssarilaiva Potemkin on maailman kaikkien aikojen huonoin elokuva, kaikki sitä elokuvan tekoon pääseekin.

   Poista
  20. Varmaan Eisenstein kehitti silloin elokuvan tekniikkaa, mutta muutenhan ne elokuvat ovat huonompia kuin keskiverto visa mäkiset.

   Poista
  21. Ai niin, unehtu mainita se kamala Leni Riefenstahl. Hänenkin elokuviaan, eritysesti sitä Tahdon riemuvoittoa, vaimikänatsipaskaseoli, kehutaan. Kaameeta kekkalointia.

   Elokuvaväki on hyvin omituista.

   Kehukaa vielä nyt vaikka sitä Apulannasta kertovaa rainaa.

   Poista
  22. Edelleen olen sitä mieltä, että Charlie Chaplinin Nykyaika on maailman paras elokuva. Siinä on kaikki.

   Sitä paitsi Paulette Goddardiin olen jotain kymmenvuotiaasta asti ollut rakastunut, häntä ihanempaa ei voi olla. Ei taida vissiin enää olla saatavilla, ja tokko silti tällaista äijänraatoa huolisi, vaikka serenadia sille laulaisi.

   Poista
  23. Hauskan ja hienon sovituksen löysin Tsapen säveltämästä Smilestä, kuvituskin on tässä rainassa upea. Tsapea taidan kumminkin vetää turpaan, eihän se vaan pussaillut MINUN rakkauteni kanssa.

   Poista
  24. Taisi se Paulette olla naimasissakin Chaplinin kanssa. Ja sitten Erich Maria Remarquen. Hänen touhuistaan Paulette kuitenkin luultavasti sanoi: "Länsirintamalta ei mitään uutta!"

   Poista
  25. Tälle viiden minutin pätkällehän minäkin olen elämäni perustanut. Vittu!

   Poista
  26. En minä tosin ole vankilassa ollut ja vain yhden kerran putkassa. Se oli nuorena miehenä, kun poliisi komensi nuorisoa hajaantumaan, tiedä sitten mikä niitä tökki. No minä kuitenkin iloitsin heille vastavedoksi juuri televisiosta tulleesta Kahdeksasta surmanluodista: "vitun hyvä, et se ampui teitä!" - Juoksin kovempaa kuin koskaan, minulla oli senaikaista muotia olevat korkokengät ne hidastivat. Kauppaopiston metsän puoleista seinää juoksin poikkikadulle. Siellä ne saatanan paskalakit olivat vastassa, minä olin nöyrää poikaa. Pelkäsin, että hakkaavat, eivät ne sitä tehneet, mutta pitivät aamulla putkassa paljon pidempään kuin Ykä-spugeja.

   Poista
  27. Enkä minä edes mikään nuori mies silloin ollut, varmaankin jotain kuustoista vuotta. Olikohan se ihan laillista viedä skidejä putkaan edes siihen aikaan. Nooh, se oli sitä kekkoslovakian aikaa.

   Poista
  28. Nykyään poliisit vievät lapsiasiakkaat kai kotiin. Yleensä ne ovat kännissä tai huumeissa, ja ovat unohtaneet kävelytaidon. Ainakin Poliisit-sarjassa näin tekivät. Ovat muutenkin kauhean kohteliaita ja hymyileväisiä palveluammatissaan.

   Poista
 8. Vaan yhteen asiaan olen nyt turhautunut: miksi tuosta uusnatsien mielenosoituksessa pahoinpidellyn ja sittemmin kuolleen miehen tapauksesta on nostettu suurempi älämölö kuin Kajaanissa turvapaikanhakijoitten ryöstömurhaamasta miehestä?

  Rippikoulukuvassa esiintyvä pikkuinen poika on saanut kuvottavaksi yltyneen surupornon äitelät kasvot. Missä on ryöstömurhatun kajaanilaismiehen suloinen rippikuva ja kynttilämeri ja valtiomiesten puheet ja lupaukset, missä kansan kiihkeä raivo?

  Minusta molemmat tapaukset ovat kammottavia, mutta vain toinen uhri on nostettu jalustalle, toinen on unohdettu jo ennen hautajaisia.

  Onko minussa jokin vika, kun minusta molemmat uhrit ansaitsisivat yhtä lailla median, valtiomiesten ja opposition - viittaan lähinnä nyt huolestuneisiin Ville Niinistöön ja Li Anderssoniin - huomiota?

  Väkivalta on hirveää. Siitä ollaan kai yhtä mieltä. Mutta paheksuttavan väkivallan valikointi on etovaa.

  VastaaPoista
 9. Tämä natsijärjestö tulee joka tapauksessa lakkauttaa pikimiten ja poliisin valvottava, että se on lakkautettu.

