28.4.2021

Kanteleensoittoa

Kun on monta päivää seurannut keskustapuolueen järjestämää ja ilmeisesti Timo Koivusalon ellei peräti Spede Pasasen ohjaamaa poliittista kanteleensoittoa ja kesäteatteridraamaa ja kuunnellut ministerin takovaa puhetta isänmaan edusta, on hermoja lepuuttavaa uppoutua Ilja Repinin lumoavaan Sadko-maalaukseen, joka on parhaillaan  esillä  Helsingin Ateneumissa aina elokuuhun asti. 

Tarinana Sadko-maalaus pohjaa venäläiseen bylinaan eli eeppiseen runoelmaan, joka vertautuu muutamin kohdin Väinämöisen tarinaan. Sadko on  kauppias ja kanteleensoittaja Novgorodista, ja hänellä on kykyjä valloittaa soitollaan maailmoja ja lumota ihmisiä. Sadko seikkailee merten äärellä ja joutuu veden valtakuntaan, merten kuninkaan, ihanien impien, kultakalojen ja muiden olioiden joukkoon. 

En jää pohtimaan tarkemmin sitä, mistä taianomaisten henkilöitten lumoava kanteleensoitto on tämän maailmankolkan eepoksiin kulkeutunut, mutta pidän selvänä sitä, että sekä Sadko että Väinämöinen ovat ikiaikaista yhteistä kulttuuriperimää, muinaisten esi-isiemme lauluja merten rannoilla molemmin puolin lahtea. Kulttuuri on aina liikkunut ja muuntunut matkan varrella.

Mitä itse maalaukseen tulee, minusta se on kuin lumoavan surrealistinen alkumeriakvaario, joka on täynnä viehkeyttä ja suloa  eri aikakausilta.  Sadko tummissa tamineissaan katselee ohilipuvaa kaunotarten ja meriolioitten kavalkadia. 

Kuva on kuin satukirjasta, johon lapsena olisin halunnut uppoutua. Heräänkin kysymään, miksi nykyisissä lastenkirjoissa on niin pelkistettyjä ja viivamaisia piiroksia. Minusta lapsille pitää näyttää mieluummin Repinin maalauksia kuin naiveja tuherruksia.


(Maalaus Ilja Repin, Sadko)


223 kommenttia:

 1. Juttusi seisoo savijaloilla. Kepun kuolontuskat ovat vaihtelevia, suuri teatteri hallituksesta lähdöstä naurattaa. Eivät paskat lähde, vaikka kuinka olisi paikallaan.

  Athanaeum on lempipaikkani, tykkään sinne pikkukaljoissani mennä silloin tällöin maamme parhaat maalaukset katsomaan. Repin ei kiinnosta yhtään, hyi helevetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ErkkierisnimimerKKi28 huhtikuuta, 2021 21:12

   Älä oo tollanen. Kandee käydä.

   Poista
 2. Savijaloilla? Mikä seisoo savijaloilla? Juurihan koetan kuvata kepun kesäteatterin hupaisuutta.

  Minusta Saarikko menetti kesäteatteridraamassa kasvonsa. Samalla koko hallitus. Vaan ei se ole minulta pois. En ole koskaan luottanut kepuleihin.

  Repin on kyllä ihan kiva. Vertaa nyt tuota kuvaa vaikka tähän:
  https://ibbyfinland.wordpress.com/portfolio/kuvakirja-unelmana-kuinka-lyyli-ja-hurja-paperi-hukka-syntyi/

  Kummasta lapsi saa enemmän lumoa?

  VastaaPoista
 3. Nytpä selvisi pulinan etymologia!

  VastaaPoista
 4. Olikohan ovi taas lukossa?
  Kuvassa Kommunistinen puolue, SDP ja keskustapuolue.
  Kari Suomalainen 20.11.1968.

  https://www.facebook.com/123651577680974/posts/3996404260405667/

  VastaaPoista
 5. Ei selvinnyt pulinan etymologia. En ole Facessa, joten sivu ei aukene minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pulinahan on tullut sanasta pulituuri, eli halpa alkoholin korvike. Puliukko samaten. Puliukot pulisevat ja örisevät sillan alla. Vai mitä?

   Poista
  2. Pulituuri on lakkaa eli kiillotusnestettä. Tää sana on suomenkieleen tullut tammisaarelaisesta (siis oikeammin Ekenäsin) Frans Höijers perustamasta "Spirit-, Lack- och Polityr-Aktiebolag"tista. - Luin joskus jostain. Polityr = pulituuri. Enkä tiedä onko halpaa? Enkä ole maistanut onko minkä makuista?

   Poista
  3. Totta, polityrista tullut meillä tietysti pulituuri, aivan kuin olympialaisista on tullut olumppialaiset.

   Siis oikeasti ei tiedä, mistä ”pulina” on tullut suomeen. Venäjän ”bylina” eli eeppinen runoelma on kuitenkin ehkä sattumalta samantapainen. Mutta mene tiedä. Voi se oikeasti ollakin yhteistä perimää,

   Poista
  4. Tenua olen maistanut... en etteikö minulla olisi muuta juomista ollut, halusin vain kokeilla miltä se maistuu. Olin niin utelias. Opettajana minulla oli oikea puliukko. (Joka myöhemmin hirtti itsensä Forssan Sortohaan erääseen männynoksaan. Mutta se on toinen asia.) Tenua piti ’nauttia’ niin, että ...

   ... ottaa kulauksen tenua suuhunsa, ei missään nimessä niele sitä heti, vaan juo sen sekaan niin paljon kun ehtii jotain hiihappolimpsaa (keltainen jaffa on mainiota), sitten vasta nielee... On se niin hirveen makuista ettei sitä muuten saa pysymään sisällään. Mutta sen jälkeen, kun ensin vähän aikaa irvistelee, ei muuta kuin uusi huikka huiviin!

   Ps. Ikävintä tässä tenukokeilussa oli se, että kun seuraavana päivänä hikoilin (oli lämmin kesä kun tätä kokeilin, ja minä nuori), niin kauuuuheee tenunlemu leiju mun ympärilläni... Oli pakko hiemaan kartella ihmisiä.

   Poista
  5. Pulituuri (tai polituuri < ruots. polityr < lat. politura, 'kiilto') sanoo Wikipedia. Mutta ei sano sitä minkä minä sanoin, että Ekenäsistä termi 'puliukko' Suomeen on levinnyt. Eli tulluna.

   Poista
  6. Bitrex ei ole myrkyllistä.

   Poista
  7. Minä maistoin teininä kiljua, Arvin valmistamaa. Kilju oli kanalan eteisessä, maalla, kesäpaikkamme lähellä olevassa maalaistalossa, jonka tyttären kanssa olin lapsuudenystävä. Menimme siis kanalaan ja ryyppäsimme salaa kiljua. Loppuillasta konttasimme kikattaen maassa ja päätimme, että juomme jatkossa joka ilta kiljua, niin kivaa meillä oli. No oikeasti emme juoneet, Arvin kilju oli karmeaa ja mehän vain varastimme sitä. Poltin tämän lapsuudenystävni kanssa myös ensimmäiset tupakkani, metsässä, lehmienhakumatkalla.

   Poista
  8. Minä en tiedä mitä on Bitrex?

   Poista
  9. Kilju on hiivalla nostatettua epäkelpoa sahtia. Ihan perseestä. Tai jos asian sanoo kauniimmin, mihin yleensä pyrin, niin "kiljunjuoja tarpeeksi kiljua juotuaan kehuu itseään molemmista päistään". Tarkoitan... että myös siitä päästä, mitä Muumeilla tunnetusti ei ole.

   Poista
  10. Simpsoneissa on sellainen henkilö kuin Anu Saukko. Tai voi olla että on tuttu muuallakin. Mutta tuskinpa on kotoisin Naantalin Muumilandiasta?

   Poista
  11. Hyvät humalat Arvin kiljusta sai. En muista edes pahoinvointia. Oli vain kivaa ja mahtavaa kikatusta. Jostain syystä emme kuitenkaan toiste juopotelleet Arvin kiljulla. Kilju oli isossa saavissa lattialla, kanalan eteisessä melkoisissa kanankakan aroimeissa.

   Poista
  12. Denaturointiaine jolla on kitkerin tunnettu maku. Kauppanimi Bitrex. Kostuta sormi aivan vähän vaikka Sinoliin, Marinoliin tms. nk. tenttuun ja sama sormi kahvimukin sisäpuolelle, huomaat eron kahvin nauttimiskelpoisuudessa. Tuttua vaunuväelle ja veneilijöille, retkeilijöille jne. Pirtu on parempaa, lisäksi se kelpaa haavahuuhteeksi, desinfiointiin ja moneen muuhunkin kuin poltto- ja sytytysnesteeksi.

   Poista
  13. Ei ihme, että ajatukseni juomiseen meni, täältä se halu tarttui. Pitäähän sitä saada kokeilla kaikkea maailmassa. uteliaisuus, tai pikemminkin tiedonhalu siihen johtaa.

   Poista
 6. Kovasti tekisi mieli mennä ja nähdä nuo Ilja Repinin taulut luonnossa, mutta eipä sinne taida nyt päästä - edes piljettejä jonottamalla? - Minulle sanottiin että "katso niitä Netissä"... Eihän se ole sama asia! - Eniten minua kiinnostaisi nähdä tuo "Zaporokit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille". Olen törmännyt tuohon maalaukseen monta kertaa elämässäni näkemättä sitä; haluaisin nähdä noiden äijien (= kasakkojen/kasakkien/kasakoiden... miten se sanotaan, en tiedä) naamataulut lähietäisyydeltä! Heidän virneensä! Ne minä haluaisin nähdä. (En Mona Lisan virnuilusta niin kauhiasti oo kiinnostunut. Kattia kanssa.)

  VastaaPoista
 7. Olisipa hienoa, jos rokotuskorttia tai -passia näyttämällä pääsisi katsomaan museoitten anteja. Annoin tyttärelle joululahjaksi museokortin eikä hän ole vielä päässyt yhteenkään. Onneksi kortin voimassaoloaika alkaa vasta ensikäynnistä.

  VastaaPoista
 8. Taulut olisi nähtävä luonnossa, siis itse. Näin ensimmäisen ison maailmanhistoriallisesti merkitsevän tauluni Wurzburgin museossa, isossa linnassa. Muistan vieläkin ison Tiepolon maalauksen. Hämmästyin jo pelkästään taulun kokoa, saati sen hehkuvia värejä. Meillähän Tiepolo ei ole niin tunnettu tai suosittu kuin muussa Euroopassa.

  VastaaPoista
 9. Amsterdamissa näin Rembrandtin "Yövartion"... nuo ihmisten päät siinäkin maalauksessa olivat kaikkein jännimpiä. Ja se hämy. - van Gogh museossa vietin tuntikausia, kun tuijotin niitä tauluja oikein läheltä. Alkupään maalaukset olivat tummia ja synkkiä, sitten tulivat nämä värikkäät... voi hitsi kun ne sykkivät! Tuli ihan kummallinen olo, ne huumasivat, kun niitä jäi katselemaan. – Pietarin Eremitaasissa olen käynyt kaksi kertaa ja kummallakin kerralla mulla oli krapula… tai ei toisella kerralla tainnut olla? No, ei se museon vika ollut. Mutta oli tylsää kun piti pikamarssia oppaan perässä, kamalasti vaan ladonovenkokoisia tauluja tuli ja oli ja oli ja meni ja taas tuli, niihin kyllästyi. Piru vie! – Riiassa oli vaatimaton kansallismuseo (?), mutta siellä oli aivan upeita 1920 -luvun moderneja tauluja. Boheemielämää kuvasivat. Sellaisia kuin … sanotaan vaikka että mitä fauvismi edustaa. Semmosia olisi kotinsa seinälle ostanut mielellään… jos olisivat olleet myynnissä. – No, eivät olleet myynnissä, kun kysyin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun kerran takavuosina menin joutessani Sinebrychoffin taidemuseoon, niin yhden oven pielessä törmäsin kirjaa lukevaan äijään munkinkaavussa.

   No, se paljastui Rembrandtin tauluksi, mutta silloin ymmärsin mitä tarkoitetaan ns. rembrandtin valolla – se äijä oli läheltä katsottuna niin elävä, etten olisi ihmetellyt jos hän olisi nostanut katseensa ja nyökännyt.

   Itse asiassa jäinkin odottamaan sitä. Sitten seuralaiseni tuli hakemaan minua Salveen. Myöhemmin hän kysyi, että kuka se äijä oli...

   Poista
  2. Kyllä (ainakin tavallinen ihminen) väkisin säikähtäisi jos aamulla herätessä sängyn vieressä seisoisi Rembrandtin maalaama ukko, aitona ja oman kokoisena… Kakat siinä voisi housuun tömähtää.

   Poista
  3. Minä otin ja säikähdin vanhaa mallinukkea, jonka siskoni oli hankkinut jostain antiikkiliikkeestä. Hän puki sille omat vaatteensa päälle ja pani huoneen nurkkaan seisomaan ja tuijottamaan huoneeseen tulijaa. Voi että kiljaisin, kun luulin sitä ihmiseksi. Sama nukke on vieläkin siskon huushollissa.

   Poista
 10. Eremitaasissa minäkin olen käynyt. Mahdotonta nähdä kaikki yhdellä kierroksella. Olin siellä jollain opettajain kulttuurimatkalla, jos oikein muistan, ja tästä jo voi päätellä, että koko museokierrokselta jäi parhaiten mieleeni vanha eukko, joka istui tuolillaan käytävän päässä. Jokin virka hänellä oli, en vain tiedä mikä. Vahti ehkä, ettei tauluja varasteta, sillä ei käytävämummu mikään opaskaan ollut.

