7.5.2020

Perehdymme huolellisesti asiaanKyllä nyt on niin, että maskeihin pitää perehtyä huolellisesti, ja nimenomaan suomalaisten erikseen. Tulee aloittaa alkeista. Vieraaseen ei voi luottaa.

Ja  mieluiten oltaisiin perehtymättä, koska THL:n Mika Salminen sanoo niin: ne ovat liian vaikeita suomalaisten käyttää. Suomalaiset klähmivät maskeja karvaisin käsin ja alkuihmisen raivolla.

Tavoistani poiketen täytän tämän palstan nyt jonkun toisen kirjoituksella, joka lähetettiin Whatsappiini nauruhymiöiden kera. Kirjoituksen lähde on vauva.fi-palsta, rahvasmammojen ikioma friikkipalsta, jolla kulttuuri ei kuki eikä tarvitse päteä muuta kuin huonoudellaan. Tunnusomaisin lause palstalla on "jätä se sika". Lauseen yhteyden voitte arvata, ellette jo siirtyneet kulttuuriblogeihin. 

Kas tässä alla, olkaat hyvät. Koko sitaattia ei ole tarpeen lukea, jo silmäily antaa kuvan kokonaisuudesta. Itse ajattelen niin, että jos kaikki käyttäisivät maskeja, mitään ikäryhmää tai edes sairausryhmää ei olisi tarpeen työntää syrjään yhteiskunnasta ja elämästä. Moni maksaisi maskinsa itse. Hallituksen on turha sanoa, että vaihtoehtoja ei ole. On niitä, ja ne maksavat. Mutta onhan meillä rahaa vappusatasiinkiin, miksei sitten ihmisten pelastamiseen ja vapauttamiseen elämälle?

Näin hallitus meinaa jonkun vauva.fi-palstan kynänheiluttajan mukaan:

"Tässä maskiasiassa ei pidä hätäillä, tarvitaan todella perusteellinen ja laadukas tieteellinen selvitys asiasta, ei sellaista tehdä hätäisesti hutaisten kahdessa kuukaudessa.
Ensin pitää neuvotella minkä hallituspuolueen edustaja nimitetään tämän tutkimuskomitean johtajaksi ja sitten pitää päästä sopuun jaostojen johtajien ja apulaispäällikköjen valinnoista. Sitten pitää löytää sopivia ja päteviä henkilöitä jaoston tutkijoiksi. Pitää tehdä lukuisia tutkimusmatkaa moniin mahdollisiin maihin. Sitten pitää vielä saada riittävä ja pitkäaikainen rahoitus maskien käyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen käyttöön.
Maskien määritteleminen, vuosina 2020-2024:
1 jaosto käsittelemään kysymystä siitä, mikä on maski.
2 jaosto laatimaan tarkkaa määritelmää maskista.
3 jaosto tutkimaan millaisia tutkimuksia maskeista on tehty ennen.
4 jaosto tutkimaan, millaisista materiaaleista maskeja voidaan valmistaa.
5 jaosto tutkimaan, millaisissa oloissa maskien valmistusaineita tuotetaan.
6 jaosto tutkimaan, toteutuuko tasa-arvo maskien raaka-aineiden tuotannossa.
7 jaosto tutkimaan, maskien raaka-aine tuotannon vaikutuksia ilmastonmuutokseen.
8 jaosto tutkimaan, maskien valmistamiseen liittyviä eettisiä ja uskonnollisia kysymyksiä.
Maskien käyttöön liittyvä tutkimus, vuosina 2025-2029:
9 jaosto tutkimaan, miten määritellään maskien käyttäminen.
10 jaosto tutkimaan, maskien käyttämistä sosiaalisena ilmiönä.
11 jaosto tutkimaan, maskien käyttämistä uskonnollisena ilmiönä.
12 jaosto tutkimaan, maskien käyttämistä kulttuurillisena ilmiönä.
13 jaosto tutkimaan, maskien käyttöä kolmannen sukupuolen näkökulmasta.
14 jaosto tutkimaan, maskien käyttöä naisten oikeuksien toteumisen kannalta.
15 jaosto tutkimaan, maskien käyttöä lasten oikeuksien toteutumisen kannalta.
16 jaosto tutkimaan, maskien käyttöä eläinten oikeuksien toteutumisen kannalta.
17 jaosto tutkimaan, miten määritellään maskien käyttäminen.
18 jaosto tutkimaan, voidaanko maskia käyttää.
19 jaosto tutkimaan, mihin maskia voidaan käyttää.
20 jaosto tutkimaan, voidaanko maskia käyttää väärin.
21 jaosto tutkimaan, millä tavoin maskia voidaan käyttää väärin.
22 jaosto tutkimaan, voidaanko maskia käyttää oikein.
23 jaosto tutkimaan, mahdollisia vaaroja maskien oikeaan käyttöön liittyen.
24 jaosto tutkimaan, mahdollisia vaaroja maskien väärään käyttöön liittyen.
25 jaosto tutkimaan, mahdollisia vaaroja, maskin käyttämättä jättämiseen liittyen.
26 jaosto tutkimaan, miksi maskia käytetään.
Maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työn tutkiminen, vuosina 2030-2040 :
27 jaosto tutkimaan, maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työn eettisiä edellytyksiä.
28 jaosto tutkimaan, maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työhön liittyviä tasa-arvo kysymyksiä.
29 jaosto tutkimaan, maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työn poliittisia edellytyksiä.
30 jaosto tutkimaan,  maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työn tarkoitusta ja päämäärää. 
Loppuselvitykset, vuosina 2050-2060:
31 jaosto tutkimaan,  maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työn 30 vuotisen edistymisen tuloksia.
32 jaosto tutkimaan,  maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työn hidasta etenemistä viime vuosikymmenien aikana.
33 jaosto tutkimaan,  miksi maskinkäyttöä tutkivien komiteoiden ja jaostojen työ ei koskaan tuottanut valmista selvitystä maskien käyttämisestä
."  


Olen ollut yksinäni ja hissukseen nyt kohta kaksi kuukautta, ja päivä päivältä ihmettelen enemmän, miksi lähes miljoonan suomalaisen perussairaudesta tai ikääntymisestä kärsivän (!) suositetaan vahvasti luopuvan elämästään hamaan tulevaisuuteen saakka.

Eikö hallitus oikeasti tajua, mitä se tekee? Miksi edes kuolevien tai hiipuvien vanhusten luokse ei päästetä omaisia? Tai muistisairaiden?

On lohdutonta ajatella, ettei omaisia näe edes jouluna. Kun olisi ne maskit. Jos ne on kaikilla julkisissa tiloissa ja tapaamisissa, riski on lähes olematon. Vaan hallitus selvittää, selvittää, selvittää...


(Maalaus Rene Magritte)

219 kommenttia:

 1. No, johan on, hajontaa, sano. Toisille kaikki on yksinkertaista, toisille, ei se niin mene. Ja hallitus suosittaa ja siinä se syy.

  Vauva-palstalla olen vuosia, vuosia sitten käväissyt pikimiten ja tullut yhtä nopeasti pois. Ehkä pitäisi käydä, kun siellä on noin mainioita kynänheiluttajia. Tuskin kuitenkaan tai mistä sen tietää, vaikka joskus poikkeaisin tavoistani. Ei vaan oikein fiilistä.

  Eräs opettaja tänään minulle sanoi, että heidän koulussa ei opettajat saa käyttää maskia, kun eivät oppilaatkaan käytä. Perusteena, ettei lapsia hermostuteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauva.fi-palsta on ilmeisesti trolli-hörhöpalsta, josta on tullut omassa lajissaan legendaarinen. Sen parhaimmista paloista ovat toimittajat koonneet kirjoja ja trubaduurit poimineet laulujensa sanat. Radiojuontajat poimivat sieltä keskustelujen aiheita. Omia suosikkejani se ei ole, mutta hetkensä sillä on.

   No eihän näillä Suomen lakeuksilla maski vetele, ellei sitä pidetä uskonnon suoman sallimuksen turvin. Vaan nyt kun pöpö on iskenyt lähelle hallituksen terävintä kärkeä, alkaa joku ehkä ajatella siellä omilla aivoillaan..

   Poista
 2. Hyvä Iines, kun läysit tuon meitä valistavan huumoripläjäyksen! Onpa jollakin vitsiniekalla ollut aikaa väsätä sinänsä mielenkiintoinen tutkimusohjema maskien käyttöön liittyen!
  Mielenkiintoisen symbolistinen on maalauskin, jonka olet valinnut.
  Joku näkee vain rajatun yksityiskohdan, joku käyttää mielikuvitustaan laaja-alaisemmin, vai mitä kaikkea kiinnostavaa kukin keksiikään kuvan sanomasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huumoripläjäys lähetettiin siis meikäläisen Whatsappiin, enkä olisi sitä muutoin huomannutkaan. Olisi pitänyt oikeastaan kaivaa esiin alkuperäinen lähde, sillä luulen että se lopulta on muualla kuin vauva.fissä. Voi olla jonkun Twitter-tuotantoakin. Luin muualta, että näistä pääministerin jahkailutuokioista on syntynyt meemejä pilvin pimein. Kenties tämä on sitä satoa.

   Tuo maalaus on kiehtova, kuten kaikki Rene Magritten muutkin työt. Ne puhuttelevat voimallisesti, ja muutenkin, olen kallellani surrealismiin päin. Asioilla on myös salattuja puolia, ja ne ovat kiinnostavia, ei vain se, mikä näkyy pintana.

   Tuossa kuvassa näen hallituksen jahkailua. Kun pitää maalata linnun muotokuva, aletaankin tutkimaan sen esiastetta, munaa. Josko siitä lintutotuus sikiäisi.

   Poista
 3. Ennenmuinon valtiovallan käskyt, neuvot ja määräykset koettiin sosialismiksi, phyi! Nyt taas kaivataan hallitusta sekaantumaan yhtä mittaa ihmisten yksityselämään. Eihän tämä ole mistään kotoisin! Enemmän ihmisten oma-aloitteisuutta, toivon, kun ajatellaan vaikkapa tätä naamariasiaa.


  Esim. kuka tahansa näpäräsorminen tee-se-itse nainen (tai miksi myös sen-teen-itse mies) kutoo äkkiä räjähtäneestä lepakosta tyylikkään kasvomaskin itselleen. Ohjeita saa Pirkka lehden Niksipalstasta tai suoraan Matti Puttoselta (Robertinkatu 4).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päinvastoin, murmeli, hallitusta ei kaivata sotkeutumaan ihmisten yksityiselämään, vaan olemaan sotkeutumatta, perimmältään.

   Mitään ryhmiä ei pidä rajoittaa, jos on muita keinoja olla rajoittamatta. Ja meillähän olisi maskit, jos edelliset ja nykyinen hallitus olisivat pitäneet asiasta huolen. Kannattaa lukea asiaa koskeva hyvä ja selkeää faktaa sisältävä artikkeli Vihreät De Gröna -blogista. Ote siitä on sivupalkissani.

   Nyt valitun hybridilinjan taustalta löytyvät mm. lääkefirmojen edut ja henkilökytkyt. Minusta on varsin raikasta ja tervettä, että hallitus ja THL saa asiallista kritiikkiä vihreältä Maija Haavistolta. Kritiikkiä on annettava, kun on aihetta.

   Lepakkomaskeilla voidaan pelleillä, mutta moni ei mene tuohon naurukuoroon, jonka lähde on osittain THL:n maskeja väheksyvissä lausunnoissa. Viisas ihminen kysyykin: mikä on THL:n motiivi, kun se painaa maskeja alas. Onko koko muu maailma maskeineen väärässä?

   Poista
  2. Ainakaan Tanska, Norja ja Ruotsi ei oo.

   Poista
  3. Suomessa todetaan joitakin kymmeniä virustapauksia vuorokaudessa ja joissain kaupungeissa on ollut alle viisi tartuntaa. Helppo ymmärtää oikeiden asiantuntijoiden valistunutta arviota, jonka mukaan maskipakossa ei olisi mitään järkeä.

   Poista
  4. Se, että päästetään vaarallinen kulkutauti kulkemaan vapaasti väestön läpi, on epäeettistä ja julmaa, eikä sillä ole laumaimmuniteetin kanssa mitään tekoa. Se tappaa väkeä kymmenkertaisen määrän enemmän kuin rajoitusten kautta tapahtuu.

   Ruotsissa nousi kuolemantapausten määrä tänään 135:llä eiliseen verrattuna. Tämä kuolemalle uhraamisen meininki on läheistä sukua natsismille, jossa tietoisesti valittiin tietyt ihmisryhmät uhrattaviksi kuolemalle.

   Eettinen lääketiede ei tuekaan Ruotsin joukkoimmuniteettimallia; se on tuomittu ympäri maailman lähinnä ymmärtämättömyytenä siitä, miten kulkutauteihin tulisi suhtautua. Sen hinta on liian kova.

   Tänään on saatu ilahduttavia uutisia siitä, että suomalainen rokote on valmis testattavaksi ja käyttöön jo tänä syksynä. Kaikki riippuu nyt vain hallituksesta. Jääkö hallitus taas ylläolevan tutkintakaavan mukaan odottamaan jotain ulkomaista tarjontaa eikä käynnistä kotimaista tuotantoa, joka on nenän alla valmiina testiin.

   Poista
  5. Luin tänään jostakin lehdestä uutisen siitä, miten New Yorkissa kaikki käyttävät maskeja. Maskittomia ihmisiä pidetään moukkina.

   Maskeja tulee saada tarjolle ennen viruksen toista aaltoa ja vapautustoimista johtuvaa tartuntalisääntymistä, joka on väistämätöntä ja nähtävästi haluttua. Hallituksen vastuulla on saattaa hyvälaatuiset maskit ihmisten saataville, jottei ihmisiä tarvitse velvoittaa eristymään yhteiskunnasta.

   Poista
  6. Kattokaa tätä kuvaa!

   https://pbs.twimg.com/media/EXfDecYX0AAscgw?format=png&name=medium

   Poista
  7. "Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii kotimaisen tai yhteispohjoismaisen rokotetuotannon käynnistämistä.

   Arhinmäki näkee, että jos Suomessa olisi ollut valmiina omavarainen rokotetuotanto, Suomi olisi pystynyt varautumaan paremmin sikainfluenssaan.

