27.10.2021

Rasian arvoitus

 Ellei naisella olisi lahjarasiaa sylissään, arvelisin, että junaa tavoitteleva kaahaava henkilöauto ajaisi naista takaa. Voisin kuvitella, että nainen on karannut mieheltään, ja hurjistunut mies ajaisi häntä takaa. 

Vaan tämä siis vain, jos naisella ei olisi rusetilla solmittua rasiaa sylissään. Lahja muuttaa kaiken, vaikka auton lataus kuvassa muodostaa voimakkaan jännitteen kiitäessään kohti junaa. Voisi puhua jopa draaman kaaresta etenkin kun taivaanrantaa vasten erottuvat mustat linnut.

Mikä siis on naisen ja autonajajan suhde? Onko sitä? Taiteilija on valaissut tummassa illassa ajavan pikkuauton huomiotaherättävästi myös takaa ja korostamalla taivaanrannan auringonlaskun kajoa. Tai auringonnousun, miten vain tarinaan sopii.

Nainen on jokseenkin levollinen, ja ikään kuin tapahtumain yläpuolella,  mutta koiran olemus kielii  varuillaanolosta. Sen pää ei lepää tassujen päällä eikä naisen sylissä, kuten voisi olla raukaisevassa junankolkkeessa. Jotain on tapahtumassa.

Naisen päällä on ykköset, mutta kaulus repsottaa. Ei ihan täydellistä. Koiran vieressä on juhlava pikku laukku. Matkalaukkukin naisella on, ja sen hän on asettanut vastapäätä itseään tyhjälle istuimelle. Laukku on pienehkö ja kaunis, kukikaskuosinen. Kyllä sinne yöpaita mahtuu.

Ja toisaalta. Jos nainen olisi menossa vain vanhan tädin luo sukulaisvisiitille, miksi naista tavoitteleva kaahaava auto olisi niin merkityksellisessä osassa kuvassa? Minne nainen siis menee? Mitä hänellä on rasiassa? Miksi rasia ei ole kukikaskuosisessa laukussa?

Sanon vielä sen, että minusta tuon lahjapaketin tilalle naisen syliin voisi sopia hyvin, ja ehkä jopa paremmin kaunis ja koristeellinen tuhkauurna. Jospa naisen pieni poika on kuollut ja nainen haluaa mennä sirottelemaan lapsen tuhkat tiettyyn paikkaan Michiganissa, jossa he asuivat ennen. Isä kiitää autolla perässä, kun surusta sekaisin oleva äiti on lähtenyt yksin matkaan. Ja vielä kerran toisaalta: surusta sekaisin olevalla äidillä ei olisi kahta laukkua mukanaan.

Vai mitä?

(Maalaus Andrea Kowch)

102 kommenttia:

 1. Onpa kiehtova, mystinen maalaus.
  Naisen silmät kertovat, että nainen katsomalla
  miettii tai ajattelee jotain mennyttä,
  lähimenneisyydessä tapahtunutta.
  Ilme on haikean seesteinen, toisin kuin hiukset,
  jotka ovat kuin lentoon lähdössä. Ehkä nainen ei osaa laittaa
  hiuksiaan. On pessyt hiuksensa, joista näkee että hiuksissa
  on permanentti. Hattu kyllä sopii tähän päähän, kuin valettu.

  Villatakin alla on pusero, jossa on röyhelöinen kaulus.
  Nainen on riisunut päällystakkinsa, eikä ole kai huomannut
  oikaista pitsikaulusta. Nainen pitää rasiaa käsillään tavalla,
  joka ilmentää rasian tärkeyttä. Koira katselee vahdin elkein,
  että onko joku tulossa.

  Nainen ja autoa ajava mies tapaavat piakkoin, kun saapumis-
  asema jo häämöttää. He ovat matkalla paikkaan, jossa heidän
  kaunis ja tulinen rakkautensa saa sinetin. Nainen on kertonut
  aviomiehelleen matkustavansa jonnekin vähäksi aikaa setvimään
  heidän aviokriisiään. Palaako nainen vielä miehensä luo on arvoitus
  naiselle itselleenkin. Aviomies on antanut vaimolleen matkalahjan,
  ja hän toivoo kiihkeästi vielä vaimonsa palaavan. Mies uskoo vakaasti,
  että hänen vaimonsa palaa kotiin.

  VastaaPoista
 2. Ihana tulkinta, Ripranie, rakastaja kiitää autolla päätepisteeseen, ettei vain myöhästyisi!

  Ja aviomieskin rakastaa, kun on antanut matkalahjan naiselle. Nainen pitelee sitä hellin ja varovin käsin, ikään kuin varoen rikkomasta avioliittoaan. Kaikesta huomaa, että molemmat miehet ovat naiselle tärkeitä.

  Tämä on hyvin mahdollinen tarina tästä kuvasta. Mustat linnut taivaalla kuvaavat hyvin sitä uhkaa, jota kolmiodraama sisältää.

  VastaaPoista
 3. Nainen pitelee lahjapakettia kuin uurnaa, kädet ovat suojelevasti paketin ympärillä, hellästi, varovasti, kunnioittavasti. Voisihan siellä olla vaikka Hetty-tädin tuhkat, jotka nainen matkustaa viemään Hettyn synnyinseudullw, koska Hetty on testamentissaan niin toivonut.

  Mies on saattanut pitää tuhkamatkaa vouhotuksena ja sanonut, että tuhkat voisi ripotella vaikka viereiseen Delaware-jorpakkoon. Että ei nyt kesken töitten minnekään Michiganiin matkustella. Ja mies aikoo komentaa naisen ensimmäisellä pysähtymispaikalla Orewellissä pois junasta ja takaisin tilalle töihin..

  VastaaPoista
 4. Niin, se vielä, että miksi rusetti ja tuhkat lahjapaketissa.

  No siksi, että täti Hetty oli hieman hankala ihminen, ja hän oli tullut naisen, siskontyttönsä, huusholliin kun oli karannut oman miehensä, vanhan Joen luota. - Vielä se lunttu takaisin tulee, tapasi Joe huokailla. - Tulee varmaan, vastasi nainen Joelle puhelimeen, lupaan sen. Ja kauniisti tuleekin. Teille tulee ihana jälleennäkeminen.

  Ja tätä toivetta nainen lähti toteuttamaan kesken kiireisen maatilan hoidon.  VastaaPoista
 5. Kyllä vaan, huomasin saman kun hain tietoja englanninkieliseltä sivulta, jossa taiteilija kertoi kuvasta, Reunion. Nämä kaikki pohdinnat tässä ovat kyllä omaperäisiä eikä taiteilija antanutkaan teokselle aiheesta mitään konkreettisia vinkkejä, vaan jätti tulkinnan avoimeksi ja juuri näin pohdittavaksi, kuin tässä teette tai teemme.

  Tuohon Reunioniin viittasinkin, kun tiesin taulun nimen, tuossa jälkimmäisessä Hetty-pikatulkinnassa. Lahjapaketissa on lahja Joelle, Hettyn tuhkat, Hettyn entiselle miehelle, joka kaipasi karannutta vaimoaan. Reunion, jälleennäkeminen.

  VastaaPoista
 6. Andrea Kowchiahan pidetään suurena symbolistina, maagisen realismin taitajana. Suomessa hän on käsittääkseni tyystin tuntematon, ja kaikki tiedot hänestä ovat ulkomaisilta sivuilta. Etupäässä tiedot hänestä ovat faktaa hänen saamistaan palkinnoista, ei pohdintaa taiteesta. Ja se on oikein hyvä, sillä tärkeäksi nousee vain taide, kuvat ja se, miten katsoja ne näkee. Katsojakokemus on avainasemassa. Ei ole oikeita tulkintoja, ja mielestäni taiteilija itsekin esitti asian tähän suuntaan.

  PS Piti mainita jo tekstissäni: taiteilija on maalannut kuvaan ikkunan alle hätäjarrun! Se on merkittävällä paikalla ja osittain naisen katseen alla.

  VastaaPoista
 7. Ajattelin niin, että hätäjarru on kuvassa enemmän katsojaa kuin kuvan naista varten, siis rekvisiittaa katsojan tajunnanvirran laajentamiseen. Ehkä se voisi näin kuvata tapahtumain osittaista satunnaisuutta ja sitä, että mikään ei ole varmaa, ihminen voi kääntyä yhtäkkiä ja painaa hätäjarrua.

  Hätäjarruhan on yleinen symboli meidän sisäpolitiikassammekin. Se esiintyi juuri mm. hallituksen koronatoimien kohdalla. Ilmeisesti nytkään ei ole tarpeen painaa hätäjarrua, vaikka tilanne ei ole hyvä.

  VastaaPoista
 8. Hyviä pohdintoja. Niiden pohjalta ehdotankin tulkinnaksi seuraavaa:

  Nainen on kuin onkin viemässä Hetty-tädin tuhkia Joe-sedälle eli rikkaalle äkeälle äijälle, jonka uudeksi "taloudenhoitajaksi" hän köyhänä on joutunut suostumaan.