  Potkaisija oli iljettävä pummi, luultavasti yhteiskunnan rahoilla elävä sikanatsi. Eikö niitä voisi lähettää Irakiin?

  Otanmäen tapaus on kamala ja tekijät saakoot ankarimmat mahdolliset rangaistuksen, sekä liput takaisin kotimaahansa.

  Nämä teot tai niiden osapuolet eivät kuitenkan vertaudu toisiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi eivät mielestäsi vertaudu?

   1. Molemmat ovat ajankohtaisilmiöitä, ajankohtaistapahtumia samalta kuukaudelta.

   2. Molemmat liittyvät maahanmuuttoon, joka on päätrendi kaikessa yhteiskunnallisessa keskustelussa, jota koko Euroopassa käydään.

   3. Molemmissa on ihminen kuollut toisen kansalaisuuden/leirin/aatesuunnan edustajan toiminnan vuoksi.

   4. Molemmat tapahtumat herättävät kiihkeitä tunteita.

   Poista
  2. Todennäköisesti nämä irakilaissankarit ovat muuttoaallon mukanaan tuomaa kuonaa. Siinä mielessä vertautuvat natsiääliöihin.

   Valtamedia ei ole kertonut sitäkään, että nämä kaksi irakilaista oli siirretty Oulusta Otanmäkeen siksi, ettei heitä saatu kuriin Oulussa.

   Mitä tekoihin tulee, niin Otanmäen on pahempi. Se on sivullisen ryöstömurha, toinen on kuolemantuottamus, jossa uhri ei ollut ihan sivullinen.

   Molemmista on tietysti annettat sellaiset tuomiot, kuin Suomen lakiin on kirjoitettu ja aiemminkin tulkittu.

   Poista
  3. Ei ole olemassa mitään laajaa ja kattavaa "suvakeiden" salaliittoa "meitä viisaita ihmisiä" kohtaan. Asetelma on lähinnä perussuomalaisen puolueen meille lanseeraama, he tarvitsivat sitä ja kysymys on markkinointikikasta; "kamala juutalainen, hirveä vihamies", täytyy olla.

   Minua on varmaan sanottu suvakiksi, mutta olisitte vain kuulleet tai lukeneet niitä arvailuja natsistisuudestani.

   Kaikki me ihmiset olemme moninaisia, meissä on monenlaisia puolia.

   Suurta salaliittoa minä sitä vastoin otaksuin äsken, kun kävin kauppakeskuksen yhdessä raflassa syömässä. Tilasin häränlihapihvin bernaisekastikkeella ja paistetuilla perunoilla. Seinällä luki, että pihvi on 200 grammaa, minun olettamani mukaan, vaakaa minulla ei ollut, kyseinen pihvi ei edes ennen valmistusta ollut paljoa sataa grammaa isompi. Paistetuita perunoita oli tällä kertaa kiitettävän paljon, en jaksanut niitä kaikkia syödä. - Tämä jo mikä, on oikeistopopulistinen ja yrittäjävetoinen, sikamainen salaliitto meitä, Suomen kansaa, Suomen työtätekeviä tosisuomalaisia, kohtaan.

   Kauppakeskuksen pihalla kaksi viulistia soitti klassista musiikkia. En minä kappaleita tunnistanut, koska ei ole parasta asiantuntijuusalaani (heh, mikä nyt olisi), mutta melkein kyyneleet silmiini tulivat, kun oli niin kaunista. Neljä euroa laitoin kapsäkkiin, vähän aikaa itseni pirun kanssa taisteltuani: "kyllä kaks tai vähän vähempi riittää!"

   Poista
  4. Ei tarvitse lukea kuin muutama kommentti Imagen Uuninpankkopojan blogista, kun vakuuttuu siitä, että on olemassa laaja ja kattava meidän sivistyneiden, oppineiden, älykkäiden, kirjoitustaitoisten, hyvinkasvatettujen ja suvaitsevaisten julkisuudenkestävä liitto noita mahtavan kasvatuksen saaneita, kirjoitustaidottomia ääliöitä kohtaan.

   Alkuun seurasin Uuni-blogia huvittuneena, luin peräkkäin annoksen uuniuhoa ja sitten samantien annoksen mitävittuapaljastuksia. Tämä oli päivän huumoriannos.

   Nyt en jaksa enää perehtyä näihin ääripäihin. Valtaosa ihmisistä on, niin kuin Riku sanot, moninaisia ihmisiä. Vihaa ja raivoa ei jaksa, tuli se sitten vasemmalta tai oikealta ääreltä.

   Poista
  5. Olennaista on, että se Suomen vatsarintaliike, vaimikäseon, on mahdollisimman pikaisesti kiellettävä. Jos lainsäädäntö ei riitä, sitä voidaan pikaisellakin tahdilla tehdä lisää, ja pitää tehdä.