   Rokotetuotanto lopetettiin Suomessa vuoden 2003 lopussa. Arhinmäki esitteli näkemyksiään Ylen Ykkösaamussa."

   14.11.2009

   Poista
  8. Linkithän ei keskustele, mutta tässä Arhinmäen toimenpidealoite:

   https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=tpa+74/2009

   Poista
  9. Linkit eivät totisesti keskustele, enkä ryhdykään niitä avaamaan, ellet halua esittää niistä ajatuksiasi.

   Rokotetuotannon taisi lopettaa vuonna 2003 punamultahallitus, Vanhasen ykkönen, peruspalveluministerinä Liisa Hyssälä.

   Kotimainen rokotetehdas on kannatettava ajatus. Sehän lisää työllistymistä ja talouskasvua. Ja pitäähän lahjakkaita kotimaisia lääketieteilijöitä ilolla kannattaa, heistä voi olla ylpeitä.

   Vaan nythän meillä on taas jahkaava punamultahallitus...

   Poista
  10. Aina kun esitän ajatuksiani, niin sinä poistat ne, koska ne ovat ilkeän erimielisiä.

   Poista
  11. Ei pidä paikkaansa. Halveksisin itseäni, jos en suvaitsisi erimielisiä ajatuksia. Mielestäni jopa provosoin niitä esille. En kunnioita kovastikaan samanmielisyyttä johtavana periaatteena.

   Kommentin poiston syynä on 1) tahallinen ilkeys, 2) halventava alatyylinen kielenkäyttö tai 3) tänne kirjoittavaan henkilöön kohdistettu solvaus. Kannattaa siis katsoa peiliin, jos näkee kommenttinsa poistetun.

   Poista
  12. 4) erimielisyys ja emännän argumentin penetrointi.

   Poista
  13. Muuten, Baijerissa, jossa siskoni asuu, on ollut voimassa maskipakko joukkoliikenteessä ja julkisilla paikoilla. Siellä jopa jalkapalloseura teetti omin joukkuemerkein omat kasvomaskit:

   https://fcbayern.com/de/news/2020/04/fc-bayern-gesichtsmasken-gewinn-fuer-initiative-wekickcorona?shortURL=Gesichtsmasken

   Sisko kertoi myös, että Saksan 16 osavaltiossa on kussakin omat säännöt, rajoitukset ja vapautukset. Muita alueita ei aseteta tiukkoihin raameihin, vaan vain ne, joissa tartuntoja on paljon.

   Riskiryhmille ja vanhemmalle väelle ei ole syrjiviä ohjeita, he ovat yhtä vapaita tai sidottuja kuin nuoretkin. Etäisyys- ja hygieniarajoitteet ovat kaikille ihmisille yhteiset, ketään ei komenneta yksin ulos yhteiskunnasta.

   Poista
  14. Tulkitset väärin. Kommenttisi voi olla erimielinen, mutta sellaisiahan on täällä pilvin pimein. Miksi en poista niitä? Erimielisyys ei siis ole poiston syy, vaan syy on jossain muualla. Missähän se voisi olla? Voisiko erimielinenkin kommentti olla joskus erimielisyyden lisäksi tahallisen ilkeä tai pilkkaava?

   Poista
  15. Erimielisyys pilkkaa sua aina, koska luulet mielipiteittesi olevan viimosen päälle harkittuja.

   Poista
  16. No jaapa jaa, ja juujuu. Ei tästä nyt takkia tule, tuskin tuluskukkaroakaan.

   Vaan miksiköhän tänään, Eurooppa-päivänä ei liputeta, ainakaan meidän talossa? Tämähän on virallinen liputuspäivä, ja meillä on ennen oltu tunnollisia. Onkohan liputtaja suuttunut EU-hun?

   Poista
  17. Suomessakin on pääasiassa kaikki rajoitukset aivan kaikille, riskiryhmään kuuluville suositukset aivan hitusen rajoitetummat (vältettävä vähän enemmän lähikontakteja).

   Oman järjen käyttö ei ole ollut kielletty, mutta monet eivät osaa käyttää sitä vaan vaativat kädestä pitäen ohjeistusta miten pitää elää. Maskin käyttökään ei ole kielletty. Sen kun käyttää missä haluaa. Sitä ei ole laitettu suosituksiin tai velvoituksiin, koska sen hyöty on lähinnä vain siinä ettei sen käyttäjä levitä tai tartuta muita. Sopii hyvin tartunnansaaneelle ja sairaille.

   Suomi on toteuttanut paljon väljempiä rajoituksia kuin monet Euroopan maat, silti täällä oikutellaan kuin teinit auktoriteettejä vastaan. Täällä on vain suosituksia eikä esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoja sakon uhalla kuten monissa muissa maissa.

   Syksystä voi tulla raskas, sillä todennäköisesti kesällä virus leviää reippasta tahtia ja sairastuneiden määrä kasvaa, toivottavasti kuolemat eivät hirveästi kasvaisi. Se on niin surullista.

   Pitäkää huolta itsestänne.

   Poista
  18. Suomalaiset ovat tunnollisia rajoitussuositusten noudattajia, mutta sitten on joukko, joka selkeästi uhmaa suosituksia, tai ei ymmärrä niiden merkitystä.

   Aivan eristäytymissuositusten alussa näin ikkunasta, miten omainen jätti ruokakassia vanhuksensa oven taakse ja ohjetta noudattaen poistui paikalta, jottei olisi tullut lähikontaktia.

   Eipä aikaakaan, kun muuan talon ekstrovertti rouva huomasi kassin, marssi oven luo, otti kassin käteensä ja alkoi pimpottamaan julmetusti tämän ovikelloa. Vanhuksen oli pakko tulla avaamaan ja lähikontaktiin ottamaan kassia kädestä käteen. Tällaisia nimenomaan ekstrovertteja ”hyväntekijöitä” on paljon, jotka nauravat koronapelkoisille eivätkä ymmärrä omaa mahdollista tartuttajanrooliaan tässä kuviossa.

   Kyllä ihmisiä siis pitää ohjeistaa yhä uudelleen ja uudelleen. Moni ei lue lehtiä eikä käytä nettiä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Tolloja on joka paikassa.

   Maskipakosta olisi hyötyä, ja se lisäisi kaikkien turvaa ja mahdollisuuksia liikkua vapaammin. Nyt on vain niin, että Suomi on mokannut niin pahasti suojavälinevarustelun jo usean hallituksen ajoilta, että maskeja ei riitä edes terveyskeskuksiin, mikä on häpeällistä hyvinvointivaltiolta. Rahaa näyttää olevan, mutta asiasta ei ole huolehdittu ja nykyhallitus on ollut aivan pihalla asiassa. Maskipakkoa ei meillä voi siis julistaa, koska se edellyttäisi, että luotettavia ffp3- maskeja olisi kaikille.

   Syksystä tulee raskas, jos hallitus painottaa nyt taloutta ihmisten sijasta ja ajaa Suomea Ruotsin julmalle tielle. Onneksi kansa on herännyt, eikä hyväksy enää pureksimatta Marinin sanelua. Marin on alkanut saada kovaa kritiikkiä, vaikka tietty kansanosa edelleen hehkuttaa ”onnistumista”.

   Poista
  19. En moiti tätä hallitusta, oppositiolla on toki oikeus antaa kritiikkiä, mutta olisipa meillä ollut minkälainen hallitus hyvänsä niin tämän keskellä eläminen ja ratkaisujen tekeminen olisi ollut vaikeata ja virheitäkin olisi tehty. Eduskunnassa ei ole kuin yksi puolue, jolla ei ole ollut mitään rakentavaa sanottavaa vaan pelkkää tyhjän puhumista. Suomalaiset on kuitenkin kriisin keskellä etupäässä fiksua väkeä.

   Kannatusgallupien mukaan hallituksella on iso kansalaisten tuki, se on kasvanut pitkin matkaa. Olen tyytyväinen, vaikka kaikki ei ole mennyt parhaimmilla mahdollisella tavalla. Virheisiin on puututtu ja niitä korjataan. Täytyy ymmärtää, että jokainen maa kulkee vähän eritahtisesti ja valitsee omanlaisensa toimet. Ehkä vasta joskus ensi vuonna nähdään mitkä toimet olivat parhaimmat. Suomella on joitain etuja: väestötiheys on meillä pieni verrattuna moniin muihin maihin. Italiassa esimerkiksi monisukupolvinen yhdessä asuminen on aiheuttanut enemmän vanhempien ihmisten sairastumisia. Italialiasten yhteisöllisyys on vahvempaa,joten henkisesti he selviävät ehkä paremmin kuin joku toinen kansakunta. Suomalaiset ovat jossainmäärin löytäneet yhteishenkeä, mutta jäämme kyllä toisiksi italialaisiin verrattuna.

   Raha ja talous kulkee tässä mukana koko ajan. Epidemian räjähtäminen syksyllä voi merkitä rajoitusten tiukentamista taas. Se taas heikentää taloutta. Talouden huono kuva on onneksi kaikilla ympäri maailmaa edessä, ja eiköhän nekin ongelmat ratkea aikanaan,koska se on yhteinen tahtotila.

   Sairaus on kurjaa, mutta arkielämässä jokainen voi tehdä parhaansa. Virus ei ole hallituksen vika. Eikä ministerit voi olla äitejä, jotka vahtivat lapsiaan yötä päivää. Aikuiset ihmiset ovat vastuussa omasta ja toistenkin ihmisten elämästä.

   Poista
  20. Kritiikki tulee nyt havaintojeni mukaan kyllä kansan syvistä riveistä kun lukee mitä tahansa asiallista sanomalehtikeskustelua ja keskustelee ihmisten kanssa, ei poliittiselta oppositiolta, joka on ollut hyvinkin maltillisella mielellä koronasta.

   Olisi aika luonnotonta ja epäuskottavaa, jos hallitusta vain ylistettäisiin, kun kaikki sen möhlyt ja vastuunkiertämiset ovat luettavissa suomalaisessa mediassa alkaen Italian-lentojen lepsusta sallimisesta tilanteessa, jossa useimmat muut Euroopan maat jo olivat asettaneet lennoille stopin.

   Kannatusgallupit puhuvat samoin kaikkialla Euroopassa. Hallitsevat puolueet ovat hätätilan aikana kirkkaassa kärjessä, ja jo lähes luopunut Merkelkin on noussut alhaisista luvuista taas kärkeen. Sotatilan aikana on lukemani mukaan havaittavissa sama ilmiö. Kansa etsii johtajasta, oli se kuka tahansa, turvaa.

   Eiköhän realistisia kannatuslukuja saada, kun ja jos tilanne ohitetaan ja palataan laskun maksamisen aikaan. Se tulee kirpaisemaan myös pienituloisia ja etuuksista nyt nauttivia, kaikkea kun ei voi eikä pidä maksattaa enemmän ansaitsevien kukkarosta.

   Virus ei ole hallituksen vika, mutta vastuu viruksen yhteiskunnallisesta hoitamisesta on kyllä hallituksella, ja lähinnä vain sillä. Kansa kritisoi nimenomaan hallituksen toimia tai tässä tapauksessa toimettomuutta aivan oikeutetusti.

   Ihmisiä ei tarvitse valvoa, mutta ihmiset tarvitsevat selkeät toimintaohjeet, koska joukossamme on myös mistään piittaamattomia tolloja - valitettavasti. Näitä tolloja nähtiin juuri mm. Helsingissä kirsikkapuiston kukintojen alla, vieri vierekkäin.

   Hallituksen pitää siis valvoa kokonaistilannetta, mutta on myös niin, että kansalaisten pitää valvoa hallituksen toimia. Karsein esimerkki on hallituksen asiantuntematon suhmurointi koulujen ohjesäännöissä 14.5. alkaen. Säännöt ovat mahdottomat toteuttaa, tiedän minäkin entisenä opena.
   Etäisyyden pito ei onnistu, eikä käsien pesu. Tästä lähdetään.

   Yläasteella opettaja ja luokat vaihtuvat tunneittain, eli yksi opettaja ei suinkaan voi opettaa yhtä luokkaa koko päivän samassa tilassa. On kummallista ja asiantuntematonta toimintaa, ettei opetusministeri edes kysynyt opettajilta, koulun asiantuntijoilta yhtään mitään, vaan sivuutti heidät kylmästi. Opettajilla olisi taatusti ollut keinoja auttaa Anderssonia tässä hallituksen ihmiskoetavoitteessa.

   Poista
  21. Mielenkiinnosta puutun ns. maskiasiaan vaikka en mikään asiantuntija olekaan. Mutta olen huomannut että asiasta enemmänkin tietävät ihmiset ovat niiden käytön hyödyistä eri mieltä. Etenkin tiettyjä hengityselinten sairauksia poteville ihmisille niistä väitetään olevan suoranaisesti vaaraa.

   Sen lisäksi maskien käyttö lisää (saattaa lisätä) täysin katteetonta turvallisuuden tunnetta... samoin kuin esim. talvirenkaiden käyttö huonossa talvisäässä saa ajajan luulemaan ettei tässä mitään hätää ole. Kylläpäs on!

   Kysymys on virusten järjettömän pienestä koosta. Pahimmillaan ne ovat 10 nanometrin kokoisia. Ja
   10 Nanometriä = 1.0×10-6 cm, eli 0.000001 cm. Tämän kokoisille partikkeleille tavallisista kankaista neulotut maskit ovat pelkkiä kanaverkkoja, mikrobit tulevat niiden läpi kuin avoimista ovista. Tarvitaan todella, todella aivan toisenlaisia suojaimia jotta saataisiin kattava hyöty niiden käytöstä. Ja tällaisten saaminen on vaikeaa, ja ovat kalliita. Ja niitäkin kai pitäisi sitten usein vaihtaa...?

   En tosiaan tiedä asiasta tämän enempää. Enemmän (joka sekään ei paljoa ole) tiedän viruksista. - Ovat tosiveikeitä olijoita luonnon monimuotoisuudessa, todellakin.

   Poista
  22. Tuo kaikki, minkä mainitset, mikis, on varmaan totta, ja itsekin olen juuri nuo tiedot lukenut. Noitahan meille on syötetty, jos on lukenut THL:n ja heidän virkamiestensä lausuntoja.