  Autoa ajaa kauppamatkustaja Richard, joka juuri ennen junan lähtöä sai tunnustetuksi rakkautensa naiseen ja antoi hänellä muistoksi Manne-hauvansa.

  Mutta Richard ei voinutkaan päästää naista menemään, vaan hyppäsi kaaraansa ja lähti yön selkään junan perään.

  Nainen huomasi auton ja koska seuraava pysäkki on Joe-sedän pysäkki, katsoo kaihoisasti hätäjarrua... Uskaltaisinko vai enkö, kiskaisenko vai enkö, elänkö köyhänä vai enkö elä lainkaan...

  Kuvassa taustalla kuumottaa Kentuckyn kuu.

  VastaaPoista
 9. Hyvin vangitsit hetken, jota kuvassa juuri eletään, Tapsa. Toisaalta olisi hyvä, jos elämästä poistettaisiin kaikki hätäjarrut, ja mentäisiin vain loppuun asti eikä meinattaisi. Vaan se edellyttäisi, että ihminen tekee aina viisaita päätöksiä, ja sehän ei ole niin. Sitä paitsi, jos tekee aina viisaita päätöksiä, ei opi mitään elämästä.

  VastaaPoista
 10. Maalauksen idea on kiihottaa tekemään kertomuksia. Nopeasti katsomalla auto vierellä on iso taulu sekin.

  Lydia on juuri haarastanut pikaseksiä naapurivaunun Güntherin kanssa ja pohtii, miten asian peittäisi asemalla odottavalta mielitietyltään, Sylvesteriltä. Koira on tapauksesta riehaantunut ja purrut Güntherin paljaisiin persuksiin. Tilanne on rauhoittumaan päin ja Lydia uskoo Sylvesterin tyytyvän rakkauden vakuutteluihinsa ja häneen tiukasti painautumisellaan.

  Mielessä vielä väikkyy Güntherin raaka alkuvoimainen eläimellisyys verrattuna kirjanpitäjä Sylvesterin tylsään sivistyksellisyyteen. Vierellä kulkeva auto voi olla Sylvesterin äidin, Irma Buntin, ohjaama. Yrittää hintahtavalle pojalleen normaalia tulevaisuutta ja siinä tietenkin tavallaan onnistuu. Lydia ei silti koskaan unohda Güntheria eikä Sylvester rakastamaansa Rudolf Nurejevia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylissään oleva lahjapaketti on savesta valamansa lahja Sylvesterille. Esittävinään Lydiaa ja Sylvesteriä yhdessä, mutta Lydiaa lukuunottamatta kukaan ei sitä erikseen sanomatta tajua.

   Poista
  2. No tuleehan näitä miespuolistenkin kertomuksia! Vaikka saa tässä muustakin kommentoida kuin kuvasta. Vallan hauska!

   Tuo kiitävä auto junan vierellä on tosiaan kuin oma taulunsa, taulu taulussa, keroksellinen kuva. Ihan kuin ihmismieli, tasona limittäin. Voisin hyvinkin uskoa, että Lydia pitelee itetaideteosta sylissään. Kaunis paketti kertoo, että lahja on hänestä arvokas.

   Poista
  3. Minä olen arvovaltainen Ateneumin ystävä, siis taiteen parahinta asiantuntijuutta. Sellaiseksi pääsee lunnasrahat maksamalla. Kerran kännispäissäni maksoin jotain viiskymppiä, en muista tarkkaan ja sillä sipuli. Sieltä tulee kutsuja kaikenmaailman Outi Heiskasen näyttelyn avajaisiin sun muihin. Ei minulla ole edes frakkia, hyi helevetti ja YÄK!

   Poista
  4. Mietin, olisinko itse näyttelyjen kävijä, jos asuisin jossain pääkaupunkiseudulla. Ehkäpä hyvinkin.

   Olin juuri entisen oppilaitokseni valokuvanäyttelyssä pikkukaupungin kirjastossa. Kuvia oli lähinnä koulun rakentamisesta, siitä kun laatikkokattoinen rakennus valmistui joskus muinoin laatikkorakennusten kulta-aikana. Kuvia laatikosta edestä, laatikosta takaa ja vielä sivuilta. Ei sisäkuvia, ei oppilas- tai opettajakuvia puhumattakaan tilannekuvista. Esimerkiksi opettajakuvista olisi voinut rakentaa historiallisen kaaren, sillä opettajathan koulun tekevät. Anti oli kyllä valitettavasti aika vähäinen. Näyttelyjen rakentaminen vaatii minusta kunnon ohjaajaa, pitäisi olla jokin idea, joka kantaa. Taidenäyttelyissä nyt tietysti teokset puhuvat.

   Poista
 11. No taas olen täällä. Nyt luistin muista tehtävistä. Se olotila mitä selitin edellisen Iineksen jutun lopussa, jatkuu yhä. Kehuin kirjoituksianne, sen teen nytkin. Joidenkin kohdalla teistä tuntuu, että hänen tekstinsä.on ammattikirjoittajan tuotetta. Loput tulkitsevat ajatuksiaan niin tuoreella tavalla, että niitä on mukava kuunnella (lukea). Tekevät tästä Iineksen blogista virkistävän lähteen.

  Tuota kuvassa olevaa lahjapakettia ja naisen kasvoilla olevaa ilmettä tulkitsette kukin tavallanne. Se on hyvä. Siitä ei tulisi mitään, jos kaikki ajattelisivat samalla tavalla.

  Mutta meillä on ollut se pulma täällä kotona, että olen yrittänyt oppia ajattelemaan samalla tavalla kuin toinen aviopuolisko. Silloin joskus alussa jo huomasin, miten paljon parempi tämä toinen puolisko on. Hän tietää ja osaa nähdä maailmaa paremmin kuin hyvin. Ja minä vasta opiskelin sitä. Hän opetti minua. Minä halusinkin oppia.

  Mutta nykyisin olen huomannut, että hän edelleenkin tietää kaikki asiat paremmin kuin minä. Mutta että minä ajattelen nykyisin monesta asiasta erilailla kuin hän. SE ei ole hyvä. Nin kauan kun ajattelin niin kuin hän, meillä meni hyvin. Oli tyyntä ja rauhallista. Ei koskaan riitoja. Se oli sopuisaa elämää. Mutta nyt, kun olen alkanut esitellä omia mielipiteitäni asioista kuin asioista, syntyy paljon ristirriitoja. Joskus jopa huutoa.

  Puhuimme tästä asiasta joku päivä sitten. Siitä tuli pitkä ja hyvä keskustelu. Kovan riidan ja taistelun jälkeen hän laski aseensa ja sanoi:"Sinä voitit. Myönnän, että olen ollut usein muulloinkin väärässä, mutta en ole myöntänyt sitä edes itselleni. Sen jälkeen hän teki ihmeteon: hän aukaisi koko elämänsä ja alkoi kertoa, mitä muita erehdyksiä hän elämänsä aikana oli tehnyt. Sitä oli todella mielenkiintoista kuunnella. Ja kun hän oli paljastanut itsensä ajatuksista tekoihin varhaisesta elämästään asti hänen arvonsa nousi silmissäni. Voiko olla muitakin ihmisiä, jotka suostuvat avaamaan itsensä koko elämänsä ajalta. Pääasiassa hänen puheensa keskittyi menneisiin aikoihin, niissä tapahtuneisiin virheisiin ja vääriin ratkaisuihin.

  VastaaPoista
 12. Liisu, loistavaa, että uskot itseesi, ja uskallat sanoa niin kuin ajattelet, kun kovin usein olet vähätellyt kaikkea itsessäsi. Jos vähän dramatisoin: et jääkään tuleen makaamaan. En tarkoita, että sinua olisi kohdeltu huonosti, vaan ihan sitä, että et ole aina sanonut sisimpiä ajatuksiasi. Miten inhimillistä ja tuttua.

  Muistan itse vastaavan tilanteen ihan nuoruudestani. Minulla oli naisystävä, joka selvästi pomotti minua, määräsi ja piti minua ilmeisen heikkona ja alistuvana. Kunnes sitten jonain kertana aloin vaan yhtäkkiä sanoa, mitä nyt tehdään, minne mennään ja mitä ajattelen jostakin asiasta. Hänhän sopeutui tilanteeseen ja ikään kuin solahti siihen, ettei hänen tarvitsekaan enää olla vahva ja määrätä. Muistan ajatelleeni: miten helppoa onkaan ottaa valta pois. Tällä hetkellä olemme kuta kuinkin tasavertaiset ja ystävyys on kestänyt, joskin vähän laimistunut olosuhteiden muututtua.

  Ihminen näyttää kaipaavan myös sitä, että hänen yksin ei tarvitse olla aina se vahva. Kun toinen osoittaa vahvuutta, voi siinä hetken itsekin levähtää. Näinköhän se menee.