   Poista
  6. Se Vatsarintaliike tulee varmaan siitä, että potkaisevat joko vatsaan tai rintaan.

   Paskalehtijournalismi (=iltasanomiset) on jo syyllistänyt myös sairaanhoidon. "Miksi uhri päästettiin kotiinsa, vaikka kuoli sinne?" - Keltaisen roskalehdistön kelkkaan ei pidä mennä.

   Mitä Vittua-lehti saa mitä todennäköisimmin rahoitusta putalta, putinilta. Miksi sellaista kannatetaan, ovatko ääri- ja populistioikeisto äärisuvakeita?

   Poista
  7. Minkään lehden pulkkaan ei pidä sokeasti istahtaa, ei edes Helsingin Sanomien tai Kansan Uutisten.

   Taisin lukea tuon uusimman uutisen, jossa viitattiin hoitovirheeseen tai johonkin sattumanvaraiseen yllätykseenkin miehen kuolemassa. 

   Kaipa se lopulta selviää. Hoitovirheetkään eivät ole harvinaisia. Minunkin äidiltäni kipsattiin väärä käsi ja murtunutta ei edes vilkaistu.

   Poista
  8. SVL: n natsit ovat tehnyt jo useita väkivaltaiskuja ihmisiä kohtaan viimeisen kuuden vuoden aikana. Toistan: ihmisiä kohtaan. Pridemarssia kohtaan vuonna 2010 (88 rikosilmoitusta, osa lapsia). Sen jälkeen useita väkivallan tekoja. Toiminnan ainoa sisältö ja päämäärä on väkivaltaiskut ja väkivalta. SVL:n yhteydet muihin neonatsiryhmiin ja rasistisiin ryhmiin on tiedossa. Nuori mies ei kuollut hoitovirheen takia vaan kuolinsyy on aivoverenvuoto joka oli seuraus pahoinpitelystä Elielinaukiolla. Törkeä kuolemantuottamus, poliisin sanojen mukaan.

   SVL:ää tullaan vahtimaan entistä tarkemmin. Ihan kuin muitakin rikollisjärjestöjä, kuten eräitä moottoripyöräjengejä (kaikki motoristiporukat eivät ole rikollisporukoita).

   Poista
  9. Niin, siis tämähän on tiedossa, Anonyymi. Kenelle mahdat sanasi osoittaa? Omille ennakkoluuloillesi?

   Äärijärjestöjä en osaa hyväksyä miltään laidalta eikä niitä tässä blogissa ole kukaan hyväksynyt taikka ylistänyt, tietenkään. Ei pidä lukea enempää kuin kirjoitettu on, muutoin lukee itseään.

   Haluan kuitenkin nostaa keskusteluun myös muut äärijärjestöt ja haluan kysyä, kestääkö niiden toiminta joka käänteessään lain kirjaimen tarkasti ja selittelemättä. Pitäisikö nekin kieltää?

   Antifa, tuo valtion tukia nauttinut - en tiedä nauttiiko edelleen - on minusta yleisvaarallinen järjestö, jonka tekemisiin en luottaisi piirun vertaa. Ruotsissahan AFA muun muassa tuhoaa ja vandalisoi koteja ja autoja. AFA-aktivisteja on yhdistetty myös tuhopolttoihin ja pahoinpitelyihin. Meillä vasemmistoanarkistit ja antifasistit lyövät jopa hevosia!

   Kysyä sopii siis, milloin antifasisti potkaisee toista liian lujaa. Minua tämä äänekkäästi rummutettu suruporno tuoreimman uhrin ruumiin äärellä kuvottaa.

   Poista
  10. Jep jep. Näin se just menee. Kerro sitten kun tapahtuu vasemmiston tai anarkistien tekemä poliittinen murha. Vain vähännaikaa sitten ammuttiin Jo Fox, briteissä. Labourpuolueen nuori naispoliitikko. Tekijää kutsuttiin brittilehdistössä laajasti neonatsiksi, äärioikeistolta omaksuttujen ajatusten vuoksi.

   Poista
  11. Onko jossain Suomessa muka tapahtunut poliittinen murha? Ei kyllä tule mieleen, kun Otanmäen murhakin oli ryöstömurha. Muita murhia en ole viime aikoina havainnut.

   Poista
  12. Eikös Eläinten vapautusrintama eli kettutytöt juuri tuhopolttanut muutaman bussin Vantaalla ja oli kiinni ihan vaan tuurista, ettei mukana mennyt puoli tusinaa bussikuskiakin.

   Siinäpä olisikin ollut medialla kriisi, kun joukossa olisi ehkä ollut mamukuskejakin - että kauhisteleeko vai hyssytteleekö.