   Vähemmälle huomiolle on jäänyt mm. Lapin sairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen näkemys siitä, että koronavirus saataisiin kuriin suojaimilla. Broas oli se infektiolääkäri, jonka toimien ansiosta Lapin hiihtokeskusten valtavat tartunnat saatiin käsittääkseni kokonaan lakkaaman. Hänen taktiikkansa oli infektion tukahduttaminen, ei elossapitäminen, niin kuin täällä etelän päättäjillä.

   Broasin mukaan kirurgiset suu- ja nenämaskit suojaavat myös kantajaansa, ja näin maskipakko tai -velvoite vapauttaisi mm. ikäihmiset ja riskiryhmät tiukasta karanteenivelvoitteesta höllempään tapaan pitää etäisyyttä. Esimerkiksi siskoni kertoi, ettei Saksassa ole eristetty ketään, vaan kaikille on samat ohjeet. Maskipakko on mm. busseissa ja kaupoissa. Siellä tartuntaindeksi on saatu laskemaan ja kuolonuhrien määrä on minimaalinen verrattuna naapurimaihin.

   Poista
  23. Tieteellisessä todistelussa on harhaanjohtavaa ottaa esille yksittäisiä esimerkkejä, jotka todistaisivat esittäjän väitteen oikeaksi... vaikka nämä esimerkit pitäisivätkin paikkansa. Koska se ei vielä todista että väittämä on oikea. Sillä jos löytyy yksikin seikka joka on väitettä vastaan, eihän väite silloin (semmoisenaan) VOI pitää paikkaansa!.

   No, nyt on kysymys kriisitilanteesta ja sen hallinnasta, ei akateemisesta todistelusta. Kyllä mulle sopii että otetaan käyttöön mitä erilaisimpia suoja- ja varokeinoja, vaikkei niistä todistetusti hyötyä olisikaan: riittää ettei niistä haittaa ole. (vrt. D.Trumpin möläytykset pesuaineiden pumppaamista elävän ihmisen keuhkoihin…etc, etc.)

   Virukset ovat osa luontoa. Luonnontiede tutkii luontoa. Tiedettä tehdään tieteen, ei uskomusten (= uskonnon) eikä politiikan ehdoin.

   Poista
  24. Lisään vielä tuosta Saksan tilanteesta, että siellä on ollut kaikille tiukka tapaamiskielto ja sakkoja on jaeltu, jos esim. naapurikyttäämisen perusteella on havaittu tapaamisia. Mm. eräs kampaaja sai parin tonnin euron sakot, kun kampasi terassillaan yhden asiakkaan hiukset. Ja luvattomasta tapaamisesta oli 150 euron sakko. Nyt rajoituksia ollaan höllentämässä. Maskipakkoa noudatetaan itsestäänselvästi, kukaan ei naura maskeille, vaan pikemminkin maskittomuudelle.

   Poista
  25. Ajattelen itse noista maskeista, että me suomalaiset olemme täysin kokemattomia maskiasiassa. Koko muu maailma ja Eurooppakin Pohjolaa lukuunottamatta tuntee maskit ja niitä käytetään yleisesti erilaisten infektioiden aikana.

   Miten muka Suomi yksin olisi oikeassa siinä, ettei maskeista ole hyötyä? Suomihan ei ollut alkuun uskoa mm. WHO:n näkemyksiä koronaviruksen oireettomista tartuttajistakaan, vaikka WHO toisteli sitä alusta alkaen, ja kansa oli tietoinen ennen kuin meillä virallinen taho myönsi oireettomat tartuttajat todeksi.

   Suomi ei selvästikään luota kansainväliseen tutkimukseen, vaikka muilla mailla olisi kokemusta ja tutkittua faktaa taudista. Vähän kuin entisessä Neuvostoliitossa. Väitetään, että kukko ei lennä, koska sellaista ei ole meillä nähty, ja kansa uskoo.

   Poista
  26. Niinhän tämä kuule on, Iines ilusa, että "kyllä kansa tietää" = ei tiedä hevon vulvaa. Mutta uskoo... sitä kansa tekee, se uskoo mihin tahansa kun sen vaan sanoo heitä miellyttävällä tavalla ja heidän intressiensä mukaisesti. - Tämä juuri on populismia.

   Poista
  27. Populismiin on helkkarin helppo sortua politiikassa... yks jos toinenkin puolue. Tai oikeastaan kaikki. Kyllä! Se on kuin pontikkaa viskaisi liekkeihin. Mutta kansaan uppoavilla sloganeilla ei ongelmia ratkaista. - Tätä välttämättä eivät tyhmimmät heti huomaa, kuten minä, mutta kyllä hekin sen ennemmin tai myöhemmin saavat elämässään kokea. (edellyttäen, että elävät tarpeeksi pitkään, kuten minä, joo!) Ihminen on erehtyvä, lehmä märehtivä. Eniten mua huvittaa ihmiset jotka koskaan ei oo olleet väärässä, ja toiseksi eniten ihmiset, jotka nyt ovat mielestään kaikkein oikeimmassa. Joopa joo.

   Poista
  28. Vaan tiedätkö, mikis, että minua hämää viestinnällisesti termi "populistipuolue".

   Populismihan on keino, jota kaikki puolueet käyttävät äänestäjiä kosiskellessaan. Yhtä lailla vappusatasten ja muun katteettoman hyvän lupaaminen on populismia kuin lentokoneen lähdön estäminen seisomalla ja täten haluttua julkisuutta saamalla.

   Populistipuolueella viitataan yleisesti kuitenkin vain perussuomalaisten puolueeseen. Tämäkin on tavallaan populismia, hämärtävää ja manipuloivaa viestintää, joka kaventaa populismin tarkkaa määritelmää.

   Annetaan ikään kuin ymmärtää, että muut puolueet ovat populismista vapaat. Tottako? Sen voi jokainen äänestäjä päätellä itse tykönään.

   Poista
  29. Rinteen vappusatanen ei ollut katteeton. Olen nähnyt köyhän eläkeläisen saavan nyt aluksi 25€ in gold cash kuussa enemmän tänä vuonna. Se on 300€ vuodessa, mutta sulle tietysti mitätön summa.

   Poista
  30. Köyhä eläkeläinen olisi mielestäni ansainnut sen satasensa kerralla käteen heti. Nythän se meni lukemani mukaan miinuksen puolelle, kun jokin muu talouden osa X nousi tuota pikku summaa enemmän. Näin sen moni oli laskenut.

   Kyse ei ole siitä, etteikö köyhä ansaitsisi lisää eläkettä tai tukia. Kyse on poliitikkojen populismista, ja vain siitä. Yleensä demarit jakolupauksineen kunnostautuvat populismipuolueena, mutta kyllä vasemmistokin taidon osaa. Aina vain unohtuu osoittaa se, mistä rahat lupaukseen otetaan. Kenen taskuun käsi nyt työnnetään? Eihän valtionvelkaa voi mielettömästi kasvattaa, sillä se merkitsee velan siirtämistä lapsillemme.

   Poista
  31. Minä luin köyhän eläkeläisen tiliotetta. Sinä luet vauva.fi keskusteluja. Siinä on vissi ero.

   Poista
  32. No höpsistä. Jos kerran siteeraa sinulle lähettyä vauva.fistä lainattua otetta, olet sitten ilmeisesti palstan lukija vaikket olekaan.

   Eikö samalla kaavalla maahanmuuttajan raiskaus sitten merkitsekin sitä, että maahanmuuttajat ovat raiskaajia vaikkeivät olekaan. Eli logiikka hoi.

   Minä luin eläkeläisen kirjoittamaa kommenttia hs.fistä tai yle.fistä, joiden uutisia ja keskusteluja seuraan.

   Poista
  33. Luet samalla kaavalla hommaforumia.

   Poista
  34. Kunhan höpiset.

   En lue Hommafoorumia, en ole ikinä lukenut. Enkä Rasmusta enkä Takkua.

   Nimet tiedän, koska suvaitsevat ihmiset mainitsevat ne niin usein kirjoituksissaan. Miten minusta tuntuu, että sinä olet Hommafoorumin innokas lukija?

   Poista
  35. Tunnet väärin. Saan natsitietoni tästä blogista.

   Poista
  36. Tuota et usko itsekään. Tässä blogissa ei kukaan julista natsioppia. Ei ole koskaan julistanut eikä tule julistamaan.

   Asia on oikeasti niin, että sinun korviesi väli on niin tunkkaisenaan ennakkoluuloja ja leimakortteja, että kaivat ne sieltä.

   Olepa nyt hyvä, ja vastaa huutoosi. Todista täältä poimimallasi tekstiotteella, että täällä on natsi-ideologiaa. Poimi näyte ja linkki siihen.

   Jään uteliaana odottamaan.

   Poista
  37. Jaahas, mitään natsitietoa ei ole tänäänkään löytynyt.

   Pitäisiköhän sinun mennä terapiaan, kun näet natseja kaikkialla? Muistelen, että tämä pikku-ukkojen näkeminen puun oksilla on sinulla jo pitkäaikainen päähänpinttymä?

   Poista
 4. Manke, mikä sinua jatkuvasti pännii?
  Onko syöpäsi hallinnassa?

  VastaaPoista
 5. Meidän talossa oli lippu salossa, kun kävin ostoksien jälkeen tänään pyykkäämässä ja saunomassa asunnolla virukset pois.
  Saa nähdä miten ikuinen EU on? Kannatusmittauksessa oli näkynyt uutisten mukaan laskua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille ei tullut lippua myöhemmin päivälläkään, enkä nähnyt missään muuallakaan täällä liputettavan, kun tein lenkin. Yleensä täkäläiset liputtavat aina kun voi. Ehkä korona jotenkin nyt vaikuttaa tähän liputtomuuteen.

   Kyllä minä kannatan yhteistä EU:ta, sillä eurooppalaisiahan me olemme. Monen, ehkä useimpien sukujuuria on pitkin Eurooppaa. Mekin teimme dna-testin ja sen mukaan suvussani on paljon skandinaavista ja eteläeurooppalaista verta.

   Poista
  2. Ei liputtanut vastapäätä tien toisella puolella oleva naapurikaan. Äitienpäivänä hällä on lippu liehunut. Saas nähdä, miten on nyt. Yleensä minua ei kiinnosta hölkäsen pöläystä mikään naapurikyttäily, mutta tuo naapuri on ihan näkösällä.

   Poista
  3. Äläs nyt, naapurikyttäilyhän on kivaa. Ja kaikenlainen rivitalo- ja kerrostalokyttäily.

   Minäkin kyttään uutta naapuriani, joka kessuttelee ketjuna miesystävänsä kanssa. Ajattelin pitää kirjaa kessuillakäynneistä ja lähettää sen isännöijälle ankaran valituksen kera. Kessunkäry tunkee minun puolelleni, sillä nainen istuu nojaten minun aitaani, ja takaoveni on aivan sen aidan vieressä, joten savu tunkee minulle oven raostakin. Lisäksi naisella on jokin jumalaton bassovehje olohuoneensa seinässä kiinni, ja kuulen, milloin härveli on päällä. Jump jump.

   Poista
  4. Otan osaa, sillä tuollainen käytös ei todellakaan ole toivottavaa. Oletko yrittänyt sanoa asiasta? Aihetta olisi vaikka varmaankin saisit kamalan ämmän leiman otsaasi, aiheetta.

   Poista
  5. Ennen asunnossa asui omistaja itse, mutta sitten hän ryhtyi pitämään kotitilaansa ja on vuokrannut asuntoaan vaihtuville asukkaille. Tästä alkoi rauhattomuus. Edellisen asukkaan kanssa keskustelimme asiallisesti ystävälliseen sävyyn ja kessuttelu väheni seinäni vieressä.

   Tämän uuden hoitajan - käsittääkseni hän on yövuoroja tekevä lähihoitaja ehkä jopa vanhusten hoivakodissa - kanssa en ole päässyt koronatilanteen vuoksi keskusteluun, sillä vältän nyt ekstrovertteja tyyppejä, jotka eivät selvästikään noudata esimerkiksi etäisyysohjeita, tai tapaamissuosituksia.

   Sitä paitsi nainen ei ole tehnyt mitään lain- tai sääntöjenvastaista. Omalla pihallaan ja parvekkeellaan saa polttaa, elleivät taloyhtiön säännöt kiellä. Eikä jumputus ole liian kovalla, luulen, minä vain olen äänille erityisherkkä. Vika on siis minussa, kun en siedä ilmeisen normaaliksi katsottavaa soittovehkeiden jumputusta ja tupakansavua.

   Poista

  6. PS Tupakansavu silloin tällöin ei haittaa, mutta pitkin päivää ketjupolttelu kahden ihmisen yhtaikaisena tapahtumana metrin parin päässä meikäläisen ovesta kyllä haittaa.

   Erityisesti tänä eristysaikana se haittaa. En voi käyttää omaa terassiani ja puutarhaani ollenkaan, kun nainen ystävineen oleilee siinä lähietäisyydellä kessunsa ja sandelsiensa kanssa tuntikaupalla.

   Poista
  7. Mikkelissä minulla viimeisenä vuonna asuessani, uusien vuokralaisten takia, oli sama ongelma röökaamisen suhteen. Asuin ylimmässä III kerroksessa, tuo nuoripari I kerroksessa. Noin varttitunnin välein jompi kumpi kävi parvekkeella tupakalla, tai usein molemmat, ja savu nousi suoraan mun asuntooni. Ikkunat mitään estäneet. Mutta vaikea siitä mitään oli sanoa kun ei tupakointikieltoa ollut, ja talon hallituksen puheenjohtaja oli yksi lällykkä. - No, mun oli tarkoituskin sieltä muuttaa pois, joten muutin.

   Ps. Hauskaakin joskus tuon pariskunnan suhteen oli, heillä kun oli vilkas ns. "aistielämä". Session aikana naispuolinen kumppani näetsen kiljui kuin sikaa olisi lahdattu, heh he. Teki mieli mennä pirauttaa ovikelloa ja sanoa pojalle että "panen näkkileivän pala sille suuhun kun sitä höyläät"... Mutta olisiko sekään ollut kovin korrektia, sillain sanoa?

   Poista
  8. "panen näkkileivän" = pane näkkileivän...

