17.7.2019

Pienenä tyttönäRavistin kielikorvaani, kun pääministeri Antti Rinne sanoi Ylen aamutelevision uutisissa näin:"Tää varmaan vahvistaa monen pienen tytön unelmia siitä, että johtajan paikka on edessä."

Miten päämisteri voi sanoa julkisessa lausunnossaan "tää" pro tämä? 

Kosiskeleeko hän huolimattomalla kielellään tv-katsojia? On muka lähellä kansaa? Kansaa,  joka ei ole koulussa oppinut edes persoonapronominien oikeaa käyttötapaa julkisessa laajalevikkisessä puhunnassa? Kyllä on matalat oletustasot pääministerillä kansansa kielitasosta.

Ja muutenkin. Mikä oli lausunnon anti ja sisältö? Pienen tytön unelmat. Mistä ne pienet tytöt on aina tehty, myös monimuotoisen seksuaalisuuden aikana? Kyllä ne on tehty sokerista, kanelista, inkivääristä ja neilikoista. Niistä on pienet tytöt tehty. Piste.

Olkoonkin, että hippiaikoina ja myöhemminkin pienet tytöt nähtiin kivoina kaksimielisyyksien kohteina ja oli hauskaa, niin  nyt muakin on -aika  pyyhki entisen höpsäkän viattomuuden pois. 

Nyt  tytöt ovat tomeria lasikaton rikkojia,  jotka vihaavat rasisteja ja poliitikkoja, miehet taas vihaavat vihervasemmistolaisia ja feministejä, kuten Tekirin tuore tutkimus kertoo. Yleisesti vihataan puhelinmyyjiä,  Antti Rinnettä, Juha Sipilää ja Jussi Halla-ahoa. Julkkiksista vihataan eniten Tuomas EnbuskeaTuure BoeliustaVappu PimiääAku Hirviniemeä ja Roope Salmista. 

Että kyllä Antti Rinne on sopivasti  ajan hengessä hollilla. Ei mitään leikkauksia tyttöjen unelmiin, vaan pannaan mieluummin satanen lasissa potkua pyrkyryyteen. Siitä vain miehiä munille ja korkkarit jalassa korkeimmalle pallille istumaan. 

Vaan kyllä minä Antti Rinteen panisin viestintäpainotteiselle kielikurssille.

150 kommenttia:

 1. Nyt oli äidinkielenopettajalta aika erikoinen lausunto. Rinteen "tää" ei varmasti ole ainutlaatuinen ilmaus poliitikkojen haastatteluissa. Puhuttu kieli on aina puhuttua kieltä, ja sitä ei ole mielekästä tarkastella kirjoitetun kielen kriteerein. Mitkä puhutun kielen ominaisuudet sinä poliitikoille sallit? Hyväksytkö kongruenssiheilunnan ("ne menee")?

  Rinteen sanoman sisällölliseen antiin en ota kantaa. Siteeraat häntä kuitenkin väärin. Kuuntelepa uudestaan. Rinne ei sano, että johtajan paikka on edessä vaan että johtajan paikkoja on edessä. Sävy muuttuu. Monikko saa aikaan sen, että mahdollisuuksia on mutta johtajaksi päätyminen ei ole yksiselitteinen päämäärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääministeri ei ole kuka tahansa poliitikko. Puhekieli nyt vain ei kivuudestaan huolimatta ole joka tilanteessa se ykkösvaihtoehto, edes silloin, kun halutaan olla lähellä "kansaa" - tuota mystistä joukkoa, jota kukaan ei lopulta taida kyllin tuntea.

   Lisäksi alusta, jolla puhe esitettin, ei ollut mikä tahansa tori, vaan valtakunnan laajalevikkinen ykkösmedia.

   Urheiluministeri voi maata kännissä katsomossa peliä seuraamassa ja heiluttaa sateenkaarilippua tai vihreitten puheenjohtaja voi yläosa paljaana läpsiä transihmistä pakaroille, mutta seurauksensa näilläkin tapahtumilla on ollut, kuten Anonyymikin varmaan tietää. Virkatehtävän hoidossa pääministerin käyttämällä kielellä on väliä, vaikka se olisi vain meillä väheksytty äidinkieli.

   Konteksti siis ratkaisee presidenttien ja ministerien kielen. Samoin se auktoriteetti, jota he välttämättä työssään tarvitsevat. Mä- ja sä-sällejä ei paljon arvosteta.

   No, monikko siinä lausumassa oli, mutta sen kuuli vain tarkoin keskittymällä. Veikkaan että normaali aamukahvin litkijä kuuli sen yksikkönä minun laillani.

   Asia ei siitä kuitenkaan muutu. Eivät pienet tytöt unelmoi johtajan paikoista, jotka siintävät tulevaisuudessa, vaan jostain ihan muusta. Jos tuntee pienen tytön mieltä, tajuaa tämän sanomattakin.

   Poista
  2. Se, että läpsii transihmistä pakaroille, ei uskoakseni liity kovin paljon siihen, että puhutussa kielessä on variaatiota. Jos kuuntelet vaikkapa presidentti Niinistön haastatteluja, huomaat varmaan hänenkin pronomineissaan vaihtelua. Onko siis myös Niinistö mä-sälli?

   Pääministerin haastattelupuheen arviointi pelkkien pronominien perusteella on yksioikoista - puhekielisyyden elementtejä kun on niin monia, mitä kenelläkin. Lue esimerkiksi Pirkko Nuolijärven ansiokas katsaus "Puhutun kielen variaatio televisiokeskustelussa" (Virittäjä 2003, muistaakseni kolmosnumero). Siinä tarkastellaan muun muassa presidenttiehdokkaiden äänne- ja muotovariaatiota.

   Poista
  3. Kokonakan Kille Kausalasta vaan18 heinäkuuta, 2019 15:33

   Se että ei ole suomenkieltä. Mitä pakaroihin tulee, se taas on eri seikka. Miljoonan markan pakarat on Leinosen Marjon laulamana virkistävä ja reippauttava. Ovathan myös jätkät Pedros Heavy Gentlemen olleet apuna, jopa innoittuneisuuteen yltäen. Älkää liikaa kuitenkaan uskaltako mummonaikuisiin juttuihin, eurostoliitto tarkkailee, se muistakaa...

   On se Marjo niin Marjo, ja hyvä siinä!

   Hirmu on Marjo muttei kuitenkaan, Iineksessä on jotain samaa. Oh! Gentlemen. Yes, of course. Indeed.

   Poista
  4. Anonyymi, esimerkki transihmisen pakaraläpsinnästä liittyy siihen, että samoin kuin ihminen vastaa itse käytöstöppäyksistään, hän vastaa myös siitä kuvasta, jonka hänestä julkisen puhumisen perusteella saa. Jos puhut selkeän huonosti, et ole uskottava.

   Puhuminen suurille joukoille on vaikuttavaa viestintää, jolla on suuri merkitys puhujan imagon luonnissa. Jokainen opettaja tietää tämän, jokainen julkinen esiintyjä korkean tason poliitikkoja myöten tietää tämän. He tarvitsevat uskottavaa imagoa, joka ei synny huolimattomalla kielenkäytöllä - en nyt varsinaisesti tarkoita yhtä tää-pronominia, vaikka se pääministerin julkisessa puheessa korvaan ottaakin.

   Ei tässä siis nyt ole kyse yhdestä pronominista, vaan laajemmasta paketista. Varsinaisesti tuo pronominijuttu on mukanärkästys ja kirjoitustekninen harhasyötti. Varsinainen täky olisi tuo pienten tyttöjen unelmat, jonka Rinne otti esiin ja josta oikeasti närkästyin.

   Poista
  5. Perusmuoto oikeesti, komparatiivi aikuisten oikeesti, superlatiivi amerikan aikuisten oikeesti. Otaksun, enkö?

   Poista
  6. Pääministeri mainitsi lausunnossaan myös pienet pojat. Etkö kuullut?

   Poista
  7. Ei maininnut, Anonyymi. Aiemmin hän puhui "nuorista miehistä" ja "nuorista naisista", mutta tässä lainaamassani hän viittasi vain pieniin tyttöihin.

   Minulla ei ole mitään huomauttamista nuorten miesten ja naisten johtajanhaaveista - niitä voi jo ollakin. Mutta pienet tytöt eivät haaveile johtajan paikoista.

   Poista
  8. Haaveile, miksi haaveilla jos on jo luonnonmukainen johtaja ja varma asemastaan sekä vaikutusmahdollisuuksistaan? Täällä ollaan haavi auki kuulkaa:)

   Poista
 2. Iines, hauska videolöytö! Kerrankin kuvat ja lauluteksti synkkaa.
  Kyllä pääministerin tulee esiintyä asiallisesti ja jättää ylenmääräinen tuttavallisuus pois virallisista tilaisuuksista. Toki ymmärtää, jos haluaa puhua kannattajilleen leppoisasti ilman pönötystä ja vaikeita sivistyssanoja viljellen.
  Onkohan pääministerimme ehtinyt lukea muuta kirjallisuutta kuin lakikirjoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olin unohtanut tämän hauskan rallatuksen, mutta se alkoi soida mielessäni tuosta Rinteen "pienistä tytöistä" - maistelin sanavalintaa.

   En tunne Rinteen lukuharrastusta, tiedän vain, että hän on juristiperheestä ja entinen ay-pomo. Kyllä varmaan saadaan ennen pitkää lehdistä lukea hänestä myös henkilökuvaa.

   Poista
  2. Rinteen persoonallisuuteen lienee vaikuttaneet nimen omaan nuo ammattiyhdistys- ja lakipykälien pänttäykset siten, ettei hänestä ole kehkeytynyt karismaattissta ja kultturellia "maailmanmiestä", vaan jokainen raksaduunari voi samaistua hänen habitukseensa. Aivan eräiden meikäläisten tangeroenglannin taitajien joukkoon häntä ei voine yhdistää. Ja eihän tuota tiedä vielä, kunhan hän joutuu tapaamaan nyt työässään paljon erilaisia ihmisiä, kehitystä voi aina tapahtua kultturelliksi, karismaattiseksi ja sujuvasanaiseksi diplomaatiksi.

   Poista
  3. Minua rassaa Rinteessä ehkä eniten hänen rikostaustansa. Hänhän kavalsi taloyhtiön varoja omiin laskuihinsa ja aiheutti yhtiölle menetyksiä. Siis ka-val-si. Muutakin rötöstä tuomiolistalta löytyi.

   Kuitenkin hän puhuu arvopohjasta pokerinaamalla. HMinulle hän ei siis ole uskottava. Kaikki on laskelmoitua.

   Poista
  4. Reilumpi ukko kuin opposition persut. Laura lunttaa, Teuvo pöllii, kaahaa ja kuristaa, Jussi solvaa ja siittää lehtolapsia jne. jne.

   Poista
  5. No juu ja ei. Omassa asteikossani kavallus on suurimpia rikoksia, sillä se viittaa laskelmointiin ja harkintaan ja siihen, että tehdään tietoisesti moraaliton ja rikollinen teko.

   Teuvo Hakkaraisen minä vapauttaisin paitsi kaikesta poliittisesta vastuusta eli tehtävistä myös teoistaan. Väkisin suutelo ei ole niin laskelmoitua kuin kavaltaminen. Veera Ruohon niskatkin taisivat olla jo ennestään leikkauslistalla (lääkärin).

   Etkös sinä Anonyymi tiedä, että aina kun maailmaan putkahtaa uusi lehtolapsi, on jossain ollut rakkautta ja onnenhetkiä, ei kavalluksia? Ja mitä tulee etnisten solvaamiseen - se on totisesti väärin - sitä on harjoitettu demareissakin voimallisesti.

   Poista
  6. Olen korjannut opinnäyteöitä ja mitä tulee Huhtasaaren työhön, uskon, hänen lähdeviitteiden merkinnässään oli paljon puutteita.

