19.9.2017

Tulta munilleTämän sukupuolineutraaliuskeskustelun aikana mieleen tulee väistämättä se, mitä teemme sitten alastonpatsaille, joissa sukupuoli on jopa kantava voima. Miten suhtaudumme Michelangelon Daavid-patsaaseen, Indecline-ryhmän pykäämään Trump-patsaaseen, joissa molemmissa ihmisen sukupuoli on korostuneesti esillä?  Jos kerran kielestä poistetaan mies-loppuiset nimikkeet, eikö muukin taide tulisi samantien karsia sukupuolisuudesta? Miten käy eroottisen taiteen? Voisiko Mimosa Pale vielä vetää perässään kaupungin kaduilla jättihäpyä? Eihän se ole sukupuolineutraalia!

Paras analyysi tästä Aamulehden käynnistämästä keskustelusta on Katleena Kortessuon Ei oo totta -blogissa. Lehtihän ilmoitti, että se pyrkii eroon vakiintuneista mies-loppuisista ammattinimikkeistä. Tarkoitus on hyvä, mutta tuntuu kummalliselta, jos jokin lehti alkaa käyttää eri termejä perustuslaillisista nimityksistä  kuin asianomainen instanssi itse, toteaa Kortessuo. Juuri näin!

Jokamiehenoikeus on kelpoisa ja kieleen vakiintunut ilmaisu, samoin eduskunnan puhemies on juuri niin kunnianarvoisa, kun tehtävä edellyttää. Puheenjohtaja ei ole samanlainen kattava yläkäsite. Unohtaa ei sovi sitäkään, että man tarkoittaa alunperin myös ihmistä. 

Asiassa ei pidä totisesti vauhkoontua, ja kaikkia mies-sanoja ei kannata ampua alas. Monestihan nimike vaihtuu yleistyessään pikku hiljaa, kun käyttäjät vaihtavat sen tavallaan  itsestään. Tämä on normaalia kielen kehitystä: kieli muotoutuu kansalaisten puheessa. 

Muutosprosessi on hidas, mutta kestävänlaatuinen. Sen sijaan sanoja, joita vasiten keksitään, hylkäytyy itsestään. Tällaisia ovat mm.: eriö (vessa), lieke (sähkö), tyhjykkä (nolla) ja vaikkapa sanaluokat lausukka, mainikka, perukka, nimukka. Kannattaa huomata sanojen kotimaisuusaste. Nämä vakiintuivat verbinä, adjektiivina, substantiivina ja nominina.

Jostain luin sellaisen ehdotuksen, että mies-lopun voisi korvata nais-lopulla: lakimies - lakinainen, luottamusmies - luottamusnainen. En pidä tätä pahana, ellei sitten ole yhtä sanaa, joka kattaisi molemmat. Esimerkiksi juristi kattaa sekä naisen että miehen. Luottamusmiestä on vaikea korvata millään sukupuolen korostumatta. Henkilöstön edustajaa on ehdotettu, mutta eihän se tottavie ole tehtävänimike vaan tilapäinen luonnehdinta. Aamulehti ei tainnut huomata, miten vaikean tehtävän se itselleen asetti.

168 kommenttia:

 1. Kerran Forssassa, kun olin sinne vahingossa (ilman omaa syytäni) ajatunut, yritin ostaa Alkosta katkeran pullon viinaa, niin ne eivät myyneet minulle. En käsitä miksi. Mutta eihän minua kaikkea tarvitse käsittääkkään. Myymälän ulkopuolella tapasin herrasmiehen jolle loihe lausuman että "käytkö hakemassa pullon viinaa tuosta kaupasta?" Hän kysyi miksen itse käy hakemassa? "Kun ne ei myy mulle." "Miksi ne ei myy?" "Em minä tiedä." Äijä katsoi minua tutkivasti vähänaikaa ja kysyi sitten: "Ette taida olla paikkakuntalaisia?" Sanoin että en. Siis nykyisin. Äijä siihen: "Sitä ajattelinkin. Sillä olen Forssan apulaisnimishenkilö."...

  Ai jaa, ajattelin. Vai nimismies.

  Tapsa on Tupuna. Mikis on Michelle. Riku on Ritva. Iines on Ilkka. Liisu on Lassi. Hannu Hanhi on Henna Hieno. Samppa on Simppu. Kaarina on Kari. Ja Mainua on Nai Mua.

  Ps. Seppo on muuten arabiankielessä, eräässä niistä, Kyrpä. (Hyi, heitä.) Toisaalta... eihän nimi henkilöä pahenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaako Tapsa, kun 30-luvulla reklaami sanan tilalle piti keksiä uudissana, niin mikä se oli mikä voitti? Joku helvetin hassunkurisen kömpelö se oli... ei sitä valittu. Tuli tämä mainos san sen tilalle. Joka... jos sitä ennakkoluulottamasti makustelee, ei tarkoita yhtään mitään, höh. mainio ... ostos? Matti Mainio ja Jussi Juonio, ne oli sarjakuvasankareita. Ja reklaami on mielestäni ihan kiva sana an sich myös suomeksi. (Repivä, raastava ja iskevä.)

   Poista
  2. Nyt naurattaa. Nimittäin yhden ystäväni uusi mies on nimeltään Seppo. Pitäisiköhän minun kertoa tuo ystävälleni? Toisaalta hän on hieman tosikko.

   Sanojen alkuperää on kiva makustella. (Inhoan makustella-verbiä, mutta jotenkin minunkin on nyt pakko käyttää sitä.) Aika loogisesti johdettu tuo mainos. Minunkin mieleeni tulee jokin mainio-juttu. Tai maine.

   Poista
  3. Asia on juuri päinvastoin, Mikis. Tiedän tämän toki itsekin, mutta lainaan Kotuksen Kirsti Aapalan napakkaa selvitystä:

   "Sanan mainos keksi yksi 1900-luvun nimekkäimmistä kielenhuollon asiantuntijoista, E. A. Saarimaa, vuonna 1928. Hän ehdotti sitä korvaamaan vierasperäistä reklaamia. Mainoksella on kiinnostava tausta: se on johdettu murteissa käytetystä verbistä mainoa, joka tarkoittaa ihmettelemistä ja kehumista. Verbi on ollut tuttu osassa Peräpohjan ja Länsipohjan murteita, jonne se on lainattu saamesta (vrt. pohjoissaamen máidnut ’kehua, kiitellä, ylistää’). Saameen sana on puolestaan tullut suomesta: sen lähtökohtana on suomen mainita-verbi. Lainaketju ei pääty tähän, sillä suomen mainita on vanha laina germaanisista kielistä. Sillä taholla vanhaa lähtömuotoa edustaa nykykielissä esimerkiksi saksan verbi meinen ’arvella, luulla’."

   PS. Kieli on todella ihmeellistä, kun sitä syventyy pohtimaan. Viroa opiskellessa sen tajuaa selvästi - siinä aika äkkiä unohtaa viron hauskuudet ja alkaakin ihmetellä, että miksi suomessa sanotaan näin ja näin.

   Poista
  4. Älä välttämättä Iines ystävällesi kerro. Etenkin jos hän on tosikko. Mutta voit varoittaa, jos miehineen matkustavat johonkin arabimaahan. Eikä hänenkään, jos Seppo eksyy johonkin basardiin, tai mitä nämä kauppakujat nyt nimeltään ovat, niin ei kauheesti kannata huudella hänen peräänsä SEPPPOOO! SEPPO... Koska sen jälkeen saattaa tapahtua.

   Poista
  5. "Seppo teki kepposen ja käy tam tam"

   "ma seppona seison taas"

   Poista
  6. En tosiaan kerro ystävälleni. Heillä useimpien hupiohjelmien saati sketsien huumori ei ota minkäänlaista kipinää. Jari Tervokin oli liian räävitön.

   Poista
 2. Tapsan kommentti ilmestyi edellisen keskustelun perään samaan aikaan kun kirjoitin ja korjailin tätä uutta juttua. Siirrän sen siis tähän:
  Tapsa
  19 syyskuuta, 2017 11:50

  Aamulehden päätös alkaa välttää sukupuolittuneita titteleitä huvitti minua aluksi, mutta nyt kun asiaa ajattelen tarkemmin, niin oikealla asiallahan lehti on. 

  Kieli kehittyy ja sitä kehitetään. Jo nykyäänhän monet -mies loppuiset nimitykset kuulostavat hieman vanhanaikaisilta. 

  Kompastuskiviksi näyttävät nousevat puhemies ja kirkkoherra. Puhemiehestä minulla tulee aina mieleen Mao ja jälkimmäinenhän on käännösvirhe. 

  Kannatan puheneuvosta ja ylipappia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, ylipappia minäkin ehdotin, kun vastasin Hesarin kysymyksiin.

   Puhemiehen säilyttäisin, sillä neuvos on vakiintunut meillä eläkeläisten kunnianimeksi.

   Muistan miten tätini miehelle oltiin hakemassa kunnallisneuvoksen nimeä. Ei tullut kunnallisneuvosta, sillä niistä oli kova kysyntä ja titteli oli kallis. Tuli talousneuvos, koska niitä oli tarjolla, ja titteli oli huokeampi.

   Hyvä niitä miehiä on poistaa sieltä, mistä se luontevasti käy ja tilalle tulee yksiosainen nimike. Sen sijaan kieltä ei ole mitään syytä kuormittaa virkakielisillä kuivilla ja ei- kattavilla nimityksillä, joissa tarvitaan useaa sanaa: henkilöstön edustaja pro luottamusmies/nainen.

   Poista
 3. Pappilan ylipapin papupta pangolta pompahti apupapin (naispuolinen) pyllyn alle... Josta hän (Irma) sen siveästi hääsi (hääti) pois. "No, menepäs nyt Pauli muualle. Turhautumisesinesi."