  VastaaPoista
 11. Käytäväeukon lisäksi muistan mahtavan prameat museon huoneet, kaikki plyyshillä vuoratut seinät ja kultaiset krumeluurit. Hassua, etten muista Eremitaasista ollenkaan tauluja, minä taulujen ystävä, itsekin maalannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka salissa istui eukko, totta. Kun minä yhdessä salissa menin sormenpäälläni koskettamaan yhtä kullattua pilaria, niin se eukko hyppäs tuoliltaan kuin Katjuša -raketti mun kimppuuni ja alko sättiä mua venäjäks. Saatana kun säikähdin. Minä olisin vaan halunnut tuntea miltä lehtikulta sormenpäissä tuntuu... em mitään muuta. – Toisessa huoneessa taas kun opas esitteli meille jotain wing-wong kauden kiinalaista ruukkua, joka hänen mielestään oli "niin korvaamattoman arvokas ettei sille voi määritellä edes hintaa", niin mun kaveri kuiskasi mulle "pudotetaan se lattialle niin kai ne jonkin hinnan sille keksii..." No, onneksi ei särjetty sitä.

   Poista
 12. Iines ei hoksaa käytävämummoa, olen hienovaraisen yllättynyt.
  Jokin itsesäätely estää mainitsemasta eräiden yhtymäkohtien verrannollisuudesta.

  Mummo mietti blogia?

  VastaaPoista
 13. Hoksaa, mitä hoksaa? Enkös minä hoksannut, että käytäväeukko oli vahti, jonka tehtävänä oli katsoa kävijöiden perään, niin kuin mikiskin selventää. Minun aikanani mummoja ei kyllä ollut joka huoneessa vaan käytävän päässä, eri kerroksissa, eri käytävillä. Ehkä heitä on ollut eri aikoina eri määrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvostoliiton aikana hotellien käytävillä olevat kerrosvahtimummot olivat hirveen tarkkoja, heidän tehtävänään oli kiusata kapitalistisista maista tulleita turisteja, kieltää ja ehkäistä ja... mitä nyt milloinkin. Mutta kun antoi tädille sukkahousut tai 1/4kilon kahvipaketin, voi... voi. Sai märkiä pusuja poskelle ja rouvat katsoivat muualle kun toin fartsovstskeja (= jobbareita) tekemään bisnestä mun huoneeseeni. Tai tyttöjä toisinaan. Voi helvetti, oli se jotenkin epäreilua meininkiä. Mutta... liha on heikkoa.

   Poista
  2. Tämä alkoi jo nailonien aikakaudella, saumallisten sukkien. Kun lännessä naiset käyttivät jo saumattomia sukkia ja sukkahousuja, niin Neuvostoliitossa naiset halusivat vielä saumanailoneja.

   Poista
 14. Pulina ei tule sanasta pulituuri, jolla puleerataan.

  VastaaPoista
 15. No ei tule, tietenkään.

  Mutta tiesitkö, että puliveivaaminen viittaa pulituurin eli kiillotuslakan ”hakkaamiseen” tai ravisteluun, eli tekniikkaan jolla puliukot irrottivat pulituurin ainesosat, shellakan ja spriin toisistaan päästäkseen nauttimaan jälkimmäistä. Puliveivari olisi tämän kaavan mukaan sitten henkilö, joka ”veivaa” pulituuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Juu juu, viittaa, mutta vain kansanetymologiassa, ei virallisessa etymologiassa. Puliveivaaminen ja puliveijari ei kuulu kaupunkikulttuuriin, vaan ympäristöön, jossa pönttö sekoitetaan tarvittaessa perinteisen sahdin, kiljun tai pontikan avulla.

   Tästä heräänkin ihmettelemään, että kun se teininä maistamani kilju oli ruskeaa ja sameaa, niin mistä saadaan Suomen kansan hyvin tuntema kirkas pontikka, korpikuusen kyyneleet, kiteen kirkas? Miten siitä jumalanviljasta tulee kirkasta metsän uumenissa poliisilta piilossa?

   Poista
  2. Bagdadin pitkäpartaiset imaamit keksivät tislata kiljua ja kutsuivat sitä (tislettä) sitten alkoholiksi.

   Poista
  3. Ennen imaameja tislailtiin myös muinaisessa Kiinassa, noin tuhat vuotta ennen ajanlaskun alkua.

   Jo varhaiskantaiset ihmiset huumailivat itseään eri tavoin, niin kuin tiedämme, ja alkoholiksi kutsuttavaa nestettä valmisteltiin ja juotiin kaikissa kulttuureissa, kaikkina aikoina.

   On jopa esitetty, että viljanviljelyä alettiin harrastaa, jotta saataisiin ohraa olutta varten. Olut oli muinaisen ajan herkku, jolla kestittiin vieraita.

   Poista
  4. Distilleeratun aloholin liiallinen nauttiminen aiheuttaa pahah'on puhevian.

   Poista
  5. Kylmätislaus ei ole tislausta ollenkaan.

   Poista
 16. Vaan voi tätä Pientä Pohjois-Koreaa!

  Valtakunnansyyttäjä Raijuli Toiviainen on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

  Johan meillä meno ja meininki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä veri kiehuu yhtä aikaa...

   Poista
  2. En malta olla siteeraamatta erästä HS:ien viisasta kommenttia tässä kohden. Näin SPP kirjoitti:

   Monessa taloudessa on kirja, joihin syytetty nojaa kiihoitusteksteissään. Jos tuomio tulee, tulee siihen liittää vaatimus kyseisen kirjan kieltämisestä. Viranomaiset voivat kiertää talosta taloon etsimässä kiellettyä kirjaa ja ne tulee polttaa, jottei vaaralliset tekstit jää elämään. Kirja on vanha ja vanhentunut, nyt kun olemme sivistyksen ja ymmärryksen huipulla voimme uudelleen kirjoittaa tekstin niin, että teoksen lukeminen on turvallista kaikille ja se vastaa tämän hetken totuutta , sivistys- ja ymmärrystasoa.

   Poista
 17. Ah mikä kiihkeän onnen päivä kaikille sananvapauden tilasta huolestuneille laajoille kansalaispiireille: valtakunnansyyttäjä nosti Räsäsen Päiviä vastaan kiihotussyytteet!

  Jumalauta, näillä lakeuksilla ei juutalaisten kirjoja siteerata!

  Ehdotan tuomioksi kivitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luulen, että valtakunnansyyttäjä Raijaa kiihottaa kovasti. Voi olla jopa orgasmin paikka. Tai mistäs minä sitä tiedän. Onneksi ei ole valtakunnan kansleriksi päässyt.

   Poista
  2. Suoraan vaan kaasukammioon, valtakunnan vihollinen.

   On se hyvä, että valtakunnansyyttäjällä on prioriteetit kohdallaan. Kyllä meillä on edistyksellinen ja avoin yhteiskunta.

   Poista
  3. Valtakunnassa kaikki hyvin, oikein hyvin. Hallitus hallitsee ja Raijuli syyttää. Olemme turvassa kaikelta pahalta.

   Poista
 18. Täällä haiskahtaa pöyristys. Taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtakunnansyttäjänvirasto ummistaa silmänsä isoilta ja tärkeiltä asioilta (mm. tuoreet poliittiset virkanimitykset) ja näpertelee lillukanvarsien kanssa.

   Tässä viedään nyt valtakunnansyyttäjän johdolla yhteiskuntaa ja oikeuslaitosta sellaiseen suuntaan mihin ei pitäisi mennä, eikä näin alas Suomessa ole sitten Hannu Salaman salamasodan vajottu. Sananvapaus on samaa tasoa kuin Venäjällä.

   Vaaleilla valitsematon virkahenkilö käyttää asemaansa politiikan ajamiseen. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on hyvin tulkinnanvarainen termi, joten on selvää, että tätä nimikettä käytetään poliittiseen ajojahtiin.

   Poista
  2. Kaikesta erilaisesta ajattelustani huolimatta puolustan Räsäsen oikeutta kertoa mielipiteensä. Hänellä täytyy olla siihen oikeus!

   Jos sitä ei ole, olemme menossa kovaa vauhtia kohti orwellilaista yhteiskuntaa, jossa luvallisia ovat vain viralliset mielipiteet. Jokaisen pitää pöyristyä siinä vaiheessa, kun rautasaappaat kopisevat nurkan takana.

   Poista
  3. Tulkitset Orwellia väärin.

   Poista
  4. Tästä Päivi Räsäsen tapauksesta käydään kiivasta keskustelua mm. Helsingin Sanomissa, jossa joku päätoimittajista kirjoitti pääkirjoituksen, joka tuomitsee Päivi Räsäsen teon loukkaavaksi ja syytteen tämän vuoksi oikeaksi. Ja nyt kommenttiosio kiehuu kuin kesiaikainen noitavaino polttaakseen Räsäsen roviolla.

   Onko pakko nyt todeta keskivertokansalaisten ääretön valistumattomuus, etten sanoisi tyhmyys.

   Eihän kyse ole nyt siitä, etteivätkö Räsäsen sanat olisi olleet loukkaavia. Olivat tietysti, ne loukkaavat homoja ja muitakin.

   Kyse on siitä, saako loukkaavia sanoja sanoa, saako uskonnollisia pilakuvia piirtää - mm. Ville Ranta, Charlie Hebdon jne., saakoräävittömiä seksikohtauksia kuvata ja kirjoittaa, saako poliitikkoja haukkua älykääpiöiksi, saako persuja haukkua lukutaidottomiksi, saako porvareita haukkua lahtareiksi jne. Lista on loputon.

   Täytyy voida ja saada. Se on demokraattisen yhteiskunnan tunnuspiirre. Kansalainen saa ajatella erilaisesti kuin vallanpitäjät, kansalainen saa olla tyhmä ja typeräkin. Saa koetella sananvapauden rajoja, rohkeastikin. Kielto ja kyttäys ovat orwellilaista totalitarismia, jollaiseen suuntaan yhteiskunta ei saa liukua kenenkään johdolla.

   Poista
  5. Jos persuja sanoo lukutaidottomaksi ei se ole haukkumista, kun on totta.

   Poista
  6. No mutta eikös persujen puheenjohtaja ole kaikkien puolueitten puheenjohtajista yksi oppineimpia, tohtorismies?

   Sitä paitsi poliittisessa kentässä on tapahtunut merkittäviä muutoksia sitten viime vuosien. Näin todetaan Politiikan ilmastonmuutostutkimuksessa v. 2019. Tutkimus on oikeusministeriön julkaisu 2020:5.

   Siinä sanotaan mm. että SDP:n kohdalla suurin muutos näkyy äänestäjäkunnan painottumisena matalasti koulutettuihin ja SDP:n ja Vasemmistoliiton ikääntymisenä.

   Perussuomalaiset on toinen puolue, jonka suosio muuttunut huomattavasti viime vaaleihin verrattuna. Perussuomalaiset on menettänyt jopa 15 prosenttiyksikköä matalammin koulutetuilta, mutta samalla onnistunut paikkaamaan menetystä korkeakoulutuksen suorittaneilla äänestäjillä. Perussuomalaiset ei siis enää kerää kannatustaan erityisesti matalasti koulutetuilta, vaan puolueen kannatusprofiili on huomattavasti laajentunut vuoteen 2019 mennessä. Eiköhän sitä lukutaitoakin siis sieltä löydy saman verran kuin ylioppilas Pekka Haavistolta.

   Poista
  7. Kovin kummoinen ei ole Paavo Arhinmäenkään opisntotausta: "Arhinmäki kävi Helsingin Alppilan lukiota ja kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1995.[1] Hän on opiskellut sosiologiaa ruotsinkielisessä Svenska social- och kommunalhögskolanissa.[2]" (Wiki)

   Tutkinnoista ei ole mainintaa. Lukutaito kentien streikannut?

   Poista
 19. Edellä mainitun Repinin maalauksen "Zapokit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille" taustalla on historiallinen tapahtuma. Kemppinen on aikoinaan Blogissaan julkaissut kirjeen.
  Maalauksissa voi myös kuvata myyttisiä ja fantastisia aiheita. Sen sijaan on kyseen alaista voiko absraktista maalaus ja veistotaidetta luokitella taiteeksi lainkaan. Toteutuuko niissä taiteen ajatus ,välittyykö taiteilijalta ideoita ja elämyksiä katsojille . Luulen ettei absraktin taiteen katsojan voimakkaillakaan elämyksillä ole mitään yhteyttä taiteilijan elämyksiin ja mahdollisiin tarkoituksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä vastaavasti taiteilijan ideoilla ja tarkoituksilla tarvitsekaan olla yhteyttä katsojan elämyksiin. Minusta taideteos on itsenäinen teos, joka elää omaa elämäänsä ja muotoutuu jokaisen sen katsojan tai kokijan mielessä. Lopulta edes taiteilija itse ei omista taideteoksensa merkitystä.

   Poista
  2. Mihin sitten Absraktia taidetta tarvitaan? Jokainen semmoista tarvitsevahan voi muodostaa elämyksiä suoraan luonnosta rajattomasti.

   Poista
  3. Hyvä kysymys! Oksankarahka tietyssä valossa on taideteos, kun joku sen jossakin muodossa muille esittää. Oma valokuvaharrastukseni pohjaa syvimmältään tähän ajatukseen: kuvata luonnosta uusia näkyjä, pieniä yksityiskohtia suurena pintana tms. Vaikka sitten se oksankarahka sammaleisen metsän vihreässä valokeilassa.

   Tästä voi sitten johtaa kysymyksen, mitä taide lopulta on. Minusta se voi olla mitä vaan, minkä joku esittää. Toinen kysymys on sitten, mikä on kiinnostavaa ja hyvää taidetta. Esimerkiksi Mimosa Palen Jättihäpy ei miellytä minua, en pidä sitä hyvänä oivalluksena enkä hyvänä teoksena esteettisesti. Taide on myös makuasia.

   Poista
  4. Mielenkiintoinen keskustelu teillä, Meg ja iines. Mikä on taidetta? Onko abstraktilla taiteella mitään sanottavaa? Jokaisen mielipide noista asioista on itselle aina arvoitus, jota on vaikea ratkaista.