   Olennaisinta asiassa on kuitenkin se, että lähdeviitteiden puuttuminen ja vajaa merkintä ei ole mitenkään harvinaista opinnäytetöissä, pikemminkin se on lähes yleinen käytäntö. Sitä tehdään harvoin vilpin vuoksi, eneimmäkseen se tapahtuu taitojen puutteen vuoksi.

   Huhtasaari ei tehnyt siis mitään kovin tavatonta tai poikkeavaa, niin kuin on annettu ymmärtää. Hän ei ole merkittävän rikollinen tässä asiassa.

   On nimittäin opinnäytetyön ohjaajan vastuulla, että hänen käsiensä läpi päässyt työ on moitteeton, kiitettävä ei tarvitse olla, mutta muodollisesti moitteeton. Jos käsien läpi pääsee moitittava työ, ohjaaja on tehnyt tietynasteisen virkavirheen.

   Katsoisin siis töiden ohjaajiin, ja kysyisin heiltä, ovatko opiskelijat saaneet tarpeeksi pätevää ohjausta opinnäytetyön tekniikkakirjoittamisessa - olen antanut sellaista ja tiedän, että työn kirjoittaminen on vaikeaa ja vaativaa, ellei kunnon elävää opastusta ole. Viitteellinen ohjemoniste ei riitä.

   Vikaa on siis sekä sysissä että sepissä.

   Ja sanoisin näin kenen tahansa työstä. Jos poliitikkojen työt perattaisiin, Huhtasaaren kaltaisia tapauksia olisi muitakin.

   Poista
 3. Bedfellows make strange politicians.

  VastaaPoista
 4. Why and how?
  Mustikoiden ja mansikoiden poimintaa sekä säilöntää näillä leveysasteilla.
  Punikkitatteja sekä kantarelleja on jo metsässä. Ja mikä parasta, ensi viikoksi on luvattu hellettä. Mattopyykki kuivuu hyvin.
  Kotimaan politiikkaa näyttää tällä hetkellä siltä, että lupauksia parannuksista edellisten hallitusten tihutöihin on yllinkyllin. Teot vasta lunastavat nykyisen suuret lupaukset.
  Mitä kertoo rapakon takaisesta ihaillusta demokratiasta, ihmisoikeuksista ja vapaan kansalaisen ihmemaasta heidän johtajansa edesottamukset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ka, kukas se alamittaisella..18 heinäkuuta, 2019 13:42

   Kansakuntien kuopuksen tultua mopoikään vaikuttaisi kuin keulittaisi?

   Poista
  2. Mustikkaa on minullakin jo pakastimessa, omasta takametsästä (hah!) poimittuja aarteita. Samoin tattia pukkaa jo sammalikosta esiin. Kantarelleja ei ihan vielä, mutta jostain varmaan jo löytyy.

   Olen poistanut huusholleistani kaikki räsymatot, pidän puulattioista sellaisenaan. Mutta toisaalta harmittaa, kun äidin kutomia mattoja on varastossa montakin pesua odottamassa. En vain oikein jaksa nostaa pitkää märkää mattoa yksin. Olen huono pyytämään apua, ellei sitä tarjota.

   Kotimaan politiikka kukkii vissiin erilaisissa tv-keskusteluissakin. Otin samalla ristikon eteeni ja huomasin, että ristikko tuli täyteen, mutta keskustelusta en ollut "kuullut" mitään.

   Poista
  3. Leonoora, se kertoo Yhdysvalloista sen olevan todellinen demokratia. Enkä hitustakaan ole trump-mielinen, jätkä on ihan laho. Trumpismia voisi tarkastella toisesta näkökulmasta. Valtavan suuri määrä amerikkalaisia kauhistui mahdollisuudesta, että Hillarysta tulisi presidentti. Jos tahdomme muistaa oikein, miehensä presidenttiura ei jättänyt jälkeensä kuin häpeää. Demokraattien tekopyhyys amerikkalaisia kyllästyttää. Puolue joka puhuu yhtä ja tekee toista. Toisin kuin meidän maamme sdp, joka puhuu kolmatta ja tekee neljättä. Demokraattien rinnastus sdp:n on tietysti surkea, koska Yhdysvaltojen demokraatit ovat oikeistolaisempia kuin meidän kokoomuksemme.

   Poista
  4. sdp on puolue, jonka jäsen ja ehdokas nauttiin suurta suosiota siitä huolimatta, että viisitoistavuotiaana hakkasi kavereidensa kanssa kissoja kuoliaaksi mailoilla ja muilla astaloilla. Maamme "vapaa lehdistö" päästi melko vähällä.

   Psykologian kautta kannattaa pohtia, mitkä mahdollisuudet ovat myöhemmin "järkiintyä".

   Poista
  5. Vuosiin en ole käynyt kalastamassa enkä mustikassa, vaikka molemmat olivat joskus lempiharrastuksiani. Kaksi asiaa, joissa hermoni lepäävät, enkä muista murheitani.

   Poista
  6. On kyllä silmiinpistävää, että joidenkuiden rikokset sivuutetaan mediassa eri volyymilla kuin toisten, vaikka ne olisivat vakaviakin.

   Kissantappoon ei kuka tahansa nuori poika pysty, se vaatii tiettyä kovuutta ja julmuutta, ominaisuuksia jotka kauhistuttavat. Samoin yllä mainitsemani kavallus, joka on johdonmukaisen harkittua ja kylmäveristä toimintaa.

   Toisaalta on tietysti niin, että kun ihminen on tuomittu ja kärsinyt sanktion, hänen pitäisi olla rikkeetön. Vaan kun jokusia tökitään kymmenenkin vuoden päästä samoista rikoksista, joista joku muu saa anteeksiannon.

   Poista
  7. Lisään tai korjaan tuota sen verran, että ihmisen pitäisi rangaistuksen saatuaan ja kärsittyään saada olla ”puhdas” tai siis armon saanut. En puhu nyt murhamiehistä.

   Poista
  8. Riku hei. Kissa! Kamoon. Kekkosen kekkonen. Alas ny vähän funtsiin mitä puhua pukahtelet ja kenelle kannattaa kertoa ettei ihmisiä kannusteta, heitä rohkaistaan eikä kannuksia käytettäisi elleivät kilinät kuuluisi asiaan.

   Kellä on? Onksullatuskinon mut emmä sitä tullu selkiyttään tänne vaan sen terävän toden että maapallo on pyöreä ja kiertorata elliptinen ja pyörähdysakseli kallistelee. Näin ymmärtää jokainen.että aurinko laskee Afrikan mantereella yht'äkkisesti ja pimeän tullen lukeminen ei suju.

   Pikkutyttöjen lukutaidon kehittäminen siellä on seikka jonka kukin tykönään arvioikoon miksikä tahtoo tai uskallusta riittää mutta erästä teloitusryhmänjohtamistapaa emme yllä ymmärtämään, se on ahneus. Sitä ei tarvita, sitä ei ole tarvittu, sitä ei tulla tarvitsemaan suunniteltaessa 1 työpäivä jonka mittaan työpäivän lahjoittaneet tuovat tuumansa esiin etäkokouksessa.

   Näin se taipuisa aurinkokenno jonka kulmaan on leivottu akku ja josta lähtee valodiodiin johto saatiin aikaiseksi.

   Pikkutytöille mutta myös mökin ukolle etteipä vielä akallekin, juu kyllä. Lukemaan siitä! Älkää vaivautuko pikkuisine punaisine esiliinoinenne vuodattamaan sydämenne sisintä ellei uskottavuutta ole. Tekstuaalinen seksikö teitä kiherryttää, nähdä oma tuotos painokirjaimina ihan.intternettiin päässeenä? Aikaanne varastetaan. Algoritmia nöyrästi totteleva näppäilytaajuutta ja hakuhistoriasta lientä keittävä taho kumartaa ja pokkaa ja te mäyränpesän vartijat näytätte ylpeästi nokkaa.

   Voi teitä te uskomattoman suloiset vihreät alokkaat, kuinka teidän on käyvä?

   Silti, toiste lissää ja kumiveneilyllistä kesää. Käyttäkää toki alkoholia ja vedetään sitä norttia jos mieli tekee mutta ollaan sitten varovaisia kun syksy koittaa ja kalamiehet laskeutuvat rantojemme ääreen ja ulapoiden ylitsekin sujahtelevat lahtien ja ruovikoiden syrjiä perinjuurin tarmokkaasti harovat himokaskatseiset kesälinnut, kuten merimetso, kurki ja rajavartiolaitoksen partiovene jossa on radio josta kuunneltaessa voi erottaa Jussi Raittisen lauluäänen.

   Erikoista.

   Moiksu.

   Poista
 5. Koska viestintä mitä ilmeisimmin on vaikeaa alan ammattilaisillekin, kokoan tähän sen, miten sinun viestisi ymmärrän:

  1. Et ole kiinnostunut johtavien poliitikkojen puheen äänne- ja muotoseikkojen variaatiosta vaan siitä, miten yksittäisiä variantteja voi käyttää kirjoitusteknisinä harhasyötteinä.

  2. Yksittäinen pronominimuoto edustaa "laajempaa pakettia".

  3. Kirjoituksesi varsinainen täky on siinä, mistä pienet tytöt haaveilevat ja mistä eivät.

  4. Antti Rinne ei tiedä, mistä pienet tytöt haaveilevat.

  5. Sinä tiedät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymin viestinnän perussäännöt:

   1. Kerro mitä mieltä olet.

   2. Lisää siihen, mitä mieltä olet tarkemmin.

   3. Kerro mitä toiset ajattelevat.

   4. Kerro johtopäätöksesi toisten ihmisten henkisestä elämästä.

   5. Töksäytä lisää johtopäätöksiäsi.

   6. Lisää: "Mie tiijjän, mie tiijjän kaiken!"

   Poista
  2. Pikaisesti Anonyymille täältä kannonnokasta muutamia huomioita numeroiduista kohdistasi.

   1. Nimenomaan näin. Kiinnostaa kovasti, miten kielellä leikitään ja saavutetaan erilaisia tarkoitusperiä. Variaatiot ja Ummehtuneet Virittäjät ja niiden morfologioiden analyseeraus jorpakkoon.

   2. Kyllä näin on.

   3. No jaa ja juu. Tai sitten on vaan kiva mollata poliitikkoja.

   4. Kiellän kaiken. Voi tietää, mutta sanoo, mitä odotetaan sanovan. Tai sitten ei.

   5. No kyllä!

   Poista
 6. Kiitos huomioista, Iines. Luulen nyt päässeeni käsitykseen tekstisi sävystä ja tarkkuudesta.

  Mukavaa loppukesää Sinulle! Toivottavasti kantarellejakin vielä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiittämästä, Anonyymi. Mukavaa kun joku lukee meikäläisen päästöjä tarkasti. Oikeasti. Kiva päästä välillä vääntämään.

   Poista
 7. Iiiines!

  Miksemme voisi keskustella pelkästään vaikkapa juuri esille tuomastasi aiheesta, noista murhamiehistä? Aihehan sopii ottaa kevyesti ja leppoisuuden varmistaa lauha pilvipoutainen päivä, eiks vaan?

  Ottakaas työn alle vaikkapa nimi. Tää ehdottas että jätetettäs julkut ja mulkerot mut sen sijaan käytettäs vähemmän tunnettuja ja pimentoon päässeitä tapauksia.

  Eräs ehdotus on, tässä sitä ei ole sopivaa vielä teille esittää mutta mikäli ei ole liian tungettelevaa on Raija Orasen Mannerheimin ruusu oivallinen eines, siinä sielu lepää.


  V.

  VastaaPoista
 8. Rauhanvaalijat tiesivät, mitä heidän tulisi tehdä.

