12.9.2017

Näin avaat oven oikeinYlioppilasmaailmassa kuohuu. Nimittäin viime maanantaina alkaneissa ylioppilaskirjoituksissa on pitkän kielen kuullun ymmärtämiskokeissa käytetty lähteenä äärioikeistolaista sanomalehteä, Breitbart Newsia! Skandaali on vitosluokan  hurrikaaniin verrattava. 

Ai kauheaa siis. Nuoret ovat altistuneet muulle kuin perinteiselle medialle. Helsingin Sanomien närkästynyt toimittaja nostaakin luurin ja soittaa hermokeskukseen kysyäkseen hairahduksen syytä. Puhelimeen vastaa yo-tutkintosihteeri Anna Hatva-Jokinen.

- Me ei kyllä tiedetty tämmöisestä äärioikeistokytköksestä

- Ei me tunnettu sivuston mainetta

- Joo, lupaamme olla käyttämättä enää äärioikeistolaisia lähteitä.  Miten olisi Huffington Post? Ja Helsingin Sanomat? 

- Ai että sopii. No hyvä, käytämme jatkossa vain niitä, sallittuja lähteitä. Kiitos ja anteeksi. 

Näin Hatva-Jokinen tulee luvanneeksi, että äärioikeistolaisia sivustoja ei käytetä jatkossa ylioppilaskokeiden lähteenä, ei koskaan. 

Valtakunnassa kaikki siis hyvin, ollaan edelleen sananvapauden mallimaa. Kunhan saadaan vielä lisää vihapuhepoliiseja, niin saadaan internetkin puhtaaksi, koko somemaailma hyvään hallintaan.  

Ilta on tullut. Helsingin Sanomien toimituksessa huoataan helpotuksesta. Kyllä valppaana saa olla. On  tämä toimittajan työ kovaa, mutta kivaa, kun on niin selvät askelet, joiden mukaan edetä, avata ja sulkea, ovi kiinni, ovi auki.  Kuin se sketsien kesämies:

Miä en saa lukee Breitbert newsia, 
miä en saa lukee Mitä vittuu, 
miä en saa lukee Kansa taistelii, 
miä en saa lukee Sotaveteraanii, 
miä en saa lukee Suomenmaata, 
miä en saa lukee Sinist tulevaisuutta,
miä en saa lukee Daily mailii,
miä en saa lukee Sepastian Tynkkysen monikulttuurissii uutissii.

Miä saan lukee Hesarii
miä saan lukee Daily mirrorii,
miä saan lukee Huffingtonin postii,
miä saan lukee korraanii,
miä saan lukee Vihreetä lankaa
ja miä saan lukee Pirkkalan monistetta
ja miä saan lukee Antifa commii. 

(Video Yle 1979, Youtube)

112 kommenttia:

 1. Poliittinen korrektuis on aina ollut menestymisen salaisuus. Ylioppilaskirjoituksissa sain ällän aineesta, joka käsitteli urheilun dopingia. Siihen maailman aikaan tiesin, että tämä täytyy nyt käsitellä oikein ja hyväksytysti. Perustelin pitkään ja hartaasti, kuinka hormoneiden sun muiden vaikutus lienee enemmän placebota ja ei sellaisia kukaan tosi urheilija tarvitse. Olin kyllä elävässä elämässä nähnyt, kuinka kukkakepeistä tuli kauheita karbaaseja hyvin lyhyessä ajassa, kun söivät ja piikittivät anaa.

  Tällaisten Breibartien menestys perustuu pitkälti siihen, että perinteisten tiedotusvälineiden tylsyyteen, huonouteen ´á la Hesari, on kyllästytty. Juuri kukaan ei enää jaksa niitä alkeiskoulun lasten opettamisen tasolla olevia juttuja. Tiedettä tyhmimmille ja apukoululaisen analyyseja maailmanpolitiikasta. "Omat aivot, mul omaa pää", lauloi joskus nuori Dave Lindholm.

  VastaaPoista
 2. Korjaan sen verran tekstiäni, että ei ylioppilasmaailmassa kuohu, vaan lehdissä ja joissain piireissä. 

  Tuo Hesarin toimittajan uhojuttu olisi vain huvittava, ellei se kuvastaisi ajan henkeä laajemminkin. Ihmisiä "suojellaan" niin kovasti, että kohta meillä on asioista vain sovittu linja, sovittu puhe, sovittu mielipide.

  Hui, minua pelottaa tämä ilmapiiri, jossa ihmistä kuristetaan yhteen rautamuottiin.

  VastaaPoista
 3. Tänä aikaana kaiken ytimessä, kaikkein olennaisinta, on vaatimus oikeista mielipiteistä, oikeasta ajattelun tavasta. Ahdistavalta se tuntuu, suorastaan pelottavalta. Sellainen taitaa koskea kaikenlaisia aatteita ja ajattelusuuntia, olla osa kaikkia niitä. Eri mieltä oleville on tarjolla helvettiä, neuvostoliittoa, syrjäytymistä tai jotain muuta paskaa.Hyvä ettei Antti Tuiskun konserttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tänään mietin, että se nimenomaan koskee kaikkia osapuolia ja leirejä, oikean ajattelutavan vaatiminen nimittäin. Minä väheksyn jonkun muun tapaa "olla näkemättä" asiaa niin kuin minä näen, ja samaan aikaan hän on turhautunut ja miettii, että on tuo Iines pölvästi kun ei ymmärrä nin kuin minä eli oikein.

   Tämä uudenlainen vaatiminen on syventänyt kuilua osapuolien välillä, yhä räikeämmiksi värit muuttuvat, yhä enemmän kuilu repeää..

   Poista
 4. Iines, nyt meni parodian puolelle sinun versiosi lehden ja lautakunnan välisestä keskustelusta. Ei siinä sentään mitään luvattu, arveltiin vain.

  Mutta muuten, kuvaus on hyvä, tämä on ajan henki. Pitkään jatkuessaan .. ? Hitto, tutkintolautakunnalla olisi nyt täysi syy ilmoittaa Hesarille, että myös ensi vuonna tekstit tulevat Breitbartilta!

  Eivät kyllä uskalla. hh

  VastaaPoista
 5. "Hatva-Jokinen uskoo, että äärioikeistolaista sivustoa ei käytetä jatkossa ylioppilaskokeiden lähteenä."

  Kyllä tässä se alistumisen henki on, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että lähteiden käyttöä tullaan painottamaan jatkossa.

  Usein tämäntyyppinen lausunnon muotoilu medialle tarkoittaa sitä, että joku saa sapiskaa ja koko joukko koulutuksen ja ukaasin valita lähteet tietyllä seulalla.

  Entisen ammattinikin puolesta pidän tällaista luokattomana touhuna. Kaikenlaisia lähteitä voidaan käsitellä - ja pitää käsitellä opiskelussa. Miten mediakritiikkiä muutoin opitaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, poika kävi tuossa autoa lainaamassa ja juteltiin, niin selvisi syykin tuohon Breitbartin suosimiseen. Sehän todella on Trumpin jengin tietolähde enimmäkseen ja tuo jengi nyt ei ihan akateemista väkeä ole.

   Siis heille pitää kirjoittaa, Amerikassa kun ollaan, selkeätä ja lyhyttä, yksinkertaista sanastoa käyttävää kieltä, juuri sitä tasoa joka soveltuu Suomessa ylioppilastutkinnon aiheeksi.

   Eli tutkintolautakunta osaa ammattinsa, Dickensin kääntäminen ei 8-luokkalaisilta onnistuisi! hh

   Poista
  2. Hyvä, juuri noin arvelinkin, sillä luin perässä seuraavasta keskustelusta, että kieliasu on kunnon englantia, hyvää kieltä. Lautakunta oikeasti osaa työnsä. Turha muutenkaan nähdä aina kaikessa kauhukuvia.

   Poista
 6. Aika tyrmistyttävää se on, kun ylioppilaslautakunta tällä tavoin paljastuu tuulien puhalluksille alttiiksi. Tässä paljastuu ajan kuvaa myös siitä, että korrektiuden - ainoan ehdottoman mielipiteen - vaatimuksen kääntöpuoli on pelko olla eri mieltä. Ei ylioppilaslautakunta voi mitenkään olla kovin pätevä, jos se lotkauttaa edes korviaan valintojaan kohtaavaan kritiikkiin. Toinen asia on, että varmasti tekstin valitsija tiesi tietolähteen, liian pöljän kuuloista olisi ylioppilaslautakunnan tietämättömyys lähteistään.

  VastaaPoista
 7. Kunpa ihmiset ja instituutiot seisoisivat sanojensa ja tekojensa takana. Tuntuu lukijastakin myötähävettävältä lukea vastaajien säikähtäneitä myötäilyjä.

  Ei ole mitään väärää valita hyväkielistä tekstiä kielen kuullun ymmärtämiskokeeseen. Kyseessä on merkityksen ymmärtäminen, ei samaa mieltä olo tai hyväksyminen.

  Sitä paitsi uskallan epäillä tekstin paheellisuutta. Taatusti se oli täysin kelpoisaa myös sisällöltään. Tässä tapauksessa vain lähde oli väärä - huolimatta hyvästä ja selkeästä kielestään.

