21.9.2020

Kuvassa Mauno Koivisto

 


Luin lehdestä, että muudan miekkonen oli antanut kotiporsailleen nimet Husu ja Suldaan. 

No, mikäs siinä, olihan minullakin koira, jonka nimesin Mauno Koivistoksi, tuttavallisesti Manuksi. Nyt Manu on jo kuollut, mutta olen asettanut hänen kuvansa piirongin päälle, muiden edesmenneiden läheisten viereen. Rivissä on rakkaita, ihmisiä, kissoja, koiria sulassa sovussa. Kaikilla paikka syvällä sydämessä. Mauno Koivistoa olen itkenyt enemmän kuin siskon miestä, jonka kuva on tuoreimpana rivissä.

Onkohan minun nyt syytä mainita, etten pidä eräästä Husu-nimisestä suomalaismiehestä, en ollenkaan. Hän tuntuu valehtelevalta lierolta. Muistaakseni hän jäi kiinni keksitystä rasismijutusta. Asiakas oli alkanut nimitellä häntä, taksikuskia,  ja hän oli poistanut rasistin tien poskeen. Kun asiaa tutkittiin taksikeskuksessa, kävi ilmi, että juttu ei ollut totta. Ei ollut tällaista asiakasta. Husu oli keksinyt kaiken omasta päästään.

Tässä kohden minuun menee piru, ainakin pikkupiru. Alan nimittäin epäillä, että Husun aiemmin mediaan tuoma hirttoköysi olikin hänen itsensä itselleen lähettämä. - Vaan kaipa se oli hänelle oikeasti lähetetty. Hänhän oli tuolloin vielä viaton eikä antanut aihetta minkäänlaiseen kiusantekoon. Kenelläkään ei ollut muuta syytä hirttoköyteen kuin alkeellinen rasismi. Itseni on vaikea ymmärtää tällaista ajatuksenjuoksua. Eihän ihon väri aivokuorta läpäise. 

Tästä Suldaanista en osaa sanoa epäilyksen sanaa, sillä mies vaikuttaa umpirehelliseltä kiltiltä suomalaismieheltä. Ei kai häneltä eikä hänen äidiltään tai siskoltaan valheita löydy. Muistaakseni poliisi oli kohdellut Suldaanin perheen naisia joskus huonosti. Vai miten se meni? Heiltä oli kysytty papereita, mikä on selvä merkki rasismista. Sekin on rasismia, että opettaja ei suostu nostamaan mustan pojan lattialle pudottamaa kynää, vaikka tämä käskee. Rasisti!

Mitä tulee sikaan noin ylipäänsä, se on yksi lempieläimistäni viisautensa ja suloisen olemuksensa vuoksi. Sikahan on myös oikeasti puhdas eläin. Se on ihminen, yleensä kepulainen, joka pitää possujansa töhnäisessä läävässä. Voisin pussata sian vaaleanpunaista töpselikärsää. Olen itsekin kantanut erään seurustelusuhteeni ajan lempinimeä Nasu, ja voin vannoa, että se oli rakkaudella annettu nimi. 

Sitä jään miettimään, olisiko intialaiselle kunnia, jos lehmälle annettaisiin hänen nimensä? Ja sitäkin pohdin, olisiko maailma vapaa rasismista vasta sitten, kun muukalaistaustaista ihmistä voitaisiin parodioida tai jopa pilkata niin kuin kotoistaustaista suomalaista. 

Viittaan jälleen kerran television Sisko ja sen veli -sarjassa esiintyneeseen kehitysvammaiseen poikaan, jota katsojat nimittivät kehariksi ja jota he nauroivat makeasti. Moni hyvä ihminen pöyristyi ja sanoi, ettei kehitysvammaiselle saa nauraa. 

Huomatkaapas tässä välissä muuten, että tämä oli varhaista intersektionalismia: uhriasemassa olevalle ei saa nauraa. Jo 80-luvulla! Väitän, että tämän suunnan juuret ovatkin meillä syvässä luterilaisessa puritanismissa. On hienoa, että modernin hallituksen nuoret naiset ajavat tätä holli tupaan -systeemiä takaisin käytäntöön.

Takaisin Siskoon ja sen veljeen. Tämä reipas kehitysvammainen poika ei siis halunnut ymmärtää uhriasemaansa hyvien ihmisten viitoittamalla tavalla, vaan sanoi haastattelussa, että hänelle pitää saada nauraa ja häntä pitää saada pilkata. Vasta silloin hän tuntee olevansa tasa-arvoinen muiden kanssa. Terveitäkin saa pilkata, joten miksi ei häntä. Tämä avasi minun silmäni. Poika oli viisaampi kuin kaikki hänen uhriuttajansa.

(Valokuva Iines, kuvassa Manu, 13-vuotias, puoliksi newfounlandinkoira)

164 kommenttia:

 1. Vähättelet siis Vähäkainun twiittejä, vaikka Halla-aho jo kommentoi niitä näin:

  "Vähäkainun tviitit eivät olleet asiallisia, ja niissä oli väkivaltaisia vihjauksia."

  Vähäkainu sitten ilmoittikin eroavansa puoluevaltuustosta.

  VastaaPoista
 2. Pakinoijan vapaudella kirjoitan, mitä mieleen tulee. Nyt tuli tällaista. Minusta on herttaista antaa eläimille ihmisen nimiä. Olen aina tykännyt possuista.

  En jaksa mennä mukaan näihin pöyristyksiin. Maailmansivu ihmisiä on parodioitu, ja olen kuullut, että jopa pilkattukin. Menkääpä pöyristyneet vaikkapa Twitteriin lukemaan, mitä kaikkea sikamaista ihmisistä kirjoitetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt ettei sinua saa pilkata.

   Poista
  2. Saat antaa possullesi nimeksi Iines. Tai mille tahansa eläimelle, vaikka pythonille, jos sinulla sellainen on.

   Poista
  3. Paitti Iinestä ei saa sanoa persuuntuneeksi,vaikka hän tulisesti puolustelee rasisti persujen ölinää

   Poista
  4. Mahdoitko lukea nyt korviesi välistä korttipakkaa, arvoisa Nimetön?

   Ai niin, nythän hokasin. Se, ettei yhdy pöyristyjien mölinään, on varma merkki persuudesta.

   Noh, en osta tuota, pidä vaan itselläsi, hyvä Nimetön. Puolustan sitä, että eläimelleen saa antaa nimeksi vaikka Donald Trump. Tai Jenni Haukio. Tai Sanna Marin. Tai Teuvo Hakkarainen.

   Poista
  5. Minullapa on kolme vanhaa papukaijaa! Yksi hokee muhamettifeministi.., toinen lenin ja taisto, lenin ja taisto... Ja kolmas homolesbohomolesbohomoo... Arvatkaat mitkä niitten nimet on?

   Poista
 3. Tiedoksi Mankemangille ja muillekin humanistisen tiedekunnan suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen koirien nimiä koskevasta pro gradu -työstä poimittu sitaatti:

  "Henkilönnimiä on 60 prosentilla aineiston koirista. Puhdasrotuisilla koirilla henkilönnimiä on hieman enemmän (65 %) kuin sekarotuisilla (58 %). Koirille katsotaan sopivan erityisesti vanhat ja
  hieman harvinaisemmat henkilönnimet. Oman lähipiirin ihmisten nimiä koirille ei haluta antaa, ja
  niille vältellään antamasta myös samanaikaisesti lapsilla suosittuja nimiä. Henkilönnimien antamiseen koirille suhtaudutaan hyvin suopeasti. Vastaajista 85 prosenttia katsoo henkilönnimien sopivan koirille vähintäänkin joskus. Henkilönnimiä annetaan koirille paljon, koska niiden koetaan olevan persoonallisempia kuin perinteisten koirannimien.
  "

  (Outi Anneli Sissonen, Hukka, Morris ja Selma, Puhdas- ja sekarotuisten koirien nimeäminen)

  VastaaPoista
 4. Husu ja Suldaan eivät ole ainoita sopimattoman nimittelyn kohteeksi joutuneita. Maailma tuntee useita eläimiä, jotka on nimetty henkilön mukaan, eikä kovinkaan kunnioittavasti.

  Eräs matosammakkolaji nimettiin Dermophis donaldtrumpiksi, koska sen käyttäytyminen muistutti nimeäjiensä mukaan Yhdysvaltain presidentin asennetta ilmastonmuutosta kohtaan.

  Laulaja Beyoncé Knowles taas on antanut ison takapuolensa vuoksi inspiraation Scaptia (Plinthina) beyonceae –hevoskärpäsen nimeen. Tämän aiemmin nimeämättömän kärpäsen nimennyt tutkija Bryan Lessard perustelee valintaa sillä, että kärpäsellä on kultainen takapuoli ja että "Beyoncé on kaikkien aikojen kärpäsdiiva".

  Enemmän kuin näistä sanallisista nimittelyistä pöyristyn juuri esille tulleista eläinten rääkkäämistapauksista, joita ovat tehneet ilmeisesti nuoret pojat, ehkä jopa lapset. Kurkku auki leikattu kissa oli ripustettu tienviittaan jossakin Pöytyällä, ja toisessa tapauksessa orava oli sidottu mopoon ja sitä oli porukalla potkittu.

  Miksi näistä ei nouse kansanliikettä, kuten nyt noista nimittelyistä on hirveä älämölö? Mitä lapsille on tapahtumassa, kun tuollaisia psykopaattisia tekoja putkahtelee esiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu että tämmöstä sattuu eniten länsisuomalaisten mopopoikien toimesta.

   Poista
  2. Niin, ja kaikki mamut raiskaavat, kun yksi raiskaa, vai miten se teikäläisen logiikka meneekään?

   Nämä eläinrääkkäykset ovat Pöytyän suunnassa, ja tekijät ovat kai jo tiedossa. Kunpa pojat joutuisivat vastuuseen teoistaan. Oletettavaa kuitenkin on, että heidän kanssaan ”keskustellaan”; kunnes pojat lupaavat, etteivät enää koskaan.

   Vakava oli myös Vantaan koulupahoinpitely, jossa paikalle oli kutsuttava ambulanssi noutamaan pahoinpidelty sairaalaan.

   Poista
  3. Muistattekos, te vanhat ja nuoret kaipparit,

   Kun tänne oli kiva aamulla kirjautua sisään?

   Juoda kaffetta, tahi teetä, lukea päivän seikkailuista. Katsella ihania luontokuvia...

   Lempinimi Nasu oli vain mun sisko - kerron muuten Evalle terveisiä ! 😊

   Nyt ei ole Charilla kivaa! Minne ovat jääneet iltaiset harmonikkakonsertit, muistot merimatkoilta, sikaarit, joita pomojen kanssa röyhyteltiin, ja piikapienuisena ulkomaan kaupungissa, josta noustiin?!

   Minulla on vaikeaa, kuten monet teistä tiedättekin, eli pidän taas taukoa.

   En jaksa lukea päivästä toiseen mamujen mollaamista.

   Ystävällisiä terveisiä kuitenkin teille kaikille! 💕

   Poista
  4. P. S. Kerron vielä: Tampereen Hervannassa, entisessä työpaikassani, oli vietnamilainen pakolaisperhe ripustanut sillit pyrstöinsä nätisti kuivumaan.

   Me kuivatamme pyykkiä, he ruokaa.

   Touhu loppui toki, kun selitettiin mikä sen narullisen sellin funktio oli. - Haleja, Char 💖

   Poista
  5. Char, poimipas tuohon se lause, tai konteksti, jossa ”mollataan mamuja”. Kun minä en löydä sitä kohtaa mistään kohdin kirjoitustani. Enkä kommenteista.

   Minua jaksaa aina kummastuttaa se, miten rasistisia ajatuksia joillain lukijoilla on omassa pääkopassaan ikään kuin valmiudessa. Niitä sitten ikään kuin syötetään muiden ajattelemiseksi, vaikka niin ei ole sanottu.

   Kun itselleni on päivänselvää, että ihminen on aina sama, nahkansa alla, oli ihonväri ja kieli mikä tahansa, niin en tahdo ymmärtää, miten lähellä rasismi on niitä, jotka soittavat rumpua. Positiivinen rasismi.

   Poista
  6. P. P. S En jaksa myösskään lukea eläinrääkkäyksistä.

   Ihmisrääkkäyksissö on tarpeeksi - viimeksi oli pakko kahlata läpi ous Nankgjin raiskauksista ja teloituksista.

   Siinä oli kuulkaa miesten teloitettuja päitä rivissä, ja itkeviä tai kuolleita pikkutyttöjä, seiväs vaginan läpi silvottuna.