  "Rakkaat rauhanvaalijat, hyvät pasifistit! - Nyt meillä on viimeinkin mahdollisuus saada ehkä ikuinen rauha maailman päälle. Tiedämme minne äärioikeistolaiset sotahullut vaskistit ovat leiriytyneet. He punovat siellä sairaita juoniaan ja turmaa meille ja lapsillemme. He eivät osaa aavistaa mitään, kun hyökkäämme heti aamunkoitteessa. Saamme suurimman osan hengiltä ennen kuin ehtivät edes herätä. Rakkaat edistykselliset, muistakaa rauhan ja pasifismin tärkeät aatteet. Yksikään sotahullu ei saa jäädä eloon, yksikään ei saa paeta. Muistakaa rauhan ja suvaitsevan maailman tärkeys, kun ammutte tai survaisette pistimenne nukkuvan pahuuden kylkeen. Hyvät ystäväni, kohta maailma pelastuu ja rauha, sopusointu sekä ystävällisyys vallitsevat!"

  VastaaPoista
 9. Pekka Haavisto sai rauhaneuvotteluissaan vastapuolet kerran samaan pöytään, se oli juhlava saavutus. Toista kertaa eivät enää ikinä suostuneet. Rauhanpuolustajaksi kannattaa palkan vuoksi ryhtyä, jos koulutukset eivät kiinnosta, siitä saa rumasti fyffeä, eikä työ ole tulosvastuullista.

  Voi vihru Junttilan tuvan seinällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin lapsellisesti siinä uskossa että punainen risti olisi vielä pasifismiä parempi suojatyöpaikka, ainakin Vlad Seivästäjä jää verenimennässä hopealle.

   Poista
 10. Huomenta ja joillekin jossakin päin planeettaa aurinkoista sellaista! Vettu, täällä on kolme päivää satanut kaatamalla. Tänäänkin vielä lorisee räystäiden rännit. Nyt saisi pikkuhiljaa tulla ne meterologien lupaamat helteet tänne kurjaan Karjalaankin!
  No se hyvä puoli sateesta on, että sain
  mökin kirjahyllystä tehtyä sievoisen määrän poistoja. Olen höpelö aina säästellyt nimenomaan opuksia, jotka liittyvät jotenkin merkittävinä tiettyihin ajanjaksoihin elämässäni, tai liittyvät johonkin minulle merkitykselliseen ihmiseen. Lahjakirjat yms. Nyt saa kyytiä pölyttynyt nostalgia. Laitoin naapuriin, sisareni museomökkiin kirpputoripöydät. Kaikki kyläilijät raahan pöytien ääreen. Jokainen saa ottaa ilman maksua mitä haluaa, myös kirjoja. Kesän lopulla, jos pöydille jää jotakin, vien loput kierrätykseen.
  Paljon jo revin kirjojen kansia irti paperinkeräykseen joutuvilta. Joutavalla jotakin, sanoo vanha viisaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makulatuuria voi käyttää pihan perällä.

   Ajattelen mitä meistä tullaan kertomaan pikkulapsille tulevana aikana.

   ..ja he ulostivat sisällä posliiniseen astiaan josta ulosteet huuhdottiin JuomaVedellä pois, mutta katsokaas tämä oli silloin välttämätöntä, asuntoina heillä oli betonista pinotuista levyistä tehtyjä suuria laatikostoja ja sinne olisi tullut RuokaMultaa niistä ulosteista. Ruokaa he eivät silloin tunteneet, he lämmittivät Sähköllä tehdastekoisia koristeltuja tähteitä.

   Poista
 11. Tule Leonoora lounaisrannikolle, jos aurinkoa kaipaat! Täällä on ollut jo monta päivää täysaurinko, mittarissa parisenkymmentä astetta, paikoin ylikin. Tänään ennusteessa on 25 ja huomenna 26 ja tuleva viikko semmoista 26 - 27 astetta maanantaipäivän sadekuuroja lukuunottamatta.

  Itselläni ei mökillä ole omia kirjoja montakaan, sillä tällä seudulla on erinomaiset kirjastot, joista saa uutuuksiakin melko helposti.

  Sen sijaan vanhoja lehtiä olen säilönyt, mm. Avotakkoja, joista seurailin joskus vanhojen tavarain palstoja. Ne olen nyt päättänyt viedä paperinkeräykseen. Muutaman hyllyllisen.

  Sääli poistaa kirjoja, mutta eivät ne käy kirppareillakaan kaupaksi. Kannet irti vaan ja paperinkeräykseen itselle arvottomimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kun kuolen, sukulaisiani vituttaa kantaa roskikseen kaikki nämä paskakirjani. Mutta siitäs saavat, mitäs jäivät tänne surkeuden alhoon!

   Poista
  2. Eivät osaa arvostaa Waltarin ensipainoksia tai muita. Minulla on mm. neuvostovakoilun varjoissa kahtena eri versiona. Hiljattain, kun pääsin yövuorosta, huikkasin kaikille: "Hyvästi paha maailma!" - Muistuttivat, että väliaikaista kaikki on vaan, kaikki jatkuu.

   Poista
  3. Klassikoitakaan en hävittäisi. Enkä hyvin vanhoja kirjoja ylipäänsä. Uudempaa kertakäyttökirjallisuutta voi surutta panna paperinkeräykseen.

   Silti jotenkin kornia on, kun näkee kirjoja askartelumateriaalina. Paperista tehdään origameja tai sisus koverretaan keskeltä pois, jolloin saadaan kirjaan vaikka taskumatin piilopaikka hyllyjuopolle.

   Poista
  4. Kiitos Iines! Lounais & länsiranniko on minulle vieraita ja outoja seutuja. Turussa vain olen käynyt puolivuosisataa siten. :)

   Poista
  5. Nyt näyttää keli täälläkin olevan paranemaan päin. Ah onnea!

   Poista
  6. Turku - Uusikaupunki - Rauma. Ihanat kaupungit myös turistille, saati perusteellisempaan vierailuun. Olen niissä kuin kotonani.

   Vanha Rauma on hieno kaupunginosa, samoin Uudenkaupungin rantamakasiinit ja vanhat puutalot, joita on monin paikoin.

   Poista
 12. Tää ja mää, miksei kukaan koskaan jää? - Tiäksä tätä, maailma on ihan mätä. Heh, tätä nykymaailman problematiikkaa, pieraisen sille kolme kertaa.

  VastaaPoista
 13. Klassikoita säälittää pistää poistoon, Kiven ja Sillanpään kirjat saavat olla. Sillanpää siksi, kun on ainut kirjallisuutemme Nobelisti, ja Seitsemän veljeä pitäisi taas kerran lukea uudelleen.
  Moraviat, Morantet, Ecoltakin Ruusun nimi joutaa toisiin koteihin ja kaikki jo luetut kotimaiset romskut. Paljon runokokoelmia ja tietokirjojakin joutaa pois pölyjä keräämästä. Kirjastosta löytyy luettavaa, jos ikävä tulee.
  Huussiin en sentään pyyhkeeksi kirjojen sivuja raaski viedä. Tulipa asiasta hauskoja juttuja mieleen, mutta en nyt jaksa kirjoittaa tähän.
  Askarrella voisi isotädin lapsukaisten kanssa jotakin myös, kuten Iines vinkkaa.

  VastaaPoista
 14. Mikä mikä Rikua tuohduttaa?
  Rahahuolet, rakkaushuolet, työhuolet?
  Harva täällä ruusuilla tanssii. Eikö ole mitään, josta voi olla iloinen ja kiitollinen? Iineksen blogista ainakin, vai mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leonoora huolenpidosta, mutta ei kai mitään. Ainoastaan ainainen ahdistus ja tuska sydämessäni. "Eteenpäin vaan Nieminen, vaikka sydän rämisis kuin tyhjä peltitoosa!"

   Poista
  2. Olemassaolon sietämätön tuska on monen runoilijan - ja nykyihmisenkin - tuttu olotila. Eino Leino: tuskaton tuokio pieni...

   En yhtään ihmwettele, että moni täyttää elämänsä milloin milläkin viihteellä.

   Poista
 15. Hyvä kysymys Leonooralla. Eikö ole mitään, josta voi olla iloinen ja kiitollinen? Se on osoitettu Rikulle, mutta se on osoitettu samalla meille kaikille, jotka ainakin ajoittain vajoamme synkkyyden, epäuskon tai tyhjyyden liejuun, joka johtuu mielialasta tai luonteen laadusta.

  Minulla on kaikkea, mitä ihminen tarvitsee, mutta siitä huolimatta saattaa elämä jonain päivänä tuntua turhalta ja harmaalta ikävältä.
  Mitä silloin pitäisi tehdä?

  Pitää tehdä temppu. Pitää tehdä täysi käänne. Pitää keikauttaa koko maailma, ja siinä sivussa koko elämä, toisinpäin. Pitää lakaista roskat mielen nurkista ja... hitsi vieköön, taas keskeytys, yritän ennättää sanoa: pitää keskittyä ajattelemaan kaikkea sitä hyvää ja kaunista, mitä sama maailma ja elämä on pullollaan, jos sen vain huomaa.
  (Hermostuttaa. Ajatukset lentävät taivaan tuuliin. No, ei hätää. Keräilen niitä kasaan. Tavataan toisen kerran. Heti kun on mahdollista.)

  VastaaPoista
 16. Hommat ei synkkaa, sitähän se on. Perusstressii. Vaikka kuinka ehtis niin kelit ei kelpaa tai rahat ei riitä tai ainakin jotain ilmaantuu, yleensä ylimääräistä työtä josta ei latin haulia saa. Perheenperkele siinä sitten vielä riemukkaasti söpöilee että eiks meill oo... (ja tää on ihan pientä:)
  -isompaa telkkarii
  -purkkarii
  -mökil kylpytynnyrii
  -vesijettii

  listaa piisais mut jokaisen pääte on sama: ku naapuriinki on saatu näköjään niillon kivaa ja meil ei, ni miksei meil oo hei?

  Se siitä perheestä ja sen mökin voi polttaa kivijalkaan, näin on moni hymyillyt sisäänpäin ja hiljaa piruillen ihan iloinen. Ruuhkavuodet - justjoo, hähhäh, nehän ne, lukiossa alkaneet menestyvän merkit, muahhahah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylpytynnyrin ideaa en ole koskaan hoksannut. Samassa liemessä monta ihmistä irtoavine orvaskesineen...

   Poista
  2. .... ja salapieruineen, jotka paljastuvat kuplasuihkuina.

   Poista
  3. Turha arkailla, ei sitä kukaan käytä kuitenkaan. Sehän vaatii ensinnäkin täytön. Vedellä, sillä harva pitää niin paljon kaurapuurosta, mutta hauska idea, kiitti vaan.
   No, vettä paljuun, aikamoinen määrä...
   Onko pumppu? Jos on, onko vettä, jos on molemmat, millaista vettä ja juomavettäkö, kaivosta - mitäs sitten juodaan ja entäs sauna, mistä - etc. ad infinitum.
   Pelko pois, kukaan ei tahdo kahta kylpytynnyriä, kun heillä on yksi he ovat aivan tyytyväiset.
   Oletko kuullut porukoista jotka saapuivat mökilleen ja hämmästyivät kun heidän kylpimöönsä oli asettunut ventovierasta väkeä? Niin että ei siinä voi sitä vettä säilyttääkään. Vireraista kun ei aina tiedä. Aivan kuten huomioit.

   Poista
 17. Tiedetään, Iines, että inhoat (sydämesi salaisempia sopukoita myöden) Antti Rinnettä. Niinpä et yllätä minua sillä että hän mielestäsi väärien tekojen lisäksi myös puhuu väärin.

  Onneksi meillä on puolue (jonka nimeä ei täällä saa mainita jos heistä puhuu pahaa, eli Perussuomalaiset), joka on täynnä kaunopuheisia edustajia. E...hei! Pojat siellä ovat vain ’poikia’ ja tyttäret ’tyttäriä’. Eikä millään pahalla. Koska...


  ...minusta tuntuu siltä että jos ihminen tosissaan alkaa väitellä politiikasta, hänen älykkyysosamääränsä putoo heti 20 %. (Obs! pitää tietysti sanoa putoaa!) Eikä minulla siihen ole varaa, ei edes 5:een %:tiin. Siksi väittelen nykyisin asioista ainoastaan itsekseni.