   Ennenvanhaan oli tilanne se, että taidetta tarvittiin eri aloille, myös historiaan, mutta sitten kun keksittiin kamera, historian kulku ja monet muut asiat, eivät enää olleet kiinni kertojan taidossa levittää sanaa. Yksi valokuva päihitti kaiken ja siihen oli helppo uskoa. Aluksi valokuvaaminen toikin esille pelkkää realismia. Mutta nykyään valokuvaajat eivät enää, ainakaan kaikki, tyydy pelkästään matkimaan luontoa, nykyisin valokuvaa voi esittää myös taiteena. Puhutaan valokuvataiteesta.

   Meillä on esimerkki aika lähellä saatavissa. Jos käyt katsomassa esim. Iineksen kuvia, joudut toteamaan, mitä valokuvataiteella voi saada aikaan. Iines on taiteilija. Paitsi sanavalinnoissa ja uusia juttuja tehdessään hän antaa aina välillä kirjoituksensa lennähtää tehokkaasti taiteen puolelle käyttäen mielikuvitustaan ja runsasta sanavarastoaa n lennokkaasti. Siinä ero täysin asiallisiin kirjoituksiin. Ja niin kuin sanottu, taiteilija hän on mieliharrastuksessaan etsiessään jonkinlaista täyspamausta (en muista mitä sanaa hän itse käyttää), mutta mielestäni hän on jo useamman kerran päässyt tähän "pamaukseen". Jotkut kuvat ovat olleet niin kauniita ja puhuttelevia, että niitä katsellessa tulee hyvä olo.

   Mitä abstrakkeihin maalauksiin tulee, niillä on aina oma paikkansa taiteen monimuotoisessa lajirunsaudessa.

   Abstrakti maalaus on tekijänsä mielenilmaus. Siinä ei halutakaan kuvata jotain jo olemassa olevaa. Siinä kuvataan jotain, jota ei ole olemassa. Tai on, mutta jota ei aikaisemmin ole tuotu esille. Se on jotain uutta. Hyvää tai huonoa, se riippuu tekijän taidosta.

   Luin kerran netistä erään musiikkiin liittyvän taiteen tekijän huokauksen. Hän sanoo: Tehtäväni on vaikea. Minun pitää tehdä jotain, jota ei ole olemassa.

   Siinä se on. Minkään taiteen alalla ei edes voi tehdä jotain, joka on jo olemassa. Siinähän ei olisi mitään järkeä, Taiteilijan tehtävä on LUODA jotain UUTTA. Se voi olla ulkoista tai sisäistä, siinä ei ole mitään rajoitusta. Abstrakti teos edustaa sisäistä taidetta.

   Poista
  5. iines, Iines, IINES! (korjaus edellisessä kommentissa tapahtuneeseen "painovirjeeseen".)

   Poista
  6. Hauskaa, painovirje seuraa toistaan. SE ei ole taidetta. Se on taidon puute.

   Poista
 20. Tuota Iineksen alussa mainitsemaa satukirjakuvitusta joka on nykyään useimmiten värikästä mutta tyyliteltyä, minäkin ihmettelen. Muistan, kun lapsena käytiin taidenäyttelyssä ja siellä oli maalaus omenapuunoksasta,jossa riippui omena, joka oli vedetty sangen suurpiirteisesti, olin hyvin pettynyt. "Eikö tuo ihminen ole osannut edes omenaa piirtää!"

  Mun täti oli taidemaalari, joka kirjoitti satukirjan, ja kuvittanut sen itse. Kuvitus oli minusta ihan kamala. Ne oli vain tietysti "taiteellisia", ja näyttivät lapsesta "huonoilta ja synkiltä piirustuksilta". Sadut olivat minusta kyllä kivoja, mutta kuvat pilasivat koko jutun.

  Lapsi "tietää", miltä mikin näyttää, jos on kysymys sille tutusta asiasta.

  Muutenkin olin yleensä pettynyt kirjojen kuvitukseen, kun luin itsekseni jotain satua ja kuvittelin lukiessani koko ajan kaiken mistä siinä kerrottiin, näin ne ihan silmissäni, ja kun käänsin lehteä, siinä tuli vastaan kuva samoista asioista, mutta se oli täysin erilainen kuin se, mitä olin jo "nähnyt".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kirjojen kuvitus muistuttaa joskus lasten omia piirroksia. Hahmot ovat pelkistettyjä ja viivamaisia, hyvin yksinkertaisia.

   Ei siinä mitään pahaa ole, ja näkeehän hauskojakin viivapiirroksia. Vaan miksi matkia lapsen omaa piirrostyyliä? Näkeehän lapsi koko maailmankin rikkaammin ja väreissään. Lapsi vain ei itse kykene ilmaisemaan sitä, koska käden taidot ja koko kehon liikeradat ovat vielä kehitysvaiheessa ja muitakin työkaluja puuttuu.

   Poista
 21. Mikis ansaitsee kiitoksen, kun oli niin tarkkaan kuvannut kommentissaan alkoholin eri muotoja. Onhan niistä kuullut puhuttavan tenusta ja kiljusta ja mitä niitä muita onkaan, joita ei ole koskaan päässyt maistamaan. Huono tuntemus mulla taitaa olla kaikkiin sen alan juomisiin. Kun mun isä oli raitis, ei ollut mahiksia maistella salaa pullonpohjia. Sitten myöhemmin kyllä, kun istui ravintolassa jossain porukassa. Vaivana oli vain kun piti tilata jotain, eikä tiennyt juomien nimiä. Piti sanoa: Minulle samaa kuin tuolle edelliselle!
  Sen jälkeen kun huomasin, että oli juoma mikä tahansa, minulle tuli sen jälkeen migreeni, lopetin koko homman. Siis ryyppäämisen. Ei hätää. Toiset tekivät ja tekevät sitä minunkin puolesta.

  VastaaPoista
 22. Tapsalle 10 pistettä Rembrandtin maalauksesta, siitä vanhasta ukosta, sillä sitä pidetään yhtenä arvokkaimmista maalauksista, mitä Suomi on sattunut aikanaan ostaa. Enää ei sitä kyllä ostettaisi. On se niin kallis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pisteet otetaan vastaan ilomielin.

   Olen niin monta koffia kiskonut, että oikeastaan omistan kolmanneksen taulusta.

   Loput kaksi kolmannesta omistavat Riku ja Mikis.

   Poista
  2. Saatan myöntää, että mahdollisesti toisinaan olen jonkun saunaoluen ottanut, ehkäpä eittämättä toisenkin. Rembradtille minulla ei ole käyttöä eikä siihen käytettävää seinäpintaa, ostin Atik Ismaililta hienon, lp-levystä tekemänsä, taideteoksen.

   Poista
  3. Olen pahoillani että janoissani myin pilkkahintaan tuon oman kolmannekseni. En tiedä kellä se nyt on.

   Poista
 23. Mitä kauheaa olen nyt tehnyt! Samperi. Joku voi ajatella että luulen olevani joku valtiovallan ylitarkastaja! Puutun toisten kommentteihin!
  Ei hitsi. Vielä yritin jatkaakin, mutta pyyhin pois. Pitää ihan selittää:

  Tulin tänne katsomaan, mistä täällä puhutaan. Mulla on tapana katsoa, mitä täällä jo olevissa kommenteissa sanotaan, että pääsisin vähän kärryille. Mutta aina käy niin, että jotenkin kummalla tavalla ihastun sanavirtoihin, joita täällä pulppuaa. Ja kun sitten pitäis puhua itsekin jotain, huomaan, etten osaa mitään sanoa. Tuntuu kuin kaikki asiaan kuuluva olisi jo sanottu. Mitä niitä toistamaan.

  Tämän takia tartun hädissäni johonkin yllä olevaan. Ei sen kummempaa.

  Mitähän varten minulla on harvoin omia mielipiteitä? Tyhjä pää. Tai sitten asia, joka tekisi mieli sanoa, on jo sanottu. Voi ei. Anteeksi.
  VastaaPoista
 24. Liisu, kivoja kommentteja kirjoitat, älä turhaan suomi itseäsi! Täällä voi kirjoittaa vapaasti muille, puhua heistä tai mistä vaan, turhasta tai tärkeästä, sillä se juuri on dialogia, vuorovaikutusta, mikä mielestäni on blogin tavoite. Joten sano vapaasti vaan. Sinullahan on pää täynnä ajatuksia ja mielipiteitä, Kiitos kun kirjoitat tänne, Liisu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorovaikutusta, kyllä. Kiitos sanoistasi, Iines!

   Poista
 25. Lumoava tuo Repinin maalaus.

  Ilakoivaa ja hassuttelevaa vappua kaikille! Kotona tai muualla.

  Oma kevätkarnevaalini ja vappuriemuni on hyvin rauhallisia. Viinat ei maistu, eikä ole kaveria paikalliseen tyydyttämään uteliaisuuttani, ketä sinne on uskaltanut.
  Huomenna avataan sisareni kanssa kuohuvaa ja istutaan pitkällä päiväbrunssilla pihamaalla. Satoi tai paistoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NOORA, mä tykkään nimestä Noora!

   Ei minullekaan viinat maistu. "Tiinä voi
   käydä hullutti", muuan lapsi sanoi meille kerran. Siitä tuli meidän perheen iskulause!

   Poista
  2. Sanotaanko niin, että onhan hyvä viini nyt nautinto, arvon leidit. Yhdistän mieluusti viinin ja oluen ruokailunautintoihin, mutta teräviä viinoja en juo minäkään, satunnaisia ja harvinaisia konjakkihörppyjä lukuunottamatta. Enkä toki kieltäydy kyläpaikan isäntäväen tarjoamasta alkusnapista.

   Kuten tiedätte, minulla on alakaapissa sinne kertyneitä tuliaispulloja, pieniä snapseja yms. Varmaan jopa 30 vuotta vanhaa vodkaakin. Sielläpä pysyvät, jumalanviljat tallessa.

   Poista
 26. Kiitos, Leonoora! Hauskaa vappua kaikille kansalaisille!

  Itse käytin auton katsastuksessa, ja kunnossa oli, ajettu 31 800 km, eli kauhean vähän viidestä vuodestaan huolimatta. Vai joko tuli kuusi? Muutoin vappu sujuu hiljaksiin kotosalla vailla rekvisiittaa. Hiljaista on naapureissakin. Kukaan ei tunnu juhlivan sen kummemmin. Edes nuoriso. Huomenna sitten kevättä haistelemaan.

  VastaaPoista
 27. Mä (minä sanasta en tykkää, siksi sanon mä, mutta ei se oo hyvä sekään. Yksi ä lisää, niin muuttuu lampaaksi.) Mää. Mutta sain täältä viimeksi inspistä, niinpä kirjoitin yhden julman jutun. Jossa on mukana Mikiksen kilju ja tenukin. Ei oppi ojahan kaada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Liisu, siellä näkyi olevan Raittiin perhe. En vielä lukenut tarinaa, luen kohta, mutta minua huvitti tuo nimi tietystä syystä. Nimittäin meillä on ollut suvussa Raitis-niminen perhe, ja minua nauratti lapsena kun valokuva-albumissa luki Sisko Raitis. Oli kuva perheestä, jossa istuttiin olohuoneen pöydän ympärillä, isä, äiti ja kolme lasta, ja perheen pojalla oli viulu leuan alla, rekvisiittana.

   Älä nyt vain Liisu mene poistamaan kertomustasi tämän takia - aavistaen herkkyytesi varoitan. Yhtäläisyys on hauska, vaikka tarinan Raittiin perhe paljastuisi pontikankeittäjiksi.

   Poista
  2. Iines, en mä poista. Sen verran kauan jouduin sen jutun kanssa temppuilemaan että annan sen olla, oli mikä tuli tai tuli mikä oli. Musiikki videon laitoin ehdotuksen mukaan, kun ei tullut mitään sopivaa mieleen vaikka ponnistelin. M. ehdotti Järjen veiit... S. ehdotti:
   eight songs for a mad king (hullu juttuhan se)

   Poista
 28. Meidän vappu oli eilen klo 17:05, kun join lasillisen simaa ja sen kanssa rasvaisen makkarapötkyn Kabanossia (kuumana).

  Nyt sitä näkyy olevan tarjolla kylmänä. Jutun teko vei aikansa, joten voi sanoa, että meillä oli tänä vuonna Kabanossi-vappu.

  Vielä ennätän sanoa, että Hyvää Kabanossia! Ei kun Juhannusta! Ei kun VAPPUA! Nyt menen syömään yhden Kabanossin, sen odottaa tuolla pöydällä. Ja sen kanssa - taas - lasillisen simaa. Sen jälkeen ulos! Vappu alkaa olla jo lopussa. Klo on 17:20

  VastaaPoista
 29. Iines, minun pitää kiittää sinua, sinä olet yksi osa juttua, josta on se video. Olet se voimanantaja, jota jokainen kaipaa, ja joka toteutuu täällä blogissakin meille kaikille.

  Tiedät, mistä videosta puhun. Sanoit sen jääneen vähän hämäräksi musiikkina. Sitä se onkin. Se on sävellys tavallaan, joka kuvaa ihmiselämää. Siinä se onkin taitava ja tarkka.

  Se kuvaa kuninkaaksi kuvattua henkilöä, joka elää täydellistä häkkielämää, ja joka muistaa enää vain välillä, että voi osoittaa mieltään Kansalle, joka ei ole näkyvissä, koska hän on kuningas (tajuamatta itse ollenkaan kuinka vähän hän tietää mistään mitään, itsestäänkään, että on kuin mikä tahansa häkkieläin, joka örisee ilman ajatuksia ja odottaa palveluksia).
  Tuosta videosta olen kovasti kiitollinen S:lle, sillä kun kuuntelin sen tarkkaan hetki hetkeltä, se oli kuin sisar jutulle, jonka olin vängännyt esille melkein väkisin. Video ja juttu täsmäävät samaan asiaan ja video täydentää jutun tuomalla esiin kaikki elementit vain eri muodossa, mitä itse en osannut kuvata.