   Kun näitä katselee työkseen, on kiva aamulla tai illalla vähän hupsutella. Muuten sekoaisin.

   Tervs. Iltahupsu Char! 💗

   Poista
  7. No juu, Char, en ole tarkoittanut blogiani ”hupsuttelupaikaksi”, joten semmoinen kannattaa hakea muualta. Uskon, että paikkoja löytyy netin laineilta runsaastikin. Onnea etsintään!

   Poista
 5. Iines, kaikkea hyvää, mutta nyt en ala vääntää kättä.

  Työssä on raskasta - ja anteeksi kirjoitusvirheet; arvaan että punakynä heiluu 😃, eli siisti vain!

  Puhellaan taas joku päivä!

  Haleja sinulle Iines! Olet luonut paljon elämää ja ihanaa sisältöä päiviini! Ja jatketaan taas,

  Char 💕💞💗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kädenvääntöä ei kukaan halua.

   Vaan jos esitetään väite, on asiallista perustella se. Muutoin tarkoitusperä jää hämäräksi.

   Poista
  2. Tästä on tullut nykyisin persujen pää äänenkannataja. Muut viestit poistetaan.

   Poista
  3. Höpsistä, "Nimetön". Luehan tarkemmin kommentteja, myös muista keskusteluista täällä. 99 prosenttia kommenteista julkaistaan.

   Uskoisin, että julkaisuprosentti on blogimaailman suurimpia. Luotan sananvapauteen ja kirjoittajan omaan vastuuseen, koska yleensä se kantaa.

   Poista
  4. Hei,

   Nimetön ja Iines!

   Punakynällä viittasin vain Iineksen opettajan haluun korjata kirjoitusvirheitä.

   Itse olen epäpätevä ope, ja kärvistelen, kun luen edellistä kirjoitustani.

   Haluaisin korjata sen oikeakieliseksi, sanaakaan muuten muuttamatta.

   Muistatteko te ne kivat kesäpäivät Iinekselessä, kun leikisti pidettiin puutarhajuhlia?

   Jape jaksoi aina janata työmiehen savupiipusta - "alvi pittä aina maksaa, muuten verottaja panee myrskyn hyrskyn" -kuten E.poliitikko Putouksessa saarnasi.

   Kyllä se olikin varsinaista veronkiertoa ja harmaata taloutta, jos Iines pisti sedälle pari seteliä ja kaffepaketin kouraan.

   Itse teen aivan samaa: minulla ei ollut vanhassa kodissa savupiippuja, mutta syyllistyin mm johonkin kun annoin karkkipussin kahdelle murkulle, jotka kantoivat joulukuusen sisään ja jalkaan.

   Tuotto meni leirikouluun.

   Puhuttiin kyllä kuusihommassa, että vaikka annan nyt namukarkkeja, ei yleensä koskaan pidä ottaa mitään vastaan vierailta.

   "Stranger danger", huutelevat usalaislapset nyt.

   Ihanne olisi välimuoto: riittävää valvontaa lapsille, ja ehdottoman riittävää valvontaa rikollisille.

   Itse mietin jälkeenpäin, että miten väärin tein, kun annoin Lauantaipussin pojille puoliksi.

   Jatkan...

   Poista
  5. Olen joskus kyseenalaistanut Iineksen tapaa poistella tai "editoida" viestejä, mutta en viime viestissäni.

   Tapelkaa, jos haluatte, mutta älkää vetäkö minua mukaan.

   Halu korjata kirjoitusvirheitä ei ole sama kuin halu poistaa teksti kokonaan.

   Kuinkas me nyt sanommekaan: voin olla täysin eri mieltä sanomasi kanssa, mutta silti tappelen loppuun asti sinun oikeudestasi sanoa se.

   Näin Char.

   Voimia Iinekselle

   Minä, edelleen.

   Poista
 6. Iines, upea koirasi tuo Manu! Minäkin olisin pitänyt hänestä kovasti. Millaisen koiran ihminen valitsee itselleen, kertoo jotakin myös omistajastaan.
  Manun kuva vahvistaa positiivisia tunteitani myös emännästään.
  Manussa näkyy luotettava, uskollinen ja ymmärtäväinen ystävä.🎖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manu oli ihana koira ja rakas ystävä, puoleksi nöffe, sellainen valtavan iso pelastajakoira, joka on erikoistunut rotunsa puolesta uintipelastuksiin. Kun Manu vanhana alkoi kärsiä lonkistaan ja kieltäytyi portaista kerrostalossa, hankin Manun vuoksi asunnon maan tasalta, rivitalosta, omalla pihalla jotta vanha koira pääsisi ulos lepäilemään. Se ehti olla uudessa kodissa vain vajaat kaksi vuotta, ja vieläkin liikuttaa kovasti, kun Manu piti lopettaa kasvaimen takia. Lääkäri kutsuttiin kotiin, ja hänkin itki meidän kanssamme, nuorehko nainen. Koiralemmikin kuolema on yhtä syvä kuin ihmisen kuolema, mutta suru on ehkä kuitenkin lyhyempi, joskin sen muistaa aina.

   Manun jälkeen tuli sitten Ruben. Kultainen noutaja, eli myös 13 vuotta.

   Poista
 7. Outoa, mutta en muista lapsena omistamani sekarotuisen, pystykorvan näköisen koiran nimeä. Sen täytyi olla Devil, koska ihailin mustanaamiota sanomalehden sarjakuvia katsellessani. Olen kai kirjoittanutkin, että koira lopetettiin ollesssani ollessani (ennen kouluikää) keuhkoparantolassa. Muistan vieläkin sen tuskan ja kaipuun, jonka menetys aiheutti.
  Lyyhistyin, vielä sairaudesta heikko pieni luukasa kotiin tullessa portaiden ja seinän nurkkaan kuullessani koirani kuolemasta. Huusin ja itkin ääneen.

  Sekarotuinen, susikoiran näköinen koira oli sekin nimeltään Devil,
  koska en muista muuta nimeä.
  Vantaalla asuessani oli Seri, pieni sekarotuinen monivärinen koira,mutta se annoin vanhempieni hoitoon kun poika syntyi.Sen koomin ei ole koiria otettu.
  Rakastin kyllä sisareni mustaa susikoiraa kuin omaani. Itkin sen lopetusta enemmän kuin omistajansa.
  Tottakai minulla olisi koira, jos olosuhteet olisivat aiemmin olleet suotuisat. Nyt en enää halua kokea lemmikin menetystä, kahden kissan hautaamisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, oliks sulla pentuna tubi?

   Poista
  2. Äiti sanoi, että ei se ollut, kun kysyin myöhemmin asiaa häneltä.
   Keuhkokuumeesta jäi jonkinlainen varjostuma keuhkoihin. Se on siellä edelleenkin.
   Mieluusti kyllä uskon, että minulla oli tuo "runoilijoiden tauti." Kuume ei meinannut millään loppua ja siksi kai minut siirrettiin keskussairaalasta keuhkoparantolaan, jossa Karjalan kunnailla-sarjakin, on sairaalatoiminnon loputtua filmattu. Nyt rakennuksessa on mm. vanhusten hoitokoteja.

   Poista
 8. Lapsuuden eläinmuistot ovat kipeitä. Muistan kun ensimmäinen kissani katosi jouluksi. Pilallehan se jouluriemu meni, kun surin kissaani. Pyöritin konemaisesti lahjaksi saamaani pientä peliä, jossa metallikuulia vieritettiin peliä kallistelemalla reikiin. Tavoitteena oli saada kaikki kuulat reikiin ja pysymään niissä. Tunnelma oli apea, odotin koko ajan kisua palaavaksi.

  Haluaisin ottaa koiran, mutta kun elämässä ei tiedä, kumpi lähtee ensin, laskisin koiran elinvuosista koko ajan omia hupenevia vuosiani.

  VastaaPoista
 9. Vaan palatakseni vielä hetkeksi aiheeseen - vihakirjoitteluun, huomaan, että tästä persun jouluporsaiden nimistä on nostettu hirveä huutomyrsky, jossa vaaditaan päitä vadille ja jolla on hirveät taustavoimat, kokonainen puolue on nyt giljotiinissa.

  Menkää nyt stadilaiset maalle, niin näette porsaskarsinoissa taatusti muitakin tuttuja poliitikkoja röhkimässä. Itse ristin lapsena sukulaistalon lehmän Hertta Kuusiseksi.

  Eli herran pieksut, nyt kohtuutta siihen älämölöhuumaan edes hitunen!

  Vaikka kyseessä olisi sitten vasemmistolainen poliitikko vihapuheineen, Misha Dillinger suorine tappokehoituksineen, tai väkivaltaan yllyttävä Dan Koivulaakso, niin eihän se herra paratkoon, ole puolueen vika, jos pari fanaatikkoa tyhmistelee somessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ei tämä henkilö (pers) vasaralla uhannut näitä sikoja saunan takana telolttaa. Oli vain "huumoria".

   Poista
  2. Nimetön, puhun vain eläinten nimeämisestä poliitikkojen ja kulttuurihenkilöiden nimillä. En näe siinä pahaa, koska arvostan kaikkia ihmisiä.

   Tuosta tviitin sisällöstä en ole sanonut sanaakaan, mitä et taida huomata. Eli älä täytä tyhjiä aukkoja omilla luuloillasi. Enkä sano nytkään, sillä älämölöä riittää ilman minua ihan tarpeeksi.

   Poista
 10. Vantaalaisen Kytöpuiston koulun kiusaamishässäkän uutisointi kertoo paljon asenteistamme ja peloistamme:

  Onko yksikään vastuullinen valtamedia kertonut, että tämän 11-vuotiaan lapsen pahoinpitelijät olivat mamuja?

  Minun silmiini ei vielä ole sellaista sattunut. Nettirasistit sen kyllä kertoivat, mm. hakatun sisko.

  Todennäköisesti valtamedia selittelee sensuuriaan itselleen sillä, ettei haluta leimata eikä asialla muka ole merkitystä - kiusaavathan suomalaisetkin.

  Persujen ja muiden maahanmuuttokriittisten mielestä asia on erittäin oleellinen, eikä kyse ole ihonväristä, vaan erilaisesta kulttuurista ja erilaisesta tavasta kohdella ihmisiä. Haluammeko kulkea Ruotsin tietä vai emme?

  PS. No, millaiseen primitiivireaktioon tämä paljastus kiihdyttää rotukieltäjä Mankemangin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyt varmaan kuvittelemaan monta erilaista ku sulla on hyvä mielikuvitus!

   Poista

  2. Näinhän se meidän poliittiskorrektisessa valtakulttuurissamme menee: maahanmuuttajan paljastaminen rikolliseksi on rasismia, supisuomalaisen paljastaminen taas on oikeudenjakoa. Paljastaja on ilman muuta persu.

   Tyttäreni entisessä koulussa oli oppilaista 70 prosenttia mamuja, ja he olivat kaikessa niskan päällä, supisuomalaiset jäivät jalkoihin mm. opetuksen laadussa ja sisällöissä. Taso laski kohisten. Riidat ja kinat ratkaistiin maskuliinisella voimalla, nyrkein ja potkuin. Ei ollut yksi eikä kaksi kertaa, kun koululla kävi poliisiauto rauhoittamassa mamupoikia. Eihän tällaista ollut ennen kouluissamme. Uskallan sanoa tämän ääneen. Tytär lähti uudelleenkoulutukseen ja saa kohta toisen kanditutkintonsa valmiiksi. Opettajaksi peruskouluun hän ei palaa.

   Poista
  3. Tänään uutisoitiin myös tästä: Tuntemattoman somalinuorukaisen puukottanut suomalaismies sai viisi vuotta vankeutta – 18-vuotias uhri kuoli tapahtumapaikalle Kannelmäen juna-asemalle.

   Poista
  4. Luulen, että Mankemangin mielestä suomalainen - maailman paras - koulu on epäonnistunut pienten mamupoikien kotouttamisessa.

   Poista
  5. Että whataboutismiin se Mankemangikin sortuu, jottei tarvitsisi ottaa kantaa itse asiaan. Että kun suomipoikakin, niin miksei joku muukin.

   Kannattaisiko nyt mennä filosofian kurssille? Logiikka olisi poikaa.

   Poista
  6. Tämä oli päivän uutinen.

   Poista
  7. Tässä muuten on kouluesimerkki whataboutismista: "Vaikka kyseessä olisi sitten vasemmistolainen poliitikko vihapuheineen, Misha Dillinger suorine tappokehoituksineen, tai väkivaltaan yllyttävä Dan Koivulaakso, niin eihän se herra paratkoon, ole puolueen vika, jos pari fanaatikkoa tyhmistelee somessa."

   Ecce homo!