  Suosittelen teillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä hiukan liian voimakas sana tuo ”inhoat”, mikis. En inhoa kuin veristä pihviä ja röyhkeitä käärmeitä.

   Sanotaan niin, että en pidä Rinteestä, en usko hänen vilpittömyyteensä. Hänen juuri tulisi olla vilpitön, koska hän tekeytyy hyväksi ihmiseksi ja puhuu arvopohjasta.

   Sen sijaan Teuvo Hakkaraista en osaa inhota, sillä hän tunnustautuu rutjakkeeksi, mikä on. En pidä hänestä, en inhoa, mutta koen tämän tyypin enemmän lähimmäiseksi kuin juristi Rinteen.

   Poista
  2. 'Inhota' sana on liikaa, aivan liikaa! Se on tavallaan superlatiivi... ja siinä mielessä yhtä merkityksetön kuin sanapari 'karmeen kiva'. (Koska mikä on 'karmeen kivaa', ei mikään.) Mutta jos ihminen 'inhoo' jotain, se on lähinnä subjektiivinen käsite, eikä se muille (eikä yleissivistykseen) kuuluu? Inho (ranskankielinen alkuteos La Nausée) jonka muistaakseni joskus olen lukenut, niin siinä sana 'Inho' on paikallaan.


   Ps. Herranenaika kun käärmeet ovat oikeasti kivoja! Tietysti... ovathan he vähän oudon näköisiä, matelijoita kun ovat, mutta mikä syy se on heitä karsastaa? Ei mikään. - Sen sijaan röyhkeistä pihveistä olen samaa mieltä kanssasi, mon bien-aimé.

   Poista
  3. Siis karsastan röyhkeitä käärmeitä. Sellaisia kyitä, jotka eivät väistä vaan jäävät kyttäämään. Tällaisia on meidän mäessä, ja menepä siitä sitten paljain nilkoin kapeaa polkua ohitse. Itse on väistettävä. Jopa viereen heitetty kivi ei otusta hetkauta.

   Poista
  4. Ymmärrä, oikeasti. Onhan käärmeet tavallaan pelottavia. Ei niitä halua että niitä luikertee saunapolulla. En minäkään halua. Vaikka tiedän että käärmeet vähiten/vasiten ihmiselle mitään pahaa haluavat tehdä. Puolustavat tietys itseään jos joku jättiläinen heidän päälleen kumisaapas jalassaan astuu... sekö heistä epämiellyttäviä tekee? - Mutta ymmärrän, ymmärrän myös ihmisiä.

   Ps. Sitten on myös Hämäkkieläimet... jotka siis eivät ole hyönteisiä, niin niitä monet ihmiset kammoavat myös. En tiedä, miksi, ja miksi nimenomaan naispuoliset ihmiset heitä kammoavat? Suomessa ei ole yhtäkään ihmiselle vaarallista hämähäkkiä, muualla toki on, suomalaiset hämähäkkilajit ovat kaikki erittäin hyödyllisiä. Rumiahan ne tietysti ovat - tai 'rumuus' on katsojan silmässä tai sitten ei, mutta Esim. jos niitä sisätiloissa on, ne saalistavat eli syövät tuhohyönteisiä sun kodissas. Eli ovat kivoja kotiapulaisia.

   Ps. Punkit (Acari) ovat myös hämähäkkieläimiin kuuluvia, mutta eivät siis hämähäkkejä. Heitä ihmisen on jonkin verran syytä varoa, tai aika paljonkin, kun kantavat tosi-ikäviä tauteja, he.

   Poista
  5. Mietin sitä, että nämä meidän kyyt eivät osaa ehkä pelätä meitä, kun tuntevat meidät, aistivat tutut ihmishajut ja äänen värähtelyt ja pitävät meitä reviiriin kuuluvina välttämättöminä ja siedettävinä pahoina. Siksi makaavat poluilla eväänsä väräyttämättä pulleina ja hiukan vain raottavat punaisia silmiään, kun liikumme lähellä.

   Poista
  6. En tunne käärmeiden sielunelämää ja miksi minun sitä pitäisikään tuntea, en tiedä? Käsittääkseni käärmeillä on hyvä hajuaisti, mutta tietysti valikoiva; eivät he sinun parmyyfiesi perään ole kun et kuulu heidän (normaalin) ruokavalioon. Elukat kun turhaan eivät haistele, eli rehki. Siksi minua niin suunnattomasti liikutti sun tuo lause jossa kyykäärmeet "eivät väistä vaan jäävät kyttäämään" sinua... heh, heh. En usko että sinua erikseen "kyyläävät", vaikka saunapuhtaana alasti saunasta tulisitkin, e-hei. Luulen ennenminkin että hyö ovat "kauhusta jäykkinä" ja odottavat mihin tuo kamalan isojalkainen ihminen (ihmisellä on kamalan isot takajalat) tosta menee. Ja ajattelevat, jos osaisivat ajatella, että "Huh huh, onneksi meni ohi!" ... keinuvine lanteineen. (huom! 'keinuvat lanteet' on latojan lisäys! kun hän yksin keskellä yötä, keskellä naukuvien pöllöjen ja muiden kiiluvasilmäisten yöeläimien hiljaisen mutta kuuluvan läähätyksen keskellä joutuu yksin latomaan näitä kirjaimisia matriisiin takaperin että ne sitten aamun koittaessa, kun ihmiset avaavat bloginsa, olisivat etuperin painettuina. ... on tää raskasta duunia, ette arvaakkaan!)

   Poista
  7. Ja nyt teistä joku Älypää, tai Vikapää, kysyy että "sinäkö se mikis nämä kaikki blogit aina julkaisukuntoiseksi ladot?" Kyllä, täytyy myöntää että kyllä. Aikaa siihen uppoaa suunnattomasti, ja palkka... niin, se on lähinnä muodollisuus. Eli saan jotain about 2,48- euroa per/h puhtaana käteen. Aina aamuisin. Eli kun teen tommosta sanotaan ny kymmenen tuntia per yö kauheesti duunia, niin mulle tulee 24,80;- euroa. Tosta vaan. Eli Saitsingsits.

   Että ei tällä kyllä rikastu.

   Poista
 18. On tietysti niin - itsestäänselvyys - että asioita voidaan hoitaa vain poliitikoimalla, ts. Valtioiden edustajien (= poliittisten päättäjien) kanssa. Ja mitä isompi ongelma, sen enemmän päättäjiä (ja heidän yhteistä tahtoa) tarvitaan. Globaalit ongelmat kun ovat oikeasti globaaleja. Ja maailmassa on monen sorttisia valtioita, diktatuureista erilaisiin demokratioihin, ja kaikkea siltä väliltä. Isoja ja pieniä valtioita. Ja sitten pitäisi puhaltaa "samaan hiileen"...

  Eihän se onnistu! Ei ikinä! Tai tietysti se onnistuu, mutta vasta silloin kun katasrofi on jo todellisuutta, ei ennen.

  Kiinnostuin luonnon suojelusta samoihin aikoihin kun luonnontieteistä. Luonnonsuojelu oli silloin lähinnä sitä että jonkun luonnonsuojelulain perusteella rauhoitetun puun eteen pannaan kyltti jossa lukee "Rauhoitettu puu". - Jonka jälkeen kaikki oli hyvin. Ja valtakunnassa ihmiset 'tyynesti painoivat tyynyynsä päänsä', etc.

  Äänetön kevät (engl. Silent Spring), biologi Rachel Carsonin kirja oli minulle isku (harrastin siihen aikaan nyrkkeilyä) päin mun pläsiäni. Se muutti ajattelutapaani radikaalisti.

  Ps. En minä tästä nykyisestä ilmastokatasrofiuhasta sen enempää tiedä kuin tekään. Enkä edes teeskentele tietäväni. Mutta kun reilusti yli 90% tiedemiehistä (= oikeista tiedemiehistä) on sitä mieltä että tämä nykyinen maapallon huima lämpeneminen on ihmisten aikaansaamaa... niin, minkä takia minä uskoisin niitä 6-8 %, jotka ovat erimieltä? - Se on ihan ymmärrettävää että ne tiedemiehet (heistäkin osa 'oikeita tiedemiehiä'), jotka saavat elantonsa + bonuksesta öljy- ja kivihiiliteollisuudesta, yms:sta, ovat skeptisiä ihmisten osuudesta ilmastomuutoksiin. - Sen ymmärtää, kyllä sen ymmärtää. Ja sen, että Trump on samaa mieltä. Koska Tfrump on...

  ...no, jääköön teille salaisuudeksi mitä TRumpp on. (Koska kyse on salaliitosta. );-


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohonpa voisi vaadittaessa väsyä pahastikin, torjun tuon.

   Olenko itsesuojelumoodissa maapallon hyökätessä? No en ole, tietenkään en ole, kuka voisi olla?

   Entäs heikompien ja vähemmistöiksi ilmoittautuneiden oikeudet?
   Vähemmistöt pyrkivät kasvamaan, tahtoo olla isompi, isompi ja enemmän oikeassa...

   Tiedemeidän jokaoletgooglessa pliis ANNA. Annalisää meille jotka olemmesinulleuhranneet ja annameilleparempaa kuinnoillemuille enemmistötieteilijöille - näin se on aamen.

   Ja sit mä poistan selaushistorian, vähänksmä oon siis ahkera, kiltti ja saan. Koska mulle kuuluu, koska mä oon yksilö ja mulla on kaikist asioist oikee mielipide, nii.

   Uskomattoman helppoa kun sen vain hoksaa: puhtainta ruokaa alkaa olla ihminen. Vegeplikkasoppaa ja tyhmänpojan takuumureaa paistia no miksei.

   Meinaan selviytyä ja pitää hauskaa, entä te?

   Poista
  2. Viitannet, mikis, varmaan sivupaslkkini kommenttiin maapallon lämpenemisestä, kun sanot, että 90 prosenttia tiedemiehistä on eri mieltä sen kanssa eli ovat sitä mieltä, että lämpeneminen on ihmisen syytä.

   Näin se onkin. Halusin kuitenkin tuoda esiin toisenlaisenkin tutkimustuloksen, jonka tekijöinä on kaksi turkulaista tiedemiestä. Tutkimus löytyy englanninkielisenä netistä. Heidän mukaansa lämpeneminen ei siis johdu ihmisen toimista, vaan luonnon ja maapallon omista kehityskuluista - vrt. jääkausi, sulaminen jne. Tämä turkulaistutkimus kaipaa kuitenkin vielä vertaishyväksyntää.

   Poista
  3. Nämä tutkimustulokset jättäisin kyllä siihen arvoon mikä niille kuuluukin, eli...

   jos yli 90 % vakavasti otettavia ilmastotiedemiehiä on sitä mieltä, että ihmisten aiheuttamaa tämä lämpötilan nousu on, niin...

   minkä takia minun, joka asiasta en mitään itse tiedä, pitäisi uskoa noihin 6 %:tiin? Että he olisivat oikeammassa?

   Sa sää se.

   Poista
  4. No, sanoisin kuitenkin, että tämän tutkimuksen tekijät ovat Turun yliopiston fysiikan emeritusprofessori Jyrki Lehtinen ja fysiikan ja tähtitieteen laitoksen lehtori Pekka Malmi.

   Poista
  5. Juu, en minä tästä rupee inttää. Suhtaudun eri tieteentekijöihin sillä tavalla kun he itse suhtuvat tieteeseen jota tekevät: muukin on mahdollista mitä nyt kuvittelemme tietävämme. Ei ole, en usko niin, että LOPULLISIA TOTUUKSIA olisi, tai että niitä löytyisi tatteja metsästä. (Koska olisi eriskummallista, jos niin olisi.) Mutta maapallon ylilämpiminen ei ole mikään laboratoriokoe, se on tosiasia (johtuu se mistä tahansa), ja jos ihmiskunta ei pysty tähän haasteeseen vastaamaan, meille käy kuulkaas huonosti. (Tai ei minulle käy huonosti koska ehdin ennen sitä kuolla. Mutta monelle, monelle muulle. Nuoremmalle.)