  Kaikuja Pirkkalasta. Katsokaapa, rakkaat ihmiset, vielä kertaalleen tuo Ylen video siitä, miten se ovi oikein kuuluu avata, että on naurett..., siis yleisesti hyväksytty.

  Ja sitä paitsi, uskallan epäillä sitäkin, ettei ylioppilaskokelailla olisi mediakritiikin taitoa. He saattavat nykyään epäillä mieluummin sitä, jos lähteet ovat vain päämediasta. (Onko muka joillekuille yllätys, että lähdekritiikki ei opeta vain tuomitsemaan ja epäilemään vaihtoehtoisia räkämedioita, vaan myös valtamedioita?)

  VastaaPoista
 8. Pirkkalan monisteen turhan usein mainitset. Se oli eräs yritys, joka kuopattiin nopeasti, yhden lukuvuoden jälkeen. Epäilen, ettei Tampereen suunnalle saatu sillä yhtä ainoaa kommunistia lisää.

  Opettajakunta oli kokemuksieni mukaan aika oikeistolaista.

  VastaaPoista
 9. Pirkkalan monisteen mainitsen usein, sillä se on symboli sen ajan yleisille opetustrendeille. Samoihin aikoihin oppiaineet alettiin nähdä laajoina kokonaisuuksina, joissa kaikissa tuli olla läpäisyaiheina samoja tärkeitä teemoja.

  Näitä maailmojasyleileviä aiheita olivat ensinnäkin rauhankasvatus ja sukupuolikasvatus, joita tuli ujuttaa vaikkapa matematiikkaankin. Kuvaavaa on, että kun olin uskonnon opettajana turkulaisella yläasteella, minun tuli sisällyttää seiskojen opetusohjelmaan sukupuolikasvatusosio. Ja minähän sisällytin. Aivan pienille lapsille oli Ylen sukupuolivalistusohjelmia, joissa opetettiin, että tytöillä on pimppi ja pojilla pippeli. Ja kun pippelin vie pimppiin, vanhemmista tuntuu hyvältä ja vauva saa alkunsa.

  Hyvänä uudistuksena pidin sitä, että uskonnon opetus oli uskontotietoa eli maailman uskontoja ja uskonsuuntia opiskeltiin teoreettisen tasapuolisesti.

  Tämä muuten on monille edelleen uutta, että uskonto on jo vuosikymmeniä ollut uskontotieteen opetusta. Itse olen sitä mieltä, että uskonnonopetus tulisi liittää osaksi kulttuurihistorian laajempaa pakettia, johon kaikki uskonnsuunnan oppilaat osallistuisivat. Varsinaista omaa uskontoa voisivat halukkaat opiskella vanhempien osoittamissa paikoissa.

  VastaaPoista
 10. Suomen Uutisissa (Per) on artikkeli pakolaisiksi itseänsä nimittävistä siirtolaisyrittäjistä. Siinä Pekka-nimellä esiintyvä VOK'in entinen opettaja kertoo toimipaikkansa "opetustoimesta", oppilaittensa liki kaiken kattavasta välinpitämättömyydestä ja jatkuvasta valehtelusta jne sekä työnantajiensa suhtautumisesta kaikkeen tähän. Ei tämän luettuaan tiedä itkeäkö vai nauraa kun jälleen kerran selviää miten viranomaispuoli antaa julkisuudessa itseään vedättää ja vielä pyrkii esittämään kuinka kaikki on hanskassa.

  Minulle tämä kaikki on, Ruotsia seuranneena, tuttua eikä Pekan esittämää tarvitse epäillä, oikeassahan hän on. "Kantsii kattoo!" hh

  VastaaPoista
 11. Luona on ja on ollut suuri pakolaiskeskusten ylläpitäjä. Suomen kuvalehti kertoi yrityksen tehneen viime vuonna kolmen miljoonan voiton. Luonan emoyhtiö Barona Group jakoi omistajilleen miljoonaosingot. Kaikenlaisiia firmoja ja kaikenlaista rahankäyttöä tässä Juha Sipilän hallitsemassa Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten vokeista voi tulla miljoonavoitot? Häh?

   Luulin, että vokkeja pystytetään vain humanitäärisistä syistä.

   Poista
  2. Tällaisissa asioissa usein toimii ikiaikainen "kun sielu taivaaseen vilahtaa, niin raha kirstuun kilahtaa"-periaate.

   Poista
  3. Kyllä vaan, herra paratkoon, vokit siis tekevät miljoonavoittoja ja ne ovat bisnestä. Uskottava se on, kun hiukankin etsii tietoja ja selaa vaikka Kauppalehteä.

   Esimerkiksi Luona Oy:n hallituksessa ei suinkaan istu Sipilän miehiä, vaan demarinaisia, mm. Ulpu Iivari. Jossain luki, että Nazima Razmyarkin on mukana turvapaikkabisneksessä, demari hänkin.

   Kaunista.

   Poista
  4. Aina kun poliitikot vaativat enemmän arvoja mukaan politiikkaan, niin tietää jossain olevan isoja rahansiirtoja meneillään ja niille halutaan hys hysiä. Kenenkään en enää viime aikoina ole nähnyt vaativan uskottavuuden palauttamista politiikkaan.

   Poista
 12. Miä en saa lukkee Suomen uutissii..

  No siis nythän on niin, että viittaat Breitbart Newsiiin sinäkin, hh, symbolisesti siis. Tässä minulla on kyllä pieni kynnys, kun joku viittaa puolueen lehteen - sama koskee viittaamista Suomen sosialidemokraattiin tai Kansan uutisiin. Suhtaudun varauksella, mutta luen uteliaana uutisen, koska haluan tietää asioista monesta näkökulmasta. Jos luen vain oman puolueeni lehteä, on putkinäön vaara suuri.

  Tuo vokin opettajan tarina kuulostaa kyllä aidolta aikuisopettajan turhautuneelta puuskahdukselta. Minulla ei ole mitään syytä epäillä sitä, että kerrottu on itse paikan päällä koettua. Samalla en voi olla varma, johtuuko turhautuminen vain asiakkaista, koska en tunne miestä enkä esimerkiksi hänen tapaansa opettaa sitä suomen kieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sitä paitsi ollut tietävinäni, että opetukseen osallistuminen on ehtona toimeentulorahan saamiselle. Jos mies poistuu siis naisten oikeuksista luennoimisen aikana, tai muulta kurssilta, niin kai siitä tulee vähennys tukirahaan?

   Poista
  2. En edes symbolisesti Iines, viittaa BN:ään. (Minulla ei kyllä olisi siinä suhteessa mitään estoja. Harrastan lähdekritiikkiä). Viittaan SU:n ohella ruotsalaisiin ja tanskalaisiin tutkijoihin sekä moniin muihin lähteisiin, ihan esimerkin vuoksi tunnettuun kirjoittajanimeen "Adonis" (Ali Ahmed Said) jolle on ehdotettu Nobelin palkintoakin tai vaikkapa vain Leena Sharma'an.

   Tuossa edellä mainitsemassani artikkelissa ollaan maahanmuuttokysymyksen perusasioiden äärellä. Jos siihen (tai vastaaviin joita Suomesta voi olla vaikea löytää) ei avoimin mielin halua tutustua ja miettiä sen seurauksia niin ko asiaryppäästä ei kyllä pysty sanomaan mitään järkevää. Sama asia kuin jos liikenteestä puhuttaessa käsiteltäisiin vain pelkkiä autoja.

   Tietysti, jokainen valitsee lopulta itse oman tietämättömyytensä tason. "Lue enemmän niin luulet vähemmän" luki mainospylväässä koulumatkani varrella Arkadiankadun kulmassa 50-luvulla. Voisiko lauseen kääntää toisinkin päin? hh

   Poista
  3. Kaikkea pitää lukea, jos vakavasti puhutaan. Koko juttuni ideakin on se, että asioista saa parhaan kuvan, kun ei sulje tiettyjä lähteitä automaattisesti pois.

   Yhteiskunnallinen ilmapiiri vain on tänä päivänä suvaitsematon. Hassua tässä on, että suvaitsemattomimpia keskusteluissa ovat monesti itseään suvaitsevina pitävät.

   Poista
  4. Kaikkea ei jaksa/ehdi lukea, mitä tarjolla on. On sattumastakin joskus kiinni, mihin kirjoitukseen jää kiinni. Jotkut näkökannat tahtovat ottaa otteeseensa, eivätkä valttämättä enää muutukaan. Pointtisi ymmärrän, enkä saivartele tässä.

   Edelleen vierastan sanoja tolkun ihminen ja kaikessa suvaitsevainen.

   Humoristinenkin tuo kiva video, jonka olet laittanut.

   Poista
  5. Eikä ole tarkoituskaan, että lukisi kaiken, mitä omalla lukuareenalla on. 

   Itse unohdan usein sen, mitä viestinnästä joskus opiskelin ja opetin: Nettitekstejä ei lueta samoin kuin paperitekstiä, eli alusta loppuun. Hyvääkin tekstiä luetaan usein hyppelehtien. Katse osuu kappaleitten alkuihin ja loppu voi jäädä lukematta. Ja jos tekstissä on linkkejä, sinne linkkiviidakkoon jäädään pomppimaan.