   Poista
  8. Ei ollut Kasnnelmäen tapaus päivän uutinen, vaan vanha, edes Google-haulla ei löytynyt tämän päivän uutista aiheesta ainakaan minun koneellani.

   Kyllä tuo vantaalaislapsen hakkaaminen on päivän väkivaltauutinen.

   On todella ikävää, jos emme ota opiksemme Ruotsin ikävistä koulutapahtumista ja oppimisen tason romahtamisesta. Ruotsalaiskouluihin ei tahdota enää saada edes epäpäteviä opettajia.

   Poista
  9. Tuntemattoman puukottanut mies sai viisi vuotta vankeutta – 18-vuotias uhri kuoli tapahtumapaikalle Kannelmäen juna-asemalle
   Uhri ja tekijä eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Väkivalta juna-asemalla alkoi yllättäen sanaharkan päätteeksi.

   YLE henkirikokset22.9.2020 klo 12.36

   Poista
  10. Mutta, Mankemangi, mitä sanot tuoreesta vantaalaispojan pahoinpitelystä? Mitä tuumaat 11-vuotiaan lapsen tappoyrityksestä koulussa?

   Poista
  11. Oletko oikeasti sitä mieltä, että vuoden takainen aikuisten välinen somalimiehen puukotus kuittaa tämän kouluun tulleen lapseen kohdistuneen väkivaltateon?

   Ei kovin pedagoginen lähestymistapa.

   Poista
  12. En usko, että lapset yrittivät tappaa eikä minun edes opettajana tarvitse tähän yksittäiseen tapaukseen, josta en tiedä sinua enempää, paljon muuta sanoa, kuin että koulukiusaamista vastaan tulee toimia pontevammin, niin kuin opetusministeri href="https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3626175260750656&id=180708511964032">sanoo.

   Poista
  13. Voisitko ystävällisesti referoida opetusministerin lausunnon, kun linkki ei avaudu. Ja vaikka avautuisikin. Harva avaa linkit.

   18-vuotias on täysi-ikäinen mies. Muslimipojat sitä paitsi kypsyvät selvästi varhain. Moni tänne tullut 17-vuotias on ollut varsin parrakas ja roteva.

   Opetusministeri on ollut kovin hiljaa, mutta on kai huomannut, että tätä hiljaisuutta on kummasteltu kovasti eri foorumien keskusteluissa.

   Poista
  14. 18 -v onauineinen, meillä täällä.

   Rotevuus ja parrakkuus on kuule ominaisuuksia, joille ei juuri voi... No nuu, voi sheivata.

   Miksi pitäisi?

   Miksi karvakkuus lisäisi taipumusta seksuaalisuuteen tai muuhun väkivältään.

   Varmaan tulee linkkejä, joita avataan, ja selitetään...

   Huoh. Uudestaan.

   Poista
  15. Siis on aikuinen, jne.
   Nyt leffaa kehiin!

   Poista
  16. Rotevuus ja parrakkuus ovat tuossa kuvaamassa sitä, miten moni ”nuorukainen” valehteli ikänsä nuoremmaksi maahan pyrkiessään. Jopa nelikymppinen mies koetti esiintyä alaikäisenä mahtavine karvoineen ja ryppyineen.

   Lehtiuutisen mukaan 70 prosenttia tulijoista valehteli ikänsä.

   Poista
 11. Eipä tarvitse referoida tuota opetusministerin linkkiä. Sain sen muualta käsiini, ja se oli yhtä tyhjän kanssa.

  Latteaa pitkän pitkää yleispuhetta koulukiusaamisesta, ei mitään tähän tapaukseen liittyvää, koskettavaa kohtaa.

  Ihan kuin jotain valmiiksi jostain napauttua tekstiä, ehkä avustajan poimimaa, koulukiusaamisesta, johon eduskunta tulee kyllä puuttumaan.

  VastaaPoista
 12. Mankemangi, pysy asiassa. Nyt on puhe Vantaan tapauksesta tai sitten tuosta aloittamastani vihapuheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä kysyit: Oletko oikeasti sitä mieltä, että vuoden takainen aikuisten välinen somalimiehen puukotus kuittaa tämän kouluun tulleen lapseen kohdistuneen väkivaltateon?

   Minä vastasin: 18-vuotiaan kaulan katkaisu fileerausveitsellä ei ole "aikuistenvälistä".

   Syystä tai toisesta editoit sen niin kuin Char sanoisi. Kukin taaplaa tyylillään, mutta sinun agendasi saa minut itkun partaalle.

   Poista
  2. "...somalinuorukaisen puukottanut suomalaismies..."

   Tämähän juuri oli minun tuohtumukseni syy:

   MIKSI tässä media katsoo aiheelliseksi kertoa, että uhri oli "somali" ja tekijä "suomalainen"?

   (Meillehän on taottu päähän, että vaikka olemmekin erivärisiä ja eriuskoisia, niin kaikki me olemme suomalaisia? Eli "mies puukotti sanaharkan päätteeksi nuorukaisen asemalla" tms.)

   MIKSI sitten tässä kouluväkivallassa ei kerrota, että uhri oli suomalainen ja tekijät muunmaalaisia?

   Väkisinkin tulee mieleen, että se kerrotaan vain silloin, kun syy on kantasuomalaisissa.

   Eikö niin Mankku? Sehän on sinunkin metodisi.

   Poista

  3. Turha dramatisoida kaulan katkaisulla, Mankemangi. Kyseessä oli viilto, eli puukotus ja lukemani mukaan kaikki tappelun osapuolet olivat täysi-ikäisiä, 18 - 30-vuotiaita. Hyvä että juttu on selvitetty ja tekijä saanut ansaitun tuomion.

   Tämä tapaus ei edelleenkään liity lasten väliseen kouluväkivaltaan. Pysytään aiheessa.

   Poista
  4. Niinpä niin Tapsa, päivän tuomiouutisessa ei kerrota, että 18 vuotias oli somali eikä sitäkään, että aikuiset olivat supisuomalaisia. Shakki ja matti.

   Poista
  5. ... ja itke lapsia, Mankemangi, älä aikuisia miehiä.

   Poista
  6. Ei ole shakki ja matti, Mankemang, vaan huti, koska kyse on koulukiusaamisesta, ei aikuisten tapoista. Koetit johdattaa keskustelua harhaan, mutta miestapot eivät kiinnosta ainakaan minua.

   Lasten harjoittama väkivalta on asia, joka järkyttää. Tahtoisin tietää, miten tämä asia jatkuu.

   Poista
  7. Eipä ole shakki ja matti, koska sinähän huijasit - luotin tietysti sinuun (ja miksi en olisi luottanut?), kun kirjoitit näin:

   "Tänään uutisoitiin myös tästä: Tuntemattoman somalinuorukaisen puukottanut suomalaismies sai viisi vuotta vankeutta..."

   PS. Toinen kysymys on tietysti se, että tällainen mukaneutraali uutisointi johdattaa harhaan. Uutisissa pitäisi kertoa faktat, eikä miettiä kansalaiskasvatusta.

   Poista
  8. Uutisointi muuttuu jopa naurettavaksi, kun asioita ei yksilöidä pöyristysten pelossa.

   Juuri hiljan naureskelin uutislööppiä, jonka tarkkaa sisältöä en muista, mutta siinä esiintyi tekijänä sana ”ihminen”. Otsikko oli tyyliä ”Ihminen tuomittiin petoksesta” tai ”Ihminen ajoi kolarin”. Ihan kuin vaihtoehtoja olisi.

   Poista
  9. Tämä hulluus alkoi jo vuosikymmen sitten (olen kertonut tämän ennenkin), kun uutisissa kerrottiin, että lammilaismies raiskasi naisen.

   Oikeasti kyseessä oli viikon vastaanottokeskuksessa asunut afrikkalaisjuippi, joka raiskasi nuoren tytön.

   Pidin uutisointia silloin niin pöyristyttävän typeränä, etten olisi uskonut, jos vaikka Mankku olisi iloissaan kertonut minulle, että siitä tulee meillä vielä maan tapa.


   Poista
  10. Viittaan tässä yhteydessä tänne, kun en saa tabletilla linkkiä toimimaan:

   https://inez54321.blogspot.com/2019/08/muuan-espoolaismies-ja-herrasmies.html

   Poista
 13. "– Ratkaisu on ennaltaehkäisevä toiminta ja se, että annetaan nuorille ja lapsille avaimia hyvään elämään. Aikuista tarvitaan lähelle, opettamaan ja ohjaamaan. Ei jakamaan rangaistuksia."

  Allekirjoitan sydänverellä kansanedustaja Koposen lausuman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulumaailmaa suoraan kentältä tunteva sanoo tähän, että juuri tässä se vika onkin. Tätä on tehty. On oltu läsnä ja kuunneltu.

   Nyt tarvitaan peiliin katsomista ja aitoa rehellisyyttä. Kuuntelun aika on nyt ohi, nyt tarvitaan toimia, ei paapomista, ei lässytystä, ei sosiaalitätien päänsilittelyä. Lapset nauravat sille jengeissään.

   Myös eri kulttuurista tulevaa voidaan vastuuttaa teoistaan, koska hän on yhtä hyvä kuin sinä tai minä. Ei hän tarvitse alentuvaa lespaamista. Hänen perheensä on sopeuduttava maan kulttuuriin, jos haluaa lapsista pärjääviä työhön kykeneviä onnellisia kansalaisia.

   Poista
  2. Millonkas se ikäneito oli viimeksi luokassa?

   Poista
  3. Luokassa olin viimeksi 2020, opettamassa 2005, jolloin jäin työkyvyttömyyseläkkeelle neurologisen puhesairauden vuoksi.

   Poista
  4. Nytpä Mankku sortui anteeksi antamattomaan metoo-rikokseen nimittelemällä halveksivasti naista!?

   Niin ne tunkkaiset ajatusluutumat vaan paljastuvat, vaikka miten esittäisi edistyksellistä.

   Haloo, netin pillupoliisit! Täällä on piilosovinisti!

   Poista
  5. Ei mikään piilosovinisti!

   Alhainen paska!

   Poista
 14. Panen tähän vielä yhden huomion tästä Vantaan kouluväkivaltatapauksesta. Nimittäin opetusministeri on nyt uskaltautunut kolostaan ulos, ilmeisesti ankaran paineen vuoksi, lausumaan käsittämättömiä latteuksia:” ”Kouluissa on tärkeää painottaa kaikenikäisille lapsille, että kiusaamisessa on pahimmillaan kyse rikoksesta ja vakavasta fyysisestä, sekä henkisestä väkivallasta.”

  Siis miten voi olla opetusministeri noin pihalla siitä, mitä koulussa nykypäivänä tehdään! Tuo on tuhannesti jo viestitty oppilalle! Kun sitä nyt esiintyy näin vakavasti, se merkitsee sitä, että jotkut tahot eivät välitä siitä, että tekevät rikoksen. He tietävät tasan tarkkaan sen, etteivät tule saamaan mitään sanktioita yhtään mistään tekemästään.

  VastaaPoista
 15. Käskit lukijoitasi käymään Twitterissä. Autoin ja kopioin pätkän tulevan pääministerin tviittejä. Päätti sitten poistaa kommentin. Haiskahtaa sensuurilta, josta et kuulemma tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käskin käymään Twitterissä, jossa en itsekään käy? Nyt en ymmärrä. Ei täällä ole näkynyt pääministerin tviittejäkään.

   Poista
  2. "Menkääpä pöyristyneet vaikkapa Twitteriin lukemaan, mitä kaikkea sikamaista ihmisistä kirjoitetaan."

   Alan olla susta huolissani.

   Poista
 16. Me ihmiset olemme niin arvaamattomia, jokainen meistä. Oikeasti meidät pitäisi luoda uudestaan. Jospa me synnyttäisiin roboteiksi, joihin on viritetty pelkkiä hyviä ominaisuuksia, auttaisiko se? En usko.

  En usko siihenkään, että koulukiusaaminen saataisiin loppumaan. Niin kauan kun on kouluja, se jatkuu. Se voisi muuttaa muotoaan, mutta se olisi olemassa, vaikka nurkan takana, tai koulumatkalla.

  Mutta hyvähän se, että siitä puhutaan. Jos ei puhuttaisi, ihmeteltäisiin vaan, ei sekään tuntuisi hyvältä. Aina kannattaa miettiä, miten ihmistä voisi jalostaa. Mutta kun ihminen jalostaa toista ihmistä, hänen itsensä jalostaminen voi jäädä puutteelliseksi. Ehkä jokainen voisi yrittää jalostaa vain itseään, olisiko siitä apua? En usko. Kukaan meistä ei edes huomaa, miten paljon parannettavaa meissä jokaisessa olisi, ellemme syntyisi robotiksi.