   Poista
  13. Muistan tapauksen, ja luokittelen sen mielessäni terrorismiksi. Nukkuvat bussikuskit olivat oikeasti vaarassa, ja tässä nähdään juuri näiden ekoterroristien itsekkyys ja tyhmyys. Ei edes tajuta, mitä ollaan tekemässä.

   Poista
 10. Laittomat järjestöt tulee lakkauttaa, ja niiden toimintaan on puututtava, mikäli ne jatkavat toimintaansa. Uskoisin, että natsijärjestöt voisi kättelyssä kieltää.

  Luulisi, että laista löytyy helposti kriteerit sille, millainen järjestö on laillinen. Jos järjestön nimissä tehdään vääriä tekoja, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkit, koko järjestön toiminta tulee tutkia.

  Näin ollen myös vasemmistoanarkistien ja ekoterroristien toiminta tulee saattaa tarkasteluun ja tulee miettiä, täyttävätkö mainitut järjestöt varmasti lain kirjaimet.

  Käsittääkseni kyseessä on varsin laaja kenttä erilaisia järjestöjä. Ongelmana tässä tietysti on se, että sanan- ja toiminnanvapaus tulisi säilyttää mahdollisimman laajana ja vapaana. Ajattelunvapaus jokaisella kuitenkin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, lakia on noudatettava.

   Nämä säälittävien urpojen järjestöt saavat ihan liikaa mediahuomiota juuri siitä syystä, mistä Kike huomauttikin: maahanmuuttajien rikoksia vähätellään "yksittäistapauksina", eikä islamistien terrorillakaan ole ikinä mitään tekemistä islamin kanssa.

   Sitten tulee ryhmä vähä-älyisiä, jotka huutavat, että eikä ole yksittäistapaus ja onpas tekemistä - ja saavat hiljaisen enemmistön nyökyttelemään.

   Valtamedia ja valtaeliitti pitää yksinkertaisesti meitä niin tyhminä, ettei meille voi kertoa asioita niin kuin ne ovat, ettemme vaan kiihkoudu.

   Poista
  2. Islamhan on nykykäsityksen mukaan muutakin kuin uskonto - ja tätä on turha kieltää. Islam on kehittynyt myös yhteiskunnallispoliittiseksi järjestelmäksi, jonka avulla hallitaan monia yhteiskuntasektoreita ja jopa naisen asemaa islamilaisessa maailmassa. Pisimmälle ja tuhoisimpaan suuntaan islamia on vienyt Isis. On turha sanoa, että Isis ei edusta uskontoa, kun se nimenojaan nojaa islamiin, tosin oman tulkintansa mukaiseen. - Muslimit itse määrittelevät uskontonsa, eivät länsimaiset dosentit. Meidän islamilaisiin rauhanuskontounelmiimme ei usko erkkikään.

   Alun perin islam lie ollut puhdas uskonto, mutta kun sen kello pysähtyi keskiaikaan, myös yhteiskunnallinen kehitys lopahti ja islamilaiset maat vajosivat omiin uskonnon hallitsemiin dogmeihinsa, joissa etäännyttiin yhä kauemmas henkisestä ja samalla aineellisesta kehityksestä. Ero länsimaihin kasvoi koko ajan, ja nyt kuilu näyttää ylittämättömältä ymmärtää toista näkemystä.

   Poista
  3. Hieraisin silmiäni, koska minusta tuntuu ihan käsittämättömältä että sinä esität totuutena tietäväsi minäkälainen on kaikkien, koko maailman, muslimien uskonnollisuus. Varsinainen islamilainen maailma on maantieteellisesti hyvin iso: pohjois-afrikasta kaakkois-aasiaan asti. Sen lisäksi läntisiksi katsotuissa maissa asuu ja elää useita miljoonia muslimeja. Et tunne yhtä ainutta Suomessa elävää muslimia, vai tunnetko? Minä tunnen. He toteututtavat uskontoaan yhtä kirjavasti kuin suomalaiset kristitytkin ja tapauskovaiset.

   Isis on terrorijärjestö joka käyttää uskontoa vain välineenä omalle väkivallalleen. Aivan samoin (lievempää uskonnon väärinkäyttöä) kuin Aito avioliitto -liike käyttää omia tulkintojaan Raamatusta pyrkimyksissään kieltää homoilta avioliitto. Tai aivan samoin kuin Timo Soini vetoaa katolilaiseen uskoonsa vastustaessaan aborttia.

   Kyllä kristitytkin osaavat käyttää uskontoa poliitikassa, poliittisesti.