   Enhän minä mikään kiilapoika ole, heh he. (kts. Urbaanista sanakirjasta mitä 'kiilapoika' tarkoittaa. Tai älä katso jos sua ei huvita katsoa.)

   Poista
  9. Hah, luin ensin, että nainen kiljui kuin sikaa olisi ladattu. Mikä ettei sekin sopisi.

   Poista
  10. Eniten hämää tässä naapurin savustusoperaatiossa se, että nainen on luultavasti täysin viaton, ts. hän ei tajua aiheuttamaansa haittaa. Ja se, että hänellä on oikeus.

   Mielestäni meillä on liikaa oikeuksia. Minä voisin määritellä teille kaikille ne oikeudet, jotka vain tulisi olla. Syön ensin gratiinini uunista punaviinilasillisen kera.

   Poista
 6. Torpan pihalle isä halusi lipun liehumaan varsinkin juhannuksena. Lipputanko lahosi ja parempi puoliskoni ei ole ollut liputusihmisiä, joten lippu on edelleen varastossa, mutta tankoa ei ole sen koomin hankittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liputus on kivaa, ja meillä oli aiemmin taloyhtiössä jokaisella liputusvuorot, kaksi liputusta peräkkäin plus omat perhejuhlat, jos sellaisia viettti. Mökillä ei ole lipputankoa, ja tykkäisin kyllä juhannuksena liputtaa. Ja Eino Leinon päivänä. Ja ruusun ja kirjan päivänä. Siinä on jotain tunteisiin vetoavaa ja arjesta nostavaa.

   Poista
  2. En osaa sanoa mistä johtuu, mutta meillä ja minulla ei ole lippua eikä tankoa. Kansallismielisyyden puutteesta se ei johdu. Tykkään kovin, kun Suomen lippu heiluu tankossa. On siinä juhlallisuuden tuntua.

   Poista
  3. Omakotitaloissa kai harvemmin on lippu, mutta muissa talomuodoissa kai on melko yleisesti. Kun miettii nyt rakennettuja taloja, lippusalkoa ei niissä näe.

   Kansallismielinen en käsittääkseni ole, ja sanalla onkin aika kummallinen vivahde. Mieluummin perinteisen isänmaallinen, mikä ei tarkoita vähimmässäkään määrin kansainvälisyyden vieroksumista, päinvastoin. Minusta sivistynyt ihminen arvostaa eri kansallisuuksia eikä arvota niitä keskenään. Selitin tämän näin hiuksia halkoen Anonyymin varalta.

   Poista
  4. Vastapäinen talo on ok-talo. Sitä isännöivät nuori pari lapsineen. En osaa sanoa, ovatko liput vähenneet.
   En todellakaan ole perusuomalaisia suosiva kuin ehkä jossain asiassa ja kuten muitakin suosin.
   Isänmaallinen oli sana, joka oli kielelläni, mutta ei näköjään tullut kommenttiini.

   Poista
  5. Ajattelin tässä sanojen "kansallismielisyys" ja "isänmaallisuus" merkityksiä ja eroja.

   Kansallismielisyys voisi olla ahdasta yhden kansallisuuden (oman) nostoa ja samalla muiden laskemista, vähättelyä. Oma olisi absoluuttisesti parempi kuin muut kansallisuudet.

   Isänmaallisuus taas sisältäisi oman isänmaan arvon näkemisen, oman kielen ja kulttuurin merkityksen oivaltamisen, omien juurien ja esivanhempien ja esi-ihmisten työn kunnioittamisen. Samalla se näkisi myös sen, että muidenkin kansojen isänmaallisuudet ovat näille kansoille yhtä arvostettavia ja hienoja.

   Tämä on siis minun näkemykseni, näin nuo sanat minulle merkitsevät. Ja tältä pohjalta olen isänmaallinen ihminen - mikä ei sulje siis pois kansainvälisyyden tärkeyden merkityksiä. Isänmaallisuuden lisäksi olen Eurooppa-myönteinen, olemme yhtä suurta perhettä.

   Poista
  6. Näinhän järjelliset ihmiset tämän asian näkevät. Sinun lisäksesi myös minä.

   Poista
  7. Varmaan näinkin, mutta kyllä ”isänmaallisuus” on saanut negatiivisen leiman kylkeensä.

   On joukko ihmisiä, jotka pitävät selvänä, että oma isänmaallisuus sulkee muiden kansojen isänmaallisuuden kunnioittamisen automaattisesti pois.

   Poista
  8. Nämä asiat ovat hieman epäselviä ja ristiriitaisia. Toisaalta nationalismiin suhtaudutaan hyvinkin negatiivisesti, sen sijaan kansojen itsemääräämisoikeuteen edelleenkin myönteisesti.

   Nationalismi on kuitenkin myös sama kuin kansallisuusaate. Ja siihen perustuu myös vaatimus kansojen itsemääräämisoikeudesta.

   Ehkä ongelma kiteytyy siihen mikä on "kansa".
   Poista
  9. Siis unohdin kokonaan nationalismin, ehkä siksi, että erotan nationalismin erilliseksi rajatuksi aatteeksi, kansallismielisyydeksi, jossa päsmäröi organisoitu joukko sitä ajamassa.

   Isänmaallisuus taas on yleinen mielentila, joka ei ole järjestäytynyt ismi. Minun mielestäni. Tähän mielentilaan lasken itseni.

   Poista
  10. Mikä on kansa?

   Minulle se on joukko ihmisiä, joita kuluvana aikakautena yhdistää mahdollisimman monta tekijää. Yhteiset kielet, kulttuuri, menneisyys, nykyhetki, tulevaisuudentoiveet.

   Tarkemmin määriteltynä sana vaatii määritteitä. Suomen kansa, Hämeen kansa, karjalainen kansa, Euroopan kansat - eri valtiot. Kansa voidaan rajata maantieteellisesti, sillä Suomen kansa ei voi asua Ruotsissa. Kansalainen voi, mutta se on eri käsite.

   (Kiitos ja anteeksi..)

   Poista
 7. Geeniperimämme tekee meistä kaikista samaan lajiin kuuluvia. Olemme kaikki samaan ihmiskansaan kuuluvia. Paikka mihin esi-vanhempien tiet pallolla ovat kulkeneet ja mihin paikkaan ja yhteisöön olemme planeetalla sattuneet syntymään, määrittää vahvasti identiteettiämme.
  Ihmisistä lienee vähemmistö heitä, jotka tunnustavat olevansa maailmankansalaisia, heitä, jotka eivät kaipaa turvallista ja ainutta kotipaikkaa tai valtiota mihin samaistua.
  Aikojen saatossa eri valtioiden rajat ovat syntyneet sotien ja valloitusten sekä sopimusten että lakien kehittymisen myötä.
  Ihmiset ovat innokkaina itsekkäästi puolustamassa omaisuuttaan ja maataan ja kaikkea sitä mihin heillä on lakien mukaan oikeus.
  Henkisillä ominaisuuksilla ei sinänsä ole havaittavia "valtionrajoja", mutta yhteisöt kehittävät niitä omaksumansa kulttuurien ja uskomustensa/uskontojen avulla.

  En olisi pannut pahakseni, vaikka olisin sattunut syntymään muuallekin planeetalla tai vaikkapa eri vuosituhansilla.
  Mutta en ole, joten olen tyytyväinen paikkaan, jonka esi-vanhempani valitsivat.
  Ainahan on edelleen mahdollista vaihtaa maata ja kansalaisuutta.

  VastaaPoista
 8. Hyvää Snellmannin ja suomalaisuuden päivää täältä takatalven keskeltä!

  VastaaPoista
 9. Kiitos toivotuksista, Leonoora. Suomen kansallisuusaatteen edistäjä ja luojahan on nimenomaan Snellman. Siinä hän liittyi silloin(kin) ajankohtaiseen eurooppalaiseen suuntaukseen.

  Iines: "Kansa voidaan rajata maantieteellisesti, sillä Suomen kansa ei voi asua Ruotsissa. Kansalainen voi, mutta se on eri käsite."

  No, eivätkö kurdit sitten ole kansa, sillä hehän asuvat jossakin muussa maassa kuin omassaan?

  Entäpä Imperiumit? Niiden ideahan on se, että ne kokoavat eri kansoja yhteen. 1800-luvulla se jopa toimi. Venäjälläkin asuu yhä monia kansoja, samoin Kiinassa.

  USAta on kutsuttu kansojen sulatusuuniksi. Se lienee onnistunut, koskapa pressaksi asti pääsee teemalla "America first!"

  EU on ihan oma lukunsa. Saimme juuri nähdä miten yhteinen Eurooppa heitettiin roskakoriin, kun piti hamstrata suojavälineitä omalle kansalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapsa, minähän kiitin ja pyysin anteeksi kommenttini lopuksi, sillä tiesin, että ajatteluni oli liian suppeaa tuossa.

   Tietysti on maattomia kansoja, mutta se mikä heitä eri puolilla maailmaakin yhdistää, on yhteinen alkuperä, yhteinen alue, jolta on lähdetty tai johon on tupsahdettu eri kulmista. Kurdien alkukodista on erilaisia käsityksiä, mutta jossain se on.

   Vai miten muka kansa syntyy?

   Poista
  2. Kiitos Leonoora! Hyvä että tänään sentään liputetaan, kun Eurooppa-päivänä lippuja ei näkynyt, täällä ainakaan.

   Poista
 10. Kun on oma kieli ja oma mieli,
  kelpaa köllötellä.
  Viel' oma maa, isänmaa
  lisän saa.

  VastaaPoista
 11. Suomen alueelle on aikojen saatossa tullut ihmisiä nonista suunnista. Joten on jo aikaa kyseenalaistettu perinteinen käsitys alkukodista "Volgan mutkassa". Nykyisen käsityksen mukaan vain suomen kieli juontuu sieltä suunnalta tulleilta.

  VastaaPoista
 12. Totta, kieliperimämme on uralilaista, mutta geeniperimämme ei, ainakaan kiistatta. Ero kielen ja geeniperimän välillä on tehtävä jo siksikin, että jopa yli 75 prosenttia geeniperimästämme on balttilaisgermaanista ja alle 25 prosenttia itäistä perua.

  Aiheesta on paljon tutkimuksia ja tietoa, ja joka väitteelle löytyy päteviä tieteellisiä perusteluja. Muistan lukeneeni sellaistakin tieteellistä artikkelia, jossa Suomea pidetään isolaattina, eristyneenä yksinäisalueena, joka on aivan itsenäinen itsensä, ei sukua millekään taholle, ei edes Euroopalle.

  Haluaisin nähdä sen ihmisen tai tutkimuksen, joka tosissaan tai melkoisella varmuudella uskoo tietävänsä, missä suomalaisten alkukoti on ollut. Volgan mutkallakin on edelleen päteviä kannattajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS Silloin muinoin, kun minä alaa opiskelin, tulimme ehdottomasti Volgan mutkasta, sanoivat kaikki luennoijat näin. Muistan, että se oli ainoa selitys.

   Poista
 13. Kieli tulee tietysti puhujien mukana, joten Volgan mutka on pitänyt kummasti pintansa uralilaisena alkukotina.

  Toisaalta kieli vaihtuu parissa sukupolvessa, kuten voimme Ruotsin suomalaisistakin havaita. Toisaalta ei välttämättä vaihdu edes tuhannessa vuodessa, kuten voimme suomenruotsalaisista havaita.

  Mannerjäätikön vetäytyessä alkoi ihmisiä tulla tänne todellakin eri puolilta. Utsjoen Sujulasta on löytynyt 10 000 vuotta vanha asutus, joka on itäistä alkuperää. Samanikäistä läntistä löytyy taas vähän matkan päästä Norjan puolelta.

  Läheltä entisiä synnyin-, koti- ja mökkikulmiani Säräisniemeltä on löytynyt lähes 8000 vuotta vanhaa asutusta. (Nuo kaikki "kulmat" viittaavat eri paikkoihin.)

  Tuskin he puhuivat uralilaisia kieliä. Lisäksi koko Suomen silloisella alueella asui kivikaudella vain muutama tuhat ihmistä, liikkuvia metsästäjä-keräilijöitä.

  On mielenkiintoista, että eräät nykytutkijat ovat alkaneet palailla jo Kumpujen yöstä -kirjassa esitettyihin käsityksiin, että suomen kieli ja samalla esi-isämme olisivat tulleet tälle niemelle vasta ajanlaskun aikoihin!

  Nämä asiat eivät etene johdonmukaisesti, vaan voivat olla hyvinkin monipolvisia ja muuttuvaisia - hieman samoin kuin koko ihmisen historia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin Tapsa, monikulttuurisuus tuoksuu.

   Poista
  2. Hieman erehdyt, Mankemangi. Ennen ei ollut monikulttuuria, vaan yhtenäiskulttuuria. Tulijat eli paikalle asettuvat omaksuivat yhteisen valtakulttuurin ja sulautuivat siihen.

   Kulttuuri oli muutenkin eri kansoilla yhtenäisempää, koska se oli kaikkialla suureksi osaksi elintavoiltaan samanlaista: ravinto piti itse pyytää, tulijoille ei annettu kalaa käteen eikä peuranpuolikasta jemmaan.

   Nyt trendi on toisin. Sulautumista ja yhtenäistymistä pidetään väkivaltana, ja erillisyyteen pyritään - tämä on käsittääkseni nykyistä monikulttuuria. Erilliskulttuurit ovat rinnakkain, ja niillä voi olla jopa eri lait. Valtakulttuuria hyödynnetään, kalaa ja peuranpuolikasta tulee pyytämättä.

   Sanoisin siis, että on asiatonta puhua vuosituhantisesta monikulttuurista.

   Poista
  3. Sulla menee nuorat ja kammat iloisesti sekaisin.

   Poista
  4. Enhän minä ikinä ole kieltänyt monikulttuurisuutta ja sen vaikutuksia myös Suomessa. Minä ainoastaan epäilen sen kaikinpuolista hyvyyttä ja suotavuutta.

   Epäilen sitä siksi, että se on nostettu meilläkin pyhäksi ja loukkaamattomaksi arvoksi, jonka vastustaminen ja jopa pilkkaaminen on rikos.