   Kaikessahan on kyse siitä että maapallollamme elää aivan liikaa ihmisiä. Miljardi, tai korkeintaan puoltoistamiljardia, olisi sopiva määrä tälle Tellukselle. Ihmisten liikamäärähän ilmastonkin tuhoo, tämä on faktaa. Enkä tiedä mikä tähän ratkaisu olisi? Millään sotimisilla 5-7 miljardia ihmistä ei tältä planeetalta pystytä poispyyhkimään, ikävä kyllä, sotimiset vain lisäisivät sekasortoa myös tässä asiassa, kyllä siihen joku muu konsti pitäisi keksiä. - Mutta mikä?

   Poista
  6. Samma här. Maailmassa on erilaisia tutkimustuloksia, ja hyvä havainnoida muitakin kuin sitä, että maapallo on pannukakun muotoinen.

   Poista
  7. Maailmassa on paljon verrattomia tutkimustuloksia, joita Russia Today mielellään jakaa.

   https://www.rt.com/news/464051-finnish-study-no-evidence-warming/

   PS. Kuka tuo emeritusprofessori Jyrki Lehtinen on?

   Poista
  8. Kokeiles Jyrki Kauppista.

   Poista
 19. Oletteko syöneet pikkupoliitikkoja? Yleensä odottelen kunnes ne tulevat tarjoukseen ja kahmaisen pussillisen. Enhän heitä toki syö mutta vieraille olen tarjonnut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Broidi nyt hiljaa. Sä oot laitonki sitäpaitsi.

   Poista
  2. Viha-ja Vikapuhe... siiamilaiset kaksoset. Kiva että tuot (tuotte) uutta verta tälle tatamille. Hassuja puhut (-tte), enkä ymmärrä niistä juuri pätkääkään, mutta mitä se haittaa. Ei minua ainakaan.

   Ps. makulaaria kun käytät pihan perällä, okey, minäkin olen elämässni 'paperia tuhlannut' sev verran, että siitä on riittänyt myös per... pyllyn pyyhkimiseen. Mutta kerran kun makulatuurikin oli loppunut - kirjankannet oli vain jääneet - , pyyhin pyll... siis perseeeni kasvien lehtiin. Voi mikä erehdys! kun nokkosia olivat! voi minua, voi minun kaukonänäköisiä silmälasejani! (olisi pitänyt katsoa tarkemmin. niin olisikin, helppo se jälkeenpäin on sanoa. mutta kun ei ehtinyt.)

   "kasvit, kaikki heidän vihreytensä"...

   Poista
  3. Kuuloon ei voi tulla että käyttäisin hygieniaan muuta kuin kattisaippuaa, vettä, sutia ja partapuukkoa. Saunoen saa aikaan puhdasta, pyyhkeen hulpioon voisi vissiinkai asentaa santapaperinpalasen, vrt. Linnunradan käsikirja - kts. lähemmin pyyhe.

   Hampaat vaihdatan kymmenvuosittain. Muoti muuttuu, minä mukamas myös.

   Poista
  4. ... ei ehtinyt Mikis, ja täälläkin piti kiirettä, mutta kotona ollaan ja lupasin tulla jatkamaan heti palattuani. Mutta oikeastaan olin jo puhunut sen, mitä ehkä halusin sanoa. Joten olkoon.

   Tänne oli ilmaantunut paljon uusia kommentteja, joita en kaikkia ihan ymmärtänyt mutta hauska oli lukea. Sen ymmärsin mitä puhuttiin inhosta. Minäkin inhoan ihmisiä, jotka tekevät jotain väärää ja jotka tietävät tekevänsä väärin ja kärsittyään rangaistuksen pitävät itseään pulmusen puhtaana. Ei se niin mene. Ei tietoisesti tehtyä vääryyttä voi pyyhkiä noin vain pois mielestä. Siellä se muhii ja asustaa edelleen ehkä muuttuneessa muodossa, mutta kuitenkin. Meissä ihmisissä voi olla, ja usein onkin, jonkinlaisia rakennusvirheitä. Se tarkoittaa, että olemme kärkkäitä tekemään väärin jos siihen vain ilmaantuu tilaisuus ja jos se hyödyttää meitä itseämme. Sellaista ihmistä kohtaan menettää helposti luottamuksen. Luottamusta on vaikea saada takaisin, jos sen kerran menettää. Siihen ei maalliset rangaistukset auta. Eri asia on sitten, kenen syy se on, jos joku tekee tieten vääriä tekoja. Emmehän millään voi itse suunnitella henkistä rakennettamme. Voimme sitä yrittää kehittää ja parantaa, mutta jostain syystä se ei aina onnistu. Kukaan ei varmaan halua syntyä tai muuttua rikolliseksi.

   Poista
  5. No melkein samma häär. Hampaita en niin usein vaihda kun minulla on hyvät, alkuperäiset ikenet. Nillä vaikka hirvassporoilta puree mielihalut pois. Eli veks. Ja kissalla eli katilla on kiva pyyhkiä pöytien lisäksi myös sormenjälkiä. Etenkin AavasAKsalla jossa SS-aliupseerit marssivat takaperin katsomaaN kesäyön Aurinkoa ja laulavt "nelraM illiL". Ja lesseW tsroH.

   Ps. Santapaperinsiivu - eli osa Saharan karttaa - käy myös Passista. (Sitä et tainnut tietää?) Moni afroafrikkalainen on sen avulla päässyt Vantaan Vantaa-Vantaa lentokentälle. Ja sieltä jopa etc.

   Poista
  6. Huom! edellinen vastaukseni oli Vikapuheelle!


   Liisu.......!!!

   Minusta on kamalaN kivaa että olet tullut takaisin, 'ihmisten ilmoille', kuten Hemmi-täti sanoisi. Sinä olet hyvä ihminen, ja yhtä lahjakas kuin hyvä, miten sinuun voisi pumpata itsetuntoa enemmän? En tiedä. Rapiset. Kuule... et rapisisi! Sun tekstisi, sun novellisi Liisun blogissa, on kuule parempia kuin kenenkään muun täällä. (Tai edes lähimerellä. Tai aavikolla joka on lähellä.)

   Poista
  7. Liisu, samaa mieltä mikiksen kanssa, novellisi ovat blogimaailman parhaita. Jokainen julkaisemasi tarina kelpaisi kirjaksi. Niistä on lisäksi yhdistämällä havaittavissa kokonainen tarina. Eli ne ovat paitsi novelli- myös romaanitaidetta.

   Poista
 20. Vaikka mikistä vähän vaivaa puhevika (kirjallis-liiallinen) jolta itsekään en olle säästynyt (tämä on kirjoittamiseen liittyvä juttu jota ei tule yrittääkään ymmärtää) on hän paha kyllä oikeassa sekoittaessaan jälleen kaiken kännispäiten.

  Mainio heppu, mikis.

  Oudoksuttaa kuinka hän mahtaa jaksaa. Juopotellen ajatteleminen on raskasta ja riskaabelia sielulle.
  Vähän kuin astuisi raa'an pihvin päälle ja kompastuessaan joutuisi nokakkain huumorintajuisen käärmeen kanssa mutta hoksaisi kotia tultuaan että paita ja pöksyt ovat mustikoituneet vaikka niitä ei ole marjaan mennessä löytynyt mistään.
  Vähänkö kivaa, siis on ja ei.
  Krapulaan ei kukaan viitsi kirjoittaa. Olisiko perinnejuoma kilju oikea lääkinnällinen keino? Kuinka toimia?

  Omiin kiertoratoihinsa kukin asettukoot, tahdoin yrittää ymmärtää mille radalla asettua ettei tule peittoa sillä ne siellä jossakin -(kylläs tiijätte, teijänkin markettikortin ostoissa on pirummonen määrä foliota, kaikki tiijettää) ovat kiukkuisia pikkuisia eikä niitä kukaan tahdo kiukustuttaa.

  Nimim. Kuvio kesken?

  VastaaPoista
 21. Hyviä analyyseja sinulla, Kivakehno, mutta vääriä. Miten niin, sinä kysyt, no minä vastaan.

  Kirjoitan vain kännissä, se on totta, mutta vain nousuhumalassa. Ja nousuahan on kaikki aina siihen asti kunnes tömähtää Mäen vastarinteeseen, vasta. (Näin M.Nykänenkin sanoi. Tai ei siis sanonut mutta tarkoitti.)

  Elämä on aina riskaabelia. Myös absolutisteille. Eli ns.:lle ’lasiin syljeksijöille’. Yäk.

  Kerran minulla (vaikka silloin olin vain kohtuullisesti 'tuutingissa') niin minulle keskellä Yliopistonkatua (huom! tämä tapahtui Jyväskylässä) tuli niin armoton kakkahätä, että en tiennyt mitä olisin tehnyt... Koska ympärilläni oli vain kivierämaata, ei ainuttakaan pehkoa tai pensasta, jonka taakse olisi voinut kätkeytyä. En todellakaaan tiennyt mitä olisin siinä tilanteessa tehnyt – olisitko sinä muka? niin... minä siis paskansin housuihini. Ei ollut muita vaihtoehtoja. (joo joo mikis, asia ymmärretty, ei ollut muita vaihtoehtoja. entäs sitten?) No Yliopistonkatu Jyväskylässä menee ohi Alvar Aaalon piirätämän Yliopistokampuksen, ja sinne minäkin - jalat hieman harallaan - kävelin. Ja menin ensimmäiseen vessaan jonka aulassa näin. Riisuiduin ja alkkarini - onneksi mulla oli uimahousut (sic!) sillä kertaa aluhousuinani, hyvin tiukat simmarit, ja iso kakkapökäle oli kiltisti sen sisällä, niin... pistin alkkarini wessan roskakoriin. (näkemiin, ajattelin) Porvarillisen kotikasvatuksen olen saanut, peseydyin lavuaarin alla huolellisesti, siis jalkovälistäni, ja sitten vedin farkut jalkoihini, avasin oven - jossa samalla ovenavaisuudella minua vastaan tuli tyttö, jota ihmettelin että miksi hän Miesten vessaan tulee... jolloin huomasin, että itse olin koko ajan häärännyt Naisten vessassa! - Tässä tarinassa, joka ikävä kyllä on totta, ei ole yhtään liioittelua. Päin vastoin, olen vähän lieventänyt näitä kokeamiani 'nolouksia'. Vaan... mitäs siitä. Ainhan sitä sattuu ja roiskuu kun taphatuu tai rapataan. - Etenkin kun ihmisen poika on nuori vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK, mikis ei ole mainio.

   Poista
  2. len samaa mieltä. Hyvä että jonkun kanssa voi sentään olla samaa mieltä. Ehdin jo vähän aikaa ajatella että olen hylkiö, kellekkään kelpaamaton.

   Poista
  3. On se mainio, mikis meinaan. Kertoa nyt kakkatarinakin niin, ettei lukijaa ala yököttää, vaikka kyseessä on selvästi räjähtävä tuotos.

   Poista
 22. Vielä nuorempana istuin Tampereen vanhan kirjaston musiikkiosaston puolella ja kuuntelin levyjä. Vaikka ei minulla ollut tarkoitus kuunnella Mozartia tai Bachia, kuuntelin. Se oli tekosyy. Niinpä kuulin kun siellä kirjastoakat väitteli siitä kuinka paljon heidän olisi pitänyt anoa määrärahoja, ainakin puolet enemmän mitä olivat anoneet, koska puolet vähemmän ne aina saisi vaikka anoisivat mitä tahansa. Minä olin tullut sinne kirjoittaakseni eestiksi kirjeen Lilianille. Tai Ly hänen oikea nimensä on. Halusin olla rauhassa. Minun ongelmani oli vain se, etten osannut kieltä, tai mitä nyt ”tere, tere”, mutta pitäähän kirjeessä muutakin olla. No, minulla oli pöydällä Suomi-Eesti sanakirja ja Eesti-Soome sönaraamat ja polvien päällä vielä Eestin kielen lyhyt kielioppi. Kirjeestä tuli niin hyvä (” Liliane piskine, kerge kiivas kiisu…” se alkoi), että Ly tuli mustasukkaiseksi. Hän syytti minua siitä että olin käyttänyt hyväkseni jotain naista joka on ennen asunut Virossa, kuten te soomalaiset räkitätte, ja nüüd se naine asuu minun luonani. Niin nyt ei kumminkaan ollut. Mutta millä sen todistaa ettei osaa kieltä, jos sitä käyttää? No, ajattelin, ei millään, ja aloin aikani kuluksi kääntää Saarikosken runoja viroksi. Selasin sanakirjan sivuja – kieliopista viis, ja kun sanakirjan sivujenkin räplääminen alkoi tympiä, aloin itse keksiä eestinkielisiä sanoja. Tai ainakin ne mun korvaan kuulostivat sellaisilta… ”mei kodumme on seal/mis kullalgi kus millalgi/ärgaamme südamen häält”.