   Poista
  4. Anonyymi, opetat minua suotta. Tiedän kaiken, mitä tuohon eteeni asetat. Tiedän senkin, että homous on monille muslimeille samanlainen synti kuin kristittyjen fundamentalisteille. On siis turhaa nimetä homojen huonoa kohtelua vain kristittyjen yhteydessä. Meidän uskontomme nimissä ei äärimmäisin fundalistikaan missään oloissa tai missään lahkossa heitä sentään homoa katolta alas kuolemaan.

   Tiedän uskonnoista ehkä enemmän kuin sinä, mutta en väitä tätä, koska en tiedä sinun opintojasi ja lukeneisuuttasi. Olen opiskellut ja opettanut kyseistä ainetta peruskoulun yläasteella, painopistealueena maailman uskonnot.

   Lähituntumaa nykymuslimien uskonnollisuuteen olen saanut suoraan kentältä lähipiirini ihmisiltä, jotka työssään toimivat päivittäin muslimien parissa. Väitän, että siinä saa paremman kuvan kuin tuntemalla henkilökohtaisesti pari muslimia.

   Minua tympii luennoimisesi, etenkin kun oikeinkirjoituksesi mättää niin pahasti. Kirjoitapa seuraava luentosi normaalilla hyvällä kielellä, niin olet uskottavampi.

   Poista
  5. Islamofobiassa on samoja piirteitä kuin homofobiassa: mielikuvat ovat kiinnittyneet pornoon tai lasten sukupuolielimiin tai seksiin joka herättää vastenmielisiä tuntemuksia.

   Poista
  6. Käytit sitten fobiakorttia.

   Tiedätkös mitä, kullannuppu? Olet vissiin niitä musta-valkoihmisiä, jotka eivät pysty muuhun kuin jakamaan ihmiset karkeasti kahtia: suvakit ja rajakit, eli me hyvikset ja te pahikset.

   Ja sille minä en voi mitään, että säälin tapaanne ajatella kapeasti. Se estää teitä näkemästä asioita objektiivisesti, kun kiellätte muun kuin yhden tavan olla oikeassa.

   Poista
 11. Mutta tuliset kuubalaisurhot saivat kunnon tuomion lystinpidostaan - jopa viisi vuotta!

  Vaikka uhri oli täysi-ikäinen ja lähtenyt vapaaehtoisesti harrastamaan seksiä, tosin vain yhden kanssa. Mutta eteläisen kulttuurin yhteisöllisyys vaati kaverille kans.

  Kysymys kuuluukin, että milloin alaikäisen tytön puskaraiskannut on saanut näin ankaran tuomion?

  Minusta siitä pitäisi antaa samalla mitta-asteikolla 25 vuotta, ihan niin kuin sivistysmaissa annetaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuomarit näyttävät koventaneet rankaisulinjaa hieman lähemmäs muuta sivistynyttä maailmaa. Hyvä!

   Olen aina ihmetellyt sitä, että talousrikollisia pidetään suurempina rikollisina kuin naisten pahoinpitelijöitä ja jopa joitain nuoria tappajia. Eikös tämä tappaja-Lillokin saanut alle 10 vuotta kakkua? Lienee jo vapaalla.

   Vaan syksyn myyntimenestys taitaa olla Auerin Murhalesken muistelmat. Ehkä Parnasso julkaisee kritiikin? Mikähän lie uutuuksista Finlandia-palkinnon saaja. Laura Gustafssonin uutuutta on povattu ainakin skabaan mukaan. Ai, niin, Matriarkka tietenkin. Se on ollut Hesarin etusivulla, välisivuilla ja takasivuilla, ja aihe on lisäksi edistyksellinen ja ajankohtainen. (Ei sis. huumor.)

   Poista
  2. Eihän näitä alaikäisiä raiskattuja tai ahdisteltuja aina uskota. Yleensä ovat "mahtavan kasvatuksen saaneita" tai rasistien syöttejä. Ollaan hiljaa vaan, valtakunnassa kaikki enemmän kuin hyvin.

   Poista
  3. Pitääkö puskaraiskaus ja ruotsinlaivalla tapahtuneet vahinkoputkoset tässä erottaa toisistaan?

   Talousrikolliset ansaitsevat kovat tuomiot, samoin väkivaltarikolliset. Näiden vertailu on kuin vertaisi mitä tahansa yhteismitatonta.

   Poista
  4. Minulla mittarina on uhrin inhimillinen kärsimys. Ja minusta sen pitäisi olla juridiikassakin. Tiedän hyvin, ettei ole. Ihminen on myös moraaliton olento.

   Poista
  5. Luin juuri, että Oulussa 14-vuotiaan tytön oikeasti väkivaltaa käyttämällä raiskannut mies sai vähän yli vuoden tuomion.

   Jotenkin nämä tuomiot eivät istu oikeustajuuni. Miksei tullut viittä vuotta kuten kuubalaisillekin?