   Nykyisessä monikulttuurisuudessa voi olla hyviäkin puolia, mutta havaintojeni mukaan kielteisiä on aivan perkeleesti enemmän.

   Poista
  5. Monikulttuurisuus on vallalla ja vallassa. Olisiko eräs syy pelko. Pelko voi olla myös seuraus. On se vaan niin merkillistä, moinen vieraskoreus.

   Poista
 14. Tuskin tosiaaan puhuivat uralilaisia kieliä nuo 8 000 vuoden takaiset asukkaat. Muistelen taas lukemaani: tänne tulijat tai täällä olijat puhuivat kieltä, joka ei ollut mikään tunnettu kieli.

  Helsingin Sanomissa oli taannoin mielenkiintoinen, tosi laaja ja perusteellinen artikkeli näistä alkukotivaiheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti aika harva 8000 vuoden takainen kieli on nykyisin tunnettu kieli.

   Ellei ole kirjoitusta, ei kieltä voida arvioida kuin vanhojen paikannimien mukaan. Eli aika pimeässä liikutaan.

   Lisäksi tiedetään kuinka nopeasti kieli muuttuu. Emmehän me ymmärrä enää oikein viroakaan, vaikka ajanlaskun aikaan takuulla ymmärsimme.

   Poista
 15. Minä olen aina ajatellut, että genetiikkaa tärkeämpää on yhteinen pitkän ajan kokemus. Suomalainen suomalaisen tuntee ja pystyy ymmärtämään samanlaisia asioita. Tekopyhät vakuuttelevat vieraita kyldyyrejä ymmärtävänsä, koska sellainen on fiiniä ja sivistynyttä.

  Helsingin sanomien tilaukseni näköjään päättyi, koska en maksanut uusinta laskua. Tilatessani luulin saavani journalismia, mutta sain vain artikkeleita jostain ihmeen koronasta. Paskaako minua sellaiset koronat kiinnostaa, en ole päivystävä dosentti tai muu julkisuudesta elävä julkistelija.

  Vuoden kournalistin tittelin antaisin Iltasanomien Pipsa Havula nimiselle tyttelitoimittajalle, joka kirjoitti tämän hienon otsikon: Helsinkiläisen McDonald’s-ravintolan pihamaalla paljastui inhottava näky – ”Niitä oli oikeasti ihan sikana”. Ne sikana nähdyt olivat artikkelin mukaan rottia. Pipsukalle erikoiskiitoksen haluaisin antaa yhden yrittäjän leimaamisesta asiasta, josta kaupunkimme kärsivät, pääkaupunkiseutu erityisesti. Olen ihmetellyt, että nykyisen kierrätyksen aikakaudella jätteistä elävät eläimet ovat runsastuneet erittäin paljon.

  Älkää uskoko wikipediaa, esimerkiksi lokkkien, varisten ja monien muiden pääruoka ovat hampurilaisten ja ranskalaisten perunoiden jämät, sekä kansalaisten yrjöt kaduilla. Hyvin niillä elää, isoja ovat kuin norsut.

  VastaaPoista
 16. Lopetin HS:ien paperilehden tilauksen ja siirryin näköisdigilehden lukijaksi. Paperilehden jakelu maaseudulle takkuili viime kesänä niin pahasti, että kyllästyin maksamaan lehteä, jonka jakelua ei viitsitty hoitaa kunnolla. Useita lehtiä jäi jakamatta, ja vielä useampi kannettiin seuraavana päivänä.

  Nyt takkuilee digilehtikin. Sivut eivät aukene iPadillä luettaessa, vaan jäävät mustiksi. Maksan taas tyhjästä. Suomiko muka digimaailman kärkeä? Pitäisihän lehteä voida lukea tabletillakin mobiilisti.

  Wikipediassa on kauheasti puutteita. Sen siteeraaminen esim. opinnäytetöissä on kyseenalaista. Esimerkiksi luku Suomalaisten alkukoti on luokattoman kehno ja puutteellinen.

  VastaaPoista
 17. Tataarit ja juutalaiset, jotka ammoin tulivat, ovat yhtä paljon suomalaisia kuin me muutkin. Joitain erilaisia tapoja heillä on kuin muilla, mutta niin on savolaisillakin, puhumattakaan turkulaisista. Minä en koskaan ole jaksanut innostua näistä Volganmutka jutuista, eikä minussa ole paljoa yhteistä virolaisten kanssa.

  VastaaPoista
 18. Wikipediassa tulee aina olemaan vikansa, mutta minä pidän sitä nykyisen tietotekniikan yhtenä ihmeistä. Perusjutut voi sieltä tarkistaa, enää ei juuri liene paljoa vedonlyöntejä siitä, miten joku asia on tai oli.

  Pitkiin artikkeleihin voi suhtautua varauksellisemmin ja tarkistaa, mitä mieltä muut lähteet ovat asioista.

  Enää wiksussa ei ole juttua, jota kävin toisinaan nauramassa. Amputaatiosta oli hyvin lyhyt seloste ja perässä wikin huomautus: "Tämä artikkeli on tynkä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämä oli kyllä hauska, jos on totta eikä urbaani legenda.

   Wikipedia on kokonaisuudessaan käyttökelpoinen nopean tiedon hakupaikka. Esimerkiksi tiedot eri maista ovat kattavat ja tarkat. Samoin historian hahmoista.

   Mutta siis tarkkana pitää olla, jos hakee tietoa, joka kelpaisi lähteeksi vaikkapa tieteellisiin artikkeleihin tai opinnäytteisiin.

   Poista
 19. Geenitutkimus pystyy nykyisin ilmeisesti selvittämään jotakin olennaista kansojen vaelluksista ja olinpaikoista, mutta edelleen ristiriitaisuuksia löytyy. Kuka uskoo vahvasti Siperiasta asti tulleisiin esi-isiin, kuka siihen, että saamelaiset ovat aduneet aikoinaan maamme eteläisimmisä osissa, joku uskoo eurooppalaiseen geenistöömme. Eras tutkimus kertoo, että esi-isämme ovat olleet kauan eristyksissä, isolaatissa muista ja siksi perimämme on ainutlaatuinen.
  Jääkausi on ilmeisesti hävittänyt paljon ihmisten jälkiä asuinpaikoista yms.
  Totuus lienee monuen osien summa. Lähimpinä meitä ovat kielellisesti virolaiset, samanlaisuutta meiltä löytyy perimässä ilmeisesti yhtä hyvin myös ruotsalaisilta.

  Sukututkimuksen mukaan minun kaukaisisten esi-isien tiet ovat tulleet idästä päin, mutta kuten ilmeisesti joskus olen maininnut, ja mammutinmetsästäjien geenejä löytyy myös!😍
  Itä-Suomi on jonkun tutkimuksen mukaan ollut erityisen eristäytynyttä aluetta historian hämärässä. Siksiköhän virusepidemiakaan ei vielä ole kasvanut tällä alueella?! 😜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuohon itäsuomalaiseen viittasin maininnallani isolaatista tuolla ylempänä.

   Kaipa tiede, ainakin humanistinen tiede jää aina osittain arvoitukseksi. Jotkin seikat pystytään todistamaan, mutta tarina todisteiden ympärille pitää yhdistää muista tieteistä ja jopa olettamista.

   Meikäläistä kiinnostaa kovasti arkeologia. Nytkin on tehty mullistavia arkeologisia löytöjä, oliko se juuri Tapsan synnyinmaisemissa Kainuussa; eilenkin oli uutinen löydöistä.

   Nykyisestä mökkipellostani meren rannassa on tehty muinoin mm. rahalöytö. Minut pantiin lapsena pitelemään pellosta kaivettua rahaa paperi taustana, kun Länsi-Suomen toimittaja tuli kesätorppaamme kuvaamaan löytöä. Olga-muori istui keinustuolissa myhäillen ja löytäjä, Valto, Olgan veli, istui otettuna pöydän vieressä. Muistan tunnelman hyvin. Äiti oli taustalla, seisoi. Se oli merkittävän tapauksen tunnelma torpan keittiössä. Harmi, että lehtikuva ei ole säilynyt.

   Poista
 20. Olen aatellut kirjoittaa vähän Stephen Kingiä, maustettuna ruotsalaisilla paskadekkareilla. Tässä näytteeksi alkulauseet.

  Oli kaunis aurinkoinen päivä, ihmiset olivat onnellisia ja helpottuneita, he kirmasivat hymy kasvoilla huvipuistossa. Lapset juoksentelivat nauraen ja ihmiset olivat onnellisia. He eivät vielä tienneet mitään tulevasta, ensimmäinen uutinen totaalilepraebolasta ei ollut vielä tullut. Ruotsalaisia ei enää ollut jäljellä kuin kolmesataa, mutta heidät oli unohdettu, eikä kellään ollut erityisiä haluja valloittaa ja asuttaa maata. Ruotsin pääepidemilogi oli ihmeen lailla säilynyt perheineen hengissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan aikaan ruotsinsuomalaisten viimeinen hengissä säilynyt mies, Simo Perämela nosti uupunutta päätään koronakuumeen kastelemalta tyynyltä ja katsoi television vilkkuvaa aamu-uutiskuvaa: Anders Tegnell aamuteeveessä! Herra paratkoon, Anders Tegnellin häpeänpunaiseksi värjäytynyt sarviotsainen naama irvisti unihiekat Simo Perämelan kasvoilta, kun tämä ryntäsi täkkinsä alta tavoittamaan kättä pidempää. - Ny slutar ditt liv, eländigt! karjaisi Simo Perämela ja iski käteensä osuneella astalolla, jonka oli tuonut viime Suomen reissulta kotipaikaltaan Kannuksesta takkansa viereen muistoksi, Anders Tegnellin päänupin halki. Niin päättyi Ruotsin pääepidemiologin elämä ainakin Simo Perämelan huushollissa.

   Poista
 21. Pohtinut olen ihmettä, jonka mukaan kommunistisessa Vietnamissa on vain kolmisensataa koronaan sairastunutta, eikä yhtään kuollutta, vaikka asukasluku on 95 miljoonaa. Voipi olla, että komukoiden sumutusta, mutta eihän kukaan tiedä sairastuneiden määrää. Meillä Suomessakaan tautia epäilevistä ei testata kuin pieni osa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin, että kun Vietnamissa oli kuusi ensimmäistä koronatartuntaa, 10 000 asukasta koronakylistä pantiin heti helmikuussa 20 päivän karanteeniin, ja näin tartuntoja on tosiaan yhteensä vain 288 tartuntaa, kuten sanot. Nolla kuollutta tähän asti, kun korona on kestänyt yhtä kauan kuin meillä.

   Onkohan vietnamilaisilla terveet geenit tai jotain muuta asiaa edistävää ominaisuutta? Tai kenties osuttiin vain kultasuoneen, ja eristäminen meni siellä nappiin.

   Meillä nyt sitten kiistelään maskien käytöstä ja on tultu siihen, että maskittomuus on suvaitsevaiston hyve ja maskillisuus on persujen pöhinää. Tämä on kuvio, joka ei mene nyt ymmärrykseeni.

   Onhan kiistaton tosiasia, että jopa kangasmaski suojaa jonkin verran myös käyttäjäänsä, mutta enemmän muita ihmisiä. Oikeasti siis maskin kannattajat ovat sivistyneitä ihmisiä: he ajattelevat muitakin, eivät vain omaa mukavuuttaan, niin kuin maskittomuuden kannattajat.

   New Yorkissa asia on päinvastoin kuin meillä: maskittomia ihmisiä pidetään nyt siellä moukkina.

   Poista
  2. Totta Mooses persut ovat sivistynyttä väkeä. Se tulee esiin kaikessa mitä he ajattelevat, puhuvat ja tekevät. Myös siinä minkä he jättävät tekemättä, se näkyy.

   Poista
  3. Ai niinkös. No en osaa sanoa, kun en tunne heidän koulutus- tai lukeneisuustaustojaan. Eiköhän joka puolueella ole myös mustat lampaansa?

   Poista
  4. Vaan nyt on sokka irti, ainakin täällä Pikkukaupungissa on herätty eloon. Lapset kiljuvat terveesti leikkipaikalla ja mopopojat ovat aloittaneet päristelyn. Aikuisiakin on alkanut hiipiä koloistaan. Ehkäpä koulujen alkaminen oli se ruiske, joka herätti ihmiset loukoistaan.

   Poista
  5. Ja turvavälit, jos ei nyt niin pian ovat kuin muisto vain. Tämä ainakin on fakta ja etenkin lasten keskuudessa.

   Poista
 22. Minun mielenkiintoni herätti maskitutkimuksissa se, että millä "partikkeleilla" viruksen pärskeitä tutkittiin. Koronavirusta ei ilmeisesti käytetty "livenä", maskitutkimuksissa.
  Raha ratkaisee?

  VastaaPoista
 23. Eiköhän tutkimuksen pärskeet olleet ihan vaan jotain veden ja liman sekoitetta.

  Minua kummastuttaa se, miksi meillä Suomessa nyt tutkitaan niin kovasti näitä maskeja, ihan kuin niitä ei olisi tarkoin tutkittu ulkomailla. Miksi kansainvälinen tiedetutkimus ei kelpaa? Ulkomailla on vuosikymmenten tutkimukset ja tiedot.

  Onhan tuo tänään kangasmaskeista meillä julkaistu tieto jo WHO:ltakin monta viikkoa sitten kerrottu: kangasmaskit suojaavat muita, eivät juurikaan itseä. On lähimmäisen kunnioittamista pitää edes kangasmaskia, jos ei muuta maskia ole. Nyt meillä keksitään pyörää uudestaan.

  VastaaPoista
 24. Lähimmäistä kunnioittaisi myös, jos pitäisitte mölyt mahassanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano Iines vaan, ei minua tarvitse teititellä. Puhun ihan omiani, aina, ja olen siitä ylpeä. En kanna kenenkään lippua, sillä pidän lipunkantajia laumasieluina.

   Poista
  2. Mankemangi, mikä on mainitsemaadi mölyä, joka pitää pitää mahoissamme?