   Kun tulin blogimaailmaan joskus vuonna 2003, lähes kaikki bloggaajat lukivat lähes kaikkien blogeja, ja tyylit tunnettiin ja myös etevyys- tai paremmuusjärjestys. Blogeja oli korkeintaan 4000, jos aivan hiljaiset blogit lasketaan mukaan. Mutta siis aktiiviset hereillä olevat blogit tiedettiin, ja joku neropatti onnistui jopa luomaan blogosfäärikartan, jossa näkyi, miten kukin bloggaaja liikkui, kuka luki ketä ja ketkä olivat suhteissa.

   Nyt on toisin, on vieraannuttu, ja on pienempiä blogiyhteisöjä, ryhmiä, kimppoja, ollaan eriytyneitä. Valtaosa on lopettanut blogien kirjoittamisen ja lukemisen.

   Tolkun ihmistä pitää kai hengissä se, ettei parempaa termiä ole. Minusta sana on kliseisyydestään huolimatta osuva, sillä ellei sitä olisi, niin ihmisiä leimattaisiin turhan jyrkästi.

   Suvaitsevainen taas on hölmö termi, koska suvaita-verbi sisältää ylhäältä katsomisen merkityksen. Me emme suvaitse tasavertaisia ihmisiä, vaan aina hiukan "arvottomampia". Sanahan kuvaa tarkkaan ottaen suvaitsijan omia asenteita. Minun itseni on vaikea suvaita, kun kerran pidän kaikkia ihmisarvoisina automaattisesti.

   Poista
  6. Tietysti aina jaot kahteen ovat yleistyksiä, sillä suurin osa ihmisistä jää aina epämääräiseen keskijoukkoon.

   Itse jakaisin kyllä esim. maahanmuutto- ja turvapaikka-asioihin suhtautumisessa ihmiset realisteihin ja idealisteihin. Realistit näkevät, että pieni ja köyhä Suomi ei voi pelastaa ja elättää kaikkia tänne eri syistä haluavia, idealistit eivät näe tai eivät välitä - ainakaan ennen kuin se alkaa osua omaan nilkkaan.

   Poista
  7. Tänäisessä Hesarissa on lukuja maahanmuuton kustannuksista. Suomen Punaiselle Ristille on maksettu noin 52 miljoonaa euroa ja suurin piirtein saman verran Luona Oy:lle.

   Kun ottaa huomioon, että nuo lienevät majoituskuluja, niin lisätä kai pitää tuohon päälle ainakin toimeentulotukikulut, ja suurimmalle osalle palautuslento- ja lähtörahakulut. Oikea summa huitelee vallan muissa sfääreissä.

   Ei ole oikeastaan ihme, että koulutuksesta otettiin 39 miljoonaa. Lukaiskaapa oikeasta sivupalkista Salusjärven tutkimustulos. Samasta olen itsekin kirjoittanut, saatuani tietoa suoraan kentältä, mm. omasta entisestä koulutuslaitoksestani kollegoilta. Opettajia on potkittu pois, ja entisten kymmenien opettajien tilalla ovat etä- ja monimuotojutskat. Ei opeja! Opiskelijat ovat mielestäni heitteillä.

   Poista
 13. Tytti Tuppurainen on juuri laatinut hallitukselle kirjallisen kyselyn tästä Breitbart Newsin käytöstä yo-kokeen lähteenä.

  Kysymys on paitsi kummallinen myös tulevia ylioppilaita loukkaava: ”Olen huolissani, että luonnontieteeseen perustuva ajattelu korvautuu mielipiteisiin perustuvalla ajattelulla”.

  Kyseessä on siis vieraan kielen kuullun ymmärtämiskoe. Tuppurainen sanoo, että sivuston käyttäminen lähteenä on ristiriidassa medialukutaitotavoitteiden kanssa. Lisäksi lukiokoulutuksen tavoitteena on Tuppuraisen mukaan tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi.

  Asia on kummallinen myös siksi, että Tuppurainen on saksan kielen maisteri, jolla luulisi olevan tietoa yo-kielikokeiden rakenteista. Kysymys on floppi vielä siksikin, että mediakritiikkiä opiskellaan nimenomaan aidoista kyseenalaisista lähteistä, ei vain sopivista julkaisuista.

  Itseäni ottaa hirmuisesti päähän, etten enää pääse luettamaan opiskelijoilla Mitä Vittua tai Rasmus-palstaa tai Takkua tai Hommafoorumia tai Hesaria tai Kansan uutisia. Ai että siellä keskusteltaisiin ja lennätettäisiin sanan säilää! Näistä olisi lupa tehdä jopa päättötyö ja niihin suorastaan pitäisi lähdeviitata.

  http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005367230.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä Iineksen Tytiltä poimima sitaatti saa minut naurahtamaan väsyneesti. Sillä koko elämäni nämä samat tytit ovat söpöttäneet, etteivät miehiset insinööriaivot riitä mihinkään maailman selitykseen, sillä tärkeintä on "miltä musta tuntuu" ja maailmassa on paljon sellaista, mitä tiede ei selitä.

   Nyt sitten kelkka on kääntynyt, kun siitä on hyötyä. Tiede onkin oikeassa - muttei kai sentään vielä niin oikeassa, että se korvaisi vaihtoehtohumpuukin korvakynttilöineen ja tunneälyineen?

   Poista
  2. Tuppurainen itse voisi ruveta käyttämään logiikkaa ja tiedettä ajatustensa pohjana. Kaikkia tekstejä on luettava ja analysoitava. On eri asia, jos tekstejä käytetään jotenkin tunnustuksellisesti.

   Kysyä voisi myös, miten opiskelija voi oppia lähdekritiikkiä, jos kaikki epäilyttävä materiaali sensuroidaan.

   Poista
  3. Ei voi mitään sille, että tässä Tuppurais-touhussa tulee mieleen ennenkin mainitsemani tapaus, kun taistolainen runoilija Matti Rossi ilmiantoi unkarilaisen kirjailijan Denes Kissin neuvostovastaisen mielipiteen esittämisestä.

   Poista
 14. Brittilässä on kovempi kuri kuin meillä. Siellä äärioikeistolaiset järjestöt ovat kiellettyjä. Luokiteltu terroristisiksi järjestöiksi. Neljä brittisotilasta pidätettiin, koska ovat hääräilleet äärioikeistolaisissa ryhmissä. Supo on onneksi samoilla linjoilla brittien kanssa myös Suomessa SVL:n ja muiden äärinationalistien suhteen. Suomessa ei tulla onneksi antamaan tilaa natsimielisyydelle.

  VastaaPoista 15. Natsimielisyys ei tarvitse tilaa missään. Eikä natsimielisyys liity millään tavoin tähän nyt puheena olevaan lähteen käyttöön.

  Briteissä tuota kieltoa taisi edeltää äärioikeistolaisen henkilön suorittama poliitikko Jo Coxin murha.

  On selvää tällaiset murhateot saavat aikaan lakimuutoksia, ja hyvä niin. Meilläkin on työn alla monenlaisia lakimuutoksia Turun terroriteon jälkeen.

  Vapaa Pohjola on sananvapauden kärkialueita maailmassa. Niin kauan kuin meillä ja naapurimaissa äärioikeistolaiset eivät murhaa, liikkeet ilmeisesti saavat "elää".

  Meillä on sellainen kulttuuri, jossa saa olla mielipiteitä, vääriäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen fascistit, kantasuomalaiset siis, ovat pikkuruinen joukko hölmöjä, tärkeileviä poikia. Todellisia fascisteja sen sijaa meillä on runsaasti maahantulijoiden joukossa. On hyvä muistaa tunnettu fakta, että Hitlerin 'Mein Kampf' on arabimaissa suuressa suosiossa, arabiaksi käännettynä tietysti.

   Iltalehti eilen sensuroi pienen vastaukseni Alan Salehzadehin viimeiseen kirjoitukseen ja kun siitä mainitsin, siis sensuurin tapahtuneen niin sensuroi senkin.

   Olin vain vaatinut yleiseksi sitä itsestäänselvyyttä, että kukin maa hoitakoon omat kansalaisensa ja pitäköön huolen siitä etteivät tee enempää lapsia kuin jaksavat elättää.

   Kieltämättä hiukan hämmästyin. hh

   Poista
  2. Ajattelen lievällä kauhulla sellaista yhteiskuntaa, jossa jokin taho alkaa erikseen määrätä puheiden sisältöjä ja sensuroida niitä.

   Meillähän on jo laki, joka kieltää solvauksen, herjauksen, erilaisiin ryhmiin kohdistuvan sorron ja rasismin. Miksi tämä ei voi edelleen riittää?

   Jos ryhdytään vihapuheen määrittelyyn, se tulee tehdä eduskunnassa, asianomaisissa lakielimissä, joissa on laajapohjainen kokoonpano. Itse näkisin tässä määrittelyryhmässä mieluusti myös pari kypsää filosofia.