  VastaaPoista
 30. Liisu, totta totisesti. Kuvaat hyvin tajuttavasti videon ja tarinasi yhteyden, ja näen sen hyvin kirkkaasti: noin se on. On kyse niistä kahleista, joita ympäristö meille asettaa, ja rohkeudesta elää kuitenkin itsensä näköistä elämää ja ehkä tulla hyväksytyksi omana itsenään. Ja tarinasi kuvaa mielestäni juuri noita kehyksiä ja raameja, joissa ihminen voi viettää lopulta vaikka koko elämänsä uskaltamatta purkaa niitä ja rakentaa uusia kehyksiä.

  VastaaPoista
 31. PS Ja sano mitä sanot, Liisu, mutta näen tämän teeman kulkevan lähes kaikissa tarinoissasi vuosien varrelta, ellei peräti ihan kaikissa. Nostamatta kissaa pöydälle - on todellinen taito osata kuvata tätä hienosyistä tunneviritystä monin eri tavoin.

  VastaaPoista
 32. Joskus on kyllä varmaan pakko nostaa kissa pöydälle. Nyt nostan yhden mustan katin. Koska säikähdin kun tuli tänne Iineksen bölogiin lukeakseni uusia kommentteja teistä toisilta.

  Säikähdin sitä, kun en näe täällä yhtään uutta kommenttiam vaikka aikaa on kulunut vaikka kuinka.

  Kaksi mahdollisuutta:
  1. Te oletta kaikki vielä heikossa kunnossa raskaan vapun jälkeen. Ette jaksa nousta sängystä.
  2. Olette pelästyneet kun on puhuttu IIneksen kanssa vain hulluudesta ja alkoholista, ja kissan nostamisesta pöydälle.

  Missään tapauksessa teidän ei tarvitse piiloutua. Mikään kohta puheissamme ei ole tarkoittanut teitä! Teillä ei ole mitään tekemistä juttuni kanssa, joka on naurettava. Yritin tehdä siitä hauskan, mutta se rojahti synkkyyden puolelle. Voi hurja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jälleen sama juttu. Joudun pyytämään taas anteeksi. Tällä kertaa kohteena Iineksen blogi. Voiko mikään blogi enää kunnolla hengittää, jos joku käyttää siitä nimeä: BÖLOGI !

   Sanokaa kuorossa minulle: Opettele ensin kirjoittamaan sanat OIKEIN, ennenkuin jatkat yhtään sitä, mitä aiot sanoa.

   Poista
  2. Lähden siitä, Liisu, että jokaisella on tämänsä.

   Koetan välttyä ajatukselta, että olisin tehnyt jotakin kauhean väärin, jos ihmiset eivät kommentoi. Jos näin asennoituisi, ei bloggaamista kestäisi, sillä väistämättä on nousuja ja laskuja.

   Onhan täällä ollut huikea määrä kommentteja koko blogin historian aikana, eikä niistä voi olla muuta kuin iloinen ja kiitollinen. On myös selvää, ettei mikään hyvä kestä ikuisesti. Ihmiset muuttuvat, blogit tulevat ja menevät.

   Vain yksi on varmaa: kirjoittaminen ei lopu. Sana on edelleen vapaa ja sulkakynät heiluvat siellä ja täällä.

   Poista
  3. BÖLOGI – sehän kuulostaa nykyaikaisen runoteoksen nimeltä! Suorastaan nerokas.

   Hesarin palkintokin voitettiin joku vuosi sitten teoksella nimeltään Änimling.

   Mutta Bölogi on parempi, se iskee suoraan modernin someajan sieluun, se potkaisee tärkeilijöiltä ilman pihalle, se tarraa nykyaikaa lahkeesta kiinni kuin kapinen piski!


   Poista
  4. Bölogi tai vielä paremmin bölögi on mainio nimitys mille vain. Se on hauska ja hieno ja arvaamaton ja ennen keksimätön. Siinä on yhteyttä blogiin, pölötysblogiin, jollainen blogi tietysti parhaimmillaan on.

   Poista
 33. Piipahdin lukemassa mistä aiheista olette keskustelleet. Olen maasudulla edelleen ja on hitosti muuta hommaa: remonttia ja uuden kasvimaan laittoa yms. että hyvä kun ehtii nukkumaan iltaisin. Liisun mielenkiintoisen kirjoituksen kävin lukemassa, mutta en ehtinyt jäsentää vielä ajatuksiani kommentiksi sinne. Päässä kun pyörii nämä arkiset touhut ja tekemiset täällä. Käyn jahka kerkiän uudelleen. Liisun maalaus on upea jälkeen kerran!
  Tullee sateinen ajanjakso, josko silloin voi "hiljentyä" blogistanin ääreen. Voikaa hyvin ihanaiset!

  VastaaPoista
 34. Kiitos, Leonoora ja voimia ja iloa remontteihin. Remontit ovat ihania ja kamalia, yhtaikaa. Minunkin pitäisi, sekä mökillä että täällä kotona. En tiedä mistä alkaisi.

  Sitten on vielä se ns. paskalaki, eli mökin jätevesijärjestelmä pitäisi ehkä uudistaa kokonaan. Minusta on hullua, että yhteen mummonmökkiin pitäisi hankkia kymppitonnin systeemit muutaman kesäisen viikon käytön vuoksi. Haistakoon huilut.

  VastaaPoista
 35. Kemppiselläkin petti sitten hermo ja hän jakeli porttikieltoja!

  Siellä on muutenkin havaittavissa sellainen tyyli, että nykymenon arvostelijat kirjoittavat aika asiallisesti, mutta hyvikset sortuvat infantiiliin leimaamiseen.

  Moneen heistä verrattuna meidän ikioma Mankelimmekin on korrektiuden perikuva. Yhtä väärässä toki.

  Niin – miten Räsäsen tekolaillinen ajojahti eroaa Navalnyin vastaavasta? Lakia sielläkin "noudatetaan", kun ulkomaan agentit pannaan kuriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mankeli on mekein sama kuin enkeli. Kaunis ja tehokas lempinimi. Hyvin keksitty!

   Poista
  2. Itse olet kiltti kuin ketokäenminttu, Liisu. Luin novellisi, se on täynnä hiottuja lauseita, eihän niihin voinut kuin ihastua! Itse tarina elää, on absurdin hauska, vei mukaansa. Hienoa. - Ps. Videota kun aloin katsoa/kuunnella, minä säikähti! Ajattelin että katson sen myöhemmin kun olen ottanut "pari napanteria"... em mää ('mää, mää') selvinpäin oikein rohkene...

   Poista
  3. Mikis. kiitos kommentistasi! <<se video kannattaa ensinnäkin suurentaa alakulmassa olevaa kuviota näpäämällä, silloin näkee paremmin kuinka se kunkku ryömii siellä kuin kani häkissä.

   Se video on kuin kappale pienoisoopperaa. Siinä ähkitään ja öhkitään kuin alkueläin sikalassa. Ja se on kunkku, joka on tullut hulluksi johtuen otteestaan elämään. Pelottava esimerkki.

   Poista
  4. Tottakai tulen tuon videon katsomaan, Mein lieber Freund. Mutta kuten sanottua, en krapulassa. Krapulassa ihminen on pelottava esimerkki myös itselleen, ei siihen tarvita häkkiin suljettua Kunkkua (= Über-Ich).

   Poista
 36. Huomasin tilanteen Kemppisen blogissa, ja suoraan sanottuna ihmettelen Kemppisen käytöstä. Hänellä lienee perustelunsa, mutta porttikiellot aikuisille aivan asiallisille kommentoijille ovat minusta ilmapiiriä huonontavia. Ehkä minulla on ollut turhan ylevä käsitys Kemppisestä. Hän taitaa olla oppineisuutensa alla äreä ukko, joka ei siedä erimielisiä puheenvuoroja.

  Oikeasti minua hieman pelottavat nämä ahdasmieliset porttikieltojen jakelijat. Kuvastavat tätä totalitaristiseen ajatteluun yhä enemmän lipuvaa aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä? Onkos Kemppinen poistanut kriittisiä kommentteja? Se sika!

   Poista
  2. Ei ole, koska Kemppisellä on etukäteissensuuri eli kommenttien esitarkistus. Hän on poistanut epämieluisia kommentoijia kokonaan. Samalla taisivat mennä kriittiset äänenpainot, kuten Uuninpankkopojankin blogissa.

   Se, mikä on lopputulos tällaisten toimien jälkeen, on minusta totuuden etsintää väistävää ja kapenevaa. Blogista voi tulla selkääntaputtelijoiden ja samanmielisten hymistyskerho. Tämä hieman kärjistetysti ilmaistuna.

   Epämieluisia ei tässä tarkoita yleisesti epämiellyttäviä, vaan bloginpitäjän kanssa ilmeisen erimielisiä, kriittisiä ja asiallisesti esitettyjä näkemyksiä.

   Poista
  3. Onko siellä Kemppilässäkin yritetty jakaa oikeaa tietoa?

   Poista

  4. Mikähän lopulta on oikeaa tietoa - minä en ainakaan ole varma minkään tiedon ”oikeellisuudesta”. Edes oman tietomaailmani.

   Esitettiin toisenlaisia näkökulmia, olin joskus huomaavinani. Minusta tällainen oli virkistävää, ja ajattelen jopa niin rohkeasti, että idoleita on hyvä kyseenalaistaa.

   Vaan jos kunnon debatti estetään dissaamalla eri tavoin ajattelevat, tai jopa blokataan ulkoavaruuteen, estyy asioiden moniulotteinen käsittely.

   Poista

  5. PS Kyseessäon sama ilmiö, joka tapahtuisi eduskunnassa, jos opposition ääni vaimennettaisiin. Oppositio ei saisi sanoa mitään, ja eduskunnan kyselytunnilla saisivat kysellä vain halituspuolueet itse.

   - Näen tällaisen blokkaamisen ja dissaamisen näin, enkä puhu nyt vain Kemppisestä, joka kyllä sietää itsensä arvosteluakin. Puhun yleisellä tasolla dissaamis- ja blokkaamisilmiöstä. Olen vähän luullut, että se on käytössä vain teinilässä.

   Poista
  6. Laimentakaa nyt hieman sitä "kiehuvaa vertanne" esim. sahdilla! Sillä ettehän te, sinä ja Tapsa, niin tarkoituksenhakuisia ole miltä näyt... anteeksi, miltä vaikutatte. Ymmärrätte hyvin miksi Kemppinen (ja mielestäni ihan liian myöhään) sulki bloginsa siltä, että sen kommenteista 70-90 % oli pelkkää kahden perussuomalaisen ja heidän agendaansa vastustavien Nimettömien välistä henkilökohtaisuuksiin menevää vittuilua. Oli aihe mikä tahansa, aina sama juttu! Blogi ei enää ollut Kemppisen blogi.

   Se on taas toinen asia että Kemppisen blogissa muutamalla vakiokävijällä on enemmän ongelmia mielenterveytensä kanssa kuin sanottavaa, ja sitten on heitä, joista on hienoa saada oma pierunhajuinen kommenttinsa esille ... Suomen parhaassa blogissa. Jokseenkin säälittävää sekin.

   Ei Kemppinen sensuroi asiallista keskustelua... kyllä te tämän tiedätte! Älkää viitsikö trollata (= rakennella olkiukkojanne). Hän kun kyllä osaa perustella väitteensä, ja väittää vastaan, tarvittaessa hyvinkin piikikkäästi. – Itse ainakin saan hänen blogeistaan uusia ajatuksia ja oivalluksia, oppiakin. – Ps. Sen minä tosin hänessä olen huomannut, jos nyt sukellamme hänen persoonaansa, että silloin kun on väärässä, hän… närkästyy! Mutta, heh heh, olen minä senkin huomannut, että monet muutkin bloginpitäjät haluavat AINA olla oikeassa…! );- )��

   Poista
  7. Iinekselle, että

   odota nyt rauhassa sitä hetkeä (jota minäkin odotan), että Perussuomalaiset ovat hallituksessa - ja toivottavasti pääministeripuolueena. Niin olen varma, ettet silloin - etpäs! - et enää ole yhtä huolissasi opposition vaikutusmahdollisuuksista kuin nyt. Olet enemmän sitä mieltä - oletpas! - että ilkeä oppositio ei anna hallitukselle rauhaa hoitaa Suomen asioita kuntoon... – Tällainen mielikuva minulle tulee kun luen kannanottojasi. Voi olla, että se mun oma vika, vaikka luen myös paljon muuta.

   tuus


   Poista
  8. Mikis, mikis, rauhoitu, jos veri kiehuu jossain, niin se on kyllä nyt mikiksen suonissa.

   Sanoudun enemmälti irti Kemppisen blogista ja sen arvioinnista, sillä en ole täysin kartalla sen kirjoituksista enkä kommenteista. Seuraan sitä satunnaisesti, mutta tuohon Tapsan mainitsemaan blokkaamiseen kiinnitin kyllä huomiota, koska olen kaikkea blokkaamista vastaan. En näe siinä mitään hyvää enkä edistyksellistä, päinvastoin, se on usein kaventava työkalu.

   Blokkaaminen on suosittu työkalu varsinkin nuorten kiihkeiden naisten twittereissä ja instagrameissa, ja olen oikeasti yllättänyt, että aikuisetkin blokkaavat toisiaan, kun eivät siedä erimielisiä näkemyksiä. Minusta se on raju toimenpide.

   Omat kommenttini ovat reaktioita keskustelijoiden blokkaamiseen, eivät henkilöön, enkä osaa ajatella, että Kemppinen olisi tässä yläpuolella arvostelun. En yksinkertaisesti ymmärrä sitä, että itse saisi esittää kärkeviä mielipiteitä, mutta joku muu sitten taas ei saisi, koska on automaattisesti väärässä.