  VastaaPoista
 4. Poistetaan tarkoituksia sanoilta, että niiltä katoaisi merkitys. Miellyttävän postmodernia. Kurjaa, että vielä ei uuteen nimilakiin saada poikaa nimeltä Päivi tai tyttöä Jormaksi...hmmm...Anna-Jorma. Naiskalalle joudutaan hakemaan uusi nimi, Aamulehti kutsuu sitä henkilökalaksi.

  Sanojen hämärtäminen on muutenkin lisääntynyt. Jo aikoja sitten firmojen tittelit häivytettiin englannilla, Key account managerit ja manager without a causet tulivat muotiin.

  Sairas ihminen on elintoimintavajaa yksilö ja pots lojo kuollut täysvakaa tai inertti henkilö. Voisi olla myös hengittämätön henkilö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä englannin kielen tunkeminen liikemaailmaan on perusteltu tietenkin kansainvälistymismotiivilla. Tuntuu silti hassulta tilata Esson baarilla kahvi ja toast.

   Nuo englanninkieliset tittelit ovat lähinnä junttimaisia suomalaisessa kontekstissa. Tämmöiset ammanimikkeet löytyivät Oikotien ammattiesittelyistä: Samuli = Head of Digital, Sanoma Kids Media; Paula = Online Producer, Sanoma Lifestyle; Santtu = Producer, Helsingin Sanomat; Pia = Key Account Manager, Nelonen media.

   Kaikkein junttimaisimmalta tuntuu kuitenkin se, että meillä on liikelaitoksia, esimerkiksi kahviloita, joissa ei saa palvelua suomen kielellä. Ei missään muussa sivistysmaassa poisteta omaa kieltä palvelukielistä. Todella sivistymätöntä ja junttimaista.

   Poista
  2. PS Tarkoitan ihan perisuomalaisten perustamia palveluyrityksiä.

   Poista
  3. Vanhoissa kulttuurimaissa on toinen meininki. Olin viime viikon Nizzassa ja siellä kapakoissa ja kuppiloissa oli ruokalistat ranskaksi. No, joissakin nuorekkaimmissa oli myös englanniksi, suomeksi ei ollut missään.

   Mutta nuo enkkutittelithän ovat jo vanha juttu. Ihme, että niitä viljellään yhä.

   Ja arvatkaapa montako kvasilatinalaista nimiehdotusta eri tuotteille ja jopa firmoille olen urani aikana tehnyt ja montako niistä on jopa hyväksytty...

   Vika kielipelleilyyn ei kuitenkaan ole mainosväen, vaan ennen kaikkea firmojen markkinointijohdon. Turha niille sivistymättömille nilkeille oli vakuuttaa, että suomenkielinen nimi on ulkomaalaisen korvaan eksoottinen! Ei, ne halusivat, että nimi kuulostaa heidän korvissaan hienolta...

   Turha oli sanoa, että katsokaa Ikeaa: ne antavat kauheita ruotsalaisnimiä (yleensä paikkakuntia) kaikille tuotteilleen, eikä kukaan koko maailmassa valita.

   Suomessa ei riitä itsetunto siihen. Ei vaan riitä. Vieläkään.

   Poista
  4. Tämä on totta. Vanhat kulttuurimaat pitävät kielestään kiinni itsestäänselvästi. Sama on Saksassa. Englantiakin näkyy, mutta ei Esson baarissa, niin kuin täällä, jos hieman kuvainnollistan. Jollain tavalla voisi ymmärtää vielä Coffee & Toastin turistipaikoissa valtatien varrella, mutta ei, täällä luki paikallisten kantakuppilassa Kahvi ja Toast.

   Enkuntittelit tulivat jo ennen vuotta 2005, jolloin jäin tk-eläkkeelle. Muistan paasanneeni niistä voimallisesti kateederilta käsin tuolloin.

   Juuri oli jossain uutisvälähdyksessä jonkun arkipäivän asiantuntijan haastattelu. Suomalainen nimi, puhui suomea, mutta tittelinä alalaidassa luki enkuntermi, moniosainen.

   Poista
 5. Kyllä me kuollessamme aika tasavertaisia ollaan. Ruumishuoneella on kaikilla narulla sidottu kartonkilappu vasemmassa isovarpaassa, siihen on kirjoitettu sun nimes ja sun lähiomaisesi osoite, ei muuta. Mun mielestä se riittää. Mitä me täällä eläessäkään muuta ollaan tehty kun oltu vaan lähiomaisiemme kiusana, ei juuri muuta.

  Ja nyt rakkaat pyhäkouluoppilaiset, sulkekaa kännykkänne. Koska ei Taivaaseen voi soittaa. Ja jos haluatte soittaa Helvettiin, menkää Haitiin, siellä se kuuleman mukaan maksaa paikallispuhelun verran.

  AAMEN, karitsaiseni. (heittää pyhäkoululaisten päälle sangollisen vettä jossa on vähän myös Fairia)

  VastaaPoista
 6. Minä olen suuri koulutuksen ihailija. Vain riittävällä koulutuksella varustettu ihminen pystyy näkemään todella vakavia epäkohtia siellä, missä niitä ei paljalla silmällä näe tai korvalla kuule tai mistä niitä eivät perinteiset tieteet pysty mittaamaan. Konttorityössä on nykykäsityksen mukaan suurimmat työterveysriskit. Jonkun tutkimuksen mukaan perseellään päivät istuvat ovat ehkä jopa kaikkein suurimmassa vaarassa. Rakennusmiehet tietysti putoilevat ja jäävät elementtien alle, merimiehet hukkuvat ja palomiehet putoilevat palavan katon läpi. Kuinka sellaisia silti voisi edes verrata istumatyöläisen rankkaan ja vaaralliseen työuraan, ei voi sanoa, että perse edellä puuhun, vaan perseellään läpi maailman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se perseen ja muun elimistön puutuminen, vaan se stressi, joka monen istumatyöntekijän tai henkisen ammatinharjoittajan työstä tulee - se on salakavala tappaja. Perseen puutumisesta selviää jumpalla ja lenkillä.

   Poista
 7. Mika Niikko (ps) aloitti puheenvuoronsa eduskunnassa: Arvoisa puheenjohtaja! Niin se vaarallinen sukupuolineutralius etenee. Ha ha ha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai niin ja on jo päässyt eduskuntaan asti.

   Poista
  2. Ei sukupuolineutraalius ole vaarallinen ilmiö. Sukupuolisuus näyttää olevan.

   Totuus vain on, että sukupuolten välinen kuilu on ja pysyy: mies ja nainen tarvitaan, molemmat erikseen ja yhdessä.

   Poista
  3. En kannata sukupuolineutraaliutta, vaan sukupuolten lähentymistä ja tasaista ihmisarvoa työelämässäkin. Sukupuolineutraalius on ei-totta, unelmanakaan se ei kanna.

   Poista
 8. Eíkös oikeudessakin tuomita vaarallisimmat rikolliset istumaan 12 vuotta vankilassa? Tai elinkautiseen.

  Aika kamalaa.

  VastaaPoista
 9. Aamulehden nimeä pidän väärällä tavalla arvottavana. Onko aamu iltaa viisaampi , entä yöaika? Lehti on sanana järkyttävä jäänne ajalta, jolloin digitalisoitumista ei tunnettu. Lehden tulisi pikaisesti muuttaa nimensä Vuorokausisanomiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi tulee lehden jakeluajasta, joka ennen muinoin taisi olla varhain aamun pikkutunneilla, kun lehti oli tullut painosta. Nykyäänhän lehteä päivitetään pitkin vuorokautta nettiin. Nimi on perinteikäs.

   Poista
  2. Sepä se, oikea vanha ja vanhahtava nimi olisi aamuyön lehti tai Aamuyön Terveiset. Perinteisiin ei pidä nojata väärissä asioissa, eihän lehtimiehiäkään enää kutsuta lehtineekereiksi. Ainoastaan toimittajatypyt ovat maailman neekereitä.

   Poista
  3. Tämä on totta, mutta julkaisujen nimet ovat brändejä, joilla on oma arvonsa. Eli asia ei ole tässä väärä.

   Jos nimeä muutetaan, tulee perustella nimenmuutos ja vakuuttaa vanhat lukijat eli asiakkaat. Ei näin bisneksessä tehdä, tai tehdään harvoin.

   Esimerkiksi Kansallis-Osake-Pankin nimenmuutos Meritaksi oli epäonnistunut. Ei ihme, että Merita ei kantanut, vaan nimi muutettiin Nordeaksi.

   Poista
  4. Hieman tuossa pankkimeiningissä mukana olleena oikaisen, että Merita Pankki syntyi kun KOP ja Suomen Yhdyspankki yhdistyivät.

   (Muistatte varmaan, miten Merita Pankin nimen kirjoitusasu herätti aikoinaan polemiikkia?)

   Nordea taas syntyi, kun ruotsalainen Nordbanken ja Merita yhdistyivät (myöhemmin siihen liittyivät myös tanskalainen ja norjalainenkin pankki).

   Poista
  5. Tuota pankkitouhua seurasin enemmänkin kilpailijan eli Osuuspankkien leiristä, mutta ihan etulinjassa olin silloin, kun Telestä tuli Sonera.

   Nimen keksimisestä englantilainen bränditoimisto laskutti miljoonia. Minun ja monen muun mielestä nimi oli huono. (Wärtsiläkin muuttui niiden nimihurmioiden aikaan Metraksi, mutta tuli järkiinsä ja palasi vanhaan perinteiseen ja kunniakkaaseen nimeensä.)

   No, nyt Sonera on tuhottu ja kuopattu ja palattu melkein takaisin vanhaan nimeen eli ruotsalaiseksi Teliaksi.

   Se on samalla tavalla hyvä nimi kuin Nordeakin, että se viittaa sentään johonkin.