   Poista
  3. Mutta Eppu Normaalikin lauloi, että "taivaassa vasta perseet tervataan". Ketkä saavat siittää ja synnyttää lapsia, kas siinä vasta pulma. Keiden haarat tervataan tai vulkanisoidaan, ettei pääse erehdyksiä tulemaan? - Vastaus lienee: köyhien.

   Miten tähän pääsemme, kas siinä vasta toinen pulma.

   Ihan muita asioita koskien, persut ovat ne, jotka ovat vaatineet sekä suurinta että olemattominta sensuuria.

   Poista
  4. Jotenkin alkaa tuntua siltä, että Suomessa sananvapautta säätelee hyvin vahvasti media ja siitä sektorista ennen kaikkea lehdistö. Yle ei anna ollenkaan kommentoida nettisivujensa juttuja, mikä on aika kummallista, kun ajattelee sen olevan kansalaisten kustantama oma viestintäkanava.

   Helsingin Sanomat on ilokseni alkanut oivaltaa viestinnän perusseikan. Kun artikkelit ovat avoimia ja kriittinenkin palaute sallitaan, vaihtoehtomedian tarve vähenee. On vain sääli, että mielenkiintoisimmat jutut ovat aina maksumuurin takana, ja lehti on tosi kallis vuositilauksena.

   Poista
  5. Sensuuri on aina väärin, aina. Väärätkin mielipiteet tulee saada sanoa.

   Tämä ei tarkoita, että ihmisiä saa sortaa, vainota tai alistaa. Konkreettinen paha teko tai tekoon yllyttäminen on rikos, ei mielipide. Ja ne rikokset meillä on laissa jo sanktioitu.   Poista
  6. Sensuuri on aina väärin, aina, on yhtä väärin sanottu kuin vastaväite "Sensuuri on aina oikein, aina."

   Kummassakaan lauseessa ei ole mitään tolkkua. Hitlerin tai Staliniin uskovainen Suomen satavuotispuheen pitäjänä?

   Poista
  7. Milloin sensuuri on oikein? Tässä kontekstina on normaali lakipykäliin nojaava oikeusvaltio.

   Poista
 16. Viestintä, mielipiteiden vapauskin, minua jollain tasolla kiinnostaa. Suomen Speedy Gonzales, Jari Sillanpää ystävällisesti kertoi, että heikkous saa uusia asioita kokeilemaan. Faninsa tuumasivat, että kuinka nyt ihanaa vanhaa narkkaria näin kiusataan, pitäisi muistaa pieteetti.Vanha runk...ministeri Ilkka Kanerva sentään puhui rehellisesti, kun kertoi: "Mutta totta kai se alkuperäinen vastuu on puhtaasti allekirjoittaneen. Olen liian avomielinen ja liian luottavainen ihminen toisiin nähden. Se, mikä minusta oli hauskaa huumoria, muuttuukin, kun sen pisti toiseen raamiin."

  Tottakai Ilkka oli liian rehellinen Tuksulle. Kaikkea ei, nimenomaan kaikkea, ei pitäisi paljastaa. - Kamalaa, aivan hirveää, suorastaaan pöyristyttävää, jos Tuksu luuli Kaneravn olevan joku tavallinen trashista kiinnostunut runkkari. Tyhmä Tuksu - kyseessä oli ministeri, eikä mikään tavallinen.

  VastaaPoista
 17. Remu Aaltosen tolkutonta narkkausta, ja siitä kiinnijäämistä kolarin ajamalla, en halua arvostella. Jotenkin se on vain helpompi kestää, että oli rokki- eikä hyvyyspuolelta, kuten Siltsu.

  Siihen en osaa paljoa lisätä tai kommentoida, mutta aivan kamalaa oli, kun suurta Olavi Virtaa nimittelivät uransa ehtoopuolella laulavaksi lihapullaksi. Eivät vissin vielä silloin olleet nähneet laulavaa vauhtilihapiirakkaa.

  VastaaPoista
 18. Oikeasti minulla ei ole pajoa mielipiteitä nykyaikaisista asioista. Sitä vain toivoisin, että poliisit velvoittaisiin ampumaan terroristeja päähän, toissijaisena, ainoastaan välttämättömyyden pakosta suoritettuna, vatsaan. Puheeni ei ole lainvastaista, eikä johdattelevaa. tässä kyseesen tulee hätävarjelulaki.

  Ja lakimiesten usein saavuttamattomana: viisaus.

  VastaaPoista
 19. Kannattaa lukaista Ilta-Sanomista Jyrki Lehtolan kolumni Uuspapeista, sillä hänellä on selvästi mielipiteitä, joita onnistuu lykkimään ilmoille hauskassa satiirissaan.

  Joskus Lehtola on vähän niin ja näin, mutta kun hänellä on selkeä ajatus ja maali, kuti osuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa Yle Arenaa, sinne on ilmestynyt kaksi suomalaisen kulttuurin parasta sarjaa, Raid ja Kiimaiset poliisit. Taidettta, eikä mitään tööt, tööt-hommia. Jos minä olisin sarjafotari, elikäs elokuvaaja, tekisin sarjan nimeltään Kiimaiset papit. Tyylilajini olisi hieman kovempi ja räkää sun muuta lentäisi enemmän: Setemmiä!

   Papit eivät pääse taivaaseen, joutuvat kiirastuleen, jossa heiltä tiukataan: "Haluatko ostaa vokaalin, vai menetkö heti helvettiin, - entäs kelpaisko manala, sinne on halpoja matkoja evankelisluterilaiseen jäsenhintaan"

   Poista
  2. Pyhällä Pietarilla oli kerran työperäistä stressiä ja huudahti: "No nyt minä, perk... voi vitt...eiku permanto sentään, laskin tänne pyhään paikkaan yhden papin sisään, kun en jaksanut keskittyä!"

   Poista
 20. Oletteko muuten huomanneet, että Kemppiseltä on juuri ilmestynyt runoteos MAAILMANLOPPU on jokapäiväinen asia? Olin aika hurmoksissa hänen proosateoksestaan muinoin, ja runojen suomennoksista, ja nyt odotan paljon näiltä runoilta. Pitänee tilata samantien itselle.

  Hänen blogiteksteistään en kauheasti pidä, mutta luen säännöllisesti, vaikka punakynää tekisi mieli heiluttaa tämänkin auktoriteetin kohdalla, jota yleensä kumarretaan kuin Allahia. En pääse täysin tekstien miehiseen maailmaan sisälle, koska en tunne sotahistoriaa, en sotien kulkua ja henkilöitä tarpeeksi hyvin, tai en juuri ollenkaan. Lisäksi hän on hieman kiero blogissaan, ja se hämää minua. Lukemassani proosassa hän oli suora. Ja herkästi avoin. Hänen vapaa proosansa ja runoutensa on kuin eri planeetalta.

  VastaaPoista
 21. On totta että monet asiat ovat sinulle vieraita.
  Kemppisen ei jatkuvasti tarvitse Pirkkalan monisteesta kirjoittaa, hän muistaa historiasta muutakin ja tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on taivahan totta, Anonyymi.

   Ja mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän tiedän.

   Poista
 22. Kukapa ei Kemppistä lukisi. Joskus tuntee saaneensa jotain, viisastuneensa, joskus kokee itsensä entistä tyhmemmäksi.
  Mutta monipuolinen kirjoittaja hän on. Jonkun verran olen tutustunut hänen runokirjoihinsa, ja hyllyssä minulla on ELÄMÄN VARJO, kirja, jossa hän tulee lukijaa hyvin lähelle, ja on tunne kuin kävelisi hänen vierellään hänen elämänsä sitä vaihetta, kun hänen vaimonsa on kuollut ja muistot hänestä täyttävät mielen. Uuteen vaimoonkin saa tutustua. Avoimesti K: kertoo mitä hänen sisällään liikkuu. Hän tuo esiin koko sielunelämänsä, sen, mistä saa lohtua ja mikä rikastuttaa hänen välillä tyhjältä tuntuvaa olotilaansa. Hän luo itsestään käsityksen ihmisenä, kanssakulkijana yhteisessä maailmassa. Hän ei kerskaa eikä kehu, kertoo hyvän ja pahan olonsa sellaisina miltä ne ne oikeasti tuntuvat. Se oli minulle yllätys, miten paljon hän panee painoa taiteille, joiden joukosta musiikki näyttää nousevan tärkeimmäksi. Hyvä mies hän on, se on sanottava, vaikka ei aina häntä bloginsa pohjalta kovin korkealle nostaisikaan. Se, että välillä pettyy hänen ilmaisuunsa melkein päivittäisissä julkaisuissa johtuu tietysti siitä, että oma ymmärrys on jäänyt useimmissa asioissa korkeintaan hänen polviniveliensä tasolle (jos sillekään.)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lihavilla miehillä polvinivelet ovat usein huonossa kunnossa. Usen pystytään hoitamaan tähystysleikkauksella.

   Poista
  2. Leica tai Rolleiflex pitää kuitenkin olla, kun sokea ottaa valokuvia kuistiltaan. Ihmisyyttä sekin.

   Poista
  3. Äläs nyt, Riku, minä olen havainnut, että miehistä kehnoimmat polvet vanhemmiten on urheilua harrastaneilla normaalipainoisilla miehillä.