  VastaaPoista
 13. Iiris, uskon että juuri niin se menee. Toisen vahvuus saattaa tuoda myös turvallisuuden tunnetta ja ihailua, ainakin minusta. Muuten. Olen huomannut, että sinäkin Iines olet vahva ja uskosi on vahva. Minä puolestani olen alkanut epäilemään kaikkea. Se on rasittavaa, eikä tuo hyvää mieltä. Joskus olen luonut itselleni hyvän Jumalan. Se on nuori ja osaavainen. Ja se on joskus aina auttanutkin minua. Ainakin niin kuvittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iiris tuolla alussa pitäisi olla tietysti Iines. Aina minä sekoilen. Tunnen ihmisen Iiris ja luulen tuntevani (ajatuksissa) ihmisen IInes. Ehkä heissä on jotain samaa. Siksi sotkeutuvat. Molemmat seisovat omilla jaloillaan ja ovat määrätietoisia, luotettavan tuntuisia ihmisiä.

   Mies oli kuullut radiossa puhuttavan kirjasta H2O, veden kemiallinen merkki, siinä oli puhuttu miten ihmiset puhuvat toisilleen toisin kuin mitä ajattelevat. Innostuin sen kuultuani ja miestäkin se kiinnosti ja päätimme ostaa sen. Itse olen totuuden kannattaja, mutta tajuan, ettei se ole aina mahdollista. Mutta mitä kirja sanoo, tahdon tietää. Kunpa saisi sen pian käsiinsä.

   Poista
  2. Uskaltauduin tänään kirjamessuille ja totesin taas kerran, ettei näitä kaikkia kirjoja – uusia ja vanhoja – ehdi millään lukea.

   Ei sattunut silmiini tuo kirja, eikä tekijäkään, vaikka totesin meillä olevan yhteistä taustaa (minäkin olen asunut Tukholmassa, useana eri aikana vielä), sekä ymmärrys totuuden puhumisen mahdottomuudesta.

   Valkoinen valhe on lähes aina parempi kuin meidän totuutemme.

   Odotan mielenkiinnolla, että Liisukka lukee H2O:n ja kertoo meillekin mitä siitä piti, ymmärsi ja oppi.

   Poista
  3. Messuilla eilen minäkin. Valollisen karttapallon ja jotain puolellatoista sataa kirjoja, antikvaarisia sun muita, lähti mukaan. Voi vee, kun oikeasti pohdin, miten pääsisi eroon edellisistä.

   Poista
  4. Eikäkö eilen on vielä tänään.

   Poista
  5. Lunttasin Googlesta, että teos H20 kertoo sivupersoonien kautta ihmisestä ja totuuksista. Kyseessä on jonkinlainen persoonallisuushäiriön tila.

   Hiljakkoin katsoin kauhuelokuvan (Split), jossa miehellä oli sivupersoonia ja hän piti naista vankinaan jossain maan alla. Moniakin elokuvia aiheesta muistan. Sivupersoonia voi olla jollain jopa kymmenen. Mutta siis tämä Liisun mainitsema teos on upeasti kirjoitettu ja varmaan tulee minunkin listalleni.

   Varasin eilen Pirkko Saision uuden Passion, josta luin Helsingin Sanomien kehuvan arvion. Ja odottelen parhaillaan Juha Hurmeen uussuomentamaa Seitsemää veljestä. Nämä tulossa, Parhaillaan luvun alla yksi ruotsalaisdekkari plus Jarkko Tontin Haava.

   Poista
 14. Siis, kuka meistä nyt vahva on. Lopulta varmaan aika harva. Ja mitä se vahvuus oikein on?

  Vaan kaikkea pitää minusta epäillä, sillä se on vain vireän älyn ja eloisuuden merkki. Ei toki vainoharhaisesti, vaan realistisesti.

  Itse epäilen tällä hetkellä Suomen jälkijättöistä rokotuspolitiikkaa. Kuulin juuri, että siskoni Saksassa saa ensi viikolla jo kolmannen koronarokotteensa, normaalikuntoinen kohtalaisen terve ihminen. Ja kausi-influenssarokotteensa hän sai jo. Miksi meillä nämä terveysasiat junnaavat? Meillä ei ole julkisella puolella kansalaisilla edes omalääkäriä, vaan kerberoksena alati vaihtuva omahoitaja, joka vartioi lääkärinaikoja kuin aarretta. Saksassa omalääkäri saattaa itse soittaa potilailleen ja pyytää tarkastukseen. Omalääkäri myös rokottaa potilaansa. Kuuluu systeemiin kaikille.

  Kauhistuttaa soten tulo ja yksityispuolen Kela-korvausten lakkautus. Täällä ainakin köyhät lapsiperheetkin ovat menneet yksityispuolelle korvalääkäriin. Nyt se jää, ja lapset joudutaan rahtaamaan lähes sadan kilometrin päähän sote-keskukseen, jos nyt yleensä ajan sinne saavat. Ihan kuin jossain entisessä NL:ssa. Minusta yksityispuolen lääkäreitä tulisi pikemminkin tukea työssään nostamalla Kela-korvauksia. Se olisi kansalaisten etu.

  Kun olin kesällä yksityisellä terveysasemalla poistattamassa punkin säärestäni, se maksoi - 35 euroa. Ei enempää. Ei jonoja, pääsy heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta olisi mukava, jos kaikki ihmiset Suomessa olisivat samassa tilanteessa sairastuttuaan. Kaikki saisivat yhtä hyvää ja samanhintaista hoitoa. Monet menevät yksityiselle lääkärille ehkä saadakseen nopeammin hoitoa.

   Kun minulla oli eteisvärinä, pelästyin ja menin heti yksityisen sydänlääkärin hoitoon. Vastaanotto n. 10 min. Siihen jokin röntgenkuva. Maksoi 500 e. Myöhemmin yksi puhelinsoitto, josta maksu erikseen. Sen jälkeen olen käynyt tarvittaessa yleisellä vastaanotolla, ja muistaakseni se oli jotain 30-40 e välillä

   Poista
  2. Tämä olisi ihanne, että kaikki saisivat samalla hinnalla samantasoista hoitoa julkiselta puolelta.

   Vaan kun en usko, että sote tuo parannusta tänne maaseutukaupungin ennestään harvaan lääkäriapuun. Tänne ei saada lääkäreitä, ja terveyskeskus on auki arkisin vain iltapäivään asti ja viikonloput kiinni. Lääkärinaikoja et tahdo saada, ellet ole romani, maahanmuutaja tai narkkari. Tämä näin kärjistäen, mutta niin, että se vastaa kyllä totuutta. Täällä pelätään, että sote vie meiltä vähäisetkin julkiset palvelut kauas Poriin tai jonnekin Tampereelle, Kela-taksimatkojen päähän.

   Ellei täällä olisi pari yksityistä lääkäriä, ihmiset olisivat hätää kärsimässä pitkissä jonoissa.

   Poista
 15. Noora, en usko, että terveyskeskuksia halutaan nimenomaisesti ”ajaa alas”. Olen käsittänyt niin, että soten tarkoitus on hyvä, mutta kovin idealistinen. Halutaan kyllä auttaa asiakasta, mutta ei oteta huomioon sitä, että valtaosa suomalaisista asuu haja-asutusalueilla, ei niiden uusien keskusten lähellä tai peräti niissä keskustoissa.

  Näin ollen matkat keskuksiin lisääntyvät, jos pieniä terveysasemia lakkautetaan, niin kuin monin paikoin pelätään. Keskittäminen ei ole kaikkien etu. Asiakaslähtöinen terveydenhoito tapahtuu asiakasta lähellä myös iltaisin ja ehkä jopa viikonloppuisin, ei Kela-taksin päässä vieraissa kunnissa.

  Jossain kaakkoisessa Suomessa on jo ollut käytössä/ kokeilussa soteen kuuluva Eksote-puhelinpalvelu kiireettömän lääkärinajan varaamisessa, luki HS:ssa. Kun palvelu lupaa takaisinsoiton pikaisesti, se ei olekaan toiminut, vaan soittoa on saatu odotella jopa pari viikkoa.

  Itse en enää usko julkisen palvelun toimivuuteen. On peräti typerää ja asiakkaita hylkivää evätä yksityisten lääkäreiden palvelut muka pahoina kilpailijoina. Etuseteliä vaan asiakkaan kouraan ja lupa mennä yksityiselle, jos julkinen ei sotessa pysty vastaamaan suurin piirtein heti asiakkaan hätään.

  VastaaPoista
 16. Noh, kannatan itse kyllä kovastikin näiden kaikkien laitteiden hankintaa, sillä eivät ne ole turhia. Laitteet kuvaavat ja hoitavat ja jatkavat elämää.

  Luotan myös lääketieteeseen ja lääkärien etiikkaan, pääsääntöisesti. Uskon, että kuka tahansa laitapuolen kulkijakin saa huippukalliistakin laitteesta avun, jos se on lääkärien arvioin mukaan kannattavaa, mahdollista ja elämää pidentävää.

  VastaaPoista
 17. Valtaosa suomalaisista asuu haja asutusalueilla?
  Väärää tietoa. Alle 15 % suomalaisista asuu.

  VastaaPoista
 18. Ei ole, jos haja-asutusalueilla tarkoitetaan muuta kuin pääkaupunkiseutua, Tampereen, Turun, Jyväskylän ja jonkin pohjoisen ja kaakkoisen ison kaupungin keskuksia. Minä tarkoitin, koska ne ovat reaalisia haja-asutusalueita.