   Poista
  6. Jatkan vielä vanhan mainosmiehen sielun tuskaa: ostaisin muuten Skodan, mutta minusta on liian paksua, että perinteistä tsekkinimistä autoa, joka yhä tehdään Tsekissä, toki saksalaistekniikalla, mainostetaan Suomessa suomalaisille englanninkielisin otsikoin!?

   My God, why? Mein Gott, warum? Můj bože, proč?

   Poista
  7. Japanilaisetkin ovat ihan hölmöjä reklaameissaan, kuka hitto länsimaalainen nyt ostaa esimerkiksi toyotaa? kawasakia? mitsubishia? hondaa... tai tuo honda on aika hyvä.

   Iskevin ryssäläinen tuotemerkki on Kalashnikov. Siitä ei brändi paremmaksi muutu. Laatutuote.

   Mutta hej, tää on kansa kiva. Täsä kilpaillaan nääs siitä kuka jakaa Aamulehden eli Vuorokausiuutissanomat reippaimmin maksavalle asiakkaalle...

   yritän vain parhaani ja katsotaan mihin se riittää

   Poista
  8. Tuo oli aikaa, jolloin en kiinnittänyt huomiota pankkien opmistussuhteisiin. Muistan parhaiten kohun Merita-nimestä, jota pidettiin huonona ja ja lähinnä ulkomaisena naisen nimenä.

   Nyt harmittaa, että Nordea, joka siis on meikäläisen pankki, lopetti konttorinsa täällä pikkukaupungissa. Eli minun kotipankkini on nyt kuulemma Harjavallassa, joka on minulle täysin tuntematon paikka, kaukana täältä ja jossa pankissa en aio käydä ensimmäistäkään kertaa.

   Olen vaihtamassa pankkia, ja moni kehui täälläkin S-pankkia. Olen vaan hidas muuttamaan mitään, kun edessä on muutos. Härkäihmisenä vihaan muutoksia. Pitää opetella uudet nettikäytännöt, juuri kun on oppinut käyttämään Nordeaa mobiilistikin.

   Poista
  9. PS Mikis, tiedät hyvin, että Toyota on parhaimpia ja kestävimpiä automerkkejä. Minulla on jo neljäs peräkkäin, ja yksikään ei ole pilkkuakaan ruostunut, reistannut tai muuten kronklannut. Samaan aikaan tuttavien Mersuihin on vaihdettu varaosia, Saabeja hinattu korjaamoille ja Volvosta hajonnut sitä sun tätä.

   Poista
  10. MIkis laskee leikkiä, leikkisä veijari kun on. Hän varmaan muistaa, kun kehuin kerran eräässä tsekkiläisessä kapakassa tehneeni kaikki 90-luvun Toyota-mainokset.

   Tein ne niin hyvin, että uskoin niihin itsekin. Siksi minullakin on edelleen Toyota.

   Poista
  11. Toyota on maailman paras massatuotettu auto. Minullakin on. Pilkkani kärki kohdistui tuohon nimeen... toy-oyy-oo-ta. Tai selitän tämän nyt juurta jaksain...

   Aikoinaan joku konsultti Suomessa jurmutti että suomalaisten vientituotteiden nimet pitää muuttaa, joko englanniksi tai kvasilatinaksi. Ei kukaan ulkomaalainen osta tuotetta jonka nimi on esim. marimekko. Kun se ei osaa lausua sitä.

   Sitten eräs kuulija ihmetteli tälle konsultille että "minkähän takia japanilaiset eivät ole tuotenimiään englantilaisiksi tai latinaksi muuttaneet, ja silti ne menee kaupaksi kuin häkä?"

   Tälle minä vinoilin. Ei Toyotaa tosiaan tarvitse myydä esim. Terskana. (Joka on helpompi lausua. Ja ehkä nimenä myyvvempi? En osaa sanoa.)

   Ps. Kerran suomalaisia hapankorppuja päästettiin USA:n markkinoille Rapea-nimisinä. Rape, rapea... Kunnes paikallinen myyntiagentti sieltä ilmoitti (tietysti englanniksi) että "älkää ny jumalauta viittikö..." Nimi muutettiin. (rape = raiskata) - Tosijuttu.

   Poista
  12. "Korpun hän haukkas
   ja samalla naikkosen raiskas."

   Tai miksei samointein miehen? Kyllä miehenkin voi raiskata vaikka Märtha Tikkanen ei sitä usko, varmaan voi. Vaikka ei minulla tästä omakohtaisia kokemuksia ole. Mutta luonnontieteilijänä H.C. osaan eli kyekenen rekonstruoimaan tapahtumia. Ihan mitä vaan.

   Ps. Miksei minusta koskaan tullut mainosmiestä... anteeksi, mainoshenkilöä? Väitän, että olisin ollut siihen duuniin äärimmäisen epäpätevä. (Ja natsit olisivat pistäneet minut uuniin.)

   Poista
  13. Toyota on muuten viilattu nimi, ei alkuperäinen. Yhtiönhän perusti muuan härra Toyoda, jonka suku edelleen pitää siellä valtaa, ja aluksi ne tekivät kutomakoneita.

   Fiksut japanilaiset päättelivät, etteivät sivistymättömät länsimaalaiset osaa kuitenkaan lausua d-kirjainta, ja muuttivat sen t:ksi.

   Mainosmieheksi olette, arvoisa runoilija Mikis, liian tinkimätön, rehellinen ja omantunnontarkka. Mainosmiehen pitää olla eri tavalla ristiriitainen - erittäin innostuvan ihanteellinen sekä samalla hieman kyyninen.

   PS. Kun tulin aikoinani alalle, paljon nähnyt tuleva pomoni ei kysynyt minulta kestänkö haukkuja - ja kysyi kestänkö kehuja. Kestin.

   Poista
 10. Tykkään että sanomisiani oiotaan. En koskaan ole kuvitellut, edes aamulla herätessäni, että tietäisin kaiken tai muistaisin kaiken oikein. Jos niin nimittäin olisi, maailma olisi myös minulle ahdistavan pieni. En sellaisessa haluaisi elää.

  Kiitos Tapsa, Iines ja Neiti Aika. Kanssanne pysyn Elämän kuumeisimmassa ytimessä, sen sisällä. Ja myös rakkaassa suomenkielessämme. (Ja tämä siis EI ole vittuilua. Mörriäiset.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. onko sua Iines koskaan ennen sanottu möriäiseksi? Ai ei. No ny kuule o.

   Poista
  2. ... äsh, toinen ärrä jäi ... möRRiäinen

   Poista
  3. No ei ole, mutta eläimistä on sanottu Nasuksi ja Kisuksi. Minä nimitin älykästä poikaystävääni nuoruuteni hurmassa ATK:ksi. Huomatkaa, että tämä oli ennen tietokoneita.

   Poista
  4. Kyllähän möriäinen kuulostaa kivemmalta otukselta. Siitä ei oikein tiedä mikä se on luonnoltaan...

   Poista
  5. Voisin kuvitella, että möriäinen on jonkinlainen äreämurea tapaus. Murisee, mutta sulaa helposti hunajaksi, kun rapsuttaa korvan takaa?

   Onko muuten hyönteisillä korvat ja kuulo? Sanotaan, että lintukaan ei pelästy ääntä, vaan pikemmin liikettä.

   Poista
  6. Hyönteisiä on niin monenlaisia ettei tähän voi sillälailla vastata. Esimerkiksi perhosilla on tuntosarvet, kyllä he niiden avulla kuulevat kaiken mitä heidän ympärillään tapahtuu. Joillakin taas, hemipteroilla ja coloeopteroilla - näin tuttavallisesti väärinkirjoitettuna - on heidän runkoonsa rakennettu "kuulojärjestelmä"; he kyllä aistivat sen kun kävelet, kamalasti maata tärisyttäen, heitä kohti. Eivätkä siitä yhtään tykkää. - Ja ajattelepas heinäsirkkoja (Acrididae): luuletko että he kuuroille korville viuluaan (toiset myös selloa) soittavat? Ehei. Ei sinne päinkään.

   Kyllä. Hyönteisillä on "korvat" millä he kuuntelevat. Myös ääniä, mitä me emme kuule, koska hertziluku on niin korkea tai niin matala.

   Ps. ihminen on aistiensa suhteen aika keskinkertainen eläin, reppana. Ei se osaa edes käännellä korvalehtiään.

   Poista
  7. Kerran lapsena näin mökkimme kuistilla ison hevosmuurahaisen. Otin pienen tikun ja yritin työntää sen pois, sivummalle – silloin se kirkaisi: iiiiik!

   Sen koommin en ole muurahaisia tai muita möriäisiä tökkinyt. Isompana koltiaisena en kivittänyt edes pikkulintuja. En voinut.

   Poista
 11. Mikä on Mörriäinen, Mikis? Onko se hyönteinen? Olet sanonut olevasi itikkatohtori, siksi arvaukseni. Missään nimessä en kyseenalaista tietämystäsi. You're original, you know.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines on mörriäinen. Ja Tapsa on möriäinen. Kaikki muut on joka a) pörriäisiä tai b) pörisiäisiä.

   Ps. Brexit-kieltä en osaa. Siksi toivon että sanoisit saman suomeksi, sinä tiedät. - Enkä ole mikään itikkatohtori. Ite olet.

   Poista
  2. Minusta te kaikki olette kärsäkkäitä, suloisia pieniä kärsällä varustettuja mönkiäisiä.