   Kesänaapurini miehellä, entisellä kovan tason suunnistajalla, on juuri polvi operoitu, ja nyt operointiin menee muuan kiekkoillut miekkonen tästä talosta. Hoikkia poikia molemmat. Lihavat miehet sen sijaan kävelevät kuin ravihevonen.

   Itse turvaudun nilkkani takia ulkosalla vielä toiseen keppiin, sisällä kuljen ilman. Hirveän kauan murtumastakin saa elää vammautuneena. Vaan kiva autoilla taas.

   Liisu, sama kirja minulla on ja juuri siitä hurmaannuin, Kemppinen tuli niin avoimesti lähelle.

   Poista
  4. Sellainen vanha sanonta tuli mieleeni: "Pojasta polvi pahenee." - Kolmanteen sukupolveen. Tämä nykyaika tosin saa pääni pyörälle ja olen menettänyt siitä otteeni. Polveni eivät ole reistailleet kuin melkein huomaamattoman vähän välillä, mutta päästä tuntuu välillä pahalle. Kaikki asiat toki yhä muistan, oli upeaa, kun Teddy Roosevelt valittiin Yhdysvaltain presidentiksi.

   Poista
  5. Minullakin nuppi on ihmeen kirkas, vaikka luita murtuu ja pää humisee niskojen päällä. Nyt kun olen ollut pakkolevossa, tartuin minulle tuotuun sanaristikkolehteen, ja naps, ristikko täyttyi 5 - 15 minuutissa. Nyt on menossa kolmas ristikkolehti, ja täyteen ne tulevat kaikki.

   Jostain luinkin, että sanaristikot pitävät nupin kirkkaana ja aivot notkeina. Minusta kyllä ristikoissa ei paljon ole vastusta, suosittelen aivotyöksi mieluummin kirjoittamista tietokoneella ja päivänpolitiikan seuraamista ja keskusteluja fiksujen ihmisten kanssa netissä. Tosissani olen.

   Poista
  6. Ristikoita en ole pitkään aikaan tehnyt, ne alkoivat kyllästyttymään.Iltalehden vaikeampi oli uskomaton ennen huonontumistaan ja Hesarissakun ihan hyvä.

   Poista
  7. Ostin viikonlopun Iltalehden pitkään sen ristikon vuoksi. Vuosiin en ole vilkaissut, miltä nykyään mahtaa näyttää.

   Poista
  8. Pojasta polvi pahenee, ei kuitenkaan aina pidä paikkaansa. Joskus tuntuu että seuraava sukupolvi on tietämykseltään parempi jo esikouluiässä kuin lauma tämän hetken aikuisia oli siinä samassa ikävaiheessa, eli 5-6 vuotiaina.

   Mun päiväkirjassa menneiltä vuosilta on merkitty muistiin keskustelu esikoululaisen ja minun välillä. Esikoululainen kysyy:
   - Tiedätkö mitä tarkoittaa portto?
   - No mitä se tarkoittaa?
   - En kerro, se on naurettava asia.
   - Kerro, mikä se on? Mitä se tarkoittaa?
   - No, kun panee.
   - Mitä panee?
   - Pannaan. Semmoista kun mies ja nainen tekee lapsia!
   - Eikö se ole hyvä kun mies ja nainen tekee lapsia. Muutenhan ihmiset loppuisi.
   - Niin mutta kun lapset voi ruveta myös tekemään lapsia! Iiro sanoi, että sen isosiskon mahassa on jo tulossa lapsi. Iiro kyllä tietää, että se on portto!


   Poista
  9. PS. Tuo mun kommentti oli tarkoitettu 23:38 R.R:n perään.

   Poista
  10. Tuo ehkä viittaisi sanonnan alkuperäiseen muotoon: "pojasta polvi paranee". Tuolla pojalla saattoi kyllä olla vettä polvessa. Ja asiat polveilevat.

   Poista
  11. Minä ymmärsin kaiken, mistä poika puhui, olipa tyly kommentti hallituspolitiikkaan.

   Poista
  12. Huomasin käyttäneeni useamman kerran sanaa "poika", korjaan kaikki ne "henkilöksi". Pojasta polvi paranee ja henkilöstä heppi ohenee.

   Poista
  13. No juu, minä olen vahvasti Turon linjoilla, enemmän siansaksaa koulujen opetusohjelmaan. Vaikka elämänkatsomustiedon sijaan kaikille yhteiset siansaksan perusopinnot.

   Poista
  14. Olisi mukavaa opettaa elämänkatsomustietoa. Kersoille kertoisin mm. omiani, vahvoja näkemyksiä. Seuraavalla kerralla selittäisin, että paskaahan minä viime krralla puhuin, vain tyhmimmät teistä uskoivat. Kaikille osallistujille antaisin nelosen, jos rahapäällikkö, rehtori, sen sallisi. Ja jos nelosia saa kouluissa yhä antaa.

   Poista
  15. R.R.
   Polviviallisia ihmisiä on runsaasti, ja kyllä sukupolvikin voi pahentua varsinkin yksittäisissä tapauksissa, ja loppua jopa kokonaan. Tunnen yhden miehen, jonka äiti itki, kun ainoa poikansa rakastui mieheen, eikä voinut mennä naimisiin naisen kanssa, vaikka oli tärkeää sukunimeä kantavan sukupuun viimeinen ja ainoa vesa. Tämä pappissuku polveili mutkitellen Kustaa Vaasasta (niin kuin monet muut suomalaiset sukupuut) ja poika ainoana oman sukupolvensa edustajana oli avainasemassa suojatun sukunimensä jatkumoa ajatellen. Sukupolveen kuuluvaan joukkoon tuli aukko, jota ei kukaan muu voi korvata. Jo ennestään siinä on paljon aukkoja, mutta onneksi Suomessa elää paljon samannimisiä ihmisiä, jotka ovat täysin eri sukupuuta.
   Kiusallistahan sekin on. Esim. mun kanssa samannimisiä on joukko ihmisiä, joitten kanssa minulla ei ole mitään yhteistä. Tämän takia olen joutunut jopa kärsimään, kun saan väärää postia tai joku yhdistää nimen perusteella minut joksikin toiseksi. On kuitenkin tärkeää muistaa, ettei nimi miestä (eikä otaksuttavasti myöskään naista) pahenna. Se on ihana sanonta. Joten sanontoja kannattaa kunnioittaa, ne on monen sukupolven aikaansaamaa viisautta!

   Poista
  16. Liisu, sukupolvikysymykset oikeasti ylittävät ymmärrykseni. Sen olen saanut huomata, että toistan isieni pahoja tekoja, vaikka lapsena ajattelin: "ei ainakaan tuommoista!"

   Saman nimisyyden vuoksi jouduin nuorukaisena kerran poliisikuulusteluihin jonkun pahoinpitelyn vuoksi. Kuuntelin selitystä hetken ja sitten annoin palaa, olin vihainen. Polliisi vakuutti punastellen, etten enää joutuisi sellaisiin nimeni tähden.

   Poista
  17. Riku, ei saa nelosia antaa, vaan semmoinenkin kersa, jolla korvien väli on täysin tyhjä (kyllä, tällaisiakin on, arvoisat närkästyjät) ja korvat kuurot, saa armovitosen.

   Lukekaapas kaikki Aleksis Salusjärven realistinen artikkeli Ylen sivuilta ammattikoulutuslaitoksista, joissa viimeistään rehtorin ukaasilla korjataan neloset vitosiksi. - Viittaan myös sivupalkkini siteeraukseen. Samaa olen kuullut peruskoulusta, jossa edes puolen vuoden poissaoloja ei lasketa numeroa alentaviksi.

   Itse haluaisin tosissani pitää oppilaille siansaksan kursseja. Voin nähdä sieluni silmillä, miten innostuneita oppilaat olisivat uuden kielen luomisesta ja esityksistä siansaksan kielellä. Luovuutta ja grammatiikkaa samassa paketissa. Eikä mitään hymisteleviä elämänkatsomuksia syötettäisi valmiina tavarana yhdellekään pikku Turolle.

   Poista
  18. Salusjärven kirjoituksen olen lukenut, en osaa siihen mitään lisätä tai pois jättää. Koululaitoksen ymmärtämiseni on ajalta, jolloin dinosaurukset vilistivät kaduilla ja Tyrannosaurus Rexiä piti varoa. Samoin joitain opettajia.

   Poista

  19. Liisu, polvivaivaisia on tosi paljon. Nyt kun olen linkannut kepin kanssa, olen tutustunut ohimennen jokusiin köpitteleviin. Mm. eilen yksi kahdella sauvalla konkkaava rouva avautui marketin käytävällä, kun sanoin hänelle jotakin ylimalkaista mutta ystävällistä. Hänelle oli polvileikkauksessa tullut hoitovirheenä hermovaurio, jonka vuoksi hän joutuu lopun elämäänsä konkkaamaan kahdella sauvalla.

   Samalla tavalla kun koira tutustuttaa ihmisiä toisiinsa, myös sauvat lähentävät ihmisiä. Aika mielenkiintoista on, että sauvaihmiset avautuvat melkoisen syvästi toisilleen.