  Tämä tapahtui siihen aikaan kun Geor Ots vielä puuskutti Helsingin ja Tallinnan väliä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opit jos om motia, parhaiten päästäksesti pukille.
   Selävä.

   Oliko mitä päällimmäisiä?

   Poista
  2. Tuo Sinulta tylsä kommentti. Todella tylsä.

   Pakko miettiä paljonko aivoenergiaasi käytit että keksit tuollaisia latteuksia. Minulta siihen menisi ijäisyys. Mutta ehkä Sinulta se tulee "tuosta vaan"? - Kadehdittavaa.

   Poista
  3. En keskity, siinä kaikki. Hälyäänten tietosisältö katoaa. Koosta ise.

   Teen aivoilla, ainakin omillani.

   Poista
  4. Hyvä on, hyvä on. Okey. Hyvä on.

   Poista
 23. If we assume that no action is taken to limit future greenhouse gas emissions, then a warming during the 21st century of 0,2 to 0,3 °C per decade is likely. Such a rate of warming would be greater than anything that has occurred over the last 10 000 years. The emission reductions agreed by developed countries to date would have virtually no effect on this rate of warming.

  Peli on tämä, tulos on tuo. Viimeinen lause sisältää ihmiskunnan saunailmaston syntysanat.

  VastaaPoista
 24. Vastaukset
  1. Ilmaston kiihtyvä lämpiäminen on karkuun päässeen energian muuntumista lämmöksi termodynamiikan pääsäännöstön klassiseen malliin joten äläpäs nyt kiihdy tai kuumene Rikulainen.

   Täällä pätee vain se mitä sinä ymmärrät, eikö vain?

   Poista
 25. On hieno laulu, todella hieno, ja voiko sanat tai sävel olla hienompia, ei voi olla. Ystävät...


  kaiken saan, kaiken saat... mutta älä, älä kiiruhda

  Hieman alkaa itkedyttää minua tuo laulu. Mutta onneksi vain vähän. En kestä enää kamalan isoja probleemoja, eli kolhuja; nuorempana se oli samantekevää mitä vastaan tuli - ongelmia oikein odotti. Mutta nykyisin ei enää, ei enää... kunei niille mitään enää mahda. (Ikään kuin ennen niille sen enempää olisi mahtanut? no ei, mutta... luuli.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoin minä Lilianillekin (Ly Vasar), sekä suomeksi että eestiksi, että "älä lätkähdä minuun, ei siitä mitään hyvää seuraa". Eikä hän sitten, uskoi minua, minuun lätkähtänyt, mutta minäpä rakastuinkin häneen... ja yhtä ikävää se oli. Oli se. Se oli sitä aikaa kun Suomenlahden yli pääsi vain yhteen suuntaan, siis jos meni edestakaisin, eli jos asui Suomenlahden eteläpuolella - kuten Räävelissä - ei päässyt muualle kuin muualle Neuvostoliittoon. Jos oli kopekoita ja ruplia, pääsi esim. Jurmalaan. Jossa mummot myivät pähkinöitä hirvittävän halvalla rautatieaseman oviaukossa, ja lehmuksia täynnä olevalla puistokaduilla kierteli hassunkurisen näköinen auto, Katzkoko se oli nimeltään - en muista, mutta siinä oli sellainen tynnyri josta kuski lirutteli Kvassia (ven. квас) eli olutta mukiin kun maksoi 12 kopekkaa. Maistui saunakaljalle eikä siinä rosentteja ollut, harmi, mutta tulipahan sitäkin litkittyä. Aikansa kuluksi. Mutta kauniin näköisiä oliva ne puutalot joita Jurmalassa oli, useimmat ruskean värisiä, mutta kaikki ränsistyneitä. - Oi Sovjetunion, oi Sovetunion, siipiesi alle ma viela tahtoisin kapertyä. Jos' se viel' mahdollista olisi. (Mutta kun luulen, ma luulen, ettei se mahdollist' enää ole.)

   Poista
  2. Keitä itse niin voit sitten valittaa parhaalle kiljumaakarille mutta onko tässä jokin ongelma enpä piittaa eikä kenenkään tulisi hohhoijaa.

   Autosta ja tynnyristä juohtui muisto jonka asetoveri kertoi.
   Sen perään kerron tarinan joka ei koske kumpaakaan.
   Sen jälkeen saatan pukeutua ja käydä pyhäpäivän viettoon.

   Eräs mies heräsi juovuksissa ja kummasteli sijaintiaan. Tovin harpottuaan hän käsitti sammahtaneensa pienenpienelle saarentapaiselle koska ranta oli piirittävää laatua ja järvi yletti jokapuolitse samaan asteeseen. Kaikki ovat jo tarinan tähän saakka tultua kerrotuksi ettei mitäön varsinaista hätää miehellä ollut mutta vastarannoille oli araksuttavan uintietäisyyden verran matkaa.

   Silloin, juuri oltuansa vähällä pelästyä hän näki soutuveneen järvenselällä. Hypittyään ja pontevasti kesäpalttoota heilutettuaan hän sai kuin saikin soutajan kääntämään kurssin kohden pienestä pienintä saarta. Rantautuessa soutaja nykäisi lieri- tai rehellisemmin lerppahatun syvemmälle etupuolelta ja näytti päänliikkeellä lähtöaikeensa. Mies kävi tuhdolle istumaan ja soutajan toimia melkoisen tovin tarkattuaan tuumi esitellä itsensä, että Taito Tuppurainen tuota, kuvataiteilijaa ollaan, tuolta Helsingin suunnalta. Ei vastausta. Ei elettäkään.

   No. Ennen vastarannalle saapumista rohkaisi hän mielensä ja kysyi kyytimieheltä mitä Hän tekee työksensä, mikäli uteliaisuus sallitaan. Mies vastasi: 'Tee?! En minä mitään tee! Minä asun yksin.'

   Veneen perässä hänellä oli sininen suuri pytty jossa oli selvästi jotain nestettä.

   Krapulaa tarinamme päähenkilö ei kertonut muistaneensa. Sen kiljutynnyrin, sen hatun, sen hankainten narinan, kaiken muun kuin olisi ollut teloitettavana mutta ei mitään muuta siitä päivästä.

   Tarina joka ei liity oikeestas mihkään: Lempäälä.

   Poista
 26. Harrasta pyhäaamua vaan kirkkokansalle. Täällä moikaavat vaskikellot yli aurinkoisen merenlahden ja kutsuvat kirkkokansaa aamun ensimmäisille kylän baariin.

  Minä panin luukut kiinni, siis puuluukut ikkunoitten eteen, jotta säilyy viileä huoneissa mahdollisimman pitkään. Hellettä luvassa 25 astetta, ei tuulenhiventäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin Pyhäaamut vieläkin kokee hartaiksi. Vaikka enpä kyllä tiedä että miksi niin pitäisi? Ehkä olemme siunattuja 4teen polveen asti? Tai kirottuja?

   (kellojen kuminaa)

   Mikähän se perisyntikin on? Maksaisin mielelläni sen pois, en halua jäädä verottajille velkaa. Tai jos se on kauheen kallista, eli tyyristä, niin sovitaan että vähittäismaksulla. Vai mitä, Jesse?

   Poista
  2. Enksmä jo tästä oo paasannu, hmph.

   Ei auta, ei auta, pakko kait se on kun on vielä housutki jalassa.

   - Seitsemän kuolemansyntiä on sopiva määrä.

   - Thau shalt not. (Unless You can get away with it.)

   - Ei lämmin luita riko, helvetin esikartanon alustalaisia varjelevat ainakin työehtosopimus ja työmaan vastaava työnjohtaja.

   - Kovaan työhön ei ole kukaan vielä kuollut eikä tämäkään tieto estä yrittämästä niinettä miksi ottaa mitään riskejä?


   Pyh minä pyhitä saati sitten pyhistä. Maanantaina on rokulipäivä. Joka ainoo maanantai, sillä siitä selviää.

   Perisynti ei ole mitään kovin makoisaa eikä sillä tee työmaalla hevonhännänhumppaa, saati sitten pyttipannun paistamisessa. Juoskoon mutkille se, ajoissa ennenku alkaa se ampuaminen.

   Poista
  3. Vikapuhe, minä sanon että sinä olet kehitysvammainen. Eikä se tietenkään sinun vikasi ole, mutta olet.

   Poista
  4. Se on aivan totta, niin sanot.

   Poista
 27. Yksi tarina joka ei liity oikeastaan mihinkään, eikä ainakaan Toijalasta ole kotoisin, liikuttaa minua silti.

  "Eräs hienostorouva - oikea rannikkoruotsalainen fröökynä - näki auton alle jääneen miehen. Ja kauhisteli sitä. Voi, voi. Kysyi sitten ambulanssimiehiltä "Mikä hänen nimi olla"? Ja kun kuuli että Matti Virtanen, osaaottavasti puuskahti "sekin vielä!"...


  Siis ette ymmärtäneet? Tuo hienostorouva oli tosiaan liikuttunut siitä että nuori mieshenkilö oli äkkiä kuollut, otti osaa, mutta kun hän kuuli että se eläessäänkin oli ollut "vain mattivirtanen", hän empaattisuuttaan puuskahti "sekin vielä!"

  Ai, että ette ymmärtäneet? No, olipa kerran Kettu, joka katseli pihlajamarjoja. Mutta huomasi että ne ovat liian korkealla että hän niihin ylettyisi. Niinpä tuhahti etä "Ihania pihlajanmarjoja. Ja tuskin ne edes happamia ovat. Mutta ovat piru vie niin korkealla etten minä niihin ylety." Ja sen sanottuaan kettu lipaisi huuliaan ja huiskaisi häntäänä, sitä paksua ja tuuheaa, ja hölkytteli muina miehinä muualle.

  Sen pituinen se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hännän yli ajoi ambulanssi (laillisesti) pii-doo-pii-doo...

   Poista
  2. Kyllä. Ja päätin että tästälähien en täällä enää mitään puhu. Puhu sinä.

   Poista
  3. Mitä sinun päätöksesi minuun kuuluvat? Tee tasaista kun kerran ryhdyt, älä nyt vielä heitä kesken.

   Poista
  4. Olet oikeassa. Vaikka en nyt ole aivan varma "mistä tai missä sinä olet oikeassa?" Mutta periaatteessa. Eikä periaatteita kannata yhtä usein vaihtaa kuin vaikkapa esim. hampaita. Elämässä pitää olla myös pysyväisyyttä.

   Sitä paitsi vaikka luonteeltani olenkin kiivas (eli koleerinen), lepyn nopeasti. Monta kertaa on käynyt niin että lepyn ennen kuin ehdin edes suuttua. Ja tämäkös minua aina jälkeenpäin harmittaa!

   Poista
 28. Minulla on kaksi armeijajuttua jotka minuun on tehnyt vaikutuksen. Kun ne on niin omituisia. - Harmi vain että se parempi on niin pitkä, että sitä en teille kerro, kerron tämän toisen.