   Kas tässä yksi ottamani kärsäkäskuva:

   http://2.bp.blogspot.com/-jc8F89f7YSo/UaYMZQPrJ0I/AAAAAAAAFhs/qXqrhm0mjpc/s1600/tou29+144.JPG

   Poista
  3. Voi ei! Kärsäkkäät (Curculionidae) on ihana kovakuoriaisheimo. Valtavan runsaslukuinen myös. Se heissä myös vittumaista olikin: kun olivat vielä niin pienikokoisia, ja kun heitä oli niin paljon, lajimäärittely oli hiiskatin aikaavievää. Silmät siinä kipeytyi. Enkä minä... täytyy myöntää, oikein sitä juttua hallinnut. Liikuin kykyjeni ylärajoilla, rimaa hipoen... Mutta Nyla, voi hitsi Eeroa, sen ei kauvaa tarvinnut mikroskooppiin katsoa kun se julisti että "tämä on Sitoninae tämä Molytinae tämä Ceutorhynchinae -heimoon kuuluva". - Ja sitten se iski mulle silmää. (En vieläkään tiedä, miks?)

   Hienoja koppakuoriaisia nuo miniatyyrielefantit!

   Poista
 12. Onko tuossa taidemaalareiden mallina Riku Riemu? On jotenkin niin tutun näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs tiedä, mutta komeahan tuo on.

   Hupaisaa on tietysti se, että kaikki piirtäjät ovat miehiä, ja kauhean totisia. Olisipa hauska, jos joukossa olisi ollut edes yksi nainen.

   Poista
  2. Naisten piirtämänä tuolle miehelle olisi toden näköisesti kasvanut lisää ulottuvuutta. Perspektiiviä. Olisi pitänyt ottaa isompi piirustusarkki käyttöön. Jos siis oletetaan että tuo malli ei ole homofiili. Tai jos on, niin nyt nuo Kansalaisopiston piirustuskerhoon liittyneet sedät sitten piirtävät juuri sitä mitä näkevät. Matterhornia.

   Poista
  3. Toiveunta. Miehet turhaan luulevat, että naisia kiinnostaa miehen pippeli, muoto ja koko. Lähettelevät hyvin valmisteltuja peniksenkuviaan naisille, ja luulevat kai, että nämä joutuvat himon ja ihastuksen valtaan.

   Kissan villat. Kuva on turn off. Yleisimmin se herättää yök-reaktion. Niinpä arvelenkin, armas mikis, että jos tuolla olisi naistaiteilija, hän piirtäisi hartaudella miehen kasvot ja ilmeen ja asettelisi siveltimellään vaahteranlehden sen pippelin päälle.

   Poista
  4. Kuvassa lienee Montmartren Anonyymien Homonyymien Salainen Sällskaap, joka on tullut kaapista kokoontuakseen jokaviikkoiseen Sutimis-Rituaaliinsa. Paletit, pensselit ja telineet ovat vain hämäyksen takia.

   Poista
 13. Olen aina ymmärtänyt naisten olevan fiksumpia kuin miesten. Etkä sinä tätä käsitystä toiseksi muuta. - Olen pahoillani. Väsyttää. Menen talviunille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, taisit pahastua. Anteeksi. Enhän minä näitä kommentteja aina vakavissani kirjoittele. Kunhan jotakin koetan säheltää. Ei vielä talviunia, kun juuri luvattiin säätiedotuksessa intiaanikesääkin! Itse odotan, että pääsen parantuvan nilkkani kanssa kunnon luontoreissulle kameran kanssa. Viimeksi en päässyt. Ulkokehräsluu turposi kävelystä eikä ole semmoisia kenkiä, jotka saa palloksi turvonneen ulkokehräsluun päälle.

   Poista
  2. en en en! omaankin mieleeni juolahti, kun painoin JULKAISE nappulaa, että viestini voidaan käsittää väärin, katkeraksi. ei, ei! olen oikeasti lopen väsynyt, valvonut liikaa, siihen auttaa uni, mesimarjani mun... Toivon säärillesi ja siitä ylöspäin kaikkea hyvää Sinulle!

   Poista
  3. Oikeasti...! Inkku.

   Poista
  4. No en minä sitä katkeraksi käsittänyt, vaan semmoiseksi että koit itsesi lyödyksi. Näinhän ei ollut, sain vain hieman vettä myllyyni ja pääsin uhoilemaan.

   Poista
 14. Riku Riemu on hauska ja älykäs. Suuttuu joskus mutta siihen on syy. Usein se on keskustapuolue tai Kekkonen. Hurraa Rikulle, Hurraa huutakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustapuolue, Maalaisliitto, totta kai suututtaa, vievät viimeisetkin, mutta kekkonen oli ja on enempi vitsi. Joskus hyvin mustaa huumoria, kekkonen oli kansamme kakka kepponen. Urho Kepponen.

   Poista
 15. Intiaanikesä on suomeksi, tai siis suomalaisessa kielikulttuurissa 'akkainkesä'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavan näköinen musta kissa. Onko narttu tai kolli mutta mukava on. Hoikat jalat.

   Poista
 16. Taidetta tykkään katsella, erityisesti kuunnella musiikkia. Muusikoiden haastattelujen lukemista pyrin yleensä välttämään, turpaan ottaisin mielummin kuin nauttisin muusikoiden maailmanselityksistä. Gothoni on kyllä mielenkiintoinen, tykkään juttujaan nauraa. Erityisen pöyrystyneenä olen nyt joutunut huomamaan tuon Suomessa sukurutsaisen porukan, möysiköiden, puheita yhdestä narkista, joka jäi kiinni autolla tötöilemisestä Helsingin keskustassa. Ei kuulemma saa tuomita, sanoi yksi pölhö, tuomitseminen pitää jättää tuomioistuimelle.

  Jokaisen pitää tuomita kovissa huumeissa ajalevan rikollisen teot. Syyllistyi saman aikaisesti kahteen rikokseen, jotka kummatkaan eivät ole aivan vähäisemmästä päästä.

  Mitä mimosa paleihin tulee, tekevät sitä mitä osaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitelijahaastattelut voi toki jakaa kahteen eri luokkaan. Yleisin niistä on: "ostakaa mun uusi tuote, parasta mitä koskaan ikinä oon tehny!"

   Toinen on epätoivoisten: "muistakaa ny, pliis, mun nimeni ja olemassa oloni!"

   Poista
  2. Nykyään taiteilijoiden itsemarkkinointi tuppaa ulos silmistä ja korvista televisiossa. Ei ole aamuteeveetä tai puoliseitsemää, jossa ei haastateltaisi juuri elämäkertaansa julkaissutta laulajaa tai näyttelijää (elämäkerran on tietenkin kirjoittanut joku muu, joka jää haastattelussa sivuun), jota ei olisi onnistuttu buukkaamaan näihin lähetyksiin. Mitä julkumpi julkkku, sitä varmemmin haastattelu järjestyy. Toki taiteilija on monesti kiinnostava henkilöhahmo, mutta jokin tässä pramillenostossa yhtäkkiä ottaa vastaan.

   Poista
  3. Sukurutsaisella tarkoitin sitä, että tuntevat kaikki toisensa, samoja esiintymispaikkoja kun kiertävät. "ooksäkin narkannu siellä" - "ai, mäkin sammuin sinne!"

   Poista
  4. Suomalainen muusikko Tapani Kansankapakka varoittaa toista samalaista aina, kun on jossakin menttänyt korttinsa: "Hanki tänään kuski, poliisi ratsaa! - Jos ääliö on liian sekaisin, lähtee silti itse ajamaan.

   Poista
  5. Kahta käsitettä "bodarin vaimo", tai julkkulaulajan akka", en viitsi avata. Loiri lauloi.

   Poista
 17. En malta olla suosittematta tv areenan LEVIATHAN elokuvaa. Ankeuttakaa tekin päiväänne katsomalla realistinen kuvaus nyky-venäjältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuva on etukäteen upeaksi arvioitu, ja sellainen se varmaan on. Minä kuitenkin nukahdin alkumetreillä ja tipahdin kärryiltä. Mutta hyvä että on Areenassa.

   Poista
  2. Sen verran lisään, että nukahtaminen ei johtunut elokuvasta, jota suorastaan odotin. Uni vain voitti mukavassa löhötuolissa, jonka saa melkein makuuasentoon.

   Poista
  3. Wikipedia kertoo Leviathanin olevan kanaanilaisen mytologian vesihirviö. Täytyypä katsoa.

   Poista
  4. Katselen kuitenkin Areenasta Kiimaisten poliisien ensimmäistä jaksoa. Pitkään aikaan en ole nauranut näin paljoa. Larivaara, Turkan sussu, lausuu kaikki repliikkinsä hysteerisessä itkussa, aika ajoin alkaa jääkärimarssi soida.

   Kiimaiset poliisit on rangaistukseksi Suomen kansalle vierasmaalaisten poliisisarjojen palvonnasta.

   Poista
  5. Muistan tuon! Täytyykin vilkaista alku uudelleen. Se riittänee.

   Poista
  6. Ja totta puhuen BBC:n laatudekkarit ovat aivan kammottavia, surkeita sataan kertaan nähtyjä, niiden katsomisesta vaadin maksun sunnuntaikorvauksilla ja likaisen työn lisillä.

   Poista
  7. Turkka on kaamea piruilija, sarjan nimi on jo provokaatio. Minä tekisin sarjan nimeltään Kiimaiset papit. Siinä olisivat piispoja myöten lentokentällä kuljetuksia estämässä. Irja kirkuisi koko ajan, vaikenisi vain, kun ottaisi kulauksen pullostaan. Kari vapisisi koko ajan, liian kova morkkis edes krapularyyppyihin. Irja ja Kari etsisivät jakson mittaan paikkaa vapaamuotoiselle yhdistymiselle. Sitten siihen tulisi missi ja itkisi horkassa: "osaan minä, chafak, ruokaa laittaa, kerran kaurapuuroa keitin ja kahvikin syntyy suit sait!"