   Poista
  6. Onkohan tässä otettu huomioon raiskausten määrä? Kuubalaiset raiskasivat monta kertaa ja kiinnipitelijöitä on varmaan väkivallanteossa tarvittu. On otettu huomioon uhrin kärsimyksen laatu ja kesto. - Kunhan spekuloin, eihän kärsimystä oikein toinen voi mitata.

   Poista
  7. Tässä on juuri se ongelma, että vaikka feministit miten väittävät, niin raiskauksissa on eroa.

   Olisin antanut tuomiot toisin päin: kuubalaisille 1,5 vuotta, pikkutytön raiskanneelle vähintään 5 vuotta.

   Miksei tässä oteta huomioon kulttuurieroja? Kuubalaisethan ihan ilmeisesti luulivat vapaaehtoisesti seksiä harrastamaan lähtenyttä aikuista kännistä naista huoraksi, jonka panemisesta selviää rahalla?

   Poista
 12. Tätä pökälettä tutkimaan joutunut Ihminen kiljaisi tahtovansa Halin. Sai useamman.

  VastaaPoista
 13. Kääntäkää nyt sitä kiimaa jo vähän pienemmälle, kaikille on jo selvinnyt mikä tarve hekkumoida ketään asiaa todella koskemattomilla teillä on. Rivoa kuten aina.

  Arvostan tämän blogin hengessä älyllistä rehellisyyttä. Älkää paiskatko sitä menemään, olkaa ystävälliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otanmäen ryöstömurha koskee ainakin minua, sillä uhri oli fb-kaverini, tunnen hänen vanhempansa, ja murha tapahtui 100 metrin päässä lapsuuskodistani.

   Aseman hörhöjen nakkikioskikahina, jossa uhri kuoli myöhemmin, oli taivaan lahja punaviherkuplassa elävälle eliitillimme, tutkijoille ja toimittajille. Pääsivät hekumoimaan sillä ja oikean ryöstömurhan voi unohtaa.

   Sitä ei valtamedian mukaan edes verrata tähän aseman juttuun, koska tekijät olivat vääriä. (Muuta syytä en keksi.)

   Poista
  2. Tuo hekuma ja median nostattama kiima etoo minua. Suruporno on halpaa. Siitä otetaan kaikki hyöty omalle ideologialle. Uhrilla ratsastetaan nyt mediassa ja somessa, siitä piiskataan kaikki irti. Uhri parka.

   Poista
 14. Minua nauratti Markus Leikolsn irroittelu, hän pääsee sisään maalaisliittolaisen pääministerimme nahkoihin.

  Ai niin, olenko koskaan sanonut, että tämä on maamme kaikkien aikojen huonoin hallitus. Jos ei oteta lukuun sitä Martti Miettusen kekkosen hätätilahallitusta tai niitä, joissa Urhea itse oli pääministerinä. Aika huonoja olivat myös vanhasen, lipposen ja ahon hallitukset. C- tai korkeintaan b-luokkaa. Mari Kiviniemeä ei lasketa, koska sai tyhmyyttään hoitaakseen vain Vanhasen jättämän konkurssipesän. Masan näin muuten muutama päivä sitten Kansallisteatterin edessä, minulla oli paha olo pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä sen jätkän nähdessään osaa ajatella muuta kuin, että vieläköhän se on suomi24-treffipalstalla, sieltä löytyy niitä prinsessa ruususia.

   Poista
  2. Tuosta luokittelusta vielä, - kun puhuin b- ja c-luokista, niin tämän nykyisen hallituksen täytyy olla Iso D.

   Poista
  3. Vaan mitä tilalle? Keillä nykyhallitus korvataan? Ketä ehdotat pääministeriksi ja ketä muiksi?

   Li Andersson valtiovarainministeriksi, Ville Niinistö pääministeriksi ja Antti Rinne oikeusministeriksi? Amen.

   Poista
  4. Eikö siis ole vitsi lainkaan nämä nykyinen pääministeri, valtiovarain- ja ulkoministeri? - Jos eivät ole vitsi, itkettää´. Ja vaikka olisivat vitsikin vain, ei naurattaisi.

   Se Orpo Piru, jonka piti pelastaa kokoomus, on kuitenkin naurettava.

   Poista
  5. Ei minusta kukaan hallituksessa ole vitsi - tuo on toisen työn aliarvioimista. Uskon, että jokainen sillä paikalla yrittää parhaansa ja tekee olan takaa töitä. Meidän muiden on helppo arvostella, koska heidän työnsä on julkista.

   Menepä itse - sanon tämän ennen kaikkea itselleni - sille paikalle tekemään työtä vakaasti hyvään uskoen. Saat kuitenkin päällesi kuraa ja lokaa ja täydellistä ymmärtämättömyyttä työn luonteesta.