  Huh, masentaa, ei löydy ratkaisua vaikka kuinka miettisi, huokaa Liisu, joka on täysin uskomaton.  VastaaPoista
 17. En usko minäkään, että kiusaaminen saataisiin kouluissa loppumaan. Eihän kotikiusaamistakaan saada loppumaan. Lapsia kiusataan mitä todennäköisimmin enemmän kotona kuin koulussa, jos kaikki lasten pahoinpitelyt otetaan huomioon.

  Kiusaamispaikka ei liity kiusaamiseen, vaan väkivallalla on aina syyt muualla, ja ne ovat vakavia syitä, kuten kyllä tiedämme. Kaikki lasten väkivalta juontuu kotoa, kotioloista. Tämä on surullinen fakta, joka on monesti todettu.

  Ei se siis riitä, että opettajia ja rehtoreita syytetään. Ei lapsi lyö, ellei häntä ole kotona kohdeltu kaltoin. Toimet pitäisi suunnata oikeaan osoitteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Minusta tuntuu, että kotiolotkaan ei AINA ole vaikuttamassa. Voi olla koteja, joissa lapsia kunnioitetaan ja rakastetaan, mutta jos lapsi valitsee tai joutuu huonoon kaveriseuraan, joka tempaa mukaansa, kodin vaikutus voi lakata ja vanhempien suureksi murheeksi tuo heidän lapsensa irtoaa heistä, ja alkaa aiheuttaa pelkkää murhetta. Kavereilla on usein voimakas vaikutus, kotiväki ei voi sille mitään.

   Eräs mun tuttu, äiti hänkin, oli täysin masentunut, kun heidän reipas, isän kanssa urheilua harrastanut tyttärensä, koulussa menestyjä, alkoi tulla kotiin humalassa, myöhemmin huumeita käyttävänä, jolle he eivät voineet mitään.

   Eräs toinen nainen, mun ystävä, menetti poikansa huumeille. Tämä ystäväni pelkäsi poikaansa. Se saattoi pahoinpidellä äitiään tullessaan vähän isompana vaatimaan rahaa huumeiden hankintaan. Tämä äiti kertoi, että kun hän kerran katsoi poikaansa, joka makasi kotona sohvalla huumehumalassa puoli tiedottomana, hänelle tuli ensi kerran mieleen halu tappaa tuo poika, oma lapsensa. Hän kertoi sen minulle järkyttyneenä.

   Poista
  2. Kyllä, juuri näin. Ei ole varmaan yhtä selittävää syytä. Myös perimällä on osuutensa, samaten pelkällä sattumallakin.

   Olennaista kai on, että puhutaan todennäköisyyksistä. Lapsi, joka otetaan huomioon ja jota turvataan, kasvaa todennäköisesti tasapainoisemmaksi kuin lapsi, jonka turvasta ei pystytä huolehtimaan.

   Eikä se taida tosiaankaan mennä niin, että ns. hyvissä perheissä kasvaa tasapainoisia lapsia. Ei, on kirjoitettu monia muistelmia, joissa kuuluisan hyvän perheen lapsi tilittää tuskallista lapsuuttaan. Muistan mm. kunnioitetun kenraali Ehrnrootin kreivittärellistä perhettä, jossa äiti kreivitär kuvataan kylmäksi narsistiksi. Toinen on vaikkapa tämä kuuluisa ruotsalainen kasvatusgurunainen, joka kirjoitti vapaan kasvatuksen kasvatusoppaita, joita minäkin innolla luin. Hänellä oli monta lasta, ja yksi kirjoitti muistelmateoksen kauheasta äidistään. Nyt en muista hänen nimeään enkä ryhdy googlailemaan.

   Mutta siis kysymys siitä, että miten lapsesta voi tulla karmea pahoinpitelijä, vaikka olisi saanut rakkautta, turvaa ja hyvän kodin, on kiinnostava. Minusta tuntuu, että jonkin osan tästä hyvän perheen kuviosta täytyy olla vinossa, kuitenkin, vaikkei siltä tunnu. Monesti syyt ovat niin syvällä, ettei perhekään uskalla katsoa niitä. Muutoinhan jää vain yksi vaihtoehto: lapsi on syntymäpaha pikku psykopaatti. Näitäkin on.

   Poista
  3. Innokkaana keittiöpsykologina jatkan vielä. Eli, Liisu, haluan sanoa vielä sen, että minun on vaikea uskoa, ettei perheen sisäisissä suhteissa olisi ollut mitään vauriota, jokin palikka vinossa, jos lapsi ”joutuu” huonoon seuraan ja alkaa alamäki. Huumeet tai äidin hakkaaminen.

   Näitä vaurioita lienee lähes kaikissa perheissä, jos mennään pikkutarkkkuuksiin, ja lapsista jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Tällä herkkyydellä voisi olla suuri vaikutus.

   Poista
  4. Vielä yksi asia, joka tuli mieleen. Moni muistaa Jouppilan neloset, perheen, jota kuvattiin lehtiin ja josta kirjoitettiin auvoisia tarinoita. Nyt yksi nelosista on paljastanut totuuden: äiti oli lääkärin diagnoosin mukaan psykopaatti, joka vihasi erikoisesti tätä tytärtään. Luin tämän tyttären kirjoittaman kirjan, ja tytärhän esiintyi Anne Flinkkilän viime lauantai-illan vieraana. Löytynee Areenasta. Perhekuvio oli siis vinksallaan, mutta jutut olivat ihannoivia lehdissä.

   Poista
 18. Olet varmaan oikeassa, Iines. On vaikea tietää, mikä on missäkin paikassa totuus. Perheessä, jossa sekä isä, että äiti käyvät töissä, jää lapselle paljon aikaa yksinolemiseen, hän on ns. "avainkaulassa lapsi", ja kun vanhemmat ovat väsyneitä kotiin tullessaan, jää varmaan lapselle monta mahdollisuutta jäädä ilman suojaa ja kohtelua, jota hän kaipaisi. Ja jos hän on luonteeltaan jotenkin erikoisherkkä, voi hänen elämysmaailmansa jotenkin vaurioitua.

  Kun katselen nykyistä äiti-lapsi suhdetta. On se aivan erilaista kuin silloin kun olin itse lapsi. Ja siinäkin on eroa, miten itse olen toiminut "kasvattajana". Minusta tuntuu, etten kasvattanut ollenkaan, koko termi kasvattaa oli minulle vieras. Me vaan elettiin eteenpäin ilman mitään kasvatusoppeja.

  Minun äitini oli kotiäiti, joka oli aina saatavilla, touhusi kovasti, enkä muista että olisin istunut hänen sylissään, isän syli oli tuttu paikka, isä ei koskaan ollut niin kiireinen, ettei olisi nostanut syliinsä kun siihen pyrki, kun se oli niin turvallisen tuntuinen paikka. Joka tapauksessa rakastin sekä äitiä ja isää. Ja kodin lämpö, jota sain kokea, on varmaan vieläkin asia, joka auttaa oman elämän hankaluuksissa.

  Tapauksissa, joista kerroin, on se ensimmäinen perhe, jonka lapsesta tuli alkoholisti, minulle vähemmän tuttu.
  Sen huumepojan äiti oli lenkkikaverini, joka kertoi minulle paljon itsestään. (Pojan isästä ei kyllä koskaan puhuttu.) Hän oli yksinhuoltaja (kuoli viime vuonna yllättäen ilman sairastelua, eikä kukaan tiedä, miksi hän kuoli, kun olen yrittänyt kysellä), ja hän oli oli minusta tavattoman hieno ja hyvä, sekä luonteeltaan, että teoiltaan. Poikaan kerran äidin eläessä törmäsimme, ja tämä oli uskomaton näky. Ei muistuttanut enää ihmistä.

  VastaaPoista
 19. Minusta tuntuu, että sinulla on luontainen taito elää toisen ihmisen kanssa, myös lapsen. Minäkin vierastan sanaa "kasvattaminen", ja pidän parempana termiä "olla läsnä" tai "kasvaa mukana".

  Eihän kasvattaminen kotona ole mitään tiedettä, vaan kai parhaimmillaan läheistä vuorovaikutusta lapsen kanssa. Sitä, että se lapsi on tärkeä ja hänet huomataan, hän on rakas ihminen ja oma persoonansa.

  Kuri-sanaakin vierastan, mutta ymmärrän sen käytön. Se on ihan hyödyllinen sana kuvaamaan sitä, miten huono asia ns. vapaa kasvatus on. Kuri tarkoittaa minusta rajojen asettamista, ja se tapahtuu rakkaudella ja lapsi turvaten. Lapsella on oikeus olla turvaton lapsi, jota vanhempi tai kasvattaja turvaa. Lapsen ei tarvitse määrittää rajojaan, joita hän ei ole kypsä asettamaan, se on aikuisen tehtävä.

  Minulla on se käsitys, että nykyisiä levottomia lapsia vaivaa juuri holtittoman vapaa kasvatus, lapsille ei uskalleta sanoa kieltoa, vaikka kaiken järjen mukaan pitää sanoa. Lapset saavat päättä, syövätkö he vai eivät, milloin menevät nukkumaan, mitä tekevät, vaikka se kaikki olisi äärimmäisen epäterveellistä ja perheen rutiineille haitallista.

  Kun rajoitta kasvanut lapsi tulee kouluun, alkavat vaikeudet. Koulussa on pakko noudattaa ohjeita ja käskyjä, koska se on kaikkien etu, kaikkien hyväksi.

  VastaaPoista
 20. Yksi vielä - en tarkoita tuossa yllä, että lasta saa pakottaa syömään, vaan sitä että aikuinen määrittää aterian ajan ja lapsi tulee pöytään kun riokas on tarjolla. Jos se ei maistu, lapsi voi olla syömättä, mutta ei saa tilalle herkkuja, vaan odottaa seuraavaan ateriaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli hieno vastaisku tuohon ruokailuhommaan

   Perustuu lapsen jaksamiseen ja verensokeriin. Ä

   Olen puhunut tästä jo ennenkin, mutta kun pitkön päivän jälkeen vihdoin tullaan kotiin - hämäytä.

   Ne vintiöt kysyvät kuitenkin kadulla temppullessaan, että mitä ruokaa on.

   Vastaa, että nyt onkin Charin Ravintola.

   Olet etukäteen askarrellut pari lappua: mömmöä, lasi jotain. Sitten omenankuvaa tms.

   Pullaa jos on leivottu.

   Heitä lapset ympäri: tänään onkin ravintolaillallinen: käyttäydy kuin ammattilainen.

   Naperot ovat niin pihalla, että rva virtanen ja hra virtanen, he nauttivat alkujuomiksi maitoa.

   Sitten listalta spaghetti bolognese/Kipparikallen muhennos/siskonmakkarasoppa.

   Lisukkeina aina tomaattia, kurkkua, raejuustoa...

   Ja jos keittopäivänä onkin kokin leipomaa sämpylää - no uppoaa varmasti.

   Meidän tappelut tarhapäivinä loppuivat. Eikä loppuvaiheessa tarvittu enää sitä leikkiä.

   Iines, puhut usein siitä tutkijasta, olikos se nyt Keltikangas-Järvinen, kirjoitan tabletilla. Anteeksi virheet.

   Minustakin 3 v on liian pieni olemaan jatkuvassa ryhmätilanteessa, josta unestakin herätetään pakottamalla.

   Lapsi on jo kypsä, kun tulee lopulta kotiin.

   Eikö silloin ruokailun pitäisi olla hauskaa?!

   Minä en nähnyt mitään pahaa ristorante-jutussamme.

   Molempia jännitti, että saako nyt tilata nakkivuokaa vai nakkivuokaa... hHuom: koko juju on se, että syödään mitä tarjotaan.

   Charin keittiössä se vain tarjoiltiin...

   Jälkiruokaa eli hedelmiä sai aina jokaista, ja lisäksi pullaa tai "lehmänsarvia", joksi Otto niitä kutsui.

   Ja hän oikein hermostui viikonloppuisin, kun iskä koetti ottaa monitoimikoneen kaapista: "et kyllä koske! Se on Charin kone!"

   Vanhemmat olivatkin innoissaan tästä : mihinkään ei saanut koskea, ja ruokalistat paperilla, kiitos. 😃

   Älykkövanhemmat, hiukan iäkkäämmät.. No äiti tästä puhui ja kysyi.

   Sanotte vain, että Char tekee noin, äiti ja iskä näin. Selkäranka peliin!

   Ja niin se kaikki sujui.

   Seuraavaksi voinkin kertoa taas siitä, kun kuopus halusi parikymppisen bambi-Charin kotiin nukkumaan.