   Poista
  20. Saman rikospoliisin kanssa olin myöhemmin elokuvatähtenä, kun kuvattiin viiden minutin pätkä poliisi-tv:hen. Se oli opettava ja mukava kokemus. Polliissi tosin ärjähti vieressäni, kun ajoin autoa: "Ajetaan vain ihan liikennerajoitusten mukaan!" - Polliissi näytteli rosvoa, ryösti minut ja vielä ampuikin, karjaisin oikein kunnolla, kun osui. Olin melkein kuin John Wayne.

   Poista
  21. Viittä minuttia se kuvaus ei kestänyt, siihen meni koko päivä. Palkaksi sain poliisi-tv:n t-paidan. Halvalla olen itseni aina myynnyt, halvalla ovat pistäneetkin.

   Poista
 23. Yksi myöhempien aikojen juustodemari tämän deletoi, kun kommentissa lähetin. Ihana Rouva, tykkään Sust ja Sut haluan!

  VastaaPoista
 24. Minulla on sellainen henkilökohtainen ongelma, että kirjat ovat liian isoja, että ne menisivät povitaskuun, kun junalukemista tarvitsen. Iltapäivälehtien ostamisen olen lopettanut lähes kokonaan, Hesari on huonon huono, joka kerta kaduttaa, miksi minä tällaisen ostin, ei siitä ole kuin parin asemavälin täytteeksi.

  Iltapäivälehdet julkaisevat viiveellä kaiken mielenkiintoisen ilmaiseksi. Lehtolan Uuspapit minuakin nauratti täydellisessä osuvuudessaan.

  VastaaPoista
 25. On mielenkiintoista nähdä "uuspappi" Touko Aallon uran jatko. Hän on nyt niin monta kertaa onnistunut kolhimaan koko puoluetta teoillaan ja lausunnoillaan, että vaikuttaa jo valtakunnan yleispelleltä.

  Luulisi kannattajienkin heräävän ajattelemaan puolueen tulevaisuutta. Ei nykyinen suosio johdu Aallosta, vaan on tapahtunut hänestä huolimatta, vanhan nosteen jatkumosta.

  VastaaPoista
 26. Sitä vain ihmettelen, miksi Touko liimasi itselleen tekoparran, päästääkseen aikuisten lipulla Helsinkiin. Lastenlipulla olisi tullut edullisemmaksi. Vihreä valhe, paljon ihanampaa, ihanenpaa, kuin tylyt realiteetit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No katsos kun teinipoika yritti aikuisten töihin.

   Poista
 27. En saa minkäänlaista otetta tähän Touko Aaltoon, hän on kuin kala tai olmi, ei minkäänlaista tarttumapintaa. Edes fyysisenä miehenä hän ei herätä mitään värinää missään elimessä.

  Ville Niinistö taas oli hyvinkin sympaattinen räköttäjä, iski oikeisiinkin kohteisiin, samaten joku Pekka Haavisto on symppis. Väitän, että Aallon mukana vihreät hukkuu aaltoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väitä vaan, mutta politiikka ei ole järjen asia, vaan suuria tunteita. Aku Ankalla oli Touho-serkku, meillä Touko Aalto. Toukotyöt ovat nyt käynnissä, eikä se mitään haittaa, että on syksy.

   Poista
  2. Yle deletoi aina viestini, kun vaadin poliisia ampumaan rikollisia ja terroristeja päähän. Ylellä se on sellaista.

   Poista
  3. Nyt tulee tyhmä kysymys. Olen katsonut, ettei Ylen juttuja voi kommentoida. Siis ei ole kommenttikenttää. Voiko niitä oikeasti kommentoida?

   Eilen Ylen sivuilta pompahti ikkuna, jossa kysyttiin lupaa pieneen kyselyyn. Vastasin, ettei sivusto kiinnosta, koska juttuja ei voi kommentoida. Taisin munata itseni, tosin anonyymisti.

   Poista
  4. Facebookissa voi. Voi, voi!

   Poista
  5. Yritän sanoittaa ja säveltää kappaletta Luoti päähän rikollisille, toisen voi ampua munille! Toinen yritelmäni on Marokko pop. Se on kyllä ihan kamala, linnaan siitä voi joutua.

   Poista
  6. Äläs kamalias nyt, Riku.

   Minua kiehtoo nyt punainen matto. Voi olla, että teen siitä runon, jahka kotiudun metsäretkeltä. Aurinko paistaa ja kimaltaa.

   Poista
  7. Kirjoitappas, oi Iines - Sie joka "metsäs häärii, katselevi puita väärii, mäyränä nummia tonkii" meille syysruno. Ansaitsimme sen kyllä! Vaikka emme - taivas siitä meitä varjelkoon! - emme mitään Kympin poikia tai Kympin tyttöjä olekaan, emme. (Tai Liisu on 9 ja 1/2, ja tässä vitt... vinoilua on maybe korkeintaan 0,000001 %. Jos nyt sitäkään.)

   Kyllä minä sen ymmärrän että teitä politiikka kiinnostaa enemmän kuin n.s. "syvähenkiset kirjalliset avaa sydämesi mulle, sen sulta mäkin sulkematta jätän kuin pendooran lippan proseduurit, tms." Olette vielä niin nuoria, piru vie, toistaiseksi.

   Etenkin toistaiseksi!

   Itse en enää politiikkaan (= yhteisten asioiden hoitamista... hahha,hhahaah) puutu. Aikoinaan puutuin ja sain siitä mitä sain, lähinnä paskaa päin pläsiäni, mutta myös satiaisia. (juupeli vieköön) Ylpeänä kuin Marsalkkamme Mannerheim, voin sanoa silti "taistelin usein ja hävisin aina". - Ja nyt Ystävät saattelevat mikiksen hautaan, he molemmat, on aika kuivata kyyneleet. Mennyt mikä mennyt, anakronismi, mitä sille ny enää mahtaa. Ja yleisö jalkakäytävällä, jota poliisit raivokkaasti pamputtavat, ottavat valokuvia 7-Päivää, Päivää vaan -lehteä varten. Koska tuon äärimmäisen lyhyen saattoväen - suntio arkku mikiksen kaksi ystävää - jälkeen valtava leegio naisia... ensin mummot rollaattoreineen ja keppeineen, sitten vähemmän huonokoipiset omine säärineen, sitten vetreät keski-ikäiset immet jo pompahdellen, ja sitten häkellyttävän värikkäästi meikatut 3-kymppiset... ja lopuksi lapsikuoro - jota johtaa Mikko von Pyrrhula pyrrhula - heläyttävät iki ihanasti hiemahkon raumallaissittain murtaen

   https://www.youtube.com/watch?v=F13t2gLMnMw&index=11&list=RDskoHsYU2a5M

   (ranskalaiset eivät osaa lausua Mikkoa, heille se on mikiser. espanjankielisessä maailmassa on se miguel. eskimoidenkielellä mjöööi)

   ... ja vihonviimeisenä, vaan ei vaatimattomimpana, juoksee Huoltopoliisi ja Forssan kaupungin veroviraston vt. virkamies ja Pelastakaa Lapsemme r.y. yhdistyksen pyyleä sihteeri heilutellen omia a-4siaan ja ja...

   äsh... puhelin soi. Pakko mun vastata siihen. Oottakaa heti.

   Poista
  8. Runo olisikin nyt poikaa. Kun se vaan tulisi. Istun tässä ja odotan, alkaako kynä suihkia.

   Jos tosissani kirjoitan, jälki on aina melankolista, vaikka olen oikeastaan aika aurinkoinen ihminen, rakastan ihmisiä mutta myös omaa rauhaa. Ihmiset ilahduttavat minua, ihmiset on kivoja, niin kuin mikis sanot; ne yksinkertaisesti on kivoja ja sillä siisti.

   Kumma on se, että runo ei pulppua ilosta. Harvoin muutkaan kirjoittavat ilon innoittamina. No mitä nyt vanhat runoilijat kevään tai rakkauden hurmaamina. Vaan kumpaakaan ei ole nyt näköpiirissä. Hämärä syys painaa päälle, ja aurinko menee aina piiloon.

   Vaan yritetään, runoilu on kivaa, leikkimielellä.