   Poista
  9. Mikis, minut on rakennettu niin, että sympatiani ja empatiani valuu automaattisesti sen puolelle, jota hurjistunut suuri enemmistö herjaa, olkoon hän vaikka kunniamurhaaja, Susan Ruusunen, Tanja Karpela, Teuski Hakkarainen, lukutaidoton persu, Päivi Räsänen, Alexander Stubb jne. Kaikkia näitä olen puolustanut tässä blogissa, koska kammoan pauhaavaa massaa. En mene näkyvästi sen puolelle, jonka te otatte hyväntekeväisyytenne kohteeksi, jotta voitte suvaita häntä ja tviitata myötämielisiä tvittejänne.

   En mene koskaan näkyvästi teidän hyvien puolelle, koska en välitä kiiltävistä kilvistä ja haistatan pitkät suvaitsevalle ja kulttuuritietoiselle imagollenne.

   Luulen jopa, että Jeesus tarkoitti Vuorisaarnassaan myös niitä persuja ja tanjakarpeloita, jopa björnwahlrooseja, joita te hyvät ja suvaitsevat ihmiset halveksitte ja joiden päälle vuodatatte somessa tulta ja tulikiveä, koska pidätte itseänne oikeamielisinä ja parempina.

   Poista
  10. Kuten sanoin - luen sinua. (Ja hyvin mielelläni!) Opin lukemaan 5-vanhana, sinua vähän myöhemmin. Et siis itse yhtään ihmettele itseäsi, että tuossa nimiluettelossasi on vain tietyn suunnan edustajia ... ja mikähän se suunta on? Ja mitä tarkoitat "teidän hyvien puolella" vihjailulla... Niinkuin Jeesuskaan en jumalavita halveksi yhtäkään ihmiseksi syntynyttä. En ees osaa. Minä olen epäoikeudenmukaisuutta vastaan, ja sitä esim. sinun björnwahlroosit eivät ole. Mutta ihmisiä ovat, tietysti, myös he. Eli Armoa heillekin. Politiikassa minä olen fasismia vastaan, koska se on ihmistä vastaan, on kaikkea sitä mikä on elämää vastaan. Ja tarkoitan että fasismia on monen väristä, Neuvostoliitto oli täysin fasistinen valtio, Venäjä on sitä tänäänkin ja Kiina, USA, itseasiassa kaikki suurvallat ovat pienempiensä sortajia. Ja monet 'pienvallat' matkivat heitä; ensin pitää vain saada valtaan "Me ensin" puolue ja vahva Johtaja, kyllä se siitä sitten! Suttaantuu.

   Historia on aikamoinen roskatynnyri. Mutta marttyyrejä jos etsit, löydät niitä kaikkialta. Oikeamielisyydestä minä en tämän enempää tiedä, mutta en koskaan ole itseäni pitänyt mitenkään 'parempana'... mutta välillä laulut kertovat ja itkettävät. Kyllä!

   https://www.youtube.com/watch?v=R4nAbWaJh_Q

   Ps. Toisenlaisiakin lauluja tietysti kuuntelen, kuten ”Muistoja Pohjolasta”. Tai ”Jääkärimarssia”.

   Poista
  11. Jos olisit tarkka, mikis, sinun tulisi kääntää kuvio myös toisinpäin ja kysäistä, miksi juuri nämä tyypit ovat joutuneet huutokuoron raivon kohteeksi.

   Fasismista minäkin haluan varoittaa, sillä jokainen pyrkimys stilisoida historiaa esittämiskelpoiseksi ja kuristaa sananvapautta vie kohti totalitarismia ja valvontaa ja rautasaappaiden kopinaa. Sen toisessa päässä on orwellilainen yhteiskunta, jossa ilmaisu on tarkoin säädeltyä ja normien mukaista. Ei fasismia ole vain menneessä, vaan se on lähempävä kuin huomataankaan. Ja siellä, missä sitä ei tunnisteta.

   Poista
  12. Fasismi käy tänään paljon paremmin kaupaksi kuin vaikkapa 2000 -luvulla. Se on oikeasti pelottavaa. Koska ihmiskunnalla on ratkaistavana tosisuuria ongelmia. Ja niitä ei asein ratkota.

   Poista
  13. "huutokuoron raivon kohteeksi"... hyvä. Kyse on kai samasta asiasta kuin "maalittaminen". Joka tarkoittaa "henkilön mustamaalaamista sosiaalisessa mediassa". Jees. Tämän toimenkuvan tähän maahan toivat herrat Johan Bäckman ja Jussi Halla-aho. (jotka ovat belsebuubeja itse).

   Tapsa on reilusti sanonut "ääneen" että hän on konservatiivi. Mitä pahaa siinä? Mikset sinä uskalla sanoa olevasi oikeistolainen? Eivät oikeistolaiset myrkyllisiä ihmisiä ole... itsekin tunnen ainakin kolme fiksua oikeistolaista (tai yksi niistä taitaa olla kepulainen. mutta kumminkin!).

   Nimimerkki "bätre vihervasserisuvakki"


   Ps. Kanssasi on oikeasti kiva heittää huulta!

   Poista
  14. On vaikea sanoa, mikä on, kun olen vähän kaikkea. Juuri katselin, olisiko tuoreessa paikallislehdessä sopivia vihreitä kuntavaaliehdokkaita. Olen luonnon ja eläinten puolesta metsäkoneita ja hakkuita vastaan.

   Vaan kun vihreillä on muita rasitteita, kuten intersektionaalinen feminismi. Ei se yksi invalidikaan halunnut olla missään erityisasemassa, vaan samanlaisessa raadollisessa kuin me muutkin. Joku halusi nimittäin kieltää vammaiselle nauramisen, ja vammainen itse taas ei halunnut, koska eritysikohtelu asettaisi hänet erityisasemaan. Hänelle sai nauraa kuten muillekin. Eli ilman tätä älytöntä i-aatetta olisin vihreä ja vihaisin kepulaisia.

   Onko vihreä puolue oikeistolainen vai mikä?

   Kokoomuksesta en ihan löydä kotiani, vaikka ehdokkailla on joitain mainioita ajatuksia. Pidän Elina Valtosen (Lepomäen) tavasta puhua ja olla rohkea.

   Persuissa hyvää on isänmaallisuus ja suomalisten arvojen vaalinta, mutta huonoa EU-vastaisuus ja kansainvälisyyden liiallinen boikotointi. Maailmaan pitää mennä, ja ihminen on kaikissa kulttuureissa nahkansa alla sama. Oli väri ja muoto mikä vaan. Se mikä persuissa on hyvää, on railakas keskiaikaisen naisvihamielisen kulttuurin kritisointi - jos useat typeryydet ja ylilyönnit karsitaan.

   Kristillisistä en löydä kotiani, mutta Päivi Räsänen on ookoo. Peukutan hänen ehdotonta antautumistaan rehellisyydelle ja omalle sanomalleen, vaikka olen eri mieltä homoista ja abortista.

   Harry Harkimo on myös ookoo, sympaattinen yhden miehen liike. Vaikka on sikarikas.

   Muut erittelyt toiste. Mutta siis älkää ihmetelkö, etten löydä kotiani oikein mistään puolueesta.

   Poista
 37. Minua hieman huvittaa - ja vähän enemmän kyrpii - että toinen osapuoli haukkuu toista osapuolta siitä että he haukkuvat heitä. Tai siis meitä. Saatanan pehmoperseet! Molemmat mölötätte kuin idiootit, kyllä kyllä, ja sitten uhriudutte kuin... ritsalla ammutut rastaanpoikaset. Tämä valhe, tämä valhe on sietämätöntä. On, on! Eikä siihen balsamia tuo se että muistutetaan "mitä valhetta koko 1970 -luku oli"... ikään kuin se poistaisi tämän päivän valheen (simbsalabim) pois! No ei. Mutta äläkää välittäkö, isompia valheita tapahtui 31.12.1596, tai 29.9.1714, tai 21.2.1918, tai mitä nyt milloinkin. Aina sitä sattuu Suomessakin ja tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäkin minä siis tarkoitan, että ei kovin validi argumentti mihinkään tämän päivän politiikassa ole se, että aletaan kauhistelemaan sitä mitä "taistolaiset" 1970 -luvulla tekivät ja olivat. Ja me nyt olemme sentää ihan toista maata. Ensinnäkin nuo "sinisalolaiset" olivat

   1) ihan perseestä 2) ja ihan täysin vailla mitään vakavasti otettavaa valtaa 3) paitsi että eri kulttuurijärjestöissä kuten esim. teatterin piirissä tekivät paljon pahaa 4) paljon pahaa

   Ps. Tämän päivän taistolaiset mahtunevat yhteen tai kahteen Lada 1200 autoon. Jos äkkiä saisivat päähänsä kokoontua...? (Tai em mä tiedä. Mistäs mä sen tietäisin?)   Poista
  2. No juuri se, ettei keskustelukulttuuri pääse kehittymään, johtaa tällaiseen mölinään. Keskustelukulttuurin pitää sisältää kaikenlaisia mielipiteitä, ne tulee sallia, mutta ilkeyksiä ei tavitse suvaita eikä loukkauksia, tietenkään.

   Se, että keskusteluista estetään vain sillä perusteella, että puheenvuoro on erimielinen, on vallankäyttöä ja totalitaristista menettelyä.

   Puhun nyt siis yleisesti, en Kemppisestä, koska en tunne noiden keskustelujen kaarta.

   Poista
  3. Jos verenne kiertää kovin kuumana, kannattaa mennä tänne rauhoittumaan. Siellä on jo kaksi munaa.

   https://wwf.fi/luontolive/saaksi/

   Poista
  4. Meidän tulee olla ylpeitä 70-luvusta ja kiitollisia siitä, että yksi maailman harvoista korvaamattomista, unohtumaton Arvo Kalevi Kekkonen oli johdossamme. Ylpeydellä muistan sitä konsensusta, kun muita ehdokkaita ei edes sallittu ja vaalitkin lopetettiin vanhanaikaisina.

   Se myönnettäköön, että Sinikka Sokka on aikakautemme ja kaikkien aikojen yksi suurimmista taiteilijoista, jonka suurtyöt, mm. kuten monet niistä, ovat aivan unohtumattomia.

   Taisto Sinisalon muistelmat kerran lainasin, mutta lopetin lukemisen kesken, huumorinsa oli niin hulvattoman runsasta, etten pysynyt matkassa.

   Älkäkäämme tässä, tai missään, unohtako sitä, että Maalaisliitto oli Neuvostoliiiton kommunistiselle puolueelle rakkain: "Tämä on minun rakas poikani, johon olen mielistynyt!"

   Poista
  5. Niinpä niin, Riku, olen samaa mieltä kanssasi, että tänä päivänäkään meitä ei mikään muu uhkaa kuin Urho Kaleva Kekkonen. Tai hänen Haamunsa. Kukapas muukaan!

   Mutta odotan silti sitä, Riku, että kun suosikkipuolueesi - nimiä mainitsematta - vihdoin väsäävät oman hallituksensa ja alkavat silittää teitä palkansaajia... heh, heh, sanoisinko niin että vastakarvaan… ja enemmän mitä Sipilä ehti, niin siinä kuule sinultakin lähteä tukka päästä! (herrojen kanssa marjaan kun lähtee saa varoa etteivät vie sulta roppostakin. paitsi että tämähän on ihan sokkamaista kommunistista propagandaa! hui kauheeta)

   Poista
  6. Joo Riku, saat sinäkin kohta varautua kiky-tunteihin ja elähdyttäviin palkanalennuksiin. Koska meidän kapitalistimme ovat niin pieniä, ja Globaalin Maailman kapitalistit niin isoja, niin sinunkin on puhallettava yhteiseen suomalaiseen hiileen. Se sammuu muuten. (kuin saunalyhty) Mutta ei keppiä ilman porkkanaa: Lepikon torppa myrkytetään DDT:llä, Orimattilan arkisto tuhopoltetaan, saamelaiset roudataan Eestiin ja somalit Ruotsiin, hurrit siirretään Kökariin, Lemlandiin, Lumparlandiin ja Vårdöhön. Ja sen lisäksi (tämä täkynä!) kaikille hyvinkääläisille jaetaan mustavalkoinen "Taho Pihkala" valokuva vuodelta 1933 (100x60 cm).

   Poista
  7. Mistään puolueesta ei koskaan ole ollut minkään pelastusteorian täyttäjäksi. Minkään henkisen anekaupan nojalla en voi hyväksyä sen ihmisaineksen tänne raahaamista, jota Helsingin kaduilla näkee jo kammottavan paljon. "Suomalainen pelasti mielenterveysongelmaisen afrikkalaisen narkomaanin ja pääsi vihreään taivaaseen!"

   Poista
  8. Ja ne palkanalennukset ovat varmasti tulevaisuutta, ei niille mitään mahda. Taistolaiset olisivat niistä tyytyväisiä, heidän milestään köyhiäkään ei saanut avustaa, koska se tuki porvarillista järjestelmää.

   Vihreät on ns. arvokysymyksissä kaikkea hyvyyttä syleilevä, mutta niin härskiä oikeistolaista kuntatason talouspolitiikkaa, ei yksikään maailman kokoomus ole ikinä harjoittanut.

   Poista
  9. Minunkin mielestäni kaikkien mantereitten narkomaanit tai ainakin heidän diilerinsä pitäisi pistää... no, sanotaan vaikka että Uuniin.

   Poista
  10. Grynderi ja vihru toisistaan tykkää, siinä teemaa kunnallisvaalien muutoksen hakuisuuteen.

   Poista
  11. Perseensä jos paitaansa pyyhkii, on kuin äänestäisi supisuomalaista. Siinäpä kunnalisvaimo oiwa.

   Poista
  12. Globaali etninen tuo puuroa sinunkin pöytääsi?

   Poista
  13. Vanhakristittynä otan vastaan vain taivaalta satavaa mannaa, jos sitä on tullakseen, ja ryynejä.