   Pojan väitelause oli, että hän haluaa Charin, äiti voi mennä minne haluaa. Minä kärvistelin, ja iskä heitti vettä myllyyn: että missäs iskä nukkuu? Saako iskä nukkua Charin kanssa?

   Poika hermostui, tajusi jo, että on taas aikuisten pelleilyä. 😃 - Nukkukaa kaikki missä nukutte, kunhan Char nukkuu täällä.

   No minä selittämään, että on mentävä omaan kotiin, ja aamulla taas nähdään.

   15 v Otto huomasi että minulla on rinnat. Siis seksitisut. Huomasin kun hän yritti olla katsomatta. No totta kai vedin paitaa päälle.

   Samana iltana muistaakseni katsottiin ensin joku Kong, ja sitten Otto halusi minut patjamakuutukseen lattialle. Teemana se, että luin Nalle Puhia.

   Aikuistuminen vaatii niin monenmoista.

   Ruokailua, ja kadulla kunnon kävelyä, ja että kaikki ei aina olla yhdessä.
   Poista
 21. Niin kauan kun ei päästä eroon toksisesta maskuliinisuudesta, misogyniasta, rasismista, ableismista, homo/transfobiasta ja vihasta heikkoja köyhiä kohtaan, ei päästä koulukiusaamisestakaan. Lapset on peili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi, MAN-ke-MAN-gi, nyt taisi tulla freudilainen lapsus!

   Eli puhut varmaan itsestäsi tässä toksisessa maskuliinisuudessa ja misogyniassa?

   Viittaan vaan aiempaan kommenttiisi, jossa nimittelet halveksivalla ja vähättelevällä nimityksellä Iineksen tytärtä.

   Poista
  2. Tämä on niin ilmeistä: kun pintamaskia raaputtaa, poliittisen korrektiuden alta paljastuvat omat asenteet: monen teeskentelijän todellinen asenne on juuri päinvastainen. Se jonka silmissä tanssivat kaikkialla persut, rasistit ja erilaiset foobikot, ikäneidot ja vanhat muorit, kuorii vain omia asenteitaan muihin leimoja lätkiessään.

   Poista
 22. Liisulle vielä, muistin nyt sen ruotsalaisen kasvatusoppaiden kirjoittajan, jonka tytär kirjoitti kirjan kauheasta äidistään: Anna Wahlgren, mainetta ulkomaillakin saanut kasvatusguru. Tyttären kirjoittama kirja oli Näkymätön tytär.

  VastaaPoista
 23. Mankemangi, käytät hienoja sivistyssanoja, joita kaikki eivät tunne. Naisten, tyttöjen ja ylipäätään lasten asema näyttää kauniista puheista ja hyvistä aikomuksista huolimatta olevan edelleen maailmassa hunningolla. Jokinlaista kehitystä paarempaan on kovalla työllä saatu aikaan jollakin pallonkolkalla, mutta prostituutio ei ainakaan lisää naisten arvostusta
  "toksisten miesten" keskuudessa.
  Syitä on niin sysissä kuin sepissäkin, eikä muutosta parempaan näy. Päin vastoin, sillä kaikki naisetkaan eivät pysty ja opi arvostamaan itseään ihmisenä.
  Ei ihminen muutu, valitettavasti. Tai ehkä sadan vuoden kuluttua, kun kaikki on manipuloitu muuttamaan sukupuolensa ja parittelevat auvoisen vapaana rajoituksitta ristiin rastiin.
  Ei uskoisi sinusta Manke, että käytät tuota fobia sanaa seksuaalivähemmistöihin ei niin suloisen kannustavasti ja suopeasti suhtautuvista. Luulin, että osaat ajatella asioita laaja-alaisemmin ilman aivopesulla manipuloitumatta. Homofoobikoksi nimittely on sateenkaarelaisten vain eräs lukuisista keinoista häpäista toisinajattelijoita.

  Ei mitään uutta auringon alla ihmisen henkisessä kehityksessä. Eikä tule. Valitetavasti. Syöksylasku vaan kiihtyy!


  Oppimisessa ei oteta edelleenkään tarpeeksi huomioon lasten erilaisia kotioloja ja oppimisvaikeuksia esim. terveydellisistä syistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri naisten ja tyttöjen asema on se ponnin, joka on saanut minut muslimien käytäntöjä vastaan.

   Minun on edelleen äärimmäisen vaikea ymmärtää sitä seikkaa, että suomalainen nainen, ei edes intersektionaalinen feministi taistele musliminaisten vapautuksen puolesta.

   Yhdelläkään puolueella ei ole vieläkään ohjelmaa, miten valistaa muslimeja täällä länsimaissa. Enkä tarkoita vähimmässäkään määrin omasta kulttuurista luopumista, vaan ainoastaan sen kulttuurin keskiaikaisten tulkintojen alasajoa - naisten orjuutusta. Tämä vaatisi myös muslimimiesten kouluttamista. Muutakin on, mutta tämä on tärkein. Ellei suostu oppimaan ihmisarvoa - maasta pois.

   Minusta on jopa häpeällistä, että harjoitamme tätä postiviivista rasismia: pidämme heitä niin huonoina ja typerinä, ettemme vastuuta heitä omaksumaan vanhan kulttuurinsa rinnalle uudenlaista kouluttautumista täyteen ihmisarvoon.

   Poista
  2. Lisätään tähän vielä muslimien seksuaalikasvatus, etenkin miesten. Tulee ohjata miehet hyväksymään sukupuolten ja seksuaalisuuksien kirjo. Vai mitä? Ettei homoja enää heitellä katoilta alas.

   Poista
 24. Me hoemme ikuisestii toivovamme rauhaa, rauhaa kansoille ja koko ajan varustaudumme sotaan tai sodimme.
  Emme tule koskaan olemaan maailmanlaajuisesti samaa mieltä uskonnoista tai muista arvoista toteuttaaksemme kaikille samanlaisiset ihmisoikeudet.
  Ihminen on pahimmillaan narsistinen peto, jolle oma etu on lopulta tärkein, keinoista välittämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssanne, Iines ja Leonoora. Koko ihmiskunta kaipaisi uudistusta. Kehitystä tapahtuu kyllä koko ajan, mutta itseään ihminen ei pysty kehittämään vaikka kuinka opiskelisi. On mukavia ihmisiä ja vähemmän mukavia, mutta kaikilla tahtoo olla oma lehmä ojassa. Esim. eduskunnassa ajetaan enemmän oman puolueen etua kuin yhteistä etua.

   Poista
  2. Totta, Liisu, kehitystä on ollut, onneksi.

   Vaan jos jäämme odottamaan, että muslimit kehittyisivät itsestään täällä avarampaan suuntaan, saamme kenties odottaa aina.

   En näe tällaisen koulutuslinjan vievän muslimeilta vanhaa kulttuuria tai uskontoa, sillä käsittääkseni nuo naisiin liittyvät alistamiset ovat enemmän tapoja kuin uskonnon säädöksiä. Islamhan on rauhan uskonto. Ei silloin voi sotia alistamisella naisia vastaan. Orjuus on tulkintaa.

   Poista
 25. Tuo ajatus, että kouluväkivalta johtuu yhteiskunnasta, on kommunismin kukkanen, kuolleena syntynyt kuten koko aate.

  Lasten väkivalta kumpuaa lähempää, kotoa ja suhteesta vanhempiin. Se on surullinen totuus. Vastuu hakkaamisesta on yksilön, se ei ole ”meidän kaikkien syy”, niin kuin opetusministeri jeesustelee. Jos paikalle pitää kutsua poliisi ja ambulanssi, ja uhria on kuristettu tajuttomuuksiin, tapaus on rikos, josta tulee seurata rangaistus, ohjeita on tässä vaiheessa taatusti jo saatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tietää missä kommunismin oppaassa sanotaan "kouluväkivalta johtuu yhteiskunnasta".

   Poista
  2. Marxilaisen kollektivismin mukaan opetusministeri Li Andersson (vas) Vantaan väkivalta­tapauksesta:

   ”Jokainen kiusaamis­tapaus tarkoittaa, että olemme epäonnistuneet yhteiskuntana lasten oikeuksien turvaamisessa” (hs.fi 22.9.)

   Poista
  3. Omalta osaltani olen sanonut Vantaan tapauksesta ja lapsiin kohdistuvasta kotiväkivallasta sanottavani jo yllä, joten ei enempää tästä aiheesta.

   Poista
  4. Tässä vielä toisenlainen näkemys asiaan. Sauli Niinistö otti kantaa Vantaan koulupahoinpitelyyn:

   ”Myös kodeissa pitäisi nuorelta kysyä, miksi tahtoo pahaa toiselle?” (il.fi 23.9.)

   Poista
  5. Lapset ovat aikuisten vastuulla. Sitä aikuisuus tarkoittaa.

   Poista
  6. Presidentti otti selkeästi kantaa syyttelykysymykseen. Kun opetusministeri syyllistää kouluväkivallasta yhteiskuntaa, ja tavallaan ulkoistaa väkivallan tekijästä poispäin, presidentti sanoo, että katse tulee kääntää myös koteihin.

   Juuri näin. Tämä on oikein. Tämä ei tarkoita, että tässä tuomittaisiin perheet, vaan että huomio on suunnattava oikeaan kipupisteeseen, pieleen menneeseen kasvatukseen. Tässä on keskustelun paikka, ei yhteiskunnan, opettajien ja rehtoreiden haukkumisessa. Kasvatus ja kasvamaan saattaminen on kodin tehtävä, koulu tukee eettistä kasvatusta, mutta moraali opitaan kotona.

   Poista
  7. Tämä ajattelumalli johtaa perisyntiin, kasvattajien ikuiseen epäonnistumiseen sukupolvesta toiseen.

   Poista
  8. Perisynti!!?
   Eiköhän jo ennen raamatunkirjoitusten legendoja, ihmiset kehitelleet ja kuvitelleet itseään viisaampia olentoja, jotka säätelivät, rankaisivat tai palkitsivat ihmisten edesottamuksista. Eläimille ja luonnonilmiöille annettiin myös jumaluuksia.
   Eikös miedän aivorustinkeihin ole ohjelmoitu tietoisuus hyvästä ja pahasta, vaikka mitään uskontoja emme olisi luoneetkaan?
   Muutaman tappelun vammojen jo luulisi osoittavan tappelijalle, kannattaako tapella vai olla tappelematta.
   Miten ihmeessä Hitler sai viisaat ihmiset massoittain suggeroitua?
   Netissä voivat erilaiset "pikkuhitlerit" jatkaa samaa petinnettä.

   Miksi me olemme tällä planeetalla? Onko ihmiskunnalla jokin erityinen tehtävä täällä?
   Ilmeisesti. Tuhota planeetta ja ihmiskunnan valmiiksi jo vähäinen moraali.

   Aikamoinen tehtävä meille onkin annettu! Välinpitämättömyys on tärkein uuden sukupolven moraalinen arvo. Se verhotaan ulkokultaisesti hyvää ihmistä "näyttelemällä" ja vetoamalla narsistisesti oikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeuksiin joita ei maailmassa ole eikä tule.

   Itsekkyyden ja välinpitämättömyyden arvomaailmassa:
   -Saa tehdä mitä tahansa ihmisoikeuksiin vedoten. Myös kuolla huumeisiin ja tappaa itsensä.
   -Saa tehdä keholleen yms. mitä haluaa itsemääräämisoikeudellaan ja kärsiä myös kaikki seuraukset.

   Nykyvähemmistöt käyttävät tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeuksia hyväkseen manipuloimalla enemmistöjä omaan uskontoonsa. Onko se tasa-arvottamista vai mitä?

   Poista
  9. Nykyenemmistö väittää, että ennen oli kaikki paremmin.

   Poista
 26. Iines, perheet elävät joka tapauksessa yhteiskunnissa, joissa kultturi, vallitsevat arvot, poliittiset päätökset eivät voi olla vaikuttamatta kuinka perheet ja heidän lapsensa voivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta, Leonoora, asia on päivänselvä. Ympäröivä yhteiskunta ja piiri, jossa ihminen elää, muovaa hänen käytöstään. Kaikki vaikuttaa yhdessä.

   Emme voi kuitenkaan syyttää yhteiskuntaa lapsen tekemästä hurjasta väkivallateosta, jonka hän tekee oma-aloitteisesti itse hyökkäillen selkeästi heikomman yksinäisen uhrin kimppuun. On selvää, että syyt ovat syvällä ihmisen sisällä. Tavallinen kohtalaisen tasapainoinen ihminen ei vainoa toista ihmistä eikä kurista ja potki ja hakkaa häntä. Vastuu on aina tekijän, ei yhteiskunnan.