   En edes yritä ymmärtää yksittäisen hallitusjäsenen haukkumista, koska hallituksen työ on aina tiimityötä, ei siinä sooloillen mennä läpi ja toteuteta edes Antti Rinteen vaalilupauksia. Saati Ville Niinistön. Tulos on aina kompromissi tai ei mitään.

   Onhan tämä nyt tuhannesti jo nähty. Nimetkää hyvä hallitus ja hyvä ministeri ja jokin hänen toteuttamansa vaalilupaus.

   Poista
  6. Tässä minun ja Rikun näkemykset menevät ehkä pahimmin ristiin, sillä minun mielestäni Sipilä on hyvä pääministeri ja hänen hallituksensa paras sitten Lipposen hallitusten.

   Poista
 15. Maahanmuuttajien kotouttamisesta: otin luovan ja boxin ulkopuolelta ratkaisun aivoinfarktin saaneen äitini ulkoilukaveri-tarpeeseen.

  Perinteiset kaupunki/SPR/seurakunta olivat ihan mahdottomia, vuoden jonot...

  Törmäsin netissä juttuun kirkkonummelaisesta teräsmummusta, joka hommasi itselleen pakolaisten vastaanottokeskuksesta reippaan, nuoren somalimiehen avukseen.

  Mamman kanssa puhuttiin mamu-vaihtoehdosta, ja tietenkin sopi. Otin yhteyttä paikalliseen mamu-aikuisopistoon. Olivat aika häkeltyneitä, mutta alkoi tapahtua.

  Nyt on aivan ihana thai-rouva äidin uutena kaverina. Tulee maanantaisin koulun jälkeen hakemaan äidin ulkoilemaan. Opiskelee mm suomea aikuiskoulutuksessa.

  Ollaan meilailtu tapaamisen jälkeen päivittäin, ja halasi spontaanisti sekä äitiä että minua, ja vapaaehtoishommana siis tekee.

  Että näin se kotouttaminen etenee! ☺

  Palkkaa äiti ei maksa, mutta kahvit sun muut välipalat järjestyy joko täällä tai konditoriassa, jos eivät kurjalla säällä viitsi tallustaa tuntitolkulla...

  Tosi ihana asia koko meidän perheelle!

  Nyt unta palloon, haliterkkuja!

  P.S. Näin huonoa hallitusta en muista, ja persut lienee suurin kupla politiikan kentällä. Koskaan.  VastaaPoista
 16. Hallitukset tuppaavat aina olemaan huonoja, Char, ei taida muita ollakaan kuin huonoja ja vielä huonompia. Sitä joskus vähän silti kummastelen, että kukaan huonoa hallitusta manaava ei osaa nimetä yhtään hyvää hallitusta tai ministeriä. Pitäisiköhän joskus katsoa peiliin? Tai vaihtaa äänestävä kansa, kun se ei ymmärrä mitään? Pitäisikö sille kenties kertoa, mitä tulee äänestää?

  En minäkään silti tätä hallitusta kehu. Koetan vain välttää syyttämästä sitä virheistä, jotka ovat jo edellisten hallitusten tekemiä. Esimerkiksi opetusalan huimat säästöt ovat aloittaneet kaksi edellistä hallitusta. 

  Entinen demariopetusministeri Krista Kiuru mm. tähtäsi opettajan koulutuksen laskuun. Hänen lausuntonsa mukaan opettajan kelpoisuuden voisi saavuttaa jo välitutkintotasolla, ts. maisterin opintoja ei tarvittaisi. 

  Tämä tietysti säästäisi rahaa ja perustelisi opettajien palkkojen leikkauksia. Suomalaista koulua on ajettu niin voimalla alas viime vuosien aikana, ettei nykyinen hallitus voi enää pistää paremmaksi alasajon saralla. Samoin terveydenhuollon huon.. siis uudistus alettiin jo viime hallituskaudella.

  VastaaPoista
 17. Yksi lempikappaleitani on tämä, vaikka en minä täysin samaa mieltä Vexi Salmen sanojen kanssa. Verot ovat ihan paikallaan, ei niitä enää saisi alentaa. - Vexi Salmi muuten jossain haastattelussa kertoi, ettei Irwinin Ryysyranta mennyt verottajan vuoksi, vaan artisti yksinkertaisesti lopetti osamaksujen maksun.