   Poista
  8. Lentokentältä Kari ja Irja lähtisivät limusiinilla kuskattuina syömään hienoon paikkaan. Tilaisivat siellä Pandaa omassa liemessään. Hovimestari pahoittelisi kovasti toimitusvaikeuksia ja suosittelisi aivan erinomaista delfiinipihviä kermakastikkeessa ja ehtoollisleipien kera. Murkinoidessa solahtaisi kaksi pulloa Richebourg Grand Cru´ta. Viini on toki halpaa, alle 15 000 euroa pullolta. Sitä en näyttäisi, kun Kari maksaa. Loppukohtaukseen taas vähän horkkaa, itkua ja kirkumista.

   Poista
  9. Sarjassani molemmat piispat ilmoittavat eläköitymisensä jälkeen menevänsä sukupuolen vaihdosleikkaukseen. Draamalla on kaarensa. Lopulta molemmat menevät yhä hyvävoimaisina pankkiin töihin.

   Poista
  10. Sarjani päättyy siihen, kun esirippu repeää ja taivaalta kuuluu jylisevä ääni: Totisesti, totisesti, nämä ovat poikani ja tyttäreni...vai miten päin se meni...

   Poista
  11. Jos maksettaisiin, toki tekisin jatkosarjan, Kiimaiset yliopistolaiset. Sarja sijoittuisi Helsinkiin, enkä siitä kai ihan pelkkää homopornoa voisi tehdä.

   Poista
 18. Vaikken olekaan Petteri Orpon suurimpia ihailijoita, niin Iineksen tuohon sivupalkkiin poimima sitaatti on täyttä asiaa.

  VastaaPoista
 19. Enpä minäkään ole ikinä kokoomuspoliitikkoa edes äänestänyt, mutta tuo Orpon esittämä näkökulma veroihin on niin harvinainen ja totta kuin olla voi. Kyseessä ovat todellakin ihmisten omat palkkarahat, eivät valtion, ja niiden omistaminen ei voi olla rikos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orpon puheet ovat puhdasta tekopyhyyttä. Häntä ei lainkaan hävetä heittää rahojamme maahan tulleille onnenonkijoille tai afrikkalaisille diktaattoreille. Petteri-poika vain yrittää pestä kasvojaan nyt 'suotuisten' suhdanteiden aikana. hh

   Poista
  2. Tämä on tietenkin totta. Minuakin harmittaa se, että meillä on niin mielettömän paljon pulskia nuorukaisia hakemassa itselleen vaurasta elämää. Eivät suomalaisetkaan ole koskaan menneet elätettäviksi sataprosenttisesti muihin maihin. Töihin meiltä on menty, eikä rahaa ole tullut, ellei töitä ollut.

   Vaan oikeassa hädässä olevia tulee auttaa, jo kaikkien globaalien sopimustenkin mukaan meidän on annettava suojaa ja apua tarvitseville resurssien mukaan. Koko maailman hätää kärsiviä ei kuitenkaan voi auttaa eikä poistaa väestönsiirroilla.

   Poista
  3. Iines!
   Itse asiassa olen sitä mieltä, että valtion, siis meidän rahaa saa antaa ulosmaasta vain kansan antamalla erillisellä luvalla. Hallitus on moraalisesti oikeutettu käyttämään veroja vain suomalaisten, siis maksajien hyväksi. hh

   Poista
  4. Näin se etenisi demokratian nimissä: kukin kansa määräisi omista rahoistaan. Vaan kansan kehitystaso ja sivistys mitataan siinä, miten se auttaa vähäisimpiään ja kehittää omiensa kasvuympäristöä, valtiota. 

   Jospa kaikki maat olisivat yhtä kehittyneitä kuin me! Jospa eivät ylläpitäisi taikauskoja ja barbariaa. Jospa pyrittäisiin tietoon ja sitä kautta sivistykseen ja rauhalliseen elämään antaen arvo muillekin.

   Vaan kun näin ei ole. Maailmassa on enemmän henkistä pimeyttä, taikauskoa, barbariaa kuin yllä mainitsemiani sivistyneitä elementtejä. Näiden kamaluuksien uhreja tulee minusta auttaa - mutta ei väestönsiirroilla, ei ottamalla vastaan loppumattomia ihmisvirtoja, joilla ei ole vähäisintäkään halua kotoutua uuteen kulttuuriin. 

   Uhka on todellinen, ja sitä tulisi käsitellä ja ryhtyä hoitamaan asioiden rakenteita, juurisyitä, niin kuin viisaat sanovat. 

   Niin kauan kun asioita ei hoideta rakenteellisesti, Eurooppa on uhkakuvien vallassa, koska se tumput suorina katsoo vierestä, kun massat virtaavat Pohjolankin perukoille. Ja mehän maksamme jokainen rahan ansaitsija omalta tili- ja eläkenauhaltamme, koska meillä on globaaleja sitoumuksia. 

   Poista
  5. Lisäys tuosta haluttomuudesta kotoutua piiruakaan uuteen kulttuuriin. Nimittäin juuri selaamassani lehdessä (IS) oli järkyttävä uutinen siitä, että Suomessa syntyneitä tyttöjä on täältä viety ympärileikattaviksi mm. Syyriaan ja Somaliaan. - Suomessahan silpominen on rikos, mutta "kulttuurisensitiivisyyden" vuoksi asiasta tietävät ovat vaienneet. - Voi hitto näitä omahyväisiä suvaitsijoita!

   Poista
 20. Kari Suomalaisen piirroksessa suunnattoman suuri verokarhu juoksee pakoon kolikkoa kädessäsään pitävää laihaa veronmaksajaa ja huutaa: "APUA, RYÖSTÖ!"

  VastaaPoista
 21. Kari Suomalaisen jälkeen näillä lakeuksilla ei ole uskallettu enää veroja pilkata. Ei vaikka veroprogressiomme on maailman kireimpiä, joidenkin mukaan jopa kirein. Marginaaliveroprosenttimme on noin 42 000 euron tulotasolla Pohjoismaitten korkein, ja Ruotsissa sen on samalla tulotasolla kuutisen prosenttiyksikköä matalampi.

  On paljolti ennen kaikkea korkean verotuksen syy, että koulutettu väki halajaa ulkomaille töihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta eihän se se ole. Saavat täällä liian korkeaa palkkaa tuottavuuteensa nähden ja valtio sen huomioi. Ulkomailla pystyvät vähän aikaa kellumaan oletetulla osaamisellaan ja lisäarvon tuomisellaan.

   Poista
  2. On se! 42 000 euron vuositulolla kuukausiansio on karkeasti arvioiden noin 3 500 euroa. Kuvittele, että ruotsalainen maksaa tuosta samasta summasta veroa 6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin suomalainen, joka maksaa Pohjolan korkeinta veroa! Tuo voisi olla vaikka jonkin kouluasteen opettajan palkka, ja se totisesti ei ole siihen osaamiseen ja koulutukseen nähden liian korkea.

   Ei työn fyysinen tuottavuus tietenkään ole ainut peruste korkealle palkalle. Ja oikwasti opettajan työn tuottavuus on suurempaa kuin vaikka sähköasentajan tai palomiehen. Kuinka monta tuottavaa kansalaista opettaja uransa aikana tuottaa yhteiskunnalle?

   Poista
  3. Työntuottavuudet ovat monesti mahdottomia laskea. Facebookissa piruilin, kun joku höpötyttö kyseli ratsian taloudellista kannattavuutta, kun poliisi oli siinä tavoittanut 11 varastettua polkupyörää. Tytsy peräsi sitä, kuinka moneen asuntoon ratsian teki, oliko rahallisesti kannattavaa. Sitä hän epäili. Rumasti en viitsinyt sanoa, jos olisin ollut pahalla päällä, olisin epäillyt hänen omaa markkinakannattavuuttaan.

   Poista
  4. Ja kaikista töistä ei ole edes mielekästä laskea työn tuottavuuden kannattavuutta, sillä jotkin työt on vain tehtävä ihmisen turvallisuuden, terveyden tai muun seikan vuoksi. Turhia tai liikoja töitä tai ammatteja ei äkkipäätä edes keksi. Järkeistää töitä silti voidaan.

   Poista
  5. Työn tuottavuus on tietenkin sellainen suure, jota voi olla yksittäistapauksessa vaikea mitata - mutta sen sijaan isommissa yksiköissä se käy helposti.

   Elintasomme perustuu tuottavuuden nousuun, ja kiitos tästä noususta kuuluu tekniselle kehitykselle. Traktori on tehokkaampi kuin kuokka, tietokone nopeampi kuin sata neitiä.

   Totta on tietysti sekin, että virastoissa yms, joissa rahoitus ei perustu mitenkään työtehoon, byrokratia ja tehottomuus kasvaa vääjäämättä. Ikävä kyllä.

   Siksihän niitä yritetään yhtiöittää, ei suinkaan ilkeydestä.

   Poista
 22. Kuinka ollakaan, Aamulehden, eli vuorokausiuutisten Pitko kirjoitti hyvän ja kaukaaviisaan kirjoituksen sukupuolineutrista, eli munatpois, kirjoittamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas loistavaa verbaliikkaa. Nauroin silmät vesissä. Lisää tuommoisia taitavia kynäniekkoja, jotka pukevat asiansa ja näpäytyksensä huumoriin!

   Yhä enemmän arvostan ihmisiä, joilla on aitoa kykyä huumoriin.

   Poista
  2. PS Poimin linkistäsi sitaatin sivupalkkiini. Kiitos siis vinkistä.

   Poista
  3. Tapa esittää asioita on tärkeä. Aloitin juuri katsomaan, kaikesta huolimatta ja muut ilman, Suomen parasta televisiosarjaa, Raidia. Se on jännä, sen huumori on hauskaa, hahmot loistavia jne. Kaikki suomalaiset aikaisemmat rikosgenren sarjat ja elokuvatkin ovat sortuneet synkkyyteensä ja umpimielisyyteensä.