   Poista
  14. Heh, Mikis kekkosen linjalla loppuun asti.

   Poista
  15. Minä olen Relanderin linjalla.

   Poista
  16. Reissulassiksi minuakin saa sanoa, ravaan alituiseen Helsingissä, vaikka se liittyy vain ansaintatalouteeni, ei halukkaasti halulliseen linjavalintaani.

   Poista
  17. Itse en itseäni sano Lassieksi. Koska muistutan enemmän Mulkkua.. tai, kuten nuoret tytöt kitisevissä hetekoissaan iltaisin haikeina kuiskivat "pientä, mutta tattimaista sientä".

   Poista
  18. Sanokaa mitä sanotte, velikullat, mutta aamun Yle-gallupissa kokoomus jyrää teitit kaikki. Toisena lukutaidottomat persut, kolmantena hiipuvat demarit, ja vihreätkin kovassa laskussa. Hirmuisen kauheaa luvassa!

   Poista
 38. Tässä muuten esimerkki siitä, kuinka englanninkielinen sana intersectional on käännetty suomeksi:


  X. whereas minority women, especially Roma women, regularly face multiple and intersectional discrimination and are disadvantaged not only in comparison with majority women, but also in comparison with ethnic minority men, and are at particular risk of social exclusion

  eur-lex.europa.eu

  X. ottaa huomioon, että vähemmistöryhmiin kuuluvat naiset ja erityisesti romaninaiset joutuvat säännöllisesti monenlaisen ja monin perustein tapahtuvan syrjinnän kohteeksi ja ovat heikommassa asemassa paitsi valtaväestöön kuuluviin naisiin nähden myös verrattuna samaan etniseen väestöön kuuluviin miehiin ja että he ovat erityisen suuressa syrjäytymisvaarassa

  eur-lex.europa.eu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran Prahan illassa keskustasta hieman syrjemmällä kadulla kun yksikseni kuljin niin näin poliisipartion ja mustalaispariskunnan kohtaamiseen. Siinä ensin huudettiin, sitten pamputettiin, sitten tuo pariskunta hyvin väkivaltaisesti tungettiin autoon. No, vitustako minä tiesin mistä on oikeasti kyse, mutta kyllä se rasismilta haisi. Ja mites minä, maailmanparantaja, siihen suhtauduin? No, kävelin ripeästi ohi ja rupesin katselemaan muualle.

   Niinhän me, humanistit, ja ihmiset yleensäkin, kun jotain ikävää oikeasti ympärillämme tapahtuu, katselemme muualle. Kai kyseessä on itsesuojeluvaisto..? (huono selitys, huono selitys) Olemme pelkureita.

   Poista
  2. Kerrohan, miksi tuot tänne sitaatin. Sitaatit eivät keskustele, joten se menee poistoon, ellet esitä siitä ajatuksiasi.

   En näe siinä myöskään sanan suomennosta, vaan yleistä tietoutta, joka on käsittääkseni jo hyvinkin tuttua kaikille asiasta kiinnostuneille.

   Poista
 39. Kyllä siinä on sana suomennettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intersektionalismi = ___________.

   Kirjoita nyt tuohon se sana, minkä katsot suomennokseksi.

   (Tekstisitaatissasi on mielestäni esimerkki erilaisista ryhmästatuksista.)

   Poista
  2. Moniperusteinen, monisyinen, monihaarainen...

   IntersektionalISMI on täysin nutturasi alla kypsynyttä

   Poista
  3. Et voi vastata adjektiivilla, kun kysytään substantiivin suomennosta. Eli sitaatissasi ei ollut väittämääsi suomennosta, vaan erään uhristatuksen luonnehdintaa.

   Näitä uhristatuksiahan on sadoittain, ellei tuhansittain, jos niitä listaamaan ryhtyy. Yhdellä ihmisellä voi olla useita statuksia, ja jokainen status erikseen voi olla etuoikeutettu jonkun toisen johonkin toiseen uhristaukseen verrattuna. Hohhoijaa.

   Poista
  4. Sinun 'intersektionalismisi' on tyhjä joukko, tyhjä kategoria.

   "Näitä uhristatuksiahan on sadoittain, ellei tuhansittain, jos niitä listaamaan ryhtyy. Yhdellä ihmisellä voi olla useita statuksia, ja jokainen status erikseen voi olla etuoikeutettu jonkun toisen johonkin toiseen uhristaukseen verrattuna."

   Nyt oivalsit monisyisen oikein! Otetaanpa vaikka esimerkiksi vanha, köyhä, ruma ja tyhmä nainen. Mikä siinä sinua väsyttää?

   Poista
  5. Mankemangi, sanon nyt suoraan. Olen melko varma, että tunnen ja tajuan intersektionaalisuudesta enemmän kuin sinä sitaatteinesi. Minulla on myös omia ajatuksia tästä ismistä.

   Oletkos sinä, hyväkäs, sen sijaan yhtään sisäistänyt, intersektionaalista statusajattelua?

   Minullahan on tuossa ilmeisesti minua tarkoittavassa luettelossasi jo neljä uhristatusta, joten minua on puhuteltava hyvin ja kauniisti. Olen myös vammainen, puheinvalidi, minkä unohdit listastasi. Minun täytyy siis saada paasata täällä ja teidän on kuunneltava minua kiltisti ja selkääntaputellen, koska uhristatus.

   Poista
  6. Älä sure, unohtelu kuuluu ikääntymiseen. Se on ihan luonnollista, mutta edetessään voi auttaa sinut statusasemaan: dementti papukka.

   Poista
 40. Minusta on kiva miettiä mitä sanotaan, ja mitä tarkoitetaan, ja mitä jätetään sanomatta. Ja koska keskustelukumppaninani on Iines - aplodit hänelle - (valtavat kättentaputukset kaikuvat pitkin Messuhallia) - niin kysyisin häneltä ensiksi mitä hän vertauksella että 1) "Suomi on kohta kuin Pohjois-Korea" tarkoittaa? Toiseksi minua ihmetyttää hänen lauseensa (panee tähän Kakkosen) 2) "en välitä kiiltävistä kilvistä ja haistatan pitkät suvaitsevalle ja kulttuuritietoiselle imagollenne". Koska ajattelen ettei sivistys ole kallellaan puoluepolitiikkaan, sitä vaan ihmisessä joko on tai sitten ei ole. (ja eihän se kenenkään vika ole mitä puoluetta esim. Ano Turpeinen edusti/edustaa/tulee edustamaan. tai Hakkarainen) Ja tähän hyvä anekdootti (muistini mukaisesti muistettuna):

  Saksan kirjallisuuden suurin kriitikko oli Marcel Reich-Ranicki. Hän oli Puolassa syntynyt juutalainen, joka silloisessa Länsi-Saksassa sai saman aseman (suuremman! paljon suuremman!) kuin meillä Tuomas Anhava. Jota sanottiin Paaviksi. No, me olemme pieni maa, Saksa iso - vaikka olikin kahtia halkaistu. Reich-Ranicki ei ketään säästänyt, lyttäsi mm. Günter Grassin erään romaanin ihan lyttyyn... josta Grass ei, sattuneesta syystä, ei yhtään tykännyt. Kun herrat kerran yhdessä paneelissa kohtasivat, Grass jotenkin (ei nyt ilkeästi mutta vähän sinne päin) kysyi tältä Reich-Ranickilta että "onko hän puolalainen vai saksalainen", niin tämä vastasi:
  Olen puoleksi puolalainen ja puoleksi saksalainen ja 100 %sti juutalainen". Grass piti sitä suurenmoisen vastauksena.

  Ps. Näin kerran Grassin livena, Wuppertaalissa. Lavalla oli myös - se oli sosialidemokraattien vaalitilaisuus - myös Helmut Schmidt, tuleva liittokansleri, kaukaakin nähtynä hyvin karismaattinen henkilö. Mutta, mutta... karismaattisempi oli silti Grass! Muistan miten yleisö oli sulaa kakkutaikinaa, kun se puhui - taputtivat ja hurrasivat, mutta sen saksan kieli oli täynnä niin monimutkaisia sanaleikkejä... että mun kielitaidollani en sitä samaa iloa irti saanut... sitä, mitä nuo perussaksalaiset. Donnerwetter!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun oliko se niin, että
   "olen 50 %sti puolalainen ja 50 %sti saksalainen ja 100 %sti juutalainen" Tietysti näin!

   Poista
 41. Näen Kemppisen toteuttaman sensuurin näin (esitän sen keksityn esimerkin avulla):

  a) kuvitteellinen nimimerkki "Mikis" esittää Suomen tilasta näkemyksiä, jotka ovat monellakin tasolla totta, mutta rankkoja ja hävyttömiä

  b) liuta anonyymejä haukkuu näkemykset alatyyliin rasistisiksi ja fasistisiksi ja nimimerkin putinin trolliksi

  c) blogi-isäntä K:n kuppi menee nurin ja hän antaa porttikiellon nimimerkki "Mikikselle"

  Näinhän se meni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta tuo. Mutta mitä itse tekisit, jos pitäisit kunnianhimoista blogia... vaikkapa kirjallisuudesta, ja toivot kaikenkarvaisia mutta asiaan liittyviä kommentteja, mutta… saatkin vain, päivästä toiseen, niljakasta sanan läiskettä ryhmä A: ihmisten herjatessa B: ihmisiä, ja päin vastoin. Eikä enää kukaan puhuisi p-kaakaan kirjallisuudesta.

   Ei kyse ole mistään sensuurista, jos blogin isäntä – tai meidän rakas emäntämme - rajoittaa kommentointia blogissaan sillä, että ”vittuako tänne tulette toisianne nälvimään, nälvikää toisianne jossain muualla”. Minusta se on järjettömyyksien karsimista, ei mielipiteiden.

   Ps. Tosin toisinhan se tosiaan meni. Mutta miten muuten sen olisi voinut tehdä?

   Poista
  2. Mikis, en usko, että tyypit tunkisivat poliittista agendaa puhtaitten kirjallisuuskatsausten lomaan. Kyllä siellä on ensin blogin lataamat ärsykkeet ja virikkeet ja piilokannanotot, joihin kommentoijat reagoivat.

   Tämähän olisi ideaali hyvän debatin aloitustapa. Kun hyvä debatti on dialogia, niin Kemppinen ei tähän tarjottuun työkaluun tartu. Hän haluaa mitä ilmeisimmin luennoida yleisölleen, sanella miten asiat ovat. Eikä siihen juurikaan ole nokan kopauttamista. Ärähdyksiä on nähty, jos keskustelu tekee jotain muuta kuin syventää hänen viitoittamallaan tiellä.

   Samat yksinvaltaiset äänenpainot on Uuninpankkopojankin blogissa. Olen itse alkanut hieman vieroksua tällaista ehdottomuutta, sillä sivupolut ovat usein antavampia kuin oman näkemyksen vahvistuttaminen muiden selkääntaputuksilla.

   Poista
 42. Enpä usko että kukaan teistä (ehkä poisluettun Tapsa) viitsi käydä googlettamassa mitä nuo päivämäärät 31.12.1596, tai 29.9.1714, tai 21.2.1918 tarkoittavat. Hyvä niin, näette parempia unia ilman että tiedätte, rakkaat oravanlapset. Hyvää Yötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikis, mikis, kyllä me oravalapset tiedämme historiamme ilman, että katsomme Googlesta. Jos saan kehua itseäni, niin minulla on ainakin ollut Metusalemin muisti, jos sellaista on. Vieläkin on, hieman laimenneena, mutta on.

   Nuo vuosiluvut jo ilman päivämääriä viittaavat tiettyihin poikkeuksellisen koviin jaksoihin Suomen historiassa. Itseäni noista kiihottaa eniten tuo keskimmäinen, jonka tapahtumiin liittyvässä salaisessa piilokirkossa keskellä korpea tapasin käydä Manu-koirani kanssa metsälenkillä mökkimaisemissa. Sinne pakeni kokonainen kyläkunta, luolastoon, ja vain Killun vanhaemäntä jäi yksin kylään, kun vainolaiset tulivat ja kiristivät Killun muorilta tiedon, missä kylän väki piileksi. Killun emäntä johdatti vainolaiset piilokirkkoon, pakon edessä, ja niin heidät kaikki surmattiin. Vain Killun muori jätettiin eloon.

   Vieläkin on Killun talo yhdessä mutkassa, mäen päällä. Ajan sen ohi mökille mennessäni ja ajattelen, että siinä on Killun talo. Kun tyttäreni oli pieni, hän rallatti aina auton takapenkillä Killua, kun ajelimme siitä ohi. Ja mummi sanoi aina etupenkiltä, että siinä se Killun talo on.

   Poista
 43. Kun luin tuota vahvaa keskusteluanne tuolla ylempänä ihmettelin, miten hyvin hallitsette keskustelun sanaston ja ajatukset myös politiikan tullessa ajankohtaiseksi asioitten pyörteessä.

  Itselleni politiikka on jotain, jota en yhtään hallitse, vaikka kuinka kuuntelisin tv:n asiantuntijoita, joilla painokkaat sanat virtaavat sujuvina, vaikka luulisi että niitä on vaikea hallita, kun ne ovat kuin kivenlohkareita juoksevassa vedessä.
  Tuntuu, etten koskaan pystyisi samaan.

  Mikis sanoo:
  ”Koska ajattelen, ettei sivistys ole kallellaan puoluepolitiikkaan, sitä vaan ihmisessä joko on tai sitten ei ole.” Se vähän rauhoittaa. Tyydyn siihen, ettei minussa sitä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivistyshän ei ole - ei saa olla - kallellaan politiikkaan ylipäänsä ollenkaan, eivätkä siis myös sivistyneet hengentuotteet.

   Juuri tämä on se, mikä kuumottaa minua nykypoliittisessa ilmastossa: kulttuurituotteet, esimerkiksi Shakespeare, halutaan siivota tietyin osin nykyisen yhteiskuntapoliittisen ilmaston mukaisiksi. Sivistystäkö?