  VastaaPoista
 19. Kannattaa lukea sivupalkkini linkissä oleva viestintäasiantuntija Katleena Kortessuon kolumni "Pääministeri on ryhtynyt nälvimään kansalaisia".

  Tämä on juuri näin, ja äksyily ja ylimielisyys on juuri se asenne, jonka haistoin heti alkumereiltä ja se on saanut aikaan sen, etten osaa pitää pääministerin persoonan luonnekuvasta. Se lyö jopa voimakkaasti vastaan.

  On turha tulla sanomaan, että se johtuu pääministerin kauneudesta ja nuoruudesta. Ei johdu, sillä hallituksessa on muitakin kauniita ja nuoria naisia, kuten vaikkapa Li Andersson, josta sitten taas pidän kovasti persoonana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista on se, että Katleena Kortessuo on saanut mielettömästi vihapostia ja kiroilua ja haistattelua, kun hän on uskaltautunut arvioimaan pääministerin viestintää kriittisesti, mutta täysin asillisesti ja argumentoiden viestintätieteellisesti sanomansa.. Että osataan se vihapuhe paremmissakin piireissä. Tottahan Kortessuo kirjoittaa.

   Poista
  2. Nyt luin Katleena Kortesuon kirjoituksen sivupalkistasi. Täyttä asiaa, ei mitään lisättävää tai pois jätettävää.

   Poista
  3. Kyllä! Olen iloinen siitä, että näitä asialla argumentoivia totuudentorvia astuu esiin, sillä he sanovat ääneen sen, ettei keisarilla olekaan vaatteita.

   He eivät hyökkää persoonan tai koko aatteen kimppuun, vaan osoittavat epäkohdan, vallitsevan tilanteen jollain saralla. Se mistä tämä epäkohta johtuu, on sitten jonkun muun asiantuntijan asia, mutta se, että epäkohta on ja vaikuttaa kansalaisiin, on sanottava ääneen rehellisyyden nimissä.

   Poista
  4. Eikös tämä sama asiantuntija ennustanut, että Halla-aho muodostaa hallituksen?

   Poista
  5. Katleena Kortesuon kirjoituksilla on arvostusta ja painoarvoa, esimerkiksi Kauppalehti uutisoi näkyvästi hänen havainnoistaan Marinin muuttumisesta äksyilijäksi.

   Poista
  6. Panin tuonne loppuun vielä kommentin Kortessuon artikkelin saamasta vastaanotosta hänen puolustusasianajajansa blogissa. Sairasta öyhötystä!

   Poista
  7. Huomaan, että minulla on nyt tupsahtanut Katleena Kortesuon nimeen kaksi s-kirjainta, useassa maininnassa. Äännössä on kaksi ässää, kirjoitusasussa toki vain yksi!

   Poista
 20. Et ole koskaan väärässä mutta Wikipedian tilasto

  Vuosi 2019 Asukkaita 5 525 292
  Taajamissa 4 711 994
  Hajaasutus alue 743 638
  Tuntematon 69 460

  Taajamissa 86,4%


  VastaaPoista
 21. Tämä tiedetään, mikä on haja-asutusalueen virallinen määritelmä. Senhän näkee googlettamalla. Mutta en minä siitä puhu, vaan haistatan virallisille pitkät.

  Korostin sitä, että puhun laajemmin määritelmin. Minulle haja-asutusalueita ovat maaseudun kaupungitkin, sillä ne sijaitsevat hajanaisella asutusalueella keskellä peltoja ja metsiä.

  Oma pikkukaupunkini ei virallisesti ottaen ole haja-asutusaluetta, mutta täkäläisille se on. Meillä ei ole edes poliisia täällä, ja monia virallisia papereita ja passeja pitää matkustaa hakemaan naapurikaupungista. Mainittakoon, että minulla ei ole enää täällä omaa pankkiakaan, vaan se on lähes sadan kilometrin päässä isommassa kaupungissa.

  Jos täältä viedään vielä pikkuinen terveyskeskuskin pois, täällä ei ole mitään muuta kuin hajallaan olevia asukkaita ilman palveluja.

  VastaaPoista
 22. Luuletko että verot siitä alenee jos Kela maksaa pikkukaupungin yksityispraktiikat? Kuulostaa houreiselta.

  VastaaPoista
 23. Jostakin syystä lääkärit eivät halua mennä julkiselle puolelle ja syy on jokin muu kuin raha.

  Vanhana demarina haluaisin käyttää vain julkista, yhteisesti kustantamaamme järjestelmää, mutta se on mahdotonta.

  Se on mahdotonta siksi, ettei sinne pääse. Puhun kokemuksesta.

  PS. Jos on pakko mennä yksityiselle, haluan maksamani verot takaisin.

  VastaaPoista
 24. Juuri näin. Edes pieni Kela-korvaus on paikallaan.

  Ensimmäisen kerran julkinen lääkäri komensi minut yksityispuolelle, kun halusin äänentuottovaikeuksissani puhetutkimukseen foniatrille. Työterveyslääkäri, silloinen paikkakunnankuulu demari, epäsi minulta lähetteen julkiseen hoitoon. Siis asiallisesti käyttäytyvältä opettajalta, jonka työkalu on ääni. No minähän menin isoon kaupunkiin ja sain sen diagnoosin. Ja kohtapuoliin olinkin jo työkyvyttömyyseläkkeellä.

  Hammaslääkäristä kaipaisin kunnon Kela-korvauksia. Viimeksi maksoin yksityislääkärille 599 euroa, kuva ja kahden paikan korjaus. Julkiselle puolelle en ole päässyt koskaan opiskeluaikojen jälkeen. Jonotus on yli vuoden. Samoin gynekologille ei pääse julkisen kautta. Naisten pitäisi päästä kerran vuodessa yleistarkastukseen.

  VastaaPoista
 25. Suosittelen tässä taas Margaret Atwoodin Herran tarhureita. Siinä taistellaan olemassaolosta ja henkiinjäämisessä suuren maailmankatastrofin jälkeen. Kaikki on palanut tuhkaksi. Kannattaa lukea!

  VastaaPoista
 26. Osansa epäkohtiin on tietysti julkisen sektorin valtava paisuminen. Kun peittoa jatketaan toisesta päästä, on se toisesta pois. Nyt jo mennään niin hurjalla velkasaldolla että hirvittää. Palkan- ja eläkkeensaajan verotuskin on jo tapissa ja ylikin, sitä ei voi enää nostaa.

  Eilen katselin vanhoja kalentereitani työvuosiltani heittääkseni nitä paperisilppuriin. Käteeni osui kaksi perättäistä kalenteria, joihin olin merkinnyt silloiset veroprosenttini.

  Vuoden 1991 verokalenterissa oli veroprosentti 31,5 ja lisäveroprosentti 56,5. Loppuvuodesta veroprosentti oli jo 33,5 ja lisäveroprosentti 55,5.

  Seuraavana vuonna, Holkerin hallituksen jälkeen tuli Esko Ahon hallitus Iiro Viinasineen. Eli vuonna 1992 veroprosentiksi on merkitty kalenteriin alkuvuodesta 39,5 ja lisäprosentiksi 60, jo kesällä veroprosentti oli 41 ja lisäprosentti 58,5.

  Tällaista kauhun aikaa en toivo kenellekään nuorelle palkansaajalle, jonka oma talous on usein velkavetoinen auto- ja asuntolainoineen. Siinä menee kaikki muiden suomalaisten hyvinvoinnin tukemiseen, ja usein jää itse ilman mitään muita tukia kuin ne katuvalot ja lapsilisät.

  Minusta hyvinvointialue tulisi uudistaa kokonaan. Itse kävisin enaimmäiseksi asumistukien kimppuun. Sitten poistaisin subjektiivisen päivähoidon niiltä, joilla on vanhempi kotona terveenä. Tekisi lapsillekin eetvarttia ja päiväkotiryhmät pienenisivät, milä olisi kaikkien etu. Ei ihmisiä pidä työntää laitoksiin kasvamaan koko iäkseen.

  VastaaPoista
 27. PS Tuo lisäprosentti otettiin käyttöön, jos palkka ylittyi yli määrätyn rajan. Ja opettajalla toisella asteella tämä saattoi olla hyvinkin edessä. Esimerkiksi meidän talossamme järjestettiin myös aikuiskoulutuskursseja työttömille ja uudelleenkouluttautuville. Ne kestivät tietyn aikaa, ja opettajat temmattiin usein päiväpuolelta vakituisista. Minäkin opetin viestinnän saloja mm. rekkakuskeille.

  Tuntimäärä saattoi hyvinkin napsahtaa joksikin aikaa yli sallitun tienestin, ja siinäpä makselit sitten ökyveroja kuin parempikin isorikas. Vieläkin kiitän Esko Ahoa ja etenkin Iiro Viinasta. Äitiä kiitän monesta ilmaisesta kahvipaketista.