   Poista
 27. Re huivit: mitenksäs se BB-Minna, joka päänsä huivilla tahi hatulla peittoi?

  Hän uskoo siihen.

  Heittelenkö kristitylle kiviä - no en, mutta onhan täällä naiset huivia käyttäneet, kautta aikain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mitä BB-Minnasta vai?

   Minnan huivista en ole huomannut kenenkään olevan mitään mieltä, sillä Minnallahan on valinnanvapaus näyttää miltä haluaa. Minusta hän näytti varsin hyvältä sekä tiukassa huivissaan että vallattomassa kiharapilvessään lierihattu somasti päälaella keikkuen.

   Poista
  2. Minna selitti, että hän pitää huiveja siitä syystä että vakavaa syöpää ei ilmeisesti löydetty. Siis kiitollisuuden symboolina?

   Poista
  3. Minusta hieno selitys, kukin tavallaan.

   Poista
  4. Minna selitti myös, että naisen on hyveellistä pitää päänsä peitottuna. Kristillisen perinteen mukaan.

   Myös musliminaiset pitävät kotona hiukset välillä vapaana. Että näin.

   Lähde: Mamma 93 v- seuraa ohjelmaa valppaana kuin vompatti.

   Että en lähtisi hänen kanssaan nokittamaan juurikaan mistään talolaisten sanomisista.

   Mielipiteet ovat eri asia.

   Poista
 28. Nyt kun korona on kiihtyvässä vaiheessa, olisi asiallista määrätä maskipakko julkisille ruuhkapaikoille.

  Vaan ei, Suomessa pelätään maskia kuin ruttoa ja vedotaan lakiin, tai sen puutteeseen. Mikä tässä maskiasiassa oikein mättää? Jos kaikki käyttäisivät maskia, säästyttäisiin eristämiseltä ja monilta rajoituksilta. Lakipykäläkin olisi helppo laatia professori Martin Scheininin mukaan.

  Useimmissa Euroopan maissa on voimassa maskipakko, Suomessa ollaan tässä asiassa aivan pihalla. Mikä maksaa?

  VastaaPoista
 29. Iines, myönnän nyt, että silmälasien kanssa maski huuruttaa lasit hetkeksi varsinkin ulkoa sisätiloihin tultaessa. Hurttuu okkulat kyllä ilman maskiakin pakkasesta sisätiloihin tullessa.Tänään olin soppailemassa siskoni kanssa maskit naamalla. Vain kolmella oli suoja kasvoilla.
  Syitä lienee useita, miksi maskia ei pidetä:
  Ei haluta peittää komeita tai kauniita kasvoja, ei uskota itse sairastuvan virukseen. Ehkä ei tiedetä mistä maskeja saa ja ehkä ei ole rahaa niitä ostaa. Välinpitämätön suhtautumistapa on se että jopa ajatellaan, että on yks hailee sairastuuko itse vai sairastuttaa muita.

  VastaaPoista
 30. Saman huomasin, kun terveyskeskuksessa käydessäni käytin maskia, täällä pikkukaupungissa. Oli epämukava ja lasit huurtuivat.

  Huurtumisen voi kuitenkin välttää käyttämällä sellaisia maskeja, joissa on nenän päällä ohut taivutettava tukilanka. Se estää raon, josta ilmavirta laseihin tulisi. Lisäksi optikkoliikkeistä saa linssien huurtumista estävää ainetta tai pyyhkeitä, jos koville ottaa. Voi olla kyllä kallis aine, mutta riittoisa.

  Täällä ei kukaan käytä maskia, koska ei ole ollut tartuntoja kuin yksi koko aikana. Naapurikaupungeissa on kyllä ollut. Tytär kertoi juuri olleensa pääkaupunkiseudun suuressa liikekeskuksessa kolmas joka käytti maskia, klo 9 aikaan. Kaikki muut kymmenet ihmiset kulkivat ilman maskia. Minusta pölvästiyttä pääkaupunkiseudulla, jossa on kymmeniä tartuntoja päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkukaupungin kasvattajat on helvetistä!

   Poista
  2. Minuakin tuo huurruttaminen rillipäänä ottaa päähän! 😃

   Ennakoin, kun on iäkäs ja sairas äiti: ruoka kotiin tilattuna, lääkkeet kotisairaanhoidon muodossa, eikä muutoin haahuilla iltariennoissa.

   Kaikilla ei ole tähän ylellisyyteen varaa!

   Siksi haluan kiittää, taas kerran, Riihimäen kaupungin vahuspalveluita!

   Täällä käydään kotona ottamassa verikokeet, ruoka tulee, ja roskat menee. Päivittäin käyvät 2 x katsomassa että kaikki on hyvin.

   Ja tämä sen lisäksi, että muka asun täällä - no olenhan minä täällä, mutta kulut ja menot, oma koti, vuokra ynnä laskut, Tampereella.

   Oli Mammalta superveto muuttaa tänne Hesasta aikoinaan!

   Poista
 31. Valitettavasti ei ihminen/ihmiskunta opi, vaikka kuinka luonnonvoimat ja pandemat meitä kurittavat.
  Olisi mielenkiintoista olla lukemassa tulevaisuudessa mitä historiaan jää covid-aikakaudesta ja miten ilmastonmuutos päättyy.

  VastaaPoista
 32. THL jeesustelee kasvomaskeista. Syy niiden käyttämättömyyteen on kuitenkin siinä itsessään. Kummallinen päämäärä- ja keinotiedottomuus on ollut sen tarjonta. THL alunperin vähätteli ja mitätöi maskeja, ihmiset eivät pysy viraston poukkoilevan ja ammattitaidottoman toiminnan perässä.

  VastaaPoista
 33. Totta Riku! Maskien käytön päätöstä pantattiin ja venkoiltiin hakemalla mukatutkimuksista luotettavia tuloksia naamasuojan käytöstä.

  Nyt on kohta pakko, jos virus etenee jopa sakkojen uhalla, ottaa tuo "ei-suojaava" lappu naamalle.
  Meillehän yritettiin todistella, ettei maskit suojaa. Kuis kävi?

  VastaaPoista
 34. Nimenomaan tämä sekoilu maskiasioissa vieroitti kansalaiset maskeista. Moni ei tiedä, mitä nyt uskoa, kun tauti kiihtyy ja maskeja suositellaankin, vaikka alkuun joka tuutista huudettiin, että eivät ne suojaa ja nyt teetetään laajat tutkimukset.

  Aion kyllä käyttää maskia, jos menen ruuhkapaikkoihin. Minusta se on kansalaisvelvollisuus, ja tämän voisi hallitus painokkaasti viestiä sen sijaan, että moittii yrityksiä.

  VastaaPoista
 35. Niin, leviääkö virus maskien takia vai siksi, että yökerhot avattiin?

  VastaaPoista
 36. Höh! Outo kymysys Mankemangi! Kyllä erilaisia syitä viruksen leviämisen kiihtymiseen on enemmän kuin nuo kaksi mainitsemaasi.
  "Maskien takia" - ilman ja naamalla.
  Molemmmissa huolellisuuss ja hygieenisyys ratkaisevat.

  En oikein ymmärrä, ovatko yökerhot näinä aikoina elintärkeitä ja välttämättömiä pitää auki kävijöille. Omistajille ja työntekijöille ne tietysti ovat.

  Hirveä haloo nousi ruokaravintoloidenkin sulkemisista. Eivätkö ihmiset osaa tehdä itse ruokaa kodeissaan tai ottaa eväitä mukaan.
  Noutopalvelut sentään keksittiin ravintoloihin.

  VastaaPoista
 37. Virushan kaiken olemassa olevan tiedon mukaan leviää kontakteissa, joissa ei suojauduta ilmassa leijuvilta aerosoleilta, joita erittyy korkealle ilmaan jo pelkän hengityksen kautta. Myös pärskeet leviävät ilmaan ja pinnoille.

  Infektiolääkäri Markku Broasin mukaan mikä tahansa rätti kasvoilla suojaa jonkin verran sekä kantajaansa että ennen kaikkea muita. Sanoohan sen järkikin, että este naamalla stoppaa pahimmat basiliskot. Kun lisäksi malttaa tunkemasta kiinni muihin ihmisiin kaupoissa ja busseissa, suojaa koko yhteiskuntaa tehokkaasti.

  Kysyä sopii, montako tuhatta tartuntaa lisää olisi muussa Euroopassa ollut ilman maskipakkoa. Tartuntoja on nyt muualla meitä enemmän vain, koska asukkaita on kymmeniä miljoonia per maa.

  Minusta vain itsekkäät pölvästit eivät käytä maskia ruuhkapaikoissa tartunta-alueilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se virus elelee, niin kuin Iines kerrot, sama käsitys minulla, vaikka se ei ole kuulemma elävä eikä eläinkuntaan kuuluva olio Se yrittää kaikin keinoin päästä sopivaan maastoon, jossa se kai vasta herää henkiin ja alkaa elämöidä. (Tietoni ovat hatarat, voivat olla vääriä.) Mutta pelkään sitä, näkymätöntä vihollista, ja sen mukana toisia ihmisiä, itseäkin, kun ei voi olla varma, kuka on sen kantaja, siinä vaiheessa kun se ei ole vielä ennättänyt kunnolla pesiytyä.

   Poista
  2. Ekstrovertit ihmiset ovat käsittääkseni niitä, jotka helpoiten jättävät koronan ”pelkureille”. Heidän on nähtävästi ihan pakko päästä hölöttämään ja bilettämään muiden kanssa, lähietäisyydelle, kun eivät kestä etäisyyttä muihin.

   Kiihtymisvaiheesta tullaan nopeasti leviämisvaiheeseen, ja tämä tapahtuu nyt nuorten myötävaikutuksella. Vain parikymmentä prosenttia tartuntalähteistä pystytään enää jäljittämään. Tästä saadaan kiittää biletyspaikkojen aukioloa, sanoi lääkäri eilen lehtihaastattelussa. Ollaan leviämisvaiheessa, jälleen.

   Huolimatta siitä, että hallitus mokasi keväällä suomalaisten maskienkäytön, nyt ne maskit naamaan, kiitos. Missään muussa maassa maskien käyttöä ei ole kyseenalaistettu, että onko niistä hyötyä, sanoi Ylen ykkösaamun asiantuntija juuri. Viestintä keväällä meni pieleen, ja kansa senkun kiittää hallituksen selkeää viestintää. Kissan villat.

   Poista
  3. Saa nähdä kun päästään marraskuulle, voimmeko enää patsastella pienillä tartuntaluvuilla.

   Poista
  4. Huonolta näyttää, koska uusimman tiedon mukaan enää vain 16 prosenttia tartunnoista pystytään jäljittämään. Ollaan käsittääkseni leviämisvaiheen kynnyksellä.

   Edellyttäisi nyt nuorten havahtumista samanlaiseen epäitsekkyyteen, jota vanhemmat ihmiset ovat harjoittaneet maaliskuusta lähtien. Etäisyyksiä, eristymistä. Tekisi hyvää monelle.

   Poista
 38. Mitäs mieltä olette seksuaalivähemmistöjen ideasta muuttaa henkilötunnukset sukupuolineutraaleiksi? Minimaalisen porukan mieliksi pitäisi tuhlsta miljoonia, että muutama halukas transformaatikko saisi piiloutua numerotunnuksen taakse.
  Lieneekö seuraavana tuhoamisvimmassa ihmisten nimet? Ristiäisiä, jos niitä vielä tulevaisuudessa on, pappi latelee nimen sijaan numerosarjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Ei näin, Mankemang. Kommentoijia ei nimitellä eikä linkeillä keskustella.

   Poista
  3. On vaikea löytää seksuaalivähemmistöjen minkäänlaista arvioituakaan määrää Googlesta. Olisi mielestäni tässä tärkeä tieto.

   Sielussani uskon näihin erilaisuuksiin, ja kukin saa olla se mikä on. En usko, että tässä asiassa pääsääntöisesti monikaan haluaa teeskennellä, sillä tuskaa ja kärsimystähän se on käytännössä. Tietysti kokeilijoita voi mahtua joukkoon.

   Tuo henkilötunnusten muuttaminen koetaan ilmeisen tärkeäksi asiaksi. Kallishan uudistus on. Ajatus siitä, että olisi vain suosiolla poikkeava yksilö, on varmaan mahdoton? Ihmisellä kun on oikeus.