  Sanat voisivat olla vaikka näin:

  Haistakaa paska koko valtiovalta
  Ette osaa edes kyniänne terottaa
  Muutenkin touhu tuntuu holtittomalta
  Kaikki pitäis kerralla erottaa

  On siinä meillä omituinen sakki
  Kaikki sitä johto hommiin pääseekin
  On nyt jo tyhjä joka jätkän takki
  Mutta berneröinti jatkuu yhä hurjemmin

  On aivan turhaa enää tehdä työtä
  Kepu vie koko palkan kuitenkin
  Saat viettää monta unetonta yötä
  Sipilä teki elämästä helvetin

  VastaaPoista
 18. No jos Suomen veroaste vuonna 2014 on neljänneksi korkein maailmassa, pitäisi hälytyskellojen soida. Suomen edellä ovat vain rikkaat ja taloudeltaan tasapainoiset maat Tanska, Ranska ja Belgia.

  Ja tuosta vuodesta 2014 Suomen veroaste on vaan noussut aina 44 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Eiköhän tässä ole huippu, josta on pakko tulla alaspäin sanomaan ääneen se, missä on vika, jos talouskasvu ei nouse. Rahat eivät yksinkertaisesti riitä paisuvaan hyvinvointiin, jolla ei ole äärtä, ei rajaa. Työn on pakko kannattaa, niin kuin muissakin OECD-maissa.

  VastaaPoista
 19. Työorganisaatiot ovat sellaisia "kun yläpäässä pettää, niin alapää kärsii", juttuja. Siitä ne tuottavavuusongelmat pitkälti johtuvat, johtamisen laatu on ala-arvoista. Laiskojakin ovat, joskus kun vahingossa ovat yhden viistoistatuntisen päivän, niin kyllä se moneen kertaan Levillä tai jossain kompensoidaan. Työaikana.

  VastaaPoista
 20. Noh noh. Jos duunari - tai kuka tahansa - tekee viisitoistatuntisen työpäivän, niin kyllä hänkin pääsee nauttimaan ay-liikkeen hänelle ajamista ylituntikorvauksista, niin kuin oikein onkin. Miksi sama ei koskisi johtajaporrastakin?

  En oikein osaa mieltää sitä kommunistien hellimää ajatusta, että johtajat ovat sikoja, jotka riistävät kaiken duunarin selkänahasta. Eivät kaikki johtajat ole syntyneet oikeaan perheeseen, vaan valtaosa on opiskellut itsensä ihan normaalisti opintolainoin ja -tuin asemaansa.

  Kaikilla tavallisilla normikansalaisilla on samanlaiset mahdollisuudet tulla miksi vain. - Nyt en siis puhu erityisryhmistä, vaan keskivertokansalaisesta, jolla ei ole oppimisen esteitä. Ja jos niitä esteitä on, niin kiitos suomalaisen koulusysteemin uudistuksen, integraation, eivät erityisryhmät mitään opikaan (sis. sarkasm.).

  VastaaPoista
 21. Sikaisuudesta en puhunut, vaan kyvyttömyydestä, osaamisen puutteesta ja laiskuudesta.

  Meillä hellitään jopa myyttiä kansanedustajien ahkeruudesta. Kaikki hernekeiton syömiset torilla kun voi laskea työnteoksi. Oikeasti lopettavat kesäloman vain jotta pystyvät kevein mielin alkaa suunnitella joululomaa. Käyvät eduskunnassa heipat sanomassa ja takaisin Thaimaaseen tai jonnekin.

  VastaaPoista
 22. En nyt malta olla linkkaamatta tähän entisen keskustakansanedustajan julkista työpäiväkirjaa joidenkin vuosien takaa.

  VastaaPoista
 23. Eiköhän vapaassa maassa kansalla ole sellaiset johtajat kuin se ansaitseekin, eivätkä johtajat ole sen kummempia lusmuja kuin alaisetkaan.

  Vai pitäisikö tyhmää Suomen kansaa tulla taas kaitsemaan paremmat johtajat Venäjältä, Ruotsista ja Saksasta?

  VastaaPoista
 24. Kristillisenä demokraattina sanoisin (HALLELUJAA) että Jeesus tulee kohta takaisin tänne ikään kuin kesämökilleen. Silloin emme kaipaa muita johtajia (führer). Eikä silloin publikaania erota rahvaan edustajasta kuin korkeintaan poliisi. (Ellei poliisi sitten, kuin Tom of Finland, lähe siihen kolmanneksi.)

  VastaaPoista
 25. Bää-ä-ärtil Ruotsista voisi hyvin tulla meitä johtamaan.

  Minä huomaan olevan Tapsaa vanhanaikaisempi. Minulla on aika selkeänä mielessäni: "jolle on paljon annettu, siltä paljon vaaditaan". Uskoani organisaatioon siis vakuuttelen.

  Aika lapsekkaalta minusta tuntuu tämä nykyajan meininki: "Kamalaa, firma on katastrofissa, - mitä juoksupoika, keittolan emäntä ja sihteeri meinaavat tehdä, ja miten he tämän korvaavat!?"

  VastaaPoista