   Poista
 25. Toivottavasti ei tule se päivä, jolloin kasvosuojuksia on vielä pakko kaikkien käyttää.
  Minä ainakin tulen käyttämään. Pitää vaan ommella polyesterista läppä, vaikka ongelma on, kestävätkö keinokuidut 90 asteista pesua. Silkkikin mainittiin jossakin vähemmän pöppöjä läpäisevänä materiaalina. Sekään ei kestä pesua lähes kiehuvassa vedessä.
  Nettissä on myynnissä suuret valikoimat erilaisia suu- ja nenäsuojia, tullaanko ne vielä kieltämään, jos eivät täytä "laatuvaatimuksia"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin Finlaysonilta kangasmaskipakkauksen ja Yliopiston apteekista sellaisia apteekin valmistamia suu- ja nenäsuojia. Tytär teki itselleen itse, näppäräsormisena, mutta hänkin tilasi apteekista lisää.

   Jos jokainen käyttäisi suojaa, kaikki olisimme melkoisesti paremmassa turvassa ja ihmisiä ei tarvitsisi eristää elämästä näin kuin meillä. Suojan käyttö on toisen ihmisen rakastamista, käyttämättömyys on itsekkyyttä. Vaan suojista ei ole hyötyä niin kauan kun osa ei käytä niitä itsekkyyttään.

   Poista
  2. Minun kallooni ei edelleenkään uppoa se, että suojaisin omalla maskillani vain muita. Miten saman maskin ulkopuoli ei suojaa minua muiden pärskeiltä, jos sen sisäpuoli kuitenkin estää minua tartuttamasta muita? Samanlainen läpäisevyys olettaisi olevan molemmilla puolilla maskia?
   Tiedän kyllä, että vain "ilmastoidut kuppimaiset suojat" vaaralllisten aineiden yms. työhommiin lienevät niitä kaikkein turvallisimpia, mutta ehjiä niidenkin pitää olla ja osata käyttää oikein.

   Poista
  3. Minäkin yllätyin, kun ensimmäisen kerran maaliskuun alussa kysyin apteekista maskeja, ja farmaseutti sanoi että ne ovat loppu ja ne suojaavat vain muita, ei maskinkantajaa.

   Toisaalta sitten moni infektiolääkäri sanoo, että maski on aina parempi kuin ei mitään, jokainen suojaa myös itseä oikein käytettynä. En jaksa uskoa, että vain THL ja Suomi tietää asian, ja koko muu maailma käyttää maskeja turhaan.

   Poista
  4. Eivät kaikki käytä kondomiakaan vaikka se jos mikään on toisen ihmisen rakastamista. Pöpöjä tulloo!

   Poista
  5. Siis minähän en missän yhteydessä ole epä-suositellut maskien käyttöä. Hyvä on jos käytätte. Haluan vaan tuoda esiin sen etteivät ne, nuo itsetehdyt, mitenkään hyvin ketään suojaa, ei aukottomasti myöskään sivullisia. Saattavat vain väärää turvallisuudentunnetta tuoda, ja likaantuneesta maskista saa käyttäjä itse vaikka mitä pöpöjä.

   Poista
  6. Minä puolerstani ihmettelen, mikä ihmeen maskien vastainen kampanja Suomessa on menossa. Ja se on vielä kummallisempaa, että tämä maskien käyttöhalu tai käyttämättömyyshalu on politisoitu - jakolinja on jyrkkä.

   Maskia haluavat ovat Mankemangin väkevän todistuksen perusteella persuja ja jopa natseja, ja maskeja vastustavat taas hyvää suvaitsevaista eliittiä.

   Mistä vuohen prseestä tämä jakolinja on kaivettu?

   Minä kuuntelen herkällä korvalla vain asiantuntijaa, mm. WHO:ta. Ja sieltä tuli jo viikkoja sitten se tieto, jonka joku asiaan huolella perehtynyt suomalaiselin eilen suomalaisille lausui kuin olisi keksinyt uudelleen polkupyörän: kangasmaskit eivät suojaa kantajaa ja voivat olla jopa vaarallisia, mutta muita ne voivat suojata.

   Halleluja. Tämän olisi moni kansalainen voinut kertoa sille tutkimuselimelle jo maaliskuussa.

   Suomalaiset on peloteltu maskikammoisiksi.

   Poista
  7. Juuri tulee radion uutisista: "Tutkimusryhmä suosittelee kasvomaskia 80 prosentille kansalaisista."

   Sisso. Siinä se on. Tosin tutkimusryhmä on kansainvälinen, ei Marinin asettama THL:n alainen "siantuntijaryhmä".

   Poista
 26. Oneksi on varastossa vanhoja polyester- ja silkkihuiveja, joista voi ommella suojia kauppareissuille. Laittaa vaikka useamman kerroksen kangasta, niin en ainakaan tartuta minkäänlaisilla pärskeilläni muita.
  Arkioloissa en tapaa muita ihmisiä, joten kotona en maskeja tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polyester on tutkimusten mukaan parempi materiaali kuin puuvilla. Luonnonkuidut päästävät läpi, tekokuidut pitävät paremmin. Silkki oli tosiaan myös hyvä. Näin luki tänään kangasmaskitutkimuksessa.

   Poista
 27. Joku "siivousrätteinäkin" oleva materiaali on mainittu. En vaan just muista materiaalin nimeä. Sähköisyys oli jotenkin osana pöpöjen nappaamisessa, tai jotenkin se vaikutti osaltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tuo polyester mainittiin sähköisyyden yhteydessä. Polyesteriä on mm. verkkareissa ja fleecessa. Eli siitä vaan vanhat verkkarit kasvomaskeiksi. Haarakiila voisi olla erityisen sähköinen. Muinainen kokoomuspolitiikko Harri Holkerikin käytti vaimonsa haarakiiloja suksenpohjien voiteluun. Muistatko lehtiuutiset?

   Poista
  2. Ja suojarätti käytössä pitäisi vaihtaa tunnin välein. Epäily nostaa päätään, että kuka näin tekee. Uskoni horjuu.

   Poista
  3. Tämä koskee muistaakseni vain kangasmaskia, ei niitä muita, esimerkiksi apteekissa myytäviä suu- ja nenäsuojuksia.

   Poista
  4. Luin, että VTT neuvoo: Vaihda maski tunnin välein, vältä puuvillamaskia. Talouselämä, sieltä tuo löytyy. Aina syömisen, juomisen ja kasvokkain tapaamisen jälkeen maski vaihtoon jne.
   Aika hankalalta vaikuttaa.

   Poista
 28. En muista ko. haarakiila juttua, mutta muistan nyt sen "tiskirätti-materiaalin", mikrokuitukangas.
  Hassua sekin, että jos sähköistyvä materiaali oikein sahkövarauksilla vetää pöpöjä puoleensa, vai työntääkö pois sittenkin?🌝

  VastaaPoista
 29. Mikiks muistutti, että seksikin on riskaabelia ilman suojautumista.
  Mielenkiintoista onkin, kun uudet sukupolvet ovat vapautuneempia, seksikumppanien vaihtoa lennosta ei paheksuta, vaan kehoitetaan kaikin keinoin nauttimaan.
  Seksiä terveyttä edistävänä harrastuksena kaikki "viranomaisetkin" suosittelevat.
  Seksissäkin voi saada hyvässä lykyssä kuitenkin sivutuotteena tappavan taudin.
  Pelkän yhden yön sähellyksen vuoksi tuskin kannattaa terveyttään riskeerata.
  Eikö jo ajatus, miten monessa kolossa ja sen eritteissä joku uloke ja elin on ollut lillumassa, herätä
  vastenmielisyydellään hälyytyskelloja.

  VastaaPoista
 30. Kuppa, tippuri, herpes, glamydia, sankkeri, satiaiset ja nykyisin rakas lempitauti aids, joka on monen suuren ja ihaillun tähden kunniamerkki seksihurjasteluista, esim. "parta Whurst" ja Mercuri ! Mitäs muita niitä onnen ja autuuden
  terveyteen vaikuttavia sivutuotteita lienee?
  Onnekseni "nunnana" olen välttänyt moiset kärsimykset ja kropan riesat!
  🤣!

  VastaaPoista
 31. Korona päivässä, pitää lääkärin loitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja eräiden bisnekset kärsii ja vähenee.

   Poista
 32. Liekö eri maiden ilotalot edelleen auki vai saavatkohan myös ko. "yrittäjät" valtion tukea elinkeinonsa covidin vuoksi katkolla oloon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi olla, että tämä eli tuo on salaista tietoa. Salaisuudeksi se ainakin minulle jää.

   Poista
  2. Minullekin salaisuudeksi jäi - oli talvi ja paljon lunta ja taivaalla kookas kuu - että mikä ihme tuolla metsässä on kun sieltä kuuluu… RIP RAP RIPIN RAPIN RIP RAP..? Sitten ajattelin että siellä varmaan Ripranie kävelee uudet, hienot ja kalliit kotimaiset monot jaloissaan. :)

   Poista
  3. Minusta seksityöntekijöitä sorretaan kaikessa muussa paitsi veronmaksussa. Käsittääkseni he eivät maksa veroja, muttan voin olla väärässäkin. Ovatko he järjestäytyneitä?

   Jos eivät, miksi eivät? Ihmisen pitää olla ylpeä tekemästään työstä ja vaatia muitakin arvostamaan sitä. Voi kuvitella lukuisia tilanteita, joissa seksiauttajaa tarvitaan. Tilanteet näen hyvinkin inhimillisinä.

   Asiakkaatkin voisivat arvostaa näitä henkilöitä. Kutsua heitä kotiinsa illallispöytään koko perheen seuraksi. Miksi ei voisi pelata avoimin kortein? Käsittääkseni vain se voisi lisätä työn arvostusta.

   Jos arvostusta ei millään voi lisätä, jossain on vikaa, jokin palanen ei istu kohdalleen. Vai mitä?

   Poista
  4. Mikikselle monta tattista. Niin että menkää metsään, ihmiset. Jos niin haluatte. Älkää menkö metsään, jos ette halua. Metsässä voi olla monta vaaraa. Minä tuskin kuitenkaan.

   Poista
  5. Kyllä, minusta vapaaehtoiset seksityöläiset tekevät yhtä tarpeellista ja tähdellistä työtä kuin esim. diakonissat. Auttavat apua tarvitsevia.

   Sitten on toinen asia, aivan toinen, nämä ko. työhön pakotetut suternöörien omistamat orjat. Se todellisuus on yhtä julmaa ja säälimätöntä kuin huumemaailma. - Pitäisi rangaistuksetkin olla näille sutenööreille samaa tasoa kuin huumediilereillä, 6-12 vuotta linnaa. Mutta kun ei ole!

   Ps. Ilotalot joissakin kulttureissa ovat aivan säädyllisiä taloja. Niissä on tiukat säännöt yms., siellä käynti on sosioekonomisestikin ihan hyväksyttävää. Ei siellä kuule Leonoora kekkuloida!

   Poista
  6. Kokenutko kaiken tietää. En tiedä tietääkö sittenkään koko totuutta.
   Olisin mieluummin ilman, kuin käyttäisin seksityöntekijää. Suon sen kyllä tarvitseville, miksen soisi.
   Oma halu ei moiseen riitä tai riittäisi.
   Kaffeelle kotiin-kutsu olisi minusta ja vain minusta, jo liikaa. Raha riittäköön.

   Poista
  7. En minäkään pystyisi tilanteeseen. Luulen, en tiedä. Mutta en mitenkään osaa yhdistää rahaa omalla kohdallani tapahtumaan.

   Poista
  8. Mutta ajattelet nyt, Lennu laupias, tällaisia pieniä ja viattomia eläimiä kuin esim. puput. Mistä hekään (ensi)kokemuksen saisivat elleivät niitä osaisi etsiä? Ei Joensuun Rantakylästä ainakaan. Tämänkin ristihuulen piti pomppia...


   suureen maailmaan asti

   Poista
  9. Miten niin, seksi ja raha ynnä valta maailmaa pyörittää. En taida snaijata tuota viimeistä lausettasi yllä.

   Poista
  10. Siis Iineksen kommenttiin kommentoin.

   Poista
  11. ”Mutta en mitenkään osaa yhdistää rahaa omalla kohdallani tapahtumaan.”

   Tarkoitan tällä sitä, että en minä rahasta muhinoisi.

   Poista
  12. Työntekijä ja asiakas. Mikä siinä on välissä, bisnes, yleensä raha.
   Vaikka olisi kutsumusammatissaan pitää se elanto saada. Ilman palkkaa kutsumus ei kauaa kuki.

   Poista
  13. Mieltenilmauspalstalla Suomi24 vai mikä se oli, oli karmaisevaa lukea, mitä äijät ajattelivat "huorista"! Maksullisia naisia halveerattiin mennen tullen.
   Viisas mies, joka ei ajattele pelkästään lihakimpaleellaan.
   Viisas mies ei hyväksikäytä kaidalta tieltä suistuneita naisia. Viisas mie opettelee ihmissuhdetaitoja ja siten voi löytää aidon ihmissuhteen jossa on myös turvallista ja tasavertaista seksusaalista kanssakäymistä ja kiintymystä.

   Poista
  14. mie ei tatkoita kirjoittajaa, vaa mie- sanasta putosi ässä pois!😅

   Poista
  15. Jos haluaa pitää omat ajatuksensa säädyllisinä ja edes osittain kasassa, ei kantsi mennä lukee Suomi24 palstaa.

   nimim. "kokeilin ja menin sekaisin"

   Poista
 33. Nyt täytyy antaa Marinille tunnustusta. Marinin aamuinen tiedotustilaisuus selvensi, että nyt on tehty pesäero THL:n virkamiesten taudin leviämisen tahtotilaan. Hyvä Marin!

  Kun onneton Mika Salminen, THL:n pääjehu vatkaa julkisuudessa, että epidemiaa ei saa tukahduttaa, vaan sitä tulee ohjata lisääntymään ja elämään hallitusti, niin Marin haluaakin nyt tukahduttaa sen. Hienoa, Marin selkeyttää nyt hallituksen kantaa merkittävästi ja taitaa pelastaa hallituksen koronapolitiikan sanoutumalla vihdoin irti pölvästeistä virkamiehistä.