   Poista
  4. Joo on se elämä, jos on saanut vanhemmiltaan väärän sukupuolen väärässä kropassa, sydäntäsärkevän surkeata ja suunnattomasti mieltä kirvelevää. Kaikki vaan syrjii, syyttää, kiusaa ja epäilee aitoja tunteita. Karmivaa!
   On se mahotonta piinaa olla ikään kuin evoluution virheen vanki, jonka vanhemmat ovat yhdessä soluillaan toteuttaneet.

   Poista
  5. Valtiovarainministeriö asetti elokuussa 2017 työryhmän selvittämään henkilötunnuksen uudistamista ja valtion takaaman henkilön identiteetin hallinnoimista. Työryhmä asetettiin, koska nykyisen henkilötunnuksen rakenteen, muodostamistavan sekä myöntö- ja käyttötapojen ei katsottu vastaavan yhteiskunnan tarpeita pitkällä tähtäimellä. Työryhmän toimikausi oli 1.9.2017 - 31.12.2019.

   Poista
  6. Erittäinkin identiteettivarkauksia halutaan vaikeuttaa henkilötunnuksella, josta ei selviä ikä ja sukupuoli. Uudistus turvaisi kansalaisen yksityisyyttä ja turvallisuutta. Sillä ei ole mitään tekemistä yksittäisten ihmisten kokeman sukupuolisuuden kanssa. Tätä ei nenästä vedettävät tajua.

   Poista
  7. Moni merkittävä taho näkee uudistuspyrkimyksessä enemmän ongelmia kuin hyvää. Esimerkiksi sosiaali-ja terveysministeriö tyrmää keväisen esityksen. Uudistuspyrkimyksen raportti ei ministeriön mukaan tarjoa tarpeeksi perusteluita sille, miksi näin mittava uudistus olisi tarpeen, eikä sen mielestä nykyisen tiedon pohjalta olisi mahdollista aloittaa lainsäädäntövalmisteluita. Uudistuksen käytännönläheisyys jää myös epäselväksi, ja nykyjärjestelmän muuttamista pidetään suurena riskinä. Se saattaisi johtaa suurempiin ongelmiin kuin hyötyihin.

   Joka tapauksessa on ilmeistä, että uudistus ei tule hetkessä eikä välttämättä nyt ehdotetussa muodossa. Vastustus ja epäilyt ovat suuret. Myös yritykset epäilevät hankkeen kalleutta, kun digijärjestelmiä pitäisi kokonaan uudistaa. Yhdenvertaisuuden tavoitetta pidetään kuitenkin hyvänä.

   Poista
 39. "..rakenteen, muodostamistavan myöntö- ja käyttötapojen ei katsottu vastaavan yhteiskunnan tarpeita pitkällä tähtäimellä."
  Keitä siinä työryhmässä on ja kuka on tämä virkamies kirjoituksen takana?
  Miksi muka uudet tunnukset nimenomaan tähtäävät häivyttämään ihmisen sukupuolen? Täh?
  Kansaäänestys ja heti asiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka monta kertaa sun sukupuoli on tsekattu hetun tarkistusosan parittomasta/parillisesta numerosta?

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Minä tiedän keitä siinä työryhmässä oli ja tiedänpä senkin keneltä lausunnot pyydettiin ja ketkä niitä antoivat. Yhteyshenkilö oli Kimmo Mäkinen.

   Poista

 40. Uudistusta vastustava aloite taisi jo kerätä yli 50 000 yksityishenkilön nimeä uutisen mukaan. Eli se palautuu eduskuntakäsittelyyn.

  Kun silmäilee keväisestä esityksestä tehtyjä lausuntoja, epäily uudistuksen hyödyllisyydestä ja kustannuksista on suurta. Moni yritys ja yhdistys tarvitsee mm. ikätietoja lainmukaisen työnoton ja työskentelyn valvontaan, ja iän selvittäminen tulisi järjestää erillisesti.

  Näyttää siltä, että ihmisen muuntaminen symbolittomaksi numerosarjaksi vie odotettua kauemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo taitamaton aloite kaatuu typeryyteen jo eduskunnan postilaatikossa.

   Poista
  2. Mankemangi, saat nyt viimeisen varoituksen yhden lauseen perustelemattomista tokaisuistasi ja sitaateista sekä ilkeämielisestä viestinnästä.

   Ellet muuta tyyliäsi keskustelevaksi ja muita kommentoijia kunnioittavaksi, vaikka olisit eri mieltä, kommenttisi poistetaan systemaattisesti.

   Poista
  3. "Eli se palautuu eduskuntakäsittelyyn."

   Missäs päin eduskuntaa tätä loppuraporttia on käsitelty? Kysyn kun en tiedä. Onko siellä joku lukupiiri vai onko se jo valiokunnassa?

   Poista
  4. Esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmässä on aloitetta käsitelty Antti Kurvisen mukaan ja otettu vastustava kanta; samoin tietysti hallituksessa, joka aloitetta ajaa. Hallitushan on yksi eduskunnan ryhmistä..

   Poista
  5. Itselläni ei ole kantaa tähän henkilötunnusten muutosasiaan, sillä tietoa kustannuksista, vaihtoehdoista ja haitoista ei ole tarpeeksi.

   En ole puolesta sen vuoksi, että haluaisin näyttää suvaitsevaisuuttani - tämä on minulle älyllisesti riittämätön ja hyvin ohut peruste. Vastaankaan en ole ainakaan tässä vaiheessa, mutta mielestäni kannattaisi nyt jäädä kuuntelemaan herkällä korvalla ja teettää perusteellisia kirjallisia tutkimuksia ja selvityksiä vaikutuksista ja kustannuksista.

   Poista
  6. Minä ymmärsin, että tämä esittelemäni työryhmä tutki ja selvitti asiaa ja puolia pari vuotta.

   Poista
  7. Käsitit ilmeisen väärin.

   Valtiovarainministeriön asettama työryhmä tutki sitä, miten ja millä tavalla henkilötunnus uudistetaan, sen rakennetta ja muotoa.

   Ryhmä laati tästä rakenteesta esityksen ja puoltolauseet. Eli ryhmä ei suinkaan tutkinut objektiivisesti tai asennoitunut kriittisesti, vaan sen tehtävä oli systeemin rakentaminen.

   Vasta tämän valmiin esityksen jälkeen ehdotus systeemistä lähti lausuntokierrokselle, ja eri instanssit antoivat siitä palautetta, josta nyt on kyse. Kritiikki on ollut kovaa, joskin yhdenvertaisuusperiaate saa kiitosta.

   On selvää, että uudistus vaatii lisäselvityksiä.

   Poista
  8. Eiköhän asia ole niin, että HETU-työryhmän raportti ja siihen annetut lausunnot EIVÄT OLE MILLÄÄN MUOTOA mikään lakiesitys.

   Poista
  9. Laki? Kukas niin on sanonut?

   Poista
 41. Nyt sopisi puutarha, jossa on syysvalot, puut ja kasvit värikkäimmillään, ja Iines kantamassa limonaadia, ja ehkä jotain muutakin, meille ystäville. 💗

  Minä toisin Itävallassa oppimani juutalaisen omenakaakun, on niin mehevää, ettei edes kaipaa vaniljakermaa.

  Iines, vastasin äsken 30.9., vanhaan viestiin, etten tarkoittanut sinun poistaneen mitään.

  Opelta toiselle - se punakynä tarkoitti halua korjata kirjoitusvirheet.

  Ei poistaa mitään.

  Kansalaisille tiedoksi: Voidaan me olla Iineksen kanssa eri mieltä monista asioista, mutta reilu on reilua. Kukaan ei ole nyt poistanut mitään, minun tietääkseni.

  Sen jälkeiset kommentit - katson sitten, kun olen nähnyt Make-vauvan helistimineen. Putous on vielä katsomatta. 🤗

  - Vaan sanonpa vaan, silti, että kuule, Mankemangi, sinä et kuule pärjäisi näissä blogeissa päivääkään! Huomioliivien lisäksi on väärinkirjoittajia, tahallaan väärin kirjoittavia, erilaisia uskovaisia ateisteja, Darwinin oppeja romaaniin muokanneita, ja sitä omilla laillaan lukeneita, ja...

  Mutta se siitä. Otapa hörppy mehua, istu kiikustuoliin - jos kutsutaan.

  Jos haluat puolet naapurin sedän kuluista, kun hän savupiippua laittoi talviteloille: emmeköhän me näin kaveriporukassa järjestetä. Jos toimitat sen Japelle. Hän varmasti hommaa sen muutaman euron verottajalle. - postimerkkiä me ei makseta.

  - Euro per lärvi, uskallan luvata, ja muista laittaa verottajaa varten viitteeksi että Iineksen savupiippu.

  Jos rahaa jää yli, ehdottaisin Pelastakaa Lapset ry-hommeliinia. Juuri nyt keräävät kuulemma rahaa teineille, joiden perheillä ei ole rahaa lukioon tai amikseen.

  Toistaiseksi 140 000 egeä menossa vähävaraisten perheiden skideille. Putouksesta pelkästään.

  Googlaa, ja lahjoita: Pelastakaa lapset ry!

  Äläkä lässytä, sanoisi tuhma Char.

  Kiltti Char sanoo: hommaa sinä keräys, minä järjestän mainonnan, ja sinulle ja toimikunnallesi mehut ja keksit!

  Erillistä keräyslupaa et tarvitse, googlaa maikkaria, sieltä löytyy tiedot sun muut kännykkänumerot.

  Jos jotain tapahtumaa järjestetään: Sinä varmasti huolehdit ohjelmasta - nuorten kanssa! ❤

  Minä uskallan luvata mehut ja keksit!

  Kaikkea hyvää,

  Char


  Kauniita, tai edes hyviä unia kaikille

  VastaaPoista
 42. Yritin lukea aikaisempia kirjoituksia re sukupuoli - en jaksa.

  Jotkut ovat syntyneet "väärään" kroppaan, eikä se ole tämän sukupolven keksintö.

  Jo muinaiset 😅😀💟, no joo, jo muinaiset amerikkalaiset alkuasukkaat tunnistivat neljä (4 kpl) sukupuolta. Naiset. Miehet. Miessydämiset naiset. Naissydämiset miehet.

  En osaa sanoa miten kaikkien näiden ihmisten sotu meni. Hyväksyttyjä olivat, sellaisinaan. Hierkiaa on varmasti ollut, mutta niin aina.

  Monissa heimoissa genitaalinaiset, niin sanoakseni, olivat johtajia. Enempää en osaa nyt kertoa.

  Asiaan: eikö pitäisi olla jo selvää, että pipo tai huivi ei määritä yhtään mitään?!

  Mitenkäs se kristitty Minna - ikävä osoittaa juuri häntä - eikös hän juuri sanonut, että on sopivaa naisen pitää pää peitossa?

  Mamma, 92 v, edelleen muistaa tämän ns vanhasta kulttuurista. Hän ei koskaan peittänyt päätään tai hiuksiaan muulta kuin kylmältä.

  Maalla saattoi v 1928 olla sekin asia toisin. - Mutta kyllä meilläkin on ollut aika, Ennen Vanhaan, jolloin naisenpuolen sopi tulla kirkkoon eli pyhään tilaan pää peitettynä.

  Naima-asteesta riippuen: huivi ja hiusten kampaus edustivat siviilisäätyä.

  Nyt ei ole valtaväestön piirissä näin.

  Että jospa nyt tämä tavaton tarmo ohjattaisiin koronan ja sen seurannaisten - työttömyys, konkurssit, lama, ja niistä seraavien kurjuuksien torjuntaan, eikä vouhotettaisi, taas kerran seksuaalisuudesta, uskosta tai rodusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Char, Minnalla ja muilla suomalaissuomalaisilla naisilla on aina ollut vapaus esiintyä pää paljaana tai pää huivitettuna. Minnakin oli varsin viehättävä hulmuavissa kiharoissaan tv-lähetyksessä.

   Kaikissa kulttuureissa tätä vapautta esiintyä tukka tuulessa hulmuten ei ole, milloinkaan.

   Poista
  2. Nyt on. Luuletko, että 1800-luvulla oli?

   Ollaan aika körttiläistä kansaa, meinaan.

   Poista
  3. No siinä tuo ero musliminaisen kulttuuritaustaan onkin: lännessä on menty eteenpäin, muslimimaissa jääty keskiaikaan. Siksi tulijoiden kotouttamiseen länteen tulee vihdoinkin panostaa.

   Poista
 43. P. S. Mankis, et voi tietenkään alkaa itse kerätä rahaa Pelastakaa lapset ry:lle, tai muullekaan ryhmälle.

  Katson asiakseni nyt painottaa tätä, ettet joudu hankaluuksiin. 🤗

  Maikkarin sivuilta kuitenkin löydät helposti ohjeita siitä, miten juuri tämänomainen keräys rakentuu.