   Poista
 28. Ihana oli ilma täälläkin tänään, kunnes harmaat pilvet sen nappasi taakseen ja just kun mun piti lähteä lenkille kännykkä kutsui, ja parin tunnin mielenkiintoinen puhelu, jonka osanottajat etsivät innolla ihmisistä hyvää ja pahaa, joita molempia löytyi yhtä suuret määrät. Selitys siihen oli helppo huomata: jokaisessa meissä ihmisissä on hyvää ja pahaa yhtä paljon, fifty-fihty, mutta jotkut näyttävät pahat puolensa, jotkut yrittävät ne piilottaa. Jotkut luulevat pahaa hyväksi ja sotatilanteissa siitä jopa palkitaan.
  Samassa liemessä ollaan kaikki. KATEUS on yksi kantava voima. Ei tarvita kuin monen himoama nousu toisten yläpuolelle, kun on oltava tarkkana itsestään ja puheistaan ja tekemisistään, muuten ammutaan äkkiä alas, ja silputaan ruumis ja sielu palasiksi niin että veri roiskuu lähimmäistenkin päälle (tai ainakin ne joutuvat kärsimään.) Minä (Ich) ainakin osaan olla jopa vahingoniloinen vaikka salaan sen itseltäni ja valmis hirttämään niitä, joita inhoan. Ja keitä minä inhoan? Ainakin niitä, jotka näen tyhjinä kuorina , heinäpaaluina, itsensä kehujina, ja niitä, jotka ovat omasta mielestään jotain, vaikka eivät ole mitään. Toisetkin ovat kommenteissaan ilmaisseet vastenmielisyyttä inhoamiani ihmisiä kohtaan, ja sekös minusta on tuntunut makealta. (Tähän luokkaan, "inhottavia ihmisiä", tunnen kuuluvani itsekin, vaikka sitä on vaikea tunnustaa - minähän olen mielestäni hyvä!)
  Kun puhelu loppui, olimme molemmat osapuolet kännyköinemme erittäin iloisia ja huojentuneita. Olimmehan ratkaisseet suuria asioita. Ja nyt sitten vielä lenkki päälle, niin kaikki mitä voin tehdä ihmisten hyväksi, on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan aikaan kun omaa kommenttiani tänne väänsin, katsellen säätä joka katseli minua Vasnha Lehmä, Liisu tänne kirjoitti. Kivaa! Samoja ajatuksia minäkin ajattelen. Kuin sä.

   Miksi halveerata toisia?

   Eihän sitä edes pysty halveeraamaan muita kuin heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Meitä vahvemmat ihmiset - kun halveeraat heitä, korkeintaan hymähtävät. Siis meille. Ja naureskellen kävelevät, lanteet notkahdellen, hymyillen ohitsemme.

   Ps. Täällä kerran muuten oli nuori lekuriksi opiskeleva Annikki -niminen kommentoija. Muistanet Iines, tai tietysti muistat. Minulle jäi sellainen muistikuva että hän kesken kriittisen kommenttinsa sanoi (jotenkin näin) että jos minulla ei positiivista sanottavaa ole tähän niin minkä takia minä... antaa olla Sen jälkeen, ikävä meille, häntä täällä ei ole enää näkynyt. - Fiksu ihminen. Hänestä tulee/on tullut hyvä lääkäri.

   Poista
  2. ... joka katseli minua Vasnha Lehmä

   Ajatus oli: "sää oli niin surkea (= sateinen) kuin jos vanha lehmä katselisi meitä piikkilanka-aidan takaa"... En tätä lausetta muuten ymmärrä itsekään?

   Poista
  3. Liisu, ihmiset ovat ylipäänsä kiinnostavia tapauksia, ketään ei voi laittaa mihinkään kaavaan. Olen kertonut täällä naapuristani Nuoresta leskestä, joka tapaa soitella minulle pitkiä puheluja ja puhua paskaa, siis pahaa ja jopa keksittyä muista naapureista. Olen miettinyt, miten lopettaa nuo puhelut, kun en saa sanotuksi että älä soittele. Ihminen hänkin on. Kerran sitten sanoin, että en halua kuunnella pahaa puhetta muista, ja kas kummaa, hän ei lopettanut puheluja, vaan siisti puheitaan, ilmeisesti oppi itsekin jotakin. Kummallinen hän on, mutta niinhän me ollaan kaikki tavallamme. Hän on edelleen ystäväni, ja soitteleekin, mutta lyhyemmin ja paljon mukavammin.

   Poista
 29. Kokeilee kontaktia... YKSI KAKS KOLME... KUUNTELEN.

  Tapahtumat eivät nykyisin pahempia ole kuin mitä aiemminkin ovat olleet (vrt. kansainvaellukset). Mutta me reagoimme tähän ja nyt, emme historiaan, se tästä vaikeaa tekee. (Ongelmallisempaaa kuin ihmisille jotka tutkivat tätä historiallista jaksoa v.v. 2317- 2414.)

  Itsekkyys on hyvä käyttövoima, mutta ei vie kuin umpikujaan. Ihmisellä ei tässä maailmankaikkeudessa ole muita ystäviä kuin toinen ihminen. Käsitättekö!? Siksi

  1) jokainen ihminen on sun siskos ja sun veli
  2) ja niin edelleen
  3) demokratiaa ei ole eikä tasa-arvoa tule
  4) ja tuskin jumalaakaan mutta itse tiedät kuinka paljon oot väärää elämässäs tehnyt, ja kuinka paljon jättänyt tekemättä (kts. tyynyn alle)
  5) tosiasioista piittaamattomuus on fasismia
  6) elege pleks oleg krek hyp helgati helg
  7) uskonnonkiihkoiset pitää jauhaa, niin kuin Max ja Moritz, jyviksi
  8) jihadistit syötettäköön sioille (ei saa lisätä antibiootteja)
  9) tähän en keksi mitään
  10) jokainen marraskuun kolmas tiistai pitää julistaa voikukanpäiväksi

  Siinä teesini. Jos ne eivät tyydytä teitä, ja vähän sitä minäkin epäilen, niin olen valmis vaihtamaan ne toisiin teeseihin. - Ei sev nii väliä.

  VastaaPoista
 30. Runo toimii, samoin kuin suoli, jos on toimiakseen.
  "Istun tässä ja odotan. Joulukortteihinkin ne on jo saaneet kaikenlaista kimallusta, kynsi siinä lohkee kun niitä raaputtaa, mutta oi että jos Kartto OY saisi kortteihinsa vielä hajuefektin... siis Seimen Lapsen pää haisisi sitruunalle, äiti Maaria Chanel 4selle, isä Josef vain hielle, Juudas tenulle, ja Pilatus Pontius pesisi kätensä emäksisellä Mäntysuovalla... - Hitsi, ostaisin heti koko parfyymisarjan. Maksaisi mitä maksaisi.

  Ps. Kalanmaksasta tehdään muuten kalanmaksaöljyä. Siinä on pirun paljon D-vitamiineja. Niitä on muuten vaikea päästä pakoon, noita D-vitamiineja. Jos esim. peset hampaasi, hyvin huolellisesti, ja suihkutat kainaloosi DDT:tä, melko reippaasti, ja sitten hyppäät sänkyysi peiton alle ja suljet silmäsi... ne kumminkin kattelevat sua sun tyynys alta, nuo D-vitamiinit. (Olen pannut sen merkille!)

  VastaaPoista
 31. Naivismini... "hmiset on kivoja" ... on harkittu. Ei siksi, etteikö se pitäisi paikkaansa - pitää - vaan siksi, että se on mahdollisuus päästä toisen ihmisen ihon alle. Ehkä ette käsitä? Mutta jos alkaa todistaa että ihmiset ovat, kuten YK:n yleismaailmallinen julituskin, pläp pläp lä, nuorten ja haavoittuvaisten, pläpä läp lää, meidän on ihmisten välisten, plööp löö plöö... Kuka sitä kuuntelee.


  Ihmiset on kivoja!


  Ps. Opettelin aikoinaan kirjoittaa "naivististisesti". Se on vaikeampaa kuin äkkiseltään kuvittelisi: siinä pitää adjektiivien ja atribuuttien lisäksi muuttaa adverbit ja verbit, muokata taivutusmuotoja; tärkeintä on olla johdmukainen. (huokaus) Konttikieli on helppoa lastenkieltä, samoin siansaksa, Eeva Liisa Manner puhui äitinsä kanssa kaikki sanat takaperin, semmote on vaikeaa. - Tiedän. (Olen yrittänyt.)

  VastaaPoista
 32. Sitäkään en ymmärrä, vaikka olen yrittänyt, että minkä takia tänne koko ajan tunkee vaan kaikenmaailman saatan neekereitä ja muslimeja! Vittu, mitä ne täällä tekee. Päät mustana tänne tulee vaan ja vaatii sosiaaliturvaa, saatanan rättipäät. Mikä vittu Suomi on mikään Terveyskeskus. Huuli törröllään täällä vaan pörisevät "saaks mää rahaa saaks mää rahaa". Ei jumalauta. Vittu, mistä... Tääläkin pitäis perse pystyssä ruveta rukoilee Allahia, voi saatanan homot, menkää sinne mistä tulitte. Vitun kyrvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellen tietäisi tämän olevan vihapuheen parodiaa, poistaisin tämän. Tosikot, älkää vaivautuko närkästymään.

   Poista
  2. Minua ihan naurattaa tuo mikiksen "julma" puhe, joka kuulostaa niin aidolta ja reippaalta että oksat pois! Se on hyvä näyte, erinomainen. Uskokaa tai älkää, mutta juuri noin jotkut tai ehkäpä monetkin ajattelevat mielessään, salaa. Joku saattaa ääneenkin noin ajatella, mutta "sivistyneet" ihmiset eivät millään tuollaista uskaltaisi edes ajatella, saati puhua. Mikis uskaltaa toimia niiden sivistymättömien "kurjakkeiden" tuntemusten tulkkina tuosta vaan. Juuri noin se menee, mitään ei ole liikaa, eikä mitään liian vähän. Liioittelun makua ei ollenkaan. Mikis on taitava. Ja Iines on oikeassa. Ja minä olen sananvapauden kannalla. Kerrankos ihmisiä haukutaan.
   Tässä tapauksessa kysymys on sitä paitsi monikosta. Jos yksityisen ihmisen päälle tuollainen puhe kaadetaan, hän ei sitä kestäisi. Menettäisi hermonsa. (Minulla on tämmöisestä sontaa päälle kaatamisesta omakohtainen ikävä kokemus, tiedän miltä se tuntuu.) Mutta joukko luo voimaa. Joukko voisi vaikka hörähtää nauruun, tuollaista puhetta kuullessaan. Nauru tappaa vihan. Voi kun ihmiskunta oppisi iloisella naurulla kuittaamaan kaikki ikävät asiat.
   Enemmän naurua maailmaan!