  VastaaPoista
 28. Kyllä meidän täytyy, Noora, lähteä politiikkaan mukaan ja muodostaa kokeneitten varttuneiden mimmien ja maunojen viisikko! Sometetaan arvokkaasti ja iloisesti. Kehutaan zoomerit ja boomerit. Kutsutaan Kesärantaan Aikamiehet ja Peipposet,jos ne elävät vielä.

  VastaaPoista
 29. Mieluiten olisin itsekin kyllä tavallinen kansanedustaja. Ei tarvitsisi koko elämää ja intimiteettitiä uhrata valtiolle.

  Toki olisi kiva, jos olisi oma auto kuljettajineen ja avustaja kantaisi tavaroita niin, ettei tarvitsisi salkkuakaan itse kantaa. Olen huomannut, että ministerit kulkevat Brysselin
  palatseissa aina kädet vapaina, vaikka heillä taatusti on niput papereita joka kokouksessa mukanaan. Edes käsilaukkua ministerit eivät ulkomaanreissuilla kanna.

  VastaaPoista
 30. PS Mieluiten ottaisin opetusministerin salkun. Toinen vaihtoehto voisi olla sisäministeri. Valtiovarainministerin salkkua en ottaisi mistään hinnasta, enkä EU-ministerin; pääministerin voisin harkita.

  VastaaPoista
 31. Vielä sananen tuosta vinkkaamastani viestintäasiantuntija Katleena Kortessuon sivupalkissani olevasta linkistä artikkeliin, jossa analysoidaan pääministerin muuttunutta viestintää - hyvin perustellen ja asiallisesti eritellen.

  Oikeastaan järkytyin siitä paskamyrskystä ja infernaalisesta, suorastaan sairaasta öyhötyksestä, jonka Uuninpankkopoika on nostattanut alaisissaan Kortessuon artikkelin teilaavassa blogikirjoituksessaan. Ilmeisesti uuninpankkolaisten mielestä pääministeriä ei saa sanallakaan kritisoida, ellei ylistä häntä.

  Asiantuntemattomat puolikirjoitustaitoiset kommentoijat haukkuvat Kortessuon persoonaa ja motiiveja ilkein sanoin, kukaan ei huomaa, että Kortessuo puhuu vain viestinnästä, ei politiikasta.

  Ikinä en ole lukenut yhtä ilkeitä edes persujen kirjoittamia kommentteja kuin nämä Saku Timosen vihablogin öyhäyskommentit. En kehota lukemaan, mutta panen linkin keskusteluun.

  https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Timosen ajatusmaailma muuttui jo aikaa sitten liian raskaaksi, että enää jaksaisin kirjoituksiaan lukea. Ennen häntä luin.

   Demarijeesuksen elo on tietysti rankkaa. Muistaa täytyy usein ja nytkin, että kyseessä on puoluepolitiikka, jonka ei tarvitse pysyä totuusarvoissa, aatteellinen öyhötys on keskeinen osa politiikan tekoa.

   Poista
  2. Liikaa aggressiota ja vihapuhetta minunkin makuuni, ja aivan liian sokeasti toteuttaa demariagendaa jokaisessa jutussaan. Hän heittää raadon kommentoijille, ja kommentoijat tekevät siitä kiitellen selvää jälkeä.

   Poista
  3. Kortesuo kirjoituksensa kommenteissa minusta kertoo aika hyvin asian, jonka kanssa olen samaa mieltä. Valtaa kuuluu ja pitää arvostella voimakkaastikin, se on osa demokratian toimivuutta. Kaikki pääministerit ovat vuorollaan, ihan puolueesta riippumatta, saaneet kauheaa ryöpytystä. Kekkosen aika oli sairas, kun huutavan ääni erämaastakin huusi, että Hyvä Kekkonen!

   Poista
  4. Kyllä vaan, ja ennen kaikkea Stubbia vedettiin alta kölin mennen tullen, eikä häntä kukaan puolustellut. Samaten Sipilää haukuttiin varmasti enemmän kuin Marinia konsanaan, jopa Ylen uutislähestyksissä oli lähes päivittäin annettu opposition Ville Niinistölle ja Paavo Arhinmäelle näkyvästi tilaa. Nyt Ylestä ei vastaavaa tilaa löydy Marinin arvosteluun.

   Ilmeisesti syynä on pääministerin sukupuoli ja ikä ja ulkomaisen median antama huomio. Kukaan ei kysy, mistä huomio tuli - teoista vai mainitsemistani ulkoisista seikoista.. Hänelle katsotaan ikään kuin uhristatus, vähemmistöstatukseen verrattava asema, jossa henkilö on suojassa kaikelta arvostelulta.

   Poista
  5. Demokratian olemuksesta vielä muistutus, että hallitukset muodostetaan yleensä jonkinlaisesta eduskunnan enemmistöstä, poikkeuksena kekkosen organiseeraama Miettusen kakkahätähallitus aikoinaan. Käytännössä puolet, tai ylikin, suomalaista on poliittisesti hallituksen kanssa oppositiossa. Kampitus on pelin henki. Tapettava sika kiljuu kovaa, mutta vielä kovempaa huutaa kulloinenkin oppostitio.

   Poista
  6. Oppositio on hyvä, kun se on vallan vahtikoira, mutta ei tyhjän räksyttäjä. Samoin sanomalehdistö, media, joka ei voi olla vallan myötäsukija. Jos on, se ei hoida vapaan lehdistön tehtävää, vaan sen kädet ovat sidotut. Voipi kysyä silloin, millaista on tiedonvälitys.

   Poista
  7. Nyt olen taas tutustunut teidän, hyvät oman elämänne kantajat, valaistuihin mielipiteisiinne, joita ei voi moittia, kaikissa on järkeä ja kokemusta mukana. Te osaatte toimia taidokkaasti omanne ja yhteiskunnan puolesta.

   Itse olen kamppaillut elämääni eteenpäin raahaamalla sitä. Huonolla menestyksellä. Olen tehnyt virheitä, jotka rassaavat mieltä varmaan kauan. Minussa on toiminut pään sisällä 2 voimaa, joista toista olen pitänyt oikeamielisenä, toinen on ollut eri mieltä, mutta muuttunut äkkiä vielä oikeamielisemmäksi kuin tuo toinen, ja voittanut lopulta koko asian, joka koski ihmisten hyvinvointia. Tämä tapahtui muutama päivä sitten.

   Mutta seis. Kerron. En kerro. Siitä tulisi aivan liian pitkä juttu, jos kertoisin. Se ei kelpaisi enää kommentiksi.

   Mutta nyt keksin. Mitä jos tekisin tästä asiasta jutun blogiini, joka seisoo pysäyksissä tyhjää täynnä, ja uskoo loppunsa jo tulleen. Jutulla olisi jo nimikin. Lainaisin sen tuolta tämän kirjoitukseni alusta. Mutta tämä kaikki tapahtuisi vain siinä uskossa, että osaisin siitä kirjoittaa. Kirjoitukseni on kohmeessa. Etten vain turhia puhelisi. Ehkä kuitenkin ainakin yritän, vaikka tällä hetkellä ajatukseni ovat umpisukkeluksissa.

   Poista
  8. Liisu, kirjoita! Blogi on voinut hyvin ja levännyt, kerännyt voimia, ja toivottavasti nyt sitten taas jatkaa tarinallasi. Alkava kaamos iskee meihin kaikkiin kyntensä ja kaventaa maankuoren ja taivaan välisen raon kohta umpeen. Ahdistaa... Nyt on hyvä pysähtyä lukemaan. Itse aloitin juuri varsin järkevää lukemista, nimittäin Juha Hurmeen suomennosta Seitsemästä veljeksestä. Alkuasenteeni on, että karvani ovat pystyssä ja kurtistan kulmiani. Mennä nyt rääpimään Kiven kieltä.

   Vaan saas nähdä, ymmärränkö jo piankin Hurmeen mission kääntämisestä. Vielä en ymmärrä. Pelkään pahaa.

   Poista
  9. Tuosta edellisessä kommentissani mainitsemastani virheestä, joka aiheutti onnettoman verhotun tapahtuman tuli yhtenä lievempänä seurauksena, että mieleeni muistui kuinka olimme päättäneet hankkia kirjan, josta mies oli kuullut puhuttavan radiossa ja jota oli kiitetty ja kehuttu hyväksi, ja se, miten Tapsa oli kauniisti pyytänyt, että kertoisin luettuani sen, mitä siitä ajattelen.

   Eihän meillä ollut aikaa eikä voimia mennä sitä pyydystämään kaupoista, mutta minä sentään jaksoin mennä nettiin etsimään siitä tietoja. Ja kuinka ollakaan, kun oli googlettanut kirjan nimeä tapasin pian itseni paikasta, jossa oli sellainen ihme. että kirjailija oli antanut panna näkyviin kirjan alkusivuja peräti kolmen lyhyen luvun verran. Ja minä aloin niitä tietysti heti lukea. Kirjaimet ja sanat vyöryivät sisääni ja heti, ensimmäisistä sanoistaa alkaen huomasin, että pidin siitä. En sen kummemmin voi sitä mainostaa, kun en ole lukenut sitä kokonaan. Mutta luulen, että kirjailijan hyvä ote säilyy loppuun asti. Se asiat vielä rauhoitltuvat ympärillä se tulee ostetuksi meille takuu varmasti. En tiedä, uskallanko sitä mainostaa, kun en ole sitä kokonaan lukenut, mutta jokainen, joka haluaa tietää millainen se on voi etsiä samalla tavalla, eli googlettamalla sen ja lukea itse, mitä siitä ajattelee.