  Taitaisi muutenkin olla paremopi, että ns. asiantuntijoita hallituksen ympärillä heitettäisiin enemmänkin sivuun. Nyt on liikaa hortonimitasolla tehtyjä päätöksiä - viittaan mm. historioija Varhilaan, melkoiseen vallankäyttäjään STM:ssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On myös vasta-ainetesteissä todettu miten vähän immuniteetin omaavia ihmisiä on edes Italian pahimmin kärsineillä alueilla, on jotain 4-6 %. Tai ainakin alle 10% Eli siis heitä jotka ovat sairauden saaneet ja siitä parantuneet. - Tämä siitä Ruotsin mainostamasta "kansallisesta immuniteetista"! (pitäisi olla 60-70 %) Samalla lailla siis ovat svenssonit kusessa koronansa kanssa, ero Suomeen vain monikymmenkertainen kuolleiden määrä.

   Tai tältä tällä hetkellä näyttää. Voi olla, kukapa sen tietää, mitä uutta tietoa huominen meille tästä taudista tuo?

   Iines, kyllä tämä virus ja sen toimintatapa on sellainen että turha kenenkään jälkeenpäinkään on sanoa (vaikka siis vahingossa olisi oikeassa ollut!), että minä tiesin että näin on ja näin tulee käymään. - Sama kuin 7 oikein saanut lottovoittaja sanoisi että "kyllä minä sen tiesin että näillä numeroilla se tulee". Höpöhöpö.

   Poista
  2. Tämä onkin kummallista, että vasta-ainetesteissä ei ole löydetty kunnon immuniteetin kasvamista edes Italiassa, koronan runtelemassa maassa. Ruotsin voi tosiaan nyt käydä kalpaten, koska koko systeemi on perustunut immuniteetin kasvattamiseen.

   Totta on, että tässä ei kannata kenenkään viisastella, ei ennen eikä jälkeen. Tulee mitä tulee, ja ainoa, mikä autaa, on nyt suojautuminen ja muiden suojaaminen myös maskein. Tähän vielä toivoisi hallituksen vahvaa suositusta, koska vain se lisäisi maskien käyttöä julkisilla paikoilla.

   Poista
  3. Olen nyt aika lailla peloissani, kun jouduin ystävääni sairaalatutkimuksiin saattaessani odottamaan häntä sairaalan aulassa istuen melkein puoli päivää. Ympärillä kuhisi koko ajan tulijoita ja menijöitä, kaikki sairaan näköisiä. Monet istuivat penkeillä ilman ilmarakoja vierekkäin. Yritin istua sivussa ainakin kahden metrin päässä lähimmästä istujasta, ja tuntui äärettömän nololta vaihtaa paikkaa jos joku tuli istumaan viereeni.
   Koko ajan tuntui kuin ilma ympärillä olisi ollut myrkyttynyt kaiken maailman sairauksista. Mutta minkäs tein. En olisi millään uskaltanut mennä sairaalan ovesta sisään, sillä tiesin, että se, jos mikä on sairauksien pesäpaikka. Mutta ulkona oli niin kylmä tuuli ja auto kaukana parkissa että katsoin parhaaksi jäädä odottamaan sisälle lämpimään, kun luulin, että lääkärissä käynti on hetki vaan. Mutta tutkimuksia oli monta, kaikissa paikoissa pitkät jonot, ja ihmisiä tiheässä istuen ja seisten. Kaikki hermostuneita, ystävä kertoi. Mielialat alhaalla ja valituslaulut ylhäällä, kaikki sättivät tavallaan terveydenhoitoa, joka varmasti yritti parhaansa.

   Onkohan se nyt kaksi viikkoa odotettava ennen kuin tietää onko korona iskenyt hampaansa johonkin ihmiseen siinä väen paljoudessa, joka siellä vallitsi, en tiedä. Eilen näytettiin telkassa kuva jossa puhuvan ihmisen suusta tuli suihkuna pisaroita, jotka lensivät kauas. Se pelästytti. Tänään tuntui olo vielä aika mukavalta, mutta se kuulemma voi kestää monta päivää ennenkin korona purskahtaa oireineen esiin. Nyt sitä keinuu kuin kohtalon armolla itsekin.

   Poista
  4. Kaikki me keinumme kuin kohtalon armoilla koronan suhteen. Milloinkaan ei voi tietää varmasti kai mitään. Kenet korona ottaa ja ken säästyy on kuin näkymätön ja hallitsematon uhka.

   Poista
  5. Näin se on. Ja tänään puhuttiin telkassa jo, ettei se vuosiin jätä meitä. Merkillinen virus. Virukset yleensä ovat kuin eläviä olentoja. Jostain luin, että ne ovat joukkoja syntyneet maailmaan jo ennen ihmisiä. Se hyvä puoli niissä on, että ne ovat ihmeellisen tasapuolisia. Ne tarttuvat kehen tahansa, oli tiedemies tai haudankaivaja, johtaja tai alainen. Hakevatkohan ne ravintoa itselleen, vai pelkkää asuinpaikkaa, en tiedä.

   Poista
  6. Toivo on elämäämme ylläpitävä voima.
   Ilman toivoa emme jaksaisi.
   Näin uskon ja toivon.

   Rokotteestakin puhutaan yhtä sun toista. Pian se on saatavilla tai ei ole näkyvissä. Miksi joku virus ottaa valtaansa koko maailman. Miksi sitä ei saa tukahdutettua. Ja ihmiset pelkäävät, pelkäävät että korona tulee ja nappaa.

   Poista
  7. Minulle on ollut alusta asti selvää, että Marinin hallitus on taistellut koronaa vastaan Suomen kansan puolesta jopa niin hyvin, että nyt on mahdollista hybridistrategialla painaa tarttuvuusluku vielä lähemmäksi nollaa. Ei kahta sanaa tästä!

   Mutta kertokaapa minulle, mikä on se tarkka R-lukema, jota Orpo hallitukselta vaatii. Mitä lukua Petteri on ehdottanut?

   Poista
  8. Se on nyt tullut käyttöön hieno sana, hybridi.
   Minun tietokoneeni reititin on myös sitä.

   Poista
  9. Liisu, minäkin jouduin hiljakkoin viettämään nelisen tuntia alueellisen ison keskussairaalan käytävillä, kun kävin kuvauksessa. Onneksi osastolla oli hiljaista, mutta kyllä koko ajan ihmisiä kulki ohi siitä, missä istuin. Käsidesiä ei ollut käytävillä ollenkaan. Kellään ei ollut maskia, paitsi röntgenhoitajalla. Odotustila, jossa minun olisi kuulunut olla, oli pieni koppi, ja siellä istui jo kolme muuta ihmistä lähekkäin. Niinpä en mennyt koppiin, vaan asetuin avaralle käytävälle, jossa oli muutama tuoli. Riskiryhmäläisiä ei otettu millään tavalla huomioon. Ei ole ihme, että ihmiset eivät nyt halua hoidattaa itseään lääkäreillä tai sairaaloissa.

   Poista
  10. On hyvä, että hallitus täsmensi hybridistrategiaansa, tai oikeastaan minun käsitykseni mukaan muutti sitä hieman, irti Ruotsin strategiasta.

   En puhuisi siis enää hybridistrategiasta, sillä hybridistrategia pyrkii lisääntymisen hallintaan sallien lisääntymisen jossain määrin, ja mehän pyrimme nyt tartuntojen totaaliseen estämiseen eli tukahduttamiseen, mikä on eri asia. Totuus on se, että strategia muuttui tänä aamuna. Kiitos Marinin.

   Poista
  11. Ei muuttunut. Mutta se minua nauratti kun Tulikukka myönsi vasta tänään ymmärtäneensä miksi terveitä ei kannata testata.

   Poista
  12. On vain erittäin mahdollista että tartuntojen "totaalinen tuhoaminen" on vain väliaikeinen voitto. Virus kun ei siitä sinällään (an sich) ole moksiskaan; se tulee hieman muuntuneena takaisin ja ottaa uusintamatsin. Taas kaikki ovat altistukselle alttiita kuin aikoinaan inkat keuhkotuberkuloosille (joka onneksi on bakteeri-tauti). Ei tätä nyt levinnyttä Covid-19 virusta ilman toimivaa rokotetta taltuteta. Ja voi olla vaikeaa siltikin.

   Huomautan, että en näistä asioista sen enempää tiedä kuin mitä lukemieni perusteella itsekseni arvailen. Mutta teitä lohduttaakseni voin sanoa, että …

   … viruksia on miljardeja miljardeja erilaisia (tai ainakin noin sinnepäin), osa niistä ihmiselle jopa hyödyllisiä. Toisaalta näistä pahoistakaan (suurinpiirtein noin... 99 %) eivät ihmisiin tartu, eli eivät ole ihmisistä kiiinnostuneita. Mutta siinä 1 %ssa, jotka toisenlaisten eläinten kautta ihmisiin Suberöpöiksi muuttuneina telakoituvat, on tulevaisuudessa vielä kammottavampia viruksia kuin tämä nykyinen. - Odottakaapas kuulkaapas vaan rauhassa!

   Poista
  13. Niin, kyllä nyt pitää muistaa jatkosodan menestyskin.

   Poista
  14. Uskon rokotteen keksimiseen jopa melko pian. Korkeintaan vuoden päästä se on meilläkin.

   Poista
  15. On myös mahdollista, ettei rokotetta saada kehitettyä, jos ei vasta-aineita synny sairastaessa. THL:n vika!

   Poista
  16. No, tässä hieman poimintoja siitä, mitä THL om koronan aikana lausunut suomalaisille tv-lausunnoissaan:

   ”THL kertoi meille, että on lottovoiton suuruinen mahdollisuus saada korona Suomeen.

   THL kertoi meille, että tästä selvitään pesemällä käsiä.

   THL kertoi meille, että Suomessa on varauduttu hyvin.

   THL kertoi meille, että tauti ei tartu oireettomista.

   THL kertoi meille, että voimme matkustaa huoletta.

   THL kertoi meille, että karanteeneista matkojen jälkeen olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.

   THL kertoi meille, että testauskapasiteettia lisätään.

   THL kertoi meille, että tauti on vaarallinen pääasiassa vanhuksille ja riskiryhmille.

   THL vastusti yli 500 henkilön tapahtumien kieltämistä.

   THL vastusti koulujen sulkemista.

   THL sanoo WHO:n olevan väärässä.

   Nyt THL kertoo meille, että tautiin luultavasti tulee immuniteetti ja ajetaan tauti kansasta läpi.”

   On hienoa, että tällaisesta huuhaasta on nyt sanouduttu irti!

   Poista
  17. Yksikään väitteesi ei pidä paikkaansa.

   Poista
  18. En enää yhtään ihmettele, että kuvittelet hallituksen muuttaneen koronastrategiaa tänään.

   Poista
  19. Siis nuo on tv-uutis- ja ajankohtaislausunnoista poimittu, en minä, vaan tuo on Twitterissäkin kiertävä lista. Listan kohdat ovat totta.

   Etkö sinä seuraa uutisia (Yle) tai ajankohtaisohjelmia? Olen itse kuullut noista muut paitsi en yli 500 henkilön tapahtumain sallimista ja koulujen sulkemisen kieltämistä. Mutta muistikuva on siitä, että THL korosti sitä, että lapset eivät saa koronatartuntaa, joten koulujen sulkeminen on turhaa - tässä muodossa siis. Lista on aito ja oikea, mutta ei välttämättä täydellinen. Siitä voi mieluummin puuttua jotakin.

   Poista
  20. Sanoi Faktabaari tai mikä tahansa muu voimakkaan poliittisesti orientoitunut alusta mitä tahansa, niin on yleisesti tiedossa ja todistettavissa, että THL on kautta koronan kulkenut jälkijunassa koronaa ja sen tuloa vähättelevine lausuntoineen. Kansalaiset ovat seuranneet kotona ollessaan päivittäin koronatiedotuksia, eivätkä he ole tyhmiä tai kuuroja. THL on oikeasti ollut väärässä liian monta kertaa.

   Poista
  21. En tosiaan pane toivomani twitterissä kiertävien listoihin.

   Poista
 34. Tuo Leonoora on kyllä suorasukaisin ihminen mitä itseni ulkopuolella olen täällä Iineksen blogissa tavannut. Hänelle kaikki asiat tuntuvat olevan yhtälailla puhumisen arvoisia. Nekin, joista vaietaan tai puhutaan sihisten, tai ei kehdata puhua ollenkaan, Leonoora antaa tulla ulos suustaan (tässä tapauksessa aivoistaan) ujostelematta. Kunnioitan häntä suuresti tästä omunaisuudesta. Hän ei rellestele, vaan puhuu asiallisesti kaikesta. Sellaisestakin, josta jotkut punastuvat ja saattavat saada vapinakohtauksen, jos moisia totuuksia paljastetaan tavallisessa keskustelussa. Nehän kuuluvat elämään omalla tavallaan. Ne ovat olemassa. Yhtälailla kuin nenän niistäminen ja silmien räpytys. Hyvä, Leonoora! Urhea nainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, minäkin kunnioitan Leonooraa ja hänen elinvoimaista värikästä ilmaisuaan. Mieleen tulee Rosina Käkriäinen tai Linnan Aliina Laurila, emäntä joka oli rikasilmaisuinen rohkea sanojaihminen. Antoi tulla herroille niin että paukkui ja paljasti jopa luisen ahterinsa koko kukkeuden näille herranretaleille, jotka ajoivat köyhän perheen pakkaseen.

   Verevää ja voimakasta sananhallintaa.

   Poista
  2. Leonoora on moniulotteinen ja monitietoinen nainen. Leonoora on myös hillitty ja hallittu ilmaisultaan, tilanteen niin vaatiessa. Minusta Leonoorassa on monia värejä ja se on hyvä niin.

   Poista
  3. Juuri näin, Ripranie. Onnistuu myös tiivis runo.

   Älä nyt, Leonoora, nolostu, kun sinua täällä nyt käännellään ja väännellään. Kyllä täällä kaikkia vuorostaan on käännelty, liekitetty ja savustettu, ketä mitenkin, mutta lähes aina kaikki on tapahtunut suurella nettirakkaudella.

   Poista
  4. Lennu on kiva !

   Minä aikoinani nuorempana kääntelin kiviä kun keräsin hyönteisiä. Niiden alla oli usein pieniä keltaisia muurahaisia, ne juoksi lujaa. Sitten oli myös näitä Hyppyhäntäisiä (Cryptopygus antarcticus), mutta niitä oli vaikea nähdä kun olivat niin pieniä, 1-2 millimetriä. Leonooria (Lepidoptera leonaris) en kivien alla nähnyt.