   Aika monet käyttävät vieläkin Janssonin lakonista: "Niinpä!"

   Poista
  4. Ekan jakson juuri katsoin. Mitään parempaa ei maassamme ole liikkuvalle kuvalle tehty ennen eikä jälkeen. Taidetta. Harri Määttänen, loistava näyttelijä, on loppujaksoissa jo lähellä lähtöä. Monet muistakin ovat myöhemmin lähteneet, Perse-Arskaa ei enää ole.

   Poista
  5. Sanna Susisaari, Kirsti Väänänen, on ihaninta mitä olen televisiossa nähnyt.

   Poista
  6. Ainoa valitus Raidista minulla on, että Tapio Liinoja on liian kiltinoloinen Hammariksi, kaameaksi murhaajaksi.

   Poista
  7. Hegulikin oli mukana ja vielä hengissä. Toisessa jaksossa kaatopaikan kuningas jo esiintyy.

   Poista
  8. On minulla toinenkin valitus Raidista. Esko Salminen teki Uki Kukkamaasta liian sympaattisen. Todennäköisesti hän teki useita murhia, joista ei koskaan jäänyt nalkkiin. Kylmä mies.

   Poista
  9. Samaa mieltä. Rööperissä Pekka Valkeejärvi tekikin Ukista sitten jo osuvamman hahmon, eleettömän psykopaattisen.

   Poista
  10. En ole Raidia katsonut, sillä minua vaivaa kotimaisten rikoselokuvien (ja dekkareiden) kliseisyys: tarinat kertovat liian usein vain marginaaliryhmistä: huumekiemuroista ja alamaailman keskinäisistä veloista. Evvk. Uskon silti, että Raidissa on kuvattu kiinnostavasti henkilöhahmoja.

   Vaan tuo minua hieman mietityttää, etteikö psykopaatti voisi olla miellyttävä ja myönteinen. Kun jotkut nimenomaan ovat. He ovat mestareita esiintymään sympaattisina, tietysti kukin eriasteisesti. On aika tavallista, että psykopaatit ovat harhauttaneet jopa poliisia, pankinjohtajia, lääkäreitä ja vaikkapa sosiaalivirkailijoita. Harvan habituksesta psykopatia paistaa läpi. Jos paistaa, kyseessä on luultavasti elokuva.

   Poista
  11. Psykopaatit voivat olla ulkomuodoltaan miellyttäviä, mutta Esko Salminen on roolissaan liian kiltti. Esko Salminen osasi olla ihan kamala Tuhlaajapojan psykiatrina. Kannattaa katsoa tuo linkkaamani Kukkamaan haastattelu. Juoppous jo näkyy ja miellyttävyyttäkin on, mutta pitää se tajuta, että tuollaisen kanssa ei samalle pimeälle kujalle kannata joutua. Valkeejärvi oli minustakin Kukkamaana parempi Rööperissä. Rööperiä kriitikot haukkuivat, vaikka se teki minuun vaikutuksen sekin. Peter Frazenin hienoin rooli, itkin, kun roolihahmonsa sekoili loppumetreillään.

   Raid erottuu selvästi muista kotimaisista rikossarjosta. Sen lukuisat karikatyyrit ovat riemukkaan hauskoja. Perse-Arska, Maradona, Keisari, Ratsumies jne. Sarjassa on myös tunteita, taisin olla tippa linssissä myös, kun Hammar teloitti Kari Sorvalin esittämän asekauppiaan. Juha Muje on pornokauppiaana loistava, komisario Jansson ikimuistoinen. Tuula Nyman apulaispoliisimestarina on kamaluudessaan loistava.

   Sarjassa on myös termistöä, joka on sen kautta jäänyt elämään. Raidin ja kai Janssonininkin käyttämä: "Niinpä!", "Espoon eikoistalousalue", "Ydinosaamisalue" jne.
   Leif Wagerkin sarjassa ehti näytellä.

   Lapinlahden lintujen Timo Eränkö, ministeriön virkamies, joka käy pornokaupasta ostamassa tarvikkeita, kumipukuja ja muuta virkamiehenä tarvitsemaansa.

   Poista
  12. Palaan tähän varmaan vielä, nyt lievässä kiireessa totean vain, että valtaosa psykopaateista ei käsitykseni mukaan tee minkäänlaisia rikoksia, päinvastoin, osa tekee jopa näkyviä laupeudentekoja.

   Poista
  13. Psykopatiaan olet varmasti paremmin perehtynyt kuin minä. Kyllä sen pahuuden pitää kuitenkin jollain tavalla roolityössä edes häivähtää taustalta. Kylymyyden. Kukkamaan haastattelussa näkyy syyttömyyteensä vetoaminen sillä tavoin, että hänestä poliisit tekevät ihan samaa hommaa ja samoin keinoin.

   Poista
  14. Antaudu itsellesi uudelle, Iines. Jo Mari Rantasilan laulama teema tarttuu kuulijaansa.

   Poista
  15. Sitä paitsi Esko Salmisen melkein tunnen. Jonotimme jäähallilla lippuja Suomi-Neuvostoliitto lätkämatsiin ja Salminen oli meidän edellämme jonossa. Salminen myhäili meidän, nuorten jätkien, jutuille, taisi sanoakin meille jotain. Sisään emme päässeet, matsi oli loppuunmyyty, eikä Saminenkaan tainut päästä.

   Poista
  16. Toki tiedän tämän Raidin ja tuon kauniin Mari Rantasilan laulaman laulunkin. Jostain syystä se nyt vain ei ole tullut katsotuksi silloin aikanaan.

   Tässä kun luin noita kommentteja, tuntuu, että sillä on rikkaampi sisältö nimenomaan noissa luonnetyypeissä kuin olisin uskonutkaan.

   Vika on ilman muuta minussa, ei elokuvassa. Mutta siis tuo nuiva suhtautumiseni kotimaiseen rikoselokuvaan, dekkareihin ja ylipäänsä jännityssarjoihin on ennakkoluuloinen, en vain ole kiinnostunut vaikkapa jostain Sorjosestakaan, jota yritin katsoa ensimmäisen jakson. Ei napannut, tarkkailin koko ajan Ville Virtasen näyttelemistä.

   Poista
  17. Juu. Olet oikeassa, mutta Raid on jotain ihan muuta. Äsken huusin kovaa Vimpelin voiton vuoksi, kättelin silti Sotkamon fiksua kannattavaa.

   Poista
  18. Onnea Vimpelin Vedolle! Kiva kun kehä kolmosen ulkopuolellakin maalaiset pärjäävät.

   Poista
  19. Tuollaiseen ei tekisi mieleenikään kommentoida, koska kehäkolmosen sisäpuolella en ole koskaan asunut, ei ole edes mieli tehnyt. Helsingissä kaikki ovat böndejä, pyrkivät kävelemään jalkakäytävän vasenta reunaa. Vimpeli on tietysti ihan kamalan böndeä, mutta sotkamo ihan äärimmäisrä sellaista. Sotkamo on kunta Jumalan armosta.

   Poista
  20. Aina ne voittajat joukkuepeleissä ovat jotain tampereen tapparoita tai helsingin ifkejä. Muuta en ajatellut. On vain virkistävää huomata tällainen maaseudun voittoisa joukkue.

   Poista
  21. Raidin yhteiskunnallinen aines on edelleen ajankohtaista. Komisario Jansson toteaa lakonisesti: "poliisin ja oikeuslaitoksen tehtävänä on taata hyvä ja turvattu toimeentulo niille, joilla on hyvä ja turvattu toimeentulo."

   Poista
  22. Hallvik sanoi Janssonille: "Totta, miehen on kuljettava valitsemaansa tietä, minun Jaguarilla ja sinun Ladalla."

   Poista
  23. Suuryrityksen johtaja ja suurikollinen Hallvik, sekä komisario Jansson ovat kai molemmat vanhoja taistolaisia. Hallvikista tuli suurrikollinen, Janssonista kyyninen poliisikomisario.

   Poista
  24. Heikki Määttäsestä tykkäsin näyttelijänä ihan kauheasti, erityisesti hänen upea äänensä on jäänyt radioteatterista mieleen. Sarjan aikaan on jo kovasti kipeä, keuhkosyöpänsä vei, ja loppujaksoissa on jo aika loppu.

   Poista
  25. Mäntsälän mies, Heikki Määttänen, näytteli useissa Jouko Turkan ohjaamissa näytelmissä.

   Poista
  26. Eniten tykkään sarjasta sen huumorin vuoksi, sanotun ja näytetyn sekä hiljaisen. Kaikki eivät kaikkia vitsejä huomaa.

   Poista
  27. Katselen Raidia, mutta huomenna, eikökö tänään, täytyy Leviathan sovittaa ohjelmaan. MEG:n lisäksi kaverini sitä suositteli. On kuulemma erittäin mustaa.

   Poista
 23. Pesäpalloa kapakassa olen katsomassa, Sotkamo-Vimpeli. Sotkamolaisia täällä on eniten, kun ovat elinkelvottomasta kunnasta karanneet. Vimpeli Tottakai voittaa, sotkamo selviytyy tälläkin kertaa hopealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesäpallo on kiva laji. Muistan kaiholla oppikoulun liikuntatunteja, kun pelattiin pesistä. Ainoa vähän kurja juttu oli se, kun kapteenit saivat valita itselleen joukkueet. Aina jännitti, jäisikö viimeiseksi, jota kukaan ei halunnut. Reilumpaa olisi ollut opettajalta sanoa, että jako kahteen.