  Tai sitten huntu hellanvarteen kiinni ja puhelinluuri käteen: soitat sinne järjestöön, ja kysyt, miten toimia!

  Ei tämä nyt niin vaikeaa ole! 💗

  Minä keräsin kelpo summan rahaa TAYSin lasten mielensairauksien poliklinikalle. Ilman keräyslupaa - ei ollut aikaa säätää - mutta pyysin po poliklinikan tilinumeron, ehdotin tätä samanmielisten ihmisten yhteisössä, ja meilasin tilinumeron halukkaille.

  - Joo, oli se Yön silloinen sivusto. Tiesin, että Olli lahjoitti kaikki lelut ja pelit ja rahat sinne, se oli suora jatkumo.

  Ja ennen keikkoja kirjoitin meille aikuisille aina, että tarvitseekohan nyt Olli pehmopupua tai kukkakimppua, iso, aikuinen mies, ventovierailta, kun tässä olisi kohde, pieniä rakkaita, minne laittaa rahat.

  Ja sitten kortti Ollille konsertin jälkeen - tai Jaylle, tms- missä kiittää konsertista, ja kertoo, että pupurahat menivätkin nyt suoraan niitä tarvitseville. Jopa sellaisiin peleihin ja kirjoihin mistä pitivät.

  Mutta ei vitsi, tämä on niin toimiva juttu, ettei se tietenkään kelpaa.

  Olli kuitenkin tykkäsi. - Ja ne naperot varmasti kanssa. 💕

  Vieläkin on Ollia ikävä. 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään vielä varmuudeksi: tietenkin soitin ensin TAYSiin, po osastolle, ja kysyin, miten toimia.

   Vastaus oli tilinro, ja neuvo, että viestiksi jotain neutraalia.

   Jos erikseen haluaa painottaa bändiä, ehkä sitten " paljon voimia teille tärkeille, toivoo Yön lisäksi Char".

   Se ei siis ollut rahankeräystä, vaan yksityisten ihmisten halu muistaa pienimpia ja heikoimpia itse.

   Tämä sopi kaikille osapuolille. ❤

   Itse ihmettelin sitä aikuisten vimmaa sohlata rahat hyvin toimeentuleviin, menestyviin aikuisiin miehiin...

   Jalkoihin jäävät mielenterveydeltään järkkyneet lapset. - Naisista ei edes puhuta.

   Sori nyt vaan, mutta tutulta kuulostaa...

   Näin siis Suomessa.

   Ihmettelin myös sitä, miksi aikuiselle ihmiselle voi olla niin tärkeää ostaa pehmopandoja tai kukkakimppuja...

   Olisiko se ollut vähän sellaista kulttikäyttäytymistä: katso minua, minä diggaan x euron edestä.

   En tiedä.

   Minä tein niinkuin saarnasin, eli lahjoitin varojeni mukaan vaikka 5-10 e TAYSille.

   Viestiksi vain, että lasten mielenterveyspolille.

   Toisaalta sitten ihan vain yksityisviesti Ollille: " Hei, juuri lähti söpöstelymukin verran harrastusrahaa TAYSin lapsille. Kiitos vielä kerran hienosta konsertista!"

   Näin se homma pelasi.

   Voisi pelata nytkin, jos joku ryhtyisi tuumasta toimeen... hmmmm 🤔😎😃

   Poista
  2. Eikö rahankeräys ilman lupaa ole rikos? Muistaakseni Brother Christmas keräsi myös luvatta, köyhille, ja joutui syytteeseen.

   Poista
  3. Rahankeräys ilman lupaa on aina rikos.

   Minä ja me ei kerätty rahaa, vaan annettiin halukkaille samanmielisille yhteystiedot, jonne voi ruusurahat tai pehmonallen hinnan verran antaa.

   Pointti oli se, että kun Yö, ja varsinkin Olli, keräsi näyttävävästi rahaa julkisesti (mm 30 v juhlaristeilyn huutokapassa - jota muuten Vexi Salmi juonsi ja isännöi), osa meistä halusi kiittää ja kunnioittaa bändiä (pieni sanaleikki tässä) antamalla itse rahalahjan sairaalalle.

   Tämä ei ollut keräys, sairaala ei osallistunut millään tavalla, eikä tilinumeroa annettu kuin kysyjille.

   Julkinen tilihän se on, sinne voi lahjoittaa summan rahaa, eikä tarvitse mitään viestejä suhmuroida. Osasto kannattaa ilmoittaa, en muista.... Mutta se ei tee siitä laitonta.

   Pienet potilaat eivät koskaan näe viestejä tai summia.

   Vaikka Olli on kuollut, niin niitä pieniä ja nuoria tarvitsevia riittää.

   Edelleenkin tämä oli minusta mielekkäämpi vaihtoehto kuin kukat ja lelut aikuisille ihmisille.

   En nyt juuri ehdi, mutta teen heti kohta pienen lahjoituksen, viestinä "lapsille ja nuorille mielenterveyspotilaille, pientä iloa arkeen".

   Teepä tuosta rikosilmoitus, ja katso, miten käy. 🤗

   - Muista nyt, että juttelet melkein-juristin kanssa.

   En tee mitään laitonta, koskaan, mutta tarpeen vaatiessa osaan hipoa rimaa, ja ylittää sen.

   Poista
  4. P.S. Veikkaan että iso osa potilaista oli ja on yli pupunalle-iän. Eli kivat kirjat, äänikirjat, pelit, tietonepelit voisivat olla tervetulleita.

   Minkä vain sairaalan lastenosastolle. Pieniä ja nuoria mielenterveyskuntoutujia ei huomioida ja tueta riittävästi.

   Parhaan ystäväni, nyt jo edesmenneen, poika sairastui murrosiässä skitsofreniaan.

   Pyynnöstä autoin kaikkien hakemusten täyttämisessä - mutta eihän se riitä!

   Siksikin tämä asia on lähellä sydäntäni!

   P.P.S. Pojan molemmat veljet ovat nyt ammatikseen nuorisotyöntekijöitä, eli kyllä pikkuveljen sairastuminen kosketti syvältä ja lopullisesti meitä kaikkia.

   Kympin lahjoittaminen silloin tai tällöin ei edes riitä!

   Nämä nuoret ovat joko laitoshoidossa - jonne niitä virikkeitä kaivataan, tai vaarassa joutua tuuliajolle - ja taas rahasta on apua.

   Poista
  5. Char, enhän minä sinua syytä, kunhan mietin rahankeräystäsi, taustana juuri tuo mainitsemani hyvään tarkoitukseen mennyt Brother Christmasin toiminta. Jos olisit heti kertonut nuo yksityiskohdat selkeästi, asia olisi ollut selvä. Nyt juttu on ok. Sairaalalla on ilmeisesti ollut asiaan kuuluva lupa vastaanottaa keräystuottoja lasten hyväksi.

   Minusta kiinnostaa siis asian juridiikka - en moiti sinun toimintaasi. Hyväähän sinä tarkoitat.

   Poista
  6. Juu, ja painotan vielä, että ei me kerätty/kerätä rahaa.

   Jos ylimääräinen kymppi polttelee taskussa, kannattaisi soittaa itselle läheiseen kohteeseen, ja selvittää, miten toimia.

   Olen esim. Unicefin kuukausilahjoittaja, eikä vouti vikise, vaikka tililtäni vilahtaa 10 egeä hyväntekeväisyyteen.

   Re Brother Christmas: hän käsittääkseni ei ollut hankkinut tarvittavia lupia, ei varmasti ole sairaala!, eikä julkinen hyväntekeväisyysjärjestö.

   Siitä kai ne sotkut johtuivat, ja tästä juuri varoitin meitin Mangustiinia.

   Nyt MTV kerää rahaa Putous-ohjelman kautta kännykkäviesteillä rahaa. Viime viikolla ainakin teineille, joiden perheillä ei ole varaa kustantaa nuoren opiskeluja peruskoulun jälkeen.

   En tiedä, vaihtuuko kohde joka viikko.

   Mutta niin tai näin, jos tuohon lähtee mukaan, takaan, ettei poliisin karvainen käpälä uppoudu käsivarteen. Maikkarilla on varmasti luvat kunnossa!

   Poista
 44. P. S. Olli kiitti aina. ❤

  VastaaPoista
 45. NYT TEEN HUIMAN HYPYN KAIKKIEN TÄÄLLÄ OLEVIEN ASIOITTEN YLI.
  SYY: SATUIN MENEMÄÄN TÄÄLLÄ PAIKKAAN, JOSSA EN OLE KÄYNYT AIKAISEMMIN.
  PAIKAN NIMI: KABINETTI.
  SILMIENI ETEEN VIERÄHTI SIELLÄ JUTTU: "TOSITARINA ESPANJANTAUDISTA VUONNA 1918". ALLEKIRJOITUS: IINES

  KUN OLIN LUKENUT SEN ALUSTA LOPPUUN, TUNSIN MITEN SE TARRAUTUI MIELEENI NIIN RAJUSTI, ETTEN SAANUT SITÄ KARISTETTUA POIS SISIMMÄSTÄNI. KAIKKI SISÄLLÄNI OLI PELKKÄÄ HUUTOA. SITÄ SE ON VIELÄKIN: TÄMÄ ON SAATAVA JULKISUUTEEN KORONAN RINNALLE NIIN ETTÄ KAIKKI IHMISET NÄKISIVÄT MITÄ OLI ENNEN JA MITÄ ON NYT! VOISIVAT VERTAILLA JA TEHDÄ PÄÄTELMIÄ.

  JUTTU ON KIRJOITETTU NIIN HYVIN, ETTÄ ON VAHINKO, JOS SITÄ EI SAADA NOSTETTUA KABINETISTA IHMISTEN ILMOILLE.

  (nyt helpotti oloa ja huutokin lakkasi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Liisu, että huomasit pitkän tarinani. Se on pääpiirteiltään tositarina, osa siitä, mutta yksityiskohdat ja sidonnat ovat fiktiota.

   Poista
  2. Se on kesken.. eli siis tarina jatkuu mielessäni minuun asti. Kyseessä on äidin suku.

   Poista
 46. Iines, kun luin sitä juttua Kabinetissa olin aivan varma, että se on jonkun tunnetun kirjailijan kädenjälkeä. Niin varmaa ja täydellistä tekstiä se on.

  Lisäksi sen aihe on kuin sisar nykyiselle koronalle. Niiden pitäisi saada tavata toisensa!

  Näin sen jo silmissäni Hesarin digisivustolla.
  Siellä on usein ollut juttua, joka on levinnyt sieltä todella laajalle ja vaikuttanut ihmisiin positiivisella tavalla. Joskus sillä on ollut parantaviakin merkityksiä.

  On hyvä, jos tämä kokonaisuus, joka on nyt valmiina, saa jatkoa kirjaksi saakka, mutta haittaako se, jos se julkaistaisiin sellaisenaan nyt vaikkapa välipalana niin että mahdollisimman moni koronapelkääjä saisi tietää siitä? Se sattuisi oikeaan saumaan. Kirjana sillä olisi sitten sen jälkeen taattu menekki.

  Kyllä sanomalehdet ovat kiinnostuneita hyvin kirjoitetuista jutuista, varsinkin jo ne liittyvät jotenkin ajan henkeen.

  Todisteeksi kerron, kun kerran oli joku 'lehmä'aiheinen kirjoituskilpailu ja sain päähäni osallistua siihen, vaikken tiennyt lehmistä mitään, hämmästyin suuresi kun yksi lehti (Maaseudun Sanomat) oli uhrannut sen ajan suuresta sivusta puolet mun juttuuni julkaisemalla sen kysymättä minulta mitään. Ihmettelin. Mutta ei se pahalta tuntunut. Sain vielä paksun Lehmä-kirjan kotiin.

  Mulla oli tarkoitus kirjoittaa tuo huutokommentti tuonne uudempaan läsnäolevaan tekstiisi, jonka Char näyttää innoissaan vallanneen (Char-kulta, jolla on paljon kerrottavaa, mutta näyttää hän olevan täälläkin.) Jostain syystä, ehkä olin niin vaikuttunut kabinetti juttuusi, että olin siitä aivan vauhkoontunut, en tinnyt miten päin kävellä, ja kävelin tänne vähän vanhempaan osioon.

  Ihan totta, Iines. Olen tosissani. Voisitko lähettää tämän valmiin juttusi jollekin lehdelle. Satakunnan Sanomat, vai mikä siellä jyllää olisi melko varmasti ilahtunut. Minä olisin ilahtunut, jos se julkaistaisiin Hesarin digissä, joka on kuin sellaisille jutuille luotu.


  VastaaPoista