   Poista
 35. No kylläpäs minä nyt nolostuin suitsutuksestanne!
  Suuresta ja epätasaisesti välillä lyövästä sydämestäni olen otettu ja kiitollinen suloisista sanoistanne!
  Olette kaikki minulle tärkeitä mielenkiintoisine mielipiteinenne ja omina virtuaalipersooninanne. Olisin vain television ja kännykän kautta yhteydessä ulkomaailmaan ilman teitä mussukat ja pupujussukat.
  Uskonpa, että tulisimme toimeen ystävinä myös reaalielämässämme.

  Olen ollut pari kuukautta kohtaamatta livenä kovinkaan monia muita ihmisiä. Vain kauppareissulla mitä nyt kaupassa käydessä sanon kassalle muutaman sanan. Silmäkeskuksessa tapasin vain vastaanottovirkailijan ja söpön nuoren silmälääkärin, joka jonkin ajan kuluttua tekee laaserilla reikiä silmiini.
  Puhelimessa menee ystävien ja sukulaisten kanssa tunteja, mutta mitään uutta tai ajatuksia stimuloivaa niiltä suunnilta harvoin tulee.
  (Shafööriä ja pehtooriani, joka on palvellut minua jo 52 vuotta ei voi tässä yhteydessä laskea mukaan. 😅)
  Joten olette aidosti tärkeitä! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on mukava, Leonoora, että olet otettu. Olet saavutuksen arvoinen.

   Minä olen otettu noista hymiöistä, joita laitat. Ne ovat niin tilannesopivaisia. Tunteet pinnalle tuovia. Kiitos niistäkin!

   Poista
  2. Sama täällä, en ole tavannut livenä ystävää tai sukulaista, ja tämmöinen ahdistaa ja masentaa. Eilen näin yhtä kollegaa ulkona, ja kyllä oli riemullista kälättää ja vähän juorutakin yhteisistä tutuista. Mielenterveys koheni heti!

   Puhelimessa ja Whatsapissa vaihdan päivittäin kuulumiset lähimpien kanssa. Siskolta Saksasta on hauska kuulla sikäläiset koronajutut. Saksassa ei ole mitään ryhmiä eristetty yksinäisyyteen, vaan kaikki rajoitukset koskevat kaikkia samalla tavoin. Saksassa jaetaan myös sakkoja, jos vaikka menee maskitta bussiin tai kauppaan, saa 150 euron sakon. Muuan kampaaja sai 2000 euron sakon, kun leikkasi terassillaan asiakkaan hiuksia. Naapuri ilmoitti poliisille. Muutoin sielläkin ollaan purkamassa rajoituksia vähitellen.

   Poista
  3. Voisi tietysti kutsua vieraita. Kymmenen henkilön porukka saisi kokoontua, mutta pidäpä kaksi metriä väliä useamman ihmisen kanssa. Ulkona tapaaminen onnistuisi, mutta eihän pihalla tarkene vielä kattaa aterioita. Kesäkalusteet yms. tilpehöörit on vielä vajassa räntäsateilta suojassa.
   Ahvenia on tullut savustettua pihalla ja keinuttua pihakiikussa auringon kitsaasti lämmittäminä päivinä.
   Eräs emäntä tuli pyöräilyreissulla koputtamaan oveen. Hän istui ulkonna kiikussa ja minä vein itselleni tuolin kahden metrin päähän.
   Pehtoori kulki ohi ja näreänä yllätysvierailijasta sanoi: Täällä ollaan koronassa!

   Poista
  4. Valtio saisi "taskurahoja" jos maskittomia alettaisiin rangaista.
   Mutta nythän on jo hyviä uutisia! Meillä on jo mukamas koronattomia alueita maassamme!

   Poista
  5. Kuulemani mukaan maskeja ei voi määrätä pakollisiksi, ellei samalla valtio kustantaisi niitä. Toisaalta, onhan meillä muitakin pakkoja. Koronalle ei taida kukaan voida tehdä kaikkea. Ehkä se vain tulee läpi, jos on tullakseen.

   Poista
  6. Maskeja on kyllä saatavissa netistä tilaamalla, ainakin kangasmaskeja, pestäviä. Voivathan ihmiset ne itsekin ostaa tai valmistaa ohjeiden mukaan. Esimerkiksi Portugali on köyhä maa, ja siellä kaikilla on mukisematta maskit.

   Poista
  7. Onhan tuo tiedossa ja ihmiset hankkivat maskeja, jos hankkivat. Pakko ei ole, ainakaan vielä ja senkin ihmiset tietävät.

   Poista
  8. Finnair on asettanut maskipakon asiakkaiile. Samoin voivat käsittääkseni menetellä eri yritykset ja laitokset.

   Poista
  9. Finnairista luin, että lennolle ei pääse ilman maskia, mutta miksikään maskipoliiseiksi eivät luvanneet ryhtyä.

   Entäs koulut sitten. Open suusta kuulin, että koulussa opet ei saa käyttää maskia, kun eivät oppilaatkaan käytä. Ettei vaan opetettavat pikkupäät hermostuisi. Sekin, että lukiot ja amikset ovat lähi- tai etäopetuksessa koulun omaehtoisen päätöksen mukaan. Tuo viimeinen taisi jäädä ehkä-sanan varaan.

   Poista
  10. Järkevämpää olisi suojata opettajat niin, että lapset käyttäisivät maskia. Opettajat ja muu henkilöstöhän kouluissa vaarassa ovat, eivät lapset, joihin korona ei tartu..

   Vaan siis eihän lasten maskinkäytöstä tulisi mitään. Kun se etäisyyden pitäminenkään ei tahdo onnistua.

   Poista
 36. Koronaviruksen arvioitu tartuttavuusluku on välillä 0.60 - 0.85. https://t.co/fn7H7qGPky

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koronaviruksen (arvioitu) kuolleisuusluku on jotain 0,02 %. Äkillisen dydäninfarktin 30 - 50%. Kyllä minä näiden lukujen valossa tämän Covid-19 taudin murehtimisen jätän pienemmälle.

   Nimim. "3n sepelvaltimon verran leikelty mikis"

   Poista
  2. Sitä paitsi on minulla sydäninfarktikin ollut. (Ei onneksi dydäninfarktia... heh, he.)

   Poista
  3. Kuopiossa kun se lekuri mut leikkas - oli muuten virolainen mutta ei virologi, se sanoi mulle et "kaks prosentti kuolee leikkaukseen. mut ed sina, sina olet niin noori ja tereve". Ajattelin että "jassoo"... kun ei siinä oikein muutakaan mieleen tullut. Ennen leikkausta piti silti allekirjoittaa paperi jossa ei syytä ketään jos leikkaus epäonnistuu, ei ne leikanneet muuten. - Rintakehä avattiin rälläkällä, sydän poimittiin sieltä irti, syväjäähdytettiin, ja sit se viron mees parsi uusia suonia mulle. Nips naps. Ite tän ajan nukuin "sydän-keuhkokoneessa" kuin vauva. - Herääminen oli karmeeta, se oli ihan karmeeta... kaikki oli pimeää, oli kuin olisi ollut jonkun syvän kaivon pohjalla, pimeää ja pohjatonta, ja kamala jano... aljon myöhemmin vasta tajus missä on. Ja vielä myöhemmin, kun olin jo osastolla, siihen tuli anestesialääkäri, joka oli ruotsalainen mutta osasi suomea ja haisi viinalle, se sanoi "no nythän sinä näytät jo paljon paremmalta kuin minä". Ihan totta, niin se sanoi, mutta se olikin ihan juopon näköinen.

   Sellanen keikka se, leikkauskeikka, lyhyesti kerrottuna.

   Poista
  4. Voi meitä ihmispoloja, hauraita olemme, mutta samalla kauhean vahvoja. Jos joku kaiken ihmiskurjuuden keskellä vielä uskoo johonkin jumalaan, niin on kyllä ihme. Luoda nyt olioita kärsimään ja katsella jostain ylhäältä, että tuollahan kituvat ja oppivat.

   Vaan kesä tulee ja takatalvet. Mikään muu ei kai ole varmaa. Aurinko paistaa, nuorisolla on sokka irti, jossain kuuluu lupaava basson jytke, ja kuljetaan reteesti rinnakkain.

   Poista
  5. Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon. Seurauksena voi olla kituminen ja oppiminen. Näin olen ymmärtänyt heidän puheistaan, jotka uskovat. Uskovat, mitä uskovat. Kilpailua taitaa olla silläkin alalla.

   Poista
  6. Tuosta ensimmäisestä virkkeestä en olisi kovinkaan varma. Siinä voi olla peräti kaksi virhettä, mutta voi toki olla, ettei ole yhtään.

   Poista
  7. Niinpä, ehkä Jumalaa ei ole olemassakaan eikä tällöin voi myöskään olla Jumalan antamaa vapaata tahtoa.
   Salaisuudeksi jää.

   Poista
  8. Niin juuri, tai niin, että jumalaa ei ole, eikä ihmisen tahto ole vapaa. Asiat olisivat erilliset toisistaan.

   Mutta siis, enhän minä tiedä, kun ei tuota kukaan muukaan voi tietää.

   Poista
  9. Tuossa alkuperäisessä virkkeessä ne eivät ole erillisinä, vaan yhdessä.
   Jumala ja Jumalan antama vapaa tahto.
   Kaksi asiaa, jotka muutoin voidaan käsitellä yhdessä tai erikseen.

   Poista
  10. Eivät olekaan, ja juuri siksi siinä onkin samassa virkkeessä kaksi virhettä:

   1. Jumala ei ole antanut ihmiselle vapaata tahtoa. (Jumalaa ei ole.)
   2. Tahto ei ole vapaa.

   Ja tämä niin, että en minä tiedä, onko kumpikaan noista totta. Mutta siis ne ovat mahdollisia.

   Poista
  11. Niin, jos ne erillisinä käsitellään.

   Poista
  12. Jumala kaikkivaltias, kaikkivoipa, kaikkitietävä jne. ei voinut antaa ihmiselle vapaata tahtoa, koska silloin hän olisi hävittänyt itsensä.

   Poista
  13. Ei kaikkien mielestä asia ole noin. Joten se estä ajattelua, että Jumala on antanut ihmiselle vapaan tahdon.

   Poista
  14. Ajatella voi miten kukin tahtoo, ja hyvä niin. Luoja varjelkoon meitä yhden totuuden valtiolta. On vain hyvä, että on erilaisia näkemyksiä. Eihän jumaluskoissakaan ole kellään vastaannaputtamista, ellei uskolla vahingoiteta muita ihmisiä.

   Itse olen taipuvainen ajattelemaan niin, että vaikka jumala olisikin luonut ihmisen, ihmisen tahto ei silti olisi vapaa. Monet seikat ohjaavat ihmisen tahtoa. Mutta siis ajatus mystisestä luojasta, joka on kaiken asettanut valmiiksi, etääntyy minusta päivä päivältä yhä kauemmas.

   Poista
  15. Nyt olen täysin samaa mieltä monesta eri asiasta Iines ilusan kanssa! Tästä olen iloinen että oon äkkiä näin paljon kehittynyt, ts. kypsynyt. (huom! EI sisällä satiiria tms.)

   Ps. Kaikkivoipaan Jumalaan uskovat, hei hoi, ratkaiskaapa tämä kirkkokansoja jo satoja vuosia vaivannut kysymys, että
   "voiko Jumala luoda niin ison kiven ettei pysty itsekään sitä siirtämään?" - Kyllä vai ei?

   Poista
  16. Tuo teologinen probleema on ikivanha, tiedän että olette kuulleet sen ennenkin, ikään kuin vitsinä. Mutta ihan oikeasti monet kirkkokokoukset sitä satojen vuosien ajan ajanlaskumme alkuaikoina pohtivat. Ilmeisesti kokivat kysymyksen tärkeäksi?

   Poista
  17. Tuo "kypsymiseni" tarkoittaa siis itseironiaa, ei missään nimessä minkään sortin ilkeilyä. Olen pannut merkille, siis itsessäni, että etenkin viimeaikoina olen ollut äkkipikainen ja joustamaton mielipiteissäni, se on huono piirre ihmisessä. Iineksen kanssa vaan on niin hirveen kiva olla tukkanuottasilla, on on!, että välillä unohtaa käyttäytymiskoodin. Voi Harmi. Enemmän suvaitsevaisuutta ja suhteellisuudentajua, mikis! (Sitä paitsi koska sinä sen tiedät oletko oikeassa vai väärässä väitteinesi...? Ei sitä itse koskaan tiedä, senkin mulkku.)

   Poista
 37. Totta Mooses Jumala voi tehdä mitä lystää! Maailmankaikkeudessa ei ole asiaa tai aihetta, mitä Jumala ei voisi tehdä, siis jos uskoo "persoonalliseen" Jumalaan. Ihmisen mielikuvitus on aikamoinen ominaisuus, sen keksimät jumalat osaavat kaikkea sitä, mitä vain ihmisen mieli pystyy kuvittelemaan.

  Minulle jumaluus on kosmosta pyörittäviä energian eri ilmentymiä.
  Ihmisen mieli osaa tunnistaa kauniin ja hyvän ihmisissä ja maailmassa. Ihminen pystyy siksi kokemaan myös syviä "uskoontulon" tunteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, varmaan tollanen universaalinen Jumala tekee mitä lystää. Aiheutti ilmeisesti myös Alkuräjähdyksen (engl. Big Bang)? Uskotaan, uskotaan. Mutta tästä seuraa kysymys, minulle ainakin, että Minkä takia Hän sen teki?

   Kyllä minä olen sitä mieltä että ihmisissä on enemmän hyvää kuin pahaa, ja jos ollaan sitä mieltä että se "jumalallisuutta" on, sopii mulle. - Lyhyen kaavan mukaan: Luonto = Energiaa.

   Poista
  2. Alussa maa oli autio ja tyhjä. Sitten ihminen haukkasi hyvän ja pahan tiedon puun hedelmää, totesi olevansa alaston apina ja häpesi. Ja katso, sen jälkeen ihminen loi Jumalan.

   Poista