   Iines sanoi jo jotain siitä. Siinä on tosiaan elävien ihmisten lisäksi heidän päänsä sisällä asuvia elävä sivuihmisiä Siinä esiintyy aika monta ”oikeaa” ihmistä ja sen lisäksi ihmisten pään sisällä asuvia eläviä sivuihmisiä, joita portugalilainen runoilija Pessoa (mielirunoilija) elätti aivoissaan, ja laittoi runokirjaansa kirjoittamaan runoja. Minunkin päässä taitaa olla vähintään kaksi ylimääräistä ihmistä. joista toinen käskee ja toinen kieltää, toinen nauraa, toinen itkee. ja he jakelevat minulle käskyjä. Joita noudatan tai en noudata. Äänikin on heillä erilainen. Joskus tuntuu että pään sisällä kuhisee ihmisiä, joista jokaisella olisi paljon kertomista, jos joku vain suostuisi kuuntelemaan. Mutta ei nykyään ole monellakaan malttia kuunnelle. Paljon mukavampaa on puhua

   Poista
  10. Minulla on uusi kirjoituskone. jota opettelen käyttämään, mutta ei siinäkään ole mahdollista poistaa jälkeenpäin kirjoitusvirheitä, joten niiden yli on vain hypittävä.

   Poista
  11. Taidat tarkoittaa, Liisu, Tiina Laitila Kälvemarkin kirjaa H2O. Jos haluaa tilata sen nettikirjana, joko lukukirjana tai kuuntelukirjana, sen saa samantien mm. Elisa-kirjasta noin kympillä, ellei halua paperikirjaa. Olen ajatellut kokeilla kuuntelukirjaa, vaikka se ei oikeastaan houkuttele. Tykkään lukea itse, en halua lukijan välittävän tulkintaansa. Mutta siis, haluan kokeilla, jos vaikka tykkäisinkin. Tilaan jouluksi jonkin kuuntelukirjan.

   Poista
  12. Uusi kirjoituskone, Liisu. Miten tässä nyt mieleeni tulee mekaaninen kirjoituskone, koska sanot, ettei virheitä voi poistaa. Ettet kuitenkin tarkoita jonkinlaista tietokonetta?

   Poista
  13. Tarkoitin tietokonetta. Kirjoituskoneesta olen jo aikoja sitten luopunut. Sana 'poista' löytyi äsken. Joten ei hätää. Kai tässä vielä pärjätään. Olen vain huolimaton. Tämä on viime vuoden malli MacBook AIr. Olen kyllä tyytyväinen tähän tämän mallin tietsikan kirjoitusohjelmaan nimeltä Paces.

   Poista
  14. Ok, Liisu, MacBook on varmasti hyvä kone, se voi olla minunkin seuraava läppärini, jahka Lenovo leviää. Kirjoitusohjelmaa minulla ei ole koneissani ollenkaan, sen jälkeen, kun Word poistui jonkin koneen myötä.

   Poista
 32. Tuoreen puoluebarometrin mukaan uli puolet suomalaisista arvioi hallituksen onnistuneen hyvin tai melko hyvin tehtävissään. Vastaavasti hiukan yli puolet arvioi, että opposition toiminta on ollut huonoa tai melko huonoa.

  VastaaPoista
 33. Nyt on mielenkiintoista odotella tammikuun aluevaaleja, joissa valitaan poliitikot alueellisiin valtuustoihin, Satakuntaan 69 valtuutettua. Näillä lakeuksilla on yleensä oltu keskustalaisia. Kokoomus johtaa tänäisen Yle-kyselyn mukaan vahvasti, SDP on romahtanut yli prosenttiyksikön, perussuomalaiset hieman lisännyt ja keskusta laskenut kannatustaan.

  En sitten vielä tiedä, mikä merkitys näillä aluevaltuustoilla poliittiseen päätöksentekoon on, mutta eiköhän sekin selviä, jahka vaalikohkaus alkaa. En tiedä edes puoluetta, jota äänestän, tai on myös mahdollista, ettääänestän hyvää persoonaa, jos sellainen ilmenee, puolueesta huolimatta.

  VastaaPoista
 34. Tämä aamun Yle-mittauksen puoluekannatus kertoo siis selvin luvuin demarien kannatuslaskun ja kokoomuksen kärjessä pysymisen.

  Nyt on kuta kuinkin selvää, että hallituksen innokkaat kannattajat vetoavat hallituspuolueiden muodostavan kuitenkin enemmistön ja Marinin olevan suosituin kaikista.

  Kyllä näinkin on, mutta eihän se, herra paratkoon, johdu muusta kuin siitä, että hallituspuolueita on enemmistö kaikista puolueista eli peräti viisi!

  Opositio taasen muodostuu vain kolmesta puolueesta ja Liike Nytistä, jota ei mitenkään voi laskea täydeksi puolueeksi, vaikka se sitä muodollisesti toki on.

  Näin ollen on selvää, että koska meillä on laajapohjainen hallitus, sen kannatus yhteenlaskien tulee olemaan aina suurempi kuin vähäisen oppositon, vaikka hallitus tekisi minkä mokan tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuoluejärjestelmässä, millainen meillä Suomessakin on, enemmistöhallituksella on nimensä mukaisesti enemmän kansanedustajia kuin oppositiolla. Täällä se tällä haavaa vaatii vähintään kolmea puoluetta neljästä suurimmasta (sd,ps,kok,kes) tai kahta näistä plus useampaa pikkupuoluetta (= nykyinen kokoonpano). Eli... voi Herra paratkoon... meillä voi olla myös kolmen puolueen enemmistöhallitus, vaikka oppositiossa on puolet enemmän puolueita (6) + Ano Turtiainen!

   Vähemmistöhallitukseksi (yllätys, yllätys!) sanotaan hallitusta, jolla on vähemmän parlamenttipaikkoja kuin oppositiolla. Eli, vallassa pysyäkseen sen pitää saada tukea joltain/joiltakin oppositiopuolueelta/-ilta. (Vrt. Tanska ja Norja) – Suomessa viimeinen vähemmistöhallitus toimi 1976.

   Sitten on myös toimitusministeriöitä... ja sellainenkin käsite on olemassa kuin ”negatiivinen parlamentarismi”... mutta antaa niiden tällä kertaa olla, ettei päämme menisi niistä tämän enempää pyörälle, mitä se jo on.


   rakkain terveisin
   eduskunta-avustajanne herra Mikis (kerrankin isolla ämmällä!)

   Poista
  2. Ps. Pidän kovasti tästä postauksestasi "Rasian arvoitus"! Kiitos siitä. Miksi itse sitten en alkanut arvuutella (muuta kuin omassa pienessä päässäni) 'Minne nainen siis menee? Mitä hänellä on rasiassa?'? Siksi, kun teidän arvailunne (rakkaat sisarukset synnissä, Ripranie, Iines ja Noora) olivat niin ylittämättömän ihania ja hyviä. (piru vie)

   Poista
  3. Gallupin mukaan hallituspuolueiden kannatus on kasvanut!

   Poista
  4. Mikis, kiitän sinua mieluisasta palautteestasi omalta osaltani.

   Olisi ollut tai on vieläkin mukava lukea sinun analyysisi ko. Rasian arvoitus-blogikirjoituksesta. Jospa kuitenkin kirjoitat oman arvailusi. Tietysti tapahtukoon tahtosi mukaan.

   Poista
 35. Kun tarkastellaan hallituksen kannatusta, pitää lähteä tietysti siitä, montako puoluetta hallituksessa on ja montako puoluetta oppositiossa on.

  Nykyisessä asetelmassa hallituksella on peräti viisi puoluetta tiukasti takanaan heitä kannattamassa. Oppositiolla on vain kolme ja Liike Nytin Hjallis..

  Kun lasketaan yhteen viiden hallituspuolueen kannattajat, heitä millä tahansa matematiikalla laskettuna on enemmän kuin oppositon kolmen puolueen ja Hjalliksen kombolla. Täten hallituspuolueen kannatus on oleva aina suurempi kuin opposition, vaikka hallituspuolue olisi murhannut äitinsä ja isänsä ja syössyt valtion hirmuiseen velka-ahdinkoon. Vaikka ministerit möisivät Suomen, hallituspuolueiden kannatus olisi suurempi kuin opposition - niin kauan kuin tämä hallitus on vallan kahvassa.

  Jos ollaan älyllisesti rehellisiä, pitää katsoa vain puolueen kannatuskäyrää. Kepulla ja etenkin demareilla käyrä on romahtanut eikä se siitä nouse viittaamalla hallituspuolueiden suurempaan kannatuslukuun.