   Minusta sivistyksen raiskausta.

   Poista
  2. Minusta politiikka vain sotkee aivoja ja hermostuttaa: Aina ne jaksavat riidellä ja huutaa toistensa puheen päälle, ajattelen. Jokaisella on oma totuutensa, joka on se paras ja oikea ja jota pusketaan väkisin toisten yläpuolelle. Ja muitten totuuksia ei haluta edes kuunnella! Niin ajattelen. ja ajattelen, että olen oikeassa.

   Mutta enpäs ole! Sanoin kerran täällä kotona ääneen, että minusta politiikka pitäisi nyhtää kokonaan pois ja kieltää koko sen olemassaolo.

   Silloin minuun luotiin sääliviä katseita ja minulle puhuttiin kuin pikkulapselle huolestuneella äänellä. ”Mitä sinä puhut! Politiikkahan on melkein tärkeintä koko maassa! Ajattele, jos valtiossa olisi vain yksi puolue tai ei yhtään, minkälaista olisi elämä? Onhan siitä esimerkkejä! Suomi on monipuoluemaa. Paras mahdollinen!

   Kyllä minä SEN ymmärrän. En minäkään haluaisi ikeen alla elää. Ja mitä suuremmalla joukolla asioista voi puhua ja päättää, sitä parempi.

   Mutta nuo keskustelut yleisillä markkinoilla. Kyllä ne haiskahtavat riidoilta. Siellä voidaan jopa henkilökohtaisesti "murhata" joku toinen, jolla on vain omat ajatuksensa, joita on tuonut esille ja joita pitää oikeina.

   Kun ajattelen tuota teidän keskusteluanne, on sanottava, että se on siistiä ja asiallista. Ei siinä puhuttu rumasti toisesta, pysyttiin asiassa, ja jäi tunne, että se lepäsi ystävyyden patjalla kuitenkin koko ajan. Melkein hellyyttä olin huomaavinani.

   Miten yleisissä puoluekeskusteluissa voisi taisteluhalua hillitä? Eikö koko ajan pitäisi olla mielessä ja muistissa, että kaikki mitä tapahtuu on yhteistä kaikille. Ei pelkille puolueille tai yksityisille henkilöille.

   Poista
  3. Politiikkaan on hieman vaikea päästä kiinni - "perille" - ellei sen toimintamekanismeista mitään tiedä. Suomessa on monipuoluejärjestelmä, ja siksi ei riitä se, että tykästyy johonkin ehdokkaaseen, ts. että hän ajattelee samoin kuin sinä. Koska puolueet määräävät mitä tehdään; totta kai ehdokas sitten puolueen sisällä voi vaikuttaa puolueen kannanottoihin. Mutta aika vähäistä se rivikansanedustajalle on: joka puoluetta johtaa n. 5 tärkeää henkilöä. Muut edustajat ovat kuoro, joka laulaa Hallelujaa. Eli... voit äänestää jotain "kivaa" ihmistä mutta äänesi menee hukkaan, kun se menee "ikävälle" puolueelle, tai päin vastoin.

   ns. Ajan Henki tietysti määrittelee sen mitä sivistys/kulttuuri milloinkin on. Ja tämä on niin laaja kysymys ettei siitä tämän enempää. Otan esimerkiksi vain 1den esim.:erkin: "Lady Chatterleyn rakastaja" (engl. Lady Chatterley's Lover). Kirja on tehty joskus 1920-luvulla, tekijä/rikollinen D. H. Lawrence, mutta kirja voitiin julkaista Britanniassa vasta joskus 1960 -luvulla. Miksikö vasta silloin? No siksikin kun sitä pidettiin täysin siveettömänä, uskonnon ja teknologian vastaisena, ja liian työväenhenkisenä ja... höpö höpö. Sehän on, tuo teos, kaunis moraliteetti, pornografian kanssa sillä on yhtä vähän tekemistä kuin Kippari-Kvartetilla. Mutta kun aika oli sellainen... ja Lawrence liikaa aikaa edellä (= radikaali), niin tästä tuo tuomio. - Aika aikaa kutakin. Nyt tuo kirja sopisi vaikka rippikouluun tyttöjen/muunsupuolisten/poikien oheislukemiseksi... mikä muuten olisi hyvä idea! – Kirkko, ja rouva Räsänen, pankaa tuulemaan!

   Ps. Eilen minulle näämmä oli täällä kauhee "hinku" pölistä. No, ei harmita. Minusta oli hauska heittää läppää esim. Iineksen kanssa, koska emme kumpikaan (olin huomaavinani?) emme edes loukkaantuneet toisiimme! Sepäs jotain se! Ihan kutkuttavan kivaa... mon petit amour de Satakunta

   Ps. Minä en mikään Auervaara ole - pois se minusta, siirtyköön se vaikka Rikuun - mutta onhan Sinulla vielä niitä konjakkipulloja siellä alakaapissa, onhan? Ai on. No pikaisiin tapamisiin sitten!

   Poista
  4. Totta kaikki mitä sanot, Liisu. Allekirjoitan vahvasti.

   Se, mikä on politiikassa jo pitkään kulkenut mukana, on valehtelu ja epärehellisyys. Äänestäjiä pidetään manipuloitavana aineksena, jota mielistellään ja jolle luvataan maat ja mannut, jota ääni tulisi itselle, omalle puolueelle. Moni näihin vappusatasiin lankeaakin.

   Itselleni on poliitikon persoona alkanut merkitä enemmän kuin puolue, vaikka pitäisi olla toisinpäin. Vaan kun ei ole.

   Poista
  5. Niin, ja Liisulle vielä politiikasta, että

   ... monipuoluejärjestelmässä mikään puolue ei Suomessa edusta enemmistöä, ei sinne päinkään, niinpä puolueiden on pakko määritellä suhteensa toisiin puolueisiin. Jotta hallitus saadaan kasaan, eli tehtyä Enemmistöhallitus, käydään hallitusneuvottelut = kukin puolue tinkii omista eduistaan... noh, tietysti mahdollisimman vähän. Mutta näin saadaan aikaiseksi kompromissi ja saadaan aikaiseksi Hallitus. (jonka jälkeen keskustapuoluelaiset käyvät vielä iltalypsyllä, mutta se on toinen asia)

   Opposition funktio on se, että he ovat katkeria siitä, että jäivät oppositioon. Siksi televisioiduissa eduskunnan kyselytunneillakin heidän naamansa ovat ryppyisiä kuin Norsun vitt... tarkoitan, että ovat harmistuneen näköisiä, ja puhuvat kovalla äänellä.

   Ei politiikka tämän kummoisempaa ole.

   Poista
  6. Vaan ei missään ole ollut niin kiukkuista oppositiota kuin viime kaudella Juha Sipilän aikana. Oppositio räksytti kuin raivotautinen rakki, etunenässä Ville Niinistö ja Paavo Arhinmäki ja Antti Rinne. Huuto oli taivaankantta hipovaa.

   Poista
  7. Niinpä niin! Ja nyt taas toinen oppositio huutaa "KAIKKI ON VÄÄRIN, KAIKKI ON VÄÄRIN" mitä hallitus tekee. -Tähän sopii lause... tai ei oikeastaan yhtää sovi, mutta kun tunne latinasta juuri muita lauseita, niin sanon

   ... O tempora, o mores.

   Poista
  8. Ilmeisesti meillä on aina dynaamisempi oppositio kuin hallitus.

   Poista
  9. Oletko muuten koskaan nähnyt raivotautista rakkia? En usko, että olet, en minäkään, ole. Mutta raivotautisen kissan olen nähnyt, se oli yksi meidän omista kissoista, ja se muuttui ihan hulluksi, ei tehnyt muuta kuin pomppi vaan, ja kalusi omaa häntäänsä. Meitä ihmisiä se yritti koko ajan purra, sähisi ja irvisteli ja yritti purra. Lopulta Hemmi-täti löi sitä hiilihangolla päähän. Oli pakko. joko kissa, tai me lapset

   Poista
  10. Hemmi-tädille aaltoja.

   Poista
 44. Jaaha, ilmeisesti iinesläisessä diskurssissa 'sivistyspuolue' on mahdoton yhdyssana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häh? Avaatko vähän. Kerro lisää.

   Poista
  2. Muistan, kun pikkupoikana olin jakamassa 'sivistyspuolueen' vaalimainoksia. Sain niiden jakelusta muutaman markan - se oli paljon rahaa siihen aikaan kun Rönnin Lempin kioskissa pennin irtokarkit maksoivat pennin per kpl. Mutta... kyllä niitä lehtisiäkin oli… hyvänen aika kun niitä oli niin saatanasti (äläpäs kiroile Mikko, no en) oli niin jukrapiun paljon, että ei niitä kaikkia jaksanut ihmisten postiluukuista sisään työntää. Tai välillä työnsin 10-20 kerralla, että niistä pääsisi eroon. Ei päässyt! No, lopulta vein ne loput Kesäpirttimme huussiin, ja koska toinen puoli niistä oli ei-painettu, niin kyllähän siihen pyllynsä pyyhki.

   Tämä puolue oli nimeltään Suomen Kansanpuolue (KP). Ja totta on, Mankemangi, että Suomessa ei 'sivistyspuolue' pärjää, ei vaikka myöhemmin yhdistyivät Liberaaliksi Kansanpuolueeksi (LKP). Huussiin joutivat hekin.

   Poista
  3. Näillä lakeuksilla ainoa sivistyspuolue on kepu. - Olggast hilja gon Pura puhuu, sanoi tätini, edesmennyt emäntä keinustuolissaan ministeri Martti Puran (kepu) aikoina, radiota kuunnellessaan.

   Poista
  4. Aikoinaan mua huvitti se kun ministeri Simoselle (Aarre "sapeli" Simoselle) esiteltiin yhtä virkamiestä että hän palkkaisi sen Sisäasianministeriöön... esittelijä kehui että "hän mm. puhuu kahdeksaa eri kieltä", yms., mutta kun se ei sopinut Simosen suunnitelmiin - eli oli väärästä puolueesta - niin Aarre totesi: "niin, ja varmaan kaikilla kielillä paskaa..." Eikä tullut valituksi, hän.

   Poista
 45. Tiedättehän te, rakkaat kontiaiset (Talpa europaea), mikä aikoinaan oli Neuvostoliiton korkein ns. 'kevyttuotannon tuote'? Ei, ei ollut sinkkiämpäri - vaikka läheltä liippaa - vaan oli se, ja älkää nyt pudotko tuoliltanne, se oli vastaisku länsimaalaiselle pornon vyörylle. Venäläiset kun päättivät kehittää sekä suurimman että pörisevimmän hieromasauvan, mitä maailma ikinä on nähnyt. Näin syntyi legendaarinen VENÄLÄINEN PERSEENPÄRISTIN. (eestiksi "vene pätt müristab")

  Myöhemmin tuotteessa huomattiin kaksi ns. valuvikaa, jonka takia tuotanto piti lopettaa a) se ei pärissyt b) eikä mahtunut peppuun. No, myöhemmin jengi keksi sitten ”Tetriksen”. Se on pirun koukuttava peli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mikis, nyt kyllä lykkäät lyhkäistä. Se ei ole venäläinen perseenpäristin, vaan venäläinen perseensuristin. Näin oikaisi minua mekaaninen kielenkääntäjä Googlen laineilla, ja uskon häntä.

   Eikä se ole viroksi "vene pätt müristab", vaan VENEMAA FUCK. Englanniksi laite on RUSSIAN FUCK SHAKER ja latinaksi AGNUS DEI FUTUO, jossa kuuluu taivaallisten harppujen helinää.


   Poista
  2. No niin, siinä vähän ryssittyä. Myöhemmin tuli edistystä ja afrikkalainen viidakkoviillin, jota käytettiin mm. Helsingin Jätkäsaaressa ja hyvin mahtui moniin keuhkoihin.

   Poista
  3. No jaa, naisten kanssa keskustellessani käytän kielitaitoani muuhun kuin saivarteluun. Tämän opin (huokaus) muuten jo Rio de Janeirossa.

   Mutta tiedättekö - ette tietenkään, mistä te sen tietäisitte? - miten paljon minua hykerryttää sanapari "sekin vielä..." tulen siitä ihan hysteeriseksi, mutta antakaa kun selitän...


   "Hienostorouva, sanotaanpa vaikkapa Maria von Pippensköldsk, näki kadulla kuolleen miehen. Rakennusmies tämä kuollut oli ja oli kuollut jonkun onnettomuuden takia (= esim. säkki oli pudonnut sen päähän, tms.) No rouva oli täynnä empatiaa hänen puolestaan, voivotteli sitäkin miten nuori tuo kuollut on, ja sen semmoista. Kysyi sitten mikä tuon onnettoman uhriparann nimi on, ja kun hänelle vastattiin Matti Virtanen... niin rouva parahti

   "sekin vielä!

   Poista
  4. Olen siitä otettu, että minua oikaistaan. Olisinpa nuorena ujona mutta sitäkin laihempana oppikoululaisena tiennyt sen, senkin, että AGNUS DEI FUTUO ei tarkoita pizzaa vaan vehjettä joka tunkeutuu sisääsi ja surisee. Höh?

   Poista
  5. Nyt minun täytyy olla karkea, anteeksi vain, mutta tämä on kielitiedettä. Agnus dei on Jumalan karitsa ja futuo on mekaanisenkääntäjäni mukaan vittu. En kyllä itsekään ymmärrä, miten kääntäjä saa siitä perseensuristimen. Onkohan joku syöttänyt tuohon kääntäjääni tällaista kyseenalaista huumoria, jota ainakin minä rakastan. Pahastun enemmän epärehellisyydestä kuin monia pöyristyttävästä hyihyi-kielestä. Kieleen kuuluvat myäs alatyyliset ilmaisut, ettäs tiedätte.