   Poista
  2. PS Vaikka olin pieni, en ollut mikään kömpelys, vaan aika notkea esimerkiksi voimistelussa. Muistan, että opettaja poimi minut joskus näyttämään muulle luokalle, miten sitä käsien suuntaa tulee vaihtaa rytmikkäästi pyöritettäessä niillä isoa ympyrää. Samalla tuli polvia notkauttaa oikeassa rytmin kohdassa. Monilla meni rytmi sekaisin.

   Poista
  3. Pelaajana olin ihan surkea, - kun aloin kehittymään, muutimme Urjalan taikayöhön. Broidistani kehittyi sangen kelpo pelaaja.

   Poista
  4. Pesäpallossahan voittaja on aina joku maaseutukunta, sillä eihän Pumun (Puna-Mustat) ja Oulun Lipon jälkeen oikein kaupunkien jengejä mukana olekaan.

   Mutta nyt Riku unhoittaa, että onhan Sotkamossa jotain kovaa - Talvivaara! Ja oli Veikko Huovinen, jos vielä miehen muistatte.

   Poista
  5. No perkele - unohdin Hyvinkään Tahkon, jota Riku varmaan fanittaa. Ja jonka takia Seppo Heikinheimo teki itsarin.

   Poista
  6. Minä muistan Heikinheimon tuulipukuineen ja sateenvarjoneen. Mökämusiikki oli hänelle liikaa.

   Poista
  7. Helsingin Punamustat voitti viimeisen mestaruuden vuonna 1973. Hyvinkäällä pelasivat ratkaisumatsin, vastustajaa en muista, enkä viitsi tarkistaa. Olin katsomassa. Tahkoon siitä joukkueesta siirtyi useampi hyvä pelaaja.

   Poista
  8. Tarkistin kuitenkin. Mestaruus oli Puna-Mustien ainoa ja vastassa oli Ulvila niinkuin hämärästi muistelinkin.

   Poista
 24. Planeettatörmäystä ja elollisen elämän loppua ei sitten tullutkaan, ainakin täällä näyttää aivan normaalilta. Mahtoiko rukoukset vaikuttaa.

  VastaaPoista
 25. Ihmisiä ei saisi pelotella maailmanlopuilla. Lapsena en pelännyt peikkoja enkä mörköjä, vaan maailmanloppua ja Jeesuksen toista tulemista, jolloin hän laskeutuu suuressa pilvessä torvien soidessa jakamaan ihmisiä tuliseen pätsiin ja harppujen helinään taivaaseen. Näinhän koulussakin opetettiin.

  VastaaPoista
 26. Minun ala-luokillani opetti tyypillinen vanhapiika opettaja, teosofis-kristillistä uudelleensyntymisoppia.Uusi messiaskin oli lähivuosina odotettavissa.

  VastaaPoista
 27. Meillä taas kiivailijoita olivat miehet, papit ja saarnaajat, joita kutsuttiin kouluun paasaamaan. Opettajat olivat kilttejä. Muuankin lääninkuulu jumalanmies Hiltunen huusi maailmanloppuaan ja nuorten sydänten paaduttamista juhlasalissa, jonne kaikki oppikoululaiset oli koottu sanaa kuulemaan. Näen vieläkin, miten sylki roiskui, kun hän nosti kätensä kuin Hitler ja huusi turmelustaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee mieleen Timo K. Mukan Syntisen laulun lahkolaispappi, paitsi että tämä Hiltunen oli pelottava, ei koominen.

   Poista
  2. Samainen hovioikeudenneuvos Hiltunen kävi meidänkin koulussa m.m varoittamassa tansseihin menosta. Myöhemmin 50-v lehtihaastattelussa sanoi ettei vietä syntymäpäiviä. Koska jeesus on luvannut hänelle ikuisen elämän.

   Poista
  3. Sama Hiltunen! Hän oli tosiaan hovioikeudenneuvos ja häntä käytettiin puhujana ilmeisesti monissa kouluissa ja muissakin tilaisuuksissa. Hengen palo oli mahtava, ja taisi hänellä kyllä jokin muukin jossain kärytä.

   Poista
  4. Lempinen on muuten sama näyttelijä, joka Mukan Syntisen laulun filmiversiossa näyttelee mainiosti äijää, yhtä keskushenkilöä. Samassa elokuvassahan on sitten tämä unohtumaton matkasaarnaaja (https://youtu.be/F7Y7f2Lavp4).

   Poista
 28. Aloitin koulun -69, enkä muista itselläni yhtään opettajaa, joka olisi ollut taivaallista tulikiveä. Kommunistiakaan en muista ainoaakaan. Joku saattoi tietysti olla jompaakumpaa, mutta eivät tuoneet sitä esiin. Raamatun kertomuksia tykkäsin alaluokilla kuunnella, melkeinpä niillä opeilla otin kirjoitusten reaalista ällän. Yhden jo vanhan miesopettajan, Lennun, muistan 70-luvun alusta. Faijani nosti mekkalan ja pelasti hänet, kun opettajatoverit yrittivät saada hänelle kenkää joillain vihaperusteilla. Lennu kertoi joskus meille, ettei sodassa ampunut ainoaakaan: "Ihmisiähän nekin olivat."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun koulussani taisi kaikilla opettajilla olla samanlainen maailmankatsomus. Hippiopet ja muut vapaat kasvattajat tulivat sitten ilmeisesti aika pian siihen perään, mutta enemmistö opettajista oli kauan vielä aika konservatiivisia, joten hipeillä oli varmaan kohtalaisen hankala työmaa.

   Poista
 29. Yhtään taisteluhautoihin henksesti jäänyttäkään en muista opettajissani olleen. Kaikenlaisia kaheleita kyllä. Isobroidini ekaluokan opettaja oli hermonsa menettänyt naisopettaja, joka otti pienokaisille kauheita raivareita ja lempilauseensa heille oli: "AIVOT KEHNOT NELOSET, AIVOT KEHNOT NELOSET!"

  VastaaPoista
 30. Unohtuu eläkeläisiltä, että työssäkäyvät maksavat aina eläkesukupolven eläkkeet. Mut hei, muutetaan vaan käytäntöä. Työssäkäyvät lopettavat teidän eläkkeiden kustantamisen. Verotus laskee huimasti ja jokainen saa pitää ne "omat" rahansa.

  Vastaan jo valmiiksi kommenttiin joka tähän tulee:
  - Me ollaan maksettu omat eläkkeemme.
  - Ette ole. Te maksoitte työssäollessanne senaikaisen eläkeläisjoukon eläkkeet.
  -Ei ole totta!
  -On.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim. tässä vähän faktaa: http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2386051

   Käytännössä jo 50-luvulla syntyneet saavat vähemmän kuin ovat maksaneet - mutta kuten eläke-ekspertti jutussa toteaa, talouskasvun ja rahastojen tuoton ansiosta jokainen sukupolvi saa enemmän kuin on maksanut.

   Mitä verotukseen tulee, niin jokaisesta veroeurosta menee lähes puolet sossutukiin. Katuvaloihin menee puoli prosenttia.

   Poista
  2. Nuoremmat ikäluokat maksavat enemmän eläkevakuutusmaksuja, mutta saavat suhteessa vähemmän eläkkeitä vastineeksi kuin vanhemmat ikäluokat, on sanottu yleensä.

   Tuo Tapsan linkin uusi tieto on mielenkiintoinen, ja muistan törmänneeni siihen juuri itsekin. Noinko se kuitenkin meni?

   Toisella puolen on sitten vielä se, että nuori polvi on saanut eläkkeelle tullessaan monin verroin enemmän verorahoilla tuotettuja palveluja ja tukia kuin parjaamansa vanhemmat ikäluokat.

   Harvoin muistetaan edes sitä, että me vanhemmat emme ole opiskelijoinakaan saaneet minkäänlaisia asumistukia tai opintotukia. Opiskeltiin lainarahalla, joka maksettiin korkoineen takaisin. Useilla maksuun meni kymmenkunta vuotta, eikä inflaatio syönyt ainakaan minun velkaani, ihan itse maksoin ja kiristin vyötä. Asuttiin normaaleina itse maksavina vuokralaisina yksityisellä tai osa ylioppilasasunnoissa. Ei saatu eikä haettu sossuntukia, jos rahat loppuivat. Ei saatu siis mitään tukea.

   Poista
  3. Totta. Nythän nousee valtava parku, jos opiskelija joutuu maksamaan itsekin jotain - kyseessä on kuitenkin valtava investointi ihmisen omaan tulevaisuuteen!

   Muistan vieläkin, miten onnellinen olin, kun sain valtion takaaman opintolainan! Muutenhan köyhän lapsi ei lainaa pankista olisi saanutkaan.

   Poista
 31. Ei se pääse unohtumaan, Anonyymi, niin usein se on tässäkin blogissa meikäläiselle tultu kertomaan.

  Tottahan se on. Vaan se velvollisuus, joka liittyy teihin nuorempiin, liittyy vuorollaan kunkin palkannauttijan velvollisuuksiin. Se, että suuria ikäluokkia on paljon, lisää tietysti taakkaanne.

  Unohtaa ei kuitenkaan kannata, että suurten ikäluokkien suuri määrä on paitsi nykyinen kuluerä myös avaintekijä nykyiseen hyvinvointiin. Iso määrä rakentaa ja uudistaa enemmän kuin pieni. Sen sijaan, että märistään kalleudesta, voitaisiin kai myös kiittää kaikesta siitä, mitä on itsestäänselvästi saatu eläkepolvelta.

  VastaaPoista
 32. Sauli Niinistö keräsi yli 150 000 kannattajakorttia. Heh, kokoomus taitaa jäädä näissä vaaleissa ilman ehdokasta.

  En ole Niinistö ihailija ollut lainkaan, mutta hän on hämmästyttänyt myönteisesti. Niitä tolkun puheita pidän kyllä lähinnä tolkuttomina.