   Poista
 33. Ainoa runo, jonka olen kirjoittanut (älä valehtele) on

  Leijonanmurina kellarin holvistossa on vaiennut.
  Muistanko vielä rakkauteni.. kaikki silmät?
  Surullista elämää, tupakansavu on hidasta.
  Hän ei osannut sanoa kuin että kyllähän se.. niin.. tai jollainlailla.. miksei.
  Hänen tehtävänsä on raamatullinen, hän on kustannuspäällikkö.
  Hänen viinilasissaan on kärpänen, sitä ei huomaa.
  Hän tekee minkä katsoo tähdelliseksi.


  No jopas jotakin.
  Siis sinustakin se oli huono runo?
  No ei nyt mutta... hmnh.
  Mielestäni hän on saanut vaikutteita Ginsbergiltä.
  Toivottavasti. Tosin sitä ei huomaa.
  Haavikkokin käy toki mielessä...
  Huomasin. Ikävä kyllä.


  Runoraati: mikis "tämän en soisi toistuvan jatkuvasti" sai pisteitä siis... no, 4. Aika vähän.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi suomalainen runoilija vetää leijonanmurinan runoonsa? Miksi ei sudenmurinaa? Tai karhun? Tuo toinen rivi on ihana, rakkaus on silmissä, ei jalkojen välissä. Vaikea on jokamiehen - anteeksi jokahenkilön - löytää tarttumapintaa kustannustoimittajasta. Pannaan tähän mieluummin Kelan virkailija ja vaihdetaan viinilasi kaffekuppiin.

   - toivoo Parnasson kriitikko Oili Lysander

   Poista
  2. Oili Lysander, on huomionarvoista, että olette kiinnittäneet katseenne tässä runossa silmien, eikä jalkojen väliin. Mutta leijonan murina tällaisena Suomi 100 vuotta- aikana lienee paikallaan, sillä leijona on vaakuna-eläin. Varsin suosittu ja sopivasti runossa esiin tuotu.
   -toivoo ääni yleisön joukosta

   Poista
  3. Ettette liene, arvoisa ääni yleisöstä, näit monikulttuurisii porukoita, jotk alas painavat sen mik on suomalaista, susihukkasen ja mesikämmenen ja tilall tuovat jellonan, tuon vieraan pedon, jonk voimat vain symboliks on viety vaakunaan? Harhaa, on peto etelän!
   -toivoo Oili Lysander,Parnasso

   Poista
  4. Leijonanmurina sopii siksikin, että "hänen tehtävänsä on raamatullinen".

   Muutenkin runo on minusta aika hyvä, ainakin yhtä hyvä kuin se Kemppisenkin blogiruno. Hävytönkin se on kaiken lisäksi?

   Poista
  5. Lysandeeraskakin on toki oikeilla jäljillä, sillä muistammehan Nietzschen määritelmän ihmisentiteetistä: kappelin kuorissa laulaa enkelikuoro, kellarissa sudet ulvovat.

   Poista
 34. Mari nukkuu kuin kotilon sisällään, hänen otsansa on rypyssä. Toinen käsi on nyt peiton alla. Kävelen edes takaisin kuin miehen varjo. Haen tupakat vessanlattialta, sitten tulitikut, ja poltan keittiössä. Nuoruus, nuoruus.. Ei ole tuhkakuppia, on karisteltava teelautaselle. Muistaako tästä myöhemmin mitään?

  Heilutat persettäsi hellan edessä ja mietin miksi teet minut mustasukkaiseksi. Miksi aina on oltava toista mitä ei ole. Katja löysi minut sateenvarjonsa alle. Marjukka juotti minut ilta illasta humalaan, hän tahtoi olla hyvä minulle. Oli päiviä jotka pimeni aamua kohti, öitten öitä, ja aamulla lamppujen pellavasydämet sammutettiin, ja lähdin pois. Voi, miten ilkeitä aamuja ne olivat! Orellin kaupan verannalla alla oli kissoja, ne irvistelivät minulle, kaikki olivat minun vihollisiani. Sinä olit poissa, rakkaani. Marjukka rakas! kuin katulamppujen puuvillasydän joka puhalletaan sammuksiin... sinun pitää herätä.. Äläkä itke! Älä töni minua, syljeskelen kohta marmorikuulia.. Äitisi on leppäpirkko keittämässä puuroa. Anna mun olla.

  Tulen nukkumaan viereesi. Ensin heti en saa unta, sitten -...


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä proosaruno pelastaa unettomuuteni, kiitos siitä? Heti alkuosa, jossa on herkästi kuvattu Marin nukkumista, muistuttaa unen tärkeydestä ja saa minut kiiruhtamaan juoksujalkaa ns. makuuhuoneeseen, jossa aion empimättä sukeltaa sänkyyn, jossa edellisenä aamuna heräsin unesta komentaja-upseerina. Saa nähdä, mihin ammattiin herään huomenaamuna.
   - terveisin ääni yleisön joukosta

   Poista
  2. ... heh heh ...

   t. mikis

   Poista
 35. Ihanaa kritiikiä. Kaipaan julmuuttasi. En muuta toivo, koska tykkään tästä, oih!

  Ps. Muuten minusta, jos saan sanoa, alaston ihminen on... no, jotenkin brutaali. Emmehän me ikinä, Iines, ole toisillemme brutaaleja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla brutaaleja, kenellekään. Maailma ei tarvitse raakuutta eikä ilkeyttä, vaan enemmän leikkiä ja hassuttelua. Sinne joukkoon sitten vähän jotain.

   Poista
  2. No nyt käsitit vähän väärin, tarkoitin brutaalilla hassuttelua. Siis sillain käänteellisesti että "eihän mee ikinä olla brutaaleja, siis hassutella, eihän..." No juur päinvastaistahan haluaisin! (menee vähän hämilleen) Ikinä en ole kattonut telkkarista näitä "Maamies haluaa paneskella" tai näitä "Ensipano Alttarilla", tai mitä niitä muita on - varmaan perkeleen paljon muitakin, mutta jos siis itse tykkäät noista ohjelmista... mikäs siinä. Pannaan vaan hynttyyt yhteen meekin.

   Poista
  3. En minä väärin käsittänyt, mikis, sillä sanat ovat yhteisiä sopimuksia, eivät toukoaaltomaisia harkinnanvaraisia merkkejä. Enkä minä katso noita tositeeveeohjelmia, en edes Vain elämäätä. Niitä lauluja kyllä joskus katson netistä, mutta sitä muuta sälää laulujen ympärillä ei jaksa, hohhoijaa.

   Poista
 36. Aamulehden päätös alkaa välttää sukupuolittuneita titteleitä huvitti minua aluksi, mutta nyt kun asiaa ajattelen tarkemmin, niin oikealla asiallahan lehti on.

  Kieli kehittyy ja sitä kehitetään. Jo nykyäänhän monet -mies loppuiset nimitykset kuulostavat hieman vanhanaikaisilta.

  Kompastuskiviksi näyttävät nousevat puhemies ja kirkkoherra. Puhemiehestä minulla tulee aina mieleen Mao ja jälkimmäinenhän on käännösvirhe.

  Kannatan puheneuvosta ja ylipappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas vaan, Tapsa, täällä olikin jo hienosti huomattu tuo kielijuttu, josta kirjoitin uuden jutun. Kunpa tämä olisi tullut sinne alkuun! Kommentoin tähän jotakin, jahka keskustelu tuolla käynnistyy. Luvallasi Tapsa voisin siirtää tämän sinne.

   Poista
  2. Siirrä vaan, sillä en todellakaan huomannut uutta juttuasi - eli se ei ollut siellä vielä silloin, kun aloin lueskella tämän ketjun rästiin jääneitä kommentteja.

   Se oli näköjään telepatiaa!

   (Mitäs tähän sanot Mikis, kun Iineksen ja minun välilläni eetteriaallot loiskuavat ja leimuavat näin voimallisesti?)

   Poista
  3. Pistän jalkaani tetysti mustat sukat. Ja muutun unissanne Phantomiksi. (Senkin laukkuryssä Aunuksesta. Ja toinen samanlainen Saaaasta-ma-lasta.)

   Ps. Aikamoista meininkiä. Heti kun selkänsä kääntää niin aletaan... no, vehkaamaan. Mutta ei tehdä tästä mitään numeroa. (Mulla oli Lotossa viimeks yks oikein, 19, mutta ei sillä mitään saanu. Samperi.)

   Poista