   Poista
  6. Mikis puhui tuolla jossakin, puhuit Lady Chatterley's Lover - kirjasta. Luin sen jo lapsena. En kai ihan kaikkea siitä ymmärtänyt, mutta se kiinnosti minua kovasti. Sen vaistosin, ettei se kuulunut lapsille sallittuihin kirjoihin ainakaan meillä kotona, siksi panin sen kiireesti pois käsistäni kun ulko-ovi kolahti. Mutta kun en kaikkea siinä ymmärtänyt, mietin miksi sitä ei olisi saanut lapset lukea. Sen paikka oli kirjahyllyssä piilossa muitten kirjojen takana.

   Nyt aikuisena olen tietysti saanut vapaasti lukea mitä tahansa. Mutta joku näkymätön voima kuitenkin vieläkin valitsee ne kirjat, joita KANNATTAA lukea niistä joita Ei kannata lukea. Raja on näkymätön, mutta sen tuntee jo puolitoista sivua luettuaan mistä kohti kirjaa tahansa.

   Poista
  7. Hyviä kirjoja kantsii lukea. Ei huonojakaan kirjoja kannata hyljeksiä, onhan joku (= niiden kirjoittaja) nähnyt niiden tekemisessä paljon vaivaa. Mutta... riittää kun huonoja kirjoja vain selailee. Ja sitten lähtee kirjakaupasta ulos vain 'muina miehenä' ja viheltelee jotain sen hetkistä suosittua schlaageria. - Muistan kun kerran yks professori kertoi siitä että erään yleisen Saunan pesijärouva ei suostunut pesemään hänen 'kehoaan', se oli niin vieras sana hänelle, hän kuvitteli kai että se tarkoittaa professorin 'genitaalialueita'. Mutta sitten kun pääsivät yhteisymmärrykseen, ko. rouva saippuoi pesi ja huuhteli ja veivasi ja vatkasi ja pyyhki hänet hyvin... hänen ruumiinsa. - Se on vaan niin että aina emme ymmärrä toisiamme.

   Poista
  8. Tällä kommentilla sain juuba-suckerbergin esinahan facebookista tällä kertaa 24h bännin: "No kertokaa taas ne Ladan kaikki hyvät puolet, lämmitin tms. Hirveä ryssän kosto se oli silti, ei oikea auto."

   Poista
  9. Tämä siis tapahtui 1930 -luvulla. Sana 'keho' oli siiheaikaan aika tutematon... totta kai viittasi johonkin sivettömyyteen. Mihinkäs muuhunkaan.

   (- huokaus-)

   Ja nyt me katselemme Tempteison Ailandersia - tai en minä mutta te - ja huokailette "voi voi tätä nykynyorisoa"...

   Niinpä niin.

   Poista
  10. Riku, miks sää riitelet itsesi kanssa? Et ikinä voita.

   Poista
  11. Heh, tein valituksen, lisäsivät kaikkinaisen kommentointikiellon seitsemään päivään. Näin se suckkiäijän neuvostoliitossa toimii.

   Poista
  12. Heh, kun naurattaa, kuinka suomalainen vihreä kommunistikörnä on facebookiin lähettänyt riittävästi valituksia siitä, kuinka ryssä on haukkumasana ja vihapuhetta. Sellaistakin se voi olla, mutta eiköhän se ihan siitä sanasta tule, jonka kantamuoto englanniksi on Russia.

   Poista


  13. Luulen että harva ihminen pitää tästä kauniista oopperamaisesta balladista. Paitsi sinä, Riku ja minä.

   https://www.youtube.com/watch?v=oXGTBbvHa_g

   Poista
  14. ... sinä = Riku ... puuttui pilkku.

   Poista
  15. Ikäni olen huuhaahommia puuhannut ja Mouhijärvelläkin pari kipeää vuotta lapsuudestani asunut. Lämmin kiitos tästä mouhijärveläisyyden syvimmän olemuksen kuvauksesta. Jostain syystä juutuubi tuuppaa minulle seuraavana kappaleena sellaista, jossa tarjotaan "kympillä kyrpää".

   Poista
  16. Älä kuule polje hintoja, vaikka ootkin ostaja! Minä lähden siitä että kyä kakskymppiä ainakin pitäisi saara jos kerran saa. Tai no... näin korona-aikoina, olkoon si kymppi.

   Poista
 46. Suomalaisesta nuorisosta on tullut ihan kauheeta, ei tommosta mun nuoruudessa ollu. Ugala pukala keihäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja joku poliisikin on lausunut jotakin sopimatonta, se laulava komistus. Ilmeisesti jotakin Prideen littyvää. Että on taas maailmankirjat sekaisin.

   Poista
  2. Gamala sentään tätä nygymaailmaa ja äärioikeistolaisia oikeistolaisempia natsifasistioikeistolaisia, jotka meitä koko ajan uhkaavat.

   Poista
  3. Maailmankirjat ovat aina sekaisin, ainakin ihmisten päässä. En minä yhtää ihmettele. (Hemmi-täti ihmetteli. Ja paukutteli käsiään yhteen, "kyllä nyt on maailmankirjat ihan sekaisin"...) Se oli sitä aikaa kun minä näin naapurin aitan edessä saatanan ISON kissan, niin ISON, ettei semmoista olekaan. Eikä se kissa ollutkaa vaan Ilves, Lynx lynx.

   Poista
  4. - Kyllä on maailmanloppu lähellä, kun jalattomat hevoset kyntävät meren pohjaa, sanoi Raakkelikin muinoin. Tarkoitti miehensä Vaiton ajamaa Lloyd Aleksander Ts -autoa Laitilan suurilla aukeilla, eli entisen meren pohjassa.

   Raakkelihan oli hurskas nainen, joka jäi lapsettomaksi, kun miehensä Vaito oli nuorna miesnä palelluttanut alapäänsä pakkasella hangessa, humalapäissään. Lehmiä heillä oli ja liuta kanoja. Ja hevonen, Poju.

   Ja se Lloyd Aleksander Ts oli hieno auto, jolla Vaito ajelutti meitä Laitilan aukeilla. Raakkeli oli hyvä ennustaja, ennusti ukkosen tulonkin tarkasti, joten olin varma, että maailmanloppu on lähellä, kun Raakkeli niin sanoi.

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Lloyd_Alexander_(auto)#/media/Tiedosto:Lloyd_Alexander_TS_(1959)_1Y7A6076.jpg

   Poista
 47. Anteeksi vain, että en hienostele, ensimmäisen kerran kun menin Venäjälle, Neuvostoliittoon siis, osasin kaksi lausetta venäjäksi, "dobra huja" ja "rukhi ver". Joku ääni minulle silti sanoi (= sisäinen ääni minun sisälläni) sanoi että, Mikko - puhu vain täällä suomea. Tai saksaa. Tai tanskaa. Mutta älä... älä puhu venäjää! No, hyvinhän se matka meni kun en siitä sen kummemmin muista. Toista oli kun kerran tulin Tallinnasta ja... huh, huh (mutta mitäs näistä Canossan matkoista, jokaisella on kai omansa)

  VastaaPoista
 48. Edellisen hallituksen aikana oppositio oli karkea ja asiaton, nykyinen on kohtelias ja asiallinen 🧐

  VastaaPoista
 49. ... En tiedä olenko tästä teille aiemmin kertonut, ja otetaan tämä huumorilla... onhan siitä niin paljon aikaa. Mutta eräs keramiikkataiteilija kaukaa pohjoisesta, kun istuimme Georg Otsin kahvilan pöydässä, olimme tulossa Helsinkiin, yritti kovasti houkutella minua sinne luokseen, Posiolle. Hän olisi kustantanut meille taksimatkan sinne, tai Jäämerelle... tai minne nyt tahansa. Tunsin että nyt minua ’isketään’, josta en yhtään ollut pahoillani, mutta olin väsynyt. Koko viikon olin uhrannut ’mieskuntoani’ Lilianiin… niinpä mä sanoi tälle Anulle että "em mää jaksa"... mihkään lähteä, ainakaan Pohjoiseen”. Niinpä sitten menin kotio Tampereelle. Mutta kyllä mulle välillä tulee mieleen, että jos oosin silloin hänen messiinsä lähtenyt, olisin nyt yhden pörssiyhtiön... no, toimitusjohtaja.

  Tai enpä usko, että olisin.

  VastaaPoista
 50. Tänään on muuten Isossa Britanniassa supertorstai! Jos perskotit, vihreät ja radikaalit voittavat Holyroodissa enemmistön, niin itsenäisyys on väistämätön. Ennusteiden mukaan myös Plaid Cymru etenee Kymrinmaan Seneddissä ja Meob Kernow Cornwallissa. Norththumbriassakin pyritään eroon Englannista, joka pian on totta tosiaan yksinäi... öö... suvereeni.

  Tähän riuska ralli vaalivalvojaisiin: https://youtu.be/ZIvvEBzpodY

  Nyt Iines kohta kysyy, että miten tämä liittyy mihinkään, joten vastaan että taikasana on 'sivistys'. Englantilaisiin kusimulkkuihin (tory brexiteers)on kyllästytty.

  Maailma Suomessakin jättää kokoomukset ja persut taakseen. Kepu vielä pyristelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, piti kirjottaa Mebyon Kernow. Niin, ja pianhan Irlantikin yhdistyy.

   Poista
 51. Kohtalo kuljettelee. Joskus on joutunut ihan itkemään, kun kohtalo on eri mieltä ihmiseen kuuluvan 'minän' kanssa. Silloin sitä vihaisena itkee ja puhisee, roikottaa päätään vielä seuraavana päivänä surkea ilme kasvoilla.

  Mutta annahan olla. Kun luet lehteä jonkun vuoden kuluttua, kun et muista enää koko tapausta, sattuu silmiisi juttu, jossa tämä rakas toivoton kaverisi, joka oli kadonnut maisemista, salaa, löytyy lehden sivulta suurin, mustin kirjaimin koko nimi kirjoitettuna ja siinä kerrotaan kuinka moneksi vuodeksi tämä tyyppi joutuu vankilaan pahojen tekojensa takia.

  Itku muuttuu ulinasta hiukan tunnustellen iloksi. Oi Taivas, miten ihana juttu, että hän katosi! Kiitos, Kohtalo, että varjelit minua!
  Kukapa ei kiittäisi!

  (ei se nyt ihan noinkaan mennyt, mutta jotenkin sinne päin...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisu, olet herkkä. Mutta älä anna sen säikyttää itseäsi, herkkyys on voimavara. Ota se käyttöösi. Näet varmasti enemmän kuin keskivertoihminen, älä senkään anna häiritä itseäsi. Olet kaikki mitä sinuun kuuluu, olet täydellinen, kuin pallo! (kaikki avaruudessa ovat palloja, myös maapallo)

   Poista
  2. Kismet, Kismet - aivan nami karkki! Taidanpa käydä haukkaamassa sitä kun mulla sitä tuolla keittiön komerossa on. (haukkaa) Tässä käärepaperissa lukee, että tämä on "maitosuklaalla kuorrutettu vohveli jossa on nougattitäytettä"... ja sitten on perkeleellisesti pientä pränttiä mistä ei saa mitään selvä. Kai se on tuoteseloste. Hitsi, on mitä on, taidanpa heittää tämän käärepaperin roskakoriin. (heittää) No niin, sinne meni.

   Poista
 52. Ajatus siitä, että ihminen on Auringon kiertolainen siinä kuin planeetatkin, ei uusia asia ole. Mutta keksin sen silti itse. Kaikki johtuu tavallaan kaikesta, koko maailmankaikkeus, ei Jumalasta mutta Sattumasta. Ja siksi tämä Systeemi on syyntakeeton, tietysti. Ihmisen osa ei ole helppo, koska hän on eläin, joka tajuaa että 'kaikki ei ole tässä', niin kuin tietenkään ei ole, se ihmisen olemisen tekee traagiseksi. Kadehdi perhosia, heillä ei ole mitään muuta kuin se, mitä elävät. Hetki voi olla ikuisuus, ikuisuus taas vaikka kuinka vähän; harva ihminen osaa elää tässä ja nyt. Minä en ainakaan. Toisissa ihmisissä taas näkee, että he etsivät, koska ovat epävarmoja. Jos jotkut löytävät Totuuden, he ovat heitä, jotka kaikkein epävarmimpia ovat.

  Pidän kovasti ihmisestä, joka on Liisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän viet INTERSEKTIONALISMIN ihan sfääreihin. Senkin tähtipöly.

   Poista
 53. Juon elämää pois, koska olen surullinen. Enkä ole. Kaikki alkoholistit sanovat etteivät ole alkoholisteja, tiedän, eikö teillä muuta sanottavaa ole? Olette jokseenkin yksinkertaisia, mutta väliäkös sillä, Ahti Karjalaisella kaikki aineet keskikoulussa oli 10. Olen uinut siinä hänen kotitalonsa rannassa missä hänkin, mutta yksin. Ahvenia meni minun ohi, en ole kovin hyvä uimari, minusta tärkeintä on ettei uppoa. Tarja pyyhki minut kuivaksi kun minulla ei ollut simmareita, alushousut vaan, jotka nyt olivat ihan märät. Mutta ei se minua haitannut, ei oikestaan mikään, olimme Hirvensalmella. Se on yhtä kummallinen paikkakunta kuin kaikki Suomen pienet kummalliset paikkakunnat. Siinä lähellä on Kissakoski - oi oi Katlandia! Siinä oli enne voimalaitos mutta nykyisin voimalaitosmuseo. Hyvin, hyvin mielenkiintoinen. Ja sitten he myyvät tässä KattiLandiassa kalasäilykkeitä, jotka ovat erittäin kalliita mutta hyviä. Jos minun pitäisi pisteyttää tämä hinta/laatu suhde, sanoisin että noin 4. (siis viidestä) Etelä-Savossa on muutenkin kummallisia nähtävyyksiä, mutta mitäs siitä. (paitsi jos käytte siellä päin, katsokaa toki)

  VastaaPoista