  VastaaPoista
 36. Lauseesi ”jos hallituksessa on viisi puoluetta ja oppositiossa vain kolme, niin hallituksen kannatus on aina suurempi kuin opposition", on täysin virheellinen. Sillä... toistetaan: "Voidaan rakentaa enemmistöhallitus, jossa on vain kolme puoluetta ja oppositiossa viisi, niin hallituksen kannatus on silti aina suurempi kuin opposition!” Esim. kombinaatiossa kok + ps + kesk (38 + 38 + 31) = 107 edustajaa. Ja opposition viidellä puolueella vain 92, ja Ano.


  Puolueiden kannatuskäyrät taas sahaavat ylös ja alas, ja hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus äänestäjien keskuudessa voi gallupeissa milloin tahansa "romahtaa" pienemmäksi kuin opposition. (Vaikka hallitusta muodostettaessa se on tietysti ollut suurempi kuin opposition, koska nimenomaan on muodostettu enemmistöhallitus.) Mikäs sitä muka estäisi, höh? - Eduskunnan paikkajakoon gallupit tietenkään eivät vaikuta, se on hieman toinen asia.

  Ps. Äglöttävä esimerkki meillä on lähihistoriassamme. Persuista v. 2017 kesäkuussa eronnut Sininen tulevaisuus -puolueella oli 19 kansanedustajaa, 5 ministeriä, ja kannatus kansan keskuudessa n. 1,5 % (0,7 – 2,3 %). – Että kaikkea sitä saakin nähdä kun tarpeeksi kauan elää!

  VastaaPoista
 37. Tämän laajapohjaisen hallituksen kohdalla tuo äänestäjien enemmistö toki pitää paikkansa, joskaan ei ehkä kaikkiin komboihin.

  Kun nyt hallituksessa ovat demarit, kepu, vihreät, vasemmisto ja rkp, niin onhan päivänselvää, että niillä on enemmän uskollisia äänestäjiä kuin oppositon kokoomuksella, persuilla ja kristtillisillä + Hjalliksella. Juuri tämän enemmistöpohjan vuoksihan kepu otettiin hallitukseen.

  Nytkin näkee tässä uusimmassa boomeri- ja muussa raha-sekoilukohussa, että demarit ovat tiukasti hallituksen takana ja pitävät kohuja median masinoimina ja Marinia uhrattavana marttyyrina.

  Demarit ovat nostaneet raivokkaan ja herjaavan vihapuhekampanjan esimerkiksi Marinin viestintää arvostelleen Kortesuon blogissa ja vähän muuallakin. Marin nähdään viattomana neitsyenä ja kaikki häntä arvostelleet persuina ja median kätyreinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Median kätyreistä en tiedä, mutta mitä pahaa perussuomalaisena olemisessa on?

   Poista
  2. "Persu" on somekielessä yhtä hyvä olkiukkojen rakennusmateriaali kuin "rasisti". Molempia määreitä käytetään kriittisten mielipiteiden eliminointiin, jolloin itse mielipiteestä ja kritiikistä ei tarvitse lausua älyllistä vasta-argumenttia.

   Persuus on leimakortti, jota esimerkiksi viestintäkouluttaja Kortesuolle heitettiin, kun hän arvioi aivan asiallisesti perustellen pääministerin muuttunutta viestintää.

   Poista
  3. Olemme, mikis, siirtyneet sellaiseen kapeaan henkiseen ilmastoon, jossa hallituksen arvostelu mistä tahansa asiasta merkitsee automaattisesti persuutta. Minua suorastaan pelottaa se kiihko, jolla kaikenlaisen kriittisen arvioinnin ja arvioijan kimppuun hyökätään. En ole konsanaan lukenut sellaista raivoisaa vihapuhetta kuin nyt niitä kohtaan, jotka ovat aivan perustellusti arvioineet hallitusta ja pääministeriä somealustoilla ja mediassakin.

   Poista
  4. PS Kysyit, mikis, mitä pahaa ”persussa” on.

   Ei kyse ole termin sisällöstä, vaan siitä, että sanaa käytetään väärin, tietämättä toisen puoluekantaa. Esimerkiksi viestintäkouluttaja Kortesuo arvioi blogissaan pääministerin viestintää, ei politiikkaa sanallakaan. Silti hänelle heitettiin eteen persuttelut.

   Tätä tarkoitan. Samoin toimittaja Sanna Ukkolaa haistatellaan persuksi, koska hän kritisoi hallitusta ja hänen miehensä on persu. Ihmiset ovat mestareita rakentamaan olkiukkoja. Harva osaa viestiä taitavasti somessa.

   Poista
  5. Petteri Orpokin arvostelee ja irvistelee hallitusta minkä ehtii, mutta ei hän silti "persu" ole? Ja miksi koko ”persu” -nimitystä pidetään halveksittavana? – Kuka sen osaisi selittää?

   Minulle Perussuomalaiset on laillinen puolue, eikä minulla mitään laillisia puolueita vastaan ole, eikä voisikaan olla, koska en ole Anarkisti. Se, että kannatan erilaista talous- ym. politiikkaa kuin he, ei minusta heidän vihaajaa tee. E-hei. Ja se että heillä on hölmöjä ja (sensuroitu) ja vittumaisia ja (sensuroitu) ja (itsesensuroitu) kansanedustajia, ei minun ongelma ole. Lähinnähän se on heidän ongelma jotka heitä ovat äänestäneet.

   Ei, ei puolueena Perussuomalaisissa mielestäni vikaa ole. Odotan vain että astuvat hallitusvastuuseen, käärivät hihansa, ja pulinat pois!

   Poista
  6. Olisikin sellainen systeemi, että puolueet, ainakin suurimmat, toimisivat vuoron perään hallituksen vetovastuussa.

   Vaikka aika hyvinhän tämä toimii luonnostaankin. Oikeiston jälkeen tulee monesti vasemmisto, ja vasemmiston jälkeen oikeisto valtaan. Viime kaudella vedeltiin Sipilää alta kölin, nyt kun kuherruskausi on päättynyt, vedetään Marinia vuorostaan. Ja oppositio räksyttää niin kuin kuuluukin.

   Mikäs tässä on hallitusta haukkuessa. Tai kehuessa, miten vain. Valtakunnassa kaikki hyvin.

   Poista
  7. Mikä ei kuulu joukkoon: rasisti, fasisti, natsi, persu, homo, ääliö?

   PS. Ystäväni ja sometoverini Mikis vähän nyt hurskastelee.

   Poista
  8. Tjaah, kiintoisa kompakysymys.

   Veikkaan ”ääliötä” sillä omanapaisella perusteella, että olen tässä blogissa saanut nuo kaikki muut epiteetit kontolleni paitsi viimeistä, joten se ei voi kuulua sarjaan. Homo on tullut muodossa ”homofobia”, siis käänteismuodossa.

   Toisaalta vastaus voisi olla myös ”homo”, sillä sehän on positiivinen määre. Muut ovat haukkumia.

   Poista
  9. Homo se on.

   Noita muita käyttävät rasistien, fasistien etc vastustajat ihan vapaasti kenestä erimielisestä vain, eikä kukaan loukkaanu.

   Mutta jos käytät homoa haukkumasanana leimaudut vihapuhujaksi, suvaisemattomaksi ääliöksi jne ja koko hyviskuoro repii pelihousunsa ja parkuu suureen ääneen loukkaantumistaan.

   Poista
  10. Näin se menee. Vain lapset, pikkupojat nimittävät jotakuta homoksi, kun haluavat loukata tätä oiken pahasti. Vaan kyllä he pian oppivat tavoille ja vaihtavat varmaan homon persuun, kun jotakuta sanallisesti hutkivat.

   Poista
  11. Rasisti loukkaantuu ruisleipäpussista.

   Poista
  12. Tapsa, kallis toverini Kumpujen yöstä,

   taatusti en hurskastele (heh, he), mutta tunnustan että vähän minulla on aina 'pilkettä silmäkulmassa' kun puheeksi tulee perussuomalaiset.

   Mutta kun heitä mulkoilee, pakosti alkaa hymyillyttää.

   Poista
  13. Rasisti saakin loukkaantua, heitä ei ole syytä puolustaa.

   Mutta ihmettelen miten kevyen ylimalkaisesti rasisti-nimityksen saa heittää jokaiselle, joka ei ulvo edistyksellisenä edistyksellisten kuorossa.

   Ette ehkä ole huomanneet (tai tajunneet), että meillä korkein oikeustaho haluaa nostaa syytteen jo ajatusrikoksistakin.

   Se on hirmuista. Kauhistuttavaa.

   Poista
  14. Kyllä minä olen huomannut. Olen jo kauan kuullut rautasaappaiden kopinaa. Se yltyy kaiken aikaa, yhä kapeammaksi sallittu alue rajautuu.

   Minua surettaa yksi asia tässä. Ei tajuta, mitä fasismi oikeasti on. Se ei ole erilaisia mielipiteitä, toisenlaisia ajatuksia.