  Todella kova juttu, että Kiinan Xi Jinping kävi täällä ja Trumppa tapasi Amerikoissa. Lisäksi useat tapaamiset Putinin kanssa. Vierailut ovat Niinistön ansiota.

  Tiukka kisa niistä presidentinvaaleista silti tulee, Lauta-Matti ja Huh-Huh-Huhtasaari hengittävät niskaan sadanviidenkymmenen kilometrin päästä ja joku dementoitunut vihreä saattaa vielä Haavistoakin äänestää.

  Ilman muuta käyn äänestämässä, jos ei osu vaalipäivälle mitään kiireitä. Televisosta esimerkiksi tule jotain hyvää ohjelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän kannattajakorttien määrä kerro mitään vaaleissa annettavista äänistä. Tuohon puolueen ehdokkaaksi läpimenoon olisi riittänyt 20 000:kin ääntä. Sauli tulee voittamaan ensimmäisellä kierroksella ja kirkkaasti. Tosin Laura Huhtasaaren äänimäärä voi olla yllättävän korkea, ihan samoin yllättävästi kuin Saksan vaaleissa AfD-puolue jyräsi Merkelin hankalaan rakoon.

   Poista
  2. Haavisto taas saa odotettua vähemmän ääniä. Touko Aallon lausunnot ja teot alkavat niittää satoa. Sitä paitsi: mitä merkittävää Haavisto on muuta tehnyt kuin ollut mahdottoman mukava homo?

   Poista
  3. Saattaa siellä joku Väyrynenkin olla joukon jatkona. Erittäin mielenkiintoinen oli uuden Johannes Virolaisen elämäkerran tieto, että Kekkonen ja KGB sopivat, KGB:n pyynnöstä, Virolaisen vaihtamisesta Väykkään keskustapuolueen puheenjohtajana.

   Poista
  4. Ei nuo kepun johtajapelit ne ajat eläneelle ole mitään uutisia. Kaikki tiedettiin jo silloin. Virolaisella kammettiin Sukselainen sivuun, mutta muutenhan Virolainen oli merkitty mies jo yöpakkasten aikoina.

   Poista
  5. Poliittinen pelaaminen on politiikan toinen nimi, mutta osoitettiin käskyn vaihtoon tulleen Vladimirovilta. Kekkonen oli niin vanhuudenheikko, ettei hänellä ehkä paljoa muuta enää ollut kuin pelko siitä, että on aikaa hänenkin jälkeensä.

   Poista
  6. Ehkä silloin ei yleisesti tiedetty minkä nimisiä kihoja Tehtaankadulla oli, mutta se kyllä tiedettiin, että jos venäläisillä meni luotto johonkin tyyppiin, niin lähtölaskenta alkoi.

   Paasio kertoo muistelmissaan, miten he porukalla kirjoittivat puheita ay-mies Lindblomille (Iso-Limppu), jotta hänen neuvostovastainen maineensa hälvenisi Tehtaankadulla - ja onnistuivatkin! (Mutta sitten Limppu meni ja töksäytti taas...)

   Poista
  7. On toki inhimillisempää tappaa Pohjois-Korea tulevana talvena joka tapauksessa tulevaan nälänhätään. Pakotteet ovat alkaneet purra ja ensi talvena pohjois-korealaisia kuolee kuin kärpäsiä. Näin kun menetellään, silloin sielu taivaaseen pujahtaa ja hihhulismi ylevin äänin hujahtaa.
   Ei kiveä kiven päällä.

   "Kenraali katseli Pjongjangia ja kääntyi kohti kameraa: "se on tasaraha nyt!"

   Poista
 33. Täällä Lassi, made by mikis. Ihmettelen, kuka varastaa aikani? Tai syö sen tai muuten hävittää olemattomiin? Herään aamulla (yleensä) nähtyäni kamalia unia, joista on ilo herätä. Seuraavan kerran herään aina tämän päivän ja huomisen päivän rajakohdassa, n. klo 12 yöllä , kummitusten aikaan, ja huomaan, että olisi aika mennä nukkumaan (yleensä menenkin).
  Mutta MISSÄ ON AIKANI? Siis päivä. On kuin sitä ei olisi ollutkaan. MIHIN se on kadonnut? Yleensä lasken ajaksi sen osan päivää, jolloin voin tehdä mitä haluan. Mutta sellaista aikaa ei ole viime aikoina näkynyt. Kaipaan sitä. Mitä tämä elämä on ilman omaa aikaa? - Ei mitään. Pelkkää velvollisuutta. Minä ja ajatukseni ovat jossain muualla. Ne vain yrittävät nauttia elämän moninaisuudesta ja ihanuudesta.

  Ehkä pahin ajansyöppö olen minä itse. Niin sen täytyy olla. Kukaan ei minua komentele. Meillä vallitsee tasa-arvo ja itsehallinto. Mutta olen huono hallitsija. Olen kiinnostunut liian monesta asiasta yhtä aikaa. Joskus yritän tehdä vähintään kolmea asiaa samanaikaisesti. Neljäs ja viides ovat jo kuiskimassa korvaani. Aina tapahtuu, että joku näistä ylimääräisistä sivuasioista vaatii tulla käsitellyksi heti. Ja jos en tottele, siitä seuraa kaaos. Kaikki on yhtä sotkua.. Kuka sellaista haluaisi.

  Onpa itsekäs! moni ajattelee. Puhuu aina vain itsestään ja omista asioistaan! Voi ei, ei. En ole omasta mielestäni yhtään itsekäs. Kaikki mitä teen on hyödyksi toisille. Kysymys on siitä, että sijoitan itseni luokkaan viisi. Niin kuin potilas jonossa kai yleensä luokka viisi on se huonoin, jonka sairaus otetaan käsiteltäväksi silloin kuin muita ei enää jonossa ole.
  Tee itsellesi lukujärjestys, minulle sanotaan. Toimi sen mukaan. Niin tietysti. Se kuulostaa hyvältä neuvolta. Asiat voisivat sujua. Mutta luuleeko joku etten pysty lukujärjestystä sotkemaan? Ikävä kyllä se on minulle helppo homma.
  Menenpä nyt tätä sotkua selvittelemään. Tavataan taas. Silloin kun se on mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lassi, Lassi, mitäpä jos et tekisi sitä yhtäkään asiaa. Menisit vain jonnekin istuksimaan, vaikka ulos ja nojaisit selkäsi auringon lämmittämään eteläseinään. Katselisit sitä liikettä, mikä eteesi avautuu, ja koettaisit sijoittaa itsesi unohduksiin. Katsoisit syyshyttysten tanssia, eikä mikään olisi väärin tai vinksallaan, vaan kaikki olisi kohdillaan. Katsosisit hiljaisia puita, jotka selvästi lepäävät henkeään pidätellen ennen kuin luovuttavat lehtensä. Koko kesän linnut ovat elämöineet poikueineen niiden lehdistössä ja pitäneet huimia konserttejaan. Nyt on lähdetty etelän maille ja puilla on rauha. Vielä lentää ohdakeperhonen olkapäällesi ja luulee sinua kukaksi. - Mitä on ihminen ja ihmisen huolet tässä luomakunnan kierrossa, Lassi?

   Poista
  2. Hyvä Lassi, aikamoinen ongelma sinulla onkin - mutta se haihtuu taivaan tuuliin, kun oivallat, ettei aikaa ole olemassakaan.

   Kun päivä vaihtuu illaksi ja yö aamuksi, ei se ole merkki minkään "ajan" kulumisesta, vaan maapallon pyörimisestä.

   Unohda siis koko juttu ja keskity tärkeimpään: tähän hetkeen. Näin neuvoo muuan vaeltava Zen-munkki, joka jatkaa mielellään keskustelua ajan luonteesta, jos aikaa on.

   Poista
 34. Lassi, meille yhteistä on että minäkin puhun usein itsestäni. Äsken katsoin elokuvan "Leviathan". Se on elokuvalliselta kieleltään fantastista, en ihmettele Tarkovski-vertauksia, mutta tarinaltaan traaginen, julma ja ahdistava. - Lassi, katsopas leffa. Niin omat ongelmat unohtuvat, ainakin hetkeksi. Ja osaa arvostaa Suomalaista yhteiskuntaa, vaikka sitä arvostelisikin, ja sen oikeusjärjestelmää.

  Ps. Kaikkea hyvää sinulle ja kaikille! t. eräs

  VastaaPoista
 35. Korean sota alkaa hyvin pian, Pohjois-Korea on erittäin vakava uhka maailmanturvallisuudelle. Yhdysvaltojen on syytä iskeä riittävän voimakkaasti, turhan kärsimyksen välttämiseksi. Pjonjang kerralla tasaiseksi, niin kyllä se meno siitä rauhoittuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjois-Koreaa minäkin pelkään. Sillä lihapullalla on maaginen psykopaatin katse silmissään. Ja se naisuutistenlukija on hirviö. Ellei pelottaisi, nauraisin näitä pellejä.

   Poista
  2. Pohjois-Korea käynyt rikollisvaltiona yhä härskimmäksi. Kyberhyökkäykset länsimaisia tietoverkkoja vastaan ovat arkipäivää. Niillä rikollisvaltio kerää itselleen rahaa. Havaijin yli ammuttua ohjusta ei tule jäädä oadottamaan. Sota täytyy saada noepasti päätökseen, koska Pohjois-Korean armeija on vahva ja aseistuskin turhan hyvä. Hieromaan ei kannata alkaa ruveta, suosittelen ydinlatausta Pjongjangiin.

   Poista
  3. Täällähän ihana sotakiihko valtaa mielet ja kielet... Näin ne sodat aina alkavat: paha täytyy kukistaa ja se on sille ihan oikein!

   USAn ei pidä iskeä ensin. Korkeintaan voisivat ampua alas sen Hawaijin yli lentävän ohjuksen, jos osuvat.


   Poista