  Alokkaat tulivat Porin Prikaatiin. Ylivääpeli A.Ahonen oli pöydän takana rekisteröimässä heitä. (Muistaakseni heitä oli 159 kappaletta.) Jokaiselta kysyttiin nimi, henkilötiedot ja muu sen sellainen, ja osoite missä asui. Ynnä sen sellaista. (Tottakai minä sen tiedän mitä heiltä kysyttiin kun ite olin kirjurina.) Tuli alokas P.Harjunmaa jonka kotiosoite oli Ruotsissa, Södertäljessä. Vääpeli kirjoitti osoitteen lopuksi Severige), halusi kai oll älykkö, jolloin tämä Pentti.H. sanoi ettei "ei sitä noin kirjoiteta". Jolloin vääpeli hieman punastui ja pyyhki kumilla edellisen sanan pois ja kirjoitti sen tilalle Servige. Pentti oli edelleen sitä mieltä että ei se noin... ja naureskeli... jolloin vääpeli tuijotti häntä tiukasti ja sanoi "välillä käytetään myös Servige sanamuotoa".

  Se alokas muuten seuraavina viikkoina sai samperinmoista simputusta. Mitäs asetti vääpelin arvovallan kyseenalaiseksi. Sverige sinne tai Servige tänne... alokas armeijassa ei ole mitään. (Tai korkeintaan finni komppanian ylivääpelin perseessä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihenaikaan armeijassa oli ihan erilainen kuri kuin nykyisin. Enkä minä sitä kaipaa että "olisipa nykyisinkin". Vittu, se oli ihan kahjoo aikaa.

   Poista
  2. Niille joille asia on outo kuten siviilipalvelijoille ja siviilipalvelijattarille ynmä muille koe-eläimille pikkuisen tiedoksi että komppanianvääpeli on asema komppaniassa. Kts. jokin siviilisanakirja kokonaisuudessaan, löytyy yleensä vasta kohdasta Ä.

   Nupouttamattomille sonninmullikoille ja alokaskomppanioille on yhteistä muun muassa kovien äkillisten äänten pelko. Tämä selittää vääpelin tavan toimia sillä kas, vääpeli on komppanian äiti.

   Poista
 29. Ooks sääki niin ku määki, ku säkin osaat määkii
  ja tää kieli on rikkunut, - nääs, nääs, Näsijärvestäki on näsit vähissä.

  Voi aikoja, voi tapoja, yksi tytön tyllerö minut haukkui, kun join kahvia muovimukista. Täytynee tehdä toiveidensa mukaan ja ottaa seuraavalla kerralla kaksi päällekkäin, ovat vähän löysiä kädesssä. Ja paljon terveisiä sille ruotsalaisten vanhempien sotilaskurissa kasvattamalle, suuresti säälimälleni, Greta-tyttelille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä totuus on se, että pahvimuki on paholaisen keksintö. Meillä ei mökilläkään juoda kahvia pahvimukeista eikä paksuista muumimukeista, vaan mieluiten ohuista kultareunaisista posliinikupeista. Ettäs tiedätte. Samaten grillituotokset syödään posliinilautasilta eikä onnettomilta pahvialustoilta. Ilmasto kiittää ja Greta Thunberg (?). Tiskari ei kiitä eikä tanssi polkkaa.

   Poista
  2. Jos totta puhun, kaapin perällä on kyllä ostamiani pakkaus kauniita pahvimukeja ja lautasia... Ostin ne retkiä varten tai jos tulee villi kakaralauma pillimehulle.

   Poista
 30. Olen saanut kritiikkiä siitä että pölisen täällä liikaa ja ilman asiaa. Mutta olen vain yrittänyt korvata kvaliteetin kvantitatiivilla, jos ymmärtänette. (Sitä paitsi osaan minä muitakin sivistyssanoja. Kuin nuo kaksi. Uskokaa pois!)

  Mutta jos siis tosiaan jotakuta henkilöä/ihmistä/persoonaa täällä kommenteillani olen loukannut, pyydän sitä anteeksi. (pyytää)  "Anteeksi jos jotakutaa teistä olen vähän loukannut. Vilpitön tarkoitus oli kyllä enemmän".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeintaan itseltäsi olet saanut kritiikkiä, mikis. Tai vikapuheelta/ vihapuheelta/ mitä niitä nyt olikaan. Et ainakaan minulta.

   Jos joku suivaantuu tarinoista, niin onko pakko lukea?

   Poista
  2. Voi olla että niin. Olen huomannut että minussa on vähintäin 1-2 sivupersoonaa, jotka koko ajan haastavat riitaa kanssani. Ainoastaan erään Krypton -planeetalta tulleen urheiluasuun pukeutuneen muukalaisen kanssa voin vaihtaa ajatuksiani niinkuin ne on, eikä niinkuin ne äännetään. Mutta ei tästä sen enempää.


   Anteeksipyynnöstäni puuttui yksi sana. Pannaan se nyt tähän:

   "... Vilpitön tarkoitus oli kyllä loukata enemmän.

   Poista
  3. I feel you Mike! Mä en saa edes kritiikkiä, mun kommentit vain poistetaan. Totuus loukkaa henkilökohtaisesti.

   Poista
  4. Se on minusta tosiaan väärin. Minusta se ei ole oikein. Ja kohdistan nyt sanani Iinekselle:

   sinulla Iines on niin vahvoja (poliittisia) mielipiteitä, että kyllä sinun pitää se kestää että jollain toisella ihmisellä on yhtä vahvoja mutta täysin vastakkaisia mielipiteitä. Koska... siinähän - jos asian nätisti sanon - omien mielipiteiden arvo vasta punnitaan.

   Totta, että Mankemang välillä menee henkilökohtaisuuksiin. Ja puhuu rumasti toisista ihmisistä. Mutta tämän hänessä pistäisin "turhautuneisuuden" tms. piikkiin. En ilkeyden.

   Bloginpitäjällä - sen lisäksi että hänen pitää valvoa kommentoijien kommenttien laillisuutta - on oikeus poistaa haluamansa kommentit. Off Koos. Vaikka kaikki. - Ps. Itse jos joskus Blogia pitäisin, poistaisin sieltä ainakin kaikki omat kommenttini. Koska olen nopea suuttumaan mutta vielä nopeampi leppymään... ajattelisin, että "pöliskää ny siellä keskenänne. mitä se mulle kuuluu..."

   Kunnioituksella Sinua kohtaan Arvon Iines

   mikis

   Poista
  5. Mikis, sinä et ole nyt ollenkaan kärryillä, enkä ihmettele sitä. Et usko kenestäkään pahaa.

   Kerran vielä: Minä en koskaan poista kommenttia sen vuoksi, että se on eri mieltä oman kommenttini kanssa. Päinvastoin. Kannustan kirjoittamaan sellaisia. Toivon sellaisia. Totuus ei ole yksimielisessä hyrinässä.

   Jos poistan kommentin, siihen on muu syy. Yleisimmin se on kommentin pahantahtoisuus, henkilökohtainen ilkeys, solvaus.

   Olen pettynyt siihen mikis, miten huonosti tunnet ja luet minua.

   Poista
  6. Valkeneeko asia, jos lisään luettelooni sanan ”stalkkaus”, kannoilla kulkeminen, vainoaminen?

   Poista
  7. No itsehän sinä Iines juuri sanoit miten minä ihmisiä luen: en usko kenestäkään pahaa.

   Ja Sinusta - jos rehellinen olen - vähiten.

   Poista
 31. Kirjuttelin tänne pariinkin otteeseen, mutta jotakin sössin julkaisussa, niin, etteivät kommenttini tulleet tänne.
  Eipä mittään erikoista. Sitä vaan, että kun vihdoinkin oli aikaa lukea kommentit yhteen syssyyn, saattoipa kuulua pari kertaa spontaani naurun pyrskähdykseni kylälle asti. Istuin huvimajassa päiväkahvilla, seuranani Iineksen rikkaan blogin persoonalliset kommentoijat. Rattoisa hetki kanssanne kahvin ja minttujäätelön kera!
  Hotkaisin pihakiikussa kolme runokokoelmaa:Alfred de Mussetin: Yöt ja muita runoja, Frederico Garcia Lorgan: Mustalaisromansseja ja Nazim Hikmetin: Punainen omena.
  Ranskalaisen romantiikan suuren runoilija de Mussetin rakkaus ja sen kärsimykset kirjailija George Sandiin, nousevat Yö-kokoelmassa keskeisiksi. Eikö liene nykyrunoudessa intohimon suuresta palosta ja kärsimyksistä enää tarvetta kirjoittaa kuten muinoin?
  Espanjal. Lorga ( 1898-1936 )murhattiin maansa sisällissodan alussa. Mitä kaikkea hän olisikaan saanut aikaan, jos olisi elänyt. Monipuolinen mies: pianisti näytelmäkirjailija, teatterinohjaaja, näyttelijä ja runoilija. Sanat helisevät kuin kitaraa runoilija näppäilisi. Tummia sävvyjä, kuolema aina läsnä ja tietysti kuu.
  Turkkilaisella runoilijalla Nazim Hikmetillä oli mielenkiintoinen elämä. Hän oli kommunisti ja joutui vankilaan pitkäksi aikaa. Eli maanpaossa opiskeli ja asui Moskovassa, mutta myös matkusteli paljon maailmalla. Hän oli Majakovskin työtoveri ja ystävä.
  "Meristä kaunein/on vielä purjehtimatta. Lapsista kaunein/ on vielä kehdossaan./ Päivistä kauneimmat ovat vielä elämättä./ Sanoista kaunein/jonka haluan sinulle sanoa,/ se on vielä sanomatta." N.H.
  suom. Brita Bolttila -72 Tammi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletkohan, Leonoora, koettanut lähettää kadonneet kommenttisi tabletilla tai jollain mobiilivehkeellä? Nimittäin ne eivät aina pelaa Blogger-blogien kanssa. Itse en pääse ollenkaan Blogger-blogeihin kirjoittamaan Iiineksen statuksella kommentteja tableteilla enkä aina puhelimellakaan. Eivät anonyyminakaan kommentoidut mene tableteista läpi.

   Kauniita ja väkeviä runoja olet lukenut! Voisin itsekin lukea noita riippukeinussa makoillen ja katsellen yläpuolella kaareutuvia riippakoivun oksia.

   Poista
  2. Minä en yhtään sitä kadu että jotkut ’kommenttini’ häviävät jälkiä jättämättä bittiavaruuteen. Joskus seuraavana aamuna niitä - niitä säilyneitä - kun lukee, toivoo että itse singahtaisi johonkin Mustaan Aukkoon. Ja ikuisiksi ajoiksi jäisi sinne tapahtumahorisonttiin pyörimään. (Tapsa voi kertoa tästä enemmän. Kun hän tietää miten se käytännössä toimii.) (miettii) Kyllä krapulassa ihminen ei ole yhtä vahva kuin... no, jonain muina hetkinä. Sanoisinko että kristillisinä hetkinä. Kun hän on siis... innostunut. Ja palaa liekillä kuin pellavainen lampunsydän.

   Ps. Leonoora on tosikiva ämmä. (Suoraansanottuna.) Tulee kivoja sanoja häneltä yhtenä köytenä, tai kuin pärehöylästä päreitä, tsiihf ZIP tsiihf ZIP tsiihf ZIP… Huomannette, että olen ollut pärehöylällä töissä, siellä vastaanottajana. Pikkupoika kun olin, Parikkalassa.

   Poista
 32. Vaan hauska on tämä demariedustaja Hussein al-Taee.

  Nyt kun hän aloitti kunniakkaan kansanedustajantyönsä, on selvinnyt, että hän on ilmoittanut koulutuksestaan vääriä tietoja, olemattomia loppututkintoja.

  Koskahan hän alkaa katua niitä? Mitä sanoo aurinkoinen isä Rinne? Vastaako demarien arvomaailmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iines, Iines, eläpäs taas heitä sitä ensimmäistä kiveä! Eikös niin Teidän Raamatussakin sanota: "Kivien heittely kielletty". (Heskius 12:24, Kemppinen 7:72, Mooses 1:2)

   Poista
  2. Ja sitä "malkalla silmään joka vanhoja muistelee".