   Se on niiden kieltoa, eri mieltä olevien estoa, tuomionhalua, lyömistä erilaisilla leimamerkeillä, kun ei halua yhtyä raivoajien huutokuoroon. Enää puuttuvat noitaroviot, oikeasti. Ehkä Päivi Räsäsestä saadaan ensimmäinen poltettava noita, kun Raijuli saa tahtonsa toteutettua.

   Poista
  15. Punafasismista puhuttiin jo neuvostoystävyyden kukkeimpina vuosina 70-luvulla.

   Punasaappaan alla eläville se oli tietysti päivänselvä fakta, mutta osattiin meilläkin. Muistammehan arvostetun unkarilaisen runoilijan, jonka yhtä arvostettu suomalainen runoilija ilmiantoi yksityisistä puheistaan.

   Unkarilainen meinasi menettää henkensäkin, suomalainen ei menettänyt edes arvostustaan, vaikka teko oli iljettävä.

   Tai ymmärrettävä, jos tarkastelee sitä oikeaoppineisuuden kulmasta. Aiheuttihan oikea usko aiemminkin inkvisition.

   Poista
  16. Tämä punafasismi on kauhea asia, kun sitä jälkeenpäin punnitsee. Kauheinta siinä on, että se verhoutui oikeudenmukaisuuden kaapuun ja ratsasti köyhillä.

   Nyt sama linja jatkuu, mutta enää ei ratsasteta köyhillä, koska heille on toimeentulo jo hoidettu. Nyt ratsastetaan vähemmistöillä. Moraaliposeeraus kukoistaa.

   Kamalinta minusta on, että moraaliposeeraajat koettavat omistaa sen mikä on hyvää: ilmaston suojeleminen, maapallon pelastus. Se on meille kaikille tärkeä ja rakas asia. Ei sitä voi mikään ryhmä omistaa itselleen.

   Koskahan tulisi aika, jolloin edistettäisiin kansalaisten yhtenäisyyttä eikä eriytymistä lohkoihin, polarisaatiota?

   Poista
 38. Suomen kansan enemmistö tukee Sanna Marinin hallitusta ja 79% maksaa veronsa mielellään ja tuntee saaneensa vastinetta veroilleen. Get over it!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten ennenkin olen todennut niin minäkin tuen Sannaa ja toivon että hän tietää mitä tekee ja onnistuu. Ehkä muistatte, että tuin Sipilääkin, sillä ymmärsin hänen tarkoituksensa.

   Mutta mistä tutkimuksesta luit, Manne, että 79 % maksaa veronsa mielellään?

   Onko meillä todella enää vain 21 % ns. nettoveronmaksajia?

   Poista
  2. Minua on kielletty laittamasta lähteitä.

   Poista
 39. Kävin juuri hakemassa kausi-influenssarokotuksen ja odottelen, jahka se kolmaskin koronarokote vielä tulisi, ensi vuoden alussa kenties. Saksassa annetaan jo kolmansia rokoteannoksia täyttä höyryä.

  On harmillista, että olemme vajonneet koronanhoidossa Baltian maiden joukkoon. Näin ilmaisi asian ministeri Krista Kiuru tänään.

  Minusta hänen tiukka linjansa on ainut oikea linja, ja on harmi, että tästä on lipsuttu bilettämisen puolelle ja sokka on irti. Yhä enemmän kaupungilla ja kaupoissa näkee maskittomia aikuisia. Nyt aletaan onneksi herätä siihen, että Kiuru oli sittenkin oikeassa tiukkuutensa kanssa.

  Koronapassi pakolliseksi, sillä on väärin että rokotetut joutuvat elämään rokottamattomien ehdoilla. Miksi aina sillä, joka tuhoaa muita, on oikeus puolellaan? Niin kuin tupakoijallakin on oikeus polttaa ketjussa kerros- ja rivitaloissa lähellä naapurin kulkuaukkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hesassa ainakin voi jo varata aikoja kolmanteen rokotukseen - juuri aamulla varasin ja sain ajan joulukuun puoliväliin. Eli tasan puoli vuotta täyttyy toisesta.

   Koronapassin ei tarvitse olla pakollinen, riittää että ilman sitä ei pääse julkisiin sisätiloihin. Eli vähän niin kuin ajokortti - ei sekään pakollinen ole, mutta autoa et aja.

   Poista
  2. Kappas vaan, tarkistin minäkin oman varausvuoroaikani. Se onkin jo viikolla 51, koska sain toisen tasan puoli vuotta sitten, vähän ennen juhannusta. Nettivaraaminen on kyllä huoletonta, ei tarvitse jonottaa puhelimessa ja odottaa takaisinsoittoa.

   Koronapassin pakollisuudella tarkoitin juuri tuota, että julkisiin paikkoihin ei yksinkertaisesti pääse ilman todistusta. Vaan sen pitäisi olla määräys, ei suositus taida nytkään riittää.

   Poista
 40. No en minä usko, että Orpo mitään keinotteluja ja veroparatiiseja ajaa. Totuus on kuitenkin se, että Suomi on koko Telluksen kovimpia verottajia joka veron kohdalla.

  Esimerkiksi useassa maassa ei ole ollenkaan perintöveroa, kuten meillä, eikä niin hurjaa autojen hintoja nostavaa autoveroa taida olla muualla kuin Suomessa. Suomessahan auto on pöyristyttävän hintainen, vaikka juuri täällä auto on monesti välttämätön tarvehyödyke.

  Jokainen meistä haluaa toki tukea hyvinvointia ja julkista taloutta, ja maksaa mielellään veroja kohtuullisen määrän, mutta ei sellaisia huikeita määriä, että työssäkäyvän velkaisen ihmisen vero huitelee neljääkymmentä prosenttia.

  Tyytyväisimpiä Suomen progressiiviseen verotukseen ovatkin ne, jotka hyötyvät eniten näistä hyvinvointietuuksista ja tulonsiirroista. Suomessa on paljon pienituloisia ja jopa kouluttautumattomia ihmisiä, On päivänselvää, että he rakastavat Suomen verotuslinjaa. Puoluetutkimuksen mukaan eniten veroja rakastavat vasemmistoliitto ja demarit.

  Korkean veron vastustaminen ei siis kuitenkaan tarkoita verojen vastustamista, tietenkään. Kohtuullisuutta jokainen rakastaa.

  VastaaPoista
 41. Noora, Noora - olisiko jo aika nousta sieltä 50-luvun poliittisista juoksuhaudoista?

  Ei suomalaisista 20 % - eli kokoomusta äänestävät - ole veroparatiisi- ja pörssikeinotteluporhoja (niitä on max 0,1 %), vaan tavallista työtä tekevää keskiluokkaa, joka ei halua kustantaa koko ajan kasvaville eri ryhmille keskiluokan elintasoa tyhjästä.

  Näin ajattelee myös puolet demareista ja kepuista, persuista joka ikinen. Meillä on jo ihan liikaa niitä, jotka nauttivat muiden kustantamana keskiluokan elintasoa. Miksi siis vaivautua? Ja jos töitä tekee, niin pimeästi, turhia veroja maksamatta.

  Terveen ihmisen pitää hankkia elantonsa ja ennen kaikkea elintasonsa itse. Suomi ei kestä siipeilijöitä. Fiksuin osa nuorisosta muuttaa vielä muualle, ja kuka silloin tämän lystin kustantaa?

  Enkä siis ole kokoomuslainen porvari, vaan tannerilainen demari.


  VastaaPoista
 42. Minulla on kolmas koronarokotus, mutta nyt pitäisi mennä hakemaan flunssarokotus. Milloinkahan sitä jaetaan, en tiedä. Voi olla, että se on jo täällä eteläisessä Suomessa jo luiskahtanut ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaa tietoa rokotusvuorostaan, kannattaa mennä kaupungin terveyskeskuksen sivuille. Siellä on rokotuslinkit sekä koronan kolmoseen että tavalliseen influenssarokotukseen. Ainakin täällä pikkukaupungissa. Ajanvaraus käy kätevästi yhdellä näpäyksellä.

   Poista
 43. Kannatan kyllä hyviä EU-suhteita, mutta enpä tiedä, mitä ajattelen jatkuvasta talousavusta meitä rikkaammille maille. Se ei ole ihan oikein. Ymmärrän köyhempien maiden auttamisen. Enkä ole vakuuttunut, tunnetaanko EU:ssa lopulta Suomen omaleimaisuutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei takuulla tunneta. Eikä kiinnostakaan. Suomalaisia on 1 prosentti eu-väestä, sellainen määrä häviää pyörityksiin.

   Ei siinä auta silloin edes pöyristykset.

   Mutta älkää uskoko kaikkea mitä media suolta ja somesta löytyy. Samalla logiikalla sen 1 prosentin edut ja vedätyksetkään ei tunnu ja näy missään.

   Ja muistakaa, että myös muiden maiden eu-edustajissa on aimo joukko teuvohakkaraisia ja laurahuhtasaaria.

   Poista
 44. Niin mutta jos sinä koet, että se on 25, niin kuka muka on oikeutettu epäilemään sinun kokemustasi, kysynpä vaan.

  VastaaPoista