   Poista
  3. Kaksinaismoralismille minä olen vihainen kuin rakkikoira.

   Poista
  4. Niin minäkin! Ginestrassa kerran tulin rantaan seitsemän miekkakalan kanssa ja uskoin tiennaaneni liirat matkalle Scillaan. No se perkeleen tulivuori päätti purkautua ja tukkukauppiaan jäät suli siihen laiturille. Äijä sanoi että scusa. Purjekin siinä paloi, jotta että lähin soutamaan Calabriaan päin vasten auringon nousua. Tulin jumalten rantaan, laho pursi siihen hiekkaan vaipui. Makasin hiekalla ja nukuin varmaan kolme päivää. Aurinko poltti.

   Vesuvio, Etna ja Stromboli. Kuinka niitä rakastin.

   Stromboli

   Kävelin sitten rantaa pitkin Campaniaan, Terra di lavoroon Valle Caudinaan ja ryhdyin viininviljelijäksi.

   Poista
  5. Joo tota noin-niin pipliassa ei oo vissiin mitään tän tyyppistä että suitsetamine kahjustab tervist tai että nyt hetpaikalla se nortti sammuksiin taikka Mooses tulee ja pieksää teijät Juutas mukaanlukien ja varsinkin Juutas eikä ole sanottua etteikö heinäsirkkainvaasion ja tajuttoman huonojen juttujen tapahtuminen olis just sellasten kristittyjen syytä joka ilkiää tupakkia röyhytellä... siis ei ole siellä manuaalissa tästä mitään kyllä? Eihän?

   Poista
 33. Kännykällä huseeraan kun olen täällä ettäänperillä. Olen painellu vahingossa ilmeisesti deleteä kun piti napsasta " julkaise" painiketta.
  Iltasanomat vaiko se toinen ilta-lehti on ottanut asiakseen kaivaa innolla ko. henkilön taustoja.
  Vaikea sanoa mitään, kun ei tiedä totuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä se totuus on jo Ylenkin sivuilla, josta on soitettu oliko se nyt mm. Varsovan yliopistoon.

   Miksi totuutta ei saa etsiä? Onko jokin taho sopimaton kaiveltavaksi?

   Itsekin ihmettelen, miten maisterin tutkintoja suoritetaan Puolassa vuodessa tai parissa. Suomessa entinen maisteri opiskeli vähintään kuusi viisi vuotta. Nykyään ajat ovat hieman muuttuneet.

   Poista
  2. Puola on tunnettu absurdista teatterista. Ja Varsova oli outo kaupunki, tai ei siis kaupunki outo voi olla, ihmiset olivat, kun siellä ensimmäisen kerran kävin. Puhun siis kommunistisesta Puolasta joka ei kommunistinen ollut, sosialistinen yritti. Sitä hallitsi silloin Polska Zjednoczona Partia Robotnicza, jonka nuorisojärjestön vieraana olin. Tai oli meitä siis muitakin suomalaisia. Meidät oli majoitettu Yliopiston asuntolaan joka muuten oli ihan o.k., mutta ei siellä voinut ainakaan nukkua. Kaikki vaan hälisivät kännisssä. Se oli kolossaalisen iso kollektiiviasuntola, ja meille asunnon lisäksi kuului ylöspitoon muonitus. Enkä minä halua ketään pilkata, puolalaisia ainakaan, koska silloin elettiin Wojciech Jaruzelskin sotatila-aikaa,ja kaikki oli kortilla. Opiskelija-asuntolan ruokalassa sai jonottaa koko ajan, myös ruokaluvälineitä, söin yhden lounaan. Koska en osaa puolaa, en tiedä mitä annos sisällään piti, mutta ainakin siinä uiskenteli katkenneita makarooninpätkiä ja… olioita jotka näyttivät iilimadoilta. Syömättä jäi. Mutta hel-ve-tin halpoja pystybaareja Varsovassa oli, kadulla kun kadulla, paikalliset sanoivat niitä "maitobaareiksi", Milchbar, kun niissä ei saanut alkoholia. Mutta soppa oli hyvää. Yliopiston Campuksella en enää käynyt muuta kuin hakemassa matkatavarani, koska tapasin Barbaran, ja myöhemmin Magdaleenan. Ryhmämme ja sen SNS-johtajan tapasin vasta Varsovan keskusrautatieasemalla kun lähettiin kotimatkalle. Tää johtaja oli minulle niin vihainen ("vittu, olisit voinut edes sanoo että sä häivyt omille teilles, mee etsittiin sua vaikka mistä...etc."). Olin pahoillani. Mutta mitä se auttoi, ei mitään, matkanjohta ei sen jälkeen mulle puhunut mitään, edes Helsingissä.


   Olen myöhemmin käynyt kaksi eri kertaa Varsovassa ja kerran Gndanskissa (tai miten se kirjoitetaan?) ja kerran Auschwitzissa. En tiedä pidänkö Puolasta, luultavasti en, mutta en usko että se puolalaisista johtuu? Ei missään nimessä!

   Poista
  3. Todella liikuttava tango. Kiitos, Mankemang!

   Poista
  4. Noihin aikoihin olin niin nuori, alle nelikymppinen, etten tiennyt mitä on pillu ruotsiksi.

   Poista
  5. Se taas on sinun probleemasi... tai siis oli, jos oli. Mutta tuo tango on hyvä. Tulee mieleen 'Kotkan Ruusu'.

   Ps. Tuon puolalaisen tangon kuvituskuvat vaan ovat jokseenkin ala-arvoisia, eräät niistä ei kaikki, halpa pornografia myös näyttää halvalta.

   Mutta kyllä on hyvä tango! da daa... daa, da daa daa daada daa... taa dada... daa daadaa daa... ta taada.

   Poista
  6. Tässä varmaan on entomologille sopivan siveellinen kuvasto: Graj skrzypku, graj! Laulun tekijä menehtyi Varsovan getossa.

   Poista
  7. Tuohon että "... etten tiennyt mitä on pillu ruotsiksi. ..." niin ei minullekaan sitä opetettu keskikoulun ruotsinoppitunnilla. Ja vaikka otin yksityisoppitunteja, ei se yksityisopettajakaan - Annikki - minulle sitä kertonut. Muuten vaan oli tiukkana ja pinkeänä mulle.


   Nuorelle miehelle väistämättä jää aukkoja yleissivistykseen, se on totta. Kehitysvaihe.

   Poista
 34. Tuossa sävellyksessä kontrabasso kertoo oleellisen. Keskityin siihen. Aika mielenkiintoista mutta ei yhtä häkellyttävää kuin edellinen.

  Siis minun mielestäni.


  Mutta nyt painun pehkuihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, nyt se painui.

   No ei se mitään. Nyt kun se ei pysty panemaan hanttiin niin kerron tosi-tosi häijystä paikasta Puolassa, Stutthof. Se oli saksankielinen nimi emo- tai sikäläisittäin äitileirille. Ympäröivillä suoalueilla olivat anneksoidut lisäleirit, suurin leiriyhdistelmä missään. Tiilikasarmin kupeessa on portti jonka takorautainen mietelause varastettiin varmaankin Trumpin twiittaushuoneen seinälle taannoin - työ tekee tukan tuuheaksi, vai mikä se oli - se oli kuulkaa luksusta, kylpylähotelli verrattaessa Stutthof:iin, siellä kaasukammiot ja polttouunit olivat tarpeettomat, aliravitsemus, tartuntataudit ja malaria olivat riittävän varma keino estää leirien toiminnan arvostelu millään humaanilla asteikolla, arvolla tai maailmankuvalla. Punatautiset pantiin jakamaan soppaa.

   Vaikuttava paikka, Stutowizce, ja kuten melkein kaikki muukin puolankielinen seikka hattukaupasta hattarakioskiin (paitsi pivo/a ja vodka) kirjoitusasultaan ylivaikea.

   Poista
  2. Sztutowo, nyttemmin. Kts. Wikipedian artikkeli. Luultavimmin ainoa suomalainen keskityslerillä syntynyt (1945) vilahti otsikoissa mutten muista missä, kenkku juttu.

   Poista
 35. Sitten hyvän yön kysymys kielipoliiseille: Kuinka tahoa kaivellaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh.. ensin käydään kimppuun tietenkin ja sittenniin...

   Poista
 36. Sopivat nuo Mankemangin musakit joihinkin mielentiloihin loistokkaasti.
  "Oppineiden ystävien kanssa keskusteleminen on kuin harvinaiisen kirjan lukemista. Runollisten ystävien kanssa keskusteleminen on hyvän runouden ja proosan lukemista.
  Huolellisesti ja hyvin käyttäytyvien ystävien kanssa---kuin klassisten teosten lukemista ja henkevien kanssa --- kuin romaanin tai novellin lukemista."---
  ( Lainattu Li Jutangin kirjasta Maallinen onni) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeneempien ammatiyhdistysmiesten kanssa palkkaneuvottelut ovat kuin peltinen jäätelötötterö, liiankin luja mutta höllästi sisältönsä säilyttävä.

   P. Yat Tsong

   Poista
  2. Täällä saa mielestäni erittäin monipuolista hengenravintoa! Olen kiitollinen. Joskus on niin mehevää puhetta kirjoitetussa muodossa, että tekisi mieli syödä sitä!

   Huom. Yksipuolinen ravinto ei ylläpidä terveyttä.

   Poista
 37. Heh, al-Taee ylitti sen hölmöilyn rajan, jonka jälkeen muuttuu oikeasti säälittäväksi. - "Minä kiistän kaiken, minkä olen tehnyt!"

  Äijä on valehtelun lisensiaatti Lincolnin yliopistosta, elävä valeuutinen.

  "Kun mikään ei enää pidä paikkaansa!"

  Onnittelut sdp!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopa Iltasanomat kertoo rehellisen suoraan sdp:n kriisistä, al-Taeesta. "Silti on selvää, että syy al-Taeen vaikeuksiin on al-Taee itse".

   Luurankoja sdp: kaapeissa

   Poista
 38. Ehkä kaikkein hupaisinta on se, että al-Taeeta pestään taas puhtaaksi tutkintovalehtelustaan. Harjausoperaatioon on kutsuttu emeritusprofessori Seppo Koskinen, joka sanoo uskomattomat sanat:

  "Virheelliset tiedot ovat kansanedustajan tehtävässä hyvin vähämerkityksellisiä, vaikka julkisuudessa ovatkin voimakkaasti esillä." ja "Kansanedustajan tehtävään ei ole pätevyysvaatimuksia."

  Entä kansanedustajan rehellisyys, moraali? Eikö niillä tosiaankaan ole mitään merkitystä tämän hätiin kutsutun professorin mielestä? Toki voi olla, että juuri tämä arvopohja onkin se Rinteenkin kaipaama arvopohja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta lausumasta selväksi saa että ainakaan Seppo Koskinen ei ole epälojaali kansanedustajatoverille. Yleistäen hän kattaa koko laitoksen suit-sait ja saa aikaan jotain aivan muuta, herättää epäilyn jossa keskellä seisoo yleisön kysymys: miten niin ei ole?

   Arvopohja -sana saa Iinekseltä uudemman sävyn joka on ns. syvältä.

   Ikävää tässä on eduskunnan arvostuksen rapiseminen sillä sen on tämäkin kestettävä. On tietysti tarpeen pitää yllä tarkkaa havintojen keräämistä edustajien käytöksestä mitä tulee työhön mutta kuinka määrittää sopiva väli jossa toiseen puoleen selvästi kuuluvat asiat jätetään keltaisen lehdistön arvostuksen varaan, eikö vain? Siihen tarvitaan sekä edustajien että yleisön ymmärrystä, ei myötätunnon puute tai pilkuntarkkuus ole siinä tarpeen. Vahingoniloa taas en ole milloinkaan ymmärtänyt. Se ei ole hyödyllistä vaan haitta josta kärsin.

   Poista